Page 1

EDLE

NUMMER 1, FEBRUAR 2012, PRIS KR. 75,-

Champagene Spesial LUKSUS? Bli med oss! En kullinarisk reise i den flytende verden!


FOTO: FREDRIK ARFF, FotoGalleriet


KOLLOFON

Sjefsredaktør: Toril Kristensen t.k@edle_draaper.no Redaksjonssjef: Toril Kristensen t.k@edle_draaper.no Art Director: Heidi Back h.b@ edle_draaper.no Grafisk Designer: Toril Kristensen t.k@edle_draaper.no Produksjons leder: Ole Brumm o.b@edle_draaper.no Produksjonsmedarbeider: Toril Kristensen t.k@edle_draaper.no Redaksjonell Formgiver: Toril Kristensen t.k@edle_draaper.no Bildeansvarlig: Pia Sawa p.s@edle_draaper.no Nettinspirasjon: appertiff.no, vinmonopolet.no, arcus.no, sxc.hu, tv2.no espen.smith.no, det norskemültid.no. Telefon/fax: 23 41 56 00/40 Mail: post@edle_draaper.no Hjemmesoder: www. edle_draaper.noINNHOLD

. i dette nummeret av edle draper

LEDER 4 Sjefsredaktør Toril Kristensen har ordet JUICE 6 PORTRETT

Carina Hultin Dahlmann 8 Juiceoppskrifter 10 DET NORSKE MÅLTID 14

Vi prensenterer frukt og bærdrikker fra hele landet Se hvilken som vant i det norske måltids konkurranse ØL 22 PORTRETT

Espen Smith 24 Ølets Historie26 VIN 28 Valentine`s day 30 Champagnesmaking i gamle logen 32 Unike Champagne 34 Chablis distriktet 36 Hvitvins druene 38 Vi tester de hvite vinene 40 Rødvins druene 42 Vi tester de røde vinene 44 DRINKEN 46LEDER

Leder

elkommen til Edle dråper kjære leser! Vi kan stolt fortelle deg at du sitter nå med Norges første magasin som har spesialisert seg på edle dråper i dine hender - nyt det! Vi i redaksjonen har et klart fokus, det finnes mange magasiner som omhandler mat og drikke, men vi har lenge savnet et magasin som spesialiserer seg på de flytende elementene, derfor har vi tatt saken i egene hender og skapt dette fantastiske magasinet! Det omhandler ganske enkelt alt som er flytende og kan komme på flaske, som skal brukes i eller til mat, eller rett og slett uten mat.

V

Vi har laget seksjoner i magasinet, slik at du på en ryddig og delikat måte også kan bruke magasinet som et oppslagsverk. Følgene seksjoner vil være faste; juice, kaffe, te, olje, eddik, øl, vin og drinken, så har hvær utgave hovedfokus på et tema, og vi har gjeste temaer. Denne utgavens hovedfokus er champanje i forbindelse med valentines day. Siden dette magasinet ikke skulle inneholde så mange sider har vi kuttet ned på seksjonene; i denne dummyen finner du seksjonene; juice, øl, vin og drinken. Håper at magasinet blir en god støttespiller for deg, gir insirasjon og glede, samtidig som det er informativt i den forstand at alle nyheter på markedet dlir omtalt hos oss, slik at du vet hvor du får tak i det og hvoran det brukes. Lykke til og kos deg med magasinet! Neste magasin kommer i salg 10. mars. Velbekomme!

Sjefsredaktør Toril Kristensen


juice & juicing


FOTO: Toril Kristensen, TK Design


NORGES ENESTE

JUICETERAPAUT TEKST: Toril Kristensen, TK Design FOTO: Pia Sawa, FotoGalleriet


PORTRETT

C ari n a H u l ti n D a h lm an n

Det er mange fantastiske ting om skjer i kroppen når man inntar ferskpresset juice fra frukter og grønnsaker. Jeg har vært i god form og har hatt fokus på helse, men jeg har aldri følt meg bedre enn etter at jeg selv oppdaget juicing, sier Carina Hultin Dahlmann til God morgen Norge. Carina Hultin Dahlmann er personlig trener og Norges første juiceterapeut. Hun er utdannet av mannen som går for å være selveste juicemasteren Jason Vale.

Juiceterapeututdannelsen er et studie med fokus på vitaminer, mineraler, enzymer, livsstilssykdommer og selvfølgelig juicing. Her fokuseres det på hvordan naturens eget «medisinskap» kan gjøre oss friske, lindre sykdomstilstander og hjelpe kroppen med å oppnå en balansert vekt ved at den endelig får næring ned på cellenivå. * Visste du at ved å innta ferskpresset kirsebær juice etter trening kan man lindre stølhet? Eller at studier gjort ved The National Heart and Lung Institute i Europa viser at barn som inntar ferskpresset eplejuice minst en gang om dagen reduserte astma anfall med 50 prosent? * Ferskpresset rødbetejuice er fantastisk og hjelper mot tette blodårer og kan senke kolesterolet, fortsetter Carina H. Dahlmann. Carinas beste råd er å starte med en ferskpresset juice om morgenen. Det gir kroppen en god start. * Om morgenen er magesekken tom - friske gode råvarer gir viktig påfyll til cellene. Så tar jeg med meg resten på jobb og tar det som et mellommåltid der, sier juiceterapeuten til God morgen Norge. Ved å prøve Carinas juiceoppskrifter får du lett i deg de anbefalte «5 om dagen». Det er viktig at frukten og grønnsakene er ubehandlet slik at næringen f.eks. ikke blir kokt ut. * Å kjøpe juice på dunk i butikken gjør ikke samme nytte, sier Carina. * Juice i butikken er behandlet. Den er feks pasteurisert. Næringsinnholdet kan ikke sammenlignes. Juicen kan også ha vært frosset i opptil et år. I Sverige har Tropicana lov til å kalle juicen sin for ferskpresset, selv om den har vært frosset i ti-tolv måneder. I Norge heter den premium. Da det ble lov å kalle juicer som har vært frosne for ferskpresset, skiftet de virkelig ferskpressede juicene navn.OPPSKRIFER

God morgen Norge detox juice

Immunforsvarboost Styrk kroppen og immunforsvaret ditt med denne betakarotenrike juicen! Snufsete eller litt lite energi? Da er denne juicen en effektiv oppkvikker for både kropp, sinn og sjel.

Denne juicen styrker immunforsvaret.

1 eple 1/3 del gul eller oransje paprika 2 middelsstore gulrøtter med skall Litt Ingefær 1/3 sitron med skall En bit ananas med skall (juices tilslutt)

Denne morgenjuicen kan drikkes utover dagen, men er ekstra fin for å sette detoxprosessen i gang. Næringsstoffer absorberes bedre når magesekken er tom og dermed får du en bedre effekt når den inntas før frokost. En perfekt start på en travel dag!

Detoxjuice til morgenen. 2 epler av søt type

Pretty in Pink motivasjonsjuice

½ sitron (med skall)

Hvem blir ikke glad og motivert av denne lekre, rosa juicen? Uansett om det er høst, vinter eller vår, kan du lukke øynene og drømme deg tilbake til late sommerdager med en god bok i den ene hånden og denne deilige vannmelon juicen i den andre. Er det sommer og varmen er her, er denne juicen perfekt for å slukke tørsten, kjøle ned kroppen eller fylle på vann lagrene dine etter en treningsøkt. Den er også fin mot vannansamlinger i kroppen.

Fersk ingefær Agurk (Ca. 3 cm) Grønn squash (Ca. 3 cm.) ½ Stangselleri stilk 1 håndfull fersk spinat Godsaker i juicen: Denne juicen inneholder pektin(fiber), Vitamin C og A, Vitamin B1,B2,B6, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, fordøyelsesenzymer og betakaroten. Agurk, squash og selleri har spesielle egenskaper som virker vanndrivende og rensende på leveren og fersk ingefær er en naturlig energigiver. Spinat er rik på jern og er blodrensende klorofyll. God morgen!!

Godsaker i juicen: Juicen inneholder masse karotenoider som alfa- og betakaroten som er antioksidanter som bygger opp immunforsvaret. Ananas inneholder enzymet bromelaine som er gunstig for fordøyelsen. Sitron renser leveren og virker fortynnende på gallesyre. Juicen inneholder store mengder med vitamin C som er viktig for å forbygge sykdom- Tips* Pass på at spinaten klemmes tett mer, øker kroppens forbrenning, samt sammen og juices mellom 2 epler. Da vil styrker kroppen. du få mest juice ut av den.

TEKST & FOTO: Toril Kristensen, TK Design

Pretty in Pink motivasjonsjuice. ¼ del (stor)vannmelon (ta av skallet) En stor bit fersk ananas (uten skall) 1/3 lime (uten skall) Godsaker i juicen: Vitamin C og A, betakaroten, magnesium, kalsium, kalium, antioksidanter og fordøyelsesenzymet bromelaine.


