__MAIN_TEXT__

Page 1

PEDERSHOLM ROSKILDEVEJ 161 3600 FREDERIKSSUND

www.frederikssundmarineforening.dk


TØRDOKKEN - det lokale medlemsblad for Frederikssund Marineforening. Ansvarshavende redaktør: Tonny Poulsen Mølleparken 5, Ganløse 3660 Stenløse Tlf.: 30312183 e-mail : toerdokken@webspeed.dk INDLÆG - FOTO m.m. til næste nummer af TØRDOKKEN der udkommer d. 4. december 2016 skal være redaktøren i hænde SENEST d. 15. november 2016 på ovenstående adresse.

I dette nummer kan du bl.a. læse :

Side 3

Formandens 2 minutter.

Side 4

Bal På Dækket.

Side 5

Våd Jægersprisfest og Ohne Lederhosen.

Side 6-7

Side 11 Side 12-13

Udsendte og Veteraner fejret med flagparade.

Side 14-17

Vellykket efterårstur til Stettin.

Fregatskydning med succes.

Side 8

Opslagstavlen 1.

Side 9

Slopkisten.

Side 10

Husk kryds i kalenderen.

Vi kipper med flaget.

Side 17

Flådebesøg i Frederikssund.

Side 18-19 Opslagstavlen 2. Side 20

Agterdækket.

Forsidebillede: Tre skarpskytter fra Frederikssund Marineforening, fra venstre ses: Danny Rask, der skød Berginersejlet ned, Jan Verner Jørgensen tog sig af Store Bramsejl mens Bent Hansen sørgede for at ramme krudtkammeret og derfor blev Fregatkaptajn. 2


Formandens minutter Vi har en Marineforening der har markeret sig…

I 2016 har vi måtte sige farvel til tre kammerater, der er afgået ved døden i årets løb. Det er vores gode kammerater ”ROM” Allan Omar Hakon Rasmussen, som har været bestyrelsesmedlem i Frederikssund Marineforening og var en af Søværnets mest erfarende helikopterpilot, samt vor bestyrelsesmedlem Aksel Højmark-Pedersen og Svend Åge Sørensen.

M

edlemstallet er gennem de senere år vokset stødt og roligt. Det er et sundhedstegn, at vores forening udvider sit medlemstal, men medlemstilgang må aldrig blive et mål i sig selv. Hvis dette sker, kan formålsparagraffen og dermed foreningens grundlag tabes af sigte. Der er mange maritime foreninger i Danmark, men vores Marineforening har markeret sig. Vores Marinestue er ikke blot et mødested for kammeratlig samvær, men også stedet hvor traditioner, holdninger og identitet plejes og udvikles ved arrangementer, som f.eks. generalforsamling, foredrag, foreningsaktiviteter samt kammeratskabsaften:

Ære være deres minde.

Der er heller ingen tvivl om, at det sociale er i højsædet, når vi tager på busrejser med Frederikssund Marineforening, for her er en helt speciel stemning i en bus fyldt med forskellige mennesker. Det danske orlogsflag er verdens ældste orlogsflag. Det er tradition identitet i et gammel- demokrati. Det er en ære at tjene eller have tjent under dette flag

At styrke interessen i befolkningen for Søværn og Søfart - det maritime Danmark

Lad os sammen være stolte over den ære det er, at være medlem af Frederiksund Marineforening.

Med venlig hilsen Kurt Terkelsen Formand

3


er kl. b m e v o n . 5 Lørdag d.

18.00

Pris pr. person er kun 50,- kr. for en glad aften med fantastisk musik leveret af ROBIN, der også stod for den musikalske underholdning i 2014 Husk at medbringe madpakken og det gode humør.

ing lmeld i t k s : Hu urt på / Til K 46 52 99 7 4 : . Tlf 2641 2129 eller .dk il.tele a m @ kurts

Drikkevarerne købes i baren til Marinestuens altid latterlig lave priser.

4


På Jægersprisfesten spillede det lokale 17mands humørorkester ”Ohne Lederhosen”, hvor vores kasserer Henrik Holmgaard spiller trompet. De gav koncert i et fyldt Royal telt, hvor man til ære for Frederikssund Marineforening, spillede vores slagsang ”Susanne, Birgitte og Hanne” Således fik vi en rigtig god reklame for vores forening og en masse opmærksomhed. Alt sammen med til at vi kan nå vores mål i 2018 med 100 medlemmer.

