Page 1

email: tommaso.cavazza@gmail.com Phone: +393388640917 Address: Via dello Sterlino 7, 40137, Bologna, Italia Sex: Male Birth date: 30/09/1988 Nationality: Italian

Eng.

Tommaso Cavazza Architecture and building engineer graduate

Works’ portfolio


eia

Internal and external rendering of a Villa in Sicily, skyscrapers in Istanbul and offices in Bologna Executive design for the offices in Bologna

Villa in Sicilia The client requested the firm some renders of his villa in Sicily and how it would have been restored, from the internal rooms and their furniture to the new depandance with pool that has to be built beside the villa. The indoor rooms were the first renders to be carried out: first of all the main bathroom, with its big windows and design furniture, then the steel-and-wood kitchen, which was rendered in various alternatives to choose the best materials and shapes. The last ones were the living and dining rooms, to decide how they should be furnished, and the villa’s patio, again in many alternatives to choose the finishing.

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

2013

enrico iascone architetti


© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti Depandance

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

Meanwhile, the design for the Villa’s Dependence got to a stage where it needed 3D modelling and rendering, both for the architects to understand better their design and for the client who wanted to see what he was going to build. Various views were carried out to better define the architecture and its surroundings, beginning from light studies on how to avoid shadows on the pool during summer evenings and on the glass walls’ shading given by the protruding suspended roof.

Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti © Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti

© Tommaso Cavazza © Enrico Iascone Architetti


Turkey skyscrapers These renders represent a commercial complex in Istanbul, Turkey, in which three different planes intersect on the first three levels to create many interesting games of voids and paths through which the shops of high-end brands develop. Two tall buildings and two skyscrapers for offices emerge from this plain architecture with sculpture-like forms, enrichening the architecture and giving dynamicity to the complex.

Storage room into offices conversion The project for the conversion of a storage room in Bologna into offices needed a digital representation both for the architects, to study the light games and the interior design, and the clients, who requested images of their will-be office. The 3D representation brought to the final decisions until the executive design, which I helped to redact.

Š Tommaso Cavazza Š Enrico Iascone Architetti Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Thesis

Criteria and methods for improving seismic behaviour of buildings with premodern techniques The case of study of the historic city centre of Mirandola

The choice of reaching the improvement of seismic behaviour of brick-made buildings through the use of premodern techniques comes from the will to act in a way that is coherent with the story and evolution of the building itself. Due to the ancient origins of these techniques, which were developed and perfected during the centuries, there are many studies about them, since the beginning of the 19th century. What is missing is a new approach to the subject, that takes into account all the knowledge developed until now and takes it to a higher level with the modern digital representation. To better understand the use of these techniques and the way they are built and applied, and, moreover, to facilitate their comprehension to a larger public, we chose to build 3D models on computer software and realize a photorealistic catalogue of all the techniques via image rendering. First of all, an abacus of the most common technologies was draft and they were all represented on 3D sample buildings to make them work together and to better understand the cooperation and the overlaying problems between them. Then, global axonometries and 3D details were taken and rendered, to have the single techniques well understood through the dedicated images and the wider context in which they are inserted. Various typologies of roofs and floors were taken into account, to cover the widest range of cases we could. After this first analysis phase and after this photorealistic catalogue was finished, a church in Pesaro which was previously restored after an earthquake, was represented the same way, to have a photorealistic sample of a real operation on a building.

© Tommaso Cavazza

In the end, to complete the work with the application of the studied techniques on a contest in need of them, a deep analysis of a block in Mirandola (Modena) was taken and a possible solution to improve its behaviour under a seismic event was studied and represented the same way as the solutions catalogue, via digital image rendering. The block had just been struck by the “Emilia earthquake” in May 2012, therefore the first thing to do was to analyse the effects of the seism on the buildings registering the damages and than understanding the cause that originated them. Once the analysis was done, it showed two main groups of buildings that were mostly damaged by the earthquake: an aggregate of four houses and an insulated one. Those were the ones on which the restoration project was carried on, firstly by taking further and deeper analysis on the damages, the building’s typologies and construction techniques. In the end, the design for the static restoration of the roofs and floors took into account all the studies made until that moment and the results were rendered the same way as for the abacus.

