Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Meer vrouwen

de weg op

Opnieuw personeel gezocht TON-panel: (leren voor) ander werk Groepsportret bij Gebr. Dunnink in Nieuwleusen TONMAGAZINE.NL 97 • 08 • 21


TON 97 08-21 • p 2 

COLUMN

IN DIT NUMMER

Talenten

Koningin op bezoek

Netwerker. Deskundig/ leergierig. Brainstormer. Waarnemer. En inspirator. Deze talenten kwamen uit een talententest die ik heb gedaan. Waarom ik die deed? Een van mijn beste kameraden, Tim, heeft een nieuw bedrijf opgericht. En samen met zijn medeoprichter Jan is hij ervan overtuigd dat hun talententest je helpt om in te zien waar je goed in bent. Zodat je daar je energie in kunt steken. Want dat levert ook weer energie op. En waar je niet zo goed in bent, kost alleen maar energie. Dat is kort samengevat - en zo doe ik hun gehele gedachtengoed wel tekort. Maar ik vind het een mooie gedachte. Zeker voor mensen die twijfelen of ze met hun werk wel helemaal op de goede plek zitten.

Strip

Toen mijn vrouw de test deed, leerde ze veel over zichzelf. Het gaf haar zelfs het vertrouwen om na achttien jaar ons gezin verzorgen nu de stap te zetten haar oude beroep op te pakken. Ze is weer begonnen als doktersassistente. Ik was zo trots op haar, dat ik daarom ook de test heb gedaan. Ik wil niet gelijk van de auto af hoor! Maar ik hoopte op inzichten in wat ik nog meer zou kunnen. Het zou ook iets kunnen opleveren wat ik naast mijn werk kan doen. Het was voor mij vooral een mooie spiegel: hoe ga ik met sommige situaties om, en wat kan ik daarin versterken? Of ik er ‘werkgerelateerd’ nu meteen wat aan heb? Nog geen idee. Om te laden en te lossen heb je niet per se wat aan een netwerker, maar meer aan een heftruckchauffeur. En om te weten wat je na deze vracht moet doen, heb je meer aan een planner dan aan een waarnemer. Maar misschien kan de brainstormer in mij een keer meedenken met die planner. Of kan de netwerker in mij met een nieuwe klant aankomen. Wie weet?

Erik Pathuis (41) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

4

13

Personeel gezocht

14

22

Cao-vraag

TON-panel: een andere baan?

23

Groepsportret bij Gebr. Dunnink 32

Corona 1,5 jaar later

Leefstijl: Peter Klein Gotink valt af Op pad met meel Puzzel

26

39

42

50

Adressen en colofon

51

Word lid van het TON-panel

Weten wat mensen in transport en logistiek beweegt. Dat is het doel van het TON-panel. In samenwerking met het Sectorinstituut Transport & Logistiek vraagt TON elke twee maanden aan zo’n 1.800 lezers wat zij vinden van uiteenlopende onderwerpen. Meedoen aan het TON-panel? Meld je aan!

Hoe werkt het?

Als je deelneemt aan het TON-panel, ontvang je een aantal keer per jaar online een vragenlijst. Die kun je invullen op een moment dat het je past. De vragen gaan over onderwerpen die je ook vaak in TON tegenkomt: hoe doe jij je werk, hoe leid jij je leven? De resultaten lees je terug in TON. De online vragenlijst is zo kort mogelijk. Meestal kun je in 5 tot 10 minuten klaar zijn. Je antwoorden worden volledig anoniem verwerkt door onderzoeksbureau Tangram. Wel moet je bij aanmelding een aantal gegevens invullen.

Meld je aan via

www.tonmagazine.nl


TON 97 08-21 • p 3 

MÁXIMA ACHTER HET STUUR

4

Meer vrouwen in de sector. Dat was het thema van een werkbezoek van koningin Máxima. De vorstin sprak met vrouwen die voor de vrachtwagen kiezen – en ze stapte ook zelf achter het stuur.

PERSONEEL GEZOCHT Je ziet het weer steeds vaker op de achterkant van vrachtwagens: “Collega’s gezocht”. De vraag naar personeel neemt flink toe. Hoe pakken bedrijven dat aan: geschikte mensen vinden. TON gaat op zoektocht.

SAMEN IN HET MEEL René Bouwman rijdt op en neer tussen meelfabriek en industriële bakkerij. Met alle plezier, zeker als zijn vrouw Monique naast hem zit. “Gewoon samenzijn, daar gaat het om.”

14 42


TON 97 08-21 • p 4 

WERKBEZOEK MÁXIMA

Mannenwere

MOOI NI


TON 97 08-21 • p 5 

Senna Stienen op de heftruck vertelt waarom ze chauffeur wil worden.

ld?

IET!

Meer vrouwen in de sector. Dat was het thema van een werkbezoek van koningin Máxima op woensdag 14 juli bij Rijschool E&R Opleidingen in Nieuwegein. Zij ontmoette elf enthousiaste vrouwen, van beginnende tot ervaren chauffeurs. En de koningin stapte ook zelf achter het stuur van een vrachtwagen. TON kijkt met de elf vrouwen terug op het bezoek.


TON 97 08-21 • p 6 

Minder zwaar dan mensen denken Kayleigh Jannink (24) uit Arnhem werkt sinds januari dit jaar als bakwagenchauffeur bij Cornelissen Transport. “Ik was zenuwachtig voor het bezoek van Máxima, het is toch niet niks! Maar toen ik haar sprak, was de spanning weg. Zij was heel rustig en supergeïnteresseerd in ons. Ze vroeg aan mij waarom ik heb gekozen voor een baan in deze branche. Ik werkte voorheen in de evenementensector, maar door de coronacrisis viel dat werk stil. Toen heb ik de switch gemaakt. Ook vroeg ze of er nog een speciale aanpassing aan de wagen is gedaan voor vrouwen, maar dat is niet het geval. Ik denk dat er meer vrouwen in deze sector zouden werken als ze wisten dat het helemaal niet zulk lichamelijk zwaar werk is. Ik heb een elektrische pompwagen voor het lossen, hoef helemaal niet te tillen. En bij Cornelissen kun je ook aangeven dat je bijvoorbeeld alleen middag- of nachtritten wil doen, zodat het werk goed te combineren is met een gezin.” 

