Page 1

INTERACTIEF PROGRAMMA ROND VRIENDSCHAP

cover Saludos Amigos 2011.indd 1

31/08/11 18:17


cover Saludos Amigos 2011.indd 2

31/08/11 18:17


s o d u l a S s o g i Am Naam

Voornaam

Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 1

31/08/11 18:20


5

Saludos Amigos: de dag zelf

Let's talk about me and you 47 Deel 1 De puberteit

47

Deel 2 Kriebels in de buik

69

Deel 3 Van jou mogen houden

131

Samenstelling: Robert Kino. Research: Robert Kino, Roger Burggraeve Aanpassingen en herwerking: Nele Ribbens Vormgeving en illustraties: Toon Van Wambeke (www.bullseyegraphics.be) Foto's: Shutterstock, iStock, Veer, Photocase, GoodShoot, Dreamstime Een uitgave van Jeugddienst Don Bosco (concept en manuscript overgenomen van Eigentijdse Jeugd) Naamsesteenweg 37 3001 Heverlee 3016 24 16 20 5016 24 16 29 saludosamigos@donbosco.be www.jeugddienstdonbosco.be uitgave 2011

/

Het relatiewerkboek "Saludos Amigos" is enkel bedoeld voor strikt privĂŠgebruik en wordt alleen aan de deelnemers en de begeleiders tijdens het Saludos Amigosgebeuren voor 11-12-13-jarigen aangeboden.

2 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 2

31/08/11 18:20


s o d u l a S s o g i m A Hoi,

tripper!

Je bent 10, 11, 12... jaar! Heb jij dat ook? Die ervaring dat het niet meer zo eenvoudig en gemakkelijk is, dat leven van jou? Je droomt van een gelukkige jeugd, maar.... er komt vandaag zoveel nieuws, onzekers en onverwachts op je af! Je lichaam verandert, je hormonen nemen met jou een loopje en je ervaart zoveel nieuwe gevoelens. Er komen enerzijds zoveel vragen op je af , waarop je nog geen antwoord weet zodat je soms de weg kwijt raakt. Maar er vallen anderzijds ook zoveel leuke ervaringen te ontdekken, zoals qeen eerste vriend(in), qje lichaam als een bron van nieuwe mogelijkheden, waarin onder meer seksualiteit en emoties een verrassende, belangrijke rol gaan spelen. Kortom je leven staat op dit ogenblik bol van de verrassingen en uitdagingen. Het wordt, als jij het wilt, een unieke, boeiende, geestige ontdekkingstocht. De keuze ligt dus bij jou om er een zinvolle periode van te maken, een tijd die je voorbereidt en de basis legt van een leven waarin alleen jij de verantwoordelijkheid draagt voor jezelf en stilaan voor anderen.

welkom! Vandaag beginnen we reeds te werken in deze Saludos Amigos map. Maar het groeiproces eindigt niet op het einde van deze interactieve dag. Bij het doorbladeren van deze map zal je onmiddellijk merken dat ze boordevol informatie, tips, illustraties, songs, films en technieken steekt die je straks als je 14-18-20 bent kunnen helpen en stimuleren om van je leven een geestig avontuur te maken. Veel succes!

3 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 3

31/08/11 18:20


That's me! Kleef hiernaast een foto van jezelf. Maak een karikatuur van jezelf. Of beschrijf jezelf in drie woorden, zodat jij jezelf op een bescheiden, speelse manier kunt voorstellen aan alle medespelers van 'Saludos Amigos'. Bijvoorbeeld: kleinplachtaartpzenuwpees.

Gedurende de dag krijg je een Saludos Amigos talen kaart. Je kan deze hieronder kleven.

4 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 4

31/08/11 18:20


s o d u l a S s o g i m A

de dag zelf 5 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 5

31/08/11 18:20


Hoeveel echte goede vrienden heb jij? Schrijf hun namen op

Schrijf naast hun naam met één kernwoord neer wat hij of zij voor jou betekent. Bijvoorbeeld: Johanptrouw Maaikepeerlijk

Waarover praat jij met deze goede vrienden? Schrijf enkele thema’s op

Wie wens jij voor je vrienden te zijn?

Wat verwacht jij van je vrienden? 6 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 6

31/08/11 18:20


De vriendschapsband Xink:Het begon toen ik een kleuter was twee dikke vrienden in dezelfde klas het waren boezemvrienden zij aan zij En toen kwam ik er nog bij hey hey hij ging verhuizen de vriendschap was verloren. Toen werd hij bij hem uitverkoren Ze gingen wat spelen, ze voelden elkaar goed aan. En de drummer moest op de trommels slaan een band gaat nooit stuk Al heb je een ongeluk Je ziet maar, ze hebben elkaar Ze krijgen het telkens weer voor mekaar hey hey Op een fuif ontmoeten ze elkaar Toen kwam de band weer voor mekaar Hij ging naar hem hij had een gitaar Maar hij was een drummer zonder twijfelaar De band werd groter en groter Het bleef maar duren zonder motor hij ging niet stuk, hij bleef maar gaan Hij was nooit gedaan Een band gaat nooit stuk Al heb je een ongeluk Je ziet maar ze hebben elkaar ze krijgen het telkens weer voor mekaar hey De band werd groter en groter hey Het bleef maar duren zonder motor hey Hij ging niet stuk hij bleef maar gaan hey Hij was nooit gedaan hey hey hey

7 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 7

31/08/11 18:21


Vriendschap, ze vlucht weg als je haar probeert te grijpen, ze glipt als zand uit je handen, ze is zo ongrijpbaar. Je kunt haar op zichzelf niet zien, niet meten, niet eens in een definitie vatten. Om haar te begrijpen kunnen romans, soaps, poëzie, films, videoclips, kunst, getuigenissen van leeftijdgenoten, of een ‘Saludos Amigos’-gebeuren ons helpen om er inzicht in te krijgen.

Echte vriendschap is uniek Dax

Lotte

14 jaar

14 jaar

Met mijn vrienden ga ik voetballen, basketballen, computeren, karten en aan mijn neef zijn brommer klussen. Dave is mijn beste vriend, hij luistert altijd naar mij.

Met een van mijn beste vriendinnen doe ik bijna alles, als ik een deodorant moet kopen, gaan we al samen. Met weer andere vriendinnen ga ik naar leuke dingen naar festivals en zo. Ik heb een vriend die woont verweg maar door mijn SMS-jes kan hij al horen hoe het met mij gaat. En als hij dan vraagt: ‘Hoe gaat het?’ en ik zeg: ‘Goed’, terwijl het niet goed gaat, zegt ie ook van: ‘Nu geloof ik je niet’. Ik ben echt superblij dat hij er het afgelopen jaar is geweest voor mij.

8 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 8

31/08/11 18:21


filmtip

A River Runs Through It De film ‘A river runs through it’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van dominee Maclean (tom skerritt) en zijn twee zoons, Norman (craig sheffer) en Paul Maclean (brad pitt) die opgroeien in de Amerikaanse staat Montana. Op het eerste gezicht een ideale vredelievende situatie. Maar de karaktereigenschappen van de norse, koppige dominee en die van zijn zoons Paul (een heethoofd met een zwak voor gokken en vrouwelijk schoon) en Norman (serieus en leergierig) zorgen regelmatig voor spanning in huize Maclean. Om hun vader te ontvluchten brengen de jongens veel tijd door op de Blackfoot Rivier. Hier delen ze hun passie, het vliegvissen. Door de jaren heen begint deze fijnzinnige, soms mystieke manier van vissen hun hoop en angsten te symboliseren., waardoor ze langzaam steeds dichter naar elkaar toe groeien tot dat hier ineens abrupt een einde aan wordt gemaakt....

Vrienden heb je nodig. Mensen zijn sociale wezens, dat betekent dat zij niet zonder andere mensen om zich heen kunnen . Liefst vrienden dus. Al is het er maar één. Je kan het thuis nog zo gezellig hebben, maar vrienden horen erbij. Om van alles mee te doen. Vaak val je op iemand die hetzelfde voelt als jij. Die van dezelfde dingen houdt en met wie je op eén lijn zit. Die te vertrouwen is omdat hij of zij niet alles doorbrieft naar de hele school. Soms vind je het een uitdaging om met iemand om te gaan uit een heel andere groep, een andere cultuur of een andere school. Zomaar een heel ander type kruist je pad en het klikt. Het kan ook ineens klikken met iemand met wie je vroeger een gigantische ruzie had. Met vriendschappen kan het raar lopen. Als het goed is, voel je elkaar feilloos aan en gebeurt het dat je elkaar op hetzelfde tijdstip belt of mailt. Je kunt je diepste geheimen aan elkaar kwijt. Je bent als het ware met onzichtbare draadjes aan elkaar verbonden. Je wordt naar elkaar toegetrokken en als je in de puree zit, is hij of zij de eerste aan wie je denkt. Zo’n vriendschap is goud waard. Die moet je koesteren.

9 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 9

31/08/11 18:21


Maar wat is een vriend? Een vertrouweling? Een schouder om op uit te huilen? Een oor om te luisteren? Een hart om te voelen? Vriend - zo’n klein woord, Maar zo immens in gevoel en gevuld met emotie. Vriend - een woord dat liefde ademt, Een eenvoudig woord Dat geen begin kent en groeit Zonder einde.

Vriendschap is als een huis Het huis van vriendschap is solide, troostrijk en sterk, gebouwd uit eer en achting op een fundament van vertrouwen en respect. De kamers zijn vrij van bedrog, ruim en gevuld met hoffelijkheid en begrip. De muren zijn bekleed met de warmte van menselijke vriendelijkheid. Voor het dak is er eerlijkheid, en door de ramen van vreugde kan iedereen een prachtige tuin van liefde zien, waar vrede en harmonie bloeien en groeien.

10 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 10

31/08/11 18:21


Voel jij je ook soms zo alleen Met al die mensen om je heen Als je lacht, als je huilt en er niemand luistert Elke dag voor een muur komt te staan Kijk me aan, kijk me aan Je hebt een vriend/ Iemand die voor jou door het vuur gaat Elke dag weer voor je klaar staat Voor altijd aan je zij Je hebt een vriend: iemand die je nooit alleen laat Met jou de toekomst tegemoet gaat Geloof me maar, je hebt een vriend in mij. In elke wondermooie dag Elke aanstekelijke lach Is de nacht soms te lang Is het pad te duister Steek je hoofd dan niet in het zand Neem m’n hand, neem m’n hand

Een vriend Je hebt een vriend (als je lacht, als je huilt, zeg m’n naam) Iemand die voor jou door vuur gaat (‘k ga voor jou door het vuur) Elke dag weer voor je klaar staat (elke dag weer) Voor altijd aan je zij Je hebt een vriend (als je lacht, als je huilt, zeg m’n naam) Iemand die je nooit alleen laat (‘k laat je nooit meer alleen) Met jou de toekomst tegemoet gaat (elke dag weer) Geloof me maar, je hebt een vriend in mij. Je hebt een vriend (als je lacht, als je huilt, zeg m’n naam) Iemand die voor jou door vuur gaat (‘k ga voor door het vuur) Elke dag weer voor je klaar staat (elke dag weer) Voor altijd aan je zij Je hebt een vriend (als je lacht, als je huilt, zeg m’n naam) Iemand die je nooit alleen laat (‘k laat je nooit meer alleen) Met jou de toekomst tegemoet gaat (elke dag weer) Geloof me maar, je hebt een vriend in mij. Is de hemel daarboven niet altijd even blauw Ik ga door, want ik weet, ik heb ook een vriend in jou. (K3 * Uit de cd-box “Jij en Ik”)

11 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 11

31/08/11 18:21


Vrienden vormen vaak een groep. Tegen

filmtip

sommigen uit zo’n groep zal je opkijken om

The bear

wat ze doen of hoe ze eruitzien. Vaak wil je ook bij zo’n groep horen, dan ben je niet zo alleen. Je kiest dan voor zo’n groep terwijl je diep in je hart wel weet dat het niet altijd goed is wat er in de groep gebeurt. Je wilt bijvoorbeeld niet roken maar als je niet meedoet, lig je eruit. Dus doe je dapper mee, ook als je vriendinnen make-up pikken. Sommige groepen gaan heel ver met hun eisen. Toch zijn dat vaak geen echte vrienden, want een echte vriend of vriendin zal altijd achter je staan als je ervoor kiest om niet te roken of om niet te drinken of om niet mee te gaan jatten.

Roos

Matthijs

15 jaar 15 jaar

Ik heb best veel vriendinnen en een paar vrienden. Meestal blijven we na school hangen en dan kletsen we. Soms gaan we naar het huis van een meisje en dan gaan we daar kletsen. Soms spreken we wat af en dan gaan we samen naar de bios bijvoorbeeld. Onder schooltijd kletsen en klooien we ook veel (te veel volgens leraren...). Met een vriendin die niet meer bij mij op school zit, ga ik vaak skaten of kletsen bij haar thuis. Ook ga ik wel eens langs bij een vriend die niet meer bij mij op school zit, maar meestal praten we als we elkaar toevallig tegenkomen. Ik heb één vriendin bij wie ik alles kwijt kan, als ik wil, maar ik vertel haar het niet altijd want ze heeft zelf al zo veel problemen. Thuis vinden ze wel eens dat ik te veel tijd gebruik voor mijn vriendinnen en te weinig voor de familie en school en andere verplichtingen.

Ik heb twee goeie vrienden. Daar ga ik mee uit in het weekend, naar feestjes in de buurt of een potje poolen. Met die twee heb ik het over toffe meisjes in de buurt of over wie wel of niet aardig vind. Ik ben een goeie vriend kwijtgeraakt doordat zijn ouders gingen scheiden en hij in Zandhoven ging wonen. Ik zie hem nog maar eens in de drie weken maar dan praten wij wel weer bij.

Een klein moederloos beertje, Youk. Een oudere, eenzame beer, Kaar. Twee jagers in het bos, Tom en Bill. Het leven... gezien door de ogen van een beer. Deze eenvoudige woorden van JeanJacques Annaud waren voldoende om Claude Berri ervan te overtuigen zich op dit project te storten. Eén van de meest opmerkelijke films uit de Franse cinema: een budget van ruim 20 miljoen euro, 109 dagen filmen, een crew van 149 personen en meer dan 9 miljoen bezoekers.

12 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 12

31/08/11 18:21


Beste vrienden verwachten altijd dat je er voor elkaar bent

Hans

Het duurt een heel leven om oude vrienden te maken.

14 jaar

Hun schouders zijn breder geworden

Ik heb ĂŠĂŠn hele goeie kameraad. Ik kan heel veel met hem bepraten en hij komt zelf ook wel eens met problemen. Meestal komen we er samen wel uit, al duurt het wel eens een tijdje.

om je de steun te geven die je nodig hebt en zijn vaak door je tranen geraakt. Hun ogen hebben de wacht gehouden, en hun harten zijn duizenden keren overgesprongen. Er is nooit een probleem geweest waarbij je hen niet om hulp kon vragen. Geen ruzie heeft ze ooit verjaagd, alleen dichterbij gebracht. Zwakkere vriendschappen komen en gaan, maar je beste vrienden zijn altijd in je hart geweest, elk levend moment, en ze zullen aan je zijde zijn bij je allerlaatste gedachten.

filmtip

Birdy birdy is een aangrijpend verhaal over de obsessie van de ene man, en de onverzettelijke trouw van de andere. Deze film, met in de hoofdrol-

len matthew modine en nicolas cage, werd door de critici in de hele wereld met grote bijval ontvangen. De film vertelt het levensverhaal van een jonge man, die is opgegroeid in armoede, door de oorlog geestelijk is verminkt, en nu wegvlucht in de wereld

van de vogels. De film dwaalt langs de paden van de tijd, door droom en werkelijkheid, in de achterbuurten van Philadelphia en de frontlinies in Vietnam. Het schitterende camerawerk, de sfeervolle muziek van Peter Gabriel en de meesterhand van

regisseur Alan Parker hebben een onvergetelijk drama opgeleverd, dat in Cannes de Special Jury Grand Prix kreeg toegekend.

13 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 13

31/08/11 18:21


Wanneer we onze vrienden het meest nodig hebben Mensen zijn grillige wezens. We worden voortdurend overweldigd door het beroep dat op onze tijd wordt gedaan en de druk die onze energie uitput, we doorlopen de meest hectische momenten van ons leven zonder enige beheersing. Toch zijn het juist die momenten; als de omstandigheden slecht zijn, dat we onze vrienden het meest nodig hebben. Zij zijn degenen die ervoor zorgen dat we met beide voeten op de grond blijven en het hoofd niet verliezen. Wanneer onze problemen de pan uitrijzen en ons eenzaam en alleen doen voelen, geven vrienden ons het gevoel dat we er niet alleen voor staan!

Een vriend zien huilen Natuurlijk is het ergens oorlog kanonnen maken geen muziek en vrede is er zo hard nodig een paradijs bestaat er niet. Aan geld kleeft er toch steeds een geurtje maar wie het heeft die ruikt het niet bloemen vertrappen dat gebeurt soms maar een vriend zien huilen kan ik niet. Natuurlijk zijn er kwade dagen en aan het eind wacht ons de dood ons lichaam blijft ons steeds verbazen we leven nog dus er is hoop. Natuurlijk ontrouw wordt gewoonte liefde in vele bedden ziek we kunnen elkaars geluk vermoorden maar een vriend zien huilen kan ik niet. En al die steden die vermoeid zijn door kinderen van wel vijftig jaar al onze liefdes hebben tandpijn iemand die helpt vergeet het maar. De tijd blijft altijd ongenaakbaar je kan verdrinken in verdriet er is de waarheid die ons spaart maar een vriend zien huilen kan ik niet. Natuurlijk zijn we nog integer zonder het lef om Jood te zijn zelfs elegant zijn als een neger kunnen we niet we zijn zo klein. En al die mensen onze broeders zo zou het eigenlijk moeten zijn de werkelijkheid ze is zo droevig iemand zien huilen dat doet pijn. (johan verminnen * uit de cd-box “jij en ik�)

14 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 14

31/08/11 18:21


Niets is te verbergen Een echte vriend is iemand die je kent zoals je werkelijk bent, Begrijpt wat je hebt meegemaakt, Accepteert hoe je bent geworden, En je inspireert om te groeien.

filmtip

Spetters Deze film brengt het ruige, met geweld en seksscènes doordrenkte verhaal over vijf jonge mensen die zich door het leven slaan. Drie jongens willen motorcrosser worden. Eén van hen krijgt een ongeluk waardoor hij invalide wordt en, tenslotte, zelfmoord pleegt... Een meedogenloze film, geregisseerd door Paul Verhoeven, met een top-cast met Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Renée Souterdijk.

Katlijn

11 jaar

Als ik me heel verdrietig voel, ga ik naar mijn vriendinnen...

15 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 15

31/08/11 18:21


Je gaat allemaal je eigen normen en waarden ontwikkelen. Vaak aan de hand van wat er in vriendengroepen speelt. Je thuisfront is belangrijk, maar je vrienden zijn nog belangrijker. Je vormt je mening samen met je vrienden. Je ontdekt samen wie en wat je bent. Vrienden zullen je nooit naar beneden halen, eerder oppeppen. Bij je vrienden voel je je thuis. Je hebt meer aan één goede vriend of vriendin dan tien waardeloze. Aan je vriend of vriendin toets je je ideeën, je uiterlijk en je uitstraling. Door vrienden te hebben kom je in andere woon- en leefculturen en daar word je alleen maar wijzer van. Je merkt zelf wel of het goed zit tussen jou en je vrienden. Daar heb je geen waarschuwingen van je ouders over zogenaamd ‘verkeerde’ vrienden voor nodig. Onzin natuurlijk. In elke vriendengroep zitten opscheppers en blaaskaken die stoer willen doen maar daar prik je zo doorheen. Als je je vrienden mee naar huis neemt, dan weten je ouders met wie je omgaat. Dan kunnen ze zelf zien hoe je vrienden zijn. Voor je vrienden is het goed om te weten hoe jij het thuis hebt. Als je ouders je vrienden niet zien zitten, vraag dan waarom. Laat zelf met hen praten. Dan kunnen ze zelf zien waarom jouw vriend je vriend is.

Jamila 13 jaar Ik heb één speciale vriendin: ik ken haar al heel lang, al vanaf het eerste studiejaar.

Alex 15 jaar Ik heb mijn vrienden voornamelijk om mee te roken en spijbelen. Niet om mijn hart bij te luchten. Daar heb ik mijn ouders voor. Mijn vader zeurt wel vaak over hoe onverantwoordelijk mijn vrienden zijn, maar dat negeer ik gewoon.

16 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 16

31/08/11 18:21


You’ve got a friend in me You’ve got a friend in me When the road looks rough ahead And you’re miles and miles From your nice warm bed You just remember what your old pal said Boy, you’ve got a friend in me Yeah, you’ve got a friend in me You’ve got a friend in me You’ve got a friend in me If you’ve got troubles,I’ve got ‘em too There isn’t anything I wouldn’t do for you We stick together and can see it through Cause you’ve got a friend in me You’ve got a friend in me

© toy Story - Disney / pixar

YOU’VE GOT A FRIEND IN ME Some other folks might be A little bit smarter than I am Bigger and stronger too Maybe But none of them will ever love you The way I do, it’s me and you Boy, and as the years go by Our friendship will never die You’re gonna see it’s our destiny You’ve got a friend in me You’ve got a friend in me You’ve got a friend in me

17 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 17

31/08/11 18:21


Maar een sms-berichtje verwijderd... Bestaat er een betere investering dan vriendschap? Als het er echt op aankomt is een vriend er voor je. Hij begrijpt je en is bereid om je te accepteren zoals je bent. In tijd van nood is hij maar een sms-berichtje verwijderd, en wat het probleem ook moge zijn, je weet altijd zeker dat je vriend je niet in de put zal laten zitten. Vrienden zijn mensen met wie je kunt lachen en ongedwongen plezier maken en ze staan naast je om je tranen te drogen. Wie in de naam van de vriendschap geeft, zal oogsten wat hij heeft gegeven.

Caroline filmtip

14 jaar

Gert

Ik heb wel vrienden. We praten vooral. Wat nog meer? Rondhangen, muziek luisteren, computeren, winkelen, uitgaan, tv kijken en wandelen. Met mijn ouders kan ik niet over mijn problemen praten. Met mijn vrienden wel. Ook wel eens met mensen van de chat die ik al lang ken.

15 jaar Je hebt vrienden en mensen met wie je omgaat. De mensen met wie je omgaat, niet mijn echte vrienden, daar voetbal ik vooral mee. Met goede vrienden voetbal ik zelden omdat hun interessen daar niet liggen.

At First Sight Wanneer de overspannen Amy (Mira Sorvino ‘Mighty Afrodite’), tijdens een verblijf in een kuuroord letterlijk in de handen valt van masseur Virgil (Val Kilmer ‘Heat’, ‘The Saint’) is dat het begin

van een bijzonder maar complexe relatie. Virgil ziet de wereld anders dan anderen, want hij is blind. Als hij op aandringen van Amy een experimentele operatie ondergaat, krijgt hij zijn gezichtsvermogen terug. Maar al snel blijkt dat hij hiervoor een prijs zal moeten betalen en dat ze hun relatie en de wereld om hen heen met andere ogen zullen moeten aanschouwen. Gebaseerd op een echt verhaal, van de schrijver van ‘Awakenings’.

18 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 18

31/08/11 18:21


Je losmaken van thuis kan alleen met hulp van goede vrienden. Zij vormen jouw referentiekader, met hen ben je ĂŠĂŠn. Met hen houd je contact, ook als je in een andere plaats gaat studeren of werken. Zorg daarom dat je in je middelbare schooltijd vrienden krijgt. Die zijn er genoeg, als je je er maar voor openstelt. Geef eens wat vaker een complimentje en doe gewoon aardig tegen iemand die je wel ziet zitten. Wie weet zat hij of zij net op zo iemand te wachten. Niets is leuker dan met veel verschillende kids om te gaan. Je vriendenkring moet je ook zien als een spiegel voor jezelf. Het soort vriendinnen en vrienden die je hebt, zegt iets over jou. Dat kun je merken aan de reacties thuis en op school. Soms kun je niet uitleggen waarom het met de een wel klikt en met de ander niet. Waarom is je hartsvriendin je hartsvriendin? Waarom is je boezemvriend je boezemvriend? Dat is moeilijk uit te leggen, het zal wel aan die onzichtbare draadjes liggen. Maak je er maar niet al te druk om. Wees blij met de vriendschappen die je hebt. Trouwens in alle vriendschappen kan jaloezie voorkomen. De enige manier om er goed mee om te gaan is door het gewoon te zeggen. Zeg tegen elkaar waarom je jaloers bent of wat je dwars zit. Dat schept duidelijkheid.

Vriendschap is iets dat we maken. Het is een zorgvuldig geslepen meesterwerk dat de tand des tijds zal doorstaan. Er is geen vast patroon of bepaalde logica waarmee mensen hun vrienden kiezen - maar zet ze bij elkaar en de kans is groot dat je er getuige van bent dat ze elkaars zinnen zullen afmaken. 19 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 19

31/08/11 18:21


Zoek vijf songs over vriendschap (in het Nederlands of een andere taal)

1 2 3 4 5

Zoek vijf ďŹ lms waarin het vooral gaat over vriendschapsbeleving onder jongeren.

1 2 3 4 5

Gedichten, boeken over vriendschap zijn er in overvloed. Welke vijf boeken zou jij je leeftijdsgenoten aanbevelen?

1 2 3 4 5 20 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 20

31/08/11 18:21


Maak hier een collage van jezelf en je vrienden, gemaakt tijdens topmomenten (spel, feest, gesprek, tocht, maaltijd)

21 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 21

31/08/11 18:21


Jouw privĂŠ oaseplekje Oasewatte? Het is een plek die je zelf kiest in de groene zaal van het centrum. Het is een plaats waar je ongestoord kunt bewegen of volledig op je rug kunt relaxen, waar je je naar alle richtingen kunt strekken.

1. Kies in de groene ruimte zo’n oaseplekje. 2. Welke is jouw persoonlijke keuze? Niveau 1:

ja / neen

Niveau 2:

ja / neen

Niveau 3:

ja / neen

Midden:

ja / neen

Kant regie:

ja / neen

Kant filmscherm:

ja / neen

Kant voetbalveld:

ja / neen

hoofd opgeheven uw blik recht vooruit

Kant ingang Centrum: ja / neen 3. Neem deze relaxhouding aan:

schouders ontspannen, rustig naar beneden en naar achteren gedrukt

wervelkolom recht en opgestrekt

voeten tegen elkaar gedrukt en dicht tegen de liezen

22 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 22

31/08/11 18:22


De mogelijkheid tot het herstellen van rust in deze steeds drukkere wereld is een geweldige verdienste. Mensen hebben steeds meer stress tijdens alle aspecten van het leven. Velen bezwijken ten slotte aan de emotionele onrust en een depressie en verbroken relaties kunnen het gevolg zijn. Agressie in het verkeer en criminaliteit komen steeds vaker voor. Een rustig mens straalt innerlijk evenwicht uit en beĂŻnvloedt andere mensen door kalm en zelfverzekerd op te treden in spannende situaties. Belangrijk in je vriendschapsrelaties vandaag en in je vaste relatie morgen! Daarom tijdens het Saludos Amigosvriendenfeest een initiatie in relaxen. Veel van de manieren waarop we onze levenskwaliteit kunnen versterken, onderzoeken en focussen, zijn terug te voeren op onze ademhaling en relaxhouding.

RELAXEN De relax-initiatie gebeurt tijdens het Saludos Amigos-vriendenfeest op je zelfgekozen oaseplekje. OEFENING 1 Ga plat op je rug liggen, armen naast het lichaam. De benen een weinig gespreid. 2 Adem langzaam door de neus in, duw de lucht naar uw buik, even vasthouden, en daarna langzaam uitademen door de mond. Doe deze oefening enkele malen. 3 Zoek nu in elk lichaamsdeel, te beginnen met de voeten, elke spanning en laat die los, zodat de spieren met hun volle gewicht op de ondergrond rusten. 4 Eenmaal het ganse lichaam ontspannen is, blijf je zolang als prettig is in deze positie liggen en voel je hoe de adem het hele lichaam in- en uitstroomt. Laat je gedachten als wolken langsdrijven. Als je eenmaal in staat bent je adem bewust te gebruiken en je volledig te ontspannen, zal je gaan begrijpen hoe ademhalen en relaxen in de context van levenskwaliteit een soort geleider wordt voor je inwendige energie. 5 Om te eindigen: (a) Breng in elk lichaamsdeel weer spanning. (b) Rek je lekker uit, eerst liggend, dan rechtstaand. (c) Zoek een gemakkelijke zithouding (meditatiehouding) en voer je “Sticky Notes� hieronder uit.

23 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 23

31/08/11 18:22


Hoe voel jij je na deze eerste kennismaking met de yoga-relax? _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________

Gratis

_________________________________________________ _________________________________________________

Voor onze relax- en meditatie-initiatie zijn geen kosten of voorbereiding vereist. Je eigen lichaam is alles wat je nodig hebt. Je hoeft geen speciale kledij te kopen, je hebt geen aparte uitrusting nodig en je kunt overal oefenen. Gedurende het Saludos Amigosvriendenfeest gebeurt de initiatie op jouw zelfgekozen oaseplekje. Bij heel mooi en warm weer kan het ook op het grasveld.

_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________

Oefen thuis deze opdracht zo vaak als je wilt, maar liefst regelmatig. Begin niet al te ambitieus. Het is het beste een bepaald tijdstip op een bepaalde dag van de week te reserveren om de relax te beleven. Breng de discipline op om die wekelijkse afspraak na te komen. Het is prettig elke dag vroeg in de ochtend een korte relax-oefening te beleven en ‘s avonds een langere sessie voor het slapengaan.

