Page 1

Enda tidningen för klock- och smyckesbranschen

Tid&Smycken nr5

2011

Vårmässan tar time out

Två butiker med guldkant

Digital prislista förändrar tillvaron Bering skapar arktisk skönhet

Stort mässnummer:

Precious, Bella, Formex, Tendence


r e t t ä s t r o f n é c c u S

Attract

Nyheter från Schalins. Stilfull serie för moderna kvinnor och män. Vitguldsringar med svarta och vita diamanter, med eller utan rhodinerad yta. För information om närmaste återförsäljare, besök www.schalins.se. Där hittar du dessutom våra övriga nyheter.


Bara en mässa och dessutom flytt! Så kom då beskedet om vårmässans öde. De senaste vårmässorna har – förutom att vara välregisserade som alltid – gett ett knalt resultat. Besökarantalet har successivt sjunkit, försäljningen har inte varit så bra som tidigare och som en följd har det blivit färre utställare. Inför risken att vårmässan skulle bli en urvattnad tillställning, beslöt GLF och urbranschens leverantörsförening, som enligt långt gångna planer skall gå samman, att ta time-out. Ja, time-out är det begrepp man använder. Eller som Christer Ekman på Svensk Mässkonsult säger: jag har preliminärt bokat plats för en vårmässa 2013. Vi får väl se. Beslutet var inte överraskande. Däremot var det oväntat att höstmässan geografiskt byter plats. Farväl till Infra City i Bredden norr om Stockholm, och åter tillbaka till Stockholmsmässan i Älvsjö, om inte annat denna gång i en ny och storleksmässigt bättre anpassad hall. Beslutet förvånar, då vi upplevt det som om mässan bott in sig ordentligt i Infra City. Kostymen har varit lagom stor, och hotellet ligger i samma byggnad. Bredden ligger dessutom bekvämt nära Arlanda. Tydligen behöver man en ordentlig förändring, även vad gäller höstmässan. Det gäller att ruska om både utställare och besökare. Vi hoppas innerligt att det här är rätt strategi. Förutsättningarna är inte fel. Kommunikationerna till Älsjö, där Stockholmsmässan huserar, är bra. Mässhallen är ny (en tillbyggnad av A-hallen, med egen entré). Det finns ett bra hotell för de som vill stanna över och vill vara nära utställningshallen. Frågan är förstås hur butikerna kommer att reagera. Kul att byta kostym? Rädsla för det nya och ovana? Nyfikenhet? Vi får väl se. Det riktigt positiva är dock att Svensk Mässkonsult står kvar som arrangör. Genom åren har man visat sig vara den perfekta samarbetspartnern. Välordnat, suverän service och ett trevligt arrangemang, inte minst Guldfesten. Mycket skall tillskrivas Åsa Axelsson. Bara hennes närvaro garanterar att det inte kan gå fel 2012.

L ars Magnus Jansson

Tid&Smycken Nr 5, 2011, Årgång 8. Utges av Skrivarhuset Tid & Smycken, för aktörer inom ur- och smyckesbranschen. TID&SMYCKEN utkommer med 5 nr per år. Under 2012: 3/2, 2/4, 1/6, 14 /8. 1/11 PRODUKTION Skrivarhuset Tid & Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta, Tel 070-897 96 60. ANSVARIG UTGIVARE: Lars Magnus Jansson. Tel: 070-897 96 60. E-post: larsmagnus@tidochsmycken.se CHEFREDAKTÖR Lars Magnus Jansson. Tel: 070-897 96 60 E-post: larsmagnus@tidochsmycken.se FACKREDAKTÖR: Börje Ohlsson. Tel: 0708-62 61 76. E-post: borje@tidochsmycken.se REDAKTIONELLA MEDARBETARE Kina Andersson, Per Andersson, Kent Fall, Sandra Nilsson, Svante Nilsson, Jesper Ohlsson, Johannes Orstadius. GRAFISK FORM: Lars Magnus Jansson LAYOUT Lars Magnus Jansson (larsmagnus@tidochsmycken.se) ANNONSER: Ohlsson Reklam & Information, Box 89, 273 22 Tomelilla. Tel: 0708-626 176. Fax: 0417-312 61. E-post: borje@tidochsmycken.se ANNONSMATERIAL annonser@tidochsmycken.se PRENUMERATIONER Janson&Jansson Musik och Media, Fjällskärs Gård, 611 97 Stigtomta, Tel 070-897 96 60. E-post: prenumerera@tidochsmycken.se HEMSIDA www.tidochsmycken.se TRYCK EDITA Västra Araos, Västerås, 2011

OMSLAG Stjärnmodellen Helena Christensen med smycken från Ole Lynggaard

4

ISSN 1652-2230 Citera gärna Tid & Smycken, men ange källan.

TID&SMYCKEN 1/06


BERING Time Tel.: +46 (0)770 791 801 . E-Mail: jcf@beringtime.com www.beringtime.com


Noterat

Ulla svarade rätt och gjorde PR för mässan Ulla Bergström, Arvika Guld & Gåvor, gav mässan extra PR genom att ringa till det populära radioprgrammet ”Ring så spelar vi ” i P4 på lördagmorgonen den 17 september. –Hörde att mina slutsiffror i telefonnumret kom upp, så jag ringde och hade turen att komma fram. –Och vart är du på väg frågade programledaren Lisa Syrén? –Till Stockholm och på Sveriges bästa smyckemässa, svarade jag, och så fick jag önska min favoritlåt ”I wanna know what love is” Inte nog med det. Ulla Bergström svarade helt rätt på Lisa Syréns fråga och kammade hem en CD på kuppen. Grattis i efterskott!

Många röda stenar på mässan Inte nog med att det fanns en tävling med röda stenar med fina priser vid entrén till Precious ute i Bredden. Även gemmologernas ”workshop” hade temat röda stenar: rubin, syntetisk rubin, glasbehandlad rubin, granat och spinell. Med hjälp av enbart lupp och dikroskop skulle det avgöras vilken röd sten som var vilken. Efter en kort introduktion kunde de flesta med hjälp av dikroskopet skilja ut de enkelbrytande stenarna Granat och Spinell. Värre blev det att skilja de olika rubinerna åt eftersom en del av de syntetiska var moderna synteser med inneslutningar ganska lika de naturliga. Extra tid användes till att lära sig känna igen de glasbehandlade rubinerna som nu är på väg att svämma över marknaden, framför allt via internet. De typiska inneslutningarna i form av luftbubblor och ibland blixtar i olika färger blev nyckeln till identifieringen. Vid entrén till Precious ute i Bredden med fina vinster. Även gemmologernas ”workshop” hade temat röda stenar. Stenarna var: Rubin, syntetisk Rubin, glasbehandlad rubin, granat och spinell. Med hjälp av enbart lupp och dikroskop skulle det avgöras vilken röd sten som var vilken. Efter en kort introduktion kunde de flesta med hjälp av dikroskopet skilja ut de enkelbrytande stenarna Granat och Spinell.

Stjärnurmakarna och Certina firar långt samarbete med ny kloocka Förhållandet mellan Certina och Stjärnurmakarna är som ett gammal äktenskap. Som haft sina kriser under årens lopp men ändå hållit ihop. I vått och torrt skulle man kunna säga. En förälskelse som inleddes redan 1947 och med andra ord hunnit med både ”guld- och diamantbröllop”. Lite tillspetsat kanske, men sant är att man samarbetat ända sedan 1947. Detta har man nu celebrerat med att ta fram en specialtillverkad

6

Certina DS kronograf för Stjärnurmakarnas medlemmar. På bilden t v ser du Certinas starke man Ulf Hagselius tillsammans med Niklas Pernwall som jobbat i ett och ett halvt år med att ta fram denna speciella ”Certina/Stjärnurmakarkronograf”. Några korta fakta om Certina DS Action Chronograph som den officiellt heter. Vattentät till 200 meter, repfritt safirglas, tillverkad i endast 500 exemplar . Pris 5 490:-.

TID&SMYCKEN 5/11


Noterat

Naturens skönhet är mytisk,

Rätt skall förstås vara rätt... I förra numret var vi otydliga om de här smyckena beroende på att en bildtext fallit bort. Smyckena är från Himmel & Hav och inget annat och så här skulle bildtexten sett ut: ”Heartbreaker” kallas den här serien av Franziska von Drachenfels – fantasifull designer från Florens. Alla smycken i 925 silver. Svensk agent, Himmel & Hav. Det var inte exakt de smycken vi visade i förra numret men ur samma kollektion.Så var den saken uppklarad.

storslagen. En outsinlig källa

Bärnsten i massor lockar inköpare från hela världen TVÅ GÅNGER OM ÅRET samlas utställare och inköpare i bärnsten i Polen. Årets Ambermart, som mässan kallas, hade utställare från 28 länder, de flesta från Polen och Lettland. Mer än 3 000 personer besökte mässan, som var den 12:e i ordningen. Nästa gång det åter är dags för bärnsten blir 21-24 mars 2012, då Amberif blir marknadsplatsen.

TID&SMYCKEN 5/11

att inspireras av.

Tel 060 - 64 14 40 • Fax 060 - 17 45 10


Noterat

Nu går Elisabeth Taylors imponerande smyckessamling bort på Christies i New York Elizabeth Taylor hade en av världens största juvelsamlingar – många av juvelerna var gåvor från hennes makar, inte minst Richard Burton som hon var gift med två gånger. Hennes passion för juveler är välkänd men hon hade också djupa kunskaper om såväl ädla stenar som hantverket bakom. –Första gången jag mötte henne,1998, stod det klart för mig att hon hade en experts öga för såväl ädelstenar som hantverk, kvalitet och historia. Hon samlade på de bästa smyckena från olika perioder och märken, säger François Curiel hos auktionsfirman Christies. Resultatet blev en samling som innehåller exklusiva smycken från våra mest välkända märken, som BVLGARI, Boucheron, Cartier, JAR, Schlumberger, Tiffany och Van Cleef & Arpels. Bland andra. I december går samlingen på auktion, på Christies i New York och förväntas inbringa närmare 200 miljoner kronor... Här visar vi några av den vackra filmstjärnans lika vackra och enastående juveler.

Till höger:Egentligen ville Richard Burton köpa hela Taj Mahal till Elisabeth Taylor. Men han nöjde sig med det hjärtformade diamanthänget från 1600-talet som tillhört kejsaren Shah Jahan som byggde Taj Mahal till minne av sin avlidna fru. Guldkedjan med rubiner är tillverkad av Cartier. Uppskattat värde: $300 000 – 500 000.

Richard Burton köpte också “La Peregrina” till sin älskade, ett halsband från Cartier med en av de största och mest symmetriska päronformade pärlorna i världen.

Med orden “You are my queen.” gav Mike Todd den här antika tiaran (från omkring 1880) till sin hustru. Den bar hon bland annat på Oscarsutdelningen 1957, när Todds film (han producerade) “Jorden runt på 80 dagar” vann för bästa film. Uppskattat värde: $60 000-80 000.

En av Taylors egna favoriter i juvelskrinet, och som hon också bar i många filmer, var ringen som nu blivit känd som Elizabeth Taylor-diamanten - på hela 33.19 carat... Även den var en gåva från Burton. Den var tidigare känd som Krupp-diamanten efter sin förra ägare Vera Krupp från den tyska industrifamiljen. Om diamanten har Elizabeth sagt: “Min ring ger mig en känsla av säregen skönhet.” Uppskattat värde: $2,500,000-3,500,000.

8

Pärlan kan spåras till 1500-talet och var en gång del av Spaniens kronjuveler. Burton köpte pärlan på auktion 1969 för 37 000 dollar – som vida översteg det bud som en medlem ur spanska kungliga familjen gav. Själva halsbandet är designat av Elizabeth Taylor själv tillsammans med Cartier. Uppskattat värde: $2,000,000 – 3,000,000

Både Richard Burton och Elizabeth Taylor älskade bordtennis, och Elizabeth backade aldrig för en match. 1970, någon gång, lovade Burton sin hustru en diamant om hon kunde vinna tio bollar mot honom. Det gjorde hon, och Burton gav sig omedelbart ut på jakt efter minsta möjliga diamant. Det hela slutade med tre ringar med små solitärer - som kom att kallas “The Ping Pong Diamonds”. Uppskattat värde: $5,000-7,000.

TID&SMYCKEN 5/11


Noterat

Solens svett, månens tårar Ett gyllene tips i höst: Utställningen “Inka – Guldskatter i Bergrummet” (vid Östasiatiska museet). Den är fascinerande. Intresset för guld var visserligen stort i hela världen, men det var hos indianerna som metallen dyrkades rituellt. Inkaindianerna såg guldet som solens svett, silvret som tårar från månen. En magisk gåva från gudarna och härskaren sågs som en levande inkarnation av solen. Inkariket var höjdpunkten på flera högt utvecklade civilisationer i Anderna, i västra Sydamerika, under en period på ungefär 3500 år (ca 2000 f Kr – 1532 e Kr). Under inkas storhetstid, som endast varade i cirka 100 år (1400-1532), sträckte sig inkariket från västra Ecuador till Chile, från Andernas högplatåer till de ökenlika kustområdena vid Stilla havet. Innan dess hade fler än tio indiancivilisationer avlöst varandra i regionen. I en miljö med bland annat återkommande klimatkatastrofer var behovet av rituella ceremonier för att blidka gudarna stort och nödvändigt. Flertalet av de föremål som visas i utställningen är grav- och offerfynd och de understryker betydelsen av guldets symboliska kraft för de rituella uttrycken. Men de enorma skatterna blev tyvärr också orsaken till kulturens undergång när de spanska conquistadorerna erövrade och koloniserade Sydamerika i jakten på El Dorado, det gyllene landet. Inkariket upplöstes alltså 1532. Guldföremålen vittnar också om en rik kultur och om den tekniska skickligheten hos den tidens guldsmeder. Under tusentals år utvecklades ett unikt lokalt hantverk, till synes utan kontakt med andra kontinenters kulturer. Utöver guld visas också ett urval objekt i textil och keramik, liksom mumier. Utställningen heter Inkas guld, trots att även föremål från indiankulturer, Moche, Vicus och Chimu, visas (mest från dessa faktiskt).

Tumi – ceremoniell kniv av guld. Den visar sicánguden i sittande ställning. På huvudet bär han en huvudprydnad med fjädrar och ovanpå dem tre snäckskal, två av guld och en av halvädelsten.

