__MAIN_TEXT__

Page 1

h

IN VITRO

• h

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ h

• h

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Βάλτε τις στο πιάτο σας!

h Τι µπορεί να «σκοτώσει» την ερωτική µας διάθεση

h Έφτιαξαν µίνι εγκεφάλους στο εργαστήριο

h Ποιο είδος διατροφής προστατεύει τον προστάτη

h Νέο πρόγραµµα για την παιδική παχυσαρκία

Τ. 63


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

4•in•vitro

Επίκαιρα Ελλάδα FACTS

Α

πό τις 2 Σεπτεμβρίου άρχισαν να υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για το Health Voucher στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. healthvoucher.gr αλλά και στα κατά τόπους ΚΕΠ. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» στις υπηρεσίες Υγείας, σύμφωνα με τις προαναγγελίες του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο απώτερος σκοπός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η «καλύτερη υγεία για όλους». Με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» το υπουργείο Υγείας μεριμνά ώστε πολίτες, οι οποίοι έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι), να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε γιατρούς και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο. Το πρόγραμμα καλύπτει 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Η διάρκεια της χρήσης του Health Voucher είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις - εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα μήνες.

>

στικών κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ - Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

ΕΙΠΑΝ Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας

το πρ όγ ρα μμ α

He alt hV ou ch er

Στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλι-

Σε εφ αρ μο γή

«Αυτή είναι η συνέχεια μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας και μιας πολύ καλής ιδέας που είχε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και σε πλήρη συντονισμό όλα τα συναρμόδια υπουργεία μεταξύ μας, το Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως για τη χρήση από τους πολίτες των ΚΕΠ και, φυσικά, το υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος του υπουργείου μας είναι να αξιοποιήσει το γρηγορότερο όσο περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα μπορεί, για να παρέχει στους συμπολίτες μας ιατρικές εξετάσεις».

Up

για τη δα πά νη φα ρμ άκ ων

 α νοσοκομεία μείωσαν Τ την κατανάλωση από 88,1 εκατομμύρια συσκευασίες το 2011 σε 84,5 εκατομμύρια το 2012, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα φαρμακεία, τα οποία την αύξησαν από 390,5 εκατομμύρια σε 394,8 εκατομμύρια συσκευασίες.Σε όλα αυτά τα ποσά περιλαμ-

Μ

ία πάνω, μία κάτω είναι η κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας. Έπειτα από μία τριετία σημαντικής μείωσης, ο αριθμός των συσκευασιών που διατέθηκαν το 2012 από τα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς και από τις φαρμακαποθήκες ήταν ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το 2011. Ωστόσο η συνολική δαπάνη παραμένει χαμηλότερη, καθώς οι τιμές των φαρμάκων υφίστανται τη μία μείωση μετά την άλλη, σε μια κατηφόρα που μοιάζει να μην έχει τέλος. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που είδαν το φως της δημοσιότητας. Από το 2010 έως και πέρυσι, κατανάλωση και δαπάνη μειώνονται σταθερά, για τα φτάσουν το 2012 στα 479,3 εκατομμύρια συσκευασίες και τα 5,96 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Εξαίρεση στη σταθερή αυτή πτωτική τάση αποτελεί η περυσινή κατανάλωση σε ποσότητες από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

ΕΟ Φ

>

βάνονται και οι «παράλληλες» εξαγωγές. Πρόκειται για φάρμακα που επανεξάγονται, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι τιμές είναι πολύ πιο υψηλές σε σχέση με τις ελληνικές. Το 2012 επανεξήχθησαν 13,9 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, συνολικής αξίας 415 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο

FACTS

Down


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Tης Βίκυς Καρατζαφέρη

Μόνο για γονείς «Πόλεμο» κατά των υπερσυνταγογραφήσεων έχει εξαπολύσει το υπουργείο Υγείας. Ψάχνει τρόπο να επιστραφούν τα παράνομα χρήματα. Αν, μάλιστα, οι γιατροί τα δώσουν οικειοθελώς, θα τύχουν επιεικούς μεταχείρισης.

Η Sanofi και το Ινστιτούτο Κιουρί ανακοίνωσαν τη σύναψη τριετούς ερευνητικής συνεργασίας για τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων, ώστε να αναπτυχθούν θεραπείες για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Διορθωτική εγκύκλιο σχετικά με την υποχρεωτική συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, εξέδωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στόχος να ανέλθει η συνταγογράφηση γενοσήμων στο 60%, από 20% που είναι σήμερα.

FACTS

>

Τα στοιχεία ανα-

φέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ.

ΕΙΠΑΝ

Καθυστερούν τα φάρμακα για το μελάνωμα

Δ

ύο νέα φάρμακα εγκρίθηκαν από τον FDA των ΗΠΑ και τον ΕΜΑ της Ε.Ε., πριν από έναν μήνα, για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος. Τα νέα φάρμακα μπλοκάρουν το σήμα που ενεργοποιεί το μονοπάτι της μεταστατικής νόσου και προκαλούν καταστροφή (απόπτωση) των καρκινικών κυττάρων και βελτίωση της ασθένειας. Ωστόσο, για άλλη μια φορά η επίσημη κυκλοφορία των νέων φαρμάκων στη χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών για νέες θεραπείες εδώ και 2,5 χρόνια! Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως. Ευθύνεται σχεδόν για

JOEL BOOKS Α.Ε. Καφαντάρη 27, Αθήνα, 11631 Τηλ.: 210.68.56.700, Fax.: 210.68.51.008

το 80% των θανάτων που σημειώνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος διεθνώς, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Γενικότερα το μελάνωμα θεωρείται μία ιάσιμη νόσος, στην περίπτωση που διαγνωσθεί εγκαίρως. Αν, όμως, εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως κατά την παιδική ηλικία, είναι κρίσιμη. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι άνδρες παρουσιάζουν χειρότερη εξέλιξη στον καρκίνο. Δυστυχώς, οι προχωρημένες μορφές μελανώματος έχουν άσχημη πρόγνωση.

Eκδoτης

Αντωνης Δελλατoλας

Δρ Θεοδόσιος Αλέστας, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» «Υπάρχει η τάση να ανευρίσκονται όλο και πρωιμότερες μορφές του καρκίνου. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο ρόλος του δερματολόγου. Ο περιοδικός, ιατρικός έλεγχος του δέρματος μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη διάγνωση του μελανώματος. Από την άλλη, το ίδιο το άτομο θα πρέπει να μάθει να αυτοεξετάζεται τακτικά. Εδώ φαίνεται πόσο χρήσιμες είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, όπως η πρωτοβουλία του Ομίλου εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ».