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

Axonometry of a “Piemontese roof” building and its details

© Tommaso Cavazza

2013

Tutor: Prof. Ing. Riccardo Gulli Co-Tutor: Prof. Ing. Giovanni Mochi Subject: Restoration and preservation of buildings


© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza © Tommaso Cavazza

Axonometry of a truss roof and its details

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

Axonometry of a “Piemontese roof” building and its details


Š Tommaso Cavazza

Axonometry of a vaulted floor

Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Š Tommaso Cavazza

Interventions on the four buildings aggregate in Mirandola


Š Tommaso Cavazza

Interventions on the insulate building in Mirandola Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Nautilus

Funerary centre in Bologna Design for an architecture that recovers the dignity of the last goodbye

The contemporary way of life has driven death to a taboo subject, not to be talked about and to be relegated as far from our lives as possible. Obituaries in the city of Bologna are sad places in the hospitals’ basements that do not give any dignity to the dead and to his relatives. Moreover, as Catholicism is no more the only religion and many atheists are unsatisfied with it, the need of new temples to celebrate new kinds of funeral is very high and this project was born in collaboration with the private and the public funerary services in Bologna. A show of the projects that were born under this contest is now being built and will open in June 2013 in Bologna’s Urban Centre. Beginning from a profound thinking time on the subject to bring out the philosophy of the design of this meaningful architecture, the generative idea was taken from the spiral form of the Nautilus, that takes its origin on a focal point in which a huge representative olive tree was placed. Since pathways are the main object of this kind of project, it was from them that the design started: a first internal spiral is the distribution for the users, a walk that takes the person to the chamber to visit between green areas; a second external spiral is the covered corridor for the staffs’ use, which connects the various chambers, the offices and the laboratories. The most important places of the whole project are the mortuary chambers, which emerge as fruits from the spiral and are made of three spaces: an entrance hall that works as a anti-chamber, with seats and a bathroom, to host the visitors and permit to rest; the chamber itself, which hosts the body with few seats, a place of meditation and emotion, silent and embracing; the third space is an outside private garden, closed form the outside park by trees and covered by the chamber itself, a place to take a quite moment outside the emotion full chambers.

© Tommaso Cavazza

Two big funeral temples are placed on opposite sides of the site, both made from solid walls and enlightened from the roofs, which are deconstructed as the small chambers to permit light to enter. These places are higher than the nearby spaces and are filtered from the outside by slender metal columns holding slab concrete roofs, lightened by holes and voids. This slab-theme is used to introduce the restaurant, another important space inside this kind of building, the place to reunite the families, take a break and remember the dears. Parkings for the chambers are concealed under a holed central slab overlaid by grass and a walk, while the ones for the funerary temples are maintained underground.

Ground floor plan- Scale 1:500

2013

Tutor: Ing. Luigi Bartolomei Subject: Architecture and architectural composition III Prof. Ing. Alessio Erioli, Ing. Francesco Fulvi, Ing. Andrea Luccaroni


Concept and ideas

Š Tommaso Cavazza Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Rough materials are used throughout the project: Corten steel, wood and concrete are used purely to remember the nudity with which men encounters death. The laboratories and storage rooms are fundamental to make the place work, but meanwhile, they are to be concealed from the visitors as much as possible: this was reached by bending their roof down towards the external end and covering them with grass as if to insert them in the earth and make them part of it. Another crucial part of the project was the details design: these kind of places have to be designed as a new kind of temple, with its own language and style. Using Corten and wood many objects were designed in an unique language to enrich the project: a bench with lighting system, the slender columns to hold the concrete slabs, plants-covering plates and holed plates for climbing plants.

© Tommaso Cavazza © Tommaso Cavazza

Planivolumetric plan- Scale 1:1000

© Tommaso Cavazza

Full sections - Scale 1:500

© Tommaso Cavazza © Tommaso Cavazza


© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

© Tommaso Cavazza

Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Farewell citadel

Competition for a funerary centre in Ferrara Ideas for the conversion of an old hospital area into a new funerary complex

The redevelopment of an old hospital area in the city centre of Ferrara is the chance to answer the need of the city for a new public funerary centre, that combines the administrative functions with the farewell chambers that the city needs. The area is located just below the old city walls and comprehends some historic buildings that are bounded: aim of the project is to link them with a new structure and reuse them for the new functions. The general purpose of the project is to build a succession of spaces with great symbolical value, integrated to a layout request made by functional logics. As a matter of fact, the pathways an entrances for the visitors and for the staff have to be completely parted not to interfere one with another. There are two public entrances: one is on a great square that slightly descends to the main glass-covered hall, accompanied by two rows of white trees; the other one is an hypostyle room linked to the parks on the south side and to the stairs that come from the underground parking and is directly connected to the main hall. This one is the fulcrum of the project and is the link for visitors to the farewell chambers, placed on two floors. The presence of a roman brick well is a strong element that is sided by a monumental solid stair to the upper chambers; a metallic curtain covers the entrances to the cambers on both floor. The idea is to give the impression of a theatre stage, inspired by Giorgio De Chirico’s (a metaphysics painter born in Ferrara) work, enhanced by the floor, which is made of large wooden planks. The structure is entirely surrounded by a glass structure held by a metallic structure and covered by a Corten steel “C� shaped slab, holed on crucial points, that has the function of shadowing the spaces. There are five farewell chambers, two on the first floor and three on the ground, that are divided in two spaces by movable wooden walls to create an anti-chamber to host the visitors. The administrative functions are all positioned in the old buildings and are accessible through a different entrance on the northern part of the area.

