Page 1

2013 jaargang 1 nummer 2

Chronisch ziek? Wel actief blijven!


Hart in Actie

Adres: Telefoon Werkgebied: Website: E-mail: Bank: KvK-nummer:

Hoogveldseweg 76, 5451 AC MILL 0485 451847 Nederland www.hartinactie.nl info@hartinactie.nl NL16 RABO 0112 7874 87 53586379 – RSIN 8509.37.784

Uitgever: Drukwerk: Adres: Website:

Nolin Uitgevers B.V. Grafische Unie B.V. Postbus 204, 9600 AE Hoogezand www.nolin.nl

De uitgever en Hart in Actie zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/of Hart in Actie.

INHOUD BROCHURE HART IN ACTIE 11 Ambulancedienst lanceert gratis 1-1-2-app 13 Nieuwe regels voor behoud ANBI status 14 Gezondheid en ziekte 15 Uitgepraat 18 Alzheimer, beter af met meer beweging 21 Vind de sport die bij je past 22 Kans op hartdood in Europa gehalveerd 23 Voor u verzameld

2 3

Voorwoord Liane den Haan Leven met een chronische aandoening 4 Landelijke bekendheid voor Stichting Hart in Actie! 5 Blijf op de hoogte via social media kanalen 7 Hartaanval of Hartstilstand? 9 Bewegen helpt niet tegen opvliegers 10 Ook Stichting Hart in Actie gaat over op IBAN 1


Hart in Actie

Voorwoord Liane den Haan ouderen ten eerste langer gezond blijft, maar zeker ook zo lang mogelijk actief blijft. Sport en bewegen is daarin cruciaal. Het is een vorm van preventieve gezondheidszorg, die ervoor zorgt dat ons zorggebruik kan dalen en onze kwaliteit van leven – ook als mensen al een chronische ziekte hebben – sterk verbeterd wordt. Sport is natuurlijk leuk en goed voor lijf én hersens, maar een sportieve samenleving is ook een gezonde samenleving. En dat is geen luxe voor een klein land dat binnenkort maar liefst zes miljoen vijftigplussers moet herbergen. Voorkomen is beter tenslotte dan genezen. Vitaal ouder worden, dat is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Onze samenleving wordt schijnbaar moeiteloos ouder; door nieuwe medische technologie, betere voeding en meer welvaart. Tegelijkertijd zien we een samenleving met steeds meer mensen met een chronische aandoening. Voor hen is het veel ingewikkelder om gezond en vitaal oud te worden, zonder teveel beperkt te worden door hun ziekte.

Daarom steunt ANBO de stichting Hart in Actie. Door zoveel mogelijk mensen met een chronische lichamelijke beperking te laten kennismaken met sport en bewegen, hopen we een bijdrage te leveren aan een actiever leven. Maar natuurlijk denken we groter: met onze steun hopen we dat de stichting Hart in Actie de drempel om te sporten kan verlagen. Zodat we met zijn allen bijdragen aan het welbevinden van heel Nederland.

Als ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, vinden wij het van groot belang dat de groeiende groep

Liane den Haan, algemeen directeur ANBO

2


Hart in Actie

Leven met een chronische aandoening Een ziekte is niet iets waar je om hebt gevraagd of iets wat je leven verrijkt. Het is iets wat je niemand toewenst en als het dan juist jou overkomt, wil je ervan af. Maar een chronische aandoening heb je levenslang. En of je dat nu wel of niet accepteert, de ziekte zal niet weggaan. Hoe meer je je ertegen verzet, hoe zwaarder de ziekte wordt en hoe minder energie je over hebt voor leuke dingen, is mijn ervaring.

hebben, het erg moeilijk vinden om er mee te beginnen. Want ook hier geldt het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’. Er zijn echter steeds meer mogelijkheden voor onze doelgroep om te sporten en te bewegen. Alle beweging is goed. Een gezellige wandeling met een vriendin. Een mooie fietstocht langs de plas. Het hoeft niet altijd een wedstrijd te zijn. Je kunt ook bewegen voor je plezier. En wie het saai vindt om alleen te gaan sporten, gaat natuurlijk samen met een vriend of vriendin, buren of bekenden uit de buurt.

