Page 1

filmfestival för unga i alla åldrar

30 ÅR

19 84 – 2013

Malmö 11–16 mars


välkommen Äntligen är det dags för BUFF, Malmös filmfestival och Sveriges största barn- och ungdomsfilmfestival. Den glädjefyllda och förväntansfulla festivalkänslan börjar infinna sig och jag funderar på var den känslan kommer ifrån. Kan det vara för att vi firar 30-årsjubileum i år? Ja, det känns självklart ÅR stort och även en smula högtidligt. Bara det faktum 1984 – 2013 att en filmfestival med en ung publik i fokus har kunnat överleva under så många år är häftigt. Längre in i programtidningen kan du läsa om vad två av Malmös flitigaste BUFF-bevakande journalister minns från åren som gått.

30

BUFF har under alla år visat många filmer inom temaområden som sexualitet och sexuell läggning. Vi tycker att det är av största vikt att skolor får verktyg för hur de kan arbeta med dessa frågor genom att utgå från väl berättade filmer. Därför erbjuder vi i år förberedande normkritiska samtal till några av de filmer vi visar. I år har vi även valt att fokusera på fotbollsfilmer som behandlar ämnen kring tolerans och förståelse. Runt om i Sverige finns ett oändligt stort antal idrottsföreningar som arbetar med frågor som berör just etik och ökad tolerans inom alla områden. Årets BUFF visar några filmer som berör just detta. Välj ut dina favoritfilmer så ses vi i festivalvimlet!

Kan känslan bero på att jag tillhör ett starkt team som tillsammans har valt ut de bästa filmerna och de intressantaste seminarierna till årets program?

Jag vet att jag kommer att få knottror på armarna när jag på tisdagsmorgonen ser Gustav Adolfs torg fullt med bussar, för då vet jag att inne på Royal är det 500 barn som ser på film som vi har valt ut och för då är vi igång på riktigt med våra fullspäckade festivaldagar. 2

Välkommen!

innehåll

Även om de två ovan nämnda förklaringarna kan vara upphov till min känsla av glädje så finns det något annat bakomliggande. Något större. Jag tror att känslan framförallt beror på att BUFF ännu en gång ger barn, ungdomar och alla andra filmintresserade möjlighet att tillsammans uppleva värdefull film. BUFF-veckan blir en träffpunkt både för filmintresserade och för de kreatörer, regissörer och producenter som står bakom filmerna. Möten med film som tar alla våra besökare på allvar och till och med utmanar här och där.

Julia Jarl Festivalchef

Välkommen 2 Kulturministern 3 Sagt om BUFF 4 Biljettinformation 5 Öppningsfilm 6 Priser och Jury 7 Långfilmer 8-23 Kortfilmer 24-27 Filmschema 28-31 Kortfilmer forts. 32-42 Seminarier 44-47 BUFF för Alla 48 SCREEN 50 Work in Progress 53 Filmindex 55


kulturministern Kära festivalpublik! Temat för årets filmfestival är rätten till lika möjligheter, oavsett sexuell läggning eller könsöverskridande identitet. Det går inte att blunda, fördomar och rädsla finns där. Men jag är övertygad om att fördomar kan brytas ned och rädsla övervinnas. Jag vill att Sverige ska vara ett tolerant och humant land, med mångfald och respekt för individens grundläggande fri- och rättigheter. I detta ligger en acceptans för att vi är olika. Filmskapare har unika möjligheter att påverka den bild vi har av oss själva och världen. Den rörliga bilden och de starka berättelserna gör att film lättare kan bryta igenom barriärer av fördomar och ge nya insikter. Vi kan spegla oss i andra. Mångfald även i produktionen gynnar filmens utveckling och möjligheten att föra fram olika synsätt. Därför är ett av målen i det nya filmavtalet att stöd till ny film också ska utgå från ett mångfaldsperspektiv. Det är med glädje som jag nu bjuder in er till BUFF Filmfestival. Luta er tillbaka och låt filmerna ta med er på en inre resa. Ni vet aldrig var ni hamnar! Lena Adelsohn Liljeroth Kulturminister

BUFF:s programtidning produceras av föreningen BUFF Filmfestival. Utges i 10.000 ex. Ansvarig utgivare: Julia Jarl Redaktör: Cecilia Grubb Skribenter: Ina Alm, Mattias Axelsson, Tim Chronström, Cecilia Grubb, Elin Kamlert, Malena Janson, Julia Jarl, Daniel Lundquist, Chris Munsey, Hanna Schedin,Torun Spånberg Slettan och Tony Martelius Ågren. Korrektur: Barbro Cronberg

Grafisk form: Konovalenko Prepress: Tryckstallet Tryck: JMS

3


sagt om BUFF Det var en av de första BUFF-festivalerna en vintrig januarieftermiddag på Victoria. Programmet innehöll en rad svenska animationer som ”Vem ska trösta Knyttet?”, ”Historien om Lilla och Stora Kanin” och ”Sagan om den vilda bebin”. Animatören hette Johan Hagelbäck, en återkommande festivalgäst, och jag fick på allvar upp ögonen för originaliteten och kvaliteten i svensk animation för barn. Mycket har utvecklats och förändrats under de trettio åren men svensk animation utmärks fortfarande av ett tydligt personligt tilltal och ett ofta egensinnigt konstnärskap. Åtskilliga av BUFF:s och Sydsvenskans pristagare har just varit animatörer. När det bestämdes att Svenska kyrkans pris ska gå till en ungdomsfilm blev festivalens profil tydligare. BUFF har bredden med briljanta animationer för de yngsta men också modiga filmer om unga människor på väg ut i vuxenvärlden. Ett bra exempel är argentinskan Lucía Puenzos ”XXY” från 2008. Barn och ungdomar i Malmö gratuleras. Under en marsvecka får de möjlighet att möta en magisk filmvärld, många gånger långt bortom vad den traditionella repertoaren kan erbjuda.

filmkategorier

Annika Gustafsson, journalist Sydsvenska Dagbladet

4

Långfilmer Tävling Barn Tävling Ungdom Panorama Barn Panorama Ungdom Kids in America Skolbio

Kortfilmer Tävling Novellfilmspaket Ny svensk kortfilm Panorama kort Förskolebio

Det är den 20 januari 1984 på biografen Victoria i centrala Malmö. Vid den vita duken inviger Renata Åhlander Sveriges första Barn och Ungdomsfilmfestival, BUFF. Malmö uppfattas av filmbranschen som ”en hopplös biostad”. Kanske just därför ville eldsjälen Renata Åhlander starta BUFF, med ”filmer som andas” för skolbarn som lär sig något nytt, oväntat om världen. Det finns många magiska ögonblick att minnas inför BUFF:s 30-årsjubileum. Som italienske mästerregissören Nanni Morettis besök på BUFF år 1987 med fyra egna filmer som aldrig visats i Sverige. Moretti presenterade sin ”La messa è finita” inför andlös publik på bio Royal i Malmö. Några år senare kom Gianni Amelio med sin ”Barntjuven” en stark film om barn och hemortsrätt med rötter i neorealismens klassiker ”Cykeltjuven”. En film som gjord för att visas på BUFF. På BUFF 1988 visades Bille Augusts ”Pelle Erövraren”, följt av ”Vardagen filtrerad genom konsten”, dynamiska seminarier med Bille August, Håkan Alexandersson och Carl Johan de Geer vars ”Tvätten” provocerat vuxna mer än barn med sin svarta estetik. En höjdpunkt på BUFF 1994 var animationsfilmen”The Statue” av Film Studio i Riga. Filmarna berättade hur rädda de var att hamna i fängelse. För precis när filmen var klar hade Leninstatyn rivits. Typiskt, varje gång vi gör en film händer det i verkligheten! 1995 fick barn på BUFF vara med i animationsfilmaren Johan Hagelbäcks gigantiska bild på Konsthallen, målat med filmjölk och karamellfärg. Lätt att retuschera, lätt att göra karikatyrer! Josef Fares seminarium år 2001, fullsatt med skolbarn och ungdomar som med sina nyfikna entusiastiska frågor fick regissören helt lycklig. Ett typiskt magiskt ögonblick på BUFF.     Ingela Brovik, journalist


information Biljetter Alla som besöker BUFF måste ha ett festivalarmband samt biljett till varje föreställning. Årets biljetter släpps kl 24:00 natten till 11 februari. Festivalarmband och biljetter köps och bokas på kulturcentralen.nu eller över disk på Kulturcentralen, Södra Förstadsgatan 18 i Malmö (måndag-fredag kl 11-18 och lördag 11-15).

Priser Festivalarmband kostar 30 kr. Biljetter för skolklasser kostar 10 kr per elev. För dig som besöker BUFF på egen hand är priset 50 kr per biljett. Alla priser är inklusive moms.

Tips! Behåll festivalarmbandet på hela veckan för massor av film och annat kul.

Boka BUFF-buss! Under vecka 6 och 7 kan grundskolor i Malmö boka BUFF-buss för transport till och från biografen. Bussar bokas i samband med ditt biljettköp hos Kulturcentralen.

Vill du ha filmtips? Hör av dig till festivalkontoret. Vi hjälper dig gärna!

Kontakt med BUFF Festivalcenter 11-16 mars, Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18. För öppettider se buff.se E-post: info@buff.se. Tel: 040-30 25 05. Postadress: BUFF Filmfestival, Stora Varvsgatan 6 A, 211 19 Malmö.

Festivalarbetare Julia Jarl (festivalchef), Cecilia Grubb (festivalproducent), Daniel Lundquist (programansvarig), Torun Spånberg Slettan (festivalkoordinator), Mattias Axelsson (praktikant), Sofie Gudmundsson (festivalassistent) och Inde Pelckmans (festivalassistent).

Styrelse Cecilie Stranger Thorsen (ordförande), Rolf Isaksson (kassör) samt Frida Tibblin Citron, Filippa Freijd, Tommy Boije, Christian Hallman och Elin Kamlert (ledamöter).

Biografer 2013 FILMSTADEN Storgatan 22 ROYAL Södra Tullgatan 4 SPEGELN Stortorget 29 VICTORIATEATERN Södra Förstadsgatan 18 MEDIA EVOLUTION CITY Stora Varvsgatan 6 A MODERNA MUSÉET Gasverksgatan 22

5


öppningsfilm Fridhems filmlinje presenterar i år stolt öppningsfilmen

Färden till fantasin Innan varje film under festivalen förbereds publiken med den ”Alice i underlandet”-liknande sagan ”Färden till fantasin”, om en flickas spännande resa in i vuxenvärlden. Hon lämnar sin plats i den gråa världen, följer sin nyfikenhet och bjuds in till en magisk värld. I ett hemligt rum som bara barn vet om. Vår film handlar dels om förflyttningen från verklighet till fantasi, dels om det egna rum som film innebär för barn. Vi minns den delen av vuxenfesten som var avsedd för barn när vi var små. Det var ett tyst och stilla filmrum med koncentrationen på topp när filmen var som mest fängslande. Utgångspunkten för ”Färden till fantasin” är att fånga känslan i det rummet och fantasin som allt berikade oss med. Utifrån det kan vad som helst hända. Projektet genomfördes av filmlinjen på Fridhems folkhögskola. Manus och konstnärligt uttryck har vi utformat i grupp och alla har varit delaktiga i slutresultatet. Barnen kommer från Asmundstorpsskolan nära Svalöv, där även de flesta pensionärer i filmen är bosatta. Att spela in denna film innebar att återskapa kalaset man alltid drömt om att bli bjuden till. Den känslan vill vi förmeda till publiken. Välkomna på kalaset!

text: Julia Thelin foto: Torsten Gunnehill

BUFFS

öppningsfilm 2013 är producerad av Filmlinjen Fridhems folkhögskola

sista ansökningsdag till Filmutbildningen

på Fridhems folkhögskola 1maj 2013

6


priser & jury 2013 Malmö Stads Barnfilmspris

ECFA Award

Prissumma: 100 000 kronor och en statyett av Martin Jönsson.

European Children’s Film Association utser bästa europeiska barnfilm.

Juryn 2013: Helen Ahlsson, filmproducent, Tre Vänner, Stockholm

Juryn 2013: Markéta Pásmová, programansvarig, Zlin Film Festival, Tjeckien

Paul Fraser, regissör, Storbritannien Elisabeth Lundgren, kulturdirektör, Malmö Stad Marcelo Arce Castillo (S), förste vice ordförande i Kulturnämnden, Malmö stad Peter Österlin (M), andre vice ordförande i Kulturnämnden, Malmö stad

Svenska kyrkans pris Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt, som berör både ungdomar och vuxna. Prissumma: 50 000 kronor Juryn 2013: Kakan Hermansson, programledare och skribent, Stockholm Martin Högdahl, regissör, Göteborg Annika Nilsson, församlingspedagog, Malmö Beatrice Lönnqvist, teolog, präst, Stockholms stift, Stockholm

Unga Filmjuryns pris 2013 är det klass 8A från Slottstadens skola, Malmö, om är jury och korar den bästa ungdomsfilmen på BUFF Filmfestival. Priset arrangeras av Kultur för Barn och Unga som finns i Kulturhuset Mazetti i Malmö. Deras filmpedagogiska verksamhet förbereder och samordnar Unga Filmjuryns arbete.

Nikolai Schulz, programchef, Buster Film Festival, Danmark Nils-Thomas Andersson, filmdistributör på Filmcentrum, Stockholm

Region Skånes kortfilmspris Prissumma: 50 000 kronor Juryn 2013: Maria Eriksson, filmregissör, Stockholm Roger Wilson, Kino, Sveriges Radio, Stockholm Åsa Maria Bengtsson, konstnär, Malmö Dennis Augustsson, utvecklingsansvarig rörlig bild K3 Malmö högskola Yngve Petersson (MP), ordförande Region Skånes Kulturnämnd

Årets Barnbio 2013 – NYTT PRIS! Prissumma: 15 000 kronor Biografcentralen delar ut utmärkelsen Årets barnbio till en svensk biograf som gjort  utmärkande insatser för barn och ungas möjlighet att se bra film.  Publiken inbjuds att lämna förslag på sin favoritbiograf 1-28 februari på www.barnbio.se. Bakom priset står Sveriges Filmregissörer, Föreningen Sveriges Filmfotografer och Regionala Resurscentrum för film.

