Page 1

µεγαλη ωρα ) ( η πιο ειναι τωρα...

www.topontiki.gr

ΠΟΝΤIΚΙ

art 16 σελίδες για την τέχνη και τον πολιτισµό

ÐÅÌÐÔÇ 22 ÌÁÚÏÕ 2014 / ÔÉÌÇ: 2€ Ö. 1813

ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

ΝΕΑ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ψάχνει ήττα... διαχειρίσιµη στην ευρωκάλπη

3

ΣΥΡΙΖΑ

Προσκλητήριο σε όλους τους ψηφοφόρους

5

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6-7, 18

700.000 θέσεις στο τσίρκο των υποσχέσεων

ΤΟΥΡΚΙΑ

20-21

Ετοιµάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

KEΡ∆ΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 39 Ι» ΤΙΚ ΟΝ ει Π ο πά «Τ

ς ο σά ατρ θέ


www.topontiki.gr

Διαβάστε σήμερα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 MAΪΟΥ 2014

Ο Περισσός γεμίζει αυτοπεποίθηση από τον πρώτο γύρο, αφού διπλασιάζονται οι δυνάμεις από τις βουλευτικές του 2010… Έτσι, τώρα το ΚΚΕ ρίχνει το βάρος στις ευρωεκλογές!!! Όσον αφορά δε τη Χρυσή Αυγή, τονίζει ότι είναι τσιράκια μεγαλοσυμφερόντων.

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα σχολεία για Άτομα με Αναπηρία και τώρα έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο να τα αποτελειώσει… και μαζί με τα σχολεία να αποτελειώσει και τους εργαζομένους σε αυτά. Οι ελλείψεις θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα.

Έδωσαν τα ρέστα τους επί πολλές ημέρες πολιτικοί και μιντιάρχες με διαστρεβλώσεις και εκβιασμούς προκειμένου να μας πείσουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα πριν από την εκδίωξη από το ευρώ. Μετέφεραν όπως γούσταραν τα ρεπορτάζ των «Financial Times»!!!

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 8-9 δεν έι πει την τελευταία του λέξη

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 10 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 24 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 43-45 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Εξ όνυχος...

Την πολιτική του επιβίωση ψάχνει να βρει το ΠΑΣΟΚ μέσα από την Ελιά, την ώρα που τα στελέχη του μιλάνε για αστεία εκδοχή κεντροαριστερής συσπείρωσης… Όσο για τις ευρωεκλογές, η τοποθέτηση του Μπένι είναι γενικόλογη και ευρεία ώστε να περάσει ο ίδιος κάτω από αυτήν.

Δεν είναι η πρώτη σου φορά. Αν το καλοσκεφτείς, μια ζωή βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διλήμματα που άλλοι θέτουν. Χρόνια τώρα το παιχνίδι διεξάγεται με τους ίδιους σε βάρος σου όρους, με ελάχιστες παραλλαγές, ανάλογα την εποχή. Τα χρόνια της ευημερίας και της «ισχυρής Ελλάδας» σού έταζαν λαγούς με πετραχήλια και οι τράπεζες σε κυνηγούσαν στον δρόμο για να σου δώσουν χρήμα με 17% επιτόκιο. Κάθε φορά λίγο πριν από τις εκλογές σου έκλειναν το μάτι για εκείνη τη χάρη που βόλεψε κάποιον δικό σου στο Δημόσιο με αντάλλαγμα μια ψήφο, την ψήφο σου. Με «Κλικ» για διάβασμα, «Big Brother» και άλλα fast food θεάματα δημιουργήθηκε μια γενιά του θερμοκηπίου έτοιμη να θυσιαστεί χωρίς να βγάλει άχνα. Αν το καλοκοιτάξεις, δεν είναι η πρώτη σου φορά. Απλώς, τώρα που η κατάσταση ζορίζει, τα διλήμματα διατυπώνονται χωρίς περιστροφές, εμφανίζονται σαν περίστροφο και το δάκτυλο είναι στη σκανδάλη. Δεν είναι η πρώτη σου φορά που βρίσκεσαι αντιμέτωπος είτε με τις υποσχέσεις είτε με τις απειλές τους. Πόσες χιλιάδες σελίδες θα μπορούσαν να γραφτούν απλώς και μόνο με την πα-

Δεν είναι η πρώτη σου φορά

ράθεση των προεκλογικών υποσχέσεων που ξεχάστηκαν την επομένη της κάλπης; Πόσες παραλλαγές της απειλής «μετά από εμάς το χάος» μπορείς να θυμηθείς; Δεν είναι η πρώτη σου φορά, κι όμως κάθεσαι να δεις πάλι το ίδιο έργο. Χωμένος στον καναπέ σου παρακολουθείς τους ειδήμονες διαχειριστές των φόβων σου και ετοιμάζεσαι υπνοβατώντας να βρεθείς πίσω από το παραβάν – αν καταφέρεις να φτάσεις – για να ασκήσεις το δευτερόλεπτο της κυριαρχίας σου. Βγαίνοντας είναι ήδη αργά για να συνειδητοποιήσεις πως για μια ακόμη φορά – όχι, δεν είναι η πρώτη σου φορά – δεν έριξες εσύ την ψήφο, αλλά ο ανθρωπάκος που κάνει βόλτες μέσα σου. Ο ιδιοτελής, ο καιροσκόπος, ο φοβισμένος. Το συνειδητοποιείς, αλλά είναι ήδη αργά. Δεν σου μένει άλλο παρά να αράξεις και πάλι στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση, περιμένοντας το επόμενο δευτερόλεπτο που θα ασκήσεις την κυριαρχία σου, αφού σταθερά θα υφίστασαι αυτοβούλως την πλύση του εγκεφάλου σου από τους... ειδικούς. Δεν είναι η πρώτη σου φορά. Θα είναι η πρώτη σου φορά όταν φτάσεις στην κάλπη, χωρίς φόβο, και επιλέξεις χωρίς να ακούσεις τους εκβιασμούς και τις απειλές...

0

Οι 770.000 εργαζόμενοι του Σαμαρά θα πάρουν και άδεια το καλοκαίρι;

Το «Ποντίκι Αrt» ταξίδεψε με το Εθνικό Θέατρο στην Κάρπαθο, όπου οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ένας Έλληνας» από την… πρύμνη του «Ρόδος», ενός αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού.

ΣΕΛ. 4-5 ΠΟΝΤΙΚΙ ΑRT


0

www.topontiki.gr

ΤοΤοΘέμα θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2013

Όλα για την Αττική ο Σαμαράς Η... «τάφρος» που άνοιξε στην Αττική με τον αποκλεισμό των δεξιών υποψηφίων από τη μάχη της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων στον δεύτερο γύρο αποτελεί πλήγμα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ν.Δ., που ανησυχεί για την καταγραφή της πολιτικής της δύναμης την Κυριακή για τις ευρωεκλογές.

Ή

δη η Αττική είναι χαμένη σε επίπεδο ποσοστών και η Ν.Δ. έχει αρχίσει να «εξαφανίζεται», επιβεβαιώνοντας την τάση των εθνικών εκλογών, ενώ καταγράφει αντοχές στην Περιφέρεια, που μάλλον οφείλονται στις παραδοσιακές πελατειακές δομές, οι οποίες διατηρούνται σε έναν βαθμό. Στη Ν.Δ. πολλά κομματικά στελέχη είναι «έξαλλα» με τις προσωπικές επιλογές Σαμαρά, που αφενός «έκαψε» στελέχη με μετριοπαθές προφίλ, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, θεωρώντας ότι το έκανε για να διασώσει τους εκλεκτούς του Βενιζέλου, ενώ φοβούνται ότι πλέον άνοιξε «κερκόπορτα» που θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στην ίδια φθίνουσα πορεία με το ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί θεωρούν επίσης λανθασμένες τις επιλογές Σαμαρά, αλλά και τη στρατηγική υψηλών τόνων και αρνητισμού που ακολούθησε στην εκλογική αναμέτρηση, ανεβάζοντας τον πήχη και θέτοντας διλήμματα που συσπειρώνουν την αντιμνημονιακή ψήφο. Ο Σαμαράς από την πλευρά του θεωρεί ότι στον πρώτο γύρο απέδωσε η πολιτική του, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «έπιασε» τα εθνικά του ποσοστά, αλλά παραγνωρίζει, όπως λένε στελέχη του, πως το κόμμα του Τσίπρα «έβαλε για τα καλά πόδι» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνοντας ότι αποτελεί πλέον τον μεγάλο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει, τα στελέχη του θα απλώσουν πλοκάμια στις τοπικές κοινωνίες ξεφεύγοντας από το επίπεδο του 4% και στις επόμενες εκλογές θα σαρώσουν τα πάντα,

όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981», τονίζει κορυφαίος υπουργός, που βλέπει ότι το δίπολο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ καταρρέει πλέον οριστικά. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φθάσει στα εθνικά ποσοστά του 2012 από την Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα χρειάζονταν οι ευρωεκλογές για να καταρρεύσει η κυβέρνηση», λέει στέλεχος της Συγγρού, που θεωρεί ότι οι συνεργάτες του Σαμαρά «έχασαν πάλι την μπάλα». Υπουργοί που διαφωνούν με το δίλημμα για εθνική κάλπη, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης, αναμένεται από την Κυριακή το βράδυ να διαφωνήσουν ανοικτά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον και εθνική ανάγκη να προχωρήσει η Ν.Δ. στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αφού κατά τη γνώμη τους στις 25 Μαΐου δεν ψηφίζουν οι πολίτες για να εκλέξουν κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη συνθηματολογία της αντιπολίτευσης. Ο Σαμαράς, όμως, όπως επισημαίνουν πολλοί στη Ν.Δ., ιδιαίτερα «πολωμένοι» με το ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη από τους

Διαχειρισιμη ηττα στις ευρωκαλπες ψαχνει η Ν.Δ.

βουλευτές της Ελιάς και όχι από τους δικούς του, αφού, παρά το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές του πρώτου γύρου, τη δεύτερη Κυριακή το ταμείο θα είναι μείον.

Τα ποσοστά Οι ΠΑΣΟΚοι θα διαπιστώσουν ότι στον δεύτερο γύρο η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να σαρώσει τις Περιφέρειες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις με στόχο να συντηρήσει το κλίμα της επιρροής της, ενώ τα ποσοστά στις ευρωεκλογές θα είναι πιθανώς τα μισά από τις εθνικές εκλογές του 2012. Η συσπείρωση που επιδιώκει ο Βενιζέλος δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, αν και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής συγκράτησε για λίγο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από την κατάρρευση. Στόχος Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ καμία Περιφέρεια και κυρίως επικεντρώνονται στην Αττική. Το ζητούμενο είναι να μην περάσει η Περιφέρεια Αττικής στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συμβολισμοί θα είναι έντονοι. «Η μισή χώρα θα διοικείται από τη Δούρου και τον Τσίπρα, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός για να προωθηθούν έρ-

γα υποδομής και αποκρατικοποιήσεις να “βαλτώσει”», λένε στελέχη της Ν.Δ. Το Ιόνιο και η Δυτική Μακεδονία μπορούν να κερδηθούν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτο και τον ανεξάρτητο Θ. Καρυπίδη, που, παρά την άρση της υποστήριξης από την Κουμουνδούρου, έχει πολιτικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν προστεθεί και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία ο αντάρτης Απ. Τζιτζικώστας φαίνεται να κερδίζει από τον επίσημο γαλάζιο Γ. Ιωαννίδη, θα υπάρχουν Περιφέρειες - αναχώματα στη συγκυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το χρώμα του χάρτη στις Περιφέρειες, αφού η Ν.Δ. θεωρητικά διεκδικεί 10 – έχει ήδη μία, την Ήπειρο – και το ΠΑΣΟΚ 8. Με αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί δύο – Αττική και Ιόνιο – και είναι παρών στον δεύτερο γύρο σε άλλες δύο – Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Η πρωτιά πάντως στις ευρωεκλογές θα κρίνει και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με δυο μονάδες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Τσίπρας δεν θα ζητήσει εκλογές, με δεδομένη και την καταγραφή που θα έχει γίνει στις Περιφέρειες. Όμως, λίγο μεγαλύτερο ποσοστό και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ή και το Ιόνιο μεταβάλλει τα δεδομένα. Αν η Κουμουνδούρου προηγείται 3-4 μονάδες, έχει κερδίσει την Αττική και το άθροισμα του ποσοστού της Ν.Δ. και της Ελιάς είναι οριακά 1-2 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόματα τίθεται θέμα για τη συγκυβέρνηση και ο Σαμαράς, εκών άκων, θα οδηγηθεί έως το φθινόπωρο στις κάλπες. Το επιτελείο Σαμαρά είναι δυσαρεστημένο από την απουσία κορυφαίων στελεχών από τον εκλογικό αγώνα και σύντομα αναμένονται «μαχαίρια» στη Συγγρού. Όμως, και στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Πρ. Παυλόπουλος ετοιμάζονται να ανοίξουν θέμα εάν και εφόσον ο Σαμαράς υποστεί ήττα άνω των 3-4 μονάδων στις ευρωεκλογές την Κυριακή.


www.topontiki.gr

ΣΥΡΙΖΑ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

0

«Το πρώτο βήμα έγινε» Η πολιτικοποίηση των τοπικών εκλογών που επιδίωξε η Κουμουνδούρου έδειξε να πιάνει τόπο σμών που στηρίζει σε 7-8 Περιφέρειες, καθώς μαζί με την Περιφέρεια Αττικής συνολικά διεκδικεί τέσσερις περιφέρειες στον δεύτερο γύρο, χωρίς πιθανότητες στις δύο από αυτές. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο κομματικός και δη εκ της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος ήρθε δεύτερος με διαφορά κάτι λιγότερο από 1.500 ψήφους από τον γαλάζιο Σπύρο Σπύρου, αλλά στη Στερεά Ελλάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου και στην Πελοπόννησο ο Οδυσσέας Βουδούρης υπολείπονται των αντιπάλων τους Κώστα Μπακογιάννη και Πέτρου Τατούλη πάνω από 20 μονάδες. Παραλίγο να βρεθεί στον δεύτερο γύρο και η Όλγα Γεροβασίλη στην Ήπειρο, αλλά τελικά ο Αλέξανδρος Καχριμάνης της Ν.Δ. εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 50,83%.

Ανάμεικτες ήταν οι εντυπώσεις από το αποτέλεσμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, αφού η προσπάθεια πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξε να πιάνει τόπο και να καταγράφεται κυρίως στην Αττική.

Ο

ΣΥΡΙΖΑ βγήκε θεαματικά ενισχυμένος στην Αυτοδιοίκηση σε σύγκριση με την εποχή του 4%, δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, πριν εκτιναχθεί στο 27% (τον Ιούνιο του 2012). Με όρους πλέον αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κάλπη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν αποκάλυψε κάποιο ισχυρό ρεύμα ανατροπής, είχε όμως θετικά μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε γενικές γραμμές δεν έχασε, ούτε κέρδισε τις εντυπώσεις στον βαθμό που θα ήθελε, συνεχίζει όμως ακάθεκτος προσδοκώντας ότι το αμιγώς πολιτικό μήνυμα θα εκφραστεί στην ευρωκάλπη και θα είναι ηχηρό. Μάλιστα, ο αρχικός ενθουσιασμός που προκάλεσαν τα λανθασμένα τελικά exit polls γρήγορα έδωσε τη θέση του σε πιο συγκρατημένες αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στη δήλωσή του ότι το «πρώτο βήμα έγινε» και να προειδοποιεί με σχόλιό του προς τους δημοσιογράφους ότι «τα καλύτερα γκολ μπαίνουν στο δεύτερο ημίχρονο».

Πρώτη φορά Η Κουμουνδούρου εκφράζει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και αισιοδοξία εν όψει β’ γύρου κι ευρωεκλογών, επισημαίνοντας τις εξής παραμέτρους: Για πρώτη φορά από το 1974 υποψήφιοι της Δεξιάς (εν προκειμένω οι Κουμουτσάκος και Σπηλιωτόπουλος) μένουν εκτός δεύτερου γύρου στην Αττική και την Αθήνα, κάτι που κατά την Κουμουνδούρου αποτελεί στοιχείο έντονης αποδοκιμασίας της κυβερνητικής παράταξης. Η Αττική και η Αθήνα, στις οποίες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει τις προσδοκίες της, αποτελούν το πεδίο όπου οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν παραδοσιακά πιο σαφή πολιτικό χαρακτήρα σε σχέση με την Περιφέρεια.

1

2

Το ενδιαφέρον Επομένως, θεωρούν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ηγετικού επιτελείου, το μήνυμα καταδίκης στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων εκφράστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, όσον αφορά το κεντρικό πολιτικό μήνυμα και το μέγεθος της αποδοκιμασίας των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, από την Κουμουνδούρου παραπέμπουν σε όλα εκείνα τα σχήματα που αναγκάστηκαν να ενδυθούν τον μανδύα του «ανεξάρτητου» και του «ακομμάτιστου» κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματά τους προκειμένου να συλλέξουν ψήφους ή και να διατηρήσουν την ισχύ τους στην Αυτοδιοίκηση. Θεωρεί – και το είχε επισημάνει εγκαίρως, από την περίοδο των βολιδοσκοπήσεων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων – ότι η κατάρρευση του κεντρικού πολιτικού συστήματος εξουσίας δεν έχει συντελεστεί με τους ίδιους ρυθμούς στην περιφέρεια, όπου οι τοπικοί μηχανισμοί εξουσίας κρατούν ακόμη τη δύναμή τους. Σε κάθε περίπτωση για την Κουμουνδούρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν «ιδιαιτερότητες» και τα κριτήρια ψήφου είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή. Παρότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης δεν έγινε... ροζ, θεωρεί ότι άλλαξε σημαντικά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε πολύ μικρή παρουσία, πλέον καθίσταται «ισχυρός παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

3

4

αισιοδοξια για τον β’ γυρο και την ευρωκαλπη

Γιαβάς - γιαβάς

Πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα και ο δεύτερος γύρος: Σε σύγκριση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτετραπλασιάζει τις δυνάμεις του στην Αυτοδιοίκηση (1.004.739 έναντι 244.990 το 2010), ωστόσο υπολείπεται σημαντικά, σε απόλυτο αριθμό ψήφων, της εκλογικής του δύναμης (1.655.022 τον Ιούνιο του 2012). Η Ρένα Δούρου πέρασε πρώτη στην περιφέρεια Αττικής με διαφορά περίπου 27.500 ψήφων από τον «ακομμάτιστο» Γιάννη Σγουρό, ο οποίος ωστόσο πλέον οδεύει στον β’ γύρο με τη «φανερή» στήριξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στον Δήμο Αθηναίων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από τρίτος και... «καταϊδρωμένος» στις δημοσκοπήσεις, βρέθηκε στον δεύτερο γύρο, μια ανάσα από τον επίσης «υπερκομματικό» Γιώργο Καμίνη (η διαφορά κατέληξε περίπου στις 2.300 ψήφους). Στον Πειραιά ο Θοδωρής Δρίτσας έμεινε εκτός δεύτερου γύρου συγκεντρώνοντας 17,21%, ωστόσο η μάχη στο λιμάνι αποδείχτηκε εξαιρετικά σκληρή. Στη Θεσσαλονίκη ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις του συνδυασμού, ωστόσο έμεινε εκτός δεύτερου γύρου με απόσταση περίπου 15 μονάδων από τον δεύτερο Σταύρο Καλαφάτη. Στις Περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε τους στόχους που ανεπισήμως είχε θέσει για τη συμμετοχή των συνδυα-

Στις δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί οκτώ πρωτεύουσες νομών. Ειδικότερα μετέχει στον δεύτερο γύρο στον Βόλο με τον Μαργαρίτη Πατσιαντά, στην Κατερίνη με τον Χρήστο Γιαννούλη, στην Κοζάνη με τον Λευτέρη Ιωαννίδη, στην Ηγουμενίτσα με τον Ανδρέα Νταή, στη Λευκάδα με τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, στην Κέρκυρα με τον Κώστα Νικολούζο, στη Λιβαδειά με τη Γιώτα Πούλου και στη Λάρισα με τον Απόστολο Καλογιάννη. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Βόλο, όπου φαίνεται να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο Μώραλη - Μαρινάκη, τηρουμένων των αναλογιών: ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, θα αναμετρηθεί με τον ποδοσφαιρικό παράγοντα του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος, παρόλο που είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, έχει προβάδισμα 13,5 μονάδων έναντι του Πατσιαντά. Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο διεκδικεί 32 δήμους, μεταξύ άλλων τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, όπου ο Χρήστος Κορτζίδης, παρά τη στοχοποίησή του ύστερα από τον θάνατο του δεκατριάχρονου σε λούνα παρκ χωρίς άδεια, πέρασε στον δεύτερο γύρο με 33,51% (έναντι 43,71% του αντιπάλου του), τον Δήμο Ζωγράφου (Τίνα Καφατσάκη), το Κερατσίνι (Χρ. Βρεττάκος), τη Ν. Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα (Α. Βασιλόπουλος), τη Ν. Ιωνία (Ηρ. Γκότσης) κ.ά.


05

www.topontiki.gr

ΤοΣΥΡΙΖΑ Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 μαϊου 2014

Προσκλητήριο ψηφοφόρων Στην τελική ευθεία προς την κάλπη των ευρωεκλογών, το βάρος του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τη μία στην κορύφωση της πόλωσης με την κυβέρνηση και την αντιστροφή των κυβερνητικών διλημμάτων και από την άλλη στη μάχη για τις κοινωνικές συμμαχίες και την προσέλκυση ψήφων από τις δεξαμενές άλλων χώρων. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στη μείωση της αποχής, καθώς εκτιμάται ότι σε αυτούς που απέχουν κρύβονται δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Α

ν και ο τελευταίος προβάλλει το σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά» εκτιμώντας ότι στη χειρότερη περίπτωση θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, η ηγεσία επιχειρεί ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών χώρων, από τα αριστερά ώς τα δεξιά, ακόμη και προς την ψήφο η οποία στον πρώτο γύρο εκφράστηκε ως «τυφλή εκδίκηση» ενισχύοντας τη Χρυσή Αυγή. Η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται με την αυριανή ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο της Κρήτης – σήμερα πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Ομόνοια (7.30 μ.μ.) – με τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει το γεγονός των ανοιχτών πολυπληθών συγκεντρώσεών του σε αντίστιξη με τις κομματικές εκδηλώσεις… δωματίου που πραγματοποιούν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, σε ένα σκηνικό πρωτοφανές στα χρονικά της μεταπολίτευσης για τα δύο κόμματα της μέχρι σήμερα κυβερνητικής εναλλαγής. Ακόμη και σε πόλεις μιας ξένης χώρας – εν προκειμένω την Μπολόνια, όπου μίλησε τη Δευτέρα στο πλαίσιο της εκστρατείας για την Προεδρία της Κομισιόν – ο Τσίπρας καταφέρνει να συγκεντρώσει χιλιάδες πολίτες, όταν Σαμαράς και Βενιζέλος συγκεντρώνουν μερικές δεκάδες μαζί.

«Εθνικό» το διακύβευμα Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συγκέντρωση της Πάτρας προχτές (εκτιμάται ότι ήταν διπλάσια από την αντίστοιχη συγκέντρωση τον Ιούνιο του 2012), όρισε το κατά ΣΥΡΙΖΑ διακύβευμα ως εθνικό, επιχειρώντας να καταρρίψει τη σπέκουλα των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη νίκη για κομματικό όφελος. Το δημοψήφισμα των ευρωεκλογών, σημείωσε, «δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σαμαρά, με τον Βενιζέλο», αλλά «έχει να κάνει με την ίδια την Ελλάδα». Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμ-

μα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δίλημμα – όπως αυτό περιγράφεται τις τελευταίες μέρες – είναι «με τα μνημόνια ή με την εθνική κυριαρχία», «με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα», «με την πολιτική της καταστροφής ή με την ανατροπή της». Το δίλημμα αυτό «έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα και θέλησε ο λαός, έχει σε όλες τις εκδοχές του μια κοινή απάντηση. Τον ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα, όπως έχουμε ξαναπεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών απέναντι στη μνημονιακή πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές και υλοποιείται από το 40χρονο εγχώριο σύστημα εξουσίας, αποδίδει στην ευρωκάλπη διαστάσεις εθνικών εκλογών. Με άλλα λόγια, το διακύβευμα

ανοιγμα τησ κουμουνδουρου προσ ολα τα πολιτικα κομματα

που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο λαός με την ψήφο του να «τελειώσει» την κυβέρνηση της καταστροφής, συστρατευόμενος με τον πιο ισχυρό πόλο που έχει απέναντί της αυτήν τη στιγμή, τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του (όπως θα έλεγαν και κάτι ψυχές από τον Περισσό). Στην τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποιεί κατά κόρον και τις αποκαλύψεις των «Financial Times» τονίζοντας διαρκώς ότι ο λαός έχει απέναντί του μια κυβέρνηση «δοτή», η οποία διορίστηκε «τοποτηρητής της βαρβαρότητας» στα «ανακτοβούλια των Καννών». Αξιοποιεί επίσης το αρνητικό κλίμα για τις δημοσκοπήσεις προκειμένου αφενός να ενισχύσει στο κοινωνικό ακροατήριο την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεύμα το οποίο δεν καταγράφεται και αφετέρου για να αναδείξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη αλλά διασώζεται μέχρι σήμερα χάρη στο στρεβλό αποτύπωμα των δημοσκοπήσεων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα έχει καταγγείλει.

Η μάχη των συμμαχιών Η μάχη για τις κοινωνικές συμμαχίες τις οποίες επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες τροφοδοτώντας την κεντρική πολιτική

αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση περίπου να επιδίδεται σε θρασείες επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ανίερες συμμαχίες με τη Χρυσή Αυγή. Τον κατηγόρησε δηλαδή ότι εποφθαλμιά τους ψηφοφόρους της (με κίνδυνο, φανταζόμαστε, να τους αποσπάσει από τον «φυσικό» τους χώρο, τη Ν.Δ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε ότι προσβλέπει και σε ψήφους που στράφηκαν προς τη Χρυσή Αυγή, σε έκφραση διαμαρτυρίας «με ακραίο τρόπο», όπως λέγεται στην Κουμουνδούρου. Σε αντίθεση ακόμη και με την πεποίθηση πολλών εντός του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τη λογική ότι όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής ταυτίζονται με το νεοναζιστικό κόμμα του προφυλακισμένου Μιχαλολιάκου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το πλαίσιο σημειώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε ψήφος που αποσπάται από τον ναζισμό και τον φασισμό και πως «κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία». Την ίδια ώρα, με την κίνηση να προτείνει στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο του ΚΚΕ στην Πάτρα Κώστα Πελετίδη, σε ένδειξη ενότητας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό ότι καταφέρνει να διεμβολίσει το κοινό του κομμουνιστικού κόμματος και να προσελκύσει τις ψήφους του σε πανελλαδικό επίπεδο, είτε πρόκειται για υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο είτε πρόκειται για τις ευρωεκλογές. Η κίνηση αυτή βέβαια προκάλεσε μάλλον εύλογα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο επιδιώκει να συγκρατήσει τις ψήφους του α’ γύρου και στην ευρωκάλπη. Τόσο ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα όσο και κεντρικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «παζάρια» και κάλεσαν τον κόσμο τους να απορρίψει τις πιέσεις. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έδωσε γραμμή για ψήφο σε προοδευτικά ψηφοδέλτια που πέρασαν στον β’ γύρο και καταψήφιση των εκλεκτών της κυβέρνησης και του Σαμαρά – είτε αυτούς που είχε επιλέξει από την αρχή είτε αυτούς που έσπευσε να επιλέξει ύστερα από τα αποτελέσματα του α’ γύρου.


www.topontiki.gr

Οικονομία

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

0

Οι θέσεις εργασίας δεν φυτρώνουν Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδει τον Σαμαρά για τις 550.000 θέσεις εργασίας Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. «Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να ενθαρρύνουν τον συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή ανάπτυξη» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Λ

ίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός έκανε τη δική του εκτίμηση: «Φέτος θα έχουμε για πρώτη φορά ανάπτυξη και μέχρι το 2018 θα δημιουργηθούν 550.000 νέες θέσεις εργασίας και θα έχει υποχωρήσει 10 μονάδες η ανερ-

γία». Δύο διαφορετικά θέματα θίγουν ο διοικητής της ΤτΕ και ο πρωθυπουργός. Ο δεύτερος μιλάει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο πρώτος για την ανάγκη συγκέντρωσης των επιχειρήσεων σε λίγες και ισχυρές. Είναι όμως διαφορετικά τα θέματα; Όχι, είναι η

οταν οι εργατεσ πανε... ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

απάντηση. Διότι η ενθάρρυνση του συγκεντρωτισμού είναι μια διαδικασία που αργά ή γρήγορα οδηγεί σε περιορισμό των θέσεων εργασίας. Συγκεντρωτισμός σημαίνει συγχωνεύσεις και οι συγχωνεύσεις ποτέ στο παρελθόν δεν έφεραν αύξηση της απασχόλησης τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αν λοιπόν μπουν οι επιχειρήσεις σε μια διαδικασία συγκεντρωτισμού, αν αφεθούν οι αδύναμες επιχειρήσεις – οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – να καταρρεύσουν, τότε πού ακριβώς θα εργαστούν οι Έλληνες; Πού ακριβώς θα δημιουργηθούν οι 550.000 νέες θέσεις εργασίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μέχρι το 2018; Τη στιγμή που οι πόρτες του Δημοσίου είναι κλειστές; Και εκτός από το ποσοτικό στοιχείο, το οποίο ασφαλώς και ενδιαφέρει με δεδομένο το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, υπάρχει και το ποιοτικό. Ο συγκεντρωτισμός θα εξαφανίσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Οι καινούργιες θέσεις που θα δημιουργηθούν, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά θα έχουν; Θα επιβεβαιωθεί η τάση που δείχνει ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αντικαθίστανται σταθερά με θέσεις μερικής απασχόλησης; Θα συνεχιστεί ο ρυθμός μείωσης των μέσων αμοιβών στην Ελλάδα; Θα μετατραπούμε σταδιακά σε μια αγορά εργασίας η οποία θα προσφέρει μόνο χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλών αποδοχών θέσεις εργασίας; Η διαδικασία της συγκέντρωσης των κλάδων έχει ήδη ξεκινήσει. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το περιέγραψε ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στους «Financial Times»: «Η επιτυχής συγκέντρωση του ίδιου του τραπεζικού κλάδου είναι σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη οικονομία. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες που υπήρχαν το 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες – ανακεφαλαιοποιημένες από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ –, μία μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες περιφερειακές συνεταιρι-

στικές». Από τις 18 τράπεζες, πέσαμε στις τέσσερις. Και γεννάται το ερώτημα: Οι τράπεζες αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια μερικούς από τους καλύτερους εργοδότες της χώρας. Απασχολούσαν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και πλήρωναν καλούς μισθούς. Τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής; Δεν θα προχωρήσουν σε απομακρύνσεις προσωπικού είτε διά των απολύσεων είτε διά των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου; Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει ότι οι συνολικές θέσεις εργασίας θα μειωθούν ελάχιστα, ένα είναι βέβαιο: από τις τράπεζες δεν μπορείς να περιμένεις καμία άμεση βοήθεια στην προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας. Αυτό που έγινε στις τράπεζες, θα γίνει και σε άλλους μεγάλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ειπώθηκε καθαρά και ξάστερα κατά την ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία απέκτησε το 17,7% των μετοχών της MIG. Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν και οι εθνικοί «υπερ-πρωταθλητές» σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών, η παροχή υπηρεσιών υγείας (ήδη έχει δρομολογηθεί η επιχειρηματική συνεργασία του «Υγεία» με το «Ερρίκος Ντυνάν»), η ακτοπλοΐα (φημολογείται συνεργασία της ANEK με την

Μεγάλο νούμερο, αρχηγέ. Πολύ μεγάλο!!!


0

www.topontiki.gr

Οικονομία Το Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Bluestar), o κλάδος των τροφίμων ή ακόμη και της πληροφορικής. Έχουμε λοιπόν τα εξής δεδομένα: Με βάση το μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται ότι η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2015 (σ.σ.: για το 2014 προβλέπεται ισχνή αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 0,6%). Η αύξηση του ΑΕΠ βοηθάει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενώ θα βελτιώνεται το ΑΕΠ, οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, αναχρηματοδοτώντας δάνεια και υποχρεώσεις. Κάποιες δεν θα τα καταφέρουν και κάποιες θα απορροφηθούν. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα είναι μια από τις προτεραιότητές τους. Αν τραβηχτεί το χαλί από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα προκύψει πρόβλημα στην απασχόληση. Μικρομεσαίες οι επιχειρήσεις αλλά είναι πολλές. Και αν τις προσθέσεις, δημιουργείς τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Όταν ο πρωθυπουργός μιλάει για 550.000 θέσεις εργασίας, έχει στο μυαλό του τα εκτεταμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που θα προωθήσει ο ΟΑΕΔ με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ. Όμως δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για τη δημιουργία 50.000 θέσεων απασχόλησης καταλήγει να δημιουργεί και 50.000 πραγματικές θέσεις εργασίας.

μη 45.000 θέσεις εργασίας. Πώς θα αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις και από ποιον εργοδότη;

1

Η χαμένη ευκαιρία με τη μείωση των εισφορών

2

3 4

Η απασχόληση στα χρόνια τα καλά Καλές ακούγονται αυτές οι 550.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2018. Είναι μια πενταετία ολόκληρη. Και αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη - υπόσχεση του Α. Σαμαρά, η απασχόληση στην Ελλάδα θα επανέλθει, από τα επίπεδα των 3,589 εκατομμυρίων που έκλεισε στο τέλος του 2013, κοντά στα 4,1 εκατομμύρια στο τέλος του 2018. Όχι ότι αυτή θα είναι καμία εντυπωσιακή επίδοση. Απλώς, η απασχόληση θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν στο 3ο τρίμηνο του 2011. Βέβαια, το να ενταχθούν στις τάξεις των απασχολούμενων 550.000 άνθρωποι είναι «θαύμα», και στα θαύματα δεν λέμε «όχι». Ας δούμε όμως πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο. Για να αυξηθεί η απασχόληση κατά 550.000 άτομα μέσα στην επόμενη 5ετία, σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργείται καθαρό πλεόνασμα 110.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση. Πότε έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν; Ανατρέχουμε στα στοιχεία των τελευ-

ταίων 25 ετών και δίνουμε με ευκολία την απάντηση: Ποτέ. Μόνο το 2002 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 136.400 άτομα και τότε ήταν η χρονιά της απόλυτης ευφορίας λόγω ευρώ. Ακόμη και το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 82.300 άτομα. Για να επιβεβαιωθεί επομένως το ρηθέν Σαμαρά, θα πρέπει να καταρρίψουμε ιστορικό ρεκόρ. Να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης που δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε σε χρονιά ανάπτυξης της τάξεως του 4%-5%. Ιδού μια σύντομη ιστορική αναδρομή: Το 2004, η απασχόληση έφτασε στα 4,33 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας – στο τέλος του έτους – αύξηση κατά 82.300 άτομα σε σχέση με το 1ο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2005 και το 2006, οι επιδόσεις ήταν χειρότερες καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 58 χιλιάδες και 62 χιλιάδες άτομα αντίστοιχα. Το 2007 και το 2008, η απασχόληση αυξήθηκε και πάλι κατά 57.900 και 42.000 άτομα αντίστοιχα. Στο τέλος του 2008, καταρρίφθηκε και το ιστορικό ρεκόρ, με την απασχόληση να αναρριχάται στα επίπεδα των 4.553.600 ατόμων. Από το 2008 και μετά, άρχισε η κατρακύλα. Αυτό που χτίστηκε επί σειρά ετών, γκρεμίστηκε ταχύτατα. Χάσαμε 126.600 θέσεις απασχόλησης το 2010, 261.600 θέσεις

1 2 3

4

το πολυ 40.000 θεσεις για την επομενη διετια βλεπουν ειδικοι

απασχόλησης το 2011 και 156.600 θέσεις απασχόλησης το 2012. Στο τέλος του 2013, η απασχόληση διαμορφώθηκε στα 3.589.700. Για να γίνει αντιληπτό πόσο… πίσω έχουμε γυρίσει, στις αρχές του 1998, η απασχόληση ήταν στα 3.962.500 άτομα.

Η απασχόληση στους «μικρομεσαίους» Το τελευταίο δελτίο του ΙΚΑ (Οκτώβριος 2013) κατέγραψε 190.403 επιχειρήσεις οι οποίες δήλωσαν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ότι απασχόλησαν λιγότερους από 10 εργαζομένους η καθεμία. Σε αυτές τις 190.403 επιχειρήσεις, απασχολήθηκαν 451.608 άτομα (225.322 άνδρες και 226.286 γυναίκες). Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των ασφαλισμένων καταγράφηκε στο 1.683.555. Που σημαίνει πρακτικά ότι το 27% των εργαζομένων που έχουν απομείνει στην αγορά εργασίας ως μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δουλεύουν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα η καθεμία. Μικροί οι μισθοί που προσφέρουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόλις 816 ευρώ εισπράττουν οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση ενώ οι parttimers ή μερικώς απασχολούμενοι έχουν συμβιβαστεί με αποδοχές της τάξεως των 380 ευρώ μεικτά. Τι θα γίνει όμως αν λείψουν και αυτές οι θέσεις απασχόλησης; Το ένα δέκατο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διακόψει τη λειτουργία του και η αγορά εργασίας θα χάσει ακό-

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκε. Θα μπορούσε η κυβέρνηση, αντί να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, να προχωρήσει στη μείωση – είτε κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες είτε και ακόμη περισσότερο – για τις επιχειρήσεις που θα αναλάμβαναν τη δέσμευση να κάνουν έστω μια πρόσληψη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι, θυσιάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας –και έχουν γίνει πολλές επίσημες δηλώσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση – περιμένει ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 30.000 θέσεις εργασίας. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εικασία. Μια υπόθεση εργασίας, η οποία θα επιβεβαιωθεί μόνο αν οι εργοδότες επιδείξουν… καλή διάθεση.

Επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα κάνει λόγο για δημιουργία 400.000 θέσεων απασχόλησης μέσα στην επόμενη διετία. Τι θέσεις όμως θα είναι αυτές; Οι περισσότερες είναι θέσεις κατάρτισης ή κοινωνικής εργασίας. Που σημαίνει ότι η διάρκειά τους θα είναι περιορισμένη: μόλις 4-5 μήνες και μετά τέλος. Ακόμη και τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη ανέργων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση (ή και η περίοδος διακράτησης του εργαζομένου) και μετά οι θέσεις αυτές εξαφανίζονται. Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για δημιουργία το πολύ 40.000 θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πιεστούν κι άλλο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν για να δημιουργήσουν τους υπερ-πρωταθλητές του επιχειρείν. Από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργηθούν το πολύ 30.000 θέσεις εργασίας ενώ από τα προγράμματα κατάρτισης θα απασχοληθούν τελικώς καμιά 40αριά χιλιάδες άνεργοι. Πραγματικά πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη 5ετία;


www.topontiki.gr

ΠΑΣΟΚ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

0

Η πιο δύσκολη εκλογική συγκυρία Στο ΠΑΣΟΚ συνεχώς αλλάζουν τακτική και ψάχνουν τρόπους σωτηρίας Στην πορεία προς τις ευρωκάλπες ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν άφησε κανένα επιχείρημα που να μην χρησιμοποιήσει.

Π

ροκειμένου να συγκρατήσει τη μαζική φυγή ψηφοφόρων έθεσε πριν από δύο εβδομάδες το δίλημμα της κυβερνητικής αστάθειας και της πολιτικής περιπέτειας φέρνοντας σε προφανή αμηχανία τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά. Προχθές, ύστερα από ένα διάστημα διολίσθησης από την κατηγορηματική δέσμευση περί αποχώρησης από την κυβέρνηση, αν αποδοκιμαστεί η Ελιά, ο Βενιζέλος επιχείρησε να απαγκιστρωθεί απ’ αυτή λέγοντας πως η εκτίμηση δεν θα αφορά μόνο το ποσοστό των ευρωεκλογών, αλλά το ΠΑΣΟΚ θα συνεκτιμήσει τη συνολική εικόνα της επίδοσής του αθροίζοντας ουσιαστικά... μήλα με πορτοκάλια. Στην ουσία θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» πολιτικά τις εντυπώσεις που θα προκαλέσουν η τυχόν επικράτηση των Καμίνη, Σγουρού, Μπουτάρη και κάποιων υποψηφίων περιφερειαρχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου είχαν θορυβηθεί από τις πολύ χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις των περασμένων μηνών, αναθάρρησαν την περασμένη Κυριακή, αφού πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε 8 περιφέρειες οι υποψήφιοι που στήριξαν – έστω και «υπόγεια» –, ενώ στους δήμους στελέχη που προέρχονται από τον χώρο τους ή στο παρελθόν είχαν υποδειχθεί απ’ αυτούς και μετά έκαναν «καριέρα» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε 130 περιπτώσεις στον δεύτερο γύρο. Μάλιστα ο Βενιζέλος, που υπερτόνισε το συγκεκριμένο στοιχείο, παρά την εμφανή αποστασιοποίηση πολλών ή τη δυσαρέσκεια κάποιων υποψηφίων να ταυτίζονται με το ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να καρπωθεί πολιτικά την επιτυχία τους στις τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως δημοκρατική παράταξη έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ως συγκυριακό κόμμα της οργής.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε προχθές στη διακαναλική συνέντευξή του ο Βενιζέλος, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της κρίσης, είναι ένα όχημα έκφρασης της διαμαρτυρίας, της εύλογης διαμαρτυρίας, της δίκαιης σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανθρώπων που προέρχονται από τα σπλάχνα μας, από το ΠΑΣΟΚ, είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, ψηφίζουν τα δικά μας ψηφοδέλτια στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, στα σωματεία, στις ομοσπονδίες και αυτό φάνηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στις τοπικές εκλογές».

