Page 1

CEIP TORRES AMAT ESCOLA TORRES AMAT

SALLENT SALLENT

CURS - 2010 CURS 2009 2012-2013


EDITORIAL

Xiulet

Riiiiiiiiiiiiing, octubre de 2010, una trucada del Departament d’Ensenyament anuncia el començament de les obres d’ampliació i millora de l’escola. Aquí començava tot, recordeu? Una gran grua ocupava el nostre pati, vam passar a improvisar-ne un de nou (el Parc municipal Pere Sallés), mòduls, obrers amb cascs, màquines... Sense adonar-nos, la fesomia de l’escola va anar canviant i tot plegat va passar a formar part del dia a dia. Han estat gairebé tres anys de canvis constants en els quals la paciència de tots ha estat clau per poder gaudir a partir d’ara, d’una escola fantàstica. Tots plegats, alumnat, professorat, personal no docent, famílies, treballadors de l’obra, Administració, Ajuntament i entitats, hem contribuït al gran resultat final. Des de l’escola, us volem agrair la paciència que heu tingut davant de tots aquests canvis. Sense una sèrie de valors que ens caracteritzen com a Comunitat Educativa: feina ben feta, educació, tolerància, esforç, altruisme, paciència, generositat, respecte, tota aquesta gran obra no hagués estat possible. Aquest curs, els valors han adquirit una gran importància a la nostra escola. Des de P3 fins a 6è, els hem treballat dins el Projecte Interdisciplinari d’enguany. “Els valors i la Donació de Sang”, han donat peu a diferents activitats per reflexionar sobre la importància que tenen en la nostra vida diària. Persones del poble, alguns pares i altres que no, tots vinculats al món sanitari, a l’altruïsme, a l’ajut solidari,,,han esdevingut, tots junts, per uns dies, educadors a les nostres aules, amb una sola premissa, fer dels nostres fills i alumnes, petits habitants de Sallent, adults d’un futur pròxim, ciutadans complets i aprendre que l’ésser humà és social per naturalesa i necessita dels altres des del seu naixement fins al final de la seva vida. De les collaboracions rebudes, del treball fet, us n’ oferim una petita mostra en la nostra revista junt amb un munt d’activitats més que es fan en els diferents Cicles. Sigui doncs, un motiu d’agraïment a tots els participants, a tots els donants, a tots els que creuen com nosaltres en la importància de formar persones íntegres i solidàries que es puguin desenvolupar d’una forma completa i harmònica. “Ningú no és una illa per sí mateix , tots som part del continent”. John Donne, poeta anglès Bon estiu a tothom! Els mestres i les mestres 1


Xiulet

PROJECTE INTERDISCIPLINARI

CAMPANYA DE DONACIÓ DE SANG AL TORRES AMAT Com ja és tradició, aquest curs també es va fer la campanya de donació de sang. Tot va començar amb la visita de l’Arnau, el formador, que ens va fer entendre la importància de les donacions de sang i ens va proposar ajudar a la campanya. Per escollir el logotip i l’eslògan vam fer una tria entre les propostes de tots els alumnes de l’escola, com a activitat del projecte interdisciplinari : els valors i la donació de sang.

Els alumnes de 5è vam repartir els cartells, els flyers i també una carta per informar als habitants de Sallent de la donació. A més, els alumnes que fan l’extraescolar de ràdio es van encarregar de gravar falques publicitàries per informar a tot el poble de la campanya.

El mateix dia de la donació, durant tota la tarda i per torns, vam ajudar activament: rebíem la gent que venia a donar sang, els donàvem un qüestionari per omplir, els acompanyàvem on es feien les donacions i, quan sortien, els oferíem el refrigeri.

2


PROJECTE INTERDISCIPLINARI

Xiulet

També vam elaborar, amb molta il·lusió, una xapa per obsequiar als donants.

La campanya ha estat tot un èxit, estem molt satisfets dels resultats obtinguts. Vam aconseguir 72 donacions, dins de les quals hi ha 17 nous donants. Finalment, un grup d’alumnes va anar a Ràdio Sallent per tal d’informar del resultat d’aquesta campanya i agrair a tots els donants la seva col·laboració.

Estem molt orgullosos del nostre treball, el nostre esforç s’ha vist recompensat.

3


Xiulet

PROJECTE INTERDISCIPLINARI

INFERMERS I METGES AQUEST CURS A LES CLASSES DELS NENS I NENES DE P-3, ELS HA DONAT NOM DOS DELS OFICIS MÉS IMPORTANTS DINS EL MÓN SANITARI I ALHORA MOLT EN CONTACTE EN AQUESTES EDATS: ” L’INFERMER-A EM VACUNA, EM CURA SI EM FAIG MAL.., EL METGE O METGESSA EM VISITA, EM MIRA EL COLL, DETERMINA PER QUÈ TINC FEBRE...”

PER TAL DE TREBALLAR EL NOSTRE PROJECTE ESCOLAR, L’ALÍCIA PAJUELO, INFERMERA I MARE DE DOS ALUMNES DE LES AULES DE P-3, EN DANIEL I LA CLÀUDIA, VA VENIR A LES CLASSES I VA EXPLICAR MITJANÇANT UN INTERESSANT I MOTIVADOR CONTE, COM EL MIC,UN PERSONATGE BEN CONEGUT EN EL MÓN INFANTIL ES POSAVA MALALT I NECESSITAVA L’AJUT DEL METGE. ELS NENS VAN GAUDIR DE L’EXPLICACIÓ I DESPRÉS VAN PODER JUGAR A FER DE MALALTS, METGES I INFERMERS. VA SER UNA TARDA MOLT DIVERTIDA I PROFITOSA. 4


PROJECTE INTERDISCIPLINARI

Xiulet

LA CINTA I LA MONTSE, TREBALLADORES DE LA SANITAT, ENS VISITEN PER EXPLICAR-NOS EN QUE CONSISTEIX LA SEVA FEINA.

Ens agrada jugar a metges i infermeres

LA CINTA, MARE DE L'EDUARD DE P4A, ENS VA PORTAR A LA SEVA COMPANYA MONTSE, QUE ÉS INFERMERA I ENTRE LES DUES, TOT JUGANT, ENS VAN ENSENYAR A EMBENAR, POSAR VACUNES, EXAMINAR EL COS...

5


Xiulet

PROJECTE INTERDISCIPLINARI

L'ENRIC TORIBIO, PARE DE LA JÚLIA I EN PAU, ENS VA PERMETRE ENTRAR EN EL MON MÀGIC DE LES AMBULÀNCIES.

Tots quedem bocabadats quan sentim una sirena!!!!

.

LA CLASSE “DEL SEM” I DE “LES AMBULÀNCIES” VAM PODER ENTRAR DINS DE L'AMBULÀNCIA DEL SEM I VEURE QUE CONTENIA. TOTS VAM GAUDIR DE LA VISITA. GRÀCIES PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ!!! 6


PROJECTE INTERDISCIPLINARI

Xiulet

XERRADA DE CÀRITES Dins de les activitats del projecte ”Els valors i la donació de sang”, l’escola va organitzar un cicle de xerrades que tenien com a punt comú la solidaritat i l’altruisme entre d’altres valors. Una d’aquestes xerrades va córrer a càrrec de la senyora Mercè Maseda representant de Càrites de Sallent. Ens va explicar les tasques que realitzen per a la gent del poble, com s’organitzen i les dificultats que actualment tenen per la situació de crisi que vivim. També va fer la lectura d’alguns contes que ens feien reflexionar sobre diferents valors . Els alumnes van poder fer una roda de preguntes que va servir per acabar de completar el significat de càrites i la importància que té. Apunts dels alumnes: “ Càrites ajuda a la gent per poder tenir menjar” “ Càrites està formada per voluntaris” “És un grup de persones que es reuneixen per ajudar a altres persones” “ Recullen roba per poder-la donar a gent necessitada”

7


Xiulet

PROJECTE INTERDISCIPLINARI

Al novembre ens va venir a fer una xerrada la Sra. MªÀngel Montaner, que és voluntària a les Enramades del nostre poble, Sallent. Ens va explicar la seva tasca a l’hora d’enramar, com fan les decoracions dels carrers, quan comencen a preparar-ho i pensar-ho tot, quants anys fa que ho preparen, com eren les Enramades d’abans... també ens va explicar les balladetes. Ens va agradar molt la xerrada, vam aprendre moltes coses sobre les Enramades i les balladetes. “- Quina de les festes de Sallent t’agrada més? -Des de petita, la festa que porto més al cor i més m’agrada són les Enramades.”

