Page 1

ποντικι

πρασ νο

Εκλογές στη Χώρα του Ποτέ και της Eco φαντικής σιωπής Η βιώσιμη ανάπτυξη και η Κοκό Σανέλ

01

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

SOS για τα κοράλλια του Αιγαίου

Οι «επιχειρηματίες» του ήλιου Οι Αλητόγατοι και το «Ποντίκι»

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

03

Περιεχόμενα Οκτώβριος 2009

4 6 12

Editorial Πράσινο έτοιμο για όλα Ελλάδα Eιδήσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες

52

Κόσμος Προβλήματα, πρόσωπα, προτάσεις

ΘΕΜΑΤΑ

36 42 44 54

46

Φωτοβολταϊκά Οι «επιχειρηματίες» του ήλιου Θαλάσσιο περιβάλλον SOS για τα κοράλλια Εκλογές 2009 Το πράσινο debate

Βloggers Οι Αλητόγατοι στο «Ποντίκι» Art - Design Πιες το και... άναψέ το! Τεχνολογία Το νέο eco - Warrior

To επόμενο «Πράσινο Ποντίκι» θα κυκλοφορήσει στις 5 Νοεμβρίου

Η λεζάντα Υπογράφει ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης

πρασ νο ποντικι

10 16 20 22

Βιώσιμη ανάπτυξη Η Κοκό Σανέλ και τα κακά της γάτας

Ύδρας 5 & Φιλελλήνων, Χαλάνδρι Τ.Κ. 152 32 Tηλ.: 210 68 98 448, Fax: 210 68 98 226 e-mail: sales@topontiki.gr

Εκδότης-Διευθυντής Αντώνης Δελλατόλας Διευθυντής Έκδοσης Παναγής Δ. Κουτουφάς

Διεύθυνση Σύνταξης Σταύρος Χριστακόπουλος Αρχισυντάκτρια Βάλια Μπαζού Οικονομικός Διευθυντής Μάρκος Βουτσίνος

Εμπορική Διεύθυνση Λουκάς Παπανικολάου Διεύθυνση Διαφήμισης Άννα Βιδάλη Τηλ..-Fax Εμπορικού Τμήματος 210 68 98 448 - 210 68 98 226


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

04

Πράσινο, έτοιμο για όλα! Της Βάλιας Μπαζού

Το «ΠΟΝΤΙΚΙ» δεν πρασίνισε ξαφνικά. Ήταν πάντα πράσινο. Απλώς, αποφάσισε να κάνει περισσότερο ενοχλητική την παρουσία του. Και το αποφάσισε για δύο λόγους. Γιατί έχει τα νεύρα του και γιατί ακούει φωνές… Για να εξηγούμαστε… Έχει τα νεύρα του γιατί βαρέθηκε τις κραυγές και τους ψιθύρους. Γιατί βαρέθηκε το δήθεν και το «θα». Γιατί πλήττει αφόρητα με την ακινησία των πραγμάτων. Γιατί βαρέθηκε την επινόηση των αυτονόητων. Γιατί πλήττει αφόρητα με τα αόρατα σχέδια πάνω σε αόρατα χαρτιά. Γιατί βαρέθηκε να καίγεται, να πλημμυρί-

Αποκαλυπτικό και κοσμοπολίτικο. Αλάνι και hi tech. Του δρόμου αλλά και του μήνα. ζει, να καταρδιαδικτύου. Με έμφαση στον κάθε Με νεύρα, ρέει, να μποακτιβισμό αλλά και στο design. νεύρο, με τιλιάρεται. φωνές και με Γιατί βαρέΕπιθετικό αλλά με στιλ. Χρηστικό φωνή. θηκε να μην αλλά και ονειροπόλο. Του Το «Πράσιβρίσκει ελεύνο Ποντίκι» θερο χώρο, να πεζοδρομίου αλλά και του θα είναι παντού. μην βρίσκει πεατελιέ. Της γειτονιάς και Στους διαδρόμους ζοδρόμιο, να μην υπουργείων και μπορεί να κάνει ποδήτου Αμαζονίου των των δήμων. Στα συρτάρια λατο. Και όσο για τις φωνές που ακούει… Είναι εκείνων που έχουν, πράγματι, κάτι να πουν. Των πολιτών και των επιστημόνων. Των νέων επιχειρηματιών. Των καλλιτεχνών και των ακτιβιστών. Των bloggers και των πιτσιρικάδων. Ακούει τις φωνές των νέων – στο μυαλό – ανθρώπων. Ακούει τις «φωνές» των φρέσκων ιδεών. Ακούει τις «φωνές» των εναλλακτικών προτάσεων. Το «Πράσινο Ποντίκι» ξεκινά το ταξίδι του από σήμερα 1η Οκτωβρίου και θα βρίσκεται δίπλα σας την πρώτη Πέμπτη

συμβούλων και παρασυμβούλων. Στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας και της περιφέρειας. Στα καμένα. Στις μολυσμένες λίμνες και τα μολυσμένα ποτάμια. Στις ακτές και τα βάθη της θάλασσας. Στον βρόμικο αέρα που αναπνέουμε. Στις μεγάλες ανοικτές «πληγές» του πλανήτη. Το «Πράσινο Ποντίκι» δεν πιστεύει στο άσπρο - μαύρο και λατρεύει τις καλές ειδήσεις. Έτσι, θα είναι και στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, Στις σχολικές

αίθουσες. Στα πανεπιστήμια. Στον κόσμο των blogs. Στα ατελιέ της eco art και του eco design. Στα εργαστήρια όπου «υπογράφεται» ο κόσμος του μέλλοντός μας. Στα κινήματα και τις πρωτοβουλίες των πολιτών. Το «Πράσινο Ποντίκι» πάει παντού και υπόσχεται να κάνει «κακές» παρέες. Με τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας αλλά και με την αρκούδα. Με τον mister ή την miss PhD αλλά και με τη monachus monachus. Mε πολιτικούς αλλά όχι με πολιτικάντηδες. Με ποδηλάτες αλλά όχι με εκείνους που μας κάνουν τη ζωή ποδήλατο.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

06

Ελλάδα E

ιδήσεις

Αλλαγές που τρομάζουν Ανυπόφορες πόλεις, δραματικές επιπτώσεις στη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο

Σ

τοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας προέκυψαν από την επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς, που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Αντικείμενο της έκθεσης ήταν η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021 - 2050 μέσα από την επικέντρωση της έρευνας σε συγκεκριμένες περιοχές, με μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κάτοικοι πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία και η Λάρισα θα υπόκεινται μέχρι και σε 20 επιπλέον ημέρες καύσωνα. Παράλληλα, σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, αναμένεται, όμως, να αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται τόσο ο κίνδυνος για εκδήλωση καταστροφικών πλημμυρών όσο και ο κίνδυνος εξάπλωσης πυρκαγιών στα περιαστικά δάση. Σημαντικά θα επηρεαστούν και οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας. Από 5 έως και 15 περισσότερες θα είναι οι μέρες με καύσωνα στους υπό εξέταση τουριστικούς νομούς, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω και οι νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά. Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, πως θα αυξηθούν κατά σχεδόν έναν μήνα οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών Κελσίου, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Άκρως σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στους δέκα μεγαλύτερους αγροτικούς νομούς της χώρας, όπου προβλέπεται αύξηση της ξηρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων. Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία και τους εθνικούς δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους δρυμούς της χώρας.

i

Οι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση των ραγδαίων βροχοπτώσεων κατά 10-20%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω, είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, έτσι όπως αυτά εκφράστηκαν από την πρόταση για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Το θετικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτη φορά αποφάσισε τη δέσμευση συγκεκριμένων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των υπό ανάπτυξη χωρών, όμως το ποσό χαρακτηρίζεται φιλοδώρημα, ενώ παράλληλα η πρόταση της Επιτροπής δεν συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός διεθνούς χρηματοδοτικού μηχανισμού για τα απαραίτητα κεφάλαια που θα απαιτεί η νέα Συνθήκη της Κοπεγχάγης. Το θέμα της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά διαμορφώθηκε μέσα από τις πιέσεις κρατών - μελών προς την Επιτροπή, πιέσεις που οδήγησαν, τελικά, στη συρρίκνωση της χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή πρότεινε την ετήσια χρηματοδότηση κεφαλαίων προς τα αναπτυσσόμενα κράτη ύψους 13 - 24 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Το ποσό αυτό μειώθηκε σε 2 - 15 δισ. ευρώ ύστερα από έντονες πιέσεις και τελικά η Επιτροπή στο σχέδιό της προτείνει τη συνολική χρηματοδότηση κεφαλαίων από όλα τα αναπτυγμένα κράτη ύψους 22 - 50 δισ. ευρώ. Σημαντικές εκπτώσεις έγιναν και στο ποσό που θα συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα τα βιομηχανικά κράτη για την ανακούφιση της γεωργίας αλλά και των δασών από τις επιπτώσεις στους δυο αυτούς κρίσιμους τομείς από την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα στην τελική της πρόταση η Επιτροπή προτείνει χρηματοδότηση ύψους 7 - 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται πενιχρό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα γενναίο βήμα είναι η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με ποσό πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

SOS ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ»

Προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» από την ανησυχητική αύξηση τον Σεπτέμβριο των νεκρών φαλαινών και δελφινιών στις ελληνικές ακτές.

Σε 141.323 έφθασε ο αριθμός των παλιών κλιματιστικών που αντικαταστάθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Αλλάζω Κλιματιστικό». Η εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται σε 53,26 γιγαβατώρες το έτος.

Για την προστασία του ρέματος Χαλανδρίου! Ο δήμος θα εγκαταστήσει 3 κάμερες για την έγκαιρη ανίχνευση εστιών φωτιάς αλλά και τον εντοπισμό πλημμυρικών φαινομένων. Οι κάμερες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

07

«ΤΟΞΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ» Υψηλές συγκεντρώσεις σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα και παθογόνους μικροοργανισμούς στις λίμνες Κορώνεια, Δοϊράνη, Τριχωνίδα και Βεγορίτιδα, εντόπισαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Στη δημιουργία καινοτόμων τροφίμων, εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα φαρμακευτικών φυτών από την περιοχή του Κίσαβου, προχωρούν η Νομαρχία Λάρισας, και πανεπιστημιακοί φορείς.

«Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ» Είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Γιορτή οικολογικής γεωργίας

i

To Ecofestival πραγματοποιείται 5 - 8 Νοεμβρίου 2009 στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO Palace, Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, Αθήνα

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα βιολογικά προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τ

ο Ecofestival έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας, αλλά παράλληλα έχει γίνει και αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας της ΔΗΩ, του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων. Έτσι, για 12η χρονιά το Ecofestival ανοίγει τις πύλες του για να παρουσιάσει τα τελευταία επιτεύγματα στον χώρο της βιολογικής γεωργίας και των υπηρεσιών. Με σύνθημα «Ζήστε τη μοναδικότητα των ελληνικών βιολογικών προϊόντων», οι διοργανωτές έχουν θέσει ως στόχους της φετινής έκθεσης την ανάδειξη και προώθηση της χρήσης των βιολογικών προϊόντων και υπηρεσιών ως πρόταση υπέρβασης των σημερινών συνθηκών. Στις προτεραιότητες των διοργανωτών είναι, επίσης, η δημιουργία γόνιμου εδάφους για την επικοινωνία των ανθρώπων του κλάδου και τη συλλογική δράση, καθώς και η διεύρυνση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στα βιολογικά προϊόντα. Το Ecofestival επιχειρεί και τη σύνδεση των βιολογικών προϊόντων με άλλους τομείς της «πράσινης» ανάπτυξης, όπως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

ανακύκλωση και αγροτουρισμός. Στη Γιορτή της Οικολογικής Γεωργίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τυποποίηση και μεταποίηση βιολογικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εισαγωγείς, έμποροι και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, οικολογικά είδη προσωπικής υγιεινής και νοικοκυριού.

Απλά μαθήματα «πράσινης» ανάπτυξης από το Ecofestival και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο «πράσινο» εμπόριο


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

10

Το διακύβευμα, η Κοκό Σανέλ και

Της ΒΑΛΙΑΣ ΜΠΑΖΟΥ

τα κακά της γάτας Το πολιτικό λεξιλόγιο τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτιστεί με πομπώδεις λέξεις. Μάθαμε για το διακύβευμα (αλήθεια, υπάρχει αυτή η λέξη;), τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και εσχάτως το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ρεπορτάζ

i

Η μεγαλύτερη πράσινη πρόκληση είναι να διακρίνουμε τη λεπτή κλωστή που χωρίζει τις πράσινες υποσχέσεις από τις πράσινες πράξεις

Κ

αι αυτό γιατί η πολιτική ορθότητα επιβάλλει τον αποκλεισμό «αγοραίων» λέξεων όπως νέφος, σκουπίδια, καμένα δάση. Ο ιδιότυπος πολιτικός εθισμός επιβάλλει να τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Και η εικονική πολιτική πραγματικότητα αντιγράφει τον τρόπο που η γάτα σκεπάζει τα κακάκια της. Γιατί στα χαρτιά και τα κιτάπια το νέφος δεν υπάρχει πια, το πάτησε το τρένο, οι παράνομες χωματερές σφραγίζονται τα τελευταία 20 χρόνια και τα δάση, όπως αυστηρά μας λένε όλοι οι ένοικοι του Μαξίμου, ξαναγίνονται δάση. Στην Ελλάδα η περιβαλλοντική μεταρρύθμιση είναι η τελευταία λέξη της μόδας. Μόνο που οι μοδάτοι πολιτικοί αγνοούν τις ρήσεις της Κοκό Σανέλ. Η θρυλική σχεδιάστρια έλεγε ότι «η μόδα δεν αξίζει, αν δεν βγει στους δρόμους»… Σε ποιους δρόμους όμως; Μήπως της νέας Αττικής Οδού; Γιατί είναι ανάπτυξη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η κατασκευή ακόμα 35 χιλιομέτρων στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην Α΄ και Β΄ Ζώνη προστασίας του βουνού, αλλά και μέσα σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000; Είναι προστασία του περιβάλλοντος η καταστροφή μεγάλου μέρους του αισθητικού δάσους της Καισαριανής; Είναι ανάπτυξη η διάνοιξη νέων αυτοκινητοδρόμων σε προστατευόμενες περιοχές του ορεινού όγκου του Υμηττού; Ποιου Υμηττού όμως; Μήπως αυτού που από βουνό γίνεται πάρκο αναψυχής και περιπάτου; Που κόβεται σε 8 φέτες για να φιλοξενήσει αναψυκτήρια, νοσοκομεία, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, πολιτιστικούς χώρους και αθλητικά κέντρα; Η Σανέλ έλεγε και κάτι ακόμα: «Οι μόδες παρέρχονται, το στιλ ποτέ»… Για ποιο στιλ, όμως, μιλάμε; Μήπως αυτό που επιβάλλει το νέο Ρυθμιστικό για την Αττική; Ποιότητα ζωής είναι το «πράσινο» φως για ένταξη στο σχέδιο πόλης 250.000 στρεμμάτων γης με έμφαση την Ανατολική, τη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Αττική; Ποιότητα ζωής είναι η κλωνοποίηση της Αθήνας και η προοπτική μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να κατοικούμε γύρω στα 8 εκατομμύρια;

Και ακόμα, είναι περιβαλλοντική μεταρρύθμιση η έκταση των 5.300 στρεμμάτων που χάσκει εδώ και χρόνια στο Ελληνικό; Και θα είναι μοδάτο περιβαλλοντικό στιλ η φύτευση σε μια έκταση 2.650 στρεμμάτων 60.000 δέντρων; Για ποιο στιλ μιλάμε; Για το μέτωπο της παραλιακής που συσσωρεύει σκουπίδια μετά τις δόξες του 2004; Για τις υποσχέσεις για τη δημιουργία στη Φαληρική Ακτή και τον Ιππόδρομο πάρκου έκτασης 1.000 στρεμμάτων; Για ποια περιβαλλοντική μεταρρύθμιση μιλάμε όταν τα σχέδια για τη δημιουργία στα 8.300 στρέμματα του Ελαιώνα πρασίνου και βιοτεχνικού βιομηχανικού πάρκου έχουν μείνει στα συρτάρια;

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα! Και γιατί να μην είμαστε, αφού ως χώρα έχουμε εφαρμόσει (;) καμιά δεκαριά πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης… Το πιο αποδοτικό ήταν, βέβαια, εκείνο που στηρίχθηκε στην επικοινωνιακή τακτική της σιγής ασυρμάτου… Γιατί είναι επιεικώς ντεμοντέ να μιλά κανείς για το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια. Να αναλώνεται σε συζητήσεις για τα όρια συναγερμού και τα όρια λήψης εκτάκτων μέτρων. Να συζητά για τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων από το κέντρο, για την ανάπτυξη του τραμ, για τη χρήση του ποδηλάτου. Στη χώρα μας η μόδα της πράσινης ανάπτυξης των πόλεων είναι ταυτόσημη μόνο με τα αυτοκίνητα και την ικανοποίηση του γνωστού νεοελληνικού ονείρου, σε άλλο βέβαια αμπαλάζ, πιο «πράσινο», πιο «καθαρό», με πιο «καθαρούς» ρύπους που έχουν δύσκολα ονόματα… Γιατί κανείς δεν πρόκειται να αναρωτηθεί πόσο παλλάδιο και πόση πλατίνα ρουφήξαμε σήμερα… Μόνο που, όπως και πάλι έλεγε η ιέρεια του στιλ, «για να είναι κανείς στη μόδα, πρέπει να είναι ντεμοντέ».

Σκουπίδια; Ποια σκουπίδια; Από τη στιγμή που φεύγουν από την πόρτα του σπιτιού μας η «καριέρα» τους αγνοείται… Δεν είναι πια σκουπίδια, είναι απορρίμματα που πελαγοδρομούν ανάμεσα σε


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

μεγάλα project, όπως «περιφερειακός σχεδιασμός» και «ολοκληρωμένη διαχείριση», τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Το παράδειγμα της Αττικής, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Η Αττική διαθέτει έναν ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης. Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου κι έτσι θα παραμείνουν όσο δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση και όσο οι χωροθετήσεις δείχνουν αδυναμία σε δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους. Η χώρα διαθέτει, επίσης, σε πείσμα των καιρών χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές, τις οποίες διαχειρίζεται ο... Χουντίνι, γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2007 αυτές ήταν 1.100 - 1.200, στις αρχές του 2008 έγιναν 3.000, στα μέσα του 2008 έπεσαν στις 700 - 800 και στο τέλος του 2008 έγιναν κάπου 450! Το κόλπο είναι γνωστό: με τον φόβο του προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χωματερές κλείνουν και ανοίγουν δίπλα, ώστε να πληρώνουμε μόνον 5,6 δισ. ευρώ τον χρόνο!

