Page 1

din culise strategii

PROCEDEE ONLINE de targetare și atragere a oaspeților străini în hoteluri SPRE DEOSEBIRE DE ALTE ȚĂRI, PRECUM BULGARIA SAU POLONIA, CU UN PROCENT MAI MARE DE TURIȘTI STRĂINI, PIAȚA ROMÂNEASCĂ PREZINTĂ ÎNCĂ OPORTUNITĂȚI NEEXPLORATE DE ATRAGERE A OASPEȚILOR STRĂINI. LA NIVEL MICRO, FIECARE HOTEL ÎȘI POATE AMELIORA STRATEGIA DE ATRAGERE ȘI FIDELIZARE A OASPEȚILOR STRĂINI. CĂLĂTORII INTERNAȚIONALI AU UN BUGET MAI MARE, TENDINȚA DE A REZERVA DIN TIMP ȘI DE A STA MAI MULT, DAR ȘI DE A ANULA MAI RAR, ATRIBUTE CARE FAC DIN ACEASTĂ CATEGORIE SEGMENTUL IDEAL PENTRU UN HOTEL. Conform Institutului Naţional de Statistică sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din țară în primul trimestru al acestui an au însumat 1,35 milioane, în creștere cu 8,2% față de același trimestru al anului trecut. Din numărul total de sosiri, 79,2% au fost efectuate de turiști români și doar 20,8% de turiști străini. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primul trimestru din acest an au însumat 2,59 milioane, în creștere cu 6,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din numărul total de înnoptări, însă, 78,1% au fost efectuate de turiști români și 21,9% de turiști străini. În ceea ce privește sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, acestea au însumat 1,42 milioane, în creştere cu 2,4% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări situate în Europa (95,1%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 64,1% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,7%), Bulgaria (24,2%), Germania (8,6%), Italia (7,4%), Polonia (4,7%) şi Austria (4,5%).

N° 63 28 | 29

P

rima condiție pentru a atrage oaspeți internaționali este de a fi găsit online. Aceasta presupune o strategie de localizare eficientă. Turiștii își fac planificarea online a sejurului, prin urmare hotelul trebuie să facă un efort pentru a-i targeta pe canalele pe care aceștia le folosesc mai mult. Desigur, adaptându-se la contextul local. De exemplu, Google poate avea o poziție dominantă în Europa, dar dacă doriți oaspeți chinezi trebuie să aveți în vedere motorul local -Baidu- care are o poziție dominantă pe piața chineză.

P

Mai jos prezentăm câteva dintre procedeele online eficiente în targetarea oaspeților internaționali: 1. SEO (Search engine optimization). Primul pas într-o localizare eficientă este identificarea segmentului de oaspeți pe care doriți să-i targetați și paradigmele de căutare pe care aceștia le pot genera. Termenii cei mai folosiți în piața targetată pot fi identificați cu ajutorul unor instrumente online precum Google Adwords Keyword Tool. O abordare SEO multilingvă vă va ajuta să pozitionați site-ul hotelului în mai multe limbi și pe motoarele de căutare importante în țările din care provin oaspeții dumneavoastră. După optimizarea site-ului pe cuvintele cheie selectate, stabiliți câțiva indicatori cheie care să valideze succesul optimizării, precum volumul vizitatorilor din țara targetată sau numărul de rezervări produse de aceștia.

www.horeca.ro


strategii din culise

2. Campaniile PayperClick sunt o modalitate foarte bună de a vă face cunoscută oferta într-un timp foarte scurt. Acest canal este unul dintre cele mai sensibile la targetare (tagetare geografică Google Adwords sau demografică Facebook ads, profesională Linkedin). Folosiți opțiunile de țară și limbă pentru configurarea campaniilor, precum și traducerea ad-urilor în limba vizitatorilor pe care doriți să-i atrageți. Rezultatul va fi vizibil direct în generarea de rezervări și creșterea gradului de ocupare a hotelului cu oaspeți străini! 3. Email marketing este un canal care vă ajută să dezvoltați atât politici de achiziție cât şi de retenție în mai multe limbi, adaptându-vă comunicarea în funcție de țară și limba targetate. Apelați la un bun traducător sau o agenție care se ocupă de trimiteri multilingve. Limbă, oraș, țară pot fi criterii de segmentare ale bazei de vizitatori și pot fi valorificate cu succes și printr-o adaptare a conținutului sau ofertei. 4. Mobile. Asigurați-vă că hotelul are o strategie de mobile bine conturată. Mulți oaspeți asiatici au o bază de shopping mobil în creștere. Furnizați o experiență mobilă deosebită pentru acești oaspeți si cel mai probabil vă vor rămâne fideli.

5. Social media (Facebook, Twitter, Linkedin, Google +, Pinterest). Folosiți-vă de toate rețelele sociale pentru a comunica oferta hotelului. Nu uitați însă să adaptați mesajul în limba oaspeților targetați. Oaspeții internaționali caută mai multe informații despre hotel pe social media. Prin urmare, fotografiile de calitate se pot transforma într-un diferențiator esențial. La fel și materialele video sau tururile virtuale. 6. Atracții locale. Oaspeții internaționali vor căuta online atracții locale pe care să le viziteze. Prin partenerierea cu astfel de atracții aduceți vizibilitate hotelului. Hotelul poate fi un obiectiv recomandat pentru evenimentele locale sau cele care aduc audiența internațională. Pentru a măsura succesul strategiei online în atragerea oaspeților internaționali, folosiți-vă de un instrument de web analytics și verificați câți vizitatori primiți din fiecare țară/limbă și câți din aceștia rezervă. Traficul nu înseamnă întotdeauna rezervări. Comparați ratele de conversie în funcție de limbă și țară și adaptați constant procesul de rezervare. În încheiere vă oferim câteva recomandări de care trebuie să țineți seama atunci când doriți să atrageți oaspeți străini. ● Fiți siguri că site-ul dispune de o traducere de calitate în limbile targetate.

● Oferiți informații suficiente: localizare (hartă, direcții), adresa completă a hotelului, modalități de contact (telefon, email). ● Furnizați materiale de prezentare reprezentative: fotografii și materiale video, descrieri complete ale camerelor și facilităților oferite. ● Furnizați o experiență deosebită pe site-ul hotelului. De multe ori acesta este singurul criteriu de selecție pentru oaspeții străini atunci când au de ales între hoteluri cu ofertă de preț similară. ● Oaspeții străini accesează mai greu cultura și evenimentele locale. Oferă informații conexe despre restaurante, locuri de divertisment și modurile în care un turist străin le poate accesa. Asigurați-vă că aveți cel puțin o versiune în engleză a materialelor dumneavoastră de prezentare sau asociați-vă cu un partener care vă poate furniza acest conținut. ● Și după vacanță... Nu pierdeți legătura cu oaspeții dumneavoastră. După vacanță fotografiile sunt cel mai împărtășit conținut și vă pot aduce un beneficiu imediat prin partajarea pe rețelele sociale. Profitați de disponibilitatea oaspetelui vostru pentru a crea o relație de durată și a construi un brand prietenos.

Adriana CĂPRARU, Business Developer, toubik.com

www.horeca.ro

Atragerea oaspetilor straini  

Autor: Toubik.com Horeca Magazine