8


PROJECTE INTERDISCIPLINARI

Xiulet

CONFERÈNCIA “ELS METGES” A CÀRREC DE SILVIA RATERA DOCTORA D’ASSISTÈNCIA PRIMÀRIA “METGESSA DE FAMíLIA”

ENS VA PARLAR DE COSES MOLT INTERESSANTS DE LA SEVA FEINA. QUINES EINES TENEN ,PERQUÈ LES FAN SERVIR COM ES VESTEIXEN I PERQUÈ. QUINA ÉS LA TASCA DELS DIFERENTS METGES…

Els nens i nenes vàrem estar molt atents i vàrem arribar a les nostres conclusions. “Els metges et curen” “Els metges et posen una vacuna” “Si et donen un xarop te l’has de Prendre, si no et poses pitjor” “No hem de tenir por del metge” “Alguns metges porten bates de colors”

9


Xiulet

PROJECTE INTERDISCIPLINARI

VISITA A ALTHAIA Els nens i nenes de Cicle Inicial el primer trimestre vam treballar el projecte interdisciplinari ”Els valors : la donació de sang” i vam visitar l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Vàrem veure les diferents instal·lacions (la cuina, la bugaderia, els despatxos dels metges, el banc de sang, l’escola…). I a partir de la sortida vam treballar alguns valors solidaris com ajudar a les persones.

Aquí es poden veure algunes de les activitats realitzades.

10


PROJECTE INTERDISCIPLINARI

Xiulet

DONAR EL NOSTRE TEMPS A CANVI DE SOMRIURES El dilluns 26 de novembre els alumnes de Cicle Superior vàrem assistir a una xerrada de la Sra. Mònica García coordinadora del voluntariat d’ Althaia de Manresa. La tasca dels voluntaris consisteix en oferir de manera solidària part del seu temps a afavorir a persones necessitades i o malaltes.

Ens va explicar que el dia a dia d’un voluntari consisteix en compartir una estona del seu temps lliure per fer companyia als malalts que es troben sense família; donar menjar als qui no poden fer-ho; sortir a passejar, a comprar o a prendre un cafè amb persones amb disminució física; animar en les activitats lúdiques (bingo, dominó, cartes...). Ens va dir que cada dimecres hi anava un mag voluntari, en Manuel, per entretenir a les persones malaltes. També que de voluntaris n’hi ha de totes les edats, el més jove té 17 anys i el més gran 82.

A canvi de donar part del seu temps no reben diners, reben somriures, que és molt més gratificant. A tots ens va quedar molt clar que ser generós donant el teu temps als altres, et fa molt feliç!

11


Xiulet

PROJECTE INTERDISCIPLINARI

X ERRADA DE LA GEMMA FONT El 12 de desembre, va venir la Gemma Font a fent-s una xerrada als alumnes de P5 i 3r sobre la seva feina. Ella és fisioterapeuta. Ens va explicar que ajuda a persones de totes a les edats que tenen mal als ossos i músculs. Ella ajuda a curar les persones a través de les seves mans, alternant el fred amb la calor, fent exercicis i treballant moviments. Ens va deixar molt clar que si tenim bones postures de petits, evitarem moltes lesions de grans.

12


EDUCACIÓ INFANTIL

Xiulet

SORTIDA AL MÓN SANT BENET (FUNDACIÓ ALÍCIA): 23 gener i 1 de febrer, 2013 ELS NENS I NENES DE P-3, P-4 I P-5 VAM ANAR A LA FUNDACIÓ ALÍCIA (SANT FRUITÓS DE BAGES), A FER UNES TALLERS RELACIONATS AMB EL MÓN DE LA CUINA I L'ALIMENTACIÓ, JA QUE PROPERAMENT A L'ESCOLA REALITZARÍEM TALLERS DE CUINA. L'OBJECTIU ERA QUE L'EXPERIMENTACIÓ SIGUÉS LA PRINCIPAL ACTIVITAT D'APRENENTATGE.

P-3

Els infants de van fer el taller: LA FRUITA DE COLORS I FORMES, per tal de promoure uns bons hàbits alimentaris. A través d'un conte participatiu, protagonitzat per la Sra. Clementina ( una venedora de fruita), vam aprendre a reconèixer algunes fruites treballant amb les formes i els colors. Vam parlar de la recol·lecció al camp, la venda al mercat i finalment, el consum a casa. Per acabar vam preparar una broqueta de fruites i ens la vam menjar. Ens van dir que era molt important menjar fruita per créixer sans i forts!!

13


EDUCACIÓ INFANTIL

Xiulet P-4

Els infants de vam fer el taller anomenat el CIENTÍFIC TASTAOLLETES, vam fer experiments a la cuina. Ens van explicar que en Pere Proveta, era un científic a qui li agradava moltíssim la fruita. A casa feia molts experiments amb cítrics. Vam fer de científics per un dia: vam veure, tocar i experimentar diferents maneres de menjar-nos la fruita. - el suc de taronja ( líquid) el vam transformar en sòlid com si fos un flam, gràcies a la màgia de la gelatina. - després, aquesta gelatina de taronja la vam tallar a trossets i la vam arrebossar amb sucre com si fossin caramels. I en vam menjar. - també vam fer suc de mandarines per tal de fer gelats de mandarina. Vam utilitzar l'espremedora, provetes, pipetes, la glaçonera, el congelador. Vam remenar el suc amb el sucre dins les provetes, tastar el suc amb les pipetes, ... Finalment vam gaudir del gelat!!! Bon profit!!! - Ah! També vam veure que el suc de taronja es va transformar de color rosa gràcies al colorant lila de la col.

14


EDUCACIÓ INFANTIL

Xiulet

P-5

Els nens i nenes de , van fer el taller: BON DIA, ESMORZEM? , per tal de promoure uns bons hàbits alimentaris. L'objectiu d'aquest taller era parlar d'un dels àpats més importants del dia: l'esmorzar!, per tal de poder començar el dia amb molta energia. A través de la conversa , i a partir d'unes imatges preparades relacionades amb els aliments de l'esmorzar vam arribar a la conclusió que l'ESMORZAR IDEAL, havia de ser: un làctic, una fruita i un derivat dels cereals. Finalment vam fer un esmorzar molt complert i ben gustós!!!

LÀCTIC -

FRUITA - CEREALS

15


Xiulet

EDUCACIÓ INFANTIL

ELS MITJANS DE TRANSPORT ELS NENS I LES NENES DE P- 4 I P- 5 HEM TREBALLAT EL PROJECTE DELS MITJANS DE TRANSPORT. HEM BUSCAT INFORMACIÓ I L’HEM COMPARTIT AMB ELS COMPANYS I TOTS JUNTS HEM APRÈS UN MUNT DE COSES. COM A CLOENDA DEL PROJECTE HEM ANAT D’EXCURSIÓ I HEM PUJAT I OBSERVAT DIFERENTS VEHICLES. ENS HO HEM PASSAT MOLT I MOLT BÉ. ESTEM A L’ESTACIÓ DE MANRESA ESPERANT EL TREN.

PUGEM AL TREN XUXUA , XUXUA!!

JA HEM ARRIBAT A SABADELL!

16


EDUCACIÓ INFANTIL

Xiulet ESTEM A L’AERÒDROM DE SABADELL

ELS NENS I LES NENES DE P-5 OBSERVEM ELS HIDROAVIONS QUE FAN SERVIR PER APAGAR EL FOC.

ELS DE P-4 OBSERVEM LES AVIONETES. AQUESTES ESTAN QUIETES PERÒ CONSTANTMENT VEIEM AVIONETES QUE S’ENLAIREN I AVIONETES QUE ATERREN

TAMBÉ HI HA CAMIONS DE BOMBERS. ELS BOMBERS ENS EXPLIQUEN QUINA ES LA SEVA FEINA , TOQUEN LES SIRENES I TIREN AIGUA AMB LA MÀNEGA.

QUE DIVERTIT!!

17


Xiulet

EDUCACIÓ INFANTIL

JA HEM ARRIBAT AL PORT DE BARCELONA

JA ESTEM TOTS PREPARATS PER PUJAR A LES GOLONDRINES

QUINA EMOCIÓ!!!

COMENCEM EL VIATGE

QUINA FRESQUETA!!! 18


EDUCACIÓ INFANTIL

Xiulet

COLÒNIES D’EDUCACIÓ INFANTIL-MAIG 2013 ELS NENS I NENES D’ED.INFANTIL HEM ANAT A L’ALBERG SANTA MARIA DEL MAR A COMA-RUGA: ELS DE P3 ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ JUGANT A PIRATES I BUSCANT UN TRESOR AMAGAT.

ELS DE P4 VAM PODER GAUDIR DE LES NOSTRES PRIMERES COLÒNIES I EL PRIMER QUE VAM FER VA SER ANAR A VEURE LES LLITERES.

19


Xiulet

EDUCACIÓ INFANTIL

ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ I DESPRÉS DE FER ELS TALLERS VAM PODER ANAR A LA PLATJA A MULLAR ELS PEUS I ....... UNA MICA MÉS !!!!.

