Page 1

( www.topontiki.gr

η υποκριτικη ειναι τεχνη, οι υποκριτες ψευτες

)

ΠΟΝΤIΚΙ

art 16 σελίδες για την τέχνη και τον πολιτισµό

ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012 / ÔÉÌÇ: 2€ / Ö. 1733

ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Mια του... ψεύτη, δυο του κλέφτη

τρεις και τους τσακώσανε Σελ.

3

4

6

7

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Μέτρα-σοκ: από ποιους τα παίρνουν Σελ. 10 11

15

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ

∆ιεθνείς τραπεζικοί οίκοι έτοιµοι για φαγοπότι Σελ. 16 17

ΣΥΡΙΖΑ

Οι Γερµανοί βλέπουν το χάλι τής κυβέρνησης και «συµπάθησαν» τον Τσίπρα Σελ.

8

9

ΑΚΡΟ∆ΕΞΙΑ

Συναγερµός στην Ευρώπη για τη Χρυσή Αυγή

Σελ. 20 45

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Mείωση κατανάλωσης, µεγάλα φέσια, άδεια ταµεία… Σελ. 53


2

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Διαβάστε σήµερα

www.topontiki.gr ΣΕΛ.

ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ «Τρελίτσα»… τέλος! Είναι πλέον γεγονός. Η νέα στρατηγική εξόδου από την κρίση που υιοθετεί η τρικομματική κυβέρνηση – και οι πιστωτές μας – συνοψίζεται στο εξής απλό: «Πούλα τρέλα… κάποιος θα βρεθεί να την αγοράσει». Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «Π», η δυσχέρεια του λαού είναι τέτοια που, η συντριπτική του πλειονότητα, δεν είναι σε θέση να αγοράσει άλλη «τρέλα». Για τον λόγο αυτό, όταν οι τρεις θεματοφύλακες – και σωματοφύλακες – του μνημονίου εκβιάζουν για την ψήφιση του ενός τερατουργήματος μετά το άλλο, όταν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους περί «τελευταίων μέτρων», θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Σε ποιον ακριβώς απευθύνονται;. Στο μόλις 4% των πολιτών που συνεχίζει να τους πιστεύει; Στους ψηφοφόρους τους που τους έχουν διαγράψει; Ή μήπως στον ίδιο τους τον εαυτό; Γιατί, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του λαού έχει προεξοφλήσει ότι «αυτά τα μέτρα δεν είναι τα τελευταία», οι ίδιοι – με «αυτιστική» εμμονή – συνεχίζουν να προασπίζονται αυτά που ψηφίζουν ως μονόδρομο για τη «σωτηρία» της χώρας την ώρα που τα ίδια τα νομοσχέδια… αλληλοκαι αυτοακυρώνονται! Οµολογουµένως δεν είναι εύκολο να πείσει κανείς – ούτε τον εαυτό του, πόσο μάλλον τους υπόλοιπους – για την ορθότητα ενός… «μεσοπρόθεσμου», του οποίου οι ίδιοι οι συντάκτες παραδέχονται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις λόγω των υφεσιακών επιπτώσεων των νέων μέτρων! Όπως αναφέρουν οι συντάκτες, «αν όντως αληθεύουν οι νέες μελέτες που δείχνουν σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στη μετά κρίση περίοδο, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει απόκλιση της πραγματικής μακροοικονομικής επίδοσης της οικονομίας για την περίοδο 2013 - 2016 σε σχέση με το μακροοικονομικό σενάριο», κάτι που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Αυτά δεν τα λέµε εµείς… οι ίδιοι τα λένε. Αυτοί που τα υπαγορεύουν και οι άλλοι που τα ψηφίζουν, έχοντας το θράσος να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τα «τελευταία μέτρα».

18

Με άρθρο που πέρασε στη ζούλα στη Βουλή άνοιξαν τον δρόμο για μεγαλύτερο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία… Κτήρια ΤΕΙ, πανεπιστήμιων, ασφαλιστικών Ταμείων αλλά αιγιαλοί βγαίνουν στο σφυρί. Χτίζονται τα πάντα με το πρόσχημα ότι θα γίνουμε Μόντε Κάρλο και Ριβιέρα της Αν. Μεσογείου. Βαφτίζουν τα τερατουργήματα εθνικό συμφέρον!!!

Οι 300 όµο που στον δρ ΓΑΠ... ο χάραξε

ΣΕΛ.

50

Η κρίση και η οικονομική δυσπραγία χτύπησε την αυτοκίνηση… Γυρίσαμε σε πωλήσεις αυτοκινήτων στη δεκαετία του ’70 αφού η πτώση αγγίζει και το 50%... Εν τω μεταξύ, ρεκόρ παράδοσης πινακίδων σημειώθηκε φέτος καθώς τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων είναι πλέον δυσβάσταχτα για τα νοικοκυριά αλλά και… για τα γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων!!!

ΠΟΝΤΙΚΙ art ΣΕΛ.

4-5

ΣΕΛ.

ΣΕΛ.

ΣΕΛ.

29 - 36

MEDIA NEWS

54-55

Για το θεσμικό πλαίσιο στο παρόν σαθρό πολιτικό σύστημα, που έχει καταντήσει το σύνταγμά μας κουρελόχαρτο, αλλά και για την επιμονή του πολιτικού συστήματος να παραμείνει στο ευρώ όταν δεν υπάρχει φράγκο μιλάει στο «Π» ο οικονομολόγος, πρώην πανεπιστημιακός και τ. στέλεχος της ΑΤΕBank δρ Γιώργος Βαφειάδης.

8-9

Ακόμα πληρώνουμε τον μεγάλο ασθενή. Η απαξίωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σοκάρει ακόμα και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τα κεντρικά γραφεία στο Ψυχικό και μας αποκαλύπτει τη θλιβερή εικόνα που επικρατεί σήμερα.

«Η Δημοκρατία δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα», λέει στο «Ποντίκι Art» ο Κώστας Γαβράς. Με αφορμή τη νέα του ταινία «Le Capital», ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει την πόρτα στα παρασκήνια και την τρέλα του τραπεζικού συστήματος, και μας μιλάει για τις ευθύνες της γενιάς του, τον Αλέξη Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ που πεθαίνει και την Ακροδεξιά.

ΣΕΛ.

62

Από το 1931 έως και σήμερα το Δημόσιο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, κατασπαταλά αστρονομικά ποσά για ενοίκια σε ημετέρους… Κάθε φορά που προκύπτει οικονομική κρίση, το πρόβλημα επανέρχεται στο προσκήνιο και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών αναλαμβάνουν οι εκάστοτε υπουργοί για δικό τους όφελος… Με το πελατειακό σύστημα να κρατεί καλά.


TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα… Tα προεκλογικά ψέματα αποκαλύπτονται

Π

ροφανώς οι κυβερνώντες υποτιμούν τη σοφία με την οποία ο λαός κάποιες φορές συνοψίζει (και εκδικείται) την οδυνηρή του πραγματικότητα, καθώς ο στόχος τους είναι η με κάθε τρόπο παραμονή τους στην εξουσία. Το παράδειγμα των προεκλογικών υποσχέσεων των τριών συνεταίρων της κυβέρνησης είναι πρόσφατο. Δεν δίστασαν να υποσχεθούν τα πάντα. Από επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου μέχρι ότι δεν θα κοπούν περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις. Δεν πέρασε ούτε μισός χρόνος και αυτές οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν αντικατασταθεί από άλλες, παρόμοιες: αυτά είναι τα τελευταία μέτρα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός συνοδεύοντας τις απειλές περί πείνας και δυστυχίας στην περίπτωση που δεν θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. Το προεκλογικό ψέμα, προφανώς, έχει αποκαλυφθεί: Και επαναδιαπραγμάτευση δεν έγινε και μισθοί και συντάξεις περικόπτονται και τα βάρη επί των αδύνατων πολλαπλασιάζονται. Αυτά τα έχει διαπιστώσει πια η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της Pulse RC που δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα το «Π» και σύμφωνα με την οποία μόνο το 4% πιστεύει την κυβέρνηση όταν υπόσχεται ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Το ψέμα, ίσως, βοηθά για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης πολιτικής στιγμής. Έχει όμως «κοντά ποδάρια»... Στην προκειμένη περίπτωση, οι υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά περί των τελευταίων μέτρων αποδεικνύονται ψεύτικες μέσα από το ίδιο το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, αφού στη σελίδα 37 υπάρχει σαφής αναφορά «στα μέτρα που απαιτούνται πέραν των παρεμβάσεων της περιόδου 2013 - 2014 για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στα έτη 2015 - 2016». Με πιο απλά λόγια, οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για «όχι νέα μέτρα» σημαίνουν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 1,87 δισ. ευρώ ή 1% του εκτιμώμενου ΑΕΠ το 2015 και 2,765 δισ. ευρώ το 2016. Και για να το κάνουμε ακόμη απλούστερο, όσοι εμπιστεύονται ακόμη αυτά που υπόσχεται ο πρωθυπουρ-

γός και οι συνεταίροι του ας είναι έτοιμοι για ένα ακόμη «κοστούμι» μέτρων ύψους 4,64 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.

Τέλος χρόνου Όπως είπαμε, το ψέμα μπορεί να προσφέρει κάποιον πολιτικό χρόνο για τους απαραίτητους ελιγμούς και «διορθώσεις». Ωστόσο, στην περίπτωση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων που τη συναπαρτίζουν ο πολιτικός χρόνος έχει παρέλθει. Ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – και οι τρεις μαζί δεν συγκεντρώνουν καν το 1/3 της προτίμησης του εκλογικού σώματος – και αναμένεται να αποτυπωθεί καταλυτικά, μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και ειδικότερα όταν αρχίσει η διαδικασία της εφαρμογής τους. Τότε και οι πλέον εύπιστοι θα συνειδητοποιήσουν το ψέμα (των υποσχέσεων) και την «κλοπή» της λαϊκής εντολής... Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή δεν μπορεί να είναι γνωστός. Ήδη τιμώρησε με εξαφάνιση από το κέντρο της πολιτικής σκηνής τους πρωταίτιους της καταστροφής, το ΠΑΣΟΚ και τους περισπούδαστους επιτελείς του. Ενδεχομένως, αυτή είναι η μοίρα που θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να αποφύγει η Ν.Δ. και ο αρχηγός της. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο έχει ξεκινήσει ήδη όλη αυτή η «ωραία» συζήτηση για την εμφάνιση της «ευρωπαϊκής πατριωτικής παράταξης», η οποία, όπως κάποιοι σκέπτονται, μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα για να ξεπλυθούν σοσιαλιστικές, δεξιές και άλλες αμαρτίες με αριστερό άρωμα ενδεχομένως... Πιθανότατα η σύμπτυξη των δυνάμεων που πόνταραν στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από τις οδηγίες και την καθοδήγηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων να είναι η μόνη μικρή ελπίδα για την επιβίωσή τους. Καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, οι συνέταιροι στην κυβέρνηση ίσως καταφέρουν να υποτάξουν τις προσωπικές τους στρατηγικές στην ανάγκη τους για επιβίωση. Ωστόσο, ακόμη κι αν το καταφέρουν, είναι φανερό ότι ο χρόνος τους έχει τελειώσει, καθώς, όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία, «μια του… ψεύτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε»...

Ο ψεύτης ο κλέφτη και - τρεις μς δυο χαίρονταήνες ι
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Κυβέρνηση

www.topontiki.gr

Όλες οι κονσέρβες λήγουν

Α

πό μία κλωστή κρέμεται πλέον η κυβερνητική συνοχή μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα για την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή και, υπό αυτήν την έννοια, οι κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να αποτρέψει την πτώση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας νέας κυβερνητικής ισορροπίας αναμένεται να φέρουν εξελίξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα που τη συναπαρτίζουν, αφού οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου έχουν πειστεί ότι το κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές για να λειτουργήσει και να εφαρμόσει αυτά τα σκληρά μέτρα. Με άλλα λόγια, το «έργο» που θα αρχίσει να βλέπει – και δυστυχώς να βιώνει στο πετσί της – η ελληνική κοινωνία έχει να κάνει με την απεγνωσμένη και πιθανότατα μάταιη προσπάθεια των τριών συνεταίρων στην κυβέρνηση να εφαρμόσουν τα μέτρα, αναζητώντας τις κατάλληλες μεταξύ τους ισορροπίες και ανθρώπους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πράξουν τα πάντα για να αρπάξουν και να διατηρήσουν μια υπουργική καρέκλα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι την τελευταία εβδομάδα ο πρωθυπουργός τα... είδε όλα αφού, εκτός όλων των άλλων που αφορούν το «δικό του μαγαζί», είχε να αντιμετωπίσει και το παιχνίδι που έπαιξαν οι δυο (συν)εταίροι του, Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι θεωρούν ότι «ψαρεύουν» στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Αυτό που φάνηκε σε αυτό το παιχνίδι πάντως, είναι ότι ο Κουβέλης διεκδικεί κάποια περιθώρια «αυτονομίας» και διαφοροποί-

ησης. Αντίθετα, ο Βενιζέλος φαίνεται ότι έχει επιλέξει την απόλυτη «σύμπλευση».

Κρίση διαρκείας Η χθεσινή μέρα μπορεί να χαρακτηρίστηκε ως η πλέον κρίσιμη για την ψήφιση του πακέτου των νέων μέτρων, τα εικοσιτετράωρα που πέρασαν ωστόσο ήταν καθοριστικά για τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής. Μιας συνοχής, όμως, που δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί με ποιον τρόπο θα… μακροημερεύσει. Τα όσα προηγήθηκαν της ψηφοφορίας του μεσοπρόθεσμου είναι χαρακτηριστικά, καθώς άρχισε να γίνεται

Μετά τα μέτρα οι κυβερνώντες ψάχνουν τρόπους μακροημέρευσης

φανερή η ανάγκη της «κυβερνώσας Αριστεράς» να… προφυλάξει τον κ@ λο της, χρησιμοποιώντας ως φύλλο συκής τα εργασιακά. Αυτήν την ανάγκη του Φώτη αποδέχτηκε, θέλοντας και μη, ο Σαμαράς. Άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ έχει υποσχεθεί ότι θα «επανορθώσει» στην ψήφιση του προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες…

Ισορροπία τρόμου Με δεδομένη και μια άλλη παραδοχή, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι, εάν δεν υπερψηφίσει η ΔΗΜΑΡ τα μέτρα, θα πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση, η κατάσταση κάποια στιγμή έμοιαζε να είναι τουλάχιστον απρόβλε-

πτη και η κυβέρνηση υπό διάλυση. Η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού ήταν να πείσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην επιμείνει στον όρο που είχε θέσει για την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου, του ανέλυσε τους κινδύνους που θα είχε η επιμονή του στη θέση «ή ψηφίζουν ή φεύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση», ενώ του επισήμανε ότι, εάν βρεθεί εκτός ο Φώτης Κουβέλης, θα ενισχυθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Εκτός όλων των άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάλαβε ότι μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση τα πράγματα και για τον ίδιο δεν θα ήταν τόσο ρόδινα, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα εμφανιζόταν πλήρως ταυτισμένος με τη Ν.Δ. Με τα πολλά και με τα λίγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε να αποσύρει την ένστασή του, δημοσιοποιώντας μάλιστα την αλλαγή στάσης του με την ευχή να μην υπάρξει ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα. Έπειτα από αυτόν τον «ιστορικό συμβιβασμό», ήρθε η ώρα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να το «παίξει» εκ του ασφαλούς «επαναστάτης» επιμένοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα εργασιακά, θα υπερψηφίσει όμως τον προϋπολογισμό. Και για να αποφύγει τη δημιουργία κάθε υπόνοιας, «καθάρισε» αμέσως και το θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος δεν επιθυμούσε να υπογράψει το μνημόνιο από τη στιγμή που το κόμμα που τον είχε προτείνει στην κυβέρνηση, δηλαδή η ΔΗΜΑΡ, θα καταψήφιζε τα μέτρα.

Σιωπητήριο στο γαλάζιο μαντρί με υποσχέσεις α λα Μαυρογιαλούρου Όμως ο Αντ. Σαμαράς έκλεισε και το εσωκομματικό του μέτωπο πριν αυτό του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ως άλλος... Μαυρογιαλούρος, υποσχέθηκε αποκατάσταση στις συντάξεις και τους μισθούς... όταν φυσικά αυτό θα είναι δυνατόν, και σε μια έξαρση λαϊκισμού επιτέθηκε εναντίον των συνδικαλιστών λέγοντας ότι «δεν γίνεται να παίρνουν οι εργατοπατέρες τεράστιες συντάξεις την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται». Μόνο που δεν είπε ότι τις συντάξεις των συνταξιούχων τις κόβουν οι συνδικαλιστές!!!

Φυσικά, κανείς μέσα από την υπάκουη Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν του υπενθύμισε ότι μόλις μερικούς μήνες πριν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχε υποσχεθεί ότι δεν θα κοπούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί, ενώ είχε καταθέσει ένα υπόμνημα 18 σημείων με ισοδύναμα μέτρα. Έτσι και επειδή το ακροατήριο ήταν πρόθυμο να ακούσει και πάλι φτηνές δικαιολογίες χωρίς αντίκρισμα, ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας ως ηγέτης της αντιπολίτευσης που υπόσχεται να αποκαταστήσει τις αδικίες όταν... έρθει στην εξουσία επανέλαβε ότι «η συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει όρο για αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξι-

ούχους όταν πιάσουμε και ξεπεράσουμε τους στόχους». Μόνο που οι στόχοι, βάσει των οικονομικών μελετών που έχουν γίνει, δεν πρόκειται να πιαστούν και έτσι βάσει του μνημονίου αυτόματα θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Ανακουφισμένοι πάντως εμφανίζονται και οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι αποδείχθηκαν επαρκείς στην πρόσθεση και στην αφαίρεση όταν τις προηγούμενες ημέρες αναζητούσαν απαντήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Σε αυτό που δεν μπορούν να δώσουν απάντηση είναι το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το πακέτο το οποίο απορρίπτεται από το μισό Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία.
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΔΗΜΑΡ

www.topontiki.gr

Η κυβερνώσα Αριστερά σε κρίση Αυτοπαγιδευμένο και αντιμέτωπο με τις επιλογές του βρίσκει η επόμενη μέρα το κόμμα

Η

ψήφιση του πολυνομοσχεδίου βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ να έχει περάσει προσωρινά τον «κάβο», ύστερα από ένα πολυήμερο θρίλερ, το οποίο η ίδια εγκαινίασε με την άρνησή της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, εφόσον αυτό θα συμπεριελάμβανε σε ένα και μόνο άρθρο τα εργασιακά, και στο οποίο αυτοπαγιδεύτηκε αναζητώντας μια στάση συνεπή με τη φυσιογνωμία τής «κυβερνώσας Αριστεράς». Ωστόσο η επόμενη μέρα τη βρίσκει αντιμέτωπη με τις όποιες συνέπειες των επιλογών της, οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με την απήχησή της στην κοινωνία όσο και με τη δική της πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα που εμφανώς περνάει κρίση. Μάλλον μοιραία, οδηγήθηκε σε μια αλλοπρόσαλλη απόφαση, όπου δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι διασώζονται έστω τα προσχήματα. Αντιθέτως, το βάρος πέφτει στο «κυβερνώσα», την ίδια ώρα που η «Αριστερά» ως όρος ύπαρξης κατακρημνίζεται (έστω κι αν επιχειρήθηκε να τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής τάσης της).

Ασυμβίβαστα… Επί της ουσίας, η ΔΗΜΑΡ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι αυτά τα δύο συμβιβάζονται στο πλαίσιο των δεδομένων όρων μιας κυβέρνησης που στρέφεται κατά της κοινωνίας. Και

Δεν ψηφίζει τα μέτρα, υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό

κυρίως, όχι μόνο δεν κατάφερε να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση ώστε να επιβάλει τις «προοδευτικές» αποχρώσεις της, αλλά δεν μπόρεσε καν να επιβάλει τη διαφοροποίησή της. Στην πραγματικότητα, έλαβε το «γενναιόδωρο» σήμα του Σαμαρά ότι μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, έστω και διαφωνώντας, πάντα σε λελογισμένα επίπεδα. Ακόμη χειρότερα, εφόσον έθεσε ως όριο των κινήσεών της την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές, την παραμονή της χώρας στο ευ-

ρώ και την κυβερνητική συνοχή, είχε περιορισμένης εμβέλειας άμυνες στη σαρωτική διάβρωση της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Και κατέληξε σε μια στάση αντιφατική, που θα ήθελε να είναι τίμια, αλλά αντ’ αυτού «πάσχει» σοβαρά: δεν ψήφισε τα μέτρα (κατεβαίνοντας στην Ολομέλεια με επίσημη γραμμή το «παρών»), ωστόσο υπόσχεται να τα στηρίξει υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό και δίνοντας μέσω αυτού την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Να συνυπολογισθεί στη… φαινομε-

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ «Π» ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΔΑΤΟΥ

νική αντιφατικότητα των κινήσεων της ΔΗΜΑΡ η πίεση που ασκήθηκε από τον πρόεδρό της προς τον υπουργό της Αντώνη Ρουπακιώτη το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να καμφθεί η άρνησή του να υπογράψει το νομοσχέδιο, ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στην κατάθεσή του στην Ολομέλεια. Ο έτερος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης έσπευσε να διαψεύσει ως «αναληθείς» τις «φήμες» ότι δεν υπέγραψε το νομοσχέδιο. Να σημειωθεί επίσης ότι 26 στελέχη στην Κ.Ε., σε σύνολο 109 μελών (η κεντρική εισήγηση υπερψηφίστηκε από 77 μέλη, ενώ υπήρξαν και 6 λευκά), και 5 μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, σε σύνολο 17 μελών, υποστήριξαν το «ναι» σε όλα, δηλαδή και στο νομοσχέδιο και στον προϋπολογισμό. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή στην οποία κατέληξε η ΔΗΜΑΡ ήταν μονόδρομος, καθώς μια αταλάντευτα αρνητική στάση θα την έθετε εκτός συγκυβέρνησης, με σοβαρές παρενέργειες όσον αφορά την πολιτική της επιβίωση. Κυρίως θα της στερούσε την όποια δυνατότητα να μετέχει στην ανασύνθεση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας υπό συνθήκες διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας τη σε συρρίκνωση. Από την άλλη, μετά την ψήφιση των μέτρων και τη σταδιακή εφαρμογή της υλοποίησής τους, θα λάβει και τον λογαριασμό που θα της στείλει η κοινωνία…

25 τόµοι από 177 ευρώ µόνο 60 ευρώ

Από τους Προέλληνες μέχρι το 1924, Τόμοι 1-25, Εκδόσεις 21ος Αιώνας

Καφαντάρη 27, T.K. 11631, AΘΗΝΑ, Τηλ.: 210-6898448. ( Έξοδα αποστολής 5 ευρώ)
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΠΑΣΟΚ

www.topontiki.gr

Κ.Ο., ακούγεται όλο και περισσότερο. Και δεν μπορεί κανείς παρά να θυμηθεί την εικόνα Σημίτη - Βενιζέλου στη Βουλή πριν από μερικά χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε μία συνεδρίαση της Κ.Ο. και ύστερα από ισχυρές διαφωνίες με πολλά στελέχη του κόμματος, είχε ζητήσει το πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά: να φέρουν κάλπη στην αίθουσα και να κληθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Τα τότε παραπολιτικά έκαναν λόγο για διάλογο Βενιζέλου - Σημίτη, όπου ο μεν Ευ. Βενιζέλος φέρεται να ρώτησε τον Κ. Σημίτη «τι θα κάνουμε αν επιμείνει» και ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε «θα εκλέξουμε άλλον πρόεδρο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Τελικά, ο Γ. Παπανδρέου είχε αποσύρει την πρότασή του έπειτα από παραίνεση των ψυχραιμοτέρων. «Έχει ο καιρός γυρίσματα;» αναρωτιούνται τις τελευταίες μέρες διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν, σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, φέρνοντας στη μνήμη τους το παραπάνω περιστατικό. Αυτό μένει να το δούμε, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο Βενιζέλος δέχεται εδώ και καιρό χτυπήματα ακόμα και από στελέχη που μέχρι πρότινος τον στήριζαν σθεναρά.

νουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ», τότε δεν έχει λόγο να μείνει – μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι παραπέμπει ανοιχτά σε θέμα αλλαγής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ναι μεν δεν θέτει ζήτημα ηγεσίας, αλλά δεν διστάζει να μιλήσει για… μνημόσυνα και αποσύνθεση του κόμματός του! «Δεν έχει νόημα να κάνουμε μνημόσυνο για το ΠΑΣΟΚ, για ένα κόμμα που οδηγείται σε αποσύνθεση και διάλυση. Σε ένα διαλυμένο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ δεν θέτεις θέμα ηγεσίας», είπε πρόσφατα, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στις «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες», στις οποίες είχε αναφερθεί ο Ευ. Βενιζέλος, «φωτογραφίζοντάς» τον, λέγοντας ότι οι στρατηγικές που εκείνος έχει ακολουθήσει «έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές». Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί μία ομάδα έξι βουλευτών, οι οποίοι, σε περίπτωση που τεθεί άμεσα θέμα ηγεσίας για τον Ευ. Βενιζέλο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ψήφιζαν ένα άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για τους Μάρκο Μπόλαρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννη Δριβελέγκα, Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη και Θεόδωρο Παραστατίδη. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω βουλευτές ανήκουν στον πρώην «παπανδρεϊκό» πυρήνα, γι’ αυτό και η Ιπποκράτους υποπτεύεται ότι ενδέχεται πίσω από τις κινήσεις τους να βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στα εσωκομματικά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον, θα… έβλεπε με καλό μάτι έναν υποψήφιο από τη νεότερη γενιά και δη τον Φ. Σαχινίδη! Ο δε Σαχινίδης, όπως και οι υπόλοιποι της «ομάδας των 6», θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχομένως τον Κώστα Σκανδαλίδη για μεταβατικό πρόεδρο, καθώς και αυτή η φήμη ακούγεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Όσοι γνωρίζουν καλά, πάντως, τον Ευ. Βενιζέλο, συνιστούν σε… κάθε ενδιαφερόμενο «να μην υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο», αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του για την επόμενη μέρα και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη, αιφνιδιάζοντας τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Θυρωρό ή κηπουρό για αρχηγό;

Έχει ο καιρός γυρίσματα; Οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του Μπένι βλέπουν συνεργάτες του, ενώ ό,τι έχει απομείνει από το κόμμα καταρρέει

Ό

λα τα ’χε η Μαριορή, νάσου και ο… Σημίτης, που για λόγους ασφαλείας αφήνει το γραφείο του στην Ακαδημίας και αναζητεί την προστασία στο κτήριο της Βουλής. Άλλωστε στο Κοινοβούλιο, ως πρώην πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης έχει στη διάθεσή του ένα γραφείο, το οποίο έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι το καταλαμβάνει σε μια περίοδο κατά την οποία στο ΠΑΣΟΚ γίνεται το έλα να δεις. Τυχαίο; Ο καιρός (οι επόμενες λίγες μέρες και βδομάδες) θα δείξει… Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά πολιτικά λημέρια της Βουλής προφανώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα απαρατήρητο για τους γνωρίζοντες δεν περνά το γεγονός ότι το γραφείο που του παραχωρήθηκε είναι αυτό όπου το 1996 είχαν γίνει όλες οι διεργασίες για την ανάδειξή του ως πρωθυπουργού. Όλα αυτά και οι αναμνήσεις που τα

Οι… μνηστήρες

Και μέσα σε όλα ο Σημίτης επανακάμπτει στο Kοινοβούλιο...

συνοδεύουν ίσως δεν είναι οι κατάλληλες σκέψεις με τις οποίες θα πρέπει να ασχολείται ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει την απτή σκληρή πολιτική πραγματικότητα: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση από στελέχη του κόμματος, ενώ και ο ίδιος το υπονόησε, μιλώντας στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από μερικές μέρες, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα τον Κώστα Σκανδαλίδη ότι τον υπονομεύει «με την ομάδα του».

Οι φήμες Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του Βενιζέλου με συνεντεύξεις τους παραπέμπουν εμμέσως πλην σαφώς σε οργανωμένο σχέδιο ανατροπής του, ενώ τις τελευταίες μέρες η φήμη ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων και την κύρωση του προϋπολογισμού ενδέχεται να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, να υλοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την

Ο Κ. Σκανδαλίδης, για παράδειγμα, με αφορμή την ψήφιση των μέτρων και ενώ διέψευσε ότι ηγείται κάποιας εσωκομματικής ομάδας, δείχνει να έχει πάρει σαφείς αποστάσεις τον τελευταίο καιρό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους χειρισμούς του, ενώ «εξαφανισμένος» είναι ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Βενιζέλο για την προεδρία του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Νίκος Αθανασάκης, ο πλέον στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, «συχνάζει» στο πολιτικό γραφείο του Τηλέμαχου Χυτήρη, επί της οδού Σίνα, όπου βρίσκεται και το πολιτικό γραφείο του Σκανδαλίδη, με αποτέλεσμα να δίνουν και να παίρνουν οι φήμες για επαφές και… συνεννοήσεις. Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να ανοίγει ακόμα επισήμως τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα, έκανε σαφές με δηλώσεις του ότι «εάν δεν γί-


8

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Αριστερά

www.topontiki.gr

Βλέπουν πρόωρες κάλπες Οι εκλογές, πολιτικός όρος για να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας και της δημοκρατίας

Η

επομένη της ψηφοφορίας του μεσοπρόθεσμου βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ζήτησε την περασμένη Κυριακή να επιβάλει ο λαός, αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψηφίζοντας τα μέτρα. Το αίτημα για εκλογές διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ήρθε ως αυτονόητη κλιμάκωση της πολιτικής τακτικής και ρητορικής του σχήματος, που εδώ και καιρό εστίαζε στην ανάγκη «να φύγει» ή «να ανατραπεί» αυτή η κυβέρνηση. Η θέση που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η απόρριψη των μέτρων είναι «όρος επιβίωσης» της κοινωνίας και οι εκλογές, «πολιτικός» όρος για να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας και της δημοκρατίας: «σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για τον τόπο και για τον λαό, μόνο μια λύση υπάρχει και είναι πολιτική λύση» είπε. Όπως επισήμαιναν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η συγκυβέρνηση έχει παραβιάσει κάθε προεκλογική ή μετεκλογική εξαγγελία (προγραμματική συμφωνία). Και στην

Η κατάρρευση της κυβέρνησης έχει αρχίσει

πραγματικότητα, έχει περάσει κάθε όριο τυπικής, έστω, νομιμοποίησης καθώς, για την τετραετία 2013-2016, έχει βάλει ένα ακραίο πακέτο στο τραπέζι, το οποίο, χωρίς να υπάρχει καν συμφωνία για επιμήκυνση, περιέχει

καινούργια μέτρα που ανεβάζουν το συνολικό τους ύψος πολύ πάνω από τα 19,5 δισ. τα οποία προαναγγέλλει το μεσοπρόθεσμο, στοιχείο που ανέφερε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι οι συνθήκες πλέον απαιτούν μια πιο προωθητική κίνηση που και να αποτρέπει την ψήφιση των μέτρων και να αναβαθμίζει την πολιτική πίεση προς τους τρεις εταίρους.

Παράλληλα, βέβαια, δόθηκε η αίσθηση ότι επιχειρήθηκε με αυτόν τον τρόπο να κλείσει το εσωκομματικό «ζήτημα» περί της κυβερνητικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε με δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυρίαρχη η πεποίθηση ότι μετά την ψήφιση των μέτρων ουσιαστικά θα ξεκινήσει η κατάρρευση της κυβέρνησης, καθώς τα διαλυτικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στην κυβερνητική συνοχή προ της ψήφισης, αναμένεται να ενταθούν στην προσπάθεια της υλοποίησης των μέτρων, τα οποία θα επιτείνουν τη διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Νέο σκηνικό Η ηγεσία θεωρεί ότι ο χρόνος των πρόωρων εκλογών πλησιάζει πλέον

Oι Γερμανοί «ερωτεύτηκαν» ξαφνικά τον Τσίπρα Μπορεί τα μέτρα να ψηφίζονται... κακήν κακώς ύστερα από ένα τετράμηνο σίριαλ με κατάληξη ένα ζοφερό πακέτο μέτρων, ωστόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει να μην πιστεύει πλέον ότι η τρικομματική συγκυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει μετά την ψήφισή τους. Ειδικά οι Γερμανοί – ως επικυρίαρχοι άλλωστε – έχουν αρχίσει να διερευνούν την πιθανή διάδοχη κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολντ το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Στη συνάντηση, ωριαίας διάρκειας, μετείχε και ο τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής και έχων την ευθύνη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης και, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της συζήτησης, δεν ήταν εθιμοτυπική και ενημερωτική, αλλά είχε μάλλον διερευνητικό χαρακτή-

ρα εκ μέρους της γερμανικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι Γερμανοί έθεσαν στο τραπέζι ερωτήματα σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο: αν δηλαδή υπήρχε η πρόθεση να το ψηφίσει. Εφόσον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το απέκλεισε, ζήτησαν να πληροφορηθούν τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε τις απόψεις της για την κρίση και την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η υλοποίηση των μνημονίων. Ειδικότερα επισήμανε ότι η εφαρμογή του νέου πακέτου λιτότητας θα οδηγήσει σε νέα ελλείμματα και περαιτέρω απαιτήσεις για περικοπές δαπανών, μισθών, συντάξεων και ακόμη μεγαλύτερη κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Παράλληλα, τονίστηκε ιδιαίτερα η μη βιω-

σιμότητα του ελληνικού χρέους και η ανάγκη αντιμετώπισής του στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής ρύθμισης, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μέσα από ειδική ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Ζητήθηκε ακόμη από τον Ντολντ η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε ότι δεν διαφωνεί με την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση στη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ή την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, ωστόσο τονίστηκε ότι αυτά δεν μπορούν να συμβούν σε συνθήκες κατάρρευσης της οικονομίας και της χώρας. Πέρα από το περιεχόμενο της συζήτησης, ειδική σημασία έχει ότι η γερμανική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να δώσει συνέχεια στις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του τελευταίου τόνισε, άλλωστε, ότι στο εσωτερικό του δεν επικρατούν αντιγερμανικά αισθήμα-

τα, αλλά εξηγήθηκε ότι διαφωνεί ριζικά με τις εφαρμοζόμενες γερμανικές πολιτικές. Διαμηνύθηκε επίσης η θετική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ότι δηλαδή στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Πιθανότατα, λοιπόν, η πρόβλεψη των Γερμανών συμπίπτει με τη διαπίστωση που έκανε ο Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ότι δηλαδή δεν υπάρχει σημείο επιστροφής για τη συγκυβέρνηση, εννοώντας ότι σύντομα θα αρχίσει η κατάρρευσή της. Πιθανότατα επίσης βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον αυριανό πρωθυπουργό και σπεύδουν να διερευνήσουν το πεδίο εγκαταλείποντας τη γραμμή που εξέπεμψαν στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, η οποία «ήθελε» τον Τσίπρα να είναι ένας «λαϊκιστής» και «εξτρεμιστής» ηγέτης που θέλει τη χώρα έξω από το ευρώ…


9

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Αριστερά

www.topontiki.gr

ΚΚΕ: Κόντρα στο ρεύμα με ακέραιες θέσεις Άνοιγμα στον λαό με… ακέραιες τις θέσεις του επιχειρεί το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, τόσο μέσα από τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την πρόταση νόμου αναφορικά με την κατάργηση των μνημονίων και την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων όσο και με μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στις 25 Νοεμβρίου για τα 94 χρόνια του κόμματος, την οποία διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας.

