Page 1

m _1:200

kö ny lép ve spo cső lco há z k

l

gyerekkönyvtár

fa

főépület

terasz

üv

eg

m _1:200

m.s. és női wc ffi wc előtér

lift

tetoterasz

"Új időknek új dalaival...-építészeti ötletpályázat 2010"

takszer

leülőhelyek, puffok a térbővületekben

kézműves/közösségi szoba iroda

Emelet meglévő, megmaradó növényállomány

pult

bejárat játszótér felől

kö lép ny cső ve spo há z lco k

üvegfal légtér

galéria

tetőterasz

csú

tematikus olvasó sarok

tér lég

szda

indu

ffi wc előtér

lift

légt ér

leülőhelyek, puffok a térbővületekben lásaolv

asó

Földszint gyerekkönyvtár/kézművesház rám pa

lép kö cső ny ve há spo z lco k üvegfal

m.s. wc raktár noi wc

szabadtéri olvasó m.s. és női wc ffi wc lift

iroda

előtér takszer

ffi wc

süllyesztett tér

öltöző vizesblokk

csúszda játékasztalok

meglévő, megmaradó növényállomány

járófelülettel azonos burkolatú padok /faburkolat/

mészkő burkolatú városi tér

eltolható falak- rugalmas téralakítás

konyha

"játék sarok"

gömbkoronás juharok

személyzeti öltözo

öltöző

ping-pong asztalok

vízjáték

-1. szint

vizesblokk

meglévő, megmaradó növényállomány

biciklitároló

parkoló

bejárat süllyesztett tér felől

eloadóterem

étterem terasz

vízfelület

aula, vetítőterem pult csús zda

vizesblokk

szabadtéri színpad

kiemelt zöldfelület

játszótér

könyvtáros pult

lift

játszótér

takszer

multimédiás szoba lépcső

süllyesztett tér szabadtéri színpad

m.s. és női wc

városi tér

leválasztható és összenyitható szállóhelyek

előtér

lejárat a kültéri színpadhoz

szabadtéri kiállító felületek

pik-nik asztalok

folyóirat olvasó ruhatár

lift fürdő

lépcső

informáicós pult /jegypénztár tak.szer.

alkotóház járófelületbe süllyesztett világitótestek

fürdő

köztéri szobrok

szállás

étterem

ráktár

"kiemelt" zöldfelület, várókozó hely

2. emelet

lift

tömör cserjesor

terasz

ffi wc

"találkozási pont"

m.s. wc

játék asztalok

m ó tere zthat s la á lev

női wc szélfogó

lift ms és női wc

szabadtéri színpad

takszer

kiállítótér és műterem leválasztható térrel

bár

1. emelet

r légté

lépcső

m ó tere zthat s la á lev rem tó te sztha la á v le

raktár

bejárat lift ms és női wc

gépészeti helyiség

takszer

kiállítótér leválasztható alkotó és próbatermekkel

próbaterem próbaterem/koncerterem női mosdó

raktár

rem tó te sztha la á v le

Földszint

ffi mosdó

alkotóház HELYSZÍN A tervezési feladat célja egy olyan kulturális és közösségi életnek helyet adó városi tér és épületegyüttes létrehozása, amivel Nyergesújfalu városi ezidáig nem rendelkezett-, ami az itt lakók szociális életének szervezője lehet. Jelenleg Nyergesújfalunak nincsen főtere, nincs egy olyan tér, ami találkozási pontként szolgálhat, és kulturális és közösségi élet központja is egyben. Az Ady Endre Művelődési Ház és a körülötte található kihasználatlan szabad városi terek kiválóan alkalmasak ennek a hiánynak a betöltésére. TÉRALAKÍTÁS Célünk volt az új épületek logikus tagolása, a főépület központi irányának megadása és egy zárt, védett városi tér formálása. A főépületben maradt a felnőttkönyvtár és a színházterem, mint központi funkció, kialakításra került még egy étterem és egy pince szórakozóhely (ami közvetlen megközelítést kapott a szomszédos tér süllyesztésével. A meglévő épületkompozíciót két új tömeggel egészítettük ki. Az egyik az új gyerekkönyvtárat foglalja magába, ami játékos és interaktív tereivel és felületeivel kelti fel a gyerekek tudásvágyát. Egyedisége és egyedi igényei miatt fontosnak tartottuk ennek a funkciónak a kihelyezését a főépületből. Két szinten is közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik a gyerekkönyvtár, hogy minél nagyobb mozgásteret biztosítsunk a kicsiknek.

A másik új tömegbe kerültek a művészeti műhelyek, és különtermek. Ezekhez tartozik egy szabadtéri és egy benti kiállítótér , a legfölső szinten pedig a vendégművészek , csoportok elszállásolására alkalmas apartman található. A két új épület egy későbbi ütemben is megvalósítható. KÖZPONTI ÉPÜLET-ADY ENDRE MŰVELŐDÉSI HÁZ Az épület eredeti funkciónális hármas tagolása, a kulturális központ újragondolásánál és nagy hangsúlyt kapott. A funkciókat látogatási idejük, a látogatóik és közösségi, illetve elmélyülést igénylő tulajdonságuk alapján osztályoztuk. Így a meglévő létesítmény 3 szintje a különböző generációk, és azok könyvtárhoz, olvasáshoz, művelődéshez és kultúrához való kapcsolódási pontjait teremtik meg. Pinceszint Ezen a szinten, helyeztük el a dinamikus, hangos funkciókat, zenei próbatermet, koncerttermet, egy bárt és médiatárat. Innen szintben lehet kimenni a süllyesztett térre, ami szabadtéri színházként is működhet. Földszint A szintek megalkotásánál fontos szempont volt továbbá a kihasználtság, hogy az épület ne sötétüljön el a könyvtár nyitvatartási ideje után sem. Ezért a földszintre, aminek a legközvetlenebb a kapcsolata a városi térrel, került a színházterem/multifunkciós terem mellé egy kávéző és egy étterem a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségekkel, és a könyvtárnak a legpublikusabb része, a folyóiratolvasó, hogy a téren a lehető legtöbb napszakban tudjon közösségi élettel megtelni a park is.

Emelet Az emeleten kapott helyet a könyvtár szabadpolcos terme, tematikus olvasósarkok, egy multimédiás szoba és a vezetői iroda is. A sok fény és az utca szintjétől való elemelés ideális körülményeket teremt a nyugodt tanuláshoz, olvasáshoz. A tetőteraszon pedig a szabad levegőt és a hegyek és a Duna látványát élvezve lehet pihenni, kávézni. Az épület belső világának kialakításánál áramló terek létrehozása volt a cél, amivel a meglévő szerkezet előnyös tulajdonságait kiemeljük és kihasználjuk. 3 Dobozszerkezetbe tömörítettük a kiszolgáló helyiségeket, amelyek a. Hasonló megjelenesű szögben elforgatott tömegek határozzák meg az emeleti könyvtár terét és egyben könyvespolcként is funkcionálnak. A funkciójában és tömegében is elkülönülő színház és könyvtár épületrészt vizuálisan is elválasztottuk. A belső térben ide került a lépcsőház és egy közös elegáns előtérrel, amelynek a falait üvegfalakra cseréltük, és megynyitottuk mindkét oldalról. Az eredeti homlokzaton egyetlen új elem jelenik meg, mely a bejáratot jelöli ki és vizuális kapcsolatot teremt a két új épülettel.

m _1:200

padok kiemelt növénykazetta

helyszínrajz m _1:500

NyergesújfaluTervpályázat  
NyergesújfaluTervpályázat  

„Új időknek új dalaival…" – építészeti ötletpályázat