Voor veel mensen met een chronische beperking of aandoening is de drempel erg hoog om te beginnen met bewegen. Ze hebben bijvoorbeeld last van pijn, stijfheid en vermoeidheid, en men weet soms niet goed wat mag en wat kan. Maar juist door te bewegen kunnen die klachten verminderen. Vaak zijn mensen met een aandoening bang dat ze het niveau niet aankunnen. Of dat ze 'voor gek' staan. Maar iedereen kan bewegen. Samen met lotgenoten wandelen, zwemmen, dansen, gymnastieken of naar de sportschool in de buurt is gezond. En het is nog gezellig ook.

Bent u onzeker of sporten wel iets voor u is? Misschien kunt u een keertje meegaan met iemand die al sport. Samen sporten heeft alleen maar voordelen. Je wordt er fit van, het is gezellig en je ontmoet nieuwe mensen. Toon Hermsen, Oprichter/Voorzitter Stichting Hart in Actie

Onderzoek heeft aangetoond dat vooral mensen die nooit eerder gesport 3


Hart in Actie

De eerste serie informatiebrochures worden feestelijk aangereikt

Landelijke bekendheid voor Stichting Hart in Actie! Onlangs kreeg oprichter/voorzitter Toon Hermsen van Stichting Hart in Actie, uit handen van directeur Dhr. Jelle Datema van Nolin Uitgevers B.V. uit Hoogezand de eerste serie informatiebrochures overhandigd. De informatiebrochures worden in extreem grote oplagen landelijk verspreidt. Deze landelijke publiciteit wordt gerealiseerd door Nolin Uitgevers B.V., die driemaal jaarlijks een gratis informatiebrochure gaat verzorgen voor Stichting Hart in Actie. Het unieke SponsorPublicatieConcept van Nolin Uitgevers BV stelt Stichting Hart in Actie in staat om voor rekening van de uitgever op professionele wijze een informatiebrochure uit te geven. Essentieel voor het realiseren van

de doelstellingen van Stichting Hart in Actie is een goede communicatie naar de doelgroepen binnen en buiten de organisatie. Een goede en professionele communicatie door de publicatie van een folder of brochure 4


Hart in Actie Meer weten? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Toon Hermsen van Stichting Hart in Actie, tel: 0485451847. U kunt ook mailen naar info@hartinactie.nl. Voor uitvoerige informatie kunt u terecht op de uitgebreide website: www.hartinactie.nl

onderstreept het maatschappelijke belang van Stichting Hart in Actie en kan als marketinginstrument bijdragen aan het verder verwezenlijken van de doelstellingen. Wat wil Stichting Hart in Actie bereiken Stichting Hart in Actie (ANBI) wil mensen met een chronische beperking op basis van hun eigen behoeften en mogelijkheden stimuleren om te (blijven) sporten en bewegen. Dit doet zij samen met partners in de sport, zorg, onderwijs, revalidatie en overheid.

Blijf op de hoogte via social media kanalen De volgende informatiebrochure zal verschijnen in de maand januari 2014. Maar dit betekent niet dat we in de tussentijd geen informatie voor u hebben. Niet nieuw, maar wel belangrijk om te volgen. Hart in Actie heeft een Twitter-account en een Facebook-pagina, waarop wij informatie delen, nieuwsberichten plaatsen en eventuele acties promoten. Informatie die voor u van belang kan zijn. Ook wanneer u even niet de berichtgeving op onze website kunt lezen, is Twitter het kanaal waarop wij ten alle tijden met u blijven communiceren. Hiermee bepaalt u wanneer u tijd heeft om informatie te lezen en besparen wij uw inbox met een overvloed aan berichtgeving. Hoe volgt u ons? Surf naar https://www.facebook.com/toon.hermsen.9. Volg ons via Twitter en surf naar https://twitter.com/hartinactie.

5


Hart in Actie

Hartaanval of Hartstilstand? Hartinfarct: de afsluiting van een kransslagader, waardoor een deel van de hartspier geen bloed en zuurstof meer krijgt en afsterft wanneer de ader niet snel opengaat. Ongeveer 50 procent van de mensen die een hartinfarct krijgt, heeft in het eerste uur een levensbedreigende kamerritmestoornis. Zijn ze op dat moment niet in de ambulance of het ziekenhuis, dan is de kans op overleven gering. De oorzaak van zo’n afsluiting: meestal scheurt een plaque open, een vernauwing aan de binnenkant van de ader die is ontstaan door ‘aderverkalking’. Vervolgens gaat het bloed stollen en wordt de ader afgesloten. De afsluiting valt te verhelpen door sterk bloedverdunnende middelen te slikken of door te dotteren (met een ballonnetje de slagader weer openblazen).