Pannprydnad avsedd att ingå i en huvudprydnad. Den är tillverkad i legeringen guldsilver-koppar och återger ett kattdjurshuvud som bär en halvmåneformad huvudprydnad. Kattdjurshuvudet flankeras av två fåglar, som blickar neråt. Mochekultur (100–750 e.Kr.),

Begravningsmask av guldplåt tillverkad i ett enda stycke, från Sicánkulturen (750–1375 e.Kr.) De vingformade ögonen är besatta med med små stycken av bärnsten och försedda med sju runda smaragder (tårar), som hänger på rad från de större till de mindre. Under näsan sitter en silverplatta med ”U”-form men med raka hörn. Plattan är försedd med sex hängande, små, runda skivor av guld. Från näsan löper två trådar ner, vilka är försedda med två ovala hängprydnader.

TID&SMYCKEN 5/11

Öronprydnaderna har dekor med rundlar drivna längs med kanten. Detta slags föremål har man funnit i sicán-elitens gravar, där de är placerade över den viktigaste individens ansikte; de brukar vara täckta av cinnober eller svavelkvicksilver, som användes som mörkrött pigment. Även om man trott, att sådana masker bara fanns i gravar för vuxna män, så har senare tids utgrävningar i Huaca Las Ventanas i Batán Grande visat, att de även förekommer i barn- och kvinnogravar.

9


Noterat Johannes, förklara dig! Jag blev ledsen när jag läste Johannes Orstadius artikel om ädelstenshandeln i senaste numret av Tid&Smycken. Andemeningen i slutet var att det är bättre att folk jobbar under miserabla förhållanden än inte alls. Dessa förhållanden, som Amnesty rapporterar om, är våldtäkter, barnarbete, misshandel och löneslaveri. Att ge arbetarna en dräglig lön och bättre arbetsförhållanden inverkar försumbart på slutpriset. Lägg därtill att butiken i slutändan även kan ta ut ett högre pris för en etisk vara.  Dagligen läser vi om fler och fler branscher som börjar jobba med etikfrågor. Ska guldsmedsbranchen vara sist ut?

Mari vann Lapponias designtävling Finländska konstnären och freelancedesignern Mari Isopahkala, 32, gick segrande ur Lapponias internationella tävling för unga designer. Mari Isopahkala har utsetts till Lapponias gästdesigner för 2011, och hennes vinnande förslag Winter Pearl finns nu till försäljning världen över. Tävlingen arrangerades med anledning av Lapponias 50-årsjubileum 2010 och samlade 140 deltagare från 26 länder. Winter Pearls består av halsband, ring, örhängen och brosch i frostat silver, som inger en nästan mytisk vinterkänsla. Mari Isopahkala har många strängar på sin lyra och har bl a ≈framgångsrikt sysslat med inredningsdesign och formgivning av glas. 

Vänliga hälsningar Gabriel Arlanch

Gabriel, De förhållanden som Amnesty rapporterar om, och som du nämner, är naturligtvis inte acceptabla. Ett förbättringsarbete måste dock alltid ha en utgångspunkt. I det här fallet är utgångspunkten högst bristfällig, men om konsumenter upphör att köpa stenar existerar inte längre någon utgångspunkt. Förbättringsarbete behövs icke desto mindre, men blir på grund av ädelstensproduktionens så ofta sporadiska och familjecentrerade natur, mycket komplicerad att driva av enskilda slutkonsumenter eller småskaliga handlare, som ligger långt bort ifrån producenterna i kedjan. Vad gäller ädelstensproduktion är det min personliga åsikt att ett förbättringsarbete behöver ske på plats – genom att skapa reella alternativ till försörjning, bidra med teknik och tekniskt kunnande, och inte minst genom att stödja de berörda ländernas rättsväsende, vars ansvar det är att hindra de brott som du pekar på och som Amnesty rapporterar om. Hur man ska skapa en hållbar förbättring är naturligtvis inte ett enkelt problem och borde lämnas eget utrymme med skribenter som är betydligt mer kvalificerade än vad jag är. Att förhållandena måste förbättras hade dock varit ett självklart och viktigt inlägg i artikeln. Tyvärr framstod det antagligen så självklart för mig i skrivande stund, att jag helt enkelt inte tänkte på att inkludera det. Om detta utelämnande framstod som ett uttryck av illvillighet eller inskränkthet ber jag om ursäkt. Johannes Orstadius

10

TID&SMYCKEN 5/11


Mineur

Design

Ny kollektion med vigselringar Återförsäljare sökes!

Exklusiva ringar med unik design i spännande metaller, låter det som något som skulle passa Ert sortiment? Alla ringar kan beställas som atrapper som Ni kan visa upp i butiken, billigt och effektivt! Hör av Er redan idag för mer info! Tel: 026-14 20 28 E-post: info@designmineur.se

Vigselringar i palladium guld & platina

www.designmineur.se


Rydbergs i nya kl채der:

Nu klirrar det i kassan!

12

TID&SMYCKEN 1/06


A

ndras olycka blev Anders lycka. Finanskrisen gjorde att Anders Rydberg kom över ett av Nya Väla Centrums bästa affärslägen. Butiken ligger vid det s k Torget, där gångstråken möts. –Det är ett kanonläge, säger Anders. Från början var det ett amerikanskt företag som skulle ha platsen, men de tvingades backa ur när det började gunga i finansvärlden.

Väla Centrum utanför Helsingborg är landets största och modernaste butikscentrum. På de 70 000 kvadratmetrarna finns 140 butiker, som blir 180 nästa år när etapp 2 i utbyggnaden står klart. Den 25 augusti slog Nya Rydbergs Ur upp sina portar i samband med att byggandet av Etapp 1 var klar. Vi sitter och fikar med Anders på lilla Coffeehouse by George, caféet intill. Vi har utsikt mot entrén till Rydbergs, ett tiotal meter bort. Det är onekligen en imponerande skapelse; två våningar hög, målad helt i vitt och med stora glasfasader som skapar luft och rymd. Rydbergs Ur, Since 1904, står det med nästan meterhöga bokstäver i guld. Det ser kaxigt ut, och det påminner om Patek Philippes stora monter på Baselmässan. –Säger du det? Lite kanske, säger Anders och myser. Vi har försökt göra en butik som ser internationell ut. Som passar in i den nya centermiljön. Vi märker att vi fått en annan publik här och inte minst har vi sett det i kassorna. –Vi hade stängt i tio dagar innan vi öppnade den 25 augusti, men på bara fem dagar hämtade vi sedan hem med råge det vi tappade. När Anders blickar framåt ser det också lovande ut –Innan året är slut räknar jag med en ökning på cirka tjugo procent. Det är exklusiva märken som Omega, Breitling och IWC som gått bäst. –Det har varit en makalös tid ända sedan vi öppnade. Det är förstås många faktorer bakom ökningen. Bara det faktum att det är en ny butik som ser helt annorlunda har betytt mycket. Det har också inneburit en nytändning hos oss alla som jobbar här. –Se så ljust och fint vi har fått, säger han förtjust när vi tittar oss omkring. I den gamla butiken såg man inte dagsljus på hela dan. En dag som denna strålar solen in genom takfönstren. Hela butiken är på cirka 180 kvadratmeter. Det finns ett övre plan som man hoppas få inreda så småningom. Det är ljust och rymligt med vitlackerade montrar arrangerade längs väggarna eller fristående på golvet. Väggarna är målade i brunt som står i fin kontrast till allt det vita. Mitt på golvet har kassaenheten samlats som en ö i brun valnöt och mattborstat stål. Skyltningen är ett särskilt kapitel där man tagit fram en smart vridbar monter. –Det var min dotter Mikaela som kom på idén, säger Anders, och visar hur enkelt man vänder montern helt om. –Det underlättar oerhört mycket när vi ska skylta om.

I VIP-loungen skyltar Rydbergs med exklusiva klockmärken.

I en avskild och lite upphöjd del av butiken har man skapat en ”VIP-lounge”, inredd med mjuk skinnsoffa, glassiga tidskrifter och en bordsgrupp. Stämningen är allvarligare, färgerna dämpade. Stilen är sober. Här skyltas det med exklusiva märken som Omega, Breitling och IWC i glasade säkerhetsmontrar. Tidigare hade man tänkt inrätta en liten champagnebar i ”VIPloungen” men den idén fick man dock skrota. De svenska alkoholreglerna satte effektivt krokben för sådant nytänkande. –Det hade varit kul, men det blev för krångligt. Vi hade tvingats ta in en krögare som skötte den, säger han och skakar på huvudet. För fem år sedan blev Rydbergs Ur utsatt för ett brutalt pistolrån och klockor för miljonbelopp försvann. Säkerheten har därför haft högsta prioritet när man planerade tillsammans med inredningsföretaget Inredo, som byggt i stort sett hela butiken. Anders vill inte i detalj gå in på säkerhetsarrangemangen, men berättar att man har försäkringsbolaget Ifs högsta säkerhetsklass. TID&SMYCKEN 5/11

13


Här finns bl a 20 kameror som ständigt bevakar varje hörn av butiken, plus larm förstås. Alla montrar är utrustade med Hammerglas och kodlås. Samtliga säkerhetsmontrar har också tidsfördröjning till sina kodlås. Jag frågar hur mycket man investerat i säkerhetsutrustning. Anders säger att han inte vet exakt men att det handlar om miljonbelopp. –Inget är viktigare än att vi har en säker miljö, säger han. Nya Rydbergs har inte bara fått en nytt läge, det har också delvis fått ett nytt innehåll. Märken som inte sålt tillräckligt per säljyta har rensats bort eller är på väg att tas bort. Man satsar på kvalitet och starka varumärken och väljer noga sina leverantörer. Och det gäller både klockor och smycken. –Folk frågar bara efter varumärken idag, och på klocksidan har vi ju fina modemärken som cK, Gant, Armani, Marc Jacobs, Fossil, Skagen och Diesel med flera. Vi är också välförsedda när det gäller traditionella klockmärken, där vi har både Seiko, Certina, Tissot och Victorinox. –I den exklusivare klassen satsar vi på Omega, Longines, Rado, Breitling, Sjöö-Sandström, Georg Jensen, Tag Heuer, Maurice Lacroix och IWC – som är det senaste tillskottet. Anders har själv en IWC på armen idag. – Jag växlar mellan IWC, Omega och Breitling. Det är mina personliga favoritmärken.

Inget är viktigare än att vi har en säker miljö

Nya Rydbergs har tyngdpunkten lagd på klockor och har dragit ner på bijouterier, men Guess satsar man stort på. Här finns en hel Guesshörna, och i fjol blev man årets Guessbutik. –Vi sålde till och med mer än Guessbutiken i Stockholm. Vi blev förresten Årets Gantbutik ifjol också, och Gant har alltid sålt väldigt bra hos oss.

14

Smyckemärkena har man, liksom urmärkena, valt med omsorg. Man är medlem i både Klockmaster och Smycka och från Smycka har man valt deras bröllopsringar Classic. Annars handlar det mest om modesmycken som TiSento, Rebecca, Rock by Sweden och Fossil. I det exklusivare facket har man valt att satsa på Georg Jensen och på valda delar av Peter Bruinings juvelserie Les Pavés. Jag frågar om man känner sig som en klockbutik mer idag än förr. – Absolut, svarar Anders. Vi började ju som en renodlad urbutik, så delvis har vi nu återvänt till rötterna. Men smycken har kommit för att stanna, och vi kommer också att satsa på att bli ännu bättre här. Yngsta dottern Mikaela håller till exempel på att utbilda sig till gemmolog och är just nu på utbildning hos GIA i New York. Äldsta dottern Angela jobbar också i företaget, så de är fjärde generationen Rydbergs. –Men ingen av oss är urmakare, vi är mer lagda åt ekonomi och marknadsföring. I företaget finns också hustrun Ilona, så det är en riktig familjehistoria, inte helt ovanligt i branschen. Totalt jobbar tio personer i företaget. Klockförsäljningen går trögt i landet har vi hört till och från hela året, men hos Rydbergs har det som sagt varit tvärtom. Här har man i stället ökat och märkligt nog är det de exklusiva märkena som ökat allra mest. Anders har ingen annan förklaring till det än att folk är mer intresserade av klockor idag. Han säger att det är helt vanliga människor som tar sig råd att köpa en dyr klocka. –Det är en förändring som är på gång, tror jag. Innan jag går passar jag på att ta en bild på Anders framför IWC:s affisch med den uppskattande texten: It took us 143 years to get to Helsingborg. But it was worth the wait. Ett finare betyg från en av klockvärldens storheter kan man väl knappast få? Text&foto Börje OhlssoN

TID&SMYCKEN 5/11


l et’s spe n d som e t i m e t oget h e r.

DELVA AB. TEL: 046-12 42 20 E-MAIL: GANTTIME@DELVA.SE WWW.GANT.COM/TIME


Precious, höstmässan

Exign och Pär Norlings smycken präglas av en självklar enkelhet som känns väldigt tidlös. Mässan blev också en stor framgång för Exign del, berättade Per för Tid&Smycken. 16

TID&SMYCKEN 1/06


Samling vid pumpen om mässan skall överleva! D

et började bra, alla var så glada. Men på lördagen vände det, folk försvann. En härsken Dan Carlsén berättade att folk hade bussats från Mässan in till stan. –Det är för jävligt, skriv det, utbrast han. Här har man lagt ut tusentals kronor och som kommer företag som inte ställer ut och snor folk. –Det är inte olagligt, och vi lever i fritt samhälle, men det är dålig moral. Det står jag för, fortsatte Dan.

Men vad var det som hände där på lördagseftermiddagen? Alla möjliga rykten surrade om att både Dyrberg/Kern, Lynggaard och Attling hämtat kunder i bussar. Vi har forskat i vad som hände. Det är inte sant att Lynggaard hämtade kunder. Det är sant att Dyrberg/ Kerns svenska säljare hämtade ett par av sina kunder. Men det handlade inte om någon busslast. Det var ett helt normalt litet kund-säljmöte. Däremot är det sant att Attlings hade en stort event i stan i samband med att man invigde en ny butik. Det hade man kanske kunnat haft senare på kvällen som varit gängse vid tidigare tillfällen. Attling-ledningen har beklagat och lovat bättre samordning i framtiden.

Skall det bli en mässa som drar folk, måste branschen samarbeta mycket bättre...

