Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Harry, Leendert en Cor

rijden met windmolens

Zaterdag op de zaak bij Prins Transport TON-panel: plezier en waardering 25 jaar Veilig op Weg! TONMAGAZINE.NL 98 • 10 • 21


TON 98 10-21 • p 2

COLUMN Vroeg op Of ik om halfzeven in Duitsland ter hoogte van Heerlen kan lossen. Tuurlijk, doen we. Vierenhalf uur sturen, dan moet ik om twee uur weg, dus om halftwee eruit. Ik ben wel van vroeg uit bed en lekker op tijd de weg op, maar twee uur vind ik toch wel aan de vroege kant. Vooral omdat wakker worden niet mijn sterkste eigenschap is. Althans, ik word elke dag wel op tijd wakker, alleen heb ik zeven wekkers op mijn telefoon nodig die om de drie of vier minuten afgaan. Dus nu heb ik voor de zekerheid maar eentje extra gezet. 00.58 uur… de eerste wekker gaat af. Een irritant ge-tringgg galmt door de slaapkamer. Ik schrik natuurlijk wakker. Doe hem uit, en normaal slaap ik alweer voordat mijn hoofd het kussen raakt. Maar dit keer niet... Ik ben gewoon wakker! Ik verbaas mezelf door maar uit bed te stappen. Maar ja, nu ben ik veel te vroeg beneden. Waar ik normaal alleen mijn tas pak en weg ben, heb ik nu ineens een halfuur over. Dan maar even douchen. Daarna heb ik nog vijftien minuten over. Voor koffie, thee of ontbijt moet ik toch echt minimaal twee uur wakker zijn. Dan alvast maar brood smeren voor onderweg, wat ik normaal nooit doe. En zo stap ik precies om halftwee in de auto om naar de zaak te rijden. Eigenlijk nog te vroeg maar misschien heb ik onderweg nog een kwartiertje pauze nodig, dan kan ik daar in elk geval rustig de tijd voor nemen. Zo zit ik fris gedoucht twee uur later aan mijn zelf gesmeerd ontbijtje. Wat een rustig begin van de dag. Ik besluit dit zeker vaker te doen! Nu drie week later, druk ik om vier uur mijn zevende wekker op snooze, spring uit bed, kleed me aan, pak mijn tas in de loop naar de auto, en ben weg…

Erik Pathuis (42) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

IN DIT NUMMER Steuntje in de rug Cao-vraag

4

12 13

5 jaar VNB Looncheck App Nieuwe manier van opleiden

14

Pensioenvragen van Ton van Laar

15

TON-panel: plezier en waardering

23

Zaterdag op de zaak

26 32

25 jaar Veilig op Weg! Persoonlijk verhaal Eddy Blankenstijn Strip

36

39 40

Op pad met windmolens Puzzel

50

Adressen en colofon

51


TON 98 10-21 • p 3

STEUNTJE IN DE RUG

4

Gezond en met plezier en succes je werk doen. Wie wil dat niet? Veel heb je zelf in de hand. Maar een steuntje in de rug kun je altijd wel gebruiken. Ronald, Tim en Erik vertellen welke hulp hen op weg helpt en houdt.

ZATERDAG OP DE ZAAK

26

Bij veel transportbedrijven is zaterdag wasdag. Een ideale gelegenheid om collega’s te zien en te spreken. TON kijkt hoe het er bij Prins Transport in Hasselt aan toegaat.

RIJDEN MET WINDMOLENS

40

Windmolendelen vervoeren, dat is exceptioneel transport. En dus nachtwerk. Bij Van der Vlist vormen chauffeurs Harry, Cor en Leendert een ingespeeld team. Zij draaien hun hand niet om voor een wiek van bijna 60 meter op de wagen.


TON 98 10-21 • p 4

JEZELF ONTWIKKELEN

STEUNTJE in de rug

Gezond, met plezier en succesvol je werk doen. Dat wil iedereen. Maar je hebt niet op alle omstandigheden invloed. Dus dan kan een steuntje in de rug je op weg helpen. Erik de Jong, Tim de Gier en Ronald Kreger vertellen hoe zij het aanpakken.

ERIK

ontwikkelt zich verder


TON 98 10-21 • p 5

RONALD

zit weer goed in zijn vel

TIM

leert zichzelf echt kennen


Erik de Jong

∫ 49 jaar ∫ woont in Papendrecht ∫ is planner/transportbegeleider ∫ werkt sinds 2018 bij Freight Line Europe in Maasdijk ∫ zit 26 jaar in transport en logistiek


TON 98 10-21 • p 7

Erik volgt vakopleiding Declarant

JE WORDT ER NOOIT SLECHTER VAN Op de eettafel staat de laptop opengeklapt. Ernaast een stapel boeken en een schrift met aantekeningen. Erik de Jong volgt de vakopleiding Declarant. Voor de planner/transportbegeleider van Freight Line Europe was het even wennen: weer studeren. Inmiddels ligt hij op stoom. En hij ontdekt dat het leuk is om jezelf te ontwikkelen. “Daar word je niet slechter van.”

is puzzelen en zoeken naar de juiste wetsartikelen. Mijn werk als planner is ook puzzelen, dus dit past wel bij me.” Het eerste lesblok heeft Erik met een 8,6 afgesloten. Daar is hij trots op. Nog twee blokken te gaan en dan heeft hij in april 2022 zijn diploma Declarant. “Het zou mooi zijn als ik nog stage kan lopen bij een expediteur. Dan kan ik praktijkervaring opdoen.”

Inklaren

Subsidie

Oudere chauffeurs zullen nog wel weten wat een declarant is. Vroeger moest je bij elke Europese grens met een stapel papieren naar het douanekantoor. Die documenten waren door een douane­­declarant of een expediteur in orde gemaakt. Sinds de EU open grenzen kent, is het inklaren van goederen alleen nodig voor landen buiten de unie. Met de Brexit is Groot-Brittannië weer zo’n land geworden. Bij veel transportbedrijven is de kennis van het inklaren verouderd of verdwenen.

Elke twee weken reist Erik op donderdag naar Utrecht voor een lesdag, van negen tot vier uur. “Dat is dus tijdens werktijd. Mijn werkgever betaalt die uren. De opleiding zelf is voor een deel gesubsidieerd door SOOB en voor een deel door mijn werkgever. De SOOB-subsidie heb ik zelf aangevraagd, met hulp van Sectorinstituut Transport en Logistiek.” Welke functie hij krijgt na afronding van de opleiding is nog niet helemaal duidelijk. “Ik verwacht dat ik een soort vliegende keep word, die op de planning en bij transportbegeleiding als vraagbaak kan worden ingezet. Nu al komen collega’s met vragen over inklaren naar mij toe.”

Doorleren Zo ook bij Freight Line Europe. Erik kreeg de vraag of hij de vakopleiding Declarant wilde gaan doen. Voor hem een mooie kans. “Ik heb mbo Bedrijfsadministratie gedaan en had alles in huis voor een hbo-opleiding. Maar ik wilde snel geld gaan verdienen. Als ik nu terugkijk, denk ik wel eens: had ik maar doorgeleerd. Met deze opleiding zet ik weer een mooie stap. Je kunt niet in de toekomst kijken, dus een diploma erbij is niet verkeerd.”

Doen! Erik raadt het iedereen aan: als zich de kans voordoet een opleiding te volgen, grijp die dan. Hij ziet het als een ontwikkeling van jezelf. “Ik zeg altijd: je kunt niet je hele leven dom blijven. Ik moest er 48 jaar voor worden. Ik ken collega’s die tien jaar jonger zijn en die twijfelen of ze verder moeten leren. Ik zeg: doen! Je wordt er nooit slechter van.”

Service Erik begeleidt het transport in Groot-Brittannië van Freight Line Europe. Daar rijden tussen de twintig en vijfendertig wagens. Erik staat in contact met chauffeurs en klanten. “De Brexit heeft het verkeer naar Engeland complexer gemaakt. Als bijvoorbeeld de documenten voor het inklaren niet in orde zijn, betekent dat extra kosten voor onze klant. Dankzij de opleiding die ik nu volg, kan ik straks een vraagbaak zijn voor collega’s en onze klanten. Dat is de service die we als bedrijf willen bieden.”

‘Roestig’ De opleiding duurt ongeveer één jaar. Elke week besteedt Erik zo’n tien tot vijftien uur aan de studie. “Dat is goed te doen. In het begin was het wennen. Ik was ‘roestig’. Het is een uitdaging en de lesstof prikkelt wel. Als ik er eenmaal inzit, word ik erdoor gegrepen. Het

Opleidingsbudget Draag je af aan het SOOB-opleidingsfonds* én heb je een vast of tijdelijk dienstverband van minstens 30 uur? Dan is er voor jou een persoonlijk opleidingsbudget van tenminste 1.000 euro. Wat je ook gaat doen… je wordt er altijd beter van. En het maakt niet uit of je het nú nodig hebt voor je werk of er in de toekomst je werk van wilt maken. Als het maar goed is voor je loopbaan. Wat zou jíj willen leren? Sectorinstituut Transport en Logistiek helpt je om een goede keuze te maken. Kijk op stlwerkt.nl/opleiding of bel 088 2596271. * Op je loonstrook staat of jij SOOB betaalt. Als dat zo is, dan zie je onder het kopje Salaris–componenten: ‘Stg. O&O-fonds Beroepsgoederenvervoer’ of bijvoorbeeld ‘SOOB-bijdrage’.


