Page 1


VRŠAC

Vršac je grad u kojem inovacije, preduzetništvo i nove tehnologije jesu vekovna osnova privrednog razvoja. Povoljna geo-strateška pozicija, na međunarodnom pravcu koji spaja panevropske koridore X i IV, otvara značajne investicione mogućnosti unutar tržišta od tri miliona ljudi. Prednost Vršca u odnosu na druge panonske gradove daju Vršačke planine, Deliblatska peščara, nepresušni izvori zdrave pijaće vode i termalne vode, kao i konstantni vetrovi koji ovu sredinu čine vazdušnom banjom i interesantnom lokacijom za gradnju vetroparkova.


SAOBRAĆAJ

Od glavnog grada Srbije Beograda, Vršac je udaljen 84, od administrativnog sedišta zapadne Rumunije Temišvara 77, a od glavnog grada Vojvodine Novog Sada 145 kilometara. Razvijenu drumsku i železničku saobraćajnu infrastrukturu dopunjuje međunarodni aerodrom u okviru Vazduhoplovne akademije Agencije za kontrolu leta SMATSA, i mogućnost vodenog transporta putem Dunava, koji je kanalskom mrežom DTD od Vršca udaljen 30 kilometra.


PRIVREDA

Vršac je kroz tri veka stvarao stabilnu i dobro organizovanu ekonomsku i privrednu sredinu, po mnogo čemu sličnu onima u uspešnim malim gradovima Evrope. I u uslovima modernog tehnološkog razvoja uspeva da zadrži primat u određenim oblastima. Sliku današnje vršačke privrede diktiraju farmaceutska i konditorska industrija, te vinogradarstvo i vinarstvo. Podršku vršačkoj privredi daju i 24 banke. Dalji razvoj privrede Vrščani su uz pomoć Evropske unije trasirali izgradnjom i planiranjem novih industrijskih zona.


TEHNOLOŠKI PARK VRŠAC

Tehnološki park Vršac je jedinstven primer zajedničke inicijative privatnog i javnog sektora u Srbiji I ključni faktor ekonomskog razvoja i povećanja zaposlenosti u Opštini Vršac. Vodeći partner Vršca u ovom projektu je Evropska unija koja je dodelila grant u iznosu od 2.7 miliona evra za izgradnju kompletneж infrastrukture u Tehnološkom parku. Zajedno sa Evropskom unijom, projekat Tehnološki park Vršac podržava i USAID MEGA program, Izvršno veće AP Vojvodine i Vlada Republike Srbije.


OBRAZOVANJE

Vršac je grad sa razvijenom obrazovnom mrežom. Predškolsko obrazovanje i vaspitanje sprovodi se u 7 objekata, dok se osnovno obrazovanje sprovodi u 12 škola. Postoje četiri srednje škole: Gimnazija, Poljoprivredna škola, Hemijsko-medicinska i Školski centar Nikola Tesla, te Visoka strukovna škola za obrazovanje vaspitača sa nastavom na srpskom i rumunskom jeziku, odeljenje Učiteljskog fakulteta iz Beograda na srpskom i rumunskom jeziku, privatni Univerzitet Megatrend i Vazduhoplovna akademija SMATSA.


ARHITEKTURA

Vršac je sačuvao komplekse ambijentalne celine, posebno barokne i secesijske epohe. Rekonstrukcijom fasadasa čuvana je autohtonost i potencirana su inventivna bogatstva, čime i sam grad dobija posebno obeležje. Kapitalne građevine imaju istorijski, privredni, etnografski i arhitektonski značaj.


KULTURA

Vršac je oduvek podsticao ljude na stvaranje. Mnoge ličnosti značajne za nacionalnu kulturu, umetnost, nauku, pa i politiku rođene su u ovom gradu, ili su u njemu pronašle svoj dom. Grad pod Kulom može se pohvaliti i Gradskom bibliotekom jednim od najstarijih srpskih čitališta, Gradskim muzejom bez čijih bi zbirki istraživanje prošlosti ovog regiona bilo nezamislivo, te Narodnim pozorištem Sterija koje nastavlja izuzetnu teatarsku tradiciju.


SPORT

Energija, požrtvovanost i želja za uspehom krunisani su u Vršcu i vrhunskim sportskim rezultatima. Centar dešavanja je kompleks Gradskog stadiona i dvorane “Millennium” koja se, iako novijeg datuma, već dokazala organizacijom sportskih manifestacija na evropskom i svetskom nivou.


DOBRO VINO

Vino je simbol, kreativna snaga, izvor bogatstva i vredni glasnik Vršca.Hiljade vršačkih hektara plantaža pod vinovom lozom nalaze se na 45 stepenu severne geografske širine. Vino se pod Vršačkim gorjem gaji još od vremena Rimljana i Dačana, a prvi pisani podatak datira iz 1494. Godine, kada je bure vršačkog vina na dvoru ugarskog kralja Ladislava plaćeno po visokoj ceni od 10.5 zlatnika. I danas, sa svih strana sveta dolaze ljubitelji vina da potvrde odavno zabeleženo - vrhunsko je!


VRŠAČKE PLANINE

Vršačke planine, jedine u Vojvodini, poznate po blagotvornoj klimi i bogatstvu ornitofaune, u većem delu su zaštićene kao Park prirode. Godine 2000. postale su međunarodno značajno stanište ptica u Evropi (important Bird Area). Predstavljaju i izletničko-rekreacionu zonu, a zabavu za sebe naći će i ljubitelji lova, jer postoje delovi prirode namenjeni upravo ovim aktivnostima.

O Vršcu katalog  

Katalog o gradu Vršac

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you