Händelsen visar också att mässan hänger på en ganska så skör tråd. Trettiofyrtio kunder drar iväg på

egen hand, och vips så blir det ”tomt” på folk. Publikmässigt kom det ungefär lika många företag som förra höstmässan, men köplusten verkar inte ha varit på topp. Carlsén till exempel rapporterade en minskning och flera andra åkte hem med röda siffror i bagaget. Men det fanns som andra som upplevde mässan oerhört positivt, till exempel nya klockföretagen Bering och Daniel Wellington. På Swatchgroup var det också leenden när man summerade helgen. Vi har sagt det förr men det tål att upprepas – ska det bli en mässa som drar folk, så måste branschen samarbeta bättre. Den här gången var det ovanligt många klockföretag på plats, och det var nog tur det. Men Smycka hade egen mässa strax innan och Watchmarketfolket möttes i Vadstena. Bättre samling ”vid pumpen” är vad som krävs! TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON

TID&SMYCKEN 1/06

17


Precious

Vårmässan tar paus – Höstmässan flyttar!

N

YA TIDER TIMAR för Precious, smyckes- och klockmässan. Vårmässan 2012 tar paus. Och Höstmässan (31/8 - 2/9, 2012) flyttas från Infra City i Bredden till Stockholmsmässan i Älvsjö. Det enda som blir oförändrat är att Svensk Mässkonsult stannar kvar som arrangör, och Åsa Axelsson blir projektansvarig som tidigare. –Det har en längre tid framförts önskemål om en förändring, säger Christer Ekman på Svensk Mässkonsult. –Nu känns det som om tiden är mogen.

ATT VÅRMÄSSAN läggs på is kommer knappast som en överraskning. Antalet utställare och besökare har minskat. Inköpsrutinerna tycks ha förändrats. Nu vill man satsa på en enda mässa. GLF och urleverantörernas förening, som nu planerar att gå samman, är överens. En satsning på en enda mässa var väntad. Däremot höjs kanske ett och annat ögonbryn över att höstmässan lämnar Infra City där man under flera år bott in sig. –Det har fungerat alldeles utmärkt på Infra City, kommenterar Christer Ekman. Men de krafter som förespråkat en förändring vill att det ska bli en genomgripande sådan. Även när det gäller miljön. Det finns ett bra alternativ till Infra City, nämligen den nya utställningshallen på Stockholmsmässan i Älvsjö – en tillbyggnad av den stora A-hallen. –Här finns sju tusen kvadratmeters utställningsyta, och det är ett format som passar oss. Hallen har en egen parkering och entré och det finns ett utmärkt hotell som tillhör Stockholmsmässan. –Vi kan inte se annat än att förutsättningarna är så bra som vi någonsin kan önska, understryker Christer.

Nya hallen är en förlängning av A-hallen och med egen entré.

MEN CHRISTER EKMAN BETONAR att inga dörrar har stängts in förframtiden. –Vi får se hur det fungerar och vad utställare och besökare tycker om nyordningen. Hos oss på Svensk Mässkonsult är vi flexibla och kan anpassa oss ifall det inte skulle falla väl ut. Christer betonar också att satsningen på höstmässan är hundraprocentig och kommer inte på några villkor att betraktas som ett experiment. –Det har inte branschen råd med, säger han. Nu måste alla inblandade sätta alla klutar till för att det här ska bli en stor framgång. Förutsättningarna är goda. TEXT LARS MAGNUS JANSSON Mässhotellet är en viktig del av det nya konceptet.

18

TID&SMYCKEN 5/11


G U E S S W AT C H E S . C O M A R T D I R : PA U L M A R C I A N O P H : Y U T S A I

GUESS?©2011


Precious Linn Hansén på Skagen med snygg “stretchklocka.”

Sägner, malmöföretag som tagit till det ovanliga greppet att göra smycken av gammalt porslin och knappar. Resultatet är smycken i charmigt gammeldags stil.

20

Dolce & Gabbana, italienska favoriter som haft en svacka, men som nu är stort tillbaka med nya fräcka modeller. High Contact kallas den här, 1998 kr. Från Optura.

TID&SMYCKEN 5/11


Chosefritt och enkelt, i ringarna bergkristall och onyx. Se också reportage om Annica i nummer 4/2011.

Stort sug efter färgglada pärlor. Men också på döskallepärlor berättade Christian Daudistel på Crown.

TID&SMYCKEN 5/11

21


Precious

Hanna Mårtensson, designer för VJ Since 1890 visar sina senaste alster.

Coolt om hals och arm från Guld Carlsén, supertunnna kalvskinnsband och förgyllt respektive oxiderat silver.

Snygga dressklockor såg vi hos Micke Bååth och Bell Promotion: en slimmad automat från Fredrique Constantin och en mera kraftfull automat från Mont Blanc med spännande urtavla.

22

Flärd i vardan – söta silversmycken från Guld Carlsén.

TID&SMYCKEN 5/11


Fossil Scandinavia • 031-719 45 00 • info@fossil.se


Precious Ulf Svensson visar upp ett praktfullt smyckeskrin som har det mesta. Långt och skirt – halsband och örhängen i silver från Guld&Sølv/ESA.

Carina Bjerner, Tissot, med två av sina bästa dragplåster: Seastar (t v) och den upphottade PRS 200.

Brera – Oprah Winfreys favoritklocka. Försäljningssuccé sen hon visat upp den i sin show.

Stilrent i stål från cK – de 0långa kedjorna heter Pleasure och de förgyllda armringarna Dawn.

24

TID&SMYCKEN 5/11


Hos Guld Carlsén var det som vanligt “fyndjakt”.

Fossil-medarbetaren Peter Åkerberg bär armband och ring från Fossil och maskulin klocka från Michael Kors. Guldiga klockan en nedtonad Diesel.

TID&SMYCKEN 5/11

25


Precious

Lifetime, skön diamantlyx från Les Pavés och Peter Bruining.

Exign, Per Nortling , med sin stilrena form.

Michael Jacobsen från danska inredningsföretaget EM Retail Solutions demonstrerade smarta öppningsfunktioner med liten kodnyckel. Monterskåpen är uppbyggda på ramverk av stål och försedda med pansarglas.

26

TID&SMYCKEN 5/11


PREMIUM PARTNER OF SAUBER F1 TEAM

DISTINCT & ORIGINAL

DS MULTI-8 Sapphire crystal rWater-resistant up UPBQSFTTVSFPG#BS N r Stainless steelrSwiss Made WEEK/DATE/DAY TIME 1 TIME 2 TIME SWAP CHRONO ADD/SPLIT CHRONO LAP ALARM T1 & T2 TIMER WWW.CERTINA.COM


Precious med sin kollega Jessica Anna Appelkvist, Lund, Tom Sjöback. hos kor loc kok Sei e kollad

I sin senaste kollektion har Finnfeelings blickat ut i naturen och hämtat förebilder. Resultatet har blivit finstämt och romantiskt, silver och bergkristall.

Vackra och härliga juvelsmycken fotade i höstsammanhang: Pavéfattad diamantring, 1.75 ct och pris ca 50 000 kr. Set med stenar i rökkvarts och rosé/ vitguld. Allt från Golden Lady.

Sober och säker är ledordet för Osby Butiksinredningar, elektroniska lås och okrossbart glas från Hammerglass. “Redigt skånskt”, som Peter Nilsson uttryckte det.

28

TID&SMYCKEN 5/11


Dacapos välfyllda monter var som vanligt en upplevelse, här kunde man hitta allt från vaggan till graven och mycket däremellan. En

plunta i skinande mässing till någon jubilar till exempel eller fräcka smyckeskrin, som såg ut som handväskor.

Janne Bååw på J B Agency visade roligt pärlhalsband från Esprit och tuffa racinginspirerade klockor från Puma.

Ovan: Patrik Rejneborg gör gyllene affär med Per Erik Berggren. –Vi har haft en riktigt bra mässa, sa Charlotte Rejneborg och visade diamantringar (0.25 - 030 ct) från nya kollektionen Grade.

TID&SMYCKEN 5/11

29


Precious

“Yordan” (Pettersson) på Hirsch still going strong, just 80 år. Hur bär sig karln åt? Grattis.

Lambretta, enkla och avskalade i sköna färger.

Jo´Ans-lyx med små bokstäver. Formspråket är lågmält och finstämt. Alltid ädla metaller och äkta stenar.

Att den gamla ägartrion bakom Opera splittrats märktes inte. Katarina Fallholm var glad som en lärka och gladdes åt nya kunder. Vi fastnade speciellt för hennes fina silverringar och färgstarka kundkassar.

30

TID&SMYCKEN 5/11


Nyheter från

t Hös

&

er

t Vin

Min lilla bondgård Bedårande 7-delat porslinset. Design av Jenny Barck

Folder med hela vår bondgårdskollektion finns hos din guldsmed.

Sparbössa Min lilla bondgård Minneslådor

Förvaring för barnets första minnessaker.

Fräcka smyckeskrin!

Prins & Prinsessa Design av Lena Lindahl

Vågade former och tidsenlig design

Vi hakar på “tofstrenden”


Precious Repinspirerade silverringar från Ti Sento och Guess som bubblar av glamour tillsammans med en tuff kronograf hittade vi hos Ketonic.

Stack ut i mängden – Linda Fritzon från Moderna Smycken med de senaste Sabosmyckena.

Schalins senaste succéring - Attract med princes-slipade diamanter, 0.04 ct (tv) och 0.10 ct. Pris 13 000 kr resp. 14 000 kr.

Blomdahl visar att det går utmärkt att vara både medicinskt praktiskt funktionell och modestylad. Snygga hudvänliga smycken med färgade swarovskikristaller.

Här handlar det om stor kärlek och fet plånbok, skönheter från Schalins kollektion Desire 1.80 ct. (tv) resp. 1.25 ct. Pris 117 000 kr resp. 65 000 kr.

32

TID&SMYCKEN 5/11


Sextonåriga Nathalie (Larsson) går på designgymnasium och drömmer om en modellkarriär. Här visar hon dels juvelringar från Rosin Jewellery och guldfärgade sk tatoosmycken, så tunna och lätta att de ser ut som en tatuering mot huden. Allt enligt Kjell Larsson.

Storm sticker gärna ut. Kul med “rolling stones” under glaset och fräckt i röd glasemalj.

Konstfulla armband och ringar i trä från Puss.

Herrsmycken med attityd hittar man hos Frimans, här några exempel från kollektionen Hombre, smycken i stål i kombination med läder eller gummi. Frimans.

Angel Bliss – söta billiga armband för de små. Allt från Robert Friman .

TID&SMYCKEN 5/11

33


Precious

Picto heter de här minimalistiska klockorna från danska Rosendahl, som också ligger bakom Arne Jacobsens stilrena bords- och väggur.

Stjärnurmakarnas marknadschef Malin Hammarström med en snygg kvartett kronografer från Ice Watch,pris 1695 kr. per st. Esprits höstmode går i “guld” och stål med glitterstenar. Hugo Boss celebrerar samarbetet med racerstallet McLaren med fartinspirerad klocka.

Konstfulla ringar i 18 karat guld och rosenkvarts respektive rökkvarts av Olle Hallberg, BEH.

34

TID&SMYCKEN 5/11


tusen tack för det stora intresset Många ville veta mer om nya möjligheter Vi vet att en ny look skapar nya möjligheter till försäljning och vi är glada över att så många blev intresserade av våra specialdesignade butiksinredningar. Många ville också ta del av vårt nya säkerhetssystem. Om du missade oss på Precious-mässan, är du välkommen att höra av dig, så att vi kan besöka dig och visa dig vilka möjligheter som finns.

EM Retail Solutions A/S

Kometvej 8

DK-8700 Horsens

+45 75 64 64 00

emrs.com

Följ nyheterna Håll dig uppdaterad! Bokmärk tidochsmycken.se


Precious Sif Jacobsdottir, isländsk guldsmed och designer, som numera finns i Köpenhamn. Under varumärket Sif Jakobs skapar hon modesmycken med djärva uttryck.

Titan håller på att bli ett alternativ för många som tycker bröllopsringar i guld blivit för dyrt och silver för simpelt, sa man hos Swepol – specialist på titanringar. Här ett par exempel på spännande titanringar. diamanter och färgstenar.

Daniel Wellington – ny stilren klocka med natoband. Kommer också med läderband. Robin Söderqvist (t v) och Filip Tysander heter uppsalakillarna som var med för första gången

36

Shiara med örhängen i 18 karat guld och diamanter från Zoola.

TID&SMYCKEN 5/11


Nordic Klockor, ny utställare med flera märken, bl a engelska storsäljarmärket Sekonda, med både traditionella och färgglada modeklockor. Här fanns också WeWood klockor i olika exotiska träslag. Härliga armband med lyxkänsla från Chiampesan,18 karat guld, diamanter och ädla färgstenar. De mjukt formade silversmyckena heter “As you are“ – ett passande namn. Allt från Svedbom & Co.

Tuffa och snygga kronografer från Tajms till bra priser. Klockan på armen är herrkronograf, som också är snygg på en tjej. Inte sant?

TID&SMYCKEN 5/11

37


Precious Fina, breda armband i silver och roliga, färggranna digitalklockor hos Zladd.

Hos Triwa var Johan Imbro och Viktor Laurell stolta över att företaget fått Damernas Världs utmärkelse Guldknappen i klassen årets accessoar.

Stjärnringen från Gemma – smart idé där man själv skapar sitt smycke efter svvmak och plånbok. Massor av läckra ädelstensringar och vackra pärlor att välja på.

Åtskilliga tusenlappar kostar detta vackra pärlcollier av odlade söderhavspärlor, som Lars Gewers håller i sina händer.

38

Handgjorda bröllopsringar med romantisk touche från Sara Mineur, guldsmed och designer från Gävle.

TID&SMYCKEN 5/11

www.operaco


Design Katarina Fallholm

ompany.se www.operacompany.se www.operacompany.se www.operacompany.se www.oper


Kramarnas afton Den legendariska mässfesten hade den här gången Golden legends som tema. På scenen bjöd Jan Johansen, Robert Haglund och Kirsti Tomita på en rivig show med låtar av Frank Sinatra, Ray Charles, Tina Turner och andra legendariska storheter. Tyvärr fick vi inte uppleva Gladys Del Pilars härliga stämma, men ersättaren Kirsti, som vi annars mest upplevt som bitchig Idoljurymedlem, var en värdig ersättare. I den späda kroppen rymdes en mäktig röst. Publiken fick också vara med på ett hörn och klä sig som legender. Här kunde vi se både Marilyn Monroe, Kojak och inte minst rocklegenderna Kiss. Bakom de galna sminkmaskerna dolde sig Veronica Eriksson och Linda Hansson, som vann en lyxresa för två med Silja Line för bästa förklädnad. Hederspriset gick till Kojak, deckaren som alltid snuttade på godisklubba, alias Micke Bååth som också fick en kryssning i pris. Sen festade vi ”hela natta”. Och fick man inte nog av discot så fanns det gott om efterfester.