Fijn om te praten met Máxima  Michelle Kuipers (18) uit Krimpen aan de Lek volgt een leerwerktraject en loopt stage bij Stubbe in Gouda. “Toen ik hoorde dat koningin Máxima zou komen, vond ik het spannend. Maar op het moment dat ik met haar stond te praten, ging het heel goed. Zij straalt zoveel rust uit, het is heel fijn om met haar een gesprek te voeren. Ze is net als iedereen, heel normaal! En ik vind het echt iets voor haar, om zich in te zetten voor vrouwen in transport en logistiek. Ze vroeg aan mij hoe ik erbij kwam om vrachtwagenchauffeur te worden. Mijn oom is vanaf zijn achttiende chauffeur en ik heb het altijd in mij gehad om ook dit werk te gaan doen. Ondanks je vaste ritten, heb je toch veel vrijheid in dit werk. Ik zou het heel leuk vinden als er meer vrouwen in de sector zouden werken. Het is niet alleen een mannenberoep, vrouwen kunnen het ook makkelijk uitoefenen!”

Goed te combineren met kinderen De 27-jarige Marielle de Jong uit Vlaardingen werkt als trailerchauffeur bij Cornelissen Transport. “Vroeger werkte ik in de horeca, maar mijn vader is altijd chauffeur geweest. Hij is in 2010 overleden en ik keek zó naar hem op. Omdat ik het vak ook geweldig vond, besloot ik chauffeur te worden. Voor het gesprek met Máxima was ik niet zo zenuwachtig. Het was heel normaal, rustig. Ze komt als een gelijke over, met onwijs


TON 97 08-21 • p 7 

veel interesse voor je vak. Ze vroeg me of de trucks misschien vrouwvriendelijker zouden kunnen, maar daar kon ik geen antwoord op geven. Ik ben grootgebracht binnen het transport en personenauto’s zijn er ook niet speciaal voor een man of vrouw. Los van het gesprek met Máxima was het ook leuk om te spreken met de andere dames die in de sector werken. Het is goed als er meer vrouwen in het beroepsgoederenvervoer actief worden. Ik heb nu de indruk dat zij denken dat we allemaal van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werken. Dan haak je wel af als je kinderen hebt. Maar ik ben een alleenstaande moeder van een zoontje van vijf en kan het goed combineren. Ik begin tussen twaalf en twee ’s nachts. Mijn zoontje blijft bij mijn moeder slapen. Overdag kan ik hem gewoon uit school halen, hij merkt niet eens dat ik een baan heb!” 

Gesprek met zij-instromers Carolien Kraaij, Margo van Kooten, Tamara Spiekhout en Astrid Mereboer Tussen Carolien en Margo: STL-directeur Willem de Vries.


TON 97 08-21 • p 8 

STL-directeur Willem de Vries stelt ervaren chauffeurs Marielle de Jong, Kayleigh Jannink en Bianca Tuss voor.

Ik voel me de koningin op de weg  De 29-jarige Astrid Mereboer uit Anna Paulowna liet zich omscholen tot vrachtwagenchauffeur en werkt nu bij Simon Loos. “Mijn vader is chauffeur en ik twijfelde al jaren of ik er ook voor wilde gaan. Ik deed voorheen fabriekswerk, maar kreeg geen vast contract. Omdat ik die vastigheid wel wilde, besloot ik een opleiding met baangarantie te volgen. Dat kon via STL bij Simon Loos. Het was keigaaf om Máxima te ontmoeten. Ik was niet echt zenuwachtig, alhoewel het toch wel een beetje spannend was. Het is een heel lieve, vriendelijke vrouw. Eigenlijk net alsof ze niet de koningin is, maar een heel normaal mens. Ze vroeg onder andere wie mijn opleiding betaalde. Dat is voor 90 procent met subsidie van STL gebeurd. In een interview voor het Noord-Hollands Dagblad vertelde ik laatst dat ik me de koningin op de weg voel, dus het is wel heel grappig dat ik nu de echte koningin heb ontmoet. Ik hou van mijn werk; het is gewoon machtig als je weet dat je één van de weinige vrouwen bent die met zo’n groot monster op de weg rijdt.”


TON 97 08-21 • p 9 

19.000 vrouwen Voor mij is het normaal De 23-jarige Myrthe Ederveen uit Amersfoort heeft nét haar BBL-opleiding afgerond en werkt bij Koller Transport in Amersfoort. “Mijn vader is chauffeur, ik ging als klein meisje altijd met hem mee. Later heb ik diverse baantjes gehad, totdat mijn vader vroeg of ik weer met hem mee wilde. Vanaf het moment dat ik naast hem zat, was ik om. Toen ik met de BBL-opleiding begon, had ik nog niet eens mijn autorijbewijs. In de loop van de opleiding leerde ik autorijden, met de bestelbus omgaan, vervolgens bakwagen rijden en nu kan ik de weg op met de oplegger. Ik heb net officieel mijn opleiding afgerond. Het was een superleuke verrassing dat koningin Máxima langskwam! Ze vroeg aan mij hoe ik het vond om te rijden. En hoe het is om in een mannenwereld te werken. Ze nam de tijd; ik kon mijn ervaringen echt met haar delen. Dat ik als vrouw in het transport werk, is voor mij geen issue. Meestal vinden andere mensen er wat van. Ze vragen dan of het wel lukt, met die pallets. Laden en lossen doe ik via de klep, met de pompwagen. Voor mij is het normaal. Ik doe gewoon mijn werk. Maar ik ben op de zaak wel de eerste en nog steeds enige vrouw die rijdt.” 

In de hele transportbranche is 12 procent vrouw. Dat zijn bijna 19.000 vrouwen. De meeste werken op de HR-afdeling van transportbedrijven. De helft van de vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs heeft een flexibel contract en de helft werkt minder dan 35 uur per week. Tot slot is van de vrouwelijke chauffeurs een derde jonger dan 35 jaar.

Respect van de mannen  Tamara Spiekhout (24) uit Jubbega besloot haar droom na te jagen en liet zich omscholen tot chauffeur. Ze werkt nu bij AB Texel. “Máxima vroeg waarom ik heb gekozen voor de transportwereld. Ik werkte eerst als bezorger van automaterialen en reed in een koeriersbusje. Door de coronacrisis raakte ik mijn baan kwijt, en besloot ik ervoor te gaan om chauffeur te worden. Ik heb direct doorgepakt, want sinds oktober vorig jaar werk ik bij AB Texel. Eerst in de nachtverlading, sinds juni ben ik met de kipper op pad. Momenteel ben ik bezig mijn CE-rijbewijs te halen. Als ik dat heb, is het de bedoeling dat ik springer word tussen de bulkauto’s en de kipper. Ik heb een paar vrouwelijke collega’s, maar we zijn sterk in de minderheid. De mannen hebben wel echt respect voor ons als collega’s.”


