Page 1

Eenvoudige oplossingen voor technische problemen

www.gunson.co.uk

Catalogus2008/09


Gunson geniet een uitstekende reputatie voor zijn eenvoudige en innovatieve producten die het leven een stuk gemakkelijker maken voor autoliefhebbers die uit zijn op een uitstekende prestatie en probleemloos rijplezier. Voor moderne, geavanceerde voertuigen zijn andere instrumenten nodig voor het identiďŹ ceren van elektronische problemen. Dankzij het nieuwe assortiment eenvoudige slimme instrumenten van Gunson kunnen professionele en amateur-automonteurs belangrijke informatie verkrijgen, zonder dat ze daar een vermogen voor hoeven uit te geven.

Het assortiment omvat ook sterke instrumenten voor de vakman, die bestand zijn tegen de dagelijkse stress, tegen een betaalbare prijs. De garantie van The Tool Connection betekent dat de instrumenten vervangen worden als ze binnen 12 maanden defecten vertonen. De onderneming biedt altijd vervangende producten als dat mogelijk is, of een

reparatieservice als de instrumenten bij normaal gebruik defect raken of als er onderdelen verloren gaan. De website van Gunson www.gunson.co.uk is een waardevolle bron van informatie. Op deze website vindt u informatie over klassieke producten, updates over de nieuwste diagnostische instrumenten of downloads voor ontbrekende aanwijzingen.


5

9

11

13

17

19

21

25

27

Acculaders

Accutesters

Multimeters

Testers

Reset onderhoudsbeurt

Timinglampen

www.gunson.co.uk

Elektratesters

Motortuning

Wielen en remmen


Colortun e 19

Exclusieve producten die niet weg te denken zijn:

27 d e e l b i z Ee

Colortune levert een unieke kijk op het brandstofverbrandingsgedrag van individuele cilinders. Als deze goed zijn afgesteld, wordt geen brandstof verspild, verbetert de prestatie en worden de uitlaatgassen gezuiverd. Zelfs onze aarde profiteert hiervan.

trakrit e 29

.  Gunson Classics

Gunson heeft een reputatie opgebouwd voor eenvoudige, innovatieve oplossingen die het leven voor u, de autoliefhebber gemakkelijker maken als u uit bent op een goede prestatie en probleemloos rijplezier.

Eezibleed is een eenvoudig en gemakkelijk aftapsysteem voor remvloeistof, dat al tientallen jaren bestaat en nog steeds overal ter wereld wordt verkocht. De druk van de reserveband wordt gebruikt om in een handomdraai de oude rem/ koppelingsvloeistof af te tappen en te verversen. Trakrite is het eenvoudigste en nauwkeurigste instrument om de uitlijning van de gestuurde wielen van auto’s en bestelwagens te controleren.


Diagnostics

Inhoud Adapters voor Colortune

20

Zekeringskit

11

Xenon voorijling-timinglamp

26

Gastester

16

Resetinstrument voor onderhoudsindicator van airbags

Verklarende woordenlijst

31

22

Bougietester

16

Lader voor wisselstroomgenerator en accu

10

Automatische sonde

12

Set doorverbindingskabels voor automatische tests

18

Automatische acculaders

7

Multimeter voor auto’s

17

Set testkabels voor auto’s

18

Acculaders Accuvermogentester Accutesters Bajonet- of nekbevestigingen voor Eezibleed Resetinstrument voor de BMW-onderhoudsbeurtlamp

5 10 9 30 23

GM-foutcodelezers

23

Gunson website

36

Krimpkous

11

Hogedruk compressietester

15

Index

35

Xenon inductie-timinglamp

26

Intelligente geheugenbescherming

8

Key fob tester

16

Led voor circuittester

12

Led-lamp – Oplaadbaar

12

Led-lamp EURO – Oplaadbaar

12

Micrometer kleprolafstelling

20

Multimeter accessoireset

18

Multimeters

17

Remvloeistof aftappen - Vacuümpomp 30

Universele kappen voor Eezibleed

29

Remvloeistoftester

30

Trillende kleplapmachine

20

Remmen en wielen

27

Papierrollen voor printers

10

Aansluitingen

11

Pneumatische Eezibleed

28

Calcium/calciumacculaders

7

Zakmeters

18

CAN-protocol foutcodelezers

23

Polariteitcircuittester

12

Carburator uitbalanceerinstrument

20

Rover-foutcodelezers

23

Circuittester-led

12

VAG-scan- en resetinstrument

22

Clikadjust

20

Onderhoud-resetinstrument

21

Colortune

19

Startcontrole

10

Gewone railstroommeter

16

Superstrobe Professional

26

Compressietesters

13

Set testkabels

18

Cilinderlekkagetester

14

Testers

13

Diesel-foutcodelezers

23

Timinglampen

25

Digitale accutester met printer

10

Trakrite

29

Niets zomaar aannemen met foutcodelezers

24

Buisaansluitingen

11

Eezibleed

27

Motortuning

19

Eezi-Lap

20

Electra

11

Oplaadbare led-lampen met Europese stekker

12

Foutcodelezers

23

Ford-foutcodelezers

23

Ford Galaxy-resetinstrument

22

Acculader met vier stations

www.gunson.co.uk

7

Ultieme automatische acculader

8

Vacuümmeter

16

Vacuümpomp

15

Resetinstrument voor de VAG-onderhoudsbeurtlamp

22

Voertuiggeheugenbescherming

8

Wieluitlijninginstrument

29

Wielen en remmen

27

Timinglamp voor Xenon

26

Inhoud  .


Acculaders erust De meeste moderne auto’s zijn uitg cu’s waar met nagenoeg onderhoudsvrije ac t voor (haast) geen bijvulling van elektroly nieuwste nodig is. Dit is mogelijk dankzij de r zorgen dat wisselstroomgenerators, die ervoo n te hoge de accu nooit onderhevig is aan ee laadspanning. net zo De lader die u thuis gebruikt moet mgenerator geavanceerd zijn als de wisselstroo ductleven van van de auto, anders wordt het pro de accu verkort.

of afgedichte accu’s is Het probleem van onderhoudsvrije oren raakt bij een te hoge gasvorming, waarbij elektrolyt verl svrije accu’s worden vaak lading. De laders voor onderhoud voor een spanningslimiet van ‘automatisch’ genoemd en zorgen wordt voorkomen. 13,8 tot 14,5 V, zodat gasvorming nen permanent aan de accu Sommige automatische laders kun ellijk opgeladen kan worden. verbonden zijn, zodat deze onmidd een auto die lange tijd niet Deze druppellading is handig voor wordt gebruikt. toegevoegde waarde, De acculaders van Gunson bieden gekeerde polariteit, goede zoals: interne uitschakeling bij om rde accuklemmen. kabellengtes en grote, goed geïsolee Calcium/calciumaccu’s onteerd met SMARTDeze accu’s werden na 1997 gem met Cal/Cal-accu’s worden laadsystemen. Als deze accu’s niet worden beschadigd. vervangen, kan de ECU van de auto geschikt voor alle soorten De acculaders van Gunson zijn ciumaccu’s, en natuurlijk accu’s, inclusief deze nieuwe cal van oudere auto’s. ook voor de traditionele accu’s

. Acculaders

www.gunson.co.uk


77045 4 A-lader

77046 A-lader (automatisch)

Geschikt voor het laden van alle weinig onderhoud behoevende of onderhoudsvrije loodzuuraccu’s. Met een vermogen van 12-48 A/u voor 12 V voertuigen.

Geschikt voor de continue lading van alle loodzuuraccu’s. Met een vermogen van 20-100 A/u voor 12 V voertuigen.

Bevat een temperatuurgevoelige schakelaar die automatisch uitschakelt bij een te hoge temperatuur of bij overbelasting. De eenheid koelt eerst af en wordt daarna weer ingeschakeld.

NIET GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

www.gunson.co.uk

Bevat een temperatuurgevoelige schakelaar die automatisch uitschakelt bij overbelasting of een te hoge temperatuur. De eenheid koelt eerst af en wordt daarna weer ingeschakeld.

GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

77047 8 A-lader

Deze acculader is geschikt voor alle weinig onderhoud behoevende en onderhoudsvrije loodaccu’s van 6 V en 12 V voertuigen. De lader kan worden overgeschakeld van een hoge naar een normale laadsnelheid.

NIET GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

Acculaders .


77026 Acculader – Volledig automatisch

Geschikt voor alle soorten accu’s, inclusief Calcium/Calcium en Gel/Zuur.

LADING 12 V SLI | AGM | GEL OF CAL/CAL INPUT 220-240 V AC bij 50 Hz LADINGOUTPUT 5 A per station ONDERHOUDSOUTPUT Impulslading KABELS 183 cm

GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

AFMETING 30,5 x 11 x 6.5 cm (19 x 7 x 4 inch) GEWICHT 8,5 kg (18.7 lbs)

77027 Calcium/Calcium acculader met vier stations

Volledig automatische acculader, die ideaal is voor de liefhebber meerdere klassieke of high performance auto’s, motorfietsen of boten die niet voortdurend worden gebruikt. Ideaal voor wagenparken, huur- en carpoolingauto’s. GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

LADING 12 V SLI | AGM | GEL OF CAL/CAL INPUT 220-240 V AC bij 50 Hz LADINGOUTPUT 5 A per station ONDERHOUDSOUTPUT Impulslading KABELS 183 cm AFMETING 30,5 x 11 x 6.5 cm (19 x 7 x 4 inch) GEWICHT 8,5 kg (18.7 lbs)

G4106 Automatische acculader

Deze volledig automatische acculader is onderhoudsvrij en geschikt voor loodzuuraccu’s. Permanente druppellading zorgt voor een continu laadvermogen van 2 A effectieve waarde.

BEREIK 7 A continue effectieve waarde FUNCTIES Automatische permanente druppellading TYPE  Loodzuur. Onderhoudsvrij

GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

G4138 Automatische multifase acculader

Een zeer veelzijdige acculader. Hij laadt snel op tot 100% capaciteit en schakelt automatisch over op een zachte standby-stand. De lader voelt voortdurend de conditie van de accu aan en stelt deze bij.

