Issuu on Google+

25.

Lock Street

19. 21.

34.

8.

34.

29.

1.

2.

34.

34.

2.

2.

8.

22.

22.

4. 6.

3.

5.

34.

8.

32.

19. 21.

29.

30.

34.

33.

3 BR Unit Plan Bedroom Level

Central Ave

31.

19. 21.

8.

et

re St

19. 21.

8.

1.

sb itt

8.

Ne

1.

23. 24.

Track Lighing

Hoyt Street

HVAC Ducts Track Lighing

Sussex

N

Ground Floor Plan 1/16” Scale

Street

3 BR Unit Plan Day Level

Section

35.

Plan

Pocket Door for ventilation Pocket Shade for Privacy

1” Scale

Wall Detail

Living in the Intersection

7.


The parti for this design was derived from the location. The site is a full city block square with the north-east corner chamfered. The site is bounded by five streets creating five intersections. The site also is a “leftover” parcel sandwiched between NJIT’s main campus and a large new housing development being completed by the NHA. This makes the site a “cut-through” in its present form. Drawing from the existing fabric, the two programs of the building are divided into five strips with three north-south strips intersecting with two east-west strips. In order to intersect the buildings alter floors with the housing strips occupying levels 2-4-6 and the commercial floors taking 1-3-5. This maintains the eastwest cut through seen in the image to the near left. Also seen in the image is the housing strip crossing over on the 2nd level. The strips articulate their programs through the side envelopes, with housing using terracotta tiles and commerical clad with metal panels.

Client: Newark Housing Authority Studio Project

Newark, NJ

Living in the Intersetion

Rendering of cut-through

Parti diagram of intersection

Rendering of front facade


LR BR B C K D

Living Room Bed Room Bathroom Closet Kitchen Dining Area

25.

Lock Street 19. 21.

34.

8.

34.

2.

34.

34.

2.

2.

8.

22.

22.

4. 6.

3.

5.

34.

8.

32.

19. 21.

29.

Central Ave

31.

19. 21.

30.

34.

33.

t

Service Elevator Restaurant Coffee Shop Drycleaner Deli Unspecified Retail Daycare Unspecified Retail Unspecified Retail Unspecified Retail Unspecified Retail Unspecified Retail

29.

1.

8.

ee

Loading Dock

19. 21.

8.

1.

Str

8.

itt

1.

sb

Main Lobby Auxillary Entrances Office Mail Room Package Storage Break Room Religious center Passenger Elevator Staff Lockers Staff Bathroom Incinerator Room Building Maintenance Roo Seating Area Gym Men's Room Men's Locker Women's Room Women's Locker Facilities Storage Laundry Room Additional Resident Storag Bicycle Storage Parking Entrance Ramp Parking Exit Ramp Deliveries Entrance Water Feature Garbage Room

Ne

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

23. 24.

Hoyt Street

N

Ground Floor Plan

Street

Scale Plan Ground 1/16” Floor

Sussex

Fourth Floor 1/32” Scale

Parking Level below grade

Fifth Floor 1/32” Scale

Second Level 1/32” Scale

Unit Count

Townhouse

3 Bedroom

2 Bedroom

1 Bedroom

Studio

N

Parking Spaces

185

Studio 21 One Bedroom 24 Two Bedroom 28 Three Bedroom 12 Townhouses 9 Total 94

Sixth Floor 1/32” Scale

35.

Longitudinal Section 1/16” Scale

7.

Third Level 1/32” Scale


...of structure

...of circulation

...of form

...of program

Intersection


oms

Section

oms

Bedro

Dayro

y vit

Ca t ke

c Po

W

do

in

w c

Po

h tS ke

Pocket Door for ventilation Pocket Shade for Privacy

tD

e ck Po

r oo

e ad w

do in W n ed itio Fix ond C

it

Un

1� Scale

Wall Detail

ed

Fix

n

itio

nd

Co

Plan

all

W

3 BR Unit Section

3 BR Unit Plan Bedroom Level

Track Lighing

HVAC Ducts Track Lighing

3 BR Unit Plan Day Level

In addiction to the program’s intersection, the individual units also intersect. The upper level of each duplex is a through unit from east to west, while the lower level of the unit runs north to south parallel to the respective strip the unit is in. Because the strips of buildings are only 15 feet apart, this design is extremely urban in nature. To intriduce some privacy a panelling system is introduced. The user has the option to allow its floor to ceiling glass panels to remain open, or to slide closed a pocket translucent panel, which allows the resident visual privacy, but allows light both into and out of the unit. This is critical to maintaining a well let area between the stips, which in Newark helps to increase security in those areas without the need for police presence.


