Page 1

Blad voor medewerkers

nr.2 - april 2013

NedTrainNu De Binckhorst Nieuw vertrekpunt

OB Onnen Veiligheidsincident

Vrouwen Bij Fleet Services

Kuilwielenbank

‘Echt een vak’ Go-live

‘Ook ik werk straks met Maximo’


Uitgelicht Vrouwen in opkomst

Mijn

Vanwege het technische karakter van het bedrijf werken bij NedTrain van oudsher vooral mannen. NedTrain streeft naar een betere verhouding man-vrouw in het werknemersbestand. Ook in het team van Fleet Services groeit het aantal vrouwen.

Maximo SAP Ben Cretier, business controller Verantwoordelijk voor implementatie “In 2008 heb ik geholpen met de implementatie van SAP Fico, daarna met de uitrol van Maximo in de Watergraafs­ meer. Het was een logische stap om de implementatie van Maximo-SAP voor Finance te begeleiden. Dit doe ik vanaf begin 2012.” Specialisme “Of Finance een specialisme van me is? Ja, inderdaad, met name de koppeling van businessprocessen naar finan­ciële processen. Neem het onderhoudsproces: van inkoop, naar voorraad, naar onder­ handen werken naar de facturatie. Daar weet ik het nodige van.” Geen verveling “Maximo is inmiddels al vijf jaar onder­ deel van mijn werk. Of het nooit verveelt? Geen seconde. Maximo-SAP is de basis van de cultuur- en bedrijfsverandering bij NedTrain. En juist zulke veranderprocessen boeien me mateloos.” Crisis helpt mee “Onze uitdaging is om de financiële processen goed te laten aansluiten op het besturingsconcept. De lastige eco­ nomische tijd maakt die uitdaging niet moeilijker, nee. Eerder makkelijker. Want iedereen beseft meer dan ooit dat het belangrijk is om de financiën op orde te hebben.”

2 | NedTrainNu

Hoe kon het hoogspanningsincident gebeuren? Op pagina 12 lees je over de schrik in Onnen.

Colofon

NedTrainNu is het tweemaandelijkse blad voor medewerkers van NedTrain. Hoofdredactie: Yvonne Oosterholt Redactie: afdeling Communicatie en Camerik Voortman communicatie- en PR-adviseurs Fotografie: René Verleg, Menno de Boer en beeldbank NedTrain Basisontwerp: Maters en Hermsen Vormgeving: tovision Illustratie: Yvonne Kroese Druk: VOB Hardenberg Drukwerk: SUM=Printmanagement BV

Redactieadres: NedTrain Afd. Communicatie, Stationshal 17, LK3, 3500 GD Utrecht (of per dienstpost naar LK3 Utrecht), tel. 088-6712010, fax 088-6712034, e-mail y.oosterholt@nedtrain.nl. Het digitale NedTrainNu archief: IntraNed / Organisatie / Communicatie / Dossiers / Communicatiemiddelen


Inhoud Nummer 2 april 2013

06

Doorgewinterde draaiers Meer opleiding, betere machines en de Quality Analizer gaan ervoor zorgen dat de vijf kuilwielenbanken in onze Onderhoudsbedrijven slimmer en kostenbesparend werken.

08 Maximo ‘live’ ‘Ook ik werk straks met Maximo’, is het motto van de posters die verspreid over de locaties te zien zijn. NedTrain maakt de stap naar meest moderne onderhouds­ bedrijf van Europa.

20 Mijn beginstation

09

“Ook in mijn vrije tijd werk ik veel met mijn handen. Dan niet als techneut, maar als drummer in een band!”

Vrouw tussen de mannen

NS strategie iconen

“Mannen kunnen juist superlief zijn. Dat merk ik nu bijvoorbeeld met de aandacht voor mijn zwangerschap.”

De klant is koning Zonder klanten zijn wij nergens. Hun tevredenheid bepaalt ons succes. Vriendelijk en gastvrij komen wij tegemoet aan hun vragen en wensen.

Wij denken van deur tot deur De trein is een deel van de reis van de klant. Daarom maken wij ook de reis naar, op en van het station gemakkelijk en comfortabel.

Europa is ons werkterrein Door internationaal te werken leren wij van Europa en versterken en verbeteren wij onze positie in eigen land.

Wij zijn kostenbewust De reiziger wil waar voor zijn geld. Door kostenbewust te werken, blijft er een toekomst voor NS.

Wij zijn zuinig op onze omgeving Wij maken werk van duurzaam reizen. Een zorgvuldige omgang met energie en ons milieu betekent winst voor iedereen.

Verder 04 Kortjes 05 Column Frans Lamers

08 Alternatief Fyra 10 Fleet Services 12 Incident Onnen 14 Maximo SAP 17 Kantinetest 18 Kortjes 19 Vrijdaggevoel Het verschil maken wij samen NS dat ben jij met jouw vakmanschap. En ieder van ons maakt het verschil. Met passie voor de reiziger maken wij samen NS.

| 3


kortjes

MijnIdee

Allemaal winnaars Dagelijks zetten NedTrainers waardevolle nieuwe ideeën in MijnIdee. Goede ideeën die worden verwezenlijkt en beloond. Met het vernieuwde beloningssysteem van Ideeënmanagement maken idee-indieners nu kans op een extra beloning, een Idee Award, bestaande uit een financiële beloning en een MijnIdee insigne. Vrijdag 22 maart zijn de awards voor 2012 voor het eerst uitgereikt. Per kwartaal zijn door een deskundige jury win­ naars gekozen. Uit de nummers 1, 2 en 3 is een kwartaalwinnaar gekozen. Tijdens de MijnIdee Award uitreiking is met het spel ‘wie van de vier’ de uiteindelijke jaarwinnaar bepaald. Remond Wentink won met zijn idee over anti-icing een prijs van € 2500. Onderhoudsbedrijf Maastricht moest tot haar spijt de prijs voor beste locatie op innovatief gebied doorgeven aan het Componentenbedrijf in BerkelEnschot. Uiteindelijk was iedereen die avond een winnaar. Het ging immers vooral om aandacht voor ideeën, idee-indieners en iedereen die betrok­ ken is bij het genereren en realiseren van ideeën. De MijnIdee Award wordt een jaarlijks terug­ kerend evenement. Wil je meer weten over het nieuwe beloningssysteem, de kwartaalwinnaars en hun ideeën of hoe je zelf een idee kunt indie­ nen? Kijk dan op IntraNed>Ideeënmanagement.