TON 98 10-21 • p 8

Tim de Gier

∫ 58 jaar ∫ woont in Voorburg ∫ is 21 jaar business manager ∫ werkt bij Getru Logistics in Bleiswijk


TON 98 10-21 • p 9

Tim werkt aan persoonlijke ontwikkeling

JEZELF ECHT LEREN KENNEN Fluitend naar kantoor? Tim de Gier weet niet beter. De business manager van Getru Logistics gaat al zijn leven lang met plezier en gedrevenheid aan het werk. En tegenwoordig nog meer dan vroeger. Drie trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling veranderden hem als mens. Daar heeft hij baat bij: op het werk en privé. “Als moeten mogen wordt en angst wordt vertrouwen, dan pas leer je jezelf echt kennen.”

mij gebracht waar ik nu ben, maar de vraag is of ik zo wel verder wil. Ik moest altijd ontzettend veel van mijzelf. Dat was eigenlijk mijn grootste belemmering: dat eeuwige moeten. Door heel diep te kijken waar dat ‘moeten’ vandaan komt, zit ik nu heel anders in de wedstrijd. Ik ben me nu bewust hoe ik vaak reageerde vanuit mijn ego. Dankzij de trainingen heb ik meer rust en hoef ik minder van mezelf.”

Samengaan

Meer energie

Tim is 21 jaar business manager. Eerst bij Gist Nederland. Sinds vorig jaar december bij Getru Logistics, dat Gist overnam. De bedrijfsculturen moeten nu worden samengebracht. “In mijn werkverleden heb ik vaker meegemaakt dat twee voormalige concurrenten moesten samenwerken. Dat wordt vaak onderschat. Het staat of valt met communicatie.” Wat Tim tijdens zijn trainingen geleerd heeft, kan hij nu meteen in de praktijk toepassen.

In het dagelijks leven merkt Tim dat hij veranderd is. En zijn omgeving ziet dat ook. “Mijn kinderen zeiden: Waarom ben je hier niet twintig jaar eerder aan begonnen? Ik ben rustiger, straal meer energie uit. En ik sta open voor anderen. Dat is goed voor mijn privéleven, maar ook voor mijn werk.” Het is een van de redenen dat hij op de ingeslagen weg voortgaat met een masteropleiding. “Als je eenmaal begonnen bent op het pad van persoonlijke ontwikkeling, ontdek je dat het nooit stopt. Je boort steeds diepere lagen in jezelf aan.”

Medemens Zichzelf beter leren kennen heeft Tim altijd belangrijk gevonden. Want, zegt hij, dan begrijp je ook je medemens beter. Maar voordat hij zijn eerste training persoonlijke ontwikkeling ging doen, moest hij 57 jaar worden. “Eerst was ik druk met mijn werk en mijn gezin. Naarmate ik ouder werd, ontstond de behoefte om mijzelf beter te leren kennen, naar binnen te keren en te ontdekken wat er nog meer is.” Inmiddels heeft hij drie trainingsmodules afgerond en is hij gestart met een masteropleiding.

Ontdekkingsreis In die drie modules maak je een ontdekkingsreis naar jezelf, legt Tim uit. “De eerste is de Columbus-training; een ontdekkingsreis naar alle mooie kwaliteiten van jezelf. Wie ben je en ben je blij met wie je bent?” De tweede training heet de Mandela-training en is gericht op het doorbreken van oude gewoontes en patronen en die omzetten naar nieuwe werkbare mogelijkheden. “Zeg maar: de bevrijding van je oude zelf.” De vervolgtraining Ghandi is gericht op inspirerend leiderschap en het toepassen van zelfreflectie en zelfcorrectie.

Eeuwig moeten De trainingen leren Tim om onder andere te kijken naar zijn vaste overtuigingen. “Die komen vooral vanuit mijn opvoeding. Ze hebben

Motivatie Tim was nog in dienst bij Gist Nederland toen hij aan zijn eerste training begon. Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek vroeg hij SOOB-subsidie aan. “Mijn motivatie was: zelfkennis en geestelijk gezond leven. Want veel lichamelijke klachten zoals rugpijn en maagproblemen zijn psychosomatisch.” Tim krijgt de subsidie. En van zijn werkgever krijgt hij de gelegenheid om de trainingen te volgen. Hij doet dit bij Corinor in Breda, een organisatie die ook voor bedrijven als Rabobank, Eneco en Boskalis werkt.

Verander-management Tim wil zich nu specialiseren in ‘verander-management’. “Ik merk wat het mij gebracht heeft en dat gun ik de hele wereld. Niet iedereen begrijpt hoe ik in zo’n korte tijd zo veranderd ben. Vroeger zou ik ze willen overtuigen van mijn gelijk. Nu leg ik uit wat ik leer en als ze het onzin vinden, dan is dat maar zo.” De directie van Getru Logistics is in ieder geval akkoord met de masteropleiding die Tim nu volgt. “Het is mooi om datgene wat ik leer in het bedrijf te brengen. Mijn afstudeeropdracht gaat daarom ook over Getru. Een bedrijf is net als een mens altijd onderhevig aan veranderingen. En daar kan ik mijn steentje aan bijdragen.”


Steuntje in de rug Je wilt met je gezondheid en conditie aan de slag. Of je wilt meer succes en plezier in je werk. Maar hoe pak je dat aan? Soms heb je een extra steuntje in de rug nodig om de juiste stappen te zetten. En om je nieuwe leefstijl ook vol te houden. Een coach kan je daarbij helpen, zoals ook uit het verhaal van Ronald Kreger blijkt. Sectorinstituut Transport en Logistiek biedt - zonder kosten - verschillende vormen van ondersteuning. Kijk op stlwerkt.nl/succesvol-gezondplezierig-werken voor een overzicht. Of doe de Inzetbaarheidscheck. Dan zie je direct welke oplossingen jou het beste helpen. De check staat hier stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck

Ronald Kreger

∫ 36 jaar ∫ woont in Paterswolde ∫ is 18 jaar chauffeur ∫ werkt sinds 4 jaar bij Bakker Logistics in Zeewolde, locatie Gieten


TON 98 10-21 • p 11

Ronald klimt uit het dal

ALLE HULP AANGRIJPEN In augustus 2015 raakt Ronald buiten zijn schuld betrokken bij een dodelijk verkeersongeval. Een traumatische ervaring, waar hij jarenlang mee worstelt. Therapie en coaching helpen hem stapje voor stapje uit het dal. Nu, zes jaar na het ongeval, zit hij eindelijk weer met plezier achter het stuur. “Ik heb alles aangegrepen om er bovenop te komen.”

Nacontrole Het gebeurt op een woensdagmiddag, in het Belgische Geel. Een weg met veel stoplichten en veel verkeer. Op een druk kruispunt moet hij rechtsaf slaan. Wachtend voor het rode verkeerslicht houdt Ronald het fietspad naast zich in de gaten. Er staat niemand. “Het werd groen. Langzaam trok ik op en keek nog een keer. Wel drie keer heb ik nacontrole gedaan. Elke keer was de weg vrij. En toen keek ik nog een keer en zag ik een vrouw rollen over de grond.”

In shock Ronald weet meteen dat het mis is. “Ik heb de motor uitgezet en de planner gebeld. Ik kon alleen maar zeggen: Ik heb er een dood gereden, ik heb er een dood gereden.” Ronald is in shock en zit verstijfd achter het stuur. Iemand klimt in zijn cabine en zegt: ‘Het is niet uw schuld’. Voor hij het weet, zit hij in een ambulance die hem naar het ziekenhuis brengt. Van het ambulancepersoneel hoort hij dat de vrouw op slag dood was.

Verhoor De recherche verhoort hem, en daarna de plaatselijke politie. Ronald vertelt zijn verhaal. Een van de agenten uit Geel stelt zich voor als Bert. “Die zei aan het einde van het verhoor: ‘Ik mag dit eigenlijk niet zeggen, maar je bent onschuldig’. En ook zei hij: ‘Maandag zit je weer achter het stuur. Ik bel je op en dan wil ik horen dat je weer aan het werk bent op je vrachtauto’. Want ik wilde niet meer rijden.”

Hondsmoe ’s Maandags is hij inderdaad weer aan het werk, bij de Eemshaven. Hij krijgt een belletje van agent Bert. “’Waar ben je?’, vroeg die. Mooi vond ik dat.” Ronald krijgt Slachtofferhulp en is een week bijrijder. Daarna gaat hij weer alleen op pad. “Ik was hondsmoe na een half uur rijden. Ook was ik heel emotioneel.” In die tijd wisselt Ronald van werkgever en gaat hij internationaal rijden. Alles lijkt dik in orde, maar na een half jaar gaat het mis. “Van het ene op het andere moment kwam de klap. Ik heb de planner gebeld en gezegd dat ik direct stopte. Ik kon niet meer.”

EMDR Wat volgt is de bedrijfsarts en maatschappelijk werk, maar niets helpt. Via via komt Ronald bij een psychologe terecht die met EMDR werkt. “Dat zijn heftige sessies van een half uur. Je krijgt een koptelefoon op die piepjes geeft van links naar rechts en ondertussen moet je je focussen op het ongeluk. Het lijkt dan of het net is gebeurd.” Ronald heeft acht EMDR-sessies en na een half jaar voelt hij zich wat beter. “Ik had weer energie en kon weer aan de slag.”

Winkeldistributie Omdat er op het werk wat problemen spelen, besluit Ronald in 2017 een andere baan te zoeken. Hij gaat bij Bakker Logistics aan de slag in de winkeldistributie. Dat is zwaar werk met rolcontainers en veel sturen in krappe straatjes. In 2020 krijgt Ronald last van zijn rug en benen. Zo erg dat hij zijn werk niet meer kan doen. Fysiotherapie helpt niet. Op foto’s is niets te zien. Vervolgens wordt een scan gemaakt en blijkt dat er geen lichamelijk oorzaak voor de klachten is.

Opvliegend Gelukkig heeft Ronald net een nieuwe huisarts, die het verband ziet tussen het traumatische ongeluk en de lichamelijke klachten. Ronald neemt weer contact op met zijn psychologe en er volgen weer EMDR-sessies. Die helpen hem bij de verwerking van zijn trauma. Maar Ronald blijft opvliegend. Hij ergert zich dood als een andere weggebruiker zich niet aan de regels houdt. “Ik schopte overal tegenaan. Thuis en onderweg. Ik had een heel kort lontje.”

Coach Via Sectorinstituut Transport en Logistiek komt Ronald in contact met een vitaliteitscoach. Die begeleidt hem begin dit jaar om te leren omgaan met dat korte lontje. “De oefeningen en het telefonisch contact zorgen dat ik weer rustig achter het stuur kan zitten. Ik zie altijd de fouten die anderen maken, en heb geleerd daar niet op te reageren. Ik kreeg ademhalingsoefeningen en leerde onderscheid te maken tussen welke gedachten wel en welke niet belangrijk zijn.”

