Page 1


Αν έσσιετε φωτογραφίες που “τον τζαιρόν του 21”, που λαλούμεν... Επικοινωνάτε μαζί μας!!!!! Θέλουμε να τες κάμουμεν ΤΟΥΤΟΥΚΚΙΝ!!!


Στείλτε μας παράξενες επιγραφές σε τοίχους που βλέπετε, ή ταπέλλες αλα Κυπριακά, ή οτιδήποτε είδατε και σας έκανε να γελάσετε. Γιατί να μην το μοιραστείτε και με άλλους. Η Κύπρος μας έχει ανάγκη που πλατύ χαμόγελο! Περιμένουμε τα e-mails σας στο toutoukkinews@gmail.com

Περιγράψετε μας παιχνίθκια που επαίζετε μιτσιοί, ή συνήθειες που είσσιετε. Θα τα κάμουμεν Τουτούκκι, να τα μάθουν τζ'άλλοι. Θέλουμε να δούμε άρθρα που γράφετε, ποιήματα ή τσιαττιστά. Οτιδήποτε πρωτότυπο θα το προωθήσουμε στις στήλες μας. Με το όνομα σας πουκάτω.

Κάμετε μας λάικ στο φέισπουκ Tουτοκκι Νιουζ Free Press. Γινείτε τζαι φίλοι μας. Ακόμα καλύττερα γιατί θα μαθένετε τα νέα του Τουτούκκι Νιουζ που πρώτο σιέρι! Για φρεντ ρικουέστ Toutoukki Niouz FreePress.


Aπρίλης - Μάης 2013 Έκδοση 3η info@toutoukkinews.com www.toutoukkinews.com Facebook: Τοutoukki Niouz Free Press Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 07 77 28 Εκδότριες: Ζαμπά Νικολέττα Αριστείδου Κωνσταντία Επιμέλεια ύλης Ζαμπά Νικολέττα Αριστείδου Κωνσταντία Διόρθωση & Συντονισμός ύλης Αριστείδου Μαρία Σεβαστός Χρυσόστομος Συντακτική Ομάδα: Καϊάφα Έλενα Αρωραίος Μιχαήλ Φλογερή Δημητρούλα Λίχτεσταϊν Κούλλα Νικήτα Σοφία Πρίγκιπα Αγάπη Σεβαστός Χρυσόστομος Υπεύθυνοι Φωτογραφίας Σάββα Χρίστος Παπαδόπουλος Γιώργος (AFIAP) Φωτογραφία Eξώφυλλου Παπαδόπουλος Γιώργος (AFIAP) Φωτογραφία Εditorial Background Πολύκαρπος Ιωάννου Υπεύθυνη Σχεδιασμού: Αριστείδου Κωνσταντία Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Διαφήμισης: Ζαμπά Νικολέττα Συνεργάτες Studio 57 Μάριος Μεταξάς Εκτύπωση Cassoulides Masterprinters Απαγορεύεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η µετάδοση µε οποιονδήποτε τρόπο και µέσο, µέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφηµερίδας, χωρίς τη γραπτή άδεια των εκδοτών.

4 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

‘Ααλοοο! Αγαπημένοι αναγνώστες τζαι αναγνώστριες, εν άνοιξη τζαι το τεύχος μας Απρίλης-Μάης εν γεμάτο χαρά τζαι ζωντάνια! Έτσι γιατί θέλουμε να έρτουμεν σε αντίθεση με τούτην ούλλην την κατάσταση που συμβαίνει στον τόπο μας. Όι γιατί δεν μας ενδιαφέρει ή γιατί είμαστε αδιάφοροι. Αντίθετα. Ενδιαφέρει μας τζαι επηρεάζει μας. Το μόνο που μας μεινίσκει είναι να το παλέψουμε ο καθένας μας ξεχωριστά τζαι τζειαμέ που πρέπει σε ομάδες, για να κρατήσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Τζαι ως λαός είμαστε σίουροι ότι ξέρουμεν τζαι μπορούμεν. Για να φκούμε έστω τζαι για λλίο που τα τόσα που μας εφορτώσαν, ετοιμάσαμε σας τζαι τούτη τη φορά τα καλύτερα που την Κύπρον μας. Επήαμεν στον Αγρόν τζαι ήπιαμεν νερόν που την Βρύση του Καούρου.Επήαμεν Ακάμαν, μες τα «ακάμωτα» τζαι εξερευνήσαμεν τη φύση. Τέλια εμπειρία η φύση την Άνοιξη. Εσυγκινηθήκαμεν που την ιστορία ενός παππού, ήρταμεν σε τόπους που συχνάζετε τζαι εκάμαμεν σας να πείτε «Σέι Χαλλούμιν». Εμπήκαμεν στην εκκλησιά γεμάτοι συγκίνηση τζαι πόνο για τις μέρες που εβασανίζετουν ο Χριστός. Τζαι τελικά τι νομίζετε ότι ανακαλύψαμεν; Ότι δεν παν να περνούμε δύσκολα, δεν παν να μας εκουρέψαν, δεν παν να χαλά ο κόσμος, το Πάσχα (Ανάσταση), θα φάμε τζαι τη σούβλα μας, τζαι το κουπέπι μας τζαι θα πούμε τζαι ένα τσιαττιστό ύστερα! Τζαι αν ο διπλανός μας δεν έσσιει, ναι θα τον καλέσουμεν έσσω μας τζαι θα του κάμουμε το τραπέζι. Γιατί όπως πολύ σωστά το έθεσε τζαι ο Αλκίνοος, τζαι που πείνα ξέρουμε, τζαι που φόβο, τζαι κρύο αλλά τζαι αντοχές έχουμε. Τζαι ναι λαλεί το η καρκιά μας! Γιατί έχουμεν καρκιάν, τζ’ εν μεγάλη. Τζαι πέτε μας τωρά…Ήντα τσιάνς έσσιει να τσουγκρίσετε αφκό τζαι αν σπάσει να μεν πιάτε άλλον τζαι να συνεχίσετε, ώσπου να σπάσουν ούλλα; Γελάτε. Ωραία! Τούτος εν τζ’ ο σκοπός μας. Το γέλιο σας. Τζαι για να σας βάλουμε να ασκήσετε τζαι λλίο το νου σας, παιδευτείτε, ανοίξετε λεξικά, κάμετε «σέρτς» στο ίντερνετ, για να αποδείξετε «Πόσον Κυπραίοι είσαστε τελικά». Τζαι λαλούμεν σας ότι εν έσσιει τες λύσεις τούτον το τεύχος! Τες λύσεις του θα τες έβρετε στο επόμενο!! ΧαΧα... Άτε οκ. Έννα σας δώκουμεν τζαι τες λύσεις. Στο πλευρόν! Καλή συνέχεια τζαι Καλόν Πάσκαν να φτάσουμεν! χχχχχ Νικολέττα & Κωνσταντία


6 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Με την Νικολέττα Ζαμπά

Βρήκα τον παππούλη να καθαρίζει καρύδια κάτω από την πέργολα. Είναι η εποχή που έχουν ωριμάσει αρκετά έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν νόστιμο γλυκό. Του είχα ζητήσει να μου μιλήσει για τη ζωή του, για τον τρόπο που ζούσε ο κόσμος όταν ήταν αυτός μικρό παιδί. Για τα νιάτα του…το γάμο του...και δέχτηκε με χαρά….

“ Γεννήθηκα το 1923 στον Άγιο Θεράποντα. Είχαμε φτώσιες τότε κόρη μου. Σε όλη την Κύπρο. Ήμουν 8 χρονών παιδάκι και ένιωθα πως ποτέ μου δε χόρτασα το ψωμί. Μεγαλώναμε με τα απαραίτητα. Ήμασταν όμως ευτυχισμένοι όλοι η οικογένεια μαζί. Και οι γονείς μας, παρόλο που εργάζονταν σκληρά, μας έβλεπαν στα μάτια. Υπήρχε επικοινωνία στην οικογένεια. Όχι σαν σήμερα που όλα έχουν χαθεί… ”

Όπως σου είπα κόρη μου μεγαλώναμε πολύ φτωχικά όλη η Κύπρος. Τα χρόνια 1923-1931, ως τα Οκτωβριανά, στην Κύπρο ήταν οι μεγαλύτερες φτώσιες. Σε ηλικία δεκαεξέμιση χρονών κατατάχτηκα στο στρατό. Στο στρατό των εγγλέζων. Ήταν ένας τρόπος να έχω εισόδημα. Λόγο ηλικίας δεν μπορούσα να φύγω από την Κύπρο κι έτσι υπηρετούσα στην Κύπρο μέχρι να γίνω δεκαοχτώ χρονών. Από την ηλικία των δεκαοχτώ με επιστράτευσαν και ταξίδεψα σχεδόν παντού με το στρατό. Παλαιστίνη (δεν υπήρχε το Ισραήλ τότε) όπου έμεινα για έξι μήνες. Το 1942 πήγα στη Συρία, μετά ακολούθησε ο Λίβανος, η Βαγδάτη στο τότε Ιρακ και στην Ιταλία. Στην Ιταλία υπηρέτησα στη Σικελία, στη Νεάπολη, στο Μόντε Κασίνο, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες μάχες, το Μόντε Μαύρο στη Β.Ιταλία μέχρι που το 1945 τελείωσε ο πόλεμος. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, με διαταγή ανωτέρων, όσα πολεμοφόδια είχαμε έπρεπε να καταστραφούν. «Να τα πυροβολήσετε στον αέρα», μας είπαν. Και να έβλεπες κόρη μου μια χαρά που είχαμε όταν βγήκαμε έξω και πυροβολούσαμε στον αέρα… Τελείωσε ο πόλεμος. Χαρά μεγάλη. Αποστρατεύτηκα στις 16 Ιουνίου το 1946 και επέστρεψα στο χωρκό μου, στη μάνα μου τζαι στον τζίρη μου. Ήταν απερίγραπτη η χαρά τους όταν με είδαν. Η μάνα μου για έξι χρόνια έκαμνε τη γιορτή του Αγίου Στεφάνου για να έρτω πίσω ζωντανός. Τζαι στις 27/12/1946 ανήμερα του Αγίου Στεφάνου, εστράφηκα. Εντύθηκα σαν το λεβέντη, γιατί οι εγγλέζοι εδόκαν μας μια φορεσιά μπλε μετά που αποστρατευτήκαμε τζαι εφόρησα την. Τζαι η πρώτη μου δουλειά επεία στην εκκλησιά μαζί με τη μάνα μου. Εμπήκαμε στην εκκλησιά τζαι εβάλαμε το πρέπον μας στο παγκάρι. Τζαι δόξασοι ο Θεός εστράφηκα που τον πόλεμο με λεφτά. Εβάστουν κόρη μου πολλές λίρες που ήρτα. Τζαι τούτο έκαμε με πολυζήτητο γαμπρό. Τότε εστέλλαμε οι άντρες προξένια. Εμένα εστέλλαν μου οι Αϊθεραπίτισσες. Που λαλείς εμπήκα στην εκκλησιά τζαι όταν εκοίταξα αριστερά που εν οι γεναίκες, είδα μια κοπέλλα μες τα μμάθκια. Εκείνη που αντροπή εκοίταξε χαμέ. Άψα το κεράκι μου τζ’επήα εστάθηκα με τους αθρώπους. Κοιτάζω πίσω, πάλε είδα την τζαι πάλε εχαμηλώσαν τα μμάθκια της. Είπα μέσα μου, τουν την κοπέλα εννα την κάμω γεναίκα μου. Έτσι. Τη μακαρίτισσα τη μάνα των κόρων μου. Τη Χρυστάλλα. Ετέλειωσε η εκκλησιά τζ’επήαμε να κάτσουμε στο καφενείο. Τζαι όπως ήταν χτισμένο το χωριό, για να πάει η κάθε κοπέλα σπίτι της που την εκκλησία, έπρεπε να περάσει που το καφενείο. Όλες οι κοπέλες. Έκατσα μ’έναν που μου έκαμνεν το φίλο τζαι την ώρα που επέρναν τούτη η κοπέλα επάτησα τον πας το πόδι…

-Τούτη που περνά τωρά τείνος κόρη ένει; Γιατί δεν τις ήξερα. Αφού πρώτα ήμουν βοσκαρούι, μετά επήα μπακκάλης στη Λεμεσό τζαι μετά στρατιώτης. Ε έλειψα τζαιρό που τον τόπο μου.

-Ε μάνει μάνει. Αφού τωρά ήρτες. εθκιάλεξες τζαι κοπέλα; -Όι ρε. Απλά αρωτώ ποια ένει.

Επρόλαβες τζαι

Εν τζαι είπουν του όμως ότι είδα την στην εκκλησιά τζαι έβαλα την μες την καρκιά μου.

-Ε, αν εν ο νους σου πας τουν την κοπέλα, λαλώ σου το που τα τωρά πως εν έσσιει που τον ήλιο μοίρα. Πράγματι κόρη μου ήταν φτωσιή. Ο παπάς της ήταν ξένος τζ’ επήεν αναγιωτός μες τον Άη Θεράπο τζαι ήταν κασάπης τζ’αγωνίζετουν να ζήσει τα παιθκιά του. Ίσσιεν πέντε παιθκιά. Η γεναίκα μου η μακαρίτισσα ήταν το πρώτο του παιδί. Ε, ο παρέας τζιαμέ που μου έκαμνε το φίλο, είσσιεν αρφή. Τζ’επειδή ήθελε να με παντρέψει με την αρφή του λαλεί μου: «Αν θέλεις κοπέλες, έσσιει που σε παρακαλούν». Τζ’εθυμώθηκα γιατί εγώ δεν του εζήτησα κοπέλλα. Ε, εσηκώστηκα τζ ’ έφυα. Επήα έσσω τζαι ήβρα τη μάνα μου.

-Μανά είδα μιαν κοπέλλα μες την εκκλησία τζ’ορκίστηκα να την κάμω γεναίκα μου. -Ε τείνος κόρη ένει γιε μου. -Εν ηξέρω μανά. Έσσιει θκιο βρουλιά, ίσια με τους κώλους της. -Αα εν κόρη του Νικολάτζη, εκατάλαβα. Γιε μου εν καλή κορούα μα εν έσσιει που τον ήλιο μοίρα. ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 7


ο παππούλης Θεόδωρος, η Χρυσταλλού του τζαι ο πεθερός του ο Νικολάτζης

-Ε, εγιώ μανά τι έχω. -Εσύ γιε μου έσσιεις ριάλια. -Ναι μανά, μα εν μόνος μου που τα έκαμα. Εν ακούω τίποτε. -Μα να το σκεφτούμε γιε μου. Εν φτωσιή. -Εγώ μανά εν τζείνη που θέλω. Δέχεσαι όξα να πάω να την πάρω μόνος μου; -Όι το γιο μου, ότι θέλεις εσύ κάμε. Ε, είχα μια θεία, τη θεία μου τη Μελανή που εμείνισκε κοντά της τζαι ήταν τζαι κουμπάροι. Η θεία μου είπε μου ότι ήταν καλή κοπέλα τζαι ήξερε τζαι έραφκε τζιόλας. Ήταν τζαι νοικοτζυρά. Μόνο τούτον ήθελα να ακούσω. Με τη θεία μου τη Μελανού, εσυφωνήσαμε τζ’εφωνάξαμε της τζαι έτσι κοφτά είπα της πως θέλω να την καμω γεναίκα μου. Τζαι εντράπηκε. Διότι τότες εν τζαι εγίνουντον έτσι τα πράματα. Τζαι για τες επόμενες τρεις εφτομάδες, εκανόνιζα τα τζαι όπου τζαι να επήεννα, επέρνουν που το σπίτι της. Ε μιαν ημέρα έδωκα έσσω. Εφοήθηκε.

-Μα αν έρτει ο πατέρας μου; -Ε αν έρτει ε να του μιλήσω εγώ. Ήρτε τζαι ο πατέρας της που ήταν βρακάς. Ο Νικολάτζιης. Ήβρα όσο θάρρος είχα τζαι είπα του:

-Την κόρη σου θέλω να την κάμω γεναίκα μου. -Μα έτσι άψε σβήσε; -Ναι έτσι. -Άης με γιε μου πας τες φτώσιες μου. Να μεν φκει το όνομα της κόρης μου. -Μα νομίζεις ότι περιπέζω σε; Ε σοβαρά που μιλώ. Την κόρη σου θέλω να την κάμω γεναίκα μου. Τζαι όσπου ο βρακάς ο Νικολάτζιης να το καταλάβει τζαι να το βάλει μες το νου του, στις 22 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή, επήα στον παπά του Άη Θεράπον..

-Την Κυριακή να έρτεις στον καφενέ τζ’εν να δόκουμεν αρραβώνα. Ήμουν κοστεσσάρων χρονών τότες. Ο παπάς εγύρεψε να μου πει τζαι τούτος πως ε φτωσιή. Τζ’επειδή εκατάλαβε πως ήμουν ανένδοτος, εσυφώνησε. Διότι αν δεν εσυφώναν, ήταν να χάσει τα θκιο σελίνια το πλούμισμα. Στον καφενέ επήα μόνος μου. Ο πατέρας μου επέμενε να πάρω άλλη που είσσιεν πιθάρκα τζαι βούθκια αμά εγώ ήμουν ανένδοτος. Εκακοφανίστηκε ο πατέρας μου τζαι δεν ήρτεν αλλά δεν άφηκε ούτε τη μάνα μου να έρτει στους αρραβώνες μου. Εγώ όμως εχαρτώθηκα με τη Χρυστού μου. Εδώκαμε δαχτυλίδια τζ’εθέλαν να κάμουμε τζαι έγγραφα. Έτσι ήταν το πρέπον τότε. Τα έγγραφα ήταν το προικοσύφωνο. Εγώ όμως δεν ήθελα τίποτε. Ήθελα μόνο τη Χρυστού μου να την πάρω τζαι να φύουμε για την πόλη. Για τη Λεμεσό. Τζαι έτσι τζαι έκαμα κόρη μου. Επήρα τη γυναίκα που αγάπησα που την πρώτη μμαθκιά που την είδα τζαι εχάρησε μου πέντε κόρες έξυπνες τζαι άξιες σαν την ίδια. Τζαι ακόμα τωρά που εμακαρίστηκε, εγώ αγαπώ την τζαι σκέφτουμαι την το ίδιο. Ε τωρά που σου είπα την ιστορία μου με τη Χρυστού μου, να κανονίσουμε να περάσεις να σου δώσω τζαι που το καρυδάκι που ετοιμάζω. Να δεις τι ωραίο που θα είναι.

