Page 1

Training People

tp #2-12

for deg som jobber i treningsbransjen

Mystery trainer Drammen

Mystery trainer

tester Drammen

fresh fitness

paal hansem

kaptein i nytt farvann

etesr! Nyh Fitnes Life

+ Synrgy 360 +

14

Extreme Dr. paul bedford makeover

28

30 Club Business Nyheter/trender

+

06 Mathias Lilleheim / 08 klare svar / 10 Seniortrening / 24 ernÌring 26 TRX sertifisering / 30 Jørgen Undrum / 42 fire kjappe training people #2 12

1


People

performance Gymline - training people! 2

Vi er et team som jobber for å være ledende og trendsettende totalleverandøren av treningsutstyr. Gymline er eksklusiv distributør av Life Fitness, Hammer Strength og TRX. Selskapet ble stiftet i 1982 – vi feirer 30 år! Vårt motto, ”Training People” forteller hva kunder gjør med våre produkter, og vårt ønske om å bidra med videreutvikling av våre kunders business! training people #2 12


Gymline tilbyr: • Life Fitness cardio og styrketreningsapparater • Hammer Strength • LeMond sykler • TRX – slyngetrening • Paviflex – sportsgulv • Garderobeskap • Virtual Sports - pulssystem med pulsprofiler • Service- og vedlikeholdsavtaler • Kurs, workshop og seminarer • Kompetanse/rådgivning på etablering og utvikling av treningssentre

training new

Experience

www.gymline.no training 12 20 Tlf:people 69 34#236

3


//forord

//innhold

18 mystery trainer Drammen

12 Paal hansem kaptein i nytt farvann

22 Ernæring Therese F. Mathisen

Sommeren er her!

06 Treningskvalitet

Så er sommer månedene her, med aktiviteter så vel ute som inne på treningssentrene.

Olympiatoppens Mathias Lilleheim; om det å ha god kvalitet i hver treningsøkt -ikke “sløs” med treningstiden.

28 Extreme makeover

Det sykles og løpes rundt i Norges land – og alle aktiviteter teller for folkehelsa!

08 Klare svar

30 “bygde” Heyerdahl sin kropp

Partileder i Sosialistisk Venstreparti (SV), Audun Lysbakken, om partiets syn på trening og treningsbransjen.

Jøgen Undrum i Undrum Fitness hadde åtte uker på å forme skuespiller Pål Sverre Valheim som kropp til filmen Kon-Tiki.

Dr.Paul Bedford har doktorgrad i kundeadferd på treningssenteretLes mer om hvordan dine medlemmer tenker, velger og avgjør i prosessen om å velge seg sitt senter på side 14.

10 Seniortrening

31 club business

Hilde Lohne-Seiler fra Universitetet i Agder (UiA) forteller om viktigheten av tilrettelagt seniortrening.

Les om nyheter, trender og sladder fra både norsk og internasjonal treningsbransje.

Training People ønsker alle en aktiv og GOD SOMMER!

14 Dr. Paul Bedford

42 4 kjappe

Som leder, eier eller ansatt på et treningssenter trenger man påfyll av kompetanse. Ikke bare om trening og ledelse, men også om kundene våre.

Forståelse av psykologien og atferden til kundene er nøkkelen til enhver vellykket virksomhet.

FamilySports Club Mysen; fra “kjellergym” med 100 medlemmer til splitter nye lokaler og 1400 medlemmer.

4 Kjappe er en spørsmålsserie til fire daglige ledere av treningssentre om året som har vært og hvordan fremtiden ser ut.

26 TRX sertifisering i norge

Over 200 stykker er kurset og sertifisert som TRX insturktører i Norge. Hilsen

Ida Perez

training people #2 12

NO

C ECOL A

L

4

DI

BE

Utgiver: Training People Rosenborgveien 5, 1630 Gamle Fredrikstad Produksjon og layout: capice Forsidefoto: Fresh Fitness

R

Redaktør:ida.perez@trainingpeople.no

341 876 Printed Matter

Miljømerket Trykksak

Magasinet Training People utgis av Gymline, totalleverandør av profesjonelt treningsutstyr. Vi gir bransjen nyheter, trender og rapporterer om stort og smått. Vi har med oss en rekke eksperter fra inn- og utland som bidrar til påfyll av kunnskap om trening og ledelse. Training People skal engasjere, inspirere og motivere deg som jobber med helse og trening!


www.capice.no

Trx training

experience

it here Morsomt og utfordrende Funksjonell trening passer alle

TRX distribueres eksklusivt i Norge av www.gymline.no

TRX Suspension Training i Norge

training people #2 12

5


//trening

Treningskvalitet - ikke “sløs” med treningstiden

Jeg er velsignet med en yrkestilværelse der grilldress er akseptert kleskode og bruker mye av min arbeidstid på å vandre rundt blant svettende og illeluktende kvinner og menn. Gjennom de fleste av disse grilldresstimene befinner jeg meg selvfølgelig i treningsavdelingen på Olympiatoppen, men jeg har også gjennomført atskillige treningsøkter på diverse treningssentra rundt om i verden. Tekst: Mathias Lilleheim/Foto: Erik Faukland

Etter over tretti år (og Gudene vet hvor mange treningsøkter) i ”bransjen” har man sett og erfart det meste og da er det jo bare å finne tid til en stille stund i en godstol foran en varmende peis, lene seg behagelig tilbake i tilsynelatende ettertenksomhet og la inntrykkene bearbeides lenge nok til at de store og viktige konklusjonene stiger opp fra gjørma og fram i lyset. Følgende ”visdomsord” fra et aldrende grilldressfantom må selvfølgelig tas med et tilstrekkelig antall saltklyper og om det ikke er gull alt som glimrer, kan det likevel hende at det dukker opp et og annet gullkorn likevel? Denne artikkelens eventuelle gullkorn handler om treningskvalitet og styrketrening.

6

training people #2 12

Noen viktige kvalitetsprinsipper: 1. Innenfra og utover Bevisstgjøring av stabilitetskontroll i viktige deler av kroppen. Spesielt viktig er det at den sentrale stabilitetskontrollen i mage og rygg er på plass så tidlig som mulig. Den første fasen av denne kontrollen handler om bevisstgjøring: Evnen til å få kontakt med de riktige musklene og til å kunne styre kraftbruken i disse i forhold til hvilke utfordringer man skal takle. 2. Progresjon Dette med ”innenfra og utover” er egentlig et stjerneeksempel på helhetlig progresjon.

Man lærer å krype før man prøver å gå. Også på øvelsesnivå bør man ta utgangspunkt i en fornuftig progresjonsrekkefølge og jo vanskeligere og mer risikofylt en øvelse er, jo viktigere blir det å følge progresjonen. Eksempler på slike øvelser kan være ulike varianter av knebøy. Her er noen punkter man kan ta utgangs-punkt i hvis målet med treningen er å øke den maksimale styrken på sikt:


//trening

• Teknisk innlæring med lette vekter • Gradvis økning av vekter; hele tiden med fokus på teknisk kontroll, tilstrekkelig stabilitet og et antall repetisjoner som ligger et sted mellom 10 og 15. Belastningen skal være så lav at du ikke nærmer deg utmattelse i en eneste serie. 2-3 minutters pause mellom seriene. • Grunnlagstrening. Målet er å gå til utmattelse i hver eneste serie. Et antall reps som starter på 10-12 og der man går gradvis ned i reps og opp i belastning i løpet av en grunnlagsperiode som kan vare mellom 4 og 8 uker. Minimum 4 minutters pause mellom seriene. Husk sikring i øvelser der dette er nødvendig (f. eks. knebøy, benkpress…). OBS.: Husk at fokuset i dette eksempelet er Maksimalstyrke. Hadde fokuset vært økning av muskelvolum, burde pausene vært atskillig kortere (1 ½- 2 minutter). • Kvalitetstrening. Målet er fremdeles å kjøre til utmattelse i hver eneste serie, men nå ligger vi lavere i repsantall – mellom 5 og 1 – og, selvfølgelig, høyere i belastning. Minimum 4 minutters pause mellom seriene. Husk sikring i øvelser der dette er nødvendig (f. eks. knebøy, benkpress…).

5. Apparater – Frie vekter – Helkroppsøvelser I forrige utgave av ”Training People” ble dette temaet gjennomdiskutert. Kortversjonen er at de tradisjonelle treningsapparatene er mindre effektive fordi bevegelsesbanene er forutbestemte og fordi deler av kroppen isoleres, mens andre deler tas ut av betraktning (varierende fra maskin til maskin) og at alt dette medfører atskillig mindre behov for stabiliserende muskelbruk. Noen frivektsøvelser (som benkpress, pullover etc.) handler også om at kroppsdeler isoleres (bruk av benk vil isolere) slik at andre deler av kroppen tas ut av regnskapet. Selv om bevegelsesbanene er frie, vil stabiliseringsbehovet være mindre enn om man hadde brukt helkroppsalternativene push-ups (for benkpress) eller pullover på benk med stang (i stedet for pullover i slynge). Husk bare på at hvis målet er å utvikle muskelvolum, er det gunstig å isolere muskelgrupper for å kunne trøtte disse ut mer metodisk og kontrollert. Helkroppsalternativene er best når vi snakker om funksjonelle utgangspunkt for treningen

3. Variasjon Kroppen er en meget tilpasningsdyktig organisme. Den venner seg merkverdig raskt til øvelser og metoder (reps, serier, intensitet, belastning) som gjentas over tid. Dette må vi ta utgangspunkt i når vi utarbeider treningsprogrammer. Selv et treningsprogram med en varighet på 3-6 uker, SKAL inneholde variasjon (spesielt i forhold til reps, serier og belastning). Etter maksimalt 6 uker (min personlige anbefaling – ingen vitenskapelig fasit) skal det utarbeides et nytt program som baseres på en sunn balanse mellom kontinuitet og variasjon. Kroppen trenger hele tiden nye utfordringer for å respondere positivt på et treningsopplegg!

MIn Tordentale Så er det på tide med en TORDENTALE for dere som virkelig ønsker å forbedre prestasjonsnivået i styrkerommet og som har ”kasta bort” alt for mange treningstimer på middelmådig treningskvalitet. Slik ”bortkasting” kan handle om latskap, manglende forståelse, overflod av testosteron eller kanskje bare mangel på det ”lille ekstra” som kan gjøre at du kommer videre etter at du har nådd et nivå og stagnert over litt for lang tid.

4. Spesifisitet Treningsklisjé nummer 1: ”Du blir god i det du trener på”. Likevel er det en klisjé med mening i. Ut fra de mål du har for treningen din, må du velge øvelser og metoder som i størst mulig grad hjelper deg til å oppnå målsetningene dine.

Juks og fanteri Alt for , og spesielt gjelder dette oss menn (apropos testosteron), har en tendens til å jukse eller kompensere for å kunne vise alle andre i treningsrommet at ”jeg er faen meg sterk, jeg”. Dette fører nesten alltid til dårligere treningskvalitet og økt risiko for skader.

ut, kan grunnen være at du har kjørt de samme øvelsene for lenge ELLER at du ikke har med de riktige hjelpeøvelsene. Det å legge inn nye hjelpeøvelser som utfordrer en muskelgruppe på en måte kroppen din ikke er vant til, vil ofte kunne gi deg tilstrekkelig ”boost” (godt norsk ord) til at du kommer deg videre i akkurat den øvelsen du står fast i. Tungt nok og med tilstedeværelse av andre Dette avsluttende punktet er kanskje det viktigste av dem alle for dere som har stagnert. De aller fleste vet faktisk ikke hva TUNGT NOK egentlig handler om. Det å tørre å utfordre seg selv med vekter som er så tunge at man risikerer å bomme på en av de siste repetisjonene i hver eneste serie. I de øvelsene der det er farlig å bomme alene (knebøy, benkpress etc.) er det avgjørende viktig å ha en person du stoler på som sikring. I andre øvelser kan man bomme uten fare for liv og lemmer. Det å løfte med bare noen kilo for lav belastning kan gjøre at effekten av økta nesten forsvinner (det blir vedlikehold av opprinnelig nivå i stedet for trening som bidrar til nivåøkning). Hvis du trener sammen med en makker eller en trener (kanskje en PT) som virkelig ønsker at du skal bli bedre og som gjør de riktige tingene i forhold til å motivere deg til å løfte både riktig og tungt nok, har du et langt bedre utgangspunkt for videre utvikling enn om du trener alene. Husk på dette med lange nok pauser (i forhold til hvilke styrkekvaliteter du er ute etter), maksimalt fokus på å gi alt i hver eneste serie og på at det er bedre å løfte med litt for tung belastning (der du får hjelp av makker om det skulle knipe) enn å løfte for lett. Likevel er det viktig å poengtere at dette siste punktet avhenger av at du har fulgt de allerede omtalte progresjonene og er i stand til å løfte maksimale vekter med minimal sjanse for skader! Lykke til og ta i så det virkelig brenner!

Legg inn andre øvelser Her er vi inne på det allerede omtalte variasjonsprinsippet. Hvis utviklingen din har flatet

//Mathias lilleheim Arbeidssted: Olympiatoppen Idrettskarriere: Tidligere spydkaster med 4 NM sølv. Aktuell med: Kurs på kjernemusklatur og boken ”Buk- og Ryggtrening” Gyldendal Undervisning. training people #2 12

7


//Klare svar Treningssenter bransjen sørger for å holde 500.000 nordmenn i aktivitet og er en viktig bidragsyter til den Norske folkehelsen!

klare // svar

”Klare svar” er en fast artikkelserie i magasinet Training People. Vi tar for oss en sentral person. Artikkelen er ment for å gi leseren et bilde av hva som gjøres for folkehelsen i Norge og hvilket syn de enkelte partiene har på treningsbransjen. I denne utgaven har vi snakket med partileder i SV, Audun Lysbakken.