40

TID&SMYCKEN 1/06


TID&SMYCKEN 1/06

41


Dimgenerator EN DIMGENERATOR kan vara ett mycket effektivt sätt att stoppa rånare som tagit sig in i butiken. Ett dimutkast, som kopplats samman med en PC kastar ut dimma i butiken, så tät att alla vidare aktiviteter omöjliggörs i lokalen. Här har Tid&Smyckens Börje Ohlsson fångat ett dimutsläpp under en demonstration på Precious. Demonstrationen utfördes av Bandit. www.banditsverige.com

Säkerhet i butikerna tema på Precious TID&SMYCKENS misstanke om att säkerhetsfrågorna skulle dra allt för lite intresse på Precious kom på skam. Även om man kunde ha hoppats på fler åhörare när Dick Malmlund, f d säkerhetsansvarig på Svensk Handel, numera säkerhetskonsult, drog igång en väl genomarbetad säkerhetstimme mitt i mässhallen, var det ändå fler intresserade än någonsin tidigare när mässan gjort ett försök att peka på de ständigt växande riskerna. Siffrorna som Dick Malmlund presenterade talade sitt eget språk. – Vi fick veta att det begås ca 160 brott i timmen, men bara 30 procent polisanmäls. – Det sker ett rån per timme i Sverige. Av de som anmäls klaras 40 procent upp – Hälften av rånen sker under öppning och stängning av butiken. – Kidnappning av anställd som sedan tvingas att öppna butiken för rånarna blir allt vanligare. – Smyckes- och klockbutiker är numera ett allt vanligare mål för rånarna. Detta i takt med att bankerna sällan har större pengar på sina kontor och att det blivit allt svårare att genomföra värdetransportrån. VAR FINNS då lösningen? Dick Malmlund och Anders Burén från länskriminalen i Stockholm predikade för en mindre riskexponering och ett ökat riskmedvetande. Nya metoder att stoppa rånarna – och inte minst metoder för att kunna fälla gärningsmännen, finns nu på marknaden. Relativt enkla och billiga metoder. Två av dem presenterades på mässan: Smart DNA och den s k dimgeneratorn.

42


Smart DNA

Smart DNA, antingen ett kemiskt eller biologiskt medel hämtat från växtriket, är en ny metod som redan testats i Sverige. Åtta Guldfyndsbutiker har deltagit i ett test där man räknar med att hundraprocentigt kunna binda rånarna vid brottet. Metoden har tidigare provats med framgång både i USA och Storbritannien. VAD SOM HÄNDER är att rånarna – och även stöldgodset – sprutas med ett medel som är osynligt för ögat men som kan ses i ett UV-ljus. Medlet är praktiskt taget omöjligt att få bort och om polisen får tag i ett plagg som använts vid ett rån kan det bindas till rånarna. –Vi har har vid flera tillfällen gripit gärningsmän som varit ordentligt maskerade och inte kunnat föra i bevis att de varit med vid rånen, säger Anders Burén vid länskriminalen i Stockholm. Vi har alltså varit helt övertygade om att vi tagit rätt gärningsmän, eller beslagtagit stulet gods, men domstolen har inte kunnat fälla förövarna i brist på bevis –Med medlet på kläderna eller stöldgodset, det vi kallar Smart DNA, har möjligheterna helt förändrats. Smart DNA marknadsförs i Sverige av Safe Solution AB, www.safesolution.se

43


Bella, Copenhagen Jewellery Fair

Lotta Djossou har verkligen mutat in en egen designnisch. Hennes lekfulla smyckevärld har det mesta vi har omkring oss i vardagen omvandlats till härliga mytiska smycken. Som de långa fjäderörhängena på tjejen med den höga hatten.

44

TID&SMYCKEN 1/06


P

rinsessan Marie spred kunglig glans över Bellamässan och korade vinnaren i Nordiska guldsmedsmästerskapet – danska Charlotte Christina Larsen. Svenskarna var glada och kämpade väl, men det är märkligt nog nästan alltid danskar som vinner den här tävlingen. Det är ungefär som med tyskar och VM-fotboll – de vinner alltid.

Jag har alltid förundrats över hur Bellaledningen gör för att varje år lyckas få någon från det danska kungahuset att komma ut till mässan och titta på smycken. I år var det Marie, höggravid och det var förövrigt det enda som Kvällsposten var intresserad av. Vi har ju vår egen Madeleine, modeprinsessa och allt, men hon har inte visat något intresse för smyckemässan. Fast Carl Philip jobbar ju förstås till och från som designer och har gjort bestick för Gense. Nej, vi får nog slå en signal till Bella och höra hur de bär sig åt. Marie är ju en tjusig kvinna och trots den synliga babymagen gick hon tålmodigt runt – med danska och svenska skvallerpressen i släptåg – och kollade in smyckenyheter hos bland andra Aagaard och hos ”pärlkungen” Torben Skov. Hos Torben blir man aldrig besviken om man är ute efter vackra pärlor. Jag ror till och med att Marie suckade hänfört när hon såg ”årets skörd”, en 30 millimeter stor barockpärla med 236 diamanter av toppkvalitet. Torbens trevliga hustru, svenskfödda Mimmi, visar pärlan här i reportaget. Jag undrar om Marie hälsade på prins Gigi, (Brown Prince), som också var på mässan och ställde ut sina annorlunda smycken Burundi. Där var hans pappa kung, men avrättades av sina stamfiender för många år sedan. Gigi är profil i Köpenhamns modevärld, berättades det, och hans smycken tillhörde definitivt de mest annorlunda på årets mässa. De tillverkas av ”ekologiskt elfenben” – en nöt med samma densitet som elfenben.

Brown Prince Jewellery – exotiska smycken av vegetabiliskt elfenben. Gigi, vars far var kung i Burundi, berättade att smyckena görs av en nöt som är lika hård som elfenben.

Trots kungligheter som Marie och Gigi, kan man inte påstå att det var någon folkvandring till årets mässa i Köpenhamn. Inget fel på vädret, det var sol och regn om vartannat, precis som det brukar så här års. Publikt ville det sig ändå inte och något svar tror jag ingen har. Som vanligt var det förstklassiga arrangemang med olika föredrag och tävlingar. Svenska utställare var få och besökare från andra delar än Skåne var lätt räknade. Trots det publika sviktet, så hittade i alla fall Tid & Smycken en hel del nyheter, som du kan se på följande sidor. Text och FOTO Börje Ohlsson

Var är du min prins? a. Aaggaard. rhodinerat silver, i form av en padd Connections fantasifulla lås i svart

Designer och guldsmede n Anette Wille var så less på allt krissnack så hon gjo rde tvärtom: ett diamanthalsband med 200 (0.01ct ) diamanter. Man kan ju ock se det som en sparbössa så nu när diamantpriserna , går upp kraftigt. Cirka 95 000 kr kostar det att bli ägare till Anettes protesthalsband.

45


Bella

Vi räffade designern och smeden Ida Liedholm från Skanör som visade ett artistiskt berlockarmband där hon blandar guld och silver med färgglada silikonringar.

Duktiga och alltid lika positiva Sandra Wikström på Blomdahls propagerade oförtrutet om vikten av hudvänliga smycken – och lösningen hade Blomdahl.

Georg Jensen har kommit med en nyutveckling av den berömda Henning Koppels original från slutet av 70-talet. En elegant serie som ska avspegla den moderna kosmopolitiska nutidsmänniskans krav på både funktion och design. Detta är Koppel Dual Time – herrklocka där den fjärde visaren utgör tidzonsfunktion≈.

Nathali hos Time Work visade deras nya spännande smyckekoncept – Spirit Icon, armband och halsband med olika medaljonger på olika teman. Det fina är att man kan byta ut medaljongprydnaderna allt efter lust och plånbok. Det finns över 139 medaljonger att välja på. Materialet är olika ädla stenar, 925 silver och förgyllt silver.

46

De svenska färgerna i den nordiska guldsmedstävlingen för unga guldsmeder försvarades av Christina Karlsson, Göteborg och Charlotte Grundahl, Sävsjö, som gjorde kaxigt segertecken. Tävlingen vanns slutligen av danska Charlotte Christina Larsen som hyllades med en prischeck på 50 000 danska kronor av prinsessan Marie, gift med Joachim.

TID&SMYCKEN 5/11


Design: Claus Scheelke

Varje gån du köper ett “From Soldier to Soldier”-smycke skänker Aagaard 100 SEK till förbundet Fredsbaskrarna - Sverige

För ytterligare information, kontakta Aagaard +45 63 21 37 52 eller representant Lasse Ohlsson 0704 804309

byaagaard.com

Armbandet i brun, grön, svart, sand, grå, marin och camouflage fallskärmslina. Låsen till herrmodellen finns i silver. Hjärtlåsen till dammodellen finns i silver eller förgyllt silver med briljant.


Bella

Hos Christina of London bjöds det dansshow under mässdagarna. Christina själv hade varit med i dans visade nu upp sina konster för en impo ka “Let´s dance” och nerad publik.

Lyxigt briljantarmband från svenska Zoola, 1.94 carat och pris cirka 22 000 kr.

48

Sköna toppmodellen Helena Christensen ska hjälpa till att profilera Ole Lynggaard internationellt. Oles ljuvliga fjäril finns många i utföranden, bl a som prydnad på ett armband.

TID&SMYCKEN 5/11


Bella

I huset Djossou finns också Tree, som Johan Billgren visar upp – trendiga smycken, där mycket kretsar kring läder, gummi och metall. Plus lite swarovski här och där.

Magnus Ahrenbeck var på gott humör och visade glatt upp lite av sina fina ädelstenar, hade bl a en vacker hjärtformad safir.

Henrik Hansen och Zezeen har specialiserat sig på smycken i titan och gör det med den äran. Här ringar med diamanter och halssmycke med rosa safir.

Robert Friman & Co är återkommande utställare på Bella, när många svenska utställare väljer att ställa ut hemma. Här fanns mycket för de köpsugna, bl a ett färgstarkt berlockarmband och sköna ringar. Hombre är Frimans märke för herrsmycken med bl a tuffa kors och armband.

50

TID&SMYCKEN 5/11


Anders Samuelsson, Moderna Smycken och Thomas Sabos man i Sverige gjorde affärer med Susanne på Entré, Malmö.

Aagaard i mässans mest imponerande monter, rena Baselmåtten. Här fastnade vi bl a för Memoir – smarta armband där man enkelt kunde byta band och berlocker.

Noen har en tilltalande ren och okonstlad stil och ofta med en artistiskt twist. Ringar i 18 karat guld och diamanter.

Taiwanesiska Chao-Hsien Kuo på Lapponia älskar den finländska vintern och materialet silver, två ting som styr hennes design. Smyckena är gärna enkla och omedelbara i sina uttryck som i ringarna och halsbandet här.

Torben Skov, skandinaviens kanske främsta specialist på pärlor, bjuder ofta på något utöver det vanliga. Den här gången visade han en magnifik barockpärla med underbar lyster från Fiji som var över 30 millimeter på mitten, och som om det inte var nog, även prydd med 236 diamanter TW/VVS/VS på totalt 2.33 ct. Mimmi Skov visar upp “skönheten”, som Torben vill ha cirka 150 000 kr för.

TID&SMYCKEN 5/11

51


Bella

Hos Spinning Jewellery har man fångat upp folks fascination för stjärntecken och gjort en Zodiakkollektion av armband. Här ingår också en ringserie med olika månadsstenar. Handen på bilden tillhör ett “lejon”. Fina läderarmband med silverinslag för honom, döpt till Spinning Link.

Guld Carlsén ställde som vanligt ut på Bella. “Det är ett måste, fast helst hade vi sett att det hade räckt med Stockholm”, sa Dan Carlsén.

Underfundigt och romantiskt, guldring från Pandora. Örhängen att kombinera – Pandorasuccé som växer. Love Pod – lyxigt och plånboksvänligt på samma gång. Stiltips – långa halsband och inte bara ett, utan flera berlockarmband.

52

TID&SMYCKEN 5/11


Accessories TID&SMYCKEN 1/06

53 Robert Friman & Co AB. Box 90 . SE-335 22 Gnosjรถ . Sweden Telefon +46 (0)370-992 70 . Telefax +46 (0)370-925 65 . E-mail: info@robertfriman.se . Webshop: www.robertfriman.se


Petersons på Lyxxa: fr v Monika, Anna, Camilla, Katarina och Klas.

Imponerande Nya Lyxxa N

ya Lyxxa är en upplevelse. Längst bak i butiken står ett tre meter högt träd under ett cirkelrunt takfönster. Ett paradisäppelträd från Glumslöv. Arrangemanget ger en nästan sakral stämning – grenar som sträcker sig mot himlen. Fast det är ingen riktig himmel, det är en plastglob, som tack var en speciell belysning ger intrycket av naturligt ljus. Väldigt smart som så mycket annat här. –Vi ville ha något som skapade stämning och samtidigt kunde locka kundernas nyfikenhet. Sedan tycker vi helt enkelt att det är en kul idé som man kan göra mycket av, säger Katarina och Anna. –Trädet kan var naket som nu eller förvandlas till vad man vill.

Välaledningen. –Det fick vi mycket beröm för. När andra började skissa på sina butiker var vi redan på tå och klara med hur vi ville ha det, säger Klas, som skött kontakterna med projekterare och alla hantverkare. Som förresten alla är hämtade från trakten. –Det har vi tjänat mycket på, inte minst ekonomiskt, säger han. Ett och ett halvt år är en lång och jobbig, men också rolig resa. De berättar att man haft hundratals möten och diskussioner där man vridit och vänt på allt. –Men vi är vana. Under årens lopp har vi säkert flyttat minst tio gånger, skrattar Katarina.

Det är Katarina och Anna som närmast varit ansvariga för att visionen för den nya Lyxxabutiken förverkligats. Deras gemensamma visioner ska sägas, för här handlar det om ett projekt där hela Petersonfamiljen varit engagerad: Klas, Monika och döttrarna Anna, Camilla och Katarina. Hur har det då gått? Har allt blivit som man tänkt och drömt om? –Det tycker jag nog, svarar Katarina och får instämmande nickar av de andra runt bordet. Häromdagen hittade jag ett ritblock med våra första skisser. Och det var mycket som stämde med hur det sedan blivit. Vi hade till exempel antytt ett träd och en bågformad fondvägg längst bak, ungefär som nu.