Περπατώ εις το δάσος... Nέφος και σκουπίδια, είναι δύο από τις απαγορευμένες λέξεις

...Όταν το δάσος δεν είναι εδώ. Και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αφού μόνον τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε 67

11

νεκρούς, ενώ κάηκαν περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Πράσινη ανάπτυξη είναι, όμως, τα θέματα αυτά να υποβαθμίζονται γιατί μας απασχολούν άλλα ζητήματα υψηλής πολιτικής; Για παράδειγμα η διάλυση της δασικής υπηρεσίας δεν είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα; Όπως και η σύνταξη του δασολογίου; Και είναι πράσινη ανάπτυξη η μονότονη και κενή περιεχομένου διαβεβαίωση - τα τελευταία 20 χρόνια - «ό,τι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος»; Τότε γιατί στη Δασική Υπηρεσία το 31% των θέσεων για δασολόγους, το 72% των θέσεων για δασοπόνους και το 56% των θέσεων για δασοφύλακες είναι κενές; Και γιατί η επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει καθηλωμένη με 3.500 - 4.000 κενές θέσεις πυροσβεστών, με γερασμένο στόλο οχημάτων και ξεπερασμένο εξοπλισμό, με τεράστια ελλείμματα στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της τεχνογνωσίας; Και γιατί από το 2003 έχει ανασταλεί η βεβαίωση και καταβολή προστίμων για καταπατήσεις δασών; Αλλά πάλι η Σανέλ έλεγε: «Κοιτάξτε για τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα, δεν υπάρχει φόρεμα» και παραφράζοντας… κοιτάξτε για την πολιτική μέσα στην περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, εάν δεν υπάρχει πολιτική…


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

12

Kόσμος E

Eπιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ιδήσεις

i

Αν και... στούρνοι επιβιώνουν μια χαρά Δραματικές διαστάσεις από την εξάπλωσή τους στις ΗΠΑ. Αντιδράσεις για την εξόντωσή τους

Οι στούρνοι, τα αποδημητικά πουλιά, γνωστά και ως «ψαρόνια», έχουν καταλάβει τους ουρανούς της Βόρειας Αμερικής και μέχρι και οι κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για την αραίωση του πληθυσμού τους. Από την πρώτη εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν θαυμαστές του Σαίξπηρ απελευθέρωσαν καμιά εκατοστή από αυτά στο Σέντραλ Παρκ, στην προσπάθειά τους να φέρουν στην Αμερική κάθε πουλί που αναφέρεται στα έργα του κορυφαίου δραματουργού, έως σήμερα, το είδος αυτό έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά, ακυρώνοντας κάθε φυσιολατρική διάθεση απέναντί του. Είναι πια το πιο κοινό είδος πετούμενου στην Αμερική, προκαλώντας διαφόρων ειδών οχλήσεις και υλικές ζημιές αλλά και σοβαρούς κινδύνους στις αερομεταφορές. Όπως ειρωνικά λένε κάποιοι, «το έργο σήμερα από Σαίξπηρ έγινε Χίτσκοκ». Περί τα 200 εκατομμύρια πετούν στη Β. Αμερική από τα ψυχρά κλίματα της Αλάσκας έως τις θερμές περιοχές της μεξικανικής χερσονήσου. Τεράστια σμήνη στούρνων «απειλούν» τις αερομεταφορές, επιτίθενται σε κοπάδια βοοειδών,

Ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων έχουν προκληθεί στις αερομεταφορές

καταδιώκουν ενδημικά ωδικά πτηνά, κουρνιάζουν σε κτίρια των πόλεων προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές με τα περιττώματά τους, έντονα σε οσμές και... διαβρωτικές ιδιότητες. Ερευνητές αναφέρουν ότι το ύψος των ζημιών στις αερομεταφορές από αυτή την αιτία ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο είδος αποδεικνύεται το πιο φονικό έχοντας προκαλέσει από τα πιο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα. Τεράστιες είναι και οι ζημιές στην αγροτική οικονομία από τις επιθέσεις σε καλλιέργειες. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει βρει τον μπελά της καθώς είναι αδύνατο να τα «ξεφορτωθεί». Πέρυσι, εξοντώθηκαν περίπου 1,7 εκατομμύρια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αφού επανεμφανίστηκαν στη συνέχεια. Αξιωματούχοι έχουν αποδυθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους είτε για τη φυσική εξόντωσή τους είτε για τον εκφοβισμό τους. Όμως οι στούρνοι είναι ανθεκτικοί και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Η μάχη φαίνεται να είναι άνιση και σίγουρα έχει μέλλον...

ΤΑ ΨΑΡΙΑ... ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ Τείνουν προς συρρίκνωση οι θαλάσσιοι πληθυσμοί ψαριών; Μελέτη γαλλικού ιδρύματος βρήκε ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου επηρεάζει το μέγεθος των ψαριών. Το μικρότερο μέγεθος όμως παραπέμπει σε χαμηλότερη γονιμότητα και ικανότητα αναπαραγωγής. Τα μικρά ψάρια, επιπλέον, είναι πιο ευάλωτα στα αρπακτικά ενώ αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αλιευμάτων.

«ΜΑΥΡΟ» ΣΤΟΝ... ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΡΚΟΖΙ Την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» φαίνεται να υιοθετεί ο Σαρκοζί, ο οποίος αποφάσισε να προτείνει την επιβολή «πράσινου φόρου» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρυπογόνες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πρόταση, η οποία ήρθε εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2010, προβλέπει ότι το ύψος του φόρου θα ανέρχεται σε 17 ευρώ ανά τόνο εκπεμπόμενων ρύπων και το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά. Η πρόταση, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, βρίσκει αντίθετα τα 2/3 των Γάλλων, που βλέπουν σε αυτή ένα «κόλπο» της κυβέρνησης για να τους πλασάρει ένα εισπρακτικό μέτρο προκειμένου να βελτιώσει τα άθλια οικονομικά της. Παρά την οικολογική χροιά με την οποία επένδυσε το μέτρο ο Σαρκοζί και τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και κίνητρα στα «καθαρά» νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι Γάλλοι απλώς είναι θυμωμένοι στην ιδέα και μόνο ότι θα πληρώνουν ακόμα πιο φουσκωμένους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να συγκεντρώσει από το συγκεκριμένο μέτρο έσοδα της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ. Με το ίδιο σκεπτικό υποδέχτηκαν την πρόταση και αρκετοί αναλυτές. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το μέσο νοικοκυριό αναμένεται να επιβαρυνθεί με 85 ευρώ επιπλέον το έτος. Στα «χαρτιά» ο πράσινος φόρος οδηγεί (εφόσον αυξηθεί σταδιακά στα 54 ευρώ ανά τόνο) ώς το 2020 στη μείωση κατά 14% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γαλλία. Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν μία ακόμα παράμετρο που συνδέεται με το μέτρο, την πρόθεση Σαρκοζί η Γαλλία να διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στην επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, τον προσεχή Δεκέμβριο, με κεντρικό θέμα την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

13

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ Μέτρα κατά της πλαστικής σακούλας υιοθετούν αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στην Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη χρήση των πλαστικών τσαντών μέχρι τα μέσα του 2014, σε μια χώρα που είναι γνωστή ως «ο παράδεισος της πλαστικής τσάντας» και όπου ο κάθε κάτοικος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 238 πλαστικές τσάντες ετησίως.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΧΑΤΟΓΙΑΜΑ Τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης κατά 25% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2020, έθεσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γούκιο Χατογιάμα. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και η πέμπτη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κοντομάνικα… ελέω εξοικονόμησης Μείωση της χρήσης των κλιματιστικών ζήτησε η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές

Ε

λαφρά ρούχα και κοντομάνικα πουκάμισα ζήτησε η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα να περιλαμβάνει ο επίσημος ενδυματολογικός κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων και των κυβερνητικών αξιωματούχων. Πού στοχεύει αυτή η υπόδειξη; Από το 1982 ο ενδυματολογικός κώδικας στις δημόσιες υπηρεσίες περιλαμβάνει το κλασικό κοστούμι με γραβάτα. Έλα όμως που αυτό επιβαρύνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής… Πώς; Είναι γεγονός ότι το μισό έτος στην περιοχή επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη αυτό το διάστημα και η χρήση των κλιματιστικών. Στο Μπανγκλαντές με πληθυσμό 144 εκατομμύρια κατοίκους το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα έντονο και είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού που συρρέει στην πρωτεύουσα Ντάκα είναι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής

αλλαγής. Οι έντονες βροχοπτώσεις υπερχειλίζουν τα ποτάμια που διαρρέουν τη χώρα, η οποία κινδυνεύει επιπλέον από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Την ίδια ώρα η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα έντονες από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, κυρίως λόγω της οικονομικής ανάπτυξης κατά 6% τον χρόνο, εδώ και μια πενταετία. Σύντομα θα επενδυθούν 6 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μεταξύ ο τομέας της ενέργειας στη χώρα βάλλεται από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά. Η πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο κλιματισμός είναι πολυτέλεια κι έτσι οι επίσημοι αξιωματούχοι και υπουργοί δεν θα πρέπει να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου. Αρκούν άραγε τα κοντομάνικα;

i

Στην Ντάκα το 1/3 των κατοίκων είναι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες

«ΠΡΑΣΙΝΟ» LIMIT UP Μειώθηκε στις ΗΠΑ η χρήση συμβατικής ενέργειας το 2008 σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με τους πρόσφατους δείκτες που ανακοίνωσε αμερικανικό ινστιτούτο. Ηλιακή και αιολική ενέργεια αυξήθηκαν, το ίδιο και η χρήση βιομάζας. Ελαφρά αύξηση σημείωσε η χρήση φυσικού αερίου και… πυρηνικής ενέργειας.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

14

Βye Βye Βulb Η απαγόρευση της λάμπας πυρακτώσεως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό από τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου του φωτιστικού bye bye bulb για λογαριασμό της Diathlasis. Το φωτιστικό θα παραχθεί σε 130 μοναδικά και αριθμημένα τεμάχια, όσα και τα χρόνια ζωής του λαμπτήρα. Πολύ σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού του bye bye bulb είναι η εφαρμογή νέων, τεχνολογικά, πηγών φωτισμού που καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το τέλος μιας σχέσης… 100 watt! Γιατί αποσύρεται η θρυλική λάμπα έπειτα από 130 χρόνια

O

Τόμας Έντισον ό,τι είχε να κάνει, το έκανε. Το 1879 έβγαλε στο εμπόριο τη λάμπα πυρακτώσεως, αλλάζοντας ριζικά την ποιότητα ζωής των πολιτών εκείνης της εποχής. Εκατόν τριάντα χρόνια μετά, η διαφανής λάμπα που έχει κρατήσει συντροφιά σε γενιές και γενιές αποσύρεται για να δώσει τη θέση της στους new age λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και στις διόδους εκπομπής φωτός LED. Η απόφαση ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έτσι κάνει ένα δραστικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Το μέτρο προβλέπει την απαγόρευση παραγωγής και εισαγωγής συμβατικών λαμπτήρων ισχύος 100 watt, με στόχο στο μέλλον να απαγορευθεί η παραγωγή και εισαγωγή

Memo i

Kατά 1,4 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο θα μπορούσαν να μειωθούν οι εκπομπές, από τα 200.000 κτίρια του Δημοσίου και τις επιχειρήσεις.

i

όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι έστω και με αυτό το μέτρο κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομεί έως και 50 ευρώ τον χρόνο, ενώ στο μέλλον η εξοικονόμηση ενέργειας από την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων θα είναι ισοδύναμη με την κατανάλωση ενέργειας από 11 εκατομμύρια νοικοκυριά! Η «μάχη» 19ου αιώνα - 21ου αιώνα δεν είναι, βέβαια, απλή. Γιατί μπορεί η πρώτη απαγόρευση να ελήφθη, όμως ο «πόλεμος» έχει ακόμα πολύ δρόμο και το βασικό είναι οι ίδιοι οι πολίτες να αποσύρουν όλες τις λάμπες του Έντισον. Ένα από τα προβλήματα που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν οι λάμπες του 21ου αιώνα στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την αγορά είναι το υψηλό κόστος τους,

Τα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταναλώνουν πάνω από το 1,6% της συνολικής ενέργειας και ευθύνονται για το 2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

i

Ρεπορτάζ

αφού είναι έως και 5 φορές ακριβότερες από τις συμβατικές. Αυτή είναι, όμως, η μία ανάγνωση του προβλήματος, αφού υπάρχει και η άλλη. Γιατί μπορεί να είναι ακριβότερες, καταναλώνουν, όμως, 4-5 φορές λιγότερη ενέργεια από τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως, έχουν διάρκεια ζωής 8-12 χρόνια, ενώ η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 12 ευρώ ανά λάμπα! Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Greenpeace, «μας φαίνονται πιο ακριβές από τις λάμπες πυρακτώσεως, αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε μόλις 23 ευρώ!».

Οι λάμπες εξοικονόμησης περιέχουν υδράργυρο και δεν πρέπει να καταλήγουν στα σκουπίδια. Στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 37 τόνοι από τους 2.000.

i

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό και ηλεκτροδότηση συσκευών ανά νοικοκυριό, μετά τη Σουηδία και τη Δανία.


πρασ νο ποντικι

Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

15


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

16

Οι «επιχειρηματίες»

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

του ήλιου

Ρεπορτάζ

Εάν μας έλεγαν πριν από μερικά χρόνια ότι θα μπορούμε από την ταράτσα του σπιτιού μας να παράγουμε ενέργεια από τον ήλιο και μάλιστα να βγάζουμε και χρήματα από τη ΔΕΗ, θα γελούσαμε πικρόχολα… Κι όμως, εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα μας ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό και κτιριακό τομέα

i

Η μόνη άδεια που χρειάζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας, που την παίρνετε από την Πολεοδομία

Η

βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η χορήγηση κινήτρων με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής ή μία μικρή επιχείρηση να κάνουν απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησαν και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες που παρέχουν στο δίκτυο. Μόνο που 3 μήνες μετά, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα των δυο χεριών. Άγνοια, αδιαφορία ή επιφυλακτικότητα; Όποια κι αν είναι η αιτία, το «Πράσινο Ποντίκι» πιστεύει ότι η απάντηση είναι η πληροφόρηση κι έτσι κάνει «λιανά» τα νέα δεδομένα που ανοίγονται στους επίδοξους μικρούς και μεγάλους «συνεταίρους» του ήλιου. Το πρόγραμμα αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα είναι να έχει στην κυριότητά του τον χώρο στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα. Από κει και πέρα τα βήματα είναι απλά για να φτάσετε στο σημείο να πουλάτε στη ΔΕΗ το ρεύμα παραγωγής σας προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια!

Ένταξη στο καθεστώς κινήτρων Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένας οικιακός καταναλωτής ή μια μικρή επιχείρηση στο ειδικό πρόγραμμα είναι τρεις: 1. Να έχει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά του (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας, αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση). 2. Αν πρόκειται για οικιακό καταναλωτή, πρέπει να καλύπτει μέρος των αναγκών σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική

αντλία θερμότητας), και 3. Αν πρόκειται για επιχείρηση, να μην έχει πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα. Σύμφωνα με τον χρήσιμο οδηγό που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να καταλήξει στην υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΗ είναι τέσσερα, και συγκεκριμένα: 1. Επαφή με μία εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση. 2. Με τη βοήθεια της εταιρείας - εγκαταστάτη, κάνετε αίτηση στη ΔΕΗ για να σας δώσει μια προσφορά σύνδεσης (να σας πει δηλαδή πόσο κάνει ο νέος μετρητής και πόσο θα κοστίσει τελικά η σύνδεση). 3. Πάτε στην Πολεοδομία για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας. 4. Ξαναπάτε στη ΔΕΗ για να υπογράψετε την 25ετή σύμβαση βάσει της οποίας θα πουλάτε ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο και στη συνέχεια συνδέεστε.

Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι συμφέρουσα για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη από την επιλογή του «συνεταιρισμού» με τον ήλιο που χτυπάει την ταράτσα μας, αυτά προκύπτουν από το πρόγραμμα κινήτρων που έχει δοθεί βάσει του πρόσφατου νόμου. Και τα κίνητρα αυτά προβλέπουν ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τη φωτοβολταϊκή σας εγκατάσταση θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τη σύμβαση που θα έχετε υπογράψει, θα σας πληρώνει την κιλοβατώρα προς 55 λεπτά, τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια.


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

17

1

καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης περίπου ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές και άλλων επικίνδυνων ρύπων όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου και οι ενώσεις του θείου.

Καθαρή ενέργεια 1, 2. Tο κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε σπίτι είναι περίπου 10.000 ευρώ

2

Για να το πούμε πιο απλά. Εάν βάλετε στο σπίτι σας φωτοβολταϊκό, θα αγοράζετε το ρεύμα από τη ΔΕΗ προς 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα και θα το πουλάτε προς 55 λεπτά! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 € και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 €, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 €, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Τα κίνητρα αυτά, βέβαια, δίνονται προκειμένου να αναπτυχθεί και στη χώρα μας η τεχνολογία των εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, αφού ζητούμενο είναι η μείωση των επικίνδυνων αερίων που επηρεάζουν το κλίμα. Και τα περιβαλλοντικά οφέλη από την επιλογή μιας καθαρής τεχνολογίας είναι άκρως σημαντικά, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

18

Κόστος εγκατάστασης σε μικρή επιχείρηση Το παράδειγμα που έχει επεξεργαστεί η Greenpeace αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 10 κιλοβάτ (KWp), το οποίο κοστίζει περίπου 40.000 €. Τα οικονομοτεχνικά στοιχεία έχουν υπολογιστεί με βάση ορισμένες παραδοχές, όπως ότι τα κέρδη διανέμονται και άρα φορολογούνται, ενώ το σύστημα έχει ασφαλιστεί και άρα έχει και κάποια μικρά λειτουργικά έξοδα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα μη φορολόγησης αν τα έσοδα διατηρηθούν ως αφορολόγητο αποθεματικό. -Ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος 10 KWp -Κόστος επένδυσης 40.000 € -Ίδια κεφάλαια 10.000 € -Μακροπρόθεσμο δάνειο (10ετές) 30.000 € -Ετήσια παραγωγή ενέργειας (πρώτο έτος) 13.000 kWh -Έσοδα στην 25ετία 183.675 € -Λειτουργικά έξοδα στην 25ετία 9.115 € -Τόκοι δανείων 8.185 € -Φόροι στην 25ετία 25.275 € -Καθαρά έσοδα στην 25ετία 111.100 € -Απλή περίοδος αποπληρωμής 4,2 έτη

i

Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκό σύστημα ισοδυναμεί με την αποφυγή έκλυσης περίπου ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

19

Ρεπορτάζ

Κόστος εγκατάστασης στο σπίτι Το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου και των κινήτρων υπήρξαν περίπου 10 ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στον ήλιο, έχει να κάνει και με τη δεδομένη οικονομική κρίση αλλά και με την κουλτούρα μας… Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο ελκυστικό να δώσει κάποιος 10.000 ευρώ για ένα καινούργιο αυτοκίνητο, παρά για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace, αυτό είναι το ποσό (10.000 ευρώ) που απαιτείται για την εγκατάσταση ενός συστήματος 2 κιλοβάτ (KWp). Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται ΦΠΑ και έξοδα σύνδεσης, ενώ προβλέπεται και φοροελάφρυνση έως 700 € ανάλογα με το εισόδημά μας. Ας δούμε αναλυτικά ένα

Memo i

Η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ. Αιγαίου), τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

ενδεικτικό παράδειγμα που έχουν επεξεργαστεί οι ειδικοί: -Ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος 2 KWp -Κόστος επένδυσης 10.000 € -Ίδια κεφάλαια 2.500 € -Μακροπρόθεσμο δάνειο (10ετές) 7.500 € -Ετήσια παραγωγή ενέργειας (πρώτο έτος) 2.600 kWh -Έσοδα στην 25ετία 36.735 € -Τόκοι δανείων 3.090 € -Καθαρά έσοδα στην 25ετία 26.145 € -Απλή περίοδος αποπληρωμής 6,6 έτη Επισημαίνεται ότι ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού

i Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. € ετησίως.

i Η τιμή πώλησης στη ΔΕΗ της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγετε είναι 55 λεπτά η κιλοβατώρα, τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια.

ηλεκτρισμού δεν θεωρείται επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία. Όπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, «δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο». Αυτό σημαίνει ότι τα όποια έσοδα έχει ένας πολίτης από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο σπίτι του και την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, προβλέπεται επιπλέον και έκπτωση δαπανών από το εισόδημα (εκπίπτει 20% της δαπάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μέχρι 700 € ανά σύστημα).