Trener du selv, hva/hvordan, og hvor ofte er du aktiv? Ja, det gjør jeg, men ikke så mye som jeg ønsker. Med en hektisk jobb blir det ikke to økter uka som er målet mitt, det har kun blitt en treningsøkt i det siste. Men som småbarnpappa til to barn på 2 og 5 år, sykler jeg til og fra barnehage/jobb. Hva er din favorittaktivitet? Helst spiller jeg fotball, men det krever organisering og samordning med andre som for tiden ikke er like lett å få til. Vinterstid løper jeg på tredemølle inne, men jeg foretrekker å løpe ute. Føler du at aktivitet gir deg overskudd, og på hvilken måte? Jeg merker det veldig direkte. Det har direkte sammenheng mellom bra fysisk form og evnen til å takle stor arbeidsbelastning med godt humør. Jeg blir rett og slett bedre rustet til å takle stress bedre. Hvilke helse og treningspolitiske saker har hovedfokus i SV? Sv ønsker å legge forholdene til rette for barn og unge på en slik måte at vi får inn enda mer fysisk aktivitet inn i skolen. Vi ønsker oss heldagsskolen med fysisk aktive barn slik grunnlaget for å lære bedre og få gode vaner med tanke på aktivitet og bevegelse. Når det gjelder ungdom er det kjempeviktig at de ikke faller mellom to stoler. For noen er organisert og tradisjonell idrett fremdeles aktuelt. Mens andre tyr til uorganiserte aktiviteter det være seg av offentlig eller private aktører, som jeg ser kan være et godt alternativ for mange. Nest etter hjerte- og karsykdommer er psykiske lidelser av WHO anslått til i 2020 å være den viktigste årsaken til sykdomsbelastning på verdensbasis. I vestlige land forventes det at depresjon vil utgjøre den største byrden. Samtidig viser et studie utført på aldersgruppen 40+, at mosjon har like god effekt på depresjon som antidepressiva – hvilke tanker gjør du deg om dette? Mange har nok følt det på kroppen selv, at det er en sammenheng mellom fysisk og psykisk helse. Vi arbeider for å få folk i mer bevegelse i et stadig mer stillesittende samfunn og hverdag. Her kan også arbeidsgivere oppfordres til å legge forholdene til rette for aktivitet på arbeidsplassen. Livsstilssykdommer koster hvert enkelt individ og samfunnet, så vi har alt å vinne på å få folk i aktivitet.

//Audun lysbakken Alder: 34 år // Bosatt: Bergen Parti: Sosialistisk Venstrepartit Stilling: Parltileder Foto: SV

8

training people #2 12


Velkommen til

Krønsj07.Convention - 09. september 2012 Krønsj Convention har gleden av å invitere deg til en helg full med treningsaktiviteter fri for sponsende aktiviteter. Innholdet på vår samling er plukket med tanke på å gi en optimal opplevelse og stor nytteverdi for deg som PT og gruppetreningsinstruktør. Vi har invitert noen av de beste instruktørene i hele verden, slik at du kan få inspirasjon og mer kunnskap innen funksjonell trening, dans, kondisjon, styrke, fleksibilitet og utholdenhet. Start sesongen på Krønsj med en helg full av energi og treningsglede! Den beste kompetansen og de beste instruktørene innen sitt felt! Vi har igjen invitert noen av verdens beste presentatører til Oslo for å gi deg en kick start på høst-sesongen. De beste og nyeste formene for trening i gruppe: Krønsj, TRX™, Yogaswing og Catslide™, basistrening med styrkeansvarlig på Olympiatoppen samt minikurs i løpeteknikk for PT og løpe-entusiaster. I tillegg treffer du de beste internasjonale og nasjonale presentatørene på Krønsj. De med det lille ekstra! KRØNSJ CONVENTION 2012 presenterer: Tony Stone (usa), Gus Bembery (usa), Anete Jensen (dk), Marikken H. Bratllie (n), Jon Aase Olympiatoppen (n), Tessa Sørensen (n), Mira Cranner (n), Christina Støle Therkildsen (n), Omid Dadary (se), Hallgeir Holmedal (n) Maj Dyngeland (n), Mathias Jin Budzt (n), Lene Jacobsen (n), Eugeniy Chausov (ru), Sasha Oshkin (ru), Irene Aarø (n) og Ingebjørg K. Vesaas Team Krønsj, Team Catslide m fler. Hotell: (www.radissonblu.com) Radisson Blu Oslo Plaza, dobbeltrom kr 1095 NOK. Code: Kronsj 84759 Pris: 1900 NOK 2 dager (earlybird before 10.th of July) 1400 NOK 1 dag 350 NOK pr klasse KickOff: 7. september HOUSE PARTY m/live DJ 18.00 Kr 250,-

Meld deg på i dag!

www.kro

nsj.no/co

nvention

Sertifiseringer med rabatt: Som deltaker på Krønsj Convention får du rabatt: • TRX Suspension Training for gruppe: fredag 9.00-17.00 kr. 1500,- (ordinær 1990,-) • Yoga: fredag 9.00 –14.00, kr 950,- (ordinær 1900,-) • Krønsj Dance: fredag 14.00—20.00 inkl Kick off kr 950,- (ordinær 1900,-) Meld deg på i dag på:

www.kronsj.no/convention

training people #2 12

9


//Seniortrening

Viktigheten av

seniortrening Universitetslektor Hilde Lohne-Seiler ved Universitetet i Agder (UiA) foreslår tilrettelagt styrketrening for dem over 65 år, som et av flere viktige tilbud i eldreomsorgen. Lohne-Seiler ved fakultet for helse- og idrettsfag vil finne ut hvordan eldre skal trene for å mestre dagligdagse gjøremål, og hvilke type trening som gir best mobilitet slik at eldre kan fungere i hverdagen. Kilde: www.forskning.no/Foto: FreeImageWorks/Life Fitness – Vi er overrasket over hvor stor overføringsverdien er fra trening i apparater til hverdagslige gjøremål. Det er kun ved trappegang at funksjonell trening gir bedre resultat enn ved apparattrening. – Trappeløping og trappegang er aktiviteter som foruten muskelstyrke også krever en viss grad av balanseevne. Det er trolig derfor de som trente funksjonelt fikk best resultater, forklarer Lohne-Seiler. 10

training people #2 12

Balanse og muskler Lohne-Seilers mål var blant annet å finne ut hvordan en kunne trene for å stimulere balanseevnen og styrke musklene samtidig, og hun ville ha svar på hva som er best av funksjonell trening og trening i styrketreningsapparater. Funksjonell trening vil si trening som er direkte overførbar til oppgaver i hverdagen; for eksempel det å gå i trapper og reise seg fra en stol.

Konklusjonen er at funksjonell trening er nødvendig for å øke balanseevnen, men at det er viktig å få til store belastninger også ved denne type trening med tanke på muligheten for styrkeøkning. – I apparater er det enklere å trene med tunge vekter og dermed oppnå stor styrkeøkning. Begge typer trening bør inngå i hverdagen hos eldre for å få både styrke- og balansegevinster.


//Seniortrening

– Forskning fra 1980- og 1990-tallet viser at muskelstyrke og god balanse er avgjørende for god funksjon hos eldre. Utfordringen er hvordan tilrettelegge trening for å kunne påvirke funksjonsevnen best mulig, sier LohneSeiler.

Nasjonal kartlegging Doktorgradsarbeidet til Lohne-Seiler er en av få studier i Norge som er gjort innenfor dette feltet. Hun er blant de fremste i landet når det gjelder kunnskap om eldre og fysisk aktivitet. På bakgrunn av denne forskningen er LohneSeiler med i en arbeidsgruppe som skal lede og gjennomføre en nasjonal kartlegging av voksne og eldres aktivitetsnivå og fysiske form. Siden 2000 har Lohne-Seiler arbeidet med tre studier i forhold til fysisk aktivitet hos personer over 65 år, og har blant annet kartlagt deres aktivitetsnivå. Hun har jobbet med problemstillinger om hvilke konkrete gjøremål og bevegelser som skaper mest problemer for de over 65 år. Å komme seg over gata på grønn mann er vanskelig for mange. Du må ha en hastighet på minimum en meter per sekund. For å klare dette, kreves styrke i beina og for mange er det også nødvendig med økt ganghastighet og bedre gangfunksjon. Mange eldre har også problemer med å komme opp av godstolen på grunn av redusert muskelstyrke. Svekket muskelstyrke og dårlig balanse gjør det også vanskelig å gå opp trapper og ta ned tunge ting fra hyller og skap. For enkelte er det vanskelig å komme opp av badekaret, vaske hus og stelle hage. Aktivitetsprogram Ut fra en rekke slike problemkriterier utviklet Lohne-Seiler et aktivitetsprogram som skal gjøre eldre i best mulig stand til å mestre dagligdagse utfordringer. For å få folk over 65 til å være aktive, er det derfor viktig å tilrettelegge for fysisk aktivitet for aldersgruppen 65+. Forskning av Waaler-Loland fra 2004 viser at kun 6 prosent av de over 67 år følger de Nasjonale anbefalinger om å være fysisk aktive i minst 30 minutter daglig.

//Øvelser og funkjsonell trening Øvelse Funksjonell trening Trening i apparater Funskjonelle mål på styrke: Trappegang Reise seg fra stol Løfte kasse

+ 8,9 % + 9,7 % + 9,7 %

+ 8,4 % + 14,5 % + 19,2 %

Tradisjonelle mål på styrke: Maks styrke bein Maks styrke armer

+ 20,5 % + 14,0 %

+ 20,0 % + 19,7 %

– Hva med å tilrettelegge fysiske miljøer som stimulerer til fysisk aktivitet i trygge omgivelser, for eksempel hinderløyper for eldre utenfor alders- og sykehjem? Det bør være aktivitetstilbud til alle eldre i alle kommuner, for eksempel en gratis treningstime i uken, sier Lohne-Seiler. 53 utrente kvinner og menn fra Kristiansand sa seg villige til å være med på to ulike treningsopplegg. En time og 20 minutter to ganger ukentlig i 11 uker trente 30 av dem funksjonelt etter aktivitetsprogrammet til Lohne-Seiler. 23 deltakere trente etter program i apparater. I tillegg var det en kontrollgruppe på 10 personer som var inaktive. Sittende roing, skulderpress, leggpress og benkpress var noen av øvelsene i apparattreningen. Deltakerne som drev med funksjonell trening gikk blant annet i trapper med sekk på ryggen, løftet bruskasser, hoppet, gikk opp og ned på benker, utførte mageøvelser på matte og hadde ulike balanseøvelser i sitt program. Begge gruppene skulle trene med høy hastighet og med tung belastning.

utholdenhet med tanke på å kunne opprettholde god mobilitet. For å måle resultatene har Lohne-Seiler utviklet et testbatteri som registrerer funksjonell muskelstyrke hos eldre, det vil si måler styrke og balanse og er direkte overførbart til dagligdagse gjøremål. Resultatene, en prosentvis endring over 11 uker, viser at begge gruppene økte sin styrke betraktelig, og at personene i begge gruppene mestret hverdagslige gjøremål bedre. Ved målt muskestyrke i armer og bein har de som trente på apparater økt prosentvis mer enn de som trente funksjonelt. Overført til hverdagslige gjøremål, viser det at ved gang/løping i trapp med tung sekk hadde de som trente i apparater økt styrken med 8,4 prosent. De som trente funksjonelt hadde en økning på 8,9 prosent. Det ble også trent for å mestre oppgaven å reise seg opp fra en stol. Ved apparattrening hadde styrken for å mestre oppgaven økt med 14,5 prosent. For de som trente funksjonelt, var økningen 9,7 prosent. Ved løft av bruskasser, var økningen i muskelstyrke hos de som trente funksjonelt 9,7 prosent. Men for de som trente i apparater, var det hele 19,2 prosents økning. I doktorgradsavhandlingen sier en 68 år gammel kvinne at hun etter 11 uker med funksjonell styrketrening kunne løfte en koffert på 10 kilo opp og ned fra en hylle på flyet. Det klarte hun ikke før hun begynte å trene. En annen deltaker sier at han går lettere ut og inn av bilen, og andre forteller at de kommer lettere opp av en stol etter de 11 treningsukene.

*Artikkelen er fra TEFT nr 1 2008

Løp i trapp Begrunnelsen for dette treningsopplegget er at man ser et større tap av raske muskelfibre med økende alder sammenliknet med tapet av sene muskelfibre. Målet er å redusere tapet av denne aldersrelaterte utviklingen. Internasjonale studier har vist at styrketrening med høy intensitet har best effekt, og at styrke er mer avgjørende for eldre mennesker enn

//Hilde Lohne Seiler Arbeidssted: Universitetet i Agder (UiA) Stilling: Universitetslektor Avdeling: Institutt for folkehelse, idrett og ernæring Fagområder: Helsefag, Andre helsefag Idrettsmedisinske fag

training people #2 12

11


//portrettet

Paal Hansem

“Har du det beste konseptet og de beste folkene vinner du!”

Kaptein i nytt n n a v r fa Det er sol og sommer, varmen slår imot meg idet jeg beveger meg gjennom Oslo’s gater. Jeg kommer meg på innsiden inn i store, lyse og kjølige lokaler på Fresh Fitness, Carl Berner. Paal Hansem, administrende direktør for Fresh Fitness møter meg med energiske skritt! Jeg får en omvisning i lokalet. En stor cardiopark, tradisjonelle apparater, egen sykkelsal og gruppetreningssal. Begge steder kjøres det timer med virtuell instruktør. Tekst: Ida Perez/Foto: Fresh Fitness

12

training people #2 12


//portrettet

Hansem kommer fra en hektisk dagligvarebransje, Rema 1000, hvor han var regionsdirektør. Ved oppstart hadde hans område det dårligste resultatet, noe han brukte 10 måneder på å snu og bli den beste regionen. Rekorden fra 7-eleven står fremdeles i systemet som best i historien. Denne mannen er resultatorientert! Han har drevet egen konsulentvirksomhet og holdt motivasjonsforedrag for til sammen 50.000 mennesker. I Rema drev han opplæring av alle ansatte 6000 personer, hvor han hadde eget crew og roadshow med Ole Robert Reitan. For øvrig en familie og et system han ikke kan få fullrost. Hansem har bakgrunn fra økonomi og markedsføring og gir uttrykk for at han liker å lede og være kaptein på egen skute. Muligheten bød seg da et headhunter firma hanket han inn etter oppdrag fra Health & Fitness Nordic AB, nordens største konsern innen treningsrelatert virksomhet. (red.anmrk. Nordic AB, eier også SATS) Jobben med å etablere Fresh Fitness startet for Hansem januar 2010. Visjonen er å bli Nordens største lavprisaktør. Vi skal bli treningssenter bransjens svar på Rema1000, forteller en ivrig Hansem. Vi skal ha 50 sentre innen 2016 (Norge/Sverige) I dag teller vi 15 senter i Norge og Danmark, og vi har 45.000 medlemmer Bare i år skal vi ha 10 nye sentre opp og gå i Norge! hvordan forholder dere til sats? Fresh Fitness og SATS er konkurrenter, på lik basis med alle andre i bransjen. Men vi kjemper ikke om de samme lokalene. Vi har definert våre lokaler på inntil 1500 kvm, mens SATS skal ha over 1500 kvm. Uten å blunke erklærer Hansem at om 10 år vil Fresh Fitness være størst i bransjen. Sats og Elixia må spisse sitt tilbud mot sin målgruppe. Vi er en ”ung bransje”, fremtiden vil gi oss flere kjeder og færre selvstendige treningsentre. Mer proffe aktører vil prege bransjen etter hvert som konkurransen blir tøffere. Hva med andre lavprisaktører? Vi sammenligner oss ikke med andre lavprisaktører. EVO er dyrere, ubetjent og mindre. Vi ønsker å sammenligne oss med SATS og Elixia, og så er vi opptatt av alle som IKKE trener! 50% av våre medlemmer har ikke trent før. Vi har ”plass” til alle målgrupper. Vi skal være

en treningssenterkjede som er ujålete. Vi har medlemmer i aldersgruppen 15-90år. Sammenlignet med andre fullsortimentssentre har vi en mindre andel småbarnsforeldre, da vi ikke tilbyr barnepass. Fresh Fitness konseptet er bygd for et visst antall medlemmer i litt større byer.

at det er viktig å feire oppnådde mål. Vi har nådd målet om 20000 medlemmer i Norge, så nå er det rafting i Sjoa som står for tur!

