Page 1

Camping vakantie in Zwitserland


Welkom in Zwitserland


H

et vakantieland Zwitserland biedt op een kleine oppervlakte alles wat men zich kan wensen. Bergen om te wandelen, klimmen en skiën. Wateren om in te zwemmen en voor alle andere soorten watersport. Fietspaden lopen door het hele land. Uitgestrekte almen om golf te spelen, paard te rijden of te mountainbiken. Een en al natuur in de boeiende natuurreservaten met adembenemend uitzichten op de groene heuvels en de bergen met eeuwige sneeuw. Geneeskrachtige en heilzame baden bieden recreatie en ontspanning. Verschillende hoofdplaatsen bieden een zeer levendig stadsleven met een grote verscheidenheid van winkels en culturele instellingen zoals musea en tentoonstellingen. Ook ontbreekt daar het meeslepende nachtleven tot in de kleine uurtjes niet.

D

e kookkunst is zo veelzijdig en vol afwisseling als de verschillende streken dat zijn. Van het noorden tot het zuiden, altijd is er wel iets verrassend lekkers op tafel te vinden. Op het thema kaas alleen al is een grote rondreis te organiseren. Iedere landstreek heeft zijn eigen kaassoort en elke regio kent zijn eigen recepten voor speciale kaasgerechten. Het klinkt heel onbescheiden mar ook de Zwitserse chocolademakers behoren tot de beste ter wereld. Elke stad heeft wel zijn eigen chocoladegeheim. Zo zijn er meer dan 50 soorten druiven. Dit alles moet wel verleiden tot een ontdekkingsreis langs de oevers van het Meer van Genève, het meer van Zürich, door het landschap van Graubünden. De regio Lavaux in het westen van Zwitserland hoort trouwens tot het Unesco Werelderfgoed.

Z

witserland is een familie land met musea, dierentuinen en andere evenementen in de open lucht, zoals amusementsparken, thermische baden rond de natuurbronnen, klimparken en nog veel meer. Dit alles leidt tot kleine en grote ontdekkingen en tot een groots en onvergetelijk avontuur, waarbij ook de honger naar kennis op een speelse manier wordt bevredigd. Met het hele gezin peddelen over een kristalheldere rivier, bevers ontdekken of imposante bergtoppen beklimmen en marmotten bekijken of op de fiets een dal in suizen, kampvuren stoken of zandkastelen bouwen, sterren tellen … De unieke natuur van Zwitserland is een paradijselijke speeltuin voor jong en oud.

Zwitserland biedt natuur en nog eens natuur. Hoewel Zwitserland maar één Nationaal Park heeft, dat bo-

ven in de Engadinligt, is in iedere regio wel een natuurpark te vinden. Ieder park verrast telkens weer met zijn zeldzame planten, het verleden dat er uit spreekt en zijn bijzondere eigenschappen. Op wandelingen en tochten op de fiets of mountainbike voelt men zich dichtbij de natuur. Op een wandeling in Tessin, rond de Monte San Giorgio, tegewoordig Unesco Werelderfgoed, duikt men in een geologische schatkist. 200 Miljoen jaar geleden lag de top van de San Giorgio op de bodem van een 100 m diep zeebekken. Getuigen hiervan zijn de daar overal zichtbare en goed bewaarde, prachtige fossielen.

Z

witserland is een klein Europa door zijn sterk van elkaar verschillende regio’s. Deze verschillen van elkaar niet alleen landschappelijk gezien maar ook door de verschillende talen die daar worden gesproken. De natuur varieert van de eeuwige sneeuw tot de lagergelegen steenravijnen en zandstranden in het zuiden. Zelfs in alle grote steden vindt men parken en grote tuinen en meestal ook rivieren en meren. Door Bern stroomt de Aare, Zürich heeft 2 rivieren en een meer en Genève heeft, samen met Frankrijk, het Meer van Genève.

Zwitserland verheugt zich op uw bezoek!


Zwitserland het bergenland‌


Z

witserland is niet voor te stellen zonder bergen. Niet alleen is een-derde van het Zwitserse oppervlak bedekt met bergen, zij zijn ook van belang in historisch en geopolitiek opzicht. Zwitserland is om verschillende redenen trots op zijn bergen. Nergens in Europa is de dichtheid van 4000 m hoge bergtoppen groter dan in Zwitserland. 48 Toppen zijn hoger dan 4000 m o.z.! Ontelbare bergtreintjes brengen de enthousiaste bergliefhebbers naar de toppen, naar de mooiste vergezichten, naar de hoge wandelroutes en zonsondergangen. Kies voor een van de 100 bergtreintjes in de gewenste regio. Het bergenland Zwitserland is een paradijs voor bergwandelaars en mountainbikers. Talrijk zijn de leerpaden aangelegd voor het vermeerderen van kennis van de flora en de fauna. Wellicht ontmoet men hierop ook een steenbok of een marmot.

Waar zijn de meest adembenemende panorama’s te vinden?

De tien hoogste bergen van Zwitserland liggen in de Alpen van Wallis. De hoogste daarvan is de Dufour in het Massief van de Monte Rosabergen met zijn 4634 m hoge top. De Dufourtop is darmee het hoogste punt van Zwitserland. De in het buitenland meer of zelfs meest bekende berg in de Zwitserse Alpen is de Matterhorn (4478 m) die boven Zermatt ligt. In het Berner Oberland vormen Eiger, Mönch en Jungfrau een bekend bergtrio. De voornaamste bergen van de oost Alpen zijn de Piz Bernina, de in het oosten liggend vierduizend meter hooge Alpen, en de Piz Palü. In de Vooralpen zijn de hoogtes aanzienlijk lager. Toch liggen er belangrijke bergen, zoals de Hausberg Pilatus van Luzern, de Titlis bij Engelberg, de Rigi in het kanton Schwyz en de Säntis in het Alpstein in het oosten van Zwitserland. Erg mooie bergen zijn ook te vinden in Tessin. De hoogste berg in de Zwitserse Jura is de Mont Tendre met zijn 1679 m. Bekennder is waarschijnlijk de Chasseral. Nog andere bergen zijn la Dôle, Chasseron en le Suchet.


Zwitserland het waterland‌


Z

witserland wordt ook genoemd het ‘Waterkasteel van Europa’. Deze benaming heeft het te danken aan een aantal Europeese rivieren die in Zwitserland ontspringen en aan zijn zeer groot aantal meren. Zes procent van het Europese zoetwater komt uit de Zwitserse Alpen. Naast talrijke rivieren heeft Zwitserland meer dan 1500 meren. De twee grootste meren deelt Zwitserland met zij buren: het Meer van Genève (Lac Léman) in het zuidwesten, wordt gedeeld met Frankrijk, de Bodensee in het noordoosten met Duitsland en Oostenrijk. Hoewel het grootste aantal van deze meren kleine bergmeren zijn, zijn er ook enkele grotere te vinden. Zij zijn als reisdoel zeker de moeite waard. De landschappelijke contrasten tussen bergen en gebieden door water bedekt wordt als bijzonder aantrekkelijk ervaren. De uitstekende waterkwaliteit van de meren wordt door watersportbeoefenaars hoog gewaardeerd. Enkele bergmeren bereiken zelfs aangename zwemtemperaturen.

De Rijn ontspringt in de Z witserse Alpen

en vormt het grootste gedeelte van de grens tussen Zwitserland en Duitsland. Deze belangrijke waterweg tussen Basel en de Noordzee is geheel bevaarbaar. Het Gotthardmassief in het centrum van de Zwitserse Alpen is een continentale waterscheiding. Van daar stroomt de Rijn in noordwestelijke richting naar de Noordzee, de Rhône in westelijke richting naar de Middellandse Zee, de Ticino (Po) in zuidelijke richting naar de Adriatische Zee en de Inn (de Donau) in oostelijke richting naar de Zwarte Zee. Wandelingen langs het water, zwemmen, watersporten, vissen, relaxen op het strand, op een eiland, een waterval bewonderen, met een schip op een meer varen, zwemmen in de rivieren, met de kano paddelen, het moerasland ontdekken, de zonsondergang aan een bergmeer beleven ... op het water is er voor iedereen een avontuur te beleven.

Ook fietsers kunnen het merenland

Zwitserland volop beleven. De fietsroute nr. 9 in Zwitserland loopt over een afstand van 500 km van Montreux, aan het Meer van Genève, via Thun, Luzern, Zug en Sargans tot Rorschach aan het Bodenmeer.


Uw recreatieparadijs

Zwitserland‌


Z

witserland is een wandelparadijs! Of het wandelingen zijn van enkele uren door de weilanden, bossen of voor geoefende lopers een langere trektocht, hier is alles te vinden wat men maar wensen kan. Voor de hele familie zijn wel wandelpaden te vinden of sportieve routes met klimmen of overnachten in een Alpenhut. De wandelpaden worden goed aangegeven en alle belangrijke informatie staat aangegeven op plattegronden of op Internet.

De Zwitserse wandelpadenorganisatie zorgt voor de markering en het onderhoud van de Zwitserse wandelpaden. Het aanduiden van de wandelpaden gebeurt aan de hand van officiële richtlijnen en in nauwe samenwerking tussen de federale instanties voor het verkeer (ASTRA) en de Zwitserse Alpenclub SAC.

Z

witserland is een natuurparadijs voor actieve mensen. De routeplanner ‘SchweizMobil’ is voor hen het ideale middel om de mooiste tochten te vinden. Het routeplan voor “zachte mobiliteit” is wereldwijd uniek en strekt zich uit over heel Zwitserland. Bezoek onze internetsite: www.schweizmobil.ch

Inhoud Zwitserse plattegrond

10

Campings in:

Naam:

Pagina:

Graubünden Landquart Disentis Lenzerheide St.Moritz Samedan Scuol

Neue Ganda Fontanivas Gravas Olympiaschanze Punt Muragl Gurlaina

12/13 14/15 16/17 18/19 20/21 22/23

Wijnland, Zürich Flaach

Flaach am Rhein

24/25

Schaffhausen aan de Rijn Langwiesen Rheinwiese

26/27

Solothurn Solothurn

Lido Solothurn

28/29

Central Zwitserland Zug Horw Buochs Sempach

Zugersee Steinibachried Sportzentrum Seeland

30/31 32/33 34/35 36/37

Bern Hinterkappelen Gampelen Salavaux

Bern-Eymatt Fanel Salavaux Plage

38/39 40/41 42/43

Berner Oberland Thun-Gwatt Interlaken-Ost Bönigen

Thunersee Interlaken Seeblick

44/45 46/47 48/49

Murtensee, Neuenburgersee Orbe Le Signal

50/51

Meergebied rond Genève Morges Le Petit Bois Genève-Vésenaz Pointe à la Bise

52/53 54/55

Wallis Martigny Sion

Les Neuvilles Les Iles

56/57 58/59

Tessin Bellinzona Gordevio Lugano-Muzzano Meride

Bosco di Molinazzo Bella Riva La Piodella Parco al Sole

60/61 62/63 64/65 66/67

Verblijf en slaap mogelijkheden te huur Rent a Bike

68/70 71


POLEN DEUTSCHLAND TSCHECHISCHE

l l

l l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l

l l

l

l

l l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l l

l

l

l

l

l

Do ub s Le

l

l

2176 Schwarzsee- Weissenburg Kaiseregg

ye Bro

Erlenbach

Ringgenberg

Merlingen

Spiez

Th

un

e r Interlaken See

Lungernsee

Brienz Brünigpass 1008 ee er S enz Bri

-Bad

e imm

rS ee

le

arin

e

Niesen 2362 Aeschi

Saane

iène

Brig

Megève

ITALIA

re

Mont Blanc 4807

Vispa

La Printse

Tunnel du Gd. St-Bernhard

St-Gervaisles-Bains

FRANCE

Meiringen

Krattigen

La L

Arv e

Sallanches

ANNECY

Do i

von Lyon

Cluses

La V iez e

e

Bonneville

Rhône

in orz eM

Annemasse

Hasli berg

Bönigen 2681 WetterWildersGrindel- horn wil 2185 wald Männlichen 3701 2343 Jog Reichenbach ne Jaun Boltigen Lauter- Wengen Bulle Zwischenflüh Broc Eiger Jaunpass Frutigen Kiental brunnen Staubachfall 3970 1509 Gruyères FinsterMönch Schwenden Grim Mürren 4109 Enney Zweisimmen aarhorn Kandergrund Stechelberg Jungfraujoch Châtel-St-Denis Grandvillard 3454 4274 Schilthorn Forel Jungfrau St. Stephan 2971 Mont4158 Albristhorn bovon M Château- Saanen Adelboden Bümlisalp Breithorn Chexbres Recki d´Oex Kander2762 Aletschhorn Ritzing 3785 steg 3663 Vevey Gstaad Lenk Blitzingen 4195 Montreux LötschenLac de pass Gemmipass Lauenen Sparrhorn Kippel Blatten l´Hongrin Fiesch on 2322 Oberried Col de Mosses Wildstrubel Rh Bietschhorn 2690 3021 1445 Villeneuve Ernen Gsteig 3243 3934 Bouveret Noville Rennaz Le Sépey Leukerbad Col du Pillon Wildhorn Les Evouettes 1546 Goppenstein Mörel Binn Chessel Vers l´Eglise 3248 Naters Leysin Vouvry Leuk Gampel Montana Raron Les Diablerets VillarsSalgesch Vionnaz Aigle s.-O. Simplonçon 3210 Susten Visp tunnel Avan Sierre OberUnterGryon SimplonSt-Léonard Granges Chalais M. Leone ems bäch pass Bex 3553 Vercorin VisperMonthey Conthey 2005 terminen Morgins Stalden Vétroz Bramois Saillon Schwarzhorn St-Maurice Gruben Vissoie 3202 Mission Chamoson Champéry Fletschhorn Simplon Grächen Ayer Saint Evionnaz Nendaz Grimentz Martin Riddes 3993 Tour Fully Sallière Saas Grund Saxon L. de Zinal Vernayaz Siviez 3219 Evolène Moiry Randa Verbier Les Marécottes Salvan Weisshorn Dom Saas Villa M. Gelé Fee Lac du 4505 Martigny 4545 Vieux 3023 Les Haudères Täsch Emosson Lac Drance Sembrancher Ov Col de Forclaz des Dix es c Le a 1526 Fionnay Dt. Blanche MattmarkChâtelard Orsières Arolla see Champex 4357 Zermatt M. Blanc de Cheilon Matterhorn Argentière Praz-de-Fort 3870 4478 BourgKl. Matterhorn St-Pierre Monte Rosa Dufour Sp. 4634 3883 4554 Grand Combine ChamonixLa Fouly 4314 Mt-Blanc

Corbières

Lac de la Gruyère

Sion

ed

Vésenaz

D r a ns

Collonge-Bellerive

Lung

Giessbachfall

Faulhorn

nel tun sis Ba

Le

Hermance

Hohgant 2197

Thun Gwatt

2092 Bumbach

Sarner See

Glaubenberg Giswil 1543 Sörenberg

La S

n

S e e )

se

Schangnau

Steffisburg

Gürbe

bs

l

a

Brenzikofen

Sarne

Flühli

-

Dr

an

Cully

m

Hengst

Sen

Gantrisch

S

l

l

l

é

L

f e r e n

Thononles-Bains

Coppet

Blumenstein

Escholzmatt

e rg

G

La Roche

Gumefens Sorens

Plaffeien

Marbach

hb

(

Le Mouret Bonnefontaine Plasselb

Ilfis

Grosshöchstetten

Lötsc

L

Nyon

c

a

Burgistein

LAUSANNE

Pully

Rolle

Schmitten Schwarzenburg Riggisberg

Fribourg (Freiburg)

Alpnac

Schüpfheim

Langnau i. E.

er

Aubonne

Prilly

Renens

Belp

Entlebuch

Ka n d

Morges

Romont

Enziwigger

l

l

Aare

Ballens

Bière

Worb

Thorishaus

L

1408

Emm

Ittigen

Köniz

Neuenegg

LUZ

Lütschine

1679 1447

BERN

See

Napf

Muri

Schiffenensee

Gl â n e

Wy

Echallens

Burgdorf

Ostermundigen Murten

Huttwil Willisau Wolhusen

Aarberg

Kerzers

S

Nottwil

Wengi

Lyss

Marly

Le Châtelard

Cossonay

l

Avenches

Lucens

La Sarraz

l

e

Mu

Bero müns

e

Col du Mollendruz M. Tendre

h Salavaux u c Portalban

Langenthal

Aare

1180

l

se

n rte

Estavayer-le-Lac

Moudon

l

Reinach Mosen

Sempacher

se

TU GA L

l

l

l

l

l

on

l

O

l

PO R

l

von Paris

l l

Lac de Joux

Ins

Yvonand

Orbe Romainmôtier

SutzLattringen

A a re

Cudrefin

Payerne

Yverdon-les-Bains

Vallorbe

GENÈVE (Genf)

l

de

Th

St-Genis

l

l

L

ac

Ne

le iel

Mies

l

l

Le Chasseron 1607 Onnens CorcelettsLa Poissine Bullet Ste-Croix Grandson

Lac de St. Point

Versoix

l

Frasne

e

eus

r L’A

Fleurier

l

l

Pontarlier

e ât

l

Boudry Bevaix Cortaillod

Couvet

Marin

Peseux

Colombier

l

na

Dagmersellen

Büren a. A.

Gampelen

l

u

l

W

Olten

n

ner

Dün

Le Gränichen

Meinisberg

l

Do

e

Erlach

l

Le

St-Blaise

Bi

Wildegg

Sursee Nidau

Nods Preles

Eptingen

Derendingen

Pieterlen

Ligniers La Neuveville Le Landeron

Neuchâtel

Grenchen

uze

Staffelegg 621

Homburg Läufelfingen Unt. Hauenstein 691 Frohburg

Aare

Solothurn

Tavannes

Brugg

Zofingen

Gänsbrunnen Wiedlisbach

e

Biel (Bienne)

La Cibourg

V. des Alpes 1283

Le Locle

Tannay

l

Les Brenets

Gex

l

La Chauxde-Fonds

FRANCE

St-Cergue

l

St-Imier

Les Bios

Bir s

Les Breuleux Le S

Balsthal

Undervelier

Moutier

731

Ob. Hauenstein Neufalkenstein

Vermes

Frick

Aarau

Reigoldswil

Courrendlin

Saignelélier

Le Noirmont

BESANÇON

Delémont

St-Ursanne

bs

in

Rhe

Wittnau

Sissach

Breitenbach

s Bir

Ocourt MontmelonDessous

Goumois

La Cure

l

Les Rangiers 856

Ergol z

Hochwald Bubendorf

Laufen

Porrentruy Courgenay

St-Brais

Col du Marchairuz

l

l

l

Do u

e rb

Liestal

Aesch

Damvant

Koblenz

Bad Säckingen

Farnsburg

Dorneck

Reinach

l l

Avilley

Le Sentier Le Brassus

l

BASEL

Delle Boncourt

l

n

l

Og

Lörrach

l

Möhlin

l

L’Isle-s.-le-Doubs Rioz

Altkirch

l

l

Frétigneyet-Velloreille

l

l

l

l

l

Montbélilard

du

Waldshutl

u R hin ea ôn Rh l

l na Ca l

Villersexel Esprels

l

l

l

l

l

ALBANIEN

Vesoul Mittelmeer

Enchenozla-Méline

l

l

l

BELFORT

MONTENEGRO

ITALIEN

l

Lure

l

DEUTSCHLAND

l

l

MULHOUSE

l

SPANIEN l

BOSNIENHERZEG.