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

20

ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ Η υπεραλίευση, οι αποφάσεις της πολιτείας και οι κλιματικές αλλαγές καταστρέφουν τα κοράλλια του Αιγαίου

Ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΥΠΡΗΣ

Ε

νας μεγάλος αριθμός κοραλλιών στις θάλασσες, που αγγίζει το ένα τρίτο, κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, η μόλυνση και η παράκτια οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη αποτελούν τα κυριότερα αίτια της καταστροφής των κοραλλιογενών υφάλων, και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων. Επιπλέον τα κοράλλια καταστρέφονται από τα φύκια που αναπτύσσονται λόγω της μόλυνσης που προέρχεται κυρίως από το ψάρεμα κάποιον ασύδοτων με δυναμίτιδα. Βέβαια οι ασύδοτοι στον βωμό του άμεσου υπερκέρδους αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ο θάνατος των κοραλλιών έχει και οικονομικές συνέπειες στον κλάδο της αλιείας και του τουρισμού. Τα ψάρια χρειάζονται τα κοράλλια για να τραφούν, αφού περίπου το 25% όλων των θαλάσσιων ειδών βασίζονται στα κοράλλια για την εύρεση φαγητού και καταφυγίου. Επίσης τα κοράλλια προστατεύουν τις ακτές και αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Στη χώρα μας ο κίνδυνος εξαφάνισης των κοραλλιών είναι εξίσου μεγάλος με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Αναμένεται πάντως να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού πρόσφατα ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδις υπέγραψε απόφαση για χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών σε Κεντρικό Αιγαίο και Κυκλάδες, στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα κοράλλια στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Χαριστική βολή για τα κοράλλια από τις άδειες αλίευσης

Ο περιορισμός που βάζει αυτή η απόφαση είναι ότι επιτρέπει την αλίευση κοραλλιών μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης. Ο περιορισμός όμως αυτός είναι για γέλια, διότι δεν θα αποφέρει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης υπολειτουργούν, το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται ανεπαρκές, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου οι άδειες δίνονται με υπεργολαβία από Έλληνες σε ξένους κατόχους ειδικών σκαφών, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα που έχουν τη δυνατότητα πλήρους αποψίλωσης μεγάλων περιοχών του βυθού. Διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως έχουν αναστατωθεί πλήρως με το θέμα και προσπαθούν να ενημερώσουν τους πολίτες για τους καταστροφικούς κινδύνους που εγκυμονούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα με την υπεραλίευση των κοραλλιών. Μάλιστα από την 5η Οκτωβρίου, οπότε θα έχουμε καινούργια κυβέρνηση, ετοιμάζουν πολλές επιστολές και επισκέψεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μήπως και καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν τους «καρεκλοκένταυρους». Όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν υπογράφεται στις μέρες μας μια απόφαση δύσκολα αναιρείται. Πόσο μάλλον όταν στη μέση της υπόθεσης βρίσκεται το κέρδος…


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

22

Το Θέμα

Το Πράσινο debate

Eφτά «αμαρτωλά» ερωτήματα στον δρόμο προς την κάλπη

Της Βάλιας Μπαζού

Τα διλήμματα, οι προτάσεις και τα προβλήματα «ταμπού» Έξι κόμματα και έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις απέναντι στις προκλήσεις της επόμενης μέρας

Η

αλήθεια είναι ότι αλλιώς τα σχεδιάζαμε κι αλλιώς μας ήρθαν… Κάνουμε, λοιπόν, στροφή και πάμε προεκλογική τσάρκα. Ζητάμε «νωπές» δηλώσεις και απόψεις από όλα τα κόμματα και από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. «Σιγά την πρωτοτυπία» θα πείτε και δεν θα έχετε και άδικο. Όμως, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές θα επιμείνουμε παραδοσιακά, όπως μέρος της παράδοσής μας είναι, πλέον, και τα προβλήματα, με τα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές… Για παράδειγμα τα αυθαίρετα με φως, νερό, τηλέφωνο. Η διαχείριση των απορριμμάτων, οι νόμιμες και παράνομες χωματερές, οι νέες τεχνολογίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των υπουργείων. Η «δειλή» επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας με

σκόρπιες δηλώσεις που προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο ποντικοπαγίδας. Η ενέργεια και τα μέτρα για τη μείωση των επικίνδυνων αερίων που ευθύνονται για την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη. Η θέση της χώρας στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Και ακόμα το πανάρχαιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού και της ρύπανσης. Η διαχείριση του κέντρου των πόλεων. Οι προτάσεις και οι σκέψεις για διόδια, οι προτάσεις και οι σκέψεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα. Το «Πράσινο Ποντίκι» ευελπιστεί να δοθούν φρέσκιες απαντήσεις στα παραδοσιακά προβλήματα. Το εάν οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων τα κατάφεραν, θα το κρίνετε εσείς. Εμείς απλώς υποσχόμαστε να «καταψύξουμε» τις απαντήσεις τους και να επανέλθουμε στον

κατάλληλο χρόνο. Το «Πράσινο Ποντίκι» ζήτησε και από έξι από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες περιβαλλοντικές οργανώσεις να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στις 5 Οκτωβρίου. Να βρεθούν κριτικά και δημιουργικά απέναντί της. Να επισημάνουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις. Να προτείνουν λύσεις και κατευθύνσεις. Δεν χρειάστηκαν διαβουλεύσεις, δεν σπάσαμε το κεφάλι μας για το εάν θα έπρεπε να επιλεγεί το αμερικάνικο ή το γαλλικό μοντέλο. Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πράσινων δεν χρειάστηκε να κάνουν πρόβα στον καθρέφτη, ούτε χρειάστηκε να ταιριάξουν χρώματα, κοστούμια και γραβάτες. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν εν ηρεμία να απαντήσουν σε 7 ερωτήσεις.


πρασ νο ποντικι

Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

23

Οι επτά

ερωτήσεις

1

Πυρηνική ενέργεια: όχι ευχαριστώ ή ναι ευχαριστώ;

2

Να κατεδαφίζονται αυθαίρετα;

3

Είστε υπέρ ή κατά της τεχνολογίας καύσης των απορριμμάτων;

4

Κοπεγχάγη, Δεκέμβριος 2009. Παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές. Θα είστε παρών; Συμφωνείτε με την πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων για μείωση κατά 40% των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990;

5

Ελληνικό, μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εν δυνάμει ένας νέος πνεύμονας πρασίνου για την Αττική. Τι ποσοστό της έκτασης πιστεύετε ότι πρέπει να καλύπτει το πράσινο και τι ποσοστό πρέπει να οικοδομηθεί;

6

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την εφαρμογή του μέτρου των διοδίων στο κέντρο της Αθήνας, στο πρότυπο του Λονδίνου;

7

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον πλήρη αποκλεισμό των Ι.Χ. από το ιστορικό κέντρο της πόλης;


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

24

Το Πράσινο debate

Το Θέμα

Kατεδάφιση των αυθαιρέτων σε όποιους κι αν ανήκουν Απαντάει και υπογράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθηνών

1

Δεν νομίζω ότι η πυρηνική ενέργεια έχει θέση στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εγώ κατανοώ τις επιφυλάξεις της. Από την άλλη, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία μιας πυρηνικής εγκατάστασης απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις σε χρήμα αλλά και σε χρόνο. Προσωπικά υποστηρίζω πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας και η πυρηνική δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε το βάρος μας τα επόμενα χρόνια με πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δραστικής εξοικονόμησης ενέργειας και της δυναμικής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μας ισοζύγιο ώστε να καταστεί πιο αποδοτικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

στο τρίπτυχο μείωση παραγωγής απορριμμάτων - ανακύκλωση υγειονομική ταφή υπολειμμάτων. Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής εξετάσαμε διεξοδικά το ζήτημα πριν από λίγους μήνες και προτείναμε πολύ συγκεκριμένες λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες ξεφεύγοντας από αγκυλώσεις και αφορισμούς για να δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που όσο καθυστερούμε να το αντιμετωπίσουμε θα οξύνεται μέρα με τη μέρα.

4

2

Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι απλά μία από τις μεγαλύτερες και πλέον διαχρονικές πληγές για το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά συνιστά και πλήγμα στην κοινωνική συνοχή. Χωρίζει τους πολίτες σε «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας και αποτελεί ομολογία αποτυχίας του κράτους να εξασφαλίσει συνθήκες ίσης μεταχείρισης για όλους. Η προληπτική λύση για την αυθαίρετη δόμηση είναι απλή. Αρκεί να θεσπίσουμε αυστηρούς κανόνες ώστε να γνωρίζουν όλοι με απόλυτη ακρίβεια πού επιτρέπεται και πού όχι η δόμηση. Αυτό προϋποθέτει δασικούς χάρτες, δασολόγιο, κτηματολόγιο και ρυθμιστικά σχέδια πόλης. Η κατασταλτική λύση είναι ακόμα απλούστερη και είναι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει, όπου και αν βρίσκονται και σε όποιους κι αν ανήκουν. Αυτό δεν προϋποθέτει τίποτα περισσότερο από βούληση της πολιτείας.

3

Δεν απορρίπτω a priori καμία τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων. Στη φάση που βρισκόμαστε όμως σήμερα στη χώρα μας δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Έχουμε ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε πριν ασχοληθούμε με τη θερμική επεξεργασία και επιτρέψτε μου να βάλω σε προτεραιότητα την Αττική, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού που προβλέπεται εδώ και πέντε χρόνια για το λεκανοπέδιο και η υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που θα στηρίζεται

Ναι στις «πράσινες» μορφές ενέργειας, όχι στην πυρηνική

Θέλω να πιστεύω ότι θα είμαι παρών στην Κοπεγχάγη όπως ήμουν και στις δύο προηγούμενες διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Όπως και να έχει, όμως, σημασία έχει η Ελλάδα να είναι δυναμικά παρούσα, με ρεαλιστικές προτάσεις και ισχυρή πολιτική παρέμβαση, σε μία από τις κρισιμότερες διασκέψεις των τελευταίων ετών που εν πολλοίς θα διαμορφώσει τη μετα-Κιότο εποχή. Προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος εάν στην Κοπεγχάγη καταφέρουμε να καταλήξουμε σε μία διεθνή δεσμευτική συμφωνία μείωσης των εκπομπών, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μετρήσιμους στόχους και με τη συμμετοχή όλων των χωρών, ειδικά των πιο ισχυρών οικονομικά. Πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας πρέπει να παραμείνει η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών δεσμεύσεών μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από κει και πέρα, οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι εξαιρετικά φιλόδοξες και αξίζει να τις εξετάσουμε. Άλλωστε όσο πιο ψηλά ανεβάσουμε τον πήχη των στόχων μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πετύχουμε.

5

Η δημιουργία του Πάρκου Ελληνικού αφορά όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ πριν από λίγους μήνες με τους δημάρχους της περιοχής και να συζητήσουμε όλες τις διαστάσεις του θέματος. Είναι μια σύνθετη προσπάθεια, η οποία όμως για να πετύχει χρειάζεται τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Η γενική λογική της πρότασης που έχει παρουσιαστεί πιστεύω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ένα πάρκο τέτοιας έκτασης χρειάζεται και έσοδα για να συντηρηθεί. Επιμένω όμως στην πρότασή μου να δημιουργηθεί και ένα πράσινο ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

25

Μετά τις εκλογές... κλιματικές αλλαγές Tου Νίκου Χαραλαμπίδη

Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace

μικρότερων πάρκων πρασίνου σε περιοχές του λεκανοπεδίου που τα έχουν ανάγκη. Από κει και πέρα, είναι ανάγκη να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του έργου, ώστε η τελική πρόταση να είναι όσο το δυνατόν πιο κοινά αποδεκτή. Το μέγεθος και η σημασία του εγχειρήματος είναι άλλωστε τέτοια, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου, οπότε πρέπει όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα υπευθυνότητα.

6

Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα με πολλές παραμέτρους που δεν μπορούν να αποτυπωθούν μέσα σε λίγες γραμμές. Μια και αναφέρετε όμως το παράδειγμα του Λονδίνου, οφείλω να επισημάνω ότι εκεί λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ένα εξαιρετικά αξιόπιστο δίκτυο δημόσιων μεταφορών με έμφαση στο μετρό που απλώνεται σε ολόκληρη σχεδόν την έκταση της πόλης και εξυπηρετεί εκατομμύρια κατοίκους. Υπάρχουν επίσης δεκάδες χώροι στάθμευσης κοντά στους σταθμούς αλλά και μία βαθιά ριζωμένη κουλτούρα μεταξύ των πολιτών της βρετανικής πρωτεύουσας για τη χρήση των μέσων μεταφοράς. Εάν καταφέρουμε η Αθήνα να γίνει Λονδίνο σε όλους αυτούς τους τομείς, τότε δεν θα είχα αντίρρηση να εξεταστεί το μέτρο των διοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

7

Δεν θα είχα αντίρρηση να εξετάσουμε και αυτό το μέτρο στην Αθήνα, αλλά στη βάση του σκεπτικού που ήδη σας ανέλυσα στην προηγούμενη απάντησή μου.

Ανεξαρτήτως χρώματος και σύνθεσης, η επόμενη κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μερικές αναπόφευκτες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Είναι στο χέρι της να τις αντιμετωπίσει είτε ως προβλήματα είτε ως ευκαιρίες. Ανεξαρτήτως της δημιουργίας ή όχι υπουργείου Περιβάλλοντος, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από την επιτυχία της σε αυτούς τους τομείς. Οι κλιματικές αλλαγές και η ενέργεια θα βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Στα μέσα Δεκέμβρη, εκπρόσωποι όλων των κρατών - μελών των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη της Δανίας, με σκοπό μια καινούργια διεθνή δεσμευτική συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Εκεί θα δείξουν αν έχουν πράγματι το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στις απαραίτητες δεσμεύσεις, στόχους και χρονοδιαγράμματα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειές τους. Από αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να ξεφύγει και η Ελλάδα. Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, κατά προτεραιότητα μέσα από την εφαρμογή άμεσων δράσεων στον κτιριακό τομέα, φαντάζει εκ των ων ουκ άνευ, σε μια ενεργειακά σπάταλη χώρα όπως η Ελλάδα. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η χώρα μας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να καταθέσουν το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ» μέχρι τις 30.6.2010. Σε αυτό πρέπει να υπάρχουν τα μέτρα και οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σήμερα, η Ελλάδα παράγει μόλις το 8%-9% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (αντί του 20,1% ώς το 2010 που προβλέπει σχετική Οδηγία). Για το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό πρέπει να φτάσει στο 35%! Οι κλιματικές αλλαγές σχετίζονται επίσης άμεσα με άλλες σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις: το νερό και τις μεταφορές. Με τη γεωργία να καταναλώνει περί το 85% του γλυκού νερού, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουμε τόσο τον τρόπο που αρδεύουμε τις καλλιέργειες όσο και ορισμένες από τις καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια αγροτική πολιτική ή, πιο σωστά, μια πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Για τη διαμόρφωσή της, δεν αρκούν ούτε οι ευχές και οι άδειες υποσχέσεις ούτε τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς. Χρειάζεται θάρρος για να αναγνωρί-

σουμε όλοι μας τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ριζικές αλλαγές. Η γεωργία πρέπει πλέον να στραφεί στον δρόμο που εξασφαλίζει τη μείωση των εισροών (νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό) στη γεωργία, τη βελτίωση της υγείας των αγροτών, τη μείωση των επιπτώσεών της στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα περιβαλλοντικών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και – τελικά – τη βιώσιμη γεωργία. Σύμφωνα με τα πλέον έγκυρα στοιχεία, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Ο τομέας των μεταφορών έχει το πιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση. Εκεί, πέραν του αναγκαίου εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου των μέσων συλλογικής μεταφοράς, ώστε να γίνουν πιο αξιόπιστα και ελκυστικά, πρέπει (πολίτες και πολιτικοί) να προχωρήσουμε και σε αλλαγές συνηθειών. Η εικόνα ενός υπουργού Περιβάλλοντος που, στο όνομα της ανάπτυξης, εγκαινιάζει νέους αυτοκινητόδρομους, χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για την παράλληλη ανάπτυξη δικτύου σιδηροδρόμων, είναι λυπηρή και παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες. Ένας τομέας που έχει εκθέσει την Ελλάδα πολλάκις και τώρα απειλεί τη χώρα με σημαντικά πρόστιμα είναι αυτός της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ψευτοδιλήμματα του τύπου «Γραμματικό ή Κερατέα» και «να τα κάψω ή να τα θάψω». Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που εξαφανίζει τα απορρίμματα. Όσο λιγότερα παράγουμε, όσο περισσότερο επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε τόσο μικρότεροι και μακροβιότεροι οι χώροι απόθεσης. Σε αντίθετη περίπτωση αφήνουμε περιθώριο για πανάκριβες και επικίνδυνες «λύσεις», όπως αυτή της καύσης. Τέλος, η καινούργια κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο της «πράσινης ανάπτυξης» για την οποία όλοι μιλάμε, χωρίς όμως να της δίνουμε σαφές σχήμα και μορφή. Είναι μια ευκαιρία να προσδιορίσουμε πώς μπορεί να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον, χωρίς γιγαντισμούς ή αδικαιολόγητους αποκλεισμούς. Και στη συνέχεια να την εφαρμόσουμε. Με τα περιβαλλοντικά προβλήματα να έχουν γίνει εξαιρετικά πιεστικά και να απαιτούν θαρραλέες αλλαγές, είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε αν θα τα αντιμετωπίσουμε ή θα συνεχίσουμε να τα κρύβουμε «κάτω από το χαλί».


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

26

Το Πράσινο debate

Το Θέμα

Καμία αυθαιρεσία δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη Απαντάει και υπογράφει ο Σπύρος Κουβέλης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών

1

4

Όχι, ευχαριστώ, ασυζητητί. Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέτοιας μορφής ενέργεια, διότι μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια με την εξοικονόμηση, με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με επενδύσεις στην αύξηση της αποδοτικότητας και με παράλληλη μείωση των εκπομπών ρύπων. Για μας, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, αλλά ένα ακόμη πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια χώρα σε ΑΠΕ, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν αξιοποιεί.

Φυσικά και θα είμαι εκεί, όπως ήμουν και το 2007 και το 2008. Αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών, το 40% θα ήταν ο ιδανικός στόχος. Η μεγάλη καθυστέρηση, όμως, και η αδυναμία της απελθούσης κυβέρνησης να διαχειριστεί ουσιαστικά και χωρίς λάθη – όλοι θυμόμαστε την αποβολή από το Κιότο – το σημαντικό αυτό θέμα, μας έχουν φέρει αρκετά πίσω. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του 20% που έχει θέσει η Ε.Ε. οφείλει να αποτελέσει την ελάχιστη δέσμευση.

2

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται να είχε πολλά σχέδια για το Ελληνικό, όχι όμως και για πάρκο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προχωρήσει στον σχεδιασμό των νέων αυτοκινητοδρόμων της Αττικής θεωρώντας ως δεδομένη τη χωροθέτηση εμπορικών και οικιστικών δραστηριοτήτων στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, προεξοφλώντας έτσι την καταδίκη του Ελληνικού, ενώ, χωροθέτησε μέρος των έργων εντός του χώρου αυτού. Το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού όμως πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση. Πρέπει να μετατραπεί ολόκληρο σε πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς καμία άλλη κατασκευή, ενώ το υπάρχον κέλυφος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για δράσεις ανάδειξης με ανταποδοτικό χαρακτήρα για τη συντήρησή του. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει μια στροφή της Ελλάδας προς την πραγματική διατήρηση και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων, μακριά από τη σημερινή τάση σταδιακού ροκανίσματος και τοποθέτησης σε αυτούς όσων χρήσεων δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε αλλού. Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πόλο έλξης για την ισόρροπη ανάπτυξη της Αττικής με έμφαση στον πολιτισμό, το περιβάλλον, παρέχοντας μια αλλιώτικη προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Καταρχάς πρέπει να πάψει η αναπαραγωγή του φαινομένου. Ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη των καταπατήσεων και την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών. Χρειάζεται στοχοθεσία και σαφής πολιτική γης, η οποία θα οδηγεί στην πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, για να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης. Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη και Διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και να δημιουργηθεί ο Ενιαίος Συντονιστικός Φορέας Δασοπροστασίας. Οι χρήσεις γης και οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις που χτίζονται μ’ αυτές θεωρούνται σημαντικότατη παράμετρος για την αύξηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών. Και φυσικά, άμεσες ρυθμίσεις σε μηχανισμούς και νομοθεσία ώστε να υπάρξουν κατεδαφίσεις, για να μη μένει ατιμώρητη η αυθαιρεσία.

3

Η διατήρηση των μη ανανεώσιμων πόρων είναι βασικός στόχος της πράσινης ανάπτυξης, ο οποίος εξασφαλίζεται με τη μέθοδο της ενεργειακής αξιοποίησης - θερμικής επεξεργασίας. Τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι η παραγωγή ηλεκτρικής - θερμικής ενέργειας και η ανάκτηση των σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων. Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι αποτελεί επιλογή διαχείρισης στερεών αποβλήτων εφόσον, πρώτον, έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και, δεύτερον, τηρούνται πιστά τα επίπεδα λειτουργίας τέτοιων μονάδων που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία.

5

Όχι στην επιβολή διοδίων στο κέντρο της πόλης

6

Είμαστε αντίθετοι με την επιβολή διοδίων, διότι αποτελεί σημειακή παρέμβαση και δεν λύνει το πρόβλημα με το να δίνεις πρόσβαση μόνο στους έχοντες αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Το πρόβλημα χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση με στροφή προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κίνητρα για τη χρήση τους και αντικίνητρα


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

27

Ζητούμενο η περιβαλλοντική πυγμή Tου Δημήτρη Καραβέλλα Διευθυντή WWF Ελλάς

για τα Ι.Χ., καθώς και διαδικασίες που θα γίνουν με σοβαρότητα και σχεδιασμό.

