Page 1

Turun Pallokerho r.y:n tiedotuslehti - www.turunpallokerho.fi

6/2018


Juniorista johtokuntaan - tarina pallokerholaisesta

T

uskin kukaan kuvitteli vuonna 1994, kun tulin ensimmäisen kerran TPK:n junioriharjoituksiin, että jonain päivänä, nyt 24 vuotta myöhemmin istuisin seuran johtokunnassa. Kaikki tämä vieläpä sen jälkeen, kun vanhemmat olivat hieman vastahakoisia päästämään nuorta poikaa alun perin edes nappulaliigaan. Nappulaliigasta päädyin aikoinaan Pallokerhoon Tauno Haritun houkuttelemana.

J

uniorivuodet olivat mukavaa aikaa. Sai harjoitella kavereiden kanssa ja tutustua uusiin kavereihin sekä harjoitella hyvien valmentajien valmennuksessa. Pelaaminen on kuitenkin jalkapallon suola ja junioriaikana sai pelata paljon. Oli sarjapelit ja lisäksi useita turnauksia pitkin vuotta. Erityisesti juuri turnausreissut ovat jääneet mieleen. Niiden aikana joukkue hioitui entistä tiiviimmäksi, kun oltiin yhdessä kokonaisia viikonloppuja ja pelien ulkopuolella näki ja koki joukkuekavereiden kanssa asioita mitä ei normaaleissa harjoituksissa eteen tullut.

J

tappiot jatkopeleissä. Yksittäisten pettymysten ei pidä kuitenkaan antaa estää itseään kehittymästä pelaajana. Päinvastoin, niistä pitää oppia ja löytää keinot kehittyä entistä paremmaksi.

N

yt, kun jälkikäteen muistelee juniorivuosia, ymmärtää miten TPK:ssa panostettiin laadukkaaseen juniorityöhön. Juniorityö oli aloitettu vain vuotta tai kahta aiemmin, kun itse tulin seuraan junioriksi. Minun kohdalleni osui aina valmentajat, jotka sopivat siihen kehittymisen vaiheeseen. Koko junioriaikana minua valmensi yli 10 eri valmentajaa. Valmentajat olivat osaavia jalkapallollisesti mutta erityisesti myös juniorien käsittelijöinä. TPK:ssa valmentajat antoivat nuorelle pelaajalle mahdollisuus kehittyä jalkapalloilijana sekä kasvattivat toimimaan osana joukkuetta, josta on ollut paljon hyötyä jalkapallon ulkopuolella. Uskon, että näin toimii TPK:n juniorivalmennus nykyäänkin, ei kehitetä vain pelaajia vaan myös niitä nuoria poikia kohti aikuisuutta.

Valmentajat olivat osaav ia jalkapallollis esti mutta erityis esti myös junior ien käsittelijöinä .

unioriaikana oppi myös häviämään ja käsittelemään pettymyksiä, kun peli ei aina sujunutkaan niin kuin piti. Suurimpia pettymyksiä taitavat olla juniorien SM-turnauksissa kärsityt

J

unioriajan jälkeen oli luonnollista siirtyä aikuisten sarjaan. Siirryin ensin pelaamaan TPK 2:n riveissä pääasiassa 4. divaria, jonain vuonna piipahdimme myös kolmosessa. Luonnollinen jatkumo omalle

pelaajauralleni oli siirtyä edustusjoukkueeseen, jossa olen pelannut nyt noin 15 vuotta.

T

PK on tarjonnut minulle hienon paikan ja mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa, saada uusia kavereita ja kokea yhteisöllisyyttä, mahdollisuuden kokea kuuluvani johonkin tiettyyn porukkaan, olla TPK:lainen jo 24 vuotta. Nyt, kun peliura aktiivitasolla alkaa pikkuhiljaa vääjäämättä olla loppupuolella, on ollut hienoa huomata, että seura haluaa pitää kiinni omista kasvateistaan.

K

un minulta taannoin kysyttiin mahdollisuutta osallistua seuran hallinnolliseen puoleen ja liittyä seuran johtokuntaan, ajattelin, että se voisi olla hyvä mahdollisuus antaa seuralle takaisin edes pieni osa siitä mitä olen TPK:ssa saanut. Johtokunnassa pääsee vaikuttamaan seuran tulevaisuuteen, siihen millainen jalkapalloperhe TPK on huomenna ja ylihuomenna. Omalta osaltani toivon voivani vaikuttaa asioihin siten, että tulevaisuuden junioreilla ja TPK:laisilla on mahdollisuus samanlaisiin hienoihin kokemuksiin, joita itse olen saanut kokea ja että TPK on jatkossakin hyvä ja turvallinen paikka nuorelle kehittyä jalkapalloilijana ja ihmisenä. Sakari Warro

P I D E T ÄÄNF U T A A J AL I I K K E E L L Ä O l ipa k y s e e s s ä pie ni t ai s uuri v aiv a,M e h il äis e n L iik unt ak l inik al l ah o idammes inutt ak ais in pe l ik e nt äl l e . V araa aik a me h il aine n. fit ai 0 1 04 1 40 0 . T urk u,K auppias k at u 8 |me h il aine n. fi S o it t ok iint e än v e rk o nl iit t y mäs t äs e k ä mat k av ie s t inv e rk o nl iit t y mäs t ä mak s aa 0 , 0 835€ / puh .+0 , 1 6 6 9€ / min.