V

ejrguderne var i sjælden grad ikke i det gode hjørne, da Frederikssund Marineforening for første gang, deltog med hverveudstilling, på Jægersprisfesten den 13. juli 2016, men ca. 10.000 kiggede alligevel forbi. Men trods kraftige byger på menukortet viste Marineforeningen flaget og samtidig gør vi opmærksom på vores maritime afdeling og at vi vil hermed sprede vores budskab om hyggeligt samvær i en god og kammeratlig atmosfære, det skal fastholde og udbygge danskernes interesse og forståelse for søværnets og søfartens nationale og internationale virke. Vi fik også udleveret en del brochurer og blade og et par stykker ville komme og besøge os i Marinestuen, samt en enkelt skrev en medlemsansøgning.

Stor tak til Jørgen, Egon, Benny, Bent og Ove Kragh, de er jo søfolk, der ikke er bange for en smule vand, men håber alligevel, at vejret vil arte sig bedre til Frederikssund For Fulde Sejl. Kurt

5


D

e varslede regnbyger holdt sig delvis væk og vejrguderne var i høj grad på arrangørenes side den 13. august 2016, da Hundested, Frederiksværk og Frederikssund Marineforening afholdt fregatskydning for 40. gang i Tollerup skydebane ved Melby.

tajn. Henning og Benny fik solgt nogle lotterier, som gav en pæn sum til vores fælles arrangement.

Vores tur startede fra Frederikssund Station, med Hugo ved rattet fra Turismo busser og 23 morgenfriske gutter og piger. Første stop var traditionen tro ved Arresødal hvor vi nød en forfriskning ved søen som foreningen gav, herefter gik turen til Hundested Marineforening hvor vi fik bussen fyldt op til sidste plads. Herefter kørte vi til Tollerup skydebane, hvor formanden fra Hundested, Jens Hyldborg, bød velkommen til 52 gaster og 13 piger.

Ved middagstid blev skydningen indstillet, da vi skulle indtage den nye traditionsrige frokost, hvor man igen har indført gratis helstegt pattegris med tilbehør. Pigernes ”korvet” hold til langt ud på eftermiddagen og her var det vores nye medlem, Ellen Margrethe Sørensen fra Frederikssund Marineforening der skød sejl nummer 3 ned. Sidst men ikke mindst sagde formanden, Frederikssund Marineforening, tak til alle, som mødte frem og ikke mindst tak for det flotte resultat, så det var en rigtig god dag for alle os fremmødte, men også tak til de gode kammerater fra Frederiksværk og Hundested Marineforening, og efter et lille besøg i Hundested Marineforening, kørte vi hjem ved 17. tiden i højt humør.

Her var det VØN, Jan Verner Jørgensen, som skød Store Bramsejl ned og blev lanternegast, derefter skød Danny Rask Berginersejl ned og blev Babian, og til sidst var det Bent Hansen, også fra Frederikssund Marineforening, der skød krudtkammeret ned, og blev kanonkommandør og årets fregatkap-

6


Følgende numre blev udtrukket pü de solgte skydekort:

7


Vor gode kammerat

Aksel Højmark-Pedersen er efter længere tids sygdom gået fra borde den 29. juli 2016. Aksel blev medlem af Frederikssund Marineforening i 2006 og kom i bestyrelsen i 2013.

Æret været hans minde

Vor gode kammerat

Svend Åge Sørensen er gået fra borde den 6. september 2016. Svend Åge blev født d. 5. september 1940 og har været medlem af Frederikssund Marineforening siden 23 marts 2015

Æret været hans minde 8


C02 Cardigan

C12 Poloshirt

C23 Windbreaker

C2 & C21 Skjorter med korte og lange ærmer, hvid eller lyseblå A 04 Mini emblem A 05 Kendingstegn D 01 Blazeremblem D 02 Hue emblem D 03 Slips D 04 Blazerknap sæt D 05 ”Begyndersæt” blazer D 07 Skulderdistinkt. D 08 Badges D 09 Booswik læder bælte, sort D 10 Lærredsbælter, m-blå, sort D 11 Seler, blå, sort D 12 Dametørklæde F 01 Indkøbspose F 02 Messeforklæde F 09 Damenål, broche F 10000 Vedhæng kendingstegn F 10100 Vedh. Kendingst. Forgyldt BR Slipsenål BR Manchetknapper RO Autoemblem AM 05 Nøglering + vognmønt