@thomasvndnberg Maandag weer naar de plek waar veel mooie herinneringen liggen, HQ @NedTrain. Gesprek met @albert2all over sociotechnische analyse @erwindegraaf #StruktonRail gestart op Haarlem. Er komen oa mooie asfaltpaden tbv #NedTrain @MartijnWerkenFM Wat een mooi verhaal van de HR Directeur van @NedTrain bij Werken.fm, fantastisch om hem met zoveel passie te horen vertellen over zijn club @HagoTransport Het 25e treinstel #DDz is klaar voor levering!! #nedtrain @jtrommel Straks lekker met vrouwlief op de bank genieten van #Every­ bodyDanceNow Morgen weer hard aan de bak voor acceptatie testen #maximo @NedTrain

Alle winnaars van de avond, v.l.n.r.: Ad van Arkel, Pieter Stofbergen, Ergün Cangir, Willem Teunissen, Bill van Raaf, Ger Plum, Remond Wentink, onderste rij: Pieter Wolters, Sinisa Dukic, Edwin Hollegien, Coen Dijkens en Ronald Bovens (extra winnaar). Mike Schröder ontbreekt op de foto.

@JoycePrinsen Begin jij in september? Geopend #TechniekFabriek voor #treinmonteurs vd toekomst #baangarantie #NedTrain #NS

Nu op IntraNed Vragen en antwoorden over de V250 Regelmatig lees of hoor je over de Fyra V250. Nieuwsberichten roepen vaak nieuwe vragen op. Op IntraNed staan antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de V250. Als een journalist je benadert en je vragen stelt, neem dan contact op met NS Persvoorlichting. NS Persvoorlichting is bereikbaar via: 030 – 235 70 70. Of per mail: persvoorlichting@ns.nl.

Home -> Organisatie -> Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer

4 | NedTrainNu

Graffiti melden door monteurs groot succes Vanaf 1 januari 2013 wordt uitwendige graf­ fiti, gevonden door de monteurs tijdens de Technische Controles, rechtstreeks gemeld in een database. De monteurs bellen met de ‘graffitimeldlijn’ (088 – 099 08 76) en geven door hoeveel graffiti er aanwezig is en waar zich dat op de trein bevindt. Ook moet door­ gegeven worden of er bijvoorbeeld racistische leuzen aanwezig zijn. Het schoonmaakbedrijf kan op basis van de informatie uit de database snel actie ondernemen. Home -> Organisatie -> Service -> Dossiers

Positieve reacties op inzamelen plastic afval in bedrijfsrestaurant Haarlem Op 26 februari is de eerste ‘Big Bottle’ in gebruik genomen in het bedrijfsrestaurant van R&O in Haarlem. Charlotte Hesterman (consultant duurzaamheid) en Marjo Nijman (Eurest) wierpen de eerste plastic flesjes in de van 100% gerecycled materiaal gemaakte Bottle. De eerste reacties waren positief: ‘Natuurlijk ga ik dit doen’, ‘Goed idee’ en ‘Dit doe ik thuis ook.’ Een mooi initiatief van duurzaamheid op het werk.

Home -> Projecten en Programma’s -> Duurzamer Ondernemen -> Dossiers


Column | Frans Lamers

77

Dit is het aantal medewerkers dat gekwalificeerd is voor het werk in de kuilwielenbanken van de Onderhoudsbedrijven in Onnen, Watergraafsmeer, Eindhoven en Leidschendam.

Hoe duurzaam ben jij? Duurzaamheid is één van de strategische pijlers van NS. NedTrainNu is benieuwd naar de Duurzaamheid van collega’s. Iedere editie vertelt een NedTrain’er hoe duurzaam hij/zij is... 1. Wat doe je thuis aan duurzaamheid? “Naast het scheiden en reduceren van afval heb ik een metertje voor ons energieverbruik. Alleen al door het meten is ons verbruik met een kwart afgenomen. En dat zonder in te boeten op luxe. Het geheim? Bewustzijn. Er zit bijvoorbeeld sluipverbruik in apparatuur die op stand-by staat. We hebben de oude koelkast en vriezer ver­ vangen en zonnepanelen aangebracht op ons dak. Die leveren nu een derde van onze energievraag...” 2. Hoe duurzaam ben je op je werk? “Ik let op lichten uit, verwarming lager en scheiden van afval. On­ langs heb ik met wat collega’s na werktijd gecontroleerd of pc’s uit waren gezet. De gebruikers vonden de volgende dag een sticker met ‘ik heb lekker geslapen’ of – als de pc nog standby stond – ‘jammer dat ik wakker moest blijven’. Ik zat ook in de Greenboard en zit nu nog in de werkgroep die duurzaamheidseisen specificeert voor nieuw materieel.” 3. Welke duurzame stap kan nog worden gezet? “Als NS overstappen op groene stroom. NS is goed voor 1% van het totale Nederlands energieverbruik, dus daar is veel te halen. NS kan meer aan haar duurzame imago werken in woord en daad.” Eric van der Brugge, controller vlootmanagement Utrecht

“WEB is een geschenk”

“A

lweer anderhalf jaar geleden zijn we in Maastricht gestart met de pilot ‘Web op het Spoor’, om alle monteurs op te leiden tot minimaal WEB 2 niveau met mechatronica. Sinds vier jaar werk ik bij NedTrain. Eerst via een detacheringsbureau, inmiddels heb ik een tijdelijk contract. Toen ik hoorde over de opleiding was ik er als de kippen bij en heb ik me snel aangemeld. De WEB-opleiding vond ik een leuke ervaring, het overkwam me eigenlijk als een soort geschenk. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik meen het echt. Met een WEB 2 certificering ben je zo breed inzetbaar. Ik kan nu elektrische én mechanische werkzaamheden verrichten. Er gaan deuren voor mij open, mijn wereld wordt groter en mijn werk is afwisselender geworden. Een goede zet van NedTrain. Maar nou moet ik zeggen, dat ik vooraf ook niet dacht ‘Wat komt er op me af ?’ Nee, ik ben meer van het type: ‘Laat maar komen. Graag!’ Na het behalen van WEB 2 werd me gevraagd of ik interesse had in WEB 3. Dit heb ik met beide handen aangegrepen. En niet alleen ik. Inmiddels hebben 92 medewerkers hun diploma behaald. Een paar weken geleden is dit gevierd met een feest in de grotten van Valkenburg. Twee diploma’s rijker, en werken bij een prachtig bedrijf. Volgens mij wordt NedTrain op deze manier zeker een toonaangevend onderhoudsbedrijf. Nu hopelijk op termijn alleen nog een vaste baan.” Frans Lamers Onderhoudsmonteur | 5


Doorgewinterde draaiers zorgen voor kostenbesparing

“Het is echt een vak” Meer opleiding, betere machines en de Quality Analizer gaan ervoor zorgen dat de vijf kuilwielenbanken in onze Onderhoudsbedrijven slimmer en kostenbesparend werken.