Dankbaar Ronald is dankbaar voor alle hulp die hij gekregen heeft bij het verwerken van het ongeval in België. Nu zit hij eindelijk weer goed in zijn vel en heeft hij zijn leven op de rit. “Ik heb alles aangegrepen om er bovenop te komen. Ik ben er vol ingestapt. Had ik dat niet gedaan, dan zat ik er nu niet zo bij. Ik rijd weer met plezier en kan nu eindelijk mijn leven samen met mijn vriendin Miranda gaan opbouwen.”


TON 98 10-21 • p 12

CAO-VRAAG

Klopt je loon tijdens je vakantie? Tijdens je vakantie wordt je basisloon doorbetaald. Dat weet iedereen. Maar sinds 2019 heb je ook recht op een aanvulling op dat basisloon. En dat is nog niet bij iedereen bekend. Goed om het dus even te checken. In de Cao Beroepsgoederenvervoer staat dat je werkgever je voor de meeste vakantiedagen een aanvulling moet betalen boven op je basisloon. Werk je fulltime? Dan heb je voor 20 van je wettelijke vakantiedagen en 2 van je bovenwettelijke vakantiedagen recht op zo’n aanvulling. Werk je parttime, dan heb je er naar evenredigheid recht op. Waarde van vakantiedag De waarde van de vakantiedag bestaat uit de volgende onderdelen: 1. 100 procent van je basisloon. Werk je fulltime, dan is dat 8 uur voor een vakantiedag. 2. 100 procent van je persoonlijke toeslag en de ploegentoeslag (mits je deze toeslagen altijd al krijgt). 3. Het gemiddelde bedrag dat je in het voorgaande kalenderjaar hebt ontvangen aan toeslagen voor zaterdag- en zondaguren, toeslagenmatrix, vuilwerktoeslag, koudetoeslag, consignatievergoeding, reisuren voor werknemers op mobiele kranen en de onregelmatigheidstoeslag. En daar dan vervolgens 90 procent van. 4. Het gemiddelde bedrag dat je in het voorgaande kalenderjaar hebt gekregen aan vergoeding voor overuren, zaterdag- en zondaguren voor zover deze meer zijn dan 40 uur per week. Deze vergoeding telt voor maximaal 22,75 procent van je functieloon mee.

Als je gebruik maakt van de VNB Looncheck App kun je de waarde van een vakantiedag makkelijk berekenen.

Waarde bepalen Om de waarde van de vakantiedagen in 2021 te kunnen bepalen, kijkt je werkgever dus naar de toeslagen en vergoedingen die je in 2020 hebt gekregen. Het bedrag dat daaruit komt, is het bedrag dat je in 2021 per vakantiedag (althans voor 22 vakantiedagen) aan aanvulling krijgt. Uitzondering hierop zijn de persoonlijke toeslag en de ploegentoeslag, omdat dit vaste en structurele toeslagen zijn. Loonstrook bekijken Hoe weet je nu of je genoeg loon hebt gekregen wanneer je een vakantiedag hebt opgenomen? Pak je loonstrook erbij en kijk of je überhaupt een aanvulling hebt gehad. Als je alleen je basisloon terug kunt vinden, terwijl je in 2020 wel toeslagen en vergoedingen hebt gehad, is er dus iets misgegaan.

Kom je er niet uit? Bel dan tijdens kantooruren gratis met 0800-0225022, of mail naar transport@fnv.nl.


TON 98 10-21 • p 13

Gebruik jij de

VNB Looncheck App De VNB Looncheck App beleeft zijn eerste lustrum. Sinds 2016 zijn 20.000 werknemers de app gaan gebruiken. Jij nog niet? Lees hier waarom de app ook voor jou nuttig is.

Met de app houd je jouw diensten en ritten bij (en maak je notities). Op basis daarvan berekent de app je loon. Zo controleer je makkelijk je loonstroken en urenoverzichten. Als je te weinig loon krijgt uitbetaald, kun je onderbouwd met een heldere berekening bezwaar maken bij je werkgever.

Wat berekent de app voor je? ∫ Functieloon ∫ Overuren- en weekendtoeslagen ∫ Loon bij arbeids­–ongeschiktheid ∫ Toeslagen eendaagse nachtritten ∫ Ploegendiensttoeslag ∫ Overstaan-vergoeding ∫ Feestdagtoeslag ∫ Toeslagen bij vakantiedagen (waarde vakantiedag) ∫ De netto verblijfkostenvergoeding Om goed gebruik te maken van de VNB Looncheck App is het handig om de toelichting en de informatiebuttons te lezen.

Melding doen Als je het vermoeden hebt dat de cao niet juist wordt nageleefd. Dan kun je bij VNB een melding doen. Scan daarvoor de QR-code Werkwijze VNB. Daar kun je ook een filmpje over de werkwijze van VNB bekijken.

Check de app Scan de QR-code VNB Looncheck App voor meer informatie. Daar vind je ook een introductiefilmpje over de werking van de app. En een link naar de Apple App Store en de Google Play Store. Via vnb.loonberekening.nl kun je de app ook op je pc gebruiken. Meer informatie vind je op caonaleving.nl

werkwijze VNB VNB Looncheck App

al?


TON 98 10-21 • p 14

NIEUWE MANIER VAN OPLEIDEN


TON 98 10-21 • p 15

LES DICHT BIJ HUIS Niet meer naar school, maar les op een bedrijf. Die nieuwe manier van opleiden krijgt in steeds meer regio’s vorm. Zo ook op de Bollen- en Veenstreek Transport & Logistiek Academy in Oegstgeest. In september ging de eerste groep leerlingen van start. Xander Policht is een van hen. Op zijn leerbedrijf Van der Slot Transport vertelt hij samen met manager Rob den Elzen over de voordelen van les op locatie. De manier waarop Xander met zijn elektrokarretje een sliert veilingkarren door de hal stuurt, laat zien dat hij al enige ervaring heeft. Sinds de zomer draait hij mee in de ‘box’ van Van der Slot Transport op veiling FloraHolland. De ‘box’, dat is de term die veilingmensen gebruiken voor het deel van de hal waar een bedrijf zijn locatie heeft. Xander begon er tijdens de vakantie met een 0-urencontract, als voorbereiding op zijn BBL-opleiding.

IDEAAL Vanaf september is Xander vier dagen per week actief in de box. De vijfde dag krijgt hij les bij De Wit Transport in Oegstgeest. Leraren van het MBO College Airport geven daar dan de


TON 98 10-21 • p 16

UITVAL theorievakken. Ideaal, vindt Xander. Hij zit in een klasje met dertien andere BBL-ers, die bij vier bedrijven in de regio werken (zie kader). De sfeer is heel anders dan op de mavo, waar Xander zijn vooropleiding volgde. “Het is een kleinere groep en de docenten komen naar ons toe. De eerste uren let iedereen goed op. Na drie uur ’s middags wordt dat wel wat minder, ja.”

BEROEPSKEUZE Vanaf zijn zesde ging Xander met zijn vader mee op de wagen, onder andere naar Ierland. Dat bepaalde zijn beroepskeuze: Xander zal vrachtwagenchauffeur worden. “En dan liefst internationaal. Dat verdient meer en je kunt lekker lange stukken rijden.” Tijdens zijn mavo-opleiding zocht hij contact met Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Dat vond voor hem een leerwerkplek bij Van der Slot, met als bijkomend voordeel dat hij voor de theorievakken niet naar het Airport-college in Hoofddorp hoeft.

Manager Rob legt uit hoe de Bollen- en Veenstreek Transport en Logistiek Academy tot stand kwam. “Het ROC in Leiden stopte met de opleiding Transport en Logistiek. Lutze van der Ploeg van STL vroeg of wij wilden meewerken aan een alternatief. Dat hebben we gelijk omarmd. Toen zijn ook de andere drie bedrijven aangeschoven en samen hebben we het project opgezet. We willen gaan uitbreiden: volgend jaar een klas erbij.”

GASTLESSEN De opleidingsbedrijven zijn nauw betrokken geweest bij de opzet van het lespakket. Rob: “Ons belang is dat de leerlingen na de opleiding de weg op kunnen én voorbereid in het leven staan. Dus is er ook aandacht voor onderwerpen als: hoe ga je met klanten om, hoe doe je een gesprek met je werkgever, hoe regel je een ziektekostenverzekering of een hypotheek?” Van elk bedrijf geeft één persoon gastlessen.


TON 98 10-21 • p 17

Rob den Elzen 52 jaar ∫ woont in Noordwijkerhout ∫ is commercieel en logistiek manager bij Van der Slot Transport

Xander Policht

18 jaar ∫ woont in Oegstgeest ∫ volgt sinds september een leerwerktraject bij Van der Slot Transport, locatie Rijnsburg

BELACHELIJK Hoe kijken Xander’s vrienden naar zijn beroepskeuze? “Ze maken me een beetje belachelijk. Ze vinden het vooral jammer dat ze me weinig zullen zien als ik op het buitenland ga rijden. En ze denken dat ik meer kan.” Rob springt daarop in: “Ze weten niet wat je allemaal in huis moet hebben om dit werk te doen. Er komt veel meer bij kijken dan een vrachtwagen besturen. En als jij straks met zo’n grote truck door Frankrijk rijdt, beleef je toch heel wat meer dan op een kantoor.”

jongeren die dit jaar van start gingen, hun diploma’s hebben. Rob: “Je ziet bij veel ROC’s dat leerlingen niet meer komen opdagen, hun opleiding niet afmaken. Het is zo’n beetje standaard dat er twintig beginnen en er maar tien overblijven. Wij streven naar honderd procent.” Voor Xander is het een uitgemaakte zaak. Hij bestuurt straks geen elektrowagentje, maar een grote truck.