Lokalen är på sammanlagt 400 kvadratmeter, varav själva butiken utgör 250 kvadrat. Resten är lager, verkstad, konferensrum, kontor, kök och toaletter. –Vi är nästan tjugo personer som jobbar här, och nu har vi äntligen fått ett kontor som förtjänar namnet och dessutom ett riktigt konferensrum där vi kan ta emot säljare och ha egna möten. Det känns lite lyxigt, men vi förtjänar det, säger Klas stolt och pekar mot det inglasade konferensrummet.

Projektet Nya Lyxxa sträcker sig ett och ett halvt år tillbaka, när det stod klart att man skulle flytta till den nybyggda delen av Väla Centrum. Tidigt presenterade man ett s k ”moodboard” med sina idéer för

54

Det är den 21 oktober, dagen efter ”Grand Opening” när över tre hundra personer trängdes runt montrarna och beundrade (kan man förmoda) härligheten. För här är det mycket som är nytt och annorlunda – inte bara det spektakulära fruktträdet. Jag står tillsammans med hela familjen Peterson i den exklusivare avdelningen som främst representeras av Georg Jensen och Ole Lynggaard med egna profilerade montrar. Här finns också förlovnings- och vigselhörnan, där bröllopssugna i lugn och ro kan välja

TID&SMYCKEN 5/11


Katarina och Anna Petewrson med arkitekten Anna Seitzberg, Tillberg Design.


Tina som gör Lyxxas populära Kraamsmycken.

ringar. Att man inrett en liten barnhörna med leksaker och video alldeles intill är ingen slump. Är barnen på gott humör, får föräldrarna ro att välja ringar. Butikens övriga fyrtiotal varumärken med Pandora, Efva Attling och Thomas Sabo i spetsen har anpassats till Lyxxas egendesignade montrar. Här exponeras de olika varumärkena föredömligt överskådligt – något som förstärks av att alla har sina logotyper tydligt markerade. –Jag har inget emot standardlösningar, men det blir skillnad när man ritar och tillverkar för en speciell kund och deras speciella behov. Och allt här är skräddargjort för Lyxxa, säger Anna Seitzberg, inredningsarkitekt på Tillberg Design, som tillsammans med Helsingborgsföretaget Inredo ritat och byggt butiken. Tillberg Design, arkitektbyrå från Höganäs, har tidigare mest ritat inredningar till offentliga miljöer, banker, hotell och lyxiga kryssningsfartyg. –Den senaste var jättekryssaren Queen Mary II som seglar med turister i Karibien, säger Anna. –Men det här har varit spännande och lärorikt. Det är det första uppdraget i sitt slag för oss. Och det har fungerat fantastiskt, tack vare att alla här varit så otroligt engagerade och insatta i allt, säger hon. Katarina och Camilla kvitterar med att berömma Annas lyhördhet och förmåga att förvandla deras hemsnickrade idéer till funktionella och stundtals oerhört eleganta lösningar. Det börjar redan när man kliver in genom den stora portalentrén. Det vi ser tycker vi påminner om hotellobbyn på klassiska Radisson Blue i Köpenhamn. Eller är det kanske Georg Jensens konceptbutik på Kastrup som går igen? Jag får olika associationer. Stilen är stram och kontrollerad, färgerna få, brun valnöt och vitt. Monterdiskarna är utplacerade så att de bildar olika rum, inte bara av logiska skäl. Det har också med stämningen att göra. Mode och trender närmast entrén, det dyraste och exklusivaste längst bak. Det är både en logistisk och en säkerhetsmässig tanke; de dyraste smyckena ska vara svårast att stjäla. Taket har sänkts med hjälp av tvärställda, mörkbruna trälameller. Det har dubbla syften; dels sänker det takhöjden och dels döljer det ventilations- och brandutrustningen som finns ovanför. Det är nog detta med det sänkta taket och de stora bordslamporna, utplacerade här och var, som gör att vi kommer att tänka på en hotellobby. Att belysa monterdiskar underifrån är också nytt. Det har vi nog aldrig sett i sådana här sammanhang tidigare. Man blir på gott 56

humör redan innan man kommit in. Vi möter två unga tjejer och hör deras kommenter: ”Aah, va snyggt det var?! Fan, det här har dom gjort bra!” Andra exempel på annorlunda lösningar: mitt för den stora kassadisken finns en raffinerad sittplats, där dynorna placerats i en förskjuten formation istället för traditionellt rakt efter varandra. Dynorna är klädda med ett konstläder i olika bruna nyanser. Samma färg går sedan igen på andra sittmöbler. –Det är viktigt kunderna kan sitta ner och vila en stund. Det upptäckte vi inte minst under visningen igår, säger Katarina. De stora bordslamporna är designade för Lyxxa och får åskådarna att sänka blicken mot smyckena. Der bidrar också till en känsla av intimitet och kvalitet. –Det är viktigt att det är en välkomnande och hemlik miljö. Det här är en butik där alla ska känna sig lika välkomna. Det här ska vara ett ställe där folk kan släntra in och bara gå omkring. Man behöver inte handla varje gång, men man ska bli glad när man kommer hit, säger Anna och Katarina. Andra smarta detaljer som vi noterar är till exempel broschyrfack, showmoduler i plexiglas på montrarnas kortsidor och glasskivor som slipats konstfullt. Det omtalade trädet är inte bara en fest för ögat, det har också utvecklats till att bli en del av Lyxxas DNA. Det karaktäristiska grenverket går igen på dekorationsmaterial, kundpåsar och liknande, liksom på den stora kassadisken. Disken är gjord för hand på plats – av en snickare från Inredo – och grenmönstret har skulpterats in så att det skapats en tredimensionell känsla. En andra kassafunktion finns installerad på en av monterdiskarna, och ytterligare en finns förberedd om det skulle behövas. Katarina, ansvarig för marknadsföringen, berättar att man har egen fotomodell som används i alla deras annonser. En bild i storformat på den blonda modellen kommer att sättas upp på väggen ovanför entrén. Det blir effektfullt tillsammans med den karaktäristiska loggan, där ena benet i det stora X:et pendlar förföriskt i luften. Störst bäst och vackrast? –Störst är inte så viktigt, men vi vill vara bäst. Det är kunderna som avgör den saken, det kan du notera, säger Katarina. Kolla in vår sida på Facebook, så får ni se, säger hon. TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON

TID&SMYCKEN 5/11


TILLBERG DESIGN INREDNINGSARKITEKTER

W W W. T I L L B E R G D E S I G N . C O M


nyttfrångemmologerna www.gemmologiska.se

N

är mejlet om en resa till Sri Lanka, som denna ö heter sedan 1972, dök upp, var tanken: det hade varit roligt! Men efter att ha sovit på saken och konfererat med Mia var saken klar: naturligtvis skulle vi göra drömresan! Ända sedan jag började studera gemmologi har namnet Ceylon och orten Ratnapura lockat mig. En stor del av de mest uppskattade ädelstenarna kommer från Sri Lanka och många från just Ratnapura (Ädelstensstaden).

SRI LANKA, mer än ädelstenar

Resan arrangerades av den danske gemmologen Niels Ruddy Hansen och var till stor del inriktad på ädelstenar. Vi som reste var totalt 12 personer från guldsmedsbranschen i Skandinavien. Från Sverige deltog Peter och Anna Markstedt, Stefan Novellino, Mia Jungmarker och undertecknad. Resan blev lång eftersom vi först skulle mötas på Kastrup, sedan flyga till Doa i Qatar, och därefter till Sri Lanka. Denna ö, som ligger söder om Indien, har under 30 år lidit av inbördeskrig mellan regeringstrupper och den Tamilska gerillan. 2009 upphörde kriget men fortfarande åker turister ogärna till Tamilernas sista fästen längst uppe i norr. Vi mötte tack och lov ett fredligt land med vänliga invånare. Sri Lanka drabbades även svårt av en tsunami 2004 då 30 000 människor dog. Spåren efter förödelsen kan man fortfarande se. Klimatet är hett och fuktigt. Den första nattens hotell motsvarade mina förväntningar med enkel inredning, gnisslande luftkonditionering och balkong som hängde ut över en nattsvart djungel, med alla dessa annorlunda och lite skrämmande ljud som man hört på något naturprogram i TV. Varningen på insidan av hotelldörren: ”Se upp för aporna!” kändes befogad. Vårt lilla sällskap fick uppleva elefanter, kissande apor, sköldpaddor, teplantager, Buddabilder och tempel, för att nu nämna något. Bland de gemmologiska upplevelserna fanns ”river mining”, där vi fick hjälpa till med att raka upp flodgrus som sedan vaskades i jakten på ädelstenar. Vi besökte även en månstensgruva som hade vattenfyllts. Ägarna var dock vana vid detta och väntade lugnt tills det lönade sig att sätta igång pumparna igen. Det var spännande att leta fynd i högarna med bortsorterat månstensmaterial. I en källare fick vi studera hur man med hjälp av en ugn värmebehandlade safirer. Beroende på temperatur och behandlingstid kan dessa bli ljusare eller mörkare. Stjärneffekt kan förbättras eller tas bort helt. Idag är ju så gott som alla korunder värmebehandlade. På ett annat litet familjeföretag fick vi se hur stora kvartser fortfarande slipades för hand med en ”pilbåge”, medan man på andra sliperier hade fullt modern utrustning. Den största upplevelsen för mig var när vi på en gata i Ratnapura handlade på en ädelstensmarknad. Med våra ljusa ansikten drog vi till oss stora gäng med säljare. Vi blev omringade av i och för sig vänliga men påträngande säljare som sträckte fram händer med ädelstenar, eller var de syntetiska eller rent av glas? Svårt att avgöra i hastigheten. Språkproblemen gjorde inte saken lättare. Jag är glad att mitt enda felköp blev en spinell som hemma visade sig vara en granat! Detta var också den första gången i mitt liv som jag känt mig som en rockstjärna! Vår chaufför fick rädda mig från alltför påträngande säljare (fans) och vi fick springa ifrån hopen och ta skydd i bussen! Niels Ruddy Hansen arrangerar även gemmologiska resor till andra världsdelar. Mia och jag håller ögonen öppna! Björn Carlsson, Gemmolog FGA 58

TID&SMYCKEN 5/11


REPARATIONSPÅSAR

Leveranstid 2-4 veckor Ordertel: 0142-800 85 Orderfax: 0142-162 57

tel. 0382-135 90 | fax. 0382-130 90 www.savsjoguldsmeds.se | info@savsjoguldsmeds.se

ESA Products KB Box 300 • 595 23 MJÖLBY


Dyrberg-Kern:

Ur en känsla för mode B

ijouterier har ofta dramatiska uttryck med glittriga stenar och iögonfallande former. Med nya silverkollektionen är det nästan tvärtom. Här är formspråket nedtonat och minimalistiskt men andas lika fullt fest och glamour. Vi talar om välkända Dyrberg–Kern, danskt smyckesföretag, som fram tills nu mest sysslat med bijouterier, smycken av oädla metaller och stenar. Tid & Smycken träffade en av huvudaktörerna bakom företaget – Henning Kern, creative director eller konstnärlig ledare som man skulle kunna översätta titeln till. Tillsammans med tidigare hustrun Gitte Dyrberg startade han Dyrberg–Kern för tjugosex år sedan. Henning och Gitte träffades och förälskade sig i varandra när de gick på Designhögskolan i Köpenhamn. De hade samma syn på mode, och man började först rita kläder. Men ganska snart intresserade sig paret för accessoarer och startade företaget Dyrberg–Kern. Numera lever de inte tillsammans som man och hustru, men jobbar fortfarande ihop i företaget som utvecklats till en framgångssaga. Idag finns Dyrberg–Kern i tjugotalet länder med sina bijouterier, solglasögon och klockor. Eller ”jewellery time” som Henning föredrar att kalla klockorna. Dessa har genom åren, liksom bijouterierna, alltid varit väldigt trendiga och följt modets föreändringar. Märkligt nog har vi aldrig stött på Henning tidigare, trots att vivarit på många mässor genom åren. Henning pratar snabbt och forcerat på dansk-engelska, så det gäller att hänga med i svängarna. Vi gillar hans klädstil, lätt skrynklig bomullskavaj och uppknäppt skjorta. Han är solbränd, fräsch och vältränad för sin ålder. Varför nu kasta sig in i getingboet och göra en silver-kollektion efter så många och framgångsrika år med bijouterier? –Tja, det kan man verkligen fråga sig, men tanken på en silverkollektion har legat och grott länge, säger Henning. Vi känner att det ligger i tiden och att vi helt enkel var mogna för det nu. Silver har också en intressant tillväxtpotential, säger Henning. Han är noga med att understryka släktskapet mellan silversmyckena och bijouterierna. –Allt vi gör, antingen det handlar om bijouterier eller silver, är sprungna ur en känsla för mode, säger han. Formerna och linjerna i silversmyckena är visserligen nedtonade men det ska ändå glittra och stråla om dem. Det är viktigt, säger han. Han talar om organiska former och håller som exempel fram några ringar och halssmycken som döpts till ”Pillow” efter de välvda formerna. I kollektionen Mosaique, som Gitte skapat, har hon inspirerats av mosaikmönster i traditionella marockanska palats. Här har man utnyttjat gråa kristallstenar som applicerats enligt en speciell teknik så att det ger en förförande glitterkänsla. Mycket sofistikerat. Totalt sett är det en ganska liten kollektion, men man ska nog se den som starten på en större satsning. Det handlar om tjugofem delar, fördelade på prydnadsringar, med och utan stenar, halssmycken, armband, örhängen och bröllopsringar. –En klassisk kollektion i den meningen att den är tänkt att räcka över flera säsonger, säger Henning. TEXT BÖRJE OHLSSON

60

TID&SMYCKEN 5/11


TID&SMYCKEN 1/06

61


Kinastrendplock

Kina Andersson, kina@nextworld.se

Glamour i vardagen En stajlist lyfter gärna fram 70-tal och dess glamourösa hippielook, med stora och många smycken. More is more. Men när jag var i London nyligen för ett Chopardevenemang, pratade PR-tjejerna om den nya sirliga looken de snappat upp när de varit i Paris. Tunna, tunna smycken, så tunna att de knappt syns. Men som ändå gör det – och på så sätt verkligen syns. Om ni förstår. Det väcker en säregen uppmärksamhet. Less is more. En annan stil som modevärlden tjusas av just nu är 20-talet, med långa halsband. Långa, tunna halsband syntes också till exempel på catwalken under New Yorks Fashionweek – även om stilen i övrigt inte var så 20-talsbetonad. Men även motsatsen syntes: korta, lite knubbiga halsband att bära tätt runt halsen. Ett sådant bar till exempel chefredaktören för amerikanska Vouge, Anna Wintour, när hon besökte visningarna. Lite galen glamour hos Betsey Johnson under New York Fashionweek.