Hartstilstand: de prikkelgeleiding in de hartspier is zodanig verstoord dat het hart niet meer in staat is het bloed adequaat rond te pompen. Het hart trekt volkomen ongecoördineerd samen, de pompkracht valt weg. Reanimatie met behulp van een defibrillator kan redding brengen. Bron: Kies voor Leven, door Toon Hermsen

7


Hart in Actie

Bewegen helpt niet tegen opvliegers Effect op opvliegers Bewegen bleek een klein, maar positief effect te hebben op de slaapkwaliteit, slapeloosheid en depressieve gevoelens. Sporten had echter geen positieve invloed op opvliegers bij de gehele groep proefpersonen.

Hoewel bewegen gezond is, helpt het niet tegen opvliegers. Dat schrijven onderzoekers van het MsFLASH Research Network in het tijdschrift Menopause. Aan de studie deden 248 vrouwen mee die de overgang naderden of in de overgang zaten. Daarvan gingen er 142 door met hun gebruikelijke activiteiten, terwijl 106 anderen 12 weken lang 3 keer in de week gingen sporten in een sportschool.

De afkomst van de vrouwen en hoe fit ze bij aanvang van het onderzoek waren, bleek wel verschil te maken. Zo had bewegen bij blanke vrouwen wel een positieve uitwerking op hun opvliegers, maar bij donkere vrouwen niet. Ook zagen vrouwen die al fit waren meer verbetering door het sporten dan vrouwen die niet zo sportief waren.

Alle vrouwen hielden een dagboek bij waarin ze noteerden of ze last hadden van opvliegers, nachtzweten of slecht slapen. Daarnaast vulden ze vragenlijsten in over slapeloosheid, depressie en angsten.

9


Hart in Actie Bewegen verbetert gezondheid "Vrouwen van middelbare leeftijd kunnen niet verwachten dat beweging hun opvliegers en nachtelijk zweten verlicht, maar wel dat het hun algehele gezondheid en hoe ze zich voelen verbetert�, aldus de onderzoekers.

Zo had bewegen bij blanke vrouwen wel een positieve uitwerking op hun opvliegers, maar bij donkere vrouwen niet. Ook zagen vrouwen die al fit waren meer verbetering door het sporten dan vrouwen die niet zo sportief waren.

Effect op opvliegers Bewegen bleek een klein, maar positief effect te hebben op de slaapkwaliteit, slapeloosheid en depressieve gevoelens. Sporten had echter geen positieve invloed op opvliegers bij de gehele groep proefpersonen.

Bewegen verbetert gezondheid "Vrouwen van middelbare leeftijd kunnen niet verwachten dat beweging hun opvliegers en nachtelijk zweten verlicht, maar wel dat het hun algehele gezondheid en hoe ze zich voelen verbetert�, aldus de onderzoekers.

De afkomst van de vrouwen en hoe fit ze bij aanvang van het onderzoek waren, bleek wel verschil te maken.

Bronnen: Medical Xpress Laatst aangepast door Toon Hermsen op 10 augustus 2013

Ook Stichting Hart in Actie gaat over op IBAN Zoals u ongetwijfeld al heeft vernomen, krijgt iedereen een nieuw rekeningnummer: een IBAN. Dit is de afkorting van International Bank Account Number. Dit nummer is internationaal en is opgebouwd uit een landcode, een controlegetal, een unieke code van uw bank, gevolgd door uw huidige rekeningnummer.

Uw IBAN wordt vermeld op uw bankafschriften. Met ingang van 1 februari 2014 kunt u uitsluitend betalingen verrichten onder vermelding van uw IBAN. Stichting Hart in Actie gaat vanzelfsprekend ook mee in deze ontwikkelingen. Ongetwijfeld ontvangt u meer informatie via uw bank.

10


Hart in Actie

Ambulancedienst lanceert gratis 1-1-2-app Wie met spoed medische hulp of een ambulance nodig heeft, belt daarvoor het nationale noodnummer 1-1-2. Mensen met een mobiele telefoon kunnen voortaan ook 1-1-2 bellen met een speciale applicatie (‘app’). 1-1-2-app

haar onbekende omgeving bevindt. In noodsituaties, waarin elke seconde telt, scheelt dit kostbare tijd. Als de beller geen ambulance nodig heeft maar op zoek is naar een huisartsenpost, biedt de app ook uitkomst. De app bepaalt namelijk de dichtstbijzijnde huisartsenpost in Brabant.