ENTRE TOTS ELS NENS DE P4 I P5 VAM ACONSEGUIR TROBAR EL TRESOR AMAGAT A TRAVÉS D’UN JOC DE PISTES. VAM DISSENYAR UN BANDERA I UN PRECIÓS MOCADOR DE PIRATES.

20


EDUCACIÓ INFANTIL

Xiulet

TALLERS DE CUINA ELS NENS I NENES D’ED.INFANTIL, ENS HEM INICIAT EN EL MÓN DE LA CUINA. I HEM APRÈS A FER: GALETES DE XOCOLATA!!!!

UN PASTÍS AMB GALETES MARIA.......

SUCS DE TARONJA I LLIMONA...

. 21


Xiulet

EDUCACIÓ INFANTIL BROQUETES DE FRUITA!!!! MMM.....

CRISPETES DE COLORS QUE PETEN!!!!!

TRUITES, OUS DURS..... I GELATS !

22


CICLE INICIAL

Xiulet

El dia 2 i 3 de maig els nens i nenes de Cicle Inicial vam anar de colònies a Sant Jaume de Frontanyà. La casa de colònies estava prop del poble que per cert, és el més petit de Catalunya. El paisatge és molt bonic, estàvem envoltats de prats, boscos i muntanyes.

Com que enguany vam estar treballant els valors a l’escola, allà ho vam complementar amb jocs i tallers cooperatius com: la teranyina, on havíem de dir coses positives dels companys, el joc del nus, l’aranya peluda, la bomba doble, el paracaigudes, etc. També vam fer uns tallers on havíem de construir nosaltres mateixos unes maraques, un joc d’encistellar i un de punteria; tot amb materials reciclables.

23


Xiulet

CICLE INICIAL

Cap al vespre, ens vam guarnir per assistir a un sopar de gala i desprĂŠs vam sortir amb els lots a buscar unes pistes per seguidament anar cap a la discoteca on vam ballar molta estona tots junts.

Al voltant de la casa hi ha un camp molt gran d’herba ben verda amb gronxadors, porteries i inclús un cirerer florit. Vam poder jugar molt i cantar juntament amb la guitarra de la Fina.

24


CICLE INICIAL

Xiulet

Fotos de grup

1rA

1rB

2nA

2nB

25


CICLE INICIAL

Xiulet

VISITA A CAPELLADES El dia 7 de febrer els nens i nenes de Cicle Inicial vam anar al Museu Paperer de Capellades. Ens van ensenyar com es feia antigament el paper. Vam veure tot el procés per la fabricació del paper. Abans el fabricaven manualment, però ara el fan amb màquines. És molt important que reciclem per tal de no haver de tallar tants arbres dels boscos.

Per fer paper primer tallaven trossos de roba vella, li treien la pols i després la roba es posava al podridor amb aigua perquè s’estovés.

26


CICLE INICIAL

Xiulet

En la primera foto ens ensenyen els martells que feien servir per acabar de desfer la roba.

Tots vam fer un full de paper reciclat i ens el vam emportar a casa.

Ens ho vam passar molt bĂŠ!

27


Xiulet

CICLE INICIAL

VISITA DE L’ESCRIPTOR PEP MOLIST El dia 17 d’abril ens va visitar en Pep Molist, que és l’autor dels contes de La vaca Plis Plau.

Ens va explicar tres contes, que vam escoltar amb molta atenció, i ens va contestar a totes les preguntes que li vam fer.

Al final, ens va signar tots els contes seus que tenim a les classes. Va ser una visita molt interessant i ens va agradar molt a tots. 28


CICLE MITJÀ

Xiulet

LA CASA DE LES ABELLES Les classes de 3r i 4t vam anar el dia 21 de març a veure les abelles a ”Mas Panosa”,que està a Sant Pere de Torelló. Allà vam poder veure com són i com treballen les abelles.

Aquí ens estàvem vestint d’ apicultors per anar als ruscos. Ens vam posar pantalons blancs i una jaqueta també blanca, al cap un barret amb una xarxa a la cara perquè no ens piquessin les abelles. Quan un grup acabava li donava el vestit a l’ altre grup.

Ja estem a punt ! Hem acabat de vestir-nos d’apicultors per anar a veure les arnes on viuen les abelles. Amb aquests vestits les abelles no ens picaran, anem molt ben protegits.

29


Xiulet

CICLE MITJÀ

De camí cap a les abelles i ja vestits d’ apicultors semblàvem astronautes ! Quina tensió que vam passar !!

En Ramon, l’apicultor, va tirar fum al rusc. El fum serveix perquè les abelles es pensin que s’ha calat foc i mengin molta mel, d’aquesta manera, tant tipes de mel, no poden doblegar el tòrax i no poden picar.

30


CICLE MITJÀ

Xiulet

En aquesta foto l’apicultor ens està ensenyant un abellot però com que no tenen fibló el pot agafar amb les mans, sense guants. En Ramon ens estava ensenyant els ruscos, ens va explicar les seves parts, les feines que fa cada abella, vam veure la reina i el que va ser més emocionant es que vam poder veure com naixia una abella !!!

Aquí està traient la cera de les bresques i es pot veure la mel .

Després aquestes bresques les fiquen en una màquina que es diu centrifugadora i que gira molt ràpid, d’ aquesta manera la mel surt de la bresca i la recollim en pots. Cada nen i nena ens vam endur un potet de mel cap a casa. Estava boníssima !!

31


CICLE MITJÀ

Xiulet

Els dies 2 i 3 de maig els nens i nenes de cicle mitjà vam anar a la casa de colònies Flor de Neu de Castell de l’Areny. Allà vam realitzar activitats lligades a la temàtica del valors i la cooperació, entre elles: un joc de descoberta de l’entorn on s’havien de trobar una sèrie de valors, un joc cooperatiu, tirolines, un joc d’orientació, el joc de nit i la gimcama solidària. Aquests macarrons estan boníssims!!!

La tirolina està molt alta, oi?

El joc d’orientació ens ha ensenyat a moure’ns fent servir un plànol.

32


CICLE MITJÀ

Xiulet

Hem compartit molt bons moments i ens ho hem passat genial!!

Aquí ens teniu a tots, oi que érem una bona colla?

33


CICLE MITJÀ

Xiulet

El dissabte 27 d’abril, dins la setmana Cultural de Sallent, tots els alumnes de 3r vam representar Els Músics de Bremen. Ho vam fer a l’església del Pare Claret. Nosaltres vam ser els actors, els alumnes de P5 de les escoles de Sallent van ser els cantants i els alumnes de piano de l’Escola de Música van fer l’acompanyament musical.

Estàvem molt guapos i guapes amb les nostres màscares i la rosa vermella.

Mireu-nos

a

tots

a

dalt

de

l’escenari un cop acabada l’obra.

34


CICLE MITJÀ

Xiulet

Vam tenir molta feinada a aprendre’ns els papers dels personatges: memoritzar-ho, interpretar-ho, l’elaboració de les màscares... Però el resultat va ser tot un èxit i estem súper contents del treball fet!

Cap a Bremen, cap a Bremen, Cap a Bremen, cap a Bremen, Cap a Bremen falta gent... Cap a Bremen, cap a Bremen, Cap a Bremen som-hi tots, Som-hi tots no perdem temps.

35


CICLE SUPERIOR

Xiulet

AULA TARONJA LA NOSTRA EXPERIÈNCIA COM A PERIODISTES Quan vam començar el curs no ens imaginàvem que tindríem una sorpresa tan agradable: fer el nostre propi programa de televisió.

Va ser un dimarts al matí quan les mestres ens van dir que faríem un programa al Canal Taronja. A partir d’aquest dia van començar unes setmanes de treball intens, d’esforç, de nervis... Ens calia molta dedicació per preparar la tasca que ens encomanarien i ho havíem de fer molt bé. 36


CICLE SUPERIOR

Xiulet

Les primeres sessions van ser amb la directora del Canal Taronja, la Sra. Pilar Goñi. Ella ens va explicar com ho havíem de fer per preparar els programes. Vam reflexionar sobre la importància de la

comunicació.

Després

de

vàries

sessions formatives vam triar els temes dels debats que hauríem de presentar davant les càmeres. Durant les setmanes que va durar aquest projecte van venir a la classe vàries persones i, cadascuna dins el seu àmbit, ens van explicar trets rellevants de la seva vida professional.

Aquesta

informació

ens

va

servir

per

preparar

les

entrevistes que s’enregistrarien per fer el programa. Ens va visitar l’alcalde, el Sr. David Saldoni, així com també

37


Xiulet

CICLE SUPERIOR

la regidora d’ensenyament, la Sra. Rosa Argelaguet, el sr Jaume Salines, Cap de la Policia Local de Sallent.

La Sra. Mª Àngels Montaner, com a representant de la comissió de les Enramades i el Sr. Josep Puig, representant de la Unió de botiguers. 38


CICLE SUPERIOR

Xiulet

Un bomber voluntari, el Sr. Unai Dalmau i la Sra. Rosario Arcas, representant de l’Agència Catalana de Consum.

