Page 1

tonyatomy Januari 2011

Creatieve communicatie Grafische vormgeving Werkveldbezoek

........................ TONYATOMY

WIE IS DAT EIGENLIJK?

........................

MIJN THEORIE

IF YOU LOVE WHAT YOU DO

........................ CREATIVITEIT? HOEZO?

Thema

Personal Branding 2.0


W

elkom bij de enige oplage van tonyatomy! Dit blad bevat het gezicht achter Tonyatomy (zie foto). Daarnaast zal ik vertellen hoe ik social media inzet voor mijn personal branding 2.0. Om maar meteen te beginnen met het branden; Mijn naam is Tony Clifford en ik ben 26 jaar oud. Ik studeer Small Business en Retailmanagement en volg nu een minor Creative Industry aan de Hogeschool Inholland in Diemen. Naast school ben ik motion graphic designer en ben daar zelf 8 maanden geleden een bedrijf in begonnen genaamd Tonyatomy. Dit doe ik met heel veel plezier en steek er elk vrij uurtje dat ik heb naast schoolwerk in.

What works good is better than what looks good, because what works good lasts. -Ray Eames

Ik hoop dat iedereen die dit blad leest een impressie krijgt wie ik ben, wat ik doe en hoe ik mijzelf brand, zowel persoonlijk als zakelijk. Veel leesplezier! Tony Clifford Student Hogeschool Inholland Haarlem 442398 Minor Creative Industry Periode 2

Inhoud Personal Branding 2.0 Wat is dat en hoe kan je het best deze tool gebruiken voor je personal branding? Hiernaast zie je een aantal tools die ik gebruik om beter gevonden te worden op het internet. deze oplage we het gevonden het internet. te In worden op het gaan internet. hebben over de kennis die ik opgedaan heb tijdens de minor creative industry 2.

................Personal Branding 2.0..............

1

Werkcolleges Creatieve Communicatie

10

11

Werkcolleges Grafische Vormgeving

Werkveldbezoek


Personal Branding 2.0

Zelf ben ik al een tijd bezig met personal branding 2.0. Begonnen met cu2 toen Hyves en nu op Facebook. Inmidels gebruik ik ook Facebook voor de zakelijke kant. Naast Facebook heb ik een website, een Twitter, Vmeo, Youtube,FLCKR, Linkedin en een Behance account. Personalbranding brandinggeis Je kan eigenlijk zeggen dat ik een combinatie van persoonlijk en zakelijke voor mij heel belangrijk, bruik; ‘Personal/business branding 2.0’. Ik zet het intensief in om gevonden te worden op het Mijn middelpunt van personal branding 2.0 internet, Hiernaast is een start eigenlijk bij mijn website. Hier staat screenshot te zien hoe ik naast mijn portfolio ook wie ik ben, wat ik dit doe op mijn eigen webdoe en waar ik voor sta. Ik zou zeggen site. Het betreft weliswaar kom een keertje kijken: een site met zakelijke www.tonyatomy.com doeleinden, maar ik vond het belangrijk dat mensen Vanuit mijn webpagina kan je doorgelinkt ook een gezicht zien achter worden naar mijn Twitter acount. Mijn Twitter de diensten die ik lever. gebruik ik vrij intensief. Ik tweet niet Zo krijgt het een menselijk alleen zakelijk, maar ook persoonlijke dingen gevoel slaat dat beter zoals waar ik bijvoorbeeld mee bezig ben of waar ik aan denk. Vaak, maaren niet altijd deze kan je wordt daarop gereageerd. Op een ‘reply’ reageer ik altijd terug. Zijaan. doenVia toch ooksite moeite doorgelinkt worden naar: voor jou!? Hier een aantal voorbeelden waar ik over twitter: Twitter, Linkedin, Behance, Flckr, en Facebook. Deze social media accounts geven verschiillende soorten informatie. Op Twitter kan je bijvoorbeeld lezen wat ik vandaag ga doen of waar ik aan denk. Op Flckr heb ik een foto reportage staan om een gezicht te laten zien aan geinteresseerden en klanten die nieuwschierig zijn. Op mijn 2 facebook accounts (persoonlijk en zakelijk) post ik foto’s en informatie over bijvoorbeeld hoe ik er voor sta met een bepaald project wat betreft werk of schoool