Deze app is ontwikkeld door de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord. Het voordeel is dat de app door middel van GPS de exacte locatie bepaalt waarvandaan gebeld wordt. Dit is met name handig als de beller zich op dat moment in een voor hem of 11


Hart in Actie Daarnaast bevat de App veel informatie over bellen naar 1-1-2, onze meldkamers en ambulancevervoer.

Meer informatie over de RAV Het motto van de RAV Brabant Midden-West-Noord is: ‘acute zorg op tijd ter plaatse’. Wij zijn dan ook voortdurend bezig om de kwaliteit van onze dienstverlening te optimaliseren. Onlangs maakten wij twee films over het werk van de ambulancedienst. Deze films zijn te bekijken op onze website www.ravbrabantmwn.nl. Daar vindt u nog veel meer informatie over onze taken: meldkamer ambulancezorg en ambulancehulpverlening. De RAV is ook te volgen op Twitter: @ravbrabantmwn.

App nu te downloaden De 1-1-2-hulpverleningsapp van de RAV is gratis te downloaden voor iPhone in de Appstore en voor Androidtoestellen via Google Play. De app is in de stores te vinden met de zoekwoorden: RAV Brabant.

Nieuwe regels voor behoud ANBI status internet moet worden gepubliceerd. Deze informatie mag op een eigen website van de ANBI worden geplaatst maar ook op de website van bijvoorbeeld een brancheorganisatie. De ANBI-lijst op de site van de Belastingdienst wordt aangepast. Kerkgenootschappen moeten via een ingroeiregeling gaan voldoen aan de verplichting tot publicatie van hun gegevens.

De Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake Rijksbelastingen wordt per 1 januari 2014 gewijzigd. De wijzigingen betreffen de nieuwe regels voor ANBI’s. Met ingang van 1 januari 2014 moeten instellingen hun naam, het door de KvK toegekende nummer, contactgegevens, doelstelling en beleidsplan, bestuurssamenstelling, beloningsbeleid en een financiële verantwoording bekendmaken. Deze gegevens moeten op het internet geplaatst worden. De Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake Rijksbelastingen bepaalt welke informatie in ieder geval op het

Bron:

13

Ministerie van Financiën publicatie DB/ 2013/372 M 17-07-2013


Hart in Actie

Gezondheid en ziekte aan te passen, aangezien ze mede veroorzaakt worden of verergeren door roken en overgewicht, soms ook door overmatig alcoholgebruik. Beweeginterventies spelen hierbij een belangrijke rol.

Diabetes, coronaire hartziekten, inclusief hypertensie, artrose, nek- en rugklachten, eczeem, visusstoornissen, ouderdoms- en lawaaidoofheid en depressie zijn de meest voorkomende ziekten/aandoeningen in Nederland. Dit zijn aandoeningen die door hun impact, lange duur of de combinatie van beide de kwaliteit van leven behoorlijk kunnen aantasten. De meeste van deze genoemde aandoeningen hebben een chronisch karakter en komen vaker voor bij ouderen. Een aantal van deze ziekten is be誰nvloedbaar door de leefstijl

Wat acute aandoeningen betreft, wordt regelmatig de mogelijke komst van nieuwe virussen gemeld die in de toekomst tot een pandemie kunnen leiden: varianten op het vogelgriepvirus, de Mexicaanse griep, het SARS-virus en Q-koorts.

14


Hart in Actie toegankelijkheid van deze gegevens neemt toe naarmate zorgverleners meer gebruik maken van web-based informatiesystemen. 'Nieuwe technieken rondom beveiligde dataverzamelingen bieden mogelijkheden voor optimale koppeling van registraties waardoor gegevens over aandoeningen uit verschillende sectoren van de gezondheidszorg bijeengebracht kunnen worden. De zorgregistraties van zorgaanbieders in de eerste lijn, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en eerstelijnspsychologen, leent zich bij uitstek om inzicht te krijgen in de gezondheid van de Nederlandse bevolking. De eerste lijn is de plek waar mensen als eerste naar toe gaan met klachten en door de inschrijving op naam hebben huisartsen ook inzicht in het voorkomen van ziekten in de tweede lijn.

