Page 1

L'Auditori ĂŠs un consorci de

Visiteu les nostres pĂ gines a


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

núm.

www.auditori.cat

05 L'aniversari de l'OBC

EDITORIAL L’Auditori entra amb força a la part central de la temporada, quan celebrem els 70 anys de la fundació de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya; l’orquestra que Eduard Toldrà va fundar el 1944 i que, d’alguna manera, va suposar la continuació de la tradició musical barcelonina que havia iniciat de manera estable l’Orquestra Pau Casals el 1920. És inqüestionable que l’OBC és el pal de paller que mou la vida simfònica de la capital catalana i que la temporada de la nostra orquestra és la proposta més important per als afeccionats a la música orquestral del país. Per això, aquest any hem programat algunes de les obres simfòniques més importants amb grans compositors durant aquest trimestre com Strauss, Schumann, Grieg, Rakhmàninov, Ravel, Mendelssohn, Mozart, Berlioz, Stravinsky o Brahms. No obstant, el moment culminant serà el mes d’abril amb la interpretació de la Simfonia dels Mil de Mahler. Però L’Auditori no és només el record i l’homenatge a la nostra orquestra. L’Auditori també és innovació i promoció dels valors propis de la música i de la terra. Per aquest motiu, entre els mesos de gener i juny engeguem una nova proposta: Denominació d’Origen; maridant música. Amb aquest nom donem pas a una nova sèrie de concerts d’artistes catalans, alguns dels quals són músics ja habituals en l’àmbit de la interpretació i d’altres són talents emergents que s’estan obrint camí amb força en el món del concert. Una proposta intimista i tota una experiència sensorial en què l’alta cultura musical, de la cambra al jazz, es maridarà amb el tast de vins del nostre país en una iniciativa que esperem que sigui un pas més en el camí de l’excel·lència.

P. 11

Any Japó a l'Auditori

Savall: al món i a L'Auditori

P. 04

P. 12

Retrats d'artista: Josep Colom

Notícies de L'Auditori

15è BS Festival del Mil·lenni P. 06

Agafeu l’agenda i marqueu els imprescindibles d’aquest trimestre a L’Auditori!

Denominació d'origen. Maridant música P. 06

Agenda

TRIMESTRAL L'Auditori

Gener | Febrer | Març

Edició de la publicació → gener de 2014 Direcció d'art i disseny → Toormix Il·lustració de coberta → Superexpresso Impressió → Graficas de Prensa Diaria Dipòsit legal → B 28583 – 2012 Textos → Anna Costal / Núria Fuertes / Georgina Garcia / Sílvia Giró / Sara Guasteví / Judit Lara / Marta Porter / David Puertas / Montserrat Rossell Edició → Fundació Privada de L’Auditori i l’Orquestra Coordinació → Departament de Comunicació de L’Auditori

Walter Ebenberger

P. 03

P. 05

I el 2014 el comencem reafirmant, també, el nostre compromís amb plataformes tan importants com imprescindibles per gèneres com el jazz, les músiques modernes i del món, o la de cantautors. D’aquesta manera treballem més estretament amb cicles com el BarnaSants, els festivals del Mil·leni i Tradicionàrius o els concerts que oferim a partir de l'acord amb l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, que portaran als escenaris de L'Auditori músics d'estils i procedència diversa com Standstill, Albert Pla, Manel, Obrint Pas, Sisa o el Pablo Held Trio.

Músics

•M  aneres de "mirar" un clavicèmbal • Albert Pla es manifesta • Els millors concerts de l'OBC • La trompeta: una brillant protagonista • Música per a nens de 0 a 99 anys • Orquestres internacionals • L'Apropa Cultura s'amplia als museus • Música catalana de sons versàtils • Henrie Adams amb la Banda

P. 12 → 15

Sabies que... Strauss i els Alps en una simfonia

P. 15

Recomana... Rosa Novell

P. 07 → 10

Les especificacions d'aquesta publicació són vàlides excepte error tipogràfic i poden ser canviades sense previ avís per part de L'Auditori.

P. 15 2


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

L'ANIV ERSARI DE

L'

OBC

L’Auditori vol celebrar i compartir la satisfacció d’aquests 70 anys amb el seu públic i amb la ciutat, per això ha programat diferents actes que posaran de manifest el seu compromís amb la societat i la cultura del moment CONCERTS I ACTIVITATS EN MOTIU DELS 70 ANYS

EL PASSAT QUE ENS ACREDITA

Del 28 de març al 13 d'abril

El 1944 Eduard Toldrà fundava l’Orquesta Municipal de Barcelona per revitalitzar la vida musical d’una ciutat que vivia en la grisor de la postguerra. Tenia en herència l’embranzida de l’Orquestra Pau Casals, desapareguda el 1936. Rebatejada com a Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya des de la temporada 1994/1995, interpreta el gran repertori orquestral sense oblidar la música catalana i des del 1999 té la seu a L’Auditori. L’OBC, que ha actuat arreu d’Europa, EUA i Japó, ha enregistrat per a segells internacionals i ha rebut el Grammy Llatí en tres ocasions.

Et toca a tu Dj 28 de març

Preu: 3€

Els músics de l’OBC compartiran escenari amb dues entitats socials: el projecte Bàsquet Beat del Casal dels Infants –que treballa l’aprenentatge de la música a través del joc amb pilota i que també portarà una formació de percussionistes i un grup de rap– i l’Orquestra de les escoles de música de l’Hospitalet, amb 200 estudiants que interpretaran sota la direcció del mestre Salvador Brotons, titular de la Banda Municipal de Barcelona, una obra creada per a aquest concert pel compositor català Octavi Rumbau, amb una part de música electrònica.

Orquestra’t Dg 6 d'abril

Preu: 10€

La formació musical dels nens i dels joves és clau pel futur cultural del país. De la mà de l’OBC i acompanyats de la seva família, els petits de la casa podran gaudir de la música i de la dansa que els proposa aquest concert.

Fotografia superior → Concert Inaugural amb Eduard Toldrà (1944) © Bragulí Fotografia inferior → Pablo González és el director titular de l’OBC des de la temporada 2010-2011 © May Zircus

La Simfonia dels Mil Dv 11, Ds 12 i Dg 13 d’abril

Preu: 10 a 51€

L’OBC mostrarà tota la seva potència amb aquesta gran obra de Mahler, amb tot el desplegament de veus i músics que demana aquesta simfonia, vital i exultant, que es programa en ocasions especials.

L’Orquestra mira Al futur L’OBC celebra els 70 anys mirant cap al futur amb ambició i confiança. Després d’una etapa de consolidació, es marca una doble fita: exportar el millor del patrimoni musical català al món i importar la millor música internacional. Per fer-ho, es potenciaran els intercanvis i les col·laboracions amb els directors, solistes i orquestres de més renom i qualitat artística, amb una programació més transversal i amatent a les noves tendències. També s’incrementarà la seva presència en les plataformes multimèdia i en els mitjans audiovisuals, i es fomentarà la col·laboració amb altres equipaments culturals del país. Les gires per Europa i la creació d’una xarxa estable de col·laboració amb orquestres internacionals són els altres pilars de l’OBC juntament amb els enregistraments discogràfics. Tot amb un mateix objectiu: augmentar la visibilitat de l’orquestra a la ciutat de Barcelona, al país i a Europa.

Fragments de converses: Epistolari Toldrà - Clausells Dg 13 d'abril

Preu: 10€

Els actors Rosa i Queco Novell són els protagonistes de Fragments de converses (Epistolari Toldrà - Clausells). L’obra està basada en la relació epistolar que durant anys van mantenir Eduard Toldrà i Manuel Clausells; aquest darrer, avi dels dos actors. A través de les seves paraules ens acostem a la vida cultural de l’època i a la figura d’aquests dos grans protagonistes de la societat musical catalana.

3


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

www.auditori.cat

— 26 DE GENER — Una mirada transversal al Japó per mitjà de la seva música, dels instruments tradicionals, del paisatge sonor i de la gastronomia. Tot un dia dedicat al país nipó per descobrir-ne les interioritats, aprofitant la celebració dels 400 anys de les relacions diplomàtiques amb el Japó. Aquesta és l’original proposta de L’Auditori per al 26 de gener, un recorregut sorprenent que no deixarà ningú indiferent.

