Page 1

Tid&Smycken våren sommaren 2011

Nu lyser alla färger

Nöjet att få ge en present

Äventyrliga klockor

Vinn fina priser!

Piercing mode med anor

r a g n i r s p o l l ö Br


1298:-

Ø 52,5 mm/Ø 47 mm Rostfritt stål och silikon, datum, gängad krona.Vattentät 100 m.

En klocka för varjE tillfällE www.uropEnn.sE


Kom ig책ng!

v Starta din egna samling idag

V채lj mellan fem h채rliga f채rgkombinationer.

795:Rek. Cirkapris 1105:-

trollbeadsuniverse.com facebook.com/Troldekugler


Attract

Nyheter från Schalins. Stilfull serie för moderna kvinnor och män. Vitguldsringar med svarta och vita diamanter, med eller utan rhodinerad yta. För information om närmaste återförsäljare, besök www.schalins.se. Där hittar du dessutom våra övriga nyheter.


När man inte vet hur man skall göra av med sina pengar Kungligt intresse för klockor ATT KUNGAHUSET alltid visat ett stort intresse för klockor, det vet vi sedan tidigare. Både Kungen och Drottningen har ett urval snygga och exklusiva klockor att matcha sin outfit med. Även Kronprinsessan Victoria är mycket noga med vad hon bär på armen. NU HAR VICTORIA OCH DANIEL tittat närmare på en svensk klocktillverkare, nämligen HALDA, som tagit fram den exklusiva klockan Space Discovery. Den har för övrigt testats i rymden av Christer Fuglesang. På bilden ser vi HALDAs VD Mikael Sandström, tidigare halva Sjöö Sandström, visa Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel klockans alla finesser.

DENNA MERCEDES har 1 600 hästkrafter under huven och kan komma upp i 100 km/tim på mindre en två sekunder! Som om det nu vore någonting att skryta med? Nej det är chassiet som gör den så märkvärdig. Det är nämligen tillverkat i vitt guld! Ägare: en multimiljardär i Abu Dhabi. Det behövs ett ordentligt kasskåp för att låsa in denna dyrgrip om natten...

Jeremy Scott designar Swatch Jeremy Scott, en av världens mest excentriska modeskapare, har till våren varit med och tagit fram en fantasifull kollektion med klockor tillsammans med Swatch. Som ikon i modevärlden har Jeremy Scott designat tre unika klockor som endast kommer att säljas i en begränsad upplaga om 777 stycken. Jeremy Scotts kollektion för Swatch innehåller tre klockmodeller, alla tre karakteristiska för det modespråk som gjort honom känd. De tre klockorna, en formad som en gul blixt, en där urtavlan omringas av en överdimensionerad ram i barockstil, samt en vit klocka försedd med, de för Jeremy Scott, så igenkännbara vita änglavingarna. Kollektionen är en del i året ”Art, Fashion & Sport Collection” där även den norske snowboard pionjären Terje Haakonsen 0ch den tyske konstnären Markus Linnenbrink ingår. Konst, mode och sport är tre pelare som Swatch har grundat sitt varumärke på, och detta firas varje år med en kollektion tillsammans med intressanta förespråkare för de tre inriktningarna.

6

TID&SMYCKEN 1/11


Missa inte Big Ben när du är i London LONDON är ett av svenskarnas mest älskade resmål, och i praktist taget varje gathörn hörs svenska röster. Ett måste för alla Londonbesökare är förstås Big Ben, detta mäktiga klocktorn, som tillhör en av storstadens allra största sevärdheter. Här ger vi dig några fakta på vägen.

I Big Bens torn finns fem klockor, som alla ingår i tornurverket Great Klock of Westminster. Den största hänger i mitten, och det är den som kallas Big Ben. Klockan väger 13,8 ton (ungefär som fyra elefanter). Hammaren som slår på klockan väger 203,2 kg Big Ben är överraskande inte Englands tyngsta klocka. Det är Great Paul i St Pauls-katedralen (17 ton). Den näst tyngsta finns i Liverpool-katedralen och väger 14 ton.

TID&SMYCKEN 1/11

Efva Attling ställde ut till tonerna av ABBA EFVA ATTLING fortsätter sin satsning utomlands. Tid&Smycken träffade henne på den stora mässan i BASEL då allt nytt inom klock- och smyckesbranschen visas upp. Till tonerna av ABBA tog hon emot nya potentiella kunder. Nu är siktet inställt på den tyska marknaden, men den stora utmaningen är förstås USA. –Vi öppnar på Manhattan i New York, i Meat Pack Distrikt, i juni, avslöjade Efva. Och Tid&Smycken önskar förstås Efva med medarbetare lycka till.

Diametern är längre än höjden, vilket är vanligt hos slagklockor. Höjden är 2,2 meter och diametern 2,9. Klockans slagton är a. BIG BENS NAMN tros komma från Sir Benjamin Hall, men det finns också en version som säger att namnet kommer från tungviktsboxaren Bent Caunt. Du kan ladda hem Big Bens klockspel bl a från www.tradebit.com/filedetail. php/2083446-big-ben-soundeffect-wav

Vinnarna i förra numrets tävling

SMYCKENA från Opera&Co vanns av Agneta Larsson i Glumslöv och klockan från Armani av Eva Walasak som bor i Hörby. Den rätta tipsraden var 2 (4 oktober), 1 (Kate Winset), 2 (Carl Fredrik Reuterswärd, X (David Beckham) och 1 (Katarina Fallholm). Grattis – priserna kommer med posten. NY TÄVLING med fina priser hittar du på sidan 53. Om du läser tidningen ordentligt har du chans att vinna. Lycka till!

7


Thomas Sabo intar Båstad Damtennisveckan i Båstad, 6-9 juli, med Swedish Ladies Open förstärks i sommar med en juniorturnering. Det är THOMAS SABO JUNIOR OPEN, som för första gången spelas i Båstad. Tävlingen samlar landets bästa tennistjejer i åldrarna 12, 14 och 16 år. Damtennisen får ett rejält lyft. Turneringen börjar på Drivan i Båstad de två första dagarna men flyttar sedan in på anrika Tennisstadion. Alla som deltar kommer att få en läcker Start Goodie-bag med produkter från Nike, MOJA, SCHWARZKOPF, Vitamin Well och naturligtvis från Thomas Sabo, som tillsammans med den svenska agenten Moderna Smycken, ligger bakom arrangemanget. Prisbordet utlovas digna och priserna delas ut samtidigt som Swedish Open Ladies som spelas mellan 2-9 juli. Skistar Swedish Open (ATP) spelas mellan 9-17 juli. Tennisfest i veckorna två utlovas.

Han får forska i Boston! JOHANNES ORSTADIUS från Strängnäs är medarbetare i Tid&Smycken. Redan som 16-åring blev han vår expert på ädla stenar. Nu, 18 gammal, lämnar han Europaskolan i hemstaden och ger sig iväg på ett sex veckor långt forskaräventyr i Boston. Han fick första pris i utställningen Unga Forskare och det renomerade honom ett stipendium som tar honom till forskarlägret där 80 forskare från hela världen samlas i sommar.. Det som gav Johannes stipendiet var en analys som försöker påvisa att det finns en koppling mellan gemmologi och kontinentens rörelse. Orstadius arbete kan du ladda ner hans analys på tinyurl.com/gemmologi-plattektonik

4 bröllop ger brudparen goda tips

TV4-serien 4 BRÖLLOP, som sänds just nu och en bit in på sommaren, låter oss följa sammanlagt 32 brudpar och deras väg fram till altaret. En viktig del i förberedelserna är naturligtvis val av ring – som du för övrigt kan läsa mycket om i det här numret av Tid&Smycken. Smyckesbranschen medverkar i programmet genom sin branschorganisation Smycken & Klockor. Här är ett par bilder från en inspelning där ett blivande brudpar tittar på bröllopsringar hos Hildebrand Hovjuvelerare i Gävle. Branschorganisationens Lena Carlsson agerar guldsmed.

Pandoras succe!

8

DET DANSKA SMYCKESFÖRETAGET Pandora är i dag ett av världens allra största. När man för 11 år sedan lanserade berlockarmbandet Pandora kunde nog ingen ens gissa eller drömma om vilken utveckling som väntade. Fem år efter introduktionen exporterade man till 15 länder. I dag säljer man för ca 4,5 miljarder per år! Det var 30 år sedan som det äkta paret Enevoldsen startade sitt företag. Numera ägs man av Axcel kapitalfond, där en av de dominerande ägarna är ingen mindre än Georg Jensen. Och ingen tycks se något slut på berlocksmyckenas popularitet. Volymmässigt är Pandora världens största smyckestillverkare. Som kuriosa kan nämnas att man gör av med 2,8 ton silver varje vecka!

TID&SMYCKEN 1/11


www.kalevalakoru.se

SYSTER

silver, glas design Marja Suna

Join the story.


Racing, inte bara bilar!