Ontwikkelingen in het onderzoek De informatie over gezondheid en ziekte is in Nederland gebaseerd op verschillende gegevensbronnen, zoals epidemiologische studies in de algemene bevolking, zorgregistraties en registers. Zorgregistraties hebben als voordelen dat de gegevens over ziekten gebaseerd zijn op een professioneel oordeel en dat deze met relatief geringe inspanning en lage kosten beschikbaar zijn. Mede dankzij de eisen die worden gesteld aan de elektronische patiĂŤntendossiers en aan de declaraties aan de ziektekostenverzekeraars, worden de gegevens steeds meer gestandaardiseerd vastgelegd. Dit verhoogt de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van routinematig voor de zorg vastgelegde gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. De

Uitgepraat De man lag al enige tijd in het ziekenhuis. Hij kreeg regelmatig en veel bezoek en dan viel er heel wat te vertellen. Wat de dokter had gezegd en de specialist. Wat de zuster daarvan vond en ook waar het precies pijn deed en waar niet, wat er tegen werd gedaan en of dat hielp of niet.

verdroeg niet alles wat hem werd voorgezet en zag zijn ontlasting er soms niet uit! Of raakte hij er juist van verstopt! Onsmakelijk om daarover te praten, maar wel belangrijk als informatie. En de pillen, poeiers en drankjes die hij kreeg! Soms zelfs heel dure en zeldzame. En wat ook veel gespreksstof opleverde waren alle behandelingen die hij moest ondergaan!

Ook het eten was een dankbaar onderwerp van gesprek, want hij 15


Hart in Actie

Want er werden veel en soms heel verschillende behandelingen op hem toegepast, waarvan de dokters hem het fijne altijd vooraf hadden uitgelegd, zodat hij op zijn beurt dat weer kon uitleggen aan de bezoekers. Zodoende vloog de bezoektijd om. Elke dag. Totdat… Totdat de dokters hem eindelijk hadden genezen en hij weer terug kon naar huis.

“Eh….goed”, zei de man dus nog maar eens. “Prima.” “O”, zei de ex-bezoeker. Nu werd de stilte echt pijnlijk. Een poosje keken zij elkaar aan. Zwijgend en een beetje hulpeloos. “En hoe is het met jou? “vroeg de man in een laatste wanhoopspoging. “Met mij? “De ex-bezoeker keek een beetje verbaasd. “Goed”, zei hij tenslotte. “Prima!” “Fijn”, zei de man. Maar het was duidelijk voor allebei. Ze waren uitgepraat. Nog één keer probeerde de ex-bezoeker het. Hij haalde diep adem en zocht krampachtig naar iets dat hij zou kunnen zeggen, maar er schoot hem niets zinnigs te binnen. “Nou, kerel”, zei hij daarom met een overduidelijk geforceerde vrolijkheid de man op zijn schouder kloppend. “Het was leuk je weer eens te zien, maar ik heb haast. Ik moet echt weer eens verder. Tot kijk dan maar weer, hè?!” Hij klopte de man daarbij weer even op de schouder en liep toen haastig weg.

Het was al een paar weken later toen hij een van zijn trouwe bezoekers op straat ontmoette. “Hallo!” riep de ex-bezoeker enthousiast. “Hoe gaat het, kerel?” en hij schudde hem hartelijk de hand. “Goed!” zei de man, eveneens enthousiast. Hij had nog wel meer willen zeggen, maar als het goed gaat, wat valt er dan nog meer te zeggen? Er viel een onwennige stilte.

“Ja”, zei de man tegen de lege ruimte. “Tot kijk dan maar weer.” 17


Hart in Actie

Alzheimer, beter af met meer beweging Meer bewegen is gezond, zelfs voor ouderen met de ziekte van Alzheimer. Ze functioneren beter, takelen minder snel af en zorgen voor minder financiĂŤle kosten voor de ziekteverzekering. Bovendien levert deze aanpak nauwelijks nadelen op. Waarom dus nog langer wachten?

wegkwijnen. We moeten ze in beweging houden, zodat op zijn minst hun lichaam nog vlot blijft draaien. Alzheimer is een te duchten aandoening. Zowel voor wie zelf getroffen wordt door het geleidelijke verlies van verstandelijke vermogens en zelfredzaamheid en daardoor dreigt weg te kwijnen in schaamte, onzekerheid en ontreddering. De familie en omgeving ondergaan