IMAGO Het blijft een kwestie van imago, verzucht Rob. En dat speelt de sector parten bij het vinden van nieuwe mensen, dus ook van leerlingen. “Het heeft moeite gekost om het ‘klasje’ gevuld te krijgen”, zegt hij. “We hebben via sociale media en met een open dag mensen gezocht. Dan wil je ze natuurlijk ook vasthouden, als ze laten zien dat ze het vak kunnen leren. We investeren echt in de jongelui. Ze mogen al snel meerijden in de vrachtwagen. Dat vinden we belangrijk: dat ze op een ongedwongen manier kunnen meekijken.”

UITVAL De vier bedrijven die in het project meedraaien, willen de uitval dus zo klein mogelijk houden. Over twee jaar moeten de veertien

Leren op locatie ‘Bollen- en Veenstreek Transport & Logistiek Academy’. Zo heet de nieuwe vorm van middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnsburg. Het is een samenwerking van MBO College Airport in Hoofddorp, Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en vier bedrijven: Dobbe Transport (Roelofarendsveen), Van der Slot Transport (Noordwijkerhout), Wesseling Logistics (Sassenheim) en De Wit Transport (Oegstgeest). In september is het eerste ‘klasje’ van start gegaan met veertien leerlingen. Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/leren/leren-werken-bbl/BBL-Rijnsburg


TON 98 10-21 • p 18

PENSIOENVRAGEN

Ton wil een ex Ton van Laar

∫ 60 jaar ∫ woont in Wageningen ∫ is trailerchauffeur bij BR Transport in Ede ∫ getrouwd met Marion (66) ∫ gaat met pensioen: onbekend, maar wil graag een dag minder werken ∫ krijgt AOW (zoals het er nu voorstaat): 11 januari 2029


TON 98 10-21 • p 19

xtra vrije dag Ton van Laar is nog maar net 60. Hij ‘moet’ nog wel even voordat hij stopt met werken. Toch heeft hij een afspraak gemaakt met pensioenconsulent Richard Dudink. Want voltijds doorploeteren tot hij 67 of 68 is? Nee, dat ziet hij echt niet zitten. Jong of niet, ook voor hem gaan de jaren tellen. En belangrijker nog: hij heeft een zieke vrouw om voor te zorgen.

Vrolijke mensen Hij zal het zelf niet zó uitdrukken – Marion en hij zijn vrolijke mensen – maar het water staat hem wel aan de lippen. Werkweken van zo’n 60 uur en daarnaast al zeven jaar lang de fulltime zorg voor zijn vrouw. Voor Marion dus. Ze is wat ouder (bijna 66) en er niet best aan toe: een auto-immuunziekte, twee kapotte knieën, drie ernstige longkwalen. Ze ademt met behulp van zuurstofslangetjes in haar neus. Op een trippelstoel beweegt ze zich binnenshuis van A naar B – lopen zit er niet meer in. “Maar ik blijf vrolijk hoor”, zegt ze. “Als je ook nog je goede humeur verliest, heb je helemaal niks meer.” Ton staat elke dag om vijf uur op en legt dan voordat hij de deur uitgaat de dingen voor haar klaar. De telefoon voor het grijpen op tafel, genoeg te drinken en een banaantje of zo. Dan redt ze zich wel. Als de nood aan de man komt, zijn er buren.


TON 98 10-21 • p 20

Tegen zevenen is Ton weer thuis. Dan doet hij wat er te doen valt: zorgen dat er eten op tafel komt. En daarna opruimen, de keuken weer een beetje aan kant maken, medicijnen klaarleggen, Marion naar bed helpen. “Ik kan ’s avonds niet even op de bank gaan liggen.”

Het groeit hem toch boven het hoofd. De komst van corona, de druk van het supervoorzichtig moeten zijn – Marion is immers kwetsbaar – boven op de jaren van mentale en fysieke overbelasting. Hij is opgebrand.

De vrije zaterdagen zijn hectisch. “Boodschappen doen, schoonmaken en dan is het zondag en het weekend weer voorbij.”

Aan het denken

Toneelmeester Ton van Laar was vijftien toen hij begon te werken. Eerst als invalkracht in het restaurant van Theater Junushoff in Wageningen. Binnen mum van tijd maakte hij er carrière: van toneelknecht tot toneelmeester – verantwoordelijk voor het decor, het geluid en de belichting van alle mogelijke voorstellingen. Dat was toen hij zeventien was. ”Wel gek, dat ik op die leeftijd leidinggaf aan mensen van 35 of zo.” Het was een heerlijke tijd: Snip en Snap, De Mounties, de André van Duin Revue. “Allemaal mensen die iedereen kent van tv, maar jij maakt ze mee in het echt.” Leerzaam ook, hij haalde allerlei certificaten: van Nederlands tot elektrotechniek –vaardigheden waar hij tot aan de dag van vandaag profijt van heeft. Maar na 22 jaar was het ook wel weer genoeg. Ton was inmiddels ‘gepromoveerd’ tot hoofd technische dienst, maar dat bleek een vrij saaie kantoorbaan. “Bovendien, in de theaterwereld werk je altijd als anderen vrij zijn. ’s Avonds dus en in de weekenden. Ik was inmiddels getrouwd en op zoek naar een wat overzichtelijker leven.”

Artrose Sindsdien zit Ton in het transport. Eerst als chauffeur, daarna jarenlang als planner. Tot Marion ziek werd. Toen koos hij weer voor de weg. Stukken minder stressvol dan op kantoor. Maar toch, onwijs zwaar natuurlijk. Lange dagen, en thuis een vrouw die steeds zieker en afhankelijker wordt. Wat ook niet helpt: zijn handen doen veel pijn. Op een gegeven moment kan hij geen kopje meer vasthouden. Het blijkt een ernstige vorm van artrose. Ton, opgetogen en ook wel een beetje trots: “Maar daar is wat op gevonden. In België hebben ze speciale braces voor me gemaakt, van 3D-mallen van mijn handen. Als ik die aanheb, kan ik zelfs weer sturen.”

“Ja, ik kreeg een burn-out en eigenlijk ben ik pas net weer twee dagen per week aan het werk. Dat gaat goed, gelukkig. Maar het afgelopen jaar heeft me wel aan het denken gezet. Marion wordt niet meer beter. Als ik straks volledig ben hersteld, werk ik weer vijf lange dagen. Hoe ga ik dat volhouden? Stel hè, dat ik maar één dag in de week thuis kan zijn, de vrijdag of zo. Dat zou al zo veel schelen.” Ton vraagt het via het scherm van zijn tablet aan de pensioenconsulent van het Pensioenfonds Vervoer. “Wat denk jij Richard? Kan ik op de een of andere manier minder gaan werken?” Richard: “We gaan zo eens even rekenen. Maar eerst: heb je het al eens met je werkgever over minder werken gehad?” Ton: “Ik heb weleens een balletje opgegooid ja, maar dat is alweer een tijd geleden.” Richard: “Ik raad je sowieso aan om eerst met je baas in gesprek te gaan. En vraag dan meteen of hij een proefberekening maakt van het salaris dat je verdient als je niet vijf maar vier dagen werkt. We kunnen er nu wel een slag naar slaan, maar het is beter om dat precies uit te laten rekenen. Je hebt weliswaar minder salaris, maar vaak ga je ook minder belasting betalen.” Ton: “Voor mezelf heb ik berekend dat ik ongeveer 2.000 euro netto overhoud als ik van vijf naar vier dagen ga.” Richard: “Dan gaan we daar voorlopig even van uit. En dan bekijken we zo meteen hoeveel je maandelijks van je pensioen zou willen opnemen om je inkomen aan te vullen. Iets anders: heeft je vrouw een inkomen?”

Degelijk pensioen Marion heeft nu een uitkering van het UWV. Ze heeft wel ruim veertig jaar gewerkt. Net als Ton begon ze al op haar vijftiende. Eerst in de winkel bij de Hema, later bij TNO in Wageningen. Daar was ze laborant, tot ze zich liet omscholen tot telefonist-receptionist. Ze heeft in ieder geval een degelijk pensioen opgebouwd. En over anderhalf jaar is ze 67 jaar en drie maanden oud. Dan krijgt zij AOW.


TON 98 10-21 • p 21

Ton: “Wacht even, dan haal ik haar papieren erbij.” Hij houdt Marions pensioenoverzicht voor de camera van zijn tablet. Richard: “Aha. Dan laat ik jullie nu even meekijken op mijn scherm. Gaan we rekenen.”

Richard opent een rekentool en vult links en rechts bedragen in. Hij begint met de arbeidsongeschiktheidsuitkering van Marion. “En daarnaast”, zegt Marion, “heb ik ook nog elke maand een paar honderd euro van mijn ontslagvergoeding. Dat loopt door tot ik 67 ben.” Richard tikt het netjes in.


TON 98 10-21 • p 22

Vanaf 2023 verandert de som, want dan krijgt Marion AOW en laat ze haar pensioen ingaan. Ook die bedragen worden ingevuld en bij elkaar opgeteld. Richard: “Kijk, hier zie je het overzicht. Marions inkomen tot 2023 en daarna. Dat ziet er helemaal niet slecht uit, denk ik zo. Toch ruim 1.500 euro per maand. Ton: “Zeker. Dat ziet er niet slecht uit.” Marion knikt goedkeurend. Dan zijn nu Tons gegevens aan de beurt. Ergens in 2029 krijgt hij een AOW-uitkering. Tot die tijd is er natuurlijk zijn salaris. Hij blijft vier dagen aan het werk. Tik-tik-tik. Richard hamert op zijn toetsenbord. In een oogwenk verschijnt er een overzicht waar iedereen blij van wordt.