11 h

13 h

OBC AMB KAZUSHI ONO

NATSUKO SUGAO Sextet de Jazz Horacio Curti, shakuhachi

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

“Colores”. Suite estacional Bar La Llanterna de L’AuditOri + gastronomia japonesa

Kumiko Shuto, biwa Kifu Mitsuhashï, shakuhachi

Concert gratuït (aforament limitat)

“November Steps” de Toru Takemitsu

Els instruments La biwa i el shakuhachi són dos instruments tradicionals que el gran compositor japonès Toru Takemitsu utilitza en l’obra November Steps. L’OBC comptarà amb dos intèrprets nipons per extreure’n tota la sonoritat, sota la direcció del també japonès Kazushi Ono. El Yamaha Disklavier és un piano innovador de la marca japonesa Yamaha que es pot controlar per mitjà d’un ordinador. L’Ensemble Crossing Lines l’utilitzarà en l’obra encarregada a Manuel Rodríguez Valenzuela, que ens mostra una visió externa de la cultura japonesa explorant la relació entre l’home i la màquina. D’una banda, l’ensemble humà, i de l’altra, el robotitzat. Una proposta de contrastos que ens sorprendrà. A més, el Foyer de la Sala 1 Pau Casals acollirà una exposició d’instruments japonesos organitzada pel Museu de la Música.

Sala 1 Pau Casals Preus: de 23 a 51€ (10€ des d’una setmana abans)

EL paisatge sonor La trompetista japonesa Natsuko Sugao oferirà un concert gratuït al bar La Llanterna i pensat amb la seva formació de jazz. Presentarà la seva suite Colors, un viatge pels suggerents paisatges d’un Japó intemporal en una suite de color estacional. Amb la col·laboració d'Horacio Curti (shakuhachi).

17 h

16 h

BARCELONA REED QUINTET

CROSSINGLINES Noves músiques

Noves músiques

Ensembles, electrònica, vídeo i Yamaha Disklavier. Obres de Rodríguez Valenzuela (obra encàrrec), Natsuda i Morishita.

Quintet de canyes i electrònica. Obres de Garcia-Tomás (obra encàrrec), Fujikura i Tanada. Sala 4 Alicia de Larrocha Gratuït (aforament limitat)

La Barcelona Reed Quintet estrenarà una obra encarregada a Raquel García-Tomás, inspirada en sons trobats en indrets urbans del Japó: la parla, la música al carrer, el so de l’interior d’un restaurant o fins i tot el so d’un aeroport, filtrats per la sonoritat inconfusible del quintet de canyes.

A més:

Sala 3 Tete Montoliu

15h – 20h Exposició Escultures Musicals al Museu de la Música (Gratuït)

Gratuït (aforament limitat)

LA GASTRONOMIA I per agafar forces, en un dia dedicat al Japó no hi podia faltar la gastronomia. El bar de La Llanterna oferirà diverses especialitats nipones com sushis, makis, sopa de miso, mochis, te i cervesa japonesa per acompanyar. Menú tast: 6€

↑ Obra © Enrique Barro - www.enriquebarro.com Amb el suport de

I LA COL·LABORACIÓ DE

4


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

RETRATS D'ARTISTA JOSEP COLOM

Josep Colom, sens dubte el pianista amb més projecció internacional de casa nostra, és el convidat del Retrat d’artista a L’Auditori amb dos concerts, un de caràcter simfònic amb l’OBC i l’altre en format recital.

→ En quin dels dos formats se sent més còmode? ← En tots dos, però potser on ets més lliure és tocant sol, ja que et pots expressar més. Quan toques amb orquestra cal que hi hagi una molt bona entesa amb el director, i en aquest cas no en podria tenir un de millor, l’Antoni Ros Marbà, amb el qual ja he tocat moltes vegades, i Ravel és una de les nostres afinitats. A més, amb l’OBC farem cinc concerts, els tres de temporada de l’orquestra a Barcelona més un a Sant Cugat i un altre a Granollers, o sigui que tindrem temps de madurar-lo. → Què té d’especial el Concert per a mà esquerra de Ravel? ← És una obra grandiosa, que no es toca massa sovint, i que requereix una orquestra gegantina; sona com si fos a dues mans. Va ser un encàrrec del pianista Paul Wittgenstein, que havia perdut el braç dret a la Primera Guerra Mundial. És un concert no gaire llarg, d’uns 20 minuts, en un sol moviment, amb una part central amb ritmes de jazz. El començament i el final són dues enormes cadències per a piano sol, el que facilita la labor de l’intèrpret. El repertori de concerts per a mà esquerra és bastant extens, perquè curiosament és més fàcil tocar amb la mà esquerra que amb la dreta.

Fotografies ↑ Josep Colom © May Zircus

→ El recital té una primera part que gira entorn de Bach i la segona està dedicada a Benet Casablancas? ← En la primera part interpretaré dues obres grans, el Preludi, Coral i Fuga de Franck i la Partita núm. 6 en mi menor de Bach, perquè tenen un cert lligam temàtic. Franck va fer un homenatge a Bach, ja que recull la cèl·lula temàtica del preludi de la sisena Partita de Bach, que és un preludi-fuga, i fa la seva pròpia fuga. La segona part està dedicada a Benet Casablancas, que aquest any és compositor resident a L’Auditori, i també és un joc de relacions. La seva peça es titula Si a Montsalvatge i juga amb la nota Si. És una obra que respon a la peça Si a Mompou que va escriure Monsalvatge, que també tocaré, i acabaré amb Dos diàlegs de Mompou, un compositor que m’agrada molt i que toco molt sovint a l’estranger, i que tenia a Chopin com a model i pare espiritual.

CONCERTS VINCULATS L’OBC I L’ESCOCESA DE MENDELSSOHN El concert per a la mà esquerra de Ravel amb Josep Colom 15 i 16 de febrer de 2014 a L’Auditori 21 de febrer al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès 22 de febrer al Teatre Auditori de Granollers JOSEP COLOM Obres de: Franck, J.S. Bach, Casablancas, Montsalvatge, Mompou i Chopin 11 de març de 2014

# Marta Porter • Periodista

5


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

15è bs

FESTIVAL DEL

MIL·LENNI

www.auditori.cat

DENOMINACIÓ D'ORIGEN

MARIDANT MÚSICA

La voràgine cientifista que ens envolta ens obliga a mesurar-ho tot. Podem valorar la potència d’un so en decibels i la seva altura en hertzs. Fins i tot ja es pot quantificar l’impacte que té en el nostre cervell, en els porus de la pell o en la freqüència dels batecs del nostre cor. Però encara no podem quantificar l’impacte emocional que la música té en nosaltres. També podem mesurar l’acidesa d’un vi, la seva graduació i si és més o menys aspre, dolç o sec... però tots sabem que la degustació d’un vi va molt més enllà de les dades científiques que es descriuen a l’etiqueta. Com la bona música, un bon vi desperta en nosaltres emocions que, per sort, encara no podem medir.

Aquest trimestre L'Auditori s'omple de cares conegudes de la millor música actual

Manel

Beth

El 15è BS Festival del Mil·lenni aterra un any més a L’Auditori per portar-nos una programació eclèctica amb intèrprets de primer nivell. Així, fins a l’abril ens visitaran artistes tan coneguts com Manel, amb les propostes pop-rock del seu tercer i últim disc Atletes, baixin de l’escenari. Els Standstill presentaran en directe Dentro de la luz; un espectacle ple de percussions, veus i espiritualitat. El pop més optimista vindrà de la mà de la Beth, que estrenarà el seu quart àlbum Família. Aquesta quinzena edició del Festival també amaga delicatessens com la unió d’un trio d’asos del panorama musical català: Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver. Una petita joia per a aquells que es van perdre el seu debut al Mercat de Música Viva de Vic i que vulguin escoltar els temes més emblemàtics dels seus respectius repertoris, recollits en aquest espectacle que porta per títol Cançó galàctica, intercomarcal i d’ultramar. I també una proposta del tenor granadí José Manuel Zapata i el cantaor José Mercé, que demostraran que les distàncies entre el tango, el flamenc i el bel canto poden desaparèixer quan s’hi barreja el sentiment. # Sílvia Giró • Periodista

CONCERTS VINCULATS

ENTRADES JA A LA VENDA:

SANT ANDREU JAZZ BAND 10 i 11 de gener de 2014

www.auditori.cat www.festival-millenni.com

MANEL 2 de febrer de 2014 ZENET 19 de febrer de 2014 BETH 28 de febrer de 2014 SEWARD 1 de març de 2014 SISA, QUIMI PORTET I JOAN MIQUEL OLIVER 13 de març de 2014

I què passa si ajuntem, si maridem, bona música i bon vi? Que les emocions (i les dades dels aparells mesuradors) es disparen. Que la sang es mou, que el cervell s’activa, que el pit s’eixampla i que descobrim en nosaltres un munt de sensacions que són molt més intenses que la suma de les parts. L’Auditori, assumint la seva funció de fàbrica d’emocions, ens proposa una vivència sensorial intensa: un cicle de concerts amb degustació de vins. O degustació de música amb concerts de vi, com es prefereixi. Músics amb denominació d’origen toquen, proposen, s’integren i es barregen amb les textures, olors i sabors dels nostres vins. Unes taules disposades com en un cabaret, uns músics ben a prop, unes copes preparades i una proposta molt treballada, des de la música, des del vi i des del bon gust. Perquè les sigles D.O. són una bona nota per començar. # David Puertas Esteve • Músic i periodista