BEREIK 5,7 A continue effectieve waarde FUNCTIES Automatisch lagere laadsnelheid TYPE Lood/zuur/gel. Onderhoudsvrije tractie

GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

. Acculaders

www.gunson.co.uk


G4137 Acculader 12 V

Lood/Zuur onderhoudsvrije acculader. Toont de huidige laadstatus van de accu en bij het punt in de ladingscyclus. Normale en hoge laadsnelheden.

BEREIK 4,5 A effectieve waarde > 6 A effectieve waarde FUNCTIES Lagere laadsnelheid led-laadindicator Lage / hoge snelheid TYPE Lood | Zuur | Gel Onderhoudsvrij

GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

G4104 Acculader – Model 1

Geschikt voor voertuigen met 6 V en 12 V accu’s. Automatische stroomonderbreker als bescherming tegen kortsluiting, overbelasting en foute aansluitingen, zelfingestelde thermische uitschakeling, dubbel geïsoleerd voor grotere veiligheid. Geschikt voor druppellading voor auto’s/bestelwagens en het laden van motorfietsen. Bescherming tegen omgekeerde polariteit. GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

G4126 Ultieme automatische acculader

G4126BL

BEREIK 1,2 A RMS druppellading FUNCTIES 6 V > 12 V TYPE Lood | Zuur Afgedicht Geschikt voor bijlading Alleen onder toezicht gebruiken

77052 Intelligente geheugenbescherming

Deze 0,8 A RMS acculader is geschikt voor motorfietsen en voor systemen van 6 V en 12 V. GESCHIKT VOOR CONTINUE OF DRUPPELLADING

BEREIK 0,8 A continue effectieve waarde

FUNCTIES 6 V / 12 V TYPE Motorfietsen

G4126BL Adapter voor ultieme automatische acculader G4148 Voertuig geheugenbescherming

Wanneer een accu wordt ontkoppeld, gaan ook de radiocode en de startblokkeringscode verloren. De voertuig geheugenbescherming van Gunson die in een 12 V contact is gestoken, slaat deze codes op. OPSLAG VAN   Klokinstellingen Radiocodes Voertuigbeveiliging Stoelinstellingen

Deze geheugenbescherming handhaaft de voertuiginstellingen wanneer de accu ontkoppeld is. Compleet met laadeenheden voor 12 V, via het contact van het voertuig of netstroom van 240 V.

www.gunson.co.uk

Acculaders .


Accutesters Het Gunson-assortiment accutesters gebruikt de nieuwste technologie en biedt veel functies, waaronder testers die kunnen afdrukken, zodat de resultaten voor klanten of voor onderhoudsrecords kunnen worden gereproduceerd. Soorten accu’s VRLA De Valve Regulated Lead Acid Battery (klepgeregelde loodzuuraccu) is afgedicht en onderhoudsvrij met kleppen aan de bovenkant die open gaan wanneer een vooraf ingestelde drukwaarde in de accu wordt bereikt, waardoor het teveel aan gas wordt vrijgegeven. De kleppen resetten automatisch. GEL Een gelaccu is een loodzuur elektrische opslagaccu die afgedicht en onderhoudsvrij is. Het bevat thixotropisch elektrolyt in gelvorm die niet kan morsen en gebruikt een recombinatiereactie om de vrijgave van waterstof en zuurstof te voorkomen (vooral bij diep cyclische toepassingen). AGM Een AGM-accu is een loodzuur elektrische opslagaccu die afgedicht en onderhoudsvrij is, net als een gelaccu, maar al het elektrolyt is helemaal geabsorbeerd door de afscheiders, die uit een sponsachtige massa opeengepakt glasvezel bestaan. Deze accu mag nooit geopend worden. Het materiaal kan niet worden gemorst en net als de gelaccu, kan er geen gas ontsnappen. STANDAARD SLi Dit is een afkorting voor Starting, Lighting and Ignition (starten, verlichting en ontsteking) en is vooral ontworpen voor voertuigen met een elektrisch systeem met geregelde spanning. Vaak worden deze accu’s commerciële accu’s genoemd, omdat ze steviger en krachtiger zijn en vaak voor grote dieselmotoren worden gebruikt.

Accuvermogen SAE ENC1 ENC2 IEC DIN

. Accutesters

Koudestart A  40-2000 50-2500 40-4100 30-1500 25-1300

www.gunson.co.uk


77016 Digitale accu | Wisselstroomgenerator| Startsysteemanalysator

Een moderne accutester voor 6 V en 12 V accu’s en 12 V en 24 V laadsystemen. Compleet met printer voor gegevensuitleg. Instructies voor testers met printers   Voor het gebruik moeten de meegeleverde batterijen in het batterijvakje worden geplaatst. Als de batterijen weinig vermogen hebben, wordt op het lcd het bericht ‘INTERNAL BATTERY LOW’ weergegeven. De gemeten waarde is een weergave van het vermogen van de accu om in winterweer voldoende stroom voor het starten van de motor te leveren.

FUNCTIES Printer (incl. 2 rollen papier) Lcd-display Vormgegoten omkasting Compleet met batterijen Instructies in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Chinees GEBRUIK 6 V - 12 V accu’s 12 V - 24 V laadsystemen

2 ROLLEN PAPIER

77015 Digitale accutester met printer

Een moderne accutester voor 6 V en 12 V accu’s. Compleet met printer voor gegevensuitleg. Instructies voor testers met printers   Voor het gebruik moeten de meegeleverde batterijen in het batterijvakje worden geplaatst. Als de batterijen weinig vermogen hebben, wordt op het lcd het bericht ‘INTERNAL BATTERY LOW’ weergegeven. De gemeten waarde is een weergave van het vermogen van de accu om in winterweer voldoende stroom voor het starten van de motor te leveren.

FUNCTIES Printer (incl. 2 rollen papier) Lcd-display Vormgegoten omkasting Compleet met batterijen Instructies in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Chinees GEBRUIK 6 V - 12 V accu’s

2 ROLLEN PAPIER

G4184 Accuvermogentester

77017 Digitale accutester

FUNCTIES Test max. 100 A Veiligheidsschakelaar voorkomt vonken Klemmen voor zwaar gebruik Loodzuuraccu’s FUNCTIES Lcd-display Compleet met batterijen

GEBRUIK 12 V accu’s en wisselstroomgeneratoren

GEBRUIK 6 V - 12 V Accu’s

77018 Reserve rollen papier voor printers

G4107 Startcontrole accutester

FUNCTIES Een eenvoudige tester om te controleren of de accu de motor kan starten. GEBRUIK 12 V accu’s

FUNCTIES Rollen papier voor printers TYPE Pak met 2 stuks

Use with 77016 | 77015

www.gunson.co.uk

Accutesters 10.


77050 Krimpkous en contactset – 110 stuks

De contacten bevatten soldeeradditief.

Deze verbindingen, zowel de krimpkousen als de contacten zijn geschikt voor gebruik met een warmtepistool of conventionele hittebron, voor aansluitingen die langer meegaan, die ook snel en gemakkelijk zijn te gebruiken.

77041 Krimpkousset – 180 stuks

Deze handige moffen vormen een beschermende, waterbestendige isolatie voor blootgestelde bedrading en elektrische aansluitingen. Ontworpen voor auto’s.

77049 Contactset – 36 stuks

• Verschillende contactaansluitingen • 3 maten • Voor gebruik met krimpgereedschap. De uiteinden worden met hitte afgedicht.

11. Electra

77010 Autozekeringsset – 43 stuks

Een assortiment autozekeringen die oplichten als ze zijn doorgeslagen. Kleurgecodeerde zekeringen van 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 A plus zekeringsverwijderaar. Doorgeslagen zekeringen zijn gemakkelijk te herkennen.

www.gunson.co.uk


77044 EURO LED-lamp – Oplaadbaar | EURO-stekker 77040 LED-lamp – Oplaadbaar

Deze compacte oplaadbare led-lamp heeft een magnetische achterkant, zwenkhaak, zachte greep en 36 superheldere led’s. Hij kan worden opgeladen via een 12 V contact of 240 V (3-pin stekker). Hij past makkelijk in het handschoenvakje van de meeste voertuigen en is ideaal voor algemeen gebruik en als het voertuig panne heeft. Ook zeer geschikt voor thuis of op de camping, enz.

77023 Automatische sonde 6 V - 24 V

Zet de elementen onder stroom, voordat de sonde wordt gemonteerd. Test de continuïteit en polariteit en traceert kortsluitingen en slechte aardaansluitingen. Testen van:  Schakelaars | Relais | Diodes en zekeringen | Bedrading Zet de elementen onder stroom, voordat de sonde wordt gemonteerd:

Koelventilatormotoren | Brandstofpompen | Raam- en dakraammotoren | Wissermotoren | Relais en lampen, enz.

77001 Polariteitcircuittester

Dit apparaat test de polariteit onmiddellijk, vindt kortsluitingen zonder dat er zekeringen worden verspild en vindt slechte aardaansluitingen. Test voor polariteit, zonder startkabels aan te sluiten. Testen van:  Koelventilatoren | Raamregelmotoren | Elektronische brandstofpompen | Relais | Lampen, enz. ECU veilig voor gebruik met gevoelige motorregelsystemen.

G4166 LED-circuittester

Voor eenvoudige elektrische tests van dc-systemen met lage spanning. Testen van:  Continuïteit | Identificatie van draden onder stroom Testen dc-spanning 3 V - 12 V | Voertuigaccu Bougieontsteking NIET GESCHIKT VOOR AC / 240 V

www.gunson.co.uk

Electra 12.


Testers de moeite Reguliere compressiecontroles zijn en waard om dure onderhoudsbeurten sielekkage reparaties te voorkomen. Compres de kleppen, kan het gevolg zijn van beschadig pakkingen versleten ringen, doorgeslagen kop of een gebarsten cilinderkop. de Met verschillende hulpmiddelen kan tgesteld, conditie van de motoren worden vas worden zonder dat ze uit elkaar hoeven te gehaald, wat erg duur is.