TEKST: JANNE SANDVIK, FOTO: PIA SAWA, FotoGalleriet

VÅR er for mennesker som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av god mat og drikke. De har fokus på kvalitet og gode råvarer samt at opplevelse og nytelse skal stå i sentrum. VÅR-serien består nå av fire varianter, to røde og to lyse. VÅR presenteres i en eksklusiv, spesialdesignet flaske av designeren Johan Verde.


EN NY VÅR

en ny variant!

VÅR-serien består nå av fire varianter, to røde og to lyse.

T

enker som en vinprodusent. Vi ønsker å skape en kultur for at det også er annet enn vin og andre alkoholholdige drikker som kan utvikles spesielt for å passe til mat, sier utviklingssjef Asbjørn Tandberg i FellesJuice. FellesJuice er unike ved at de tenker som en vinprodusent. Så vidt de vet er det ingen andre tilsvarende miljøer som har utviklet denne type alkoholfrie produkter, spesielt med henblikk til å passe til ulike typer mat, verken i Norge eller i utlandet. Dette er en frisk og syrlig fruktmost som har alle egenskapene som ønskes av alkoholfri drikke til mat. Den har en ren, frisk smak og en god syre som renser munnen og komplimenterer smakene i maten på en fin og harmonisk måte, sier Øyvind Hjelle, Kulinarisk Akademi.

Begrenset antall. De nye variantene i VÅR-serien er bare å finne på utvalgte restauranter og i delikatesseforretninger. Det er steder hvor man er mer enn gjennomsnittlig opptatt av drikke i kombinasjon med mat. Denne første produksjonen av de nye VÅR-variantene består av ca 9000 flasker. Spesialitetsmerket. De nye variantene av VÅR er også godkjent som Spesialitet, en merkeordning som gir forbrukeren en garanti for spesiell kvalitet og matopplevelse. Med lansering av de to nye variantene kompletteres det banebrytende konseptet VÅR, som har en meget tiltalende helhet på et høyt kvalitetsnivå, sier Henrik Solbu som er administrerende direktør i KSL Matmerk. Dette er nemmlig spessialmerket.

Eple og rabarbra (hvit) VÅR gourmet fruktmost er et helt unikt produkt, laget spesielt for å passe til ulike typer mat som et fullverdig alternativ til vin. VÅR Eple og Rabarbra er moden og delikat, med en ren lukt av rabarbra og eple. Den har en frisk og behagelig smak av frukter og bær. Deilig og sundt. Passer svært godt til fisk- og skalldyrretter, gjerne med smør- og fløtebaserte sauser og urter, samt til frukt og eplekaker, desserter med bakelser og til hvit sjokolade. VÅR fruktmost er for mennesker som er mer enn gjennomsnittlig interessert i mat og drikke, og flere av Norges toppkokker har fått øynene opp for produktet. Anbefalt serveringstemperatur er kjølig, som for hvitvin.

Gravensten og stikkelsbær VÅR gourmet fruktmost er et helt unikt produkt, laget spesielt for å passe til ulike typer mat som et fullverdig alternativ til vin. VÅR Gravensten og stikkelsbær er en klar, gyldengul fruktmost, perfekt som alkoholfri aperitiff. Godt å ha alternativer. Den har et friskt anslag med syrlig fruktsmak og fin fylde, og det er god balanse mellom syre og sødme i ettersmaken. Server gjerne denne fruktmosten som aperitiff, gjerne sammen med salte appetittvekkere. Egner seg også godt til ulike oster. Anbefalt serveringstemperatur: Kald (4-6 °C). VÅR fruktmost er for mennesker som er mer enn gjennomsnittlig interessert i mat og drikke, og flere av Norges toppkokker har fått øynene opp for produktet.

Eple, rød rips og rabarbra (rosè) VÅR gourmet fruktmost er et helt unikt produkt, laget spesielt for å passe til ulike typer mat som et fullverdig alternativ til vin. VÅR Eple, Rød rips og Rabarbra har en flott, tiltalende og fruktig duft. Frisk, syrlig og med en harmonisk frukt- og bærsmak. En lang, fin ettersmak preget av syre og tørrhet, gjør at fruktmosten er godt egnet til salater med vinaigrette, retter med laks, tunfisk, kylling, grønnsaker og urter. Og ikke minst som aperitiff! VÅR fruktmost er for mennesker som er mer enn gjennomsnittlig interessert i mat og drikke, og flere av Norges toppkokker har fått øynene opp for produktet. Anbefalt serveringstemperatur er 16-18 °C, men som aperitiff kan den med fordel serveres 6-8 °C.

Eple og solbær VÅR gourmet fruktmost er et helt unikt produkt, laget spesielt for å passe til ulike typer mat som et fullverdig alternativ til vin. VÅR Eple og Solbær har en ren, frisk smak med tydelig syrestruktur. Den gir en kompleks smak som sitter lenge i munnen. VÅR Eple og Solbær er tilgjengelig på Vinmonopolet. Flere kommer senere. Denne varianten egner seg godt til småretter med lyst kjøtt og sopp, og er et ypperlig følge til chèvre og andre smaksrike oster. Fruktmosten består av Aromaepler og senhøstet Narve Vikingsolbær fra Lier og Omegn. Fruktmosten er anerkjent av ITQI med to stjerner fra Superior Taste Award i 2010. ITQI en uavhengig kokke- og sommelier organisasjon i Europa, dedikert til å vurdere og teste førsteklasses mat og drikke fra hele verden. Prisen er basert på blindtester av 60 høyprofilerte kokker og sommelierer, som er eksperter på smak


TEKST: TORIL KRISTENSEN, TK Design FOTO: PIA SAWA, FotoGalleriet


Om Det Norske Måltid Det var Næringsforeningen i Stavanger-regionen som i 2008 tok initiativet til prosjektet Det Norske Måltid. Målet var å synliggjøre lokale og regionale råvarer, og derigjennom styrke primærnæringene og foredlings bedriftene innen norsk matproduksjon. Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen er matfaglig koordinator og prosjektleder for prosjektet som nå også blir en tv-serie. Formålet med tv-serien er å formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.


Region Nordpå består av fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Nord-Norge utgjør omtrent en tredel av Norges fastlandsareal, og landskapet skifter fra bratte fjell og smale fjorder til tundra og villmark. Mye av arealet består av fjell og skog, men på grunn av Golfstrømmen er det også mulig å dyrke mat nord for polarsirkelen. Landsdelen har noen av de nordligste dyrkede områdene i verden. I Finnmark holdes den tradisjonelle reindriften fremdeles i hevd. Langs den uendelig langstrakte kyststripen har fisken i havet holdt liv i nordlendingene i tusenvis av år. Fiskerinæringen er helt avgjørende viktig for landsdelen. Det bor om lag 470.000 mennesker i Nord-Norge. Dette er en del av Norge som har svært mye å by på av flytende delikatesser! Finalistene er merket med det lilla merke finalist 2011.

Bildet er avTroms TEKST & FOTO: HEIDI WIDERØE WWW.VISIT-NORWAY.COM

K

Er nominert fra region Norpå!

N

ordlys gløgg fra Nordlysmat, en lekker og annerledes lys gløgg, laget på mjødurt sanket i Alta, Finnmarks rene natur. Populær både blant barn og voksne. Nydelig til høstjakta, på hytteturen, til juleselskapet og til nordnorske sommernetter. Tilsatt krydder som kanel, nellik, allehånde og andre krydder fra fjerne himmelstrøk, i tillegg til sukker og sitronsyre. Bland med vann, evt. vodka, akevitt eller brandy om det skal være med alkohol. Fin også som marinade på frukt. Nordlysmat er et lite firma i Alta som sanker ville urter og bær, og har produkter med de klareste og beste smakene.

FOTO: NORDLYSMAT

Nordlys gløgg fra nordlysmat

FOTO: MIDNATTSOL PRODUKTER

Er nominert fra region Norpå!

Krøkebærsaft fra Midnattsolprodukter

Dette kan trygt kalles naturens egen medesin!

røkebærsafta fra Midnattsol Produkter har vært gjenstand for forskning i flere år ved UiO, Farmasøytisk institutt, v/prof. dr. Jan Karlsen og hans stab. Forskerne ble meget imponert over den mengde antioksydanter denne safta inneholder. Prof. dr. Jan Karlsen uttalte følgende: - Nærmere naturens egen doktor er det vanskelig å komme. Den sukrede safta inneholder 400 gram sukker pr. liter råsaft pluss sitronsyre, men ingen konserveringsmiddek. Begge typene har gjennomgått en modningsprosess før produksjonen, og det er en fordel.


ÅRETS UTVALGTE

Region Midti består av Nord-Trøndelag, SørTrøndelag og Møre og Romsdal.

