Page 43

Κόσμος

www.topontiki.gr TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

52

ουκρανια

Με την πλάτη στον τοίχο ο Γιανούκοβιτς

Ο

ι επιλογές του Γιανούκοβιτς μοιάζει να είναι… μετρημένες, όπως και τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του. Ο Ουκρανός πρόεδρος είτε θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα κάνοντας μεγαλύτερες υποχωρήσεις είτε θα προσπαθήσει να «εξομαλύνει» την κατάσταση επιφέροντας κάποιο «τελειωτικό» πλήγμα στις διαδηλώσεις. Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Η Ακροδεξιά – και εδώ – θα δώσει τη «λύση» λειτουργώντας ως το «τέλειο άλλοθι». Μια πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Γιανούκοβιτς έχει στριμωχτεί. Ακόμη κι αν δεν πέφτει κανείς στην παγίδα να πιστέψει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει υποχωρήσεις από την καλή του την καρδιά και ότι όλα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, μόνο και μόνο το γεγονός ότι υποχρεώθηκε στην υιοθέτηση μιας άλλης στρατηγικής αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα φανταζόταν. Ωστόσο… σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν του επιτρέψουν τελικά να κάνει το δικό του, τίποτα δεν αποκλείει την επιστροφή στην πρώτη τακτική, αυτήν της απόλυτης απόρριψης των όποιων αιτημάτων και της τυφλής καταστολής. Τώρα, μάλιστα, θα έχει και μια καλή δικαιολογία: την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης μιας βίαιης Ακροδεξιάς που ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Οι δύο πρώτοι μήνες διαδηλώσεων ήταν σχετικά «ειρηνικοί». Μοναδική εστία «ανεξέλεγκτης βίας» ήταν αυτή της οδού Χρουτσέβσκοχο, όπου είχαν συγκεντρωθεί ομάδες

νεαρών ακροδεξιών οι οποίες δημιούργησαν τον λεγόμενο Δεξιό Τομέα (Pravyi Sektor) και εξαπέλυαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων αλλά και δημόσιων κτηρίων. Αυτά τα περιστατικά μάλιστα είχαν αποτελέσει και την πρώτη «δικαιολογία» της κυβέρνησης για τη βίαιη καταστολή όλων των διαδηλωτών, την απόφαση να δώσει πράσινο φως στις ειδικές δυνάμεις για χρήση πλαστικών σφαιρών αλλά και αντλιών νερού παρά τις πολικές θερμοκρασίες. Η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει το νέο πακέτο νόμων στις 16 Ιανουαρίου και η απογοήτευση πολλών διαδηλωτών από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευσης έχουν οδηγήσει στην αύξηση της δημοτικότητας των «μαχητών της Χρουτσέβσκοχο». Παρά τις προσπάθειες των ηγετών της αντιπολίτευσης να κρατήσουν αποστάσεις από τις ακροδεξιές ομάδες, η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα (με τουλάχιστον 5 νεκρούς) και η αδυναμία τους, τελικά, να πετύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση φαίνεται να ευνοούν ιδιαίτερα τον Δεξιό Τομέα… τα μέλη του οποίου έχουν πάρει, όπως αναμενόταν, αέρα. Πλέον, οι ακροδεξιοί δεν διστάζουν να καλούν ακόμη και σε βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης… κάτι που, όπως καταλαβαίνει κανείς, μπορεί να προσφέρει στον Γιανούκοβιτς το «πάτημα» που αναζητάει για να τα πάρει και να τα σηκώσει όλα.

Υπόγεια μπρα-ντε-φερ και κρυφοί άσοι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Σε ένα απέραντο… πεδίο άμεσων, έμμεσων και υπόγειων μπρα-ντε-φερ έχει μετατραπεί η Ουκρανία και το πού θα κάτσει η μπίλια (στην ευρωπαϊκή - γερμανική ή στη ρωσική σφαίρα επιρροής;) δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟ Η ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΩΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΥΣ

Ό

λες οι πλευρές φαίνεται να έχουν κρυμμένους άσους στα μανίκια τους, αλλά η στρατηγική που ακολουθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπέρ τους. Σε έναν θεαματικό ελιγμό τακτικής, ο σφιχτά αγκαλιασμένος με τη Μόσχα πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, έριξε το «τυράκι» σε μέρος της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα. Η τελευταία δεν το ’χαψε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Γιανούκοβιτς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από την όλη εξέλιξη, αφού όσο κρίσιμο ήταν το «όχι» της φαινομενικά ενωμένης αντιπολίτευσης άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται οι ηγέτες της την άρνησή τους να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά την ώρα που οι εξωτερικοί παράγοντες – εν προκειμένω η Δύση και η Ρωσία – προσπαθούν να κατευθύνουν τις εξελίξεις προς όφελός τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατάσταση στους δρόμους παραμένει τεταμένη, οι αιματηρές συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζονται, οι καταλήψεις δημόσιων κτηρίων σε όλη τη χώρα καλά κρατούν και το… ακροδεξιό σκληροπυρηνικό μέτωπο στο Κίεβο κερδίζει πόντους.

Ιδιομορφίες Η πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επαναφέρει την παραδοσιακή για τη χώρα πόλωση ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και φιλορώσους. Ωστόσο, έχει πολλές ιδιομορφίες και δεν μπορεί να συγκριθεί με την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004… κυρίως επειδή, αντίθετα με τα όσα είχαν συμβεί τότε, αυτήν τη φορά ο λαός δεν έχει συσπειρωθεί πίσω από κάποιον «μεσσία» (βλέπε δίδυμο Γιούσενκο - Τιμοσένκο).

1797  
1797  
Advertisement