Page 1

προλαβε ( τοoποιος πλεονασµα ειδε )

www.topontiki.gr

ΠΟΝΤIΚΙ

16 σελίδες για την τέχνη και τον πολιτισµό

ÐÅÌÐÔÇ 24 ÁÐÑÉËÉÏÕ 2014 / ÔÉÌÇ: 2€ Ö. 1809

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ «ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟ»

Εμπαιγμός

με το «μέρισμα» } Χάος µε τα εισοδηµατικά κριτήρια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εισόδηµα και άνεργοι έφαγαν... «χυλόπιτα» } Τώρα υπόσχονται επανεξέταση κριτηρίων, αλλά αφού πρώτα αρπάξουν τις ψήφους!

5

art

ΒΟΥΛΗ

4, 18-19

Αντιπαράθεση µε τη ∆ικαιοσύνη για τη Χρυσή Αυγή NEA ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6-7

Της «Νέας Ελλάδας» το... κάγκελο µε Σαµαρά, Ντόρα και Καραµανλή ΣΥΡΙΖΑ

12, 57

Ζητούνται απαντήσεις για το «µπλέξιµο» στη Θράκη ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

21

Νέοι εκβιασµοί, νέα επιδότηση από την... τσέπη µας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

22-23

Ευκαιρίες για πολύ λίγους στα ακίνητα ∆ΙΕΘΝΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Η γεωγραφία παίρνει την... εκδίκησή της

44-45


www.topontiki.gr

Διαβάστε σήμερα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 AΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ο Περισσός αμφισβητεί πλήρως τις υποσχέσεις και τη ρητορική του πρωθυπουργού, με δηλώσεις του Κουτσούμπα μάλιστα στο Bloomberg…Τονίζει δε ότι η ανάκαμψη θα πατήσει στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών νόμων και θα ωφελήσει εγχώριους και ξένους ομίλους.

Σε κόμμα γερόντων εξελίσσεται το κόμμα της Ελιάς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις… Για την προσέλκυση νέων, λοιπόν, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PES Activists, σήμερα στο Γκάζι, στο Αμφιθέατρο του 9,84.

Η ΔΟΕ σβήνει το Ολυμπιακό Φως… από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα γίνουν στην Κίνα!!! Αυτό το πασίγνωστο, διεθνώς, γεγονός επιχειρεί να αποδομήσει η ανεκδιήγητη ΔΟΕ και μάλιστα χωρίς ουσιαστική αντίδραση από την ελληνική πολιτεία!!!

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 8-9 δεν έι πει την τελευταία του λέξη

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 11 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 20 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

O Λαλιώτης ακόμα ΣΕΛ. 24 δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Εξ όνυχος...

Ανασχηματισμό φαίνεται να φέρνει η επόμενη μέρα των εκλογών στους κυβερνητικούς θώκους! Ο Στουρνάρας πρώτος σπεύδει να δηλώσει ότι θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης... Διαβάστε στο «Π» όλα τα σενάρια του ανασχηματισμού.

Έχουμε εδώ στο «Ποντίκι» κατ’ επανάληψη σημειώσει – όπως και πολλοί άλλοι – ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο. Η κρίση, ταυτόχρονα με την οικονομία, έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και έχει τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ, ένας από τους δύο πυλώνες του συστήματος, εξαφανίζεται. Η Νέα Δημοκρατία, ο έτερος ισχυρός πυλώνας του μεταδικτατορικού πολιτικού κατεστημένου, αντιλαμβάνεται ότι θα καταβάλει το κόστος της γερμανικής διαχείρισης που ανέλαβε να επιτελέσει. Η αιμορραγία της Ν.Δ. προς την Ακροδεξιά είναι χαρακτηριστική και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αναστέλλεται. Οι πειραματισμοί της Κεντροαριστεράς με τις μεταμφιέσεις της Ελιάς, του απροσδιόριστου Ποταμιού ή της επίμονης ΔΗΜ.ΑΡ. δεν φαίνεται να μπορούν να αναπληρώσουν την απουσία ελπίδας από τεράστια κομμάτια της κοινωνίας. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ανεβασμένο στον «θρόνο» της αυθεντίας, δύσκολα μπορεί να πείσει ακόμα και τους πεισμένους στη δεδομένη ακρίβεια των λόγων και αναλύσε-

Νερόβραστη πολιτική σούπα

ών του. Οι μάζες αντιλαμβάνονται ότι δεν αρκούν σήμερα οι ορθές διαπιστώσεις, αν δεν συνοδεύονται από πολιτικές πρακτικές που να δίνουν ελπίδα και προοπτική. Όμως, ποια προοπτική μπορεί να προσφέρει η πολιτική του «απομονωτισμού», η οποία καλεί τον Μωάμεθ (λαό) να ανέβει στο βουνό της ιδεολογικής καθαρότητας; Και ερχόμαστε στην προβαλλόμενη εναλλακτική, τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπάρχει ως τέτοια διότι, όπως είναι γνωστό, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Όμως, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει μονομερώς στην απελπισία του κόσμου για να εξασφαλίσει τις καρέκλες του γκουβέρνου, τόσο υπονομεύει την προοπτική του. Η διάλυση του πολιτικού σκηνικού ολοκληρώνεται χωρίς να κάνει προς το παρόν την εμφάνισή της η εναλλακτική πρόταση, αυτή που θα συσπειρώσει και θα εμπνεύσει με ελπίδα την κοινωνία. Οι ευθύνες, προφανώς, αφορούν πρωτίστως αυτήν, την κοινωνία, η οποία παραμένει ακίνητη να κοιτά τις τεχνικές των media να αναπαράγουν ή να αναστηλώνουν το καθεστώς. Κάπως έτσι, όλοι μαζί κολυμπάμε στη δύσοσμη σούπα, η οποία ήδη βρίσκεται σε σημείο βρασμού…

0

Tην επόμενη εβδομάδα το «Π», λόγω Πρωτομαγιάς, θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 30 Απριλίου. Μην το (ξε)χάσετε...

Η Ελληνίδα σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη εξομολογείται στο «Ποντίκι Art» τους λόγους για τους οποίους άφησε πίσω της την Όπερα του Χάλε στη Γερμανία για να γυρίσει στην Ελλάδα, το υψηλό επίπεδο της μουσικής που βρήκε στη χώρα, παρά την παραμέληση του κράτους για την όπερα, αλλά και την πορεία της μέχρι να γίνει μια από τις καλύτερες σοπράνο που διαθέτει η ημεδαπή σκηνή του λυρικού τραγουδιού.

ΣΕΛ. 12-13 ΠΟΝΤΙΚΙ ΑRT


www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

0

Γκάζι - φρένο για τη Χ.Α. Με... δόσεις θα προχωρήσει η Βουλή τις άρσεις ασυλίας των υπολοίπων χρυσαυγιτών βουλευτών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δύο εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» για τον κίνδυνο αποφυλάκισης των υποδίκων από τη στιγμή που καθυστερεί η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Π

άντως, ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν θα γίνει συνολικά για όλους ή χωριστά για κάποιους και αν θα ολοκληρωθεί πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. «Αυτονόητο είναι ότι η Βουλή προχωρεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους βουλευτές και θα σας γνωρίζω την έκβαση της διαδικασίας για έκαστη περίπτωση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής σε χθεσινή απαντητική επιστολή του προς τις δύο ανακρίτριες. Μεταξύ άλλων, ο Μεϊμαράκης διαβεβαιώνει τις δύο ανακρίτριες ότι η Βουλή εξετάζει το αίτημα χορήγησης ή μη άδειας για την άσκηση ποινικής δίωξης και την απαγγελία κατηγορίας κατά βουλευτών με την «αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία». Εξηγεί ακόμη ότι «το αίτημα αφορά μεγάλο αριθμό βουλευτών, η δε κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελείται από πλείονα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση των εμπλεκόμενων βουλευτών, η γνωμοδοτική παρεμβολή κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον χρειάστηκε να προβεί σε ακρόαση βουλευτών εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου κ.λπ. Η εξέταση του ζητήματος ενώπιον της Ολομέλειας, για ένα έκαστο των βουλευτών, αποτελεί το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας». Επίσης ενημερώνει τις δύο ανακρίτριες ότι «ήδη η Ολομέλεια έχει αποφανθεί και χορήγησε την αιτηθείσα άδεια δίωξης κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος για τους βουλευτές Μιχαήλ Αρβανίτη - Αβράμη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο και Δημήτριο Κουκούτση,

κατά τη συνεδρίαση ΡΙΘ’/2.4.2014, γεγονός το οποίο και επισήμως σας γνωρίζω με την παρούσα. Στη συνέχεια μεσολάβησε, κατά πάγια πρακτική, με απόφαση της Ολομέλειας, διακοπή των εργασιών του Σώματος για τις εορτές του Πάσχα – η οποία σημειωτέον αναστέλλει την προθεσμία αποφάνσεως της Βουλής –, ενώ είθισται να επέρχεται διακοπή εργασιών και την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών ή εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση...».

γές θα γίνει η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας κι άλλων χρυσαυγιτών βουλευτών σε μία ή δύο δόσεις των 4 ή 5 βουλευτών. Αν υπάρξει κάποια εκκρεμότητα, θα μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές. Εκκρεμότητα υπάρχει και με τους προφυλακισμένους βουλευτές Ν. Μιχαλολιάκο, Ι. Λαγό, Χρ. Παππά, Γ. Γερμενή, Ε. Μπούκουρα και Παν. Ηλιόπουλο. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι πρόσφατα βουλευτές μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας μετέβησαν στον Κορυδαλλό προκειμένου να πάρουν απολογίες από τους προφυλακισμένους και προσθέτουν ότι «όλα θα προχωρήσουν κανονικά». Επισημαίνουν ωστόσο ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τριών, ακόμη και τεσσάρων μηνών, από τη στιγμή που δεν μετρούν ημερολογιακά οι διακοπές του Πάσχα αλλά και οι ημέρες που θα μείνει κλειστή η Βουλή για τις ευρωεκλογές.

«Με τον ρυθμό μας» Πάντως, στη Βουλή υπάρχει ενόχληση για τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης. Κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή έλεγε χθες ότι «η Βουλή δεν έχει καθυστερήσει. Ούτε έχει δείξει ζήλο ούτε έχει δείξει καθυστέρηση. Η Ολομέλεια δεν μπορεί να τους βάλει όλους μαζί. Πάμε με τον προγραμματισμό μας, ανεξαρτήτως των εκλογών». Το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Ήδη η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση της ασυλίας πέντε (5) χρυσαυγιτών και εκκρεμούν άλλες έντεκα (11) περιπτώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τις 9 Μαΐου που θα κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλο-

κοντρα βουλησ και δικαιοσυνησ για τον ρυθμο αρσησ ασυλιασ των χρυσαυγιτων

«Κακή λειτουργία»! Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας μιλώντας στον Βήμα FM: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά των ανακριτριών. Ίσως υπάρχει μια κακή λειτουργία, κατά την άποψή μου, όσον αφορά στην ταχεία και άμεση ενημέρωσή

τους για τις διαδικασίες στη Βουλή. Επειδή συμμετέχω στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις άρσεις ασυλίας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους έξι προφυλακισμένους, αλλά όχι για τους οκτώ που κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα. Υπάρχει, όμως, η ανάγκη να είναι οι αποφάσεις δικονομικά ορθές, ώστε να μην υπάρχει δικαίωμα αμφισβήτησης από την πλευρά των κατηγορουμένων. Επομένως, ενδεχομένως οι εισαγγελείς θέλουν την επιτάχυνση, βλέποντας ότι περνάει ο χρόνος και δεν είναι τόσο απλή η υπόθεση. Αλλά, επειδή οι κανόνες είναι τόσο αυστηροί, εμείς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε π.χ. χωρίς να αποταθούμε πρώτα στους βουλευτές των οποίων ζητείται η άρση ασυλίας ή να καταθέσουν υπόμνημα. Πρέπει να τα δούμε με πολλή προσοχή και τις επόμενες ημέρες, πριν κλείσει η Βουλή, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αποφασίσουμε για τις άρσεις ασυλίας ή όχι όλων των βουλευτών. Και νομίζω ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα το κάνει».

Εκκρεμούν οι απολογίες Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα των απολογιών των εγκλείστων χρυσαυγιτών. Η Βουλή αποφεύγει να πάρει θέση για το αν μπορεί να τους επιτραπεί να απολογηθούν ή όχι στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας τους ή αν αυτό θα γίνει με γραπτό υπόμνημα. Η Βουλή πετάει το «μπαλάκι» στην Εισαγγελία, η οποία αναμένεται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο αίτημα των έξι προφυλακισμένων βουλευτών να έρθουν να απολογηθούν στη Βουλή. Επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης θα αποφασιστεί αν θα ζητηθεί σχετική γραπτή γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Φυσικά, το θέμα, πέρα από νομικό, είναι κατεξοχήν πολιτικό αλλά και αστυνομικό, καθώς, σε περίπτωση που επιτραπεί στους προφυλακισμένους βουλευτές να απολογηθούν στη Βουλή, θα πρέπει να στηθεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση με μαύρα τζιπ, χειροπέδες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος απαιτεί – όπως έλεγε χθες κοινοβουλευτική πηγή – «λεπτούς, ειδικούς και προσεκτικούς χειρισμούς».


www.topontiki.gr

0

Κυβέρνηση Το Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Μπούμερανγκ το «μέρισμα» Απίστευτο το χάος με τη διανομή του πεντακοσάρικου της προεκλογικής ελεημοσύνης

Α

πό τη μία οι «πονηριές» στα κριτήρια για να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και να φτάσουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη οι λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί – ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών παρότρυνε δημοσίως όλους τους έχοντες χαμηλό εισόδημα να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση, με αποτέλεσμα να πηγαίνει η... χυλόπιτα σύννεφο – θα μετατρέψουν τελικώς σε... μπούμερανγκ αυτό που οι ίδιοι σχεδίασαν ως το ισχυρότερο επικοινωνιακό όπλο εν όψει των εκλογών. Ήταν τέτοιοι οι χειρισμοί που έγιναν και στην προκειμένη περίπτωση, ώστε έχουμε φτάσει στο σημείο, με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα, να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης: «Γιατί να παίρνουν μέρισμα οι ένστολοι που έχουν σταθερό μισθό 1.500 ευρώ και να μην παίρνουν οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα επειδή τυχαίνει να τους φιλοξενούν οι γονείς τους;». Φτάσαμε στο σημείο ακόμη και να «φουντώνουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ρατσιστικά σχόλια: «Με αυτά τα κριτήρια που θέσπισαν, το μέρισμα θα εισπράξουν μόνον οι... Τσιγγάνοι».

1

Αναξιόπιστα δεδομένα Η κυβέρνηση Σαμαρά, εμμένοντας στην επικοινωνιακή στρατηγική των πρωτογενών πλεονασμάτων, της διανομής «μερίσματος» και του greekovery, ολισθαίνει στο ίδιο λάθος που έκανε και η κυβέρνηση Παπανδρέου με το που ανέλαβε την εξουσία το 2009: προσπαθεί να μοιράσει χρήμα, χωρίς να έχει μια στοιχειωδώς αξιόπιστη βάση δεδομένων, από την οποία να προκύπτει ποιοι είναι αυτοί που χρήζουν άμεσης οικονομικής βοήθειας σε αυτήν τη χώρα. Ελλείψει άλλης εναλλακτικής, καταφεύγει και πάλι στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων (και μάλιστα αυτά του 2012, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις του 2013 ακόμη δεν έχουν υποβληθεί) και εκεί έρχεται αντιμέτωπη με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την επίσης εκτεταμένη φτώχεια που έχει σπείρει η μνημονιακή πολιτική. Τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην επιτροπή που είχε αναλάβει να θεσπίσει τα κριτήρια διανομής του «μερίσματος». Βάσει των ευρημάτων από τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 (αποτυπώνουν τα εισοδήματα του 2012): u 1.030.643 είναι τα νοικοκυριά που δήλωσαν το 2013 εισοδήματα κάτω και από 5.000 ευρώ τον χρόνο.

σε αυτά τα νούμερα; Είχαν εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου το «μέρισμα» να είναι... χορταστικό και να μην πέσει κάτω από τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ή που θα κατέβαζαν το εισοδηματικό όριο στα 4.500 ευρώ (αυτό άλλωστε το ισχυρίστηκε και δημοσίως το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση) ή θα κατέφευγαν στα... τρικ που τελικώς υιοθετήθηκαν: Επαναπροσδιόρισαν την έννοια του οικογενειακού εισοδήματος. Για πρώτη φορά στα χρονικά αυτής της χώρας, στο οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται πλέον και αυτό του... φιλοξενούμενου. Κόβεται ένα ζευγάρι δύο ανέργων επειδή μαζί τους μένει και ο παππούς, ο οποίος συνεισφέρει με τη σύνταξη των 450 ευρώ τον μήνα. Αυτή η οικογένεια των δύο ανέργων και του χαμηλοσυνταξιούχου παππού ή γιαγιάς που συζεί (η έννοια της φιλοξενίας είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ελλάδα) είναι σύνηθες φαινόμενο. Δεν δικαιούνται επίδομα όσοι φιλοξενούνται. Με λίγα λόγια, ο άνεργος που δεν έχει δική του διεύθυνση (επειδή δεν μπορεί να έχει, όπως είναι το προφανές) δεν παίρνει επίδομα. Μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού του κριτηρίου έμειναν έξω εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Δεν δικαιούνται επίδομα καν αυτοί που εισπράττουν το επίδομα ανεργίας! Στο εισοδηματικό κριτήριο λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα από το επίδομα, το οποίο σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει στα 5.000 ευρώ. Που σημαίνει, απλά, ότι ένας άνεργος φορολογούμενος που εισέπραξε επίδομα για 10 μήνες και δύο μισθούς μένει εκτός ενίσχυσης. Το μεγαλύτερο τρικ βέβαια συνίσταται στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Το τεκμήριο δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με την κατοχή περιουσιακών στοιχείων. Επιβάλλεται τεκμήριο μόνο και μόνο επειδή... υπάρχεις (3.000 ευρώ αν είσαι ανύπαντρος και 5.000 ευρώ αν είσαι παντρεμένος).

ΑδικημΕνοι οι Ανεργοι και οι φιλοξενοΥμενοι

u Σε 321.525 ανήλθαν οι φορολογούμενοι που δεν εμφάνισαν καθόλου εισόδημα το 2013. u Το 2013 καταγράφηκαν 2.547.413 κοινές δηλώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ.

Τρικ της συμφοράς Τι να έκαναν τα μέλη της επιτροπής μπροστά

Επικοινωνιακό μπάχαλο Σαν να μην έφτανε η υιοθέτηση τέτοιων «παγίδων», ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, έγιναν και οι λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί. Θέλοντας να βοηθήσει τους φορολογούμενους, ο γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης κάλεσε μέσω Facebook τους υποψήφιους να κάνουν την ηλεκτρονική τους αίτηση και να αφήσουν το ηλεκτρονικό σύστημα να αποφανθεί για το ποιος θα πάρει και ποιος όχι. Έτσι, μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες από την ενεργοποίηση της εφαρμογής, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι (και ψηφοφόροι) ένιωσαν την... απόρριψη. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα: ήδη από χθες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανωνύμως και ο Άδωνις Γεωργιάδης επωνύμως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Ανέξοδη η υπόσχεση. Άλλωστε, αν υπάρξει διεύρυνση κριτηρίων, αυτή θα γίνει μετά τον Ιούνιο...

2 3

4


www.topontiki.gr

Νέα Δημοκρατία

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

0

Της Νέας Ελλάδας το... κάγκελο Ο Σαμαράς ακονίζει, η Ντόρα πριονίζει και ο Κωστάκης λοξοκοιτάζει Το «κόλπο» που ετοιμάζει ο Σαμαράς για να ελέγξει απόλυτα τη Ν.Δ. και να τη μετατρέψει σε τσιφλίκι του είναι ήδη γνωστό. Αν του βγει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν δηλαδή δεν πάθει πανωλεθρία και χάσει με κάτω από τρεις μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο, πριν ακόμη εμφανιστεί, έχει όνομα: Νέα Ελλάδα.

Σ

την πραγματικότητα, πρόκειται για το κόμμα το οποίο ονειρευόταν να αποκτήσει εδώ και δεκαετίες και είχε ήδη μια φορά επιχειρήσει να το στήσει, τη δεκαετία του 1990, με την αποτυχημένη απόπειρα της Πολιτικής Άνοιξης. Η επιδίωξή του είναι το νέο κόμμα να έχει τη δική του πολιτική σφραγίδα και να είναι απαλλαγμένο από την πρωτοκαθεδρία του καραμανλισμού και την αναγκαστική συμπόρευση με το Μητσοτακαίικο. Μπορεί να μην του «έκατσε» με την ΠΟΛ.ΑΝ., αλλά το «όνειρο» για αναμόρφωση της Δεξιάς – τώρα και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος – παραμένει. Το σχέδιο για τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας το κρατά στο συρτάρι του από την εποχή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, για να το υλοποιήσει την κατάλληλη στιγμή και εφόσον έχει ισχυροποιηθεί πολιτικά. Το ευρωψηφοδέλτιο και ο τρόπος που καταρτίστηκε, με πρόσωπα της απολύτου επιλογής του Σαμαρά και ελάχιστες κομματικές επιλογές, δείχνει το πώς θα κινηθεί εφόσον προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του. Ο Σαμαράς έχει στο μυαλό του ότι θα μπορεί να εκμεταλλευθεί το φθινόπωρο τη μείωση του χρέους και να εμφανίσει εαυτόν ως... σωτήρα της χώρας. Με αυτήν την παρακαταθήκη θα εντάξει στη Ν.Δ. τον Στουρνάρα – αν δεν έχει μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος – και άλλους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής του θέλοντας να φτι-

άξει μια νέα, «φτιασιδωμένη» με κεντρώο προφίλ παράταξη, η οποία όμως δεν θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα και κατεύθυνση, αλλά θα διατηρεί τα στοιχεία του τριπτύχου «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια».

Απέναντι η Λαϊκή Δεξιά Το σχέδιο του μετασχηματισμού της Ν.Δ. σε νέο πολιτικό φορέα επεξεργάζεται ο στενότερος ιδεολογικός μέντορας του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος, έχοντας αριστερές θεωρητικές καταβολές, «παίζει» με τις έννοιες «πατριωτικό» και «ευρωπαϊκό». Το στίγμα στο οποίο θα κινούνται, θα είναι αυτό της φιλελεύθερης Χριστιανοδημοκρατίας, με στόχο να καλύψει και τον κεντρώο χώρο στο κενό που αφήνει το ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν σε αυτό το σχήμα, εάν διαπιστωθεί ότι στις εθνικές εκλογές η Ελιά δεν θα έχει

καβγασ στη ν.δ. για το ιδεολογικο... παπλωμα

Της δεξιάς πολιτικής τής φταίνε οι... τρίχες

πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης. Ο στόχος θα είναι να καλυφθούν οι άστεγοι φιλοευρωπαϊστές του ΠΑΣΟΚ, αν και πλέον μπορεί ορισμένοι να βρουν στέγη στο Ποτάμι, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε αυτό το ιδεολογικό φάσμα η Νέα Ελλάδα θα επιχειρήσει να καλύψει τη δεξιά πτέρυγα έως και το Κέντρο, αλλά εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους θα είναι προς τα δεξιά. Οι συνομιλητές του Σαμαρά επισημαίνουν ότι δεν αμφισβητείται ως αρχηγός της Ν.Δ. ούτε αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά την τροϊκανή πολιτική που ακολουθεί. Όμως, όλοι γνωρίζουν πως η Λαϊκή

Δεξιά δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με την πολιτική γραμμή που ακολούθησε και ότι οι βουλευτές που την εκφράζουν σύντομα θα βρεθούν απέναντι, αφού θα διαπιστώνουν την απόρριψη της βάσης.

Αρχίζει η εφαρμογή Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του, παρουσιάζοντας τους ευρωβουλευτές, ο Σαμαράς δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στη Ν.Δ., ενώ μίλησε για μεγάλη δημοκρατική παράταξη και επανέλαβε πολλές φορές τον όρο «Νέα Ελλάδα». Το σχέδιο θα αρχίσει να εκτυλίσσεται από σήμερα, μετά την επιβεβαίωση από την Eurostat του πλεονάσματος, καθώς ο Σαμαράς έχει αποφασίσει να εντάξει στην τακτική του εν όψει ευρωεκλογών διλήμματα που θα αποτελούν τμήμα της στρατηγικής του για τη Νέα Ελλάδα. Αποφασίστηκε, ύστερα από μυστικές δημοσκοπήσεις, να αρχίσει να πολώνει το κλίμα και πάλι με φόντο τις διαφοροποιήσεις στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δια-


0

www.topontiki.gr

Νέα Δημοκρατία Το Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

πραγμάτευση εντός της ευρωζώνης ή εκτός ευρώ. Με την ανακοίνωση της Eurostat επισήμως αρχίζει η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» και κυρίως η συζήτηση για το χρέος. Στις 5 Μαΐου, στο Eurogroup, ο Σαμαράς θα εκλιπαρήσει άλλη μια φορά για πολιτική δήλωση περί ελληνικού success story και θα επιδιώξει δέσμευση για μείωση του χρέους με στόχο να τις εκμεταλλευτεί στο εσωτερικό εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης. Επειδή ο φόβος για διαρροές στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο είναι μεγάλος, έχουν φροντίσει λίγες μέρες νωρίτερα να παρουσιάσουν το αποκαλούμενο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Η Νέα Ελλάδα θα πρέπει να εμπορευθεί πολιτικά ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Θα αποκρύπτουν, όμως, ότι σε αυτό το μοντέλο οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να υποαμείβονται για χάρη της ανάπτυξης των... επιχειρηματιών.

Φτιάχνουν κλίμα Με όλα αυτά ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αναστρέψουν το κλίμα ήττας που διαμορφώνεται εν όψει του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού υπάρχει ο κίνδυνος και στις τρεις μεγάλες πόλεις οι εκλεκτοί του Σαμαρά να μην περάσουν στον δεύτερο γύρο. Σπηλιωτόπουλος, Μιχαλολιάκος, Καλαφάτης δεν αποκλείεται να υποστούν βαριά ήττα και να βρεθούν εκτός νυμφώνος. Γι’ αυτό ο Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει στα «μείζονα διακυβεύματα» για το μέλλον της χώρας, με στόχο την υπέρβαση των εσωτερικών τριβών, και να ανεβάσει την πόλωση που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη συσπείρωση γύρω από τους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς. Υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν ότι, εάν οι εκλεκτοί του Σαμαρά πάνε καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ευνοϊκό, τότε δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για τη Νέα Ελλάδα να πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, αφού προηγουμένως θα έχει γίνει ο ανασχηματισμός.

Το όπλο παρά πόδα Η ιδεολογική κατεύθυνση και τα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το στίγμα του νέου κόμματος είναι το ζητούμενο για το καραμανλικό και το μητσοτακικό στρατόπεδο.

Επισήμως, λένε ότι δεν υπάρχει θέμα εάν αλλάξει το κόμμα όνομα ή υπάρξει ανανέωση του ιδεολογικού οπλοστασίου. Όμως η ουσία είναι ότι γνωρίζουν πως ο Σαμαράς εύκολα μπορεί να «αλλοιώσει» το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. και βρίσκονται σε επιφυλακή, έστω και εάν δεν το παραδέχονται. Ο Καραμανλής δεν έχει πρόβλημα να αλλάξει όνομα η Ν.Δ. – άλλωστε και ο ίδιος είχε κάνει σχέδιο σε αυτήν την κατεύθυνση –, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο έμπιστος ενδιάμεσος ήταν ο Τάκης Μπαλτάκος και δύσκολα θα βρεθεί πρόσωπο που να μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο. Ούτε ο Σαμαράς μπορεί να διακινδυνεύσει να επανασυνδεθεί μαζί του, καθώς, αν δημοσιοποιηθεί η αποκατάσταση της επαφής, θα προκαλέσει πολιτική κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας. Δεν είναι τυχαίο ότι δυσαρεστημένοι καραμανλικοί, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μέχρι πρότινος συζητούσαν την ίδρυση κόμματος, ενώ και το Μητσοτακαίικο, με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο, ως νεοφιλελεύθερη πτέρυγα εξέταζε τη δική του αυτονόμηση εάν η κυβέρνηση κατέρρεε. Είναι γνωστό ότι το καραμανλι-

βγαζουν το «δεξιομετρο» και τη... μετρανε (τη δεξια)!

κό ιερατείο ελέγχει, στο όνομα του ιδρυτή της παράταξης, πολλά στελέχη, αλλά αυτά δεν λειτουργούν ως μία ενιαία συντονισμένη ομάδα, παρά τις κοινές αρχές που μοιράζονται. Λέγεται από συνομιλητές του πως ο Καραμανλής, που εξακολουθεί να απέχει από τα κομματικά δρώμενα, δεν ενδιαφέρεται τόσο για την αλλαγή του ονόματος όσο για τη συνέπεια στις ιδεολογικές αρχές της Κεντροδεξιάς, τις οποίες όρισε ο ιδρυτής της το 1974. Άλλωστε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σηματοδοτώντας τη μεταπολίτευση, ίδρυσε νέα παράταξη και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αποκρούσει με σοβαρά επιχειρήματα τυχόν απόφαση του Σαμαρά για την ίδρυση μιας παράταξης που θα έδινε και σήμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επικαλέστηκε και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος όταν κάλεσε τον Σαμαρά να φτιάξει νέο κόμμα. «Όταν έχεις έναν πλάτανο που άντεξε στον χρόνο, δεν τον κόβεις για να βάλεις στη θέση του μια μικρή ελιά» ήταν η τροχιοδεικτική βολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ συμφώνησε και ο άτυπος port parole του Κωστάκη, Βαγγέλης Αντώναρος. Και η Ντόρα Μπακογιάννη όμως δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι το όνομα, αλλά οι ανοικτές θύρες του κόμματος σε πρόσωπα και ιδέες και

κυρίως το να μην περιχαρακωθεί στα δεξιά. Υπενθυμίζει τη Ν.Δ. της εποχής του Μητσοτάκη, που έφθασε το 47% επειδή ακολούθησε ανοικτή λογική και κυρίως «επεκτάθηκε» προς το Κέντρο και συνεργάστηκε με την Αριστερά.

Ιδεολογικός πόλεμος Το ζήτημα, σε αυτήν τη φάση, για τις δυο ιστορικές οικογένειες της Δεξιάς είναι ο φόβος ότι ο Σαμαράς λόγω ιδεολογικού DNA μπορεί να στρέψει τη Ν.Δ. ακόμη πιο δεξιά. Εάν, όμως, κινηθεί προς το Κέντρο, τότε επί της αρχής δεν έχουν θέμα. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη μάχη θα δοθεί γύρω από το – ανύπαρκτο – θέμα για το ιδεολογικό πλαίσιο, αφού στα... λόγια και η Νέα Ελλάδα θα κινείται από τις παρυφές της Άκρα Δεξιάς έως τις παρυφές της Αριστεράς. Οι «παγίδες» βρίσκονται στον «πατριωτισμό» και την ερμηνεία που θα δίνει ο καθένας. Εάν η επανίδρυση της Ν.Δ. οδηγεί σε «πατριωτισμό» τύπου ΛΑΟΣ ή ΑΝ.ΕΛΛ. και ένα κόμμα απόλυτα ελεγχόμενο από τον Σαμαρά και όχι σε βασικό πυλώνα του μετριοπαθούς φιλοευρωπαϊκού μετώπου, τότε είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις θα είναι τεκτονικές. Και μάλλον και όσοι θα ακολουθήσουν ένα τέτοιαο εγχείρημα θα είναι ελάχιστοι. Όλα αυτά βρίσκονται μόνο στη φαντασία όσων πολεμούν τον Σαμαρά, λένε συνεργάτες του, αφού, όπως σημειώνουν, δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μιλά για την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της ανανέωσης, της συνένωσης δυνάμεων και να προσπαθούν κάποιοι, για να βρίσκουν λόγο ύπαρξης, να του χρεώνουν αναχρονιστικές ιδεολογικές προσεγγίσεις και απόψεις. «Το 2014 δεν είναι 1993» σημειώνουν κάποιοι πιο... τολμηροί και διαμηνύουν ότι μόνο όσοι έχουν παρωπίδες δεν βλέπουν τις κοσμογονικές αλλαγές σε πρόσωπα, πολιτικές και ιδεολογίες που έχουν συντελεστεί στη χώρα. Ανεξάρτητα πάντως από τη θέση που παίρνουν όλες οι πλευρές, το πλέον σημαντικό είναι ότι στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που γνωρίζουν, χαρακτηρίζουν πρόωρο να διεξάγεται αυτή η συζήτηση, αλλά δεν διαψεύδουν πώς το θέμα βρίσκεται ήδη πάνω στο τραπέζι και δεν είναι σχέδιο σε κάποιο συρτάρι. Το θέμα είναι λοιπόν πότε και με ποιον τρόπο θα το προωθήσει ο Σαμαράς. Εν αναμονή λοιπόν...


www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 AΠΡΙΛΙΟΥ 2014

0

Mαδάει τη μαργαρίτα Δυο στρατηγικές ανασχηματισμού μετράει ο Σαμαράς για μετά τις ευρωεκλογές Πριν ακόμη αρχίσει καλά - καλά η προεκλογική εκστρατεία, στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να «μαδάνε» τη μαργαρίτα του ανασχηματισμού. Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος μετά τις ευρωεκλογές έχει σχεδόν προαναγγελθεί εδώ και καιρό, και μάλιστα στο κέντρο του είχε τεθεί το πολιτικό μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα.

Η

αλήθεια είναι πως, αν η κυβέρνηση επιθυμεί επανεκκίνηση, θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκτονώσει την κοινωνική ένταση των συνεχών επώδυνων μέτρων και της υπερφορολόγησης. Ωστόσο μια δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τη Μεγάλη Πέμπτη, ότι θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θόλωσε τα νερά. Ο ίδιος μέχρι πρότινος έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και το τέλος των μνημονίων σηματοδοτούν και το ενδεχόμενο τέλος της δικής του παρουσίας στο υπουργείο Οικονομικών. Η διαπραγμάτευση για το χρέος τυπικά θα αρχίσει, το νωρίτερο, το ερχόμενο φθινόπωρο

και ο Στουρνάρας, επιλέγοντας να μιλήσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε προφανώς να δώσει την αίσθηση ότι έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό. Θέλησε άραγε έτσι να απαντήσει στα πολλά δημοσιεύματα που έλεγαν ότι καλόβλεπε είτε τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με πενταετή θητεία και συμμετοχή στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε τη θέση του επιτρόπου, επίσης με πενταετή θητεία; Η νέα δήλωσή του προφανώς θολώνει πολύ τα νερά. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί πολύ από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και τη συνολική εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις επιδόσεις των κυβερνητικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές.

Το καταστροφικό σενάριο Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται δύο σενάρια, το πολύ κακό και το... κάπως ευνοϊκό. Το καταστροφικό σενάριο είναι να πάρει κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πάνω από τέσσερις μονάδες, αποτέλεσμα που θα καταδείξει μια μη ελεγχόμενη δυσφορία του εκλογικού σώματος για την πορεία των πραγμάτων. Παρότι σύσσωμοι οι κυβερνητικοί παράγο-

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

ντες και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς θα σπεύσουν να δηλώσουν ότι δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα και θα επαναλάβουν ότι έλαβαν το μήνυμα της κάλπης, είναι βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός αναμένεται πιο σαρωτικός και θεαματικός, με στόχο την παραμονή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πάση θυσία στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται, ακόμα κι αν δεν το επιθυμεί τελικά, να αντικατασταθεί ο Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας το πόστο του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο, που θα μπορέσει να δώσει μια άλλη προοπτική. Πολλοί εντός της Ν.Δ. καλοβλέπουν την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνεχώς «σφυροκοπά» τον Στουρνάρα για το θέμα της υπερφορολόγησης των Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτόν, λένε στελέχη της Ν.Δ., θα δοθεί ένα σύνθημα πολιτικού ανοίγματος του Σαμαρά προς το Κέντρο με στόχο να φύγει το βάρος της κριτικής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική, αφού η Ντόρα θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της φορολογικής μεταρρύθμισης προκειμένου να εξορθολογιστούν οι φόροι. Βεβαίως αυτή η επιλογή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Την είσοδο της Ντόρας στην κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να απειλήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού είναι γνωστή «τοις πάσι» η πολύ φιλική προσωπική τους σχέση. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα τσιμπήσει η Ντόρα και αν θα δεχτεί, παρότι, στην πολιτική φάση όπου βρίσκεται, πολύ δύσκολα θα αρνηθεί υπουργικό πόστο. Αν το σενάριο αυτό δεν προχωρήσει, δεν αποκλείεται ο «κλήρος» να πέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και... μεταρρυθμιστικό οίστρο διαθέτει και μοιάζει να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος προκειμένου να βρίσκεται στην κυβέρνηση... Το ζήτημα είναι πού θα χωρέσει στο οικονομικό επιτελείο ο οικονομικός σύμβουλος του Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου, οι μετοχές του οποίου έχουν ανέβει πολύ εσχάτως. Πάντως θεωρείται πιθανότερο να γίνει υπουργός αναπληρωτής, παρά «πρώτο βιολί», αφού είναι ακόμα πολύ άγουρος πολιτικά. Ένα ακόμα πρόσωπο που θα απασχολήσει σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός, τον οποίο ο Βενιζέλος επανέφερε μέσω της Ελιάς σε πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, δεν έχει και την καλύτερη εικόνα για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ έχει διατυπώσει πολύ σκληρή κριτική για την πορεία της κυβέρνησης. Το ζήτημα όμως είναι ότι στην παρούσα φάση έχει καταστεί επίσημος και ισότιμος συνομιλητής ως αρχηγός κόμματος, στο πλαίσιο της Ελιάς, του Βενιζέλου και οι συζητήσεις


0

www.topontiki.gr

Το Πολιτική Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 AΠΡΙΛΙΟΥ 2014

τους έχουν προχωρήσει αρκετά. Αν λοιπόν του δοθεί ένα υπουργικό πόστο με μεταρρυθμιστικό πρόσημο ή ειδικό βάρος λόγω της συγκυρίας, είναι ζήτημα αν θα αντέξει τη συνεχή άρνηση. Ή αν θα σπεύσει να δρέψει τους καρπούς της στρατηγικής του. Κι αυτός γνωρίζει ότι η πολιτική του επιβίωση σχετίζεται με τη μακροημέρευση του παρόντος κυβερνητικού σχήματος και την πάση θυσία διάσωση της Ελιάς. Έτσι κι αλλιώς οι συνεργάτες του Σαμαρά γνωρίζουν ότι η συμβολή δύο ακόμη ψήφων (του ίδιου και του στενού συνεργάτη του Χρήστου Αηδόνη) στην εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία είναι πολύτιμες, γι’ αυτό επιδιώκουν την αλλαγή πλεύσης του Λοβέρδου και την ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα. Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, που μοιάζει να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της σημερινής κυβέρνησης, θα μπορούσαν να ταιριάξουν με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Λοβέρδος.