FOTO MEDIA EMPIRE

DET BÖRJADE MED att man behövde ett instrument för att mäta tiden. En klocka med hög precision och många funktioner. När bilsporten utvecklades till en spektakulär sport, insåg många klocktillverkare att här fanns det en marknad. Och sedan dess har de flesta stora klocktillverkare konstruerat små mästerverk till tidmätare, den ena mer avancerad än den andra. I dag är dock armbandsuret överspelat som tidmätare inom motorsporten. Nu finns det digitala tidtagarverktyg som ersätter klockan vi bär runt armen. Men ”racingklockor” finns det ändå gott om – och nya modeller kommer varje år, ty de ledande klocktillverkarna vill gärna synas i motorsportsammanhang. Så ”racingklockan” har blivit status – ett sätt att visa vem man är. MOTORSPORTEN – inte minst Formel 1-cirkusen – är en miljardindustri som drar stor publik, inte bara till de stora racingbanorna runt om i världen utan kanske framför allt till TV-världen. De stora TV-bolagen betalar skyhöga summor för att sända från de största evenemangen och håller därmed sporten under armarna ekonomiskt. Sponsorerna, som gärna vill synas på och omkring de snabba bilarna, bedömer sin produktplacering som en lönsam investering EN FORMEL 1-TÄVLING kan liknas vid ett gladiatorspel. På arenan kämpar hjältarna, idolerna, med sina liv som insats. Spänningen hänger alltid dallrande i luften när starten går – det kritiska ögonblicket i varje race. Det är här risken för kollisioner, för våldsamma krascher, är som störst. Resten av loppet är ett ett enda surrande av förbispasserande hästkrafter. Avåkningar, depåstopp och varvningar gör det praktiskt taget omöjligt att i detalj följa loppet. Ändå kan ett enda lopp locka mer än hundra tusen besökare. Ett spektakulär motortävling är nämligen så mycket mer än bara bilar och motorcyklar. Det är ett sätt att umgås – att visa vem man är. STJÄRNURMAKARNA OCH HUGO BOSS lanserar, tillsammans med det svenska Xlander Racing team, en ny ”racingklocka”. Det är en kronograf med 24-h visning, inspirerad av den klassiska BOSS modellen HB 136. En klocka som är ren och sober, samtidigt som den har en aggressiv touch med orange accent. Klockan är tänkt att passa lika bra under racingoverallarmen som till en elegant kostym. 10

RACINGKLOCKAN – med eller utan avancerade funktioner – behåller därför sin popularitet, och utbudet är stort. Det finns allt från billiga till superdyra märken och modeller. För många är det viktigt att klockan är en bra tidtagare. Men för det flesta är det utseendet som spelar den största rollen. LARS MAGNUS JANSSON TID&SMYCKEN 1/11


Den svenske förararen Robin Rudholm säkrade den senaste titeln i skandinaviska Carrera Cup. Han tävlar för Xlander Racing team som tillsammans med BOSS och Stjärnurmakarna tagit fram en racingklocka (se sidan till vänster).

Seiko Sportura, kronogtraf med alarm.

Casio Edifice (EFA-131RBPB-1) Radiostyrd kronograf. Syns bl a på Sebastian Vettel. FOTO MEDIA EMPIRE

Jacques Lemans Formula 1. Kronograf, racinginspirerad design och material.

Tag Heuers klassiska Formula 1.

Tissot Racing Touch - sportkronograf med 11 funktioner. Bl a splitfunktion för varvtider.

Casio Edifice ( EQWM710DB1A1ER) radiostyrd konograf. timer, alarm, världstid.

Snabbt däckbyte hos Ferarri.

TID&SMYCKEN 1/11 1/06

11


Xlander Racing Limited Edition 4 995 kr

Besök www.stjarnurmakarna.se eller ring 020 506 506 för närmaste butik.


DS ACTION DIVERS’S WATCH 200M, ISO 6425 AUTOMATIC MOVEMENT SHOCK-RESISTANT SAPPHIRE CRYSTAL Launch in June/July WWW.CERTINA.COM


Din för evigt FOTO BÖRJE OHLSSON

Kronprinsessan Victoria valde en så kallad ”eternityring” som vigselring – det vill säga en ring med diamanter runt hela skenan. Och vad är väl en bättre symbol för äktenskapet än en ring med diamanter som liksom fortsätter i all evighet? Och så matchar ju de runda briljantslipade diamanterna den stora briljanten i kronprinsessans förlovningsring så väl. En alliansring som komplement till en solitär (enstensring) är också det vanligaste alternativet (förutom en slät ring). En alliansring är alltså en ring med flera stenar i rad. ”Eternityringen” kallas också för fullalliansring. En halvalliansring har stenar enbart på överdelen av ringen. Eternityringen är egentligen en slags jubileumsring som har varit populär som gåva vid särskilda tillfällen. Internationellt sett är den till exempel populär vid första barnets födsel. Men trender och traditioner förändras. Enligt svensk tradition byter ju också mannen och kvinnan ringar vid förlovningen, och det är bara kvinnan som får en extra ring vid själva vigseln. Men Victoria och Daniel slog in på en mer internationell väg med ringväxling vid själva vigselceremonin. Daniel fick heller inte någon förlovningsring. Men tillbaka till Victorias vigselring: En ”eternityring” kräver en del eftertanke. Den är mer komplicerad att tillverka och det är svårt att ändra storlek i ett senare skede. Den kan också upplevas som opraktisk, för ”tjock”, eftersom den har stenar även på underdelen av ringen. Därför används oftast mindre stenar. En halvalliansring har stenar enbart på överdelen av ringen, vilket gör den både enklare tillverka och bekvämare att bära. Till den här modellen går det också bättre att använda lite större stenar. Men, oavsett hur en eternityring snurrar runt på fingret glittrar den ständigt lika vackert. Och det betyder ju en hel del.

Ringar från Engelbert. Priser mellan 17 875 och 53 500 kr, beroende på antal och storlek på stenarna.

BRÖLLOPSTEXTER KINA ANDERSSON 14

TID&SMYCKEN 1/06


Liten ordlista Alliansring: Ring med flera stenar. Ringtypen kom till Sverige runt 1930 som ett alternativ till den tidens vigselring och som då mestadels var en slät guldring. Numera är alliansringen att se som en modell bland flera för såväl vigselring som förlovningsring. Eternityring/fullalliansring: Stenar runt hela ringen. Liksom vigselringen är eternityringen en symbol för evig kärlek. Eternityringen har tidigare vanligen använts för att fira jubileer, eller andra speciella tillfällen. Chamonix, enstensring i 18 karat guld med 1.0 ct Top Wesselton diasmnat. Pris 126 000:-. Alliansringen Davos med 0.72 ct Top Wesselton diamanter i allians. Pris 31 400:-. Ingår i Since 1919 från Gemma AB. Seriens alla ringar kan fås med valfria “utsmyckningar”.

Halvalliansring: Stenar enbart på överdelen av ringen. Solitär: Enstensring.

Att välja vigselring Formgivningen av en alliansring är ju rätt statisk, men med hjälp av olika fattningar, metaller och slipning av stenarna kan utseendet varieras. Briljant-, prinsess- och bagutteslipningar är populära.

Ringar i vitt guld med baguetteslipade diamanter från Mona Fällberg. Pris 105 000 kr.

Evigt X 2. Dubbelalliansring från Smederna Lantz, cirka 38 000 kr (beroende på storlek).

Vanligtvis blandar man inte form och storlek på stenarna för att bevara en slags kontinuitet i designen. Diamanter är de mest populära ädelstenarna, men det finns ju andra stenar, som rubiner, safirer, tanzaniter och smaragder. Den som vill göra sin ring riktigt personlig, kan använda sin månadssten. Fattningsmöjligheterna är begränsade, eftersom stenarna sitter så tätt tillsammans. Vanliga fattningar är klofattning, pavé och kanalfattning. En annan möjlighet är att fatta stenarna i en så kallad ”flush”-fattning, där stenarna liksom strösslas ut och inte behöver mötas i slutänden. Med den stilen används färre stenar och ringen blir billigare. Det är svårt att ändra storlek på en ”eternityring” i ett senare skede. Eternityringen kan kännas för ”tjock” och därmed upplevas som opraktisk. En halvalliansring är bekvämare att bära.

Alliansring i vitguld med distans mellan stenarna cirka 13 500 kr (beroende på storlek). Från Smederna Lantz.

Pampig "ensamble i vitguld och svarta diamanter från Hand. Tre ringar i kombination; Front, Elina, Line.

Fusion i roséguld från Georg Jensen. Mer info på www.georgjensen.com

Tunna, läckra diamantringar från Ole Lynggaard.

Vill du har större stenar, är det bäst att välja en halvalliansring. Olika faktorer som påverkar priset: – Typ av metall (rött eller vitt guld, platina, titan). – Stenarnas kvalitet. – Storlek på ringen. Större ringar kräver fler stenar. – Hantverket.

TID&SMYCKEN 1/11 1/06

Desiré, vitguld och färgade diamter. Schalins Ringar.

Attract för sugna brudgummar. Vitguld och svarta diamanter. Schalins.