-Γεια σου παππουλλή και σε ευχαριστώ. -Εγώ σ’ευχαριστώ κόρη μου που με εταξίδεψες σε πολλά όμορφες μέρες της ζωής μου.

8 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

ο παππούλης Θεόδωρος στον πόλεμο του ‘40


info@toutoukkinews.com www.toutoukkinews.com Facebook: Τοutoukki Niouz FreePress Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 07 77 28

Αν έσσιετε φωτογραφίες που “τον τζαιρόν του 21”, που λαλούμεν... Aν έσσιετε περιπέτειες που θέλετε να μείνουν στην ιστορία... Επικοινωνάτε μαζί μας!!!!! Θέλουμε να τες κάμουμεν ΤΟΥΤΟΥΚΚΙΝ!!!


Εεε…μιαν ιστορία θα σας πω, κάτσετε τζ’αγρικάτε Τζιαν είσαστεν ευαίσθητοι, τα ακλάματα θα πιάτε Εεε...χρονιά ελοαρκάζαμεν φέτη να παντρεφτούμε Τζαι μες το πάσκαν άφοα τον κόσμον να καλιούμε Εεε…στα δέκα χρόνια είπαμεν στην εκκλησιάν να μπούμε Τζαι με του γάμου τα δεσμά για πάντα να διθούμεν Εεε…τελός Ιούνη είπαμεν πως εν να παντρεφτούμεν Τζαι μες το πάσκαν έπρεπεν καλεσμα ν’αρκινούμε Εεε…μαθέτε τι μας έμελλε, στο τέλος τι εγίνην Η κρίση αστεφάνωτους τζαι φέτος μας αφήνει Εεε…τζιαντί μεσα στη λαμπρατζιαν να κρούσουν τον προδότη Κρούζουσιν σίλια όνειρα τζαι στέκω τζαι θωρώ την Εεε…τζιαντί για την ανάστασην εφέτος να γελούμεν Που χάλασεν ο γάμος μας θα πρέπει να θρινούμε Εν έσιει ούτε κάλεσμαν, εν έσιει ούτε γάμο Κάλλιον να με σταυρώνασιν τζαι να’ταν να πεθάνω Παρά το Πάσκαν να περνώ χωρίς να περιμένω Για να’ρτει η ώρα η καλή στην εκκλησιά να μπαίνω

Τούτον το Πάσκαν πόρκεται, περικοπές θα έσσιει τζαι το τραπέζι έννα εν πιο λιτόν παρά που είτουν πέρσι.

Εεε…ήρτεν το πάσκαν φίλοι μου μα εγιώ εν θα πασκάσω Εφρόντισεν η τρόικα τα ριάλλια μου να χάσω Εεε…Εφέτος εν θα σταύρωθει λαλώ σας ο Χριστός μας Θα σταυρωθώ εγιώ τζ’εσύ αλλά τζ’ο διπλανός μας Εεε…τζ’αντί στη σούβλαν το αρνί να βλέπω να γυρίζει Η Μέρκελ τα συκώθκια μας εν να τα τιανίζει Εεε…Καλόν Πάσκαν να φτάσουμεν εύκουμαι τζαι λαλώ σας Μα έννεν που το σιέριν μας βάρτε το στο μυαλό σας

10 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Εεε…τζαι οι στράτες εν δημόσιες Τζαι όποθεν ξέλω ρέσω Τζαι απόχουν κόρες όμορφες Ας τες κλειώνουν έσσω. Εεε…τζαι εν να ντυθώ πελλόμασκα τζαι Πόσσω σου εν να ρέξω, τζαι άμαν με δεις Θα στοισσιωθείς τζ’εννα βουρήσεις έξω

Εεε…εφέτος το πασχαλινόν καλάθι θέλω δώρο Εεε…να το γεμώσω μόνη μου λαλώ σας εν ιμπόρω Εεε…η κρίση με κατάφαεν τζαι μεν τζαι το πουντζίν μου Εεε…μα έσιει τζιάλλους ξέρω το στη θέσην τη δική μου

Εεε…θκιο χρόνια εχωνούμασταν μεσά εις το Σουζούκκι Τζαι είδε μας μια χωρκανή τζαι έκαμε μας τουτούκκι Εεε…ανταν τζια εμαθέφτηκεν αυτή η ιστορία Ειπάν θα μας κρεμμάσουσιν μεσά εις την πλατεία Εεε…το πάσκαν μας ετάξασιν, πως εν να μας κρεμμάσουν Μες την πλατεία του χωρκού, αντί να μας αρμάσουν Εεε...τζι’αντί για να τσουγκρίσουσιν αφκά οι συμπεθέροι Βαθκιά μες την καρτούλλα μας θα μπίξουσιν μασιαίρι

Εεεεεεεε, τζιαι εκλεισασιν οι τραπεζες τζιαι ελειψαν τα ριαλια Εεεε τζιαι πασ'του Τουτουκκιου την γιοματην καλαθα βασιζουμαστιν για να γιορτασουμεν το Πασκαν, για να γιορτασουμεν το Πασκαν!


Κοντεύκει Πάσχα – Τσιλάρετε νάκκον Οι άνθρωποι αγχώνονται Πάντα για τι δεν έχουν Μα που το τι θα πει ζωή Πάρα πολλά απέχουν Ξηάννουν ότι απόκτησαν Συνέχεια θέλουν τζ’άλλα Τζαι ν θωρούσιν την χαρά Στα πράματα που κάμαν Η ευτυχία χώννεται Στ’απλά τζαι στα ωραία Αν ξικλατσάρεις θα το δεις Θα πάρεις μιαν ιδέα Άρκεψε με το να εκτιμάς Που σιεις καλήν υγείαν Γιατί το πότε δεν ξέρεις Σου λείφκει η παταρία Σταμάτα τζαι απόλαυσε Ένα ζεστό μπανιούι Ή κόψε πάεννε μόνος σου Ένα περιπατούι Τσάκρα κανά χαμόγελο Σ’ανθρώπους πον τους ξέρεις Τζαι πίστεψε με θα εκπλαγείς Πόση χαρά θα φέρεις Χασκιάστου δε τον ουρανόν Σύννεφα σαν βουρούσιν Τζ’αγκάλιαζε τους φίλους σου Έστω τζ’αν δεν σου πούσιν Να ξέρεις πάντα γύρω σου Κυκλοφορεί ένα θαύμα Μα πιάε θέση να το δεις Άννοιξε τζίντα μμάθκια Ότι τζ’αν κάμνεις πάντοτε Να γύρνεις την κκελλέ σου Για να του πεις Του Πλάστη σου Τζαι τζίνου ένα θένκιου

Το Πάσκαν εν κυριακη τζι’ εν η χαρά μεγάλη , που αναστήθην ο Χριστός , μιτσιοί μα τζαι μεγάλοι...

Εεε, κανεί τα μουγκαρίσματα Για το ππαρά που χάθειν (δις) Εεε...Πάσκαν καλόν να φτάσουμεν Να φύουσιν τα λάθη (δις) Φέτος παιδκιά το Πάσκαν μας Θα έσιη σημασία (δις) Τζαι μια φορά ο κόσμος μας Έν να αρκεστεί στα λλία (δις) Εεε..λαλώ σας να το ξέρετε, η λαμπρατζιά εν να γίνει (δις) Τζαι για Ιούδα έχουμε Τα Σόιμπλε τζαι τζίνην (δις) Εεε… τουτούκκιν το εκάμασιν Πως ε βαστούμεν μία (δις) Αλλά κκελλέν θα στήσουμεν Να σπάσουν που τη ζήλειαν (δις) Εεε…είμαι Κυπραία τύπικαλ Θα πάω στην Αθήνα (δις) τάχα να κάμω ψούμνισμα Με τζίήνα που μου’μείναν (δις) Εεε...την ώρα που ετοιμάζομαι Την πίστα να πατήσω (δις) Γυρίζω πάνω στο θεό Κάτι να του ζητήσω (δις) Θεέ μου τζαι βοήθα μου Την Τζύπρο να πατήσω (δις) Τζαι εν τζαι να φκέννω πόσσο μου Πιλέ να κατουρήσω (δις)

Τουτούκκι Νιουζ συνάντησα Τυχαία στο παζάρι Με έντυσαν πελλόμασκα Τζαι ήμουν ούλλον χάρη Τζαι για το καρναβάλι Της πόλης το καμάρι

Εεε…Τα μάσκουλα των κοπελιών Ούλλα θα τα συνάξω Εεε…την Μέρκελ τζαι την Τρόικα Να τες ανατινάξω Εεε…στην λαμπρατζιαν να κρούσουσιν Μνημόνια τζαι λύσεις Εεε…τζι’αν αγαπάς τον τόπο σου Τζαι σου θα συμφωνήσεις

Εεε τζαι εγιώ είμαι καθηγητής στο καρναβάλι πρώτος, τζαι αν δεν σ’αρέσκω μάνα μου εννα μου μείνει ο κόπος

Τουτούκκιν θα θκιαβάζουμεν μες τες γιορτές του Πάσκα μιτσιοί, μεάλοι θα γελούν γιατί εν η καλλύττερη φυλλάδα τζ΄αν έσσιει τζαι ιδιότροπους, ας πιουν καμιά ζιβάνα!

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 11


Χρυσόστομος Σεβαστός

Μπαίνοντας κανείς στο μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» νιώθει αμέσως την περιρρέουσα θετική ενέργεια. Αυτή πηγάζει από την κυρία Δωρίτα Βοσκαρίδου, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του το μουσείο. Ένας άνθρωπος που για 25 χρόνια μελετά τη σχέση ψωμιού και παράδοσης. Ένας άνθρωπος που γύριζε τα χωριά της Κύπρου για να βιώσει και να καταγράψει την αποτύπωση του κύκλου της ζωής επάνω στον άρτο, λαμβάνοντας τις προφορικές μαρτυρίες τόσων και τόσων γυναικών.

ογής ογής λ ε με λ ε μ ότ ισε πλούμ φτιαγμένα π αν το ο τ ι α , ισε κ έδια έκαν ο στόλ ματα και σχ αλίδι, που τ ά ρ υ σχή το ψ ικοκ ί, η νο γεωμετρικά ω γύρω με μ ω ψ α, γύρ , το αγαθό φύλια, φύλλ πλουμίδια ό κ ι φ ε ο ιαξ . ατρ , στα μι. Έφτ ργο τέχνης» τιμο δι , περιστέρια ά ύ λ λ α ο κ π έ το ι το με ίτες λοιπόν ούς, μαργαρ ο μαχαίρι κα ί να μοιάζει καρίδου. ό τ υ Α τ μ « οσ με ψω αυρ ρίτα Β γμένα λα, στ α ω ο ρ β Δ α μ χ ύ ε σ ότ ι και π ζυμάρ

12 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Στο μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» δεν βλέπουμε απλώς διακοσμημένα ψωμιά στολισμένα με δεξιοτεχνία. Βιώνουμε την πραγματική ουσία του ψωμιού, να ξεπερνά τη χρηστική του υπόσταση και να λαμβάνει θρησκευτική, συμβολική ή κοινωνιολογική υπόσταση. Μέχρι πρόσφατα, εξάλλου, στην παράδοση του τόπου μας ήταν αποτυπωμένη η διαφοροποιημένη χρήση του ψωμιού ανάλογα με την κάθε εκδήλωση του βίου. Διακοσμημένα ψωμιά για θρησκευτικούς και οικογενειακούς εορτασμούς: τη γέννηση του παιδιού, τη βάφτιση, τους αρραβώνες, το γάμο, το μνημόσυνο, την προσφορά προς τον Θεό, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, το Πάσχα, το Δεκαπενταύγουστο κ.α. Ενδιαφέρον έχουν, για παράδειγμα, τα ειδικά διακοσμημένα ψωμιά που έπαιρναν ως δώρο όταν καλούσαν σε γάμους, τα κουλλουρόπουλλα που χρησιμοποιούνταν ως παιγνίδι τη Δευτέρα του γάμου για να «προφητεύσουν» πόσα παιδιά θα κάνει το ανδρόγυνο, τα «λεχουσούθκια» - τα ψωμάκια περασμένα σε κόκκινη κλωστή σαν κολιέ που έπαιρναν στη λεχώνα όταν την επισκέπτονταν αλλά και τα «βορτακούθκια» - τα ψωμιά σε μορφή βατράχων που εξέφραζαν την επιθυμία των Κυπρίων για βροχές μιας και οι βόρτακοι (βάτραχοι) αγαπούν το νερό.

Το συγγραφικό έργο για το πλουμιστό ψωμί της Κύπρου της Δωρίτας Βοσκαρίδου με φωτογραφίες του καλλιτέχνηφωτογράφου Βάσου Στυλιανού κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Νόστος. Διατίθεται προς πώληση στο μουσείο.

Στο μουσείο μπορεί κανείς να θαυμάσει τα πλουμιστά ψωμιά που εκτίθενται και τα οποία έφτιαξε η ίδια η Δωρίτα Βοσκαρίδου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι κατά την περίοδο μελέτης που έκανε, όταν επισκεπτόταν τα χωριά μας έπαιρνε πάντοτε μαζί της ζυμάρι. Έτσι έμαθε και στην πράξη την τέχνη του πλουμιστού ψωμιού. Στο μουσείο μπορείτε επίσης να διαβάσετε και δείγματα από τις αυθεντικές μαρτυρίες για το πλουμιστό ψωμί προερχόμενες από γυναίκες διαφόρων περιοχών της Κύπρου. Είναι θετικό επίσης το ότι στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο με αντίγραφα των παραδοσιακών πλουμιστών ψωμιών και σύγχρονες αρτοδημιουργίες σε χαμηλές τιμές. Το μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» διέσωσε ένα σημαντικό κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και συμβάλλει καθημερινά στη διάδοσή του. Το ανεξάντλητο πάθος της Δωρίτας Βοσκαρίδου για τη λαογραφία του ψωμιού συγκινεί κι εμπνέει κάθε επισκέπτη του μουσείου. Φεύγοντας απ’ το μουσείο ένιωσα μεγάλη την ανάγκη να βρεθώ κι εγώ με τη σειρά μου στο πλάι της Κύπριας νοικοκυράς μιας άλλης εποχής που χωρίς να το αντιλαμβάνεται δημιούργησε μέρος της λαϊκής μας τέχνης και πολιτισμού. Να τη δω να ζυμώνει, να πλουμίζει, να ψήνει, κι έπειτα να με φιλεύει. Πόσο πολύ αλλάζουν οι καιροί... Ας μην επιτρέψουμε, τουλάχιστον, στο όνομα της προόδου να απολέσουμε τη λαϊκή μας παρακαταθήκη.