Vi har bevist at konseptet vårt ”holder mål” og er kommet for å bli. Det er bare å se på våre naboland Danmark og Sverige. I Danmark er det ekstremt høy prisfokusering i bransjen. Vi opererer med en medlemskapspris på kr 199,- pr.måned uten bindingstid. For de som også ønsker å benytte gruppetrening koster dette kr 100 ekstra pr. måned. Du får da gruppetrening med ”live” instruktør og ”virtuell” instruktør, på sykkel og sal-trening. Ca.10% av de som tegner medlemskap ønsker dette tilbudet. Det er hovedsakelig den kvinnelige delen som ønsker dette. Med 170 gruppetimer på senteret på Carl Berner er det noe å velge i for noen og enhver. Ellers er ”Fresh Fit” en populær time, som kan sammenlignes med Cross Fit/funksjonell trening.

Hva er unikt med Fresh Fitness? Vi tenker enkelt, og gjør ting enkelt, derfor blir det billig. Samtidig er vi hele tiden opptatt av å levere kvalitet og ha folk med passion hos oss. hvorfor vinner dere ”kampen”?

Dyktige ansatte Hansem er opptatt av å ansette de riktige menneskene med PASSION! Han er genuint opptatt av troen på å få andre til å prestere. La folk få eierskap og gi folk ansvar - så tar de ansvar, og presterer! Jeg er stolt av å ha ansatte med passion, og dette er kun gjennomførbart med dyktige ansatte! En som har står i resepsjonen er ikke bare ”resepsjonist” men fungerer som altmuligmann/kvinne. Det gjør jobben variert, allsidig og interessant. Her må du ta i et tak både med tanke på resepsjon, service, vaske, selge medlemskap samt gi enkle tips og råd om trening. Ellers har vi selvsagt også tilbud om Personlige Trenere, som er selvstendig næringsdrivende i Fresh. Vi er en salgsorientert organisasjon. Ingen medlemskap ”selger seg selv”, vi er ute på stand og har annonser i aviser. Som markedsutfordrer er vi avhengig av å gjøre oss synlig. Vi er aktive på sosiale medier, som Facebook. Vi har satt av et team som svarer på Facebook spørsmål fra omverdenen. Ellers er det viktig å snakke med medlemmer for ris og ros. Fresh Fitness skal vokse, vi er en gründer bedrift som er opptatt av å bygge et vinnerlag! Jeg har tidligere jobbet med motivasjon og vet

Du må ha folk som vil mer. Har du det beste konseptet og de beste folkene vinner du. Så enkelt er det, og vi har det! Vi skal fortsatt jobbe for at det er rent, pent og ordentlig – og selvsagt få folk til å trene! Vi tjener penger på driften - og lykkes kjappere enn det hadde planlagt! Med familie og små barn er Hansem opptatt av at denne jobben er en livsstil som krever 24 timers engasjement! www.freshfitness.no www.facebook.com/freshfitness

//Fakta om fresh fitness Medlemmer: 20.000 per 1.5.2012 Sentre: 7 Ansatte: 100 Ledelse: 4

//Paal Hansem Stilling: Adm. dir. Fresh Fitness AS Sivilstatus: Kjæreste Barn: Lykke 4 år, Jenny, 1,5 år Egentrening: Trener gjerne ute med løping og sykling. Inne er det bodypump og treningsøkter med PT som gjelder.

training people #2 12

13


//Dr. Paul Bedford

Hvordan velger kunden? dr. paul bedford

Forståelse av psykologien og atferden til kundene er nøkkelen til enhver vellykket virksomhet. Treningsbransjen må levere de nødvendige aktivitetene og støtten som kundene trenger for å komme seg fra der de er i dag, til hvor de ønsker å være Tekst: Paul Bedford Foto: Life Fitness Treningssentrene må være sitt ansvar bevisst Treningssentrene må hjelpe kundene med å identifisere hvordan senteret kan hjelpe med å tette gapet mellom der de er, og der de ønsker å være. Hvis senteret får til dette, blir resultatet økte medlemstall og medlemmene forblir kunder lenger. Avkastningen på investeringen i å forstå kundene er stor, og den kan kvantifiseres. 14

training people #2 12

Avgjørelsen om å bli medlem i enhver klubb er en kompleks blanding av følelser, rasjonaliseringer og rettferdiggjørelse. Følelser, rasjonalisering, rettferdiggjørelse Når vi tar avgjørelser, har det blitt anerkjent at vi først tar avgjørelser basert på følelser, deretter rasjonaliserer vi dem, og til slutt rettferdiggjør vi dem.


//dr. paul bedford

Følelser Treningsidentitet Fysisk bilde Kardiovaskulært bilde Atletisk bilde Sosioøkonomisk bilde Aldersbilde Kjønnsbilde Treningsmotiv

Rettferdiggjørimg Resultatverdier Utbytte

Slik avgjør kunder om de skal melde seg inn på et treningssenter:

Rasjonalitet Plassering Kostnad Merkevare og fasiliteter Aktivitetspreferanser Valuta for pengene Kontrakt/Innmelding

Følelsesmessige faktorer Treningsidentitet Denne oppfatningen av oss selv er det psykologer kaller “selvkonsept”, og det utvikles når vi samhandler med om-givelsene over tid. Når kundene vurderer å melde seg inn på et treningssenter, bruker de treningsidentiteten i kombinasjon med generelle avgjørelsesfaktorer for å veilede valget. Selvpresentasjon er prosessen der mennesker forsøker å kontrollere og overvåke hvordan de oppfattes og evalueres av andre (Leary, Tchividjian og Kraxberger, 1999). Inntrykket som vi gjør på andre mennesker, har innvirkning på hvordan de behandler oss. Selvpresentasjon er grunnlaget for størsteparten av det sosiale samspillet. Enkelte personer er mer engstelige for å øke en negativ vurdering (å gi et dårlig inntrykk), og derfor unngår de situasjoner der de fremstilles som tåpelige eller uten kontroll. Det er viktig at vi forstår hvordan kundene bruker sammenligning når vi viser dem fasilitetene våre. Når det gjelder kunder som er nye i treningsmiljøet, er det viktig at vi støtter dem og inkluderer aktiviteter som de mestrer, og som gjør at det ser ut som de vet hva de driver med (Hausenblast, et al, 2005). Fysisk bilde Når de vurderer å melde seg inn på et treningssenter, sammenligner mennesker sin egen form, størrelse og sitt eget utseende med andre medlemmer og ansatte, og vurderer så hvor godt de vil passe inn sammen med de andre medlemmene. Crawford og Ekland (2002) identifiserte at de blir usikre i disse miljøene, og derfor foretrekker å delta i aktiviteter som ikke legger for mye vekt på kroppsbilde. Dette kan være utfordrende i treningssentermiljøer der det

legges stor vekt på kroppsbilde. James (2000) og Karen (1987) identifiserte at de med lavt og dårlig selvbilde (Social Physique Anxiety) når det gjelder trening, foretrekker å gjemme seg bort i hjørnene eller stå lengst bak. Når de kikker på fasilitetene deres, vil disse kundene se om det er muligheter for å trene uten å føle seg på utstilling. Et interessant funn er at det rapporteres at de som trener kun for å se bra ut (selvpresentasjon), trener mindre enn de som trener for å få bedre helse og for å komme i form (Culos-Reed et al, 2002). Kardiovaskulært bilde Dette er hvor god form de oppfatter at de er i, og graden av fysisk kondisjon som individene oppfatter at de selv har. De som har lav SPA (Social Physique Anxiety), foretrekker å trene på maskiner for kardiovaskulær trening og styrkemaskiner (Crawford og Ekland, 2002). Det er viktig at vi viser de nye kundene et utvalg av aktivitetsalternativer. Disse alternativene bør også inkludere muligheter for å se og føle fremgang i intensitet og kompleksitet. Unngå å vise kundene med lav SPA sal-aktiviteter med høy intensitet eller å plassere dem ved siden av løpere som flyr av gårde på tredemøllen i 25 km/t. Når mennesker skal komme i gang, er det så enkelt som at de med lav SocialPhysique Anxiety foretrekker å trene ved lav til moderat intensitet, de med høy Social Physique Anxiety foretrekker å trene ved høy intensitet. Atletisk bilde Atletisk bilde er uavhengig av kardiovaskulært bilde – dette er kompetansen, nivået med kunnskap og ferdighetene som kunden oppfatter at de har. Dette kan også beskrives som en mestringsfølelse. Hvis kunden ser en time i sal og legger merke til at alle er i takt med instruktøren, kan de godt oppfatte at

kompetansen til gruppen er høy, selv om den faktiske kompleksiteten og intensiteten er lav. Angsten øker hos deltagerne når de ikke er i stand til å holde tritt eller utføre de ønskede aktivitetene. I studioet er det mer sannsynlig at dette representeres av at kundene går på en maskin for kardiovaskulær trening og begynner treningsøkten enkelt. De vet hvilke knapper de skal trykke på, og hvordan de skal velge den treningsøkten de foretrekker. I styrkeområdene velger de passende vekter og justerer maskinene uten problemer. Sosioøkonomisk bilde Her har kunden avgjort inntekt for og sosiodemografisk bakgrunn blant de eksisterende medlemmene og seg selv. De vil deretter vurdere om dette treningssenteret er riktig for det sosioøkonomiske nivået samt se på aktivitetene og foreta en enkel sammenligning. Enkelte kunder blir kun medlem ved en bestemt type fasilitet på grunn av hva det sier om dem. Det blir en indikator på statusen deres. Enkelte hoteller, spaanlegg og restauranter overlever på grunn av denne opp fattede statusen. For andre kan ubehaget ved å være i et miljø det sosial klasse eller inntekt er svært tydelig, være nok til at de bestemmer seg for ikke å bli medlem. Derfor er det svært viktig å kombinere merkevarebygging med et målmarked. Aldersbilde Aldersbildet er ikke den faktiske alderen, men hvor unge eller gamle vi føler oss. Det vi oppfatter som passende atferd for denne alderen, bidrar også til dette bildet. Enkelte aktiviteter anses som aktiviteter for unge eller gamle mennesker. Dette kan være en fordel hvis vi prøver å tiltrekke oss et bestemt markedssegment. Hvis imidlertid utvalget av training people #2 12

15


//Dr. paul bedford

aktiviteter ikke stemmer overens med målmarkedet, reduserer det sannsynligheten for at kunden melder seg inn. Kjønnsbilde Oppfatningen vår består av det vi anser som passende atferd for menn og kvinner, eller nivået for eller graden av feminitet/ maskulinitet. For noen må aktivitetene være mandige eller kvinnelige for at deltagelse i disse aktivitetene skal være akseptabelt. Det har også blitt identifisert at menn foretrekker å trene i et miljø der de kan sammenligne resultater med andre, mens dette er mindre viktig for kvinner.

Menn trener hardere når de er sammen med andre (menn og kvinner), Tripplett (1987). Menn løper raskere når kvinner ser på (uavhengig av hvor kvinnene er plassert), Worringham og Messick (1983). Treningsmotiv Motivet for treningen er de oppfattede grunnene til at man trener (for fysisk form, utseende, spenningen). Dette er også knyttet til resultatverdien. Hvis jeg ønsker tid alene borte fra venner, familie og kollegaer, kan motivet være alenetid eller egenpleie. Treningsvalget her kan avgjøres av aktiviteter som er beroligende og avslappende eller muliggjør at personen kan trene uten å forstyrres av andre. Dette demonstreres ved å se på TV, høre på musikk eller løpe/sykle alene. Hvis grunnen til treningen derimot er å forbedre utseendet, er det resultatet av treningen, heller enn aktivitetsvalgene som er en motiverende faktor. Oppsummering av emosjonelle avgjørelsesfaktorer Oppfatningen av jeg-et er opprettet før personen ankommer fasilitetene. Når de ankommer, begynner sammenligningsprosessen. Dette kan være en svært følelsesladet opplevelse. Flere avgjørelser og sammenligninger blir også foretatt under ankomsten til fasilitetene. Kundene sammenligner fysisk bilde – sitt eget med de eksisterende medlemmenes. “Ser jeg ut som de andre menneskene som bruker fasilitetene, nå?” De vurderer treningssenterets evne til å tilpasse seg (evne til å innfri deres behov). 16

training people #2 12

“Ser utstyret ut som noe jeg kan lære meg å bruke, og kommer jeg til å være trygg på å bruke det?” “Finnes det timer i sal som er enkle/vanskelige nok til å innfri kravene mine?” De sammenligner den sosio-økonomiske profilen til de eksisterende kundene med sin egen. Noen vil ønske å melde seg inn for å heve egen status og styrke kontaktnettverket sitt uavhengig av inntekt. Disse fremtidige kundene er ute etter å migrere i status til en høyere sosial gruppe eller å forbedre statusen sin innenfor den eksisterende sosiale gruppen ved å skille seg ut fra mengden. De sammenligner aldersprofiler blant medlemmene og de ansatte, og identifiserer om dette er akseptabelt for dem eller ikke. Enkelte treningssentre utvikler et rykte for å tiltrekke seg eldre eller yngre medlemmer. Dette kan være en fordel eller en ulempe. De vurderer evnen din til å støtte dem – både i begynnelsen og over tid. De vil vite om miljøet som du tilbyr, er tolerant nok til å akseptere alle kroppsfasonger, nivåer av fysisk form og ferdigheter. De vil se på plakater, markedsføringsmateriale og måten som de ansatte presenterer seg selv på, for å identifisere om dette treningssenteret passer for dem.