C 01 Sweatshirt, marine

Miniemblem F01 Indkøbspose

D01 Blazeremblem

Slips

Herudover sælges der: C 05 Pullover; C 06 Slipover; C 13 T-shirt marine og hvid; Kasketter, Bordflag + stang. Priser spørg kassereren. Varekatalog i farver hos kassereren. Hvis ikke varen er hjemme, kan der bestilles hos kassereren.

9


Torsdag d. 27. oktober kl. 19.00 Pudseaften

Lørdag d. 5. november kl. 18.00 BAL PÅ DÆKKET Husk Tilmelding (SE SIDE 4)

Torsdag d. 24. november kl. 19.00* Filmaften * Café Tørdokken serverer Skipperlabskovs kl. 18.00 Husk Tilmelding (SE SIDE 19)

Søndag d. 4 december kl. 14.00 Julebanko m/Gløgg og Æbleskiver. 10


...og siger TILLYKKE med fødselsdagen til: Benny Hansen der runder de 60 år d. 2. december, og de 75 år til Knud Mørkeberg d. 1. oktober, samt de 75 år til Kurt Terkelsen d. 19. november og sidst - men ikke mindst til Ole Sommerfeldt Andersen der d. 23. november kan fejre sin 65 års dag. samt til Henrik Holmgaard Leif Hansen Martin Hernvig Hardy Højsgaard Egon Krüger Johansen Niels Holger Larsen Asger Knudsen Hans Erik Andersen Niels Garboe Ellen Sørensen Per Erik Hansen

02. oktober 05. oktober 06. oktober 07. oktober 17. oktober 20. oktober 23. oktober 24. oktober 26. oktober 26. oktober 27. oktober

Claus Stig Riisholt Lotte Riisholt

07. november 16. november

Nanok Franch Larsen Claus Søren Madsen

13. december 20. december

11


Efter flaget blev hejst på Torvet kl. 08.00, holdt borgmester John Schmidt en tale for alle de fremmødte. Borgmesteren takke veteranerne og fortalte, at man i Frederikssund er stolte af sine veteraner, som han værdsatte for deres store indsats for Danmark, bestående af soldater, politi og beredskabsfolk samt sundhedspersonale. Efter talen var der kaffe/te og rundstykker i Byrådssalen for de inviterede.

D

en. 5. september 2016, deltog flagbærer Poul Carsten Hasfeldt, og formand Kurt Terkelsen, Frederikssund Marineforening med flaget, hvor Frederikssund Kommune for første gang markerer den nationale flagdag for udsendte og veteraner ved at invitere disse til at fejre dagen på rådhuset. Derudover stillede Nordsjællands Gardeforening, Gardehusarforeningen, De Danske Forsvarsbrødre, Danmarks Veteraner (De Blå Baretter) og Kystartilleriforeningen med faner.

Regeringen og Folketinget lancerede som bekendt i 2009 den 5. september som ny, officiel flagdag for danske soldater, orlogsgaster og andet personel i international tjeneste. Som bekendt foretog soldaterforeningerne og marineforeningen i Frederikssund ved en lille højtidlighed i Jægerspris Lejren i 2010. Der er på ingen måde tale om en sørgehøjtidelighed, men derimod en hyldest til de soldater, orlogsgaster og andre udsendte, der langt fra hjem og familie løser – og gennem årene har løst – de opgaver, der er eller har været pålagt dem af Regering og Folketing til sikring af fred og sameksistens forskellige steder på Kloden. Og dette drejer sig altså ikke kun om soldater, der p.t. er i Afghanistan, Irak m.m. og orlogsgaster ved Afrikas Horn, fjerne kemiske våben i Syrien, men alle, der gennem årene har ydet en indsats i international tjeneste. Danmark er her i nutiden blevet sig mere 12


bevist om, ansvar vi lægger på skulderen af de byrde og det afsavn, det samtidig kan være for deres familie og børn. Det vil glæde mig meget, hvis kommunen inddragede vores marine/soldaterforeninger noget mere og man går skridtet videre, og udarbejde en egentlig veteran-politik for alle kommunens veteraner. Også helt almindelige borgere uden tilknytning til veteranerne, bør også inviteres til at møde op på Flagdagen, for at vise deres anerkendelse og gøre denne markering af dagen til ”noget rigtig”. Kurt