Saulx

IEN

l

SAN MARINO

S ER B

l

KROATIEN

MONACO

l

l

UNGARN

SLOWENIEN

ANDORRA

l

l

ÖSTERREICH

LIE.

l

SLOWAKEI

SCHWEIZ

von Freiburg im Breisgau

l

l

FRANKREICH

l

Ozean

von Strasbourg

REP.

Luxeuilles-Bains

l

LUX.

l

BELGIEN

Atlantischer

Etroubles

Entrèves

N K i l o m e t e r von Aosta

0

10

20


von Stuttgart

von München

Chiggiogna

Faido

3072 Madom Gröss Sonogno

ia V (

Monteggio

La

Morcote

Meride

1227

Varese

o

Maroggia

Melano

d

Mendrisio Chiasso

2554

o

Campione

Ponte Tresa

Campo dei Fiori

Menaggio

Sondrio

i

2626

Ort • Localitté • Town Plaats

Breno

Pass Pas • Col • Mountain pass

Darfo

o

Lecco

Internationaal vliegveld Internationaler Flughafen • Aéroport international • International airport Lòvere Trein Eisenbahn • Chemin de fer • Railway

COMO

ri

Lago d’Iseo

o

L

Autobaan • Autoroute • Motorwa Autobahn Sè

Snelweg Autostrasse • Semi-autoroute • Semi-motorway von Milano

von Milano

von Milano

von Monza

Capo di Ponte

Kantonshauptort Canton hoofdstad• Capitale du canton • Cantonal capitel

cc

Laveno

Lugano

d

Lugano

Agno

Tirano

TCS Campingplatz • camping TCS • TCS Campsite

Bellano

Le

a g o

r

P. Combul

Morbegno

Colico

di

Verbania

o

e

Taverne

Arosio

Luino

o

2079

Grosio

L. di Poschiavo

Brúsio

Adda

)

Lago

An z a

e

Oggebbio

Indemini

M. Disgrazia

2901

M. Tabor

1962

Bormio

3439

La Rösa

La Prese

C

Cannobio

2195

M a g g i

Villadossola

Vira

Pso. dello Stelvio (Stilfserjoch) 2757

Poschiavo

Chiavenna

Gravedona

St. Maria

Cma. de Piazzi

Pso. del Bernina 2323 Piz Bernina

Tèglio

Giubiasco

P. Murtaröl 3180 Umbrailpass 2501

ITALIA

Pontresina

Müstair

4049

Bellinzona

M. Tamaro

r b a n o )

Brissago

Pso. del Maloja 1815

Claro

Cugnasco Gudo

Locarno Losone

Corvatsch 3451 Silser See

3205

2149 Tschierv

Lago di Livigno

Bever

3678

i

gg

Toce

Càmedo

Maloja

Quattervals

I

Silvaplana

P. Sesvenna

S-charl

3174

Pass dal Fuorn/ Ofenpass

La Punt-Chamues-ch

Roveredo

Gordévio Avegno Tenero

Isorno Intragna

Cma. della Laurasca

Lavertezzo

Maggia

Ma

2613

Pass dal Güglia/ Julierpass 2284

Vicosoprano

o

Cevio

P. dell’ Campo Alpe Gelato

Mesocco

Ticín

Bosco Gurin

P. Platta

Campodolcino

Biasca

2741

P. Pisoc

Zernez

3165

Samedan St. Moritz

3378

Mera

M. Giove 3009

Bodio

S. Bernardino

o rin

sa

Engelberger Aa

Fusio

3374

Lavin Susch

nn

2312

P. d´Err

3392

Cinuos-chel

Piz Kesch 3418 Pass d´Alvra/ Albulapass

Mulegns

Lago di Lei

Liro

Blinnenhorn

Aquarossa

P. Campo Tencia

Mo e

Sarn er A a

2478

( L a r i

L. Sambuco

m o

Piotta

Tic

3062 Pso. dello Spluga/ Splügenpass

2113 S.-BernardinoTunnel

Pso. del S. Bernardino 2065

Parsonz

P. Grisch

Splügen

Hinterrhein

Olivone Aquila

Osco

Andeer

Bergün Savognin

Inn

Tarasp

Adda

Nufenenpass

ingen gen

Pso. del Lucomagno 1916

L. Ritom Aquacalda

Zillis

3000

3411

Flüelapass 2383 Dürrboden

Glaris

Reschenpass 1507

a

ino

Thalkirch P. d´Anarosa

Vals

Tschuggen

Sent Scuol

Filisur

Tiefencastel

Surin

Puzatsch P. Terri

3312 Piz Linard

Monstein

Lantsch

gia Gel

Ulrichen Münster

Airolo

Gotthardpass 2108

Davos Amselfluh 2781

Piz Buin

Ver ein a-T un nel

2834

Arosa

Lenzerheide

Thusis

Klosters

Weissfluh

St. Peter

2880

3149

Bau

Oberwald Gletsch

Ilanz

Churwalden

Schleppin

Landq uar t

Trimmis

Chur

Domat/ Ems

Run

Fuorns

unnel in

St.-GotthardTunnel

Furkapass

mselsee

Trin

in errhe Vord Tenna P. Fess

Zignau

-Basist

Andermatt

2431

Mulin

Laax

Laus

Gotthard

Aare

Grimselpass 2165

Wichlen

Trun

Sedrun

2044

Kunkels Kunkelspass 1550

i Cle m g

Oberalppass

Göschenen

Vättis

3247

Uors

Dammastock 3630

Ringelspitz

3099

see

Samnaun Vinadi Muttler 3294 Martina Griosch

Pany

Piz Segnes

Elm

Schiers

Landquart

2844

cl a

Wassen

Innertkirchen

Pizol Taminaschlucht

Matt

Partnun

Schuders

Bad Ragaz

Weisstannen

Flims

Sumvitg

Disentis/ Mustér

Sustenpass 2224

Gadmen

Maienfeld

Sernft

Tödi Limmeren- Pigniu

Oberalpstock 3328

Triesen

Sargans

Schwanden

3158

3614

Amsteg

3198

Flums

Mullerenberg

Glarus

in errhe Hint

Goldern

Erstfeld

Gr. Spannort

Alvier 2343

ran La B

Engelberg

Jochpass Titlis 2207 3238

Murg

Hausstock

Klausenpass 1948

LIECHTENSTEIN

Walenstedt

W a l e n s e e

Linthal

Urnerboden

Altdorf

Reuss

Sachseln

Flüelen 2515

Wolfenschiessen

Vaduz

Buchs

Quinten

a

Urner See Kaiserstock

Dallenwil

Ächerli 1458

i-

ne

Rütli

O

Stans

gern

n

-s t ä t t e r S e e

Buochs

2129

chstad

ÖSTERREICH

von Landeck

Pilatus

Werdenberg

1950

Oberiberg Richisau Drusberg Bächistock Ibergeregg 2282 Pragelpass 1406 2914 Brunnen 1550 Luchsingen Mu Muotathal ot

Vitznau

Wasserauen

Speer

Klöntaler Klöntal See

Schwyz

Weggis

Vi er w a l d -

Horw

Rapperswil

Küssnacht 1580 Goldau Steinen a. R.

Ebikon

Littau

e

Ägerisee

Gais Oberriet

Schwägalp Ebnat-Kappel Thur Säntis 2503 Gams Kaltbrunn Nesslau Wildhaus

Siebnen Willerzell Einsiedeln Niederurnen VorderEuthal RothenNäfels thal thurm Wägitaler Sihlsee See Sattel Unteriberg

Wildspitz

Appenzell

Aa

von Arlberg, Landeck

Re

Ufenau

ch

Urnäsch

Unterägeri

Höfen

Root

Murg

s

Meierskappel

s us

e

Dornbirn

Altstätten

Hemberg

Wald

Bregenz

Altenrhein

St. Margareten Au

Teufen

St. Peterzell

Pfäffikon

Zug ee Zuger S

Sempach

en

Z ü

Cham

Rotkreuz

ZERN

e

Wädenswil

Herisau

Lindau

e

Rorschach

Gossau

Nec ker

Gähwil

Mosnang

Rüti

i c Meilen Horgen h

Baar

Uzwil

Wetzikon Gibswil Wattwil

r

Hausen a. A.

Baldegger See

oster

Greifensee

Küsnacht

Sihlwald

Saland

e

Arbon

Wittenbach

L a g

t

Muri

Amriswil Frasnacht

ST. GALLEN

Sirnach

Auslikon

Maur

Adliswil

Ottenbach

Altwis

n

Effretikon Dübendorf

s

Bernhardzell

Ziggen

ZÜRICH Uster Pfaffikon

Schlieren

Bremgarten Re uss

Fahrwangen Hallwiler See

Turbenthal

Kyburg

t

Wil

n

Rhein

t Gla

enzburg

WINTERTHUR

Kloten

ma

Dietikon

Thur

e

Rhe in

Bülach

Wettingen

Wohlen

Frauenfeld

Zihlschlacht

Niederweningen

Lim

Gütighausen Adlikon

Flaach

Kaiserstuhl

Baden

Hüttwilen

Uesslingen

Andelfingen

Friedrichshafen

o

d Scherzingen Güttingen Uttwil Weinfelden Romanshorn

go

Zurzach

Kreuzlingen

Mammern

DEUTSCHLAND

von München

Ratz

Eglisau

B

Steckborn

Eschenz

Stein a. Rh.

Unterschlatt

Meersburg

Untersee

Rheinfall

-Tiengen

er

Mainau

KONSTANZ

Langwiesen

Ravensburg

Überlingen ee

Schaffhausen

ng

S

Zeller See

Neuhausen a.Rhf.

z

li

l io

Singen

er

Og

Üb

Radolfzell

Hoofdstraat Wichtige Strasse • Route importante • Main road


Landquart,

Camping Neue Ganda

★★★

De poort naar het Bündnerland…

R

ust en ontspanning in de volle natuur. De onmiddellijke nabijhheid van de bergen maakt van deze camping een ideaal beginpunt voor alle activiteiten, zowel in de winter als in de zomer. Wandelaars en fietsers kunnen direct vanuit deze camping de bergen in of naar het grote Rijndal gaan. In de winter zijn er op slechts enkele kilometers afstand van de camping skipisten,

12

zoals de Grüsch-Danusa of Klosters. In de winter is er ook een gratis bus die van de camping rechtstreeks naar het station voor de bergtrein van Grüsch rijdt (maar alleen gedurend de plaatselijke vakantie tijden en ZA+ZO). In de gezellige verblijfsruimte van de camping, met frisdrank en een koffiemachine, is ook een Internetcorner en over het gehele terrein is WLAN beschikbaar. Vlakbij de camping, even over een houten bruggetje, bevinden zich een winkel en een restaurant. Vanaf het terras van de verblijfsruimte kunnen ouders in alle rust hun kinderen bij het dollen in de speeltuin volgen, het schaken, tafeltennissen of op de trampo-

line springen.


«Neue Ganda» Ganda 21 CH-7302 Landquart Tel. +41 (0)81 322 39 55 Fax +41 (0)81 322 68 64 camping.landquart@tcs.ch www.campingtcs.ch Malans

quart

Land

Landquart

Landquart in

H

et beroemde Zwitsers, literaire kind ‘Heidi’ in 1880 ontstaan is met ongelooflijke kracht een symbool geworden. In het Johanna Spyris Heidihuis, in het Heididorp boven Maienfeld, kunnen bezoekers vanuit de hele wereld zich in het Heidiverhaal verplaatsen. Het motto is “Heidi gisteren – vandaag – morgen” en de herleving van het Heididorp is niet alleen voor kinderen een geweldig avontuur, het zal ook de volwassen Heidifans fascineren. Bad Ragaz in het Rijngebied van St. Gallen en aan de voet van de berg Pizol heeft een lange traditie als bronnenoord en is tegenwoordig een wellness-resort met uitstekende hotels en golf banen. In het diepe en mystieke Taminarawijn, naast Pfäfers, borrelt ondergronds het 37°C warme en helende water op uit de berg. Dichtbij Landquart ligt Chur. Rondom de hoofdstad van Graubünden is de nieuwe recreatieregio van Zwitserland verrezen. Deze verspreidt zich van het Rijngebied en Grüsch-Danusa in het Vorderprättigau tot aan de Domleschg en het Viamala rawijn, naast Thusis. De sfeer in Graubünden is zeer gezellig. De prijzen zijn gunstig in onze eigen zes wintersportregio’s: Chur-Brambrüesch,

TCS Camping

Rhe

Landquart en omgeving

Igis

Valzeina

0

1km

A13, uitrit Landquart, richting Davos. 400 m na de grote brug de wegwijzer volgen naar de campingplaats (rechts afslaan). GPS 46º58'14''N, 9˚35'37''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, baby ruimte, wasmachines, voor gasten met lichamelijke beperkingen zijn er aangepaste faciliteiten, stortplaats chemisch toiletten van campers, kook mogelijkheid, verblijfsruimte met frisdrank en koffiemachine, internet corner, WLAN, winkel en restaurant naast de camping. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin met waterpretattracties, tafeltennis, trampoline, schaken, verwarmde skiruimte, gratis skibus gedurende plaatselijke vakantietijden en weekeinde in de winter in het skigebied Grüsch-Danusa. Gasten kaart: Verschillende kortingen in het Prättigau gebied (van Landquart tot Davos). Barbecue avonden, glühwein op oudejaarsavond. In de buurt: thermale baden, tennis, paardrijden, paragliding, kano, skaten, wandelen, mountainbiken, Bernina Express, Glacier Express, buitenzwembad in Grüsch. Familievriendelijk skigebied in Grüsch-Danusa (5 min.)

Feldis, Grüsch-Danusa, Obermutten, Sarn-Heinzenberg en Tschappina. Zelfs de jump arena, de verlichte sleebaan, de schaatsbaan en de langlauf baan: zekere sneeuw en een volledig aanbod wachten op u.

13


Disentis,

Camping Fontanivas

★★★

“Cordial beinvegni”, “Hartelijk welkom”

V

14


Disentis en omgeving H et Vorderrijngebied geldt, naast enkele andere rivierbron-

nen, als de officieële Rijnbron. Vanaf hoog in de Surselva stroomt de Rijn langs het Tomameer of Lai da Tuma aan de voet van de Piz Badus berg, niet ver van Disentis/Sedrun. Hier staat op een bord vermeld dat de Rijn van daaruit precies 1324 kilometer stroomt tot zijn uitmonden in de Noordzee. Aan de bron van de Rijn ligt de vakantieplaats Sedrun. Hooggelegen en zonnige terrassen in de scherpe Alpenlucht nodigen uit om daar een poosje te komen recreëren. In de Aquawellness Oase Bogn Sedrun is heerlijke verfrissing te vinden. De unieke natuur, de cultuur en landschappen op de Oberalppass laten onvergetelijke indrukken achter. Lager ligt het kloosterdorp Disentis. In de Rijn bij Disentis zijn al verschillende keren goudklompjes gevonden. Het net van wandelwegen in de regio van Disentis Sedrun is 350 km lang. Men kan daarop de cultuur en de natuur rond de bron van de Rijn ontdekken. Ook zijn er de bouwwerken waar de Benedictijner monniken trots op zijn. Hierin is religieuze mystiek te beleven temidden van het westerse consumentisme. Overal zijn hiervan tekenen te vinden. In de bouwwerken, musea, langs de paden en wegen

TCS Camping

«Fontanivas» Via Fontanivas 9 CH-7180 Disentis Tel. +41 (0)81 947 44 22 Fax +41 (0)81 947 44 31 camping.disentis@tcs.ch www.campingtcs.ch Luzern/Zürich

Glarus

Altdorf

Altdorf

1948

CH-Nord

Urnerboden

Chur

Klausenpass

A2

Ilanz/Glion Rothenbrunnen A13

Disentis/ Mustér

Wassen Wassen Göschenen

Trun

Sedrun Curaglia

Oberalppass 2044

Vrin Vals

Sogn Gions

Pso.del S. Gottardo 2108

Pso del Lucomagno/ 1914 Lukmanierpass

Airolo

Olivone Quinto

12 km

Thusis

Via Mala

Donath

Andermatt

A2 A2

Thusis-N.

Thusis

Göschenen

0

Domat/Ems

Reichenau Bonaduz

Silenen Amsteg

Airolo

CH-Süd

Flims

Erstfeld

Sufers Sufers

Zillis Andeer Avers

Medels Hinterrhein San Bernadino-Pass

Quinto

Splügen Nufenen

Passo del S. Bernardino 2065

2113

Pso d. Spluga/ Splügenpass

S. Bernardino

Faido

Bellinzona

San Bernadino

Biasca

Roveredo/Bellinzona

A2, vanuit Basel/Luzern tot de afrit Göschenen, hierna volg richting Andermatt-OberalppassDisentis. A3 vanuit Zürich of A13 vanuit St. Gallen, afrit Reichenau nemen en dan volg richting Flims-Disentis. In Disentis richting de Lukmanierpass en naar 2,5 km weer links afslaan naar de camping. A2 vanuit Italië/Lugano, afrit Biasca. Richting Lukmanierpass. 2,5 km voor Disentis rechts afslaan naar de camping. GPS 46˚41'48''N, 8˚51'11''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardrooger, babyruimte, wasmaschines, voor gasten met lichamelijke beperkingen zijn er aangepaste toiletten, stortplaats chemisch toiletten van campers, kiosk, restaurant, tentbungalows en huurcaravans, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, meer en strand, water speeltuin, goud zoeken, tafeltennis. Vanaf half juni gratis bus naar Disentis.

in de historische regio van het Gotthard Oberalp. Hoger in de Surselva (Oberland) spreekt en leeft men nog volgens oude tradities. Disentis Sedrun aan de oorsprong van de Rijn is gemoderniseerd maar toch in zijn eigen traditie en cultuur geworteld gebleven. Disentis Sedrun is gezellig, authentiek en ver weg van de drukte. De berg treintjes van Disentis Sedrun brengen u zomers en ’s winters gemakkelijk de hoogte in. Om daar te wandelen, aan paragliding te doen, te mountainbiken of om in een van de bergrestaurants van het geweldige panorama te genieten.

In de buurt: indoor zwembad, tennis, golf, minigolf, paardrijden, vissen, paragliding, klimmen, berg beklimmen, klimpark, wandelingen met en zonder gids, Lama-trekking, downhill met trottinet of mountainbike.

15


Lenzerheide,

Camping Gravas

★★

In het bos bij een schitterend beekje…

D

eze camping, centraal gelegen en op maar een paar minuten lopen van een rivier, is in de zomer een prachtig plekje om te ontspannen en te wandelen. Het nabije Heidmeer en de Parpan Rothorn zijn maar twee voorbeelden van plekken om in de volle natuur te genieten. In de winter verandert deze camping en directe omgeving zich in een skiparadijs. De skilift ligt

16

pal voor de deur van uw caravan. Met de skis al aan kunt u zo in de lift stappen. Ook voor beoefenaars van langlauf zijn er allerlei pisten. Er is een gezellige verblijfsruimte om te lezen, spelen, TV kijken of op internet te surfen . Men kan ook van de WLAN aansluiting gebruik maken om met eigen laptop vanuit de caravan op internet te gaan. In het dorp vindt men een groot aantal winkels en typische restaurants. Het Lido aan het Heidmeer in Lenzerheide-Valbella is een drukbezochte plaats door gezinnen. Het piratenschip is speciaal voor kinderen een

heel spannende gelegenheid. Daarnaast is er nog de gelegenheid om te klimmen bij de miniLenzerhorn of om het meertje over te steken met veel behendigheid en evenwichtkunst.