Η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια Η καμπάνια για την πρόταση νόμου έχει συγκεντρώσει περί τις 25.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αυτές καλλιτεχνών, ηθοποιών, πανεπιστημιακών, επιστημόνων, εργαζομένων. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υπογράφουν ακόμη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή ακόμη και στελεχών του συνδικαλιστικού τομέα που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ μετά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή θα πάει στην Ολομέλεια για συζήτηση χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία, αφού κατά τη συνταγματική διάταξη κρίνεται ότι παράγει ασύμφορο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πάντως, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ (όλα τ’ άλλα κόμματα την απέρριψαν) τελικά ψήφισε την πρόταση νόμου επί της αρχής, διαφοροποιούμενος σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ε.Ε., το ΚΚΕ

με μεγάλη ταχύτητα, καθώς αντιστοίχως ταχύτατες είναι οι διεργασίες ανασύνθεσης του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας ως απόρροια της κατάρρευσής του με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Στην πορεία αυτήν, που θα έχει τα χαρακτηριστικά άτυπης και μακράς προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επισπεύσει τους χρόνους της δικής του ανασύνταξης και να αναβαθμίσει την παρουσία του σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ορισμένα κρίσιμα στοιχήματα: u Να εκπέμψει με σαφήνεια το πολιτικό του σχέδιο προς την κοινωνία, κάτι που συνεπάγεται πιθανότατα περαιτέρω επεξεργασία των θέσεών του – άλλωστε κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, έχουν τονίσει ότι η κατάρτιση του προγράμματος είναι ένας συνεχής αγώνας, δεν είναι κάτι «στατικό» –, κι ενδεχομένως να αποφασίσει αν θα δώσει χώρο στην πολυφωνία και την έκφραση διαφορετικών απόψεων ή θα επιδιώξει την ομογενοποίηση του πολιτικού λόγου στην προσπάθεια το μήνυμά του να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφές. Στο σημείο αυτό κρίσιμης σημασίας είναι η ερχόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου που ανοίγει τις διεργασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προς το παρόν τοποθετείται την άνοιξη του 2013.

επέκρινε τη στάση του, κατηγορώντας τον για καιροσκοπικό και διγλωσσία καθώς, όπως είπε, αυτό που προτείνει, σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις των εισηγητών του, είναι η διαγραφή τμήματος του χρέους, που σημαίνει πως «αναγνωρίζει ότι ο λαός χρωστάει μέρος του». Ενώ το ΚΚΕ «τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, παρότι αυτές συνδέονται με τα μνημόνια», σχολίασε το γραφείο Τύπου, καλώντας τον λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ριζική εναλλακτική Στο μεταξύ, στα πλατιά καλέσματα του κόμματος στο πλαίσιο των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της ψήφισης του νέου μεσοπρόθεσμου, το ΚΚΕ με κάθε τρόπο προσπάθησε να προβάλει τη θέση του για την πραγματική διέξοδο, δηλαδή τη μονομερή διαγραφή του χρέους η οποία «πρέπει» να συνδέεται με την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μάλιστα η ηγεσία στις επίσημες τοποθετήσεις της αντιπαρέβαλε τη λύση που προτείνει, με την τρέχουσα συζήτηση για το ποιος διαθέτει κυβερνητική ετοιμότητα και ποιος όχι. Συζήτηση την οποία το κόμμα θεωρεί αποπροσανατολιστική και επιζήμια, καθώς, όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, «αυτό που κρίνεται σήμερα είναι ποια η εναλλακτική λύση, η ριζική εναλλακτι-

κή λύση που έχει ανάγκη ο λαός». Ο Περισσός άλλωστε στις αναλύσεις του επισημαίνει ότι ακόμη και αυτός ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα, και ο οποίος δεν είναι υπέρ του λαού, βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε νέα αδιέξοδα, αφού οι λύσεις που έχει επεξεργαστεί το σύστημα δεν φέρνουν αποτέλεσμα ούτε για το ίδιο. Ως εκ τούτου σημειώνεται πως «δεν υπάρχει πολιτική που να συνδυάσει και τη διατήρηση των μονοπωλίων και την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών» και τα βέλη στρέφονται τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλείται ο λαός να αντεπιτεθεί και να επιβάλει ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ρωγμές που όμως θα εντάσσονται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, διαφορετικά «το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει». Όσον αφορά την παραπάνω πολιτική εκδήλωση, στην οποία κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, σε σχετική αναφορά του μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ Θέμη Γκιώνη, στον «Ριζοσπάστη» (4.11), δηλώνεται ότι αυτή συνιστά «ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα σε χιλιάδες λαού και νεολαίας σ’ όλη την Αττική», αλλά την ίδια ώρα θέλει να φανερώσει «την ακλόνητη πεποίθηση όλων ότι θα βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα, με βαθιά πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και με βαθιά γνώση ότι η νίκη θα είναι του λαού». Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…

Τι βλέπει ο Γερμανός;

u Να προωθήσει περαιτέρω τη σύσφιξη των δεσμών του με την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. u Να διαμορφώσει σενάρια πιθανών πολιτικών συμμαχιών εφόσον με τα σημερινά δεδομένα η απαιτούμενη κοινωνική πλειοψηφία, που θα ήταν όρος για να στηριχθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν δεν έχει διαμορφωθεί. Με άλλα λόγια, μπορεί η ηγεσία να

Ανασύνταξη και αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα

εκτιμά αυτήν τη στιγμή πως η προοπτική της εξουσίας μπορεί να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, όμως δεν παύει να αποτελεί πονοκέφαλο το γεγονός ότι η σημερινή του δύναμη δείχνει να έχει παγιωθεί περί το 25%, χωρίς να παρουσιάζει προς το παρόν αυξητική τάση. Δεν είναι λίγοι εντός της Αριστεράς που επισημαίνουν τη δυσκολία της διεκδίκησης της εξουσίας με τους ση-

μερινούς όρους, όπου ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται της Ν.Δ., όμως δεν διαφαίνεται ότι έχει στο χέρι του την κοινωνική πλειοψηφία – αντιθέτως, για την ώρα φαίνεται να «συγκεντρώνει» δυσαρέσκεια ανάλογη μ’ εκείνη που στρέφεται κατά της συγκυβέρνησης – κι επιπλέον είναι βέβαιο ότι θα έχει απέναντί του ένα άκρως επιθετικό σύστημα. Ένα κρίσιμο διάστημα ξεκινά…


10

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Έξοδα φακέλου

Οι εφοπλιστές πληρώνουν σαν πένητες και οι ανάπηροι σαν Ωνάσηδες!

Τ

α μέτρα είναι «αναπόφευκτα», οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις «αναγκαίες», η νέα λιτότητα «απαραίτηση» κ.ο.κ. Γιατί; Επειδή «δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι που ακούμε τρία χρόνια τώρα. Λες, δηλαδή, και δεν το έχουν καταλάβει ακόμα και οι πέτρες ότι δεν είναι τα δάνεια και οι δόσεις που μέσω αυτών πληρώνονται οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις, αλλά είναι οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις που πληρώνουν τους τόκους για τα δάνεια και τις δόσεις. Αλλά ας υποθέσουμε ότι υπάρχει έστω και ένας κόκκος αλήθειας σε αυτό που λένε. Ότι δηλαδή δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Ποια είναι η αιτία; Η αιτία είναι πως η βασική έννοια των κυβερνώντων δεν είναι το πώς και το αν θα ζήσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Η βασική τους έννοια είναι να πληρώνονται στην ώρα τους οι δανειστές. Δηλαδή, οι κερδοσκόποι και οι τοκογλύφοι. Αλλά αν «πρέπει» να πληρώνεις τοκογλύφους, τότε λογικό είναι να μην φτάνουν τα λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Στη ζούλα Αυτό, άλλωστε, το ομολογούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Δεν το ομολογούν, βέβαια, τόσο φωναχτά και τόσο «λεβέντικα», όπως όταν παριστάνουν τους «σωτήρες». Το ομολογούν στα μουγγά, το ομολογούν στα κιτάπια τους και μάλιστα στα πιο επίσημα. Όπως για παράδειγμα στους προϋπολογισμούς τους. Όποιος ρίξει μια ματιά και στον περσινό και στον φετινό προϋπολογισμό θα καταλάβει γιατί «δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις». Γιατί τα λεφτά που υπάρχουν πάνε για τόκους και χρεολύσια. Συγκεκριμένα, και αν πάρουμε ως βάση τον φετινό προϋπολογισμό του 2012, θα δούμε (πίνακας 3.2, σελίδα 44 του Κρατικού Προϋπολογισμού 2012) ότι οι αμοιβές προσωπικού 17,9 δισ. ευρώ, οι συντάξεις 31,2 δισ. ευρώ και οι λοιπές μεταβιβάσεις 14,1 δισ. ευρώ «δεν μπορούν να πληρωθούν» γιατί – κατά τους κυβερνώντες – πρώτα «πρέπει να πληρωθούν» (πίνακας

Έχουν για δανειστές, δεν έχουν για μισθούς Τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού αποκαλύπτουν 3.9, σελίδα 57) τα «κερατιάτικα» σε δανειστές και τοκογλύφους που ξεπερνούν τα 88 δισ. ευρώ! Να, δηλαδή, γιατί «δεν έχουν» για μισθούς και συντάξεις. Γιατί «έχουν» για χρεολύσια, για τοκογλύφους, για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια, για βραχυπρόθεσμα δάνεια, για ομόλογα, για δαπάνες δημόσιου χρέους, για καταπτώσεις εγγυήσεων και για κάθε λογής κερδοσκόπους

Συμβολική συμμετοχή Στην Ελλάδα «οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους» έγραφε προ καιρού η γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung». Η αλήθεια είναι ότι οι εφοπλιστές στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους, αλλά... συμβολικά. Σύμφωνα μάλιστα με παλιότερη μελέτη, οι φόροι που πληρώνουν οι εφοπλιστές στη χώρα μας είναι τρεις με τέσσερις φορές λιγότεροι ακόμα κι από τα έσοδα που έρχονται στο δημόσιο ταμείο από τα παράβολα των μεταναστών για την έκδοση προσωρινών αδειών παραμονής στη χώρα... Την «παράδοση» του αφορολόγη-

του των εφοπλιστών φροντίζει να τη διατηρήσει και η κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» υπό τον Σαμαρά. Στο «Μεσοπρόθεσμο» που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2013 - 2016 αναφέρεται ότι το 2013 οι εφοπλιστές θα καταβάλουν σε φόρους το... αστρονομικό ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειώσουμε πως όταν μιλάμε για Έλληνες εφοπλιστές αναφερόμαστε στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 3.000 πλοία, χωρητικότητας πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους. Μέσα στο 2010, όταν εδώ ψηφίζονταν μνημόνια, ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών αυξήθηκε κατά 13%. Το 2012 οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών σε νέα πλοία και οι αγορές μεταχειρισμένων ξεπέρασαν τα 8 δισ. δολάρια! Αυτή η κατηγορία... πενήτων θα πληρώσει, όπως προέκυψε μετά την πρόσφατη συνάντηση του Σαμαρά με το προεδρείο των Ελλήνων εφοπλιστών, μόλις 80 εκατομμύρια φόρους το 2013 και 140 εκατ. ευρώ έως το 2016. Την ίδια ώρα, άλλες κατηγορίες Ελ-

λήνων, που κατά την κυβέρνηση είναι λιγότερο προνομιούχοι από τους εφοπλιστές, θα αντιμετωπιστούν όπως αξίζει σε... «έχοντες και κατέχοντες». Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το «Μεσοπρόθεσμο», από τους ανάπηρους θα αφαιρεθεί το 2013 το ποσό των 82 εκατομμυρίων (80 οι εφοπλιστές, 82 οι ανάπηροι!) που μέχρι τώρα δαπανούνταν για να καλύπτονται διάφορες μετακινήσεις τους. Άλλη κατηγορία πλουσίων – που τα πλούτη τους δεν συγκρίνονται με τα πλούτη των εφοπλιστών – είναι οι συνταξιούχοι. Από αυτούς την περίοδο 2013 2016 θα αφαιρεθούν κοντά 5,5 δισ. ευρώ όταν για όλη την περίοδο 2013 - 2016 από τους εφοπλιστές τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 140 εκατομμύρια (140 εκατομμύρια οι εφοπλιστές, 5,5 δισεκατομμύρια οι συνταξιούχοι)!

Λένε ότι παίρνουν δάνεια για να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις. Η αλήθεια είναι ότι κλέβουν τους μισθούς και τις συντάξεις για να παίρνουν δάνεια, που τα ξαναδίνουν στους δανειστές. Αυτό θα γίνει και με τη δόση των 31,5 δισ. Ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. θα πάνε στις τράπεζες και τα 5 δισ. θα πάνε για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων εντόκων και ομολόγων του Δημοσίου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού είναι κι αυτό: Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο (σελίδα 36), την περίοδο 2013 - 2016 τα «Έξοδα εκταμίευσης δανείου» υπολογίζονται στα 725 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή πριν ακόμα πάρουμε τις δόσεις, θα τους έχουμε πληρώσει 725 εκατομμύρια σε... παράβολα και σε «έξοδα φακέλου»! Από πού θα βγουν αυτά τα λεφτά; Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 33 του Μεσοπρόθεσμού: Τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από την κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ υπολογίζονται μέχρι το 2016 να ανέλθουν στα 717 εκατομμύρια! Δηλαδή κόβουν τις συντάξεις των αγροτών και τα λεφτά που μαζεύουν τα δίνουν για... προμήθεια στον «μηχανισμό σωτηρίας» του EFSF, κατά το πρότυπο των κερατιάτικων που πληρώνουν οι δανειζόμενοι στους τραπεζίτες για τα λεγόμενα «έξοδα τραπέζης»!

Ελεημοσύνη για εφοπλιστές...


11

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Δεν έχουν τέλος τα χαράτσια... Στο καναβάτσο συνταξιούχοι και μισθωτοί, πληρώνουν ένα ανίκανο πολιτικό σύστημα

Μ

πορεί η κουβέντα να ακούγεται βαριά, αλλά κανένας πολιτικός που σέβεται έστω και μία από τις ψήφους που έλαβε, δεν θα έπρεπε να ψηφίσει τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου. Ενός προγράμματος δημοσιονομικής συμμόρφωσης που ξεχείλωσε τόσο πολύ από χαράτσια και υποκρισία ώστε να μην απέχει και ιδιαίτερα από την περίοδο των φοροσυλλεκτών επί Τουρκοκρατίας. Των εκπροσώπων, δηλαδή, μιας δύναμης κατοχής που έφταναν με τα παλούκια έξω από πόλεις και χωριά και τα χτυπούσαν στο έδαφος μέχρις ότου οι κάτοικοι τους έφερναν όλους τους φόρους που απαιτούσαν. Αν δεν το έκαναν, απλώς θα… παλουκώνονταν. Σήμερα, η αντιστοιχία της απειλής δεν είναι τόσο διακριτή. Κι όμως, έπειτα από δύο μνημόνια και ύστερα από τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας υπέρ των δανειστών, ζητείται από το ελληνικό κράτος να κόψει άλλα 19 δισ. ευρώ, ώστε οι ξένοι παράγοντες που (το μόνο που) μας διασφαλίζουν είναι η (απροσδιόριστη) παραμονή στο ευρώ, να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Προφανέστατα, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από ένα πολιτικό σύστημα σαν και αυτό που… θαυμάζουμε τους τελευταίους μήνες να πει «όχι». Θα μπορούσε, όμως, να σταματήσει να λέει συνέχεια «ναι», και κυρίως να επιμερίσει το χαράτσι με καλύτερο τρόπο… Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν καλά. Άλλωστε, αν γνώριζαν τον τρόπο, θα φρόντιζαν να εισπράξουν τον ΦΠΑ, τον κεντρικότερο φόρο κάθε σύγχρονης οικονομίας, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν τίποτα από αυτά που θα κάνουν. Και κυρίως, να μην οδηγήσουν σε εξαθλίωση τα χαμηλότερα στρώματα κόβοντας μισθούς, συντάξεις και περίθαλψη.

Ποιοι πληρώνουν Και κάπως έτσι, το ελληνικό Δημόσιο των μνημονίων αναγνωρίζει (και, πρακτικά, επιβραβεύει) επίσημα τη φοροδιαφυγή, ανίκανο να συλλέξει τον ΦΠΑ. Και δηλώνει αδυναμία να υπερασπιστεί τους πολίτες του, κόβοντας και τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές, για την ύπαρξη των οποίων φορολογούνται οι πολίτες. Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο με τα μέτρα των 11,3 δισ. για την περίοδο 2013-14. Τα μέτρα αυτά έγιναν τελικά 14,2 δισ., ενώ πάνω από αυτά θα μπουν κι άλλα 4,6 δισ., που θα αφο-

ρούν την περίοδο 2015-16 και τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Δηλαδή ανήκουν στην κατηγορία των «θα δούμε». Από τα 14,2 δισ. που ξέρουμε, τα 10 (χονδρικά) αφορούν περικοπές και τα 4 πρόσθετους φόρους και εισφορές. Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το πόσο η κυβέρνηση αυτή σέβεται τους πολίτες της, το μεγαλύτερο μέρος των 14 δισ. θα προέλθει από την περικοπή των συντάξεων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «κονδύλι» του μεσοπρόθεσμου που θα αφαιρέσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ στη διετία από τους ανθρώπους που εργάστηκαν κανονικά και πλήρωναν τόσα χρόνια τις εισφορές τους. Αναλογικά, το «ψαλίδι» αυτό αντιστοιχεί με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο κρατικής αξιοπιστίας, μια και δείχνει απλώς πόσο αφερέγγυο είναι ένα κράτος. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Άλλο 1,5 δισ. ευρώ θα κοπεί από την υγειονομική περίθαλψη και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Το τσεκούρι στην περίθαλψη είναι περίπου στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την προσεχή διετία (1,1 δισ. στην τετραετία), ενώ άλλα 300 εκατ. θα κοπούν από προνοιακά επιδόματα στο βάθος της τετραετίας.

Το μαχαίρι Ως κράτος που «σέβεται» τους πολίτες του, το ελληνικό κόβει και από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν παιδεία. Πάνω από 123 εκατ. ευρώ θα κοπούν τα επόμενα δύο χρόνια από τα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια που ήδη υπολειτουργούν. Το μαχαίρι στο Δημόσιο θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα 200, ενώ στις ΔΕΚΟ υπολογίστηκε σε μισό δισ. ευρώ. Οι περικοπές για τους εξοπλισμούς και την άμυνα θα φτάσουν τα 400 εκατ. ενώ το ψαλίδι στο μισθολόγιο θα φτάσει το 1,5 δισ. στην τετραετία. Επιπλέον, ως υπόδειγμα κράτους, το ελληνικό, σε «αντιστάθμισμα» για την περικοπή των όποιων αυτονόητων πόρων, κοινωνικών παροχών και ανταποδοτικών ωφελημάτων υπήρχαν, θα φορολογήσει τους πολίτες του ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας 3,89 δισ. σε φόρους. Με μία διαφορά: τους φόρους αυτούς θα πληρώσουν αυτοί που συνήθως χρεώνονται (μισθωτοί και συνταξιούχοι), μια και, όπως είπαμε, εκτός από τη φορολογητέα ύλη που καταγράφεται αυτομάτως, ο συλλε-

H ελληνική κοινωνία οδηγείται στη φτώχεια εξαιτίας των δανειστών!

κτικός μηχανισμός δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά… Κι όμως! Ακόμη και αυτό το επαίσχυντο ντιλ κινδυνεύει να αποδειχτεί βαρέλι δίχως πάτο. Πέρα από τα 4 δισ. που ζητούν σαν «καβάτζα» οι δανειστές επειδή δεν πιστεύουν στην αποδοτικότητα μέτρων και φοροσυλλεκτών, το κριτήριο «επίδοσης» του μεσοπρόθεσμου θα είναι η ύφεση. Για παράδειγμα: τα μέτρα για το 2013 φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Όμως η πραγματική απόδοση θα είναι μόλις 9,3 δισ. λόγω της ύφεσης. Γι’ αυτό λοιπόν και οι δανειστές έβαλαν την καβάτζα. Υπάρχει όμως και μια «μικρή» λε-

πτομέρεια: το πώς υπολογίζει κανείς την ύφεση. Στην πλατεία Συντάγματος έχουν υπολογίσει ότι το 2013 η ύφεση θα περιοριστεί στο 4,5%, από 6,5% φέτος, και πως το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη η οποία το 2015 θα φτάσει το 2,5% και το 2016 το 3,5%. Το κακό βέβαια είναι ότι με τις συνθήκες που διαμορφώνουν τα μνημόνια δεν θα υπάρξει καμία ανάπτυξη για την κοινωνία και τους εργαζομένους και η Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνει άλλο ένα παράδειγμα υγιούς επανάκαμψης ύστερα από μία κρίση. Όπως η Αργεντινή, που ξαναχρεοκοπεί…


12

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ω ν ώ π υ ρ Τ

www.topontiki.gr

ΜπαρΑκ ΟμπΑμα

Η μοιραία σύγκριση .

Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους «πανηγυρίζουν» τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα. Εάν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά με την οποία επικράτησε τελικά ο επανεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έναντι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, πιθανό να συμπεράνει ότι οι Ευρωπαίοι καλλιεργούν… μεγαλύτερες προσδοκίες από τους ίδιους τους Αμερικανούς για τον Ομπάμα. Βέβαια, όπως τονίζουν αναλυτές, η επιλογή των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου είχε περισσότερο να κάνει με την απόρριψη του «υπερσυντηρητικού» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα Μιτ Ρόμνεϊ παρά με την αποδοχή του Ομπάμα. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς πως το βασικό ζήτημα στο οποίο φαίνεται να υπερτερεί στα μάτια των Ευρωπαίων ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών εκλογών έναντι του πρώην επίδοξου διαδόχου δεν είναι άλλο από την προσέγγιση της οικονομικής κρίσης. Πράγματι, επί των ημερών του Ομπάμα η Ουάσιγκτον έδειξε να διαφοροποιείται σημαντικά από το «μοντέλο Μέρκελ» ως προς τη διαχείριση της κρίσης – στο εσωτερικό των ΗΠΑ –, ενώ ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ φέρεται να έχει ασκήσει κατ’ επανάληψη πιέσεις στο Βερολίνο για αλλαγή πλεύσης και εγκατάλειψη της πολιτικής της μονοδιάστατης λιτότητας (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος). Είναι αλήθεια επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι την επανεκλογή του Ομπάμα, κάτι που, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το στοίχημα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας έχει κάθε άλλο παρά «κερδηθεί», μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο επανεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια έναντι της πολιτικής του Βερολίνου. Όσο για την κόντρα Ουάσιγκτον - Βερολίνου σχετικά με τη γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την κρίση στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τίποτα δεν εξασφαλίζει την επικράτηση της «προσέγγισης Ομπάμα», κυρίως εάν λάβουμε υπόψη ότι η Μέρκελ προετοιμάζεται για εκλογές το 2013. Το (μεγάλο) παιχνίδι συνεχίζεται δυστυχώς (και) στην πλάτη μας…

Εκδότης - Διευθυντής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ Διευθυντής Έκδοσης: ΠΑΝΑΓΗΣ Δ. ΚΟΥΤΟΥΦΑΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Υπεύθυνος Ύλης: ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ Οικονομικός Διευθυντής: ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ Εμπορικό Τμήμα: ΜΑΝΘΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ Tηλέφωνα - Fax: 210 68.98.448 - 210 68.98.226 Εκτύπωση: IRIS ΑΕΒΕ D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ Α.Ε.»

«ΠΟΝΤΙΚΙ»

Πολιτική - Σατιρική και Αποκαλυπτική εφημερίδα

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 48 + 16 Art σελίδες - 2,00 ­ (μαζί με τις προσφορές) ΓΡΑΦΕΙΑ: Καφαντάρη 27, Αθήνα, T.K. 11631 Κωδικός: 3107 Tηλ.: 210 68.98.448 Fax Σύνταξης: 210 68.91.046 e-mail: topontiki1@yahoo.gr internet: http://www.topontiki.gr

•Για τη συνδρομή σας αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 210-68.98.448.

«ΠΟΝΤΙΚΙ» το... «ΠΟΝΤΙΚΙ» Σας! (Από το... 1979, ε;)

Καλοτάξιδη…

τΩρα ξέραμε ότι για να διοριστεί – κάποια στιγE ΜΕχρι μή – ένας καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έπρεπε να περάσει από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Προφανώς, για την Εκκλησία της Ελλάδος αυτό δεν είναι αρκετό όταν πρόκειται για καθηγητές Θρησκευτικών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Συγκεκριμένα, οι ιεράρχες ζητούν να εγκρίνεται από τον επίσκοπο της τοπικής εκκλησίας ο διορισμός καθηγητών για το μάθημα των Θρησκευτικών. Με ποια κριτήρια; Κύριος οίδε…

Την περασμένη Δεύτερα κυκλοφόρησε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Μια νέα ημερήσια εφημερίδα με στόχο να προσφέρει αδέσμευτη ενημέρωση και να καλύψει την ανάγκη των πολιτών για πληροφόρηση. Το εγχείρημα στηρίζεται οικονομικά κατά βάση από τους ίδιους τους εργαζόμενους και αποτελεί ένα στοίχημα για τον ελληνικό Τύπο, ειδικά σήμερα που η αξιοπιστία των εφημερίδων έχει κατακρημνιστεί. Το «Π» εύχεται κάθε επιτυχία και καλές κυκλοφορίες.

μενη δόση και τα «νέα» νέα μέτρα που θα πρέπει να τη συνοδεύουν… άλλοτε, πάντως, δεν επιστρατεύτηκαν τόσο θαναE ΠοτΕ τηφόρες δόσεις κινδυνολογίας και χοντρής προπαγάν-

ρων θεαματικά άδεια!... Οι σταυροφόροι της κοινωνικής ερήμου δεν άντεχαν φαίνεται στη σκέψη ότι εκτός από το να δώσουν την ψήφο τους θα έπρεπε να ανεβούν και στο βήμα για να υποστηρίξουν τη μετατροπή της χώρας σε δουλοπαροικία. Μονάχα κάτι κυνικοί υπάλληλοι της ολιγαρχίας του πλούτου, που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει έξω από τον λαμπερό τους φράχτη, έμειναν να υπερασπίζονται τις υποδείξεις της τρόικας.

δας. Δυσάρεστη έκπληξη – ακόμα και για όσους γνώριζαν το ποιόν του – ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σέρνοντας πρώτος τον γελοίο χορό, απειλούσε συνεχώς ότι «θα γίνουμε Βόρειος Κορέα», «αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα θα πεινάσουμε», «στις 17 του μήνα δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στα ράφια, φάρμακα στα φαρμακεία και βενζίνη στις αντλίες» και άλλα τέτοια, που δεν φοβίζουν ούτε τα μικρά παιδιά πλέον… Στο πλευρό του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που απογείωσε το θράσος στα ύψη όταν απείλησε πως εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα, «από αύριο δεν θα ’χουμε δουλειά»!

νομοσχΕδιο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις E Το 9 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μοιράστηκε

αυτό τόλμησε να πει ο άνθρωπος που έβαλε την E Ναι, τζίφρα του, σε ό,τι δεν τόλμησαν δυο δικτατορίες, του

στους βουλευτές μόλις χθες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ολοήμερης συζήτησης και της βραδινής ψηφοφορίας. Όσοι το πήραν στα χέρια τους έπαθαν σοκ, βλέποντας ότι εκτείνεται σε 798 σελίδες! Ευτυχώς δηλαδή που είχε προλάβει και το είχε διαβάσει ο αίλουρος Χρυσοχοΐδης και ήταν πανταχού παρών, ώστε να δίνει τα φώτα του και να λύνει πρόθυμα απορίες σε κάθε ανίδεο συνάδελφό του…

Μεταξά και της επτάχρονης χούντας, και οι κατοχικές κυβερνήσεις των δωσίλογων! Και αποχαλινώνει την αγορά εργασίας, σε μια εποχή που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, ανηφορίζοντας στο 30%. Ντροπή, αλλά ποιος την έχασε για να τη βρει ο Βρούτσης…Καλύτερα από όλους συνόψισε την κατάσταση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης, όταν παρατήρησε: «Με το πρώτο μνημόνιο καθιερώσαμε μισθούς Βαλκανίων. Με το δεύτερο αποκτήσαμε κοινωνικό κράτος Ανατολικής Ευρώπης. Και με το τρίτο καθιερώνουμε στάτους τριτοκοσμικής χώρας».

Η κρισιμΟτερη συνεδρίαση των μνημονιακών χρόνων

E άρχισε χθες με τα έδρανα των κυβερνητικών συνεταί-

ΚανεΙς, βέβαια, δεν πείστηκε από

E τις αστείες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Σε πολύ λιγότερο από χρόνο, όπως οι περισσότεροι προέβλεπαν στη Βουλή, και υπό την αναμενόμενη δυσμενή εξέλιξη του προϋπολογισμού, θα συζητάμε για την επό-

Αγίου υ ο τ α τ Η νύχ αίου… μ ο λ ο θ ρ Βα

Ωρα που μαινόταν η μάχη για να E Την μην νομοθετηθεί ο κοινωνικός και ανθρωπιστικός όλεθρος γινόταν γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως βοήθεια από την Παγκόσμια Τρά-

Μεγάλη ένταση και αλαλούμ στη Βουλή Χαμός χθες το βράδυ στη Βουλή με την αιφνιδιαστική τροπολογία Στουρνάρα για τους υπαλλήλους της Βουλής. Αφού κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, λόγω της ξαφνικής στάσης εργασίας των υπαλλήλων, ακολούθησε καβγάς τρικούβερτος και… διακομματικός στην Ολομέλεια, με τον Γ. Στουρνάρα να επιτίθεται σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες,

τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί παραίτηση Στουρνάρα, την Αλέκα Παπαρήγα να αφήνει υπαινιγμούς για την απειρία του ΥΠΟΙΚ, αλλά να… διερωτάται τον λόγο αυτής του της κίνησης, και τον Στουρνάρα ξανά, ύστερα από συνεννόηση με Μεϊμαράκη και Σαμαρά, να αποσύρει την τροπολογία, λέγοντας όμως ότι θα την επαναφέρει εν ευθέτω χρόνω. Η χθεσινή Βουλή τα είχε όλα…


13

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

ΠεριφΕρειες

Κραυγή αγωνίας

πεζα! Ποιος χτύπησε την πόρτα αυτού του Οργανισμού που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση κρίσεων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου; Και τι ακριβώς ζήτησε; Απαντήσεις επιβάλλονται!...

E

«Θα Επρεπε να σας χαμηλώσουν την αποζημίωση στο

επίπεδο του κατώτατου μισθού, ήτοι στα 586 ευρώ», πείραξε χθες δημοσιογράφος μια παρέα γαλάζιων βουλευτών που… λιάζονταν στο εντευκτήριο. «Και πώς θα ζήσει ο βουλευτής;» απόρησε αναπάντεχα ένας από αυτούς; Τι να πει κι ο άλλος; Σηκώθηκε και βγήκε από την αίθουσα κατεβάζοντας καντήλια από μέσα του… εντύπωση προκάλεσε σε όσους το είδαν με τα E ΑλγεινΗ μάτια τους χθες, η συμπεριφορά πράσινου μεγαλοστελέχους με ηγετικές φιλοδοξίες, ο οποίος εφιστούσε την προσοχή των επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας, δηλαδή κοινώς «καρφώνοντας», συντρόφους του βουλευτές που ήταν πιθανόν να «την κάνουν» στην ψηφοφορία και να ψηφίσουν εκτός γραμμής. Ναι, ο… «Αρτέμης»!...

το θάρρος του ανθρώπου που ξέρει κατά βάθος ότι E Με έχει να κάνει με ξοφλημένους, ο Στουρνάρας πλησίασε κάποια στιγμή χθες τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε αφήσει να φανεί από νωρίς ότι θα απείχε από την ψηφοφορία (σ.σ.: σπουδαία πολιτική στάση!...), και αφού τον τσίμπησε στο μάγουλο του είπε, αφήνοντάς τον προσβεβλημένα άφωνο: «Κωστάκη, δεν πιστεύω να κάνεις ό,τι μου είπαν»! Νάτα μας!... Πήρε και αέρα.

E

Μια μαλλον επικίνδυνη δήλωση έκανε ο αναπληρω-

τής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας όταν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «εάν θα αποκαλυφθούν τα λαμόγια που έκαναν φαγοπότι στο υπουργείο Πολιτισμού», ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δυο εβδομάδες υπομονή. Όχι ότι σύμπασα η επικράτεια θα περιμένει να ακούσει τα αποτελέσματα της έρευνας του υπουργού, αλλά εάν δεν ανακοινώσει το τι έχει γίνει στο υπουργείο μάλλον θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη. Τη στιγμή μάλιστα που πολλά λέγονται για διορισμούς υπαλλήλων σε αρχαιολογικούς χώρους –την εποχή που ήταν υπουργός ο Αντ. Σαμαράς –, οι οποίοι κατάγονται από τη Μεσσηνία, γενέτειρα του πρωθυπουργού.

μΕσα στον γενικό χαμό, μίλησε E Και και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταγγείλει ότι αυτοί που διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή «είναι πελάτες του ΣΥΡΙΖΑ»! Ακαρι-

Οι φήμες λένε ότι... 4Πολλοί συγγενείς πολιτικών διστάζουν να κυκλοφορήσουν χαλαρά στη χώρα μας για ευνόητους λόγους… 4Επίκειται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που θα σηματοδοτεί και «τεκτονικές» αλλαγές στην Κεντροδεξιά… μετά διευρύνσεως. 4Ο Σαμαράς θέτει εκτός κυβέρνησης άμεσα κάποιους υπουργούς για να σηματοδοτήσει τη νέα στροφή…

αία βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισαν στον… «πελάτη της Siemens» ότι μόνο τα βαφτιστήρια του πατρός του γεμίζουν ένα γήπεδο, ενώ κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν ότι ο… Κούλης, όπως και η αδελφή του Ντόρα, είναι οι μοναδικοί Έλληνες βουλευτές που χρησιμοποιούν εντός Κοινοβουλίου ιδιωτικά γραφεία, σε χώρο ο οποίος, κάκιστα, παραχωρήθηκε, όπως και σε άλλους πρώην πρωθυπουργούς, στον Μητσοτάκαρο με το συμπάθιο… στο βήμα και τράβηξε έναν… ορμητικό φιλιπE ΑνΕβηκε πικό εναντίον της κυβέρνησης των Σαμαρά και Στουρνάρα, τους οποίους κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, και τελειώνοντας τους άφησε όλους σύξυλους λέγοντας «για μένα είναι το τελευταίο δίλημμα. Ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο γνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί στην παρούσα φάση να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση». Ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε μεν το σθένος, όπως και όσοι ψήφισαν «Ναι», να αρνηθεί αξιοπρεπώς τη βαρβαρότητα, αλλά πρόλαβε να βάλει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ! Μικροί άνθρωποι μπροστά σε μεγάλες στιγμές… και μόνο στοιχείο δείχνει την αγριότητα του τρίτου E Ενα μνημονίου. Για τους εφοπλιστές,

ω ν ω π ξετρυ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός, με την οποία τονίζει ότι με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «οι αιρετές περιφέρειες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, στην ουσία, δηλαδή, καταργείται ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης». Ο Σγουρός κάνει λόγο για «προσπάθεια απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και του θεσμού της αιρετής περιφέρειας», ενώ επισημαίνει ότι αυτό «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών». Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των περιφερειών, όπως αναφέρεται στην επιστολή, τον Απρίλιο του 2012 ψηφίστηκαν περικοπές 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των περιφερειών, ενώ προβλέπονται 271 εκατ. ευρώ λιγότερα στον προϋπολογισμό του 2013 που κατατέθηκε. Ο Σγουρός, μάλιστα, προτείνει και ισοδύναμα μέτρα – παλιά… «αδυναμία» του πρωθυπουργού – και συγκεκριμένα ζητά «να μειωθεί το ποσοστό των ΚΑΠ που δικαιούται κάθε περιφέρεια και να αφήσει τη δυνατότητα στις ίδιες τις περιφέρειες να κατανείμουν τις περικοπές ή να μειώσουν λειτουργικά ή άλλα έξοδα και δαπάνες, χωρίς την οριζόντια μείωση και χωρίς παρέμβαση στα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των περιφερειών».