Oceaner af flotte præmier

13


Hygge, socialt samvær og masser af oplevelser uden man selv skulle forberede noget var bare nogle af nøgleordene for denne busrejse.

kommen om bord og præsenteret ”rorgængeren” Lasse, der v ar udpeget som styrmand på turen, lagde vi fra, og begav os ud i den søvnige morgentrafik, hvor første stop var Roskilde for ombordtagning af endnu en gast.

T

orsdag den 22. september klokken 05.45, blev der fløjtet afgang på Frederikssund station, hvor nogle glade og forventningsfulde rejsedeltagere skulle med på turen til Stettin, og steg om bord på bussen. Der var 50 tilmeldte til turen. Men ”desværre” var der en 5-6 stykker som havde glemt at betale og/eller at melde afbud på turen? (PS: Når man har tilmeldt sig en rejse, bør man holde den, kun død og akut sygdom kan undskyldes)!

Så gik turen mod en 2 timers sejlads (Gedser – Rostock), inden vi fortsatte mod Stettin ca. 250 km borte. En pæn strækning, der slet ikke føles så lang, når man er i godt selskab med andre der også bare er ude for at hygge sig. Man kunne straks mærke den gode stemningen, også hos dem, der havde brug for en rygepause undervejs. Vanen tro, er vi ikke nået ret man-

I år var der to busser af sted fra ”Den Tour Rejser’s” faste busselskab ”ES Bus” fra Roskilde, Én fra Jylland og én fra Frederikssund. Da formanden havde budt vel14


ge sømil fra hjemlige strande, før der er livlig trafik til og fra forsyningsposten. Bestyrelsen sørgede utrætteligt for, at ingen behøvede at mangle kaffe, øl eller vand på turen.

Naturligvis var der også nogle, der fandt et lille sted, hvor man kunne få slukket tørsten. Man kunne dog også spore en vis nervøsitet hos nogle af herrerne, når pigerne kom lidt for tit hen efter mere valuta. Joh, der var mange indkøbs poser med i bussen tilbage til hotellet.

Endelig var Stattin i sigte. Efter ankomsten til hotellerne Victoria og Ibis, mødtes vi med ”Kisser & Sørens venner. Gitte Kaufmann (venneforeningen) fra Jylland, samt DenTour Rejser.

Til manges store glæde, var vi tilbage ved hotellet i så god tid, at man lige kunne nå et lille hvil og et bad, før det atter gik løs. Denne gang på natklubben Tango, som ligger i kælderen under hotel Victoria.

Da alle havde fået tildelt værelser, var der dækket op til spisning i restauranten på hotel Victoria, med en dejlig 3 retters menu.

Forventningerne var store til denne fest aften, med spisning som bestod af en dejlig 3 retters menu, efterfulgt af kaffe og masser af kager, som var festlig pyntet i alle regnbuens farver.

Efter aftensmaden var der nogle der trængte til lidt motion, og gik ud for at se lidt på Stettin. Jeg tror nu nok, at de fleste var lidt trætte efter en dejlig lang dag.

Så var vi klar til aftenens underholdning, som bestod af Kisser & Søren og Petmics. Der blev danset kædedans i Tango og skålet i store polske ølglas. I det hele taget festet igennem – det var en stor fornøjelse. Kisser & Søren samt Petmics fik alle ud på dansegulvet. En uforglemmelig aften med musik, sang og dans når det er allerbedst.

Fredag den 23. september Efter morgenmaden gik turen direkte til grænsemarked Zan (Tyskermarked). Efter bagagen at dømme blev der brugt en del penge. Her kunne man købe alt (næsten) lige fra knappenåle til damplokomotiver. Henning var på jagt efter et godt nyt lommeur, hvor han fik prøvet sit fantastiske kræmmertalent, men kunne ikke finde et ”ægte” Rolex ur til under 54,- kr.