Arriba el gran dia i ens preparem per enregistrar el programa: maquillatge, micròfons a punt, i... molts nervis.

39


Xiulet

CICLE SUPERIOR

Entrevistem als convidats, i fem els debats sobre els temes que hem preparat.

Ho hem aconseguit: tota una experiència. L’esforç ha valgut la pena i ha sigut un èxit. 40


CICLE SUPERIOR

Xiulet

VISITA DE L’ESCRIPTORA GEMMA LIENAS El dia 16 d’abril vam rebre la visita de La Gemma Lienas. Aquesta autora té una obra molt extensa i ha publicat llibres per a totes les edats. Els alumnes de C.S. n’ hem fet un tast amb la lectura d’una de les aventures de l’Emi i en Max: L’aventura de la Glacera i de diversos fragments d’altres llibres. Amb la visita de la Gemma Lienas vam poder apropar-nos i conèixer millor la tasca d’un escriptor/a. Ens va fer una explicació molt clara i entenedora del que suposa escriure un llibre, com i d’on sorgeixen les idees, com es troba la informació, els passos a seguir per organitzar-la i la revisió contínua del treball. Ens va agradar moltíssim i ens ha motivat a cercar altres títols d’aquesta escriptora.

Després de la xerrada va signar-nos, molt amablement, els llibres que li vam portar.

Gràcies Gemma per fer-nos gaudir del plaer de la lectura! 41


CICLE SUPERIOR

Xiulet

IX CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA Els alumnes de Cicle Superior hem participat en el Certamen de lectura en veu alta que organitza el Departament d’Ensenyament i la fundació Enciclopèdia Catalana. Cada centre escolar pot participar en el Certamen amb un alumne per categoria. Els nois i noies del nostre cicle vam fer-ho dins la categoria dels Grumets verds. Aquesta activitat està pensada perquè ens engresquem a llegir i a ser uns bons lectors a partir d’escoltar textos ben llegits en veu alta. Durant tot el curs nosaltres ja llegim mitja hora diària en veu alta. El fet de participar en aquest concurs i haver-nos d’escoltar uns als altres per escollir el nen o nena que ens representaria a tots, ens va fer adonar que llegir ens feia compartir moltes més coses entre tots nosaltres. Ens va costar força decidir qui aniria als quarts de final del dia 2 de maig a Manresa ja que a tots ens feia molta il·lusió anar-hi. Finalment vam escollir a la Berta Gabriel. El dia del Certamen va llegir del llibre Font de versos de Joana Raspall, dos poemes: La Trena i Aquí.

42


CICLE SUPERIOR

Xiulet

Quan va arribar del concurs ens va dir molt contenta i emocionada: “M’ho he preparat molt bé però no he passat a la final. M’ha tocat llegir l’última i m’he posat molt nerviosa. Sabia que ho tenia difícil, però ha valgut la pena viure aquesta experiència...estic contenta del meu treball. Sabeu què? ... he conegut a nens d’altres escoles i he fet nous amics i amigues!” També ens va explicar que li van regalar un llibre i un diploma per haver participat.

Per cert, ni la família ni l’escola hi van faltar. I ens van dir que ho havia fet molt bé!

43


CICLE SUPERIOR

Xiulet

COMENÇA L’ESPECTACLE

Els alumnes de Cicle Superior vam anar al Gran Teatre del Liceu a veure una representació del ballet Don Quixot, a càrrec de la companyia American Ballet Theatre. La posada en escena va ser magnífica, la riquesa dels decorats i el vestuari ens van impressionar, i sobretot, la professionalitat dels ballarins. I després... a dinar a la platja!!!!

44


CICLE SUPERIOR

Xiulet

SORTIDA AL MUSEU DE LES AIGÜES DE CORNELLÀ I AL PARLAMENT DE CATALUNYA El passat dia 9 d’ abril els alumnes de Cicle Superior vam fer una excursió al Museu de les Aigües de Cornellà i una visita al Parlament de Catalunya. Al museu de les Aigües de Cornellà, els nostres alumnes van poder veure les màquines de vapor que s’encarregaven de bombejar l’aigua cap a la xarxa. També van poder conèixer tot el recorregut que fa l’aigua des de la seva captació fins que surt per les aixetes de les nostres cases. Després de dinar i jugar una estona al Parc de la Ciutadella de Barcelona vam visitar el Parlament de Catalunya. Els alumnes van fer un recorregut per tot el Parlament rebent explicacions històriques de l’edifici. Dins de l’hemicicle se’ls va explicar el funcionament del mateix i aspectes relacionats amb la vida política actual . I així acabàrem el dia amb la sensació d’haver realitzat una excursió molt interessant i profitosa . Opinions dels alumnes: “.. una de les activitats del museu de les aigües va ser fer de saurins” “ El parlament era molt gran i molt maco” “Al parlament ens van ensenyar : el saló dels canelobres, el saló rosa, el saló gris...” “.. hi ha el quadre “7 de novembre“, d’Antoni Tàpies” MUSEU DE LES AIGÜES DE CORNELLÀ

45


Xiulet

CICLE SUPERIOR PARLAMENT DE CATALUNYA

46


CICLE SUPERIOR

Xiulet

DE COLÒNIES... A FLIX!!! Els alumnes de Cicle Superior vam anar de colònies al Camp d’aprenentatge de Flix. Van ser tres dies d’intensa activitat. De visita al refugi antiaeri

Pas de barca, dels pocs que queden a l’Ebre

Ens va agradar donar menjar als cavalls de Camarga

Experimentem

Observem atentament 47


Xiulet Al menjador

A la disco

48

CICLE SUPERIOR


CICLE SUPERIOR

Xiulet

El que més ens agrada, estar a les habitacions.

Ha arribat l’hora de tornar cap a casa. 49


ALTRES ACTIVITATS

Xiulet

X ERRADA DELS AGENTS RU RALS Els alumnes de 4rt i 6è de l’escola van participar en unes xerrades organitzades pels Agents Rurals. A la xerrada, els agents rurals van conscienciar els alumnes sobre la importància de respectar la natura i la fauna. Els hi van explicar curiositats sobre la fauna del nostre territori i els hi van ensenyar com s’ han de comportar al bosc.

50


Llibres de text Revistes i fascicles Servei de fax fotocòpies enquadernacions jocs didàctics llaminadures minerals especial carnaval

MATERIAL ESCOLAR I PEDAGÒGIC

LLIBRERIA

Plaça de la Pau, 7 - Tel. 93 837 18 04 - 08650 SALLENT e-mail: utopia-lacet@cambrescat.es


La Pelu

Tel. 93 837 19 00

Pl. Generalitat, 12, baixos drta. 08650 Sallent www.lapelusallent.com

TOT TURISME S.L. PROMOTOR C/ Cos, 89 - 08650 SALLENT - 93 837 09 66


Xiulet


ALTRES ACTIVITATS

Xiulet

T aller d’ a lim entac ió salud able

Els alumnes de P5,2n,4rt i 6è de l’ escola van participar en uns tallers sobre alimentació saludable,organitzats per la Diputació de Barcelona i amb el suport de l’ Ajuntament de Sallent. Els objectius principals, d’aquests tallers d’ alimentació saludable, van ser treballar els hàbits alimentaris saludables i conèixer les característiques d’ una dieta equilibrada, adequada i variada. Tot es va treballar en uns tallers participatius a través del joc, on els alumnes s’ ho van passar d’allò més bé!!!

51


Xiulet

ALTRES ACTIVITATS TALLERS D’ EDUACIÓ VIAL

Al llarg de tot el curs, tots els alumnes de l’escola han participat en diverses activitats d’ educació viària amb la col·laboració de la policia municipal de Sallent. L’objectiu principal de les activitats ha estat conscienciar els alumnes de la importància de respectar les normes de circulació, conèixer les instal·lacions de la policia municipal i les funcions dels agents. Els policies municipals van impartir classes teòriques d’ educació viària i al cap d’uns dies, es va instal·lar un parc mòbil a l’Envelat, on els alumnes més grans, van posar en pràctica la teoria apresa. L’activitat que va tenir més èxit pels alumnes va ser el recorregut en bicicleta pel poble guiada pels agents policials. ALUMNES D’ EDUCACIÓ INFANTIL

52


ALTRES ACTIVITATS

Xiulet

ALUMNES DE CICLE INICIAL

53


Xiulet

ALTRES ACTIVITATS ALUMNES DE CICLE MITJÀ

54


ALTRES ACTIVITATS

Xiulet

55


Xiulet

ALTRES ACTIVITATS

CASTANYADA

Com cada any la nostra primera festa tradicional va ser ”LA CASTANYADA”. Van arribar les castanyeres i vam fer jocs al pati, preparats pels nens i nenes de 5è i 6è. Tots junts en una gran rotllana, vam cantar i ballar les cançons: EL MARRAMEU , LA CASTANYERA I EL BALL DE LA CASTANYA. Després vam menjar les castanyes i donàrem per inaugurada la tradició festiva del TORRES AMAT.