διευθυντρια: βικυ καρατζαφερη ART director: Δημήτρης Λύρας διορθωση: Κ  ώστας Θέος, Μαρία Παπαρρηγοπούλου

συμβουλος εκδοσησ

βαγγελησ παπακωστασ

Σύνταξη: 210 6856700

EΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

Μαίρη Δημητριάδου

Διαφήμιση: 210 6847222

Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα στους γονείς μικρών παιδιών, γιατί αρκετές φορές αγανάκτησα μαζί τους. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω ότι αντιπροσωπεύω την τέλεια μαμά, ούτε τα γράφω κουνώντας το δάχτυλο.

Πιλοτική εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για επτά διαφορετικές ασθένειες θα θέσει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο Υγείας. Οι ασθένειες που επελέγησαν είναι άνοια, οστεοπόρωση, Πάρκινσον, επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία.

Το φετινό καλοκαίρι ανακηρύσσεται – δικαίως νομίζω – ως καλοκαίρι του iPad. Σε παραλίες, ταβέρνες, πλοία, ανέμελοι γονείς απολάμβαναν ώρες ηρεμίας, αφού τα παιδιά τους έπαιζαν μανιωδώς παιχνίδια στο iPad, προσελκύοντας ενίοτε και νέους «φίλους», εντυπωσιασμένους από τον υπολογιστή - ταμπλέτα. Αντί να παίζουν/κολυμπούν/συζητούν όλοι μαζί, επέλεγαν να τα αφήσουν μόνα, εκτεθειμένα σε μια οθόνη.

Editorial

Ο ΣΦΕΕ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη ζητά να αποζημιώνονται τα νέα φάρμακα που διατίθενται μέσω της διαδικασίας έκτακτης εισαγωγής / ΙΦΕΤ και τιμολογήθηκαν στο τελευταίο Δελτίο Τιμών.

Επίσης, οι ώρες που εμφανίζονταν στην παραλία με κατακόκκινα ή και μαυρισμένα (!) μωρά στην αγκαλιά, ήταν στη μία και στις δύο το μεσημέρι. Τι κι αν εκείνες τις ώρες ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος, δεκάδες γονείς έρχονταν με το πάσο τους και κάθονταν ως αργά...

Για να μην αναφέρω τις μεταμεσονύχτιες βόλτες για όλη την οικογένεια, με τα παιδιά να «κουτουλάνε» από τη νύστα και να είναι όλο γκρίνια… Καταλαβαίνω ότι οι μέρες των διακοπών είναι πολύτιμες για όλους – πόσω μάλλον για τους γονείς. Αλλά, όσο τα παιδιά είναι μικρά, ίσως είναι σκόπιμο να ακολουθούμε το δικό τους πρόγραμμα, αντί να τα «εκβιάζουμε» να ακολουθούν το δικό μας. Μπορούμε να το δοκιμάσουμε από του χρόνου! Τι λέτε;

εμπορικο τμημα: Μάνθος Καλούμενος

υπευθυνος παραγωγησ - διανομης:

Τηλέφωνα - Fax: 210 6898448 - 210 6898226

Μάριος Φιλιππούσης Εκτυπωση: IRIS AEBE

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Ελένη Σαμπάνη sabani@invitromagazine.gr

Φωτογραφιες: shutterstock.com Μηνιαία έκδοση για την υγεία

e-mail: invitro@invitromagazine.gr

Web: www.issuu.com/invitromagazine


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

6•in•vitro

Ρεπορτάζ Science

Μίνι εγκέφαλοι στο εργαστήριο!

Μ

ικροσκοπικοί εγκέφαλοι, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με ένα έμβρυο εννέα εβδομάδων, δημιουργήθηκαν σε αυστριακό εργαστήριο με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη διαταραχών του νευρικού συστήματος, πιθανώς και στη δοκιμή φαρμάκων. Οι μίνι ανθρώπινοι εγκέφαλοι, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», έχουν ήδη προσφέρει νέα στοιχεία για τη μικροκεφαλία, μια συγγενή ανωμαλία στην οποία ο εγκέφαλος δεν φτάνει το κανονικό του μέγεθος. Οι καλλιεργημένες δομές, οι οποίες έχουν μέγεθος μπιζελιού, δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη είτε ανθρώπινα εμβρυακά

βλαστοκύτταρα είτε δερματικά κύτταρα από ασθενείς με μικροκεφαλία. Η ερευνητική ομάδα είχε στόχο να μελετήσει την ανάπτυξη του «νευροεκτοδέρματος», την περιοχή του εμβρύου από την οποία προκύπτει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών διαβεβαιώνουν ότι τα πειράματα δεν εγείρουν ηθικά ζητήματα, δεδομένου ότι οι μίνι εγκέφαλοι δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένοι για να «σκέφτονται» ή να «νιώθουν». Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη εισήχθησαν σε σταγόνες τζελ, οι οποίες λειτούργησαν ως σκαλωσιές για την ανάπτυξή τους. Για να φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος οι μίνι

εγκέφαλοι, οι σταγόνες με τα κύτταρα επωάστηκαν για δύο μήνες μέσα σε έναν βιοαντιδραστήρα, ο οποίος τους παρείχε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Οι μίνι εγκέφαλοι, τους οποίους οι ερευνητές ονομάζουν «εγκεφαλικά οργανοειδή», δεν μπορούν να μεγαλώσουν περισσότερο, καθώς δεν διαθέτουν αιμοφόρα αγγεία για τη μεταφορά του οξυγόνου βαθιά στο εσωτερικό τους. Παρ’ όλα αυτά, επέζησαν για διάστημα ενός έτους. Τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και τελικά διαφοροποιήθηκαν για να δώσουν ορισμένες από τις διακριτές δομές του εγκεφάλου, όπως τα ημισφαίρια, η παρεγκεφαλίδα και ένας ανώριμος αμφιβληστροειδής. Σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίστηκε ακόμα και ένας πρώιμος ιππόκαμπος

– μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Ήδη, τα «εγκεφαλικά οργανοειδή» που δημιουργήθηκαν από κύτταρα ασθενών με μικροκεφαλία αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για την αιτία της ασθένειας και οι ερευνητές ελπίζουν να καταφέρουν να μελετήσουν περισσότερες διαταραχές στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Αdvertorial Αθανάσιος Μπαδέκας, ορθοπαιδικός χειρουργός, ιδρυτικό μέλος ΕΛΙΟΣ (Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης)