77043 Compressietestkit – 6 stuks Deze compressietestkit heeft een groot, makkelijk afleesbaar display van 6,5 cm met nauwkeurige Bourdon-buismeterbeweging. Dubbel gekalibreerde en kleurgecodeerde schaal van 0-300 psi of 0-2100 Kpa en aflaatklep aan de zijkant. De rubberen hogedrukslang van 380 mm met gevlochten roestvaststalen omkasting (bestand tegen olie en vet), wordt met een eenvoudige veerwerking gemonteerd. Een dubbele adapter van 14 | 18 mm wordt aan de slang gemonteerd voor een snelle en eenvoudige test van de meeste moderne auto’s. Extra lange adapters van 10 | 12 | 14 mm worden meegeleverd, voor diep ingebouwde bougies. De adapter van 12 mm kan worden gebruikt voor motorfietsen, ATV en toepassingen op zee. De snel ontkoppelende koppelingen en directe asbevestigingen zorgen voor een snelle en eenvoudige montage. Kan worden gebruikt voor het opzoeken van versleten ringen, defecte kleppen, doorgeslagen koppakkingen, vastzittende kleppen, opgehoopt koolstof in cilinders, enz.

13. Testers

www.gunson.co.uk


77005 Cilinderlekkagetester - met extra lange adapter Dit product is ĂŠĂŠn van de eenvoudigste testers voor de controle van de motorconditie. Compressielekkage kan het gevolg zijn van beschadigde kleppen, versleten ringen, doorgeslagen koppakkingen of een gebarsten cilinderkop. Extra lange adapters zijn vooral geschikt voor de diep ingebouwde zekeringen van Ford Zetec- en Vauxhall/Opel Ecotec-motoren. Stelt de conditie van de motoren vast, zonder dat ze uit elkaar hoeven te worden gehaald.

www.gunson.co.uk

Testers 14.


G4101 Compressietester – Hi-gauge Hi-gauge is een instrument voor het meten en opnemen van de druk die door de zuiger in elke cilinder wordt gecreëerd. Deze informatie wordt gebruikt voor de diagnose van storingen in kleppen, zuigers, zuigerringen, cilindergaten en koppakkingen. Dergelijke tests geven een goede indicatie van de algemene conditie van de motor en kunnen worden gebruikt tijdens gewone motorbeurten als waarschuwing tegen mogelijke problemen of storingen. De kalibratie gebeurt in bar of psi en het instrument is geschikt voor benzinemotoren met bougiecontacten van 14/18 mm met flexibele slangen voor gemakkelijke bevestiging.

77003 Vacuümpomp

Controleert de met vacuüm geregelde systemen van auto’s en bestelwagens. Met een schaal van 0-76Cm/hg (0-30 In/hg) Deze set is geschikt voor veel verschillende tests, zoals: • Automatische transmissie • Vacuümtanks • Airconditioning en verwarming • Verwarmingselementen • Remsystemen (inclusief ABS & conventioneel) • Motorbeheerssystemen • Uitlaatregelsystemen • Motortuning • Brandstofsystemen • Ontstekingssystemen Motoronderhoud, zoals:  • Cilinderkop • Klepstang olieafdichtingen • Zuigerringbevestiging bij dieselmotoren • Uitlaatgassen bij turboladers

15. Testers

www.gunson.co.uk


G4103 Vacuümmeter – Lo-Gauge Geschikt voor alle benzinemotoren. Past met gemak op de meeste auto’s. Meet nauwkeurig de druk binnen het bereik. Minus 1 bar (30 mHg) tot plus 0,7 bar (10 psi) Onder meer geschikt voor de volgende toepassingen: • Mislukte ontstekingen • Lekkende en vastzittende kleppen • Lekkende koppakkingen • Onjuist mengsel/ontstekingstiming • Onjuiste kleptiming • Luchtlekken bij spruitstuk en carburator • Meting van brandstofverbruik • Uitbalancering van meerdere carburatoren • Meting van de inlaatdruk bij sommige auto’s • Pomptests (zuig- en afleverdruk) • Vacuümservo’s • Brandstofpompen

77013 Auto key fob tester

77028 Bougietester Deze eenvoudige, maar essentiële test duurt 3 tot 6 seconden, al naar gelang de soort bougie, maar verschaft belangrijke informatie over de conditie en prestatie. Test bij 6/17 A. Alleen voor gebruik met 12 V dc-systemen.

Deze tester controleert de effectiviteit van key fobs, en geeft aan of het signaal zwak is. Het instrument moet zich zeer dichtbij de key fob bevinden, om deze test uit te kunnen voeren. Breed bereik:  Afstandsbediening voor garage/ hekken | Auto key fobs Afstandsbediening voor tv-stereoinstallatie

77051 Gewone railstroommeterset Ontworpen om de terugstroom van dieselverstuivers te meten

G4125 Gastester – Digitaal Deze uitlaat- en gasanalysator met impulspompgastester wordt gebruikt voor het testen en instellen van de carburatoren (benzine, gelood en ongelood) en de benzineverstuivingssystemen van alle auto’s. Biedt een eenvoudige en goedkope manier om te zien of het juiste benzine/luchtmengsel wordt vrijgegeven. Zorgt ervoor dat de instellingen binnen de tolerantielimieten van de fabrikant voor CO-inhoud in het uitlaatgas vallen. Functies Kalibreert in lucht, zonder bewegende onderdelen die kunnen slijten. Geen filters die vervangen hoeven te worden. Nauwkeurige CO-meting tot 0,5%.

www.gunson.co.uk

Testers 16.


Multimeters imeters die in de handel Gezien het grote aantal digitale mult alen wat u precies nodig bep te verkrijgbaar zijn, is het nodig om motorbeheersdiagnostiek, elde wikk inge met hebt. Als u bezig bent multimeter ook meer dan denkt u vast dat een duurdere geval. Aangeraden wordt het altijd testfuncties bevat. Dat is niet e functies zijn en welke functies om vast te stellen wat de essentiël ng voor u zijn. Het bereik van met toegevoegde waarde van bela prijs is niet altijd een indicatie de r maa elke test is ook belangrijk, en de basisfuncties en de meest van de beste multimeter. Wij hebb auto’s beoordeeld plus enige voor populaire diagnostische functies zodat u een idee krijgt van waar functies met toegevoegde waarde, u uit kunt kiezen. n, populair voor klassieke voertuige Analoge meters zijn nog steeds zijn ig nod die ties func en al e scha maar beschikken niet over de juist moderne voertuigen te testen. om de ECU’s en de sensoren van 5% nauwkeurig, waarbij de Gewoonlijk zijn deze meters tot +ig is. Aangezien analoge meters nieuwere DMM tot +- 1% nauwkeur pedantie) hebben, halen ze een lage interne weerstand (invoerim t dat ze testen, waardoor de te veel vermogen uit het apparaa t aangetast. Het staafdiagram word nauwkeurigheid van de meting neer klassieke auto’s worden is echter nog steeds erg handig wan getest. issertje. De wet van Ohm...Even een opfr de drie onderdelen van de zijn d rstan wee en m stroo g, Spannin enten voorhanden zijn, kan elem deze wet van Ohm. Als twee van , bijv. 1 A = 12 V / 120 ohm. het derde element worden berekend t men alleen de spanning en hoef Bij de meeste elektrische klussen wikkelde projecten zijn bepaalde weerstand te kennen, maar bij inge l, tachometer, bedrijfscyclus en functies, zoals contacttijd, toerenta temperatuurmeting nodig. gh Guide to Multi-meters’ gaat u Voor een exemplaar van ‘The Rou l nica ech naar... www.gunson.co.uk/t

G4187 Multimeter voor voertuigen De functies omvatten:  Selectieschakelaar met 24 standen voor een enorm gamma aan gespecialiseerde automobieltests en kalibratiefuncties, analoog/digitaal display, schokweerstand, beschermende holster en stander, volledig functioneel symbooldisplay, aansluitingsprompt, volledige bescherming tegen testoverbelasting.

17. Multimeters

FUNCTIES  gelijkstroomspanning wisselstroomspanning gelijkstroomampère (stroom) ohm (weerstand) Contacttijd (cilinders) toerental (cilinders) Diodetest Continuïteitstest Dataopslag Zekering Sondes batterij meegeleverd

0-1000 0-750 0-20A 0-20M 4, 6 & 8 4, 6 & 8 JA JA JA 200 Ma & 10 A 2 + krokodilklemmen JA

www.gunson.co.uk


77038 Multimeter voor voertuigen - digitaal

Digitale multimeter in de vorm van een pen met digitaal lcd-display, dataopslagfunctie, automatische uitschakeling, automatisch bereik, overbelastingbescherming, compleet met 2 krokodilklemmen en een outputadapter van 12 V.

G4143 Zakmeter 2

G4195 Zakmeter 1 Een gewone multimeter voor universeel gebruik, die apparaten, instrumenten, speelgoed, computers, accessoires, enz. tot 10 A test. Ook geschikt voor elektrische foutopsporing van circuits, ontstekingsystemen, acculaadsystemen, verlichting, instrumentenpanelen en bedrading. Digitaal display, gegevensopslag en batterijen meegeleverd.

Een gewone multimeter voor universeel gebruik dit tot 10 A test. Compleet met temperatuursonde voor de diagnostiek bij auto’s. Kenmerken:   Digitaal display | Dataopslag Temperatuursondes | Akoestische continuïteitstester | Krokodilklemmen Batterijen

G4169 Zakmeter 3 Een professionele multimeter voor testen thuis, op kantoor en in de werkplaats. Bijkomende kenmerken zijn een verlichte testdraad voor werk in onverlichte ruimtes. Meet: Gelijkstroomspanning | Wisselstroomspanning | Gelijkstroom | Wisselstroom | Weerstand | Capaciteit | Diodes en continuïteit Gezekerde bescherming voor inputterminal van mA | Gezekerde bescherming voor inputterminal van 10 A of 20 A | Zonder zekering Maximumspanning tussen aansluitpunten en aarde 1000 V | Dataopslagvoorziening | Display voor negatief en overbelast resultaat

77039 Testkabelset voor voertuigen

77011 Multitesterkabels

Testset voor aansluitpunten die past op standaard banaanstekkers van 4 mm die worden gebruikt voor multimeters en andere testapparatuur. Compleet met aluminium opslagdoos. Kit met vervangende multitesterkabels van hoge kwaliteit. Past op de meeste multimeters.