56


ALTRES ACTIVITATS

Xiulet

DIA DE LA PAU El dia 30 de gener vam celebrar el DENIP - Dia Escolar de la No-violència i la Pau. Aquest any, relacionat amb el Projecte Interdisciplinar que treballem tota l’escola, vam voler que quedés constància durant tot el curs d’aquesta jornada. Tots els alumnes i mestres de l’escola van escriure un missatge de pau i el van enganxar al plafó del vestíbul, formant el símbol de la pau.

ELS NENS I NENES VOLEM QUE NO HI HAGI MÉS GUERRES.

MENYS CAÑONS I MÉS PETONS.

Com a colofó de la festa, un alumne de cada classe va llegir un manifest des del terrat i tot cantant la cançó ”Imagine” vam deixar anar globus blancs.

57


Xiulet

ALTRES ACTIVITATS

DIJOUS LLARDER Abans de començar el Carnaval i per escalfar motors, el dijous llarder va arribar i els grans vam anar d’excursió pel terme a menjar botifarra com mana la tradició. Els més petits, aprofitant que teníem l’escola per nosaltres solets, vam fer unes danses de Carnaval molt xules i en acabar vam berenar botifarra d’ou amb pa de pagès. Quina gana després de tant ballar!

Jo te l’encendré el tió, tió, fresco, jo te l’encendré el tió de paper.

El pobre Carnestoltes era un home divertit…. Els altres dies de Carnaval ens vam disfressar segons les consignes del Rei Carnestoltes.

58


ALTRES ACTIVITATS

Xiulet

CAMINADA AL CASTELL DE ST. SEBASTIÀ El dia 7 de febrer, dijous Llarder, tots els alumnes de Cicle Mitjà vam decidir anar al castell de St. Sebastià. En arribar els mestres ens van explicar l’història del castell, vam poder veure les restes del castell i l’església. En acabar d’esmorzar ens va quedar temps per fer uns quants jocs i al voltant del migdia tornarem a l’escola.

3r A

3r B

A la tarda els mestres ens van preparar una sèrie de jocs molt divertits. La cadena, el mocador, matar conills i xuts a porteria.

4t B

4t A

Vam passar una jornada de dijous llarder molt divertida. 59


Xiulet

ALTRES ACTIVITATS

QUIN ÉS EL SECRET DE TENIR UNA BONA ORTOGRAFIA? Els curs passat, un grup de 15 alumnes de Cicle Mitjà i Superior van participar en una prova pilot de millora de l’ortografia. Aquest mètode es basa en una branca aplicada de la psicologia: la programació neurolingüística. Es tracta d’un recurs molt eficaç i totalment innovador. Com que els resultats de la prova pilot van ser molt satisfactoris, aquest curs s’ha implantat a tots els alumnes des de tercer fins a sisè de primària. L’alumnat ha estat treballant mitja hora diària a partir d’unes indicacions alhora que anava fent unes tasques en un quadern. En aquest quadern se’ls hi ensenyava el gest mental que realitzen les persones amb bona ortografia, és a dir, el que s’ha après i treballat a l’aula ha estat veure les paraules ben escrites a la nostra ment i aplicar-les a l’hora d’escriure. Els alumnes han vist doncs d’una manera pràctica, que una vegada interioritzades les paraules treballades, l'ortografia s'aprèn amb facilitat i sense esforç.

TAMBÉ

60


LLENGUA ANGLESA

Xiulet

COOKIESWORM (CUC DE GALETES) CUINEM EN ANGLÈS!!!!

MILK CHOCOLATE COOKIES

MILK IS LIKE GLUE!!!! COOKIESWORM! DELICIOUS!!!!!

YUMMY!! 61


LLENGUA ANGLESA

Xiulet LLENGUA ANGLESA: Cicle Inicial

Els nens i nenes de 1r han après moltes cançons en anglès aquest curs perquè és una bona manera de memoritzar vocabulari, de pronunciar-lo correctament i a més, és molt divertit cantar fent els moviments que diu la cançó. Amb aquesta cançó, van aprendre les parts del cos i s’ho van passar d’allò més bé. Mireu quines cares feien!

HEAD SHOULDERS

KNEES

And TOES b

62


LLENGUA ANGLESA

Xiulet And EYES

And EARS

And MOUTH Si voleu veure i escoltar aquesta i altres cançons, escriviu en el Google: Torres Amat School i trobareu el bloc d’anglès on estan penjades. Són molt divertides!!! També podeu trobar aquestes fotos al bloc de l’escola a l’apartat Llengua Anglesa. Cicle Inicial http://blocs.xtec.cat/ceiptorre samat/

And NOSE

63


Xiulet

LLENGUA ANGLESA

“Performances”(actuacions) a 2n!!! Continuant amb l’experiència iniciada els darrers anys de treballar els temes del llibre des d’una àrea propera que no sigui només la llengua anglesa, s’han iniciat, enguany, les actuacions dels nens i nenes al final de cada unitat del llibre. Aquestes actuacions o “performances” estan relacionades amb temes treballats i són l’excusa perfecte per explicar coses parlant en anglès. Primer va ser el tema de les joguines”toys” i vam classificar diferents joguines segons el material del que estaven fetes: “wood” (fusta),“plastic” (plàstic), “metal” (metall), “rubber”/ “gum” (goma). Podeu veure el vídeo al bloc de l’escola a l’apartat de LLENGUA ANGLESA Cicle Inicial http://blocs.xtec.cat/ceiptorresamat/

La segona unitat estava relacionada amb el menjar“food” i varem fer una recepta de cuina típica dels Estats Units:“Peanut butter and Jelly” (entrepà de mantega de cacauet i melmelada). El vídeo el trobareu també a la mateixa adreça. És genial!

El tercer tema anava dels animals i vàrem classificar-los en “mammals” (mamífers) i en “egg layers” (ovípars). Després vam classificarlos en“birds” (aus),“reptiles” (rèptils), “mammals” (mamífers), “amphibians” (amfibis) o “fishes” (peixos).

64


LLENGUA ANGLESA

Xiulet

Un altre tema treballat va ser la roba “clothes” i en aquest cas l’excusa per dir el vocabulari i les frases apreses va ser una desfilada de moda: Torres Amat FASHION SHOW, va ser molt divertit i ens ho vam passar molt bé. Mireu el vídeo també al bloc de l’escola. Amb el tema“Holidays” (vacances) varem practicar a on volíem anar de vacances i amb quin mitjà de transport “car”(cotxe),“plane”(avió),“train”(tren) i“bus”(autobús).

I want to go to Tarragona by car!

I want to go to Paris by plane!

I want to go to Patagonia by plane!

I want to go to Salou by bus!

L’últim tema que hem treballat aquest curs és la cara“face”i els sentits“senses”. La última actuació va ser cantar una cançó relacionada amb aquest tema.

Recordeu! Si ens voleu veure parlant en anglès, mireu els vídeos al bloc de l’escola: http://blocs.xtec.cat/ceiptor resamat/ I si voleu veure les cançons que hem après, les trobareu al mateix bloc de l’escola, a l’apartat Llengua Anglesa Torres Amat School.

65


LLENGUA ANGLESA

Xiulet LLENGUA ANGLESA: Cicle Mitjà

Els nens i nenes de 3 r estem aprenent moltes coses en anglès sobre la vida animal. Aquí ens podeu veure cantant una cançó “Walking through the jungle” sobre els animals salvatges. Va ser molt divertit! What do you see? I think I see a lion

What do you see? I think I see a wolf

Roar! Roar! Roar! What do you see? I think I see a snake

Roar! How! How! Roar!How! Roar!

Hiss! Hiss! Hiss!

What do you see? I think I see a crocodile Snap! Snap! Snap!

66


LLENGUA ANGLESA

Xiulet

A 4 t a part de les cançons, activitats i contes en anglès, hem fet jocs per tal de reforçar el vocabulari i les frase noves. Aquí ens podeu veure fent descripcions de personatges que feien molt riure.

She’s got wavy black hair and black eyes. She’s Brenda.

She’s got short curly brown hair and shiny brown eyes.

She’s got curly blonde hair and green eyes. She’s Sue.

She’s got straight brown hair and blue eyes. She’s Lisa.

He’s got black hair and green eyes. He’s got a moustache and his name is Peter.

67


LLENGUA ANGLESA

Xiulet

També hem practicat les descripcions físiques jugant al joc“Who’s who?” (qui és qui?)

No, he hasn’t Is he bald? No, he isn’t

Has he got glasses?

Has she got curly black hair?

Is he wearing a hat?