Το Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» είναι υπό τη διαχείριση του Κέντρου Λόγου και Τεχνών «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ». Βρίσκεται στη Λεμεσό, στη Γρηγόρη Αυξεντίου 9 (πάροδος Αγίας Φυλάξεως). Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) από τις 9:30πμ μέχρι τη 1:00μμ και τα απογεύματα Δευτέρα με Παρασκευή από τις 4:00μμ μέχρι τις 7:00μμ. Υπάρχει η δυνατότητα προσυνεννοημένων επισκέψεων από ομάδες και σχολεία από τις 08:30πμ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, παρουσίαση της ιστορίας του ψωμιού αλλά και βιωματικό εργαστήρι πλουμίσματος ψωμιού! Στο μουσείο διοργανώνονται επίσης και άλλες εκδηλώσεις όπως βραδιές γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, συζητήσεις, παιδικά εργαστήρια κ.α. Τηλ 25340347, 99526772 Ηλεκτρονική Διεύθυνση: toploumistopsomi@live.com Ιστοσελίδα: http://ploumisto.blogspot.com/ www.technodromio.org

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 13


Με τον Μιχαήλ Αρωραίο

Κοντεύουν οι άγιες μέρες του Πασκάτος, της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης, αλλά εμένα μου ανακατώνονται τα έντερα και με πιάνει ο φόβος –όχι το δέος, αλλά ο φόβος από το παρελθόν. Από πολύ μικρό παιδάκι τις μνήμες μου από τις ημέρες του Πάσχα δεν θα τις χαρακτήριζα θετικές. Προσπαθώ μα όσο και αν ψάξω τον νου μου δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι ευχάριστο. Η ψυχολόγος μου είδε και απόειδε η καημένη να με συνετίσει να απαλλαχτώ από αυτήν την φοβία, αλλά δεν τα κατάφερε. Αποφάσισε ότι πάσχω από Πασχατοφοβία μη θεραπεύσιμη και έκτοτε εγκρίνει τα ταξίδια μου εκτός του Χριστιανικού κόσμου κατά τη σχετική περίοδο για να ηρεμώ. Βάλσαμο στη φοβία μου έγιναν οι επισκέψεις μου στα Μαρόκκα, στις Σρι-Λάνκες, στα Θιβέτ, στα Βιετνάμ και στις μακρινές Ιαπωνίες. Τώρα όμως στην μετάΤρόικα εποχή και την άρνηση της τράπεζας να μου παρέχει το πολυπόθητο εορτοδάνειο, αναγκάζομαι να μείνω στο νησί των αγίων και να αντιμετωπίσω σκελετούς από το παρελθόν. Θυμάμαι, βδομάδες πριν μυρίσουν οι γιορτές του Πάσχα οι δάσκαλοι μας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που φοιτούσα, αρχής γινομένου από το νηπιαγωγείο της κυρίας Ρέας, μας κατατρόμαζαν εμάς τα αθώα και ανυπεράσπιστα παιδάκια με τρομακτικές ιστορίες για αγρίους που πραγματικά όχι μόνο μας προκαλούσαν πανικό αλλά και δεν έβγαζαν νόημα. Μας έλεγαν για προδοσίες σε μυστικά δείπνα που πριν να καθίσουν να φαν ο οικοδεσπότης έπλενε τα πόδια των προσκεκλημένων του (γιαξ), για κρεμασμένους για τριάντα ευρώ, για κάποιο πετεινό που λάλησε τρεις φορές και οι κακοί Ρωμαίοι συνέλαβαν το Χριστούλη, για κάποιον άλλον Πιλάτο που έπλενε τα χέρια του επειδή πολύ πιθανόν να ήταν πολύ λερωμένα που έπαιζε με τις λάσπες όπως όλα εμάς τα παιδάκια στο διάλειμμα. Αλλά το τρομακτικότερο που μας έλεγαν και μας κατατρόμαζαν ήταν οι ιστορίες τιμωρίας που περιελάμβαναν καρφώματα με αληθινά καρφιά, εσταυρωμένους και αγκάθινα στεφάνια. Επίσης οι αγαπημένοι μας δάσκαλοι φρόντισαν να μας μάθουν πως τα κόκκινα αυγά συμβόλιζαν το αίμα του Χριστούλη. Ένα έχω να σας πω: Πήγα στρατό να ξαναβάλω κόκκινο αυγό του Πάσχα στο στόμα μου! Σπίτι τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα, κυρίως λόγω των νηστειών. Νηστικός έμενα, παιδί πράμα στην ανάπτυξη μου, γιατί ποτέ δεν κατάλαβα τι μπορούσα να φάω και τι όχι. Ήταν οι καραμέλες και οι γκοφρέτες επιτρεπόμενη πασχαλινή βρώση; Αν η κατανάλωση κανονικών σοκολάτων ήταν θανάσιμο αμάρτημα, γιατί οι «σοκολάτες υγείας» επιτρέπονταν; Και τέλος πάντων ποιά ήταν αυτή η κυρία Υγεία που έφτιαχνε ευσεβείς σοκολάτες;

14 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Η σύγχυση τεράστια και αλίμονο αν έπραττες το θανάσιμο αμάρτημα να φας αμαρτωλή σοκολάτα. Θα κατέληγες στην κόλαση να σιγοβράζεις στους διακόσιους βαθμούς κελσίου σε καζάνι εμαγιέ μαζί με φονιάδες, ληστές, καμπαρετζούδες, άπιστους συζύγους και άλλα κακοποιά στοιχεία. Αυτό μου το αποκάλυψε η Θεία μου η Νίτσα που ο άπιστος της άνδρας της έκανε την ζωή κόλαση και ήξερε από πρώτο χέρι τι εστί κόλαση. Μπρρρ! Και το κακό δεν έλεγε να τελειώσει. Με το που έμπαινε η αγία εβδομάδα το ΡΙΚ, το μοναδικό κανάλι του μαρτυρικού νησιού τότε, είτε μας φλόμωνε σε επικές θρησκευτικές τηλεταινίες για την ζωή του Χριστού, είτε μας εξανάγκαζε σε απευθείας συνδέσεις με ναούς να ακούμε την θεία λειτουργία σε μια γλώσσα εντελώς ακαταλαβίστικη για μας τα παιδιά, είτε απλώς δεν έκπεμπε κανένα πρόγραμμα γιατί έπρεπε το χριστεπώνυμο πλήθος να γαλουχηθεί στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδεις της γλυκιάς πατρίδας και να πάει εκκλησία. Άδικα περίμενα να ξεκινήσει το πρόγραμμα με τα αγαπημένα μου κινούμενα σχέδια. Την θέση τους έπαιρναν θρησκευτικές ιστορίες με διδάγματα αμφιβόλου ποιότητας! Τον Μπεν-Χουρ και τον Κβο-Βάτης τους σιχάθηκα και όταν μετά από χρόνια είδα το Ρόμπερτ Πάουελ (τον Ιησού τον Ναζωραίο) εβδομηντάρη με ρυτίδες, να πω την αμαρτία μου, πολύ το χάρηκα. Το μεγαλύτερο τραύμα όμως το είχα υποστεί Δευτέρα του Πάσχα με τον αδικοχαμένο χαμό του Χιούη, του Λιούη, και του Ντιούη. Τότε, επώνυμα μεγαλοκαταστήματα έδιναν με τα πασχαλινά ψώνια δώρο μικρά κοτοπουλάκια. Εκείνο το καταραμένο Πάσχα πήραμε δώρο τρία

χαριτωμένα κοτοπουλάκια, τον Χιούη, τον Λιούη και τον Ντιούη. Κατά τη διάρκεια των φρικτών ημερών του Πάσχα, της τρομοκρατίας στα σχολεία, της πείνας λόγω νηστειών, της έλλειψης σοβαρών τηλεοπτικών προγραμμάτων ή άλλης μορφής ψυχαγωγίας, μόνη μου χαρά ήταν τα κοτοπουλάκια. Περνούσα αμέτρητες ώρες μαζί τους. Έκανα όνειρα γι’ αυτά. ‘Όταν μεγάλωναν θα τα έπαιρνα μαζί μου σχολείο να μάθουν γράμματα να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Μετά θα σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο: Ο Χιούη δικηγόρος, ο Λιούη γιατρός και ο Ντιούη ποδοσφαιριστής. Τα κοτοπουλάκια μεγάλωναν με τις ώρες, έβγαλαν φτερά. Ήμουν πολύ περήφανος για τα παιδιά μου. Την Κυριακή του Πάσχα ανταλλάξαμε ευχές. Είπαμε Χριστός Ανέστη. Την επομένη όμως δεν τα βρήκα. Ρώτησα που πήγαν. Στις επίμονες μου ερωτήσεις η μαμά μου είπε ότι πήγαν στο χωριό τους να δουν τους δικούς τους, αλλά η θεία Νίτσα με πήρε παράμερα και μου εκμυστηρεύτηκε ότι και ο Χιούη, ο Λιούη και ο Ντιούη κατέληξαν στο μεσημεριανό μας τραπέζι. Μαζί τα φάγαμε! Το λεμονάτο κοτόπουλο ήταν ο Χιούη, ενώ ο Λιούη και ο Ντιούη έγιναν σούβλα. Έφαγα τα παιδιά μου. Ποιος Κρόνος, ποιος Ηρώδης και ποια Μήδεια. Ο Μιχαήλ Αρωραίος έφαγε τα παιδιά του και έκτοτε έγινε χορτοφάγος …κάπως. Ναι ακόμη το Πάσχα με φοβίζει γιατί ακόμη πάσχω από μη θεραπεύσιμης μορφής Πασχατοφοβία. Αλλά έχω την ψυχική δύναμη να ευχηθώ σε όλους εσάς Καλό Πάσχα! Εγώ θα κάτσω σπίτι να βλέπω DVD το Τσίκεν Ραν.


Η μεταφορά και η εγκατάσταση γίνονται από δικό μας συνεργείο.


Όχι, η εκδίκηση δεν είναι πιάτο που σερβίρετε κρύο. Είναι πιάτο που σερβίρετε ζεστό-χογλαστό τυλιμένο σε χαρτί εφημερίδας όπως τα κάστανα στην οδό Ανεξαρτησίας τα Γριστούγεννα. «Έστησε σε; Απάτησε σε; Ένεψε σου; Επρόδωσε σε; Έκαμε σε ρεζίλι; Θέλεις να τον/την κάμεις ρεζίλι; Θέλεις έτσι να το πεις να ξαλαφρώσεις; Ε, βαρ’το στα Νιουζ. Στο Τουτούκκι Νιουζ!» Τζαι μισή αντροπή δική του, τζαι η άλλη μισή …πάλε δική του. Εσείς, κούππα άπαννη! Στείλτε ή-μειλ στο info@toutoukkinews.com, στο facebook στο Toutoukki Niouz FreePress ή μήνυμα στο τηλέφωνο 99 07 77 28.

Κόρη Σταυρούλλα, μα άκουσες το ότι η Μαρούλλα η κόρη του κασάπη επήρεν τον γιόν του Βρυωνή που το Τζιάος; Καλό, τζ΄εν να παν μήναν του μέλιτος στην Κακοπετριά που είσσιεν στο προηγούμενο τεύχος!

Μεν σοβαρομιλάς! Η Μαρούλλα επαντρεύτειν; Τζ’ εμείς εμείναμεν έτσι... Καλά μας λαλούν.... Θεέ μου.. τζ΄ήρταν οι Λαμπράες τζ΄εμείναμεν οι κορασιές με δίχα τους αντράες!


Θεσσαλονίκη 23.03.2013, ώρα 2:45 απόγευμα Επερπάτουν μες το δρόμο άνενιας τζαι ακούω μια τσακριστή φωνή να λαλεί: “Τα μαυρογέριμα εμείναμεν νηστιτζοί έσσιει που το πρωίν που με κρατάς τζαι γυρίζεις, έτο γιατί ήρτες δαμέσα”. Τζαι η απάντηση: “Αντρίκκο, παρπάτα τζαι ούσσου. Εν τζ΄ερκούμαστειν κάθε μέρα...” Εφύρτηκα εγώ... Λαλώ που μέσα μου: “Τελικά ο Κυπραίος ξεχωρίζει!!!”

Το παραδεξάμενο της διπλανής πολυκατοικίας, τρέσσιει κάτι μέρες τωρά. Καλά δε σας βρωμά άθρωποι μου; Που πατάτε μες τα σ…α δε σας ενοχλεί; Κάμετε κάτι. Καλέστε τον άθρωπο του βόθρου να σας εξηγήσει τη διαδικασία. Ή ρωτάτε μας εμάς στη διπλανή πολυκατοικία να σας δόκουμε το τηλέφωνο του πέρκει μειωθεί ο ζώλος της γειτονιάς.

Ναι έχουμε κρίση. Οκ. Εμείς όμως επιάμεν μπόνους τζαι είπαμεν να το επενδύσουμε τζαι να δόκουμε έξω. Τζαι τούτον εκάμαμεν. Ούλλοι μαζί μια ομάδα 50 άτομα. Να μας το ελαλούσαν όμως ότι θα καταλήγαμε στο χωρκό Μηλιού, να λαλούμε τον εθνικό ύμνο η ώρα θκιο το πρωί, ε τούτο δεν το επεριμέναμε.

Αμάνα μουυυυυ. Επήα το πρωί δουλειά τζαι είδα σε πόξω τζ΄ έβαλλες πισινή να φύεις. Άμαν τζαι ένεψες μου τζαι είπες μου ότι έμεινεν τ΄αυτοκίνητο σου, εκόπηκα του γέλιου τζαι είπα σου έννα σε κάμω τουτούκκιν!

Ο μάστρος μου έδωκεν τα γυαλιά του της μειωπίας μέσα τζαι έπιαεν γυαλιά του ήλιου! Πολλά δυνατός! :) Ρε παιθκιά μα γιατί κάθε μεγάλη Παρασκευή το πρωί υπάρχει το έθιμο να γυρίζουμε εφτά επιτάφια; Να χαρείτε κάμετε το τουτούκκι να το μάθουμε τζ’εμείς αν ηξέρετε γιατί η δική μου τραβάμε κάθε μεγάλη Παρασκευή κάθε χρόνο. Το φκιολί της. Τζαι ρωτώ τη γιατί μάνα μου πρέπει να γυρίσουμε τους επιταφίους της Λεμεσού ούλλης για να πούμε ότι επροσκυνήσαμε τον επιτάφιο, τζαι δεν ηξέρει να μου απαντήσει.

Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει πως επιλέγεται η βασίλισσα του καρναβαλιού στη Λεμεσό; Κάμετε το Τουτούκκι για να μάθουμε τζ’εμείς. Θέκιου. ΝΤ

Επήαμεν σ΄ένα καφέ τζαι εσηκώστηκεν μια τζαι επήεν τουαλέττα. Την ώραν που ήρτεν ο διπλανός της ετράβησεν της την καρέκλαν τζαι έκατσεν χαμεέ...!! Αχαχχαα...!

Μια πελλή γειτόνισσα ξεκινά που το χάραμαν του φού, περπάτημαν μες τη μέση του δρόμου. Το τοπ; Με μαλλί φορμαρισμένο. Κυρία μου; Ο δρόμος εν για τα αυτοκίνητα όι για τες πελλές που θέλουν να χάσουν βάρος που το περπάτημα.

Έρκεται ΚΑΛΟΤΖΑΙΡΙΝ!!!! Θέλω να κάμω τουτούκκιν ότι αρέσκει μου ο σίταρος στο Μόλο!! Δοκιμάστε!!

Ο άντρας μου επήε τζαι έπιαεν φιστούτζια, τσίπς κτλ τζαι λαλεί μου «Εν για τζείνους που νηστεύκουν τούτα» !!

Έπιασα λαμπάδα για τα μωρά μου φέτος, σκέττα νέττα. Τα σχεδιούθκια με το Πάσχα που κολλούν; Άκου λαμπάδα μπάρπι τζαι πόκεμον. Ε γι’αυτό που τα μωρά εχάσαν τέλεια το νόημα που ούλλα πιον. Έλεος.

Χώροι πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ελέγχει τους όμως κανένας; Επειδή απέναντι που το σπίτι μου υπάρχει ο λεγόμενος χώρος πρασίνου. Εκόπηκε ένα δέντρο και εννοώ δέντρο όχι κλωνί, τζαι κανένας δεν το επήρε χαπάρι εκτός που τα μωρά της γειτονιάς που φκένουν πάνω τζαι ο καθένας τους νομίζει εν ο ταρζάν. Ε τι ε να γίνει; Ε να το σηκώσετε πριν να έχουμε κανένα τραυματία τζαι να βουρούμε; Σήμερα επήα στη Μονή της Παναγίας Αμασγούς τζαι εγόρασα νηστίσιμα σιοκολατάκια αμυγδάλου. Να το προτιμήσετε γιατί έτσι βοηθάτε τζαι τις καλογριές. Τζαι έννεν μόνο τούτα που κάμνουν. Κάμνουν τζαι κάτι ωραία προζιμένα ψωμιάααα!

Επήα στον οδονογιατρό τζαι σαν μου εσφράγιζε το δόντι μου εμίλα μου τζιόλας για να μεν σκέφτουμαι τον πόνο τζαι να αγχώνομαι. Τζαι λαλεί μου: «άλλο πράμα οι κόρες. Εννά ΄ρτουν να κάτσουν πας τα πόθκια σου, να σου κάμουν νάζια. Με τους γιούες εν άλλη η σχέση. Εν θα’ρτουν να κάτσουν πας τα πόθκια σου. Φυσικά με το γιο μου έχουμε άλλα κοινά. Έννα φάμε το μεζέ μας, έννα πιούμε το κρασούι μας….» Τζαι τζειαμέ νέφκω του τζαι λαλώ του: « Γιατρέ αν εκάθετουν τζαι ο γιος σου πας τα πόθκια σου, εγώ ήταν να ανησυχίσω».

Κάτι δεν πάει καλά με το φίλο μου τωρά τελευταία. Έριξεν το στο κέντημα τζαι ανησυχώ.

ΘΕΛΩ ΕΠΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ που λαλεί τζαι ο Μαρτάκης. Έκαμεν μας η Τρόικα πούκουππα, αλλά θα μείνουμεν Κύπρον!! Πάλε θα κάμουμεν διακοπές! Με το νερό μες το ποτήρι του φραπέ, λεμόνι διακόσμησην τζαι καλαμάκι ρόζ!!

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 17


Ο Αγρός, το “κεφαλοχώρι” της Πιτσιλιάς, είναι ένα από τα χωριά της Κύπρου που μπορεί να αναδείξει σημαντικές πτυχές της παράδοσης της Κύπρου μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Κτισμένο αμφιθεατρικά εντυπωσιάζει πολλούς επισκέπτες και κυρίως γιατί τα περισσότερα κτίσματα είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον, κυρίως στο κέντρο του χωριού. Στη γραφικότητα του χωριού συμβάλλει και η λιθόκτιστη βρύση, γνωστή ως «βρύση του Κάουρα».

18 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Κατά που κόφκει;

Που τη Λεμεσό Εφκάτε που το ράουντ απάουτ των Πολεμιθκιών τζαι προχωράτε ευθεία να περάσετε που το φράκτη της Άλασσας όσπου να φτάσετε στην Τριμήκλινη. Στη διαδρομή βάρτε τζαι το αγαπημένο σας σι ντι να παίζει γιατί σε συνδυασμό με την ανθισμένη φύση, εν μια μαγεία. Περάστε το Δωρό, τη Λάνια τζαι φτάστε μέχρι το σημείο που θα δείτε την υπεραγορά του Κώστα στα αριστερά σας. Ακριβώς απέναντι στα δεξιά, υπάρχει στρήψιμο που σας οδηγεί στο Πελέντρι τζαι στον Αγρό. Ο τζαινούρκος δρόμος πάει που το ράουντ απάουτ της Αγίας Φύλας. Που τη Λευκωσία Που το ράουντ απάουτ στον Αρχάγγελο, κατευθυνθείτε προς την Κοκκινοτρεμιθιά. Στη διαδρομή θα περάσετε που το Ακάκι, Περιστερώνα, Αστρομερίτη, Ευρύχου, Γαλάτα, Κακοπετριά. Σταματάτε στη διαδρομή για καφεδάκι τζαι όταν είσαστε καλύτερα, προχωράτε προς το Σαϊτά. Στο αλτ θα δείτε σταθμό της πυροσβεστικής απέναντι. Κάμετε αριστερά τζαι στα 300 μέτρα ε να δείτε στρίψιμο αριστερά που πάει Αγρό.