JOSÉ MERCÉ I JOSÉ MANUEL ZAPATA 24 de març de 2014

6

CONCERTS VINCULATS Barcelona Clarinet Players Obres de: Hoedl, Satie, Tarin i Iturralde 18 de gener 2014 JOSEP FUSTER I ISABEL HERNÁNDEZ DUO Obres de: Rossini, Kalliwoda, Meseguer, Pascual i Schumann 8 de febrer 2014 ASTRIO 8 de març de 2014 Quartet Gerhard Obres de: Mendelssohn i Bartók 12 d’abril de 2014 Trio bcn cosmo Obres de: Mendelssohn, Casablancas i Xostakóvitx 10 de maig de 2014 AlarT Quartet Obres de Britten i Mendelssohn 14 de juny de 2014


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

AGENDA GENER

10/11

Dv 10 → 21h / Ds 11 → 19h Sala 2 Oriol Martorell

SANT ANDREU JAZZ BAND 15è BS Festival del Mil·lenni Preu: de 14 a 22€

11

Ds 11 → 12h Museu de la Música

UN CAFÈ AMB... LA FAMÍLIA BACH Concert amb estudiants de l’ESMUC pels 300 anys del naixement de C.P.E. Bach: sonates Preu: entrada al Museu

18

23

Ds 18 → 13h Sala 4 Alicia de Larrocha

JORDI SAVALL – EL SO ORIGINAL

BARCELONA CLARINET PLAYERS

L’Europa musical. Naixement i esplendor de l’orquestra 1600-1700

Denominació d’Origen MANUEL MARTÍNEZ / clarinet XAVIER VILAPLANA / clarinet MARTÍ GUASTEVÍ / corno di bassetto JOSÉ VICENTE MONTESINOS / clarinet baix

Le Concert des Nations Jordi Savall / viola da gamba i direcció Preu: de 10 a 40€

Preu: 25€ Concert i tast

18/19

Ds 18 → 19h / Dg 19 → 11h Sala 1 Pau Casals

Robert Purvis / director cantants del West-End de Londres Preu: de 10 a 51€

Eliahu Inbal / director

12

• Mahler » Simfonia núm. 7

QUAN ELS CONTES SÓN MÚSICA

Diumenges familiars Històries d’arreu del món sobre l’origen d’instruments com el didjeridú d’Austràlia o el violí de Transsilvània. Ferran Martin / narració i música Preu: 2€

12

Dg 12 → 18h Japó a L'Auditori Sala 1 Pau Casals

CATALUNYA VERSUS JAPÓ

Banda Municipal de Barcelona Salvador Brotons / director Yukiko Akagi / piano • Mestres Quadreny » Marxa 1714 • Saint-Saëns » Concert per a piano núm. 2 • Lamote de Grignon » Somnis. Selecció • Yasuhide » La Vita, simfonia en tres escenes Preu: 14€

17

19

La Jota + bella Barnasants i Tradicionàrius Preu: 20€

26

VII cicle La Música del Museu Horacio Curti i Dimitris Rapakousios

19

PABLO HELD TRIO

ECHO Rising Stars

Dg 26 → 11.30h Sala 2 Oriol Martorell

Banda Municipal de Barcelona Salvador Brotons / director Jonathan Camps / contrabaix

Preu: 7€

• Bertran » Fantasia per a contrabaix i vents • Toldrà » Empúries • Pujol » Avant per la pàtria • Samper » Mallorca. Suite simfònica

Dg 19 → 17.30 a 19h Museu de la Música

Música en viu amb instruments del Museu a càrrec d’estudiants de l’ESMUC: guitarres.

Preu: 14€

26

Gratuït

Nou CD: Pablo Held Trio Live

Dg 26 → 11h, 12h i 13h Espai 5

MA, ME, MI... MOZART!

Pablo Held / piano Robert Landfermann / contrabaix Jonas Burgwinkel / bateria

BARCELONA REED QUINTET

Japó a L’Auditori. Noves músiques

Gratuït

Dg 26 → 17.30h Sala 1 Pau Casals

SOMNIS DE MÚSIC

Concert familiar. Nens majors de 5 anys. Joves músics interpreten el Somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn, i ens desvetllen els seus somnis. 16.30h: xerrada gratuïta amb l’entrada del concert JONC Alevins, QVixote QuarteT   i Cor Infantil Amics de la Unió. M. Valdivieso i J. Vila i Jover / direcció musical • M. García Otín / direcció escènica Preu: 10€ / de 0 a 1 any gratuït

26

Dg 26 → 17.30h Museu de la Música

QUIN GONG!

D’EMPÚRIES A MALLORCA

Audició comentada

SILENCI, FEM MÚSICA

Dv 17 → 21.30h Sala 4 Alicia de Larrocha

Ds 25 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

Preu: 10€ / de 0 a 1 any gratuït

VENTS I CORDES DEL JAPÓ: EL SHAKUHACHI I EL SHAMISEN

Dg 26 → 17h Sala 4 Alicia de Larrocha

26

Llibert Fortuny / direcció musical Raquel Tomàs / direcció escènica

Dg 19 → 12h Japó a L'Auditori Museu de la Música

26

L’OBC I LA SIMFONIA ALPINA DE STRAUSS

QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES AMB LA COBLA REUS JOVE I L’ESBART REUS DANSA

19

CROSSINGLINES

Obres de: García-Tomás, Fujikura i Tanada

25

SONA BACH

Dg 26 → 16h Sala 3 Tete Montoliu

Dv 24 → 20.30h / Ds 25 → 19h / Dg 26 → 11h Japó a L'Auditori Sala 1 Pau Casals

Preu: de 10 a 51€

Concert familiar. Nens majors de 2 anys.

26 Gratuït

• Takemitsu » November Steps • R. Strauss » Simfonia Alpina

Dg 19 → 10.30h i 12h Sala 2 Oriol Martorell

Gratuït

DANI FLACO

Kazushi Ono / director Kumiko Shuto / biwa Kifu Mitsuhashi / Shakuhachi

Preu: de 10 a 51€

Japó a L’Auditori. Colores

Obres de: Rodriguez Valenzuela, Natsuda i Morishita

24/25/26

Fragments dels musicals West Side Story Kiss me Kate, The Phantom of the Opera, Cabaret, High Society, Evita, Les misérables…

NATSUKO SUGAO GROUP

Japó a L’Auditori. Noves músiques

Preu: 12€

L’OBC I BROADWAY

Dg 26 → 13h Bar Llanterna de L’Auditori

Dj 23 → 21.30h / Dv 24 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

Dijous 23 Concert inauguració del Festival

Ds 11 → 19h / Dg 12 → 11h Sala 1 Pau Casals

26

23/24 Barnasants

L’OBC I LA SETENA DE MAHLER

11/12

Dg 12 → 17.30h Museu de la Música

Dj 23 → 21h Sala 1 Pau Casals

Taller familiar amb nens d’1 a 5 anys

Diumenges familiars Taller d’introducció al gamelan (conjunt instrumental de l’illa de Bali) Jordi Casadevall / conducció i música Preu: 2€

28

Dt 28 → 20.30h Sala 1 Pau Casals

NOVENA DE BEETHOVEN

Concert coproduït amb Ibercamera Orquestres Internacionals a L’Auditori Danish National Symphony Orchestra i Cor Ibercàmera Mireia Barrera / directora del Cor Rafael Frühbeck / director • Beethoven » Simfonia núm. 9 Preu: de 18 a 138€

Preu: 8€

Preu: 13€

7


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

AGENDA GENER

AGENDA FEBRER

30

1/2

Dj 30 → 21h Sala 1 Pau Casals

GENERAL MORAGUES. HOMENATGE

Una producció de: Barnasants, Tradicionàrius i L’Auditori Aquest concert forma part dels Concerts del Tricentenari Preu: 6€. Venda anticipada 5€

31/1/2

Dv 31 → 20.30h / Ds 1 → 19h / Dg 2 → 11h Sala 1 Pau Casals

L’OBC I EL ROMANTICISME DE SCHUMANN Thomas Dausgaard / director Javier PeriANes / piano

Ds 1 / Dg 2 → 10.30h, 12h i 17.30h Sala 2 Oriol Martorell

SONA BACH

2/16

Preu: de 27 a 51€ Venda d’entrades: www.auditori.cat Organitza: Promoconcert S.L.