These images help to demonstrate the myriad views and moments created by this scheme. Around every corner, through every corridor, and from each approach, a different view is experienced This creates a dynamic and exciting place to live and visit, which caters to young ambitious and adventurous twenty-somethings, which is the target user group. the model was constructed at 1/16� scale using chip-board, museum board, and light-density foam, hand carved as trees.


Transverse Section


Longitudinal Section Cut

Transverse Section Cut

Covered Walkway connection from upper level to lower level.

Check-in Changing Rooms Bathrooms

Site Plan

1:200 Scale Sara D. Roosevelt Park

Longitudinal Section 1/64� Scale

Exploded Axon South Building

Lower Shell

Lower Level Exercise Area

Upper Level Walkway

TURBULENCE

Upper Shell


This highly abstract design method began with a study of the site itself. The patterns of movement through, along, and around the park were documented. Through careful studies of existing flows of movement, specific intensities were identified. Through careful analysis and study, a more desirable pattern of flow began to emerge. People moved straight through and around the park without stopping to enjoy, notice or participate in any park functions. The object of this exercise was to slow the movement through the park and to create an intriguing desirable series of paths through the park. The building, the paths, and the topography all emerged from the abstract drawings. The drawing on the far left was the initial drawing which mapped movement through the park with no obstructions. Moving to the right, each drawing introduced more obstructions to slow the movement through, in turn creating more “turbulence�. From the turbulence, a building emerged.

Fitness Center, Library, Auditorium

Program: Community Center

Lower East Side, Manhattan, NYC

Turbulence


N

Site Plan

1:200 Scale Sara D. Roosevelt Park


Longitudinal Section Cut

Transverse Section Cut

Covered Walkway connection from upper level to lower level.

Check-in Changing Rooms Bathrooms

Longitudinal Section 1/64” Scale

Exploded Axon South Building

Lower Shell

Lower Level Exercise Area

Upper Level Walkway

Upper Shell

Transverse Section South Building 1/8” Scale


Below: aerial view of model from above

Far Left: Aerial view of model from the South

Near Left: model of topography and bridge relationship

Above: model of the park basketball court showing the relationship to the raised walkway


Right: Plan of raised walkway showing overlook of exercise area below.

Left: Plan of lower floor of South building. The program includes a large open exercise area, member restrooms and changing rooms, and mechanical space to the East. The changing rooms are below grade as shown in the section drawing.

Right: Plan of raised walkway showing overlooks to theater and library below.

Left: Plan of lower floor of North Building. The program includes a library, theater, public restrooms, and a staff meeting room.

N

The form of the building lends the program to be divided into two distinct buildings connected from the extreme North end of the park to the extreme South end by a continuous raised pathway which meanders through the park. The pathway begins open air outside and passes inside of the North building then returns to open air through the central piece of the park, then returns back inside to pass through the south building, finally emerging again outside to the extreme south end of the park. To enter the usable spaces in the building one must pass to an underground portion of the building from the raised walkway. At the underground portion the user may change and check in, then procede back above grade but to the lower level of the building to use the programmed spaces. The building is clad in brushed aluminum metal panels which are highly reflective but not mirrors. The images seen by anyone looking at the building would show a warped reflected reality, begging the user to question what is proper architecture? The forms one sees behind him, or the one he sees in front of him?


NYC Midtown, NYC Investigation in Structure

School of Architecture Tower


This project was subitted as an entry for the ASCI Steel Competition. These are the boards we submitted. The concept for this tower was to create a more efficient structural system and allow that to drive the decisions concerning circulation, form, and envelope. The structural system used in this project is better known as Tensegrity.

School of Architecture, Housing for students, hotel overflow This tower project was an investigation into a new structural technique that would not only save material, but create form by its very nature. this project was completed by a team of three students including myself. For this exercise the site of the tower was immediately next to the Bryant Park Hotel facing the park in Midtown, Manhattan.