Sydsvenskans och BUFFs pris för insatser som stärkt barn- och ungdomsfilmens roll. Prissumma: 35 000 kronor och ett konstverk av Håkon Garpestad. Juryn 2013: Suzanne Frieberg och Annika Gustafsson, Sydsvenskan Per Eriksson, Svenska Filminstitutet Daniel Lundquist och Cecilia Grubb, BUFF Filmfestival

7


långfilmer tävling barn Allez, Eddy! Tisdag 12/3 11.30 Torsdag 14/3 10.00

Filmstaden 2 Filmstaden 4

Belgien 2012. Regi: Gert Embrechts. 100 min. Franskt och holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 4. Eddy, 11 år hålls hemma av sin mamma eftersom han inte är som andra. Att älska tävlingscykling och vara ensam hela dagarna är inte roligt. Han tränar på en upphängd cykel i sitt rum. Det öppnar en ny stormarknad och allt förändras. Eddys pappa, enda slaktaren i byn, får en rival som utlyser en cykeltävling. Då blir Eddy eld och lågor till skillnad från sin pappa och gör allt för att få vara med och tävla. CG

Approved for Adoption Tisdag 12/3 9.15 Onsdag 13/3 11.30

Filmstaden 3 Filmstaden 2

Couleur de peau: Miel. Belgien. Frankrike 2012. Regi: Jung Henin. Laurent Boileau. 75 min. Dokumentär. Franskt tal. Svensk och engelsk text. Från åk. 4. Många föräldralösa koreanska barn adopteras av europeiska familjer under 1970-talet. Jung är en av dem och det är hans personliga berättelse om en ung pojkes uppväxt och kluvna identitet. Han beslutar sig för att återvända för att söka sina rötter, eftersom han trots kärlek från familjen, aldrig kan bli kvitt känslan att vara lite annorlunda. Fin blandning av animation och dokumentära inslag från Korea. CG

Arcadia Onsdag 13/3 11.45 Torsdag 14/3 14.00 Fredag 15/3 11.00

Spegeln A Spegeln B Moderna Museet

USA 2012. Regi: Olivia Silver. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: FilmCentrum. Från åk. 6. Gretas pappa har fått jobb i Kalifornien och packar in familj och det allra viktigaste i bilen för att bege sig till västkustparadiset Arcadia. För Greta blir det förutom en resa genom hela USA även en resa från barndomen. Den enda som saknas är mamman. JJ

Eskil och Trinidad Måndag 11/3 18.00 Onsdag 13/3 9.30

Royal Filmstaden 1

Sverige 2013. Regi: Stephan Apelgren. Svenskt tal. 98 min. Svensk distribution: Svensk Filmindustri. Från åk. 3. Eskil är 11 år och flyttar runt mellan kraftverken i övre Norrland med sin pappa Roger som lagar turbiner. Roger var en gång en bra ishockeymålvakt och det tycker han att Eskil också ska bli. I år är livet värre än vanligt, eftersom Eskils danska mamma har flyttat hem till Danmark. På det nya stället träffar han Mirja, en ny klasskompis, som är bra på att stå i mål, och Trinidad, en religiös särling som i smyg bygger en båt för att frakta sin församling till Västindien. CG

8


Fidgety Bram Torsdag 14/3 9.00 Fredag 15/3 9.15

Filmstaden 3 Filmstaden 1

Brammetje Baas. Nederländerna 2012. Regi: Anna van der Heide. 83 min. Svenskt tal. Engelsk text. Från åk. 1. Bram, en livlig 7-åring kan inte sitta still och är nyfiken på vad som händer runt omkring honom. Han har svårt att hänga med i skolan, men är samtidigt smart och kreativ. När Bram sedan börjar i en ny klass får han en lärare, som är mest intresserad av att försöka få honom att lugna ner sig och till slut är de osams om det mesta. Risken är nu att Bram i sitt försök att anpassa sig blir olycklig. CG

Kauwboy Tisdag 12/3 9.30 Torsdag 14/3 11.30

Filmstaden 2 Filmstaden 2

Nederländerna 2012. Regi: Boudewijn Koole. 78 min. Holländskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Folkets bio. Från åk. 2. 10-årige Jojo hittar en dag en fågelunge som han tar med sig hem. Han måste gömma den lilla kajan för sin pappa, som inte vill ha några fåglar i huset. Jojo ringer ibland i hemlighet till sin mamma, men han berättar inte om kajan. Hon fyller snart år och Jojo vill överraska sin mamma, men hans pappa vill inte fira henne. Hans pappa har väldigt häftigt humör, så Jojo måste vara mycket försiktig. CG

UPSIDEdown Torsdag 14/3 11.15 Fredag 15/3 9.30

Spegeln A Spegeln C

Tyskland 2013. Regi: Bernd Sahling. 90 min. Tyskt tal. Engelsk text. Från åk. 5. Sacha och Elli är bästa vänner och båda älskar att cykla och samla in olika ljud. Sasha ställer till med en massa problem och till slut tröttnar hans mamma. De uppsöker läkare och får veta att Sacha har ADHD och han får behandling. Nu blir Sasha lugnare, mer koncentrerad, skolarbetet förbättras och han har färre konflikter med vuxna, men vänskapen med Elli som känner sig sviken förändras. CG

White Black Boy Onsdag 13/3 14.15 Fredag 15/3 9.00

Spegeln C Filmstaden 2

Sort hvid dreng. Danmark 2012. Regi: Camilla Magid. 57 min. Dokumentär. Tal: engelska och swahili. Engelsk text. Från åk. 5. Att ha albinism och bo i en liten by i Tanzania kan vara förknippat med livsfara. Av den anledningen skickas Shida till en internatskola långt ifrån sitt hem. Han talar inte ett ord engelska och lyckas dåligt i skolan, tills en dag då har får en vän. En film om utanförskap, vänskap, framtidsdrömmar och att få lov att vara barn. JJ

9


långfilmer tävling ungdom Broken Onsdag 13/3 14.00 Torsdag 14/3 20.30

Spegeln A Spegeln A

Storbritannien 2012. Regi: Rufus Norris. 90 min. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: NonStop Entertainment. Från åk 6. 11-åriga Skunk bor i ett radhusområde i norra London. En dag bevittnar hon hur en granne misshandlar en annan. Det blir startpunkten för en omtumlande period då lögner avslöjas och lojalitet sätts på prov och som ställer mycket av det som Skunk tagit för givet på ända. En modig, gripande och kärleksfull film om godhet som inte alltid räcker till och ondska som alltid är resultatet av olyckliga omständigheter. MJ

The Deflowering of Eva van End Tisdag 12/3 13.30 Fredag 15/3 18.15

Spegeln A Spegeln C

De Ontmaagding Van Eva Van End. Nederländerna 2012. Regi: Michiel ten Horn. 98 min. Holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 8. När 15-åriga Eva berättar för sin dysfunktionella familj att det ska komma en utbytesstudent och bo hos dem är det som vanligt ingen som lyssnar. När en fager, lite väl perfekt, tysk yngling sedan dyker upp vänds tillvaron upp och ner för familjen van End. Blandning av skruvad komedi och tungt, allvarligt drama som i tonen befinner sig någonstans mellan Wes Andersons och Todd Solondz filmer. DL

Me and You Tisdag 12/3 11.00 Onsdag 13/3 9.00 Torsdag 14/3 18.00

Spegeln A Spegeln C Spegeln A

Io e te. Italien 2012. Regi: Bernardo Bertolucci. 103 min. Italienskt tal. Engelsk text. Från åk. 8. Mästerregissören Bernardo Bertoluccis nya film handlar om 14-årige Lorenzo som istället för att följa med på klassresan gömmer sig i ett källarförråd. Tanken är att några myror ska vara hans enda sällskap, men så dyker helt oväntat hans halvsyster med missbruksproblem upp och har ingenstans att ta vägen. En vecka senare återvänder Lorenzo till vardagen som en delvis annan människa. DL

Miss Blue Jeans Tisdag 12/3 20.30 Onsdag 13/3 11.30 Fredag 15/3 13.15

Spegeln B Spegeln B Filmstaden 1

Miss Farkku-Suomi. Finland 2012. Regi: Matti Kinnunen. 93 min. Finskt tal. Engelsk text. Från åk. 8. En bitterljuv och rolig film om att vara tonåring i slutet på 1970-talet. 17-årige Välde gillar musik – som punk och new wave – till skillnad från disco som alla andra tonåringar gillar i denna lilla håla. Välde börjar spela musik och inspireras av sina idoler David Bowie och Velvet Underground. Han förälskar sig i Pike som är med i Miss Blue Jeanstävlingen. TMÅ

10


Molly Maxwell Tisdag 12/3 18. 45 Torsdag 14/3 9.00 Fredag 15/3 14.15

Spegeln C Spegeln A Spegeln B

Kanada 2012. Regi: Sara St. Onge. 90 min. Engelskt tal. Från åk. 9.

Charmig komedi om 16-åriga Molly som går på en progressiv high school och försöker hitta sin grej. Alla andra elever verkar så talangfulla och Molly känner pressen från sina välmenande föräldrar och vänner att komma fram till vad som gör just henne unik. När en ung, snygg engelsklärare kliver in i handlingen känns allting ljusare, men när deras förhållande fördjupas blir situationen ohållbar. DL

Sassy Pants Onsdag 13/3 20.30 Torsdag 14/3 14.45 Fredag 15/3 11.00

Spegeln B Spegeln C Filmstaden 2

USA 2012. Regi: Coley Sohn. 95 min. Engelskt tal. Från åk. 8. 18-åriga Bethany vill desperat frigöra sig från sin hemundervisande, överbeskyddande och kontrollerande mamma och flytta till sin pappa. Pappan har inlett ett förhållande med en yngre kille, och mamman gillar inte att dottern flyttar dit. Bethany blir god vän med pappans pojkvän. En film om komplicerade och dysfunktionella familjerelationer och frigörelse. TMÅ

Summer Outside Tisdag 12/3 11.00 Onsdag 13/3 13.30

Filmstaden 3 Filmstaden 3

Schweiz. Tyskland 2012. Regi: Friederike Jehn. 91 min. Tyskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. En familj med tre barn flyttar från Berlin till ett nytt stort hus i Schweiz. Wanda, äldsta dottern, börjar i en ny skola och måste vara tuff för att smälta in. Hennes föräldrar bråkar hela tiden och hennes lillebror blir sjuk. I grannhuset bor en kille som Wanda lär känna lite, men han är väldigt konstig och blir obehaglig. Nu måste Wanda försöka ta ansvar för både sig själv, sina syskon och föräldrar. CG

You and Me Forever Tisdag 12/3 13.30 Torsdag 14/3 12.30

Filmstaden 1 Filmstaden 4

Danmark 2012. Regi: Kaspar Munk. 85 min. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. Laura och Christine är bästa vänner. Så har det alltid varit. En dag dyker den mystiska och spännande Maria upp som en frisk fläkt. Laura lockas av Marias gränslöshet och lämnar mer och mer Christine i sticket. En fin, spännande och väldigt dansk berättelse om vänskap, kärlek och sex. JJ

11


långfilmer panorama barn Cool Kids Don’t Cry Onsdag 13/3 12.00 Filmstaden 1 Achtste Groepers Huilen Niet. Nederländerna 2012. Regi: Dennis Bots. 95 min. Holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 5. När 12-åriga Akkie får diagnosen leukemi, går alla drömmar i kras. Hoppet om att bli fotbollsstjärna är inte längre möjligt. Kampen mot sjukdomen börjar mer och mer genomsyra Akkies vardag. Nu kommer även tiden då Akkie börjar tänka på hur hon har behandlat folk i sin omgivning, och hon börjar ta tag i sina problem. MA

The Famous Five Torsdag 14/3 11.30

Royal

Tyskland 2012. Regi: Mike Marzuk. 93 min. Tyskt tal. Engelsk text. Från åk. 4. George får besök av sina kusiner under sommarlovet. De observerar en märklig man med kamera och råkar avlyssna ett mystiskt radiomeddelande och inser att något skumt är i görningen. Det tycks ha att göra med Georges pappa, som är vetenskapsman och jobbar med ett hemligt projekt. Spännande och rolig filmatisering av Enid Blytons klassiska fem-böcker som gjorde succé på tyska biografer 2012. DL

Gattu Fredag 15/3 9.30 Royal Indien 2012. Regi: Rajan Khosa. 80 min. Tal: Hindi. Engelsk och svensk text. Från åk. 1. Gattu tycker det är roligare att flyga drake än att jobba på farbroderns soptipp. För att besegra Kali måste han ta sig upp på skolans tak som är det högsta i byn. Enda sättet är att låtsas att han går i skolan och där får han några nya vänner. Gattu lyckas övertyga dem om att de tillsammans ska ta sig upp på taket för att vinna. Han upptäcker också att gå i skolan och lära sig nya saker inte är så tokigt. CG

The Great Bird Race Tisdag 12/3 11.15

Filmstaden 1

Fuglejagten. Danmark 2012. Regi: Christian Dyekjær. 90 min. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 4. 12-årige Victor åker på den årliga ornitolog tävlingen tillsammans med sin pappa och den här gången vill han verkligen vinna första pris för att göra pappan glad. Victors föräldrar har separerat och hans pappa är deppig. Hans värsta motståndare har brutit benet och kan inte delta så nu har Victor en god chans. Plötsligt dyker Daniel upp och tävlingen är i full gång och allt är tillåtet. CG

12


I Am Eleven Onsdag 13/3 9.15 Fredag 15/3 16.15

Filmstaden 3 Spegeln C

Australien 2011. Regi: Genevieve Bailey. 93 min. Dokumentär. Engelskt tal. Från åk. 5. Vad rör sig i en elvaårings huvud? Dokumentärfilmaren Genevieve Bailey har rest jorden runt och låter oss bland annat möta en pojke, som badar med elefanter i Thailand, flickor i Indien som drömmer om ett hus att bo i och några unga rappare från Malmö. Deras vardag ser väldigt olika ut beroende på var i världen de bor, men alla har en sak gemensam: de är elva år. DL

Jalpari: The Desert Mermaid Torsdag 14/3 11.00 Filmstaden 3 Fredag 15/3 11.45 Filmstaden 3 Indien 2012. Regi: Nila Madhab Panda. 98 min. Tal: Hindi. Engelsk text. Från åk. 6. En framåt, modig pojkflicka Shreya åker med sin bror Sam till pappans hemby för första gången. Byn är inte alls magisk som syskonen föreställt sig utan dammig och tråkig. Deras jakt på den försvunna dammen blir ett äventyr, och de stöter hela tiden på förskräckta människor med hemligheter. En natt smyger syskonen sig ut för att ta reda på den hemska sanningen. CG

