Page 1

KELEBIHAN BULAN REJAB Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, niscaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat. Sabda Nabi s.a.w.: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku. Kemuliaan -

Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJ-nya, Sya'aban dengan malam NISFU-nya dan Ramadhan dengan LAILATUL-QADAR-nya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya. ( Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi ) Berkata Saidina Ali: Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam. Bulan Rejab Syahrullah ( Bulan Allah ) diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya: Diampunkan dosanya yang lalu. Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal. Terlepas dari dahaga di hari kiamat. Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qaf, bumi yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad. Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka. Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ. Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus. Rejab ertinya ta'zim ( Kebesaran, Keagungan, Kemuliaan, Rahmat, Pemurah, Kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya. Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH. REJAB bulan menabur benih. SYA'ABAN bulan menyiram tanaman. RAMADHAN bulan menuai. REJAB menyucikan badannya. SYA'ABAN menyucikan hatinya. RAMADHAN menyucikan rohnya. REJAB bulan taubat. SYA'ABAN bulan muhibbah. RAMADHAN dilimpahi pahala amalan. P E R H A T I A N: Beramallah menurut kemampuan masing-masing, jika tidak dapat melaksanakannya janganlah ditinggalkan semuanya.

1


Doa Awal Bulan Rejab Doa ini dibaca oleh Syeikh Abdul Qadir Al-Jilani QSA

              ! "  # $  .   ' ( )$ *  ( +  #, $ % &# : # * ? @ #  A 9 : ; <

  = >  . / 0 1 23 4  5  6 27 8 C B $D & >  . / 0 1 23 4  9 : ; ) .E 4 3  % 4  F 3 G % 9 9 @ # ) % IH J6 % 7K L 6 M

1 ;% NE O P;' 4  8 ? D @ # ) 0&Q1 9 4 R % > NR ( S) 6 T  % 7 R 6 / 0 1 23 W

 FD 6 U V ; % N W R X : Y3 9 4 3  % 4  F 3 G % Z 9 G  3 4 D E  % , # PDK (  C # ' 4 ? [ % #, \  >  . 4 3  % 4 ; E K 2 # ' 9 ( )$ *  ( + #, $ % &#  .    ! N Maksudnya: Wahai Tuhanku, telah mengaku kesalahan diri mereka kapadaMu pada malam ini orang-orang yang mengaku kesalahan diri mereka. Dan telah menuju dan berharap kepadaMu pada malam ini orang-orang yang telah menuju dan ber berharap kepadaMu. Dan telah mengharap kurniaMu dan kebaikanMu orang-orang yang meminta. Dan dariMu pada malam ini kurnia-kurnia, hadiah-hadiah, pemberian-pemberian dan anugerah-anugerah yang Engkau akan beri kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dari kalangan hamba-hambaMu, dan mengharamkannya keatas mereka yang belum mendapat â&#x20AC;&#x2DC;inayah dariMu. Aku disini seorang hambaMu yang faqiir (mengharap) kepadaMu, yang selalu mengharap kurnia dan kebaikanMu. Jika Engkau wahai Tuhanku, memuliakan seseorang dari hamba-hambaMu pada malam ini dan Engkau bermurah hati kepadanya dengan belas-ihsanMu, maka sampaikanlah selawat keatas junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarganya dan sahabat-sahabatnya, serta bermurah-hatilah keatasku dengan kurniaMu dan kebaikanMu wahai Tuhan sekalian alam.

2


Amalan-amalan Bulan Rejab Di-baca pagi dan petang sepanjang bulan Rejab ------ 70 kali.

2 M 6 R \  D ]  ! Ertinya:

Oh Tuhanku ! Ampunilah dosaku, berikanlah rahmat kepadaku dan ampunlah aku.

Di-baca dari 1hb hingga 10hb Rejab ------ 100 kali.

 ; L? 2 $  "  : $) 

Ertinya:

Maha Suci Tuhan yang Hidup dan yang Berdiri dengan Sendiri.

Di-baca dari 11hb hingga 20hb Rejab ------ 100 kali.

#  # \ _^ "  : $) 

Ertinya:

Maha Suci Tuhan yang Esa dan tempat Meminta.

Di-baca dari 21hb hingga 30hb Rejab ------ 100 kali.

  `  "  : $) 

Ertinya:

Maha Suci Tuhan yang Maha Mengasihani.

P E R H A T I A N: Beramallah menurut kemampuan masing-masing, jika tidak dapat melaksanakannya janganlah ditinggalkan semuanya.

3


Istighfar Rejab Istighfar ini hendaklah dibaca 7x sebelum sembayang fardhu Subuh dan Asar.