15


Ring för en prinsessa Enstensringen är den nya stjärnan på förlovningshimlen. Sedan kronprinsessan Victoria visade sin förlovningsring med en stor glittrande diamant har den blivit mer och mer populär. Förlovningsringar har sett olika ut genom tiderna i Sverige, liksom i andra länder. Ur ett historiskt perspektiv fungerade den som en slags trohetspant. Rätt länge var den enkla och släta förlovningsringen vanligast – som sedan kompletterades med en lika enkel och slät vigselring. Men ädla stenar av olika slag har förstås varit självklart för kungligheter och adel som ville visa såväl position som makt. Gustav Vasas förlovningsring har till exempel en porträttbild inramad av ädla stenar. Men bara för att han hade en, betyder det inte att män alltid haft en ring – den kunde ju ställa till besvär under arbetet – eller striden. I dag är det alltså vanligt med påkostade förlovningsringar med ädla stenar även hos gemene man. Alliansringen, det vill säga en ring med flera diamanter runt om, har med tiden blivit ett elegant alternativ till den släta förlovningsringen. Den kom till Sverige runt 1930, men då först som ett alternativ till själva vigselringen. I dag har vi alltså hakat på den amerikanska ringtraditionen med en ensam, stor sten. Men enstensringar var inne också på åttiotalet. Trender växlar som bekant. Tillbaka till prinsessorna, eller snarare till deras fästmän. De blev ju utan ring. I Sverige är det tradition att även mannen bär förlovningsring, men prinsessorna och deras blivande makar har alltså valt en mer internationell sed där också. Ett och annat traditionsbundet svenskt ögonbryn höjdes förstås, men som vi redan konstaterat; trender och seder förändras. Och framför allt – det är upp till varje par hur de vill ha det. Det finns ingen lag som säger att mannen ska ha en ring. Inte kvinnan heller för den delen, även om det nu är vanligast. Man kan vara lika mycket förlovad utan ring. Men det är roligare med.

FOTO BÖRJE OHLSSON

“Bellatrix” i rödguld från Stjärnringen med briljant på 0,40 ct, pris 24 200 kr.

16

TID&SMYCKEN 1/11


Diamanten som växer. Grundtanken med Stjärnringen är att alla skall kunna ha ett riktigt fint smycke oavsett om det är till förlovning, vigsel, som en present eller kanske bara för att unna sig själv en belöning. Eftersom diamanten kan växa över tiden kan man börja med en mindre och successivt byta upp sig till en riktigt stor diamant, en gåva som kan ges om och om igen. Du kan välja mellan fyra olika modeller. Samt­ liga finns som ring, hänge och örhängen, i 18k rött eller vitt guld med briljantslipade diamant­ er från 0,05 ct och uppåt. Du kan byta in din Stjärnring hos alla Juvel­ erare och Guldsmeder som för Stjärnringen, oavsett var du köpt ditt smycke. De talar om för dig vad ditt smycke har för inbytesvärde och vad mellanskillnaden blir för ditt nya smycke. Du kan välja vilket smycke du vill inom Stjärn­ ringens kollektion. Vega är det senaste tillskottet i Stjärnringens kollektion. Galaxia

Bellatrix Vega

Eléne

Kärleksgåvan

www.stjarnringen.se

Kombinera hängen och örringar efter tycke och smak. Finns i sterling silver, 18k rött eller vitt guld, med eller utan briljanter och pärlor.

Since 1919 www.since1919.se

Stjärnringen och Since 1919 finns hos din Juvelerare eller Guldsmed.


Vitt eller rött guld? Tänk efter vilken typ du är; har du mest rött eller vitt guld i smyckeskrinet? Modet böljar visserligen fram och tillbaka, men när det gäller diamantsmycken dominerar de vita ädelmetallerna, vitguld och platina. De lyfter oftast fram diamanten bättre.

Grade från Guldbolaget, ringar i olika nyanser av 18 karat guld och diamanter. Ringar du skapar själv.

Seine från Schalins Ringar. Enstensring i vitguld med 1,0 ct diamant. Pris 78 300:-. Slät ring, 5 200:-.

Efter förlovningen Vilken vigselring passar till en enstensring? Det vanligaste är att kombinera en enstensring med en alliansring, men även en slät ring fungerar bra om man föredrar det enkla.

Vilken slipning ska jag välja?

Vitguldsring med skön twist från Engelbert. Från 9 975 kr.

Kalevalas “Stjärnhimmel” i vitt guld. 19 955 kr.

Det är slipningen som ger diamanten dess karaktär. Briljantslipningen är den klassiskt runda och den vanligaste slipningen av små och medelstora diamanter och dessa brukar kort och gott kallas för briljanter. En briljantslipad diamant har 57 små slipade facetter som reflekterar ljuset ut från diamantens mittyta bordsfacetten. Prinsesslipning är också en klassisk form som ger en kvadratisk sten med en vackert spridd ljusbrytning, och är nog de mest populära slipningen bortsett från den briljantslipade runda diamanten. Finns idag även rektangulär form. Smaragdslipning är en kvadratisk eller rektangulär briljant med brutna hörn och långsmala fasetter längs kanterna. Hjärtslipning innebär att diamanten slipas till ett hjärta med mjuk rundning. Flanderslipningen är fyrkantig men med avtagna hörn och med samma briljans som den runda briljanten. Baguetteslipning ger en stor övre platå som tydligt visar renheten i diamanten. Väljer man en baguetteslipad diamant så rekommenderas en diamant med få inneslutningar, (det vill äga med en hög grad av renhet).

18

Sandberg “Grafika” i vitt och rött guld med kaffefärgad diamant. Från Sandberg, 23 900 kr.

Förlovningstraditioner - Den svenska: Både mannen och kvinnan bär förlovningsring från förlovning till vigseln. Före vigseln lämnar mannen tillbaka sin ring, som han sedan får tillbaka under vigselceremonin. Kvinnan får en vigselring. - Internationellt: Mannen ber om kvinnans hand och ger henne en ring. Ringen symboliserar att kvinnan är upptagen. Mannen får en ring vid vigseln. Kvinnan får också en vigselring.

Diamantringar i vitguld från Tartara Jewellery.

Vilken fattning ska jag välja till diamanten? Klofattningen är kanske den vanligaste fattningen när det handlar om enstensringar. Den ger ringen ett klassiskt, elegant uttryck. Med en så kallad kistfattning, som har formen av en “låda” med en hel kant som håller fast stenen, upplevs ofta ringen som lite tuffare. Fattningen kan vara rund eller kantig, beroende på stenen som ska infattas. TID&SMYCKEN 1/06


När fantasin är enda begränsningen ATT SKAPA SIN EGEN BRÖLLOPSRING – eller utforma egna idéer tillsammans med en duktig guldsmed – är för många ett sätt att få just den ringen man drömt eller fantiserat om. Här är några ringar som kanske kan ge dig inspiration. Vi kallar dem Fantasy.

Läckert och annorlunda, fina släta guldringar och titanringar med diamanter. Säljs av Swepol. Circles of Love, bröllopsringar med och utan diamanter från Flemming Uziel.

You & Me, Efva Attling.

Flower, svart och gult guld. Ny teknik från B A Konstgjuteri.

Vision, Fancy och Uniqe, praktfulla diamantringar från Schalins. Pris 24 800-92 100:-.

Romantisk hjärtring med pavéfattade diamnater. Hand.

Classic, Ronja, Siv, Stina, Sara, från Smycka, 18 karat guld från Smycka.

Kärleksring i silver med gravyr, Classic från Smycka.

Since 1919, från Gemma. Fr v Slät Arosa, 10 500:-, Arosa diamanter 12 500:-, slät Chamonix 4 500:-, Chamonix gröna diamanter 10 200:-.


När morgonen kommer... MORGONGÅVAN är en gammal svensk tradition som bara växer sig starkare. En gång en trygghetsgåva för bruden från brudgummen, i dag en öm present man kan ge varandra. Och det finns mycket att välja bland...

Pavéfattade diamantsmycken från Zoola.

Royal Collection - hyllning till Kate och Williams bröllop, silver och blå zirkoner. Nomination.

Söta diamanthjärt i vitguld, SVedbom & Co.

Cascade, diamantr Skönt i silver av Toring från Georg Jensen. un Bülow-Hübe, Torun Silver.

Magnifika diamantkors i 18 karat roséguld och TW/VS diamanter. Stora 0.50 ct, lilla 0.35 ct. Korset av afrikanskt trä, grenadille. Design och tillverkning, Leo Wittwer Jewellery. Säljs av GiOra och Gussander Inter AB.