ΠανελλΗνιος ΙατρικΟς ΣΥλλογος

Οι γιατροί ενάντια στη δραστική ουσία Την αντίθεσή του στην αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα μόνο του φθηνότερου γενόσημου, με επιβάρυνση των ασθενών σε κάθε άλλη επιλογή, εκφράζει ο ιατρικός κόσμος. Με σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για «τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, που βρίσκονται πίσω από την επιμονή της τρόικας για τη δραστική ουσία, τα οποία πιέζουν για ένα μέτρο που θα απορυθμίσει πλήρως την άσκηση της θεραπευτικής πρακτικής, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, αλλά θα ακυρώσει και κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μόνο ωφέλιμη για τα δημόσια οικονομικά δεν είναι η ρύθμιση περί δραστικής ουσίας, καθώς «το μόνο που θα πετύχει είναι η μονοπώληση στον χώρο του φαρμάκου από μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα και η καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Όπως και να το δεις πια, είναι να μην… αρρωστήσεις σ’ αυτή τη χώρα.

ΤΕλη ΚυκλοφοριΑς

Ήρθαν ηλεκτρονικά Ξεκίνησε η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, με τα ειδοποιητήρια από φέτος να αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Στη συνέχεια θα το τυπώνουν και θα το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking. Η απόδειξη πληρωμής – η οποία θα πρέπει να είναι πάντα μέσα στο αυτοκίνητο – θα αντικαταστήσει το σήμα κυκλοφορίας και θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας. Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, θα διατηρηθεί η ποινή του διπλασιασμού του τέλους για όποιον δεν το καταβάλει εμπρόθεσμα.


14

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ω ν ώ π υ ρ Τ οριζόταν ότι θα έδιναν σε φόρους όλα κι όλα 80 εκατ. ευρώ, κι αυτά αν γούσταραν και ύστερα από συνεννόηση. (Σ.σ.: χρειάστηκε να παιχτεί ένα θεατράκι μεταξύ Στουρνάρα και ΠΑΣΟΚων για να απαλειφθεί η λέξη οικειοθελώς, χωρίς την μεσολάβηση της τρόικας). Όμως για τους ανάπηρους έπεσε με τη μία ο πέλεκυς, κόβοντας χωρίς δεύτερη σκέψη 82 εκατ. για μετακινήσεις. Ε ρε, Καιάδας που χρειάζεται στο οικονομικό επιτελείο… και το συνήθως άνευρο και «υποE ΑκΟμα ταγμένο» Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που ποτέ δεν φημιζόταν για την επιστημονική του ακαμψία απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, δεν άντεξε να μη διαπιστώσει ότι ήταν αντισυνταγματική η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με τη μορφή ενός και μοναδικού άρθρου. Στις παρατηρήσεις του, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει και σημειώνει ότι: Η νομοθετική αρχή της εξειδίκευσης, η οποία κατοχυρώνεται ρητώς στο σύνταγμα, ορίζει ότι οι νόμοι πρέπει να αποτελούνται από ομοιογενείς διατάξεις.Το σύνταγμα επίσης ορίζει ότι τα νομοσχέδια για τις συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά και ότι δεν επιτρέπεται, με ποινή την ακυρότητα, να περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικά ζητήματα σε άσχετα νομοσχέδια. Θα πρέπει να σταθμιστεί αν οι περικοπές μισθών και συντάξεων διαταράσσουν την ισορροπία και οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου συνταξιούχων και μισθωτών, τέτοια που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους. Μάταιος κόπος...

εΙσοδος των 25 ευρώ στα νοσοκομεία E «Η περιλαμβάνει και ποτό;»! Αυτό είναι το καινούργιο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στα social media τις τελευταίες μέρες αφού, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, κάθε ασθενής που χρειάζεται νοσηλεία θα πρέπει να καταβάλει 25 ευρώ για την εισαγωγή του σε νοσοκομείο. Έντονα αντέδρασαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί στη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι οποίοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, σκοπεύουν να ανοίγουν τα νοσοκομεία στους άπορους και ανασφάλιστους κάθε Τετάρτη στην αρχή και, στη συνέχεια, περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

www.topontiki.gr

Με τον λαό Σε μια άκρως συμβολική κίνηση χθες, στις 6 το απόγευμα, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα και κρατώντας ένα πανό βγήκε από τη Βουλή και ενώθηκε με τους διαδηλωτές που έζωναν ξεχειλίζοντας από οργή το απόκοσμο Μέγαρο…

του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη μέE ΗρακΙνηση των διήμερων συλλαλητηρίων και ένα βίντεο που ανάρτησε σε ιστοσελίδα, με τον τίτλο «παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα ασφαλίτικα μπλόκα», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που κατηγορεί βουλευτές του κόμματος για αντιποίηση αρχής και δημοσιοποίηση στοιχείων αστυνομικών. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «μια τέτοια ενέργεια μάλλον θα έπρεπε να την περιμένουν οι αστυνομικοί, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς φωτογραφίες διαδηλωτών, όπως και οροθετικών ιεροδούλων».

ρνάρια υ ο τ σ … Τα ρνάρας υ ο τ Σ και ο

ξάδερφος του πλανητάρχη να ήταν ο E ΟΥτε Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεν κρύβει τη χαρά του για την επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα. Μάλιστα αυτό σκοπεύει να είναι και το νέο του χαρτί με το οποίο θα χτυπήσει πολιτικά τον Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σκοπεύει να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι το μόνο που θέλει είναι να γίνει αποδεκτός από τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία και όχι να αναζητήσει πραγματική λύση για το θέμα της Ελλάδας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος ισχυρίζεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταβεί μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματός του στις ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιήσει επαφές που θα δώσουν λύση για τη σωτηρία της χώρας. Στα ξαφνικά μας προέκυψε και άλλος ένας σωτήρας του έθνους... η αναστάτωση που E ΣυνεχΙζεται είχε προκληθεί πρόσφατα σε δύο δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου, με αφορμή την αντίδραση γονέων να φοιτήσουν στα σχολεία παιδιά των Ρομά. Σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος γονέων χαρακτηρίζει την επιχειρούμενη δημιουργία τάξης παιδιών Ρομά «επικίνδυνη για τα υπόλοιπα παιδιά, σε επίπεδο υγειονομικό». Δεν αρκούνται, όμως, μόνο στα θέματα υγείας, αλλά εγείρουν ζήτημα και «προσωπικής ψυχοσωματικής ασφάλειας», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά των παιδιών Ρομά από τη ροπή στη βία έως και τη… σεξουαλική ελευθεριότητα: «Θα φοιτήσουν παιδιά με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία και έκφραση σε όλα τα θέματα και ιδίως βίαιης συμπεριφοράς, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ελευθεριότητας από πολύ μικρή ηλικία, παραβατικής δράσης»! Ο σκοταδισμός καλά κρατεί…

πληγματα κατα των δημοσιων πανεπιστημιων

Ταπεινώνουν τον κόσμο της γνώσης Είναι φανερό πλέον ότι στην τρικομματική κυβέρνηση – άλλοι λίγο, άλλοι πολύ – δεν συμπαθούν και δεν υπερασπίζονται με φανατισμό τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Κανένα σχεδόν κόμμα στις συζητήσεις που έγιναν στις Επιτροπές δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του Μνημονίου 3 ή του προϋπολογισμού για το 2013 στις περικοπές και στα μέτρα ταπείνωσης που περιλαμβάνονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο και το ανθρώπινο δυναμικό του, καθώς ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται κατά 163 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 18%. Ειδικότερα, στο Μνημόνιο 3 ορίζεται ότι ο νεοδιόριστος πρωτοδίκης έχει μεικτές αποδοχές περίπου 2.700 ευρώ, ενώ ο νεοδιόριστος πρωτοβάθμιος καθηγητής περίπου 2.400 ευρώ. Με άλλα λόγια, οι μεικτές αποδοχές του νεοδιόριστου πρωτο-

δίκη είναι μεγαλύτερες αυτών του καθηγητή πρώτης βαθμίδας, αλλά και αντίστοιχες με τις αποδοχές αναπληρωτή καθηγητή πανεπιστημίου με 20 χρόνια υπηρεσίας! Παράλληλα, ως βασικός μισθός του λέκτορα ορίζονται τα 1.065 ευρώ!!! Δηλαδή ένας επιστήμονας με πτυχίο, μάστερ, διδακτορικό και αρκετές ερευνητικές εργασίες, όταν εκλέγεται λέκτορας ή είναι αρκετά χρόνια σε καθηγητική βαθμίδα, «κοστολογείται» από το ελληνικό κράτος λιγότερο από τον πρωτοδίκη και τον στρατιωτικό. Και επιπλέον να επισημάνουμε ότι, παρά τα λεγόμενα των κυβερνητικών συνεταίρων, στο Μνημόνιο 3 συμπεριλήφθηκαν διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και με τις οποίες προβλέπονται ρυθμίσεις υπέρ των κολεγίων, προφανώς στο όνομα της διευκόλυνσης

της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, για τις διατάξεις αυτές φέρεται ότι είχε διαφωνήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, δεν επέμεινε… Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η υποστήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου και του ανθρώπινου δυναμικού του απουσίαζε από τη ρητορική και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση τόσο του Μνημονίου 3 όσο και του προϋπολογισμού 2013 στην αρμόδια Επιτροπή. Το γεγονός προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που, ενώ στο παρελθόν είχαν αναδείξει τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τώρα φαίνεται ότι τον ξέχασαν.


15

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Καταδιώξεις υπουργών! Θρίλερ μυστηρίου το Σαββατοκύριακο για τις περικοπές των μισθών της ΕΛ.ΑΣ.

Σ

ε κωμικοτραγικό θρίλερ μυστηρίου και καταδίωξης εξελίχτηκε το Σαββατοκύριακο το θέμα με τις άγριες περικοπές στα μισθολόγια των ενστόλων. Ειδικά οι συνδικαλιστές των αστυνομικών, που είχαν πει παλιότερα ότι εάν πετύχουν την τρόικα θα τη… συλλάβουν, πήραν αυτή τη φορά στο κατόπι τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα, όμως το γκραν-γκινιόλ έγινε με τον «δικό» τους άνθρωπο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος, όπως θα δούμε αργότερα, «σκότωνε» τον… χρόνο του! Μέχρι το πρωινό του Σαββάτου η κατάσταση διαφαινόταν από ομαλή έως αδιατάρακτη, καθώς, ενώ οι συνδικαλιστές και συνεπακόλουθα οι ένστολοι ανέμεναν περικοπές, αλλά συμβατικά ήπιου χαρακτήρα, από το χρονικό εκείνο σημείο και μετά άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, που πολύ γρήγορα έφεραν… τσουνάμι. Τι τσουνάμι δηλαδή. Πραγματικό Αρμαγεδδώνα… Αργά το βράδυ της Κυριακής εξειδικευμένου χαρακτήρα κι ενασχόλησης site δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με το τι απεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, δημοσιοποιώντας στοιχεία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο οι μειώσεις σε βασικό μισθό κι επιδόματα είναι εκκωφαντικές. Ακριβώς σε αυτό το σημείο τοποθετείται η αφετηρία του θρίλερ.

Η καταδίωξη των υπουργών… Από το πρωί της Δευτέρας οι διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών της Αστυνομίας, των αξιωματικών (ΠΟΑΞΙΑ) και του χαμηλόβαθμου προσωπικού (ΠΟΑΣΥ), εξαπολύουν… ανθρωποκυνηγητό. «Καταδιώκουν», αλλά εις μάτην, όπως αποδεικνύεται, τους Στουρνάρα και Σταϊκούρα, που με διάφορα εύσχημα προσχήματα αποφεύγουν να τους συναντήσουν. Η τραγωδία για τους ένστολους είναι πως από τις δικές τους πηγές και βολιδοσκοπήσεις προκύπτει ότι το σενάριο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα το προηγούμενο βράδυ είναι κατά πολύ ηπιότερο από αυτό που τους «επιδαψιλεύει» η κυβέρνηση Σαμαρά, του δημοφιλούς στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας ηγέτη της Ν.Δ., ο οποίος προεκλογικά τους έταξε μισθολογική αποκατάσταση κι εξορθολογισμό των κολοβωμένων από τα δύο προηγούμενα μνημόνια αποδοχών τους!!! Για ν’ ασκήσουν πίεση και να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στους υπουργούς, οι συνδικαλιστές επιστρατεύουν δύο εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. και πρώην προέδρους των Ομοσπονδιών.

Τον Ηλία Βλαχογιάννη, που υπήρξε πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, και τον Δημήτρη Κυριαζίδη, του μακροβιότερου προέδρου της ΠΟΑΣΥ. Παρά την πολιτική κάλυψη, οι συνδικαλιστές ματαιοπονούν, καθώς το μόνο που πετυχαίνουν είναι να συναντήσουν τις δύο γραμματείς του Στουρνάρα, καλλίπυγες κατά τη δική τους δήλωση, πλην όμως χειρότερες από τον «ψαλιδοχέρη» υπουργό. Τους λένε ορθά κοφτά ότι το σχέδιο των περικοπών τους έχει καθοριστεί, είναι μεν σκληρό, αλλά τίποτα δεν το αλλάζει και… όξω από την πόρτα. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι στην περίπτωση που δεν γίνουν τελικά δεκτοί από τους δύο υπουργούς να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να απευθύνουν μήνυμα στον Σαμαρά πως επί ημερών διακυβέρνησής του μπαίνει ταφόπλακα στο μισθολογικό αύριο χιλιάδων ενστόλων και των οικογενειών τους.

Ψάχνοντας τον Δένδια Αμέσως μετά τις απονενοημένου χαρακτήρα απόπειρες συνάντησης με τους δύο επί των οικονομικών υπουργούς, στρέφονται προς τον πολιτικό προϊστάμενό τους, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Προς μεγάλη κατάπληξή τους, όμως, «τρώνε» κι από εκεί… πόρτα. Η επιδίωξή τους ήταν να πάρουν τη δική του θέση και να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες που για το δεδομένο χρονικό ορόσημο επρόκειτο να πάρει για τον οικονομικό αφανισμό τους, έχοντας πάντοτε στο πλευρό τους και τους δύο βουλευτές και πρώην αστυνομικούς συνδικαλιστές Βλαχογιάννη και Κυριαζίδη. Οι απαντήσεις που πήραν ήταν νεφελώδους χαρακτήρα και με διαρκώς ανανεωνόμενες παρατάσεις με φρούδες, όπως τελικά αποδείχτηκαν, υποσχέσεις για μία έστω κι ολιγόλεπτη μεταξύ τους συνάντηση. Στο μεταξύ γίνεται γνωστός το βράδυ της Δευτέρας, κι αφού έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες στο θρίλερ των αναζητήσεων, των καταδιώξεων και των παραπομπών από τον Άννα στον Καϊάφα, ο πίνακας με τον μισθολογικό Αρμαγεδδώνα που επίκειται με την ψήφιση του μνημονίου Νο 3 και θα πλήξει το ένστολο προσωπικό. Οι Ομοσπονδίες εκδίδουν ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Δοξάστε τους», στην οποία σημειώνονται σαν σε πένθιμο εμβατήριο τα εξής: «Δυστυχώς, αυτά που πάνε να θεσμοθετήσουν με πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ξεπερνούν και την πλέον νοσηρή φαντασία, καθώς οι ονομαστικές μειώσεις των μηνιαίων μας αποδοχών κυμαίνονται από 120 ευρώ για τους χαμηλόμισθους μέχρι και τα 650 ευρώ για τους ‘‘υποτιθέμενους’’ υψηλόμισθους. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται η

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι...

Αστυνομικοί «κυνηγούσαν» τον Στουρνάρα και τον Σταϊκούρα τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός «σκότωνε» την ώρα του σε... σκοπευτήριο

κατάργηση των πάσης μορφής δώρων και η μείωση της νυχτερινής αποζημίωσης από 2,93 ευρώ την ώρα σε 2,60 ευρώ». Ο Δένδιας παραμένει άφαντος…

Η συνάντηση και το… σκοπευτήριο Είδαμε πως, ενώ οι συνδικαλιστές αναζητούσαν όλη τη Δευτέρα τον Δένδια για να τους εκθέσει τη θέση και την άποψή του αναφορικά με τη μισθολογική εξόντωση των υφισταμένων του, οι συνεργάτες του τους διαμήνυαν ότι δεν μπορεί να διακόψει και πως θα τους δει όταν θα βρεθεί έστω και το ελάχιστο ενδιάμεσο χρονικό κενό στο γεμάτο πρόγραμμά του με κρίσιμες και υψηλές διαδοχικές συναντήσεις. Την επομένη το πρωί, όμως, οργισμένοι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Κατεχάκη και γνωρίζουν το πρόγραμμα του υπουργού επικοινώνησαν με διάφορα sites κι αποκάλυψαν ότι το εξαιρετικά «φορτωμένο» πρόγραμμα του Δένδια περιλάμβανε πάνω από τρίωρη... εξάσκηση στη… σκοποβολή στα σκοπευτήρια της Αστυνομίας στο Μαρούσι και, όπως συμπλήρωναν, εκείνη ήταν η δεύτερη ή η τρίτη φορά που συνέβαινε αυτό μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο. Το πράμα ήρθε κι έδεσε όταν σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο Δένδιας… σκότωνε την ώρα του όσο οι συνδικαλιστές τον έψαχναν, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ δέχτηκε τηλεφώνημα στο οποίο του έγινε γνωστό πως θα τους δεχτεί τελικά στη 1.30 μ.μ. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι…


16

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Οι γύπες των αγορών εφορμούν Tην ώρα που η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο, ξένοι οίκοι φθάνουν αθόρυβα στην Αθήνα και διερευνούν τις ευκαιρίες της επόμενη μέρας

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και άλλα «μεγάλα σπίτια» άρχισαν παρέλαση

Δύο γάιδαροι μαλώνανε...

Σ

τα ψιλά φαίνεται πως πέρασε την περασμένη εβδομάδα η παρουσία της Morgan Stanley στην Αθήνα, την ώρα που το πολιτικό κλίμα βάραινε απειλητικά, οι δανειστές επανέρχονταν με νέες πιέσεις - απειλές και το Χ.Α. υποχωρούσε άτακτα. Βέβαια το χρηματιστήριο μάλλον περιστασιακά υποχωρούσε. Τις επόμενες ημέρες επανέκαμψε δριμύτερο εν μέσω των πληροφοριών για κλείσιμο του ελληνικού πακέτου, δείχνοντας κάτι που μόνο οι μυημένοι έχουν καταλάβει το τελευταίο διάστημα. Η οριστικοποίηση της «ελληνικής συνθήκης» (μιας συνθήκης υποταγής ενός υπερήφανου λαού, στο όνομα μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας) είναι αυτή που τροφοδοτεί από το καλοκαίρι το ελληνικό χρηματιστήριο, προσφέροντας στους παραδοσιακούς πελάτες υπεραποδόσεις και στους πραγματικούς γνώστες τη δυνατότητα μιας πραγματικής διαχείρισης καταστάσεων. Και η επιβεβαίωση της συμφωνίας αποτελεί ένα έργο - δέσμευση για μερικούς από τους «μεγάλους» των αγορών που μας θυμήθηκαν. Ας δούμε, λοιπόν, πού κινήθηκαν και γιατί, τρεις μεγάλοι ξένοι «οίκοι», που από… λύκοι έγιναν ξαφνικά φίλοι μας. Η Morgan Stanley ήταν η τελευταία που έφτασε στην Αθήνα, στα τέλη του Οκτωβρίου, βρίσκοντας πρακτι-

κά στρωμένο το πεδίο. Στη δυσχερή συγκυρία του προηγούμενου δεκαήμερου οι επιτελείς του αμερικανικού οίκου δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κλείσουν δεκάδες ραντεβού τόσο με τον Γ. Στουρνάρα όσο και με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλο και Γ. Εμίρη, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ανάληψης επενδυτικών θέσεων. Το κλιμάκιο της Morgan Stanley, που εκπροσωπούσε 14 επενδυτικά χαρτοφυλάκια (με βεβαιωμένες θέσεις αξίας 5 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα), φέρεται να εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά και άλλων ελληνικών τίτλων αλλά και για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Οι συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ λέγεται πως έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, δεδομένης μάλιστα της επιμονής της κυβέρνησης και των Σαμαρά - Στουρνάρα να προχωρήσει το πρόγραμμα με κάθε τρόπο. Οι Αμερικανοί συζήτησαν περισσότερο για τη διαδικασία διάθεσης του 33% που έχει στον ΟΠΑΠ το Δημόσιο αλλά και για τους δύο εισηγμένους λιμενικούς φορείς ΟΛΠ και ΟΛΘ. Έτσι, σε αυτή τη φάση της κρίσης δύο πολύ μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι (Morgan Stanley και Goldman Sachs) επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι... μισογεμάτο κόντρα στις αρνητικές ειδήσεις και τις ανησυχητικές εξελίξεις

των τελευταίων ημερών. Η δε Morgan Stanley αποδεικνύει έμπρακτα αυτήν τη στάση της ενισχύοντας ή λαμβάνοντας νέες επενδυτικές θέσεις για λογαριασμό πελατών της.

Τα «γεράκια» Το σημαντικό είναι πως οι κινήσεις αυτές γίνονται εν μέσω πολιτικής αστάθειας, τριγμών στη συγκυβέρνηση, μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου και αγωνιωδών εκκλήσεων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τι συμβαίνει; Την ώρα που η χώρα βρίσκεται και πάλι με το... πιστόλι στον κρόταφο τα λεγόμενα «γεράκια των αγορών» έρχονται αθόρυβα στην Αθήνα και μεθοδικά διερευνούν τις ευκαιρίες της επόμενης ημέρας. Στους σημαντικούς ξένους που «γυρίζουν» στην Ελλάδα περιλαμβάνονται οι Goldman Sachs, η Citigroup, η HSBC, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η Chevreux. Ας δούμε και το γιατί ύστερα από χρόνια συγκεκριμένα «ξένα σπίτια» αρχίζουν και βλέπουν... μισογεμάτο το ελληνικό ποτήρι – εκτίμηση που περνούν και στους πελάτες τους: Η ανοδική αντίδραση των τριών τελευταίων μηνών στο χρηματιστήριο τροφοδοτήθηκε κυρίως από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια (τραπεζικά, θυγατρικά τραπεζών, επιχειρηματιών και παικτών). Υποστηρίχθηκε, όμως,

και από συγκεκριμένους ξένους που, όπως προέκυψε και από τις παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών πρόσφατα στο Λονδίνο, αντιμετώπισαν την ελληνική οικονομία με θετικότερη διάθεση από πέρυσι. Αυτοί συνέχισαν τις τοποθετήσεις κυρίως σε μετοχές εταιρειών του Δημοσίου (ή όπου το Δημόσιο διατηρεί ακόμη σημαντικό μερίδιο) με την προσδοκία της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων. Πρώτη και ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση της Goldman Sachs, που εδώ και τρεις μήνες είχε ανοίξει ένα παράθυρο στην προοπτική ενός «γυρίσματος» της ελληνικής οικονομίας. Στην τελευταία έκθεσή τους, όμως, οι Αμερικανοί προχώρησαν παραπέρα: «…τον Ιούλιο τονίζαμε ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει την πρόοδο στα ελληνικά θεμελιώδη δεδομένα, αλλά έκτοτε τα εγχώρια yields ομολόγων έχουν διολισθήσει πάνω από 500 μονάδες και οι μετοχές έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 28%, καθώς οι αγορές αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους καρπούς της ελληνικής προσπάθειας». Η έκθεση συμπληρώνει ότι «υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης βελτίωσης… εφόσον συνεχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος εξόδου. Τα πιο πρόσφατα μεγέθη συνεχίζουν να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Βασικός λόγος της αμερικανικής μεταστροφής ήταν πως τα μεγέθη για το έλλειμμα του Αυγούστου ήταν αρκετά καλύτερα από τους στόχους. Και ακόμη περισσότερο, ότι οι Αμερικανοί είχαν τους λόγους τους να πιστεύουν ότι το ελληνικό πακέτο (δηλαδή η συνθηκολόγηση της ελληνικής κοινωνίας με τους δανειστές) θα κλείσει… «παντί τρόπω». Εξ ου και οι υπερθεματισμοί.

Αμερικανικός… δάκτυλος Φυσικά υπάρχει και το παρασκήνιο που «βοήθησε» την Goldman Sachs εν μέσω της θερινής ραστώνης να παρακάμψει το country risk που έως τότε έβλεπαν όλοι οι άλλοι και να γυρίσει στο ελληνικό χρηματιστήριο πρωτοστατώντας στην αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Και εάν κάποιοι μπορούν, ας δουν και τους τζίρους και τα πακέτα, να διερευνήσουν πόσα έβγαλε η Goldman Sachs για τους πελάτες της σε τραπεζικές και άλλες μετοχές… To come back της Goldman Sachs στην Αθήνα δεν ήταν μονοσήμαντο,


17

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Μυρίστηκαν πτώμα...

αφού το μεγάλο αμερικανικό «σπίτι» την ίδια περίοδο αναλάμβανε κομβικό ρόλο και στις Βρυξέλλες, στηρίζοντας, έμπρακτα, την κυβέρνηση στις επαφές της με την Ένωση, τόσο για ζητήματα ανάπτυξης όσο και για το ιδιαίτερα προσφιλές της αντικείμενο, της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, για το οποίο κάποτε υπήρξε και σύμβουλος. Και κάπως έτσι, σχεδόν τρία χρόνια μετά το μεγάλο φλερτ και την αντίστοιχη ρήξη με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 2010 η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα επέστρεψε. Οι καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι από το καλοκαίρι οι Αμερικανοί κάνουν τα πάντα για να βρεθούν σε θέση ισχύος, παρέχοντας χωρίς αμοιβή συμβουλευτικές υπηρεσίες lobbying για την ίδρυση ενός Ταμείου Ανάπτυξης (κάτι σαν κι αυτό που επιδιώκουν οι Γερμανοί με την ΚfW) , παρέχοντας ακόμη και νομικές συμβουλές για ζητήματα διαχείρισης του χρέους. Ειδικότερα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα στις Βρυξέλλες «βοηθά» την Ελλάδα ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κοινοτικών στελεχών, στην αρμοδιότητα των οποίων εντάσσονται νευραλγικές διευθύνσεις που

Πώς οι μεγάλοι των αγορών από... λύκοι έγιναν «φίλοι» μας

χειρίζονται θέματα αναπτυξιακής πολιτικής. Και παράλληλα στηρίζει και προετοιμάζει τις επαφές που πραγματοποιεί η ελληνική πλευρά, με στόχο την υλοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί ελληνικές επιχειρήσεις με κοινοτικά κονδύλια. Για την ίδρυση του ταμείου έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η γερμανική κρατική τράπεζα Ανάπτυξης KfW αλλά και στελέχη της Ομάδας Δράσης (task force) του Ράιχενμπαχ. Σε ό,τι αφορά τον φερόμενο συμβουλευτικό ρόλο σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής και χρέους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συμβουλεύεται, μεταξύ άλλων, και την Goldman Sachs για τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων ως προς το ενδεχόμενο «κουρέματος» ελληνικών ομολόγων

σε γεν αξίας 600 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εντάχθηκαν στο PSI+ εξαιτίας χρονοβόρων νομικών διαδικασιών.

Με το αζημίωτο Φυσικά για όλα αυτά οι Αμερικανοί πληρώθηκαν έμμεσα, πρωταγωνιστώντας στο «γύρισμα» του Χ.Α. Η συνέχεια δεν παραξένεψε τους «γνώστες»: Στα τέλη του καλοκαιριού, ο χρηματιστηριακός βραχίονας της αμερικανικής τράπεζας κάνει και επίσημα την εμφάνισή του αγοράζοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές. Και λίγο αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου, η έκθεση της Goldman Sachs κόντρα στο ρεύμα των αναλύσεων εκπλήσσει τους πάντες διαπιστώνοντας ότι στην Ελλάδα η λιτότητα ξεπέρασε το «όριο ταχύτητας» και κάθε επιπλέον δόση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική: «Η Ελλάδα βρίσκεται, ήδη, πάνω από το λεγόμενο ‘‘όριο ταχύτητας’’, ως προς

τη λιτότητα, και πάνω από το όριο αυτό, οι επιπλέον περικοπές είναι πιθανό να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές ως προς τον στόχο μείωσης του ελλείμματος. Κι αυτό λόγω της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα». Για την κυβέρνηση ήταν η πρώτη έμπρακτη στήριξη μιας ξένης επενδυτικής τράπεζας, που στο οικονομικό επιτελείο φρόντισαν να διαφημίσουν λέγοντας πως «κάτι βλέπει» και τοποθετείται εγκαίρως στις εξελίξεις. Τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν αίφνης να βλέπουν πως εάν η Ελλάδα (μπορούσε να) σταθεροποιηθεί, και ξεφύγει τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, τότε σαφώς θα (μπορούσε να) αποτελέσει ένα καλό επενδυτικό story για τους ξένους... Υπό την προϋπόθεση βέβαια της μετατροπής της σε φθηνής εργατικής παροικίας χωρίς ασφάλιση και προϋποθέσεις κοινωνικού κράτους. Κάτι που δεν χρειάζεται κανείς μεταπτυχιακό στο Harvard για να δει το πώς έρχεται. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες αρκετά funds υψηλού κινδύνου (hedge funds, distress funds), πελάτες της Goldman Sachs, έχουν λάβει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και σε μετοχές, ποντάροντας σε υψηλές αποδόσεις, τις οποίες διαμόρφωσε η ίδια η τράπεζα λόγω της δικής της πρόβλεψης για μείωση του ρίσκου της χώρας. Τις προηγούμενες βδομάδες μάλιστα μεγάλα επενδυτικά funds από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ βρέθηκαν στην Ελλάδα με σκοπό να ερευνήσουν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται στη χώρα μας και να μελετήσουν τη σκοπιμότητα τοποθέτησης κεφαλαίων στο ελληνικό πείραμα. Υπολογίζεται ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Αθόρυβος επισκέπτης Μετά την Goldman Sachs, της οποίας τον ρόλο καταδείξαμε, η παρουσία και μόνο της Morgan Stanley στην Αθήνα, σε ένα τόσο ζοφερό και ασφυκτικό περιβάλλον, μπορεί να σημαίνει πολλά για τη συνέχεια. Από τη στιγμή που πρόκειται για διεθνή παίκτη με καλή και ουσιώδη γνώση των αγορών και πληροφόρηση, η παρουσία της στην Αθήνα προοιωνίζεται ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Πόσο μάλλον όταν γίνεται αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε μία συγκυρία που στα ΜΜΕ κυριαρχούν «κατάμαυρες» ειδήσεις. Η κίνησή της δε αυτή ενισχύει όσους υποστηρίζουν πως οι business της επόμενης ημέρας θα γίνουν υπό το κράτος απόλυτου

φόβου (για την ελληνική οικονομία και κοινωνία), σε όσο το δυνατόν φθηνότερες αποτιμήσεις και με όρους που θα συμφέρουν απόλυτα τους δανειστές.

Οι Γερμανοί Ο τρίτος μεγάλος παίκτης που επιστρέφει στην Αθήνα είναι η Deutsche Bank, η οποία (εν μέσω του ενδιαφέροντός της για τον όμιλο της Εθνικής) άρχισε να βλέπει και… το ενδεχόμενο επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. Στην έκθεσή της με τίτλο «Mapping the recovery’s breadcrumbs», η D.B. εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση

για το υπόλοιπο του 2012, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, με στόχο την επιστροφή της στην ανάπτυξη από το 2014. Η τράπεζα προβλέπει ύφεση 6,4% για το τρέχον έτος και 3% για το 2013, ενώ για το 2014 αναμένει ανάπτυξη 1,5%. Και σχολιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, η τράπεζα χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου. Η γερμανική τράπεζα εξηγεί ότι «στη διάρκεια του διημέρου αυτού, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών το πιθανότερο είναι πως θα αναζητούν τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκαλέσει η παράταση

του οικονομικού προγράμματος της χώρας». Με δυο λόγια, η Deutsche Bank χαρακτηρίζει δεδομένη την 3ετή παράταση του ελληνικού μνημονίου, παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να το αρνούνται μέχρι να δημοσιοποιηθεί η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας. Πάντως για την τράπεζα ακόμη σημαντικότερο θεωρείται το διήμερο 22 - 23 Νοεμβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για την Ελλάδα. Μέχρι τότε κανείς δεν ξεχνά το πώς οι Γερμανοί ποδηγέτησαν τα τελευταία χρόνια τις μετοχές διαφόρων κρατικών ελληνικών εταιρειών προς όφελος δικό τους ή πελατών τους…


18

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

3, που πήρε τη μερίδα του λέοντος στις νομοθετικές παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης παρόχθιας ζώνης για τη δημιουργία μαρινών σε λίμνες και ποτάμια, γεγονός που θα υποβαθμίσει καίρια το περιβάλλον! Και υπό τον ειδυλλιακό τίτλο «Παραθεριστικό τουριστικό χωριό» εισάγεται μια νέα γενική κατηγορία χρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές και μικρούς οικισμούς, με τις έννοιες του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των οικοσυστημάτων να πηγαίνουν περίπατο.

Με άρθρο που πέρασε στη ζούλα από τη Βουλή διευκολύνεται το πλιάτσικο

Γ

ια κάποιες στιγμές πριν από δέκα μέρες στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών, είχε κανείς την αίσθηση ότι στην ατμόσφαιρα έπνεε ένας λεπτός, μεθυστικός αέρας. Ήταν η ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Γ. Στουρνάρας απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζή τον ρώτησε επιθετικά: «Είναι κακό να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου; Είναι κακό να γίνουμε Μόντε Κάρλο και Ριβιέρα της Αν. Μεσογείου;». Ολόφωτα καζίνα, αγώνες φόρμουλας, αιθέριες υπάρξεις συνοδευόμενες από κομψοντυμένους κοσμικούς και σκάφη που λικνίζονται στο κύμα αφήνοντας υποσχέσεις πολυτέλειας, όλα τότε μπερδεύτηκαν γλυκά για λίγο, προτού χαθούν στην ασήκωτη σκόνη του γνώριμου ελληνικού εξωτισμού… Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία κυρώθηκαν άρον άρον τα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις, το ενδιαφέρον πολλών στράφηκε στο οικτρό θέαμα που εμφάνισαν στην ψηφοφορία οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των μικρότερων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που συγκατοικούν με τη Ν.Δ. στα κυβερνητικά ενδιαιτήματα.