Το κολλαγόνο στην oστεοπόρωση

Τ

ο οστό αποτελείται από ανόργανα μέταλλα, όπως ο υδροξυαπατίτης, και οργανικές πρωτεΐνες. Το κολλαγόνο αποτελεί την κύρια οργανική πρωτεΐνη του οστού, το 30% της σύνθεσής του. Εκτός από ποσότητα στη δομή του οστού προσθέτει και ποιότητα, διότι τα μόρια του κολλαγόνου είναι το δίκτυο πάνω στο οποίο άλλα μέταλλα έρχονται να επικαθίσουν για να σχηματίσουν τη δομή του οστού – αυτή η συνεχής δόμηση και αναδόμηση του οστού κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι που καθορίζει και την οστική μας πυκνότητα. Νέες μελέτες έδειξαν ότι το κολλαγόνο βοηθά επιπρόσθετα και με έναν άλλο τρόπο: Η χρήση του υδρολυμένου κολλαγόνου βοηθά στη μείωση της οστικής αποδόμησης, μειώνοντας την απέκκριση από το σώμα προϊόντων αποδόμησης του οστικού κολλαγόνου. Σε μελέτες γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση η καλσιτονίνη (σε δόση 100 μον. δυο φορές εβδομαδιαίως) σε συνδυασμό με υδρολυμένο κολλαγόνο (10 gr/24ωρο) μείωσε την απέκκριση των διασταυρούμενων δεσμών της πυριδινολίνης (προϊόντα αποδόμησης του οστικού κολλαγόνου) από τα ούρα περισσότερο από την καλσιτονίνη μόνη της. Ο υδρολυμένος τύπος του, το υδρολυμένο κολλαγόνο, χορηγούμενο από το στόμα, απορροφάται καλά από το γαστρεντερικό σύστημα και αθροίζεται στους αρθρικούς χόν-

δρους, όπου αυξάνει σημαντικά τη σύνθεση των εξωκυττάριων μακρομορίων της θεμέλιας ουσίας από τα χονδροκύτταρα. Με την ηλικία η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται και αποδυναμώνονται οι δομές των κυττάρων, το δέρμα γίνεται λεπτότερο, υπάρχει τριχόπτωση, δημιουργούνται ρυτίδες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι γίνονται λιγότερο ελαστικοί και οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες. Παράλληλα συνυπάρχει μείωση της οστικής μάζας, καθώς μειώνονται τα μόρια του κολλαγόνου από τη λεγόμενη οστική δοκίδωση και δεν αναπαράγονται με την αύξηση της ηλικίας από τον οστικό μεταβολισμό του ατόμου με αποτέλεσμα γήρανση του οστού και οστεοπόρωση. Το υδρολυμένο κολλαγόνο χορηγείται από το στόμα σε δόση 10 gr ημερησίως. Η κλινική του χρήση συνδέεται με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως γαστρεντερικές, χαρακτηριζόμενες από μετεωρισμό ή δυσάρεστη γεύση. Θα πρέπει στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση (εμμηνόπαυση, κληρονομικότητα, κάπνισμα κ.ά.) να προσθέσουμε και την ανεπαρκή λήψη κολλαγόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια πάθηση του μεταβολισμού των οστών με ανεπάρκεια κολλαγόνου και πολύ μεγάλη οστεοπόρωση, που οδηγεί ακόμη και σε αυτόματα κατάγματα, η ατελής οστεογένεση.


ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΜΑΧΟ

Το πέρασμα του χρόνου & η ηλιακή ακτινοβολία σου στερούν το πολύτιμο κολλαγόνο του οργανισμού σου. Το Collagen Pro-Active σου το επιστρέφει με 100% φυσικό τρόπο!

Πόση

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ COLLAGEN PRO ACTIVE EXEI TO ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΤΗ ΛΕΞΗ COLLAGEN

ποσότητα χρειάζοµαι καθηµερινά; Μία δόση αρκεί για να βελτιώσετε άµεσα την Υγεία και την Οµορφιά σας, γιατί είναι 50 φορές πιο ισχυρή και αποτελεσµατική από ένα τυπικό χάπι κολλαγόνου.

κάνει καλό; • Μειώνει τον πόνο και τις φλεγµονές των αρθρώσεων • Βοηθά στην ανάπλαση του χόνδρου • Στην οστεοπόρωση • Λιπαίνει µε φυσικό τρόπο τις αρθρώσεις και µειώνει τη δυσκαµψία τους • Χτίζει γερές αρθρώσεις και οστά • Επιταχύνει την επούλωση τραυµατισµών • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου • Στην ελαστικότητα των αιµοφόρων αγγείων • Στην καλύτερη υγεία των καπνιστών • Στην αντιµετώπιση της ψωρίασης

Πού

περιέχει το Collagen Pro Active;

Τί

Υδρολυµένα πεπτίδια Κολλαγόνου, Βιταµίνες Β1, Β2, Β5, Β6, Μαγνήσιο, Πυρίτιο: Τα «όπλα» σας για να αποκτήσετε εύκολα και σωστά καλύτερη Υγεία & περισσότερη Οµορφιά

µας κάνει πιο όµορφους; Χαρίζει άµεσα

Πώς

• Υγιές µαύρισµα (B-complex) • Σφριγηλή, Νεανική Επιδερµίδα • Μείωση ρυτίδων • Μείωση των ουλών από ακµή • Κάψιµο λίπους • Μείωση κυτταρίτιδας • Μείωση τριχόπτωσης • Γερά Νύχια • Λαµπερά & δυνατά Μαλλιά

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 23 ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Γιατί να το εμπιστευθείς:

Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ είναι το μοναδικό με πατέντα ευρεσιτεχνίας για ανασύσταση χόνδρου αρθρώσεων από το Αμερικανικό F.D.A. (1999) Το Collagen Pro-Active διαθέτει Αρ. Γν. Ε.Ο.Φ. 78511/18-11-2010.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

Γραφεία: Νεοχωρίου 3, Βύρωνας Τ.Κ.16231, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 8013003100 (αστική χρέωση) & 21300 81013, fax: 2118005435 www.collagenpower.gr, email: info@collagenpower.gr

Drink Collagen for Health & Beauty


8•in•vitro

Cover Story

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Συνεργάστηκαν οι κλινικές διαιτολόγοι - διατροφολόγοι Ιωάννα Κεχριμπάρη και Βίκυ Πυρογιάννη

Διατροφή

Φάρμακα στο πιάτο μας Ο Ιπποκράτης ανέφερε πρώτος πως το φάρμακό μας δεν απέχει από το πιάτο μας… «Το φάρμακό σου, η τροφή σου». Σκεφθείτε, λοιπόν, ένα τρόφιμο που μπορεί να μας εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του εντέρου ύστερα από μια οξεία φάση ευερέθιστου εντέρου, να συμβάλει στην πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακών, υπέρτασης ή διαβήτη ή απλώς να μας εξασφαλίσει απαραίτητα θρε-