TON 97 08-21 • p 10 

Meer dames in transport door media  De 40-jarige Margo van Kooten uit Arnhem werkt als chauffeur bij Mainfreight. Ze stroomde via STL in. Voorheen leverde ze vrachtwagenonderdelen af bij truckgarages. “In mijn vorige baan begon de liefde voor het transport. Maar in een busje ervaar je niet zoveel uitdagingen op de weg. Op mijn veertigste besloot ik daarom een switch te maken met het idee ‘als ik het nu niet doe, gebeurt het nooit meer!’. Na een Ladies Night van STL was ik helemaal enthousiast en besloot ik de opleiding tot chauffeur te gaan volgen. STL heeft me begeleid in het hele traject. Ik was onder de indruk dat ik met Máxima mocht praten. Ze vroeg of mijn werk goed te combineren is met mijn gezin. Ik werk drie dagen per week, dus dat is prima te doen. Ik denk dat het goed is dat er in de media aandacht is voor zo’n bezoek van Máxima. Misschien brengt het meer dames op het idee om het transport in te gaan. Ik ervaar geen nadelen om als vrouw in een mannenwereld te werken, integendeel. Ik word juist eerder geholpen. En onderweg levert het leuke reacties op, want veel mensen zijn toch verbaasd als ze een dame achter het stuur zien. Daar krijg ik wel een kick van.”

Ik heb geleerd om niet op te geven  Britt van den Berg (19) uit Zoetermeer loopt stage bij Getru Koeltransport in Bleiswijk. Ze volgt de opleiding tot chauffeur via een BBL-traject. “Als chauffeur heb je geen standaard kantoorbaan. Ik ben graag op de weg. Ik heb veel geleerd van de andere vrouwen die ik sprak tijdens het werkbezoek. Dat je gewoon niet moet opgeven en dat we het als vrouwen kunnen: werken in het transport. De een rijdt op een kiepwagen, de ander een tankauto. Dan zie je hoe divers de branche is. Ik denk dat het wel een vooroordeel is dat vrouwen niet geschikt zijn voor dit werk. Maar hoe meer vrouwen er komen, hoe meer ze elkaar kunnen helpen. Door open dagen te organiseren, kunnen meer vrouwen zien dat deze branche heel interessant voor ze is. Máxima sprak met mij over de opleiding, hoever ik ben en of ik het leuk vind. Ze is heel nieuwsgierig en ging dieper op mijn verhaal in.”


TON 97 08-21 • p 11 

Lef hebben en ervoor gaan   Senna Stienen uit Weert loopt stage bij Thijs Logistiek in Weert. De 17-jarige won deze zomer de titel STL Logistiek Talent 2021. “Het was supergaaf dat Máxima ons kwam bezoeken! Ze vroeg wat ik in de toekomst wil doen, wat mijn ouders voor werk hebben en waarom ik besloot om chauffeur te worden. En hoe ik erover dacht om als dame in het transport te werken. Ik was niet zo zenuwachtig gelukkig, het was een leuk praatje. Ik ben een paar keer met vrienden mee geweest op de vrachtwagen en toen was ik verkocht! Ik ga nu beginnen aan de chauffeursopleiding. Dat er bijna alleen maar jongens op die opleiding zitten, vind ik helemaal niet erg; het is mijn eigen keuze geweest. Het zou tof zijn als er meer vrouwen chauffeur willen worden. Veel meisjes laten zich volgens mij tegenhouden, omdat het een mannenwereld zou zijn. Ze moeten het lef hebben om er toch voor te gaan.”

Rij-instructeur Inge Zaunbrecher van E&R laat de Koningin ervaren hoe het voelt: een vrachtwagen besturen.


TON 97 08-21 • p 12 

Alleen maar positieve reacties

Er is meer mogelijk dan je denkt  De switch van haar werk bij een juwelier naar het transport bevalt de 35-jarige Carolien Kraaij uit Weesp goed. Ze werkt bij Ben Becker Transport in Soest. “Máxima is zo’n spontane vrouw! Ze wist precies dat ik voorheen bij een juwelier werkte en vroeg natuurlijk hoe ik in het transport ben beland. Toen de juwelier vanwege de coronacrisis tijdelijk dicht moest, stond mijn baan op de tocht. Mijn man werkt al in het internationaal transport bij Ben Becker en ik ging wel eens mee op zo’n rit. Dat vond ik altijd machtig mooi. Nu was het moment om mijn droom te laten uitkomen. Momenteel ben ik druk met de opleiding via STL. Ik werk nu bij Ben Becker als ‘helpend handje’ bij het laden en hoop vanaf september als chauffeur aan de slag te kunnen. Tegen andere vrouwen zou ik willen zeggen: er is meer mogelijk dan je denkt! Laat je informeren over wat je kunt doen in deze sector. Neem koningin Máxima: ze had nog nooit achter het stuur van een vrachtwagen gezeten, maar reed zó weg. Met een grote glimlach op haar gezicht. Geen enkele pylon ging om.”

Nog steeds weinig vrouwelijke chauffeurs Vorig jaar telde de bedrijfstak slechts 3,3 procent vrouwelijke chauffeurs. Dat is te weinig, vinden werkgevers- en werknemersorganisaties. Want vrouwen zijn een potentieel grote doelgroep voor instroom. STL ondertekende onlangs namens de sociale partners in de sector het Charter Diversiteit om zich daar sterk voor te maken. Ook de Dag van de Vrachtwagenchauffeur op 9 december 2021 staat in het teken van meer vrouwen in transport en logistiek.

De 35-jarige Bianca Tuss uit Vianen is een van de weinige vrouwen in Nederland achter het stuur van een LZV. Ze werkt bijna tien jaar bij Cornelissen Transport. “Ik werk al bijna vijftien jaar als chauffeur. Maar dat lag niet voor de hand, want ik heb een opleiding gevolgd voor laborant in het ziekenhuis. Al tijdens mijn stage kwamen de muren op me af. Omdat ik graag op de weg zat, begon ik als koerier op een busje. Mijn vader heeft ook op de vrachtwagen gezeten en ik ging vroeger met hem mee. Dus het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij Cornelissen Transport rijd ik in een roze SCANIA-truck. Ik deed mee aan de campagne voor Cornelissen om meer collega’s te werven en voor de foto’s werd een vrachtwagen roze gefotoshopt. Dat zag er zo geweldig uit dat ik de jongen die de foto had bewerkt, vroeg of hij deze aan de directeur wilde laten zien. Die was er erg enthousiast over. Dus werd mijn truck daadwerkelijk roze bestickerd. Het valt wel op, die roze truck op de weg. Ik krijg alleen maar positieve reacties. De dag met Máxima vergeet ik nooit meer. Ze vroeg me hoe ik mijn werk combineer met mijn gezin met twee kindjes. Ik werk parttime op vaste dagen en dat gaat prima samen.”  