24 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 24

31/08/11 18:22


Het hoofd is in één lijn met het lichaam

De armen rusten iets naast de romp met de handpalmen omhoog

De benen liggen languit naast elkaar. Laat ze ontspannen naar buiten vallen Hielen raken elkaar voeten zijn ontspannen

Watvindjijbelangrijkinhetleven? Watjijbelangrijkvindtzegtveeloverhoe jebentenoverhoejewiltomgaanmet anderen.Kruisaanwatjijbelangrijkvindt. _______ er ‘cool’ uitzien _______ erbij horen _______ veel geld verdienen _______ iets over hebben voor anderen _______ populair zijn

_______ verkering hebben _______ beroemd worden _______ een leuke baan hebben _______ er mooi uitzien _______ goed in sport zijn _______ veel vrienden hebben _______ _________________(vul in)

25 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 25

31/08/11 18:22


The Lord of the Rings Alles draait om een magische Ring die zo’n 3.000 jaar geleden gesmeed werd door Sauron, de Heer van het duister. Wie de Ring bezit, beschikt over de macht om te heersen over Midden-Aarde. Nadat Sauron de Ring (en zijn hand) in een veldslag verloren is, wisselt de Ring verscheidene keren van eigenaar om uiteindelijk bij Hobbit Bilbo Ballings te belanden die hem op zijn beurt doorgeeft aan zijn neef Frodo. Sauron wil echter zijn Ring terug. En ook de Ring zelf lonkt naar zijn oorspronkelijke meester. De wijze tovenaar Gandalf beseft welke rampen de Ring kan ontketenen als Saurom hem terug in handen krijgt. Daarom moet de Ring vernietigd worden. Maar dat kan enkel in het vuur van de Doemberg, waar de Ring destijds gesmeed is. Frodo krijgt de belangrijke opdracht de Ring naar de Doemberg te brengen. Gelukkig krijgt hij de hulp van zeven andere krijgers die samen ‘Het Genootschap’ vormen. Aan het einde van de eerste film is het Genootschap uit elkaar gevallen. “The Fellowship of the Rings” is de lange introductie van het ganse verhaal. In het tweede deel “The Two Towers” zien we hoe het de krijgers verder vergaat. Frodo en zijn helper Sam zetten hun reis voort, en ook de dappere Aragorn geeft niet op. De strijd tussen goed en kwaad barst los. Inzet: het bezit van die ene magische Ring. De tweede film, “The Two Towers”, draait hoofdzakelijk rond chaos en een spectaculaire veldslag. In het derde deel, “The Return of the King”, staat Midden-Aarde op stelten. Het leger van Sauron heeft het gemunt op Minas Tirith, de laatste stad die standhoudt tegen de allesvernietigende kracht van het kwaad. Aragorn, Legolas, Gimli en Gandalf en ook Merry en Pepijn maken zich op voor de allerlaatste strijd.

26 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 26

31/08/11 18:22


“Frodo en Sam en de vriendschapsqueeste”

De vriendschap tussen Frodo en Sam Sam begint zijn reis als bediende van Frodo. Maar naarmate het avontuur zich ontvouwt, verdiept hun verhouding zich: de twee gaan elkaar steeds meer waarderen, gaan op elkaar vertrouwen. Niets is zo bewonderenswaardig als de hartstochtelijke band tussen twee menselijke wezens! Sam houdt van Frodo en wil hem beschermen en Frodo denkt hetzelfde over Sam. De twee Hobbits zijn op deze reis met elkaar verbonden. Zij hoeven elkaar niet uit te leggen wat ze voor elkaar betekenen: dat ervaren en weten zij gewoon.

Hoe katholiek is “In de ban van de ring”? Wat is het verband tussen “In de ban van de ring”en de kribbe in de kerststal? Weinig bezoekers van “The Return of The King”, het derde deel van de mega-succesvolle filmtrilogie die volle bioscoopzalen trok, zullen die wellicht gezien hebben. Toch is de link er wel degelijk: J.R.R. Tolkien, de schrijver van de boeken waarop de films gebaseerd zijn, was bij leven en welzijn een vroom en overtuigd katholiek. Als inwoner van Groot-Brittannië, een anglicaanse natie, was dat destijds niet evident. Tolkien kreeg het katholicisme als het ware met de paplepel ingegoten van zijn moeder, die er zich in de lente van 1900 toe bekeerde. Mabel Tolkien haalde zich daar overigens de woede van haar familie mee op de hals. De geldkraan werd dichtgedraaid, wat mee geleid zou hebben tot haar vroegtijdige en armoedige dood. Reden genoeg voor Tolkien om zijn moeder als een martelaar voor het geloof te beschouwen. Haar invloed sijpelde later ook duidelijk door in zijn boeken. Zo noemde hij “In de ban van de ring” ooit een fundamenteel religieus en katholiek werk”. Het magistrale drieluik draait niet voor niets rond verleiding en zondeval, vriendschap en verlossing, zelfopoffering en

medelijden, liefde en trouw en de oeroude strijd tussen Goed en Kwaad. Stuk voor stuk thema’s die zo uit de Bijbel gehaald zouden kunnen zijn. Het verhaal wemelt van de verwijzingen naar de christelijke traditie. De titel van de derde film zelf al: “de terugkeer van de koning”, de Messias naar wie men eeuwenlang heeft uitgekeken. Evenmin toevallig is de keuze van 25 maart voor de ondergang van de zwarte heerser; op dezelfde dag bracht een engel Maria de boodschap dat zij de redder van de wereld zou baren. Negen maanden later werd Jezus geboren... In figuren als Gandalf kan dan weer gerust een verwijzing naar Christus worden gezien. Niet voor niets “verrijst” de bebaarde tovenaar na zijn strijd op leven en dood met de Balrog, een oeroude demon “waartegen geen zwaard is opgewassen”. Als Frodo de poorten van Mordor nadert, is de last van de ring zo zwaar geworden dat hij gebogen loopt en struikelt. De verwijzing naar de kruisgang is zonneklaar. Zelfs de job als tuinman van Sam Gewissies, Frodo’s trouwe reisgenoot, is wellicht niet toevallig gekozen. Hield Maria Magdalena Christus niet verkeerdelijk voor de tuinman toen ze hem na zijn verrijzenis terugzag?

27 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 27

31/08/11 18:22


1. Heb jij een hartsvriend(in), bij wie je dag en nacht terechtkunt?

JA / NEEN

2. Welke is zijn of haar voornaam:

3. Ken jij je vriend(in) goed?

(1) Welke is de maat van zijn of haar schoenen?

(2) Welke is de kleur van haar of zijn ogen?

(3) Houdt je vriend(in) van dieren?

JA / NEE

Noem zijn of haar lievelingsdier:

(4) Houdt je vriend(in) van de natuur?

JA / NEEN

Welke is haar of zijn lievelingsbloem?

(5) Kan je vriend(in) goed dansen?

JA / NEEN

Welke is zijn/haar voorkeurmuziek, zanger of groep?

28 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 28

31/08/11 18:22


29 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 29

31/08/11 18:23


Gedurende de vriendschapsdag “Saludos Amigos” vielen ongetwijfeld Shrek en zijn vrienden op. De vriendschap tussen Shrek en Donkey loopt als een rode draad doorheen de dag.

Het verhaal draait rond Shrek, een oger waar velen schrik van hebben. Hij leeft gelukkig, alleen in zijn moeras. Zijn rust wordt echter verstoord wanneer Lord Farquaad, de heer van DuLoc, al de sprookjesfiguren uit zijn rijk verbant en dit uitgerekend naar het moeras van Shrek. Shrek is hier niet mee opgezet en gaat zijn beklag doen bij Lord Farquaad. Beiden komen tot de overeenkomst dat Shrek zijn moeras terugkrijgt indien hij prinses Fiona gaat redden.

Shrek begint aan zijn reis samen met Donkey, een hyperkinetische en babbelzieke ezel. Aanvankelijk vind Shrek Donkey eerder een last maar geleidelijk zullen ze naar elkaar toegroeien en echte vrienden worden. Prinses Fiona zit gevangen in een hoge toren, beschermt door een vuurspuwende draak. In eerste instantie is Fiona geschokt dat haar redder een oger is en niet de knappe prins op wie ze hoopte, maar tijdens de reis terug naar Duloc krijgt ze langzaam gevoelens voor Shrek, en die gevoelens zijn ook wederzijds. Fiona is echter ook vervloekt. Elke nacht veranderd ze ook in een oger. Enkel een kus van haar ware liefde kan haar permanent haar ware gedaante geven. Ze is echter beschaamd over haar uiterlijk ’s nachts. Enkel Donkey komt haar geheim op het einde van de tocht te weten. Zowel Fiona als Shrek durven echter hun gevoelens niet aan elkaar te tonen.

Eenmaal bij Farquaad ontdekt Fiona al snel dat haar hart aan Shrek toebehoort. Shrek krijgt zoals belooft zijn moeras terug maar is niet meer gelukkig alleen, zonder Fiona en ook niet zonder vrienden als Donkey. Geholpen door Donkey en de draak bestormt Shrek het kasteel van Lord Farquaad waarna Shrek en Fiona elkaar kussen. Tot ieders grote verbazing verandert Fiona nu permanent in een oger. Voor Shrek maakt dit echter niets uit en de twee treden in het huwelijk.

De Film Shrek kende een groot succes en er kwamen nog 3 vervolgverhalen.

In Shrek 2 bezoekt de inmiddels getrouwde Shrek zijn schoonfamilie, de ouders van Fiona. De vader van Shrek, koning Harold, en de Fairy Godmother, zijn echt niet tevreden met de partnerkeuze van Fiona. De Fairy Godmother zal samen met koning Harold er alles aan doen om Fiona en Shrek uit elkaar te drijven en Prince Charming, de zoon van de Fairy Godmother, als partner naar voor te schuiven. Maar de liefde tussen Shrek en Fiona blijkt toch te sterk en met de hulp van hun trouwe vriend Donkey en de gelaarse kat, slaagt Shrek erin Fiona te overtuigen.

30 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 30

31/08/11 18:23


In Shrek The Third gaat Shrek op zoek naar Arthur, een neef van koning Harold, die op sterven ligt. Shrek ziet het niet zitten om zelf het koningschap op te nemen. Shrek krijgt hierbij de hulp van zijn trouwe vrienden Donkey en de gelaarse kat. Zijn zoektocht verloopt echter niet op wieltjes.

Shrek Forever after is Shrek zijn beroemde status beu en mist zijn oude bestaan als oger. Zijn wens wordt verhoort door Repelsteeltje die hem één dag van zijn vroegere leven aanbied in ruil voor een dag uit Shrek’s jeugd. Door de deal kan Repelsteeltje echter het verleden veranderen. Er ontstaan een nieuwe tijdlijn waarin Shrek en Fiona nooit zijn getrouwd, en zijn vrienden Donkey en de gelaarse kat hem niet kennen. Shrek’s leven dreigt te verdwijnen. Shrek zal er alles aan moeten doen om zijn oude vrienden te overtuigen om te helpen bij het opnieuw winnen van Fiona’s liefde en zo de deal te verbreken.

Donkey is een pratende ezel die geen 5 seconden zijn mond kan houden wat velen op de zenuwen werkt. Hij zal Shrek vergezellen op zijn tocht. Aanvankelijk ziet hij veel voordeel in de vriendschap, Shrek kan hem beschermen, maar de vriendschap zal dieper uitgroeien.

Fiona is een mooie prinses, maar vervloekt zodat zij ’s nachts veranderd in een oger. Aanvankelijk wil ze haar gevoelens niet toegeven aan Shrek omdat het niet hoort voor een prinses om gevoelens te hebben voor een oger. Ze zal haar twijfels echter opzij schuiven en haar gevoelens toch opbiechten aan Shrek.

Lord Farquaad is de slechte koning van Duloc. Hij moet met prinses Fiona trouwen om zijn koningstitel veilig te stellen. Voor deze taak stuurt hij Shrek uit. Farquaad (mis) gebruikt iedereen om zijn wil door te drijven. Wanneer tijdens het huwelijk Fiona in een oger veranderd, kijkt hij niet verder dan haar uiterlijk en wil haar opsluiten. Shrek verhinderd dit echter en Lord Farquaad wordt uitgeschakeld.

31 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 31

31/08/11 18:23


welkShrekkarakterbenjij? Welkisjouwfavorietepersonage? ■ Shrek ■ Donkey ■ Fiona ■ Lord Farquaad

Watisjouwfavorietekleur? ■ Grijs ■ Groen ■ Rood ■ Roos

Watisjefavorieteeten? ■ Fruit en groenten ■ Fast food ■ Wild, vlees ■ Alles, zolang ik maar bediend word

Waarwiljewonen? ■ In een kasteel ver, ver weg. ■ Maakt niet uit, zolang mijn vrienden maar in de buurt zijn. ■ Bij een moeras ■ Waar mijn familie woont

Watisjefavorietefeestdag? ■ Halloween ■ Kerstmis: cadeautjes!!!!! ■ Valentijn ■ Mijn verjaardag: alles aandacht naar mij!

Naarwelkemuziekluisterjij? ■ Prachtige instrumentale muziek ■ Country, oldies ■ Geen muziek, ik wil rust ■ Rock

Watisjouwkledingsstijl? ■ Galajurkjes ■ Baggy broeken en t-shirts die al lang niet meer zijn gewassen. ■ Ridderkostuum ■ Comfortabele kledij waar ik me heel de dag goed in voel.

Welkhuisdierwiljehebben? ■ Een kleine, schattige puppy ■ Een tijger of ander sterk dier ■ Iets dat je kan jagen, vangen en opeten ■ Draak

Jijbent… ■ Liever alleen, op jezelf ■ Onder je vrienden ■ Bij je geliefde ■ Onder veel mensen die jou aanbidden

32 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 32

31/08/11 18:23


Oplossing 1

1A

2D

3B

4C

2

1D

2A

3C

4B

3

1B

2D

3A

4C

4

1C

2D

3A

4B

5

1A

2D

3B

4C

6

1B

2D

3A

4C

7

1B

2A

3C

4D

8

1B

2C

3A

4D

9

1A

2D

3B

4C

meestal A: Jij bent Shrek! Je bent een leuke gast/ meid maar met weinig zelfvertrouwen. Je wordt soms snel kwaad en dingen zeggen die je niet meent, maar achteraf heb je steeds spijt en verontschuldig je. Beheers jezelf!

meestal B: Jij bent Fiona! Zeer mooi, je hebt de leuke eigenschap om iedereen rondom jou gelukkig te maken. Je veroordeeld niemand op zijn/haar uiterlijk. Je bent wel teleurgesteld als de dingen niet verlopen zoals gepland.

meestal C: Jij bent slecht, schaam je! Je zorgt ervoor dat je steeds goed overkomt naar iedereen maar zet diezelfde mensen tegen elkaar op en jij lijkt daarbij steeds lief en onschuldig. Je gebruikt andere mensen. Jij wil alle macht en controle.

meestal D: Jij bent Donkey! Super sociaal, soms tĂŠ sociaal dat het mensen begint te irriteren maar mensen blijven van je houden. Je bent grappig en vol van jezelf. Je verpest soms (onbewust) het moment maar dat is ook waarom mensen van jou houden.

33 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 33

31/08/11 18:24


Filmfragment 1: Ontmoeting Donkey en Shrek Filmfragment 2: Ruzie Donkey en Shrek in moeras

Filmfragment1vragen Zijn Shrek en Donkey echte vrienden? ☞ Is Shrek blij met het gezelschap van Donkey? J A / N E E ☞ Wil Donkey vrienden worden met Shrek? J A / N E E ☞ Wil Shrek vrienden worden met Donkey? J A / N E E ☞ Speelt het uiterlijk van Shrek een rol voor Donkey? J A / N E E is jouw vriendschap zoals die van Shrek en Donkey? ☞ Is jouw vriend(in) blij met jouw gezelschap? J A / N E E ☞ Wil jouw vriend(in) ook jouw vriend(in) zijn? J A / N E E ☞ Speelt jou uiterlijk een rol voor jouw vriend(in)? J A / N E E ☞ Waarom is hij/zij een goede vriend(in)?

Filmfragment2vragen Shrek en Donkey maken ruzie ☞ Verontschuldigd Shrek zich na de ruzie? J A / N E E ☞ Kon Donkey Shrek vergeven? J A / N E E ☞ Wil Donkey na de ruzie nog vrienden zijn met Shrek? J A / N E E Jouw vriendschap ☞ Heb jij al eens ruzie gemaakt met je vriend(in)? J A / N E E ☞ Waarover ging de ruzie? ☞ Heb je sorry gezegd na de ruzie? J A / N E E ☞ Kon je je vriend(in) vergeven? Of heeft je vriend(in jouw vergeven? ☞ Zijn jullie na de ruzie nog steeds vrienden? J A / N E E

JA / NEE

34 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 34

31/08/11 18:24


Niet geremd door succes Producent Aron Warner over Shrek the Third Na het succes van Shrek en Shrek 2 volgt nu een hele reeks van Shrek- films, spin-offs en aanverwante artikelen. Producent Aron Warner: ‘Geloof me: als Shrek 4 mislukt, is Shrek 5 overbodig.’

V

oor Aron Warner is het duidelijk. Shrek the Third, de film waarvan hij zowel uitvoerend producent als co-auteur is, stuurt een boodschap de wereld in. ‘Ik weet dat Europeanen nogal gevoelig zijn voor het optimisme dat Amerikanen willen uitstralen. Toch wil ik onze aanpak verdedigen. Het is goed om het publiek met een positief gevoel richting huis te sturen. Zolang de film maar geen preek is, of een betweterige vertoning. Ik zie Shrek the Third als amusement met een serieuze ondertoon. Zoals elke vorm van goed amusement dat heeft.’

Wij kunnen in onze scenario’s alles uit de lucht laten vallen, en overal naartoe reizen. Dan is het moeilijk om terug te schakelen.’

Al vanaf het begin in 2001 is Warner als producent betrokken bij Shrek. Sinds hij voor DreamWorks ging werken, aan het einde van de vorige eeuw, hoorde hij over het idee voor een film over een lelijk monster dat trouwt met een even lelijke prinses. Dat was destijds een risicovol idee - en bij de release in 2001 heerste er op de burelen van de DreamWorks-producenten een grote spanning. Het was erop of eronder.

De grootste zorg tijdens de voorbereidingen van deel drie was de trouw van de stemmencast. Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Ban-

Dat Shrek de komende jaren zal uitgroeien tot een reeks films, series en aanverwante artikelen vindt Warner ‘volkomen vanzelfsprekend’. Het is zeker niet zo, stelt hij, dat DreamWorks het succes gaat uitmelken. ‘Dat zijn reacties die zo voor de hand liggen. Alsof het publiek gek is. Geloof me: als Shrek 4 mislukt, is Shrek 5 overbodig. Zo werkt dat. Dat valt verder ook niet te plannen.’

deras en vooral ook Julie Andrews - ze bleken veel loyaler dan Warner, zelf ook als stemacteur actief, had gedacht. ‘Ik heb in sombere buien Cameron of Eddie vaak horen zeggen dat ze er geen zin meer in hebben. Die angst was onterecht. Ze vinden het een eervolle baan. Zoals Antonio Banderas van Puss in Boots een volwaardig personage heeft gemaakt, alleen met zijn stem - dat is acteren op het scherp van de snede.’ Is het vervolgens echt nodig om Puss in Boots meteen naar een eigen bioscoopfilm over te hevelen? Warner: ‘Het is Europees om daar sceptisch over te doen. Het publiek houdt van Puss in Boots, en wij denken dat we met die kat een leuke film kunnen maken. Waarom zou je het dan nalaten?’

Zeven jaar later is alles anders. Shrek en Shrek 2 brachten 1,3 miljard dollar op aan de bioscoopkassa’s en er werden ook nog eens 100 miljoen dvd’s verkocht. Warner: ‘Ik heb me door dat succes nooit geremd gevoeld. In de zin van: daar moeten we overheen. Het is ongelooflijk stimulerend te werken aan een film waarvan je zeker weet dat miljoenen mensen erop wachten.’ Volgens Warner is het maken van Shrek the Third niet wezenlijk anders geweest dan de productie van de andere films waaraan hij meewerkt: ‘Het is voortdurend zoeken naar de grens tussen eigenzinnigheid en eigendunk. Zijn de geschreven scènes leuk, of zijn ze alleen maar leuk in de hoofden van de makers? Dat is een ingewikkeld proces. Het blijft bij intuïtie. Vergeet niet dat filmmakers niet door realisme begrensd worden.

35 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 35

31/08/11 18:24


C D Y U M S K P Y S H U D E S H N G E G R D A L V H J Z M F A B I N K J H H S E L R R H N T W P B O N V C N L Z J E E H T Q M N H F O S E I E I W K H E M G U I T X D T W R U E N P N E M B N X A N N T O F A R I N O T L T Z O E I R L E P S C R Q D B T A E I T E J S I E M Z H D S O W X R Y K S F L D U B C E I S U E V S M O I N W B Y E F L T V F A C E B O O K W F S T E U N S H J Y A N C Z B H V H B R V H B R W F A P O W M H K E I N P C H T T L E Q O CHATTEN DONKEY FACEBOOK FEEST FIONA HUMOR INTENS JONGEN MEISJE PLEZIER SHREK SPEL STEUN VERTROUWEN VRIENDSCHAP

36 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 36

31/08/11 18:25


JEF BUCKLEY

Een van de meer bekende liederen uit de film Shrek is ongetwijfeld het lied “Halleluja”. Het lied is oorspronkelijk geschreven door Leonard Cohen, maar het is vooral in de geniale uitvoering van Jeff Buckley, die helaas in 1997 verdronk, populair geworden. Door de film werd het weer even onder de aandacht gebracht. In de film is het John Cale die het lied zingt. Het lied gaat op het eerste zicht vooral over de passionele strijd tussen man en vrouw. De vrouw

heeft emotioneel en lichamelijk macht over de man. Het lied is geschreven vanuit het perspectief van een man die niet opgewassen is tegen de aantrekkingskracht van een mooie vrouw. Hij geeft zich gewonnen, maar betaalt daar ook een prijs voor (een gebroken hart…) Als je iets beter kijkt, zie je dat er ook verscheidene malen verwezen wordt naar Bijbelse figuren, we maken hieronder graag een overzichtje:

Well I heard there was a secret chord That David played, and it pleased the Lord But you don’t really care for music, do ya?  Well it goes like this  The fourth, the fifth  The minor fall and the major lift  The baffled king composing Hallelujah  Hallelujah Hallelujah Hallelujah Hallelujah Well Your faith was strong but you needed proof  You saw her bathing on the roof  Her beauty and the moonlight overthrew you  She tied you to her kitchen chair  And she broke your throne and she cut your hair  And from your lips she drew the Hallelujah  Hallelujah Hallelujah Hallelujah Hallelujah Well baby I’ve been here before

37 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 37

31/08/11 18:25


I’ve seen this room and I’ve walked this floor I used to live alone before I knew ya  I’ve seen your flag on the marble arch  Love is not a victory march  It’s a cold and it’s a broken Hallelujah

Ik hoorde dat er een geheim (muziek)accoord bestaat Dat David speelde, en dat deed God plezier Maar jij geeft niet zo veel om muziek, of wel dan? Nou het gaat als volgt The fourth (=4e), the fifth (=5e) – dit zijn posities op de gitaar The minor fall and the major lift – ook muziektermen… (je hoort de melodie veranderen – stijgen) De verbijsterde koning (moet een verwijzing naar de bijbelse koning David zijn) componeert Hallelujah (dit woord betekent: prijs God. Het is een juichkreet die veel in de Psalmen voorkomt. De psalmen zijn liedteksten, je vindt ze in het midden van de bijbel en ze zijn niet gemakkelijk, maar wel mooi om te lezen…) Je geloof was sterk, maar je wilde bewijs zien Je zag haar baden op het dak (dit verwijst naar koning David die een naake vrouw zag vanuit zijn raam. Het was Batseba, een vrouw die getrouwd was met Uria, een man die voor David in het leger vocht… David werd verliefd op Batseba, pikte haar heimelijk van Uria af en pleegde -indirect- een moord op Uria om deze mooie vrouw in bezit te krijgen. In de Bijbel wordt dit allemaal gedetailleerd verteld, zonder David – de bijbelse held – mooier af te schilderen… (2 Sam 11) Haar schoonheid en het maanlicht overdonderden jou Ze bond je vast aan de keukenstoel Ze brak je troon en ze knipte / sneed je haar af – dit slaat niet op David, maar verwijst misschien wel naar een andere bijbelse held: de sterke Simson die zijn geliefde – Delila – het geheim van zijn kracht onthulde. Dit betekende zijn ondergang en machtsverlies, want Simsons extreme kracht zat in zijn haar. Delila knipte Simsons haar af, terwijl hij sliep. Zo kon ze hem aan zijn vijanden uitleveren… Simson is hier een beeld van een man die door seksuele verleiding ten val komt. (Re 16) En van jouw lippen onttrok zij het hallelujah Nou liefje, ik heb dit al eerder meegemaakt (de man doet stoer, heeft levenservaring…) Ik ken deze kamer en ik liep over deze vloer Ik woonde hier alleen voordat ik jou leerde kennen (de man doet of hij wel zonder een vrouw kan) Ik heb jouw vlag zien hangen op de marble arch (= een triomfboog in Londen) de vrouw denkt dat ze in de liefdesstrijd gewonnen heeft, de man geeft dat hier niet toe… Liefde is niet een overwinningsmars Het is een koud en ‘t is een gebroken Hallelujah (na de liefde kan de pijn/teleurstelling komen)

38 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 38

31/08/11 18:25


Hallelujah Hallelujah Hallelujah Hallelujah Well there was a time when you let me know What’s really going on below  But now you never show that to me do you?  And remember when I moved in you?  And the holy dove was moving too 

And every breath we drew was Hallelujah Well maybe there’s a God above But all I’ve ever learned from love 

Was how to shoot somebody who’d out drew ya And it’s not a cry that you hear at night  It’s not somebody who’s seen the light  It’s a cold and it’s a broken Hallelujah  Hallelujah Hallelujah Hallelujah etc…

Er was een tijd dat je me liet weten Wat er echt gebeurde daar beneden Maar nu laat je dat nooit meer aan mij zien, of wel soms? En weet je nog dat ik in jou bewoog En de heilige duif bewoog (zich) ook (de duif is in de bijbel een symbool voor de Geest van God. Jezus, de Zoon van David – d.w.z. de afstammeling – werd volgens de bijbel bij Maria verwekt door de heilige Geest. De geest staat in poëtische zin hier voor passie, geestdrift/-vervoering en zinnelijke liefde waarbij je de zelfcontrole verliest, jezelf overgeeft aan een hogere macht) En elke ademhaling was hallelujah Misschien is er een God boven Maar alles wat ik ooit over liefde geleerd heb (God = liefde. Maar de man die in dit lied aan het woord is, kent alleen de aardse liefde uit eigen ervaring…) Was hoe je iemand die je te vlug af is kunt neerschieten (denk aan een duel!) En het is niet een schreeuw die je ‘s nachts hoort (een angst- liefdes-, of doodskreet?) Het is niet iemand die het licht gezien heeft (iemand die gelovig is geworden, geestelijk inzicht gekregen heeft) Het is een koud en het is een gebroken hallelujah

39 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 39

31/08/11 18:25


PARKSPEL

Verspreid over heel het park hangen “twintig vriendschapsspreuken door de eeuwen heen”. Op elke spreuk is een vriendschapswoord in het rood afgedrukt. Onderlijn hieronder deze woorden.

40 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 40

31/08/11 18:25


20 VRIENDSCHAPSSPREUKEN DOOR DE EEUWEN HEEN 1

“Echte vriendschap is uniek.” (eigentijdse jeugd)

2 2. “Veel mensen houden van hun vrienden als van hun vee: enkel en alleen om het voordeel dat zij eruit trekken.” (aelred van rielvaux)

3 3. “Je moet niet zonder vrienden zijn, maar te veel vrienden hoef je ook niet.” (aristoteles)

4 4. “Zoek geen grote woorden, als een klein gebaar volstaat.” (phil bosmans)

5

5. “Volmaaktheid is niet een leven zonder vriendschap, maar enkel goede en zuivere vriendschap te onderhouden.” (françois de sales)

6 6. “Alleen als jij een echte vriend kunt zijn, kan ook jij een vriend vinden.” (frederik van eeden)

7 7. “Omdat de winkels geen vrienden verkopen, hebben mensen geen vrienden meer.” (antoine de saint-exupery)

8 8. “Een vriend is een ‘onberekenbaar’ iemand waarop je altijd kan rekenen.” (eigentijdse jeugd)

9 9. “Je hebt iemand nodig, stil en oprecht, die als het er op aankomt, voor je bidt en voor je vecht. Pas als je iemand hebt die met je lacht én met je grient, dan pas kun je zeggen: ik heb een vriend!” (toon hermans)

41 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 41

31/08/11 18:25


10

10. “Vrienden zijn als bomen: op een goede afstand van elkaar geplant. Zo moeten zij elkaar niets betwisten.” (eugène laridon)

11

11. “Sluit vriendschap met jezelf: een wonderbare levenskunst die te leren valt.” (eigentijdse jeugd)

1212. “Wil je vrienden houden? Bezoek ze dan niet te vaak of te weinig!” (schots spreekwoord)

1313. “Als mensen in vriendschap samen zijn is het altijd feest!” (phil bosmans)

14

14. “Een nieuwe vriend is als nieuwe wijn: pas als hij belegen is, drink je hem met genoegen.” (jezus sirach)

1515. “Vreugde moet je delen om ze te vermenigvuldigen!” (eigentijdse jeugd)

1616. “Een vriend is iemand die net iets langer

in mijn kunnen gelooft dan ikzelf, maar dan ook zo lang tot ik er zelf weer in geloof.” (anoniem)

1717. “Vertrouwen geeft je vleugels om te vliegen!” (eigentijdse jeugd)

1818. “Afwezigheid is voor de vriendschap wat de wind is voor het vuur: hij dooft het kleine uit en wakkert het grote aan!” (bussy-rabutin)

1919. “Vriendschap is de kunst om geluk te geven en te ontvangen.” (honoré de balzac)

2020. “Ruzies tussen vrienden zijn als zomeronweren, die het land daarna nog groener en mooier maken.” (necker de saussure)

Als de opdracht is vervuld, cross dan zo vlug mogelijk terug naar het Centrum. Je krijgt er een Shrek-kaart en geluksnummer.

42 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 42

31/08/11 18:25


Matrix Vertel hen al de betekenissen die het vriendschapssymbool in zich draagt. Om je te helpen, hier de uitleg.

1 Het vriendschapssymbool bestaat uit metaal Metaal staat hier symbool voor houvast en degelijkheid. Echte vriendschap is geen louter emotioneel gebeuren, dat bij de minste verandering van klimaat of tegenwind vervliegt en verloren gaat. Het betekent: ‘Op mij kun je rekenen. Op mij kun je vertrouwen in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid, in voor- en tegenspoed.”

2 Het vriendschapssymbool als plusteken Het vriendschapssymbool heeft de vorm van een plusteken. Jongeren die voor elkaar kiezen en zich engageren voor een kwaliteitsrelatie met toekomst, werken aan een positief gebeuren. Het wordt méér dan de som van de twee samen. Het is een verbondenheid die verder reikt dan vandaag. Het neemt de twee partners op in het goddelijk gebeuren van de liefde. Zo leven is letterlijk een ‘plus-teken’, een meerwaarde, zoals in het vriendschapskruisje enkel de twee lijnen samen gekruist een plusteken vormen.

43 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 43

31/08/11 18:25


Er zijn twee verschillende, aanvullende modellen van het vriendschapssymbool. De relatiebetekenis hiervan is: twee verschillende persoonlijkheden die zoeken om bij elkaar te horen met respect voor elkaars eigenheid en anders-zijn. Typisch voor beide modellen is wel dat ze naar elkaar verwijzen en bij elkaar horen, maar toch niet onmiddellijk volledig in elkaar passen. Ze moeten bijgevijld worden. De onderliggende betekenis hiervan is dat een vriendschap met toekomst een werkstuk is waar beiden in groeien. Het is een blijvende opgave van geven en ontvangen. Beiden zullen doorheen hun vriendschap aan hun kruisje - aan elkaar - moeten schaven en vijlen. Dit vraagt tijd en inzet om te groeien naar een verbondenheid die een twee-eenheid schept doorheen de rijkdom van herkenbaarheid én verschil. Het vriendschapssymbool 3 als kruisteken Het vriendschapssymbool heeft ook de vorm van een kruis. Het is daarom ook het beeld en symbool van inzet en offergave. Wie een plusteken in zijn leven wil zijn, wordt geconfronteerd met pijn, vermoeidheid, sleur en tegenslag. Engagement gaat niet alleen gepaard met vreugde, maar ook met strijd, stress en tegenkanting. Het is steeds ook de pijn van een kruis.