Rasjonelle faktorer Plassering Plassering er svært viktig for en kundes avgjørelsesprosess. Er det enkelt å komme seg dit hjemmefra, fra jobben eller mens de er på vei fra ett sted til et annet? Dataanalysen som ble utført på et London-basert treningssenter, identifiserte at selv om medlemmenes hjemme-adresse kunne være opptil 100 km unna, var de mindre enn 1 km unna når de var på jobb. Dette førte til at klubben omstrukturerte markedsføringen sin fra en svært generell merkevarebevissthet til en mer målrettet tilnærming på bestemte gater og virksomheter. Husk at konkurransen din kan være treningssenteret som er nærmest kundens hjem eller arbeidssted.

Kostnad Vi ble overrasket over å se at den månedlige kostnaden ikke var en pekepinn på langsiktig atferd i 2008 Retention-rapporten som gikk gjennom indikatorer på tvers av trenings-

sentre over hele Storbritannia. Imidlertid identifiserte ytterligere arbeid at kundene i avgjørelsesfasen, først bestemmer seg for om de er villige til å betale det angitte beløpet eller ikke. “Er dette et beløp som jeg er villig til å betale?” Hvis beløpet er for høyt, vil kunden gå et annet sted eller ikke melde seg inn på et treningssenter i det hele tatt og heller se etter alternativer. Hvis beløpet er høyt eller innenfor et akseptabelt område, vil kunden deretter ta med de andre faktorene i betraktningen før de bestemmer seg for om de melder seg inn eller ikke. Når de vel har meldt seg inn, blir beløpet bare relevant når bruken av treningssenteret faller til mindre enn én gang per uke og kunden reviderer avgjørelsen om valuta for pengene. Bevissthet om merkevare og fasiliteter En merkevare som er lettgjenkjennelig, gir kunden trygget om at dette er en vellykket virksomhet, og om at de kan identifisere seg med merkevareverdiene. Arbeid med å forstå og beskrive målmarkedet er et viktig innledende skritt i merkevarebyggingen, men dette må imidlertid revideres for å sikre at merkevaren fortsatt er aktuell for målmarkedet. Det gir også de kundene som trenger dette som en del av deres avgjørelsesstrategi, trygghet om at de tar den riktige avgjørelsen fordi så mange andre mennesker har tatt den samme avgjørelsen. Dette kalles sosial normering – det er ok å gjøre dette fordi så mange andre mennesker gjør det samme. Fasilitetsbevissthet fungerer for mindre aktører når venner, familie og kollegaer bruker en fasilitet – dette igjen er en indikator på sosial normering. Aktivitetspreferanser Det er en enkel avgjørelse å ta – tilbyr fasilitetene den typen aktivitet som kunden ønsker å delta i? Valuta for pengene Valuta for pengene betyr ikke bare “hvor mye koster det i måneden”? Valuta for pengene inkluderer kvalitet på fasilitetene, servicenivå, renhold, utvalg av aktiviteter som er relevant for kunden, og generelt sett, forventet bruk (kostnad per treningsøkt). Når det faktiske antallet besøk faller til under forventet antall besøk, øker kostnaden per treningsøkt, og valuta for pengene beveger seg i en negativ retning. Dette fører vanligvis til at kunden revurderer medlemskapet sitt. De bruker aktivitetene, nivået på renholdet, utskiftning av utstyr og endringer i timeplanen for sal som en grunn til å slutte, når det egentlig starter med at de ikke bruker treningstilbudet. Kontrakter, innmeldingsavgift Fokusgrupper gjennomført i Storbritannia, identifiserte at kunder som betalte innmeldingsavgift, forventet å få et spesialtilbud,


//dr. paul bedford

selv om det var det samme som alle andres tilbud. Kunder som signerte en avtale eller kontrakt for en fastsatt periode, var mindre tilbøyelig til å prøve å endre eller redusere den opprinnelige prisen. Ved å gi et spesialtilbud, ble spørsmålet om valuta for pengene utsatt, da det var knyttet til bruk over lengre tid.

rettferdiggjøring Resultatverdier Resultatverdier, som fremkommer i konklusjonen av avgjørelsesprosessen, er et konsept som ble introdusert av psykolog Albert Bandura som en del av hans forklaring av atferd. Når disse benyttes i et treningssentermiljø, utgjør dette verdien som en kunde legger på resultatet av å være en fast mosjonist, eller det endelige målet. Når verdien til individet er høy, øker sannsynligheten for deltagelse. Noen ganger har vi ønsker og drømmer som vi gjerne vil, men ikke egentlig er klare til å ofre tiden og innsatsen som er nødvendig for å oppnå disse ønskene og drømmene. Identifiseringen av resultatverdien gir treningssenteret nøkkelen til å dekke gapet til kundens motivasjoner. Resultatverdien er en indikator for motivasjon og selvdisiplinen som kan utforskes gjennom salgsprosessen og deretter i introduksjonen og gjennom et relevant program som er utformet med målsetningen om å oppnå resultatverdien. Hvis resultatverdien er høy nok, begynner kunden å utforske muligheten for å melde seg inn på et treningssenter.

Magasinet Training People er fagbladet til ansatte i treningssenterbransjen. Her finner du artikler, trender, nyheter, tips og råd. Du kan også lese tidligere utgaver på: www.gymline.no

fagb la

de for d eg so t m jobb e tren r i i bran ngssjen!

Oppsummering – Hva ser kunder etter i et treningssenter? Prosessen som kunden går gjennom for å ta avgjørelsen, er kompleks og dynamisk. Kundene vurderer de mange følelsesmessige og deretter rasjonelle faktorene som hele avgjørelsen består av. Deretter rettferdiggjør de valget. Mange av faktorene ligger i kontroll av driften, og de kan iverksette tiltak for å kontrollere innvirkningen på kundene. Når et kriterium for å melde seg inn har blitt innfridd, kan salget avsluttes og oppfyllelsen av løftet kan begynne. Husk at når vi ikke leverer det vi har lovet, vil kunden lete etter en grunn til å slutte. De revurderer hele tiden kjøpet når løfter blir brutt.

// dr. paul bedford Doktor Paul Bedford har 21 års praktisk og teoretisk erfaring fra treningsbransjen. Han har en solid akademisk bakgrunn, med MBA-utdannelse og doktorgrad innen kundeadferd på treningssenteret. Doktor Paul Bedford er bransjens autoritet på “retention”.

Ønsker du å få Nyhetsbrev tilsendt på e-post? Send en mail merket med “Nyhetsbrev” til: post@gymline.no training people #2 12

17


//mystery trainer

Mystery trainer //

Artikkelserien “Mystery Trainer” tester ut treningssentere i hele landet. Alle senterne blir testet ut i fra like vilkår. Formålet er på ingen måte å henge ut noen av senterne, men vise forbedringsområder sett fra kundens ståsted. I denne utgaven har vi testet Drammen. MT gir terningkast fra 1-6, hvor 6 er høyeste og 1 er laveste karakter.

Mystery trainer Drammen

//mt´s kriterier 1. Parkering: Nærhet/a ntall 2. Eksteriør: Merking/s kilter 3. Resepsjon: Første inntrykk, service, butikk priser osv . 4. Lokaler: Ryddig/pla ssering 5. Utstyr: Nytt/gamme lt, vedlikehold osv. 6. Tilbudet: Timeplan/ gruppetreningstilbud/gardero ber osv. 7. Total opplevelse (terningkast 1-6)

//følgende treningssenter var med i testen: 1. Elixia Drammen 2. Evo Drammen

3. Sats Drammen 4. Fitness 24 Seven

//Mystery trainer har tidligere testet: 18

training people #2 12

5. Moove 6. Sports Club Akropolis

7. Bølgen Treningssenter

Sarpsborg, Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Sandefjord


//mystery trainer

1.

Elixia ligger sentrumsnært i et forholdsvis nyrenovert lokale i Drammen. Skiltingen er ikke all verden, men et banner på glass-fasaden avlsører at det befinner seg et treningssenter her. Parkerings-mulighetene er i byens gater. Elixia Drammen er ikke av kjedens største senter, men det er gjort mye ut av relativt trange lokaler. Her er det mye halvetasjer

Elixia Drammen

i et åpent fellesareal med en messanin for uttøyning og matteøvelser omkranser yttersiden av rommet. Utstyret fremstår som oppdatert, men det er trangt og litt kaotisk. En egen styrkeavdeling for større apparater og frivekter ligger som en egen avdeling i andre enden av treningssenteret. Kardioparken

“Senteret har klare begrensninger, men gode medarbeidere med kunnskap gir trygghet for kunde. ” og trappetrinn som alene gir bra trening.

g:

erin //mt´s vurd

+ _ 5

2.

Mye bra utstyr beidere Drillede medar og gir t ge fa som kan ice. rv se d go rt æ sv er

Lokalene sett begrensning Parkering Karakter: 5

Evo Drammen

Resepsjonsområdet er innbydende med sofagruppe og to hyggelige medarbeidere bak disken som henviser meg til salgsansvarlig. Jeg får profesjonell service og omvisning av en som kan sine saker. Han viser tydelig interesse for meg, spør og graver om meg og mine treningsvaner etc. Her er det en som vil ha salg, men som allikevel ikke fremstår som for ”salgskåt”. Styrke og frivektsdelen er plassert

Evo Drammen er et nøkkelkort senter som åpnet i Drammen sentrum i desember 2011. Senteret ligger i et nybygg og har en diskret skilting på fasade og vinduer. En Evo dekorert bil er det som er mest i øyenfallende i fht til at det skal ligge et treningssenter her. Evo har ingen egne P-plasser så her er det betalt parkering i gatene rundt som gjelder.

(egen avdeling) er godt utstyrt med møller, ellipse- og romaskiner i tre lange rekker. En stor sal for gruppetrening og en atriumsformet sykkelsal med 40 sykler holder god Elixia standard. Lite minus for at sykkelsalen ikke er rigget for pulsbasert trening på storskjerm. Garderobefasilitetene er svært flotte og innbydende. Etter omvisningen får jeg informasjon/ tilbud priser etc. og et ”velkommen tilbake” på veien ut.

panoramavinduer. Både styrkeavdelingen og kardioparken er godt utstyrt og med åpningstider fra 05.00-00.00 hver dag så blir det neppe særlig kø i maskinene. Frivektsavdelingen ligger adskilt i en egen avdeling separert av garderobeområdet. Den er også svært godt utstyrt. Garderoben er som resten av

“med åpningstider fra 05.00-00.00 hver dag blir det neppe særlig kø i maskinene”

ering:

//mt´s vurd

+ _ 4

atert Nytt og oppd rt æ sn m Sentru Åpningstider Gruppetimer Parkering Karakter: 4

Senteret er daglig bemannet til gitte tider og jeg er heldig som tilfeldig er her til riktig tid. En blid og hyggelig medarbeider slipper meg inn gjennom ”slusene” til senteret. Hun er svært serviceinnstilt, forteller meg om tilbud, PT og trenings-veiledning og tar meg med på en omvisning i de nye lokalene. Alt er nytt og flott, både lokaler og utstyr. Styrkeavdelingen og kardioparken er plassert i et stort felles areal hvor kardiomaskinene omkranser styrkemaskinene på tre sider. De fleste av kardiomaskinene har utsikt ut mot gaten gjennom store

senteret, moderne og oppdatert. For å unngå tyveri etc. fra garderobene har de plassert alle skap i inngangspartiet, synlig fra både frivekts- og styrke/kardioavdelingen. Jeg får med meg tilbud (295,- i mnd uten binding) og gratis prøvetime i det jeg forlater Evo Drammen. Inntrykket er at de faktisk bryr seg selv om de ”bare selger meg en nøkkel til døra si”. Kan du noe om styrketrening og vil trene i fred, er Evo Drammen absolutt stedet.

training people #2 12

19


//mystery trainer

3.

Sats Drammen ligger i utkanten av sentrum. Her er gode parkeringsmuligheter på egen parkeringsplass rundt bygget i forbindelse med annen næringsvirksomhet. Skiltingen på utsiden av bygget er god, men selve inngangspartiet kunne vært bedre markert.

Sats drammen

Et lyst og åpent resepsjonsområdet med sittegruppe samt. en fin shopløsning er det som møter meg. Jeg blir ønsket velkommen av en

apparater og et eget frivektsområde. Et par trappetrinn opp i en innglasset passasje er resten av kardioparken plassert. Et imponerende antall møller, elipse-, ro- og stakemaskiner er plassert her. Alle maskinene står vendt ut slik at brukerne får sett ut (speilvinduer)og rommet får godt med lys. I en stor sykkelsal med ca. 40 sykler holder en nesten full sal på og avslutte en time med pulsbasert

“Her er mye kunnskap og en interesse for mine treningsvaner gjør at jeg føler meg ivaretatt. ” //mt´s vurdering:

+ _ 6

4.

Godt utstyrt/tilbud Flinke medarbeidere Sentralt plassert Parkering Vedlikehold Skilting Karakter: 6

Fitness 24 Seven

engasjert resepsjonist, som også viser seg å være instruktør og PT. Det er tydelig at de er glade i nye mennesker her, og jeg får tilbud om en omvisning før jeg har bedt om det. Her er det mye kunnskap og en interesse for mine treningsvaner som gjør at jeg føler mer ivaretatt. Antall timer og utvalg av tilbud er svært godt. Senteret som ble renovert for to år siden er stort og oversiktlig med godt med luft. mellom apparater og maskiner. I treningsområdet rammer kardiomaskinene inn styrkeapparatene på den ene langveggen. Resten er et meget godt utvalg av styrke-

Treningssenteret Fitness 24 Seven ligger i hjertet av Drammen, ved Bragernes Torg. Skiltingen utvendig er og på vinduene ut mot gaten er enkel å se så sant du vet adressen på forhånd. Her er det ikke noe eget resepsjonsområdet, kun en disk i det som er treningslokalene. Jeg blir ønsket velkommen av en medarbeider som tilsynelatende har mer lyst til å gå ut å ta en ”blås” istedefor å ta en omvisning med en potensiell kunde.

ering:

//mt´s vurd

+ _ 3 20

training people #2 12

Sentrumsnært Åpningstider Billig

utstyr Begrenset med d bu til t se en gr Be Parkering Karakter: 3

trening på storskjerm. Den er som styrke- og kardioavdelingene av senteret oppdatert og godt vedlikeholdt. Det samme må sies om den store gruppetrenings salen og den mindre yoga salen i etasjen over. Det er også i denne etasjen garderobene befinner seg. Her får man en følelse av spa og velvære. Sats tilbyr også TRX slyngetrening og en egen squash bane som medlemmene kan benytte seg av. Jeg går fra Sats med info og et inntrykk av at her ville mine behov som kunde bli ivaretatt på en god måte.

plassert i det som vel må betegnes som styrkeavdelingen. Det er tydelig at det er styrkeavdelingen Fitness 24 Seven har satset på da den forholdsvis godt utstyrt med både apparater og frivekter. Frivektsdelen ligger fint plassert innerst i lokalet og selv om den ikke er adskilt fra resten av styrkeavdelingen oppleves den som litt avskjermet. Garderoben fremstår som ren og pen i enkel standard med låsbare skap. Her får du det du betaler for,

“Her får du det du betaler for, og med en mnd. avgift fra 99,- til 199,- kan man heller ikke forvente noe ekstra.” Jeg får likevel en omvisning i lokalene og informasjon om tilbud, priser etc. Dette er et nytt nøkkelkort senter i Drammen som åpnet så sent som i februar 2012. Pr. Mai 2012 senteret ca. 300 medlemmer. De har daglig bemanning fra kl. 12.00-19.00. Her er det ingen egen kardiopark, men de få kardiomaskinen (møller og sykler) de har er

og med en mnd. avgift fra 99,- til 199,- kan man heller ikke forvente noe ekstra. Dette er senteret for de som er selvgående hva gjelder styrketrening og ikke ønsker den totalpakken andre kan tilby.