7

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρειάζεται να εφαρμοστούν πολιτικές για τη μείωση των Ι.Χ. και την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς, αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί που να αξιολογούν την πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση των κινητήρων, ώστε να δίνονται τα ανάλογα κίνητρα και αντικίνητρα. Εφόσον φτάσουμε σε συνθήκες όπου ο πολίτης μπορεί να μετακινηθεί με ταχύτητα και ασφάλεια με μέσα μαζικής μεταφοράς και εναλλακτικά μέσα, το Ι.Χ. θα μπορέσει να αποτελέσει παρελθόν, είμαστε όμως ακόμη μακριά από κάτι τέτοιο.

Την οικολογική εικόνα της Ελλάδας, αυτή δηλαδή που θα δει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί τον Οκτώβριο, συνθέτουν ένας σωρός από περιβαλλοντικά προβλήματα, απαξίωση των νόμων και διοικητικές ανεπάρκειες. Στην κορυφή όμως του σωρού κάθεται μια πολιτική απάθεια δεκαετιών για το περιβάλλον… Η πιο κρίσιμη λοιπόν περιβαλλοντική πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση είναι να δείξει την περιβαλλοντική πυγμή που είναι τόσο απαραίτητη, αλλά ποτέ δεν είδαμε στην Ελλάδα. Μπορεί η ρητορεία της «πράσινης ανάπτυξης» να είναι προφανώς γοητευτική για όλους, όμως η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί και συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες και οικολογικά εγκλήματα, έχει πολιτικό κόστος, επιβάλλει στροφή στον σχεδιασμό για την οικονομία και την ανάπτυξη και ζητάει γενναίες αλλαγές ακόμα και στη δική μας καθημερινότητα. Αν λοιπόν η κυβέρνηση που θα λάβει λαϊκή εντολή θέλει πραγματικά να δώσει στη χώρα ώθηση για την τόσο απαραίτητη «πράσινη στροφή», τότε υπάρχουν σίγουρα κάποιες επείγουσες και άμεσες προτεραιότητες. Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες: Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ισχυρό, παρεμβατικό, αυτό το υπουργείο θα πρέπει να συστεγάσει τα δάση και την προστασία της βιοποικιλότητας, να «σπάσει αυγά» με την αυθαίρετη δόμηση, να προχωρήσει σε κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και να αποσύρει μια σειρά από περιβαλλοντικά ολέθριες αποφάσεις χωρο(α)ταξίας και παράλογων μεγάλων έργων (όπως η εκτροπή Αχελώου) της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Και επειδή συχνά ακούμε ότι το περιβάλλον θέλει χρήμα, ας αποκαλύψουμε ότι το κράτος μας εισπράττει πολύ περιβαλλοντικό χρήμα από εμάς τους πολίτες, αλλά το ρίχνει σε μαύρες τρύπες και όχι εκεί που πρέπει. Άμεση λοιπόν προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί το «Πράσινο Ταμείο» που θα διαχειριστεί με κανόνες απόλυτης διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας αυτό το χρήμα που υπάρχει και θα μπορούσε να κάνει μικρά περιβαλλοντικά θαύματα. - Κλιματική αλλαγή: Με άμεσο ορίζοντα την κρίσιμη παγκόσμια διάσκεψη που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, η Ελλάδα καλείται να ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας που θα προβλέπει δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών για μείωση εκπομπών κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης.

Παράλληλα, η χώρα μας καλείται να λάβει γενναία μέτρα για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για τον σωστό σχεδιασμό και τη διείσδυση των ΑΠΕ. - Δασοπροστασία: Αφού μεταφέρει επιτέλους τα δάση στη δικαιοδοσία τού (προς το παρόν ανύπαρκτου) νέου και δυνατού υπουργείου Περιβάλλοντος, πρέπει άμεσα να καταργήσει σειρά δασοκτόνων νομικών διατάξεων, να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για τους δασικούς χάρτες, να προχωρήσει άμεσα σε κατεδαφίσεις των τελεσίδικα αυθαίρετων κτισμάτων, να συνδέσει τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας με τα δασαρχεία και την πυροσβεστική, να αναδιαμορφώσει τον τομέα «Δασοπυρόσβεση» στο Πυροσβεστικό Σώμα και να αποδώσει επιτέλους στα δάση όσα το κράτος εισπράττει για τα δάση και ρίχνει σε μαύρες τρύπες. Προτεραιότητα επίσης πρέπει να δοθεί στη θεσμική θωράκιση της προστασίας των περιαστικών δασών που βρίσκονται στο μάτι του οικοδομικού κυκλώνα! - Γεωργία: Εδώ και αν απαιτούνται συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες, ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο μόνος πραγματικά βιώσιμος δρόμος για την ελληνική γεωργία είναι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που σέβονται τη βάση τους, δηλαδή το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. - Διαχείριση αποβλήτων: Οι λύσεις για μείωση του όγκου των αποβλήτων και η οικολογική διαχείρισή τους έχουν διατυπωθεί, η χώρα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του κοινοτικού δικαίου, το πολιτικό κόστος όμως κανένας μέχρι σήμερα δεν ήθελε να το αναλάβει. Ιδού η μεγάλη πρόκληση λοιπόν! Μπορεί πριν από μερικά χρόνια η πράσινη ή αειφόρος ανάπτυξη να ήταν ένα όντως ομιχλώδες όραμα που ο καθένας διατύπωνε όπως ήθελε. Τώρα όμως είναι ξεκάθαρος ο δρόμος. Τώρα πια δεν μας λείπουν οι αναλύσεις, οι λύσεις και οι τεκμηριωμένες προτάσεις. Έχουν γραφτεί ποιητικά, ακαδημαϊκά, τεχνοκρατικά, με όρους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς. Όποιος πραγματικά θέλει, μπορεί να τα κάνει πολιτική. Να ξέρει όμως ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι η ίδια γκρίζα που ξέρουμε, απλώς βαμμένη με πράσινη μπογιά. Έχει πολιτικό κόστος, έχει αγωνίες, αλλά έχει και τεράστιο όφελος για όλους.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

28

Το Πράσινο debate

Το Θέμα

Προστασία του περιβάλλοντος με μπλόκο στον «πράσινο» καπιταλισμό Απαντάει και υπογράφει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας ΚΚΕ

1

Στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς της Ε.Ε. κάθε πηγή ενέργειας αξιοποιείται με γνώμονα το μέγιστο κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δεν συμφωνούμε λοιπόν με την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, γιατί θα γίνει με δυσμενείς όρους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Δεν αποκλείουμε τη χρήση της στο μέλλον στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, όπου ο τομέας ενέργειας θα αποτελεί κρατική κοινωνική ιδιοκτησία και θα διαμορφωθούν τεχνικές προϋποθέσεις διασφάλισης της μέγιστης δυνατής ασφάλειας.

Αφενός συγκαλύπτεται η βαθύτερη αιτία του προβλήματος, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ρυπογόνα δράση των μονοπωλίων. Αφετέρου προβάλλεται η απατηλή διέξοδος της «πράσινης οικονομίας», δηλαδή νέων κρατικών ενισχύσεων στο μεγάλο κεφάλαιο για την παραγωγή «πράσινων» προϊόντων, με τις σημερινές μαύρες εργασιακές σχέσεις. Προωθείται η επιτάχυνση της «απελευθέρωσης» του τομέα της ενέργειας με πολύμορφη κρατική ενίσχυση της δράσης των ιδιωτικών ομίλων στις ΑΠΕ, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

2

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού πρέπει να μείνει δημόσια περιουσία και να αναπτυχθεί σε υπερτοπικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ελάχιστες πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Να κατεδαφιστεί η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, της κατοικίας, των δημόσιων έργων που γεννά τα αυθαίρετα. Να κατεδαφιστούν οι βίλες και τα μεγάλα αυθαίρετα ιδιωτικά συγκροτήματα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις για συλλογικές μετεγκαταστάσεις των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, όπου αυτό είναι τεχνικά δυνατό.

3

Δεν συμφωνούμε με την καύση των απορριμμάτων στις σημερινές συνθήκες. Προτάσσουμε την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, τη μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων υπολειμμάτων και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

4

Η ανάγκη μείωσης των ρύπων είναι αυτονόητη. Το ζήτημα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτές τις γενικόλογες διακηρύξεις - ευχολόγια.

5

Να κατεδαφιστεί η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης

6

Διαφωνούμε γενικά να πληρώνει διπλά και τριπλά ο εργαζόμενος σαν φορολογούμενος και σαν χρήστης τα δημόσια έργα με τη μορφή των διοδίων. Αντί οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα με «πράσινους» έμμεσους φόρους στ’ όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, θα έπρεπε να αναπτύξουν συνδυασμένα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που είναι η κατάλληλη λύση για το κέντρο της Αθήνας.

7

Η διέξοδος δεν βρίσκεται σε μέτρα απαγόρευσης, αν δεν έχουν αντιμετωπισθεί οι αιτίες που προκαλούν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

29

Έλλειμμα οράματος και συλλογικής ευθύνης Tης Άννυς Μητροπούλου

Διευθύντριας Δικτύου MEΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μάλλον διακατεχόμαστε από κάποιο αθεράπευτο σύνδρομο αυτοκαταστροφής, δεν εξηγείται αλλιώς η σημερινή κατάσταση. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες, με πολλά ενδημικά είδη φυτών και ζώων. Μόνο η ελληνική παράκτια ζώνη εκτείνεται σε περίπου δεκαέξι χιλιάδες χιλιόμετρα, με μια μεγάλη ποικιλία ειδών (χλωρίδας και πανίδας), γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και παραγωγικών οικοσυστημάτων. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα μας για να θαυμάσουν από κοντά τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Παρ’ ότι γενναιόδωρα, λοιπόν, προικισμένη η χώρα μας από τη φύση, η περιβαλλοντική της υποβάθμιση και, προφανώς, η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης από όλους μας χτυπάει κόκκινο… Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουμε την ολέθρια σχέση που έχουμε δημιουργήσει με το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί και που με κάθε ευκαιρία τραυματίζουμε βαθιά και ανεπανόρθωτα; Τα σημάδια αδιαφορίας και υποβάθμισης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας, ενώ είναι εμφανή γύρω μας παντού: Στις άναρχες και άσχημες τσιμεντουπόλεις με τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα που επιδεινώνουν την έλλειψη πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Στις παράνομες χωματερές που, αντί να αντικαθίστανται με εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.λπ.), συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα σε νέες περιοχές ξεχειλίζοντας από σκουπίδια κάθε λογής, ρυπαίνοντας ταυτόχρονα τον υδροφόρο ορίζοντα. Στο επικίνδυνο και αόρατο νέφος που αυξάνεται όσο δεν αλλάζουμε απλές συνήθειες (π.χ., χρήση ΜΜΜ και όχι I.X.) και σκοτώνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ επιβαρύνει αργά αλλά σταθερά την υγεία των υπολοίπων. Στη βιομηχανική δραστηριότητα που συνεχίζει να αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης οικονομίας. Στη διάσπαρτη και εκτός σχεδίου δόμηση που υποβαθμίζει πανέμορφα τοπία σε μια διαδεδομένη αντίληψη για το… δικαίωμα στο «εξοχικό μέσα στο δάσος ή δίπλα στο κύμα», ενώ θα έπρεπε να έχουμε κάνει βιώσιμες τις πόλεις μας ξεκινώντας από τις γειτονιές. Στις αδικαιολόγητες πυρκαγιές που αποψιλώνουν δάση και φυσικές περιοχές με ανυπολόγιστες συνέπειες στο μικροκλίμα και τη βιοποικιλότητα αλλά και στις παραγωγικές δραστηριότητες των κοινωνιών. Στην τουριστική δραστηριότητα που δεν σέβεται τη φέρουσα ικανότητα των τοπικών κοινωνιών. Στις απροστάτευτες «προστατευόμενες» φυσικές

περιοχές NATURA 2000 που αποτελούν μήλον της έριδος για τοπικά μικροσυμφέροντα αντί να αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας και πραγματική ευημερία μέσα από την προστασία τους. Στην υπεραλίευση και τη χρήση παράνομων και καταστροφικών μέσων αλιείας που, σε συνδυασμό με τη ρύπανση, απειλούν ανησυχητικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Στη διαρκή υποβάθμιση των χερσαίων οικοσυστημάτων και την εξαφάνιση προστατευόμενων ειδών. Στην εμμονή σε ρυπογόνες ενεργειακές πολιτικές, τη στιγμή που οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Στην κατασπατάληση και ρύπανση του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, του νερού. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, όλο και πιο απειλητική για τη ζωή μας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι έκδηλη παντού στην Ελλάδα. Και οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση μοιρασμένες. Κοινές, αλλά διαφοροποιημένες. Ευθύνες σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που παραμένει αδρανές, αποτελούμενο στην καλύτερη περίπτωση από πολίτες ανενημέρωτους, στη δε χειρότερη απλώς αδιάφορους. Στους επιστημονικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει…) που δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα, όπως δυστυχώς αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και να πιέσουμε για τις αλλαγές που απαιτούνται. Στην τοπική αυτοδιοίκηση που αρνείται, σε πολλές περιπτώσεις, να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή της ποιότητας ζωής των πολιτών της και δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην πολιτεία που δεν δείχνει τη δέουσα σοβαρότητα για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Που δεν διαθέτει κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Που δεν μεριμνεί για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πολιτών. Που δεν συντονίζει επαρκώς τις αρμόδιες διευθύνσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και επιτρέπει καθυστερήσεις, παραλείψεις και παραβλέψεις. Που δεν εφαρμόζει τις κορυφαίες αρχές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας «αρχή της προφύλαξης» και «ο ρυπαίνων πληρώνει». Που δεν έχει συνδέσει (παρά μονάχα στα λόγια) την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τη διαχείριση και προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Που, τέλος, χαρακτηρίζεται από έλλειμμα μακροχρόνιου σχεδιασμού για την περιβαλλοντική της πολιτική, και κυρίως έλλειμμα οράματος. Ενός οράματος που θα πρέπει να μοιραστούμε όλοι, αν θέλουμε να γίνουμε συμμέτοχοι στη λύση.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

30

Το Πράσινο debate

Το Θέμα

Άμεση κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης Απαντάει και υπογράφει ο Βαγγέλης Αποστόλου, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας

1

Όχι, ευχαριστώ. Η ατομική ενέργεια ούτε εναλλακτική είναι ούτε οικολογική ούτε καν οικονομική. Το ρίσκο των ατυχημάτων με τις σχετικές συνέπειες σε ζωές, δημόσια υγεία και οικονομική δραστηριότητα είναι απολύτως απαγορευτικό. Ας θυμηθούμε το Τσέρνομπιλ κι ας αναλογιστούμε τις επιπτώσεις στη χώρα μας ενός τέτοιου ατυχήματος. Να προσθέσω σε αυτά τη μακροχρόνια, αδιέξοδη, ανασφαλή και υψηλού κόστους διάθεση των αποβλήτων αλλά και το κόστος κλεισίματος μιας ατομικής εγκατάστασης, που φτάνει μέχρι το 50% του αρχικού κόστους της επένδυσης.

συνδιαμορφωθούν τεκμηριωμένες πολιτικές θέσεις. Το μόνο λογικό ερώτημα που μπορεί και οφείλει να θέσει κανείς, είναι: ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας. Είναι αυτό που έχουμε δεσμευτεί ως χώρα να υλοποιήσουμε με επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων. Δηλαδή διαχείριση των απορριμμάτων που συνδυάζει τη μείωση και τη διαλογή στην πηγή, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την εναλλακτική διαχείριση των ειδικών απορριμμάτων, έναντι της ταφής και της καύσης. Η προωθούμενη «μαγική λύση», τα εργοστάσια καύσης, αποτελεί όχι μόνο την πιο ακριβή μέθοδο τελικής διαχείρισης αποβλήτων, τόσο σαν επένδυση όσο και σαν λειτουργία σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης, αλλά και την πιο περιβαλλοντοκτόνο.

2

Και βέβαια πρέπει να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα. Όμως μπορούμε να φανταστούμε τις τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και συμπλοκές που θα προκαλέσει μια τέτοια επιχείρηση; Πόσω μάλλον όταν υπάρχει ένα δαιδαλώδες πλαίσιο στη δόμηση αλλά και στη νομιμοποίηση αυτών των παρανομιών. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε. Ειδικότερα πρέπει να εντοπίζονται και να κατεδαφίζονται άμεσα τα νεοανεγειρόμενα αλλά και να καταγραφούν όλα τα αυθαίρετα μέσα από την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Αν η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στο μέλλον και μπορεί εύκολα να δώσει απτά αποτελέσματα, στη δεύτερη θα χρειαστεί πολιτική προσέγγιση σοβαρών ανατροπών. Για παράδειγμα, τα αυθαίρετα στα δασικού χαρακτήρα εδάφη που χτίστηκαν ειδικά μετά το 1975 πρέπει όλα να κατεδαφιστούν, αφού είναι σαφής η αναφορά του Συντάγματος στην προστασία τους. Όμως μέχρι να καταστεί δυνατή μια τέτοια προσέγγιση, πρέπει παράλληλα να αρχίσει και η σταδιακή – στην Αττική άμεση – κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

3

Ασφαλώς κατά. Η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας δεν έτυχε μιας σοβαρής και ουσιαστικής αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα από την υπερβολική παραγωγή απορριμμάτων / αποβλήτων. Μπροστά σε αυτό το μεγάλο αδιέξοδο ακούγονται φωνές που προτείνουν τη «μαγική λύση» της καύσης των σκουπιδιών ως μοναδική απάντηση στο πρόβλημα (πρώτοι σχεδιασμοί για καύση σε Θεσσαλονίκη και Αλιβέρι Εύβοιας). Το θέμα έχει ανοίξει και γι’ αυτό πρέπει να οργανωθεί ένας διάλογος για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να

4

Να γίνει πάρκο το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού

Ο ΣΥΝ σίγουρα θα είναι παρών. Πολύ σωστά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διεκδικούν αυτούς τους στόχους, για τους οποίους κι εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως ήδη στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εμείς προωθούμε σε πρώτη φάση μια συνολική εναλλακτική απάντηση έναντι του σημερινού ενεργειακού μοντέλου, που είναι: Το 2020 να πετύχουμε τρεις στόχους, 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20% μείωση της ενέργειας και 20% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα για τη χώρα μας ένας τέτοιος στόχος μπορεί να γίνει εφικτός αν το 2020 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλυφθεί κατά 35% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά 29% από λιγνίτες και κατά 32% από φυσικό αέριο, χωρίς τη χρήση λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας. Όμως αυτά απαιτούν χρονοδιαγράμματα με ποσοτικούς στόχους, που δεν υπάρχουν. Ήδη η χώρα μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις δεσμεύσεις της στο Πρωτόκολλο του Κιότο, πράγμα που είχε τις σχετικές επιπτώσεις και, μετά το 2010, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, θα έχει σοβαρότατες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.

5

Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα και υπάρχει μια γενική, λεκτική τουλάχιστον, συμφωνία ότι ο χώρος αυτός πρέπει να γίνει ένα μεγάλο πάρκο που


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

31

Η φτήνια «τρώει» τη χώρα μας Tου Γιάννη Μπουτάρη

Προέδρου της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

θα λειτουργεί σαν πνεύμονας του λεκανοπεδίου αλλά και ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του. Πέρα από την παραπάνω γενική συμφωνία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που αφορούν την έκταση του πάρκου αλλά και το είδος του. Εμείς από την αρχή, υποστηρίζοντας το αίτημα που τα κινήματα των πολιτών προβάλλουν, μιλάμε για πάρκο υψηλού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ανοικτό και ελεύθερο στη χρήση των πολιτών για ανάπαυση, αναψυχή και δραστηριότητες πολιτισμού και ήπιας άθλησης. Ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές και του φετινού καλοκαιριού πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν μια τέτοιου είδους αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Το επιχείρημα που είχε υποστηριχθεί, ότι λόγοι χρηματοδότησης του έργου επιβάλλουν την πολεοδόμηση και οικοδόμηση 1.000 και πλέον στρεμμάτων με την πρόσφατα γνωστοποιημένη δυνατότητα της Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του πάρκου, έχει σοβαρά αποδυναμωθεί.

6

Η κυκλοφορία στην Αθήνα χρειάζεται δραστική παρέμβαση. Κι αυτή είναι η δημιουργία υποδομών που θα οδηγήσουν στη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Από θέση αρχής είμαστε κατά της επιβολής διοδίων σ’ όλες τις χρήσεις δημοσίων αγαθών. Πέραν όμως αυτών η επιβολή διοδίων στο κέντρο με τη σημερινή κατάσταση θα έχει ουσιαστικά ταξικό χαρακτήρα. Όποιος έχει, μπορεί να πληρώνει κι έτσι το κέντρο θα γεμίσει με ακριβά και ρυπογόνα αυτοκίνητα. Στα επόμενα δύο χρόνια ο αριθμός αυτοκινήτων θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30% και οι συνέπειες στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας θα είναι ολέθριες. Μια λύση που πρέπει να αναζητηθεί είναι η χρήση του ποδήλατου. Όποιος επισκεφθεί την Καρδίτσα, θα διαπιστώσει ότι ένας στους τέσσερις πολίτες κινούνται με ποδήλατο. Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν όχι μόνο πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ουσιαστική συμμετοχή από τους πολίτες.