“E

r gaat zo’n 10 miljoen euro per jaar om in onderhoud van de wielen, dus ook in het afdraaien”, stelt project­leider Jan Zondervan. “Het is dus de moeite waard om mogelijkheden voor kosten­besparing te zoeken. In een coproductie van de Onderhoudsbedrijven en de afdeling Productietechniek zijn diverse verbeter­acties uitgevoerd. We weten nu dat als we jaarlijks vijf procent minder afdraaien, we zo’n € 600.000 besparen.” Hoe bereik je dat? “Om te beginnen hebben we de kuilwielenbanken geoptimaliseerd en gestandaardiseerd. Dat levert kortere doorloop­tijden en minder belasting voor de draaiers op door automatisch in- en uitspannen van de wielen”, antwoordt Jan. Maar er is meer. Meer dan een kunstje leren “Voorheen bestond de opleiding eigenlijk uit het meelopen met een ervaren collega”, vervolgt Jan. “Maar kuilwielenbankdraaien is echt een vak. Daarom is er nu een theorie­opleiding als basis. Zo weet je veel beter wat je ziet en doet. Ook kennis over verspaningstechnologie, materialen en cnc-besturing komt aan

Tot op de millimeter nauwkeurig

bod.” Jans Nijland, technisch medewerker in Onnen, stond aan de wieg van de verbeterslag in het kuilwielenbankdraaien. “Al in 2003, toen we een nieuwe machine bouwden, kwamen er tekortkomingen boven, zoals onderschatting van het werk. ‘Een kunstje dat iedereen kan leren’, zo werd tegen het afdraaien aangekeken.” Uiteindelijk zijn alle aspecten van het werk tegen het licht gehouden om te kijken waar het beter of efficiënter kan. “Denk bijvoorbeeld aan kritisch kijken naar de toleranties die we hanteren”, licht Jans toe. “Dan blijken grote besparingen mogelijk.” Samen met Fleet Services ontwikkelde Jans mede de nieuwe opleiding. Wie, wat, hoeveel? In Onnen leefde nog een andere wens. Jans: “We wilden graag onze performance kunnen zien, er waren nooit cijfers beschikbaar. Nu wel, want sinds kort draait de Quality Analyzer. Zo kun je precies aflezen wie hoeveel bij welk materieel heeft afgedraaid. Zo vind je mogelijke verbeterpunten voor de draaiers, maar je komt ook meer te weten over de prestaties van het materieel. Zo kun je veel

Verbetertraject kuilwielenbank stap voor stap Capaciteits­studie: hoe druk bezet zijn onze vijf kuilwielenbanken? Vaststellen norm­tijden van het afdraai­proces.

April 2011

De vier cnc-kuilwielenbanken zijn geopti­maliseerd.

Juni 2011

Proces­beschrijving per kuilwielenbank beschikbaar. 6 | NedTrainNu

Oktober 2011

Scenario’s definitief vastgelegd voor uitval kuilwielenbank. Jaarplan onderhoud kuilwielenbanken verder uitgebreid.

2011

30 draaiers volgen theoretische herinstructie bij ROC Eindhoven.

December 2011


Investering snel terugverdiend De verbeteringsslag vergt natuurlijk investeringen. De grootste kostenpost is opleiding. Samen met de kosten voor de Quality Analyzer, optimalisering van de banken en de diameter rekentool

beter kostenbewust sturen.” De gegevens uit de Quality Analyzer hebben volgens Jans al verrassende inzichten opgeleverd. “Zo blijken bepaalde wielposities meer te slijten dan andere en zien we per leverancier verschillen in materialen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bij een wielstel van het ene merk sneller besluit tot vervanging dan bij een ander merk. Als je dat weet, kun je ook weer slimmer plannen.” Doorgewinterde draaiers “Zo’n dashboard als de Quality Analyzer had ik best eerder willen hebben!”, con­ stateert Patrisio Vermeij, hoofdmonteur mechanisch en kuilwielenbankdraaier in OB Leidschendam. “Je kunt precies zien wat goed of minder goed gaat. Een prima hulpmiddel, want je moet hier goed nadenken over wat je doet. Hoeveel draai je af en hoe doe je dat zo zuinig mogelijk? Want een millimeter meer loopt qua kosten meteen in de papieren. We zien nu op wielasniveau wat er binnenkomt en wat er al gedaan is. Zo haal je recidivisten er ook snel uit. Al met al zorgen we dat een wielas meer kilometers kan maken, ook een mooie besparing voor onze klant.”

bedraagt de investering ongeveer € 422.000. Maar dat levert veel op: bij een materiaalafname van 1 mm per wiel besparen we landelijk ongeveer € 600.000 per jaar.

Patrisio hamert ook op ervaring. “De meeste draaiers zijn als monteur breed inzetbaar en werken op verschillende plekken. Om een doorgewinterde draaier te worden en de continuïteit te waar­

borgen, moeten alle als draaier opgeleide monteurs regelmatig in de kuilwielenbank staan.” Bedrijfskritisch proces Martijn van de Wateren, manager techniek in Eindhoven, loopt twee keer per dag langs bij de kuilwielenbank. “Niet om te controleren, maar even kijken hoe het gaat. Want het afdraaien is een bedrijfs­kritisch proces. De draaiers hebben een belangrijk en mooi vak, vind ik, met veel zelfstandigheid. Je moet echt wel iets kunnen en gemotiveerd zijn om zo goed en zuinig mogelijk te draaien. Als dat lukt, draagt een kuilwielenbankdraaier direct bij aan ons bedrijfsresultaat.”

Patrisio Vermeij: "We zorgen dat een wielas meer kilometers kan maken."

2010 Nieuwe dia­meter rekentool in gebruik. Draaier kan hiermee geautomatiseerd vaststellen wat afdraaien van een wiel betekent voor de andere wielen om zo te grote diameter­verschillen te voorkomen. Voordeel: mogelijkheid om toleranties op diameters beter te benutten, zodat wielen langer meegaan. Invoering van de Calipri wielbandmeter met als resultaat sneller en foutloos meten van de wielprofielen.

2012

Het beheer en onderhoud van de kuilwielenbanken is geborgd in samenwerking met de technische dienst en inkoop.