Ερώτημα οι καραμανλικοί Μια άλλη παράμετρος του ανασχηματισμού είναι η καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απουσιάζει πλήρως από τα κυβερνητικά έδρανα. Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν ο Σαμαράς θα θελήσει να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την Κεντροδεξιά, αφήνοντας την έκφραση της «λαϊκής Δεξιάς» στον Βύρωνα Πολύδωρα, και να θέσει σε περίοπτη κυβερνητική θέση στέλεχος από τις κυβερνήσεις Καραμανλή. Μέχρι πρότινος μια τέτοια προοπτική αντιμετώπιζε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά το οποίο οι κυβερνήσεις Καραμανλή ευθύνονται για την πορεία της χώρας προς τα μνημόνια. Όμως, αν η εκλογική επίδοση της Ελιάς είναι πολύ χαμηλή, ο Βενιζέλος δεν θα έχει ιδιαίτερη δύναμη ώστε να παλέψει για να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί ένα στέλεχος όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που έχει κινηθεί πολύ προσεκτικά απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Επίσης δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και

M’ αγ Δεν μ’ ααγπαούν; πούν;

δύο βουλευτές που έχουν αναπτύξει έντονη επικοινωνιακή δράση: ο Ιορδάνης Τζαμτζής, που εναντιώθηκε αρκετά σε κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, και η Φωτεινή Πιπιλή, που αποτελεί τον άτυπο εκπρόσωπο του Σαμαρά παρεμβαίνοντας συχνά - πυκνά στη δημόσια ζωή.

Άδωνις και Βρούτσης

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ... ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ

Το μεγάλο ερώτημα αφορά τις τύχες του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή ένταση στον χώρο της υγείας, αλλά λογίζεται ως... γενίτσαρος του Σαμαρά, και του Μάκη Βορίδη, που έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους ΠΑΣΟΚους και κυρίως τον Βενιζέλο. Και οι δύο έχουν μια έντονη ακροδεξιά φόρτιση και αποτελεί ερώτημα το αν ο Σαμαράς θα θελήσει να τους αξιοποιήσει.

Το... ανεκτό σενάριο Υπάρχει όμως και το... κάπως καλό σενάριο, στο οποίο πολλοί ποντάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι, αν η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή σε μια κλασική περίπτωση εκλογής - διαμαρτυρίας, όπως οι ευρωεκλογές, αυτό θα ερμηνευθεί ως ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει το κυβερνητικό έργο, παρά την πολύ αρνητική συγκυρία, και δίνει περιθώρια στο κυβερνητικό σχήμα. Στο ενδεχόμενο αυτό μπορεί οι κυβερνητικές αλλαγές να είναι οριακές, να μην αγγίξουν καν το οικονομικό επιτελείο και να κινηθούν σε ένα επίπεδο υφυπουργών

και περιφερειακών υπουργών με στόχο να ενδυναμωθεί το κυβερνητικό έργο και να δοθεί η αίσθηση της επανεκκίνησης με καλύτερους όρους. Ο στόχος ενός τέτοιου ανασχηματισμού θα προωθεί την ιδέα της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, που σκέφτονται να επανακάμψουν στο κυβερνητικό μαντρί. Έτσι κι αλλιώς πάντως είναι βέβαιο ότι οι κάλπες κρύβουν πολλές εξελίξεις για την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία...

Βέβαια μια έξοδος του Άδωνι από την κυβέρνηση ίσως να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως θα λύσει, αν και δεν αποκλείεται να βρεθεί σ’ ένα πόστο λιγότερο προβεβλημένο και συγκρουσιακό, ώστε να διατηρήσει την καθημερινή μιντιακή του παρουσία χωρίς να προκαλεί κυβερνητικά προβλήματα. Από μια άποψη, αυτού του είδους η μετακίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και... επιβράβευση! Ερώτημα αποτελεί και η παραμονή του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, αφού στον χώρο του φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα και μπάχαλο διαρκείας. Οι κινήσεις αμφισβήτησης του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση της προκατόχου του Άννας Διαμαντοπούλου αποτέλεσαν την αιτία της ρήξης της τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με την κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που η Διαμαντοπούλου δεν θέλει ούτε να ακούει για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Η ίδια, μέσω του πολιτικού «δικτύου» της, προετοιμάζει διάφορες θέσεις για την πορεία της οικονομίας και τη διευθέτηση του χρέους, συνεχίζει να διατηρεί και να διευρύνει τις διεθνείς επαφές της και μοιάζει να στοχεύει σε επάνοδο στην πολιτική δράση μετά τις επόμενες εκλογές. Πάντως για τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας αναζητείται πολιτικό πρόσωπο με εμβέλεια τέτοια που θα μπορεί να δώσει μεταρρυθμιστικό και κυρίως μετριοπαθές προφίλ στην κυβέρνηση. Εκτός υπουργείου φαίνεται να οδεύει και ο Γιάννης Βρούτσης, με στόχο να μπει στο υπουργείο Εργασίας στέλεχος με επικοινωνιακά χαρίσματα, που θα μπορεί να πείσει ότι η κυβέρνηση ασχολείται με το ζήτημα της μείωσης της ανεργίας και της αποκατάστασης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Επίσης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπάρχει ζήτημα, αφού ο Νίκος Δένδιας θέλει να μετακινηθεί και καλοβλέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θέμα υπάρχει και με την αξιοποίηση ή όχι του Κωστή Χατζηδάκη και του Γιάννη Βρούτση σε άλλα πόστα, ενώ μεγάλο ερώτημα είναι η παραμονή στα υπουργικά πόστα των προσώπων που υπέδειξε ο Βενιζέλος. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τρόπος που χειρίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης τα θέματα του υπουργείου, όπως το γάλα, και το ενδεχόμενο αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι υποδειγματικός, ενώ δεν έχει καμία όρεξη να ανοίξει νέο εσωκομματικό πόλεμο αλλάζοντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Μεταφορών. Ενδεχομένως θα ήθελε να εισέλθει στην κυβέρνηση κάποιο στέλεχος από την «κίνηση των 11» που είναι κοντά στις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν οι ίδιοι δεχτούν να μπουν σε κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά και αν ο ίδιος ο Σαμαράς θελήσει να διευρύνει τον αριθμό συμμετοχής στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα. Το μεγάλο βέβαια ζήτημα είναι αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο διαπραγμάτευσης με τον Σαμαρά για τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ή θα αφήσει τον πρωθυπουργό να αυτοσχεδιάσει κατά το δοκούν.


www.topontiki.gr

ΣΥΡΙΖΑ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

10

Μετά κόπων και βασάνων Κλείνει επεισοδιακά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η τελευταία φάση κατάρτισης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα – σήμερα συνεδριάζει η Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να συζητήσει για τις δύο κενές θέσεις που εκκρεμούν.

3 4

Σ

ε αντίθεση με την αρχική επιδίωξη της ηγεσίας να μην επαναληφθεί το σκηνικό των υποψηφιοτήτων για τις Περιφέρειες στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου με τις εσωκομματικές αντιδράσεις για Καρυπίδη και Βουδούρη, ώστε και να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο το γρηγορότερο δυνατό και χωρίς πολύ θόρυβο (διαφωνίες, αντιπαραθέσεις κ.λπ.), ούτε το ένα κατέστη δυνατό ούτε το άλλο. Έτσι, θόρυβος προκλήθηκε όχι μόνο για τα ονόματα - κράχτες των Βαρουφάκη και Λαπαβίτσα, καθώς και του Λάκη Λαζόπουλου, αλλά κυρίως γύρω από ένα «αουτσάιντερ», τη Ρομά ακτιβίστρια από το Δροσερό Ξάνθης Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία ύστερα από τις αντιδράσεις της τοπικής οργάνωσης της Ξάνθης και ιδιαίτερα των τουρκογενών μειονοτικών στελεχών της, που την κατηγόρησαν για διασυνδέσεις με την Ακροδεξιά και το Δίκτυο 21, κρίθηκε αμφιλεγόμενη και αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Οι εξελίξεις από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. μέχρι σήμερα, πάντως, προδίδουν μια σειρά αστοχιών και προβληματικών χειρισμών εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς: Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης, δίνοντας τη δική του απάντηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του με κείμενό του στο protagon.gr, αποκάλυψε ότι είχε αποκρούσει σχετική κρούση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, ενώ παρέπεμψε και σε δημόσιες δηλώσεις του ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποψηφιότητά του ήταν «ανύπαρκτη», ωστόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε και να επιβεβαιώσει αλλά και να διαψεύσει την ύπαρξή της, με αποτέλεσμα να

1

εργατικών και μικρομεσαίων στρωμάτων – για να ξεφύγει η χώρα από τα μνημονιακά ερείπια. Μπορεί να παίξει ρόλο ιστορικό». Ο Λάκης Λαζόπουλος, όνομα στο οποίο φαίνεται να πόνταρε η ηγεσία για να προσελκύσει ευρύτερο ακροατήριο, αρνήθηκε τελικά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και προέβη κι αυτός σε μια δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την περίπτωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αίσθηση προκάλεσε όχι μόνο η υποχώρηση και μεταστροφή της ηγεσίας ύστερα από τις πιέσεις των τοπικών μειονοτικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης – κάτι που για παράδειγμα δεν έκανε στην περίπτωση Βουδούρη δίνοντας τη μάχη ώς το τέλος κόντρα στις τοπικές οργανώσεις ή ακόμη με την περίπτωση Καρυπίδη –, εγείροντας σχόλια για υποχώρηση στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου. Αλλά και η έντονη ανάμειξη στην υπόθεση απομάκρυνσης της Σουλεϊμάν ενός άλλου υποψηφίου του ευρωψηφοδελτίου και δη συνεργαζόμενου, του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Χριστόπουλου. Ο τελευταίος δήλωσε δημόσια ότι ήταν από τους ανθρώπους που δούλεψαν για να ανακληθεί η υποψηφιότητά της, διότι δύσκολα θα μπορούσε να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με μια υποψηφιότητα που κατά τη γνώμη του εκφράζει τον ελληνικό εθνικισμό κι εκείνους που «βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, ‘‘πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών’’». Παρόλο που, με δεδομένη την επίθεση που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, τους Φαήλους και τα μίντια, δεν εκδηλώθηκαν δημόσια οι εσωκομματικές διαφωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσαρέσκεια σε μεγάλο κομμάτι της πλειοψηφίας για το γεγονός ότι προωθήθηκε σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη υποψηφιότητα και σε ένα άλλο κομμάτι της για το γεγονός ότι «κόπηκε». Η συνεδρίαση της Γραμματείας πιθανότατα δεν θα αποφύγει μια αποτίμηση επί των χειρισμών γενικότερα, αλλά και ειδικότερα αναφορικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόπουλου. Η επίσημη αιτιολόγηση για την απομάκρυνση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν είναι ότι βρέθηκε καλύτερη υποψηφιότητα, η οποία εκφράζεται στο

ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρει να επαναφερει τη συζητηση στα πεπραγμενα της κυβερνησης και του πρωθυπουργου

δημιουργούνται υπόνοιες ότι τη χρησιμοποίησε προκειμένου να «εξουδετερώσει» την «ανεπιθύμητη» υποψηφιότητα του καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα που προωθούσε η μειοψηφία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Βαρουφάκη υπήρχε στη λίστα των περίπου 150 ονομάτων που είχαν προεπιλεγεί πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μόλις τα ξημερώματα της Πέμπτης με δήλωσή του στο tvxs.gr αποκάλυψε ότι είχε συνομιλήσει με τον γνωστό καθηγητή, ο οποίος του μετέφερε πως «δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος», αλλά «θέλει να συμβάλει όσο μπορεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα που κάνουμε για τη νίκη στις ευρωεκλογές». Σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα – επιλογή κατά βάση της Αριστερής Πλατφόρμας που «κόπηκε», διότι θεωρήθηκε πως η θέση του για την έξοδο από το ευρώ θα ενισχύσει την προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ – προσεγγίστηκε από «περισσότερες από μία πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επιδιώξουν τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών ως συνεργαζόμενου», ενώ ήρθε σε διάλογο για το θέμα και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη μη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο, πάντως, ο ίδιος προέβη σε δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως υπογράμμισε, «είναι το κόμμα στο οποίο ακουμπάνε οι ελπίδες του ελληνικού λαού – κυρίως των

2

Θ οργανωαθ ούμε

πρόσωπο του μειονοτικού Μεστάν Οσμάν Τουμίζ. Σε αντίκρουση των κυβερνητικών επιθέσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου, η Κουμουνδούρου απαντά ότι είναι το μόνο κόμμα με μειονοτικό υποψήφιο γιατί κάποιοι άλλοι (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) υπέκυψαν στις πιέσεις του προξενείου και δεν κατέβασαν καθόλου μειονοτικό υποψήφιο.

Κωδικός… «αντεπίθεση» Ωστόσο, η υπόθεση αυτή, που φαίνεται να πλήττει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο διαχείρισης από μια δύναμη που διεκδικεί την εξουσία όσο και σε επίπεδο θέσεων για το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, έρχεται έναν μήνα σχεδόν πριν από τις ευρωεκλογές, τις οποίες η ίδια η ηγεσία έχει αναγάγει σε «μητέρα των μαχών», καθότι θεωρεί ότι μπορεί να παράξουν πολιτικές εξελίξεις. Κι επίσης, έρχεται σε μια στιγμή που η ηγεσία επίμονα επιχειρεί να προσεγγίσει τα συντηρητικά ακροατήρια κατά κανόνα ευαίσθητα σε εθνικά ζητήματα. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την «Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες» στο πλαίσιο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη ή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» (Χανιά). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κουμουνδούρου επιχειρεί να οργανώσει την αντεπίθεσή της και να επαναφέρει την ατζέντα στη συζήτηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνουν τρίτο μνημόνιο μετά τις εκλογές, μαζί με τον λογαριασμό για την «ακριβή» έξοδο στις αγορές. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επαναφέρει τη συζήτηση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αρχής γενομένης από την υπόθεση Μπαλτάκου, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, αλλά και τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης εν όψει του ανοίγματος της Βουλής πίεσε για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας συζήτησης δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να μπουν στις καλένδες τόσο η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το σκάνδαλο Μπαλτάκου - Σαμαρά όσο και η αναλυτική κατάθεση εγγράφων που έχουν ζητηθεί εγκαίρως» και πιστοποιούν τη δέσμευση της χώρας σε τρίτο μνημόνιο.


11

www.topontiki.gr

ΚΚΕ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

«Παραπλανητικές» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού μέσω δηλώσεών του στο Bloomberg για ελάφρυνση του χρέους και προειδοποιεί για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα καθώς και για τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχουν ξεκινήσει και βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις. Ομοίως, συνέδεσε τα περί δημοσιονομικού πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, με αντιλαϊκά μέτρα, όπως συνέβη και με το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο

Περισσός, πάντως, δεν αμφισβητεί πλήρως τη ρητορική της κυβέρνησης περί σταθεροποίησης της οικονομίας και πορείας ανάκαμψης, αλλά αμφισβητεί ότι θα υπάρχει το παραμικρό όφελος για τα λαϊκά στρώματα. Αντιθέτως εκτιμά ότι η όποια «αναιμική», όπως τη χαρακτηρίζει, ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των αντιλαϊκών νόμων και θα ωφελήσει τους εγχώριους και ξένους καπιταλιστικούς ομίλους και μονοπώλια. Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως «το πραγματικό γεγονός στην οικονομία είναι ότι το 2014 θα είναι χρονιά σχετικής σταθεροποίησης της οικονομίας», όμως «και αυτή η χρονιά της ‘‘στασιμότητας’’ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, αφού θα εξαρτηθεί από πολλούς εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη συνολική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, την όξυνση των μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, δεν θα ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από τη σφηκοφωλιά της Ε.Ε. Σε άλλη συνέντευξή του (Action 24) σημείωσε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν το αποκλείσαμε ποτέ ή ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αναιμική ανάπτυξη», εξήγησε όμως ότι το ΚΚΕ θέτει στον λαό τον

«Ανάκαμψη στα αποκαΐδια» Το ΚΚΕ αμφισβητεί τα «οφέλη» της «σταθεροποίησης» προβληματισμό για ποιον είναι αυτή η ανάκαμψη και προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ζήσουν όπως πριν από την κρίση «ούτε μετά από μια πενταετία». Το ΚΚΕ δεν παραλείπει να επισημαίνει ότι έρχονται νέα μνημόνια διαρκείας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, εφόσον αυτά επιβάλλονται από την ίδια την Ε.Ε. και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, και γι’ αυτό άλλωστε θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, του λεγόμενου «ευρωμονόδρομου», και του ΚΚΕ που καλεί σε έξοδο από αυτή υπό λαϊκή εξουσία. Προβλέπει, επίσης, ότι και με την όποια ανάκαμψη θα εξακολουθήσουν μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι νέες μειώσεις συντάξεων (μετά τη μείω-

νεα μνημονια ανεξαρτητωσ κυβερνησησ

Δίχως πάλη, μέτρα πάλι

ση των εισφορών των εργοδοτών θα επέλθει κατάρρευση των ταμείων και αναγκαστικά νέα μείωση συντάξεων και νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης). Επίσης, υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η συρρίκνωση επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και την ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Υπό αυτά τα δεδομένα το ΚΚΕ: ◆ Καλεί σε ισχυροποίησή του στις επικείμενες εκλογές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και αυτοδιοικητικές, προκειμένου, όπως λέει, να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του οποίου την υποχώρηση αποδίδει και στη δική του εκλογική αποδυνάμωση από τις εκλογές του 2012. ◆ Ζητά να αντιμε-

τωπιστούν οι εκλογές με ενιαίο, «ταξικό» κριτήριο ψήφου, δηλαδή με κριτήριο ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζεται το κάθε κόμμα. Κάτι που, όπως υποστηρίζει, εγγυάται ότι η ψήφος «δεν θα πάει αλλού», όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποτάμι, το οποίο, σύμφωνα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, δηλώνοντας έτοιμο για συνεργασία προς πάσα κατεύθυνση, ανοιχτά δηλώνει «την ψήφο τη δική σας μετά θα τη διαθέσω αλλού». Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να διεμβολίσει το αντιμνημονιακό κριτήριο ψήφου που διεκδικεί ως επί το πλείστον ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΚΚΕ είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει ή τουλάχιστον επιζητά και τη στήριξη μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας συστηματικά αναφέρεται στις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ, για να ενισχύσει το επιχείρημα ότι το «αντιμνημονιακό» δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο ψήφου από τη στιγμή που μπορεί να εμπεριέχει τμήμα του αστικού συστήματος. Μάλιστα σε ερώτηση (στο Action24) γιατί κατά την εκτίμησή του η Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της συναντήθηκε με νέους επιχειρηματίες κυρίως από τη Β. Ελλάδα και όχι με τον ΣΕΒ διατύπωσε την εξής αιχμή: «Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με το ότι ο ΣΕΒ μιλάει περισσότερο με τον κ. Τσίπρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει κάνει τις πολιτικές του επιλογές».


www.topontiki.gr

ΣΥΡΙΖΑ

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

12

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και το τουρκικό προξενείο Όταν επέλεγαν τη Σαμπιχά, δεν βρήκαν κάτι «επιλήψιμο» Εξετάζοντας συνολικότερα την ατυχή ιστορία με το βάλε - βγάλε της Ρομά ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν στη λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το πρόβλημα δεν είναι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Τ

ο πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στη λειτουργία των δομών της ηγεσίας του κόμματος και στην ανεπαρκώς επεξεργασμένη πολιτική του κόμματος για ένα ζήτημα (μειονοτικό) που αποτελεί μείζον θέμα για την πολιτική ασφάλειας της χώρας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Στην «παγίδα» Ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως και τα υπόλοιπα κόμματα – αντιμετώπισαν δυσκολίες στην ανεύρεση μειονοτικών υποψηφίων, καθώς το τουρκικό προξενείο είχε δώσει γραμμή για τη δημιουργία αμιγώς μειονοτικής λίστας και την κάθοδο στις ευρωεκλογές μειονοτικού κόμματος, προκειμένου, προφανώς, να υπάρξει καταμέτρηση και επίδειξη δύναμης του στοιχείου που αυτοπροσδιορίζεται ως «τουρκικό». Επιμένοντας στην προσπάθεια αναζήτησης υποψηφίου από τη μειονότητα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σου-

λεϊμάν, η οποία δηλώνει Ρομά υπογραμμίζοντας τη μη τουρκική καταγωγή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεδηλωμένη άρνηση της Σαμπιχά να ενταχθεί υπό την «αιγίδα» του τουρκικού προξενείου αποτέλεσε κριτήριο για την επιλογή της. Μια επιλογή την οποία – πριν παρουσιάσουν στην Κεντρική Επιτροπή, που τελικά την επικύρωσε – επιμελώς εξέτασαν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», πέραν των Δ. Βίτσα και Ρ. Ρινάλντι, δύο τουλάχιστον υψηλά στελέχη του κόμματος. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διενέργεια της έρευνας δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό ούτε διατυπώθηκαν ενστάσεις από την αρμόδια οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη. Τα... ψεγάδια της υποψηφιότητας της Σαμπιχά επισήμανε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Αϊχάν Καραγιουσούφ λέγοντας: «Εμάς τους Τούρκους της Θράκης δεν μας εκπροσωπεί μια Ρομά».

Στην εν λόγω τοποθέτηση του αυτοπροσδιοριζόμενου ως «Τούρκου» μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Ρούντι Ρινάλντι λέγοντας: «εμάς τους Έλληνες μας εκπροσωπεί». Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω υποψηφιότητα έλαβε πανηγυρικά την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής και το όνομα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν συμπεριλήφθηκε στη λίστα που ανακοινώθηκε. Από αυτό το σημείο και έπειτα άρχισε η λειτουργία των... μηχανισμών του τουρκικού προξενείου.

Εκβιασμοί και υποσχέσεις Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», αμέσως μετά την επικύρωση της υποψηφιότητας Σαμπιχά από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του κόμματος από την Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, απευθυνόμενος σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος, απείλησε ότι, στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί από τη

το παιχνιδι που παιχτηκε υστερα απο την επιλογη τησ

λίστα η Σαμπιχά (η οποία δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους Τούρκους, κατά τη δήλωση του Αϊχάν Καραγιουσούφ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), τότε αυτός (ο βουλευτής Ζεϊμπέκ) δεν θα στηρίξει με την ψήφο του το κόμμα σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγμα τον προσεχή Φεβρουάριο που θα υπάρξει η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποσχέθηκε ότι, στην περίπτωση που το κόμμα πετάξει έξω από τις λίστες τη Σαμπιχά, τότε θα «εισπράξει» την ικανοποίηση των «Τούρκων» ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Αχμέτ Κουρτ, ο οποίος μέχρι και χθες (πριν... εγκα-

ταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθεί στο «τουρκικό κόμμα») ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως αποδείχτηκε, τα... επιχειρήματα του Ζεϊμπέκ ήταν πειστικά και έπιασαν τόπο, καθώς η δομή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόθυμη να μετρήσει κάποια ψηφαλάκια στην περιφέρεια πετώντας έξω τη Σαμπιχά και αντικαθιστώντας τη, στα γρήγορα, με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ζεϊμπέκ, Μεστάν Οσμάν Ουμίζ! Τόσο γρήγορα, όμως, ώστε οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβαν υπόψη ότι ο ψηφοσυλλέκτης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αχμέτ Κουρτ είναι πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, η οποία είναι γνωστή στη Θράκη για τις πολύ στενές σχέσεις της με το τουρκικό προξενείο. Ο Κουρτ έχει εκλεκτικές συγγένειες και με άλλα περίεργα πολιτικά μορφώματα, όπως το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB, που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, στο οποίο τελικά εντάχθηκε χθες αφήνοντας σύξυλους τους ευαίσθητους περί των τουρκικών μειονοτικών δικαιωμάτων επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ!

Επαγγελματίες... ευαίσθητοι για τη μειονότητα Η θεωρητική δικαιολόγηση των ψηφοθηρικών δοσοληψιών των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ με το «τουρκικό στοιχείο» της Θράκης ήταν έτοιμη και εμφανίστηκε με εκπρόσωπο τον Δημήτρη Χριστόπουλο, πανεπιστημιακό, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ). Το ΚΕΜΟ είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1996 από «τη διαπίστωση της έλλειψης συστηματοποιημένης και απαλλαγμένης από προκαταλήψεις επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία μειονοτικών ομάδων και γλωσσών». Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα επιστημονικά συμπεράσματα της εν λόγω ΜΚΟ. Ούτε αν βρίσκεται στο μικροσκόπιο της έρευνας που έχει να κάνει με τις λεόντειες χρηματοδοτήσεις

που έλαβε από το ΥΠΕΞ για να επιτελέσει το έργο της. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα προβεβλημένο στέλεχός της, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωσή του δούλεψε σκληρά για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρομά Σαμπιχά από τον κατάλογο των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Χριστόπουλος δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τη διακήρυξη των επιστημονικών στόχων που το ΚΕΜΟ έχει θέσει, δηλαδή «την απαλλαγμένη από προκαταλήψεις επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με την παρουσία μειονοτικών ομάδων και γλωσσών». Έχουμε την εντύπωση ότι, αν ήταν συνεπής με τους επιστημονικούς στόχους και διακηρύξεις του ΚΕΜΟ, θα αναγνώριζε το δικαίωμα σε μια Ρομά να αυτοπροσδιορίζεται ως Ρομά, να μην επιθυμεί την ένταξή της στο τουρκικό στοιχείο και να

έχει το δικαίωμα να βρεθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο Δ. Χριστόπουλος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι είναι λάθος να ενισχύονται οι προσπάθειες διαφοροποίησης των Ρομά (προφανώς και των Πομάκων) από το αυτοπροσδιοριζόμενο ως τουρκικό στοιχείο της Θράκης. Πρόκειται για μια τοποθέτηση η οποία αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου, την οποία υιοθέτησε, τελικά, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπέρασμα: Σε ένα κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει, το μειονοτικό ζήτημα δεν είναι ένα πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με στρατηγικές επιλογές με στόχο την προάσπιση ζωτικών συμφερόντων της χώρας και όχι τη συλλογή κάποιων (υπεσχημένων) ψήφων...


13

www.topontiki.gr

Το Πολιτική Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το «έπαθλο» των 1.826 ημερών για τους νικητές και η μάχη του σταυρού Σε 1.826 ημέρες παραμονής στις αυτοδιοικητικές «καρέκλες» μεταφράζεται το «έπαθλο» της πενταετούς θητείας που δίνει για πρώτη φορά στους νικητές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ο νέος εκλογικός οδηγός κατ’ εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Τ

ο υπουργείο Εσωτερικών τις προηγούμενες ημέρες εξέδωσε δύο μακροσκελείς εγκυκλίους για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 18ης και 25ης Μαΐου 2014, που αποτελούν ουσιαστικά τη «βίβλο» των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η πιο σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα έχουν πενταετή θητεία, όσο δηλαδή και η διάρκεια της θητείας ενός Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικότερα, οι τοπικοί άρχοντες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις προηγούμενες φορές αναλάμβαναν την 1η Ιανουαρίου. Η θητεία τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2019. Δηλαδή, 1.826 ημέρες θητείας. Εκείνο που δεν αλλάζει, είναι ο τρόπος επίτευξης τη νίκης, καθώς, για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης, χρειάζεται το 50%+1 ψήφο, ενώ, αν αυτό δεν επιτευχθεί στον πρώτο γύρο στις 18 Μαΐου, τότε θα επακολουθήσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Μαΐου, που συμπίπτει με τις ευρωεκλογές.

Σταυροί προτίμησης Το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι είναι οι σταυροί προτίμησης. Η σταυροδοσία για τους περιφερειακούς συμβούλους: u Ένας (1) σταυρός στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 1-3 περιφερειακοί σύμβουλοι. u Έως δύο (2) σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου

1

εκλέγονται 4-7 περιφερειακοί σύμβουλοι. u Έως τρεις (3) σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 812 περιφερειακοί σύμβουλοι. u Έως τέσσερις (4) σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. Οι «σταυροί» στους δήμους. Για τη σταυροδοσία στις δημοτικές εκλογές προβλέπονται τα εξής: u Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο πολίτης μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις (3) σταυρούς. u Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του σε έναν (1) υποψήφιο όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και έως τρεις (3) σταυρούς όταν η περιφέρεια έχει πάνω από τρεις έδρες. Επίσης, μπορεί να «σταυρώσει» έναν υποψήφιο από τις άλλες περιφέρειες του οικείου δήμου. u Μην ξεχνάτε ότι σταυροί μπαίνουν και στους υποψήφιους των τοπικών συμβουλίων. Δηλαδή ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμ-

o,ti πρεπει να γνωριζετε μπροστα στην καλπη

ριφέρειες των δήμων άνω των 100.000 κατοίκων οι δημοτικές κοινότητες του άρθρου 2, παρ. 4 του Ν. 3852/2010 (δηλαδή τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων και έχουν μετονομαστεί σε δημοτικές κοινότητες).

2

Για να ξέρετε πού τον βάζετε

βουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας. Πώς βάζουμε τους σταυρούς; Ο εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης, ο οποίος σημειώνεται παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου. Ο σταυρός σημειώνεται με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι εγγεγραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται. Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Εάν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτόν. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη, όμως, σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.

3

Τι αλλάζει Με τις δύο νέες εγκυκλίους επεκτείνεται το κώλυμα εκλογιμότητας και το ασυμβίβαστο στους

προέδρους διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (με εξαίρεση τα ιδρύματα) και στους διευθύνοντες και εντεταλμένους συμβούλους και υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων, πλην των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επίσης υφίσταται κώλυμα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστο για τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα. Δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι ομογενείς, οι νόμιμα διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι πολίτες χωρών Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ - Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία), καθώς διατάξεις του Ν. 3838/2010 κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Δεν αποτελούν εκλογικές πε-

Τι ισχύει στις περιφέρειες Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται: u Οι κάτοικοι του εξωτερικού. u Όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. u Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν. Στις περιφερειακές εκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και όχι στον τόπο διαμονής τους. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς.

Ο χρόνος εκπνέει… Η ανακήρυξη των συνδυασμών των υποψηφίων για τις περιφερειακές εκλογές γίνεται από το δικαστήριο στο οποίο υποβλήθηκαν οι δηλώσεις των συνδυασμών, τη δεκάτη πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία. Δηλαδή, όπως και για τις δημοτικές εκλογές, μέχρι τη 12η ώρα βραδινή της 3ης Μαΐου 2014.


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τρυπώνω

κατα βαθοσ Η Θράκη βάζει δύσκολα ερωτήματα «Οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέος κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράγμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, “Πομάκων, Τσιγγάνων και τουρκογενών”». Αυτές οι λέξεις, ειπωμένες από τον αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Χριστόπουλο, μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερεύνης Μειονοτικών Ομάδων), συμπυκνώνουν την αντίληψη που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να εκφράσει διά του ευρωψηφοδελτίου του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατά βάση εργάστηκε – μαζί με τους μουσουλμάνους της Θράκης, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – για να αποπεμφθεί από το ευρωψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Τσιγγάνα ακτιβίστρια Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, η οποία επί χρόνια αγωνίζεται για την ευχερέστερη πρόσβαση των Ρομά της Θράκης στα αγαθά της Παιδείας και της Υγείας.Η Σαμπιχά προκάλεσε την οργή τους επειδή αρνείται τον βίαιο εκτουρκισμό των Ρομά διά της πλήρους επιβολής των επιταγών του τουρκικού προξενείου. Όπως διευκρίνισε ο Χριστόπουλος, η άποψή του είναι πως «το ελληνικό κράτος, με τις πολιτικές που ακολούθησε έως το 1990, δημιούργησε ένα “συμπαγές τουρκικό πράγμα”, το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει». Πράγματι, η αντίληψη του «εθνικόφρονος» κράτους της Δεξιάς επί δεκαετίες ήταν ότι «όλοι είναι Τούρκοι» και, κατά τρόπο εγκληματικό, τους περιθωριοποίησε όλους μαζί σπρώχνοντας πολλούς Πομάκους και Ρομά στην αγκαλιά της Τουρκίας. Την ίδια αυτήν αντίληψη, ότι «όλοι είναι Τούρκοι», καλλιέργησε και εκμεταλλεύθηκε επί χρόνια το τουρκικό προξενείο στην Ξάνθη, ώστε να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα στην πιο ευαίσθητη, την πιο παραμελημένη και τώρα την πιο άγρια χτυπημένη από την κρίση περιοχή της χώρας, με ανεργία από 60% και άνω (στοιχεία του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ). Την ίδια αυτήν αντίληψη αποδέχεται – με την πολιτικώς άθλια λογική του «συντελεσμένου» – και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι Ρομά και οι Πομάκοι... δεν είναι Τούρκοι. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς αρνούνται εμπράκτως την τουρκοποίησή τους υπερασπιζόμενοι την ταυτότητά τους και διεκδικώντας όσα τους αναλογούν. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα... δεν τους αναγνωρίζει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας τους Τούρκους και βάζοντας ευθέως δύσκολα ερωτήματα στο κόμμα του. Ένα εξ αυτών είναι αν η αντίληψη Χριστόπουλου περί «συντελεσμένου» σημαίνει και αποδοχή του. Όχι μόνο στη Θράκη. Και ο νοών νοείτω...