Απαξίωση Η επιχειρηματολογία αυτή και η υπερπροβολή της από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά πάνελ και τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ και άλλοτε μέλους του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος σε δήλωσή του προχθές κατήγγειλε προφανή προσπάθεια καπελώματος και απαξίωσης των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ιδιαίτερα δε «όταν αυτές οι δυνάμεις έχουμε ταχθεί, στη συντριπτική μας πλειοψηφία, σε αντίθεση με βασικές κυβερνητικές πολιτικές». Στην ανακοίνωσή του ο Σπίρτζης συμπλήρωσε ότι «η δημοκρατική

επιχειρουν να κλεισουν ολα τα εσωκομματικα μετωπα

προοδευτική παράταξη στα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και υπαρκτή και όρθια και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση και την πολιτική της κυβέρνησης και του κ. Ε. Βενιζέλου» και καταλήγει ότι «δεν μπορούν και δεν δικαιούνται να πανηγυρίσουν όσοι έχουν καίρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και έχουν εναντιωθεί με πράξεις και παραλείψεις τους κατά των Ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών και του ΤΕΕ». Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε αντίδραση σ’ αυτή την καταγγελία θεωρώντας ότι ένας εμφύλιος πόλεμος θα ήταν άγονος και ζημιογόνος στην παρούσα φάση. Απάντηση ανέλαβε να δώσει το ΠΑΣΟΚ Πολιτικών Μηχανικών, που έμμεσα είπε στον Σπίρτζη ότι οι ίδιοι ήταν αυτοί που συγκρότησαν τη Δημοκρατική Παράταξη που ανέδειξε πρόεδρο τον ίδιο. Πάντως αυτό που επιχειρεί να πει ο Βενιζέλος είναι ότι οι ιδέες και ο πολιτικός χώρος είναι πέρα από κάποιες συγκυρίες και πως η αποστασιοποίηση των πολιτών μπορεί να είναι συγκυριακή λόγω συγκεκριμένων επιλογών της ηγετικής ομάδας. Η προσδοκία του είναι ότι τα βαθιά τραύματα

που προκάλεσαν στο εκλογικό σώμα οι μνημονιακές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και η ρήξη του με πολλές κοινωνικές ομάδες μπορούν να επουλωθούν μόλις βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τα μέτωπα Όσον αφορά τον πήχη της ερχόμενης Κυριακής, η απάντηση Βενιζέλου είναι ασαφής, γενικόλογη και ευρεία, ώστε να περάσουν ο ίδιος και τα στελέχη του άνετα κάτω από αυτήν, σημειώνοντας ότι αυτό που θα μετρήσει είναι «η συνολική εντύπωση και κυρίως η μη αμφισβήτηση της σταθερότητας της χώρας και της ασφαλούς εξόδου από την κρίση, ώστε οι Έλληνες να αρχίσουν να νιώθουν την αποκατάσταση των αδικιών, τη δημιουργία ευκαιριών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δυνατότητα αποκατάστασης εισοδήματος». Ο Βενιζέλος στη διακαναλική επιχείρησε να κλείσει τα μέτωπα εσωστρέφειας και όσα συζητούνται για τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για τις Κάννες: «Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρωθυπουργός, εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και άρα και της Ελιάς, κρίσιμος για την κυβερνητική σταθερότητα με την ψήφο του στη Βουλή και μεταξύ όλων των βουλευτών και των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, αυτός που πρώτος και πάνω απ’ όλους θέλει να πετύχουμε γιατί η δική μας επιτυχία και επιτυχία της εθνικής στρατηγικής θα συνιστά και μια αναδρομική απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τις επιλογές του 2010. Δεν έχουμε στο ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερα προβλήματα, ευτυχώς, απ’ ό,τι όλα τα κόμματα. Απλώς αποκτούν τα δικά μας μεγαλύτερη δημοσιότητα επειδή υπήρχε η δημοσιογραφική εκτίμηση ότι ο ασθενής κρίκος είναι το ΠΑΣΟΚ». Τις τελευταίες μέρες, μετά και τη χθεσινή συγκέντρωση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, όπου υπήρξε οργανωτικός πυρετός προκειμένου να πετύχει και να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένο, ο μηχανισμός του κόμματος – όποιος έχει μείνει – ιδίοις εξόδοις, αφού τα λεφτά για καμπάνια ήταν ελάχιστα, επιχειρεί να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις στη στήριξη


0

www.topontiki.gr

ΤοΠΑΣΟΚ Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Καμίνη - Σγουρού στην Αττική, που μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη και δυο - τρεις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και ίσως Βόρειο Αιγαίο) αναμένεται να διασώσουν τα προσχήματα. Μάλιστα οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δίνει σύνθημα συσπείρωσης και ανάκαμψης του κόμματος και περιμένουν τα ποσοστά της Ελιάς, παρά τις δημοσκοπικές προβλέψεις, να ξεπεράσουν το 7% και κάποιοι υπεραισιόδοξοι εκτιμούν ότι ανάλογα με τα διαθέσιμα υπόλοιπα μπορεί να έχουν και δεύτερη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαγκίστρωση Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ και απαγκίστρωσης απ’ αυτόν σημαντικών κοινωνικών δυνάμεων, άλλοτε ψηφοφόρων του που το εγκατέλειψαν, να στήσει την ιστορία της συγκυριακής «σύμπλευσης» με τη Χρυσή Αυγή, για άγρα ψηφοφόρων στην Αθήνα και την Περιφέρεια της Αττικής. Και όλα αυτά προκειμένου να αποκρούσει τα επιχειρήματα του θερμού εναγκαλισμού με τη Ν.Δ., που έσπευσε από τη Δευτέρα κιόλας να στηρίξει Καμίνη και Σγουρό. Στη χθεσινή μάλιστα ενημέρωση του γραφείου Τύπου για τους στόχους του κόμματος τη δεύτερη Κυριακή αναφέρεται επί λέξει: «Το μεγάλο δημοκρατικό ζήτημα είναι βέβαια τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής κυρίως στον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττι-

κής. Και δεν είναι σωστό ότι αυτό οφείλεται μόνο στην κρίση. Γιατί ανάλογα φαινόμενα δεν υπάρχουν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η υποτίμηση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών, η βία, το φλερτ για εκλογικούς λόγους με ακραίες πρακτικές, είναι αυτά που τροφοδοτούν τα ακραία αυτά φαινόμενα. Δεν μπορεί για μικροκομματικούς λόγους να φλερτάρουν κάποιοι με τη Χρυσή Αυγή, να τους ενθαρρύνουν, να καταψηφίζουν την άρση των ασυλιών που ζητά η Δικαιοσύνη, να αθροίζουν ψήφους μαζί τους εντός και εκτός Βουλής. Είναι επι-

γενικολογεσ απαντησεισ του μπενι για τον πηχη τησ ερχομενησ κυριακησ

τακτική υποχρέωση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που πιστεύουν στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αγωνιστούν σθεναρά κατά του ναζισμού και της πολιτικής βίας, χωρίς δισταγμούς και προκαταλήψεις». Όπως προκύπτει από την ανάλυση αυτή, το ΠΑΣΟΚ εμμένει στη λογική της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή ακριβώς επειδή η Αριστερά δεν υπακούει στη... δική του λογική για την αντιμετώπιση της κατάστασης με το ναζιστικό μόρφωμα, διατυπώνοντας πολιτικά και οικονο-

μικά επιχειρήματα για τη γιγάντωσή του. Πάντως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μάλλον όσοι εντός ΠΑΣΟΚ έχουν αντιδράσει με το εγχείρημα της Ελιάς, λέγοντας ότι πρόκειται για μια αστεία εκδοχή κεντροαριστερής συσπείρωσης, δικαιώνονται, αφού στην τελευταία φάση της καμπάνιας η Ελιά μοιάζει να έχει μείνει πίσω ξεχασμένη και να προβάλλεται πιο έντονα το όνομα του κόμματος και η ιστορική διαδρομή του. Ακόμα και πρόσωπα από τους άλλους χώρους που συμπράττουν στο εγχείρημα της Ελιάς μοιάζει να έχουν περιθωριοποιηθεί και να βγαίνουν μπροστά όλο και περισσότερα στελέχη με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, που δίνει κι αυτός τη μάχη του ως Ελιά, φροντίζοντας όμως να έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά. Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί μέσω της υποβάθμισης της Ελιάς τις τελευταίες μέρες να αποσείσει τη μετεκλογική κριτική στο πρόσωπό του για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Μέσα από τα εκβιαστικά διλήμματα και την προοπτική ενός «παραδείσου» που μας περιμένει στη στροφή του δρόμου, είναι φανερό πως παίζει τα τελευταία του χαρτιά. Βασικός στόχος, ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι καταστροφικό, δεν θα ωθήσει τους βουλευτές να βαρέσουν διάλυση και θα επιτρέψει στον ίδιο το επόμενο διάστημα, αν τελικά ξεπεράσει προς το παρόν τις εθνικές κάλπες, να παραμείνει πολιτικός αρχηγός...

Αυστηρή κριτική στον Κουβέλη από στελέχη της ΔΗΜΑΡ Πού πας, καραβάκι, με τέτοιο καιρό;

Μπορεί τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να κρατάνε την ανάσα τους μέχρι να γίνουν οι εκλογές την Κυριακή, ωστόσο εντός του κόμματος επικρατεί τρικυμία. Τη μεγαλύτερη κριτική τη δέχεται ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κρίνεται αυστηρά από πολλούς συνοδοιπόρους του, ότι εγκατάλειψε την ομαδική διαδικασία και αποφασίζει με έναν κλειστό κύκλο στελεχών, και μάλιστα ΠΑΣΟΚικής προέλευσης, που πρόσφατα εντάχθηκαν στη ΔΗΜΑΡ. Παραδοσιακά στελέχη του χώρου διαφωνούν πλήρως με τη συγκυριακή συμπόρευση με στελέχη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, που, όπως λένε, επιχειρούν να ξεπλυθούν πολιτικά από τα μνημόνια μέσα από τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν και στελέχη που διαμαρτύρονται γιατί ήρθαν σε σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ όταν ήταν δυνατός, καταψήφισαν τις επιλογές του και ενδυνάμωσαν στη συνέχεια τη ΔΗΜΑΡ. Πρώτος που θέτει εδώ και καιρό ζητήματα και αναμένεται να ξεσπαθώσει μετά τις εκλογές είναι

ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Ο ίδιος δηλώνει προσβεβλημένος από την εμμονή του Κουβέλη να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Αττικής, χωρίς να του εκθέσει τους ακριβείς λόγους. Η αλλαγή αυτή έθεσε σε περιπέτεια το κόμμα, αφού τελευταία στιγμή επιστρατεύτηκε η Μαρία Γιαννακάκη, η οποία είχε σοβαρά προβλήματα αναγνωρισιμότητας, η ΔΗΜΑΡ δεν μπόρεσε να την προβάλλει, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός στην Αττική να «πατώσει» κυριολεκτικά. Ο Οικονόμου στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει ότι, αν ήταν ο ίδιος υποψήφιος, θα είχε σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα και θα έσωζε την παρτίδα και για τις ευρωεκλογές, αφού το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής είναι αποκαρδιωτικό για τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ. Στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στην πολιτική γραμματεία, ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης έσπευσε να προστατεύσει τη Γιαννακάκη σημειώνοντας ότι επιστρατεύτηκε την τελευταία στιγμή και δεν είχε χρόνο για καλύτερη επίδοση, ενώ

προκειμένου να καλύψει τις γκρίνιες που είχαν ήδη διατυπώσει το βράδυ των πρώτων εκλογών στελέχη όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε ότι τα αποτελέσματα σε μια σειρά περιφέρειες ήταν πολύ καλά, αναφέροντας τις καλές επιδόσεις στην Κεντρική Μακεδονία (με τον Μάρκο Μπόλαρη), στη Θεσσαλία (με τον Ν. Τσιλιμίγκα), στην Πελοπόννησο (με τον Γιώργο Δέδε) και σε δήμους όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα, ο δήμος Ρέντη - Νίκαιας και αλλού. Όμως, παρά την προσπάθεια συσπείρωσης, η πίεση από Οικονόμου και Ψαριανό η ΔΗΜΑΡ να στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Μώραλη στον Πειραιά ξεσήκωσε μεγάλη συζήτηση εσωκομματικά, με την ηγεσία του κόμματος να κόβει κάθε συζήτηση για το θέμα, λέγοντας πως δεν πρόκειται να στηριχτεί η συγκεκριμένη παράταξη. Το ζήτημα όμως είναι ότι αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ κινηθούν γύρω στο 3%, μετεκλογικά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.


www.topontiki.gr

ΚΚΕ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Η αυτοπεποίθηση και η ελπίδα της εκλογικής ανάκαμψης επέστρεψε στον Περισσό ύστερα από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, όπου το ΚΚΕ εμφανίζεται να χάνει κομμάτι της δύναμής του σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2010, αλλά να διπλασιάζει δυνάμεις σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, αγγίζοντας το 9% της συνολικής ψήφου.

περιπτώσεις που συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στην Πάτρα (Κώστας Πελετίδης), στην Ικαρία (Στέλιος Σταμούλος), στο Χαϊδάρι (Μιχάλης Σελέκος) και στην Πετρούπολη (Βαγγέλης Σίμος). ◆ Να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (αλλά πάντως να ψηφίσουν) όπου δεν υπάρχει υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης και να «μαυρίσουν» όλα τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα μικρότερα κόμματα - δορυφόρους προς τον έναν ή τον άλλο πόλο, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κ.Ε., «η καταδίκη της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν κρίνεται μόνο με τη μη ψήφιση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την απόρριψη της λογικής του “μικρότερου κακού”» (παρότρυνση τόσο για τον δεύτερο γύρο όσο και για τις ευρωεκλογές) – αιχμή που στρέφεται σαφώς κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ

ε άλλα λόγια, χάνει κομμάτι της αυτοδιοικητικής του παρουσίας, αλλά δείχνει μερική επανάκαμψη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, που μένει να φανεί πώς αυτή θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, με βάση τις περιφερειακές εκλογές, όπου η ψήφος είναι πολιτική και με δεδομένο ότι ο πρώτος γύρος είναι αυτός που αποκαλύπτει τις πολιτικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων, το ΚΚΕ εκτιμά ότι πετυχαίνει να αποσπάσει ψήφο στήριξης στο ίδιο αλλά και ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβερνητική πολιτική. Ειδική αναφορά γίνεται, κατά την αποτίμηση του αποτελέσματος, και στην άνοδο της Χ.Α., με τον γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα να σημειώνει ότι το ΚΚΕ θεωρεί «ιδιαίτερα αρνητικό το σχετικά ακόμα υψηλό ποσοστό» που συγκέντρωσε σε Αττική και Αθήνα.

«Τσιράκια» Στην ανακοίνωσή της η Κ.Ε. καλεί σε απομόνωση της Χρυσής Αυγής και τονίζει ότι «η εγκληματική της δράση προκύπτει από τη ναζιστική της ιδεολογία», καθώς και πώς υπάρχουν σήμερα περισσότερες αποδείξεις που δείχνουν ότι είναι «τσιράκια μεγαλοσυμφερόντων», ενώ επικαλείται το παράδειγμα της Ουκρανίας, όπου «το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έβαλαν μπροστά τους ναζί, τους ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής, για να αιματοκυλήσουν τους λαούς». Το βάρος πλέον πέφτει στις ευρωεκλογές, όπου το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να στείλει μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», είτε πρόκειται για σχήματα με επίσημη στήριξη είτε για σχήματα «ανεξάρτητα - υπερκομματικά». Βασικός στόχος του ΚΚΕ είναι να συγκρατήσει και στις ευρωεκλογές

10

Απώλειες και... ανάκαμψη

Ικανοποίηση για τον πρώτο γύρο Στόχος η διατήρηση των ποσοστών και στην ευρωκάλπη όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της ψήφου που απέσπασε στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και να αποτρέψει μεγάλα ποσοστά τής – αναμενόμενης ούτως ή άλλως – διαρροής που επιβάλλει η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εντείνεται όσο πλησιάζει η 25η Μαΐου. Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος καλεί την ερχόμενη Κυριακή να γίνει ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, ώστε «να δυναμώσει η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας και τις δυνάμεις που τα στηρίζουν». Στον χρόνο που απομένει, η τακτική που ακολουθεί το κόμμα συνεχίζει στη λογική της απόρριψης των διλημμάτων που θέτουν οι δύο κεντρικοί πολιτικοί παίκτες Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και της έκκλησης προς το εκλογικό κοινό να δείξει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ ισχυροποιώντας το προκειμένου την επόμενη μέρα να ασκήσει ανα-

με διπλασιεσ δυναμεισ ο περισσοσ σε συγκριση με τις βουλευτικεσ του 2012

βαθμισμένη αντιπολίτευση και να συμβάλει με καλύτερους όρους στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

«Όχι» στα διλήμματα Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο, ο Περισσός καταγγέλλει για ακόμη μία φορά τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του δεύτερου γύρου, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ «δεν υπόκυψε ούτε πρόκειται να υποκύψει σε διλήμματα και να επιλέγει το μικρότερο κάθε φορά κακό που στο τέλος αποδεικνύεται είτε εξίσου είτε χειρότερο κακό». Ακόμη καλεί τους ψηφοφόρους: ◆ Να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν: «Απευθυνόμαστε σε όσους έκαναν αποχή και τους καλούμε να το ξανασκεφτούν» ανέφερε στη δήλωση της Κυριακής ο Δημήτρης Κουτσούμπας. ◆ Να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του α’ γύρου: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κ.Ε., η Λαϊκή Συσπείρωση παρουσιάζει ανοδική τάση σε 214 δήμους στη χώρα, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, σε 4 δήμους συμμετέχει στον δεύτερο γύρο. Σθεναρά φαίνεται να διεκδικούνται η Ικαρία και η Πάτρα. Στις περιφέρειες το ΚΚΕ χάνει μερίδιο της συνολικής αυτοδιοικητικής δύναμης που είχε το 2010, καθώς στην κάλπη της περασμένης Κυριακής απώλεσε 95.355 ψήφους. Συνολικά το 2010 είχε συγκεντρώσει 592.977 ψήφους, ενώ σήμερα συγκεντρώνει 497.622, αριθμός ψήφων όμως υπερδιπλάσιος αυτών που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (277.227). Στην Αττική ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε και πάλι διψήφιο ποσοστό (10,66%) διατηρώντας τις 5 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχασε περίπου 4 μονάδες σε σχέση με το 2010 (14,44%), αλλά διπλασίασε σε σύγκριση με τα εκλογικά ποσοστά του 2012, ενώ ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε τέταρτος, κάτω από τη Χρυσή Αυγή, με διαφορά μικρότερη της μονάδας (7.583 ψήφοι). Ο Νίκος Σοφιανός στον Δήμο Αθηναίων συγκέντρωσε ποσοστό 7,41% (16.529 ψήφοι), έναντι 13,74% (26.555 ψήφοι) το 2010, και σε απόσταση 8,5 περίπου μονάδων κάτω από τον τέταρτο Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής. Επόμενο κρας - τεστ η ευρωκάλπη...

1

2

3

4


11

www.topontiki.gr

Το Πολιτική Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Δύο «πράσινες» προτάσεις Τα κινήματα από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας που ζητούν την ευρωψήφο μας Δυο σχήματα από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας κατεβαίνουν σε αυτές της ευρωεκλογές.

Π

ρόκειται για τους Οικολόγους Πράσινους, που το 2010 εκπροσωπήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο αφού εξέλεξαν έναν ευρωβουλευτή, και τους Πράσινους Αλληλεγγύη - Δημιουργία - Οικολογία, που δημιουργήθηκαν πριν από λίγο καιρό μετά την αποχώρηση στελεχών, όπως ο Νίκος Χρυσόγελος, νυν ευρωβουλευτής, από τους Οικολόγους Πράσινους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν διαμορφώσει μια οικολογική πρόταση για την έξοδο από την κρίση, η οποία εστιάζει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την επανάκαμψη της πρωτογενούς παραγωγής, την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας για διατροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ήπιες μορφές ενέργειας. Όπως επισημαίνουν, η επιβεβλημένη λιτότητα αποδείχθηκε αποτυχημένη στρατηγική και επιβάλλεται να υιοθετηθούν πρότυπα αναδιανομής, μέσω νέων πακέτων υποστήριξης της απασχόλησης και ενός νέου Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου. Σταθερές τους προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και η ενδυνάμωση της

δημοκρατίας μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η καλύτερη υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και ο σεβασμός της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η πορεία τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές κρίθηκε περισσότερο από ικανοποιητική, αφού στήριξαν 10 περιφερειακά σχήματα και εκλέχτηκαν και τα 10 στα περιφερειακά συμβούλια, ενώ στήριξαν 47 δημοτικά σχήματα και εκλέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι από τα 46. Οι Πράσινοι Αλληλεγγύη - Δημι-

ποια ειναι, τι προτεινουν

ουργία - Οικολογία, μια κίνηση ενεργών πολιτών που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, μιλά για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τομείς και προκρίνει τη στήριξη ενός κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας και την προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης μέσα από τη συνεργατική οικονομία, την οικολογική, κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό. Προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγω-

γής με έμφαση στην οικολογική γεωργία / κτηνοτροφία / δασοπονία, τη βιώσιμη αλιεία, τον οικοαγροτουρισμό, την πράσινη μεταστροφή της βιομηχανίας, την ενίσχυση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όραμά τους, μια κοινωνική Ελλάδα και Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, λιγότερες ανισότητες, εξασφαλισμένα δικαιώματα, προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όσον αφορά το χρέος, υπογραμμίζουν ότι οι ανεύθυνες επιλογές στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην οικονομία, σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, τα υπερβολικά εξοπλιστικά προγράμματα και την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος, οδήγησαν σε μια εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους, η διαχείριση του οποίου είναι εξαιρετικά δύσκολη ενώ δεν μπορεί να επιλέγονται πολιτικές που θα το κάνουν βιώσιμο διαλύοντας την κοινωνία. Όπως επισημαίνουν, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος είναι η αλλαγή των όρων δανεισμού (μνημόνια), ώστε να είναι συμβατοί με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» καθώς και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., όπως εξάλλου ζητάνε και οι δυο εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ενισχύθηκε στις περιφερειακές, ελπίδες και για τις ευρωεκλογές Ικανοποίηση εκφράζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ανοδική τάση που κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα ότι εδραιώνεται ως σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Κάτι που ενισχύει την αισιοδοξία της για μια καλή πορεία και στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών την προσεχή Κυριακή όπου διεκδικεί μια εξίσου καλή καταγραφή υπέρ της ως φορέα αλλά και ως προγράμματος (έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε. με ένα μεταβατικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων). Τα κεντρικά όργανα του σχήματος «διαβάζουν» το αποτέλεσμα ως απόδειξη ότι υπάρχει μια «όλο και διευρυνόμενη βάση

εργαζομένων, νεολαίας και αριστερού κόσμου που προσβλέπει σε μια λογική ανατροπής και όχι διαπραγμάτευσης και υποταγής με το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ - κεφαλαίου», και καλούν το βήμα αυτό «να διευρυνθεί και να στερεωθεί ποιοτικά και ποσοτικά» με μια αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Όσον αφορά το κεντρικό πολιτικό μήνυμα, εκτιμά ότι η αποδοκιμασία προς τους εκπροσώπους των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε ισχυρά καθώς και πως δεν προκύπτει μήνυμα πολιτικής σταθεροποίησης της μνημονιακής πολιτικής. Στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών

συγκέντρωσε συνολικά περί τις 127.067 ψήφους και ποσοστό 2,3% έναντι 97.499 ψήφων και 1,7% το 2010. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία κατέβασε περιφερειακά ψηφοδέλτια σε 12 από τις 13 περιφέρειες, εξέλεξε 7 περιφερειακούς συμβούλους. Τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων συγκέντρωσε (σημειώνοντας άνοδο) στην Αττική το ψηφοδέλτιο της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική» με υποψήφια τη Δέσποινα Κουτσούμπα (33.805 ή 2,09% έναντι 32.678 ή 2,29%). Άνοδο καταγράφει και στην Κεντρική Μακεδονία με την υποψηφιότητα του εκπαιδευτικού Θανάση Αγαπητού, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη για τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

της ΠΟΕ - ΟΤΑ εναντίον της παρουσίας του Γ. Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012 (25.842 ψήφοι ή 2,63% έναντι 16.644 ή 1,7% το 2010). Επίσης, από 1 έδρα καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (8.187 ή 2,04%), Ηπείρου (6.400 ή 2,94%), Θεσσαλίας (9.866 ή 2,23%), Πελοποννήσου (10.377 ή 2,91%) και Στερεάς Ελλάδας (10.782 ή 3.36%). Στον Δήμο Αθηναίων ο συνδυασμός «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» με υποψήφιο δήμαρχο τον Πέτρο Κωνσταντίνου διατηρεί την έδρα του, παρόλο που σημειώνει απώλεια σε απόλυτο αριθμό ψήφων (4.398 ή 1,97% έναντι 5.548 ή 2,87%).


www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Στον αφρό και τον βυθό των Κυκλάδων «Γαλάζιοι» και «πράσινοι» μετρούν κέρδη και ζημιές Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη, λένε οι βουνίσιοι. Καλύτερα πρώτος στο νησί, παρά ναυαγός στην πόλη, λένε αντίστοιχα οι νησιώτες.

Σ

την περίπτωση των Κυκλάδων, για τη Ν.Δ. ισχύει το «πρώτος στο νησί». Αντίθετα, για το ΠΑΣΟΚ ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έμοιαζε με «ναυάγιο». Χρίσματα μπορεί να μη δόθηκαν ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά. Μπορεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, να αναμετρήθηκαν υποψήφιοι που

κατέβηκαν στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητοι. Όμως, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στα στρατηγεία των δύο κυβερνητικών συνεταίρων, μετρούν ο ένας (Ν.Δ.) τα κέρδη, ο άλλος (ΠΑΣΟΚ) μόνο ζημιές. Στην Πάρο ο Μ. Κωβαίος, προερχόμενος από τη Ν.Δ., συγκέντρωσε ποσοστό 44,29%, σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον νυν δήμαρχο Χρ. Βλαχογιάννη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Γ. Ραγκούση, που πήρε ποσοστό 26,84%. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2010 αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο δύο υποψήφιοι προερχόμενοι (και οι δύο) από το ΠΑΣΟΚ! Στη Ν.Δ. λένε

1

πως έπεσε ένα «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ. Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες ο νυν δήμαρχος Μ. Μαργαρίτης, που προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., διεκδικεί την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος. Στον πρώτο γύρο έκοψε το νήμα με 44,08%, αφήνοντας πίσω του σχεδόν εννέα μονάδες τον Ν. Μαϊτό, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 36,25%. Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης τα δεδομένα άλλαξαν όταν ο δήμαρχος Ι. Δεκαβάλλας από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον συνδυασμό του Γιάννη Μαχαιρίδη. Η εκλογική μάχη ήταν «θρίλερ» και θα συνεχιστεί και τη δεύτερη Κυριακή, καθώς ο Γ. Μαραγκός από τον χώρο της Ν.Δ. άγγιξε το 50% (49,53%) ενώ ο νυν αντιδήμαρχος Α. Γιαλόγλου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ πήρε 33,02%. Και στην Τήνο η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, αν και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν οριακό όσον αφορά την εκλογή του δημάρχου. Ο νυν δήμαρχος του νησιού, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Π. Κροντηράς (και πρώην δήμαρχος Εξωμβούργου) έλαβε 42,4%, ενώ ο Σ. Ορφανός από τον χώρο της Ν.Δ. (που ήταν ο τελευταίος δήμαρχος Τήνου πριν από τη συνένωση των δήμων του νησιού) έφτασε το 49,33%. Στη Μήλο από την πρώτη Κυριακή επανεκλέγεται ο νυν δήμαρχος Γ. Δαμουλάκης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., με το μεγάλο ποσοστό του 56,19%. Το ίδιο έγινε και στη Σαντορίνη, όπου ο νυν δήμαρχος Αν. Ζώρζος επικράτησε με ποσοστό 50,57% έναντι του Α. Σιγάλα, προερχόμε-

2 3

4

v

ΠΟΥ KΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 .- * %*$ &.* +$. $. % +)+. %) -&-) .$ %) - +-) +-&.

5 6

12

Σαν ναυαγός που ονειρεύεται καράβι... νου από το ΠΑΣΟΚ, με 25,11%. Αυτήν τη φορά αναμετρήθηκαν ως ανεξάρτητ ο ι , ενώ την προηγούμενη φορά, το 2010, κατέβηκαν και πάλι ως ανεξάρτητοι προερχόμενοι από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Πάντως, πολλά από τα παραπάνω πρόσωπα μπορεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές να έβγαλαν από πάνω τους τον «κομματικό μανδύα» και να κατέβηκαν στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητοι, ωστόσο είναι ενεργά κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Συμμετείχαν μάλιστα στο συντονιστικό της Ν.Δ. για τους ΟΤΑ στο Αιγαίο.

Γκρίνια Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο όργανο ο Μ. Μαργαρίτης (δήμαρχος Νάξου) ήταν εκτελεστικός γραμματέας, οι Γ. Δαμουλάκης (δήμαρχος Μήλου) και Ν. Ζώρζος (δήμαρχος Σαντορίνης) μετείχαν ως αναπληρωτές γραμματείς, ενώ μεταξύ των μελών ήταν και ο Σ. Ορφανός. Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπάρχει «γκρίνια» για κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη επειδή μετά το 2010 έδειχναν να κρατούν αποστάσεις από το κόμμα τους. Τους καταλογίζουν μάλιστα ότι τη δύσκολη αυτήν περίοδο για το κόμμα συμπεριφέρονταν στις τοπικές κοινωνίες ως «αντιμνημονιακοί» και ότι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ψηφοφόρους, που εν όψει της τουριστικής περιόδου επέλεξαν τη «σταθερότητα». u Στην Άνδρο εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο Θ. Σουσούδης με 59,89%. Στη δεύτερη θέση ήρθε ο Ι. Μαλταπές με ποσοστό 28,24%. Και οι δύο είχαν χάσει την εκλογική αναμέτρηση του 2010, στην οποία είχαν συμμετάσχει ως ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. u Στη Μύκονο η μάχη ήταν ενδονεοδημοκρατική, αν και οι δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, οι Κ. Κουκάς (45,84%) και Α. Φιορεντίνος (40,45%).

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

*)-)%- -$*: .'. + /( *. &/ '( %. ! "/ /#'/ /'/# . !# //(

.& &.: . ! /#'/( +. '/( *". "!/# +. !""(

LE MONDE diplomatique :      

:     

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Η μάχη του δεύτερου γύρου στην εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου πάντως έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις δημαρχιακές μάχες και εδώ οι πιθανότητες να χαλάσει η... ειδυλλιακή εικόνα για τη Ν.Δ. είναι έντονες. Μπορεί το κόμμα του Σαμαρά να πανηγυρίζει για τους δημάρχους που εξέλεξε ή βρέθηκαν με προβάδισμα, αλλά στο περιφερειακό επίπεδο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο... απλά, παρ’ ότι ο

εκλεκτός της Ρηγίλλης Γ. Χατζημάρκος ήρθε πρώτος με 35,7% έναντι του νυν περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη, ο οποίος πήρε ποσοστό 32,17%. Ο Μαχαιρίδης, ο οποίος το 2010 ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Στα νησιά των Κυκλάδων μάλιστα τα ποσοστά των δύο μονομάχων ήταν ισοδύναμα (Χατζημάρκος 33,56% Μαχαιρίδης 33,48%). Η κάλπη – σε κάθε περίπτωση – είναι εκείνη που θα... μιλήσει στο τέλος.


13

www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Τα θαύματα – όπως η πολιτική βούληση για πάταξη της διαφθοράς – σ’ αυτόν το τόπο κρατούν... τρεις μέρες. Τόσο πάνω - κάτω κράτησε και η «απόφαση» της κυβέρνησης να ερευνήσει τις χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολλές από τις οποίες άρμεξαν για χρόνια μεγάλα ποσά από κονδύλια (μυστικά και ευρωπαϊκά) υπουργείων δίχως σε πολλές περιπτώσεις να αποδώσουν λογαριασμούς για τα πεπραγμένα τους.

Oι έρευνες για τις ΜΚΟ στο ψυγείο Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας πήρε μετάθεση

Ό

πως πληροφορείται το «Ποντίκι», αυτήν την περίοδο καμία έρευνα για ΜΚΟ δεν διενεργείται από την Οικονομική Αστυνομία, καθώς ο επικεφαλής της μετατέθηκε τον Απρίλιο του 2014 χωρίς να αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», ακριβώς το διάστημα πριν από τη μετάθεσή του ο επικεφαλής της ομάδας είχε επικεντρώσει την προσοχή του σε δύο ΜΚΟ: u Την Ευρωπαϊκή Προοπτική (επικεφαλής της οποίας ήταν ο Παντελής Σκλιάς, στενός συνεργάτης του πρώην υφυπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη), που χρηματοδοτήθηκε με 7,5 εκατ. ευρώ. u Τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (ΕΟΔΔ) του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, που χρηματοδοτήθηκε συνολικά από την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ με 3,5 εκατ. ευρώ για 26 (!) συνολικά προγράμματα, ενώ άγνωστο είναι το ποσό με το οποίο έχει επιχορηγηθεί από άλλα υπουργεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου έχει δοθεί από τον Οκτώβριο του 2012 (όπως φαίνεται στο έγγραφο που δημοσιεύουμε παραπλεύρως) και μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει προκύψει αποτέλεσμα της έρευνας, αλλά αντίθετα, όπως είπαμε και πιο πάνω, μετατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας που διενεργούσε τη σχετική έρευνα. Θα πρέπει παρεμπιπτόντως να υπενθυμίσουμε ότι για τον ΕΟΔΔ έχει τεθεί σειρά ερωτημάτων για συγκεκριμένο πρόγραμμά του στον Λίβανο (20042006), για το οποίο υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από τον τότε πρεσβευτή μας εκεί Ν. Βαμβουνάκη.

Η... διαφάνεια του ΥΠΕΞ Σύμφωνα με όσα μαθαίνει το «Π», η ηγεσία του υπουργείου (ειδικά ο καθ’

ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος) αρνείται να δώσει στοιχεία για την τότε ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου (που εν συνεχεία «μεταλλάχθηκε» σε... διεθνή οργανισμό και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου). Η προστασία της οποίας απολαύει ο εν λόγω οργανισμός πιθανότατα έχει να κάνει με τις εξαιρετικές σχέσεις και τα ερείσματα που διαθέτει ο πρόεδρός του Σπ. Φλογαΐτης τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Αξίζει στο σημείο αυτό παρενθετικά να σημειωθεί ότι ο Σπ. Φλογαΐτης πρόσφατα έκανε την πρώτη του ανεπιτυχή (φανταζόμαστε ότι θα έχει και συνέχεια) προσπάθεια για τη δημιουργία της πρώτης ιδιωτικής Νομικής Σχολής στο Σούνιο. Στο πλαίσιο των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του ΥΠΕΞ (οι οποίες υπάρχουν για να αξιοποιούνται δεόντως) θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2012 δεν υπάρχει γενικός διευθυντής στην ΥΔΑΣ. Καθήκοντα αναπληρωτή εκτελεί η συνταξιούχος

ΠΟΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

πρέσβης Θ. Τσιμπουκέλλη - Δούβου, της οποίας η θητεία ανανεώνεται κάθε τρίμηνο! Το γεγονός αυτό οδηγεί στο ερώτημα αν η εν λόγω πρέσβης τελεί υπό ομηρεία και τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που θα επιχειρούσε να προβεί σε αποκαλύψεις ή να εκθέσει πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις ΜΚΟ. Μήπως η θητεία της θα τερματιζόταν πάραυτα; Κάπως έτσι όμως η Θ. Τσιμπουκέλλη παραμένει επί δύο σχεδόν χρόνια ήσυχος παρατηρητής της ακινησίας, αδρανής, μην τολμώντας να προχωρήσει σε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο οποιασδήποτε ΜΚΟ. Και δεν μιλάμε για σκανδαλώδεις περιπτώσεις όπως η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά για άλλες, με πολύ μικρότερα ερείσματα, όπου είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί ότι δεν παρήγαγαν κανένα απολύτως έργο.

Αριστοτεχνική συγκάλυψη Η μέθοδος που έχει επιλεγεί για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των ΜΚΟ – εκτός από την υπονό-

μευση των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας – είναι αυτή μέσω ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρείας της Grant Thornton, που αντί 75.000 ευρώ «ελέγχει» 198 αναπτυξιακά προγράμματα. Μόνο που οι έλεγχοι αυτοί έχουν καθαρά λογιστικό χαρακτήρα, δηλαδή αφορούν απλές αριθμητικές πράξεις (προσθέσεις των παραστατικών) και δεν υπεισέρχονται ούτε στη σκοπιμότητα ούτε στο παραχθέν έργο τής κάθε ΜΚΟ. Οι πρεσβείες μας (όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της ΥΔΑΣ και τη σύμβαση που υπογράφει το υπουργείο Εξωτερικών με την κάθε ΜΚΟ) έπρεπε να πιστοποιούν κάθε δαπάνη (για το έργο που πρόσφερε η κάθε ΜΚΟ) και να συντάσσουν εκθέσεις προόδου και περάτωσης του κάθε προγράμματος. Πρόκειται για μια διαδικασία που ουδέποτε ακολουθήθηκε. Έτσι ο Γεροντόπουλος αναφέρεται σήμερα σε 118 προγράμματα που παραμένουν «ανοικτά» και για τα οποία είχε μάλιστα την... ιδέα, λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, να επιχειρήσει την «εξόφληση» ορισμένων ΜΚΟ καταβάλλοντάς τους 400.000 ευρώ. Η εν λόγω προσπάθεια ναυάγησε (προσωρινά) λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα μιας ύποπτης διάρρηξης που έγινε στις 2 Μαΐου 2014 στο γραφείο της ΥΔΑΣ, όπου φυλάσσονται όλοι οι φάκελοι των ΜΚΟ. Το ΥΠΕΞ απέκρυψε το γεγονός, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια από δημοσιεύματα του Τύπου. Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, το ΥΠΕΞ δεν προέβη στη διενέργεια ΕΔΕ ούτε κάλεσε την Αστυνομία για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων (γιατί άραγε;). Έτσι δεν γνωρίζουμε για ποιες ΜΚΟ εκλάπησαν παραστατικά, με κίνδυνο, εάν ποτέ γίνει δικαστική διερεύνηση, να κριθούν αθώες ελλείψει στοιχείων.

Και να μην ξεχνάμε... Απ’ όλα αυτά αποδεικνύεται ότι η σύλληψη και ποινική παραπομπή του επικεφαλής της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων (9 εκατ. ευρώ) δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα και ότι ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν τη βούληση να προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες. Τα λεφτά είναι πολλά (115 εκατ. ευρώ), αλλά τα (πολιτικά) κεφάλια που θα μπορούσαν να πέσουν είναι ακόμη περισσότερα. Υπενθυμίζουμε ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών την εποχή των «παχιών αγελάδων» ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος (2002-2004) και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (20042007).


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Τρυπώνω

κατα βαθοσ Το σημαντικό είναι το «μήνυμα» Η πιο μεγάλη ώρα – μέχρι την... επόμενη βεβαίως – για το πολιτικό σύστημα είναι την Κυριακή, οπότε ανοίγουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο της Αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Τα πολιτικά στοιχήματα και στις δύο εκλογές – σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής – είναι πολλά και κρίσιμα. Η Ν.Δ. καλείται να αποδείξει ότι αντέχει και μπορεί να σταθεί στην κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως, επιθυμεί να κερδίσει ό,τι μπορεί από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ, να δημιουργήσει τη «μαγιά» για τη... Νέα Ελλάδα που ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται να διαδεχθεί τη Ν.Δ. και την ίδια ώρα να αποφύγει μια μετατόπιση κεντροαριστερών προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει όμως και να περιορίσει τη ζημιά σε επίπεδο εσωκομματικών αντιδράσεων, οι οποίες αναμένεται να προκύψουν στην περίπτωση που το αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη είναι πολύ αρνητικό. Όμως το μεγαλύτερο ζόρι για το κόμμα του Σαμαρά είναι η συγκράτηση των διαρροών προς τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής στην Αυτοδιοίκηση είναι ανησυχητικό για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά ειδικά για τη Ν.Δ. ο κίνδυνος είναι τεράστιος, αφού μια μεγάλη επίδοση της Χ.Α., εκτός του ότι μπορεί να διευρύνει τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ., μπορεί να καταστήσει τους νεοναζί «παίκτες» στην επόμενη μέρα της ανασύνθεσης της Δεξιάς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη Δεξιά και για το πολιτικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τους αυτονόητους στόχους στην Αττική (Περιφέρεια και Δήμο Αθηναίων), πρέπει, ως αξιωματική αντιπολίτευση που διεκδικεί τη διακυβέρνηση, να διευρύνει την πολυσυλλεκτικότητά του κερδίζοντας – εκτός από την κεντροαριστερή ψήφο που φεύγει από το ΠΑΣΟΚ – και σοβαρό μερίδιο από τις διαρροές της Ν.Δ. Υπ’ αυτήν την έννοια η αποτροπή της ενίσχυσης των ναζιστών είναι υπόθεση και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γι’ αυτό επιδιώκει να εκφραστεί η οργή με πολιτική ψήφο και όχι τυφλά. Τα σενάρια για τον συσχετισμό δύναμης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. είναι, προφανώς, παρακινδυνευμένα, ενώ μετέωρα είναι και τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου αυτό που παραμένει με βεβαιότητα σημαντικό είναι το «μήνυμα» που θα εκπέμψει η ψήφος. Όσο πιο ηχηρό, τόσο καλύτερα...

Εκδότης - Διευθυντής ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ Διευθυντής Έκδοσης: ΠΑΝΑΓΗΣ Δ. ΚΟΥΤΟΥΦΑΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Aρχισυνταξία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ, ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ Υπεύθυνος Ύλης: ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ

Οικονομικός Διευθυντής: ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ Εμπορικό Τμήμα: ΜΑΝΘΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ Tηλέφωνα - Fax: 210 68.98.448 210 68.98.226 Εκτύπωση: IRIS ΑΕΒΕ

D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ Α.Ε.» ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 48 + 16 Art σελίδες - 2,00 ­ ΓΡΑΦΕΙΑ: Λεωφ. Βουλιαγμένης 273, T.K. 17236, Άγιος Δημητριος, Κωδικός: 3107 Tηλ.: 210 68.98.448, Fax Σύνταξης: 210 68.91.046 e-mail: topontiki1@yahoo.gr internet: http://www.topontiki.gr

«ΠΟΝΤΙΚΙ» Πολιτική - Σατιρική και

Αποκαλυπτική εφημερίδα

•Για τη συνδρομή σας αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 210-68.98.448. «ΠΟΝΤΙΚΙ» το... «ΠΟΝΤΙΚΙ» Σας! (Από το... 1979, ε;)

14

ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας E Αληθευει που διευκρινίζει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας των διοι-

κητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού δεν… καλύπτονται 38 φύλακες και θα πρέπει να καλυφθούν από την εγκύκλιο Μητσοτάκη για την κινητικότητα; Το ίδιο ισχύει και για τους φύλακες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο αναφέρει πως «δεν διατρέχουν κίνδυνο, καθώς εμπίπτουν στην καταληκτική ημερομηνία 15 Ιουνίου». Θα δείξει, καθώς υπάρχουν έντονες… φήμες περί επικείμενης «σφαγής» και νέας αναστάτωσης στα πανεπιστήμια. διαρροη δόθηκε εμμέσως η στήριξη στον Σαμαρά E Με από τον Καραμανλή, αφού, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός σε όποιον του τηλεφωνούσε να του ευχηθεί για τη γιορτή του, τον προέτρεπε να στηρίξει τη Ν.Δ. στις εκλογές της Κυριακής!!! Μιλάμε για ενθουσιώδη στήριξη της κινδυνεύουσας να χάσει ακόμη και το όνομά της «Νέας Δημοκρατίας»… Να γίνει δηλαδή η «γαλάζια» ανώνυμη… ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουρE Παντως, γού, αλλά και κυβερνητικός εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, έστειλε τα δικά του (;) μηνύματα για τα πρόσωπα που δεν πρέπει να ψηφιστούν από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο… Πήρε φωτιά λοιπόν το Twitter όταν ο πρώην εκπρόσωπος έγραψε ότι «γνώμονάς μας είναι και πρέπει να είναι μόνο οι ιδρυτικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας όπως τις όρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», για να μην έχει κανένας καμία αμφιβολία ότι οι αρχές αυτές θα διέπουν και στο μέλλον την παράταξη της Ν.Δ… Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι «όσοι ονειρεύονται αλλαγή ονόματος του κόμματος να το ξεχάσουν… Και βεβαίως το προχώρησε λίγο ακόμη το θέμα ο Ε. Αντώναρος. Υπέδειξε και ποιοι από αυτούς που μετέχουν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο πρέπει να «μαυριστούν» Και ήταν φωτογραφικός μεν, αλλά σαφής… Να μην ψηφιστούν, έγραψε, οι αλεξιπτωτιστές και οι όψιμοι νεοδημοκράτες, οι υβριστές της παράταξης και δήθεν τηλεαστέρες, καθώς και οι μαϊντανοί… Κυριακή βράδυ θα ξέρουμε, πάντως, για ποιους χτύπησε η καμπάνα του Ευάγγελου…

E

Πήγε σπίτι του Την έξοδο στον Χρήστο Πάχτα και στα μεταλλεία χρυσού έδειξαν οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη, αφού μαύρισαν τριφασικά τον «δήμαρχο της Εl Dorado», όπως τον έλεγαν, βγάζοντας από την πρώτη Κυριακή δήμαρχο με 51,13%, τον επιχειρηματία Γιάννη Μίχο, που έχει ταχθεί ανοικτά κατά του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές. Να θυμίσουμε ότι ο Χρήστος Πάχτας έχει συνδέσει απόλυτα την πολιτική του καριέρα και ως βουλευτή και ως υπουργού και ως δημάρχου με τα μεταλλεία χρυσού και ήταν εκείνος που πρώτος βάφτισε «εγκληματική οργάνωση» τους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή. Να σημειωθεί ακόμα ότι ο ίδιος δήλωνε προεκλογικά ότι σε περίπτωση μη επανεκλογής του θα καίγονταν χωριά και θα υπήρχαν ανθρώπινα θύματα. Η αποδοκιμασία του Χρήστου Πάχτα από τους πολίτες αποδεικνύει ότι η αντίθεση στο μεταλλείο χρυσού δεν ήταν η άποψη μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά η κεντρική θέση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, που συμμετείχαν στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα για ένα τέτοιο θέμα.