Jelly T Torsdag 14/3 9.30

Royal

Gummi T. Danmark 2012. 80 min. Regi: Michael Hegner. Animation. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 1. Ole Lund Kirkegaards barnboksklassiker Gummi-Tarzan i ny, animerad kostym. Ivan Olsen är liten och klen och känner sig totalt misslyckad. I skolan mobbas han och hemma är det inte mycket bättre. Så träffar han en häxa som låter honom önska sig vad han vill och nu får Ivan möjlighet till revansch. Det visar sig att det även finns en baksida med att vara bäst och starkast. DL

Moon Man Tisdag 12/3 9.00 Fredag 15/3 9.30

Filmstaden 1 Filmstaden 3

Frankrike. Tyskland 2012 Regi: Stephan Schesch. 95 min. Animation. Svenskt tal. Engelsk text. Från åk. 1. Gubben på månen är uttråkad och tar sig till jorden med en komet. Vad han inte är beredd på är hur rädda vuxna kan vara för det oväntade. De ser hans ankomst som en attack mot jorden. Vad han inte heller räknar med är hur ledsna barn blir av att inte se gubben på månen vid läggdags och hur viktig han är för dem. Hur ska Moon Man ta sig tillbaka till månen? TMÅ

13


Victor & the Secret of Crocodile Mansion Tisdag 12/3 9.30 Onsdag 13/3 9.15

Spegeln B Spegeln A

Das Haus der Krokodile. Tyskland 2012. Regi: Cyrill Boss. Philipp Stennert. 91 min. Tyskt tal. Engelsk text. Från åk. 4. Victors familj flyttar in i en av lägenheterna i ett stort gammalt hus fullt med masker och uppstoppade krokodiler. I huset döljer sig en mörk hemlighet. 40 år tidigare omkom den 11-åriga Cecilia under mystiska omständigheter och förklaringen till händelsen verkar finnas innanför husets väggar. Victor bestämmer sig för att ta reda på vad som egentligen hände. Alla är misstänkta. JJ

Zarafa Tisdag 12/3 9.00 Spegeln A Fredag 15/3 10.00 Spegeln B Frankrike. Belgien 2012. Regi: Rémi Bezançon. Jean-Christophe Lie. 75 min. Animation. Franskt tal. Engelsk text. Från åk. 3. En äldre man berättar för barnen i byn om Makis livslånga vänskap med Zarafa, en giraff som han stötte på när båda var små och de blev genast vänner. Deras äventyr börjar när Maki först måste fly undan slavägare och sedan bestämmer sig för att försöka rädda Zarafa från att skickas till presidenten i Frankrike som gåva, men misslyckas. Nu måste han göra allt för att hämta hem Zafari. CG

långfilmer panorama ungdom After Lucia Onsdag 13/3 20.45 Torsdag 14/3 16.15

Spegeln A Spegeln B

Después de Lucía. Mexiko. Frankrike. Regi: Michel Franco. 93 min. Spanskt tal. Engelsk text. Från gy. Gör dig redo för årets brutalaste BUFF-upplevelse! Alejandra och hennes pappa har flyttat och ska försöka starta ett nytt liv efter mammans bortgång. Det visar sig inte bli enkelt. Alejandra blir offer för grupptryck och utsätts för systematisk mobbning. Hon döljer för pappan vad som pågår. En mycket stark film som med sin laddade stämning och plågsamt ärliga grymhet inte lämnar någon oberörd. DL

Animals Tisdag 12/3 16.30 Spegeln C Torsdag 14/3 11.00 Moderna Museet Fredag 15/3 21.15 Spegeln B Spanien 2012. Regi: Marçal Forés. 91 min. Katalanskt och engelskt tal. Engelsk text. Från gy. Pol är en blyg och tillbakadragen tonårskille som lever ett till synes vardagligt liv. Vad ingen vet är att han har en hemlig vän i form av en nallebjörn. Han fascineras av Ikari, som är ny i skolan och tycks bära på en mörk hemlighet. Animals jämförs ofta med Donnie Darko och suddar ut gränserna mellan realism och fantasi. Martin Freeman, som senast sågs i rollen som Bilbo i Hobbit, spelar lärare. DL

14


Pretty Butterflies Onsdag 13/3 18.15 Torsdag 14/3 12.15

Spegeln A Spegeln C

Bellas Mariposas. Italien 2012. Regi: Salvatore Mereu. 100 min. Italienskt och sardinskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. Möt Cate, 12 år, under ett sommardygn i hennes hemtrakter på Sardinien. Det är kaos i hennes familj men det hindrar inte henne från att ha drömmar. Hon gillar motorcyklar och vill bli rockstjärna. Hon hänger med sin bästa vän Luna och tycker mycket om Gigi, vars liv är i fara. Ljusglimtar och hopp i en hemsk och absurd tillvaro som ekar av både Scolas mästerverk ”Fula, skitiga och elaka” och Fellini. DL

The Secret Torsdag 14/3 13.15

Filmstaden 3

Hemmeligheden. Danmark 2012. Regi: Morten Koehlert. 96 min. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. När mamman dör vill syskonen hålla det hemligt för de vill fortsätta vara tillsammans. De ljuger när de får besök eftersom de har gömt henne i källaren. De bråkar mycket men försöker också stödja varandra. Många tror att den äldsta syster är mamman eftersom hon är väldigt lik henne. Till slut blir det för svårt att dölja sanningen. Nu vill syskonen veta vem som är deras pappa. CG

Snackbar Tisdag 12/3 12.00 Fredag 15/3 14.00

Spegeln C Spegeln C

Nederländerna 2012. Regi: Meral Uslu. 83 min. Holländskt, tyskt och arabiskt tal. Engelsk text. Från gymnasiet. Snackbar är ett kebabhak i Rotterdam som ägs av Ali. Ali är lite som en morbror för de unga marockaner som mest hänger utanför, eftersom de inte har någon annanstans att vara. De tjafsar, bråkar, röker, snor, röker på och tjafsar lite till. De ser upp till Ali men oroas också för att haket ska försvinna om det inte går bra för Ali. Mycket bra socialrealism, om dagens tonårsproblem och utanförskap i en skön, tragisk och rolig europeisk film som för tankarna till ”Do the right thing”, ”Diner” och ”Rumble Fish”. TMÅ

The Suicide Shop Onsdag 13/3 18.00 Fredag 15/3 11.15

Spegeln B Spegeln A

Le magasin des suicides. Frankrike. Kanada. Belgien 2012. Regi: Patrice Leconte. 79 min. Animation. Franskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. Självmordsbutiken är ett familjeföretag som i generationer försett självmordssugna med attiraljer som gift, snaror och vapen. När ägarna till butiken får sitt tredje barn och ungen visar sig vara en gladlynt och gullig prick, blir det problem med affärerna. Morbid, animerad musikal besläktad med Familjen Addams och Tim Burton. För regin står, något oväntat, hyllade veteranen Patrice Leconte. DL

Tall as the Baobab Tree Onsdag 13/3 11.00 Fredag 15/3 16.30

Moderna Museet Spegeln B

Grand comme le Baobab. Senegal 2012. Regi: Jeremy Teicher. 82 min. Tal: Pular. Engelsk text. Från åk. 9. Den äldre systern, Coumba tar sin examen och kommer hem till sin by. Väl där möts hon av det tråkiga beskedet att hennes äldre bror fallit ner från ett baobab träd och inte kan vakta fåren som han brukar. Hon får också beskedet att hennes lillasyster Debo inte får utbilda sig utan ska gifta sig i ett arrangerat äktenskap. Nu smider Coumba planer för att rädda sin syster från ett påtvingat äktenskap. CG

15


långfilmer kids in america Babygirl Tisdag 12/3 13.45 Onsdag 13/3 16.15

Spegeln B Spegeln A

Irland. USA 2012. Regi: Macdara Vallely. 81 min. Engelskt tal. Från gy. Lena bor med sin mamma och lillebror i Bronx, NY. Hon tar ett stor ansvar för lillbrorsan medan hennes mamma drar hem karl efter karl, den ene värre än den andre. När mammans senaste pojkvän Victor börjar flirta med Lena, bestämmer hon sig för att visa mamman att även denna karl inte är värd ett skit. Hennes planer leder till att hon blir hon fångad i ett triangeldrama. Den enda vägen ur situationen är att göra upp med mamma. JJ

Electrick Children Tisdag 12/3 9.45 Spegeln C Onsdag 13/3 15.30 Spegeln B Fredag 15/3 18.45 Spegeln B USA 2012. Regi: Rebecca Thomas. 96 min. Engelskt tal. Från åk. 8. Rachel lever med sin familj i en isolerad mormonsk by i Utah. När hon en dag upptäcker att hon är gravid, får hon för sig att det måste bero på att hon otillåtet lyssnat på musik. Hon ger sig av till storstaden på jakt efter musikens upphovsmakare, som måste vara far till barnet. Mötet med civilisationen blir mer än vad hon kunnat vänta sig och snart far hon tillbaka till sin familj för att göra upp med sitt ursprung. JJ

Funeral Kings Torsdag 14/3 18.30 Spegeln B Fredag 15/3 13.30 Filmstaden 2 USA 2012. Regi: Kevin McManus. Matthew McManus. 85 min. Engelskt tal. Från åk. 7. En film om att vara sökande och hur problematiskt det kan vara i gränslandet mellan barndom och vuxenvärld. Funeral Kings handlar om två 14-åriga körgossar i en amerikansk småstad, som bestämmer sig för att skolka från kören och bara hänga, snacka skit och busa. En dag träffar de en annan skolkare med mycket cigaretter, som dessutom har ett vapen. TMÅ

Gimme the Loot Torsdag 14/3 15.45 Spegeln A Fredag 15/3 11.45 Spegeln C USA 2012. Regi: Adam Leon. 81 min. Engelskt tal. Från gy. Socialrealistisk dramakomedi om två Bronx-ungdomar, Malcolm och Sofia, som planerar att göra graffiti-historia. Allt de behöver är $500. Under några heta sommardagar följer vi dem på deras urbana resa mot sitt mål, där inte allt går deras väg och de flesta medel tycks vara tillåtna. Rolig och välspelad ungdomsfilm som vann stora jurypriset på SXSW 2012. DL

16


It Felt Like Love Tisdag 12/3 21.00 Spegeln C Torsdag 14/3 13.30 Spegeln A USA 2013. Regi: Eliza Hittman. 90 min. Engelskt tal. Från gy. Det är sommar och 14-åriga Lila hänger på stranden med sin kompis och hennes pojkvän. Där möter hon Sammy, en äldre kille. Han är inte så intresserad, men Lila gör sin tillvaro lite mer spännande genom att hitta på att de haft sex. Ett rörande porträtt av en flicka, vars sexuella sökande försätter henne i mycket obehagliga situationer. Filmen hade världspremiär på Sundance i januari 2013. DL

Not Waving But Drowning Tisdag 12/3 14.00 Spegeln C Onsdag 13/3 11.30 Spegeln C Torsdag 14/3 21.00 Spegeln B USA 2012. Regi: Devyn Waitt. 104 min. Engelskt tal. Från gy. Sara och Adele är bästa vänner som väntar på att livet ska börja. Deras plan är att dra till New York tillsammans, men Sara hoppar av. Istället för deras gemensamma ”revolutionary summer” stannar Sara kvar och jobbar på ett ålderdomshem, där hon blir vän med en excentrisk gammal dam. Indieuppväxtdrama där de ledande rollerna spelas av skådisar från TV-serier som ”Girls”, ”Gossip Girl” och ”Suits”. DL

Fri entré

på Moderna Museet Malmö med BUFF:s festivalarmband under festivalen 12 - 16 mars.

Tala Madani: Rip Image 16 februari - 14 april

Tala Madani. Grass Bite, 2006 © Courtesy of the artist and Pilar Corrias gallery, London. Private Collection, New York.

Moderna Museet Malmö Gasverksgatan 22 211 29 Malmö Tel: 040-6857937 Öppet tis - sön 11-18, mån stängt

17


Film & samtal om fotboll och intolerans Fimpen Lördag 16/3 11.00

Spegeln A

Sverige 1974. Regi: Bo Widerberg. 89 min. Svenskt tal. Svensk distribution: Svenska Filminstitutet. Johan, kallad Fimpen, älskar fotboll och får efter ett tips börja spela med i landslaget. Karusellen är i full gång och de reser runt i Europa och vinner match efter match. Övriga spelare får hjälpa Fimpen med att knyta skorna och läsa godnattsaga för honom. Hemma igen missar Fimpen skolan allt mer men inser själv till slut, att han måste lära sig läsa och skriva för att kunna skriva autografer. CG

Skruva den som Beckham Tisdag 12/3 16.30 Fredag 15/3 11.30

Spegeln A Royal

Bend It Like Beckham. Storbritannien, Tyskland, USA 2002. Regi: Gurinder Chadha. 112 min. Tal: Engelska, punjabi, tyska, hindi. Svensk text. Svensk distribution: Swedish Film. Från åk. 6. Jess Bhamra är en 18-årig tjej som bor utanför London. Hon drömmer om att spela professionell fotboll, precis som idolen David Beckham. Hennes indiska familj har däremot mer traditionella framtidsplaner för sin dotter och anser att hon ska prioritera utbildning och giftermål. Jules, en talangfull fotbollstjej, upptäcker en dag Jess begåvning och föreslår att hon ska spela i det lokala tjejlaget. CG

The Liverpool Goalie Lördag 16/3 13.00

Spegeln C

Keeper’n til Liverpool. Norge 2010. Regi: Arild Andresen. 90 min. Norskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Swedish Film. Tolvårige Jo är en misslyckad fotbollsspelare med vild fantasi. Hans pappa är död och han lever ensam med sin mamma. I skolan är det inte helt enkelt och Jo tror, att lösningen på problemen ligger i ett visst fotbollskort på Liverpools målvakt. En dag börjar Mari i hans klass, och ljuv musik uppstår i Jos öron. Mari är inte ett dugg intresserad. Men det visar sig att de har något gemensamt. CG

18


En dryg halvlek med fotboll på film Tisdag 12/3 16:30-17.30 Spegeln B Fotboll sägs vara en sport där man spelar i 90 minuter och i slutändan vinner Tyskland. I filmens värld får vi se så många andra aspekter av världens största sport. Mikael Kowalski, från Filmpedagogerna Folkets Bio guidar dig genom fotbollens magiska värld som den skildras i film. Ni får se filmklipp från alla världens hörn, med kvinnor såväl som män, unga som gamla, rika som fattiga. Tips på lektionsupplägg, filmer att arbeta med och extra fokus på aktuella BUFF-filmer utlovas. Fotboll på film kan vara bara en bakgrund till att berätta en Shakespeareberättelse, en berättelse om kvinnokamp, eller om hur viktig gemenskapen är i denna lagidrott. Fotboll och film kan vara allt och inget – kom på denna föreläsning och lär er mer.