Modevärlden fascineras även av andra tidsepoker, som 50- och 60-tal. Tänk tv-serier som Mad Men, The Hour och nya serien Pan Am. Många stilar och trender, sida vid sida alltså. Men en sak känns ändå gemensam: betoningen på det eleganta. Helhetslooken är vuxet och välklätt – oavsett om inspirationen är hämtad från 20-, 50- eller 70-tal. Den slappa stilen känns helt enkelt ute. Det verkar som om vi har tröttnat på det vardagliga mode som regerat så länge, att vi i stället har återupptäckt glädjen med att se underbara ut även till vardags. Klä upp oss lite när vi går på teatern, även om det är en torsdagskväll. Så där som förr. Och självklart ser då smyckena lite elegantare ut också. Modemärken som Dyrberg/ Kern har till exempel också börjat gå ifrån sin nästan aggressiva blinglook till en mer soft, lite arbetad stil. I vår kommer vi också att se en än mer glamourösa damer – med svepande klänningar, tunna, fladdrande byxor och smala midjor. Till sist: jag vill ju gärna se att smycken tar mer och mer plats i modebilden, att stajlister förstår att det finns trender inom smyckevärlden också, och att det lyfter fram dessa – och sedan väljer kläder efter smyckena. Men så är det ju inte. Cecilia Ingesson på Scandinavian Pressroom, ger ändå en viss tröst. Hon säger att det blir vanligare att smyckemärken söker sig till PR-byråer (dock inte i de högre prisklasserna). Därmed kommer de i alla fall att synas mer i press. Själv blandar hon gärna Charlotte Bondes juvelvintage-look med Cornelia Webbs säregna, nutida smyckestil. Till en i övrigt mycket elegant vardagslook.

62

20-tals look hos Kappahl i höst.

Långa halsband syntes under New York Fashionweek.

TID&SMYCKEN 5/11


Kinastrendplock Anna Wintour, ameikanska Vouge.

Vardagslyxk채nsla hos House of Dagmar. Malin S v채ljer tunna smycken.

Filippa K, v책ren 2012.

TID&SMYCKEN 5/11

40-talsinspirerat.

63


Formex

Handel, reklam – och inspiration

S

agolika, mystiska, mytiska, farliga... Smyckekonstnären Hanna Hedmans smycken liknar ingen annans. För sitt egensinniga formspråk vann hon också nyligen Nova 2011, Formex nyinstiftade designpris. Hanna ställde visserligen inte ut på Formex, men det måste ju ändå nämnas i sammanhanget. Fantastiskt roligt att just ett designpris gick till en smyckekonstnär (tillsammans med formgivaren Simon Klenell). Juryns motivering: Till Hanna Hedman – för hennes spännande, personliga och egensinniga formspråk med starkt känslomässiga uttryck. Smycken är NUMERA också en naturlig del av Formex, som ju är en inredningsmässa. Till höstmässan gjorde man också en del förändringar i syfte att förstärka smyckeutställarnas närvaro, genom att skapa en ny avdelning, ”Accessoarer”, där smycken och andra personliga accessoarer samlades. Nu verkar det inte helt klart om alla smyckeutställare var nöjda med resultatet – som det brukar vara med förändringar. Från mässans håll är det i alla fall tydligt att man vill försöka utveckla det segmentet. Ser man till själva utställarna sågs inget direkt nytt. Nyheter förstås men inget direkt oväntat. Jo, lite: en helt ny utställare var danska Louise Kragh med otroligt fina handtillverkade smycken i porslin. Så enkelt och ändå så annorlunda. Sedan är det alltid roligt att se Helen Berggrens eleganta smycken i silver och plexiglas. Hon lyckas alltid utveckla sina kollektioner och har ett så fint öga för kombinationer. De barockformade skalpärlorna hos Snö, de söta dalahästarna i plexiglas hos Lilla Lisa Design, Sägens bedårande smycken av gamla porslinsbitar och Syster P gjorde också att jag stannade upp. Hos de senare hittar man även vackra sjalar i bomullsvoile och handväskor i mjukt italienskt skinn. Att ha med även andra accessoarer i sitt utbud, blir också allt vanligare bland smyckeutställarna här.

Hanna Hedman

Mediaintresset för Formex bara växer

Många ser Formex som en viktig marknadsföringsplats, och det är bara att konstatera att medias intresse för Formex bara fortsätter att växa. Till höstens mässa var 907 journalister ackrediterade. Mässan är också en bra inspirations- och kunskapskälla. –Vi fick mycket uppskattning för våra inspirationsutställningar och seminarieprogram, som i höst var större än tidigare, med två scener, berättar Chicie Lindgren som är projektledare. Att bara strosa runt och se vad andra kreativa personer åstadkommer inom sitt område, såväl beträffande design som hur de presenterar sina produkter, är också givande. KINA ANDERSSON Smycke av Hanna Hedman.

64

TID&SMYCKEN 5/11


Lisa Bengtsson gör de allra underbaraste mönster, till porslin, tyg och tapeter. För porslinsserien “Tillsammans” är hon nominerad till Formex Formidable 2011.

Armband från Helen Berggren.

Barockformade skalpärlor hos Snö.

Armband från Syster P.

TID&SMYCKEN 5/11

Danska Louise Kragh tillverkar smycken med porslin.

Lotta Andersson, bakom framgångsrika Lotta Djossou.

65


BERING Time:

Ren artisk skönhet och skandinavisk design

BERING Time föddes i samma stund som äventyraren René Kaerskov kastade sig ut från helikoptern och landade med sin fallskärm mitt på Nordpolen. Det arktiska landskapets isande renhet och stillhet var magisk, berättade han senare för sina affärspartners. Fallskärmshoppet över den magnetiska Nordpolen, den exakta nollpunkten, var smart ur PR-synpunkt. Det nystartade BERING Time hade fått både en story och anslaget att bygga upp ett spännande klockkoncept – ett koncept som tar avstamp i den arktiska miljöns renhet. Det är uppenbart när man ser deras PR-material och inte minst deras montrar och displayer. De tunna helvita klockorna i s k ”high-tech ceramic” känns tillkomna med Nordpolens isvidder i tankarna. Men här finns också svarta, helsvarta klockor. Och vill man ha en mer filosofisk förklaring, förutom att svart är en modefärg och alltid går hem, så kan det mycket väl vara ”becksvarta polarnatten” som inspirerat. Men det hindrar inte att man tar till det raffinerade greppet att matcha svart med rött på ett par tunna titanklockor. Effektfullt.

66

Till allt det vita och svarta har man också lagt till de klassiska inslagen i skandinavisk design, stramhet och enkelhet. Man skulle också kunna säga minimalistiska. Att de genomgående också är tunna, understryker stramheten i formspråket. Det, om något, har gjort skandinavisk form känt utomlands. Så när BERING första gången visade upp klockorna för inköparna på den tyska varukedjan Karstadt, var entusiasmen påtaglig. Och ännu mer när det sedan visade sig att de tyska konsumenterna tyckte likadant. På Karstadt vid Mönckebergstrasse i Hamburg skyltade man därför raskt upp tolv stora skyltfönster med enbart BERING. BERING Time ställde ut på både Bella och Precious, och märkets isiga look drog mycket publik. –Vi hade en fantastisk mässa, speciellt på Precious i Stockholm. Där var det utan tvekan succé. Fin mässplats och föredömlig uppbackning av Åsa (Axelsson) och de andra i mässledningen, säger Jens Christian Fejfer, försäljningschef i Sverige. Han undviker att tala siffror, men tillstår i alla fall så mycket att man med råge överträffat alla förväntningar man hade inför mässdebuten. Även vid en ytlig betraktelse känns konceptet väldigt genomTID&SMYCKEN 5/11


Beiring stora monter p책 Precious drog till sig m책nga intresserade.

Inspirerad av den svarta polarnatten?

TID&SMYCKEN 1/06

67


De här två änglalika värdinnorna poserande med Berings storsäljande vita keramiska klockor på Bella.

tänkt, alltifrån montrar och displayer till de olika klockmodellerna. Speciellt de keramiska klockorna har gått hem med sin höga kvalitet på de keramiska materialen och safirglas. Safirglas är för övrigt gemensamt för alla klockorna. Man kan undra hur länge modet med ”bling-stenar” skall bestå, men även om det mattats av så säljs det fortfarande mycket av den här typen. BERING är inget undantag och Jens Christian säger att de är eftertraktade och tillägger: –Vi har, till skillnad från många andra, swarovskistenar i klockorna. Det är en kvalitetsfråga för oss och är uppskattat. På tal om trender så är Jens Christian mera tveksam till hur länge modet med de överdrivet stora klockorna ska hålla i sig. –Det är nästan bara i Sverige som det är så. I Tyskland till exempel har det vänt och där är det mindre boetter och mer klassisk stil som gäller. Naresh Lakwani, House of ExCellence, med bland annat butiken Step In på Drottninggatan i Stockholm, berättar att han upptäckte BERING första gången på Inhorgentamässan i München i våras och blev väldigt tilltalad. 68

–Framförallt av designen, som kändes väldigt skandinaviskt ren. Dessutom bra priser och bra kvalitet med safirglas i alla klockor. Keramiska klockor för under två tusen kronor är mycket bra och lätta att sälja. Naresh fortsätter: – Sedan gick en tid och jag hade nästan glömt bort det hela när deras säljare kontaktade mig i somras, och då bestämde vi oss för att ta in BERING i sortimentet. –Och det har vi inte ångrat en sekund. Deras service är föredömlig. De hjälper till att skylta upp och pusha för märket på alla sätt. Det är så det ska vara. Hos Björkegrens Urhandel på Flemminggatan i Stockholm, kommenterar ägaren Rolf Karlsson så här om varför han fastnande för nya BERING. –Designen, klassisk ren och så deras montrar som suger åt sig blickarna. Safirglas i klockorna var också ett viktigt argument liksom bra prisbild. Och de har också sålt väldigt bra. Det är ju huvudsaken för mig. TEXT OCH FOTO BÖRJEOHLSSON

TID&SMYCKEN 5/11


Tendence När allt är möjligt Som alltid är det en fröjd att besöka smyckeshallen på Tendence i Frankfurt, den gigantiska inköpsmässan inom inredning, design, presenter och smycken. Och som alltid är det viktigt att hitta sitt eget uttryck. Men visst ser man trender och detaljer som går igen hos flera av utställarna. På juvelsidan såg man en slags elegant nedtonad stil, med matta, borstade ytor och ädelstenar i mjuka toner som rökkvarts, rosenkvarts, oliviner och bergkristaller. Oslipade diamanter syntes också. På silver- och konsthantverkssidan är det mer oregerligt – anything goes. Ett gemensamt drag är i alla fall blandningen av material i lite oväntade kombinationer. Och mycket gärna tyg och ull i smyckena. Bland de yngre utställarna hittar man gärna budskap, om solidaritet, miljöhänsyn och fred. Och då menar jag inte triviala textbudskap, det är själva formgivningen som väcker tankar, som till exempel en enkel silverring som det verkar ha gått ett skott rakt igenom. På Tendence presenteras också en rad trendoch specialutställningar. NEXT är till exempel ett sponsringsprogram för nyetablerade formgivare och designföretag i uppstartsfasen. Och hit hade Helena Berggren från Sverige med sina både eleganta och lekfulla smycken i silver blivit antagen. Hon ansökte för att komma i kontakt med en europeisk marknad. –Jag har hört mycket positivt om den här mässan, och tyckte den var bra. Jag fick också mycket positiv respons. Jag hade dock förväntat mig fler besökare från andra europeiska länder, men finanskrisen påverkade förmodligen besökarantalet, säger Helena Berggren. För den som är beredd att ta sin verksamhet ett steg vidare, att söka internationella kontakter, är NEXT en möjlighet. För att kunna ansöka får företaget vara högst några år gammalt. Sedan avgör mässan om företaget har tillräckligt hög designgrad för att antas. –Den som blir antagen till NEXT får ett förmånligt pris för monter och marknadsföring med mera, berättar Catharina Jansson som är Messe Frankfurts officiella representant i Sverige. Hon berättar vidare att från och med nästa år kommer även NEXT på Ambiente, systermässan, som går i februari och som anses vara mer internationell, att innehålla smyckeutställare. Tillbaka till Tendence: Bredvid Helena stod Julia Miltenberger med sina både fiffiga och fina smycken i neopren, ett syntetiskt gummimaterial. Längre bort hittade vi italienska Chiara Scarpittis smycken, både skira och starka i sitt uttryck. Med bakgrund i både mode och textil använder hon bland annat tekniker lånade från den högre skräddarkonsten. Nicole Bauer hämtar också inspiration från textil; hon visade tunna metallsmycken med spetsmönster. Och så ännu mer teknik: Nanojewellerys titansmycken med lasergravyr och mer av Oster-Roths mobilskulpturer. Som sagt, en fröjd. KINA ANDERSSON

TID&SMYCKEN 5/11

Piercing och broscher i kombination. Mira Schade-Simon.

Verena Screppels ring “Shot”.

ulia Miltenbergs smycken i neopren. Den här serien heter “Soft Diamonds”.

Chiara Scarpittis använder hon bland tekniker lånade från den högre skräddarkonsten.

Helena Berggren är en grafisk formgivare med passion för starka former. I sina smycken möts blankt och färgstarkt plexiglas med stramt silver. Hennes “O-Collection” är en 60-tals-inspirerad kollektion där basen utgörs av bokstaven O i plexiglas som hon länkat samman till armband, örhängen och halsband.