Ψέμα ή αλήθκεια;

Το χωριό πιστεύεται ότι πήρε την ονομασία του από την εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα αυτή ταξίδεψε από την Κίζικο της Μικράς Ασίας, κατά τους διωγμούς των εικονομάχων, στην αλική της Λεμεσού και στη συνέχεια έφτασε στον Αγρό.

Ασχολίες των κατοίκων τζειπάνω

Φεστιβάλ ρόδου

Καλλιέργειες Εστιατόρια Παραγωγή γλυκών του κουταλιού Παραγωγή αλλαντικών

Περιφορά εικόνων φωτογραφία από αρχείο χωριού

ν Άνοιξη FIAP Ο Αγρός τη ς Παπαδόπουλος Α γο ρ ώ Γι : Φώτο

Εμάθαμεν ότι:

Κορούδες εμάθαμεν ότι όσες πιουν νερό που τη βρύση του Καούρου, δεν φέφκουν ποττέ που τον Αγρό. Πέρνουν κοπέλλιν που τζειπάνω. Κανονίστε πάρτε μαζί σας την μπουκκαλούα σας αν δεν θέλετε να μείνετε τζειπάνω. ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 19


Εκδηλώσεις περιοχής

Πανήγυρης 21ης Νοεμβρίου – Εισόδια Θεοτόκου ‘Εθιμα Αναστάσεως «Εσπερινός της Αγάπης» Περιφορά των εικόνων – Τρίτη της Λαμπρής Φεστιβάλ δεκαπενταυγούστου Φεστιβάλ Ρόδου - Μάιο

Απίστευτο τζ’όμως αληθινό

Η νεολαία στον Αγρό έχει ενεργή δράση. Ένεκα του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν μόνιμα στο χωριό, οι νεαροί έχουν επιτύχει τη λειτουργία κέντρου νεότητος. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι ο Οργανισμός Νεολαίας διατηρεί ένα από τα κέντρα του στον Αγρό, το οποίο εξυπηρετεί και άτομα από τα γύρω χωριά. Το Κέντρο Νεότητας Αγρού κατά το 2012 πραγματοποίησε εκδηλώσεις και δραστηριότητες κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά συμμετέχοντες και διοργανωτές. Τέτοιες δράσεις ενδυναμώνουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των νέων της κοινότητας του Αγρού και άλλων νέων από γειτονικές κοινότητες. Επίσης και μεταξύ νέων εκτός συνόρων που φιλοξενούνται κατά καιρούς μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΕ «Νέα Γενιά σε Δράση». Ζητήσαμε να μας δοθεί ένας κατάλογος για όλα όσα διοργανώθηκαν από το Κέντρο Νεότητας Αγρού κατά το έτος 2012. Συνοπτικά οι δράσεις αφορούσαν: -Διοργάνωση εκδρομής για εξερεύνηση και γνωριμία με άγνωστα μέρη της Κύπρου -Συμμετοχή στη ετήσια γιορτή του δέντρου και των γραμμάτων -Διοργάνωση Δημόσιας Διαβούλευσης για το Διαρθρωμένο Διάλογο στα πλαίσια της Δανικής Προεδρίας της ΕΕ -Διοργάνωση Καρναβαλίστικων εκδηλώσεων (ο Δήμαρχος Λεμεσού ξέρει το;) -Συμμετοχή σε δεντροφύτευση -Ανταλλαγές Νέων και εκδηλώσεις με θέματα όπως Δημοκρατία, Εθελοντισμός, Δημιουργία. -Διατήρηση θεατρικού ομίλου και διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων -Διαγωνισμοί με ψυχαγωγικό χαρακτήρα (μπιρίμπα, κρυμμένος θησαυρός) -Μουσικές βραδιές -Αθλητικές διοργανώσεις

Φεστιβάλ Ρόδου - Παρασκευή ΠΑΛΟΥΖΕ φωτογραφία από αρχείο χωριού

Τι να πάρετε μαζί σας

-Φωτογραφική μηχανή -Ξεκούραστα παπούτσια -Σημειωματάριο -Νεράκι αν δεν θέλετε να πιείτε δροσερό νερό που τη βρύση του Κάουρα -Την όρεξη σας (για να δοκιμάσετε τες απίστευτες ντόπιες παραγωγές)

20 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Φεστιβάλ Ρόδου φωτογραφία από αρχείο χωριού

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κοινότητα του Αγρού. Τηλ. 25521333, Φαξ. 25522144 Ε-mail: kinotikosimboulioagrou@cytanet.cm.cy www.agros.org.cy


Εκκλησίες Παναγίας Ελεούσας (παλαιότερα ήταν μοναστήρι το οποίο γκρεμίστηκε) Ιωάννη του Προδρόμου Αποστόλου Βαρνάβα (παλαιοημερολογίτες) Καφενεία στο κέντρο του χωριού Στα καφενεία στο κέντρο του χωριού μπορεί κανείς να μάθει τα τελευταία νέα. Και η κάλυψη δεν είναι μόνο τοπική αλλά και παγκύπρια. Ειδικά την ώρα που φκένει το ηλιούι, μια παρτίδα τάβλι σε ένα από τα καφενεία του χωριού, είναι σίγουρα καλός λόγος ψυχαγωγίας. Προσέξαμε ότι οι κάτοικοι του Αγρού, εφαρμόζουν τη μεσημβρινή σιέστα. Μεταξύ των ωρών 1-3, χάθηκαν οι πάντες. Τόπακες μας ανάφεραν ότι το μεσημέρι είναι ώρα φαγητού, σύναξης της οικογένειας και ξεκούρασης στο σπίτι. Και πράγματι. Στις 3 η ώρα, κόσμος άρχισε και πάλι να μαζεύεται στα καφενεία και στους δρόμους του χωριού. Μουσεία Μουσείο Φραγκουλίδη (μπορείτε να δείτε μέρος του έργου του Κύπριου καλλιτέχνη, Σόλωνα Φραγκουλίδη, που αγιογράφησε φορητές εικόνες για την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας) Μουσείο Λαϊκής τέχνης (μπορείτε να δείτε παραδοσιακό ελιόμυλο)

Δοκιμάστε την πλούσια παραγωγή ντόπιων Κυπριακών προϊόντων! Εμείς εδοκιμάσαμεν που ούλλα!

Θερμές ευχαριστίες Κοινοτάρχη – Μιχάλη Κωνσταντινίδη Αντρέα Λατζιά Νικόλα Χριστοφή Άντρη Χ’’πετρή Οικογένεια Καυκαλιά ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 21


Η ερώτηση τούτη τη φορά ήταν: Τι σημαίνει η λέξη Τουτούκκιν τζαι ποιον εν το δικό σας Τουτούκκιν...;

-Τουτούκκι; Είσαστε που το Τουτούκκι το περιοδικό; Εεεε, σημαίνει έκαμεν το γνωστό. Τουτούκκι: Τους πολιτικούς μας. Αλλά αφού εγίναν τουτούκκι που μόνοι τους. (Κώστας Ηρακλέους)

-Προέρχεται από τη λέξη τουτούκκι αλλιώς τηλεβόας. Τουτούκκι: Επείνασε το μωρό τζαι πάμε να φάμε. (Μαίρη Στεφανίδου Ντίτριχ)

-Εκάμαν μας τουτούκκι. Ειδικά τωρά με τη φωτογράφιση εγίναμε τέλεια τουτούκκι. (Γιώργος Χριστοδούλου Σαββας Χριστοφόρου Σάββας Θεοδώρου)

-Εκάμαν το τουτούκκι που λαλούμε; Τουτούκκι εν το ξεφώνισμα αλλά δεν έσσιει πάντα αρνητική έννοια. Σημαίνει έτσι γενικά να γίνει κάτι γνωστό. (Έλενα Τσεριώτη Γιώργος Παπαδόπουλος Μάριος Παπαχριστοδούλου

Αθούλης Φωτίου)

22 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

-Να σε κάμω ρεζίλι παντού Τουτούκκι: Όχι πανικό στην Κύπρο. Αισιοδοξία. (Μαρία Διαμαντίδου Έλενα Χριστοφόρου Άθως Χριστοδούλου Άθως Κλεάνθους Μαρία Ιακώβου)

-Τουτούκκι είναι κάτι που γίνεται γνωστό. Τουτούκκι: τελικά έχει πολλούς Βγενόπουλους (Γιώργος Αλλαγιώτης & Φωτούλλα Αλλαγιώτου)

-Τάχα είπεν το παντού. Έννεν πάντα αρνητικό όμως. Κουτσομπολιό ας πούμε. Μπορεί να είναι τζαι για κάτι καλό. Να το πει κάποιος παντού για να γίνει γνωστό. (Στέφανος Μανώλη Όμηρος Πολυκάρπου Φήβος Κασάπης Δημήτρης Δούνας)

-Έκαμεν το τούμπανο (Παύλος Παύλου)


-Εκάμετέ μας τουτούκκι. Εφκάλετε μας πας τη μούττη του σιεπέττου. Εκάμετε μας τούμπανο. Βασικά φκαίνει που τη λέξη ντουντούκκα που σημαίνει χωνί. (Νίκος Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μιχαηλούδης)

-Εν τούτο που λέμε εκάμαν το τουτούκκι; Κουτσομπολιό παραπάνω. (Μαρίνα Ποταμίτου)

-Είπαν το παντού. ( Έλια Χριστοδούλου)

-Τζείνο που εκάμαν τουτούκκι παντού που λαλούμεν... (Αθηνά Κουννα)

-Χωριάτικη λέξη (Λούκας Αριστοτέλους)

-Εεε βοηθάτε με λλίο ρε παιθκιά. Διαλαλώ. Διατυμπανίζω. (Βίκυ Σταύρου)

Εννα το πω παντού! (Roman Vilanov)

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 23


Με την Αγάπη Πρίγκιπα

ενή ουν τη στ ν ώ ρ ε ν α μιά. που φ κληρονο εν τζείνα υ υ ο τ ο π ή ό τ ικ υ τ ε ου κάθ μανία το ν πολιτισ η η τ ε ε λ μ ά Τα έθιμα τ ς π ία μεν ς θρησκε ομάδα πιάνει μας ηστέφκου ι ν ς α σχέση τη δ μ β ε υ ας τζα λοί πο μεγάλη παρξην μ νιάς. Πολ ύ Κατά τη ω γ ν η υ τ ο π ια ατος τεν γ καθαρίσμ ροβληματιζούμασ ιπ τζαι άλλο ν ζωήν... την αιώνο

Το Σάββατο του Λαζάρου Τούτη τη μέρα σε κάποια χωριά γίνεται η λειτουργία του Λαζάρου. Κάποτε, όταν τα παιδάκια μπορούσαν ακόμα να κυκλοφορούν ελεύθερα, μόνα τους, εγυρίζαν που σπίτι σε σπίτι σε ομάδες τζαι έψαλλαν το Λάζαρο. Στα σπίθκια οι νοικοτζυρές επροσφέραν τους αφκά, χαλλούμια τζαι τυρκά. Σε μερικά χωρκά, εζητούσαν που τα μωρά να πουν γονατιστά το τραούδιν του Λαζάρου. Έτσι επίστευκαν ότι οι κότες τους θα εκλωσσεύκαν αφκά.

«Ο Λάζαρος ο δίμητος Ο κοτσιηνοπεθύμητος Ακούσαν τον οι όρνιθες Τζ’εκάτσαν να γεννήσουν, Αφκά να κοτσιηνήσουν Το Πάσκαν να φατσίησουν

24 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Μεγάλη Παρασκευή Η ημέρα του μεγάλου πένθους. Σε μερικές περιοχές πίνουν ξύδι ή τρων φαγιά με ξύδι όπως φατζιές τζαι κουτσιά. Είναι συμβολική η όλη πράξη για να θυμηθούμε το μαρτύριο του Χριστού που αντί για νερό στο σταυρό, εποτίσαν Τον ξύδι. Στα χωριά τούτη τη μέρα τα μωρά συνηθίζουν να μαζεύουν λουλούδια με σκοπό το στόλισμα του επιταφίου. Στες πόλεις το όλο θέμα το αναλαμβάνουν τα ανθοπωλεία ή και γυναίκες της κάθε Ενορίας.

Κυριακή των Βαϊων αλλιώς Κυριακή της Ελιάς Τούτην τη μέρα είναι πολλά σημαντικό να μεν ξεχάσετε να πάρετε την ελιά σας στην εκκλησία. Το έθιμο μας έτσι λαλεί. Θα ράψετε την ελιά σας μέσα σ’ένα μαξιλαρόντημα. Πόξω θα γράψετε όνομα τζαι τηλέφωνο για να την έβρετε ύστερα που πενήντα μέρες που θα πάτε να την πιάσετε. Την ημέρα της Πεντηκοστής. Της Αναλήψεως. Η ελιά σας θα ευλογηθεί τζαι σκοπός είναι να την πάρετε στο σπίτι σας τζαι να την καπνίζετε για να θκιώχνετε το κακό που το σπιτικό σας για ούλλον τον χρόνο. Η Κυριακή των Βαϊων είναι τζαι η μέρα να κάμετε σταυρούθκια με θκυο φύλλα ελιάς. Κάμετε το δικό σας σταυρούι τζαι βάρτε το στο πέττο σας ή στην εξώπορτα του σπιθκιού σας. Η ελιά θυμίζει τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Τζαι σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, την Κυριακή της ελιάς τρώμε ψάρι. Η εβδομάδα που μπαίνει είναι πένθιμη γιατί αρχίζουν τα πάθη του Χριστού. Τζαι μεν ξεχάσετε να πάτε εκκλησία. Ειδικά φέτος με τούτα ούλλα που βιώνει ο τόπος μας!

«Έραναν τον τάφο, αι μυροφόροι μύρα…» «Αι γενέαι πάσαι, ύμνον τη Ταφή σου..» Η ακολουθία του Επιτάφιου θρήνου γίνεται το βράδυ. Κοπέλες ψέλνουν τα εγκώμια ενώ άλλες κοπέλες ντυμένες μυροφόρες ραίνουν τον Επιτάφιο με αρώματα τζαι λουλούδια. Η λιτανεία του Επιταφίου γίνεται στη συνέχεια τζαι ούλλοι πρέπει να ρέξουμεν που κάτω που τον Χριστό τον κεκοιμημένο. Σε αρκετές Ενορίες, ακολουθεί τον επιτάφιο φιλαρμονική με πένθιμα εμβατήρια. Στη Λεμεσό είναι συγκινητική η στιγμή που συναντιόνται τα επιτάφια της Αγίας Τριάδας, Αγίας Νάπας και Αγίας Ζώνης στον πεντάδρομο και όλοι οι ιερείς προσεύχονται μαζί. Στο τέλος της λιτανείας, πίσω στην εκκλησία, τα δάκρυα δεν συγκραθκιούνται... Η ταφή του Χριστού στο ιερό της εκκλησίας εν το πιο συγκινητικό.

Μεγάλο Σάββατο - «Ανάαααστα ο Θεός» To μεγάλο Σάββατο γίνεται στις εκκλησίες η πρώτη Ανάσταση. Το καλύτερο για τα παιδάκια είναι η ώρα που χτυπούν οι χριστιανοί τους σκάμνους. Είναι μέρος της χαράς τους για την ανάσταση του Χριστού. Η δάφνη που σκορπίζει ο ιερέας σ’ολόκληρη την εκκλησία, συμβολίζει τη νίκη του Χριστού ενάντια στο θάνατο.

ΤΙΠ: Αν δεν αφήκατε στην εκκλησία ελιά μες το μαξιλαρόντημα

Μεγάλη Πέμπτη αλλιώς Κότσιηνη Πέμπτη Η Μεγάλη Πέμπτη εν η μέρα να βάψουμε τα αυκά κότσιηνα τζαι να κάμουμε τες φλαούνες.

ΤΙΠ: Τζαι με μου γοράσετε σκονούα για το βάψιμο των αφκών. Το καλύτερο εν το ριζάρι που εν τζαι βιολογικό. Πιάστε τες ριζούες, κουπανίστε τες τζαι σύρτε τες μες τη μαείρισσα να βράζουν σιγά σιγά με τα αφκά. Τζαι να δείτε εσείς χρώμα. Τζαι οι κίτρινες μαργαρίτες εν καλές αλλά σαν το ριζάρι εν έσσιει. Τη νύχτα στην εκκλησία έχουμε την ακολουθία των παθών του Κυρίου μας. Την ακολουθία της Σταύρωσης. Στο ομοίωμα του ενσταυρωμένου που βρίσκεται στο μέσο της εκκλησίας τζαι μαζί Του ομοιώματα της Παναγίας τζαι του μαθητή Του, Αποστόλου Ιωάννη. Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η νύχτα που ακούμε τα 12 Ευαγγέλια τζαι σιεπάζουμε τις εικόνες με μαύρα ή μόβ υφάσματα.

την Κυριακή των Βαΐων, κανονίστε να πιάσετε κάμποσες δάφνες για να έσσιετε να καπνίζετε το σπίτι. Αφού εν αγιασμένα, θκιόχνουν το κακό. «Πάει το πάσα κακό που λαλούμεν».