77019 Multimeter accessoireskit

77020 – Startkabelset voor autotests - 10 stuks

Deze kit bevat 2 sondes, 2 kleine krokodilklemmen, 2 grote krokodilklemmen en verlengsnoeren voor de aansluiting. Ideaal voor extra bereik van om het even welke multimeter. Ideaal voor bestelwagens

Startkabelset voor het testen onder verschillende omstandigheden, zoals het vullend vermogen van een relais naar een elektrisch element, verlenging van een kabel, sondesituaties, vullend vermogen van elektrische voeding naar elementen, enz.

www.gunson.co.uk

Multimeters 18.


Motortuning Interne verbrandingsmotoren maken gebruik van een mengeling van lucht en benzine om vermogen op te wekken. De prestatie wordt daarom beïnvloed door de lucht die erin stroomt en de benzine die door de carburator wordt verstrekt Tenzij de luchtstroming in dubbele en meervoudige carburatoren goed is ingesteld, is het onwaarschijnlijk dat de juiste mengeling wordt verkregen. Net zo, moet de lucht naar het brandstofmengsel in de bougie afgesteld worden om ervoor te zorgen dat het juist verbrandt en het mengsel niet te rijk is

Colortune past meteen, zonder adapter, op de meeste productiewagens die in de handel verkrijgbaar zijn, behalve enkele grote Fords die een grote bougie gebruiken met een draad van 18 mm. Het past ook op motorfietsen met tweetaktmotoren, omdat er geen ruimtebeperkingen zijn als gevolg van kleppen. Ook geschikt voor de meeste tuinmachines en krachtmotoren. Colortune is een uniek apparaat voor de instelling van de mengeling en een detector van andere mengelingproblemen. Het is een bougie die net zo werkt als een normale bougie, maar omdat het een glasisolator bevat, is de kleur van de ontstekingsvlam in de cilinder zichtbaar, waardoor het mogelijk is om de kracht van de mengeling en andere storingen te zien. Hoe werkt het? Het beste is om het principe te begrijpen waar Colortune op is gebaseerd. Het principe is gewoonlijk zichtbaar bij paraffineverwarmers, gaskooktoestellen of waar dan ook brandstof in de lucht wordt verbrand om hitte of energie te verkrijgen. Een zeer efficiënte ontsteking produceert een helderblauwe vlam. Andere kleuren geven aan dat de mengsels inefficiënt zijn. Binnen in een interne verbrandingsmotor zijn dezelfde kleuren aanwezig, ook al ziet men ze meestal niet. Als Colortune is gemonteerd

19. Motortuning

in plaats van een bougie, is de vlam door de glasisolator zichtbaar, en wordt de brandstof ontstoken door een vonk in de Colortune. Wat doet Colortune? Colortune biedt een uniek inzicht in het gedrag van de brandstofverbranding in individuele cilinders, wat de kosten van dure storingsdiagnoses vaak uitspaart. Colortune stelt de mengeling heel nauwkeurig in, indien juist gebruikt, waardoor minder benzine verspild wordt, de motor beter presteert en de uitlaat een stuk schoner is. Waar past Colortune op? Colortune past op de meeste auto’s. De standaardstekker heeft een draad met een diameter van 14 mm, net als de meeste bougies. Met adapters kan Colortune op alle andere voertuigen, boten, motorfietsen en zelfs grasmaaimachines gemonteerd worden. Deze adapters zijn verkrijgbaar in 18 mm, 12 mm en 10 mm.

www.gunson.co.uk


Colortune past direct, zonder adapter, op voertuigen zoals Ford Escorts en sommige Peugeots, enz. die gebruikmaken van zeskantige stekkers van 10 mm. Dit zijn dunne stekkers die toch een normale draad van 14 mm hebben. Sommige motoren gebruiken tapse zittingstekkers, maar de standaard Colortune kan toch worden gebruikt, door de dikke koperen onderlegschijf te gebruiken die in de kit zit, zodat er geen tapse adapter nodig is. G4074 Colortune – 14mm

Colortune plus een adapter van 18 mm Met de adapter van 18 mm past de Colortune op grote Fords, Amerikaanse en andere niet-Britse auto’s en op sommige klassieke wagens. Colortune met een adapter van 10 of 12 mm past op de meeste motorfietsen. Viertaktmotorfietsen Er wordt een draad met een diameter van 14 mm, 12 mm of soms 10 mm gebruikt. De referentiecode van de bougieproducent helpt bij de identificatie.

G4095 Eezi-Lap – Trillende kleplapper Een goed presterende motor hangt af van goed zittende en afgedichte kleppen. Slecht zittende of losse kleppen, en versleten geleiders en stelen zorgen ervoor dat hete samengeperste gassen kunnen ontsnappen, waardoor de prestatie achteruit gaat en de motor schade oploopt. Vermogensverlies en een slechte startprestatie zijn de symptomen hiervan. Wat het doet: • Zet een draaiende boorbeweging om in trillende actie slijpende beweging • Past op alle elektrische boren met een normale kop van 8 mm • Repareert heel snel kleppen • Produceert een gasdichte afdichting binnen luttele seconden • De zuigkoppen van 22/28 mm passen op de meeste kleppen • Belangrijke tijdsbesparing bij motoren met meerdere kleppen

G4171 Colortune – 12mm G4172 Colortune – 10mm Bijkomende adapters verkrijgbaar  G4055A Adapter van 10 mm voor tweetaktmotorfietsen G4055B Adapter van 12 mm voor tweetaktmotorfietsen G4055C Dunne adapter van 14 mm

G4055D G4055E

Lange adapter van 14 mm Adapter van 18 mm voor grote Fords, Amerikaanse en andere niet-Britse auto’s en sommige klassieke auto’s

G4094 Clikadjust-Micrometer kleprolafstelling De klepspeling is gemakkelijk af te stellen op alle duwstangmotoren of OHC-motoren met bovenafstelling. Clikadjust maakt deze klus nog gemakkelijker en heel nauwkeurig. Deze essentiële spelingafstelling zorgt ervoor dat kleppen (in- en uitlaat) op de juiste wijze openen en sluiten, met een betere motorprestatie als gevolg. Hiervoor is een instrument nodig dat op de afstelmoer van de auto past.

Geschikt voor: • Alle duwstangmotoren • Alle OHC-motoren met bovenafstelling • In- en uitlaatkleppen • Alle soorten taprollen, enz. gelijk en ongelijk • Alle soorten draden • Voelmeters zijn niet nodig

G4053 Carbalancer Hoe het werkt: Carbalancer meet de luchtstroom op eenvoudige en nauwkeurige wijze, zodat elke carburatorklep gesynchroniseerd kan worden voor dezelfde uitgebalanceerde luchtstroming. Carbalancer heeft een unieke micromeetkop en een gemakkelijk afleesbare schaal. Het stelt de luchtstroom vast en zorgt voor de nauwkeurige kalibratie van de luchtklep. Geschikt voor: SU, Solex, Auto-Lite, (Formoco) Stromberg, Weber en Zenith en kan worden afgesteld voor de meeste carburatoren, inclusief zij- en valstroom met luchtinlaten (Venturi) met een diameter van 25 mm tot 67 mm. Wat het doet:  • Verbetert de prestatie • Produceert meer kilometer per liter • Gladdere en betere versnelling

www.gunson.co.uk

Motortuning 20.


Service Reset

onische Moderne voertuigen hebben elektr n kunnen regeleenheden (ECU) die storinge worden identificeren, die in het geheugen or het eerst in opgeslagen. Dit systeem werd vo enheden met ca. 1986 toegepast bij motorregele . elektronische brandstofinspuiting

NZINEMOTOREN en vanaf Nu wordt het gebruikt voor alle BE biedt enorme voordelen aan 2001 ook voor dieselmotoren. Dit de reparaties aanzienlijk onderhoudspersoneel, omdat het de auto worden opgeslagen vereenvoudigt. De storingen van en van de ECU. In 2003 is als STORINGCODES in het geheug voor dieselmotoren. een CAN-protocol geïntroduceerd OBD

ig is om geen specifieke vaardigheid voor nod Het systeem is zo eenvoudig dat er aratuur app e enig terug te halen. Er is echter wel de storingcodes van het voertuig de om t ruik geb lezen. Een codelezer wordt nodig om deze storingcodes uit te er ruik geb de at zod , odes te laten downloaden ECU van het voertuig alle storingc On het van e eelt ged het codelezer activeert deze op een scherm kan zien. De tificeert en a dat de defecte component iden amm rogr Board Diagnostic (OBD)-p de relevante code weergeeft.

OBD I

nten een aansluiting die uniek was

Voor 1995 gebruikten autoproduce eigen auto’s.

voor hun

OBD II

Europa in contact gebruikt, dat nu in heel Na 2001 wordt een standaard 16-p voldoen ing gev wet e dez oren moeten nu aan verplicht is. Ook diesel- en lpg-mot erd. uce trod geïn ens lezer voor deze wag en Gunson heeft een storingcode verd. odes van elk voertuig wordt meegele Een complete lijst met de storingc van The aar rijgb verk tic Trouble Code’ is ook De handleiding ‘Auto Data Diagnos Tool Connection (artikelnr. 3602). en om de service-indicatorlamp op de ECU Sommige producenten monteren ig. Dit nod nt ume instr l resetten, is een speciaa die na de gewone servicebeurt te . gewone 16-pin contact instrument maakt gebruik van het dat de r The Tool Connection aanbevolen Om veiligheidsredenen wordt doo dt wor teur mon door een goed opgeleide onderhoudsbeurt aan de airbags uitgevoerd.

21. Service Reset

www.gunson.co.uk


77048 Scan & Resetinstrument – VAG

Dit laatste diagnostische instrument is compatibel met CANprotocol en leest en wist storingen in de VAG ECU voor airbags/ABS/automatische transmissie/klimaatregeling/radio/ startbeveiliging/centraal slot, enz. Met achtergrondverlichting en stekker voor het EOBD 16-pin contact. Geleverd in een opbergtas met rits. Geschikt voor de meeste: Audi | Seat | Skoda | Volkswagen modellen en als standaard storingcodelezer voor OBD II- en EOBD-systemen

www.gunson.co.uk

Service Reset 22.