Χτίζονται τα πάντα

Οι «επενδυτές» πάνε παραλία... Ανοίγει ο δρόμος για πρωτοφανή επιδρομή στα δημόσια φιλέτα

Φιλέτα γης Πέρασε έτσι στα ψιλά το τρίτο από τα έξι συνολικά άρθρα, μέσω του οποίου, κάτω από την εύηχη, πλην όμως παραπλανητική διατύπωση ότι αποσκοπεί στη «βέλτιστη και ταχεία αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων» και άλλα τέτοια θεάρεστα, ανοίγεται ο δρόμος για μια πρωτοφανή επιδρομή στα δημόσια φιλέτα γης, κονιορτοποιώντας ενοχλητικά πολεοδομικά και χωροταξικά εμπόδια. Άμα θέλει να είναι κανείς συνοπτικός, μπορεί εν πρώτοις να διαπιστώσει ότι με μια κοφτή κίνηση η κυβέρνηση βγάζει τα πάντα στο σφυρί. Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα επί όλων των ακινήτων που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δημοσίου, των νομικών του προσώπων καθώς και δημόσιων επιχειρήσεων, μπαίνουν στο ράφι για πούλημα. Για να μην κατηγορηθεί το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα ότι κάνει εξαιρέσεις, περιέλαβε για παράδειγμα στη ρύθμιση από τα κτήρια των ασφαλιστικών ταμείων, των πανεπιστημίων,

Άκου θα μας κάνουν Μόντε Κάρλο!

των ΤΕΙ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημαρχεία, σχολεία μέχρι και τα ορυχεία της ΔΕΗ ή τα χιλιάδες στρέμματα γης των επιχειρήσεων. Μπροστά στο μέγεθος της ψηφισμένης πια επέμβασης, η περιβόητη «υπόθεση Πάχτα» μοιάζει με πταίσμα, αφού, σύμφωνα και με τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, που μιλάει με επαρκή γνώση γι’ αυτά τα θέματα, χωρίς δασικό κτηματολόγιο, χωρίς καταγραφή δημόσιας γης, χωρίς αξιόπιστα και αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς καμία κατεύθυνση για τη διαχείριση της δημόσιας γης που θα έθετε στοιχειώδεις όρους και προϋποθέσεις, θεσπίζονται «επί τούτου» νόμοι και διαδικασίες, ώστε στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου να πουληθούν ταχύρρυθμα δημόσιες εκτάσεις.

Πολεοδομικό μακελειό «Προς τι οι διαμαρτυρίες;» – διερωτήθηκε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τ’ όνομα – «αφού η γη δεν φεύγει»! Μόνο που ανοίγει κάτω απ’ τα πόδια μας, γιατί στην πραγματικότητα προβλέπεται όχι απλώς ιδιωτική πολεοδόμηση, αλλά ιδιωτική χωροταξία, αφού ο… επενδυτής θα μπορεί να αγοράζει ή να αποκτά δικαίωμα να χτίζει σε δημόσια γη και να χρησιμοποιεί αποκλει-

στικά ή (και) να διαμορφώνει καταπώς γουστάρει τον αιγιαλό, επεκτείνοντάς τον ή επαναπροσδιορίζοντας τη φυσική ακτογραμμή, για 99 χρόνια. Στο μεταξύ, θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα της κυριότητας, αλλά με το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που προσφέρει η επικαρπία, ενόσω θα χρησιμοποιεί τη γη με βάση τη δική του πολεοδομική μελέτη, η οποία θα εγκρίνεται με απλή Υπουργική Απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως ορίζει δεσμευτικά το σύνταγμα. Φυσικά, από ένα τέτοιο πολεοδομικό μακελειό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι «φωτογραφίες», καθώς πίσω από την αναφορά σε «επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας» πολλοί βουλευτές αναγνώρισαν παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις δεξαμενών πετρελαίου. Ενώ η ρητή πρόβλεψη για την υποχρέωση διάνοιξης υπόγειων σηράγγων με έξοδα του Δημοσίου έφερε στον νου κάμποσων ακόμα την περιοχή του Ελληνικού, όπου ανάμεσα στα σχέδια υπάρχει και η ανέγερση ξενοδοχείων που τα χωρίζει ο δρόμος από την παραλία. Ε, και για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος, παρεισέφρησε κι ένα αρθράκι με το οποίο απαλλάσσεται το Δημόσιο από όλες τις δικές του αυθαιρεσίες… Σε τούτο το ασύλληπτης βίας άρθρο

Από την κερκόπορτα αυτήν, περνάει συνοπτικά ένας ορυμαγδός χρήσεων, που περιλαμβάνει από τα… συνήθη γήπεδα γκολφ – το αιώνιο φετίχ όλων των εκστασιασμένων οπαδών της εγκληματικής «αξιοποίησης» του περιβάλλοντος και δη σε συνθήκες εντεινόμενης λειψυδρίας – μέχρι νοσοκομεία, τουριστικά λιμάνια και δεν συμμαζεύεται… Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται προσχηματικά και χωρίς αιδώ ότι τα «Παραθεριστικά χωριά» θα λειτουργήσουν σαν ανάχωμα στην αυθαίρετη, καθώς και στην εκτός σχεδίου δόμηση, γεγονός αυτόχρημα παραπλανητικό, όταν ορίζεται ότι ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,2, που αποθηριώνεται σε 0,4 μέσου συντελεστή για το οικοδομήσιμο μέρος της επένδυσης και 0,6 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Ουσιαστικά, πρόκειται για δόμηση αστικού κέντρου, αλλά, ενώ το 50% θα είναι κοινόχρηστοι χώροι, σκοπίμως δεν κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση, ούτε και αποδίδεται το 50% σε γη ή σε χρήμα, όταν αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση για κοινούς θνητούς. Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων - Χωροτακτών υπογράμμισε εμφατικά ότι, με τις διατάξεις αυτές, παρακάμπτεται σε πολλά σημεία το νομικό πλαίσιο του υπάρχοντος σχεδιασμού και ο υπουργός Οικονομικών μετατρέπεται σε οιονεί πολεοδόμο, αφαιρώντας ζωτικές αρμοδιότητες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής πρόσθεσε από την πλευρά του ότι για τη ρύθμιση τέτοιων ζητημάτων, με βάση το σύνταγμα, όχι μόνο απαιτείται η συμμόρφωση με τις γενικές πολεοδομικές αρχές και τα χωροτακτικά σχέδια, αλλά και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος – όχι απλές διοικητικές πράξεις, όπως η έγκριση του υπουργού Οικονομικών. Ψιλά γράμματα, θα πείτε, για τους εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος που βαφτίζουν εθνικό συμφέρον τις ακραίες επιχειρηματικές επιδιώξεις οποιουδήποτε επίδοξου «χρυσοθήρα»…


20

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Πανστρατιά κατά του νεοναζισμού Κάλεσμα του προέδρου του πανευρωπαϊκού δικτύου αντιρατσιστικών οργανώσεων κατά της Χρυσής Αυγής

«Η ευρωπαϊκή – και η ελληνική – ηγεσία βρίσκεται σε λήθαργο, δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους μιας ολοένα και επιθετικότερης Ακροδεξιάς»

Σ

ε πρότυπο για την Ακροδεξιά στην Ευρώπη τείνει να μετατραπεί η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζει ο Μπενζαμέν Αμπτάν, πρόεδρος του πανευρωπαϊκού δικτύου αντιρατσιστικών οργανώσεων EGAM, που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας. Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η άνοδος του νεοναζισμού, ο Αμπτάν καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες σε «πανστρατιά» κατά της Χρυσής Αυγής, της οποίας η δράση ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του… απεχθέστερου προσώπου της Ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του EGAM, με τον οποίο συνομίλησε το «Π» για να προκύψει το κείμενο που ακολουθεί στη συνέχεια, η ελληνική νεοναζιστική οργάνωση έχει πάρει τη σκυτάλη από τα κινήματα τύπου «Βίλντερς» την ώρα που η ευρωπαϊκή – και η ελληνική – ηγεσία βρίσκεται σε λήθαργο και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ούτε τα αίτια, ούτε τους κινδύνους, ούτε και τον τρόπο αντιμετώπισης μιας ολοένα και επιθετικότερης Ακροδεξιάς.

Η ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν φαίνεται μόνο στις κάλπες… αλλά εντοπίζεται κυρίως – και αυτό είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό – στη δύναμη που έχει αποκτήσει ως προς τη διαμόρφωση της ατζέντας του δημοσίου διαλόγου. Από τη μία πλευρά, ιδέες που αποτελούσαν κάποτε αποκλειστικότητα της Ακροδεξιάς «νομιμοποιούνται» καθώς χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον από κυβερνήσεις και «mainstream» πολιτικούς. Από την άλλη, παρατηρούμε ότι ακόμη και όταν πρόκειται για δηλώσεις που συνεχίζουν να θεωρούνται «ακραίες», αυτές δεν πυροδοτούν την αναμενόμενη έντονη αντίδραση ούτε από την πολιτεία ούτε και από τους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τίλο Σαραζίν, μέλους του γερμανικού SPD, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πριν από δύο χρόνια ότι «όλοι οι Εβραίοι και οι Βάσκοι έχουν ένα συγκεκριμένο κοινό γονίδιο που τους κάνει διαφορετικούς από τους άλλους», καθώς και ότι «οι Τούρκοι και οι Άραβες υποβαθμίζουν τη γερμανική κοινωνία». Παρά τις καταδικαστικές δηλώσεις από πολιτικούς παράγοντες της χώρας, ο Σαραζίν δεν διαγράφτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το… ελληνικό «μοντέλο» Αυτό που αξίζει να παρατηρήσει κανείς, προκειμένου να καταλάβει και τι τον περιμένει στο μέλλον, είναι οι «μεταλλάξεις» στις οποίες υπόκειται η Ακροδεξιά την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη. Όσο περνάει ο καιρός, τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται πως κατακτούν, ανενόχλητα, το ένα «κάστρο» μετά το άλλο, αλλάζοντας σταδιακά «πρόσωπο» και αποδεικνύοντας πως η Γηραιά Ήπειρος είναι «ξέφραγο αμπέλι» μπροστά στη φασιστική απειλή. Λαμβάνοντας κατά νου τα πολλαπλά μεταπολεμικά τραύματα των Ευρωπαίων, η σύγχρονη Ακροδεξιά φέρθηκε εξαιρετικά έξυπνα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας που σημάδεψε την επίσημη επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο. Σε Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία οι ακροδεξιές δυνάμεις μετέτρεψαν σε «σημαία» τους έννοιες και αξίες με τις οποίες μπορούσε να ταυτιστεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών – στην

Ολλανδία ήταν η «ελευθερία της έκφρασης» με αφορμή τη δολοφονία του σκηνοθέτη που είχε κατηγορηθεί για προσβολή του Ισλάμ, στη Γαλλία το «κοσμικό κράτος» με αφορμή τη μαντίλα –, κρύβοντας συστηματικά και με μεγάλη δεξιότητα τα πραγματικά, απολύτως ρατσιστικά κίνητρά τους. Έτσι, γεννιέται το λεγόμενο «μοντέλο Βίλντερς» (ηγέτης του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας). Η άνοδος των συγκεκριμένων κομμάτων οδηγεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να… δανειστούν μέρος των επιχειρημάτων τους, πέφτοντας έτσι στην καλοστημένη παγίδα τους και ανοίγοντας τον δρόμο στα… χειρότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η «απενοχοποίηση» που προσέφερε στην Ακροδεξιά το «μοντέλο Βίλντερς» δεν ήταν παρά η αρχή. Ακολούθησαν άλλα κόμματα τα οποία δεν θεωρούν αναγκαίο να τηρήσουν τα όποια δημόσια προσχήματα. Έχοντας «εκπαιδευτεί» από το μοντέλο Βίλντερς (στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόμμα θα ήταν ο ΛΑΟΣ), μερίδα της κοινής γνώμης αποδέχεται πλέον ως «θεμιτή» την επαναφορά ενός παραδοσιακού ακροδεξιού πολιτικού λόγου που είχε θαφτεί κάτω από τις πληγές του Β’ Π.Π. Επιπλέον, τα κόμματα αυτά περνούν από τα λόγια στην πράξη, συνδυάζοντας τη «νόμιμη» με την «παράνομη» δράση. Στην Ουγγαρία, τα μέλη του ακροδεξιού Jobbik φορούν χωρίς αναστολές τις στολές… του κόμματος «Σταυρός από Βέλη» που είχε συνεργαστεί με τους ναζί. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί, όπως τονίζει ο Μπενζαμέν Αμπτάν, με την… επέλαση της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη της τελευταίας αρνούνται κατ’ επανάληψη το Ολοκαύτωμα, επιχειρηματολογούν ανοιχτά περί «φυλετικής ανωτερότητας», αλλά κυρίως εμπλέκονται συστηματικά σε βίαιες πράξεις για τις οποίες μένουν ατιμώρητοι. Η αδράνεια τόσο των ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών αρχών έναντι της Χρυσής Αυγής και η αίσθηση «παράδοσης» της πολιτείας έναντι ενός φαινομένου που αντιμετωπίζεται ως «φυσιολογικό και αναμενόμενο», δεδομένης της δύσκολης οικονομικοκοινωνικής συγκυρίας, τείνουν να μετατρέψουν την τελευταία σε «παράδειγμα προς μίμηση» για όλα τα υπόλοιπα φασιστικά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο.

Όλοι οι φασίστες ίδιοι είναι...

Λύση ή απαγόρευση; Στόχος δεν πρέπει να είναι η απαγόρευση αυτή καθεαυτή, αλλά η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Ωστόσο, η χρήση του νόμου ως «εργαλείο» έναντι


29

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Media

www.topontiki.gr

s w e n

Η εξαίρεση ΕΔΟΕΑΠ ανάβει πυρκαγιές Μπουρλότο στον κλάδο των ΜΜΕ και τις σχέσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές ενώσεις έβαλε η εξαίρεση τελευταίας στιγμής του ταμείου υγείας - πρόνοιας των δημοσιογράφων - διοικητικών υπαλλήλων (ΕΔΟΕΑΠ) από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής με τους συνδικαλιστές και προέδρους των ταμείων ΜΜΕ ότι η διάταξη ένταξης στο ΕΟΠΥΥ που δεν ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ θα επανέλθει στη Βουλή με τον εφαρμοστικό νόμο. Όπως και έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, την ώρα που έξω από τη Βουλή γινόταν η διαδήλωση των απεργών εργαζομένων στα ΜΜΕ. Τα ταμεία του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (εφημεριδοπώλες, τεχνικοί Τύπου, φωτορεπόρτερ, συντάκτες περιοδικού Τύπου) εντάσσονται από την 1.11.2012 στον ΕΟΠΥΥ, ενώ ειδικά για τον ΕΔΟΕΑΠ προβλέπεται άλλο καθεστώς.

Η διάταξη

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τ

Χαρίζουν τις ψηφιακές συχνότητες!

ο σκάνδαλο των τηλεοπτικών συχνοτήτων συνεχίζεται και µε τη βούλα της τρόικας και του ΔΝΤ προς µεγάλη αγαλλίαση της διαπλοκής. Την ώρα που στο µνηµόνιο 3 η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν στη συγκυβέρνηση την τηλεοπτική αδειοδότηση και τη δηµοπράτηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσµατος τον Ιούνιο του 2013 στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Cosmote, Wind, Vodaphone) µε στόχο έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισµό, η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έβγαλε εκτός προϋπολογισµένων κρατικών εσόδων τα λεφτά από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες! Λεφτά που είχαν προϋπολογίσει ήδη από το 2012 σε 300 εκατ. ευρώ. Η σκανδαλώδης αυτή ενέργεια προφανώς και είναι το «ισοδύναµο» ανταλλαγής µε τους ισχυρούς µιντιάρχες της χώρας στην ισχυρή προπαγάνδα και χειραγώγηση των Ελλήνων πολιτών µέσα από τις εφηµερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια για να περάσουν τα µέτρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Τύπου µεγάλες εφηµερίδες έρχονται σε ευθεία σύγκρουση µε το ίδιο τους το αναγνωστικό κοινό. Η εξήγηση είναι πλέον φανερή. Τα ιδιωτικά κανάλια απαιτούσαν τα δυο τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις, εκτός από τη µείωση µισθών, τη µείωση των αποζηµιώσεων απολύσεων, την άρση εµποδίων στη µετακίνηση του προσωπικού από εταιρεία σε εταιρεία, να µην πληρώσουν για την κατοχή των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Στην ψηφιακή πλέον εποχή της τηλεόρασης να τους χαριστούν οι συχνότητες επειδή εκπέµπουν ελεύθερο σήµα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών από τη δική τους πλευρά ενηµέρωσαν µε επιστολή τους τον αρµόδιο υπουργό Ανάπτυξης πως δεν έχουν να πληρώσουν για το περίφηµο ψηφιακό µέρισµα (συχνότητες 60-66 στα UHF) που υποχρεωτικά η Κοµισιόν και η τρόικα µέσω του µνηµονίου 3

επιβάλλουν να πουληθεί για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Και ενώ ο «οδικός χάρτης» της τρόικας για την απελευθέρωση του ραδιοτηλεοπτικού φάσµατος που συµφωνήθηκε τρεις µόλις µέρες πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόµου στη Βουλή είναι σαφής µε ηµεροµηνίες και δεσµεύσεις, στον προϋπολογισµό του 2013 αναφέρεται συγκεκριµένο ποσό (86 εκατ. ευρώ) µόνο από την πώληση «παιγνιοµηχανηµάτων» του ΟΠΑΠ. Σε άλλη σελίδα, ενώ αναφέρεται η φράση για πώληση του ραδιοτηλεοπτικού φάσµατος, δεν υπάρχει πουθενά η εγγραφή συγκεκριµένων εσόδων. Το µόνο που υπάρχει είναι πως το ραδιοτηλεοπτικό φάσµα έχει περάσει στο Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ, εκτός της άλλης ακίνητης και κινητής περιουσίας του ελληνικού κράτους, αναλαµβάνει και τη «χρήση» του ραδιοτηλεοπτικού φάσµατος, που όµως, κατά τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόµους, διαχειρίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών! Την ίδια ώρα στο νοµοσχέδιο των µέτρων προβλέπεται γενικό τσεκούρι σε κάθε προστατευτική διάταξη στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, ενώ καταργεί θέσεις δηµοσιογράφων. Όπως για παράδειγµα τις θέσεις στις περιφέρειες, ενώ µειώνει τις οργανικές θέσεις συντακτών και εργαζοµένων στους ΟΤΑ. Επιπλέον ενσωµατώνει την απελευθέρωση των πρακτορείων διανοµής και καταργεί όλες τις διατάξεις για τη διανοµή του Τύπου. Συγκεκριµένα κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο µπορεί να διανέµει πλέον εφηµερίδες, ενώ τους όρους θα συγκεκριµενοποιήσει υπουργική απόφαση στο µέλλον. Ειδικότερα για τη διανοµή εντύπων καταργούνται όλες οι ρυθµίσεις για τους χώρους διανοµής και πώλησης και η δραστηριότητα του εφηµεριδοπώλη δεν είναι υποχρεωτικό να είναι η κύρια ενασχόλησή του.

Η εξαίρεση του ταμείου προβλέπει συγκεκριμένα: «Η προτεινόμενη ρύθμιση (της ένταξης) δεν καταλαμβάνει τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΙΔ και είναι πιθανό να στηρίζονται οικονομικά µε τη θέσπιση υπέρ αυτών κοινωνικών πόρων (π.χ. ΕΔΟΕΑΠ). Τα εν λόγω ταμεία θα τύχουν αντικείμενο ξεχωριστής ρύθμισης στο άμεσο μέλλον προκειμένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρηματοδότησής τους, ιδίως μέσω της κατάργησης τυχόν προβλεπόμενων κοινωνικών πόρων». Η είδηση σε αυτή τη διάταξη δεν είναι η εξαίρεση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά η κατάργηση του αγγελιοσήμου ως βασικού πόρου λειτουργίας του. Ο ΕΔΟΕΑΠ δηλαδή σώζεται από τον ΕΟΠΥΥ για να μετατραπεί σε επαγγελματικό ταμείο που καλείται να λειτουργεί με εισφορές των ασφαλισμένων του και να παρέχει υπηρεσίες ανάλογα με το ύψος των εισφορών!

Το αγγελιόσημο Η παραπάνω διάταξη εξηγείται περισσότερο από τα όσα αναφέρει, θολά βέβαια και χωρίς συγκεκριμένες ρυθμίσεις, το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2013. Σε αυτόν φαίνεται να εντάσσονται όλοι οι «κοινωνικοί πόροι», άρα και το αγγελιόσημο, αφού έτσι έχει διατάξει η τρόικα, όπως υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας. Με την απώλεια του αγγελιοσήμου, το οποίο δεν καταργείται, όπως έχει ζητήσει η διαφημιστική αγορά, ούτε μειώνεται, όπως έχουν ζητήσει οι εκδότες, αλλά υφαρπάζεται για τον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, ο μεν κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να ενισχύει τα ταμεία υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ο δε ΕΔΟΕΑΠ καλείται να διαχειριστεί την κατάρρευσή του εντός δυο ετών. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλος σε συνάντηση των συνδικαλιστικών στελεχών για το θέμα των ταμείων.


30

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Media >

www.topontiki.gr

-ΜΙΚΡΑ

ΜΙΚΡΑ

«ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

Ξύνει πληγές η έκδοση Η έκδοση της «Εφηµερίδας των Συντακτών» που σε lay out και περιεχόµενο παραπέµπει στην παλιά «Ελευθεροτυπία», έκανε να ηχήσουν πάλι τα τύµπανα πόλεµου ανάµεσα στις δυο αντιµαχόµενες πλευρές. Η εργασιακή επιτροπή της «Ε» µε ανακοίνωσή της δήλωσε δηµόσια πως «η “Ελευθεροτυπία” δεν αντιγράφεται». Αντιδρώντας στο κύριο άρθρο της «ΕτΣ» µε επιστολή της στη διεύθυνση της νέας εφηµερίδας, οξύνει τα παλαιά πάθη, θυµίζοντας γεγονότα που είχαν προκαλέσει το σχίσµα στο µέτωπο των εργαζοµένων. «Η “Ε” ουδέποτε ανέστειλε την έκδοσή της. Σταµάτησε να κυκλοφορεί στις 22 Δεκεµβρίου 2011 µετά την κήρυξη απεργίας για τα δίκαια αιτήµατά µας» γράφουν στην επιστολή. Επιρρίπτουν ευθέως ευθύνες δε στην οµάδα δηµοσιογράφων του νέου φύλλου γράφοντας πως «όποιος πλήττει ή επιχειρεί να απαξιώσει το περιουσιακό στοιχείο, στρέφεται ευθέως κατά των συµφερόντων του συνόλου των εργαζοµένων». Η αντίδραση της «ΕτΣ» ήταν εξίσου πολεµική ανταπαντώντας πως πρόκειται για εργαζόµενους που υποστήριξαν την ιδιοκτησία. Στο µεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για αναθέρµανση του ενδιαφέροντος επανέκδοσης της «Ελευθεροτυπίας». Είτε απευθείας από τη Μάνια Τεγοπούλου είτε µε άλλον εκδότη κατόπιν διευθέτησης των χρεών.

ËΞΕΠΕΡΝΑ την κρίση ο Σταµάτης Μαλέλης, που συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική µονάδα του Ιατρικού Κέντρου σε κρίσιµη κατάσταση. Ο διευθυντής ειδήσεων του Star υπέστη οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου και έως προχθές ήταν σε καταστολή. Περαστικά, Σταµάτη, κι αυτή τη µάχη θα την κερδίσεις.ËΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ φασίστες χτύπησαν στο κεφάλι δηµοσιογράφο του ΣΚΑΪ στις «επιχειρήσεις θανάτου» στην Αγίου Μελετίου, κλέβοντάς του και τη δηµοσιογραφική του ταυτότητα.ËΚΙ ΟΜΩΣ, ο λαλίστατος σταθµός ούτε καν είδηση δεν το έκανε, σε αντίθεση µε την ΕΣΗΕΑ που το κατήγγειλε.ËΣΩΣΤΑ, δεν ήταν και κάποιο στέλεχος του καναλιού. Ή, έστω, ένα αγαπηµένο πουλέν των στελεχών του. ËΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9,84 γίνεται ο κακός χαµός. Το δηµοτικό συµβούλιο καταδίκασε γενικά τη λογοκρισία στα ΜΜΕ και αµέσως µετά συµφώνησε στην απόλυση της Λαµπρινής Θωµά για λόγους λογοκρισίας!ËΜΟΝΟ οι σύµβουλοι ΔΗΜΑΡ το καταφέρνουν αυτό.ËΟ ΙΔΙΟΣ ο σταθµός, δε, µπαίνει σε νέα φάση, µε νέο κανονισµό λειτουργίας και όρους, χωρίς την «απαράδεκτη», όπως ειπώθηκε, «εποπτεία της ΕΣΗΕΑ». Μάλιστα, σε καλό δρόµο είναι οι της ΔΗΜΑΡ.ËΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ο Γιάννης Ραγκούσης για τον Γιάννη Πρετεντέρη του Mega; Ότι «ανέλαβε εργολαβικά» τη στήριξη του «αντιµνηµονιακού Σαµαρά» προεκλογικά και τώρα στηρίζει την ψήφιση των µνηµονιακών µέτρων.ËΡΟΜΠΑ τον έκανε. Για να συµπληρώσει την ίδια µέρα στο Twitter o βουλευτής Χρήστος Ζωής: «Τι είδους ανατροπή κάνει ο Πρετεντέρης, αφού τα λέει µε τους φίλους του; Μια παρέα είναι».ËΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ

«Κλείνει» , ρης ο Λυµπέ πετάνε .. τα χρέη.

ΕΡΤ

> Λογοκρισία και περικοπές Διπλό ήταν το σοκ στην ΕΡΤ. Ο προϋπολογισµός του 2013 αποκάλυψε πως τα έσοδα είναι µείον 120 εκατ. ευρώ και το κονδύλι µισθοδοσίας µείον 40%. Επιπλέον, η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία για σήµερα και η ηγεσία της ΕΡΤ (Ν.Σίµος - Αι. Λιάτσος) «έστησαν» το Δ.Σ. της Οµοσπονδίας στη συνάντηση µε θέµα την εξεύρεση λύσης για την «Πρωινή ενηµέρωση». Οι δηµοσιογράφοι σήµερα έχουν νέα γενική συνέλευση επιµένοντας στην καταγγελία τους για τη λογοκρισία.

>

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Η απόβαση της Ρωσίας… …Στον ελληνικό Τύπο εν προκειµένω, µια και κάθε 15θήµερο το ένθετο η «Ρωσία Τώρα» εκδίδεται και διανέµεται από τον «Ελεύθερο Τύπο». Έναντι ανταλλαγµάτων, όπως µαθαίνουµε. Το 4σέλιδο ένθετο αποτελεί έκδοση της εφηµερίδας του Κρεµλίνου «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα». Και αντίστοιχα ένθετα (όπως και sites) υπάρχουν σε µεγάλες εφηµερίδες του κόσµου, από τις Ηνωµένες Πολιτείες έως και τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η έκδοσή της εντάσσεται στο πολιτικό και οικονοµικό ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη χώρα µας.

(ξανα)εµφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης στην εκποµπή! ËΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ αξιοπιστίας του Mega δεν τελειώνει εδώ. Είχε συνέχεια και το Σαββατοκύριακο. Εκεί που ο Ιορδάνης εγκαλούσε τους συνδικαλιστές των ΜΜΕ για την απεργία τους.ËΚΑΛΜΑ, Ιορδάνη! Κουβέντα δεν σταύρωσαν οι άνθρωποι. Με το ζόρι ακούσαµε κάτι για αιτήµατα. Άσε τον Αναγνωστάκη για αυτά. Τα καταφέρνει καλύτερα.ËΟ ΣΚΑΪ βρήκε το απόλυτο απεργοσπαστικό όπλο. Την παραπλάνηση του κοινού. Μέρα απεργίας την προηγούµενη Δεύτερα και βλέπεις στον Νίκο Ευαγγελάτο καλεσµένο τον Βαρουφάκη. Λες, δεν µπορεί, κάτι τρέχει.ËΠΩΣ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ, ο ΣΚΑΪ προβάλλει σε επανάληψη τα δελτία ειδήσεων. Εδώ κι αν µιλάµε για παραπλάνηση τηλεθεατών. Αλλά είπαµε, το ΕΣΡ έχει άλλες δουλειές, πώς να διατηρήσει τις θέσεις του για δυο ακόµη µήνες...ËΑΥΤΑ που έγιναν στο Μεικτό των εκπροσώπων µετά τη διαδήλωση των δηµοσιογράφων στο Σύνταγµα δεν έχουν προηγούµενο. Να ουρλιάζει εκπρόσωπος καναλιού µε αχαρακτήριστες εκφράσεις σε µεγάλη κυρία εργαζόµενη των ΜΜΕ. Να χτυπάνε γνωστοί συνδικαλιστές τα χέρια τους πάνω στα τραπέζια. Κατάντια των κατοικούντων στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ. ËΤΕΛΙΚΑ, αποφασίστηκε απεργία διαρκείας οµόφωνα από το Μεικτό, και το Δ.Σ. της Ένωσης την απέρριψε.ËΚΑΙ ΕΤΣΙ ξέσπασε ο ενδοσωµατειακός καβγάς, αφού οι Ενώσεις τεχνικών και ο περιοδικός Τύπος ζητούσαν απεργία διαρκείας.ËΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ; Στη µισθοδοσία του Alpha ενέγραψαν βασικό µισθό 800 ευρώ; Τούρκοι έγιναν οι εργαζόµενοι που έδωσαν την υπογραφή τους στις ατοµικές συµβάσεις.ËΚΑΙ ΑΦΟΥ δεν έλαβαν αξιόπιστη απάντηση για το πώς αυτό συνέβη, έστειλαν µαζικά εξώδικο, για να διορθωθεί πάραυτα το «λάθος». Ξέρουν κάτι που οι άλλοι δεν γνωρίζουν;ËΑ,

«6 μέρες», 60 συντάκτες, μια νέα εφημερίδα Τη Δευτέρα θα εμφανιστούν στα περίπτερα οι «6 Μέρες», η νέα εφημερίδα του Αντώνη Δελλατόλα. Η δυναμική της εμφάνιση, σε μια εποχή μεγάλης κρίσης του παραδοσιακού χώρου των ΜΜΕ, της άνθησης του Ίντερνετ και της άναρχης ακόμη υπερπληροφόρησης, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την κριτική, μια νέα αντίληψη για την είδηση και την ενημέρωση, αλλά και τη διατύπωση, στον βαθμό του εφικτού, προτάσεων προς τους δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες. Παράλληλα θέλει να ανιχνεύσει νέους δρόμους στην πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία, τις ιδέες και τον πολιτισμό. Στις «6 Μέρες» συμμετέχουν 60 έμπειροι, καταξιωμένοι και νεότεροι δημοσιογράφοι: Σύμβουλος Έκδοσης Βαγγέλης Παπακώστας, Διευθυντής Σύνταξης Παναγιώτης Σιάνης, Αρχισυντάκτης Γιώργος Γιουκάκης, Αρχισυντάκτης ύλης Νίκος Βελετάκος. Αρχισυντάκτες

>

Τμημάτων: Διεθνές Έρση Βατού, Πολιτιστικό Φώτης Απέργης, Αθλητικό Στέφανος Κούμπης, Οικονομικό Ελένη Μπότα. Art Director Δημήτρης Λύρας. Σκιτσογράφοι: Soloup και Πάνος Ζάχαρης. Καθημερινά θα αρθρογραφούν οι Γιώργος Καρελιάς, Ξενοφών Μπρουντζάκης, Γιάννης Παντελάκης, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Γιάννης Τριάντης. Στην έκδοση της Δευτέρας θα γράφουν οι Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και Σταύρος Λυγερός, ενώ στην εμπλουτισμένη έκδοση του Σαββάτου οι Χρήστος Βασιλόπουλος, Κώστας Γιαννακίδης, Θέμης Δαλέζιος, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Μεγγρέλης, Γιώργος Παπαδάκης, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ντίνος Σιώτης, Μάνος Στεφανίδης, Διονύσης Τσακνής. Οι συντάκτες στο νέο φύλλο ανά τμήμα ρεπορτάζ είναι – αλφαβητικά: ◆ Πολιτικό: Αντώνης Γαλανόπουλος, Βαγγέλης Γιακουμής, Ελένη Καλογεροπούλου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννα Μπαλή, Νατάσα

Ρουγγέρη, Πάνος Σώκος. ◆ Οικονομικό: Αντριάνα Βασιλά, Μιχαήλ Γελαντάλις, Γιώργος Δασκαλόπουλος. ◆ Διεθνές: Μυρτώ Πολυμίλη, Θανάσης Τρομπούκης. Συνεργάτιδα: Μαρία Καρχιλάκη. ◆ Ελεύθερο: Γεωργία Βορύλλα, Ντίνα Ιωακειμίδου, Βίκυ Καρατζαφέρη, Κώστας Καρτάλης, Γιώργος Κιούσης, Σοφία Kουρεντή, Κώστας Κυριακόπουλος, Μιχάλης Λαγάνης, Αργυρώ Λύτρα, Στράτος Νούρας, Μιχάλης Χαριάτης. ◆ Στα θέματα Περιβάλλοντος Βάλια Μπαζού, Δικαιοσύνης Μαρία Ζαχαροπούλου, Υγείας Γιάννα Σουλάκη, Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Μαρνέλλος. ◆ Σύνταξη ύλης: Δημήτρης Καραμπίνης, Ηλίας Σαμαρίκας, Θοδωρής Ψυχογιός. ◆ Photo editor: Όλγα Τέγου. Επεξεργασία φωτογραφίας: Μαίρη Δημητριάδου. ◆ Πολιτιστικό: Γιάννης Δεληολάνης, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, Δήμητρα Μυρίλλα, Σταυρούλα Παπασπύρου, Ναταλί Χατζηαντωνίου. ◆ Αθλητικό: Θεολόγος Αλεξανδράτος, Άρης Ασβεστάς, Ελένη Παπαδοπούλου, Χρήστος Σκούτας. ◆ Διόρθωση: Χάρης Γιαννόπουλος, Ευαγγελία Δάλκου.


31

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Media

www.topontiki.gr

. Από ∆ευτέρα 6µερώνει..

ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ της Κάντζας θα µετακοµίσει και το Channel 9, µέχρι να δει τι θα το κάνει ο ιδιοκτήτης του.ËΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ της κόντρας Μαρινάκη - Αλαφούζου µε επίκεντρο (φυσικά) τα ποδοσφαιρικά. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν επιπτώσεις και στα media-κά.ËΠΟΙΟΣ σταθµός έστειλε στις ΗΠΑ παρουσιάστρια λάιφ στάιλ εκποµπής λόγω των καλών της σχέσεων εντός σταθµού; ËΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τα οικονοµικά της ΕΡΤ, είναι βέβαιο πως υπάρχει πια στόχος να βάλουν λουκέτο στο µαγαζί ή στις εµπορικές της δράσεις, και να την παραδώσουν χρεοκοπηµένη στους επόµενους. ËΠΟΙΟΣ θυµάται πως ο Σίµος Κεδίκογλου πέρασε ένα φεγγάρι για εκπαίδευση και από το CNN; ËΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ πια για τον αρµόδιο υπουργό, δηµοσιογράφο επίσης, Σ. Κεδίκογλου είναι πολλά. Ενώ στη Βουλή λέει για ρόλους πρωταγωνιστικούς, υφαρπάζει το 25% και συναινεί στην παράδοση του κτηρίου της Κατεχάκη µε ψηφιακά στούντιο εντός του.ËΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ πως αποκλείεται να πάρουν το αγγελιόσηµο και ότι περιµένει προτάσεις, και δυο ώρες µετά ο Γ. Στουρνάρας κατέθετε την περίφηµη τροπολογία του!Ë«ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΟΣ» ο Αντώνης Λυµπέρης ανακοίνωσε το «λουκέτο» στις εκδόσεις του µια µέρα µετά τη µετακίνηση των τίτλων κερδοφόρων περιοδικών του. Στην επιστολή του στους εργαζόµενους υποστηρίζει µάλιστα πως είχε κέρδη, αν και η «ελπίδα» επιβίωσης πέθανε. Μαζί και το συγκρότηµά του.; ËΤΟ ΜΕΓΑΛΟ πλιάτσικο γίνεται στου Λυµπέρη. Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν, µε απεγνωσµένα στελέχη, κυρίως από το διοικητικό προσωπικό, που προσπαθούσαν να πάρουν τους καναπέδες από το κτήριο.ËΚΙ ΟΤΑΝ οι εργαζόµενοι τους έλεγαν, αφήστε τα αυτά, έχουµε κερδίσει ασφαλιστικά µέτρα, απα-

>

vs Φάληρο s Euronew

> Την περασµένη εβδοµάδα ο αρµόδιος υφυπουργός επί των ΜΜΕ Σίµος Κεδίκογλου µε µια σιβυλλική δήλωση έδωσε εντολή για παραποµπή της µετάδοσης του Euronews Greek από ελεύθερη τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ Α.Ε. στο Σώµα Ελεγκτών Δηµόσιας Διοίκησης. Και κατά πληροφορίες µας οι εν λόγω σύµβουλοι ανέβηκαν ήδη στο ραδιοµέγαρο, ζητώντας στοιχεία. Η ΕΡΤ βέβαια είναι υποχρεωµένη εκ του νόµου να αναµεταδίδει σε ελεύθερη συχνότητα το πρόγραµµα του Euronews, η ένταξη ωστόσο της ελληνικής γλώσσας, αρχικά µε µετάφραση του ειδησεογραφικού προγράµµατός του και σταδιακά µε ειδική ενηµερωτική εκποµπή ελληνικής παραγωγής για όλο τον κόσµο, µετατράπηκε σε µείζον πολιτικό ζήτηµα και διέσπασε τη Ν.Δ. Στα παρασκήνια, δε, απειλείται σχεδόν διπλωµατικό επεισόδιο µε την κυβέρνηση της Κύπρου και ταυτόχρονα παρέµβαση της Κοµισιόν. Σύµφωνα µε πληροφορίες µας, για τις εξελίξεις έχουν ενηµερωθεί στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και χρηµατοδοτεί µε 6,5 εκατ. ευρώ για τα επόµενα 5 χρόνια τη λειτουργία του Euronews στην ελληνική γλώσσα (όπως

>

επίσης και στην ουγγρική – τη δεύτερη χώρα που ζει την παρέµβαση του ΔΝΤ), και την τελική απόφαση καλείται να λάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς. Τα στελέχη του Euronews, που αρχικά είχαν σοκαριστεί από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν στην Ελλάδα µετά τη συµφωνία και την επίσηµη αναγγελία από την πρώην διοίκηση (Ταγµατάρχης - Στεφάνου) της ΕΡΤ, έχουν ενηµερώσει και τη γαλλική κυβέρνηση. Σε περίπτωση επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, λεγόταν πως ένα από τα θέµατα θα είναι η εκποµπή του Euronews Greek. Επιπλέον, υπάρχει η στάση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία συµµετείχε εξ αρχής ενεργά στο εγχείρηµα, το

υποστηρίζει από τη θέση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εµφανίζεται σφόδρα δυσαρεστηµένη µε τους ελληνικούς χειρισµούς. Από την άλλη πλευρά, των πολέµιων του Euronews Greek, επιχείρηµα παραµένει ο τρόπος πρόσληψης των 21 δηµοσιογράφων και η δηµιουργία της εταιρείας µε καθεστώς ΕΠΕ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιµούν και λένε καθαρά πως το πρόβληµα γιγαντώθηκε µε επιµονή του Νέου Φαλήρου, που έχει εξ αποστάσεως τον έλεγχο ενεργειών στο ραδιοµέγαρο. Βέβαιο είναι ότι δεν ξαναέγινε να κατατεθεί τρεις φορές από βουλευτή του κυβερνητικού κόµµατος η ίδια ερώτηση στον αρµόδιο υπουργό! Ο Γιάννης Μιχελάκης, µετά τη δηµιουργία ειδικής επιτροπής στη Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης, επανήλθε µε τρίτη ερώτηση στον Σ. Κεδίκογλου! Με δεδοµένο ότι η ΕΡΤ είναι µέτοχος του Euronews στη Λυών και εκ του νόµου υποχρεωµένη να µεταδίδει ελεύθερα το πρόγραµµά του, είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτηµα να βρεθεί θεσµικά τρόπος να απαγορευθεί η εκποµπή του Euronews. Εκτός αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. πουν ανοιχτά στην Κοµισιόν πως δεν θέλουν την επένδυσή τους στο Euronews στη χώρα µας.

Μοιράζουν τα... ιμάτια Η αναµενόµενη και καλά προετοιµασµένη, όπως αποδεικνύεται, κατάρρευση του συγκροτήµατος Αντώνη Λυµπέρη έσκασε την περασµένη Τρίτη. Ο εκδότης, ασφαλισµένος στα νέα του γραφεία στο Χαλάνδρι, έδωσε εντολή στα διευθυντικά στελέχη των περιοδικών που κινούνται στο κτήριο των Αττικών Εκδόσεων να ανακοινώσουν τις µετακινήσεις. 210 εργαζόµενοι του συγκροτήµατος µε ασφαλιστικά µέτρα θα διεκδικήσουν τα δεδουλευµένα τους ενώ δεκάδες στελέχη µένουν ξεκρέµαστα µε χρέη από µισθούς άνω των 10 µηνών! Το συγκρότηµα των περιοδικών Λυµπέρη διαµοιράζεται σε τρεις άλλους εκδότες (Θ. Φιλιππόπουλο, Θ. Κυριακού, Δ. Κοντοµηνά) ενώ υπάρχουν σαφείς υπόνοιες πως σε µία τουλάχιστον από τις νέες εταιρείες που εµφανίζονται, θα έχει και ο ίδιος συµµετοχή! Είναι αποκαλυπτικό πως ο Αντώνης Λυµπέρης, παρ’ ότι χρωστάει παντού, φρόντισε να εξοφλήσει µε 2 εκατ. ευρώ τον εισαγωγέα χαρτιού. Από τη µοιρασιά, τα περιοδικά «7 Μέρες TV», «Τηλεκοντρόλ», «Hello!» και «Εγώ» θα εκδίδονται άµεσα από την εταιρεία Alpha Editions, στην οποία εµφανίζονται ως µέτοχοι ο Δηµήτρης Κοντοµηνάς µε 95% και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος µε 5% µέσω των Αττικών Εκδόσεων. Στον όµιλο ΑΝΤ1 φέρεται να περνούν οι τίτλοι των «Glamour», «Vogue», «Lucky» και «Men’s Health». Ο ίδιος ο Αντώνης Λυµπέρης διατηρεί προς το παρόν τους ραδιοφωνικούς σταθµούς Best FM και V FM, το 33% των Τεχνικών Εκδόσεων και τα ηλεκτρονικά sites.

ντούσαν σχεδόν δακρυσµένοι: «Το καταλαβαίνετε; Με τα λεφτά µου τα αγόρασα από το ΙΚΕΑ»!ËΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για παραπλανηµένους εργαζόµενους που πίστευαν έως χθες τις υποσχέσεις του Αντώνη Λυµπέρη ότι είναι οι «εκλεκτοί» του συγκροτήµατος και ότι πρέπει να κάνουν υποµονή, όντας απλήρωτοι από τον Απρίλιο του 2011!ËΌΠΩΣ έγινε γνωστό, ο Λυµπέρης χρωστάει στα Ταµεία των εργαζοµένων περί τα 3 εκατ. ευρώ. ËΣΤΟΙΧΕΙΑ που το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν έδινε µέχρι τώρα, µπας και καταφέρει κάποιος να τα διεκδικήσει. Τώρα το πουλάκι πέταξε, πάνε τα λεφτά.ËΟΠΩΣ συνέβη και στον Ξένιο. Άλλα 3,4 εκατ. χαµένα από εκεί.ËΣΗΜΕΡΑ, Πέµπτη, οι δηµοσιογράφοι της ΕΡΤ κάνουν πάλι γενική συνέλευση. Η είδηση ότι το κονδύλι µισθοδοσίας είναι µειωµένο κατά 40% έχει προκαλέσει σοκ.ËΕΙΝΑΙ και οι συµβασιούχοι, που σε λίγες µέρες απολύονται.ËΝΑ ΠΟΥΜΕ και τα καλά για την ΕΡΤ. Προβάλλει ξανά τις εκποµπές του «Εξάντα» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκποµπής «Why poverty?».ËΜΕΣΑ στον γενικό χαµό των media αυτές τις µέρες η διαφηµιστική αγορά υψώνει το λάβαρο ενάντια στο αγγελιόσηµο.ËΚΑΠΟΙΟΣ πρέπει να τους ενηµερώσει πως το αγγελιόσηµο βαφτίστηκε «κοινωνικός πόρος» και µπαίνει στον προϋπολογισµό.ËΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ µας λένε πως κάτι ετοιµάζεται για νέα εισφορά στο Διαδίκτυο, αλλά είναι ακόµη πρώιµο να ειπωθεί.ËΜΗΝ τροµάξουν οι δυνάµεις της (ανύπαρκτης) αγοράς προφανώς. ËΤΟ «Π» την περασµένη – λόγω απεργίας – Παρασκευή (2.11) πούλησε σε Αθήνα - Πειραιά 5.338 φύλλα. Την προπερασµένη Πέµπτη (25.10) πούλησε πανελλαδικά 13.020 φύλλα.

Πολιτικό θέμα το Euronews, φτάνει στον Σαμαρά!

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ

NOVA

Μύλος τα τηλεοπτικά Με φόντο την γενικευµένη κρίση στα ΜΜΕ η κόντρα των τηλεοπτικών δικαιωµάτων συνεχίζεται, µε πρωταγωνιστές τη Nova και τον ΣΚΑΪ, ενώ στο βάθος φαίνεται η κρίση της κεντρικής διαχείρισης. Τα ασφαλιστικά µέτρα που κατέθεσε εκ νέου η Forthnet κατά του τηλεοπτικού σταθµού του Φαλήρου για τη µετάδοση εκτεταµένων αποσπασµάτων από τους αγώνες της Super League, εκδικάζονται στις 13 Δεκεµβρίου. Ο ΣΚΑΪ αρνείται να καταβάλει τίµηµα για τα αποσπάσµατα, σε αντίθεση µε την ΕΡΤ που πληρώνει, επικαλούµενος την πρόσφατη τηλεοπτική οδηγία της Ε.Ε. Σύµφωνα µε πληροφορίες µας, η Forthnet στην κόντρα αυτήν, που υποκρύπτει και εκδοτικές αντιπαλότητες, εξασφάλισε την υποστήριξη του συνόλου των ΠΑΕ της Super League. Συγκεκριµένα, οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Άρης, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόητος Αθηνών, Κέρκυρα, Λεβαδειακός, ΟΦΗ, Ολυµπιακός, Πανθρακικός, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Πλατανιάς Χανίων, Skoda Ξάνθη δηλώνουν πως θα τηρήσουν τη συµφωνία της κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωµάτων. Απέναντι στη Nova βρίσκεται, δηλαδή, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός που εκφράζεται µέσω του ΣΚΑΪ.


32

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

πολιτικη

www.topontiki.gr

Μάνα, βοήθεια. Με ξανασώζουν!!!


33

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

www.topontiki.gr

κουζινα

Μέτρα στα µέτρα περπατώ...


35

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Media

www.topontiki.gr

ΜΙΚΡΑ & νικια θεσσαλο ËΜακριά από την ένταση και τις διαφωνίες εντός Δ.Σ. στην Αθήνα και το ραδιομέγαρο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Νίκος Τέλλης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σήμερα το μεσημέρι δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με... δώρα για το ελληνικό σινεμά. ËΟι περικοπές ελάχιστα φαίνεται να έχουν αγγίξει την επιδότηση στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και έτσι θα αναγγείλει πως ελήφθη ήδη απόφαση για να εκταμιευθεί το ποσό για όλες τις ταινίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην παραγωγή τους. Και ακόμη πως για το 2013 θα διατεθεί, στο πλαίσιο τήρησης του 1,5%, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για τις νέες κινηματογραφικές παραγωγές. ËΣτην ΕΡΤ3 βέβαια συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη μετάδοση απεργιακής εκπομπής στο κανάλι και φυσικά απάντηση δεν έλαβαν. Πήραν όμως γραμμή τι και πώς πρέπει να μιλάνε στον αέρα για την κυβέρνηση. Με μέλι στο στόμα τους. ËΑπηυδισμένος εργαζόμενος της ΕΡΤ3 γράφει στον «pitsiriko» του Internet για το «φρενοκομείο» του τρίτου κρατικού καναλιού που ομοιάζει πλέον σαν να είναι «Τεχεράνη TV». ËΟι διαδηλωτές της ΕΡΤ3 δεν βρήκαν ούτε έναν υπεύθυνο την περασμένη Δευτέρα να επιδώσουν το ψήφισμά τους. Ë Στην ΕΣΗΕΜΘ, ωστόσο, το αποφάσισαν. Μαζί με τις αιτήσεις για τις νέες εγγραφές στην Ένωση Συντακτών ανακοίνωσαν και συνάντηση με τους μακροχρόνια ανέργους ή σε επίσχεση εργασίας. Οι προτάσεις πολλές, οι λύσεις λίγες. ËΗ Θεσσαλονίκη έχει χτυπηθεί από τις απολύσεις και τα λουκέτα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στον χώρο των ΜΜΕ. Και οι εφημερίδες που ακόμη εκδίδονται δεν πληρώνουν μισθούς. ËΟι μικροί μαθητές Γυμνασίων από το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πάντως που επισκέφθηκαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜΘ πήραν μια γεύση για τις αλλαγές που φέρνει στη δημοσιογραφία η ανάπτυξη του Διαδικτύου και η λειτουργία των Νέων Μέσων. Και όχι, δεν τους είπαν για τις απολύσεις και τα λουκέτα.

Μελέτη για τις συχνότητες

Μ

ια νέα µελέτη που διενεργήθηκε από την εταιρεία Analysys Mason για λογαριασµό της βρετανικής κυβέρνησης υποστηρίζει πως η αξία του ραδιοτηλεοπτικού φάσµατος για την οικονοµία της χώρας ανέρχεται σε 10,8 δισεκατοµµύρια λίρες, πολύ περισσότερα δηλαδή από όσα αρχικά είχε εκτιµήσει η ανεξάρτητη αρχή ραδιοτηλεόρασης. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα του broandbandtvnews, η µελέτη της Analysys Mason σηµειώνει πως η αξία του φάσµατος που χρησιµοποιείται από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές φτάνει τα 10,8 δισεκατοµµύρια λίρες ετησίως ή το 21% του συνόλου. Οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας είναι αυτές που κατέχουν το 60% της συνολικής αξίας στο φάσµα. Η αξία των ραδιοτηλεοπτικών εκποµπών υπολογίζεται σε 16 δισεκατοµµύρια λίρες ετησίως, ενώ στη βιοµηχανία ραδιοτηλεόρασης απασχολούνται σήµερα περί τους 40.000 εργαζόµενους. Σύµφωνα µε τα συµπεράσµατα της έκθεσης, αν γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο δίκτυο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, τότε θα γίνουν πιο ελκυστικές οι υπάρχουσες ψηφιακές πλατφόρµες. Παραδειγµατικά αναφέρεται πως η υιοθέτηση του τεχνολογικού προτύπου DVBT2 σε όλη την πλατφόρµα θα µπορούσε να αυξήσει τον αριθµό των διαθέσιµων υπηρεσιών υψηλής ανάλυσης (HDTV). Οι καταναλωτές, σύµφωνα πάντα µε την Analysys Mason, είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήµατα από αυτά που απαιτούνται σήµερα για

ια αξιόλογη έκδοση για τον μεγάλο μας ποιητή, τον Κώστα Βάρναλη, παρουσιάζεται σε χώρο που ο ίδιος ο ποιητής προτιμούσε. Σε λαϊκό τσιπουράδικο. Το βιβλίο του δημοσιογράφου - συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης. Και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του» από τις εκδόσεις «Εντός» παρουσιάζεται στις 20 Νοεμβρίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο. Και όπως ο Βάρναλης προτιμούσε τις παρέες σε λαϊκά ταβερ-

87.5 ....................... ÊñÞôç FM 87.7.........................Åí Ëåõêþ 88................................. Oasis 88.3 ............................... VFM 88.6 ........................... Energy 88.9 ............................... Play 89.2 .............................Music 89.5 .....Åêêëçóßá ôçò ÅëëÜäïò 89.8 ..................... Äñüìïò FM 90.1.......902 ÁñéóôåñÜ óôá FM 90.4............. ÊáíÜëé 1 ÐåéñáéÜ 90.9............. Ôñßôï Ðñüãñáììá

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ (Μέσος όρος)

την άδεια (τέλος) για τις τηλεοπτικές υπηρεσίες. Και τα µεγαλύτερα κέρδη προέρχονται από τις δορυφορικές συνδροµητικές υπηρεσίες, ενώ τα κέρδη από την επίγεια ψηφιακή είναι χαµηλά λόγω της µη κερδοσκοπικής φύσης του BBC. Αξίζει να σηµειωθεί πως η ψηφιακή µετάβαση της τηλεόρασης στη Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ολοκληρωθεί και αυτό το διάστηµα γίνεται µάχη για την εξασφάλιση ολοένα και περισσότερων τηλεοπτικών δικαιωµάτων από τα µεγάλα στούντιο, κυρίως των Ηνωµένων Πολιτειών. Όπως για παράδειγµα η πρόσφατη µεγάλη συµφωνία του Sky µε την NBC Universal για την αποκλειστική διάθεση των δικαιωµάτων των ταινιών και των σειρών της στο δίκτυο Μέσων της πλατφόρµας. Για πώληση δηλαδή σε demand υπηρεσίες και σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HDTV). Στον αντίποδα αυτής της µάχης ανταγωνισµού, το BBC βρίσκεται στο στόχαστρο και βάλλεται από συνεχείς απαιτήσεις για µειώσεις και περικοπές στο κόστος λειτουργίας του.

> «Ο άγνωστος Βάρναλης» σε τσιπουράδικο

Μ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

νεία με ποτό και μεζέ, έτσι ο συγγραφέας και οι καλεσμένοι του μας καλούν στο τσι-

πουράδικο «Ο Μπούσουλας», στην πλατεία Καισαριανής, το βράδυ στις 8.00 μ.μ., για να διαβαστούν τα άγνωστα, αδημοσίευτα ποιήματά του και να ακουστούν αυτά που μελοποιήθηκαν. Για τον Κώστα Βάρναλη θα μιλήσουν οι επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη, ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Διονύσης Τσακνής, ο στιχουργός και ερμηνευτής Γιώργος Σαρρής.

ÔÁ ÍÅÁ ÅÈÍÏÓ ESPRESSO ÅËÅÕÈÅÑÏÓ ÔÕÐÏÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÁÄÅÓÌÅÕÔÏÓ ÑÉÆÏÓÐÁÓÔÇÓ ÅËÅÕÈÅÑÇ ÙÑÁ ÅÓÔÉÁ ÁÕÃÇ ÇÌÅÑÇÓÉÁ (Ïéê.) ÍÁÕÔÅÌÐÏÑÉÊÇ (Ïéê.) ×ÑÇÌÁÔÉÓÔÇÑÉÏ (Ïéê.) ÍÉÊÇ ÊÅÑÄÏÓ (Ïéê.) Ï ËÏÃÏÓ ÅÎÐÑÅÓ (Ïéê.) KÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ÁÕÑÉÁÍÇ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ÐÑÙÔÏ ÈÅÌÁ ÅÈÍÏÓ ÔÏ ÂÇÌÁ REAL NEWS ÊÕÑÉÁÊ. ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÔÕÐÏÓ ÔÇÓ ÊÕÑÉÁÊÇÓ ÑÉÆÏÓÐÁÓÔÇÓ ÁÕÃÇ ÔÏ ÐÁÑÏÍ ÔÏ ×ÙÍÉ ÅËÅÕÈÅÑÇ ÙÑÁ ÔÏ ÁÑÈÑÏ ÍÉÊÇ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÊÏÓ ËÏÃÏÓ ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ ESPRESSO ÁÕÑÉÁÍÇ

96.6............................Pepper 96.9.......................... Rock FM 97.2................................Easy 97.5...................... Love Radio 97.8...........................Real FM 98.3............................. ÁèÞíá 98.6............................... Derti 98.9.................... Alpha Radio 99.2......................... Ìåëùäßá 99.5............................. ÂÇÌÁ 100.3..............................ÓÊÁÚ 101.3............................Äßåóç

101.8.......................ÅÑÁ Óðïñ 102.2 ........................... Sfera 102.5....................Nitro Radio 103.3.......................... Sentra 103.7...... Äåýôåñï Ðñüãñáììá 104..............................ÐáñÝá 105.2........................Aôëáíôßò 105.5................... Óôï êüêêéíï 105.8...............................ÍÅÔ 106.2.................... Mad Radio 107.6...........................Áêôßíá

28/10/12

21/10/12

134.130 126.290 111.050 102.160 38.030 32.570 20.040 7.360 6.630 6.430 3.060 1.310 590 160 -

178.210 116.400 117.160 88.230 32.030 30.150 20.960 11.720 6.730 5.940 3.360 1.280 470 120 -

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ 22-28/10/12 15-21/10/12 30.340 34.490 ÐÁÑÁÐÏËÉÔÉÊÁ 19.370 Ï ÊÏÓÌÏÓ ÔÏÕ ÅÐÅÍÄÕÔÇ 18.060 13.020 14.390 ÔÏ ÐÏÍÔÉÊÉ 10.060 10.120 ÔÏ ÊÁÑÖÉ 5.440 6.560 ÁÎÉÁ (Ïéê.-ðïë.) 2.010 1.940 Ç ÅÐÏ×Ç 1.940 1.770 ÁËÖÁ ÅÍÁ 1.490 1.640 ÐÑÉÍ 1.530 ÄÑÏÌÏÓ ôçò ÁÑÉÓÔÅÑÁÓ 1.360 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ (Μέσος όρος)

91............. ÐåéñáúêÞ Åêêëçóßá 92............................... Galaxy 92.3............................ ËÜìøç 92.6...................... Best Radio 92.9........................... Kiss FM 93.2............................Orange 93.6...........................Kosmos 94.6.................Nova Sport FM 94.9...................... Ñõèìüò FM 95.2................ Athens Dee Jay 96............................ Flash FM 96.3.................................Red

22-27/10/12 15-20/10/12 34.364 37.866 25.018 26.830 15.627 15.284 15.644 11.322 13.343 6.578 7.218 4.972 5.080 3.278 3.168 1.882 2.000 1.612 2.225 1.332 1.692 976 952 728 752 590 433 292 284 115 110 190 -

ÖÙÓ ÔÙÍ ÓÐÏÑ SPORTDAY GOAL NEWS ÐÑÙÔÁÈËÇÔÇÓ ÃÁÕÑÏÓ LIVE SPORT Ç ÙÑÁ ÔÙÍ ÓÐÏÑ ÃÁÔÁ ÐÑÁÓÉÍÇ DERBY NEWS

23-28/10/12 16-21/10/12 13.280 12.208 10.034 9.872 8.098 8.214 6.844 6.072 5.700 4.906 5.186 5.302 3.260 3.516 2.798 2.554 2.714 2.902 1.032 1.026

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 22-28/9/12 15-21/9/12 46.610 ×ÑÕÓÇ ÅÕÊÁÉÑÉÁ (Áããåëßåò) 41.520 16.310 ÔÏ ËÏÉÐÏÍ (Ðïéê. ýëçò) 13.500


36

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Media

www.topontiki.gr

@ Τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν γνωρίζαµε τι µέλλει γενέσθαι µε την ψήφιση των «περιβόητων» νέων µέτρων λιτότητας: Apple ανακοίνω- οποίοι υπολόγιζαν πως οι πωλήσεις του iPad Τι θα κάνει ο Φώτης σε πως το προη- Mini δεν θα ξεπεράσουν τα 1,5 εκατοµµύΚουβέλης; «Ναι», «όχι», γούµενο Σαβ- ρια συσκευές. Αξίζει να σηµειωθεί πάντως «παρών» ή «απών»; Μιας βατοκύριακο, το πρώτο ότι η Apple δεν ανακοίνωσε τις ξεχωριστές λοιπόν που το µέλλον της διήµερο δηλαδή της επίση- πωλήσεις που σηµείωσε το iPad Mini ή το χώρας έχει αποφασιστεί µης κυκλοφορίας τους, που- iPad τέταρτης γενιάς, τις βάζει όλες µαζί από τους έχοντες την λήθηκαν συνολικά πάνω από στον αριθµό των τριών εκατοµµυρίων. εξουσία να παιχτεί µε τρία εκατοµµύρια συσκευές Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η λογική Τζόκερ, έρχονται οι iPad τέταρτης γενιάς και iPad επιτυχία των προϊόντων αφού, προς το παΈλληνες χρήστες των social Mini. ρόν, κυκλοφορεί µόνο η WiFi έκδοση του media για να βάλουν τα Η εταιρεία τονίζει ότι το νούµε- Mini. Η έκδοση 4G αναµένεται να κυκλοπράγµατα στη θέση τους… ρο αυτό είναι διπλάσιο από το προ- φορήσει µαζί µε την αντίστοιχη του iPad τέ- ραγγελία τρεις µέρες αργότερα. Οι πρώτες Ακολουθούν κάποιες από ηγούµενο ρεκόρ που είχε τον Μάρ- ταρτης γενιάς µέσα στις επόµενες εβδοµά- παραγγελίες εξαντλήθηκαν αρκετά γρήγοτις ατάκες που βρήκαµε στο τιο, όταν είχε πουλήσει 1.500.000 δες, οπότε τότε θα µπορέσουµε να δούµε ρα, µε την Apple να δηλώνει πως η ζήτησή Τwitter, οι οποίες… στάζουν iPad τρίτης γενιάς, αν και ο αριθµός τα πρώτα ολοκληρωµένα στοιχεία για την του «ξεπέρασε το αρχικό απόθεµά της» και δηλητήριο! αυτός αντιστοιχούσε µόνο στις εκδό- επιτυχία της συσκευής µέχρι το τέλος του ότι, ενώ κάποιοι καταναλωτές έλαβαν την Μετά τα νέα µέτρα... σεις µε WiFi. µήνα. παραγγελία τους στις 2 Νοεµβρίου, αρκετοί η µόνη κατάθεση που θα Ο αριθµός αυτός φαίνεται να διαψεύΤο iPad Mini παρουσιάστηκε στις 23 θα πρέπει να περιµένουν µέχρι και τα µέσα µπορούµε να κάνουµε θα... δει τις αρχικές προβλέψεις αναλυτών, οι Οκτωβρίου και έγινε διαθέσιµο για προπα- του µήνα. είναι ψυχής. Το είπε ο πρωθυπουργός. Τέλος. Αυτά τα µέτρα θα Η εκµάθηση ξένων γλωσσών εξ αποστάσεως και πολλές ναι δωρεάν. Εάν συνεχίσετε τα µαθήµατα θα πρέπει να καταβάλεείναι τα τελευταία για αυτή φορές δωρεάν αποτελεί ένα από τα µεγάλα πλεονεκτήµατε ένα µικρό αντίτιµο, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά την εβδοµάδα... τα που έφερε η χρήση του Διαδικτύου. Αν συνυπολογίσουµε και καλά site για ξένες γλώσσες. Αν ο Σαµαράς είχε ότι αυτές τις δύσκολες εποχές µάλλον θα µας χρειαστεί να Ένα ακόμα γνωστό site για εκμάθηση ξένων γλωσσών αποχιούµορ, θα έλεγε ότι γνωρίζουµε κάποια γλώσσα παραπάνω, η συγκετελεί το www.livemocha.com. Περιέχει µίλησε µε την Πυθία και κριµένη µέθοδος εκµάθησης αρχίζει να γίνεται πολλές δυνατότητες και πρακτικές ασκήτου έδωσε χρησµό «ήξεις αρκετά ελκυστική… Σύµφωνα µε όσους χρησισεις για έλεγχο προφοράς. Επίσης λειαφήξεις ουκ τα µέτρα µοποιούν αυτή τη µέθοδο, είναι αρκετά πρακτιτουργεί και ως μέσο κοινωνικής δικτύλάβεις». κή και πολλές φορές αποτελεί ένα επιπλέον ωσης, καθώς μπορείς να έχεις κάποιον Η φάση είναι ο Σαµαράς κίνητρο για δηµιουργία φίλων σε άλλες χώ«δάσκαλο» ή «μαθητή» για τη γλώσσα νοµίζει ότι µιλάει µε τον ρες. που θες να μάθεις ή γνωρίζεις αντίστοιχα. Θεό, ο Τσίπρας µε τον Το www.vocabulix.com προσφέρει μαΓια δωρεάν µαθήµατα αγγλικών online λαό, ο Μπένι µε το εγώ θήματα για εκμάθηση, βελτίωση µπορείτε να χρησιµοποιήσετε το www. και ο Κουβέλης δεν έχει αλλά και τελειοποίηση αγγλικών, englishpage.com, ενώ για να µάθετε τη δηαποφασίσει ακόµα. γερμανικών και ισπανικών. Πεµοφιλή πλέον ιαπωνική γλώσσα ενδεδειγµένη Ο Κουβέλης µε το ριέχει γραμματικούς πίνακες, ιστοσελίδα είναι η www.japaneseonline.com. «παρών» θα εξασφαλίσει αναλυτικό λεξιλόγιο, ασκήσεις Ένας εναλλακτικός τρόπος εκμάθησης αγστην επόµενη Βουλή το... και πολλά ακόμη, ώστε να υπάργλικών για μικρά παιδιά είναι και το site «απών». χουν αποτελέσματα. Προσφέρεται επίσης learnenglishkids.britishcouncil.org. Διαθέτει το Σαµαράς προς Κουβέλη: δυνατότητα chat ή βιντεοκλήσης για συκύρος του Βρετανικού Συμβουλίου και συνεπώς θεωΑν δεν ψηφίσεις τα µέτρα, νομιλίες με άλλους μαθητές και εξάσκηση της ρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο. Το περιβάλλον της σελίδας είναι διθα κρατήσω την αναπνοή προφοράς. αμορφωμένο κατάλληλα για παιδιά με ασκήσεις που συνδυάζοµου. Από την άλλη, στο www.verbalplanet.com η αρχή είνται με το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Αυτά τα µέτρα που θα υπογραφούν τώρα είναι τα τελευταία που έλεγε ο Σαµαράς ή είναι τα τελευταία πριν τα επόµενα που θα είναι τα τελευταία; Όλα τα ρεκόρ έχει σπάσει η πλοήγηση στο Διαδίκτυο µέσω των νια µετά την παρουσίαση του iPad, του πρώτου καθαρά εµποριΈχω µια απορία: smartphones και των tablets τον Οκτώβριο. κού tablet. Υπάρχουν βέβαια πολυάριθµες περιπτώσεις που το οι τρόφιµοι στο Για πρώτη φορά, από όσους «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο tablet δεν µπορεί ακόµα να αντικαταστήσει τον υπολογιστή και Δροµοκαΐτειο και ο παγκοσµίως, το 10,3% το κάνει είτε µέσω «έξυπνου» κι- αυτό δεν αναµένεται να αλλάξει στα επόµενα χρόνια, ίσως και Σαµαράς µιλάνε µε τον νητού τηλεφώνου είτε µέσω υπολογιστή - ταµπλέτας. Με στις επόµενες δεκαετίες. Όµως, η απλότητα και η φορητότητά ίδιο Θεό ή µε άλλον; αυτή την έρευνα «καθρεφτίζεται» η τάση να χρησιµοποι- τους προσελκύουν ολοένα και περισσότερους χρήστες έναντι Ούτε ταξί, ούτε µετρό, εί ο κόσµος ολοένα και περισσότερο τα smartphones ή των παραδοσιακών υπολογιστών, παρά τους όποιους περιοριούτε τραµ, ούτε ΗΣΑΠ. τα tablets για να µπορεί να επισκεφτεί τις αγαπηµένες σµούς παρουσιάζουν. Δεν κινείται τίποτα σ’ αυτή του ιστοσελίδες οπουδήποτε, ενώ φαίνεται να παραΑπό την άλλη, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν τη χώρα. Ευτυχώς που ο µερίζονται τα laptop (λιγότερο) και τα PC (περισσό- πως κάποια στιγµή στο άµεσο µέλλον τα tablets µπορεί να ξεΣαµαράς µιλάει µε τον τερο). περάσουν σε πωλήσεις τους παραδοσιακούς υπολογιστές. Θεό... Αυτό έρχεται να προστεθεί στην τεράστια επιτυ- Ένας από αυτούς, ο Horace Dediue, προβλέπει πως κάτι τέτοιο χία που έχουν γνωρίσει τα tablets, µόλις τρία χρό- µπορεί να γίνει µέχρι το φθινόπωρο του 2013.

Ρεκόρ πωλήσεων iPad 4 και iPad Mini

Η

Της μόδας το «σερφάρισμα» με tablets


45

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

τα αυξανόμενα ελλείμματα σε ευαίσθητους τομείς και τα ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτά τα «κενά» διακυβέρνησης έρχονται να καλύψουν με τη σειρά τους κινήματα τύπου Χρυσής Αυγής. Το βασικό πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. διαχειρίζεται την κρίση είναι ότι επιβεβαιώνει με κάθε της κίνηση πως ευαίσθητοι τομείς που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται μόνο η αποπληρωμή του χρέους. Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσει κανείς ως προς την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί τη «ρίζα» του προβλήματος, αλλά λειτουργεί απλώς ως «επιταχυντής». Στην πραγματικότητα, η ανοδική τάση της Ακροδεξιάς έχει ξεκινήσει πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και έχει βαθύτερες, ψυχολογικές αιτίες, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή κρίση ταυτότητας και την παντελή έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της τελευταίας. Την ώρα που η θέση της Ευρώπης (οικονομικά και πολιτιστικά) στον κόσμο αποδυναμώνεται και ενώ η πληθυσμιακή της σύνθεση έχει γνωρίσει μεγάλες αλλαγές από τον Β’ Π.Π. μέχρι σήμερα, υπάρχει μια διάχυτη σύγχυση ως προς την

«κατεύθυνση» προς την οποία βαδίζει η Γηραιά Ήπειρος. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να αντιμετωπίσουν κατάματα την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μην έχουν να προτείνουν ούτε ένα νέο «κοινωνικό όραμα» για την Ευρώπη ούτε και κάποιο σχέδιο ως προς τον νέο της «ρόλο» στον κόσμο. Όσο οι ηγεσίες συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, τόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες διακατέχονται από άγχος και φόβο έναντι μιας πιθανής ανατροπής της «εσωτερικής» τους κυριαρχίας.

Ο εφιάλτης έχει πρόσωπο

➟ των κομμάτων αυτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και τον αγώνα εναντίον όσων θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία. Δεν μπορεί η πολιτεία να μην βάζει όρια, να μην κάνει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε τι είναι και τι δεν είναι ανεκτό. Ακόμη και αν η Χρυσή Αυγή, για παράδειγμα, δεν έχει τεθεί εκτός νόμου, πολλά μέλη της θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στη φυλακή βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνικές αρχές, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που επιτρέπουν με την αδράνειά τους την περαιτέρω απαξίωσή τους τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο που τε-

λικά ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο κινήματα όπως η Χ.Α.