7

Και βέβαια συμφωνώ. Η πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας παράλληλα με την ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών σημείων της πόλης θα αποτελέσει για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες έναν χώρο περιπάτου και ανάσας για όλους.

Ακούμε όλο αυτό το διάστημα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία, προγραμματισμούς και υποσχέσεις για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Η εμπειρία μας, μέχρι σήμερα, δείχνει ότι οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις προφανώς και έχουν αντιληφθεί ότι το περιβάλλον «πουλάει», οπότε το περιλαμβάνουν σε περίοπτη θέση – φαρισαϊκά θα έλεγα – στις εξαγγελίες τους. Λέω φαρισαϊκά και το εννοώ απολύτως, γιατί στην πράξη η εξουσία, απ’ όποιον και να ασκείται, αποδεικνύει ότι καθόλου δεν την ενδιαφέρει το περιβάλλον. Ο Αχελώος, οι πυρκαγιές, οι παράνομες χωματερές, ο Ασωπός και η Κορώνεια, ο μολυσμένος Θερμαϊκός, ο Αξιός, τα λατομεία Μαρκόπουλου αποδεικνύουν ότι λείπει παντελώς η πολιτική βούληση λήψης αναγκαίων αποφάσεων για την αντιμετώπισή τους, αλλά πριν από αυτό λείπει ουσιαστικά η κατανόηση των προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον λαϊκισμό που κυριαρχεί, συχνά υποκινούμενος από μικροσυμφέροντα, στις αντιδράσεις πολιτών και φορέων. Ίσως το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι στις επίσημες διαδικασίες γνωμοδοτήσεων και αδειοδοτήσεων έργων που χρήζουν περιβαλλοντικού σχεδιασμού, οι γνώμες των ειδικών επιστημόνων αγνοούνται προκλητικά χάριν του πολιτικού κόστους, με την πρόφαση του υψηλού κοστολογίου. Τι θα πει, αλήθεια, υψηλό κοστολόγιο; Γιατί να αντιμετωπίζεται με τη λογιστική αντίληψη και μόνο η έννοια κόστος και δεν υπεισέρχονται σ’ αυτήν έννοιες όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και άλλες αξίες; Γιατί να φτάνουμε στο σημείο να ξοδεύουμε εκατομμύρια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος σε λατομεία, διανοίξεις δρόμων, αποξηραμένες (κακώς!) λίμνες (Κάρλα, Κορώνεια) ενώ θα ήταν πολύ πιο «οικονομικό» να διαχειριζόμασταν από την αρχή αλλιώς τα προβλήματα, με άλλη αντιμετώπιση, π.χ. εναλλακτικές καλλιέργειες, ήπια τουριστική ανάπτυξη περιοχών κ.λπ. Γιατί να είμαστε η τελευταία χώρα της Ε.Ε. στην εγκατάσταση και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αέρας, ήλιος, βιομάζα κ.λπ.); Γιατί εκμεταλλευόμαστε ληστρικά τα αποθέματα λιγνίτη, αλλά συζητάμε και τη χρήση λιθάνθρακα με τη δικαιολογία του χαμηλού κόστους; Έχει υπολογίσει κάποιος την εξοικονόμηση «πόρων» από την «καθαρή» καύση του λιγνίτη (φίλτρα, αποθείωση κ.λπ.); Και επιπλέον, ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα τοπικές παραγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από

αειφόρες πηγές, εξοικονομώντας έτσι και το κόστος μεταφοράς; Το κράτος – με μεγάλη πίεση – έκανε ένα δειλό βήμα με τη χάραξη της Εγνατίας Οδού στο δυτικό της τμήμα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ανάγκη προστασίας των βιοτόπων της αρκούδας. Δεν είναι αυτή καθεαυτή η προστασία του συγκεκριμένου ζώου, αλλά η δημιουργία συνθηκών σ’ αυτή την περιοχή της χώρας μας, τέτοιων που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων αυτών, όπως το να υπάρχει ανεμπόδιστη η πληθωρική βιοποικιλότητά τους αλλά και η ευαισθητοποίηση που επιβάλλει στον πολίτη ο σεβασμός του έργου στη φύση. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η «κοστολόγηση» των έργων που πλήττουν το περιβάλλον. Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυριαρχεί πια σε ό,τι κάνουμε. Το κόστος επιβαρύνει πολλαπλάσια τον εθνικό προϋπολογισμό και μαζί τον απολογισμό όταν εκμεταλλεύεσαι ληστρικά τους φυσικούς πόρους για να βγει το έργο πιο «φτηνά». Θα μπορούσαμε, ακόμη, να παραθέσουμε ένα σωρό επείγουσες εκκρεμότητες και ζητήματα περιβαλλοντικά που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης, όπως η σύμβαση του τοπίου, η προστασία της βιοποικιλότητας, το Εθνικό Χωροταξικό, το Εθνικό Δασολόγιο, το ρυθμιστικό των μεγάλων πόλεων, οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, η παύση των παράνομων ζωολογικών κήπων και η απαγόρευση των τσίρκων με ζώα, η ενεργοποίηση των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων και ένα σωρό άλλα. Είναι προτιμότερο να αναδασώνουμε εκτάσεις ή να ξεμπαζώνουμε ρέματα από το να επιδοτούμε την αντικατάσταση κλιματιστικών ή αυτοκινήτων, ενισχύοντας έτσι μια αδιέξοδη καταναλωτική νοοτροπία. Όλα αυτά δεν θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αν δεν υπάρξει συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Όλοι υπόσχονται ότι επιτέλους θα ιδρυθεί στη χώρα υπουργείο Περιβάλλοντος. Σίγουρα δεν θα αποτελέσει πανάκεια, αν και αυτό λειτουργήσει όπως όλα τα υπουργεία. Ο τρόπος σκέψης όλων των βαθμίδων της εξουσίας είναι που πρέπει να αλλάξει σε όλα τα επίπεδα για τα περιβαλλοντικά θέματα. Προφανώς η δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να προσφέρει πολλά στο πολύπαθο περιβάλλον. Όμως πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια, όπως η πολυνομία, η συνυπευθυνότητα, η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή ν’ αρχίσουμε πάλι να ελπίζουμε. Περιμένουμε πολλά από τη νέα κυβέρνηση. Ευχόμαστε να μη μας απογοητεύσει και υποσχόμαστε, κατά το σύνηθες, ότι όλοι θα βοηθήσουμε να πετύχει αυτή η προσπάθεια – αν ποτέ ξεκινήσει.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

32

Το Πράσινο debate

Το Θέμα

Ο λόγος στους επιστήμονες και όχι στους «σφουγγοκωλάριους» Απαντάει και υπογράφει ο Κωστής Αϊβαλιώτης, υποψήφιος βουλευτής ΛΑΟΣ Β΄ Αθηνών

1

5

Είμαστε αντιμέτωποι με μια ακραία και εθνικιστική τουρκική πολιτική. Πάγιος πυλώνας αυτής της επιθετικής πολιτικής των Τούρκων εθνικιστών είναι η δημιουργία πυρηνικών σταθμών. Κανείς δεν πιστεύει, φυσικά, ότι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να ακυρώσει αυτή την επικίνδυνη τουρκική πολιτική και όχι να κοιτά άπρακτη και αποσβολωμένη.

Να μην υπάρξει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου. Να γίνει όλο πράσινο και να ανασάνει η περιοχή. Σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχα διαβάσει (όταν υπηρετούσα στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες) ότι αν δημιουργηθεί ένα δάσος στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής και θα μειωθεί η μέση θερμοκρασία κατά 1,7 βαθμούς Κελσίου τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

2

Βίλες έχουν φυτρώσει μέσα σε καμένες δασικές περιοχές. Τις πείραξε κανείς; Προκλητικές παρανομίες μένουν ατιμώρητες. Είναι κράτος δικαίου αυτό; Μόνο ο αδύνατος και ο κατατρεγμένος θα πρέπει να αντικρίζει μονίμως το σκληρό πρόσωπο του κράτους και ποτέ ο έχων και κατέχων;

6

Το όλο ζήτημα μου «μυρίζει» απλώς και μόνο φοροεισπρακτικό μένος. Όλα τα ζητήματα τα έλυσε στο κέντρο της Αθήνας το περιβαλλοντικά «ευαίσθητο» ελληνικό κράτος και τώρα του έμεινε απλώς να βάλει διόδια για την κυκλοφορία στο κέντρο; Μην τρελαθούμε…

3

Η κοινοτική νομοθεσία δείχνει τον δρόμο, είναι σαφής και διαυγής. Από την άλλη μεριά, ο κ. Καραμανλής άφησε στο περιθώριο την οικολογική επιλογή της ανακύκλωσης, έχοντας πάνω κάτω τις ίδιες τραγικές επιδόσεις με το ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι καυχιέται ότι η ανακύκλωση αυξήθηκε επί των ημερών του. Είναι κρίμα εθνικός πλούτος να καίγεται ή να θάβεται σε χωματερές ή ΧΥΤΑ και να μην ανακυκλώνεται.

4

Ό,τι και να κάνει η Ελλάδα, βλέπει κανείς ότι οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου – που καταβρομίζουν τον πλανήτη – επιμένουν να περιφρονούν το Κιότο. Μία μόνο περιοχή της Νέας Υόρκης παράγει τόσα αέρια του θερμοκηπίου όσα όλη η Αφρική μαζί! Οι ΑΠΕ μένουν στο περιθώριο στην Ελλάδα, όταν ο καθηγητής κ. Ζερεφός έχει επισήμως δηλώσει σε Επιτροπή της Βουλής – και τον άκουσα με τα αυτιά μου – ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή υπερδύναμη σε αιολικό δυναμικό, το Αιγαίο είναι μακράν το πρώτο στον κόσμο, και ακολουθεί πολύ πίσω η Χαβάη στη δεύτερη θέση.

7

Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου στο Ελληνικό

Όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μια συνεκτική περιβαλλοντική και χωροταξική πολιτική. Η Αθήνα χρειάζεται περιβαλλοντικά φιλικά μέσα μεταφοράς, ποδήλατα και φυσικά μικρά ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, γιατί είναι περιβαλλοντικά επιβαρημένη και οι οδικές αρτηρίες της είναι ανεπαρκείς για 5 εκατομμύρια κατοίκους. Οποιοδήποτε στέλεχος από τα δύο παλιά κόμματα εξουσίας, το οποίο τυγχάνει να είναι σε κάποια φάση υπουργός ή υφυπουργός, ακούει μια ιδέα, την πετάει στον αέρα (συνήθως για να εντυπωσιάσει), ενώ μελέτη δεν υπάρχει, σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί, στρατηγική δεν υφίσταται… Τόσοι και τόσοι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες έχουν σπουδάσει, έχουν εξειδικευθεί και παρ’ όλα αυτά μένουν άνεργοι. Ας παραμερισθούν επιτέλους οι κομματικοί «σφουγγοκωλάριοι» και οι «κολλητοί» και ας τεντώσουν το αυτί οι έχοντες εξουσία προς αυτούς που έχουν σπουδάσει χωροταξία και έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Αρκετά μας έχουν καταδυναστεύσει οι άσχετοι και οι «παρεούλες».


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

33

Μια νέα αρχή Tου Γιάννη M. Mιχαήλ

Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Με αυτή την κουτοπόνηρη δικαιολογία πλήθος προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και η πολιτισμική κληρονομιά, παραπέμπονται διαρκώς στις ελληνικές καλένδες, ενώ – για να αναφερθεί ένα παράδειγμα – κάθε καλοκαίρι οι πυρκαγιές αφανίζουν ένα κομμάτι της ελληνικής γης και το κράτος θεάται τους ετήσιους ορατούς κινδύνους είτε ασυντόνιστα είτε παθητικά. Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 προσφέρουν εκτός των άλλων και την ελπίδα ή τουλάχιστον την ευκαιρία να αλλάξει κάτι, έτσι ώστε να αρχίσει η οποιαδήποτε λυσιτελής αντιμετώπιση εκείνων των περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία σε άλλα κράτη και αντιμετωπίζονται και σε μεγάλο βαθμό επιλύονται. Μια τέτοια περίπτωση είναι το αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, όπου το περιβάλλον έχει αφεθεί στον στενό εναγκαλισμό των δημοσίων έργων, αποτελεί μοναδική εξαίρεση. Ύστερα από αδιάλειπτες επικλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Σταύρου Δήμα η πολιτική ηγεσία της χώρας φέρεται αποφασισμένη να συμπεριλάβει αυτό το άκρως απαραίτητο υπουργείο στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Και αυτό διότι δεν το απαιτούν μόνο οι φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις. Η θεσμική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων με τη σύσταση ενός αυτοτελούς υπουργείου αποτελεί πλέον απαίτηση της ίδιας κοινωνίας, η οποία έχει αγανακτήσει με την αδυναμία της πολιτείας να χειριστεί καυτά καθημερινά πλέον θέματα όπως οι πυρκαγιές, η ρύπανση, η μόλυνση, η δομική αυθαιρεσία. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επανέρχεται στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη της συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων της προστασίας και οργάνωσης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος σε έναν φορέα, που θα διέπει όλο το γίγνεσθαι του ελληνικού χώρου, όπως άλλωστε επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά καθώς και εκείνα που έρχονται με την κλιματική αλλαγή, τους καύσωνες, τη λειψυδρία. Σημειώνεται ότι η εν λόγω συνταγματική επιταγή αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία διεθνώς το 1975. Ας αρχίσει επιτέλους η επανίδρυση του κράτους, με ένα επιτελικό υπουργείο Περιβάλλοντος, με νέους στόχους και πρωτοποριακό όραμα. Η στελέχωσή του με σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό και ηγεσία, καθώς και η πλαισίωσή του (κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα) από τον αναγκαίο αριθμό εκτελεστικών / ελεγκτικών υπηρεσιών ή

ανεξάρτητων αρχών, δημοσίων ή ιδιωτικών, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για να διασωθεί και να προβληθεί το απαράμιλλο ελληνικό τοπίο και η μοναδική πολιτισμική κληρονομιά, δηλαδή τα μόνα αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Οι εκλογές της 4ης.10.2009 επέφεραν ασφαλώς μεγάλη αναστάτωση στη ζωή του τόπου. Πλην όμως είχαν και μια ευεργετική παρενέργεια. Προκάλεσαν την αναβολή ή και τη ματαίωση μιας σειράς χωροταξικών μέτρων, σχετικά με το περιβάλλον, τα οποία είχαν πρόσφατα τεθεί σε διαβούλευση, όπως το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, η «προστασία» του Υμηττού, η τύχη των παράκτιων περιοχών κ.ά. Αυτά τα μέτρα έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλείστους όσους φορείς όχι μόνο για τις προτάσεις τους αλλά και τον τρόπο διαβούλευσης, εφόσον το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αναμένει δράσεις και σχόλια χωρίς διάλογο. Αλλά αυτά τα μέτρα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως και προβλήματα τα οποία δεν επιδέχονται καμιά παραπομπή στο μέλλον, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθούν στην κυριολεξία άμεσα. Ένα τέτοιο πρόβλημα ασφαλώς είναι οι πυρκαγιές και ειδικότερα οι πυρκαγιές που θα εκδηλωθούν το θέρος του 2010. Η Ελληνική Εταιρεία ζήτησε με λεπτομερείς προτάσεις τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν δηλαδή άχνιζαν τα αποκαΐδια των τεράστιων τότε πυρκαγιών, τη χωρίς χάσιμο μιας ημέρας προστασία της αντιπυρικής έρευνας για το επόμενο θέρος. Την αυτή αγωνιώδη επίκληση επανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά τις θερινές πυρκαγιές, και πάλι χωρίς ανταπόκριση. Κύριο μέλημα του κράτους θα έπρεπε να γίνει η διαχείριση της ετήσιας θερινής κρίσης, με εμπλοκή στο σχετικό αντιπυρικό σχήμα ειδικών με εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, δηλαδή προσωπικοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συγκροτηθεί ένα σφαιρικό και εφαρμόσιμο όραμα με λεπτομερές χρονοδιάγραμμα, η πορεία του οποίου θα παρακολουθείται καθημερινά. Δεν πρόκειται δηλαδή για βραχυχρόνιες πυροσβεστικές και κατασταλτικές δράσεις, αλλά για πολύσκοπες και προληπτικές δράσεις. Επομένως, τα προαναφερθέντα χωροταξικά μέτρα δεν νοούνται χωρίς την πρόληψη των πυρκαγιών, ούτε αυτή η πρόληψη χωρίς την κατάλληλη χωροταξική υποδομή. Συμπερασματικά, ζητείται εναγωνίως αποφασιστική και θετική πολιτική βούληση, την οποία καλείται να εφαρμόσει στην πράξη το συστηθησόμενο υπουργείο Περιβάλλοντος.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

34

Το Πράσινο debate

Το Θέμα

Περιορισμός της χρήσης Ι.Χ., ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιών Απαντάει και υπογράφει ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος Οικολόγων Πράσινων Β΄ Αθηνών

1

Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση αλλά μέρος του προβλήματος, είναι ακριβή – παρά τις ενισχύσεις που διατίθενται συνήθως με κρατικά χρήματα. Συνήθως δεν υπολογίζεται στο κόστος η δαπάνη διαχείρισης των αποβλήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο αντιδραστήρας που μετά από 20-30 χρόνια μετατρέπεται και ο ίδιος σε πυρηνικό απόβλητο. Πολλά από τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα συνδέονται με παράνομη διακίνηση πυρηνικών αποβλήτων και απόθεσή τους σε χώρες της Αφρικής ή αλλού. Γιατί, όμως, να συζητάμε για μια επικίνδυνη τεχνολογία που έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και την πολεμική εφαρμογή της, και δεν επικεντρώνουμε ως κοινωνίες στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι άφθονες, διαθέσιμες παντού, μπορούν να αξιοποιηθούν τοπικά και ταιριάζουν σε δημοκρατικές κοινωνίες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πηγών ενέργειάς τους; Το πυρηνικό λόμπι είναι ισχυρό, αλλά τα κινήματα πολιτών και οι Πράσινοι έχουν καταφέρει όπου είναι ισχυρά να σταματήσουν τα πυρηνικά σχέδια.

εκάστοτε κυβέρνηση ή διοίκηση σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο συνήθως θα μπλοκάρουν τις κατεδαφίσεις φοβούμενες κάθε φορά το «πολιτικό κόστος» ή αδρανούν για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Χαιρόμαστε που η πρότασή μας αρχίζει να κερδίζει ευρύτερη υποστήριξη από φορείς και κόμματα.

3

Η καύση των απορριμμάτων δεν είναι μια σύγχρονη λύση, αλλά μια πρόταση από το παρελθόν. Στην Ευρώπη ξεκίνησαν από την καύση και μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις των πολιτών στράφηκαν στην πορεία προς την ανακύκλωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που σημαίνει μείωση και αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, ανακύκλωση, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφών και καλλιεργειών. Εφόσον γίνονται αυτά δεν υπάρχουν υλικά για καύση. Η καύση είναι ανταγωνιστική της ανακύκλωσης και μια εξαιρετικά ακριβή τεχνολογία.