."  2  3   ? 6 % " ^ D a = .1 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepadaMu

."  b ;  2  3  ? 6 % " ^ D a = .2 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada Rasulullah s.a.w.

."  =c 2  3  ? 6 % " ^ D a = .3 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada Kitab Allah.

. N# ; 2  3  ? 6 % " ^ D a = .4 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada kedua ibu bapa ku.

.    2  3  ? 6 % " ^ D a = .5 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada guru-guru ku.

.  K A Q 2  3  ? 6 % " ^ D a = .6 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada kaum kerabat ku.

.     2  3  ? 6 % " ^ D a = .7 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada kaum muslimin.

.   ' S d  2  3  ? 6 % " ^ D a = .8 Ertinya: Aku pohon ampun Ya Allah dari kecuaianku daripada segala kewajipanku kepada segala kejadian.

.  \  \ ! N 4 = \ K 2 M 6 2 R \ ! 2  D ] 3 .9 Ertinya: Maka ampunilah bagiku dan kasihanilah aku dan terimalah taubat ku dengan Rahmat Engkau Wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari segala yang kasih.

  \  \ ! N 4 = \ K 2 M 6 2 R \ ! 2  D ]  ! .10 Ertinya: Ya Allah Ya Tuhanku, ampunilah dosa ku, kasihanilah aku, terimalah taubat ku dengan Rahmat Engkau Wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari segala yang kasih.

P E R H A T I A N: Beramallah menurut kemampuan masing-masing, jika tidak dapat melaksanakannya janganlah ditinggalkan semuanya.

4


Doa Malam 27hb Rejab

# 7K W  [ =.  ; d K )$  !   # 1 J K T7 .  ) A T \ 6 :  N J  e K >  ( K f    \    .  % X _^  X N 6; g M  h 6 :  NO $  Ertinya:Oh Tuhanku , dengan berkatnya menyaksikan rahasia-rahasia orang-orang yang mencintai Engkau dan dengan khalwat (pertapaan) yang telah Engkau tentukannya. Kepada Penghulu Para Rasul ketika Baginda di-israâ&#x20AC;&#x2122; miâ&#x20AC;&#x2122;rajkan pada 27hb Rejab agar Engkau kasihankan (beri Rahmat). Hatiku yang sedih dan agar Engkau memperkenankan doa ku Wahai yang Paling Pemurah.

Juga di-anjurkan untok beramal dengan Istighfar Rejab yang boleh di-dapati di Kitab Majmuâ&#x20AC;&#x2122; Syarif. Istighfar ini di-baca tiap-tiap hari atau malam di Bulan Rejab.Salat Tasbih sangat di-galakkan di Bulan Rejab.Pada hari Jumaâ&#x20AC;&#x2122;at di-akhir bulan Rejab waktu Khatib menaikki mimbar baca-lah:

35x

"  b ;  # $ % 9 "  b ;  # \ P E R H A T I A N: Beramallah menurut kemampuan masing-masing, jika tidak dapat melaksanakannya janganlah ditinggalkan semuanya.

5


Kelebihan Bulan Rajab (Sambungan) Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda: "Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT. Sabda Rasulullah SAW: "Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?" Berkata Jibril as: "Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab." Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita: "Ketika kami berjalan bersam-sama Nabi SAW melalui sebuah kubur, lalu Nabi berhenti dan Baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH SWT. Lalu saya bertanya Rasulullah SAW: "Ya Rasulullah SAW, mengapakan anda menangis?" Lalu Rasulullah SAW bersabda: "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kubur mereka, dan saya berdoa kepada ALLAH, lalu ALLAH meringankan seksa ke atas mereka." Sabda Rasulullah SAW lagi: "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari saja dalam bulan Rajab, dan mereka tidak tidur semalam sahaja di bulan Rajab nescaya mereka tidak akan diseksa dalam kubur." Tsauban bertanya: "Ya Rasulullah SAW, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rajab sudah boleh mengelakkan dari seksa kubur?" Sabda Rasulullah SAW: "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rajab dengan niat kerana ALLAH, kecuali ALLAH mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun." Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya Rajab adalah bulan ALLAH, Sya'ban adalah bulan aku (Rasulullah SAW) dan bulan Ramadhan adalah bulan umatku." "Semua manusia akan berada dalam keadaan lapar pada hari kiamat, kecuali para nabi, keluarga nabi dan orang-orang yang berpuasa pada bulan Rajab, Sya'ban dan bulan Ramadhan. Maka sesungguhnya mereka kenyang serta tidak ada rasa lapar dan haus bagi mereka."

6

KELEBIHAN BULAN REJAB  

KELEBIHAN BULAN REJAB