TPK mukana pelissä

J

älleen on pyörähtänyt käyntiin uusi Futiskausi ja Turun Pallokerho on innolla siinä mukana. Takana on tietysti jo Futsal, jossa tulikin taas kerran jotain uutta. TPK:n edustusjoukkue pelasi Futsal Ykköstä ja menestyikin ihan mukavasti, ollen lopulta neljänneksi. Kuten seurallemme kuuluu, niin myös juniorimme olivat vilkkaasti mukana Futsaltoiminnassa. Jokainen ikäluokka pelasi vähintään yhdellä joukkueella, monet useammalla, omassa sarjassaan. Uutuutena Futsalissa oli Loppiaisturnaus, joka pelattiin ”avausturnauksena” uudessa Kupittaan Palloiluhallissa. Puitteet olivat upeat ja toimivat, vaikka osin vielä kesken. Turnaus sai paljon kehuja ja positiivista palautetta osallistujilta. Siitä on tarkoitus tehdä säännöllinen osa TPK:n toimintaa.

K

upittaan Palloiluhallista päästäänkin kiinni olosuhdeasioihin. Tämä uusi palloiluhalli on erittäin tärkeä esimerkiksi Futsalille. Toivottavasti tämän uuden hallin tulo, ei poista muiden tilojen, koulujen ja Samppalinnnan, käyttöä Futsal toimintaan. Pelaajia olisi tulossa mukaan, mikäli tiloja olisi tarjolla. Vielä Futsaliakin onnettomammassa asemassa Turussa on jalkapallon tilanne. Talviharjoittelun mahdollisuudet ovat todella puutteelliset, sitten kun kesä alkaa, niin tilanne menee vielä huonommaksi. Tilanteemme on sellainen että joudumme seurana viikoittain käymään läpi joukkueiden harjoitusmahdollisuudet. Vakiovuoroja ei yksinkertaisesti riitä tarpeeksi. Nuorten pelaajien kehittäminen vaatii perusharjoittelumääriä, vähintään kolmesti viikossa, ja tietysti mahdollisuuden osallistua niihin. Nyt kun ei ole tarjota vakiovuoroja niin perheet eivät saa suunniteltua viikkojaan.

P

erusongelma tuntuu ainakin nyt olevan se että erilaiset aikuisten harrastesarjojen määrä on kasvanut merkittävästi. Tämä vie harjoitustilaa seurojen aikuisjoukkueilta. Kerhon aikuisjoukkueet harjoittelevat nyt hyvin satunnaisesti, mikäli junioreilta jää tilaa. Tämä aiheuttaa todellisia ongelmia. Turussa on kyettävä varmistamaan kunnollinen organisointi harjoituskenttien käyttöön.

T

oisena asiana haluaisin kiinnittää huomiota vapaaehtoistyöhön. Julkisuudessa käydään paljon keskustelua siitä miten harrastaminen on kallista ja huonosti organisoitua ja sen laadusta valitetaan. Tämä on minun tulkintani mukaan kiinni pitkälti siitä että vanhemmat eivät ole valmiita vapaaehtoistyöhön. Tämä ajaa seurassa jo toimivien vapaaehtoisten ylikuormittumiseen ja tekemisen laadun heikkenemiseen. Olemalla mukana lapsen/ nuoren harrastuksen vapaaehtoistoiminnassa varmistat sen toiminnan laatua ja kustannustasoa. Samalla koet ja näet läheltä oman jälkikasvusi kehittymisen. Tämä tuo oman nuoresi päivittäisen elämän lähemmäksi ja elät mukana iloissa ja pettymyksissä. Voin omakohtaisesti kertoa että se on varsin palkitsevaa.

T

ätä luettaessa on käynnissä TPK Soccer Cup 15.-17.6.2018. Se on Turun Pallokerhon suurin yksittäinen voimanponnistus ja tähän teitä kaikkia vapaaehtoisia on tarvittu mukaan. Soccer Cup on tapahtuma joka jättää muistoja sekä pelaajille, että vanhemmille. Nautitaan tapahtumasta ja jalkapallosta! Kerho Kehrää!

”Soccer Cup on tapahtuma joka jättää muistoja sekä pelaajille, että vanhemmille.”


Lapsen harrastus, Onni- Autuus vai Taakka T

PK, TPK, TPK – huutaa joukko, minulle tuntemattomia aikuisia, kentän laidalla. Huudan mukana, katseet kohtaavat hyväksyvästi, tunnen kuinka sisälläni ääni sanoo: Lapseni on kuin onkin valinnut oikean joukkueen, lukemattomien seurojen joukosta.