Τα αίτια της ανόδου Η οικονομική κρίση αποτελεί, κατά κανόνα, εύφορο πεδίο για τη δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων (με τους μετανάστες να αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο) και την άνοδο της Ακροδεξιάς. Όμως η κρίση από μόνη της δεν αρκεί. Τεράστια σημασία έχει ο τρόπος αντιμετώπισής της. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, την Ελλάδα: η τρόικα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, επιβάλλει άγριες περικοπές στο κράτος πρόνοιας εντείνοντας την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει

EGAM και Χρυσή Αυγή Στόχος του EGAM, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του δικτύου, είναι η ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έναντι της Χρυσής Αυγής, καθώς όσο δεν αντιμετωπίζεται δυναμικά το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα τόσο ενισχύεται η επιρροή του εκτός ελληνικών συνόρων. Η επίσκεψη του επικεφαλής του αντιρατσιστικού δικτύου στη χώρα μας έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών συναντήσεων με φορείς και οργανώσεις για την πραγματοποίηση μιας πανευρωπαϊκής δράσης κατά της Χ.Α. Παράλληλα, όμως, ο Αμπτάν τονίζει ότι με το ταξίδι του θέλει να καταστήσει σαφές στην πολιτειακή ηγεσία του τόπου ότι «βρίσκεται υπό παρακολούθηση» και πως το EGAM θα επιδιώκει να δίνει «διεθνείς διαστάσεις» σε όποιες κινήσεις κάνουν ή δεν κάνουν έναντι της Χ.Α. Δεν είναι πρώτη φορά που το πανευρωπαϊκό αντιρατσιστικό δίκτυο ασχολείται με τη Χ.Α. Αμέσως μετά την εκλογή του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή, το EGAM δημοσί-

ευσε σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης («Γκάρντιαν», «Λε Μοντ», «Λα Ρεπούμπλικα» κ.λπ.) μια επιστολή υπογεγραμμένη από πολιτικές προσωπικότητες, διανοούμενους με βραβεία Νόμπελ κ.ά. με τίτλο «Είμαστε όλοι Εβραίοι της Ελλάδας». Πριν από λίγες εβδομάδες, το δίκτυο αποφάσισε να κινηθεί κατά της συμμετοχής της βουλευτή της Χ.Α. Ελένης Ζαρούλια στην Επιτροπή για την Ισότητα και τον Αγώνα κατά των Διακρίσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε επιστολές προς τα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου και την ελληνική πολιτική ηγεσία, το δίκτυο ζήτησε τη διαγραφή της Ζαρούλια από την Επιτροπή. Παρά τη… σιγή ιχθύος που κρατά η κυβέρνηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η υπόθεση Ζαρούλια φέρεται να απασχολεί τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο οποίος δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος στην επίσκεψη που αναμένεται να κάνει στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο.


46

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

Εκ

λ ε ς ό τ

υ ο χ γ έ

Η ψυχολογική παραίτηση από το αύριο, η παντελής έλλειψη προοπτικής, η βεβαιότητα της αποτυχίας, η έντονη αίσθηση του αδιεξόδου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απελπισίας και θυμού

Πολιτική απελπισίας και αδιεξόδων Ο τοίχος Ο λαός, αντιδρώντας λιγότερο ή περισσότερο στη νέα πραγματικότητα στην οποία τον προσγείωσαν ανώμαλα, έδειξε με τον δικό του τρόπο την απόφασή του να φανεί καρτερικός, να κάνει υπομονή, να σηκώσει το

βάρος των θυσιών ακόμα και των παράλογων και άδικων απαιτήσεων. Το μόνο που ζήτησε, ήταν μια νέα προοπτική, ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή – έστω και δύσκολη. Ωστόσο, δεν του έδωσαν τίποτα!

Σ

ε περιόδους σαν και αυτήν που διανύουμε, το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα, ως αποτέλεσμα των επώδυνων δοκιμασιών που περνάμε – τρίτο ήδη χρόνο –, είναι η αγανάκτηση και η απογοήτευση, η κόπωση και η απελπισία, ο θυμός και η παρορμητικότητα. Όπως γίνεται φανερό, κανένα από αυτά τα συμπτώματα δεν προσφέρεται για μια σοβαρή αντιμετώπιση της ακραίας μας καθημερινότητας. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, όλοι μοιάζουν να έχουν παραιτηθεί. Τρία ολόκληρα χρόνια, το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ήταν να κόψουν αλλεπάλληλες φορές, σκανδαλωδώς και θρασύτατα, μισθούς και συντάξεις των περισσότερο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, οδηγώντας τα στην εξαθλίωση και την παραίτηση. Τώρα το πώς η ταπείνωση και η απογοήτευση ενός λαού θα φέρουν την ανάπτυξη, κανείς δεν το ξέρει. Όπως και κανείς δεν φαίνεται να ξέρει το πώς θα ξεμπερδέψουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Παρακολουθούμε τις αναταράξεις του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο καταρρέει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό αποσύνθεσης του παλαιοκομματισμού, οι δυνάμεις που επιβιώνουν δεν διαθέτουν εκείνη την αναγκαία δυναμική ανατροπής που θα καταφέρει να αλλάξει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Πρόσφατα, στον λεγόμενο προ-

οδευτικό χώρο, το πλειοψηφούν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη βοήθεια κανενός, επιβεβαίωσε στην ουσία αυτό που υποψιάζονταν όλοι όσοι το εμπιστεύονται: ότι αποτελεί μια αντιπολίτευση η οποία τρέμει στην προοπτική να γίνει κυβέρνηση. Όπως γίνεται φανερό, αυτή η αδυναμία πειστικής εναλλακτικής λύσης δημιουργεί κλίμα απαισιοδοξίας, αδιεξόδου και παραίτησης. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης και αδυναμίας αντίδρασης στις εξελίξεις, είναι φυσικό να παρατηρούνται φαινόμενα ομαδικής κατάθλιψης. Η ψυχολογική παραίτηση από το αύριο, η παντελής έλλειψη προοπτικής, η βεβαιότητα της αποτυχίας, η έντονη αίσθηση του αδιεξόδου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απελπισίας και θυμού. Η κοινωνία έχει φτάσει στο σημείο να αυτοτραυματίζεται πλέον από απελπισία, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις αλλά και πολιτικές ακρότητες οι οποίες δυναμιτίζουν την κοινοβουλευτική ζωή του τόπου. Ο λαός, αντιδρώντας λιγότερο ή περισσότερο στη νέα πραγματικότητα στην οποία τον προσγείωσαν ανώμαλα, έδειξε με τον δικό του τρόπο την απόφασή του να φανεί καρτερικός, να κάνει υπομονή, να σηκώσει το βάρος των θυσιών ακόμα και των παράλογων και άδικων απαιτήσεων. Το μόνο που ζήτησε, ήταν μια νέα προοπτική, ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή – έστω και δύσκολη. Ωστόσο, δεν του έδωσαν τίποτα! Του τα πήραν όλα και δεν

του έδωσαν τίποτα απολύτως! Έτσι, οι επικλήσεις για υπομονή και οι εξευτελιστικοί πολιτικαντισμοί παίρνουν πλέον διαστάσεις πολιτικής προδοσίας. Τα ψέματα έχουν μια διάρκεια κι ένα τέλος. Καθώς φαίνεται, ήρθε ο καιρός να σταθούμε αντιμέτωποι με τις επώδυνες αλήθειες που μας περιμένουν, ταπεινωμένοι και καθημαγμένοι. Ο λαός, με τις όποιες του ευθύνες, ανέλαβε το κόστος τους, όπως ήταν αναμενόμενο, όπως κάνει πάντα – όπως τον οδηγεί το βαθύτατο ένστικτο της αυτοσυντήρησής του. Ο λαός – ένας λαός με ρίζες βαθιές στο παρελθόν, που διατήρησε μαζί με τα ελαττώματά του μια γλώσσα η οποία μιλιέται αδιάλειπτα πέντε χιλιάδες χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει, και σημαίνει πολλά – δικαιούταν μια καλύτερη τύχη, μια τύχη που του τη στέρησε η κομματοκρατία, η οικογενειοκρατία και οι φορτικές εξαρτήσεις από τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες με την όχι πάντα διακριτική τους παρουσία… φρόντιζαν για το μέλλον του. Σήμερα, η Γερμανία, εγκλωβισμένη δυστυχώς για άλλη μια φορά στην ψυχοπαθολογική της εμμονή για κυριαρχία στην Ευρώπη, επιχειρεί να επιβάλει την ηγεμονία της. Το Βερολίνο επανέρχεται σε έναν πόλεμο, αυτήν τη φορά με οικονομικούς όρους. Επιδίωξή του είναι να καταλύσει την ισότητα των ευρωπαϊκών λαών τραυματίζοντας τη δημοκρατία.

xenofonb@gmail.com


48

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Θέμα

www.topontiki.gr

Τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας είχαν όνομα... Η τραγωδία της κατοχής μέσα από την έρευνα της Κούλας Ξηραδάκη αποκτά ταυτότητα

Μ

Επιμέλεια: Κωστής Γιούργος

αλάθυρος, ένα όμορφο χωριό των Χανίων, Αύγουστος 1943. «…Στις 5 μ.μ. η ώρα, τους αράδιασαν στον δρόμο που κατηφορίζει προς το Βουλγάρο Καστέλι. (…) Άοπλος και πεινασμένος, εξασθενισμένος, ο ανδρικός κόσμος του χωριού και πίσω τα άλογα και γαϊδούρια με τα κλεψιμαίικα, και οπλισμένοι σαν αστακοί οι Γερμαναράδες, δεξιά και αριστερά, με σηκωμένα τα όπλα εναντίον εκείνων των δυστυχισμένων. (…) Γυναικόπαιδα, όλοι σύσσωμοι, γρηές, νέες, παντρεμένες, μητέρες, αδελφές, γιαγιάδες, ακολούθησαν τον Γολγοθά των εσταυρωμένων έως την τοποθεσία Κάτω Φαράγγι, από λίγο μακριά, γιατί μας έδιωχναν τα σκυλιά και μας φοβέριζαν. Βρήκαν κατάλληλο μέρος κοντά στο ποτάμι. Kαι άρχισαν να πολυβολούν, που βάσταξε μιαν ώρα. (…) Ήτον σούρουπο που δεν έβλεπες τίποτα, μόνο άκουγες τους βρυχηθμούς των σκοτωμένων μέσα στα χαμόκλαδα και στην ακροποταμιά. (…) Μείναμε στα υψώματα όλη νύχτα και το πρωί κατεβήκαμε πάλι στο χωριό γιατί ήτον μεγάλη δουλειά να κάμωμε. Κατεβήκαμε στον τόπο της τραγωδίας, με άλογα, γαϊδούρια και φορτώσαμε τους σκοτωμένους στη μέση του σαμαριού μπρούμυτα, τα χέρια και το κεφάλι απ’ τη μια μεριά και τα πόδια απ’ την άλλη, χωρίς κλάματα, μόνο με τον αγώνα, σαν να κάναμε καμιά δουλειά που ήταν η ώρα της. Έκανε ζέστη, καταματωμένα τα ρούχα μας, ματωμένα και τα ζώα. Κουβαλήσαμε τους σκοτωμένους και μαζέψαμε κομμένα χέρια και πόδια και τα ταιριάξαμε πολύ προσεκτικά και τα θάψαμε. Στο τέλος πλύναμε και τα σαμάρια, που ήτον κι αυτά βουτηγμένα στο αίμα. (…) Ούτε ξόδι, ούτε καφές, ούτε κρασί δόθηκε, όπως εμείς συνηθίζουμε στην Κρήτη. (…) Αλλά ύστερα από δυο μέρες άρχισαν κλαυθμοί και οδυρμοί σε όλο το χωριό που βάσταξε επί μήνες. Δεν μπορούσες πια να ζήσεις σ’ αυτό το όμορφο χωριό, που βασίλευε άλλοτε το γλέντι και η χαρά και η διασκέδαση, και το φλερτ στους νέους εχάθηκε, και συντροφιά δεν έβλεπες πουθενά, μόνο μαυροντυμένες γυναίκες και άντρες γέρους με μαύρα πουκάμισα. (…) Θυμάμαι τον Μιχάλη Καρτσωνάκη τον ανάπηρο του ’22 με τα κομμένα πόδια. Τον Μανώλη Μπαμπουνάκη τον δάσκαλο. Τον Μανώλη Κουμάκη τον αγροφύλακα, τον φοιτητή Επαμεινώντα Κουμάκη, που ήταν γιος αξιωματικού που πολέμησε στη Μ. Ασία και πέθανε από τις κακουχίες. Τον Μιχάλη Μπαχαδάκη, ήταν φοιτητής, σπουδαγμένος και λεβέντης… Τον Στέλιο Τζανακάκη, που έπαιζε ωραίο λαγούτο κι ήτανε γλεντζές…

Μάθιος Πόταγας, 17 χρόνων. Ήβη Αθανασιάδου, μαθήτρια. Νεκροί, θύματα των ανθρωπόμορφων κτηνών

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου τη σημαδιακή εκείνη μέρα της 29ης Αυγούστου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Αποκεφαλιστή…». Από τα «Κατοχικά» της Κούλας Ξηραδάκη ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ τον Στέλιο Τζανακάκη από τη Μαλάθυρο, «που έπαιζε ωραίο λαγούτο και ήτανε γλεντζές»; Τον γιατρό Χρήστο Καρβούνη από τη Σπάρτη, που, ενώ θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη λίστα του θανάτου, αρνήθηκε, ζητώντας να μην εκτελεστεί κανείς, και έπεσε μαζί με τους άλλους 118 που εκτελέστηκαν στο Μονοδέντρι στις 26 Νοέμβρη του ’43; Τους 400 σφαγιασμένους της Βιάννου; Τους 250 του Χορτιάτη; Τους 317 μακελεμένους στο Κομμένο; Είχαν όνομα οι σφαγιασμένοι στο Δίστομο, στον Αλικιανό, στον Χορτιάτη, στο Δομένικο, στα Γιαννιτσά, στα Καλάβρυτα, οι αφανισμένοι στα στρατόπεδα, οι εκτελεσμένοι στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στο Κούρνοβο, στο Χαϊδάρι, στου Αβέρωφ, στο Επταπύργιο, στου Χατζηκώστα. Ποιος το ξέρει; Ποιος ξέρει τον 17χρονο Μάθιο Πόταγα, που τo μεσημέρι 2 Μαΐου του ’41 οι Γερμανοί τού συνέθλιψαν με μια πέτρα το κεφάλι έξω από τη Βυτίνα, όταν ορθώθηκε να σταματήσει με γυμνά, προτεταμένα χέρια τη μηχανοκίνητη φάλαγγα; Tη μαθήτρια Ήβη Αθανασιάδου, που τη γάζωσε απρόκλητα ένας Γερμανός στο Παλαιό Φάληρο στις 12 Οκτωβρίου του ’44, τη μέρα που τα κατοχικά στρατεύματα εγκατέλειπαν την Αθήνα; Με τα «Κατοχικά» της η Κούλα Ξηραδάκη σή-


TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

Οι Γε είναι φίρλμανοί ο Όπως ήτιαμας. οι ναζί...ν

κωσε το πέπλο της ανωνυμίας. Και, ψηφίδα - ψηφίδα, όνομα το όνομα, η τραγωδία της Κατοχής απόκτησε πρόσωπο, ταυτότητα. Η Ιστορία πέρασε σε δεύτερο πλάνο, έγινε το φόντο που πάνω του «έγραψαν» τα πορτραίτα «φαγιούμ» των ανθρώπων που πήγαν από βίαιο θάνατο, στο περιθώριο της «μεγάλης αφήγησης». Η συγγραφέας άρχισε να μαζεύει στοιχεία παρορμητικά, χωρίς σχέδιο, ξεκινώντας από ένα απόκομμα εφημερίδας με την είδηση της πρώτης εκτέλεσης στην Αθήνα τον Ιούνιο του ’41. Η απόφασή της να συνεχίσει συστηματικά υπαγορεύτηκε από τη φρίκη της κατοχικής καθημερινότητας. Ύστερα, στα μετακατοχικά χρόνια των διώξεων και της φίμωσης των ιδεών, δεσμεύτηκε να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση της Ιστορίας. Έτσι γεννήθηκαν μια αυτοδίδακτη ιστορικός και μια πλούσια εργογραφία.

65.000 φάκελοι Τα «Κατοχικά» γεννήθηκαν όταν η Κ. Ξηραδάκη υπηρετούσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από μια σημαδιακή σύμπτωση: Το 1951 πέφτει στα χέρια της, χαμένος μέσα σ’ έναν όγκο από 65.000 φακέλους του ταμείου των Τριατατικών, ο φάκελος ενός εκπαιδευτικού εκτελεσμένου στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του ’44. «Μου κόπηκε η ανάσα, η γλώσσα μου στέγνωσε» θα γράψει. Ύστερα από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, το 1966, άλλη αναπροσαρμογή των συντάξεων. Και ξαναβρέθηκε μπροστά της, τρυπωμένος μέσα σε μια στοίβα φακέλων άλλου ταμείου, ο φάκελος του «δημοδιδάσκαλου Μύρωνος Παπαδοπούλου, εκτελεσθέντος υπό των στρατευμάτων Κατοχής την 1ην Μαΐου 1944 εν τω Σκοπευτηρίω της Καισαριανής»! «Από κείνη την ημέρα άρχισα να ψάχνω σ’ ένα λαβύρινθο. Βρήκα 850 ονόματα εκτελεσθέντων, που τα δημοσίευσα στα “Κατοχικά” μου…». Έτσι ξεκίνησαν τα «Κατοχικά». Για να πορευτούν, στη συνέχεια, σε τρεις χρονικές φάσεις, σε τρεις τόμους. Ο Α’ τόμος κυκλοφόρησε το 1975, o Β’ ακολούθησε το 1979. Το υλικό που συγκέντρωνε μέχρι τον θάνατό της, τον Μάιο του 2005, για έναν τελευταίο τόμο, δεν έφτασε στο τυπογραφείο όσο εκείνη ζούσε. Πρωτοδημοσιεύεται τώρα, συναπαρτίζοντας με τους δύο προηγούμενους έναν ενιαίο τόμο από τις εκδόσεις Κουκκίδα. Συγκριτικά, ο τελευταίος τόμος υστερεί σε μέγεθος κι αυτό γιατί οι φορείς της ζωντανής μνήμης φεύγουν αλλά και επειδή, με τον καιρό, τα περασμένα ξεθωριάζουν, η ατομική μνήμη αδυνατίζει. Η συλλογική μνήμη, από την άλλη, έχει τις δικές της αδυναμίες. Τα «Κατοχικά» ξεκίνησαν με τη μεταπολίτευση και κλείνουν τον κύκλο τους μαζί με τον δικό της. Τι θυμάται αυτή η τριακονταπενταετία από το παρελθόν της; Επώδυνα διχασμένη μέχρι τότε, η ελληνική κοινωνία έπρεπε, το 1974 και δώθε, να το αναστοχαστεί. Υπήρξε πόρισμα; Μεταπολιτευτικά υπήρξε κάτι σαν «εκεχειρία μνήμης». Μόνο κάποιοι λίγοι και καχύποπτοι εί-

δαν νωρίς την (ανα)τροπή που ερχόταν. Είδαν να προβάλλεται συστηματικά μια τάση στην εγχώρια ιστοριογραφία επαναπροσέγγισης της κατοχικής περιόδου, με ζητούμενο την αποκαθήλωση της μεταπολιτευτικά αποδεκτής / ανεκτής «αφήγησης». Αυτά που συμβαίνουν την τελευταία τριετία δικαιώνουν όσους πίσω από την επαναπροσέγγιση αυτήν είδαν κάτι περισσότερο από ερευνητικό ενδιαφέρον. Οι αναμοχλεύσεις, έλεγαν, της συλλογικής μνήμης υφαίνουν τον ιδεολογικό μανδύα μιας επερχόμενης ανακατανομής ισχύος στην κοινωνία. Αποδεικνύεται ότι είχαν δίκιο. Θα επιβεβαιωθεί άραγε και ο φόβος να βρεθούμε ξανά να κάνουμε, π.χ., απογραφή των θυμάτων της Κατοχής με πρωθύστερο κριτήριο την έκβαση του Εμφυλίου; Στο φως των παραπάνω, έργα όπως τα «Κατοχικά» ανακτούν την αξία τους ως λυδία λίθος της α-λήθειας. Δεν είναι, βέβαια, Ιστορία, όμως, σαν «ονομαστική κατάθεση στο ταμείο της μνήμης», είναι το αποθεματικό από το οποίο αντλεί η απαραχάρακτη Ιστορία. Υπολογισμοί ανεβάζουν τα θύματα της Κατοχής μεταξύ των αμάχων στις 600.000. Περισσότεροι; Λιγότεροι; Τι σημασία έχει, αφού, έτσι κι αλλιώς, η γλώσσα των «μεγάλων αριθμών» ακυρώνει το πραγματικό, μεταφέρει ψυχρή πληροφορία, δεν μεταγγίζει τον ιερό τρόμο που προκαλεί στον Άνθρωπο η απώλεια έστω μιας ανθρώπινης ζωής. Αυτό μόνο η θέρμη της ονομαστικής επίκλησης το μπορεί. Αυτό κάνουν τα «Κατοχικά». Στη νέα έκδοση επιλέχτηκε η παρατακτική διαδοχή των τόμων. Η επιλογή της ενοποίησης του υλικού ίσως να προκριθεί όταν ποτέ αποφασιστεί η σύνταξη του Μεγάλου Βιβλίου των Θυμάτων από ερευνητές με επαρκή μέσα, πράγμα ευκταίο, αλλά που ξεπερνούσε τα περιθώρια της παρούσας έκδοσης. Η οποία, στο δεδομένο πλαίσιο, πήρε την ευθύνη να απαλείψει τις, ελάχιστες έτσι κι αλλιώς, αβλεψίες κ.λπ., να αναζητήσει έγκυρες πηγές εμπλουτισμού του ονοματολογίου και να προσθέσει υποσημειώσεις κ.λπ., που κρίθηκαν αναγκαίες – με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό προς ένα ντοκουμέντο που δεν σηκώνει παραπανίσιο «ξένο» φορτίο. Από ευτυχή συγκυρία, όταν ξεκινούσε η επιμέλεια, η Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός με αναγνωρισμένη προσφορά στο θέμα της συμμετοχής των γυναικών στην Αντίσταση και τον Εμφύλιο, η οποία αποδέχτηκε πρόθυμα να γράψει τον πρόλογο της νέας έκδοσης των «Κατοχικών», επεξεργαζόταν μια βιογραφία της Κούλας Ξηραδάκη. Είχαν γνωριστεί όταν η πρώτη αναζητούσε υλικό σχετικό με τη δουλειά της. Γεννήθηκε μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης, που προϊόν της υπήρξαν δύο συνεντεύξεις της Κ. Ξηραδάκη. Με βάση αυτές και με υλικό παρμένο από το αρχείο της, η Τ. Βερβενιώτη συνέθεσε το βιογραφικό Κούλα Ξηραδάκη: «Εγώ δεν τα παράτησα», έναν μικρό τόμο που πάλλεται από τη δύναμη της προσωπικότητας και την αμεσότητα του λόγου μιας γυναίκας γεμάτης πάθος για ζωή και προσφορά. Δύο βιβλία που «συνομιλούν» συναρπαστικά. Οι εκδόσεις Κουκκίδα φρόντισαν να πορευτούν μαζί στη συνάντησή τους με τον αναγνώστη.


50

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

οικονομία

Στο... ράφι τα Ι.Χ. Στη δεκαετία του ’70 έχουν επιστρέψει οι πωλήσεις αυτοκίνητων q

Ε

πίπεδα της δεκαετίας του ’70 καταγράφεται στην αγορά αυτοκινήτου… Αφού η πτώση στις πωλήσεις Ι.Χ. αγγίζει το 48,5% τον Σεπτέμβριο του 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, καθώς διατέθηκαν μόλις 3.463 νέα I.X. έναντι 6.718 οχημάτων, ενώ οι εταιρικές πωλήσεις για ακόμη έναν μήνα βρίσκονται πολύ υψηλά, καταλαμβάνοντας το 35% των συνολικών ταξινομήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, η «κατρακύλα» θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 2012, με αποτέλεσμα το έτος να κλείσει με λιγότερες από 55.000 πωλήσεις, παραπέμποντας σε επιδόσεις που είχαν καταγραφεί τη δεκαετία του ’70!!! Ειδικότερα, το 1975 πουλήθηκαν 50.807 νέα I.X., το 1976 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 58.455 οχήματα και το 1977 κυμάνθηκαν σε 98.911 αυτοκίνητα… Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης του ενδιαφέροντος για αγορά αυτοκινήτων από οδηγούς είναι το γεγονός ότι αρκετές γνωστές επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων έχουν γεμίσει τις βιτρίνες τους με… ποδήλατα!!! Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος, η πολιτική που εφαρμόστηκε στο αυτοκίνητο μας γύρισε 40 χρόνια πίσω! Αν εξακολουθήσει η ίδια πολιτική και δεν παρθούν μέτρα, η δεκαετία του ’70 θα αποτελεί όαση μπροστά στην πρόκληση της δεκαετίας του ’50, οπότε κυκλοφορούσαμε με άλογα και κάρα… Σε επίπεδο έτους, η αγορά στο 9μηνο καταγράφει πτώση 42,5% καθώς έχουν πουληθεί μόλις 45.535 νέα I.X. έναντι 79.230 οχημάτων, ενώ, αν συγκρίνει κανείς το τρέχον έτος με το 2010, η πτώση που σημειώνεται ξεπερνά το 63%!

καθώς αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων στα συνεργεία τους. Παράλληλα, η απόσυρση παλαιών I.X. λήγει στις 20 Δεκεμβρίου και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως το μέτρο θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ από την άλλη πλευρά οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων I.X. αναμένουν ακόμη την παράταση εκτελωνισμού των οχημάτων Euro 4 με χαμηλό συντελεστή. Η κρίση και η οικονομική δυσπραγία φαίνεται ότι χτύπησε με πολλούς τρόπους την αυτοκίνηση. Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των πολιτών που θα επιστρέψουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους επειδή αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Καταθέτουν πινακίδες Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις εφορίες, είναι πολλοί αυτοί που βιάζονται να προλάβουν τις προθεσμίες για την παράδοση των πινακίδων, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2011 καταγράφηκε συνολική αύξηση των καταθέσεων πινακίδων, στις ανά την Ελλάδα ΔΟΥ, που αγγίζει και το 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ οι επικεφαλής των εφοριών εκτιμούν πως τον Δεκέμβριο θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ η κατάθεση πινακίδων. Πινακίδες καταθέτουν ακόμα και μεγάλα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων! Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο Κρήτης μόνο από τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έχουν κατατεθεί πάνω από 10.000 πινακίδες! Εν τω μεταξύ στον Νομό Λάρισας πέρυσι είχαν κατατεθεί περισσότερες από 3.000 πινακίδες, αριθμός κατά 30% αυξημένος σε σχέση με το 2011, ενώ φέτος οι εφοριακοί περιμένουν να σημειωθεί ρεκόρ παράδοσης πινακίδων, γι’ αυτό συστήνουν στους πολίτες να μην το αφήσουν για την τελευταία στιγμή... Ωστόσο, φαίνεται ότι τα έσοδα με τη μεγαλύτερη απώλεια είναι εκείνα που προέρχονται από τα τέλη ταξινόμησης, καθώς από το 1,5 δισ. ευρώ έχουν πέσει σε μόλις 38 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι απώλειες από τις καταθέσεις 711.000 πινακίδων φτάνουν τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Συνέχιση της κατρακύλας προβλέπουν αναλυτές

Απόσυρση Εν τω μεταξύ, από πλευράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών ώστε να τονωθούν οι πωλήσεις και ο κλάδος γενικότερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αλλά εξετάζεται και να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης κατά 165%, δημιουργώντας «ταραχή» σε όσους έχουν ήδη τοποθετήσει συσκευές υγραεριοκίνησης στα οχήματά τους αλλά και στους εισαγωγείς και εμπόρους

www.topontiki.gr

Τα τέλη κυκλοφορίας Από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του έτους, όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2013. Η ΓΓΠΣ θα ανοίξει εντός των προσεχών ημερών τη διαδικτυακή υπηρεσία για την προμήθεια του ειδοποιητηρίου πληρωμής τους. Από φέτος, για να αποδείξει κάποιος ότι έχει πληρώσει το σήμα, θα έχει στο αυτοκίνητό του την απόδειξη πληρωμής. Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών θα «φορτωθούν» στην ηλεκτρονική υπηρεσία ειδοποίησης πληρωμών και οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα «κατεβάσουν» και να τα εκτυπώσουν. Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής: uΑ πό 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ. uΑ πό 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ. uΑ πό 786 κ.ε. μέχρι 1.071 κ.ε. 120 ευρώ. uΑ πό 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε. 135 ευρώ. uΑ πό 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε. 240 ευρώ. uΑ πό 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε. 265 ευρώ. uΑ πό 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε. 300 ευρώ. uΑ πό 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε. 660 ευρώ. uΑ πό 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε. 880 ευρώ. uΑ πό 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.100 ευρώ. uΑ πό 4.001 κ.ε. και άνω 1.320 ευρώ. Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: 0 - 100 (γρ./χλμ.) 0 ευρώ 101 - 120 (γρ./χλμ.) 0,90 ευρώ 121 - 140 (γρ./χλμ.) 1,10 ευρώ 141 - 160 (γρ./χλμ.) 1,70 ευρώ 161 - 180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ 181 - 200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ 201 - 250 (γρ./χλμ. 2,80 ευρώ Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 ευρώ


TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

Αγαπητοί μου, ξηλωθείτε Ονομαστικά e-mails από το υπουργείο Οικονομικών σε οφειλέτες q

Τ

ο ατελείωτο μαγγανοπήγαδο φόρων και μέτρων έχει βγάλει όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές σας, ή σε οποιαδήποτε άλλη ΔΟΥ εκτός προϋπολογισμού τα νοικοκυριά της χώρας, με αποτέλεσάς διευκολύνει. σμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση που έχετε τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις Αλλά την σήμερον ημέραν το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την Για τον λόγο αυτόν, τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών απέστειπαρούσα επιστολή». λαν ηλεκτρονικά μηνύματα σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του «Κάτω από τις γραμμές» υπάρχει και σημείωση για τον φορολογούΔημοσίου καλώντας τους εντός 15 ημερών να διευθετήσουν το θέμα, μενο σχετικά με το με ποιο τρόπο θα βεβαιωθεί ότι το μήνυμα δεν είναι αλλιώς, πέραν των προσαυξήσεων και του φορολογικού μπλόπλαστό ή φάρσα, με την εξής επισήμανση: «Κάθε ηλεκτρονικό κου στις συναλλαγές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταμήνυμα που σας στέλνουμε από τη Γενική Γραμματεία ΠληΠαρασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Συστημάτων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση κρατήσεις και ροφοριακών Ήδη φεύγουν μαζικά από τις εφορίες διαταγές πληρωσε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο πάνω μέρος κατασχέσεις μών σε τράπεζες και λογιστήρια ιδιωτικών επιχειρήσεων του το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username). στους για παρακράτηση από τις καταθέσεις και τη μισθοδοσία Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από των εργαζομένων του ποσού της οφειλής από κάθε είδους τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς απείθαρχους φόρο, τέλη ακόμα και από κλήσεις της τροχαίας. να περιέχει τα στοιχεία αυτά και δεν αποτελεί απάντηση σε Με τα e-mails, που είναι ονομαστικά και αρχίζουν με την ευπροηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε, μια και θα γενική προσφώνηση «Αγαπητέ κύριε ή κυρία», ενημερώνεται ο φοείναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο». ρολογούμενος ότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτροΣύμφωνα με τον σχεδιασμό των καρεκλοκένταυρων, οι κλήσεις νικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του για κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων θα απουπουργείου Οικονομικών σε συγκεκριμένη ημερομηνία, διαπιστώθησταλούν σε όλους όσοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν τις οφεικε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών βεβαιωμένες λές τους, καθώς οι οδηγίες προς τις εφορίες είναι να ενεργοποιήσουν στις ΔΟΥ και καλείται εντός 15 ημερών να προβεί στην τακτοποίηση ολόκληρο το οπλοστάσιο των κυρώσεων και να μην επιδείξουν καμία της παραπάνω εκκρεμότητας. ανοχή.

Προσαυξήσεις Επίσης αναφέρεται ότι για τις συγκεκριμένες οφειλές του φορολογουμένου, για τις οποίες του έχει ήδη αποσταλεί ατομική ειδοποίηση, μπορεί να χρησιμοποιήσει και την ηλεκτρονική διεύθυνση «https:// www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per2010/index.jsp» προκειμένου να έχει άμεση πληροφόρηση για το είδος, το ποσό και τη ΔΟΥ στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η βεβαίωση. Και το ηλεκτρονικό μήνυμα συνεχίζει με τη γνωστοποίηση στον φορολογούμενο ότι η μη συμμόρφωση ως προς την παραπάνω υποχρέωση επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και λοιπών νομοθετημάτων, οι κυριότερες των οποίων είναι: ◆ Προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. ◆ Μη χορήγηση ΑΦΕ (Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας). ◆ Μη δυνατότητα θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). ◆ Λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων (π.χ. κατάσχεση ακινήτων, μισθού, ενοικίων κ.λπ.). Και το μήνυμα καταλήγει: «Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε άμεσα στη ΔΟΥ

51 Οικονομία Μαχαίρι στο εφάπαξ Μειώνεται έως 83% το εφάπαξ σε 21 ταμεία. Θα υπάρξει μελέτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του βοηθήματος. Ο πίνακας με τις περικοπών στο υπό σύνταξη σχέδιο νόμου έχει ως εξής: 1. Τομέας Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ: -2,21%. 2. Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ: -17,35%. 3. Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ: -18,38%. 4. Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ: -26,77%. 5. Τομέας Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ: -63,91%. 6. Τομέας Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ: -41,52%. 7. Τομέας Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ: -22,67%. 8. Τομέας Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ: -42,29%. 9. Τομέας Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδας του ΤΠΔΥ: -36,94%. 10. Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ: -52,21%. 11. Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ: -6,19%. 12. Τομέας Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: -8,21%. 13. Τομέας Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: -28,41%. 14. Κλάδος ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ: -3,84%. 15. Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ: -41,17%. 16. Τομέας Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ: -17,42%. 17. Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ: -32,8%. 18. Τομέας Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ: -83%. 19. Τομέας Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ: -1,94%. 20. Τομέας Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ: -45,49%. 21. Λογαριασμός Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: -35,11%.


52

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ν ώ π ω

α ι μ ο ν ο οικ στην

Τρυ Τ

www.topontiki.gr

Με την ανώτατη ακαδημαϊκή διάκριση Professor Emeritus της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Titu Maiorescu του Βουκουρεστίου τιμήθηκε ο Πέτρος Κυριακίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Ιατρικής τού εν λόγω πανεπιστημίου. Ο τίτλος αυτός προστίθεται στην εξίσου ανώτατη τιμητική διάκριση Doctor Honoris Causa, που έχει ήδη λάβει από το πανεπιστήμιο ο Π. Κυριακίδης για το επιστημονικό, διδακτικό και ερευνητικό του έργο. Παρόντες ήταν μέλη της κυβέρνησης, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιεράρχες, ο πατριαρχικός επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, καταξιωμένοι επιστήμονες, δημοσιογράφοι, φίλοι και φοιτητές του Π. Κυριακίδη, οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Πόθεν έσχες ξανά...