Dv 3 → 20h Sala 2 Oriol Martorell

CONCERT JONC-ALEVINS NADAL 2013 Preu: 6€ Venda d’entrades: www.auditori.cat Organitza: Fundació JONC

Ds 4 i Dll 6 → 18h Sala 1 Pau Casals

Preu: 10€ / de 0 a 1 any gratuït

8

Gratuït

Ds 8 → 13h Sala 4 Alicia de Larrocha

JOSEP FUSTER I ISABEL HERNÁNDEZ DUO

Dg 2 → 20h Sala 1 Pau Casals

Denominació d’origen Obres de: Rossini, Kalliwoda, Messeger, Pascual i Schumann

manel

Preu: 25€ Concert i tast

La maduresa del millor pop català amb el seu tercer disc.

8

Preu: de 18 a 30€

5

Ds 8 / Dg 9 → 10.30 i 12h Sala 2 Oriol Martorell

Eduard Iniesta / direcció musical Pablo Paz / direcció escènica

Música en viu amb instruments del Museu a càrrec d’estudiants de l’ESMUC: guitarres.

15è BS Festival del Mil·lenni

Gran concert d’Any Nou

Capercaillie, Riu, City of Barcelona Pipe Band, Castellers de la Vila de Gràcia

Concert familiar. Nens majors de 2 anys.

SILENCI, FEM MÚSICA

Preu: de 10 a 51€

JOHANN STRAUSS ESPECTACULAR

Barnasants

MA, ME, MI... MOZART!

Dg 2 / 16 → 17.30 a 19h Museu de la Música

Dc 5 → 20.30h Japó a L'Auditori Sala 3 Tete Montoliu

Ds 8 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

EDUARD INIESTA

Barnasants

BCN216: JAPÓ

Preu: 12€

bcn216 Formació resident

8

Obres de: Hosokawa, Takemitsu, Fujikura i Casablancas

Ds 8 → 12h Museu de la Música

UN CAFÈ AMB... LA FAMÍLIA BACH

Preu: 6€

Concert amb estudiants de l’ESMUC pels 300 anys del naixement de C.P.E. Bach: clarinet i fortepiano.

7/8/9

Preu: entrada al Museu

Dv 7 → 20.30h / Ds 8 → 19h / Dg 9 → 11h Sala 1 Pau Casals

Dj 9 → 19h Sala 1 Pau Casals

ESCÒCIA/CATALUNYA

8/9

Preu: 10€ / de 0 a 1 any gratuït

9

BORJA PENALVA

Preu: 12€

Llibert Fortuny / direcció musical Raquel Tomàs / direcció escènica

2

Dj 2 → 20.30h Sala 1 Pau Casals

Dv 7 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

Concert familiar. Nens majors de 2 anys.

• Gerhard » Pedrelliana • Saint-Saëns » Concert per a piano i orquestra núm. 5 “Egipci” • Schumann » Simfonia núm. 2

CONCERTS D’ALTRES PROMOTORS A L’AUDITORI

7

www.auditori.cat

Una producció de: Tradicionàrius, Fira de Manresa i L’Auditori Preu: 15€. Venda anticipada 12€

11

Dt 11 → 20.30h Sala 1 Pau Casals

GERGIEV - MAHLER

Concert coproduït amb Ibercamera Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski Valeri Gergiev / director Ignasi Cambra / piano • Mozart » Concert per a piano i orquestra • Mahler » Simfonia núm. 5 Preu: de 18 a 138€

13

Dj 13 → 21h Drassanes Reials

JORDI SAVALL – EL SO ORIGINAL

L’Esperit d’Armènia Hespèrion XXI Jordi Savall / viella d’arc, viola da gamba i direcció i solistes invitats Preu: de 10 a 40€

13

Dj 13 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

JAVIER RUIBAL

Barnasants Preu: 18€

9

L’OBC I UN FESTIVAL RAKHMÀNINOV

Dg 9 → 17.30h Museu de la Música

BANDA DE BIDONS

COR, BALLET I ORQUESTRA DE L’EXÈRCIT DE KIEV Preu: de 26 a 49€ Venda d’entrades: www.auditori.cat Organitza: Promoconcert S.L.

PAU RIBA & PASCAL COMELADE

Taller de percusió amb bidons de petroli.

Barnasants

Tito Busquets / Conducció i interpretació

Preu: 12€

9

Dg 9 → 18h Sala 1 Pau Casals

QUADRES D'UNA EXPOSICIÓ

Banda Municipal de Barcelona Young-Min Park / director • Sibelius » Finlàndia • Fàbregas » Simfonia núm. 1 • Mussorgski » Quadres d’una exposició

• Rakhmàninov » Concerts per a piano núm. 1 i 2 (Dv 7) • Rakhmàninov » Rapsòdia sobre un tema de Paganini • Rimski-Kórsakov » Sheherazade (Ds 8) • Rakhmàninov » Concert per a piano núm. 3 i Danses simfòniques (Dg 9)

Dv 14 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

Diumenges familiars

Preu: 2€

Pablo González / director H. J. Lim / piano

14

Preu: 14€

15/16

Ds 15 → 19h / Dg 16 → 11h Sala 1 Pau Casals

L’OBC I L’ESCOCESA DE MENDELSSOHN Antoni Ros Marbà / director Josep Colom / piano • Homs » Biofonia per a orquestra • Ravel » Concert per a piano per a la mà esquerra i orquestra • Mendelssohn » Simfonia núm. 3 “Escocesa” Preu: de 10 a 51€

15

Preu: de 10 a 51€

Ds 15 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

ARTHUR MAS

arthur caravan i hugo mas Barnasants

8

Preu: 12€


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

AGENDA MARÇ

16

Dg 16 → 12h Museu de la Música

VIATGE MUSICAL A L’ORIENT LLUNYÀ: LES RECERQUES D’ALAIN DANIÉLOU VII cicle La música del Museu. Audició comentada Enregistraments de música ètnica asiàtica dels anys 1950-70 Jaume Ayats / conducció

26

1

Dc 26 → 20.30h Sala 4 Alicia de Larrocha

DIONYSIS GRAMMENOS, CLARINET

SEWARD

ECHO Rising Stars

15è BS Festival del Mil·lenni

Dionysis Grammenos / clarinet Karina Sposobina / piano

Preu: de 12 a 15€

1

Obres de: Brahms, Antoniou, Debussy, Schumann i Poulenc

Ds 15 / Dg 16 → 10.30h i 12h Sala 2 Oriol Martorell

MA, ME, MI... MOZART! Concert famíliar. Nens majors de 2 anys Dv 16 a les 12h trobada músics i participants dels tallers del diumenge 26 de gener Preu: 10€ / de 0 a 1 anys gratuït

19

Dc 19 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

zenet 15è BS Festival del Mil·lenni Grans èxits: Soñar contigo Preu: 27€

20

Dj 20 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

THE NEW CATALAN ENSEMBLE & ANDREA MOTIS I JOAN CHAMORRO

Preu: 20€

21/22/23

Dv 21 → 20.30h / Ds 22 → 19h / Dg 23 → 11h Sala 1 Pau Casals

L’ORQUESTRA DEL LICEU I LA ROMÀNTICA DE BRUCKNER Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu Josep Pons / director • Bruckner » Simfonia núm. 4 “Romàntica” Preu: de 10 a 51€

22

Ds 22 → 12h Sala 1 Pau Casals

TIFÒNICS

Concert familiar. Nens majors de 5 anys. 11h xerrada prèvia, gratuïta inclosa en l’entrada del concert. Preu: 10€ / de 0 a 1 any gratuït

23

Dg 23 → 17.30h Museu de la Música

27

Barnasants Dj 27 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

Preu: 12€

2

JAVIER KRAHE

Barnasants Preu: 18€

28

Ds 1 → 21.30h Sala 3 Tete Montoliu

NÉVOA

Preu: 13€

Preu: 7€

15/16

Ds 1 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

Dv 28 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

Barnasants

2

Dg 2 → 17.30h Museu de la Música

CONTÀBILE

Diumenges familiars Contes musicals amb música en directe

L’OBC I EL RÈQUIEM DE MOZART

Patrícia McGill / narració Virdung: J. Izquierdo / flauta de bec, A. Hernández / viola de mà

Pablo González / director Juan Manuel Gómez / trompa Elizabeth Watts / soprano Ann Hallenberg / mezzosoprano Werner Güra / tenor James Gilchrist / tenor Jose Antonio López / baríton-baix Cor Madrigal

Preu: 2€

3

Dll 3 → 20.30h Sala 2 Oriol Martorell

JANINE JANSEN ENSEMBLE

• Britten » Serenata per a tenor i trompa • Mozart » Rèquiem

• Mozart » Concert per a piano i orquestra núm. 25 • Berlioz » Simfonia Fantàstica