77031 EOBD Storingcodelezer – CAN PROTOCOL

77030 Dieselstoringcodelezer – GM | Vauxhall/Opel

Voor GM-dieselmotoren gemaakt van 1998 tot 2001 met Bosch EDC 15 beheerssystemen. Motorgrootte 1.7, 2.0, 2.2

77004 EOBD II – Storingcodelezer – NIET-CAN Dit instrument is ontworpen voor het lezen en wissen van diagnostische storingcodes van auto’s met EOBD II-beheerssystemen van na 2001.

Met het CAN-protocol is deze nieuwe storingcodelezer geschikt voor dieselmotoren na 2004 en voor benzinemotoren vanaf 2001.

77032 Storingcodelezer – Ford

Geschikt voor benzine- en dieselmotoren van auto’s van 1986 tot 1997, met het juiste ECU-systeem en motortype. Deze toepassing omvat enkele dieselmotoren en ABSsystemen. 77006 Resetinstrument voor servicelamp – BMW / Mini Cooper

Voor het resetten van de service-indicatorlamp op de volgende BMW-modellen: Z3 Roadster, Coupe/Compact, E20, E32, E34, E36, E38, E60, E63, E64, E65, E46, E39, X5 en Mini Cooper. Dit instrument wordt ook gebruikt voor het resetten van de airbagserviceindicatorlampen van deze modellen vanaf 2000. Voldoet aan RoHS

Een complete lijst met compatibele auto’s wordt met de kit meegeleverd en de aansluiting gebeurt met een 16-pin adapter die via het dashboard verbonden wordt aan de auto. NIET geschikt voor auto’s met CAN-protocol 

77022 Resetinstrument voor service-indicatorlamp – Rover 75/MG-ZT

Dit eenvoudige instrument wordt in de ECU gestoken via de 16-pin EOBD-poort onder het dashboard van de Rover 75 of MG-ZT. Hiermee wordt de olie-indicatorlamp en de servicelamp op 15000 mijl/24000 km gereset.

77007 Resetinstrument voor servicelamp – VAG | Ford Galaxy

Voor het resetten van de service-indicatorlamp van de volgende auto’s plus de airbagserviceintervals: Audi A2, A3, S3, A4, S4, RS2, RS4, A6, S6, A8, S8, TT

Volkswagen Golf 1V, Beetle, Sharan, Passat, Lupo, Bora, Caddy, T4, Polo,

Seat Arosa, Ibiza, Cordoba, Toledo, Leon, Alhambra,

Skoda Octavia, Fabia Ford Galaxy

23. Service Reset

www.gunson.co.uk


Niets zomaar aannemen met codelezers Een code die door een motorbeheerssysteemcontrole wordt geactiveerd is niet altijd de oorzaak van het probleem. Stuart Smith, Technical Services Manager van The Tool Connection raadt aan om voorzichtig te zijn bij de interpretatie van de resultaten.

Vaak word ik door automonteurs gebeld, die niet precies weten wat ze moeten doen of willen weten hoe storingcodelezers en motorbeheerssystemen functioneren. De hulproep begint meestal als volgt: “De motorcontrolelamp brandt, ik heb de code uitgelezen, het onderdeel vervangen, maar het werkt niet – de lamp brandt nog steeds!” Het probleem kan namelijk zijn veroorzaakt, omdat een foute codelezer wordt gebruikt. Een codelezer werkt niet bij alle auto’s en het is belangrijk om meteen te controleren of de juiste lezer wordt gebruikt. Gunson produceert een stel modelspecifieke codelezers, met ECU-motorcode identificatie, voor oudere modellen. De huidige Gunson-codelezer (artikelnr. 77004) is voor benzinemotoren vanaf 2001 (niet-CAN) en is dus niet geschikt voor dielsel- of oudere benzinemotoren. Dit betekent dus dat als u een codelezer wilt kopen, u eerst moet controleren waar de lezer toe in staat is. En dan nu een voorbeeld van een duidelijk resultaat van de codelezer dat toch misleidend kan zijn. De motorcontrolelamp van een 2002 Vauxhall Corsa met benzinemotor brandt. De juiste codelezer wordt gebruikt, aangesloten op de DLC en hij geeft enkele codes weer.

77023 Autoprobe 6-24 Volt (zie pagina 12)

Op basis van deze informatie lijkt het redelijk om onderdelen te vervangen, maar eerst moet de schakeling worden gecontroleerd op aardingsproblemen, slechte of vuile verbindingen en op de juiste draadcontinuïteit. Voor dit onderzoek moet een multimeter van goede kwaliteit worden gebruikt, daarnaast moet u enkele aansluitpuntinstrumenten, kabels, testklemmen en sondes bij de hand hebben. Deze zijn verkrijgbaar in het Gunson-deel van www.toolconnection.co.uk Ook al geeft een nauwkeurige code-uitlezing een idee van waar men met de probleemopsporing moet beginnen, toch betekent het niet noodzakelijkerwijs dat dat specifieke onderdeel het probleem is. Code ‘Throttle Actuator Control P0639’ betekent bijvoorbeeld

www.gunson.co.uk

niet meer dan dat er een storing binnen deze schakeling is. Na deze basisinformatie, moet het volgende met een multimeter worden gecontroleerd: weerstand, spanning, aardverbindingen en continuïteit om zoveel mogelijk verschillende factoren uit te schakelen, op zoek naar de eigenlijke storing. Het is nu nuttig om een intelligente sonde te gebruiken, zoals een 6-24 V autosonde van Gunson (artikelnr. 77023). Het instrument is veilig voor computers en wordt direct via de accu van de auto gevoed. Een uitschakelingstoestel voorkomt schade aan de schakeling. Als alle basiselementen zijn gecontroleerd en goed blijken te functioneren, moeten de aangegeven elementen worden gecontroleerd. In de gegevensboeken staan de waarden voor de elementen en de schakelingswaarden, die erg belangrijk zijn voor dit onderzoek en de diagnosestelling. Het is belangrijk te onthouden dat moderne auto’s veel aan elkaar gekoppelde systemen hebben. Dit betekent dat als er iets fout gaat, verschillende codes worden geactiveerd, die soms niet de echte fout aangeven. Ga ordelijk te werk. Onderzoek elk element. Vervang het zo nodig. Ga door totdat de codelezer aangeeft dat het probleem is opgelost. Het lijkt alsof dit tijdrovend is, maar zodoende wordt het werk grondig uitgevoerd, wat uiteindelijk geld zal uitsparen. Tot slot zijn moderne motorbeheerssystemen afhankelijk van een continue feedback van de lambdasensor in het uitlaatsysteem naar de ECU. Dit zorgt voor de juiste brandstofinspuitregeling. Reguliere controle is van groot belang. Door de storingen te corrigeren die door het systeem worden aangegeven, wordt minder brandstof verbruikt, verbetert de prestatie, worden uitlaatgassen tot een minimum beperkt en, belangrijker nog, wordt schade aan de sensor en de katalysator voorkomen.

Stuart Smith Service Reset 24.


Timinglampen

middel voor motoren De timinglamp is een essentieel hulp door de positie van de met aanpasbare timing (uitgevoerd gezien in de meeste ontstekingsverdeler te wijzigen). Aan rijling elektronisch worden moderne motoren de timing en voo tegenwoordig op een gecontroleerd, wijst een timinglamp . Om te voldoen aan de storing, in plaats van een aanpassing we timinglampen worden CE-reguleringen mogen alleen nieu onlampen in plaats van de gebruikt - deze hebben allemaal xen oude neonlampen. itterend blauw/wit licht dat Deze xenonlamp zorgt voor een sch garages gezien kan worden. overdag en zelfs in de best verlichte Het doel van motortiming in elke cilinder op het juiste moment Om ervoor te zorgen dat de vonk Dit ontsteking van de benzinemotor. ontstaat voor de meest efficiĂŤnte de r voo s Zelf oromstandigheden. varieert enorm in verschillende mot el ng van de ontsteking van essentie timi de is en meest moderne voertuig het r doo nu den wor or ng van een mot belang. Veel aspecten van de timi erd. evo uitg m stee motorbeheerssy Hoe functioneert een timinglamp? tekingsvonk, licht een helder flitslicht Op hetzelfde moment als de onts en de timingmarkering op de op. Dit verlicht de timingaanwijzer elding dat moment stil. Door naar roterende motor en houdt de afbe r u de positie van de motor wannee de timingmarkering te kijken, ziet een istiming wordt gewoonlijk bij de vonk ontstaat. De eerste of bas Bij een hogere snelheid gebeurt erd. evo stationair draaiende motor uitg op geavanceerd en de voorijlingdraaikn de vonk eerder (de timing is meer te urig wke nau dit akkelijker om van sommige lampen maakt het gem alibreerde vertraging van de flits gek een r voo t zorg p testen). De draaikno d zien dat de timingmarkering uitgelijn in de buis, totdat de gebruiker kan d). oog verh d wer l enta toer het zijn (zoals dat het geval was voordat

25. Timinglampen

www.gunson.co.uk


77008 Xenon voorijling-timinglamp De timinglamp maakt de synchronisatie van het ontstekingsysteem en de zuigerbeweging mogelijk. Een inductieve omzetter zorgt ervoor dat de bougiedraad niet langer weggehaald hoeft te worden om de timinglamP te kunnen gebruiken Timinguitlezing: 0-60° BDPD • • • • • • • • • •

Timing voorijling tot 60 krukasgraden met voorijlingdraaiknop Superieure prestatie bij alle snelheden tot 8000 rpm Functioneert bij alle ontstekingsystemen van 12 V Xenonlamp voor schitterend blauw/wit licht Capaciteit van 1.000.000 flitsen Omgekeerde polariteit- en overbelastingsbescherming Inductieve omzetter Dubbel controlelicht wijst op onjuiste bevestiging en defect flitslicht Vervangbare xenon flitsbuis (artikelnr. 77009) Complete aanwijzingen meegeleverd

G4113 Inductieve Xenon Timinglamp De xenon timinglamp zorgt ervoor dat de dynamische ontstekingstiming kan worden ingesteld. Inclusief inductieve omzetter voor eenvoudige aansluiting. Geschikt voor benzinemotoren met een ontstekingssysteem van 12 V, waaronder ook elektronische motoren, indien van toepassing, ook al zijn sommige ontstekingssystemen niet van buitenaf instelbaar. Wijst op de ontstekingstiming en maakt een afstelling volgens de aanwijzingen van de fabrikant mogelijk. Inductieve omzetter wordt direct op de HT-kabel van de ontsteking geklemd. Aangedreven door de eigen 12 V accu van het voertuig. De speciale xenonlamp zorgt voor het ultraheldere flitslicht dat nodig is om de motortimingmarkeringen bij daglicht of in een goed verlichte garage te zien. • • • • • •

Functioneert op alle ontstekingssystemen van 12 V Xenonlamp voor schitterend blauw/wit licht Capaciteit van 1.000.000 flitsen Omgekeerde polariteit- en overbelastings bescherming Inductieve omzetter Vervangbare xenon flitsbuis (artikelnr. 77009)

G4133 Garage timinglamp Xenon wit licht met vooraf ingestelde voorijling voor timing van één markering. Geschikt voor elk voertuig met een 12 V conventionele accu/bobine of elektronische ontsteking. De timinglamp kan voor elke benzinemotor worden gebruikt met om het even hoeveel cilinders op elk toerental. • • • • •

Gevoelige inductieve HT-omzetter Gemaakt van een vormgegoten legering Overbelastingsbescherming bij hoge snelheid Klembare inductieve omzetter bij de eerste kabel voor betrouwbare inschakelingimpulsen. (Het is niet nodig om de HT-kabel te ontkoppelen). Dankzij de voorijlingsfunctie kan de motor worden getimed wanneer alleen DPD is gemarkeerd. Hierdoor kan ook de voorijlingscurve van het ontstekingssysteem nauwkeurig worden gecontroleerd, op basis van de aanbevelingen van de fabrikant.