πτικά συστατικά που θα μας φτιάξουν τη διάθεση. Τα superfoods δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων με συγκεκριμένα διατροφικά χαρακτηριστικά, που έχουν συσχετιστεί από έρευνες με θετικά οφέλη για την υγεία, όταν τα εντάσσουμε μέσα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο γνωστά και σας τα παρουσιάζουμε.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

in•vitro•9

Δημητριακά ολικής άλεσης

Κεφίρ και προβιοτικά

Σαρδέλες

Αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής (πλιγούρι, κρίθινο παξιμάδι κ.λπ.) ενώ η καθημερινή κατανάλωσή τους είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και… «δεδομένες» διατροφικές συστάσεις. Γιατί, όμως, τα δημητριακά που παρασκευάζονται από ολόκληρο τον σπόρο των δημητριακών (πίτουρο, φύτρο και ενδόσπερμα) – όπως αλλιώς ορίζονται τα δημητριακά ολικής άλεσης – κατέχουν τόσο σημαντικό προβάδισμα ανάμεσα στα δημητριακά και γιατί, εν τέλει, είναι σημαντικό να τα αναζητούμε στην καθημερινότητά μας; Τα τρόφιμα ολικής άλεσης εξασφαλίζουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος και το κάλιο, καθώς και διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, που εμφανίζουν προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Ο συνδυασμός των παραπάνω θρεπτικών συστατικών φαίνεται ότι συνδέεται ισχυρά με την προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2, ενώ έχει, επίσης, συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν, δημιουργούν πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια ή ζύμες), με κυριότερους εκπροσώπους τους λακτοβακίλλους (Lactobacillus) και τα μπιφιντοβακτήρια (Bifidobacterium), οι οποίοι «κατοικούν» στο γαστρεντερικό μας σύστημα και είναι ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας. Τα συναντάμε σε ζυμωμένα τρόφιμα (π.χ. κεφίρ, παραδοσιακό γιαούρτι, ξινόγαλα) ή σε εμπλουτισμένα (π.χ. γιαούρτι με προσθήκη προβιοτικών), ενώ διατίθενται στο εμπόριο και σε μορφή συμπληρωμάτων. Τα προβιοτικά φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρώντας ως φραγμός σε παθογόνους μικροοργανισμούς στο έντερο. Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι ικανά να πέψουν ορισμένα συστατικά (π.χ. υδατάνθρακες και φυτικές ίνες) που ο οργανισμός μας δεν μπορεί από μόνος του, τα καθιστά «συμμάχους» της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να μειώνουν την παραγωγή αερίων και το φούσκωμα, να προστατεύουν από την εμφάνιση διάρροιας, ενώ μπορούν να βοηθήσουν εξίσου άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει βρεθεί ότι έχουν ευεργετική δράση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, καθώς και σε άλλες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn. Τα προβιοτικά φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικά για τις γυναίκες που παρουσιάζουν πολύ συχνά γυναικολογικές ή ουρολογικές λοιμώξεις. Τέλος, προστατεύουν από την εμφάνιση λοιμώξεων και διάρροιας το διάστημα λήψης αντιβιοτικών.

Στη χώρα μας οι σαρδέλες μπορεί να έχουν συνδεθεί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά (DHΑ και EPA), καθώς αποτελούν τη χαρακτηριστική πηγή ω-3 που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία στην Ελλάδα, ωστόσο η θρεπτική αξία τους δεν περιορίζεται μόνο στα ω-3. Οι σαρδέλες αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ μας τροφοδοτούν με σημαντικές βιταμίνες (τις λιποδιαλυτές A, D, E και K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και ανόργανα στοιχεία σε σημαντική ποσότητα (ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και ιώδιο). Το διατροφικό προφίλ των ψαριών αυτών συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα «καλά λιπαρά» που περιέχουν σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς και βελτιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ, με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, με καλύτερη όραση και με καλύτερη νοητική λειτουργία. Τέλος, θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος, που περιέχονται κατά κύριο ρόλο στα οστά της σαρδέλας, σχετίζονται με γερά οστά και δόντια.

Κινόα Η κινόα είναι ένας θάμνος, του οποίου οι σπόροι καταναλώνονται με παρόμοιο τρόπο όπως τα δημητριακά. «Κατάγεται» από τη Νότια Αμερική και σήμερα έχει γίνει γνωστή για την υψηλή θρεπτική της αξία, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις υπερτροφές (superfoods), ενώ το έτος 2013 έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως «Διεθνές Έτος της Κινόα» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος την αναγνωρίζει ως τρόφιμο με «υψηλή θρεπτική αξία», «εντυπωσιακή βιοποικιλότητα» και με σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων παγκοσμίως. H περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνη ανέρχεται στο 14% και, μάλιστα, συγκριτικά με την πλειονότητα των φυτικών τροφών, περιέχει σε μεγαλύτερες ποσότητες απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, ενώ περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, D και Ε). Παράλληλα δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη. Ένα από τα διατροφικά χαρακτηριστικά της που την έχουν κάνει διάσημη, είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως σε δύο φλαβονοειδή, την κουερσετίνη και την καμπεφερόλη. Τέλος, στην κινόα συναντούμε και μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων και συγκεκριμένα α-λινολενικό οξύ (ALA), ενώ παράλληλα μας προσφέρει πολύτιμες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (με τη μορφή ελαϊκού οξέος). Η περιεκτικότητα της κινόα στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά την έχει καταξιώσει ως ένα τρόφιμο με οφέλη για την υγεία. Τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει, φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ενώ σε έρευνες έχει σχετιστεί με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, οι σπόροι κινόα καταναλώνονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά, είτε ως αλεύρι κινόα είτε βραστοί σε διάφορες συνταγές .

Το πράσινο τσάι Το πράσινο τσάι αποτελεί το αφέψημα των φύλλων του φυτού Camelia sinesis και, σύμφωνα με την παράδοση, η κατανάλωσή του συνδέθηκε με την τόνωση και την ευεξία. Σήμερα, οι μελέτες συνδέουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού με οφέλη για την υγεία. Ερευνητικά, πλέον, δεδομένα το συσχετίζουν με την υγεία της καρδιάς και την προστασία διάφορων μορφών καρκίνου, παρ’ όλα αυτά απαιτούνται ακόμη έρευνες που να επιβεβαιώνουν ισχυρά τις παραπάνω σχέσεις, ενώ η συσχέτισή του με το αδυνάτισμα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Σήμερα, εκτός από τα παραδοσιακά αφεψήματα πράσινου τσαγιού, συναντούμε στην αγορά έτοιμα κρύα ροφήματα πράσινου τσαγιού, όπου η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Παράλληλα, προσοχή πρέπει να δίνεται στα εκχυλίσματά του, τα οποία συναντούμε με τη μορφή σταγόνων, συνήθως σε φαρμακεία, για την ύπαρξη πιθανών παρενεργειών, γι’ αυτό, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τη Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική (NCCAM), απαιτείται η συμβουλή του γιατρού πριν από τη λήψη του στη μορφή αυτή.