2012

Nog eens 25 draaiers volgen theoretische herinstructie bij ROC Eindhoven.

Maart 2013

De laatste 22 draaiers volgen theoretische herinstructie bij ROC Eindhoven.

Maart 2013

2013

Realisatie Quality Analyzer bij de vier cnc-kuilwielenbanken (Onnen, Watergraafsmeer, Eindhoven en Leidschendam). | 7


Stap naar meest moderne onderhoudsbedrijf van Europa

vlnr: Luc Theuws, Arno van Diete, Geert Jan Bazuin, Theo Walbeek en Rob Timmermans

Het is zover: Maximo ‘live’ ‘Ook ik werk straks met Maximo’, is het motto van de posters die verspreid over de locaties te zien zijn. Het is bijna zover en met de ‘go-live’ voor de deur zitten Arno van Diete, Luc Theuws en Theo Walbeek (Operations) en Geert Jan Bazuin en Rob Timmermans (Fleet Services) samen aan tafel.

I

nvestering Luc: “Zo’n 25 miljoen euro investeert NedTrain in Maximo. Daarvoor krijgen we wel het meest vooraanstaande systeem in de onderhouds­wereld, Maximo is dé benchmark op dit gebied. Het pakket past erg goed bij onze processen.” “Klopt”, reageert Geert Jan, “Maximo is echt geselecteerd voor onze kernactiviteiten. Bovendien hebben onze eigen mensen meegedacht over het ontwerp. Met Maximo werken we straks integraal en eenduidig.” “Natuurlijk is Maximo niet de oplossing voor alles, samen met andere grote initiatieven als de NedTrain Way, meer ketensturing en (web)opleidingen reali­seren we stapsgewijs onze strategie,” zegt Arno. Maar een grote stap vooruit is Maximo zeker, vindt Theo: ”Voor- en nacalculatie legden we vast in verschillende systemen die niet gekoppeld zijn. Straks hebben we veel beter zicht op de prestaties van de organisatie én het materieel.”

Omschakeling Arno: “Een nieuw systeem is altijd wennen, maar ik krijg ook terug van key users* dat Maximo voordelen biedt.” “Onlangs sprak ik een nieuwe maintenance engineer, die blij was dat hij zich R5 niet meer eigen hoefde te maken. Hij vond het zo’n gebruiksonvriendelijk systeem!”, voegt Rob eraan toe. Administratieve handelingen horen er nu eenmaal bij, benadrukt Arno: “Ze zijn nodig om aantoonbaar te werken.

8 | NedTrainNu

Maar we kunnen die handelingen wel zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken. Daar liggen wel kansen ten opzichte van de huidige systemen.” “De ervaringen met de implementatie van Maximo in OB Watergraafsmeer zijn waardevol”, zegt Luc. “Het verdient respect hoe ze daar met die enorme omschakeling zijn omgegaan. Belangrijkste les: we moeten de NedTrain-brede implementatie gefaseerd doen. En omdat we niet alles tegelijk kunnen, heeft Maximo nu de hoogste prioriteit. Andere veranderingen zijn even minder belangrijk.” Keten “Natuurlijk zijn we al enkele jaren bezig met procesverbetering. Maximo is een nieuwe tool, maar toch ook een stimulans om dat door te zetten”, vindt Theo. ”Maximo dwingt ons tot focus op de keten”, reageert Rob. “Dat zie ik al in Leidschendam, het samenwerken ‘over de keten heen’.” Geert Jan: “De afspraken die we met klanten maken, kunnen we straks doorzetten, volgen in de gehele keten én delen met de klant. Transparanter kan het niet.” Benieuwd naar wat Arno, Theo, Luc , Rob en Geert Jan te vertellen hebben over invoering van Maximo? Kijk voor een uitgebreid verslag van dit gesprek op IntraNed! Lees verder meer over invoering Maximo op pagina 14-15 van deze NedTrainNu.

* Key users zijn medewerkers die veel kennis hebben over alles wat Maximo te bieden heeft (zie ook uitleg op pagina 14-15).


Ze groeide op met techniek, maar houdt ook van rokjes en winkelen. Hanneke Wijers (30) redt zich prima tussen de mannelijke collega’s in Haarlem. “Ze kunnen superlief zijn!”

“ik sta mijn mannetje” HANNEKES DILEMMA’S Top Gear of Boer Zoekt Vrouw? “Boer Zoekt Vrouw. Daar bleef ik bijna voor thuis!” Bier of wijn? “Nu allebei niet, ik ben in verwachting van ons tweede kind.” Kaartlezen of TomTom? “Toch de TomTom.” Voetbal of hockey? “Hockey. Mijn man is keeper en ons dochtertje kreeg onlangs een mini­ stick cadeau.” Chocola of hamburger? “Chocola!”

Thuis in techniek “Mijn vader restaureert antieke motorfietsen thuis in de garage. Ik keek vroeger vaak mee. Ik zag hem urenlang sleutelen tot die motor weer als nieuw leek. Zo’n zelfde soort proces zie ik hier bij R&O Haarlem. Monteurs die allerlei werk verrichten, vuile handen maken en uiteindelijk de trein ‘de band af laten rollen’. Ik vind het mooi om daar tussendoor te lopen, om de techniek van dichtbij mee te maken. Daarin ben ik mis­ schien anders dan de meeste vrouwen. Maar tegelijkertijd ben ik ook gewoon van de rokjes, het winkelen en de chocola!” Mooi divers werk “Mijn affiniteit met techniek leidde tot de studie Technische Bedrijfskunde in Eindhoven. Door een management traineeship kwam ik bij NS Reizigers en later bij NS Stations te werken. Ik merkte daar dat ik het miste om te zien wat ik aan het doen was, om met een tastbaar product bezig te zijn. Bij NedTrain heb ik dat wel. Sinds oktober 2012

ben ik hoofd Logistiek & Planning in Haarlem. Mooi divers werk. Het ene moment denk ik met het managementteam over strategie, het andere moment praat ik met een heftruckchauffeur over iets wat hem dwarszit. En het is prettig dat ik hier mijn technische achtergrond kan toepassen.” Elkaar aanvullen “Op mijn afdeling werken vijfenzeventig mensen. Met vier vrouwen zijn wij duidelijk in de minder­ heid. Geen probleem. Ik dacht eerst dat het hier een harde mannenwereld zou zijn. Maar dat harde valt erg mee. Mannen kunnen juist super­ lief zijn. Dat merk ik nu bijvoorbeeld met de aan­ dacht voor mijn zwangerschap. Misschien dat bij ons vrouwen hun zachte kant tevoorschijn komt. Wel zijn mannen vaak recht voor zijn raap, wat ook wel weer goed is. En ik merk dat ze anders tegen situaties aankijken dan ik. Waar zij vaak vooral inhoudelijk zijn, hebben vrouwen ook aan­ dacht voor het relationele en persoon­lijke vlak. Daarin kunnen we elkaar dus mooi aanvullen!”