Fotboll för tolerans Tisdag 12/3 18:00-19.30 Spegeln B Hur främjar vi en fotboll där alla barn och unga känner sig delaktiga, välkomna och trygga? Välkommen till ett samtal som gemensamt arrangeras av Skånes Fotbollförbund, Ge rasismen rött kort och Centrum för Pedagogisk Inspiration, Utbildningsförvaltningen Malmö Stad. I fokus står du som vuxen och din roll i att främja en öppen och inkluderande fotboll. Vi kommer titta på normer framförallt kring etnicitet, kön och sexualitet, samt dess betydelse för människors känsla av delaktighet och inkludering. Likaså ska du få med dig konkreta metoder för hur ett aktivt arbete kring dessa normer kan bedrivas inom fotbollen med dig som vuxen i huvudrollen. I samband med seminariet visas filmen Rise Above – filmen om Anton Hysén.

Seminariet ”Fotboll för tolerans” presenteras av: Ge rasismen rött kort Ge rasismen rött kort är en verksamhet som drivs av riksorganisationen Ungdom Mot Rasism i samarbete med Spelarföreningen Fotboll i Sverige. Framförallt stärker vi fotbollsföreningars aktiva värdegrundsarbete med utbildningar, metodmaterial och olika aktiviteter. Vi samverkar också med olika förbund, organisationer och kommuner. Tillsammas med Centrum för Pedagogisk Inspiration, Utbildningsförvaltningen Malmö Stad, arbetar vi även med utbildningar gentemot skolor och olika fotbollsturneringar i Malmö och Skåne.

CPI, Malmö stad Centrum för Pedagogisk Inspiration, CPI, är Malmö stads centrala resurs för pedagogisk inspiration och utveckling. Vi arbetar tillsammans med personal inom förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning.

Skånes Fotbollförbund Skånes Fotbollförbund har gjort en extra satsning på barnfotboll. Målet med satsningen är att sprida budskapet att fotboll för barn ska vara på barnens villkor där alla får vara med efter sina förutsättningar.

BUFF träffade MFFs och landslagets Pontus Jansson för att prata fotboll och film. Det visade sig att han hade haft härliga BUFF-upplevelser som barn. Enligt Pontus ser fotbollsspelare mycket på film då det blir mycket resor. Till årets BUFF rekommenderar han att ni går och ser Skruva den som Beckham. Gå in på www.buff.se för att se hela vår intervju där vi givetvis också snackar om Zlatan.

19


Film & samtal BUFF erbjuder förberedande och normkritiska samtal med enkla analysverktyg för er som väljer att gå och se några utav dessa filmer med era skolklasser. Boka tid för ett samtal när du bokat filmvisningen.

Boys Don’t Cry Fredag 15/3 13.15

Spegeln A

USA 1999. Regi: Kimberly Peirce. 118 min. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Fox Film. Från åk. 8. Till lantbrukssamhället Fall City kommer 20-åriga Teena R. Brandon. Hon är transsexuell, klär sig som man, antar identiteten Brandon och blir en karismatisk yngling, som många av traktens unga kvinnor dras till. Brandon börjar umgås med John och Tom och i gänget ingår även Lana som Brandon blir förälskad i. Lana accepterar Brandon för den han är och tillsammans drömmer de om ett annat liv, vilket får konsekvenser. CG

Mannen som älskade Yngve Onsdag 13/3 13.15

Filmstaden 2

Mannen som elsket Yngve. Norge 2008. Regi: Stian Kristiansen. 90 min. Norskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Swedish Film. Från åk. 9. November 1989. Berlinmuren rasar. I Stavanger har 17-åringen Jarl Klepp ingen aning om att livet snart ändras. Han har allt: den finaste tjejen i världen, de coolaste vännerna, men så börjar en ny kille i klassen, Yngve. Han är speciell och gör Jarl konfunderad. Han vet inte riktigt vad han ska göra. Allt han vet är att han inte kan sluta träffa Yngve, trots att han börjar svika sina vänner. CG

Tur & retur Fredag 15/3 11.15

Filmstaden 1

Sverige 2003. Regi: Ella Lemhagen. 91 minuter. Svenskt tal. Från åk. 2. Det är helg och Sveriges alla skilsmässobarn packar väskan. 11-årige Martin ska till pappa Torkel i Norrland och Julia som är lika gammal ska till mamma Kicki i Malmö. De möts i avgångshallen på Arlanda. De två ser på varandra och världen stannar. De inser att de ser exakt likadana ut och byter kläder och adresslappar. Båda barnen känner en stor lättnad men inser snart, att man inte kan leva någon annans liv. CG

20


we visualize stories

what’s yours?

FILM PRODUCTION • CONTENT CREATION • POST PRODUCTION • MOTION GRAPHICS • & MORE www.scandvision.se

21


långfilmer skolbio Beasts of the Southern Wild Onsdag 13/3 11.15

Filmstaden 3

USA 2012. Regi: Benh Zeitlin. 93 min. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: NonStop Entertainment. Från åk 4. Sexåriga Hushpuppy lever i ett område som kallas Badkaret. Det ligger i ett träsk och är avskuret från det moderna samhället. Här är hon och de andra invånarna på samma gång fria och starkt utsatta, inte minst för vädrets makter. Detta är Benh Zeitlins hyllade debutfilm som färgats och formats av ett barns fantasier och som både kan ses som ett inlägg i debatten om klimathotet och som en liten modig flickas egen berättelse. MJ

Bitchkram Torsdag 14/3 13.30

Filmstaden 2

Sverige 2012. Regi: Andreas Öhman. 101 min. Svenskt tal. Svensk distribution: Svensk Filmindustri. Från åk 7. Kristin och Andrea är två unga tjejer som utåt sett är diametralt olika. Den ena utåtlevande, snygg och framgångsrik. Den andra grubblande, egensinnig och obrydd om omvärlden. När deras vägar möts börjar en stark vänskap/kärlek sakteliga växa utan att någon av dem vill erkänna det vare sig inför omvärlden eller sig själva. En snygg, rolig och uppfriskande film om (o)beroende med starka “Fucking Åmål”-vibbar. MJ

Syster Tisdag 12/3 13.15

Filmstaden 3

Schweiz 2012. Regi: Ursula Meier. 100 min. Franskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Folkets bio. Från åk. 6. 12-åriga Simon bor med sin ”storasyster” i en skidort dit rika européer reser på lyxsemester. Själva har de det dock långtifrån lyxigt och försörjer sig periodvis på att Simon stjäl skidutrustning som han säljer vidare. Syster är en träffsäker skildring av de enorma klassklyftorna i Västvärlden och samtidigt en ömsint berättelse om längtan efter närhet och kärlek – samt vår oförmåga att under svåra omständigheter ge just det. MJ

Döda poeters sällskap Tisdag 12/3 12.00

Royal

USA 1989. Regi: Peter Weir. 128 min. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Swedish Film. Från åk 8. Todd är ny och blyg på den traditionstyngda internatskolan. Det är också professor Keating, engelskläraren, vars undervisningsmetoder skiljer sig markant från kollegornas. Han uppmuntrar sina elever att tänka fritt, ifrågasätta auktoriteter och gå mot strömmen. För Todds klasskompis Neil får detta dock svåra konsekvenser. En tidlös, rolig och gripande film om självständighet, mod och dumdristighet. MJ

22


Glasblåsarns barn Onsdag 13/3 9.00

Filmstaden 2

Sverige 1998. Regi: Anders Grönros. 111 min. Svenskt tal. Svensk distribution: Swedish Film. Från åk 1. För Klas och Klara är livet enkelt. De är ännu inte medvetna om sina föräldrars ekonomiska bekymmer eller om Härskaren och Härskarinnans existens. Eller om den goda häxan Flaxa Mildväders konflikter med sin onda syster Nana. När de så en dag rövas bort till slottet Önskestad får de vetskap – men samtidigt förlorar de minnet av sitt tidigare liv. En magisk saga om godhet, ondska och om att uppskatta det man har. MJ

Körkarlen Fredag 15/3 9.00

Spegeln A

Sverige 1921. Regi: Victor Sjöström. 107 min. Stumfilm med svenska mellantexter. Svensk distribution: Svenska Filminstitutet. Från åk 8. Legenden berättar att den siste syndare som dör på nyårsnatten får det hemska uppdraget att nästa år köra Dödens vagn och hämta upp lik. Detta är dock inget David Holm tror på – tills han faktiskt väcks av Döden själv för att påbörja sitt arbete. Sjöströms klassiska filmatisering av Selma Lagerlöfs bok röstades i fjol fram till den bästa svenska filmen genom tiderna och är än i dag såväl gripande som filmtekniskt imponerande. MJ

Matilda Torsdag 14/3 9.15

Filmstaden 2

USA 1996. Regi: Danny De Vito. 98 min. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Swedish Film. Från åk 3. Matilda har råkat födas in i en familj där hon verkligen inte hör hemma. Medan mamma, pappa och storebrorsan är dumma, lata och besatta av skönhet, pengar och TV är hon ett geni. Hon slukar böcker vid tre års ålder, överglänser sin lärare på sin första skoldag och, visar det sig, besitter därtill magiska krafter. Roald Dahls klassiker har blivit en skruvad och spännande filmkomedi med samhällskritiska undertoner. MJ

Moderna tider Tisdag 12/3 11.00

Moderna Museet

USA 1936. Regi: Charlie Chaplin. 91 min. Stumfilm med svenska mellantexter. Svensk distribution: FilmCentrum. Från åk 2. I Chaplins sista stumfilm – dock välfylld av ljudeffekter och specialskriven musik – försöker den lille luffaren klara livhanken under Depressionen. Han provar på arbete vid löpande bandet, som nattvakt i ett varuhus och som sjungande kypare men hamnar hela tiden i trubbel. Ett pärlband av klassiska scener och ett otvetydigt socialt patos gör att filmen brukar kvala in på alla topplistor över världens bästa filmer genom tiderna. MJ

Till vildingarnas land Onsdag 13/3 12.00

Royal

USA 2009. Regi: Spike Jonze. 101 min. Engelskt tal. Svensk text. Svensk distribution: Swedish Film. Från åk 3. Max känner sig ensam, sotis och skitförbannad. Mamma jobbar och dejtar en ny man och syrran retas. Som hämnd drar han på sig sin monsterdräkt och försvinner till Vildingarnas land där han blir kung över en hop odjur som snart visar sig festa, sura och intrigera som vilka människor som helst. Spike Jonzes filmatisering av Maurice Sendaks klassiska barnbok är en fantastisk och omtumlande skildring av makt och maktlöshet. MJ

23


kortfilmer TÄVLING Bevisa det Onsdag 13/3 9.30 Torsdag 14/3 13.15

Spegeln B Filmstaden 3

Sverige 2013. Regi: Johanna Pyykkö. 5min. Svenskt tal. Engelsk text. Från åk. 6. I en lägenhet med insyn ifrån gården fotograferar en man sig i olika kalsonger. Vad han inte vet är att det utanför fönstret samlas en bevakande grupp småtjejer. Snart är utmaningen att bevisa vad man går för ett faktum. TC

Damn Girl Tisdag 12/3 11.00 Spegeln A Onsdag 13/3 9.30 Spegeln B Torsdag 14/3 18.00 Spegeln A Danmark 2013. Regi: Kira Richards Hansen. 13 min. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. Den 12-åriga flickan Alex lever sitt liv med ett gäng killar. Om nätterna dricker de alkohol, målar graffiti och strosar omkring, men att den stundande puberteten börjar göra sig påmind, har Alex svårt att hantera. TC

Fatih Tisdag 12/3 9.00 Spegeln A Onsdag 13/3 9.30 Spegeln B Fredag 15/3 10.00 Spegeln B Nederländerna 2012. Regi: Danyael Sugawara. 15 min. Holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 6. 10-årige Fatih växer upp med sin mamma och två systrar. När Fatih får höra att han måste vara mer som “en riktig man” börjar han kämpa med sin könsidentitet. Det är inte lätt att hitta rätt. DL

I’m Not Brave Tisdag 12/3 9.30 Filmstaden 2 Onsdag 13/3 9.30 Spegeln B Torsdag 14/3 11.30 Filmstaden 2 Ich bin nicht mutig. Tyskland 2012. Regi: Arianne Hinz. 11 min. Tyskt tal. Engelsk text. Från åk. 4. Arthur är mörkrädd och vågar inte gå till toaletten på natten. När hans dementa mormor kommer på besök finns det ett sätt att komma runt problemet. Vad han inte anar är vilka förskräckliga konsekvenser detta har. TC

24


Paper Mountains Onsdag 13/3 9.30 Torsdag 14/3 11.15 Fredag 15/3 9.30

Spegeln B Spegeln A Spegeln C

Storbritannien 2012. Regi: Lynsey Miller. 12 min. Engelskt tal. Från åk. 5. Hemma är åttaåriga Nadia tvungen att ta mer ansvar än någon i hennes ålder borde göra. Nadia fascineras av en prinsessa i en balettföreställning. Sökandet efter ballerinan för Nadia ut på en modig och farlig resa tvärs över södra delen av London. TSS

Tony & Lena Tisdag 12/3 11.00 Onsdag 13/3 9.30

Filmstaden 3 Spegeln B

Sverige 2013. Regi: Victor Lindgren. 11 min. Svenskt tal. Från åk. 8. Tony och Lena befinner sig i ett sovrum och förväntas ligga med varandra. Med säker tonträff och väl avvägd personregi berättas om ängslan, mod och hur vi ser på varandra utifrån förutbestämda roller. DL

What Can I Wish You Before the Fight Onsdag 13/3 9.30 Fredag 15/3 16.30

Spegeln B Spegeln B

Frankrike 2012. Regi: Sofia Babluani. 15 min. Franskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. Marie, adopterad som femåring, bor på den franska landsbygden med sin pappa och lillasyster. Maria är stum och kommunicerar istället varsamt utan ord. Maria växlar roll mellan att vara en sansad tonåring och den omsorgsfulla vuxna. En ödesdiger kväll hittar de i sin lada en ung tjej på flykt. TSS

Vill du arbeta med de nationella kunskapskraven på ett skapande och roligt sätt? Vill du gå i en skola där dina förmågor och intressen tas tillvara och utvecklas? Då ska du komma till oss på Humfryskolan! Vi är en kreativ grundskola i Malmö och Lund.