BRITTEN I BARCELONA

Preu: 14€

Dv 28 → 20.30h / Ds 1 → 19h / Dg 2 → 11h Sala 1 Pau Casals

Emmanuel Krivine / director Robert Levin / piano

Banda Municipal de Barcelona Salvador Brotons / director

Preu: 14€

28/1/2

L’OBC I LA FANTÀSTICA DE BERLIOZ

7

La cantant de Súria presenta el seu quart àlbum, Família

15è BS Festival del Mil·lenni

Dv 7 → 20.30h / Ds 8 → 19h / Dg 9 → 11h Sala 1 Pau Casals

Preu: de 10 a 51€

Dg 2 → 11.30h Sala 2 Oriol Martorell

• Walton » Crown Imperial • Williams » English Folk Song Suite • Holst » Suite núm. 1 • Philip Sparke » Jubilée. Obertura • Britten » Gloriana, Courtly Dances i Montjuic, suite de danses catalanes

beth

7/8/9

Preu: de 10 a 51€

Dv 7 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

ALBERT FIBLA

Preu: 12€

8

Ds 8 → 12h Museu de la Música

UN CAFÈ AMB... LA FAMÍLIA BACH

Concert amb estudiants de l’ESMUC pels 300 anys del naixement de C.P.E. Bach: clavicèmbal "obligat" i violí. Preu: entrada al Museu

8

Ds 8 → 13h Sala 3 Tete Montoliu

ASTRIO

Denominació d'origen Preu: 25€ Concert i tast

9/23

Dg 9 / 23 → 17.30 a 19h Museu de la Música

SILENCI, FEM MÚSICA

Música en viu amb instruments del Museu a càrrec d’estudiants de l’ESMUC: clavicèmbal Zell. Gratuït

CONCERTS D’ALTRES PROMOTORS A L’AUDITORI

11

Dc 12 → 21.30h Sala 1 Pau Casals

Dt 11 → 20.30h Sala 2 Oriol Martorell

JOSEP COLOM, piano

MANUEL CARRASCO

Obres de: Franck, J.S. Bach, Casablancas, Montsalvatge, Mompou i Chopin

Preu: de 24 a 42€ Venda d’entrades: www.auditori.cat Organitza: Producciones S.L.

Preu: de 15 a 20€

Janine Jansen / violí • J. S. Bach » Concerts per a violí BWV 1042, BWV 1052 i BWV 1041 i Concert per a violí i oboè BWV 1060

Dg 23 → 20h Sala 1 Pau Casals

EL FUTUR EXISTEIX

Preu: de 18 a 28€

Concert solidari

6

Preu: de 15 a 20€ Venda d’entrades: Telentrada Organitza: Fundació Oncològica Infantil Enriqueta Villavecchia

Dj 6 → 21h Sala 1 Pau Casals

OBRINT PAS

13

Dg 13 → 17.30h Museu de la Música

QUIN GONG! Diumenges familiars Taller d’introducció al gamelan (conjunt instrumental de l’illa de Bali) Jordi Casadevall / conducció i música Preu: 2€

Barnasants i Tradicionàrius

QUIN GONG!

Preu: 18€. Venda anticipada 15€

Diumenges familiars Taller d’introducció al gamelan (conjunt instrumental de l’illa de Bali) Jordi Casadevall / conducció i música Preu: 2€

9


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

www.auditori.cat

AGENDA MARÇ

13

Dj 13 → 20.30h Sala 2 Oriol Martorell

QUARTET CASALS

16

Dg 16 → 12h Museu de la Música

CORNETES, CORNETINS I TROMPETES. L’EVOLUCIÓ DES DEL SEGLE XIX

Vera Martínez Mehner i Abel Tomàs Realp / violins Jonathan Brown / viola Arnau Tomàs Realp / violoncel

VII cicle La música del Museu. Audició comentada

Obres de: Beethoven, Webern, Kurtág i Debussy

Mireia Farrés / trompetes Mercè Hervada / piano

Preu: de 18 a 25€

Obres de: Neruda, Böhme, Peaslee i Ewazen

13

Dj 13 → 21h Sala 1 Pau Casals

SISA, PORTET I OLIVER 15è BS Festival del Mil·lenni Preu: de 20 a 25€

Preu: 7€

16

Dg 16 → 19.30h Sala 3 Tete Montoliu

AI, AI, AI Preu: 15€

19

L’OBC I EL MOZART DE F. P. ZIMMERMANN

ECHO Rising Stars

• Stravinsky » Concert en Re, • Stravinsky » La consagració de la primavera • Mozart » Concerts per a violí i orquestra núm. 3 i 4 Preu: de 10 a 51€

14

Dv 14 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

JABIER MUGURUZA

Barnasants Preu: 12€

15

Ds 15 → 10.30h i 12h Sala 2 Oriol Martorell

BAND-RE-VENT-TANT Concert familiar. Nens majors de 5 anys. 9.30h xerrada prèvia, inclosa en l’entrada del concert Albert Guinovart / direcció musical Víctor Ferragut / bombardí Joan B. Domènech i Maria Puertas / Tubes Preu: 10€ / de 0 a 1 any gratuït

15

Ds 15 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

PAU ALABAJOS

Barnasants Preu: 12€

Dc 19 → 20.30h Sala 4 Alicia de Larrocha

JULIETTE BAUSOR, FLAUTA Juliette Bausor / flauta Alasdair Beatson / piano Obres de: Dutilleux, Bach, Piper, Messiaen i Prokófiev Preu: 13€

20

Dj 20 → 21h Sala 3 Tete Montoliu

amadeu casas

Barnasants Preu: 12€

21/22/23

Dv 21 → 20.30h / Ds 22 → 19h / Dg 23 → 11h Sala 1 Pau Casals

Banda Municipal de Barcelona Salvador Brotons / director Shoichiro Hokazono / bombardí

Versalles a Barcelona. Any Rameau

• Bernstein » Candide. Suite • Kentsubitsch » Legend per a bombardí • Sparke » Harlequí • Ticheli » Blue Shades • Bernstein » West Side Story. Danses simfòniques

Weiss interpreta suites d’òperes transcrites per a clavicèmbal i Amarillis ofereix peces en concert de Rameau.

24

Dll 24 → 21h Sala 1 Pau Casals

KENNETH WEISS / clavicèmbal ENSEMBLE AMARILLIS

Preu: 15€

28

Dv 28 → 20h Sala 1 Pau Casals

ET TOCA A TU

Tangos en homenatge a Carlos Gardel

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya Salvador Brotons / director + Nens i joves de les associacions Bàsquet Beat del Casals dels Infants i Orquestra de les escoles de l’Hospitalet de Llobregat

Preu: 18 a 54€

Preu: 3€

26

29

JOSÉ MERCÉ I JOSÉ MANUEL ZAPATA

Dc 26 → 20.30h Sala 2 Oriol Martorell

QUARTET MODIGLIANI

Ds 29 → 20h Sala 3 Tete Montoliu

PIERRE HANTAI I SKIP SEMPÉ

Philippe Bernhard i Loïc Rio / violins Laurent Marfaing / viola François Kieffer / violoncel

Versalles a Barcelona - Any Rameau

• Haydn » Quartet de corda, op. 77.1 • Bartok » Quartet de corda núm. 2 • Beethoven » Quartet de corda, op. 59.3

Hantaï i Sempé interpreten simfonies de Rameau a dos clavicèmbals.

Preu: 15€

27/28/29/30 Dj 27 / Dv 28 / Ds 29 → 21h Dg 30 → 19h Sala 2 Oriol Martorell

ALBERT PLA

Pierre Hantai i Skip Sempé / clavicèmbals

Preu: 15€

30

Dg 30 → 17.30h Museu de la Música

MIMOMÚSICA Visita dramatitzada per a famílies Grans i petits podreu triar el paper d’intèrpret, director, lutier o oient. Clara del Ruste / concepte i narració Preu: 2€

L’OBC I EL RÈQUIEM DE BRAHMS

CONCERTS D’ALTRES PROMOTORS A L’AUDITORI

François-Xavier Roth / director Sally Matthews / soprano Thomas Dolié / baríton

Dg 16 → 18h Sala 1 Pau Casals

XI CONCERT PER AL TXAD

• Brahms » Un Rèquiem alemany

Preu: de 20 a 40€ Venda d’entrades: www.auditori.cat Organitza: Asociación Misión y Desarrollo para Goundi

Preu: de 10 a 51€

Dv 21 → 21h Sala 2 Oriol Martorell

Dv 28 → 20h Sala 3 Tete Montoliu

KENNETH WEISS I AMARILLIS

Cor Lieder Càmera i Cor Madrigal

21

28

WEST SIDE STORY A DUES BANDES

15è BS Festival del Mil·lenni

Dv 14 → 20.30h / Ds 15 → 19h / Dg 16 → 11h Sala 1 Pau Casals

Pablo González / director Frank-Peter Zimmermann / violí

Dg 23 → 18h Sala 1 Pau Casals

Preu: 14€

Barnasants

14/15/16

23

Manifestación Preu: 25€. Venda anticipada 22€

LA IAIA AMB LA COBLA BISBAL JOVE Barnasants i Tradicionàrius Preu: 20€

10


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

MÚSICs

Walter Ebenberger Primer violí

Tinc 49 anys. Sóc de Viena (Àustria), però fa 16 anys que vaig venir a Barcelona per tocar a l’OBC. Tinc un germà bessó. Sóc corredor de marató i ultratrail. M’he format a Àustria i als Estats Units. Barcelona és com Nova York en petit.