//mystery trainer

5.

På Union Brygge på Grønland i Drammen ligger Moov treningssenter i svært moderne lokaler. Moov er studentsamskipnaden i Buskerud sitt treningssenter har holdt til her siden bygget var nytt for 3 år siden. Parkering skjer på p-plasser med betaling. Et flott og moderne bygg med god skilting gjør det enkelt å finne. Resepsjonsområdet er lyst og luftig med shop egen kafébar og sittegrupper. Jeg blir tatt i mot av en vennlig

Moov

maskiner. Utvalget og kvaliteten på utstyret er meget godt. Frivektsavdelingen er avskjermet i en egen del. En godt utstyrt sykkelsal med ca 40 sykler og pulstrening ligger flott til med store vinduer som slipper inn godt med lys. Den store gruppetreningssalen er i bruk under min omvisning, men det jeg ser fra døråpningen stemmer overens med det gode inntrykket ellers. Garderobefasilitetene

er

flotte.

“Vinduene gjør at området virker større, samt at det er godt med plass mellom apparater og maskiner.” //mt´s vurdering:

+ _

Flotte lokaler Flinke medarbeidere Nyere maskinpark Ekstratilbud/service Parkering

5

6.

Karakter: 5 (sterk 5)

sports club akropolis

resepsjonist som forhører seg om mine treningsvaner før hun tar meg med på omvisning av senteret. Hele omvisningen er hun like opptatt av meg og mine treningsvaner, som hun er av å vise frem senteret. Resepsjonen og garderober ligger på bakkeplan, mens selve treningsområdet ligger en trapp opp. Her er det lyst og luftig med store vinduer hvor styrkeapparatene blir omkranset av kardiomaskinene som er vendt utover mot de store vindusflatene. Vinduene gjør at området virker større, samt at det er god plass mllom apparater og

Rent og pent med store skap, badstue, steambadstue og en følelse av kvalitet. Et utendørs avslapningsområdet med boblebad, solstoler osv. er også tilgjengelig. Moove treningssenter og Studensamskipnaden i Buskerud tilbyr i tillegg et lege- og helsesenter i 3. etg. (leger, fysioterapeuter og psykologer).

Sports Club Akropolis holder til i et næringsområde på Åssiden, 5 min. nord for Drammen sentrum. Bygget er relativt anonymt, men god skilting/bannere og beachflagg gjør det enkelt å finne. Det er gode parkeringsmuligheter på egen parkeringsplass i forkant av bygget. I et stort resepsjonsområde, med shop, sittegrupper og avskjermet lounge, blir jeg

luft rundt apparatene. Frivektsdelen er plassert i en egen del av lokalet, noe skjermet fra resten. Akropolis har to store gruppetrenings saler i første etg. samt en stor sykkelsal med ca. 40 sykler i annen etg. Der befinner det seg også et område for roing og slyngetrening. Akropolis tilbyr i tillegg, squash, solarium, naprapati og en innendørs sandvolleyballbane .

Jeg blir ønsket velkommen igjen med all den informasjon og tilbud jeg måtte trenge, i trygghet om at her er et senter som ser kundens individuelle behov.

“Akropolis tilbyr i tillegg, squash, solarium, naprapati og en innendørs sandvolleyballbane.”

//mt´s vurd

+ _ 4

ering:

Stort/godt ve dlikehold Parkering Mange “andre ” tilbud Service (ref. om visning) Bemanning? Noe slitasje

ønsket velkommen. Vedkommende i resepsjonen er PT og forklarer at resepsjonisten straks er tilbake. Jeg blir tilbudt kaffe og ferske aviser. Etter 10 min. venting må jeg be om lov til å ta en titt på egenhånd. Sports Club Akropolis er en av fire Sports Clubs i Drammens område (Åssiden, Marinlyst, Konnerud og Lier). Åssiden har et kjempelokale med god takhøyde og det stemmer nok at de er Drammens ”største” treningssenter i antall kvm. Her foregår all trening minus saltimer i ett stort rom. Både styrkeavdelingen og kardioparken er godt utstyrt.Det er dessuten god

Garderobefasilitetene er enkle, men som resten av senteret fremstår de som ryddige og innbydende. Helhetsinntrykket er veldig godt. Det skiller seg positivt ut blant mange senter, uten at det er hypermoderne. Vedlikeholdet er godt, selv om en del av utstyret har noe slitasjeskader. Et pluss at man også kan trene på de andre Sports Club senterne rundt om i byen. NB! Flere enn den faste resepsjonisten må kunne selge medlemskap og ta potensielle kunder med på omvisning!

Karakter: 4 training people #2 12

21


//mystery trainer

7.

Bølgen er et kommunalt drevet senter i tilknytning til Drammensbadet som sto ferdig renovert for ca. 4 år siden. Det er godt med oppmerkede parkeringsplasser, og selv om skiltingen til treningssenteret ikke er så tydelig er det enkelt å finne frem til felles hovedinngang og resepsjon for både bad og treningssenter. Treningssenteret befinner seg i 3 etg. Jeg blir ønsket velkommen av en hyggelig og treningsengasjert

Bølgen Treningssenter

er avskilt. Kardiomaskinene står på en lang rekke langs rommets lengste vegg, og har innsyn mot styrkeavdelingen. Både styrkeavdelingen og kardioparken er godt utstyrt, selv om man ser at det ikke lenger er nytt. I etasjen under er det en gedigen gruppetreningssal hvor både sykkeltimer (30 sykler) og andre grupptimer blir avholdt (ikke samtidig). Her ligger også garderobeanlegget som fremstår delikat og velholdt.

“flere kommunale treningssenter og bad bør følge Drammen kommune. Dette var storveis!” herremann. Det er ikke noe eget resepsjonsområde, kun en liten disk innefor dørene, og jeg blir fortalt at man må ha nøkkelkort for å komme seg inn. Det er bemanning hele dagen, men man bør være litt selvgående for å trene her.

//mt´s vurdering:

+ _ 5

Godt utstyr Fine lokaler God service Ekstratilbud

Dette er et lavterskel tilbud, og selv om lokaler og alt fremstår som moderne og flott, er det samtidig en god og ujålete følelse på dette senteret. Senteret har et stort fellesareal delt av med en vegg hvor styrkeapparater og frivekter

Begrenset bemanning Litt lite eksternt lys Karakter: 5

Konklusjon

1.

2.

3.

3.

Det er tydelig at forvandlingen som som har skjedd med Drammen til Elve byen Drammen, også gjelder byens mange trenings-

22

5. training people #2 12

7.

Med tilbud og informasjon i hånd forlater jeg Bølgen Treningssenter med et ønske om at flere kommunale treningssenter og bad følger Drammen kommune. Dette var storveis!

karakterskalaen i Drammen, men Sats Drammen har det beste treningstilbudet og gjør at de er Mystery Trainers testvinner. Dette til tross for problemene med å gi et konkret tilbud over disk (Her må det skjerpes!).

“Sats Drammen har det beste treningstilbudet og gjør at de er Mystery Trainers testvinner i Drammen.” senter. Det er ikke bare senterne i de store kjedene som fremstår med faglig kompetanse, god service og kvalitet. Det er i det store og hele et generelt høyt nivå og det er tydelig at Drammenserne er opptatt av egen fasade også. Senter med nøkkelkort begynner å få fotfeste i Drammen, og det blir spennende å følge medlemsutviklingen av disse på litt lengre sikt. Drammens befolkning har i alle fall et godt tilbud enten de vil trene på et tradisjonelt treningssenter, eller på et nøkkelkort senter.

5.

Medlemmer av Bølgen Treningssenter får ved å betale en ekstra sum pr. mnd. tilgang til et helse og velvære anlegg med badstuer, avslappningsrom, massasje, kafé, tilgang til svømmehallen, etc. etc. Rett og slett et flott sted å avslutte enhver treningsøkt.

Det var veldig jevnt i toppen på

Noen sentere er flinke, men mange kan forbedre det å se på hver medlem som individuell. Da får den også det beste tilbudet. Morsomt forøvrig å se så gjenomgående høy kvalitet på så mange sentere! MT

tresultat

//mt´s tes

mmen 1. Sats Dra ingssenter en Tr v oo M . 2 men m ra D ia 3. Elix er eningssent Tr n ge øl B . 3 is ol ub krop 3. Sports Cl men m ra D o Ev . 3 4 2 es 7. Fitn Seven Mystery trainer


Opplevelsen som gjør senteret spesielt! Life Fitness The Journey skaper opplevelse, variasjon og progresjon for medlemmene dine. The Journey er en vitenskapelig metode, hvor plassering av treningsutstyret skaper variasjon og treningsopplevelse for medlemmene, uansett nivå. The Journey motiverer til kontinuerlig trening, og skaper et miljø som skiller ditt senter fra mengden. Fire faktorer er viktige for å bidra til et miljø som gjør at kunden trives med treningen og forblir medlemmer:

Miljø
 Life Fitness Journey bryter mot tradisjonelle oppsett på plassering av treningsutstyr. Med The Journey skapes ny layout med tydelige visuelle skilter og markeringer. Nye grupperinger gir en dynamisk plassering og hyggelig atmosfære som får medlemmer på alle nivåer et ønske om å komme tilbake.

Progresjon 
 Nye utfordringer gir engasjerte medlemmer og resultater gir mersmak på trening. The Journey hjelper medlemmene med mestringsfølelsen, treningsgleden, utfordringer og progresjon.

Variasjon Forebygg at medlemmer kjeder seg. Tilby morsom trening som skaper treningsglede og øker besøksfrekvensen. Life Fitness The Journey gjør treningen effektiv og morsom gjennom å blande ulike treningsformer og tilby et bredt utvalg.

Sosialt Når senteret er et sosialt treffpunkt fortsetter medlemmene å komme tilbake. Gjennom å skape et miljø som underbygger dette, øker man også medlemmenes vilje til fortsette. Få medlemmene til å bryte mønster, få de til områder hvor de ikke har vært tidligere.

training people #2 12

23


//ernæring

t e d Er ? k o n t sun

med store overn sunne linje, og selger en gang spiste, de r te et en let te era sp hva skal vi tro, når alt vi g? Media lever på vår de Hva er egentlig sunt i da varer, dietter, vekt og helse er hovedtema. Men skrifter der kosthold, mat t: Therese F. Mathisen/Foto: Axel Bauer/iStock nå ikke er sunt lenger? Teks

t v.s. e t o P

French fries

Hva gir god helse? For å vite hva som er sunt for mennesket, kan man enkelt og greit ta utgangspunkt i: 1. Hva mennesket generelt trenger for å dekke sine basale, humane behov 2. Hva den menneskelige tarm klarer å ta opp fra mat og drikke 3. Hvilke tilleggseffekt kan enkelte matvarer ha på helsen 4. Hva hvert enkelt individ tolererer

er hensyn som er grunnlaget for de norske kostholds-anbefalinger, som bygger på de internasjonale anbefalinger fra WHO. Dersom man følger en diett der man utelukker sentrale matvaregrupper (feks. meieriprodukter, kjøttvarer, korn, frukt/grønt etc.) kan det bli en utfordring å dekke hele sitt spekter av næringsbehov, ettersom de ulike matvare grupper har sine styrker og svakheter mht. næringsstoffinnhold.

For å unngå mangelsykdommer, har vi et definert humant behov av ulike vitaminer, mineraler og energigivende næringsstoffer. Dette innebærer at vi daglig må innta ulike type matvarer, fordi disse anses som gode kilder for de enkelte næringsstoffer. Dette

Det kan godt være at vi kan ha nytte av andre næringsstoffer også, som ikke nødvendigvis er livsviktige for oss. Koffein, eller virkestoffer fra Ginseng, er ett par eksempler på dette. Vi kan altså forvente effekt av slike plantevirkestoffer fordi vi har evne til å fordøye

24

training people #2 12

og ta disse opp fra tarmen. Men det er også eksempler på flere planter som har et hav av potensielt positive virkestoffer i seg (feks. ulike varianter av antioksidanter) som likevel ikke kan påvirke oss mennesker, fordi vi ikke klarer å ta de opp fra tarm og inn i blodbanen. Det er med andre ord ikke sikkert at alle til-skuddene eller naturproduktene du bruker, påvirker din helse! Dog trenger ikke alle virkestoffer gå inn i blodbanen for god effekt, da effekten i tarmen kan være nok i seg selv. Gode eksempler på dette er probiotiske bakterier (feks. fra syrnede melkeprodukter) som gir oss en ”sterk” tarm som ikke lett slås ut av sykdomsprovoserende bakterier (feks. diaré), og prebiotika (feks. fiber,


//ernæring

som er ”mat” for de probiotiske bakterier som lever i vår tykktarm). Fiber er også nevnt som virkestoffer i matvarer, som kan gi oss en ekstra god helseeffekt (god tarmfunksjon ved å forebygge forstoppelse og hemorider, og ved å styrke tarmsbakteriefloraen, forebygger kreft, reduserer kolesterol etc). Vi tilskriver helseeffektene ulike næringsstoffer, men vel så relevant er det at effektene er observert ved inntak av definerte matvarer som inneholder disse. Å innta en matvare med et vidt spekter av samvirkende stoffer er altså noe annet, enn å prøve å isolere ut enkeltstoffer og konsentrere de i piller. Livsstilsykdommer I dag har vi en situasjon hvor underernæring er et lite problem, mens ”overernæring” og til dels feilernæring er mer reelt. Fokuset er derfor hovedsakelig at totalt energiinntak bør begrenses, og da spesielt ved å begrense sukkerinntak og fettinntak (spesielt mettet fett), samt å begrense saltinntak. Dagens tilbud av ferdigretter, hermetikk, hel- og halvfabrikata, samt vår store (økonomiske-) valgfrihet, gir enkelte av oss et noe ensidig kosthold, og påfører oss mangelsymptomer for enkelte andre næringsstoffer. Derfor blir vi trette, uopplagte, har mage/tarm problemer, er oppblåste, har migrene, eller er ofte småsyke. Videre sliter majoriteten av den voksne befolkningen med overvekt, høyt blodsukker og insulinnivå, høyt kolesterol og høyt blodtrykk og økt inflammasjonstendens i kroppen. Konsekvensen av dette er det store spekter av livsstilssykdommer som mange blir syke av og/eller dør av i dag.

bakt). I gjennomsnitt inntar Ola Nordmann 15 gram kostfiber pr dag, hvilket er nøyaktig halvparten av anbefalingen. Grunnen: undersøkelser viser at 6 av 10 norske middager er uten grønnsaker, og i gjennomsnitt inntar vi kun halvparten av frukt-og-grønt anbefalingen ”5 om dagen”. Videre spiser vi flakes til frokost og kneip eller loff som brødmat (gjerne i form av ciabatta, pølsebrød, frøhorn, baguetter, rundstykker etc). Hvor ble det av det sunne, og godt norske GROVbrødet?