Lenzerheide en Heid meer E

ens alleen een pas. Tussen Chur en Tiefencastel ligt op 1500 m hoogte de vakantieregio Lenzerheide. Deze is allang een geliefd winter- en zomerkuuroord voor families en sportbeoejenaars. In de zomer fonkelt het Heidmeer als een diamant midden in het Lenzerheide gebied. De hoge bergtoppen erom heen hebben een magische aantrekkingskracht en de diep groene, heerlijk ruikende Alpenweiden maken het ontspannen als vanzelfsprekend. Is er iets mooier dan een droomwandeling of een pittige mountainbiketour of de blote voeten in het koude water van het Heidmeer te laten bungelen? Van de laatste zonnestralen te genieten, de prikkelende berglucht in te ademen en met genot en een brede glimlach terug denken aan deze belevingen? Voor mountainbikers of fietsers is er ongeveer 250 km aan trajecten. Voor iedereen een geschikte route uit te kiezen met GPS gegevens erbij. De ultime bikeroute gaat van Lenzerheide door Arosa naar Davos. “Dolce far sport”, het sportprogram voor de zomer, is gratis verkrijgbaar en biedt wel 20 verschillende sporten om fit te blijven.

TCS Camping «Gravas»

CH-7078 Lenzerheide Tel. +41 (0)81 384 23 35 Fax +41 (0)81 356 32 06 camping.lenzerheide@tcs.ch www.campingtcs.ch Parpaner Rothorn 2861

Igl Lai Heidsee

Lenzerheide Lain

0

1 km

A13, afrit Chur Zuid, richting Lenzerheide naar de “Spar” Puracenter winkel rechts afslaan, wegwijzing in het dorp volgen. GPS 46˚43'21''N, 9˚33'18''E Voorziening Haardrooger, wasmachines, droogtrommels, stortplaats chemisch toiletten van campers, skiruimte, verblijfsruimte, internet corner, WLAN, in de zomer kleine speeltuin en tafeltennis. Recreatie en sport

Op de campingplaats: direct naar skilift en langlauf banen, bike en wandelparadijs. In de buurt: indoor zwembad, meer met grasveld, zeilen, bootverhuur, tennis, minigolf, vissen, schaatsbaan, sleebaan, wandelen, golf.

Geniet van de glinsterende winterdagen in Lenzerheide. Het ingesneeuwde landschap met de witte bossen en bevroren meertjes is prachtig. Heerlijk om daar te wandelen, te langlaufen, te sleeën of gewoon rond te hangen. Het is een sneeuwparadijs met een warm verwennende zon en 155 km. perfect onderhouden skipistes. In de kortste tijd brengen 40 moderne sport-lift-installaties naar verschillende skipistes.

17


St. Moritz,

Camping Olympiaschanze

★★★

Natuur paradijs en avontuur…

H

ier ontmoeten elkaar campingvrienden uit de hele wereld in een omgeving van pure natuur, dichtbij het levendige dorpscentrum. Op 1800 m hoogte gelegen is deze camping een vakantie-, wandel- en mountainbikeparadijs. De caravan, camper of tent kan op de grote weide staan schitterend omgeven door de geweldige bergen. Onderaan de grote weide,

18

tegenover de receptie en buvette met gezellig terras, ligt een tweede weide speciaal bestemd voor kleine tenten. In het midden van een klein bos krijgen de kampeerders met hun tentjes het gevoel van natuur en vrijheid. Het Holzfassterras met zijn heerlijke eten, drinken of Fondue is een plaats van samenkomst voor kampeerders, wandelaars en dorpsbewoners. Naast de toiletten en douches staat een grote tent met kookgelegenheid. Ook ligt daar en een kleine speeltuin. St. Moritz is gemakkelijk te berei-

ken met de auto, de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Ook zijn er nieuwe elektrische fietsen, de “Flyer”, te huur. In het hoogseizoen kunnen kinderen genieten van het animatieprogram en ouders van een brede waaier van recreatieaanbiedingen in de regio.


Top of the World I

n de vroege morgen weerspiegelen de bergen in het kristalheldere meer, de eerste zonnestralen glinsteren en een zacht windje doet het water van het meer golven. Het merenlandschap in het Oberengadin is fascinerend. Tijdens de wandelingen, het klimmen het mountainbiken is het mogelijk op verschillende hoogtes de bergmeertjes te bewonderen. Men kan zich totaal ontspannen bij het vissen, of, als men een stoot adrenaline zoekt, waarom dan niet hoog kijten, surfen of zeilen? En dan dat verfrissende gevoel bij het zwemmen in een bergmeertje in de volle natuur! Bijkomen van lichaam en geest met sporten in een beeldschoon landschap en zuivere lucht. St. Moritz ligt in het zuiden van de Alpen in Zwitserland op 1800 m hoogte. De vakantieregio Engadin is door het bijzonder harmonieuze merenlandschap de “Feestzaal van de Alpen” en bekend in de hele wereld. Hier zijn gemiddeld een zeer hoog aantal dagen met zon, de minerale bronnen en het heerlijke klimaat. “De langzaamste sneltrein ter wereld” ver-

TCS Camping

«Olympiaschanze» Olympiaschanze CH-7500 St. Moritz Tel. +41 (0)81 833 40 90 Fax +41 (0)81 834 40 96 camping.stmoritz@tcs.ch www.campingtcs.ch

Een kilometer naar St. Moritz richting Maloja en Julierpas, links afslaan en over een beek rijden. Busstop “Campingplatz”. GPS 46˚28'42''N, 9˚49'30''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardroger, babyruimte met badkuip, wasmachines, droogtrommels, stortplaats chemisch toiletten van campers, verblijfstent met kookmogelijkheid, kiosk, snackbar, kant en klare caravans te huur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: gedurend het hoogseizoen 2x per week een animatieprogram voor de jongste gasten, speeltuin, fietsverhuur, tafeltennis, schaken, tafelvoetbal, boccia.

bindt St. Moritz met het 270 km verder gelegen Zermatt. Het maakt niet uit in welk seizoen men die reis makt. Het is een grote panoramische treinreis van de Rijn tot de Rhône met urenlang hoogtepunten: wilde ravijnen, negentig meter hoge bruggen, een gletsjer naast de spoorbaan. Deze reis gaat over 291 bruggen, door 91 tunnels en over de 2033 meter hoge Oberalppas. De ‘Glacier Express’ rijdt dagelijks. Engadin – een van de mooiste vakantie plaatsen in Zwitserland. Laat u zich betoveren! Wij verheugen ons op u!

In de buurt: bergmeer, indoor zwembad, tennis, squash, golf, minigolf, vissen, paardrijden, nordic-walking, inline-skating, kleiduivenschieten, avontuur sporten, windsurf, dagelijks vrijgekozen oefeningsconcerten.

19


Samedan,

Camping Punt Muragl

★★★

Ski en wandelparadijs…

Samedan ligt in hartje Oberenga-

din en is betoverend door de mooie natuur, zuivere lucht en een ideaal klimaat. De camping ‘Punt Muragl’ is een ontspanningsoase voor vakantiegangers die zoeken naar rust en een ruime keuze aan uitstapjes maar die ook kunnen genieten van gezellige avonden rond een barbecue. Deze camping ligt op een gedeeltelijk schaduwrijk

20

terrein aan de oever van de Flazbach beek. Gedurende het verblijf worden toernooien of Risottoavonden georganiseerd. Ook huurcaravans zijn beschikbaar. In de winter is de skilift bovenin het dorp ideaal voor beginners en een zeer fraaie sleebaan zal de harten van kinderen zeker sneller doen kloppen. Het mooie landschap, de fauna en flora kan te voet, te paard of op de fiets worden verkend, ontdekt en bewonderd. Bergwandelaars kunnen zich eventueel laten begeleiden door professionele berggidsen. De Engadinbus rijdt naar de skipistes in de omgeving en lang-

laufers kunnen vanaf de camping aan hun tochten beginnen. In het dorpscentrum van Samedan staat een patriciërshuis uit de 16. Eeuw met een museum en een bibliotheek.


Samedan en bergwereld Samedan ligt op 1720 m en is het centrum van het zich over 42 km uitstrekkende landschap van Oberengadin. Hier staan nog heel veel originele en typische huizen met de mooie sgraffitti. Als men er door de steegjes wandelt, ziet men overal kenmerken van de retro-romaanse taal en cultuur. De Romaanse dorpscultuur is in Samedan nog sterk te voelen. De “Chesa Planta” is een museum over het wonen daar en heeft een retro-romaanse bibliotheek en een archief van die cultuur. In de winter is Samedan een ideale plek om te skiën en snowboarden. Langlaufen en skiwandelen is er ook mogelijk. In de zomer behoort Samedan tot een van de meest geliefde bronoorden van het Oberengadin. Talrijk zijn ook andere ontspanningsmogelijkheden, zoals dagtochten maken, de nabijheid van het Nationaal Natuurreservaat, door gidsen begeleid bewonderen van wilde dieren, de oudste en hoogste 18 holes golfbaan in Europa, het Mekka voor de zweefvliegers, het zeer interessante natuurpad, de eerste Klimaatsweg in Europa op de Muottas Muragl en zo is er nog veel meer te beleven. Als het oudste bergtreintje van Engadin het einde van de rit heeft bereikt, is men op een van de mooiste plekken in het

TCS Camping

«Punt Muragl» Via da Puntraschigna 56 CH-7503 Samedan Tel. +41 (0)81 842 81 97 Fax +41 (0)81 842 81 97 camping.samedan@tcs.ch www.campingtcs.ch

Vanaf de rotonde in het zuiden van de plaats richting Pontresina (ca. 2 km), bij de volgende rotonde nog ca. 50 m de wegwijzers volgen. GPS 46˚30'36''N, 9˚52'46''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachines, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, winkel, snackbar, caravanverhuur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, verblijfsruimte, TV ruimte, tafeltennis, boccia. In de buurt: mountainbikeverhuur, waterpretpark, tennis, minigolf, squasch, paardrijden, vissen, klimmen, langlaufen, skiën, curling, golf, schaatsbaan, winter- en zomer wandelingen, talrijke evenementen (skimarathon van Engadin, paardenrennen, polo, jazzconcerten), Touw-en pretpark in Pontresina, Spa in Samedan.

Engadin. In de zomer een wandelparadijs door het prachtige landschap, in de winter is het Filosoofpad te ontdekken boven op de Muottas Muragl. De 4,2 km lange sleebaan belooft een pijlsnelle afdaling. ’s Avonds kan men in het elegant-rustieke restaurant op 2456 m hoogte volop genieten van de meest heerlijke gerechten.

21


Scuol,

Camping Gurlaina

★★★★

Natuurparadijs en avontuur…

O

f het een skivakantie is of gewoon een mooie, weldadige vakantie, in Scuol gaan alle wensen in vervulling. De camping ligt op een ideale plek. Het is een grote bergweide die aan een kant in de schaduw van de bergen ligt, omgeven is door bossen en dichtbij het wellnesscenter en het waterpark “Engadin Bad scuol” gelegen is. Ook het treinstation is vlakbij.

22

De camping heeft een groot aantal staanplaatsen voor campers. Er is een tennisbaan en speeltuin en ook een winkel en snackbar. In de winter zijn er ritten met paard en slee. Ook rijdt er dan een gratis skibus die op een stopteken halt houdt. In de zomer en in de winter kan men aan talrijke activiteiten deelnemen, zowel sportieve, culturele als culinaire. Volop te genieten valt van: mountainbiken op verschillende hoogten, door dorpjes van het lagere Engadingebied wandelen of in het Zwitserse Nationaal Natuurreservaat. Rafting op de rivierenkan ook en skiën, minigolf spelen, paddelen

met een rubberboot, paardrijden, vissen en nog veel meer. Het historische gedeelte van het dorp Scuol met zijn goed onderhouden oude huizen is een wandeling erheen meer dan waard. De omgeving is eveneens rijk aan afwissellende, recreatieve mogelijkheden.


Scuol en omgeving De zonnige regio van Scuol ligt tussen de Silvaretta berg-

«Gurlaina» CH-7550 Scuol Tel. +41 (0)81 864 15 01 Fax +41 (0)81 864 07 60 camping.scuol@tcs.ch www.campingtcs.ch Clozza

Ch a

lzi

na

Scuol

Inn

(En)

Vulpera 0

Cleminga

toppen en de “Dolomiten van Engadin”. Hier zijn culturele waarden en de natuur intact bewaard gebleven. Verschillende wijnproeverijen, goede wijn, goede restaurants, heerlijk eten, en discotheken zorgen voor een gezellige sfeer en goede stemming. Het hoog in de Alpen gelegen skigebied Motta Naluns, boven Scuol, is met de gondelbaan te bereiken. De verder weg liggende hobbelpistes, ravijnen, de gemakkelijker begaanbare lariksbossen of de juist diepe sneeuwpistes kunnen vanaf de gondelbanen worden bereikt met een elftal andere vervoersinstallaties. Ook zijn er crossboard- en airboard pistes die de fans hiervan tot de hoogste verrukking zullen brengen. Het plaatsje Tarasp heeft ook voor de kleintjes een piste, een skischool en een aantal tochten in de aanbieding. Het kasteel van Tarasp is ook de moeite waard om te bezoeken. Het staat op een rots en het uitzicht op de indrukwekkende, omliggende bergketens vanaf daarboven is in één woord fascinerend. In de zomer kunnen de meer sportieve vakantiegangers zich uitlieven in de wilde rafting op de Inn die door het Engadin stroomt. De Inn is in het begin een rustige rivier maar na Giarsun word hij wilder en wilder door zich tussen de rotswanden door verder naar omlaag te storten. Bij het treinstation Scuol, is een fietsverhuur, waar ook mountainbikes en steppen/autopeds gehuurd kunnen worden. Na een

TCS Camping

500 m

Scuol voorbij rijden en dan de wegwijzers volgen. Voor fietsen en voetgangers staan er speciale wegwijzers. GPS 46˚47'28.32''N, 10˚17'53.49''E Voorziening Nieuw toiletten-en douches gebouw, eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachines, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, winkel, snackbar, internet corner, WLAN, kampeer-parkeerplaatsen voor de ingang van de camping. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, tennis en in de winter ritten met paarden sleeën naar S-Charl op aanvraag. Mineraalwater proverij in Scuol!

tocht de hoogte in met de gondelbaan zijn schilderachtige berglandschappen en bergweiden vol bloemen te bewonderen waarna men rustig of razendsnel kan terugkeren in het dal. Met zijn eerste “Romeins-Ierse bad” in Zwitserland is Scuol ook bekend geworden als Welzijns- en geneeskrachtig oord. In het waterpark, het Engadin Bad Scuol, wordt aan urenlange ontspanningsoefeningen gedaan. Om weer ‘bij te trekken’ van de doorgaans dagelijkse spanningen en inspanningen. Zo komen eigen krachtbronnen weer in natuurlijk balans en gaat men als herschapen terug naar huis.

In de buurt: minigolf, paardrijden, vissen, skiën, langlaufen, winter- en zomer wandelpaden, indoor zwembad, stoombad, sauna, solarium, rubberboot varen, het Nationaal Natuurreservaat, indoor schaatsbaan, finnenbaan.

23


Flaach,

Flaach am Rhein

★★★★

Direct aan de Rijnoever…

Deze ontspanningsoase waar

voor de gehele gezin veel plezier te beleven valt ligt pal aan de linker oever van de Rijn is een deel van het natuur centrum “Thurauen” en biet volop de gelegenheid om te kanoën, fietsen, badmintonnen, zwemmen en vissen in de Rijn of tochten te voet door de schitterende natuur. Bijzonder mooi zijn de fietspaden langs de Rijn- en

24

Thuroevers. Op de camping zelf is een groot zwembad met glijbaan en springplank. Voor de jongste gasten is er een speelweide en een plas waarin de kinderen naar hartelust kunnen poedelen. Er is een voetbalveld en men kan er biljartten, tafeltennissen en badmintonnen. Activiteiten voor klein en groot. ‘s Avonds kunnen ze genieten van het nieuwe restaurant “Rübis&Stübis” met terras of een romantisch kampvuur stoken. Beroemd hier zijn de wijnhellingen en de aspergevelden. Een kort ritje maar en men is in Duitsland. In Schaffhausen waar men de grootste waterval van Europa, de “Rheinfall”, kan bewonde-

ren. In Winterthur, dat een eindje verder ligt, zijn musea en het buiten zichtbare cultuurgoed een bezoek waard. Ook Zürich, dat een van de mooiste steden van Europa is, ligt in de buurt.


H

«Flaach am Rhein» Steubisallmend 761 CH-8416 Flaach Tel. +41 (0)52 318 14 13 Fax +41 (0)52 318 26 83 camping.flaach@tcs.ch www.campingtcs.ch Trüllikon

BRD Wil Andelf.-Nord

Rafz Alten

Kleinandelfingen

Thur

Andelfingen Adlikon

Rüdlingen

Flaach

Eglisau

Volken

Humlikon Dorf

A4 Henggart

Buchberg

Berg a.Irchel

Glattfelden

Henggart

Gräslikon

Glattfelden

Teufen

Glatt

Hünikon

Buch a. Irchel

Hettlingen

Tö ss

et dorp Flaach is het centrum van het Flaachtal en ligt tussen de rivieren de Rijn en de Thur en aan de voet van de Mülberg. Hier is het op de rustige Thur of op de wilde Rijn paddelen langs zacht groene bossen glijden en grintstranden, langs beverkolonies en schilderachtige wijnhellingen en langs romantische dorpjes met hun huizen net typische, houten voorgevels. Vroeger stroomde de Thur vrijelijk maar tegenwoordig volgt hij een vaste, nieuw aangelegde rivierbedding. De rivier stoomt aan beide kanten langs grote grintstranden en door een idyllisch landschap. De stroomsnelheid varieert van plaats tot plaats. Op de stranden is het zonnebaden geblazen en zwemmen om zich daarna over te geven aan de worstjes, goudbruin gegrild op kampvuren. Hiermee moet wel worden opgelet in beschermde natuurgebieden die niet mogen worden begaan. Ook de bevers bevalt het leven hier. De bever is zich hier weer thuis gaan voelen, zodat met scherpe ogen gezocht kan worden naar hun sporen. Belangrijke bezigheden van de boeren hier zijn het intensief kweken van wijnstokken, tabak, meloenen en van asperges. Lekkerbekken uit het gehele kantonale gebied en ook uit het oosten van Zwit-

TCS Camping

Rh ein

Flaach en omgeving

0

Bülach-Nord

Freienstein

1 km

Neftenbach

Winterthur-Flaach, bij het restaurant “Ziegelhütte” afslaan en nog ca. 500 m de wegwijzer volgen. GPS 47˚34'43''N, 8˚34'57''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachine, droogtrommel, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: Speeltuin, zwembad met glijbaan en kinderbad evenals een restaurant. De camping is een deel van het natuur centrum “Naturzentrum Thurauen” www.naturzentrumthurauen.ch, sportterrein, barbecueplaats, tafeltennis, tafelvoetbal, boccia toernooi. In de buurt: vissen, indoor zwembad, kano, waterval, asperges, wijnproeverij.

serland komen in het voorjaar naar Flaach om te smullen van de beroemde asperges, vroeg in de morgen geplukt en heerlijk voorbereid. Puur natuur en in Flaach te vinden. Het Au landschap rondom de monding van de Thur in de Rijn is ook heel bijzonder.