Cascade, diamantring från Georg Jensen. 20

Vitguld och diamanter från Golden Lady TID&SMYCKEN 1/11


UltraSlim

UltraSlim

UltraSlim

UltraSlim

P E R F O R M A N C E

T I T A N I U M • S T E E L • C E R A M I C

C

T

E

I

R

T

A

A

M

N

I

I

U

C

M

Kr. 1 . 39 8, 23 3 X LTTM

Kr. 1 .1 98 ,23 3 XSTT M

Vi hälsar våra nya Smyckabutiker i Piteå och Växjö välkomna!

www.smycka.se

Närmaste återförsäljare tel.: 08-310930


Smycka dig med färg Är du den färgstarka typen som tycker om att synas? Ja, då har du en härlig tid framför dig. För inte nog med att kläderna sprakar av färger, nu är klockor och smycken gladare än på länge. Det står klart efter vårens branschmässor i Sverige och utomlands. På den jättelika Baselmässan – en av världens största klock- och smyckemässor – var färg en av de stora trenderna. På klocksidan gällde regnbågens alla färger. I sommar bjärtare och ljusare toner som framåt höst och vinter blir mera dämpade och jordigare i nyanserna. En elegantare variant på färgtemat var ”Grey Out”, ”White Out” och ”Black Out”, det vill säga klockor ton i ton i grått, vitt och svart. Också designerna av smycken är förtjusta i färg och färgstarka ädelstenar. Och särskilt de gröna nyanserna verkade populära. Vi såg dem på många ställen. Sköna smaragder, turmaliner. Också lila ametister stod högt i kurs. Utställarna i Basel och på Inhorgenta i München går i spetsen när det gäller form och design. Men mycket av det som visades passar kanske inte alltid den nordiska smaken. I vart fall inte i brådrasket. Just nu verkar trenden vara att efterlikna naturen både i former och slipningar. Att använda råa oslipade stenar. Enligt samma syn har de buckligt ojämna barockpärlorna kommit i ropet.

Härlig färg från Crown International.

22

TID&SMYCKEN 1/06


Färgstarka keramikarmband från Nora/Catwalk.

Stillsamt lavendelblå är Pandoras mormorsinspirerade smycken i oxiderat silver och kalcedoner.

Gul som sol i sommar lyser schweiziska Tendence, Wolgast Time.

Ljuvt och romantiskt i sommar, välgjorda bijouterier med färgade sötvattenspärlor. Nora/Catwalk.

Baby G från Casio, rolig och robust plastklocka som finns i många färger. Ketonic AB.


Ice Watch i många färger, från Stjärnurmakarna.

Rainbow från Tajms Collection. Mängder av färger.

Vild och färgstark i sommar, "fruktiga”smycken från Thomas Sabo.

Bon Bon – a sweet collction, ringar och hängsmycken i 18 karat guld och olika färgstenar, ametister, citriner, m fl. Engelbert Stockholm.

24

TID&SMYCKEN 1/06


Färgstarkt och billigt, klockor från Puss

Halsband från Police. Ketonic AB.

Ring som man blir glad av, Wild Flower i silver och färgstenar. Spinning Jewellery.

Classic Beatricee, vitt guld med rosa safir, ljusblå safir eller diamant. Pris ljusblå safir 0,20 ct 9.265:-

TID&SMYCKEN 1/06

25


Ole Lynggaards vackra Lotussmycken, ringar, örhängen, halsband och armband.

Thomas Sabo satsar på glada färger i år.

Härligt färgstarkt armband av handgjorda berlocker i konstglas, 18 karat guld, jade, agater och andra ädelstenar. Troldekugler.

True Faith, i silver och olika färgstenar. Spinning Jewellery.

26

TID&SMYCKEN 1/06


WWW.THOMASSABO.COM


Gul i somrig skrud - många andra färger. Delva AB.

Jet Set WB30 är den mest sålda klockan i Sverige just nu. Stor, tung och billig (1 298 kr). Finns i 12 färger (www.uropenn.se). Ring och boett är i rostfritt stål och klockorna har siliconband. Säljs endast hos Ur & Penn. Pandora – berlockarm som gjort världssuccé. Massor av färger och kombinationer.

Storm (t v) och Guess, trendiga modemärken som alltid ligger i modets framkant. Storm från Delva AB och Guess från Ketonic.

Certina DS Queen, dramatiskt röd damklocka. Röda boettringen i keramik.

28

TID&SMYCKEN 1/06


Tid för äventyr Dyka djupt och klättra högt eller utforska det okända har i eviga tider varit en kittlande lockelse för människan. I modern tid har klockan spelat en viktig roll för alla de som har äventyret i blodet. När Marco Polo reste i 24 år för att komma till Kina på 1200-talet, förlitade han sig på Gud och stjärnorna. Charles Lindbergh konstruerade en klocka tillsammans med schweiziska urmakare innan han som första människa flög över Atlanten 1927. Den gjorde det lättare att navigera och Longines Lindberghklocka finns ännu idag, het för samlare. Breitling har profilerat sig som en statusklocka med inrikt-

ning på piloter och flygning. En av deras mest berömda modeller heter ”Breitling Emergency” och har en inbyggd nödsändare. En gång räddade den livet på besättningen på ett störtat flygplan. Det finns gott om ”äventyrsklockor” på marknaden. Japanska Casio och deras G-Shockklockor är konstruerade för att klara extrema påfrestningar och används i äventyrssammanhang världen över. Här har vi gjort sammanställning över ett antal bra klockor för för dig som är äventyrare och vill ha lite vägledning-

Certina DS multi-8. Kvartsklocka med bl a dubbla tidszoner. veckodag, kronograf och timer visas digitalt. Pris fr 5 790:-.

Casio G-Shock (GDF-100-1AER), barometer, termometer, höjdmätare, alarm, kronograf. Pris 1 998:-

Seiko Velatura, exklusiv segelklocka med diamanter. Robust, sportig damklocka. Vattentät 100 m. Pris 8 998:-

32

Gul Dive Pro Sensor. Bra fridykningsklocka. Djupmätning, djupalarm, termometer, dyklog. Pris 2995:-

Casio G-Shock (GW-3500BD1AER), solceller, radiostyrd, alarm, stoppur. Pris 4 998:-

Victorinox, Swiss Army, färgstark äventyrsklocka. Vattentät 500 m. Pris 9 490:-.

TID&SMYCKEN 1/06


Tissot T-Touch Expert, omtyckt för sina äventyrsfunktioner. Allround med bl a kompass,höjdmätare,lufttryck, nedräkning, två tidszoner. Pris 8 595:-

Certina DS Action Dive, snygg mekanisk dykklocka, vattentät till 200 m. ISO certifierad. Stål och titan. Pris fr ca 6 000:-

Suunto Core Everest, för extrema äventyr. Barometer, djupoch höjdmätare. Djupalarm. Loggbok, kompass mm. Pris 3 500:-.

Seiko Velatura Yachting Timer i titan med safirglas och alarm godkänd för segelregattor. OS-klocka. Pris 8 998:-

TID&SMYCKEN 1/06

33


Annelie tar Gul med sig upp till toppen I början av juni når hon toppen på Mount Everest, om allt går väl. Och vägen uppför har hon då klättrat utan syrgas, en prestation av stora mått. Om handleden har Annelie Pompe en alldeles speciell Gul-klocka som bla har höjdmätare, kompass, distansmätare, hjärftfrekvensmätare och barometer. Och när hon kommer hem från det äventyret kastar hon sig in i ett nytt. Då ska hon slå världsrekord i dykgrenen Variable Weight.

Mount Everest, 8 848 meter.

Gul Tech, prototypklocka. Kommer i serieproduktion att kosta 2 495:-

Annelie med sin nya Gul Tech på armen.

34

I ett enda andetag tänker Annelie Pompe försöka sätta nytt världsrekord genom att ta sig 161 meter ned i Röda Havet.

TID&SMYCKEN 1/06


Just nu är Annelie Pompe, Göteborg, på väg att förverkliga ett av sitt livs stora drömmar – att bli den första svenska kvinna som bestiger världens högsta berg Mount Everest utan syrgas. Äventyret inleddes 2 april och beräknas pågå i två månader. Att klättra uppför den spektakulära nordsida till toppen på 8 848 meter är en prestation i sig. Att gå utan syrgas kräver månader av träning. Men Annelie har aldrig tvekat att anta utmaningar. Hon menar att det är det som ger livet mening. Att använda syrgas tycker hon är lite att fuska. Hon känner sin kropp och vet vad den klarar av. Bakom sig har hon månader av hårda fyspass med löpning och timmar på spinningcykeln. För att stärka sina sinnen och bli mentalt stark tränar hon yoga. Energi och motivation är viktig för att kunna prestera maximalt, menar hon. Det är viktigt att man känner sig själv och sina styrka. Och viktigt att sätta upp mål, utan mål i livet kan man inte prestera. Men all träning och förberedelse att nå målen är det roligaste på hela resan menar hon. På frågan varför utan syrgas, så svarar hon att det känns lite fuskigt med syrgas. Att förlita sig på en syrgasapparat känns osäkert, säger hon. –Skulle den plötsligt strejka, då är man riktigt illa ute. Till toppen på Mount Everest tar hon sig tillsammans med ett internationellt gäng bergsklättrare. På toppen ska Annelie placera sina sponsorflaggor. Klockföretaget Delva med välkända märket Gul sponsrar Annelie och har konstruerat en speciell klocka inför Everestäventyret. Med specialfunktioner för äventyrare. Den har till exempel höjdmätare, kompass, distansmätare, hjärtfrekvensmätar och barometer, viktigt eftersom väderförhållande kan skifta snabbt i Himalaya. Den har också konstruerad för att klara fukt och kyla och den tunna luften. Extra robust och stöttålig hör också till bilden. – Sedan är det naturligtvis viktigt att den går rätt, och det gör den. Jag tycker den ser tuff också, säger Annelie och skrattar.

Gulliver Sport

Det är viktigt att sätta upp mål i livet, utan mål kan man ingenting prestera...

3.895:-

Chronograf med matchande mönstrat Silicon armband. High-Tech Ø50mm stålboett/Nyleramic och med mineralglas. Skruvad krona. Vattentät 10ATM.