Bildet er av Gjevilvasshytta

TEKST & FOTO: ANDERS GJENGEDAL WWW.VISIT-NORWAY.COM

Midt i landet ligger Trøndelag, med en levende kystkultur og et aktivt jordbruk. Møre og Romsdal, lenger sør og vestover, tenker vi vanligvis på som del av Vestlandet; i Det Norske Måltid utgjør disse to trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal én region. Dette er en del av Norge som har svært mye å by på av flytende delikatesser! Matfatet midt i Norge er innholdsrikt, fra korn, poteter og grønnsaker til krabbe, kamskjell og fisk i havet, elg og hjort i skogene, laks i elvene og ørret i de mange vatnene. Folketallet i de tre fylkene utgjør mer enn 680.000, som er nesten 14 prosent av Norges befolkning. De har følgende flytende delikatesser som representerer deres landsdel i konkurransen. Noen av disse kom til finalen, disse er merket med finalist 2011.

C D

idrikk - bringebærdrikk fra Verdal og Steinkjer, finalist 2011. Ekte smak fra friskpressede bær! Inneholder 50 % friskpresset råsaft fra bringebær, 7 % sukker, 43 % vann. Ikke tilsatt konserveringsmidler, så den er helt ren. Pyntebær DA ble etablert juli 2007 og er et samarbeid mellom gårdbrukerene Kjell Inge Lein fra Verdal og Bente Giskås fra Steinkjer. De forteller: Våre gårder ligger i et område av Norge som er særdeles godt egnet til dyrking av mat. Gårdene Lein og Giskås er sørvendt plassert på morener med tildels stort innslag av stein. Når denne jorda varmes opp av sola, får jordsmonnet en jevnt lun temperatur, gir optimale vekstforhold.

FINALIST 2011

Didrik fra Pyntebær

FOTO: PYNTEBÆR.

Vår produktfilosofi går ut på at for å få det beste resultat, må det i alle ledd holdes høy kvalitet. Her lever vi i takt og pakt med naturen, og kjæler både for bæra vi dyrker og menneskene som arbeider med den. Bæra vokser i takt med været, og lyset som råder i vekstsesongen bidrar til en uforlignelig god smak og et høyt næringsinnhold. Feilfrie, jevnt store bær plukkes på eksakt riktig tidspunkt. Dette gir oss forfriskende produkter med ekte smak fra fornøyde bær. Er nominert fra region Midti

orona eplesaft kaldpresset, ren eplejuice med biodynamisk kvalitet fra Corona safteri i Trondheim. Eplene blir sortert og vasket manuelt. Alle dårlige epler blir plukket ut før pressing. Juicen er uklar og har bunnfall fordi den ikke er tilsatt klaringsmiddel, sentrifugert, eller filtrert. Juicen må derfor ristes før servering, slik at fruktkjøttet blir blandet med juicen. Ingen konserveringsmiddel er tilsatt. Corona safteri er et av flere verksteder på Camphill Rotvoll i Trondheim, som gir tilrettelagt arbeid for mennesker med spesielle behov. Målsetningen med Camphill Rotvoll er å drive et foredlingsverksted for biodynamiske/økologiske råvarer som gir arbeid, kulturelle og sosiale tilbud til mennesker med spesielle behov. Safteriet produserer biodynamisk/økologisk saft og syltetøy. Eplejuicen som er nominert er av biodynamisk kvalitet og er Demetergodkjent av Debio, og er med andre ord økologisk. Er nominert fra region Midti

TEKST&FOTO: CORONA


Region Vestpå består av fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. De tre sørligste vestlandsfylkene utgjør én region i Det Norske Måltid. Til sammen har de i overkant av 1 million mennesker. Fjorder og fjell preger landskapet i Sogn og Fjordane og Hordaland, i sterk kontrast til det flate, grøderike Jæren. Vestlandet har mildt og fuktig klima og milde vintre. Jærbøndene er alltid tidlig ute med poteten om våren. Moderne jordbruk og bruk av veksthus gir også store avlinger med tomater, paprika og agurk. Lenger nord er det ofte små bruk. Sau og geit klarer seg bra i det vestlandske landskapet. Fruktdyrkingen med blomstringen om våren, gjør vestlandsfjordene til et vakkert skue. Det finnes flere møteplasser og kompetansearenaer for å stimulere innovasjon, forskning.

TEKST & FOTO: ANDERS GJENGEDAL WWW.VISIT-NORWAY.COM

E

plemost fra Hardanger. Når du drikker Spildemost, får du sødmen av et friskt og modent Hardangereple. Slik kan du nyte friske og gode eple året rundt.

S

maken av det vakre.. Om høsten bugner det på Balholm av intenst rødfarga Aromaeple, og kasser med Gravenstein bidrar med si nostalgiske eplelukt av mandel og fruktolje. Nypressa bringebær sprer en sommerlig aroma gjennom lokalet. Smakene og luktene tapper vi direkte over på hver eneste flaske. Vi liker å drive med dette og håper du kjenner det på smaken. Løp å kjøp, så du får smakt!

Frukt og bær er både smakfulle og sunne. Spesielt i fargestoffa finnes antioksidanter som har en gunstig virkning på kroppen vår. Balholm er et rent og ærlig naturprodukt uten noen form for tilsetning. Bare frisk rennende fruktsaft direkte fra eple, pære, bringebær, solbær, kirsebær eller blåbær. Deretter rask oppvarming for et langt liv på flaske. Dette er en del av Norge som har svært mye å by på av flytende delikatesser! De har følgende flytende delikatesser som representerer deres landsdel i konkurransen. Noen av disse kom til finalen, disse er merket med finalist 2011.

Eple og bringebærjuice fra Sogn FOTO:balholm

Etter at den friske saften er presset ut av eplene og varmet opp, blir den tappet. Vi selger produktet til hotell og restauranter. Er nominert fra region Vestpå

Dette er hemmeligheten bak den spesielle Balholmsmaken. Det er bare å prøve. Er nominert fra region Vestpå

Spildegarden er en 4. generasjons slektsgård som driver fruktgård i vakre Hardanger. Familiebedriften har lange tradisjoner innen fruktproduksjon, og vi satser fullt på utvikling av førsteklasses frukt. Det er mange prosesser som skal til for å gi Spildemost den unike kvaliteten. Vi forener kunnskap, bygd på eldgamle tradisjoner, med ny teknologi. Mosten er et 100% reint naturprodukt. Eplene blir sortert manuelt, slik at bare førsteklasses eple blir presset, og det når de er på sitt beste. Fordi eplesortene blir pressa hver for seg, får du Spildemost som passer til det meste av mat, med stor variasjon fra søtt til syrlig. Spildemosten egner seg derfor svært godt både alene, og til mat. Dette er en del av Norge som har svært mye å by på av frukt og bær og flytende delikatesser!

Eplejuice fra Hardanger FOTO: SPILDEGÅRDEN


ÅRETS UTVALGTE

Region Østpå omfatter Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland. Det er et stort spenn fra Oslo, som er det tettest befolkede og minste fylket i landet, til Hedmark, som har stort areal og lav befolkningstetthet. i alt 2,365.000 mennesker bor østpå; det er nesten halvparten av den norske befolkningen. Arealet utgjør bare 19,2 prosent av landet.

Bildet er av Jordbruk i Bærum TEKST & FOTO: ERIK JØRGENSEN WWW.VISIT-NORWAY.COM

R

ingi presser eplemost i rene sorter. Det gir en variasjon som strekker seg fra syrlig til søt. Et flott rent naturprodukt.Ringi Gårdspresset Eple Gravenstein er nominert til Årets fruktog bærdrikk 2011. Ringi Gårdspresset Eple har vært en suksess siden lansering i 2001. For å holde kvaliteten på øverste nivå produseres kun et begrenset opplag, noe som gjør at du finner Gårdspresset Eple bare i noen utvalgte salgskanaler. Eplene sorteres manuelt, slik at bare den beste frukten blir til saft. Eplene kommer fra egen eplehage og fra andre epledyrkere i området og presses når de er på sitt beste. Gårdspresset Eple er ufiltrert, og bunnfall er derfor naturlig. Den bør ristes før den drikkes, da smaker det som å ”drikke eple”! Ringi Gårdspresset eple leveres til mange av de beste og mest kjente restaurantene i Norge og finnes i flere delikatessebutikker.

Innlandsklima dominerer i Hedmark og Oppland, men selv innenfor Oppland er variasjonen i nedbør slående. Her finner du de mest nedbørsfattige stedene i landet, og ikke langt unna områder med rikelig nedbør. Skogen og fjellet med vilt og bær er en stor ressurs i innlandet, og her er mye mer som kan utnyttes. De har følgende flytende delikatesser som representerer deres landsdel i konkurransen, finalistene er merket.

75 FINALIST 2011

FOTO: SVEIN HOLO

Dette er en del av Norge som har svært mye å by på av flytende delikatesser! De har følgende flytende delikatesser som representerer deres landsdel i konkurransen. Noen kom til finalen, Ringi er en av dem, og er merket med finalist .