Τα μαύρα πέφτουν που τες εικόνες τζαι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Μετά τη λειτουργία το έθιμο επιβάλλει λαμπρατζιά. Τα μωρά μαζεύκουν διάφορα παλιόξυλα για να τα ανάψουν τη νύχτα. Φέτος έννεν ανάγκη να συναγωνιστείτε για την πιο μεγάλη λαμπρατζιά. Κάμετε ησυχία γιατί εν φόρους που πιερώνουμε για να έρτει αστυνομική δύναμη να σας επιθεωρήσει. Τα μεσάνυχτα ακούμε το «Δεύτε λάβετε φώς…». Θα ανάψουμε τις λαμπάδες από το Άγιο Φως και θα ακολουθήσει η λιτανεία γύρω από την εκκλησία. Μετά ο ιερέας μας διαβάζει το Ευαγγέλιο της Ανάστασης και ξεκινούμε να ευχόμαστε Χριστός Ανέστη ο ένας με τον άλλο. Οι παραπάνω τελειώνουμε τη λειτουργία έξω που την εκκλησία μετά το Χριστός Ανέστη. Πάμε σπιτάκια μας και απολαμβάνουμε οικογενειακά την αυκολέμονη ή τη μαγειρίτσα μας. Τζαι η όρνιθα η βραστή δε λείπει σχεδόν που κανένα σπίτι. Η χαρά μας είναι την ώρα που τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά γιατί αγωνιούμε να δούμε το νικητή. Ποιου θα μείνει γερό το αυγό του; Και το ανίκητο αυγό φυλάγετε για ένα χρόνο. Την τιμιτική θέση όμως στο τραπέζι, ότι και να μας πείτε, έχει η φλαούνα.

ΤΙΠ: Τη νύχτα του Καλού Λόγου «Καλόλλου», να θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ασημόχαρτο πέρκι καταφέρετε τζαι πάρετε το Άγιο Φως έσσω. Στο εξωτερικό μεν το επιχειρήσετε. Αν σας δουν να περπατάτε μες το δρόμο με το τζερίν, σίουρα εν θα πιστέψει κανένας ότι το παίρνετε για να σταυρώσετε την πόρτα του σπιθκιού.

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 25


Μεγάλη Κυριακή

Πάσχα Κυρίου Πάσχα! Λαμπρή, όπως συνηθίσαμε να αποκαλούμε αυτή τη μέρα. Η Μεγάλη Κυριακή είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Παντού λέγεται το «Χριστός Ανέστη» και το «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος». Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου, προσφέρουσι Χριστέ μου. Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας, εν τάφω Σε κηδεύει. Μυροφόροι ήλθον, μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως. Δεύρο πάσα κτίσις, ύμνους εξοδίους, προσοίωμεν τω Κτίστη. Ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου. Ιωσήφ κηδεύει, συν τω Νικοδήμω, νεκροπρεπώς τον Κτίστην. Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.

Βασικό φυτό της Κύπρου στο στόλισμα του Επιταφίου ήταν το μυρσίνη, η μερσινιά όπως είναι ευρέος γνωστή. Η μερσινιά λοιπόν, αποτελούσε τη βάση πάνω στην οποία στήριζαν όλα τα λουλούδια.

Ο Εσπερινός της Αγάπης Η Δεύτερη Ανάσταση γίνεται το απόγευμα της Κυριακής. Σε πολλούς ναούς, ιδίως στην Αρχιεπισκοπή και στις Μητροπόλεις, η ακολουθία γίνεται το πρωί και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες. Την Κυριακή του Πάσχα τρώμε κρέας, ψητό αρνί ή αρνί στη σούβλα. Φλαούνες τζαι κότσινα αφκά. Δόξασοι ο Θεός να λαλούμε τζαι ποττέ να μεν λείψουν που το τραπέζι κανενός σπιθκιού.

METAΦΡΑΣΗ Όλες οι γενιές (Όλοι οι άνθρωποι) προσφέρουν, Χριστέ μου, ύμνο για την ταφή σου Αφού σε κατέβασε από το ξύλο ο Αριμαθείας, σε τάφο σε κηδεύει Μυροφόρες ήλθαν, Χριστέ μου, φέρνοντας σε σένα μύρα με χαρά Ελάτε όλη η κτίση να προσφέρουμε επικήδειους ύμνους στον Κτίστη (στο Δημιουργό) Αυτοί που έθρεψαν με μάννα στην έρημο, έβαλαν σε κίνηση την πτέρνα τους, εναντίον του ευεργέτη. Ο Ιωσήφ κηδεύει μαζί με το Νικόδημο, με τρόπο που αρμόζει στους νεκρούς, τον Κτίστη (το Δημιουργό).

Άλλα Κυπριακά εδέσματα που έχουμε για το Πάσχα: -Αυκωτή από ζυμάρι -Πασκιά. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η πασκιά, είναι πασχαλινή πίττα με γέμιση. Οι «πασκιές» πήραν το όνομα τους από το Πάσχα. Η γέμιση τους αποτελείται από μικρά κομματούθκια τηγανισμένο κρέας (αρνιού ή ριφκιού), με κανέλα , πιπέρι τζαι κρεμμύθκια ανακατεμένα με «φουκό» (γέμιση) των «φλαούνων».

Ω Άνοιξη γλυκιά, γλυκύτατο μου παιδί, πού κρύφτηκε η ομορφιά σου; Υιέ του Θεού, παμβασιλέα, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς θα αποδεχθώ το πάθος μου Ράντισαν τον τάφο οι μυροφόρες μύρα, οι οποίες ήλθαν πολύ πρωί. Ω Τριάδα αγία, Θεέ μου, ο Πατήρ, ο Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ελέησε τον κόσμο Τους δούλους σου, Παρθένε, αξίωσε να δούνε την Ανάσταση του Υιού σου.

26 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Τα παιχνίθκια της Λαμπρής: Σε πολλές κοινότητες, ανήμερα του Πάσχα αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα, διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίθκια στις πλατείες συνήθως των χωριών. Πόσα που τούτα τα παιχνίθκια ξέρετε; -Αππήησεν ο κάμηλος τζαι έκαμε κρι κρι -Σκατούλλικα -Αυγουλλοδρομίες -Σακκουλοδρομίες -Γαουροδρομίες -Χοιροδρομίες (κάθε Δευτέρα του Πάσχα στην Ορούντα) -Ζίζιρος -Λινγκρί -Τριάππιθκια -Διτζίμην -Αφκά αφκά πουλώ τα... του θκιου μου του κολόκα, που κάμνει κολοκούθκια τζαι τρων τα κοπελλούθκια -Σούσες. Γνωστό και μοναδικό είναι και το τραγούδι της σούσας, ωραιότατο δίστιχο, κατά το πλείστον ερωτικό.

To (in) theory άνοιξε τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2012 στην πλατεία Σαριπόλου, προσεγγίζοντας την κοκτέιλ κουλτούρα με έναν εντελώς νέο και απλό τρόπο : Back to basics. Σταθμός στο νυχτερινό lifestyle της Λεμεσού, ξεχωρίζει, με κύρια συστατικά, bartender που αγαπούν τη δουλειά τους, μια καλά ενημερωμένη κάβα , καλή μουσική και έναν προσεγμένο κατάλογο. Οι βραδιές έχουν ήχους από remixed jazz, nu disco, deep house old skool kai trip hop, και η κουζίνα αρώματα μεσογείου και ανατολής. Τα κοκτέιλ φτιαγμένα με αποστάγματα, σπιτικά αρωματικά σιρόπια και μπίτερς που παρασκευάζονται στο μαγαζί, είναι το τουπέ του μαγαζιού,. Ίσως το μοναδικό γκάστρομπαρ της πόλης θα το βρέιτε στεγασμένο σε ένα αναπαλαιωμένο χώρο στην πλατεία Σαριπόλου στο κέντρο της Λεμεσού . Σαριπόλου 53, Λεμεσός τηλ 25100250, 95100250

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 27


Ο Αλέξανδρος, η Joanna, η Έλενα, η Μαρίνα, ο Χρίστος, ο Αντρέας, η Μαρίνα τζαι ο Σάββας ήταν οι πρώτοι που μας είπαν Σεϊ Χαλλούμιν!!!

Γιάννος - Χρίστος - Helen - Litsa - Juliana

Λένα Κόμπου - Ράνια Σοφοκλέους

Αριστοτέλους Κων/νος - Ευθύμιος

28 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Μαρία

Αυγερινός - Χριστιάνα - Μελίνα

Κρήτη

(από αριστερά) Γιώργος Βραχίμης, Αντρέας Δημητρίου Γιώργος Χ’Χαραλάμπους, Γιάννης Ζίττης

Σκεύη Μάρκου - Κωνσταντίνος Ζαμπάς

Μιχάλης, Μιχάλης


Κώστας και Ελπίδα Πρίγκιπα

Κώστας - Χρίστος - Χαράλαμπος

Αντρέας - Παύλος

Κωνσταντίνος Γεωργίου (άντρας 69), Άντρος Γεωργίου Νίκος Μυλτιάδους (Γιακουμής ο Κρίκκος)

Γιώργος

Σίμος Κουφαλλής - Γιάννης Κυριάκου

Juliana - Γιάννος - Helen - Χρίστος

Άντρεα - Μαρία - Άντρεα - Μαρία - Θέκλα

Δανάη Κουσιάππα - Κούλα Αγαθαγγέλου

Αριάδνη Γεωργίου - Μάριος Μαραγκού - Μιχάλης Σάββα Μάριος Νικολάου - Σκεύη Ευριπίδου - Χαρά Χρυσοστομίδου

Χρίστος - Έλλη

Μαρίνος Λόγιαλ - Σόλωνας Χαραλάμπους Παρασκευάς Ζάρνας

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 29


10 + 1 ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

αβάττατζ̌ης = Αυτός που καταχράζεται την “απλοσσιερκάν” των άλλων. Τα περιμένει όλα «ΜΟΥΧΤΙΝ» 2. Ροτσ̌ίαζω = Ρήμα που σημαίνει ρίχνω πέτρες. Από την κυπριακή λέξη “ρότσα” που σημαίνει πέτρα. 3. Θκιασ̌σ̌ελλίζω = Δρασκελλίζω. ‘Οταν κάποιος περνά πάνω από κάτι. «Εθκιασ̌σ̌έλλισα τον ποταμόν...» 4. ποΐνα = Λαστιχένια μπότα 5. αγκομάσ̌ημαν = Αγκομαχητό. Συνήθως χρησιμοποιείται για την κούραση ή και πόνο. 6. Ήντα χαπάρκα; = Τι χαμπάρια; Ερώτηση που χρησιμοποιεί κάποιος όταν θέλει να δει πως είναι ο άλλος. Τι κάνεις; 7. άκκαμαν = δάγκωμα. Χρησιμοποιείται επίσης και με άλλη έννοια. «Κρατά του άκκαμαν». Δηλαδή το έχει μέσα του. Του κρατά μούτρα. 8. ποκαματίζω = Χαμηλώνουν τα βλέφαρα. Όταν κάποιος νυστάζει. «Εποκαμάτισεν ο Γιαννής..εν ώρα του». Δηλαδή νύσταξε και είναι ώρα να πάει για ύπνο. 9. θκειός / θκειά = Ο θείος/ η θεία. Ο θκειός μου ο Σταυρής τζαι η θκειά μου η Ελλού....ΜΕΝ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΞΕΤΕ «Θκειέ Σταυρήηη....;» ή «Θκειά Ελλού...!» γιατί εν να σας απαντήσουν ...........! 10. καθίσιν = Όταν κάποιος κάθεται χωρίς να κάμνει τίποτε! Υπάρχει τζαι η κυπριακή έκφραση «Φαΐν τζαι καθίσι, τζ΄ο Θεός να βοηθήσει....!» 1.

ΑΖΟΥΛΑ = Η ζήλεια. Υπάρχει και η κυπριακή έκφραση «Αν ήταν η αζούλα πούζα, ήταν να πουζιάσουν ούλλοι...!»

... να πηαίνεις μες το χάι γουέι τζαι να έρκετε ο κάθε χώρκατος που το μίλι να σου αφτένει τα φώτα, να πιάεις ‘πάντα’, σαμπώς τζ’ έννα πετάσει ... να μεν εφκήκες ποττέ που την Κύπρο τζαι να παίζεις τον κοσμογυρισμένο π.χ. ‘‘…τζαι να πάεις στην Αγγλία να δεις ήντα κλάπ έσσιει…’’ ... να είσαι πόρτα σε ένα κλάμπ τζαι να νομίζεις ότι είσαι εκατομμυριούχος τζαι ο κόσμος που έρκετε εν πιο κάτω που ΄σενα…άσχετο αν σε πουλούν τζαι γοράζουν σε

Να παίζεις στοίχημα («κουπόνι» στα Κυπριακά) τζαι να κερδίσεις, τζαι να μεν πεις «Ας το καλό τζ’εν τo έπαιξα παραπάνω….». Που ήσουν μιτσής να μεν εθόρες τα «Χελονονιτζάκια». Να μεν επεθύμησες τα «τσιγαράκια», τες «αφροζούες» τζαι τες «κρεόλες»… Να γίνει τίποτε τζαι να μεν βουρήσεις τζ’εσύ τζιαμέ που εν ούλλοι συνάμενοι, να δεις τι έγινηκε! Να πάτε σε γενέθλια τζαι την ώρα που έννα σβήσουν τα κεράκια να μεν πείτε πρώτα το χάππι πέρτεϊ ττου γιού τζαι ύστερα να πείτε να ζήσεις Κωστάκη και χρόνια πολλά... Το Πάσχα άμα τσουγγρίσεις αφκά τζαι σπάσει το δικό σου, να μεν πιάεις άλλο τζαι να συνεχίσεις Να ξυπνάς το πρωί τζαι να μεν λαλείς ‘αλλό 5 λεπτά, άλλο 5 λεπτά…’. Στον ‘Καλόλλοο’ να μεν ακούσεις ούτε μια ‘τσάκρα’. (Τούτο το θέμα πρέπει να λυθεί).

... να κορτώνεις μες το μερσεντές με τον πούρο στο σιέρι τζαι να χρωστάς στην τράπεζα τζαι το μερσεντές τζαι τον πούρο!

Το Πάσχα να μεν φάεις φλαούνα.

... να περπατάς μες το δρόμο τζαι να σου παίζουν πουρού οι χώρκατοι που ρέσσουν με το αυτοκίνητο

Να ππέσεις να τζοιμηθείς με το παραθύριν ανοιχτόν όπως παλιά…

... να πίννεις ώσπου να γινείς ‘γάρος’ τζαι να τσακκώνεσαι με τους άλλους γυρόν σου χωρίς λόγο

Να κάτσει το αεροπλάνον τζαι οι Κυπραίοι να μεν χειροκροτούν τον πιλότον.

... να αφτένεις μαζί με τους άλλους της περιοχής σου μια λαμπρατζιά όπως το βουνό, για να πεις ότι ‘εμάς ήταν η πιο μεγάλη’ ... να τζιερνάς του άλλου τζ’ύστερα να τον σχολιάζεις ότι εν τσιγγούνης. ‘Τον ππίσση εν έφκαλε να πλερώσει’.

30 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Με την Σοφία Νικήτα

Η νέα Κυπριακή, για να μεν πούμε παγκόσμια πραγματικότητα, απαιτεί λιτότητα. Όσοι που σας πουλάτε πράματα, επιβάλλεται να μειώσετε τες τιμές ή να κάμετε ευκολίες πληρωμής. Τζ’εσείς που τους ενοικιάζετε μαχαζιά, ε σύρτε νάκκο κάτω την τιμή. Συνεισφέρετε τζ’εσείς γιατί εν αλυσίδα το πράμα. Τζαι εμείς οι καταναλωτές….ε εν τζαιρός για νούσιμα ξοθκιάσματα. Όι τίποτε άλλο δηλαδή, μόνο για να μεν πάμε για μαλλί τζαι να φύουμε κουρεμένοι!

Με τουν τον τρόπο γλυτώνετε που θκυο θέματα. Πρώτον στην περίπτωση που επήετε να ψουμνίσετε τζαι είσαστε πεινασμένοι ότι θωρείτε εννα σας κάμνει. Ειδικά την ώρα που εννα πάτε να πιάσετε ψωμί τζαι θα σας δώκει η μυρωθκιά του φρεσκοψημένου. Α μάνα μου. Εννα πιάτε τζαι ψουμούι, τζαι το κρουασάν του βουτύρου, εννα σας κάμνει τζαι το προζυμένο… τζαι δώστου ξόθκιασμα τα ευρά. Δεύτερον δεν παρεκτρέπεστε που τες όμορφες ταπελλούες των πραμάτων. Τούτον έσιει 30% έκπτωση βάρτω στο καλάθι, τούτον 20% σύρ΄το τζαι τούτο…ενώ αν βαστάς τη λιστούα σου….εν πολλά παραπάνω που γλυτώνεις.

Τταπερούι στη δουλειά

Εν αντροπή; Μα ποιο σιόρ; Γιατί ενομίσετε ότι ο συνάδελφος εν έσσιει ανάγκη το ταπερούι; Εγελάσαν σας. Κάμετε το εσείς τζαι δώστε του μια θκυο εφτομάδες να κάμει το ίδιο. Τζαι αν θέλετε να το κάμετε με στυλ…ε γοράστε τταππερούι τρέντι. Τζαι για να το πάρουμε τζαι ένα βήμα πάρακατω, έσσιει θέρμους σετ με τα ταπερούθκια. Έτσι εννα παίρνετε τζαι το καφούι σας στο γραφείο. Να το πείνετε έτσι βραστούι, βραστούι τζαι ούλλα τα αρώματα του να τρυπούν τη μουτούδα σας….τζαι του συναδέλφου ή της συναδέλφισσας! Μαειρευτό φαϊ Σίουρα αν μπορείτε οι σιεφ του σπιθκιού να υπολογίζετε τις μερίδες εν πόμπα. Έννεν ανάγκη να μαϊρεύκετε σαννα τζ’εν να φάει ένα χωρκόν. Ήταν τζαιρός τζαι επέρασεν τούτο το έθιμο. Στες πλείστες περιπτώσεις είσαστε θκυο μεγάλοι τζαι θκυο μωρά. Ε πόσα να φάτε; Φκάλε ρε σιεφ το λοαρκασμό τζαι αν μείνει τζαι φαΐ σάστε καππακλί για το γραφείον. Είπαμεν! Κηπουρική Αν δεν έσσιετε κήπο, έσσιετε σίουρα γλαστρούες. Βάρτε πορικά στο μπαλκόνι σας. Έτσι θα τρώτε φρέσκα χόρτα τζαι έννα αποχτήσετε τζιαινούρκον χόμπι.