4 Het vriendschapssymbool als lijnenspel Het vriendschapssymbool bestaat uit twee lijnen; een horizontale en een verticale lijn, die elkaar kruisen. De verticale lijn brengt onze verbondenheid in beeld met onszelf en vooral de ander, zowel nabij als veraf (vrienden, gezin, klas, jeugdgroep, samenleving, derde en vierde wereld) én met de wereld en de natuur die ons omgeeft. De verticale lijn verwijst naar het mysterie, dat ons in de diepte van alles overstijgt. Christenen ontdekken in de verticale lijn hun relatie met een persoonlijke levende God, die zich met hen, de anderen en de wereld verbindt. Hij is de bron van al wat leeft en bestaat, de ‘geest’ van liefde, vriendschap en tederheid, want God is liefde.

44 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 44

31/08/11 18:26


5 Het vriendschapssymbool als Jezussymbool Het vriendschapssymbool verwijst ook naar Jezus, mensenzoon en Zoon van God. Hij heeft gods liefde voor ons mensen tastbaar en voelbaar gemaakt door wie Hij was, en wat Hij deed en zei. Hij zet al wie in zijn spoor wil treden op weg naar het volle leven. Doorheen woord en voorbeeld heeft Hij het vriendschapsideaal - plusteken zijn - voorgeleefd, zin en inhoud gegeven, En verankerd in een God die niets dan liefde is. Het vriendschapssymbool is op een bijzondere wijze het zichtbaar teken van Jezus’ lijden en dood op het kruis. Niet als einde maar als nieuw begin, als bron van nieuw leven en verrijzenis.

6 Het vriendschapssymbool wordt gekozen Het vriendschapssymbool is niet te koop. Het wordt evenmin zomaar uitgedeeld. Je kiest er persoonlijk en bewust voor, door het zelf uit de schaal te komen halen en zo kleur te bekennen. Daarom kan het vriendschapssymbool nooit een amulet of talisman worden, met een geheimzinnige toverkracht. Het krijgt enkel zin als het beleefd wordt als een plusteken van verbondenheid, vriendschap, geloof, hoop en inzet.

Matrix

om je vriend(in) of iemand anders mee te verrassen! Wat betekent “metaal”?

Wat zie jij in het “plusteken”?

Wat verbeeldt het “kruisteken”?

Wat betekenen de twee lijnen in het kruis? A/ de vertikale lijn: B/ de horizontale lijn:

45 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 45

31/08/11 18:26


a

s o d u l a S migos

Zij waren op

naam

Opdracht Laat alle aanwezigen van deze “Saludos Amigos�-dag hieronder hun handtekening en eventueel telefoon- of GSM-nummer schrijven.

naam

naam

naam

handtekening

handtekening

handtekening

handtekening

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

naam

naam

naam

naam

handtekening

handtekening

handtekening

handtekening

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

naam

naam

naam

naam

handtekening

handtekening

handtekening

handtekening

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

naam

naam

naam

naam

handtekening

handtekening

handtekening

handtekening

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

naam

naam

naam

naam

handtekening

handtekening

handtekening

handtekening

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

telefoon/gsm

46 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 46

31/08/11 18:26


s o d u l a S s o g i m A

let’s talk about me and you deel 1: De puberteit 47 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 47

31/08/11 18:26


Wat gebeurt er met mij?DE PUBERTEIT De leeftijd waarop de puberteit begint, verschilt voor beide geslachten en ook per persoon. De gemiddelde leeftijd is 11 jaar voor meisjes en 13 jaar voor jongens. De verschillen kunnen echter groot zijn: meisjes kunnen tussen 8 en 17 jaar bereiken, jongens tussen 10 en 18 jaar. Hieruit blijkt dat twee mensen van dezelfde leeftijd heel anders kunnen zijn. Bij de een

kan de lichamelijke ontwikkeling al afgesloten zijn, terwijl die bij de ander nog moet beginnen. Sommigen voelen zich hier vervelend over. Maar bedenk dat noch een ‘vroege’, noch een ‘late’ ontwikkeling abnormaal is. Geen van beide is ‘beter’ dan de andere. De leeftijd waarop je in de puberteit komt, heeft geen invloed op hoe je als volwassene zult zijn. Of je lichaam

zich nu langzaam of snel ontwikkelt, het proces gaat door totdat je geheel ontwikkeld bent. De leeftijd waarop je in de puberteit komt, hangt vooral af van erfelijke factoren, die je van je ouders meekrijgt. Ook je lichaamsbouw kan een rol spelen. Korte en gedrongen mensen ontwikkelen zich vaak eerder dan lange en dunne.

Zie je er tegenaan of ben je er al middenin? Iedereen komt eens in de puberteit. Het is een leuke én spannende tijd! Je kunt dromen over wat je allemaal wilt doen en wat je wilt worden. Je hele toekomst ligt nog voor je. Maar de puberteit kan ook flink lastig zijn. Als je de levensfasen van een mens bekijkt, dan zit de

48 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 48

31/08/11 18:26


puberteit net tussen de kindertijd en de volwassenheid in. In geen andere periode in je leven maak je zoveel veranderingen mee als in de puberteit. Je bent geen kind meer, maar ook nog geen volwassene. Dat kan verwarrend zijn. Je lichaam verandert. Je krijgt een groeispurt waardoor je in korte tijd een stuk langer wordt. Je lichaam gaat er mannelijker of vrouwelijker uit zien. Als je een jongen bent, dan ga je zaadcellen produceren en je penis wordt groter. Je stem verandert en je spieren worden sterker. Als je een meisje bent, dan gaat een eerste eicel rijpen en je geslachtsorganen ontwikkelen zich. Er gaat haar groeien op nieuwe plekken. Jongens krijgen de

baard in de keel. Dat betekent dat hun stem verandert en zwaarder wordt. Meisjes krijgen borsten en worden ongesteld. Je krijgt seksuele gewaarwordingen en dat kan soms wel verwarrend zijn, want wat moet je met die gevoelens? Hormonen zorgen er ook voor dat je last kunt krijgen van wisselende buien waardoor je het ene moment opgewekt bent en het volgende moment een rothumeur hebt. Misschien denk je dat je je nu reeds meer als een volwassene moet gaan gedragen. Dat is niet zo. Als het goed is blijf je toch ook nog altijd het kind dat je eens was en kun je ook als je ouder wordt nog gek doen en lol maken.

Ben jij al in de puberteit? Wil je weten of je al in de puberteit bent? Doe de test! Heb je last van... ______ puistjes ______ ups en downs ______ groei van je borsten (meisje) ______ groter worden van je penis (jongen) ______ groeispur Heb je 3 x of vaker de item aangestipt? Dan zit je zeker in de puberteit.

49 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 49

31/08/11 18:26


Alles wat je ooit wilde weten... De meeste jongeren hebben heel wat vragen over wat er met hun lichaam gebeurt tijdens de puberteit. Het is echter niet altijd makkelijk om die vragen te stellen. Sommige jongeren durven er niet openlijk over spreken, ze zijn bang dat ze de enigen zijn die niet alles weten en dat ze uitgelachen zullen worden. Als je je ooit zo gevoeld hebt, weet dan dat je niet alleen bent! Tijdens de voorbereidingsessies van het Saludos Amigosvriendenfeest speelden we ook het spelletje “Alles wat je ooit wilde weten over puberteit en seks, maar wat je nooit hebt durven vragen”. De jongeren schreven naamloos hun vragen neer en stopten de blaadjes in een speciaal daarvoor bestemde doos. In het programma “Let’s talk about you and me” probeerden we zo goed mogelijk deze vragen te beantwoorden. Hieronder krijg je een paar voorbeelden van hun vele veel gestelde vragen.

vragen van jongens 1

Wanneer krijg ik een baard en begin ik op mijn vader te lijken?

2

Hoe groot is de grootste penis van de wereld? Kan een penis te klein zijn?

3 4 5 6 7

Wat is het beste middel tegen puistjes?

8 9

Hoe weet je of je homo of lesbo bent?

10

Wat is een zaadlozing en hoe gebeurt dat? Kan een jongen borsten krijgen? Hoe komt het dat je penis soms stijf wordt? Is er iets verkeerd als de ene teelbal lager hangt dan de andere?

Wat gebeurt er als je je lichamelijk tot een meisje aangetrokken voelt? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat het meisje dat je graag ziet jou ook graag zal zien?

50 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 50

31/08/11 18:26


vragen van meisjes 1

Is het erg als je zegt dat je ongesteld bent geweest terwijl het eigenlijk nog niet het geval is?

2 3 4

Mag je een beha dragen als je nog geen borsten hebt?

5

Op welke leeftijd krijgt een meisje borsten en schaamhaar?

6

Wat moet ik doen als ik op school ongesteld word? Doet het pijn als je ongesteld wordt?

7 8 9 10

Hoe groot zal ik worden? Wat moet je doen opdat de mensen geen opmerkingen meer zouden maken over je borsten?

Hoe zeg ik aan mijn moeder dat ik een beha wil? Wat gebruik ik het best, maandverband of tampons? Wat zou ik het best gebruiken tegen puistjes? Mijn eerste borst groeit, maar mijn andere is nog helemaal plat. Zal ik scheef groeien?

Waar vind je de antwoorden? Deze Saludos Amigosvriendenmap is geen voorlichtingsboek. Wij raden je aan een degelijk voorlichtingsboek te raadplegen. En die zijn er in overvloed. Of spreek erover met je plaatselijke animatoren of begeleid(st)ers, of met de huis-of schoolarts. Je kan ook informatie vinden bij: 3 het Jongeren Adviescentrum (JAC) www.jac.be 3 Kinder-en jongerentelefoon www.kjt.org 3 Jeugd en Seksualiteit www.jeugdenseksualiteit.be 3 www.jongerengids.be

51 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 51

31/08/11 18:26


Je druk maken

Als een flatgebouw in de steigers

Veel jongeren maken zich in de puberteit zorgen om hun uiterlijk en hebben vaak ook nog andere problemen. Waar maak jij je druk om?

Jonge mensen maken in hun puberteit een grote omwenteling, een ware mutatie mee, niet alleen innerlijk maar ook uiterlijk. Er verandert zoveel in hun lichaam dat ze soms het gevoel krijgen dat ze doodgaan. En het gaat snel, soms al te snel. De natuur werkt volgens haar eigen ritme. Men moet volgen, maar men is er niet steeds klaar voor. Men weet wat er afsterft, maar men heeft nog geen idee van het nieuwe dat moet komen. Het ‘klikt’ niet meer, maar men weet niet goed waarom of hoe. Het jonge leven maakt, langzaam of bruusk, een grondige omwenteling door. Verschijning, gestalte, figuur en nog zoveel meer ondergaan grondige wijzigingen in zo’n korte tijdspanne, dat jonge mensen het ritme van de natuur vaak niet kunnen volgen en zich soms heel onzeker voelen. Ze voelen zich als een flatgebouw in de steigers. Soms worden ze voor zichzelf een vreemde. Ze durven niet uitkomen voor hun eigen gevoelens en ervaringen, althans niet in welbepaalde omstandigheden of bij bepaalde mensen, vooral volwassenen. Ze voelen zich soms zo eenzaam... hunkerend naar contact.

haar dat niet goed zit

puistjes

te dik zijn

te mager zijn

problemen in de wereld

bij een groep willen horen

er nog steeds jong uitzien

ouders die moeilijk doen

populair willen zijn

vul in

vul in

vul in

minder leuke kanten

Wat zijn de aan de puberteit?

Puistjes, lichaamsgeur, overslaande stem. De puberteit kan ronduit vervelend zijn. Veel pubers hebben last van sombere gevoelens of worden soms echt depressief. Je bent geen kind meer, maar ook geen volwassene. Misschien wil je nog helemaal niet volwassen worden! Je hoort nergens meer echt bij. De spelletjes die je als kind leuk vond, doe je niet meer. Maar echt meedoen met de volwassenen, daarvoor ben je ook nog te jong. Je lichaam verandert en je moet wennen aan dat veranderende en nieuwe lijf. Je bent misschien onzeker over je uiterlijk en hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt. En dan heb je juist in de puberteit last van puistjes en haar dat helemaal niet zit!

52 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 52

31/08/11 18:26


leuke kanten

Wat zijn de aan de puberteit? De puberteit is een periode van grote veranderingen, maar ook van heel veel leuke ervaringen. Je wordt volwassener en zelfstandiger. Je mag steeds vaker zelf beslissingen nemen. Jongere kinderen kijken tegen je op. Je kunt meer zakgeld krijgen en voor het eerst ook kleedgeld vragen. Het is leuk om geld te pinnen met je eigen bankkaart en zelf kleren te kopen. Je gaat naar een nieuwe school en je krijgt nieuwe vrienden. Veel pubers hebben een vaste groep vrienden en vriendinnen waar ze veel mee optrekken en lol trappen. Je hebt er ook behoefte aan om met elkaar te praten over dingen waarover je niet met je ouders praat. Je krijgt misschien voor het eerst echt verkering...

Als je lijf je lief is Voor ons is een gezond lichaam een mooi lichaam. Het zou leuk zijn als iedereen naar zijn lichaam zou kijken, en zeggen: ‘Hé, ik vind mezelf mooi!’ Maar we leven in een concurrentiemaatschappij. De mensen concurreren, de bedrijven concurreren, zelfs landen concurreren. We zijn het gewoon om altijd alles met elkaar te vergelijken en te kijken wie of wat het beste is. Maar wie beslist uiteindelijk wie of wat het beste is? De meesten van ons vormen zich een idee van ‘mooist’ of ‘meest aantrekkelijk’ via de beelden die we krijgen in tijdschriften, op affiches, in de film, op tv...

Jongens Momenteel krijgen we vooral grote mannen met enorme spierballen te zien. Ze zijn knap, hebben regelmatige gezichtstrekken, geen pukkels of puistjes, slanke middels, smal achterwerk en brede borstkassen. Het is je waarschijnlijk wel al opgevallen dat er weinig mannen in de straat aan deze criteria beantwoorden. Maar de media bombarderen ons constant met beelden van deze knappe, grote, gespierde mannen. Ze kunnen je het gevoel geven dat er iets mis is met je eigen lichaam. Als je je aan de mediabeelden spiegelt, word je misschien wel ongelukkig over hoe je er zelf uitziet. Want tenslotte zijn zij de helden in de films. Zij krijgen de mooiste meisjes. Zij zijn succesvol. Hoe wordt dit ervaren door jongens en mannen die niet groot, gespierd of uitzonderlijk knap zijn? Met al die beelden van de perfecte ‘stoere binken’ is het makkelijk om te gaan geloven dat dit soort lichaam inderdaad beter en aantrekkelijker is. Mocht je soms twijfelen aan je eigen lichaam, denk er dan aan dat deze lichamen gewoon aantrekkelijker lijken omdat ze momenteel in de mode zijn. Denk eraan dat de mode voortdurend verandert. En vergeet niet dat niet iedereen het eens is met de heersende mode. Er zijn heel wat meisjes die niet houden van jongens met enorme spierballen. Veel meisjes verkiezen slanke jongens.. Daarenboven hechten de meeste

mensen nog steeds meer belang aan het soort persoon die je bent, ongeacht het soort lichaam waar je in zit.

Meisjes De meeste meisjes vormen zich een idee van ‘mooist’ of ‘meest aantrekkelijk’ via de lichamen van topmodellen en actrices. We zien de ‘perfecte’ vrouw overal: in tijdschriften, op affiches, in de film, op tv... Hun tanden zijn flikkerend wit, hun haar glanst en hun ogen sprankelen. Ze zijn meestal heel groot en altijd superslank. Ze zijn dikwijls blond, ze hebben blauwe ogen en ze zijn blank. Ze hebben een platte buik, een tenger middel en lange benen. Hun huid is zacht en gaaf. Ze hebben geen pukkels of puisten, geen haar op hun benen of onder hun oksels en geen enkel knobbeltje of vlekje. Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat er weinig mensen in de straat aan deze criteria voldoen. Toch zien we overal beelden van de ‘perfecte’ vrouw. Ze kijkt ons aan van op een affiche, ze lacht naar ons vanuit een tijdschrift, ze spreekt ons toe op tv... Sla de bladzijde om, zap naar een ander kanaal... het helpt niet, ze is er altijd weer met haar perfect, gestroomlijnd lichaam... Hoeveel dergelijke beelden zou een meisje al niet gezien hebben vóór ze

53 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 53

31/08/11 18:26


in de puberteit komt? Als je rekening houdt met alle boeken, tijdschriften, films en tv-programma’s moeten het er minstens een miljoen zijn. Een paar miljoenen zelfs. Het is dus geen wonder dat veel meisjes het gevoel hebben dat er iets mis is met de vorm van hun lichaam, hun gezicht, hun huid of haar. Hun lichaam kan niet tippen aan deze perfectie en dat maakt hen ongelukkig. Dat is natuurlijk net de bedoeling van de mensen die hopen geld uitgeven om deze beelden et verspreiden. Ze willen dat de meisjes en de vrouwen zich zorgen maken. Op die manier zullen ze geld uitgeven aan allerlei producten om er ‘beter’ uit te zien. En het lukt. We kopen speciale haarshampoos, make-up,

dieetproducten, allerlei middeltjes om het haar op de benen en onder de oksels weg te scheren, producten om onze buik en onze dijen te verstevigen, middeltjes om onze borsten te vergroten... en noem maar op.

anderen. Je vertrouwt erop dat je precies goed bent zoals je bent. En als je het moeilijk vindt om jezelf te zijn? Vraag je dan af waarom dat zo is.

Ben jij ook soms ongelukkig over je lichaam? Denk er dan aan dat de ‘perfecte’ lichamen alleen maar mooier lijken omdat ze momenteel in de mode zijn. En mode verandert voortdurend.

Vergelijk jij jezelf wel eens met andere mensen? En hoe valt die vergelijking dan uit? Vind jij jezelf dan net zo knap, stoer, leuk, grappig als anderen? Bedenk dat er altijd wel jongeren leuker en slimmer zullen zijn dan jij. Maar dat wil niet zeggen dat jij minder waard bent of je daardoor ongelukkig moet gaan voelen. Iemand met weinig eigenwaarde heeft vaak veel kritiek op zichzelf. Heb jij dat ook? Bedenk dan dat mensen die veel kritiek hebben op zichzelf dat ook vaak hebben op anderen. En dat maakt je op de duur geen echt tof gezelschap! Pas als je jezelf aardig vindt, kun je ook anderen aardig vinden.

Je eigen lichaam leren waarderen Het is heel belangrijk dat je je eigen lichaam leert waarderen en graag zien, of het nu voldoet aan de normen van onze cultuur of niet. Als je dit kunt, zet je een grote stap in de goede richting. Bovendien word je er alleen maar mooier van. Als jij laat zien dat je jezelf mooi vindt, zullen anderen je ook knap vinden. Het is van geen belang of je lichaam gelijkt op dat van een filmster of niet. Echt niet!

Probeer ‘jezelf’ te zijn Er verandert veel in de puberteit. Er komt van alles op je af. En behalve dat je lichaam verandert, word je nu ook zelf volwassen. Door al die veranderingen is het logisch dat je je af en toe onzeker en verward voelt. Maar je maakt daarnaast ook veel nieuwe, toffe en opwindende dingen mee! Je doet je in allerlei situaties wel eens stoerder, zelfzekerder, grappiger of vrolijker voor dan je bent. Dat is helemaal niet erg. Alle kinderen willen er graag bij horen en doen daar hun best voor. Het wordt anders als je je altijd heel anders gedraagt om maar bij de groep te horen. Als je jezelf bent, dan hoef je daar niets extra’s voor te doen. gewoon jezelf zijn is je eigen gevoel volgen. Dat wil zeggen: niet anderen nadoen maar zelf bepalen hoe je je gedraagt, eruit ziet en wat je aantrekt. Wie zichzelf is, voelt zich meer ontspannen. Je hoeft geen toneel te spelen. Je hoeft je geen zorgen te maken om de mening van

Vergelijk jezelf niet met anderen

Thuis, op school of op je sportclub krijg je te maken met de mening van anderen. Die mening kan soms keihard overkomen: je bent ‘dik’, ‘stom’, ‘lelijk’ of ‘onhandig’. Het is niet prettig als zoiets tegen je wordt gezegd. Maar waarom zou je je door die mening verdrietig of gekwetst gaan voelen? Wind je niet op over wat anderen zeggen. Mensen zullen altijd wel iets op je aan te merken hebben. Is dat terechte kritiek, dan luister je daar natuurlijk wel naar. Maar zijn het vervelende opmerkingen bedoeld om je te kleineren, trek je er dan niets van aan!

54 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 54

31/08/11 18:26


Beantwoord in alle eerlijkheid voor jezelf volgende vragen: 1

2

Waarom durf je niet te laten zien wie je werkelijk bent? Ben je bang om afgewezen of buitengesloten te worden en niet mee te tellen?

3

En wie ben je eigenlijk? Als je jezelf probeert te beschrijven, denk je dan eerst aan je uiterlijk?

4

Hoe zit het met de onzichtbare kant van jezelf: wat maakt jou zo uniek en bijzonder? 5

Ben je sportief, behulpzaam en vriendelijk? Heb je iets voor anderen over? 6

Wat zijn je sterke en minder sterke kanten?

7

Wat zijn je wensen en dromen? 8

Hoe denk je dat de anderen jou zien?

9

Wat vind ik belangrijk in vriendschap? 10

Mijn beste eigenschap is.......................................................................... ?

11

12

Als ik me rot voel, dan...............................................................................? Wat ik moeilijk vind, is..............................................................................?

13

Mijn slechte eigenschap is.........................................................................? 14 15

Ik ben goed in.............................................................................................? In de toekomst wil ik.....................................................................................?

55 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 55

31/08/11 18:26


Stop

het gepieker

Het meest piekeren mensen over dingen die nooit zullen gebeuren of over iets dat al is gebeurd. En verder piekeren ze over dingen waar je toch niets aan kan doen, ook al zou je dat willen. Dus vaak heeft piekeren helemaal geen zin.

Schouderklopje Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar geef jezelf ook eens een schouderklopje. Maak een lijst van alle dingen waarop je trots bent. Dingen die je bereikt hebt of die je goed hebt gedaan. Hang die lijst op je prikbord en kijk er elke dag even naar.

Zo kun je gepieker stoppen:

bedenk wat het probleem is waar jij je zo druk over maakt;

geef je probleem een cijfer; iets onbelangrijks geef je een 0 en iets wat écht belangrijk is een 10 (of een cijfer ertussenin);

maak je alleen druk om een probleem met een hoog cijfer;

bedenk wat je daar aan kunt doen en ga dat doen!

56 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 56

31/08/11 18:26


Ups en downs

Liefdesverdriet, ouders die gaan scheiden, je eenzaam voelen, pesten op school. Er kunnen zoveel redenen zijn om in een dip te raken. Vooral in de puberteit kunnen je gevoelens heftiger zijn dan je gewend bent. Stop met piekeren! Probeer eens de zes hoeden techniek van De Bono. Denk je met verschillende denkhoeden op, dan ontstaat een completer beeld. Door de denkhoeden op te zetten word je gedwongen om een probleem ook eens van een andere kant te bekijken.

De zes hoeden van De Bono De

rode hoed: emotioneel denken = gevoelshoed

Deze hoed staat voor emoties, spontaniteit, gevoel en intuïtie. Je reageert vanuit je gevoel en hoeft geen argumenten te geven. Wat zegt mijn intuïtie me?

Hoe voel ik me daarbij?

Hoe voel ik me nu?

Welk voorgevoel heb ik?

Wat voel ik aan?

De witte hoed: objectief-analytisch denken = weethoed Deze hoed staat voor feiten, cijfers en informatie. Je gaat uit van objectieve informatie. Wat weet ik al en wat nog niet? waarom, waarvoor en hoe? stel vragen aan anderen. Is mijn informatie volledig?

De

Ik stel ‘w-vragen’: wie, wat, waar, wanneer, Ik zoek informatie op in boeken, op internet, Is mijn informatie juist? Hoe weet ik dat?

Ken ik iedereen zijn standpunt?

Beschik ik over alle feiten?

zwarte hoed: negatief-kritisch denken = pas op hoed

Deze hoed staat voor zwartkijken, voor nadruk op het negatieve en op aanwezige risico’s. Je bent advocaat van de duivel, voorzichtig, pessimistisch. Pas op! Het kan hier gevaarlijk, moeilijk zijn. Wat is het probleem precies?

Wat kan er fout gaan? Waarom is dit moeilijk?

Waar is er gevaar te bekennen?

Wat kunnen de risico’s zijn?

57 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 57

31/08/11 18:26


Ups en downs De

gele hoed: positief denken = goede punten hoed Deze hoed staat voor positief en constructief denken, optimistisch zijn Je bent op zoek naar voordelen en bekijkt het van de zonnige kant. Wat zijn de voordelen? Wat gaat er goed? Waarom zal dit wel lukken? Waarom is dit belangrijk? Wat is er aantrekkelijk in het idee? Waarom kan ik dit goed doen?

De groene hoed: creatief denken = ideetjeshoed Deze hoed staat voor creativiteit, groei, energie en leven. Je brengt alternatieven en nieuwe ideeën aan. Je bent opbouwend, vruchtbaar. Je mag freewheelen (vrij associëren) in je manier van denken. Kan ik dit ‘anders’ doen? Hoe? Wat kan ik zoal doen? Hoe los ik iets op? Hoe kunnen we dit ‘anders’ doen? Ik heb een nieuw idee! Ik zoek een ‘andere weg’ om dit op te lossen. Als we nu eens …?

De

blauwe hoed: beschouwend-controlerend denken = planhoed Deze hoed staat voor afstandelijkheid en controle. Je bent de dirigent die het proces in de gaten houdt. Je evalueert wat is bereikt, stelt vast wat de volgende stap moet zijn. Waar en wanneer doe ik iets? 1. Wat moet ik doen? 2. Hoe ga ik dat doen? 3. Ik doe mijn werk. 4. Ik kijk na. Ik besluit … te doen. Ik maak afspraken. Ik denk na over WAT ik deed en HOE ik het deed. Ik doe wat ik gepland heb. Ik maak een samenvatting.

58 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 58

31/08/11 18:26


Sta eens stil bij je wisselende stemmingen. Neem eens de tijd om je af te vragen: waarom voel ik mij zo? Zo leer je stap voor stap je emoties steeds beter kennen. En je ontdekt misschien dat je er zelf iets aan kunt doen om je beter te voelen. Als je een goede bui hebt, lijkt alles zonniger, makkelijker en de mensen om je heen aardiger. Maar als je een slechte bui hebt, ziet alles er ineens somberder uit.

Pluk de dag!

f! jezel til bi j ens s Sta e Veel jongeren voelen zich in hun groei down en verward. En er hoeft niet een duidelijke reden te zijn waarom je je somber voelt. Heb jij dat ook dat je zonder duidelijke reden boos, somber en huilerig bent en piekert over wat anderen van je vinden? Of tob je over wat je moet doen en welke keuzes je moet maken?

Genieten kun je leren. Kijk, ruik, proef en voel alsof alles de eerste keer is. Een regenboog, een mooie cd, een lief e-mailtje, een aardige opmerking van iemand van wie je dat niet had verwacht, een mooie zonsondergang... Geniet van het leven zoveel je maar kunt!

Met je emoties omgaan Ga dus geen ruzie maken als je in een sombere bui bent, want daar heb je misschien de volgende dag spijt van. En laat je niet meeslepen door negatieve gedachten. Breng jezelf op andere gedachten en zeg gewoon: ‘Ik heb geen zin mijn dag te laten verpesten door een rothumeur’. Emoties opkroppen is slecht voor je gezondheid en je gemoedsrust. Gooi het eruit! Praat erover met anderen. Want praten lucht op. Verdriet gaat sneller over als je erover praat. En door erover te praten merk je ongetwijfeld dat je niet de enige bent met dat gevoel. Veel jongeren hebben dezelfde problemen als jij. Er is altijd wel iemand die wil luisteren. Denk niet dat anderen het lastig vinden als je erover begint. Vele mensen zullen het juist fijn vinden je te helpen. Jij helpt zelf toch ook graag een vriend(in) in nood? En als je niemand kunt vinden, dan kun je nog altijd de kindertelefoon bellen. Of schrijf het van je af. Door je problemen op te schrijven voel je je meestal al meteen een stuk beter.

59 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 59

31/08/11 18:26


Neem jezelf voor

gelukkigte worden

Vooral in de puberteit kan je het gevoel hebben dat alles tegenzit. Door de werking van hormonen ben je in de puberteit vaker prikkelbaar, somber of humeurig. Misschien denk je dat die gevoelens je zomaar overvallen en dat er niks aan te doen is. Maar dan heb je het mis. Jij hebt de macht te denken wat je in je hoofd wilt laten opkomen.

kunt helemaal van slag raken als er iets vervelends gebeurt, maar je kunt je ook voornemen je daar niet door uit het veld te laten slaan. Sta niet te lang stil bij de dingen die fout gaan. Wat is gebeurd is gebeurd. Daar is niets meer aan te veranderen. Wel kun je iets doen aan de manier waarop je ermee omgaat. Want of je het nu leuk vindt of niet, tegenslag hoort erbij!

Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld. Stel, er gaat door jouw schuld iets mis. Je kunt dan denken: ‘Wat ben ik toch ook altijd een kluns’ en vervolgens chagrijnig in een hoek gaan zitten. Je kunt ook denken: ‘Iedereen maakt wel eens een fout’ en je schouders ophalen en verdergaan. Je

Als je wilt, kun je je elke dag wel aan iets ergeren of ergens boos over worden. Probeer liever tevreden te zijn met wat je hebt. Je kunt ervoor kiezen te genieten van het leven. Bekijk elke dag als een nieuwe kans. Want vandaag is de eerste dag van de rest van je leven!

JOUW DAGBOEK

IETS DOEN!

EROVER PRATEN

Begin een dagboek en schrijf alles op wat je voelt. Schrijf alles op wat je wilt, het maakt niet uit, want het blijft tussen jou en jezelf. En huil ook eens lekker uit want huilen lucht op en een huilbui werkt rustgevend. Probeer zo je gevoelens te begrijpen. Breng zo jezelf op andere gedachten. Op deze manier schrijf je het van je af.

En wat verder écht helpt als je in een dip zit of ergens boos over bent: ga iets DOEN! ga sporten of spreek met vrienden af. Maak muziek of zet een cd op en dans je frustraties weg.