Og melk – det er IKKE bare for kalver. Det er en suveren kilde til kalsium, en optimal kilde til proteiner og en unik kilde til jod, for å nevne noe. Det er derfor forferdelig trist å se at melkeforbruket vårt her i Norge er på vei ned.

antioksidanter, regnskogs-frukter etc. Det har vært en kjensgjerning i mange år at de fleste næringsemner tas opp og utnyttes best i et samspill med andre næringsemner (mat!), og ikke nødvendigvis i oppkonsentrert og isolert form (tilskudd!). De nye, norske kostholdsanbefalingene har slike hensyn ved seg: de oppfordrer til mer frukt og grønt (5 om dagen), de oppfordrer til mer kostfiber (grove kornprodukter og grønnsaker), de oppfordrer til mer omega-3 (fet fisk 1-2 ganger pr uke), de oppfordrer til å moderere inntaket av rødt kjøtt (pga sammenhengen med tyktarmskreft), de oppfordrer til å begrense forbruket av sukker (”tomme” kcal uten spesifikk nytteverdi i kroppen) osv. Både Ola Nordmann og Supermenneskene vil oppleve god helse ved å legge hovedfokuset mot matvarene de inntar hver dag. Ha fokuset på kvaliteten i maten: og jeg synes at en god regel er; jo renere og mer naturlig, jo bedre. Råvarene må få plass i de 1000 hjem igjen; ikke langtidsholdbare fabrikata og raffinerte produkter.

Hva er sundt i dag? Å være sunn handler ikke om å gjøre ekstreme vendinger i kostholdet. Det handler ikke om å ”fortjene” eller ”ikke-fortjene” ulike typer næringsstoffer, men om å vise måtehold og fornuft, og ikke å bruke mat som belønningsmiddel. Mat er din medisin!!

Selvfølgelig er brød og korn sunt, likeså med poteten. Men det er måten vi velger å innta dette i dag, som er fullstendig gal. Over halvparten av potetforbruket vårt er i dag i form av fritterte produkter (pommes frittes, chips etc.) og raffinerte produkter (potetmos), og ikke som matpotet (kokt, dampet, ovns-

I dag drikker vi søtet mineralvann, kjøper halvfabrikata med mye salt og fett for god holdbarhet og smaksopplevlese, og vi kjøper ”unaturlige” produkter som pølser og fritert potet. Og i frykt for hvordan det går med helsa, retter vi fokuset bort fra det mest naturlige, og ser etter mirakelprodukter som skal gjøre oss sunnere. Hva med å se på det som inntas i hverdagen gjennom uka; både av regelemessige måltider og av impulsinnkjøp? Som en kontrast til gjennomsnitts nordmannen, har du ”supermenneskene”. Det finnes et utall eksempler på blogger der sunnhet, trening og ”kosthold” står i fokus, men der kosten tilsynelatende er ”glemt”. Fokuset er rettet mot alle boksene med konsentrert næring i form av aminosyrer, fettsyrer, vitaminer,

//Therese Fostervold Mathisen Alder: 35 Bosatt: Råde Stilling: Ernæringsfyisolog i firmaet Thema Nutrition og Kvinnetrening.no Idrettskarriere: Tidligere styrkeløfter med bla 4 NM gull, 5 NM sølv, samt Athletic Fitness utøver med 2 NM sølv. Aktuell med: Kurser personlige trenere via Norges Idrettshøyskole og Akademiet For Personlig Trening. Holder kurs/foredrag til idrettslag, bedrifter, skoler/barnehager og enkelt individer.

training people #2 12

25


//TRX sertifisering

over

200

sertifisert

tRX

e

instruktøre

r

i Norge

26

training people #2 12


capice

//TRX sertifisering

tRX ku

rs

Sertifis som vil eringskurs fo r deg bli TRX Få resu i n struktø ltater fo r tren r

ingssen teret og medlem mene!

Meld deg på !

For deg s o Etterspø m vil bli sertifise rt rs TRX slyn elen etter TRX k instruktør. u getrenin g vokser rs er stor og Kursdat r askt i No o rge (Alle kurs er TRX-gruppe t

rening • 7. septe kl. 09-17) • 12. okto mber, Oslo: Krø ns b • 8. nove er, Kristiansand j Convention : Conven mber, Os tion Sør • 6. dese lo mber, Sta vanger Kursdat o • 20. se er TRX for PT ptembe r, O • 15. nov ember, O slo slo Påmeld in post@g g ymline.n o gå inn p å www.t , eller Chris rxtrainin tin g.no Grou a Støle p tra Pris pr.d iner Therkil eltaker k d instr uctorsen r 1990,inkl.kurs materiell og TRX s ertifiseri ng www

.gym TRX dist line.no ribueres eksklusiv t

Alexander Aa PT trainer

lerud

instructor

i Norge a v Gymlin

e AS

TRX sus pension training

i Norge

Scan QR-kode for TRX øvelser! training people #2 12

27


//Ekstreme makeover

“Det eneste hun tok med seg av gammelt utstyr var noen step-kasser. Det 25 år gamle utstyret fra ”kjeller-gymmet” ble ikke med på flyttelasset!”

Family Sports Club Mysen: Lars Vormeland og Nina Anett Kjoshagen

Extreme Makeover

Mysen

Det handler om å våge å ta steget! 10.januar 2005 trådte Askim-jenta Nina Anett Kjoshagen inn på eiersiden i treningssenter bransjen på Mysen. I ett gammelt kjeller lokale som tidligere var meieriet på Mysen. ”Kjeller-gymet” hadde en stabil og lojal gjeng som likte å løfte mye og tungt. Den gang trente de på 500 kvadratmeter og hadde 84 medlemmer. Tekst: Ida Perez/Foto: FSC Mysen/TP Etter noen års drift, ble lokalene begrensende faktor for videre utvikling og vekst. Etter å ha stagnert og stått stille noen år, tok Nina beslutningen om å satse! Syv år senere har hun flyttet inn i splitter nye lokaler i september 2011. Et flunkende nytt treningssenter, sentralt i Mysen og med ubegrenset tilgang til gratis parkeringsplasser. Noe enhver by-treningssenter kan misunne…. og ja, Mysen har offisiell by-status ☺ Det eneste hun tok med seg av gammelt utstyr var noen step-kasser. Det 25 år gamle utstyret 28

training people #2 12

fra ”kjeller-gymmet” ble ikke med på flyttelasset! Fra 100 til 1400 medlemmer Med 1500 kvadratmeter å boltre seg på, og NÅ med 1400 medlemmer har senteret tiltrukket seg mange av Mysen’s innbyggere. Medlemmer i alle aldre og med mange forskjellige treningsbehov. På et sted som Mysen (og det er mange av slike byer og steder rundt omkring i Norges land) er det mange forskjellige kundegrupper som skal ivaretas. Det å spisse seg inn mot en spesiell målgruppe er vanskeligere på et

lite sted, så det å ”favne vidt” har vært en av suksesskriteriene for å lykkes. Family Sports Club på Mysen er et fullsortimentssenter som krever dyktige ansatte med høy kompetanse. Alle instruktører har utdanning innenfor ernæring/fysiologi. Når du besøker Family på Mysen blir du møtt av en hyggelig resepsjonist i et lyst og innbydende område! (red.anm. Nina har sikker vært interiørarkitekt i sitt forrige liv) Her er det rent, pent og ordentlig. Det er også lagd et hyggelig område hvor man kan slå seg


//ekstreme makeover

ned og være sosial før eller etter trening. Noe mange benytter seg av. Treningsdestinasjoner Nina’s visjon er å få alle i form! Derfor var det viktig å lage forskjellige treningsdestinasjoner med plass til alle - der alle finner sin treningsform! Det er lettere å ta steget videre etter hvert som man føler seg trygg på sin trening og våge seg inn på nye områder av senteret. Et eget sirkeltrenings område med maskiner som er enkle og intuitive! Nina forteller at det blir brukt av både nybegynnere erfarne trenings-folk. Det er også plassert noen tredemøller for oppvarming innenfor samme sone. På messanin finner du cardio området; her står tredemøllene og annet cardioutstyr, og gir deg utsikt over hele senteret, og hvor et kjempe veggbilde av Chicago by gir deg en herlig ”feeling”! Vi kommer så til et område som det var litt usikkerhet og tvil om hvorvidt vi skulle sette av så mye plass. Det er et område med TRX, DAP, cable cross, Kettelbells, ropes og annet funksjonelt utstyr som blir brukt for Personlig Trening. I ettertid viser det seg at stadig flere medlemmer bruker området selv uten PT. - Dette trodde vi var et område som ikke skulle bli brukt så mye, men her ser vi vekst og noen sterke signaler på hva medlemmene våre ønsker.

Eget Hammer Strength område Utgangspunktet for et eget Hammer Strength område var etter ønske fra Personlig Trener, Jørgen Undrum. Han er opptatt av kvalitet (trygg trening) og korrekte bevegelsesbaner. Hammer gir oss muligheter til å tilby alle nivåer av treningsprogresjon! senter med fokus på kvalitet og trivsel FSC Mysen er et bemannet fullsortiments senter med et godt spinning miljø og en entusiastisk saltreningsgjeng. Senteret har et stort og variert treningstilbud med sykkelsal, to gruppetreningssaler, garderober med badstu, barnepass og en hyggelig resepsjon hvor folk gjerne bruker litt tid både før og etter trening. Det er viktig å være i dialog med medlemmene kan nestkommanderende Lars Vormeland fortelle. De har ekstra suksess med timeplanen når de er i dialog og lytter til kundens behov. Vi la ut timeplanen på Facebook og spurte om tilbakemeldinger. Vi gjorde mindre endringer som å flytte tidspunkter for pendlere osv. Facebook er en grei arena hvor det er lett for mange av kundene våre å gi tilbakemeldinger, men selvsagt uten at vi glemmer å snakke med kundene her på senteret. Nesten halvparten av våre medlemmer følger oss på Facebook. Det er også viktig for oss å være synlige i lokalmiljøet på forskjellige måter. Vi har annonser i lokalavisa, men annen omtale er også selvsagt positivt. Det være seg ”Jentebølgen” eller

”Aktiv mot Kreft”. Å skape skape et miljø og tilhørighet samtidig som man bidrar med noe positivt tilbake til samfunnet er noe mange treningssentre har gjort i disse dager. Aktiv mot Kreft kampanjen har også i aller høyeste grad vært tilstede på Mysen. Med nesten 200 deltakere er kjedens mål om 10% deltakelse innfridd! Trekløveret Nina, Lars og Jørgen tenker allerede nå på endre og gjøre plass til nye treningsformer og hvordan videreutvikle senteret og tilbudet til medlemmene! Teamet på Family Sports Club i Mysen har tydeligvis planer om å fortsette den positive utviklingen og har vist at Å VÅGE Å TA STEGET lønner seg!

//Family Sports Club Mysen Eier: Nina Anett Kjoshagen Nøkkeltall Dekningsbidrag: mål om 15% Omsetning: Ca 5mnok Ansatte: 42 Kvadratmeter: 1500 Medlemmer: 1400 Web: www.fsc.no Facebook: 600 Likes www.facebook.com/FSCMysen

training people #2 12

29


//Jørgen Undrum

Foto: Kon-Tiki (Filmen om Thor Heyerdahl)

Jørgen Undrum bygde

“Heyerdahl sin kropp”!

Jørgen Undrum (Undrum Fitness og FSC Mysen) hadde åtte uker på å forandre hovedrolleinnehaver i filmen Kon-Tiki, Pål Sverre Valheim sin kropp til å likne Thor Heyrdahls atletiske kropp anno 1940. Tekst: Ida Perez/Foto: FSC Mysen/TP Åtte uker før innspillingen skulle starte ble jeg kontaktet. Jeg fikk ansvaret for at hovedrollen (Thor Heyerdal, spilt av Pål Sverre Valheim Hagen) skulle se ut som en atlet anno 1940. Han skulle være mager, men likevel definert i muskulaturen, en skikkelig arbeidskar, forteller Jørgen Undrum. Knapt med tid Vi hadde svært dårlig tid. åtte uker er knapp tid for å utrette noe særlig. Vi satte opp et svært rigid trenings- og kostholdsopplegg. Pål Sverre trente og levde de åtte ukene som en kroppsbygger. Vi var nødt til å pakke på så mye muskler 30

training people #2 12

som mulig på de åtte ukene samtidig som vi fikk ned fettmassen. I de månedene innspillingen foregikk i blant annet Thailand og Malta var han veldig nøye på kostholdet og vi evaluerte hele tiden formen og matinntak over nett. Enkelte av Pål Sverres medskuespillere(Anders Basmo Kristiansen, Jacob Oftebro, Tobias Santelmann og Odd-Magnus Williamsson) fikk også tilbakemelding på kosthold, treningsråd og oppfølging under innspillling. Anders Basmo Kristiansen og Odd-MagnusWilliamson trente imidlertid med sine vanlige PTer, , avslutter Undrum.

Faksimile: Smålenene Avis 07/12-2012

// Jørgen Undrum Utdanning: Mastergrad i idrettsfysiologi fra Norges Idrettshøgskole
 Stilling: Undrum fitness. Jobber som fulltids PT med alle typer kunder. Er veldig opptatt av teknisk utførelse og biomekanisk belastning under øvelsene. Trener mye tung styrketrening med sine kunder. Flere ganger hver uke kjøres det gruppe PTtimer i studio og som “Boot Camp” ute. Jørgen er opptatt av at kundene skal forstå hvilke muskler som trenes og hvorfor. Les mer på www.undrumfitness.com


A

d

v a

r s

e

l

ø

//Club business

P

ir

a

t

Piratkopier

k

o

p

ie

r

Er noe for godt til å være sant - så er det ikke sant!!