25


Langwiesen

bei Schaffhausen, Camping Rheinwiese ★ ★ ★

Aan de oever van de Rijn gelegen…

E

en wijds weidegebied, een rivierstrand en een camping. Dit alles ligt direct aan de oever van de Rijn. Een vakantie in de volle natuur en aan de oever van een grote rivier. Gegarandeerd een hele belevenis. Zwemmen, met de kano paddelen of met de boot over de Rijn varen. Water, het hoofdelement van deze omgeving. Een eenvoudig restaurant waar men kleine

26

hapjes kan bestellen en de kiosk zorgen voor mondvoorraad op de plaats. Vanaf het terras kunnen ouders zorgeloos hun kinderen in de speeltuin of bij het zwemmen in de gaten houden. Op de gehele campingkan men met de WLAN-aansluiting over het internet surfen. Deze rustige camping ligt maar 2,5

km van Schaffhausen vandaan, een stad waar nog veel mooi onderhouden middeleeuwse gebouwen en huizen staan. Schaffhausen met in de binnenstad de Munot versting en Stein am Rhein met het Hohenklingen kasteel zijn sprookjesachtige stadjes. Een uitstapje naar de waterval van de Rijn is een must.


Schaffhausen en Rheinfall

TCS Camping

«Rheinwiese» Hauptstrasse CH-8246 Langwiesen Tel. +41 (0)52 659 33 00 Fax +41 (0)52 659 33 55 camping.schaffhausen@tcs.ch www.campingtcs.ch

H

Schaffhsn.-Nord

.

et kanton Shaffhausen biedt vele bezienswaardigheden. Niet alleen de autovrije binnenstadjes van Schaffhausen en Stein am Rhein vallen op maar ook en vooral het schilderachtige Schaffhausen met zijn 171 erkers en de alleenstaande fonteintjes, waardoor zij behoren tot de meest fraai bewaarde, middeleeuwse steden. Het Blauburgunderland van Schaffhausen is een ontdekkingsreis waard. Het is een ontdekkingstocht. Een naar de wortels van de stad, naar wijnen, naar mensen en naar veel andere attracties ter plaatse. Genieten ook van een van de mooiste vaartochten in Europa. Varen tot Stein am Rhein, daar waar het Bodenmeer weer Rijn wordt. Dan is er de “Rheinfall”, de grootste waterval van Europa. 17’000 jaar geleden ontstond dit verpletterende schouwspel en is dit inmiddels door de hele wereld bezocht. Over een breedte van 150 m storten zich per seconde 700’000 liter water op een rots van 23 m hoogte. Het klimmen op de rotsen behoort tot meest onvergetelijke momenten tijdens boottochten door het Rheinfallbekken. Na de vaartocht door het Rheinfallbekken en de beklimming van de

Büsingen

St.-Niklausen

SCHAFFHAUSEN Schaffhsn.-Süd

BRD Feuerthalen

ein

Rh Flurlingen

Neuhausen a. Rhf.

Langwiesen

A4

Rheinfall

Neuparadies

Uhwiesen Uhwiesen

0

1 km

A4, in Schaffhausen richting Kreuzlingen, 2,5 km in het oosten van Schaffhausen Feuerthalen en Langwiesen is duidelijk bewegwijzerd. GPS 47˚41'13''N, 8˚39'21''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachine, droogtrommel, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, kiosk, snackbar, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, strand, kinderbad. In de buurt: indoor zwembad, paardrijden, vissen, bootverhuur, historisch binnenstad van Schaffhausen, Rheinfall (Rijn waterval), wijnproeverijen. Let op: honden worden niet toegelaten

rotsen waarlangs de waterval met donderend geraas de diepte in stort wordt de boottocht voortgezet. Onderweg is in Rheinau ook de beroemde barokke kloosterkerk en de kloosterkelder met wijnproeverij een plaats om te bezoeken.

27


Solothurn,

Camping Lido Solothurn

★★★★

De Aare rivier beleven…

Dit is een vakantieplaats tussen veld en water op de stadsrand van Solothurn. De camping ligt direct aan de Aare rivier naast een kleine haven met aanlegplaatsen voor boten en met bootverhuur. In het sportcentrum naast de camping is een zwembad, fitness- en tennisbaan. Als de zon schijnt wordt op het gras en strand gezond. In de rivier kan ook worden gezwom-

28

men. Vanaf de camping kan op verschillende manieren de natuur worden ontdekt: op het vaste land met de fiets en te voet, op het water met een boot of kano en in de lucht met paragliding. Op het schaduwrijke terras serveert het restaurantpersoneel dagmenu’s en menu’s à la carte. Om ook de kleintjes te doen genieten is er een kinderbad en een speeltuin. Door de stad Solothurn met zijn betegelde steegjes, historische gebouwen, winkels en cafés kan men fietsen of wandelen. De Weissenstein, ook wel “berg van Solothurn” genoemd, bevindt zich in een natuurreservaat en ligt maar

een paar kilometer van de stad vandaan. Nog meer avonturen zijn te beleven op de Planetenweg of in de dierentuin.


Solothurn en de Aare S

olothurn ligt aan de oever van de rivier Aare. Het is de mooiste stad uit de Barok van Zwitserland. Met zijn talrijke kerken, officiële gebouwen, fonteinen, bruggen en andere bezienswaardigheden uit de Baroktijd leeft het in zijn oorspronkelijke traditie voort en verbindt in Zwitsers land harmonieus de Italiaanse grandezza met de Franse charme. Grote bekendheid in Europa hebben ook de kerken, zoals de Sankt Ursenkathedraal en de kerk van de Jezuïeten. Hier wonen ook de meest invloedrijke families en hier staan het zeer oude Burgerbevolkingsarchief en ook enkele musea. Allerlei bouwstijlen, van barok tot en met klassiek en zelfs een overgebleven deel van een Romeinse muur, zijn hier te zien. De beroemde klokkentoren met tijd- en astronomische wijzerplaat is in het 12e jaar honderd gebouwd en is hiermee het oudste gebouw van de stad. Het gehele jaar door worden er in de stad culturele manifestaties georganiseerd. Het Zwitserse Filmfestival, Karnaval, Markten, Classic open air festival, Jazz festival, Swiss walking event, Alternatieve cultuur en theater, dit zijn maar enkele voorbeelden. Elke woensdag en zaterdag is er een grote markt in de binnenstad. Hier bieden boeren uit de omgeving hun eigen geteelde bloemen, vruchten en groenten te koop aan. Wandelend door de steegjes, langs de oever van de Aare of in de talrijke cafétjes en restaurantjes van

TCS Camping

«Lido Solothurn» Glutzenhofstrasse 5 CH-4500 Solothurn Tel. +41 (0)32 621 89 35 Fax +41 (0)32 621 89 39 camping.solothurn@tcs.ch www.campingtcs.ch

A5, afrit Solothurn-west, richting west stadsgedeelte, na de brug richting CIS links afslaan. Goede wegbewijzering. GPS 47˚11'54''N, 7˚31'25''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardrooger, babyruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, self-service winkel, restaurant met overdekt terras, verblijfsruimte, houten huurbungalows, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, strand, haven met afmeerplaatsen, boot- en fietsverhuur, tafeltennis, boccia, badminton, regematig boottochten, zwembad aangrenzend. In de buurt: Sportcentrum CIS met in- en outdoor tennisbanen, squash, minigolf, fitnesscenter, kano, zweefvliegen, paragliding, touw- en pretpark Balmberg.

de charmante binnenstad is een vriendelijke en ontspannende sfeer te proeven. Een boottocht over de Aare is ideaal om in alle rust al dit mooie goed te bekijken. In het dorp Altreu zijn ooievaarsnesten en meer dan 100 vrij rondvliegende ooievaars te zien. Aan het einde van de boottocht komt men in de tweetalige stad Biel am See aan. 29


Zug,

Camping Zugersee

★★★

Direct aan het meer van Zug gelegen…

Deze camping ligt aan de oever van het meer in Zug op een uitgestrekte weide met hoge loofbomen die op hete dagen zorgen voor aangename schaduw. Het uitzicht op de Binnen Alpen van Zwitserland en de prachtige zonsondergangen zijn hier een ware belevenis. Het meer is geschikt om heerlijk te zwemmen en allerlei watersporten te bedrijven, zoals

30

duiken, surfen en wakeboarden. Volop plezier en en belevenissen zijn hier te vinden. Paragliding, inline skating, squash, ballonvaren, jogging parcours, kajak, zeilen, roeien, minigolf, tafeltennis, beach volley, dit alles kan in de onmiddellijke omgeving. De ondiepe meeroever is voor kleine kinderen heel geschikt en vooral veilig om te badderen. Op het meer van Zug wordt gedanst en ’s avonds worden er sprookjes- of theatervoorstellingen gegeven voor groot en klein. Het grill-restaurant is een ontmoetingsplaats voor culinaire

genieters. De weg langs de oever van het is ideaal voor wandelaars en fietsers. Op nog geen halfuur rijden met de auto liggen Zürich en Luzern. De berg van Zug en de Rigi zijn een pittige uitdaging voor mountainbikers en wandelaars en de prikkelende berglucht werkt ontspannend op iedereen.


middenin de prachtige natuur met betoverende venen en moerassen. Bij het wandelen over de meerpromenade blijft het panorama van de bergen van het Zwitsers binnenland bewondering oproepen: Rigi, Pilatus en Bürgerstock en bij helder weer zelfs de toppen van de Berner Alpen. In de maand juni wordt hier ’s nachts het feest van het meer gevierd met als hoogtepunt een groots vuurwerk. In de fascinerende binnenstad zijn verschillende bouwwerken uit de late Gotiek te herkennen. Een typisch voorbeeld hiervan is de beroemde “Zytturm”, de tijdtoren. Het moderne gedeelte van de stad Zug wordt rijkelijk ingenomen door winkelpassages. Door een kunstzinnige belichting heeft de Amerikaanse kunstenaar James Turrel het treinstation veranderd in een trendobject. Dit mag niet worden gemist. Ook het Kunsthaus, het historisch museum in het kasteel, het Afrikamuseum, het visserijmuseum en het plaatselijk historisch museum zijn zeker een bezoek waard. Zug is ook bekend door zijn “Kirschwasser”, een drank die uit pure vruchten uit de regio wordt gestookt en o.a. wordt gebruikt bij het bereiden van de “Zuger Kirschtorte”, de

«Zugersee» Chamer Fussweg 36 CH-6300 Zug Tel. +41 (0)41 741 84 22 Fax +41 (0)41 741 84 30 camping.zug@tcs.ch www.campingtcs.ch Zürich

Steinhausen Baar Zug

Cham

A4a

Baar Lor ze

De stad Zug ligt op een idyllisch plekje aan het meer en

TCS Camping

A4

Zug en omgeving

Cham

ZUGERSEE 0

ZUG

1 km

Autobaan A4 (Brunnen-Zug-Sihlbrugg) tot afrit Zug-West (A4a). Op de hoofd straat richting Zug. Naar meer of minder 3 km camping wijziging naar het meer. De campingplaats ligt direct aan het meer. GPS 47˚10'39''N, 8˚29'37''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardrooger, wasmachines, droogtrommels, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, winkel, bar, snackbar, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, fietsverhuur, tafeltennis, strand, duiken, surfen, beachvolley. In de buurt: tennisbaan, minigolf, squash, vissen, bootverhuur, inline skating, gratis fietsen in Zug.

kersentaart van Zug. Ook de “Zuger Rötel” is een plaatselijke lekkernij, die op een heel speciale manier wordt gemaakt van vis uit het meer. Stad en omgeving zijn goed te bezichtigen op de fiets. Het huren van fietsen is daar dan ook gratis! Een van de mooiste tochten op de mountainbike gaat van Zug over de Zugerberg aan het Ägeri meer en door het Lorzentobel terug naar Zug. Zug heeft een uitgebreid net van wandelwegen. Wegen en paden lopen langs de oever van het meer of gaan tot op de Zugerberg en door het sprookjesachtige landschap rond Zug. Gezellig zijn de boottochten op het meer en romantisch de zonsondergangen en hoe weldadig de koelte die wandelaars of fietsers op warme zomerdagen plots over zich heen voelen komen bij het bezoeken van het met schaduw gevulde en romantische ravijn “Schlucht der Lorze” met zijn bijzonder mooie grotten, de “Höllgrotten”. Hoe meer bergtochten hoe meer is te genieten van de zuivere berglucht en van de fantastische vergezichten. Dit kan in Zug. 31


Horw,

Camping Steinibachried

★★★★

Natuurreservaat aan het Vierwaldstättersee…

Deze sympathieke camping ligt in de buurt van het natuurreservaat Steinibachried en aan het Vierwaldstättermeer. Op 2 min. lopen ligt een mooi zandstrand aan het meer Lido met uitzicht op de bergen. De toegang tot dit strand is gratis voor de campinggasten. Vlakbij zijn ook een plaats voor beach volley en een renbaan te vinden. Op de camping zelf zijn

32

een speeltuin, tafeltennis, tafelvoetbal en schaakspelen te vinden. Het restaurant en de verblijfsruimte zijn een ideale plek voor gezellig samenzijn met familie en vrienden. De dichtbij gelegene bergen Pilatus en Titlis zijn heerlijke oorden om te wandelen en de kleine weggetjes rondom het meer zijn zeer aantrekkelijk voor fietsers. Regelmatig wordt een rondreis Kriens-Pilatus georganiseerd. Voor deze rondreis krijgen campinggasten korting bij het kopen van het ticket bij de receptie van de camping. In Luzern wachten de bezoekers van deze stad talrijke beziensvaardig-

heden. Zo zijn er de musea, de gletsjertuin en een keur van winkels en winkeltjes in de steegjes. In de oude binnenstad met zijn talloze restaurantjes en cafétjes kan men kennis maken met en genieten van de specialiteiten van deze streek. Voor de nieuwsgierige is er de “Kirschstrasse”, de straat van de Kirsch, die van Luzern door de hele streek met kersenbomen en Kirschwater leidt.


Horw-Luzern en omgeving Op een schiereiland aan het Vierwaldstätter meer ligt het

dorp Horw. Stadleven. Veel wandelingen door deze mooie landschap zijn hier een pré. De beroemde Pilatus kijkt over de buurrstad Luzern heen. In het Pilatusstreek kan men 900 plantentypes en ontdekken evenals een grote hoeveelheid steenbokken. Door bloeiende Alpenvelden, over kristalheldere bergmeertjes en fascinerende rotsklippen klimt de steilste tandradbaan ter wereld tot het Pilatus Kulm. Eenmaal bovenop deze bergtop raakt men overdonderd door dit eenmalige panoramische uitzicht op Luzern, op de Alpen en meren van centraal Zwitserland. Ook zijn er rondvaarten, sleebaan, touwpretpark, pick-nick en barbecue, allemaal plaatsjes die wachten om families, wandelaars en fietsers, op avontuur belust, te doen genieten. Op oever aan de overkant van het meer ligt Küssnacht. Waar eens de nationale held Wilhelm Tell zijn tegenstanders overwon, ligt tegenwoordig een vredig centraal Zwitsers vakantieplaatsje. Tegenwoordig is de “Hohle Gasse” een kleurrijke wandelweg, die tot aan het Gessler kasteel loopt. Op de Rigi, “de koningin onder de bergen”, kan men genieten van een uitzicht tot de Vooralpen en op heldere dagen zelfs

TCS Camping

«Steinibachried» Seefeldstrasse CH-6048 Horw Tel. +41 (0)41 340 35 58 Fax +41 (0)41 340 35 56 camping.horw@tcs.ch www.campingtcs.ch L.-Zentrum

me Kl.Em

Littau Luzern-Süd

LUZERN

Kriens

VIERWALDSTÄTTER SEE A2

Horw Horw

Hergiswil

0

1

2 km

A2, afrit Luzern-Horw, bij de rotonde richting Horw zuid gewijzigd. GPS 47˚0'43''N, 8˚18'40''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardrooger, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, winkel, snackbar, buvette, caravanverhuur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, verblijfsruimte, tafeltennis, strand, trampoline.

tot de Jura en de Vogezen. Iets verder weg ligt, in het midden van een romantisch berg- en bosgebied, het natuur en dierenpark Goldau. In meer dan 17 ha. puur natuur kunnen herten, wolven, beren, lynxen en roofvogels van dichtbij bewonderd worden. Luzern is vanuit Horw met de auto in en paar minuten bereikbaar. Deze, aan een groot meer liggende stad heeft een van de oudste houten bruggen van Europa, de Kappelbrücke, en is met zijn autovrije oude binnenstad, de talrijke musea en kerken een prachtig doelwit voor uitjes.

In de buurt: sportpark, beach volley, indoor zwembad, tennisbaan, vissen, minigolf, wandelingen, bergbeklimmen, dag uitjes, Pilatus, Luzern: verkeersmuseum.

33


Buochs-Ennetbürgen,

Camping Sportzentrum

Watersport en hooge bergen…

Deze camping ligt aan het

Vierwaldstättermeer, tussen sportpar en een strandlido. Op een groene weide kan men altijd wel een leuk staplekje vinden en het heldere meer zorgt voor heerlijke verfrissing op warme dagen. Dit is een ideaal vertrekpunt om bergen, meren en de talrijke natuurschatten van het middelland en de Voor Alpen te ontdekken. Op 50 m

34

ligt het openbaar strand en dat gratis is voor campinggasten. Voor klein en groot is hier een kinderbad, speel veld, beach volley en zandstrand te vinden. Afmeerplaatsen voor boten zijn op aanvraag te krijgen. Op de camping is er recreatie voor kinderen, kanoen fietsverhuur, tafeltennis, speeltuin en een verblijfsruimte. Door de fietstochten van verschillende moeilijkheidsgraad kunnen sportieve gasten en ook gezinnen de omgeving verkennen en ontdekken. Ontspanning, bijkomen en goede afwisseling zijn ook te vinden in het nabijliggende sportpark, met wandelen,

skaten, beach volley en tennis spelen, met vissen en op boottochten. In het dorp Buochs treft men echte gastvrijheid aan. In het gezellige restaurant wordt men met plaatselijke en internationale gerechte verwend. Wie zin heeft in stadsleven en cultuur, kan Luzern gemakkelijk met de bus of trein bereiken.