Er nominert fra region Østpå

Jubileumscider fra Askim FOTO: ARSKIM FRUKT OG BÆRPRESSERI

år med frukt og bær! Tanken om å etablere et fruktpresseri i Askim dukket første gang opp sommeren 1935. Det var et foredrag om "flytende frukt" av professor Misvær fra Norges Landbrukshøyskole som vekket interessen blant fruktdyrkere og hageeiere i nærmiljøet. Professoren snakket engasjert om et stort parti epler som var blitt til 227 flasker flytende frukt, og om landbrukshøyskolens eget fruktpresseri som var overlesset med ordre. Den klare, fine eplesaften fikk ekstra mye skryt av Misvær. Professorens direkte oppfordring til å etablere et nytt fruktpresseri i området falt i god jord og takket være sterkt lokalt engasjement fra blant andre Herredsgartner, Fylkesgartner og Bondekvinnelag, ble Askim Frukt- og Bærpresseri etablert april 1936 som et privat andelsselskap, kun for folk fra Askim. Prisen på andelen var 25 kroner. Høsten 1936 ble den første epledrikken tappet fra eget anlegg. Jubileumscideren ble laget til 75 års jubileumet i et opplag på 7500 nummererte flasker. Salget gikk strålende og etterspørselen gikk i taket. Nå produseres cideren for fult. Cideren er en frisk kullsyreholdig drikke med en smak av eple som passer ypperlig som aperitiff og er forfriskende til mat. Er nominert fra region Østpå


Epleblomst fra Buskerud FOTO: WWW.SXC.HU


ÅRETS UTVALGTE

Region Sørpå

omfatter Aust- Agder, Vest-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold. I Det Norske Måltid har vi slått Sørlandet sammen med de tre nabofylkene i øst i et forsøk på å utjevne størrelsen på regionene. I denne regionene bor det i alt cirka 900.000 mennesker. Det var eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker i Buskerud som ble Årets Frukt- og bærdrikk.

Bildet er av Ulvøysund TEKST & FOTO: JOHAN WILDHAGEN WWW.VISIT-NORWAY.COM

S

maken av Norge på en flaske!

Eplemost av Aromaepler fra Bagstevold gård. Det var eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker i Buskerud som ble Årets Frukt- og bærdrikk. Bagstevold gård har gjennom flere generasjoner dyrket epler som vi nå kan nyte i form av eplemost. Denne er utsøkt! I juryens begrunnelse står det: Eplemost fra Bagstevold gård er laget av aromatiske epler, med god balanse mellom sødme og friskhet. Smaken av Norge på en flaske! En eplemost der minnene om blomsterrike maidager, livlige julidager og varme augustnetter ligger lagret. Bagstevold gård ligger ovenfor innsjøen Eikern i Øvre Eiker kommune i Buskerud. Her produseres og selges eplemost som er rik på smak og uten tilsetningsstoffer. Den er helt ren! Eplene høstes ca. 140 dager etter blomstring, noe som er tidligere enn fullmodnede epler. Dette for å beholde god syrestruktur og optimal aroma. Mosten presses i to omganger; en fullfiltrert og en ufiltrert før disse blandes sammen i en prosentvis blanding for å oppnå ønsket munnfølelse og smak. Eplesorten Aroma er av den gode gamle sorten og gir bedre smak en de nye røde eplene av Aroma som nå finnes på markedet. Eplemosten fremstår som syrefrisk, kompleks og med god lang ettersmak. Mosten drikkes avkjølt, ca. 4-6 grader. Den er god til mat eller som frisk aperitiff.

Klimaet i Øvre Eiker er perfekt for frukt og bærdyrking - lett sandholdig jord med en del stein som gjør at varmen magnetiserer seg og gjør at næringen tas lett opp i trærne. Det er montert dryppvanning på alle trær slik at de bestandig får rett mengde vann, og det blandes også noe gjødsel i vannet. Det er eplesalg på gården. Her får man kjøpt Aroma, Gravenstein, Åkerø og Summerred. Er nominert fra region Sørpå

VINNER 2011

F

risk & Frodig eplemost er et helnorsk, ærlig og rent naturprodukt uten tilsetninger av noe slag. Mosten er presset fra nydelige solmodne epler som sorteres for hånd før de blir presset på Sauar gårds eget lille saftpresseri. Deretter blir den rene mosten tappet på hermetisk lukkede 3 liters kartonger og varmet opp til ca 80°C (pasteurisert). Nærmere det å spise et friskt og frodig eple rett fra treet er det vanskelig å komme. Ribston er et gammelt eple som har vært i Norge siden midten av 1800-tallet. Dette er et middels stort eple med fin farge og form. Ribston er ikke det peneste eplet, men under skallet lokker det en fantastisk smak. Derfor er ”Frisk & Frodig” av økologisk Ribston en fantastisk eplemost. Sauar gard ligger i Sauherad kommune midt i Telemark. Gården er fra middelalderen og den har vært drevet samme familie i nesten 250 år. Dette har satt fokus på betydningen av tradisjon og et bevaringsverdig, ærlig og solid landbruk.”Frisk & Frodig” eplemost distribueres av Bama gjennom Norgesgruppen i hele Norge. Så denne er lett å finne! Er nominert fra region Sørpå

Eplemost fra Telemark

FOTO: FREDRIK ARFF, FotoGalleriet

Eplemosten "Frisk & Frodig" fra Epleblomsten

FOTO: EPLEBLOMSTEN


gamle tradisjoner med ol!


FOTO: Toril Kristensen, TK Design


TEKST: TORIL KRISTENSEN, TK Design FOTO: PIA SAWA, FotoGalleriet


PORTRETT

Espen Smith BLI MED PÅ EN REISE I DET GODE LIV

Vi leverer fredags pilsen direkte til din arbeidsplass!

E

spen Smith, “Forfatter og Kåsør”, er aktivt engasjert i det gode liv. Med en genuin interesse for øl og akevitt, mat og drikke , servicefaget og reiselivet, gir han en troverdig og underholdende innføring i denne vidunderlige kulinariske verden. I de siste 12 årene har han holdt en rekke kåserier, kurs og foredrag rundt produktet øl og brygging av øl, øl og mat, akevitt, norsk drikkekultur og historie. Han er engasjert i kulinariske reiser, med fokus på ledende trender i USA og byer og områder i Europa. Hjertet ligger nærmest øl, akevitt og whiskey, men også andre særegne smaker av det gode liv. Espen underviser ved Norsk Somalier Utdannelse, med ansvar for fagområdet øl. Han er også konsulent i servicenæringen, som prosjektleder, utvikler og veileder. Han er skribent med egen spalte i ukebladet “Vi Menn”, fagbladet “Dagligvarehandelen, og bilaget “Fokus Mat og Drikke” i Dagbladet. Som frilanser skriver han også produktanmeldelser og artikler i blant annet “Maison Mat & Vin”, “Vinbladet” og lignende mediekanaler.Hver fredag mellom 16 and 16.30 kan du høre Espen på Radio Metro Oslo og Akershus, på FM 106,8. Han har også delt sin entusiasme med publikum i flere medier som Frokost TV, Sommeråpent og Reiseradioen på NRK, God Morgen Norge og TV 2 Hjelper Deg på norsk TV2, TV Budstikka, Kanal24, P4, Radio 1, Aftenposten, Dagsavisen, VG med flere, alt for det gode liv! Så han er svært engasjert.

Espen Smith skriver produktanmeldelser og artikler i blant annet Maison Mat & Vin. Få fredags pilsen levert på kontoret! Vi leverer øl fra fat, flaske øl og vin, fingermat og pubtrio, pubquiz og underholdning. Alt levert og servert av vårt vertskap. Hvorfor møtes på et utested etter jobb, når dere kan få rammen rundt fredagspilsen levert rett på døren. De stiller med øl og vin og annen drikke etter ønske, til svært så konkurransedyktige priser. Øl fra fat, flere sorter, smaker og opprinnelsesland, flaskeøl fra hele verden, menyer som egner seg på pub! De skreddersyr små og store aktiviteter, og konkurranser med premier. La oss omskape miljøet i kantinen eller i resepsjonen, ingen lokalitet er umulig. En eller flere musikere underholder med sang og musikk som de fleste kjenner igjen. 70 og 80-talls låter, norske viser og utenlandske svisker, hvor gjestene kan danse og synge med!ØLETS HISTORIE

Olets historie

TEKST: ESPEN SMITH FOTO: PIA SAWA, FotoGalleriet

O

l har vært en viktig del av menneskers kulturarv og er sannsynligvis verdens eldste kulturdrikk. Kilder sier at øl kan være med enn 10.000 år gammelt og at det ble unnfanget i Edens Have ved elvene Eufrat og Tigris. Hvor gammel bryggekunsten i Norge er, vet man ikke helt sikkert. Men at øl spilte en viktig rolle i middelalderen, vet vi. Øl var faktisk den drikken som var mest utbredt. Det var en plikt å brygge øl i Norge. På den tiden ble det meste av ølet brygget av bygg i innlandet og havre i kyst- og øyområde. Det ble tilsatt bark av or, bar og brisk eller kvister av pors, men fra 1100-tallet ble det gradvis avløst av humle. På 1800-tallet ble ølbrygging industri i Tyskland og kom siden til Norge. I 1857 var det hele 343 bryggerier i Norge, hvorav det ene bryggeriet het P. Ltz. Aass (Aass Bryggeri) og lå også den gang i hjertet av gode gamle Drammen. Gulatingsloven påbød folk å brygge og holde sambudarøl hver jul. Det var for å takke Gud og håpe på et godt og fredelig nytt år. Det ble også brygget øl til en rekke andre anledninger, som Festarøl ved trolovelse, brudeøl ved bryllup, barnsøl når noen ble født, gravøl ved begravelse, arvøl ved arvtagelse. Med andre ord, ølet fulgte menneskene fra vugge til grav. 21. desember er det Tomas Bryggjars Dag. Da skulle, ifølge ritualet, ølet være ferdig. Og da skal det være nok øl – og ølet måtte være godt og sterkt. Det var kvinnene som brygget ølet og mennene sørget for kvalitetskorn fra den mest solrike dele av åkeren. I 1516 kom Renhetsloven for ølbrygging. Det var en bestemmelse som ble videreført fra Tyskland om at øl skulle brygges på tre ingredienser: malt, humle og vann. At gjær ble tilsatt via luften, visste man ikke den gang. Denne loven var gjeldende i Norge helt frem til 1994, da ble det slutt på det.