K

un nappulaliiga oli päättynyt ja oli aika valita joukkuetta, jossa jatkaa rakastamaansa harrastusta. Perheemme keskimmäinen poika oli ison valinnan edessä. Jalkapallo on hänelle kaikki kaikessa ja haaveet elämässä ovat sidoksissa jalkapalloon. Hänelle itselleen olisi siis tärkeää löytää joukkue, jossa voi kehittyä mahdollisimman hyväksi, parhaaksi futaajaksi ikinä!

V

anhempana seurailin tilannetta kauhun sekaisin tuntein. Olin kuullut ”kauhutarinoita” miten kausimaksut ovat päätä huimaavia, vanhempien pitää osallistua jatkuvasti kaiken maailman tapahtumiin ja erityisesti äitien tulee leipoa ja uhrata aikaansa lähes ”päivittäin” järjestettävään buffettiin, myydä vessapaperia, mummon keksejä….

M N

inä, en niin pullan tuoksuinen, olin pelosta sekaisin ajatellessani tulevaa ”elämääni” jalkapalloilevan lapseni uuden joukkueen buffattarena!

uoruudessani itsekin aktiivisesti urheilleena, muistan vielä selkeästi muutaman, ei niin lämmin sydämisen, valmentajan. Takaraivollani siis myös hiipi pelko siitä, miten lapseni tuleva valmentaja on juuri sellainen, keski-ikäinen mies, jolta jäi nuoruudessaan jotakin saavuttamatta ja kasvatuksellisesti kokee velvollisuudekseen tehdä pojista miehiä, jotka puskevat tunteita näyttämättä eteenpäin.

M

onet nappulaliigan joukkue kaverit suuntasivat tunnettuihin kilpaseuroihin, joissa ainakin kausimaksut olisivat melkoiset! Lapseni kävi tunnollisesti monen seuran tutustumis treeneissä, infotilaisuuksissa, etsien sitä oikeaa. Ristin käteni ja toivoin hartaasti, että lapseni löytäisi sen mitä on etsimässä ja minä säästyisin pahimmalta!

K T

olmisen vuotta myöhemmin voin hymy huulilla todeta, että lapseni viisaus on miljoona kertaa suurempaa kuin yksikään peloistani! PK seurana ja joukkueena on todella antanut paljon! Vaikka seura on profiloitunut enemmän harraste seurana,


Näkemyksiä ja kokemuksia 03- kaudesta.

K

erhon 03:set vetivät talvikaudella tuttuun tapaan futsal-kieppejä parketilla. Liigavauhdissa ollut joukkue taisteli itsensä todella heikon alun jälkeen SM-lopputurnauskarsintaan saakka, mutta siellä tie nousi harmittavan niukoilla tappioilla pystyyn. Voitaneen kait jossitella, että yksi maali enemmän liigassa olisi voinut tuoda helpomman lohkon jatkoturnaukseen ja sitä kautta sitten menestystä ja mainetta... Mutta jossittelu on turhaa, pelit ratkaistaan kentällä, ei jälkikäteen kynällä ja paperilla. Ykkösessä pelattiin myös kelvollisesti. Tasainen sarja olisi voinut päätyä mitalisijoillekin, mutta muutama yllätystappio esti nämä aikeet. Mutta pelaajien taso on laaja, sen johtopäätöksen voi tehdä heikommillakin analyyttisillä kyvyillä varustettu kirjuri. Ja katsomoon saakka heijastui pelureiden kehitys niin teknisesti kuin taktisestikin. Tästä on hyvä ponnistaa myös futsalin puolella eteenpäin ensi kaudella. Kesäkausi on avattu myös kahdessa sarjassa, C15 8v8 ja liiga. Kasi-kasi-sarjassa on nähty mainioita otteita. Osittain kentällä on nähty jopa yllättäviäkin menestystarinoita, mainittakoon tästä esimerkkinä kuuden maalin voitto-ottelussa viiden osuman merkintä maalivahtien nimiin. Tämäkin kertoo laajasta tasosta ja pelaajien taidoista sekä tietenkin sopeutumiskyvystä niin eri pelipaikkoihin kuin -tapaankin. Liigan puolella meno onkin tähän mennessä ollut varsin posketonta: maaleja on mätetty lapiokaupalla vastustajan reppuun, jos kohta vähintään yhtä monta maalia on jäänyt tekemättä. Toki ainoana tavoitteena onkin nousu Alueliigan taistoihin, jossa vastus on sitten eri luokkaa. Mutta sehän sopii kehittyville nuorille miehille, jotka ottavat haasteet vastaan joogatreenien edellyttämällä rauhallisuudella ja tyyneydellä. Soccer Cupiin lähdetäänkin hakemaan sitten isompaa haastetta osallistumalla B-junnujen sarjaan kirkollisten toimenpiteiden seurauksena. Ehkäpä se onkin sopiva valmistautuminen ratkaisupeleihin liigaa ajatellen sekä itseluottamusruiske kasi-kasi-sarjaan? Kaikenkaikkiaan pelaajien kehitys on ollut huimaa, taso on todetusti laaja ja joukkueessa on vahva tekemisen meininki ja henki päällä. Tällainen hyvä buugi ja asenne kantavat kyllä pitkälle. Valmennukseen on saatu talven aikana muutama pari lisäjalkoja, näin on saatu keskityttyä enemmän myös yksittäisen pelaajan tarpeisiin. Kentän reunallakin uskollinen sambaryhmä jaksaa kannustaa poikia ihmeellisiin urostekoihin, joukkoon toki mahtuu vielä muitakin jalkapallon elämyksiä kaipaavalle. Kannattaa tulla katsomaan!