För en vanlig Svensson hade det räckt med prestationer för åtminstone det här året. Men inte för Annelie. Efter Mount Everest, drar hon till Röda Havet och andra delen i projektet ”Deep Everest” – världens högsta och världens djupaste. Då ska hon attackera världsrekordet fridykningsgrenen No Limit. Målet är i ett enda andetag dyka till 161 meter. Det är ingen omöjlighet, för topptränade Annelie har redan världsrekordet i dykgrenen Variable Weight. En gren där man dyker med hjälp av vikter och sedan själv simmar upp till ytan igen. Till skillnad från No limit där man tar hjälp av en ballong för att ta sig upp. Världsrekordet satte hon den 10 oktober ifjol i Röda havet utanför Sharm el Sheik i Egypten. Då höll hon andan i 3.16 minuter efter att ha dykt 126 meter. Allt var inte problemfritt. Under träningen höll hon på att spräcka både trumhinnorna och vara nära att svimma. Skulle du också vilja dyka på djupet, så kan du! Det är Annelie bästa beviset på. –Min tränare sa i början att jag hade för små lungor för att kunna dyka riktigt djupt, säger hon. – Där hade han fel, mina lungor är helt normala men jag har tränat upp dem med andningsövningar och yoga, så jag utnyttjar dem till det yttersta. I allt hon gör är hon fokuserad till max. Det är oerhört viktigt, berättar hon. Rädsla känner hon aldrig, men däremot respekt. Respekt för naturen. Börje Ohlsson TID&SMYCKEN 1/11

2.495:-

Sapphire crystal Simply Elegant

☎ 031-68 14 30 | info@wolgast-time.se


Varning för kringresande säljare i guld NÄR GULDPRISET nu är högre än någonsin är det intressant att köpa upp guld. Och många som har smycken och andra föremål av guld liggande hemma passar på att skaffa sig lite extra kontanter genom att sälja. Men när något är luckrativt dyker också de oseriösa företagen upp. Och just nu ambulerar guldhandlare runt i Sverige i jakten på kunder.

Detta är guld Guld, som har det latinska namnet Aurum, är ett grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller. Det är också en mineral. Guld har det kemiska tecknet Au som kommer av just aurum. GULD är en eftertraktad metall som under århundraden använts som betalningsmedel, som värdebeständig tillgång, och som smycken. Metallen finns som korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror och i guldrik alluvialjord. Guld är kompakt, mjukt, glänsande och den mest formbara och tåliga av alla kända metaller. Guld är bas för den monetära standard som använts av Internationella valutafonden (IMF) och Bank for International Settlements (BIS). ISO:s valutakod för guldtackor är XAU. Vid avräkning mellan telefonförvaltningar för internationella samtal används av alla länder taxor satta i guldfranc som gemensam värdebeständig jämförelsevaluta. Historiskt har guld ofta varit basen i olika länders myntfot.

TILLVÄGAGÅNGSSÄTTET är nästan alltid detsamma. En braskande annons dyker upp i lokaltidningen. Hågade kunder är välkomna till ett konferensrum på något lokalt hotell. Priserna per gram guld i annonsen är lockande. Men verkligheten brukar bli en annan. Det fulla guldpriset som man annonserat med gäller bara hela guldtackor. Smyckena som kunderna har med sig bedöms som gamla och därför mindre värdefullta. Guldvågarna är ibland manipulerade och visar mindre än den verkliga vikten. Ett utannonserat grampris på guld kan snabbt sjunka från t ex 270 kr/g till 40 kr! Blir det köp så lämnas sällan kvitto. Kunden är i underläge och resultatet blir nästan alltid en dålig affär. OM MAN KÄNNER sig lurad i efterhand är det svårt att få tag i guldhandlaren när denna lämnat staden. Annonsen har han betalat kontant och även hyran på hotellet. Ofta är han hemmastadd i något annat land. Spåren är igensopade.

Din guldsmed på orten köper ditt guld till korrekt marknadspris. Han följer dessutom lagen som gäller vid köp av guld. Det är till honom du ska gå om du vill om70 procent av det guld som efterfrågas idag går till smycken, 11 procent används industriellt och 13 procent blir rena investeringsobjekt som exempelvis sätta ditt guld till kontanter. mynt och guldtackor. Gå därför till din guldsmed. Handla aldrig hos en amI industrin används guld bland annat av juvelerare och guldsmeder, urmakare, bulerande guldhandlare! galvanoplastiker, förgyllare, glas- och porslinsfabrikanter, tandtekniker och fotografer.

Guldrush betecknar en period då många personer samtidigt beger sig till ett område för att leta guld. USA upplevde under pionjärtiden många guldrusher, som i Kalifornien 1848-1849 och Alaska 1898. Den mest kända guldrushen var i Klondike, Yukon, Kanada 1898-1899. Guldfynden resulterade i den största migrationen av guldgrävare i historien. Miljoner människor började resan mot rikedomen men bara några hundra tusen nådde Yukon-territoriet och det som blev Dawson City. Här fann man i stort sett bara svält, umbäranden och den svåraste vintern i mannaminne. 36

Endast försäljning av en guldtacka ger det ulovade priset hos oseriösa guldhandlare.


Piercing

gammalt som gatan

38

TID&SMYCKEN 1/06


Piercingar är för punkare och MC-knuttar, men de är också för fotbollsspelare, 1300-talets damer och världens naturfolk. T&S har tagit en närmare titt på en ständigt aktuell, men lite illa dokumenterad trend. Intresset för piercingar som fenomen är en ganska ny företeelse, men medan det står klart att det rör sig om en uråldrig syssla så vet man ganska lite om dess innebörd. Det är – som med uråldrig konst – ett fält med mycket gissningar, och få nedskrivna texter. Studier gjorda direkt ”på källan” har också vissa praktiska problem. Att pussla ihop hur den döde en gång levt är en svår uppgift, och när det gäller piercingar blir saken än svårare av att många kulturer haft för vana att begrava den döde med smycken, vackra kläder och andra ägodelar. Det har med andra ord ibland varit svårt att avgöra exakt var en piercing en gång satt på kroppen – eller om det man hittat faktiskt är en piercing. En bra gissning är dock att piercingar genom broskfyllda delar på kroppen, såsom öron och näsa, eller genom tunna och snabbläkande partier som läppar, ögonbryn och tungan, utövats och praktiserats i de flesta kulturer, och troligtvis också upptäckts oberoende av varandra. Piercingar i underlivet är ett område med särskild brist på detaljer, och många motstridiga åsikter. Dessa piercingar har en uppenbart högre risk för komplikationer, vilket delvis kan förklara varför praktiserandet varit mindre utbrett än andra typer av piercingar. Den allra äldsta kroppen som påträffats med en piercing var is mannen Ötzi, som med sina 5300 år även är den äldsta mumifierade kroppen som någonsin hittats. Ötzis öron hade hål uttöjda till runt en centimeter, men den exakta smyckningen förblev okänd. Historiskt sett har dock de flesta hållbara och formbara material använts i piercingssyfte, med trä, metaller och ben som de tre främsta kategorierna.

Just håltagning i öronen är ett av de äldsta sätten att pierca sig, och definitivt den mest kulturellt utbredda. Här i väst har öronpiercingar länge betraktats som en kvinnlig angelägenhet, men så har inte alltid varit fallet. På 1500-talet lär det i väst ha varit vanligare för män än kvinnor att pierca sig i öronen, och för män på haven var öronpiercingar särskilt vanliga. Detta berodde dels på att man trodde att synen blev skarpare, men baktanken var att örhängena – ofta av något ädelt material – skulle användas till att betala för en kristen begravning om man spolade iland. Den näst mest historiskt utbredda formen av piercing är näspiercingar, oftast genom näsvingen eller genom mitten av näsan – en s.k ”septum-piercing”. Septum-piercingar är vanligt förekommande bland naturfolk på Papua Nya Guineas och Australiens aboriginer, men också bland Nordamerikas indianstammar, mayarikets invånare och många andra platser. Bruket av dessa piercingar varierar; bland Papua Nya Guineas naturfolk dekoreras och töjs näsbenet ut för att ge skenet av djurbetar. Bland Australiens aboriginer är septum-piercingen ett sätt att göra näsan plattare, och på så sätt mer tilldragande. Ett annat bruk kan vara att en piercing i ansiktets mitt ger intrycket av ett mer symmetriskt ansikte – en nära universell kvalité som till stor del avgör om vi tycker något är vackert eller ej. En piercing i näsvingen kan tänkas fungera på samma sätt och fäster uppmärksamheten på näsans form. Denna piercing är kanske mest utbredd i Indien, där en piercing i kvinnans vänstra näsborre länge ansetts ge tursamma födslar. Piercingar har haft sin mest rotlösa historia i västvärlden, där de kommit och gått under många former – populära en kortare tid – för att sedan glömmas bort i längre perioder. På 1300-talet blev det exempelvis under en tid trendigt för kvin...forts/

Navelsmycken finns i massor av fantasifulla former. Från Puss.

TID&SMYCKEN 1/06

39


Snabbt gjort! Lyxigt och säkert, Tiffanysmycken i silver och tita med cubic zirkoner.