Program:

Midtown, Manhattan

Intensionality

BALANCE IN THE CITY

INTENSIONALITY

-- BUCKY FULLER

THE TENSEGRITY TOWER BASED ON THE TENSEGRITY STRUCTURAL SYSTEM

CONTINUOUS TENSION MEMBERS

DISCREET COMPRESSION MEMBERS

“STRUCTURAL SHAPE IS GUARANTEED BY THE FINITELY CLOSED, COMPREHENSIVELY CONTINUOUS TENSIONAL BEHAVIORS OF THE SYSTEM”

NEW METHODOLOGY:

OLD PARADIGM:

The Site: Bryant Park, NYC


construction sequence

structural model photo

HIGH STRENGTH STEEL WITH BASE PLATE TO RESIST COMPRESSION OF CONCRETE

STEEL MOUNTING SLEEVE

4‘ O.D. STEEL TUBE

9” O.O PRESTRESSED STEEL CABLE

#5 REBAR

STEEL CAP TO FUNTION AS BOTH WEATHER PROOFING AND A TENSION RING

COLUMN DETAIL

CONNECTION DETAIL

HIGH STRENGTH CONCRETE

9” BORING WELDED AND BOLTED TO STRUCTURAL CABLE

12” O.D. STEEL ANCHOR WITH

steel rod reinforcing

high strength concrete columnar fill

columnar unit

plate for welding columnar sections

column unit with interlocking tongue

spray applied fireproofing

exterior finish panel (burnished steel)

ST RUCTU RE

final structure

TENSEGRITY MODULE

+

+

envelope diagram

TENSEGRITY MODULE

STRUCTURAL DIAGRAM

=

=

glass facade rendering

TENSEGRITY TOWER

MODULE 1

MODULE 2

MODULE 3

MODULE 4

IN TENSEGRITY, COMPRESSION MEMBERS NEVER MEET, INKSTEAD THEY ARE BRACED AND HELD IN PLACE BY TENSION MEMBERS. EACH POINT IS HELD IN EQUILIBRIUM DUE TO THE NATURAL TRIANGULATION OF THE STRUCTURAL SYSTEM. LATERAL FORCES ARE RESISTED BY THE CORE, WHICH HANGS FROM THE TOP MODULE AND ACTS AS A “KINGPIN.” IN THIS DIAGRAM THE COMPRESSION MEMBERS ARE SHOWN IN ORANGE AND THE TENSION MEMBERS ARE SHOWN IN YELLOW, WITH THE CORE GHOSTED IN GREY. THE COMPRESSION MEMBERS FOR THIS TOWER ARE HIGH-STRENGTH STEEL WITH POURED CONCRETE CORE, AND THE TENSION MEMBERS ARE PRESTRESSED STEEL CABLES WHICH VARY FROM 12” O.D. TO 6” O.D. SMALLER CABLES USED TO HANG THE FLOORS CAN BE AS SMALL AS 1.5” O.D. SPACED 2.5’ O.C. TO MINIMIZE THE OBSTRUCTION OF VIEW INTO AND OUT OF THE BUILDING.

Left: Comptetition Board 2


20’

200’

program

entrance view

400’ section drawing 1/32”scale

Elevators Program

Floor Plans

Program Diagram

auditorium

Street 1

Street 2

New York Institute for Archtiecture and Urbanism

Residential

Office


RENDERING OF UPPER FLOORS

Model Photo

1.5” DIAMETER TENSILE STEEL CABLES SUPPORT FLOOR PLATES AND PROVIDE TORSIONAL AND LATERAL STABILIT, AS WELL AS CONNECTION POINTS FOR MID FLOOR GLAZING PANELS

DETAIL OF SPIDER CLIP MOUNTS FOR CURTAIN WALL

DETAIL OP FLOOR EDGE CONDITION

Fi restopping

Spider Clips mount glass panels to Cable system

WALL SECTION DETAIL

4’ x 6’ Glass Panels

Floors are hung from 1 5/8” Cables @ 4’ o.c

r steel girders form perime ter ring

ENVELOPE Left: Competition Board 4


work