niin on myös ollut mukavaa huomata miten valmentajat ovat ammattimaisia ja haluavat kehittää nuoria ennen kaikkea jalkapalloilijoina ja fiksuina tuntevina nuorina miehinä. Unohtamatta kuitenkaan urheiluun niin sidoksissa olevaa kilpailua ja sarjatasoilla pärjäämistä.

V

anhempana tai äitinä en vieläkään tuoksu mokkapalalle, mutta on ollut ihanaa löytää uusia ystäviä kentänlaidalta ja motivaatio osallistua yhteisiin juttuihin on tullut kuin luonnostaan.

O

n rikkautta saada jakaa elämän ilot ja surut oman lapsen kanssa, mutta siitä tulee huomattavasti nautinnollisempaa mukavassa porukassa. Kiitos -04pojat, vanhemmat, valmentajat ja muut TPK-laiset Fyssatar


TPK- jalkapallokausi 2018

Kolmosta ja nelosta tarjolla yläkentällä lämpiminä kesäiltoina! Tämän houkuttelevan tarjouksen antaa TPK:n edustusjoukkue kauteen 2018.

K

erho on tehnyt poikkeuksellista seurahistoriaa tekemällä farmisopimuksen Hot Lipsin kanssa, joka pelaa Länsi- Suomen nelosta. Joukkueet ovat osittain harjoitelleet yhdessä harjoituskauden aikana, sekä antaneet mahdollisuuden vaihtaa pelaajia omissa otteluissaan.

Tämä sopii hyvin molemmille joukkueille, sillä molempien pelaajarinki on suhteellisen ohut. Kolmosessa aloitettiin pelit jo huhtikuussa, sillä otteluita on 26, normaalin 22 sijaan. Tällä hetkellä kerho on kuudentena. Joukkue on hävinnyt kolme ottelua ja voittanut kolme. Kolmosen kiinnostavuutta lisää kierroksen ottelu, jonka Monskan näköradio kuvaa, sekä Turkulaisessa oleva tiivis otteluselostus. Joukkueellamme on selkeä pelifilosofia, jota taitavat pelaajat ovat upeasti noudattaneet, niin viimeisten kausien aikana, kuin tällä kaudella. Joukkue pyrkii pallonhallintaan, prässäämällä ylhäältä ja voittamaan pallon ,mahdollisimman nopeasti. Hyökkäyspelissä joukkue pyrkii pitämään palloa omalla joukkueella mahdollisimman kauan. Lyhytsyöttöpeli sekä nopeat puolenvaihdot kuuluvat pelifilosofiaamme. TPK:n joukkueen ydinryhmä muodostuu omista pojista, joiden taitotaso on kolmosen eliittiä. Stefan Wahlsten, Heikki Vanamo, Otto Sjöström Robert Nygård, Marno Lastula, Ilmari Autio, Jyri Sundin, Perttu Lehtonen, Sakari Warro ja Tomi Kiiski. Omiksi pelaajiksi voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Mirko Sillanpäätä (toppari), Antti Kuhmolaa (pakki), Joosu Hertsiä (keskikenttä), Sakari Opukoa (kärki) sekä veljeksiä Leino, Tuomas (mv.) Lauri (toppari) Uusia hyviä vahvistuksia ovat Joakim Julie (toppari, kärki) (Nups), Aleksi Jokela ( keskikenttä) (PK35), Ege ( keskikenttä) (Sexypöxyt), Henri (pakki) (NJS), Walter (laita) (FC Inter) sekä paluumuuttaja Anton ( keskikenttä) (PaiHa). Viime kaudenjälkeen joukkueesta ovat lähteneet: Eemi Ruuska, Jaakko Ruuskanen, Tuomas Kyytsönen, Arman Palani, Juhana Leppänen, Janne Kosonen, Juuso Oikarinen ja Roope Kylliäinen. Tervetuloa nauttimaan yläkentälle kolmosta ja nelosta! Timo Jalo


Nuuska ei kuulu urheiluun

Jätä kiekko ja ota pallo haltuun! Nikotiinituotteiden käyttö on monipuolistunut. Erityisesti nuuskan käyttö on yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana sekä tyttöjen, että poikien keskuudessa.