Ο σνομπ κύριος υπουργός Τη δικαστική απόφαση για επαναπρόσληψη των καθαριστριών δεν… εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας, με την καθιστική διαμαρτυρία των εργαζομένων να συνεχίζεται για 15η μέρα έξω από το κτήριο. Η κυβέρνηση φαίνεται δεν… συμμορφώνεται, με τις υποδείξεις των δικαστικών αρχών. Επειδή πρόκειται για καθαρίστριες και όχι για διαπλεκόμενους; Ή μήπως θέλει να τις τιμωρήσει για τον αγώνα τους;

το «με εντολή Σαμαρά δεν πρόκειται η Ν.Δ. να κάE Εκεινο νει αρνητική πολιτική διαφήμιση» τι έγινε άραγε; Βλέπουμε να έχουν γεμίσει οι οθόνες μας με μαύρη διαφήμιση «για τα κεφάλαια που θα φύγουν» ή για τα 20.000.000 τουρίστες που θα φύγουν στις 26 Μαΐου. Όχι, ο Σαμαράς δεν ηγήθηκε των 20.000.000 τουριστών ως άλλος Μωυσής να σχίσει τη θάλασσα για να περάσουν και να σωθούν από τους ΣΥΡΙΖΑίους!!! Κακό πράγμα η ανασφάλεια και όσφρηση της ήττας… τα θετικά σχόλια για την Ζέφη Δημαδάμα, γραμE Πολλα ματέα του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών. Πρώτα υπέρ της Ρένας Δούρου για τη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Πάγκαλο, αλλά και για τα δύο τηλεοπτικά σποτ του Ποταμιού για την «πρώτη φορά». Για τη πρώτη είπε ότι «οι υποψήφιες… θα πρέπει να κρίνονται από τον πολιτικό λόγο και τις θέσεις τους». τα σποτάκια του Ποταμιού είπε E Για ότι ήταν «ατυχέστατα και άστοχα, τονίζοντας ότι ελλείψει πολιτικών θέσεων και για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη επιλέγουν να ευτελίσουν για ψηφοθηρικούς λόγους κρίσιμα σεξουαλικά διλήμματα κάθε ανθρώπου, και ειδικότερα την ευαίσθητη «πρώτη φορά» μίας γυναίκας (όχι άραγε και ενός άνδρα;)…

Δυναμικές οι γυναίκες εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη… και χωρίς κολλήματα. τι θυμηθήκαμε τώρα με αφορμή τη λεκτική σεE Κοιταξτε ξιστική επίθεση που έκανε ο Πάγκαλος στη Δούρου… Θυμηθήκαμε πώς χαρακτήρισε τον Πάγκαλο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν τον άκουσε να κάνει ένα σεξιστικό σχόλιο γι’ αυτήν, σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, νομίζοντας ότι το μικρόφωνό του ήταν κλειστό… Αφήστε το καλύτερα, ήταν βαρύ… ανάλογο με τα κιλά του και τη συμπεριφορά του… επανεμφάνιση, έπειτα από μακρά σιωπή, του E Ξαφνικη πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Με άρθρο του στα «Νέα» στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Κίνημα θα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και μετά τις ευρωεκλογές. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο αποδέκτης του μηνύματος. Κάτι μας λέει όμως ότι είναι ο Βενιζέλος…

ρό μ α β ε λ α γ Έβ ία ότι η ιστορ νε α ξοφλήσ

χρυσού χτύπησε ο Οδυσσέας ΒουE Φλεβα δούρης, αφού τρεις μέρες πριν από τον δεύ-

τερο γύρο αποκάλυψε ότι απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμ-


TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Οι φήμες λένε ότι... 4Όλο και αυξάνεται μέσα στη Ν.Δ. η αμφισβήτηση των επιλογών του πρωθυπουργού στους μεγάλους δήμους. Υπάρχουν κάτι «κοράκια» που περιμένουν στις γωνίες τον ίδιο και τους συνεργάτες του… 4Και στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για πολλές έντονες κουβέντες την Κυριακή το βράδυ. Μπορεί η ηγεσία να βάζει χαμηλά τον πήχη, όμωςυπάρχουν και πολλά στελέχη που τον βάζουν στα ποσοστά των εκλογών του 2012, δηλαδή κοντά στο 12%!!! 4Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βράδυ των εκλογών η κίνηση αντιπερισπασμού του Σαμαρά θα είναι ο ευρύτατος ανασχηματισμός. Θα κλείσει – έστω και για ένα μικρό κρίσιμο διάστημα – πολλά στόματα, βοηθώντας και τον Μπένι να κλείσει στόματα και στο ΠΑΣΟΚ. μάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αποτελεί ηχηρό χαστούκι για τον Πέτρο Τατούλη η απόφαση. Όλες οι μηχανορραφίες του πέφτουν στο κενό». Προχωρωντας δε τις καταγγελίες υποστήριξε ότι δεν έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχουν παραβιάσεις της νομιμότητας από τον νυν περιφερειάρχη, τον οποίο κατήγγειλε ότι εφάρμοσε τις δικές του μεθόδους, παρουσιάζοντας στο περιφερειακό συμβούλιο πλαστογραφημένο έγγραφο, αποκρύπτοντας βασικές σελίδες της αρχικής εισήγησης. Τέλος, υπογράμμισε ότι «η τεχνική που προωθεί ο κ. Τατούλης, πλέον, είναι απαγορευμένη σε πολλές χώρες». Το ζήτημα είναι αν θα προλάβει να ενημερωθούν οι πολίτες για το μείζον αυτό θέμα.

E

θόρυβος δημιουργήθηκε έπειτα από δημοσιεύE Αρκετος ματα για την περικοπή μέρους της βουλευτικής αποζημίωσης του Γ. Παπανδρέου λόγω των συχνών απουσιών του στο εξωτερικό. Σύμφωνα με απάντηση του γραφείου Τύπου της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, από τον Σεπτέμβριο του 2012, ζήτησε την

περικοπή του 1/30 της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής του ανά απουσία για το σύνολο των απουσιών πέραν του ορίου του άρθρου 63 παρ. 3 του Συντάγματος, ανεξαρτήτως του δικαιολογημένου αυτών. ή Μιχαλολιάκος, Μιχαλολιάκος ή Μώραλης; E Μωραλης «Καταθλιπτικό» κι «εκβιαστικό» είναι το δίλημμα που χαρακτηρίζει το «Λιμάνι της αγωνίας», ενώπιον του οποίου θα βρεθεί ο Πειραιάς την προσεχή Κυριακή. Ο συνδυασμός του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος έμεινε εκτός β’ γύρου, δίνει μάλλον γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση στους πολίτες του Πειραιά («η επιλογή είναι δική σας, δεν χρειάζεται να σας υποδείξουμε τι θα πράξετε»), ασκώντας ωστόσο δριμεία κριτική και στους δύο, προειδοποιώντας ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και πως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει ουδεμία ευθύνη… Τι κι αν ο Βενιζέλος προσπαθεί με το στανιό να μας πείσει ότι αποτελεί τον προοδευτικό πόλο της κυβέρνησης, πέραν του ότι διασφαλίζει τη σταθερότητα; Μετά τη στήριξη που προσέφεραν σε Σγουρό και Καμίνη αμφότεροι οι κυβερνητικοί εταίροι, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κοινή κάθοδο» των δύο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, «με μόνο γνώμονα τη ‘‘σταθερότητα’’ του ανώμαλου καθεστώτος του μνημονίου».

E

εκλογες θα προκαλέσουν εντάσεις και στους ΑνεξάρE Οιτητους Έλληνες; Το ζήτημα έθεσε ο Παύλος Χαϊκάλης, που σημείωσε ότι ο πήχης του κόμματος θα πρέπει να είναι η εκλογική επίδοση του 2012. Πολλοί στους ΑΝΕΛ επιμένουν ότι το κόμμα έπρεπε από καιρό να περάσει από την εμβρυακή απόλυτα προεδροκρατούμενη φάση σε πιο δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά ο πρόεδρος Πάνος επιμένει στον ασφυκτικό έλεγχο. Για να δούμε τι θα δούμε. Έχει σημασία δε αν θα εκλέξει το κόμμα έναν ευρωβουλευτή ή περισσότερους και κυρίως ποιος θα «σταυροδοτηθεί». Ώρες που είναι, να μη σπείρουμε ζιζάνια με λεπτομέρειες για την εσωκομματική κόντρα υποψηφίων με εντελώς διαφορετική πολιτική καταγωγή, που συγκλίνουν μόνο στην αντιμνημονιακή οξύτητά τους…

ξετρυπωνω

Λεωφ.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 1

15

www.topontiki.gr

Γράφαμε και την περασμένη βδομάδα ότι αυτήν την περίοδο το μόνο που απασχολεί τους συνέταιρους Σαμαρά και Βενιζέλο στην κυβέρνηση είναι η αποφυγή κάποιου… ατυχήματος, που θα προκύψει από τα αποτελέσματα των εκλογών. Όμως, όσο οι δύο συνέταιροι στην κυβέρνηση κάνουν εσωκομματικές μανούβρες μετρώντας ψηφαλάκια, το Αιγαίο γίνεται σουρωτήρι στην κυριολεξία. Όπως θα διαβάσετε στις σελίδες 20-21, η Άγκυρα έχει ήδη δημοσιοποιήσει χάρτες, όπου καταγράφονται περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις οποίες σκοπεύει να «τρυπήσει»… Πού καιρός για τους δύο συνεταίρους να ασχοληθούν με θέματα όπως η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο! Άλλωστε για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο το Αιγαίο και οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ακόμη επιχειρηματική συμφωνία, ενταγμένη στη διαχείριση του χρέους. Του χρέους που οι κυβερνήσεις των κομμάτων τους δημιούργησαν και αυτοί έχουν δεσμευτεί να το πληρώνουμε (για πάντα). Αυτό είναι το αντίτιμο που ο ελληνικός λαός πληρώνει, προκειμένου οι συνεταίροι Σαμαράς και Βενιζέλος να εξασφαλίσουν τη στήριξη των δανειστών για να παραμείνουν στην εξουσία. Τα πράγματα, ωστόσο, στο Αιγαίο δεν είναι τόσο απλά, ούτε μπορούν να διευθετηθούν στο πλαίσιο κάποιων οικονομικών συναλλαγών. Άλλωστε, ακόμη και αυτές οι οικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται με βάση τη διαπραγματευτική δύναμη του κάθε συναλλασσόμενου. Αυτό ακριβώς η Άγκυρα φαίνεται ότι το γνωρίζει πολύ καλά. Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο οι Τούρκοι έχουν πολλαπλασιάσει (σε ένταση και ποιότητα) την αεροναυτική τους δραστηριότητα σε «δύσκολες» περιοχές στο Αιγαίο. Η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την ελληνική χρεοκοπία, που άφησε την ελληνική αεροπορία χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, «πουλώντας» τις καθημερινές της πτήσεις στα νησιά του Αιγαίου ως «ΝΑΤΟϊκή εξυπηρέτηση». Ταυτόχρονα, αυτό ακριβώς το διάστημα οι Τούρκοι έβγαλαν σχεδόν όλο τους τον στόλο στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της άσκησης «Beyaz Firtina». Χωρισμένα σε ναυτικές μοίρες, τα 45 τουρκικά πλοία έχουν απλωθεί σ’ όλο το Αιγαίο, έτοιμα να υποστηρίξουν, αν χρειαστεί, τις επιστημονικές γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που ξεκινούν από σήμερα. Κατά τα λοιπά, Σαμαράς και Βενιζέλος αγωνιούν για την πορεία και την τύχη της χώρας, αν ο λαός με την ψήφο του τους «μαυρίσει»… dim10201961@yahoo.gr


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

16

Παλιά συνταγή... Δεν ξέρω ποιος ονόμασε Εθνικό το «γαλάζιο» Αναπτυξιακό Σχέδιο (ο Θεός να το κάνει αναπτυξιακό), στην ομιλία του πρωθυπουργού την Τρίτη το απόγευμα, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια συρραφή εξαγγελιών για να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης… Δεν ξέρουμε αν το ΠΑΣΟΚ (ο έτερος εταίρος της Νουδούλας) συμφωνεί με αυτό το σχέδιο ανάπτυξης… γιατί συνηθίζει να μην τους ρωτάει ο πρωθυπουργός. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι με όσα είπε ή άφησε να εννοηθούν ο Σαμαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κομματικό σχέδιο – ένα ποτάμι υποσχέσεων – για να διατηρηθεί η λιτότητα και να κάνουν πάρτι τα διαπλεκόμενα και οι δήθεν «επενδυτές»… Μια προσπάθεια δηλαδή για να ξεγελάσουμε τους «χαχόλους»!!! Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε το α’ ενικό που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη την Τρίτη το βράδυ… και κυρίως γιατί το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσίασε, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «θέλω» του πρωθυπουργού, στη θέση της λέξης «θα»… Ακόμη και τα ίδια τα στελέχη της Ν.Δ. που ήταν το ακροατήριο αυτής της ομιλίας, μιλούσαν επικριτικά γι’ αυτό το σχέδιο. Έλεγαν, μάλιστα, ότι σε κάθε πρότασή του έλεγε τη λέξη «θέλω» και έκανε ταυτόχρονα και μια αόριστη εξαγγελία, που δεν διέφερε σε τίποτε από τις γνωστές παλαιοκομματικού τύπου εξαγγελίες που ακούν πάντα οι Έλληνες στις εκλογές… Ορισμένοι μάλιστα προχωρούσαν περισσότερο και έλεγαν ότι όλα αυτά τα «θέλω» δείχνουν ή περίσσευμα αλαζονείας ή μεγάλη ανασφάλεια για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής… ενώ άλλοι – πολλοί φίλοι του – ότι «αυτός δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς». Και συμπλήρωναν ότι «η επιτυχία στην πολιτική δεν έρχεται από το “εγώ”, αλλά από το “εμείς”…». Παλιά συνταγή που, όταν κάποιος την ξεχνάει, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μοναχικούς δρόμους…

Γράμματα ξέρουμε... Μετά το καθολικό «Όχι» που είπαν οι πολίτες 11 δήμων της Θεσσαλονίκης στην πώληση της ΕΥΑΘ, με το δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου, ο γαλλικός όμιλος Suez Environment, που διεκδικεί από κοινού με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα, το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, νομίζει ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν πωλείται η εταιρεία! Σε συνέντευξη που έδωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος του τομέα Υδάτων Ευρώπης του γαλλικού ομίλου Diane D’ Arras στην ιστοσελίδα euro2day υποστήριξε ότι «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ένα μεικτό σχήμα, όπως είναι τα πολλά επιτυχημένα προηγούμενα σχήματα σε όλη την Ευρώπη, αφού το νερό και τα πάγια της εταιρείας θα παραμείνουν σταθερά στα χέρια του κράτους». Φαίνεται ότι η Diane D’ Arras μας περνάει για τελείους ηλίθιους και παντελώς ανίκανους να κάνουμε έστω και μια απλή αριθμητική πράξη. Τα πράγματα είναι απλά. Αφού πωλείται το 51% της εταιρείας (το υπόλοιπο 23,017% από το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθεί σε μεταγενέστερη φάση) που εκμεταλλεύεται το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και το μάνατζμεντ, για ποια σύμπραξη μιλά η εταιρεία;

ποντικοπαγίδες Πού είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες; Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την πρόταση του Μιχάλη Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του και στο σχόλιό του για την πώληση του κτηρίου του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, που βρίσκεται στον πιο σημαντικό δρόμο της αμερικανικής πρωτεύουσας, στη λεωφόρο Μασαχουσέτης, και κινδυνεύει, όπως γράφει, να βρεθεί σε τουρκικά ή σκοπιανά χέρια. Υποστηρίζει ότι «το κτήριο πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια» και προτρέπει τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το θέμα και «να απευθυνθεί ο ίδιος σε Ελληνοαμερικανούς πλούσιους – και υπάρχουν πάρα πολλοί – ώστε να το αγοράσουν και να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Αν θέλουμε βέβαια να λέμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες στην ομογένεια έτοιμοι να βοηθήσουν…

Υπηρέτησε την Αθήνα Έφυγε από τη ζωή ένας ακόμη σημαντικός άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Αρτέμης Αναπλιώτης, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και αντιδήμαρχος περισσότερο από 20 χρόνια. Μαχητικός και συνεπής στην ιδεολογία του σε όλη τη ζωή του. Από μικρό παιδί αγωνίστηκε στην Κατοχή για την απελευθέρωση της χώρας, ενώ βοήθησε σημαντικά στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου για την απελευθέρωση από την αγγλική κατοχή. Συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση και την Αθήνα από το 1981 με συναινετική αντίληψη και, όπως ομολογείται από όλους, κέρδισε την αγάπη των φίλων του αλλά και τον σεβασμό των αντιπάλων του.

Αδιανόητο Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Τύπου εξέφρασε την οργή των εργαζομένων στην απόφαση να παραχωρηθεί η αίθουσα της Γραμματείας για τη διακαναλική συνέντευξη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα στη δήλωσή του επισημαίνει: «Θεωρώ αδιανόητο να παραχωρείται το Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας & Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης σε ένα να-

ζιστικό μόρφωμα, σε μία εγκληματική οργάνωση, που η Βουλή των Ελλήνων, της έχει κόψει την κρατική επιχορήγηση, που έχει αρθεί η βουλευτική ασυλία των περισσοτέρων βουλευτών της και οι υποψήφιοί της είναι υπόδικοι, προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για συμμετοχή σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση».

Σπουδή και αγωνία Μετά και τη δήλωση Σκουρλέτη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησαν να διαχωρίσουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής από τον κομματικό της μηχανισμό, η συγκεκριμένη κουβέντα εκτροχιάστηκε, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή και αγωνία προκειμένου να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως συναλλασσόμενο με τη Χρυσή Αυγή για τις ψήφους της στον β’ γύρο… Δεν υπάρχει όριο στον παραλογισμό αυτών που επέβαλαν την ακροδεξιά ατζέντα, υπέθαλψαν ουκ ολίγους ακροδεξιούς και τσεκουροφόρους κι όσον αφορά τη συναλλαγή πιάστηκαν στα πράσα…

Ήταν απώλεια Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, κοινωνικός αγωνιστής με έντονη δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο, έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή την Τρίτη 20 Μαΐου, σε ηλικία 56 ετών. Συμμετείχε από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια σε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ήταν ο εκδότης ενός εκ των ιστορικών εναλλακτικών εντύπων («Τα Άνθη του Κακού») που κυκλοφόρησαν μεταπολιτευτικά. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 άφησε το στίγμα του στον χώρο της πολιτικής οικολογίας, αφού υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών. Ο Μιχάλης, πατέρας δύο παιδιών, σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, Ηλεκτρονικά στα ΚΑΤΕΕ Αθήνας και Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1998 ίδρυσε τις εκδόσεις «Βιβλιοπέλαγος», ενώ από το 2001 ασχολήθηκε και με τη διακίνηση βιβλίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί δίοδος σε τίτλους από ανεξάρτητους, προοδευτικούς και ποιοτικούς εκδοτικούς οίκους και πολιτικές συλλογικότητες.

ωρίς Ρίχτον χ δρε ρόε σάλιο, π


17

www.topontiki.gr

Το Θέµα

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 ÌÁÚÏÕ 2014

Τελικά οι... περιφέρειες παραµένουν το αντικείµενο του πόθου για όλους και για όλες τις χρήσεις

Κόψε κάτι, ρε μεγάλε Στο Μπενάκη ο Σαµαράς (µεγάλη φωτογραφία) παρουσίασε τη «Νέα» Ελλάδα των ονείρων µας, µια Ελλάδα - πρότυπο, αψεγάδιαστη, δίχως προβλήµατα και σκοτούρες, όπου όλα διευθετούνται µε εντολή Σαµαρά. Όµορφος κόσµος, ιδανικός, σαµαρικά φτιαγµένος!

Συνειδητοί ψηφοφόροι φασίστες Αυτό µε τη Χρυσή Αυγή, που όλοι αναζητούν παντού τα αίτια του φαινοµένου των ιδιαίτερα εντυπωσιακών ποσοστών της στην Περιφέρεια Αττικής και στον ∆ήµο της Αθήνας, όχι όµως στους φασίστες που την ψηφίζουν, είναι ενοχλητικό. ∆ίκαια ο Τατσόπουλος αποδίδει τις ευθύνες στους ψηφοφόρους τους. ∆ηλαδή αυτοί που ψηφίζουν Κασιδιάρη και Παναγιώταρο δεν γνωρίζουν ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν; Καλή είναι η βαθύτητα, αλλά ακόµα καλύτερη η σοβαρότητα. ∆εν ψηφίζεις ναζιστικό κόµµα ούτε για πλάκα ούτε γιατί είσαι θυµωµένος. Έλεος πια µε την ψηφοθηρία.

Το ΠΑΣΟΚ (δεν) είναι εδώ

Με ποιον υπουργό της κυβέρνησης είναι έξαλλοι Καµίνης και Σγουρός για τη ζηµιά που τους έχει προκαλέσει;

Μια από τις ιδιαιτερότητες αυτών των εκλογών ήταν το άφαντο ΠΑΣΟΚ, που συµµετείχε, αλλά µε άλλο όνοµα. Όλοι οι πρώην κραταιοί ΠΑΣΟΚοι έµοιαζαν να ντρέπονται να το δηλώσουν. Έτσι στα σηµατάκια των κοµµάτων που υποστήριζαν τους υποψηφίους στο ΠΑΣΟΚ έπνεε άνεµος όχι αλλαγής, αλλά ανεξαρτησίας. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Αν αυτοί που θέτουν υποψηφιότητα ντρέπονται γι’ αυτό, τι πρέπει να κάνουν οι ψηφοφόροι;

Ένα νέο αστέρι γεννιέται Η βλακεία προηγείται Κανάλια, δηµοσκοπικές εταιρείες, δηµοσιογράφοι, πολιτικοί, κοµµατικοί παράγοντες, όλοι µοιάζουν να προσπαθούν να γελοιοποιηθούν στην προσπάθειά τους ποιος θα προλάβει πρώτος να… κάνει λάθος! Αρκεί να είναι ο πρώτος που θα το µεταδώσει, αρκεί που θα έχει κλέψει πρώτος τις απελπιστικά εφήµερες εντυπώσεις. Για άλλη µια φορά τα περίφηµα exit polls έπεσαν έξω – κάτι που έχει γίνει πλέον θεσµός – και για άλλη µια φορά διάφοροι πολιτικοί και κόµµατα έδειξαν ανωριµότητα και στοιχειώδη έλλειψη σοβαρότητας. ∆υστυχώς είµαστε πολιτικά ανώριµοι και ερµηνεύουµε τη λαϊκή ψήφο µε πανηγυριώτικη διάθεση και έλλειψη σοβαρότητας.

KOYIZ

Το έλλειµµα µιας δυναµικής πολιτικής προσωπικότητας, ενός αδιαµφισβήτητου ηγέτη, µιας ολοκληρωµένης και ακτινοβόλας παρουσίας που θα ξεχωρίσει και θα κάνει τη διαφορά από τους µικρούς και εν πολλοίς ανεπαρκείς ηγέτες, λύνεται οσονούπω, µε τον πλέον πρωτοποριακό τρόπο. Ο Απόστολος Γκλέτσος (µικρή φωτογραφία) – που ξέρει να κάνει τη διαφορά – ιδρύει κόµµα. Τελεία! Την παύλα την αφήνουµε για ώρα ανάγκης.

Οι μπουνιές του Πειραιά! Τα παιδιά του Πειραιά έχουν σηκώσει τα µανίκια. Όχι, δεν πρόκειται για τη στερεότυπη έκφραση µε την οποία οι πολιτικοί υπονοούν την εργατικότητά τους, ούτε γιατί έπιασαν ζέστες. Αντίθετα τα µανίκια στα Μανιάτικα σηκώθηκαν µε πολεµικές διαθέσεις εναντίον των όµαιµων συνολυµπιακών. Το κόκκινο αίµα που ρέει στις φλέβες τους κάνει ευέξαπτους τους Πειραιώτες, που ανταλλάσσουν µπουνιές αντί άλλων πολιτικών επιχειρηµάτων.

Περί περιφερειών και διλημμάτων Στις δεύτερες συνεχόµενες εκλογές τι να διακυβεύεται άραγε: Η εθνική µας ακεραιότητα, το αξιό-

Η υπέρτατη αξιολόγηση Ηθοποιοί, δηµοσιογράφοι, celebrities γενικά είναι οι καλύτεροι όλων αντικειµενικά, λόγω των ακαταµάχητων πολιτικών προσόντων τους. Αναδεικνύονται πρώτοι των πρώτων αξιολογικά, γι’ αυτό και τους προτιµούν τα κόµµατα όλων των ιδεολογικών τάσεων. Η γνωστή µούρη αποτελεί υπέρτατη και αδιαµφισβήτητη αξία. Όταν ωστόσο κάτι πάει στραβά, φταίει το σύστηµα και ποτέ ο ηλίθιος και ανεύθυνος ψηφοφόρος, του οποίου την ψήφο την επιθυµούν όλοι και τον απαλλάσσουν από τη βλακεία του.

µαχο των ενόπλων δυνάµεων, η πίστη µας, η επανάσταση, τα exit polls, η ανατροπή, η έξοδός µας στις αγορές, η ευρωπαϊκή µας πορεία, οι ερωτικές µας σχέσεις ή οι ευρωπαϊκές αυτοδιοικητικές µας περιφέρειες;

Ποτάμι εναντίον Χρυσής Αυγής Σε αυτές τις εκλογές το καινούργιο είναι ότι θα προστεθεί στον αγώνα και το Ποτάµι του Σταύρου Θεοδωράκη. Να σηµειώσουµε ότι, σύµφωνα µε τις µετρήσεις, διεκδικεί την τρίτη θέση από τη Χρυσή Αυγή.

Χρυσή σφαίρα Ο Μπέος θα κάνει τον Βόλο Μονακό, ο Μώραλης τον Πειραιά Άµστερνταµ, ο Γκλέτσος τη Στυλίδα Μαϊάµι και ο Ψινάκης τον Μαραθώνα Μύκονο, βρε κουλή!

Εν κατακλείδι Μαραθώνας: douze points...

Ποντίφιξ


www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Την πρώτη φορά δεν... τσίμπησαν πολλοί. Αυτή τη φορά θέλει να γίνει πιστευτός, εν όψει μάλιστα των ευρωεκλογών, καθώς το μήνυμα της κάλπης της προσεχούς Κυριακής μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Η

ομιλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά το βράδυ της Τρίτης για το «αναπτυξιακό σχέδιο» της Ελλάδας δεν προήλθε από... παρθενογένεση. Το 2011, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε αιφνιδιάσει πολλούς όταν είπε: «Φαντάζεστε πώς θα είναι η Ελλάδα το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821;». Τώρα επανέρχεται παρουσιάζοντας ένα «δεινοσαυρικό» σχέδιο, που δύσκολα μπορεί να χωνευτεί επικοινωνιακά, καθώς περιλαμβάνει δυσθεώρητους στόχους, όπως η δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας σε βάθος επταετίας, θέτοντας ως κορύφωση της συγκεκριμένης στρατηγικής και πάλι το... 2021. Πρόκειται για μία πολιτική - επικοινωνιακή «υπερβολή», που μόνο στόχο έχει να διασώσει τον ίδιο από ένα πιθανό εκλογικό «ναυάγιο». Θα μπορούσε να είναι και μία μελλοντική προεκλογική ατζέντα για εθνικές εκλογές, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο το προσεχές χρονικό διάστημα.

Και η πολιτική θέλει τον... Χουντίνι της Ο Σαμαράς υπόσχεται τα πάντα για να μην βουλιάξει Με άλλα λόγια ο Αντώνης τα παίζει «όλα για όλα», και μάλιστα... χωρίς τον κυβερνητικό «συνέταιρο» Ευ. Βενιζέλο. Άλλωστε από το «κάδρο» του «αναπτυξιακού σχεδίου» του για την Ελλάδα έλειπε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανεπισήμως σημειώνει ότι εδώ και καιρό έχει πα-

σε εφτα χρονια θα τρωμε με χρυσα κουταλια. αμην

ρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την απασχόληση, που είναι «το μόνο υλοποιήσιμο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Άνθρωπος που γνωρίζει καλά όσα αφορούν τις ομιλίες του πρωθυπουργού έλεγε στο «Ποντίκι» ότι ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια

18

ομιλία του Σαμαρά, κάτι που δείχνει ότι το «αναπτυξιακό σχέδιο» ήταν στον «πυρήνα» της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών και πως, παρά το γεγονός ότι ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να παρουσιαστεί δημοσίως. Τι υποσχέθηκε όμως ο πρωθυπουργός για την επόμενη επταετία; ◆ Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 πρόσθετα δισ. ετησίως. Και 225.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας. ◆ Ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργεια) και η μεταποίηση μπορούν να δώσουν επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. ◆ Η ενέργεια και το περιβάλλον επιπλέον 9,5 δισ. και 40.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας (χωρίς ακόμα τον ορυκτό πλούτο και τον ΤΑΠ). ◆ Η έρευνα και η τεχνολογία επιπλέον 2 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας. ◆ Τα Logistics, το διαμετακομιστικό εμπόριο και οι συνδυασμένες μεταφορές επιπλέον 2,5 δισ. ετησίως και 45.000 θέσεις εργασίας. ◆ Η φαρμακευτική βιομηχανία επιπλέον 2 δισ. ετησίως και 25.000 θέσεις εργασίας. ◆ Η ναυτιλία επιπλέον 8,5 δισ. ετησίως και 70.000 θέσεις εργασίας. Σύνολο 54,5 δισ. μέσα σε επτά χρόνια και 770.000 θέσεις εργασίας. Αυτά «έδωσε» την Τρίτη ο πρωθυπουργός. Όποιος θέλει τον πιστεύει – αφού, όμως, πρώτα διαβάσει το αναλυτικό ρεπορτάζ του «Π» στις σελίδες 6-7...

Οι τσαχπινιές του Ποταμιού και η επιλεκτική μνήμη του Σταύρου Πριν από δυο χρόνια, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο δημοσιογράφος τότε Σταύρος Θεοδωράκης, ίσως με μια δόση αυτοκριτικής για το επάγγελμα, είχε πει ότι «αν η χώρα είχε δημοσιογράφους με πολύ πιο ισχυρές συνειδήσεις τη δεκαετία του ’90, δεν θα είχαμε την κρίση αυτή». Με την άποψη αυτήν, τη δική του προ διετίας, διαφωνεί προφανώς ο ίδιος ο... πολιτικός Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα. Η ασυνέπεια λόγων (προ διετίας) και έργων (σημερινών) του νέου στο πολιτικό κουρμπέτι αρχηγού αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο το Ποτάμι προσεγγίζει τους δυνάμει ψηφοφόρους

του. Τα διαφημιστικά σποτ που εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις, με στόχο «τα νεανικά κοινά» και τις κυρίες και κυρίους μιας κάποιας ηλικίας, αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής του Ποταμιού μπορεί να υποστηρίζει με τον πλέον... φυσικό τρόπο την οπτική της δημοσιογραφίας που υπηρέτησε τη δεκαετία του 1990 ως διευθυντής του «Κλικ» και την οποία είχε καταγγείλει (δικαίως!) ως μια από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Η αντίφαση είναι προφανής και ευδιάκριτη, όσο κι αν ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να την ξεχάσει ή να (μας) την κρύψει. Αυτή ακριβώς η αντίφαση (κατά

μια διαφορετική διατύπωση θα μπορούσε να ονομαστεί «ασυνέπεια» ή, ακόμη καλύτερα, «πολιτική απάτη») είναι το σημείο όπου αποκτούν (δημόσιο) ενδιαφέρον για να γίνουν αντικείμενο κριτικής τα λόγια και οι πράξεις του πολιτικού (όχι του δημοσιογράφου) Σταύρου Θεοδωράκη. Με πιο απλά λόγια, για να συνοψίσουμε, ο Θεοδωράκης απευθύνεται στην κοινωνία ζητώντας την εμπιστοσύνη (ψήφο) της καταγγέλλοντας το δημοσιογραφικό σύμπλεγμα της δεκαετίας του 1990, βγάζοντας όμως – προφανώς – τον εαυτό του απέξω, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προβεβλημένο μέλος

του και εξέχουσα μορφή της life style προσέγγισης της δημοσιογραφίας. Επιπροσθέτως, σήμερα, ως πολιτικός αξιοποιεί τις τεχνικές αυτού ακριβώς του δημοσιογραφικού μοντέλου που κατά την άποψή του (με την οποία παρεμπιπτόντως συμφωνούμε) συνέβαλε στην καταστροφή της χώρας. Ακόμη χειρότερη, εξετάζοντάς την από μια «ηθική» σκοπιά, είναι η πολιτική πρακτική την οποία ακολουθεί ο πρώην συνάδελφος. Στα ερωτήματα που του απευθύνουν οι πιθανοί ψηφοφόροι του και τα οποία έχουν να κά-

νουν με τις προτάσεις και τα σχέδιά του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο αρχηγός του Ποταμιού κάνει μακροβούτι σε θολά νερά, ποντάροντας στην πανθομολογούμενη αναξιοπιστία των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και στην πανσπερμία απόψεων που μπορεί και διαχειρίζεται (ακόμα) ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού αυτοί δεν σας λένε κάτι συγκεκριμένο, μας λέει ο Σταύρος, γιατί ρωτάτε εμένα. Εμένα, μας λέει ο Σταύρος άλλωστε, με ξέρετε, με βάζετε μέσα στο σπίτι σας εδώ και 20 χρόνια. Κι όμως, ακόμη παραμένει εκκρεμές το ερώτημα «τι (πολιτικό) καπνό φουμάρει»...


19

www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

σει, έχουν δει, αλλά δεν τον έχουν νιώσει. Δεν έχουν νιώσει την πείνα, την εξαθλίωση, τον θάνατο, τη στέρηση κάθε δικαιώματος, την παραφροσύνη ενός ολοκληρωτικού συστήματος που θεωρεί «μίασμα», «επιδημία που πρέπει να εξοντωθεί» οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τη δική του λογική.

Καθισμένος άνετα στον καναπέ του την Κυριακή το βράδυ, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Τάκης Μπαλτάκος χαμογελούσε... σαρδόνια!

Έ

βλεπε μπροστά» ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά σ’ εκείνο το διαβόητο ραντεβού με τον Κασιδιάρη, τον Οκτώβριο του 2013 στη Βουλή. Ο πόλεμος που κήρυξε ο Σαμαράς στο νεοναζιστικό μόρφωμα τον Σεπτέμβριο του 2013 με πρόφαση τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά πραγματικό στόχο να σταματήσει τη «διαρροή» ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τη Χρυσή Αυγή, αποδείχθηκε «μπούμερανγκ». Αντί οι ψηφοφόροι – ιδίως της Ν.Δ. – να επιστρέψουν στο εκλογικό «μαντρί», προτίμησαν να «μαυρίσουν» τον εκλεκτό του Αντώνη Σαμαρά στον Δήμο Αθηναίων στέλνοντας σπίτι του τον Σπηλιωτόπουλο και εκτοξεύοντας το ποσοστό του υπόδικου Κασιδιάρη στο «εξωπραγματικό» 16,12%! Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπερπροβεβλημένος από τα ΜΜΕ νεοναζί συγκέντρωσε 35.849 σταυρούς, 20.000 περισσότερους απ’ όσους είχε πάρει ως υποψήφιος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής το 2012 (15.321). Επίσης ξεπέρασε κατά 10.364 σταυρούς και τον αριθμό ψήφων που είχε συγκεντρώσει ο Μιχαλολιάκος το 2012 στην Α’ Αθήνας (25.578), στέλνοντας έτσι «μήνυμα υπεροχής» (μήπως και... αμφισβήτησης) στον προφυλακισμένο αρχηγό του ναζιστικού κόμματος με τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης. Παρά τις διώξεις και την κατακραυγή, ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, ο Κολωνός, η Ακαδημία Πλάτωνος και ο Άγιος Μελέτιος, που ανήκουν στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα, συγκέντρωσε ποσοστό 20%. Στις περιοχές της Κυψέλης, της Πλατείας Αμερικής και της Πλατείας Αττικής ο Κασιδιάρης είχε ποσοστό 18,8%, ενώ στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα, που περιλαμβάνει τα Πατήσια, την περιοχή του Κολιάτσου, τον Άγιο Ελευθέριο και τη Ριζούπολη, συγκέντρωσε 16,2%. Τα αποτελέσματα των νεοναζί στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενα. Εκεί όμως όπου οι... ανυποψίαστοι δεν περίμεναν τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής ήταν στο ελιτίστικο Κολωνάκι και στους Αμπελοκήπους

Κολυμβήθρα κάθαρσης

«

Οι «αιμοδότες» του νεοναζισμού Πάνω από 430.000 ψήφους πήρε η Χρυσή Αυγή – προπύργιο των μεσοαστών –, όπου ο Κασιδιάρης συγκέντρωσε 13,7% και 14% αντίστοιχα. Όμως οι νεοναζί δεν «προέλασαν» μόνο στον Δήμο Αθηναίων. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος κέρδισε περισσότερες από 180.000 ψήφους, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά στα περιφερειακά διαμερίσματα της Δυτικής Αττικής (14,75%), των Νήσων (13,75%) και του Πειραιά (11,84%). Συνολικά, σε όλη τη χώρα στις περιφερειακές εκλογές, όπου η Χρυσή Αυγή κατέβασε υποψηφίους, συγκέντρωσε περισσότερες από 430.000 ψήφους.

αλλοθι περι οργησ, τελοσ. ψηφισαν συνειδητα τους φασιστεσ

Οχιές διμούτσουνες

Η ταυτότητα Κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα πού... κρύβονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι όψιμοι υποστηρικτές του ναζισμού στη χώρα μας, που μέσω της κάλπης... απενοχοποιήθηκαν.

Ποια είναι η ταυτότητα όλων αυτών των ψηφοφόρων, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τα μέλη μιας οργάνωσης κατηγορούμενης για κατά συρροή εγκληματική δράση σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων της χώρας; Η δικαιολογία περί «οργής» και «αγανάκτησης», όπως και των «λούμπεν», «περιθωριακών» ψηφοφόρων, εξαντλήθηκε το 2012. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, στην πλειονότητά τους νέοι και ενήλικοι μεταξύ 3554 χρόνων, προέρχονται κυρίως από τη μεσαία τάξη, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Στην πραγματικότητα, όλοι όσοι ψηφίζουν τα «φαντάσματα» του Χίτλερ δεν έχουν απαραιτήτως ιδέα για το τι είναι ο ναζισμός και ο φασισμός. Έχουν ακούσει, έχουν διαβά-

Τα χρόνια που ακολούθησαν τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας, το δικαίωμα στη λήθη λειτούργησε ως κολυμβήθρα κάθαρσης για νικητές και χαμένους, αλλά δεν έβαλε οριστική ταφόπλακα στον ναζισμό. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η άνοδος φασιστικών παρατάξεων και ηγετών στη Δυτική Ευρώπη (Λεπέν στη Γαλλία, Χάιντερ στην Αυστρία κ.λπ.), οι οποίοι στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο σε ρατσιστικές εξάρσεις εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων (πόσο κωμικοτραγικό μοιάζει άραγε το γεγονός ότι ο παράφρων ηγέτης του νεοναζιστικού αυστριακού κόμματος ήταν ο ίδιος ομοφυλόφιλος!) και «εσωτερικών εχθρών» (όπως ο κομμουνισμός), αντιμετωπίστηκε από το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο» ως περιθωριακό και πρόσκαιρο φαινόμενο. Η αδυναμία της δημοκρατίας είναι το στοιχείο που εκμεταλλεύτηκαν οι απόγονοι του Χίτλερ, του Μουσολίνι και των προγόνων τους, προκειμένου να περάσουν από το περιθώριο στο προσκήνιο, προσελκύοντας τα θύματα των παθογενειών της Δημοκρατίας και της οικονομικής και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Έτσι και στην Ελλάδα οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι των παραδοσιακών αστικών παρατάξεων και κομμάτων έγιναν σήμερα οι αιμοδότες του πιο φρικαλέου από όλα τα ενδεχόμενα Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη. Οι ηγεσίες τους, δειλές, μοιραίες και ανίκανες, υψώνουν τώρα προσχηματικά λάβαρα κατά του ναζισμού, παρ’ ότι η δική τους πολιτική και οι δικές τους επιλογές ζέσταναν το αυγό του φιδιού. Από την καλλιέργεια του «υπέρ πάρτης» πνεύματος έως τη μετατροπή της πολιτικής σε συναλλαγή και του εύκολου πλουτισμού σε υποκατάστατο της δημιουργικής εργασίας, οι πολιτικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης υπέσκαψαν κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής και αξίας. Όταν ήρθε η κρίση, όταν οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, είχαν ήδη διαλύσει κάθε συνεκτικό δεσμό της κοινωνίας. Όταν, τέλος, ενοχοποίησαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τα δικά τους εγκλήματα ενδυόμενοι οι ίδιοι τη λεοντή των «σωτήρων», ο δρόμος των πρώην «πελατών» τους προς τον ναζισμό ήταν ήδη λεωφόρος...


Άρθρο

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

20

Σχεδιάζουν και εκτελούν Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο Του Χρήστου Μηνάγια, γεωστρατηγικού αναλυτή

Στις 16.5.014, η τουρκική Υδρογραφική - Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (ΔΝΔ) δημοσιοποίησε την επιχειρησιακή δραστηριότητα των πλοίων επιστημονικών ερευνών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για το έτος 2014.

Γ

ια τη σύνταξη του παραπάνω εγγράφου συνεργάστηκαν οι ακόλουθοι τουρκικοί φορείς: το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Μεταφορών - Ναυτιλίας - Επικοινωνιών, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, το Αρχηγείο Στόλου, η Διοίκηση Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής και η Διοίκηση Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, η Υδρογραφική - Γεωγραφική Διεύθυνση, η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών, το Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Μελετών TÜBITAK, η Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ερευνών, τα Ινστιτούτα Θαλασσίων Επιστημών και Αλιευμάτων των Πανεπιστημίων Κωνσταντινούπολης και Dokuz Eylül, καθώς επίσης και το τμήμα Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, μεταξύ των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα εξής: Πρώτον, οι γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές, ωκεανογραφικές και περιβαλλοντικές έρευνες, με τη συμμετοχή 25 επιστημόνων, που έχουν προγραμματισθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 με το πλοίο επιστημονικών ερευνών «SELEN» της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ερευνών στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, οι έρευνες που θα πραγματοποιήσει το πλοίο επιστημονικών ερευνών «Piri Reis», από 20 έως 30 Μαΐου 2014, και θα αφορούν στη μελέτη του ιζηματοειδούς σε συγκεκριμένες περιοχές του βυθού του Αιγαίου, προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόηση του κλιματικού συστήματος και να γίνουν εκτιμήσεις για το μέλλον.

Η σπουδαιότητα των ερευνών αυτών για την ελληνική πλευρά εστιάζεται στο γεγονός ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν με έναν ειδικό εξοπλισμό, που αποτελείται από ένα έμβολο το οποίο βυθίζεται στον πυθμένα της θάλασσας και εξάγει δείγματα των ιζημάτων - λάσπη από τον βυθό. Συνακόλουθα δε, οι Τούρκοι δημοσιεύουν χάρτη με τον οποίο αμφισβητούνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και απεικονίζονται οι σταθμοί στους οποίους θα διεξαχθούν οι εν λόγω έρευνες. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα αυτή αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης ανακοίνωσης που δημοσιοποίησε στο παρελθόν η τουρκική Υδρογραφική - Γεωγραφική Διεύθυνση για έρευνες που θα πραγματοποιούνταν τα χρονικά διαστήματα 5-30 Μαρτίου 2012 και 25 Ιουνίου-20 Ιουλίου 2012, στην οποία αναγράφονταν τα εξής: ♦ Αριθμός επιστημόνων: 10 ♦ Φορέας που υποστηρίζει το πρόγραμμα: TÜBITAK (Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών) ♦ Υπεύθυνος προγράμματος: Ο καθηγητής Γεωλογίας και Θαλασσίων Επιστημών Yasar Dogan [σ.σ.: είναι μέλος της ομάδας ερευνών της ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου)] ♦ Σκοπός του προγράμματος: Πρώτον, η μελέτη και εξαγωγή συμπερασμάτων από τα ευρήματα που θα προκύψουν κατά τη μέτρηση των ιδιαιτεροτήτων του οικοσυστήματος στην περιοχή της Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεύτερον, η δημιουργία βάσης δεδομένων με τις βασικές οικολογικές πληροφορίες αναφορικά με την υποδομή του εν λόγω οικοσυστήματος. Τρίτον, η πραγματοποίηση μελέτης αξιοποιώντας τα βιολογικά, χημικά και φυσικά δεδομένα που θα συλλεχθούν. Τέταρτον, η προβολή των αλλαγών του οικοσυστήματος που θα υπάρξουν στο μέλλον. Και πέμπτον, η αξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν σε σχέση με τα μετεωρολογικά δεδομένα και τις κλιματικές αλλαγές του μέλλοντος. ♦ Θα πραγματοποιηθούν 27 μετρήσεις τόσο στα τουρκικά χωρικά ύδατα όσο στα διεθνή ύδατα του Αι-


21

www.topontiki.gr

Οικονομία Το Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

θαύματα δεν λέμε «όχι». Ας δούμε όμως πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο. Για να αυξηθεί η απασχόληση κατά 550.000 άτομα μέσα στην επόμενη 5ετία, σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργείται καθαρό πλεόνασμα 110.000 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση. Πότε έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν; Ανατρέχουμε στα στοιχεία των τελευταίων 25 ετών και δίνουμε με ευκολία την απάντηση: Ποτέ. Μόνο το 2002 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 136.400 άτομα και τότε ήταν η χρονιά της απόλυτης ευφορίας λόγω ευρώ. Ακόμη και το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 82.300 άτομα. Για να επιβεβαιωθεί επομένως το ρηθέν Σαμαρά, θα πρέπει να καταρρίψουμε ιστορικό ρεκόρ. Να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης που δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε σε χρονιά ανάπτυξης της τάξεως του 4%-5%. Ιδού μια σύντομη ιστορική αναδρομή: Το 2004, η απασχόληση έφτασε στα 4,33 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας – στο τέλος του έτους – αύξηση κατά 82.300 άτομα σε σχέση με το 1ο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2005 και το 2006, οι επιδόσεις ήταν χειρότερες καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 58 χιλιάδες και 62 χιλιάδες άτομα αντίστοιχα. Το 2007 και το 2008, η απασχόληση αυξήθηκε και πάλι κατά 57.900 και 42.000 άτομα αντίστοιχα. Στο τέλος του 2008, καταρρίφθηκε και το ιστορικό ρεκόρ, με την απασχόληση να αναρριχάται στα επίπεδα των 4.553.600 ατόμων. Από το 2008 και μετά, άρχισε η κατρακύλα. Αυτό που χτίστηκε επί σειρά ετών, γκρεμίστηκε ταχύτατα. Χάσαμε 126.600 θέσεις απασχόλησης το 2010, 261.600 θέσεις απασχόλησης το 2011 και 156.600 θέσεις απασχόλησης το 2012. Στο τέλος του 2013, η απασχόληση διαμορφώθηκε στα 3.589.700. Για να γίνει αντιληπτό πόσο… πίσω έχουμε γυρίσει, στις αρχές του 1998, η απασχόληση ήταν στα 3.962.500 άτομα.