TON 97 08-21 • p 14 

PERSONEELSTEKORT

COLLEGA’S  Je ziet het weer veel op de achterkant van vrachtwagens: “Collega’s gezocht”. De vraag naar personeel neemt flink toe in transport en logistiek. Hoe pakken bedrijven dat aan: geschikte mensen vinden? TON gaat op zoektocht.


TON 97 08-21 • p 15 

 GEZOCHT Een vrachtwagen die stilstaat omdat er geen chauffeur is. Het gebeurt steeds vaker, want het tekort aan chauffeurs is groot. In juni van dit jaar stonden er ruim negenduizend vacatures online. Dat merken ze ook bij Bakker & Schilder Transport. Dianne Jenster (53), HR- en kwaliteitsmedewerker bij het transportbedrijf in ’t Zand, zegt: “Normaal plaatsten we een vacature online als we een chauffeur nodig hadden en daar reageerden altijd geschikte kandidaten op. Nu staat vanaf mei dit jaar al de vacature voor distributiechauffeur continu online en nog steeds hebben we nieuwe chauffeurs nodig.”

GEPENSIONEERDEN Bij Bakker & Schilder vangen ze de krapte op dit moment op door parttimers en vooral gepensioneerden in te zetten. Dianne: “Het gebeurt dat chauffeurs die al met pensioen zijn veertig uur in de week werken. Het is natuurlijk hartstikke mooi dat ze dat willen doen. Dat zegt wel iets over ons bedrijf en het plezier dat veel chauffeurs in hun werk hebben. Maar zoveel uur werken als gepensioneerde is natuurlijk niet de bedoeling.”

Bedrijven verwachten personeelstekort Als je transportondernemers vraagt welke problemen ze ervaren bij hun bedrijfsactiviteiten, dan zegt bijna een kwart: te weinig personeel.

Bron: CBS, 2021


TON 97 08-21 • p 16 

BONUS Bakker & Schilder zet ook de eigen medewerkers in bij de zoektocht naar nieuwe collega's. Wie een nieuwe chauffeur introduceert, ontvangt een bonus van 250 euro. Dianne: “Daar hebben we al goede resultaten mee behaald. We werven zo ook zij-instromers, mensen die uit een ander beroep komen. Die kunnen dan met financiële hulp van Sectorinstituut Transport en Logistiek hun rijbewijs halen. Mensen die via een collega komen, kennen het bedrijf al. En als je als collega iemand voorstelt, zorg je er wel voor dat het een goede nieuwe medewerker is. Dat het iemand is die bij het bedrijf past. Dat heeft grote voordelen.”

VASTE KRACHT BEHOUDEN Naast het werven van nieuwe medewerkers vindt Dianne het behouden van de mensen die al ‘in huis’ zijn minstens zo belangrijk. “Wij investeren veel in ons wagenpark en materieel. Voor onze medewerkers moet alles op het gebied van Arbo en gezondheid in orde zijn. Medewerkers kunnen bij ons een persoonlijk medisch onderzoek doen om hun gezondheid te controleren. En ook aan medezeggenschap binnen het bedrijf besteden wij veel aandacht.”

Als de arbeidsmarkt zo krap is, wil je geen vast personeel kwijtraken. Dat geldt ook voor afvalrecycler Renewi. Jacqueline van Appeldoorn (49) uit Rotterdam is zo’n vaste kracht. Zij is chauffeur op een kraakperswagen in haar woonplaats. “Ik zit al 23 jaar in het transport en ik zou niets anders willen. Ik ben een afvalmens, nu alweer dertien jaar bij Renewi. Vandaag ben ik 49 geworden. Als ik 55 ben, wil ik eigenlijk wel van de vrachtwagen af. Het werk bevalt me nog steeds uitstekend, maar fysiek is het toch wel zwaar.”

Jacqueline: “Ik voel me thuis onder de chauffeurs.”


TON 97 08-21 • p 17 

WEEGBRUG Jacqueline geeft een voorbeeld: “Op mijn maandagroute heb ik 140 adressen. Dat betekent 140 keer in- en uitstappen. Nu ik wat ouder word, merk ik toch dat het wat lastiger gaat dan tien jaar geleden. Ik hoop in de toekomst aan de slag te kunnen op de weegbrug hier op het terrein in Rotterdam-Zuid. Dat zal wel wennen zijn. Ik heb altijd buiten gewerkt en dan vooral als chauffeur. Op de weegbrug heb ik veel contact met chauffeurs en dat wil ik graag zo houden. Ik voel me thuis onder chauffeurs.”

Weer grote vraag naar chauffeurs en logistiek medewerkers Vanaf half maart 2020, na de start van de coronacrisis en de contactbeperkende maatregelen, nam het aantal vacatures in transport en logistiek sterk af. In mei/juni bereikte het aantal een dieptepunt. Sindsdien is er weer een stijging, die in het voorjaar 2021 sterk doorzet – met een piek half maart.

Bron: UWV, 2021, bewerking STL

Vacaturebank Op de vacaturebank van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) vind je de nieuwste vacatures. Je kunt er je eigen profiel aanmaken. Dat heeft twee voordelen. Je geeft je visitekaartje af aan werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. En met een eigen profiel krijg je kosteloos advies van het Mobiliteitscentrum van STL. Op de vacaturebank staan ook profielen van bedrijven die mensen zoeken. Zo kun je zien of een bedrijf bij jou past. Zoek je (ander) werk? Ga naar stlwerkt.nl/vacaturebank en maak je profiel aan. Of bel 088 25 96 271.


TON 97 08-21 • p 18 

LAGE INSTAP Eric Pero (57) uit Breda is bij Renewi regiodirecteur Randstad Zuid en erkent dat het vele in- en uitstappen een belasting is. Om chauffeurs tegemoet te komen, is er ook voor deze regio een tiental vrachtwagens met een lage instap besteld. Eric: “De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers staan bij Renewi centraal. Wij vinden het dan ook belangrijk dat mensen fit hun pensioen halen en daarna kunnen gaan genieten van hun oude dag. Wij investeren daarom veel in onder andere ergonomie en in de gezondheid van onze medewerkers. Vrachtwagens met een lage instap zijn hier een goed voorbeeld van. Nu er personeels­ tekorten zijn, is het belangrijk dat je je huidige medewerkers aan je bindt.

Veel collega’s werken hier al tientallen jaren. Personeel houden - en vooral gezond houden - is net zo belangrijk als het werven van nieuwe mensen.”