Y

leisesti ajatellaan, että urheilua harrastavat nuoret elävät terveellisemmin ja käyttävät vähemmän päihteitä kuin nuoret yleensä. Tutkimusten mukaan liikuntatai urheiluseuraan kuuluvien nuorten nuuskan käyttö on kuitenkin selvästi yleisempää kuin muilla nuorilla, kertoo Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen (LSSY) NIKO-projektin projektipäällikkö Minna Salakari. Nuuskan käytöstä on vahvoja positiivisia mielikuvia joukkuelajeja harrastavien nuorten keskuudessa. Salakarin mukaan nuuska

koetaan ”tavaramerkiksi” ja sopii paremmin urheilijan imagoon kuin perinteinen tupakka. Nuuskaavien nuorten mielestä nuuska myös rauhoittaa, ja sen koetaan antavan mielihyvää ja tuovan fyysisen hyvän olon tunteen. Nuuska on näkyvänä osana halli- ja kenttäelämää ja sosiaalisia tilanteita, vaikkei nuori itse nuuskaa käyttäisikään. Tupakkatuotteita käyttävät nuoret sisäistävät hyvin tupakan haitat terveydelle, mutta nuuskaamista ei yleisesti pidetä terveydelle haitallisena tekijänä. Kaveripaine kannustaa kokeiluihin Nuuskasta on tullut ilmiö nuorten keskuudessa: se puhututtaa ja sen ympärille on kehitetty oma slangi. On hienoa, jos nuuskakiekko näkyy housujen taskuista. Nuuska koetaan haitattomaksi tuotteeksi, jota nuorten on helppo hankkia: 98 prosenttia nuorista tietää, mistä nuuskaa saa ja ketkä lähipiiristä sitä välittävät. Melkein jokaisella 14–18-vuotiaalla nuorella on lä-

hipiirissään joku, joka tuotetta käyttää. – Huolestuttavinta on, että suurin osa nuorista kertoo vanhempiensa, opettajiensa ja urheiluvalmentajiensa käyttävän nuuskaa, Salakari toteaa. Aikuiset roolimallit ovat kaveripaineen jälkeen merkittävin syy nuorten päihteiden käytölle. Urheilun parissa tarvitaankin asennemuutosta – nuuska on päihde, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, eikä se kuulu nuoruuteen eikä urheiluun. Oikeus päihteettömään toimintaympäristöön Nikotiinituotteet aiheuttavat voimakkaan riippuvuuden ja sisältävät runsaasti elimistölle haitallisia ja myrkyllisiä aineita. Nuorten aivojen kehitys on vielä kesken, ja aivot ovat siten huomattavasti herkemmät riippuvuuksien syntymiselle kuin aikuisten. Tupakkatuotteiden sisältämä nikotiini ja muut yhdisteet muuttavat pysyvästi nuoren aivojen rakennetta ja aiheuttavat käyttäjälle voimakkaan, jopa


elinikäisen, riippuvuuden. Urheilevalle nuorelle nikotiinituotteet aiheuttavat sykkeen ja verenpaineen nousun, suorituskyvyn laskun, lihasvoiman heikkenemisen, palautumisen viivästymisen, vammariskin kasvun ja erilaisia suun alueen tulehduksia. Lisäksi nikotiinituotteet lisäävät keskittymiskyvyn, muistin ja oppimisen häiriöitä. Nuorten nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ennaltaehkäisy ja käytön lopettamisen tukeminen ovat aikuisuuteen kuuluva velvoite ja haaste, johon vanhempien, kasvattajien ja muiden nuorten kanssa tekemisessä olevien aikuisten ja yhteisöjen on vastattava. – Nuorella on oikeus terveyteen, hyvinvointiin sekä päihteettömyyttä edistävään elinympäristöön. Urheiluseurat ovat tärkeä toimintaympä-

ristö, kun puhutaan nuorten nikotiinin käytön vähentämisestä. Mukana nuorten arjessa Minna Salakari toimii projektipäällikkönä NIKO – Terveydenedistäminen nuorten arjessa -projektissa, jonka tarkoituksena on kehittää toiminnallisia ja osallistavia terveyden edistämisen malleja nuorille ja heidän lähiaikuisilleen. Yhtenä pääkohderyhmänä ovat joukkueurheilua harrastavat nuoret, heidän vanhempansa ja valmentajansa. – Projektissa tuotetaan muun muassa valmen-

