Page 17

Va ser difícil ser jurat del concurs TOT Fotoportada tenint en compte que hi havia un miler de fotos per observar? Difícil no, però sí que hi havia certes dificultats per la quantitat de fotografia. Sempre se’t pot passar una fotografia amb què no t’hagis fixat prou. Això vol dir temps per mirarles. I l’altra dificultat seria el format en què estan exposades. És difícil comparar dues fotos que tens a 10 metres de distància una de l’altra; no la pots agafar i posar-la al costat.

Per començar, la trobo molt bonica de llum. Tot i el sol és una llum matisada, molt agradable. I les persones estan en moviment i estan molt ben situades, tot i que hi hauria d’haver més espai a la dreta per donar més significat de moviment. Va captar el moment, potser de casualitat perquè quan unes persones estan en moviment i prems el botó..., però aquesta foto està molt bé, té una vida i vitalitat i és molt bonica.

“L’exposició de les mil fotos del concurs del TOT fa molt de goig”

PARLEM-NE-C.indd 17

Què més? És interessant que el fotògraf observi i que observi també coses que no són fotografia, com la pintura. La composició dels elements en un espai és molt important, que estiguin ben ordenats.

I un tercer consell. Una cosa que jo valoro molt és que si amb tres coses en tens prou, no cal que n’hi posis més. L’excés per mi sempre és sobrer. On hi ha molta informació no saps quina és la interessant.

Quantes fotos vas fer durant la nevada del 8 de març passat? Estava molt tranquil a casa veient com nevava, però em vaig mentalitzar que havia d’agafar la càmera i anar fins al Monestir. I no en vaig fer gaires, unes 15 o 20, però n’hi ha algunes que estan prou bé.

Què t’ha semblat el nivell de les fotos presentades? En general em sembla molt bé. La persona que fa fotos de viatge no sempre les pot fer bones, a mi també em passa, perquè també fas fotos de record. En un viatge no pots estar un munt de dies esperant, per exemple, la millor llum per fer una foto molt determinada. L’aficionat tampoc té un punt de vista més estètic o artístic, però al marge d’això, l’exposició fa molt de goig.

hi ha tècnica, la foto no val res. Prefereixo més que hi hagi una intencionalitat, alguna cosa a la foto, encara que la foto no estigui tècnicament ben feta.

Quins tres consells donaries per fer bones fotos? Un tema important és la llum i, en aquest sentit, és important conèixer la càmera i la tècnica. És com conduir un cotxe, tots hem de saber com es condueix, com funciona el cotxe i després ja ho fas d’una manera automàtica. La tècnica la necessitem per arribar al resultat final. Ara, si només

Què em pots dir del suplement de la nevada que va publicar el ‘Diari de Sant Cugat’? Em va semblar molt bé, una bona idea i amb un ventall enorme de llocs fotografiats. És un punt que us heu apuntat. PER Josep Maria VALLÈS FotografIA: ARTUR RIBERA

01_04_10

L’Ajuntament va dir que d’aquí cinc anys es podrà tenir material. I el compromís és de fer cinc exposicions. I a partir d’aquí, amb el material que hi ha es poden fer llibres de diferents temàtiques o el que es vulgui.

Què ens pots dir de la foto guanyadora del concurs?

TOT SANT CUGAT

A banda de la classificació i digitalització de les fotos, hi ha prevista alguna exposició?

PARLEM-NE! 17

Entrevistem Carles Cabanas (1942) a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura, on fins al 10 d’abril podem veure les mil fotos participants en el 12è concurs TOT Fotoportada. Ell justament ha estat un dels membres del jurat. Tot i que inicialment quedem amb ell per enraonar de les fotos que la família Cabanas ha cedit a la ciutat, acabem parlant d’altres temes. Això sí, tots relacionats amb la fotografia.

26/3/10 09:27:06

TOT Sant Cugat 1204  

TOT Sant Cugat 1204, edició 1 d'abril de 2010

TOT Sant Cugat 1204  

TOT Sant Cugat 1204, edició 1 d'abril de 2010

Advertisement