Veel op het spel Als Ton gebruik maakt van deeltijdpensioen, is er geen vuiltje aan de lucht. Deeltijdpensioen betekent dat je een deel van je pensioen laat ingaan en daarnaast blijft werken. Voor de berekening gaat Ton uit van een deeltijdpensioen van 175 euro per maand. Hun gezamenlijk inkomen schommelt dan ergens rond de 3.500 euro – terwijl Ton dan dus een dag in de week niet meer werkt. Marion: “Daar kunnen wij makkelijk van leven.” Ton: “Helemaal als je bedenkt dat we over een paar jaar ook van de helft van de hypotheek af zijn.” Richard: “Je laat alvast een deel van je pensioen ingaan, maar dat is een relatief klein bedrag. Je teert dan nauwelijks in op de lange termijn, wanneer je je pensioen helemaal in laat gaan. Dus dat is heel mooi. Je zou kunnen overwegen om na een paar jaar opnieuw een berekening te laten maken. Bijvoorbeeld op het moment dat jullie nauwelijks nog hypotheeklasten hebben. Dan kun je bekijken wat de mogelijkheden zijn om nóg een dag minder te werken.” Ton en Marion knikken instemmend. Ja, wie weet. Maar voor nu zijn ze al heel blij. Eerst maar eens die ene extra vrije dag per week. Dat Ton het tenminste íets rustiger aan kan doen. Er staat immers veel op het spel. Zonder zijn zorg zou Marion niet thuis kunnen blijven wonen. “Moet ze dan naar een verpleeghuis of zo? Nee hoor. Echt niet!”

Net als Ton met deeltijdpensioen gaan? Je bepaalt zelf wanneer je je pensioen in laat gaan. Op de overzichten die je van Pensioenfonds Vervoer ontvangt, is je pensioen berekend alsof je het laat ingaan op je 68e.

Vanaf 55 Vanaf je 55e kun je al (een deel van) je pensioen in laten gaan. Hoe eerder, hoe lager je pensioen wordt. Dat heeft twee redenen: 1. Je bouwt minder pensioen op omdat je eerder stopt met werken (of minder werkt) en jij en je werkgever dus minder premie betalen voor jouw pensioen. 2. Omdat je uitkering eerder ingaat, moet het opbouwde pensioen over meer jaren worden ‘uitgesmeerd’. Je maandelijkse pensioenuitkeringen zijn daardoor (levenslang) lager. Hoeveel minder het wordt, hangt af van hoeveel minder je werkt en hoe vroeg je je pensioen laat ingaan. Vaak blijkt het wel mogelijk – om net als Ton – na verloop van tijd een of twee dagen minder te werken. Of toch vóór je AOW krijgt al helemaal met pensioen te gaan.

Let op Wil je meer dan 5 jaar vóór je AOW krijgt een deel van je pensioen laten ingaan? Dan mag je voor het deel dat je met pensioen bent niet meer werken. Laat je bijvoorbeeld 20 procent van je pensioen ingaan, dan mag je tot je AOW krijgt niet meer dan 80 procent werken. Werk je wel meer dan 80 procent? Dan krijg je te maken met de Belastingdienst. Die gaat na of je op het moment dat je je pensioen in liet gaan van plan was om meer dan 80 procent te gaan werken.


TON 98 10-21 • p 23

...OF MIDDELVINGER? DESIGN: BORINKA -AND- SHAMROCK .COM

ta je elke dag te springen om aan de slag te gaan? Of ga je met lood in je schoenen naar de zaak? Krijg je waardering voor wat je doet? Of moet je bedelen om een schouderklopje? TON wilde weten hoe het staat met het ‘werkplezier’ van mensen in transport en logistiek. Op de volgende pagina’s de resultaten van de TON-panelpeiling. En hiernaast zie je welk rapportcijfer de panelleden hun werk geven.

Slechts 8 procent van de panelleden geeft het werk een onvoldoende. Het gemiddelde cijfer ligt in 2021 iets hoger dan in 2018. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

8

WELK RAPPORTCIJFER GEEF JE HET PLEZIER DAT JE IN JE WERK HEBT?

7,3 7

Gemiddeld rapportcijfer

2018

7,5 Gemiddeld rapportcijfer

2021


TON 98 10-21 • p 24

VEEL WAARDERING

THUISFRONT STEUNT

Voel je je gewaardeerd? Best wel, zeggen de meeste panelleden.

IK ERVAAR IN HET ALGEMEEN VEEL WAARDERING VOOR HET WERK DAT IK DOE.

47 neutraal

32

van mijn partner/ familie/gezin

% mee eens

51

%

21

%

%

oneens

22

%

1

DRUKTE

DRUKT DE PRET? Veel bedrijven kampen met een tekort aan personeel. Dat kan gevolgen hebben voor je plezier in het werk. TON wilde weten:

IN WELKE MATE HEEFT JOUW BEDRIJF LAST VAN ONVERVULDE VACATURES?

van mijn leidinggevende

% weet niet

Dat speelt bij ons niet.

13 Daar heb ik geen zicht op.

48

Het is lastig, % maar we kunnen het werk nog aan.

%

17

%

8

%

Het is eigenlijk nu al niet meer te doen.

14

Er moet snel iets gebeuren % of we redden het niet.


TON 98 10-21 • p 25

Vooral het thuisfront geeft schouderklopjes. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

MATERIAAL WEEGT HET ZWAARST

VAN WIE KRIJG JE DE MEESTE WAARDERING VOOR JE WERK?

19 7 2 0

WAT MAAKT DAT JE PLEZIER HEBT IN JE WERK?

Een uitstekende auto en goede hulpmiddelen zijn heel belangrijk. Het TON-panel stelde een Top 3 samen van zaken die het plezier bepalen. Die ziet er zo uit:

% van klanten

%

van collega’s Werken met goed materiaal

%

van medeweggebruikers

Goede beloning Contact met de mensen met wie ik werk

% van de media

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEER MOGELIJKHEDEN KIEZEN

VOLHOUDEN? Regelmatig vraagt TON de panelleden of zij denken het huidige werk tot hun pensioen te kunnen volhouden. Deze keer zegt bijna 6 op de 10 dat dit moeilijk zal worden.

50

32

%

42

%

%

30

%

MIJN HUIDIGE WERK UITVOEREN TOT MIJN PENSIOEN...

...kan ik makkelijk volhouden ...wordt lichamelijk moeilijk ...wordt door werkdruk/stress moeilijk ...wordt lichamelijk en door werkdruk/stress moeilijk

23

26

%

16

%

2014

%

11

12

%

19

%

%

27

%

2016

2017

41

%

29

22

15

%

14

21

%

23

2018

2021

%

%

%

11

35

%

%

%


TON 98 10-21 • p 26

Taart en vis bij Prins Transport

Bij veel transportbedrijven is de zaterdag poetsdag. Wagens worden gewassen, kleine reparaties uitgevoerd, een cabine schoongemaakt. Een ideale gelegenheid om elkaar te zien en te spreken. Bij Prins Transport Hasselt hoort daar taart en een visje bij.


TON 98 10-21 • p 27


TON 98 10-21 • p 28

Als TON op een zaterdagochtend om acht uur arriveert bij Prins Transport, is er al volop bedrijvigheid. Enkele trucks staan wit in de shampoo. Verderop blaast een hogedrukspuit een waterfontein over een chassis. De naamgever van het bedrijf is met een heftruck in de weer. Jack Prins staat tussen zijn mensen. Zijn stelling: “Een hond heeft een baas.” Instructies hoeft Jack op een klusochtend weinig te geven; iedereen weet wat te doen. De stemming zit er goed in. En er is tijd voor een grap. Bijvoorbeeld als de directeur van een nabijgelegen bedrijf langsrijdt en gebaart dat er een beetje moet worden doorgewerkt. Die krijgt prompt de hogedrukspuit met een dot shampoo over zijn wagen. Het industrieterrein in Hasselt is niet groot en men kent elkaar. Zoals Harry Beens, die met een terminaltrekker van Cotap regelmatig voor Prins Transport werkt. Hij is er vaak op de zaterdagochtend bij. Aangetrokken door de slagroomtaart en koffie? In ieder geval om de sfeer, zegt hij. Overal wordt geboend en gesleuteld. Jannes Kolk maakt na het wassen de schotel van zijn trailer vetvrij. Daarna ontfermt hij zich over het interieur. Zijn splinternieuwe Volvo wil hij nog luxer aankleden. Broer Herman ligt onder zijn truck om aan de voorzijde een spatlap

te vervangen. Jaap Maandag werkt wat steenslag weg met een verfkwastje. Michael Haijes maakt de velgen van zijn wagen schoon. Mark Bisschop en Lucas de Boer zijn met spons en hogedrukspuit in de weer. Om tien uur is er aan een lange tafel in de loods koffie met taart. Bijkletsen over de afgelopen week. Het zorgt voor een soort ‘familiegevoel’ onder de chauffeurs die elkaar de hele week niet of nauwelijks hebben gezien. Na afloop wast een van hen in de gootsteen de kopjes en schotels af. Als de ploeg buiten weer aan de gang is, rijdt er om het pand een zitmaaier. Achter het stuur de achtjarige Stijn Esselink. Dankzij wat aanpassingen aan de stoel heeft Stijn net voldoende lengte om de pedalen te bedienen. De gemeente maait in Hasselt twee keer per jaar. Dat vindt Jack te weinig; rond zijn bedrijf moet het er goed verzorgd uitzien. Temeer daar er een populaire fietsroute langsloopt.

Spatlappen vervangen

Herman Kolk ∫ 21 jaar ∫ woont in Genemuiden ∫ rijdt twee jaar bij Jack Prins “Met mijn oudere broer Jannes ging ik mee om hier auto’s te wassen. Ik wilde ook chauffeur worden, maar kon het groot rijbewijs niet betalen. Jack heeft toen alles voorgeschoten, zonder verplichting dat ik een bepaalde periode bij hem moest rijden. Binnen een jaar heb ik het geld terugbetaald. Ik kreeg een vast contract en rijd nu een vette truck. Net als Jannes ben ik hier bijna iedere zaterdag. Vandaag vervang ik de spatlappen voor onder de bumper. Ik rij een mega-trailer, waardoor de truck extra laag boven de weg ligt. Dan wil een spatlap nog wel eens de grond raken. Alles moet er top uitzien.”

Tegen het eind van de ochtend helpen chauffeurs elkaar om tegelijk klaar te zijn. Dan komt er een visje op tafel. Sommigen blijven daarna nog even kletsen. Anderen vertrekken, omdat er ook thuis nog wat op het programma staat. Volgende week zaterdag zijn ze er als het enigszins kan weer allemaal.