Visste du? På primstavene (en flat, stavformet kalender av tre som man brukte før i tiden) var julen markert med et ølhorn som vendte oppover 25. desember og nedover 13. januar. For 1500 år siden var det påbudt å komme til drikkelag for å “drikke jul”. De som ikke møtte opp, kunne bli bøtelagt.Tradisjonen med å brygge øl til jul ble brukt for å kristne Norge og nedfelt i egen lov av Olav Tryggvason, for loven følger alle. For 1000 år siden var det påbudt for alle kornbønder i Norge å brygge øl til jul. Hvis man ikke fulgte loven, kunne man miste gården til kirken og selv bli landsforvist. Det finnes over 800 smakskomponenter i øl, og øl i og til mat er en spennende kombinasjon!


vinens verden!VALENTINES

DAY

Overrask kjĂŚresten med Champagnesmaking i romantiske Gamle Logen! TEKST: Toril Kristensen, TK Design FOTO: Pia Sawa, FotoGalleriet14.FEBRUAR

ELEGANT CHAMPAGNESMAKING MED DEUTZ I OSLO TEKST: TORIL KRISTENSEN, TK Design FOTO: PIA SAWA, FotoGalleriet


VALENTINES DAY

Hva passer vel bedre valentins day, enn en sprudlende romantisk champagnesmaking med et av topphusene i Champagne?

D

enne kvelden får du servert 7 elegante champagner under kyndig veiledning fra Philippe Rivet. Lær mer om Champagne og smak champagner i verdensklasse, sprudlende og amorøs smaking. Det er bare å glede seg! Denne kvelden får du oppleve en unik smaking av syv eksklusive champagner presentert av Philippe Rivet fra en av topprodusentene i Champagne, Deutz. Deres

umiskjennelige fokus på kvalitet i alle ledd viser seg gjennom husets alle viner, for selv deres standard cuvée, Brut Classic, har fått hele 42 måneders modning på flaske! I tillegg blir du servert to av husets desiderte toppviner, den elegante Amour de Deutz Blanc des Blancs som er laget utelukkende på chardonnay, samt den lukseriøse Cuvée William Deutz som har en klassisk blanding av chardonnay, pinot meunier og pinot noir. Disse toppcuvéene smaker vi opp i mot unike årgangschampagner og vi avslutter med to herlige roséer. Rivet vil også lære deg mer om Champagne som område og hvor

forskjellig champagne kan arte seg, mer komplekst enn du tror.

Vin er lidenskap, ingenting vekker lidenskapen slik champagne kan! Kvalitet i mer enn 170 år I hjertet av Champagne mellom Montagne de Reims og elven Marne, ligger det eldste Cru i Champagnes historie, Aÿ. Det er her William Deutz og Pierre-Hubert Geldermann etablerte champagnehuset Deutz i 1838, først som en negociant, for siden å inneha vinmarker av eksepsjonell kvalitet. Allerede i 1882 haddet Deutz blitt anerkjent som et av de fremste champagnehusene, og var en av grunnleggerne av kvalitetsforeningen for Syndicate des Grandes Marques. I dag har huset et av Champagnes høyeste gjennomsnitt på sine vinmarker med hele 94 poeng av 100 mulige poeng.

Smakfull aften I forbindelse med at vi den 14. februar feirer Valentinerdagen, kommer deltakerne til å få en aldri så liten overraskelse. Til champagnene serverer vi deg nemlig smakebiter av perfekt tilbehør til champagnene, nemlig spesielt utvalgte vellagrede oster fra Ostecompagniet. I tillegg kan du nyte en av verdens aller beste og mest berømte spekeskinker, parmaskinke fra Consortio di Proscuttio di Parma. Valentinerdagen blir dog ikke det samme uten sjokolade, og denne kvelden vil Frogners franske sjokolademestre Sebastien & Bruno være tilstede sammen med oss.


TEKST: ANDERS DANIELSEN LIE

FOTO: FREDRIK ARFF, FotoGalleriet


Unike

Champagne

CHAMPAGNE

Få navn i verden kan matche Champagnes status som merkevare. Dette ordet som stammer fra det nokså prosaiske latinske campania (= mark, slette), gir mer enn noe annet assosiasjoner til glamour, ekstravaganse og festivitas. Og slik er det verden over: Veuve Clicquots "gule enke" er et symbol på nordmenns nyttårsaften akkurat som Roederers prestisjecuvée "Cristal" har vært attributt for mafiabossene iSopranos og amerikanske gangstarappere.

F

orbløffende nok er det også konsensus blant vineksperter om at dette området, knappe to timers biltur nordøst for Paris, fortsatt har noe som ingen andre har. Mens berømte områder som Bordeaux for lengst har priset seg ut av et stadig hardere vinmarked dominert av dynamiske og kvalitetsbevisste produsenter, holder Champagne koken på grunn av en unik blanding av proteksjonistisk branding og genuint pasjonerte småprodusenter. I vårt eget land opplever vi i skrivende stund en aldri så liten "champagne-feber" med betydelig økt salg av lite markedsført kvalitetschampagne. Men hva kjennetegner Champagne som vinregion, og hva gjør den så spesiell i forhold til andre områder i verden som lager musserende vin? Champagne har et svært marginalt klima for vinproduksjon og er et av verdens nordligste områder for dyrking av vindruer i stor skala. For å sette det på spissen: Sammenliknet med modningsgraden på druene hos en gjennomsnittlig australsk vinbonde, høster man sjelden annet enn druekart i Champagne. Men verdens fremste viner kommer gjerne fra områder med klimatiske forhold som er helt på grensen av hva plantene kan klare for å gi moden frukt. Lang modningstid gir stor aromatisk nyanserikdom, bare tenk på norske jordbær! Godt drenert, skrinn jord tvinger drueplantene til å la rotsystemet vokse langt ned for å finne verdifulle mineraler. Dette gir hardføre, robuste planter. "God vin må pines fram," er en romantisk, men ofte sann vinfilosofi som trygt kan appliseres for Champagne. Derfor kan årgangsvariasjonen her være formidabel; enkelte årganger frosser bokstavelig talt i stykker, andre regner og mugner bort. Dette har historisk sett tvunget vinbøndene i Champagne til å finne løsninger som stiller økonomisk garanti for katastrofale årganger. Alle produsenter har en standardvin uten årgang som består av en blanding av viner fra ulike årganger - noe som ellers er svært uvanlig praksis for annen svakvin av tilsvarende kvalitet. Denne såkalte standardcuvée (cuvée = blanding) er en slags "signaturvin" som skal representere kontinuitet i produsentens stil. La méthode champenoise - Champagne-metoden - er absolutt ikke unik. Den innebærer at en "stille" vin tilsettes en sukkermengde og korkes. Annengangsgjæring på flasken utvikler karbondioksid som løses i vinen som kullsyre. Samme metode benyttes for å lage for eksempel cava, Champagnes viktigste utfordrer fra området rundt Barcelona.

S

elve nøkkelen til å forstå Champagnes fortrinn overfor andre områder ligger først og fremst i jordsmonnet, som består av et enormt topplag av såkaltbelemnittkritt - en myk kalk av fossile sjødyr. Dette gir stort syreinnhold i druene og oppmagasinerer varme i kjølige perioder. Men kanskje aller viktigst: De store mengdene mineraler i jordsmonnet gir en kompleks og unik sjøaktig aroma i vinen. Dette "mineralske" preget er nok tydeligst i champagnene fra området Côte de Blancs. Her dyrkes nesten bare druen chardonnay, som er den eneste hvite druen som er tillatt i champagne. Denne druen har en egen evne til å uttrykke og "speile" jordsmonnet den er plantet i, hvilket er uttrykk for et erkefransk vinideologisk hovedprinsipp: I enhver stor vin er druesorten først og fremst et underordnet medium for kombinasjonen av stort jordsmonn og klimatiske forhold i videste forstand, oppsummert i begrepet “terroir”W.


chablis

distriktet

Chablis Hotell De Wille

Chablis - hvitvin par excellence

C

hablis er et av verdens fremste symboler på fornem, tørr hvitvin. For en alminnelig vinfrelst uten forkunnskaper er Chablis dessverre også et lite forbrukervennlig distrikt. Her trengs det lokalkunnskap om både produsenter og årganger for å få den beste vinopplevelsen til prisen. Men når alt klaffer, er det få hvitviner som kan måle seg med en god chablis i personlighet, eleganse og kompleksitet. Og så er de som regel strålende matviner...