Yes, he is Recordeu! les fotos les podeu trobar al bloc de l’escola a l’apartat Llengua Anglesa Cicle Mitjà http://blocs.xtec.cat/ceiptorresamat I les cançons i activitats que hem fet al bloc Torres Amat School

68


LLENGUA ANGLESA

Xiulet

LLENGUA ANGLESA: Cicle Superior Els de 5è hem participat com cada any en el projecte col·laboratiu Public Art. Enguany hem fotografiat l’estàtua del pare Claret i hem fet la descripció en anglès. En aquesta adreça podeu veure la foto i sentir les nostres veus. http://publicart.iearn.cat/p/contributions-2011-2012.html També fem plàstica en anglès Art through English, aprenem a dibuixar cares i fem caricatures. Aquí podeu veure unes fotos de diferents activitats orals que hem fet al llarg del curs. • About me. A partir d’una foto, s’havien de presentar. • About your weekend. Havien d’explicar què fan el cap de setmana.

I play football at the weekend I play the guitar in my free time

This is a photo of me with my family. It was my birthday!

This is a photo of me when I was four. I was at home with my parents. It was Carnival!

69


LLENGUA ANGLESA

Xiulet • •

About my town. Havien de parlar del seu poble o ciutat. About my family. A partir d’una foto de quan eren petits amb la seva família, havien d’explicar qui sortia a la foto, on eren...

This is a photo of me when I was six. I was in “Port Aventura” with my family. In this photo, I was in Poland with my parents. It was sunny. Activitats orals dels nens i nenes de 6è: Una de les activitats que hem fet aquest curs és presentar-nos a nosaltres mateixos i presentar també els edificis, espais i classes de la nostra nova escola.

This is one of the two new buildings and you can find children from 3 to 5 years old.

Our superb dining room! And here there are 4th grade classes and the English class.

70


LLENGUA ANGLESA

Xiulet This is the fantastic gym! And we’ve got a fantastic theatre, too!

This is the new kitchen and you can find all the equipment to cook.

In this part of the school there are 1st, 2nd and 3rd grade classes. This is the second new building.

Cal dir que tant els nens i nenes de cicle mitjà com de cicle superior varem assistir a una obra de teatre en anglès “Pirate Island” amb actors nadius al teatre del gimnàs de la nostra escola. Va ser molt divertit!

71


EDUCACIÓ MUSICAL

Xiulet CANTÀNIA

El passat 23 de maig els alumnes de cinquè van oferir la cantata “Ha passat un àngel” a la sala Kursaal de Manresa. El concert va ser un gran èxit, tots els alumnes van mostrar un gran nivell, els músics acompanyants eren molt bons i la posta en escena va ser brillant. Aquesta cantata s’ha dut a terme dins del projecte cantània que els alumnes de cinquè han estat treballant dins de la programació de l’àrea de música. Ha estat un treball realitzat durant tot el curs, on els nostres alumnes s’han esforçat molt i han treballat de valent. Volem agrair i destacar el treball de tots els alumnes i del mestre de música Jordi Vilà que han dedicat moltes hores per poder tirar endavant aquest projecte. També volem agrair a les famílies la seva col·laboració el dia del concert. Sense la implicació de tota la comunitat educativa aquests projectes no es podrien realitzar . Moltes gràcies a tots i totes i moltes felicitats.

72


EDUCACIÓ MUSICAL

Xiulet

CANTÀNIA 2013 73


Xiulet

EDUCACIÓ MUSICAL

SANTA CECÍLIA 45 petits músics de l’escola ens van fer gaudir una vegada més d’una tarda molt especial i plena de música i il·lusió.

Flautes, guitarres, baixos, saxos, violins, trompetes, clarinets, violoncels i pianos van tocar davant de l’atenta mirada dels companys/es que es sentien orgullosos dels seus amics músics.

74


EDUCACIÓ MUSICAL

Xiulet

NADAL Enguany vam celebrar el nostre concert de Nadal a l’escola. Els nens de P3 van cantar per primera vegada al concert i ho van fer molt bé. Els va agradar molt i saludaven als pares feliços. Flash, flash, flash, fotos, fotos…

I què dir de l’actuació estelar dels pares i mares de l’escola….va ser impressionant! El menjador a punt de caure, tots ballant i cantant al so de la cançó que, com sempre, van preparar amb molta gràcia. Van haver de fer bisos i tot !!!

75


Xiulet

EDUCACIÓ MUSICAL

AUDICIONS ESCOLA DE MÚSICA Els nens i nenes d’Educació Infantil, vam tenir l’oportunitat de veure el concert que ens va oferir l’Escola de música com cada any per Sant Jordi. En aquest cas vam gaudir de la Cantata “La Bruixa Maduixa” interpretada pels mestres de l’Escola de música Cal Moliner.

76


EDUCACIÓ MUSICAL

Xiulet

TROMPA Els nens i nenes d’Educació Infantil a mitjans de febrer vam rebre la visita d’un trompista professional, músic de l’orquestra del Liceu i professor a diferents Conservatoris i Escoles de música. Ens va explicar les parts de l’instrument, va interpretar diferents peces i ens va explicar com n’era de fàcil tocar la trompa. Finalment va treure una trompa petita i ho vam poder comprovar, bufant, bufant, sortia algun so. Realment hi ha petits grans músics al Torres Amat!!!

77


Xiulet

EDUCACIÓ MUSICAL

ST JORDI El dia 19 d’abril vam inaugurar el gimnàs-Sala Polivalent amb les nostres magnífiques interpretacions que enguany vam preparar per Sant Jordi. Els més petits de P3 van ballar, a P4 van interpretar un fragment d’una cantata, els de P5 juntament amb els nens/es de 3r ens van fer un tast de la Cantata Els Músics de Bremen, els alumnes de 1r van cantar una cançó molt bonica anomenada “El drac ferotge”, els nens i nenes de 2n van fer un homenatge magnífic a la figura de Joana Raspall, cantant i recitant, els de 4rt van dir poemes i van tocar la flauta, els de 5è van fer una petita mostra de la cantata de la “Cantània” d’enguany i els nens i nenes de 6è van fer de tot: van tocar la flauta, recitar i escriure poemes, en definitiva, van demostrar ser uns grans rapsodes i músics!!!

78


EDUCACIÓ ESPECIAL

Xiulet

A COLÒNIES, DESPRÉS DE SOPAR, EL BON HUMOR VA

QUAN ELS DITS MÀGICS D’ORIENT VAN

UN PARELL D’ENCORBATATS ES VAN POSAR A CANTAR.

SAPS SI EL BON HUMOR S’ENCOMANA?

TANT DE BO! ÉS COSA MOLT SANA.

79


Xiulet

EDUCACIÓ ESPECIAL

Bon dia, company! Com que aquests curs t’has incorporat a l’escola, m’agradaria fer-te una entrevista per a conèixer-nos millor i per gaudir d’una experiència enriquidora. Acceptes? En Lourenço em mostra el seu blanc somriure i accepta de bon grat. Així doncs, comencem! •

Com et dius? Lourenço Marques Pedroso.

• Quants anys tens? Tinc 10 anys.

Bon dia, company!

• On vas néixer? Vaig néixer al Brasil. • Quan vas arribar a Catalunya? Vam arribar al desembre de 2012. • Què estudiaves al teu país d’origen? Acabava de fer 4t . • Aquí comencem el curs escolar pel setembre i l’acabem pel juny, al Brasil també ho feu així? No, allà comencem pel febrer i acabem pel desembre. • Quines diferències has trobat entre l’escola del Brasil i la nostra? Allà les vacances que separen els cursos escolars són les d’hivern: del 25 de desembre fins al 31 de gener, també en fem per Setmana Santa i a l’estiu. Tenim varis dies festius: el dia de l’Indi, el dia del Soldat, etc. Al Brasil al matí fèiem classe amb un mestre i a la tarda activitats com jocs, natació, karate, escacs, Internet, etc. amb un altre. No dinàvem a l’escola, ho fèiem a casa. Allà l’anglès es començava a fer a partir de 5è. I una diferència important, ara tinc nous amics.

80


EDUCACIÓ ESPECIAL

Xiulet

• El teu país és molt gran i variat: hi ha selva, costa, grans ciutats,... Com és la teva regió d’origen? Sóc de Cuiaba, una ciutat de l’estat del Mato Grosso, situat al centre-oest del Brasil, prop de Brasilia, la capital. Al Mato Grosso hi ha alguns indis provinents de la Selva Amazònica, establerts a les vores del riu Xingu, el riu dels indis. Mira Cuiaba, al Mato Grosso

Indi provinent de la Selva Amazònica.