1 2 3 4

Η απασχόληση στους «μικρομεσαίους» Το τελευταίο δελτίο του ΙΚΑ (Οκτώβριος 2013) κατέγραψε 190.403 επιχειρήσεις οι οποίες δήλωσαν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ότι απασχόλησαν λιγότερους από 10 εργαζομένους η καθεμία. Σε αυτές τις 190.403 επιχειρήσεις, απασχολήθηκαν 451.608 άτομα (225.322 άνδρες και 226.286 γυναίκες). Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός

Επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

των ασφαλισμένων καταγράφηκε στο 1.683.555. Που σημαίνει πρακτικά ότι το 27% των εργαζομένων που έχουν απομείνει στην αγορά εργασίας ως μισθωτοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δουλεύουν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα η καθεμία. Μικροί οι μισθοί που προσφέρουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόλις 816 ευρώ εισπράττουν οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση ενώ οι part-timers ή μερικώς απασχολούμενοι έχουν συμβιβαστεί με αποδοχές της τάξεως των 380 ευρώ μεικτά. Τι θα γίνει όμως αν λείψουν και αυτές οι θέσεις απασχόλησης; Το ένα δέκατο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διακόψει τη λειτουργία του και η αγορά εργασίας θα χάσει ακόμη 45.000 θέσεις εργασίας. Πώς θα αναπληρωθούν αυτές οι θέσεις και από ποιον εργοδότη;

Η χαμένη ευκαιρία με τη μείωση των εισφορών Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκε. Θα μπορούσε η κυβέρνηση, αντί να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, να προχωρήσει στη μείωση – είτε κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες είτε και ακόμη περισσότερο – για τις επιχειρήσεις που θα αναλάμβαναν τη δέσμευση να κάνουν έστω μια πρόσληψη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι, θυσιάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας –και έχουν

γίνει πολλές επίσημες δηλώσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση – περιμένει ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 30.000 θέσεις εργασίας. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εικασία. Μια υπόθεση εργασίας, η οποία θα επιβεβαιωθεί μόνο αν οι εργοδότες επιδείξουν… καλή διάθεση.

το πολυ 40.000 θεσεις για την επομενη διετια βλεπουν ειδικοι

Το πρόγραμμα κάνει λόγο για δημιουργία 400.000 θέσεων απασχόλησης μέσα στην επόμενη διετία. Τι θέσεις όμως θα είναι αυτές; Οι περισσότερες είναι θέσεις κατάρτισης ή κοινωνικής εργασίας. Που σημαίνει ότι η διάρκειά τους θα είναι περιορισμένη: μόλις 4-5 μήνες και μετά τέλος. Ακόμη και τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν στην πρόσληψη ανέργων, στην πράξη αποδεικνύεται ότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση (ή και η περίοδος διακράτησης του εργαζομένου) και μετά οι θέσεις αυτές εξαφανίζονται. Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για δημιουργία το πολύ 40.000 θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πιεστούν κι άλλο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν για να δημιουργήσουν τους υπερ-πρωταθλητές του επιχειρείν. Από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργηθούν το πολύ 30.000 θέσεις εργασίας ενώ από τα προγράμματα κατάρτισης θα απασχοληθούν τελικώς καμιά 40αριά χιλιάδες άνεργοι. Πραγματικά πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη 5ετία;


21

www.topontiki.gr

Το Άρθρο Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

γαίου και φαίνονται στον παραπάνω τουρκικό χάρτη. Τι όμως σημαίνουν όλα αυτά; Όταν οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει τις έρευνες το 2012, απευθυνθήκαμε στον επίκουρο καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Ευάγγελο Συρίγο, που ασχολείται με το Διεθνές Δίκαιο και την εξωτερική πολιτική, με κύρια αντικείμενα το Δίκαιο της Θάλασσας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες, ο οποίος απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα: ♦ Μπορεί η Τουρκία να πραγματοποιήσει μέσω των πανεπιστημίων έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για θέματα οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας; Ε.Σ.: Βεβαίως. Η έρευνα μπορεί να περιορισθεί είτε μόνο σε ύδατα (π.χ. ποιότητα υδάτων, περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.λπ.) (1η περίπτωση), είτε να επεκταθεί και σε θέματα που σχετίζονται με τον βυθό των διεθνών υδάτων (υφαλοκρηπίδα) (2η περίπτωση). ♦ Απαιτείται η έγκριση της Ελλάδος για τις εν λόγω έρευνες; Ε.Σ.: Στην 1η περίπτωση θεωρητικώς δεν χρειάζεται άδεια από την ελληνική πλευρά. Αυτό ισχύει για όσο καιρό δεν έχουμε κηρύξει ΑΟΖ. Στην πράξη, όμως, και προς αποφυγή διενέξεων τα κράτη που προτίθενται να προβούν σε ενέργειες στα υποκείμενα ύδατα, ζητούν σχετική άδεια. Αυτό γίνεται διότι είναι τέτοια η φύ-

ση των ερευνών που είναι εξαιρετικά δύσκολο για το παράκτιο κράτος να γνωρίζει εάν το διενεργούν την έρευνα σκάφος θα περιορισθεί σε δραστηριότητες επί των υπερκείμενων υδάτων ή θα προχωρήσει σε έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας. Για να το ζητήσουμε αυτό, ερμηνεύουμε το άρθρο 300 της σύμβασης που αναφέρεται στην καλή πίστη και το άρθρο 87 παράγραφος 2. Άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, δεν δίδουν άδεια, αλλά απαιτούν εκ των προτέρων γνωστοποίηση των ερευνών (notification). Εάν κηρύξουμε ΑΟΖ, τότε για τις έρευνες θα χρειάζεται άδεια. Στη 2η περίπτωση χρειάζεται άδεια. Την άδεια χορηγεί η ΕΧΑΕ (Επιτροπή Χορηγήσεως Αδειών Ερευνών Θαλάσσης) που είναι διυπουργικό όργανο και συντονίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Σε περίπτωση που οι έρευνες διεξάγονται από διεθνή οργανισμό, στα όργανα του οποίου συμμετέχει η Ελλάδα, δεν χρειάζεται άδεια. Τεκμαίρεται ότι έχει ενημερωθεί από τη συμμετοχή του στον οργανισμό.

Ελεγχόμενη ένταση Εάν κάποιος εξετάσει την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, η εικόνα που προκύπτει, είναι σαφής. Η Άγκυρα, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική της ελεγχόμενης έντασης και της σταδιακής δημιουργίας τετελεσμένων, φαίνεται να

περνά βαθμιαία στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή, οι Τούρκοι, από τη «δυναμική» αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη («αβλαβείς» διελεύσεις μέχρι το Σούνιο, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Ελλάδος κ.λπ.) περνούν σε μια ηπιότερη μεν, αλλά πιο ύπουλη τακτική, χρησιμοποιώντας ερευνητικά πλοία με πανεπιστημιακούς, τα οποία θεωρητικώς δεν χρειάζονται την άδεια της ελληνικής πλευράς για να πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Στην περίπτωση δε που η Τουρκία θα θελήσει να αυξήσει την ένταση, τότε θα συνοδεύσει το ερευνητικό σκάφος της με πολεμικά πλοία. Αναφορικά δε με την αύξηση της έντασης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το διάστημα που το πλοίο επιστημονικών ερευνών «Piri Reis» θα πραγματοποιεί δειγματοληψίες από τον βυθό του Αιγαίου η Τουρκία έχει προγραμματίσει τα εξής: πρώτον, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2014 και, σύμφωνα με την υπ. αριθ. 20/17-05-2014 τουρκική ανακοίνωση, το τουρκικό πλοίο επιστημονικών ερευνών «Barbaros Hayreddin Pasa» θα διεξάγει έρευ-

σε ρολο παρατηρητη για ακομη μια φορα η αθηνα

Η κυβέρν θα δει τηοση θέμα μετ ανάκαμψά την η...

νες υδρογονανθράκων στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Και, δεύτερον, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν στις εν λόγω περιοχές την αεροναυτική άσκηση «BEYAZ FIRTINA-2014» και την αποβατική άσκηση «EFES-2014», στις οποίες συμμετέχουν 53 πολεμικά πλοία, 4 αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, 14 ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, οι σχηματισμοί της Στρατιάς Αιγαίου, 17 σκάφη της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών, μονάδες ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς, της στρατοχωροφυλακής και των Bordo Bereli, καθώς επίσης ένα αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙΤ. Τέλος, αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές της Άγκυρας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τουρκική προκλητικότητα είναι διαχρονική, ποιοτικά και ποσοτικά συνεχώς αυξανόμενη και ακολουθείται βάσει ενός πολυδιάστατου σχεδιασμού κοινά αποδεκτού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους στρατιωτικούς, με σκοπό να δημιουργήσουν φοβικά σύνδρομα στην ελληνική πλευρά.


23

www.topontiki.gr

Οι παραλίες μας δεν είναι για τα μούτρα σας Μνημονιακή υποχρέωση η καταστροφή τους

Το νομοσχέδιο που θα καταστρέψει την ελληνική ακτογραμμή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει άμεσα, απάντησε ευθέως ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Siim Kallas σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου στις ευρωεκλογές Νίκου Χουντή.

Σ

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

την απάντησή του ο Kallas, χωρίς να μασάει τα λόγια του, ομολογεί ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας να θεσπίσει ταχέως νομοθεσία για τις παράκτιες ζώνες, τονίζοντας μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”». O επίτροπος Οικονομικών αποκαλύπτει μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θεσπίσει και νέο νόμο περί δασοκομίας «για να αποσαφηνίσει τον ορισμό των δασών και των δασικών γαιών»! Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο Νίκος Χουντής, «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια δεν διαλύουν μόνο τις

ανθρώπινες ζωές, αλλά καταστρέφουν και το περιβάλλον. Οι κυβερνητικοί εταίροι, υπό την άμεση καθοδήγηση της τρόικας, παραδίδουν τον φυσικό και αισθητικό πλούτο της χώρας, παραδίδουν κυριολεκτικά ‘‘γη και ύδωρ’’ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σαν να πρόκειται για δική τους περιουσία και όχι του ελληνικού λαού». Την ίδια ώρα, τους 80 έφτασαν οι φορείς από όλη την Ελλάδα που υπογράφουν ψήφισμα το οποίο απέστειλαν στα πολιτικά κόμματα και με το οποίο επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του κράτους δικαίου. Οι 80 φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.

Αλωνίζουν τα ΕΛΠΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τα ΕΛΠΕ να έχουν κάνει άνω κάτω τα ρυμουλκά και να επιβάλλουν δικούς τους κανόνες, που επί της ουσίας, όπως βοά η πιάτσα, φωτογραφίζουν συγκεκριμένη εταιρεία. Το πρόβλημα προέκυψε όταν αιφνιδίως τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν στη Θεσσαλονίκη και μόνο – και σε κανένα άλλο λιμάνι, όπως για παράδειγμα στον Πειραιά – να μην εφαρμόζουν τον Ειδικό Κανονισμό που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία αγκυροβολίων φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΕΛΠΕ Α.Ε., στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όπως λένε στο λιμάνι, τα ΕΛΠΕ αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσουν κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτε φυσικά τις εταιρείες ρυμουλκών και το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας, άλλαξαν εντελώς τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος και βγάζοντας δικούς τους κανονισμούς ζήτησαν τα ρυμουλκά να είναι κάτω των 20 ετών και να έχουν δύο προπέλες, καταργώντας τον Ειδικό Κανονισμό και δίνοντας στις εταιρείες ρυμουλκών περιθώριο 18 ημερών για να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές της εταιρείας.

«Φωτογραφία» Η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή των όρων για τις υπηρεσίες ρυμούλκησης και επιφυλακής σε δεξαμενόπλοια στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ είχε ως αποτέλεσμα, όπως λένε στο λιμάνι, να αποκλειστούν από τη μια μέρα στην άλλη εταιρείες ρυμουλκών, αφού τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ζητούνταν εκπληρούσε μια εταιρεία και ένα ρυμουλκό πλοίο που είχε αγοραστεί πρόσφατα. Πολλά ερωτήματα προκαλεί, επίσης, όπως λένε στο λιμάνι, το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ άλλαξαν εκ νέου τον Ιούλιο του 2013 τις προδιαγραφές που τα ίδια είχαν βάλει, καταργώντας το κριτήριο της ηλικίας των ρυμουλκών, απόφαση που κάποιοι συνδέουν χρονικά με το γε-

γονός ότι η μοναδική εταιρεία που εκπλήρωνε τις προηγούμενες απαιτήσεις αντιμετώπισε πρόβλημα με δυο από τα τρία ρυμουλκά της και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα ΕΛΠΕ. Για το θέμα έχει ενημερωθεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και το αρμόδιο υπουργείο, που αντιμετωπίζουν το θέμα ως «επιχειρηματική πρωτοβουλία», εκτιμώντας ότι οι απαιτήσεις είναι αυστηρότερες από εκείνες που προβλέπει ο Κανονισμός Λιμένα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ΕΛΠΕ, που απαντούν σε όσους καταγγέλλουν τις επιλογές του ότι για λόγους ασφαλείας έχει επιλέξει αυστηρότερες τεχνικές προδιαγραφές για το τι είδους ρυμουλκά θα μπορούν να προσεγγίζουν τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις. Η άποψη αυτή, όμως, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, μπάζει νερό, αφού, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν τα ΕΛΠΕ να βάζουν πιο αυστηρές προδιαγραφές μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όχι για παράδειγμα και για το λιμάνι του Πειραιά, ενώ παράλληλα στη διαβούλευση που έγινε για την έκδοση του νέου Ειδικού Κανονισμού τα ΕΛΠΕ περιέργως δεν έθεσαν θέμα να συμπεριληφθούν οι προδιαγραφές που έχουν επιβάλει στη Θεσσαλονίκη σε όλες ανεξαιρέτως τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οι πραγματικοί λόγοι, λένε, που κάτι τέτοιο δεν μπήκε στη διαβούλευση είναι γιατί περιορισμοί ηλικίας και τεχνικές προδιαγραφές, πέραν της ιπποδύναμης, θα ήταν παράνομοι και αντίθετοι με το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας για τα ρυμουλκά. Η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων με επιστολή της προς τα ΕΛΠΕ από τον Δεκέμβριο του 2012 έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία της και έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος στον κλάδο, ενώ αναμένει την έκδοση του νέου Κανονισμού για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

‘Ενα απέραντο μπουρδέλο...


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα σχολεία για τα Άτομα με Αναπηρία και τώρα έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο να τους αποτελειώσει. Και μαζί με τα σχολεία να αποτελειώσει και τους εργαζομένους σε αυτά.

βουλίου με την ψήφιση του νόμου 4074/2012, τότε δικαίως θέτουμε το αίτημα της απόσυρσής του και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας του αναπηρικού κινήματος και κάθε κοινωνικού φορέα που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία των ατόμων με αναπηρία» συνεχίζει η επιστολή στον πρωθυπουργό.

Ο

ι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θυμίζουν... τριτοκοσμική χώρα, ενώ οι γονείς καλούνται να πληρώσουν παραπάνω για να καλύψουν αυτά που το κράτος έπρεπε να τους παρέχει. Αντί, όμως, το κράτος να είναι συνεπές στην οικονομική – και κοινωνική – υποχρέωσή του, με το νέο νομοσχέδιο το οποίο καλείται να ψηφίσει η ελληνική Βουλή έρχεται και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής – τι άλλο; – ιδιωτικοποίηση. Το τελευταίο διάστημα οι πόρτες του υπουργείου Παιδείας – ως είθισται, φυσικά – ήταν ερμητικά κλειστές τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για τους εκπροσώπους των σχολείων. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, έγινε συνάντηση του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τον υφυπουργό Παιδείας και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής για το σχέδιο νόμου περί της Ειδικής Αγωγής. Και ήταν συνάντηση που έγινε σε θετικό κλίμα. Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου... δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης και Ειδικών Σχολείων για πρώτη φορά από το 2009 και αναφέρθηκε σε εξορθολογισμό του θεσμού της παράλληλης στήριξης, ώστε να κατευθύνονται οι διαθέσιμες πιστώσεις εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να διαγραφεί από το νομοσχέδιο η ρύθμιση μέσω της οποίας προβλέπεται να μετατραπούν τα νοσοκομειακά σχολεία σε Ειδικά και να μην πραγματοποιηθεί «σύσταση νέου κλάδου». «Είμαστε σε αναμονή της αποτύπωσης των δεσμεύσεων για αλλαγές προς θετική κατεύθυνση, στο τελικό κείμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ. Σαν να μην αρκούσαν τα παραπάνω, με τον νέο νόμο η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δείχνουν την... ευαισθησία τους και στους εργαζομένους. Με το νέο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί – αν όλα πάνε... καλά για τον Σαμαρά –, καταργούνται υφιστάμενες προβλέψεις νόμου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού

24

«Είμαστε σε καλό σημείο»

Ρίχνουν στον Καιάδα τα ειδικά σχολεία Φέρνουν νομοσχέδιο στη Βουλή για ιδιωτικοποίηση και ψυχολόγων, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο νομοσχέδιο αντιτίθεται στη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία, και συγκεκριμένα στο άρθρο 27 που προβλέπει τους όρους που η κάθε χώρα πρέπει να τηρεί σχετικά με την εργασία και την απασχόληση του ΑμεΑ πληθυσμού. Απίστευτο κι όμως... νεοφιλελεύθερο!

αναστατοι γονεισ και εργαζομενοι. επιστολη στον σαμαρα για... βοηθεια

Επιστολή Για τα παραπάνω θέματα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, μπας και τους... ακούσει. Σε αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε ερήμην της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, των φορέων και των μελών της και του συνόλου των φορέων. Θα θυμίσουμε τον διαρκή αγώνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία να παρευρεθεί εκπρόσωπός της στην επιτροπή που συστήθη-

Θα το δούμε με ορίζοντα επταετίας

κε για τον σχεδιασμό και την αναμόρφωση της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Εν τέλει το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε ερήμην μας και δόθηκε σε διαβούλευση μέσα στην εορτινή περίοδο του Πάσχα, δηλαδή σε μία περίοδο νεκρή για οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα!». «Με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί ένα κωδικοποιημένο κείμενο της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή συρραφή διατάξεων και νομοθετημάτων που το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη και συνεπώς δεν έχουν αξιολογηθεί. Συνδέοντας την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου – η οποία χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό όλων των νομοσχεδίων που αφορούν τον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία – με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε ρητή αντίθεση με το άρθρο 24 “Εκπαίδευση” της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία που κυρώθηκε από το σύνολο των μελών του Ελληνικού Κοινο-

Το «Ποντίκι» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος μας ενημέρωσε πως ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δεσμεύτηκε πως, «αν το αναπηρικό κίνημα δεν συμφωνεί με το να πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή με αυτήν τη μορφή, τότε δεν θα πάει». Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν αρχίσει εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τα προβλήματα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. «Εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε την παρέμβασή μας στη Βουλή στις 29 Απριλίου και οργανώσαμε διαβούλευση με τις οργανώσεις - μέλη μας και με την εκπαιδευτική κοινότητα. Από ’κεί και πέρα ακολούθησε μία εκτεταμένη διαβούλευση με το υπουργείο Παιδείας, πολυήμερη και πολύωρη, και με τον Κεδίκογλου και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Βρισκόμαστε κοντά στο να δεχτεί το υπουργείο πολύ σημαντικές αλλαγές για να ευθυγραμμιστεί με τη Διεθνή Σύμβαση. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, εξελίσσεται θετικά η συζήτηση με το υπουργείο» μας είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρδακαστάνης. «Υπήρχαν προβλήματα προ κρίσης, είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τώρα; Και οι λύσεις που δίνονται κατά καιρούς είναι εμβόλιμες. Το γεγονός ότι δεν έχουν κλείσει σχολεία και ετοιμάζονται να ανοίξουν νέα σχολεία δείχνει κατάσταση ομαλότητας. Αν καταφέρουμε να οριστικοποιηθεί η θετική εξέλιξη, που βγήκε τόσο από τις δικές μας συναντήσεις όσο και από τις συναντήσεις με τη ΔΟΕ, πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο η χρονιά θα ξεκινήσει καλύτερα. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, γιατί ζούμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω βαθύτατα ότι πρέπει να εξαντλούμε κάθε ευκαιρία να βελτιώνουμε. Δεν είμαστε οπαδοί των καταγγελιών και του λαϊκισμού. Θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Ευελπιστούμε σε καλύτερο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.


02/26 Η εποχή µας

ΠΟΝΤΙΚΙart

22/05 - 28/05

www.topontiki.gr

- Οι καλλιτέχνες σήμερα βασίζονται περισσότερο στα social media για προβολή της δουλειάς τους; «Ναι, είναι αλήθεια ότι σήμερα οι καλλιτέχνες βασίζονται περισσότερο στα social media για την προβολή της δουλειάς τους, καθώς, όπως και να το κάνουμε, αυτή είναι πλέον η πραγματικότητά μας. Ένα μεγάλο μέρος προώθησης της δουλειάς μας γίνεται μέσω των social media, ωστόσο μπορεί να είναι και κάλλιστα μια παγίδα, καθώς ο καταιγισμός πληροφοριών και άπλετης διαφήμισης εν τέλει αναιρεί την ίδια τη φύση της διαφήμισης. Πιστεύω πολύ στον πατροπαράδοτο τρόπο του λαού, το περίφημο “από στόμα σε στόμα”, που δεν έχει βγει λανθασμένος. Καλώς ή κακώς, δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το καλό πράγμα, δηλαδή η καλλιτεχνική δραστηριότητά μας, φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο μέσα από τη διάρκεια όσο και μέσα από την απήχησή του».

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Ελεάννα Φινοκαλιώτη,

τραγουδίστρια

Μυρτώ Αλικάκη, ηθοποιός

«Θεωρώ πως το να χρησιμοποιείς την πλειονότητα των social media με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως επί παραδείγματι να προωθείς τη δουλειά σου και να ενημερώνεις κοινούς γνωστούς και φίλους για τα καλλιτεχνικά σου δρώμενα, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα, ωστόσο, είναι κάτι που αφορά τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τον κόσμο γενικότερα που καταπιάνεται με τη χρήση του Facebook, του Twitter και των υπόλοιπων μέσων δικτύωσης. Διακρίνω την αγωνία των ανθρώπων (καλλιτεχνών και μη) να ενημερώνουν διαρκώς τους πάντες, φίλους και αγνώστους, για τις δραστηριότητές τους, ακόμα και αν αυτές δεν είναι επαγγελματικές. Πρόκειται για μια, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη χρήση τέτοιων μέσων από απλούς ανθρώπους, αλλά και από celebrities, ηθοποιούς, τραγουδιστές, για να ενισχύσουν την καλλιτεχνική τους καριέρα με την έκθεση της προσωπικής τους ζωής».

Σ ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕ

Η οργή των αγαλμάτων… του ΜΗΝΑ ΒΙΝΤΙΑΔΗ Παρασκευή 16 Μαΐου, μία το μεσημέρι. Έχω στη διάθεσή μου όλη την ημέρα, μέχρι να πετάξω από την Κάρπαθο στην Αθήνα. Αποφασίζω να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πηγάδια – έχω ακούσει για τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματά του. Όσο ανεβαίνω τα σκαλάκια, μοιράζομαι μαζί σας τα δεδομένα. Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο, σε μέγεθος, νησί των Δωδεκανήσων. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας – ήδη στο λιμάνι συνάντησα εκατοντάδες ξένους να περπατούν, να πίνουν καφέ, να ψωνίζουν και να τρώνε. Είναι περίοδος εκλογών, πάρα πολλοί ντόπιοι έχουν έρθει για να ψηφίσουν. Σε έναν μήνα το νησί θα είναι γεμάτο από τουρίστες. Στα αυτιά μου ηχούν ακόμα τα οργισμένα λόγια του πρωθυπουργού πριν από λίγο καιρό, ότι θα ξαναζωντανέψουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη της με τον πολιτισμό και την ιστορία της. Δυο μέρες μετά, την Κυριακή, είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, σ’όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτά όλη τη μέρα με δωρεάν είσοδο και πολλές εκδηλώσεις. Φτάνω μπροστά στην κεντρική πόρτα, ένα όμορφο κτήριο δίπλα στο επαρχείο. Διαβάζω τα σχετικά, «είσοδος από τον κήπο» με πληροφορεί μια ταμπέλα. Πάω. Ένα ζευγάρι ξένων θαυμάζει τις αρχαίες πέτρες, τα χορτάρια κι ένα… σκουριασμένο λουκέτο που σφραγίζει τη μιζέρια μας. Είναι απογοητευμένοι, ειρωνεύονται, ό,τι κι αν πουν έχουν δίκιο. Δεν το χωράει το μυαλό μου… Τρέχω έξαλλος στο επαρχείο, ρωτάω, μου λένε δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, εμείς τους έχουμε παραχωρήσει μόνο το κτήριο, δεν έχουν υπαλλήλους. Αρμόδια είναι η ΚΒ’Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ειδικότερα η Δ' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μια σειρά εντυπωσιακών, μα χωρίς αποτελεσματικότητα, τίτλων… Έκανα να φύγω. Τότε μέσα από το μουσείο άκουσα φωνές. Ήταν τα αγάλματα που με έβριζαν άσχημα, «φταις κι εσύ γι’αυτή την κατάντια»! Κατέβηκα τα σκαλάκια, άραξα σ’ένα καφέ και παρατηρούσα τους τουρίστες να αγοράζουν τσολιαδάκια…

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κάθε τέλος, µια νέα αρχή Οι πόλεις ποτέ δεν σταματούν να εξελίσσονται, να αλλάζουν και συχνά να μας εκπλήσσουν. Τα κτήρια ποτέ δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Η αναδρομική έκθεση του εικαστικού / αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη που απλώνεται στο ΕΜΣΤ, λίγο πριν από τη μετεγκατάστασή του στο κτήριο του Φιξ, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα κτήρια αλλά και οι πόλεις δεν παρουσιάζουν ποτέ τελική εικόνα, εκτός αν μιλάμε για ερείπια. Η εντυπωσιακή έκθεση «Κάθε τέλος είναι μια αρχή» αφηγείται την έννοια της μετάβασης ενός κτηρίου από μια κατάσταση σε άλλη. Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο σαν ένα εργαστήριο πειραματισμού, μελετά τον νέο ρόλο που προσλαμβάνει όχι μόνο η αρχιτεκτονική σήμερα, αλλά και η ίδια η ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλές από τις αρχιτεκτονικές του μελέτες ξεκινούν από ένα κτήριο ερείπιο, ένα εγκαταλειμμένο οικοδόμημα, για να αφηγηθούν παράδοξες, αλληγορικές και ποιητικές ιστορίες. Στο έργο «Domesticated Mountain» ένας σωρός από χαρτόκουτα διαδικτυακών αγορών μεταμορφώνεται σε κατοικία. Στο βίντεο «Troll» μια πολυκατοικία στο κέντρο των Αθηνών μεταμορφώνεται σε βουνό και φεύγει από την πόλη, ενώ στο «Συννεφόσπιτο» ένα στοιχείο της φύσης μετατρέπεται σε σπίτι. Το «Κτήριο που περπατάει» αντλεί την έμπνευσή του από το παλιό εργοστάσιο του Φιξ, για να προτείνει ένα υβριδικό μουσείο, που περιλαμβάνει την πόλη της Αθήνας μέσα του. Μέσα σε ένα μισοφωτισμένο κτήριο, με ορατά τα ίχνη των προηγούμενων κατοίκων, το παρόν και το παρελθόν συναντιούνται γιατί η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ. «Ήθελα με την έκθεση ως εργαλείο να μιλήσω για το κτήριο και τη μετάβασή του στο νέο πλέον ΕΜΣΤ. Ίσως

LIKE...

«HAND HOUSE» 3D Κωστούλα Τωμαδάκη

INFO

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ.: 210 92421113. Έως 13 Ιουλίου

και τη μετάβαση από την Αρχιτεκτονική στην Τέχνη» επισημαίνει ο εικαστικός. Η ενότητα με την εγκαταλειμμένη βίλα του Ιόλα, που αποτελεί το πιο πρόσφατο έργο, παρουσιάζεται μέσα από δύο βίντεο και μία γλυπτική εγκατάσταση που απλώνονται σε τρεις επάλληλους χώρους. Το ένα από τα δύο βίντεο ξετυλίγει την ιστορία του σπιτιού με πρωτοσέλιδα εφημερίδων, υλικό από το Διαδίκτυο, καθώς και αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ. «Με ενδιαφέρει το κτήριο σαν ζωντανός οργανισμός, σαν χαρακτήρας που εμπλέκεται σε άλλες δράσεις με άλλους χαρακτήρες» θα πει ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο οποίος θα «ρίξει» την αυλαία στο ΕΜΣΤ, πριν μεταφερθεί στο μεγάλο κτήριο της οδού Συγγρού και θα συστηθεί στο κοινό με πολύπλευρο και ουσιαστικό τρόπο.

στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Οικονόμου «Μένω ενεός μπροστά στην απίστευτη ανειλικρίνεια που διαπιστώνω ότι εμπεριέχεται στα σχόλια και τις δημόσιες αναφορές σχετικά με τις αποκαλύψεις των ‘‘Financial Times’’ για τις εξελίξεις στις Κάννες. Λες και το μεγάλο φεστιβάλ στην ίδια πόλη, που εξελίσσεται τις μέρες αυτές, συμβολικά

κατατάσσει το σύγχρονο ελληνικό δράμα σ’ ένα κινηματογραφικό σενάριο, αντί για την πραγματικότητα… Όμως, η αλήθεια σιγά-σιγά έρχεται στο φως». (Πρωταγωνιστές, κομπάρσοι, σκηνοθέτες. Στο ίδιο έργο θεατές…)


02/26 Η εποχή µας

ΠΟΝΤΙΚΙart

22/05 - 28/05

www.topontiki.gr

- Χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες τα Social Media με σωστό τρόπο; «Ναι, είναι αλήθεια ότι σήμερα οι καλλιτέχνες βασίζονται περισσότερο στα social media για την προβολή της δουλειάς τους, καθώς, όπως και να το κάνουμε, αυτή είναι πλέον η πραγματικότητά μας. Ένα μεγάλο μέρος προώθησης της δουλειάς μας γίνεται μέσω των social media, ωστόσο μπορεί να είναι και κάλλιστα μια παγίδα, καθώς ο καταιγισμός πληροφοριών και άπλετης διαφήμισης εν τέλει αναιρεί την ίδια τη φύση της διαφήμισης. Πιστεύω πολύ στον πατροπαράδοτο τρόπο του λαού, το περίφημο “από στόμα σε στόμα”, που δεν έχει βγει λανθασμένος. Καλώς ή κακώς, δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το καλό πράγμα, δηλαδή η καλλιτεχνική δραστηριότητά μας, φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο μέσα από τη διάρκεια όσο και μέσα από την απήχησή του».

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Ελεάννα Φινοκαλιώτη,

τραγουδίστρια

Μυρτώ Αλικάκη, ηθοποιός

«Θεωρώ πως το να χρησιμοποιείς την πλειονότητα των social media με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως επί παραδείγματι να προωθείς τη δουλειά σου και να ενημερώνεις κοινούς γνωστούς και φίλους για τα καλλιτεχνικά σου δρώμενα, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα, ωστόσο, είναι κάτι που αφορά τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τον κόσμο γενικότερα που καταπιάνεται με τη χρήση του Facebook, του Twitter και των υπόλοιπων μέσων δικτύωσης. Διακρίνω την αγωνία των ανθρώπων (καλλιτεχνών και μη) να ενημερώνουν διαρκώς τους πάντες, φίλους και αγνώστους, για τις δραστηριότητές τους, ακόμα και αν αυτές δεν είναι επαγγελματικές. Πρόκειται για μια, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη χρήση τέτοιων μέσων από απλούς ανθρώπους, αλλά και από celebrities, ηθοποιούς, τραγουδιστές, για να ενισχύσουν την καλλιτεχνική τους καριέρα με την έκθεση της προσωπικής τους ζωής».

Σ ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΟΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕ

Η οργή των αγαλμάτων… του ΜΗΝΑ ΒΙΝΤΙΑΔΗ Παρασκευή 16 Μαΐου, μία το μεσημέρι. Έχω στη διάθεσή μου όλη την ημέρα, μέχρι να πετάξω από την Κάρπαθο στην Αθήνα. Αποφασίζω να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πηγάδια – έχω ακούσει για τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματά του. Όσο ανεβαίνω τα σκαλάκια, μοιράζομαι μαζί σας τα δεδομένα. Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο, σε μέγεθος, νησί των Δωδεκανήσων. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας – ήδη στο λιμάνι συνάντησα εκατοντάδες ξένους να περπατούν, να πίνουν καφέ, να ψωνίζουν και να τρώνε. Είναι περίοδος εκλογών, πάρα πολλοί ντόπιοι έχουν έρθει για να ψηφίσουν. Σε έναν μήνα το νησί θα είναι γεμάτο από τουρίστες. Στα αυτιά μου ηχούν ακόμα τα οργισμένα λόγια του πρωθυπουργού πριν από λίγο καιρό, ότι θα ξαναζωντανέψουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη της με τον πολιτισμό και την ιστορία της. Δυο μέρες μετά, την Κυριακή, είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, σ’όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτά όλη τη μέρα με δωρεάν είσοδο και πολλές εκδηλώσεις. Φτάνω μπροστά στην κεντρική πόρτα, ένα όμορφο κτήριο δίπλα στο επαρχείο. Διαβάζω τα σχετικά, «είσοδος από τον κήπο» με πληροφορεί μια ταμπέλα. Πάω. Ένα ζευγάρι ξένων θαυμάζει τις αρχαίες πέτρες, τα χορτάρια κι ένα… σκουριασμένο λουκέτο που σφραγίζει τη μιζέρια μας. Είναι απογοητευμένοι, ειρωνεύονται, ό,τι κι αν πουν έχουν δίκιο. Δεν το χωράει το μυαλό μου… Τρέχω έξαλλος στο επαρχείο, ρωτάω, μου λένε δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, εμείς τους έχουμε παραχωρήσει μόνο το κτήριο, δεν έχουν υπαλλήλους. Αρμόδια είναι η ΚΒ’Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ειδικότερα η Δ' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μια σειρά εντυπωσιακών, μα χωρίς αποτελεσματικότητα, τίτλων… Έκανα να φύγω. Τότε μέσα από το μουσείο άκουσα φωνές. Ήταν τα αγάλματα που με έβριζαν άσχημα, «φταις κι εσύ γι’αυτή την κατάντια»! Κατέβηκα τα σκαλάκια, άραξα σ’ένα καφέ και παρατηρούσα τους τουρίστες να αγοράζουν τσολιαδάκια…

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κάθε τέλος, µια νέα αρχή Οι πόλεις ποτέ δεν σταματούν να εξελίσσονται, να αλλάζουν και συχνά να μας εκπλήσσουν. Τα κτήρια ποτέ δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Η αναδρομική έκθεση του εικαστικού / αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη που απλώνεται στο ΕΜΣΤ, λίγο πριν από τη μετεγκατάστασή του στο κτήριο του Φιξ, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι τα κτήρια αλλά και οι πόλεις δεν παρουσιάζουν ποτέ τελική εικόνα, εκτός αν μιλάμε για ερείπια. Η εντυπωσιακή έκθεση «Κάθε τέλος είναι μια αρχή» αφηγείται την έννοια της μετάβασης ενός κτηρίου από μια κατάσταση σε άλλη. Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο σαν ένα εργαστήριο πειραματισμού, μελετά τον νέο ρόλο που προσλαμβάνει όχι μόνο η αρχιτεκτονική σήμερα, αλλά και η ίδια η ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλές από τις αρχιτεκτονικές του μελέτες ξεκινούν από ένα κτήριο ερείπιο, ένα εγκαταλειμμένο οικοδόμημα, για να αφηγηθούν παράδοξες, αλληγορικές και ποιητικές ιστορίες. Στο έργο «Domesticated Mountain» ένας σωρός από χαρτόκουτα διαδικτυακών αγορών μεταμορφώνεται σε κατοικία. Στο βίντεο «Troll» μια πολυκατοικία στο κέντρο των Αθηνών μεταμορφώνεται σε βουνό και φεύγει από την πόλη, ενώ στο «Συννεφόσπιτο» ένα στοιχείο της φύσης μετατρέπεται σε σπίτι. Το «Κτήριο που περπατάει» αντλεί την έμπνευσή του από το παλιό εργοστάσιο του Φιξ, για να προτείνει ένα υβριδικό μουσείο, που περιλαμβάνει την πόλη της Αθήνας μέσα του. Μέσα σε ένα μισοφωτισμένο κτήριο, με ορατά τα ίχνη των προηγούμενων κατοίκων, το παρόν και το παρελθόν συναντιούνται γιατί η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ. «Ήθελα με την έκθεση ως εργαλείο να μιλήσω για το κτήριο και τη μετάβασή του στο νέο πλέον ΕΜΣΤ. Ίσως

LIKE...

«HAND HOUSE» 3D Κωστούλα Τωμαδάκη

INFO

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ.: 210 92421113. Έως 13 Ιουλίου

και τη μετάβαση από την Αρχιτεκτονική στην Τέχνη» επισημαίνει ο εικαστικός. Η ενότητα με την εγκαταλειμμένη βίλα του Ιόλα, που αποτελεί το πιο πρόσφατο έργο, παρουσιάζεται μέσα από δύο βίντεο και μία γλυπτική εγκατάσταση που απλώνονται σε τρεις επάλληλους χώρους. Το ένα από τα δύο βίντεο ξετυλίγει την ιστορία του σπιτιού με πρωτοσέλιδα εφημερίδων, υλικό από το Διαδίκτυο, καθώς και αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ. «Με ενδιαφέρει το κτήριο σαν ζωντανός οργανισμός, σαν χαρακτήρας που εμπλέκεται σε άλλες δράσεις με άλλους χαρακτήρες» θα πει ο Ανδρέας Αγγελιδάκης, ο οποίος θα «ρίξει» την αυλαία στο ΕΜΣΤ, πριν μεταφερθεί στο μεγάλο κτήριο της οδού Συγγρού και θα συστηθεί στο κοινό με πολύπλευρο και ουσιαστικό τρόπο.

στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Οικονόμου «Μένω ενεός μπροστά στην απίστευτη ανειλικρίνεια που διαπιστώνω ότι εμπεριέχεται στα σχόλια και τις δημόσιες αναφορές σχετικά με τις αποκαλύψεις των ‘‘Financial Times’’ για τις εξελίξεις στις Κάννες. Λες και το μεγάλο φεστιβάλ στην ίδια πόλη, που εξελίσσεται τις μέρες αυτές, συμβολικά

κατατάσσει το σύγχρονο ελληνικό δράμα σ’ ένα κινηματογραφικό σενάριο, αντί για την πραγματικότητα… Όμως, η αλήθεια σιγά-σιγά έρχεται στο φως». (Πρωταγωνιστές, κομπάρσοι, σκηνοθέτες. Στο ίδιο έργο θεατές…)


ποντικιart

22/05 - 28/05

Η εποχή μας

03/27

www.topontiki.gr

Το χιπ-χοπ συναντά τον... Σαίξπηρ

Βίκυ Λεβαντή

Έχουμε δει τις περισσότερες σημαντικές εκδοχές που έχουν γίνει με θέμα την πιο διάσημη ιστορία καταδικασμένου έρωτα και πολιτικής ίντριγκας, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1599). Από το μπαλέτο του Ρούντολφ Νουρέγεφ μέχρι την ομότιτλη ταινία (1996) του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Κλερ Ντανς, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κι όμως, σε καμία δεν είδαμε τους ήρωες του σαιξπηρικού έργου να πειραματίζονται και κατ’ επέκταση να εκφράζονται μ’ έναν χορογραφικό κώδικα που μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν αποκλειστική υπόθεση των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού, αυτόν του χιπ-χοπ. Εμπνευστής της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής παραγωγής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον ηθοποιό και χορογράφο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά, καθώς το 2007 διορίστηκε ως «μόνιμος καλλιτέχνης» (artist associe) του Cite Danse Connexion, του πρώτου φορέα στη Γαλλία που προωθεί το χιπ-χοπ στη χώρα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μαζί του πάντα βρίσκονται οι Traffic de Styles, η ομάδα που ίδρυσε πριν από δέκα χρόνια (1994), αποτελούμενη από είκοσι έναν καλλιτέχνες διαφορετικών «ειδικοτήτων»: χιπ-χοπ, τσίρκο και θεάτρου, που σε κάθε εμφάνισή τους προσπαθούν να ανιχνεύουν την ακρίβεια στην κίνηση, την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, αλλά και να επικοινωνούν με σοβαρότητα και γενναιοδωρία με τους θεατές.

Η αστική υποκουλτούρα μετατρέπεται σε γνήσιο μπαλέτο Είναι προφανές πως τέτοιου είδους εγχειρήματα αποβλέπουν σε ένα κοινό πιο νεανικό και πιο ανοιχτό σε ιδιότυπους πειραματισμούς. Άλλωστε, για τον Λεφρανσουά η δημιουργία μιας νέας εκδοχής του μύθου δεν είναι αυτοσκοπός. Ο ίδιος θέλει να δείξει κυρίως στη νέα γενιά πως το κλασικό ρεπερτόριο είναι διαρκώς επίκαιρο και οικείο, ακόμα και μέσα από αυτόν τον κώδικα κίνησης. Οι ήρωες, πότε κωμικοί και πότε τραγικοί, μεταφέρουν το κοινό σε μια χορευτική και ακροβατική δίνη υψηλής δεξιοτεχνίας. Μέσα από τη νεανική χορογραφία, τα μοντέρνα κοστούμια, το λιτό σκηνικό και τους φωτισμούς αλλά και την ηλεκτρονική μουσική του Βενσάν Αρτό, μαζί με τη συμφωνική του Λοράν Κουζόν, η γαλλική ομάδα δίνει μια νέα, προκλητική ζωή στο έργο του Σαίξπηρ ενώ υφαίνει συμβολικές σκηνές με σχήματα ποικίλα και εκφραστικά. Η σκηνή του χορού, το θρυλικό μπαλκόνι, η μάχη ανάμεσα στους Μοντέγους και τους Καπουλέτους είναι όλα παρόντα. Ο μύθος, όμως, διαφοροποιείται από τα στεγανά, απελευθερώνεται από τα όρια που έχουν τεθεί και προσπαθεί να ενώσει τα διαφορετικά στυλ. «Έψαξα να βρω μια νέα ματιά για να εκφράσω με τον δικό μου τρόπο τον μύθο» έχει δηλώσει, ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. Και συνεχίζει: «Ορμώμενος και από τις προηγούμενες εκδοχές που έχουν γίνει, έφτιαξα ένα είδος παζλ και πρόσθεσα κάτι σημερινό: οι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες των νεαρών, ο καταδικασμένος από τους γονείς έρωτας, τα μαχαιρώματα μέσα στη νύχτα, όλα αυτά γίνονται και σήμερα στα υποβαθμισμένα προάστια, όλα αυτά μας είναι οικεία».

δελτιο καιρ ου

Ζήτω το ελληνικό σινεμά της χρυσουλασ παπαϊωαννου

ú

Διαβάζω από τις ανταποκρίσεις των συναδέλφων από το φεστιβάλ Καννών ότι το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε. Πρόκειται για την ιστορία δύο αδερφών από Αλβανίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, ο οποίος όμως έχει εξαφανιστεί. Η οδύσσεια αναζήτησης του πατέρα είναι το θέμα της ταινίας, που θίγει, βέβαια, και βαθιά ζητήματα ταυτότητας. Παρόλο που η θετική ανταπόκριση των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου δεν είναι δεδομένη, όσο κι αν μιλάμε για ελληνική ταινία σε γαλλικό έδαφος, αν παραμένετε καχύποπτοι, θα σας πείσουν οι ξένες κριτικές. Η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» λέει χαρακτηριστικά: «Ένα σπάνιο αισιόδοξο σενάριο γεμάτο χάρη που εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και τη ζωντάνια των χαρακτήρων». Και το «Hollywood Reporter» κολακεύει την ταινία. Μακάρι να γυρίσει ο Πάνος Κούτρας με διάκριση. Κι αν όχι, έχει ήδη διακριθεί με τις κριτικές και την ανταπόκριση. Και μια και μιλάμε για ελληνικό σινεμά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι φοβερός τύπος. Δεν πέρασε ούτε χρόνος από την προβολή της τελευταίας του ταινίας, «Λιμουζίνα», και είπε πάλι «μοτέρ πάμε» προχθές. Ασύχαστος και δημιουργικός, όπως πάντα, τηρεί την κινηματογραφική του υπόσχεση, «κάθε χρόνο μια ταινία». Δεν θα τον μαλώναμε δηλαδή αν την αθετούσε, αλλά χαιρόμαστε πολύ που είναι συνεπής και μας χαρίζει ταινίες. Το νέο του πόνημα, «Η κόρη του Ρέμπραντ», μια απόλυτη κωμωδία και ταινία μυστηρίου, διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοαστικής δεξίωσης με καλεσμένους την αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Χρήστος Λούλης, Λάκης Λαζόπουλος, Αλεξία Καλτσίκη, Δήμητρα Ματσούκα, Δούκισσα Νομικού, Δημήτρης Καταλειφός κ.ά.