MINDER INZET De zaken organisatorisch anders aanpakken kan ook een bijdrage leveren aan de oplossing van het personeelstekort. De regiodirecteur noemt als voorbeeld ‘Green Collective’. Dit initiatief is een samenwerkingsverband van afvalrecyclers Renewi en PreZero (voorheen Suez). Door inzamelroutes van beide bedrijven te combineren zijn er minder ritten nodig. Eric: “Green Collective is vooral bedoeld om voertuigbewegingen in binnensteden

terug te dringen en minder CO2 uit te stoten. Omdat je ritten combineert, heb je ook minder inzet van materieel en chauffeurs nodig. Door processen slimmer te organiseren, kun je tekorten in het personeelsbestand opvangen.”

UITZENDKRACHTEN Jacqueline van Appeldoorn heeft in de praktijk nog niet meegemaakt dat er vrachtwagens stilstonden vanwege personeelstekort. Wel ziet ze steeds vaker dat er uitzendkrachten worden ingehuurd en dan vooral als bijrijder, niet als chauffeur. Zelf krijgt ze regelmatig aanbiedingen om ergens anders als chauffeur aan de slag te gaan. Jacqueline: “Natuurlijk zitten daar soms best

Waar is het krap? De verhouding tussen de vraag naar vrachtwagenchauffeurs en het aanbod van werkzoekende chauffeurs is niet overal gelijk in Nederland. In sommige regio’s is de nood hoger dan in andere. Op dit kaartje zie je waar bedrijven zitten te springen om chauffeurs (donkerrood). Ter vergelijking ook de situatie eind 2020.

Bron: UWV, 2021


TON 97 08-21 • p 19 

Chauffeurs worden ouder De gemiddelde leeftijd van werknemers in transport en logistiek daalt. Maar de gemiddelde leeftijd van chauffeurs stijgt. Die is nu bijna 45 jaar.

Bron: Pensioenfonds Vervoer, 2021, bewerking STL

interessante dingen tussen, maar ik ben nooit op iets in gegaan. Ik heb het hier goed.”

OVERSTAPPEN Als er veel mensen gezocht worden, is het de ideale tijd om een overstap te overwegen. Jacqueline: “Die stap heb ik dertien jaar geleden gemaakt. Ik dacht dat het gras hier groener was. Dat was ook zo en dat is het nog steeds. Waarom zou ik iets anders zoeken als ik het hier naar mijn zin heb? Lange stukken rijden hoeft van mij niet. Doe mij maar een straat met veertig containers. Lekker actief bezig zijn, daar hou ik van.”

UITSTROOM Het personeelstekort blijft naar verwachting de komende jaren bestaan. Dat heeft ook te

maken met de uitstroom van mensen die met pensioen gaan. Willemijn Meewis (36) uit Norg, Corporate Recruiter bij Koopman Logistics, kijkt daar bezorgd naar: “Door de pensionering was er in 2020 al 36 procent meer uitstroom van chauffeurs dan het jaar daarvoor. Uit de cijfers blijkt dat de komende tien jaar veel chauffeurs vanwege hun leeftijd het vak verlaten. Daar houden wij nu al rekening mee. Wij kijken dus vooruit om de uitstroom van chauffeurs op te vangen met nieuwe vakmensen.”

AANPOTEN Bij Koopman ervaren ze nog geen belemmeringen in de bedrijfsvoering door het personeelstekort. Wel was het afgelopen mei en juni aanpoten voor met name de

Willemijn: Loopbaanbegeleiding Heb je hulp nodig om een volgende stap in je werk te maken? Neem dan contact op met Sectorinstituut Transport en Logistiek. Bij het sectorinstituut kun je onder andere loopbaanbegeleiding, opleidingsadvies en subsidie aanvragen. Deze diensten zijn kosteloos. Meer weten? Kijk dan op

stlwerkt.nl/loopbaanbegeleiding of bel 088 25 96 271.

“Wij kijken vooruit om de uitstroom van chauffeurs op te vangen.”


TON 97 08-21 • p 20 

medewerkers bij Koopman TransMission in Bergen op Zoom. Willemijn: “Veel mensen ontvangen in die maanden hun vakantiegeld en er waren allerlei versoepelingen van de coronamaatregelen. Dan heeft TransMission, die vooral pakketten, stukgoederen en pallets bezorgt, het hartstikke druk.”

VIJVER Toch merken ze ook bij Koopman dat de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Willemijn: “Koopman is, zeker in het noorden van het land, een bekende naam. Als wij voorheen vacatures plaatsten, wisten kandidaten ons makkelijk te vinden. Dat is veranderd. Meer transportbedrijven zoeken chauffeurs en iedereen vist in dezelfde vijver. Wat ik merk is dat het vooral in West-Brabant lastig is om aan goede chauffeurs te komen. Voor onze TransMission-vestiging in Bergen op

Vergrijzen en vergroenen Het percentage werknemers vanaf 55 jaar neemt toe. Dat is vergrijzing. Het percentage werknemers jonger dan 25 jaar groeit ook. Dat is vergroening. Over de afgelopen tien jaar ziet dat er zó uit:

Bron: Pensioenfonds Vervoer, 2021, bewerking STL

Zoom staat het hele jaar al de vacature voor chauffeur online.”

VERHALEN Om goede mensen te werven is Koopman veel actiever geworden. Willemijn: “Dat doen we onder andere via de site werkenbijkoopman.nl en via onze socials. We plaatsen daar bijvoorbeeld verhalen van chauffeurs en andere mensen die bij ons werken. Zo krijgen mogelijke kandidaten een goed beeld van ons bedrijf en de werkzaamheden. We zien dat die verhalen goed gelezen worden.”

SAMENWERKING Samenwerken met andere organisaties is ook een manier om personeel te vinden. Koopman werkt samen Sectorinstituut Transport en Logistiek om jonge mensen op te leiden en om zij-instromers te

werven. Voor bedrijfsautomonteurs is er de samenwerking met Nextechnician Mobiliteitstechniek (want er is niet alleen vraag naar chauffeurs, ook naar technici). In Bergen op Zoom werkt Koopman samen met ROC Curio om leerlingen met een BBL-opleiding op te leiden tot vrachtwagenchauffeur.

OPLEIDING Zo’n leerling is Siem de Blaaij (18) uit Dinteloord. Tijdens zijn opleiding tot vrachtwagenchauffeur werkt Siem bij Koopman TransMission in Bergen op Zoom. Hij is in de loods begonnen en na een half jaar gestart met het bezorgen van pakketjes. Omdat hij alleen rijbewijs B had, deed hij dat eerst in een bestelbusje. Na het behalen van het C-rijbewijs ging hij verder op de bakwagen en begin september hoopt hij E


TON 97 08-21 • p 21 

Opleidingsbudget Met een persoonlijk opleidingsbudget kun jij jezelf ontwikkelen. En daarmee een stap zetten naar een andere baan of functie. Als je afdraagt aan het SOOB-opleidingsfonds (dat zie je op je loonstrook) én je hebt een vast of tijdelijk dienstverband van minstens 30 uur, dan ligt er voor jou een persoonlijk opleidingsbudget van tenminste 1.000 euro klaar.

achter C te halen. Siem: “Ik zou eerst ergens anders aan het werk, maar dat ging op het laatste moment niet door. Via het sector­­instituut kwam ik in contact met Koopman TransMission. Ik ben hier op gesprek geweest en toen was ik direct enthousiast.”

