Page 1

Sejlsport

Første og eneste gang Paul Elvstrøm er den mest vindende sejlsportsmand i OL-historien. Men briten Ben Ainslie kan med en guldmedalje i finnjolle overtage den position. Sådan går det dog ikke, hvis det står til Jonas Høgh-Christensen, der er klar til at forsvare Elvstrøms titel som vandenes største betvinger. Af Thomas Hansen. Foto: Das Büro og Polfoto

Et forsvar for Elvstrøm P

aul Elvstrøms CV taler for sig selv. Kåret til sidste århundredes største sportsmand i Danmark, og den mest vindende sejler i den olympiske historie med fire individuelle guldmedaljer ved fire forskellige lege. ”Ikke nok med at Paul Elvstrøm har været en utrolig dygtig sejler, så har han været med til at revolutionere sporten. Hvis du kigger på en finnjolle i dag, så har han opfundet halvdelen af de ting, der bliver brugt,” siger finnjollesejleren Jonas Høgh-Christensen, der i London deltager ved sit tredje OL. Paul Elvstrøms unikke position som OL’s største sejlsportsmand er dog under gevaldigt pres. For som en anden Lord Nelson har briten Ben Ainslie lagt sig i kølvandet på den danske sportsflådes største navn, og truer nu med at sænke Paul Elvstrøms renommé. ELVSTRØM ER DEN STØRSTE Ben Ainslie er det absolut største navn i moderne sejlsport. I 1996 vandt han sølv i Atlanta. Siden er det blevet til tre guldmedaljer på stribe. Kan han leve op til favoritværdigheden i vandet ud for Weymouth, hvor de olympiske sejlkonkurrencer finder sted, vil han overtage titlen som den mest succesrige olympiske sejler. Men mellem Ben Ainslie og udødeligheden står Jonas Høgh-Christensen klar til at gøre alt for at holde Ainslie bag sig og værne om Elvstrøms arv.

34

IDRÆTSLIV OL Special 2012

”Det kan godt være, at Ben Ainslie bliver en større sejler resultatmæssigt end Paul, men han bliver aldrig en lige så stor sejler. Udover at Paul var en meget dygtig sejler, så var han en gentleman. Det var vigtigere for ham at have respekten fra sine konkurrenter, end det var at vinde stævnet. Jeg synes, at det er en rigtig god filosofi.” Ville det være en ekstra sejr for dig, hvis du kunne besejre Ben Ainslie og værne om Pauls Elvstrøms status? ”Selvfølgelig. Det er der ingen tvivl om. Når jeg ligger ude på vandet under konkurrencen, er jeg ikke sikker på, at jeg tænker så meget på Paul Elstrøm. Men jeg håber klart at kunne sætte en kæp i hjulet på Ben Ainslie. Men selvom Ben måske vinder de næste fire olympiske lege, vil han stadigvæk ikke være den sejler og det menneske, som Paul er,” siger Jonas Høgh-Christensen. BANKEDE KAMERAMAND Det bedste eksempel på, at Ben Ainslie er en knap så ’gentle’ mand, kom under sidste års VM. Ainslie havde en komfortabel føring i den samlede stilling efter niende heat, men briten var rasende på en tv-båd, som han mente havde sejlet for tæt på og forhindret ham i at overhale en konkurrent. Derfor sprang Ainslie i vandet, svømmede over til tv-båden og gav kameramanden, hvad man roligt kan kalde en ordentlig rusketur. Efterfølgende blev Ben Ainslie diskvalificeret, så han i

stedet for endnu et verdensmesterskab til samlingen måtte nøjes med en 11.-plads.

Da den kun 18-årige gymnasieelev Sebastian Fleischer i foråret kvalificerede sig til OL i windsurfing ved sit allerførste seniorstævne, var der ikke lagt op til olympisk medaljejagt i London. Legene skulle bruges som forberedelse, så han i 2016 kunne være med helt fremme i feltet i RS:X, som den olympiske windsurfingklasse officielt hedder. I mellemtiden er det blevet besluttet, at windsurfing bliver pillet af det olympiske program i Rio de Janeiro til fordel for kitesurfing. Det kan dog ikke ødelægge Sebastian Fleischers gåpåmod. ”Jeg får stadig erfaring med hele processen med at opbygge en formkurve op til et OL. Det kommer sig ikke så nøje, hvilken klasse det er. Jeg er absolut klar til at satse på kitesurfing, hvis det er det, der skal til. Det er et spørgsmål om træningsmentalitet,” siger Sebastian Fleischer, der dog mener, at skiftet fra wind- til kitesurfing vil bevirke, at han først i 2020 er klar til at kæmpe med om medaljer.

HØGHEN TROR PÅ MEDALJE Jonas Høgh-Christensen havde egentlig indstillet karrieren i 2009, men i slutningen af 2011 gik han for alvor i gang med et comeback, som halvanden måned senere kastede en overraskende fjerdeplads af sig ved VM. Siden da har Jonas Høgh-Christensen forberedt sig minutiøst mod legene i London. Så der er grobund for at tro på, at den skuffende sjetteplads fra 2008 kan forbedres.

”Jeg tror, at jeg kommer til at tage det en lille smule mere afslappet den her gang. Sidst var jeg udråbt som medaljefavorit. Denne er gang er jeg mere en dark horse,” siger Jonas Høgh-Christensen, der vurderer, at der er 12 sejlere, som på en god uge kan gøre sig gældende i medaljekampen til OL. ”Min målsætning er at tage en medalje. Og hvis du kan tage en medalje, kan du også tage en af guld.” En guldmedalje, som vil sikre Paul Elvstrøm mindst fire år mere som historiens mest vindende sejler.

Forårsmedaljer

Øvrige deltagere

De danske OL-sejlere har vundet tre VM-medaljer i dette forår. Allan Nørregaard og Peter lang, Michael Hestbæk og Claus Olesen samt Jonas Høgh-Christensen har alle vundet bronze i henholdsvis 49er, starbåden og finnjollen.

Sejlsport Anne-Marie Rindom (Laser Radial), Thorbjørn Schierup (Laser), Lene Sommer og Henriette Koch (470), Michael Hestbæk og Claus Olesen (Star), Susanne Boidin, Lotte Meldgaard og Tina Gramkov (Match Race), Allan Nørregaard og Peter Lang (49er).

IDRÆTSLIV OL Special 2012

35

Idrætsliv OL Special Forsvar for Elvstrøm  
Idrætsliv OL Special Forsvar for Elvstrøm  

Side 34 og 35 i Idrætslivs OL Special