Εκδότης - Διευθυντής ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ Διευθυντής Έκδοσης: ΠΑΝΑΓΗΣ Δ. ΚΟΥΤΟΥΦΑΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Aρχισυνταξία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ, ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ Υπεύθυνος Ύλης: ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ

Οικονομικός Διευθυντής: ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ Εμπορικό Τμήμα: ΜΑΝΘΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ Tηλέφωνα - Fax: 210 68.98.448 210 68.98.226 Εκτύπωση: IRIS ΑΕΒΕ

D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ Α.Ε.» ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 48 + 16 Art σελίδες - 2,00 ­ ΓΡΑΦΕΙΑ: Λεωφ. Βουλιαγμένης 273, T.K. 17236, Άγιος Δημητριος, Κωδικός: 3107 Tηλ.: 210 68.98.448, Fax Σύνταξης: 210 68.91.046 e-mail: topontiki1@yahoo.gr internet: http://www.topontiki.gr

«ΠΟΝΤΙΚΙ» Πολιτική - Σατιρική και

Αποκαλυπτική εφημερίδα

•Για τη συνδρομή σας αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 210-68.98.448. «ΠΟΝΤΙΚΙ» το... «ΠΟΝΤΙΚΙ» Σας! (Από το... 1979, ε;)

14

δυο εβδομάδες θα λειτουργήσει η Βουλή μετά τις διE Για ακοπές του Πάσχα (ανοίγει την προσεχή Δευτέρα) και μέχρι τις 9 Μαΐου, οπότε και θα ξανακλείσει για τις ευρωεκλογές. Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει: - Το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο. - Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες, που περιέχει τη Βασιλεία ΙΙΙ. - Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. -Ένα ακόμη νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και χωροταξικούς σχεδιασμούς, το οποίο αναμένεται να είναι ογκώδες. είναι ο πρόεδρος της Βουλής Β. ΜεϊμαράE Ανησυχος κης. Για ποιον λόγο; Για τα γεγονότα στη Θράκη. «Είναι σοβαρό. Να το ξαναδούμε με τη σοβαρότητα που απαιτείται και όχι έτσι στο χύμα…» έλεγε χθες ο Μεϊμαράκης σε συζήτηση με δημοσιογράφους. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν χρειάζεται να το κουβεντιάζουμε δημοσίως…». μπορεί ανενόχλητα να βρίζει, να προσβάλE Ολει,Παγκαλος να κράζει, να ελεεινολογεί όποιον και όπως θέλει. Και μόλις κάποιος του θυμίσει τις πομπές του, μόλις κάποιος αναφερθεί στον Οτσαλάν και τους χειρισμούς τού «μεγάλου τραγουδιστή», αίφνης τον πνίγει το δίκιο και απειλεί με μηνύσεις και αγωγές. Το σκληρό ροκ που παίζει ο παλαίμαχος πολιτικός έχει και τις απαντήσεις του, δεν μπορεί να σολάρει μόνο ένας, όσο κι αν είναι «μεγάλος τραγουδιστής»… έγκαιρης προειδοποίησης είπε ο Σαμαράς ότι E Συστημα έχει στον υπολογιστή του και το ημερολόγιο με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι υπουργοί. «Αν δω ότι δεν τα έχουν κάνει, τους τηλεφωνώ και τους ρωτώ γιατί δεν τα έκαναν, ακόμη και αν είναι μετά τα μεσάνυχτα». Και τις βρίσκεις στο σπίτι τις υπουργάρες σου, πρόεδρε, ή μήπως το ’χουν ρίξει έξω; στα social media η Φωτεινή Πιπιλή E Ξεμαλλιαζονται με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Εκείνη τον είπε φασιστοειδές και ζήτησε την καθαίρεσή του για την επίθεση που έκανε ο Αμβρόσιος στον Νίκο Δήμου, ενώ εκείνος «τη στόλισε» και της έκανε παρατηρήσεις να προσέξει πώς ντύνεται!!! Όμως φαίνεται ότι ο σεβασμιότατος δεν την ξέρει καλά τη Φωτεινή, γι’ αυτό και αυτή του απάντησε ότι περίπου είναι «ματάκιας»!!! Μια χαρά περνάμε τουλάχιστον μ’ αυτά… υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς έστειλε E Στους έναν ολόκληρο φάκελο ο υπουργός αναπληρωτής Λεωνίδας Γρηγοράκος με διάφορα πολιτικά κείμενα καθώς και πληροφορίες για τις εκλογές. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι ο φάκελος είχε και ένα συμβολικό δώρο. Ήταν ο «Περικλέους Επιτάφιος» του Θουκυδίδη. Ένα κείμενο ιδιαίτερα χρήσιμο για επίδοξους νέους πολιτικούς, αλλά κυρίως για παλαιότερους… Φουντωνει το κίνημα κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που διεμήνυσαν ότι διαφωνούν πλήρως με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει το θέμα παρακάμπτοντας τη Βουλή, και ο υποψήφιος για περιφερειάρχης με τη Ν. Δ. και βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αυτήν την κίνηση. Η μεταπασχαλινή αντίδραση του «ξανθού» ήταν οξύτατη, προφανώς λόγω και της πίεσης που του ασκεί η αίσθηση ότι προηγείται ο αντάρτης υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας.

E

Προς ντιμπέιτ Τσίπρα με Σαμαρά

Κατ’ αρχάς, θετική είναι η αντίδραση Τσίπρα και Σαμαρά για μια τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ τους. Στόχος να ξεκαθαριστούν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να γίνουν ξεκάθαρες οι θέσεις και των δύο κομμάτων. Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για το ντιμπέιτ, είπαν να αρχίσουν οι συζητήσεις για τα διάφορα διαδικαστικά θέματα. Ο Σαμαράς όρισε τον Γιώργο Μουρούτη, αλλά ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Γ. Μουρούτης στερείται αξιοπιστίας και η συμμετοχή του δεν θα ήταν εποικοδομητική. Ως εκ τούτου, αν θέλουν να δούμε μονομαχία Σαμαρά - Τσίπρα μάλλον το Μαξίμου – λένε στον ΣΥΡΙΖΑ – θα πρέπει να επιλέξει άλλον για τις συνεννοήσεις.

Ξεκαθάρισμα Μπορεί η Σαμπιχά Σουλεϊμάν να είναι πια παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα απόνερα αυτά της ιστορίας που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πρόσωπο συνεχίζονται. Έτσι, θέμα Χριστόπουλου αναμένεται να θέσει η Σοσιαλιστική Τάση με τον Αλέξη Μητρόπουλο στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – παρόντος του Τσίπρα, που επιστρέφει από Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει την αποπομπή του καθηγητή του Παντείου από το ευρωψηφοδέλτιο για τις θέσεις που διατυπώνει περί ενιαίας τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και το ξεκαθάρισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ των θέσεων για το μειονοτικό.

ξέρουμε ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ E ολοι Στρος Καν είναι κορτάκιας και λάτρης του ποδόγυρου. Το ζήτημα είναι αν είναι και διπρόσωπος ή ψεύτης. Κάπως έτσι επιχειρεί να τον εμφανίσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπό κατηγορία στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πρώην υπουργός Οικονομικών για τη «λίστα Λαγκάρντ», σε μεταπασχαλινή παρέμβασή του στα «Νέα» αντικρούει τον ισχυρισμό του Τ. Ρουμελιώτη. Λέει συγκεκριμένα ότι στις 24 Απριλίου 2010 μπροστά στον Όλι Ρεν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ ο Στρος Καν συμφώνησε να μην ανοίξει καμία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ρουμελιωτης, εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, έχει E Οκαταθέσει στον Γρηγόρη Πεπόνη, που ερευνούσε την πορεία προς τον δανεισμό και τα μνημόνια, ότι ο Στρος Καν του είχε πει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του στις 13 Μαΐου 2010 και στις 28 Ιουνίου 2010 ότι πρέπει το συντομότερο να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, θα βρουν άραγε τα αρ…α να βγουν οι πρωταγωνιστές της ελληνικής φρικαλεότητας να μας πουν πώς φτάσαμε στην οικονομική καταστροφή της χώρας;

σμα Πλεόνα μα ιμ με έλλε νης ύ νοημοσ

υπεύθυνο για τη μη λειτουρE Προσωπικα γία του Νοσοκομείου Σαντορίνης που κόστι-

σε 13 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ θεωρεί η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η κατάντια


TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Οι φήμες λένε ότι...

από την κομματική υποψηφιότητα του Β. E Αποστασεις Μιχαλολιάκου στον Πειραιά έλαβε ο υπουργός Εμπορικής

4Στην τσίτα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο στο άκουσμα ότι οι καραμανλικοί (νεότεροι και παλαιότεροι) συνεδριάζουν μυστικά για να εξετάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές.

Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης. Συγκεκριμένα, στην πρωινή εκπομπή του Mega, παρ’ ότι «Παναθηναϊκός», χαρακτήρισε «πολυσυλλεκτική την υποψηφιότητα του Μώραλη». Ερωτηθείς όμως σχετικά με τον ποιον θα ψηφίσει, είπε: «Ψηφίζω στη Γλυφάδα». Ακόμη ένας ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης Σαμαρά, πάντως, είδε με καλό… μάτι την υποψηφιότητα Μώραλη.

4Με παρέμβαση του Μαξίμου δεν έγινε ποτέ η συνέντευξη Μπαλτάκου που είχε προγραμματίσει να δώσει σε γνωστό τηλεαστέρα, σε παραλιακό κανάλι.

δημιουργια πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε E «Η αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στη μείωση των δημοσίων

μας είναι τέτοια που ένα υπερσύγχρονο (και εξωφρενικά ακριβό λόγω διαφθοράς) κτήριο στοιχειώνει, επειδή τάχα μου η τρόικα αποκλείει προσλήψεις στον χώρο της Υγείας. Και ο Άδωνις επιχείρησε πριν κάτι μήνες – πριν σκάσουν οι «βόμβες - κροτίδες» στην Οία – να το πασάρει σε ιδιώτες το κτήριο, προκειμένου να γίνει ιδιωτική πολυκλινική. Όμως το θέμα δεν προχώρησε και έτσι το κτήριο ρημάζει. Άλλη μια παράπλευρη απώλεια για να βγει το πλεόνασμα… Νικητας Κακλαμάνης τους πρόλαβε όλους και θυμήE Οθηκε στο Twitter τον ιδρυτή της Ν.Δ. «Σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια, απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι ιδέες όμως της παράταξης που ίδρυσε παραμένουν ολοζώντανες» έγραψε ο υποψήφιος δήμαρχος, επιχειρώντας προφανώς να εμφανιστεί ως ο πιο πούρος εκπρόσωπος του καραμανλισμού στη συγκυρία. Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί! στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ επικρατεί κατήφεια από τις E Στο πολύ χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις. Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ένταση και εξαιτίας της τάσης μιας μερίδας προεδρικών να σύρουν το κόμμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό του Πειραιά, όπου η Μαρία Ρεπούση επιμένει για στήριξη του συνδυασμού του Θοδωρή Δρίτσα, θέμα που προκαλεί την έντονη δυσφορία του Φώτη Κουβέλη. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να πάει σε διακοπές το Πάσχα μένοντας στην Αθήνα, προκειμένου με ένα πολύ στενό επιτελείο συνεργατών του να σχεδιάσει τις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις του κόμματος με στόχο να ανακάμψει δημοσκοπικά. Μάλιστα στελέχη της ΔΗΜΑΡ μιλάνε για παρεμβάσεις - εκπλήξεις, χωρίς να αποκαλύπτουν περισσότερα. Ίδωμεν...

δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική». Η φράση ανήκει στον επί έναν χρόνο κυβερνητικό εταίρο, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Τι να πεις… να αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις προς τα E Μπορει media ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης και να έχει αφοσιωθεί στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, όμως δεν μπόρεσε να μην υποκύψει στον πειρασμό του Facebook… Έτσι τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε δύο πολιτικά του σχόλια, το ένα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ (Ελιά) για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το άλλο για τα επεισόδια στο ποδόσφαιρο, ειδικά μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Για μεν το πρώτο επισημαίνει τα άρθρα, τις δημοσιεύσεις και τα βιβλία του Βενιζέλου, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση, και εκφράζοντας τη λύπη του τονίζει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι «προ των πυλών». στους 80.000 λέγεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι E Κοντα σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα… Πολλοί συνδυασμοί λέγεται ότι αδυνατούν να συμπληρώσουν τις λίστες με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, για αυτό και οι επικεφαλής προσπαθούν να συμπληρώσουν μόνο τον απολύτως απαραίτητο αριθμό υποψηφίων. Οι εποχές είναι δύσκολες και η αμφισβήτηση των κομμάτων έχει οδηγήσει στη χαλάρωση της συνοχής και στην πολυδιάσπαση. Και δεν είναι μόνο ο ιδεολογικός αχταρμάς που προκύπτει από τις διάφορες συνεργασίες, αλλά και η παντελής έλλειψη προσφοράς για… υποψηφιότητες.

ξετρυπωνω

Λεωφ.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 1

15

www.topontiki.gr

«Εκεί ψηλά στη Θράκη», μας ενημερώνει στο κύριο άρθρο της η «Αυγή», «το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας. Και συνιστά τέχνασμα με προφανή αντιδημοκρατική επιδίωξη οι νεο-εθνικόφρονες να παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την αναπόδραστη συνέπεια, σύμφωνα με την οποία όταν οι ολοένα και περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα εθνοτικά, τότε εξ αντικειμένου προσδιορίζεται και η όποια μειονότητα». Θα ήταν μικρό το κακό αν με την παραπάνω άποψη η πρωινή εφημερίδα της Αριστεράς επιχειρούσε να διορθώσει ένα λάθος (το βάλε - βγάλε της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) με ένα άλλο λάθος. Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να διορθώσει ένα λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη. Αυτό που μένει στον λογαριασμό είναι δύο λάθη. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται περί τούτου. Η «Αυγή» με το κύριο άρθρο της συμπυκνώνει μια πολιτική άποψη την οποία επιβάλλεται να εξετάσουμε προσεκτικά. Τι μας λέει, λοιπόν, η εφημερίδα; Ότι εξ αντικειμένου η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί στο σύνολό της ως τουρκική, αφού η πλειονότητα των ατομικά αυτοπροσδιοριζόμενων μελών της δηλώνουν «Τούρκοι». Έχει ενδιαφέρον αυτή η άποψη, καθότι δεν ενδιαφέρεται για τον αυτοπροσδιορισμό άλλων μελών της μειονότητας που δεν δηλώνουν Τούρκοι, δηλαδή των Πομάκων και των Ρομά. Πώς αντιμετωπίζει η Αριστερά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αυτών των ανθρώπων; Ένα ακόμη ερώτημα που αφήνει αναπάντητο ο κοσμοπολίτικος διεθνισμός, τον οποίο υπερασπίζεται στο κύριο άρθρο της η «Αυγή», είναι το εξής πολύ απλό: Στην περίπτωση που η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη «κατακτήσει» την αναγνώρισή της ως «τουρκικής» και διακηρύξει την πρόθεσή της με δημοκρατικές διαδικασίες (δημοψηφίσματα) να αποσχιστεί από το ελληνικό κράτος, τι θα (πρέπει να) πράξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα πουν οι αξιαγάπητοι συνοδοιπόροι στα μονοπάτια της Αριστεράς ότι όλα τα πιο πάνω είναι σενάρια φόβου που τρέφουν τους εθνικισμούς. Σενάρια τα οποία τροφοδοτούν οι αδίστακτοι μηχανισμοί του κράτους και των μυστικών του υπηρεσιών. Ναι, «εκεί ψηλά στη Θράκη», η αυτοπροσδιοριζόμενη ως τουρκική μειονότητα δεν καθοδηγείται από την Άγκυρα, δεν έχει εκδηλώσει τάσεις απόσχισης και καμία άλλη ξένη δύναμη δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να παίξει παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν κόσμο ηθικό, αγγελικά πλασμένο. Μόνο, όμως, στο μυαλό κάποιων επιτελών του κόμματος που βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας… dim10201961@yahoo.gr


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

16

Κατήφορος Μετωπική σύγκρουση ΟΛΜΕ και κυβέρνησης εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου να δηλώνει στο Star πως όσοι καθηγητές συμμετάσχουν στις τρίωρες στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή θα περάσουν από Πειθαρχικό. Από πειθαρχικό έλεγχο θα περάσουν όσοι καθηγητές δεν παρουσιαστούν την Τετάρτη του Πάσχα στα σχολεία που θα ανοίξουν προκειμένου να γίνει η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν μέσα στη χρονιά, ανέφερε… απειλητικά ο υφυπουργός, παρά το γεγονός πως δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου ο… πειθαρχικός έλεγχος. «Ποια η αξιοπιστία της ΟΛΜΕ; Ο κ. Κοτσιφάκης με δικαιώνει ουσιαστικά, όταν την επαναστατική γυμναστική στην αρχή της χρονιάς με τις καταλήψεις, την εξαργυρώνει και είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά. «Η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Δεν μπορεί ο κ. Κεδίκογλου να μας απειλεί με τέτοιες κινήσεις. Είναι απαράδεκτος δημοκρατικός κατήφορος του υπουργού. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο είναι εξαργύρωση» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμις Κοτσιφάκης. Πάντως, η κίνηση του Κοτσιφάκη, όπως αποδείχθηκε, δεν τον δικαίωσε, καθώς, όπως διέρρευσε το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό συμμετοχής στις στάσεις εργασίας ήταν κάτω από 10%. Φυσικά, το δικαίωμα στη στάση εργασίας είναι κατοχυρωμένο, αλλά να έχει και κάποια… αξία. Όπως συμβαίνει με το δικαίωμα στην Παιδεία.

Νέα εργαλειοθήκη Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς έχει πάθει αυτός ο Χατζηδάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ό,τι μέτρο βρει μπροστά του και ισχύει σε χώρα του εξωτερικού, θέλει να το μεταφέρει εδώ και όποιον πάρει ο Χάρος. Όπως είπε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, για το καλό μας τώρα… ετοιμάζει νέες αντιγραφές για το θέμα των κόκκινων δανείων με στόχο να αποφεύγονται οι εντάσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Μετά την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» ετοιμάζεται τώρα να μας φορέσει καπέλο και την «εργαλειοθήκη της Ευρώπης» για τα κόκκινα δάνεια, για να γλιτώσουν την γκρίνια οι τραπεζίτες, να χαρακτηριστούν οι δανειολήπτες καλόπιστοι, κακόπιστοι ή συνεργάσιμοι. Βγαίνει ένας μπούσουλας – είπε –, με τον οποίο θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και οι εντάσεις (για την πληρωμή των δανείων εννοεί) και η Ελλάδα γίνεται Ευρώπη και σ’ αυτόν τον τομέα. Να μας λείπει…

ποντικοπαγίδες Kοκκορομαχία Τη… χαρά τους έχουν βρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Έλληνες πολιτικοί. Ο υπερδραστήριος Άδωνις Γεωργιάδης «τσακώθηκε» στο Twitter με τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Αφορμή αποτέλεσε ένα tweet του Ραγκούση αναφορικά με τα τέσσερα χρόνια που συμπληρώθηκαν χθες (σ.σ.: Τετάρτη) από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης. Ο νυν υπουργός Υγείας του απάντησε: «Εσείς τότε ήσασταν περαστικός, ε;», με τον Γιάννη Ραγκούση να του απαντά: «Ευχαρίστως μιλώ για το 2010 με σένα, να σου θυμίσω την ποινή που σου επέβαλε η επιτροπή δικαστικών επειδή παραβίασες ως υπ. περιφερειάρχης τον νέο τότε νόμο για το μαύρο πολιτικό χρήμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποινή που με τροπολογία μίας νύχτας σου διέγραψε η κυβέρνηση διαπλοκής που μετέχεις». Τότε ο Άδωνις απάντησε: «Τίποτα δεν παραβίασα και θα έπρεπε να ντρέπεστε. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου σας κλείδωσε μια βδομάδα νωρίτερα για όσους δεν πέρασαν στον β’ γύρο και μπήκαν αυτά τα πρόστιμα και σε μένα και σε πολλούς άλλους. Θύματα της δικής σας προχειρότητας. Αντί για συγνώμη μάς εγκαλείτε κιόλας. Απόδειξη μέχρι και για τους καφέδες είχα!», με τον πρώην υπουργό να σημειώνει: «Δώσε τώρα στη δημοσιότητα το πρακτικό της ποινής που σου επέβαλε η ανεξάρτητη επιτροπή δικαστικών και την τροπολογία». Πραγματικό… ξεκατίνιασμα για γέλια μέχρι τελικής πτώσεως!

Κόντρες

Για ποιους η αλλαγή Ευνοϊκή αλλαγή για «γαλάζιους» και «πράσινους» Τι κρύβει η αλλαγή Μιχελάκη (της τελευταίας στιγμής) που ψήφισε η Βουλή πριν από τις διακοπές του Πάσχα και η οποία δίνει προαιρετικά το δικαίωμα του διπλασιασμού των υποψηφίων συμβούλων στις δημοτικές εκλογές; Κάποιοι εκτιμούν ότι ευνοεί τους συνδυασμούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν τη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας, εκεί δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί με ισχυρά ψηφοδέλτια.

Πενήντα - πενήντα είναι οι πιθανότητες για τον Γ. Μανώλη, καθώς τις τελευταίες ώρες ακουγόταν ότι αποσύρεται από τη μάχη για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Ο ίδιος λέει ότι θα το παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή. Πάντως, αν κρίνουμε από τα δύο τελευταία μηνύματα στο Twitter, αφήνει να εννοηθεί ότι δέχεται «βρόμικο» πόλεμο. Στο πρώτο ανέφερε: «Σαμαράς, συμφέροντα, κομματικοί & κυβερνητικοί μηχανισμοί δίνουν τα ρέστα τους για να μη φθάσουμε στην κάλπη, τρέμουν την οργή των δεξιών!». Στο δεύτερο μήνυμα έδειξε κι από

πού προέρχονται οι… πιέσεις: «Πολλά τα λεφτά στις περιφέρειες, μεγάλο & το ενδιαφέρον των μεγαλοεργολάβων να επιβάλουν τους κολλητούς τους! Βοηθούν σε αυτό τα κόμματα!».

Τραμπουκισμοί Στα πολύ ψιλά των γιορτινών ημερών πέρασε η θρασύδειλη και τραμπούκικη επίθεση χρυσαυγιτών στα γραφεία της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», σε κτήριο του Δήμου Αθηναίων, τις μέρες του Πάσχα, όπως κατήγγειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Πέτρος Κωνσταντίνου. «Έσπασαν την πόρτα των γραφείων που βρίσκεται στον 5ο όροφο ενώ στον δρόμο τους έσκισαν αντιφασιστικές αφίσες που βρίσκονταν στο ισόγειο. Κηλίδες αίματος βρέθηκαν στην είσοδο και στη σκάλα έξω από την πόρτα εισόδου στα γραφεία, την οποία και δεν κατάφεραν να παραβιάσουν» είπε ο κ. Κωνσταντίνου και εκτίμησε ότι προφανώς κάποιος από αυτούς που προσπάθησαν να παραβιάσουν τον χώρο τραυματίστηκε και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. «Όλη η εξήγηση για το θράσος των φασιστοειδών είναι η κάλυψη που τους έδιναν οι Μπαλτάκοι της κυβέρνησης» είπε σχετικά. «Για μας, και γι’ αυτήν την επίθεση ευθύνεται η κυβέρνηση Σαμαρά που εξακολουθεί να έχει ακροδεξιά ρατσιστική ατζέντα» κατέληξε ο Π. Κωνσταντίνου… και δεν έχει άδικο.

Στο Αιγάλεω Η ανεξάρτητη - αριστερή Δημοπολιτική Κίνηση στο Αιγάλεω «Ρήγμα στα Δυτικά» διοργανώνει αυτή την Κυριακή 27.4, στη μία το μεσημέρι, ρεμπέτικο γλέντι. Στη γειτονιά του Ζαμπέτα οι φίλοι της κίνησης θα μαζευτούν για να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ξεδώσουν, ανταλλάσσοντας – όπως κάνουν πάντα άλλωστε – πολιτικές απόψεις, ιδέες και προτάσεις. Στην όμορφη και παραδοσιακή Αυλή στον Ναό της Τέχνης 8 Δυτικά στο Αιγάλεω (πλησίον του ΤΕΙ Αθηνών, Λεωφόρος Αθηνών 287), οι φίλοι της Κίνησης θα μαζευτούν για να ακούσουν ζωντανή μουσική από τον Τάσο, τη Μαρία και τον Γιώργο, ενώ όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθειά τους μπορούν κάλλιστα να αγοράσουν προσκλήσεις στην τιμή των 12 ευρώ.

ς Ο άπιστο ι α Θωμάς κ tory ss s το succe


17

www.topontiki.gr

Το Θέµα

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 24 ÁÐÑÉËÉÏÕ 2014

Η περιφέρεια, όπως στο σώµα, έτσι και στην πολιτική παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική εµφάνιση

Αποκόμματα! Όπως σε κάθε εκλογική αναµέτρηση, έτσι και στις προσεχείς τα κενά στα ψηφοδέλτια τα µπαζώνουν µε την απαστράπτουσα εγχώρια σαβούρα. Έτσι, οι δηµοφιλείς που περισσεύουν στην, κατά τα άλλα, χειµαζόµενη κοινωνία µας, προτείνονται ως πολιτικοί σωτήρες τους οποίους καλεί η πατρίδα στο καθήκον. Σε αυτήν την ανόητη τακτική, που έχει γίνει ο πιο σταθερός πολιτικός θεσµός, συµµετέχουν παντός είδους καλλωπιστικά φυτά: Λαϊκοί αοιδοί, ποδοσφαιριστές, µοντέλα, ποικίλες τηλεπερσόνες και γενικότερα όλος εκείνος ο πολύβουος και κατά κανόνα άνοος συρφετός που περισσεύει στα κανάλια, στους στίβους ή στις πασαρέλες. Προς αυτήν την πολιτική κατεύθυνση, όπου τα κόµµατα προτείνουν τους κόµµατους, η πολιτική δεν µπορεί να ασκείται από… αποκόµµατα!

Βλέποντας και κάνοντας Λαπαβίτσας, Βαρουφάκης, Αρσένης, Σαµπιχά προβληµατίζουν, εκτός από την πλειοψηφική ηγεσία της Κουµουνδούρου, και τους ψηφοφόρους. Τελικά, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, να αναλάβει ευθύνες, να περάσει από τα λόγια στην πράξη; Ή επιθυµεί να χαριεντίζεται µε την Αριστερή Πλατφόρµα και όλα τα καλόπαιδά της υπό τον κύριο Λαφαζάνη (µεγάλη φωτογραφία); Επίσης, δεν είναι δυνατόν µε τόσες «προσωπικότητες» στο τσεπάκι του ο ΣΥΡΙΖΑ να µην µπορεί να καταθέσει ένα ψηφοδέλτιο αρραγές και ενιαίο. Σηµειώτεον, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν µια πολιτική κι όχι τις εκδοχές και τις αποκλίσεις της. Όταν λοιπόν καλούνται να ψηφίσουν για την Ευρώπη, είναι βασική συνθήκη να γνωρίζουν τις αµετάκλητες – κι όχι διαπραγµατεύσιµες θέσεις – του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπέρ της Ευρώπης, είναι κατά ή κάτι ενδιάµεσο που θα βρεθεί βλέποντας και κάνοντας;

KOYIZ

Θα συµπληρωθεί άραγε το κενό στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, όπου αναζητούνταν εκπρόσωπος της µειονότητας; Τέτοιες µέρες, τέτοια λόγια...

Οίνος ευφραίνει… τους καραµανλικούς Επειδή οι Καραµανλήδες µάς κάθονται στο στοµάχι εδώ και δεκαετίες, έφτιαξαν ως ένδειξη καλής θελήσεως ένα κρασί που, όπως µαθαίνουµε, είναι νόστιµο και γευστικό! Έτσι, για να πάνε τα φαρµάκια – που µας πότισαν – κάτω, ο Αχιλλέας, αδελφός του «εθνάρχη» και θείος του «σεµνού και ταπεινού», µας προτείνει το κρασί της πολιτικής δυναστείας. Ωστόσο, µε το κρασί τα πράγµατα είναι αµφίσηµα· άλλοι ξεχνούν και άλλοι θυµούνται. Και µε τους Καραµανλήδες το πιο συµφέρον είναι η Λήθη, όνοµα που προτείνουµε να υιοθετήσουν για την ποικιλία των κρασιών τους. Επίσης τους προτρέπουµε ενθέρµως να εγκαταλείψουν την πολιτική στην οποία ανεδείχθησαν ως χαλασµένο ξίδι και να ασχοληθούν µε τις χάρες τις αµπελουργίας προς το συµφέρον όλων.

Υπερπατριώτης και Κασιδιάρης Ο Κασιδιάρης (µικρή φωτογραφία), αυτή η ιδιότυπη πολιτική φυσιογνωµία γέννηµα θρέµµα της ακρισίας που επικράτησε µε την κρίση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον τουρκοπροσκηνηµένο. Επειδή το ζήτηµα είναι εθνικό, προέχει να βρεθεί ειδικός για πατριωτικές ψυχώσεις, ειδικευµένος σε παραληρηµατικές εκρήξεις µετά επιθετικών στοιχείων, όπου η Κωνσταντινούπολη παρουσιάζεται ως πρωτεύουσα της Ελλάδας και από την άλλη οι ναζί του Χίτλερ ινδάλµατα και πρότυπα. Επειδή η επιστήµη το πιθανότερο είναι να σηκώσει τα χέρια στα υπερόπλα του Κασιδιάρη, οι ελπίδες επαναφοράς είναι µηδαµινές.

Τυπικές φιλοδοξίες… Τι γίνεται µε τους αστέρες της δηµοσιογραφίας; Φυσικά και δεν απαγορεύεται η δυνατότητα υποψηφιότητας σε κανέναν, ωστόσο οι υποψήφιοι δηµοσιογράφοι είναι τόσο πολλοί πλέον, που αναλογικά οι υποψηφιότητες δηµιουργούν ένα είδος πληθωρισµού. Έτσι, είναι κάπως περίεργο που συνωστίζονται προκειµένου οι ελεγκτές της εξουσί-

Ανάσταση φόρων λάμψης Αντί για ανάσταση της οικονοµίας, αναστήθηκαν οι ήδη ολοζώντανοι φόροι. Συγκεκριµένα, το εκκαθαριστικό σηµείωµα των φετινών δηλώσεων µεταξύ των άλλων ενσωµατώνει: τον φόρο εισοδήµατος, την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται µε συντελεστές 1%-4% για όσους απέκτησαν το 2013 ετήσια εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύµατος που πληρώνουν οι εργαζόµενοι που αµείβονται µε «µπλοκάκι», οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και όσοι ασκούν ατοµική εµπορική επιχείρηση.

ας να γίνουν οι ελεγχόµενοι στην εξουσία. Το σταθερό αυτών των υποψηφιοτήτων είναι η σταθερή τους εξάρτηση µε την εξουσία: Από τέταρτη εξουσία οι άνθρωποι του Τύπου θέλουν να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις και τα πρωτεία.

Ο αποκλεισμός των αρίστων Ηµέρες του Πάσχα οι πρωτευουσιάνοι επαρχιώτες επισκέφτηκαν τα χωριά τους, τους γενεθλίους τόπους τους, ερχόµενοι σε άµεση επαφή µε τις εξελίξεις των δηµοτικών εκλογών. Σε όλες τις περιπτώσεις το πιο αβίαστο και συνάµα σταθερό συµπέρασµα είναι ότι και στις δηµοτικές εκλογές το βασικό κριτήριο των υποψηφίων είναι το µεγάλο σόι και όχι τα απαραίτητα προσόντα. Βέβαια στις τοπικές κοινωνίες καλό είναι να υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγµα της κοινωνικής διαστρωµάτωσης. Ωστόσο και εδώ παρατηρείται η ηχηρή αδυναµία αξιολόγησης και κριτηρίων, µε δυο λόγια ο συστηµατικός αποκλεισµός των αρίστων, και σε αυτό οι δηµοκρατικές αιτιάσεις… περισσεύουν.

Ποντίφιξ


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

18

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για τη Χρυσή Αυγή Κίνδυνος αποφυλάκισης κρατουμένων στελεχών της λόγω παρέλευσης δεκαοκταμήνου Με την άμμο στην κλεψύδρα να τρέχει όλο και πιο γρήγορα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν αν ο πόλεμος, τον οποίο «κήρυξε» τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση εναντίον του νεοναζιστικού κόμματος, έγινε με σκοπό την καταστολή της εγκληματικής δράσης της ή για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

με την «επάρκεια» του κατηγορητηρίου και το αν θα είναι ικανό να οδηγήσει στην οριστική καταδίκη των κατηγορουμένων.

δη από την περασμένη εβδομάδα οι δύο εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου φρόντισαν να «χτυπήσουν καμπανάκι» σχετικά με την πορεία της διαδικασίας για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μια διαδικασία που παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση, έστω και αν πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η άρση βουλευτικής ασυλίας για πέντε ακόμα στελέχη της Χ.Α. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος βαρύνεται και με το αδίκημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Και οι πέντε κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν εντός των προσεχών ημερών από τις δύο εφέτες ανακρίτριες που ασχολούνται με την υπόθεση της ναζιστικής οργάνωσης, προκειμένου να απολογηθούν.

Η συμπαγής εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής αυτήν τη στιγμή κινείται γύρω στο 7%. Ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 500.000 ψηφοφόρους. Εν αντιθέσει δε με την επικρατούσα αντίληψη περί περιθωριακών και αμόρφωτων στοιχείων, νοσταλγών της χούντας, θαυμαστών του Χίτλερ και «φανατικών εθνικιστών», ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων των νεοναζί ανήκει στις λεγόμενες «μεσαίες» και «ανώτερες» τάξεις. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους, πάλαι ποτέ ψηφοφόρους του δικομματισμού, τους οποίους έπληξαν ανεπανόρθωτα η οικονομική κρίση και τα διαδοχικά μνημόνια. Θα είχε ενδιαφέρον μια δημοσκόπηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου όχι μόνο στις «χαλαρές» ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές, μεταξύ των... «μικροομολογιούχων», οι οποί-

Ή

Στενό περιθώριο Τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη προκειμένου να ολοκληρώσει τον κύκλο της ανάκρισης, καθώς και να διεξαχθεί η δίκη των έως τώρα 66 κατηγορουμένων, έχουν «στενέψει» επικίνδυνα. Πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των περισσότερων εκ των 29 προφυλακισμένων μελών της Χρυσής Αυγής, με την ακροαματική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που είναι το ανώτατο όριο κράτησης προσωρινά κρατουμένων και μετά την παρέλευσή του, κατ’ εφαρμογή του νόμου και του Συντάγμα-

τος, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Εν αναμονή των περαιτέρω δικαστικών εξελίξεων, το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να αναζητεί απάντηση αφορά τη στάση ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους νεοναζί, το οποίο πλέον συνιστά μια σταθερή βάση ψηφοφόρων. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, από το βράδυ της 25ης Μαΐου οι νοσταλγοί του Χίτλερ θα «εκπροσωπούν» την Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι μόνο οι πρόσφατες «αποκαλύψεις» Μπαλτάκου περί «μεθοδεύσεων Σαμαρά - Αθανασίου - Δένδια, με σκοπό την“πολιτική εξόντωση” της Οργάνωσης», όπως διατείνονται οι χρυσαυγίτες, τα στοιχεία που φαίνεται να τους ενισχύουν προεκλογικά. Ούτε οι αμφιβολίες που πηγάζουν και από σημαντικό τμήμα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» σχετικά

οι νοσταλγοι του χιτλερ ονειρευονται την 25η μαϊου

Ηθικοί αυτουργοί

οι είδαν τους κόπους μιας ζωής να «εξανεμίζονται» σ’ ένα βράδυ με το περιβόητο PSI στα ελληνικά ομόλογα. Ή τι σκέπτονται να ψηφίσουν οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, υπηρετούντες στη δημοτική αστυνομία και λοιποί από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους που... διατέθηκαν – δίχως να ερωτηθούν – για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ίσως πολλοί ανακαλύψουν έντρομοι ότι είναι οι ίδιοι ηθικοί αυτουργοί της σταθερής τροφοδοσίας των ναζί με εκλογική πελατεία.

Η εκκόλαψη του «αυγού» Ενδεικτική των κοινωνικών εξελίξεων είναι η πορεία της Χρυσής Αυγής στον «εκλογικό στίβο» από το 1996 και έπειτα. Στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, που αποτέλεσαν τη μετάβαση από τον παπανδρεϊσμό στους «μεταρρυθμιστές» του Κώστα Σημίτη και την έναρξη του εφήμερου και πλαστού – όπως αποδείχθηκε – «ελληνικού θαύματος», η ναζιστική οργάνωση κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις... 0,1% (4.537 ψήφοι) χάνοντας σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα (7.242 ψήφοι στις ευρωεκλογές του 1994), στον απόηχο της έξαρσης του προβλήματος με τη FYROM. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, στη διπλή εκλογική διαδικασία του 2009 (ευρωεκλογές τον Ιούνιο και εθνικές τον Οκτώβριο), η Χρυσή Αυγή τετραπλασιάζει τους ψηφοφόρους της (23.566 και 19.636, αντίστοιχα) και τα στελέχη της – κατά παραδοχή και του Κασιδιάρη σε μια πρόσφατη ιδιωτική συζήτηση με δημοσιογράφους – σουβλίζουν αρνιά για να γιορτάσουν το... 0,5%! Είναι η περίοδος του ρατσιστικού παραληρήματος των ΜΜΕ κατά των «λαθρομεταναστών που ληστεύουν και σκοτώνουν τους ανυπεράσπιστους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα υπό την ανοχή της πολιτείας». Κανένας δεν φάνηκε να προβληματίστηκε σοβαρά ούτε από την εκλογή του «φύρερ» Μιχαλολιάκου ως δη-


19

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

μοτικού συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων, έναν χρόνο αργότερα. Και φθάνουμε στα αποτελέσματα των διπλών βουλευτικών εκλογών του 2012 και της ουσιαστικής εγκαθίδρυσης των νοσταλγών του Χίτλερ ως ρυθμιστών της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. «Ο Χίτλερ δεν γεννήθηκε με την εξουσία στα χέρια του. Την κέρδισε. Η δύναμή του προήλθε από τον λαό. Ζήτησε από τους ανθρώπους της εποχής του να αποφασίσουν. Δεν τους επιβλήθηκε. Ο λαός ψήφισε. Πολλοί τον ακολούθησαν και άλλοι όχι» είχε υποστηρίξει πριν από λίγες ημέρες – σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» – ο Γερμανός σκηνοθέτης της ταινίας «Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία» Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ. Μια άποψη που φαίνεται να βρίσκει επιβεβαίωση σήμερα και σε ένα τμήμα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

«Πολιτικός ο πόλεμος» Ένας από τους λίγους Έλληνες βουλευτές που είχαν αντιληφθεί από νωρίς τους λόγους της ανόδου της Χρυσής Αυγής είχε εξηγήσει την άρνησή του να υπερψηφίσει την πρόταση για αναστολή χρηματοδότησης της φασιστικής οργάνωσης, τον Δεκέμβριο του 2013, τονίζοντας ότι: «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών,

τους διαστρεβλωτές των αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν». Τα πεπραγμένα δείχνουν πως δεν εισακούστηκε... Αντιθέτως, μετά και τη δημοσιοποίηση της «φιλικής κουβέντας» του Κασιδιάρη με τον πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Πα-

Χρυσαυγίτες οι δράστες Μέλη της Νεολαίας Μετώπου της Χρυσής Αυγής είναι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι εις βάρος του ανήλικου μαθητή Λυκείου Φ.Β., που είχε σημειωθεί στις 28 Ιανουαρίου 2013 στο Παλαιό Φάληρο. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι δράστες έστησαν καρτέρι έξω από το σχολείο όπου φοιτούσε ο Φ.Β. και τον μαχαίρωσαν στο πρόσωπο και τον λαιμό, επειδή ο τελευταίος είχε ασκήσει κριτική σε συμμαθήτριά του – η οποία διατηρούσε δεσμό με έναν εκ των δύο κατηγορουμένων – για κάποια φασιστικά και ναζιστικά συνθήματα που είχε γράψει στο θρανίο της. Από τα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μεικτό Ορκωτό Ειρηνοδικείο, οι δύο νεαροί χρυσαυγίτες, μαζί με τη συμμαθήτρια του 16χρονου τό-

τε μαθητή, ήταν ενεργά μέλη της νεολαίας της οργάνωσης. Στα κινητά τηλέφωνα και των τριών βρέθηκαν διαβαθμισμένα γραπτά μηνύματα (sms) των εκδηλώσεων και δράσεων του Μετώπου Νεολαίας της Χ.Α., όπως: «Ομιλία της Ζαρούλια τη Δευτέρα! Όλοι εκεί!» κ.λπ. Επιπλέον, από τα γραπτά μηνύματα που βρέθηκαν στα τηλέφωνα της κοπέλας και ενός εκ των δύο κατηγορουμένων φαίνεται πως οι δράστες είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς στο παρελθόν να στήσουν ενέδρα στον 16χρονο μαθητή Λυκείου, έξω από το σπίτι του. ◆ Κατηγορούμενος: «Σε απογοήτευσα, ε; Ρε φίλε, έλεος, δεν βγήκε χτες! Ο π... είναι τυχερός. Ό,τι τον φυλάει δεν θα τον φυλάει για πολύ πάντως. Κάποτε δεν θα τη γλιτώσει». ◆ Φίλη κατηγορουμένου: «Άντε να δούμε». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα το πρωί με την εξέταση και άλλων μαρτύρων κατηγορίας.