|9


Maintenance management manager Rob Timmermans • Maintenance Engineers: zetten wensen klant m.b.t. vlootprestaties om in effectieve onderhoudsconcepten. • System Engineers: het technische geweten van NedTrain, doen technische onderzoeken, maken specificaties voor technische systemen en ontwikkelen opleidingen voor de monteurs. • Configuratiemanagement: zorgt ervoor dat documentatie up to date en te raadplegen is door monteurs en magazijn. • Maintenance development: innovatie van onderhoud en logistiek. • Kwaliteit en Spoorwegveiligheid: zorgt voor professioneel kwaliteitsmanagement binnen Fleetservices en borging spoorwegveiligheid NedTrain.

Vloot­management manager Geert Jan Bazuin Contact met klanten (samen met Business & Development), Materieel­managers maken afspraken met klant en zorgen voor doorvoering intern: regie­voering keten. De Reliability Engineers monitoren de materieelprestaties en verzorgen feedbackloop naar betreffende ketenspeler respectievelijk nemen initiatief voor verbetering.

Projecten manager Mattijs Keur

• Aansturing outillageprojecten, zoals op dit moment de realisering van de nieuwe technische centra in Utrecht, Den Haag, Nijmegen en Zwolle. • Voorbereiding instandhouding nieuwe materieelseries. • Generieke projectleiders­ capaciteit.

“Een goede ontwikkeling”, vindt Geert Jan Bazuin, die blij is met meer diversiteit in zijn team. “Dat doet iets met de sfeer en ook de effectiviteit van vergaderingen is groter. Vrouwen zijn sterk in structuur, dat merk je.” De vrouwen bij Fleet Services zijn actief in uiteenlopende functies, ook in de echte ‘techneutenberoepen’, van materieelmanager tot system engineers. “Dat doen ze prima en dat zie ik niet alleen, maar ook onze omgeving.” Bij NedTrain gaat het veelvuldig over de inhoud, ziet Geert Jan. “Maar er is natuurlijk meer dat ons als bedrijf verder kan helpen. Daarbij helpt vrouwelijke inbreng ook duidelijk. Denk aan het structureren van processen, omgangsvormen en klantgerichtheid.” Diversiteit zoekt Geert Jan overigens niet alleen in de verdeling man-vrouw. “Ook verschillende achtergronden in bijvoorbeeld opleiding en werkervaring, maken dat mensen in een team elkaar versterken.” NedTrain zet actief in op bewustwording van het belang van een goede balans in het aantal mannen en vrouwen in het bedrijf. Dat vertaalt zich ook in de aannameprocedure. Daarbij faciliteert NedTrain vrouwennetwerken binnen NedTrain. “Ik moedig de vrouwen in ons team ook aan om deel te nemen aan andere netwerken van vrouwen in techniek. Daar kunnen ze als een soort ambassadeur voor NedTrain fungeren. Overigens hebben ze daar weinig aanmoediging voor nodig”, besluit Geert Jan.

Vrouwenkennis in actie bij Fleet Services Bij NedTrain werken van oudsher vooral mannen. Dat is niet verrassend vanwege het technische karakter, maar NedTrain streeft naar een betere verhouding man-vrouw in het werknemersbestand. Ook in het team van Fleet Services groeit het aantal vrouwen. 10 | NedTrainNu


Leer de vrouwen van Fleet Services beter kennen en lees hun persoonlijke verhalen op IntraNed!

Agnes Hendriks Secretaresse Maintenance Management

Henny Zeilstra HR adviseur Fleet Services

Bianca Mulder Reliability Engineer

Marijke Daamen Co旦rdinator pro足 gramma Duurzamer Ondernemen & Projectmanager

Silvie van Helvoirt Management Trainee

Bionda Mertens Reliability Engineer DDZ

Monique Gravemaker Project Manage足 ment Officer

Christa Gerrits Financieel Trainee

Jildou Sytema Materieel Manager

Wilma van Dijk-Groothuis Project Management Officer

Emmy van den Berg Directiesecretaresse

Karin Vermeulen Medewerker Vloot Support

Margot Peters Technisch Trainee

Jacqueline Claessen Secretaresse Mainte足 nance Management

Jeanne Volker Hoofd Kwaliteit en Spoorwegveiligheid Fleet Services

Marlous Ladan Technisch Trainee

Fachte Farahani Maintenance Engineer

Naomi Bloem Sr Quality & Safety Engineer

Pauline Geertman Industrial Engineer

| 11


Hoe kon dit gebeuren?

Hoogspannings­incident in Op 4 februari was de schrik in Onnen groot. De hand van een medewerker van de projectploeg kwam onder hoog­ spanning te staan. Hoe hebben de collega’s in Onnen dit veiligheidsinci­ dent ervaren? We vroegen het Hilko Snoek, storings­ monteur en lid van de VGM commissie.

Het incident Het spoor was ‘rood’, maar de medewerker is toch naar de trein gelopen en heeft daar het deksel van de hoog­ spanningskast geopend. De onderhoudstrein stond op een ander spoor dan gebruikelijk en de medewerker is per abuis aan de verkeerde trein gaan sleutelen. De stroom liep direct vanuit zijn hand terug naar de bak, zodat hij niet geheel onder hoogspanning kwam te staan. Hij is behan­ deld in het brandwondencen­ trum in Groningen.