Buochs en omgeving B

uochs ligt op een idyllisch plekje aan de Vierwaldstättersee, ver van verkeer en de grote drukte. Het biedt adembenemende vergezichten op de bergen en is omgeven door schilderachtige dorpjes. In dit plaatsje staan meerdere kapellen en kerken die een bezoek waard zijn. De pastorie, de kerk, de St. Martin, is een laat barok-klassiek bouwerk waarin een van de weinig overgebleven Bossardorgels nog is te zien en te beluisteren. De Gereformeerde kerk is een mooi voorbeeld van moderne architectuur. De naam “Buochs” betekent “nederzetting op een hoogte”. De oorspronkelijke nederzetting bevindt zich inderdaad op een heuvel. Gallisch-Romeinse opgravingen hebben dit overtuigend bewezen. De geboorteplaats van de beroemde schilder Melchior Wyrsch kan over land of over de berg of over een meer worden bereikt. Buochserhorn is geheel met bossen bedekt maar geeft op een open weide een mooi uitzicht op het Vierwaldstättermeer. Op de Buergenstock vindt men nog een ongerepte natuur en prachtige uitzichten op vijf meren en op de uitgestrektheid van het Middelland. Ook de majestueuze Alpentoppen zijn van hieruit goed te zien. De langste kabelbaan van Centraal Zwitserland voert naar het buurdorp Beckenried in het ideale wandel- en mountainbikegebied Klewenalpstockhütte. Daarboven zijn

TCS Camping

«Sportzentrum» CH-6374 Buochs Tel. +41 (0)41 620 34 74 Fax +41 (0)41 620 64 84 camping.buochs@tcs.ch www.campingtcs.ch Ennetbürgen

VIERWALDSTÄTTER SEE

Buochs

A2

0

Buochs

1 km

Autobaan A2 verlaten door afrit nr. 34 te nemen en dan liks afslaan de Beckeriederstrasse in. Volg de Beckenriederstrasse tot het dorpsplein van Buochs. Op het dorpsplein rechts afslaan en de Ennetbürgerstrasse volgen tot de rotonde, 2.de uit. Verder op de Ennebürgerstrasse, ongeveer 645 m – U verlaat Buochs – voor het afslaan naar rechts in de Strandbadstrasse. Naar 101 m noch een keer rechts afslaan; 200 m tot de campingplaats. GPS 46˚58'46''N, 8˚25'5''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardrooger, wasmachines, droogtrommels, stortplaats voor chemisch toiletten van campers, winkel, bar, snackbar, caravanverhuur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, verblijfsruimte, strand, kano, fietsverhuur.

ook een speeltuin, een aai-dierentuin en het “Murmelipark”. Op een speciale wild-tocht in de vroege morgen bestaat grote kans wilde dieren, zoals herten, steenbokken, marmotten en arenden, van dichtbij te zien. Langs de oever rondom het meer kan men heerlijke wandelingen maken. Historische stoom- en salonboten nodigen uit tot het ontdekken van meerlandschappen. Cultuurminnende en ook wie verzot is op winkelen kunnen in Luzern ruimschoots terecht, de stad is te bereiken met een 75 minuten durende boottocht vanuit Beckenried.

In de buurt: sportgelegenheden, haven, strand-lido op 50 m (in de prijs inbegrepen), op aanvraag tennis, beach volley, vissen, boottochten, meerdaagse tochten: stad Luzern op 30 minuten, Rütli, Pilatus, Titlisgletscher; slecht weer program: glasblazen, verkeersmuseum, open air bioscoop in het hoog seizoen.

35


Sempach,

Camping Seeland

★★★★

Idyllisch ligging aan het Sempach meer…

E

en plaats om een heerlijke vakantie aan een mooi meer door te brengen, het geweldige Sempach meer. De goed ingerichte camping is een heel geschikte plek voor vakantie voor het gehele gezin. Ontspannen maar ook zwemmen kan men hier, en naar hartelust zonnebaden op het campingstrandje of op het aangrenzende strand Lido. Op de grote en prachtige camping-

36

weide, met kinderbad en speeltuin, beach-volley veld en trappelboot verhuur geniet groot en klein. Het restaurantterras heeft een schitterende uitzicht op het meer en de unieke zonsondergangen. Het Zwitsers vogelobservatorium ligt ook direct aan het Strand Lido. Men kan daar veel over inheemse vogelsoorten te weten komen. Met het grote aanbod van wandelpaden, fietspaden en -weggetjes en speelen sportgelegenheden is afwissenling in de regio van Sempach dagelijks. Beweging wordt hier met hoofdletters geschreven. Zoveel is hier te vinden aan wandelroutes,

nordic walking, jogging parcours, fietsroutes, elektrisch fietsen, inline skating, roeien, zeilen, surfen, vissen, zwembaden, visplekjes, golf en ga zo maar door. Het middeleeuwse stadje Sempach is met de fiets of te voet gemakkelijk te bereiken. Het gastronomisch aanbod in de geschiedenisrijke en mooie binnenstad belooft onvergetelijke uurtjes.


Sempach meer en omgeving H

et Sempach meer ligt in het midden van Zwitserland en is omgeven door een prachtige natuur. Een miljoen jaar geleden stapelden zich hier het ijs op van de Reussgletsjer. Het meer ontstond door het afsmelten van het gletsjerijs en op de plaats van de hierna ontstane moerassen. De rust, de gezonde lucht en de mooie bossen zijn een balsem voor mensen van tegenwoordig die zoeken naar ontspanning en weer bijkomen. Op de lange en aan afwisselingrijke wandelingen door de alpenweiden, langs het water, over de heuvels of over de Nottwil berg komt men alleen natuurjuwelen tegen. Sempach ligt tegen het meer aan en men kan er heerlijk wandelen over de talrijke paden en paadjes met mooie uitzichten en na een dag vol mooie belevenissen de zonsondergang bewonderen vanaf de oever of uit een roeiboot, zeilboot of tijdens een laatste zwempartij van die dag. Sempach heeft een lange geschiedenis achter zich. Hiervan getuigen de vondsten van paalwoningen uit de neolitische en bronzen tijdperk. Meer bekend is het bloedbad van 1386 dat ontstond door het gevecht tussen de Habsburgers en de jonge Winkelried, waarbij deze laatste zijn leven opofferde voor de overwinning. In Sempach en zijn lange geschiedenis. Men komt er daarom veel historisch gebouwen tegen. Kerken, poorten, torens en de goed bewaarde stadsmuur

TCS Camping

«Seeland» Seelandstrasse CH-6204 Sempach Tel. +41 (0)41 460 14 66 Fax +41 (0)41 460 47 66 camping.sempach@tcs.ch www.campingtcs.ch SE

M P SE AC E HE

Sempach

Eschenbach LU

Rain

R

Sempach

Inwil

Sandplatten A2

Rothenburg

Neuenkirch

Re

s 4

A1

Emmen-Nord

Emmen Hellbühl

us

Ebikon

Emmenbrücke

Emmen-Süd

LUZERN L.-Zentrum

0

2 km

Autobaan A2, Basel-Luzern, afrit sempach, goed bewegwijzerd. GPS 47˚7'31''N, 8˚11'25''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, babyruimte, haardrooger, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, self-service winkel, restaurant, verblijfsruimte, kook gelegenheid, barbecue, hondentoilet en -douche, privé wascabines te huur, volledig uitgeruste tenten, bungalows en bungalows met aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen te huur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, fiets- en E-Bike verhuur, tafeltennis, strand en kinderbad, beachvolley, gezelschap tafelspelletjes te huur (Ravensburger) en boeken. In het hoogseizoen word er een omvangrijk week-program aangeboden.

doen het verleden herleven. In het kasteelmuseum in Beromünster is de eerste boekdrukkerij van Zwitserland een bezoek waard. Ook zijn er veel culturele evenementen te beleven. Feesten en talrijke traditionele feiten worden regelmatig en uitbundig door de plaatselijke bevolking gevierd. Elk jaar worden er sportmanifestaties georganiseerd, zoals de Hellebardenlauf in Sempach en de inline marathon rond het meer. Deze manifestaties worden door het rijke program echte volksfeesten voor binnen- en buitenlandse gasten.

In de buurt: tennis, minigolf, vissen, rafting, golf, vogelobservatorium, jogging parcours.

37


Hinterkappelen,

Camping Bern-Eymatt

★★★★

De Zwitserse hoofdstad Bern…

In een wijd weidelandschap ligt

deze camping op een grote weide direct aan de oever van de meanderende rivier de Aare en tussen het Wohlenmeer en een uitgestrekte bosrand. Deze camping ligt bovendien niet ver van de hoofdstad Bern. De stad is van hieruit met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. Een bushalte ligt niet ver van de ingang van de camping. Voor kampeerders zonder kampeeruitrusting zijn hier bungalows en caravans te huur. Deze camping is een mooi vertrekpunt voor tochten in de bergen, wandelingen en fietstochten door BernerOberland of verder in het Zwitserse binnenland. Ook is er volop gelegenheid voor boottochten, watersporten en skiën. Een dierentuin en een indoor zwembad liggen niet ver van de camping. Op de fietsroute van Bern naar Biel kunnen sport- en natuurliefhebbers deze streek nog uitvoeriger verken38

nen. Het Wohlen meer is met zijn bossen en baaien een zeer gewild ontspanningsoord voor de inwoners van de stad Bern. De oevers zijn voor het grootste gedeelte opgehoogd, zodat er een rijke groei van planten is. Ook ziet men er een grote verscheidenheid aan vogels die hier komen nestelen. Het Niederriedmeer en omgeving is een nationaal beschermd natuurgebied. In een wijde streek bedekt met riet en veen overwinteren elk jaar duizenden watervogels. Het stadje Aarberg en de oude binnenstad van Biel zijn zo bijzonder dat zij op elk bezoeklijstje moeten staan. In Bern West ligt een uiterst modern pretzwembad met een groot winkelcentrum.


Bern en omgeving De Zwitserse hoofdstad Bern ligt op een schiereiland in de

«Bern-Eymatt» Wohlenstrasse 62c CH-3032 Hinterkappelen Tel. +41 (0)31 901 10 07 Fax +41 (0)31 901 25 91 camping.bern@tcs.ch www.campingtcs.ch

Hinterkappelen

A1

Bremgarten

2 km

1

0

Aare

BernWankdf. B.-Neufeld B.-Ostring

Bremgartenwald

BERN

Wohlensee B.-Forsthaus

B.-Bethlehem

A1 A6 n

Bethlehem Muri B.-Brünnen

Bümpliz B.-Bümpliz

Muri

Niederwangen

n

A12

Köniz

re Aa

Aare, dat is gevormd door de Aaregletsjer. Vanuit de stad kan men op heldere dagen een adem benemend uitzicht hebben op de Alpen. Bern ontstond in 1191 en werd na een allesvernietigende brand in 1405 herbouwd. De stad telt een groot aantal cultuur-historische gebouwen. Zo zijn er te bewonderen de beroemde Zeitglockenturm, een klokkentoren, met een bewegend figurenspel en een astronomische kalender, de Dom en de Bundesplatz, het Regeringsplein. De oude Romeinse binnenstad toont een prachtige architectuur, fonteinen met fraaie afbeeldingen. De daken van gebouwen en huizen zijn een mooi voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst in Europa. In de oude binnenstad kan men in de langste en overdekte winkelpassage van Europa heerlijk winkelen, schuifelend langs winkels, bars en café’s in die fraaie, met bogen overkoepelde passage. Op meerdere dagen in de week zijn in het centrum markten. In de zomer kunnen de zwemliefhebbers genieten in de Aare en de meest geoefende onder hen redden het zelfs te zwemmen tot aan het Bundeshaus, de Zetel van de Zwitserse regering. Een grote verzameling werken van de bekende schilder Paul Klee is tentoongesteld in het golvend uitgevoerde Cultuurcentrum dat aan de stadsrand ligt. De Villa van Albert Einstein lokt veel natuurkundigen naar Bern en ook verschil-

TCS Camping

Autobaan A1/A12 richting Morat-Neuchâtel, afrit Bern-Bethlehem, richting Wohlen/Aarberg, wegwijzers volgen. GPS 46˚57'50''N, 7˚23'2''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, babyruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, verblijfsruimte, barbecue plaats, self-service winkel, restaurant met veranda, huurcaravans, bungalows en bungalows met aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen te huur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, zwembad, tafeltennis, badmintonspeelplaats, beachvolley, kunstgrasveld met voetbalveld. In de buurt: indoor zwembad, tennis, vissen (met visvergunning), Bern West op 15 min.: “shopping mijl”, bowling, bioscoop, zwembad met speeltuig.

lende musea en tentoonstellingen staan uitnodigend open voor cultuurminnende. Ook aan muziekuitvoeringen ontbreekt het in Bern niet. Om de belangrijkste te noemen: Het Open air Gurten festival, het Jazz festival en het Buskers Staats festival. Bern heeft directe aansluitingen op het internationale treinnet. Het is bovendien de enige stad in Europa die door alle hoge snelheidstreinen, zoals de TGV, de ICE en de Cisalpino, wordt aangedaan. 39


Gampelen,

Camping Fanel

★★★

Aan het Neuenburgermeer…

Deze wijd uitgestrekte camping

ligt direct aan het Neuenburgermeer midden in de natuur en het natuur en vogelbeschermd gebied “Fanel”. Het vlakke strand wordt over een mooie, houten steiger bereikt en is bijzonder goed voor kinderen geschikt en het grote groene veld ervoor is ideaal om de middagen fijn te doorbrengen. In de speeltuin en kinderbad kunnen de

40

kleintjes dollen. Er is een grote keuze aan watersporten. Tafeltennis, boogschieten en fietsverhuur zijn te vinden op de camping. Het restaurant met zijn mooi uitzicht op het Neuenburgermeer en op het kinderbad en speeltuin nodigt uit om daar te gaan ontspannen. Familievriendelijke fietstochten langs het Zihlkanaal en rond het Bielermeer, een boottocht maken op het Bielermeer zijn maar een paar voorbeelden voor uitstapjes. Wandelaars, fietsers en inline skaters voelen zich hier thuis. De meren, schil-

derachtige dorpjes, wijnbergen, heuvels, bergen en ravijnen zijn hier indrukwekkend. De steden Biel, Bern en Neuenburg zijn met een kort autoritje berijkbaar.


La Neuveville

Täuffelen

-

Dombresson Le Landeron Les HautsGeneveys

Chaumont

Thièlle Valangin

lka

na

l

EL

ER

E SE

Erlach

Gampelen

Marin

Ins

A5

Marin

Neuchâtel Vauseyon

Müntschemier

Maladière N.-Centre Serrières

Auvernier

C LA 0

BI

Cornaux

1180

Malvilliers

h

over 200 soorten vogels en daarbij ook nog wilde zwijnen, marmotten en vossen. De gemeente ligt ingeklemd tussen de 3 meren, tegen de grens met het Franstalige gedeelte van Zwitserland. Behalve van de dorpjes en steden zullen fietsers en skaters genieten van dit weidse gebied van velden en schuren. Ook van tractoren, want voor de rest zijn de niet geasfalteerde weggetjes autovrij. Op de rand van het vroegere moerasgebied ligt Ins. Van hieruit kan men van mooie uitzichten over het Bieler-, Murten- en Neuenburgermeer genieten. Ook een boottocht met een stop op de St. Petersinsel, een eilandje, is de moeite waard. Imposante rotsmuren en brullende watervallen zullen bij een voettocht door het ravijn van de Twannbachschlucht te grote indrukken achterlaten. Cultuur en traditie zijn in de hele omgeving waar te nemen. Met zijn kasteel en de prachtige oude binnenstad biedt Erlach een van de origineelste plaatjes van het oorspronkelijke Zwitserland. Het dieren- en pretpark Seeteufel is voor grote en kleine dierliefhebbers een mooi doel. In het Nordic-Parc in Niederried kan men wolven en

«Fanel» Seestrasse 50 CH-3236 Gampelen Tel. +41 (0)32 313 23 33 Fax +41 (0)32 313 14 07 camping.gampelen@tcs.ch www.campingtcs.ch

Zi

Gampelen koestert zich in het natuurreservaat Fanel met

TCS Camping

S eyon

Gampelen en omgeving

DE

NE

U

 CH

2 km

TE

Kerzers

L Br

oy

e

653

Cudrefin

Salavaux

M

U

RT

Kerzers

Mt.Vully

EN

Sugiez

E S E Murten

A1

Murten

Lausanne

Vanuit Basel/Zürich: Autobaan A5 (Solothurn/ Biel/Yverdon) tot afrit Thielle. Van Thielle, ring T10 richting Coudrefin, afrit Gampelen nemen, dan liks afslaan, verder wegwijzers TCS Camping volgen. Vanuit Bern: afrit Murten, naar ongeveer 12 km op de hoofd straat richting Neuchâtel, afrit Gampelen, rechts afslaan, verder wegwijzers TCS Camping volgen. GPS 47˚0'5''N, 7˚2'23''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardrooger, wasmachine, droogtrommel, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, selfservice winkel, restaurant, caravanverhuur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

poolvossen tegenkomen. In het Papiliorama in Kerzers is een tropisch wonder te beleven. Honderden kleurrijke vlinders bewegen zich vrij in de lucht! In het dierenpark, het Tierpark Biel, lopen lynxen, geiten en herten rond en wachten op uw komst. Op pony’s van det ponyranch in Nods kan men door de bossen en velden rijden. Wie puur natuur, rust en avontuur in één zoekt, zal zich in het Parc Régional du Chasseral helemaal thuis voelen. De Chasseral is de hoogste bergtop van de Zwitsers Jura.

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, tafeltennis, fiets en trappelboot verhuur, verblijfsruimte, boccia, schaaken, strand, boogschieten. In de buurt: tennis, minigolf, squash, paardrijden, vissen, kano.

41


Salavaux,

Camping Salavaux Plage

★★★★

Amusement, strand en waterpret attracties…

Deze grote camping, deels

schaduwrijk, ligt maar 100 m. van de Murtenoever. Het mooie meer met een langzaam afdalend strand, dat hierdoor bijzonder geschikt is voor gezinnen met kinderen, geeft ontspanning en is een mooie plek om te pick-nicken maar ook voor veel watersporten is hier alle gelegenheid. Ook voor fiets of inline skates zijn genoeg weggetjes langs

42

de oever van het meer te ontdekken. De camping biedt een aantal animatieprogramma’s voor plezier en ontspanning ener zijn ook muziekavonden, sporttoernooien, spelen en boogschieten. Boodschappen doen kan men in de winkel en ’s avonds is het terras van het restaurant voor een etentje of een glaasje wijn het ideale plekje. In de

omgeving valt veel te ontdekken. Talrijke historische steden, cultuur en musea in Avenches en in Murten, wijnbergen en natuurpaden. Ook zijn er boottochten op de drie meren. Ieder jaar worden meerderen muziek festivals georganiseerd, die plaats vinden in het authen thiek romeins amfitheater van Avenches.


Salavaux en omgeving Salavaux hoort bij de gemeente van Vully-les-Lacs en ligt pal

aan de meeroever en natuurstranden van het Murtenmeer. Het zachte zand nodigt uit tot luieren. De ideale plaats voor een pick-nick met het gehele gezin of familie. Deze plaats is een paradijs voor fietsers, wandelaars en paardengekken. Een groot aantal weggetjes leiden door bossen, alpenweiden en langs de oever van het meer. Eind april is er een ‘slowup’ rond het Murtenmeer. Over meer dan 32 km worden de straten autovrij gemaakt. De hele dag zijn alle straten en weggen vrij voor fietsers, inliner en wandelaars om de omgeving te ontdekken. Avenches was tot in het Romeinse tijdperk de hoofdstad van Helvetia en bezit nog een rijke schat aan cultuur. De oude binnenstad ligt op een heuvel en in het amfitheater worden elk jaar muziekfestivals georganiseerd. Op de Mont Vully bevond zich 2100 jaar geleden een Keltische nederzetting. Tegenwoordig geniet men van daarboven van een adembenemend uitzicht op het Neuenburger-, Murten- en Bielermeer, op de Jura en op de Alpen. Langs de vele paden en paadjes in de wijnbergen kan de bezoeker verschillende aspecten van de wijncultuur en de gastronomie ontdekken. De drie meren zijn

TCS Camping

«Salavaux Plage» Chemin de la Plage 10 CH-1585 Salavaux Tel. +41 (0)26 677 14 76 Fax +41 (0)26 677 37 44 camping.salavaux@tcs.ch www.campingtcs.ch

A1 afrit Murten, richting Salavaux, wegwijzers volgen. GPS 46˚54'49''N, 7˚02'02''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachines, droogtrommels, babyruimte, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, hondendouche, selfservice winkel, restaurant, caravan verhuur, verblijfsruimte, kook mogelijkheid, barbecue, internet corner, WLAN, koelvak te huur. Recreatie en sport

Op de campingplaats: fietsverhuur, speeltuin, water pretattracties in de arena, tafeltennis, boccia, boogschieten, tafelvoetbal, fiets paradijs.

door kanalen met elkaar verbonden. Zo kan men prachtige rondvaarten maken. Bijzonder mooi is het panorama van de stad Murten vanaf het meer. De goed onderhouden middeleeuwse kleine stad betovert met zijn kasteel, de rondang over de Ring muur, de torens, historische gebouwen, pergola’s en schilderachtige steegjes. Het natuurpark, ASPO, in Cudrefin is ook een bezoek waard. Hier kan men over de ‘leerpaden’ lopend en veel over de natuur te weeten komen.