32 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Πολιτισμός Πολιτιστικά δρώμενα με «είσοδο ελεύθερη» σίουρα υπάρχου πολλά. Έβρετε τα για τη δική σας ψυχαγωγία τζαι πνευματική καλλιέργεια!! Πηγές ενέργειας Το θέμα να ωφελείσε που την ηλιακή ενέργεια έψαξες το καθόλου; Μπορεί βάση των αναγκών σου να εξυπηρετείσαι καλύτερα τζαι να γλυτώνεις τζαι λεφτά. Τζαι σίουρα το Ίδρυμα Ενεργειας Κύπρου του Υπουργείου Εμπορίου τζαι Βιομηχανίας, μπορεί να σας ενημερώσει ακόμα καλύτερα. www.cie.org.cy Μείωση φιξ λοαρκασμών Την ώρα που φρουτσίζεις τα δόντια σου ή λούνεις τα μαλιά σου, με ξειχάνεις το νερό να τρέσσιει. Εν σπατάλη. Τζαι αν είσαι στον πρώτο όροφο έφκα που τη σκάλα. Μειώνεις το ρεύμα στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας τζαι γυμνάζεσαι παράλληλα. Ή την ώρα που βάφεσαι κορούα μου, μόνο τζείνη την ώρα άψε τη λάμπα άμα που το παράθυρο του μπάνιου μπαίνει φως. Γιατί να το έσσιεις συνέχεια αφτούμενο το φως τζαι ο λοαρκασμός να φουσκώνει; Συγκοινωνίες Χρησιμοποιήστε τις συγκοινωνίες στην πόλη. Θα γλυτώσετε νεύρα του τύπου «που να μεν του πω εσταμάτησε μες τη μέση του δρόμου τζαι έπιαν την κουβένταν». Θα σας δοθεί η ευκαιρία να χαλαρώσετε στη διαδρομή τζαι γιατί όι να γνωρίσετε τζαι κόσμο. Τζαι αν γίνει τούτο τζαι προκύψει τζαι λαβ στόρυ, ε κάμετε μας το τουτούκκι σιόρ. Εννα σας βάλουμε την ευτζήν μας α λα Τουτούκκι στάιλ! Τζειν’ το μιτσήν το τρίμματον Τζαι σε όσους τζαι όσες σας αρέσκουν οι κρεμούες προσώπου τζαι η ομορφκιά γενικότερα, συστήνουμε σας την επιστροφή στη φύση. Εκιτρινιάσαν τα δόντια σας; Βάλτε σόδα στην οδοντόβουρτσα τζαι τρίψετε τα. Θα γίνουν λαμπίκκος. Πανναδούες; Αναγιώστε αλόε βέρα. Θα ξιάνετε πότε το ποτίζετε τζαι τα οφέλη του εν απίστευτα. Είναι τούτο που λαλούμε όλα σε ένα.


Οι τταρίφες του μήνα Θέλουμεν εν θέλουμεν τα σίουρα έξοδα του μήνα έχουμεν τα. Το πράμαν εν απλόν. Ρεύματα τόσα, νερό τόσα, έκτακτα τόσα. Διότι εν καλά να υπολογίζουμε τζαι την τταρίφα του έκτακτου. Του φρονίμου το παιδίν που λαλούμεν…. Αν αφαιρέσετε ούλλα τούτα, ότι σας μείνει ξοθκιάστε το αν θέλετε. Αν δεν σας μεινείσκει…μεν πιάτε το κλάμα. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Θα’ρθει άσπρη μέρα…μια μέρα…! Το παντοπουλείον ή λαϊκές Το παντοπουλείον της Λεμεσού τζαι γενικότερα οι λαϊκές αγορές σε ούλλες τες πόλεις εν τζαιρός να αποκτήσουν την παλιάν τους αίγλη. Τζαι εσείς στες λαϊκές κανονίστε να πουλάτε νούσιμα για να σας προτιμά ο κόσμος. Το δευτέριν Συστήνουμε το δευτέριν για να γράφετε τα καθημερινά σας έξοδα. Βοηθά να καταλάβετε τον τρόπο που ξοθκιάζετε. Τζαι όι ταμπλέττες τζαι σημειώσεις στα κινητά. Θέλουν φόρτισμα τούτα τζαι το ρεύμα στοιχίζει.

Μάθε για τα πακέτα πληρωμών που έχει η τηλεφωνική σου υπηρεσία. Αν δε σε συφέρει, άλλαξε την. Για επιπλέον ευκαιρίες στις αγορές σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες http://www.skroutz.com.cy, www.directdeals.com, www.superkouponi. com, www.timetodeal.com.cy.

Ότι δεν θέλετε ίσως να το θέλουν άλλοι Αν το επήρετε είδηση, πολλά καταστήματα δέχουνται να γοράζουν πράματα δεύτερο σσιέριν. Εν τζιαιρός να ανοίξετε τες αποθήκες σας. Πράμαν που δεν το εγυρέψετε τα τελευταία τρία χρόνια, εν το χρειάζεστε. Κάμετε τόπο να κυκλοφορήσει τζαι η ενέργεια στο χώρο σας. Στοίβασε, στοίβασε, εν ωφελεί κανέναν. Θα σας κάμουμεν τζαι μιαν άλλην εισήγηση. Στην Ολλανδία, γιορτάζουν την ημέρα της Βασίλισσας. Τη συγκεκριμένη μέρα, ούλλος ο κόσμος φκάλλει ότι φυλάμενα έσσιει που δεν τα θέλει, πας το πεζοδρόμιο τζαι γοράζουν τα άλλοι συμπολίτες ή τζαι σε κάποιες περιπτώσεις ανταλλάσουν τα μεταξύ τους. Γιατί να μεν το κάμουμε τζ’εμείς; Τζ’επειδή στην Κύπρο Βασίλισσα δεν έχουμε, να σκεφτούμε κάτι άλλο. Αρέσκουν μας τα φρούτα στο νησί τζαι κάμνουμε διάφορα φεστιβάλ (ή εκάμναμεν προ κρίσης). Φεστιβάλ μήλου, φράουλας, κρασιού κλπ. Του ηβέντ όμως τούτου θα του δώσουμε το όνομα του εθνικού μας ζώου. Τη “μέρα του Αγρινού” λοιπόν, φκάρτε ότι έσσιετε φυλάμενο πας το πεζοδρόμιο τζ’αν σας ρωτήσει κανένας εξηγάτε τους ότι εν « η μέρα του αγρινού » τζ’εφκάλαμεν τα ούλλα στην πούληση τζαι αφορολόγητα μάλιστα. Θα γίνουν τα πεζοδρόμια λαϊκές και έλα εδώ το καλό πράμα…!! Βουλλώνω τζαι πουλώ....! ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 33


και η Κυπριακή Ομοσπονδία Dra

gon Boat (CyDBA)

“Μου αρέσει το αγωνιστικό πνεύμα..!!” (Ανθή) “Είναι πολύ χαλαρωτικό..!!” (Δένα) “Εσύραμε πολλύ γέλιο..!!” (Λουκάς)

Οι ‘Limassol Dragons’ είναι ένας από τους ομίλους - μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Dragon Boat (CyDBA). Έχει τρία χρόνια ζωής με πλήρη δραστηριότητα το 2013. Σκοποί του η εκπαίδευση και προπόνηση ατόμων, τα οποία αποτελούν τη βασική ομάδα των Limassol Dragons, καθώς επίσης και οργανωμένων συνόλων (όπως σχολείων-κολλεγίων-πανεπιστημίων, κοινωνικών ομάδων, εταιρειών, κ.α.) σε τακτική βάση ή για μεμονωμένες δράσεις. Μέσα από τις προπονήσεις επιτυγχάνονται η εκγύμναση, η ψυχαγωγία, η κοινωνικοποίηση, η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας καθώς και η χαλάρωση μέσα από την ομορφιά του υπέροχου φυσικού τοπίου. Αποκορύφωμα η συμμετοχή των ομάδων σε τρία φεστιβάλ (αγώνες) που διεξάγονται κάθε χρόνο στη Λεμεσό.

Κοπιάστε για να ασκηθείτε, να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε μαζί μας..!! Το Dragon Boating είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα με την οποία μπορεί εύκολα να ασχοληθεί ο καθένας και να αγωνιστεί σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με τις επιθυμίες και τις σωματικές του ικανότητες. Μπορεί να το πάρει στα σοβαρά ή να το κάνει απλά για διασκέδαση. Είτε είσαι μικρός σε ηλικία είτε μεγαλύτερος, είτε δυνατός είτε αδύνατος, είτε άντρας είτε γυναίκα ... το Dragon Boat είναι για σένα..!! Αυτό είναι που κάνει το άθλημα τόσο ξεχωριστό!

Δέξου λοιπόν αυτή την πρόσκληση και έλα να ζήσεις μαζί μας μια ευχάριστη καινούρια εμπειρία..!! Η Κυπριακή Ομοσπονδία Dragon Boat (CyDBA) Το άθλημα πρωτοέφτασε στην Κύπρο το 2007 και επισημοποιήθηκε το 2009 με την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Dragon Boat (CyDBA), η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας (International Dragon Boat Federation - IDBF). Από τότε διοργανώνονται στην Κύπρο διάφορα φεστιβάλ (αγώνες) το χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Πέραν των εθνικών φεστιβάλ διεξάγονται και διεθνείς αγώνες στην Κύπρο με προηγούμενη συμμετοχή ομάδων από την Ισπανία, Ντουπάι, Ρωσία και Κύπρο. Το επόμενο εθνικό φεστιβάλ θα γίνει στις 21 Ιουλίου 2013 και το επόμενο διεθνές στις 20 Οκτωβρίου 2013. Φέτος, για πρώτη φορά, η Εθνική Ομάδα Κύπρου θα λάβει μέρος στους παγκόσμιους αγώνες που θα γίνουν στην Ουγγαρία.

Το Dragon Boating γενικότερα To άθλημα του ‘Dragon Boat’ έχει τις ρίζες του στην Κινέζικη κουλτούρα και παράδοση. Γι’ αυτό και κάθε βάρκα έχει στo μπροστινό της μέρος μια περίτεχνη, σκαλιστή κεφαλή δράκου και στο πίσω μέρος μία ουρά, ενώ τα κουπιά συμβολίζουν τα πόδια και τις δαγκάνες του δράκου. Οι συνηθισμένες βάρκες χωρούν 20 κωπηλάτες, ένα τυμπανιστή και τον πηδαλιούχο, ενώ σε βάρκες παραδοσιακού τύπου ο αριθμός των κωπηλατών μπορεί να φτάσει και τους 50. Στους αγώνες μπορούν να

34 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Γίνονται συστηματικές προπονήσεις δύο φορές τον μήνα στον υδατοφράχτη της Γερμασόγειας στη Λεμεσό. Μπορούν επίσης να διευθετηθούν ειδικές προπονήσεις για οργανωμένα σύνολα κατόπιν συνεννόησης με τους προπονητές του ομίλου (βλέπε στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος του άρθρου).

συναγωνιστούν δύο ή περισσότερες βάρκες σε απόσταση από 200 μέχρι και 2000 μέτρα. Τα φεστιβάλ χωρίζονται σε αγωνιστικά, στα οποία λαμβάνουν μέρος άρτια εκπαιδευμένες ομάδες, και σε ψυχαγωγικά, στα οποία λαμβάνουν μέρος ερασιτεχνικές ομάδες για να διασκεδάσουν και να απολαύσουν τις έντονες συγκινήσεις που προσφέρει το άθλημα. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι το ότι ένα πλήρωμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με λίγες μόνο γνώσεις και εμπειρίες μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιους αγώνες. Από τον καιρό της ίδρυσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IDBF) το 1991, το άθλημα του Dragon Boat έχει εξαπλωθεί ραγδαία παγκοσμίως. Σήμερα, 32 χρόνια μετά το πρώτο επίσημο διεθνές φεστιβάλ που έγινε στο Ηοng Kong, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό άθλημα, οδεύει γοργά προς την ένταξή του σαν τέτοιο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους Limassol Dragons ή το άθλημα γενικότερα, μπορείτε να αποταθείτε στους προπονητές: Άγγελο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο Limassol Dragons στο τηλέφωνο 99443351, και Γιώργο Παπαδόπουλο, Γραμματέα Limassol Dragons στο τηλέφωνο 99411436. Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος, Χρυσάνθη Σταύρου, Μαρία Λαζάρου, Έλενα Καραγιάννη ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 35


Χερσόνησος Ακάμα – Κόσμημα της φύσης της Κύπρου

Γιώργος Παπαδόπουλος AFIAP

36 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


Το Τουτούκκι Νιουζ αυτή τη φορά σας προτείνει εκδρομούλλα στον Ακάμα γιατί εύκολα μπορεί κανείς να εκτιμήσει τις ομορφιές της χερσονήσου. Είναι μια μοναδική περιοχή απ’οποια σκοπιά και να το δει κανένας. Θέλεις δε το που τους θάμνους, ως τα δεντρά τζαι τα φκιορούθκια. Θέλεις δε το που τα πετούμενα της περιοχής. Θέλεις σπηλιές; Φαράγγια; Η ποικιλία είναι μοναδική. Νομίζετε εν τυχαίο που οι χελωνούες καρέτα καρέτα προτιμούν τούτην την περιοχή; Όσο για την Αφροδιτούλλα μας, τη θεά Αφροδίτη εννοούμε, τζαι τούτη τον Ακάμα εθκιάλεξε. Μάνα μου τζαι είδεν την ο Άδωνης στα λουτρά τζαι εχτύπησεν η καρτούλλα του τίκκι τόκκο τακ!

Μάθετε το τζαι τούτον

Ο Ακάμας ήταν μυθολογικός ήρωας. Υποτίθεται ήταν γιος του Θησέα τζαι ήρτε στην περιοχή (έτσι μας είπεν ο ΚΟΤ). Μετά τον τρωικό πόλεμο τούτα ούλλα. Τζαι εν που τούτον τον ήρωα που έπιασεν την ονομασίαν της η χερσόνησος.

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 37


Όλα όσα μπορείτε να κάμετε στον Ακάμα Περπατήστε Γνωρίστε την περιοχή περπατώντας. Υπάρχουν ατέλειωτες δυνατότητες πεζοπορίας στα επίσημα και μη μονοπάτια της φύσης. Ένα από τα μονοπάτια της φύσης που διαπερνούν τη χερσόνησο, φέρουν τα ονόματα της Αφροδίτης και του Άδωνη. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε μοναδικά τοπία και να θαυμάσετε τη φύση που κοντά. Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνά μέσα που την περιοχή. Ποδηλατήστε Η περιοχή προσφέρετε τζαι για ποδηλασία γιατί έσσιει πολλούς δασικούς δρόμους. Τζαι τούτα ούλλα εν έγκυρες πηγές που το www.visitcyprus.com Κολυμπήστε Με ή χωρίς μασκούαν τζαι πέδιλα κολυμπήστε στη ‘Γαλάζιαν λίμνην’ ή στον κολπίσκο της Φοντάνα Αμορόζα (βορειοδυτικά του Ακάμα). Κάτσετε με τις ώρες να παρατηράτε τα πετούμενα Πτηνοπαρατήρηση ονομάζεται. Μπερτ γουότσινγκ αγάπες μου αλά αγγλικιστή. Μελέτη της φύσης Με μου κάμνετε πελλαρούες τζαι να αρχίσετε πάλε τα ‘Αγαπάμε, εν μ’αγαπά’. Τα φυτά ε για να ομορφαίνουν τη φύση τζαι τες ζωές μας τζ’ οϊ για να τα μαδούμε. Μα ποιος το εσκέφτηκε σιόρ ότι μια μαργαρίτα θα σας απαντήσει στην απορία σας αν σας αγαπά; Μα αν είναι ποτέ δυνατόν!

ραση ξεκού ια γ ς α με τη ήσ ιγενής θκιο. ν καλ Δ η τ ο ε τ α ν ετ πάρ μία το σμίξετ μάνς, μέ εσ ετε ρο ιγιές. Τζια ιαμέ για να ν τζαι τζίνη α ίξ α π ζ ν ε ο τ μ τ σ ν Σ ν α ε α ότε τε τη κιάβ Για ν ικό χώρο επήρε να μεν εθ λλού τζαι τ ι μ τ ο ό ρ ς α τη εκδ νον εν που ι πείτε στον …Μό α. Τζα λλά ωραία ι ότι η ιδέα ιν α γ Ρή ο βε ναν π αταλά Ου εν ιατί εν να κ υτούκκιν! ο ςγ τεύχο ει σίουρα Τ μ ά κ ς σα

Φωτογραφία από αεροπλάνο Γιώργος Παπαδόπουλος AFIAP

38 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ


ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 39


Το ανθρώπινο σώμα έχει 45 μίλια νεύρα. Το ζεστό νερό είναι βαρύτερο από το κρύο. Το μεγαλύτερο θηλαστικό στο κόσμο, η μπλε φάλαινα, μόλις γεννηθεί, ζυγίζει 50 τόνους! Το μεγαλύτερο όνομα πόλης στον κόσμο αποτελείται από 167 γράμματα. Στην Κύπρο; Έχουμε τζαι λέμε…Αγρίθκια, Δωρός, Βυζατζιά, Έμπα, Στρουμπί…. αφήστε το καλύττερα…

Με τη Μαρία Τρύφωνος

Το παλαιότερο κομμάτι τσίχλας έχει ηλικία 9.000 ετών. Το πιο γρήγορο ψάρι στον κόσμο μετρήθηκε ότι τρέχει με 109 χλμ/ώρα. Που το ξέρουν; Έπιαν το ψάρι το ραντάρ; Το πιο δυνατό ζώο είναι ένα ...σκαθάρι (Scarabaeidae) που συναντάται κυρίως σε τροπικές ζώνες. Μετρήθηκε ότι μπορεί να σηκώσει 850 φορές το βάρος του. Σαν να σήκωνε ένας μέσος άνθρωπος 64 τόνους. Γεια σου ρε σκαθαρούι. Μιτσίν αλλά ροτσίν που λαλούμεν! Το ποσοστό των αντρών που απάντησαν ότι θα ξαναπαντρευόταν την ίδια γυναίκα είναι 80% ενώ των γυναικών 50%. Τωρά να το αναλύσουμε τούτον.. άγιες μέρες; Το σέλινο έχει "αρνητικές θερμίδες". Καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες για να το φας από αυτές που σου προσφέρει όταν το τρως. Όσοι προσέχετε τις θερμίδες που τρώτε, δώστε πουνιά στο σέλινο. Το χαρτί αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών. Από αυτό, περισσότερο από το 90% είναι χαρτί συσκευασίας. Όμως για τούτο το χαρτί, κόφκουν κάθε χρόνο 5,3 εκατομμύρια δέντρα. Οπόταν αν δεν αρκέψετε ακόμα να ανακυκλώνεται, ε εν τζαιρός σας. Εν κρίμα να καταλήγει τόσο χαρτί στις χωματερές τζαι να κόφκουμε καπάλι δέντρα.