GOEDE BASIS Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/ opleiding of bel 088 25 96 271.

Het mooie is dat hij hier alles leert, legt Siem uit. “Van het loodswerk tot het rijden in stedelijk gebied. Volgens mij is dit een heel goede basis voor het chauffeursvak.

Wat voor werk ik later wil gaan doen, weet ik nog niet. Veevervoer of speciaal transport spreekt mij enorm aan, maar dat komt vooral omdat mijn vader dat heeft gedaan en nog doet. Bij Koopman kun je doorstromen naar Cargo en ze hebben ook Autotransport. Dat lijkt me geweldig om te doen. Eerst maar eens mijn E halen en mijn opleiding afronden, dan zien we wel verder. Voorlopig heb ik het hier prima naar mijn zin.”

Siem: “Volgens mij is dit een heel goede basis voor het chauffeursvak.”


TON 97 08-21 • p 22 

CAO-VRAAG

Wat zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe cao? Net voor de zomer spraken vakbonden en werkgevers een nieuwe cao af. Lonen gaan omhoog; standkachels en standairco’s worden verplicht in nieuwe auto’s, er komen afspraken over eerder stoppen met werken. Hieronder de belangrijkste punten. Looptijd De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. De cao gaat met terugwerkende kracht in. Loon Lonen in de loonschalen A’ tot en met H en de brutotoeslagen gaan per 1 juli 2021 met 3,5 procent omhoog. Per 1 januari 2022 gaan de lonen en de brutotoeslagen in deze loonschalen met 3,25 procent omhoog. Verblijfkostenvergoeding De verblijfkosten gaan per 1 juli 2021 met 2,7 procent omhoog. Per 1 januari 2022 worden de verblijfkosten aangepast met het stijgingspercentage van de consumentenprijsindex restaurants, cafés en dergelijke over de periode tussen 1 oktober 2020 en 1 oktober 2021. De aanpassing bedraagt maximaal 3,25 procent. Rolcontainers Gedurende de looptijd van de cao wordt onderzocht hoe het werken met rolcontainers kan worden verbeterd. Dit onderzoek moet uiterlijk 1 juli 2022 afgerond zijn. De uitslag wordt vastgelegd in de Arbocatalogus.

Vragen? Bel gratis met Stichting VNB 0800-0225022, kijk op caonaleving.nl of mail naar transport@fnv.nl.

Standkachel en standairco In die Arbocatalogus komt ook een richtlijn voor standkachels en standairco’s. Nieuwe auto’s moeten met ingang van 1 juli 2021 voorzien zijn van een standkachel en een standairco als de chauffeur de vrachtwagen gebruikt voor de wettelijke dagelijkse en/of wekelijkse rust. Eerder stoppen met werken Werkgevers en vakbonden spreken af dat ze een regeling opstellen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken. Die regeling gaat gelden van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025 en is bestemd voor werknemers geboren in de jaren 1955 tot en met 1961. Over de voorwaarden van deze regeling worden er in 2021 nadere afspraken gemaakt. Persoonlijk Keuze Budget (PKB) Het PKB wordt een keuze, de verplichte regeling vervalt. Op bedrijfsniveau kunnen afspraken worden gemaakt om de regeling op vrijwillige basis voort te zetten. Werknemers kunnen niet verplicht worden om hieraan deel te nemen. 18 atv-dagen oud-KNV-bedrijven De hierbij horende korting op de lonen zal per 1 juli 2021 verlaagd worden van 0,75 procent naar 0,4 procent. De hoogte van de korting per 1 januari 2022 wordt vastgelegd op basis van het aantal deelnemers aan de regeling per 1 oktober 2021. De regeling van de 18 atv-dagen is niet langer van toepassing op werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.


TON 97 08-21 • p 23 

DESIGN: BORINKA -AND- SHAMROCK .COM

en leven lang bij dezelfde baas in dezelfde baan. Het komt nog voor, maar steeds minder. Veel mensen wisselen van werkgever en soms ook van beroep. TON wilde weten hoe dat in transport en logistiek zit. Denk je wel eens over een andere baan? En zou je daarvoor een opleiding willen volgen? Op de volgende pagina’s de resultaten van de TON-panelpeiling. En hieronder zie je dat meer dan de helft van de TON-lezers ander werk nog niet zo'n gek idee vindt.

IN GEDACHTEN

Bijna 20 procent van de panelleden is van baan veranderd, of daarmee bezig. En bijna 40 procent denkt er wel eens over na. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

HEB JE DE AFGELOPEN 2 JAAR WELEENS NAGEDACHT OVER EEN ANDERE BAAN OF FUNCTIE?

Ja, en ik ben bezig te zoeken Ja, over gedacht én ook gedaan

12

6

%

37

%

45

Ja, over gedacht, % nog niks gedaan

Nee, niet over gedacht, % geen behoefte aan


TON 97 08-21 • p 24 

WAAROM ZOEK ZOEKJE? JE?

Waarom Waaromzou zoujejevan vanbaan baanofof functie functieveranderen? veranderen?Natuurlijk Natuurlijk omdat omdatjejehuidige huidigewerk werkniet nietmeer meer bevalt. bevalt.Maar Maarvoor voortoch tochook ookveel veel panelleden panelledenisiseen eennieuwe nieuwe uitdaging uitdagingeen eengoede goedereden. reden.

WAAROM WAAROMDENK DENKJIJ JIJOVER OVEREEN EENANDERE ANDEREBAAN BAANOFOFFUNCTIE? FUNCTIE? IkIkzieziemijzelf mijzelfditditwerk werkniet niettottotmijn mijnpensioen pensioendoen doen IkIkwilwilwerk werkmet metregelmatiger regelmatigerwerktijden werktijden IkIkwilwilgewoon gewooneens eenswat watanders anders IkIkwilwilwerk werkdat datbeter beterbetaalt betaalt IkIkheb hebhet hetniet nietnaar naarmijn mijnzinzinbijbijmijn mijnwerkgever werkgever IkIkdenk denkdat datikikmeer meerkan kandan danikiknunudoe doe IkIkwilwilmijzelf mijzelfblijven blijvenontwikkelen ontwikkelen IkIkvind vindmijn mijnhuidige huidigewerk werkniet nietleuk leuk Een Eenandere anderereden reden

31 31%% 29 29%% 23 23%% 19 19%% 17 17%% 16 16%% 15 15%% 7 7%% 18 18%%

* Het * Het percentage percentage ‘Iets ‘Iets anders’ anders’ is is hoog. hoog. Het Het gaat gaat omom allerlei allerlei werk werk buiten buiten transport transport enen logistiek, logistiek, zoals zoals in in dede zorg zorg enen hethet onderwijs. onderwijs.