Sidst – men ikke mindst måtte de mange gæster i Tango lægge øre til nogle friske gutter fra Frederikssund Marineforening. 15


Efter byrundturen holdt vi en pause, så man kunne få lidt at spise, ved de mange billige små hyggelige spisesteder ved Oder floden. Herefter var vi på en smuk sejltur på floden, hvor Kisser & Søren underholdt, ikke kun med nogle herlige sømandssange som var tilpasset til turen, men også alle de kendte Kisser & Sørens egne tekster og melodier krydret med alle de goé gamle som Hvide måge, Marie a’ vil hjem til dig o.s.v.. Efter 3 timer på søen, gik vi atter i land, og havde hele aftenen for os selv.

Ingen siger godnat, før ”den fede dame har sunget”, eller trioen ”Ham, dig og mig” har betrådt de skrå brædder. Denne gennemmusikalske kendte eller berygtet trio, repræsenteret ved Hans Ulrich, Henrik og Benny, udvidet med dansktopsangerne Anny Fyhn, Kisser & Søren, måtte naturligvis synge foreningens slagsang ”Susanne, Birgitte og Hanne”. Men her sluttede festen ikke for alle. Nogle ville videre ud i Stettins natteliv, det var ikke til at skjule næste dag ved morgenbordet.

Søndag den 25. september

Lørdag den 24. september

Efter morgenmaden gik turen så mod Danmark igen. Vi fik sagt farvel til vennerne fra Jylland inden vore veje skiltes. Efter nogle herlige dage, forlod vi Stettin og satte kursen mod Frederiksund.

Da morgenmaden var indtaget, var (næsten) alle klar til en ny dags udfordringer. Programmet denne lørdag bød først på en byrundtur, hvor vi besøgte de mange historiske steder i Stettin. Med sin store viden om byen, guidede Jan Pedersen os gennem byens spændende historie.

Det var en stor succes. Tak til Kisser & Sørens Venner og Jan Pedersen DenTours Rejser. Alt klappede, dygtig chauffør, dejlig populære danske kunstnere (Kisser & Søren samt Pitmics). Efter at havde handlet i Border Shop, blev vi, på grund af problemer med færgen ”Kronprins Frederik”, forsinket en god times tid ved afgangen fra Rostock.

16


Da vi atter kom ombord i bussen fra Gedser og satte kursen nord på, blev der mere og mere ro efterhånden som vi nærmere os Frederiksund. Vi lagde til kaj klokken 22.15.

medlemmer/gæster, var meget begejstrede for, og syntes vi skal gentage igen næste år. I tilgift til det særdeles vellykkede arrangement, fik vi 5 nye medlemmer på turen. Kurt

En helt igennem fantastisk tur, som vores

Flådebesøg i Frederikssund

S

øværnets to skoleskibe A 543 Ertholm og A 544 Alholm, besøgte den 25. juni 2016 Frederikssund.

28,9 m – Bredde: 6,6 m – Dybgang: 2,1 m – Deplacement: 98 tons. Skibet fremdrivning består af 2 Scania DC 16, 375 kW/1.800 omdrejninger.

Ertholm er det tredje skib i Holm-klassen, indgik i flådens tal den 8. maj 2006 og er opkaldt efter Ertholmene nordøst for Bornholm. Alholm er det fjerde skib i Holmklassen, indgik i flådens tal den 7. februar 2007 og er opkaldt efter den lille ø Alholm i Isefjorden. De to skibe er bygget på Danish Yacht i Skagen.

Da Frederikssund Kommune (Frederikssund Marineforening foranstaltning) havde sendt en ansøgning til Søværnets Operative Kommando (SOK) om et nyt adoptionsskib. Derfor sendte Frederikssund Marineforening en skriv til SOK den 8. december 2007: ”Da vi har konstateret at alle seks patruljefartøjer af ”Standardfartøj MK. II-klassen” er udpeget til andre adoptionsbyer, vil Frederikssund Marineforening foreslå at uddannelsesfartøj A 544 Alholm, hvor navnet stammer fra den lille Ø Alholm i Isefjorden, vil tilgå Frederikssund Kommune”.