Als je je lange tijd somber voelt, dan kun je het beste naar je huisarts gaan, die kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Daar kun je over je problemen praten.

OP JE VOEDING LETTEN Van bepaald voedsel is bekend dat het je humeur kan verbeteren. In banaan en chocola zit een stofje dat je een goed gevoel geeft. Dus voel je een dip opkomen? Neem dan snel een banaan of een stuk chocola! Misschien helpt het!

60 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 60

31/08/11 18:26


Schrijf het van je af Zit je met een probleem? Ben je woedend op iemand? Voel je je eenzaam of onbegrepen? Schrijf het van je af in een brief (of in je dagboek). Door je gevoelens op te schrijven, krijg je ze beter op een rijtje. Schrijf een brief waarin je iemand keihard de waarheid zegt. Schrijf op wat er gebeurde, wat je daarbij voelde, wat je had willen zeggen of doen. Het is niet nodig die brief te versturen. Vaak is het opschrijven al genoeg. Tip: Schrijf niet alleen als je je rot voelt. Schrijf ook eens op wat je gelukkig maakt. Dat kan je al uit een dip halen!

Kies de zonnekant! Zoek mensen om je heen die je blij maken, die je energie en een goed gevoel geven. Laat merken dat je andere mensen aardig vindt. Je zult merken dat ze dan ook aardiger tegen je zijn. Bekijk het leven positief en je merkt meteen dat je meer ontspannen bent, vaker een glimlach om je mond hebt en meer geniet van wat er om je heen gebeurt. Zet een lachfilm op als je eens heerlijk wilt gieren van de lach of lees een moppenboek. En neem jezelf niet al Begin er vandaag nog mee: te serieus maar lach ook eens om jezelf! Daarmee laat je zien dat je écht volwassen • neem jezelf voor te genieten aan het worden bent.

van het leven;

En wil je echt gelukkiger zijn? Houd dan • blijf niet stilstaan bij je fouten; op met klagen en zeuren. Een vervelende • probeer tevreden te zijn met leraar, ouders die je niet begrijpen, te dik of te dun? Ben je ergens ontevreden over? wat je hebt; Bedenk dan dat klagen niet helpt en zeu• omring je met mensen die je ren geen zin heeft. Kijk voor het slapen gaan liever nog even terug naar de toffe dingen die je die dag hebt beleefd. Probeer te kijken naar de positieve kanten van het leven. Wat er ook gebeurt, jij bepaalt zelf wat je ermee doet.

een goed gevoel geven; • bekijk elke dag als een nieuwe uitdaging; • houd op met klagen en zeuren; • kijk naar de positieve dingen!

61 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 61

31/08/11 18:27


Lachen is gezond Het is algemeen bekend: lachen is gezond. Lachen geeft energie en een slecht humeur verdwijnt als sneeuw voor de zon. Lachen is dé manier om gevoelens als kwaadheid, angst of liefdesverdriet kwijt te raken. Dus laat geen dag voorbij gaan zonder dat je keihard gelachen hebt. Mensen met gevoel voor humor hebben minder last van stress, boosheid en angst.

Dus lach elke dag! 1

GOEDE EIGENSCHAPPEN Op de eerste schooldag wil de onderwijzeres de leerlingen leren kennen. Ze deelt blaadjes uit een geeft de opdracht: ‘Schrijf eens onder elkaar al je goede eigenschappen op, of die dingen waar je goed in bent, en nummer ze.’ Dorien steekt haar hand op en vraagt: ‘Mag ik nog een paar blaadjes, juffrouw?’

2

3

KIJK, TANTE CLOTHILDE! Pietje is met zijn moeder op bezoek in de dierentuin.

ANTWOORD ‘Hoe was het op school?’ vroeg moeder belangstellend toen Jantje thuiskwam. ‘Goed hoor, ma. Ik was de enige die een vraag van de meester kon beantwoorden.’ ‘Goed zo, jongen! Wat vroeg de meester dan?’ ‘O,’ antwoordde Jantje, ‘hij vroeg wie zijn huiswerk niet gemaakt had.’

‘Mam, kijk daar eens,’ zegt Pietje, ‘die grote aap daar in die kooi lijkt precies op onze tante Clothilde.’ ‘Foei, Pietje,’ zegt moeder... (hoewel ze haar glimlach moet inhouden), ‘je mag zulke lelijke dingen niet zeggen. Dat is niet mooi, dat is een belediging!’ En Pietje: ‘Rustig maar mama; we staan toch een heel eind weg van de kooi; die aap kan ons nooit gehoord hebben.’

4

5

AARDRIJKSKUNDIG INZICHT Tijdens de les aardrijkskunde vraagt de leraar aan Jef:‘Waar ligt Madeira?’ Jef antwoordt: ‘Bij ons thuis in het wijnrek, meneer!’

6 EEN VRESELIJKE DROOM ‘Vannacht had ik een vreselijke droom. Ik droomde dat ik ene koe was en stro at.’ ‘Dat is niet zo heel erg’, zegt de psychiater geruststellend. ‘Niet erg? Toen ik wakker werd, was de helft van mijn matras weg.’

ALS DE BRUIDEGOM LANGSKOMT Twee belhamels kijken naar een bruidspaar dat uit de kerk komt. Zegt de ene tegen de andere: ‘Wacht even, ik zal ze eens fijn laten schrikken!’ Als de bruidegom langskomt, roept hij: ‘Hé, dag papa!’

7

EERLIJK IS EERLIJK Dirk vraagt aan de onderwijzer: ‘Meneer, kun je ook straf krijgen voor iets dat je niet gedaan hebt?’ Waarop de onderwijzer antwoordt: ‘Natuurlijk niet, jongen.’ ‘Gelukkig maar!’ lacht Dirk. ‘Want ik heb mijn huiswerk niet gemaakt!’

8 DAAR IS ONS PA GOED VOOR Kleine Jan staat weer te zagen: Ik zou graag op een ezel rijden, moeke, ik zou graag op een ezel... Het gezaag beu, zegt Marie tot haar man: Lowie, neem dat jochie nu toch eens op je schouders.

62 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 62

31/08/11 18:27


9

EEN GROTE LEUGEN De onderwijzeres tracht de leerlingen de begrippen tegenwoordige, toekomstige en verleden tijd uit te leggen. Ze geeft een voorbeeld: ‘Als ik zeg: Ik ben mooi geweest , dan is dat verleden tijd. Maar wanneer ik zeg: Ik ben mooi , wat is dat dan?’ ‘Een grote leugen’, antwoordt een jongetje spontaan.

10 NIET OP DE HOOGTE Suske komt thuis van school en zegt: Mama, de juf weet niet eens wat een paard is. Dat geloof ik toch niet, kindje , zegt moeder daarop. Maar Suske: Echt waar, moeke. Want toen ik een paard had getekend vroeg de juf mij wat dat was.

11

NIET ZO VER Tijdens de aardrijkskundeles vraagt de meester aan Pietje waar Turkije ligt. Pietje blijft het antwoord schuldig, en de meester geeft hem de opdracht het thuis maar eens op te zoeken. Piet informeert tijdens het avondeten of vader misschien weet waar Turkije ligt. ‘Ik heb er eerlijk gezegd geen idee van’, zegt pa na even nagedacht te hebben. ‘Maar het kan niet ver zijn, want bij mij op de fabriek werken een paar Turken en die komen altijd met de fiets!’

12

ONDUIDELIJK HANDSCHRIFT - Ik kan deze brief niet lezen, mijnheer. Het handschrift is zo onduidelijk. - Nonsens, het handschrift is héél duidelijk. Elke idioot kan het lezen. Geef het maar aan mij.

13

IK OOK Een lange, blonde toerist loopt het toeristenbureau van een kuststad binnen, bekijkt enkele foldertjes en meldt zich dan aan het loket. ‘Ik Zweed’, zegt hij. ‘Ja’, antwoordt de bediende, ‘ik ook, hoor.’

14

15

SPIEKEN Jantje komt thuis met de mededeling dat hij van school is gestuurd. ‘Wat heb je uitgespookt?’ vraagt moeder boos. ‘Ik heb gespiekt’, biecht Jantje op. ‘Ik heb mijn ribben geteld tijdens het examen biologie.’

16

EEN RUSTIGE DAG ‘Mag ik eens een dag uw stereoinstallatie lenen?’ vraagt Vanderstappen aan zijn buurman. ‘Natuurlijk’, zegt de man. ‘Geef je een feestje?’ ‘Neen’, zegt Vanderstappen. ‘Ik wil eindelijk eens een rustige dag hebben.’

19

GOED ZO Vader en zoontje zitten bij het zwembad. * ‘Papa, ik heb een wesp ingeslikt.’ * ‘Goed zo, jongen. Ik word ook gek van die beesten.’

17

GETELD ‘Je grote zus heeft twee mooie ogen,’ zegt een verliefde jongen tegen Jempie. ‘Heb je die geteld?’ vraagt het broekventje.

18

MODERNE WISKUNDE ‘Stijn, je hebt tien stukken van vijf frank in je zak. Je verliest er vijf. Wat rest er je dan?’ vraagt de onderwijzer. ‘Een gat in mijn broekzak’, antwoordt Stijn.

20 WATERDICHT

Een schoolklas krijgt voor het eerst zwemles. Als een van de kinderen in het water moet, begint ze hard te huilen. ‘Ik wil niet’, roept zij. ‘Mijn badpak is niet waterdicht.’

KAALKOP

De onderwijzer spreekt Tom bestraffend toe: ‘Als je dit rapport aan je vader laat zien, krijgt hij zeker grijze haren!’ Tom lacht: ‘O, wat zal vader blij zijn!’ ‘Hoezo?’ vraagt de onderwijzer. ‘Mijn vader is al jaren kaal’, zegt Tom.

De samenstellers verzamelden voor jou twintig moppen. De opdracht bestaat erin nog twintig moppen toe te voegen.

63 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 63

31/08/11 18:28


Jouw persoonlijke moppentrommel Noteer hieronder 20 nieuwe goeie moppen

64 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 64

31/08/11 18:28


De veranderingen in je lichaam Heb jij persoonlijk het moeilijk om over lichaamsbeleving te spreken in het dagelijks leven? Of ervaar jij bij leeftijdsgenoten dat het moeilijk met de veranderingen die zich in hun groeiend lichaam voltrekken? Ziehier enkele getuigenissen als vertrekpunt om er met elkaar over te spreken.

Toch nog taboes? “Met een goede vriendin, zelfs met mijn ouders kan ik heel goed over mijn lichaam praten (met al zijn gebreken). Natuurlijk vertel je zulke dingen niet aan om het even wie. Toch denk ik dat bij leeftijdsgenoten nog wel wat taboes ronddwalen. Hoewel jongeren vaak stoer doen, zijn ze toch heel beschaamd. Vooral ten opzichte van het andere geslacht.” (Heidi).

Over je lichaamsgevoelens kunnen praten “Ik begrijp heel goed dat je je zelfvertrouwen verliest als je een opmerking over je uiterlijk te horen krijgt. Vaak kiest men een schuchter, verlegen iemand als mikpunt uit, iemand die niet durft reageren. Ik heb één advies: probeer eens een stap te zetten uit je schuchterheid en kom op voor jezelf. Ik ben er zeker van dat de anderen versteld zullen staan. Ik kwam ook eens voor mezelf op, terwijl ze dat van mij niet verwachtten. Ik voelde me daardoor een stukje zekerder van mezelf en ik voel me er goed bij.” (Federico)

Ik durfde er met mijn ouders nooit over spreken “Met mijn ouders heb ik nooit durven spreken over lichaamsbeleving en dat soort zaken, hoewel ik ervan overtuigd ben dat ze wel openstonden voor zo’n gesprek. Maar mijn lichaam, en alles wat ik daarbij en daarmee beleefde, was gewoon te persoonlijk om dat te delen met mijn ouders. Met vriendinnen heb ik ook nooit kunnen spreken over het eigen lichaam. Eigenlijk heel vreemd, want we vertelden elkaar wel de kleinste details over wat we met jongens deden . Maar over onze eigen belevingen met ons lichaam spraken we niet. Ik denk niet dat meisjes dat gauw doen, maar nu veralgemeen ik misschien wel.” (Sarah)

65 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 65

31/08/11 18:28


Geen drempelvrees meer “Voor mij persoonlijk bestaat er nog een zeker taboe om over lichaamsbeleving te praten. Ik merk wel dat er bij veel leeftijdsgenoten geen drempelvrees meer bestaat. Ik wil wel er alleen maar met echte vrienden over spreken. In een groep kameraden zal ik daar zelden het woord over nemen. Ik denk dat ik vooral onzeker ben m.b.t. mijn geslachtsorganen en seksualiteitsbeleving, waarmee ik nog niet echt ervaring heb gehad.” (Jeff).

Ik gebruik wel schuttingwoorden “Ik denk dat ik het er moeilijk mee zou hebben, maar ik heb heel weinig behoefte om over lichaamsbeleving te praten. Als ik er al eens over praat, gebruik ik schuttingwoorden omdat het zulke persoonlijke dingen zijn. Ik denk ook dat de invloed van thuis hierin wat meespeelt.” (Tim). Als je niet geleerd hebt over je vragen, behoeften, verlangens en andere intieme zaken te praten, zal je je steeds hulpeloos, geremd of beschaamd voelen als je er straks, in een relatie, mee geconfronteerd wordt. Informeer je nu reeds en durf het ook bespreken met wie je vertrouwt, zodat je leven nu reeds een geestig avontuur wordt. Als je meer achtergrondinfo en richtinggevende inzichten over puberteit en lichamelijke ontwikkeling zoekt, vind je een heleboel ideeën, tips en getuigenissen op de websites van het Jongerenadviescentrum (www.jac.be) en de Kinder-en jongerentelefoon (www.kjt.be)

Het puberboek (S. van der Doef)

Als je net begint te puberen, is dat de start van een spannende periode vol veranderingen. Niet alleen je lichaam gaat er anders uitzien, je gaat je ook anders gedragen. Je verandert aan de buiten-, maar ook aan de binnenkant. Je gaat anders over seks denken, je plek in het gezin verandert en je vrienden en vriendinnen worden steeds belangrijker... spoedcursus tongzoenen * tampons of maandverband? * hoe verzorg jij je uiterlijk? * nooit meer ruzie met je ouders! * condoomles * weg met puistjes * op wie val jij? * natte dromen * en alle andere dingen die je als beginnende puber wilt weten!

66 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 66

31/08/11 18:29


± Zegt tegen je vriendje dat je al plannen het en je gaat op stap met je vriendin ± Zegt tegen haar dat je met je vriendje hebt afgesproken en dat je het goed zal maken achteraf ± Sms’t je vriendin dat het niet zal lukken om af te spreken. Je voelt je plotseling zo moe. En nu maar hopen dat die leugen nooit uitkomt

Je gaat op vakantie met je familie en je brengt mee… ± een fantastische halsketting waar je uren naar hebt gezocht ± souvenir dat je kocht in de taxfree shop ± foto’s van jou op het strand. Zie ik er niet geweldig uit in die bikini?

VER S FORE FRIEND

gehalte

Het vrijdagavond en je hebt plannen gemaakt met je vriendin. Maar dan belt je vlam en vraagt of je meegaat naar de cinema. Jij …

* BFF

* BEST

Test je

Je vlam waar je al zo lang op valt, vertelt dat hij een oogje heeft op je vriendin, Jij… ± zegt dat je vriendin hem maar niets vindt en je haalt vervolgens alles uit de kast om hem te verleiden ± vertelt het aan je vriendin en zegt dat het oké is. Tenminste één van ons twee heeft geluk vandaag ± barst in tranen uit en houdt het nog even geheim. Pas wanneer je verdriet wat gezakt is, vertel je het

De hond van je vriendin sterft plotseling. Jij ± laat alles vallen en gaat haar troosten ± stuurt haar een kaartje uit medeleven ± doet niets. Zeg, ’t is maar een hond hé!

Welk tv-duo illustreert het best jullie vriendschap? ± De zusjes Olson. Twee handen op één buik. Jullie delen werkelijk alles ± Paris Hilton en Nicole Richie. Vrienden? Schijn hooghouden bedoel je ± Rory Gilmore en Lan Kim (gilmore Girl’s). Jullie durven eerlijk te zijn tegen elkaar. Dat dat soms bots,nemen jullie erbij

Je vriendin wil meedoen aan een zangwedstrijd, maar eigenlijk kan ze voor geen meter zingen. Jij… ± durft niet goed te zeggen dat ze vals zingt. Je probeert haar met cd’s van Norah Jones en co op andere gedachte te brengen ± maakt haar duidelijk dat ze een schat van een vriendin is maar dat haar zangtalent alleen geldig zijn onder de douche ± laat haar doen. Dan kan je nog eens goed lachen

Wat vind jij het tofste aan je vriendin? ± Oh, ik kom niet meteen op iets… ± haar kleerkast natuurlijk! Hahaha ± ze staat altijd voor me klaar en ze slaagt er keer op keer in me te doen lachen

Je vriendin is jarig. Jij koopt haar… ± exact het cadeautje waar ze al zo lang naar verlangt ± Oeps, is ze vandaag jarig? ± het cadeautje dat ze al zo lang wil. In een goedkopere versie

Hoe lang hang je aan de telefoon met je vriendin? ± Euhm aan mijn telefoonrekening te zien, té lang, ik moet dat toch proberen in te korten ± Bwa, tien minuutjes denk ik. Wat kan je nog meer te vertellen hebben? ± Een uur of drie denk ik, we kunnen de hele dag doorpraten als we willen

Wil jij dat je vriendin alles aan je vertelt ± Gewoon de koetjes en kalfjes, meer niet. Met haar gevoelens moet ze niet naar mij komen hoor, ik heb het al lastig genoeg met die van mij ± Nee, ik hoef echt niet te weten wanneer ze haar maandstonden heeft of last heeft van puistjes. Maar bij moeilijke momenten, ben ik er voor haar, voor de volle 100% ± Natuurlijk! Van je vriendin wil je toch gewoon alles weten?!

67 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 67

31/08/11 18:29


Test je

BFF* gehalte

Oplossing 1

1A

2B

3C

2

1A

2B

3C

3

1C

2A

3B

4

1A

2B

3C

5

1A

2C

3B

6

1B

2A

3C

7

1C

2B

3A

8

1A

2C

3B

9

1B

2C

3A

10

1C

2B

3A

meestal A: D r o o m v r i e n d i n d o o r d i k e n d u n ! Jij bent de beste vriendin die iedereen zou willen! Eén telefoontje of sms’je en je staat meteen paraat. Ook al heb je met iemand anders afgesproken of voel je je echt uitgeput, als je vriendin in nood zit, maak je tijd. En dat wordt vast en zeker geapprecieerd. Let wel op dat je af en toe ook een aan jezelf denkt. Dat is zeker niet egoïstisch! Als je jezelf niet goed voelt in je vel, durf dat dan ook zeggen tegen je vriendin. Het moet van beide kanten komen. Als dat kan, zijn jullie zeker BFF meestal B: T w i j f e l s e n a n g s t ! Je bent ongetwijfeld een goede vriendin, maar soms laat je jou angst de bovenhand nemen. Zo durf je soms de waarheid niet zeggen of verbloem je ze een beetje. Uit schrik omdat je je vriendin niet wil kwetsen. Stop met al dat denken en wees gewoon eerlijk tegen haar. Dat kan misschien in het begin wat hard of pijnlijk overkomen, maar op lange termijn zal ze beseffen dat je het alleen maar doet om goed te doen. En dat zal jullie band alleen maar sterker maken meestal C: R u n a w a y f r i e n d Jij bent iemand die graag mensen rondom zich heeft en ook van die aandacht geniet. Niets mis mee, zeker niet. Maar heb je je ooit al afgevraagd hoeveel van die mensen jou echt kennen? Veel vrienden hebben is oké, maar wat doe je als het allemaal maar oppervlakkig is? Mis je niet iemand in je leven die je echt door en door kent? Kortom, ga de uitdaging aan en stel jezelf volledig open. Loop niet meer weg van het BFF-idee. Niets leuker dan je eigen gekke zelf kunnen zijn bij een vriendin

68 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 68

31/08/11 18:29


s o d u l a S s o g i m A

let’s talk about me and you deel 2: Kriebels in de buik 69 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 69

31/08/11 18:29


Endless love Last van vlinders in je buik? Sommige jongeren zijn op de basisschool al een paar keer flink verliefd geweest. Maar in de puberteit kan een verliefdheid wel heel heftig zijn.

Soms is het liefde op het eer-

doen. Je hoeft niet meteen iets

maken. Ze zijn op jouw leeftijd

ste gezicht: je ziet iemand en

met die verliefdheid te doen.

toch zelf ook wel eens verliefd

patsboem! Daar gebeurt het.

Dat is nergens voor nodig.

geweest!

Je krijgt een kleur en vlinders

Je kunt er ook stilletjes van

in je buik en je weet het: je

genieten.

bent verliefd!

Als je verliefd bent, komt er veel op je af. Want wat doe

Verliefd zijn is soms ook lastig.

je als je verliefd bent? Durf

Of je wordt verliefd op iemand

Want wat doe je als je verliefd

je die ander wel te zoenen?

die je al heel lang kent. Bij-

bent. Wat doe je als je een

Een arm om je heen, hand in

voorbeeld iemand bij wie je al

oogje op iemand hebt en

hand lopen, dicht tegen elkaar

jaren in de klas zit. Nooit is je

wilt weten of die ander dat

aan naar de televisie kijken.

iets bijzonders opgevallen aan

ook heeft op jou? Stap je dan

Als je verkering hebt, maken

die persoon. En dan opeens

zomaar op iemand af om het

al die aanrakingen je blij. Dat

kun je die ander niet meer

te zeggen of wacht je tot die

is het leuke van verkering.

aankijken zonder te gaan stot-

ander dat doet?

Het kan dan ook tot zoenen

Vlinders in je buik

teren en een kleur te krijgen. Verliefdheid kan je onzeker

je met zoenen en hoe doe je

Verliefd zijn is een heerlijk ge-

Misschien ben je wel verliefd

maken. Bijvoorbeeld als je

dat eigenlijk? Iedereen kan

voel. Verliefd zijn is spannend

op iemand die onbereikbaar

verliefd bent op een leraar

zoenen. Er is niet één goede

en leuk. Wie verliefd is straat

voor je is: een leraar of pop-

of iemand die veel ouder of

zoenmanier. Iedereen zoent

van geluk. Je ziet er beter uit.

ster van wie je helemaal weg

jonger is dan jij. Ouders doen

op zijn eigen manier. Daarom

Je voelt je geweldig en je bent

bent. Dat lijkt misschien een

er nogal eens lacherig over

is zoenen ook zo bijzonder.

vrolijk. Je hebt meer energie

beetje zielig, maar dat is het

als ze weten dat je op iemand

Je kunt op heel veel manieren

en je wilt de hele dag vliegen.

niet. Zolang niemand nog van

verliefd bent. Dat kan behoor-

met iemand knuffelen en

Het is heerlijk om iemand zo

jouw verliefdheid weet, kun je

lijk irritant zijn. Zeg gerust

zoenen. Maar doe dat vooral

aardig te vinden Èn om aardig

nog wegdromen over wat je

dat je het kinderachtig vindt

zacht en lief.

gevonden te worden.

allemaal zou willen zeggen of

als ze er flauwe grappen over

komen. Maar wanneer begin

70 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 70

31/08/11 18:29


Ben jij verliefd? Hoe merk je dat je verliefd op iemand bent? Doe de test, dan weet je het meteen. Kruis aan:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

je kunt bijna aan niemand anders denken je krijgt geen hap meer door je keel je verwaarloost je huiswerk je wilt graag dicht bij die ander zijn je tekent overal hartjes je droomt over hem of haar je hebt last van hartkloppingen je wilt die ander steeds aanraken je wordt rood als je hem of haar ziet je staat uren voor de spiegel je wilt gedichten schrijven je hebt vlinders in je buik

Heb je méér dan 6 keer een item aangekruist, dan ben je vast verliefd!

71 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 71

31/08/11 18:29


t s e T

Blijf jij altijd jezelf?

Als je ruzie hebt met je lief dan… ¢ … vinden jullie meestal snel een compromis voor het probleem ¢… vind jij het moeilijk om water bij de wijn te doen ¢… vinden jullie na lange tijd bekvechten uiteindelijk wel een oplossing Jij ben iemand die goed kan opschieten met… ¢… mensen die grotendeels op dezelfde golflengte zitten als jij ¢… veel verschillende soorten mensen ¢… mensen die op jou lijken, maar ook wel met mensen die anders zijn dan jij pas jij je gemakkelijk aan nieuwe situaties aan? ¢ Meestal wel ¢ Niet zo gemakkelijk, je moet eerst altijd even wennen ¢ Absoluut, geen enkel probleem! Wil jij graag indruk maken op mensen die je niet zo goed kent? ¢ Euhm… alleen als er iets van afhangt ¢ Ja, je wilt graag dat andere jou aardig vinden ¢ Nee, de mensen moeten je maar nemen zoals je bent in het middelpunt van de belangstelling staan… ¢… doe je alleen als het niet anders kan ¢… vind jij leuk, leuk, LEUK! ¢… vind jij geen probleem, maar je zoekt de aandacht ook niet op Ben jij bereid om je mening over iets helemaal te veranderen, om aardig gevonden te worden? ¢ Ach ja, waarom niet? ¢ Ja, maar alleen als het om iets onbelangrijks gaat ¢ Zeker niet! Vriendelijk doen tegen mensen die je niet mag of liegen kan jij… ¢… zonder veel moeite, gewoon recht in iemands gezicht ¢… soms, maar alleen over onbelangrijke dingetjes ¢… slecht Vind jij het belangrijk een lief te hebben waarmee je gezien mag worden? ¢ Ja, natuurlijk ¢ Nee, je vindt het niet belangrijk hoe jouw lief bij anderen overkomt ¢ Niet echt, alhoewel het mooi meegenomen is Heb je een rothumeur, dan kan je… ¢... dat alleen verbergen voor mensen die jou niet goed kennen ¢… dat niet zo goed verbergen ¢… meestel toch doen alsof er niets aan de hand is

72 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 72

31/08/11 18:29


Welke kritiek heeft jouw lief wel eens op jou? ¢ Dat je te veel aandacht aan je vriend(inn)en besteedt ¢ Dat je koppig bent en alles op jouw manier wilt doen ¢ Geen van beide of net allebei Oplossing 1

1B

2A

3C

2

1A

2B

3C

3

1C

2A

3B

4

1C

2B

3A

5

1C

2A

3B

6

1B

2C

3A

7

1B

2C

3A

8

1B

2A

3C

9

1C

2A

3B

10 1C

2A

3B

MEESTAL A: Jij blijft gewoon jezelf Iedereen weet wat ze aan jou hebben, jij bent altijd en overal jezelf. Dat is super natuurlijk, al bestaat ook het gevaar dat jij je te weinig flexibel opstelt naar anderen toe en jullie meningen wel eens kunnen botsen. Hou jij wel genoeg rekening ook met anderen? MEESTAL B: Jij bent een echte kameleon Anderen voel jij meestal perfect aan, waardoor je vaak ook een erg goede indruk maakt. Je voelt je ook overal thuis en kan met de meeste mensen goed opschieten. Het nadeel is misschien dat je je ware gevoelens niet altijd laat zien en je in je relaties met mensen wat diepgang mist. Onze tip: wees altijd gewoon jezelf. MEESTAL C: Altijd eerlijk en flexibel Jij bewandelt een mooie middenweg tussen jezelf blijven en je aanpassen aan anderen. Dat is waarschijnlijk het verstandigste dat je kan doen, al moet je er wel over waken dat je jezelf toch nooit verloochend. Deal?

73 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 73

31/08/11 18:29


spel f e t a e r c t e h Speel

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Een kus is een streek van moeder natuur om ons de mond te snoeren als woorden overbodig zijn" INGRID BERGMAN

74 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 74

31/08/11 18:29


Blindgangers Geschikt voor: 10-11 12-13 Thema: Vriendschap, Muziek Filmsoort: Speelfilm Genre: Speelfilm Land: Duitsland Jaar: 2004 Lengte: 88 min Regisseur: Bernd Sahling Acteurs: Ricarda Ram端nke (Marie); Maria Rother (Inga); Oleg Rabcuk (Herbert); Dominique Horwitz (Karl); Dennis

De 13-jarige Marie en Inga zijn blind en al jaren vriendinnen. Zoals bij de meeste meisjes van hun leeftijd zijn uiterlijk, jongens en leraren hun favoriete gespreksonderwerpen. Marie en Inga wonen in een blindeninternaat en zijn gek op muziek (maken). Wanneer ze horen dat een schoolband muzikanten zoekt voor een talentenjacht op televisie, doen ze auditie. Helaas loopt dat op niets uit. Dan ontmoet Marie de jonge Russische immigrant Herbert. Hij is op de vlucht voor de politie en Marie verbergt hem op de zolder van het internaat. Herbert wil graag terug naar zijn thuisland Kazachstan, maar heeft daarvoor geld nodig. Marie wil hem helpen. Als straatmuzikanten weten Marie, Inga en Herbert wat geld op te halen, maar een jeugdbende maakt het hun afhandig. De drie besluiten alsnog mee te doen met de talentenjacht voor schoolbandjes, waarmee ze een geldprijs kunnen winnen. Samen met hun klasgenoot Daniel maken ze een videoclip. De politie is Herbert inmiddels op het spoor. De situatie lijkt uitzichtloos, maar er komt onverwachte hulp van internaatbegeleider Karl.

Ritter (Daniel).

75 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 75

31/08/11 18:29


spel f e t a e r c t e h Speel

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Iedereen wil een omhelzing en een kus. Dat is in elke taal hetzelfde." S. MOSBACHER

76 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 76

31/08/11 18:29


vragen over

kriebels in je buik

De jongeren die het Saludos Amigos-feest hebben voorbereid, stelden tijdens een denktankprogramma allerlei vragen over 'kriebels in de buik'.