BIJBIJ DEZE DEZE VRAAG VRAAG KON KON HET HET TON-PANEL TON-PANEL MEER MEER MOGELIJKHED MOGELIJKHEDENEN KIEZEN KIEZEN

Ander Anderwerk werkkan kanbetekenen betekenendat datjeje jejemoet moetomscholen. omscholen.Dus Dusvroeg vroegTON: TON:

ZOU ZOUJEJEEEN EENOPLEIDING OPLEIDINGOFOF TRAINING TRAININGVOLGEN VOLGENOM OMEEN EEN ANDERE ANDEREBAAN BAANTETEKUNNEN KUNNEN KRIJGEN? KRIJGEN? HET HET TON-PANEL TON-PANEL KON KON MEER MEER MOGELIJKHEDEN MOGELIJKHEDEN KIEZEN KIEZEN

Ja, Ja, zeker zeker weten weten

51

Ja, Ja,behalve behalve alsalsikikhet hetzelf zelf moet moetbetalen betalen

%%

14 14

%%

Nee Nee

18 18

Ja, Ja,alsals het hetniet niettete lang langduurt duurt

27 27

Ja, Ja,alsalsikik zeker zekerdiedie andere andere baan baankrijg krijg

%%

33% %

%%

22% %

Ja, Ja,onder ondereen een andere anderevoorwaarde voorwaarde


TON 97 08-21 • p 25 

WAT ZOEK JE?

HOE ZOEK JE?

Van de mensen die nadenken over ander werk, zoekt 65% een andere functie (in het eigen of een ander bedrijf) en 35% dezelfde functie in een ander bedrijf. Om welk ander werk het dan gaat?

ALS JE IETS ANDERS ZOEKT, WAT MOET HET DAN ZIJN? Chauffeur nationaal Chauffeur internationaal Planner Logistiek medewerker Administratieve functie Logistiek teamleider/supervisor Managementfunctie Iets anders *

Willen is één ding, vinden is een ander verhaal. TON wilde weten:

ALS JE EEN ANDERE BAAN ZOEKT, HOE PAK JE DAT DAN AAN? 12 % 4% 15 % 20 % 9% 21 % 14 % 37 %

Via mensen in directe omgeving Via open sollicitatie bij bedrijven Via social media Via vacatures in kranten Via gesprek met huidige werkgever Via bijvoorbeeld uitzendbureaus Op een andere manier

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEER MOGELIJKHEDEN KIEZEN

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEER MOGELIJKHEDEN KIEZEN

15

weet niet

Omscholen betekent tijd steken in je opleiding. Het mooiste is natuurlijk als dat tijdens werktijd kan. Maar hoeveel tijd zou je zelf willen investeren in je opleiding?

meer dan 8 uur per week

DE OMSCHOLING MAG MIJ AAN EIGEN TIJD KOSTEN:

maximaal 8 uur per week

51 % 38 % 34 % 24 % 18 % 16 % 8% 7%

Via vacature-sites

14

%

14

%

nul uur

2

maximaal % 1 uur per week

8

maximaal % 2 uur per week

%

25

%

maximaal % 4 uur per week

22


TON 97 08-21 • p 26 

GROEPSPORTRET

Het team van

Gebr. Dunnink


TON 97 08-21 • p 27 

Je moet het samen doen, in het werk. Dat gaat makkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Als je een echt team vormt. TON maakt een groepsportret bij Gebr. Dunnink in Nieuwleusen.


TON 97 08-21 • p 28 

De eerste chauffeur

“Ik zeg weleens tegen familie of kennissen als ze een afspraak willen maken: ‘Het voordeel van werken in de melk is: je hebt altijd werk. En soms is het nadeel: je hebt altijd werk’.”

Roelof van den Berg (58) uit Lutten was in 2008 de eerste chauffeur bij Gebr. Dunnink. Hij zit sinds 1997 op de vrachtwagen. Daarvoor had Roelof een winkel in automaterialen. “In 2007 werkte ik bij Ten Cate, ook Rijdende Melk Ontvangst. Ik had wel zin in wat nieuws en zo’n startend bedrijf leek mij interessant. In het begin zaten we bij Gerard en Elma aan de keukentafel. Nu staat er een prachtig groot nieuw pand, met diverse faciliteiten zoals opslag en tankcleaning. Het informele is er wat vanaf, maar het blijft vertrouwd. Het werk vind ik nog steeds prima. Elke dag is weer nieuw en spannend. We hebben geen vaste routes, dus de afwisseling is groot. Zwaar? Lichamelijk niet, maar je moet wel tegen nachtdiensten kunnen en overdag goed kunnen slapen. Ik houd wel van ’s nachts rijden. Het is rustig op de weg en als dan in deze tijd van het jaar ’s morgens vroeg de zon opkomt... schitterend.”

Oefening baart kunst

“Het zou wel leuk zijn als er meer vrouwen voor RMO kiezen. Het is prima werk voor een vrouw: schoon en licht. En omdat een maandag zowel een werkdag als een vrije dag kan zijn, kun je alle kanten op met je agenda.”

Kim van ’t Zand (27) uit Zwolle is een van de twee vrouwelijke RMO-rijders bij Gebr. Dunnink. “Op mijn eenentwintigste besloot ik het vrachtwagenrijbewijs te halen. In oktober 2019 ben ik hier op gesprek gegaan en ik kon meteen instappen.” Toen zij haar rijbewijs nog niet had, ging Kim een paar nachten mee met de andere vrouwelijke chauffeur van Dunnink. “Ik zag het eerst niet zitten, al die krappe erfjes. Maar het valt echt mee, oefening baart kunst. Het werk hier is heel afwisselend, de routes staan nooit vast en we hebben te maken met zestien soorten melk. Je hoort van iedereen die hier begint, dat het niet meevalt: zoveel informatie, zoveel losadressen. Gelukkig hebben wij hier fantastische collega's die je door de eerste periode heen slepen. Ik heb een jaar nodig gehad om alles goed te leren kennen. Juist die enorme diversiteit maakt het onwijs leuk om hier te werken.”


TON 97 08-21 • p 29 

Ik sta mijn mannetje

Hard werken, goede sfeer

“Omdat ik vrouw ben en niet zo heel oud, denken sommige mensen dat ze een loopje met me kunnen nemen. Maar ik sta mijn mannetje”

“Ik heb nog steeds mijn RMO-certificaat, dus bij nood kan ik invallen. Dat is fijn, zo houd ik feeling met het werk van melkrijder.”