In de omgeving: tennis, minigolf, paardrijden, vissen, strand, zwembad, wijnbouw-leerpad, skateboardplatform, voetbalveld, beachvolley, indoor karting, bowlingcenter, Papiliorama Kerzers, IENA (Zwitsers paardencentrum), opera en rock festival in de arena van Avenches, Romeins museum.

43


Thun-Gwatt,

Camping Thunersee

★★★★

Watersport wordt hier met grote letters geschreven…

E

en kamertje in een buis als een origineel verblijf! Slapen in een “Swisstube” met meerzicht wat kan men nog meer verlangen. Deze camping ligt in een groene oase, direct aan het Thunmeer. Watersport- en natuurliefhebbers zijn hier helemaal in hun element. Een licht briesje over het meer en het uitzicht op de bergen brengen in een uiterst fijne stemming die

44

vraagt om ontspanning door een heerlijke zwempartij. Het strand ligt vlakbij, het loopt langzaan af in het water en is ook veilig voor kinderen. Honden zijn ook welkom. Ook die grote weide met een speeltuin waar gezinnen van hun middagen genotvol kunnen doorbrengen. Kleine haven met afmeerplaatsen voor bootjes. Vissen kan ook. In het gezellige restaurant met terras is de plaatselijke keuken een proef op de som waard. Op de camping ligt een supermarkt met een uitgebreide keuze voor producten, ook vers

fruit en groenten. Heerlijk om zo even boodschappen te doen. Het kabelspoor met gondels als aan stalen trossen afgemeerde schepen, treinen en bussen vervoeren regelmatig naar de toppen en naar plaatsen in de gehele omgeving. De stad Thun ligt maar op enkele minuten en ook de Alpen zijn verrassend dichtbij.


Thun en omgeving Gwatt ligt aan het Thunmeer, ten zuiden van de gelijkna-

«Thunersee» Gwattstrasse 103 CH-3645 Gwatt-Thun Tel. +41 (0)33 336 40 67 Fax +41 (0)33 336 40 17 camping.gwatt@tcs.ch www.campingtcs.ch Hünibach Thun-Süd

Hilterfingen

THUN

Oberhofen

Dürrenast

Amsoldingen

Gwatt Einigen

THUNER SEE

A6 Verzw.Lattigen

Reutigen

Spiez

Kan der Autobaan Bern-Thun-Interlaken, afrit 17 0 1 A62 km Spiez Thun zuid, richting Gwatt, in het dorp wegwijzer volgen. GPS 46˚43'40''N, 7˚37'39''E Simme

mige stad. “Wat” betekent moeras. Het diepgelegen deel van de plaats was lang geleden moerasland, waarvan tegenwoordig alleen een klein stukje, het “Gwattlischenmoos”, is overgebleven. Hier bevindt zich ook de “Bettlereiche”, de grootste steeleikenboom van het Canton Bern. Deze omgeving is een zeldzame combinatie van meer en bergen. Deze regio wordt dan ook de “Riviera van het Berner Oberland” genoemd om het milde klimaat, het heldere water en de mooie stranden. Watersport is hier een pré. Romantische dorpjes en prachtige kastelen omringen het meer. In Thun wordt de middeleeuwse binnenstad overheerst door een romantische kasteel. De met eeuwige sneeuw gedekten toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau vormen de coulissen van de tiende grote stad van Zwitserland. Hier is ook een rijke keuze aan niveauverschillen van fietspaden. Het kasteel van Schadau, dat in de stijl van de Loire-kastelen werd gebouwd, is een wandeling waard. Hier kan men een rustpauze inlassen in het restaurant of een bezoek brengen aan het gastronomisch museum. Treinstation, busstation en haven liggen dichtbij elkaar. Hierdoor kunnen

TCS Camping

Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardrooger, wasmachine, droogtrommel, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, selfservice winkel, restaurant, Tubes (woonbuizen) te huur, fietsverhuur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, vissen, strand, bootplaatsen. In de buurt: tennis, minigolf, squash, paardrijden, boot verhuur, boot rondvaarten.

de uitstapjes in de omgeving gemakkelijk met verschillende vervoersmiddelen worden ondernomen. Bij voorbeeld in één dagexcursie kan men aandoen: de Jungfraujoch of de nabij gelegen skiplaatsen, het Stockhorn in het Simmental, en het Niederhorn bij de Beatenberg, waar zich de beroemde grotten bevinden. Ook op doorreis naar de nabij liggende skioorden, zoals Gstaad, Adelboden en Lenk, is de Thunregio een halte waard.

45


Interlaken,

Camping Interlaken

★★★

Aan de Aare oever naast de stad…

M

ajestueuze bergen met eeuwige sneeuw tekenen de Eiger, Mönch en Jungfrau. De natuur betovert met de boeiende landschappen, met de zuivere en prikkelende Alpenlucht en met het verfrissende water. Waarom niet ook de toppen van deze natuurwonderen beklimmen? Door het grote sport- en uitgaansaanbod wordt hier elke vakantie onvergetelijk. De camping

46

ligt 300 m van het Brienzmeer en direct aan de oever van de Aare. Te voet bereikt men in 7 minuten het treinstation van Interlaken oost en de steigers waar de boten vertrekken voor rondvaarten op de Brienzen het Thunmeer. Slechts 10 minuten lopen en men is bij het “Bödeli” zwembad en het well-

nesscenter. De camping verhuurt tenten en kamers in het River Lodge, het Backpack hostel met aangenaam binnenhof, verblijfsruimte met kookmogelijkheid.


I

nterlaken ligt in het Berner Oberland, tussen het Thun- en Brienzmeer en aan de voet van de Dreigestirnbergtop Eiger, Mönch en Jungfrau en is een internationale congres- en vakantieplaats. De componist Felix Mendelssohn schreef: “wie het landschap van Interlaken niet heeft gezien, kent Zwitserland niet”. Het werelds en toch dorpse vakantieoord is feeëriek door de grote parken en, gelegen op 570 m hoogte tussen het Thun- en Brienzmeer, met uitzicht op het geweldige Jungfraumassief. De 700 meter lange boulevard, de “Höheweg”, is een schitterende wandelweg door Interlaken. Hier strelen de exclusieve boutiques, horloge- en juweelwinkels en luxe hotels het oog. Vanaf het station Interlaken Oost rijden treinen het Jungfraugebied in richting Grindelwald en Lauterbrunnen, waar aansluitingen zijn op de treintjes naar Mürren en verder of naar de Schithorn waar men op de kleine Scheidegg kan stappen naar de Jungfraujoch. Op het Brienz- en Thunmeern varen naast moderne schepen ook historische stoomschepen waarop men heerlijke rondvaarten kan maken. Interlaken ligt aan de “Goldenpass”, de gouden pas, een panoramisch treintraject dat loopt van Montreux, aan het meer

TCS Camping

«Interlaken» Brienzstrasse 24 CH-3800 Interlaken-Ost Tel. +41 (0)33 822 44 34 Fax +41 (0)33 822 44 56 camping.interlaken@tcs.ch www.campingtcs.ch Harder

Goldswil BRIENZER SEE Interlaken

Bönigen Bönigen

Unterseen Matten Aa re

Interlaken en bergwereld

Wilderswil

A8

THUNER SEE

Verzw. Interlaken

Wilderswil 0

1

2 km

Autobaan A8 Interlaken-Ost, afrit 26 Ringgenberg, hoofd straat Luzern/Brienz/Ringgenberg, naar viaduct links afslaan en wegwijzers Camping TCS Nr. 6 volgen, na 300 m weer links afslaan. GPS 46˚41'33''N, 7˚52'7''E Voorziening

Verblijfsruimte, kookmogelijkheid, bar, kampvuurplaats, wasmachine, droogtrommel, baby ruimte, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen (douche en WC), haardrooger, Roby Dogs, stortplaats voor chemische toiletten van campers, kamers te huur www.riverlodge.ch, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: Flyer-Montain en Citybike verhuur, bike reparatie en schoonmaakstation, kayak verhuur, tafeltennis, bootplaatsen, vissen, geschikt voor honden (Roby Dogs), uitstekenden wandeling mogelijkheden, gratis gebruik van het plaatselijke openbaar vervoer.

van Genève, langs de mooie vakantieplaats Gstaad naar Interlaken om vandaar over de Brünigpas naar Luzern te rijden. Op maar 10 km van Interlaken ligt op een geheel zontoegankelijke helling de Beatenberg-Niederhorn, een eldorado voor paragliders. Voor wandelaars opent zich in deze regio een weids net van weiden met daar doorheen een grote verscheidenheid aan paden. Op de Niederhorn, op 1950 m hoogte, voelen zich steenbokken, gemsen en marmotten thuis.

In de buurt: canyoning, paragliding, rivier rafting, touwpretpark, skydiving, zorbing, gletsjerwandelingen, nordic walking, montainbiketochten, inline skating, biliard, bowling, paardrijden, vissen, zeilen, zwemmen, windsurf, waterski en wake boarding, beachvolley, golf, tennis, minigolf.

47


Bönigen,

Camping Seeblick

★★★★

Aan het Brienzmeer met uitzicht op het bergpanorama…

M

et houtsnijwerken en bloemen versierde houten huizen en zachte turkooise golfjes op het meer is Bönigen een prachtig vakantieoord, ver van de grote stad, het lawaai en de stress. Hier kan men rust, een mild klimaat en frisse Alpenlucht vinden. De camping ligt op een idyllisch plekje aan het Brienzmeer. Men kan er over een snackbar, speeltuin en kinder-

48

bad beschikken en daarom is het ook voor gezinnen bedoeld. Direct naast de camping ligt een van de mooiste Lido’s van de streek met verwarmd zwembad met gratis acqua-fitcursus en zwemles voor kinderen en ook trapperboten die men kan huren. Ook is er een rijk aanbod aan uitjes. Zo zijn er wandelen langs het meer en aan beide kanten langs de rivier de Aare tot het Thunmeer en tot in het dorpscentrum van Interlaken of met paard en wagen langs de Lütschine rivier naar Wilderswil. Wie van avontuur houdt, kan zijn hart ophalen aan rafting op de rivier op een van de meest

spannende raftingplekken van Zwitserland. De Lütschine rivier voert het water wan de gletsjers van de Eiger, Mönch en Jungfrau af naar Interlaken en in het Brienzmeer. In Interlaken kan de hele familie zich in het touwpretpark van boom naar boom laten zwier en. Het grote aanbod aan sport, avontuur en cultuur maalt iedere vakantie tot één grote belevenis!


W

ie de gehele waaier van rivierrafting tot canyoning en van vliegeren tot lekker niksen beleven wil, is hier op de juiste plek. Alles is vanuit Interlaken met trein, bus en schip bereikbaar. In de zomer kan men kiezen uit verschillende wandelingen. In het dal, hoog in de bergen, over gletsjers of bij brullende watervallen, rond heldere bergmeertjes en in de eeuwige sneeuw. Op de Jungfraujoch voelt men zich op de top van de wereld. De uitzichten reiken van hier tot de bergtoppen van de Vogezen in Frankrijk en tot de Schwarzwaldbergen in Duitsland. De langste ijswaterstroom van de Alpen ontstaat hier en komt van de Grosse Aletschgletsjer. De treinreis naar de top van de Jungfraujoch is spectaculair. De tussenstations Eigerwand en Eismeer in de 7 km lange rotstunnel geven schitterende uitzichten op unieke panorama’s en op de gletsjerwereld. Het uitzichtgebouw ”Sphinx”, het ijspaleis, het plateau waar men in de eeuwige sneeuw wandelt, het zijn het hele jaar door geweldige belevenissen. Naast dit grote aanbod kan me aan snow disc en tyrolienne doen en riten met de hondenslee maken. In september is hier de grootste en mooiste bergmarathon ter wereld. De Jungfrau-marathon begint in

TCS Camping

«Seeblick» Campingstrasse 14 CH-3806 Bönigen Tel. +41 (0)33 822 11 43 Fax +41 (0)33 822 11 62 camping.boenigen@tcs.ch www.campingtcs.ch Harder

Goldswil

Interlaken

BRIENZER SEE Interlaken

Bönigen Bönigen

Unterseen Matten Aa re

Bönigen en bergwereld

Wilderswil

THUNER SEE

Verzw. Interlaken

A8

Wilderswil 0

1

2 km

Vanuit Luzern: A8 afrit 27, Bönigen, wegwijzers volgen Vanuit Bern: A8 afrit 26, Interlaken Oost, richting Bönigen en na het binnenkomen in het dorp links en wegwijzers volgen. GPS 46˚41'28''N, 7˚53'37''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardrooger, babyruimte, wasmachine, droogtrommel, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, kiosk, snackbar, caravan verhuur, kampeerplaatsen met waterriool en stroomaansluiting, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, voor kinderen met speelapparatuur aparte verblijfruimte, kinderbad, tafeltennis, verblijfsruimte. In de buurt: zwembad, vissen, waterski, bootverhuur, Jungfrau regio tochten mogelijkheid (ticket verkoop in de receptie van het camping).

Interlaken en gaat tot aan de voet van de beroemde berg. Naast de pistes en wandelpaden is er in Interlaken ook veel cultureel goed te zien. Ook zijn er veel concerten, van klassieke uitvoeringen tot rock festivals. Van alle sportevenementen is de Marathon al genoemd. Hier is van alles te doen om onvergetelijke momenten te beleven en om veel plezier te hebben. Enkele evenementen hebben een jarenlange traditie, zoals de Wilhelm Tell openlucht spelen.

49


Orbe,

Camping Le Signal

★★★

Ontspannen in het groen…

Deze camping in het groen ligt

onder mooie, grote bomen. De ideale vakantieplaats voor een rustig verblijf. Familiale sfeer en ook een plek om heerlijk samen te komen met vrienden bij het minigolf toernooi, boccia spelen of gezellige avonden met animaties. De beroemde erwtensoep van de Chef mag onder welke omstandigheden dan ook niet gemist worden. De

50

ingang tot het naast liggende lido is voor de campinggasten gratis en een tennisbaan ligt in de onmiddellijke nabijheid. Animaties voor kinderen zijn er in juli en augustus. Voor het stillen van de grote en kleine honger kunnen een kleine snackbar en een winkel zorgen. Een bezoek aan de schilderachtige, oude binnenstad zal veel van de geschiedenis van de stad en omgeving bloot leggen. Zo zijn de daar te bewonderen middeleeuwse mozaïeken indrukwekkend en veelzeggend. De geweldig wilde natuur geeft goede ontspanning. Deze is bijzonder geschikt voor lange wandelingen, om

te mountainbiken en tochten te paard te maken. In de kloof van Orbe komt men wilde dieren tegen en ook de forelvissers voelen zich hier op de juiste plaats. In Vallorbe kan een bezoek worden gebracht aan de “Feenhöle”, de grot van de Feeën, aan het plaatselijke Eisenmuseum en aan het Jurapark, waar de bizons, wolven en beren vrijelijk rondlopen. Slechts 10 km van hier vandaan liggen de thermale baden van Yverdon-les-Bains.


Orbe en omgeving Midden in een sprookjesachtig landschap ligt de middel-

eeuwse stad Orbe. Urba, zo heet het eigenlijk, heeft in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan. Na een hoogtepunt gedurend het Romeins tijdperk, werd de stad verwoest bij een Barbareninval. Enkele waardevolle resten zijn toch aan de ravage ontsnapt. De mozaïeken, met verschillende mythologische scènes, zijn de mooiste in het hele noorden van de Alpen. In “Bourg des Clées”, een oude, kleine stad, zijn de brug over de Orberivier en de oude wachttoren intact gebleven. De omgeving biedt alles wat vissers zich wensen: het vissen in de rivier of in de viskwekerijen. Voor wandelaars is de sprookjesachtige sfeer die hier hangt steeds vol verrassingen. Is het niet een klaterende waterval, een imposante stuwdam, een hoog viaduct, dan zijn het, met een beetje geluk, ook wilde dieren, zoals vossen, wilde zwijnen of steenbokken. De “Grottes des Fées”, de feeën grotten, zo worden genoemd de druipsteengrotten van Vallorbe. Eigenaardig gevormde stalagmieten en stalagtieten wachten in die grot op nieuwsgierige bewonderaars. Een van de wandelingen gaat van Vallorbe tot in de bron van de Orberivier, diep in de rotsen verborgen. Daar en gedurende een uur en soms langer kunnen de ogen van de bezoekers het niet geloven, als zij die meest indrukk-

TCS Camping

«Le Signal» Route du Signal 9 CH-1350 Orbe Tel. +41 (0)24 441 38 57 Fax +41 (0)24 441 45 10 camping.orbe@tcs.ch www.campingtcs.ch Orbe

0

2 km

A9

Montcherand

Orbe

L’ O

rb

e

Agiez

A9 afrit Nr.3 Orbe, richting Cossonay, Lausanne, aan het begin van de plaats wegwijzers volgen. GPS 46˚44'10''N, 6˚31'56''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardrooger, wasmachines, droogtrommels, babyruimte, aanpassingen voor gasten met lichaamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, winkel, snackbar, bungalowtenten te huur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, boccia, minigolf, kidsclub in juli en augustus, zwembad naast de camping (gratis). In de buurt: tennis, vissen, thermale baden Yverdon, museum in Orbe, mozaïeken, Vallorbe: grotten, Jurapark, Eisenmuseum.

wekkende schatten uit de natuur zien en, aan het einde van die grottocht, hoe verrassend die grote verzameling van mineralen die hen opwacht in het “Trésor des Fées”, de schatkamer van de feetjes. Halver wegen, tussen Vallorbe en de Vallée de Joux, ligt het Jurapark, een natuurpark waar de dennenbossen en de wijde weiden zich harmonieus verenigen tot een prachtig geheel en waar men stomverbaasd plots een bizonkudde, een wolvenfamilie of een berenpaar ziet verschijnen. 51


Morges,

Camping Le Petit Bois

★★★★

Aan het Meer van Genève dicht bij de wijnbergen…

Deze camping met zijn

familiesfeer ligt idyllisch aan het meer tussen haven, lido en sportcentrum en zelfs maar een paar minuten te voet van de stad en de oude binnenstad. Er zijn diverse soorten onderkomens te huur en er zijn aanlegplaatsen voor boten. Ook zijn er aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen. Er is een keuken en een barbecue-

52

plaats. Ook bevindt zich een kleine supermarkt en een kapper op de camping. Voor campinggasten is het zwemmen in het meer vanaf het lidostrand gratis. Verdere activiteiten zijn: tennis, tafeltennis, boccia, fiets- en trapperbootverhuur, varen en waterski. Een TschuTschu- treintje en andere animaties zijn er voor voor het vermaak van de kinderen. De camping is een heel geschikt vertrekpunt voor talrijke uitstapjes ook naar de nabij gelegen dorpjes. Wandelingen, fietstochten, watersport, wijnproeverijen, vissen, tochten door

de steden, historische bezienswaardigheden, musea, kastelen en veel meer wachten op actieve vakantiegangers. ’s Avonds is kan men heerlijk bijkomen met een glaasje wijn en een heerlijk etentje op het terras van het restaurant. Één vakantie zal niet genoeg blijken om alle mogelijkheden van ontspanning in deze regio te ontdekken en te benutten!