Vintønner fra Les Clos

Stilmessig kan produsentene i Chablis inndeles ut fra hvilket syn de har paa bruk av eikefat, og her er en grovsortering. Porte Nöel i Chablis


CHABLIS

Produsentene

Grand Cru-høyden, Les Clos

Porte Nöel i Chablis

C

hablis er en liten søvnig by som ligger ca 2 timers biltur sørøst for Paris. Ifølge historiske kilder har det vært drevet vinproduksjon i området siden 500-tallet, så tradisjonene er det ikke noe å si på. Eneste tillatte drue er chardonnay. Det finnes fire kvalitetskategorier i Chablis, oppramset i stigende rekkefølge:Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru.

Jorda i Chablis har nemlig også sine tradisjoner, og de går for sikkerhets skyld ca 155 millioner år tilbake i tid. Jordsmonnet er definitivt nøkkelen til disse vinenes særpreg når de er på sitt beste. En slik påstand er selvsagt en klisjé i den gamle vinverdenen og brukes for alt det er verdt i markedsføringen. Men i Chablis er jorda virkelig sær og unik. Det beste Chablisjordsmonnet kalles ofte kimmeridge, som består av sjøbunn fra juraperioden, dominert av den lille fossile østersarten exogyra virgula. Noen vil nå dra kjensel på Champagne, som også har fossile skalldyr i sitt unike jordsmonn. Og en vaskeekte chablis skal lukte av tang og sjømineraler, det er en viktig del av vinens identitet - og ikke ulikt det vi forventer av dens sprudlende fetter, Champagne. En fetter å være stolt av!

Men det er mer enn druetype, geografisk nærhet og geologiske likheter som setter Chablis i slektskap med Champagne. Stilmessig kan man også se visse likhetstrekk selv om en chablis ikke har bobler. En kort digresjon: Det vanskeligste ved å skrive om vin er å verbalisere smaks- og luktopplevelser. Særlig luktesansen avslører hvor begrenset språket vårt er når man skal prøve å formidle subjektive sanseinntrykk. Vi ender med å lage konvensjoner som for utenverdenen fremstår som nerdete fantespråk. Ikke alle har lyst på vin som lukter velhengt kjøtt, svett kamel eller som "armhulene til en egyptisk magedanserinne", som en kjent vinskribent plumpet ut med for noen år siden. Men i mangel av noe bedre må ty til metaforer, til del vulgære metaforer... Det er noe umiskjennelig feminint og damete over Chablis. La oss følge alderskurven til et fullblods eksemplar av arten: Struttende syrefrisk, grønn og vegetal i sin ungdom, men også litt identitetsløs, lukket og pubertal. Deretter oppdager hun seksualiteten sin og får kroppen åpnet av kjærligheten: Lunefulle, erotiske og komplekse sjøaromaer kommer til overflaten, men selv om hun er villig, kan hun fortsatt være syrlig når hun ikke får det hun vil ha (les: mat). Moden og moderlig i middelalderen, og så kanskje litt kvapsete når hun er over toppen, men nå mer uutgrunnelig enn noensinne... Vi skal ikke dra det for langt. Men at chablisene etter en tillitsfull barndom plutselig stuper inn i en autistisk pubertet noen år etter tapning, vitner i alle fall om at disse vinene har personlighet.

Det kvinnelige kan kanskje diskuteres noe mer. For Chablis er også et distrikt der de viktigste produsentene er menn med stor M; det er for eksempel ikke mye feminint over hippietrollet Gérard Duplessis, hvis skjegg umulig kan ha vært stusset nevneverdig siden fantomårgangen 1947 ble lagt på kork (han ble forresten født det året). Hans kjeller er en av de mest spektakulære i hele området. Et sant skattkammer for store årganger...Produsenter, hvordan navigerer man i mylderet av dem? Ståltank-entusiastene unngår enhver bruk av eik, både i gjæringsprosessen og ved lagring. En mann som for eksempel Jean-Marc Brocard får antakelig angstanfall bare ved tanken på at noen av hans syrestramme, rene og slanke viner skulle bli tilsmusset av treplanker.Tradisjonalistene bruker eikefat med måte, og da mest gamle fat. Denne mer diplomatiske omgang med fat gir vinene en begrenset og kontrollert oksygenkontakt samtidig som fatene setter diskret smak på vinen. Noen av Chablis´ fremste produsenter, for eksempel Ravenau, Dauvissat og Duplessis, sverger til denne forsiktige bruken av eik. Kommersialistene eiker hardere og med bruk av nye fat, som setter mer smak på vinen. Michel Laroche er et eksempel, en av de største nålevende gründere i fransk vinindustri. Når denne stilen er på sitt mest vulgære, blir kimmeridge-jord perler for svin. Det er i beste fall utfordrende å prøve å få fram områdets særegne terroir når det hele drukner i en pregløs, "australsk" aroma av vaniljestang og høvelflis, en flott kombinasjon. Prøv den en sval vårdag. Michel Laroche er forresten langt fra den eneste som bør kjenne tresmaken i baken. Mange velrenommerte og gode chablisprodusenter har fra tid til annen ramlet i eikefatet. På en måte er dette forståelig når man ser hvor stor innflytelse amerikanske smakspreferanser har fått. Denne trenden er uvegerlig eikepreget og står i konflikt med Chablis´ sarte jordsmonnaromaer, som risikerer å forsvinne helt når vinen skvalper omkring i nybrente fat og suger til seg vaniljesøte tretanniner.


Vin druen?

Vi ser p책 de druene som blir brukt til hvite viner TEKST: TORKIL AAS, AKCUS.NO FOTO: PIA SAWA,AKCUS.NO


DRUESORTER

Chardonnay Chardonnay er ved siden Cabernet Sauvignon den mest kjente vindrue. Navnet er så kjent at mange tror det er et eget vinområde. Det er det derimot ikke. Som så mange andre vindruer har Chardonnay også sitt hjemsted i Frankrike, nærmere bestemt Bourgogne. Chardonnay er basisen i kjente hvite viner, som Chablis, Montrachet og Meursault - alle fra Burgund-distriktet. Druen har som så mange andre blitt eksportert til andre vinområder i verden, og trives i de fleste klima. I seg selv er druen nøytral i smak og aroma, men særegenheter i jordsmonn setter tydlig preg på druen. Et eksempel er Chablis med sitt særegne østersaktige jordsmonn. Chardonnay er et viktig ingrediens i Champagne og nesten all annen musserende vin. Vin basert på Chardonnay-druen er også velegnet til lagring på eikefat. Et eksempel er Chablis med sitt særegne østersaktige jordsmonn.

Sauvignon Blanc Opprinnelig kommer Sauvignon Blanc var Loiredalen, men de seneste årene har også den blitt eksportert til den nye verden. Først og fremst brukes den i tørre viner fra Loiredalen, og den har en sterk krydderaroma, som setter sitt karakterisktiske preg på vinen. Vin fra Sauvignon Blanc-druen tåler godt å bli lagret på eikefat, som kan berike vinens kvaitet betraktlig til hvitvin å være. I den nye verden lages det vin Sauvignon Blanc bland annet på New Zealand. Sauvignon Blanc var Loiredalen.

Riesling De meste kjente vinene basert på Riesling-druen kommer fra Tyskland og Nord-Frankrike. Spesielt kjent er vinområdene Mosel og Rhindalen, hvor druen drives svært godt for den tåler godt kjølig klima. Riesling kjennetegnes av mye syre. Samtidig er det en delikat og slank vin. Den er også velegnet for lagring, og gode årganger kan utvikle særegne kvaliteter etter flere år i vinkjeller.


