Page 1


Едно необичайно начало от приказката на Джани Родари „Дворец от сладолед“ и няколко различни продължения сътвориха второкласниците.

ст. учител Тонка Панайотова 4.ОУ „Димчо Дебелянов“ Благоевград


Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат. Покривът бил от разбит каймак, пушекът от комините от захарен памук, комините от захаросани плодове. Всичко останало било от сладолед: врати от сладолед, стени от сладолед, мебели от сладолед. Тогава всички деца като разбрали, че в града има дворец от сладолед, веднага започнали да карат майките, бащите, бабите и дядовците да ги заведат да си поближат. Бабите завели децата да си поближат. Стигнали на площада. Децата веднага се втурнали да си поближат. Всички, които обичали сладолед, отишли там. Възрастни, млади, стари, майки, бащи и какви ли не хора. Децата преяли. Викнали доктор. Той казал: - Трябва да ги заведем в болница. - Добре. – казали бабите. Изведнъж дошли едни деца, които не обичали сладолед. Почнали да се присмиват на тези, които са яли сладолед, че им е лошо. Те казали да не им пипат сладоледа. Съгласили се, но опитали съвсем малко и им харесал. Започнали да ядат. Децата, на които им било лошо, се върнали. Те видели как им крадат сладоледа. Сбили се, настанал голям бой и то само за един сладолед. Моника Георгиева


Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат. Покривът бил от разбит каймак, пушекът от комините от захарен памук, комините от захаросани плодове. Всичко останало било от сладолед: врати от сладолед, стени от сладолед, мебели от сладолед. Родителите ги видели и попитали: - Вие защо ближете сладолед? - Вкусно е. Опитайте сами. - отвърнало едното дете. Родителите се изкушили и почнали да ближат и те. На онези, които не обичали сладолед, направо им се догадило. В тълпата имало и лекар. Той си помислил, ако децата ядат толкова много сладолед, дали няма да ги заболят коремите. Затова прекратил това като разрушил замъка от сладолед. Всички родители и деца се натъжили. А онези родители, които не обичат сладолед, се зарадвали. Като видели обаче колко са тъжни всички, им дожаляло и отново построили замък от сладолед. Ех, наистина да имаше замък от сладолед!

Красимира Китанова


Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат. Покривът бил от разбит каймак, пушекът от комините от захарен памук, комините от захаросани плодове. Всичко останало било от сладолед: врати от сладолед, стени от сладолед, мебели от сладолед. Две деца преяли. Майките и бащите също си похапнали. След два месеца пак дошли и видели, че замъкът се разваля. Казали на майсторите да спрат. Започнали да лапат и изяли целия замък. Като се прибрали, казали, че са се простудили. Отишли на лекар и той казал: - Много, много зле! Гърлото е червено. Трябва да постъпите в болница. Децата отишли в болница и се излекували.

Георги Стоянов


Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат. Покривът бил от разбит каймак, пушекът от комините от захарен памук, комините от захаросани плодове. Всичко останало било от сладолед: врати от сладолед, стени от сладолед, мебели от сладолед. Децата продължили да ближат двореца от сладолед. Майка им казала: - Деца, не ближете сладолед, защото ще изцапате дрехите си и ще залепнат. Но те продължили да ближат сладоледа. И почти го изяли, нищо не останало за майките и татковците им.

Ивана Попгеоргиева

Дворец от сладолед 1  

Students' essays from 2nd b grade, 4th school, Blagoevgrad, BG

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you