 Wat is liefde? (11 jaar) Waarom is er jaloezie in iedere mens? (11 jaar) Hoe kan het dat je voelt dat sommigen echt niet bij je passen en anderen wel? Waarom maken mensen ruzie in een relatie? (11 jaar) Waarom verleiden meisjes jongens, of omgekeerd? (12 jaar) Zijn jongens meer op seks uit dan meisjes (14 jaar) Hoe komt het dat je als je 14 jaar bent, nog niet jongvolwassen bent? (10 jaar) Ken je je partner als je in de puberteit zit? (11 jaar) Wanneer is men rijp? (13 jaar) Wanneer worden mensen verliefd op elkaar? (11 jaar) Waarom worden meisjes op jongens verliefd? (10 jaar) Hoe word je verliefd? (10 jaar) Wat betekent 'Ik heb vlinders in mijn buik?' (11 jaar) Als je een goede vriend hebt bij wie je je goed voelt, ben je dan verliefd ? (12 jaar) Wat is echte verliefdheid? ( 11 jaar) Wanneer is een meisje knap? (12 jaar ) Hoe komt het dat je als je verliefd bent, ook een aandrang naar seks krijgt? (14 jaar) Hoe kan je iemand van binnen en van buiten leren kennen? (12 jaar) Hoe weet je of iemand verliefd op je is? (12 jaar) Hoe start je een relatie? Als je verliefd bent, plaag je die persoon dan? (13 jaar) Waarom worden je ouders boos als je een relatie hebt? (12 jaar) Waarom zijn sommige jongens zo jaloers als je met een andere jongen praat? (10 jaar) Hoe wijs je iemand af zonder hem of haar te kwetsen? Kan je al op je veertiende echt verliefd zijn? (14 jaar)

77 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 77

31/08/11 18:29


Can you feel love tonight? | Elton John There's a calm surrender To the rush of day When the heat of the rolling world Can be turned away An enchanted moment And it sees me through It's enough for this restless warrior Just to be with you

And can you feel the love tonight? It is where we are It's enough for this wide-eyed wanderer That we got this far And can you feel the love tonight How it's laid to rest? It's enough to make kings and vagabonds Believe the very best There's a time for everyone If they only learn That the twisting kaleidoscope Moves us all in turn There's a rhyme and reason To the wild outdoors When the heart of this star-crossed voyager Beats in time with yours And can you feel the love tonight? It is where we are It's enough for this wide-eyed wanderer That we got this far And can you feel the love tonight How it's laid to rest? It's enough to make kings and vagabonds Believe the very best It's enough to make kings and vagabonds Believe the very best

Een vriend is iemand die wandelt langs de zee en doet alsof hij schelpen raapt en je terloops, onhoorbaar vraagt waarom jij in dit avondlaat nog daar te jutten gaat.

Een vriend is iemand die wandelt langs de zee en doet alsof hij schelpen zoekt maar kwam omdat hij weet dat jouw boot in groot gevaar verkeert.

Een vriend is geen reddingssloep om er te blijven slapen.

Een vriend is geen anker dat je boot vastboeit aan de kade.

Een vriend is een haven waar je thuis mag komenen alles vinden kan om weer uit te varen.

78 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 78

31/08/11 18:29


spel f e t a e r c t e h Speel

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"De kracht van de kus overstijgt die van de wil". A. VAN BUREN

79 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 79

31/08/11 18:29


V

ss

ra er

en

Als jij ook die verrassende 'kriebels in de buik'ervaring hebt mogen beleven of op dit moment beleeft, welke vragen heb jij je dan gesteld of stel jij je nu?

bels i n krie d

" de e b u

i k "-

er v a r

in

n ge 80 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 80

31/08/11 18:30


spel f e t a e r c t e h Speel

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Een kus kan een komma, een vraagteken of een uitroep zijn." L MISTINGUELL

81 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 81

31/08/11 18:30


Telkens als... We vroegen de voorbije jaren aan jongeren om in een stukje poëzie hun “kroebels in de buik”-ervaringen neer te schrijven. Het poëziestukje moest beginnen met de zin “Telkens als ik jou zie”. Verspreid over dit deel vind je de resultaten terug.

Telkens als ik jou zie dan loop ik achter je aan, maar nooit of nimmer blijf je staan. Dan roep ik stop! Stop! Hou toch eens op! Dan klop ik op je deur! Maar dan roep je "geen gezeur!" Ik wil je alleen maar iets vertellen dat altijd maar weer in mijn hart blijft zwellen. Ik wil alleen maar zeggen dat ik van je hou, begrijp dat nou!!! KATRIEN BERNARD, 11 JAAR, HULSTE

Kite runner The Kite Runner, de verfilming van de besteller ‘De Vliegeraar’ van Khaled Hosseini, is het onvergetelijke en aangrijpende verhaal over vriendschap, familie, verschrikkelijke fouten en verlossende liefde. Amir en Hassan groeien samen op in Kabul en zijn onafscheidelijk totdat een noodlottige daad de twee vrienden uiteen scheurt. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten om daar een nieuw bestaan op te bouwen, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. Op een dag krijgt hij onverwachts een telefoontje uit Afghanistan, waarna hij besluit terug te keren naar zijn geboorteland waar hij in een huiveringwekkend avontuur wordt meegesleept….

82 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 82

31/08/11 18:30


ef spel t a e r c t e h l Spee

Kisin�

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Kussen zijn als geheimen het blijft nooit bij één" D. DIDEROT

83 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 83

31/08/11 18:30


We vroegen de voorbije jaren aan jongeren om in een stukje poëzie hun “kriebels in de buik”ervaringen neer te schrijven. Het poëziestukje moest beginnen met de zin “Telkens als ik jou zie”. Verspreid over dit deel vind je de resultaten terug.

Telkensals... Telkens als ik jou zie weer zie wéérzie het weer cumulo nimbus cumulo stratus cumulo niks kumuul maar tumuul ik vehicuul in de zevende hemel.

Telkensalsikjouzie denkikaandieeerstekeer toendewoordendieikzeggenwou zomaarverdwenen, ikheberlangnaargezocht overal,zelfstussenmijntenen nergenskonikzevinden maarditiswatikzeggenwou: telkensalsikjouzie kaniknietverwoordenhoeveelikvanjehou. SHARI RYCKOORT, 14 J., INGELMUNSTER

BENTE SCHOENAERS, 13 J., EEKLO

84 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 84

31/08/11 18:30


el p s f e t a e r c t e Speel h

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Een kus klinkt niet zo luid als een kanon, maar hij galmt veel langer na." (O.W. HOLMES)

85 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 85

31/08/11 18:30


Beauty and the Beast Tale as old as time True as it can be Barely even friends Than somebody bends Unexpectedly Just a little change Small, to say the least Both a little scared Neither one prepared Beauty and the Beast Ever just the same Ever a surprise Ever as before Ever just as sure As the sun will arise

| Celine Dion & Peabo Bryson Ever just the same Ever a surprise Ever as before Ever just as sure As the sun will arise Tale as old as time Tune as old as song Bittersweet and strange Finding you can change Learning you were wrong Certain as the sun Rising in the east Tale as old as time Song as old as rhyme Beauty and the beast. Tale as old as time Song as old as rhyme Beauty and the beast. Beauty and the beast

86 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 86

31/08/11 18:30


Een vriend is een tochtgenoot die mij zegt in de woestijn: die oase kan niet ver meer zijn. Een vriend is een tochtgenoot die me zegt bij die oase:

We vroegen de voorbije jaren aan jongeren om in een stukje poëzie hun “kriebels in de buik”ervaringen neer te schrijven. Het poëziestukje moest beginnen met de zin “Telkens als ik jou zie”. Verspreid over dit deel vind je de resultaten terug.

het beloofde land zal nog veel mooier zijn. Een vriend is een tochtgenoot die weet wanneer ik in ademnood verkeer en dan met mij de trage stap wil verder gaan.

Een vriend is iemand die je roepen mag als de overlast aan werk en zorgen

Telkens als...

overal kwelmt en je verdrinkt. Een vriend is iemand die je roepen zal

Telkens als ik jou zie zijn mijn zorgen riebedebie mijn hart gaat sneller slaan mijn benen blijven stokstijf staan je komt steeds dichterbij ik voel je handen al in mijn zij je armen zachtjes om me heen ik sidder nu van kop tot teen mijn hersens slaan ineens op hol je maakt me helemaal dol je fluistert zachtjes in mijn oor: liefde schat ik ga eens door voorzichtig kus je mij op mijn mondje en knijpt nog eens in mijn kontje!!!

als de weelde Van groot nieuws je bedwelmt en tot Spreken dwingt. Een vriend is iemand die vraagt wanneer je terug komt. Een vriend is iemand die nooit ongelegen komt maar die ook voelt wanneer hij alvast komen moet. Een vriend is iemand die nog komt als niemand meer komt.

Lise Vaes, 12 j., Zonhoven

87 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 87

31/08/11 18:30


ef t a e r c t e h l Spee

spel

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Het is een waar genoegen om een welgemeende en terechte kus te krijgen. Schroom dus niet om dit gebaar." E. Ironside

88 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 88

31/08/11 18:30


the News Boys | 117 min. Met in de hoofdrol Oscarwinnaar Robert Duvall (beste acteur 'Tender Mercies') is dit het ware verhaal van een stel krantenjongens die ongekende helden worden als ze het samen opnemen tegen een niets ontziende krantenmagnaat. Vastberaden vechtend voor hun idealen, vinden ze de moed om de macht te weerstaan en te zegevieren over het onrecht. Mede dankzij de onvergetelijke muziek van de componist die een Oscar kreeg voor 'Beauty and the Beast' is 'The News Boys' goed voor dynamisch en plezierig amusement.

We vroegen de voorbije jaren aan jongeren om in een stukje poëzie hun “kriebels in de buik”-ervaringen neer te schrijven. Het poëziestukje moest beginnen met de zin “Telkens als ik jou zie”. Verspreid over dit deel vind je de resultaten terug.

Telkensals... Telkensalsikjouzie eenvleugjemagie eenbeetjeblauweogen eenplukjegoudgeelhaar ikvoelmezotovenaar metmijnhoofdindewolken loopikopkussentjes volvederlichtefantasieën liefdeinmijnlongen: jebentmijn droomjongen. HANNA SIMONS, 14 J., ROOSMEER-BILZEN

Telkensals... Telkensalsikjouzie hoorikietsvanbinnen woordendiegaanspinnen eenstukjepoëzie. Telkensalsikjouzie voelikietsvanbuiten ietswatmewilomsluiten betoverendemagie. Telkensalsikjouzie gaatmijnwereldkleuren koraal,olijfenbloemengeuren inwarmeharmonie. Telkensalsikjouzie benikondersteboven enjemoetmeechtgeloven datikjemorgennogeenszie. MAX VAN WEZEMBEEK, 11 J., KEERBERGEN

89 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 89

31/08/11 18:30


You think I'm an ignorant savage And you've been so many places I guess it must be so But still I cannot see If the savage one is me Now can there be so much that you don't know? You don't know ... You think you own whatever land you land on The Earth is just a dead thing you can claim But I know every rock and tree and creature Has a life, has a spirit, has a name

Have you ever heard the wolf cry to the blue corn moon Or asked the grinning bobcat why he grinned? Can you sing with all the voices of the mountains? Can you paint with all the colors of the wind? Can you paint with all the colors of the wind? Come run the hidden pine trails of the forest Come taste the sunsweet berries of the Earth Come roll in all the riches all around you And for once, never wonder what they're worth

Colors of the wind

| Vanessa Williams

You think the only people who are people Are the people who look and think like you But if you walk the footsteps of a stranger You'll learn things you never knew you never knew

The rainstorm and the river are my brothers The heron and the otter are my friends And we are all connected to each other In a circle, in a hoop that never ends How high will the sycamore grow? If you cut it down, then you'll never know And you'll never hear the wolf cry to the blue corn moon For whether we are white or copper skinned We need to sing with all the voices of the mountains We need to paint with all the colors of the wind You can own the Earth and still All you'll own is Earth until You can paint with all the colors of the wind.

90 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 90

31/08/11 18:30


el p s f e t a e r c t e Speel h

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Alleen een eerlijke kus bezegelt de liefde!" (AN.)A

91 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 91

31/08/11 18:30


Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 92

31/08/11 18:30

92 ELS ENGELEN, 12 J., LANAKEN

Onverwacht duw je me, een geschenkje in de hand en maak je me het gelukkigste meisje van het land! De hele dag aan zee loop ik gewoon met je mee met blote voeten in het zand Telkens als ik jou zie weet ik het is maar voor een week of drie raak ik helemaal van slag vraag ik me af of het aan de zee of aan jou lag? Telkens als... Telkens als... Telkens als ik jou zie begint mijn neus te kriebelen en gaan mijn dikke tenen wiebelen mijn knieテ始 beginnen dan te knikken en 'k 't gevoel dat ik ga stikken mijn borstkas die gaat op en neer mijn oren flapperen heen en weer op mijn wangen komt een blos en mijn haar kleur helemaal ros in mijn maag ligt net een knoop en mijn speeksel lijkt wel stroop als ik denk, nu zeg ik iets en mijn mond gaat bijna open is het weer een maat voor niets want jij bent al voorbijgelopen. JORIS DE RIDDER, 11 J., AALST


ef spel t a e r c t e h l Spee

Kisinďż˝

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Als vrouwen elkaar kussen, dan doet mij dat altijd denken aan boksers die elkaar de hand geven". H.L.MENCKEN

93 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 93

31/08/11 18:30


Una estrella y dos cafes (DVD) Een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en opgroeien tegen de achtergrond van een klein Argentijns bergdorp op 2200 meter hoogte. Estela (Marina Vilte) is een dertienjarig meisje in Purmamarca, een afgelegen dorp in Noord-ArgentiniĂŤ op 2200 meter hoogte. Ze voelt zich aangetrokken tot Carlos (Gaston Pauls), een architect die in de omgeving een wooncomplex moet bouwen. Er ontstaat een innige vriendschap tussen Estela en Carlos, tot Ana, de vrouw van Carlos, in Purmamarca arriveert in een poging om haar huwelijk te redden. Een prachtig, ontroerend verhaal over de bittere en zoete kanten van het leven en de liefde.

Telkens als... Telkens als ik jou zie wordt het zwart voor mijn ogen, en misschien zou dat ook niet anders mogen, want als ik jou zie met mijn ogen open, beginnen die uit mijn stomme kop te lopen ze willen je niet meer laten gaan, en de tijd blijkt plots stil te staan. Maar dan word ik wakker in mijn bed, verliefd tot en met het betoverende moment is weer gedaan, maar toch kijkt de maan mij lachend aan zal je morgen weer bij me komen, jongen uit mijn dromen? LEEN DE KORT, 14 J., BEERSE

94 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 94

31/08/11 18:30


el p s f e t a e r c t e Speel h

Kisin�

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Voor één van geen nut, maar voor twee van grote waarde." R.ZURICKER

95 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 95

31/08/11 18:30


A Dream is a Wish your Heart makes

| Linda Ronstadt

A dream is a wish your heart makes When you're fast asleep In dreams you lose your heartaches Whatever you wish for, you keep Have faith in your dreams and someday Your rainbow will come smiling thru No matter how your heart is grieving If you keep on believing the dream that you wish will come true No matter how your heart is grieving If you keep on believing The dream that you wish will come true So dream...

96 Saludos Amigos 2011 p1-98.indd 96

31/08/11 18:30


spel f e ti a e r c t e h Speel

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Gestolen snoep smaakt altijd beter, gestolen kussen zijn completer." L. HUNT

97 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 97

31/08/11 23:22


t s e T

Heeft jouw vriendje bindingsangst

1. Jullie gaan allebei naar hetzelfde feestje. Waar spreken jullie af? a] ¢ Aan het treinstation. Dat is het makkelijkst. a] ¢ Bij jou thuis. Zo kunnen jullie samen gaan. a] ¢ Op het feestje zelf, want hij gaat samen met zijn vrienden.

4. Als hij je een mailtje stuurt, is dat meestal... a] ¢ ... een vreemde forward van een van zijn vrienden, waar hij heel hard mee moest lachen. b] ¢ ... grote mails waarin staat wat er dat weekend allemaal te beleven valt. c] ¢ ... een persoonlijk mailtje vol inside jokes.

2. Hoe gedraagt hij zich in jouw buurt op het feestje? a] ¢ Hij overlaadt je de hele avond met kusjes en knuffels. b] ¢ Heel af en toe houdt hij eventjes je hand vast en als je veel geluk hebt, krijg je misschien ook wel een klein kusje. c] ¢ Hij legt zijn arm alleen om je heen als zijn vrienden niet kijken?

5. Hij is bij jou thuis als je moeder je vraagt om voor haar naar de winkel te gaan. Wat doet hij? a] ¢ Hij gaat naar huis, want hij heeft een hekel aan klusjes doen. b] ¢ Hij gaat spontaan mee, zonder er eigenlijk echt over na te denken. c] ¢ Hij biedt je zijn hulp aan, maar jij weigert.

3. Wie betaalde er op jullie vorige date? a] ¢ Niemand. Jullie gaan niet echt uit. Soms komen jullie elkaar toevallig tegen als jullie met vrienden op stap zijn. b] ¢ Jullie allebei. Hij betaalde de filmtickets en jij de drankjes. c] ¢ Hij trakteerde jou op een concert van zijn favoriete groep Franz Ferdinand.

bereken nu je score... 1. a]2

b]3

c]1

2. a]3

b]2

c]1

3. a]1

b]2

c]3

4. a]2

b]1

c]3

5. a]1 b]3

c]2

6. a]2 b]1

c]3

6. kijk eens rond in je kamer. Zie je iets dat van hem is? a] ¢ Hij is zijn favoriete stripalbum vergeten. b] ¢ Een paar haarsprieten op je hoofdkussen. c] ¢ Zijn baseballpet, een sweater en een mooi gedicht dat hij voor jou geschreven heeft.

BANG (6 tot 10)

IN DE WAR (11 tot 14)

TOEGEWIJD (15 tot 18)

Deze jongen is graag in jouw gezelschap, maar hij is te onvolwassen om met de reacties van andere mensen om te gaan. Ofwel kan hij niet tegen het idee dat er altijd iemand anders kan zijn (of komen). Probeer wat gas terug te nemen. Als hij je echt graag ziet, zal hij dat snel genoeg laten zien. Anders... is de kans groot dat je inderdaad iemand anders tegen het lijf loopt.

Jullie zitten in zo'n verwarrende periode waarin jullie beiden niet weten waar jullie nu precies staan. Hij is absoluut weg van jou, maar weet niet goed hoe hij een stap verder moet zetten en probeert het cool te spelen. Geef hem een beetje tijd. Dit kan wel eens het begin zijn van iets moois!

Het is niet alleen het feit dat hij je hand vasthoudt in het openbaar dat duidelijk maakt dat hij niet bang is om zich aan jou te binden. Het allerbelangrijkste teken is dat hij je betrekt bij dingen die echt belangrijk voor hem zijn. Hij ziet je graag zoals je bent en iedereen mag dat weten! Nu maar hopen dat jij hetzelfde voelt voor hem...

98 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 98

31/08/11 23:22


PoĂŤzie-opdracht Schrijf op jouw beurt een liefdesgedicht van 10 tot 15 regels dat ook begint met:

"Telkensalsikjouzie..."

99 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 99

31/08/11 23:22


I can show you the world Shining, shimmering, splendid Tell me, princess, now when did You last let your heart decide?

A Whole New World | Regina Belle & Peabo Bryson

I can open your eyes Take you wonder by wonder Over, sideways and under On a magic carpet ride

A whole new world A new fantastic point of view No one to tell us no Or where to go Or say we're only dreaming A whole new world A dazzling place I never knew But when I'm way up here It's crystal clear That now I'm in a whole new world with you Now I'm in a whole new world with you Unbelievable sights Indescribable feeling Soaring, tumbling, freewheeling Through an endless diamond sky A whole new world Don't you dare close your eyes A hundred thousand things to see Hold your breath - it gets better I'm like a shooting star I've come so far I can't go back to where I used to be A whole new world Every turn a surprise With new horizons to pursue Every moment red-letter I'll chase them anywhere There's time to spare Let me share this whole new world with you A whole new world That's where we'll be A thrilling chase A wondrous place For you and me 100

Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 100

31/08/11 23:22


Twee mensen die echt op elkaar verliefd zijn, leven een poosje

Romeo & Juliet

buiten zichzelf en dat komt door het emotioneel beroerd zijn. Ze

(115 min.)

Oerknal van de liefde Dit is een soort oerknal van de liefde - een heel bijzondere, gelukkig makende uitzonderingstoestand, die gekoppeld is aan de sterke wens dat voortaan alle dromen in vervulling zullen gaan. Verliefdheid is een gevoel alsof men onophoudelijk van geluk in de lucht zou kunnen springen.

hebben elkaar helemaal betoverd. Bij elke aanraking, hoe lichtjes

De briljante en hedendaagse versie van 's werelds meest tragische liefdesgeschiedenis maakt deze originele interpretatie van 'Rome & Julia' tot een onvergetelijke ervaring. De schitterende en onconventionele bewerking door Baz Luhmann van de klassieke love story van William Shakespeare is betoverend. Leonardo diCaprio en Claire Danes vertolken 'Romeo & Julia', de ongelukkige jonge geliefden uit het verleden. Maar de oorspronkelijke Elizabethaanse locatie heeft echter plaats gemaakt voor het futuristische Verona Beach.

ook, trilt hun hele lichaam. Ze gaan volledig in elkaar op en vinden elkaar uniek. Ze kijken uren in elkaars ogen, vergeten de hele wereld rondom hen. De mensen uit hun omgeving hebben aan zo'n verliefd koppeltje niets, want die twee hebben alleen maar oog en oor voor elkaar. Dat is voor jongens niet anders dan voor meisjes. Maar vaak willen jongens evenwel aan hun vrienden niet toegeven, dat ze zich echt hebben laten “strikken�. Je kunt verliefdheid soms verwarren met bewondering. Vaak lijkt dat heel erg op elkaar. Als je fan bent van een band of voetbalteam, dan vind je die band of dat team meestal niet alleen leuk om wat en hoe ze spelen. Je vindt ze ook geweldig om wie ze zijn: de grappen die ze maken, de kleding die ze dragen, de manier waarop ze leven. Alles doen ze geweldig. Later zou jij net zo willen zijn. Of een vriend(in) willen hebben die zo is. Geef je kritiek op de idolen van anderen, dan worden ze boos. Net zoals verliefden die kwaad worden als je iets negatief zegt over hun grote liefde!

101 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 101

31/08/11 23:22


spel f e ti a e r c t e h Speel

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Platonische vriendschap is de tijd tussen de eerste kennismaking en de eerste kus." R. WOODS

102 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 102

31/08/11 23:22


springplank naar de liefde? Natuurlijk komt er een eind aan de fase van verliefdheid. Op een bepaald moment vervalt elk paar in het leven van elke dag. Dat kan het startsein zijn voor de grote liefde. Maar ook het begin van het einde. Tijdens de puberteit is dat laatste meestal het geval. En dat is ook goed, want opgroeiende jongens en meisjes kunnen best eerst wat ervaring opdoen. Ook "houden van" moet geleerd worden. Om die reden is het ook mogelijk dat je tegelijk op twee of zelf meer meisjes of jongens verliefd bent. Niet elke verliefdheid wordt wat. bij nader inzien is de wereld niet zo dicht bezaaid met mensen die echt goed bij je passen. Soms zal voor jou uit verliefdheid echte vriendschap groeien. In zo'n relatie is niet zelden de ene meer verliefd dan de andere. Het doet pijn als je eigen liefde niet in dezelfde mate beantwoord wordt. Dat geldt uiteraard ook voor een meisje/ jongen dat verliefder is op jou dan jij op haar/ hem. Het is belangrijk dat je er van meet af aan een spelregel van maakt om niet met de liefde van een meisje of een jongen te spelen en haar of zijn gevoelens niet te kwetsen. Wees altijd zo eerlijk mogelijk tegen en meisje/ jongen en probeer geen spelletjes met haar/hem te spelen. Op lange termijn heb je daar zelf baat bij. Er bestaat geen i-recept voor de 'ideale relatie'. Belangrijk is wel dat je verliefdheid niet verwart met liefde. Verliefdheid overkomt je. Gevoelens ontstaan en groeien, blijven of verdwijnen. Net als smaak: je vindt iets heel cool of niet. Zo is het ook met verliefdheid: je kunt jarenlang niks voor iemand voelen of alleen maar bevriend zijn. En dan ineens merk je dat je haar of hem heel bijzonder vindt. Maar dat is nog geen liefde. Liefde is iets dat moet groeien, en waarvoor je wel een keuze moet maken om ermee door te gaan als je elkaar beter hebt leren kennen.

103 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 103

31/08/11 23:22


Some day

Someday When we are wiser When the world's older When we have learned I pray Someday we may yet live To live and let live Someday Life will be fairer Need will be rarer And greed will not pay God speed This bright millennium On its way Let it come Someday Someday Our fight will be won then We'll stand in the sun then That bright afternoon 'Till then On days when the sun is gone We'll hang on If we wish upon the moon There are some days dark and bitter Seems we haven't got a prayer But a prayer for something better Is the one thing we all share Someday When we are wiser When the whole world is older When we have learned I pray Someday we may yet live To live and let live One day, someday Someday Life will be fairer Need will be rarer Greed will not pay God speed This bright millennium Let it come If we wish upon the moon One day Someday Soon One day Someday Soon | Eternal

104 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 104

31/08/11 23:23


Vluchtige verliefdheid Het leven wordt een feest, je voelt je opeens levend. Vluchtige liefdes, die plotseling opvlammen en bij de kleinste teleurstelling uitdoven, hebben geen toekomst. Er zijn jongens die het beter vinden om zoveel mogelijk meisjes te hebben. Misschien omdat ze het “supercool� vinden of omdat ze gedreven worden door hun geslachtsdrift of omdat ze bang zijn voor gevoelens of omdat ze zich niet willen binden? Als een jongen begint meisjes na te kijken, is zijn interesse nog eerder globaal. Er zijn heel wat meisjes die hij leuk vindt en waarop hij misschien ook verliefd is, maar met wie hij nog niet echt contact zoekt. Hij droomt waarschijnlijk van hen, denkt aan hen als hij 's avonds in bed ligt en laat zijn fantasie de vrije loop. Misschien is het vandaag de ene, en morgen alweer een andere. Want men moet zich immers eerst inwendig voorbereiden voor het geval het eens ernst zou zijn. Bovendien weet een jongen misschien ook nog helemaal niet op welk type hij valt en welke eigenschappen hij belangrijk vindt.

105 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 105

31/08/11 23:23


When You Wish Upon A Star

| Stephen Bishop

When You Wish Upon A Star Words and Music by Ned Washington and Leigh Harline When You Wish Upon A Star, makes no difference who you are, anything your heart desires will come to you. If your heart is in your dreams, nothing else is too extreme, When You Wish Upon A Star as dreamers do. Like a boat out of the blue, fate steps in and sees you through, When You Wish Upon A Star your dreams come true.

106 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 106

31/08/11 23:23


Als de vonk overslaat Wanneer je de eerste keer echt verliefd zult worden, is niet voorspelbaar. Daarvoor bestaan er geen regels. Bij de ene duurt het langer dan bij de andere, soms alleen al omdat er niemand is om verliefd op te worden. Maar op een bepaald moment gebeurt het bij iedereen: de eerste ontmoeting, de eerste blik, de tweede blik, verwarring, contact zoeken, de eerste vlinders in de buik en de wereld staat stil. Vaak neemt dat alles niet meer dan een paar minuten in beslag. Maar het kan ook anders gaan: je ziet een meisje/jongen dat je kent en je vertrouwd is ineens in een ander daglicht, een nieuwe situatie, leert een verrassende eigenschap van haar/hem kennen of ontdekt misschien dat zij/hij bijzonder mooie handen heeft, of je ziet een ander detail dat je tot nog toe niet had opgemerkt, en ineens slaat er een stop bij

je door. Duizendmaal heb je elkaar achteloos aangeraakt, duizendmaal is er niets gebeurd, en dan heel onverwacht stat je met beide voeten in een sprookje. Waarom je dus knikkende knieĂŤn en een wazig hoofd krijgt als je naar de blonde zus van je vriend kijkt of naar die krullenbol met een stevige boezem uit de disco of naar dat rosharig meisje van op het strand, blijft voorlopig een raadsel. Waarschijnlijk ontwikkel je in de loop van je leven een soort zoekbeeld, dat uiteraard altijd kan veranderen, afhankelijk van je opvoeding, je ervaringen, je herinneringen, je inzichten en vooroordelen, maar ook van de lichaamsgeur van wie er tegenover je staat, haar stem, haar blik, haar uiterlijk, misschien zelfs van haar kleding of van het ogenblik. De vonk van de liefde laat zich niet dwingen. Elke keer opnieuw is het een uniek, geheimzinnig

avontuur, waarvan je niet op voorhand kunt weten hoe het zal aflopen. Tijdens je puberteit, waarin je geconfronteerd wordt met ontluikende liefdesgevoelens, wordt de omgang met het andere geslacht veel complexer. Vanaf het moment dat je je voor een meisje/jongen gaat interesseren, zal het je wellicht moeilijk vallen om in haar/zijn nabijheid onbevangen te zijn. Je gaat haar/ zijn gebaren en uitingen proberen te interpreteren, maar je weet niet wat er echt achter zit. Je zult heel wat uren zitten nadenken over hoe ze/hij iets bedoeld zou kunnen hebben en of ze/hij zich hopelijk voor jou natuurlijk - ook voor jou interesseert.

107 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 107

31/08/11 23:23


Part of your world Look at this stuff Isn't it neat? Wouldn't you think my collection's complete? Wouldn't you think I'm the girl The girl who has ev'rything? Look at this trove Treasures untold How many wonders can one cavern hold? Lookin' around here you'd think (Sure) she's got everything I've got gadgets and gizmos aplenty I've got whozits and whatzits galore (You want thingamabobs? I got twenty) But who cares? No big deal I want more I wanna be where the people are I wanna see Wanna see 'em dancin' Walkin' around on those (Whad'ya call 'em?) oh - feet Flippin' your fins you don't get too far Legs are required for jumpin', dancin' Strollin' along down a (What's that word again?) street

| Olivia Newton-John

Up where they walk Up where they run Up where they stay all day in the sun Wanderin' free Wish I could be Part of that world What would I give If I could live Outta these waters? What would I pay To spend a day Warm on the sand? Betcha on land They understand Bet they don't reprimand their daughters Bright young women Sick o' swimmin' Ready to stand And ready to know what the people know Ask 'em my questions And get some answers What's a fire and why does it (What's the word?) burn? When's it my turn? Wouldn't I love Love to explore that shore above? Out of the sea Wish I could be Part of that world

108 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 108

31/08/11 23:23


Tijd maken voor

Je grootste vrees is dat zij/hij je niet aantrekkelijk vindt. Je vraagt je af hoe ze/hij je het leukst vindt, wat je moet doen en hoe je je moet kleden om haar/hem te bekoren, en wat je kunt doen om haar/hem alleen nog naar jou te laten kijken. Je probeert een manier te vinden om contact met haar/hem te krijgen. Het is een revolutie in je leven, en eerst in je lichaam, je hart gaat sneller kloppen, je bent helemaal in de war, je voelt een hevige emotie... Soms ben je er bijna ziek van. De Engelsen hebben het over ‘to fall in love’. Verliefden blijven onbekenden voor elkaar. Je weet niets van zijn dromen, zijn angsten, zijn manier om verdrietig te zijn, om boos te worden. Toon je interesse. Het belangrijkste is dat je jezelf bent en geen toneel speelt. Het baat niet iemand na te bootsten voor wie jij bewondering hebt. Dat komt alleen maar gekunsteld over. Wees gewoon jezelf! Kleine dingen doen vaak het ijs breken en waarom zou je je niet een handje door het lot laten helpen? Vertoef zoveel mogelijk in zijn/haar buurt zonder hem/haar aan te spreken. Geef jezelf en de ander voldoende tijd, zodat je de charme en de zorgeloosheid van je prille liefde kan behoeden. Het is verkeerd om uit valse trots te doen alsof een meisje/ jongen lucht voor je is en als het kan met je vrienden ook nog met haar/hem te spotten. Op die manier kwets je haar/ hem en verpruts je je kansen. Je mag niet vergeten dat ook meisjes/ jongens een buitengewoon moeilijke periode doormaken en niet meer of minder ervaring hebben dan jij. Als je jong bent; denk je altijd dat je je grote liefde beleeft, de echte, die voor altijd is. In werkelijkheid voel je alleen voor het eerst je hart kloppen. Puberteit is de periode van ontdekkingen, van nieuwe emoties, zelden die van een liefde die een leven lang duurt.