tajille suunnattu koulutusmalli, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää nikotiinituotteiden, erityisesti nuuskan, käyttöä nuorten urheilujoukkueissa, Salakari iloitsee. Tarkoituksena on myös lisätä nuorten parissa toimivien aikuisten tietoutta nikotiinin terveyshaitoista, vaikutuksista urheileviin nuoriin ja tukea valmentajien rooleja kasvattajina, kouluttajina ja lähiaikuisina. Syksyllä 2018 valmistuvan koulutusmallin avulla lisätään valmentajien valmiuksia puheeksi ottoon ja nuorten terveyskasvattamiseen. NIKO on mukana myös Turun Pallokerhon (TPK) vuotuisessa, kesäkuussa järjestettävässä Soccer Cupissa. LSSY:n ständillä pääset tutustumaan nuuskanäyttelyyn, voit keskustella mieltä askarruttavista asioista ja osallistua kilpailuihin. Tiesitkö, että yhdessä nuuska-annoksessa, ”säkissä”, on yhtä paljon nikotiinia kuin yhdessä askissa tupakkaa? Lue lisää NIKO-projektista: www.hymyähuuleen.fi

Teksti: Minna Salakari, Aleksi Rajamäki.


Kuulumisia TPK06 -joukkueelta. S

yksyllä 2017 polkaistiin käyntiin Turun Pallokerhossa 2006-ikäluokka, ja voisi jopa sanoa että se lähti liikkeelle oikein rytinällä, koska ensimmäisissä treeneissä oli paikalla yli 40 futaajaa. Kauden aikana on muutama pelaaja siirtynyt muualle/toiseen harrastukseen, mutta myös uusia pelaajia on saatu lisää. Tällä hetkellä pelaajamäärä on 57, mikä on huikea luku tässä ikäluokassa. Vajaaseen vuoteen on mahtunut paljon; ollaan koettu karvaita tappioita, taisteltu tasapelejä ja otettu makeita voittoja – kaikki tietenkin aina yhdessä JOUKKUEENA. Maskun Talvisarjasta napattiin ensimmäinen sija, Peimari-liigassa oltiin mukana kahdella joukkueella, ja piirisarjaa pelataan parhaillaan neljällä joukkueella.

Turnauksiin on ehditty osallistua jo useasti, joista viimeisimpänä Käpylän Pallon Kevätturnaus Helsingissä, jossa olimme mukana kahdella joukkueella. Seuraava turnaus onkin sitten TPK:n oma turnaus Soccer Cup, johon tietenkin osallistutaan, ja jossa myös pelaajien innokkaat vanhemmat voi bongata mm. buffetpisteestä mokkapalavuoren takaa. Syksyksi ollaan jo ilmoittauduttu kahdella tiimillä sekä FC Espoo Cupiin että Ålandstidningen Cupiin. Muitakin turnauksia syksyyn on suunnitteilla, mutta ne varmistuvat myöhemmin. Kun pelaajia on paljon, myös valmentajia tarvitaan reilusti. Tällä hetkellä 2006-porukkaa valmentaa yksitoista ison jalkapallosydämen omaavaa koutsia. Valmennuksen vahvuutena

on, että mukana on niin aktiivipelaajia kuin jo oman peliuran jättäneitä, kokeneempia koutseja. Rahakirstumme on hyvin vartioitu, ja sen päällä istuu kaksi henkilöä: Anna ja Jussi. Pelaajien tyylikkäästä ja yhtenäisestä asukokonaisuudesta vastaa puolestaan varustevastaavamme Milla. Matin ja Tepon biisin mukaan ”kaiken takana on nainen”, eli kaikki käytännön asiat turnausjärjestelyistä tiedotukseen hoitaa energinen JoJomme Sonja. Kesäisin terveisin kaikkien 2006 ikäluokkien toimihenkilöiden puolesta. Petteri


TPK lähti toiseen Ykkösen kauteen hieman muuttuneena. M

aalivahti Pirilä ja KP Koivunen sekä Sokka ja pari muuta vanhaa pelaajaa lähtivät joukkueesta mutta vastaavasti saatiin tilalle nuorempi Sibakov, Joel Kontkanen, Andreas Engström sekä Ruspa Minjushin maalille. Uudet pelaajat pääsivät nopeasti mukaan kuvioihin kun vastuuta saatiin annettua jo ensimmäisissä peleissä osan ollessa vielä jalkapallossa kiinni. Kausi alkoi kahdella vaikealla vieraspelillä ja niistä oli tuloksena 1 voitto. Kotipelit käynnistyivät mallikkaasti ja koko nippu oli myös jo kasassa. Kotipelit olivatkin kauden parasta antia sillä Kerho voitti kaikki pelit Turussa lukuunottamatta kahta kärkijoukkuetta vastaan. Niistäkin peleistä tasapelit joten 0 tappiota kotona oli kova suoritus. Vieraspeleissä oli hieman nihkeämpää mutta niistäkin pisteitä ropisi melko mallikkaasti. TPK kärsii edelleen nousukiellosta Liigaan ja sarjapaikka oli lähes varma jo ensimmäisen kierroksen jälkeen. Vaikka panosta ei ollut enää niin pelaajat pelasivat hyvällä asenteella ja 3.sija menetettiin