Piante e sezioni - Scala 1:1000

2012

Project managers: Ing. Luigi Bartolomei, Arch. Alberto Bortolotti, GAD Studio International competition held by the town of Ferrara Colleagues: F. Amidei, F. Ciampolini, L. Finocchiaro, V. Francia, F. Luzi, M. Siciliano


Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Pietrabuona

International workshop in Pietrabuona, Pistoia The redevelopment of an old castle and its valley by transforming it in a children amusement park

Pietrabuona is one of the small castles called “Castella” that spread through valleys Valleriana and Avellana near the city of Pistoia, near Florence, and as every other one, it is suffering abandon from the people that used to be there. The valleys are crossed by two rivers on the sides of which the paper industry flourished until some fifty years ago, when people started to abandon the factories together with the houses. An idea for the redevelopment of the village and the valley to bring people back againù was the aim of this international workshop, which took place in Pietrabuona itself. The concept that gave birth to the project was to give the castles and the paper farms to the children, creating a sort of huge amusement park throughout the valley. In the beginning, after a first phase of analysis of the environment, the efforts were focused on finding a language to be maintained through all the levels of the design: the theme of the wooden game “Genga”, which consists in timber beams forming a tower. This was mainly applied to the Castella of Pietrabuona itself, building a wooden tower over the old ruins of the castle and recreating a landmark visible from all the valleys. Inside it, a series of smart games for children attract them and their families. To strengthen the offer for children, other games were thought all around the city, including a children library inside an old church. As far as the valley is concerned, to mark important places such as Castellas, paper factories and spots on the rivers, small versions of the tower were designed to carry on information and contain small games for the children, while signalling the families where to stop.

Pianta e sezione - Scala 1:100

2012

Tutor: Ing. Luigi Bartolomei Università di Firenze Colleagues: Chiara Aiello, Francesco Ciampolini, Andrea Conti, Alessandro Pacini


Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Osservanza

Restoration of an ancient Franciscan monastery in Bologna A design for the structural and architectural restoration of a wing of the monastery and the surrounding park that converts it into a museum and a botanical garden

The project is inserted in a many years one on the historic Franciscan monastery on the hill of the “Osservanza� in Bologna, and it is focused on the restoration of the western wing and the surrounding park. After a first deep historic analysis based on research over old documents from the monastery, statal and city archives, and after having understood the chronological development of the monastery and the interested area, a project for the restoration of the building was carried on. This involved surfaces recover, static solutions, soil carriage improvement, doors and windows analysis, floors and roof restoration. To justify this huge amount of work required for restoring this monastery, a new function was to be determined for the whole area, to give it back the vitality it used to have. Nowadays, inside the monastery there are two museums: a Franciscan one, with masterpieces from famous painters and sculptors of the Bologna area, and a Chinese one, with pieces brought back by missionaries during the centuries of travelling, both absolutely under used and not properly exploited. The inside museum is therefore redesigned, creating a pathway

Planivolumetrico - Scala 1:200

2012

Tutors: Prof. Ing. Claudio Galli, Ing. Matteo Grilli Subgect: Architectural Restoration Colleagues: Francesco Ciampolini, Lucia Cinquemani, Alessandro Fantoni, Martina Siciliano


through the building that begins from the outside, goes through the park and the gardens, then gets inside the building, to the museums, the sacristy, the internal cloister and in the end, it finishes inside the church. The design for the outside park follows the museum theme: if inside the building old works of art are shown, outside it a new external pavilion is built of steel, glass and wood, a light structure to host temporary exhibitions of modern art. To get to that, as it was discovered in the archives that the monastery used to have an herbarium that served the whole city, in the very same place a new botanical garden takes birth, hosting seats and fountains. On all the pavements of the outside squares, two different materials are used to mark where the old buildings used to be before the Napoleonic transformation in the 19th century. In the south square, an old fountain that now is placed inside the forest is moved back to its original place above the rain tank that used to serve the whole monastery. This way, the entire monastery, its park and its works of art are enhanced as they deserve to be, and the whole complex gets interesting to visit for the citizens.

Pianta e prospetto - Scala 1:100

Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003


Visit Itinerary

11.

6.

9.

4.

10.

5.

7.

1. Churchyard 2. Saint Antonio’s chapel 3. Botanical garden 4. Exhibition space 5. Viewpoint 6. Small chapel 7. Cypress walk 8. Tank courtyard 9. Conference room and Chinese museum 10. Old Franciscan museum 11. New Franciscan museum 12. Sacristy 13. Cloister 14. Chapel 15. Church of Saint Paul

3.

2. 12. 8.

14. 13.

15. 1.


Š Tommaso Cavazza

Autorizzo il trattamento dei dati personali ai sensi del D. Lgs. 196/2003

Tommaso Cavazza Portfolio  

Portfolio of the academic and professional works of Tommaso CAvazza