ú

Τι είπαν... όσοι το είδαν

οι χορευτεσ του σ. λεφρανσουα

Με εφτά χορευτές του χιπ-χοπ, έναν τσιρκολάνο και έναν ηθοποιό, ο χαρισματικός ηθοποιός και χορογράφος Σεμπαστιέν Λεφρανσουά μεταφέρει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, στην πιο μοντέρνα και σύγχρονη εκδοχή

art ΠΟΝΤΙΚΙ

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί ήδη στο Παρίσι, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές από τις μεγάλες εφημερίδες και τα περιοδικά της χώρας. «Φλογερό, νεανικό, χωρίς συμπλέγματα. Αυτό το έργο είναι η σημαντικότερη δουλειά του Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. Το όνειρό του να αναμετρηθεί με ένα ιερό σύμβολο του θεάτρου υλοποιήθηκε με μια απόλυτα επιτυχημένη παράσταση» έγραψε η «Le Monde» ενώ η «Le Parisien» τόνισε: «Είναι συναρπαστικό! Σπάνια βγαίνει κανείς από ένα θέαμα που να τον έχει κατακτήσει απόλυτα». Τέλος, το περιοδικό «Classica Repertoire» σημείωσε: «Πρόκειται για μια ευφυή δημιουργία καθώς παρουσιάζει μια αυθεντική δραματική δύναμη». Τα υπόλοιπα σχόλια είναι περιττά...

Info

Mέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), 22.5 & 23.5, στις 20.00, τιμές: 5-30 ευρώ, 210 7282333. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία 2014»

ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Αντώνης Δελλατόλας

αρχισυντακτησ Μηνάς Βιντιάδης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ εκδοσησ

Υπευθυνη υλης Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Παναγής Δ. Κουτουφάς

διορθωση ΚειμΕνων Κώστας Θέος Μαρία Παπαρρηγοπούλου

εμπορικO TMHMA Μάνθος Καλούμενος τηλ.: 210 6898448, fax: 210 6898226

Νικολ Κιντμαν

ú

Πίσω στις Κάννες. Μεγάλο φιάσκο αποδείχθηκε η πολυαναμενόμενη ταινία «Grace of Monaco» με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν, που άνοιξε μάλιστα και το φετινό φεστιβάλ. Και για να μην μακρηγορούμε με επιχειρήματα, ιδού τι γράφτηκε στο «Hollywood Reporter»: «Μα είναι δυνατόν να φτιάξει κάποιος μια βαρετή ταινία από αυτό το πλούσιο, κουτσομπολίστικο, ζουμερό υλικό; Φαίνεται πως ναι. Η δε βασιλική οικογένεια έχει εκφραστεί ήδη και από νωρίς. «Φάρσα» χαρακτήρισαν την ταινία τα παιδιά της Γκρέις Κέλι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ολιβιέ Νταχάν, που είχε κάνει το «Ζωή σαν τριαντάφυλλο».


22/05 - 28/05

ποντικιart

Το θέμα 07/31

www.topontiki.gr

μουσικοι ρομα στην ταινια του αναγνωστοπουλου τις φυλές των τσιγγάνων. Ο ίδιος έχει ήδη αναπτύξει αληθινές σχέσεις φιλίας μαζί τους. «Ωστόσο όταν πηγαίνω στους καταυλισμούς στην αρχή είναι θυμωμένοι και δύσπιστοι. Εκείνο που γνωρίζουν είναι ότι έρχονται διάφοροι, τους δημιουργούν προσδοκίες και μετά τους ξεχνάνε. Γι’αυτούς κάθε άνθρωπος με κάμερα αντιπροσωπεύει το σύστημα που τους έχει αποκλείσει. Έπειτα το πρώτο που λένε είναι “θέλουμε νερό, θέλουμε φως, θέλουμε σπίτια”» μας αφηγείται. Στις 28 Μαΐου το πρόγραμμα τυπικά τελειώνει. Αλλά για όσους συμμετείχαν, τους συντονιστές και τους Ρομά, αυτό θα είναι μόνο μία τυπική λήξη, γιατί κανείς δεν θέλει να καταγραφεί ως μία ακόμα αποσπασματική προσπάθεια χωρίς συνέχεια. Άλλωστε, όπως λέει και το τραγούδι, «Τσιγγάνο είναι ωραίο να σε λένε, τσιγγάνος είναι δύσκολο να είσαι».

Πού πας, καραβάκι, στο μουσείο; Τον τελευταίο καιρό μπαίνοντας στο Βυζαντινό Μουσείο αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο το πρόγραμμα για τους Ρομά που συνιστά τον κοινωνικό του προσανατολισμό. Η ίδια η ύπαρξη ενός μουσείου οφείλει να αποτελεί μέρος των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Και ιδού: στην αυλή του στέκει ένα καραβάκι, ένα ψαροκάικο, που κάποτε μετέφερε μετανάστες. Η βάρκα καλύπτεται από 10.000 τάματα, σαν εκείνα που οι πιστοί αφήνουν μπροστά στις εικόνες της εκκλησίας. Κάθε ένα από τα τάματα φέρει χαραγμένο το όνομα και την προέλευση του μετανάστη. Tutia, Αφγανιστάν 1996. Hassan, Παλαιστίνη 1960. Sara, Συρία 2003… Χιλιάδες ψυχές που αναζήτησαν μία καλύτερη ζωή, πληρώνοντας με την ίδια τη ζωή τους, χαραγμένες πάνω σε αυτές τις πλάκες, αιώνια σύμβολα παράκλησης. Το έργο είναι της εικαστικού Καλλιόπης Λεμού. Καθώς όμως το μουσείο είναι ανοιχτό μέχρι τις 8 το βράδυ, μια βόλτα και στα ενδότερα των συλλογών του εκπλήσσει ευχάριστα. Οι άνθρωποί του φρόντισαν ώστε η απουσία των εκθεμάτων που ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη να μην γίνει αισθητή με κενές προθήκες. Κάποια αντικείμενα αντικαταστάθηκαν με ψηφιακά ολογράμματα, τα οποία με εντυπωσιακό τρόπο αποδίδουν το έκθεμα τόσο πραγματικά, που νομίζει κανείς ότι μπορεί να το αγγίξει. Αλλά η ίδια απουσία έγινε

τα παιδια ενθουσιαστηκαν στο μουσειο

Δήμητρα Μυρίλλα

INFO

«Με τους Ρομά στο Μουσείο». Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22), Τηλ.: 213 2139500

αφορμή να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα οκτώ πολύ σημαντικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, που προέρχονται από τις εκκλησίες της Καστοριάς και ανήκουν στη συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς. Αξίζει να σταθούμε αρκετή ώρα μπροστά στον Χριστό Παντοκράτορα (14ος αιώνας), την αμφιπρόσωπη εικόνα που στη μία πλευρά φέρει την κατανυκτική Αποκαθήλωση και στην άλλη τη Θεοτόκο Παντάνασσα (15ος αιώνας), αλλά και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας που στο πίσω μέρος της έχει τη συγκινητική «Άκρα Ταπείνωση (15ος αιώνας). Αφήνοντας πίσω μας τις εικόνες της Καστοριάς θα δούμε τοιχογραφίες που προέρχονται από τους βυζαντινούς ναούς της Αττικής, αυτές τις μικρές, αρμονικές και κομψές εκκλησίες. Ας σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι για να δούμε ολόφωτο τον τρούλο με τον Χριστό Παντοκράτορα από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Σπηλιά Πεντέλης (13ος αιώνας). Η εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας, γνωστή ως Επισκοπή Ευρυτανίας, με τρία στρώματα τοιχογραφίες (9ος, 11ος, 13ος αι.) καταβυθίστηκε τη δεκαετία του 1960 από το φράγμα του Αχελώου και την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Ό,τι περιέσωσαν οι αρχαιολόγοι το βλέπουμε στο Βυζαντινό Μουσείο, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, αλλά και το χτιστό

βυζαντινο μουσειο

μεταβυζαντινό τέμπλο. Και αφού περιηγηθούμε μέσα στην καθημερινότητα του Βυζαντίου, τις σχέσεις της Αυτοκρατορίας με τη Δύση, την τελευταία καλλιτεχνική αναλαμπή πριν από την Άλωση και τα χρόνια μετά την Άλωση ώς τα νεότερα χρόνια και ξαναβγούμε στην αυλή για μία ανάσα, ας μπούμε στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, το οποίο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Η φορητή Αγία Τράπεζα Εκεί μας περιμένει μία μικρή λίθινη φορητή Αγία Τράπεζα που ήρθε από το Μουσείο Cluny στο Παρίσι και θα μείνει ώς τις 3 Αυγούστου. Όταν χρειαζόταν να τελεστεί θεία λειτουργία εκτός ναού, στη Δύση χρησιμοποιούσαν τέτοιες μικρές λίθινες Τράπεζες και η συγκεκριμένη στο εσωτερικό της φέρει λείψανα τεσσάρων αγίων. Στην Ανατολή τον ρόλο της Αγίας Τράπεζας έπαιζαν υφάσματα ή ξύλα, τα «αντιμήνσια», που πάνω τους φέρουν συμβολικές παραστάσεις. Σε αυτή τη μικρή έκθεση η Δυτική Αγία Τράπεζα συναντάει τα αντιμήνσια της Ανατολής και συνδιαλέγονται μεταξύ τους, καθώς αποτελούν την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που θα οργανώσει το μουσείο με θέμα «Βυζάντιο και Δυτικός Μεσαίωνας». Στον επάνω όροφο ο ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης ώς τις 6 Ιουλίου μας αφηγείται με την εγκατάσταση το ταξίδι ενός φανταστικού ζωγράφου που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη το 1221 για να φτάσει στη Βενετία και μετά στη Ρώμη. Το ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο του φανταστικού ζωγράφου γίνεται ο θεωρητικός στοχασμός του καλλιτέχνη γύρω από την εικαστική παράδοση και τις εικονογραφικές ρίζες της Αναγέννησης που ανιχνεύονται στη βυζαντινή ζωγραφική. Δύο περιοδικές εκθέσεις που αποτελούν δύο μόνο κεφάλαια του «βιβλίου» Ανατολή - Δύση, που ανοίγει με εκθέσεις το μουσείο και θα κλείσει με τη μεγάλη έκθεση για τον Ελ Γκρέκο το ερχόμενο φθινόπωρο. Βγαίνοντας και για το τέλος ας σκεφτούμε όσα είδαμε κάνοντας μία βόλτα στους κήπους του μουσείου ή πίνοντας κάτι στο κομψό καφέ που ήδη λειτουργεί. Η ηρεμία του χώρου αποζημιώνει…


www.topontiki.gr TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 ÌÁÚÏÕ 2014

32

Υπερκοµµατική η Νουδούλα στηρίζει Καµίνη...

πολιτικη


33

www.topontiki.gr TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 ÌÁÚÏÕ 2014

Το Θέµα

Ο νέος που έβλεπε οράµατα...

κουζινα


22/05 - 28/05

ποντικιart

Επόμενη στάση: «Νέος Κόσμος» 11/35

www.topontiki.gr

Είναι νέοι, ελπιδοφόροι και πεισματάρηδες. Αγωνίζονται να πετύχουν στον χώρο της τέχνης, συγκεκριμένα της μουσικής – ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οι Δημήτρης Κογιάννης και Δημήτρης Παπαχαραλάμπους έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στη δισκογραφία. Και όλα δείχνουν πως έπεται συνέχεια…

συμπάθεια για τη Μαρία Πολυδούρη, την οποία θεωρεί «επαναστάτρια της εποχής της».

«Πουλάνε» τα… μεροκάματα Ο στιχουργός Δημήτρης Παπαχαραλάμπους έχει κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό: τη συμπάθεια του κοινού. Αλλά έχει ήδη και μια τιμητική διάκριση. Στους πρόσφατους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών απέσπασε το βραβείο κοινού για το τραγούδι «Τα μεροκάματα», μαζί με τους Πάνο Παπαϊωάννου και Χρυσόστομο Καραντωνίου. «Η απήχηση του τραγουδιού φάνηκε αμέσως με την πολύ θερμή ανταπόκριση στο πρώτο κιόλας άκουσμά του, και αυτό ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες» αναφέρει ο στιχουργός του τραγουδιού. Και συμπληρώνει: «Η αποδοχή που συνεχίζει να γνωρίζει το τραγούδι στο ραδιόφωνο και στο Διαδίκτυο ίσως να σημαίνει ότι καταφέρνει να ανοίξει έναν διάλογο με τον ακροατή, που σε κάθε περίπτωση έχει έναν προσωπικό και μοναδικό χαρακτήρα». Αν και η στιχουργική τον έχει κερδίσει, προσπαθεί να μοιράσει τον χρόνο του, καθώς δουλεύει και ως καθηγητής σε λύκειο για μαθητές με αναπηρία και ταυτόχρονα είναι συνεργάτης του τμήματος Ε-ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Και τα δύο με γεμίζουν δημιουργικά και συναισθηματικά, ωστόσο θα έλεγα ότι είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσω τι είναι αυτό που γεννά την έμπνευση».

Γιώργος Ψάχος

Πέρα από τους ήδη καταξιωμένους και προσφιλείς καλλιτέχνες και δημιουργούς, αυτούς που γεμίζουν ασφυκτικά τα μαγαζιά και τους χώρους συναυλιών και βρίσκονται συνεχώς στο στόμα του μουσικόφιλου κοινού, υπάρχουν και κρυφές… ανερχόμενες δυνάμεις. Νέα φυντάνια, που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στην τέχνη. Πρόκειται για πρόσωπα που επιχειρούν να κάνουν το μεγάλο άλμα στη μουσική και να κερδίσουν το προσωπικό τους στοίχημα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον τους. Αν ήρθαν για να μείνουν. Ο χρόνος θα δείξει. Εμείς, πάντως, τους παρουσιάζουμε. Τα ονόματα που ανήκουν στον κύκλο των νέων μουσικών είναι πολλά. Συχνά μας απασχολεί και ένα καινούργιο συγκρότημα, ένας νέος σόλο καλλιτέχνης, τον οποίο έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ο τάδε τραγουδιστής και διαθέτει μια απίστευτη φωνή. Ένας πολλά υποσχόμενος συνθέτης ή στιχουργός.

«Μ' ενθουσιάζει η ποίηση» Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Δημήτρης Κογιάννης. Ο 25χρονος μας είχε απασχολήσει για ένα διάστημα με τον δίσκο «Aldebaran» και μας σύστησε τον κόσμο της ποίησης με έναν τρόπο που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Θα έλεγε κανείς, πιο προσιτό στο ευρύ κοινό. Παράδειγμα; Η ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Ουράνη ζωντανεύει μέσα από ένα... ζεϊμπέκικο, ενώ ο μελαγχολικός και «βαρύς» ποιητικός λόγος του Κώστα Καρυωτάκη συνοδεύεται από post-punk ήχους. Ο νεαρός δημιουργός άφησε τα αγαπημένα του ντραμς και επέλεξε ένα εναλλακτικό μονοπάτι για τη μελοποιημένη ποίηση, αναμειγνύοντας στίχους σπουδαίων ποιητών με balkan ήχους, reggae μελωδίες, υπο-είδη της ροκ καθώς και παραδοσιακά τσιφτετέλια, νησιώτικα και ζεϊμπέκικα. Το «Aldebaran» αναμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η γεφύρωση δύο γενεών. «Ως άνθρωπο με ενθουσιάζει η ποίηση και προφανώς δεν τη θεωρώ κάτι αποστειρωμένο, κάτι παλιομοδίτικο. Ήθελα να συνδυάσω την αγάπη τού να παίζω διάφορα είδη μουσικής με την ιδιαίτερη σχέση που έχω με αυτό το λογοτεχνικό είδος. Μέσα από αυτό το... πάντρεμα, γεννήθηκε αυτός ο δίσκος» αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Κογιάννης. Το άλμπουμ, που κυκλοφορεί ως βιβλίο - cd, περιέχει εκτός άλλων και μελοποιημένα ποιήματα των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Βάρναλη, Ρώμου Φιλύρα, Βύρωνα Λεοντάρη και Κλείτου Κύρου. Ο Δημήτρης Κογιάννης ποτέ δεν συμφωνούσε με τον τρόπο που διδάσκεται και παρουσιάζεται η ποίηση στα σχολεία, και όχι μόνο. «Αντιλαμβάνεσαι πως κάθε ποίημα αποτελεί μια ιστορία και σου γεννά διαφορετικά συναισθήματα. Δεν μπορείς να περιορίσεις το άτομο στο πώς ερμηνεύει και κατανοεί τους στίχους των ποιητών. Κάθε μελοποιημένο ποίημα, λοιπόν, εναρμονίζεται και με ένα διαφορετικό είδος μουσικής, πάντα σύμφωνα με τη δική μου ματιά» ισχυρίζεται ο μουσικός, ο οποίος σχεδιάζει να γράψει έναν δίσκο μόνο με μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Ουράνη. Τρέφει, όμως, ιδιαίτερη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Συνθετεσ που ηρθαν για να μεινουν

Νέες δυνάμεις στη μουσική

Τον εμπιστεύτηκε ο Μάλαμας Όποια και αν είναι η έμπνευση, αυτή πηγάζει ακατάπαυστα από τον Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και μετουσιώνεται σε στίχους. Στίχους τους οποίους μέχρι και ο Σωκράτης Μάλαμας εμπιστεύτηκε για τα τραγούδια του. «Είχα στείλει – χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες – κάποιους στίχους στον “Σταυρό του Νότου”, όπου εμφανιζόταν (ο Μάλαμας) και έπειτα από δύο περίπου εβδομάδες δέχομαι ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον Σωκράτη, που μου έλεγε πως είχε κιόλας έτοιμα κάποια τραγούδια» μας λέει ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, που εξεπλάγη ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκε πως και η Χάρις Αλεξίου ερμήνευσε τρία κομμάτια με δικούς του στίχους. Στον Μάλαμα όμως χρωστά πολλά, όπως λέει, καθώς «είναι αυτός ο οποίος άνοιξε τον δρόμο που θα οδηγούσε στη συνέχεια στη συνάντησή μου με τον Νίκο Παραουλάκη και τον Χρυσόστομο Καραντωνίου». Η συνεργασία με τον μουσικό Νίκο Παραουλάκη, μάλιστα, ευδοκίμησε μέσα από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του μουσικού με τίτλο «Από το φως στο σκοτάδι», με τους στίχους των τραγουδιών να υπογράφει ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους. «Ο δίσκος είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας, κυρίως από τη μεριά του Νίκου, που έφτιαξε ένα θαυμαστό χειροποίητο στούντιο, έπαιξε πολλά όργανα, κάλεσε φοβερούς φίλους μουσικούς, ενώ ανέλαβε και την ηχογράφηση. Είμαστε πολύ τυχεροί: καταξιωμένοι τραγουδιστές (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Λιδάκης κ.ά.) τραγούδησαν με θέρμη και αφοσίωση» συμπληρώνει ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, που σιγά - σιγά βλέπει τους στίχους του να αποκτούν φωνή μέσα από τα τραγούδια σπουδαίων και ταλαντούχων ερμηνευτών. Βασιζόμενος στις ικανότητες και τη θέλησή του μόνο.

Info

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο δίσκος «Aldebaran» του Δημήτρη Κογιάννη κυκλοφορεί από τη Μικρός Ήρως. Ο δίσκος «Από το φως στο σκοτάδι» του Νίκου Παραουλάκη και του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους κυκλοφορεί από την MLK. Ο δίσκος «Ελεύθερα» του Κωνσταντίνου Τσιμούρη κυκλοφορεί από τη Final Touch


ποντικιart

22/05 - 28/05

Σινεμά 13/37

www.topontiki.gr

«Το μυστικο της Μεϊζι»

«X-Men: Ημερες ενος ξεχασμενου μελλοντος»

Ημέρες ενός μπλοκμπάστερ... Ναι, είναι η εβδομάδα που πολλοί περίμεναν, καθώς το franchise X-Men έχει ουκ ολίγους πιστούς φαν. Και, παρά κάποιες μικρές αδυναμίες, ο Μπράιαν Σίνγκερ δεν θα τους απογοητεύσει Κωνσταντίνος Σαμαράς

X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σίνγκερ Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζένιφερ Λόρενς Ο Μπράιαν Σίνγκερ επιστρέφει στην κινηματογραφική μυθολογία των X-Men, την οποία αναμφισβήτητα ο ίδιος αποθέωσε όσο κανείς στο παρελθόν, για να βάλει τον πήχη της φιλοδοξίας πιο ψηλά από ποτέ. Έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από το «X-Men 2», που μέχρι τώρα παρέμενε το αδιαφιλονίκητο φαβορί της μυθολογίας, χωρίς μάλιστα να έχει απειληθεί ιδιαίτερα από τις ταινίες που ακολούθησαν. Με τις «Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» ο Σίνγκερ επιτέλους αποδεικνύει ότι μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την πρώτη θέση, αποκαθηλώνοντας την παλαιότερη δημιουργία του. X-Men: Ημέρες ενός Το στοίχημα είναι οπωσδήποτε τολμηρό: σε ξεχασμένου μέλλοντος òòò ένα κοντινό μέλλον που βρίσκεται στο χείλος Ο Γούλβεριν ταξιδεύει στο παρελθόν για της Αποκάλυψης, οι X-Men στέλνουν τον να αποτρέψει την Αποκάλυψη, σε ασυνήΓούλβεριν πίσω στη δεκαετία του ’70. Είναι ο θιστα έξυπνο και καλοφτιαγμένο υπερμόνος τρόπος πρόληψης ενός καταστροφιηρωικό μπλοκμπάστερ κού πολέμου, που θα οδηγήσει στην κυριαρχία των μηχανών. Για να αλλάξει το μέλλον, ο Γούλβεριν θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του Ξαβιέ και του Μαγκνέτο ή τουλάχιστον να προκαλέσει μια προσωρινή συμφιλίωση. Η ιδέα της ταινίας έρχεται κατευθείαν από τα κόμικ «X-Men» της δεκαετίας του ’60, όπου η κόντρα Ξαβιέ - Μαγκνέτο διαβάστηκε από πολλούς ως ένα αλληγορικό σχήμα για την αντιπαράθεση μεταξύ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ – με άλλα λόγια, μεταξύ της «νόμιμης» και της «τρομοκρατικής» οδού προς την κοινωνική δικαίωση. Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς από ένα μπλοκμπάστερ του μεγέθους του, το «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» χρησιμοποιεί μάλλον διακοσμητικά τους παραπάνω προβληματισμούς ή, τέλος πάντων, όχι με κάποια ιδιαίτερη φινέτσα. Είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι έχουμε μπει στην αίθουσα για να θαυμάσουμε κάτι άλλο, και ο Μπράιαν Σίνγκερ μας το προσφέρει απλόχερα: με τρομερή αφηγηματική άνεση στα πηγαινέλα της ιστορίας του, χειρίζεται επιδέξια όχι μόνο το πρωτοκλασάτο καστ του, αλλά και τα πολυπληθή ρίσκα μιας ιστορίας που (σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις υπερ-ηρωικές ταινίες) είναι καταδικασμένη να μην τελειώσει απολύτως ρόδινα. Όταν μάλιστα το κούρδισμα των σκηνών δράσης και η αισθητική òòòòò Εξαιρετική επικοινωνία μεταξύ του ρετρό και του φουτουριστικού βρίσκονται σε òòòò Πολύ καλή òòò Καλή τόσο υψηλό επίπεδο, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από μια συμβατική òò Βλέπεται χολιγουντιανή ταινία του είδους; Ίσως μια γερή δόση χιούμορ – και ο Σίνò Μέτρια γκερ δεν ξεχνάει να μπολιάσει τις «Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» ò Μην τη δείτε με αρκετό απ’ αυτό. Οι εταιρείες διανομής φέρουν την ευθύνη για έκτακτες αλλαγές στις ημερομηνίες προβολής των ταινιών.

Το μυστικό της Μέιζι

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σίγκελ, Σκοτ ΜακΓκίχι Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Στιβ Κούγκαν, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ Μπορεί ένα από τα λιγότερο γνωστά (αλλά όχι λιγότερο σπουδαία) μυθι-

στορήματα του Χένρι Τζέιμς να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πραγματεία για το βλέμμα ενός παιδιού πάνω σε ένα διαζύγιο του 21ου αιώνα; Η απάντηση είναι θετική, ιδίως εάν το φτηνό οικογενειακό μελόδραμα, που φορά τη μάσκα ενός σοβαρού προβληματισμού, είναι του γούστου σας. Η Μέιζι του τίτλου είναι ένα αξιολάτρευτο μικρό κορίτσι και η γλυκύτητά της αξιοποιείται από την ταινία σε βαθμό κατάχρησης. Την ίδια στιγμή, οι αφόρητα νάρκισσοι γονείς της παλεύουν για να κερδίσουν την επιμέλειά της, όχι τόσο από καθαρή αγάπη, όσο από στείρο ανταγωνισμό. Και όταν μιλάμε για αφόρητο ναρκισσισμό, εννοούμε την ακραία αδιαφορία δύο «μποέμ» μεσήλικων για οτιδήποτε εκτός των εαυτών τους. Μια αδιαφορία που το «Μυστικό της Μέιζι» εικονογραφεί και πάλι σε καταχρηστικό βαθμό, αφήνοντας στην άκρη κάθε υποψία διακριτικότηΤο μυστικό της Μέιζι ò τας. Στον αντίποδα των γονέων της Μέιζι Η μάχη για την επιμέλεια ενός παιδιβρίσκονται οι νέοι θετοί της γονείς, άνθρωού μετατρέπεται σε μελοδραματική ποι σχετικά ταπεινής καταγωγής, πιο απλοί διδαχή, συγκαλυμμένη με σοβαρές και γεμάτοι αγάπη. προθέσεις Για να συνοψίσουμε την αντιπαράθεση: από τη μία οι εγωπαθείς νάρκισσοι καλλιτέχνες, από την άλλη οι καλοσυνάτοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και στο κέντρο το αθώο μικρό κορίτσι. Είναι να απορείς αν οι δημιουργοί του «Μυστικού της Μέιζι» χρειαζόντουσαν μια λογοτεχνική πρώτη ύλη για να συλλάβουν ένα τόσο χονδροειδές σχήμα. Αν η ταινία καταφέρνει να δικαιολογήσει την υπόστασή της, αυτό συμβαίνει χάρη στην ερμηνευτική δεξιοτεχνία του πρωταγωνιστικού κουαρτέτου και σε μια προσεγμένη κινηματογράφηση που παριστάνει πως παρατηρεί τα τεκταινόμενα χωρίς να κρίνει. Όμως οι πραγματικές προθέσεις παραμένουν τόσο κραυγαλέες, που οι παραπάνω αρετές δεν μπορούν να παρηγορήσουν για το αφόρητο κούνημα του δαχτύλου, με το οποίο το «Μυστικό της Μέιζι» μάλλον νομίζει ότι παραδίδει ένα μάθημα σύγχρονων αξιών.

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ

Ζαμπίζια: πουλιά στον αέρα

Σκηνοθεσία: Γουέιν Θόρνλεϊ Στο χείλος ενός επιβλητικού καταρράκτη, στην καρδιά της Αφρικής, απλώνεται μια εκπληκτική πόλη, όπου κατοικούν πτηνά κάθε είδους. Ονομάζεται Ζαμπίζια και τη διοικεί ο μπαρουτοκαπνισμένος Σεκχούρου. Το νεαρό γεράκι Κάι εγκαταλείπει το απομονωμένο του φυλάκιο για να γίνει μέλος των Τυφώνων, της ξακουστής ομάδας που περιπολεί και διατηρεί ασφαλή τη Ζαμπίζια. Ο πατέρας του δεν συμφωνεί με την απόφασή του και τον ακολουθεί, μέχρι που αιχμαλωτίζεται από ένα ύπουλο ιγκουάνα που σκοπεύει να επιτεθεί στο καταφύγιο των πτηνών. Ο Κάι και η αδελφή ψυχή του Ζωή θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να σώσουν την πόλη από τα υποχθόνια σχέδια του ιγκουάνα. Μια ιστορία κινουμένων σχεδίων που μιλά για τη σχέση πατέρα - γιου και για την ένταξη σε μια κοινωνία με νόμους και δομές, αντλώντας παράλληλα έμπνευση από τον εντυπωσιακό φυσικό πλούτο της αφρικάνικης ηπείρου.


16/40 Οδηγός

22/05 - 28/05

ποντικιart

www.topontiki.gr

Πρόσωπα «Έφυγε ένας δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής

Επιμέλεια: Βίκυ Λεβαντή (v.levanti@hotmail.com)

ΠΕΜΠΤΗ 22.5 - ΤΕΤΑΡΤΗ 28.5

ΠΕΜΠΤΗ 22.5 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Το έργο του Μισέλ Βιναβέρ «Αναζήτηση Εργασίας» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου. Μέσα από ένα υποδόριο χιούμορ, ο συγγραφέας ανιχνεύει την έννοια της εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο, ενώ θίγει τον εγκλωβισμό του ανθρώπου καθώς κυνηγά το χρήμα και την ευδαιμονία. Παίζουν: M. Ζησιμοπούλου, Α. Καρυστινού, Β. Μαργέτης, Θ. Σαράντος. Info: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος), 21.00, 10 ευρώ, 210-3418550. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Ο Πάνος Μουζουράκης, με τη συντροφιά 5-6 καλεσμένων του, ετοιμάζει μία ξεχωριστή συναυλία - γιορτή. Info: «Anodos Live Stage» (Πειραιώς 183, Αθήνα), 22.00, γενική είσοδος 5 ευρώ, 210-3468100. ΒΙΒΛΙΟ. Με αφορμή τα 450 χρόνια από τον θάνατο του Μιχαήλ Άγγελου, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Κουτσουρέλη «Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη» (εκδ. Περισπωμένη) αλλά και τη συναυλία του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη. Info: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47, Αθήνα), είσοδος ελεύθερη, 19.00, 210-5242646. ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Ο λαϊκός βάρδος και «ευρωπαϊκός μη υποψήφιος» Μπάμπης Μπαντμανίδης και ο συνδυασμός του «Χαζοί για την Ήττα» καλούν το κοινό στην προεκλογική ομιλία - συναυλία τους που θα προκαλέσει αίσθηση. Info: «Stage Volume 1» (Αγ. Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου, Μοναστηράκι), 20:00, 8 ευρώ, 210-3232132. ΣΑΒΒΑΤΟ 24.5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Η ώρα του λύκου πλησιάζει . Οι Moonspell έρχονται στην Ελλάδα για ένα σπάνιο δίωρο vintage set με τίτλο «Night of the Wolf», το οποίο είναι βασισμένο στα δύο πρώτα cult άλμπουμ τους, τα «Wolfheart» και «Irreligious». Μαζί τους η Mary των Tristania. Info: «Stage Volume 1» (Αγ. Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου, Μοναστηράκι), 21:00, προπώληση 25 ευρώ, ταμείο 28 ευρώ, 210-3232132.

Λυκούργος Αγγελόπουλος

Ενέδρες της ζωής

Μάνος Καρατζογιάννης

ΤΡΙΤΗ 27.5 ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ. Η Δήμητρα Ματσούκα πρωταγωνιστεί στο έργο του Ζαν Ρενέ Λεμουάν «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα». Στην παράσταση παρακολουθούμε μια γυναίκα, περιπλανώμενη και ξένη, να προσπαθεί να θυμηθεί, να αναβιώσει την ιστορία της, να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης ενώ τη μετάφραση υπογράφει η Έφη Γιαννοπούλου. Info: Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος), 21.00, 10 ευρώ, 2103418550. ΤΕΤΑΡΤΗ 28.5 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Το έργο «Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο» («Hannele’s Himmelfahrt»), του Γερμανού νομπελίστα συγγραφέα Γκέρχαρντ Χάουπτμαν, επανέρχεται διασκευασμένο για έναν ηθοποιό και μικρό μουσικό σύνολο, με τον τίτλο «Ηannele». Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Μιχάλης Γούτης. Info: «Βeton 7» (Πύδνας 7, Βοτανικός), 20.00, 5-10 ευρώ, 210-7512625.

Με τίτλο «Ενέδρες της ζωής» , δανεισμένο από ένα ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη, ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης προσεγγίζει, στις 2 και 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το έργο της Νόρας Αναγνωστάκη. Στην παράσταση που έγραψε και σκηνοθετεί, με αφετηρία τη φωνή της συγγραφέως να απαγγέλει, για πρώτη φορά, μέρος του μονολόγου της «Ο Ουρανός Κατακόκκινος» και όχημα το τελευταίο έργο της «Σε σας που με ακούτε», επιχειρεί να αναδείξει το έργο της Αναγνωστάκη και να το συνδέσει με τη ζωή, τις επιρροές της, κυρίως αυτές του Κουν και του Χειμωνά, αλλά και το πολιτικό περίγραμμα, που διατρέχει το έργο της τα τελευταία πενήντα χρόνια. Συνεργάτες του στην προσπάθεια αυτή οι ηθοποιοί Κώστας Βασαρδάνης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιώργος Ντούσης, Σοφία Ολυμπίου, Λένα Παπαληγούρα και Νικόλας Στραβοπόδης.

Πέρα από τις προκαταλήψεις

ΚΥΡΙΑΚΗ 25.5 ΘΕΑΤΡΟ. Η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, ένα κείμενο - μονόλογος για τον δρόμο που «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου, ανεβαίνει με την Ιωάννα Παππά στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γκόνης. Info: Θέατρο «Βασιλάκου» (Προφ. Δανιήλ 3 & Πλαταιών, Αθήνα), 210-3470707. ΔΕΥΤΕΡΑ 26.5 XOΡΟΣ. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έρχεται για πρώτη φορά στη «Στέγη», με τη νέα του δουλειά «Still Life». Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Λ. Συγγρού 17-19), 23.5 - 8.6, 20.30, 5-36 ευρώ, 210-9005800.

«Αναχώρησε από τα πρόσκαιρα και εφήμερα», όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, την Κυριακή το πρωί, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές, δασκάλους και ερμηνευτές της βυζαντινής μουσικής, ο Λυκούργος Αγγελόπουλος. Σπούδασε βυζαντινή μουσική κυρίως με τον Σίμωνα Καρά και από το 1982 ήταν διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, την οποία ίδρυσε και με την οποία είχε εκδώσει πολλούς δίσκους και είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες, γνωρίζοντας σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μας, τη μουσική μας παράδοση. Παράλληλα δίδασκε σε ωδεία της Αθήνας και παρουσίαζε στην ΕΡΑ τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση» με πολλές μουσικές, πληροφορίες, συνεντεύξεις. Επίσης ασχολήθηκε και με τη σύγχρονη μουσική και είχε συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα του Μαρσέλ Περές Ensemble Organum, με τον οποίο ηχογράφησε οκτώ δίσκους.

Αλέξανδρος Ιόλας

Στην κατεστραμμένη βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, η οποία για πρώτη φορά ανοίγει στο κοινό, θα ανέβει από τις 29 Μαΐου, για τέσσερα βράδια, η θεατρική παράσταση «Alexandros Iolas» του Χριστόφορου Αντωνιάδη. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη «Αλέξανδρος Ιόλας, η ζωή μου» και προσπαθεί να διαλύσει προκαταλήψεις και να φωτίσει την προσωπικότητα του Ιόλα, «ενός ανθρώπου», όπως λέει ο σκηνοθέτης, «που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα, που πήγαινε‘‘κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς’’, όπως έλεγε για αυτόν ο Μαξ Έρνστ και ήταν πάντα επί σκηνής, πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου, τέλος ως καλλιτεχνικός ιμπρεσάριος». Στην παράσταση εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη, Χριστιάνα Αντωνιάδου, Πέγκυ Κανελάκη, Γιούλη Τσινάκη και Χριστίνα Κανελάκη.

Για μια ημιτελή άνοιξη

Γρηγόρης Λαμπράκης

Μετά το «Ζ», το πολύ γνωστό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Κώστα Γαβρά, τη θεατρική διασκευή του στο Εθνικό πέρυσι, την ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Μαραθώνιος για μιαν ημιτελή άνοιξη», ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι και το θέμα του cd που μόλις κυκλοφόρησε ο Πλάτων Ανδριτσάκης. Περιλαμβάνει τη μουσική της ταινίας του Χαραλαμπόπουλου, συνθέσεις που, όπως λέει ο δημιουργός τους, προέκυψαν «όπως τις παρέσυρε ο κυματισμός των πλάνων και η συγκίνηση που μου ξυπνήσανε, όχι μόνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αλλά και τα πρόσωπα που μιλούσανε για αυτόν. Πρόσωπα ακέραια, καθαρά, με τα σημάδια του θάρρους, της εντιμότητας και μιας αξιοπρέπειας άλλης εποχής». Το cd περιλαμβάνει ακόμα κείμενα και φωτογραφίες για τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και πληροφορίες για την ταινία και τη μουσική.


41

www.topontiki.gr

Πολιτική SY

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Πήξαμε στα σκουπίδια

«Αποκαλυπτήρια» για τα απορρίμματα…

Το σχέδιο του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου για το θέμα που καίει την Αττική Κλιμακώνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών η μάχη για τη νίκη στην Περιφέρεια Αττικής.

Η

αποκάλυψη σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής αναφοριά με τις 14 Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, μόνο για την Αττική, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν τα κρίσιμα διακυβεύματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η παράταξη «Δύναμη Ζωής», με την οποία η Ρένα Δούρου διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής, από την αρχή υποστήριζε ότι πρέπει να αποτραπούν οι προωθούμενοι σχεδιασμοί των τεσσάρων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η παράταξη της Ρένας Δούρου υποστηρίζει την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και όχι «επικαιροποίηση», την οποία προωθεί εδώ και έναν μήνα το ΥΠΕΚΑ, επιχειρώντας να «κλειδώσει» για τις επόμενες τρεις δεκαετίες το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο που «διευκολύνει» τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα. Σύμφωνα με παλιότερες καταγγελίες της «Δύναμης Ζωής» – υπήρξε μεθόδευση ώστε το Δημόσιο να δεσμευτεί να διασφαλίσει στις

Σκίτσο του Σπύρου Ορνεράκη που «συνόδεψε» την εκστρατεία του Σταύρου Ιατρού στην Κερατέα

ανάδοχες εταιρείες, για τα επόμενα 30 χρόνια, συγκεκριμένο όγκο – ετησίως – σύμμεικτων απορριμμάτων (1.355 εκατομμύρια τόνους συγκεκριμένα για την Αττική) και ότι, σε περίπτωση που αυτή η ποσότητα είναι μικρότερη, η περιφέρεια θα αποζημιώνει, μέσω ρητρών, τις εταιρείες με χρήματα που προφανώς θα εξασφαλίζονταν από την αύξηση των δημοτικών τελών. Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής σχετικά με τις 14 Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση

των απορριμμάτων, πάντως, φέρνει σειρά ανατροπών, καθώς πλέον διαγράφεται η ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και το ΣΕΣ, νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Η παράταξη «Δύναμη Ζωής» εμφανίζεται με σχέδιο για την ανατροπή του μοντέλου της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο, το οποίο δεν θα παράγει σκάνδαλα (σαν και αυτό στο Γραμματικό με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ πάνω σε ρέμα) ή τον εφιάλτη διαρκείας της Φυλής.

Προτείνει συγκεκριμένα μια νέα αρχή που θα βάλει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια νέα αρχή που θα βάζει τέλος στο σχέδιο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ – αυτές ακριβώς που η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής κατήγγειλε ότι παραβιάζουν βασικά σημεία της κοινοτικής νομοθεσίας. Χρειάζεται να γίνει μια νέα αρχή που θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια νέα αρχή που θα βάλει τέλος στον εφιάλτη της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής. Η «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου δεσμεύεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής θα αποτρέψει την εγκατάσταση στην ΟΕΔΑ Φυλής νέων μονάδων επεξεργασίας (βιοξήρανσης, δεύτερου ΕΜΑΚ, κομποστοποίησης προδιαλεγμένου υλικού και αεριοποίησης). Θα υποστηρίξει την εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, που θα περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση ως χώρος τελικής διάθεσης. Θα υποστηρίξει επίσης τη μεταφορά της μονάδας καύσης των νοσοκομειακών απορριμμάτων εκτός αστικού ιστού. Και παράλληλα θα προχωρήσει με την ένταξη της ΟΕΔΑ Φυλής και συνολικά της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου σε άμεσο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης - αποκατάστασης. Η προσέγγιση βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της σημερινής: είναι οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με έμφαση στον πολίτη και το περιβάλλον.

Πληρώνουμε σαν κορόιδα τα δανεικά κι αγύριστα των κομμάτων Δανεικά κι αγύριστα φαίνεται πως είναι τα τραπεζικά δάνεια που λάμβαναν τα κόμματα, εις βάρος – φυσικά – του ελληνικού λαού. Για το συγκεκριμένο θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης, υπέβαλαν παράλληλες ερωτήσεις ζητώντας διευκρινίσεις από τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για τα δάνεια των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. «Ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα “δανεικά κι αγύριστα”, που παράνομα πήραν ελληνικά πολιτικά κόμματα από τις τράπεζες, τα πληρώνει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος, αρνείται να επιβεβαιώσει ποια είναι τα κόμματα αυτά, ποιο το ύψος των δανείων και ποια από αυτά θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα» αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κοινοποιεί το περιεχόμενο των ερωτήσεων αλλά και την απάντηση

που έλαβαν οι δύο ευρωβουλευτές. Ζητούν μάλιστα από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «να μας πουν ποιος θα πληρώσει για τα δανεικά κι αγύριστα των κομμάτων». Παράλληλα ζητούν διευκρινίσεις από τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος σε... προηγούμενη απάντησή του ανέφερε πως «η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013». «Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων. Οι εντολοδόχοι παρακολούθησης που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικα-

σία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων» ήταν ένα κομμάτι της απάντησης Αλμούνια. «Η Επιτροπή αποβλέπει, μέσω του εντολοδόχου παρακολούθησης, στην εξασφάλιση της χορήγησης των δανείων με εμπορικά κριτήρια και σε βάση πλήρους ανταγωνισμού, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των τραπεζών, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να χρειαστούν περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις και αυξάνοντας την τιμή που το ΕΤΧΣ μπορεί να προσδοκά από τη μελλοντική πώληση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας πως ακόμη... χρωστάμε χωρίς να θέλουμε.


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

42

To ξεπούλημα των ΑΕΙ δεν περνά από το Πάντειο Mια φωτεινή εξαίρεση κόντρα στα μνημόνια Μπορεί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να έχουν περάσει από τη μηχανή του... κιμά τις χρηματοδοτήσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια και αρκετά Συμβούλια Ιδρυμάτων να προωθούν συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις (όπως παραδείγματος χάρη υψηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και «κόψιμο» διδασκόντων με τους οποίους δεν... συμφωνούν), ωστόσο κάποιοι αντιστέκονται.

Α

νάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που κατηγόρησαν οι φοιτητές βρίσκεται και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα Ν. Θεοτοκάς, καθώς αναγράφεται στην ιστοσελίδα της σχολής ως αντιπρόεδρος του ιδρύματος. Η εικόνα που διαμορφώνεται, βέβαια, μέσω του ρεπορτάζ είναι τελείως διαφορετική. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το υπουργείο Παιδείας, αφού έκοψε μεγάλο μέρος των χρημάτων για τα πανεπιστήμια, κάλεσε τους πρυτάνεις να «τα βρείτε μόνοι σας για το τι θα κάνετε με τα χρήματα και πώς θα αντεπεξέλθετε με τα μεταπτυχιακά». Σαν να τους λέει δηλαδή «βάλτε δίδακτρα και όσοι έχετε αυξήστε τα».