Deze voorbeelden zijn een fractie van de hoeveelheid dat ik tweet. Wil je mij toevoegen, zoek dan op twitter naar @tonyatomy. Ik zal eve kort toelichten waar ik mijn andere accounts voor gebruik. Mijn Linkedin accounnt is gekoppeld aan mijn Twitter account. Op Linkedin brand ik mijzelf ook d.m.v om iets over mijzelf te vertellen zoals wat voor studie ik doe en waar en met wie ik zakelijke/ persoonlijke contacten heb. Zoals op mijn website gebruik ik de Behance Network, gesponserd door MTV Networks, als een portfolio site. Op FLCKR laat ik zien wie ik ben d.m.v. een aantal foto’s van mijzelf. Deze foto’s zijn afgelopen zomer geschoten met als doel: personal branding. Onderaan de pagina zijn een aantal van deze foto’s te zien. Facebook is en blijft nog altijd een van mijn favoriete platvormen om mijzelf te branden. Via mijn smartphone post ik en reageer op andere mesen hun foto’s of verhalen. Op mijn facebook pagina staan ook weer de foto’s die ook op FLCKR heb staan. Mijn persoonlijke Facebook pagina is weer gekoppeld aan mijn zakelijke account. Om mijn Personal Branding zelf te bekijken, klik dan op de volgende sites: - www.tonyatomy.com - http://twitter.com/tonyatomy - http://nl.linkedin.com/pub/anthony-clifford/20/ab3/615 - http://www.behance.net/tonyatomy - http://www.flickr.com/photos/56342498@N03/ - http://www.facebook.com/tonyatomy


Cross media concepting Media heeft een aantal verschillende functies, waaronder: - Rituele functie- de mogelijkheid een groep er in of uit te sluiten - Informatieve functie- voor de burgers - Educatieve functie- publiek omroep zoals BNN - Vermaak- zoals films of games - Ontspanning- luisteren naar de radio tijdens het werk Deze functies zijn zowel los van elkaar te onderscheiden, maar kunnen ook gecombineerd worden. Cross media is voor mij als gebruiker een uitnodiging om het verhaal via het ene medium verder te volgen via een ander medium. Ik kan bijvoorbeeld na het kijken van een film informatie krijgen op de televisie of het internet dat er ook een game verkrijgbaar is van de film. Zoals bijvoorbeeld de makers van The Matrix dit gedaan hebben. Vaak maar niet altijd is de game een vervolg of een aanvullend gedeelte van de film. Op deze manier raak je meer betrokken bij het verhaal. Een voorbeeld van een crossmediaal concept dat succesvol is geworden is de reeks van Harry Potter. Begonnen met het uitgeven van boeken is het verhaal vertaald naar films. Vanuit de films zijn er games uitgekomen. Ook is er ‘merchandise’ te koop zoals T-shirts, bezemstelen, actiefiguren etc. Ik denk dat het concept Harry Potter zo succesvol is geworden door marketing van het hele verhaal. Beginnend bij de schrijfster JK Rowling die als alleenstaande moeder met weinig geld begint een kinderboek schrijft voor haar kind. Dat is iets wat mensen aangrijpt over de hele wereld. Daarnaast denk ik dat de boeken (en films) genoeg actie, drama, humor en romances bevatten dat mensen over de hele wereld zichzelf in het verhaal herkennen. Omdat de boekenreeks over heel wat jaren zijn uitgegeven zie je de persona’s opgroeien en krijg je een interesse hoe deze persona’s zicht ontwikkelen naarmate het verhaal verteld wordt. Dus het verhaal van de schrijfster, de emoties die te zien zijn in het verhaal en de persona’s waar je als het ware een band mee krijgt maakt het in mijn ogen een succesvol cross media concept. Gebruikte media: Boeken,kranten, radio ,film ,internet en offline merchandising. Harry Potter is een transmediaal concept en gebruikt dus een transmediale storytelling door gedurende een bepaalde tijd een verhaallijn met behulp van diverse media te beschrijven. De cross-overs zijn van het schrijven van boeken, het vertellen op de radio en de kranten over de situatie van de schrijfster naar het vertalen van een film dat leidt naar een internetpagina en de merchandising. De mediafunctie is de publiciteit dat gecreëerd is door het verhaal achter de schrijfster en het doorlopende verhaal in de boeken. De kijk en luistermotivatie is gecreëerd door de affiniteit met de persona’s en de emoties die daar bij horen.

Media moet je inzetten waar het goed in is. In het geval van verhaal van Tomb Raider hebben de makers het concept uitgewerkt als game. De game is een opbouw van een verhaal waar de consument ook een binding mee kreeg. De makers hebben de games echter na een aantal jaar vertaalt naar een film. De film gaf mensen een ander beeld dan het beeld wat de mensen die de game al hadden gespeeld. Dit heeft geleid tot een verlies van aanhangers. Ondanks dat de film wel veel is bezocht, zijn de ‘Tomb Raider’ fans veelal afgehaakt. De vertaling van de film werden niet goed ontvangen door de kenners van Tomb Raider en heeft dus daarom niet goed zijn cross media concepting goed ingezet. Tomb Raider is een geïntegreerd concept in de vorm van een game dat het verhaal verder doorverteld in de film. De cross-over is van de verhaallijn in de game dat overgaat naar de films. De mediafunctie is ontstaan uit entertainment en is uitgelopen tot kijk en luistermotivatie door een film uit te brengen.