Humfryskolan Tuborgsgatan 2, 217 41 Malmö www.humfryskolan.se

Humfryskolan Kastanjegatan 13, 223 59 Lund www.humfryskolan.se

25


kortfilmer NOVELLFILMspaket 10 Guds Siffror Onsdag 13/3 13.45 Spegeln B Sverige 2013. Regi: Ivica Zubak. 29 min. Tal: Svenska, franska, lingala. Från åk. 8. Två systrar med ursprung i Kongo befinner sig illegalt i Sverige och försöker skapa sig en tillvaro. Är det möjligt att leva ett värdigt liv utan 10 Guds siffror, ett svenskt personnummer? DL

Belinda Beautiful Fredag 15/3 12.00 Spegeln B Danmark 2013. Regi: Marianne Blicher. 24 min. Dansk tal. Engelsk text. Från åk. 8. Att vara 14 år kan vara en kamp mot ensamhet och dåligt självförtroende. Är man dessutom kär i sin handbollstränare kan det leda till de mest jobbiga situationer. Belinda råka trassla till det för sig och den person som står henne närmast. Men vänskap är väl starkare än så? HS

Bättre i Berlin Onsdag 13/3 13.45 Spegeln B Sverige 2012. Regi: Mikael Bundsen. 23 min. Svenskt tal. Från åk. 9. Drömmen om Berlin och ett roligare liv lockar 19-åriga Amanda. Hon vill inte fastna i Göteborg som alla andra med någon tråkig kille och ett jobb som känns meningslöst. Livet måste ju levas fullt ut. Eller? HS

Dog in Heaven Tisdag 12/3 11.45 Spegeln B Danmark 2012. Regi: Jeanette Nørgaard. 25 min. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 4. Lilla Lora och Hund kommer till ett avlägset kloster. Hund får inte vara där och nunnorna gör sig av med den. När Lora inte får sörja bestämmer hon sig för att själv bli hund och samtidigt bryta mot husets alla regler. TSS

26


Dublin Onsdag 13/3 13.45 Spegeln B Sverige 2012. Regi: David Aronowitsch. 29 min. Tal: Svenska, engelska, somali, dari. Från åk. 9. Daoud har flytt genom Europa och ansöker om uppehållstillstånd. Men Dublinkonventionens formuleringar är obarmhärtigt stränga. Den enda och desperata lösning som Dauod ser är att skada sig själv. IA

Eagle Boy Torsdag 14/3 10.00

Spegeln B

Norge 2013. Regi: Gry Elisabeth Mortensen. 28 min. Dokumentär. Engelskt och norskt tal. Från åk. 5. Sage är en indian från Flathead Reservation, Montana. När han är åtta år bestämmer hans föräldrar att de ska flytta till norra Norge. Barnen där är väldigt annorlunda och Sage kan inte ett ord norska. EK

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket Fredag 15/3 12.00 Spegeln B Sverige 2012. Regi: Maria Eng. 29 min. Svenskt tal. Från åk. 8. Nakenbad i sommarnatten, en egen värld av kyssar och smek, upplevelser lagrade i musik. Morris och Betty får varandra i första scenen en fantastiskt lycklig och väldigt sorglig kärlekshistoria. IA

Melker Tisdag 12/3 11.45 Spegeln B Sverige 2013. Regi: Christian Ryltenius. Melker Sundén. 27 min. Animation. Svenskt tal. Melker känner att livet är på topp när hans bästa kompis Ann pussar honom på sommarlovets sista dag. Men när skolan börjar igen kommer Peter, en ny kille, till klassen och allt förändras. EK

27


filmschema Invigning av

BUFF 2013 Måndag 11 mars

Invigning med svensk premiär av Eskil och Trinidad i regi av Stephan Apelgren. Regissör och skådespelare från filmen gästar invigningen. 18.00 på biograf Royal.

Tisdag 12 mars Tid

9.00

11.00

13.00

15.00

17.00

19.00

Spegeln A

Spegeln B

09.00 -10.35 09.30 -11.15 Victor & the Zarafa Secret of Förfilm:Fatih Crocodile Mansion Förfilm: 11.00-13.00 Me and You Jordlöparen Förfilm: Damn 11.45-13.10 Girl Melker, 13.30-15.25 Towards the Sun, Dog in The Heaven Deflowering of Eva van 13.45-15.35 End Babygirl Förfilm: Äta Förfilm: lunch The Refugee 16.30-18.25 16.30-17.30 Skruva En dryg den som Beckham halvlek med fotboll på film

28

20.30-22.05 Miss Blue Jeans

Royal

Moderna Filmstaden 1 Filmstaden 2 Filmstaden 3 Museet

09.00-10.45 Moon Man Förfilm: 09.30-11.05 Warp Kauwboy Förfilm: I´m not Brave 11.15-13.05 The Great Bird Race 11.30-13.25 Förfilm: Mor- Allez, Eddy! far & jag och Förfilm: The 14.00-16.05 12.00-14.15 helikoptern till Red Carpet himlen Not Waving Döda But poeters 13.30-15.10 Drowning sällskap You & Me Förfilm: Forever Rekordsommar Förfilm: Första 16.30-17.45 gången Animals Förfilm: Hunger 09.45-11.40 09.30-10.15 Electrick MelooChildren Up a Tree, Förfilm: Sandra, Första största Imse &Vimse kärleken 10.45-11.30 12.00-13.30 Lilla Anna Snackbar och Långa Farbrorn

18.45-20.30 Molly Max18.00-19.30 well Fotboll för Förfilm: Whatolerans led Women

20.00

21.00

Spegeln C

21.00-22.50 It Felt Like Love Förfilm: The Air in My Throat

Victoria

Media Evolution City

09.15-10.30 Approved for Adoption

10.00-11.30 Games for Change11.00-12.45 11.00-12.35 Spelworkshop för Moderna Summer skolklasser Tider Outside Förfilm: 12.00-13.30 Tony & Lena Games for Change13.15-15.00 SpelworkSyster shop för skolklasser 15.00-18.00 Går det att tjäna pengar på film i framtiden? 17.00-19.00 Keynote Spelcafé- Mary Carty Games for Change med HaBiTatQ 19.00-21.30 SCREENUppstart med filmsamtal, mingel och quiz!


Onsdag 13 mars Spegeln A

9.00

09.00-11.00 09.15-11.00 Me and You Victor & the 09.30 -10.55 Förfilm: 09.30-10.15 Secret of KortfilmsBruce Lee DjurCrocodile tävling Played vännerna Mansion Badminton Förfilm: Too Jordlöparen

10.00

Spegeln B

13.00

14.00

15.00

16.00

Royal

10.45-11.30 MelooUp a Tree, Sandra, Imse &Vimse

11.00

12.00

Spegeln C

Moderna Museet Filmstaden 1 Filmstaden 2 Filmstaden 3

Tid

11.30-13.20 Miss Blue Jeans Förfilm: Strawberry Fields

09.00-10.55 09.15-10.55 Glasblå09.30-11.25 sarns barn I Am Eleven Eskil och Trinidad Förfilm: Kylan

09.00-12.00 Filmpedagogik långt borta och nära

11.00-12.30 11.15-12.50 Tall as the Beasts of Baobab Tree the Southern Wild

11.30-13.35 11.30-12.50 Not 12.00-13.45 Approved Waving But Till for Adoption Drowning vildingarnas 12.00-13.50 Förfilm: land Cool Kids RekordDon´t Cry sommar Förfilm: While you weren´t Looking 13.15-15.05 Mannen som älskade 13.30-15.05 Summer Yngve 13.45-15.15 Outside Förfilm: Bättre i BerNörden och 14.00-15.45 lin, Dublin, kärleken Broken 10 Guds 14.15-15.35 Förfilm: siffror White Black Sharaf Boy Förfilm: Mookie 11.45-13.35 Arcadia Förfilm: Astrid

Victoria

12.00-13.00 Skildra eller generalseraom minoriteter i media med UR

14.00-18.00 SCREENinspiratörerna och nyckelorden: Session 1

15.30-17.25 Electrick Children Förfilm: 16.15-17.50 Första största Babygirl kärleken Förfilm: The Refugee

17.00

18.00

19.00

18.00-19.30 18.15-20.15 The Suicide Pretty Shop Butterflies Förfilm: Förfilm: Flamingo Jag har Pride varit här

20.00

21.00

18.30-21.30 Work in progress: Krakel Spektakel, Bamse, Beyond beyond, Värsta maffian, Antboy

20.30-22.25 20.45-22.30 Sassy Pants After Lucia Förfilm: Förfilm: Boygame Wednesdays

29


Torsdag 14 mars Tid

Spegeln A

9.00

09.00 -10.45 Molly Maxwell Förfilm: Whaled Woman

10.00

11.00

12.00

13.00

14.00

11.15-13.00 UPSIDEdown Förfilm: Paper Mountains

Spegeln B

19.00

13.30-15.15 It Felt Like Love Förfilm: The 14.00-15.50 Arcadia Air in My Förfilm: Throat Astrid

15.45-17.20 Gimme the Loot Förfilm: Fest 16.15-18.00 After Lucia Förfilm: Wednesdays

18.00-20.00 Me and You Förfilm: 18.30-20.15 Damn Girl Funeral Kings Förfilm: Loud & Low

20.00

21.00

30

Filmstaden 4 Filmstaden 2 Filmstaden 3

09.30-10.55 Jelly T

09.15-10.55 Matilda 10.00-11.55 Allez, Eddy! Förfilm: The Red Carpet

12.00-13.30 Århundra- 12.15-14.05 dets brott, Pretty Videoboy, Butterflies So it Goes Förfilm: Jag har varit här

17.00

18.00

Royal

10.00.11.30 Wild Bird, Eagle Boy, My Shoes

15.00

16.00

Spegeln C

20.30-22.15 21.00-22.05 Not Waving Broken But Förfilm: Drowning Sharaf Förfilm: Rekordsommar

14.45-16.40 Sassy PantsFörfilm: Boygame

11.30-13.15 The Famous Five Förfilm: Hjärtsuddi 12.30-14.10 You & Me Forever Förfilm: Första gången

Moderna Museet

Victoria

Best Western/ Hotel Nobel house

09.00-10.25 Fidgety Bram

10.00-12.00 SCREEN Ungas filmskapande online: Doxwise 11.00-12.50 11.00-12.35 och Crazy Pictures Animals Jalpari- The 11.30-13.05 Desert Mermaid Kauwboy Förfilm: Förfilm: Kali the Little I´m Not Brave Vampire

13.15-15.00 13.30-15.15 The Secret Förfilm: Bitchkram Bevisa det

13.00-15.00 SCREEN Inspiratörerna och nyckelorden: Session 2

15.00-15.30 SCREEN Start på 24 h filmworkshop. Samarrangeras med FilmCentrum Syd, Nisi Masa och Boost Hbg.

14.00-17.00 Hitta ny publik för nordisk barnfilm! Samarrangeras med Biografcentralen.


Fredag 15 mars Tid

Spegeln A

9.00

09.00 -10.50 Körkarlen

12.00

13.00

14.00

15.00

16.00

Spegeln C

09.30-11.15 UPSIDEDown 10.00-11.35 Förfilm: Zarafa Paper Förfilm: Mountains Fatih

10.00

11.00

Spegeln B

Royal

Filmstaden 1 Filmstaden 2 Filmstaden 3

09.30-10.55 Gattu

11.15-12.45 The Suicide 11.30-13.00 Shop 11.45-13.20 Skruva den Förfilm: som Gimme the 12.00-13.25 Flamingo Beckham Loot Where I Pride Förfilm: Am, Belinda Fest Beautiful, Jag behöver dig... 13.15-15.30 Boys don´t 14.15-16.00 Molly Cry Maxwell Förfilm: Förfilm: Rise Above 14.00-15.40 Whaled Snackbar Women Förfilm: Bruce Lee 16.30-18.10 Played Tall As the Badminton Too Baobab Tree Förfilm: What Can I Wish You Before the 16.15-17.50 Fight I Am Eleven

Moderna Museet

09.00-10.25 09.15-10.45 White Black Boy Fidgety 09.30-11.15 Förfilm: Bram Moon Man Mookie Förfilm: Warp

Victoria

10.00-11.15 Hur mår den svenska barnfilmen?