→ Per què vas venir a Barcelona? ← Tenia ganes de marxar fora, de buscar nous horitzons i canviar d’ambient. Vaig començar a enviar sol·licituds a diferents orquestres i la primera per a la qual vaig tenir temps de preparar-me bé la prova va ser Barcelona. → Com portes el fet d’estar separat del teu germà bessó? ← Sempre hem estat junts i ens hem entès molt bé, tot i que som molt diferents. Ell és pintor i jo músic, però tenim un punt en comú molt important: als dos ens agrada la muntanya. → Trobes a faltar les muntanyes d’Àustria? ← Molt, és una cosa que trobo molt a faltar del meu país. Poder sortir de la ciutat i conviure amb la natura. → Per això vas començar a córrer marató? ← Sempre he fet atletisme i quan vaig arribar a Barcelona vaig buscar alguna cosa que em permetés mantenir-me en bon estat físic i vaig començar a entrenar més fort. La primera carrera que vaig fer a la meva vida va ser aquí, la cursa d’El Corte Inglés. → Podríem dir que ets un músic atleta? ← Ja m’agradaria, però no és ben bé així. La música i l’atletisme són dues línies de treball en les quals inverteixo molta energia. Estic molt content de les marques que he aconseguit en els últims anys, però no sóc un atleta professional.

→ Quines similituds trobes entre la música i l’esport? ← La concentració, l’energia que desprens i la preparació sabent amb quins objectius entrenes. També tenen en comú la sensació de felicitat al final, quan acabes una carrera o un concert; si ha anat bé, és clar.

About us

→ Què és el que t’agrada de l’esport? ← El contacte amb la natura. M’agrada fer muntanya d’autosuficiència i la sensació de moure’m dins la natura

Obra: El cavaller de la rosa, de Richard Strauss.

→ T’identifiques amb Killian Jornet? ← Ostres, no... En Killian Jornet és una persona realment excepcional, és únic, no hi ha ningú com ell. → Si t’agrada tant la natura, per què vas estudiar música? ← Els meus pares eren professors, a casa sempre tocàvem alguna cosa i van ser ells qui em van ensenyar música de petit. Ells diuen que vaig ser jo qui va escollir el violí, però la veritat és que no ho recordo. Al principi no m’ho vaig agafar seriosament, però al final vaig veure que m’agradava molt i vaig decidir dedicar-m’hi. → És veritat que a Àustria la majoria dels nens toquen un instrument? ← Els pares tenen la música més integrada en l’educació dels fills. Hi ha més tradició d’anar als concerts de música clàssica amb els nens i és més habitual que els nens toquin un instrument.

Fotografia ↗ © May Zircus

→ Has tocat amb dues de les grans orquestres de Viena, l’Orquestra Simfònica i també la Volksoper de Viena. Quina diferència hi ha entre aquestes orquestres i l’OBC? ← A les orquestres vieneses només hi ha una única línia musical. Aquí, en canvi, hi ha una gran diversitat de nacionalitats i, per tant, una gran varietat d’estils i escoles musicals. És difícil encaixar les diferents línies d’interpretació i convertir-les en una de sola. Òbviament, aquesta diversitat de sons i estils, un cop empastats, és el que fa que l’OBC soni tan bé. # Georgina Garcia • Periodista

11

Ciutat: Barcelona, sens dubte. Viena sempre viu amb melancolia. Compositor: Mozart, per la seva genialitat. Director: Leonard Bernstein. Repte: Un nou projecte de música de cambra.

Podeu veure el vídeo de l’entrevista a Walter Ebenberger escanejant aquest codi. www.youtube.com/watch? v=EOwIEKZ79nc


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

SAVALL:

www.auditori.cat

Albert Pla es manifesta a L’Auditori

al món i a l'auditOri Jordi Savall és un vell amic de L’Auditori on és artista resident des de la temporada 2006-2007. En un any de celebració per a les seves formacions, des de L’Auditori volem recollir alguns dels elogis que posen de manifest la seva rellevància internacional. No conec a cap altre músic com Jordi Savall que persegueixi incansablement i amb gran entusiasme les fites més altes que hom pugui atènyer, a banda de centrar la seva tasca en la indispensable i necessària connexió entre l'art i la vida. Nikolaus Harnoncurt, 2011

Amb una curiositat insaciable, Jordi Savall i els seus conjunts musicals, es dediquen a difondre i ressuscitar zones desconegudes de la música. Ell fa emergir de bell nou una Atlàntida de melodies i de ritmes fins ara desapareguts. Genica Baczynski, L'Humanité 2012

La tasca de Jordi Savall i els seus músics no és simplement un assumpte de recuperació musical, sinó més aviat d'una reanimació creativa. Allan Kozinn, The New York Times 2006

Jordi Savall celebra aquest 2014 el 40è aniversari del conjunt d’instruments històrics Hespèrion XXI, un dels ensembles pioners a Europa en la recuperació dels repertoris medievals i renaixentistes, i el 25è de l’orquestra barroca Le concerts des Nations. Els concerts d’aquesta XVIII temporada El So Original a L’Auditori sota la direcció del mestre Savall seran tota una festa sonora d’un dels artistes més admirats del nostre país. Jordi Savall s’ha convertit en una figura primordial de la música antiga i un gran i vell amic de L’Auditori. El seu reconeixement és internacional i així ho demostra el suport que rep del món artístic, literari i periodístic.

L’Europa musical 23 de gener de 2014

Maneres de “mirar” un clavicèmbal

radicalment: hi podeu sentir Colin Booth interpretant Bach, però mentre escoltem podem veure un diagrama sorprenent que ressegueix la peça nota a nota, amb el color vermell la mà dreta i amb el color blau, l’esquerra.

CONCERTS VINCULATS

Versalles a Barcelona. Any Rameau Kenneth Weiss i Amarillis 28 de març de 2014 Pierre Hantaï i Skip Sempé 29 de març de 2014

La casa de pianos Pleyel, fundada l’any 1807 i que ha tancat recentment, va ser l’encarregada de construir un clavicèmbal per a Wanda Landowska, la gran clavecinista, pianista i musicòloga que a principis del segle XX feia els primers intents per recuperar el so original de la música antiga. Va estrenar el clavecí al Festival Bach de Breslau l’any 1912. Però no va ser fins més tard que es començaren a restaurar clavicèmbals conservats directament del segle XVIII. Christian Zell, nascut el 1683, va ser un constructor molt reputat, contemporani de J. S. Bach. De Zell, se n’han conservat només tres clavicèmbals, un d’ells és al Museu de la Música de Barcelona i està en perfecte estat per a la interpretació.

CONCERTS VINCULATS L’esperit d’Armènia 13 de febrer de 2014

La història d’un home atrapat en una eterna manifestació. Aquesta és la transgressora proposta del músic Albert Pla en el seu darrer espectacle, que porta precisament aquest títol Manifestación. Pla hi intercala cançons –interpretades al teclat i amb la guitarra elèctrica– i històries impactants tenyides de la seva àcida i peculiar visió de la societat en què ens ha tocat viure. Quatre dies per gaudir a L’Auditori d’aquest espectacle delirant i tràgicament divertit. Entrades ja a la venda! # Sílvia Giró • Periodista

# Sara Guasteví • Documentalista

Si voleu saber-ne més podeu consultar els següents links: www.youtube.com/watch?v=NIBxJcwYpxQ www.youtube.com/watch?v=HaUDQcyN0io

Us proposem dos vídeos, en el primer, Béatrice Martin interpreta Bach amb el clavicèmbal Zell del Museu de la Música de Barcelona. En el segon, el to visual canvia

12

© Rafael Vargas


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

Els millors concerts de l’OBC De Broadway als grans compositors simfònics amb L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

L’OBC comença l’any amb un concert dels clàssics de Broadway inspirat en Shakespeare. Dirigida per Robert Purvis i amb cantants del West-end de Londres, l’OBC interpretarà fragments de musicals tan coneguts com West Side Story, Cabaret, Evita i Les Misérables, entre d’altres. El gener també ens portarà grans directors convidats. Un dels més destacats és el director de gran tradició mahleriana Eliahu Inbal, que dirigirà el concert L’OBC i la Setena de Mahler, l’obra més agosarada i futurista del compositor bohemi. I en el marc de l’Any Japó, el director Kazushi Ono ens transportarà a la Simfonia alpina de Richard Strauss, obra que François Bou, gerent de l’OBC, descriu com «una de les més potents i impactants del repertori simfònic». El programa també inclou una peça del reconegut compositor japonès Toru Takemitsu, November Steps, un concert amb orquestra i dos instruments tradicionals del país nipó com la biwa i el shakuhachi.