Morges, de bloeiende stad, geniet van de geweldige

plaats aan de rand van het grootste wijngebied aan de oever van het meer van Genève met, heel vaak, ook nog uitzicht op de Mont Blanc. Het ligt maar 49 km van Genève en door het nabij gelegen Internationale Vliegveld is Morges gemakkelijk te bereiken. Ook met de trein, of over de snelweg of, langs het meer, over een nationale weg. Morges was eenst een belangrijk kruispunt voor handelaars. Het kasteel werd voor Louis de Savoie in 1286 gebouwd en de haven is aangelegd in de 17e eeuw. Veel musea vertellen alles over 7 eeuwen geschiedenis. Tentoonstellingen en cultuurevenementen vinden plaats in het hart van de stad en geven deze kleur, stemming en originaliteit. Door de oude binnenstad en over de markten en de meerpromenade zijn heerlijke wandelingen te maken. Een nagemaakte galei, oude stoomboten en lijnschepen beloven een mooie rondvaart op het meer. De regionale trein BAM rijdt door de omgeving tot aan de voet van de Jura en de wijnbergen, vanwaar de mooie natuur verder verkend kan worden te voet of met de fiets. De kleine, nabij gelegen dorpjes zoals Rolle, Aubonne, Vufflens-le-Château, St. Prex, St. Suplice met Romaanse kerken zijn mooie doelwitten voor uit-

TCS Camping

«Le Petit Bois» Promenade du Petit Bois 15 CH-1110 Morges Tel. +41 (0)21 801 12 70 Fax +41 (0)21 803 38 69 camping.morges@tcs.ch www.campingtcs.ch Chigny Morges-est

La M

org

es

Morges Tolochenaz

A1

Morges en omgeving

Morges-ouest

LAC

0

LÉMAN

1 km

A1, afrit 15, Morges-Bière, richting meer, wegwijzers volgen. GPS 46˚30'16''N, 6˚29'20''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, babyruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, selfservice winkel, restaurant, bungalowtenten te huur, afmeer steigers voor privé boten, internet corner, WLAN, kapper, keuken voor camping gasten. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, verblijfsruimte met maxi-TV, schaken, boccia, Tschu-Tschu trein. In de buurt: zwembad, tennis, vissen, sportplaats, duiklessen, boten en trapperbootjes te huur, kasteel van Morges, poppenmuseum, chocolade museum, olympisch museum in Lausanne.

stapjes en een Natuur-Leerpad leidt door 4 gemeenten en vertelt aanschouwelijken levendig over de wereld van de forellen en over de meer dan 100 soorten tulpen, narcissen en hyacinten die in april en mei bloeien op prachtige bloembedden in het “Parc de l’Indépendence”. Rondom het kasteel van Vuillerens staan in diezelfde tijd meer dan 300 Iris- en Hemerocallissoorten in bloei op 200 hectaren en toveren met hun schoonheid Morges en omgeving om tot de bloemrijkste oorden aan het meer van Genève. 53


Genève Vésenaz,

Camping Pointe à la Bise

Ontspanningsoase aan het meer van Genève…

H

ier kan men zich ontspannen aan de meeroever in de schaduw van bomen, met een natuurpark in de nabijheid en op maar 4 km afstand van de internationale stad Genève. Op het grasstrand van het meer in de schaduw is het heerlijk zonnebaden en in het meer kan men naar hartelust zwemmen. Op het vlot in het kinderbad kunnen de kleintjes zich uitleven. Boccia

54

toernooien, tafeltennissen, biljarten en animaties, alles op de camping zorgen voor de hoogste pret voor het gehele gezin. Op maar enkele kilometers van de camping ligt aanhet meer een outdoor 50 m zwembad met grote glijbaan en een zeilclub. Met het openbaar vervoer bereikt men zonder moeite het centrum van de stad, waar de kathedraal, de Saint-Pierre, het gebouw van de Verenigde Naties, het internationaal museum van het Rode Kruis, de fonteinen en de haven voor een boottocht te vinden zijn. Ook de vlooienmarkt, de

muziekfestivals en de open-air bioscoop zorgen voor ontspanning met veel plezier. Ook, hier net over de grens, liggen in het buurland Frankrijk mooie uitsapjes te wachten. De berg ‘Salève’ b.v. en de bekende en heel bijzondere plaatsen Yvoire, Thonon en Evian en alle aan het meer van Genève.


«Pointe à la Bise» Chemin de la Bise CH-1222 Vésenaz Tel. +41 (0)22 752 12 96 Fax +41 (0)22 752 37 67 camping.geneve@tcs.ch www.campingtcs.ch FRANCE

Echangeur du Vengeron

A1

AN

FerneyVoltaire

Gd-Saconnex

PregnyChambésy

A1

LA

C

Aéroport Genève-Cointrin

CollongeBellerive Meinier

LÉM

Genève-Lac

Vésenaz Choulex

Meyrin/Vernier

Cologny

GENÈVE

Vandoeuvres Puplinge

Vernier hô ne

T

ussen de Alpentoppen en de bergen van de Jura, ligt de stad Genève. Hij ligt aan een grote baai waar vanuit de Rhône het Meer van Genève verlaat. In Genève zetelt de UNO en het Rode Kruis. Het symbool van deze kleinste metropool ter wereld is “Jet d’eau”, een 140 m hoge waterfontein. In de stad is het heerlijk wandelen over de meerkades, door de straten en steegjes van de oude binnenstad. De Place du Bourg-de-Four geldt als het oudste plein van de stad. De kades, het meer, de promenades, talrijke parken en elegante winkels eisen alle aandacht van de bezoeker op. Het nachtleven is er vaak multicultureel. Het landschappelijke van de streek waarin Genève ligt is zeer afwisselend. Genève heeft dan ook een aparte ligging: aan het grootste meer van West-Europa, aan de voet van de imposante bergen van de Alpen en wordt doorsneden door twee grote rivieren, de Rhône en de Arve. Ook twee andere rivieren stromen door deze regio, de Laire, wild en romantisch en de Allondon met zijn indrukwekkend biotoop.

TCS Camping

Le R

Genève en omgeving

0

L’A r

ChêneBougeries

ve

1 km

Chêne-Bourg

Op 7 km van Genève, over de meerstraat richting Evian, in Vésenaz links afslaan, wegwijzers volgen. GPS 46˚14'42''N, 6˚11'37''E Voorziening

Nieuw toiletten-en douches gebouw, eenpersoons douchecabines, haardoger, babyruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, verblijfsruimte, selfservice winkel, bar, restaurant, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, tafeltennis, kinderbad, strand, vlot, schaken, fietsverhuur, boccia.

De berg Salève ligt net over de grens in Frankrijk en biedt een uitzicht op het meer, de Jura en op de Alpen van Savoye. De beklimming van de bergpas “Pas d’Echelle” is avontuurlijk en de afdaling in gondels is adembenemend. Op de Rhône oever leven 70 verschillende vogel- en diersoorten. Er is een boottocht tot de dam in de Rhône in Verbois waarop men de hele rivier en het omringende landschap kan bewonderen. Met de trein of met de bus kan men naar de dorpjes, bossen en wijnbergen in de gehele regio.

In de buurt: vissen, bootverhuur, strand “Genève plage” met zwembad en glijbaan, “baby plage” zandstrand, rondvaarten op een boot, met of zonder verzorging, kano, rafting, zeilschool, wandelingen op de “Salève” berg met begeleiding van een gids, open-air bioscoop in juli en augustus.

55


Martigny,

Camping Les Neuvilles

★★★

In het Rhône gebied naabij de stad…

Bij de in het zuiden gelegene

stad Martigny, ligt deze camping in vlak land van weiden. Ideaal om van de vakantie volop te genieten met ontspanning en uitstapjes. Op de camping zijn een snack-bar en een terras te vinden. De speeltuin en de minigolf zijn aanwezig voor het heerlijke ontspannen van de volwassenen. De stad met zijn talrijke winkels en culturele gelegen-

56

heden, zoals tentoonstellingen, is te voet of met de bus bereikbaar. De verblijfsruimte is een gezellige ontmoetingsplaats, war men ook spelletjes kan doen of TV kijken.


Martigny en omgeving M

artigny kijkt op een tweeduizend jaar oude geschiedenis terug. Keltische stammen, de Romeinen en de troepen van Napoleon hebben hun sporen hier duidelijk nagelaten. Tegenwoordig kan men verbaasd staan over een nagebouwd amfitheater maar ook verbaasd door de Romeinse thermen, tempels en woonwijken die men er ziet. Later werd Martigny de vaste woonplaats van de aartsbisschop van Zwitserland en daarom zijn vele historische gedeeltes van de stad, zoals La Bâtiaz en Vieux-Bourg, bezaaid met bezienswaardige kerken en officiële gebouwen. De Stichting Pierre Gianadda (Fondation Pierre Gianadda) is wel het culturele hoogtepunt van de stad en koestert zich in de warmte van een Gallo-Romeins museum, het automobiel museum en twee keer per jaar verschillende tentoonstellingen van wereldbekende kunstenaars. Dit gebouw werd op de resten van een vroegere tempel gebouwd. Midden in de Alpen in het hartje van Europa ligt, op de flanken van de Mont Blanc, het grondgebied van de Sint Bernards honden. Het verhaal van Barry, de legendarische reddingshond, speelde zich hier af. Hier in dit Alpengebied, waar nu de stichtingsheren en hun gasten de traditie van het red-

TCS Camping

«Les Neuvilles» Rue du Levant 68 CH-1920 Martigny Tel. +41 (0)27 722 45 44 Fax +41 (0)27 722 35 44 camping.martigny@tcs.ch www.campingtcs.ch A9

hô Le R

T R

Charrat

ne

Martigny

Martigny Ravoire

Levron Martigny-Expos

Le Bourg

Chemin

Vollèges

La Croix L a D ran c e

Bovernier 0

2 km

Sembrancher

A9 richting Grand Saint-Bernard, afrit Martigny-Expos, wegwijzers volgen. GPS 46˚5'49''N, 7˚4'43''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, babyruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, snackbar, verblijfsruimte met TV, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, minigolf, tafeltennis, boccia. In de buurt: tennis, squash, vissen, zwembad, Fondation Gianadda, Oude binnenstad, Mithraeum, amfitheater, Mont-Blanc Express, stadrondritten met het treintje ‘Le Baladeur’, thermale baden: Saillon (14 km) en Lavey les Bains (17 km), Sint Bernhard museum en hondenfokkerij.

den en van het land in ere houden. De symboolhond van Zwitserland loopt nog steeds door de bergen en maakt wandelaars gelukkig. Met deze traditie biedt het land van de Bernardshonden, zijn beschermde hand aan natuur en aan de prachtige Alpenlandschappen, die toeristen in deze schoonheid en grootsheid willen blijven beleven. Met de trein of met de bus kunnen de meeste plekken bereikt worden. Het Bernardiner Land verheugt zich op uw bezoek!

57


Sion,

Camping Les Iles

★★★★

Hier wordt recreatie en animatie met hoofdletters geschreven…

H

et gehele gezin, liefhebbers van puur natuur, sporters of gastronomische lekkerbekken vinden op deze camping alles waarnaar hun hartjes begeren. Op maar een paar minuten van de stad Sion ligt deze grote deels schaduwrijke camping waardoor men ook van de koelte genieten kan op de talrijke zonnige zomerdagen in deze regio. De zeer goede voorzienin-

58

gen, inclusief een eigen zwembad, garanderen een mooie en afwisselende vakantie. Tot groot plezier van alle gasten zorgt De grote, groene weide, waarop de camping ligt, en het grote, privé deel van het meer zullen de gasten volop plezier bezorgen. Het uitgebreide animatie- en recreatieprogramma, de vele activiteiten, zoals volleybal, tafeltennis, voetbal, badminton en boccia, en de verblijfsruimte met maxi TV beeld, doen hier zeker en tot aller genoegen nog een schepje bovenop. In het kinderbad en in de speeltuin zijn de kleintjes wel-

kom. In het restaurant op de camping kan men smullen van de plaatselijke specialiteiten en op het goed gelegen terras zal een heerlijk glaasje wijn zich goed doen smaken. Wie zonder uitrusting reist, kan een comfortabel, degelijk ingericht chalet of een bungalowtent van alle gemakken voorzien huren. In de winter rijdt een skibus de camping gasten naar de pistes van Nendaz.


Sion en het Wallis S

ion, de zonnige stad, herkent men al van verre door zijn torens en de Tourbillon vesting. Van hieruit heeft men een mooi uitzicht over de gehele stad, de wijnbergen en de omringende bergen. Deze oudste Zwitserse stad met zijn bisschopszetel, werd al in de vierde eeuw gebouwd. In de kerk van Valère wordt op een van de oudste orgels ter wereld gespeeld. In juli en augustus worden hier het orgelfestival gehouden en ook het internationale muziek festival van Sion. In de kleine staatjes van de oude binnenstad hebben zich veel kunstgalerieën gevestigd en zijn musea en historische gebouwen te vinden. In de restaurants wordt natuurlijk de bekende raclette geserveerd maar ook vele andere regionale gerechten. De beroemde wijnen uit Wallis kunnen in de wijnkelders worden geproefd. De gehele omgeving kan men verkennen op de talrijke tochten die van hieruit gemaakt kunnen worden. Natuurminnaars hebben een zeer grote keus aan wandelingen. Op de bergen liggen dorpjes uit lang vervlogen tijden. Paden en paadjes met wegwijzers leiden van de bewoonde wereld naar de totale stilte van de natuur. Het oerwoud van Derborence met zijn imposante pijnbomen en lariksen, het grootste grondwatermeer van Europa en de Grande Dixence, de hoogste stuwdam ter wereld, zijn indrukwekkend en adem

TCS Camping

«Les Iles» Chemin du Camping 6 CH-1951 Sion Tel. +41 (0)27 346 43 47 Fax +41 (0)27 346 68 47 camping.sion@tcs.ch www.campingtcs.ch Erde

0

1 km

Sensine

SION Plan-Conthey

Pont-de-la-Morge Sion-ouest

A9

Conthey

Le

Rh

ôn

e

Les Agettes

Conthey

Aproz

Salins

A9 afrit 25 Vétroz-Conthey, wegwijzers volgen GPS 46˚12'42''N, 7˚18'50''E. Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachines, droogtrommels, babyruimte, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, kookmogelijkheid, selfservice winkel, restaurant, tenten en houten bungalows te huur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, zwembad, kinderbad, eigen meer lido, tafeltennis, schaken, boccia, verblijfsruimte met maxi TV, biljard, volleybal, badminton, voetbal, skibus in de winter. In de buurt: tennis, minigolf, squash, paardrijden, boogschieten, avontuur pretpark, ontdekkingswandelingen in de oude binnenstad, muziek festivals, wijnkelder, skiën.

benemend. De Rhône-weg die loopt over de rivieroever van de gletsjer tot het meer van Genève is 190 km lang en voor ondernemende fietsers bijzondere uitdaging. De skiplaatsen Anzère, Nax, Nendaz, Veysonnaz, Val d’Hérens, Val d’ Anniviers en Crans Montana hebben bijna het hele jaar lang voldoende sneeuwom te skiën. De meer dan 600 km gemarkeerde pistes doen zelfs de meest veeleisende skiërs onvergetelijke momenten beleven. Heerlijk bijkomen en ontspannen kan men in het bronnenoord met thermale baden van Saillon en Ovronnaz. 59


Bellinzona,

Camping Bosco di Molinazzo

★★★

Aan de stadsrand en aan de oever van de Ticino…

A

ls men over de snelweg A2 naar het zuiden rijdt, ligt deze camping met veel schaduw in de onmiddellijke nabijheid van de stad op de Noord-Zuidroute en aan de oever van de rivier Ticino. De camping is een ideale tussenstop voor passanten maar ook een mooie plaats om vanaf torens in de stad en in de bergen op ontdekkingsreis te gaan. Direct op de camping zelf

60

ligt een zwembad en er is ook snackbar met een gezellig terras. Hier kan men naast kleine hapjes ook smakelijk genieten van de typische gerechten uit de regio van Tessin. De campingwinkel heeft het noodzakelijke voor alledaags gebruik en in de buurt zijn talrijke en grotere winkels. Speeltuin en kinderbad wachten op de grote pret van de kleine gasten. Meteen vanaf de camping gaan fiets- en wandelpaden in verschillende richtingen. Een klein zandstrand ligt aan de oever van de Ticino en is, te voet, maar een paar minuten van de camping verwijderd. Er is een bushalte naast de camping. Zo is met het openbaar ver-

voer Bellinzona gemakkelijk te bereiken. Een afwisselend animatie program zorgt in het hoogseizoen voor de plezier van groot en klein.


gedeelte van Zwitserland, aan het begin van de grote Alpenpassen die van het Noorden naar het Zuiden leiden, de Gotthard-, Lukmanier- en de San Bernardinopas. Ligurische en Keltische vondsten in dit gebied duiden op een kolonisatie sinds het Brons- en IJzertijdperk. Gedurende duizenden jaren is de natuurlijke ligging van dit gebied beslissend geweest voor de geschiedenis van de stad Bellinzona. Rome maakte er een bolwerk van tegen de Barbaren. Hier hebben de Franken tegen de Longobarden gevocht. In het jaar 590 kreeg de stad zijn eerste naam “Bilitionem castrum in campis situm Caninis”. Voordat, in 1500, de stad ging toebehoren aan de eerste Heerschappijvoerenden, hebben koningen, keizers, bisschoppen, de stad Como, de Visconti en de hertogen Sforza van Milaan erom gevochten. Dit onderdaanschap duurde tot de Helvetica, waarin, in 1803, het huidige kanton Tessin ontstond. Het stadsbeeld wordt bepaald door de drie middeleeuwse kastelen en een nog overgebleven en goed onderhouden gedeelte van de vestingmuur en bijbehorende torens. Vanaf het jaar 2000 horen de torens, muren en kastelen tot

«Bosco di Molinazzo» CH-6500 Bellinzona Tel. +41 (0)91 829 11 18 Fax +41 (0)91 829 23 55 camping.bellinzona@tcs.ch www.campingtcs.ch

Mo

esa

Bellinzona-Nord

Gorduno

Arbedo

Molinazzo

T R

A2

Carasso

in o

Bellinzona ligt in het centrum van het Italiaans sprekende

TCS Camping

Tic

Bellinzona

BELLINZONA Artore 0

1 km

A2 afrit Bellinzona-nord, richting Bellinzona, wegwijzers volgen. Met de trein: station Bellinzona, met bus tot de camping. GPS 46˚12'44''N, 9˚2'19''E Voorziening Eenpersoons douchecabines, haardroger, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, winkel, snackbar, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, zwembad, tafeltennis. In de buurt: tennis, indoor zwembad, vissen, rivier rafting, jogging parcours, paardrijden, minigolf, squash, strand aan de rivier oever.

het Wereld Cultuur erfgoed van de UNESCO. Hiermee wordt de uniciteit van deze bouwwerken benadrukt. Gastronomisch gezien heeft Bellinzona sinds de middeleeuwen de traditiegetrouw grote chef-koks voortgebracht. Dit is in de huidige restaurants terug te vinden. In de “grotti” worden vooral inheemse gerechte geserveerd, die alleen met producten uit en op de wijze van deze streek worden bereid en nauwelijks ergens anders te genieten zijn.