Transmediale storytelling Om succesvol gebruik te maken van storytelling heb je de volgende dingen nodig: - Een manier om systematisch meerdere soorten media in te zetten die ieder een onderscheidende bijdrage leveren aan de interpretatie en de verhalenwereld van fans. - Elke mediumsoort is een ander toegangspunt in het verhaal (story). - De implementatie moet zo ontworpen zijn dat individuen zich kunnen binden aan het verhaal. En die verbintenis te bevestigen zodat hun persoonlijke deelname aan het verhaal op een positieve wijze wordt versterkt. - Het verhaal moet gehandhaafd blijven. Een goed voorbeeld van transmediale storytelling is de nieuwe Disney film Tron Legacy. Hieronder zie je een screenshot van de internetpagina van Tron Legacy. Zo is er te zien dat er naast de film ook een game is en video’s te zien zijn. Een belangrijk onderdeel op de webpagina is de ‘create’ en ‘mypage’ button. Zo kunnen de fans van de film hun mening of ideeën doorgeven aan de makers van de film en dus daardoor een onderscheidende bijdrage leveren. Zo kunnen de fans zich binden aan het verhaal en wordt de positieve uitwerking versterkt.

The Art of World Building “Ideally, each medium makes it own unique contribution to the unfolding of the story” - Jenkins


Community building

Word of mouth

Om het creatieve team dat aangestuurd is door wij, het accountteam Bobble, te ondersteunen en advies te geven hoe het best community building kan ingezet worden voor de marketing, is het volgende advies gegeven:

Voor mijn persoonlijke brand gebruik ik een word of mouth actie d.m.v. Buzz marketing. Daarmee gebruik ik media en dan vooral in de vorm van een webpagina en geanimeerde video’s om er voor te zorgen dat mensen over mij gaan praten.

Het is hierbij de bedoeling dat Bobble onder de aandacht komt, waarmee je volgens Shirky(2002) eerder een publiek creëert dan een community bouwt. Het verschil zit ‘m volgens Shirky in het feit dat je in eerste instantie eenrichtingsverkeer tot stand brengt en dat is bij een community niet het geval. Bij een communityis er een conversatie gaande, iedereen kan input geven. Een product of commerciële uitlating is volgens Shirky niet echt een solide fundament voor de opbouw van een community, zo zegt hij daar het volgende over: “Er zijn niet veel producten of services waar mensen genoeg om geven om zich te doen aansluiten bij een community, en als mensen zich dan al aansluiten bij een community ten behoeve van een commerciële uitlating, is het vaak om te klagen.”(Shirky, 2002)

Deze video’s en de webpagina zal informatie bevatten over mij en mijn wereld. Ik kan net zoals op Twitter berichten posten over waar ik op dat moment over denk en waar ik mij nu mee bezig houd. Met de video’s geef ik een beeld achter de verhalen die gepost worden. Deze video’s zijn van hoge kwailiteit en zal ook animaties (2D en 3D) bevatten.

Bobble kan zich het beste focussen op het faciliteren van een goede technische infrastructuur en de ondersteuning daarvan. Hierbij moet volgens Shirky vooral niet getracht worden om de community geforceerd te laten groeien of ze een bepaalde denkrichting in te duwen. De community moet ontstaan en kan niet geforceerd worden. Er zal een checklist nodig moeten zijn om het succes van de community building te meten. Hieronder is voorbeeld voor zo’n checklist voor Bobble: - Hoeveel actieve deelnemers zijn er bij de start/na een maand/ na een half jaar/ na een jaar? - Hoe lang zijn de mensen aanwezig? - Welke objecten of gadgets worden gedeeld? - Wat zijn de trends die ontstaan zijn bij het builden van de community? - Welke media volgt de community building ? En wat voor effect geeft dit? Deze checklist zal dus regelmatig moeten worden uitgevoerd om een duidelijk beeld van de omvang en de kenmerken van de community