11.00-12.35 11.00-13.00 Arcadia 11.15-12.50 Sassy Pants Förfilm: Tur & retur 11.30-12.30 11.45-13.40 Boygame Jalpari - The Mot barnfilmsträsket Desert och vidare! Mermaid Förfilm: Kali the Little Vampire 13.15-15.05 Miss Blue Jeans Förfilm: Strawberry Fields

13.00-14.00 Lunchbeat

13.30-15.15 Funeral Kings Förfilm: Loud & Low

15.00-16.00 SCREEN24 h workshop: Avslutning och filmvisning

18.45-20.40 Electrick Children Förfilm: Första största 18.15-20.10 kärleken The Deflowering 21.15-23.00 of Eva van Animals End Förfilm: Förfilm: Äta Hunger lunch

18.00

21.00

Lördag 16 mars Tid

Spegeln A

Spegeln B

11.00-12.35 Fimpen

11.00-13.00 Vinnarfilm: Unga filmjuryns pris

10.30 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00

Spegeln C

13.00-15.00 Vinnarfilm: 13.00-14.40 Svenska kyrkans pris The Liverpool Goalie Förfilm: 15.00-17.00 Snapshot Vinnarfilm: Malmö stads pris för bästa Barnfilm

Royal

Filmstaden 1 Filmstaden 2

Filmstaden 3

Moderna

Victoria 10.30-11.30 Picknickbio 12.00-14.00 Drömmarnas Hus presenterar Deminas hämnd

31


kortfilmer novellfilmspaket My Shoes Torsdag 14/3 10.00

Spegeln B

Tunisien 2012. Regi: Anis Lassoued. 30 min. Engelskt tal. Från åk. 5. Nader springer runt i den lilla byn i Tunisien där han bor. Inför den årliga högtiden eid åker han in till stan med sin pappa och ser ett par fina skor i en affär. Han vill ha dem mer än allt annat - men familjen har inte råd. CM

So It Goes Torsdag 14/3 12.00

Spegeln B

Korsoteoria. Finland 2012. Regi: Antti Heikki Pesonen. 29 min. Finskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. Elli jobbar på lager och stjäl cigaretter och annat smått för att ha råd att resa utomlands. Hon lever ett ganska ensamt liv, tills hon träffar sin chefs tonårige son och de utvecklar en udda vänskap. EK

Towards the Sun Tisdag 12/3 11.45 Spegeln B Å snu seg mot solen. Norge 2012. Regi: Nina Knag. 27 min. Norskt tal. Engelsk text. Från åk. 5. Lennart är mobbad i skolan och har en gympalärare som gör livet svårt för honom. Han flyr verkligheten genom att drömma om Brigitte Bardot. När en ny grannflicka flyttar in blir det hans räddning. DL

Videoboy Torsdag 14/3 12.00 Spegeln B Norge 2011. Regi: Stian Kristiansen. 33 min. Norskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. Förhållandet mellan Hasse och Pål, 13 år, sätts på prov den dagen då de besöker en mycket speciell pojke, som har fler VHS-filmer än videobutiken. Det dunkla huset visar sig gömma fler mörka hemligheter än explicit skräckfilm. Ett genremedvetet, stämningsfullt och skruvat porträtt av spirande sexualitet. TSS

32


Where I Am Fredag 15/3 12.00

Spegeln B

Là où je suis. Kanada 2012. Regi: Myriam Magassouba. 25 min. Franskt tal. Engelsk text. Från åk. 8. Hur hanterar man en väns död? Vi följer en ung tjej, vars bästa kompis och tillika balettpartner avlider i en bilolycka med sin mamma. Eftersom föräldrarna separerat blir det hennes uppgift att fixa i hemmet till begravningen. TC

Wild Bird Torsdag 14/3 10.00 Spegeln B Vildfugl. Danmark 2012. Regi: Jacob Bitsch. 25 min. Danskt tal. Engelsk text. Från åk. 5. Karla är förälskad i Janus och vill visa upp sin tama fågel för honom. När Janus sårar Karla går det ut över hennes lillebror. Starkt drama om förbjudna känslor och svårigheten att styra över dem. DL

Århundradets brott Torsdag 14/3 12.00 Spegeln B Sverige 2012. Regi: Johanna Paulsdotter. 24 min. Svenskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. Bella och Lukas är ihop. En kväll när de har sex händer något som får vissa konsekvenser. Briljant skildring av första förälskelsen som på ett utmanande sätt väcker frågor om gränsdragning och sex. DL

Snapshot (OBS kortfilm) Lördag 16/3 13.00 Spegeln C Nederländerna 2012. Regi: Arthur van Merwijk. 3 min. Utan tal. En man och en kvinna har begett sig till djungelns djupaste dunge för att fotografera vilda och exotiska djur. Men när stativet är uppfällt är det inte så lätt som de först hade tänkte sig. TC

33


kortfilmer NY SVENSK KORTFILM Astrid Onsdag 13/3 11.45 Spegeln A Torsdag 14/3 14.00 Spegeln B Sverige 2012. Regi: Fijona Jonuzi. 15 min. Svenskt tal. Från åk. 5. Astrid, Teresa och Kim tillbringar eftermiddagen i mellanrummet mellan trygg fritistillvaro och hård vuxenstad. En film om grupptryck och mod och när det blir så jobbigt att alla utvägar är fel. IA

Boygame Onsdag 13/3 20.30 Spegeln B Torsdag 14/3 14.45 Spegeln C Fredag 15/3 11.00 Filmstaden 2 Sverige 2013. Regi: Anna Österlund Nolskog. 15 min. Svenskt tal. Engelsk text. Från åk. 8. Bästa kompisarna John och Niclas är 15 år. De bestämmer sig för att de borde skaffa sig lite övning inför en eventuell sexuell kontakt med tjejer. Naturligt och roligt om osäkerheten kring den sexuella identiteten under tonåren. TSS

Fest Torsdag 14/3 15.45 Spegeln A Fredag 15/3 11.45 Spegeln C Sverige 2012. Regi: Isabel Juréhn. 12 min. Svenskt tal. Från åk. 9. Livet är en fest för Clara. Hon super och har sex. Allt tycks handla om att vara fri och göra vad en vill. Frågan är om det finns en gräns för vad som är okej och om den är på väg att överskridas? DL

Första gången Tisdag 12/3 13.30 Filmstaden 1 Torsdag 14/3 12.30 Filmstaden 4 Sverige 2013. Regi: Anders Hazelius. 9 min. Svenskt tal. Från åk. 7. Therese och Johan är på fest och ska göra det för första gången. De går ut i skogen. Pressen och förväntningarna är stora och när Johan inte får upp den, blir situationen både jobbig och pinsam. DL

34


Första, största kärleken Tisdag 12/3 9.45 Spegeln C Onsdag 13/3 15.30 Spegeln B Fredag 15/3 18.45 Spegeln B Sverige 2012. Regi: Jesper Lake. Mårten Knutsson. 14 min. Svenskt tal. Från åk. 9. Kärleken är stor och vacker. Men också plågsam med sin ovisshet om den andres känslor. I “Första, största kärleken” följer vi de två 16-åriga kompisarna Lollo och Coco och deras känsloliv under en sommar i Stockholm. HS

Hjärtsuddi Torsdag 14/3 11.30 Sverige 2012. Regi: Caroline Larsson. 9 min. Svenskt tal. Från åk. 4.

Royal

Den vuxne, mysiske Johan sitter bland buskarna och spejar på ett hus. Utan förvarning kommer den lilla tjejen Malin fram till honom bakifrån. Hon leker och undrar varför han sitter där. De påbörjar en konversation som påverkar deras syn på vänskap. TC

Jag har varit här Torsdag 14/3 12.15 Onsdag 13/3 18.15

Spegeln C Spegeln A

Sverige 2012. Regi: Sarasvati Shrestha Karlsson. 14 min. Svensk tal. Från åk. 6. Välkommen in i 13-åriga Tyras värld! Politiskt engagerad, full av drömmar och filosofiska tankar ger hon sin syn på livet och förmedlar ett ständigt aktuellt budskap om att alla får vara som de vill. DL

Jordlöparen Tisdag 12/3 9.30 Onsdag 13/3 9.15 Sverige 2013. Regi: Sophia Wester. 10 min. Svenskt tal. Från åk. 3.

Spegeln B Spegeln A

Nora och mamman åker på semester till en stuga på landet. Gröna mossiga stenar och fina solstrålar över höga träd lockar Nora in i skogen. Nora hittar en skalbagge och undrar varifrån den kommer, den som är så liten. TSS

35


kortfilmer NY SVENSK KORTFILM Kylan Onsdag 13/3 9.30 Filmstaden 1 Sverige 2013. Regi: Miko Lazic. 10 min. Svenskt tal. Från åk. 3. Natasha och hennes skolkamrater måste ge sig i väg till skolan trots den livsfarliga vinterkylan. Den iskalla dimman väntar vid horisonten på sitt nästa offer. En spännande äventyrsfilm om rädsla och mod. TSS

Morfar & jag och helikoptern till himlen Tisdag 12/3 11.15

Filmstaden 1

Sverige 2013. Regi: Åsa Blanck. Johan Palmgren. 14 min. Dokumentär. Svenskt tal. Från åk. 4. David har en varm och kärleksfull relation till sin morfar. Men morfar är väldigt sjuk och orkar inte vara med och fira jul med familjen. I julklapp önskar pojken sig en helikopter att bara åka iväg med. EK

Nörden och kärleken Onsdag 13/3 13.15 Filmstaden 2 Sverige 2012. Regi: Marcus Ljunggren. Max Tellving. 15 min. Svenskt tal. Från åk. 8. Daniel är en riktig nörd med Warhammer som största passion – fram tills Måns kommer in i hans liv och förälskelsen slår till. Men hur gör man egentligen? Och är det verkligen okej att gilla killar? EK

Rekordsommar Tisdag 12/3 14.00 Spegeln C Onsdag 13/3 11.30 Spegeln C Torsdag 14/3 21.00 Spegeln B Sverige 2012. Regi: Adina Belin. 15 min. Svenskt tal. Från gy. Tove och Vera bor vägg i vägg. De har var sin egen passion, krukväxter och astronomi, och tillsammans en möjligen spirande gemensam … Men hur ska de våga och hitta rätt på den krångliga vägen dit? IA

36


Rise Above – filmen om Anton Hysén Fredag 15/3 13.15

Spegeln A

Sverige 2013. Regi: Anders Berggren. 14 min. Svensk tal. Från åk. 7. När Anton Hysén kom ut som homosexuell elitfotbollsspelare förändrades hans liv. Från att ha varit Glenns son med drömmen att en dag bli heltidsproffs, är han nu världskändisen som syns överallt – och att bli proffs är inte så självklart längre. JJ

Sharaf Onsdag 13/3 14.00 Spegeln A Torsdag 14/3 20.30 Spegeln A Sverige 2012. Regi: Hanna Heilborn. David Aronowitsch. 13 min. Dokumentär. Engelskt och svenskt tal. Från åk. 8. Sharaf är en av många flyktingar som riskerat livet för att ta sig in i det fort som Europa är. När han bara var 16 år tog han med sig sin lillebror i en båt från Marocko i hopp om ett bättre liv. EK

Whaled Women Tisdag 12/3 18.45 Spegeln C Fredag 15/3 14.15 Spegeln B Sverige 2013. Regi: Ewa Einhorn. Jeuno JE Kim. 9 min. Animation. Engelskt tal. Svensk text. Från åk. 8. Två påfrestande kvinnor arbetar på utvecklingsdepartementet i en liten stad i ett odefinierat arktiskt område. Dit sänder de nordiska länderna oönskade personer. En dag dyker några märkvärdiga varelser upp på stranden. TSS

Äta lunch Tisdag 12/3 13.30 Fredag 15/3 18.15

Spegeln A Spegeln C

Sverige 2013. Regi: Sanna Lenken. 13 min. Svenskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. En gång i veckan träffar 15-åriga Klara, Sofia, Lisa och Tomas på ätstörningskliniken. Idag är Kristin ny i gruppen och det serveras köttbullar med potatismos och brunsås. Reglerna är att allt ska vara uppätet inom 30 minuter. TC

37


kortfilmer PANORAMA The Air in My Throat Tisdag 12/3 21.00 Spegeln C Torsdag 14/3 13.30 Spegeln A De lucht in mijn keel. Belgien 2012. Regi: Ann-Julie Vervaeke. 13 min. Holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. 12-åriga Elle tillbringar en varm och tråkig sommardag hemma. Något är fel med familjen, men de fortsätter sina liv som vanligt utan att prata om det. Det outtalade skapar en tyst och spänd stämning i hemmet. TSS

Bruce Lee Played Badminton Too Onsdag 13/3 9.00 Spegeln C Fredag 15/3 14.00 Spegeln C Australien 2012. Regi: Corrie Chen. 15 min. Engelskt tal. Från åk. 6. Nic drömmer om att bli världens bästa badmintonspelare men saknar stödet från sin hånande far, en före detta tennisstjärna. Nic står, mot alla odds, på sig och visar sin far att alla drömmar är värda ett försök. HS

Flamingo Pride Onsdag 13/3 18.00 Spegeln B Fredag 15/3 11.15 Spegeln A Tyskland 2012. Regi: Tomer Eshed. 6 min. Utan tal. Från åk. 6. Längs en kust under regnbågens skimmer har flamingor en stor pridefest. I fågelmassan känner sig en flamingo inte hemma. Han vill vara med en snygg kvinnlig stork istället. Trots att kärlek är i luften, vet han inte hur han ska bära sig åt för att få henne. TC

Hunger Tisdag 12/3 16.30 Spegeln C Fredag 15/3 21.15 Spegeln C Hambre. Spanien 2012. Regi: Mario de la Torre. 9 min. Spanskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. En mor bor med sina två döttrar i ett skjul i ödebygden. För att mätta sina hungriga magar tar de sig till en närliggande by, där modern säljer sin kropp. Till kundens förvåning visar sig allt inte var helt som han hade tänkt sig. TC

38


Kali, The Little Vampire Torsdag 14/3 11.00 Fredag 15/3 11.45

Filmstaden 3 Filmstaden 3

Portugal. Frankrike 2012. Regi: Regina Pessoa. 9 min. Engelskt tal. Från åk. 3. Den lilla vampyren Kali drömmer om att få vara med i de andra barnens dagsljuslekar men som så ofta finns kanske den bästa gemenskapen någon helt annanstans än där Kali tror... En makalöst fint animerad film! IA

Loud & Low Torsdag 14/3 18.30 Fredag 15/3 13.30

Spegeln B Filmstaden 2

Laut & Leise. Tyskland. 2012. Regi: Elisa Klement. Tyskt tal. Engelsk text. Från åk. 7. Greta och Gunnar har en koja ihop. När de bestämmer att träffas hemma hos Greta blir hon utsatt för gromning på chatten. Hennes första nyfikna trevanden för att undersöka kärleken får sig en hård törn. IA

Mookie Onsdag 13/3 14.15 Spegeln C Fredag 15/3 9.00 Filmstaden 2 Nederländerna 2012. Regi: Neske Beks. 19 min. Dokumentär. Holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 5. Mookie är en nioårig pojke med en ovanlig blodsjukdom. Han lever trots det ett ganska vanligt liv – för att vara hemlig agent, kickboxare, breakdansare, rappare och fotbollsspelare vill säga. EK

The Red Carpet Tisdag 12/3 11.30 Torsdag 14/3 10.00

Filmstaden 2 Filmstaden 4

Spanien 2012. Regi: Iosu López, Manuel Fernández. 12 min. Tal: Hindi. Engelsk text. Från åk. 5. Rubina, uppvuxen i Mumbais slum och skådespelare i “Slumdog Milionaire”, berättar om lek och trygghet och det betydelsefulla med riktigt goa kompisar. ”Det här är inte en film – det är mitt liv!” säger hon. IA