2

Μια από τις πηγές διαφθοράς είναι η απώλεια του δάσους και η επέκταση των οικισμών στις καμένες περιοχές. Οι κυβερνήσεις και η αυτοδιοίκηση δίνουν πάντα την εντύπωση ότι οι παρανομίες είναι αποδεκτές και ότι αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιηθούν, παρά το γεγονός ότι έτσι χάνουμε ένα δημόσιο αγαθό εξαιρετικά πολύτιμο για την επιβίωσή μας. Εμείς δεν νοιαζόμαστε για το δάσος μόνο τη στιγμή που καίγεται και ύστερα ξεχνάμε. Τα λέγαμε εγκαίρως εδώ και 2 χρόνια. Κεντρικό θέμα στις πολιτικές πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων είναι η συνέχιση των παρεμβάσεών τους για τα δάση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε προτείνει εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός αυτόνομου Οργανισμού για την Εκτέλεση Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων με προτεραιότητα αυτά που είναι μέσα σε δάση και φυσικές περιοχές. Η συγκεκριμένη οργάνωση θα πρέπει να βασίζεται σε κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση, να έχει στελεχωθεί με προσωπικό, να έχει τα τεχνικά και οικονομικά μέσα ώστε να εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά τα παράνομα κτίρια προς κατεδάφιση. Ο επικεφαλής της οργάνωσης θα εκλέγεται για μια μη ανανεώσιμη θητεία επτά ετών με 2/3 πλειοψηφία στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται το βάρος σε έναν αυτόνομο φορέα, μια και η

4

Να συσταθεί αυτόνομος οργανισμός για την εκτέλεση κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα για την ίδια τη βάση της ζωής και τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ως κόμμα αλλά και προσωπικά θα δώσουμε ισχυρό παρών στην Κοπεγχάγη. Είναι ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα. Δεν είναι απλώς επικοινωνιακό μήνυμα όταν λέμε ότι σήμερα οι πολίτες πρέπει να πάρουν θέση απέναντι σε σημαντικά διλήμματα και όχι σε ψευτοδιλήμματα. Οι αποφάσεις μας σήμερα θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή των επόμενων γενιών, 100 ίσως και 1.000 χρόνια από σήμερα. Στην Κοπεγχάγη κρίνεται πώς θα είναι ο πλανήτης και το κλίμα του και σε τι συνθήκες θα ζήσουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονα αυτών. Ο πλανήτης και η ανθρωπότητα δεν έχουν περιθώριο να μην υιοθετήσουν στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ως στόχους τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% τουλάχιστον μέχρι το 2020 και κατά 80% μέχρι το 2050.

5

Η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν σημαντικό


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

35

Ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος Tου Νίκου Πέτρου

Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Φύσης

χώρο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάσας για την Αττική. Τα υπάρχοντα κτίρια θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ενεργειακά και αισθητικά και να χρησιμοποιηθούν ως χώροι περιβαλλοντικής, ενεργειακής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και δράσης, ενώ ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να μετατραπεί σε πάρκο και ένα τμήμα του να δοθεί σε πολίτες για χρήση με τη μορφή αστικών κήπων, όπως συμβαίνει σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι πολίτες θα μπορούσαν να καλλιεργούν σε ένα μέρος της έκτασης τον δικό τους μικρό κήπο ώστε να μην υποχρεώνονται να αναζητούν απελπισμένα τη φυγή από την πόλη. Θα ήταν ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή της φύσης στην πόλη.

6,7

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε μια σύγχρονη πολιτική χωροταξίας, πολεοδομίας, χρήσεων γης που θα εστιάζει σε άξονες και συνδυασμένες δραστηριότητες που αποσκοπούν κυρίως σε: - Αποτροπή της ανεξέλεγκτης επέκτασης των πόλεων. - Αναδιοργάνωση των δημόσιων συγκοινωνιών. - Επιστροφή της φύσης μέσα στις πόλεις κι (επανα)δημιουργία πνευμόνων. Στη βάση αυτή υποστηρίζουμε σχέδια περιορισμού της χρήσης Ι.Χ., εφόσον όμως οργανωθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες και έχουν μελετηθεί και συζητηθεί σοβαρά οι προτάσεις. Τα διόδια για τα Ι.Χ. στο Λονδίνο, ο αποκλεισμός των Ι.Χ. από τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, τα μεγάλα δίκτυα ποδηλατόδρομων και δανεισμού ποδηλάτων σε εκατοντάδες πόλεις, μεταξύ άλλων το πετυχημένο παράδειγμα του Παρισιού που υιοθέτησε το σχέδιο του πράσινου αντιδημάρχου του Παρισιού, δείχνουν ότι οι πολίτες καθημερινά αλλά και στις εκλογές πρέπει να απαντήσουν σε πραγματικά διλήμματα και να επιλέξουν με βάση τη συνείδησή τους πώς θέλουν να ζουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, παρακολουθώντας δραστήρια τα θέματα του περιβάλλοντος, αδιάλειπτα από το 1951, θεωρεί ότι, ενώ τα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως μεγεθύνονται, η χώρα μας υστερεί κατά πολύ στην αντιμετώπισή τους. Η ίδρυση ανεξάρτητου υπουργείου για το περιβάλλον και τη χωροταξία, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους, που θα χαράζει και θα εφαρμόζει την περιβαλλοντική πολιτική, είναι επιτακτική ανάγκη. Η λειτουργία του υπουργείου μπορεί να ενισχυθεί με επέκταση των αρμοδιοτήτων της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πέραν των γνωμοδοτικών, και με την ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία άλλων θεσμών, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, οι Επιτροπές Φύσης και Υδάτων και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Παρά τη σχετική επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος (1975), η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού χρήσεων γης στον εξωαστικό χώρο έχει οδηγήσει σε ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και του τοπίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Η επίλυση των συγκρούσεων των χρήσεων γης αφέθηκε στις «δυνάμεις της αγοράς» και τον απαράδεκτο θεσμό τής εκτός σχεδίου δόμησης. Η πρόσφατη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό αποδείχθηκε εν πολλοίς κατώτερη των περιστάσεων. Με εξέχοντα παραδείγματα τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθεί ένα παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ τα επιμέρους επενδυτικά συμφέροντα αγνοούν την περιβαλλοντική συνιστώσα και την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής μεγέθυνσης με την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβάλλεται επανεκτίμησή τους, μαζί και του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, σύμφωνα με τις επιταγές της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης. Η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι δαιδαλώδης και μη λειτουργική. Ο θεσμός της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αντί να αποτελεί εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή και λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων, έχει υποβαθμιστεί σε μία ακόμη γραφειοκρατική απαίτηση. Η γνώση από ολίγους της νομοθεσίας (και των «παραθύρων» της), ιδίως στις υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, εκτρέφει τη διαφθορά και συνεισφέρει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Απαιτείται νομοθετικός και θεσμικός εκσυγχρονισμός και απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών οδηγεί σε

βραδυκίνητες και αναποτελεσματικές διαδικασίες. Πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και αποδοτική. Παράλληλα απαιτείται επέκταση των καταλόγων προστατευομένων ειδών, ιδιαίτερα χλωρίδας και μικροπανίδας, με έμφαση στα ενδημικά είδη. Η υποχρέωση υλοποίησης του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου «Natura 2000» δεν μπορεί να περιμένει. Για την πρόληψη και καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών απαιτείται σειρά θεσμικών παρεμβάσεων: μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη γη, κατάρτιση δασολογίου – κύρωση δασικών χαρτών, ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη διάλυση οικοδομικών συνεταιρισμών, σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, συστηματικές αναδασώσεις, άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων, αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στις καμένες περιοχές μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, κατεδάφιση νέων και παλαιών αυθαιρέτων κ.ά. Ειδικά για την Αττική, απαιτείται κατεπειγόντως ένα σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος (το προτεινόμενο νέο ρυθμιστικό σχέδιο αδυνατεί να εκπληρώσει έναν τέτοιο ρόλο). Κύριες προτεραιότητες πρέπει να είναι η αδιαπραγμάτευτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η κήρυξη των υφιστάμενων και των καμένων δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων ως προστατευόμενων περιοχών, ο περιορισμός της οικιστικής επέκτασης, η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η ματαίωση της κατασκευής των νέων αυτοκινητόδρομων, ο περιορισμός των εκπομπών ρύπων και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Απαιτείται ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, με πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60, αντικειμενική τιμολόγηση του νερού σε όλες τις χρήσεις, εκσυγχρονισμός των γεωργικών πρακτικών με εγκατάλειψη υδροβόρων καλλιεργειών και πραγματική επαναξιολόγηση της σκοπιμότητας μεγάλων έργων (εκτροπή Αχελώου, Νέστου κ.λπ.). Επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή μείωση της κατανάλωσης και σπατάλης ενέργειας στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα. Οι ΑΠΕ να προωθούνται κυρίως για κάλυψη τοπικών αναγκών, με κριτήριο τη φέρουσα ικανότητα και τις περιβαλλοντικές συνιστώσες. Πρέπει επίσης να εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική νομοθεσία για τη φορολόγηση καυσίμων με βάση το περιβαλλοντικό κόστος και για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με παράλληλη προώθηση του βιοκλιματικού σχεδιασμού και κινήτρων για την αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων. Τέλος, στον τομέα της Παιδείας είναι απαραίτητη η διάθεση περισσότερου διδακτικού χρόνου και μέσων για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.


BLOG

Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

36

GERS

BLOG

GERS

BLOG

GERS

BLOG

GERS

BLOG

GERS

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΤΟΥΣ BLOGGERS. ΣΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ, ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ, ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ. ΟΙ BLOGGERS ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ. ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΟΓΑΤΟΙ.

ΑΛΗΤΟΓΑΤΟΙ (alitogatoi.blogspot.com). RIDE FIRST, THINK LATER 1

1 Η «ΣΥΜΜΟΡΙΑ» ΤΩΝ ΓΑΤΙΩΝ Η παρέα των Αλητόγατων «ιδρύθηκε» στις αρχές του καλοκαιριού του 2008 και αυξάνεται έκτοτε με γεωμετρική πρόοδο. Πρόκειται για αστικούς ποδηλάτες/ ποδηλάτισσες, χωρίς καταστατικό, αρχηγούς και γενικά δομή συλλόγου. Όπως σημειώνουν, η «δομή» μας είναι το κέφι μας για πετάλι στην πόλη και η διεκδίκηση κομματιού του δρόμου που μας αναλογεί. Επιχειρούμε κυρίως με τις βόλτες μας να βγάλουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται στον δρόμο με στόχο να αποβάλει τον φόβο του να οδηγήσει ποδήλατο στην Αθήνα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των ποδηλατών/ ποδηλατισσών, απεμπλέκονται αρκετοί συνάνθρωποί μας από τη σκλαβιά του αυτοκινήτου ανακαλύπτοντας τις χαρές της ποδηλασίας και έτσι υπάρχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος. Οι βόλτες μας είναι ανοικτές σε άτομα και των δύο φύλων και ηλικιών από 18 ετών και άνω. Οι επόμενες βόλτες μας προγραμματίζονται για τις 11 Οκτωβρίου (ξενάγηση στην ποδηλατική Ελευσίνα!) και 27 Οκτωβρίου (ολονύχτια βόλτα στην Αθήνα!). (Φωτό: HoG)

2

2 ΝΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ Τα γατιά, εκτός από βόλτες, είναι πολύ ικανά και στις δράσεις. Η πρώτη συμβολική μας κίνηση έγινε κατά την πανελλήνια ποδηλατοπορεία, τον Μάιο του 2009. Ενώ πάνω στους δρόμους υπήρχαν περί τους 5.000 ποδηλάτες, κάτω από τους δρόμους, στις αποβάθρες του σταθμού του Μετρό του Συντάγματος, έκαναν την εμφάνισή τους μερικοί Αλητόγατοι. Μία κίνηση αποδοκιμασίας της τακτικής του Μετρό που απαγορεύει την επιβίβαση κανονικών ποδηλατών στους συρμούς του (επιτρέπονται μόνο τα σπαστά ποδήλατα, όταν έχουν διπλωθεί και μόνο). Πιο δυναμικό παρών δόθηκε πρόσφατα στην Πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο της εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο. Περί τους 60 Αλητόγατους συγκεντρώθηκαν για μία δράση-έκπληξη. Αναμονή, προσμονή, αμηχανία για το τι θα ακολουθήσει... και ω του θαύματος εμφανίζονται ένα δοχείο με μπογιά διαγράμμισης, ρολά βαψίματος και στένσιλ κομμένα στο σχήμα μικρών ποδηλάτων. Οι Αλητόγατοι ξεχύνονται ανά ζεύγη και αφήνουν το στίγμα τους σε χρόνο dt στην Οδό Αθηνάς. Η συμβολική «χάραξη» ενός ποδηλατόδρομου, που έχει μείνει μονάχα στα χαρτιά, είναι πλέον γεγονός. Δώρο της διοργάνωσης μία «ποδηλατική στάμπα» στην είσοδο του δημαρχείου που ελπίζουμε ότι θα λειτουργεί ως ημερήσια υπενθύμιση στον Νικήτα... (Φωτό: Γιώργος Βιτσαρόπουλος)

3

3 ΓΕΛΙΑ, ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΣΜΑΤΑ Τα μάτια τους λάμπουν... ένα μπροστά και ένα πίσω. Οι γούνες τους είναι μερικές πλυμένες και μερικές μέσα στη λάσπη και τη βρομιά. Θηλυκά και αρσενικά γατιά όλων των ηλικιών και των ποδηλατικών ικανοτήτων ξεχύνονται στον δρόμο... φυσικά πάντα με ασφάλεια. Γέλια, πλάκες, χαβαλές, ακροβατικά, κόντρες και γουργουρίσματα ευχαρίστησης είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τις ποδηλατικές τσάρκες στη νυχτερινή Αθήνα. Άνθρωποι με διαφορετικές ιδέες και απόψεις δένουν όμορφα και αρμονικά με γνώμονα το κοινό τους πάθος: το ποδήλατο. Η πόλη γίνεται πιο γοητευτική και πιο μυστηριώδης όταν πέφτει το σκοτάδι... και η εξερεύνηση αρχίζει. Άγνωστα σοκάκια, υπόγειες διαβάσεις, πεζοδρόμια, καβαντζόδρομοι αλλά και κεντρικοί καλοφωτισμένοι δρόμοι της Αθήνας συστήνουν το μενού της κάθε βόλτας. Διασχίζουμε την πόλη από άκρη σε άκρη... ας πούμε Μαρούσι - Γλυφάδα... ή -γιατί όχι;- ένα all night ride, δηλαδή ολονύχτια βόλτα. Κέντρο - Δυτικά Προάστια - Πειραιάς - Φάληρο - Γλυφάδα - Ηλιούπολη - Κέντρο. Ωρα 6:30 πρωινή, ώρα για καφέ και μπουγάτσα στου Ψυρρή. Το ποδήλατο δεν είναι απλά ένα μέσο, είναι η απόλυτη έκφραση ανεξαρτησίας και ελευθερίας. (Φωτό: Justelene)


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

38

Πράσινη Τ

{

άξη

ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ} Kάθε μήνα μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου γράφουν για ό,τι τους πληγώνει. Πρεμιέρα κάνουν μαθητές από το Γυμνάσιο Μαραθώνα. Το «Πράσινο Ποντίκι» περιμένει κείμενα και φωτογραφιές σας απ’ όλη την Ελλάδα Επιμέλεια: ΤΖΕΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φταίμε όλοι μας Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009. Ημέρα πένθους για την Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Μία φωτιά που ξεκίνησε από το Σέσι Γραμματικού έγινε αιτία να καεί η μισή Αττική. Να χαθούν μπροστά στα μάτια μας τα παρθένα δάση, τα καταπράσινα βουνά και πευκόφυτες περιοχές που ήμασταν περήφανοι γι’ αυτές. Ήταν το στολίδι της

1

Αττικής, παρηγοριά δίπλα στο τσιμεντένιο δάσος της Αθήνας. Και τώρα πια που δεν έμεινε τίποτα αναρωτιόμαστε όλοι: Ποιος ήταν υπεύθυνος για όλη αυτή την καταστροφή; Ποιος διέπραξε ένα τέτοιο έγκλημα; Η απάντηση είναι μία: «Όλοι μας». Ανδρίτσου Μαρία Γυμνάσιο Μαραθώνα

1

Ασυνείδητοι, αδίστακτοι εγκληματίες ...Τώρα το πράσινο χρώμα της ελπίδας το αντικατέστησε το μαύρο χρώμα της συμφοράς. Έγινε ένα φρικιαστικό έγκλημα κατά της φύσης που τις συνέπειές του δεν θα τις πληρώσει μόνο η παρούσα γενιά, αλλά και οι επόμενες. Επί δεκάδες χρόνια, οι βουνοπλαγιές θα μείνουν γυμνές, με τους καμένους

2

σκελετούς των δέντρων σαν πραγματικά σώματα του εγκλήματος για να θυμίζουν στους περαστικούς το απαίσιο έγκλημα που έκαναν κάποτε σε βάρος του κάποιοι ασυνείδητοι άνθρωποι, αδίστακτοι εγκληματίες ή αχόρταγοι οικοπεδοφάγοι. Κωνσταντίνα Γκίνη Γυμνάσιο Μαραθώνα

2

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί... Το μόνο που βλέπαμε ήταν ένα τεράστιο σύννεφο καπνού από πάνω μας. Ο φόβος κυριαρχούσε. Δεν υπήρχε κανείς για να μας πει τι θα γίνει ή αν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Ζήλευα που υπήρχε κόσμος που ήταν ήρεμος και δεν είχε κάτι που να τον απασχολεί. Έβλεπε μόνο

3

ό,τι γινόταν μέσω της τηλεόρασης, ενώ εμείς εδώ το ζούσαμε στ’ αλήθεια. Μα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταστρέφουν περιουσίες και κόπους μιας ζωής. Σιμόνη Βιτάνοβα Γυμνάσιο Μαραθώνα

3

Είναι όλα νεκρά... Προσωπικά, μένω στον Σχοινιά. Καταστράφηκε ένα κομμάτι της ζωής μας, τα υπέροχα πυκνά δάση μας και οι καταπράσινες πλαγιές μας. Οπουδήποτε να κοιτάξεις τώρα υπάρχει μαύρο χάος. Καμένα βράχια. Είναι όλα τόσο νεκρά... Ακούστηκε πως κάποιοι είχαν όφελος να καούν τα βουνά. Ειπώθηκαν πολλά...

4

Τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν άδικα και ψεύτικα. Η φωτιά ήταν 50 και 80 μέτρα. Πώς να μπει κανείς μέσα στις φλόγες... Μονάχα εμείς που τα ζήσαμε ξέρουμε την αλήθεια. Σημασία έχει πως τώρα όλα έχουν γίνει στάχτη. Αλεξάνδρα Ζεγγίνη Γυμνάσιο Μαραθώνα

4


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

40

Green carpet ΓΥΜΝΑ... COMICS ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Το σύνθημα της αμερικάνικης φιλοζωικής οργάνωσης PETA… «προτιμώ να κυκλοφορώ γυμνός από το να φοράω γούνα»... δεν απευθύνεται μόνο σε διασημότητες και strippers. Η νέα καμπάνια έχει απρόβλεπτους πρωταγωνιστές, ή μάλλον πρωταγωνίστριες, οι οποίες όμως μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο τους πιτσιρικάδες από οποιονδήποτε άλλον από τους επωνύμους. Πρόκειται για τέσσερις ηρωίδες κόμικς, διά χειρός της Bluewater Comics. Η Emma Sonnet, σούπερ σταρ του κόμικ «10th Muse», η Diana Moore, πρωταγωνίστρια του «JudoGirl», η Scarlet από το «VSS-Nemesis Rising» και η Isis από το «The Legent of Isis», πόζαραν για την προστασία των ζώων όπως ακριβώς τις... γέννησαν οι σχεδιαστές τους.

ΟΤΑΝ Η ΡΕΤΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΗ MADONNA Η φιλοζωική οργάνωση δεν έχει, όμως, μόνο συμπαραστάτες, αλλά και πολλούς εχθρούς. Έχει και έναν μοναδικό τρόπο να εκδικείται. Όπως έκανε με τη Madonna, η οποία τόλμησε να εμφανιστεί με γούνα. Η ΡΕΤΑ αμέσως την ανακήρυξε ως τη χειρότερα ντυμένη διασημότητα του 2009 και ενώ η χρονιά δεν έχει ακόμα τελειώσει. Εξαιρετικό είναι, όμως, το σχόλιο των υπευθύνων της φιλοζωικής οργάνωσης. «Μόλις δεις την Madonna με γούνα, καταλαβαίνεις αμέσως γιατί κανείς από το 1984 δεν έχει αντιγράψει το στιλ της. Για τη χειρότερα ντυμένη διασημότητα της χρονιάς, η Madonna κέρδισε στο νήμα την Demi Moore».