απλωνουν διχτυα και στη λαϊκη δεξια

ναγιώτη Μπαλτάκο, οι χρυσαυγίτες έχουν επωμιστεί τον ρόλο του «θύματος». Θεωρούν εαυτούς «πολιτικούς κρατουμένους», «διωκόμενους από τη χούντα Σαμαρά - Βενιζέλου» και φυσικά απαρνούνται το ναζιστικό τους παρελθόν δηλώνοντας εθνικιστές... Είναι η γνωστή και χιλιοφορεμένη από την οργάνωση τακτική του «δούρειου ίππου». Δηλαδή η φαινομενική

μετάλλαξη της ιδεολογικής τους ταυτότητας από «εθνικοσοσιαλιστές» σε «εθνικιστές», στο πλαίσιο του ανοίγματος της οργάνωσης προς τους ψηφοφόρους της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς». Την ίδια ώρα βέβαια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη σκληρή ναζιστική γλώσσα ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου, με τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο να υποστηρίζει: «Δεν παίρνουμε πίσω ούτε μια λέξη από όσα έχουμε κατά καιρούς γράψει και υποστηρίξει, απλά σήμερα θεωρούμε δόκιμο και πολιτικά κατάλληλο τον όρο αυτό (σ.σ.: του εθνικιστή από αυτόν του εθνικοσοσιαλιστή)». Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή η οργάνωση της Χρυσής Αυγής ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάζεται ένα αντίστοιχο μόρφωμα μελλοντικά. Το πρόβλημα είναι πως η ιδεολογία της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της «άριας φυλής» που οραματίστηκε ο Χίτλερ εξακολουθεί να επιβιώνει. Όπως άλλωστε τονίζει και ο Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πραγματικότητά μας. Ο Αδόλφος Χίτλερ προσπάθησε να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο. Αυτός ο νέος κόσμος βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. Ο καθένας μας θέλει κάτι άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που θέλει, δεν είναι πάντα αυτό που πρέπει να θέλει».


www.topontiki.gr

Πολιτική

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

20

Οι νέοι είναι ωραίοι

Ζητούνται νέοι με προσόντα H Eλιά θέλει να ενισχυθεί στις ηλικίες 18-45 Την προσέλκυση νέων στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς επιχειρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, αφού, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις, έχουν διαπιστώσει ότι στις ηλικίες από 18 έως και 45 ετών οι επιδόσεις τους είναι τραγικές.

Σ

το πλαίσιο λοιπόν της ανάδειξης της σημασίας που δίνουν στους νέους και κυρίως στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι (ώρα έναρξης 7 μ.μ.). Την εκδήλωση συνδιοργανώνει η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) και τους PES Activists

Διασπασμένα κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές τα στελέχη που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την πολιτική οικολογία στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση από τους Οικολόγους Πράσινους του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου αλλά και άλλων στελεχών του χώρου.

Τ

α δυο πράσινα ευρωψηφοδέλτια μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεδομένης και της πόλωσης που θα επιχειρηθεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής 24 από τους 42 υποψηφίους και συγκεκριμένα τους: Αγογλωσσάκη Σταύρο, διερμηνέα, Αλαβάνο Ιάκωβο, πολιτικό μηχανικό, Αλάτση Φραίλιχ Δέσποινα, νηπιαγωγό, συγγραφέα, Αληθεινό Δημήτρη, ζωγράφο, Γιαννίρη Ηλία, αρχιτέκτονα, Δημαρά Γιώργο, πολιτικό μηχανικό, Ζαχαρόπουλο Παναγιώτη, εικαστικό, Καλαποθαράκο Νικόλαο, δημοσιογράφο, Καλλιβρούση Φρατζέσκο, αρχιτέκτονα, Καλογράνη Κώστα, δημοσιογράφο, Κιτσίκη Κώστα, αρχιτέκτονα, Κοσμίδου Κωνσταντίνα, οικονομολόγο - πολιτικό επιστήμονα, Κράγκαρη Διονύση, υποθηκοφύλακα, Λαζοπούλου Βάσω, παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδηλασίας, Λαμπροπούλου Νίκη, εκπαιδευτικό,

και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, όπου θα κυριαρχήσουν τα συνθήματα: «Βάζουμε stop στην Αποχή - Λέμε Ναι στη Συμμετοχή», «Αξιοπρεπείς δουλειές για τους Νέους», «Το μέλλον σου είναι το μέλλον μας». Η εκδήλωση έχει και μια πρωτοτυπία αφού καλούνται να τοποθετηθούν αυθόρμητα όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ψηφοδελτίου της Ελιάς κάτω των 40 ετών για δυόμισι λεπτά, όσος ακριβώς είναι και ο χρόνος τοποθέτησης των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η πανευρωπαϊκή προεκλογική καμπάνια του ΕΣΚ και του Μάρτιν Σουλτς «Knock the Vote» και θα προβληθούν ολι-

γόλεπτα videos από την εκστρατεία του Μάρτιν Σουλτς, ενώ θα μιλήσουν (χωρίς χρονικό περιορισμό) ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι εκπρόσωποι όλων των κινήσεων που συγκροτούν την Ελιά. Κατά τα λοιπά, στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζεται η εκπόνηση του προγράμματος για τις εξορμήσεις πολλών κορυφαίων στελεχών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να δοθεί η αίσθηση ότι έχει θαφτεί το τσεκούρι της εσωκομματικής κόντρας και γίνεται μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό κανείς δεν απαντάει στις προκλήσεις και η σιωπή είναι το νέο σύνθημα. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρείται όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις προχτές η υποψήφια ευρωβουλευτής

Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στη «Εφημερίδα των Συντακτών» έσπευσε να διαφοροποιηθεί από την πολύ σκληρή κριτική που ασκεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι το κόμμα της θα πρέπει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αριστερά. Ο Βενιζέλος, πάντως, με αφορμή την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat έσπευσε για μια ακόμα φορά να κατακεραυνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους ακόμα αμφισβητούσαν την ύπαρξη του πλεονάσματος, χωρίς να μπαίνει καθόλου στις τεχνικές... στάσης των δημόσιων πληρωμών με τις οποίες επετεύχθη.

Κομμένοι στα δύο οι ευρω-Οικολόγοι Ελάχιστες οι ελπίδες εκλογής ευρωβουλευτή Μαραγκάκη Μιχάλη, γεωλόγο, εκπαιδευτικό, Μπάκα Παναγιώτα, καπνεργάτρια, Μπάτα Μωχάμετ, επί πτυχίω ιατρικής και αθλητή του σκι, Μπίμπαση Φώτη, υποψήφιο διδάκτωρ στο ΑΠΘ, Νόεκρανς Έρικ (Ερρίκος), μηχανολόγο μηχανικό, Πισσία Βαγγέλη, καθηγητή ΤΕΙ, Ριτσατάκη Άννα, σύμβουλος Πολιτικών Υγείας, Στάμου Άννα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, Στασινό Βασίλη, κοινωνιολόγο. Η νέα πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου και αποχωρήσαντα από τους Ο.Π. ονομάζεται «Πράσινοι - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία». Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι 37 από τους 42 υποψηφίους και συγκεκριμένα οι: Άκερμανς Μόνικα, αρχιτέκτονας, Αχμέντ Μοάβια, δημοσιογράφος, Βαλάσης Μάνος, αναλυτής προγραμματιστής, Βαλαώρα Γεωργία (Τζώρτζια), επισκέπτρια καθηγήτρια σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επικεφαλής του WWF

International με ευθύνη την ίδρυση του WWF Ελλάς, Βολιώτη Ζωή, απόφοιτη τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν/μίου Πειραιά, με μεταπτυχιακό στις Περιβαλλοντικές Σπουδές και την Επιστήμη της Αειφορίας, Πανεπιστήμιο Lund, Σουηδία, Γρέδης Πάνος, ειδικός σε Διεθνείς Σχέσεις, Αναπτυσσόμενες Χώρες και Δημόσια Διοίκηση, Δασενάκης Μάνος, καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος - Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δασκαλάκη Ειρήνη, πτυχίο κοινωνιολογίας

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

από Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Salerno Ιταλία, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ, Δημοπούλου Ευγενία, ιδρυτικό μέλος του γυναικείου συνεταιρισμού SYNAXIS με έδρα τη Μαρωνεία Ροδόπης, Εσμάουι Ευτύχιος - Νάσσερ, οικονομολόγος, Ζιάκου Ελεάνα, ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων, Ζουμπουλίδης Χρήστος, νομικός, Θεοδωρικάκου Όλγα, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Κάβουρας Δημήτρης, εργάζεται στη Διεύθυνση Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο «Anna Lindh», Καλαθά Χριστίνα, παρέχει υπηρεσίες συμβούλου σε φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, Καλλή-Πίνιου Μαρία, δερματολόγος, με διεθνή δράση σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων, Καντίρ Ριζγκάρ, πολιτικός μηχανικός, Κάππας Νίκος, τραγουδοποιός - στιχουργός, Καστρινάκη Ρούλα, ασχο-

λείται με τον οικοτουρισμό στους πρόποδες του Ψηλορείτη, Κονιόρδου Λυδία, ηθοποιός, Κυμπουρόπουλος Στέλιος, αριστούχος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δραστήριος σε θέματα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ΑμεΑ, με μεταπτυχιακό στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών, Λεμπέση Κάτια, διευθύντρια των εκδόσεων Κέδρος, Λιβάνιος Σταύρος, αναισθησιολόγος, Λόης Νίκος, δικηγόρος, Μακρής Παναγιώτης, μηχανολόγος μηχανικός, Μεταξά Κυριακή, αρχιτέκτονας, Μπονατάκης Μιχάλης, καρδιολόγος, Μποφιλίου Ναταλία, μαθήτρια νυχτερινού ΕΠΑΛ, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «αλλ. α.ζω αλληλεγγύη ανάγκη ζωής», ενεργό μέλος του κινήματος «χωρίς μεσάζοντες», Νόλλας Καμίλο, φωτογράφος, Παναγιωτοπούλου Μαρία, με σπουδές στη δασολογία και το φυσικό περιβάλλον, Παπαχρήστου Σοφία, σκηνοθέτης παραγωγός, Ρικανιάδης Νίκος, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χίου, πρόεδρος του συνεταιρισμού μαστιχοπαραγωγών Αρμολίων Χίου, Σταμογιάννης Βασίλης, συντονιστής του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων-ΔΕΠΠ και της Δράσης «Συμμαχία για το Νερό», Στυλίδης Ιορδάνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τζένος Νίκος, δικηγόρος, Φούντης Γιάννης, ασχολείται με digital marketing, Νίκος Χρυσόγελος, χημικός - περιβαλλοντολόγος, ευρωβουλευτής των Πράσινων.


21

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ευκαιρία «αρπαχτής» και στον «Μορέα»...

Σκίστε με ν’ αλλάξω ράφτη

Το Δημόσιο καλείται πάλι να χρηματοδοτήσει τους εργολάβους Η λαϊκή παροιμία «τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε- έξι» ταιριάζει γάντι στους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους. Έτσι, μετά τις βαθιές υποκύψεις, την αλλαγή των συμβάσεων και τα περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για να γίνει η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις βαλτωμένους δρόμους (Ολυμπία, Ε65, Αιγαίου, Ιόνια), άνοιξε η όρεξη στους συνήθεις υπόπτους και για τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα και άρχισαν τα τσαλιμάκια απαιτώντας ζεστό δημόσιο χρήμα.

Η

κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που ξεκινά από την Κόρινθο και μέσω Τρίπολης πάει Σπάρτη και Καλαμάτα δεν είχε σταματήσει και κανένα πρόβλημα δεν φαινόταν στον ορίζοντα όσο τα φώτα της δημοσιότητας μονοπωλούσαν τα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια. Μόλις, όμως, η κυβέρνηση – επί της ουσίας εκβιαζόμενη – άνοιξε με τις ευλογίες της Κομισιόν το πουγκί, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μορέα άρχισε να εμφανίζει προβλήματα ρευστότητας! Και τώρα, με αιχμή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ζητούν από το Δημόσιο να βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μην εγκαταλείψουν τον δρόμο κολοβό… Έτσι για μια ακόμα φορά η αμαρτωλή ιστορία επαναλαμβάνεται με τους καθ’ ύλην αρμόδιους να είναι εγκλωβισμένοι σε συμβάσεις με χαριστικούς - αποικιοκρατικούς όρους, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει όλο το ρίσκο ενός έργου ΣΔΙΤ, τη διαχείριση του οποίου έχουν ιδιώτες, και να καλείται και πάλι να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να ολοκληρωθεί η κατασκευή

του έργου και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Προαναγγελθέν πανωπροίκι Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς οι 16 δανείστριες τράπεζες που χρηματοδοτούσαν το έργο με 674 εκατομμύρια ευρώ ανέστειλαν τη δανειοδότηση αμφισβητώντας τις προβολές κυκλοφοριακής

Πανω απο 200 εκατ. καλουμαστε να πληρωσουμε απο την τσεπη μασ

κίνησης και φόρτου του αυτοκινητόδρομου. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τον παραχωρησιούχο (την κοινοπραξία αποτελούν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. με ποσοστό 71,67%, J&P ΑΒΑΞ με ποσοστό 15% και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με ποσοστό 13,33%) και αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2013 ένα μειωμένο μοντέλο, καθώς η κίνηση στον δρόμο είχε μειωθεί λόγω της κρίσης. Τη βιωσιμότητα του αυτοκινητόδρομου, όμως, αμφισβήτησε τον Σεπτέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ζήτησε αναπροσαρμογή του χρηματοοικονομικού μοντέλου του έργου, ανοίγοντας έτσι μια τρύπα άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο! Το ποσό αυτό αφορά τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου και την αποπληρωμή των δανείων. Καλείται, δηλαδή, το Δημόσιο να αυξήσει τη χρηματοδοτική συμβολή του, παίρνοντας αυτό και μόνο την ευθύνη, πληρώνοντας αυτό και μόνο το μάρμαρο για τη μείωση της κυκλοφοριακής κίνησης! Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζητά, μάλιστα, αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης ώστε να αναφέρεται ρητώς ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει το οποιοδήποτε κενό προκύψει στην αποπληρωμή των δανείων του έργου. Και μην αμφιβάλλετε καθόλου για το αν τελικά οι ορέξεις θα ικανοποιηθούν, αφού το περιθώριο κινήσε-

ων των αρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών είναι έως και μηδενικό. Και αυτό θα φανεί για μια ακόμα φορά όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής. Για να καταλάβουμε πόσο κότσους μας έχουν πιάσει, πρέπει να σημειώσουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο, βάσει της σύμβασης, επιδοτεί το αντίτιμο του διοδίου όταν η κυκλοφορία πέφτει κάτω από τις προβλέψεις. Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, επιδοτεί ένα ελλειμματικό έργο, τη διαχείριση του οποίου έχουν για 30 χρόνια οι εργολάβοι! Να σημειωθεί ότι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας ξεκίνησε να κατασκευάζεται πρώτος από όλους τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους στα τέλη του 2007 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2012. Εντός της προθεσμίας παραδόθηκε μόνο το πρώτο σκέλος, ενώ υπό κατασκευή παραμένουν τα τμήματα Λεύκτρο - Σπάρτη – που έχει κολλήσει λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών και μειωμένης χρηματοδότησης – και ο Περιμετρικός Καλαμάτας. Εκτός από τα προβλήματα της χρηματοδότησης, οι εργολάβοι – που έχουν λάβει άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο – έχουν προσφύγει στη διαιτησία και διεκδικούν περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Καταγγελία πολιτών μετέφερε στην Ευρωβουλή ο Ν. Χουντής Το θέμα του αυτοκινητόδρομου Μορέα έχει φθάσει και στην Κομισιόν έπειτα από αναφορά πολιτών της Πελοποννήσου αλλά και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Στην καταγγελία τους οι πολίτες καλούν να διερευνηθεί από την Επιτροπή ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε η σύμβαση παραχώρησης του έργου που υπεγράφη το 2007 και ειδικότερα σειρά οικονομι-

κών ενισχύσεων που δόθηκαν στον παραχωρησιούχο με διάφορες αιτιολογίες. Συγκεκριμένα η καταγγελία αναφέρεται: ◆ στην καθυστέρηση έναρξης του έργου και την επιχορήγηση γι’ αυτό το λόγο με 68 εκατ. ευρώ του παραχωρησιούχου, ◆ στη μονομερή τροποποίηση της σύμβασης, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώ-

σεις του στον παραχωρησιούχο χωρίς όμως ο παραχωρησιούχος να κατασκευάζει το τμήμα του έργου που είχε συμφωνηθεί στη σύμβαση, ◆ στην ασάφεια στον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης επιδοτούμενης λειτουργίας, ◆ στην αποκλειστική εκχώρηση του δικαιώματος εμπορικής εκμετάλλευσης των σταθ-

μών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς αυτό να περιλαμβάνεται στην απόφαση της Επιτροπής. Παράλληλα ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ζητά να πληροφορηθεί εάν συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση τα επιπλέον χρήματα που έχουν δοθεί για τη σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα.


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

22

Η κτηματαγορά των... ολίγων Για ελάχιστους οι ευκαιρίες – και ειδικά για τους κερδισμένους της προηγούμενης φούσκας! Αφού γίναμε διεθνώς ρεζίλι καταγράφοντας το όνομα Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που δεν μπορούσαν επί τέσσερις μήνες να ολοκληρώσουν αγοραπωλησία ακινήτων εν καιρώ ειρήνης, ετοιμαζόμαστε τώρα να γυρίσουμε σελίδα στην κτηματαγορά.

Ο

νέος φόρος υπεραξίας ψηφίστηκε, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι εκδόθηκαν και, από μέρα σε μέρα, θα αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες πράξεις. ◆ Ποιος θα βρεθεί στον ρόλο του αγοραστή; ◆ Για την ακρίβεια, ποιος έχει τη δυνατότητα σε αυτήν την αγορά να βρεθεί στον ρόλο του αγοραστή; ◆ Ποιος μπορεί να αντέξει το παράλογο φορολογικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί; ◆ Και – το κυριότερο – ποιος μπορεί να ’χει πρόσβαση στα κεφάλαια που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί η αγοραπωλησία; Με τον δείκτη τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος να καταγράφει πτώση άνω του 33% από το 2007 μέχρι σήμερα, που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχουν ακίνητα τα οποία έχουν χάσει περισσότερο από τη μισή τους αξία, η αγορά έχει «γεννήσει» ευκαιρίες. Τις οποίες όμως θα εκμεταλλευτούν λίγοι και ισχυροί. Οι τάσεις αντίστροφης αναδιανομής, που κυριαρχούν πλέον στην ελληνική οικονομία αναδεικνύοντας τους ισχυρούς σε ισχυρότερους και τους ασθενείς σε ασθενέστερους, αναμένεται να σημαδέψουν και την εγχώρια αγορά ακινήτων. ◆ Οι λίγοι, οι ελάχιστοι, μπορούν να καλύψουν το «πόθεν έσχες» ενός τιμήματος που είναι υψηλότερο ακόμη και από αυτό που θα καταβληθεί ενώπιον του συμβολαιογράφου. ◆ Οι λίγοι, οι ελάχιστοι, διαθέτουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν μια αγοραπωλησία και, σίγουρα, οι ελάχιστοι μπορούν να ρισκάρουν μια επένδυση σε μια αγορά υψηλού ρίσκου όπως είναι η ελληνική. Και είναι υψηλού ρίσκου όχι εξαιτίας των τιμών, οι οποίες άλλωστε έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε τιμές προ «φούσκας» (σ.σ.: ο δείκτης της ΤτΕ, ο οποίος ξεκίνησε να αποτυπώνει την πορεία των τιμών το 2006, συνεχίζει να καταγράφει ολοένα και περισσότερα ιστορικά χαμηλά), αλλά εξαιτίας του ρευστού φορολογικού καθεστώτος, το οποίο βρίθει παραλογισμών. Κανείς δεν γνωρίζει αν η ανάκαμψη στην κτηματαγορά θα έρθει φέτος, του χρόνου ή αργότερα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σι-

γουριά ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος των τιμών. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή η πτωτική πορεία θα αντιστραφεί και αυτοί που θα τοποθετηθούν στα «χαμηλά» θα βρεθούν να καταγράφουν υπεραξίες.

Φόροι σε... μαϊμού αξίες

οι παραλογεσ ρυθμισεισ που φρεναρουν την αγορα ακινητων

Παίρνοντας στα χέρια μας το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014-2017, αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες για ακόμη μια τετραετία. Οι αξίες αυτές ανανεώθηκαν τελευταία φορά το 2007, τότε που οι πραγματικές αξίες των ακινήτων κινούνταν στα ύψη. Και... discount να είχε γίνει τότε στις αντικειμενικές αξίες έναντι των πραγματικών, είναι σίγουρο ότι πλέον οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί. Οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις πραγματικές ακόμη και κατά 20%30%. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποδεικνύουν το γιατί. Ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων «προσγειώθηκε» στο 67,7 το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές από το 2007, τότε που ο δείκτης είχε πάρει την τιμή 100, μέχρι και το τέλος της περυσινής χρονιάς είχαν υποχωρήσει περίπου κατά 33%. Πώς γίνεται η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος

να αναφέρει ότι οι τιμές – σε μέσα επίπεδα – έχουν υποχωρήσει από το 2007 και την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών να μην αναγνωρίζει την ανάγκη διόρθωσης των αντικειμενικών αξιών είναι... άλλη ιστορία. Η εμμονή της κυβέρνησης είναι απόρροια της εμμονής της τρόικας, η οποία, αναγνωρίζοντας προφανώς το άδικο της ιστορίας, επιμένει να κρατηθούν οι ίδιες αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του 2017. Και επιμένει διότι, αν δεχτεί την «εξίσωση» εμπορικών - αντικειμενικών, τα φορολογικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα μειωθούν: ◆ Θα περιοριστούν τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης. ◆ Θα κινδυνέψουν τα έσοδα από τον φόρο κατοχής ακινήτων καθώς χιλιάδες ακίνητα θα βρεθούν να αλλάζουν... ζώνη με αποτέλεσμα να προκύψει και χαμηλότερος φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο. ◆ Θα περιοριστεί η εισπρακτική απόδοση των τεκμηρίων διαβίωσης. Και τα τεκμήρια υπολογίζονται με «ζώνες», οπότε χιλιάδες ακίνητα θα βρεθούν σε χαμηλότερη ζώνη και θα επιβαρύνονται με μικρότερο τεκμήριο. Η πιθανή μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα αποτε-


23

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ένα το ακίνητο, δύο οι... τιμές του! Η κυβέρνηση, θέλοντας να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών, μείωσε δραστικά τον φορολογικό συντελεστή για αυτούς που αγοράζουν (από το 10% που ήταν μέχρι τώρα, στο 3%) και, για να καλύψει τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, φόρτωσε το φορολογικό βάρος στους πωλητές, οι οποίοι από εδώ και στο εξής, θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς». Για τη μεταβίβαση του ίδιου ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη διαφορετική αξία προκειμένου να φορολογηθεί ο αγοραστής και διαφορετική για να πληρώσει φόρο ο πωλητής. Ο φόρος υπεραξίας, τον οποίο θα πληρώνει ο πωλητής, θα υπολογίζεται με βάση το πραγματικό τίμημα της πώλησης. Ωστόσο, η υφιστάμενη νομοθεσία που προβλέπει ότι ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης με βάση

λεί βέβαια αντίληψη της τρόικας. Διότι στην πραγματικότητα οι παραλογισμοί που προκαλούνται από τις υπερβολικές αντικειμενικές αξίες, αποτρέπουν πολύ περισσότερο τους φορολογούμενους από το να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου. Ποιοι είναι αυτοί οι παραλογισμοί;

«Πόθεν έσχες» σε ψεύτικο τίμημα Επί σειρά ετών, επικρατούσε η απόλυτη ασυδοσία στην κτηματαγορά. Οποιοσδήποτε αγόραζε ό,τι ήθελε και δεν έδινε σε κανέναν λογαριασμό για το πού βρήκε τα χρήματα να αγοράσει. Η απαλλαγή από τις διατάξεις του «πόθεν έσχες» από τη μία (κυρίως της πρώτης κατοικίας) αλλά και το γεγονός ότι επί σειρά ετών οι αντικειμενικές αξίες ήταν πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές, δημιουργούσαν πεδίο δόξης λαμπρό σε οποιονδήποτε ήθελε να «ξεπλύνει» μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω της κτηματαγοράς. Επί σειρά ετών υπήρχε αυτό το καθεστώς. Και επέτρεψε στους επιτήδειους να δημιουργήσουν ένα «κομπόδεμα» από ξεπλυμένο χρήμα, το οποίο μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν για να αγοράσουν και να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές που υπάρχουν στην αγορά. Πολύ απλό το κόλπο και αποδοτικό. Μια ολόκληρη πολυκατοικία μπορούσε να χτιστεί και ο κατασκευαστής της να κληθεί να δικαιολογήσει μόνο την προέλευση των χρημάτων που αναγράφονταν στο λεγόμενο «ελάχιστο κόστος κατασκευής». Ένα ελάχιστο κόστος, το οποίο ουδεμία σχέση είχε με το πραγματικό. Το χτίσιμο ενός τετραγωνικού μπορούσε να κοστίζει 800 έως 1.000 ευρώ και το ελάχιστο κόστος να αναγράφει 250 έως 300 ευρώ το μέγιστο. Κι όταν θα ερχόταν η ώρα της πώλησης, ο κατασκευ-

την αντικειμενική αξία, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, δεν έχει αλλάξει. Το ακόλουθο παράδειγμα αποτυπώνει το τι ακριβώς θα συμβεί με το που θα λειτουργήσει το καινούργιο σύστημα φορολόγησης. Αγοραστής και πωλητής συμφωνούν να αλλάξει χέρια ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ. Το πραγματικό τίμημα συμφωνείται στις 70.000 ευρώ. Ο αγοραστής θα πληρώσει φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας διότι είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα και θα καταβάλει 3.000 ευρώ (στην πραγματικότητα 3.300 ευρώ, διότι ο φόρος προσαυξάνεται λόγω τέλους που καταλήγει στα ταμεία των δήμων). Για τον πωλητή θα ληφθεί υπόψη το πραγματικό τίμημα ως τιμή πώλησης, δηλαδή οι 70.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί η τιμή κτήσης του ακινήτου

1 2

εκαναν μπαχαλο ακομα και το «ποθεν εσχεσ»

(π.χ. 35.000 ευρώ). Η διαφορά θα απομειωθεί ανάλογα με τα χρόνια διακράτησης. Εφόσον τα χρόνια αυτά είναι περισσότερα από πέντε, θα αφαιρεθεί και το ποσό των 25.000 ευρώ και το τελικό ποσό που θα προκύψει θα φορολογηθεί με 15%. Αν υποθέσουμε ότι η τελική αξία είναι 5.000 ευρώ, ο πωλητής θα πληρώσει 750 ευρώ φόρο.

Καλύτερα παγκάκι

Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση το δάνειο να μην υπερβαίνει το 60%-70% του πραγματικού τιμήματος, αλλά και η μηνιαία δόση να μην είναι μεγαλύτερη από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, πόσοι υποψήφιοι αγοραστές απομένουν στην αγορά που μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Τράπεζες υπέρ των εχόντων Ρόλο στην... αναδιανομή θα παίξουν βεβαίως και οι τράπεζες. Οι οποίες, ακολουθώντας τις οδηγίες των δανειστών και της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν θα δανείσουν τους μη έχοντες για να αποκτήσουν ακίνητο.

αστής θα εμφανιζόταν ότι εισέπραξε 1.500 έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό. Η διαφορά – ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 1.600 - 1.700 ευρώ ανά τετραγωνικό – μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από τον κατασκευαστή για να καλύψει μελλοντικές αγορές. Νοικοκυρεμένες δουλειές και αφορολόγητες. Ένα μέτρο – απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» – που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε για να βοηθηθεί η ελληνική οικογένεια (σ.σ.: να μπορεί δηλαδή ο μεροκαματιάρης να αγοράσει ένα σπίτι χωρίς να μπλέξει με την εφορία) έγινε όπλο στα χέρια των επιτήδειων. Τι έγινε με την έλευση της τρόικας; Περά-

σαμε στο άλλο άκρο. Πλέον «πόθεν έσχες» υπάρχει παντού. Καμία εξαίρεση. Και ένα τετραγωνικό γης να αγοράσεις, θα πρέπει να δικαιολογήσεις την προέλευση των χρημάτων. Και καλά να δικαιολογούσες την προέλευση των χρημάτων που κατέβαλες. Εδώ καλείσαι να δικαιολογήσεις την προέλευση των χρημάτων που... νομίζει η εφορία ότι κατέβαλες. Πώς εξηγείται αυτό; Με τη διαφορά των αντικειμενικών αξιών από τις πραγματικές. ◆ Γίνεται μια αγοραπωλησία. ◆ Το πραγματικό τίμημα είναι 80.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία 120.000 ευρώ. ◆ Ο αγοραστής που θα προχωρήσει στην αγοραπωλησία οφείλει να δικαιολογήσει όχι τα 80.000 ευρώ που πληρώνει στην πραγματικότητα, αλλά τα 120.000 ευρώ, που είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου. ◆ Αυτομάτως, οι μικροαγοραστές πετάγονται έξω. Με ποιες οικονομίες του παρελθόντος να δικαιολογήσουν ένα πλασματικό τίμημα; Εδώ δεν μπορούν καλά - καλά να καλύψουν το πραγματικό τίμημα. Οι «ποινές» για όποιον δεν δικαιολογεί το «πόθεν έσχες» είναι τεράστιες. Πληρώνει φόρο εισοδήματος με συντελεστή 42%, ενώ στον φόρο προστίθεται και η εισφορά αλληλεγγύης, που για τέτοια ποσά φτάνει στο 4%. Φανταστείτε λοιπόν τον αγοραστή που θέλει να πάρει ένα σπίτι 80.000 ευρώ να καλείται να πληρώσει και φόρο εισοδήματος 55.200 ευρώ πέραν του φόρου μεταβίβασης (3.960 ευρώ), ο οποίος επίσης επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας και όχι επί του πραγματικού τιμήματος. Να γιατί η κτηματαγορά θα λειτουργήσει υπέρ των ολίγων. Διότι οι λίγοι που έχουν συσσωρεύσει «αποθέματα» με τον τρόπο που περιγράψαμε, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το «πόθεν έσχες» χωρίς να χρειαστεί να μπλέξουν με τον φόρο εισοδήματος.


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

24

«Σβήνουν» το Ολυμπιακό Φως… Η ΔΟΕ διέγραψε την Αρχαία Ολυμπία από την τελετή αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Ο αθλητισμός έχει αυτή την αξία και την πέραση στις μάζες όχι μόνο για την καθαυτή αξία του κάθε σπορ και τις συγκινήσεις που προσφέρει, αλλά και για άλλους λόγους.

Ο

πιο σημαντικός εκ των οποίων είναι η παράδοση. Γενιές ολόκληρες φιλάθλων γαλουχήθηκαν και αγάπησαν τον αθλητισμό λόγω ακριβώς των παραδόσεων που υπάρχουν στον χώρο. Όλοι, ας πούμε, αγαπούν το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή γνωρίζουν ότι κάποιες διοργανώσεις γίνονται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Όσον αφορά μάλιστα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, άπαντες ξέρουν καλά ότι ουσιαστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Και η διαδικασία αυτή γίνεται στην κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος, την Αρχαία Ολυμπία. Αυτό το διεθνώς πασίγνωστο γεγονός επιχειρεί να αποδομήσει η ανεκδιήγητη ΔΟΕ και μάλιστα χωρίς ουσιαστική αντίδραση ούτε από την ελληνική πολιτεία ούτε και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η επιτροπή των «αθανάτων» (τρομάρα τους) με τις ανιστόρητες και προκλητικές αποφάσεις της κάνει τα κόκαλα του Ντε Κουμπερτέν να τρίζουν. Είπαν και ελάλησαν, λοιπόν, οι «αθάνατοι» ότι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα γίνουν στην Κίνα, η αφή να γίνει στο Καλλιμάρμαρο και όχι στον φυσικό, παραδοσιακό της χώρο. Και όχι μόνο αυτό. Στο επίσημο σάιτ της ΔΟΕ δεν γίνεται αναφορά (ως οφείλεται) στην «Ολυμπιακή Φλόγα», αλλά απλώς στη «Φλόγα». Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπρά-

εθνικη μουγγαμαρα εχει πεσει σε υπουργουσ, ολυμπιακη επιτροπη και μαξιμου...

λο ζητάει να αλλάξει άμεσα ο τόπος τέλεσης της εκδήλωσης, καθώς, όπως λέει, «οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση». Το εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή είναι πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα σιωπά, ενώ όλοι ξέρουν ότι πριν από λίγα χρόνια οι Τούρκοι και ο Ερντογάν είχαν θέσει επισήμως θέμα στη ΔΟΕ ότι αυτοί δικαιούνται να κάνουν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, γιατί αυτή γινόταν κάπου στη Μικρά Ασία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού, ο πρωθυπουργός καθώς και τα κόμματα σιωπούν, ενώ όλοι ξέρουν ότι αν γίνει τώρα η αρχή δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει η αφή της φλόγας και στις άλλες Ολυμπιάδες. Τα κύρια σημεία των επιστολών έχουν ως εξής:

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Αν γίνε η αρχή,ι χαθήκαμ ε...

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ότι η Τελετή Αφής για τους Δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Πόλη Nanjing της Κίνας, θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30 Απρίλη και όχι στον φυσικό της Χώρο, την Ολυμπία, μετά από απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Και μάλιστα δεν θα έχει το όνομα Ολυμπιακή Φλόγα, αλλά ‘‘Φλόγα’’. Το γεγονός αυτό – αν τελικά συμβεί – θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το μέλλον του νέου αυτού θεσμού και θα αναιρέσει την μοναδικότητα και

ιερότητα της Ολυμπιακής Φλόγας. Κε Πρωθυπουργέ, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός ‘‘Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων’’ χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα, η Τελετή Αφής της οποίας είναι ιστορικά καθιερωμένη και πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε είναι δυνατόν Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται υπό το φως μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία. Άλλωστε, και το επίσημο site της Nanjing αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα και όχι στην ‘‘Φλόγα’’ και δεν πρέπει η Ελλάδα να απογοητεύσει τους χιλιάδες Νέους που θα πάρουν μέρος σε αυτούς, στέλνοντάς τους κάτι διαφορετικό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να πετύχουν. Και αυτό κυρίως θα γίνει με την μεγαλύτερη σύνδεση των αγώνων με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία, και τα μηνύματα που ο Τόπος αυτός εκπέμπει και όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο. Επειδή ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στη συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση».

Η επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΟΕ «Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14.4.2014 συζητήθηκε για μια ακόμη φορά το μείζον θέμα που προέκυψε από την απόφαση της ΔΟΕ να ανάψει η φλόγα για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και την ανακοίνωση της συγκεκριμένης Τελετής για τις 30.4.2014. Στη Συνεδρίαση

αυτή παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Απόστολος Κατσιφάρας, οι εκπρόσωποι του Νομού Ηλείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κες Θεοδώρα-Διονυσία Αυγερινοπούλου της Ν.Δ. και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη του ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των φορέων της περιοχής. Μετά από μαραθώνια όσο και εποικοδομητική συνεδρίαση ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας και οι φορείς της Ηλείας διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στην παραπάνω απόφαση».