Goji berry Το goji berry είναι ένα πορτοκαλοκόκκινο μούρο, το οποίο έχει καταγωγή από την Κίνα. Αποτελεί κομμάτι της διατροφής των ασιατικών λαών εδώ και αιώνες, καθώς πίστευαν ότι κρύβει το μυστικό της μακροζωίας και της ευτυχίας. Τα goji berries καταναλώνονται ωμά, μαγειρεμένα ή σε αποξηραμένη μορφή. Αποδίδουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά (κυρίως καροτενοϊδή και ζεαξανθίνη), καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών (προβιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2) και μετάλλων (π.χ. κάλιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο). Τέλος, περιέχουν δεκαοκτώ διαφορετικά αμινοξέα. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση διάφορων μούρων (π.χ. goji berry, μύρτιλων, κράνων) επιφέρει οφέλη για την υγεία μας. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν προστατεύουν τα κύτταρα από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, γεγονός που τα έχει αναδείξει ως προστατευτικά συστατικά για την υγεία, καθώς έχουν σχετιστεί με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων, αλλά και διαφόρων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Τέλος, έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντιπηκτικά), γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από την κατανάλωσή τους.

Η υπεροχή των superfoods έγκειται στον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Κανένα τρόφιμο, ωστόσο, δεν μπορεί να μας προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία, εάν δεν ενταχθεί μέσα σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής, που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ισορροπία


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

10•in•vitro

Μ' ενδιαφέρει Ρεπορτάζ

Σεξ

Η

ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που συνοδεύεται από πόνο, σωματική κόπωση, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα, οι οποίες πρέπει να καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους κινητικούς περιορισμούς και να ανταποκριθούν στις καθημερινές εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις τους. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, μια βόλτα με τα παιδιά, ακόμη και ο ύπνος μπορεί να μετατραπούν σε επώδυνη εμπειρία. Αλλά και η μαγειρική συχνά δυσκολεύει τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με τη βοήθεια του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου πραγματοποιήθηκαν ειδικά σεμινάρια μαγειρικής, ειδικά σχεδιασμένα για τους πάσχοντες, με σημαντικές συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής τους αλλά και απλοποιημένους τρόπους εκτέλεσης, με τη χρήση ειδικών εργονομικών εργαλείων. Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα και τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης. Ξεκίνησαν από την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Πάτρα, και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ασθενείς. Όπως είπαν οι ίδιοι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τα σεμινάρια τους βοήθησαν πολύ στην καθημερινότητά τους, μια και για εκείνους, ακόμη και μία απλή κίνηση, όπως το να πιάσεις μία κουτάλα, ενίοτε θέλει υπερπροσπάθεια.

Οι «δολοφόνοι» του σεξ 1. Άγχος

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την ερωτική διάθεση και λειτουργία των περισσότερων – αν όχι όλων – των ανθρώπων. Πόσο μάλλον στις μέρες μας, με όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα… Είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ενός συμβούλου ή γιατρού, μπορείτε να βρείτε τρόπους διαχείρισης του άγχους.

2. Προβλήματα στη σχέση

Τα προβλήματα με τον/τη σύντροφο αποτελούν ίσως την κορυφαία αιτία μειωμένης ερωτικής διάθεσης. Οι «διαξιφισμοί», η έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, καθώς και το αίσθημα προδοσίας σίγουρα δεν ενισχύουν την ερωτική επιθυμία. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να επαναφέρετε τη σχέση σας στη σωστή πορεία, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ζευγαριών.

3. Αλκοόλ

Ένα ποτό μπορεί να σας χαλαρώσει και να διεγείρει την ερωτική σας διάθεση, όμως η υπερβολική κατανάλωση είναι σίγουρο ότι θα τη… «σκοτώσει»! Η δική σας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και την ερωτική διάθεση του/της νηφάλιου συντρόφου.

4. Έλλειψη ύπνου

Οτιδήποτε διαταράσσει τον ύπνο σας (αϋπνία, υπνική άπνοια κ.ά.) μπορεί κάλλιστα να διαταράξει και την ερωτική σας διάθεση. Αναπροσαρμόστε το πρόγραμμα του ύπνου σας και αν το πρόβλημα παραμένει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Τα παιδιά

Σίγουρα δεν χάνεται η ερωτική διάθεση εάν

είστε γονείς. Ωστόσο, μπορεί να παραμελείτε ορισμένες φορές τις ερωτικές σας επιθυμίες, όταν έχετε τα παιδιά… μες στα πόδια σας. Δεν είναι κακό να ζητήσετε κάποιες φορές τη βοήθεια ενός συγγενικού ή φιλικού προσώπου – ή ακόμα και μιας babysitter – έτσι ώστε να αφιερώσετε λίγο ακόμη χρόνο στην ερωτική σας ζωή. Έχετε νέο μέλος στην οικογένεια; Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που κοιμάται.

6. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, χημειοθεραπευτικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για το AIDS επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία. Η αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή και μη παίρνετε μόνοι σας πρωτοβουλίες.

7. Η εικόνα του σώματος

Η αποδοχή της εικόνας του σώματός σας σίγουρα ενισχύει την ερωτική σας διάθεση. Συνεχίστε την όποια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας σας (διατροφή - άσκηση) αλλά μην πάψετε να αγαπάτε το σώμα σας. Εάν ο/η σύντροφός σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, φροντίζετε να τον/την διαβεβαιώνετε ότι είναι σέξι.

8. Προβλήματα στύσης

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν για την απόδοση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Αυτή και μόνο η ανησυχία μπορεί να επηρεάσει και να μειώσει την ερωτική τους διάθεση. ΠΗΓΗ: WEBMD

Η όλη πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο «ΖΩ με χαΡΑ» και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, που έχει μακρά παράδοση στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων

Με τη βοήθεια του master chef Στόχος των σεμιναρίων ήταν να εμπνεύσουν τους ασθενείς – που στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες – και να προσφέρουν λύσεις και πρακτικές συμβουλές, προκειμένου οι κινητικοί τους περιορισμοί να μην αποτελούν εμπόδιο στην απόλαυση της καθημερινότητας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση νόσος, όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται στις αρθρώσεις. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πάσχουν από τη νόσο 70.000 - 100.000 άτομα. Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, πλήττει τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες και συχνά συναντάται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο πόνος, η δυσκαμψία και το πρήξιμο των αρθρώσεων, καθώς και η σωματική κόπωση είναι μερικά από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν έντονη δυσκολία στην εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Μολονότι η νόσος έχει εξελικτική πορεία, η έγκαιρη διάγνωσή της – σε λιγότερο από τρεις μήνες – και η επιθετική θεραπευτική αντιμετώπισή της βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων καθώς και στην ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

in•vitro•11

Ρεπορτάζ Πολιτική υγείας

Τ

Η ερευνητική ομάδα προτείνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με κύριους άξονες την εισαγωγή κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, την παροχή κινήτρων αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και τη δημιουργία ολοκληρωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