Blomdahl Medical har specialiserat sig på att göra medicinskt säkra smycken och håltagningsmetoder. Allt är sterilt förpackat i speciella engångskassetter. Själva håltagningen sker sterilt och utan att instrumentet får kontakt med huden. Att sticka hål i kroppen, öron, näsa eller var det än är, innebär alltid en risk. Hygienen viktig därför används bara säkra material, som ren medicinsk titan eller medicinsk plast.

Safety pin som gör att du utan risk för allergiangrepp kan bära dina gamla favoritörhängen.

För den som vill ha stora öronutsmyckningar. Ännu större finns. Från Puss.

nor att inte bara pierca, men även exponera bröstvårtorna. Modet gav successivt upphov till allt djärvare snitt, och många lät urringningen falla strax under brösten. Piercingarna var i sin tur ofta dekorerade, och brösten sminkade med rouge. På 1930-talet blev det däremot i det närmaste lite fult för kvinnor att ens pierca öronen. Den s.k ”clip-on”-tekniken för örhängen var istället i ropet, och ansågs vara det självklara valet för en modern kvinna – tills det att öronpiercingar åter blev på modet framemot 50-talet. Sen dess har piercingar kommit att handla om politik i varierande grad; hippies på 60-talet, punkare på 70-talet, gay-aktivismen på 80-talet, och den allt hårdare marknadsföringen av ungdomskultur på 90-talet och framåt. De flesta piercingar som utförs idag har sitt ursprung i gamla kulturer, med undantag av navelpiercingen. Den här piercingen tycks vara unikt modern, och växte fram i takt med att bikinimodet blev allt vanligare. Musikvideor från bl.a. MTV tog sedan navelpiercingen från trend till fenomen, med draghjälp av artister som Madonna, Janet Jackson och Aerosmith. Det är få som inte har någon åsikt om piercingar. Här i väst lever vi under förväntningen av att vara individuellt uttrycksfulla, men inom ganska otydligt lagda ramar. Kanske uppfattas piercingar som ett för starkt insisterande på individualitet. Kanske ger det faktum att de sitter fast i kroppen intrycket av en mer understruken åsikt. Av något permanent och evigt som ständigt måste kommuniceras. Upprördheten är i sig talande. På 90-talet var det ytterst noga att en man valde ”rätt öra” för örhänget, och om han överhuvudtaget borde pierca sig var ett helt kapitel i sig. Idag springer fotbollsstjärnor runt på planen med diamanter i öronen, och ingen verkar ta någon större notis. Piercingar är – som mode i sig – avslöjande företeelser om sin tid. Vad nästa trend blir får tiden utvisa. Men den som står och funderar gör kanske klokt i att välja en piercing som lätt kan tas ut. JESPER OHLSSON

Att ta hål i öron är en snabb affär – några sekunder så är det klart. Men så är också Marianne Stefansson på Lyxxa, Väla Center i Helsingborg utbildad och rutinerad. Det har hon diplom på. Tillsammans med sina kollegor är hon diplomerad från Blomdahl Medicals kurser i öronhåltagning.

En fiffig uppfinning från Blomdahl är att man kan använda sina gamla favoritörhängen ihop det med nya krokar och stift i medicinsk titan. Man tar bara bort det gamla stiftet eller kroken och hakar på de nya. Alla öronsmycken blir allergisäkra!

Navelpiercing är däremot en modern företeelse. Madonna och Janet Jackson var ett av dem som gjorde naveln populär.


Hudvänliga örhängen – utvecklade i samråd med hudläkare

Blomdahl Caring Jewellery är hudvänliga smycken, utvecklade i samråd med hudläkare. Vi kompromissar inte med hudvänligheten, utan använder endast speciellt utvald ren titan och plast av medicinsk kvalitet. Det är därför du kan känna dig trygg med Blomdahl Caring Jewellery – riktigt hudvänliga örhängen. Blomdahl är ett tryggt sätt att vara fin varje dag. Vi utvecklar håltagningsmetoder och smycken som är bevisat snälla mot din hud och hälsa.

www.blomdahl.se


Sveriges bästa smyckesbutik MAN MÅSTE ÅKA TILL KRISIANSTAD om man vill handla smycken i Sveriges bästa guldsmedsbutik. Ty så kan nämligen butiken Guldsmed Björn Nilsson kalla sig, sedan Guldsmedernas leverantörsförening, i hård konkurrens, hedrat bröderna Martin och Jonas Nilsson – söner till Björn Nilsson – för sitt arbete. Inte minst för att man på ett framgångsrikt sätt lyckas sälja egna designade och egentillverkade smycken. HANDGJORDA SMYCKEN av alla de slag, vigselringar i synnerhet, är butikens specialitet – vid sidan av en rad större och efterfrågade varumärken. –Det ligger förstås en massa staus i att få en sådan här utmärkelse, säger Jonas Nilsson, en av ägarbröderna. –Självklart är vi både stolta och glada, tillägger Martin. MEN DET HAR VARIT EN LÅNG RESA fram till dagens ära och berömmelse. En decemberdag 2003 blev butiken brutalt rånad, och smycken för 1,3 miljoner stals. Försäkringen täckte långt ifrån allt, och butiken gick bildligt talat ned för räkning. Men vidnio reste man sig igen, och sedan dess har det bara gått i rätt riktning. –För drygt två år sedan köpte vi upp vår granne och skapade en helt ny butik, säger Martin Nilsson –I dag går det som tåget, förtydligar brodern Jonas. I ÅR FÅR KRISTIANSTADSBORNA en chans att se hur arbetet går till i en riktig guldsmedsverkstad. Bröderna Nilsson har nämligen bestämt sig för att bygga en öppen verkstad där besökarna i butiken kan med egna ögon se hur arbetet går till. Så om du passerar skånestaden Kristianstad, gör ett besök hos Guldsmed Björn Nilsson. Östra Boulevarden 32 är adressen.

Jonas Nilsson

Martin Nilsson


r e d i t a m r m So

by www.tajms.se


Lyckan att få ge... ATT FÅ EN FIN PRESENT är stort. Men att ge bort är större. Men vad ska man ge? Till honom eller henne som har allt? Att välja en present efter tillfälle och plånbok är inte alltid så lätt. Här ger vi dig lite tips på vad du kan hitta i en guldsmeds- eller presentbutik.

Snygg bricka att ge bort, 413:-. Från Dacapo.

Underbart från bröllopert, 20 sidig gästbok med fotoplats. 197:-. Från Dacapo.

Silverarmband med rosa agater från Trollbeads. Prris 1 105:-

Härliga halssmycke av blå och röda safirer, 18 karat guld. Zoola.

Söta studentarmband i 18 karat guld, Svedbom & Co.

Lyxig ring i 18 karat rosa guld, afrikanskt ädelträ och TW/VS 0.35 ct diamanter. Pris 25 000:-. Från Leo Wittwer/GiOra, Gussander Inter.

Morsdagsrosen i putsfri silver - populär år efter år. Säljs i lyxig box. Pris 140:-. Dacapo. 44

Mors dag och andra trevliga högtider - färgstarka armband från Troldekugler, silver och Muranoglas.

TID&SMYCKEN 1/06


Läckert i sommar, silversmycken från GuldCarlsén.

Silversmycken som på mormors tid. VJ Since 1890.

Solitude i i ädel spektrolit och silver. Design Bernt Högkvist. Finnfeelings.

Härligt och glädjefullt, både för stora och små. Berlockarmband från Nomination.

Silversmycken med nostalgikänsla, Lotta Djossou.

Camilla Läckbergs favorit, från egna märket Sahara. Säljs av Smycka.

Praktfull enstensring i vitt och rosa guld från Leo Wittwer Jewellery. 0.50 ct TW/VS diamant, pris 57 000:-. Säljs av GiOra/Gussander Inter.

Ljuvliga juveler, 18 karat guld och vackra diamanter. Design, tillverkning Peter Bruining. TID&SMYCKEN 1/06

Fina examenssmsycken i silver från Guld Carlsén. 45


Upptäck våra sagolika berlocker. Äkta silver till små och stora prinsessor. Berlocker från 183 kr Armband 200 kr Halsband 360 kr

Hitta din närmaste återförsäljare på www.sagosmycken.se Alla priser är cirkapriser inklusive moms. Vi reserverar oss för slutförsäljning. Variationer i sortimentet kan förekomma

46

TID&SMYCKEN 1/06


B ORN in the

WATER S HAPED by the

OCEAN

Från GUL kommer en helt ny linje med klockor under samlingsnamnet ”FORCE”. Inget har sparats på specifi kationerna, alla modellerna är i rostfritt stål, har härdade mineralglas, kvalitetsurverk och integrerade länkar eller PU-band. Alla GUL´s klockor tål vattensport, Force 30ATM klarar dykning med tuber. Som brukligt med GUL fi nns modellerna med fl era tavelfärger.

Delva AB Tel:046-12 42 20 E-MAIL: gul@delva.se www.gulwatches.com


Grabbigt

SMYCKEMODET för killar blir bara roligar och roligare. Och vanligare och vanligare. Förlegad är den tid då klockan, manschettknapparna, slipsnålen och möjligen en halskedja var det enda som svenska killar vågade smycka sig med. Nu är det bara fantasin som möjligen sätter en gräns för det manliga modet. Här har du lite tips om vad du kan hitta för grabbiga smycken i butikerna.

