Page 1

iMovie- film och trailer. Manual fรถr nybรถrjare med bilder och beskrivningar Tove Andersson mars 2015


Starta appen Du kommer till ett projektbibliotek. Längst upp hittar du Video, Projekt och Bio. Video= dina inspelade videoklipp från iPaden Projekt= filmer du gjort innan

Bio= Klara filmer du sparat Tryck på + längst upp till höger


Film eller trailer Film= Gör en egen film utifrån dina videoklipp och bilder. Här kan du redigera och fixa med både film, bild och berättarröst. Trailer= Följ en mall och skapa en filmtrailer. Här räcker det med att du har korta videosekvenser eller bilder för att få till en kort film.


Manual för att göra en film

Alternativet göra trailer kommer längre fram i presentationen


Ny film Välj ett tema nedan. Du kan förhandsgranska innan du bestämt vilket tema som passar din kommande film. När du bestämt dig och har temat i den stora rutan i mitten, tryck på Skapa längst upp till höger.


Redigerings -bordet, ny film Biblioteket/kamerarullen med dina bilder och inspelade videoklipp


Infoga klipp Markera det klipp du vill ha med i din film. Tre symboler visar sig. Välj pilen nedåt för att infoga klippet i filmen. Gör sedan samma sak med de andra videoklipp du vill ha med i filmen. Sedan är det dags att börja redigera. Du kan lägga till fler klipp senare om du vill.


Infoga videoklipp Du kan skrolla i filmremsan för att se hur klippet ser ut och om det är någon del som ska redigeras eller klippas bort. Nyp ihop eller för isär om du vill zooma i tidslinjen.


Klipp/redigera videoklipp För att redigera och klippa i en video, drar du filmremsan och stället du vill markera till den vita strecken. Klicka på videoremsan så den blir gul. Dra med fingret rakt ner eller klicka på saxen nere till vänster för att klippa och välj sedan dela upp.


Radera klipp Markera symbolen mellan klippen för att ändra övergången mellan bilderna.

För att kasta en bit av filmremsan du klippt. Markera klippet, håll inne på det och svep det uppåt på skärmen eller markera, saxen nere till vänster och välj sedan radera längst nere till höger.


Ljud/musik Längst upp till höger hittar du Ljud när du är i redigeringsläget. Här finns färdig temamusik att välja mellan. Om du väljer att lägga till berättarröst i filmen kommer temamusiken att tonas när du pratar automatiskt. Här finns också ljudeffekter att lägga till i filmen.


Ljudeffekter Här kan du välja ljudeffekter. Det är möjligt att välja flera i samma film.


Nöjd med filmen? Då klickar du på pilen uppe till vänster för att spara och döpa den.


Döpa filmen Dubbelklicka här och döp filmen. Jag döpte min till Test. För att titta på filmen välj playknappen, för att exportera filmen till kamerarullen eller publicera på Youtube välj rutan med en pil upp ur. Har du ångrat dig och vill radera filmen gör du det genom att klicka på soptunnan.

Vill du redigera filmen igen trycker du här


Manual för att göra en trailer

Alternativet göra film finns presenterat längre bak i presentationen


Ny trailer Välj ett tema nedan. Du kan förhandsgranska innan du bestämt vilket tema som passar din kommande trailer. När du bestämt dig och har temat i den stora rutan i mitten, tryck på Skapa längst upp till höger.


Storyboard Här ser du hur trailern är uppbyggd. Med textremsor, bilder/videoklipp. Klicka på textremsan för att ändra till din egen text. Markera aktuell bildruta och välj bild/videoklipp. Obs! tiden för bildrutan är förinställd och kan inte ändras. Förhandsgranska filmen genom att klicka på playknappen. Är du inte nöjd kan du fortsätta redigera och granska igen.


Ă–versikt Under fliken Ăśversikt kan du redigera namnet pĂĽ trailern och de medverkande i filmen.

iMoviemanual för nybörjare  

iMovie- film och trailer. Manual för nybörjare med bilder och beskrivningar

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you