Mapa del Brasil

81


Xiulet

EDUCACIÓ ESPECIAL

Dues vistes panoràmiques de la ciutat de Cuiaba. A nivell d’economia, tinc una petita anècdota, una vegada un meu amic i jo volíem cobrar diners, aleshores vam anar a demanar feina a una senyora per netejar el jardí o la casa, fer de genets i netejar els cavalls. Vam cobrar 5R$ (reals), perquè no volíem abusar, teníem 9 anys. I ara seriosament, la gent treballa en fàbriques de camions, ciment, roba... Hi ha alguna mina d’or. Es cultiva canya de sucre en les grans extensions de terreny, i també arròs, blat de moro, fesols, etc. Pel que fa a la ramaderia hi ha cavalls, els rics els utilitzen per muntar o córrer i els pobres per treballar o per guardar vaques. El ruc és apreciat per treballar la terra, especialment pels que no poden comprar màquines. • Després de la teva arribada a Catalunya, enyores alguna cosa del teu país? El meu pare, els meus germans grans i alguns dels meus amics. I l’arròs amb fesols que solia menjar tot sovint. • Costa gaire incorporar-se a una escola on parlen tres idiomes diferents del portuguès? Sí, però mira, el castellà s’assembla una mica al portuguès, el català és una mica més difícil, però tinc ajuda i l’anglès m’agrada, tot i que començo ara i em costa. • Quins gustos o preferències tens a nivell de menjar, d’esports i d’àrees curriculars? Per menjar m’agraden els espaguetis i el pollastre. Els meus esports favorits són el futbol, la natació (ara començaré a anar-hi dos dies per setmana) i la bici. A l’escola m’agrada l’expressió oral i escrita, el català , la música , el medi i l’educació física. • Em podries dir dues coses de Catalunya que t’agradin i dues que no t’agradin o prefereixis les del Brasil? En Lourenço es queda pensant i somriu. Tot seguit ens diu: M’agrada tot, tant aquí com al Brasil.

82


EDUCACIÓ ESPECIAL

Xiulet

• Si volgués anar de viatge al teu país, quin lloc em recomanaries? Rio de Janeiro , on viu la meva tieta, per la platja, és un dels llocs més bonics del Brasil. Hi podries anar a l’estiu o per Nadal. Allà com que tot l’any fa calor, per Nadal podem anar a la platja.- fem un incís i li demano què tal si hi anés pel febrer- (riu) Ah! El Carnaval! També tenim un crist, el Corcovado, que és gegantí. Mira , Marc! El Corcovado contemplant Rio de Janeiro.

Vista panoràmica: El Corcovado contemplant Rio de Janeiro.

• Lourenço, moltes gràcies per l’entrevista, ha estat molt interessant. Gràcies a tu, jo també m’ho he passat bé. Marc Pérez Costa.

83


EDUCACIÓ ESPECIAL

Xiulet

Endevina endevinalla Bon dia amics! Aquest curs, a primer , amb endevinalla va, endevinalla ve, ens ho hem passat d’allò més bé. Ei! Ja mengeu prou sopes? A veure si us les sabeu totes? Vinga doncs! Endavant!

Per fora duc vestit verd, i per dintre vaig vermella, amb botons que llenceu els qui em mengeu. Solució : ..............................

No sóc escarabat ni grill. Quasi sempre tinc deu fills; cosa estranya, tots són grills. Solució:...............................

Neixo verd, i al fer-me gran, vermellós em vaig tornant. De la cuina m’he fet l’amo: fregit, amanit o en salsa, i quan em suquen al pa i amanit amb oli i sal, a tothom faig disfrutar. Solució: .....................................

84


EDUCACIÓ ESPECIAL

Xiulet

Endevina endevinalla

Ben alt i gran el voldria, i a sobre jo hi pujaria, ben dret voldria que anés, i a terra que mai no em tirés. Solució: .....................................

Sempre vaig amb una manta de pura llana blanca, faci fred o bé calor, arribada l’ocasió em prenen la manta per fer-ne mantes pel meu pastor.

Va caminant pas a pas gronxant la cua i el cap. És fàcil d’endevinar perquè t’ho he dit clar i català. Solució: ...................................

Sóc gros i molsut i força rondinaire. Em tenen per brut perquè no faig bona flaire. Solució: .....................................

Solució: ...................................

Quin és l’animal tibat que porta una serra al cap? Solució: ...................................

Sóc inquieta i entremaliada, un mal negoci pel Robert, però de mi en pots fer un bon formatget. Solució: .....................................

85


Xiulet

EDUCACIÓ FÍSICA

CROS ESCOLAR Un any més, alumnes de l’escola hem participat en el cros escolar de Sallent. Aquest any hi ha hagut rècord de participació, ja que hem sobrepassat, i de tros, la centena de participants. Enguany, hem pogut comptar amb els més petits de l’escola, nens i nenes de P3, P4 i P5.

86


EDUCACIÓ FÍSICA

Xiulet

87


EDUCACIÓ FÍSICA

Xiulet

Cloenda del cros Escolar El diumenge 17 de febrer el Consell Esportiu del Bages va acomiadar la temporada de crossos escolars del Bages, premiant la participació del nostres atletes. Enhorabona!!

F in al nacional del cros 2013 Un grup de 8 atletes de l’escola es van classificar per a la final nacional del 28 d’abril a Olvan (Berguedà). ALEVINS 2002: Jana Ossa, BENJAMINS 2003: Mariam Abadi , BENJAMINS 2004: Marta Rivera, Martina Monsó, Carla Ballesteros, Unai Canudas, Joel Duro, Carles Fernández. Tot i les adverses condicions meteorològiques, la prova es va celebrar seguint l’horari marcat i fent patir de valent els nostres atletes.

FLASH MOB Lligat amb el projecte interdisciplinari de la donació de sang i els valors, des de l’àrea d’educació física, vam preparar una coreografia que ens va fer ballar a tots al ritme de la cançó “llença’t” de Lax´n busto.

88


EDUCACIÓ FÍSICA

Xiulet

ANEM AL BÀSQ UET Diumenge 14 d’abril la comunitat escolar del Torres Amat vam anar a veure un partit de bàsquet entre la bruixa d’or Manresa i el Múrcia. Va ser un partit molt emocionant que vam guanyar a la pròrroga.

89


EDUCACIÓ FÍSICA

Xiulet N ATACIÓ

Aquest és el tercer any que es fan sessions d’educació física a la piscina. Al llarg de quatre sessions, treballem la tècnica del crol, l’esquena i la braça adequant activitats i jocs al nivell dels nostres alumnes.

90


EDUCACIÓ FÍSICA

ESCALA

Xiulet

HI –FI

El passat 1 de març, els alumnes de 6è van participar a l’escala hi-fi ballant un remix de música dels anys 70.

91


EDUCACIÓ FÍSICA

Xiulet

II TROBADA ESPORTIVA ESCO LA TORRES AMAT i ESCOLA BARNOLA D’AVINYÓ El 5 de juny vam fer la II Trobada Esportiva amb l’Escola Barnola d’Avinyó. Enguany la trobada va ser a Sallent. Aquesta és una activitat que forma part del Pla català de l’esport a l’escola, que pretén fomentar l’esport en edat escolar i contribuir a la formació de valors .

92


MENJADOR

Xiulet

Benvolgudes famílies, Ja portem un any treballant amb els vostres Àlls/es en l·espai de lleure educatiu del Menjador escolar. Compartim cada migdia, de dilluns a divendres, amb els vostres Àlls/es aquest espai tant important d·alimentació, de treball d·hàbits higiènics i alimentaris i tot el referent a una bona socialització i educació entre els nens/es que es queden a dinar. Hem avançat molt en aquest treball, però, aquest espai tan sols comporta cinc àpats dels 35 que composen una setmana. Per això, creiem que és molt important que la feina que realitzem a l·escola, es valori com un complement de l·alimentació que es fa a casa. Volem aproÀtar aquest espai per transmetre-us els objectius generals que treballem en aquets espai de lleure educatiu, junt amb uns consells d·hàbits saludable I d·altres no adequats per si us poden ajudar en el vostre dia a dia. Objectiu generals: 1. Valorar l·acte de menjar com una situació amb la que podem descobrir noves sensacions i establir relacions socials. 2. Adquirir hàbits relacionats amb l·alimentació i la higiene, adaptant-se a una varietat d·aliments dins la seva dieta. 3. Aconseguir una correcta autonomia en l·alimentació: menjar sol, controlar la ingestió d·aliments, acceptar una dieta variada, etc. 4. Anar cap el coneixement i l·acceptació de les normes establertes dins el nostre medi sociocultural, és a dir, aprendre a tenir un comportament correcte a taula: bona utilització dels estris de menjar, menjar poc a poc, mastegar suÀcientment els aliments amb la boca tancada, mantenir una postura adient a taula, etc. 5. Comprendre l·estructura d·un àpat: primer plat, segon plat i postres. 5. Aconseguir que els nens/es aprenguin que s·han d·acabar tot el que tenen en el plat o a la safata (tenint en compte les característiques individuals). 5. Aprendre a no menjar amb les mans. 8. Aprendre que per sortir i entrar del Menjador no s·ha de córrer ni cridar, sinó anar en ordre. 9. Aprendre a demanar les coses alçant la mà, i no aixecant-se directament ni a crits i a respectar el company/a que està sent atès per l·educador/a. 10. Potenciar l·hàbit de netedat del propi espai. 11. Aprendre que l·hora de dinar no és l·hora de jugar. 12. Potenciar l·autonomia dels nens/es pel que fa referència a l·espai de Menjador (recollir estris de menjar, tovalló, safata amb el menjar, postres, got i pa seguint un ordre). 13. Potenciar els hàbits d·higiene personal (rentar-se mans, rentar-se dents, fer servir el tovalló,...).