109 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 109

31/08/11 23:23


If I never knew you If I never knew you If I never felt this love I would have no inkling of How precious life can be And, if I never held you I would never have a clue How, at last, I'd find in you The missing part of me In this world so full of fear Full of rage and lies I can see the truth so clear In your eyes; so dry your eyes And I'm so grateful to you I'd have lived my whole life through Lost forever If I never knew you If I never knew you I'd be safe, but half as real Never knowing I could feel A love so strong and true I'm so grateful to you I'd have lived my whole life through Lost forever If I never knew you I thought our love would be so beautiful Somehow, we'd make the whole world bright I never knew that fear and hate could be so strong All they'd leave us were these whispers in the night

| John Secada & Shanice

And, still, my heart is saying we were right Oh, oh If I never knew you (There's no moment I regret) If I never knew your love (Since the moment that we met) I would have no inkling of (If our time has gone too fast) How precious life can be (I've lived at last) I thought our love would be so beautiful (so beautiful) Somehow, we'd make the whole world bright I thought our love would be so beautiful We'd turn the darkness into light And, still, my heart is saying we were right We were right And, if I never knew you (if I never knew you) I'd have lived my whole life through Empty as the sky Never knowing why Lost forever If I never knew you

110 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 110

31/08/11 23:23


ef spel ti a e r c t e h l Spee

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"En als je besluit dat een vriend(in) je mag kussen, leg dan heel je hart en ziel erin. Niemand kust graag een steen!" L. CHESTERFIELD

111 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 111

31/08/11 23:23


school Ties Brendan Fraser ('George of the Jungle') voert in dit veelgeprezen drama over ouder worden een groep sterren aan waaronder Matt Damon ('Good Will Hunting'), Ben Aeck ('Armageddon') en Chris O'Donnell ('Batman Forever'). Nadat hij een beurs gekregen heeft voor een exclusieve universiteit wordt de uit een arbeidersmilieu afkomstige tiener David Green (Fraser) een steratleet, waardoor hij alle aandacht krijgt van een knappe eerstejaars (Amy Locane). Zijn nieuwe vriendschapsbanden worden echter verbroken wanneer een student het geheim onthult dat David verborgen heeft proberen te houden - hij is een jood. Nu moet David de belangrijkste keuze van zijn leven maken, een keuze die de levens van velen zal beroeren en die de loop van zijn toekomst voor altijd zal veranderen.

Hartstochtelijk verliefd Het betekent dat je onberedeneerbaar en sterker dan wat ook met iemand samen wilt zijn. Je geeft meer om hem of haar dan om alle andere mensen om je heen. Je bent aan die ander verknocht, je geeft hartstochtelijk veel om hem of haar. Als je van iemand houdt, wil je alles delen, dicht bij elkaar zijn, weten dat je alles voor elkaar over hebt. Het is telkens weer een uniek, mysterieus verhaal, waarin je aan het begin niet kan zien hoe het zal aflopen. Als je verliefd bent, voel je vlinders in je buik als je met hem of haar praat. Je doet ineens heel onverwachte dingen, hem of haar aanraken of zijn of haar hand plotseling beet pakken zonder daarbij na te denken. Als je geluk hebt, is het gevoel wederzijds. Helaas is dat niet altijd het geval.

112 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 112

31/08/11 23:24


You’ve got a friend in me You've got a friend in me You've got a friend in me When the road looks rough ahead And you're miles and miles from your nice warm bed You just remember what your old pal said Boy, you've got a friend in me Yeah, you've got a friend in me You've got a friend in me You've got a friend in me If you got troubles I got them too There isn't anything I wouldn't do for you We stick together, we can see it through Cause you've got a friend in me Yeah, you've got a friend in me

Hoe ervaar(de) jij je eerste verliefdheid?

Jouw

| Randy Newman & Lyle Lovett

l r i e e f v d e h t e s i d r ee Waar en wanneer overkwam je dit?

Is zij/hij nog steeds je vriend(in)?

Some other folks might be a little bit smarter than I am Bigger and stronger too Maybe But none of them Will ever love you The way I do It's me and you, boy And as the years go by, Our friendship will never die You're gonna see it's our destiny You've got a friend in me You've got a friend in me Yea You've got a friend in me.

113 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 113

31/08/11 23:24


en jaloezie Kan je het niet uitstaan wanneer je vriend(in) een leuk gesprek heeft met een knappe jongen of een mooi meisje? Dan ben je jaloers. Jij wilt die aandacht en die mag niemand anders krijgen! Jaloerse mensen worden boos, achterdochtig of verdrietig als anderen die aandacht krijgen. Vaak reageren ze die gevoelens af op hun vriend(in). Jaloezie ontstaat als je iets niet hebt wat je graag wil bezitten (die duren gympen bijvoorbeeld). Maar ook - en dat lijkt tegenstrijdig - als je bang bent om iets of iemand kwijt te raken. Je vriend(in) bijvoorbeeld, aan die loser met wie hij of zij zo tof aan het praten is. Er is maar een oorzaak van jaloezie: onzekerheid. Stel, jouw vriend(in) met wie je al een tijdje verkering hebt, lacht en kletst met iemand anders. Hij of zij geeft even geen aandacht aan jou. Dit kan je onzeker maken over de toekomst van jullie relatie of over jezelf als vriend(in). En die onzekerheid kan helemaal hevig worden als hij of zij zonder jou naar een feest gaat, waar mogelijk onbekenden om de aandacht van jouw vriend(in) vechten. Pas als je vriend(in) weer bij je is en met je praat en omgaat, verdwijnt die onzekerheid. Jaloezie groeit uit het gevoel dat ons iets is afgenomen en dat de persoon van wie we houden ons met iemand anders vergelijkt, waarbij wij het onderspit moeten delven. Jaloezie voedt zich met de angst dat we niet met de andere kunnen concurreren en dat we machteloos staan, omdat het meeste zich achter je rug afspeelt, met andere woorden zonder dat je erbij bent. Extreme jaloezie is vaak het gevolg van een gebrek aan zelfbewustzijn. Een gezonde dosis eigenliefde beschermt tegen de zelfvernietigende kanten van dat gevoel. In de puberteit wordt daarvoor de basis gelegd. Als je in een dergelijke situatie verkeert, moet je op de eerste plaats lief tegen jezelf zijn. Maak niet de fout jezelf in te praten dat niemand ooit nog van je zal houden of dat iedereen je voortaan met de vinger zal nawijzen.

114 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 114

31/08/11 23:24


t s e T

Ben jij snel jaloers?

Je lief zegt dat hij/zij met een paar vriend(inn)en wil afspreken. Jij… ¢ … gaat dus alle café’s af op zoek naar hem/haar ¢… Zegt ‘veel plezier’ en gaat tv kijken ¢… verwacht een sms’je om je op de hoogte te houden Je ex flirt erop los met je vriend(in). Jij… ¢… trekt je daar niks van aan. Het is tenslotte je ex ¢… barst van nieuwsgierigheid en loopt er – heel toevallig natuurlijk! – even voorbij ¢… werpt hem/haar op het juiste moment een nijdige blik toe over je schouder Je ex is samen met je beste vriend(in). Jij… ¢… maakt je daar geen zorgen over en bent blij voor hen ¢… bent niet enthousiast. Je ex heeft immers nog steeds een plaatsje in je hart ¢… bent pisnijdig en stelt je vriend(in) voor de keuze: jij of de verkering! De nerd van de klas komt op een fuif arm in arm binnen met een knap meisje. Jij… ¢… denk bij jezelf: ‘Amai, zij is zeker blind’ en grijnst ¢… vraagt je af hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft ¢… denkt bij jezelf dat het meisje enkel op zijn geld uit is Een klasgenoot wordt klasverantwoordelijke en jij niet ¢ Je maakt het hem/haar dus heel moeilijk, uit wraak ¢ Je accepteert het … maar met tegenzin ¢ Je feliciteert hem/haar, oprecht Je beste vriend(in) mag met kerstmis op reis naar Amerika ¢ Jij vraagt je af waarom jij nooit eens geluk hebt ¢ En wat dan nog? Jij maakt hier thuis ook plezier ¢ Je gooit er al je spaargeld tegenaan en gaat mee Je vriend(in) ziet er geweldig uit en krijgt van iedereen complimentjes. Jij… ¢… hebt zo’n vriend(in) helemaal niet. Jij bent immers zelf de mooiste ¢… hebt daar helemaal geen probleem mee. Leuk voor hem/haar! ¢… bent een beetje slechtgezind, maar in het middelpunt van de belangstelling staan is niet echt jouw ding Zou jij je lief bedriegen als je daar de gelegenheid toe had? ¢ Ach ja, jij laat zo’n kans gewoon niet aan jou voorbijgaan. Hij/zij hoeft het niet te weten te komen. Toch? ¢ Nee, je kijkt graag naar het mannelijk/vrouwelijk schoon rondom je, maar bedriegen … daar doe je niet aan mee ¢ Nooit! Je zou het zelfs niet riskeren om ooit naar andere jongens/meisjes te kijken

115 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 115

31/08/11 23:24


Oplossing

1

1C

2B

3A

2

1B

2A

3C

3

1B

2A

3C

4

1A

2B

3C

5

1C

2A

3B

6

1A

2B

3C

7

1C

2B

2A

8

1B

2A

3C

MEESTAL A De perfecte verhouding Gefeliciteerd! Je hebt absoluut de juiste verhouding gevonden tussen jaloers zijn en niet jaloers zijn. Je bent niet te jaloers maar bent wel nieuwsgierig en graag op de hoogte. Je geeft je lief de nodige vrijheid en hebt er ook geen probleem mee om anderen wat geluk te gunnen. Je kan trots zijn op jezelf en jezelf rustig een schouderklopje geven. Je bent bij iedereen geliefd en je bent een goede vriend(in) voor je lief. MEESTAL B Absoluut niet jaloers Jaloers? Dat woord komt niet in jouw woordenboek voor. Jij bent absoluut niet jaloers op anderen en ook je lief krijgt alle vrijheid. Maar opgelet: als het je nog niet opgevallen dat deze houding soms gevoelloos en zelfs afstotend werkt? Je komt voor de buitenwereld koel en onverschillig over. Kleine tip daarom: een gezonde dosis jaloezie maakt het leven over het algemeen een pak interessanter. MEESTAL C Ziekelijk jaloers Je bent te bezitterig en je maakt je te snel druk. Geen wonder dus dat niemand het lang met je uithoudt als je verliefd bent. Je bent immers niet gewoon jaloers, bij jou is het zelfs ziekelijk! Leer eindelijk eens dat je niet alles zomaar kan hebben en dat je anderen ook iets moet gunnen. Je hebt nog heel wat te leren‌

116 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 116

31/08/11 23:24


jaloezie

wat denk jij over

?????

Wat betekent jaloezie voor jou? Vind je dat

goed? hinderlijk? ziekelijk?

Siamese tweeling Veel stelletjes lijken na een poosje net een Siamese tweeling. Ze hebben dezelfde mening. Ze vinden dezelfde dingen leuk en stom. Het is heel vervelend om met zo'n stelletjes om te gaan.

Probeer niet zo op te gaan in de ander. Gedraag je niet als een Siamese tweeling: 0 houd je eigen mening 0 houd je eigen sporten en andere activiteiten 0 houd je eigen vrienden en vriendinnen

Threesome Met 'de studentenkamers worden gedeeld' bedoelen ze dus niet door jongens ĂŠn meisjes. Maar omdat 'Alex' volgens de computer een typische jongensnaam is, moet Alex een kamer delen met twee jongens: Eddy en Stewart! Maar Alex is een meisje en dat geeft problemen. Alex valt als een blok voor Eddy, Stewart valt op Alex en Eddy snakt naar de liefde van Stewart. Het trio is compleet...

117 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 117

31/08/11 23:24


jaloezie

Hoe met

Probeer niet je jaloezie te verdringen, maar tracht ze daarentegen te begrijpen. Geen mens komt zonder pijn door het leven. Huil gerust eens uit; dat zal je meer helpen dan boze listen te verzinnen tegen je vermeende rivaal. Doe dingen waarvan je houdt en die je afleiding bezorgen, zoals sporten, met je vrienden naar de film gaan, een mooi boek lezen, een spannende video bekijken, de komende vakantie plannen of een paar dagen gaan logeren bij familie. Per slot van rekening ben jij de belangrijkste persoon in je leven. Het is heel waarschijnlijk dat ieder van ons zo nu en dan kookt van jaloezie, omdat hij of zij ontdekt bedrogen te worden of te zijn. Het ergste is nog wel het vernederende ervan. Je ziet voortdurend een film door je hoofd gaan: hij met die ander in allerlei situaties - en juist situaties die jullie samen nog niet hebben meegemaakt. En natuurlijk is die ander in deze film

omgaan?

- hoewel je haar eigenlijk een trut vindt - altijd mooier, slanker, beter, knapper, vrolijker, meer ontspannen, intelligenter - wat je maar kunt bedenken. Jaloerse mensen worden gekweld door woede, angst en vooral zelftwijfel. Jaloezie ontstaat niet alleen door de vrees dat je iets kwijtraakt, maar vooral door de angst voor zwakte en machteloosheid, de angst niet te kunnen concurreren en het er slechter af te brengen. Iemand die extreem jaloers is, heeft meestal problemen met zijn of haar zelfvertrouwen. Wie niet van zichzelf houdt, heeft de neiging zichzelf te kwellen in zulke precaire situaties. Hiertegen helpt een oefening in eigenliefde en de wetenschap dat veel dingen maar met zeer kleine stapjes verbeteren: als je je in zo'n situatie bevindt, moet je in de eerste plaats aardig tegen jezelf zijn.

118 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 118

31/08/11 23:24


So this is love

| James Ingram

So this is love, Mmmmmm So this is love So this is what makes life divine I'm all aglow, Mmmmmm And now I know The key to all heaven is mine

My heart has wings, Mmmmmm And I can y I'll touch ev'ry star in the sky So this is the miracle that I've been dreaming of Mmmmmm Mmmmmm So this is love! 4 119 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 119

31/08/11 23:24


ef spel ti a e r c t e h l Spee

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Een kus is een manier om twee mensen zo dicht tot elkaar te brengen dat ze elkaars fouten niet meer zien." G. YASENAK

120 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 120

31/08/11 23:24


Liefdesverdriet Liefdesverdriet De eerste keer, het deed zo'n zeer, de tweede keer zo veel niet meer, en nu weet ik zeker, je wordt weer beter klinkt het in een of andere schlager. De meeste popsongs gaan over liefde en pijn, over gebroken harten. Door de eeuwen heen hebben zangers, dichters en schilders met meer of minder succes geprobeerd een eind te maken aan een gevoel dat de mens telkens weer even diep kwetsen kan. Blijkbaar blijft niemand daarvan gespaard, meisje of jongen, jong of oud, arm of rijk, het doet er niet toe. Verdriet om een vervlogen of niet beantwoorde liefde kan een mens sterk aangrijpen. Soms brengt het zelfs zijn hele bestaan aan het wankelen. De ene keer is dat verdriet gemakkelijker te dragen, andere keren moeilijker. Sommige mensen kunnen het gemakkelijk verwerken, anderen tillen er zwaarder aan. Zelf ervaar je liefdesverdriet misschien ook niet altijd op dezelfde manier: de ene keer doet het je niet zo'n pijn, en de volgende keer heb je het gevoel dat je wereld in elkaar stort. Je kunt je niet voorstellen hoe het nu zonder hem/haar verder moet, omdat je al zoveel plannen voor jullie samen hebt gemaakt. Bijzonder gekwetst voel je je, als je vriend(in) je voor een ander in de steek laat. Afhankelijk van hun eigen aard en de intensiteit van hun liefde, beginnen sommige mensen op zo'n moment aan zelfmoord te denken. Zonder hulp van buitenaf komen ze een breuk vaak niet te boven. Normaal gesproken zullen de pijn en het verdriet om de verloren liefde op een dag ophouden. Ook al lijkt het in het begin maar een magere troost: de tijd heelt werkelijk alle wonden, zelfs de geestelijke. Toch moeten de meeste mensen na de eerste schok een wirwar van gevoelens - haat, woede, vertwijfeling, angst en twijfel aan zichzelf - verwerken. De symptomen van liefdesverdriet zijn bijna altijd dezelfde: je kan niet slapen, hebt geen eetlust, kan je op niets concentreren en voelt je gebroken. Je voelt je leeg, heel leeg. Het besef dat liefdesverdriet meer pijn kan doen dan veel lichamelijke pijnen verbaast ons meestal. Ook als je al vaker liefdesverdriet hebt gehad, grijpt de pijn je

als nooit tevoren aan. Hij treft meestal het hele lichaam, brandt in je hersenen en je spieren, bruist door je aderen en doet je sidderen, je wil janken, huilen, door de muren heen breken. Maar dat helpt allemaal niet: leed om een verloren of onbeantwoorde liefde kan een mens behoorlijk aan het wankelen brengen, soms zelfs in de grondvesten van zijn bestaan. Het eerste liefdesverdriet is echter zonder meer het ergste. De klap is zwaarder naarmate je het gevoel had dat de liefde niet stuk kon gaan. Leegte, vertwijfeling, nachtenlang huilen, zinloosheid, gekrenkte trots, angst belachelijk te zijn en zelfverloochening - dat krijg je allemaal op de koop toe bij liefdesverdriet. Normaal gesproken zullen pijn en verdriet om de verloren liefde op een bepaald moment over zijn, je ontdekt dat de zon nog steeds schijnt en dat andere moeders ook knappe dochters of zonen hebben. Iedereen die al eens liefdesverdriet heeft gehad, knikt instemmend bij het gezegde: "de tijd heelt alle wonden". Dat doet ze werkelijk. Echt. Tot de volgende keer. Als je in zo'n situatie verkeert, is het goed als je iemand hebt bij wie je je hart kunt uitstorten - je vriend, je broer, je vader of ook je moeder, je catechist of je leerkracht. Je moet je niet trachten kranig te houden. Huilen is gezond, vooral in dergelijke omstandigheden. Tranen luchten op en helpen je mentaal weer in evenwicht te komen. Dat geldt ook voor andere gevoelsproblemen, bijvoorbeeld ruzie op school. Wie altijd zĂ­n tranen onderdrukt en zich nooit eens laat gaan, zelfs niet een beetje, loopt het risico ziek te worden. Probeer niet te verloochenen dat je in de steek werd gelaten. Het is onrealistisch en je zult er alleen maar langer pijn door lijden. Meestal is het zo dat een relatie niet helemaal de goede was of al eerder een deuk gekregen had. In elk geval, bij een breuk zijn jullie allebei betrokken, ook al wil je dat zelf niet accepteren. Zelfkennis verlicht de last - ook al gaat dat langzaam en met pijn gepaard. Maar, ze maakt de weg vrij voor de volgende liefde. En dan wordt alles zeker anders.

121 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 121

31/08/11 23:24


spel f e ti a e r c t e h Speel

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

“ een handkus voelt heel lekker, maar een armband met diamant en saffier gaat langer mee.” A. LOOS

122 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 122

31/08/11 23:24


JOUW ERVARING MET

Liefdesverdriet Heb jij dat ook reeds ervaren ‘liefdesverdriet’?

Een goede vriend strooit je nooit zand Wat voelde jij dan?

in de ogen.

Hij leert je roeien met de riemen die je hebt. Hoe heb jij dat verwerkt? Hij durft je - weliswaar omzichtig de klippen noemen bij hun namen. Is er een verschil bij je eerste liefdesverdriet en de tweede of derde ervaring?

Hij helpt je bij het vechten voor je dromen, maar weigert in je zandkastelen mee te wonen.

123 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 123

31/08/11 23:24


spel f e ti a e r c t e h Speel

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

“ Wacht niet met kussen tot je iemand beter kent. Door de ander te kussen, leer je de ander beter kennen�.

124 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 124

31/08/11 23:24


Ook afscheid nemen is een kunst Mensen vinden trouw heel belangrijk. Zolang ze met iemand samen zijn, houden ze zich er ook aan. Maar op jouw leeftijd zijn er nog zoveel mensen om te leren kennen en ook de liefde om te ontdekken. Dat brengt de trouw in gevaar en leidt ertoe dat relaties worden afgebroken. Het is dus heel normaal dat dat ook jou overkomt. Je zult het gemakkelijker vinden om van je vroegere vriend(in) te scheiden, als je al een nieuwe hebt. Je begint de twee meisjes/jongens met elkaar te vergelijken. Het is niet uitgesloten dat je je vriend(innet)je dat je tot nog toe had, voor jezelf en anderen zwart maakt.

Zo probeer je iedereen waarschijnlijk op een gemakkelijker afscheid voor te bereiden. Deze manier wordt vaak toegepast, maar getuigt niet van fijngevoeligheid. Als je nog geen ander meisje/jongen hebt, maar alleen uitgekeken bent op je huidige vriend(in) dan zal de scheiding je waarschijnlijk zwaarder vallen. Handel in beide situaties bedachtzaam. Stel je voor wat je het ergst zou vinden als je in haar/zijn plaats was. En vermijd om haar/hem dat aan te doen. Met andere woorden: wees zo open en eerlijk mogelijk en kwets haar/zijn eigenwaarde niet.

125 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 125

31/08/11 23:24


Clarence (Christian Slater) heeft overdag een baantje in de stripwinkel 'Heroes for Sale'. Hij viert zijn verjaardag in de bioscoop met het kijken naar kungfu-films. Zijn baas heeft een verrassing voor Clarence in petto. Hij stuurt een prositituee, Alabama (Patricia Arquette) op Clarence af in de bioscoop, zodat hij ook eens een 'verzetje' heeft. De twee worden behoorlijk verliefd op elkaar en maken grootse plannen. Wanneer Clarence een koffer met kleren gaat ophalen bij Drexl Spivey (Gary Oldman), de ex-pooier van Alabama, eindigt de confrontatie tussen de twee mannen niet geheel onverwacht in een gigantisch vuurgevecht. Terwijl het bloed en de kogels hem om de oren vliegen grijpt Clarence per ongeluk de verkeerde koffer. Met een gigantische partij coca誰ne in hun bezit, rijden Clarence en Alabama naar Californie, op de hielen gezeten door de maffia en de politie.

Shooting star | Boyzone No one seems to think too much of me here And they're glad to tell it to my face And they're right I'm not supposed to be here I'm completely out of place Somehow there has got to be a reason Evenings as I try to think it through There's a bolt from the blue And I see a shooting star Set apart from all the rest While the other stars are standing still He's on a quest Every night this shooting star Darts across the twilight sky Cause he knows he doesn't quite fit in And he's longing to know why I feel so much better when it's night time That's when I can sort of disappear When the sun has set and it's the right time For pretending I'm not here Sometimes I just stare up to the heavens Wondering if the answer is inside That's when I see the light Of myself that shooting star On his way to who knows where He's the one like all the stars He outshines up there And that solitary star Is an awful lot like me On an endless search through time and space For a place that won't seem wrong If we both hang on for long enough If we both somehow are strong enough We'll find out where we belong Every night this shooting star Darts across the twilight sky Cause he know he doesn't quite fit in And he's longing to know why Know why Longing to know why Why, why Know why

126 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 126

31/08/11 23:24


el p s f e ti a e r c t e Speel h

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Een kus is wonderlijk. Een kus leeft, het is een boodschap, uitgedrukt in een eenvoudige, vochtige aanraking." M. SPILLANE

127 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 127

31/08/11 23:24


Untamed Heart

|98 min.

Marisa Tomei (My Cousin Vinny) en Christian Slater (Windtalkers) leveren een briljante prestatie in deze ontroerende en prachtig gefilmde modern-day romance. Een van de hoofdrollen wordt gespeeld door Rosie Perez (White Men CanĂ­t Jump), die met haar uniek acteertalent haar eigen stempel achterlaat. Tomei speelt de rol van Caroline, een serveerster die in de liefde meestal de plank mis slaat. Slater kruipt in de huid van Adam, het teruggetrokken hulpje in dezelfde zaak die smoorverliefd is op Caroline, maar te verlegen is om haar aan te spreken. Maar dit verandert allemaal wanneer Caroline op een koude nacht naar huis loopt en in een levensbedreigende situatie verzeild raakt. Adam komt uit het niets naar voren en redt haar. GeĂŻntrigeerd door haar onwaarschijnlijke redder in nood, doorbreekt Caroline voorzichtig zijn eenzame leven. Samen smeden zij een band van vertrouwen en begrip, die uiteindelijk uitbloeit tot een van de meest onvergetelijke romances van het witte doek. Hoe voed ik mijn ouders op

- Ik ben te jong voor seks...?

K. De Korte

- Ik vertel mijn ouders gewoon niets meer, dan krijg ik ook geen gezeik aan mijn kop! - Als ik spijbel is daar een goede reden voor, wat hebben mijn ouders daarmee te maken? - Ze willen me gewoon niet begrijpen. Ze zijn zelf toch ook ooit eens jong geweest.

Duizenden jongeren stuurden vragen als in mailvorm. Door open en eerlijk de problemen met ouders op te schrijven kon psychotherapeute Karin de Korte kort en krachtig adviezen geven. Zij werkt voornamelijk met jongeren. Voor hen is de drempel naar de psycholoog vaak hoog. Daarom startte Karin een internetproject waar jongeren hun problemen anoniem naar voren kunnen brengen. Samen met de jongeren schreef Karin dit interactieve boek. Voor jongeren, door jongeren en met talloze tips voor ouders.

128 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 128

31/08/11 23:24


el p s f e ti a e r c t e Speel h

Kissing

Doorheen de item "Kriebels in de buik" vind je kusafbeeldingen. Bekijk ze aandachtig en voorzie deze van een eigen onderschrift.

"Een kus is een geheim, toevertrouwd aan de mond in plaats van aan het oor." E. ROSLAND

129 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 129

31/08/11 23:24


Bij wie je altijd wel vaart Een vriend is iemand die begrijpt waarom ik vandaag zo gelukkig ben en mij die kleine vreugde van harte gunt. Een vriend is iemand die mij met een knipoog zegt: ik merk dat het licht in je hart weer is opgegaan en dat de storm is gaan liggen en ik ben er blij om. Een vriend is iemand die je zegt ik heb een boot heb jij een droom? Een vriend is iemand die je zegt ik heb een droom heb jij een boot? Een vriend is iemand waar je altijd wel bij vaart.

130 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 130

31/08/11 23:24


s o d u l a S s o g i m A

let’s talk about me and you deel 3: Van jou mogen houden 131 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 131

31/08/11 23:25


Al sprak ik met de tongen der engelen, ik had de liefde niet, ik was niets! Al was ik een profeet die alles weet, ik had de liefde niet, ik was niets! Al gaf ik alles weg wat ik bezat, ik had de liefde niet, ik was niets! Al gaf ik mijn eigen leven als een martelaar, ik had de liefde niet, ik was niets! Liefde is lankmoedig, blijmoedig en goed, liefde is een vreugde, doet zo’n deugd. Zij is niet opgeblazen, afgunstig of gemaakt, zij kwetst niet en zij loert niet naar het kwaad.

Liefde wordt gesmeed uit graag zien, aandacht, respect, vreugde en verdriet, tederheid en zorg, nabijheid en afstand, verlangen en bevrediging, uit tijd. Liefde geeft mensen kracht, heelt en maakt mooi. Liefde doet een mens uit zichzelf treden. Liefde schept en appelleert. Er is geen mooiere tekst over liefde dan het bijbelse ‘hooglied van de liefde’ (1Kor 13,1-13). Je vindt deze tekst hier vertolkt in het lied “Al sprak ik”.

Zij stemt in akkoord en klinkt in harmonie. Zij rekent het kwade niet toe. Zij raakt nooit verbitterd, ellendig of moe, zij zoekt niet zichzelf, naar jou! Liefde groeit zowel in een grote als kleine bloem: zij drinken van dezelfde warme zon. Onschatbare liefde: in jou voel ik God, die zichzelf in de mens boetseert! EIGENTIJDSE JEUGD

132 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 132

31/08/11 23:25


Liefde is niet af de dag dat ze geboren wordt Duurt jouw relatie langer dan een vakantie? Of je kunt de ander opeens zo goed kennen (of menen te kennen!), dat hij of zij geen verrassingen meer voor je heeft. En in het weekend is ook alles altijd hetzelfde: sporten, wandelen, knusjes bij elkaar zijn , hangen voor de televisie... Gaap! Na een paar maanden heb je het wel gezien. Hoe hou je een relatie tof en spannend, zodat ze niet in verveling verzandt?

Een paar tips

r Wees eerlijk tegen elkaar; dingen zeggen die je niet meent of het achterhouden van de waarheid zorgen vaak voor verwarring.

r Doe eens iets wat de ander tof vindt, maar wat jou niets lijkt, bijvoorbeeld shoppen of voetbal kijken. Misschien denk je er achteraf anders over.

r Wees niet alleen met elkaar bezig, maar bedenk iets dat jullie de moeite waard vinden om samen te beleven of waar te maken? Of zet je samen voor iets in!

r Bezoek eens een plek (stad, museum, bios...), waar jullie nog nooit samen zijn geweest. En vertel elkaar jullie ervaringen.

r Geef de ander geregeld complimentjes, maar natuurlijk alleen als het echt meent. r Laat elkaar duidelijk merken wat je voelt, vooral als je iets niet aangenaam vindt, of als je het met iets niet eens bent. Vind je het moeilijk om dat te zeggen, probeer het dan op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld per e-mail, sms of brief.

r Doe ook eens iets zonder elkaar! Het is cool om samen dingen te ondernemen, maar het is ook goed om eens zonder je vriend(in) te gaan stappen, te sporten of naar een feest te gaan. Zo leer je onafhankelijk nieuwe mensen kennen, die er ook nog zijn mocht je verkering ooit uitgaan. Je blijft dan niet ‘alleen achter’. Bovendien, als je een paar avonden met anderen hebt afgesproken, heb je extra veel zin om je vriend(in) weer te zien!