vasta viimeisessä ottelussa Raahen vieraana. Pelillisesti mentiin viime kaudesta eteenpäin ja myös otteet olivat tasaisempia. 4. sija myös ihan kelpo sijoitus. Kausi luo hyvän pohjan tulevaan mikäli saadaan suurin osa ryhmästä pidettyä kasassa ja ehkä muutama uusi naama jotta saadaan hieman leveyttä ryhmään. Kerholaiset saivat myös kesken kauden uuden kotihallin kun Kupittaan palloiluhalli avattiin tammikuussa ja harjoitukset siirtyivät sinne. Myös 1 kotipeli pelattiin siellä. Halli on todella hyvä ja mahdollistaa puitteet vaikka Liiganousulle tulevaisuudessa. Jäädään seuraamaan mitä tulevaisuus tuo

tullessaan. 2.Turkuun valmistui vuoden vaihteessa kauan toivottu palloiluhalli ja TPK sai kunnian järjestää ensimmäisen kunnollisen futsalturnauksen junioreille Tammikuussa. Futsaledustuksen pelaajat toimivat tuomareina kun 24 joukkueellista 10-15 vuotiaita poikia mittelivät toisiaan vastaan Kupittaan hallin kolmella kentällä. Sunnuntaipäivän turnaus oli onnistunut. Puitteet sopivat erinomaisesti ja järjestelyt sujuivat ilman suuria ongelmia. Osallistujilta tuli myös erinomaista palautetta turnauksesta ja näistä johtuen TPK Futsalcupista on tarkoitus rakentaa perinteinen jokavuotinen tapahtuma junioreille. Osallistujia tuli myös Satakunnasta asti mikä oli positiivinen yllätys.


Myös täm än kesän tur nauksess a Mikaelins eurakunta on mukan a. Turnauspapit Jonathan Westergård (vas.) ja Timo Hanttu TPK-Soccer Cupissa 2017

Vierelläsi kirkossa ja kentällä M

ikaelinseurakunnan toimintatavalle on ominaista jalkautua erilaisille kentille. Tutuksi ovat tulleet jalkapallokentät, yleisurheilukentät ja jäähallit. Olemme mukana liikuntatapahtumissa, mutta järjestämme myös mahdollisuuksia aktiiviseen liikuntaan, esimerkkinä mainittakoon yleisöluistelu, senioreiden tuolijumpat sekä Pilates, miesten harrastejääkiekkotiimi HC Hurmos jne. Kaiken kaikkiaan tavoitteemme on kohdata ihmisiä siellä, missä ihmiset liikkuvat, niillä elämän kentillä, missä elämää eletään.

V

iime kesänä Turun Mikaelinseurakunnalla oli TPK Soccer Cup -turnauksessa oma nimikkokenttä ja päivystyspiste. Liikuimme Kupittaan kenttäalueella, keskustelimme, kerroimme toiminnastamme ja osallistuimme palkinnon jakamiseen yhdessä TPK:n edustajan kanssa. Tapahtumaa varten valmistimme jalkapallo-aiheisen mainosmateriaalin, jonka sloganina oli ”Vierelläsi kirkossa ja kentällä”. Turnauspappi-toimintaa kokeiltiin TPK:n kanssa ensimmäistä kertaa ja kokemukset olivat meidän puoleltamme positiiviset. Myös tämän kesän turnauksessa Mikaelinseurakunta on mukana.

K

ristillisen seurakunnan ja urheiluseuran yhteistyölle on erinomaiset perustelut verkostoitumisen ja sosiaalisen läsnäolemisen kautta. Mutta yhteistyölle on löydettävissä myös syvälliset perustelut, jotka nousevat kristillisen ihmiskuvan ja perinteisen luterilaisen kutsumusajatuksen keskeltä.

mukanaolo elämän eri kentillä on yksi seurakunnan kutsumustehtävistä.

ristillinen ihmiskuva rakentaa sille, että ihminen on kokonaisvaltainen luotu olento. Fyysinen, henkinen, sosiaalinen ja hengellinen kasvu ovat kaikki tärkeitä tasapainoisen ihmisen kehitykselle. Näitä kaikkia puolia on vaalittava ja hoidettava ja nämä kaikki elämän alueet ovat meille suuria lahjoja. Tässä ensimmäinen kohtauspisteemme.

Kirkon 10 teesiä liikunnasta ja urheilusta

K T

oinen kohtauspiste löytyy kutsumuksen ajatuksesta. Papilla on papin erityinen kutsumus, mutta yhtäkaikki jokaisella ihmisellä on kutsumuksensa kotona, työssä ja harrastuksissa, niissä tehtävissä, mitkä hänelle on uskottu. Kun siis reilulla ja täydellä sydämellä pelaamme jalkapalloa joukkueessa, se on kutsumuksemme. Samaten toiminta urheiluseuran parhaaksi on kutsumustehtävä, aivan samoin kuin

L

iitän tähän mukaan kirkon 10 teesiä liikunnasta ja urheilusta. Nämä ajatukset sopivat kaiken seura- ja seurakuntatyön ohjeiksi ja myös elämän ohjeiksi ihan jokaiselle.