Δωρεάν Το Πάντειο, όμως, παρά τις όποιες μειώσεις, κατόρθωνε τα τελευταία χρόνια να παρέχει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα αποτελώντας την εξαίρεση του κανόνα των μεταπτυχιακών της τάξεως των 7.000 με 11.000 ευρώ στα υπόλοιπα ιδρύματα της Ελλάδας. Βλέποντας πως το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός θα μειωθεί κατά 11%, κάτι που σημαίνει ότι με το ζόρι θα επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών (φως, νερό και ρεύμα), η Σύγκλητος του ιδρύματος αποφάσισε για πρώτη φορά να δώσει «κατεύθυνση» στους κοσμήτορες των τμημάτων να προτείνουν τέλη εγγραφής για τα μεταπτυχιακά (και όχι δίδακτρα), τα οποία κυμαίνονται μεταξύ των 500 και των 1.500 ευρώ. Και αυτό διότι το υπουργείο πίεζε για τη λήψη απόφασης, καθώς, αν δεν υπήρχε απόφαση, τότε δεν θα υπήρχαν μεταπτυχιακά προγράμματα στη σχολή τα εξάμηνα της ερχόμενης χρονιάς. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέλη και κοσμήτορες ορισμένων τμημάτων του ιδρύ-

ματος πρότειναν αυξημένα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, καθώς, όπως μπορεί κάλλιστα να αντιληφθεί κανείς, θα είχαν μερίδιο από την... πίτα των χρημάτων που θα καλούνταν να προσφέρει ο φοιτητής. Κάποια τμήματα, στην «αντίπερα όχθη», αρκέστηκαν στο να προτείνουν χαμηλά τέλη εγγραφής στα μεταπτυχιακά. Για να ισχύουν, βέβαια, τα τέλη εγγραφής, που τελικώς πρότεινε η Σύγκλητος, έπρεπε η απόφαση να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, καθώς, με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου, καθίσταται αρμόδιο για όλα τα θέματα.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΕΛΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Πρωτοφανές Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα της Ελλάδας, όπου τα Συμβούλια εμφανίζονται «αμείλικτα», παρεμβαίνουν και φροντίζουν να λαμβάνουν ακόμη και αυθαίρετες αποφάσεις, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συνέβη το εξής πρωτοφανές για τα σημερινά πανεπιστημιακά δεδομένα. Το Συμβούλιο της σχολής απέρριψε όλες τις προτάσεις για την ύπαρξη τελών εγγραφής, με πλειοψηφική απόφασή του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο αντιπρόεδρός του Νίκος Θεοτοκάς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «τουλάχιστον κάποια Συμβούλια Διοίκησης αντιστέκονται σε αυτό που προωθεί η κυβέρνηση. Και είναι ξεκάθαρο: η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στο Συμβούλιο της σχολής μας μετέχουν κατά πλειοψηφία άνθρωποι της Αριστεράς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως ο Έλληνας φοιτητής δεν μπορεί να καλύψει ακριβά μεταπτυχιακά. Υπήρξε μία πρόταση της Συγκλήτου για τέλη εγγραφής στα μεταπτυχιακά και όχι δίδακτρα, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε».

Οι «Γαλάτες» του Παντείου

Στο ερώτημα «πώς θα καλυφθούν τα μεταπτυχιακά εφόσον δεν μπουν δίδακτρα» ο Ν. Θεοτοκάς απαντά: «Όπως γινόταν τόσα χρόνια, όταν ήμασταν από τα λίγα ιδρύματα στην Ελλάδα που είχαμε δωρεάν μεταπτυχιακά. Θα καλυφθούν από τα αποθέματα του ταμείου μας».

Εκβιασμός Φυσικά, και υπάρχει η πιθανότητα στο μικρό... γαλατικό χωριό της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αντιστέκεται στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, κάποια στιγμή να μην «βγαίνουν» τα νούμερα έτσι όπως το πάει ο Αρβανιτόπουλος, ενώ με το σχέδιο Αθηνά 2, το οποίο ήδη ψήνεται, να ετοιμάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα αρκετών τμημάτων. Όμως, όπως μας λέει ο Θεοτοκάς, «όσο υπάρχει η συγκεκριμένη σύνθεση στο Συμβούλιο της σχολής, τότε πρόθεσή μας είναι να μην περάσουν τέλη εγγραφής και δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής μας». «Το θέμα είναι ότι το κράτος εκβιάζει διά της ανέχειας και της αχρηματίας να προσφύγουν σε μέτρα όπως τα δίδακτρα. Εδώ οι αντιστάσεις είναι η στοιχειώδης υπεράσπιση της φυσιογνωμίας του δημόσιου πανεπιστημίου και σε αυτό θα επιμείνουμε τουλάχιστον εμείς». Πάντως, δεν ξέρουμε πόσο θα «αντέξουν» οι... Γαλάτες του Παντείου, καθώς ο Σαμαράς, εφόσον φυσικά παραμείνει στο «τιμόνι» της ταλαιπωρημένης Ελλάδας – και της συντριπτικά υποβαθμισμένης Παιδείας –, με τις... ευλογίες Αρβανιτόπουλου, Λάσκαρη και Κυριαζή, έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ανοίγοντας τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.


43

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Διαστρέβλωση και εκβιασμοί Πολιτικοί και καναλάρχες μετέφρασαν όπως τους γούσταρε το ρεπορτάζ των «F.T.» Από τη σειρά των δημοσιευμάτων των «Financial Times» και ύστερα, επί πολλές ημέρες, μια σειρά πολιτικοί και μιντιακοί προπαγανδιστές έδωσαν τα ρέστα τους προκειμένου να μας πείσουν ότι η Ελλάδα, το 2012, βρέθηκε μια ανάσα πριν από την εκδίωξη από το ευρώ, ότι ο κίνδυνος της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και ότι η αποφασιστική μεταστροφή του Σαμαρά από τον κακό μνημονιακό του εαυτό στο πεδίο της σωφροσύνης και του ρεαλισμού έσωσε την παρτίδα – και την πατρίδα.

Ο

φόβος της επανάληψης των εκλογικών επιδόσεων της Ν.Δ. το 2012 και η προφανής απειλή τής εκ νέου συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ κινητοποιούν, όπως φαίνεται, τα διλήμματα και τους εκβιασμούς που το 2012 έσωσαν εκλογικά τη Ν.Δ. και απέτρεψαν αυτό που σήμερα διαφαίνεται ότι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, από την αφήγηση των προπαγανδιστών λείπει ένα βασικό στοιχείο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ίδιο το... ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο δεν φαίνεται να τους δικαιώνει.

Bank run και σχέδιο «Ζ» Οι «F.T.» περιγράφουν: «Την Παρασκευή πριν από τις βουλευτικές εκλογές – τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα – (σ.σ.: στις 15 Ιουνίου 2012) η χώρα φαινόταν να βυθίζεται στον πανικό. Εκείνη την ημέρα οι Έλληνες απέσυραν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα από τις τράπεζες στα στρώματά τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα». Είναι οι ημέρες που κορυφώνεται η απειλή περί εκδίωξης από το ευρώ, εκ μέρους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των συμβεβλημένων με τα μνημόνια ΜΜΕ, αναφερόμενα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές. Το κλίμα πανικού, το οποίο καλλιεργήθηκε εκείνες τις ημέρες, η αβεβαιότητα για τις γερμανικές προθέσεις, η διαρκής σπερμολογία για δέσμευση καταθέσεων, αλλά και η αιφνίδια χρεοκοπία χιλιάδων οικογενειών που απέσυραν τις οικονομίες τους για να επιβιώσουν, ήταν οι κυριότεροι από τους παράγοντες που προκαλούσαν επί μακρό διάστημα μαζική εκροή χρήματος από το τραπεζικό σύστημα. Λίγο παρακάτω το δημοσίευμα αναφέρει: «Ωστόσο, εν αγνοία σχε-

μια άλλη παράμετρος του ρεπορτάζ, η οποία αποτυπώνει τη διαφορά στάσης μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του ελληνικού πολιτικού συστήματος: οι ευρωκράτες είχαν πάντα την πρόνοια να διαμορφώνουν σχέδια για κάθε ενδεχόμενο, ενώ στην Ελλάδα – από τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο μέχρι τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο – κανένα εναλλακτικό σχέδιο δεν διαμορφώθηκε ποτέ. Ιδού η περιγραφή των «F.T.»: «Από τις αρχές τους 2012, πολλοί εξ αυτών των αξιωματούχων πίστευαν πως ήταν ανεύθυνο να μην είναι προετοιμασμένοι για έξοδο της Ελλάδας. “Πάντα λέγαμε: είναι στόχος μας να τους κρατήσουμε μέσα” ανέφερε ένας εκ των μελών της ομάδας. “Είναι μηδενική η πιθανότητα να φύγουν; Όχι. Αν είναι κανείς στο συμβούλιο μιας εταιρείας και έχει πιθανότητα μόλις 10% για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προετοιμάζεται για το χειρότερο” σημείωσε». Αυτά συμβαίνουν μεν σε μια οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά όχι σε μια ολόκληρη χώρα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ... τους φόβισε δόν ολόκληρου του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εργαζόταν μυστικά για μήνες προετοιμαζόμενη για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Το μυστικό τους πρόγραμμα δράσης, γνωστό και ως σχέδιο “Ζ”, ήταν ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα αναδομούνταν η οικονομική και η τραπεζική υποδομή της Ελλάδας σε περίπτωση που έφευγε από το ευρώ». Το σχέδιο «Ζ», λοιπόν, για το οποίο τόσος λόγος έγινε, το οποίο συστηματικά παρουσιάστηκε σαν σχέδιο εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με το οποίο απειλήθηκε συστηματικά ο ελληνικός λαός καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων και ειδικότερα στις εκλογές του 2012, ήταν ένα σχέδιο άμυνας για την περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης της χώρας μας. Ιδού πώς ακριβώς το περιγράφουν οι «F.T.»:

σχεδιο αμυνασ για την ε.ε. το σχεδιο «ζ», σε περιπτωση που η ελλαδα αποχωρουσε οικειοθελωσ

Πολιτικό ξεκατίνιασμα με τα όλα του!

«Το σχέδιο συγκροτήθηκε από περίπου είκοσι αξιωματούχους, σε μικρές ομάδες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη και στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι που εργάστηκαν στο μέχρι πρότινος κρυφό σχέδιο επέμειναν ότι δεν ήταν ένας χάρτης για να αναγκαστεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Ήταν ακριβώς το αντίθετο».

«Εκρηκτικές οι συνέπειες» Τι θα σήμαινε αυτή η αποχώρηση, κατά την κρίση των Ευρωπαίων αξιωματούχων; «Οι ίδιοι φοβούνταν ότι το Grexit θα είχε εκρηκτικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας μαζικές τραπεζικές αναλήψεις σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης και δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει από το ευρώ». Κάπου εδώ, λοιπόν, αποκτά ιδιαίτερη αξία

«Σε καμία άλλη στιγμή της κρίσης το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάρρευσης από τις εβδομάδες πριν και μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο σχεδιασμός του Grexit έγινε πιο επιτακτικός όταν άρχισε να φαίνεται ότι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – καθοδηγούμενο από τον αντιμνημονιακό “επαναστάτη” Αλέξη Τσίπρα – βρισκόταν μια ανάσα από τη νίκη. “Αυτή ήταν η στιγμή που είπα στον εαυτό μου: Πρέπει να τελειώσουμε αυτή τη δουλειά” είπε πρόσωπο που συμμετείχε στο σχέδιο “Ζ”». Ακόμη και ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ο οποίος θα μπορούσε, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, να αμφισβητήσει τους όρους του μνημονίου, δεν κινητοποίησε ανακλαστικά... εκδίωξης της χώρας, αλλά τον φόβο ότι η χώρα μπορεί να έβγαινε μόνη της από το ευρώ. Συνεπώς η απειλή ότι «θα μας διώξουν», η οποία αποτέλεσε το βασικό «μότο» της μνημονιακής προπαγάνδας, δεν ήταν ποτέ πραγματική. Επρόκειτο για έναν εσωτερικό πολιτικό εκβιασμό. Συνέχεια στη σελίδα 44


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Συνέχεια από σελίδα 43 Ήταν όμως ανύπαρκτη η συζήτηση για την εκδίωξη της Ελλάδας; Προφανώς όχι. Η συζήτηση υπήρχε. Αλλά μόνο ως συζήτηση, η οποία μάλιστα κατέληξε στην... εγκατάλειψη κάθε τέτοιας ιδέας: «Αώτατοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το παρ’ ολίγον ατύχημα εκείνου του καλοκαιριού και οι συνεχείς συζητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας συνέβαλαν στο να ξεκαθαρίσει η στάση των πολιτικών της ευρωζώνης – ειδικά στο Βερολίνο, όπου οι διαμάχες για το αν έπρεπε να φύγει η Ελλάδα μαίνονταν πάνω από τρεις μήνες, προτού αποφασίσει να τις τελειώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ».

Δεν υπήρχε Grexit στις Κάννες! «Όταν το 2011 το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας άρχισε να ταλανίζεται, το ζήτημα μεταφέρθηκε από τις σκονισμένες εκθέσεις της Ε.Ε. σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των πιο ισχυρών Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της Ε.Ε., ο Σόιμπλε, ο πανίσχυρος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έγινε ο πιο ένθερμος συνήγορος του Grexit. Μέχρι τις αρχές του 2012, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης γινόταν σε θεωρητικό επίπεδο, κυρίως από οικονομολόγους και διάφορα υπουργεία Οικονομικών, καθώς και από το οικονομικό διευθυντήριο της Επιτροπής, που προσπάθησε να υπολογίσει τον αντίκτυπο που θα είχε το Grexit στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Επί της ουσίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο σχεδιασμός εναλλακτικών σχεδίων ήταν περιορισμένος, ίσως και ανύπαρκτος. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έως τον Νοέμβριο του 2011, απέκλεισε κάθε συζήτηση για Grexit από φόβο πως ακόμα και μία υποψία ότι το σκέφτεται η κεντρική τράπεζα θα οδηγούσε σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ανέφεραν πρώην αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Στις Βρυξέλλες, μια ομάδα υπό τις οδηγίες του Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής του οικονομικού διευθυντηρίου της Κομισιόν, είχε συγκεντρώσει, κρυφά, δεδομένα, με στόχο να πείσει τη Γερμανία και τους εταίρους ότι το Grexit θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος από αυτό που υπολόγιζαν. Όμως δεν έγιναν πιο συγκροτημένες κινήσεις σχεδιασμού από φόβο ότι θα υπάρξουν διαρροές. Μόνο στο ΔΝΤ, το οποίο είχε τεράστια εμπειρία από κάθε είδους καταστροφές, είχε αρχίσει να γίνεται σοβαρή δουλειά.

Το Grexit θα προκαλούσε χάος Χορός προπαγάνδας για να κρύψουν πράξεις ντροπής κατά της Ελλάδας Όταν το θέμα του Grexit εθίγη πρώτη φορά δημοσίως, στη διάρκεια της συνεδρίασης του G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011 – οπότε η Μέρκελ και ο Σαρκοζί πίεζαν για δημοψήφισμα εξόδου ή όχι από το ευρώ – δεν υπήρχε σχέδιο αν η Ελλάδα επέλεγε να αποχωρήσει. Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν έκπληκτοι που η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είχαν προβάλει την ιδέα της εθελοντικής εξόδου από την Ε.Ε., την οποία προηγουμένως αρνούνταν επίμονα. Ακόμη και αξιωματούχοι που εργάζονταν στενά με τους δύο ηγέτες αιφνιδιάστηκαν. “Έπεσα από την καρέκλα μου” δήλωσε ένας από αυτούς που συμμετείχαν στις κλειστές συζητήσεις με τους δύο ηγέτες». Στις Κάννες, λοιπόν, δεν υπήρχε σχέδιο για Grexit. Κι όμως, Σαμαράς και Βενιζέλος συναίνεσαν και συνωμότησαν με στόχο την εκδίωξη του ΓΑΠ, την έλευση Παπαδήμου, την πρωθυπουργία Σαμαρά και την ανά-

επτασφραγιστο μυστικο το σχεδιο. ακομα και αναμεσα στισ ομαδεσ υπηρχε τειχοσ προστασιασ

ληψη του ΠΑΣΟΚ από τον Βενιζέλο, και αποδέχθηκαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία με το PSI. Τόσο απλά και, κυρίως, αβίαστα...

Η Μέρκελ δεν ήθελε να ξέρει! Τόσο, λοιπόν, εκτός τόπου και χρόνου θεωρούνταν η συζήτηση περί Grexit (ακόμη και εθελοντικής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ), ώστε ο φόβος του χάους και της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας» απαγόρευε ακόμη και την τήρηση πρακτικών ή τη σύνταξη αλληλογραφίας: «Σύμφωνα με έναν παράγοντα των συνομιλιών, δεν συντάχθηκε ποτέ ούτε ένα έγγραφο του σχεδίου και οι συνομιλητές δεν αντάλλαξαν ούτε ένα e-mail σχετικά με το έργο τους. “Ήταν απολύτως προστατευμένο, ακόμη και εντός των θεσμών” δήλωσε ο αξιωματούχος. “Ακόμη και ανάμεσα στις ομάδες υπήρχε τείχος προστασίας”. Αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν Έλληνες αξιωματούχοι, λόγω του φόβου διαρροών.

44

Τα τείχη προστασίας απέδωσαν. Κατά τη διάρκεια δείπνου μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και της Α. Μέρκελ στην καγκελαρία στο Βερολίνο δύο εβδομάδες σχεδόν πριν από τις ελληνικές εκλογές, η Α. Μέρκελ ζήτησε από τον Μπαρόζο να της επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει τις προϋποθέσεις της διάσωσης και επέλθει το Grexit. Ο κ. Μπαρόζο παραδέχτηκε την ύπαρξη του σχεδίου και προσφέρθηκε να της το παρουσιάσει, εκείνη όμως απάντησε ότι της φτάνει ο λόγος του, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στο γερμανικό σύστημα, η Bundestag έχει δικαίωμα να απαιτήσει να δει τέτοιου είδους έγγραφα και οι ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι θα υποχρεωνόταν να αποκαλύψει το σχέδιο αν το είχε σε χαρτί». Τι ήταν όμως επί της ουσίας το σχέδιο «Ζ»; Η απάντηση δίνεται από τους «F.T.» ως εξής: «Για πολλούς που εργάστηκαν στο έργο, το σχέδιο “Ζ” ήταν μια άσκηση τόσο επιχειρημάτων, όσο και πράξεων. Ήθελαν να δείξουν στους υπέρμαχους του Grexit ότι ήταν ένας ηράκλειος άθλος, κάτι που δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, όταν καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι. Αλλά το καλοκαίρι του 2012 οι Έλληνες ψηφοφόροι σχεδόν τους υποχρέωσαν». Με άλλα λόγια, ένας λαός «στα κάγκελα», εκείνη την περίοδο, υποχρέωσε τη γερμανική «αυτοκρατορία» και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να ασχολούνται συστηματικά με το εφιαλτικό για τους ίδιους ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί ακόμη και η βιωσιμότητα της ευρωζώνης, της μεγαλύτερης οικονομικής μπίζνας που είδε εδώ και πολλές δεκαετίες η Ευρώπη. Δίχως μάλιστα να υπάρχει έτοιμη απάντηση. Τουλάχιστον όχι τέτοιας ισχύος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο σε μια ηγεσία αποφασισμένη να διαπραγματευθεί, έστω, τα στοιχειώδη. Κι όμως, μια ελληνική ηγεσία χωρίς γνώση, χωρίς σθένος, δεν τόλμησε να διεκδικήσει έστω μερικά από τα πολιτικά ψίχουλα που θα έπεφταν από το τραπέζι της γερμανικής «αυτοκρατορίας», τα οποία ενδεχομένως θα ήταν αρκετά ώστε να αποφευχθεί η σημερινή οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Αντιθέτως το ελληνικό σύστημα εξουσίας, ένα παράσιτο που επί δεκαετίες τρεφόταν από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μίζες, ένα άβουλο ενεργούμενο – ένοχο και εξαρτημένο καθώς ήταν –, παραδόθηκε αμαχητί φορτώνοντας σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό τις πομπές του ιδίου, των υπαλλήλων και των συνενόχων του


45

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

(το μεγαλειώδες παγκαλικό «Μαζί τα φάγαμε»...).

Κίνδυνος ο... Σαμαράς! Όπως περιγράφει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες το ρεπορτάζ των «F.T.», η Μέρκελ ανησυχούσε πολύ πριν από τις εκλογές του 2012 για το θέμα της Ελλάδας και αναζητούσε συμβουλές από «κάθε πολιτικό και οικονομικό μυαλό σε όλη την Ευρώπη». Όταν μάλιστα προσπαθούσαν να την καθησυχάσουν ότι ο Σαμαράς θα κέρδιζε τις εκλογές στην Ελλάδα και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αυτή απαντούσε ότι «για τον Σαμαρά ακριβώς ανησυχούσε, αφού συντασσόταν με την εκστρατεία κατάργησης του προγράμματος». Ήταν η εποχή της «αντιμνημονιακής» εκστρατείας του Σαμαρά, των «Ζαππείων», των πολιτικών... κεραυνών κατά του ΠΑΣΟΚ και της ψεύτικης υπόσχεσης περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Ακόμη και αυτή η καταφανώς ψευδής ρητορεία αρκούσε, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», για να προκληθεί υπαρξιακή κρίση στην ευρωζώνη.

Η υποχώρηση της Μέρκελ Στη Γερμανία βεβαίως η αντιπαράθεση μαινόταν και η πλευρά του Grexit – στην οποία συνωστίζονταν, με επικεφαλής τον Σόιμπλε, όλοι όσοι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι ένα «μολυσμένο πόδι» που πρέπει να κοπεί για να μην μολυνθεί το υπόλοιπο σώμα – έδινε τη δική της μάχη για να επικρατήσει η άποψή της. Ωστόσο αυτή η επιλογή δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα, όπως αναφέρθηκε και πριν, διότι οι συνέπειες ήταν εντελώς άγνωστες και πρακτικά αδύνατον να προϋπολογιστούν. Η Μέρκελ, αναζητώντας συνεχώς το οικονομικό και πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής, λάμβανε σταθερά την απάντηση ότι «ήταν τρελό να προσπαθήσει να προβλέψει το κόστος ενός Grexit». Δεν άργησε να λάβει την απόφασή της. Η αναλυτική περιγραφή των «Financial Times» παραμένει συγκλονιστική: «Στα μέσα Ιουλίου η Μέρκελ έφυγε για τις καλοκαιρινές διακοπές έξι

εβδομάδων για να σταθμίσει τις συμβουλές που είχε λάβει. Αν και δεν είχε αποφασίσει, η κακοφωνία ανώτατων Γερμανών πολιτικών που δημοσίως καλούσαν την Ελλάδα να φύγει είχε φτάσει σε κορύφωση. (...) Εν τέλει, πάντως, το θέμα κατέληγε στη Μέρκελ, η οποία, ύστερα από έξι εβδομάδες ξεκούρασης, γύρισε στο Βερολίνο έχοντας αποφασίσει. Δεν υπήρχε επιστημονική βεβαιότητα. Ως προσεκτική πολιτικός εκ φύσεως δεν θα προχωρούσε στο Grexit αν κανείς από τους συμβούλους της δεν μπορούσε να συμφωνήσει για τις συνέπειες. “Όλοι λέτε: Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρουμε. Αν δεν ξέρετε, τότε δεν θα πάρω αυτό το ρίσκο” θυμάται ένας σύμβουλος ότι είπε. (...) Η συζήτηση για το Grexit εντός της ευρωζώνης υποχώρησε. Η Μέρκελ έκανε μια υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Στις Βρυξέλλες, ύστερα από μια σειρά συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφωνήθηκε ένα αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης, στο οποίο υποσχέθηκαν στην Αθήνα περισσότερη ανακούφιση χρέους αμέσως μό-

κατα το «σπιγκελ» παπανδρεου, σαμαρας και βενιζελοσ ελεγχονται απο τισ βρυξελλεσ και το βερολινο

Η Γερμαν τιμά τουςία πατριώτε ς της!

λις πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έγινε το 2013». Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η Άνγκελα Μέρκελ, η ισχυρότερη ηγέτης της Ευρώπης, ποτέ δεν αποδέχθηκε να αναλάβει το ρίσκο να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ, όσα και αν λένε οι επαγγελματίες εκβιαστές και οι ξεπουλημένες πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα.

«Ελεγχόμενοι πολιτικοί» Η Ελλάδα τρόμαζε την Ευρώπη και τη Γερμανία. Το Grexit προκαλούσε πανικό στον άξονα Βερολίνου - Βρυξελλών λόγω του άγνωστου μεγέθους των συνεπειών του. Η εκδίωξη της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ απόφαση ή προτεραιότητα, παρά το υψηλό στάτους των υποστηρικτών του – ακόμη και ο Σόιμπλε το επικροτούσε. Κι όμως, το ελληνικό πολιτικό σύστημα ουδέποτε επιχείρησε να διαπραγματευθεί. Ο Αντώνης Σαμαράς, από σταυροφόρος του «αντιμνημονίου πέρασε στην πλήρη συμμόρφωση. Το πολιτικό, μιντιακό και οικονομικό σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα προτίμησε να εκβιάσει, να εκφοβίσει και να ξυλοφορτώσει τον τότε ξεση-

κωμένο ελληνικό λαό αντί να τον χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο. Και η Ελλάδα παραδόθηκε δεμένη χειροπόδαρα στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή ανακουφίζοντας, ενισχύοντας και οδηγώντας στην αποχαλίνωση τη Γερμανία. Το ερώτημα για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να απαντηθεί σήμερα, διότι κανείς στην Ελλάδα δεν επιδίωξε καν να τα διερευνήσει. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς... προπαγάνδα. Όλες αυτές οι αποκαλύψεις, οι οποίες δεν γίνονται από Έλληνες «εξτρεμιστές», αλλά από κέντρα παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής ισχύος, γραμμένες από τον αρχισυντάκτη των «F.T.» στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ, μαρτυρούν τα πραγματικά πολιτικά μεγέθη του ελληνικού συστήματος εξουσίας. Ο ίδιος ο Σπίγκελ, μιλώντας στην «Καθημερινή» και τη δημοσιογράφο Ελένη Βαρβιτσιώτη, εκμυστηρεύεται κάτι που το «Ποντίκι» και topontiki.gr έγραφαν κατ’ επανάληψη εκείνη την εποχή: «Για μένα η συζήτηση ποιος και πότε έπρεπε να λάβει πιο σκληρά ή χαλαρά μέτρα δεν έχει νόημα. Αυτό που θέλω να αναδείξω με αυτά τα άρθρα είναι το πόσο λίγο έλεγχο έχουν πια οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όχι μόνο οι Έλληνες, στις χώρες τους»... Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος της «Καθημερινής», «με τη ματιά του κ. Σπίγκελ συνάγεται ότι οι τρεις “βασικοί” Έλληνες πολιτικοί εκείνη την εποχή, Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος, “ελέγχονται” από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο». Το τελικό δίδαγμα από όλη αυτήν την ιστορία, όση προπαγάνδα και αν έχει επενδυθεί πάνω της, είναι ότι το περιθώριο για διαπραγμάτευση, ακόμη και μιας χρεοκοπημένης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, διευρύνεται ή ελαχιστοποιείται ανάλογα με την πολιτική ικανότητα των κυβερνητών της. Ας μείνει όχι μόνο ως κριτήριο ψήφου στις επόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές, αλλά και ως παρακαταθήκη και εξοπλισμός της επόμενης – ανεξαρτήτως σύνθεσης – ελληνικής κυβέρνησης...


www.topontiki.gr

Θέµα

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 MAÚÏÕ 2014

46

Ο ψηφοφόρος σε διπλή πρέσα Το οργιώδες παρασκήνιο ελληνικών και ξένων δηµοσιευµάτων για τις διπλές εκλογές το 2012 Σε συγκλονιστικά – αν όχι σοκαριστικά – συµπεράσµατα καταλήγει όποιος συνθέσει το παζλ από τα πρόσφατα δηµοσιεύµατα των «Financial Times» για το οργιώδες προεκλογικό παρασκήνιο πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, σε συνδυασµό µε τον ελληνικό, αλλά και γερµανικό Τύπο εκείνων των καυτών ηµερών.

Ό

ποιος συνδυάσει όλα τα γεγονότα Μαΐου Ιουνίου 2012 θα διαπιστώσει ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος βρέθηκε µε το πιστόλι στον κρόταφο από τα ελληνικά συστηµικά ΜΜΕ για να ψηφίσει ό,τι «έπρεπε», όταν η Μέρκελ την ίδια στιγµή έκανε δεύτερες σκέψεις όχι για τον Τσίπρα, αλλά για τον... Σαµαρά. Ο ψηφοφόρος, δηλαδή, µπήκε σε µια διπλή πρέσα, εγχώρια κι εξωτερική, µε το... κουκί του να αντιµετωπίζεται περίπου σαν πυρηνική βόµβα, όπως θα εξηγήσουµε ευθύς αµέσως, κι αφού, βέβαια, επισηµάνουµε ότι αυτές οι συνθήκες πίεσης δεν έχουν εξαλειφθεί. Το αντίθετο. Σύµφωνα µε τους «Financial Times», όταν τον Νοέµβριο του 2011 συζητήθηκε το ενδεχόµενο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, δεν είχε υπάρξει κάποιο πλάνο, όπως είδαµε αναλυτικά στο προηγούµενο τρισέλιδο. ∆ηλαδή η Μέρκελ δεν είχε ακόµα σαφή εικόνα περί σχεδίου Grexit όταν υποτίθεται ήταν όλα... έτοιµα. Και ποιο ήταν αυτό το πλάνο τελικά; Μια 20σέλιδη προσοµοίωση δράσεων, που περιλάµβανε τη διακοπή λειτουργίας των ΑΤΜ και επιβολή ελέγχων στα σύνορα για την αποτροπή µαζικής εξόδου κεφαλαίων. ∆ηλαδή η χρεοκοπία µιας χώρας και η έξοδος από ένα κοινό νόµισµα, κάτι που θα γινόταν πρώτη φορά στα χρονικά, µε ανυπολόγιστες συνέπειες και ντόµινο σε όλη την Ευρώπη, θα αντιµετωπιζόταν δήθεν µε ένα χοντροκοµµένο σχέδιο... 20 σελίδων και µέτρα... προπολεµικού χαρακτήρα. Συµπερασµατικά από τους «F.T.» προκύπτει, µεταξύ άλλων, ότι το σχέδιο για Grexit ουσιαστικά δεν έπαιξε. ∆εν συζητήθηκε ποτέ σοβαρά στα αρµόδια θεσµικά όργανα κι απλώς έγιναν κάποιες ασκήσεις επί χάρτου για να φανεί ότι φτιάχνεται κάποιου είδους Plan B για κάθε ενδεχόµενο. Το οποίο, όµως, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων ως ασύµφορο κι ανεφάρµοστο, δίχως να έχει καταδεχτεί να το διαβάσει η Μέρκελ, αν

Πρωτοσέλιδα εφηµερίδων τον Ιούνιο του 2012

δεχτούµε την ακρίβεια του ρεπορτάζ των «F.T.»...

Πανικός Κι όµως, όπως αναφέρει το δηµοσίευµα, «την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιµες εκλογές, η είδηση που φθάνει στο γραφείο του διοικητή της

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ

Κεντρικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλου αποτυπώνει το κλίµα πανικού: 3 δισ. ευρώ είχαν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες µέσα σε λίγες ώρες...». Γιατί, όµως, υπήρξε κόσµος που έτρεξε στα γκισέ να βγάλει ρευστό; Ποιος τον τρόµαξε; Πώς προκλήθηκε τέτοιος πανικός;

Ας ξεκινήσουµε από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου των πρώτων εκλογών 5-6 Μαΐου 2012. ∆ιαβάζουµε στα «Νέα» «Η ώρα των πολι«Νέα»: τών. Με το σκληρό δίληµµα – παραµονή στο ευρώ ή χρεοκοπία – προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι στην πιο κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, που θα κρίνει την πορεία της χώρας. Ναι στην ανανέωση, όχι στην αυτοκαταστροφή». Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφηµερίδας αναφέρεται µεταξύ άλλων: «Οποιοσδήποτε µπορεί να φανταστεί το αποτέλεσµα: Είτε µε ακυβερνησία είτε µε ευκαιριακή συγκρότηση κυβέρνησης που δεν θα αποδέχεται αυτές τις (σ.σ.: µνηµονιακές) προτεραιότητες, η χώρα θα καταρρεύσει. Οι πολίτες ευλόγως είναι οργισµένοι, κυρίως µε τα δυο µεγάλα κόµµατα, για τη σηµερινή κατάσταση. Προέχει ωστόσο να διασφαλίσουν την πολιτική οµαλότητα και όχι να δώσουν ψήφο αυτοκαταστροφής σε ακραίες και τυχοδιωκτικές δυνάµεις». Απλώς υπενθυµίζουµε πως η Μέρκελ ούτε που ήθελε να ακούει για το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Παπανδρέου είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση άρον άρον λίγους µήνες πριν, ενώ για τον Σαµαρά είχε ισχυρές αµφιβολίες. Από την πλευρά του το «Έθνος» σηµείωνε πρωτοσέλιδα: «Η µεγάλη απόφαση, ευρώ και σταθερότητα ή ακυβέρνητη πολιτεία. Α. Σαµαράς: Κυβέρνηση της Ν.∆. µε ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ». Και στο σχόλιο: «Το τοπίο παραµένει θολό µεγαλώνοντας έτσι την αβεβαιότητα, αλλά και την αγωνία για την επόµενη µέρα, καθώς θα κριθεί αν οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στις φιλοευρωπαϊκές δυνάµεις ή αν θα κάνουν διαφορετική επιλογή που οδηγεί σε περιπέτειες». Ο «Ελεύθερος Τύπος» µιλούσε για εγγύηση διακυβέρνησης µε πρωτιά της Ν.∆., η «Καθηµερινή» για «Συγκυβέρνηση ή έξοδο από το ευρώ» και το «Πρώτο Θέµα» για «Νύχτα τρόµου µε γκάλοπ ακυβερνησίας». Η «Καθηµερινή» ήταν από τις λίγες


47

www.topontiki.gr

Το Θέµα Θέµα

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 MAÚÏÕ 2014

εφηµερίδες που κυκλοφόρησαν και ανήµερα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Στο σχόλιο της πρώτης σελίδας δεν µπορούσε να υπάρχει πιο δηκτική αναφορά για την Αριστερά, ενώ οι κάλπες ήδη είχαν ανοίξει: «Η Ιστορία δεν θα συγχωρήσει προσωπικούς ή κοµµατικούς εγωισµούς σε κανέναν από τους σηµερινούς πρωταγωνιστές της πολιτικής µας ζωής. Όπως δεν θα συγχωρήσει στην Αριστερά και σε άλλες ακραίες δυνάµεις να παρασύρουν τη χώρα σε µια εµφύλια σύρραξη, το απόλυτο τέλµα και την εθνική ήττα της δραχµής».

«Απόρρητο σχέδιο» Οι εκλογές του Μαΐου καταπόντισαν το ΠΑΣΟΚ κι έφεραν Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση δυο µονάδων (18,8% - 16,8%). Κι εκεί άρχισαν για τα καλά τα... όργανα. Ας δούµε, δηλαδή, σε ποιο κλίµα πήγε ο Έλληνας ψηφοφόρος στις κάλπες στις 17 Ιουνίου. Ενώ, λοιπόν, οι «Financial Times» τώρα κάνουν λόγο για κάποιο απόρρητο σχέδιο, τελικά δεν ήταν και τόσο µυστικό, αφού οι επιλεκτικές διαρροές προεκλογικού τύπου έδιναν κι έπαιρναν, φορτίζοντας επικίνδυνα την ατµόσφαιρα και πιέζοντας την ελληνική πλευρά. Για κάτι που απλώς υπήρχε στα χαρτιά, ένα αδούλευτο σενάριο, οι γερµανικοί «Financial Times» έγραφαν στις 24.5.2012: «Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Οι χώρες της ευρωζώνης προετοιµάζονται µε όλο και περισσότερες λεπτοµέρειες για µια ενδεχόµενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Στις 15 Ιουνίου, προπαραµονή των εκλογών, την ηµέρα που στην Ελλάδα άδειαζαν τα ΑΤΜ, η γερµανική έκδοση των «Financial Times» έπαιζε τα ρέστα της µε πρωτοσέλιδο: «Κίνδυνος Ελλάς» και δίπλα στον τίτλο µια βόµβα περιτυλιγµένη µε την ελληνική σηµαία και µε το φιτίλι της να έχει ανάψει! Η εφηµερίδα, µάλιστα, προχωρούσε και σε συγκεκριµένες υποδείξεις: «Αντισταθείτε στη δηµαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Μην εµπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συµφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που λειτουργεί. Για την οµαλή διακυβέρνησή της συνιστούµε τη Νέα ∆ηµοκρατία, κάτι που, πάντως, κάνουµε µε βαριά καρδιά». Στις 16 Ιουνίου η «Bild» αναγκάστηκε, µε τον γνωστό άκοµψο τρόπο της, ως είθισται, να γράψει µέχρι και στα... ελληνικά για να περάσει γραµµή σε µια άλλη χώρα. Και µόνο η φρά-

∆ηµοσιογραφία στα χρόνια του µνηµονίου

ση «Έλληνες, έχετε το ελεύθερο από εµάς να εκλέγετε τον...» φτάνει και περισσεύει: «Αγαπητοί Έλληνες, είστε περήφανος λαός, περήφανη χώρα. Αύριο έχετε και πάλι εκλογές. Εσείς λέτε: Είµαστε ελεύθεροι. Η ‘‘Bild’’ σας λέει: Είναι στο χέρι σας. Έχει διαφορά. Αν δεν χρειάζεστε τα δικά µας δισεκατοµµύρια, έχετε το ελεύθερο από µας να εκλέγετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό καραγκιόζη που θέλετε. Αλλά εδώ και πάνω από δυο χρόνια η κατάσταση έχει ως εξής: Τα ΑΤΜ σας εξακολουθούν να βγάζουν ευρώ µό-

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

νο γιατί τα βάλαµε εµείς, οι Γερµανοί, και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν το ευρώ. (...) Ένα πρέπει να γίνει σαφές: Για να καταλαβαινόµαστε όµως: εάν κερδίσουν τις εκλογές κόµµατα που θέλουν να τελειώσουν µε τη λιτότητα και µε τις µεταρρυθµίσεις παραβιάζοντας κάθε συµφωνία, θα σταµατήσουµε να πληρώνουµε».

Τα πρωτοσέλιδα Και πάµε στα ελληνικά πρωτοσέλιδα το διήµερο 16-17.6.2012. Το «Έθνος» έγραφε: «Ψήφος για το ευρώ. Τέλος χρόνου από την Κοµισι-

όν: Τη ∆ευτέρα η Ελλάδα να έχει πρωθυπουργό». Ο «Ελεύθερος Τύπος»: «Ψηφίζουµε ευρώ και αλλαγή µνηµονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει άλλοθι σε αυτούς που θέλουν να φορτώσουν στην Ελλάδα την αποτυχία του “πειράµατος”». Το «Πρώτο Θέµα» δείχνει προβληµατισµένο: «Τι µας ξηµερώνει». Στο παιχνίδι των εντυπώσεων µπαίνει µέχρι και η... «Ελεύθερη Ώρα», που αφήνει για λίγο τον «666» να βράζει στο καζάνι του προκειµένου να αποκαλύψει «Εκθέσεις Αµερικανών κι Ευρωπαίων διπλωµατών κι αναλυτών τονίζουν: ο Τσίπρας φέρνει εκτροπή». Η «Νίκη» αναρωτιέται γιατί (µέσα σε τέτοιο κλίµα πανικού!) «φεύγουν» οι καταθέσεις: «Τι φοβούνται οι τράπεζες και γιατί είναι σε κόκκινο συναγερµό; Εκλογές και πόσο επηρεάζουν τις καταθέσεις. Η πολιτική αβεβαιότητα έδιωξε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ τον τελευταίο µήνα». Ανήµερα των εκλογών η «Καθηµερινή»… αποκαλύπτει τα σενάρια εκτάκτου ανάγκης στην Ε.Ε. και ότι τα διαθέσιµα της Ελλάδας είναι µέχρι τον Ιούλιο: «Ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η προοπτική εξόδου της χώρας από το ευρώ, το ντόµινο που θα µπορούσε να προκαλέσει στην Ευρωζώνη» κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. Το «Βήµα της Κυριακής» το προχώρησε ακόµα περισσότερο κάνοντας λόγο για «Παγκόσµιο συναγερµό για το αποτέλεσµα. Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι, τι σχεδιάζουν οι τραπεζίτες. Οι Έλληνες ψηφίζουν µε ορατό τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ». Αντί για φινάλε, κι επειδή όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια µένουν, µια µέρα µετά τις τωρινές αυτοδιοικητικές εκλογές κι ενώ άρχιζε τούτη η εβδοµάδα για τις ευρωεκλογές, διαβάσαµε στα «Νέα» της ∆ευτέρας 19.5.2014: «Η πιθανότητα εθνικών εκλογών θα µπλόκαρε 5,5 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ θα κινδύνευαν να µπλέξουν στα προεκλογικά γρανάζια και να καθυστερήσουν να αφιχθούν στην Αθήνα, που τα περιµένει για να πληρώσει λήξεις οµολόγων, αν τα αποτελέσµατα της χθεσινής και της επόµενης Κυριακής οδηγούσαν σε εθνικές εκλογές. Οι άνθρωποι της τρόικας, από ∆ΝΤ και Κοµισιόν, παρακολουθούσαν χθες µε ενδιαφέρον την εκλογική αναµέτρηση στην Ελλάδα». Κι όπως έχουµε εµπεδώσει πολύ καλά τόσα χρόνια, αν δεν πληρωθούν τα οµόλογα, έρχεται η άτακτη χρεοκοπία και µετά ο Αρµαγεδδών κι αλίµονό µας...


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

48

«Καίνε» οικονομία - μετανάστευση Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας μαζί με την οικονομική κρίση το μεταναστευτικό «Επείγον ζήτημα για την ενότητα της Ευρώπης το Μεταναστευτικό» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας «New York Times» πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η

ραγδαία αύξηση των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις σπαρασσόμενες από εμφύλιες συγκρούσεις πατρίδες τους, αναζητώντας διέξοδο στην Ευρώπη, βρίσκεται στην «κορυφή» των φλεγόντων ζητημάτων, μαζί με την οικονομική κρίση. Το παγκόσμιο σοκ από τις πολύνεκρες τραγωδίες στη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι διαδέχθηκε η ρητορική του μίσους των φασιστικών μορφωμάτων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς που στρέφονται κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Απροσδιόριστος είναι ο ακριβής αριθμός των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται καθημερινά στα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής (κυρίως στη Λιβύη) και της Μικράς Ασίας (Βορειοανατολικό και Νότιο Αιγαίο) πληρώνοντας αρκετές χιλιάδες δολάρια (4.000 δολάρια κατά μέσο όρο / άτομο) για μια θέση στο αμπάρι των δουλεμπορικών σαπιοκάραβων με προορισμό την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 600.000 χιλιάδες είναι οι Σύριοι οι οποίοι συνωστίζονται στους πρόχειρους καταυλισμούς στην Τουρκία, αναζητώντας διέξοδο αρχικά προς τις χώρες της Μεσογείου με τελικό προορισμό τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, όπου ήδη έχουν βρει καταφύγιο πολλοί συγγενείς τους. Από αυτούς οι περισσότεροι καταλήγουν «λαθραίοι» να ξεροσταλιάζουν επί μήνες στις υπηρεσίες χορήγησης πολιτικού ασύλου, άλλοι συλλαμβάνονται και κλείνονται επί μήνες σε άθλια κέντρα κράτησης περιμένοντας την απέλαση που δεν έρχεται και οι πιο άτυχοι χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Η διεθνής ΜΚΟ Migreeurop υπολογίζει σε περισσότερα από 20.000 τα θύματα των πολύνεκρων ναυαγίων στη Μεσόγειο, την εικοσαετία 1993-2012. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των προσφύγων οι οποίοι είτε πνίγηκαν είτε πέθαναν από ασφυξία στο αμπάρι ενός δουλεμπορικού είτε χάθηκαν από πείνα, δίψα, υποθερμία είτε πυρο-

να βρίσκουν τραγικό θάνατο στα νερά του Αιγαίου πελάγους και το πρώτο τρίμηνο του ’14 ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα να έχει τριπλασιαστεί συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του ’13 (4.212 πρόσφυγες έχουν συλληφθεί φέτος μέχρι στιγμής, έναντι 1.423 πέρυσι), το μοναδικό μέτρο στο οποίο προέβη η Ελληνική Προεδρία από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η επέκταση της περιόδου διοικητικής κράτησης των μεταναστών οι οποίοι συλλαμβάνονται να έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από 18 μήνες, σε… επ’ αόριστον. Φυσικό και επόμενο η συγκεκριμένη απόφαση να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να ζητά την άμεση ανάκλησή της.

Άθλιες συνθήκες

βολήθηκαν από συνοριοφύλακες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν είτε αυτοκτόνησαν, ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν υπάρχει κάποιος πανευρωπαϊκός οργανισμός καταγραφής της εισροής μεταναστών από την Αφρική και την Ασία.