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΟΣΚΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ COLIN FIRTH! Ο γνωστός και πολύ καλός Βρετανός ηθοποιός Colin Firth εδώ και έναν χρόνο έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, όχι τόσο για τις ερμηνείες του, αλλά για την απόφασή του να ανοίξει ένα από τα πιο προωθημένα καταστήματα στην περιοχή Chiswick στο Λονδίνο. Ο Firth έστησε το Eco-Age, το οποίο διαθέτει «κρεμαστό κήπο» και στο οποίο βρίσκει κανείς πάσης φύσεως οικολογικά προϊόντα, χρηστικά αντικείμενα και αντικείμενα τέχνης από ανακυκλωμένα ή φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Το Eco-Age λειτουργεί και ως εταιρεία συμβούλων, η οποία με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων προσφέρει συμβουλές και λύσεις για το πώς μπορούν να προωθηθούν εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως στον οικιακό τομέα. Πράσινοι designers δίνουν, επίσης, πράσινες λύσεις για τη διακόσμηση των σπιτιών με βάση, πάντα, τις αρχές της «πράσινης» ανάπτυξης και της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Colin Firth και η παρέα του συνοψίζουν τη φιλοσοφία του Eco-Age στην εξής φράση: «ο τρόπος που καταναλώνουμε, ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας και τα βήματα που κάνουμε για να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε περισσότερο αποδοτικά ενεργειακά, είναι μικρές προσωπικές αποφάσεις. Όταν, όμως, αυτές παίρνονται από όλο και περισσότερους πολίτες, τότε έχουν μεγάλο αντίκτυπο». Ο Firth, μαζί με τη γυναίκα του, την παραγωγό Livia Firth, και τους σχεδιαστές μόδας Lucy Siegle, Orsola de Castro και Jocelyn Whipple, έκανε ένα βήμα παραπέρα, προωθώντας μια νέα επιχείρηση μόδας που στηρίζεται στις αρχές της λεγόμενης «ηθικής επιχειρηματικότητας». Η νέα φίρμα με την επωνυμία «12 Degrees» έκανε την εμφάνισή της στο Λονδίνο με, επίσης, πρωτοποριακό τρόπο. Ανοίγοντας 12 pop-up καταστήματα, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

41

MICKEY MOUSE VS CO2! Ο Mickey και η παρέα του, όλοι δηλαδή οι ήρωες της Walt Disney Company, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το περιβάλλον και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια προσπάθεια για τη δραστική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές. Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της Walt Disney, η εταιρεία εκπόνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη μείωση κατά 50% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Disney σκοπεύει να «καθαρίσει» το ανθρακικό της αποτύπωμα με παρεμβάσεις που θα γίνουν σε όλα τα θεματικά της πάρκα, τα resorts και τα κρουαζιερόπλοιά της, δραστηριότητες οι οποίες ευθύνονται για το 91% των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει συνολικά η εταιρεία, αλλά και το 73% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμά μας οφείλεται στα θεματικά πάρκα και τα resorts

και αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τμήματος περιβαλλοντικών θεμάτων και ερευνών της Disney. Στους περιβαλλοντικούς στόχους της εταιρείας είναι και η μείωση κατά 50% της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται από όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας, μέχρι το 2013. Η περιβαλλοντική πολιτική και οι στόχοι που έθεσε η εταιρεία χαρακτηρίστηκαν «θετικά επιθετικοί», σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να ξεχάσουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό τους, πολύ περισσότερο με παρεμβάσεις και μέτρα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση πράσινων μέτρων. Η Disney ανέπτυξε μια διαφορετική πολιτική, αφού εκτιμά ότι η «πράσινη» στροφή της μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας, γρήγορα, όμως, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια, κυρίως από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ-ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ Οι δημιουργοί του προειδοποιούν ότι οι σκηνές που περιέχει είναι από τις πιο σκληρές που έχουν βγει ποτέ στην οθόνη και είναι αληθινές. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ Earthlings, που δύσκολα θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού οι εταιρείες διανομής το αγνοούν επιδεικτικά. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μέσα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και εικόνες τον τρόπο με τον οποίο υποφέρουν τα ζώα στο όνομα της κτηνοτροφίας, της μόδας, της διασκέδασης και βέβαια των ιατρικών πειραμάτων. Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις και για το πραγματικό «πρόσωπο» της βιομηχανίας των κατοικίδιων ζώων. Αφηγητής είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Joaquin Phoenix, ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Moby. Οι δημιουργοί του Earthlings θα προσπαθήσουν να προωθήσουν το ντοκιμαντέρ με τη βοήθεια περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων.

ΟΙ U2 ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΝΥΧΙ

Η επιλογή των U2 να στήσουν για την τελευταία περιοδεία τους ένα εντυπωσιακό αλλά και πανάκριβο σκηνικό, πυροδότησε φαρμακερά σχόλια και από συναδέλφους τους. Το τριπλό ατσάλινο γιγαντιαίο σκηνικό τους με την επωνυμία «The claw» κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια έκαστο, προκαλώντας την έκρηξη του David Byrne, ο οποίος έγραψε στο blog του ότι το κόστος προκαλεί όταν, μάλιστα, οι U2 έχουν συνδέσει το όνομά τους με προσπάθειες για την ανακούφιση των λιμοκτονούντων κατοίκων της Αφρικής. Ο David Byrne υπολόγισε και τη ρύπανση που προκαλεί η μεταφορά του σκηνικού από πόλη σε πόλη, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 200 φορτηγά. Οι U2 απάντησαν στην πρόκληση λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξοδεύουν τα χρήματά τους είναι για να ικανοποιήσουν τους θαυμαστές τους.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

42

ART ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΓΟΥΣΤΑ Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τον κάδο των απορριμμάτων για να πετάξετε ένα πλαστικό μπουκάλι, σκεφτείτε ότι, ίσως, πετάτε ένα αντικείμενο τέχνης. Ότι, ίσως, πετάτε ένα κομμάτι από το επόμενο trendy φωτιστικό σας.

Φωτιστικό, αλλά και πίνακας από άχρηστα υλικά διά χειρός της Aurora Robson

Αrt Design M

εταξύ αστείου και σοβαρού, την ονομάζουν «συλλέκτη σκουπιδιών»… Η ίδια το βρίσκει ευρηματικό. Και το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Για παράδειγμα, μόνον κατά τον περασμένο χρόνο συγκέντρωσε περισσότερα από 30.000 πλαστικά μπουκάλια, τα οποία εάν δεν έβρισκαν καταφύγιο στο ατελιέ της θα… ήταν απλώς μία ακόμα πλαστική «βόμβα» για το περιβάλλον. Εάν υπολογίσει κανείς τα άχρηστα υλικά που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, η Aurora Robson διεκδικεί τον τίτλο της απόλυτης «μηχανής ανακύκλωσης»! Η Aurora Robson γεννήθηκε στον Καναδά, αλλά σπούδασε και ζει στη Νέα Υόρκη. Όπως λέει η ίδια, στόχος της είναι να παίρνει κάτι αρνητικό και να το κάνει τέχνη, να το μεταμορφώνει σε κάτι θετικό. Από τα σκουπίδια, τα junk mails, μέχρι τους παιδικούς της εφιάλτες! Όλα άρχισαν, όπως η ίδια λέει, όταν μια μέρα και ενώ βρισκόταν στο ατελιέ της στο Μπρούκλιν ένας θόρυβος της απέσπασε την προσοχή. Κοίταξε από το παράθυρο και είδε ότι ήταν ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι που κυλούσε στον δρόμο. Η πρώτη σκέψη που της ήρθε ήταν γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πετούν τα μπουκάλια όπου βρουν και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Η δεύτερη σκέψη ήταν να το μαζέψει και η τρίτη να δημιουργήσει το πρώτο της έργο από πλαστικά μπουκάλια. Η καλλιτέχνης είναι μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες στον χώρο της εναλλακτικής τέχνης ή καλύτερα εκείνης της γενιάς καλλιτεχνών που θεωρούν ότι τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν μπορεί να πάει χαμένο. Και ότι όλοι και όλα και κυρίως τα σκουπίδια χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία. Η Robson λατρεύει τα σκουπίδια της και τα μεταμορφώνει σε γλυπτά, πίνακες και χρηστικά αντικείμενα τέχνης. Η ροπή της σε κάθε τι άχρηστο και η δημιουργική εμμονή της να μην ενοχλείται από τίποτε, την έκανε να λατρέψει ακόμα και τα junk mails που κατακλύζουν καθημερινά τον υπολογιστή της. Έτσι αντί να τα κάνει delete και να τα στέλνει στον ηλεκτρονικό κάδο σκουπιδιών, τα έκανε και αυτά τέχνη, φτιάχνοντας καταπληκτικά κολάζ.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

43

2

3

1

6

4

5

7

1. Φωτιστικό - απλίκα από πλαστικά μπουκάλια. 2,3,4,5 Η Aurora Robson αποφάσισε να μην εκνευρίζεται από τα εκατοντάδες junk mail που φτάνουν καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της. Εμπνεύστηκε από τα «ηλεκτρονικά σκουπίδια» και προτείνει αυτό το ιδιότυπο κολάζ. 6-7. Εντυπωσιακά φωτιστικά από πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούν δέσμες φωτός LED. H Robson μαζεύει από τον δρόμο περισσότερα από 30.000 πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

44

Το νέο eco-«Rainbow Warrior III» Η πράσινη ναυαρχίδα της Greenpeace θα κάνει το παρθενικό της ταξίδι το 2011, στα τεσσαρακοστά γενέθλια της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης. Για τον σχεδιασμό του «Rainbow Warrior III» επιστρατεύθηκε η τελευταία λέξη της πράσινης τεχνολογίας. Υβριδικές μηχανές, ειδικά ιστία και πανιά, ειδικά συστήματα για τη διαχείριση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση της θερμότητας και την ανακύκλωση του νερού, ενώ το πλοίο θα είναι εφοδιασμένο και με «πράσινο διαβατήριο».

1

Τεχνολογία

Η

2

1. Μακέτα του «Rainbow Warrior III», το οποίο θα κινείται χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων 2. Το θρυλικό πλοίο της Greenpeace ξεκίνησε την πορεία του για την προστασία του περιβάλλοντος το 1978 3. Το «Rainbow Warrior», «χτυπημένο» από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, πήρε μαζί του στον βυθό τον φωτογράφο Fernando Pereira

3

ναυαρχίδα της Greenpeace, το «Rainbow Warrior», φέρει όνομα βαρύ. Είναι βγαλμένο από έναν ινδιάνικο μύθο, που ήθελε τους Ινδιάνους να συγκροτούν μαζί με τους λευκούς τούς «πολεμιστές του ουράνιου τόξου», με αποστολή τη σωτηρία του πλανήτη. Το πλοίο τιμά τον ινδιάνικο μύθο εδώ και 31 χρόνια. Μόνο που, πλέον, έφτασε η στιγμή το παλιό σκαρί του να ξεκουραστεί και να δώσει τη θέση του στο «Rainbow Warrior ΙΙΙ», που θα κινείται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση αποφάσισε να γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της, το 2011, με την καθέλκυση της «πράσινης» ναυαρχίδας της, δίνοντας έτσι νέα διάσταση στην καμπάνια της για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση «καθαρών» τεχνολογιών. Το «Rainbow Warrior ΙΙΙ» θα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να κινείται με ενέργεια από τον Αίολο και όχι με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Εναλλακτικά και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, η πράσινη ναυαρχίδα της Greenpeace θα είναι εφοδιασμένη με υβριδική μηχανή, η οποία θα δίνει ώθηση στο πλοίο συνδυάζοντας την πετρελαιοκίνηση με την ηλεκτροκίνηση. Αυτά, όμως, δεν θα είναι τα μοναδικά «πράσινα» τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το σκαρί του πλοίου θα είναι σχεδιασμένο με ειδικό τρόπο και με βάση τις αρχές της σύγχρονης ναυπηγικής, ώστε να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σε ενέργεια. Από ειδικά υλικά θα είναι επίσης κατασκευασμένα τα ιστία και τα πανιά, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα, ενώ η ηλεκτρική μηχανή θα αποδίδει 10 κόμβους με τη χρήση μόνο 300 kW ενέργειας. Το «Rainbow Warrior ΙΙΙ» θα διαθέτει το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», ένα βιβλίο το οποίο ακολουθεί το πλοίο από την ημέρα της κατασκευής του μέχρι την ημέρα της απόσυρσής του. Στο «πράσινο διαβατήριο» θα καταγράφονται όλα τα επικίνδυνα υλικά για τον


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

45

Ο ινδιάνικος μύθος ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Το παλιό μπαρουτοκαπνισμένο σκαρί θα δώσει έπειτα από 33 χρόνια τη θέση του σε ένα υπερσύγχρονο σκάφος

άνθρωπο και το περιβάλλον που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του και θα εξασφαλίζεται η περιβαλλοντική τους διαχείριση και ανακύκλωση με την απόσυρση του πλοίου. Το νέο πλοίο της Greenpeace θα διαθέτει, επίσης, ειδικό βιολογικό σύστημα για τη διαχείριση των λυμάτων, ειδικό σύστημα για να αποφεύγονται διαρροές καυσίμων στη θάλασσα, καθώς και σύστημα επαναχρησιμοποίησης της θερμότητας της μηχανής για την εξασφάλιση ζεστού νερού. Το «Rainbow Warrior ΙΙΙ» θα έχει ασφαλώς τα ίδια χρώματα με τον θρυλικό «πρόγονό» του, μόνο που τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οικολογικά. Ο νέος «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου» έχει, πάντως, βαριά κληρονομιά. Γιατί μπορεί η καθέλκυσή του να σημάνει μια νέα αρχή για την τεχνολογία κατασκευής των πλοίων του μέλλοντος, η δράση του, όμως, θα πρέπει να σταθεί αντάξια των δυο προηγούμενων πλοίων της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης. Επισημαίνεται ότι το πρώτο «Rainbow Warrior» άρχισε τις «μάχες» για τη σωτηρία του πλανήτη το 1978 και σταμάτησε τη δράση το 1985, όταν Γάλλοι πράκτορες το ανατίναξαν σκοτώνοντας και τον φωτογράφο Fernando Pereira. Η ανατίναξη του πλοίου έγινε κατ’ εντολήν της γαλλικής κυβέρνησης, αφού το «Rainbow Warrior» παρεμπόδιζε τις πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Μουρουρόα. Πάνω στο λαβωμένο σκαρί ναυπηγήθηκε το «Rainbow Warrior II», το οποίο από το 1989 δεν έχει σταματήσει τα ταξίδια του σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά και τη χώρα μας.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

46

ΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Η εταιρεία Samsung μας αποκάλυψε τη νέα δημιουργία της στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Είναι αρκετά εντυπωσιακή αφού πρόκειται για μια άκρως οικολογική συσκευή που φορτίζει από τον ήλιο μέσω των μικρών φωτοβολταϊκών στοιχείων τα οποία βρίσκονται στην πίσω πλευρά του τηλεφώνου. Το μοντέλο ονομάζεται The Blue Earth, έχει μοντέρνα σχεδίαση και οθόνη αφής. Τα πλαστικά τμήματα της συσκευής έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού, ενώ η συσκευασία της από ανακυκλωμένο χαρτί. Επιπρόσθετα περιέχει ένα προγραμματάκι που μπορεί να μετρήσει τα βήματά σας και να σας ενημερώσει για το πόσα δέντρα σώσατε με την απόφασή σας να περπατήσετε αντί να μετακινηθείτε με κάποιο μεταφορικό μέσο! Το Blue Earth αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μετά το φθινόπωρο του 2009. Περισσότερες πληροφορίες στο http:// samsungblueearth.com/

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ - ΜΑΞΙΛΑΡΙ!

Αγορά

ΦΟΡΤΙΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙ! Πρόκειται σίγουρα για το απόλυτα ευφάνταστο - οικολογικό gadget, αφού για τις μπαταρίες του θα πρέπει να επισκέπτεστε τον μανάβη! Είναι ένα απλό, κομψό, ξύλινο ρολόι, το οποίο, όμως, παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει από τον χυμό ενός λεμονιού! Για να εξηγούμαστε, το ρεύμα που χρειάζεται για τη λειτουργία του παράγεται με την ηλεκτρόλυση, όπως συμβαίνει σε μία κλασική μπαταρία υγρών στοιχείων. Υπολογίστε ότι για τη λειτουργία του ρολογιού, σας χρειάζονται τέσσερα λεμόνια τον μήνα! Περισσότερες πληροφορίες στο http://earthfirst.com/desk-clock-runs-on-lemon-power/

Οικολογικό, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα υλικά, εξυπηρετεί δυο βασικές ανάγκες… Την ξάπλα και την απόλαυση της μουσικής. Το ραδιόφωνο - μαξιλάρι διαθέτει αυτόματη εύρεση σταθμών, εύχρηστους διακόπτες και τέλεια ποιότητα ήχου. Η τιμή του είναι 19,99 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο www. gadgetlife.gr

MP4 ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ PANELS!

Μοναδικό 2GB MP4 Player με 2 ηλιακά panels κατασκευασμένα για να επαναφορτίζουν την μπαταρία ιόντων λιθίου (Li-ion batteries) ή για να φορτίζουν άλλες συσκευές μέσω του USB OUT. Οικολογικό MP4 player, που δεν θα χρειαστεί ποτέ πρίζα για να φορτιστεί, και έχει τη δυνατότητα να φορτίσει συσκευές 4.5V, 5V, 6.3V, 9V. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κινητή μπαταρία. Μνήμη: 2GB Εξωτερική: μνήμη SD Card (2 GB max Picture Format: JPEG, BMP, GIF animation photos Music Format: MP3, WMA, AMR, WAV, ADPCM, PCM Bit rate: 32-320Kbps Η τιμή του είναι 183 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.greenergy.com.gr


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

47

Ο καρπός της αντιγήρανσης και τα μυστικά του ελαιόλαδου

Ομορφιά

Επιμέλεια: ΤΖΕΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

H καθημερινή, φυσική, οικονομική, εναλλακτική λύση ομορφιάς και χαλάρωσης

Μ

O Κορρές στο Παρίσι Η ελληνική εταιρεία βιολογικών καλλυντικών «Κορρές», που γεννήθηκε πριν από 13 χρόνια στις προθήκες και στα ράφια του ομώνυμου ομοιοπαθητικού φαρμακείου της Αθήνας, κατέκτησε το Παρίσι. Το ελληνικό κατάστημα που άνοιξε στο Καρτιέ Λατέν μακράν απέχει από τα παραδοσιακά πήλινα γουδιά και τις παστίλιες. Οι Γαλλίδες τιμούν την ελληνική βιολογική κοσμετολογία ιδιαιτέρως.

αταιόδοξη συχνά η ανθρώπινη φύση, δυσκολεύεται να εκτιμήσει αυτά που της παρέχονται γενναιόδωρα. Και η ελιά δεν έλειψε ποτέ από την Ελλάδα. Ακόμα και τα πιο φτωχά σπίτια της ελληνικής επαρχίας είχαν ανέκαθεν λίγο λάδι στο πιθάρι, μερικές ελιές στο βάζο και κάμποσα λαδοπράσινα κλαδιά να κόβουν ή να υπογραμμίζουν τη θέα έξω από το παράθυρο. Ριζωμένο τόσο βαθιά στο ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο ώστε να γίνεται συχνά αόρατο, το πανάρχαιο αειθαλές μάς έδινε επί χιλιετηρίδες τούς κάθε άλλο παρά εξωτικούς καρπούς του και εργαζόταν έσωθεν και σιωπηρά για τα γονίδιά μας. Μέχρι που ήρθε η επιστήμη να μας το ξανασυστήσει. Τα αντιβακτηριδιακά συστατικά των φύλλων του, αυτά που το κάνουν τόσο ανθεκτικό στον χρόνο, και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι καρποί του κατέκτησαν τους λαούς που λόγω κλίματος το στερούνται κι ύστερα επέστρεψαν ως διατροφικό, καλλυντικό και φαρμακευτικό αντιδάνειο σ’ εμάς… Αυτό που έχουμε ξεχάσει να κάνουμε είναι να το αξιοποιούμε ως καθημερινή, οικονομική, εναλλακτική λύση ομορφιάς και αντιγήρανσης. Ιδού κάποιοι απλοί τρόποι: • Λίγο ελαιόλαδο στα ακροδάχτυλα για μερικά λεπτά της ώρας κάνει τα νύχια όμορφα και υγιή, εξαφανίζει τις παρανυχίδες, απαλαίνει κάθε είδους χαρακιές ή ρυτίδες. • Χλιαρό ελαιόλαδο αναμεμιγμένο με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη κάνει τα χέρια απαλά και νεανικά. • Μια φέτα λεμόνι μουσκεμένη με ελαιόλαδο στους αγκώνες επουλώνει τις πληγές και τους ξανακάνει τρυφερούς. • Κομπρέσες λαδιού για 5-10 λεπτά στο στέρνο και στο στήθος λειαίνουν μέρα με τη μέρα τις ρυτίδες και τις ραγάδες. • Λάδι και κρόκος αυγού συνθέτουν μια ιδανική μάσκα για το στέρνο και τον λαιμό. • Το μισό μιας κουταλιάς της σούπας λάδι, το μισό μιας κουταλιάς της σούπας νερό και μια κουταλιά άργιλος αποτελούν τα συστατικά μιας μοναδικής ενυδατικής και τονωτικής μάσκας. Κατόπιν αυτών, η πανάκριβη χημεία σηκώνει τα χέρια ψηλά…


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

48

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΨΑΡΙΑ!