12 | NedTrainNu

H

oe hoorde je van het incident? Via mijn teamleider in Groningen. Daarna heb ik Michel Strikkers gebeld, die direct naar Onnen heeft gebeld om meer informatie te krijgen. Wat deed het met je? Ik ben er behoorlijk van geschrokken. Mijn eerste vraag was hoe het met het slachtoffer ging. Gelukkig ging het redelijk goed met hem, maar hij moest nog wel een nachtje in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Had het ongeval voorkomen kunnen worden? Ik was zeer verbaasd dat er een hoogspanningsongeval had plaatsgevonden. Je gaat je toch afvragen of we iets over het hoofd hebben gezien. Ik vind dat we het, technisch gezien, niet hadden kunnen voorkomen. Maar, met alle middelen die NedTrain heeft, had dit ongeval niet hoeven gebeuren. Als de ‘Stop en Go kaart’ was toegepast, waarbij je als laatste een persoonlijke risicoanalyse doet, zou de medewerker hebben gezien dat de werkomgeving niet


Onnen

veilig was. Maar een ongeval zit in een klein hoekje. Moet er iets veranderen? Aan de koffietafel van onze service­ locatie in Groningen hebben we het voorval ook besproken. Dat heeft mij aan het denken gezet. In de werkplaats zijn veel risico’s op een technische manier afgedekt. Hekjes om gevaarlijke obstakels, signalen bij het afschakelen/ inschakelen van boven­leiding­spanning, een waarschuwing via de omroepinstallatie bij het verplaatsen van materieel. We worden gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties, waardoor we zélf minder alert zijn op een veilige werkomgeving. Op een servicelocatie heb je al die technische hulpmiddelen niet. Bij iedere handeling ben je bewust bezig met de vraag of je werkomgeving veilig is. Ik zeg niet dat een soortgelijk ongeval op een servicelocatie niet kan voorkomen; je bent niet op ieder moment goed geconcentreerd. Zeker het werken met nieuwe middelen kan behoorlijk afleiden. Ik vraag me af hoe het binnenkort gaat als we met Maximo gaan werken en met een tablet rondlopen. Ieder signaaltje van de tablet zal onze aandacht vragen en ons afleiden. Heb je nog tips? Voer bij alle werkzaamheden een persoonlijke risicoanalyse uit, bijvoorbeeld met behulp van de ‘Stop en Go kaart’. Dit is voor jezelf de laatste stap om een risico op te merken, of je nu een monteur op een servicelocatie bent of in een hal met beveiliging. Twijfel je, vraag dan de preventiecoördinator of leiding­ gevende om raad.

‘We blijven mensen’ Ad Duijn, Hoofd Veiligheid: “Naar aanleiding van het incident in Onnen zijn we een Systematisch Incidenten Onderzoek (SIO) gestart. Daarnaast onderzoeken we welk gedrag geleid heeft tot het ongeval en hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen nog meer letten op hun veiligheid. Niet alles is in regels en procedures te vatten. Menselijk gedrag speelt een grote rol bij veiligheid.”

Veiligheid in cijfers 105.614 Dit is het aantal uren zonder verzuimongeval binnen NedTrain

7 Totaal aantal verzuim­ ongevallen plus aangepast werk tot en met week 9. In 2012 stond de teller op dat moment op 5

4.662.753 Record! Het aantal uren zonder verzuimongeval tussen 16 januari en 4 december 2009

2 Verzuimongevallen tot en met week 9 van dit jaar. Vorig jaar was dat er één

| 13


Lokale implementatie­teams als steun en toeverlaat

Maximo komt eraan Stap 1:

Lokaal implementatieteam opstarten Bij de implementatie van Maximo is gekozen voor een lokale aanpak. Charlotte Dirkx van het implementatieteam voor Maastricht, vertelt: “Op ieder bedrijfsonderdeel is een implementatieteam benoemd, dat verantwoordelijk is voor de invoering van Maximo op dat bedrijfsonderdeel. In ons team zitten bijvoorbeeld een voorman, een controller en een werkvoorbereider. Vanaf januari komen wij wekelijks bij elkaar. De kracht van een lokaal team? De mannen kennen de processen het beste en kunnen daarom goed inschatten wat de gevolgen van Maximo zijn. Bovendien kennen ze de monteurs uit – in ons geval – Maastricht en kunnen daarom begeleiding op maat aanbieden.

Uitrol per serie Bij de implementatie van Maximo is gekozen voor een uitrol per materieelserie en niet per locatie. Dit in na­volging van het nieuwe besturingsmodel, waar de aansturing en controle van de instandhou­ ding via de materieel-as gaat verlopen. Jos Dittmar, vloot­manager DM’90 legt uit waarom: “We willen Maximo en SAP beheerst uitrollen, zodat de risico’s zo klein mogelijk blijven. Door eerst ervaringen op te doen met de DM’90 en de Lint, twee kleine series waar toch alle Maximo en SAP-onderdelen in zitten, wordt de overgang beheersbaar.” Hoofdmonteur Axel van Schaik kreeg de allereerste iPad uitgereikt.

14 | NedTrainNu


Liever mensen van de vloer die toelichting geven op wat er gaat gebeuren dan een onbekende Maximo-specialist.”

Stap 2:

Na maanden van voorbereiden is het eindelijk zover: Maximo gaat live. Hengelo is half april als eerste aan de beurt en Leidschendam sluit eind juni de rij. Wat hebben de implementatieteams gedaan in de voorgaande maanden? Een geslaagde Maximoimplementatie in vijf stappen.

Delta’s benoemen Veel medewerkers vragen zich natuurlijk af: wat betekent Maximo voor mij, wat is de impact op mijn werk? Om daar achter te komen, zijn in november en december zogenaamde deltasessies georganiseerd. Jasper Willering, lid van het implementatieteam voor het Servicebedrijf Noordoost en senior auditor, legt uit: “Tijdens de sessies hebben we gekeken naar de positieve en negatieve effecten van Maximo. Wat verandert er in de manier van werken? Als implementatieteam besteden we extra aandacht aan de grootste en meest ingrijpende veranderingen. En naar de aspecten die bij de overgang van het ene naar het andere systeem tussen de kieren kunnen vallen. Zodat monteurs goed voorbereid zijn op de overgang naar Maximo.”

Stap 3:

Goede ondersteuning bieden Goede ondersteuning is essentieel voor een succesvolle implementatie. Saskia Scheffers, implementatie- en productiemanager voor het Servicebedrijf Noordoost: “Voor, tijdens en na de livegang willen we er zijn voor de monteur. Om hun vragen te beantwoorden en problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Daarom hebben we key users en superusers benoemd. Bij SAP zijn dit de champions. Dit zijn ervaren monteurs die extra goed worden opgeleid en zo ware Maximo- of SAP-masters worden. Op elke locatie zijn ze aanwezig om vragen te beantwoorden.” Charlotte vult aan: “In Maastricht hebben we in januari alle vragen over Maximo verzameld en zo veel mogelijk beantwoord. Tijdens een nieuwe informatieronde in februari waren er al veel minder vragen. Mensen hebben door dat we hen serieus nemen.”