Piratkopiering er et økende internasjonalt problem, også i Norge bedriver enkelt aktører import og videresalg av piratkopierte av anerkjente varemerker. Norske myndigheter har økt ressursene for bekjemping av disse straffbare handlingene. I vår bransje har piratkopier av både Technogym, Hammer Strength og TRX blitt importert og videresolgt på det norske markedet med påfølgende alvorlige konsekvenser for både selger og kjøper. Kjøp og salg av piratkopierte produkter er straffbart!

Oppfordring til treningssenterbransjen Ikke fall for fristelsen til å kjøpe piratkopier – dette kan i verste fall ruinere din business, og som eier/daglig leder er du personlig ansvarlig for følger som eventuelt måtte oppstå.

Varsko til bransjen! Produsenten av orginalproduktet legger ned mye ressurser på utvikling og testing av produkter før de slippes ut i markedet. Dette sikrer at sluttbruker får et produkt som er i henhold til riktige materialer, og at det er riktig konstruert både fra et helse og sikkerhetsmessig ståsted.

Trygghet Kjøp av orginalvarer gir trygghet om at produsent og importør har produktforsikringer. Har du mistanke om at du har piratkopierte varer hos deg – ta kontakt med importør for avklaring.

Årsmøte i Virke Trening På ledersamlingen som ble arrangert i forbindelse med årsmøtet i Virke Trening var hovedtemaet utdanning og kompetanse. Å møte dagens og morgendagens behov for nok, og riktig kompetanse er en utfordring. Det ble lagt opp til en møteplass mellom aktuelle utdanningsleverandører og treningssentrene som arbeidsgivere. I forkant av skolenes presentasjoner holdt Halvor Lauvstad fra SATS et innlegg om framtidige kompetansebehov, - slik han så situasjonen. Det er et faktum at de fleste av de som jobber i bransjen i dag er deltidsinstruktører og har en annen jobb som sitt levebrød. Antallet som har heltidsjobb som trener innen bransjen er økende. Utdanning og etterutdanning må relatere seg til de faktum at vi har begge kategorier av medarbeider, og at kravene til kompetanse som sees i lys av dette.

Nytt styre i Virke Trening: Kolbjørn Rydvang, Wenche Evertsen, Tone Eide, Emil Steen, Anne Thidemann, Heidi F.Heggenes og Skjalg Dreyer (Bård Windingstad var ikke tilstede da bildet ble tatt).

Vi vil også i framtiden ha et stort behov både for bransjerelevant kompetanse på alle nivå. Tilbakemeldingen rettet mot utdanningsinstitusjonene var imidlertid entydig: Praksiselementet og økt fokus på ”utøveren som kunde” må i større grad vektlegges i utdanningen – også på bachelornivå. Læringen for utdanningsinstitusjonene må være at de i enda større grad må lytte til bransjens behov. Bransjen må bli mer omforent enda tydeligere på eget utdanningsbehov. Erfaringen fra dette ”stevnemøtet” viser at det er behov for tett og god dialog mellom de som utdanner og de som er mottakere av kompetansen – nemlig treningssentrene.

training people #2 12

31


//club business

Convention Sør Et fagseminar for treningsbransjen

UiA og Spicheren Treningssenter inviterer for 3. år på rad til Convention Sør. Lørdag 13. oktober 2012 kommer til å bli en uforglemmelig fitness inspirasjonsdag på Sørlandet. Mange spennende teoretiske og praktiske foredrag er nå endelig på plass. Blant mange dyktige foredragsholdere vil vi spesielt nevne Olaf Tufte. Hovedtemaer for årets Convention er Personlig Trening og kundeoppfølging i treningsbransjen. I tillegg har vi et meget spennende praktisk program for gruppetrening. For påmelding og mer informasjon se www.spicheren.no.

NÅR: 13. oktober 2012 PÅMELDING: Fra 1. august 2012, via www.spicheren.no HVOR: Universitetet i Agder og Spicheren treningssenter på Gimlemoen, Kristiansand

Fokus på gruppetrening hos 3T -også for gutta

3T fokuserer på gruppetrening til høsten med blandt annet X-Fit og CoreStep som skal egne seg like godt til den mannlige medlemsmassen “uten rytme og takt”, som til erfarne gruppetreningsdeltagere. Hva er x-fit? Ved hjelp av egen kroppsvekt, stang og vektskiver, en instruktør som veileder, motiverer og pusher deg gjennom enkle og effektive øvelser, vil du garantert få i gang hjertepumpa. Fordelen med denne timen er at du selv bestemmer hvor tungt du vil jobbe, du styrer tempoet på øvelsene selv, og dermed kan mennesker med helt ulike referanser og treningsbakgrunn trene sammen. 32

training people #2 12

Core Step Core betyr kjerne, og utgjør mage, nedre del av rygg, hofte og bekkenmuskulatur. Med coremuskler mener vi altså de musklene som sitter i kroppens senter og ligger i det området som utgjør korsettet ditt. Core er kroppens kraftsenter og danner grunnlag for nesten alle bevegelser du gjør hver eneste dag.

Foto: Ronny Manuel Danielsen


//club business

nordic convention Gøteborg: April 2012

Raw er en gruppetreningstime der målet er å trene hardt og effektivt og frigjøre sitt fulle potensial. En enkel intervall time inspirert av kampsport med slag og spark der man jobber en til en. Hensikten med RAW er ifølge ELIXIA, at man øker overskuddet og selvtilliten, former og styrker

kroppen, får bedre kondisjon, går ned i vekt og forbrenne kalorier. Dette er noe alle kan trene og det vil legges til rette for ulike nivåer. Lanseres hos ELIXIA i august.

SNC ble avholdt i april i Gøteborg, og er Sats sitt eget treningskonvent, med 4000 deltakere. Hensikten med arrangementet er å samle alle SATS ansatte til en dag fylt med trening glede og energi. Innhold for dagen er blant annet nye og inspirerende gruppetreningstimer, interessante forelesninger samt en spennnende utstillingsmess med interessante produkter og tjenester.

“Rystet, men ikke utslått” Etter det siste oppkjøpsraidet av Helse Holding AS vil Spenst kjeden miste en del senter, men nye vil også komme til sier kjedesjef i Spenst, Eirin Bolle. Ja, jeg synes det er viktig å få frem at Spenst lever videre på tross av at det kommer ennå en heleid kjede på markedet som skal vokse og konkurrere direkte mot Elixia og SATS. Spenst vil i denne situasjonen miste en del sentre, men vil også tiltrekke seg en nye. I tillegg er det en del sterke krefter i Spenst kjeden, som ikke har lyst til å selge, men heller investere i bransjen. Spenst Norge mener bestemt at vi er det beste alternativet til de som ønsker å eie og drifte et treningssenter. I dag er markedet presset med fokus lav pris, kutt i tilbud og økte åpningstider med redusert bemanning. Denne trenden er kommet for å bli, men det betyr ikke at markedet ønsker at alle skal hive seg på denne bølgen. Spenst ønsker derfor å jobbe videre med «medlemmene i fokus» og satse ennå hardere på kvalitet på produkt og leveranse av service. Vi mener og tror at vi er i service og opplevelsesbransjen med levering av et treningstilbud som skal bidra og hjelpe

medlemmer i å nå sine mål om en sunnere livsstil. Vi må bidra til at resultatene kommer og det betyr nærvær av godt synlig personale og gode produkter for fremtiden! Så følg med videre, Spenst er absolutt ikke slått i bakken av at det er et oppkjøpsraid i bransjen avslutter, Eirin Bolle.

Fagdag i september

De sentre som i dag står alene og ikke er tilknyttet en kjede, er spesielt invitert til å delta på arrangement som observatører, for å oppleve kjedens verdier og møte noen av kjedens driftere. Er de interessert i dette kan de ta direkte kontakt med Kjedesjef Eirin Bolle for å få invitasjon og innhold på arrangementet! Arrangementet holdes på Spenst Brygga, - et nytt tilskudd til Spenst kjeden i Fredrikstad!

training people #2 12

33


//produktnyheter

produktnyheter fra

Gymline 2012 nyhet!

trening uten grenser Endelig er den her - Life Fitness SYNRGY360. Dette er den komplette destinasjonen for oss som elsker funksjonell gruppetrening! Scan QR-kode for video eller g책 inn p책 www.gymline.no 34

training people #2 12

Bygg din egen SYNRGY360 tilpasset dine behov og ditt senter! Boxing, kettlebells, TRX, RIP trainer, battleropes, cables, monkeybars, dips and jumps the choice is yours! Kommer i uttalige fargekombinasjoner.


//produktnyheter

Tren hvor du vil Interaktiv og motiverende trening til møller, sykkel og ellipsemaskiner. Tren i løyper over hele verden!

nyhet!

Du bestemmer hvilke løyper du ønsker å utfordre,vær din egen DJ med valg av musikk/musikkvideo, se på TV eller får treningsveiledning via Life Fitness Virtual Trainer.

Scan QR-kode for video eller gå inn på www.gymline.no

Tren i løyper over hele verden!

bygg som du vil Hammer Strength, for den seriøse atlet! Skap inspirerende og motiverende PT-områder! Tenk nytt med Hammer HD Elite! Bygg dine egne rack-moduler – utallige kombinasjoner!

nyhet! Alt annet er kopier Scan QR-kode for video eller gå inn på www.gymline.no

!

Kontakt oss på tlf. 69 34 36 20 eller e-post: post@gymline.no training people #2 12

35


//club business

IHRSA Kongress IHRSA GAT AEuropa AT HERS INDUSTRY LEADER 1–4 November 2012 I Wien, Østerrike

Hva skjer her...stor oppmerksomhet og året store nyhet på Fibo 2012!! Synrgy 360

Rapport fra

FIBO 2012

Essen 19 - 22 April

Årets Europeiske IHRSA kongress avholdes i Wien mellom 1 og 4 november. Her vil det være foredrag og presentasjoner ledende 1-4 November 2012 | Vienna, fra Austria | Hiltonpersoner Vienna både i og utenfor fitness industrien, med fokus på hvordan trender former treningsbransjen. Event Overview Les mer www.ihrsa.org/congress The på: European Congress features presentations delivered by executives from both inside and outside the health club industry, providing

12th Annual IHRSA European Congress

thought-provoking commentary on trends shaping business and the fitness industry.

Hva er IHRSA?

If you are involved in a decision-making capacity in the health club business — whether as an owner, general manager, department manager or investor — this is a must-attend event. Single club companies, multi-site companies, franchise clubs — all will benefit.

Flere kjente fjes fra norge: Ove Ellila, Peter Östman, Daniel Eriksen og Erling Strand

Hammer Strength funksjonell gruppetrening-tenker nytt!

Life fitness academy instruktører hadde tøffe og morsomme dager på Fibo!

highlights include: IHRSAAdditional the International Health, Racquet & Sportsclub Assosication, er en for„non-profit“ • One of the best networking opportunities the industry in Europe, with more than 400 industry professionals attending organisasjon med 10.000 medlemmer in- and be more successful • Two days of seminars designed to help you improve your operation nenfor helse og treningssentre i mer enn • All education presentations simultaneously translated into German, French, Spanish, Italian, and Russian 75 land. Etablert i 1981, organsisasjonenes The opportunity to talk one-to-one with Europe’s leadingtrensuppliers in a relaxed environment mål å •vokse, beskytte og promotere ingssenterbransjen. • A tour of some of Vienna’s premier health clubs IHRSA’s visjon er å bidra til økt kompetanse • An opportunity to step back from your day-to-day operations and plan for a better future og bidra med fordeler til medlemmer av IHRSA, slik at disse kan lykkes enda bedre Hans Muench Topics and Presenters (partial list) Director of Europe - IHRSA innenfor bransjen. Budget Clubs Panel Discussion Moderated by Ray Algar, Managing Director, Oxygen Consulting, UNITED KINGDOM

Social Media Strategies Gottfried Wurpes, CEO, Fitness Company AT

Mid-Range Clubs – Finding Your Niche Henrik Gockel, President, Prime Time Fitness, GERMANY

Marketing to Women Jasmin Kirstein, Owner & CEO, My Sportlady

Marketing Strategies Panel Discussion Moderated by Rasmus Ingerslev, CEO, Fresh Fitness, DENMARK

Member Service Strategies Brent Darden, Owner & General Manager, TE

Sales Management Casey Conrad, President, Communication Consultants WBS, Inc., USA

Leadership Bill McBride, President & Chief Operating Of

Retention Management Brian Morris, CEO, Aspria Group, UNITED KINGDOM

Group Fitness Management Jutta Schuhn, Aerobic & Fitness Consultant

Case Studies on Successful Club Turnarounds Art Curtis, Ph.D., President, CurtisClubAdvisors LLC, USA

Personal Training Management Panel Moderated by Jennifer Wilson, Director of F

REGISTER BY 30 JUNE AND SAVE! Visit ihrsa.org/congress fo

International Health, Racquet & Sportsclub Association • Seaport Center, 70 Fargo Street, Boston, MA 02210 USA • +1 61 EC flyer-rimini.indd 1

overvekt og fedme Bulgarian bags , kettlebells, TRX og annen funksjonell trening er i vinden!

36

training people #2 12

En norsk 40-åring veier i dag fem kg mer enn en 40-åring gjorde rundt 1985. Over halvparten av norske 40-45-åringer er overvektige når vi legger Verdens helse-organisasjons (WHO) definisjon til grunn. Økning Kilde: www. fih.no i overvekt og fedme sees over hele verden.


//club business

Apple and Apple logo are trademarks of Apple Inc. registred in the U.S. and other countries. iMac is a trademark of Apple Inc.

Musikk lurer deg til trene

hardere!

Forskere mener at man kan yte mer ved å høre på riktig musikk når du trener, og noen mener også at musikk gjør deg lykkelig. Undersøkelser viser at musikk forbedrer dine sportslige ferdigheter, sier doktor Costas Karageorghis til BBC.