61


Gordevio,

Camping Bella Riva

★★★★

Aan de Maggia rivier oever…

I

n de “Valle Maggia”, de Maggia vallei, op een schaduwrijke weide kan men onbezorgd vakantie vieren genietend van zwemmen duiken in een kristalheldere rivier waar vanuit men langs rotswanden de bergen op kan klimmen. In het hoogseizoen worden in het zwembad spelletjes georganiseerd. Op koelere dagen wordt het zwembad verwarmd. De rivier biedt naast het

62

zwemmen ook de mogelijkheid om er met een rubberboot op te varen. De kinderen vinden ook hun pret met het zich uitleven spelend met water of met alle fantasie knutselen en bouwen aan een zandkasteel. ’s Avonds kan men gezellig bij elkaar zitten op een mooie barbecueplaats achter de verblijfsruimte of op het terras van het restaurant waar muziek wordt gespeeld. In de verblijfsruimte kan men lekker droog zitten op dagen met regen. Er is een winkeltje, caravans zijn te huur en er is een internet corner en WLAN. Deze streek telt 700 km wandelpaden, men kan

kanovaren en ook een aantal klimmuren wachten op klimmers! Het cultuur- en muziek program is rijk voorzien van evenementen. Zo zijn er het Dimitritheater en ook het New Orleans jazz festival in Ascona, elk jaar in juni. Heel bekend, ook over de Zwitserse grenzen, is het Film Festival van Locarno. Elk jaar weer, in augustus, een grote belevenis.


Valle Maggia H

et program “sporen van kunst en leven” in het Vallemaggia Turismo, biedt een wandelroutes met verschillende hoogtepunten, waarbij gesteente en rotsen van die plek het overheersende element zijn. Daarnaast is er ook het museum van de Maggia vallei waar de onder de rots gebouwde woonruimtes bekeken kunnen worden en waar een weg ligt over de “transumanza” die door de Bavona stichting ontstaan is. Een deel van deze weg loopt over oeroude paden, die door de dorpjes en de omgeving slingeren en een bijzonder goede kijk geven op de cultuur- en kunstgeschiedenis van deze plaatsen. Deze geheel gerestaureerde en prachtige paden zijn niet alleen bedoeld voor gezinnen en eenlingen maar ook voor groepen scholieren en toeristen die meer over de verborgene wereld van deze streek en zijn plaatsjes willen weten. Men kan gedurende het gehele jaar door deze paden bewandelen: in het voorjaar als het weer in de hogere bergen nog onberekenbaar is, zijn hier geurvolle bloemenvelden en in de herfst bieden zij zicht op kleurrijke plaatjes in alle goudtinten. In de winter, als de levende natuur zich heeft teruggetrokken, treden de gebouwen en huizen juist op de voorgrond. Van het “sentiero dei romani” heeft men een mooi uitzicht op het lagergelegen gedeelte van het dal en de schattige dorpjes met de hoge bergen erom heen. Deze wandelweg trekt door bezienswaardige plaatsjes, zoals het oratorio van de Madonna del Carmelo. Ontelbaar zijn hier de kapellen, muurplaatjes en muurschilderingen in de kerken door de schilder Antonio Vanoni achtergelaten.

TCS Camping

«Bella Riva» CH-6672 Gordevio Tel. +41 (0)91 753 14 44 Fax +41 (0)91 753 17 64 camping.gordevio@tcs.ch www.campingtcs.ch

2 km

0

Aurigeno

Gordevio

Bella Riva

Avegno Ma

Cavigliano Verscio

gg ia

Tegna

Mte. Bré 1332

Ponte Brolla

Brione Orselina

Melezza

Intragna Losone

LOCARNO Ascona

Ronco

LAGO MAGGIORE

Autobaan A2 afrit Bellinzona zuid, richting Locarno, Valle Maggia, wegwijzers voor de ingang van Gordevio volgen. GPS 46˚13'16''N, 8˚44'31''E Voorziening

Nieuw toiletten-en douches gebouw, douches en haardroger, wasmachines, droogtrommels, stortplaats voor chemische toiletten van campers, verblijfsruimte met TV, kook mogelijkheid, barbecue plaats, winkel, restaurantpizzeria, caravans te huur, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, zonne-energie verwarmd zwembad met waterpretattracties en hydromassage, strand, tafeltennis, boccia. In de buurt: tennis, vissen, paardrijden, klimmen, wandelingen, kano, Locarno Film Festival, Ascona Jazz Festival, op woensdag markt in Luino, Lago Maggiore, Brissago eilandjes, botanische tuin, Magic Valley chocolademuseum, Monte Verità museum, Arch. Botta’s kerk in Mogno, Basodino gletscher, natuurpark Bolle di Magadino, Centovalli treintje, dierentuin in Maglio, Swissminiatur in Melide, typische “grottos” (restaurantjes), berg wandelingen met talrijke berghutten, Robiei kabelbaan, Cardada, Rasa, Monte Cumino, Monte Tamaro, weinproeferijen.

63


Lugano-Muzzano,

Camping La Piodella

★★★★

Lago di Lugano, het Luganomeer…

Deze pal aan het Luganomeer

gelegen camping biedt veel: een eigen haven, zwembad, kinderbad, grasstrand, klimmuur, speeltuin, tennisbaan en een sportplaats. Een groot aanbod van animaties zorgt voor het plezier van groot en klein in het hoog seizoen, zoals het “Piodella Tschu-Tschu” treintje, toernooien en muziekavonden. Als de kinderen zich in de Mini Club

64

vermaken, hebben de ouders tijd om in de omgeving te profiteren van: wandelen, boottochten, de dierentuin van Magliaso, het natuurpark, Monte Caslano, het chocolademuseum in Caslano en van talrijke festivals en andere manifestaties en van tentoonstellingen in Lugano. Het gezellige restaurant met een centraalgelegen open haard en met een schaduwrijk terras is en door de campinggasten en door de inwoners erg geliefd. In Agno is een klein vliegveld, waarvandaan

men alle belangrijke Zwitserse steden bereiken kan. Lugano ligt op het Gotthard-trein traject, dat noord Zwitserland met Italië verbindt.


«La Piodella» Via alla Foce 14 CH-6933 Muzzano Tel. +41 (0)91 994 77 88 Fax +41 (0)91 994 67 08 camping.muzzano@tcs.ch www.campingtcs.ch Lugano-nord

heel van bergtoppen en turkoois gekleurde rivieren zoals de Magliasina rivier die van de Monte Lema op 1600 m hoogte in het Luganomeer stoomt. Het Malcantone is een typisch juweeltje in het Tessinergebied, in de Sottoceneri regio. Het neemt de toeristen in de armen van het Ceresiomeer, van de baai van Agno, de Tresarivier en van de bergen die Zwitser-

Bioggio Breganzona

LUGANO

Serocca

io

A2

Agno

Muzzano

e gg

De valleien van het Malcantone zijn een panoramische ge-

TCS Camping

Ve d

Malcantone - Lugano

Sorengo Lago di Muzzano

Piodella

Paradiso

Agnuzzo

Pambio-

Lago di Lugano 0

Lago di Lugano

Gentilino

Lugano-sud

Pazzallo

Certenago

1 km

-Noranco

Autobaan A2, afrit Lugano nord, richting vliegveld, naar het vliegveld en op de hoogte van de Ibiza Car met een scherpe bochts naar rechts afslaan en hierna wegwijzer volgen. GPS 45˚59'43''N, 8˚54'31''E Voorziening

land van Italië scheiden. Aan een inham op de noordoever van het Luganomeer, omgeven door een aantal hoge bergen, ligt de stad Lugano. De naam van de stad komt van het Latijnse woord “lucus” dat betekent “heilig bos”. Archeologische vondsten duiden erop dat deze plaats al door Etruskers en Galliers bewoond werd. Tussen de 14e en 16e eeuw was Lugano afwisselend in handen van Milaan, Frankrijk en Zwitserland. De historisch autovrije oude binnenstad, de vele gebouwen in Lombardische stijl, exclusieve musea, de bergen, het meer en een uitgebreide tentoonstellings- en manifestatiekalender nodigen uit tot het bekijken, beleven en “dolce far niente”. Vanaf de twee huisbergen van Lugano, de Monte San Salvatore en de Monte Bré, geniet men van de prachtige uitzichten op de stad, het meer van Lugano en de geweldige bergcoulissen. Van de Monte Bré bergtop leidt een afdalende wandeling naar het dorpje Bré, waar men het typisch dorpscentrum met geraffineerde kunstwerken bewonderen kan. Vanaf de bergtop, de San Salvatore, leidt een prachtige wandeling naar beneden door Carona en naar het schilderachtige aan het meer liggende dorpje Morcote. Andere tochten leiden naar het vissersdorpje Gandria, zeer de moeite waard om te bekijken. Nog meer is te zien op wandelingen op de Monte San Giorgio of op de Monte Generoso. Daar vindt men ook het de Liliputterswereld van de Swissminiatur in Melide, iets dat de kinderen zeker veel plezier zal bezorgen.

Eenpersoons douchecabines, familiecabines te huur, haardroger, babyruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, hondendouche, kookmogelijkheid, winkel, bar, restaurant, haven, verblijfsruimte, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, zwembad, strand, tafeltennis, tennis, boccia, sportplaats, Piodella Tschu-Tschu treintje. In de buurt: vissen, paardrijden, waterski, bootverhuur, boottochten, minigolf, golf, mountainbiken, zweefvliegen.

65


Meride,

Camping Parco al Sole

★★★★

Tipico ticinese, typisch Tessin…

D

eze camping met veel schaduw is bijzonder idyllisch gelegen in een groene omgeving. Een beek en een vijver geven dit plekje een speciaale charme en is daarom ook een camping waar men van het stadsleven tot rust kan komen. Zwembad en kinderbad zorgen voor het verfrissen op warme zomerdagen en in de speeltuin kunnen de kleintjes dollen voor het

66

leven. Voorstellingen en animaties zijn in het hoogseizoen. In het gezellige “Grotto” het typisch Tessiner restaurantje, kan het gehele gezin van lekkere, plaatselijke gerechten genieten, eventueel met met een heerlijk glaasje wijn erbij. Rondom is de omgeving bezaaid met leer- en themawandelpaden en in het fossielenmuseum van Meride kan men veel wijzer worden o.a. over de reptielen uit voorbije tijden. Op wandeltochten in deze omgeving komt men door schattige dorpjes met schilderachtig steegjes en op de hellingen van de im-

posante Monte Generosoberg staat men voortdurend oog in oog met zijn uitzonderlijk rijke natuurschatten. In Stabio is een mooie expositie te zien in het plaatselijke museum over de boerencivilisatie in de regio van het Mendrisiotto. Het stadje Mendrisio en het nabij liggende Italië geven veel afwisseling van sferen.


CH-6866 Meride Tel. +41 (0)91 646 43 30 Fax +41 (0)91 646 09 92 camping.meride@tcs.ch www.campingtcs.ch 0

Lago di Lugano

1 km

Capolago

Riva S. Vitale

A2

Meride

Cragno

Tremona

g gio

hoog uit boven de meeroever tegenover de stad Lugano. Talrijke wandelpaden verbinden de vele dorpjes van deze omgeving en vanaf de bergtop is een schitterend panorama te zien. De bergvegetatie is daar heel typisch en spreidt zeldzaame plantensoorten en honderden jaren oude kastanjebomen ten toon. Van deze laatste zijn er met een totaal holle stam. Deze regio is wereldwijd bekend door zijn fossielen van wel 200 miljoen jaren oud. In dat tijdperk ontstond op de plaats van het tegenwoordige Mendrisiotto een lagune in het toenmalige Afrikaans continent. Het dierenrijk bestond hier toen uit een rijke zeefauna (reptielen, vissen en ongewervelde dieren) en waarvan ten minste een dier (een voorganger van de dinosaurus) hier op het vaste land heeft geleefd. Veel van deze dieren kunnen nu in het fossielenmuseum in Meride als fossiel worden bewonderd. Meride, geboortegrond van een aantal kunstenaars, ligt aan de voet van de Monte San Giorgio, in het heuvelige gebied Mendrisiotto. De oorsprong van het schilderachtige dorpje met mediterrane trekken ligt vermoedelijk in de Romeinse tijd. Door een wandeling ontdekt men talrijke ge-

«Parco al Sole»

ve

De Monte San Giorgio met zijn 1097 m hoogte torent

TCS Camping

Arzo

La

Unesco wereldcultuurerfgoed

Besacio

Mendrisio

Salorina Rancate Castel S. Pietro

Genestrerio

Ligornetto

Mendrisio

Autobaan A2, Lugano-Mendrisio, afrit StabioVarese, afrit Rancate, richting Arzo, Serpiano Met de trein: treinstation Mendrisio, bus tot de camping. GPS 45˚53'21''N, 8˚56'54''E Voorziening

Eenpersoons douchecabines, haardroger, baby ruimte, wasmachines, droogtrommels, aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen, stortplaats voor chemische toiletten van campers, bar, snackbar-grotto, verblijfsruimte, internet corner, WLAN. Recreatie en sport

Op de campingplaats: speeltuin, kinderbad, zwembad, tafeltennis. In de buurt: leer- en themawandelpaden, Monte San Giorgio UNESCO Cultuur Werelderfgoed, fossielenmuseum in Meride, Arzo, Italië.

bouwen uit de 17e eeuw met Rokoko balustrades, stuckwerken en fresco’s. In het stadje Mendrisio zijn veel bezienswaardigheden te vinden en veel cultuur schatten, zoals de typische steegjes en huizen met binnen hof, middeleeuwse en Barok kerken. De meeste dorpje van het Mendrisiotto kunnen met de bus, trein of kabelbaantjes worden bereikt. Overal in deze streek, van het heuvelland tot op de bergtoppen, maar alleen in deze regio, kan men gezellig aanschuiven in de beroemde “grotti” waar worden opgediend de kostelijke specialiteiten uit het Tessin en ook zijn eigen wijnen.

67


Onze verblijf en slaap mogelijkheden te huur

Bern

Bungalows Sempach «Seeland» voor 4 tot 6 personen Bern «Bern-Eymatt» voor 4 personen 1 Kamer met dubbelbed 1 Kamer met 2 eenpersoons bedden Keukentje Woonkamer met TV Douche en gescheiden WC Overdekt terras

Sempach

Cabanes Sion «Les Iles» Solothurn «Lido Solothurn»

Sion

68

Voor 4 to 6 personen 1 Kamer met dubbelbed 2 Bedden in de tussenverdieping 1 Uitklapbare slaapbank Aparte keukenruimte Eethoekje, woonkamer met TV Douche en WC Overdekt terras


Bungalows met aanpassingen voor gasten met lichamelijke beperkingen Sempach «Seeland» Bern «Bern-Eymatt»

Bern

Bungalowtenten Voor 4 tot 5 personen: Morges «Le Petit Bois» Sempach «Seeland» Sion «Les Iles» Voor 4 personen: Disentis «Fontanivas» Orbe «Le Signal»

Morges

1 Kamer met dubbelbed 1 Kamer 2, 3 bedden Kookhoek met koelkast Stroomaansluiting en gaspitten

Huurcaravans

Vor 2 tot 4 personen Bönigen «Seeblick» Buochs «Sportzentrum» Disentis «Fontanivas» Gampelen «Fanel» Gordevio «Bella Riva» Horw «Steinibachried» Salavaux «Salavaux Plage» Samedan «Punt Muragl» St. Moritz «Olympiaschanze»

In de huurhuizen zijn de huisdieren niet toegelaten 69


Anders overnachten

Interlaken

RiverLodge Interlaken-Ost «Interlaken» Kamers à la carte van 1 to 4 bedden Sanitair gebouw, keuken, internet-corner

www.riverlodge.ch

Interlaken

SwissTubes Gwatt «Thunersee» Vor 2 tot 8 personen Douche, WC, wasbak De drie laagst gelegen modellen hebben een directe uitgang op het strand. Alle kamers met uitzicht op het meer.

www.swisstubes.ch Gwatt

70


Huurfietsen en E-bikes op uw camping Door het partnerschap tussen Camping TCS, Rent a Bike en Flyer kunnen op de grotere campings fietsen en E-bikes worden gehuurd. Voor iedereen die graag met “de wind in zijn rug” onderweg is, staan de Flyer C8 op de campings klaar. Dus stap op en geniet van het fietsland Zwitserland met een huurfiets van Rent a Bike! Fiets CHF 28.- per dag Flyer CHF 45.- per dag Buochs Gampelen Genève-Vésenaz Gordevio Interlaken Martigny Morges Muzzano Lugano Salavaux St. Moritz Sempach Sion Solothurn Thun-Gwatt

Sportzentrum Fanel Pointe à la Bise Bella Riva Interlaken Les Neuvilles Le Petit Bois La Piodella Salavaux Plage Olympiaschanze Seeland Les Iles Lido Solothurn Thunersee

Fiets

MTB

• •

34 40 56 64 46 58 54 66 42 18 36 60 28 44

• • • • • • • • • •

• •

E-Bike • • • • • • • • • • • • • •

Op alle campings van de TCS zijn de e-bikes te huur.

www.rentabike.ch Bent u een campingfan zonder eigen slaapvoorziening of zonder veel campingervaring of wilt u gewoon voor een keer voordelig in de natuur overnachten? In ons aanbod om verblijfs- en overnachtingsmogelijkheden te huren vindt u caravans, bungalowtenten, houten bungalows, “Tubes” en zelfs een backpack hostel. In tegenstelling tot een hotel, leeft men op de camping zo vrij zo comfortabel als waarvoor u zelf heeft gekozen, met of zonder eigene sanitaire inrichting.

Impressum TCS Camping Fotos: Schweiz Tourismus Christian Perret Gaudenz Danuser Christof Sonderegger Kevin Wälti Gloria Colomb Grafik en redactie: TCS Camping en Relindis Communication Druk: Stämpfli Publikationen AG, Bern


Het grootste campingnet van Zwitserland

Schaffhausen Solothurn Neuchâtel

Zürich

Bern Luzern

Chur

Thun Lausanne

St. Moritz

Interlaken Sion

Genève

Martigny

Lugano

TCS-Campingplatz

W-Lan en internet corner op alle campings! Veelzijdig animatieprogramma; springkasteel voor de kinderen! Sport- en recreatieactiviteiten worden in het hoogseizoen aangeboden op alle campings! Op alle campings is warmwater gratis! Winkel, bar, snackbar of restaurant: voor uw kost wordt gezorgd! Gezinsvriendelijke prijzen: voor kinderen onder de 6 jaar wordt niet betaald, – tot 15 jaar geldt een 50% korting!

Touring Club Schweiz TCS Camping Chemin de Blandonnet 4 CH-1214 Vernier/GE Tel. +41(0)22 417 25 20 Fax +41(0)22 417 25 22 E-Mail: cpg@tcs.ch

Camping vakantie in Zwitserland  

Zwitserland het bergenland, waterland - Zwitserland is een natuurparadijs voor actieve mensen! W-Lan, internet corner, warmwater gratis en g...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you