Nieuwe Volvo

Jannes Kolk ∫ 28 jaar ∫ woont in Hasselt ∫ rijdt vier jaar bij Jack Prins “Sinds twee weken heb ik een nieuwe Volvo FH 500. Die trucks hebben veel extra’s om het werk zo prettig mogelijk te maken. Ik ben nu bezig de cabine te verfraaien. Jack heeft hetzelfde gevoel bij trucks als wij. Hier vormen we echt een team. We gaan er met z’n allen voor om het werk zo goed mogelijk te doen. Dat moet elke week met een schone truck, want zo kunnen we een goed visitekaartje afgeven. De kwaliteit – en daar hoort ook op tijd komen bij – staat voorop.”


TON 98 10-21 • p 29

Sfeer en plezier

Jaap Maandag ∫ 44 jaar ∫ woont in Zwartsluis ∫ werkt sinds oktober 2020 bij Jack Prins “Jack stuurt ons, maar staat er ook tussen. Hij is flexibel, legt geen onnodige druk op en plant zorgvuldig. Daaraan merk je dat Jack jarenlang eigen rijder is geweest. We krijgen de zaterdag niet apart uitbetaald. Maar alles is hier financieel goed geregeld. En sfeer en plezier op je werk hangt niet alleen van geld af. Bijvoorbeeld toen ik uit het buitenland kwam en mijn vrouw corona had opgelopen. Als ik het weekend naar huis zou gaan, dan zou ik daarna tien dagen in quarantaine moeten. Niet handig voor het werk. Dus besloten we dat ik twee weekenden lang niet thuis zou zijn. Mijn spullen zette mijn vrouw buiten neer. Bij alle collega’s kon ik terecht, zonder dat ik erom vroeg. Ze vonden dat ik niet alleen moest zitten. Dus heb ik die weekenden bij verschillende collega’s gelogeerd. Dat ze het spontaan aanbieden, is niet in geld uit te drukken.”

Bijspringen

Michel Haijes ∫ 49 jaar ∫ woont in Marknesse ∫ werkt vijf jaar bij Jack Prins “Ik ben er zaterdag niet zo vaak. Mijn auto was ik meestal op vrijdag. Maar als er op zaterdagochtend een ritje is om in de buurt te laden of te koppelen, dan spring ik bij. De sfeer is net zoals doordeweeks gewoon goed.”


TON 98 10-21 • p 30

Altijd gezellig

Harry Beens ∫ 52 jaar ∫ woont in Genemuiden ∫ rijdt bij Cotap “Jack en ik kennen elkaar al jaren. Ik werk bij Cotap, een klant van Jack. Met mijn terminaltrekker koppel ik regelmatig trailers voor hem. Als het druk is en er moet een trailer gelost of geladen worden, dan doe ik dat gewoon. En het is hier zaterdag met de chauffeurs erbij altijd gezellig.”

Europa in

Lucas de Boer ∫ 21 jaar ∫ woont in Urk ∫ werkt sinds kort bij Jack Prins “Het werk en de sfeer op zaterdag zijn net zoals ik het bij mijn vorige werkgever gewend was. Ook daar wasten we op zaterdag de wagens en deden we klusjes. Het voordeel bij Jack Prins is dat ik hier veel verder Europa in kan rijden.”


TON 98 10-21 • p 31

Nooit problemen

Jack Prins ∫ 55 jaar ∫ woont in Hasselt Jack: “Op zaterdag zijn hier om een uur of acht altijd chauffeurs. Ze maken de auto’s schoon, doen onderhoud, koppelen of laden een trailer in de buurt. Alles kan dan maandag op tijd vertrekken. Rond de middag zijn ze meestal klaar. Dan eten we een visje en blijven we nog wel eens hangen. Wie er op zaterdag komt, dat overleggen we altijd vrijdags. Een probleem om op zaterdag mensen hier te krijgen, is er nooit. Dat geeft wel aan hoe de sfeer is. Als we een nieuwe chauffeur nodig hebben, dan vragen we het vaak aan onze mensen. Die komen zelf met namen. Dan weet je iets meer over degene die je binnenhaalt.”

Prins Transport Hasselt bestaat 27 jaar jaar. Hoofdactiviteit is het transport van zeecontainers. Daarnaast is er het vervoer met huiftrailers en tautliners. Het Overijsselse bedrijf rijdt voornamelijk op Nederland, Duitsland, Polen, België, Frankrijk en Italië. Bij Jack Prins werken acht vaste chauffeurs.

Papa-dag

Mark Bisschop ∫ 28 jaar ∫ woont in Staphorst “Bijna altijd maak ik mijn auto op vrijdagmiddag schoon. Mijn vrouw werkt regelmatig op zaterdag. Dus dat is voor mij dan papa-dag thuis. Wel heb ik af en toe op zaterdag een ritje.”


TON 98 10-21 • p 32

25 JAAR VEILIG OP WEG

Verstop


TON 98 10-21 • p 33

pertje spelen

in de dode hoek Zien wat een vrachtwagenchauffeur kan zien. En juist niet kan zien, door de ‘dode hoek’. Corina Hamer van Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek laat basisschoolleerlingen het zelf ervaren. Dat maakt indruk op de kinderen, merkt zij. Zo’n tweehonderd keer per jaar bezoekt Corina met de Veilig op Weg-vrachtauto basisscholen in Nederland. TON kijkt in Papendrecht over haar schouder mee.

Corina Hamer ∫ 34 jaar ∫ woont in Herwijnen met vriend en dochter ∫ is 15 jaar (inter­nationaal) vrachtwagenchauffeur ∫ dit is haar 4e jaar als chauffeur/ instructeur bij TLN/Veilig op Weg

Een woensdagochtend in Papendrecht. Corina parkeert de Veilig op Weg-vrachtauto in de woonwijk vlak bij basisschool De Wielen “Het is altijd even zoeken naar een goed plekje. De kinderen moeten immers veilig in en uit kunnen stappen.” Ze is voor de tweede keer op pad dit schooljaar. Normaal bezoekt ze per jaar zo’n tweehonderd basisscholen. “Ik toer door heel Nederland: van Maastricht tot Groningen en naar Amsterdam. Ik ben zo blij met mijn baan” Afgelopen jaar was apart voor Corina. “Niet alleen door corona. In februari ben ik ook bevallen van mijn dochter Evy. Dat ik nu weer voor de klas kan staan, is erg fijn. De zomervakantie voelde niet echt als vakantie na zo’n gek jaar. Maar we hebben


TON 98 10-21 • p 34

niet stilgezeten. De wagen is opnieuw bestickerd, we hebben een nieuwe website en nu ook een grote televisie voor eventuele lessen buiten.”

‘JUF’ CORINA Op De Wielen zit groep 7-8, de klas van juf Astrid, te wachten op de les. De leerlingen krijgen van ‘juf’ Corina een online film te zien over de gevaren van de dode hoek. Tijdens dit filmpje worden ze op de proef gesteld. Ze moeten zeven quizvragen beantwoorden. Zo leren ze hoe je je als zwakke weggebruiker het veiligst kunt bewegen rond de grote vrachtauto’s. “Is er iemand al wakker hier en doen jullie mee?” enthousiasmeert Corina de kinderen. “Jaaaa!” komt er terug in koor. Na de ‘theorie’ gaan de kinderen naar buiten, naar de vrachtauto. Ze mogen in de cabine zitten. Corina: “Zelf ervaren wat een chauffeur wel en niet ziet als hij achter het stuur zit, maakt indruk.”

TWEE VUISTREGELS “Hoe heet de hoek hier denken jullie?”, vraagt Corina aan de klas. “De dode hoek”, antwoordt een jongen vooraan. “Ik heb zes spiegels, en zelfs daarmee kan ik niet alles zien”, legt Corina uit. En ze vertelt over de twee vuistregels: blijf altijd rechts en ruim achter een groot voertuig en houd minimaal drie meter afstand. Tijd voor een quizvraag: een vrachtauto

slaat rechtsaf op de rotonde. Als fietser heb je voorrang. Wat doe je? Rij je snel door of wacht je? Het is stil in de klas. Zo’n vraag is best lastig. “Voorrang moet je niet nemen maar krijgen”, aldus Corina. “Als je binnen die drie meter van een vrachtauto bent, loop je de kans dat de chauffeur je niet gezien heeft. Wachten dus.”


TON 98 10-21 • p 35

KNAP LASTIG Dan is het tijd voor de praktijkles. De eerste groep van acht leerlingen staat bij de vrachtauto. Vier kinderen, drie meisjes en een jongen, gaan de cabine in en de vier andere jongens gaan vlak voor de vrachtauto staan. “Zien jullie iemand bij de vrachtauto?”, vraagt Corina aan de kinderen in de cabine. “Nee”, schudden ze. De jongens stappen drie meter naar voren. “Zien jullie ze nu?” “Ja, nu wel.” “Maar nog steeds niet helemaal, hè? Dit is dus de minimale drie meter. Het liefst ga je nog verder weg staan.” De kinderen in de cabine moeten hun ogen sluiten. Corina zet de vier jongens op verschillende plekken naast en vlak voor de vrachtwagen. Dan moeten de kinderen in de cabine ze zien te vinden. En dat blijkt nog knap lastig. Na een kwartier is de volgende groep aan de beurt. De kinderen die in de cabine mochten zitten, zijn onder de indruk. Hoe ze het vonden? “Cool!”

25 jaar Veilig op Weg Kinderen veilig en zelfstandig aan het verkeer laten deelnemen door ze bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Dat is het doel van de verkeersles van Veilig op Weg! Blijf uit de dode hoek. Het is een lesprogramma van Transport en Logistiek Nederland (TLN) in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN). TLN is in 1996 gestart met de campagne over de dode hoek bij grote voertuigen. Dit schooljaar is het dus 25 jaar geleden dat de verkeersles voor het eerst werd gegeven. Deze mijlpaal zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Het hele schooljaar zijn er verschillende feestelijke activiteiten. Meer weten? Kijk op

veilig-op-weg.nl


TON 98 10-21 • p 36

PERSOONLIJK VERHAAL

Eddy Blankenstijn

59 jaar ∫ woont in Ederveen ∫ is 40 jaar vrachtwagenchauffeur ∫ werkt ruim 4,5 jaar bij AG Transport in Lunteren


TON 98 10-21 • p 37

HOOG TIJD

voor een BEETJE GELUK Op een bordje achter de voorruit van zijn

Pallets op onderbeen

Voor Eddy Blankenstijn is deze spreuk belangrijk.