Stål, gummi och läder från Hombre.

Halskors i stål, Hombre, halskedja och armband i stål. läder och gummi, carbon. Aron/Catwalk.

Välgjort armband i läder och silver från Thomas Sabo.

Lång halskedja och cool ring i stål, Hombre.

Broscher för killar är ovanligt. Men Thomas Sabo har berlocker som man med lite fingerfärdighet kan gör till personliga broscher.

Stål och carbon – snygg kombination. Aron/Catwalk.

48

TID&SMYCKEN 1/06


Vårens vackraste Smycken Stramt och enkelt från Georg Jensen.

Rebel at Heart, rockigt från Thomas Sabo. Fossil har mycket för modemedvetna män, halsband i läder och stål.

Förgätmigej

Silversmycke med zirkon Design Binh

Brett armband från Armani.

Silversmycke med spektrolit Design Bernt Högkvist

Kraftig pansarlänk i stål, Hombre.

Www.finnfeelings.fi

TID&SMYCKEN 1/06

49


Bisysslan blev ett levebröd:

Finurlig elegans och nytänkande Ett par örringar med cubic zirkoner – på insidan! De känns sofistikerade, samtidigt som de är finurliga. Bakom smyckena står designerduon Hans Edblad och Cathrine Edblad, som också är kända för inredningsprodukter. Det känns att de båda formgivarna tar sina smycken på allvar – de vill hitta nya finesser, överraska sina kunder. Här finns ett kontinuerligt nytänkande. Det är bara att titta på smyckeserien Opus, som är, ja, annorlunda. Och serien ”Eight” som leker med formen av just en åtta.  Hans har en bakgrund som skulptör men fick ett oväntat genombrott med sitt bokstöd i form av stol, gjuten i metall. En annan känd design är den fällbara väggstolen i aluminium.  Cathrine är utbildad lärare, men efter mötet med Hans insåg hon att det faktiskt gick att överleva som designer och hon vågade släppa taget om sitt fasta jobb.  Smyckeformgivningen var från början mer eller mindre en bisyssla. Men i dag utgör den cirka 80 procent av verksamheten.  Med intresse för smycken sedan barnsben, var det Cathrine som började med att ta in smycken i de egna butikerna.  –Men jag tänkte snabbt att jag kunde göra bättre själv, berättar hon.  Och det kunde hon. Cathrine verkar definitivt ha en naturlig fallenhet för det där med smycken. Och även Hans har det visat sig.  På Formexmässan 2004 ställde de ut några av sina egentillverkade smycken bland inredningsprodukterna. Och det blev en sådan efterfrågan att de blev lite ställda.  –Ja, vi fick lite panik när kunderna lade beställningar, så långt hade vi inte tänkt, inte att vi skulle börja producera några större kvantiteter, säger Cathrine.  Hur som helst, det visade ju i alla fall att de var helt rätt ute. Så från att smycken var en bisyssla, tog de alltså över mer och mer.  –Det finns ju hur mycket utmaningar som helst inom smyckeformgivning och tillverkning, säger Cathrine.  

Vi fick panik när kunderna började lägga beställningar – vi hade inte tänkt att vi skulle börja tillverka några större kvantiteter

Cathrine och Hans kompletterar varandra väl. –Hans gillar tekniska lösningar, medan jag kanske tänker mer på vad om är bärbart. Hans kanske inte är en typisk smyckemänniska, men det gör också att han hittar idéer och lösningar som andra inte skulle tänka på.  Kvalitet till bra pris liksom hållbarhetstanken är viktig för de två formgivarna.  Såväl design som material måste räcka länge. Grundmaterialet i alla smycken är därför stål, gärna tillsammans med cubic zirkoner som matchar stålet väl.  –Stål är ett tåligt material, som gör smycken hållbara. Det kan också bäras av nickelallergiker, eftersom stål har så hårda kemiska bindningar att det nickel som finns i materialet inte friges.  

–Vi använder oss av silver också, men smycken i stål är dessutom svårare att kopiera. Det krävs en hel del kunskap för att arbeta med smycken i stål. Av den anledningen ligger det mesta av produktionen i Kina. –De är så tekniskt kunniga där. De fixar att göra de smycken vi vill, som har en hel del svåra tekniska lösningar och svåra gjutningsmoment.   Varje år presenterar Cathrine och Hans både en våroch höstkollektion, samt två mindre kollektioner till sommar och jul.  Var kommer då idéerna i från?  –För mig är det så att de bara dyker upp i huvudet, gärna när jag är på väg att somna. Jag måste alltid ha ett block vid sängen så att jag kan skissa ned dem på en gång, berättar Cathrine.  Det händer hela någonting i Edblads värld, nu har de öppnat sin fjärde butik, en flaggskeppsbutik i Gamla Stan, där de enbart har sina egna produkter. Smycken på nedre plan och inredning och konst en trappa upp. De två formgivarna börjar nu också få många förfrågningar på vigselringar, och förmodligen kommer vi att få se en sådan kollektion framöver. Och kanske även andra kollektioner med betoning på juvelarbeten.  Det blir spännande. KINA ANDERSSON TID&SMYCKEN 1/11


Smyckena från Edblad & Co känns sofistikerade, men håller ändå en sådan prisklass att de är tillgängliga för alla, i regel mellan 300-500 kronor. Smycken är i stål, och kan därför också bäras av nickelallergiker, eftersom stål har så hårda kemiska bindningar att det nickel som finns i materialet inte friges. Här örhängena Moneypenny. Ormkedjehalsband som man kan forma lite hur som helst. Finns i olika längder.

Örringarna "Monaco" som Cathrine har designat med cubic zirkoner på insidan får oss definitivt på fall. Finns också i en större variant.

Stål och gummi i fin symbios. Hans gillar tekniska lösningar, som här i armbandet ur serien "Opus".

Cathrine leker med siffran åtta i serien "Eight". Här ett armband med cubic zirkon.


The House Of Brands

You name it – We have it! Drottninggatan 66 • Stockholm • Phone +46 8 21 90 11 E-Mail: stepin@bredband.net • www.stepinwatchcenter.se 52

TID&SMYCKEN 1/06


Tävla och vinn fina priser! Svaren på frågorna hittar du om du läser artiklarna och bildtexterna i tidningen noga. Fyra fina priser delas och fördelas mellan de först öppnade rätta lösningarna. Vill gärna ha ditt svar senast 1 november 2011. Skicka ditt svar med e-post till tavling@tidochsmycken.se, eller per brev/vykort till Tid&Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta. Märk gärna kuvertet ”tävling”. Big Ben i London har en slagton. Vilken? 1. a x. c 2. e Vad betyder det att en ring är solitär? 1. Den har flera stenar x . Den har en sten 2. Den har ingen sten alls Den svenska äventyrstjejen Annelie Pompe skall försöka sätta världsrekord i dykning. I vilken gren? 1. Variable Weight x. Heavy Weight 2. Light Weight

Vad har guld för kemiskt tecken? 1. Ag x. An 2. Au

Jordgubbens sötma

I vilken stad ligger den butik som nu har rätt att kalla sig årets bästa Guldsmedsbutik? 1. Sundsvall x. Motala 2. Kristianstad Ötzi har man döpt den äldsta mumifierade kropp som någonsin hittats till. Hur gammal är kroppen? 1. 4 300 år x. 5 300 år 2. 6 300 år

fyller mig

Pärlsmycken i rostfritt stål från Fossil, ett av de fina priser du kan vinna i vår tävling.

med sommarlängtan!

Vita klockor är just nu mycket populära. Nu har du chans att vinna en av två fina klockor från Skagen.

Rolig halsklocka från Tree, ett av Lotta Djossou trendiga märken. Och nu ett av våra fyra priser.

Tel 060 - 64 14 40 • Fax 060 - 17 45 10


Annons från PUSS Accessories

Armband med nitar från PUSS Accessories 129 kr

Armband med budskap från PUSS Accessories Från 99 kr

Hot summer

Armringar från PUSS.SE 129 kr/set

Klockor från PUSS Watches 299 kr

Armband (sötvattenspärlor) med charms från Angel Bliss / PUSS.SE 149 kr

Radband/halsband i trä från HOMBRE Loco / PUSS.se 99 kr


Student 2011 Annons från PUSS Accessories

Sommaren är på G. och med den kommer student,bal och en massa firande! Puss Accessories har tagit fram en studentring. Ringen som är i stål säljs i välsorterade smyckebutiker och på PUSS.SE.

Smyckena till studentbalen hittar ni givetvis också hos oss. Vad sägs om fräcka strassarmband för 99 kr?

Trevlig sommar önskar vi på PUSS.SE!