Vi tester de

hvite vinene Laroche Chablis 2009

Laroche Chablis Saint Martin 2007

Laroche Chablis Saint Martin 2007

Domaine Javillier Meursault Clos du Cromin 2008

Le Portail Entre-Deux-Mers 2010

Gran Feudo Moscatel Dulce 2007

TEKST: TORKIL AAS, AKCUS.NO FOTO: PIA SAWA,AKCUS.NO


HVITVIN

Laroche Chablis 2009 Dette er en klassisk Chablis. Denne vinen er fremstilt av 100% Chardonnay og derfor vinifiert utelukkende på stålkant. Mosten gjærer relativt kjølig i over to uker og oppbevares videre på tank frem til tapping. Vinen er ikke lagret på fat. Lys strågul på farge med grønnskjær i kanten. Tydelig minerals på duft med aroma av grønne epler og sitrus. Fyldig og flott strukturert med god balanse og en markert og lang ettersmak. Knusk tørr! Klassisk vin til et bredt spekter av fisk og skalldyr. Passer spesielt godt til lettere retter med skalldyr og ikke minst østers og kan gå fint til fiskeretter uten for fete sauser. Ellers er den en opplevelse! Ypperlig som aperitiff. Pris: 136,50. Laroche Chablis Saint Martin 2007 Vinen er moderne laget og eik er ikke brukt under noen deler av vinifikasjonen eller lagringen. Druene presses og mosten gjæres på 15 grader i litt over to uker. Vinen gjennomgår malolaktisk gjæring. Videre lagres vinen på tank i minst 6 mnd før den tappes på flaske. Klassisk Chablis med grønnskjær i kanten. Aromabildet er komplekst med forskjellige florale toner i tillegg til eple/sitrus. Fyldig og rik for Chablis Village som har en lang og konsentrert ettersmak. Frisk, med flott syrestruktur i avslutningen. Ypperlig til fiskeretter med smaksrike sauser og til retter med skalldyr som kreps, krabbe og hummer. Vinen passer også godt til avanserte salater med et spekter av urter og skjell og skalldyr. Pris: 136,50. Laroche Chablis Saint Martin 2007 Jacques Lurton er en av vinbransjens store skikkelser. Som sønn av vinentreprenøren André Lurton, skulle man tro at han hadde sitt fulle hyre med bare å forvalte farens eiendommer. Men Jacques, sammen med sin bror François, valgte å gå egne veier. I 1988 mente Jacques at han hadde lært nok i familiebedriften og startet sin egen virksomhet i Bordeaux. Samtidig etablerte han seg som konsulent, ikke bare i Frankrike, men i flere land og kontinenter. Jacques Lurton er best kjent internasjonalt for sine Sauvignon Blanc- viner. Jacques er svært godt kjent i Loire,

og har alltid drømt om å produsere topp Sauvignon Blanc under sitt eget navn. Han fikk muligheten gjennom gode venner som satt gode vinmarker, hovedsakelig beplantet med gamle vinstokker, til disposisjon. Lurton lager to egne Loire- viner, en frisk og druetypisk Tourraine Sauvignon Blanc og en konsentrert og mineralsk Pouilly-Fumé gjæret på fat. Jacques Lurton Tourraine Sauvignon Blanc 2009 kommer fra vinmarker rundt byen Tour i Loirdalen. Sauvignon Blanc herifra får et distinkt mineralsk uttrykk, rik aromatisk duft og smak full av frukt og nerve. Vinen er laget kun på ståltank. Skrukork sikrer friskheten. Vinen dufter herlig grapefrukt, solbær og mineraler. Slank og frisk vin. Ypperlig til aperitiff, hummer, kreps, blåskjell og andre av havets frukter. Pris: 122,90. Domaine Javillier Meursault Clos du Cromin 2008 Domaine Patrick Javillier høster stor anerkjennelse for sine rike og elegante Burgundere. Denne produsenten er også et glimrende eksempel på hvordan terroir, takket være et nærmest besatt forhold til detaljer og kontinuerlig søken etter forbedringer, kan gjenspeiles i vinen. Som den typiske burgunderprodusent han er, lager Patrick Javillier hele 14 ulike cuvéer fra sin 9,5 hektar store eiendom. Parsellene utgjør et veritabelt lappeteppe, hvor noen av de beste stykkene i Côte de Beaune inngår. Vinstokkenes alder varierer mellom 15 år for de yngste Chardonnay plantene i Savigny-les-Beaune, til over 70 år i Meursault-vinmarken Les Tillets. Avkastningen holdes lav, avhengig av årgang. Druene er selvsagt håndplukket, og er gjenstand for streng kontroll før de før de går inn i vinkjelleren. Patrick Javillier tilpasser vinifikasjonen etter årgangens karakter. Men generalt sett kam man si at tilnærmingen er tradisjonell; gjæring på eikefat, bâtonnage, mengden ny eik tilpasses årgangen. Etter 17-18 måneder tappes vinen etter et minimum av filtrering og klaring. En sjenerøs vin med rik ekstrakt og en ren forførende tekstur. Passer godt til skalldyr, gjerne terriner. Pris: 384,-

Le Portail Entre-Deux-Mers 2010 Entre-Deux-Mers er et stort vinområde som ligger mellom elvene Gargonne og Dordogne i Bordeaux. Entre-Deux-Mers betyr nettop ”mellom to hav”. Her produseres det derfor hovedsaklig tørr hvitvin. Le Portails Entre- Deux-Mers er en fruktdreven og moderne Bordeaux, fremstilt av 75% Sauvignon Blanc, 20% Semillon og 5 % Muscadelle. Vinen er ikke lagret på eikefat. Her får du en svært frisk hvitvin med aromaer av gress, stikkelsbær og grapefrukt og med hint av lime. Smaken er intens, frisk, tørr og aromatisk. Pris: 99,99. Gran Feudo Moscatel Dulce 2007 Gran Feudo Moscatel Dulce er en naturlig fremstilt søt hvitvin laget av håndplukkede Moscateldruer, innhøstet helt i starten av oktober. Vinen har blitt lagret på nye franske Allier eikefat. Fargen er gylden gul. Duften er ren, intens og kompleks med hint av blomster, roser og honning. Vinen er fyldig med god balanse mellom sødme og syrlighet. Denne vinen passer til desserter og ost. Fjellrike Navarra nordøst i Spania er snart like berømt for karaktersterke viner som for sine tradisjonelle okseløp. Berømmelsen er velfortjent, vinens kvalitet er like solid som hos naboen Rioja, og med mindre konservative regler for blanding av druesorter kan vinmakerne i Navarra lettere eksperimentere seg frem til spennende, moderne viner. Regionens eldste og mest anerkjente vinhus er Bodegas Julián Chivite. Chivite jobber systematisk for en stadig bedre kvalitet, en innsats som har sikret gården utmerkelsen beste spanske produsent i vinbransjens viktigste konkurranse, International Wine and Spirit Competition. Pris:114,90, finnes i bestillingsutvalg.


Vin druen?

Vi ser på de druene som blir brukt til røde viner TEKST: TORKIL AAS, AKCUS.NO FOTO: PIA SAWA,AKCUS.NO


DRUESORTER

Merlot Også Merlot kommer opprinnelig fra Frankrike og Bordeaux, men den har blitt ansett som annenrangs sammenlignet med Cabernet Sauvignon til produksjon av rødvin. De beste vinene basert på Merlot finnes i jordsmonn bestående av leire. I Bordeaux gjelder dette områdene St. Emilion og Pomerol. Merlot har et tykt skall og er rik på fargestoff. Dette gjør at Merlot-viner av god kvalitet har en kraftig farge. Som de fleste andre vindruer har også Merlot blitt eksportert til den nye verden, som Australia, Sør-Afrika, samt Nord- og Sør-Amerika.

Sangiovese Sangiovese er det mest brukte vindruen i Italia, og dyrkes i 10% av Italias vinområder Druen passer imidlertid i de fleste klima, men er best i kalkholdig jordsmonn. Druen gir en kraftig og syrlig aroma, og Sangiovese er i dag som regel basis i de berømte Chianti-vinene fra Toscana. Tradisjonelt var Chianti blandet med andre druer, slik som Canaiolo, Malvasia og Trebbiano. Sangiovese er en meget gammel vindrue, og den har derfor blitt mutert i mange andre druer, slik som Brunello, Prugnolo og Morellino.

Syrah Syrah er blitt dyrket i Rhônedalen siden kristi-fødsel. Den meste kjente vinen laget av Syrah er franske Herimitage. Druen er meget robust, og er motstandsdyktig mot råde og sykdommer. Det er vanlig å blande Syrah med Cabernet Savignon, selv om det også finnes mange viner som kun er basert på Syrah. I dag er Australia det landet, som dyrker mest Syrah, men de kaller den Shiraz. På grunn av det varme klimaet i Australia blir viner av Syrah-druen ofte søtere og mykere i smaken, enn den pepepraktige smaken som kjennertegner Syrah dyrket i det deilige og fruktige Frankrike.

Pinot Noir Pinet Noir kommer fra Bourgogne i Frankrike, og utgjør som regel basis i de kjente vinene fra dette området. Dette regnes som en krevende drue å dyrke, og den gir i seg selv lite smak. Den er også spredt over den ganske verden til tross for at den er lunefull. Druen er en viktig basis i Champagne, og den innholder lite tannin som gjør at den ikke egner seg godt til lagring, selv om det finnes unntak fra denne regelen.