α κυριότερα χρόνια νοσήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος (πνεύμονα, παχέος εντέρου, μαστού, τραχήλου της μήτρας και προστάτη), οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και άλλες μυοσκελετικές παθήσεις, η οστεοπόρωση και οι χρόνιες νευρολογικές διαταραχές (Alzheimer και Parkinson). Περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2011, στον γενικό πληθυσμό, σε δείγμα 6.569 ατόμων, το ποσοστό των ατόμων το οποίο δήλωσε ότι έπασχε από κάποιο χρόνιο νόσημα ήταν 38%. Όμως οι ασθενείς είναι σίγουρα περισσότεροι, καθώς πολλές φορές οι παθήσεις αυτές δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Έρευνα που έκανε ο Τομέας Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε 1.600 ενήλικες ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, μελέτησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χρήση υπηρεσιών υγείας του γενικού πληθυσμού για τέσσερα χρόνια νοσήματα σε ήπιο ή μέτριο στάδιο (Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια [ΧΑΠ] και Άνοια τύπου Alzheimer) σε 11 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Τρίπολη, Βόλο και Κοζάνη).

Θα μπορούσαν να προληφθούν!

Τα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα ψυχικά νοσήματα, αποτελούν την πιο σημαντική αιτία ανικανότητας και πρόωρου θανάτου, ενώ επιφέρουν υψηλό κόστος στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και απορροφούν πάνω από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης. Η συντριπτική πλειονότητα των χρόνιων νοσημάτων θα μπορούσε να έχει προληφθεί με την εξάλειψη ή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Η έρευνα ασχολήθηκε με το επίπεδο του εισοδήματος, το επίπεδο υγείας, την πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών υγείας και την επιλογή φαρμάκου. Μεταξύ άλλων: Καταγράφεται μείωση κατά μ.ό. περίπου 530 ευρώ στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο διαμορφώνεται σε 1.115 ευρώ. Οκτώ στους δέκα ασθενείς αντιλαμβάνονται τη μείωση αυτή ως ιδιαίτερα υψηλή και δηλώνουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ δύο στους δέκα μείωσαν τη δαπάνη υγείας. Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, υπάρχει ασάφεια αναφορικά με τις στάσεις και αντιλήψεις των ασθενών. Σχετικά με το κατά πόσο πιστεύουν ότι είναι ασφαλή, τέσσερις στους δέκα ασθενείς αναγνωρίζουν τα γενόσημα ως ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα, ενώ η χώρα προέλευσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αναγνώριση ότι ένα γενόσημο τηρεί

> >

Τέσσερις στους 10 Έλληνες με χρόνιο νόσημα προδιαγραφές ασφαλείας και μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Το φάρμακο για τον χρόνιο ασθενή είναι «μονόδρομος», με αποτέλεσμα να μειώνει κάθε άλλη δυνατή δαπάνη για να έχει πρόσβαση σε αυτό. Εννέα στους δέκα θεωρούν το φάρμακο ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας τους, ενώ έξι στους δέκα θεωρούν την άποψη του γιατρού το πρώτο κριτήριο για την αλλαγή φαρμάκου. Αδιαμφισβήτητη η σχέση εμπιστοσύνης με το φάρμακο, το οποίο, ήδη, λαμβάνει και έχει ρυθμιστεί, μολονότι επωμίζεται πρόσθετο κόστος. Το σύστημα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία υπερθεματίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του γιατρού στη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας, καθώς η άποψή του αποτελεί το βασικό κριτήριο για την αλλαγή σκευάσματος. Μόλις ένας στους δέκα άλλαξε το φάρμακό του και επέλεξε αυτό που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση. Οι οκτώ στους δέκα παρέμειναν στο φάρμακό τους, μετά την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση το INN και επωμίσθη-

>

>

καν την πρόσθετη δαπάνη, περικόπτοντας κάθε άλλο δυνατό έξοδο. Η πολιτική περιορισμού της προσφοράς προς μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στους ασθενείς και αυξάνει τις ανισότητες στην πρόσβαση και στις εκβάσεις υγείας. Η αύξηση των ίδιων πληρωμών από τους χρόνιους ασθενείς θέτει σημαντικά εμπόδια πρόσβασης. Παράλληλα αποτελεί καθοριστική συνιστώσα μειωμένης συμμόρφωσης και, κατά συνέπεια, αύξησης των ποσοστών απορρύθμισης. Οι χρόνιοι πάσχοντες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κάλυψης του κόστους από ίδιες πληρωμές, γεγονός που, ενδεχομένως, να μην είναι εφικτό σε βάθος χρόνου, δεδομένης της σταθερής ή/και αυξανόμενης οικονομικής επιβάρυνσης και της αναμενόμενης επιδείνωσης των μακροοικονομικών δεικτών (ανεργία, εισόδημα). Οι χρόνιοι ασθενείς λαμβάνουν μόνο το 56% της κλινικά συνιστώμενης υγειονομικής φροντίδας.

> >

>


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

1

 υρία Χαρμανδάρη, είστε Κ επιστημονικά υπεύθυνη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων. Πότε ξεκίνησε, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και τι αφορά; Πρόκειται για το Πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ 2007-2013) (MIS 370545). Το Πρόγραμμα αφορά στην ηλεκτρονική καταγραφή και αξιολόγηση της παχυσαρκίας πανελλαδικά, καθώς και στην εκπόνηση οδηγιών προς τους παιδιάτρους για τη σωστή αντιμετώπισή της. Ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2013 και διαρκεί δυόμισι χρόνια.

2

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου; Οι στόχοι του έργου είναι: 1) να καταγράψει τα ανθρωπομετρικά δεδομένα σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε παιδιάτρους ή γενικούς γιατρούς, 2) να καθοδηγήσει με σαφήνεια τους παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς σχετικά με το πώς θα διακινήσουν ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί, 3) να συντονίσει τους φορείς που εμπλέκονται στην υγεία του παιδιού σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και 4) να ενημερώσει επιστήμονες υγείας και γονείς σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

3

 όσο συχνή είναι η παχυσαρκία σε Π παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα; Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα και ο όρος «επιδημία» ή «πανδημία» χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει τη δραματική αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Με άλλα λόγια, 1 στα 3 Ελληνόπουλα έχει αυξημένο βάρος σώματος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

4

Γ ια ποιους λόγους έχουν αυξηθεί τόσο τα περιστατικά παχυσαρκίας στα Ελληνόπουλα; Αν και η προοδευτική αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας στις περισσότερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως μείωση της φυσικής δραστηριότητας και εύκολη πρόσβαση σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, έχει επίσης αποδειχθεί ότι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν κατά 60%-84% στο να καθορίσουν το βάρος σώματος ενός ατόμου.