1. Olet ihminen, olet arvokas. 2. Huolehdi liikunnasta ja terveydestä – hoidat Jumalan hyviä luomislahjoja. 3. Tue lapsen ja nuoren kasvua henkisesti, hengellisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti. 4. Olet mallina lapsille ja nuorille – kanna kasvatusvastuusi! 5. Tunnista oikea ja väärä. 6. Hyväksy epäonnistuminen – osoita arvostusta myös katsomossa. 7. Tavoittele voittoa – iloitse menestyksestä. 8. Opi toisen ihmisen kunnioittamista liikunnan ja urheilun kautta. 9. Iloitse liikunnasta – nauti yhdessäolosta. 10. Liikunta on jokaisen oikeus.

Virkistävää kesää ja hienoja pelejä! Tässä muutama esimerkki Mikaelinseurakunnan ulkoilevasta kesätoiminnasta. Lisää toimintatietoja: www.mikaelinseurakunta.fi

Mikaelinseurakunnan kesätapahtumia Ruissalossa Suvihartaus Metsäkirkolla (Albert Ravilan raitti) joka toinen sunnuntai klo 18 (3.6.-9.9.). Viitoitus Honkapirtin parkkipaikalta, n. 300m. Retkikahvit tarjolla ennen hartauden alkua. Kesäpäivä Ykköspirtillä (Ruissalon puistotie 629) Kolmena torstaina klo 12-17. (14.6., 28.6., 9.8.) Kesäpäivän viettoa kaikenikäisille, saunomista, uintia, tarjoilua, yhteislauluja, hartaus, ym. Bussi nro 8. Miesten saunailta Ykköspirtillä Kolmena maanantaina klo 18-20 (11.6., 13.8., 10.9.). Hyvät löylyt, uintia, hartaus, pieni iltapala. Turussa 9.5.2018 Timo Hanttu, pastori Turun Mikaelinseurakunta


Yhteystiedot

TPK Jalkapallo TPK Toimisto TPK Johtokunta

Ville Koskinen Jarmo Sundin TPK ry Puheenjohtaja

0400186736 0400560555

toimisto@turunpallokerho.fi jarmo.sundin@gmail.com

TPK Edustus 1 TPK Edustus 1

Jarmo Sundin Timo Jalo

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0400560555 0405171271

jarmo.sundin@gmail.com timo.jalo@turku.fi

TPK M55

Anders Romberg

joukkueenjohtaja

0440332270

anders.romberg@hotmail.com

TPK 2 TPK 2

Hannu Starck Ville Koskinen

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0409676566 0400186736

hannu.starck@gmail.com toimisto@turunpallokerho.fi

TPK A-jun. TPK A-jun.

Saija Hvitfelt Juhani Lehtonen

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0405432269 0440790501

saija.hvitfelt@pp.inet.fi juhani.lehtonen@wippies.fi

TPK B-jun. TPK B-jun. TPK 03 TPK 03

Teuvo Paukku Jussi Sirva

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0405390648 0500606951

teuvopaukku@gmail.com jussi.sirva@olvi.fi

Petteri Uusitalo Arif Bujupi

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0504328569 0401439020

petteri.uusitalo@me.com arif.bujupi@gmail.com

TPK 04 TPK 04.

Jarno Kiiski Toni Rummukainen

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0408260248 0443551283

jarno.kiiski@ssaunalahti.fi rumme4@hotmail.com

TPK 05

Ville Koskinen

vastuuvalmentaja

0400186736

toimisto@turunpallokerho.fi

TPK 06 TPK 06

Sonja Laine Sampo Kunttu

joukkueenjohtaja vastuuvalmentaja

0405550975 0405649008

sonjalaine247@gmail.com sampo.kunttu@gmail.com

TPK Futsal TPK Futsal

Tuomas Vainio

vastuuvalmentaja

0407220373

tuomas.i.vainio@gmail.com

Edullista nestekaasua matkasi varrella ! Muut palvelumme sinulle n Kaasulaitteita ja -tarvikkeita n Kuljetuspalvelu

n Sodastream hiilidioksidipullot. n Kuomullisten peräkärryjen vuokraus

Tavarakatu 1, 20250 Turku 040 355 8539 henry.sipila@pp.inet.fi Aukioloajat: ma 8.00-17.00 ti-pe 9.00-17.00


Nyt niitä saa!

TPK putkihuivit ja sateenvarjot

Huivi 10,Sateenvarjo 20,Myy : TPK juniorijoukkueet Lisätietoja www.turunpallokerho.fi

TPK Pallokerholainen 1 2018  
TPK Pallokerholainen 1 2018  
Advertisement