Πρόταση Στην ίδια επιστολή ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας διατυπώνει και την πρότασή του να γίνει η τελετή αφής στην Ολυμπία, χωρίς να διαταραχθεί το υπάρχον πρόγραμμα για τις 30 Απριλίου. Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης είναι: «Η τελετή αφής να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία στις 29 Απριλίου, ώστε να μην διαταραχθεί εξ ολοκλήρου ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την ΕΟΕ για την επόμενη μέρα 30 Απριλίου. Η Ολυμπιακή Φλόγα να μεταφερθεί στην Αθήνα την παραμονή της παράδοσής της στην Οργανωτική Επιτροπή της Nanjing και να διανυκτερεύσει στο Καλλιμάρμαρο έπειτα από σύντομη λαμπαδηδρομία. Η νεολαία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διοργάνωση, για τους λόγους που αντιλαμβάνεστε. Τα όποια έξοδα απαιτηθούν λόγω της μεταβολής του προγράμματος την τελευταία στιγμή θα καλυφθούν από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας». Μας προκαλεί μάλιστα κατάπληξη η εθνική μουγγαμάρα που υπάρχει για το θέμα αυτό...


www.topontiki.gr TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 24 ÁÐÑÉËÉÏÕ 2014

32

Ανάπτυξη... ποταµίσια

πολιτικη


33

www.topontiki.gr TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 24 ÁÐÑÉËÉÏÕ 2014

Το Θέµα

Τα χάπια µας...

κουζινα


41

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Οι βελανιδιές, ο Αλάριχος και η θυσία της Καισαριανής… Τι παιχνίδι παίζει ο Φούχτελ και η παρέα του με τις χορηγίες γερμανικών εταιρειών Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την αναδάσωση και τη δασοπυρόσβεση στην πόλη σύμβολο της Αθήνας; Το ενδιαφέρον γαλλογερμανικών εταιρειών, πολλές περίεργες συμπτώσεις, συμβολισμοί για τη γερμανική υπεροχή και η προσπάθεια για την εξασθένηση της ιστορικής μνήμης, προκαλούν ερωτήματα.

σε σχετικό έντυπο των δωρητών.

HΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ «EVENT» TΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ

Σ

τις 27 Απριλίου 1944, λίγο έξω από τους Μολάους Λακωνίας, μία ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ σκοτώνει σε ενέδρα τον Γερμανό στρατηγό Κρεζ, στρατιωτικό διοικητή Πελοποννήσου, και μαζί το επιτελείο του, περίπου 20 Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες. Οι Γερμανοί ως αντίποινα εκτέλεσαν την Πρωτομαγιά του 1944 200 Ακροναυπλιώτες στην Καισαριανή, ενώ ταυτόχρονα εκτέλεσαν 100 Λάκωνες πατριώτες και 53 Έλληνες κρατούμενους των φυλακών Καλαμάτας. Εβδομήντα χρόνια μετά, στις 27 Απριλίου 2014, και στο όνομα της γερμανοελληνικής φιλίας και της φύτευσης 2.011 βελανιδιών για την αναδάσωση μιας περιοχής στην Καισαριανή, προγραμματίστηκε μία εκδήλωση ώστε να τιμηθούν οι Γερμανοί δωρητές των βελανιδιών σε ειδική τελετή και με μαρμάρινη πλάκα. Μια εκδήλωση, θα έλεγε κανείς, που άνετα θα μπορούσε να μετατραπεί σε φιέστα, αφού με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να δεχθούμε πως είναι τυχαίο το ότι ορίστηκε μόλις τρεις μέρες πριν από την επέτειο της θυσίας… Επίσης εύκολα θα μπορούσε να επισκιάσει τη θυσία της Καισαριανής και να κυριαρχήσει το γερμανικό ενδιαφέρον γι’ αυτή τη μαρτυρική περιοχή της Αθήνας. Είναι σαφές λοιπόν γιατί έγινε η επιλογή οι γερμανοελληνικές εταιρείες να βοηθήσουν την αναδάσωση στην Καισαριανή, την ίδια ώρα που η Μέρκελ και η γερμανική κυ-

βέρνηση αρνούνται συστηματικά να αρχίσουν τον διάλογο για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αντί αυτού, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την προσπάθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από τις εκτελέσεις, να εξασθενίσει δηλαδή η ιστορική μνήμη της θυσίας 200 Ελλήνων πατριωτών στην Καισαριανή.

Οι συμπτώσεις Είναι σαφές ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα αναδάσωσης άρχισε να υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την Καισαριανή. Και δεν είναι λίγες οι συμπτώσεις που υπάρχουν σ’ αυτή την υπόθεση, τις οποίες δεν θα μπορούσε εύκολα κάποιος να αγνοήσει. Η πρωτοβουλία της δενδροφύτευσης ξεκίνησε λίγο πριν από το 2011 από τη Ζίγκριντ Σκαρπέλις-Σπερκ, πρώην βουλευτή του SPD, η οποία μάλιστα ανήκει στο επιτελείο του υφυπουργού της Μέρκελ, του Φούχτελ, που είναι ο τοποτηρητής της καγκελαρίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Σπερκ συνόδευσε τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον Γκάουκ, στην Ελλάδα, είναι εισηγήτρια για το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας, έχει υψηλές γνωριμίες τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, και έτσι το

πρόγραμμα αναδάσωσης τέθηκε αμέσως υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του τότε προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, γερμανοτραφούς και γερμανοσπουδαγμένου. Η πρωτοβουλία ονομάστηκε «2.011 Βελανιδιές για την Καισαριανή» και αφορά 2.011 προμεγαλωμένες βελανιδιές, οι οποίες φυτεύτηκαν στον λόφο του Αράπη, στην Καισαριανή. Μεταξύ των χορηγών της συγκαταλέγονται όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της γερμανικής Βουλής, ο πρόεδρος του συνδικάτου χημικής βιομηχανίας Μίχαελ Βασιλειάδης, η ιστορικός Φάνη Παπούλια (κόρη του Κάρολου Παπούλια) κ.ά. Μάλιστα ο Βασιλειάδης είναι ο πρόεδρος του μεγάλου Συνδικάτου Εξόρυξης, Χημικών και Ενέργειας της Γερμανίας IG-Chemie, με σύζυγο την ιρανικής καταγωγής Γιασμίν Φαχίμι, γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που συνασπίστηκε στις πρόσφατες εκλογές με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συμβολισμοί Είναι τυχαίο άραγε ότι διάλεξαν να φυτέψουν βελανιδιές στην Καισαριανή, ένα δένδρο που για τους Γερμανούς αποτελεί σύμβολο; Η δρυς, δηλαδή η βελανιδιά, στη Γερμανία θε-

ωρείται πατροπαράδοτο δέντρο, από την εποχή των γερμανικών φυλών. Η δύναμη της δρυός στον γερμανικό παγανισμό, λόγω της δυνατής κορμοστασιάς του δένδρου, της μακράς ζωής, της σκληρής του ξυλείας και της μακράς αντοχής του πριν πέσουν τα φύλλα του το φθινόπωρο, συμβολίζει τις αρετές της αντοχής, της εμπιστοσύνης, της μακροβιότητας, ακόμα και της αθανασίας. Από την εποχή της ίδρυσης του γερμανικού Ράιχ, το 1871, χρησιμοποιήθηκε όλο και περισσότερο ως εθνικό σύμβολο σε μνημεία, στεφάνια, εμβλήματα, στολές, παράσημα και νομίσματα. Το φύλλο της βελανιδιάς εμφανίζεται στα παράσημα που διατήρησαν και εξύψωσαν οι ναζιστές, στον Σιδερένιο Σταυρό, στον Σταυρό Πολεμικής Ανδραγαθίας, τον Σταυρό του Γ’ Ράιχ, που στη διάρκεια της κατοχής εκτέλεσε χιλιάδες Έλληνες πατριώτες. Το στίγμα όμως της γερμανικής διείσδυσης έχει μείνει στην Καισαριανή και φυσικά έχει και αυτό τον γερμανικό συμβολισμό του. Εκτός από τη δενδροφύτευση, οι γερμανοελληνικές εταιρείες δώρισαν στην Καισαριανή και στην εθελοντική ομάδα δασοπυροσβεστών ένα πυροσβεστικό, στο οποίο έδωσαν το όνομα «Αλάριχος». Τρυφερό και ρομαντικό όνομα, όπως σημειώνεται

Ο βασιλιάς Αλάριχος Τώρα το πόσο τρυφερό και ρομαντικό ήταν το όνομα Αλάριχος, μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα αν ανατρέξετε σε οποιοδήποτε βιβλίο Ιστορίας. Είναι το όνομα του Βησιγότθου βασιλιά που εισέβαλε στην Ελλάδα το 395 μ.Χ. και επί δύο έτη έκαιγε, σκότωνε και κατέστρεφε ό,τι δεν είχε προλάβει να καταστρέψει ο Θεοδόσιος. Όπως είπαμε λοιπόν και στην αρχή, μόλις φυτεύτηκαν και οι 2.011, η Ζίγκριντ Σκαρπέλις-Σπερκ θέλησε να κάνει ένα «αθώο» μικρούτσικο event στις 27 Απριλίου 2014 για να τιμηθούν με την αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας οι βελανιδοχορηγοί. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Σκοπευτήριο και τον τόπο της θυσίας, είχε οργανώσει αυτή την εκδήλωση, στην οποία θα ακουγόταν το ιστορικό όνομα της Καισαριανής, το οποίο φροντίζουν και προστατεύουν οι γερμανοελληνικές επιχειρήσεις και διάφορες διασημότητες, κυρίως Γερμανοί.

Η απόρριψη Ευτυχώς, πάντως, που υπάρχουν και κάποιοι που επαγρυπνούν, οι οποίοι δεν τρώνε βελανίδια. Κλιμάκιο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αποτελούμενο από τον αντιστασιακό Στέλιο Ζαμάνο, πρόεδρο της ΠΣΕΑΕΑ, τον Χρίστο Τσιντζιλώνη, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τον Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, τον Σαράντο Θεοδωρόπουλο, μέλος του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων, τον Διστομίτη δημοσιογράφο Λουκά Δημάκα κ.ά. έκανε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής, όταν θα συζητούσε γι’ αυτή την εκδήλωση. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση απέρριψε την εκδήλωση της Σκαρπέλις-Σπερκ, αγαπημένης συνεργάτιδας του Φούχτελ και του προέδρου Γκάουκ. Πάντα τέτοια λοιπόν…


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τρελή κούρσα για την ανεργία

42

Τεμπέλη έλληνα!

Μεταξύ 30 και 54 ετών η πλειονότητα των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ «Μαύρες» είναι οι προβλέψεις για την ανεργία και την απασχόληση το 2014 στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Έ

τσι κι αλλιώς η ΓΣΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η ανεργία επέστρεψε στα επίπεδα του 1961. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί έως το τέλος του έτους στο ποσοστό του 31,5%. ◆ Οι μισθωτοί την τελευταία τριετία από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις έχασαν 39 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 33%. ◆ Οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες υγείας και προνοιακές μεταβιβάσεις) μειώθηκαν από 23,9% του ΑΕΠ (55,2 δισ. ευρώ) το 2009 σε 22% του ΑΕΠ (40,3 δισ. ευρώ) το 2013, σημειώνοντας μία μείωση της τάξης του 33% κατά την περίοδο 2009-2014. Τα μετρήσιμα αυτά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα (2010-2014) έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία πλήρους απαξίωσης της εργασίας, επιλεκτικής απαξίωσης των επιχειρήσεων και συρρίκνωσης των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών, μεταμορφώνοντας με ταχείς ρυθμούς το κράτος πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας. Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν η Ελλάδα, καθώς δεσμεύεται να πληρώνει στους δανειστές 5,25% για το χρέος κάθε χρόνο και η ανάπτυξη παραμένει σε αρνητικούς ρυθμούς, εγκαθίσταται σε... αιώνια ύφεση και ανεργία!

Το ΙΝΕ προτείνει Η πρόταση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ανάσχεση της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση εστιάζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και τεκμηριώνεται με μετρήσιμα μεγέθη: Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ στα 751 ευρώ (κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Φεβρουαρίου 2012) θα συμβάλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75% του ΑΕΠ, κατά 0,5% της απασχόλησης και στη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας. Η ανάσχεση της ύφεσης τον πρώτο χρόνο, διά της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενισχυόμενη από την αναδιάρθρωση του χρέους (δραστική, διότι η ήπια αναδιάρθρωση παρατείνει την ύφεση και απομακρύνει

1 2

τις προοπτικές ανάπτυξης), τη ρευστότητα της οικονομίας, την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την επενδυτική (δημόσια - ιδιωτική) δραστηριότητα, θα συμβάλουν επιπρόσθετα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% τον χρόνο και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 25.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (3%-4% τον χρόνο), στον ορίζοντα μίας πενταετίας, θα θέσει σε χρήση και το παραγωγικό δυναμικό, που σήμερα αργεί και ανέρχεται σε 15% του ΑΕΠ περίπου, και θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 7%10%, δηλαδή κατά 250.000 άτομα. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, απαιτείται μια εικοσαετία για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

3

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ Μικρή αύξηση, κατά 2.789 άτομα ή ποσοστό 0,33% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του

το κρατοσ προνοιασ μετατρεπεται σε κρατοσ φιλανθρωπιασ

Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Φεβρουάριο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας δείχνει να μειώνεται σε σχέση με τα στοιχεία του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους. ◆ Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 857.448 άτομα, έναντι 854.659 τον Ιανουάριο. ◆ Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2013, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν 855.286, περίπου ο ίδιος, αλλά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είχαν αυξηθεί από τον προηγούμενο μήνα κατά 25.499 άτομα, με ποσοστό αύξησης 3,07%. Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, τον Φεβρουάριο του 2014, οι 431.523 (ποσοστό 50,33%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και οι 425.925 (ποσοστό 49,67%) για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2013, το


43

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

41,81% των ανέργων ήταν εγγεγραμμένο στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και το 58,19% για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Ακόμη, μείωση κατά 1,24% εμφανίζει ο αριθμός των ανέργων που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία και κατά 9,33% των επιδοτούμενων ανέργων.

Το προφίλ των ανέργων Από την άλλη πλευρά, το προφίλ της ανεργίας παραμένει σταθερό. Προηγούνται οι γυναίκες ενώ η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μεταξύ 30 και 54 ετών, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 356.855 είναι άνδρες (ποσοστό 41,62%) και οι 500.593 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,38%). Στην ηλικιακή ομάδα «κάτω των 30 ετών» το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 216.990 άτομα (ποσοστό 25,31%), στην ηλικιακή ομάδα «από 30 έως και 54 ετών» ανήλθε σε 538.564 άτομα (ποσοστό 62,81%) και στην ηλικιακή ομάδα «από 55 ετών και άνω» ανήλθε σε 101.894 άτομα (ποσοστό 11,88%). Στο εκπαιδευτικό επίπεδο «χωρίς εκπαίδευση» το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 11.979 άτομα (ποσοστό 1,40%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο «υποχρεωτική εκπαίδευση (έως 3η Γυμνασίου)» ανήλθε σε 293.439 άτομα (ποσοστό 34,22%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο «δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανήλθε σε 418.557 άτομα (ποσοστό 48,81%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο «τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανήλθε σε 133.473 άτομα (ποσοστό 15,57%). Στους «Έλληνες υπηκόους» το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 798.711 άτομα (ποσοστό 93,15%), στους «υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανήλθε σε 14.052 άτομα (ποσοστό 1,64%) και στους «υπηκόους τρίτων χωρών» ανήλθε σε 44.685 άτομα (ποσοστό 5,21%).

Μη αναζητούντες εργασία Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Φεβρουάριο 2014 ανήλθε σε 205.269 άτομα έναντι 207.850 (ποσοστό 1,24%). Από αυτά, 62.858 (ποσοστό 30,62%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 142.411 (ποσοστό 69,38%) εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Α. ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ [ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ] Β. ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΛΟΙΠΩN [ΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ] Γ. ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

854.659

857.448

2.789

0,33%

207.850

205.269

-2.581

-1,24%

174.178

157.921

-16.257

-9,33%

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών μη αναζητούντων εργασία οι 83.181 είναι άνδρες (ποσοστό 40,52%) και οι 122.088 είναι γυναίκες (ποσοστό 59,48%). Στην ηλικιακή ομάδα «κάτω των 30 ετών» το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών μη αναζητούντων εργασία ανήλθε σε 44.764 άτομα (ποσοστό 21,81%), στην ηλικιακή ομάδα «από 30 έως και 54 ετών» ανήλθε σε 129.197 άτομα (ποσοστό 62,94%) και στην ηλικιακή ομάδα «από 55 ετών και άνω» ανήλθε σε 31.308 άτομα (ποσοστό 15,25%). Στο εκπαιδευτικό επίπεδο «χωρίς εκπαίδευση» το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών μη αναζητούντων εργασία ανήλθε σε 4.915 άτομα (ποσοστό 2,39%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο «υποχρεωτική εκπαίδευση (έως 3η Γυμνασίου)» ανήλθε σε 90.651 άτομα (ποσοστό 44,16%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο «δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανήλθε σε 86.365 άτομα (ποσοστό 42,07%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο «τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανήλθε σε 23.338 άτομα (ποσοστό 11,37%). Στους «Έλληνες υπηκόους» το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών μη αναζητούντων εργασία ανήλθε σε 172.595 άτομα (ποσοστό 84,08%), στους «υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανήλθε σε 8.949 άτομα (ποσοστό 4,36%) και στους «υπηκόους τρίτων χωρών» ανήλθε σε 23.725 άτομα (ποσοστό 11,56%). Τον ίδιο μήνα πέρυσι, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που δήλωναν ότι δεν αναζητούν εργασία ήταν 199.369 άτομα, από τα οποία 45.812 ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 153.557 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι επιδοτούμενοι

205.000 ατομα γραμμενα στον οαεδ δεν αναζητουν πλεον εργασια

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Φεβρουάριο 2014 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 157.921 άτομα, έναντι 174.178 τον προηγούμενο μήνα (μείωση κατά 9,33%). Από αυτούς, οι 110.982 (ποσοστό 70,28%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων και οι 46.939 (ποσοστό 29,72%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων οι 76.064 είναι άνδρες (ποσοστό 48,17%) και οι 81.857 είναι γυναίκες (ποσοστό 51,83%). Στην ηλικιακή ομάδα «κάτω των 30 ετών» το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 29.844 άτομα (ποσοστό 18,90%), στην ηλικιακή ομάδα «από 30 έως και 54 ετών» ανήλθε σε 115.397 άτομα (ποσοστό 73,07%) και στην ηλικιακή ομάδα «από 55 ετών και άνω» ανήλθε σε 12.680 άτομα (ποσοστό 8,03%). Στο εκπαιδευτικό επίπεδο «χωρίς εκπαίδευση» το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 979 άτομα (ποσοστό 0,62%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο «υποχρεωτική εκπαίδευση (έως 3η Γυμνασίου)» ανήλθε σε 60.032 άτομα (ποσοστό 38,01%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο «δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανήλθε σε 75.346 άτομα (ποσοστό 47,71%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο «τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανήλθε σε 21.564 άτομα (ποσοστό 13,65%). Στους «Έλληνες υπηκόους» το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 131.656 άτομα (ποσοστό 83,37%), στους «υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανήλθε σε 7.607 άτομα (ποσοστό 4,82%) και στους «υπηκόους τρίτων χωρών» ανήλθε σε 18.658 άτομα (ποσοστό 11,81%).


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

44

Η παγκόσμια εύφλεκτη ύλη Διάσπαρτος με «πυριτιδαποθήκες» που μπορούν να τον τινάξουν στον αέρα ο πλανήτης Με καζάνι που βράζει μοιάζει όλος ο πλανήτης, με τις αλλεπάλληλες φλόγες και αναζωπυρώσεις στις εστίες έντασης να δημιουργούν τις συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός ριζικά αλλαγμένου γεωπολιτικού χάρτη. Η παρτίδα του ουκρανικού ζητήματος μπορεί να είναι η πιο πρόσφατη, όμως στη διεθνή σκακιέρα υπάρχουν κι άλλες εν εξελίξει. Με κάποιες, μάλιστα, να αλληλοσυνδέονται σε ζητήματα αιχμής, όπως το ενεργειακό, ή να εντάσσονται σε ευρύτερους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σχεδιασμούς μεγάλων δυνάμεων.

Η

διεθνής ελίτ διακηρύσσει ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αυτός κατά τον οποίο θα εδραιωθεί η παγκοσμιοποίηση, αλλά η πράξη και η αέναη μάχη των συμφερόντων αποδεικνύουν πως η γεωγραφία και τα σύνορα δεν έφυγαν ποτέ από τη μέση. Το αντίθετο. Η τεχνολογία ως καταλύτης εκδημοκρατισμού και οι αβρότητες του πολιτισμένου διεθνούς δικαίου εξακολουθούν να περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη σκληρή «παραδοσιακή» διεκδίκηση νέων εδαφών και στη δημιουργία καινούργιων συνόρων. Ο παγκόσμιος χάρτης είναι ένα ζωντανό παζλ που διαρκώς μεταβάλλεται με τα «παλιά» εργαλεία.

Η εκδίκηση της γεωγραφίας Ενώ, λοιπόν, φαινομενικά στον σύγχρονο κόσμο πολλά αλλάζουν, στην ουσία η γεωγραφία παραμένει αυτή που παίρνει την… εκδίκησή της, ορίζοντας και καθορίζοντας το ευρύτερο πλαίσιο των παραμέτρων στη διεθνή πολιτική σκηνή. Και σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς σε καιρό παγκοσμιοποίησης, τα περισσότερα από τα νέα σύνορα που χαράσσονται είναι μέσα στα κράτη, όπως π.χ. με την ενδεχόμενη ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας ή την εν εξελίξει επιχείρηση κατακερματισμού της Μέσης Ανατολής. Αντί, δηλαδή, να υπάρχουν λιγότερα σύνορα, τελικά αυξάνονται και γίνονται περισσότερα! Η πάλη μεταξύ Ανατολής και Δύσης για τον έλεγχο στην Ουκρανία, τα κράτη της Μέσης Ανατολής που «κομματιάζονται» σε μικρά φέουδα, η άνευ προηγουμένου κούρσα εξοπλισμών μεταξύ κρατών της Ανατολικής Ασίας στη φιλονικία τους για πλούσιες θαλάσσιες περιοχές, αποδεικνύουν ότι ο κόσμος συνεχίζει να χαράζει πολιτική σύμφωνα με τις οροσειρές, τα λιμάνια, τα εδάφη και τους εμπορικούς δρόμους.

Κιέβου. Όσον φορά την Ανατολική Ουκρανία, δηλαδή τον έλεγχο του φιλέτου αυτού που είναι προικισμένο με μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η Ρωσία πιθανόν να μη χρειαστεί να «εισβάλει» με τη συμβατική έννοια. Οι ΗΠΑ - Ευρώπη, άλλωστε, γνωρίζουν ότι η ίδια η γεωγραφία δίνει στη Ρωσία ένα συντριπτικό πλεονέκτημα όχι μόνο στρατιωτικό, αλλά και σχετικά με τη δυνατότητα σοβαρής διατάραξης της ροής του εμπορίου και της ενέργειας προς το Κίεβο. Ο Πούτιν, λοιπόν, δεν έχει παρά να χρησιμοποιήσει τα κοινά σύνορα για να «υπονομεύσει» την κυριαρχία του Κιέβου στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Εν ολίγοις, ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει κάθε πλεονέκτημα που του προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ρωσίας για να αποδυναμώσει την Ουκρανία ως κράτος, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει πελώρια προβλήματα. Η χώρα, άλλωστε, βιώνει ένα κοινωνικό κραχ, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ φασιστικές κι εθνικιστικές ομάδες έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη διακυβέρνηση.

Μέση Ανατολή

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο υποτίθεται ότι θα ερχόταν η εποχή του διεθνούς δικαίου, της υπερεθνικής συνεργασίας και του κατευνασμού των εθνικιστικών παθών. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι και στον 21ο αιώνα η ταμπακέρα των διεθνών σχέσεων έχει να κάνει με το ποιο κράτος μπορεί να επιβάλει το δικό του συμφέρον στο άλλο. Το ζεστό μέτωπο της Ουκρανίας, λοιπόν, είναι το πιο πρόσφατο, όχι όμως και το μοναδικό, όπως ευθύς αμέσως θα διαπιστώσουμε.

Ουκρανία Στην περίπτωση της Ουκρανίας ο Πούτιν χρησιμοποίησε τη γεωγραφία προς όφελός του. Η γεωπολι-

Η ιστορια δεν τελειωσε. δυστυχωσ επαναλαμβανεται

τική θέση της Ουκρανίας είναι ουσιαστικά απαγορευτική για να έχει έναν και μοναδικό προσανατολισμό εξ ολοκλήρου προς τη Δύση. Η χώρα βρίσκεται υπερβολικά ανατολικά για να θεωρηθεί δυτική! Και σχετίζεται υπερβολικά με τη Ρωσία από κάθε άποψη, για να μπορούσε ποτέ να δεθεί αποκλειστικά στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Ο Πούτιν, λοιπόν, πήρε εύκολα τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ήταν ουσιαστικά ήδη στη σφαίρα της απόλυτης ρωσικής επιρροής. Κι έτσι η Ρωσία εξασφάλισε ότι η μοναδική πρόσβαση του ρωσικού στόλου στις ζεστές θάλασσες δεν θα εξαρτιόταν από μια φιλοδυτική κυβέρνηση του

Η Αραβική Άνοιξη φιλοδοξούσε στη γέννησή της να φέρει τη δημοκρατία. Γρήγορα, όμως, εξελίχτηκε σε ένα ντόμινο αποσταθεροποίησης, που αντί τη δημοκρατία είχε συνέπεια τον θρησκευτικό πόλεμο στη Συρία, το χάος σε Υεμένη και Λιβύη, αλλά και την αναβίωση της δικτατορίας στην Αίγυπτο ως «απάντηση» στον ισλαμικό εξτρεμισμό. u Η Τυνησία, που για πολλούς αποτελούσε το success story της Αραβικής Άνοιξης, είναι μια νεόκοπη δημοκρατία που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στα σύνορά της, ειδικά στα νότια με την Αλγερία και τη Λιβύη. u Στο μεταξύ, η Τρίπολη της Λιβύης αποτελεί το επίκεντρο διενέξεων μεταξύ φυλών, πολιτοφυλακής και συμμοριών για τον έλεγχο της περιοχής. u Η Δαμασκός, από την άλλη, έχει πάψει από καιρό να είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και είναι απλώς


45

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

η πρωτεύουσα του Μπασάρ αλ Άσαντ. u Το Ιράκ έχει πια αναλάβει τον ρόλο μιας «σιιτικής Μεσοποταμίας» υπό την κυριαρχία του Ιράν. Πανταχού παρούσα στον αναβρασμό της Μέσης Ανατολής είναι η διαχρονική διαμάχη μεταξύ σιιτών, κυρίως του Ιράν, και των σουνιτικών μοναρχιών που καταλαμβάνουν μέρος της αραβικής χερσονήσου. Η διαρκής αναταραχή στην Ανατολική Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουνιστάν (αποτέλεσμα του κατακερματισμού στη Συρία και το Ιράκ) τροφοδοτείται από τη μόνιμη σαουδο-ιρανική διαμάχη. Και επειδή το Ιράν αναπτύσσει τεχνολογία και τεχνογνωσία που θα επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, το Ισραήλ οδηγείται σε μια συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία.

Περιοχή Ασίας - Ειρηνικού Η περιοχή είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του αμερικανικού ενδιαφέροντος επειδή πρόκειται για το «σπίτι» δύο γιγαντιαίων οικονομιών, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Και αυτή η περιοχή είναι λιγότερο σταθερή τώρα παρά στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα για λόγους που πάλι γίνονται κατανοητοί μέσω της γεωγραφίας.

Στις πρώιμες ψυχροπολεμικές δεκαετίες, οι ασιατικές χώρες ήταν λίγο - πολύ απασχολημένες με τα εσωτερικά τους ζητήματα. Η Κίνα ήταν εγκλωβισμένη στην οικονομική εσωστρέφειά της. Το Βιετνάμ, η τωρινή Μαλαισία και οι Φιλιππίνες συγκλονίζονταν από εμφυλίους και εσωτερικές συγκρούσεις. Η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία «ανάρρωναν» από μεγάλους πολέμους. Αυτές οι χώρες, με εξαίρεση ίσως τις φτωχές Φιλιππίνες, έχουν ενισχυθεί οικονομικά από χρόνια καπιταλιστικής ευημερίας, γεγονός που δημιούργησε μέσα σ’ όλα και στρατιωτικές φιλοδοξίες. Από τα πρώτα χρόνια της παγκοσμιοποίησης αυτά τα κράτη άρχισαν να εκσυγχρονίζονται εξοπλιστικά σε στρατό, ναυτικό και αεροπορία. Από τη δεκαετία του 1990 οι στρατιωτικές εισαγωγές της Ασίας σκαρφάλωσαν από το 15% στο 41% του παγκόσμιου συνόλου και οι αντίστοιχες στρατιωτικές δαπάνες από το 11% στο 20%. Και τι κάνουν αυτές οι χώρες με όλα αυτά τα ολοκαίνουργια υποβρύχια, τα σύγχρονα μαχητικά, τα πολεμικά πλοία τελευταίας γενιάς και τους «έξυπνους» πυραύλους; Ανταγωνίζονται η μια την άλλη στα νερά της Νότιας και της Ανατολικής

Κινεζικής Θάλασσας για τον έλεγχο μιας βραχονησίδας ή μιας ατόλης που κρύβει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικά για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την περιοχή. Ξανά εδώ οι διαμάχες είναι όχι για ιδεολογίες και πολιτικές κατευθύνσεις, αλλά καθαρά εδαφικές. Οι διεκδικήσεις και οι τριβές μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, αλλά και μεταξύ Κίνας και πρακτικά όλων των άλλων (κυρίως Φιλιππίνων, Βιετνάμ) για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι τόσο περίπλοκες, που, αν και θα μπορούσαν θεωρητικά να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο θα είναι να παραμείνουν γκρίζα ζώνη ελεγχόμενης ισορροπίας δυνάμεων. Με την εποπτεία, φυσικά, της πανταχού παρούσας Αμερικής…

Γαία πυρί μειχθήτω

Ινδία - Κίνα Η Ινδία και η Κίνα λόγω των Ιμαλαΐων που, γεωγραφικά, αποτελούν ένα διαχωριστικό φυσικό τείχος, αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της Ιστορίας ως δύο τεράστια κράτη, χωρίς ουσιαστικά να έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Λόγω της τεχνολογίας, όμως, τα τε-

λευταία 50 χρόνια εξελίχθηκαν σε στρατηγικούς ανταγωνιστές στον Ινδικό ωκεανό και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Και αν, όπως πολλοί αναλυτές προβλέπουν, ανακηρυχθεί νικητής στις ινδικές βουλευτικές εκλογές που ήδη διεξάγονται (από 7.4 ώς 12.5) το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα, η Ινδία αναμένεται να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική που θα είναι επιθετική γεωπολιτικά, συμμαχώντας ακόμη στενότερα με την Ιαπωνία εναντίον της Κίνας. Στο μεταξύ, η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με εδαφικές - θαλάσσιες διεκδικήσεις σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Καθώς και με εξεγέρσεις μειονοτήτων, όπως των Θιβετιανών στα νοτιοδυτικά κοντά στην Ινδία ή των μουσουλμάνων Ουϊγούρων αυτονομιστών, υπεύθυνων για την ομαδική σφαγή με δεκάδες νεκρούς στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ στη 1.3.2014. Στην Μπούρμα (Μιανμάρ), που απελευθερώνεται σταδιακά από τη στρατιωτική δικτατορία, η μουσουλμανική μειονότητα της χώρας δολοφονείται και βιάζεται από ομάδες εθνικιστών. Οι εξτρεμιστικές ομάδες, με δικούς τους στρατούς, υπονομεύουν με κάθε τρόπο τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Υποσαχάρια Αφρική

ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής αναπτύσσονται, με τη μεσαία τάξη να αναδύεται πλέον σε πολλά μέρη της ηπείρου. Παράλληλα, όμως, η αύξηση του πληθυσμού και η έλλειψη πόρων έχουν πυροδοτήσει φυλετικές και θρησκευτικές εδαφικές διαμάχες. Σημαντικότερες εστίες έντασης, αυτές σε Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νότιο Σουδάν. Εκεί, δηλαδή, όπου μαίνονται αιματηροί θρησκευτικοί πόλεμοι, όπως και μάχες μεταξύ φυλών. Με τις δυο χώρες να συνορεύουν και να βρίσκονται στην καρδιά της Αφρικής, η περιοχή είναι εύφλεκτη ζώνη. Εν κατακλείδι, η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών που οραματίστηκε η διεθνής πολιτική ελίτ μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, μία χίμαιρα. Κι αυτό επειδή οι παραδοσιακές γεωγραφικές δυνάμεις και τα ιστορικά διεθνή συμφέροντα δεν πρόκειται να εξημερωθούν εύκολα. Στη γεωπολιτική, δηλαδή, αποδεικνύεται πως το παρελθόν ποτέ δεν πεθαίνει και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει «σύγχρονος κόσμος»...


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

46

Αυτό που ακούγεται και γράφεται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες είναι ότι δοκιμάζεται έντονα η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση. Η αλήθεια, όμως, είναι, ειδικά όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του ενεργειακού, πως ενώ πράγματι οι δυο πλευρές… σφάζονται, ενδεχομένως τελικά να βγει κερδισμένη η Κίνα. Η οποία ήδη κοιτά να επωφεληθεί.

Α

ς πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Gazprom έχει ένα «βρόμικο» μυστικό. Και ποιο είναι αυτό; Ότι σχεδόν ολόκληρη η ρωσική παραγωγή αερίου χρησιμοποιείται κυρίως για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Με λίγα λόγια, το αέριο που εξάγει στην Ευρώπη η Ρωσία το αγοράζει πάμφθηνα από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν! Δεν είναι, δηλαδή, δικής της παραγωγής ως επί το πλείστον. Η αντίδραση της Ρωσίας στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση και στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση από την Ευρώπη είναι να στραφεί ακόμα περισσότερο προς την Κίνα. Ήδη, άλλωστε, η Gazprom διαπραγματεύεται σκληρά ένα τεράστιο 30ετές ντιλ με το Πεκίνο εδώ και 15 χρόνια. Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να κλείσει η συμφωνία στην προγραμματισμένη για τον Μάιο επίσκεψη του Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα. Η Κίνα είχε επί μακρόν αντιρρήσεις σχετικά με την τιμή του αερίου που προσέφερε η Gazprom. Προσπαθεί, μάλιστα, προφανώς και σαν μέσο πίεσης, να ανοίξει δουλειές και με άλλους ασιατικούς παραγωγούς. Υπολογίζεται ότι το Πεκίνο θα ήταν ικανοποιημένο με μια ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της τάξης των 100 - 120 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Gazprom θα πουλάει το αέριο στην Κίνα φτηνότερα ακόμα κι απ’ όσο θα κοστίζει στη ρωσική εγχώρια αγορά!

Υπομονετικοί Κινέζοι Η κατάσταση, λοιπόν, στην Ουκρανία ίσως λειτουργήσει προς όφελος της Κίνας. Αναλυτές θεωρούν ότι το μπρα-ντε-φέρ της Μόσχας με το Πεκίνο για την τιμή θα γείρει ανατολικά, αφού η Gazprom βιάζεται να αλλάξει τις εξαγωγικές της ισορροπίες. Το 55% των εσόδων της Gazprom, άλλωστε, προέρχεται από τις εξαγωγές της στην Ευρώπη. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι και το ντιλ Ρωσίας - Κίνας θα κλείσει, αλλά και οι όροι θα είναι κο-

To «κίτρινο» μυστικό της Gazprom Πώς η Κίνα μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι της Ουκρανίας ντά σε αυτά που επιθυμεί το Πεκίνο. Όπως, όμως, ήδη εξηγήσαμε για τη Ρωσία, υπάρχουν τρεις χώρες κλειδιά. Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. Απ’ αυτές εισάγει ένα μεγάλο μέρος του αερίου που εξάγει. Κι εκεί ακριβώς μπήκε σφήνα η Κίνα. Ίσως γι’ αυτό και οι Ρώσοι να είναι τώρα περισσότερο έτοιμοι να ενδώσουν στις κινέζικες απαιτήσεις για τόσο χαμηλές τιμές. Πριν από δύο χρόνια, λοιπόν, το Πεκίνο παρέκαμψε την Gazprom δημιουργώντας έναν αγωγό φυσικού αερίου 6.400 χιλιομέτρων από το Τουρκμενιστάν στην Κίνα, με κόστος 6,5 δισ. δολαρίων (1 εκατ. δολ. ανά χλμ.). Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η Gazprom κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Bovanenkovo - Ukhta με κόστος 18 εκατ. δολ. ανά χιλιόμετρο ή 18 φορές πιο δαπανηρό από αυτόν της Κίνας. Αν και αποτελεί εμπορικό μυστικό, υπολογίζεται ότι η Κίνα πληρώνει στο Τουρκμενιστάν μεταξύ 100 - 140 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Επίσης, η Κίνα επιχειρεί κι αυτή τη δική της επανάσταση σχιστολιθικού αερίου αντιμετωπίζοντας, όμως, αρκετές προκλήσεις, κυρίως γεωλογικές. Το fracking απαιτεί άφθονα αποθέματα νερού, που, ωστόσο, δεν υπάρχουν στις περιοχές της Κίνας με πλούσια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου.