G4123 Supastrobe Professional

Deze timinglamp voor zwaar gebruik heeft een aan/ uit schakelaar, een rubberen neusbescherming en vervangbare kabels. Kenmerken: Digitale uitlezingen voor toerental | Contacttijd | Voorijlingstiming en inductieve omzetter geschikt voor alle soorten benzineontsteking en om het even hoeveel cilinders.

www.gunson.co.uk

Timinglampen 26.


Wielen en remmen Wielen en remmen kunnen worden onderhouden zonder veel gereedschap. De Gunson Eezibleed die ook in een pneumatische versie beschikbaar is, is hier een klassiek voorbeeld van. Dit instrument is kosteneffectief, kan met één hand worden bediend en zorgt ervoor dat remvloeistof effectief kan worden vervangen. Voor informatie over instrumenten voor elektronische remsystemen gaat u naar www.lasertools.co.uk/brakes

Eezibleed is een automatisch hydraulisch rem- en koppelingsafvoersysteem dat gebruikmaakt van rem- en koppelingvloeistof onder druk om de oude en gebruikte vloeistof in het systeem af te tappen. Deze methode zorgt voor dat de remvloeistof eenvoudig door één persoon kan worden afgetapt en maakt gebruik van luchtdruk uit het reservewiel om deze taak uit te voeren (max. 20 psi). 27. Wielen en remmen

Hoe werkt het? Een luchtdichte afdichting op het reservoir zorgt voor een snelle vloeistofverversing. Eén persoon kan dit probleemloos uitvoeren, zonder vervuiling. De Eezibleed kit bestaat uit een speciaal drukvat voor de verse vloeistof, een buis met deksel voor op het reservoir van de auto en een luchtpijp die op een band wordt aangesloten. Wanneer beide buizen zijn aangesloten, wordt elke aftapklep om de beurt gebruikt, totdat de schone vloeistof verschijnt. Eezibleed kan ook met succes voor de volgende systemen worden gebruikt: Tandem hoofdcilinders zonder sensoren, Tandem reservoirs | Slaafservo’s | Vacuümservo’s www.gunson.co.uk


G4062 Eezibleed

Dit systeem is de norm voor betaalbare aftapsystemen voor remen koppelingvloeistof. Het maakt gebruik van de luchtdruk van een reservewiel om probleemloos hydraulische systemen af te tappen. Er zijn een aantal adapters beschikbaar die passen op de meeste auto’s met schroefdopreservoirs. Compleet met een uitgebreide gebruiksaanwijzing.

77021 Eezibleed pneumatische remvloeistofaftapper

Kenmerken:

• Eenvoudige werking om remvloeistof af tetappen • Automatische uitschakeling wanneer de vloeistof het maximumniveau bereikt • Afvoerbak van 2 liter • Navulfles van 1 liter • Afvoerbak van 2 liter • Navulfles van 1 liter

Hoe werkt het?  De Eezibleed pneumatische remvloeistofaftapper werkt op vacuüm en op normale perslucht via een standaard adapter van 1/4”. De eenheid bevat een vacuüm vloeistofaftapper, een afvoerslang met remnippeladapter en automatisch navulfles.

Navulfles: • Vul de navulfles met de benodigde hoeveelheid vloeistof (maximum 1 liter) • Zorg dat de rode afsluitklep horizontaal staat • Klem de navulfles op het hoofdcilinderreservoir van de rem of koppeling • Zet de afsluitklep in de verticale stand open. • De vloeistof begint te stromen wanneer de remmen wof de koppeling worden afgetapt

www.gunson.co.uk

Wielen en remmen 28.


77042 Eezibleed universele dop

Deze veelzijdige dop zorgt ervoor dat de standaard-Eezibleed voor veel verschillende auto’s kan worden gebruikt, door middel van een soort van klemgreep op het remvloeistofreservoir. De dop kan zo op alle remvloeistofreservoirs worden gebruikt die een opening hebben met een diameter van maximaal 8 cm.

G4008 Trakrite

Trakrite is het eenvoudigste en nauwkeurigste toestel om de uitlijning van de gestuurde wielen van auto’s en bestelwagens te controleren. Het is een rollagerplatform waar één voorwiel langzaam overheen rijdt met de wielen recht vooruit. Vanwege de rollagers tussen de onderkant en de bovenplaat van de Trakrite, zorgt elke zijwaartse stress tussen de band en het wegoppervlak ervoor dat de bovenplaat zijwaarts verschuift. Deze beweging wordt gekoppeld aan een aanwijzer die aangeeft of de wielen afgesteld moeten worden en in welke richting Hoe werkt het? Het is niet nodig om de toespoor- of de uitspoorhoek van de auto te kennen. Als de juiste hoek is ingesteld, is er geen zijwaartse stress tussen het wiel en de weg en de Trakrite geeft dit aan.

Waar dient dit voor?

• • • •

Vermijdt bandslijtage Controleert de uitlijning op een horizontaal oppervlak Geeft een nauwkeurig testresultaat binnen slechts 5 minuten Eenvoudige werking zonder dat er enige technische kennis voor nodig is.

• Nagenoeg onverwoestbaar • Geeft het toespoor of het uitspoor aan Leg de Trakrite neer en rijd eroverheen voor een probleemloos resultaat.

29. Wielen en remmen

Geschikt voor de vakman, de wagenparkoperator en de autoliefhebber. Voor een kleine beweging van de aanwijzer (bijv. tot 4 divisies), staat elke divisie van de schaal ongeveer gelijk aan eenvierde van een graad voor de toe- of uitspoorfout. De aanwijzer geeft bij een volledige uitslag een fout van het toe- of uitspoor van 3 graden weer. (Deze relatie is juist voor alle wielmaten). N.B. Het is belangrijk op te merken dat Trakrite niet de eigenlijke toe- en uitspoorhoek meet, maar de fout in de instelling van het toe- of uitspoor. Als het toe- en uitspoor juist is ingesteld, beweegt de aanwijzer niet wanneer Trakrite wordt gebruikt.

www.gunson.co.uk


G4058 Eezibleed dop – Nek- of bajonetbevestiging

G4063 Eezibleed doppenkit

Deze kit bevat de volgende doppen: 1¾” voor Girling metaalreservoirs 2½” voor Girling metaalreservoirs 24 mm voor Fiat 500 | 600 | 850 46 mm voor Fiat 64 mm voor Girling reservoirs Compleet met afdichtingen en doppen

Voor radiatoren met nek- en bajonetbevestiging.

77002 Remvloeistoftester

Remvloeistof is een hygroscopische vloeistof die vocht opneemt via de remslangen, enz., waardoor het kookpunt van de remvloeistof wordt verlaagd en de kwaliteit verslechtert. De remvloeistof moet regelmatig worden gecontroleerd op een juiste en veilige werking.

Groen betekent <1,5% water Geel betekent 1,5<3% water Rood betekent 3% < water

OK  OP HET RANDJE  FOUT

Hoe werkt het? Een remvloeistoftester is een eenvoudig instrument waarmee het percentage water in de remvloeistof wordt gemeten. Steek de sonde van de tester in de remvloeistof en lees het resultaat af.

77003 Vacuümpomp / Remvloeistof aftappen

Een complete kit voor vacuümtests. Kan worden gebruikt door één persoon om de remvloeistof af te tappen. Met deze kit kunt u met gemak en met één hand de remvloeistof aftappen, zonder dat de remmen ingedrukt hoeven te worden en zonder remvloeistof te verliezen. Dit systeem kan worden gebruikt voor bijna alle soorten vloeistoffen in een auto. De set bevat daarnaast nog een groot aantal andere tests.

www.gunson.co.uk

Wielen en remmen 30.