Tempranillo Tempranillo er basis i de berømte spanske Rijoa-vinene. Ofte referes den til som Spanias Cabernet Savignon. Navnet på druen stammer fra det spanske ordet "temprano" som betyr tidlig. Det er et treffende navn fordi vinen modnes raskt, noe som er fordelaktig for Nord-Spania med sitt variererende klima. I dette området utgjør druen også mesteparten alle plantede druen. Tempranillo inneholder mye tannin, og kan derfor lagres lenge både på eikefat og flaske. Druen er kjent for å være grunnlaget for de kraftig rødvinene, som er spansk rødvins vare merke. En nydelig druesort!

Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon er den desidert mest berømte og brukte vindrue. Druen har sitt opphav i Bordeaux i Frankrike, og brukes til å lage rødvin. I Frankrike blandes den som regel med andre druer, men i viner fra den nye verden er den grunnlaget for mange viner basert på en druetype. Cabernet Sauvignon er en meget robust drue, som er motstandsdyktig mot råte og sykdommer. Utseende på druen er karakteristisk med sin mørke rødfarge og tykke skall. Dette er drue som frembringer mye garvesyre eller tanniner, og som har en kraftig farge og en distinkt aroma av solbær og krydder.


Vi tester de

rode vinene Ogier Clos de l’Oratoire Chateauneuf-du-Pape Rouge 2009

Allegrini Palazzo Della Torre 2008

Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2008

Villalta Valpolicella Ripasso

Motivo Bierzo 2008 - fra Vinordia

St. Urbans- Hof - fra Vinordia

TEKST: TORKIL AAS, AKCUS.NO FOTO: PIA SAWA,AKCUS.NO


RØDVIN

Ogier Clos de l’Oratoire Chateauneuf-du-Pape Rouge 2009 Ogier har en historie som går tilbake til 1800 – tallet, og er en av topprodusentene i Châteuneuf-du-Pape. Landsbyen og området rundt har vært sommerresidens for pavene siden 1400 – tallet (derav navnet ”Pape”), og klostrene hadde stor betydning for utviklingen av vinmarkene og vinproduksjonen. Ogiers kjellere er en av de aller eldste og største i området. Druetypene er de historiske for området; Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvedre for rødvin, og Grenache Blanc, Clairette, Roussanne og Bourboulenc for hvitvin. Innhøstingen skjer for hånd, og avkastningen er på beskjedne 32 hl / ha .tanniner og lang og aromatisk ettersmak. Lagret 6-8 måneder på amerikansk og frank eik. Dyp rød farge, intens duft av røde frukter og bær, krydderpreg, sjokolade og toast. God fylde, myke tanniner og lang og aromatisk ettersmak. Til småvilt, lam og retter av rødt kjøtt. Kan også nytes alene, Pris: 156,-

Allegrini Palazzo Della Torre 2008 Palazzo della Torre tilhører Allegrinis familie av viner hvor tørkede druer har vært brukt i tilvirkningsprosessen. Vinen er i ripasso-stil, men siden Allegrini har sin helt egne måte å lage slike viner på er Palazzo della Torre klassifisert IGT og ikke DOC.Allegrini bruker nemlig ikke restene av Amarone produksjon, men en andel friske, tørkede Amarone-druer! Druene som skal tørkes høstes i andre halvdel av september, mens de som skal presses umiddelbart høstes siste halvdel av oktober. I januar blandes vinen med mosten fra de tørkede druene, og gjennomgår en 2. gangs gjæring. Denne prosessen gir større fylde, mykere tanniner og mer komplekse viner. Palazzo della Torre er således ikke mindre enn en baby-Amarone. Palazzo della Torre er også en vinmark nær Allegrinis vinkjeller i landsbyen Fumane, i hjertet av Valpolicella Classico. Palazzo della Torre 2008 er godt strukturert, fyldig, rik og smidig. Aromaer av kirsebær, moreller og tørkede frukter, med et elegant fatpreg. Harmonisk og elegant vin. Flott vin til Risotto (gjerne med steinsopp, Portobello eller morkler), spicy pastaretter og stek av kalv/kalkun. Passer også til grillmat, ost, spekeskinke samt tradisjonell norsk julemat som ribbe/pinnekjøtt. Pris: 169,90

Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2008 Arnaldo Caprai er ledende innen toppkvalitetsviner produsert på Sagrantino – druen. Vineriet ligger ved foten av Appenninene, omgitt av de idylliske små byene Trevi, Assisi, Spello og Montefalco i Umbria, Italias grønne hjerte. Eiendommen strekker seg over 150 hektar, hvorav 136 brukes til vinproduksjon. Vinmarkene er fordelt mellom Montefalco, Gualdo Cattaneo og Bevagna, der DOC Montefalco og DOCG Sagrantino di Montefalco produseres. Her er det innenlandsklima med varme somre og tørre og kalde vintre, med noe snø. Det dyrkes særlig hvite druer som Grechetto, Chardonnay og Sauvignon blanc og røde druer som Sagrantino, Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon. I 2006 ble Arnaldo Caprai, nå ledet av Marco Caprai, kåret til ”winery of the year” i Gambero Rosso. Passer til rødt og hvitt kjøtt, småvilt samt modne oster. Pris: 120,00

Villalta Valpolicella Ripasso Den vakre og utsøkte Valpolicella-regionen er verdenskjent for sine generøse røde viner laget med tørkede druer. Villalta Ripasso er en tradisjonelt fremstilt vin som formidler Venetos skjønnhet og vinenes sanne karakter. I september ble sunne og sprengmodne klaser av Corvina og Rondinella høstet. Gjæringen skjer på 26-28 grader. Vinen lagres på ståltank frem til januar, og er deretter i kontakt med skall fra Amarone produksjon. Dette beriker vinen med aromaer og kropp. Før tapping fikk vinen et kort opphold på eikefat. Villalta Ripasso en sjenerøs vin som fyller ganen og varmer hjertet! Selve flasken prydes av renessansekunstneren Bartolomeo Venetos vakre Flora. Resultatet er en kompleks vin, med aromaer som minner om kirsebær og krydder. Smaken er rik og fyldig med myke tanniner. Vinen har en intens rubinrød farge. God kompleksitet, røde bær og krydder. Fyldig, god balanse og lang spennende ettersmak. Villalta Ripasso passer utmerket til lyst kjøtt, storfe, ost eller som drikkevin. Perfekt til italienske pastaretter. Prisen på denne vinen er; 130,-

Motivo Bierzo 2008 - fra Vinordia Bodegas Conde (Neo) er et prosjekt som ble startet uten vinmark av tre gode venner (Javier Alenjo, Julio Cesar og Jose Luis Simon). Målet var å holde på de gamle tradisjonene, få ut det beste av vinmarkene og lage viner utenom det vanlige. De ønsker å produsere viner med en god balanse mellom frukt og eik, slik at vinene både kan drikkes unge, samt lagres. De første årgangene ble produsert av kjøpte druer fra vinranker på over 50 år. Idag eier de sine egne vinmarker, egen vingård og produserer et stort utvalg viner av topp kvalitet. Motivo Bierzo 2008 kommer fra regionen Bierzo og er laget på 100% Mencia. Vinen er lagret 6 mnd på eik, 60% amerikansk og 40% fransk. Vinen har en mørk lilla farge og kraftig intensitet. På nese er preg av mørke bær, røyk og krydder. I munnen oppleves vinen som kraftig og krydret, men med god balanse. Vinen har en lang ettersmak. Passer utmerket til rødt kjøtt, pasta og oster av ymse slag, gjerne muggost. Prisen pådenne vinen er 139.90.

St. Urbans- Hof - fra Vinordia St. Urbans-Hof er i tysk vinsammenheng en relativt ung eiendom. Den ble grunnlagt i 1947 av Nicolaus Weiss, og drives idag av hans sønnesønn Nik. Nik Weiss vokste så og si opp i vinmarkene og han utviklet tidlig en glødende interesse for vin og druedyrking. St.Urbans-Hof er idag en av de største privateide vingårdene i Mosel, og Nic er involvert i alle deler av produksjonen, fra eiendommens planteskole til vinifikasjonen. Hvert år høstes det druer av 35 ha, og det dyrkes kun Riesling. St. Urbans-Hof Urban Riesling 2010 er Nik Weis og St. UransHof første rimelige vin i Norge. Fantastisk syre og balanse i denne vinen. Pris: 112,-


drinken

stupid cupid Du har to store anledninger den kommende uken til å vise din kjærlighet for ditt hjertes utkårede - søndag er det nemlig morsdag, mens tirsdagen er de elskendes store dag i det vi feirer Valentines Day. TEKST: TORIL KRISTENSEN, TK Design FOTO: PIA SAWA, FotoGalleriet

Ingredienser: 3 - 4 cl jordbærpuré 2 cl markjordbærlikør Champagne Fremgangsmåte: Fukt toppen/ kanten av et champagneglass med litt vann eller eventuelt med en limebåt. Rull så glasskanten forsiktig i det vaniljesukker slik at du får en fin frostkant på glasset og rist av det overskytende. Bland frisk jordbærpuré med markjordbærlikøren og ha det i glasset. Topp opp med godt avkjølt champagne. (en god Cava eller muserende vin kan også brukes) Pynt med et friskt jordbær og server med det samme.
Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.