Πόλεμος γιγάντων

TO ΠΕΚΙΝΟ «ΔΙΨΑ» ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα υπολογίζει ότι δυνητικά θα παράγει ως 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σχιστολιθικού φυσικού αερίου τον χρόνο μέχρι το 2015 και μεταξύ 60 - 100 δισ. κυβικά μέτρα ώς το 2020. Διασφαλίζει, δηλαδή, την πρόσβασή της σε φτηνό αέριο, είτε από το Τουρκμενιστάν είτε και από τα δικά της αποθέματα, ακόμη κι αν εν τέλει δεν υπογράψει το ντιλ με την Gazprom! Εδώ καλό είναι να συνυπολογίσει κανείς και μερικά δεδομένα ακόμα: u Οι ΗΠΑ εκτιμάται πως λόγω fracking θα είναι αυτάρκεις ενεργειακά ώς το 2020. u Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ευρώπη

δουλεύει αποφασιστικά για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, κυρίως από τη Ρωσία, μέσω αύξησης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και του fracking. Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη «κάθεται» πάνω σε αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της ηπείρου για 26 χρόνια. u Το Κρεμλίνο, παρά τις πολυετείς επιδιώξεις του να διαφοροποιήσει τη ρωσική οικονομία, παραμένει άμεσα εξαρτώμενο από την τιμή του πετρελαίου. Το 2013 οι εξαγωγές πετρελαίου - φυσικού αερίου αποτελούσαν το 70% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών. Η Ρωσία πουλάει στο εξωτερικό πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Ο μέσος όρος τιμής είναι στα 117 δολάρια το βαρέλι. u Η Citigroup εκτιμά ότι η στασιμότητα στην κατανάλωση και η αύξηση στην παραγωγή ενέργειας διεθνώς θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Πιθανολογεί ότι τα 90 δολάρια/βαρέλι μπορεί να είναι το παγκόσμιο ταβάνι για την ανώτατη τιμή μελλοντικά. Ο Πούτιν στο συγκεκριμένο τάιμινγκ δεν παθαίνει κάποια μεγάλη ζημιά. Ο ενεργειακός πόλεμος, όμως, προβλέπεται πως θα κρατήσει χρόνια. Και Αμερική, Κίνα – η καθεμιά για τα δικά της συμφέροντα – επιχειρούν να κάνουν… σάντουιτς το Κρεμλίνο με αφόρητες πιέσεις από Ανατολή και Δύση. Έτσι, η Ρωσία φαντάζει πολύ δύσκολο να παραμείνει αλώβητη, αν δεν δείξει μεγαλύτερη ικανότητα σε στρατηγικούς ελιγμούς και συνεργασίες…


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

46

Ιεράρχες κήρυκες του σκοταδισμού Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος και ο Πειραιώς Σεραφείμ σε νέες περιπέτειες Διαφωνίες (και κόντρες) ξεσπούν ενίοτε και στις καλύτερες των οικογενειών, ειδικά σε περιόδους ισχνών «εκλογικών» αγελάδων. Υπό αυτήν την έννοια το… καβγαδάκι του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή περιγράφει το χάος που χωρίζει τα μέλη τής πάλαι ποτέ ενιαίας και ομοούσιας δεξιότατης παράταξης με το έμβλημα «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια».

Η

βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή συγκέντρωσε τα πυρά του ιεράρχη γιατί στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, απευθυνόμενη στον αρχιεπίσκοπο, έγραψε: «Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε η βλασφημία του Αμβρόσιου μας σοκάρισε. Δεν ταιριάζουν στην Ορθοδοξία τα φασιστοειδή». Αυτή η αναφορά της Φωτεινής Πιπιλή έγινε για τα όσα καταλόγισε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων στον Νίκο Δήμου, με αφορμή τις απόψεις του συγγραφέως για το Άγιο Φως. Η λέξη «φασιστοειδή» φαίνεται πως ενόχλησε πάρα πολύ τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποίος με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ζήτησε από την κ. Πιπιλή να σεβαστεί το Σύνταγμα, ενώ της… σύστησε να ντυθεί πιο σεμνά. Λες και ζούμε στον 19ο αιώνα δηλαδή.

«Η εικονα μιλα απο μονη της! Εκτος απο το υφος, προκαλει και η ενδυμασια…»

Οι θεόπνευστοι… Ο μητροπολίτης συνέκρινε τις πολιτικές καθαιρέσεις με τις εκκλησιαστικές, τονίζοντας πως «η καθαίρεση Αρχιερέως ομοτίμου και “ίσου προς ίσους” (primus inter pares) με τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεπισκόπους του Αρχιερείς, δεν επιτάσσει τόσο “δημοκρατικές” διαδικασίες όπως αυτές που επικαλείσθε, όπως είναι φερ’ ειπείν οι καθαιρέσεις ή διαγραφές από τον πολιτικό αρχηγό της παράταξης που ανήκουν, των εκλεγμένων από τους πολίτες βουλευτών», ενώ ανέφερε πως η Εκκλησία δεν είναι παράταξη πολιτική, αλλά «Θεοΐδρυτος Οργανισμός, με μοναδικό επικεφαλής τον Χριστό». Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, πάντως, δεν δίστασε… δημοκρατικότατα να αποκαλέσει τον Νίκο Δήμου «ασεβέστατο ανθρωπάκι» και ζήτησε από τον Θεό «να σαπίσει το στόμα του» για τα όσα έγραψε για το Άγιο Φως. «Εάν υπήρ-

Πνεύμα και ηθική!

χε στιβαρά εκκλησιαστική Διοίκηση, τότε θα είχε εκδώσει αφορισμό για το ασεβέστατο αυτό ανθρωπάκι. Αφού όμως αυτό δεν έγινε, εμείς παρακαλούμε τον Θεό να σαπίσει το στόμα του!» τόνισε. Στην Αρχιεπισκοπή, παρ’ ότι δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Δήμου για το Άγιο φως, κράτησαν συγκεκριμένες αποστάσεις από το υβρεολόγιο του ιεράρχη και τις… δημοκρατικές υποδείξεις του προς την ηγεσία της Εκκλησίας για αφορισμό του συγγραφέα. Ρίχνοντας στην… πυρά τη Φωτεινή Πιπιλή, ο Αμβρόσιος «ανέβασε» φωτογραφία της στην προσωπική του ιστοσελίδα και έγραψε: «Η εικόνα μιλά από μόνη της! Εκτός από το ύφος, προκαλεί και η ενδυμασία… Το ντύσιμό σας, όπως παρουσιάζεσθε στην παραπάνω φωτογραφία σας, δεν σας τιμά! Ντυθείτε, λοιπόν, πρώτα σεμνά και με αξιοπρέπεια! Έπειτα ελάτε να διορθώσετε τον τρόπο της εκφράσεώς μου. Τελεία και παύλα οι κουβέντες μου μαζί σας». Παράλληλα, ο μητροπολίτης απαντά και σε όσους, εντός και εκτός Εκκλησίας… τόλμησαν να τον επικρίνουν για τις ύβρεις που χρησιμοποίησε κατά του Νίκου Δήμου: «Δυστυχώς ο τρόπος μας αυτός ξάφνιασε και εσκανδάλισε μερικούς αδελφούς μας, ένας των οποίων μας απείλησε ότι θα μας καταγγείλει στον Αρχιεπίσκοπο για να μας κάνει… ντα!». Ο μητροπολίτης ζήτησε, επίσης, από την κ. Πιπιλή να σέβεται το Σύνταγμα, τονίζοντας πως «αυτό μας παρέχει το δικαίωμα να εκφράζουμε ελευθέρως τη γνώμη μας, πόσο μάλλον οι Αρχιερείς που ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δίδουμε τη νενομισμένη διαβεβαίωση διαφύλαξης του Συντάγματος, άμα τη εκλογή μας». Το Σύνταγμα, βέβαια, δεν παρέχει σε κανέναν τη δυνατότητα να ζητάει από τον Θεό να «σαπίσει» το στόμα κάποιου ανθρώπου, όποια διαφωνία κι αν έχουμε. Επίσης το

«τελεία και παύλα» και ο προστακτικός τρόπος γραφής δεν παραπέμπει και σε… δημοκράτη άνθρωπο.

Έτσι… ευλογεί ο Πειραιάς Πάντως, οι μητροπολίτες, από ό,τι φαίνεται, έχουν πάρει… φόρα και δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα, όσο και όπως μπορούν. Δικαίωμά τους φυσικά, αλλά, για να λέμε και την αλήθεια, δεν είναι και… δουλειά τους. Παραδείγματος χάρη, τι σχέση έχει το «Αγαπάτε αλλήλους» με το «Κατέβα, πρόεδρε, να πάρεις το… λιμάνι»; Καμία. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον άλλον… δημοκράτη, τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, να προτείνει στον… πρόεδρο του Ολυμπιακού πριν από σχεδόν έναν μήνα να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά. Γιατί, άραγε, έγινε τέτοια επέμβαση από τον Σεραφείμ; Τελικά ο… πρόεδρος, από ό,τι αποδείχθηκε, σκέφτηκε πολύ σοβαρά την πρόταση του μητροπολίτη Πειραιώς για τον… ερυθρόλευκο, όπως όλα δείχνουν, δήμο και συσπείρωσε το δυνατό team της ομάδας του γύρω του για να διεκδικήσουν τη δημαρχία του Πειραιά και ταυτόχρονα τα ηνία της πόλης. Άραγε, γιατί έκανε την πρόταση ο μητροπολίτης Σεραφείμ; Επίσης, ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι το εξής: Γιατί ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τα «βάζει» με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ του… Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου; Αφορμή, βέβαια, στάθηκε η… απαράδεκτη μετάδοση του ντοκιμαντέρ του Discovery Channel «Ιησούς: Θεωρίες συνωμοσίας», τη Μεγάλη Πέμπτη, από τον τηλεοπτικό σταθμό του παράγοντα της πράσινης ΠΑΕ, πράγμα που εξόργισε – κυρίως – τον μητροπολίτη Πειραιώς. Τυχαίο; Στην ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Πειραιώς τονίζει πως «παρεμβαίνει» καθώς βρίσκεται εντός της… δικαιοδοσίας του, γεγονός που προκαλεί απορίες. Επειδή ο ΣΚΑΪ είναι στο Φάληρο ή επειδή ο Σεραφείμ στηρίζει Μαρινάκη; Πολλοί… δημοκράτες μαζεύτηκαν, πάντως!


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

48

Επιπτώσεις της ενεργειακής τουρκο-εβραϊκής συνεργασίας Το κοινό συμφέρον και το χρήμα οδηγούν τα βήματα Άγκυρας και Τελ Αβίβ Από το 1996 μέχρι το 2009, η Τουρκία και το Ισραήλ «απολάμβαναν» τους καρπούς μιας στενής στρατιωτικής σχέσης, η οποία σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα η διμερής τουρκο-εβραϊκή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε το 2000. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν, κυρίως λόγω των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών αλλαγών που υιοθέτησε η κυβέρνηση Ερντογάν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φθορά στις τουρκο-εβραϊκές σχέσεις συνεργασίας ήταν ανάλογη τόσο με τη φθορά της εξουσίας του τουρκικού στρατού όσο και με το μέγεθος της εξουσίας που αποκτούσε σταδιακά ο Ερντογάν και μια μερίδα ηγετικών στελεχών του ΑΚΡ. Του Βασίλη Γιαννακόπουλου, γεωστρατηγικού αναλυτή www.geostrategy.gr geostrategical@yahoo.gr

Τα οφέλη για την Τουρκία

Η

επιδείνωση των τουρκο-εβραϊκών σχέσεων δημιουργούσε έντονο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον, καθότι οι εν λόγω χώρες συνιστούν στρατηγικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιπτώσεις αυτής της συγκρουσιακής πλέον διμερούς σχέσης, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης «Αραβικής Άνοιξης», ως έναν βαθμό επιδείνωσαν την περιφερειακή ασφάλεια και εμπόδισαν την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Η εμμονή, οι διαμαρτυρίες και οι κατηγορίες του Ερντογάν κατά των Ισραηλινών, κυρίως για την απομόνωση της Λωρίδας της Γάζας, δημιουργούσαν τριβές στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και ταυτόχρονα απομόνωναν περαιτέρω το εβραϊκό κράτος.

Σημάδια αναθέρμανσης των τουρκο-εβραϊκών σχέσεων Τον Μάρτιο του 2013 υπήρξαν κάποια θετικά σημάδια ως προς την πιθανότητα προσέγγισης των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στο Ισραήλ, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος διευκόλυνε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το «συνοικέσιο» του Ομπά-

ρει φυσικό αέριο από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν προς τη νότια Τουρκία, με κόστος 2-3 δισ. δολάρια. Ο εν λόγω αγωγός θα μπορούσε ετησίως να προμηθεύει την Τουρκία με 8-10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πλην της Τουρκίας, ο αγωγός θα προμήθευε με φυσικό αέριο την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης [1].

μα και την «απολογία» που ακολούθησε από πλευράς Νετανιάχου. Η τουρκική πλευρά, εκτός του ότι δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο μιας πιθανής αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι «επιθυμεί μια ευρεία τουρκο-εβραϊκή ενεργειακή συνεργασία». Για πρώτη φορά, αυτές οι επιδιώξεις της Άγκυρας ακούστηκαν επίσημα από τα χείλη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια της «Ευρωπαϊκής Συνόδου για την Ενέργεια», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Οκτωβρίου του 2013 και

το φυσικο αεριο «λυνει» τα τουρκοισραηλινα προβληματα

στην οποία θα πρέπει να τονιστεί ότι συμμετείχαν και οι εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, όπως για παράδειγμα η Noble Energy Inc. Αναφερόμενος στις μελλοντικές τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ο Τανέρ Γιλντίζ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στις σχέσεις των δύο χωρών υπάρχουν πολιτικά προβλήματα, αλλά μπορούν να επιλυθούν. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για το ισραηλινό φυσικό αέριο». Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Τουρκίας και των ξένων εταιρειών ενέργειας συζήτησαν για την κατασκευή ενός αγωγού, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέ-

Ας δούμε όμως «ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την Τουρκία στην περίπτωση που, μέσω μιας ενεργειακής συμφωνίας, αναθερμανθούν οι σχέσεις της με το Ισραήλ;». Πρώτα απ’ όλα, θα κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό να ελέγξει το μελλοντικό status τόσο της περιφερειακής όσο και της αντίστοιχης ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Ήδη, η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά υδρογονανθράκων, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα πλούσια κοιτάσματα των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Τουρκία λειτουργούν δύο σημαντικοί αγωγοί πετρελαίου, ο αγωγός Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν (BTC) και ο Κιρκούκ - Γιουμουρταλίκ, που μεταφέρουν αντίστοιχα αζέρικο (από το 2008, μέσω του BTC μεταφέρονται και ποσότητες πετρελαίου από το Καζακστάν) και ιρακινό πετρέλαιο στα τουρκικά παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2005 μέχρι σήμερα, ο αγωγός BTC έχει αποφέρει κέρδη ύψους περίπου 12 δισ. δολαρίων στo τουρκικό κράτος (η Turkish Petroleum Corporation - TPAO κατέχει το 6,5% των μετοχών του BTC). Συνολικά, η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αυτών των αγωγών υπολογίζεται στο 3% του παγκόσμι-


49

www.topontiki.gr

Το Θέµα Θέµα

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 24 ÁÐÑÉËÉÏÕ 2014

ου εµπορίου πετρελαίου [2]. Μεσοπρόθεσµα, πέρα από τη µεταφορά «µαύρου χρυσού», δίνεται η ευκαιρία στην Τουρκία να καταστεί και σηµαντικός διαµετακοµιστής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τόσο από την Κασπία Θάλασσα (αγωγός TANAP) όσο και από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (αγωγός Λεβιάθαν - Τουρκία). Θα ικανοποιήσει τις διαρκώς αυξανόµενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα µειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού και ιρανικού φυσικού αερίου (το 2011, προµηθεύτηκε 890 δισ. κυβικά πόδια ρωσικού και 290 δισ. κυβικά πόδια ιρανικού φυσικού αερίου) [3]. Η Τουρκία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, που το χρησιµοποιεί κυρίως στον τοµέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εγχώρια παραγωγή σε φυσικό αέριο ανέρχεται µόλις στα 22 δισ. κυβικά πόδια (2012), καλύπτοντας µόνο το ~1,4% των αναγκών της. Πριν από µια δεκαετία (2004), κατανάλωνε περίπου 800 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ενώ σήµερα υπολογίζεται ότι έχει υπερβεί τα 1,6 τρισ. κυβικά πόδια. Αναφορικά µε το πετρέλαιο, θα πρέπει να τονίσουµε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η κατανάλωσή του, η οποία µάλιστα υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί την επόµενη δεκαετία». Το 2012, το 35% των εισαγωγών πετρελαίου προέρχονταν από το Ιράν, το 17% από το Ιράκ, το 13% από τη Σαουδική Αραβία και το 10% από τη Ρωσία. Θα διαταράξει τις σχέσεις συνεργασίας Αθηνών - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, καθώς είναι ηλίου φαεινότερον ότι «όταν τελικά αποκατασταθούν οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, τότε οι σχέσεις συνεργασίας του Ισραήλ µε την Ελλάδα και την Κύπρο θα υποβαθµιστούν». Αυτό θα προκύψει κυρίως λόγω των σηµαντικών εβραϊκών συµφερόντων που θα προωθούνται µέσω της τουρκο-εβραϊκής ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και διότι η Άγκυρα αναµένεται να «απαιτήσει» από το Τελ Αβίβ τον περιορισµό της συνεργασίας του µε την Αθήνα και τη Λευκωσία, τουλάχιστον σε πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η πορεία των διαπραγµατεύσεων για το Κυπριακό να δροµολογηθεί προς συγκεκριµένη κατεύθυνση, λόγω της αποκατάστασης των τουρκο-εβραϊκών σχέσεων. Ήδη, στις 20 Μαρτίου 2014, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίµπερµαν στην Αθή-

να, υπήρξαν κάποια σηµάδια που συνδέονται µε την πιθανή αναθέρµανση των τουρκο-εβραϊκών σχέσεων, αλλά και τη στάση που αναµένεται να τηρήσει το Ισραήλ απέναντι στην ελληνική και αντίστοιχα στην τουρκική πλευρά. Ο Ισραηλινός υπουργός, αναφερόµενος στον αγωγό East Med, µέσω του οποίου η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να µεταφέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τόνισε εµµέσως πλην σαφώς ότι «πρόκειται για µια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία» και ότι «τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο ιδιωτικός φορέας». Ο Άβιγκντορ Λίµπερ-

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΣΧΕ∆ΙΑ

µαν, γνωστός για τις µέχρι σήµερα σκληρές θέσεις του εναντίον της Τουρκίας, αναφερόµενος στις τρέχουσες και µελλοντικές τουρκο-ισραηλινές σχέσεις σηµείωσε ότι «οι δύο χώρες διατηρούν διπλωµατικές και εµπορικές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστηµα». Η ουκρανική κρίση ανέδειξε τον κίνδυνο µιας πιθανής επερχόµενης επιδείνωσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, γεγονός που ευνοεί τα σχέδια της Άγκυρας να καταστεί περαιτέρω σηµαντικός διαµετακοµιστής υδρογονανθράκων από την Κεντρική Ασία, τη Μέση

Ανατολή και τώρα από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη διεύρυνση της ενεργειακής της σχέσης µε τη Ρωσία. Αντίθετα, παρά τις αρχικές θετικές εκτιµήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η κατασκευή του TAP ενδέχεται να λειτουργήσει ως «∆ούρειος Ίππος» στην πραγµατοποίηση του µεγαλεπήβολου ελληνικού σχεδίου για τον East Med, καθώς τον καθιστά ως οικονοµικά ασύµφορη και µη ρεαλιστική επιλογή [4]. [1] Amiram Barkat, Globes Israel’s Business Arena, «Turkish minister: We’re interested in Israeli gas», October 31, 2013 [2] Hürriyet, «Turkey ‘‘earns $12 billion’’ from Baku pipeline», April 15 2014 [3] U.S. Energy Administration Information, «Turkey-Analysis», February 1, 2013 [4] «Ο αγωγός TAP θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην εξαγωγή του ισραηλινού, κυπριακού και του πιθανού µελλοντικού ελληνικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας; Αν ναι, τότε ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς την εκµετάλλευση αυτών των αποθεµάτων υδρογονανθράκων; Κατά πόσο η θέση και η λειτουργία του TAP θα ληφθεί υπόψη από τους Ισραηλινούς, µε αποτέλεσµα να επιλέξουν τη σύνδεσή τους µε αυτόν, αντί να επιλέξουν τον σχεδιασµό ενός αγωγού Ανατολικής Μεσογείου - Κρήτης - Ηγουµενίτσας - Ιταλίας, που σαφώς προωθεί τα ελληνικά συµφέροντα; Εδώ θα πρέπει να τονίσουµε ότι η ευθεία απόσταση από τα ισραηλινά ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου µέχρι τον αγωγό TAP είναι περίπου 700 χιλιόµετρα (περιοχή της Άγκυρας) και το κόστος σύνδεσης υπολογίζεται σε δύο έως τρία δισ. δολάρια. Αντίθετα, η κατασκευή ενός τερµατικού σταθµού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο υπολογίζεται σε περίπου 10 δισεκατοµµύρια δολάρια. Φυσικά, τα ίδια δεδοµένα θα έχει να επεξεργαστεί και η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, σε περίπτωση που τα αποθέµατά της σε φυσικό αέριο είναι εξαγώγιµα. ∆ηλαδή, Τελ Αβίβ και Λευκωσία δεν είναι απίθανο να καταλήξουν στην επιλογή διασύνδεσης µε τον TAP, µέσω Τουρκίας». Βασίλης Γιαννακόπουλος, GeoStrategy, «Το αζέρικο φυσικό αέριο και τα ερωτήµατα για τον TAP», 28 Ιουνίου 2013, http://www.geostrategy.gr/pdf/ 20130628%20TAP.html


www.topontiki.gr

Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τραγικό θάνατο βρήκε μια υπάλληλος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία παρασύρθηκε από λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες και κινούνταν σε υπηρεσιακό δρόμο εντός του αεροδρομίου.

Τ

ο δυστύχημα, που συνέβη τη Δευτέρα στις 12:30 μ.μ., προκαλεί πολλά ερωτήματα σχετικά με το γιατί και το πώς βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο η άτυχη γυναίκα, καθώς και για τον εργασιακό… μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας. Το «Ποντίκι» επικοινώνησε με τον Δημήτρη Μπόζα, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος μας μίλησε για «εργασιακό Νταχάου» εδώ και πολλά χρόνια στο νούμερο ένα αεροδρόμιο της χώρας. Βέβαια, ελέω τρόικας και των… υπολόγων της (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) τα πράγματα έχουν χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία είναι απλή και γνωστή για τα ελληνικά δεδομένα. Είσαι μεγάλος και… ακριβός, άρα δεν «μας κάνεις», σε διώχνουμε και προσλαμβάνουμε νέους και... φθηνούς εργαζομένους.

Εργασία με το… δευτερόλεπτο «Περί εργασιακού Νταχάου μιλάμε εδώ και πολλά χρόνια. Οι αποδέκτες είναι οι εργοδότες και η κυβέρνηση. Και επίσης υπάρχουν κάποια φαινόμενα γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Με αφορμή αλλαγές στο κομμάτι των αερομεταφορών (συγχωνεύσεις) – κάτι που φέρνει κερδοφόρες δραστηριότητες – έχουν γίνει πράγματα και θαύματα στα εργασιακά. Μπορεί να υπάρχει εμπορική υπερεκμετάλλευση του χώρου και μια άνεση του επιβάτη, ωστόσο με δεδομένο το πολιτικό κλίμα στα εργασιακά έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα όπου η εκμετάλλευση έχει φτάσει σε τρομερά όρια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π» ο Δ. Μπόζας. Απίστευτα πράγματα κι όμως… ελληνικά. Μέχρι και προτάσεις για τρίωρη εργασία έχουν γίνει από εργοδότες με μισθούς πολύ χαμηλότερους των 300 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατάσταση βέβαια δεν είναι φαινόμενο του αεροδρομίου, ωστόσο εκεί υπάρχουν εκατοντάδες απολύσεις και… φθηνές αντικαταστάσεις. Μαζί με τις απαράδεκτες μειώσεις στους μισθούς και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα «όπλα» των ερ-

Υπερεκμετάλλευση στο αεροδρόμιο «Εργασιακό Νταχάου» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι γοδοτών είναι πολλά. Και προκαλούν τη σιωπή των εργαζομένων. Μπορούν να κάνουν κι αλλιώς; Άλλωστε, υπάρχουν αγγελίες στις οποίες ζητούνται τα άτομα να είναι κάτω των 25 ετών και καλούνται να εκπαιδευτούν δίπλα σε εμπειρότερους εργαζομένους. Δηλαδή δεν τους εκπαιδεύουν και μπαίνουν στις πίστες των αεροδρομίων ανειδίκευτοι, γεγονός που προκαλεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων όσο και των επιβατών. Πάντως, ακόμη και οι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν μισθολόγια μειωμένα κατά 30%. Ας είναι καλά η Μέρκελ… «Πρώτα από όλα και σχετικά πρόσφατα, κάτι που αναδείξαμε ως συνδικάτο, είχαμε προτάσεις εργοδοτών για σπαστό ωράριο (τρίωρα) όπως κρίνει ο εργοδότης και το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες απολύσεις που έχουμε καταγγείλει, οι οποίες οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές. Με τον φόβο της απόλυσης οι εργαζόμενοι υιοθετούν υποχωρητική στάση στους εργοδότες», αναφέρει ο Δ. Μπόζας.

«μπαινουν στισ πιστεσ ανεκπαιδευτοι»

Τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει...

Και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει υπογραφεί καμία συλλογική σύμβαση εργασίας και μάλιστα υπάρχουν προσχέδια στους εργοδότες που προβλέπουν μειώσεις, απολύσεις, μη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Ακόμη και σε περιπτώσεις που οι εταιρείες αποδεδειγμένα είναι βιώσιμες». Στα αεροδρόμια της χώρας στην καλύτερη των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 800 ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς όμως πως επί της ουσίας καλούνται να αντεπεξέλθουν σε καθεστώς εργασίας 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο, τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα. «Εργασία σε μέρες που άλλοι άνθρωποι δεν δουλεύουν και η ανταμοιβή μας είναι η ίδια. Επομένως δεν καλύπτονται οι παραπάνω μέρες που δουλεύουμε. Τώρα σε ό,τι αφορά το χθεσινό (σ.σ.: της Δευτέρας) συμβάν, αποκαλύπτονται κάποια πράγματα, προκύπτουν θέματα. Υπάρχουν εταιρείες που δεν εξασφαλίζουν ούτε καν το αυτονόητο, που είναι η μεταφορά των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους και το δεύτερο ζήτημα, που έχει να κάνει με την ασφάλεια, σχετί-

50

ζεται με την καθυστερημένη έλευση του συνεργείου του ΕΚΑΒ στον τόπο του συμβάντος», τονίζει χαρακτηριστικά στο «Π». Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι τα «βάζουν» με τους συναδέλφους τους στο ΕΚΑΒ του αεροδρομίου, αλλά με την παράλογη υποστελέχωση και του συγκεκριμένου τομέα. Το τραγικό συμβάν με τον θάνατο της εργαζομένης συνέβη 150 μέτρα από τον σταθμό του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο. Όμως, απ’ ό,τι αποδείχθηκε με την καθυστερημένη επέμβαση, δεν υπήρχε προσωπικό. «Ο λόγος που μένουμε σε αυτό το ζήτημα είναι όχι επειδή τα βάζουμε με τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ, αλλά με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και υποστήριξη στο ΕΚΑΒ. Έχουμε και τον παράγοντα των εργαζομένων και τον παράγοντα των επιβατών. Προκαλεί ερωτήματα γιατί δεν επενέβη έγκαιρα το ΕΚΑΒ», αναφέρει ο Δ. Μπόζας. Πάντως το ΕΚΑΒ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι καθυστέρησε 12 λεπτά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος τονίζει στο «Π» πως το κράτος δεν έχει παραδώσει στην Υπηρεσία την αρμοδιότητα των ελέγχων των εργασιακών, ενώ σχετικά με τον θάνατο της άτυχης εργαζομένης ανέφερε πως «δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με το πώς συνέβη». «Σίγουρα για να ήταν στην πίστα είχε κάρτα για να περνάει. Το ζητούμενο είναι πως πετάχτηκε πίσω από ένα φορτηγό τροφοδοσίας και τραυματίστηκε θανάσιμα. Πράγματι το κράτος θα μπορούσε να κάνει τους ελέγχους για τα εργασιακά. Σημασία έχει η πολιτική βούληση που δίνει την αρμοδιότητα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να ελέγξει αυτές τις συμβάσεις προκειμένου να γίνουν με καλύτερο τρόπο. Θα μπορούσε η ΥΠΑ να διασφαλίσει τις συνθήκες εργασίας. Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε θέσει πολλές φορές ζητήματα για αυτά τα θέματα, για την καθαριότητα και τα security. Το θεωρώ απαράδεκτο», μας είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πρέπει να μας δώσουν τις αρμοδιότητες να κάνουμε ελέγχους και στην εταιρεία και να επιβάλουμε πρόστιμα. Σε όλα τα αεροδρόμια. Δεν διαφωνώ με τις καταγγελίες. Είναι και δικό μας αίτημα. Δεν έχουμε όμως την αρμοδιότητα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να μας εξουσιοδοτήσει για να κάνουμε τους ελέγχους. Δεν μπορείς να ελέγχεις την αεροπορική εταιρεία και ό,τι αφορά το αεροπορικό κομμάτι και να μην ελέγχεις το εργασιακό κομμάτι. Είναι θέμα του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Μεταφορών».


Αυτή την Κυριακή 27/4 μη χάσετε τη


Κόσμος

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

52

golden boys

Το χρήμα στους τραπεζίτες

Έ

τσι, για να μην ξεχνιόμαστε, να ρίχνουμε πού και πού και καμιά ματιά στα πεπραγμένα των τραπεζών και των hedge funds χωρίς, φυσικά, να περιμένουμε να εκπλαγούμε από την όποια εξέλιξη. Και γιατί να εκπλαγούμε άλλωστε; Ό,τι έκαναν πριν από την κρίση, αυτά συνεχίζουν να κάνουν και τώρα, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Μόνο τους πρόσφατα δημοσιευμένους ισολογισμούς των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να κοιτάξει κανείς, του φτάνει για να επιβεβαιώσει όσα ήδη γνωρίζει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης είναι, για ακόμη μια φορά, οι τραπεζίτες και τα golden boys διάφορων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θρέφονται από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Τραπεζική αφρόκρεμα Συγκεκριμένα, για να μη λέμε λόγια του αέρα, οι μισθοί των διευθυνόντων συμβούλων των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Wells Fargo) άγγιξαν το 2013 το ποσό - ρεκόρ των 77,7 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των χρηματοπιστωτικών αυτών ιδρυμάτων ήταν σχετικά αναιμικές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μισθός της τραπεζικής αφρόκρεμας αυξήθηκε 24% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2012, ενώ τα ιλιγγιώδη ποσά που έλαβαν σύμβουλοι και παρασύμβουλοι αυξήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν απώλειες σε σχέση με τα κέρδη των περασμένων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόεδροι της JP Morgan και της Bank of America, που αύξησαν τον μισθό τους κατά 74% και 58% αντίστοιχα την ώρα που ο τζίρος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευθύνουν μειώθηκε στην πρώτη περίπτωση κατά 16% και αυξήθηκε μόλις κατά 7% στη δεύτερη. Την πρωτιά σε απόλυτους αριθμούς κρατάει ο – ποιος άλλος; – διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, με 23 εκατ. ευρώ εισόδημα, ενώ… η σχέση ανάμεσα στον «μέσο μισθό» ενός υπαλλήλου στις αμερικανικές τράπεζες με το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος αγγίζει μέχρι και το 1 προς 473! Περιττό να πούμε ότι εάν πάμε στα hedge funds, εκεί χάνει κανείς τον λογαριασμό. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Och-Ziff Capital Management, τον 31χρονο Τζέιμς Λέβιν, ο οποίος πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του με 119 εκατ. δολάρια, δηλαδή 2.300 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο υπάλληλο του hedge fund.

«Η εργασία απελευθερώνει» Σύγχρονο εργασιακό Νταχάου με υπερκέρδη στη Γερμανία Το πόσο αξιοζήλευτο είναι το γερμανικό «εργασιακό όνειρο»… δεν είναι κάτι καινούργιο. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε σχολιάσει τον… εφιάλτη που κρύβεται πίσω από ορισμένες από τις πλέον «αποδοτικές» γερμανικές επιχειρήσεις τις οποίες μας πλασάρουν ως «μοντέλο».

η Zalando διπλασιασε τον τζιρο της και ξανοιχτηκε προς τας Ανατολας

Ά

λλο ένα τέτοιο παράδειγμα προς… μίμηση αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο την περασμένη εβδομάδα στους τηλεοπτικούς δέκτες της ατμομηχανής της Ευρώπης. Πρόκειται για το ανερχόμενο αστέρι του διαδικτυακού εμπορίου, τη γερμανική εταιρεία Zalando, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και έχει κατακτήσει από άκρη σε άκρη τη Γηραιά Ήπειρο τροφοδοτώντας τους Ευρωπαίους με πάσης φύσης προϊόντα, από παπούτσια και ρούχα μέχρι έπιπλα. Οι δουλειές πάνε τόσο καλά, που μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο η Zalando διπλασίασε τον τζίρο της και ξανοίχτηκε προς τας Ανατολάς (εγκαινιάζοντας νέα «κέντρα διανομής», με πιο πρόσφατο αυτό στην Πολωνία) εισπράττοντας τα συγχα-

ρητήρια των κυβερνώντων για την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται.

Σκλάβοι με πτυχίο Ποιο είναι το μυστικό της; Ο στρατός σύγχρονων – και πτυχιούχων ως επί το πλείστον – σκλάβων. Η άλλη όψη της φοβερής αυτής επιτυχίας είχε αποκαλυφθεί κατ’ επανάληψη από εργαζόμενους που είτε παραιτήθηκαν είτε απολύθηκαν από την εταιρεία (ο ένας μάλιστα μοιράστηκε την εμπειρία της μεταμεσονύχτιας απόλυσής του μέσα από ένα μπλογκ που απέκτησε χιλιάδες views), ωστόσο οι μαρτυρίες των ταπεινών αυτών πρώην υπαλλήλων δεν ήταν αρκετές για να προκαλέσουν κάποιου είδους αντίδραση… Το θέμα πήρε διαστάσεις μόλις πριν από μια εβδομάδα, όταν η εφιαλτική καθημερινότητα των εργαζομένων ήρθε στο φως της δημοσιότητας χάρη σε μια δημοσιογράφο που κατάφερε να προσληφθεί ως πωλήτρια στα κεντρικά της εταιρείας, στην πόλη Έρφουρτ. Το δύσκολο, όπως


53

Κόσμος

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ιταλια

Η ώρα του ξεπουλήματος

αφηγείται στο 20λεπτο ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το RTL, δεν ήταν να την προσλάβουν… αλλά να αντέξει τρεις ολόκληρους μήνες σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που έχει πυροδοτήσει αρκετές αντιδράσεις στη Γερμανία – όπου, σημειωτέον, ακόμη δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των αντίστοιχων πρακτικών που, όπως αποκαλύφθηκε, εφαρμόζει η Amazon στη χώρα –, μια συνήθης ημέρα για τους 2.000 συμβασιούχους υπαλλήλους στο κέντρο διανομής έχει ως εξής: ατελείωτες ώρες εργασίας και ορθοστασίας, με σχεδόν μηδενικά διαλείμματα και μόνιμη πίεση για αύξηση της παραγωγικότητας. Η δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι καθημερινά διένυε τουλάχιστον 27 χλμ. με τα πόδια μέσα στις τεράστιες αποθήκες για να εντοπίσει το ένα ή το άλλο προϊόν, δεχόταν σωματική έρευνα από τους φύλακες όποτε έμπαινε ή έβγαινε από τα γραφεία, ενώ τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα έφτανε στο σημείο κάποιο ασθενοφόρο για να… μαζέψει κάποιον συνάδελφο που κατέρρεε από την κούραση. Οι προϊστάμενοι των τμημάτων, τονίζει χαρακτηριστικά, είναι μαυροντυμένοι και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος θα γκαρίξει πιο δυνατά και για το ποιος θα απολύσει τους περισσότερους υπαλλήλους στη βάρδιά του.

Όπως υποστηρίζει η δημοσιογράφος (κάτι που επιβεβαιώνουν απολυμένοι της εταιρείας), οι «τμηματάρχες» σού κάνουν παρατήρηση εάν τολμήσεις να κάτσεις σε καρέκλα, ενώ, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να πάει στην τουαλέτα, πρέπει πρώτα να λάβει τη σχετική άδεια από τους μαυροντυμένους, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, συχνά θα συνοδεύσουν τον «ύποπτο» στα αποχωρητήρια. Κάποια στιγμή, αφηγείται το ντοκιμαντέρ, ένας εργαζόμενος δεν αισθανόταν καλά και οι μαυροντυμένοι εξαγριώθηκαν… ζητώντας του να πάει σπίτι του στις 2 το πρωί αφού τους ήταν «άχρηστος»… με αποτέλεσμα ο ασθενής να βολοδέρνει έξω από την κεντρική πύλη μέχρι τα ξημερώματα αφού δεν υπήρχε δημόσια συγκοινωνία μέσα στα άγρια χαράματα να τον μεταφέρει από τα περίχωρα στην πόλη. Τι απαντάει η Zalando σε όλα αυτά;… Τίποτα συγκεκριμένο. Σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση της εταιρείας, η διοίκηση δεν θεωρεί ότι το ρεπορτάζ είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας… ωστόσο θα λάβει υπόψη της τα όσα της προσάπτουν. Α ναι, και φυσικά, στο μεσοδιάστημα, κατέθεσε και μια μήνυση κατά της δημοσιογράφου για… παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας! Από εκεί και μόνο καταλαβαίνει κανείς.