Absolute gaskleppositie De absolute gaskleppositie (en dus niet de relatieve of aangeleerde gaskleppositie). Gewoonlijk boven 0% bij een stationair draaiende motor en lager dan 100% op volle toeren. AC (alternating current of wisselstroom) De mechanische opgewekte elektriciteitsstroom die heel frequent van richting verandert. (zie ook DC, direct current of gelijkstroom). Voorijlingsdraaiknop Dit is het mechanisme van sommige timinglampen die de knippering van de buis vertraagt, zodat deze samenvalt met een bepaalde timingmarkering die anders niet zichtbaar zou zijn. Het kan ook samenvallen met een nieuwe markering die wordt gebruikt om aan een bepaalde timingvereiste te voldoen. Luchtstroomsnelheid vanaf luchtmassastroom Dit geeft de luchtstroomsnelheid weer die wordt gemeten door de massaluchtstroommeter Ampère (A) De elektrische eenheid die de stroom van een elektrische schakeling weergeeft. Voorijlings- of vertragingsmechanisme Een systeem om de ontstekingsvonk eerder of later te laten plaatsvinden, op basis van het toerental. Analoog / digitaal oms de beschrijving van een S multimeterdisplay. Het eerste display is een aanwijzer die over een schaalkaart beweegt en de tweede is een lcd-display. Algemener wijzen deze benamingen op de manier waarop elektrische signalen informatie overbrengen: via een continue golf of door afzonderlijke binaire codes. Automatische uitschakeling Dit mechanisme schakelt een toestel automatisch uit om de batterij te sparen. Bij de betere multimeters wordt eerst een waarschuwing gegeven en wordt de informatie opgeslagen. Autoranging De automatische instelling door een multimeter van de 31. Verklarende woordenlijst

meest efficiënte schaal voor het aflezen van een meting. Bij een tachometerschaal (omw/min) wordt dit soms in secties onderverdeeld. De multimeter gaat terug naar het begin van de volgende sectie wanneer de bovenkant van de eerste sectie wordt bereikt. Staafdiagram Een speciale schaal die in segmenten is onderverdeeld, waarmee de variaties van de prestatie van een element worden aangegeven. Dit heeft alle voordelen van een analoog display. Basistiming De basisafstelling van de ontsteking en de mechanische onderdelen van een motor zodat ze goed met elkaar samenwerken. Accu’s Opslagtoestellen voor gelijkstroom. De meest gebruikte accu’s voor auto’s zijn loodzuuraccu’s. Dit is de naam voor de inhoud van de accu, die de chemische energie omzet in elektriciteit. Ook al gaan loodzuuraccu’s lang mee, zolang de accu wordt gebruikt (lading afgeeft en weer wordt opgeladen), toch raken ze op een gegeven moment op, waardoor ze vervangen moeten worden. BTD (vroeger DPD) – Een manier om de juiste timing van de vonk in een cilinder te beschrijven. Nokhoek (contacthoek) De afstand rond de nok van de as van een verdeler die de tijd regelt waarin de onderbrekerpunten van conventionele ontstekingsystemen elkaar blijven raken. De eerste term wordt gebruikt voor motorfietsen, terwijl bij andere voertuigen vaak over ‘contact’ wordt gesproken. Een geheugensteuntje: de draaitijd van een verdeler wanneer de punten gesloten zijn (of “contact maken”). Carburator et traditionele toestel voor het H mengen van lucht en benzine in de juiste of handige verhouding.

het netwerken van “intelligente” toestellen, zoals sensors en wisselstroomgeneratoren in een (sub)systeem. Katalysator en toestel dat is bevestigd E aan het uitlaatsysteem, waar de ontstekingsgassen doorheen gaan. Deze worden afgebroken tot onschadelijke stoffen door zuurstof en een verwarmde katalysator (of chemisch opwekkingsmiddel voor dit proces, gewoonlijk platina). Oplaadsysteem et elektrische systeem van een H voertuig dat stroom produceert, die in de accu kan worden opgeslagen. Schakeling De route die de elektrische stroom aflegt. CO Koolmonoxide, een giftig gas dat bij ontsteking vrijkomt. Het volume dat door een motor wordt geproduceerd is direct proportioneel aan de verhouding van het benzineluchtmengsel. Voertuigfabrikanten gebruiken het om aan te geven hoe een motor voor de beste prestatie moet worden afgesteld. De overheid gebruikt dit om te controleren hoe goed oudere voertuigen worden onderhouden. Condensator en toestel voor de opslag E of absorptie van een teveel aan stroom in de schakeling, bijv. in onderbrekerpunten om vonkvorming te voorkomen. Continuïteit In elektrische schakelingen zonder beperkingen of onderbrekingen is de continuïteit perfect. Daarom kan een multimeter worden gebruikt om de weerstand (of verlies aan continuïteit) op verschillende punten van een defecte schakeling te gebruiken. Via een eliminatieproces kunnen de fouten worden geïdentificeerd.

CAN-protocol Controller Area Netwerk Is een seriële gegevenscommunicatiebus met grote integriteit, voor ‘real time’ toepassingen. Vooral geschikt voor www.gunson.co.uk


Verklarend woordenlij e st Termen die

www.gunson.co.uk

in deze ca

talogus wo

rden gebru

ikt.

Verklarende woordenlijst 32.


DC (Direct Current of gelijkstroom) Elektriciteit die alleen in één richting stroomt. Verwijderbare kabels Multimeters en timinglampen van goede kwaliteit hebben verwijderbare kabels. Sommige daarvan hebben alleen tapse uiteinden voor het controleren van schakelingen, terwijl andere opschroefbare krokodilklemmen hebben, die aan elementen bevestigd kunnen worden. Diode Een eenrichtingspoort in een elektrische schakeling, meestal ter bescherming van een schakeling of een toestel tegen een omgekeerde aansluiting of keerstroom. Een diode wordt ook gebruikt om wisselstroom in gelijkstroom om te zetten. Verdeler e traditionele manier om D getimede ontstekingsvonken in de juiste volgorde naar de cilinders te sturen. Tegenwoordig wordt deze taak door elektronische ontstekingsmodules uitgevoerd. Contact Zie CAM. ECM (Electronic Control Module) – De “computer” die wordt gebruikt om bepaalde aspecten van moderne motorfuncties aan te sturen. Geavanceerde ECM’s regelen een groot aantal functies op zeer efficiënte wijze, waardoor de betrouwbaarheid van de motor wordt vergroot. Soms wordt de ECM ook wel de ECU genoemd. Motor Management Systeem otorbeheerssysteem. Een andere M benaming voor de computer van de auto (zie ECM). Frequentie (Hz) en meetwaarde van herhaling, E bijv. rotatie of trilling. Dit lijkt in sommige opzichten op een meting van de omwentelingen per minuut. Brandstofinspuiting oderne auto’s maken gebruik M van brandstofinspuiting, in plaats van een carburator voor het mengen van benzine en lucht. Brandstofinspuiting is efficiënter en kan beter door de ECM worden geregeld.

33. 33. Verklarende Diagnosticswoordenlijst and Service Reset

Zekering en speciaal ontworpen zwak E punt in een elektrische schakeling dat defect raakt, voordat de meer waardevolle onderdelen worden beschadigd. Gasanalysator Een instrument dat de niveaus van de verschillend gassen aan de uitlaat van auto’s aangeeft. De belangrijkste gassen zijn CO (koolmonoxide), CO2 (kooldioxide), HC (koolwaterstof) en O (zuurstof). HC Gewoonlijk niet-opgebrande benzine, omdat de motor overslaat of vanwege zeer versleten uitlaatkleppen. Hoge impedantie Bij multimeters zorgt dit kenmerk ervoor dat de elektrische stroom niet door de meter in de delicate schakeling passeert, zodat er schade wordt aangericht. HT-kabels De geleiders van stroom met hoge spanning tussen de verdeler, de bobine en de bougies. (De T betekent ‘tension’ of spanning.) Ontstekingssysteem Het elektrische systeem van een auto dat de vonken in elke cilinder produceert. Ontstekingsmodule Een elektronisch toestel dat de verdeelpunten/condensator heeft vervangen en dezelfde functie efficiënter uitvoert. Impedantie In elektrische schakelingen, de totale belemmering van de vrije stroom door de schakeling. HOGEIMPEDANTIE – zie eerder. Inductieve omzetter Een detector van radiogolven met klembevestiging die wordt gebruikt om de elektrische stroom op te merken.

Mengsel (benzine) Dit is de term die wordt gebruikt voor de combinatie van benzine en lucht die door de carburator of het brandstofinspuitingssysteem wordt afgegeven. Uit dit mengsel haalt de motor de energie om te functioneren. et mengsel (ook wel de H lucht-brandstofverhouding genoemd) zorgt ervoor dat het ontstekingsproces zo efficiënt mogelijk verloopt. Als er te veel benzine is, wordt niet alle benzine opgebrand vanwege het zuurstofgebrek en deze nietopgebrande benzine zorgt ervoor dat de ontstekingskleur geel/oranje is (als Colortune wordt gebruikt). Hierdoor wordt benzine verspild en wordt de uitlaat vies. Als er onvoldoende benzine wordt gebruikt, zal de motor oververhit raken en onvoldoende vermogen hebben. Dit resulteert vaak ook in een te hoog benzineverbruik, omdat de motor harder moet werken dan nodig is. Multimeter Een toestel waarmee de kenmerken van de elektrische stroom worden aangetoond. OBD (Onboard Diagnostics of interne diagnostiek) – Een systeem binnen de ECM voor de opslag en identificatie van storingen die voorkomen in de motor en de bijbehorende elektrische systemen. Ohm De elektrische eenheid voor de weerstand in een schakeling (Ω). De wet van Ohm De relatie tussen spanning, stroom en weerstand. Namelijk, WEERSTAND = SPANNING GEDEELD DOOR STROOM

Lambdasensor Een elektronische sensor die zuurstof in het uitlaatsysteem opmerkt. Overschakeling op handbediening het vermogen van multimeters om om te schakelen van AUTORANGING (zie eerder) op een schaal die de gebruiker zelf kiest. www.gunson.co.uk


Periode De tijd tussen de impulsen van een elektrische stroom, gemeten als extra hulpmiddel om te weten wat er gaande is in een schakeling. Beschermd tegen een verkeerde aansluiting Multimeters van goede kwaliteit en andere instrumenten hebben speciale schakelingen die ervoor zorgen dat er geen schade aan delicate elementen kan worden berokkend als de kabels verkeerd om worden aangesloten. Impulsbreedte Wordt gebruikt om auto’s met elektronische ontstekings- en benzine-inspuitingssystemen te testen, aangedreven door elektriciteitsimpulsen. De duur van deze impulsen is net zo belangrijk voor deze auto’s als de contacttijd voor oudere, conventionele voertuigen. Weerstand Dit is de beperking in een schakeling die probeert de elektrische stroom door de schakeling te stoppen. Een geleider heeft een lage weerstand, terwijl een isolator een hoge weerstand heeft: tussen deze extremen zijn er verschillende weerstandsniveaus als gevolg van fouten of omdat elementen deel van de schakeling uitmaken om het gewenste effect te verkrijgen. RMS (Root Mean Squared) Kwadratisch gemiddelde. RPM-indicator Deze term wordt door Gunson gebruikt voor andere methodes om het toerental van de motor te meten zonder een dure conventionele tachometer. Vaste toestand De beschrijving van een geïntegreerde schakeling die tegenwoordig zelden meer wordt gebruikt (zie Verklarende woordenlijst Extra verder).