Κριάς, φλαούνα τζαι αφκά με μέτρο να τα φάεις γιατί στο «μέρος» φίλε μου έννα’ρκίσεις για να πάεις Μια συνταγή φελά πολλά τσάι άμα το κάμεις τραντάφυλλο της Κύπρου μας να πιεις τζαι εν να γιάνεις μα πιο καλά χαμνίζει τα τη νύχτα πριν να ππέσεις γλυκό τραντάφυλο να φας κάμε, τζ’εν να σ’αρέσει..!

Για τη σφίξη

Τουλάχιστον άλλοι 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εσένα. Ε χάππι πέρτεϊ!

Χόγλα ένα μπρίκκι νερό τζαι βάλε μέσα μια κουταλιά φύλλα τραντάφυλλου μυρωδάτου. Άφης το δέκα λεπτά τζαι πιε το. Κάμνε το τούτο κάθε νύχτα.

Υπάρχουν 336 λακουβίτσες σε ένα μπαλάκι του γκολφ. Τζαι είχαμεν μιαν έννοια περί τούτου….

Για το γλυκό

Τα περισσότερα κραγιόν περιέχουν λέπια ψαριών! Κανένα τετράγωνο χαρτί δεν μπορεί να τσακιστεί στη μέση πάνω από 7 φορές! Επιάτε χαρτίν οξά ακόμα; Η πιό μεγάλη πτήση ενός κοτόπουλου είναι 13 δευτερόλεπτα! Τζαι κάμνει χαρά πως πετά το καημένο.Αχαχαχαχα.....

40 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Πέντε τσαϊκά φύλλα τραντάφυλλο 1 τσαϊκό νερό 2 τσαϊκά ζάχαρη Να χογλάσει πρώτα το νερό με τη ζάχαρη, ύστερα να βάλεις τα φύλλα για 15-20 λεπτά τζαι μισό λεμόνι. Έτοιμο το γιατροσόφι σου. * τσιαϊκό = φλιντζάνι


Ν ΑΝΑΖΗΤΟΥ Λόλα – ΣΠΙΤΙ «ΛΟΛΑ» το αυγό

Αίνιγμα του μήνα Το κουμνίν μου το μιτσίν έσσιει θκιό λογιών κρασίν. Τί είμαι; Ανέκδοτα

Που κάτω που το κρεβάτι Πώς λέγεται τζείνο που εν που κάτω που το κρεβάτι τζαι αρκέφκει που Μ; Μία παντόφλα. Πώς λέγεται τζείνο που εν που κάτω που το κρεβάτι τζαι αρκέφκει που Δ; Δύο παντόφλες. Πώς λέγεται τζείνο που εν που κάτω που το κρεβάτι τζαι αρκέφκει που Λ; Λες να είναι τρεις οι παντόφλες;

Γένος: Θηλυκό Ράτσα: Διασταύρωση Pointer Μέγεθος: Μικρό Ηλικία: σχεδόν 2 ετών Όταν χαίρεται κουνιέται όλο της

το μικροκαμωμένο σώμα και33 σε Λόλα – Tag

καταχτά με την καλή διάθεση και τον χαρακτήρα της. Μην της αρνηθείς το χάδι γιατί θα τη λυπήσετε!

Το βλήτο Πώς λέγεται το βλήτο που εν αγχωμένο; Πανικόβλητο Γλωσσοδέτης H αθασιά της Αησιές, αν έσσιει αθάσια, ας έσσιει!

Ανέκδοτα ΛΑΪΒ ΦΡΟΜ ΣΑΪΠΡΟΥΣ! Επήαμεν με τον Στυλλή να πιάμε τάχατες δώρον της κορούς που αγάπουν τζαι ήβραμεν έναν τόπον που είσσιεν ασημικά. Εμπήκαμεν μέσα, λαλεί μας ο άθρωπος τζειαμέ «Καλώς τα κοπέλια» «Χαίρεται μάστρε, έσσιεις τίποτε να γοράσουμεν με μια λίραν;» λαλούμεν του εμείς. Τζαι τελικά τι εγοράσαμεν; Έναν πανιούιν τσίγγενο τζαι εβάλαμεν κάμποσο χώμα μέσα τζαι εφυτέψαμεν φκιόρα! Μα να δεις πόσον της άρεσεν!!! Πανίκκος

Γένος: Θηλυκό Ράτσα: Διασταύρωση Po Μέγεθος: Μικρό «ΙΡΙΣ» (αριστερά) Ηλικία: σχεδόν 2 ετών «ΚΑΤΡΙΝΑ» (δεξιά) Όταν χαίρεται κουνιέται Είναι 2 πανέμορφες σκυλίτσες,διαΓένος: Θηλυκό σταυρωμένα Μποξέρ 8 μηνών και σώμα κ μικροκαμωμένο Ράτσα: Διασταύρωση Pointer ψάχνουν για σπίτια. Είναι πολύ καλή διάθεση και τον χα έξυπνες και έχουν ήδη κάνει βασική Μέγεθος: Μικρό εκπαίδευση στα αγγλικά. Ζυγίζουν Ηλικία: σχεδόν 2 ετών τομεσαίου χάδι γιατί θ 10 κιλά καιαρνηθείς θα παραμείνουν μεγέθους. Λατρεύουν αγκαλιές Όταν χαίρεται κουνιέται όλοτιςτης το και το παιχνίδι. μικροκαμωμένο σώμα και σε καταχτά με την καλή διάθεση και τον χαρακτήρα της. Μην της αρνηθείς το χάδι γιατί θα την λυπήσετε!

Αν έσσιετε τζ΄εσείς ανέκδοτα Λάϊβ Φρομ Σάϊπρους, δικές σας αστείες ιστορίες, στείλετε μας τες τζαι θα τες κάμουμεν Τουτούκκιν!! μήνυμα: 99 077 728 / email: info@toutoukkinews.com facebook: Toutoukki Niouz FreePress

Για πληροφορίες :97 780 779 website: www.siriusdogsanctuary.com ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 41


Η κα Βεατρίκη μας έμαθε την τέχνη του φουρνίσματος.

Τωρά που ακρίβωσαν ούλλα γυρέφκουμε λύσεις οικονομικές. Τι πιο οικονομικό που το φούρνο με τα ξύλα. Όμως το να φουρνίζει κανένας θέλει τέχνη τζαι εμπειρία χρόνων. Οπόταν γυρέψετε τους παλιούς να σας μάθουν την τέχνη πριν χαθεί. Εμείς εσυναντήσαμε την κα Βεατρίκη στο Δωρό τζαι μας είπεν τιπς για το φούρνισμα. Αρχίζοντας θα σας πούμε ότι το μέγεθος του φούρνου μετριέται με τα κιλά. Ανάλογα με το πόσα ψωμιά μπαίνουν στο φούρνο, υπολογίζεται το ανάλογο αλεύρι που ζυμώθηκε για να γίνουν. Ο φούρνος είναι κοσπεντάκιλος λέμε. Που σημαίνει η χωρητικότητά του είναι για ψωμιά ποσότητας 25κιλών αλεύρι.

Βήμα 1

Ανοίγουμε το «μάτι» του φούρνου (φουγάρο στο πάνω μέρος του φούρνου). Βάζουμε τα ξύλα στο φούρνο και τα ανάβουμε. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες προσθέτουμε και ανάλογη ξυλεία. Αν ο φούρνος είναι για παράδειγμα βρεγμένος από βροχές, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος να θερμανθεί. Για τα ψωμιά περίπου ενάμιση ώρα άναμμα του φούρνου είναι αρκετή. Το σημάδι μας ότι ο φούρνος μας επύρωσε, είναι τα τούβλα στο πάνω μέρος του φούρνου που ασπρίζουν.

Βήμα 2

Αφού τα ξύλα γίνουν κάρβουνα, τα βγάζουμε με το φουρνέφκιο.

Βήμα 3

Με το σύρτη, που δεν είναι τίποτε άλλο από βρεγμένο ρούχο δεμένο στην άκρια ενός δοκαριού, καθαρίζουμε τις στάχτες του φούρνου.

Βήμα 4

Η νοικοτζυρά ρίχνει στο φούρνο μια χούφτα αλεύρι. Αν το αλεύρι καεί αμέσως, τότε δεν μπορούν τα ψωμιά να μπουν στο φούρνο και πρέπει να περιμένουμε. Αν όμως το αλεύρι ροδοκοκκινίσει σιγά – σιγά, τότε ο φούρνος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα καλοζυμωμένα ψωμιά.

Βήμα 5

Οι γειτόνισσες τανούν (βοηθούν) τη νοικοτζυρά του σπιθκιού να φουρνίσει βάζοντάς της ένα ένα τα ψωμιά πάνω στο φουρνέφκιο και η ίδια τα τοποθετεί με μαεστρία μέσα στο φούρνο.

Βήμα 6

Κλείνει η πόρτα του φούρνου και τα κάρβουνα που βγήκαν πριν από το φούρνο, τοποθετούνται περιμετρικά της πόρτας για να διοχετεύουν επιπλέον ζέστη στα ψωμιά εντώς του φούρνου.

Βήμα 7

Κλείνει το «μάτι» του φούρνου. Για 30’ απαγορεύεται να ανοίξει η πόρτα του φούρνου. Στην ενάμιση περίπου ώρα η νοικοτζυρά ανοίγει το φούρνο και βγάζοντας με το φουρνέφκιο ένα ψωμί το τυλίγει σε πετσέτα και το χτυπά από την κάτω του πλευρά. Όσο πιο κούφιο ακούγεται, τόσο πιο καλά ψημένο είναι.

Βήμα 8

Βγαίνουν όλα τα ψωμιά από το φούρνο, σκουπίζεται το κάτω μέρος τους για να καθαρίσει κάθε σημάδι στάχτης και τοποθετούνται τα ψωμιά σε ψάθινη καλάθα. Γιώργος Παπαδόπουλος AFIAP

42 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

Έτσι όμορφα τζαι απλά έχετε ψωμί φρέσκο τζαι γυμνάζεστε παράλληλα.


Πείτε μας τον πόνο σας, την πίκρα σας, το μαράζι σας, το ότι σας βασανίζει τέλος πάντων. Η κυρία Κούλα, κοψονούρα και περπατημένη, θα προσπαθήσει να σας συμβουλέψει καταλλήλως. Θέματα παντός είδους και διαστάσεων.

Αγαπητή Κούλα, Είμαι συνονόματη σου, γύρω στα 40, παντρεμένη με ένα ωραίο παίδαρο και μητέρα δύο κοπελλουθκιών, τυπικά Κυπριακά ενός γιού και μιας κόρης. Το πρόβλημα μου είναι ο άνδρας μου. Μου έλαχε λοιπόν να παντρευτώ άνδρα θεούσο ο οποίος με ταλαιπωρεί και με υποδουλώνει σε κάθε μορφής νηστεία. Τώρα δε με τις νηστείες των γιορτών του Πάσχα με τάραξε τη γυναίκα. Όχι μόνο υποφέρει όλη η οικογένεια με το τι τρώμε – και εγώ με το τι μαειρεύκωαλλά και με το γεγονός ότι δεν μου καηλά. Έχει από τα καρναβάλια να φάω κρέας! Είμαι τζ’ εγώ άνθρωπος τζαι το γαίμα βράζει μέσα μου, τζαι εν μεγάλος πειρασμός να έχεις άντρα όπως τον Τάκη δίπλα σου τζαι να μεν τον χαίρεσαι. Πραγματικά πιστεύω να χαραμίζεις έτσι ωραίο, μεγάλο και ζουμερό λουκάνικο είναι μεγαλύτερη αμαρτία παρά η “απαγορευμένη” χρήση του, εν καιρώ νηστειών. Κούλα μου δεν είμαι αρσενικός, αλλά απ΄ όσα ακούω οι αρσενικοί είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιους πειρασμούς “της σάρκας” και μου…δημιουργεί εύλογες απορίες για τον Τάκη. Από την άλλη ο Τάκης μου είναι όντως θρήσκος, δεν λείπει Κυριακή από την εκκλησία και είναι και μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής. Τι να κάμω; - Η άλλη Κούλα Αγαπητή Κούλα, Κάτι είπε ο Μαρξ για τη θρησκεία αλλά δεν τολμώ να το γράψω άγιες μέρες και φουτουνιάσω τον Αρχιεπίσκοπο και με αφορίσει. Στο θέμα μας. Από την μια είναι ωραία που έχεις άνδρα ηθικό και πιστό, αλλά ρε παιδί μου και αυτός το παράκανε. Ακόμη και ο Πάτερ Ιάκωβος που τον ρώτησα, ναι μεν εγκρίνει τον Τάκη που ακολουθά την θρησκεία και τις παραδώσεις, αλλά εγκρίνει και λίγο νταϊχτιριτίρι με την σύζυγο μιας και ο θεός ευλόγησε τον γάμο τους. Το νταϊχτιριτίρι μεταξύ συζύγων κάνει καλό μου εκμυστηρεύτηκε ο Πάτερ! Έθεσα και το θέμα σου στην ψυχολόγο του Τουτουκιού, η οποία ορθά κοφτά έβγαλε το συμπέρασμα ότι ο Τάκης σου νιώθει ενοχές για κάτι που έκανε, κάτι που κάνει, ή κάτι που θέλει να κάνει. Ο Τάκης νιώθοντας ενοχές εναποθέτει τις ελπίδες του στον θεό και του ζητά εξιλέωση, συγχώρεση ή ..και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού. Δεν θέλω να βάλω ψύλλους στον κόρφο σου, αλλά μήπως ο Τάκης είναι ανακατωμένος πούποτε, έκανε καμιά πατταλοδουλειά, είναι εθισμένος σε τίποτε παράνομο ή αμαρτωλό; Για να αποφασίσεις εσύ να μου γράψεις κάτι σε τρώει κι εσένα. Μίλα του. Με τον ένα ή άλλο τρόπο θα βοηθήσει, και που ξέρεις πιθανόν να οδηγήσει και σε καμιά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο κρέας! - Κούλα -