Stap 4:

iPads uitreiken Geen Maximo zonder de iPad. De tablet is straks de schakel tussen de monteur en

Maximo. “Het is daarom belangrijk dat monteurs goed met de iPad overweg kunnen”, vindt Charlotte. “Daarom reiken we de iPads een aantal weken voor de Go Live van Maximo uit. Zo kunnen monteurs wennen aan de tablet. De speciale Maximo-app – gemaakt om kennis te maken met Maximo en te oefenen met de iPad – speelt hierin een belangrijke rol. Ook hebben we in Maastricht een oefen-iPad. De mensen met weinig iPad-ervaring zijn wat vrij geroosterd om hiermee te experimenteren. De iPads worden bewust persoonlijk overhandigd, zodat we de gebruiker goed kunnen informeren. Ook regelen we als implementatieteam plekken om de iPads op te bergen en op te laden.”

Stap 5:

Opleidingen regelen Jasper: “Iedere monteur die met Maximo gaat werken, wordt hiervoor opgeleid. Dit is een ingrijpende klus, aangezien de winkel gewoon open blijft; het proces loopt ondertussen gewoon door. Onze dienstindelers hebben iedereen vrij gepland voor de opleiding. Dat was een flinke puzzel. Toch is het essentieel: we willen iedereen goed voorbereiden op het werken met Maximo. Monteurs moeten er echt beter van worden.”

Wanneer gaat Maximo live? SB Noordoost: 15 april OB + SB Maastricht: 6 mei SB Randstad zuid: 6 mei SB Zuid: 6 mei SB Randstad Noord: 27 mei OB + SB Onnen: 27 mei OB + SB Leidschendam: 24 juni SAP Implementatieteams

| 15


Snel alternatief voor uitgevallen Fyra V250

Vertrekpunt: De Binckhorst De Fyra V250 is sinds half januari voor onbepaalde tijd van de baan gehaald. Oorzaak: technische problemen. Met een snelle actie is tussen Den Haag HS en Brussel een vervangende recht­ streekse treindienst opgestart met de Binckhorst als vertrekpunt.

“H

et is eigenlijk de meest logische oplossing om de ICR-rijtuigen die na het stopzetten van de Beneluxtrein toch aan de kant kwamen te staan, weer in bedrijf te nemen in een iets ander jasje”, vindt materieelmanager Onno Roelofs. In opdracht van NS Hispeed en NMBS, die deze treinen exploiteren, richtte NedTrain zo snel mogelijk de instandhouding van het materieel voor deze nieuwe treindienst in. Snelle voorbereiding en opleiding Op veel NedTrainfronten was actie nodig. Onno: “We moesten het nieuwe vertrek- en eindpunt De Binckhorst gereed maken en een andere onderhoudslocatie dan Watergraafsmeer zoeken.” De keuze viel op Maastricht. Inspectie van de treinen die aan de kant stonden, wees uit dat een aantal stammen meteen door kon naar De Binckhorst, andere moesten eerst in Maastricht onder handen genomen worden. Ondertussen kregen de controlemonteurs met spoed een aanvullende opleiding voor de voor hen onbekende Traxx-locomotieven. “Deze locs zijn nodig vanwege de grensoverschrijdende dienst en dus de overgang naar een andere bovenleidingsspanning”, legt Onno uit.

16 | NedTrainNu

Spannend traject, goodwill bij reizigers Controlemonteur Dirk-Jan Doensen is nu op de hoogte van de ins en outs van de TRAXX-locs én de rijtuigen. Zijn standplaats is Rotterdam, maar samen met vier collega’s assisteert hij de komende tijd in Den Haag. “Een mooie uitdaging, dit is de eerste materieelserie die ik als zij-instromer officieel mag controleren. We voeren iedere 24 uur een controle op de Traxx-locs en de rijtuigen uit en draaien momenteel een noodrooster, inclusief nacht-, reserve- en late diensten. Er staan ook nog mensen standby om bij ziekte of verlof in te springen. Ik vind het ook mooi dat we dit zo snel op poten hebben gezet, dat kan weer goodwill kweken bij de reizigers.” Proactieve houding “Daar doen we het natuurlijk voor”, beaamt Erik-Jan Kip, hoofd materieel en infra bij NS Hispeed. “Het NS-belang stond voorop en toen we gevraagd werden om snel een alternatieve verbinding op te zetten, had NedTrain geen enkele aansporing nodig. Nog hetzelfde weekend was er een projectleider benoemd en vrijgemaakt. Samen hebben we het supersnel voor elkaar gekregen, terwijl twee NedTrainlocaties zich op iets nieuws moesten voorbereiden. NedTrain’s proactieve houding was bijzonder waardevol.”


In deze rubriek testen we elke keer een NedTrainkantine. We beoordelen bijvoorbeeld de openingstijden en de sfeer. Ook geven drie medewerkers hun kantine een cijfer. Het gemiddelde hiervan bepaalt het eindcijfer. Ditmaal: Onderhoudsbedrijf Maastricht.

De grote nedtrain kantinetest

De Grote NedTrain Kantinetest

De kantine van het Onderhoudsbedrijf Maastricht Openingstijden: 09.00 – 09.15, 10.00 – 10.15 en 11.30 – 12.30 uur Assortiment: fris- en zuiveldranken, snacks, verse broodjes, soep en salades Betaalwijzen: chipknip of contant betalen Aantal plekken: 50

François Beaumont, Monteur en Kuilwielenbankdraaier Cijfer: 5 “De kantine is te veel dicht, bijvoorbeeld in de weekenden en na de middag. Je kunt dus lang niet altijd terecht voor een goede maaltijd. Dus moeten we zelf iets opwarmen in de magnetron, en dat is veel minder gezond. Jammer. Daarom een 5.”

Eindcijfer:

5,8

fri kan del gla s m elk wit bol let je

Johannes Hond, Student Cijfer: 7

Hans Flinters, Monteur Cijfer: 5,5

“Ik loop hier een weekje stage dus heb geen lange ervaring met deze kantine. Ze hebben niet heel veel, maar het eten is prima en de bediening ook. Soms duurt het wat lang voor je geholpen wordt, omdat er maar één vrouw bediening is tijdens de drukke middagpauze.”

“Het eten is een stuk minder dan toen de kantine nog in eigen beheer was. Ook de openingstijden zijn krap; als je ’s avonds werkt heb je gewoon pech. De kantine is niet altijd even schoon. De nieuwe tafels en stoelen zijn wel een verbetering.”

| 17

€ 1 ,07 € 0 ,34 € 0 ,40


Kortjes

Samen het verschil maken – MBO 2013 Een betrokken medewerker voelt zich helemaal in zijn element, is trots op waar zijn bedrijf voor staat, en voelt zich goed in staat om zijn werk te doen. Om te weten hoe het staat met onze betrokkenheid houden we bij NS jaarlijks het Medewerkerbetrokkenheidsonderzoek. Wil je dat er zaken veranderen? Of wil je juist de loftrompet steken? Doe dan mee. Je kunt de vragenlijst nog invullen tot en met 19 april 2013. Om onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen, gaat per ingevul­

de vragenlijst één euro naar een goed doel: Stichting ALS Nederland. Met de uitslagen van het onderzoek ga je samen met je team aan de slag om verbeteringen door te voeren en samen het verschil te maken. Meer informatie over het MBO vind je op IntraNed en iNSite.