Διατροφή

Η νέα τάση με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η βιολογική εκτροφή ψαριών, με βάση αυστηρούς κανόνες που προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία

Σ

ε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ψάρι το οποίο δεν θα είναι επιβαρυμμένο με φάρμακα, γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και άλλες χημικές ουσίες. Και αυτό, βέβαια, αφορά την παραγωγή ψαριών από υδατοκαλλιέργειες. Οι προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί ένα ψάρι ως βιολογικό είναι πάρα πολλές. Υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στηθούν οι εγκαταστάσεις, ειδικές προϋποθέσεις για τη χρήση του νερού, ακόμα και για τη μεταφορά των ψαριών. Ως καταναλωτές, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, βέβαια, με τι πρέπει να τρέφεται ένα ψάρι, προκειμένου να έρθει στο πιάτο μας με τη βούλα του βιολογικού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ευρωπαϊκό κανονισμό: • Επιτρέπονται φυτικές τροφές μόνο από βιολογική γεωργία. • Απαγορεύονται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί και τα κρεατάλευρα. • Ανάλογα με το είδος, επιτρέπονται βιταμίνες (όχι συνθετικές) και ιχνοστοιχεία. • Απαγορεύονται τα συνθετικά πρόσθετα

(χρωστικές, αμινοξέα, αντιβίωση, αυξητικές ουσίες). • Ιχθυάλευρα επιτρέπονται μόνο από προϊόντα της λεγόμενης αειφορικής αλιείας, δηλαδή από υπολείμματα επεξεργασίας βρώσιμων ψαριών, από μη εκμεταλλεύσιμα ψάρια που πιάνονται μαζί με τα βρώσιμα. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2009, όμως ο δρόμος που πρέπει να διανύσει είναι μακρύς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανοίγεται μια νέα, πολύ δυναμική αγορά στα βιολογικά προϊόντα, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση τόσο στους επιχειρηματίες του κλάδου όσο και στους καταναλωτές. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη των βιολογικών ψαριών είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και του νέου δρόμου που ανοίγεται. Παγκοσμίως η παραγωγή βιολογικών ψαριών ανέρχεται σε 15.000 τόνους και παρουσιάζει ετήσια αύξηση της τάξης του 20%. Στη χώρα μας, εδώ και δύο χρόνια, πιστοποιημένη βιολογική τσιπούρα και βιολογικό λαβράκι παράγει μόνο μία εταιρεία. Οι ειδικοί του χώρου επισημαίνουν ότι ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δώσει ώθηση έτσι ώστε να αναπτυχθούν επιχειρήσεις βιολογικής υδατοκαλλιέργειας ψαριών, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ποικιλίας των βιολογικών ψαριών που προσφέρονται στον καταναλωτή, αλλά στο μέλλον και στη μείωση της τιμής τους.

i

H παραγωγή βιολογικών ψαριών ανέρχεται σε 15.000 τόνους και παρουσιάζει ετήσια αύξηση της τάξης του 20%

«ΕΚΡΗΞΗ» ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

3 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΖΙΡΟΣ

Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος αυξήθηκαν κατά 52,2 των βιολογικών ζυμαρικών κατά 10,8% ενώ οι ντομάτες βρίσκονται στην κορυφή με 50,8%.

Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά βιολογικών προϊόντων, με τζίρο που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια περίπου. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 200.000 βιολογικά αγροκτήματα, τα οποία καλύπτουν έκταση περίπου 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

40% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Τις 25.000 έχουν φτάσει οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με βιολογικά προϊόντα και καλλιέργειες στη χώρα μας. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις με βιολογικές μεθόδους έχουν φτάσει, περίπου, τα 1.521 χιλιάδες στρέμματα.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

50

EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, EΠΙΣΤΡΟΦΗ Τ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

αξίδια

Eπιμέλεια: ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ

Β

άμος, το παραδοσιακό χωριό της Κρήτης. Διατηρεί αναλλοίωτη την αυθεντική φυσιογνωμία του. Αν και απέχει μόνο 26 χλμ. από την πόλη των Χανίων, δεν έχει «φθαρεί» από την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και δεν έχει υποστεί παρεμβάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δόμησης. Το χωριό μοιάζει να μην το ’χει αγγίξει ο χρόνος και παραμένει αρχοντικό και παραδοσιακό εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες του. Ο Βάμος αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, συνδυάζοντας την αληθινή επαφή με τη φύση, την τοπική κουλτούρα και τα έθιμα με την πραγματική ξεκούραση και ηρεμία. Τα παλιά ερείπια και τα κτίρια του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα αναπαλαιώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε γοητευτικούς παραδοσιακούς ξενώνες. Στους χώρους του θα βρείτε μεζεδοπωλείο, οινοπαντοπωλείο, καφέ, πολυχώρο τέχνης, σάουνα και βιοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων. Στην περιοχή αναδεικνύεται η εικόνα της πραγματικής Κρήτης, χωρίς να παραμελούνται οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, μέσα από λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Πρόκειται για αναστηλωμένα κτίσματα του περασμένου κυρίως αιώνα. Βρίσκεται μεταξύ Χανίων - Ρεθύμνου και μόνο μιαν ανάσα από το Κρητικό Πέλαγος. Ατενίζει τους επιβλητικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων, κουβαλάει με υπερηφάνεια

Παραδοσιακός προορισμός στην αυθεντική Κρήτη

την πλούσια ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του. Πρόκειται για μια ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση, αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή είναι διάσπαρτη από μικρούς οικισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παλαιοί. Το κλίμα είναι ξηρό και θερμό κι όλη η βλάστηση είναι προσαρμοσμένη σ’ αυτό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με διάφορα προγράμματα, ολοένα και αυξάνεται η αρδευόμενη έκταση. Η παραλιακή ζώνη του δήμου είναι βραχώδης και απότομη και λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς της έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura 2000. Ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει προγράμματα και να εμπλακεί σε δραστηριότητες που θα τον κάνουν να γνωρίσει τη φύση, την Iστορία, τις διατροφικές συνήθειες και τον πολιτισμό της περιοχής. Πρόκειται για μία από τις πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες αγροτουρισμού στην Κρήτη. Εάν επιθυμείτε να ζήσετε σε ένα παραδοσιακό εξοχικό σπίτι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, να γευτείτε φυσικό μέλι και παρθένο ελαιόλαδο, να περπατήσετε τα μονοπάτια της γύρω φύσης, να μυρίσετε τα λουλούδια στους ανθισμένους κήπους και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα στις κοντινές παραλίες, τότε είστε στο σωστό μέρος!

1

2

3

Βάμος


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

51

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ Ξενώνες Αγγέλαμος: Κτίριο του 1860. Έχει αναπαλαιωθεί το 1996 και διατηρεί πολλά από τα παλιά στοιχεία του. Αποτελείται από δύο σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από 3 έως 4 άτομα. Ξενώνες Αγρουλίδα: Κτίριο του 1900. Aναπαλαιώθηκε το 2000 και αποτελείται από τέσσερα αγροτικά σπίτια με παραδοσιακή διακόσμηση και μεγάλο τζάκι. Φιλοξενεί από 2 έως 4 άτομα. Ξενώνας Απανεμίδι: Ένα σπίτι με χαρακτήρα από το 1840. Αν και αναπαλαιωμένο, είναι ίδιο με το παλιό σπίτι, με αγροτική διακόσμηση και έπιπλα αντίκες. Φιλοξενεί από 4 έως 7 άτομα. Βίλα Ελαιώνας: Ανεξάρτητη βίλα στη μέση ενός κτήματος με ελιές, μια μεγάλη βεράντα με καταπληκτική θέα των Λευκών Ορέων και των κοιλάδων του Αποκώρονα. Φιλοξενεί μέχρι 5 άτομα. Ξενώνες Φάμπρικα: Κτίριο του 1840, που ανήκει στον Νικόλαο Φραντζεσκάκη. Aναπαλαιώθηκε το 2001. Αποτελείται από τρία σπίτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 4 άτομα.

4

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την κρητική κουζίνα μπορούν να συμμετάσχουν στο μάθημα παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και να παρασκευάσουν ιδιαίτερα νόστιμα τοπικά εδέσματα με την καθοδήγηση του συντονιστή του μαθήματος και τη βοήθεια μιας έμπειρης ντόπιας μαγείρισσας. Όλα τα συστατικά είναι φρέσκα και ντόπια. Παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες και πλήρεις συνταγές. Επιπλέον, μαζί με τις χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα, το ελαιόλαδο και τα άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται, δίνονται εξηγήσεις για τη θρεπτική τους αξία καθώς και τους τρόπους χρήσης τους.

5

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – Ταβέρνα «Η Στέρνα του Μπλουμοσήφη»: O επισκέπτης θα απολαύσει αυθεντικά πιάτα της περιοχής μαγειρεμένα με φρέσκα προϊόντα και με παρθένο ελαιόλαδο. – Οινοπαντοπωλείο «Το Μυροβόλο»: Ένα παλαιό κτίσμα ηλικίας άνω των 100 χρόνων, προσφέρει προϊόντα που σε ταξιδεύουν στα αρώματα και στις γεύσεις του παρελθόντος. – Καφέ - Τέχνη «Το Λιακωτό»: Kτίσμα του 1900 με πανοραμική θέα στα Λευκά Όρη, όπου απολαμβάνετε τον καφέ σας σε ζεστό περιβάλλον με πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Οικολογικές περιηγήσεις, Επισκέψεις σε ιστορικά αξιοθέατα, Μαθήματα ύφανσης, Μαθήματα ελληνικής μυθολογίας, Επισκέψεις σε ενδιαφέρουσες εκκλησίες - ξωκκλήσια, Παρακολούθηση - συμμετοχή σε αγροτικές ασχολίες, Μαθήματα κεραμικής, Μαθήματα ελληνικών χορών, Περιβαλλοντική εκπαίδευση

TIPS Έδρα Δημοτικής Αρχής: 730 08 Βάμος Τηλέφωνο: 28250 83723, Fax: 28210 83726 Email: dimos-vamos@acn.gr

6 1. Η Πέτρα και το ξύλο δημιουργούν μυστικές γωνίες. 2. Ο μικρός ναός του Αγ. Φανουρίου σώζεται από τον 16ο αιώνα. 3. Ιστορικά κτίρια αναβιώνουν στο σήμερα. 4. Η πυκνή βλάστηση προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. 5. Ο Βάμος βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Oρέων. 6. Ένα χωριό με ιστορία και πρότυπη αγροτουριστική ανάπτυξη

Οικοτουρισμός με γκουρμέ απολαύσεις! Η Βάμος Α.Ε. δημιουργήθηκε το 1995 από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους. Συστάθηκε με σκοπό να αναδείξει την εικόνα της πραγματικής Κρήτης, διαφορετική από αυτή που αποτυπώνει ο σημερινός επισκέπτης στα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα. Δημιούργησε έτσι χώρους και δραστηριότητες για να μπορούν να συνδυαστούν οι διακοπές με τον πολιτισμό και η κουλτούρα με την ψυχαγωγία. Κύριες δραστηριότητες της Βάμος Α.Ε., λοιπόν, είναι η αναστήλωση παλαιών κτισμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καταλύματα, αλλά και η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση στα οικολογικά. Προϊόντα όπως: γλυκά του κουταλιού,

μαρμελάδες χωρίς συντηρητικά, ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, κρασί, ξύδι, τσικουδιά, ζυμαρικά που παρασκευάζονται με ντόπια υλικά, τραχανάς αλλά και σαπούνι – ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση, με υλικά ποτάσα, νερό και ελαιόλαδο. Η διαμονή σας συνοδεύεται και από δραστηριότητες που σας φέρνουν κοντά στη γη μέσα από γεωργικές εργασίες (σκάλισμα αμπελιού, πάτημα σταφυλιών, μάζεμα ελιάς, γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής μελιού κ.ά.) αλλά και στην παράδοση της κρητικής κουζίνας με μαθήματα μαγειρικής. Επιπλέον παραδίδονται μαθήματα που αφορούν την κρητική διάλεκτο και ντόπιους χορούς.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

πρασ νο ποντικι

52 Επιμέλεια: ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Αυτοκίνητο

Τούρμπο... φιλικό προς το περιβάλλον Το Toyota Prius είναι το αυτοκίνητο που έχει συνδέσει το όνομά του με την υβριδική τεχνολογία. Η τρίτη γενιά του μοντέλου αποδεικνύει πως η υβριδική τεχνολογία είναι πιο προσιτή από ποτέ.

Ό

ταν πριν από περίπου δέκα χρόνια οι Ιάπωνες έβαζαν στη γραμμή παραγωγής το υβριδικό Prius λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν πως το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Σήμερα όλο και περισσότεροι κατασκευαστές επενδύουν σε αυτή την τεχνολογία, που φαίνεται να κερδίζει τη μάχη απέναντι στο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα. Η πρώτη γενιά Prius που κυκλοφόρησε το 1997 προοριζόταν κυρίως για την ιαπωνική αγορά, ενώ από το 2001 έγιναν τα πρώτα βήματα σε Ευρώπη και Αμερική. Το 2004 το εντελώς ανανεωμένο Prius αρχίζει να καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου και έτσι οι πωλήσεις του αυξάνονται με απρόσμενο ρυθμό. Αφού πλέον η ιδέα της

υβριδικής τεχνολογίας είχε πλέον ωριμάσει για τα καλά, η Toyota παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες το νέο Prius. H εξέλιξη που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια πέρασε σε μεγάλο βαθμό στη νέα γενιά, πετυχαίνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Ας εξηγήσουμε όμως πώς ακριβώς λειτουργεί το υβριδικό σύνολο. Η τεχνολογία hybrid synergy drive συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα 1.800 κ.εκ. και έναν ηλεκτροκινητήρα. Η απόδοσή τους φτάνει τους 98 και 80 ίππους αντίστοιχα, ενώ σε συνδυασμό τους 134 ίππους. Η ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση των μπαταριών αντλείται τόσο από τον κινητήρα βενζίνης όσο και από το φρενάρισμα των τροχών. Η

μέση κατανάλωση είναι 3,9 λίτρα/100χλμ., ενώ παράλληλα οι εκπομπές CO2 βρίσκονται μόλις στα 89 γρ./χλμ. Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης, εάν ο οδηγός επιταχύνει ομαλά, τίθεται σε λειτουργία μόνο ο ηλεκτροκινητήρας, ενώ στη συνέχεια η εμπλοκή του βενζινοκινητήρα γίνεται αυτόματα και χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του αυτοκινήτου. Οι πωλήσεις της νέας γενιάς Prius έχουν ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας και η τιμή για τη βασική έκδοση, που περιλαμβάνει αρκετά πλούσιο εξοπλισμό, ξεκινά από τα 26.650 ευρώ. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως όλα τα υβριδικά οχήματα κινούνται ελεύθερα στον δακτύλιο και δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.


Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009

ποντικι

πρασ νο

Eπιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

53

Επισημάνσεις

Ομπάμα σε... αργή κίνηση

Ο νέος «μαύρος χρυσός»

ξαφνική παραίτηση του συμβούλου του Λευκού Οίκου επί «των πράσινων θέσεων εργασίας» Βαν Τζόουνς έφερε στο προσκήνιο εκ νέου μία από τις πρώτες προτεραιότητες, προεκλογικά διακηρυγμένη, της διακυβέρνησης Ομπάμα. Αν και ο Τζόουνς επικρίθηκε ως ζηλωτής της Αριστεράς, η ομάδα του Ομπάμα μέχρι στιγμής στο θέμα του περιβάλλοντος έχει ακολουθήσει πορεία κάθε άλλο παρά ριζοσπαστική. Η κύρια προσπάθεια του Λευκού Οίκου επικεντρώθηκε στο να ακυρώσει διάφορες πολιτικές της περιόδου Μπους αναφορικά με τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ρυθμίσεις για τα δάση. Αυτές οι κινήσεις μαζί με δικαστικές αποφάσεις που «γκρέμισαν» άλλους κανονισμούς ανάγκασαν τον Ομπάμα να ξανασχεδιάσει πάνω σε λευκό καμβά την περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο η κυβέρνηση κινείται αργά, αφήνοντας ζητήματα - κλειδιά στην άκρη και πολλά ερωτήματα για το πώς θα ισορροπήσει μεταξύ περιβάλλοντος και οικονομίας. (...) Ένα παράδειγμα για τον σχεδιασμό νέων πολιτικών ήταν το θέμα των ανθρακωρυχείων σε υψηλές βουνοκορφές. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επανεξέταζε δεκάδες αιτήσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα γι’ αυτόν τον τύπο ορυχείου, εξαιτίας του οποίου σειρές από κορυφές των Απαλαχίων έχουν ανατιναχτεί ώστε να απελευθερωθεί το κάρβουνο που κρύβουν μέσα τους. Οικολογικές οργανώσεις, που επισήμαναν ότι η κυβέρνηση Μπους ήταν πολύ ελαστική με τα ορυχεία, πανηγύρισαν. Όμως έπειτα από εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 42 από τις 48 αιτήσεις ήταν νόμιμες. «Μας κοροϊδεύουν» ανέφερε ο Ρομπ Περκ από το Συμβούλιο για τη Διάσωση των Φυσικών Πόρων. Οι περιβαλλοντολόγοι πλέον περιμένουν μία ακόμη απόφαση αυτή την εβδομάδα για την τύχη ορισμένων ακόμα δεκάδων αιτήσεων. «Αυτό θα είναι πραγματικά προπομπός» λένε. «Το τι θα συμβεί με αυτές τις αιτήσεις θα δείξει αν η κυβέρνηση πρόκειται στ’ αλήθεια να αλλάξει».

υποθαλάσσια περιοχή στη Βόρεια Θάλασσα μπορεί να αποτελέσει για τη Βρετανία έναν φυσικό πόρο αξίας 10 δισεκατομμυρίων λιρών τον χρόνο, εάν η κυβέρνηση τον εκμεταλλευτεί σαν αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα από σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η Βρετανία έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εκτός της Νορβηγίας, σύμφωνα με έρευνες που δείχνουν ότι η συλλογή και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να είναι η πιο επικερδής βιομηχανική δραστηριότητα για τα επόμενα 20 χρόνια. Οι βραχώδεις σχηματισμοί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που ανήκει στα κυριαρχικά όρια της Βρετανίας, κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα, θα μπορούσε να αποφέρει έως και 5 δισ. λίρες ετησίως από την πώληση δικαιωμάτων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Πολωνία. Η ανάπτυξη αγοράς ειδικής τεχνολογίας για αποθήκευση αερίων ρύπων θα μπορούσε να κοστίσει 3 με 5 δισ. λίρες και η βιομηχανία θα μπορούσε να προσφέρει 240.000 θέσεις εργασίας – σχεδόν όσες υπάρχουν στις βιομηχανίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα αυτή τη στιγμή. (...) Αν και η τεχνολογία απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ενέργειας υπάρχει ήδη, είναι ακόμα ακριβή προσθέτοντας στους λογαριασμούς του ρεύματος περίπου το ένα τρίτο του κόστους. Αυτό ωστόσο αναμένεται να πέσει θεαματικά τις επόμενες δύο δεκαετίες εφόσον δημιουργηθεί αυτή η αγορά αποθήκευσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την οποία η Βρετανία μπορεί ιδανικά να υποστηρίξει.

Του David A. Farenthold

Tου Mark Henderson

H

Ουάσιγκτον Ποστ

H

The Τimes


πρασ νο ποντικι

54

Η λεζάντα

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ A

φού τα κάψαμε όλα είναι δύσκολο πλέον να έχουμε στον ήλιο... σκιά! Καταντήσαμε όλα γύρω να τα ’χουμε στάχτη και μετά τσιμέντο. Φαίνεται ότι καταφέραμε να κάνουμε τον κόσμο μας κάρβουνο και όπου και να σταθείς μουντζουρώνεσαι. Μένει τώρα να πάρουν φωτιά τα... μπατζάκια μας, να τρέχουμε και να μην φθάνουμε. Χρειάζεται να κάνουμε και την καμένη πλευρά όπως την απέναντι όχθη...

Πέτρος Φιλιππίδης ηθοποιός

Πέμπτη 1 Oκτωβρίου 2009


Πράσινο Ποντικι 1  

prasino pontiki 1

Πράσινο Ποντικι 1  

prasino pontiki 1