Κέρδ ϋber allη es

Ήρθε η ώρα να μάθουν και οι Ιταλοί τι θα πει… ξεπούλημα. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες μια απόπειρα… απογραφής της δημόσιας περιουσίας προκειμένου – τι άλλο; – να τη βγάλει στο σφυρί. Όπως αποκαλύπτουν τα ιταλικά ΜΜΕ, τίποτα δεν πρόκειται να γλιτώσει από το «σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων» που έβαλε μπρος η Ρώμη – υπό την πίεση των Βρυξελλών – με στόχο να μαζέψει κάμποσα δισ. που θα πάνε… απευθείας στην εξυπηρέτηση του χρέους. Και όχι, φυσικά και δεν πρόκειται να περιοριστεί στις δημόσιες επιχειρήσεις - κολοσσούς – όπως η αμυντική Finmeccanica, η ναυπηγική Fincantieri, η ενεργειακή Eni. Η λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που θα ξεπουληθούν περιλαμβάνει πλέον… νησάκια, μεσαιωνικά κάστρα και παλάτια. Βέβαια, η Ρώμη θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να καταγράψει όλη της την περιουσία, κάτι αρκετά δύσκολο, αφού – όπως έγινε λίγο πολύ και στην Ελλάδα – δεν έχει κανείς ιδέα για το τι ακριβώς ανήκει στο Δημόσιο, ενώ οι υπολογισμοί για την αξία των ακινήτων κυμαίνονται ανάμεσα στα 280 και τα 400 δισ.! Μέχρι στιγμής, σε επίπεδο ακινήτων, η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για την αναζήτηση αγοραστών για ένα νησάκι απέναντι από τη Βενετία και ένα κάστρο στα σύνορα με τη Σλοβενία. Άντε και καλές δουλειές.

ολλανδια

Απόφαση για τα αυτονόητα

ουγγαρια

Στενές επαφές με τη Μόσχα

Η

εποχή που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φωνασκούσε στα πάλκα ζητώντας την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, εν μέσω μιας από τις πλέον σοβαρές κρίσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση και ενώ η Ουγγαρία είναι μέλος τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, η πολιτική ηγεσία της χώρας αποτελεί ένα απρόσμενο πλεονέκτημα στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παράδοξη αυτή κατάσταση επισφραγίστηκε και από τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία στις αρχές Απριλίου. Οι αδιαμφισβήτητοι νικητές της κάλπης, το εθνικιστικό Fidesz του Όρμπαν και το ακροδεξιό Jobbik του Γκαμπόρ Βόνα, έχουν επιλέξει εδώ και καιρό «στρατόπεδο» στην ουκρανική κρίση, και η «πλευρά» με την οποία τάχθηκαν δεν είναι η Δύση, την οποία κατηγορούν για «ηθική παρακμή». Τόσο ο Όρμπαν – ο οποίος με 44,5% δεν χρειάζεται προς το παρόν κανέναν σύμμαχο για να κυβερνήσει – όσο και ο Βόνα έχουν επικροτήσει τη στάση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ενώ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα σχέδια «ευρασιατικής ένωσης» του Πούτιν.

Σε δύο βάρκες Η ψυχική υγεία των παιδιών, αποφάνθηκαν στην Ολλανδία, είναι σημαντικότερη από το δικαίωμα στην «ελευθερία της έκφρασης». Έπειτα από πολλές… δικαστικές περιπέτειες, η ολλανδική δικαιοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να απαγορευτεί η οργάνωση Martijn, η οποία «αγωνιζόταν» από το 1982 για τα «δικαιώματα των παιδόφιλων». Η οργάνωση υποστήριζε ότι η παιδοφιλία θα πρέπει να γίνει κοινωνικά αποδεκτή, τουλάχιστον ως «έκφραση της επιθυμίας ενηλίκων να συνάπτουν σεξουαλικούς δεσμούς με ανήλικες». Και αυτό, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αποτελούσε θέμα «προς επίλυση» στις δικαστικές αίθουσες. Τελικά κατάφεραν να πάρουν μια απόφαση. Συγχαρητήρια.

Το Jobbik δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Πούτιν και την «ολοένα και πιο ισχυρή Ρωσία», ενώ ένας ευρωβουλευτής του κόμματος, ο Μπέλοα Κόβαξ, δεν δίστασε να απευθύνει ερώτηση σε Ρώσο γερουσιαστή που επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες σχετικά με τη δυνατότητα μιας χώρας που είναι μέλος της Ε.Ε. να συμμετάσχει στην ευρασιατική ένωση! Παρά το γεγονός όμως ότι οι θέσεις του Jobbik ήταν γνωστές από καιρό, αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί τις Βρυξέλλες είναι ότι και το κυβερνών Fidesz δείχνει να ευθυγραμμίζεται πλέον απροκάλυπτα με το Κρεμλίνο σε μια σειρά από θέματα, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, την οποία η Ουγγαρία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ως προηγούμενο έναντι γειτονικών περιοχών που κατοικούνται από Μαγυάρους. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ας πούμε, ότι εν μέσω ουκρανικής κρίσης – στα μέσα Ιανουαρίου – και της εμφανούς κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία, η ουγγρική κυβέρνηση υπέγραψε μια σύμβαση ύψους 10 δισ. ευρώ με τη Μόσχα για την αναβάθμιση του πυρηνικού σταθμού στο Paks, με άγνωστα ακόμη «ανταλλάγματα».


www.topontiki.gr

Οικονομία

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

54

Γκρεμίζεται η βιομηχανία Κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης και ακριβή ενέργεια είναι οι μεγαλύτερες πληγές Οι βιομηχανίες, όπως η χαλυβουργία και άλλες, κλείνουν η μια πίσω από την άλλη, παρά τη... μερική έξοδο στις αγορές πριν από λίγες μέρες. Αυτό όμως δεν φαίνεται να «ταρακουνάει» ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, την τρόικα και τα ΜΜΕ, τα οποία βλέπουν άνθηση του επιχειρηματικού κλίματος. Προφανώς θεωρούν εξόχως ενθαρρυντικό το ότι, στον αντίποδα του θανάτου της βιομηχανίας, ανοίγουν δεξιά κι αριστερά... καφετέριες και σουβλατζίδικα.

Χ

αρακτηριστικό της κυβερνητικής... νιρβάνας είναι το ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους Ευρωπαίους βιομηχάνους, είπε ότι η μείωση του κόστους της ενέργειας στην Ευρώπη είναι βασικός στόχος της ελληνικής προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, η ΔΕΗ εξήγγειλε επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ για παραγωγή επιπλέον ποσοτήτων ενέργειας. Μόνο που η παραγωγή αυτή θα γίνεται ερήμην της οικονομίας, αφού κανείς δεν θα την καταναλώνει, καθώς οι βιομηχανίες είναι πλέον κλειστές και ο μισός πληθυσμός άνεργος. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Μετά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που πνέει τα λοίσθια, το τραπεζικό σύστημα που ήδη είναι... εξαφανι-

σμένο από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και με τους εφοπλιστές... έξαλλους επειδή δεν τηρούνται από κυβερνητικής πλευράς οι μεταξύ τους συμφωνίες (!), τώρα σβήνει και η βαριά βιομηχανία.

Ενεργειακό αδιέξοδο Η εξέλιξη αυτή δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενο – το «Ποντίκι» πολύ καιρό τώρα προει-

Παραγουμε επιπλεον ενεργεια, την οποια δεν καταναλωνει κανεισ!

δοποιεί γι’ αυτό – το κλείσιμο όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών, δηλαδή του συνόλου της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η αιτία της κατάρρευσής της είναι ο συνδυασμός της μείωσης της εγχώριας ζήτησης αφενός και του πολύ υψηλού κόστους της ενέργειας, το οποίο τις καθιστά μη ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με πολλα-

πλά διαβήματα ακόμη και προς τον πρωθυπουργό, έχει κάνει σαφές ότι η μείωση του κόστους της ενέργειας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μόνο ενός μέτρου (ακόμη και εάν αυτό είναι η διακοψιμότητα), αλλά χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, ένα «πακέτο διάσωσης» για τη βιομηχανία, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο. «Τον Αύγουστο, σε σύσκεψη όλων των φορέων στο υπουργείο, κάναμε σαφές ότι το υπουργείο πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή δέσμης μέτρων - “ρόγες”», όπως τα χαρακτήρισε σημαντικός παράγων της αγοράς, καθώς το κόστος κάθε μέτρου δεν υπερβαίνει τα 10-20 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και ο ίδιος ο αρμόδιος (Γερμανός) επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ πιέζουν αποφασιστικά για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, παρά την αντίσταση που προβάλλουν τα μονοπώλια των ΔΕΠΑ και ΕΠΑ. Εξ αιτίας της ίδιας παρέμβασης ακυρώθηκε η δημιουργία και νέων τοπικών μονοπωλίων. u Τι έκαναν όμως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όταν κινδύνευαν με κλείσιμο 176 βιομηχανίες στα Οινόφυτα λόγω της δημιουργίας τοπικού μονοπωλίου; u Τι έκαναν όταν το ΤΑΙΠΕΔ, για χάρη του πολυθρύλητου ξεπουλήματος, δεν υλοποιούσε την εντολή του πρωθυπουργού να μειώσει η ΔΕΠΑ τις τιμές για τη βιομηχανία; u Τι έκαναν όταν, ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονταν με την Gazprom και πετύχαιναν σημαντικές

Η αποβιομηχάνιση βυθίζει στη δυστυχία Ανατολική Μακεδονία - Θράκη Τα πιο αποκαρδιωτικά έρχονται τόσο από τη Θράκη όσο και ευρύτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, αφού η ανεργία και η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία χτυπούν κόκκινο, και σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους της Θράκης εργάζεται, η κατάσταση φαίνεται πως λαμβάνει καταστροφικές για την περιοχή διαστάσεις. Τα ποσοστά ανεργίας ανά νομό της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ως εξής: 1. Στον Έβρο η ανεργία φτάνει το 60%. Ο μοναδικός τομέας που εμφανίζει... άνθηση είναι το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών. Ο νομός έχει αδειάσει λόγω της

ανεργίας. Ο κόσμος φεύγει. Στον βόρειο Έβρο δεν λειτουργεί καν η αγορά, καθώς οι κάτοικοι, λόγω έλλειψης χρημάτων, αγοράζουν μέχρι και τρόφιμα από τη Βουλγαρία. 2. Στη Ροδόπη η ανεργία φτάνει το 57%. Από τα 99 εργοστάσια που λειτουργούσαν παλιά στον νομό, δεν λειτουργεί κανένα. Συμμορίες κάνουν πλιάτσικο, κλέβουν τα μηχανήματα των εργοστασίων και τα μεταφέρουν στη Βουλγαρία. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις αυξημένες ανάγκες της Τουρκίας. 3. Στην Ξάνθη η ανεργία ξεπέρασε το 60%, ενώ κλεί-

νουν το ένα μετά το άλλο όσα εργοστάσια είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από το 2010. 4. Στη Δράμα η ανεργία είναι στο 70%, ενώ αυξάνεται η μαύρη εργασία. Οι υλοτόμοι δεν εργάζονται, καθώς οι έμποροι εισάγουν φθηνότερη ξυλεία από τη Βουλγαρία. Υπάρχει έντονο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Βούλγαροι υπήκοοι περνούν τα σύνορα και εργάζονται με χαμηλότατους μισθούς σε επιχειρήσεις του νομού. Ούτε η επεξεργασία του μαρμάρου γίνεται στον νομό, καθώς οι όγκοι μαρμάρου διοχετεύονται ανεπεξέργαστοι στην Κίνα.


55

www.topontiki.gr

Οικονομία Το Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

εκπτώσεις εδώ και δύο χρόνια, η ΔΕΠΑ μόλις τον περασμένο Ιούλιο έθεσε επίσημο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής; u Τι έκαναν όταν η ΔΕΗ συστηματικά προσφεύγει εναντίον όλων των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που στηρίζουν τις βιομηχανίες, τη στιγμή που η κρατική εταιρεία συστηματικά παραβιάζει τον κώδικα προμήθειας και τις αρχές τιμολόγησης;

Σοκ ανεργίας Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν χαθεί 66.156 θέσεις εργασίας, αριθμός που ισοδυναμεί με το κλείσιμο ενός εργοστασίου με 181 εργαζομένους κάθε 24ωρο! Από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 έως το αντίστοιχο του 2011 οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μειώθηκαν κατά 22,6%, ενώ από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 13,7%. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στη μεταποιητική βιομηχανία μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό η ανεργία. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 έως το ίδιο τρίμηνο του 2011, δηλαδή από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας, οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώθηκαν από 538.784 άτομα σε 416.989 άτομα. Οι θέσεις εργασίας στην ελληνική μεταποίηση που χάθηκαν ανήλθαν σε σχεδόν 121.800, μειωμένες κατά 22,6%. Εξάλλου, το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2010, οι απασχολούμενοι στις βιομηχανίες της χώρας μειώθηκαν από 483.145 άτομα σε 416.989 άτομα, δηλαδή κατά 13,7%. Χάθηκαν, έτσι, μέσα σε ένα έτος 66.156 θέσεις εργασίας. Δηλαδή, στο διάστημα αυτό χάνονταν, κατά μέσον όρο, κάθε μήνα 5.500 θέσεις ή 181 θέσεις ημερησίως. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 έως το ίδιο τρίμηνο του 2011, παρ’ όλο που παρουσίασε σταθερότητα ή συγκυριακή άνοδο λόγω εποχικής απασχόλησης σε μεμονωμένους κλάδους (ποτά, καπνό, εξοπλισμό μεταφορών, χαρτοποιία), ο αριθμός των εργαζομένων σε βασικούς κλάδους του τομέα μειώθηκε:

«Δεν μαγειρέψαμε το πρωτογενές πλεόνασμα» Κατηγορηματικά αντίθετος στον ισχυρισμό ότι η τρόικα «έφτιαξε» τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού, ώστε να εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ!!! Οι δηλώσεις του Κάμπετερ έγιναν με αφορμή τους ισχυρισμούς του Μπερντ Λούκε, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η τρόικα «δείχνει επιείκεια για λόγους αισθητικής» αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Ο Κάμπετερ με επιστολή του, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σημειώνει ότι ο επικεφαλής του AfD

u Κατά 7.021 στη βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών (από 27.030 σε 20.009 άτομα) ή ποσοστό 26%. u Κατά 17.656 στη βιομηχανία τροφίμων (από 123.057 σε 105.401 άτομα) ή ποσοστό 14,4%. u Κατά 493 στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών υλών (από 8.533 σε 8.040 άτομα) ή ποσοστό 5,8%. u Κατά 2.396 στη βιομηχανία δέρματος και υπόδησης (από 6.349 σε 3.953 άτομα) ή ποσοστό 37,7%. u Κατά 8.567 στη βιομηχανία εκτυπώσεων και προεγγεγραμμένων μέσων (από 28.192 σε 19.625 άτομα) ή ποσοστό 30,4%.

«δημιουργεί την εντύπωση ότι οι φορείς αποφάσεων της ευρωζώνης άλλαξαν τις βάσεις υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος υπέρ ενός κράτους που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση είναι λάθος και παραπλανητική». «Όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό στον Λούκε», τονίζει ο Κάμπετερ, «η βάση για τον υπολογισμό για το πλεόνασμα ή το έλλειμμα χωρίς τον συνυπολογισμό των χρεωστικών τόκων καθορίστηκε ήδη με την έναρξη του προγράμματος για την Αθήνα και έκτοτε δεν έχει αλλάξει». Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η «Die Welt», στην επιστολή που απέστειλε ο Λούκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε «έχει υποδείξει σημαντικές δια-

181 εργαζομενοι χανουν τη δουλεια τουσ καθε μερα στη μεταποιηση

φορές στους αριθμούς της τρόικας και της Eurostat για την Ελλάδα και είχε ρωτήσει εάν η Eurostat και η τρόικα θέτουν ως βάση τελείως διαφορετικούς ορισμούς του πρωτογενούς ελλείμματος και εάν θα μπορούσε η τρόικα να διαπιστώνει θετικούς αριθμούς για την Ελλάδα απλώς παραμελώντας τέτοια στοιχεία, αναφερόμενος στις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών»!!! Ο Κάμπετερ είπε ακόμη στον Λούκε ότι η τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ελέγχεται τακτικά από την τρόικα, η οποία καθόρισε τα κριτήρια μέτρησης, «τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια τη συνεπή εφαρμογή των όρων του προγράμματος και τα αποτελέσματά τους για τον κρατικό προϋπολογισμό».

u Κατά 1.547 στη βιομηχανία χημικών προϊόντων (από 12.108 σε 10.561 άτομα) ή ποσοστό 12,8%. u Κατά 7.077 στη βιομηχανία ειδών ενδυμασίας (από 32.350 σε 25.273 άτομα) ή ποσοστό 21,9%. u Κατά 1.064 στη βιομηχανία παραγώγων πετρελαίου (από 6.690 σε 5.626 άτομα) ή ποσοστό 15,9%. u Κατά 1.970 στη βιομηχανία ξύλου (από 24.293 σε 22.323 άτομα) ή ποσοστό 8,1%. u Κατά 938 στη βιομηχανία μηχανών (από 10.962 σε 10.024 άτομα) ή ποσοστό 8,6%. u Κατά 1.454 στη βιομηχανία πλα-

στικών (από 13.418 σε 11.964 άτομα) ή ποσοστό 10,8%. u Κατά 2.356 στη βιομηχανία επίπλων (από 30.344 σε 27.988 άτομα) ή ποσοστό 7,8%. u Κατά 3.821 στη βιομηχανία βασικών μετάλλων (από 20.357 σε 16.536 άτομα) ή ποσοστό 18,8%. u Κατά 959 στη βιομηχανία επισκευής και εγκατάστασης μηχανών (από 11.376 σε 10.417 άτομα) ή ποσοστό 8,4%. u Κατά 4.143 στη βιομηχανία φαρμάκων (από 16.430 σε 12.287 άτομα) ή ποσοστό 25,2%. u Κατά 7.281 στη βιομηχανία μεταλλικών προϊόντων (από 51.337 σε 44.056 άτομα) ή ποσοστό 14,2%. Η Ένωση Βιομηχανιών επισημαίνει ότι απαιτείται άμεσα: Η εφαρμογή της αντιστάθμισης. Η έναρξη ειλικρινούς διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ χωρίς κόκκινες γραμμές βάσει του ιδιαίτερου προφίλ λειτουργίας. Δεν είναι δυνατόν, θεωρεί ή Ένωση, η ΔΕΗ να κλείνει με την πολιτική της τις χαλυβουργίες της χώρας, οι οποίες με τη λειτουργία τους τη νύχτα δημιουργούν υπεραξίες για τη ΔΕΗ 50 εκατ. ευρώ. u Η μείωση της τιμής φυσικού αερίου πέραν της όποιας έκπτωσης της Gazprom με μείωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ, που σήμερα για τις βιομηχανίες είναι 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ αρκούν για τη στήριξη όλου του πακέτου ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των 80 μεγάλων βιομηχανιών της χώρας. u Η λήψη διαρθρωτικών αλλαγών για το ουσιαστικό άνοιγμα των αγορών ενέργειας.

1 2


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

στην

ν ώ π ω

α ι μ ο οικον

Μπορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κατάφερε να αποφύγει να δεσμευτεί πάνω σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να γίνουν αυτές οι απολύσεις στο Δημόσιο για μετά το 2015, αλλά η τρόικα έχει ήδη επισημάνει ότι έρχονται «νέες εφεδρείες» μέσα στο 2016 για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αυτές οι «εφεδρείες» θα προέλθουν από τους δημόσιους υπάλληλους που δεν θα αξιολογηθούν θετικά από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια μετά το πέρας της διετούς δοκιμαστικής περιόδου την οποία περνούν μετά την πρόσληψή τους. Έτσι, όσοι δεν θα προαχθούν σε ανώτερη θέση έπειτα από δύο συναπτές ετήσιες αξιολογήσεις, ξεκινώντας από τη φετινή, θα απολυθούν.

Τρυ

Μοιράζουν συντάξεις στα 52 Σύνταξη με χαμηλό όριο ηλικίας, που ξεκινά από τα 52, μπορούν να κατοχυρώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επιλέγοντας τις προϋποθέσεις του 2011 ή του 2012.

Μ

άλιστα, για πολλούς υπάρχουν κρυφά «μπόνους», που έχουν να κάνουν με τη μείωση των ποινών πρόωρης εξόδου, την αποφυγή περικοπών λόγω του μνημονίου, καθώς και με τη δυνατότητα απασχόλησης χωρίς αναστολή ή περιορισμό της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τις ευκαιρίες αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν περίπου 650.000 «παλαιοί», μέχρι το 1992, ασφαλισμένοι. Ειδικότερα, γλιτώνουν τις περικοπές του μνημονίου που ισχύουν για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς παίρνουν μειωμένη σύνταξη (κύρια και επικουρική), που συνήθως είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Μπορούν, εφόσον είναι κάτω από 55 ετών, να εργαστούν ξανά και να ζητήσουν μετέπειτα νέο υπολογισμό της σύνταξής τους με επιπλέον χρόνο ασφάλισης, άρα και με μεγαλύτερο ποσό. Όσοι είναι άνω των 55 ετών μπορούν να ασκήσουν επίσης επάγγελμα ή εργασία χωρίς να έχουν αναστολή σύνταξης. Επιπλέον, αν το ποσό σύνταξης είναι μέχρι 990 ευρώ, δεν υπόκεινται στις μειώσεις που ισχύουν για τους συνταξιούχους που δηλώνουν ότι εργάζονται, κα-

άιερ: Τόμας Μ ψηλό ολικά υ «Υπερβ έος. νικό χρ η λ λ ε ο τ ων ισμός τ Μηδεν ν και επιτοκίω ανείων ρωμή δ αποπλη πειρο» στο ά

τυράκια... Σε λειτουργία τέθηκε από την Τετάρτη το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού για 73 μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στα πενταψήφια τηλεφωνικά νούμερα 14554, 14784, 14884 και 14900. Ενδιαφέρον για απευθείας συνδέσεις με το αεροδρόμιο «Μακεδονία»» στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσαν 27 αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού συνεδρίου Ανάπτυξης Δρομολογίων Αερογραμμών Routes, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μασσαλία.

...και φάκες θώς οι περιορισμοί αφορούν το τμήμα σύνταξης που υπερβαίνει τα 990 ευρώ. Το τέταρτο μπόνους έχει να κάνει με την ποινή εξόδου στη μειωμένη σύνταξη. Αυτή είναι 6% στο ποσό και φτάνει στο 30% εφόσον υπολείπονται πέντε χρόνια από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει κάθε φορά. Όμως, για χιλιάδες ασφαλισμένους ισχύει βάσει νόμου μικρότερη ποινή, καθώς η απόσταση στα όρια για πλήρη και μειωμένη σύνταξη δεν είναι πάντα πέντε έτη, αλλά πέφτει ακόμη και στα δύο έτη ή και στον έναν χρόνο. Που σημαίνει ότι η

Προσφυγές για ακίνητα Άρχισαν οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να κριθούν αντισυνταγματικές οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και για να καταπέσει ως αντισυνταγματική η νέα φορολόγηση για την υπεραξία των ακινήτων. Δικαστικοί κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι οι προσφυγές αυτές είναι πολύ πιθανόν να γίνουν δεκτές… Χαρακτηριστική είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας 106 κατοίκων του Ν. Βουτζά, που επισημαίνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες έχουν προσδιοριστεί προ 7ετίας σε τιμές υπερδιπλάσιες από τις ισχύουσες.

56

ποινή εξόδου μπορεί να περιοριστεί από το 30% στο 6%. Για παράδειγμα, μητέρα με ανήλικο τέκνο βγαίνει σε σύνταξη με προϋποθέσεις του 2011. Η έξοδος στα 52 αντί στα 57 για μητέρες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του 2011 έχει ποινή 30%. Επειδή όμως το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι εξίσου χαμηλό, πολλές ασφαλισμένες μπορούν να επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν κοντά στην ηλικία αυτή, περιορίζοντας έτσι την ποινή εξόδου από το 30% στο 12% ή το 6%.

Υπαίθριοι πωλητές ENEL: «Αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα»

Προτεραιότητα στους ανέργους οι άδειες πωλητών υπαίθριου εμπορίου λέει ότι θα δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του εν λόγω εμπορίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου δικαιούνται φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, η σύζυγος ή τα παιδιά τους άλλη διοικητική άδεια ασκήσεως βιοποριστικού επαγγέλματος.

Στις 225.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ. Από αυτές, εγκρίθηκαν οι 42.000, απορρίφθηκαν οι 71.000, ενώ σε αναμονή αξιολόγησης βρίσκονται συνολικά 112.000 αιτήσεις. Το ποσό προς διανομή που αναλογεί στις εγκεκριμένες αιτήσεις φτάνει τα 26,5 εκατ. ευρώ. Με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ακόμη και με κατασχέσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων, κινδυνεύουν περισσότεροι από 260.000 αγρότες, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΟΓΑ. Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια.

Απαλλαγές από ΦΠΑ Απαλλαγή από τις δηλώσεις υποβολής ΦΠΑ για πάνω από 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έλθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού. Βέβαιο είναι ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει τον πήχη στα 20.000 ευρώ ετησίως. Το σκεπτικό είναι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα έχει υψηλό κόστος διαχείρισης για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.


57

www.topontiki.gr

Το Θέμα Θέμα

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Του Γιάννη Σχίζα Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είχε όλα τα εναλλακτικά προσόντα για να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: ήταν γυναίκα, Ρομά, μουσουλμάνα, αγωνίστρια, φεμινίστρια της πράξης. Και η αρχική εισδοχή της στο ψηφοδέλτιο δεν είχε κάποια σκιά «παρεοκεντρικής» επιλογής. Τι έγινε όμως στη συνέχεια και επήλθε ο αποκλεισμός της;

Θ

α ήταν λογική ακροβασία το να ισχυριστεί κανείς μια απευθείας παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου Θράκης σε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τον αποκλεισμό μιας γυναίκας που – σε ανύποπτο χρόνο – κατήγγειλε την καταπίεση της δικής της μειονότητας (Ρομά) από μια άλλη μειονότητα. Όμως δεν θα ήταν αφύσικο το να υποστηριχθεί μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στην Άγκυρα, στην πολιτική της απόσχισης της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα, στο τουρκικό προξενείο, στους δικούς μας ευαίσθητους πλην μυωπικούς διεθνιστές, ακόμη και στους αριστερούς ψηφοσυλλέκτες που αναζητούν εναγώνια τους μέσους πολιτικούς όρους για να συμπεριλάβουν άτομα και προεκλογικές θέσεις, ώστε να μεγιστοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποθέταμε για μια στιγμή ότι προέχει η πολιτική των εκλογών έναντι της πολιτικής αρχών... και τότε πάλι, με όρους απλής αριθμητικής, η πολιτική κατευνασμού των Τούρκων της Θράκης, με κινήσεις όπως αυτές του απο-

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν και ο ΣΥΡΙΖΑ To κόμμα του 4%, που έγινε 27%, ξεχνά τη «σιωπηλή πλειοψηφία» κλεισμού της Σαμπιχά, κάθε άλλο παρά κερδίζει. Διότι τα πιθανά κέρδη του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη θα ισοφαριστούν και θα υπερσυμψηφιστούν από την εξασθένηση της εικόνας του κόμματος, από το ψεύτισμα της «πατριωτικής» ρητορικής του, από την ενίσχυση του θρακιώτικου και χρυσαυγίτικου εθνικισμού, από την πολιτική τροφοδοσία άλλων δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Υποτίθεται όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει μια πολιτική αρχών, κι αυτό σημαίνει εναντίωση στον έσωθεν και έξωθεν εθνικισμό, στις «αναθεωρητικές» βλέψεις της Άγκυρας, στην καταπίεση των μειονοτήτων. Υποτίθεται ότι περισσότερο από τον οποιονδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται την ελληνική «ανεξικακία» ως προς την εκτόπιση των εγκατεστημένων στην Κωνσταντινούπολη ελληνορθόδοξων (Συνθήκη της Λωζάννης, 1923), χωρίς να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα «έξωσης» μουσουλμανικών πληθυσμών από τη Δυτική Θράκη. Με αυτό το σκεπτικό και χωρίς κανένα ενοχικό σύνδρομο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πριμοδοτήσει εκείνη τη μειονοτική συμπεριφορά

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ

Τέχνη μας το αυτογκόλ

που αποδέχεται πλήρως το ελληνικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο ζωής και αντιδρά στην καταπίεση και στον βίαιο εκτουρκισμό της. Είπε η Σαμπιχά στο 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη (27 - 28 Νοεμβρίου 2012): «Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως, ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία, όχι τζαμιά, που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά. Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν “τουρκικά”. Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι...». Με την έξωση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστοποίησε έναν απαράδεκτο ενδοτισμό σε ζητήματα αρχών και μια σοβαρή απομάκρυνση από τη στοιχειώδη αυτογνωσία: Το κόμμα του 4%, που έγινε 27% και προσδοκά ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ξεχνά τη «σιωπηλή πλειοψηφία», που είναι η βάση του. Και που τυχαίνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα εθνικά ζητήματα...

«Τρομοκάματο» στις φυλακές Κορυδαλλού «Παλεύουμε και για τη ζωή μας» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο των φυλακών Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησαν, με ανακοίνωσή τους, οι υπάλληλοι του ψυχιατρείου των φυλακών του Κορυδαλλού, οι οποίοι σημείωσαν πως «κινδυνεύει μέρα με τη μέρα η ζωή τους», ενώ ανέφεραν πως το Μεγάλο Σάββατο επιχειρήθηκε απόδραση κρατουμένων.

Ό

πως τόνισαν, δύο κρατούμενοι (ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος) προσπάθησαν να αποδράσουν, ενώ ο Έλληνας κρατούμενος επιτέθηκε στον υπαρχιφύλακα της βάρδιας «από πίσω και προσπάθησε με κεφαλοκλείδωμα να τον ακινητοποιήσει κλείνοντάς του ταυτό-

χρονα το στόμα. Όταν μετά από πάλη ο συνάδελφος απέκρουσε την επίθεση ο Ρουμάνος έβγαλε δύο αυτοσχέδια μαχαίρια και βάζοντάς τα στον λαιμό του υπαρχιφύλακα του ζητούσε τα κλειδιά». «Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, ο συνάδελφος προσπάθησε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να του πάρουν τα κλειδιά με αποτέλεσμα ο Ρουμάνος να τον τραυματίσει, ευτυχώς ελαφρά, με το μαχαίρι στα χέρια. Επακολούθησε και με αυτόν συμπλοκή, ενώ ο Έλληνας αποσπώντας κάποια άλλα κλειδιά και πιστεύοντας ότι αυτά θα ανοίξουν την πόρτα του θυρωρείου κινήθηκε προς αυτό προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι. Ευτυχώς, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, επενέβησαν δύο άλλοι

Εγκαταλειψη απο τισ πολιτικεσ ηγεσιεσ

κρατούμενοι, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, αντιλαμβανόμενοι τον θόρυβο, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και είδαν τον Ρουμάνο να προσπαθεί με το ένα από τα δύο μαχαίρια που του είχε απομείνει (το άλλο του είχε πέσει κατά τη συμπλοκή), να πλήξει τον σωφρονιστικό υπάλληλο. Οι εργαζόμενοι, εκτός από αυτό το περιστατικό, καταγγέλλουν «εγκατάλειψη από τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «επιστρατεύοντας τα όποια ψυχικά αποθέματα μας έχουν απομείνει, παλεύουμε μόνοι μας, όχι απλά για την όποια εύρυθμη λειτουργία των φυλακών, αλλά στην κυριολεξία για τη ζωή όλων μας. Αρνούμαστε να δεχθούμε και ούτε που θέλουμε να φανταζόμαστε πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, αν στη θέση του Άγγελου

ήταν κάποιος άλλος συνάδελφος, με άλλη σωματοδομή και θάρρος, και δεν είχαν σπεύσει καταρχήν οι δυο κρατούμενοι, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, καθώς και οι δύο όλοι κι όλοι συνάδελφοι της βάρδιας». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους... τροϊκολάγνους κυβερνώντες, αναφέρουν πως «δεν χρειάζεται να μας εκθέσουν στον θάνατο ή να μας ευτελίσουν προκειμένου να βρουν δικαιολογίες για να ιδιωτικοποιήσουν τις φυλακές. Ας μας το πουν. Το “τρομοκάματό” μας αποτελεί μέγιστη ντροπή για τους ασυγκίνητους και ανερυθρίαστους “τροϊκολάγνους”. Ντροπή τους». Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού Ιωάννη Τσώλο και τον γ.γ. Δημήτρη Τουρνά.