We mogen onze dementerende ouderen niet in een hoekje laten 18


Hart in Actie eveneens een zwaar lot. Vooral de dagelijkse zorg kan al snel zwaar gaan doorwegen, zeker wanneer hun familielid fysiek ook snel aftakelt. Voor die lichamelijke aftakeling hebben we echter nauwelijks belangstelling, en dat is niet erg slim, zo leert een recent onderzoek in Finland. Want beweging is gezond en nuttig voor alle leeftijden, ook voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

geneesmiddelen opgeleverd. Van een doorbraak in de preventie is nog altijd geen sprake en in het afremmen van de aandoening hebben we hooguit enkele procenten winst geboekt. Voor het nut van extra beweging bij mensen met Alzheimer bestaat er nog minder aandacht. Het aantal onderzoeken over dit onderwerp zijn op één hand te tellen. Terwijl wat extra beweging nochtans meer lijkt op te brengen in de zorg voor mensen met Alzheimer dan de bestaande geneesmiddelen. Het maakt voor de familie immers een gigantisch verschil of ze een bedlegerige patiënt verzorgen die volledig afhankelijk is van externe hulp, dan wel een oudere die nog zelfstandig kan stappen, die elementaire lichaamsfuncties zoals stoelgang maken en plassen nog beheerst, die nog zelf kan eten, enzovoort.

Meer bewegen levert op De Finse onderzoekers ging aan de slag met 210 ouderen met Alzheimer die nog thuis leefden en hun gezinsleden. Een jaar lang hielden ze een programma aan om hun oudere huisgenoot meer te doen bewegen. De resultaten vielen erg positief uit. De ouderen konden langer en beter deelnemen aan het gewone dagelijkse leven en takelden minder snel af. Door hun betere fysieke conditie vielen bijvoorbeeld minder wat tot aanzienlijk minder kosten leidde voor verzorging en opvang.

Kortom, we mogen onze dementerende ouderen niet in een hoekje laten wegkwijnen. We moeten ze in beweging houden, zodat op zijn minst hun lichaam nog wat vlotter blijft draaien. En als gevolg daarvan misschien ook nog hun geest. We kunnen er met zijn allen alleen maar wel bij varen.

Grotere winst dan geneesmiddelen? Een commentaarstuk bij deze publicatie wijst op het belang van dit soort van onderzoek. In de strijd tegen de ziekte van Alzheimer gaat nagenoeg alle aandacht uit naar geneesmiddelen die het aftakelingsproces moeten voorkomen of afremmen. Maar tientallen jaren van onderzoek hebben ons nauwelijks relevante

Bron: Knack.be door Jan Etienne, redacteur Bodytalk

19


Hart in Actie

Vind de sport die bij je past Lopen, fietsen, zwemmen, dansen, volleybal, tennis, ‌ de mogelijkheden om te sporten zijn eindeloos. Maar hoe kies je nu een sport die bij je past? In dit artikel geven we je een aantal tips zodat ook jij je ideale sport kan vinden! Maak een lijstje van de dingen die je (niet) leuk vindt De dingen die je leuk vindt in het dagelijks leven kunnen je helpen bij het vinden van een sport die bij je past. Stel jezelf daarom een aantal vragen die kunnen helpen bij de zoektocht naar een sport. Hieronder vind je alvast een aantal voorbeelden: - Ben jij een binnen- of buitenpersoon? - Heb je het graag warm of koud? - Wil je sporten voor je plezier of ben jij gedreven om te winnen? - Ben jij een teamplayer of sport je liever alleen?

Probeer eens een sport die je ook op tv bekijkt Het is logisch dat je op televisie enkel de sporten volgt die jij interessant vind. Maak daarom een lijstje van sporten die jij volgt. Misschien zit jouw ideale sport hier wel tussen. Ga jij uit je dak als Kirsten Flipkens speelt? Ga dan ook eens tennissen. Ben jij aan je scherm gekluisterd tijdens de Tour de France? Misschien is fietsen dan wel jouw ding. Onthoud dat proberen geen kwaad kan. Bij de meeste mensen duurt het een tijdje eer ze een sport vinden die echt bij hen past.