Studentringar från PUSS Accessories 149 kr

Strassarmband till balen från PUSS Accessories 99 kr

Solglasögon i olika färger hittar ni på PUSS.SE Från 99 kr

Dogge Doggelito med halskedja i stål från HOMBRE Loco / PUSS.SE 459 kr

Silvercuffs i olika modeller från PUSS Accessories 79 kr

PUSS.SE

PUSS Watches

Angel Bliss

HOMBRE _ loCo _

Somriga stålarmband från PUSS Accessories 99 kr

Accessories


BREITLING

Piloternas favoritklocka Breitling är känt av många som ett exklusivt och fint märke med nära band till flygets värld. Men exakt hur den associationen uppstod är det kanske färre som känner till. Tid & Smycken tar en närmare titt på Breitlings sekellånga historia. Vad som kom att bli det internationella Breitling tog sin början i Schweiz 1884, och var en följd av grundaren Leon Breitlings livslånga fascination av olika mätinstrument. De tidiga åren av Breitling var förhållandevis blygsamma när de gällde produktion, med en liten verkstad och få anställda, men visionen var ambitiös. De klockor som Leon byggde var ofta mycket komplicerade, och tanken var att de skulle användas i forskningssyfte. Trots ett smalt fokus var Leons verkstad mycket framgångsrik, och särskilt i de kretsar som satte stort värde på precision. Några år senare flyttar Leon verksamheten till det anrika La Chaux de Fonds – vid tiden vida sedd som ”klockvärldens huvudstad” – och uppgraderar i samma veva till en ordentlig fabrik med 60 anställda. Det dröjer dock till 1914 innan det moderna Breitling skymtar fram, vilket sker i samband med att Leon Breitling avlider, och sonen Gaston tar över. Gaston var själv en mycket skicklig urmakare, och är historiskt noterad som en av de första – om inte den första – som designade en klocka man kunde bära på handleden. Förutom tekniska innovationer var Gastons insatser framförallt koncentrerade på att marknadsföra de klockor som sålde mest. Vid den här tiden var det kronografer som sålde bäst, och Breit56

John Travolta, filmstjärna, tillika erfaren pilot med eget flygfält vid hemmet nära Ocala i Florida, har sedan 2005 varit ambassadör för Breitling. TID&SMYCKEN 1/11


Breitling for Bentley.

Berömda Emergency.

lings första stora ”hit” under Gastons ledning var den s k Vitessekronografen, som blev något av ett fenomen bland poliser, militärer och piloter. De här tidiga åren av Bretling sammanföll på ett lyckosamt vis med omvärldens växande intresse för precisionssporter som bilracing och löpning. Breitling utmärkte sig inte bara med gedigna kunskaper om hur man sätter ihop väldigt exakta klockor, men också för det sätt de ordnade klockornas funktioner på ett överskådligt vis. Tidiga exempel på den här filosofin var en armbandskronograf – en av de första – från 1915 som kunde starta, stoppa och nollställa tidtagning med en enda knapp, vilket gjorde klockan både elegant och funktionell. Några år senare följde Breitling upp med en kronograf som kunde mäta flera olika tidslopp utan att man behövde nollställa mellan varje tagning. Att snabbt kunna jämföra två mätresultat var en uppskattad funktion för tidens forskare, men användes också flitigt i sportsammanhang. Kombinationen av funktionalitet och överskådlig design gjorde Breitling till en tidig favorit i flygets värld. Piloter var särskilt förtjusta i Gastons armbandsklockor, vilka var betydligt enklare att använda under flygning än fickur. Breitling tillverkade även – och tillverkar fortfarande – specialiserade klockor som skruvades fast direkt på cockpitens instrumentbräda. Dessa klockors svarta tavla och skarpt vita siffror är en visuell detalj man numera ser i många konsumentklockor. Breitling kan nog inte ta åt sig hela äran, men deras cockpitklockor har tveklöst påverkat hur vi föreställer oss att en instrumentbräda på ett flyg skal se ut. Den tidiga lyhördheten för flygvärldens behov ledde så småningom till att brittiska flygvapnet Royal Air Force valde Breitling som huvudleverantör under andra världskriget. Sen dess har Breitling varit ett givet namn i flygbranschen – något som i sin tur kan ses i Breitlings vingförsedda logga. En annan vingförsedd logga i Breitlings historia är biltillverkaren Bentley, som Breitling samarbetat med vid flera tillfällen; kanske mest framträdande som sponsor för Team Bentleys bil i Le Mans prestigefyllda race åren 2001-2003. Breitlings kollektion ”Breitling for Bentley” är en serie mycket exklusiva klockor som understryker samarbetet mellan de båda märkena. Dessa klockor har ofta en markant bredd på urtavlan för ökad synlighet, men har också ofta juveldetaljer som driver upp priset till en betydligt högre nivå än många andra av Breitlings klockor. Dessa, något tveksamt praktiska inslag, gör Bentley-klockorna till Breitlings kanske mest ”showiga” kollektion. Breitling är, kanske i större utsträckning än de andra stora tillverkarna, ett traditionellt märke när det gäller design. Även deras lyxklockor i guld har en omisskännlig tyngd i sitt utförande, och de få digitalklockor som Breitling tillverkar är för det mesta också TID&SMYCKEN 1/11

Navytimer – legendarisk.

Superocean.

utrustade med analoga visare. Mycket av Breitlings tjusning kommer från märkets anspelning på teknik, precision och handlingskraftighet. Det här är konventionellt manliga – eller i alla fall maskulina – kvalitéer, och med det i åtanke är det kanske inte så överraskande att Breitlings klockor ofta har en industriell hårdhet i sin design. Men det är inte hårdhet taget ur luften. Flera av Breitlings mest kända modeller blev storfavoriter på högst legitima grunder, och den främsta av dem alla är troligtvis deras Navitimer från 1962. Navitimer skapade rubriker för Breitling när den bars av astronauten Scott Carpenter ombord på Aurora 7. Förutom de höga konstruktionskrav som alla rymdklockor måste genomgå, så var Navitimers huvudfunktion en 24-timmars display på urtavlan. Praktiskt, med tanke på att astronauter inte kan förlita sig på solens upp och nedgång, utan måste istället justera sin dygnsrytm efter noga räknade arbetstimmar. Aurora 7:s färd hamnar ofta lite i skymundan då rutten gick i kretslopp kring jorden och inte till månen. Det var heller inte den första turen ut i rymden. När det gäller klockor hamnar Navitimer också lite på sniskan: första armbandsklockan ut i rymden var ryska Sturmanskie 1961, och första klockan på månen sägs ofta vara Omegas Speedmaster. Däremot var det här första gången en amerikansk astronaut burit en handledsklocka i rymden, vilket naturligtvis gjorde sitt för det schweiziska Breitlings profil i USA. Navitimer kom senare att dyka upp i flera kända sammanhang, mest noterat i en strandsekvens i bondrullen Thunderball, i vad som generöst kan beskrivas som en balansakt mellan story och reklam. om det är James Bond-manövrar man är ute efter så behöver man inte söka sig till filmens värld. 2003 blev Breitling nämligen uppmärksammade när en av deras mest specialiserade klockor – Breitling Emergency – räddade livet på två brittiska piloter. Breitling Emergency är en klocka med inbyggt radiosystem som,när det aktiveras skickar ut nödsignaler längs den internationella flygtrafikens frekvenser. Piloterna Steve Brooks och Hugh Quentin-Smiths helikopter kraschlandade under uppdrag i det iskalla vattnet dryga 15 mil från sydpolens kust. Piloterna hade tillgång till satellittelefon, men enligt Reuters var Emergency-klockans spårfunktion den främsta anledningen till att räddningstjänst kunde befinna sig på platsen så snabbt. Om man vill stila med en egen Emergency-klocka får man dock vara försiktigt med att inte leka allt för mycket med knapparna. Förutom den dyra prislappen är man som privatperson nämligen kontraktsbunden att stå för alla kostnader om man av misstag råkar skicka ett internationellt rop på hjälp. Jesper Ohlsson 57


Vitguld & diamanter

Finns i välsorterade butiker.

070-713 78 98

58

www.zoola.se info@zoola.se

C O M P O S A B L E C O L L E C t i O n • M A D E i n i tA L Y • w w w. n O M i n At i O n . C O M • F Ö R M E R i n F O R M At i O n + 3 5 8 5 0 3 2 2 9 6 7 7


DS PODIUM GMT GMT – SECOND TIME ZONE (24H) 12-HOURS-CHRONOGRAPH SHOCK-RESISTANT SAPPHIRE CRYSTAL WATER-RESISTANT UP TO A PRESSURE OF 10 BAR (100M) WWW.CERTINA.COM

A COMPLETE CERTINA COLLECTION STORE Drottninggatan 66 Stockholm Phone +46 8 21 90 11

sales@stepinwatchcenter.se www.stepinwatchcenter.se


YOUR PERFECT MATCH Find your match among a wealth of charms that will glisten and gleam and light up any occasion. The sweet sterling silver hearts are romantically adorned with red rhodolites. Mix them with floral charms in 14k solid gold – they are simply blooming with gemstones in shades of red and purple. Be inspired at pandora.net

PANDORA STORE STOCKHOLM, HORNSGATAN 2 · PANDORA STORE MALMÖ, REGEMENTSGATAN 2 · PANDORA STORE GÖTEBORG, VALLGATAN 19 / VIKTORIAPASSAGEN

Tid och Smycken Publikt Nr 1  

Swedish magazine on watches and jewelry

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you