5

 ι επιπτώσεις θα έχει η παχυσαρκία Τ στη μελλοντική ζωή των παιδιών; Επιπλοκές της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου,

10 ερωτήσεις

12•in•vitro

στην Ευαγγελία Χαρμανδάρη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2, πολυκυστικές ωοθήκες, ορθοπαιδικές επιπλοκές, χολολιθίαση και κακοήθειες.

6

 πό την εμπειρία σας, πόσο Α καταλυτικός είναι, πιστεύετε, ο ρόλος των γονιών στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου; Ο ρόλος των γονιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι οι ίδιοι καθορίζουν από πολύ νωρίς τόσο τις διατροφικές συνήθειες όσο και τη σωματική δραστηριότητα και γενικότερα τον τρόπο ζωής των παιδιών και των εφήβων. Όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα και το παιδί να είναι παχύσαρκο.

7

 α παιδιά λένε αλήθειες, αλλά συχνά Τ σε σκληρή γλώσσα. Ένα στρουμπουλό παιδί / έφηβος στιγματίζεται; Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά πολύ συχνά χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα και στιγματίζουν συνομηλίκους τους, που μπορεί να διαφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά τη δυνατότητα πρόσβασης σε παιδοψυχολόγο, ώστε να τους χορηγηθεί η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

8

10

Πως αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία; Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνίσταται σε: Διαφοροποίηση / τροποποίηση του τρόπου ζωής. Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Άσκηση. Θεραπεία συμπεριφοράς. Φαρμακευτική θεραπεία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, χειρουργική αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να γίνεται σε ειδικά τακτικά εξωτερικά ιατρεία από ομάδα ειδικών.

Υπάρχει δυνατότητα κλινικής αξιολόγησης παχύσαρκων παιδιών στο Τμήμα σας; Στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΣΠΑ αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, που λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», και του οποίου είμαι επιστημονική υπεύθυνη. Το Ιατρείο είναι στελεχωμένο με ιατρικό προσωπικό, διατροφολόγο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και παιδοψυχολόγο. Για παραπομπή παιδιών και εφήβων και καθορισμό ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 213 2013 666 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση childhood-obesity@med.uoa.gr.

9

Πώς μπορούμε να αναθρέψουμε υγιή παιδιά, χωρίς προβλήματα βάρους; Πολύ σημαντική είναι η σωστή διατροφή από την πρώτη βρεφική ηλικία και σε όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω τη σημασία του θηλασμού στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Επίσης η ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και η ελάττωση του χρόνου που περνά το παιδί ή ο έφηβος μπροστά στην τηλεόραση, στο κομπιούτερ ή άλλα τηλεπαιχνίδια.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

in•vitro•13

(Α)σθενές φύλο

Συνεργάστηκε η Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ)

Διαταραχή

Τι είναι η bigorexia

Τ

ους βλέπουμε να «λιώνουν» στα γυμναστήρια και να περιφέρουν τα «six packs» τους στις παραλίες. Είναι οι άνδρες που έχουν εμμονή με τη γράμμωση και τον μυϊκό όγκο και, σύμφωνα με νέα έρευνα, πιστεύουν ότι τα φουσκωτά μπράτσα καθρεφτίζουν τον ανδρισμό. Στον αντίποδα, αυτοί που έχουν εμμονή με το αδυνάτισμα ταυτίζονται περισσότερο με γυναικείες συμπεριφορές, ενώ όσοι είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους και πιστεύουν πως δεν είναι αρκετά μυώδεις πάσχουν από «bigorexia» ή, αλλιώς, μυϊκή δυσμορφία. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση

ότι η σεξουαλικότητα είναι η βασική αιτία που προκαλεί αυτήν τη διαταραχή, αλλά, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, πιο σημαντικό ρόλο παίζει η εικόνα που έχουν οι ίδιοι οι άντρες για τον εαυτό τους. Οι άντρες που πήραν μέρος στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο έτσι σχεδιασμένο, ώστε να δείχνει πώς βλέπουν τον εαυτό τους σε σχέση με τα κοινά στερεότυπα που αφορούν σε αντρικές σκέψεις και συμπεριφορές. Όσοι είχαν ισχυρή επιθυμία για μυϊκή τόνωση και όγκο, προτιμούσαν τις παραδοσιακές αντρικές συμπεριφορές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες που πάσχουν από νευρική ανορεξία είναι λιγότερο “άντρες” ούτε ότι οι άντρες που ενδιαφέρονται για μυϊκό όγκο και πάσχουν από μυϊκή δυσμορφία είναι περισσότερο ανδροπρεπείς. Είναι παρ’ όλα αυτά μια ένδειξη της πίεσης

που δέχονται οι άντρες τη σημερινή εποχή να προσδιορίσουν και να αποδείξουν τον αντρισμό τους» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Stuart Murray. Ο Dr Murray επισήμανε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αντρών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι θέλουν να αδυνατίσουν είτε ότι θέλουν να αυξήσουν τον μυϊκό τους όγκο. Και στις δύο περιπτώσεις, λένε οι ειδικοί, όταν το σώμα γίνεται εμμονή, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, αφού τις περισσότερες φορές γίνεται κατάχρηση στεροειδών, ακολουθείται ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής, υπάρχουν προβλήματα ύπνου, συχνά συμπεριφοράς και γενικότερα αδυναμία να διατηρήσει κανείς μια ισορροπημένη ζωή.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Eating Disorders» και δείχνει ότι και τα δύο φύλα μπορεί να εγκλωβιστούν στην εικόνα τους

Χάπι news Η MSD για την αϋπνία Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση από τον FDA βρίσκεται ένας ανταγωνιστής υποδοχέας ορεξίνης της MSD, ο οποίος είναι υπό εξέταση για τη θεραπεία της αϋπνίας. Ο νέος μηχανισμός είναι διαφορετικός από αυτόν των υπαρχουσών θεραπειών. Σχεδιάστηκε ως αποκλειστής των υποδοχέων ορεξίνης, η οποία είναι νευροδιαβιβαστής που έχει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της αφύπνισης. Εμποδίζοντας προσωρινά τη δράση των ορεξινών, ο εν λόγω ανταγωνιστής υποδοχέας ορεξίνης διευκολύνει τον ύπνο.

Έρχεται το γυναικείο Viagra; Η «Emotional Brain», μια εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, ανέπτυξε ένα σκεύασμα για τη θεραπεία της διαταραχής υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας – γνωστή και ως χαμηλή λίμπιντο – το οποίο μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των γυναικών. Το χάπι με την ονομασία Lybridos έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό, καθώς δρα αυξάνοντας τόσο τη σεξουαλική επιθυμία όσο και τη σωματική σεξουαλική αντίδραση, προκαλώντας αυξημένη ροή αίματος και λίπανση των γεννητικών οργάνων. Το χάπι έχει επικάλυψη τεστοστερόνης με γεύση μέντα και πριν από την κατάποση πρέπει να λιώσει στο στόμα της γυναίκας.