Una de les peces fonamentals de la història de la música, El Rèquiem de Mozart, arribarà de la mà del director titular Pablo González. Una obra que Bou destaca «pel seu repartiment internacional, amb un programa que també inclou la Serenata per a tenor i trompa de Britten, interpretada pel gran tenor Werner Güra, i el solista de trompa de l’OBC Juan Manuel Gómez».

# Sílvia Giró • Periodista

AUDTORI: EDUCA

MÚSICA PER A NENS DE 0 A 99 ANYS

La música en família es viu a L’Auditori perquè el compromís per l’educació mu· sical de qualitat forma part del nostre ADN. Des de fa gairebé 14 anys, treba· llem per construir propostes atractives per als pares, però també seductores per als més petits.

La trompeta: una brillant protagonista

Una de les cites ineludibles de la temporada pel gran repte que suposa és el Festival Rakhmàninov, en què l’OBC presentarà excepcionalment tres concerts diferents en un sol cap de setmana. Una festa musical de la mà de la pianista H. J. Lim, que afrontarà quatre obres per a piano i orquestra de Rakhmàninov, peces d’una gran dificultat no només per les exigències tècniques de força i resistència, sinó també per la intensitat expressiva que demanen a la intèrpret.

I per acabar el trimestre, L’OBC presenta un altre oratori, El Rèquiem de Brahms, una obra cabdal del repertori sacre que l’OBC no programa des del 2008 i que dirigirà el mestre François-Xavier Roth.

Sembla màgia i probablement ho és. La música provoca espontàniament les re· accions més primitives: pell de gallina, somriures, records, calfreds, llàgrimes... La música és un tsunami emocional, però sobretot, un tsunami irracional. Per això és molt important regalar aquest món de sensacions als nostres fills des de ben petits, perquè la música els aportarà seguretat emocional, confiança i il·lusió. A poc a poc i sense fer soroll, la música treballa pel seu desenvolupament intel· lectual, auditiu, sensorial i motriu.

MUSEU DE LA MÚSICA

Somnis de músic > 5 anys Dg 26 de gener → 17.30h Els somnis dels infants són inabastables. No tenen límits perquè tenen la gran sort de viure en el món de la fantasia i la il·lusió. A L’Auditori, fem pujar a l’escenari els somnis dels futurs músics del país. Entre el planter dels alevins de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i el Cor de la Unió, probablement s’hi amaguen futurs directors, nous concertistes i agosarats compositors. Que siguin les melodies del Somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn, les que els bressolin en un concert en moviment que no us podeu perdre.

Tifònics > 5 anys Ds 22 de febrer → 12h Segons la mitologia grega, Tifó era una divinitat que creava huracans i terratrèmols amb el moviment de les ales. A L’Auditori, en cap cas no pretenem provocar cap desastre natural, just al contrari. Gràcies a la força dels 55 músics de la Banda Municipal de Barcelona, convocarem a tots els animals que regnen a “Bestiarium”, com ara la balena, el cargol o el corc a pujar a “l’Arca de Noè” de Montsalvatge. Tots ells s’apoderaran de l’escenari per crear un tifó de melodies i cançons.

Band-Re-ventant > 5 anys Ds 15 de març → 10.30h i 12h La coreògrafa Sol Picó ha revolucionat la Banda Municipal de Barcelona! Són músics? Ballarins? Mims? Acròbates? L’energia amb què aquesta coreògrafa omple les seves propostes i canvia el format dels concerts familiars amb repertori de compositors catalans, ple de melodies conegudes que ens arrelen al territori.

13

© Rafael Vargas

«Un bon trompetista ha de tenir poc orgull: la clau està en arriscar-se sempre, encara que corris el perill de deixar notes fora. Si no ho féssim, no seríem músics; seríem màquines.» Són paraules de Mireia Farrés, trompeta solista de l’OBC. De so atrevit i arriscat i amb un intens color tonal, la trompeta serà, juntament amb altres instruments propers de vent-metall, la protagonista del concert de març del Museu de la Música. Mireia Farrés i la pianista Mercè Hervada faran un recorregut per la curta però intensa vida de la trompeta. Trompetes, cornetes, i cornetins són, amb saxòfons, trombons, sarrusòfons i altres instruments de vent-metall, exemples de la inventiva del segle XIX. El Museu de la Música té una col· lecció variada i molt representativa d’aquests instruments que protagonitzen, al costat dels pianos, l’àmbit dedicat al Romanticisme i a la música del segle XIX. Aquest és el segle del metall, en què les innovacions tecnològiques en la metal·lúrgia van revolucionar els instruments fent-los més àgils i precisos. La força del so és un recurs per impactar les audiències i, en aquest context, la trompeta es fa un lloc en l’orquestra i surt al carrer amb altres instruments de vent-metall formant les bandes. Després, ja al segle XX, el jazz sobretot continua explotant les qualitats sonores i tímbriques de la trompeta. Descobriu amb nosaltres la interessant història d’aquest jove instrument. # Judit Lara • Historiadora

VII cicle “La música del Museu” Audició amb instruments originals Diumenge 16 de març de 2013 →12 h Museu de la Música


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

www.auditori.cat

AUDITORI MÉS

APROPA CULTURA

Orquestres internacionals

L’Apropa Cultura S'amplia A museus MACBA, CCCB, MNAC, Fundació Miró, Museu Picasso i CaixaForum són els primers museus que s’adhereixen al programa socioeducatiu de L’Auditori, adreçat als usuaris dels centres socials que treballen amb persones amb discapacitat i/o risc d’exclusió social.

Valery Gergiev dirigirà la Cinquena de Mahler amb l'Orquestra del Teatre Mariinski.

Valery Gergiev © Alexander Shapunov

La Simfònica de Viena va inaugurar el passat 5 de desembre a L’Auditori el cicle destinat a les orquestres internacionals, amb un concert dedicat al repertori del Classicisme. Ibercamera i L’Auditori presenten des de fa 10 anys un cicle de concerts en què les orquestres de més prestigi internacional són les principals protagonistes, sempre acompanyades de grans directors i solistes que ens ofereixen el repertori més emblemàtic de la història de la música. Enguany, queden per visitar-nos: la Simfònica de Dinamarca, en el que serà el concert commemoratiu del 30è aniversari d’Ibercamera amb la Novena Simfonia de Beethoven i el seu “Himne a l’alegria” com a leitmotiv; l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski, que, amb Valeri Gergiev al capdavant, ens portarà la Cinquena de Mahler; la Royal Philharmonic Orchestra dirigida per Pinchas Zukerman, que interpretarà una de les obres cabdals del repertori per a violí, el Concert de Beethoven, i l’Orquestra Simfònica Txaikovski de Moscou amb Vladimir Fedosseiev i la pianista Iulianna Avdeieva, que oferiran el Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Chopin i la Simfonia núm. 10 de Xostakóvitx. Així doncs, una temporada plena de bona música ens espera! No us ho perdeu. # Ibercàmera

AUDITORI MÉS

Música catalana de sons versàtils CONCERTS VINCULATS Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la Cobla Reus Jove i l’Esbart Reus Dansa 25 de gener 2014 The New Catalan Ensemble & Andrea Motis & Joan Chamorro 20 de febrer de 2014 La Iaia amb la Cobla Bisbal Jove 21 de març de 2014

Des del passat 25 d’octubre, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació Miró, el Museu Picasso i el CaixaForum Barcelona són els equipaments que ofereixen visites i activitats adaptades a les necessitats de cada col·lectiu. Properament, també se sumaran al projecte el CosmoCaixa i els centres CaixaForum Lleida, Tarragona i Girona. Segons la directora de l’Apropa Cultura, Sònia Gainza, l’ampliació –que ha estat possible gràcies a l’aportació de l’Obra Social de ”la Caixa”– suposa «un creixement important perquè hi ha moltes entitats que, en horari de dia, no tenien oferta per a adults». Des de la creació de l’Apropa Cultura a L’Auditori el 2006, ja són més de 1000 els centres de l’àmbit social registrats i 35 els equipaments culturals adherits que posen a disposició del món social la seva programació de música, teatre, dansa i circ i, a partir d’aquesta temporada, exposicions. # Montserrat Rossell • Periodista

Els músics fan música i, més enllà de les etiquetes que posen límit a la creativitat, són hàbils en l’art de trobar nous timbres i sonoritats inèdites per materialitzar les seves idees. L’Auditori Més proposa una bona mostra d’aquesta voluntat d’experimentació entre professionals del jazz, de la música tradicional i de l’escena pop, una tendència que no és pas nova sinó agradablement persistent. Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb la Cobla Reus Jove i l’Esbart Reus Dansa, proposen La Jota + bella, un espectacle sota la direcció de Jesús Ventura i Ricard Roig que barreja noves coreografies amb el so de la rondalla de jota i dels instruments de cobla. The New Catalan Ensemble, una formació de creació recent que potencia instruments arrelats a Catalunya com la tenora i el tible, presenta el primer disc; un projecte en col·laboració amb Andrea Motis i Joan Chamorro que alterna clàssics del jazz i cançons amb textos de poetes catalans contemporanis.