Het doel is om mensen enthousiast te maken door de entertainment die ik creëer en niet door vervelende marketing acties die mensen allang doorhebben dus niet meer serieus nemen. Er zal een online forum komen, zoals een blog, om de meningen van mensen te tonen over mijn diensten en producten. Als er een blog gepost wordt door iemand is er de mogelijkheid dat ik daar op reageer. Daarnaast zorg ik er voor dat ik mensen op zoek die geïnteresseerd zijn in dit soort entertainment. Deze mensen zullen elkaar dan ook op de blog elkaar meningen geven. Zo ontstaat er een actief forum. Om deze strategie succesvol te laten worden zal er aan een aantal punten gedacht moeten worden: - 1. Aanmoediging van communcatie: Er kom een online forum/blog waar een feedback button is geïntegreerd om op elkaars commentaar te reageren en ik op het commentaar wat ik krijg. Daarnaast zal er buttons zijn die gelinkt zijn naar bijvoorbeeld, Twitter en Facebook zodat er op een snelle manier een mening doorgelinkt worden naar een bekende van degene die reageert. Het forum/blog wordt dus als social media instrument ingezet. - 2. Geef mensen wat om over te praten: Er zullen zogenaamde tutorials (instructievideo) worden gegeven hoe ik bepaalde animaties gemaakt heb. Onder de instructievideo’s zal er ook ruimte zijn om te reageren op de instructie. -3. Het creëren van communities: Op het forum zullen er verschillende onderwerpen verdeeld zijn. Zo ontstaat er een duidelijk overzicht voor mensen waar zijn snel naar kunnen navigeren. Op het hoofdforum zullen meetings worden aangekondigd. Zo kan de online community elkaar offline ontmoeten. -4. Het creëren van evangelisten/vertegenwoordigers. Door actief te zijn op internet met andere mensen die het soort zelfde marketing gebruiken voor hun word of mouth actie kunnen er samenwerkingen optreden. Niet zo zeer in het aanbieden van elkaars diensten maar om een goed woordje voor elkaar over te hebben. Zo ziet het publiek dat ook andere ‘publieke’ en invloedrijke mensen over mijn diensten en producten praten. Dit creëert een grotere community. -5. Het onderzoeken en feedback geven om post op het forum. Om gesprekken te volgen en vrij snel feedback te geven creëer je een gevoel bij klanten dat hun mening telt. Deze conversatie is voor andere ook te lezen en laat zien dat er daadwerkelijk gereageerd word op bepaalde onderwerpen. -6. Co creatie en het delen van informatie. Er gaat een actie opgezet worden waarbij mensen zelf hun ideeën of zelfs uitwerkingen kunnen opsturen en die daadwerkelijk ook waarde kunnen toevoegen aan het product. Daarnaast word mede door de instructievideo’s informatie gedeeld over de mogelijkheden om deze ideeën te realiseren.


Infographic


Grafische vormgeving

Persona Bas

Dit is Bas. Bas is 32 jaar oud en is gek op vissen. Bas heeft twee kinderen Noa en Vincent en is getrouwd met Wendy. Bas werk als accountant in de hoofdstad en rijdt in een Volvo. Hij is duidelijk ook een Ip[hone liefhebber en regelt vrijwel alle zaken met zijn Smartphone. Daarnaast heeft Bas een trouwe viervoeter die hij elke dag twee maal uitlaat. Bas is gehecht aan goed restaurants en daarom reist hij af en toe best een stuk af samen met zijn vrouw. De kinderen hebben dan oma als oppas.

Bas en zijn familie vallen onder de categorie Young Urban Family. De Young Urban Family is de doelgroep voor Bobble vanwege het feit dat er wat geld te besteden is en dat deze doelgroep veel waarde hecht aan de gezondheid van de familie.

Werkveldbezoek Op 17 November ben ik en een groot deel van de klas naar The Amsterdam Academic Conference gegaan. Mede organisator en groepsgenoot Danny Beijert heeft het idee voorgedragen. Ik had echter deze dag ook een speciale rol, omdat ik de animatie video getoond op de conference heb gemaakt voor de organiserende faculteitsvereniging Aureus. Deze video was zowel te zien op de conference zelf, maar ook vooraf om leden te werven voor de masterclasses die ook op 17 November gegeven werden. Hiernaast zijn een aantal stills van de animatie voor de Amsterdam Academic Conference te zien. Het hoofdonderwerp was Social Capital en ging dus vooral over netwerken. Daar sloot de hoofdspreker Charles Ruffalo uitstekend op aan. Charles Ruffalo wordt ook wel de Network King genoemd voor zijn uitsekende netwerk skills. Naast de hoofdspreker waren Karl Moore van de McGill University in Canada, Pim van der Feltz CEO van Google Benelux, Sophie in ‘t Veld Lid van het Europees Parlement en Dorothee van Vrendenburg managing directeur ING aanwezig. Ik heb tijdens de conference meteen social media ingezet om geinterreserde op de hoogte te stellen dat mijn video te zien was op de conference. Waar ik natuurlijk wel een beetje trots op ben. Via Twitter heb ik deze foto’s en berichten op het net gezet.

Tonyatomy  

School project voor the minor Creative Industry 2010/2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you