133 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 133

31/08/11 23:25


Ik wist niet dat liefde zo intiem kon zijn Seks en liefde zijn twee fenomenen die weliswaar bij elkaar horen, maar die je niet door elkaar mag halen. Seks zonder liefde is mogelijk, en ook liefde zonder seks kan groeien. In onze maatschappij wordt seksualiteit echter zo hoog ingeschat, dat men soms de liefde vergeet, of dat seks en liefde met elkaar verwisseld worden. Liefde kan ervoor zorgen dat seks mooier wordt en ook mentaal genot verschaft. In een goede relatie zijn er echter een hoop factoren die jongen en meisje samen binden, zonder dat ze met elkaar naar bed moeten gaan, wanneer ze het geen van beiden - of één van hen - willen. Een feit is dat jongens moeilijker over hun gevoelens kunnen praten dan meisjes, en tijdens hun puberteit misschien een groter seksueel verlangen ontwikkelen. Voor meisjes is op dat ogenblik liefde belangrijker dan seks. Het duurt een poosje voordat jongens en meisjes daarin een evenwicht bereiken. Maar natuurlijk is liefde ook voor jongens niet onbelangrijk. De meeste mensen dromen ervan dat ze op een dag op iemand verliefd zullen worden, met wie ze ook van seksuele liefde kunnen genieten en de rest van hun leven willen delen en ook met hem of haar kinderen willen hebben. Liefde zorgt

ervoor dat men nadenkt over seksueel genot en maakt seks zinvoller, want liefde richt zich op de toekomst. In de verliefdheid steekt reeds het verlangen om altijd met die ander verbonden te zijn: ‘for ever’. Alleen is dit verlangen nog niet getoetst aan de werkelijkheid. De druk om toch met elkaar naar bed te gaan kan uit verschillende hoeken komen, bijvoorbeeld van je vrienden omdat je denkt dat die "het" al allemaal gedaan hebben en nu om je lachen, omdat je "er nog niet bij hoort". In ieder geval, wie tot seks overgaat zonder dat er van een vaste toekomstrelatie sprake is of kan zijn, staat voor de verantwoordelijkheid om ongewenste zwangerschap en aids te voorkomen door gepaste voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Dit is een kwestie van respect voor jezelf, de ander en de eventuele derde die kan verwekt worden. Velen denken dat seks naar liefde leidt, maar dat is bedrog, want seks op zich brengt nooit liefde voort. De emotionele kwaliteit van de seks hang af van de kwaliteit van de relatie. En de kwaliteitsvraag is: gaat het in je relatie méér om intensiteit dan om groeien in liefde, trouw en duurzaamheid. In veel boeken en artikels in weekbladen kan je lezen: “Als je intiem wilt zijn met elkaar, is het

134 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 134

31/08/11 23:25


belangrijkste dat jij het wilt doen omdat je er zin in hebt. En dat je niet wordt gedwongen door iemand. En ook dat de ander er zin in heeft en dat jij de ander er niet toe dwingt”. Seksuele intimiteit mag natuurlijk nooit met geweld, chantage, directe of indirecte dwang gepaard gaan. Het meest intieme moet het meest vrije zijn, en dat van beide kanten! Dat is echter maar een minimumvoorwaarde. Wij durven de vraag stellen of er toch niet iets méér moet zijn dan er alleen maar zin in hebben: ‘Ik heb er zin in’ en ‘Jij hebt er zin in’ - dan is het oké. Durf jezelf ook de vraag stellen welke ‘zin’ die intimiteit voor jou zou moeten hebben? Wat zou ze voor jou moeten betekenen om zinvol te zijn?

Vriendschap: je weg naar intieme liefde Seks is een manier om liefde, verbondenheid en relatie met toekomst sterk uit te drukken, zoals het op geen andere manier kan. Het is een heel bijzondere manier om samenzijn, intimiteit en trouw met een andere persoon te ervaren en te delen. Seks en tederheid in een relatie betekenen meer dan alleen samen naar bed gaan. Veel jongeren willen elkaar eerst goed leren kennen en vertrouwen voordat ze met elkaar slapen. Er zijn ook nog steeds jongeren, die ofwel vanuit hun persoonlijke overtuiging - na een aantal slechte ervaringen -, ofwel vanuit hun religieus geloof, ervoor kiezen om te wachten met seksuele gemeenschap tot ze zich met elkaar verbonden hebben door het jawoord van het huwelijk. Dit is hun goed recht, ze verdienen onze waardering. Hen uitlachen is allesbehalve respect. Hun keuze zet ook ieder van ons aan het nadenken over de betekenis die seks verdient. Zij verplichten ons door te denken over de vraag of seks niet het meest zinvol is in een exclusieve, op gelijkwaardigheid gebaseerde relatie mét toekomst. Daarom blijven mensen ook kiezen voor een levensverbond als de plaats waar seksuele intimiteit als uitdrukking van trouwe liefde, en waar eventueel ook de keuze voor kinderen volledig tot ontplooiing kan komen. Vriendschap toont je de weg naar de liefde, een liefde die toekomst schept. Vriendschap is de onmisbare leerschool voor de liefde, want ze hebben bepaalde dingen gemeen: om ze in leven

te houden is er openhartigheid en overgave nodig, het ontbreken van iedere berekening, maar ook uitwisseling, zodat elk in de ander de weerklank vindt van zijn eigen genegenheid. Wie in zijn verlangen naar liefde de vriendschap overslaat en zich laat vangen door het vlinderen en flirten, zoals het tegenwoordig door de consumptiemaatschappij bijna ‘opgedrongen’ wordt als een ‘must’, holt niet alleen zichzelf voorbij, maar gunt zichzelf ook niet de tijd om te groeien in relatiegevoeligheid. Daarenboven gunt men zich niet de kans om seksuele gevoelens en verlangens te kanaliseren en op te nemen in de liefde, om uit te groeien tot tederheid. Vanuit de groei naar een dragende liefde, die verder reikt dan het intense nu-moment, kan ook het verlangen naar lichamelijke nabijheid, aanraking en tederheid meegroeien, tot de lichamelijke intimiteit ook de uitdrukking wordt van het levensverbond tussen twee mensen. Het is pas in zo’n levensverbond, gebaseerd op de liefde van de vriendschap, dat de seksuele intimiteit thuishoort en tot volle wasdom komt. Pas binnen een relatie mét toekomst wordt seksualiteit ‘zin-vol’!

135 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 135

31/08/11 23:25


uit het dagboek van Pauline “Ik ben nu veertien, bijna vijftien,” zegt Pauline. Ze ligt achterover op het mos, met het witte overhemd helemaal open. Jeroen ligt met zijn gezicht vlak bij haar lieve, mooie, blote bovenlichaam en staart verliefd naar de minuscule haartjes op haar buik. “Bijna vijftien,” zegt ze. “En ik ben zo benieuwd.” “Waarnaar?” vraagt Jeroen. Hij voelt zich heerlijk en volkomen rustig. Vóór hem ligt het bekoorlijkste en prachtig mooiste wezen op aarde en hij mag het aanraken, kussen, zoenen en strelen en wat hij maar wil. “Ik wil zo graag weten hoe het is. Hoe het voelt.” Jeroen reageert niet. Met een schok realiseert hij zich wat ze bedoelt. Het is even stil. Ook de vogels zwijgen eerbiedig. Dit is toch nogal wat, zo ineens. “Waarom zeg je niks?” vraagt Pauline. “Ik denk na,” weet hij schor uit te brengen. Verwacht ze iets van hem? Nu? Op dit moment? Het zweet breekt Jeroen uit.... “Ik ben een paar keer met een jongen uit geweest in Frankfurt. En die wou met me. Een oudere jongen.” Jeroen kijkt van haar weg. Een oudere jongen, denkt hij. Voor de mooie meisjes zijn het altijd de oudere jongens. “Vind je het erg?” Pauline richt zich op, kruipt naar Jeroen toe en vlijt zich tegen hem aan. “Dat hadden we toch afgesproken? Dat we nog niet getrouwd zijn?” Jeroen knikt. Ze heeft gelijk, denkt hij. Ik moet niet zeuren. Het is de afspraak. We wonen 400 kilometer van elkaar vandaan en zien elkaar eens per jaar. Een mens moet reÎel blijven. En ik kijk toch ook elke dag naar Martine uit mijn klas? Sterker nog, ik droom van d’r. Bijna elke dag. Ik droom bijna net zo vaak van Martine als van Pauline.

136 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 136

31/08/11 23:25


Het is een andere droom misschien, maar ook niet helemaal anders. Er gebeuren inde twee dromen veel dezelfde dingen. “Geen punt,” zegt hij en geeft haar een kus op haar buik. Is dezelfde buik gekust door die jongen? Daar op dezelfde plek? “Maar ik wou niet met hem,” zegt Pauline. “Zeker niet voor de eerste keer. Dat moet toch iets speciaals zijn.” Jeroen kijkt op en staart verliefd in haar ogen. “Ik wil de eerste keer liever met jou,” zegt ze. Jeroen slikt. Daar gaan we weer! “Maar het is wel handig als iemand een beetje ervaring heeft”, zegt Pauline. “Anders ben ik bang dat het zo’n geklungel wordt.” Jeroen kust haar nog eens op haar buik. Nu om zijn verlegenheid te verbergen. Om zich een houding te geven. Om iets te doen te hebben. Om snel na te kunnen denken. “Heb jij een beetje ervaring, Jeroen?” vraagt Pauline. Haar stem klinkt vlakbij. Alsof ze in zijn oor zit. “Jawel,” zegt Jeroen, maar zonder op te kijken want anders ziet ze dat hij liegt. “Laten we het dan doen... Ik verlang er zo naar. En ik ben zo benieuwd. Ik wil graag weten hoe het is.”” zucht Pauline. “Moet dat wel allemaal? Zal het onze vriendschap niet kapot maken?” zucht Jeroen bijna onhoorbaar. Hij blijft haar buik kussen. Wat moet hij anders?

137 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 137

31/08/11 23:25


Liefde vraagt tijd In de puberteit is het lastig om een relatie in stand te houden. Je bent je nog persoonlijk aan het ontwikkelen en weet nog niet goed wat wel of niet bij je past.

En als je voor het eerst serieus verkering krijgt, kun je nog niet bedenken hoe jouw leven daardoor zal veranderen. Omdat jullie nog niet veel ervaring hebben, loop je makkelijker tegen grenzen aan. Hoe beter jij weet wat je wel en niet wilt, hoe makkelijker het zal worden om iemand te leren kennen met wie je een fijn toekomstrelatie kunt hebben.

Liefde is mĂŠĂŠr dan iemand versieren!

138 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 138

31/08/11 23:25


BREAKING THE RULES 1 Mijn ouders vragen zich af of onze relatie wel zinvol is...

JOUW VISIE?

Wat een onzin... Telkens ik je zie heb ik zin!

Hebben je ouders het recht om je over je vrienden en je lief te bevragen?

139 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 139

31/08/11 23:25


2 BREAKING THE RULES Mam! Dit is mijn vriendje...

De ideale schoonzoon? Oh... Groot, blond, lief, teder, beleefd, rijk, ambitieus ...

Hoe belangrijk is het uiterlijk van de ander voor jou?

JOUW VISIE? 140 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 140

31/08/11 23:26


BREAKING THE RULES 3 Ma, Pa, dit is nu Petra. Ik wil met haar trouwen ... Dat hebben we reeds gedaan!

Hoho, daar zouden jullie beter eens over slapen...

JOUW VISIE? 141 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 141

31/08/11 23:26


4 BREAKING THE RULES 52% van de meisjes en slechts 36% van de jongens doen het op 18 jaar.

Dat begrijp ik niet. Hoe doen die 16% van de meisjes het dan?

Soms doen wij, of anderen, alsof wij ‘het’ reeds meermaals gedaan hebben. Maar in werkelijkheid was hier niets van aan. Wat denk jij van je leeft ijdsgenoten die steeds staan te pochen over hun sex experimenten?

JOUW VISIE? 142 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 142

31/08/11 23:26


BREAKING THE RULES 5 Mieke? ik ben Els!

Jij bent voor altijd de enige in mijn leven, Mieke

Weet ik... maar jij bent de enige Els waar ik Mieke tegen zeg.

?

Soms lijkt het wel alsof je reeds een lief moet hebben voor je 16de om er zeker bij te horen en mee te praten. Maar is dat wel zo? Wat denk jij?

JOUW VISIE? 143 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 143

31/08/11 23:26


6 BREAKING THE RULES

Praten is uit de mode... playbacken is de kunst!

JOUW VISIE?

Praten in een relati e met toekomst is zeer belangrijk. Maar moet je bij het begin van je relati e reeds heel je privĂŠleven vertellen?

144 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 144

31/08/11 23:27


BREAKING THE RULES 7 Later trouw ik met Petra Hens van 4B...

Gelukzak!

We zullen 3 kinderen hebben!

Pas op... je moet dit nog Natuurlijk Behalve jij is niet! er nog niemand aan niemand die het weet... vertellen hĂŠ...

Tof!

...een villa aan Je meent zee en een hond het...

Zelfs Petra Hens weet het nog niet!

?

JOUW VISIE? 145 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 145

31/08/11 23:27


8 BREAKING THE RULES Seksualiteit is dus veel meer dan genitaliteit... Begrijpen jullie dat?

NEE

JUFFROUW...

Liefde is meer dan seks. In bovenstaande cartoon begrijpen de leerlingen dit niet.

JOUW VISIE? 146 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 146

31/08/11 23:27


BREAKING THE RULES 9 Soms heb ik het gevoel dat onze relatie enkel op direct seksueel plezier berust...

JOUW VISIE?

Maar Petra hoe kan je nu zoiets denken?

Seksspeeltjes zijn geen taboe meer. Sommigen vinden dat je het wel moet proberen om in te zijn, om mee te tellen. Hoe denk jij hierover? En hoe reageren jouw leeft ijdsgenoten op deze visie?

147 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 147

31/08/11 23:28


10 BREAKING THE RULES RELATIONELE PROBLEMEN ... M'n pa zegt... spreek er eens over met mama...

Ma zegt... vraag het eens aan je leraar

En? Wat zei hij? Ik zit bij mijn pa in de klas!

JOUW VISIE?

Hoe moet je lief er uitzien of wie moet hij/zij voor je zijn?

148 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 148

31/08/11 23:28


149 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 149

31/08/11 23:28


In de stille ruimte (verdieping -1) van het animatiecentrum ligt een arduinen blok met het opschrift: "Iemand liefhebben wil zeggen: jij zult niet sterven."

White stones Michael

Dimitri Koen Michael

150 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 150

31/08/11 23:28


Story: "Michael, de vriend van katrien" Onder de 'Moving On' vluchtte Katrien uit de animatieruimte naar de stille ruimte. Zij nam er een witte kei en schreef er de naam van haar vriend Michael op. Zij legde de witte kei naast het arduinen blok "Iemand liefhebben wil zeggen: jij zult niet sterven". Zij miste haar vriend Michael, die 14 dagen voordien zelfmoord had gepleegd. Zij kon hem niet vergeten. Als zichtbaar teken van vriendschap schreef zij daarom op zo'n witte kei zijn naam en de afscheidsdatum. Ze legde de kei bij het arduinen blok "Iemand liefhebben wil zeggen: jij zult niet sterven".

Story: koen en zijn pompoen Om de vriendschapsrelatie met zijn vadert levendig te houden, kweekt Koen elkaar jaar pompoenen.

Story: moeder van dimitri Maria wil haar zoon nooit vergeten. Zij steekt elke dag in de keuken van haar Grieks restaurant voor de foto van Dimitri een kaars aan.

Alexis

151 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 151

31/08/11 23:28


Alexis Story: Alexis, één van ons Tijdens de animatiedagen "Groeien in relatiegevoeligheid" in het centrum is er telkens de sessie "Wie is wie in klas-, werk- of leefgemeenschap". onbekend is onbemind Uit de evaluatiegesprekken is er een constante die meermaals opduikt: "Wij lopen jaren in dezelfde school of club, op dezelfde werkplek rond. We verwerken dezelfde stof, verbruiken hetzelfde voedsel, gebruiken dezelfde ruimten, en pas jaren later komen we tot de ontdekking dat we, behalve enkele oppervlakkige flarden, de echte ander met wie we een stuk van ons leven zijn opgetrokken, zo bitter weinig kennen...!" de dood van Alexis Zo kwam een groep, na de zelfmoord van Alexis, concreet tot deze ontdekking. De vraag die toen op ieders lippen brandde was: 'Waarom? Waarom? Waarom?' Rouwproces Als eerste fase in het gemeenschappelijk rouwproces nodigde de leerkracht van de groep Tilly, een vriendin van Alexis, uit. Ze kwam de groep over Alexis vertellen, over zijn ideeën, dromen, gevoelens... Zijn geheim

Medeplichtigheid Nu pas begrepen sommigen uit de groep waarom Alexis zich steeds zo afzijdig had gehouden, waarom Alexis nooit deelnam aan bepaalde activiteiten, zoals cafébezoek. Nu beseften sommigen dat ook zij onbewust Alexis dikwijls hadden gekwetst met hun dirty talk, moppen, insinuaties, houdingen en spelletjes... Men voelde zich medeplichtig, men had een soort schuldgevoel. That's Why I Love You De leerkracht die dit schuldgevoel in de groep aanvoelde en de groep zeker niet onnodig wilde culpabiliseren, gaf hen een persoonlijke verwerkingsopdracht. Ieder moest een lied, verhaal, gedicht, tekst of tekening zoeken, die een bepaalde illustratie betekende bij Alexis' leven, zijn gevoelens, dromen, problemen, toekomst, enzovoort. Bij de volgende bijeenkomst kon elk zijn werkstuk voorleggen en van persoonlijke commentaar voorzien. A Place Where Everybody knows Your name Als tweede stap in het verwerkingsproces werd een animatieprogramma ontworpen om elkaar beter te leren kennen. Het werd een klankbeeld met bijbehorende animatie-opdrachten. Alexis' Memory: "Love To be Loved" Het rouwproces werd gemeenschappelijk afgerond met Alexis' Memory. In dit event werden teksten uit de map "That's Why I Love You" gebruikt, aangevuld met Karaoke Love-songs en geïllustreerd met evocatieve beelden die geprojecteerd werden. Bij dit gebeuren werd de ganse groep interactief betrokken. Geïnteresseerden uit de gemeenschap, familie- en vriendenkring van Alexis werden op de Memory uitgenodigd.

Alexis aanvaardde zijn geaardheid niet. Hij voelde zich niet thuis in zijn vel, in de groep, in de gemeenschap. Hij was bang voor de toekomst. Een sensibilseringscampagne rond holebi's was de druppel die de emmer bij Alexis deed overlopen. Onder de emotionele impuls en druk van de campagne had Henk, een jongen uit de groep, zich ge-out. Nadien was hij het voorwerp geworden van spot, moppen en zoveel meer. Dat schrikte Alexis af. Zou dit ook hem overkomen, indien men zijn geaardheid zou ontdekken, of zelfs maar zou vermoeden? Hij hield de eer voor zichzelf om zijn verhaal af te maken.

152 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 152

31/08/11 23:28


"Iemand liefhebben is zeggen: jij zult niet sterven" V贸贸r het einde van de Memory werd iedereen uitgenodigd om als onvergetelijk aandenken een grote witte kei te komen tekenen. Deze kei zou nadien geplaatst worden in de crypte van het Eigentijdse Jeugd Centrum te Dilbeek bij het arduinen commemoratieblok "Iemand liefhebben is zeggen: jij zult niet sterven' en de andere tienduizend gesigneerde witte keinen. Witte keien Alexis had op school, ten gevolge van zijn problemen, zijn jaar moeten overdoen. Zo had hij het jaar voordien de relatiedag "Groeien in relatiegevoeligheid" in het centrum meebeleefd, en dus ook het sacraal moment met de witte keien. betekenis van de 'witte keien' Jongeren ontdekken in de stilte de kwaliteitsrelaties in hun leven: mensen bij wie 'making love' en tederheid hoorbaar, voelbaar en zichtbaar zijn. Als onvergetelijk aandenken aan hen bij wie zij dit ook hebben ervaren en die er niet meer zijn, leggen zij een getekende kei bij het arduinen blok "Iemand liefhebben is zeggen: jij zult niet sterven" als gebed van dankbaarheid, als onvergetelijk aandenken. De groep wilde zijn Memory-kei bij deze witte keien leggen omdat het rouwproces rond Alexis indirect door de groep in de crypte werd ingezet.

White Stones Ga de "White Stones" van Alexis zoeken in de stille ruimte van het centrum.

153 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 153

31/08/11 23:28


jouw verhaal bij de White stones Als jij rondom je kijkt, kan je jij ook verhalen zoals die van Katrien, Koen, Dimitri, Alexis. Namelijk mensen, die als herinnering aan een overleden dierbare iets speciaals doen, regelmatig bloemen op het kerkhof plaatsen, een foto op een speciale plaats in het huis bewaren, een kaarsje branden, enz. Schrijf hieronder hun verhalen neer.

154 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 154

31/08/11 23:28


saludosamigos@donbosco.be

Ik heb waardig afscheid kunnen nemen thomasheynze@zelzate.be

Ik heb waardig afscheid kunnen nemen "Mijn naam is Thomas Heynze en vorige week dinsdag zijn wij met onze klas bij jullie op

relatiedag geweest. In februari van dit jaar is mijn oudste zus om het leven gekomen. Ze is om het leven gebracht door haar ex-man. Dat was wel even slikken. Ze was al een tijdje gescheiden van die man en samen hadden ze twee kindjes, Anke en Lisa. De man heeft de

breuk nooit kunnen verwerken en besloot daarom een eind aan haar leven te maken. Ik

had een zeer goede band met mijn zus en ik heb het er nog altijd moeilijk mee. Mijn ouders hadden het er ook zeer moeilijk mee aangezien het hun eerste kind was. Haar twee doch-

tertjes verblijven nu bij ons want mijn ouders hebben de voogdij verkregen en dus zijn we hier nu thuis met twee kindjes bij: 2 en 4 jaar. Met school vertrokken we woensdagmorgen naar Italië en het weekend voor ik vertrok is mijn grootvader overleden. Zijn dood was niet

echt een schok omdat hij er niet al te best aan toe was. De reden waarom ik dit allemaal vertel is dat mijn grootvader begraven werd de zaterdag dat ik in Italië zat en ik vond het

dan ook zeer spijtig dat ik niet aanwezig kon zijn op de begrafenis. Ik ben wel nog naar het mortuarium geweest maar aangezien ik in Italië zat kon ik niet naar de kerk gaan. Ik had

dan ook het gevoel dat ik geen waardig afscheid kunnen nemen heb van hem. Maar daar bij jullie in de stilteruimte waar die witte stenen liggen, heb ik echt het gevoel gekregen dat ik

hem een verdiend vaarwel heb kunnen zeggen en dat heeft me enorm geraakt. Ik heb twee

stenen genomen, één voor mijn zus en één voor mijn pepe, en ik heb er hun twee namen opgeschreven en ze bij die duizenden gelegd. En ik heb dan ook nog twee kruisjes meege-

nomen, waarvan ik er één rond mijn hals hangen heb! Ik wilde gewoon duidelijk maken dat jullie bezinning mij altijd zal bijblijven omdat ik nu een waardig afscheid heb kunnen nemen van mijn grootvader!!" Thomas H., Zelzate

155 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 155

31/08/11 23:29


MEMORY het geheugen van je hart Heb jij, die 'Saludos Amigos' meebeleeft, ook iemand die voor jou een echte vriend(in) was? (Vader, moeder, broer, zus, vriend(in), schoolmakker, grootouder...). Scrhijf dan hieronder haar/zijn naam op.

Your stone Neem uit de Stone-mand een witte kei en speciale schrijfstift. Schrijf er, zoals Katrien of de klasgenoten van Alexis, de naam van uw dierbare op. Ga die gesigneerde witte kei dan plaatsen bij de tienduizenden andere stones in de stilteruimte van het centrum. gedachtenisboek in de stilteruimte

Denk even na en schrijf hieronder neer waarom jij haar/hem zo mist. Bijvoorbeeld: bij mijn opa kon ik steeds terecht als ik droevig was.

In de stilteruimte ligt eveneens een groot boek, waarin jongeren iets zinvols neerschrijven. Je kunt er even in bladeren en lezen wat leeftijdsgenoten erin uitgedrukt hebben. Jijzelf mag er ook iets in neerschrijven: een dankwoord voor uw overledenen, een impressie.

Misschien was het een hondje of katje, of een ander dier, waarmee een bepaalde, echte vriendschapsband had. Schrijf hieronder neer wat dit dier voor jou betekende.

Zoek tijdens de komende periode een grote kei. schrijf er zoals in hetcentrum de naam op van je afwezige vriend(in) en leg die nadien op je bureau of nachtkastje.

Heb jij van die vriend(in), dat dier, een foto of tekening? Kleef die dan hieronder.

Bewaar jij van hem of haar ook zo'n aandenken (foto, bloem, cd, haarstukje, brief...)? Wat betekent dit aandenken voor jou?

Zo kan je de band en de gedachte aan haar / hem levendig houden.

156 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 156

31/08/11 23:29


Het begint allemaal wanneer de jonge Kevin Dillon met zijn moeder (Sharon Stone) naast Maxwell Kane en zijn grootouders komt wonen. De 13-jarige Max is enorm groot voor zijn leeftijd, heeft schoenmaat 45 en kan niet goed mee op school. Ook is hij niet een van de dappersten en hoort hij nergens bij. Maar dan ontmoet hij Kevin - een kleine Einstein met beenbeugels - het slimste, bijdehandste en brutaalste jongetje van de stad. Voor de plaatselijke bevolking zijn ze “Frankenstein en Igor”. Maar als ze zich verenigen, met kleine Kevin op de schouders van de enorme Max, vormen zij één dappere strijder: een indrukwekkende kracht met een ijzeren wil, een

Commentaar uit ‘Film & Televisie’ (S. De Bleeckere)

De Britse resgisseur Peter Chelsom gelooft in de macht van de verbeelding een heeft een duidelijke voorkeur voor personnages uit de theaterwereld. Met zijn derde langspeelfilm ‘The Mighty’ verlaat Chelson schijnbaar zijn vertrouwde terrein. Hij verfilmt een scenario van iemand anders en

onstuimige verbeelding en het

in plaats van in zijn vertrouwde Britse Blackpool beweegt hij zich nu in

grootmoedigste gedrag sinds Ko-

het grote Hollywood. In deze Brits-Amerikaanse productie en niettegen-

ning Arthur. Deze onverschrokken combinatie, die zichzelf ‘THE MIGHTY’ noemt, neemt de ul-

staande zwaargewichten zoals de sterren Sharon Stone, Gena Rowlands en Harry Dean Santon en de druk van Hollywood, verliest Chelsom zijn eigenheid niet. Het tegendeel is waar. Met ‘The Mighty’ levert de regisseur nog een andere tour de force. Hij waagt zich namelijk aan de verfilming van de jeugdroman ‘Freak The Mighty’ van de Amerikaanse auteur Rodman

tieme uitdaging aan: onrecht be-

Philbrick. Het boek was in 1993 een schot in de roos en kwam als snel op

strijden, draken verslaan en jonk-

de lijst van de aanbevolen lectuur voor leerlingen. Er bestaat ook een Ne-

vrouwen in nood redden, in een koninkrijk dat net zo wreed en vol van kwade machten is als hun eigen stadje. Een grappig, inspirerend vriendschapsverhaal van twee buitenbeentjes...

derlandse vertaling van: “Freak de Kanjer”. In schoolkringen leeft het cliché dat film toch altijd de duimen legt voor het boek. Chelsom bewijst dat ook het omgekeerde mogelijk is. Op basis van het scenario van Charles Leavitt slaagt hij erin de filmische potentie die in het boek zit, helemaal aan de oppervlakte te brengen. Wie het boek kent en de film ziet, vergeet het boek omdat de film zoveel sterker is. De twee jongens Maxwell Kane en Kevin Dillon worden samen de graalridder Freak The Mighty midden in de stad Cincinnatti. Het is dan de verbeelding wint van de onmacht. Onder leiding van de talentrijke magiër Kevin komen de ridders van Koning Arthur naar de moderne stad om hen die in nood zijn, te helpen en te beschermen. De regisseur scoort door intelligent en creatief te spelen met fictie en realiteit. Hij vergeet daarbij nooit zijn onderwerp: de graal van de vriendschap die de twee jongens, slachtoffers van het blind lot, ontdekken.

157 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 157

31/08/11 23:29


Jezus was weer eens naar het meer van Galilea gegaan. Daar had Hij de hele dag tot de mensen gesproken. Hij had ook veel mensen genezen. Ja, het was een zware dag geweest. Nu werd het avond. Boven het meer werd de lucht al grijs. Het zou gauw nacht zijn. “We zullen naar de andere kant van het meer varen,” zei Jezus. De leerlingen klommen met hem in de boot. Ze trokken de zeilen op en de boot voer langzaam weg. “Je zult wel moe zijn,” zei een van de leerlingen. “Meester, kom hier op een kussen liggen, dan kun je wat rusten.” Het duurde niet lang of Jezus sliep. Ineens werd het pikdonker en er stak een zware storm op. De wind sleurde aan de zeilen; hij joeg het water op tot hoge golven. Soms bliksemde het. Dan zag je, ver weg, de bergen aan de overkant van het meer. Het werd steeds erger. De golven sloegen nu tot in de boot. De leerlingen van Jezus deden wat ze konden. Ze lieten de zeilen zakken. Ze schepten het water uit de boot en gooiden het water weer in het meer. Het hielp niet veel; ze stonden al vlug tot aan hun enkels in het water en er kwam nog steeds water bij. Om bang van te worden. De boot zou zeker zinken. Een paar leerlingen liepen naar de plek waar Jezus lag. Ze begrepen niet dat Hij nog altijd sliep. De leerlingen pakten hem bij de schouders en schudden hem heen en weer. “Meester, word toch wakker!” riepen ze. “Kijk toch wat er gebeurt! We gaan allemaal verdrinken.” Jezus stond op. “Je moet stil zijn,” riep hij naar de wind, de donder en de bliksem. Toen keek hij naar de golven. “Word rustig,” zei hij. De wind ging liggen en de zee werd weer kalm. Het hield op met donderen en bliksemen. Jezus schudde zijn hoofd toen hij zijn bange leerlingen zag staan. “Geloven jullie dan niet in mij?” vroeg hij. “Als ik bij je ben, kan je niets overkomen.” De leerlingen zwegen een hele tijd. Ze werden wel een beetje beschaamd. Later vroegen ze aan elkaar: “WIE IS HIJ TOCH? Zelfs de storm en de wind gehoorzamen hem!” Marcus 4

158 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 158

31/08/11 23:29


Hij

Wie is

Een antwoord op je vraag vind je in het Nieuwe Testament.

De boeken van het Nieuwe Testament gaan over Jezus, die christenen ook Christus noemen. Jezus was een jood, en zijn eerste volgelingen waren ook joden. Hij deed niets wat erop wees dat hij een nieuwe godsdienst wilde beginnen. Hij werd als jood geboren en hij is als jood gestorven. Eerst hielden de leerlingen zich aan de voorschriften van het joodse geloof, hoewel al gauw mensen die geen jood waren zich bij hen aansloten. De volgelingen van Jezus geloofden dat hij hun liet zien wat het betekent een waarachtig jood te zijn. Ze geloofden dat hij hun liet zien wat het betekent om waarachtig mens te zijn. Maar bovenal geloofden zij dat hij hun God liet zien. Hij was zo belangrijk voor hen dat ze zijn verhaal optekenden. Ze zagen het als een vervolg op het oude Testament. Wanneer ze aan Jezus dachten, begrepen ze dat pas goed, alsof ze het voor de eerste keer lazen. Het was alsof hij alle goede dingen die erin beloofd werden, waarmaakte.

toch?