“In 2007 krijg ik een bedrijfsongeval. Ik werk dan net negen maanden bij LCW Groningen. Bij een distributiecentrum in Geldermalsen moet ik lege pallets ophalen. De heftruckchauffeur zet te snel een stapel pallets neer, waardoor ze omvallen op mijn onderbeen. Er zit een S in mijn bot. Zo’n twintig centimeter bot steekt naar buiten. Het gebeurt om vijf uur in de ochtend. Pas vijftien uur later word ik geopereerd.”

“Ik heb de laatste zestien jaar zoveel ellende

Begripvolle werkgever

wagen staat: “Happiness is a journey, not a destination”. Geluk is een reis, geen bestemming.

meegemaakt, dat ik wel toe ben aan een beetje geluk.” “Mijn verhaal begint eigenlijk in 2000. Dat jaar word ik aan mijn schouders geopereerd. Daarna ga ik alweer snel aan het werk. Ik ben niet zo’n thuisblijver. In 2003 en 2005 volgen nog eens operaties. Die derde keer gaat het mis. Ze zetten de spuit met verdoving verkeerd in mijn nek. Ik merk meteen dat het niet goed zit. Als ik thuiskom, krijg ik vreselijke hoofdpijn. Dat blijkt clusterhoofdpijn te zijn. Die komt in golven, die enkele weken tot maanden kunnen duren.”

Zuurstoffles in auto “Bij zo’n aanval gaan je aderen openstaan en die drukken dan op je zenuwen. Dat is een verschrikking. Zuurstof zorgt ervoor dat de aanval korter duurt, dus zet ik thuis en in mijn auto zuurstofflessen neer. In het begin krijg ik soms wel vier aanvallen per nacht. En dan toch de volgende dag weer vijftien uur aan het werk. De laatste aanval heb ik vierenhalf jaar geleden gehad, maar er staat thuis nog altijd zuurstof. En in de auto ligt een neusspray.”

“Er volgen in de loop der jaren nog achttien operaties. Steeds ga ik aan het werk, tot ik niet meer kan lopen en dan beland ik weer in het ziekenhuis. Gelukkig doet mijn werkgever LCW veel voor me. Ik krijg een nieuwe auto met een elektrische pompwagen. Werk waarbij ik minder hoef te lopen. En voor mijn clusterhoofdpijn een standairco, want als ik een aanval heb, krijg ik het altijd erg warm. Dat begrip bij mijn baas is fijn, want ik vind werk heel belangrijk. Thuiszitten is niets voor mij.”

Pijn op de borst “Na al die pech, denk je: ik heb mijn portie wel gehad. Maar in de winter van 2012 gaat het weer mis. Als ik het winterzeil van mijn wagen opentrek, voel ik een vreemde pijn op mijn borst. De dokter stuurt me naar het ziekenhuis. Lang verhaal kort: mijn vier kransslagaderen zijn dichtgeslibd. Dus dat wordt een openhart­ operatie, met vier omleidingen. Na een week ben ik weer thuis, maar de pijn in mijn borstbeen gaat niet over. Morfinepleisters helpen niet. Het voelt alsof de ijzerdraadjes rond mijn borstbeen te strak zitten. Zes weken na de operatie maken ze mijn borst opnieuw open. Dan blijkt inderdaad dat die draadjes te strak in mijn botvlies zitten. Foutje van de chirurg. Weer een operatie.”


TON 98 10-21 • p 38

Andere werkgever “Altijd ga ik na zo’n opname weer snel aan het werk. Dat waardeert mijn werkgever ook. Maar in 2017 komt er bij LCW een nieuwe directie en die jongens vragen zich af of ik nog wel bij ze pas. Dan breekt er iets in me. Gelukkig kom ik net in die tijd bij AG Transport in gesprek met de zoon van de directeur. ‘Kom eens langs’, zegt die en dat doe ik. Blijkt dat die directeur en ik elkaar nog van vroeger kennen. Dus we komen snel tot zaken. Ik word uitgeleend aan DB Schenker en ga stukgoed rijden in Nederland en Duitsland. Lopen hoef ik bijna niet meer. Alleen om mijn trailer aan en af te koppelen. Het geluk lacht me eindelijk toe, denk ik...”

Lymfeklierkankercellen “Maar mooi niet, dus. Eind 2020 laat ik een maagdarmonderzoek doen, omdat ik al jaren last heb van bloedarmoede. Blijkt er een zweer aan een darmuitstulping te zitten. Op 28 januari, de verjaardag van mijn moeder en van mij en mijn tweelingzus, ga ik onder het mes. Anderhalve week later zit ik alweer op de wagen. Maar helaas blijken in het weggesneden stukje darm lymfeklierkankercellen te zitten. Volgen er weer allerlei onderzoeken, zoals een beenmergpunctie en verschillende scans. Tot nu toe zijn er geen nieuwe kankercellen gevonden. Om de vier maanden ga ik door de molen om te kijken of de cellen actief zijn.”

Kracht om door te gaan “Ja, als ik het zo vertel, is het wel een verhaal vol tegenslagen. Hoe ik dat volhou? Dankzij mijn vrouw José en mijn zoon Danny. Zij zijn het belangrijkste in mijn leven. Ik zit alle dagen alleen op de wagen en dan ga je malen. Mijn vrouw José en ik bellen minstens drie keer per dag. Ik heb veel geluk dat ik haar heb. Zij geeft mij de kracht om door te gaan.”TON 98 10-21 • p 40

OP PAD MET

Harry Link, Cor Broos en Leendert Kieboom

Wieken op

De wieken van een windmolen zijn lang. Heel lang. Harry Link, Cor Broos en Leendert Kieboom weten daar alles van. Zij vervoeren regelmatig die ‘vleugels’, zoals zij de wieken noemen. Met een combinatie van 70 meter in de nacht op pad. TON maakt een rit mee.


TON 98 10-21 • p 41

wielen

Leendert Kieboom 38 jaar ∫ woont Cor Broos 61 jaar

Harry Link 64 jaar

∫ woont in Spaubeek ∫ is 39 jaar chauffeur ∫ werkt 39 jaar bij

∫ woont in Eygelshoven ∫ is 40 jaar chauffeur ∫ werkt 33 jaar bij Van

Van der Vlist

der Vlist in Schelluinen

in Werkendam ∫ is 17 jaar chauffeur ∫ werkt sinds 1 september 2021 bij Van der Vlist


TON 98 10-21 • p 42


TON 98 10-21 • p 43

Moerdijk-Netterden Sinds eind augustus rijden Harry, Cor en Leendert wieken voor windmolens van Moerdijk naar het plaatsje Netterden, bij Doetinchem. Daar verrijst binnenkort het windpark Den Tol. Er komen negen windmolens, met elk een as-hoogte van 124,5 meter en een tiphoogte van 183 meter. Straks leveren ze samen jaarlijks energie voor zo’n 25.000 huishoudens. Het transport van de windmolendelen, zoals vleugels, is in handen van Van der Vlist Modulair Transport in Schelluinen. Deze tak van Van der Vlist is expert in speciaal- en zwaar transport. Vast team Harry is de aanvoerder van het drietal chauffeurs. Bij dit werk is een team nodig, legt hij uit. “We zijn altijd met z’n drieën. Rijden samen, trekken de trailers uit, laden en lossen. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Deze dagen werken we Leendert in. Hij rijdt nog maar één week met vleugels. Maar het zit wel goed met hem. Cor en ik werken al sinds jaar en dag samen. De laatste zeven jaar rijden we heel vaak vleugels van windmolens.” Rustig werk Hij heeft geen idee hoeveel vleugels hij inmiddels vervoerd heeft. En het eind is nog niet in zicht. “In de omgeving van Zeewolde brengen we er zo’n driehonderd. We hebben daar onze handen vol aan.” Voor Harry is het transport van wieken rustig werk. “Vooral als we de route al kennen, dan kan er weinig misgaan.” Het is ervaring die Leendert nog moet opdoen. Hij vindt het ‘supergaaf’ om van Harry en Cor het vak te leren. “Die mannen hebben zo veel ervaring”, zegt hij. “Ze praten me er doorheen. Rustig blijven en niet eigenwijs zijn, dan komt het wel goed.”


TON 98 10-21 • p 44


TON 98 10-21 • p 45

Controle op schade Het transport naar Netterden begint op de terminal van Van der Vlist in Moerdijk. Harry, Cor en Leendert laden daar de wieken, die per schip zijn aangevoerd. Twee autolaadkranen plaatsen de 58 meter lange vleugels op de wagens. Maar pas nadat de mannen ze gecontroleerd hebben op schade. Harry: “De vleugels zijn van polyester en schadegevoelig. Als we een krasje of een beschadiging zien, maken we daar een foto van en komt het op de vrachtbrief te staan. Zo weet de klant dat de beschadiging niet bij ons transport gemaakt is. Want elke schade die wij onderweg maken, is een kostenpost voor Van der Vlist.” Combi van 70 meter Voordat de wieken op de wagens kunnen worden getakeld, moeten de trailers op de juiste lengte worden afgesteld. Met een portofoon geeft Harry aanwijzingen voor het uitschuiven van de balken. De totale lengte van de trailer is 65 meter, met de trekker ervoor meet de combinatie 70 meter. Harry: “Dat in- en uitschuiven moet rustig gebeuren, vooral de laatste meters. Als je dat niet doet, geeft het een klap en dan ligt in je cabine alles overhoop.” Net een huwelijk Cor staat aan de andere kant van de trailer met een portofoon in de hand. Hij en Harry zijn goed op elkaar ingespeeld. Harry: “Ik zie Cor vaker dan mijn vrouw. We schreeuwen wel eens tegen elkaar, maar dat is zo weer over. Net als in een echt huwelijk.” Cor vult aan: “Toen er een plek vrijkwam in het team van Harry, dacht hij dat het wel wat voor mij zou zijn. Zo ben ik erbij gekomen. Ik heb mijn leven lang exceptioneel transport gereden, maar dan met een vrachtwagen van 30 of 40 meter. Nu rijd ik met vleugels van 58 meter. Dat is een uitdaging en het blijft spannend. Elke dag is een avontuur.”