«Mare Nostrum» Η πολύνεκρη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, με περισσότερους από 300 νεκρούς πρόσφυγες, τον περασμένο Οκτώβριο, ενεργοποίησε την ιταλική κυβέρνηση, που λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Mare Nostrum», με την από κοινού συμμετοχή της ιταλικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού. Οι 24ωρες περιπολίες στη Νότια Μεσόγειο μπορεί να απέτρεψαν ανάλογες τραγωδίες στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, δεν πτόησαν όμως τους δουλεμπόρους, οι οποίοι συνέχισαν απτόητοι να στέλνουν κατά κύματα τα δουλεμπορικά με το «εμπόρευμα» των εξαθλιωμένων προσφύγων… Παράλληλα, το τεράστιο οικονομικό κόστος της ναυτικής επιχείρησης για τη διάσωση των προσφύγων, που

προορισμοι: ιταλια, μαλτα και ελλαδα. παρα τα οποια μετρα, οι δουλεμποροι συνεχιζουν απτοητοι

κυμαίνεται στα 300.000 ευρώ μηνιαίως και ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την ιταλική Ακροδεξιά σε βάρος του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, με μπαράζ ρατσιστικών σχολίων όπως «Το “Mare Nostrum” δεν είναι παρά ένα φέρι-μποτ για μετανάστες με προορισμό την Ιταλία». «Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Πρέπει να φιλοξενήσει τους διασωθέντες, να δώσει άσυλο σε όσους το δικαιούνται και σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, τονίζοντας πως το μεταναστευτικό θα καταστεί μείζον ζήτημα της Ιταλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Η Ιταλία διαδέχεται την Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια της έως τώρα θητείας της στον προεδρικό θώκο των κρατών - μελών της Ε.Ε. έχει κάνει «μια τρύπα στο νερό» όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Με τα πολύνεκρα ναυάγια στο Φαρμακονήσι και τη Σάμο, με δεκάδες Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά,

Όσο για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κατ’ ευφημισμόν κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά και τον Έβρο, είναι επιεικώς άθλιες, αφού στερούνται στοιχειωδών υγειονομικών υποδομών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Υπάρχει μόνο ένα Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε για να καλυφθούν οι ανάγκες» δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Λόρενς Γιόλες. Όταν, δε, ρωτήθηκε αν η ελληνική πολιτεία ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ελληνικού σχεδίου «Μare Nostrum», η απάντηση του ύπατου αρμοστή ήταν αφοπλιστική: «Οι Ιταλοί είναι υπερήφανοι που την έστησαν τελείως μόνοι. Σήμερα όμως επιθυμούν να τη θέσουν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επεκταθεί και να λάβει χρηματοδότηση ή άλλου είδους βοήθεια. Έχουν ήδη ενδιαφερθεί κάποια κράτη της Ε.Ε. με αντίστοιχο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά όχι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την αθρόα προσέλευση μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας και αυτήν την περίοδο είναι προεδρεύουσα στην Ένωση».


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Το φαινομενικά μάλλον ασύνδετο τετράπτυχο «φυτοφάρμακα - οικονομική κρίση - οπλοχρησία - αυτοκτονίες αγροτών» έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των επιστημόνων το τελευταίο διάστημα, με τους ερευνητές να ξετυλίγουν το μπερδεμένο κουβάρι και να καταλήγουν σε εντυπωσιακά ευρήματα.

Η

πρωτοφανής έξαρση αυτοκτονιών σε αγροτικούς πληθυσμούς, σε παγκόσμια κλίμακα, ήταν το «σύμπτωμα» που ταρακούνησε τους επιστήμονες. Οι έρευνες για τις πιθανές αιτίες, όμως, προκαλούν αλλεπάλληλα σοκ κι απαιτούν εγρήγορση, αφού η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει. Τα καμπανάκια, βέβαια, δεν χτύπησαν τώρα για πρώτη φορά. Πρόκειται για εν εξελίξει φαινόμενο, που πλέον εξαπλώνεται επικίνδυνα…

Λουκέτα Τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά αυτοκτονιών στους αγρότες των ΗΠΑ ήταν ήδη υψηλότερα απ’ αυτά του γενικού πληθυσμού. Ο όρος «αγροτικές αυτοκτονίες» άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως κατά τη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κρίσης του ’80. Τότε, δύο τεράστιες ξηρασίες, μια προβληματική εθνική οικονομία και, κυρίως, η απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης για εξαγωγές σιτηρών προς την ΕΣΣΔ, λόγω Ψυχρού Πολέμου, προκάλεσαν το κραχ. Οι αγρότες άρχισαν να αθετούν μαζικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια 250 αγροκτήματα να βάζουν λουκέτο κάθε μία ώρα μέχρι το 1985! Εκείνη την εποχή, οι άνδρες αγρότες είχαν στατιστικά τετραπλάσιες πιθανότητες να οδηγηθούν στην αυτοχειρία από τον γενικό μέσο όρο. Και τις επόμενες δεκαετίες, όμως, το ποσοστό των αυτοκτονιών παρέμεινε αξιοπρόσεκτα υψηλό, διπλάσιο απ’ του υπόλοιπου πληθυσμού. Το πρόβλημα, όμως, δεν αφορά μόνο την Αμερική. Δυστυχώς, η αγροτική κρίση πλέον είναι παγκόσμιο φαινόμενο! ◆ Στην Ινδία έχουν καταγραφεί περισσότερες από 270.000 αυτοκτονίες αγροτών από το 1995. ◆ Στη Γαλλία ένας αγρότης αυτοκτονεί κάθε δύο ημέρες. ◆ Στην Κίνα οι απεγνωσμένοι αγρότες γίνονται αυτόχειρες διαμαρτυρόμενοι για τις κρατικές μεθόδους κατάσχεσης της γης τους, με σκοπό την αστικοποίηση περιοχών.

Οι αγρότες παίζουν ρώσικη ρουλέτα Πρωτοφανής έξαρση αυτοκτονιών σε παγκόσμια κλίμακα ◆ Στην Ιρλανδία τα ποσοστά αυτοκτονιών αγροτών εκτινάχθηκαν μετά τον χειμώνα του 2012, όταν παρουσιάστηκε λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών πρόβλημα στην παραγωγή σανού για ζωοτροφή. ◆ Στη Βρετανία το ποσοστό αγροτικών αυτοκτονιών δεκαπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας αφθώδους πυρετού το 2001, όταν η βρετανική κυβέρνηση απαίτησε από τους κτηνοτρόφους να θανατώσουν τα ζώα τους. ◆ Και στην Αυστραλία, έπειτα από δύο χρόνια ξηρασίας, τα ποσοστά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Κατάθλιψη Ένας πολύ σοβαρός παράγοντας για τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών αγροτών παγκοσμίως είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται το «Newsweek» στο πολυσέλιδο πρόσφατο ρεπορτάζ του, η σύνδεση των φυτοφαρμάκων με την κατάθλιψη! Ομάδα ερευνητών εξέδωσε με-

εντυπωσιακα τα αποτελεσματα ερευνων απο επιστημονεσ που αποδιδουν το φαινομενο

λέτες το 2002 και το 2008 πάνω στις νευρολογικές επιδράσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Λοράν Σταλόουνς αναφέρει ότι οι αγρότες που είχαν συχνή επαφή με φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα εμφάνιζαν σωματικά συμπτώματα, όπως έντονη κόπωση, μούδιασμα - μερική παράλυση, πονοκεφάλους, θολή όραση, αλλά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κρίσεις άγχους, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και κατάθλιψη. Οι παθήσεις αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούνται από φυτοφάρμακα, που διαταράσσουν, εκτός των άλλων, και τους μηχανισμούς του άγχους και της ψυχικής διάθεσης. Η καθηγήτρια, μάλιστα, προσθέτει ότι «οι περισσότεροι αγρότες είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα φυτοφάρμακα και γι’ αυτό τα θεωρούν ως δεδομένα. Επειδή πρόκειται για κάτι αόρατο νομίζουν και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». Από την πλευρά της, η διευθύντρια ερευνών στο Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών Τζιλ

50

Χάρκαβι Φρίντμαν θεωρεί ότι τα στοιχεία για τη σύνδεση φυτοφαρμάκων - κατάθλιψης δεν είναι ακόμη επαρκή. Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπάρχει συνδυασμός αιτιών. Η ερμηνεία που δίνει η Φρίντμαν για την αύξηση των αυτοκτονιών είναι η ευκολότερη πρόσβαση σε όπλα στις αγροτικές περιοχές. Στις ΗΠΑ οι μισοί και πλέον θάνατοι από όπλα που σημειώνονται κάθε χρόνο είναι αυτοκτονίες. Επίσης, μελέτη του 1998 στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής κατέδειξε ότι το πιο συνηθισμένο μέσο για αυτοκτονίες αγροτών σε Αγγλία - Ουαλία το διάστημα 1981 - 1988 ήταν τα όπλα. Μετά τη νομοθεσία του 1989, που περιόρισε την οπλοχρησία, ο αριθμός των αυτοκτονιών στους αγρότες μειώθηκε. Μέσα σ’ όλο αυτό το αλληλοσυνδεόμενο πλέγμα από φυτοφάρμακα, οπλοχρησία κι αύξηση των καταθλίψεων, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ενέτεινε κι άλλο την απόγνωση στους αγροτικούς πληθυσμούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έχει να κάνει με το γονάτισμα στις φάρμες παραγωγής γάλακτος των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση έριξε την καθορισμένη τιμή για το προϊόν, ενώ τα κόστη για καύσιμα, λίπασμα και ζωοτροφές αυξήθηκαν. Έτσι, ενώ τον Ιούλιο του 2007 οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι έπαιρναν 21,6 δολάρια για κάθε 100 λίτρα γάλακτος, τον Ιούλιο του 2009 η τιμή είχε καταποντιστεί στα 11,3 δολ. Κάτι που ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Η αύξηση περιστατικών κατάθλιψης κι αυτοκτονικών τάσεων ήταν πιο εμφανής από ποτέ. Το πρόβλημα αυτοκτονιών στις αμερικανικές φάρμες έχει εξελιχθεί σε κοινωνική γάγγραινα, με συνέπεια ήδη από το 1999 να έχουν δημιουργηθεί τηλεφωνικές γραμμές SOS, ειδικά για αγρότες που έχουν οδηγηθεί σε ψυχολογικά αδιέξοδα. Ένα από αυτά τα πρώτα δωρεάν κι εμπιστευτικά τηλεφωνικά δίκτυα ήταν το «Sowing the Seeds of Hope». Το 2010 η γραμμή υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης. Στο διάστημα, πάντως, που λειτουργούσε δέχθηκε περισσότερες από 75.000 κλήσεις απελπισμένων αγροτών. Σε άλλη «αγροτική γραμμή» SOS, τη NY FarmNet, οι κλήσεις για υποστήριξη από άτομα στα πρόθυρα αυτοκτονίας ξεπέρασαν τις 6.000 για το 2013. Ο περισσότερος κόσμος φαντάζεται τη ζωή του αγρότη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο περιτριγυρισμένο από πράσινο, χαρωπές αγελάδες και λουλούδια. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύεται πολύ σκληρότερη…


Κόσμος

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 MAΪΟΥ 2014

52

καταρ

Ετοιμάζονται για το Μουντιάλ του... 2022

Η

υποκρισία δεν έχει όρια. Μια ανάσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία… η διεθνής κοινή γνώμη «σοκάρεται» από τις σκηνές των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία στη λατινοαμερικανική χώρα, οργανώσεις καλούν σε «μποϊκοτάζ» τηλεθέασης, τα ΜΜΕ αναλώνονται σε ηθικολογικές αναλύσεις επί αναλύσεων. Και ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά και… όλοι – επί της ουσίας – σχεδιάζουν το πού θα «βολευτούν» καλύτερα για να δουν το Μουντιάλ, στο… Κατάρ εντείνονται οι προετοιμασίες για το Κύπελλο του 2022. Φυσικά, είναι ακόμη νωρίς για να «συγκινηθεί» η διεθνής κοινή γνώμη ή τα διεθνή ΜΜΕ. Τώρα ασχολούμαστε με άλλα... όταν όμως έρθει η ώρα – λίγο πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022 – θα κλάψουμε για το πόσοι Ινδοί ή Νεπαλέζοι μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους για να κατασκευαστούν τα υπερσύγχρονα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που θα νανουρίσουν τους ενθουσιώδεις τουρίστες. Μέχρι στιγμής, η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ έχει απασχολήσει τον διεθνή Τύπο σε επίπεδο «κουτσομπολιού»… Πίσω από την

κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο της FIFA Τζόζεφ Μπλάτερ και τον Μισέλ Πλατινί για την επιλογή του Κατάρ κρύβονται οι φιλοδοξίες τους για το τιμόνι της FIFA το 2015, μας ενημερώνουν. Η οργάνωση δόθηκε στο Κατάρ κατόπιν «παραγγελίας» ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών – όπως η Γαλλία και η Γερμανία – που προσβλέπουν σε σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα, εξηγούν άλλοι αναλυτές. Το «βασικό πρόβλημα» με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (και αναπαράγουν τα ΜΜΕ), είναι το κλίμα και η δυσβάσταχτη ζέστη τους μήνες του Ιουνίου και του Ιουλίου. Το «βασικό πρόβλημα» είναι η ζέστη… όχι οι δεκάδες καταγγελίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) για τους «σύγχρονους σκλάβους» που φτάνουν από την Ασία στην αραβική χώρα και τους οποίους οι «εργοδότες» κρατάνε απλήρωτους σε δωμάτια - κελιά αφού πρώτα τους κατασχέσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Ούτε οι εφιαλτικές προβλέψεις των διεθνών οργανισμών εργασίας, που υπολογίζουν ότι η κατασκευή των υποδομών για το Μουντιάλ του 2022 θα στοιχίσει τη ζωή σε περίπου… 4.000 εργάτες.

«Τα γράφει» όλα στα... πασούμια του Παρά τις προκλήσεις, ο Ερντογάν αποδεικνύεται εφτάψυχος Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ριζώσει εδώ και καιρό στην Τουρκία. Τίποτα όμως από τα όσα συμβαίνουν δεν φαίνεται να επηρεάζει τελικά τον εφτάψυχο – όπως αποδεικνύεται – Ταγίπ Ερντογάν.

Ο «σΟΥΛΤΑΝΟΣ» ειναι υπερανω ολων. ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ...

Ο

ι μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα και τη διεθνή κοινή γνώμη, πέρσι τέτοια εποχή, και οι οποίες ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί έγιναν γαργάρα. Το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς που άγγιξε δεκάδες στελέχη του κυβερνώντος AKP, περιλαμβανομένης της οικογένειας του πρωθυπουργού, αποδόθηκε σε συνωμοσίες και στον υπόγειο εμφύλιο με το ισλαμικό κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι έντονες αντιδράσεις που πυροδότησαν νομοσχέδια με στόχο τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική και την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και η κυβερνητική επίθεση στο Διαδίκτυο, έπεσαν στο κενό. Οι κάλπες του Μαρτίου για την Αυτοδιοίκηση έδωσαν στον Ερντογάν την πρωτιά και βούλωσαν τα στόματα των αντιπάλων του. Για ακόμη μια φορά. Και

αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, όχι μόνο δεν οδήγησε τον Τούρκο πρωθυπουργό σε μια πιο «εγκρατή» συμπεριφορά, αλλά… φαίνεται να λειτούργησε ως ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη»… Καλά τα πάμε, σου λέει.

Το δυστύχημα Τώρα βέβαια που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου (στις οποίες αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα), ο Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί μια λίγο διαφορετική κρίση: Το εγκληματικό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα που κόστισε τη ζωή σε 301 ανθρακωρύχους χτυπάει την καρδιά της τουρκικής εργατικής τάξης… ένα κατά παράδοση συντηρητικό εκλογικό σώμα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της «σιωπηλής πλειοψηφίας» που συνεχίζει να στηρίζει τη ισλαμική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τους ψηφοφόρους του… και η μέχρι τώρα στάση του Ερντογάν δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που ανέμεναν. Αυτήν τη φορά, ο Τούρκος πρωθυ-


53

Κόσμος

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 MAΪΟΥ 2014

ΗΠΑ

Διαμάχη για τη θανατική ποινή

Τραγική κατάσταση Ούτε φυσικά υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι οι «έλεγχοι» που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικοποιημένα ορυχεία (και τους οποίους επικαλείται τόσο η Soma Holding όσο και η κυβέρνηση) διεξάγονται από… ιδιωτικές εταιρείες που προσλαμβάνονται από αυτούς που εκμεταλλεύονται τα ορυχεία. Αλλά ούτε γίνεται λόγος για τη… γενικότερη τραγική κατάσταση που επικρατεί στον μεταλλουργικό κλάδο στη χώρα, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές με αποτέλεσμα η Τουρκία να καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τα δυστυχήματα σε ορυχεία στον κόσμο (σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού θινκ τανκ TEPAV, από το 1991 έως το 2008 έχουν χάσει τη ζωή τους 2.500 ανθρακωρύχοι και 13.000 έχουν μείνει ανάπηροι). Τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση… Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα απασχολήσει τους πολίτες.

πουργός δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιου είδους συνωμοσία, δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις συμπαράστασης που ξέσπασαν τόσο στη Σόμα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας υποκινούνται από σκοτεινές δυνάμεις ή τους πολιτικούς αντιπάλους του… Μπορεί βέβαια – όπως και έκανε – να αποδώσει το δυστύχημα στη «μοίρα». Αρκεί όμως αυτό για να (ξανα)πείσει τους υποστηρικτές του; Μέχρι στιγμής, χιλιάδες εργάτες και φοιτητές δείχνουν να αντιστέκονται στην κυβερνητική αλαζονεία με διαδηλώσεις, καταλήψεις και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις… Αυτό όμως, για όποιον έχει παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελεί κριτήριο. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ακολουθεί τη γνωστή πλέον συ-

νταγή: αποποίηση πάσας ευθύνης, προσπάθεια απόδοσης ευθυνών σε εξωγενείς παράγοντες και ξύλο σε όποιον αντιμιλάει. Α, ναι, και ορισμένες «συλλήψεις» για τα μάτια του κόσμου… (φυσικά, οι συλλήψεις που αφορούν το φονικότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας είναι κατά πολύ λιγότερες από τις συλλήψεις διαδηλωτών στις οποίες προέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις). Και για την «ταμπακιέρα», ούτε κουβέντα. Το γεγονός δηλαδή ότι το δυστύχημα προκλήθηκε – όπως τόσα και τόσα άλλα, ακόμη και την περασμένη εβδομάδα – σε ένα από τα ιδιωτικοποιημένα ορυχεία, το οποίο εκμεταλλεύεται άνθρωπος που διατηρεί στενές σχέσεις με το κυβερνών AKP και εμπλέκεται – μεταξύ άλλων – και στο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, δεν φαίνεται να αφορά κανέναν στην κυβέρνηση.

Υπέρ πάν ο κουμπά των ρος...

Φουντώνει εκ νέου η διαμάχη για τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ (όχι πως θα έχουμε καμιά φοβερά ανατρεπτική εξέλιξη… κουβέντα να γίνεται). Μετά το σοκ που υπέστη μερίδα των πολιτών από τα 45 λεπτά αγωνίας του θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα… πέντε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – ανάμεσά τους οι εφημερίδες «Kansas Daily Star» και «Guardian» και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press – αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση και να οδηγήσουν στα δικαστήρια τις αρχές του Μισούρι, ώστε να το υποχρεώσουν «να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα φαρμάκων που χρησιμοποιεί στις εκτελέσεις». Στην πραγματικότητα, το Μισούρι έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί τα οποιαδήποτε στοιχεία που αφορούν τις μεθόδους και τα υλικά εκτέλεσης θανατικών ποινών από τον Οκτώβρη του 2013 και ουδείς δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα μέχρι τις 29 Απριλίου, την ημέρα εκτέλεσης του Λόκετ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ που αποφάσισαν να υποβάλουν μήνυση… το «πρόβλημα» δεν αφορά μόνο το Μισούρι, το οποίο είναι μία από τις 32 πολιτείες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή. Όπως επισημαίνουν σε άρθρα τους τις τελευταίες ημέρες, όλες οι παραπάνω πολιτείες αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια έλλειψη βαρβιτουρικών που χρησιμοποιούνται στις φονικές ενέσεις, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να καταφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες (όχι σε φαρμακευτικά εργαστήρια) των οποίων τα προϊόντα δεν έχουν εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA)… Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, η παντελής έλλειψη ελέγχου και ενδιαφέροντος για το ζήτημα αυτό από τις αρμόδιες αρχές είναι πολύ πιθανό να έχει οδηγήσει τις εκάστοτε σωφρονιστικές υπηρεσίες σε εφιαλτικές μεθόδους εκτέλεσης που κανένας δεν θα μάθει ποτέ.

ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Ο Πούτιν «μελετά» τον ρωσικό χάρτη

Π

υρετός… «τακτοποίησης» έχει πιάσει το Κρεμλίνο τους τελευταίους μήνες. Λίγο οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η επιβεβαίωση των «κινδύνων» που ενέχει η έλλειψη απόλυτου ελέγχου των επαρχιών από μια κεντρική κυβέρνηση, λίγο το άγχος πιθανής προσπάθειας «αποσταθεροποίησης» από τη Δύση σε διάφορες – ούτως η άλλως – μπαρουτοκαπνισμένες περιοχές της ρωσικής ομοσπονδίας, λίγο οι διαδοχικές κάλπες που αναμένεται να στηθούν τα επόμενα δύο χρόνια (κοινοβουλευτικές και αυτοδιοικητικές)… ο Βλαντιμίρ Πούτιν – του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στα ύψη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας – έχει ανοίξει τον χάρτη της Ρωσίας στο τραπέζι και λαμβάνει τα μέτρα του. Πρώτιστο μέλημά του, οι κυβερνήτες των επαρχιών και οι δήμαρχοι των σημαντικών πόλεων να είναι άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του… Και επειδή από τις διαδηλώσεις του 2012 και μετά το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε μια σειρά από «παραχωρήσεις», μεταξύ των οποίων η απευθείας εκλογή του εκάστοτε κυβερνήτη, ο Πούτιν χρησιμοποιεί στο έπακρο τα όποια παραθυράκια της νομοθεσίας προκειμένου να «επιλέξει» τους ανθρώπους του… χωρίς να τους «διορίζει». Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτού του έμμεσου «ανασχηματισμού», αρκεί να πούμε πως μέσα σε όλο το 2013 το Κρεμλίνο έπαυσε μόλις 3 κυβερνήτες (κάτι που επιτρέπεται από τον νέο νόμο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις) ενώ μέσα στους τελευταίους μήνες του 2014… ο Πούτιν έδειξε την πόρτα της εξόδου σε…18 κυβερνήτες! Φυσικά, η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να διορίσει απευθείας τους αντικαταστάτες τους… μπορεί όμως να τοποθετήσει έναν «μεταβατικό» κυβερνήτη μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ο οποίος θα προετοιμάσει το έδαφος καταλλήλως. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πραγματικός στόχος του Κρεμλίνου δεν είναι να αντικαταστήσει των απερχόμενο κυβερνήτη (γι’ αυτό και ορίζει το ίδιο πρόσωπο ως «μεταβατικό» τοπικό άρχοντα), αλλά απλώς να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία στη συγκεκριμένη επαρχία ούτως ώστε… να είναι πιο μοιρασμένα στον χρόνο, και άρα πιο εύκολα διαχωρίσιμα από την κεντρική εξουσία, τα εκλογικά μέτωπα… Έχουν γνώση οι φύλακες.


www.topontiki.gr

Oικονοµία

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 ÌÁÚÏÕ 2014

54

Έρχεται φορολογικός καύσωνας Αµέσως µετά το κλείσιµο της κάλπης ξεκινά η εφαρµογή των νέων ανελέητων µέτρων Από την εποµένη των εκλογών ξαναρχίζουν τα βάσανα για τους πολίτες αυτής της χώρας. Η εφαρµογή των µέτρων θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της τρόικας, που θα πιέζει και από µακριά! Έτσι, µόλις τελειώσει η φιέστα των εκλογών αναµένεται να επανέλθουν δριµύτεροι για να µας αποτελειώσουν.

Ε

πιστρέφει, λοιπόν, η εφαρµογή µέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί, άλλων µέτρων που «φωτογραφίζονται» στο Μεσοπρόθεσµο, µέτρων που ελέω εκλογών µετατέθηκαν, αλλά και µέτρων που θα αποφασιστούν... το φθινόπωρο. Με το «καληµέρα σας» έρχονται τα εκκαθαριστικά για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήµατος, τα οποία, ανεξάρτητα από το πότε έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση, θα αποσταλούν στις 30 Ιουλίου. «Βαρύ» αντίτιµο αναµένεται να καταβάλουν στην εφορία όσοι είχαν την «τύχη» να δουλεύουν κατά τη διάρκεια του 2013, καθώς τα εισοδήµατα επιβαρύνονται, πέρα από τον φόρο, µε έκτακτη εισφορά, µε τέλος επιτηδεύµατος (εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελµατία), ενώ θα επισυναφθεί και ο Φόρος Πολυτελούς ∆ιαβίωσης. Όµως αυτός δεν θα είναι ο µόνος λογαριασµός που θα έρθει τον Ιούλιο, καθώς έχουµε και τις επιβαρύνσεις στα ακίνητα:

Τον Μάιο ουσιαστικά «κλείνει» ο κύκλος του «χαρατσιού» που εξοφλούνταν µέσω των λογαριασµών της ∆ΕΗ και ανοίγει ένας νέος... Αυτός του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Φόρος που ναι µεν θα είναι χαµηλότερος σε σχέση µε το «χαράτσι» για όσους διαθέτουν αυστηρά και µόνον αστικά ακίνητα, αλλά πλέον θα τον καταβάλλουν και όσοι έχουν αγροτεµάχια.

ΦΟΡΟΙ ΕΠΙ ΦΟΡΩΝ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ

Μια και ο λόγος για τα ακίνητα, στις αγοραπωλησίες πλέον και ο πωλητής θα καταβάλλει τον λεγόµενο Φόρο Υπεραξίας.

Περικοπές Όσο για τους συνταξιούχους, οι οποίοι µέχρι τώρα δεν είδαν κάποιες διαφοροποιήσεις στα ποσά που τους καταβάλλονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασµούς, γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγµατα αλλάζουν. Αµέσως µετά τις εκλογές θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν επιπλέον περικοπές σε επικουρικές συντάξεις - εφάπαξ µε βάση τη ρήτρα µηδενικών ελλειµµάτων. Έτσι, µαζί µε τον καύσωνα έρχονται και οι µειώσεις, καθώς σαν «ασανσέρ» αναµένεται να λειτουργήσουν οι επικουρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόµατα εξαιτίας της εν λόγω «ρήτρας». Βάσει του Μεσοπρόθεσµου, προϋπολογίζεται ότι τα Ταµεία θα εξοικονοµήσουν 464 εκατ. ευρώ από τη ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος και άλλα 115,5 εκατ. ευρώ από τη µεί-

ωση των αποδιδόµενων πόρων στο ασφαλιστικό σύστηµα. Για την εξοικονόµηση αυτή αναµένεται να εξασφαλιστούν 580 εκατ. ευρώ από τη µείωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες είναι αναπόφευκτες στα ΝΠ∆∆, ακόµη κι αν στο Μεσοπρόθεσµο προϋπολογίζεται αύξηση των µεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισµό (από 8,90 δισ. το 2014 έως 9,32 δισ. το 2018). Η αύξηση αυτή θα κατευθυνθεί στα Ταµεία κύρια σύνταξης για να κλείσει η τρύπα που δηµιουργεί η µείωση των εισφορών (974 εκατ. στο τέλος της περιόδου). Οι πρώτες περικοπές σε επικουρικές αναµένεται να γίνουν αισθητές στους ασφαλισµένους του ΕΤΕΑ, το οποίο πρέπει να ενεργοποιήσει άµεσα τη ρήτρα µηδενικού ελλείµµατος. Αυτό σηµαίνει αυτόµατο «ψαλίδι» όπου διαπιστωθεί έλλειµµα. Οι προβλεπόµενες µέσες µειώσεις στις επικουρικές αναµένεται να είναι περίπου 7% έως 8%. Το ίδιο σύστηµα, συµπεριλαµβανοµένων και των ατοµικών µερίδων, θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα επικουρι-


55

www.topontiki.gr

Οικονομία Το Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Η αισιοδοξία για την οικονομία αρχίζει και τελειώνει στο Μαξίμου Παραμένει σε βαθιά ύφεση η ελληνική οικονομία, παρά τις αισιόδοξες, περί του αντιθέτου, ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ύφεσης που μαστίζει την Ελλάδα είναι και το ποσοστό του αρνητικού πληθωρισμού (αποπληθωρισμός) για τον Απρίλιο, που δημοσίευσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, της τάξης του -1,6%, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών - μελών της Ένωσης. Ο αποπληθωρισμός δείχνει έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, πόσο «παγωμένη» παραμένει

κά Ταμεία μετά την 1.1.2015. Με το νέο σύστημα οι συντάξεις θα υπολογίζονται με σύστημα προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Από το 2015 αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στα ταμεία κύριας σύνταξης, καθώς ήδη έχει καταστεί σαφές από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο ότι από τις αναλογιστικές μελέτες του συστήματος μέχρι το φθινόπωρο θα κριθούν οι περιμετρικές αλλαγές που θα αποφασιστούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Το γεγονός δε ότι και το Μεσοπρόθεσμο έχει κάνει αναφορά στην κατάργηση «την 1η Ιανουαρίου 2015 κοινωνικών πόρων που προβλέπονται υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, καθώς και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων» χωρίς να διευκρινίζει εάν θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα κατάργησης πόρων εντός του θέρους, δημιουργεί εύλογες απορίες για το βάθος των επερχόμενων αλλαγών στην κύρια σύνταξη. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το εάν θα υπάρξουν μειώσεις και πόσο θα είναι αυτές, καθώς το θέμα, στην παρούσα φάση, δεν «ανοίγει». Από την άλλη πλευρά, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του ΔΝΤ έχει σαφείς αναφορές για την κατάρτιση σχεδίου ενοποιήσεων Ταμείων, αλλά και για οριστικοποίηση των πόρων που θα καταργηθούν. Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση

η ελληνική οικονομία. Μεγάλο ποσοστό αποπληθωρισμού εμφανίζει, επίσης, η Βουλγαρία (1,3%) και ακολουθεί η Κύπρος με -0,4%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά τον Απρίλιο στο 0,7%, από 0,5% που ήταν τον Μάρτιο. Χαρακτηριστικό της ύφεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία είναι η διαπίστωση ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε επτά χώρες, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερις και αυξήθηκε ελάχιστα στις υπόλοιπες δεκαέξι. Τα στοιχεία, επίσης, της αύξησης ή της μείωσης του ΑΕΠ

για νέο ασφαλιστικό νόμο μέχρι τον Νοέμβριο, νομοθέτηση και νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών. Στα σχεδιαζόμενα βήματα δεν περιλαμβάνεται, επί του παρόντος, ρύθμιση για κατάργηση της δυνατότητας εξόδου από την εργασία πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές του αρμόδιου επιτρόπου σχετικά με την κατάργηση των ηλικιακών εξαιρέσεων οδηγούν στο συμπέρα-

που δημοσίευσε η Eurostat δείχνουν, για το πρώτο τρίμηνο φέτος, μια αναιμική αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, της τάξης του 0,2%. Πρόκειται για ποσοστό που δείχνει πόσο χαμηλά «σέρνονται» οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, αν τους συγκρίνει κανείς με το ποσοστό του τελευταίου τριμήνου του 2013, το οποίο ήταν επίσης στο επίπεδο του 0,2%. Με το ΑΕΠ να είναι καθηλωμένο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία, διαπιστώνεται μεγάλη ανισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα, αφού η Γερμανία εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ της

και φθινοπωρινοι σχεδιασμοι αφαιμαξησ!

το ίδιο (πρώτο) τρίμηνο, της τάξης του 0,8%. Η Ελλάδα εμφανίζει υποχώρηση του ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο του 2014 της τάξης του -1,1%, σε σχέση με το

πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία γι’ αυτήν από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 για να γίνει έγκυρη σύγκριση της πορείας του.

Δεν μπορεί! Κάτι καλό θα παίρνουν

σμα ότι υπό επανεξέταση θα τεθούν και οι ισχύουσες ρυθμίσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτοί που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις δείχνουν να είναι τυχεροί, αφού αποφασίστηκε να εφαρμοστεί προσωρινά, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, ένα σύστημα παρακράτησης που μηδενίζει τον φόρο για ετήσια ποσά μέχρι 9.550 ευρώ και αυξάνει το μηνιαίο καθαρό ποσό για τους δικαιούχους. Η μείωση είναι προσωρινή, αφού αρ-

γότερα – μέσα στο καλοκαίρι και πάντως μετά τις ευρωεκλογές – θα ισχύσει το νέο σύστημα, του οποίου η εφαρμογή αναβλήθηκε και το οποίο, όταν εφαρμοστεί, θα επιφέρει αντίθετα μείωση στα καθαρά ποσά των συντάξεων.

Νέα «μέτωπα» Με την έλευση της τρόικας, όμως, στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου θα ανοίξουν και άλλα «μέτωπα»: Ένα από τα θέματα που θα πέσουν στο «τραπέζι» είναι η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016. Πρόκειται για την εισφορά που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και παρακρατείται από τους μισθούς. Κλιμακώνεται από 1% μέχρι 4% και για τους πολιτικούς φτάνει το 5%. Οι δανειστές εκτιμούν πως η παράταση του μέτρου έως και το 2016 καλύπτει μέρος του δημοσιονομικού κενού, όταν η ελληνική πλευρά «αμφισβητεί» το ύψος του «κενού» ακριβώς για να αποφύγει την παράταση αυτού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων. Ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας είναι και αυτό του ΦΠΑ (με τους πιστωτές να μην ξεχνούν να θέτουν και ζήτημα κατάργησης του χαμηλού συντελεστή στα νησιά και σε μια άλλη σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες), όπως και εκείνου του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα.


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

στην

ν ώ π ω

α ι μ ο οικον

Μεγάλο αλαλούμ με αποτέλεσμα τη σύγχυση μεταξύ των ξένων επενδυτών που έχουν κερδίσει από τα ελληνικά ομόλογα το 2012 και το 2013 προκαλεί η περίφημη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρσή της, αφού όμως πρώτα τα spreads διευρύνθηκαν και το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 6,84 και σήμερα κινείται ελαφρώς ανοδικά στο 6,85. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών, μετά τον σάλο που έγινε στους ξένους, αφού η ερμηνεία της εγκυκλίου έφτασε μέχρι το γερμανικό χρηματιστήριο, σκοπεύει να αποσύρει και τη συγκεκριμένη διάταξη που βρίσκεται στον Νόμο 4172/13 και πρόκειται για το άρθρο 42, παράγραφος 6.

Τρυ

Η λυπητερή του Ιουνίου Στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα προχωρήσει εντός του Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η

πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε σε μηναία βάση, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία θα πρέπει, προκειμένου να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, να υποβάλουν ηλεκτρονικά Ε9. Οι μεταβολές της περιόδου από 1.1.2014 έως 31.5.2014 θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, καθώς από την 1η Ιουλίου 2014 θα αρχίσει η διαρκής ενημέρωση του Ε9. Αυτό απλά σημαίνει ότι η προθεσμία ενημέρωσης κάθε μεταβολής ακινήτου θα γίνεται μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία μεταβολής. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει παράσχει τις εξής γενικές οδηγίες για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τα φυσικά πρόσωπα: u Η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων που προβλέπεται στο άρθρο 2 της ΠΟΛ.1225/24.12.2012 (όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1188/30.7.2013), δηλαδή η υποβολή των εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, πραγματοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής «υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9» (ΠΟΛ.1234/15.10.2013). u Η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, δίνεται εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη αυτά. u Ακόμα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υποβάλει χειρόγραφα στη ΔΟΥ τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, δύναται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση και ηλεκτρονικά. u Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του

Δυναμικά η Attica Bank Η Attica Bank προχωρά με τη στήριξη ισχυρών διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και συμβούλων, όπως η UBS, η PwC και η Clayton, στη διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων και στην εξεύρεση του κατάλληλου, για τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, στρατηγικού εταίρου. Η τράπεζα έτσι, εντάσσεται δυναμικά στο κάδρο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός μετοχικού σχήματος που θα πλαισιώνει το ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τεχνογνωσία αλλά και η δυναμική που διαθέτει η τράπεζα.

Μέρκελ: «Αν “πέσει” το ευρώ, “πέφτει” η Ευρώπη»

56

Οι Post»: « n o t g «Washin ι δουλεύουν ς κα αι Έλληνε ότερο κ περισσ ονται πληρών ρα» χειρότε

τυράκια... Υποχώρηση 1,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο του 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου του 2013, έναντι μείωσης 11,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 με το 2012. Παραμένει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει τους απαραίτητους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζει ο ΙΟΒΕ. Παρατηρούνται, λέει, καθυστερήσεις, πολιτική διχογνωμία και κοινωνικές αντιδράσεις σε απαραίτητες πραγματικές τομές.

...και φάκες ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή τροποποιητικής από το πρώτο διαθέσιμο στην εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει. u Για τα έτη 2011, 2012 και 2013 είναι διαθέσιμες οι εκτυπώσεις υποβληθεισών δηλώσεων, μέσω της εφαρμογής, περιουσιακής κατάστασης και εκκαθαριστικού ΦΑΠ εφόσον έχει εκδοθεί. u Κατά την εισαγωγή του στο σύστημα, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει από λίστα το έτος για το οποίο επιθυμεί να κάνει κάποια ενέργεια. «Προεπιλεγμένο έτος» εμφανίζεται το μικρότερο έτος για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα για το φορολογούμενο (προσωρινή δήλωση κ.λπ.), διαφορετικά το τρέχον έτος. u Όταν επιλέγεται «οριστικοποίηση» της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος, εφόσον για το επόμενο έτος υπάρχει εκκαθάριση ΦΑΠ.

Βουνά δηλώσεων Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις θα δίνουν και θα παίρνουν από τούδε κι στο εξής... Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα φτάσουν στο σημείο να υποβάλουν κοντά στα 30 εκατομμύρια ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις τον χρόνο. Η πληρωμή των φόρων (εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.), οι εισπράξεις επιδομάτων (τέκνων, θέρμανσης, κοινωνικού μερίσματος), ακόμη και η προστασία του τραπεζικού μας λογαριασμού από την κατάσχεση της εφορίας, περνούν πλέον υποχρεωτικά μέσα από το σύστημα taxis, οι αντοχές του οποίου θα δοκιμαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες.

Μετά τις παλινωδίες που καταγράφηκαν με το κοινωνικό μέρισμα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών καθιερώνει τον «ακατάσχετο λογαριασμό», έως και 1.500 ευρώ. Σε κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων που θα μπορούν να ασκούνται όχι μόνο στα τμήματα των ΔΟΥ αλλά και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, που λειτουργούν εκτός του φυσικού χώρου των εφοριών, προχώρησαν τα τζιμάνια του υπουργείου Οικονομικών.

Χωρίς προσωπικό «Αποδεκατισμένες» από προσωπικό είναι οι 54 Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου. Η αδυναμία της υπαγόμενης στο υπουργείο Οικονομικών υπηρεσίας να διενεργήσει τους ελέγχους που απαιτούνται έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις που οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στέλνουν προς είσπραξη στις εφορίες τις βεβαιωμένες παραβάσεις, αλλά τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν εισπράττονται. Χαρακτηριστική περίπτωση η Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας, η οποία εδρεύει στο Ναύπλιο και είναι υπεύθυνη για μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από το Άργος έως το Πόρτο Χέλι και περιλαμβάνει περιοχές - «φιλέτα». Αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία στελεχώνεται από τρία μόλις άτομα, που καλούνται να διεξάγουν ελέγχους για παραβάσεις σε μια «αχανή» έκταση.


57

www.topontiki.gr

Το Άρθρο Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Επιτροπή Σοφών για την Ελλάδα Απαραίτητη η βελτίωση του κοινοβουλευτισμού στο πλαίσιο της κοινωνικής εξέλιξης Του Θ. Αυγερινού, συνταξιούχου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι επερχόμενες εκλογές για την Ευρωβουλή είναι πολύ σημαντικές, επειδή τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν αν και πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές. Ο κυβερνητικός συνασπισμός θεωρεί ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του και θα βγει νικητής.

Α

ντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να φέρει την ανατροπή, ώστε να υποχρεώσει την κυβέρνηση να προκηρύξει εθνικές εκλογές, για να καταλάβει αυτός την εξουσία. Με δυο λόγια, ενώ η Ελλάδα «καίγεται» κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, γιατί η κατάληψη της εξουσίας, όπως είπε κι ο Μακιαβέλι, αποτελεί τον ύψιστο επιδιωκόμενο στόχο του ανθρώπου. Η κυβέρνηση επαίρεται ότι επέτυχε κάτι σημαντικό με την έξοδο στις κεφαλαιαγορές. Ουσιαστικά, αυτό μπορεί να μην είναι κάτι το ουσιώδες, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα επίτευγμα, για να ξεφύγει η χώρα από τον «στενό κορσέ» των μνημονίων. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση έχει τα δίκια της δεδομένου ότι η ουσιαστική κατάσταση της χώρας δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο. Όλα τα δεινά παραμένουν ως έχουν: γιγαντιαία ανεργία, άπειρα λουκέτα, μείωση μισθών και συντάξεων, πολλοί και δυσβάστακτοι φόροι και γενικά αποδόμηση του κράτους πρόνοιας. Προοπτικές εξόδου από αυτήν την κατάσταση, όταν το χρέος της χώρας φθάνει στο 175% του ΑΕΠ, μάλλον δεν υπάρχουν. Προσωπικά πιστεύω ότι οι εταίροι μας σύντομα θα επιμηκύνουν την εξόφληση και θα κατεβάσουν το επιτόκιο. Ύστερα δε από λίγα χρόνια θα έρθει και το ισχυρό «κούρεμα». Αλλά όποιο κούρεμα κι αν επιτευχθεί, οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να ανασάνουν για πολλά - πολλά χρόνια, γιατί, πρώτον, η Ελλάδα παραμένει

προταση για δημιουργια ενοσ θεσμου - εργαλειου για τις εκλογεσ

μια μεταπρατική κοινωνία, χωρίς βιομηχανία και, δεύτερον, η κυβέρνηση δεν έχει χαράξει κάποιο εθνικό και μακρόπνοο σχέδιο για να «ξελασπώσουμε». Ακόμη θα πρέπει να πούμε ότι ο τουρισμός, όσο καλά κι αν πάει, δεν μπορεί από μόνος του να μας βγάλει από το τέλμα. Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται στον ορίζοντα ανάπτυξη της οικονομίας στους παλιούς ρυθμούς, γιατί αυτοί του παρελθόντος είχαν στηριχθεί στην οικοδομή, που δεν πρόκειται να επαναληφθούν σε καμιά περίπτωση. Όλα τα κόμματα κι όλοι οι πολιτικοί κοιτάζουν μόνο το σήμερα και όχι το μέλλον. Το ΚΕΠΕ δημοσίευσε τους τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανόρθωση της χώρας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε ένα άριστο πόνημα 740 σελίδων, με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: Προτάσεις πολιτικής», όπου γράφει ένα πλήθος αξιόλογων Ελλήνων οικονομολόγων. Όμως και αυτό το κείμενο είναι ένα σύνολο

Πού να βρεις σοφούς. Τους πνίξαν οι... σωτήρες

συμβουλών και όχι ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας. Summa summarum, λοιπόν, το μέλλον του ελληνικού λαού δεν διαγράφεται ρόδινο. Και ενώ έτσι έχει η κατάσταση, τα κόμματα κι οι πολιτικοί μας εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη πατριωτισμού. Γιατί, αν όλοι αυτοί που είναι στη Βουλή αισθάνονταν πατριώτες, θα συγκροτούσαν μια κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας», εκτός βέβαια της Χ.Α., για να σώσουν τη χώρα μια ώρα γρηγορότερα από τα δεινά που τη μαστίζουν. Σε περιόδους πολέμου, δεν επιτρέπεται να υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όλοι είναι ένα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Η επιτροπή Η κάθε κοινωνία εξελίσσεται. Και με αυτήν οι κοινωνικοί θεσμοί που την απαρτίζουν. Η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός μας, όπως πραγματώνονται, πέρα από τα θετικά στοιχεία που εμπεριέχουν, παρουσιάζουν και αδυναμίες. Δηλαδή, οι πολίτες ψηφίζουν μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια και, όταν προκληθεί διάσταση μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της κυβέρνησης, ο λαός δεν μπορεί να επέμβει, πέρα από το να περιμένει

τις επόμενες εκλογές, για να ψηφίσει διαφορετικά. Πέραν τούτου, τα πολιτικά κόμματα μπροστά από τις εκλογές παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης της χώρας, το οποίο ξεχνούν την επόμενη μέρα που θα καταλάβουν την εξουσία. Με δυο λόγια, τα κόμματα συχνά - πυκνά ψεύδονται ασύστολα και ξεγελούν τον λαό (λεφτά υπάρχουν, θα ανατρέψουμε το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτούμε), προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία, ώστε ο λαός πηγαίνει στις κάλπες παραπλανημένος. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινωνικής εξέλιξης θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε αυτές τις αδυναμίες του κοινοβουλευτισμού. Πώς; Ιδού η πρόταση: Έναν μήνα προ των εκλογών συγκροτείται η Επιτροπή Σοφών, της οποίας η αρμοδιότητα θα είναι διττή: Πρώτον, να εξετάσει την επικρατούσα κατάσταση της χώρας (Lage der Nation) και, δεύτερον, να επιλέξει 4-5 στόχους που θα αποτελούν υποχρέωση οποιασδήποτε κυβέρνησης κι αν προκύψει, για υλοποίηση. Τρεις μέρες προ των εκλογών η επιτροπή ενημερώνει τον ελληνικό λαό και ονοματίζει τους απαραίτητους στόχους της κυβέρνησης, που αποτελούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας. Αμέσως μετά την εξαγγελία η επιτροπή διαλύεται. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 11 μέλη. Ήτοι: Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, δύο εκλεγμένοι πρυτάνεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σύνολο 11 άτομα (για περισσότερα, βλέπε Θ. Αυγερινός, «Θεωρίες & Ιδεολογίες που διαμόρφωσαν τον κόσμο»). Αυτός ο θεσμός θα μπορούσε να περάσει στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά εφόσον τα κόμματα διακατέχονται, όπως λένε, από πατριωτισμό, θα μπορούσαν να τον εφαρμόσουν από τώρα, ώστε ο λαός να πάει στις κάλπες ενημερωμένος και για να μη διαμαρτύρεται εκ των υστέρων ότι παραπλανήθηκε.