La Iaia amb la Cobla Bisbal Jove © Ibai Acevedo

I la Cobla Bisbal Jove i La Iaia estrenen On és la màgia?, el nou disc del trio osonenc amb direcció i arranjaments per a cobla de Xavier Molina. Després del projecte XX, la Bisbal Jove continua cercant propostes estèticament atractives en altres estils musicals, ampliant les possibilitats de la cobla fora de l’àmbit sardanístic. # Anna Costal • Musicòloga The New Catalan Ensemble © Martí E. Berenguer

14


OBC · BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA · MUSEU DE LA MÚSICA · SERVEI EDUCATIU · AUDITORI MÉS · AUDITORI APROPA

?

RECOMANA...

ROSA NOVELL

BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA

Strauss i Els Alps en una simfonia

És una de les cares més conegudes de l’escenari teatral i el 13 d'abril serà a L'Auditori. Actriu i directora, ha estat distingida amb el Premi Nacional d’Interpretació, l’any 1988; el premi Margarida Xirgu, el 1989, i la Creu de Sant Jordi el 2007, entre altres guardons. El proper mes d’abril la podrem veure a L’Auditori en una obra molt especial que ella dirigeix i protagonitza juntament amb el seu germà, el també conegut Queco Novell. Es tracta de Fragments de converses (Epistolari Toldrà - Clausells), amb el fil conductor de les cartes que entre 1926 i 1935 es van escriure Eduard Toldrà –violinista, compositor, fundador i primer director de l’Orquestra Municipal de Barcelona– i el seu amic íntim Manuel Clausells, secretari i ànima de l’Associació Música Da Camera, programador de concerts i impulsor de trobades culturals. Amb aquest espectacle, Rosa i Queco Novell, néts de Manuel Clausells, els recorden i els reten homenatge amb motiu del 70è aniversari de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC). Aprofitant el seu pas per L’Auditori, li hem preguntat quin concert del proper trimestre considera imprescindible, i l’actriu ho ha tingut clar: «és difícil triar dins d’una programació tan variada i interessant; a primera vista, jo em quedo amb el concert dels dies 21, 22 i 23 de febrer, la Simfonia núm. 4 “Romàntica” de Bruckner. Després d’estar molt present en totes les programacions d’arreu del món, ara fa temps que Bruckner ha perdut el seu protagonisme. És una llàstima, perquè les seves simfonies s’han d’escoltar en directe, amb una gran orquestra. En aquest cas, i a més amb Josep Pons a la batuta, no m’ho vull perdre. Cada vegada que assisteixo a un concert penso que no sé per què no hi vaig cada dia, que això és el que necessito. És tan gran el plaer, l’absoluta concentració, el mateix fet que no hi hagi paraules, només so, em tranquil·litza...»

BUSCA'NS A LA XARXA

SABIES QUE...

Amb la sortida del sol, dos homes pugen la muntanya, ho contemplen tot, esmorzen, passen per una glacera, gaudeixen del cim com si fos la conquesta del món de les tonalitats, i, quan comencen el descens, els cau al damunt una gran tempesta que els fa arribar a la plana ben mullats. Aquestes sensacions són les que podem viure quan escoltem la Simfonia alpina de Richard Strauss, un poema simfònic per a gran orquestra, el darrer que va escriure. Parlem d’una simfonia per la seva durada i la seva estructura, però, en el seu esperit, és un poema simfònic perquè reflecteix tot un relat sonorament expressiu. És l’expressió musical, cromàtica i exuberant d’una experiència, probablement viscuda per l’autor a les muntanyes dels Alps que tant estimava. El crític musical nord-americà Alex Ross, segons explica en el seu llibre El soroll etern: escoltar el segle XX a través de la seva música, veu en els dos protagonistes el mateix compositor, Strauss, caminant al costat d’un altre gran músic, Gustav Mahler. Certament s’havien conegut, tot i que la relació entre els dos no era molt bona, però que els fets es produïssin no es pot confirmar. Sigui com sigui, el mateix Strauss considerava que aquesta era la seva millor obra d’orquestració. Si ell pogués parlar, diria que no ens la podem perdre. # Núria Fuertes • Coordinadora del Trimestral

Si voleu gaudir de l’obra d’aquest compositor, us recomanem el concert: L’OBC i la Simfonia alpina de Strauss 24, 25 i 26 de gener

CONTACTA AMB NOSALTRES Mail comunicacio@auditori.cat Twitter @lauditori Facebook facebook.com/auditoribarcelona

www.auditori.cat

Henrie Adams, nou director assistent de la Banda

Youtube youtube.com/auditoribarcelona

15

L’holandès Henrie Adams és el nou director assistent de la Banda Municipal de Barcelona, que substitueix Juan Miguel Romero, actualment director titular de la Banda de Santiago de Compostela. Ha dirigit, com a director titular, l’orquestra de cambra Sinfonietta de Maastricht i les bandes simfòniques La Unión, de Heythuysen, i Eendracht, de Meyel, així com la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana (1992-1999). Al gener de 2008 va ser nomenat director principal de l’Orquestra Simfònica de Castelló. En la seva extensa discografia hi trobem més de 30 CD gravats amb diverses orquestres i bandes simfòniques. La primera ocasió per veure’l dirigint la Banda serà al mes de febrer, en l’estrena del concert familiar Tifònics, una nova col·laboració de la Banda amb el Servei Educatiu de L’Auditori. # Sílvia Giró • Periodista


TRIMESTRAL L'AUDITORI · GENER/FEBRER/MARÇ 2014

www.auditori.cat

ACTIVITATS EXCLUSIVES DELS ABONATS A L'OBC Descobrir els racons més secrets de la Sagrada Família o visitar una exposició en solitari han estat alguns dels avantatges per als abonats de l’Orquestra. Perquè ser abonat de l’OBC, és molt més que una experiència musical! Cedida per la família Toldrà

EXPLICA'NS LA TEVA EXPERIÈNCIA Volem celebrar l’aniversari amb vosaltres i saber quins han estat els moments més significatius que heu compartit amb l’OBC. Instants especials perquè els vareu compartir amb persones estimades, perquè us van descobrir un món nou de sensacions, perquè us van permetre fer noves amistats... Volem conèixer els vostres bons records relacionats amb l’OBC perquè cadascú té raons per estimar l’OBC. Volem saber les vostres!

↑ Visita a la Sagrada Família

Guanya un abonament* gratuït per a 2 persones

Entre tots els participants, sortejarem un abonament per a dues persones* per a la propera temporada.

En els darrers mesos, molts abonats van poder participar de les diferents activitats organitzades des de L’Auditori/OBC. D’una banda, els dies 15 i 16 de novembre es van fer unes visites guiades gratuïtes a la Sagrada Família, gràcies a un acord amb la Basílica. De l’altra, els dies 12 i 14 de desembre es van poder descobrir les obres del pintor impressionista francès, Camille Pissarro organitzada pel Caixa Fòrum i oberta fins a finals de gener.

Com ens podeu fer arribar els vostres escrits? Per correu electrònic: obc70@auditori.cat Per correu postal: Assumpte: 70 anys OBC (Dpt. Comunicació) L’Auditori (c. Lepant, 150 08013 Barcelona) Cal que en l’escrit ens indiqueu el vostre nom i cognoms, DNI, telèfon i correu electrònic de contacte. Termini de participació: de l’1 de gener al 16 de febrer

↑ Visita al CaixaForum de Barcelona

*Abonament Clàssic AT a la Zona 1 per a la temporada 2014-2015

Visita'ns al nostre web: www.obc.cat

Trimestral L'Auditori Gen-Mar 2014  

Aquest és el trimestral de l'Auditori de Barcelona pel període entre gener i març de 2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you