Ιστορία

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

58

Ο νέος αυτός Ποινικός Κώδικας έδινε ιδιαίτερη έμφαση στα αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης και σε εκείνα που στοιχειοθετούνταν με βάση τη χρήση της βίας. Με τη νομοθεσία αυτή, το κράτος κατοχύρωνε το δικαίωμα του μονοπωλίου στη χρήση έννομης βίας

Η Αθήνα του 1834. Πίνακας του Γερμανού ζωγράφου Carl Rottmanm

Η οργάνωση Ό της Δικαιοσύνης 1835 Η Αντιβασιλεία ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς τη νομοθετική συγκρότηση του νεοσύστατου κρατιδίου. Ωστόσο, πριν απ’ όλα, η δικαιική οργάνωση θα πέσει πάνω στις αντιδράσεις της Εκκλησίας και των παλιών αρχόντων που έχαναν τα προνόμιά τους

πως το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους και της συγκρότησης του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι και το θέμα για δικαιική οργάνωση του ελληνικού κράτους το ανέλαβε ο Μάουερ, ο οποίος ήταν και νομικός. Βασικός άξονας της φιλοσοφίας του υπήρξε η διαμόρφωση του αστικού δικαίου να λαμβάνει υπόψη της τις εγχώριες συνήθειες και τα ήθη, και γενικότερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Όπως γίνεται φανερό, έπρεπε πριν απ’ όλα να στραφεί στο εθιμικό δίκαιο, πάνω στο οποίο θα κτιζόταν το σώμα του ελληνικού αστικού δικαίου, το οποίο θα ενσωμάτωνε και στοιχεία του ρωμαϊκού - βυζαντινού δικαίου. Ο Μάουερ, αφού πρώτα συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο προσπαθούσε να εκμαιεύσει σχετικές με τα ήθη και τις συνήθειες απαντήσεις, το έστειλε στις τοπικές αρχές της χώρας προκειμένου να αποκομίσει μια ιδέα για τις αντιλήψεις που επικρατούσαν πάνω στα ζητήματα του νόμου. Αν και οι απαντήσεις που έλαβε ήταν πολλές, δεν μπόρεσε να τις αξιοποιήσει καταλλήλως, μια και το καλοκαίρι του 1834 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα κατόπιν εντολής που έλαβε από τον Λουδοβίκο Α’…

Αστικό δίκαιο Με τη συγκρότηση αστικού δικαίου να μένει σε επικίνδυνη εκκρεμότητα, ανέλαβε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πραΐδης να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες. Ο υπουργός ανέθεσε σε σχετική επιτροπή νο-

μομαθών να μελετήσει σχέδιο διατάγματος, το οποίο καθόριζε ότι η αστική νομοθεσία θα στηρίζεται στην Εξάβιβλο. Πρόκειται για το έργο ενός βυζαντινού νομομαθούς του 14ου αιώνα, του Κ. Αρμενόπουλου. Η Εξάβιβλος αποτελούσε το βασικό νομικό εργαλείο στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Ταυτόχρονα, τα γενικά έθιμα θα κρατούσαν τη νομική τους ισχύ και υπόσταση. Η επιτροπή, που ανέλαβε κατόπιν υπουργικής αναθέσεως τη μελέτη, πρότεινε με τη σειρά της να μην ισχύσουν τα γενικά έθιμα, όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου, αλλά τα κατά τόπους, εφόσον αυτά ήταν επικρατέστερα. Επίσης, άσκησαν κριτική στην επιλογή της Εξαβίβλου με το σκεπτικό ότι αποτελούσε έργο για ιδιωτική χρήση. Στη θέση της Εξαβίβλου προτάθηκαν οι νόμοι των βυζαντινών αυτοκρατόρων, μια και αυτοί είχαν νομοθετική ισχύ. Τελικά, η πρόταση της επιτροπής διατυπώθηκε ακολούθως: «Οι πολιτικοί νόμοι των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, οι περιλαμβανόμενοι εις την Εξάβιβλον του Αρμενοπούλου, θέλουν ισχύει μεχρισού δημοσιευθή ο Πολιτικός κώδιξ του οποίου την σύνταξιν διετάξαμεν. Τα έθιμα, όμως, όσα πολυχρόνιος και αδιάκοπος συνήθεια ή δικαστικαί αποφάσεις καθιέρωσαν, υπερισχύουν όπου επικράτησαν». Πάνω σε αυτή τη ρύθμιση διαμορφώθηκε το αστικό δίκαιο στην Ελλάδα! Η επιτροπή για τη σύνταξη που συγκρότησε η Αντιβασιλεία και η οποία εξακολούθησε να υφίσταται ώς το 1874, δεν μπόρεσε ποτέ να εκπληρώσει το έργο της. Καθώς γίνεται δραματικά φανε-


59

Ιστορία

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Εξάβιβλος του Αρμενόπουλου

Οι εμπορικές υποθέσεις υπάγονταν στο μοναδικό εμποροδικείο που δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη

ρό, η πικρή αλήθεια είναι ότι στην απελευθερωθείσα Ελλάδα εξακολούθησε να ισχύει το νομικό καθεστώς της οθωμανικής περιόδου. Η μόνη διαφορά που υπήρξε ήταν ότι το δίκαιο πλέον δεν το απένειμε η Εκκλησία, αλλά οι πολιτικές αρχές. Αυτό βέβαια δεν έγινε αυτόματα, μια και η Εκκλησία παραχωρούσε τα δικαιώματά της… στον νόμο με δυσκολία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ιερείς εξακολουθούσαν να συντάσσουν συμβολαιογραφικές πράξεις, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της πολιτείας, τις σχετικές εγκυκλίους και τις απειλές ότι αυτά τα συμβόλαια κινδυνεύουν να είναι άκυρα αν δεν συντάσσονται από εντεταλμένους συμβολαιογράφους. Ταυτόχρονα, ρυθμίστηκαν ζητήματα σχετικά με την αστική νομοθεσία, με την υιοθέτηση από το ελληνικό κράτος του ναπολεόντειου εμπορικού κώδικα που εφαρμοζόταν ευρέως για τις εμπορικές συναλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποινικό δίκαιο Επείγουσα ήταν η υιοθέτηση ενός ποινικού δικαίου, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό κράτος θα αντιμετώπιζε τα εντονότατα προβλήματα δημόσιας τάξης. Η εκτεταμένη παραβατικότητα ήταν από τις αγιάτρευτες πληγές του βασιλείου και ήταν ανάγκη με κάθε μέσο και τρόπο να αντιμετωπιστεί θεσμικά. Ήδη, η Αντιβασιλεία, αντιλαμβανόμενη το επείγον του ζητήματος, είχε δημιουργήσει αμέσως μετά την άφιξή της τρία προσωρινά δικαστήρια που λειτουργούσαν στο Ναύπλιο, το Μεσολόγγι και τη Θήβα. Αυτά τα δικαστή-

ρια αντιμετώπιζαν την εντυπωσιακή πληθώρα των ποινικών αδικημάτων. Ο Μάουερ με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπόψη τις πολυσχιδείς του αρμοδιότητες, κατάφερε να συντάξει ένα δικό του Ποινικό Κώδικα, ο οποίος βασιζόταν στον αντίστοιχο βαυαρικό του 1813, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 17η Σεπτεμβρίου του 1835. Ο νέος αυτός Ποινικός Κώδικας έδινε ιδιαίτερη έμφαση στα αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης και σε εκείνα που στοιχειοθετούνταν με βάση τη χρήση της βίας. Με τη νομοθεσία αυτή, το κράτος κατοχύρωνε το δικαίωμα του μονοπωλίου στη χρήση έννομης βίας. Εδώ να σημειώσουμε ότι το

1835 άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος οργανισμός των δικαστηρίων. Τα δικαστήρια προϋποθέτουν ωστόσο καταδίκες και οι καταδίκες φυλακές. Έτσι, η βαυαρική κυβέρνηση έσπευσε να διαμορφώσει σε φυλακές δυο κάστρα, ένα στο Ναύπλιο κι ένα στη Χαλκίδα. Την ίδια περίοδο «εισάγονται» δήμιοι προκειμένου να εκτελούν τις θανατικές καταδίκες, μια και κανείς από τους ντόπιους δεν δεχόταν να ασκήσει το επάγγελμα του… δημίου! Χαρακτηριστικό παράδειγμα έντονης δραστηριότητας για τους δήμιους ήταν η 9η Μαΐου 1834, όπου στο Μεσολόγγι οδηγήθηκαν στη λαιμητόμο οκτώ θανατοποινίτες. Παρόμοιες εκτελέσεις

Οι νέες ρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα «Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δημιουργούνται δέκα πρωτοδικεία, ένα σε κάθε νομό της χώρας, και συνάμα δυο εφετεία, ένα στην Αθήνα κι ένα στο Ναύπλιο. Οι εμπορικές υποθέσεις υπάγονταν στο μοναδικό εμποροδικείο που δημιουργήθηκε όπως είναι φυσικό στην Ερμούπολη. Εξ άλλου, ένα δίκτυο ειρηνοδικείων αρχίζει να διαμορφώνεται για την επίλυση ησσόνων ζητημάτων. Το 1842 ο αριθμός τους φτάνει τα 76. Τέλος, ιδρύεται ο Άρειος Πάγος στην Αθήνα, ως ανώτατο δικαστήριο. Όλα αυτά τα δικαστήρια, με εξαίρεση ίσως τα ειρηνοδικεία, θα στελεχωθούν από ετερόχθονες, δηλαδή από Έλληνες που έχουν γεννηθεί εκτός του Ελληνικού Κράτους, στην Κωνσταντινούπολη, στα Επτάνησα ή σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, και είχαν κάνει τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια της Δύσης. Ταυτόχρονα, Βαυαροί ή φιλέλληνες, όπως ο Σκωτσέζος E. Masson, θα καταλάβουν επίσης κρίσιμες θέσεις στον χώρο της δικαιοσύνης». Κ. Κωστή, «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας»

θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα προκειμένου να εμπεδωθεί η κρατική εξουσία.

Η επιείκεια του… βασιλέως! Είναι προφανές ότι κυρίως με το ποινικό δίκαιο, οι Βαυαροί προσπάθησαν να εδραιώσουν τη βαυαρική εξουσία αλλά και να εξυπηρετήσουν ανάγκες της εποχής. Πολύ σύντομα η Αντιβασιλεία θα αντιληφθεί ότι μόνο με την επιβολή της ωμής βίας δεν είναι δυνατόν να υποτάξει την παραβατικότητα εκείνων των ομάδων που αμφισβητούσαν την εξουσία της. Έτσι μπήκε σε χρήση ο μηχανισμός των αμνηστεύσεων, ο οποίος, εκτός των άλλων, ενίσχυε τον ρόλο του βασιλιά. Ο βασιλιάς συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλες τις ιδιότητες της κρατικής δικαιοσύνης με αιχμή του δόρατος το δικαίωμα να είναι μεγαλόψυχος και ελεήμων. Συμπερασματικά, παρά τις προσπάθειες των Βαυαρών για την εφαρμογή μιας ενιαίας αντίληψης απονομής δικαιοσύνης, πολλές ήταν οι φορές που την απένειμαν όπως πριν από την άφιξη των Βαυαρών. Η Εκκλησία και οι τοπικοί άρχοντες εξακολουθούσαν να αποτελούν τον ρυθμιστικό παράγοντα και στις υποθέσεις της δικαιοσύνης για πολλά ακόμη χρόνια, υπονομεύοντας τον εκσυγχρονισμό του κρατιδίου. Έτσι, οι τοπικές υποθέσεις δύσκολα λύνονταν από τρίτους κριτές, όπως και σε πολλές περιπτώσεις το εθιμικό δίκαιο επικρατούσε ταυτόχρονα με την αυτοδικία, πράγματα που μας κράτησαν μακριά από τον σύγχρονο κόσμο και κυρίως από τη δυνατότητα να τον κατανοήσουμε.


Media ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

7-12/4/14

31/3/14-5/4/14

ΤΑ ΝΕΑ

23.960

24.126

ΕΘΝΟΣ

15.496

15.200

ESPRESSO

14.162

14.886

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

13.738

13.958

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

10.680

10.566

ΕΦΗΜ.ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

10.514

9.130

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

4.864

4.768

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

4.217

4.154

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

3.390

3.381

ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Οικ.)

2.665

2.290

ΕΣΤΙΑ

1.754

1.773

ΑΥΓΗ

1.622

1.594

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Οικ.)

866

816

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (Οικ.)

527

611

Ο ΛΟΓΟΣ

77

86

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ

13/4/14

6/4/14

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

139.140

146.320

ΕΘΝΟΣ

102.810

101.430

REAL NEWS

97.170

81.410

ΤΟ ΒΗΜΑ

81.410

86.040

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

16.350

17.770

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

15.660

20.420

ΚΥΡΙΑΚ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

13.080

14.060

ΑΥΓΗ

7.130

5.700

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

6.450

3.040

ΤΟ ΧΩΝΙ

4.260

4.410

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

3.810

3.720

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

1.220

1.260

80

80

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

7-13/4/14 31.530

31/3/14-6/4/14 25.190

ΤΟ ΚΑΡΦΙ

11.060

11.160

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

6.830

7.010

ΑΞΙΑ (Οικ.-πολ.)

3.530

3.810

ΑΛΦΑ ΕΝΑ

2.060

2.240

ΠΡΙΝ

1.320

1.370

ΔΡΟΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

920

1.280

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

-

-

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ

8-13/4/14

1-6/4/14

ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

8.764

8.376

GOAL NEWS

6.434

5.848

SPORTDAY

6.254

5.846

LIVE SPORT

5.108

4.980

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

4.036

3.843

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

3.604

2.816

ΓΑΥΡΟΣ

2.844

2.528

ΠΡΑΣΙΝΗ

2.560

2.540

ΓΑΤΑ

2.124

2.080

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

7-13/4/14

31/3/14-6/4/14

ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (Αγγελίες)

19.060

23.570

ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ (Ποικ. ύλης)

11.030

11.270

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

60

Τι ντιμπέιτ θα δούμε τελικά; Καθώς μετράμε αντίστροφα πλέον για τις Κυριακές των εκλογών, ανοίγει η συζήτηση για την πραγματοποίηση ή όχι ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με ποιους όρους θα διεξαχθούν αυτά και ποιοι θα πάρουν μέρος στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Το μόνο δεδομένο μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ότι για ακόμη μια φορά θα επικρατήσει η τηλεοπτική, και όχι μόνο, πόλωση. Στα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αξίζει να προσθέσει κανείς ότι έτσι όπως αναμένεται να εξελιχθούν οι δια-

δικασίες, είναι πολύ πιθανό να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα (Δείτε στη σελ. 14). Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να γίνουν δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με κανόνες που θα καθορίσουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι. Ειδικότερα, το Ποτάμι προτείνει δημόσια συζήτηση με τους πολιτικούς αρχη-

γούς και με τον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα, είτε όλοι μαζί είτε με τον καθένα ξεχωριστά. Όπως ανέφερε, το Ποτάμι δεν θέτει κανέναν όρο, αρκεί οι κανόνες της συζήτησης να τεθούν από δημοσιογράφους και όχι από κόμματα. Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Βήμα FM, δήλωσε πως η πρόταση του κόμματός του για ντιμπέιτ είναι σε ισχύ και «αφορά όλους».

Μια συνέντευξη που την πήρε το… ποτάμι! Στην ακύρωση της προγραμματισμένης για την 28η Απριλίου συνέντευξης με τον Σταύρο Θεοδωράκη προχώρησε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Στον Ενικό» Νίκος Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Νίκος Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ είχε αποδεχθεί να μιλήσει και με δημοσιογράφους στην εκπομπή, σε νεότερη επικοινωνία άλλαξε γνώμη. «Γι’ αυτό ακύρωσα την πρόσκλησή μου. Τους όρους σε μια εκπομπή τους βάζει ο προσκαλών, δεν τους βάζει ο προσκαλούμενος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Από την πλευρά του, το «Ποτάμι», σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την πρόταση του Νίκου Χατζηνικολάου για μία συνέντευξη, με τους ίδιους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις άλλων πολιτικών αρχηγών στην ίδια εκπομπή (του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου και του Δημήτρη Κουτσούμπα). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούσαν στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου και του κοινού που είχε προσκληθεί στην εκπομπή». Σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δέχτηκε «σήμερα αιφνιδιαστικά μια νέα πρόταση από την πλευρά των συνεργατών του Νίκου Χα-

τζηνικολάου: ο Σταύρος Θεοδωράκης να δεχτεί ερωτήσεις από πάνελ δημοσιογράφων που θα επέλεγε η εκπομπή και όχι μόνο από το κοινό, όπως συνέβη με όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς». Το επιτελείο της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου ανταπάντησε ότι «στις 5.5.2008, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ‘‘Πρόσωπο με Πρόσωπο’’, ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του Συνασπισμού τότε, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, όπως ακριβώς θα συνέβαινε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο εξαρχής τέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση και όχι ‘‘αιφνιδιαστικά σήμερα’’, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση».

Ο Τσίπρας δεν πάει στο «ευρωντιμπέιτ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «τα χώνει» στα ΜΜΕ της διαπλοκής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάρει μέρος στο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, «ουδέποτε είχε απαντήσει θετικά ότι θα συμμετάσχει». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα να «τηλεμαχήσει» με τους υπόλοιπους υποψηφίους στο επίσημο, κεντρικό ντιμπέιτ που διοργανώνεται από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο, στις 15 Μαΐου, επισημαίνει η Κουμουνδούρου και υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί ακόμη απάντηση από τη μεριά των Σουλτς και Γιούνκερ για τη συμμετοχή σε αντίστοιχο ντιμπέιτ που θα διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το επίμαχο ντιμπέιτ είναι προγραμματισμένο για τις 28 Απριλίου από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, με τη συμμετοχή των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Μάρτιν Σουλτς (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι) και Σκα Κέλερ (Πράσινοι), και θα προβληθεί από το Euronews. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η σχετική πρόταση ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση από τους διοργανωτές και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε από καιρό προγραμματισμένη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις για εκείνες τις μέρες δεν μπορεί να πάρει μέρος στην τηλεοπτική μάχη των υποψηφίων για την Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος υποψήφιος που κάνει πραγματική καμπάνια (και όχι καμπάνια μόνο μέσα σε στούντιο) σε όλη την Ευρώπη και όπως προκύπτει η διαθεσιμότητά του δεν είναι απεριόριστη, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός της καμπάνιας δεν μπορεί να αλλάζει εύκολα.

Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το Mega περιέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνοντας στην κόντρα και επιλέγοντας να «σηκώσει το γάντι» στις επιθέσεις που δέχεται. Όπως λένε μάλιστα οι πληροφορίες, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου. «Παρακολουθήσαμε μια καθόλου τυχαία συνάντηση. Τον άνθρωπο που παρέδωσε τον Οτσαλάν στη ΜΙΤ και τους νεοναζί νοσταλγούς της χούντας να επιτίθενται χυδαία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συμπύκνωση της επίθεσης από το εμετικό παραλήρημα του δελτίου του Mega δεν μας προκαλεί έκπληξη. Διαπλοκή, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και νεοναζί σε απόλυτο συντονισμό», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πώς σχολιάστηκε από το Μεγάλο Κανάλι το ζήτημα που προέκυψε με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι δεν χρήζει αντίστοιχης προσοχής το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ούτε υπάρχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μεταξύ των κεντρικών στελεχών του κυβερνητικού κόμματος». Στην επίθεση βγήκε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από τα Χανιά την Τρίτη το βράδυ, απ’ όπου και τα «έχωσε» χοντρά σε μερίδα των ΜΜΕ. «Την ατζέντα όσο κι αν προσπαθούν δεν τη διαμορφώνουν τα παπαγαλάκια των δελτίων της διαπλοκής, ούτε οι μονταζιέρες του Μαξίμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.


61

Media

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Καθώς μετράμε αντίστροφα πλέον για τους «τίτλους τέλους» της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς, αξίζει να καταγράψουμε τι είδαμε φέτος στη «μικρή οθόνη», κυρίως για να ξέρουμε τι θα παρακολουθήσουμε την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Στο κομμάτι της ενημέρωσης, και ειδικότερα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι τα «παράθυρα» και οι σχολιαστές της ειδησεογραφίας, έπειτα από πολλά χρόνια που κυριάρχησαν στο τηλεοπτικό κουρμπέτι, μας αφήνουν… χρόνους. Οι επιτελείς και τα στελέχη των καναλιών δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τη στροφή ακολουθώντας το μοντέλο ενός πολυθεματικού δελτίου ειδήσεων. Ήδη και οι τέσσερις μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (Mega, ΑΝΤ1, Alpha και Star) έχουν προσαρμόσει τα πλάνα τους προς αυτή την κατεύθυνση και πλέον είναι μικρή έως ελάχιστη η παρουσία των σχολιαστών στη ροή των δελτίων. Αντίθετα παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο ρεπορτάζ και ειδησεογραφικά θέματα «ντυμένα» με πλάνα και ήχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολική αλλαγή προφίλ πραγματοποίησε από τη φετινή χρονιά

το Star στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, ξεφεύγοντας από την light και ανάλαφρη καταγραφή της lifestyle πραγματικότητας και επενδύοντας στη δημοσιογραφική κάλυψη της επικαιρότητας. Στον άλλο πυλώνα της τηλεοπτικής πραγματικότητας, αυτόν της ψυχαγωγίας, καταγράφονται βήματα επαναφοράς των ελληνικών σίριαλ με νέες σειρές που σημειώνουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης και δείχνουν ότι το τηλεοπτικό κοινό «ψάχνει» κάτι να βρει. Ταυτόχρονα, η μανία με τα τούρκικα σίριαλ, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια, υποχωρεί σε σημείο κατρακύλας στην τηλεθέαση. Τα στελέχη των καναλιών παίρνουν τα μηνύματα και όπως όλα δείχνουν δεν υπολογίζουν στον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς να ρίξουν τουρκική σειρά στην τηλεοπτική μάχη. Αυτό που δεν έλειψε και όπως φαίνεται δεν θα λείψει ούτε την επόμενη χρονιά είναι οι εκπομπές μαγειρικής. Όλα τα κανάλια επενδύουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, φιλοξενώντας μάγειρους και μαγείρισσες που μας προτρέπουν να… μπούμε στην κουζίνα!

Σεραφείμ κατά ΣΚΑΪ Οι άγιες ημέρες του Πάσχα δεν εμποδίζουν τις… κεφαλές της Εκκλησίας να κηρύσσουν τον «πόλεμο» ακόμα και σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Σφοδρή επίθεση στον ΣΚΑΪ εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος χαρακτήρισε ως αντιχριστιανική και απάνθρωπη τη συμπεριφορά του καναλιού του Φαλήρου με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Discovery Channel «Ιησούς:

Θεωρίες Συνωμοσίας». Μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στη δήλωσή του αναφέρει ότι «υψηλόβαθμα στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τα οποία επικοινωνήσαμε για να αποτραπεί αυτή η βλάσφημη κατά της Αγίας μας Εκκλησίας ενέργειά του μας εγνώρισαν ότι έχει πλήρη γνώση του θέματος ο κ. Ι. Αλαφούζος» και δήλωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με το κανάλι.

Ραδιομαραθώνιος για τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Αγάπη Ρε+» προχωράει σε δύο ακόμα δράσεις με θέμα τις συνθήκες που επικρατούν στα περίφημα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών-προσφύγων που έχουν φτιαχτεί σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά, διοργανώνει έναν Ραδιομαραθώνιο 12 ωρών την Κυριακή 4 Μαΐου, με παρουσιαστές-ραδιοπαραγωγούς τα μέλη της καλλιτεχνικής πρωτουβουλίας και με σκοπό τόσο την ενημέρωση όσο και τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα «μεταφραστούν» σε αγαθά και παροχή βοήθειας σε κρατούμενους μετανάστες στα δυο πιο μεγάλα στρατόπεδα κράτησης, στην Κόρινθο και τη Μυτιλήνη, καθώς και στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, το οποίο έχει στήσει κοινότητες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας. Ο Ραδιομαραθώνιος θα βγει στον αέρα μέσα από τις εγκαταστάσεις του Αθήνα 9,84.

Κατόπιν, μια συζήτηση την Τρίτη 6 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν άνθρωποι τόσο από τον χώρο της διανόησης και του δημόσιου λόγου όσο και από την Εκκλησία, τους αρμόδιους θεσμούς, τις ευαισθητοποιημένες πρωτοβουλίες, αλλά και άνθρωποι που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν την εμπειρία της κράτησης. Αντίστοιχα, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί εντός του αμφιθεάτρου του 9,84, στον χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα αναμετάδοσής της είτε ραδιοφωνικώς είτε μέσω οπτικού live streaming. Στην καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης «Αγάπη Ρε+» συμμετέχουν οι Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Γιώργος Καραδήμος, Θέμης Καραμουρατίδης, Κωστής Μαραβέγιας, Νατάσσα Μποφίλιου, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη, RadioSol.

Mικρά - Μικρά

Αλλάζουν οι τηλεοπτικές συνήθειες

ËΤΟ «πρωτογενές πλεόνασμα» και η «έξοδος στις αγορές» ήρθαν και «κούμπωσαν» απόλυτα με την «ανάσταση»… του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που τράβηξε τον «Γολγοθά», σηκώνοντας τον «σταυρό του μαρτυρίου» της χώρας που καταρρέει. ËOΛΑ αυτά συνέβησαν κάπως έτσι, αν θελήσουμε να πιστέψουμε τον τρόπο με τον οποίο καταγράφουν την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία των ημερών οι τηλεοπτικοί σταθμοί... ËΠΩΣ το έλεγε ο Πιραντέλο; «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»… ËΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και πρώην δημοσιογράφος, κατά δήλωσή της, Μαρία Σπυράκη είπε σε τοπικό σταθμό της Κρήτης ότι η Ελλάδα μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 τροφοδοτούνταν με μετρητά που έφταναν αεροπορικώς από την Ιταλία στην Ελευσίνα, κάτι το οποίο απέκρυψαν όλα τα ΜΜΕ. Η δημοσιογραφία, δηλαδή, στο μεγαλείο της… ËΣΕ ΔΥΟ στρατόπεδα έχουν χωριστεί στο Φάληρο και στον ΣΚΑΪ, λένε οι κακές γλώσσες. Στη μία πλευρά έχει κατασκηνώσει ο γενικός διευθυντής Σταμάτης Μαλέλης που χαίρει ακόμη, όπως λένε, της υποστήριξης του Γιάννη Αλαφούζου. ËΣΤΗΝ αντίπερα όχθη βρίσκεται, με βάση τα όσα λέγονται στους διαδρόμους, σύσσωμος ο ΣΚΑΪ με ολίγη από «Καθημερινή»… Μπάμπης Παπαδημητρίου, Άρης Πορτοσάλτε, Σία Κοσιώνη, Νίκος Ευαγγελάτος, ακόμη και ο Αλέξης Παπαχελάς, ο διευθυντής της εφημερίδας. Κομβικό σημείο για το… «ξεκαθάρισμα» των διαφορών, το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν… Κοντός ψαλμός αλληλούια, δηλαδή… ËΜΙΑ και είμαστε στο Φάληρο, να επισημάνουμε ότι η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού Σία Κοσιώνη δηλώνει ότι δεν την έχει προσεγγίσει άλλο κανάλι. Ë«ΕΓΩ υπέγραψα το καλοκαίρι το συμβόλαιό μου στον ΣΚΑΪ μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και μέχρι στιγμής δεν με έχει απασχολήσει κάτι άλλο. Οι συζητήσεις που γίνονται σε άλλους σταθμούς και με αφορούν είναι κάτι διαφορετικό από το να είμαι εγώ σε επαφή με στελέχη άλλων σταθμών. Δεν έχει υπάρξει καμία προσέγγιση» δήλωσε η Σία Κοσιώνη στο περιοδικό «People». Μάλιστα… ËΑΠΟ ΤΗ Δευτέρα 28 Απριλίου, αλλάζει το πρόγραμμά του ο ραδιοφωνικός ΣΚΑΪ, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. ËΣΤΟ ΝΕΟ πρόγραμμα του ραδιοσταθμού ξεχωρίζει η μετακίνηση της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην απογευματινή ζώνη. Ο Άρης Πορτοσάλτε μετακινείται κατά μία ώρα, με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να επιστρέφει στις 10.30 μαζί με τον διευθυντή του σταθμού, ενώ την πρωινή ενημερωτική εκπομπή αναλαμβάνουν οι Γιάννης Ντζούνος και Χρήστος Κούτρας. ËΒΙΒΛΙΟ που θα εξιστορεί την ιστορία της «Ελευθεροτυπίας» λέγεται ότι ετοιμάζει το τελευταίο διάστημα ο πάλαι ποτέ ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας Σεραφείμ Φυντανίδης. ËΣΕ

ΜΙΑ άλλη ιστορική εφημερίδα, τον «Ελεύθερο Τύπο», δημοσιογράφος απολύθηκε λόγω μιας ανάρτησης που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και η οποία κρίθηκε από τη διεύθυνση του φύλλου ως ανάρμοστη. ËΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο ίδιος εργαζόμενος πρόσφερε τις υπηρεσίες του χωρίς να πληρώνεται αφού η εφημερίδα «αδυνατεί» να καταβάλει τους μισθούς στην ώρα τους δεν συνιστά, όπως φαίνεται, για τη διοίκηση, ανάρμοστη συμπεριφορά…ËΜΕΣΩ της ιστοσελίδας της ERTopen βγαίνουν σταδιακά στον αέρα του Διαδικτύου οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ. Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεκίνησε η αναμετάδοση των ΕΡΑ Ζακύνθου, Ηρακλείου, Καλαμάτας, Ορεστιάδας, Πάτρας, Ρόδου και Σερρών ενώ ακούγονταν ήδη τα ραδιόφωνα των ΕΡΑ Θεσσαλονίκης, Αιγαίου, Βόλου, Κομοτηνής, Πύργου και Χανίων. ËΠΑΡΑΜΕΝΕΙ πρώτος ο ΑΝΤ1 με 18,9% και τη εβδομάδα 7.4-13.4. Σε «απόσταση αναπνοής» βρίσκεται το Mega με 18,6%, ενώ για πρώτη φορά ο Alpha ανεβαίνει στο 17,1%. Σταθερό με 11,2% το Star και με 7,5% ο ΣΚΑΪ. Στο 5,8% βρίσκεται η ΔΤ με άνοδο, υποχώρησε στο 2,7% το E-TV ενώ στο 0,6% παρέμεινε το Μακεδονία TV. ËΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν οι κυριακάτικες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν λόγω Πάσχα από το Μεγάλο Σάββατο. Το μόνο φύλλο που κράτησε την κυκλοφορία του πάνω από τις 100.000 φύλλα ήταν το «Πρώτο Θέμα», ενώ όλες οι υπόλοιπες πούλησαν αρκετά κάτω από το όριο των 100.000. ËΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, οι κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων του Πάσχα (20.4), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρακτορείων, έχουν ως εξής: «Πρώτο Θέμα» 112.000, «Έθνος» 91.000, «Βήμα» 74.000, «Real News» 67.000, «Δημοκρατία» 28.000, «Ελεύθερος Τύπος» 23.000 και «Ελευθεροτυπία» 13.000. ËΟ Γιωργος Τράγκας στο Kontra Channel. Από την επόμενη βδομάδα ο Γιώργος Τράγκας θα έχει καθημερινή παρουσία στο Kontra, κάθε βράδυ από τις 9.00 ώς τις 10.00. Ο δημοσιογράφος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο E-Channel. ËΚαθε προσδοκία των δημιουργών του ξεπέρασε η κυκλοφορία του νέου ντοκιμαντέρ της Infowar Productions Φασισμός Α.Ε., τo οποίο διατίθεται δωρεάν από τις 10 Απριλίου στο Δδίκτυο. ËΤο ντοκιμαντερ έχει ήδη ξεπεράσει τα 100.000 views μόνο στο Ίντερνετ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι χιλιάδες θεατές που το «κατεβάζουν» σε αρχεία torrent ή απευθείας από το site της εταιρείας παραγωγής. Ήδη οι δημιουργοί δέχονται εκατοντάδες προτάσεις για δημόσιες προβολές στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και σε χώρες από τη Σουηδία μέχρι το Μαρόκο. ËΤΟ «Π» την προπερασμένη Πέμπτη (10.4) πούλησε πανελλαδικά 6.830 φύλλα. Την περασμένη εβδομάδα (16.4) πούλησε κατά εκτίμηση 2.700 φ. σε Αθήνα - Πειραιά.

με Θα δ ο ύ άραγε ; debate

Η ποντικίνα των media


www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Eκτός ελέγχου

62

xenofonb@gmail.com

Μοντέλα υποψηφίων

Η

Είναι βεβαιωμένο ότι οι εγχώριοι Μπραντ Πιτ δεν θα σώσουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της, παρά μόνο θα γεμίσουν τα θέατρά τους και θα αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα.

λοξός

Βουλή, εκτός από τους πορφυρογέννητους πολιτικούς, όλους εκείνους που βρήκαν την έδρα κληρονομική – και είναι πολλοί αυτοί – συμπληρώνεται… θεαματικά από ανθρώπους των θεαμάτων. Σαν να μη έφταναν οι πολιτικοί - κωμικοί, στο σανίδι της Βουλής πάτησαν και… κωμικοί - πολιτικοί, πλάι σε αυτούς του «σοβαρού» ρεπερτορίου, πλαισιωμένοι από τηλεοπτικούς αστέρες, των οποίων το μοναδικό προσόν είναι ότι εμφανίζονται στην τηλεόραση. Αθλητές όλων των κατηγοριών και επιδόσεων, προπονητές, σπορτκάστερ, δημοσιογράφοι της μικρής οθόνης, σεξολόγοι, μάνατζερ καλλιτεχνών, μοντέλα και πρόσφατα άνθρωποι της νύχτας, μπράβοι, μαχαιροβγάλτες και γενικά μούρες της τρέχουσας επικαιρότητας συμπληρώνουν το πάνθεον των αρίστων, εξαργυρώνοντας την περιώνυμη φήμη τους στα έδρανα του Κοινοβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και των δήμων ως πατέρες και μητέρες του Έθνους… Γενικά, όλο αυτό το πολύχρωμο άθυρμα των επωνύμων που μετέχει και συμμετέχει στην κοινωνική πασαρέλα αβέρτα – κουβέρτα, ανενδοίαστα και με θρασύτητα ως κυρίαρχη άποψη, καταλαμβάνει με περισπούδαστο ύφος τις πολύφερνες έδρες της δημοκρατίας, αναβαθμίζοντας με τις γνώσεις του και τη συνολική του παιδεία και

g.m.theodosiou@gmail.com

Mυογράφημα

◆ Της χαμηλής νοήσεως τα εξαγόμενα υποκλίνονται στη συνήθεια χωρίς ένα ίχνος, της συστολής εκδήλωση, να δίνει στο σχήμα το ελάχιστον του δικαιολογήματος.

Στην παλιά δέστρα. Είχε ξεφλουδίσει ο χρόνος το σίδερο. Στο στρογγυλό σαν γυαλί. Στη θηλιά.

◆ Στην παραποίηση των χρόνων τα ρήματα συμμετέχοντας στην εκφώνηση των φράσεων ξεδιπλώνουν την οργή αφήνοντας τον ήχο να σέρνεται στην κατάληξη μακριά, δείχνοντας στην αγανάχτηση το πνιγηρόν της διαθέσεως του θλιβερού.

Όλα τα σχοινιά. Τεντωμένα να σπέρνουν στη θάλασσα το νερό κρατώντας στην αγκαλιά τη λεπτομέρεια. Και το φουγάρο. Ο καπνός να στρώνει στον ουρανό την αμαρτία. Στην άκρη του λιμένος. Ήταν η απάντηση.

◆ Και στα τρεχούμενα, των υδάτων τα παραπατήματα φέρνουν την απορία στο προσκήνιο, και τα τυπωμένα κεφάλαια περί της αναλύσεως των παραγράφων ρίχνουν στα κάνιστρα των αχρήστων τα τσαλακωμένα σημειώματα. ◆ Ειδησεογραφία προκαθορισμένου ενδιαφέροντος και στις απόψεις τα ερωτήματα απαντούν από μόνα τους στην απλοϊκότητα της μονολεκτικής εκστομίσεως. ◆ Και η κατάφαση συναγωνίζεται την άρνηση κοφτά, περιοδικά, ρυθμικά, όπως οι χτύποι στον ίδιο τόνο, αδιαφορώντας παντελώς για τα συμφραζόμενα. ◆ Μεθεόρτια ημερολογιακού περιεχομένου, και στους καφενέδες στα υπόλοιπα των ημερών οι θαμώνες περί της επερχόμενης εκλογικής αναμετρήσεως αναρωτιούνται ενώ στους επιλόγους ο σαρκασμός ακυρώνει την ποιότητα των εκτεθειμένων. ◆ Πανηγύρια της κατανύξεως των στιγμών και στην επιθετικότητα της χαράς και της λύπης ο

συμπεριφορά τον πολιτικό μας πολιτισμό. Πρόσφατο είναι το καινοφανές, ομάδα εκλεκτών βουλευτών να εκπροσωπεί τους… εκλεκτότατους ψηφοφόρους της πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Αν, δε, συμπεριλάβει κανείς και πρώην υπουργούς, υφυπουργούς και λοιπούς υποψήφιους… καγκελάριους, σχηματίζεται με άνεση κυβέρνηση Κορυδαλλού! Πριν λοιπόν βρεθούμε αντιμέτωποι με συνταγματικό αδιέξοδο, καλό θα είναι τα κόμματα να πάψουν να φέρονται σαν διαφημιστικές εταιρείες. Είναι βεβαιωμένο ότι οι εγχώριοι Μπραντ Πιτ δεν θα σώσουν τη χώρα από τα αδιέξοδά της, παρά μόνο θα γεμίσουν τα θέατρά τους και θα αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα, αυτό που λιγοστεύει από τις τσέπες του κοσμάκη. Γι’ αυτό όλο το πολιτικό σύστημα, δίχως επιλεκτικές ή ηρωικές εξαιρέσεις, οφείλει πριν από όλους να κάνει μιαν αξιολόγηση προσώπων, ικανοτήτων, δυνατοτήτων. Δεν είναι δυνατόν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων να συμπληρώνονται με μοντέλα και παρουσιάστριες πρωινάδικων. Όπως κι αν το κάνουμε, δεν πρόκειται για πολιτικές ιδιοφυΐες. Ταυτόχρονα, καλό είναι και οι ψηφοφόροι, αν αγαπάνε έναν ηθοποιό, να πηγαίνουν να τον απολαμβάνουν στο θέατρο, λαϊκή απογευματινή με φτηνό εισιτήριο· μην τον φορτώνουν στον λογαριασμό του ελληνικού λαού.

Στην παραλληλία. Έτσι όπως έραβε το κύμα τη μουρμούρα του. Στην αποβάθρα. σαρκασμός ουσιαστικόν περιωπής αναμετριέται με τα πολυκαιρισμένα συνθήματα των υποψηφίων σωτήρων των πόλεων. Και δικαιώνεται η ειρωνεία κάτω από τους μύστακες όταν η υγρασία της μέθης μηχανεύεται τα επιχειρήματα. Κι ο εννοούμενος λόγος ομοιάζει με αστειογράφημα παράδοξης συλλήψεως προκαλώντας τη θυμηδία στην ανόητη εμφάνιση των ομοίων. ◆ Και στην άκρη μικρός με ανοιχτά χείλη απολαμβάνει την εικόνα καταγράφοντας στη μνήμη του τη ρητορική της γραφικότητας. ◆ Η βροχή δυνατή. Στο κέντημα οι βελονιές συμπληρώνουν τη λεπτομέρεια. Στη θάλασσα το χάδι κι ο ψίθυρος τροπάριο της σταγόνας γιορτάζουν τα μυστικά τους. ◆ Με τον έρωτα και τον δράκο.

Ευκτήριον Ξέφυγε στη νύχτα Με το τρόπαιο του λευκού Να ελευθερώνει στο σκοτεινό τη μεγαλοσύνη (...στις πεζούλες τα παιδιά όξυναν τον ασβέστη) στην ωραία πύλη τα υψωμένα στο δοξολόγημα (στον καλαμιώνα άκουσε τα βήματα) Αντίδωρο στις χούφτες Ένα φιλί Στο εικόνισμα Με το όνομα

Στις φαγωμένες πέτρες. Απ’ τον καιρό. Με τις ίδιες λέξεις. Με τον θόρυβο να μπαίνει. Και να βγαίνει. Όπως το ουρλιαχτό. Στον πόνο. Και να κτίζει η αλμύρα τα λόγια της. Γλυπτό εφήμερο μέχρι να ’ρθει η άλλη φορά. Όταν ο Βοριάς αρχίζει να ανεβαίνει στον έρωτα. Στο κατάστρωμα. Το βλέμμα να στέκεται. Απέναντι. Στο ύψος του δρόμου. Κρυμμένο στη φυλλωσιά. Όλος ο κόσμος. Τόσο μικρός. Κι ο ήχος. Το χοντρό σχοινί. Να σέρνεται. Η στροφή. Το μαντίλι. Στην αναπνοή φούσκωσαν τα πανιά κι ο ήλιος μάρτυρας έκλεισε στα μάτια τα απόνερα.


63

www.topontiki.gr TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 24 ÁÐÑÉËÉÏÕ 2014

Πεινάνε ωρέ τα παλληκάρια;

Το Θέµα


Και e-banking έχουµε

1809  
1809  
Advertisement