Lucas voegde nog een deel aan zijn evangelie toe, de Handelingen. Daar gaat het verhaal verder over wat er gebeurde na Jezus’ dood. Er wordt verteld dat hij steeds meer volgelingen kreeg en dat er christelijke gemeenschappen werden gesticht in de steden van het gebied ten oosten van de Middellandse Zee. De Handelingen gaan vooral over twee volgelingen van Jezus: Petrus, die bij hem was toen hij nog leefde, en Paulus, die een paar jaar na Jezus’ dood een visioen over hem kreeg. Bijna alles in de hele bijbel tot het einde van de Handelingen is proza of poëzie. Maar het grootste deel van het Nieuwe Testament na de Handelingen bestaat uit een verzameling brieven. De vroegste brieven werden door Paulus geschreven, niet naar familieleden of vrienden, maar naar de nieuwe christelijke gemeenschappen. Deze worstelden immers met de betekenis van het christelijk geloof, wat ze moesten geloven en wat ze moesten doen.

Het verhaal over Jezus was niet bedoeld om iedereen alles over hem te vertellen. Het was geen biografie, geen zorgvuldig opgestelde geschiedenis van zijn leven. Ze zeiden nooit hoe hij er uitzag, of hoe lang, dun of dik hij was. Bijna hun hele verhaal gaat over het laatste jaar van zijn leven, en vooral over zijn dood en wat er gebeurde nadat hij was gestorven. Ze wilden laten zien welke betekenis zijn leven had, vertellen hoe belangrijk hij was en zijn volgelingen aanmoedigen hem trouw te blijven, ook al waren er nog zo veel mensen tegen hem. Dat verhaal staat in het Nieuwe Testament. Maar het staat er niet maar in één versie in. Het wordt vier keer verteld, in wat we de vier evangeliën noemen: Matheus, Marcus, Lucas en Johannes. Christenen beschouwen de evangeliën als de belangrijkste boeken in de hele bijbel. Soms moeten we er zelf achter komen wat Matheus, Marcus of Lucas over Jezus proberen te zeggen. Maar Johannes vertelt in zijn evangelie meestal heel direct wat hij wil dat we begrijpen.

159 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 159

31/08/11 23:29


Wie is hij? Vanwaar komt hij? Waarom kijkt hij ons verwonderd aan? Hoe is zijn naam? Is het waar dat hij Jezus Christus is?

song “Jeshoewah: de onbekende gast”

Toen Jezus weer op aarde kwam Toen Jezus weer op aarde kwam ging hij naar de kerk, zijn vaderhuis. Hij hoorde daar een stortvloed mooie woorden, maar hij voelde zich daar helemaal niet thuis, want de één zat hier en de ander zat daar, zoveel rijen, rijen stoelen, stoelen van elkaar en hetgeen de mens zou moeten raken, had bitter weinig met het leven te maken. Wie is hij? Vanwaar komt hij? Waarom kijkt hij ons verwonderd aan? Hoe is zijn naam? Is het waar dat hij Jezus Christus is? Hij klopte aan bij de gevangenis op visite bij een man die opgesloten was; maar die man was helemaal niet opgetogen hij voelde zich door de wereld bedrogen. En hij zei: als jij Jezus Christus bent, dan ben ik Paulus die Jij van zijn paard geflikkerd hebt. En toen hun gesprek heel boeiend werd was de tijd om en werd Jezus aan de deur gezet. Wie is hij? Vanwaar komt hij? Waarom kijkt hij ons verwonderd aan? Hoe is zijn naam? Is het waar dat hij Jezus Christus is? Tegen het vallen van de avond, aan de rand van de stad kon hij zijn ogen niet geloven door hetgeen hij daar zag. Hij voelde zich opeens zo heel alleen, want zoveel ellende zag hij nooit bijeen. In een donker steegje klopte hij toen ergens aan: Hij trad naar binnen en ze namen daar zijn mantel aan.

160 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 160

31/08/11 23:29


Hij

Wie is

toch?

Hij leefde als een joodse man met joodse ouders in zijn Galilese geboorteplaats. Hij was geen buitenstaander, maar een kind van zijn milieu en tijd. Besneden op de achtste levensdag en ‘zoon van de wet’ geworden in zijn twaalfde levensjaar. Timmerman als zijn vader, opgevoed in een gezin dat de spijswetten nakwam, de sabbat hield, regelmatig het paasfeest in Jerusalem vierde en de verhalen en de voorschriften kende.

Overigens weten we niet zo heel veel af van de ‘historische Jezus’. De documenten waarvan we afhankelijk zijn, zijn de nieuwtestamentische geschriften: globaal een bundeltje brieven van Paulus, uit het midden van de eerste eeuw na Christus, en een viertal zogenaamde evangeliën, uit het einde van die eeuw, geschreven op verschillende plaatsen en met verschillende doelstellingen. Hun verhalen over Jezus en woorden van Jezus overlappen elkaar soms wel, maar in veel gevallen niet. Daarnaast zijn er ook buitenbijbelse bronnen, zoals het in 1945 gevonden ‘evangelie van Thomas’ met ruim honderd gezegden van Jezus, in eindversie waarschijnlijk uit het eind van de tweede eeuw, en een bericht over de berechting en terechtstelling van Jezus in de zogenaamde Babylonische Talmoed. Een en ander maakt het echter niet onmogelijk een profiel van Jezus’ optreden te schetsen, waarover de meeste onderzoekers het eens zijn. Ergens tussen Jezus’ twintigste en dertigste levensjaar verandert zijn leven ingrijpend. Hij trekt weg uit Nazaret en gaat een zwervend bestaan leiden, hoofdzakelijk in het noordelijke Galilea waar hij gastvrijheid geniet van vrienden en bekenden. Mannen en vrouwen raken in de ban van wat hij zegt en doet. Hij blijkt een indrukwekkende, gezaghebbende persoonlijkheid te zijn en beschikt over bijzondere krachten, waardoor hij fysieke en psychische zieken kan genezen. Hij ervaart

God als een werkelijkheid in zijn leven en voelt zich diep verbonden met de God van zijn joodse traditie. Hij noemt Hem “Abba”, Vader. Met zijn ‘voorbeeldig’ gedrag roept hij echter ook ergernis op, want hij wijst een bijzondere, alles vragende weg van liefde als de weg naar Gods Rijk. Het vreemde gedrag van Jezus kan de gewenste openbare orde tijdens de drukke feestdagen verstoren, waarom de onruststoker door de Romeinse bezetter veroordeeld wordt en geëxecuteerd. En laat dat nu niet het einde van deze gevaarlijke beweging zijn! Jezus volgelingen vertellen het verbazingwekkende verhaal, dat God hem uit de dood gewekt heeft en dat hij - geestelijk - in hun midden is. Want in zijn Naam en in zijn Geest moeten zij nu het Rijk van de Vader gestalte geven.

161 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 161

31/08/11 23:29


Gods mensgeworden droom Ik heb mijn leven lang gezocht naar het geheim van menselijk leven: vanwaar, waarheen, waarom en hoe? aan al wat leeft een zin te geven. Eens liep mijn weg door de Jordaan, het was voor mij de dag der dagen. Ik zag de hemel opengaan: antwoorden in plaats van vragen. Jij bent mijn mensgeworden droom, mijn hartslag, mijn gelaat op aarde. Jij bent mijn welbeminde Zoon, in Jou vind Ik mijn welbehagen. Ik heb geluisterd naar dit woord. Het was het woord van den beginne. Ik zag een weg, nog nooit gehoord, de diepste zin van alle dingen. Ik ging die weg en vond een bron, de bron van leven-gevend water. Ik dronk ervan en zag een licht, dat gans mijn mens-zijn openbaarde.

Ik heb de waarheid toen gezien, het allerdiepst geheim ervaren: echt ĂŤmens-wordenĂ­ is goddelijk zijn, die band zijn leven lang bewaren. Ik zag mijn roeping en mijn weg, dit ongehoord geheim verklaren in wat Ik ben en wat Ik zeg: God in mijn mens-zijn openbaren. Ik ben zijn mensgeworden droom, zijn hartslag, zijn gelaat op aarde. Ik ben zijn welbeminde Zoon, in Mij vind Hij zijn welbehagen. Wie ogen heeft om dit te zien, zal deze weg opnieuw ontdekken. Wiens oren hiervoor openstaan, hem zal de waarheid eenmaal wekken. Wie durft met mij op stap te gaan: ook hij zal met mij blijven leven. Ook hij zal aan de dood weerstaan en eens de stem van God vernemen: Jij bent mijn mensgeworden droom, mijn hartslag, mijn gelaat op aarde. Jij bent mijn welbeminde Zoon, in Jou vind Ik mijn welbehagen. (2x) [ EIGENTIJDSE JEUGD

162 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 162

31/08/11 23:29


De u�daging ligt nu bij jou Wie zeg jij dat hij is?

Wat betekent hij voor jou in je dagelijks leven?

Wil je hem beter leren kennen? Lees dan het Nieuwe Testament. Er zijn heel goede, niet dure jongeren-bijbels te verkrijgen. Vraag dit aan je begeleid(st)er(s).

163 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 163

31/08/11 23:29


Symbolen

zeven armen zeven kaarsen

Bidden is elkaar gedenken. In het universele kerkgebed, het “Onze Vader”, ontdek je heel uitgesproken onze geëngageerde vriendschapsband met God en met elkaar. Wij maken wij dit gebed zichtbaar in de kandelaar met 7 armen. IMPULS Even de uitleg opfrissen die de begeleider gaf tijdens de animatie van het ‘Onze Vader’.

Met de drie linkse kaarsen bidden wij voor ons en alle mensen, die met ons verbonden zijn:

De middelste vlam. Hierbij stellen wij ons in Gods aanwezigheid en spreken God aan als onze Bron en Schepper: ‘Onze Vader die in de hemelen zijt’.

eerste kaars links ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’: wij vragen dat wij allen datgene zouden hebben - zowel materieel als spiritueel - wat nodig is om Gods droom van vriendschap onder elkaar waar te maken.

Met de drie rechtse kaarsen erkennen en belijden wij Gods zijn en werking voor ons allen: eerste kaars rechts ‘Geheiligd zij uw Naam’: wij wensen God alle heil toe. tweede kaars rechts ‘Uw rijk kome’: wij wensen dat Gods droom van vriendschap en vrede onder de mensen werkelijkheid moge worden. derde kaars rechts ‘Uw wil geschiede’: wij wensen en beloven dat wij aan Gods droom mogen meewerken.

tweede kaars links ‘Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren’: wij bekennen en belijden dat wij tekortschieten in onze medewerking aan Gods droom. Daarom vragen wij om vergeving en nieuwe kansen. derde kaars links ‘Leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade’: wij vragen om kracht en uithoudingsvermogen om, niettegenstaande alles, te mogen werken aan Gods droom, van vriendschap, vrede, gerechtigheid en liefde, en om ons door niets of niemand te laten afleiden of te laten verleiden tot cynisme, goedkoop succes, kwade wil...

bid elke avond vóór het slapengaan, in verbondenheid met al je tochtgenoten, en de universele kerkgemeenschap, het onze Vader en steek bij elke bede een kaars aan.

164 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 164

31/08/11 23:29


Onze vader, die in de hemelen zijt, Geheiligd zij uw naam. Uw rijk kome. Uw wil geschiede op aarde als in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood En vergeef ons onze schulden, Gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren. En leid ons niet in bekoring Maar verlos ons van het kwade. Amen. 165 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 165

31/08/11 23:29


7 vragen van jongeren over God Honderden jongeren van 11-12 jaar hadden vragen opgestuurd over leven en dood, over verleden en toekomst, over liefde en kwaad, over God en Jezus en de bijbel. De antwoordideeën op hun vragen verschenen in een jeugdblad en werden nadien in het boek “Maar wie is God?” gebundeld. Jongeren uit het Saludos Amigosgebeuren kozen er deze 7 vragen uit.

166 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 166

31/08/11 23:29


1 Bestaat God eigenlijk? 2 Helpt God ons echt? 3 Ben ik belangrijk voor God? 4 Wat heeft het voor nut om in God te geloven? 5 Wat moet ik zeggen als ze me uitlachen omdat ik in God geloof? 6 Hoe doe je dat, luisteren naar God?

OPDRACHT

7 Mijn moeder was heel erg ziek. We hebben voor haar gebeden, maar God heeft niets gedaan.

 Lees deze 7 vragen  Kies één vraag uit waarvan je nieuwsgierig bent naar het antwoordidee.

 Zoek op de volgende bladzijden het antwoordidee bij jouw uitgekozen vraag.

 Misschien voel je je thuis bij het antwoordidee, misschien ook niet. Praat er dan over met je catechesebegeleider, of iemand anders die je vertrouwen waardig is, die naar je wil luisteren en met jou erover wenst te praten.

 Op het einde van de reeks antwoord-ideeën vind je de pagina

“MIJN QUEESTE”. Schrijf op die bladzijde al de vragen die jij je stelt over geloven, God, kerk. Breng je vragen ter sprake in de catechesegroep en noteer onder het gesprek of erna jouw persoonlijk antwoord.

167 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 167

31/08/11 23:29


ANTWOORDIDEEĂ‹N BIJ DE 7 VRAGEN 1

Bestaat God eigenlijk? “Ik heb het de aarde gevraagd, de bomen en het riet, ik heb het de zee gevraagd, de meren en de waterstromen, ik heb het de hemel gevraagd de maan en de sterren, de duisternis en het licht, de winden en de woestijnen, ik heb het de vogels gevraagd en alle dieren: Wie zijn jullie, zijn jullie God? Ze riepen: Nee, wij zijn God niet, God is degene die ons geschapen heeft! Het antwoord sprak uit hun schoonheid, die ik bewonderde. Toen vroegen ze mij: En jij, wie ben jij? De God die jij zoekt, heeft ons zo mooi gemaakt omdat Hij zelf mooi is. Hij heeft ons goed gemaakt omdat Hij zelf goed is. Hij bestaat, want wij bestaan. Ook voor jou is God het leven van je leven. Op deze manier gaf in de vijfde eeuw na Christus de bekende bisschop Augustinus antwoord op de vraag of God eigenlijk bestaat. hij heeft zelf eerst jarenlang gezocht naar God en twijfelde uiteindelijk niet meer. Het heelal in al zijn pracht is voor hem een bewijs van het bestaan van God.

2

Wat heeft het voor nut om in God te geloven? Wat een grappige vraag! Ik geloof niet dat je kunt zeggen dat geloven "nut" heeft. Het is niet zoiets als een auto die we gebruiken om te reizen, of een school waar je dingen leert. In God geloven doen we niet omdat het praktisch of handig is. Als je me vraagt wat voor nut het heeft om van mijn familie te houden, zou ik ook niet zo snel een antwoord weten. Houden van, dat levert niets op en toch... verandert het wel je leven. Zo is het ook met geloven in God. Op het eerste gezicht zou ik ook wel zonder geloof kunnen. En toch verandert geloof mijn leven. Ik zeg niet dat het een toverdrank is die alles oplost. Mijn geloof in God maakt me niet slimmer of sterker dan anderen. Maar ik bekijk de dingen daardoor wel op een andere manier. Mijn leven heeft een doel. Ik geloof dat God mij het leven heeft gegeven en ik wil van mijn leven ook iets maken om Hem te bedanken. Ik geloof dat God van mij houdt, en zo wil ik graag van anderen houden. Ik geloof dat God met mij bezig is en ik doe mijn best om zijn bedoeling met mij te begrijpen. Alles bij elkaar genomen laat het geloof me tintelen van leven!

168 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 168

31/08/11 23:29


Wat moet ik zeggen als ze me uitlachen omdat ik in God geloof?

3

Beste Floor, Toen ik een jaar of tien was, moest ik eens een opstel schrijven over een bekende persoon. Ik heb toen Jezus genomen. De hele klas heeft me uitgelachen. Dat is al twintig jaar geleden. Ik ben opgegroeid, ik heb mensen ontmoet en ik heb nagedacht. Nu weet ik dat mijn geloof in God een deel is van mijzelf, van mijn leven. Zoals mijn groene ogen en mijn driftbuien. Zonder dit geloof zou ik niet echt mezelf zijn. Zonder Jezus zou ik me een beetje verloren voelen. Hij is als een vriend in wie ik vertrouwen heb en die ik wil volgen. Het is niet makkelijk om hardop uit te leggen wat je gelooft. Vaak zeg ik gewoon dat ik niet anders kan dan in God geloven. Ik vertel dan over de kracht die het me geeft, maar ook over de vragen die me bezighouden. Ik probeer te leven als een gelovige. Ik denk dat mijn vroegere klasgenoten verbaasd zouden zijn als ze hoorden dat ik hun pesterijen niet ben vergeten. Maar ik heb ze wel vergeven. Een dikke zoen, Je tante Anne.

Helpt God ons echt? God, soms, als alles tegenzit, in mijn donkere dagen, zou ik wel willen dat Je mijn leven in ĂŠĂŠn klap, als bij toverslag zou veranderen. Maar Jij bent geduldig, bescheiden, Je doet goed in stilte.

4

Jij geeft ons je Geest. Licht als adem, jouw kracht. Hij helpt ons, het goede te doen op onze eigen manier, als we willen. Door de Geest ben Je met ons en zorg Je voor ons, lieve God!

169 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 169

31/08/11 23:30


Ben ik belangrijk voor God?

ANTWOORDIDEEËN BIJ DE 7 VRAGEN

5

Hoe doe je dat, luisteren naar God? “Op een winterdag ben ik naar het strand gegaan. Ik had mijn vlieger niet bij me en deed niks. Ik ben gaan zitten en ik heb naar de zee gekeken die een beetje wild was. Ik dacht aan God. Het was alsof Hij naast me zat en alsof we in gedachten met elkaar konden spreken. Sindsdien doe ik het wel vaker: ik ga dan ergens zitten om naar de natuur te kijken. Dat is mijn manier om naar God te luisteren.” (Romy) “Wanneer ik verhalen in de bijbel lees zeg ik tegen mezelf dat het God is die tegen me praat. er is bijvoorbeeld dat verhaal waarin Marta boos wordt op haar zuster Maria die haar niet helpt om de maaltijd op te dienen. Maria blijft bij Jezus zitten om naar hem te luisteren. Als ik dat lees is het alsof God tegen me zegt: en jij Paul, je bent net als Marta, ren je niet teveel heen en weer? Kun jij luisteren naar wat belangrijk is, zoals Maria?” (Paul) “Als ik naar de kerk ga is het alsof ik naar God ga luisteren. Thuis lukt dat niet zo goed. Aan de andere kant, soms zit ik op school en dan doet iets me opeens aan God denken, terwijl ik dat helemaal niet verwacht. Soms zegt ook een gebaar of een woord van iemand me iets over God.” (Saskia)

7

Open je ogen voor het komende licht, Ik, jouw God, ben vlak bij je, herken je Me niet? Luister naar de adem van de wind, kijk naar je gezicht dat staat gegrift in de palm van mijn hand, Ik heb jou lief. Jou, Lazarus, vriend van Jezus die je gered heeft van de dood. En jou Zacheüs, boven in je boom, die dag dat Jezus zomaar bij je langskwam. En jou, meisje op je ziekbed, jou help Ik door de nacht. Jullie zijn met miljoenen mannen, vrouwen en kinderen, maar Ik heb aandacht voor jou, Ik, de Enige, ben er voor jou, de enige jij. Je bent voor Mij oneindig kostbaar. Ik ben het, God, Ik heb je lief.

6

Mijn moeder was heel erg ziek. We hebben voor haar gebeden, maar God heeft niets gedaan. Anne is heel verdrietig. Wanhopig zelfs. Ze schreeuwt het uit. Haar vader luistert naar haar, hij probeert haar te antwoorden. “Papa, ik ben zó boos op God. Wat hebben we aan Hem? Ik heb gebeden en gebeden. En waarvoor? Voor niks! Mama is dood... Ik dacht dat God alles kon. Ik dacht dat hij van mama hield, dat Hij haar zou redden. En dat Hij wel iets voor ons zou doen, als Hij ons zo ongelukkig zou zien. Maar niks hoor!” “Luister Anne. Ik ben ook ontzettend verdrietig. Maar ik weet ook dat ondanks alles God van ieder van ons houdt en ons geluk wil. Hij begrijpt ons verdriet, Hij is bij ons. Hij houdt zelfs nog meer van ons vandaag, als we huilen, jij en ik. Maar God is geen tovenaar die het leven met een toverstafje verandert. Je mama kon niet meer beter worden.” “Dus God is niet zo sterk dat Hij dat kan.” “Ik geloof dat zijn kracht uit liefde bestaat. op dit moment is Hij er, Hij vergeet ons niet.

170 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 170

31/08/11 23:30


Schrijf hieronder of op een leeg vel papier al de vragen die jij hebt over geloven, God, kerk, Jezus, de bijbel, leven na de dood... Breng deze vragen ter sprake in de catechesegroep of plus-13-werking of bespreek ze met mensen die naar je vragen willen luisteren en samen met jou naar een antwoordidee willen zoeken. Noteer nadien je persoonlijk antwoord bij je vragen.

Your Quest For God@Home Op het internet kan je verschillende sites vinden waar jonge mensen op zoek gaan naar wat geloof voor hen vandaag de dag nog kan betekenen. Ze kunnen je inspireren op je eigen “Quest for God”. Er zijn verschillende initiatieven waaraan je kan deelnemen. Neem maar eens een kijkje op : ☛ www.jeugddienstdonbosco.be ☛ www.kerknet.be In Kerk en Leven, het parochieblad zoals de mensen zeggen, staan wekelijks heel wat mogelijkheden om jouw “Quest for God” thuis, in je eigen parochieomgeving te beleven. Ook al kan je misschien niet deelnemen aan een of ander initiatief, zo ontdekt je toch dat er heel wat positiefs gebeurt in je eigen omgeving. Omdat jonge en niet zo jonge mensen al jaren meer willen te weten komen over geloof en wat al die verschillende termen nu eigenlijk willen zeggen hebben geleerde mensen heel wat boeken geschreven. Op de Jeugddienst, Naamsesteenweg 37 in Heverlee, kan je in de bureau van Zinspeling eens komen snuisteren in een greepje uit het aanbod. Altijd welkom tijdens de kantooruren. Wil je zeker zijn dat er iemand is die je kan helpen in je “Quest for God”, bel dan even vooraf op 016 24 16 20.

171 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 171

31/08/11 23:30


The Basketball Diaries bij het "Making Love"-avontuur. Achter het gelaat van elke zoekende jonge mens, schuilt een uniek, boeiend verhaal. Zij werden in het verleden door hun thuismilieu of omgeving aanvaard of verguisd, omarmd of gekwetst, bejubeld of gekraakt. Sommigen van hen zijn zo verward door alles wat ze reeds hebben meegemaakt dat ze hun kwetsuren verbergen en afreageren in opstandige, agressieve reacties.

Zij zien het niet zo direct meer zitten, zoeken een luisterend oor voor hun verhaal, een schouder om op uit te huilen, een helpende hand, een lichtpunt voor hun verhaal. Het verhaal van Basketball Diaries kan inspirerend werken voor elke zoekende mens om een stuikje harmonie en geluk te vinden in zichzelf en hun omgeving.

172 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 172

31/08/11 23:30


De hoofdrolspelers van de evocatie “The Basketball Diaries” is Jimmy. Een doodgewone, alledaagse jongen die in het begin van het nieuwe schooljaar vastbesloten is alleen maar tienen te halen. Hij schrijft gedichten, houdt een dagboek bij, speelt basket. In de basketbalploeg raakt hij volledig geobsedeerd door enkele populaire medespelers. Om bij de groep te horen, geaccepteerd te worden, moet hij ook in allerlei criminele avontuurtjes meespelen. Onder de groeiende, drukkende en verlokkende invloed van de manipulerende bende gaat het in een snel tempo bergafwaarts met Jimmy.

De dood van één van zijn beste ex-vrienden aan AIDS en de spottende reacties van de basketters tegenover zijn ex-vriend ontgoochelen en kwetsen Jimmy. Na een diefstal en aanranding van een oude vrouw belandt hij in een jeugdinstelling. Hij voelt zich eenzaam, verlaten, onbegrepen. Hij volgt in de instelling een afkickkuur. Doorheen literatuur, gesprek en bezinning ontdekt hij dat het anders kan en moét. Hij besluit resoluut het over een andere boeg te gooien en wil na zijn zittijd het avontuur waarmaken.

Wat in het begin relatief onschuldig begon met een sigaretje, een piercing en een diefstalletje, mondt al snel uit in een orgie van drugs, geweld, alcohol en seks.

Zijn avontuur bestaat uit een nieuwe levenswijze. Hij schrijft dagboeken, brengt CD’s uit en gaat bij jongeren getuigen over zijn verleden, zijn heden, zijn toekomstvisie.

Thuis maakt hij voortdurend ruzie met zijn moeder. Zijn schoolresultaten zijn desastreus. Hij negeert al zijn vroegere vrienden. Zijn moeder en zijn basketbalcoach zien het allemaal met lede ogen aan, maar zijn niet bij machte Jimmy in het gareel te krijgen.

Voor vele andere zoekende jongeren is hij vandaag een knipperlicht, een stimulans, een wegwijzer.

173 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 173

31/08/11 23:30


Een reden om gelukkig te worden Als je goed kijkt en luistert naar mensen rondom je ontdek je al gauw dat zij eigenlijk niet verlangen om gelukkig te zijn, maar veeleer op zoek zijn naar een reden om gelukkig te worden. En die reden kan je enkel vinden in de toewijding aan een taak of een persoon buiten je eigen huid. Daaruit vloeien zinvolheid en geluk voort als een onbedoeld, maar niet minder reeël neveneffect of bijproduct, als een toegift die je er gratis bij krijgt. Wanneer echter zo’n reden tot geluk ontbreekt, ontstaat er een leegte in je bestaan, een gevoel van ‘zin-loosheid’, waarvan verveling en apathie, doelloosheid en nutteloosheid de tekenen zijn. Omdat een dergelijk spanningsloos bestaan ondraaglijk is, probeert men voor deze leegte op de vlucht te gaan of haar te verdringen. Dit doet men door zich toe te spitsen op een middel dat rechtstreeks het geluk moet veroorzaken: de kick van de spanning om de spanning, van de snelheid om de snelheid, van de seks om de seks, van vandalisme, inbraak, diefstal en agressie allerhande... De zinleegte valt enkele te overwinnen door zich weer te gaan richten op een doel, een taak, de moeite waard om zich voor in te zetten; of op een persoon, de moeite waard om van te houden en zich ermee te verbinden in vriendschap, tederheid en trouw.

174 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 174

31/08/11 23:30


s o d u l a S s o g i m A

Schrijf hieronder jouw Saludos Amigos- ervaring.

Het Saludos Amigos-team dankt je voor je medewerking aan het welslagen van de vriendschapsdag "Saludos Amigos". We hopen dat het voor jou een leuke, inspirerende dag geweest is. Tot ziens! Adios! Gegroet vrienden! Saludos Amigos!

175 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 175

31/08/11 23:30


1. J. BENOOT, Dagboek van een tiener, Kortrijk, Boekenclub, 73 p. 2. E. BONNEAU, Spaghetti, plateauschoenen en goede manieren. Etiquette voor jongeren, Hasselt, Mozaïek, 124 p. 3. C. DALY-WEIR, Wie ben ik echt? 25 leuke tests om jezelf beter te leren kennen, Aartselaar, Zuidnederlandse Uitgeverij-Deltas, 96 p. 4. L. DUIJVELAAR, Heb Ìk dat!, Houten, Unieboek, 224 p. 5. EIGENTIJDSE JEUGD, Als je lijf je lief is, Tielt, Lannoo, 205 p. 6. EIGENTIJDSE JEUGD, Van jou mogen houden, Tielt, Lannoo, 224 p. 7. EIGENTIJDSE JEUGD, Hemels is de aarde. Over liefde met toekomstmuziek, Dilbeek, Eigentijdse Jeugd, 145 p. 8. EIGENTIJDSE JEUGD, Lief. Liever. Liefst. Een relatieboek voor jongeren. (101 vragen van jongeren over intimiteit, erotiek en seksualiteit), Tielt, Lannoo, 190 p. 9. N. FISCHER, Zoenen! Alle feiten op een rijtje, Hasselt, Mozaïek, 118 p. 10. J. GALE, Blij dat ik vrij. Seksgids voor jongens, Amsterdam, De Brink, 125 p. 11. E. GYNTHER, Liefdesspel. Spelletjes om je partner beter te leren kennen, Hazenswoude-dorp, Mondria Uitgevers, 190 p. 12. K. JANSSEN, Seks, hoe voelt dat? Eerlijke antwoorden over vrijen en zo, Leuven, Davidsfonds, 159 p. 13. G. LIEKENS e.a., 10x over de 1ste keer, Haarlem, Uitgeverij Holland, 94 p. 14. L. & A. MADARAS, Het opgroeiboek voor meisjes. Alles wat jonge meisjes moeten weten over hun veranderende lichaam en gevoelens, Antwerpen, Manteau/Standaard Uitgeverij, 350 p. 15. L. & A. MADARAS, Het opgroeiboek voor jongens. Alles wat jongens moeten weten over hun veranderende lichaam en gevoelens, Antwerpen, Manteau/Standaard Uitgeverij, 376 p. 16. F. OOMEN, Hoe overleef ik mezelf?, Houtem, Van Holkema & Warendorf, 150 p. 17. S. SCHNEIDER, Girlstalk. Wat meisjes willen weten, Aartselaar, Zuidnederlandse Uitgeverij-Deltas, 128 p. 18. S. SCHNEIDER, Boystalk. Wat jongens willen weten, Aartselaar, Zuidnederlandse Uitgeverij-Deltas, 126 p. 19. S. SCHNEIDER, Jongens Vragenboek, Aartselaar, Zuidnederlandse Uitgeverij-Deltas, 236 p. 20. En nog vele andere boeken, artikels en bronnen.

Dit relatiewerkboek “Echte vriendschap is uniek” is enkel bedoeld voor strikt privégebruik en wordt alleen aan de deelnemers en de begeleiders tijdens het Saludos Amigos-gebeuren voor 11-12-13-jarigen aangeboden.

176 Saludos Amigos 2011 p99-184.indd 176

31/08/11 23:30


cover Saludos Amigos 2011.indd 3

31/08/11 18:17


Een uitgave van Jeugddienst Don Bosco Naamsesteenweg 37 3001 Heverlee 3016 24 16 20 5016 24 16 29 saludosamigos@donbosco.be www.jeugddienstdonbosco.be

cover Saludos Amigos 2011.indd 4

31/08/11 18:17

Saludos amigos