69


Nya p책 Precious:

Egensinniga smycken av inbjudna talanger

70

TID&SMYCKEN 5/11


B

akom den tungvrickande signaturen LundbladBaldal döljer sig den kreativa designduon Carolina Baldal och Sandra Lundblad från Göteborg. Tid&Smycken mötte begåvade Carolina och Sandra på Precious, där de visade sina egensinnigt utformade smycken i avdelningen för inbjudna talanger. Vi skriver egensinnigt för att de fantasifullt blandar material och har ett lekfullt formspråk. De visade till exempel en bred ring i svartoxiderat silver som prytts med knallröda korallstenar. Och man kombinerar träslag som ebenholz och bok med silver och guld. Stilen är ofta kraftfull och rå, som i den svarta silverring som byggts upp med oregelbundet formade kulor. Ett annat exempel är den som vi vill kalla ”knopringen”, som lite grand påminner om en sjömansknop. Är det närheten till västkustens hav och båtar som inspirerat här? Möjligen – deras kombinerade ateljé och verkstad ligger nämligen i stadsdelen Kungssten, där den väldiga Älvsborgsbron sträcker ut över hamninloppet. Carolina och Sandra träffades på en studieresa till Lissabon när de gick på Högskolan för konst och design i Göteborg (HDK) för fem år sen. Som lite av tvillingsjälar trivdes de ihop, och tänkte att de borde göra något gemensamt. Men det skulle dröja till 2011 innan de gjorde allvar av sina planer och startade designföretaget LundbladBaldal. –Vår idé är att göra unika smycken för kvinnor som söker något annorlunda och sätter pris på hög kvalitet. –Alla våra smycken är gjutna och formade för hand och vart och ett av smyckena är unikt, säger de. De understryker noggrannhet genom små detaljer som infästningar och avslutningar och visar på ett originellt armband där berlocken utgörs av ett bockhuvud. Ett annat exempel på deras karaktäristiska stil är ett par örhängen där man kombinerat sk rekonstruerat korall sötvattenspärlor och guld. Precious var en chans att nå ut till en bredare smyckeintresserad publik. Tidigare har man mest sålt smyckena genom att arrangera VIP-träffar. –Vi har bjudit in folk till ateljén och bjudit på skumpa och visat våra smycken. Det har fungerat bra, men att få vara med på en sån här mässa med press och en massa branschfolk är något helt annat. När jag några veckor efter mässan ringer upp Carolina och Sandra berättar de upprymt att butiken 1064 i Sturegallerian nu har deras smycken, som kommer att visas på ett stort VIP-event i slutet på november. TEXT OCH FOTO BÖRJE OHLSSON

TID&SMYCKEN 5/11

71


Soldatarmband ger miljonintäkter till krigsskadade 72

Försäljningschefen Thomas D Pedersen med det senaste från “ soldatserien”.

TID&SMYCKEN 5/11


Stefan med originalen - armband gjorda i Afhanistan. Obs, de stora uniformsknapparna.

C

laus och Stefans armband har gett 4 miljoner kronor till krigsskadade danska soldater. På Bellamässan i augusti fick föreningen ”Støt soldater & Pårørende” sin fjärde check på 1,1 miljon danska kronor av smyckeföretaget Aagaard. Soldater som skadats i krig har ofta svikits av samhället och fått bristande rehabilitering. Det kan nu pengarna från soldatarmbanden ändra på. Nu sprids soldatarmbanden ”From Soldier to Soldier” över världen; i första hand till Sverige, Norge, England och USA. För varje sålt armband går hundra kronor till ländernas soldatföreningar. ”From Soldier to Soldier” har blivit en succé och är ett av Aagaards mest sålda smycken. Till kritikerna, som tror att företaget tjänar en massa pengar på välgörenhet, svarar man på företaget: – Det är fel, det går jämnt upp. Men vi får mycket goodwill i massmedia, där ligger vinsten för oss, säger Thomas Pedersen, försäljningschef för Skandinavien, till Tid&Smycken. Den sociala aspekten är sannolikt den stora förklaringen till de stora framgångarna. I Sverige har föreningen ”Fredsbaskrarna” fått 500 000 för sitt arbete med att hjälpa skadade soldater – och mer är att vänta. Och allt – eller nästan allt – kan de tacka Claus och Stefan för, som kom på hela idén.

FOTO PRIVAT

brukade vara inför julen, och Claus hade fullt upp med den lokala välgörenhetskampanjen. ”Ett hjärta för alla”, smycken som såldes till förmån för att hjälpa familjer till julen. –Vi hade gjort 995 halsband med hjärtan i guld, och allt gick åt på några dagar, säger Claus. –När Stefan berättade vad man hade gjort i Afghanistan och undrade om man inte kunde göra något liknade här hemma, så tände jag direkt, säger Claus. Vid detnhär tidpunkten var det mycket diskussioner i Danmark om landets insats i Afghanistan. Soldater hade skadats, och ett antal dödsfall hade också rapporterats i media. Tidningarna skrev om samhällets brist på stöd till de skadade. Folk var upprörda. Claus tyckte att det var ett bra läge att kunna göra en vettig insats. Vi testade idén på folk runt om oss och alla gillade den. Men för att nå ut brett och få snurr på det hela, var vi tvungna att hitta en bra grossist. Claus är guldsmed i fjärde generationen, och företaget har handlat med Aagaard i åratal. Därför föll det sig naturligt att man vände sig till just Aagaard, ett av Skandinaviens ledande smyckeföretag med stor export. – Vi träffade deras VD Jens Møller, som till att börja med inte var precis jätteimponerad av våra hemmagjorda armband och vår idé. Men hur det än var så tyckte han till slut att det var värt att testa.

Claus Scheelke är guldsmed med fyra butiker på södra Jylland. Kompisen Stefan Hylleborg däremot är sergeant i danska armén och har varit ISAF-soldat i Afghanistan i två och ett halvt år. Det var där allt startade. –Soldatarmband är en gammal tradition. De har funnits sedan första världskriget och brukade ges till anhöriga av de som låg vid fronten, säger Stefan och fortsätter: –I Afghanistan gjorde vi armband och sålde för att samla in pengar till skadade soldater och deras familjer. Vi fick bland annat ihop 2 500 dollar till änkan till en litauisk ISAF-soldat som hade skjutits till döds i närheten av vår bas i Ghowrprovinsen, nära provinshuvudstaden Chaghcharan i mellersta Afghanistan. –När jag kom hem till Tønder på permission julen 2008 så tittade jag som vanligt in i Claus butik.

I USA, med sina miljoner krigsskadade har man till exempel på bara några månader sålt 50 000 armband och organisationen ”Homes for our troops” kan snart förvänta sig en första check på fem miljoner kronor. –Vi lägger oss inte i hur föreningarna använder pengarna. De har bl a gått till att handikappanpassa bostäder och liknande. Claus och Stefan tycker att ”From Soldier to Soldier” saknar begränsningar, samtidigt som behoven är gränslösa. –Man skulle kunna tillämpa det här på många andra produkter, fast det gäller att man inte tappar grundidén.

Hos Scheelkes på Vestergade var det hektiskt som det

Text och Foto Börje Ohlsson

TID&SMYCKEN 5/11

73


Digital prisberäkningsmotor, exklusiv förmån hos Smycken&Klockor:

”Det största som hänt i branschen på mycket länge”

Per Daun, t h, demonstrerar sin prisberäkningsmotor för Håkan Lindahl hos Lundqvist och Fernet i Uppsala

När Lena Carlsson ringde till guldsmeden Per Daun för en prisuppgift på en ring, fick hon besked under samtalets gång. Lena bad om en förklaring till den snabba och exakta servicen, och Per berättade då om sin alldeles egna digitala prisberäkningsmotor som han tagit fram. Nu får alla Smycken & Klockors medlemmar detta vektyg som en medlemsförmån. 74

P

ER DAUN började som guldsmed i Katrineholm 1981. Han kom i kontakt med olika prislistor, men tyckte snart att det var ett trubbigt instrument. Oftast kom man fram till olika resultat, beroende på vem som gjorde prisberäkningarna På den tiden var datorvärlden, för Per som så många andra, en obekant tillvaro. Det var först på senare år, när Per insåg datorernas enorma möjligheter och kapacitet, som han började fundera i termerna digital prislista. –Jag började utveckla ett system, i första hand för eget bruk. Jag ville snabbt kunna få fram ett pris till kunden, baserat på de parametrar jag programmerat in i prislistan.. DET ÄR EN SÖNDAGSFÖRMIDDAG i oktober och Tid&Smycken styr kosan mot Uppsala och Sankt Eriks Gränd mellan Fyrisån och Domkyrkan. Vi träffar Håkan Lindahl i Lindahl och Färnets exklusiva lilla butik. Håkan, som är aktiv styrelseledamot i branschorganisationen Smycken&Klockor, tvekade aldrig en sekund när han första gången hörde talas om Per Dauns digitala prisberäkningsTID&SMYCKEN 5/11


motor. Han insåg snabbt hur den skulle kunna underlätta arbetet, spara tid och dessutom kunna ge kunderna en snabb service. –Det är oerhört viktigt att vi lär oss ta betalt för det arbete vi gör, säger han med emfas. –Rätt pris för vårt jobb är en förutsättning för att höja branschens status. Den digitala prislistan är ett utmärkt verktyg att snabbt kunna ge kunden ett pris, baserat på de priser som vi själva bestämmer. Och det är just möjligheten att själv kunna lägga in beräknad arbetstid till ett pris, som täcker butikens kostnader och ett tillräckligt påslag som gör verksamheten lönsam. –Detta är också en förutsättning för att vi inte skall komma i konflikt med konkurrenslagstiftningen, kommenterar Per, som kommit till Uppsala för att demonstrera sitt system för Håkan Lindahl. Det faktum att en användare av min motor själv lägger in sina priser för arbetet, gör varje prislista unik. PRISBERÄKNINGSMOTORN innehåller alla parametrar som behövs för att räkna ut ett pris på en färdig produkt. Arbetskronor per minut, påslag på halvfabrikat, metallhanteringskostnader, guldpriset och omarbetningskostnader, för att nu nämna några exempel.

–Man kan kalla det för en stor miniräknare, säger Per. Den är precis, snabb och kan förändras i takt med förutsättningarna. Håkan Lindahl förklarar att han förvisso inte är någon datanörd utan besitter bara basala kunskaper. Den eventuella försiktighet han kände inför att installera programmet i butikens dator försvinner successivt med att Per demonstrerar programmet. –Ingen behöver vara rädd för att inte klara programmet. Det är enkelt och logiskt och kräver inga större datakunskaper. DEN DIGITALA PRISLISTAN har köpts av branschorganisationen Smycken & Klockor. Den ingår i medlemsavgiften. –Det är det största som hänt branschen på länge, säger Per Andersson, som sitter i styrelsen för Smycken & Klockor. Och det är naturligtvis ytterligare ett skäl för fler butiker att ansluta sig till organisationen. I medlemskapet ingår också support vad gäller prisberäkningsmotorn. –Jag kommer att hjälpa till med installationen och ge alla de instruktioner och hjälp den som behövs. Dessutom har jag en support dit man kan vända sig med frågor och eventuella problem. TEXT OCH FOTO Lars Magnus Jansson

Exempelsida ur prisberäkningsmotorn:

TID&SMYCKEN 1/06

75


Med rätt att få kallas padparadscha!

Padparadschakristall Sri Lanka.

Obehandlad, nästan-padparadschakristall, Umba, Tanzania.

Padparadscha, Sri Lanka

D

et är bara att svepa med blicken över guldringarna med blå stenar. Safirer. Safirernas totala dominans inom det blå spektrumet har fått många att likställa safir med färgen blå. I själva verket förekommer safir i regnbågens alla färger utom röd. Röd safir går istället under namnet rubin. Safirer av annan färg än blå kan vara lika vackra och sällsynta som blå safir, vissa till och med sällsyntare, ändå är deras pris i finare kvaliteter oftast inte mer än en skugga av den blå safirens. Dessa safirer har inga egna namn utan namnges genom en beskrivning av färgen. Ett undantag finns. Det stavas padparadscha. Det säregna ordet är namnet på orangerosa safir, en juvel vars pris kan nå 30.000 US dollar per carat.

Vad ligger bakom det romantiska namnet? Ursprunget är lotusblomman, Nelumbo Nucifera. Ordet padparadscha är sprunget ur padmaraga, en hopskrivning av sanskrits namn på lotusblomman – padma, och dess ord för färg – raga. Färgen inte bara skapar en padparadscha utan är också dess viktigaste attribut. Färgen en safir ska ha för att få kallas padparadscha beskrevs väl i en artikel i tidskriften Gems & Gemology 1983, av den respekterade gemmologen Robert Crowningshield. Han skrev ”It is GIA’s (Gemological Institute of America) opinion that this color range should be limited to light to medium tones of pinkish orange to orange-pink hues.” De pastellartade orangerosa nyanserna som Crowningshield beskriver är vad som idag definierar en padparadscha. Safirer med denna färg har sedan långt tillbaka hittats på ön Sri Lanka, före detta Ceylon, utanför Indiens sydspets. Principen att en fyndort har högre anseende än andra är om möjligt än starkare för padparadscha än för andra safirer. Sri Lanka är padparadschans land. Kopplingen mellan Sri Lanka och padparadscha är så stark att vissa anser att padparadschor från Sri Lanka är de enda som ska få bära namnet. Absurt, anser Ruby & Sapphire-författaren Richard Hughes, som förkunnar att den finaste padparadschan han sett härrörde från Quy Chau-distriktet i Vietnam. Fina exemplar av denna speciella safir hittas också i Tundurudistriktet i Tanzania, de relativt nyupptäckta fyndigheterna i Nayar, Burma, samt runtom i det 4 000 kvadratkilometer stora ädelstensförande området vid Ilakaka på södra Madagaskar. Lika vacker som en orangerosa safir är, lika outtröttlig är debatten kring exakt hur en orangerosa safir ska se ut för att få kallas padparadscha. Säljare tänjer på gränserna för att kunna kalla just sin sten för padparadscha och få dubbelt betalt. Köpare tackar inte nej – att ge sin fästmö en padparadscha låter bra. De som redan äger en fin padparadscha kämpar emot och försöker begränsa omfattningen för att deras egen sten ska behålla sin sällsynthet. 76

Padparadscha.