Skibenes primære formål er praktisk uddannelse af kommende søofficerer og kadetaspiranter. Op til fire aspiranter påmønstre hvert skib efter endt eksammen på Søværnets Sergent- og Grundskole, hvor de har erhvervet sig teoretisk navigation og søvejsregler. Kadetaspiranterne skal på skoleenhederne prøve den tilegnede viden i praksis, samt erfare hvad det vil sige at indgå i en skibsbesætning og være officer i den danske marine i forhold til traditioner, rutine, øvelser og den disciplin det kræver at begå sig på den begrænsede plads, som et skib tilbyder. Den faste besætning består af 5 personer: Chef, næstkommanderende, teknikbefalingsmand, maskinmand og kok.

Men SOK bestemte at begge fartøjer, Ertholm & Alholm, blev adopteret af Haderslev?

Tekniske data: Fart: 13 knob – Længde: 17


Frederikssund Marineforening Byder velkommen om bord til: Jess Lykke Christensen Birgit Overgaard Lis Have Andersen Ellen Margrethe Uttrup Sørensen Janne Taarnehøj Egon Krüger Johansen Henrik Lysberg Lotte Riisholt Lis Højmark-Pedersen Susanne Lund Lone Birthe Gerdes Britt Eva Margaretha Hansen Lillian Bovbjerg Birgit Nielsen Janne Gensch Degn Jytte Føhns Poulsen Iris Kristensen Ulla Bente Andersen Lydia Priis Hanne Liselotte Petersen Tag godt imod vore nye medlemmer. 18


n e d n a m r Næstfo år 0 6 r e v i bl

Benny holder åbent hus d. 3/12. fra 9-12 i Odd-fellow logens lokaler Lundevej 27, 3600 Frederikssund, hvor der bydes på kaffe og en lille én.

Skipperlabskovs m/rugbrød og rødbeder

Husk tilmelding til Tonny Senest d. 19.november

19

KU N

40,-

kr.


estuen en i Marin en ft a g ti g n fu kom Jørg e været e gå hjem, Det havd g o e k k lu kulle æggen. og da vi s hang på v r e d , jl e p forbi et s u da, jeg syntes sg g e J ” . n e iger Jørg ”Hva’ ” s ejlet”. skubm der i sp enning og H r e kender ha ig s , rsk. d mig se” jeg, din to r o tr t ”vrøvl - la e d a, n væk. ”J ber Jørge mig” Det er jo

Sids t en 1 der var 1 år land s af d e dy knægt skamp i Pa og f rest - Hv rke ep re i - De s billet ladser. mviser n komm en b e t illet er - Hv er min r det?, s til e f p or e a ø r r s ge n , r - Hj emm din far svarer d r kontr ? ollø reng e og ren. en. lede efte r bil lette n.

- Tjener, er der budding på menuen? - Det var der, men jeg tørrede af det, hr.!

Ocean dampe ren M/ og beg SG yndte a t synke arbage var s i god b ejlet p . Alle ehold, åe m o g d re Kaptaj v nu ru and kom dog t skær, nen fik n fra bor d øj e på t tede, m de kabysd på havet i fl ens ha å r derne. n tørre e kinden de en f ngen, der sa . d og sn orræde ”Rolig risk tå øfmin dr r e bort fr eng. V op”, tr a i skal n østede ok sna kaptajn ”Det tr rt b en den or jeg ulykke live samlet gerne” ”Men l , ige s der er varede noget drenge knægt. færdig d e n, r ærgre med at mig. J vaske eg var op efte li r midd agen… ge blevet ”

Næh, frøken Nielsen. Penge er ikke alt her i verden. De kunne da f.eks. aldrig finde på at gifte Dem med et gammelt fjols, bare fordi han har lidt penge på kistebunden, er jeg sikker på. - Jamen, hr. Olsen dog. Det kommer så pludseligt !

Formand

Kurt Terkelsen

47 52 99 46

kurts@mail.tele.dk

Næstformand

Benny Hansen

47 31 13 74

bennyh6@hotmail.com

Kasserer

Henrik Holmgaard

30 49 25 36

hcholmgaard@sport.dk

Sekretær

Bent Hansen

27 26 27 80

bhel@godmail.dk

B-medlem

Hans Ulrich Christensen

38 71 15 17

ulrich@biobiler.dk

B-medlem

Henning Mørch

20 12 04 93

aase41@paradis.dk

B-medlem

Jørgen Bang

20 27 47 60

Suppleant

20

Profile for Tonny Poulsen

Tørdokken on line 4 16  

Tørdokken on line 4 16  

Profile for topo198
Advertisement