Page 1


“Expedíció”- a féléves munka inspirációs hívószava. Az új campus felfedezése: kint, bent vagy inkább lent? Véletlenül, mert rossz gombot nyomtunk meg a liftben, kilyukadtunk az állandóan zúgó, sípoló gépház szintjén. A hang a légkondié volt, a tér viszont a miénk. Mindent megtettünk, hogy varázslatos búvóhellyé váljon, még ha csak két órára is. A habkartonra készített festményem is egy “másik” világot jelenít meg, az ajtóra írott, olvashatatlan betűkkel-sosem tudjuk, merre tartunk.


Mi

az

helyzet?

a

rugalmas

Létezik

ilyen?

egyensúlyi Számos

embert kérdeztünk, szakkönyvekben kutakodtunk, ám arra jutottunk, hogy ilyen nem létezik. Tehát nekünk kell kitalálni, hogy mit is jelent számunkra ez a bűvös “rugalmas egyensúlyi helyzet”. A ketrec forgása közben kiszámíthatatlan a bele helyezett golyó útja: bent marad vagy kirepül? Hova repül? Vajon eltalál majd valakit? Eltalál engem? Talán nem történik semmi.


Az üzletek által október óta szerepeltetett karácsony, pályázat formában érkezett meg az egyetemre. A cél egy alternatív karácsonyfa létrehozása, mely képes pótolni az élő fenyőfa helyét szívünkben és lakásunkban. Célközönségünk a kevés térrel rendelkező, játékos programokat kedvelő családok. Az alternatív karácsonyfánk sík geometriai elemekből áll, összeillesztésüknek csak a képzelet szabhat határt.


Szabó Magda Ilona, a huszonhét éves perszóna, Erdélyből költözött egy budapesti garzonlakásba. Gyógypedagógusként a munkahelyén, és szabadidejében is inkább foglalkozik embertársaival,mint saját magával. Barátai messze laknak, utazni fél. Hisz kire is bízhatná egyetlen kiscicáját? Ili nem mer elindulni, ám egyre sűrűbben gondol rá: „Én utazni akarok! Nem is csak utazni...élni... Szeretném körbetekerni a Balatont! Valakivel..., de kivel? Szabó Magda Ilona az a személy, aki ott él vagy egyszer ott élt mindannyiunkban. A kis hang fülünk mögött, az ábrándozás a szemünkben.


Úgy gondoltuk, Ilit egy nyakék motiválná legjobban az emberek felé való nyitásban. Nem túl bájos pótcselekvéseit, mint a körömrágás és a hajtekergetés, kiváltja egy színeiben hozzá passzoló, mag formájú medál. A négy anyag négy különböző vágyát, kellemes emlékét szimbolizálja. Összekocogtatásukkal Ili többet gondol majd a saját álmaira, vágyaira és egyszer talán útra is kel.


Mi az a kulcskolonc? Segítek...ez a kifejezés sem létezik. A kulcskolonc olyan, mint a kulcstartó, csak nem olyan “gagyi”. Itt a tervezés részét képezi a csomópont, vagyis a kapcsolódás a kulcs és a figura között, ami esetünkben állati vagy emberi lehetett. Akármilyen formát nem rakunk persze a zsebünkben, így a kész darabot számos rajzi és kisplasztikai terv előzte meg. Ez a bronzból készült béka a kezünkbe helyezkedik, az ujjunkra siklik és mindig derűs. Még ha mi nem is vagyunk azok.


Profile for tothlili

Design Szolfézs Portfolio 2019  

Tóth Lili MOME Ba1 - első féléves portfólió

Design Szolfézs Portfolio 2019  

Tóth Lili MOME Ba1 - első féléves portfólió

Profile for tothlili
Advertisement