93


Xiulet

MENJADOR

A partir dels objectius exposats, considerem important anar introduint igualment diferenciacions entre hàbits recomanables i refutables per tal que vagin aprenent no només a menjar correctament sinó també a distingir el que és adequat del que no ho és. En aquest sentit treballem els següents aspectes: Hàbits no adequats: 1. Sortir de casa sense esmorzar. 2. Menjar només el que ens ve de gust o ens agrada. 3. Menjar més productes de carn que de peix. 4. Eliminar l·oli de la dieta. 5. No menjar pa. 6. Beure poca aigua. 7. Picar entre menjars. 8. Abusar de la sal, sucre i espècies. 9. Consumir excés de greixos. 10. Prendre poca quantitat de cereals i llegums. 11. Menjar poca fruita fresca i verdures crues. 12. Concentrar quasi el 50% del total de la ingesta del dia en un sol àpat. 13. Ingerir sopars abundants i de difícil digestió. 14. Engolir trossos sencers sense mastegar bé. 15. Fer un ús excessiu de croissant i pastisseria (tenen molta quantitat de grassa saturada i colesterol). Hàbits recomanables: 1. Repartir els aliments en 4-5 àpats al dia. 2. Beure com a mínim 1litre d·aigua al dia. 3. Incloure a cada àpat almenys un aliment fresc i un de cru. 4. Menjar els aliments de l·època òptima de producció. 5. Menjar aliments poc condimentats. 6. Mastegar bé el menjar. 7. No oblidar les mesures d·higiene de mans i dents. 8. Fer de cada àpat una estona de relaxació, benestar i bona convivència. 9. Equilibrar el consum de greixos i proteïnes d·origen animal amb els d·origen vegetal. Si entre tots/es treballem els diferents objectius i hàbits alimentaris avançarem en una alimentació saludable que ajudarà en el correcte creiexement dels nostres Àlls/es. Bruno López Educador Social i Director de projectes de SENFO

94


L’AMPA

Xiulet

Tots som nens.... Els pares i mares també. Sovint, se’ns omple la boca parlant de la importància de l’educació dels nostres fills, de com ens preocupa que facin els deures, les activitats extraescolars, que no falti activitat física, els valors, la higiene personal i tota una llarga llista de temes imprescindibles. Segurament, tot això ha de formar part dels nostres maldecaps, com a mares i pares que som. Però no podem oblidar que, al cap i a la fi, son nens i han de gaudir del fet de ser-ho, i que ells són el reflex del seu entorn. I com que passem molt temps amb ells, ens hem plantejat el repte de trobar què ens queda, a nosaltres, d’aquells infants que un dia varem ser. Alguns d’aquests nens desapareguts, els hem trobat, observant-nos els uns als altres. Ara us fem cinc cèntims de les troballes: En la majoria dels semàfors de les nostres ciutats podem veure, mares i pares que amb la mirada distreta i una mà al volant, mira de trobar, amb un dels dits de l’altra mà, aquell intrús enganxós i verd, que li fa pessigolles a dins el nas. A la vorera de qualsevol carrer pots trobar aquell pare, que mentre parla de “coses de grans molt importants”, a través del telèfon, mira de no caure del bordó de la vorera tot fent equilibris, o passeja amunt i avall mirant de no trepitjar les juntes de les rajoles. Aquell altre pare, que a la feina ha d’acabar de fer, a l’ordinador, una altra “cosa important de grans” i que ha d’aixecar-se de la cadira, saltant i corrents, per anar a fer un pipí que s’aguantava feia massa estona. Una mare que s’entrebanca amb tu, a la sortida de la botiga de gormanderies, amb la bosseta plena d’aquelles que fan pessigolles a la llengua i que sap que mai se li posen bé. La nostra amiga que per al sopar d’antics alumnes, es va guarnir amb aquell vestit tan bonic de tiretes, combinat amb les sabates de talons impossibles; i s’ha estat uns quants dies fent esternuts per tots els racons, repenjada a les parets, perquè tenia els peus arrebossats de butllofes. O si no el veí que es vol comprar el mateix model de smart-phone, cotxe o moto que té el de la casa del costat, tot i que no el necessita, ni disposa dels diners. I si no aquella mare que, quan sent el soroll que fa la porta de casa al tancar-se, se n’adona que no porta les claus, plou, i no ha agafat el paraigües.

Un cop recuperats aquests nens, ens han fet veure la necessitat de deixar-los sortir més sovint de dins nostre. Al mateix temps que ens han aconsellat de reduir l’ús d’algunes frases molt utilitzades per tots nosaltres. Aquí us deixem una mostra:

95


Xiulet

L’AMPA

-Nen, no et fiquis el dit al nas. -No pots caminar bé com tothom? -Has d’anar de seguida al wàter, que no es bo aguantar-se tant. -No mengis tantes porqueries que et farà mal de panxa. -Que no ho veus que fa fred? Tapa’t. -Has d’entendre que no pots voler sempre el que tenen els altres. -Algun dia et deixaràs el cap.

Que dura i que bonica és l’aventura d’educar amb l’exemple.

Des de l’Ampa volem agrair a totes les persones, comerços, amics, empreses, etc.. que d’una manera voluntària, ens presten la seva ajuda regalant-nos part del seu temps, espai, serveis o productes. De debò moltes gràcies, sense vosaltres seria molt més complicat.

96


FOTOS CURS 2012 - 2013

Xiulet

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

P-3A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

P-3B

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

P-4A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

P-4B

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

P-5A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

P-5 B

97


FOTOS CURS 2012 - 2013

Xiulet

98

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

1r A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

1r B

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

2n A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

2n B

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

3r A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

3r B


FOTOS CURS 2012 - 2013

Xiulet

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

4t A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

4t B

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

5è A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

5è B

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

6è A

ESCOLA TORRES AMAT

CURS 2012-2013

6è B

99


COMIAT 6È

Xiulet

El Torres Amat ha sigut la millor escola a la que he anat. Quan

Tenim un record per tots aquells companys que han marxat. El César, que va marxar aquest gener, l’Ester, la Nora, l’Aida… Quan fèiem 2n l’Aida, que feia ballet, el divendres sempre ens feia un ball.

vaig arribar, entre tots em van ajudar a conèixer l’escola i els professors. He tingut moltes anècdotes i emocions. M’ emporto un gran record encara que només hi he estat aquest curs. Durant aquests nous anys els mestres d’aquesta M’ha agradat molt estar en aquesta escola

Durant aquests nou

escola m’han vist créixer, des que era un

anys a l’escola hem

marrec de 3 anys fins ara que en tinc 12.

passat molt bons

M’emporto un bon record de tots.

moments que sempre

perquè m’ho he passat

recordarem.

molt bé, he après

Aquests anys al Torres Amat he sentit com

moltes coses i he fet

si els meus companys i amics fossin de la

molts amics.

meva família. Espero que tots els nens i

Trobaré a faltar

nenes s’ho passin igual de bé que jo.

aquesta escola

Aquests anys d'escola han sigut els millors anys de la meva vida. Cada

Cada setembre, quan començàvem un nou curs estàvem entusiasmats per veure quin professor o professora ens tocava i les coses noves que faríem.

cop que penso amb la meva escola m'emociono. Per molt que em faci gran i vagi a l'institut mai oblidaré que aquesta és LA MEVA ESCOLA

Aquest any ha sigut molt bonic. Amb el pas del temps ens hem anat fent tots molt més amics i la recompensa ha estat que som un grup inseparable.

Hem acollit als nous companys com si haguessin fet sempre camí amb nosaltres.

No fa gaire érem petits i de cop i volta ja ens hem fet grans. Marxaré del Torres Amat però mai oblidaré els records passats!

Dono gràcies a totes les persones que han ajudat a que aquests anys siguin meravellosos. Crec que l'últim dia se m'escaparà més d 'una llàgrima.

Tinc un record per en César, que aquest curs ha marxat cap a Bolívia, De la maquineta en deia “tajadora” i del mòbil, “celular”. Quan s'enfadava deia “ a que te doy”. Encara riem quan hi pensem.

100

Aquests anys a l'escola, ens han servit per moltes coses, la més important, per a créixer com a persones.


Xiulet 2013  

Revista escolar 2012-2013 del Torres Amat de Sallent