Ken je fysieke beperkingen Voor je halsoverkop begint met sporten is het belangrijk dat je de beperkingen van je eigen lichaam kent. Het is namelijk geen goed idee om meteen drie keer per week een uur te gaan sporten als je conditie onbestaande is. Ga daarom eerst langs bij je huisarts. Hij zal je uitgebreid onderzoeken en zal je ook vertellen welke sporten passen bij jouw gezondheid. 21


Hart in Actie

Kans op hartdood in Europa gehalveerd Het aantal mensen in Europa dat overlijdt door coronaire hartziekten (ziekten aan de kransslagaders) is sinds de vroege jaren 80 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek over de jaren 1980-2009 van de Universiteit van Oxford dat

Toch blijven hart- en vaatziekten, waarin coronaire hartziekten een aandeel van 25% hebben, een belangrijke doodsoorzaak in Europa. De onderzoekers waarschuwen dan ook voor het toenemende aantal zwaarlijvigen en diabetespatiënten; mensen met hoog risico voor hart- en vaatziekten. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland, Denemarken, Malta, Zweden en GrootBrittannië de grootste daling hadden in sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten, voor beide geslachten. In Nederland bedroeg die maar liefst 70%. “Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Aan hart- en vaatziekten overlijden per dag ruim 100 mensen. Dagelijks komen op dit moment nog 1000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht en dat aantal moet teruggedrongen worden”, zegt Toon Hermsen, oprichter/voorzitter van Stichting Hart in Actie. Toon is eveneens ambassadeur van de Hartstichting.

gepubliceerd is in het European Heart Journal. Belangrijke redenen voor deze daling zijn cholesterolverlaging (door voeding en medicijnen), de daling in het aantal rokers en betere medische behandelingen.

22


Hart in Actie

Voor u verzameld Tweede kamer eindelijk toegankelijk

Het tweede Kamergebouw is onlangs eindelijk volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking en heeft zodoende het internationaal toegankelijkheidssymbool (ITS) toegekend gekregen. Alle publieksruimten – van vergaderzalen tot receptieruimtes, toiletten en parkeergarage – zijn toegankelijk en slechthorenden kunnen de vergaderingen volgen dankzij speciale ringleidingen.

Vaker slaapapneu dan gedacht 78 procent van mensen die slaapapneu heeft, weet niet dat ze aan slaapapneu lijden. Dit blijkt uit een onderzoek onder medewerkers van Philips. Tijdens het slapen stokt de adem van mensen met slaapapneu soms wel tien tot vijftig seconden. Daardoor slapen ze slecht en zijn ze overdag niet fit. Ook is er extra risico op hart- en vaatziekten. Mensen met diabetes hebben meer kans op slaapapneu. Lees meer over slaapapneu en diabetes op dvn.nl --> diabc --> verder lezen 23


Hart in Actie

Dichtbij.nl Zin om wat leuks te doen of om zelf, met vrienden, wat leuks te organiseren? Een gezellige caféavond, een creatieve workshop of een andere activiteit. Op www.dichtbij.nl vind je activiteiten in je eigen regio en kun je zelf activiteiten plaatsen. Hoe meer mensen er meedoen, hoe leuker de site wordt!

Het verhaal achter pijn 2.2 miljoen Nederlanders van boven de twintig hebben dagelijks pijn. Zes- à achthonderdduizend chronisch zonder direct aanwijsbare oorzaak. Sytze van der Zee schreef er een biografisch boek over. Hij dook in de geschiedenis en onderzocht wat er in het lichaam gebeurt als iemand pijn heeft. Hij bekeek de verschillende behandelmethoden en praatte met mensen die chronische pijn of juist pijnloosheid ervaren. ISBN: 9789023457640.

Chemotherapie Chemotherapie leidt bij acht op tien kankerpatiënten tot misselijkheid, bij zes op tien zieken zelfs tot braken. Het is een vervelende, lusteloos makende bijwerking in de intensieve strijd om te genezen. De app “Hoe voelt de chemo?” bevat een dagboekdeel dat van groot belang kan zijn voor artsen en oncologisch verpleegkundigen, teneinde de behandeling optimaal te kunnen instellen. De applicatie is via de site www.misselijkheidenbraken.nl te downloaden op iPhone, iPad, en Android-telefoons en –tablets. 24

Stichting Hart in Actie * Uitgave September 2013  

Stichting Hart in Actie * Jaargang 1 * Nummer 2 * September 2013

Advertisement