The Refugee Tisdag 12/3 13.45 Onsdag 13/3 16.15

Spegeln B Spegeln A

Portugal 2012. Regi: Rui Cardoso. 12 min. Utan tal. Från åk. 7. Från en fest i en afrikansk by följer vi en pojkes jakt, bort från kriget till den stora staden. Men trots hans starka vilja går det inte alltid som han vill och har tänkt sig. TC

39


kortfilmer PANORAMA Strawberry Fields Onsdag 13/3 11.30 Spegeln B Fredag 15/3 13.15 Filmstaden 1 Tyskland 2012. Regi: Esther Bialas. 13 min. Tysk tal. Engelsk text. Från åk. 9. Marie säljer jordgubbar efter skolan. Ibland får hon besök i jordgubbsbåset av sin älskare, den betydligt äldre Stefan. Maries kompis Philip misstycker, men vem av dem är kär i henne? EK

Warp Tisdag 12/3 9.00 Filmstaden 1 Fredag 15/3 9.30 Filmstaden 3 Norge 2012. Regi: Kristian Kim Larsen. 5 min. Utan tal. Animation. Från åk. 2. Är ditt yrke att vrida upp klockan som ställer tiden i hela världen så ska du inte försova dig. Du ska också se upp för klåfingriga små lärlingar, som vrider klockan tillbaka, eller får den att stanna… EK

Wednesdays Onsdag 13/3 20.30 Torsdag 14/3 16.15

Spegeln A Spegeln B

Woensdagen. Nederländerna 2012. Regi: Aaron Rookus. 9 min. Holländskt tal. Engelsk text. Från åk. 9. Varje onsdag får åttaårige Kris följa med sin äldre kompis Willem till badhuset. De brukar ha roligt, simma, åka rutschkana och äta pommes frites. Men när Willem ställer en fråga förändras allt. EK

While You Weren’t Looking Onsdag 13/3 12.00 Filmstaden 1 USA 2012. Regi: Jeremy Mackie 11 min. Engelskt tal. Från åk. 5. För någon med lite fantasi kan den enklaste vardagen ständigt bjuda på spännande – och potentiellt dödsfarliga – lekmöjligheter. Daylen är en tjej med mycket fantasi – och ju farligare lek desto bättre… CM

40


kortfilmer FÖRSKOLEbio

Djurvännerna Onsdag 13/3 9.30 Royal Sverige 2013. Regi: Eva Lindström. 36 min. Svenskt tal. Svensk distribution: Folkets Bio. Från förskolan. Följ med på fågelbarnens äventyrliga promenad bort från hemmet. Möt det lilla fåret som bestämt sig för att lämna sin flock och ugglan Lage som lämnat den mörka skogen för att bli storstadsuggla. DL

Imse & Vimse Tisdag 12/3 9.30 Onsdag 13/3 10.45

Royal Royal

Sverige 2012. Regi: Michael Ekblad. 5 min. Animation. Svenskt tal. Från förskolan. De båda spindlarna Imse och Vimse försöker fånga lunch i sitt nät. Imse irriteras av att Vimse känner stark sympati för de stackars insekterna som fastnar i nätet. DL

Lilla Anna och Långa Farbrorn Tisdag 12/3 10.45

Royal

Sverige 2012. Regi: Per Åhlin. Lasse Persson. Alicja Björk. 47 min. Animation. Svenskt tal. Svensk distribution: Nordisk Film AB. Från förskolan. Lilla Anna och Långa Farbrorn är väldigt olika, men kompisar ändå. Hon är kort och modig, han är lång och rädd av sig. Lilla Anna fixar det mesta när Långa Farbrorn klantar sig eller fegar ur. DL

Meloo – Up a Tree Tisdag 12/3 9.30 Onsdag 13/3 10.45

Royal Royal

Meloo - Opp i et tre. Norge 2012. Regi: Monika Lyko. 21 min. Animation. Svenskt tal. Från förskolan. Ima och Meloo sätter upp fågelbon i ett träd med sina föräldrar. När deras föräldrar är uppe i trädet, blåser plötsligt den fastspikade stegen bort. Hur ska Ima och Meloo bära sig åt för att få ner sina föräldrar? TC

41


kortfilmer FÖRSKOLEbio

Sandra Tisdag 12/3 9.30 Onsdag 13/3 10.45 Sverige 2012. Regi: David Wramneby. 8 min. Svenskt tal. Från förskolan.

Royal Royal

Allergiska är människor oftast mot saker som nötter, damm eller katter. Sandras allergi är av det ovanligare slaget. Hon är allergisk mot sin mamma, Anneli. Gullig och lite knasig film för de minsta. DL

FILM ÄR BÄST PÅ

Stortorget 29•www.biografspegeln.se•040-125978 42


FOLKETS BIO – BÄST PÅ KNATTEFILM OCH SKOLBIO FOLKETS BIO PÅ BUFF – I TÄVLAN

av Eva Lindström AV BOUDEWIJN KOOLE

2 annons

BIOPREMIÄR 23 MARS

2012 ett rekordår för Folkets Bios knattefilmer på bio! 130.000 knattar har sett Brokigafigurerna, Prick och Fläck, Mera köttbullar, Bu och Bä, Jack och Pedro, Alfons, Grodan Boll, Vem och några till.

Linnea i målarens trädgår d

2013 fyller Folkets Bio 40 år, det firar vi med en knattefilmskavalkad!

Tigrar och tatueringar

Boy

Tomb oy

Pojken med cykeln

Den gröna cykeln

Änglarnas andel

Till ungdomen

43


seminarier Games for Change med HaBiTatQ – Spelworkshop/spelcafé Tisdag 12/3 10.00-11.30 Victoriateatern, Spelworkshop för skolklasser Tisdag 12/3 12.00-13.30 Victoriateatern, Spelworkshop för skolklasser Tisdag 12/3 17.00-19.00 Victoriateatern, Spelcafé för allmänheten Spelkultur i Skåne bjuder in till en dag full av spel som vill göra världen bättre. Dagens tema är HBTQ och besökare kommer att spela spel som på olika sätt behandlar detta. Dessutom kommer HaBiTatQ och berättar om sin verksamhet. Vi kör två gånger under dagen och tar emot två klasser per gång. Varmt välkomna till ett event som utmanar och ifrågasätter rådande normer inom både spel och samhälle.

Går det att tjäna pengar på film i framtiden? Tisdag 12/3 15.00-18.00 Media Evolution City Vad ska till för att filmbranschen ska locka till sig finansiärer och bygga nya affärsmodeller? Hur kan nordisk barnfilm i framtiden nå ut till en bred publik? BUFF ställer frågorna. Seminariet hålls på engelska och inleds med en keynote av Mary Carty, designer, ägare och VD för webdesignbyrån Spoiltchild, Dublin. Hon arbetar även som affärsutvecklare för kreativa näringar.

Workshop: Tala film, tala liv; en metod för fördjupat filmsamtal Tisdag 12/3 11.00 Spegeln A (filmvisning) och Kraftstationen (samtal) Workshopfilmen ME AND YOU (regi: Bernardo Bertolucci) visas på biograf Spegeln A kl. 11.00 och ska ses av alla deltagare i samtalet. Efter filmen träffas vi på Kraftstationen, S. Promenaden 53 i ca 1 timme. Metodutvecklare Annika Broman från Sensus i Göteborg introducerar samtalet. I små grupper delar vi tankar och känslor som en film väcker. Det blir ett fördjupat samtal om film och existentiella frågor, istället för att tala om åsikter om ”bra eller dålig”. Begränsat antal platser. Anmälan till samtalet gör du på festivalcentret 11-12/3 på Victoriateatern.

44


Filmpedagogik långt borta och nära Onsdag 13/3 9.00-12.00 Victoriateatern Föreningen Film- och mediepedagogik bjuder in till en förmiddag för att känna mediepedagogiken i Sverige och Europa på pulsen. Ur programmet: • små barns filmskapande • vad är hembygd för unga 2013? • filmpedagogikens roll i andra länder • digitalt berättande Vi bjuder på fika och något gott! Detaljerat program på www.filmomediepedagogik.se och buff.se.

Skildra eller generalisera – om minoriteter i media Onsdag 13/3 12.00-13.00 Victoriateatern I UR:s tv-serie ”Andrea hälsar på” porträtteras fem barn. Gemensamt är att de tillhör våra nationella minoriteter. Hur skildrar vi grupper som sällan syns i media utan klichéer? Hur lyfter vi fram det typiska utan att exotisera? Projektledare Caroline Ginner och producent/programledare Andrea Hökerberg berättar om tankarna bakom serien. Andrea Walter de Perlet, mediepedagog, visar hur programmen kan användas i skolan.

Hitta ny publik för nordisk barnfilm! Torsdag 14/3 14.00-17.00 Best Western Hotel Noble House Biografcentralen arbetar med stöd av Nordisk Kulturfond under 2013 med en förstudie med syfte att stärka distributionen och visningen av nordisk barnfilm. På BUFF presenteras den första delrapporten med en nulägesanalys kring vilken barnfilm som idag distribueras och visas i de nordiska grannländerna. För anmälan och mer info besök www.biografcentralen.se

45


Skolbiodagen BUFF 2013 Torsdag 14/3, Plats: Filmstaden 1, Storgatan 22, Malmö Avgift: 700 kr inkl. lunch, kaffe och mingel Anmälan: www.sfi.se/skolbiodagen Hur kan film i skolan – förutom att vara en stark upplevelse både konstnärligt och emotionellt – främja inlärningen av läs-, skriv- och språkfärdigheter? Det och mycket mer ska diskuteras på årets stora skolbiodag. Temat är Boken på duken och hela dagen kommer att gå i läsfrämjandets tecken. Ur programmet: Mark Reid från British Film Institute och Christine Whitney, engelsklärare i Lincolnshire, presenterar ett framgångsrikt arbete med film som läsfrämjare i Storbritannien. Sveriges läsambassadör Johan Unenge berättar om sitt uppdrag och om kopplingar mellan böcker, serier och film. Lärare och elever från Lillholmsskolan i Skärholmen delar med sig av erfarenheter från ett projekt om konst och skrivande. Årets gästregissör Kjell-Åke Andersson, visar klipp ur sin pågående filmatisering av Åsa Linderborgs roman ”Mig äger ingen”. Det blir också ”filmpedagogik live”; visning av en hemlig festivalfilm med efterföljande publiksamtal. Svenska Filminstitutets skolbiodag är den årliga nationella mötesplatsen för alla som är intresserade av filmvisningar och filmskapande i skolan. Här får man koll på den senaste forskningen, praktiska exempel och garanterad inspiration. Missa inte heller vårt traditionsenliga mingel på kvällen.

Lunch Beat Fredag 15/3 13.00-14.00 Victoriateatern ”Dearly beloved”! Det är vår. Det är filmfestival. Du är omgiven av äventyr och fantastiska berättelser, och allt är möjligt. Under en lunchtimme förvandlar Lunch Beats DJ för dagen Victoriateatern till ett magiskt dansgolv. Kom och skaka bort det sista av vintern med fenomenet som fått Svenska Akademin att skriva in “lunchdisco”, Oprah Winfrey att blogga, och människor att dansa över hela världen! Mer info kommer på buff.se. Som vanligt står restaurang Välfärden för de vegetariska lunchwrapsen. Wrap+Lunch Beat 60 kr Endast Lunch Beat 20 kr

Mot barnfilmsträsket och vidare! Fredag 15/3 11.30-12.30 Victoriateatern Vilka filmer vill framtidens barnfilmsregissörer göra och vad hindrar dem? I våras tog åtta studenter magisterexamen i barnfilm vid Stockholms dramatiska högskola - landets första högskoleprogram inriktat på audiovisuellt berättande för barn. I den nyutkomna skriften “Mot barnfilmsträsket och vidare! Åtta filmskapares tankar om barnfilmens möjligheter och begränsningar” diskuterar de alltifrån genrens låga status via animationer, filmfoto och publikinteraktion till frånvaron av queera identifikationsmöjligheter inom den svenska barnfilmen. Kom och lyssna på ett samtal med några som verkligen VILL berätta för barn på film. Samtalsledare: Andreas Hoffsten, frilansskribent och f.d. redaktör för Film i skolan på Svenska Filminstitutet.

46


Paneldiskussion: Hur mår den svenska barnfilmen? Kan vi bli bäst i världen igen? Fredag 15/3 10.00-11.15 Victoriateatern Kom och träffa några av de mäktigaste inom svensk film; Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet, Safa Safiyari programchef på SVTB, Charlotta Denward, produktionschef på SF och Eva Svendenius, chef på Biografdistribution, SF. Hur ser de på framtiden för svensk barnfilm? Passa på att delta i debatten och få svar på dina frågor.

Picknickbio för de minsta Lördag 16/3 10.30 – 11.30 Victoriateatern BUFF visar de bästa och nyaste filmerna för de allra minsta. Ta med hela familjen på film och fika. Alla filmerna är barntillåtna. Alla är varmt välkomna.

Deminas hämnd Lördag kl. 12-14 Victoriateatern Herrgårdsskolan på Rosengård hotas av nedläggning. Varför vittrar väggarna i källaren? Hur kan möglet spridas så lavinartat? Det är något som inte stämmer. När skolan plötsligt måste evakueras är det tre av eleverna som av olika anledningar går mot strömmen, in i skolan. Där blir de av övernaturliga krafter instängda i ett klassrum. Mörka hemligheter ruvar i den fuktiga mylla som skolan vilar på. Här börjar kampen, på allvar, för att rädda skolan och staden, genom att lösa knutarna kring Deminas hämnd! Kom och träffa Drömmarnas Hus och teamet bakom Deminas hämnd.

Musikalisk kvart med filmmusik på orgel, Christian Schultze organist. Torsdag 14/3 12.10 – 12.25 S:t Johannes kyrka, vid Triangelstationen

Film och musik i S:t Johannes kyrka Söndag 17 mars 18.00 S:t Johannes kyrka, vid Triangelstationen Se hur livet blir till i Lennart Nilssons dokumentär ”Kärlekens mirakel”. Följ med på en fascinerande resa in i människokroppen och in i varje människas allra tidigaste historia och lyssna samtidigt till Johanneskören med stråkorkester som framför musik av Arvo Pärt.