Αγαπητή Κούλα, Τις προάλλες η δασκάλα του γιου μου (που πάει 1η δημοτικού) με κάλεσε να συζητήσουμε για την πρόοδο του παιδιού μου. Χωρίς υπεκφυγές μου είπε ότι ο γιός μου επικοινωνεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά με μια δική του γλώσσα και εισηγήθηκε όπως επαναλάβει την τάξη. Συγκεκριμένα μέσα στην ίδια πρόταση χρησιμοποιεί Ελληνικά, Κυπριακά, Αγγλικά, Τσέχικα, νομίζουμε ΣριΛανκανέζικα αλλά και δικές του λέξεις. Επίσης χρησιμοποιεί τόσο το ελληνικό όσο και το λατινικό αλφάβητο, αλλά και σχεδιάζει εικόνες ανάμεσα στις λέξεις. Ως ένα σημείο δικαιολογώ αυτή την σύγχυση αφού στο σχολείο μαθαίνει τα Ελληνικά, η μάνα του, του μιλά μόνο Τσέχικα, όταν λείπουμε από σπίτι τον προσέχει η Σρι-Λανκανέζα οικιακή βοηθός της γειτόνισσας που φαντάζομαι του μιλά στα Σρι-Λανκανέζικα, άσε που στο δρόμο όλοι του μιλούν στα Αγγλικά γιατί είναι κατάξανθος. Αγγλικά χρησιμοποιούμε και σπίτι εγώ με τη γυναίκα μου. Παρόλα αυτά φαίνεται να συνεννοούμαστε μια χαρά μαζί του στο σπίτι, αλλά στο σχολείο η κατάσταση είναι τραγική, ...με τη δασκάλα του να παραπονιέται ότι δεν έχει χρόνο να ασχολείται όλη μέρα με τον γιο μου και ότι είναι ευθύνη των γονιών του να μάθει σωστά τη νεοελληνική (ψείρισσα η κυρία αυτή με την νεοελληνική)! Το πρόβλημα όντως υπάρχει και κάτι πρέπει να γίνει πριν αυτή η ψείρισσα δασκάλα αφήσει τον γιο μου στην ίδια τάξη. Τι προτείνετε; -Γλωσσόπληκτος πατέραςΑγαπητέ Γλωσσόπληκτε, Όντως υπάρχει πρόβλημα που άφησες να μεγαλώσει και να θεριέψει με αποτέλεσμα την επικοινωνιακή δυσλειτουργία και απομόνωση του παιδιού. Σε απλά Ελληνικά έγινε ο νους του γιού σου ένας πύργος της Βαβέλ. Αυτή η επικοινωνιακή δυσλειτουργία έγινε πρώτα αιτία ο γιός σου να μην τα βγάζει πέρα στο σχολείο και τώρα απειλεί να γίνει ο λόγος να επαναλάβει την ίδια τάξη με όλα τα κοινωνικά και ψυχολογικά επακόλουθα. Μιλήσαμε με τον γλωσσολόγο του Τουτουκκιού ο οποίος μας ανέλυσε το πρόβλημα ως εξής: Ο γιός σας βομβαρδίζεται καθημερινά από διαφορετικές γλώσσες που ένας ενήλικας με ανεπτυγμένο μηχανισμό εναλλαγής γλωσσικού κώδικα θα ήταν σε θέση να χειρίζεται, δηλαδή θα ήξερε πότε θα χρησιμοποιούσε τα Νέα Ελληνικά, πότε τα Κυπριακά, πότε τα Τσέχικα και ούτω καθεξής. Ο γιος σας δεν είναι ακόμη σε θέση να χειρίζεται αυτόν τον μηχανισμό ίσως γιατί οι γλωσσικοί κώδικες που έρχεται σε επαφή είναι πολλοί. Αυτό να μην σας ανησυχεί γιατί κάποτε θα έρθει αυτό φυσιολογικά και όχι μόνο δεν θα συγχύζει τις γλώσσες, αλλά θα ξέρει και πότε θα χρησιμοποιεί την κάθε μια. Τώρα όμως πρέπει να μειώσετε αυτόν το γλωσσικό βομβαρδισμό και να επικεντρωθείτε σε μια γλώσσα, τη Νέα Ελληνική πού η ψείρισσα δασκάλα δικαιολογημένα απαιτεί από τον γιο σας να μιλά και να γράφει. Προτείνω όπως προσλάβετε ένα άνεργο δάσκαλο για ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικών στο γιο σας (και την μάνα του), να αποκόψετε κάθε επικοινωνία με την Σρι-Λανκανέζα που εκτελεί καθήκοντα μπέιπη-σίττερ, αλλά και οποιονδήποτε άλλο μιλά άλλες γλώσσες στο παιδί. Εσύ δε, γλωσσόπληκτε πατέρα, πρέπει να περνάς περισσότερη «κουάλιτη τάιμ» με το βλαστάρι σου στα Ελληνικά, και όσο για τους περαστικούς που μιλούν Αγγλικά στον μητσίν επειδή είναι ξανθός, βάψε του τα μαλλιά μαύρα μέχρι να μάθει τη γλώσσα σωστά! Αυτά. - Κούλα ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 43


9.

1.

4.

10.

8.

6.

5.

1. 2. 3.

2.

7.

4.

8.

3.

5. 9.

12.

11.

6. 7.

1. Όταν συγυρίζω κάτι. 2. Αυτός που “Ο νους του εν που πάνω που τη κκελλέ του”. Δεν είναι συγκεντρωμένος, είναι αλλού, ή όταν θέλει να κάνει κάτι που είναι αδιανόητο. 3. Κυπριακή ονομασία παιχνιδιού με τραπουλόχαρτα. 4. Ο Μητροπολίτης στα κυπριακά. 5. Η φωτιά που ανάβουμε το Μ.Σάββατο, για να κάψουμε τον Ιούδα. 6. Η λειτουργία του Μ.Σαββάτου βράδυ, ονομάζεται... 7. Όταν βγει μια κλωστή από το “σάκκο” σου (σχιστεί), τότε είναι... 8. Το ............... της καρτούλλας μουυυυ...! 9. Ουσιαστικό που χαρακτηρίζει πανηγύρι, κουτσομπολιό. Κάτι που το κάμνουν “τουτούκκιν”. 10. Άμαν ο Κυπραίος λαλεί του μωρού “Έλα να σε πιάω ....” και εννοεί να πιάσει το μωρό “πάνω του”. 11. Κυπριακή ονομασία συγκεκριμένης σκούπας. 12. “Δώκε ...”. Τη συγκεκριμένη έκφραση τη λέμε όταν κάποιος δεν ησυχάζει ή βιάζεται για κάτι.

44 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

“Ο ..... του αδρώπου ότι τζ΄αν ένει”. Όταν αγχωθούμε υπερβολικά ή νευριάσουμε για κάτι (ρήμα). Όταν “παραπλανώ” κάποιον, για να τον κάνω δικό μου. Κάποιος πολύ χαζός και άμυαλος. “Τούτος εν τέλεια...”. Η μαντηλιά (πετσέτα) που χρησιμοποιούμε για νίψιμο. “Βάωσε τζαι ....... , βαρ΄την κουφή μαντάλι..”. Επιφώνημα όταν βαρεθούμε κάτι. “...... πιον!” Δέντρο που στα παλαιότερα χρόνια ήταν ο μαύρος χρυσός της Κύπρου! 9. Ο θηλυκός χοίρος!

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1.ΚΑΤΑΝΤΖΕΙΑΖΩ, 2.ΕΦΑΛΛΑΡΕ, 3.ΠΠΑΣΤΡΑ, 4.ΔΕΣΠΟΤΗΣ, 5.ΛΑΜΠΡΑΤΖΙΑ, 6.ΚΑΛΟΛΛΟΟΣ, 7.ΞΙΠΟΡΑΜΜΕΝΟΣ, 8.ΤΕΡΤΙΝ, 9.ΠΑΪΡΑΜΙΝ, 10.ΟΠΠΑ, 11.ΣΑΡΚΑ, 12.ΠΑΜΟ ΚΑΘΕΤΑ : 1.ΛΟΣ, 2.ΣΙΚΚΙΡΤΙΖΩ, 3,ΞΕΛΟΓΙΑΖΩ, 4.ΜΑΛΑΠΠΑΠΠΑΣ, 5.ΝΙΨΟΜΑΝΤΗΛΙΑ, 6.ΡΩΜΑΝΙΣΕ, 7.ΟΥΦΦΟΥ, 8.ΤΕΡΑΤΣΙΑ, 9.ΛΟΤΤΑ

ν τα ολέψα ια κ σ υ δ Ε έλ τα κοπ ! α μ ά ρ π ! πέλλες τζαι κο


Με την Φλογερή Δημητρούλα

1900

1912

1924

1936

1948

1960

1972

1984

1996

2008

1901

1913

1925

1937

1949

1961

1973

1985

1997

2009

1902

1914

1926

1938

1950

1962

1974

1986

1998

2010

1903

1915

1927

1939

1951

1963

1975

1987

1999

2011

1904

1916

1928

1940

1952

1964

1976

1988

2000

2012

1905

1917

1929

1941

1953

1965

1977

1989

2001

2013

1906

1918

1930

1942

1954

1966

1978

1990

2002

2014

1907

1919

1931

1943

1955

1967

1979

1991

2003

2015

1968

1980

1992

2004

2016

1908

1920

1932

1944

1956

1909

1921

1933

1945

1957

1969

1981

1993

2005

2017

1910

1922

1934

1946

1958

1970

1982

1994

2006

2018

1911

1923

1935

1947

1959

1971

1983

1995

2007

2019

Τα δώδεκα ζωντανά του νέου ωροσκόπιου είναι παρμένα από την Κυπριακή πανίδα και διαθέτουν ιδιαίτερα χαρίσματα συνυφασμένα με την Κυπριακή παράδοση.

Μικρές συμβουλές για τις εορτές του Πάσχα τζαι του Μάη του ανθισμένου. Υπενθυμίζουμε ότι το Κυπριακό ωροσκόπιο βασίζεται στο χρόνο ο οποίος αλλάζει στις 21 Δεκεμβρίου. Άτομα γεννημένα μετά τις 21 Δεκεμβρίου ενός έτους θα πρέπει να βλέπουν στο επόμενο έτος για το ζώδιο τους. ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ: H παχιά σας πέτσα σας επιτρέπει να είστε αισιόδοξοι γι΄ αυτό συνεχίστε ακάθεκτοι. Χαρείτε τον ωραίο καιρό των γιορτών και ως αληθινοί κουρκουτάδες λιαστείτε άφοβα στον ήλιο… και φάτε και καμιά ενοχλητική πητόμουγια άμα λάχει. Προσοχή όμως στο αντηλιακό για να μεν καταντήσετε …ξέρετε: Ξηπετσισμένοι κουρκουτάδες!

ΚΟΡΑΖΙΝΟΣ: Όσο και αν προσποιείστε ότι δεν θέλετε το δικό σας τσουρεκάκι και προτιμάτε να τσιμπολογάτε από δω και από κει, το Πάσχα σας προσφέρει την ευκαιρία να πετάξετε την κορακίσια σας τη μάσκα και να φλερτάρετε με ένα νυχτοπάππαρο, ένα φιλικουτούνι, ή μια όρνιθα που σας υπόσχονται μια ζωή γεμάτη νοστιμότατα τσουρεκάκια χωρίς τα δεσμά της χοληστερίνης.

ΝΥΧΤΟΠΑΠΠΑΡΟΣ: Τη νύχτα της ανάστασης να είστε ιδιαίτερα ηθικοί και να προσέχετε από χαρτούτσιες και κάθε λογής κροτίδες. Αργότερα, μοιραστείτε την μαγειρίτσα σας με αγαπημένα λιμπούρια και χαμολιούς, αλλά για καλό και για κακό προσέχετε από κάτι πητόμουγιες που σας κρατούν άκκαμμα.

ΣΚΝΙΠΑ: Ένα πετούμενο του ζωδιακού κύκλου κρατά ένα τζερί για τον Καλόλλοον που κρούζει επικίνδυνα. Μην πέσετε στην παγίδα και παρακοντέψετε στο λαμπρόν του γιατί μπορεί να καταλήξετε όπως τον Ιούδα στη λαμπρατζιά τζαι να γίνετε ποζάβλι. Λάου λάου και κρατάτε τις αποστάσεις.

ΛΙΜΠΟΥΡΟΣ: Αν δεν μας ακούσατε μέχρι τώρα και δεν σταματήσατε να αγχώνεστε για τη δουλειά σας, ντου ιτ νάου! Μετά τις νηστείες του Πάσχα δώστε με τα μούτρα στις φλαούνες, τα τσουρέκια και κάθε είδους Πασχαλινά και μη εδέσματα. Φερθείτε εγωιστικά, φάτε και τα ψίχουλα και μην αφήσετε τίποτα για τους άλλους γιατί απλώς τα δικαιούστε!

ΧΑΜΟΛΙΟΣ: Η αλλαγή χρωμάτων ανάλογα με το που φυσά ο αέρας άρχισε να αποκομίζει κέρδη. Αυτές τις γιορτές θα λάβετε πολλές προσκλήσεις για τραπέζια. Δεν είναι ανάγκη να πείτε “ναι” σε όλες αυτές τις προσκλήσεις και καταλήξετε στο νοσοκομείο από το φάε-φάε. Διαλέξτε τις νοστιμότερες και απολαύστε.

ΚΑΤΣΟΣΙΗΡΟΣ: Αν νομίζετε ότι τα ωραία αγκαθάκια σας, σας προστατεύουν από τις κακιούλες που σκορπάτε δεξιά και αριστερά και πληγώνετε τους πάντες, είστε γελασμένοι. Τα κουρέματα όπως πολύ σωστά καταλάβατε είναι πολύ της μόδας και αν δεν συνετιστείτε θα βρεθεί στο δρόμο σας καμιά σκνίπα τύπου Μέρκελ και να σας τα κουρέψει …σύριζα. Πάσχα γιορτάζουμε. Μπι νάις φορ ε τσέιντζ. Μετά τις γιορτές συνεχίζετε τις κακίες σας!

ΚΟΥΚΟΥΦΚΙΑΟΣ: Το πανετόνε δεν είναι κυπριακό παραδοσιακό έδεσμα του Πάσχα, ούτε ο φασιανός, ούτε η φρεντς-όνιον-σουπ. Το δε ήστερ μπάννυ μόνο για ταβά με κρομμύθκια προσφέρετε στην Κύπρο. Επιτέλους κατεβάτε που τον άππαρο τζαι δοκιμάστε καμιά φλαούνα, λίην σούπαν αυκολέμονη, τσουγκρίστε τζαι κανένα αυκό κότσινο με κανένα ντόπιο φιλικουτούνι, τζαι θα εκπλαγείτε από τις νοστιμιές της Κύπρου.

46 ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ

ΠΗΤΟΜΟΥΓΙΑ: Όχι μόνο πετάτε πάνω κάτω τζαι ανακατώνετε τους ούλους γύρω σας, αλλά εχαλάσετε τζαι τες φλαούνες με το δηλητήριο σας. Θα ήταν κρίμα να πάτε που εντομοκτόνο άγιες μέρες γι΄ αυτό κάτσετε έναν τόπο. Κουρκουτάδες τζαι νυχτοπάππαροι σας έχουν πολλύν άχτι και ...σταματάτε να τους ζιζιρίζετε! ΟΡΝΙΘΑ: Μην πάτε ενάντια στο ρεύμα και σταματάτε τις απέλπιδες προσπάθειες να αλλάξετε παραδόσεις αιώνων. Δυστυχώς κόκκινα αυγά πεζουνιών, στρούθων ή στρουθοκαμήλων δεν …μυρίζουν Πάσχα. Άρα, γκόου γουίθ δε φλόου τζαι παίξετε τριάππηθκια με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει. ΦΙΛΙΚΟΥΤΟΥΝΙ: Το Πάσχα σας πάει, σας κάνει ιδιαίτερα γοητευτικούς και ακαταμάχητους. Τσουγκρίστε άφοβα κόκκινα αυγά γιατί κανένας δεν θα σας κρατήσει κακία. Φάτε άφθονα τσουρέκια, τολμήστε να τσιμπολογήστε και τις σταφίδες από φλαούνες που δεν σαν ανήκουν. Η ζωή είναι ωραία άμαν είσαι φιλικουτούνι! ΒΟΤΡΙΑ: Η φλαούνα θέλει πολλήν τέχνη, λίγη δημιουργικότητα και …γνώσεις μαγειρικής. Πρέπει επιτέλους να μάθετε να ξεχωρίζετε τις γλυκιές από τις αλμυρές φλαούνες. Λίγο πιπερούιν αψόν είναι ΟΚ στις αλμυρές και μπορεί να κάνει το Πάσχα πικάντικο, αλλά τα μύδια, τα στρείδια και τα άλλα αφροδισιακά δεν κολλούν. Παγωμένα ντους και τέικ ιτ ίζυ –τουλάχιστον την περίοδο των νηστειών!


Αλευρόμυλος Σάββα Χατζηγιώρκη και Υιοί Λτδ..........................................................23 821043 Zαμπάς & Ιωάννου Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Λτδ........................... 99612494 / 99612495 Θεατρικό Μουσείο............................................... 25343464 Ιχθυοτροφείο Καλοπαναγιώτη............................. 22952344 Καταφύγειο Σκύλλων Σίριους............ 99510215 / 97780779 KOT.................................................................... 22691100 Μπλέ καφενείο.....................................................22660417 Ναυαγοσωστικός Όμιλος Λεμεσού .......................97887881 ONAP Διαφημιστική Λτδ...................99594912 / 99642287 Περίπτερο Snack – Bar Αγ. Ιωάννης Λαμπαδιστής......................................22952095 Πλουμιστό ψωμί.................................25340347 / 99526772 Το Θεατράκι Cafe – Snack........................................97781010 Το Σπίτι της Αναστούς αγροτουριστικό κατάλυμμα...............99823009 / 99486155 APA Development Ltd........................................8000 30 80 C2U Awaken Strength Massage Appliances...........99402776 Dragon Boat Assosiation.................... 99443351 / 99411436 E-selis Copy center.................................................22105700 Magic Carwash.................................25322201 / 96452300 M.P. AIR – HEAT CENTER LTD................................99338882 N.N.D Sport Car Motors Ltd.................................99675202 R.M. Sensi Ltd......................................................25354815

Λεμεσός Convenience store Άγ.Αθανάσιος, Jueco Cafe/Bar, Alambra Περίπτερο, Gosi Cafe, Pascucci Cafe, Ministop, P & P περίπτερο Ζακάκι, Περίπτερο Παναγιώτης (εναέριος), Espressamente Illy Cafe (My Mall), Πρυτανεία Τεπακ, Intercollege, Cyprus College, Πανεπιστήμιο Frederick, Δημαρχείο Λεμεσού, Starbucks, Gloria Jeans, Croissanterie, Coffee Republic, Marone Rosso, The Specialist Hair Spa, In Theory Bar, Π Café, Dino Art Café, Il Posto Café, Θεατράκι Cafe, Yellow Café, Ριάλτο Λεμεσού, Magic Car Spa, Sepia, Κανέλλα, Meli Bar, To καφενείο (Σαριπόλου) Λευκωσία Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Eselis Copy Center, Gloria Jeans, Starbucks,Το Κάτι τοις, Second Cup, Haagen Daz (The Mall), Coffee Beanery, Μπλε Καφέ, Blue Finix Kiosk, Τα 7 Κλειδιά, Coffee Island(Λύδρας, Παλλουριώτισσα) Επαρχία Gala Art Bakery, Καρβουνάς Coffee Shop, Περίπτερο Bridge, Platinum cafe, Εστιατόριο Ζούμος, Εστιατόριο Χρυσανθής

Studio 57 (Christos Savva)......................................99314092 The Specialists Hair Spa........................................25773444

ΤΟΥΤΟΥΚΚΙ ΝΙΟΥΖ 47


Toutoukki Niouz Free Press #3  

ΚΥΠΡΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ ΣΟΥ ΘΚΙΩ ΣΟΥ ΤΟΝ ΑΔΡΩΠΟ ΜΟΥ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you