Karageorghis er en anerkjent sportspsykolog, og er ekspert på hvilken effekt musikk har på trening. – Musikken kan lure hjernen din til å tro at du er mindre sliten under en trening, og også oppmuntre til positive tanker. Musikk kan redusere ubehag ved tungt arbeid med så mye som 10–15 prosent. Det kan også fungere som beroligende eller stimulerende, sier Karageorghis. Selv om musikken ikke redusere opplevelsen av anstrengelse under veldig hard trening, kan det gjøre at du føler deg mer positiv ved høy belastning, selv opp til punktet av utmattelse. Musikken kan bidra til å stenge ute trøtthetsrelaterte symptomer som brennende lunger, hjertebank og melkesyre i musklene. I tillegg gjør den at du føler deg mer positiv til tung trening. – Musikk er en fin måte å regulere eller modulere humøret. Det kan forsterke positive følelser som for eksempel styrke, glede og spenning, men reduserer spenning og negative følelser som depresjon, sinne og tretthet, hevder han. Kilde: Tv2 Sporty

TRX Vinner! Vi har trukket en heldig vinner av en TRX pro pack blant våre TRX-venner. Den heldige vinneren i juni er Raymond Fosse! Les mer på www.trxtraining.no

Gå å bli smart Ikke bare kroppen din lider når du sitter stille. Hjernen din fungerer også mye dårligere. Når du sitter stille, skrus den elektriske aktiviteten i benmusklene dine av. Energiforbruket synker til 1 kalori per minutt. Enzymer som bryter ned fett reduseres med opptil 90 prosent, og etter to timer har det sunne kolesterolet ditt sunket med 20 prosent.

fungerer når du er inaktiv?

– Det er ikke bare kroppen som sovner når du sitter, hjernen fungerer også mye dårligere. Når du er i aktivitet derimot, og får opp hjertefrekvensen, frigjøres nevrotransmittere i hjernen. Disse holder oss våkne og skarpe, Å sitte er med andre ord ikke bra forteller forsker Mia Keinänen for kroppen din, og det visste du ved Norges idrettshøgskole. antakelig. Men var du klar over hvor mye dårligere hjernen din Kilde: Forskning.no training people #2 12

37


//Club business

Nyhet! Trx Rip trainer Det aller siste tilskuddet i TRX familien – TRX RIP Trainer gir deg roterende kraft, styrke og stabilitet! TRX er det sterkest voksende produkt innenfor treningsbransjen – vokst til 100 millioner USD på seks år! TRX - skapt av US Navy SEAL Randy Hetrick.

TRX the bridge spesielt utviklet for TRX TRX utgaven fås kun kjøpt hos Gymline – eksklusiv distributør av TRX i Norge!

!

Har du hørt...

Elixia åpener på Ullevål stadion i Juli. Gymbox har nå 3 sentre, 2 i Fredrikstad og ett i Moss.

Helse Holding (Friskhuset) har kjøpt opp 5 Spenst sentre på Østlandet...og fortsetter oppkjøpsraidet!

Spenst åpner nytt senter på brygga i Fredrikstad.

Sats med fem nye senter i 2012 To av de er: SATS Nesttun flytter i september til nye lokaler på 2650kvm.

Fresh Fitness åpner på Ullevål og i Fredrikstad.

SATS Tasta Nytt senter i Stavanger på 2150 kvm. som åpner i oktober.

B-mennesker spiser mer usunt og veier mer

Og være sent oppe hver natt og sove lenge er en dårlig vane som tærer på kroppen. Folk som går sent i seng og som sover lenge spiser flere kalorier om kvelden, mer “junk food”, mindre frukt og grønt og veier mer enn folk som går tidlig til sengs og som står tidligt opp. Dette viser en undersøkelse foretatt på Northwestern University. Undersøkelsen påviste at, de som står sent opp inntar 248 kalorier mer per dag og spiser halvparten så mye frukt og grønt som de som står tidligt opp. De drakk også mere brus. Alle de ekstra kaloriene ble inntatt på kveldstid hvor alle andre sov. De hadde også en høyere BMI enn de som gikk og la seg i normal tid. 38

training people #2 12


2012

E L E VAT I O N S E R I E S

LIFE FITNESS VIRTUAL TRAINER APP

NOW AVAILABLE on

iTunes

DOWNLOAD FREE TO: Connect and begin workout on Elevation Series Engage equipment * Log additional cardio, strength and outdoor workouts Automatically sync results to the Virtual Trainer Website Sync a playlist with a workout for maximum motivation

Available on the

FOLLOW US

www.gymline.no

training people #2 12

39


//Club business

Hva er CrossFit?

Forebygge mer for å behandle mindre!

Med den nye Folkehelseloven har kommunene i større grad enn tidligere fått ansvar for å etablere gode helse-tilbud til alle sine innbyggere. – Det er fortsatt et stort potensial i å forebygge sykdom og for tidlig død. Nå skal vi tenke helse i alt vi gjør, og forebygge fremfor bare å reparere. Bedre forebygging vil på sikt gi flere leveår med god helse og økt livskvalitet i befolkningen, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i forbindelse med at Folkehelseloven trådte i kraft 1. januar 2012.

”Konstant varierte funksjonelle øvelser, utført med høy intensitet” – det er CrossFit med én setning. Men for folk som ikke kjenner til CrossFit sier kanskje ikke den setningen så mye. Det finnes en lengre versjon av “hva crossfit er” å den står nede til høyre på siden vårs: “CrossFit med 100 ord”. CrossFit er ikke et spesialisert fitness program, men et forsøk på å optimalisere alle de fysiske egenskapene hos et menneske. CrossFit-ere er spesialister på ikke å spesialisere. Ved å kombinere kondisjon, turn øvelser og olympiske løft, utformes ulike programmer, hvor det er konstant variasjon. Man jobber maksimalt i løpet av en bestemt tidsperiode, utfører et gitt arbeid (reps, sett og runder) eller jobber en gitt tid med mål om å utføre mest mulig arbeid. Man konkurrer med deg selv, mot klokken, eller andre. 40

training people #2 12

I motsetning til mange andre treningsformer, hvor isolerte øvelser er en stor del av treningen er CrossFit en rak motsetning. Alle øvelser er fullkroppsbevegelser med fullt bevegelsesutslag og uten bruk av maskiner. ”Don’t use a machine, become one” er et uttrykk innenfor CrossFit. Eksempel på CrossFit øvelser er: sykle, løpe, svømme og ro som kondisjon. Frivendinger, støt, rykk, makrløft og press for styrke og eksplosivitet. Hopp, pull-ups, dips, håndstående armhevninger, muscle-ups og armhevning for kroppsbeherskelse og relativ styrke. Kilde: CrossFit Norge

Forplikter kommunene til å prioritere helse Folkehelseloven tar sikte på å forebygge sykdom og utjevne sosiale ulikheter i helse. Den nye loven gir kommunene et stort ansvar for forebyggende og helsefremmende arbeid. Kommunene er nå lovpålagt å kartlegge helsetilstanden hos innbyggerne og undersøke hvilke helseutfordringer som finnes i den gjeldende kommunen, og tilrettelegge helsetilbud deretter. Folkehelseinstituttet tilbyr folkehelseprofilene som er utformet for å hjelpe lokale myndigheter til å skaffe seg en slik oversikt. Profilene skal være et bidrag på veien til kommunale planer for bedre folkehelse. Tilbudet fra kommunene skal være helhetlig og sørge for gode forebyggingstiltak, tidlig intervensjon, tidlig diagnostikk, samt god behandling og oppfølging av pasientene. Alle sektorer skal bidra i det helsefremmende arbeidet – helse skal ha første prioritet. Fysisk aktivitet er en viktig nøkkel Et sentralt virkemiddel i det sykdomsforebyggende arbeidet er fysisk aktivitet. Forskning viser at fysisk aktivitet kan forebygge en rekke folkesykdommer som bl.a. overvekt og fedme, hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes, psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser. Effekten av fysisk aktivitet i forhold til helse er godt dokumentert, men kun 20 % av den voksne befolkningen i Norge tilfredsstiller i dag anbefalingen om 30 minutter moderat fysisk aktivitet daglig. Kilde: www. fih.no


//club business

God sommer

Training People ønsker alle en riktig god sommer og ser frem til en spennende høst for treningsbransjen! fagb la

de for d eg so t m jobb er i tren i bran ngssjen!

training people #2 12

41


//fire kjappe

Fire kjappe Dag Petter Søderman

Fire daglige ledere fra fire treningssenter deler med seg av sine erfaringer fra sitt senter! 1. Hvordan har 2012 vært for ditt senter så langt? 2. Hvilke treningstilbud er viktig på ditt senter fremover, noen spesielle treningstrender? 3. Hva er viktige utfordringer for resten av året? 4. Hvilke tanker gjør du deg for bransjen i fremtiden?

Therese Ellingsen

Roddy Mcleod

?

Thomas Green

Senter: WellnessClub Tønsberg Sted: Tønsberg Stilling: Daglig leder/eier Web: www.tonsberg.wellnessclub.no

Senter: Friskhuset Bodø Sted: Bodø Stilling: Daglig leder Web: www.friskhuset.no

Senter: Ås Treningssenter Sted: Ås Stilling: Daglig leder Web: www.aastreningssenter.no

Senter: Aktiv365 Straume Sted: Straume Stilling: Daglig leder Web: www.aktiv365.com

1. Vi er veldig fornøyd med medlemsutviklingen i 2012. Til tross for nye konkurrenter og en tidlig vår, så har vi fortsatt å ta markedsandeler i Tønsberg.

1. Vi har hatt en sterk sesong på sentrene i Bodø, Vi har 5 senter her i Bodø som driftes og totalt 10500 medlemmer. Det er et voksende marked og sesongen har vårt god.

1. Så langt har 2012 vært et veldig bra år. Vi har hatt en bra økning i medlemmer og omsetning. Vi har økt deltakelse på gruppetrening og god suksess med Easy Life.

1. 2012 har vært spennende med tanke på at vi har åpnet vårt nye familiesenter på Straume.

2. Funksjonell trening og danse inspirerte sal timer er helt klart det som vi ser mest økning på. Vi har hatt stor suksess med ett vekt reduksjonsprogram med ‘militær’ disiplin - uten poser og andre kostholdserstatning midler. Introduksjon av TRX timer har gitt mersmak og vi kommer nok til å øke antall slynger.

2. Spinning har vært veldig bra siste sesong og er timer som tiltrekker mange i Bodø. Samme gjelder funksjonell styrke som Slynger, TRX, Kettlebell, CxWorx. Kundene er veldig opptatt av god trening som gir de energi og der de føler de for presset seg litt og samtidig kommer i bedre form. Det er også populært med dansetimer som Sh`bam og Zumba..

2. Vi tilbyr alt ifra squash og dans for 7-åringer til ulike seniorklasser for våre eldre. Vi har introdusert styrketreningsklasser i apparatpark med stor suksess og vi tror på mange ulike 30 minutters klasser. Folk har knapt med tid og liker å variere treningsmetoder. Noen av våre nye timer i 2012 er TRX, Kickboksing og CXWORKS.

3. Utfordringene er å bli flinkere til å bevisstgjøre markedet på forskjellen mellom rimelige nøkkelkort sentre og fullservice tilbudet som vi tilbyr. Det er mange aktører i bransjen og det er kun de flinkeste som overlever så vi må ha konstant fokus på utvikling og kvalitet. 4. Markedet er ubegrenset, men det er de som holder kvalitet og rett fokus som vil bli vinnerene. Mer fokus på de ‘nye’ pensjonistene. Dette er en gruppe som har betalingsvilje og stor helsemessig gevinst av trening. 42

training people #2 12

3. Fortsette med gode tilbud og produkter til medlemmende slik at vi fortsatt er attraktive og gir de gode opplevelser. Vi jobber hele tiden i en bransje som endres og det er viktig og følge med i trender og hva medlemmene faktisk vil ha. 4. Vi er en bransje som er veldig viktig for folkehelsen og mange blir stadig mer bevisst egen helse og hvor viktig det er og holde seg i form. Tror bransjen er sterk og vil fortsette og bli endre bedre!

3. Vi skal lansere konseptet PERIODISERING høsten 2012. Nybegynnere møter en personlig trener fire ganger i året. Treneren veileder dem fra trening med enkle apparater til trygg trening med frivekter i løpet av 12 mnd. Kunder som benytter seg av gruppetimer skal bli anbefalt å variere treningsmetode på en strukturert måte for å oppnå best resultat. 4. Fremtiden ligger i kapasiteten til å skape en sosial opplevelse ved trening. Kundene må TRIVES hvor de er, og derfor er treningsmiljø og god kontakt med trenere en nøkkel til senterets suksess.

2. Vi satser på bredde og allsidighet - og da spesielt aktiviteter for barn og utetrening. Vi har også en veldig spesiell spa- og velværeavdeling, noe som selvsagt gjør at vi ønsker å tilby velvære utover ordinær trening. Vi skal også øke vårt antall med slyngetrening i grupper, dette har vært en kjempehit. 3. Da vi er et nystartet senter blir det viktig å øke vår medlemsmasse samtidig som vi leverer topp service og inspirasjon. 4. Treningsbransjen er i stor vekst, noe som gir kundene en stor variasjon - både i forhold til pris og ikke minst i forhold til kvalitet. Om man skal henge med tror jeg det er viktig å være tro mot sitt eget konsept og særpreg, dette tror jeg er en viktig faktor for å kapre markedsandeler.


NO 1 IN GROUP FITNESS WORLDWIDE Skal du åpne et nytt treningssenter? Eller har du akkurat kommet i gang og vil ha mer struktur på gruppetreningen? Har du holdt på en stund og føler at du ikke kommer lengre og senteret har ingen tilvekst? Hvor enn du og ditt senter befinner seg i dag, så er Les Mills en langsiktig partner innen gruppetrening. Vår lidenskap, spesialitet, kunnskap og erfaring er gruppetrening og vi fokuserer 100% på å gi ditt senter og deres instruktører den hjelpen og de redskapene dere trenger for å bli framgangsrike. Kontakt oss så forteller vi mer: Anett Berg Gharbi, Group Fitness Consultant anett@lesmills.net, telefon: 815 00 411 eller +46 70 215 7988

BODYATTACK®, BODYBALANCE®, BODYCOMBAT®, BODYJAM®, BODYPUMP®, BODYSTEP®, BODYVIVE®, RPM®, CXWORX™, SH’BAM®. 43 training people #2 12


DEN

ULTIMATE

TRENINGSOPPLEVELSEN

Den nye Life Fitness Elevation-serien gir en god treningsopplevelse og motiverer dine kunder, uansett treningsnivå. Integrerte kontroller og TV gir brukerne tilgang til sine favorittprogrammer på TV, iPod®, musikk og filmer. Morsomme og motiverende treningsprogrammer hvor du kan følge din egen Virtuelle Personlige Trener! Ta med deg dine egne treningsprogrammer på USB-stick og koble til Life Fitness Elevation-serien! Life Fitness har lenge vært en leder innen innovative treningsprodukter, og fører nå kondisjonstrening til nye høyder.

44

training people #2 12

44% mindre

strømforbruk enn konkurrentene*

Intertek: The world’s largest independent testing, inspection and certification firm.

* 22/04-2010 www.forbes.com

Telefon. 69 34 36 20 www.gyml i n e .n o

Training People nr. 2 2012  

Fagbladet for treningsbrasnjen i Norge