ην επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υποχρεώσει τους φορολογούμενους να δηλώνουν πού βρήκαν τα χρήματα για την απόκτηση οποιουδήποτε ακινήτου. Η κίνηση αυτή προαναγγέλλει ουσιαστικά την είσοδο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία μαζί με την προέλευση των χρημάτων με τα οποία έγιναν οι αγορές. Το «πόθεν έσχες» σχεδιάζεται να ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία, και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν με τα εισοδήματά τους κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιούν για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης. Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στην απόκτηση ακινήτων είχε ανασταλεί στο τέλος του 2010 με προοπτική να επανέλθει την 1.1.2014, αλλά το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες. Το ευρύτερο σχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε έναν χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματά του στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ! Η φορολόγηση εξετάζεται να γίνεται είτε κλιμακωτά με τρεις συντελεστές – 10%, 30% και 45% – είτε με έναν μόνο ενιαίο συντελεστή – 15% ή 20%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που εισπράττει ενοίκια

q

Ψάχνουν συμβιβασμό Συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες αναφορικά με το τελικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στον χώρο του φαρμάκου, η οποία απειλεί τη διάθεση φαρμάκων σε ασθενείς όσο και τα κέρδη των κατασκευαστών. Η πρόταση αναφέρεται στην εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου στη φαρμακευτική δαπάνη, έως 2,88 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξοφλήσει τα χρέη της και δεν θα επιτρέψει στο μέλλον τη συσσώρευση παρόμοιων χρεών.

να νέο blatt: «Έ α είναι Handels άδ λ λ για την Ε ο και θα τ κ κούρεμα υ ε φ ναπό ό» σχεδόν α τον ελληνικό λα ε ιζ φ ύ ανακο

τυράκια ¸ Α ύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες (από 11% σε 6%), αλλά και τη θέσπιση γενικού γραμματέα, που θα έχει επίβλεψη για τα δημόσια έσοδα, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο ¸ Τ ον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κρούει σε νέα, ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Σημειώνει επίσης ότι τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη εξακολουθούν να παραμένουν αδύναμα, ενώ μάλιστα προειδοποιεί για συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και βαθιά ύφεση έως το 2013.

...και φάκες θα φορολογείται για το σύνολο των ποσών αυτών, καθώς για τα εισοδήματα αυτά δεν θα ισχύει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο. Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15% - 0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, αλλά 7 - 8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.

Reuters: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου»

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και θα φτάνουν ακόμη και το 2% ή 3% για ακίνητη περιουσία υψηλότερη των 5 εκατ. ευρώ. Ο νέος φόρος θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 αντικαθιστώντας το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον ΦΑΠ, ενώ το προσεχές δεκαήμερο οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να σφραγίσουν τις τελικές αποφάσεις ώστε οι αλλαγές εντός Νοεμβρίου να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

q

¸ Μ έτρα συνολικού ύψους 18,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,63 δισ. ευρώ συγκροτούν την κρυφή ατζέντα του Μεσοπρόθεσμου, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις για την επόμενη τετραετία. Έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα για την περίοδο 2013-2016. ¸ Σ οβαρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι τα 24 δισ. ευρώ που αφορούν τις τράπεζες θα καταβληθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι η δόση είναι ύψους 31,5 δισ. ευρώ, αλλά τα 24 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

q

«Χτυπά» τους πολύτεκνους

Ενισχύουν το ΣΔΟΕ

Η οικονομική κρίση πλήττει ανελέητα τους πολύτεκνους, επισημαίνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΣΠΕ, οι γεννήσεις παιδιών των υπερπολύτεκνων οικογενειών (δηλαδή με πέντε παιδιά και άνω) ανέρχονταν το 2001 σε 996, ενώ το 2011 μόλις σε 451. Εμφανίζονται, δηλαδή, μειωμένες κατά 54,7%. Αντίστοιχα, την τελευταία τριετία παρουσιάζεται σημαντική τάση μείωσης των οικογενειών που γίνονται πολύτεκνες. Το 2009 η ΑΣΠΕ ενέγραψε 3.551 νέα μέλη, ενώ το 2011 2.494 μέλη.

Σε νέα νομοθετική ρύθμιση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει τα παράθυρα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και να λύσει τα χέρια του ΣΔΟΕ στον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και προστίμων για «αδικαιολόγητες» καταθέσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι στους φορολογούμενους που εντοπίζεται διαφορά εμβάσματος και δηλωθέντος εισοδήματος θα αποστέλλεται αντίγραφο του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία βάσει των οποίων προέκυψε φοροδιαφυγή. Με το εκκαθαριστικό θα καλούνται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τις 20 ημέρες, να δικαιολογήσουν τη διαφορά.


53

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ενέργεια

www.topontiki.gr

Η ενέργεια φόρεσε... φέσι Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά

Σ

ε ισορροπία τρόμου κινείται το τελευταίο διάστημα ο ενεργειακός τομέας στη χώρα μας. Η κρίση, οι περικοπές εισοδημάτων και η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα την τελευταία τριετία έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση της ζήτησης, αλλά και σε απλήρωτους λογαριασμούς σε όλα τα επίπεδα. Αποτέλεσμα είναι τα ταμεία των επιχειρήσεων να έχουν «στεγνώσει» και τα φέσια σε όλο τον κύκλο της αγοράς να αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μόνο μεταξύ των βασικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο καθημερινό «παιχνίδι» της ενέργειας τα «ανοίγματα» αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ λίγο υψηλότερα θα πρέπει να υπολογίζεται το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών στη ΔΕΗ από νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και από άλλους πελάτες. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας κάνουν λόγο για νέο «φέσι» προς τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού από τον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι απλήρωτοι παραγωγοί έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΠΑ που πλησιάζουν τα 350 εκατ. ευρώ, για φυσικό αέριο που κατανάλωσαν. Παράλληλα, οι αγοραπωλησίες ρεύματος και καυσίμων, αν και γίνονται με περιορισμένη πίστωση, αφήνουν νέα χρέη προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα όλοι (μικροί και μεγάλοι) οι «παίκτες» της αγοράς να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε λόγο για «εφιαλτικές διαστάσεις» στο θέμα της ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις και λόγω πλήρους έλλειψης ρευστότητας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι προμήθειες απαραίτητων υλικών και οι εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα τα πράγματα να κινούνται σε οριακό σημείο.

Ευτυχώς… λιακάδες Το ευτυχές γεγονός, προς το παρόν, είναι πως η ζήτηση παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως έλεγαν στο «Π» στελέχη της αγοράς με βαθιά γνώση της κατάστασης, όλοι εύχονται να μη συμβεί ένα ατύχημα. Κι αυτό μπορεί να συνδέεται με μία βλάβη ή ακόμη και με μία απότομη μεταβολή του καιρού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σύστημα ισορροπεί προς το παρόν, μοιάζοντας με έναν σχοινοβάτη που επιχειρεί να διανύσει μία μεγάλη απόσταση ενώ κάτω από τα πόδια του βρίσκεται το απόλυτο κενό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εάν αλλάξει ξαφνικά ο καιρός και αυξηθεί απότομα η ζήτηση. Με τη φορομπηχτική πολιτική

που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα στον τομέα των καυσίμων, η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών θα αναζητήσει άλλους τρόπους θέρμανσης, καθώς το παραδοσιακό πετρέλαιο έχει γίνει είδος πολυτελείας. Αυτό σημαίνει πως τα διαμερίσματα και τα καταστήματα θα βάλουν στην πρίζα τα θερμαντικά σώματα κι αυτομάτως το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται ακόμη πιο πιεστικό. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις μετρούν τις μέρες και εύχονται κάτι ν’ αλλάξει, καθώς τα ταμεία είναι πλέον άδεια από ρευστό. Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, γνωστός παράγοντας της αγοράς έλεγε πως στις μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ταμείο μέρα με την ημέρα, για να δουν τι τους… ξημερώνει! Όλο αυτό το σκηνικό είναι γνωστό τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στο Μαξίμου, ωστόσο οι αποφάσεις αναβάλλονται. Άλλωστε, η λύση που αναζητείται είναι κι αυτή προσωρινή: πρόκειται για το δάνειο των 450 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, η οποία στην αρχή (πριν από αρκετούς μήνες, όπως έχει καταγράψει στο ρεπορτάζ του το «Π») είχε ζητήσει να περιληφθεί στη σχετική σύμβαση «ρήτρα δραχμής» κι αφού κατάλαβε ότι οι αντιδράσεις είναι ισχυρές, τώρα ζητά μεγαλύτερες εγγυήσεις. Ωστόσο, ούτε κι αυτές υπάρχουν. Πολύ περισσότερο όταν τις ζητούν από φορείς (όπως ο λειτουργός της αγοράς) που δεν διαθέτουν πάγια περιουσιακά στοιχεία! Ακόμα περισσότερο όταν η λύση του δανείου είναι κι αυτή προσωρινή και θα δημιουργήσει καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που περνά το ελληνικό Δημόσιο: διογκωμένο χρέος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα επιχειρεί να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά, προκαλώντας νέα εγκεφαλικά σε όσους διαθέτουν εγκαταστάσεις με τα συγκεκριμένα συστήματα… Επιπλέον, καμία ελληνική ενεργειακή επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό (είτε από ελληνική είτε από ξένη τράπεζα) με ευνοϊκούς όρους, καθώς τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ επιβαρύνονται και από τον λεγόμενο «κίνδυνο της χώρας» (country risk). Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΡΑΕ επιχειρεί αφενός να διατηρήσει τις ισορροπίες και τον ρυθμιστικό της ρόλο κι αφετέρου να επεξεργαστεί τις αλλαγές που επιβάλλονται στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να εκσυγχρονιστεί η ενεργειακή νομοθεσία και να ενισχυθούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Επί της ουσίας επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Π» πριν από λίγες εβδομάδες για την πρόθεση της Αρχής να βάλει μία τάξη στις εκκρεμότητες και τις δυσλειτουργίες αλλά και να αντιμετωπίσει φαινόμενα που ξεφεύγουν από το θεσμικό πλαίσιο (βλέπε συλλήψεις και προφυλακίσεις για την υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power). Παρά τη συνεχή «αιμορραγία» (φεύγουν τα καλύτερα και πιο έμπειρα

Σε οριακό σημείο μικροί και μεγάλοι «παίκτες»

στελέχη της, καθώς δεν αντέχουν άλλο τη συνεχή και δραστική περικοπή αποδοχών), η Αρχή έχει ήδη ολοκληρώσει και παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες την επεξεργασμένη πρόταση για τις αλλαγές στην ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, οι προτάσεις της ΡΑΕ, οι οποίες βασίζονται στο γαλλικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς (γνωστό ως ΝΟΜΕ) που προβλέπει τη διενέργεια δημοπρασιών για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, βρίσκουν τη σφοδρή αντίδραση της ΔΕΗ, η οποία υποστηρίζει το μοντέλο των διμερών συμβολαίων πώλησης. Με δεδομένα ότι η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές, η ενεργειακή αγορά στενάζει υπό το βάρος των μνημονιακών πολιτικών και της σκληρής λιτότητας.

δημητρησ μηλακασ

Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου η μυστική αλληλογραφία της Ουάσιγκτον για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και την ελληνική αΟΖ

Και πού ακόμα.ε.ί.σαι

Kυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Το ΠΟΝΤΙΚΙ» Κεντρική Διάθεση: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Ιπποκράτους 82, 106 80, Αθήνα, Τηλ.: 210 3613 676


54

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Άρθρο

www.topontiki.gr

Το θεσμικό πλαίσιο και το εθνικό νόμισμα Η χώρα μας μέσα στην ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο και το σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο Δρ Γιώργος Βαφειάδης, οικονομολόγος, πρώην πανεπιστημιακός και τ. στέλεχος της ΑΤΕbank, e-mail: gvafid@otenet.gr

Σ

ε όσους γνωρίζουν οικονομικά και οικονομική ιστορία, είναι γνωστή η Σχολή των Θεσμικών Οικονομολόγων, η οποία άνθισε κυρίως στις Σκανδιναβικές Χώρες. Στις παραλλαγές της θεωρίας αυτής υποστηρίζεται η άποψη ότι η εξέλιξη των θεσμών σε μία χώρα εξηγεί την οικονομική συμπεριφορά των κατοίκων της και τη γενικότερη μακροπρόθεσμη οικονομική της πορεία και ανάπτυξη. Οι Θεσμικοί οικονομολόγοι (Thorstein Veblen, John R. Commons, John Kenneth Galbraith κ.ά.), σε αντίθεση με τις αντιλήψεις της Κλασικής Σχολής, όπου οι οικονομικές μεταβλητές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της οικονομικής δραστηριότητας ισχύουν ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, δίνουν μία δυναμική και τοπική διάσταση στις τελευταίες. Συνεπώς, ιστορικοί, κοινωνικοί και θεσμικοί παράγοντες διαμορφώνουν τα φαινόμενα της οικονομίας και, γενικότερα, τον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος.

Καυτά ερωτήματα για τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ανεξάρτητο ελληνικό κρατίδιο μετά τον Καποδίστρια, μονίμως υποτελές στις ξένες δυνάμεις και με μία παρασιτική - μεταπρατική αστική τάξη χωρίς εθνική συνείδηση, ακολούθησε την ιστορικά παρακμιακή του πορεία, με προβληματικούς θεσμούς, ενώ η κοινωνική συναίνεση και η συλλογικότητα ήταν μονίμως απούσες. Η σημερινή κατάσταση των σκανδάλων, της χρεοκοπίας της χώρας, της ανθρωπιστικής κρίσης και της παντελούς έλλειψης αναπτυξιακής προοπτικής αποτελεί το φυσικό επακόλουθο των παραπάνω. Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση που εξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου από τους φοβισμένους συντηρητικούς «νοικοκυραίους» και τους ευρωραγιάδες, αν είχε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί γιατί αθέτησε την προεκλογική της δέσμευση για την επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων αποδεικνύοντας ότι είναι υπάλληλοι της τρόικας. Θα πρέπει όμως να απαντήσει και στα παρακάτω ερωτήματα: u Συνεχώς πιπιλάει τη νεφελώδη καραμέλα των μεταρρυθμίσεων μαζί με τους τροϊκανούς. Μεταρρυθμίσεις προς ποία κατεύθυνση; Μήπως ακούσαμε κάτι για την αναθεώρηση του συντάγματος; Μήπως ακούσαμε κάτι για την πάταξη της γραφειοκρατίας ή για θεσμικές μεταβολές με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακές προοπτικές; Μήπως έκαναν κάποια προσπάθεια για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο; u Μήπως μας είπε ποιος κερδίζει από τη διαχείριση της κρίσης, όταν στην τριετία 2009-2012, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20%-25% περίπου, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 45% με 50% αναδιανέμοντας την πίτα και αυξάνοντας την ανισότητα της κατανομής του εισοδήματος; u Μήπως μας είπαν για τη διερεύνηση των σκανδάλων της τελευταίας δεκαετίας; Μήπως επήλθε κάθαρση στο πολιτικό σύστημα και τιμωρία των υπευθύνων που μας οδήγησαν στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο; u Μήπως πρότειναν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας; Όχι βέβαια. Αντί αυτού πουλάνε τα ασημικά αντί πινακίου φακής για να αποπληρωθεί ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους, το οποίο δεν πρόκειται να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ. Υπάρχουν έξυπνες προτάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τη μετοχοποίηση και πώληση του ΤΑΙΠΕΔ (βλέπε πρόταση του καθηγητή κ. Κ. Χρυσόγονου στον Real FM). Μήπως υπάρχει πολιτική βούληση για τέτοιες πρωτοβουλίες; Όχι βέβαια. Οι ευρωλάγνοι της κυβέρνησης μας απείλησαν


55

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Άρθρο

www.topontiki.gr

με την επιστροφή στη δραχμή και αδυναμία της χώρας να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της. Ακόμη και εάν ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός, η χρηματοδότηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα εξακολουθήσει να γίνεται με δανεικά. Ισχυρίζονται ότι με τη δραχμή θα πουληθούν τα πάγια στοιχεία σε εξευτελιστικές τιμές και η αγοραστική αξία των εισοδημάτων θα μειωθεί λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νέου νομίσματος. Μήπως τώρα δεν έχει μειωθεί η αγοραστική τους αξία, όταν οι ονομαστικοί μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή αυξάνονται; Μήπως με το υλοποιούμενο δόγμα του σοκ δεν υποβαθμίζεται συνεχώς η αξία των παγίων ώστε να πουληθούν αργότερα για ένα κομμάτι ψωμί στους υποψήφιους επενδυτές; Είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους μας οδηγούν προς τα εκεί χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς ένα εναλλακτικό σχέδιο Β. Πριν από τις τελευταίες εκλογές η Εθνική Τράπεζα δημοσίευσε μία έκθεση για τις καταστροφικές επιπτώσεις από την επιστροφή στη δραχμή. Πράγματι, έχουν δίκιο εάν λάβουμε υπόψη τις παρούσες θεσμικές παραμέτρους και το παρόν σαθρό πολιτικό σύστημα. Εξάλλου η ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ η άριστη νομισματική ένωση, βασίστηκε στα συμφέροντα της Γερμανίας και του ισχυρού μάρκου. Η έλλειψη κοινής δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής, η ανυπαρξία αναδιανεμητικού μηχανισμού μεταξύ χωρών με διαφορετικούς θεσμούς και σημαντικές οικονομικές ανισορροπίες, ο οικονομικός εθνικισμός, ο οποίος έγινε περισσότερο εμφανής με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και, τέλος, το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει το δικαίωμα να επιτελέσει τον ρόλο του έσχατου δανειστή (lender of the last resort), όσον αφορά τα κράτη - μέλη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης για τις χώρες του Νότου, δεν υπάρχει μέλλον

Η γεωπολιτική διάσταση και το σχέδιο Β Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης δεν υπάρχει μέλλον για τις χώρες του Νότου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μία λύση θα ήταν αν η Γερμανία αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ. Σωστό, όμως θα προχωρούσε η χώρα αυτή σε ένα τέτοιο βήμα, δηλαδή να πάρει το δάχτυλο από το μέλι; Ήδη από τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχει διαφανεί η πρόθεση της Γερμανίας για τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της Ευρώπης. Η εισαγωγή του ευρώ, ο ανταγωνισμός με το δολάριο και η εξάρτηση της ευρωζώνης από τις διεθνείς χρηματαγορές ήταν τα εργαλεία για την επιβολή του Δ’ οικονομικού Ράιχ στις χώρες της ευρωζώνης. Εάν αποχωρήσει, θα χάσει τον οικονομικό (βλέπε και τα κέρδη από τη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού) και τον γεωπολιτικό έλεγχο. Επιπλέον, η επιστροφή σε ένα ανατιμημένο μάρκο θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην εξαγωγική οικονομία της ενώ η αύξηση των φθηνότερων εισαγωγών από τις υπόλοιπες χώρες θα μειώσει τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Κάποιοι άλλοι, βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι η καταγγελία των μνημονίων και η συμμαχία με τις άλλες χώρες του Νότου θα εξαναγκάσουν τη Γερμανία και τις άλλες πλούσιες βόρειες χώρες σε υποχωρήσεις. Πώς όμως θα πιέσουν, με τις υπερχρεωμένες οικονομίες τους σε ύφεση, με την εξάρτησή τους από τις αγορές, από την

Τι να το το ευρώ κάνεις δεν έχεόιςταν φράγκο. ..

ΕΚΤ και από τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που ελέγχονται από τους Γερμανούς; Και γιατί οι τελευταίοι να υποχωρήσουν και να χάσουν τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα (leverage) για τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της Ευρώπης; Δεν υπάρχουν παρόμοια ιστορικά παραδείγματα αναστροφής τέτοιων προθέσεων. Άλλωστε η μέχρι τώρα συμπεριφορά της Γερμανίας έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για το ευρωπαϊκό κεκτημένο ή για το νεφελώδες όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχει βέβαια και η πρόταση Μπαρόζο για τη δημιουργία ομοσπονδίας ισότιμων κρατών. Τώρα, τι είδους ισοτιμία θα υπάρχει όταν μέχρι τότε κάποια ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν χάσει την εθνική τους κυριαρχία και θα έχουν μετατραπεί σε οικονομικούς δορυφόρους - αποικίες, απομένει να μας το εξηγήσουν. Ειδικότερα όσον αφορά τη χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την παραμονή της στο ευρώ θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: u Εάν ακολουθήσουμε την αδιέξοδη και καταστροφική μνημονιακή πολιτική και πουλήσουμε όλα τα ασημικά μισοτιμής, με ποια εργαλεία θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης; Με τις άμεσες επενδύσεις στις οικονομικές ζώνες που θα δημιουργηθούν ή με το διεφθαρμένο κράτος Camorra που έχουν δημιουργήσει οι 40-50 οικογένειες της εγχώριας μεταπρατικής οικονομικής ελίτ; Ας μας δείξουν ένα τέτοιο παράδειγμα. u Εάν καταγγελθούν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, ενδεχομένως θα σταματήσουν οι δανειακές ροές από το ΔΝΤ και τους εταίρους. Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και με ποιους βαθμούς ελευθερίας θα κινηθούμε στην ευρωζώνη; Εάν υποθέσουμε ότι οι εταίροι μας, στο πλαίσιο της ανάλυσης κόστους - οφέλους από πιθανή έξοδό μας από το ευρώ, αποδεχτούν ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, θα λυθούν τα μακροπρόθεσμα δομικά προβλήματα της οικονομίας μας και της ευρωζώνης; Άλλωστε, εάν τελεσφορήσει η πίεση των χωρών του Νότου και η ευρωζώνη μετατραπεί σε άριστη νομισματική ένωση, ώστε να πάψει το αίσχος τα κράτη - μέλη να δανείζονται από τις αγορές ή η ΕΚΤ να κερδοσκοπεί σε βάρος των κρατικών ομολόγων τους, πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Μέχρι τότε η χώρα μας θα έχει καταστραφεί και τα τιμαλφή θα έχουν πουληθεί. Συμπερασματικά, η χώρα μας μέσα στην ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο, το σύνταγμα έχει γίνει κουρελόχαρτο, η δημοκρατία μας είναι στην ουσία κοινοβουλευτική δικτατορία, ενώ δεν ισχύουν ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πρέπει να υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας σε πολιτικό, θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Β, για το οποίο το παρόν πολιτικό κατεστημένο δεν κάνει καμία κουβέντα. Θα ήθελα όμως να παρουσιάσω ένα άλλο σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με διαφορετικό θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο. Έστω ότι η de facto χρεοκοπημένη χώρα ανακοινώνει και επίσημα την de jure χρεοκοπία της εντός του ευρώ και διαπραγματεύεται τη συναινετική έξοδό της από την ευρωζώνη, κυρίως όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της ΕΚΤ και των ελληνικών τραπεζών για την προ-

στασία των καταθέσεων. Οι νέες θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, αφού καταγγελθούν τα μνημόνια και εκδιωχθούν η τρόικα και οι Γερμανοί επιτηρητές, πρέπει να περιλαμβάνουν τα παρακάτω μέτρα: I. Εισαγωγή του νέου νομίσματος και υποτίμησή του κατά 50%. Ήδη το ευρώ έχει υποστεί εσωτερική υποτίμηση σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό. Έστω ότι επιτρέπεται η παράλληλη χρήση του ευρώ και του νέου νομίσματος για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα έτος). II. Πλήρη κρατικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και στην ελεγχόμενη από το εξωτερικό ΤτΕ, η οποία βαρύνεται με πλείστα όσα και έχει το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων. Εάν ένα κράτος δεν έχει το εκδοτικό προνόμιο, δεν μπορεί να ακολουθήσει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική. III. Για μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής της οικονομίας πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στη διασυνοριακή κίνηση των κεφαλαίων αλλά και των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό. Επίσης, για το ίδιο διάστημα να ισχύσει απαγόρευση πώλησης παγίων στοιχείων του ενεργητικού σε εθνικό νόμισμα, αλλά μόνο σε ευρώ, για να αποφευχθεί η εξαγορά τους σε υποτιμημένες τιμές. IV. Συντακτική εθνοσυνέλευση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Υιοθέτηση ενός απλού φορολογικού συστήματος κατά το πρότυπο των ΗΠΑ και σημαντική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Στην περίπτωση αυτήν δεν θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα, δεδομένης της ελαστικότητάς τους ως προς τους έμμεσους φόρους με την αύξηση της ενεργού ζήτησης και τη μείωση της φοροδιαφυγής. V. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του χρέους της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (ρήτρα ανάπτυξης). VI. Λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους και προσδιορισμό εκείνου που ενδεχομένως θεωρείται επαχθές, ώστε το τελευταίο να απαλειφθεί. Να διεκδικηθούν με κάθε τρόπο το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και ο χρυσός που έκλεψαν οι ναζί από την ΤτΕ. VII. Επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ ή απαγκίστρωση από αυτήν. VIII. Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής δομής της χώρας με αναπτυξιακή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με συμμαχίες που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα (ΑΟΖ κ.λπ.). Εάν ανασυγκροτηθεί η οικονομία μας και με την προϋπόθεση ότι αλλάξουν τα θεσμικά δεδομένα στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, μπορούμε να διαπραγματευθούμε την επάνοδό μας σε αυτήν. Σε τελική ανάλυση, δεν ευελπιστώ ότι το παρόν σαθρό και ανίκανο πολιτικό σύστημα μπορεί να υλοποιήσει τα παραπάνω. Ενδεχομένως, η συσπείρωση όλων των κοινωνικών συλλογικοτήτων σε ένα ενιαίο κίνημα, με μία γενική απεργία διαρκείας και με μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις, θα μπορούσε να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Όμως η φοβισμένη, διασπασμένη και εν υπνώσει ευρισκόμενη ελληνική κοινωνία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.


56

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

Ιστορία

www.topontiki.gr

Οι απαρχές του ελληνικού φασισµού 1920 - 1930 Οι πρώτες οργανώσεις και κόμματα με φασιστικές αποκλίσεις έκαναν ουσιαστικά την εμφάνισή τους στη χώρα μας τη δεκαετία του ’20

ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ: Ο αρχαιολάτρης συγγραφέας Περικλής Γιαννόπουλος ΚΑΤΩ: Η προς φασίστες… επιστολή του Θεόδωρου Υψηλάντη

Ο

ι απαρχές της ιστορίας του ελληνικού φασισµού µε ξεκάθαρα χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητηθούν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Η προσπάθεια εντοπισµού φασιστικών περιπτώσεων και φαινοµένων στην Ελλάδα πριν από το 1920 πρέπει να θεωρηθεί υπερβολική και δίχως καµιά βάση. Περιπτώσεις σαν αυτές των συγγραφέων Περικλή Γιαννόπουλου και Ίωνα Δραγούµη συνιστούν ιδιόρρυθµες περιπτώσεις διανοουµένων, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν καµιά απολύτως σχέση µε τον φασισµό και τα βασικά του χαρακτηριστικά. Ο Γιαννόπουλος ήταν φανατικά αρχαιολάτρης – θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ελληνολάτρης διανοητής –, ωστόσο πολύ απείχε από το να χαρακτηριστεί ως πρόδροµος του ελληνικού φασισµού λόγω της ελληνοκεντρικής του παιδείας. Ανάλογη περίπτωση µε αυτήν του Γιαννόπουλου συνιστούσε και ο Άγγελος Σικελιανός, που ακολούθησε δική του, πρωτότυπη ελληνοκεντρική πορεία. Είναι καιρός πλέον να εγκαταλείψουµε αυτήν την απίθανη ελληνική παραδοξότητα να ταυτίζεται η αρχαιογνωσία στην Ελλάδα µε τη συντηρητική ιδεολογία. Και ο Ίων Δραγούµης επίσης παραµένει µια παρεξηγηµένη προσωπικότητα, µια και µε καµιά λογική και κανένα σοβαρό ιδεολογικό επιχείρηµα δεν θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρόδροµος του φασισµού. Πόσω µάλλον που υπήρξε φανατικός θιασώτης της ουδετερότητας στον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο, υποστήριξε τη δηµιουργία ενός πολυεθνικού ελληνικού κράτους και κατόπιν µάλιστα, λίγο

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ Θ. ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ «Σεβαστοί εις τους φίλους µας και τροµεροί εις τους εχθρούς µας, Ανακοινώθη η κατωτέρω προκήρυξις του κ. Θεοδώρου Υψηλάντου, αρχηγού των Ελλήνων Φασιστών προς τους Φασίστας απάσης της Ελλάδος. Φασίσται, Αναλαβών την αρχηγίαν της προ πολλού ιδρυθείσης Ελληνικής Φασιστικής Οργανώσεως, αισθάνοµαι ευθύς εξ αρχής την υποχρέωσιν ν’ αποστείλω εις πάντας υµάς εγκάρδιον χαιρετισµόν διά την πρώτην µεθ’ υµών ψυχικήν επικοινωνίαν, ήτις θα συνδέσει την Φασιστικήν Οργάνωσιν από του τελευταίου Φασίστου µέχρι του αρχηγού της εις ιεράν ενότητα ιδεολογίας και σκοπών. Εργασθείς µέχρι τούδε εν σιγή, κρίνω σήµερον επίκαιρον ίνα ρίψω φως επί των σκοπουµένων της Ενώσεως των Ελλήνων Φασιστών, ήτις εν γενικαίς µόνον γραµµαίς διά της προκηρύξεώς της ωµίλησε περί αυτών…». Η προκήρυξη, αφού κάνει λόγο για την κοινοβουλευτική διαφθορά και τις αντεθνικές θέσεις των κοµµουνιστών, συνεχίζει στον ίδιο τόνο. «Η Φασιστική ιδεολογία περικλείει εν εαυτή την Ένωσιν, την Πειθαρχίαν και την Εργασίαν. ∆ηλαδή την βαθείαν πίστιν και την ζωτικήν εκείνην ενέργειαν, η οποία συµπίπτει µε το καθήκον του πολίτου προς πραγµάτωσιν της ευηµερίας και της ισχύος της πατρίδος του, ενέργειαν ήτις συνεπάγεται την κατάπαυσιν των εµφυλίων διαµαχών, την συναδέλφωσιν του λαού και την κοινήν συνεργασίαν διά την ανάνηψιν του Έθνους από του ληθάργου και του µαρασµού».

πριν δολοφονηθεί, µέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης έδειξε ενδιαφέρον για τη σοσιαλιστική ιδεολογία. Τέλος, πέρα από τις προσωπικές περιπτώσεις, ούτε το κίνηµα των Επιστράτων είχε φασιστικά χαρακτηριστικά, όπως αστήριχτα έχει υπαινιχτεί. Το κίνηµα αυτό συγκροτούσαν έφεδροι αξιωµατικοί και υπαξιωµατικοί, µικροαστοί στην πλειονότητά τους, οι οποίοι είχαν αποστρατευθεί από την αντιβενιζελική κυβέρνηση το 1916, όταν οι βενιζελικοί σχηµάτισαν την κυβέρνηση της Εθνικής Άµυνας στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώτος ελληνικός σύνδεσμος με φασιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να θεωρηθεί ο «Σύνδεσμος της Ακαδημαϊκής Προόδου», που ιδρύθηκε το 1923 και είχε ως έμβλημα τον Αδαμάντιο Κοραή. Ο σύλλογος αυτός αρχικά ήταν ένας κλειστός φοιτητικός σύλλογος, που λίγο μετά την ίδρυσή του διευρύνθηκε κάνοντας δεκτά μέλη και από την εκτός πανεπιστημίου επιστημονική κοινότητα

Οι πρώτες οργανώσεις Ο πρώτος ελληνικός σύνδεσµος µε φασιστικά χαρακτηριστικά µπορεί να θεωρηθεί ο «Σύνδεσµος της Ακαδηµαϊκής Προόδου», που ιδρύθηκε το 1923 και είχε ως έµβληµα τον Αδαµάντιο Κοραή. Ο σύλλογος αυτός αρχικά ήταν ένας κλειστός φοιτητικός σύλλογος, που λίγο µετά την ίδρυσή του διευρύνθηκε κάνοντας δεκτά µέλη και από την εκτός πανεπιστηµίου επιστηµονική κοινότητα. Βασικός σκοπός του συλλόγου ήταν η προστασία της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, δίνοντας επιπλέον ιδιαίτερη έµφαση στην εθνική των Ελλήνων γλώσσα. Η δράση του περιοριζόταν σε διαλέξεις που οργάνωνε σε πανεπιστηµιακούς και µη χώρους, όπως στη Φιλοσοφική Σχολή, στον Σύλλογο «Παρνασσός», στην Αρχαιολογική Εταιρεία. Σε αυτές τις διαλέξεις καλούνταν και µιλούσαν συνήθως καθηγητές και επιστήµονες διαφόρων ειδικοτήτων. Ωστόσο, τα µέλη του συλλόγου λάµβαναν δυναµικά µέρος και σε διάφορες εκδηλώσεις και συλλαλητήρια υπέρ της Κύπρου, όπως και υπέρ της Δωδεκανήσου. Βασική του επίσης δραστηριότητα ήταν να αποτρέπει την ένταξη των φοιτητών στο νεοσύστατο τότε ΚΚΕ. Ως πρώτος πρόεδρος του συλλόγου καταγράφεται ο Ευστάθιος Κουβελάκης, τον οποίο διαδέχτηκε τρία χρόνια αργότερα ο Στυλιανός Κορρές, ο οποίος έχει ενεργό συµµετοχή στις τότε προσπάθειες για την εξυγίανση της Παιδείας. Για την Ιστορία, αναφέρουµε ότι µέλη αυτού του συνδέσµου δραστηριοποιήθηκαν χρόνια µετά, στη διάρκεια της γερµανικής κατοχής, στη ναζιστική «Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση» (ΕΣΠΟ), τα γραφεία της οποίας βρίσκονταν στη συµβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος και ανατινάχτηκαν σε µια από τις πλέον σπουδαίες αντιστασιακές επιχειρήσεις, στις 29 Σεπτεµβρίου του 1942, από µια οµάδα αποφασισµένων ανδρών και γυναικών της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζοµένων Νέων» (ΠΕΑΝ).