David Federman på Modern Jeweler citerar en ädelstensslipare i New York med 25 års erfarenhet av att köpa padparadschor: ”Padparadscha” is one of the most abused gem names I can think of. In fact, Ceylonese dealers use it as a catch-all term for any sapphire that can’t be considered ruby.” Många med makt i ädelstensindustrin har velat behålla den exklusiva termen padparadscha exklusiv, och klamrat sig fast vid Sri Lanka-padparadschornas traditionella pastelljusa ton. Så när betydande mängder orangerosa safirer med något mörkare ton och ibland med ett sting av brunt påträffades i Umba, Tanzania, tog det stopp. I sin artikel 1983 sammanfattade Robert Crowningshield branschens avböjande på de nya safirernas knackning på padparadschadörren: “Lacking delicacy, the dark brownish orange or even medium brownish orange tones of corundum from East Africa would not qualify under this (padparadscha) definition. Deep orangy red sapphires, likewise, would not qualify as fitting the term Padparadscha.” Den definition av padparadscha som Robert Crowningshield beskrev i sin artikel befästes slutgiltigt av American Gem Trade Associations nu nedlagda gemmologiska laboratorium. Med spektrofotometer bestämde de på vetenskaplig väg – med hjälp av en stor mängd padparadschor som fristående handlare bidragit med, främst från Sri Lanka kan tänkas – ett område på färgkartan som en padparadscha måste hålla sig inom. Därmed blev allt frid och fröjd, inte sant? Nej, det verkliga felet fanns med redan från början. Vi ska finna att bakom det vackra namnet padparadscha ligger inte bara historia och ett ökat pris, utan ett högst relevant, sedelärande exempel på en av ädelstensvärldens mest frustrerande egenheter. Detta reds ut i nästa nummer. JOHANNES ORSTADIUS

T&S fakta

padparadscha

Mineralnamn: korund Kemisk sammansättning: Al2O3 Mohs hårdhet: 9 Densitet: 4,00 Brytningsindex: 1,762 – 1,770 Imitationer: synteter skapade genom en mängd olika metoder, med Verneuil (tillgänglig sedan 1900-talets första årtionde) som den vanligaste. Även glas och dubbletter. Behandlingar: som regel värmebehandling, vilket är accepterat av handeln. Även bestrålning, ytbehandlingar som innefattar oljning eller färgning. Sedan 2001 även diffusion i stor skala, oftast med beryllium (Be). Dessa padparadschor känns igen på sin homogena och sällsamt klara färg, goda klarhet och tecken på högtemperatursupphettning. De allra första uppvisar ett brandgult ytskikt på rosa grund.

TID&SMYCKEN 5/11


Precious Inköpsmässan Smycken & Klockor arrangeras av

Hej!

Sala 2011-10-31

Vi aft en bra höst! h ar h du t at Hoppas verkligen planera, och ser at rj bö n da en re har 12! Vi bjuder på 20 s u io c re P t kaler på fram emo och eleganta lo a s u lj , ra to s i mässa san. Stockholmsmäs mitt jobbar jag och n te yt fl ed m h I oc tveckla nsivt för att u te in am te kt je o att bjuda pr 2012 kommer vi av an rj bö I . mässan smässan till Stockholm e ar ll tä ts u n nya la in al jligheter som de ö m la al på a tt för att ti . lokalen ger oss sbrev, rad genom nyhet inget! Håll dig uppdate ter så missar du it tw h c o k o o faceb tesplatsen recious till mö P vi r gö s an m Tillsam ! klockbranschen h c o ke yc m s för re från projektleda Glada hälsningar Åsa Axelson!

F Tel. +46 8-5 rågor? 17 344 89 E-mail. info @smycken klockor.se

31 aug - 2 sep 2012 Stockholmsmässan

www.smyckenklockor.se


TORGET ANNONSERA GRATIS PÅ TORGET (även på vår hemsida)

Högst personligt En krönika av Per Andersson

Dagar vi alla måste fira! 30:November år 1960 är ett dystert datum för många älskare av ”Jänkarbilar”. Det var då som DeSoto lades ner för att aldrig mer återkomma. 1979, också den 30 november, kunde vi trösta oss med att Pink Floyd släppte sitt album The Wall, vilket kom att bli pophistoria. Albumet anses än i dag som bland de bästa som producerats. Samuel Clemens, eller Mark Twain som han senare kommer att kalla sig, föddes 30 november 1835. Bland de som avled detta datum återfinns Greve Moritz av Sachsen (1830) och Oscar Wilde. Barbados, liksom Skottland, firar sina respektive nationaldagar just detta datum. Man kan därför hävda att 30 november inte är vilken dag som helst. Att Karl XII sticker upp skallen lite väl mycket och träffas av en knapp eller blykula är också väl känt. 4 december år 1674 grundade Fader Marquette vad som senare kommer att bli staden Chicago i Illinois. Samma datum kröp Vatikanen till korset och deklarerade att man godkände familjeplanering med s.k. ”säkra metoder” (1930). Britterna hade lämnat avtryck i historien kring den 4 december, så till vida att just det datumet (1829) proklamerade man att från och med nu är Änkebränning förbjudet i Indien. I vår nutid kan nämnas att just den 4 december 1977 krönte sig Jean-Bendel Bokassa, president i Centralafrikanska Republiken, till Kejsare och därvid tömde nästan hela landets statskassa. Noterbart är också att Crazy Horse föds detta datum år 1849. Andra kändisar med samma födelsedatum är Elvira Madigan, Fritiof Nilsson Piraten, Francisco Franco och inte minst Mikael Rickfors.

Bjud på kaffe och rensa lagret

Vi finns också på listan: DEN 30 NOVEMBER ÄR DET GULDSMEDENS DAG och DEN 4 DECEMBER ÄR DET ARMBANDSKLOCKANS DAG! Låt oss inte tiga ihjäl detta faktum utan fira dessa dagar med pompa och ståt – bjud på kaffe och fira med flaggan i topp. I sinom tid kommer vi kanhända att känna stolthet över våra EGNA DAGAR. PS. Kritik har kommit om att om vi inte är ensamma om den 30 november. OK – som den ärlige person jag är: VI DELAR DAGEN MED – KÅLDOLMENS DAG. (Ett sällskap jag personligen trivs väldigt bra i) Passa på att dra fördel av de höga metallpriserna! Rensa i lådorna (Du vet, längst ner till höger bakom disken). Ta fram allt gammalt silver som inte har sålts sedan ”gamla Kungens tid” Du får idag betydligt mer än Du betalade någon gång förra seklet. Ett gyllene tillfälle att förnya lagret eller vad Du nu finner nödvändigt.

78

Mejla annons till torget@tidochsmycken.se eller skicka till Tid&Smycken, Fjällskärs Gård, 611 97 STIGTOMTA SÄLJES

Gravyrmaskin Gravograph tx 2 .Polermaskin ECO-Mini. Vaxinjektor. e-post jonny.E1@tele2.se Guldsmedsrörelse säljes i Helsingborg. Uppbyggd sedan 1994, Fantastisk verkstad. Allt finns och lite till. Låga kostnader. Obs! Inget varu/guld/metall-lager Maila för mer info.Helenasikberg@Yahoo.se GULDSMEDSVALS. Rulle 10 cm bred, 13 spår fyrkant, 10 cm bred plåt + 2 rullar, halvrund pelare av gjutjärn. 090-12 14 59, 0703-59 45 67

ARBETE SÖKES Guldsmed med butiksvana söker jobb i Jönköping med omnejd alt Östergötlands el Kalmar län. Arbetat inom branschen i 10 år. (Ev Övertagande av befintlig rörelse kan vara av intresse. Både butik och/eller verkstad.)  Kontakta Linda 0709-770956. Hjälp med reparationer? Vi hjälper er gärna med reparationer, omarbetningar, gravyr. Dessa arbeten utföres av duktiga guldsmeder med stor erfarenhet. Guldsmedsmästare Stig Wallman. Tel 0121-15533 YRKESMAN SÖKES SÖKES Jag behöver omgående en duktig och helst erfaren guldsmed på heltid eller enligt övernskommelse. Du får syssla med tillverkning, omarbetningar och reparationer. Du kommer också att få hjälpa till med försäljning i butiken. Känner du att du är rätt person, ring mig. Lars Andersson, Skänninge Ur & Guld, tel 0142 401 14. 

Utbildad urmakare sökes till vår butik i Höganäs. Självständig, trevlig, välvårdad person sökes för hel eller deltid. Arbetet består av, förutom urmakeri, att själständigt sköta butik med försäljning av främst klockor och smycken. För ansökan eller mer information kontakta Ervin Andersson per mail ervin.a@hotmail.com eller per telefon 0702-521376. KÖPES Jag söker allt i form av nya eller begagnade verktyg och material för en nystartad silversmeds verkstad, t.ex. svanhals, slipmaskin, polertrumma med tillbehör, ringbockningsmaskin, dragbänk, tänger mm. E-mail:  jhedelius@mac.com eller ring Judit Hedelius på:  0735 13 13 13 Gravyrmaskin för insida ringar sökes. Gärna begagnad men INTE av märket Pepe. Hör gärna av Dig om du har något att erbjuda. epost: sarah@guldsmedsm.se, tel. 026-14 20 28, Guldsmed Mineur AB

TID&SMYCKEN 5/11


Vi har allt du behöver. Annars fixar vi det. (Till och med en elefant!)

Välkommen till Formex A38:43 19 - 22 januari 2012! Se alla nyheter– pärlor, stenar, lås och smycken!

Vi designar, inreder och utrustar din butik. Tel 0510-42 64 00 www.crowninternational.se info@crowninternational.se


Till Sist Juvelkonst från Leo Wittwer. GiOra/Gussander Inter.

Hjärtan av silver att bli lycklig över: Sahara Silver

Elements. Färgstarka juveler. Peter Bruining. Trend från Catwalk: armband i kalvskinn och halsband i i förgyllt respektive oxiderat silver. WittwerThomas Tennander, ny hos Sargenta, med en ny poleringsmaskin som jobbar med magnetism och stålstift.

Smyckeskrinet som innehåller allt – lådor, fack, speglar, you name it. Från Fortbox.

Fin pärlring i silver från Crown.

80

Söta fjärilssmycken i förgyllt silver från Heiring.

TID&SMYCKEN 5/11


the sportura chronograph. the measure of greatness.

ALARM KRONOGRAF SNAE67P1 SAFIRGLAS DATO, 100M

4 998 kr

dedicated to perfection SPORTURA. For more than a century, both SEIKO and FC Barcelona have, in our different arenas, been dedicated to perfection. Now, we are partners, celebrating our shared determination to be the best with the new Sportura Chronograph. SEIKO invented the quartz chronograph in 1983 and has timed world class sport for 50 years. All this experience comes together in the new Sportura. With 10 bar water resistance, a sapphire crystal and a 1/5 second chronograph, Sportura is the watch chosen by perhaps the greatest team in world football. optura.se


Det fanns en tid då få murvlar vågade ta bladet från munnen! NÄR DREVET GÅR hjälper det inte att ducka. Om man inte har rena kalsonger, vill säga. Kungen, sedan Juholt och nu Bildt. Högvilt med guldkant. Strålande jaktmarker. Hundarna skallar så det går kalla kårar efter ryggraden. Murvelkårens bössor är ständigt osäkrade. Numera, vill säga. Men det var annat förr. TRO DET ELLER EJ, men det fanns en tid då mycket var tabu för oss murvlar (ett smeknamn som ännu inte var uppfunnet, ska tilläggas). Kända politiker trattade på ändan och fyllebabblade med presskåren. Bandspelare var det ingen som bar på sig på den tiden och anteckningsblocken förblev kvar i trenshcoaterna. Fotograferna sänkte kamerorna och tittade generat åt ett annat håll. Det fanns en ”hederskodex” man inte överskred. BÄST SKYDDAT var förstås kungahuset. Det skulle gå mycket långt (Hajby-affären), innan svenska folket förstod att vår broderande konung, Gustav V, hade en fäbless för vackra gossar. Det var få som visste varför konungens chaufför körde av vägen vid Kungens kurva. Det är inte lätt att köra bil med en pilsk landsfader i passagerarsätet bredvid sig. Och när prins Bertil ingick sin oheliga affär med den engelska fotomodellen och biskådespelerskan Lilian Craig, gjorde pressen allt för att mörklägga den pupuläre prinsens förhållande. Värre har det varit för vår nuvarande konung, Carl XVI Gustaf, som i ljuset av den nya murvelmoralen nyligen hängdes ut ordentligt för sina kaffedamer, prassel och allmän skörlevnad i ungdomsåren. Men det kunde ha varit värre. För vi som murvlade på sjuttiotalet kände naturligtvis till historien om Knugens ”sädesskvättarvecka” i USA i april 1976, bara två månader innan bröllopet med Silvia. Det var en välorganiserad PR-resa med både näringsliv, staten och organisationer engagerade.

82

Men det var också Konungens sista chans att leva livet innan äktenskapet med Silvia, och det gjorde han med besked. Hem kom kollegor och berättade om hur en anställd på den svenska utrikesförvaltningen i USA haft i uppdrag att skaffa fram galanta damer till Konungen. Varje kväll, efter avslutat värv, smusslades den ena eskortdamer efter den andra upp till Konungens svit för lite tjollahejtjollahopp. Murvlarna blundade men kunde förstås inte låta bli att berätta för sina kollegor vid hemkomsten. Men var det någon som skrev en enda rad? Nej, det skulle dröja till i april ett år senare innan den radikala Pockettidningen R, med sin orädda redaktör Stig Edling, gav ut en edition som hade titeln ”Herrar och horor”, där man osminkat berättade om prostitutionen i Sverige, och hur den utnyttjades av bl a svensk industri under prominenta kundbesök, och hur ”fina herrar” gärna sprang till horor. Visst blev det en reaktion. En och annan tidning hakade på – man kunde ju för skams skull inte bara tiga ihjäl saken. I synnerhet som det var UD som slagit larm sedan man där tröttnat på Konungens affärer. Men något drev att tala om blev det knappast. Och vapnen var ärtbössor. DET SOM MÖJLIGEN FÖRVÅNAR är att ingen tagit upp Konungens ”sädeskvättarvecka” i samband med avslöjandena om hans kaffeflickor. ”Det är med hänsyn till drottningen” säger en kollega som jag talat med i saken. ”Hon är alldeles för populär och väldigt få vill såra henne. Trots att veckan i USA var i magstarkaste laget”. HUR SOM HELST. Den som vill veta mer om Konung Carl XVI Gustafs bravader, inte bara vad gäller kvinnor utan även hans något dubiösa aktieaffärer, skaffar sig ett exemplar av den nyligen utgivna SCOOP, tidskriften för Grävande Journalistik. Gå in på fgj.se och beställ nummer tre, som har namnet KUNGAGRÄV.

Olle Nyman TID&SMYCKEN 5/11


Tid och Smycken 5 11  

Swedish magazine on watches and jewelry