TON 98 10-21 • p 46

Verlichte uiteinden Met kettingen en spanbanden zetten de mannen de vleugels vast op de trailer. Daarna bevestigen ze de tipbeschermers met verlichting aan de uiteinden van de wieken. Rood voor de achterkant en oranje voor de oversteek. Die lichten zijn voor de veiligheid van het andere wegverkeer, maar ook voor de chauffeurs. “Zo kun je in het donker op onverlichte wegen zien waar je tip eindigt”, legt Harry uit. “Dat is vooral in de bochten nodig.” Wachten en slapen De wagens zijn klaar voor vertrek. Nu is het voor Harry, Cor en Leendert wachten. Exceptioneel transport is nachtwerk. Pas om acht uur vanavond mogen ze in Nederland de weg op. De mannen hebben ieder hun eigen wagen. Harry kan altijd en overal slapen. “Als ik mijn ogen sluit, slaap ik. Opstaan vond ik altijd wat lastiger, maar met het stijgen der jaren ben ik nu vaak vóór de wekker wakker.” Altijd spannend 20.00 uur. Tijd om naar Doetinchem te gaan. De route is uitgestippeld door de begeleiders, vergunningen zijn aangevraagd en op de bouwplaats in Netterden liggen de stalen bouwplaten klaar. Cor: “De eerste rit naar een nieuwe bouwplaats is altijd een uitdaging. Op de snelweg rijden is geen probleem. We hebben begeleiding van onze eigen Van der Vlist-mensen. Die rijden voor en achter ons. Het gaat om de verrassingen die er tussendoor komen. Elke route is van tevoren bekeken en aangepast. Maar je vraagt je wel af of alle lantaarnpalen wel zijn weggehaald en of je de bochten kunt halen. Je weet nooit hoe het gaat. Vooral op onverlichte en onverharde bosweggetjes is het priegelen.”


TON 98 10-21 • p 47


TON 98 10-21 • p 48

Geen haast De route naar Netterden is bekend terrein; die hebben ze al vaker gereden. Haast hebben ze niet. Harry: “Hoe harder je rijdt, hoe meer kans op schade. Het is de kunst om heelhuids aan te komen. Een overhangende boom kan soms wel voor problemen zorgen, maar we hebben ’s nachts alle tijd.” Een voordeel van exceptioneel transport, vindt ook Cor. “Speciaal transport is mijn ding. Ik moet er niet aan denken om stukgoed te rijden.” ‘Weg’ van bouwplaten Deze nacht komen ze onderweg geen onverwachte zaken tegen. Ook op de kleine B-wegen gaat alles soepeltjes. De bouwplaats en omgeving zijn klaargemaakt voor de ultralange combinaties. Een ‘weg’ van bouwplaten ligt in het weiland. Even verderop zijn de windmolens in aanbouw te zien. Twee autolaadkranen staan klaar om de vleugels te lossen. Tijd voor de drie mannen om te gaan slapen. Meesturende naloper Later op de ochtend wordt er gelost. Harry, Cor en Leendert manoeuvreren met handbediening de achterkant van de trailers, zodat ze de juiste bocht maken. Harry: “Bij Van der Vlist zijn er meerdere teams die dit werk doen. Er komt nog een team bij dat gaat werken met Dolly’s. Dat zijn zelfstandig meesturende nalopers, waardoor er nog langere bladen vervoerd kunnen worden. Ik ga over twee jaar met pensioen. Laat de jongeren, zoals Leendert, maar leren omgaan met die Dolly’s.” Begin van de middag zijn de wieken gelost en kunnen de mannen terug naar Moerdijk voor een nieuwe lading.


TON 98 10-21 • p 49


TON 98 10-21 • p 50

PUZZEL Horizontaal 1. besturingssysteem van Microsoft; 7. bijnaam voor een Antwerpenaar; 12. muzieknoot; 13. oogvocht; 14. lof (aanzien); 15. laatstleden (afk.); 17. gewicht; 19. een prooi zoeken; 21. Verenigde Naties (afk.); 22. boerderijdier; 24. plaats in Noord-Brabant; 27. blauwe werkkiel; 28. azijn; 30. steen; 31. bezit van een boer; 32. deel van een Euro; 33. European article numbering (afk.); 35. oude drukpers; 37. grote danspartij; 38. voetstuk van een beeld; 41. vurige bewonderaar; 42. bijensoort; 44. heldendicht; 46. muurhagedis; 47. pronkzuchtig; 48. kusje; 49. kleur

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

12 2

3

4

13 5

6

7

14 8

9

10

15

16

22 15

16

28 22

12

23

23

33

28

38

39

38

39

47

58. rode vrucht; 61. woonboot; 62. land in Europa;

55

Apeldoorn; 68. knaagdier; 70. geen enkel ding (nada);

54

61 55

72. Engels telwoord; 73. doorzichtig verpakkingsma-

65

64. voertuig; 65. bekende planeet; 67. paleis in 66

teriaal; 76. anno ante christum (afk.); 77. landcode

Verticaal 1. Nederlandse schrijver; 2. de spoorwegen

24

34

34

50

54

inrichter; 87. land in zuidelijk Afrika.

29

24

72 65

50

78

86

26

25

31 26

45

36 41

19

20

14

27

37

46

56

57

68

62

74

52

63

63

68

74

83

79

87

83

43

43

49 53 58

58

69

69

79

32

42

52 57

21

27

37

46

56

11

21

32

36

45

73

82

20

42

41

67

78

19

31

48

67 73

82

35

62

66

77

30

40

25

35

51

61

77 72

30

48 51

13

18

40

44

47

83. verdieping; 84. defibrillator (afk.); 86. etalage

29

18

44

kachel; 54. bewoner van Armenië; 56. jongensnaam;

van een moskee; 81. familielid; 82. faam of eer;

17

33

van de regenboog; 50. gierig persoon; 52. deel van een

van Spanje; 78. verrassingsaanval (razzia); 79. hoofd

17

11

49

59

53

64

64

75

75

84

84

60

59

70

70

80

80

60

71 76

76

85

71

81

81

85

(afk.); 3. scheepsherstelplaats; 4. smeermiddel; 5. onder invloed van drugs; 6. uiting van blijdschap;

86

7. vogelbek; 8. ontkenning; 9. Japanse munt;

37

10. ondernemingsraad (afk.); 11. raceteam; 16. aangesloten bij een vereniging; 18. streling met de tong; 20. oceaan; 21. heidemeertje; 23. kerstboom-

87

OPLOSSING

37

18

39

29

62

59

53

40

86

13

18

39

29

62

59

53

40

86

13

2

versiering; 25. inbreker; 26. bakplaats; 27. militair hoofdeksel; 29. vers van eieren; 32. lid van een filmploeg; 34. namaak (vals); 36. schaaldiertje;

Vul de oplossing in op

37. gymnastiektoestel; 39. beneden; 40. water

Doe dat vóór 21 november 2021. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

afvoeren; 42. uiting van verkoudheid; 43. verwoestende virusziekte; 45. kledingstuk; 46. uitroep van berusting;

tonmagazine.nl

51. turntoestel; 53. haarkrul; 54. behoeftige toestand; 55. nieuwstijding (bericht); 56. plezier; 57. bladader; 59. deel van een opera; 60. Italiaanse landstreek; 62. ingedijkt stuk land; 63. handwerktechniek; 66. meisjesnaam; 67. soort dakbedekking; 69. afgericht; 71. toiletartikel; 73. horecabedrijf; 74. Noorse koning; 75. faam (roem); 78. cilinder; 80. bloeimaand; 82. muzieknoot; 85. dagelijks bestuur (afk.).

2

Oplossing puzzel in TON 97:

vervoersverbod

De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Evelien Franken uit Bergen op Zoom Willem Hamstra uit Harderwijk Dick Hofland uit Beverwijk Jannet Kuipers uit Jipsingboertange Jolanda Pieterse uit Apeldoorn.

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart gebruiken in winkels en in webwinkels. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.


TON 98 10-21 • p 51

VRAGEN? VRAGEN!

COLOFON

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport &

088 25 96 111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss,

0800 02 25 022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

CAONALEVING.NL

Yessie Vanden Branden, Mariette de Bruijn, Ad van Dun, Harry Linker, Frank de Man, Carien Neeleman, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE BMarco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Harry Linker, Chris Pennarts, Shutterstock ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl

088 33 22 999 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy

0800 02 25 022 fnv.nl

van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid

030 75 11 007 cnvvakmensen.nl

ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed

088 45 67 111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 155.000 exemplaren © TON Magazine 2021 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden

0345 516 993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door


S can mij!

WELKOM BBL’ERS & DANKJEWEL LEERBEDRIJVEN, RIJ-OPLEIDERS EN SCHOLEN!

De wereld verandert, werken in de sector transport en logistiek verandert. Als werknemer ga je hierin mee en sta je nooit stil. STL helpt jou graag te groeien, met plezier aan het werk te blijven en mee te bewegen in deze sector. STLSTL werkt. Vooralle jou!nieuwe BBL’ers veel plezier in onze mooie sector. wenst

En we bedanken alle leerbedrijven, rij-opleiders en scholen voor hun

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? goede werk. Zo werken we samen aan de instroom van jong talent. Scan de QR-code, bel of mail ons via 088-2596111 Wil jij ook een baanzekere toekomst in de wereld van transport of info@stlwerkt.nl.

en logistiek? Scan de QR-code of kijk op www.stlwerkt.nl.