BAM bouwt nieuwe Technische Centra Vrijdag 8 februari ondertekenden NedTrain en BAM Utiliteits­ bouw het contract voor de design en constructie van de nieuwe Technische Centra Utrecht en Den Haag.

Voor meer informatie, kijk op IntraNed -> Projecten -> Nieuwbouw TC’s.

Wat betreft duurzaamheid moest de aannemer voldoen aan de vier sterren van Breeam, een beoordelingsmethode om de duur­ zaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. BAM Utiliteits­ bouw kwam met het beste ontwerp en gaf een goed gevoel van vertrouwen. De nieuwe Technische Centra krijgen onder andere zonnepanelen, goede isolatie en energiezuinige verlichting. Als alles volgens planning verloopt, is het Technisch Centrum in Utrecht eind dit jaar klaar. Met de bouw van de nieuwe Techni­ sche Centra, met een 6-baks putspoor, kan NedTrain straks de complexere herstellingen nog dichter bij de treindienst uitvoeren.

Feest in Maastricht! In de Feestgrot van Valkenburg was het feest op vrijdag 15 maart. De diploma-uitreiking van Webopleiding 3, ook wel ‘Web op het Spoor’ vond daar plaats. 104 monteurs uit Maastricht volgden de opleiding, 92 haalden hun diploma. Een fantastisch resultaat. Piet Cox was als praktijkinstructeur betrokken en had een belangrijke rol bij het organiseren van het praktijkgedeelte, begeleiden van de cursisten en monitoren van de voortgang. “In het begin waren deelnemers terug­ houdend, wisten ze onvoldoende wat hen te wachten stond,” aldus Piet. “Om de motivatie te bevorderen, hebben we samen met de mana­ ger gekeken hoe we het per persoon aan gingen pakken. Ik maakte ook ’s ochtends een rondje op de werkvloer om te horen wat er speelde en hoe men het beleefde. Eén op één contact was heel belangrijk. En nu dus zoveel geslaagden. Dat is zéker een feestje waard!” 18 | NedTrainNu

Meer informatie over de planning van Web op het Spoor vind je op IntraNed.


Vrijdaggevoel

Naam: Ernest Janssen Leeftijd: 58 jaar Functie: Medewerker inkoop

“Mijn vrouw en ik springen spontaan in de trein” “Eigenlijk heb ik een dubbel vrijdaggevoel. De ene week werk ik namelijk en de andere week ben ik vrij. Wanneer ik op het kantoor ben, kan ik lekker doorpakken. Het is dan erg rustig op mijn verdieping. Normaal gesproken lopen tientallen mensen rond, maar vrijdags zijn ze op twee handen te tellen. De telefoon zwijgt ook. Je kunt wel een kanon afschieten! Ik vind het heerlijk om dan de dingen af te ronden waar eerder die week geen tijd voor was. Als ik vrij ben, springen mijn vrouw en ik spontaan in de trein. Den Haag, Venlo, Leeuwarden: elke stad brengen we

met plezier een bezoekje. Vorige week zaten we in Zwolle. Gezellig wandelen, lekker eten en boetiekjes ontdekken. Dat is wat we graag doen. We kunnen enorm genieten van een lekkere lunch, maar worden ook blij van een ijsje! Het shoppen hoort erbij, want we zijn allebei gek op knutselen. Als er een hobbywinkel voorbij komt, neemt mijn vrouw altijd een kijkje om inspiratie op te doen. Zien we een modelbouwzaak voor treinen en auto’s, dan is het mijn beurt. Elk uitje voelt voor ons als een kleine vakantie!”

| 19


Mijn beginstation | Xander van der Wal

“Sleutelen aan treinen, dat zag ik wel zitten” Zijn gevoel voor techniek was al op jonge leeftijd zichtbaar. Xander van der Wal (32) werkt sinds januari als draaistelmonteur in Onnen. In zijn vrije tijd gaat hij los op het drumstel.

“A

l vroeg was het duidelijk dat mijn interesse bij techniek lag. Als klein kind vermaakte ik mezelf met technisch lego en knutselde ik veel. Ik was altijd graag met mijn handen bezig. Na de middelbare school was de mbo-opleiding Algemene Operationele Techniek (AOT) voor mij dan ook een logische keuze. Het is een studie die je voorbereidt op het werken met ingewikkelde installaties en machines. Na mijn opleiding heb ik deze vaardigheden gebruikt in verschillende technische functies. Ook in mijn vrije tijd werk ik veel met mijn handen. Dan

20 | NedTrainNu

niet als techneut, maar als drummer in een band!” Het uitzendbureau stelde mij begin vorig jaar voor om bij het Onderhoudsbedrijf van NedTrain in Onnen te solliciteren. Dat zag ik wel zitten. Ik vind het leuk om met voertuigen te werken en ik wilde graag meer te weten komen over treintechniek. Na een jaar op uitzend­ basis gewerkt te hebben, bood NedTrain mij in januari een halfjaarcontract aan. Mijn functie hier is draaistelmonteur. Dat houdt in dat ik het grootste deel van de tijd aan het sleutelen ben aan, je raadt het al, de draaistellen van de trei-

nen. Ik vervang de hoofddelen van de stellen, of vervang andere onderdelen als die defect zijn. Er bestaan veel verschillende typen draaistellen, dat houdt het werk mooi afwisselend. Ook de werksituatie bevalt mij prima. Ik werk meestal in een klein team van maximaal zes mensen. De sfeer is goed, we zorgen er samen voor dat het werk zorgvuldig gebeurt en tussendoor ouwehoeren we soms wat met elkaar. De werk­instructies zijn hier duidelijk, dat is wel prettig. En anders kan ik altijd bij mijn voorman terecht voor uitleg. Als straks die zes maanden voorbij zijn, hoop ik natuurlijk op verlenging. Een toekomst bij NedTrain spreekt mij zeker aan. Op dit moment is er werk genoeg, dat is in ieder geval een goed teken!”

NedTrainNU 2 2013  
NedTrainNU 2 2013  

Intern magazine

Advertisement