Ιστορία

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

58

Αν ο Τζιοβάνι ντα Βερατσάνο είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Μανχάταν, ο Πίτερ Μίνουιτ έναν αιώνα αργότερα έκανε κάτι πιο δραστικό: το αγόρασε από τους Ινδιάνους που το κατοικούσαν. Το 1621 οι Ολλανδοί έστειλαν γουνεμπόρους στην περιοχή. Φτάνοντας στο Μανχάταν ίδρυσαν εκεί μια αποικία που την ονόμασαν το Νέο Άμστερνταμ

Η πόλη του Νέου Άμστερνταμ

Αγοράζοντας Π το Μανχάταν 24 Μαΐου 1626 Αν στη Νέα Υόρκη χτυπά η καρδιά των πόλεων, στο Μανχάταν χτυπά η καρδιά της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την πιο περιζήτητη γειτονιά του κόσμου, ένα νησί που αγοράστηκε από τον Πίτερ Μίνουιτ έναντι εμπορευμάτων αξίας 60 φιορινιών, δηλαδή 24 δολαρίων

ερίπου τέσσερις αιώνες πριν πατήσουν στο νησί του Μανχάταν το πόδι τους οι πρώτοι άποικοι, ο γύρω τόπος κατοικούνταν από τους Ινδιάνους Αλγκονκούιαν, ωστόσο έναν αιώνα ακόμα νωρίτερα ο πρώτος Ευρωπαίος που φαίνεται να έχει αντικρίσει τη Νέα Υόρκη φέρεται να είναι ο Τζιοβάνι ντα Βερατσάνο, ένας Φλωρεντίνος εξερευνητής της Βόρειας Αμερικής, ο οποίος υπηρετούσε για λογαριασμό του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου (σε νεότερες έρευνες ιστορικών λέγεται ότι πιθανόν να γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας υπό το πλήρες όνομα Πιέρο Αντρέα ντι Βερνάντο ντα Βερατσάνο). Ο Ιταλός θαλασσοπόρος και εξερευνητής, αρχικά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Αμερικής και αργότερα των ακτών της Βραζιλίας, ανέλαβε για λογαριασμό του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου του Α’ να εξερευνήσει τις βόρειες ακτές της αμερικανικής ηπείρου προκειμένου να ανακαλύψει νέες εμπορικές θαλάσσιες οδούς με έξοδο στον Ειρηνικό ωκεανό. Το 1524 ο Βερατσάνο πλέοντας δυτικά σε γεωγραφικό πλάτος 34 μοιρών με δυο πλοία φτάνει στις βορειοανατολικές ακτές της αμερικανικής ηπείρου, αναγνωρίζοντας τις ακτογραμμές της Νέας Γης, τις εκβολές του ποταμού Χάντσον και στη συνέχεια, προχωρώντας νότια του Λόνγκ Άιλαντ, έφθασε στην ακτή του σημερινού Νιου Τζέρσεϊ. Ο θαλασσοπόρος ονόμασε όλη αυτή την περιοχή ξηράς «Φραγκίσκη» προς τιμή του βασιλιά της Γαλλίας. Ιστορικά ο Τζιοβάνι ντα Βερατσάνο θεωρείται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε τις εκβολές του ποταμού Χάντσον και τη

νήσο Μανχάταν, επί της οποίας οικοδομήθηκε αργότερα η Νέα Υόρκη. Προς τιμή του φέρουν σήμερα το όνομά του δύο μεγάλες γέφυρες των ΗΠΑ, η γέφυρα Βερατσάνο Νάροους στη Νέα Υόρκη και η γέφυρα Βερατσάνο, στο Μέριλαντ, ενώ το ιταλικό ναυτικό έδωσε το όνομά του σ’ ένα πολεμικό πλοίο. Επίσης το όνομά του έφεραν κατά καιρούς πορθμεία, ενώ στην πατρίδα του ανεγέρθηκε ανδριάντας του.

Νέο Άμστερνταμ Αν ο Τζιοβάνι ντα Βερατσάνο είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Μανχάταν, ο Πίτερ Μίνουιτ έναν αιώνα αργότερα έκανε κάτι πιο δραστικό: το αγόρασε από τους Ινδιάνους που το κατοικούσαν. Το 1621 οι Ολλανδοί έστειλαν γουνεμπόρους στην περιοχή. Φτάνοντας στο Μανχάταν ίδρυσαν εκεί μια αποικία που την ονόμασαν το Νέο Άμστερνταμ. Η ετυμολογία του Μανχάταν δεν είναι ξεκάθαρη και πιστεύεται ότι κρατά τις ρίζες της από τη γλώσσα των Ινδιάνων Αλγκονκούιαν, οι οποίοι είναι και οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού. Μανχάταν σημαίνει στην ινδιάνικη γλώσσα «λοφώδες νησί» και ήταν μια τοποθεσία όπου επί αιώνες αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες περιοχές αλιείας και κυνηγιού για τους ιθαγενείς. Εκτιμώντας αλλιώς την τοποθεσία, οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν το πόδι τους σε αυτά τα μέρη είδαν μια περιοχή που έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι προσφέρουν το κυνήγι και το ψάρεμα. Πρώτα από όλα εκτίμησαν – με ό,τι σημαίνει αυτό – το τεράστιο φυσικό λιμάνι. Ήταν προφυλαγμένο από τις θύελλες του βόρειου Ατλαντικού, αλλά και από κά-


59

Ιστορία

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Πανοραμική άποψη του Μπρούκλιν

Η γέφυρα Βερατσάνο Νάροους

θε επίδοξο εισβολέα, χωρίς ακραίες καιρικές συνθήκες και με πρόσβαση στο εσωτερικό της αμερικανικής ηπείρου, μέσω του ποταμού Χάντσον. Έτσι το 1624 η ολλανδική εταιρεία Dutch West India Company ίδρυσε στο νότιο τμήμα του νησιού το Νέο Άμστερνταμ, ως έναν σταθμό εμπορικών συναλλαγών. Δύο χρόνια αργότερα έφτασε στην περιοχή ο νέος κυβερνήτης, ο Πίτερ Μίνουιτ, και η πρώτη ενέργειά του ήταν να αγοράσει το Μανχάταν από τους Ινδιάνους, στις 24 Μαΐου. Ως αντάλλαγμα προσέφερε εμπορεύματα αξίας 60 φιορινιών, δηλαδή 24 δολαρίων. Η αγοραπωλησία έγινε γνωστή από μία επιστολή προς τη διοίκηση της ολλανδικής εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μίας άλλης αγοραπωλησίας, του νησιού Στάτεν, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Μίνουιτ, ως αντάλλαγμα δόθηκαν πανωφόρια, κατσαρόλες, τσεκούρια, φτυάρια, βελόνες και άλλα αγαθά. Τα εμπορεύματα που προσφέρθηκαν συμπερασματικά και για την αγοραπωλησία του Μανχάταν ήταν παρόμοια.

Η παρεξήγηση Εδώ ωστόσο πρέπει να υπήρξε μια σημαντική παρεξήγηση νομικής και πολιτισμικής φύσεως μεταξύ των μόνιμων κατοίκων και των αποίκων της περιοχής. Οι Ινδιάνοι ως γνωστόν δεν είχαν την ίδια αντίληψη ζωής με τους Ευρωπαίους και προφανώς ούτε ταυτόσημες απόψεις για το τι σημαίνει συμβόλαιο, μεταβίβαση, ιδιοκτησία, χρήση γης και άλλες πολλές ουσιώδεις παραμέτρους μιας αγοραπωλησίας. Για παράδειγμα σήμερα μπορούμε να φανταστούμε

ότι οι ιθαγενείς ασφαλώς και δεν είχαν στον νου τους, όταν συνέπρατταν στην ανταλλαγή, την έννοια της μόνιμης ιδιοκτησίας. Ήταν κάτι που αγνοούσαν, δεδομένου ότι οι ίδιοι στήριζαν την επιβίωσή τους στις συνεχείς μετακινήσεις, εκεί που κάθε εποχή και τόπος είχε να τους προσφέρει τη δυνατότητα επιβίωσης. Έτσι, σύμφωνα με τους περισσότερους σύγχρονους μελετητές, θεωρείται το πιθανότερο ότι παραχώρησαν έναντι των ανταλλαγμάτων το δικαίωμα κυνηγιού και ψαρέματος στους Ολλανδούς, για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα έφευγαν, σύμφωνα με τη δική τους πρακτική. Πράγμα προφανώς που δεν είχαν στον νου τους οι Ολλανδοί όταν υπέγραφαν. Μερικές δεκαετίες αργότε-

ρα, το 1664, το νησί το κατέλαβαν οι Άγγλοι, οι οποίοι το μετονόμασαν σε Νέα Υόρκη.

Η πόλη των πόλεων Η πόλη της Νέας Υόρκης άρχισε να αναπτύσσεται με μεγάλες ταχύτητες από τον 19ο αιώνα κι έπειτα, έχοντας σαν αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης το σπουδαίο και ασφαλές λιμάνι της. Το νησί του Μανχάταν το 1898 ενώθηκε με τους τέσσερις γειτονικούς δήμους, σχηματίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Ο πληθυσμός της πόλης αυξανόταν συνεχώς, καθώς χιλιάδες μετανάστες έφταναν εδώ κουβαλώντας στις αποσκευές του μεγάλες φιλοδοξίες και άπιαστα όνειρα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή! Γύρω από το Μανχάταν επεκτάθηκε η Νέα

Τελευταίο καλοκαίρι «Γκρέιντι, γιατί στην ευχή θες να μείνεις στη Νέα Υόρκη μες στο κατακαλόκαιρο;» Η Γκρέιντι ήθελε να την αφήσουν ήσυχη, να σταματήσει αυτό το τροπάρι· είχε φτάσει πλέον το πρωινό που το πλοίο θα σάλπαρε, τι άλλο έμενε να ειπωθεί πέρα απ’ το ό,τι είχε ήδη πει; Δεν απέμενε παρά μόνο η αλήθεια, την οποία ωστόσο δεν σκόπευε ακριβώς να πει. «Δεν έχω περάσει ποτέ κάποιο καλοκαίρι εδώ», είπε αποφεύγοντας τη ματιά τους και κοιτώντας έξω απ’ το παράθυρο· το φως που αντανακλώνταν εκτυφλωτικά στα αμάξια τόνιζε τη σιωπή στο Σέντραλ Παρκ κείνο το πρωινό του Ιούνη, κι ο ήλιος, γεμάτος πρωτοκαλόκαιρο που ξέραινε την πράσινη φορεσιά της άνοιξης, έπεφτε μεσ’ απ’ τα δέντρα μπροστά στο Πλάζα, όπου προγευμάτιζαν. «Είμαι ιδιότροπη λοιπόν. Ορίστε είστε ευχαριστημένοι τώρα;» Τρούμαν Καπότε, «Τελευταίο Καλοκαίρι», εκδόσεις Καστανιώτης

Υόρκη, μια πόλη γεμάτη πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές. Οι πιο πλούσιοι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς την άνω πλευρά της πόλης. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η πόλη αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για τη χρυσή πεντηκονταετία της πόλης, όπου από το εμπόριο δημιούργησε μυθικούς μεγιστάνες του πλούτου. Παράλληλα, όσο αναπτυσσόταν η πόλη τόσο περισσότερα εκατομμύρια επενδύονταν στις τέχνες αλλά και για την ανέγερση μεγαλοπρεπών κτηρίων. Η δεκαετία του ’20 χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ευτυχισμένες για την πόλη περιόδους, η οποία είχε την ατυχή κατάληξη του μεγάλου κραχ του χρηματιστηρίου το 1929. Ωστόσο, η Νέα Υόρκη με κέντρο το Μανχάταν άρχισε να ευημερεί ξανά μετά το ’32, φτάνοντας στο απόγειό της τη δεκαετία του 1980. Κορυφαία στιγμή για την ιστορία της πόλης αποτελεί η 11η Σεπτεμβρίου 2001, όπου οι δίδυμοι πύργοι, παγκόσμιο σύμβολο της ισχύος της πόλης στην καρδιά του Μανχάταν, επλήγησαν από τρομοκρατική ενέργεια, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς. Στη Νέα Υόρκη, μια πόλη που αποτελεί το βαρόμετρο του σύγχρονου κόσμου, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εκ νέου έξαρση των φυλετικών εντάσεων, ενώ αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των αστέγων και η εγκληματικότητα μοιάζει να είναι μια πραγματικότητα εκτός ελέγχου, ενταγμένη δραματικά στην καθημερινότητα της πόλης. Ωστόσο, η πόλη παραμένει το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των ΗΠΑ και όλου του κόσμου με πληθυσμό που φτάνει τα 9 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι μιλούν 80 διαφορετικές γλώσσες.


Media ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

5-10/5/14

28/4/14-3/5/14

ΤΑ ΝΕΑ

22.960

24.954

ESPRESSO

14.160

14.530

ΕΘΝΟΣ

14.026

16.358

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

13.113

14.204

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

10.020

10.400

ΕΦΗΜ.ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

8.975

9.882

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

4.278

4.282

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3.901

4.888

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

3.171

2.897

ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Οικ.)

1.942

3.623

ΕΣΤΙΑ

1.651

1.726

ΑΥΓΗ

1.610

1.650

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Οικ.)

830

860

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (Οικ.)

530

550

Ο ΛΟΓΟΣ

72

72

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ

11/5/14

4/5/14

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

100.240

139.100

ΤΟ ΒΗΜΑ

98.210

81.120

ΕΘΝΟΣ

90.060

98.290

REAL NEWS

70.880

62.410

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

21.020

21.180

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

19.130

20.150

ΚΥΡΙΑΚ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

15.110

15.040

ΑΥΓΗ

6.680

5.840

ΤΟ ΧΩΝΙ

4.570

4.870

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

4.150

4.010

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

3.060

3.150

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

1.220

1.240

80

90

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

5-11/5/14 24.700

28/4/14-4/5/14 28.320

ΤΟ ΚΑΡΦΙ

13.080

11.300

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

7.270

8.260

ΑΞΙΑ (Οικ.-πολ.)

3.650

3.910

ΑΛΦΑ ΕΝΑ

2.610

2.220

ΠΡΙΝ

1.350

1.370

ΔΡΟΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1.150

1.220

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ

6-11/5/14

29/4/14-4/5/14

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

8.338

8.862

SPORTDAY

6.136

6.342

GOAL NEWS

5.048

6.252

LIVE SPORT

5.021

5.292

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

4.023

4.290

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

3.025

3.360

ΓΑΥΡΟΣ

2.966

3.126

ΠΡΑΣΙΝΗ

2.281

2.840

ΓΑΤΑ

1.646

2.016

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

5-11/5/14

28/4/14-4/5/14

ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (Αγγελίες)

23.490

23.450

ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ (Ποικ. ύλης)

11.780

12.140

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

60

Τι είδαμε και τι θα δούμε το βράδυ των εκλογών Η πρώτη από τις δυο τηλεοπτικές εκλογικές βραδιές ολοκληρώθηκε, με τη στυφή γεύση της αποτυχίας των exit polls που παρουσίασαν τα κανάλια και με το… γέλιο που προκάλεσαν στους τηλεθεατές οι συμμετάσχοντες στα εκλογικά τραπέζια, όπου όλοι παρουσίασαν τους εαυτούς τους περίπου ως τους νικητές των εκλογών. Στους νικητές της βραδιάς μπορεί να λογίζεται το Mega, το οποίο στο πεντάλεπτο της ανακοίνωσης του exit poll ήρθε πρώτο με ποσοστό 20,8%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Alpha με ποσοστό16,5%, στην τρίτη θέση ο ΑΝΤ1 με ποσοστό 15,2% και ακολούθησαν το Star με ποσοστό 14,2%, η ΝΕΡΙΤ με ποσοστό 11% και ο ΣΚΑΪ με ποσοστό 5,6%. Το Μεγάλο Κανάλι τερμάτισε επίσης στην πρώτη θέση, με την εκλογική του παρουσία μέχρι αργά τη νύχτα να συγκεντρώνει 16%. Ακολούθησαν ο Alpha με 13,9%, ο ΑΝΤ1 με 12%, το Star με 11,9%, ο ΣΚΑΪ με 7,7% και η ΝΕΡΙΤ με 7,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Alpha με την εκλογική τηλεοπτική του βραδιά κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό 15-44 κατακτώντας την πρώτη θέση με ποσοστό τηλεθέασης 14,1%. Ακολούθησαν ο ΑΝΤ1 με 12,5%, το Mega με 11,4%, ο ΣΚΑΪ με 7% και η ΝΕΡΙΤ με 5,1%.

Τι θα δούμε

καναλιών δεν θα παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν και οι ευρωεκλογές. Στο Star η μαραθώνια τηλεοπτική εκλογική βραδιά θα ξεκινήσει στις 17.45 με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μαζί του η Μάρα Ζαχαρέα και καλεσμένοι από τους χώρους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της οικονομίας, του πολιτισμού. Ενημέρωση για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας, συνδέσεις με τα «στρατηγεία» των κομμάτων και τα εκλογικά κέντρα, δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, απευθείας συνδέσεις με τους ανταποκριτές του Star σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Βερολίνο και Νέα Υόρκη. Με το κλείσιμο της κάλπης θα υπάρξει το πανελλαδικό exit poll, ενώ στο στούντιο θα είναι ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος της MRB, για να αναλύσει το exit poll και το εκλογικό αποτέλεσμα. Στον ΑΝΤ1 από τις 7.00 το πρωί ο Γιώργος Παπαδάκης μέσα από το «Πρωινό ΑΝΤ1» θα δίνει την πρώτη εκλογική «γεύση» της ημέρας. Από τις 18.00 η Μαρία Χούκλη θα βρίσκεται στο στούντιο του ΑΝΤ1 για να παρουσιάσει τη μαραθώνια εκλογική εκπομπή. Μαζί της η Metron Analysis του Στράτου Φαναρά για την παρουσίαση του exit poll.

σημέρι ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Δημήτρης Καμπουράκης και ο Γιώργος Οικονομέας θα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Στις 18.30 η Όλγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Παύλος Τσίμας θα ξεκινήσουν την παρουσίαση της εκλογικής βραδιάς. Μαζί τους ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος της GPO στην παρουσίαση και την ανάλυση των exit polls. Στον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ και η Έλλη Στάη θα σχολιάσουν και θα αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στις 19.00 ο διευθύνων σύμβουλος της MΑRC Θωμάς Γεράκης θα ανακοινώσει το exit poll. Στον ΣΚΑΪ οι Γιώργος Αυτιάς, Μάγδα Τσέγκου, Βασίλης Λυριτζής, Δημήτρης Οικονόμου, Άννα Μπουσδούκου, Χρήστος Κούτρας, Γιάννης Ντσούνος, Σπύρος Μάλλης και Εύα Αντωνοπούλου από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα θα παρουσιάζουν την πορεία της εκλογικής αναμέτρησης. Στις 5.30 το απόγευμα ξεκινά η εκλογική βραδιά με τη Σία Κοσιώνη. Στο στούντιο θα σχολιάζουν τις εξελίξεις ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Άρης Πορτοσάλτε. Στις 19.00 η εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον εκλογικό αναλυτή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη.

Στα… «φρέσκα κουλούρια» τώρα της δεύτερης εκλογικής Κυριακής το πρόγραμμα των

Στο Mega από νωρίς το πρωί και μέχρι το με-

Δεν «είδαν» την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εσένα πώς ήταν η «πρώτη φορά» με τον Σταύρο;

«Γραμμή εξαφάνισης» των δυνάμεών της από την παρουσίαση των εκλογικών αποτελεσμάτων είδε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε δύο εφημερίδες προσκείμενες στη «συριζική» Αριστερά, δηλαδή την «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς και στην φιλικά προσκείμενη «Ελευθεροτυπία». Τη Δευτέρα και την Τρίτη βροχή τηλεφωνημάτων έπεσε στα γραφεία των εντύπων αυτών από στελέχη του εξωκοινοβουλευτικού σχήματος, τα οποία διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι υιοθέτησαν τη γραμμή της Singular Logic, που ούτε λίγο ούτε πολύ είχε εξαφανίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ απ’ τον χάρτη και δεν προέβησαν στις απαραίτητες διορθώσεις ως όφειλαν, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που προβάλλουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ περί ενότητας της Αριστεράς. Η Singular Logic, υπεύθυνη για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, είτε εμφάνιζε στους πίνακες αποτελεσμάτων τους υποψηφίους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς πολιτική αναφορά είτε τους απέδιδε σε άλλους χώρους, ακόμη και στη Χρυσή Αυγή, στοιχεία που «πέρασαν» στις τρεις εφημερίδες, οι οποίες αναγκάστηκαν να προβούν σε επανορθώσεις.

Στην «κόψη του ξυραφιού» δείχνει να βαδίζει η τηλεοπτική καμπάνια του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη μετά τον ντόρο που «σήκωσε» η προβολή των δύο βίντεο με τον τίτλο «Η πρώτη φορά»… Οι πρωταγωνίστριες, μια νεαρή κοπέλα και μια μεσήλικη, μιλούν για την πρώτη τους φορά, με υπονοούμενα, αποκαλύπτοντας στο τέλος ότι θα ψηφίσουν το Ποτάμι… Μετά τις αντιδράσεις στελεχών και υποψηφίων του κόμματος, που βρήκαν τα βίντεο «απαράδεκτα» και «κακόγουστα», αλλά και τον σάλο στα social media, τα προεκλογικά σποτ του Ποταμιού αποσύρθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα. Ωστόσο τα επίμαχα βίντεο δεν έχουν διαγραφεί από το κανάλι του κόμματος στο YouTube. Η δημιουργία των συγκεκριμένων βίντεο μπορεί να θέλει να δείξει, ενδεχομένως, ποσότητα… φαντασίας εκ μέρους του Ποταμιού, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει (μπόλικη) προχειρότητα και καμία πολιτική θέση. Αν μάλιστα είχε βγάλει στον αέρα μια τέτοια διαφημιστική καμπάνια ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι σίγουρο ότι από το Ποτάμι θα… έρρεαν οι καταγγελίες. Ο άνθρωπος που διεκδικεί διψήφιο ποσοστό στην ψηφοφορία για την Ευρωβουλή, ο άνθρωπος

που θέλει να αποτελέσει τον εγγυητή της ύπαρξης όχι μόνο σταθερών κυβερνήσεων, αλλά και πλειοψηφιών επιπέδου 51% και άνω, αυτός που φιλοδοξεί να μπολιάσει την πολιτική με νέες ιδέες, βάζει στον προεκλογικό αγώνα ό,τι πιο παλαιομοδίτικο, ό,τι πιο λαϊκίστικο και σεξιστικό θα μπορούσε να εμπνευστεί – για την ακρίβεια να... αντιγράψει, διότι ακόμη και ο πιο φθηνός λαϊκισμός απαιτεί να έχεις έμπνευση. Η συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια του Ποταμιού στην πραγματικότητα δεν αποτελεί καμία ευφάνταστη δημιουργία. Έχει – ας το θέσουμε κομψά – μια… φοβερή ομοιότητα με αντίστοιχα βίντεο από την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, όπου και εκεί οι πρωταγωνίστριες μιλούσαν για την «πρώτη τους φορά»… Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπεραμύνθηκε της απόφασής του για τη δημιουργία της επίμαχης καμπάνιας. «Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν τους άρεσαν. Δεν νομίζω ότι αυτά τα βίντεο είναι σεξιστικά, και πώς θα μπορούσαν να ήταν; Δηλαδή, υποστηρίζουν μία χαρά της ζωής», απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα προεκλογικά σποτ του κόμματος στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.


61

Media

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Η μεγαλοπρεπής… αστοχία των κυριακάτικων exit polls υποχρεώνουν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να ανασκουμπωθούν και να σκεφτούν με ποιον τρόπο δεν θα πέσουν έξω (και) τη δεύτερη εκλογική Κυριακή, καθώς την ίδια ημέρα υπάρχει και η μεγάλη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Το μόνο δεδομένο είναι ότι και την ερχόμενη Κυριακή θα μεταδοθούν exit polls από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ωστόσο, η μεγάλη κουβέντα που έχει «σηκωθεί» από τις αποτυχημένες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και ο προβληματισμός γύρω από την αστάθεια των μετρήσεων «οδηγούν» τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) να σκέφτεται να μεταθέσει τις προγνώσεις των αποτελεσμάτων από τις 7 το απόγευμα στις 8.30 το βράδυ. Δηλαδή δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και ενώ θα έχει ξεκινήσει και η ροή αποτελεσμάτων από την Singular Logic, που θα δίνει μια πρώτη επίσημη «γεύση» της εκλογικής διαδικασίας. Οι μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα των exit polls σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσαν

την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Σε επιστολή του προς τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι το γεγονός των σοβαρών, όπως τις αποκαλεί, αποκλίσεων δεν συνέβη πρώτη φορά και ότι δημιουργούνται αβάσιμες εντυπώσεις και σύγχυση στην κοινή γνώμη. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89 ο Γιάννης Μιχελάκης πρότεινε να μην διεξαχθούν την Κυριακή exit polls μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην κουβέντα περί των αποτυχημένων μετρήσεων των exit polls μπήκε και ο… Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον Βήμα FM, δήλωσε ότι τους δημοσκόπους «τους “τάιζε” το ΠΑΣΟΚ», ότι «το ΠΑΣΟΚ μοίραζε κακώς λεφτά» σε αυτούς και σημείωσε πως είναι «παράλογο» ένας δημοσκόπος να είναι στέλεχος κόμματος, καθηγητής Πανεπιστημίου και επιχειρηματίας. Χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει ποιο πρόσωπο «φωτογραφίζει»…

Το «σπασμένο τηλέφωνο» του Σίμου Ένα τεχνικό λάθος στη διαδικτυακή έκδοση των «Νέων» (tanea.gr), όπου «ανέβηκαν» για λίγο δηλώσεις προ διετίας της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη περί μειώσεων μισθών στην Ελλάδα, ήταν αρκετό ώστε να κινητοποιηθεί, τρέμοντας παραμονές εκλογών, ολόκληρη η κυβέρνηση και να «τρέξει» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου να βγάλει ανακοίνωση - απάντηση στις… μπαγιάτικες δηλώσεις! Η λανθασμένη ανάρτηση που έκαναν τα «Νέα» αναπαράχθηκε με «ταχύτητα φωτός» από όλα τα ειδησεογραφικά sites. Ειδικότερα, tanea.gr έγραψαν ότι «για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα της νέας μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, επανέλαβε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές». Μπροστά στο «έμφραγμα» της κυβέρνησης από το άκουσμα της «είδησης» ο (και) δημοσιογράφος, αρμόδιος υπουργός Σίμος Κεδίκογλου έδειξε τα «αντανακλαστικά» του: έβγαλε ανακοίνωση διάψευση, αδειάζοντας τη Δαμανάκη, χωρίς να έχει προφανώς ψάξει και να μάθει το τι ακριβώς έχει γίνει και απαντώντας, ουσιαστικά, στο… «τεχνικό λάθος» των «Νέων». Η ηλεκτρονική έκδοση των «Νέων» αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινιστική ανακοίνωση: «Προσωρινή αναστάτωση προκάλεσε την Τρίτη μια ολιγόλεπτη ανάρτηση στον ιστότοπο των “Νέων” μιας παλαιότερης ραδιοφωνικής συνέντευξης της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Η ανάρτηση, που κατέβηκε σχεδόν αμέσως, οφείλεται σε τεχνικό λάθος που ενεργοποίησε ένα αρχειοθετημένο άρθρο. Ασφαλώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα». Και κάπως έτσι, ο Σίμος έμεινε με το ακουστικό στο χέρι…

Το coppa.gr παίζει μπάλα! Με σύγχρονο στιλ, μεγάλες φωτογραφίες που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη, ξεχωριστό και μοντέρνο στήσιμο, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αθλητικής ειδησεογραφίας, «ταξιδεύει» εδώ και λίγες ημέρες στο Διαδίκτυο το coppa. gr. Το νέο αθλητικό site που «γεννήθηκε» από τη συνεργασία του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, του Χρήστου Ράπτη και του Γιάννη Θειακού. Το «ρόστερ» του coppa.gr αποτελούν κορυφαίοι αθλητικογράφοι: Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Αλέξης Σπυρόπουλος, Γιάννης Θειακός, Βασίλης Βέργης, Γιώργος Θαναηλάκης, Αλέξανδρος Λοθάνο, Τόλης Χριστοφοράκης,

Μιχάλης Μορφονιός και αρκετοί ακόμα δημοσιογράφοι. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, δίνοντας το στίγμα του coppa.gr, σημειώνει ότι «τα σπορ σε απευθείας μετάδοση είναι εδώ!», γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «μας εξιτάρει λοιπόν η πρόκληση και διαπιστώσαμε πως ένα site που θα έχει άποψη και δεν θα φοβάται να την εκφράσει χωράει. Ένα site που θα αφήνει στους συντάκτες του περιθώρια να λειτουργήσουν με δημοσιογραφικά κριτήρια και μόνο, λατρεύοντας το παιχνίδι αλλά όχι και τα κάθε λογής “παιχνίδια” εξουσίας, ναι, μπορεί να έχει τύχη».

Mικρά - Μικρά

Τα exit polls «πληγώνουν» δημοσκόπους και κανάλια

ËΠολλες ειδησεις βγήκαν προεκλογικά από τον Βήμα FM, αφού οι πρωινές εκπομπές τόσο του Β. Αδαμόπουλου και του Σ. Ξενάκη όσο και του Γ. Κακούση και του Δ. Πετρόπουλου είναι – κατά τη γνώμη μας – από τις καλύτερες του ραδιοφώνου. Όμως το πολιτικό στίγμα της ημέρας δίνεται από την πολιτική εκπομπή του Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου, όπου ο μεν πρώτος, ως διευθυντής, κρατάει τις ισορροπίες, ενώ ο Νότης υπερασπίζεται τόσο το... μνημόνιο που πολλές φορές αδικεί την εξαιρετική δημοσιογραφική του επάρκεια και το ήθος του. ËΕκεινος ομως που σπάει όλα τα κοντέρ υπερασπίζοντας τη… σαμαρική αρμάδα, είναι ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, στη μεσημεριανή του εκπομπή. Μάταια προσπαθεί εκείνος ο έρμος – και πολύ καλός στο ρεπορτάζ – Α. Ραβανός να κρατήσει τα προσχήματα! Πιο σαμαρικός από τον Μπάμπη... πεθαίνεις!!! Στην καλύτερη περίπτωση γίνεσαι κάτι σαν τον Μπάμπη του ΣΚΑΪ, επί το σαμαρικότερον και δεξιότερον φυσικά! Πού ήσουν νιότη (στην Αριστερά) που ’λεγες πως θα γινόμουν άλλος… ËΚΑΙ ΜΙΑ και είμαστε στον ΔΟΛ, αξίζει να πούμε ότι σε σύσκεψη ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο νέος διευθυντής των «Νέων», φέρεται να είπε ότι ο προσανατολισμός της εφημερίδας είναι κεντροαριστερός. Και εκείνη τη στιγμή σείστηκαν τα θεμέλια του ΔΟΛ, όπως μας μετέφεραν… ËΠΑΝΤΩΣ, η εφημερίδα φαίνεται, αλλά μένει να αποδειχθεί, ότι κάνει στροφή και στο ρεπορτάζ. Ενδεικτικό παράδειγμα το οδοιπορικό στα Σεπόλια την επόμενη ημέρα των εκλογών ώστε να εξηγηθεί η άνοδος της Χρυσής Αυγής. ËΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ το ρεπορταζιακό τιμ της Μιχαλακοπούλου θα αποδυναμωθεί οσονούπω καθώς, όπως μαθαίνουμε, ένας δυνατός και αξιόλογος «παίκτης» που συνεισφέρει με δυνατά θέματα στο συγκρότημα δέχτηκε δελεαστικότατη πρόταση από την «Καθημερινή». ËΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, πάντως, το πρώτο κομμάτι των «Νέων» που θα δεχτεί ένα γερό «λίφτινγκ» από τη νέα διεύθυνση της εφημερίδας θα είναι το σαββατιάτικο ένθετο. Η εντολή είναι «τέρμα το lifestyle, επιστρέφουμε στα σοβαρά θέματα». ËΤΕΛΟΣ, ο Στέφανος Τζανάκης, το όνομα του οποίου έπαιξε για τη διευθυντική θέση, κάθε άλλο παρά ριγμένος νιώθει. Οι… διάδρομοι ψιθυρίζουν ότι έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μοιράζοντας θέματα και εντολές…ËΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ο Σαμαράς μέχρι και πριν από λίγο καιρό δήλωνε ότι η Ν.Δ. δεν θα «τρέξει» αρνητική διαφήμιση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η Συγγρού «έβγαλε» στον αέρα διαφημιστικά σποτάκια με μπόλικο «γκρίζο» περιεχόμενο... ËΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Σαμαρά ήθελε να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει αρνητική διαφήμιση αφού αυτή είναι μια πρακτική στην οποία καταφεύγουν όσοι αισθάνονται αδύναμοι… Ë ΚΑΙ ΤΗΝ επόμενη στιγμή πλημμύρισαν

οι οθόνες από τα αρνητικά μηνύματα της Ν.Δ. Μάλλον είναι πολύ δύσκολα και ζόρικα τα πράγματα για τη Συγγρού… Ë«ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ το κορμί, πατριώτη»… Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνονταν οι δημοσκόποι το βράδυ της Κυριακής με τη συνολική αποτυχία των exit polls που παρουσιάστηκαν. ËΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα λάθος αποτελέσματα των μετρήσεων ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco Κώστας Παναγόπουλος ζήτησε συγγνώμη για τα αποτυχημένα exit polls που παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή. ËΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της Alco δήλωσε τη Δευτέρα πως οι εταιρείες που δημοσιεύουν τα exit polls θα πρέπει να διορθώσουν όλα αυτά που οδήγησαν στο εσφαλμένο αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε πως είναι σαφές πως οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν το δείγμα για την ερχόμενη Κυριακή, έτσι ώστε να υπάρξουν πιο σωστά αποτελέσματα. ËΕΝΑ πρώτο βήμα, ζητούμενο ετών, που μπορεί να οδηγήσει κάπου… τη δημιουργία Μητρώου Δημοσιογράφων - μη μελών της Ένωσης, οι οποίοι εργάζονται σε ενημερωτικά διαδικτυακά μέσα, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. ËΚΙ ΑΥΤΟ προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα ενημερωτικά σάιτ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων. ËΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για δημοσιογράφους από την Ελλάδα προκηρύσσει το φετινό «Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου 2014» η διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», όπως ανακοινώθηκε από την οργάνωση στη Βιέννη. ËοΠΩΣ τονίζεται στην προκήρυξη του βραβείου της διεθνούς οργάνωσης, στην Ελλάδα χιλιάδες δημοσιογράφοι είναι άνεργοι, δημόσια ενημέρωση και γνώμη βρίσκονται στα χέρια λίγων εκδοτικών συγκροτημάτων, ενώ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, στον φετινό σχετικό κατάλογο των «Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα», η Ελλάδα έχει πέσει κατά 14 θέσεις και κατατάσσεται πλέον στην 99η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες. ËΤΟ ΠΡΩΤΟ γερό χαστούκι για το «μαύρο» της ΕΡΤ και τις απολύσεις όλων των εργαζομένων έφαγε η κυβέρνηση από την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Και αναμένεται να δεχτεί ακόμα περισσότερα για τον ίδιο λόγο. ËΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, άκυρες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου τις απολύσεις των 20 εργαζομένων της ΕΡΑ και της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος, καθώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά τις ομαδικές απολύσεις. ËΤΟ «Π» την προπερασμένη Πέμπτη (8.5) πούλησε πανελλαδικά 7.270 φύλλα. Την περασμένη εβδομάδα (15.5) πούλησε 3.255 φ. σε Αθήνα - Πειραιά.

Ιδού , ος η Ρόδ ή... λ Π α ν τε

Η ποντικίνα των media


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2014

Eκτός ελέγχου

62

xenofonb@gmail.com

Αισθήματα μαζικής αηδίας

Σ

Με τα νέα εκλογικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από το 2012 κι έπειτα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να μιλά σήμερα για ανατροπές και για συντριπτικές νίκες...

λοξός

το επίπεδο των εντυπώσεων έμεινε η πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές ανατροπές γίνεται φανερό από τις δηλώσεις Σαμαρά - Τσίπρα, οι οποίοι απέφυγαν τις θριαμβολογίες, επισημαίνοντας τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Ωστόσο, καλό είναι να επισημάνουμε για μιαν ακόμη φορά την αθεράπευτη κομματοκρατία του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο άρχισε με θριαμβολογίες, πέρασε σε γενικότητες στη διάρκεια της ροής των αποτελεσμάτων και στο τέλος όλοι έμοιαζαν βολεμένοι με τα λίγα ή το τίποτα! Ένα είναι σίγουρο: με τα νέα εκλογικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από το 2012 κι έπειτα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να μιλά σήμερα για ανατροπές και για συντριπτικές νίκες... Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο ελληνικός λαός, και καλό είναι τα κομματικά ιερατεία να το συνειδητοποιήσουν. Με μίζερα ποσοστά και βραχείες κεφαλές δεν υπάρχει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, αλλά ανάθεση υπό προϋποθέσεις. Καλό θα είναι, λοιπόν, να αφήσουν κατά μέρος τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές και τις ανοησίες περί ιδεολογικών διαφορών

και να στραφούν σε πολιτικές που δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτός ο τόπος, στην κατάσταση που βρίσκεται, έχει επείγουσα ανάγκη από πρακτικές λύσεις και όχι από ιδεολογικές συγκρούσεις και λόγια του αέρα. Εδώ να επισημάνουμε ότι, ενώ οι εντεταλμένοι διαχειριστές των κομματικών αποτελεσμάτων ίδρωναν μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες προσπαθώντας να πείσουν τον λαό για το τι ψήφισε και ποιος είναι ο νικητής, μια και η νίκη έχει ανάγκη επιχειρημάτων για να γίνει αντιληπτή, η Χρυσή Αυγή σάρωνε στην Περιφέρεια της Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας. Αυτό, καθώς δεν τους είχαν απέναντί τους, το αποσιωπούσαν επιμελώς όλοι, λες και η αρχή και το τέλος της σωτηρίας της πατρίδας κρεμόταν από τα κομματικά τους ποσοστά. Λες και δεν φάνηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα μια πολύ σοβαρή κι επικίνδυνη για το πολίτευμα και τις ελευθερίες μας απειλή. Για άλλη μια φορά, το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη μιζέρια του, τη μικρότητά του, την ανεπάρκειά του, ενώ κατάφερε να μας προκαλέσει αισθήματα μαζικής αηδίας...

g.m.theodosiou@gmail.com

Mυογράφημα

◆ Εκλογή κατά τόπον διά του συναισθήματος. Ενώ στην ανάλυση η ακινησία της γραφίδας ταυτίζεται πλήρως με την ανυπαρξία της εκθέσεως της όμοιας και απαράλλαχτης εικονογραφημένης ιστορίας.

Κύβος μετά της σχισμής στην υγρασία των προθέσεων.

◆ Η γελοιότητα, πολιτική πράξη απείρου κάλλους, περιέπλεξε τα ωά, ενώ στους τενεκέδες η επεξήγηση έφτιαχνε μία ακατανόητη παράγραφο παραγεμισμένη με επιφωνηματικές εκφράσεις ποιότητας των τελευταίων σειρών της εκφωνήσεως γνωστής πρωτογράμματης μαθήσεως.

Στην αναπαράσταση.

◆ Όταν το ωμέγα κοίταξε πίσω του.

Στην αναφορά των ρημάτων της ανταλλαγής.

◆ Στις επευφημίες οι κραυγές έσχιζαν τον αέρα με τέτοιον τρόπο, ώστε να συνοδεύουν μελωδικά την πηδηχτή αγκαλιαστή κυκλική και πανηγυρική καμπύλη του γύρω γύρω όλοι στη μέση ο ηλίθιος. Και τραβηγμένη η προφορά, μακρόσυρτη και παιγνιώδης, δίνει εις τους εντός εκτός και επί τα αυτά την ικανοποίηση του πρωτείου. ◆ Μεγαλουργήματα από χωρίου εις χωρίον και στον πολλαπλασιασμόν σε κωμοπόλεις πόλεις και εις όλα τα υπόλοιπα παράγωγα των συνθέσεων. ◆ Πρωτεύουσα των δακρύων. ◆ Πολλές λέξεις, μικρά τα κάνιστρα. ◆ Στην υποτίμηση των συνόλων όταν τα άγκιστρα περιορίζουν τη συλλογιστική. ◆ Και η αισθητική διεπίστωσε την απουσία της. ◆ Πλήθη συγκεντρωμένα με τις επιγραφές των ακρωνυμίων και των άλλων εμπνευσμένων εκ του οίστρου της κυριολεξίας, αναρτημένες στα

Στην ουρά με την υπόθεση στο βλέμμα. Και η ταυτότητα στην ημερομηνία της γεννήσεως. Στους χρόνους της κρίσεως. Πίσω από το μπλε. Στην επιλογή. Με τις σκέψεις να τριγυρίζουν στην ονομαστική. Το σημάδι χαρακτηριστικό. Σχήμα Ιστορικού μαρτυρίου. Με το χαμόγελο καθηλωμένο. Πάνω στα χείλη. Με την κατάφαση να προδίδει την άρνηση. Χειραψίες. Κτυπήματα στην πλάτη. Ερωτήσεις. υποκάμισα των αντίστοιχων χρωμάτων, χειροκτυπούν τους δακτύλους με αναπτερωμένη τη συνείδηση διά των λέξεων, χαμογελούν επιβραβεύοντας την επανάληψη. ◆ Και πέρα στους πέρα κάμπους δέντρα πολύφημα, τρεχούμενα νερά στην επιφάνεια των περιλήψεων μονολογούν τον υπερσυντέλικο. ◆ Εν συνεχεία! Στην καταντημένη επικράτεια μαύρα σημειώματα σπέρνουν τη μελαγχολία δείχνοντας στα ανοιχτά στόματα την επικράτηση της ανοητολογίας. ◆ Μεγάλη η συνομοταξία των γαστερόποδων και στην απλούστευση κοχλίες έρποντες αφήνουν στα ίχνη τους το εντύπωμα της δαπέδιας νοημοσύνης. ◆ Και διά της ανατάσεως των μηρών το επιμύθιον έγραψε στο αποτέλεσμα την ευτραπελία.

Επίδειξη Περίβλεπτος Στη μονοτονία του λευκού Λέξη Δίχως την ακολουθία των κοσμητικών Ερημαία αλαζονεία Στους χρόνους των ρημάτων Με τις φωνές στα μυστικά «από πού είσαι;» Τα μισά χάθηκαν στον αέρα «απ’ τη θάλασσα» έφερε το κύμα και μετά; (ήθελε να ρωτήσει) μόνο κοίταξε μακριά

Ημερολογιακοί προσδιορισμοί περιοδικού τυπικού. Στην ανηφόρα με τους χαιρετισμούς να αποκρύπτουν τον υπονοούμενο λόγο. Μυστικά στον ψίθυρο. Υποκριτική παρουσίαση της ζωής. Συντομογραφία των ψευδολογημάτων. Στην κατηφόρα. Στη μέση του δρόμου. Με το συνοφρύωμα να πέφτει όπως το σύννεφο. Στην ανοιξιάτικη διαδρομή. Απέναντι από τη θάλασσα. Ο ορίζοντας να περιορίζεται στη γραμμή. Κι η ομορφιά να τρέχει αδιαφορώντας. Με τους κανόνες να εγκαταλείπουν το κείμενο. Ενώ η ορθογραφία του γλάρου δείχνει στην κατεύθυνση τη ρότα. Διορθώνοντας τη στιγμή.


63

www.topontiki.gr TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 22 ÌÁÚÏÕ 2014

Μετά τις διαφηµίσεις θα συνεχίσουµε µε Άδωνι...

Το Θέµα


1813  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you