47


Buff för alla BUFF Filmfestival vill finnas till för alla. BUFF ökar tillgängligheten genom att anpassa utbud och visningar för elevgrupper som tidigare haft svårt att besöka festivalen. Syftet med projektet BUFF för alla är att arbeta med pedagoger och elever samt anpassa innehåll och information efter besökarnas behov. Genom fortbildning och praktiskt och teoretiskt arbete med filmer vill BUFF öka förståelsen för rörliga bilder bland pedagoger och elever. Idag samarbetar vi med ett gymnasieprogram på Frans Suell- och Jörgen Kocksgymnasiet i Malmö. Det är ett program anpassat för elever med neuropsykiska funktionsnedsättningar som ADHD, Aspergers och Tourettes syndrom.

Inför BUFF 2013 bad vi en av eleverna, Philip Holmes, en särskilt talangfull tecknare skapa en bild som symboliserar BUFF och som vi skulle kunna använda i vårt arbete med att nå ungdomar. Philip gav oss genom sitt konstnärliga uttryck en bild av vad BUFF betyder för honom och hur han ser på filmfestivalen. Mer information om projektet finns på buff.se, under fliken BUFF för alla. Jonas Jarl, kärnämneslärare

Hur har ni arbetat med BUFF i projektet? Som pedagog tror jag att mycket handlar om att levandegöra kunskapen samt få eleverna att se att de faktiskt gör saker på riktigt. I arbetet med BUFF för alla är det viktigt att eleverna gör uppgifter som de känner att de kan ha nytta av efter skolan. Arbetet med att göra film har varit en sådan uppgift. Jag har sett hur de har växt med uppgiften i takt med att de har fått ta eget ansvar för att arbetet ska gå framåt. För våra elever är skolsituationen ofta alltför fyrkantig och fokuserad på skolresultat. De möten som eleverna fått göra med filmare har varit fantastiska. Filmarna har kommit utan förutfattade meningar, utan ett facit och det har slagit mycket väl ut. 

Projektet BUFF för alla finansieras av Allmänna Arvsfonden.

48


Beasts of the Southern Wild

Dublin

skolbio dvd-distribution skapande skola film & samtal minibio

Moderna tider

Best채ll FilmNytt kostnadsfritt p책:

www.filmcentrum.se

Arcadia


SCREEN 2013 arena för unga filmare SCREEN är BUFF:s mötesplats för unga filmare. Konceptet för årets SCREEN-program har arbetats fram tillsammans med en referensgrupp bestående av unga skånska filmare. Utifrån möten med olika inspiratörer får deltagarna reflektera över sitt filmskapande och gå på djupet i vad som är centralt just för dem. SCREEN-deltagarna får göra film tillsammans utifrån vissa spelregler och i nya konstellationer. På programmet står även seminarier om unga människors produktion av rörliga bilder online samt olika tillfällen för mingel och nätverkande med avslappnat häng för filmare. Mycket mer info och anmälan på www.buff.se

Uppstart med filmsamtal, mingel och quiz! Tisdag 12 mars 19.00-21.30 Victoriateatern Face to Face med festivalens gäster! Filmquiz med Fantastisk Filmfestival! Mingel!

Inspiratörerna och nyckelorden Onsdag 13 mars 14.00-18.00 Victoriateatern Torsdag 14 mars 13.00-15.00 Victoriateatern SCREEN presenterar stolt inspiratörerna: Mikael Bundsen, Maria Eriksson, Robert Lillhonga, Victor Lindgren, Jenifer Malmqvist och Johanna Pyykkö, handplockade för att dela med sig av sina erfarenheter utifrån rubriken ”Mina tre nyckelord”, det vill säga tre ord som är centrala för deras filmskapande och avgörande för att de håller på med film. Deltagarna får reflektera över vilka som är deras nyckelord och vad det innebär att ha en identitet som filmskapare. Läs mer om inspiratörerna på www.buff.se

50


Ungas filmskapande online Torsdag 14 mars kl 10.00-12.00 Victoriateatern Vi ägnar förmiddagen åt att fokusera på olika aspekter av ungas produktion av rörliga bilder online. Bland annat medverkar: Doxwise Norden, ett online-projekt för ungdomar mellan 18-25 där fyra personer i varje nordiskt land valts ut för att dokumentera sin vardag under tio veckor. Materialet publiceras varje vecka i form av en spännande webisod på 3-5 minuter. Producenten Petter Lindblad berättar mer. Crazy Pictures, ett filmkollektiv från Norrköping som producerar spelfilm, dokumentärfilm och reklamfilm. De har lärt sig allt på egen hand, från starten efter gymnasiet till att idag driva ett etablerat produktionsbolag. Albin Pettersson från Crazy Pictures kommer och berättar om hur de producerar sina filmer och vad online-distributionen har betytt för dem.

24 h filmworkshop Torsdag 14 mars kl 15.00 Victoriateatern Fredag 15 mars kl 15.00 Victoriateatern FilmCentrum Syd presenterar i samarbete med Nisi Masa Sverige och Boost Hbg en 24-timmars filmworkshop för SCREENS deltagare. Teamen har ett dygn på sig att göra varsin kortfilm utifrån givna premisser. Filmerna får sedan premiär för publik under fredagen.

TEMPO DOKUMENTÄR FESTIVAL 5–10 MARS Program och biljetter på www.tempofestival.se

tempo2013_annons_BUFF.indd 1

2013-01-20 23:26

51


work in progress Work in progress presenterar fem kommande filmer som riktar sig till en ung publik. På plats finns filmernas producenter och regissörer som berättar om filmerna och visar exklusiva klipp. Onsdag 13 mars kl 18.30-21.30 på Victoriateatern

Bamse och Tjuvstaden Bamse, Lille Skutt och Skalman måste rädda Farmor från den elake Reinard Räv som har kidnappat Farmor för att hon inte ska kunna göra dunderhonung till Bamse. Bamse och hans vänner beger sig ut på den farliga färden genom trollskogen och fram till Tjuvstaden. Bamse och Tjuvstaden är en äventyrsfilm om vänskap och om hur lätt det är att bli elak om man inte får vara med.

Värsta maffian – en gangsterkomedi Jerry och bäste vännen Nico står på randen till vuxenlivet och de vägval som följer med det. De båda unga männen väljer att ta chansen att försöka bli upptagna i den lokala maffian vilket blir startskottet till en sommar som kommer att sätta deras starka vänskap på hårda prov. En sommar fylld av förblindande kärlek. En sommar i förnedringens tecken. En sommar de sent kommer att glömma.

Krakel Spektakel Ett sagolikt annorlunda musikaläventyr om Annabell Olsson och hennes farmor, på spaning efter Trollkarlen som förvandlade sig till ett glas lemonad och drack upp sig själv. Efter 700 år är förtrollningen kanske på väg att brytas.

52


Beyond Beyond Beyond Beyond är en historia om att vilja det omöjliga. Det är en historia om en liten kaninpojke, inte gammal nog för att förstå livets regler, som tar upp kampen med den mäktigaste kraften. Samtidigt som han lär sig mer och mer om livet.

Antboy Antboy handlar om tolvårige Pelle som blir biten av en myra och utvecklar oanade krafter. Med hjälp av sin vän, serienörden Wilhelm, skapar Pelle en hemlig identitet som superhjälten Antboy. Långsamt börjar det att ske saker i det lilla samhället. När den läskiga och tokiga superskurken Loppen dyker upp måste Antboy rycka in.

Hyr Mac eller iPad Visste du att södra Sveriges största Apple Premium Reseller även har uthyrning? Hyr iPads eller datorer för mässa, utbildning och projekt – eller kanske bara för att ni vill testa Apples produkter? Kontakta oss för priser och mer information! Gilla oss på Facebook! www.facebook.com/KullanderJansson

Södra Sveriges största och mest välsorterade Apple Premium Reseller. Fridhemstorget 1, Malmö. Tel 040 -10 08 30. Vardagar 10 – 18.30, lördagar 11–15. Kullander Jansson AB - MALMÖ | HELSINGBORG | KALMAR - www.kullanderjansson.se

53 halvs_buff_feb2013.indd 1

2013-01-16 13:43


Europe loves European Festivals

L’Europe aime les festivals européens

A privileged place for meetings, exchanges and discovery, festivals provide a vibrant and accessible environment for the widest variety of talent, stories and emotions that constitute Europe’s cinematography.

Lieux privilégiés de rencontres, d’échanges et de découverte, les festivals rendent vivante et accessible au plus grand nombre la formidable diversité de talents, d’histoires et d’émotion que constituent les cinématographies européennes.

The MEDIA Programme of the European Union aims to promote European audiovisual heritage, to encourage the transnational circulation of films and to foster audiovisual industry competitiveness. The MEDIA Programme acknowledges the cultural, educational, social and economic role of festivals by co-financing every year almost 100 of them across Europe. These festivals stand out with their rich and diverse European programming, networking and meeting opportunities for professionals and the public alike, their activities in support of young professionals, their educational initiatives and the importance they give to strengthening inter-cultural dialogue. In 2011, the festivals supported by the MEDIA Programme have programmed more than 40.000 screenings of European works to nearly 3 million cinema-lovers. MEDIA is pleased to support the 30th edition of the BUFF Film Festival and we extend our best wishes to all of the festival goers for an enjoyable and stimulating event.

Le programme MEDIA de l’Union européenne vise à promouvoir le patrimoine cinématographique européen, à encourager les films à traverser les frontières et à renforcer la compétitivité du secteur audiovisuel. Le programme MEDIA reconnait l’importance culturelle, éducative, sociale et économique des festivals en co-finançant chaque année près d’une centaine d’entre eux dans toute l’Europe. Ces manifestations se démarquent par une programmation européenne riche et diverse, par les opportunités de rencontres qu’elles offrent au public et aux cinéastes, par leurs actions de soutien aux jeunes auteurs, par leurs initiatives pédagogiques ou encore par l’importance donnée au dialogue inter-culturel. En 2011, l’ensemble de ces festivals soutenus par le programme MEDIA a programmé plus de 40.000 projections d’œuvres européennes pour le grand plaisir de près de 3 millions de cinéphiles. MEDIA a le plaisir de soutenir la 30th edition édition du BUFF Film Festival et souhaite aux festivaliers de grands moments de plaisir.

European Union Union Européenne MEDIA PROGRAMME http://www.ec.europa.eu/information_society/media/index_en.htm

54

PROGRAMME MEDIA http://www.ec.europa.eu/information_society/media/index_fr.htm


Filmtitel

filmindex sid

Filmtitel

sid

10 guds siffror 26 Körkarlen 23 After Lucia 14 Lilla Anna och Långa Farbrorn 41 Air in My Throat, The 38 Liverpool Goalie, The 18 Allez, Eddy! 8 Loud & Low 39 Animals 14 Mannen som älskade Yngve 20 Approved for Adoption 8 Matilda 23 Arcadia 8 Me and You 10 Astrid 34 Melker 27 Babygirl 16 Meloo – Up a Tree 41 Beasts of the Southern Wild 22 Miss Blue Jeans 10 Belinda Beautiful 26 Moderna tider 23 Bevisa det 24 Molly Maxwell 11 Bitchkram 22 Mookie 39 Boygame 34 Moon Man 13 Boys Don’t Cry 20 Morfar & jag och helikoptern till himlen 36 Broken 10 My Shoes 32 Bruce Lee Played Badminton Too 38 Not Waving but Drowning 17 Bättre i Berlin 26 Nörden och kärleken 36 Cool Kids Don’t Cry 12 Paper Mountains 25 Damn Girl 24 Pretty Butterflies 15 Deflowering of Eva van End, The 10 Red Carpet, The 39 Djurvännerna 41 Refugee, The 39 Dog in Heaven 26 Rekordsommar 36 Dublin 27 Rise Above – Filmen om Anton Hysén 37 Döda poeters sällskap 22 Sandra 42 Eagle Boy 27 Sassy Pants 11 Electrick Children 16 Secret, The 15 Eskil och Trinidad 8 Sharaf 37 Famous Five, The 12 Skruva den som Beckham 18 Fatih 24 Snackbar 15 Fest 34 Snapshot 33 Fidgety Bram 9 So It Goes 32 Fimpen 18 Strawberry Fields 40 Flamingo Pride 38 Suicide Shop, The 15 Funeral Kings 16 Summer Outside 11 Första gången 34 Syster 22 Första, största kärleken 35 Tall as the Baobab Tree 15 Gattu 12 Till vildingarnas land 23 Gimme the Loot 16 Tony och Lena 25 Glasblåsarns barn 23 Towards the Sun 32 Great Bird Race, The 12 Tur & retur 20 Hjärtsuddi 35 UPSIDEdown 9 Hunger 38 Warp 40                                   I Am Eleven 13 Wednesdays 40 I’m Not Brave 24 Whaled Women 37 Imse & Vimse 41 What Can I Wish You Before the Fight 25 It Felt Like Love 17 Where I Am 33 Jag behöver dig mer än jag älskar dig While You Weren’t Looking 40 och jag älskar dig så himla mycket 27 White Black Boy 9 Jag har varit här 35 Victor and the Secret of Crocodile Mansion 14 Jalpari – The Desert Mermaid 13 Videoboy 32 Jelly T 13 Wild Bird 33 Jordlöparen 35 You and Me Forever 11 Kali, the Little Vampire 39 Zarafa 14 Kauwboy 9 Århundradets brott 33 Kylan 36 Äta lunch 37

55


S

ICENS 201 3 •L • 13

NS 2013 • L CE IC LI

013 • LIC EN S2 EN

• LICE NS 13 20 20

* Gäller filmer från filmbolag knutna till Swedish Film Licens.

Visa film i undervisningen! Intressanta och tankeväckande filmer väcker känslor och stimulerar debattlusten. Swedish Film representerar ett stort antal filmbolag och tusentals filmtitlar.

Swedish Film AB distribuerar filmer på DVD, på Blu-ray och digitalt via streaming från vår portal. Vår Licens medger framförande av filmtitlar som du skaffat själv*. För detaljerad information om filmtitlar, rättigheter filmlicens, priser, villkor mm, vänligen besök vår hemsida eller kontakta oss enl. följande: Swedish Film AB, Box 6014, Vretenvägen 10, 171 06 Solna. Tel. 08 445 25 50. Hemsida: www.swedishfilm.com

BEST WESTERN

Ge rasismen rött kort !

56

BUFF 2013  
BUFF 2013  

Program BUFF Filmfestival 2013

Advertisement