Stroboscopisch Het soort licht dat ritmisch aan gaat wanneer er iets gebeurt en uit gaat wanneer het voorbij is. Dit betekent dat de gebeurtenis alleen op een bepaald moment of op een bepaalde plaats gezien kan worden. In het geval van de TIMING van een motor, moeten de vaste timingmarkering en de bewegende markering uitgelijnd worden. De STROBOSCOPISCHE TIMINGLAMP wordt geïnstalleerd en zal aan gaan wanneer de bewegende markering zich vlakbij of tegenover de vaste markering bevindt. Hierdoor lijkt de bewegende markering stationair te zijn en kan het geheel nauwkeurig worden afgesteld. Tachometer Een schakeling in een multimeter die het toerental van de motor aangeeft door de impulsen van elektrische stroom te tellen die door het ontstekingssysteem passeren. DPD – (dode punt dekselzijde) Het hoogste uitslagpunt van een zuiger in een cilinder. BTDC (vroeger DPD) – Een manier om de juiste timing van de vonk in een cilinder te beschrijven. Thermistor Een elektronische toestel dat op temperatuur reageert. Signaalomzetter Een sensor die reageert op temperatuur of druk. Transistor Een soort van elektronische schakelaar. Volt De eenheid van elektrische energie (potentiaalverschil). De spanning is proportioneel aan de stroom en wordt beperkt door de weerstand in de schakeling (zie de wet van Ohm). Het verschil in spanning tussen de uiteinden van een schakeling is de reden waarom elektriciteit erdoorheen stroomt. (Zie Verklarende woordenlijst Extra) Verklarende woordenlijst Extra Magnetisme, elektriciteit, geleiders, halfgeleiders, isolatoren. Er zijn twee soorten elektriciteit, die beiden afhankelijk zijn van magnetisme. De eerste soort die al sinds jaar en dag heeft

www.gunson.co.uk

bestaan, heeft weinig nut en heet “statische elektriciteit”. De tweede soort heet “elektrische stroom” en kan haast overal voor gebruikt worden. Elektrische stroom wordt veroorzaakt doordat zeer kleine deeltjes die elektronen heten, door geleiders passeren. Elk van deze elektronen is een superkleine magneet, met een noord- en een zuidpool en een magnetisch veld. Deze verplaatsen zich om het ongelijke evenwicht van elektronen in het materiaal te corrigeren. Deze onevenwichtigheid heet potentiaalverschil (zie Volt). Michael Faraday ontdekte slechts 180 jaar geleden hoe de elektronen gedurende een korte tijd in een consistente elektrische stroom omgezet konden worden. Hierdoor kon deze elektrische stroom opgewekt, opgeslagen en gebruikt worden. Wellicht moet Michael Faraday worden uitgeroepen tot de beste praktische wetenschapper uit de moderne tijd. Zijn begrip van de kenmerken van magnetisme en elektriciteit en zijn praktische kennis van andere vlakken van de wetenschap, stelden hem in staat om deze doorbraak te maken. Door alle materialen kan een magnetisch veld passeren, ongeacht of ze geleiders zijn of isolatoren. Sommige materialen blijven magnetisch, omdat de vrije elektronen vastzitten, uitgelijnd van noord tot zuid, zodat ze een permanente magneet vormen. anneer elektrische stroom W door een draad passeert, wordt een sterk magnetisch veld rond de draad geproduceerd. Dit magnetisch veld kan worden gebruikt om een andere, sterkere elektrische stroom in een dichtbijgelegen tweede draad te produceren. Dit heet magnetische inductie. Michael Faraday ontdekte dat als hij dit principe toepaste, hij elektriciteit kon opwekken. De machine die hij hiervoor maakte heet een dynamo en in feite is het een omgekeerde elektrische motor. it toestel kan ook worden gebruikt D om elektriciteit op te sporen. Alle multimeters maken gebruik van deze eenvoudige principes.

Diagnostics Verklarende and Service woordenlijst 34. Reset  34.


â&#x20AC;&#x192; e v a g p o s d u s o e h d In arco en b

G4062

28

Ean 5018341740627

G4063

30

Ean 5018341740634

77001

12

Ean 5018341770013

77002

30 30/15 23 14 23 23 26 26 11 18 16 10 10 10 10 18 18 28 23 12 7 7

Ean 5018341770303

6

77048 77049 77050 77051 77052 G4008 G4053 G4055A G4055B G4055C G4055D

16

G4055E

22

G4058 Ean 5018341040581

G4103

16

G4104

8

G4106

7

G4107

10

G4113

26

G4123

26

G4125

16

Ean 5018341741259

11

G4126

8

Ean 5018341741266

11

G4126BL

8

Ean 5012708126215

16

G4133

26

Ean 5018341741334

8

G4137

8

Ean 5018341741372

29

G4138

7

Ean 5018341741389

20

G4143

18

Ean 5018341741433

20

G4148

8

Ean 5018341741488

20

G4166

12

Ean 5018341741662

20

G4169

18

Ean 5018341741693

20

G4184

10

Ean 5018341741846

20

Ean 5018341740603

23

15

Ean 5018341741235

Ean 5018341740597

Ean 5018341770280

77030

77047

G4101

Ean 5018341741136

Ean 5018341740573

Ean 5018341770273

77028

6

Ean 5018341740599

Ean 5018341770266

77027

77046

20

Ean 5018341741075

Ean 5018341740566

Ean 5018341770235

77026

6

Ean 5018341740535

Ean 5018341770228

77023

77045

G4095

Ean 5018341741068

Ean 5018341740085

Ean 5018341770211

77022

12

Ean 5018341770525

Ean 5018341770204

77021

77044

20

Ean 5018341741044

Ean 5018341770518

Ean 5018341770198

77020

13

Ean 5018341770501

Ean 5018341770181

77019

77043

G4094

Ean 5018341741037

Ean 5018341770495

Ean 5018341770174

77018

29

Ean 5018341770488

Ean 5018341770167

77017

77042

20

Ean 5018341741013

Ean 5018341770471

Ean 5018341770150

77016

11

Ean 5018341770464

Ean 5018341770136

77015

77041

G4074

Ean 5018341740955

Ean 5018341770457

Ean 5018341770112

77013

12

Ean 5018341770440

Ean 5018341770105

77011

77040

20

Ean 5018341740948

Ean 5018341770433

Ean 5018341770099

77010

18

Ean 5018341770426

Ean 5018341770082

77009

77039

G4172

Ean 5018341740740

Ean 5018341770419

Ean 5018341770075

77008

18

Ean 5018341770402

Ean 5018341770068

77007

77038

20

Ean 5018341741723

Ean 5018341770396

Ean 5018341770051

77006

23

Ean 5018341770389

Ean 5018341770044

77005

77032

G4171 Ean 5018341741716

Ean 5018341770327

Ean 5018341770037

77004

23

Ean 5018341770310

Ean 5018341770020

77003

77031

G4187

17

Ean 5018341741877

30

G4195 Ean 5018341741952

18


Andere merken van The Tool Connection

Al onze websites worden voortdurend bijgewerkt. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk functies aan de website toe te voegen, zodat wij u helpen het juiste instrument voor uw taak te kiezen. Elke pagina heeft een zoekfunctie voor leveranciers, zodat u kunt zien waar u het product in uw buurt kunt kopen. Ook is er een online link, als het product online gekocht kan worden. Als u op- of aanmerkingen hebt over onze websites of als u onze producten wilt bespreken, ongeacht of u producten koopt of verkoopt, neem dan gerust contact met ons op via de websites of direct:

Instrumenten voor de professionele monteur. Belangrijke motortiminginstrumenten voor de vervanging van een cambelt, speciale onderhoudsof andere handinstrumenten van goede kwaliteit voor uw garage.

Innovatieve handinstrumenten van goede kwaliteit voor de vakman en voor doe-het-zelvers. Handinstrumenten van goede kwaliteit met extra innovatie voor betere toegang of functionaliteit.

Oplossingen voor technische problemen. Dit merk is bekend voor instrumenten voor klassieke wagens, maar het productassortiment omvat nu ook de allernieuwste instrumenten voor moderne motoren.

e-mail info@toolconnection.co.uk bel ++44 (0)1926 815000 fax ++44 (0)1926 815888

www.toolconnection.co.uk

e-mail info@lasertools.co.uk bel ++44 (0)1926 815000 fax ++44 (0)1926 815888

www.lasertools.co.uk

e-mail info@kamasa.co.uk bel ++44 (0)1926 815000 fax ++44 (0)1926 815888

www.kamasa.co.uk

e-mail info@gunson.co.uk bel ++44 (0)1926 815000 fax ++44 (0)1926 815888

www.gunson.co.uk


Hoe u ons kunt vinden Wij bevinden ons in Warwickshire, in het hartje van de Engelse Midlands. Ons pakhuis ligt op 20 minuten van de M1-snelweg en op slechts 10 minuten van de M40-snelweg.

a Kineton Road | Southam | Warwickshire CV47 0DR | Engeland t 01926 815 000 f 01926 815 888 e info@toolconnection.co.uk www.gunson.co.uk

The Tool Connection-garantie Alle instrumenten van Gunson worden gedekt door The Tool Connection-garantie: elk onderdeel dat defect is door fout vakmanschap of onjuiste materialen, wordt vervangen. Een exemplaar van al onze voorwaarden is verkrijgbaar bij ons ďŹ nanciĂŤle team op ++44 1926 818197

Veiligheid Het gebruik van handinstrumenten kan gevaarlijk zijn. Gebruik handinstrumenten alleen met grote zorg en nauwkeurigheid. The Tool Connection Ltd. is niet aansprakelijk voor persoonlijk letsel veroorzaakt door het gebruik van deze instrumenten. Onderdelen zijn verkrijgbaar direct van The Tool Connection en niet van de distributeur.


n e g n i n e k Aante


Sales +44 (0)1926 815000 Service +44 (0)1926 818186 Email info@gunson.co.uk Web www.gunson.co.uk

Gunson Toos catalogus  

Gunson Toos catalogus