Κόμμα Εθνικής Αναδημιουργίας Το «Κόµµα Εθνικής Αναδηµιουργίας» υπήρξε δηµιούργηµα του δικηγόρου Δηµήτρη Σκουρτσή. Όπως συµβαίνει συνήθως µε τους φασιστικών αποκλίσεων πολιτικούς σχηµατισµούς, έτσι και το ΚΕΑ, πέρα από την αντικοµµουνιστική ρητορική, ζητούσε εξυγίανση της δηµόσιας


57

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ιστορία

www.topontiki.gr

ΔΙΠΛΑ: Ο βασικός εκφραστής του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, Ι. Μεταξάς ΚΑΤΩ: Ο συγγραφέας Ίων Δραγούμης

ζωής αλλά και της Εκκλησίας, κι ένα από τα βασικά του αιτήματα ήταν η εξάλειψη του παλαιοκομματισμού. Το ΚΕΑ γενικά «αγωνιζόταν» για την επιβολή ενός νέου λαϊκοσοσιαλιστικού κράτους. Το κόμμα διέθετε δική του εφημερίδα, τη «Λαϊκή Πυγμή». Στο έντυπο δημοσιεύονταν πύρινα άρθρα κατά του κοινοβουλευτισμού αλλά και κατά του μαρξισμού. Στις στήλες του δημοσίευσαν πολλά ηχηρά ονόματα της εποχής, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Ριζόπουλος, που «χάρισε» μάλιστα και το όνομά του στο προάστιο της Αθήνας, τη Ριζούπολη. Ένας ακόμα επιφανής αρθρογράφος υπήρξε και ο στρατηγός Γ. Ψαρρός, όπως και ο στρατηγός Τσιπούρας, ο οποίος, αφού υπηρέτησε ως νομάρχης της κατοχής, κατόπιν προσέφερε τις υπηρεσίες του και στον ΕΛΑΣ. Χαρακτηριστικό δείγμα του πνεύματος της αρθρογραφίας έχουμε από τον αρχηγό του κόμματος: «Η Πατρίς ευρίσκεται εν κινδύνω. Τα παλαιά κόμματα διά της αντιπατριωτικής των πολιτικής έχουν φέρει ταύτην εις το χείλος του τάφου. Ολίγον ακόμη εάν εξακολουθήσει η κατάστασις αυτή, η Πατρίς μας θα έχει τελείως καταστραφεί. Τα παλαιά κόμματα χωρισθέντα εις 2 στρατόπεδα τα οποία διακρίνει μίσος άσβεστον, αποβλέπουσιν εις εν και μόνο, εις το πώς το εν θα εξοντώσει το άλλο, αδιαφορούντα επί του εάν διά της τάσεώς των πρόκειται να οδηγήσουν την Πατρίδα μας εις τον αλληλοσπαραγμόν και την παντελή καταστροφή». Παρά την εντυπωσιακή αρθρογραφία, το «Κόμμα Εθνικής Αναδημιουργίας» δεν μακροημέρευσε και διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη

στέλνοντας τους απαρηγόρητους άστεγους οπαδούς του να στεγαστούν σε συγγενείς πολιτικούς σχηματισμούς. Για την Ιστορία και επειδή κανείς δεν… χάνεται, ο δικηγόρος Δημήτρης Σκουρτσής συνέχισε να αρθρογραφεί «αντικομμουνιστικά» και μετά τον πόλεμο, ως εκλεκτό και σημαίνον μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών…

ση, «Η Λεγεώνα Εθνικής Σωτηρίας». Ακολουθεί το 1927 η δραστήρια «Εθνική Ένωση Ελλάς» (ΕΕΕ), τα λεγόμενα τρία έψιλον, που είχε και αντισημιτική ιδεολογία, και τέλος η «Πατρίς» με αντικομμουνιστικό επίσης προσανατολισμό.

Ένωσις Ελλήνων Φασιστών Το 1928 κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ουσιαστικά αμιγώς φασιστική οργάνωση, με αρχηγό τον Θεόδωρο Υψηλάντη, ο οποίος καταγόταν από την πλευρά του πατέρα του από την οικογένεια των Υψηλάντηδων, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ήταν εγγονός του Σίμωνος Σίνα. Ως οργάνωση χρονολογείται από το 1922, λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας στην Ιταλία από τον Μουσολίνι. Στο πολιτικό προσκήνιο, ωστόσο, καταγράφεται από τον Μάρτιο του 1928. Οι Έλληνες φασίστες δεν κατάφεραν να μακροημερεύσουν, λόγω έλλειψης οπαδών.

Εν Θεσσαλονίκη Στις αρχές του 1927 έκαναν στους τοίχους της πόλης την εμφάνισή τους προκηρύξεις με αντικομμουνιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο. Όπως ήταν φυσικό, τόσο οι κομμουνιστές όσο και η εβραϊκή κοινότητα της πόλης θορυβήθηκαν. Οι τοιχοκολλημένες προκηρύξεις έφεραν τον τίτλο «Οι Εβραίοι και ο κομμουνισμός». Με δυο λόγια, υποστηριζόταν ότι εξυφαίνεται σκοτεινή και ύπουλη συνωμοσία από την πλευρά της Μόσχας με όργανα τους Εβραίους της πόλης. Μάλιστα, η προκήρυξη προέτρεπε την εκδίωξη των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη. Η εβραϊκή κοινότητα αντέδρασε έντονα στον τότε γενικό διοικητή, το ίδιο έπραξε και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο εβραϊκής καταγωγής βουλευτής Ζακ Βεντούρα έφερε το θέμα στη Βουλή δυο μέρες μετά την εμφάνιση των προκηρύξεων, στις 4 Απριλίου του 1927. Ώς το 1928, είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη δέκα περίπου σύλλογοι, κυρίως με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα στη Μακεδονία, το 1926, κάνει την εμφάνισή της η πρώτη αντικομμουνιστική οργάνω-

«Η Πατρίς ευρίσκεται εν κινδύνω. Τα παλαιά κόμματα διά της αντιπατριωτικής των πολιτικής έχουν φέρει ταύτην εις το χείλος του τάφου»

Πανελλήνιος Ένωσης Κοινωνικής Άμυνας Η ΠΕΚΑ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1929, ωστόσο είχε αποκλειστικά αντικομμουνιστικό προσανατολισμό, δίχως αποκλίσεις φασιστικές. Η οργάνωση αυτή δεν έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά και διατήρησε αυτά της λέσχης ιδεών. Μάλιστα όταν έγινε μια προσπάθεια να της αποδοθούν φασιστικά χαρακτηριστικά, η ομάδα διαλύθηκε.

xenofonb@gmail.com


58

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

λ ο ξό ς

Mυογράφημα Αναπαράσταση. Βαρύ ξύλινο. Σκαλισμένο στα πλαϊνά. Ένα χοντρό τζάμι στο επίπεδο. Πίσω κάθισμα με υψηλή πλάτη. Αλαζονεία της φύσεως στη θέση του προεξέχοντος. Στα δεξιά αγαλματίδιο αλλοτινής εποχής. Σύμβολο παραμορφωμένου παρελθόντος. Στο μάθημα της ιχνογραφίας. Κλειστά στόματα. Αμίλητα. Λευκά χαρτιά και μολύβια. Παρατήρηση προσεκτική. Μαζεμένα τα κορμιά. Τεντωμένο χέρι, κλειστό το μάτι. Αργά, με την προσοχή που αρμόζει στην κανονικότητα. Να φανερωθούν οι διαστάσεις της Κλίμακος. Γραμμές ίσιες, στραβές καμπύλες και τεθλασμένες. Λεπτομέρειες να μεταφέρονται στο λευκό χαρτί. Φευγαλέα τα βλέμματα να επαληθεύουν το απεικόνισμα. Και η συνέχεια να επαναλαμβάνεται. Αποστήθιση της μορφής στη μύτη της γραφίδος. Αποτύπωμα απαράλλαχτο. Στο λεπτό διάφανο το όμοιο φαντάζει δημιούργημα κάλλους απείρου. Πλάτες απλωμένες στα μικρά θρανία. Χέρια να ακουμπούν στον σβέρκο. Η ματιά να επιθεωρεί το αποτέλεσμα. Στο μάθημα της ιχνογραφίας. Στοίβα οι σελίδες. Συρραπτικό. Θόρυβος κατάσαρκα. Δεμένο εξέτασμα. Ξεφύλλισμα. Και το Ερμήνευμα. Τα όμοια του υποκοριστικού ονόματος σχετικής παροιμιώδους εκφράσεως. Στη πολυπαράθυρη αίθουσα στο μικρό τραπεζάκι κρατημένο στις χούφτες ένα κεφάλι. Σκέφτεται δίπλα στην ικανοποίηση της επιτυχίας των άλλων. Το χαρτί λευκό, το μολύβι αφημένο. Το κουδούνι. Ο χτύπος. Στην ίδια θέση. Εκείνος και εκείνος. «Τελείωσες;» Σίγαση! Ξεφύσημα. Δειλά η παράδοση. Στο κάτω μέρος μόνο το όνομα. Τίποτα. Ένα βλέμμα.

Οινοφορείον Κύλινδροι Παλαιών καιρών Υποδοχεία περιπλοκής Θλίψεως Χαράς και δακρύων Των αμαδρυάδων κραυγές Της μοναξιάς Μονολογήματα Του ανομολόγητου Των παθών των μυστικών Κελαρύσματα Των υγρών συμφώνων Στην εισπνοή Των συλλογισμών Στην εκπνοή Των καημών Αυτοσχέδια ψαλμωδία Για τη λησμονιά Στο δι’ ευχών Της ημέρας Στα υπόστεγα Στις αρχαίες αυλές

◆ Επιτηδευμένοι δρόμοι στο παρασκήνιο της συλλογιστικής. ◆ Και η μέθοδος απλή, κατευθυνόμενη, διαμορφώνει τις επιλογές επί χάρτου. ◆ Μονολογήματα στα λευκά δωμάτια και οι ψίθυροι, σβησμένες λυχνίες των ορισμών, αναμασούν τα προσχήματα. Η ασυναρτησία εξαπλώνεται εμφανιζόμενη κυματοειδώς και η καθημερινότητα σχηματίζεται στις συνευρέσεις των βαρυπρεπών. ◆ Ένα περίπτυστο σύνθεμα προφανών εκδηλώσεων, μηρυκαστικό αναφώνημα εκφωνήσεων, αναρτάται στις νεκρές θάλασσες και σπασμωδικά τα συναπαντήματα διεγείρουν τη μοναχικότητα της διαφορετικότητας. ◆ Πολιτικές συνευρέσεις στα κρύα πατώματα και γδυμνοί οι τοίχοι αποτυπώνουν τον ευτελισμό της πραγματικότητας. ◆ Διαγράμματα πειραματικού προσανατολισμού στις σκυφτές πλάτες και οι αναπνοές, μηχανικά στερεότυπα της ζωής, αφοσιώνονται στη ζωγραφική του υπόκωφου θορύβου της καταλήξεως. ◆ Αναστενάγματα στο αδιέξοδο και τα σώματα σχεδιάσματα μονοκοντυλιάς σβήνονται και γράφονται στο παγωμένο λευκό, σκοτεινιάζοντας όλο και περισσότερο τα εκφωνήματα των μελλοντικών χρόνων. ◆ Γερασμένα δάχτυλα υπογράφουν τα κείμενα

και τα λεξήματα, περιπλεγμένα ίχνη της σκέψεως, ψάχνουν στα ιστορικά δευτερώματα την αισθητική των εγκαταλελειμμένων στιγμών. ◆ Κουρδισμένα κατασκευάσματα καθορισμένου χρονικού περιθωρίου επιχειρηματολογούν δεμένα στον ιστό της αράχνης και οι ανακοινώσεις, επαναληπτικοί κρότοι ηχοβολήματος εφιαλτικού, μαζεύουν στις γειρτές πλάτες όλες τις παραπομπές της χαμένης ευτυχίας. ◆ Σύννεφα διάσπαρτα και η κρυμμένη υγρασία προετοιμάζει την καταιγίδα. ◆ Στη μεγάλη αίθουσα οι συγκεντρωμένοι διά της ανατάσεως θα υπερτονίσουν τον πρότερο άθλιο βίο του υπερσυντέλικου ακολουθώντας την υπαγόρευση του τεντωμένου δείκτου της προτεταμένης χειρός.

◆ Συμπυκνωμένα τα νοήματα λοιδορούν τις συνταγές μαγειρικής, αποδοκιμάζοντας την εμμονή των κλασμάτων να προσδιορίζουν με ακρίβεια τους αριθμούς. ◆ Τα τακτικά επικράτησαν των απολύτων και η θέση στο τέλος του εξιστορήματος θα ερμηνεύσει τις αφορμές αγνοώντας τις αιτίες. ◆ Νομοσχηματουργία και η σύνθεση μαγική και λάγνα ομολογεί με κυνισμό τον ενεστώτα. ◆ Και άνοιξε η στοματική κοιλότητα και το γέλιο, αμήχανη αντίδραση αιφνιδιασμένης ηλιθιότητας, συνάντησε την αναπαράσταση του σημερινού και το επαναλαμβανόμενο άλφα ασέλγησε στην ευμορφία του επιφθέγματος. ◆ Σκοτεινός Νοέμβριος!

◆ Το χειρότερο τελειώνει με το χείριστο και η παράκρουση κυριαρχεί στους διαδρόμους της νοητικής δυσλειτουργίας.

◆ Την εποχή των χρυσανθέμων

◆ Περιπαίγματα της διαμορφωμένης παραμυθίας, ενώ κάτω απ’ τα στέγαστρα στους προθαλάμους της αναμονής περιμένουν τα περιστατικά την επόμενη ανακοίνωση.

◆ Το επιμύθιο ψάχνει στα τσαλακωμένα φύλλα τη νοσταλγία. Ένας φόβος κατεβασμένος πίσω απ’ τον μαντρότοιχο. Κόκκινα χαράγματα στα γυμνά πόδια και ξανοιγμένα τα βλέμματα στον ασυλλόγιστο καλπασμό του γκρίζου.

◆ Στα γυάλινα υποδοχεία η υγρή μεσολάβηση της ψευδαισθήσεως και η ματιά καρφωμένη στα αντιφεγγίσματα που δίνει το χαμηλό φως. Τα χνότα, νεφελώματα ονειρικής διαστάσεως, μπλέκονται με τον καπνό και άτακτοι σύνδεσμοι αποπροσανατολίζουν τις προτάσεις.

◆ Στα υπόγεια του φθινοπώρου.

◆ Μικρά χέρια μοιράζουν τη βροχή ανάμεσα στα δάχτυλα και μια ανοιγμένη αγκαλιά ◆ Το απρόσμενο ◆ Και ένα φιλί.

«Δεν μπόρεσα!» Κι έτρεξε στην αυλή.

g.m.theodosiou@gmail.com


60

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Βοήθεια για κλάματα Σκέτη… απογοήτευση είναι η ευρωπαϊκή αποστολή EULEX στο Κόσοβο, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας οικονομικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Όπως υποστηρίζεται, παρά το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνει από την Ε.Ε. τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν οικονομική βοήθεια στον κόσμο, η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα χρήματα αυτά είναι «αναποτελεσματικά». Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτυχίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι ο δικαστικός τομέας και η αστυνομία, για την ενίσχυση των οποίων το Κόσοβο έχει λάβει μόνο από την Ε.Ε., από το 1999 έως το 2011, ποσό ύψους 4,7 δισ. ευρώ. Δυστυχώς όμως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τόσο η εγκληματικότητα όσο και η διαφθορά ανθίζουν στην περιοχή.

Κόσμος

ΓΑΛΛΙΑ

Συμβουλές από το ΔΝΤ Μετά το σοκ που προκάλεσαν στη γαλλική κοινή γνώμη οι… άκρως νεοφιλελεύθερες προτάσεις που περιέχονταν στην «έκθεση Γκαλούα» για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ήρθε η σειρά του ΔΝΤ να «συμβουλέψει» τη Γαλλία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού για τη χώρα, «προτεραιότητα» για τη γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελέσει η τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Το ΔΝΤ, φυσικά, δεν προβληματίζεται: Μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται η ελαστικοποίηση του ωραρίου...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Αποζημιώσεις μαμούθ Τεράστιες αποζημιώσεις καλείται να καταβάλει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s στους «εξαπατημένους» – όπως τους χαρακτήρισε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας – δήμους της χώρας, έπειτα από προσφυγή των δημοτικών αρχών που αγόρασαν, ύστερα από προτροπή των τραπεζών τους, «τοξικά» – όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων – προϊόντα, τα οποία ο οίκος αξιολόγησης βαθμολογούσε με τριπλό Α. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Standard & Poors’s «προωθούσε συστηματικά και πιεστικά τους τίτλους CPDO, τους οποίους εξέδιδε η ολλανδική τράπεζα ABN-AMRO στα τέλη του 2006, στους δήμους της Αυστραλίας», με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποστούν καταστροφικές ζημιές όταν, το 2008, το ΑΑΑ μετατράπηκε εν ριπή οφθαλμού σε κατηγορία «σκουπιδιών».

Από... άνοιξη χειμώνα Προσδοκίες έμειναν οι ελπίδες των αράβων για ένα καλύτερο αύριο

Έ

νας βαρύς χειμώνας πλανάται πάνω από την Αραβική Άνοιξη... Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποκαρδιωτικά οικονομικά στοιχεία των χωρών που πριν από σχεδόν δύο χρόνια βίωσαν ιστορικές λαϊκές εξεγέρσεις. Οι προσδοκίες των νέων για ένα «καλύτερο αύριο», πιο ελεύθερο, με μεγαλύτερη ευμάρεια και – κυρίως – με περισσότερες δουλειές όχι μόνο δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί... αλλά απειλούνται και από τα «αρπακτικά» – βλέπε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα – που έχουν μυριστεί φρέσκο αίμα. Την ώρα που αναζωπυρώνονται εστίες έντασης στο εσωτερικό των χωρών της Αραβικής Άνοιξης, οι «γνωστοί άγνωστοι» τεχνοκράτες βλέπουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να (επι)βάλουν την τάξη τους. Δυστυχώς, το σοκ το οποίο διανύουν ακόμη οι οικονομίες της Τυνησίας και της Αιγύπτου – τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για την πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη – έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις ηγεσίες τους.

Η... βοήθεια Μετά το πρώτο «όχι» που είπε στο ΔΝΤ η προηγούμενη, μεταβατική, αιγυπτιακή κυβέρνηση στις αρχές του έτους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είδαν τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος να εξανεμίζονται και... υποδέχτηκαν προ ημερών κλιμάκιο του Ταμείου για να διαπραγματευτούν δάνειο ύψους 4,8 δισ. δολαρίων. Η «βοήθεια» δεν θα δοθεί χωρίς τα απαιτούμενα – και γνωστά σε όλους μας – ανταλλάγματα. Σε ένα τεταμένο κλίμα, που δημιουργεί το συνεχές «κυνηγητό» με τους σαλαφιστές, και ενώ η ανεργία πέρασε από το 11,9% το 2010 στο 12,6% φέτος, η κυβέρνηση καλείται τώρα να «πείσει» τους πιστωτές της για την αναγκαιότητα πρόσληψης 450.000 δημοσίων υπαλλήλων. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 1 εκατ. Αιγύπτιοι έχασαν τη δουλειά τους το 2011, αντιλαμβάνεται πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το Κάιρο θα είναι η

διατήρηση της κοινωνικής συνοχής... Η κατάσταση στην Τυνησία, τον γεννήτορα της Αραβικής Άνοιξης, δεν είναι πολύ διαφορετική. Και εκεί σαλαφιστές συγκρούονται με υποστηρικτές των μετριοπαθών ισλαμιστών που βρίσκονται στην εξουσία (ο νέος μάλιστα σαλαφιστής ιμάμης κάλεσε σε... τζιχάντ κατά του κυβερνώντος κόμματος), την ώρα που η ανεργία καλπάζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 13% που ήταν το 2009, η ανεργία αγγίζει σήμερα το 18,5%... ενώ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε – για πρώτη φορά από το 1986 – κατά 1,8%. Σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, η κυβέρνηση εξήγγειλε την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 11% του ΑΕΠ, ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία 590.000 θέσεων εργασίας ώς το 2016... Όσο για τη Λιβύη, η οποία διατηρεί ένα σαφές «πετρελαϊκό» πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, ούτε και εκεί τα πράγματα είναι ρόδινα. Η ασάφεια που επικρατεί ως προς το καθεστώς του ανατολικού τμήματος της χώρας και οι εντεινόμενες συγκρούσεις μεταξύ σαλαφιστών, φυλάρχων και κυβερνητικού στρατού δημιουργούν ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά πρόσφορο σε επενδύσεις. Με την ανεργία να ξεπερνάει το 26%, η νέα κυβέρνηση κρατάει στα χέρια της μια... ωρολογιακή βόμβα.

Εκτόξευση της ανεργίας Σύμφωνα με την Αραβική Εργατική Ένωση, οι κυβερνήσεις της Αραβικής άνοιξης αντιμετωπίζουν στην ουσία το ίδιο πρόβλημα: χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, που έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας των νέων. Όπως επισημαίνεται δε σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να διατηρηθούν τα σημερινά ποσοστά ανεργίας στις αραβικές χώρες, θα πρέπει να δημιουργηθούν 100 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2025...


61

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

www.topontiki.gr

Περιμένοντας τον δράκο Αγωνία σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τη μορφή που θα πάρει η κινεζική ηγεσία

Κ

άποτε, τα συνέδρια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προσέλκυαν αποκλειστικά το ενδιαφέρον σινολόγων, άντε και κάποιων άλλων αδελφών κομμάτων. Σήμερα, όλα τα βλέμματα στη Δύση στρέφονται – με ανάμεικτα συναισθήματα – στο ξενοδοχείο «Ζινγκξί» του Πεκίνου, όπου προσέρχονται τα 370 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για να επισφραγίσουν τη μετάβαση στην εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Η αγωνία και η... καχυποψία σε Ευρώπη και ΗΠΑ έναντι της τελικής μορφής που θα πάρει η νέα κινεζική ηγεσία, δεν είναι αβάσιμες. Αντιμέτωπη με την παραδοχή ότι η παντοδυναμία της αποτελεί μακρινό παρελθόν και ενώ πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής Ιστορίας της, η Δύση αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο τιμόνι της Κίνας μέχρι το 2022 θα διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από τον τίτλο της «πρώτης οικονομίας», τον οποίο αναμένεται να κατακτήσουν οσονούπω. Όπως έχει καταστεί σαφές τελευταία, κυρίως με αφορμή τη στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Αραβικής Άνοιξης, το Πεκίνο όχι μόνο διατηρεί διαφορετική αντίληψη για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης, αλλά είναι πλέον αποφασισμένο να προωθήσει με όρους «υπερδύναμης» τα – ακόμη ασαφή για τη Δύση – στρατηγικά του συμφέροντα. Και μπορεί στην περίπτωση της Λιβύης οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και οι περιστασιακοί τους σύμμαχοι να κατάφεραν να παρακάμψουν τις κινεζικές αντιρρήσεις, ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι δεν θα μπορεί να συμβαίνει το ίδιο και στο μέλλον.

«Δίδυμοι»… τιμονιέρηδες Έτσι, την ώρα που – εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου – το δίδυμο Σι Ζινπίνγκ και Λι Κεκιάνγκ θα αναλαμβάνουν καθήκοντα προέδρου και πρωθυπουργού, αντίστοιχα, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω απελευθέρωση της κινεζικής αγοράς (με ορισμένους να μην αποκλείουν ακόμη και μερική ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων), η Δύση προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τη γεωπολιτική ατζέντα του Πεκίνου, ψάχνοντας ταυτόχρονα τρόπους να διαχειριστεί το... αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα του «εγκλωβισμού» της Δύσης έναντι της Κίνας είναι ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει η τελευταία στην κρίση της ευρωζώνης. Το Πεκίνο αναδείχθηκε σε μείζονος σημασίας αγοραστή ευρωπαϊκού

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα – στο λιμάνι του Πειραιά – και στη Νάπολη – όπου βρίσκεται και επιχειρησιακή ΝΑΤΟϊκή βάση – αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτής της τακτικής. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αναλυτές τονίζουν ότι στρατηγικός στόχος του Πεκίνου είναι να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε «εμπορικό κόμβο», μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, ενώ επισημαίνουν πως το ασιατικό μεγαθήριο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά λιμάνια... Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα πιθανό Grexit θα έστελνε τα κινεζικά σχέδια στον «κουβά».

χρέους (εκτιμάται ότι το 25% των κινεζικών αποθεματικών είναι πλέον σε ευρώ), επιτρέποντας στην ευρωζώνη να κρατήσει το κεφάλι της… πάνω από το νερό. Ταυτόχρονα όμως, το Πεκίνο απέκτησε έναν ισχυρό μοχλό πίεσης, τον οποίο δείχνει διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει όποτε κρίνει απαραίτητο. Σύμφωνα μάλιστα με το συντηρητικό γερμανικό περιοδικό «Stern» (χωρίς να μπορούν ακόμη να διασταυρωθούν οι πληροφορίες του), η αλλαγή κλίματος στην Ε.Ε. ως προς τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη οφείλεται σε δάχτυλο του Πεκίνου. Όπως επισημαίνει, «δεν είναι τυχαίο ότι η μεταστροφή της Άνγκελα Μέρκελ στο συγκεκριμένο ζήτημα έγινε ύστερα από επίσκεψή της στο Πεκίνο στα τέλη Αυγούστου». Ο δημοσιογράφος Χανς Ούλριχ Γιόργκες υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο απείλησε χωρίς περιστροφές τη Μέρκελ τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη χάσει 30 δισ. στην Ελλάδα, εάν χάσουμε άλλα 40 δισ. (εξαιτίας του ντόμινο που θα προκαλέσει το Grexit), δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθερότητα του ευρώ».

Επενδυτικά ανοίγματα Σε κάθε περίπτωση, τα επενδυτικά ανοίγματα της Κίνας τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους έκθεσης του Πεκίνου στην ευρωκρίση, αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τις στρατηγικές φιλοδοξίες της αναδυόμενης υπερδύναμης. Μπορεί η παγκόσμια οικονομική κρίση να είχε ως αποτέλεσμα τη σχετική επιβράδυνση των κινεζικών ρυθμών ανάπτυξης – 7,8% το 2012 –, κυρίως επειδή έχουν ατονήσει οι εξαγωγές προς ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο το Πεκίνο δείχνει αποφασισμένο να αντιμετωπίσει την κρίση ως ευκαιρία. Πέραν της προσπάθειας μείωσης της εξάρτησής της από τις εξαγωγές μέσω ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης, η Κίνα βάζει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καταλάβει – σε χαμηλές τιμές – θέσεις - «κλειδί», που θα λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για την – οικονομική, σε πρώτη φάση – εξάπλωσή της στη Δύση και αλλού.

ΙΡΑΝ

«Εισβολή» τουριστών Μπορεί η οικονομία του Ιράν να περνάει δύσκολες ώρες εξαιτίας των κυρώσεων και της μείωσης των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου, ωστόσο οι προσπάθειες απομόνωσης της Τεχεράνης φαίνεται πως λειτουργούν ευεργετικά για τον… τουρισμό! Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο αριθμός των τουριστών (κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς) αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ αναφέρει ότι, από το 2004 έως το 2010, ενώ η ετήσια αύξηση τουριστών που επισκέπτονται ξένες χώρες άγγιξε κατά μέσο όρο το 3,2%..., το ποσοστό του Ιράν ανέρχεται στο 12,7%! Όπως επισημαίνουν ειδικοί, σημαντικό δέλεαρ αποτελεί η μεγάλη μείωση της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος.

ΗΠΑ

Κρίση και αυτοκτονίες

Το… μακάβριο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης αποκαλύπτουν σε επιστημονική έκθεση ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, «ο ρυθμός αύξησης των αυτοκτονιών στις ΗΠΑ αμέσως μετά την κρίση του 2008 αυξήθηκε αισθητά, όπως έγινε και σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία». Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η αύξηση των αυτοκτονιών είναι στενά συνδεδεμένη με την αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως «για κάθε 1% αύξησης των ποσοστών ανεργίας, καταγράφεται περίπου ένα αντίστοιχο 1% αύξηση στις αυτοκτονίες».

ΣΥΡΙΑ

Νέος διχασμός Εμφύλιοι εντός του εμφυλίου… εντείνουν το χάος στη Συρία. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μετά την «ενδοκουρδική» διένεξη που έχει ξεσπάσει στην περιοχή, ήρθε η σειρά των Παλαιστινίων να διχαστούν. Όπως αναφέρει η «Washington Post», οι περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι της Συρίας είχαν προσπαθήσει στην αρχή της κρίσης να τηρήσουν ουδέτερη στάση. Ωστόσο, όσο η κατάσταση επιδεινωνόταν, μια μερίδα των «προσφύγων» αποφάσισε να ενωθεί με τους αντικαθεστωτικούς, οδηγώντας το – ισχυρό – Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση (PFLP-GC), που εδρεύει σε προσφυγικό καταυλισμό της Δαμασκού, να πάρει ανοιχτά το μέρος του Άσαντ.


62

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ιστορίες... ελληνικές

www.topontiki.gr

Ενοίκια του Δημοσίου και κρατικοδίαιτοι ιδιοκτήτες Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται πάνω από 80 χρόνια και από ό,τι φαίνεται έχει μέλλον...

Ο

ι σπατάλες του ελληνικού Δημοσίου και ιδιαίτερα το κόστος των ενοικιαζόμενων κτηρίων βρίσκονται στην επικαιρότητα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Κάθε φορά που προκύπτει οικονομική κρίση, το πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο και διάφοροι, υπουργοί κυρίως, θεωρούν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό προκειμένου να δείξουν στον κόσμο ότι νοιάζονται για την εξοικονόμηση πόρων, για την πιο ορθολογική οργάνωση του Δημοσίου. Και δεν ήταν μόνο το θέμα των κτηρίων και η εξοικονόμηση των ενοικίων που κάθε φορά άνοιγαν την όρεξη των υπουργών για να δείξουν άλλο πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία, ήταν και το

θέμα της χρήσης των αυτοκινήτων του Δημοσίου, αλλά και οι ελληνικές αποστολές στο εξωτερικό. Κάτι παρόμοιο, λοιπόν, συνέβη και το 1931, όταν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού διαπιστώθηκε ότι το κράτος θα κατέβαλλε 147.000.000 δραχμές (!!!) για ενοίκια κτηρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου! Ποσό το οποίο πράγματι ήταν υπερβολικό και τεράστιο για εκείνη την εποχή, τότε δηλαδή που η Ελλάδα ήταν πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μόνο πέντε υπουργεία στεγάζονταν σε κτήρια του δημοσίου (Εσωτερικών, Οικονομικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Εξωτερικών), ενώ σε 80.000.000 δραχμές ανέρχονταν τα έξοδα για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών μέσα στην Αθήνα.

Σπατάλες

Οι ιστορίες αυτές προέρχονται από κείμενα του ιστορικού ερευνητή και δημοσιογράφου Λευτέρη Σκιαδά, εκδότη της εφημερίδας «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ», www.mikros-romios.gr, τηλ.: 210 3426833.

«Οι εκπρόσωποι του Κράτους επαγγελθέντες να καταστήσουν την Ελλάδα αγνώριστον, εσπατάλησαν και σπαταλούν με φρενήρη ταχύτητα τας οικονομίας του πτωχού, τας οποίας ήρπασαν με τον βούρδουλα του χωροφύλακος», έγραφαν οι εφημερίδες δημοσιεύοντας καθημερινά τις διαφόρων ειδών σπατάλες. Σε έρευνα που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Ν. Αναστασόπουλος διαπίστωνε πως ξοδεύονταν «εκατομμύρια εις αποστολάς ημετέρων εις το εξωτερικόν, εκατομμύρια εις τα εθνικά θέατρα και μελοδράματα, εκατομμύρια εις τα αυτοκίνητα»! Ως προς τα ενοικιαζόμενα δημόσια κτήρια, πέραν του υψηλού κόστους, καταγγέλλονταν από τους υπαλλήλους ότι ήταν και ανθυγιεινά! «Τα πλείστα, αν μη όλα, των δημοσίων κτιρίων είναι ανήλια και υγρά», διαπίστωνε άλλο ρεπορτάζ, το οποίο αποκάλυπτε πως ενώ ξοδεύονταν 1.600.000 δραχμές για ενοίκιο φυλακών, την ίδια ώρα οι επισκευές του Μεγάρου της Αεροπορίας κόστιζαν 500.000 δραχμές. Το υψηλότερο κόστος ενοικίων είχε το υπουργείο Οικονομικών με 26.000.000 δραχμές και το χαμηλότερο το νεοσύστατο υπουργείο Αεροπορίας με 1.600.000 δραχμές. Πάντως, τα περισσότερα χρήματα πήγαιναν

στα ενοίκια για τα υπουργικά μέγαρα, αφού τα ενοίκιά τους ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια δραχμές. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι κάθε φορά που ξεκινούσε μια τέτοια εκστρατεία με θόρυβο και προβολή του «ρέκτη» υπουργού, κατέληγε σε ένα φιάσκο που όλοι μέσα σε μία απόλυτη σιγή αποδεχόντουσαν, υποκύπτοντας στις πιέσεις των ιδιοκτητών των κτηρίων, οι οποίοι κινητοποιούσαν όλους τους μηχανισμούς που διέθεταν για να μην λήξει η συνήθως συμφέρουσα για την τσέπη τους σύμβαση, την οποία είχαν υπογράψει με κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πολλοί και ιδιαίτερα οι ευρισκόμενοι στην πολιτική ηγεσία. Και μια διαδικασία που απλά επιβεβαίωνε ότι «οι φίλοι του γκουβέρνου» κάνουν κουμάντο και βέβαια με το αζημίωτο εξασφάλιζαν την εύνοια και γαλαντομία του κράτους. Μην νομίζετε ότι σήμερα έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα… Είναι απίστευτες οι κόντρες και οι παρεμβάσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο σε ομάδα του υπουργείου Οικονομικών που είχε αναλάβει να ρυθμίσει το θέμα των κτηρίων στα οποία θα στεγαστούν οι εφορίες μετά τις συμπτύξεις που είχαν γίνει. Οι κόντρες ήταν μεγάλες, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, και για τα κτήρια για τα οποία, εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε το Δημόσιο να διακόψει την ενοικίασή τους. Οι διάφοροι κρατικοδίαιτοι ιδιοκτήτες, ανήσυχοι μην απομακρυνθούν από τις οικονομικές κάνουλες του ελληνικού κράτους, κινητοποίησαν τα βύσματά τους, προκειμένου το κτήριό τους να μην ξενοικιαστεί, ακόμα κι αν η εφορία είχε καταργηθεί. «Φέρτε καμιά άλλη υπηρεσία», έλεγαν στους προστάτες τους, και αυτοί με τη σειρά τους πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά την πολιτική ηγεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν έτει 2012,

στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης, κάποιοι προσπαθούσαν να περισώσουν κτήριο κάπου στους Αμπελοκήπους, το οποίο είναι σχεδόν ακατάλληλο για να στεγάζει υπηρεσίες του Δημοσίου, το οποίο ανήκει σε πρώην γαλάζιο υφυπουργό που εδώ και χρόνια είχε εξασφαλισμένα τα… παχυλά ενοίκια του κτηρίου. Οι πιέσεις ήταν μεγάλες από την πλευρά των ιδιοκτητών, αλλά από την πλευρά των αρμοδίων που συμμετείχαν στις επιτροπές υπήρξε δυναμική αντίδραση – σε τέτοιες εποχές κανένας δεν δέχεται να βάλει την υπογραφή του σε παρανομίες. Κάπως έτσι το κτήριο ξενοικιάστηκε και τώρα ψάχνουν για καινούργιο. Η ουσία πάντως είναι ότι ακόμη και αυτό το θέμα, που θα μπορούσε να έχει λυθεί, αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού κράτους… Από τη σύστασή του αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί και παραμένει ένα ζήτημα που κάποιοι το εντάσσουν στις πελατειακές σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι καμία προσπάθεια δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα, από όσες κι αν έγιναν, κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πιθανόν να έγιναν κάποιες περικοπές, κάποιες οικονομίες, όμως λίγα χρόνια μετά, όλο και κάποιος υπουργός, όλο και κάποια τρόικα θα εμφανιζόταν και θα αρχίζαμε πάλι από την αρχή, γιατί θα διαπίστωνε με πραγματική ή υποκριτική θλίψη ότι μέσα στην οικονομική κρίση και στις δύσκολες συνθήκες το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια για ενοίκια σε ημέτερους και εξακολουθεί να είναι σπάταλο.

Νέα πρόσωπα, παλιές πρακτικές


TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

www.topontiki.gr

Γελοίοι έρωτες...

63


64

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 8 ÍÏÅÌÂÑÉÏÕ 2012

www.topontiki.gr

Από πού πάνε για το Χάρβαρντ;

pontiki_2012-11-08-1733  

pontiki_2012-11-08-1733