Προφίλ ασφάλειας για τον διαβήτη Η Sanofi ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, ώστε να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης glargine, σε σχέση με τα καρδιαγγειακά συμβάμματα από την κλινική μελέτη ORIGIN, στην αναθεωρημένη Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (ΠΧΠ) και στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης του Προϊόντος (ΦΟΧ). Τα αναθεωρημένα ΠΧΠ και ΦΟΧ αποτελούν απόδειξη της διαρκούς δέσμευσης της εταιρείας να επιβεβαιώνει περαιτέρω το ήδη γνωστό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης glargine, της πλέον κλινικά μελετημένης βασικής ινσουλίνης. Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μίας κλινικής μελέτης με το ερευνητικό σκεύασμα LDK378, που δείχνουν σημαντική κλινική ανταπόκριση σε 78 ασθενείς με θετικό στην κινάση του αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+) μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Πρόκειται για ασθενείς που είτε είχαν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία με κριζοτινίμπη είτε δεν είχαν προηγουμένως λάβει αγωγή με κριζοτινίμπη. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

14•in•vitro

Η δίαιτα

Πρωινό

• 1 ποτήρι γάλα 1,5% • 1 φλιτζάνι κουάκερ με 1 κ. σ. λιναρόσπορο Δεκατιανό

• 1 μπανάνα • 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι Μεσημεριανό

•Ψ  άρι (τσιπούρα, σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί ή τόνος) • 2 φέτες μαύρο ψωμί •Μ  πρόκολο με 1 ντομάτα και 1 κ. σ. ελαιόλαδο Απογευματινό

• 1 γιαούρτι 2% • 1 φρούτο • 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι Βραδινό

•Ψ  άρι (τσιπούρα, σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί ή τόνος) • 2 φέτες μαύρο ψωμί •Μπρόκολο με 1 ντομάτα και 1 κ. σ. ελαιόλαδο • 1 φρούτο

Tips > > > > > > >

Καταναλώνετε τα γεύματα κάθε 3 ώρες. Προτιμήστε να καταναλώνετε προϊόντα ολικής άλεσης, που περιέχουν φυτικές ίνες. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Τρώτε κυρίως λίπος φυτικής προέλευσης και αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά. Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε καθημερινά. Τρώτε ψάρια.

του προστάτη

Ενδεικτικό διαιτολόγιο

Συνεργάστηκε η Γεωργία Ίσαρη, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα της ενδοκρινολογικής μονάδας του ΠΓΝ «Αττικόν», επιστημονική συνεργάτιδα του medNutrition.gr

Στα μεσογειακά πιάτα το μυστικό

Ο

καρκίνος του προστάτη είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 9,5% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών θα εμφανίσει καρκίνο προστάτη και περίπου το 2,5% αυτών θα καταλήξει από αυτόν. Οι τρεις κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου είναι η ηλικία, η φυλετική καταγωγή (προέλευση) και το οικογενειακό ιστορικό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κλινικά δεδομένα που επισημαίνουν ότι και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ίσως παίζουν ρόλο στην πρόληψη και εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη. Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δημοσιευμένων μελετών που περιγράφουν τον

ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Μια υγιεινή διατροφή με αποφυγή ζωικού λίπους, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πράσινο τσάι, συμβάλλει θετικά στην πρόληψη κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Πρακτικά, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών (ιδιαίτερα όταν είναι στην εποχή τους) και να ακολουθούμε μια διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα. Επίσης η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η μείωση του σωματικού βάρους μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνισή του. Κάποιες τροφές φαίνεται να δρουν θετικά κατά του καρκίνου του προστάτη. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ντομάτα, τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα ψάρια, η σόγια, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και η βιταμίνη D. Και το αλκοόλ, όμως, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, δηλαδή 1-2 ποτηράκια την ημέρα.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

in•vitro•15

Απαραίτητη «προστασία» Ντομάτα. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στη ντομάτα, το οποίο περιορίζει την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα. Η κατανάλωση του λυκοπένιου, σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Η πρόσληψη ντομάτας και τα επίπεδα λυκοπένιου στον ορό του αίματος συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη ή την εξέλιξη των καρκίνων.

Ντομάτα (100γρ)

Ενέργεια: 17 Kcal Βιταμίνη C: 13 mg Φυλλικό Οξύ: 15mg Βιταμίνη Ε: 0,54mg

Μπρόκολο (100γρ) Ενέργεια: 33 Kcal Κάλιο: 370mg Βιταμίνη C: 87mg Βιταμίνη Ε: 1,3mg

Ελαιόλαδο (100γρ) Ενέργεια 900 Kcal Βιταμίνη Ε 5,10 mg

Σόγιας (100γρ)

Ενέργεια: 141 Kcal Ασβέστιο: 83 mg Σίδηρος: 3 mg Βιταμίνη E: 1,1 mg

Σολομός (100γρ)

Ενέργεια: Ω-3 2700mg Φωσφόρος: 218mg Σελήνιο: 43μg Βιταμίνη D: 9,3mg

Στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη λειτουργούν επιβαρυντικά το αυξημένο βάρος, η πρόσληψη λίπους και η αυξημένη κατανάλωση β - καροτενίου. Μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση πάνω από 20 mg ημερησίως με το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου

Σταυρανθή λαχανικά. Τα σταυρανθή ή κραμβοειδή λαχανικά περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο. Έχει βρεθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες σε αυτά τα λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη, προστατεύουν τα κύτταρα του DNA από βλάβη. Μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των σταυρανθών λαχανικών και της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες. Πράσινο τσάι. Οι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τις πολυφαινόλες με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου. Μια μεγάλη μελέτη στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι δεν συσχετίστηκε με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, αλλά βρέθηκε να συνδέεται με μια δοσοεξαρτώμενη μείωση του κινδύνου, για άντρες που πίνουν περισσότερα από 5 φλιτζάνια την ημέρα. Σόγια. Η σόγια είναι πηγή ισοφλαβονών, που αναστέλλουν την ανάπτυξη τόσο των καλοηθών όσο και των κακοήθων επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, μια διατροφή που περιέχει προϊόντα σόγιας, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και η τσιπούρα, καθώς και ο λιναρόσπορος περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε περιέχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε έχει δράση «αντι-προσταγλαδίνης», συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Tα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδιαίτερα σε καπνιστές και σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ορού. Ωστόσο, υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε(400 IU) μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.


KTX SANOFI PEOPLE 24x30.indd 1

ѥѥ

Profile for To Pontiki

In vitro 63  

In vitro 63  

Advertisement