Karen Tiemens (29) uit Nieuwleusen is assistent-planner. Zij

Planner Arend-Jan ter Horst (50) uit Mariënberg heeft een boerenachtergrond. Daarom vindt hij het nog steeds “hartstikke mooi” om contact te hebben met veehouders. En dat kan, in zijn werk bij Gebr. Dunnink. Arend-Jan kwam er vijf jaar geleden. “Daarvoor was ik planner bij een koeltransporteur en bij een zuivelverwerker. De gebroeders Dunnink kende ik via mijn werk bij die zuivelverwerker. Zij brachten er melk. Destijds deed Gerard de planning nog zelf en had ik contact met hem. Toen hij een planner zocht, was het snel geregeld. Dit is echt een familiebedrijf. Gemoedelijk, met een heel vlakke organisatie. Er wordt heel hard gewerkt in een goede sfeer. Het mooiste aan mijn werk? In principe als alles geregeld is, als het goed loopt en we ook nog een beetje geld overhouden. En dat doe je door efficiënt te plannen, samen met een goed stel chauffeurs. Want we doen het met elkaar.”

werkt drie dagen per week en plant de intra-ritten (van fabriek naar fabriek). Karen volgde de opleiding mbo-opleiding Handel en werkte jarenlang in winkels. Haar laatste baan was allround caissière bij een tankstation in Staphorst. “Drie jaar geleden kregen we een dochter. Met mijn werk in de avonden en weekenden was dat niet meer te combineren. Toen ik hoorde dat ze hier iemand zochten voor de intra-planning, heb ik gezegd: Ik denk dat ik dat wel kan. Eerst heb ik een paar oriënterende gesprekken gehad met een collega met wie ik de planning zou delen. Op 1 augustus 2018 ben ik begonnen en inmiddels kan ik wel zeggen dat ik het werk onder de knie heb. Het enige wat wel eens lastig kan zijn, is als ik telefoondienst heb en ’s avonds gebeld word omdat er iets bij een fabriek niet goed gaat. Dat is soms moeilijk te combineren met twee kinderen om je heen.”


TON 97 08-21 • p 30 

‘Oude rot’ in opleiding

Rijdende Melk Ontvangst Gebr. Dunnink in Nieuwleusen is specialist in melktransport: RMO (Rijdende Melk Ontvangst) en intra (van fabriek naar fabriek). Gerard en Alex Dunnink richtten het bedrijf in 2008 op; zij begonnen met 1 wagen en 3 chauffeurs. Nu werken er ruim 60 mensen en zijn er 21 tankwagens. Die vervoeren 16 soorten koeienen geitenmelk, waaronder jersey- en buffelmelk. Het werk gaat dag en nacht, 24/7 door. De chauffeurs kunnen kiezen uit diverse roosters. Zoals bijvoorbeeld: 2 dagen dagdienst, 2 dagen nachtdienst, 4 dagen vrij - of 4 dagen van huis en dan 4 dagen vrij. In 2016 overleed Alex Dunnink, geheel onverwacht. Om hem te gedenken blijft de naam van het bedrijf Gebr. Dunnink

“We helpen elkaar hier. Je kunt altijd een collega bellen als je iets niet weet. En iedereen is gelijk. Dat ligt ook aan de instelling van de directie.”

Luppo Nijenhuis (54) uit Nijeveen komt net kijken bij Gebr. Dunnink, al is hij een ‘oude rot’ in het vak. Was bulkwagenchauffeur, koppelchauffeur, reed walkingfloor losgestort. Zijn laatste baan was bij Haveman Transport in Uffelte, waar hij voor Agrifirm reed. “Daar heb ik drie jaar gewerkt. Ik was aangenomen om vanuit Meppel de mestkuikenboeren te bedienen. Maar ik moest steeds meer vanuit Meppel naar Zwolle rijden, omdat het in Meppel te rustig werd. Dat werden te lange dagen. Toen heb ik gebeld met Dunnink en ik kon meteen beginnen. De regelmaat van vier dagen werken, vier dagen vrij speelde ook een rol.” Luppo begon in februari dit jaar. Hij is nog in opleiding. “Ik ben eerst met verschillende chauffeurs mee geweest om het werk te leren kennen. Dan moet je het ‘schepdiploma’ halen. Iemand van het COKZ, de controleur van zuivel, gaat met je mee en kijkt of je op de juiste wijze monsters neemt. Je krijgt dan een jaar ontheffing en binnen die tijd moet je de cursus Chauffeur Rijdende Melkontvangst volgen. Daar begin ik hopelijk binnenkort mee.”


TON 97 08-21 • p 31 

Tijd voor hobby’s

Groeien is ingewikkeld

“Zwaar is dit werk niet. Je kunt er wel tweehonderd jaar mee worden.”

“Bij ieder bedrijf is wel wat. Ook hier mopperen chauffeurs wel eens, maar ik hoop dat ze met plezier hun werk willen doen.”

René Bron (32) uit Zwolle haalde zijn RMO-certificaat bij Peter Mulder RMO en Tanktransport in Rouveen, waar hij eerder werkte. René is geboren en getogen in het Friese Boyl. Hij volgde de opleiding Gemechaniseerd Loonwerk en begon in de akkerbouw. Daarna zat hij ook nog een tijdje in het exceptioneel transport. “Ik hoorde van andere chauffeurs goede verhalen over RMO. Daarom ben ik naar Mulder gegaan.” In mei 2019 stapte René over naar Gebr. Dunnink. “Ik heb het hier goed naar mijn zin. Er is overal weleens wat, maar er zal toch gewerkt moeten worden. En de combinatie thuisfront en werk bevalt me prima.” Dat thuisfront deelt hij met Kim; ze wonen samen. Hoe het is om voor dezelfde baas te rijden? “Je begrijpt elkaar in het werk. Als je een dag later thuis bent, snapt de ander dat.” René werkt vier dagen met overstaan in de wagen. Daarna is hij vier dagen vrij. “Zodoende heb ik genoeg tijd voor mijn hobby’s: fotografie, motorrijden en vissen.”

Elma Dunnink (51) uit Nieuwleusen noemt zichzelf ‘manusje-vanalles’. Als vrouw van directeur Gerard regelt zij de urenregistratie, verloning, hr-taken, de reiniging van tankauto’s, de schoonmaak en al het andere werk dat blijft liggen. In 2009 ging zij meedraaien in het bedrijf. Daarvoor werkte ze bij een callcenter en voedde ze hun drie dochters op. Elma zag van heel dichtbij Gebr. Dunnink groeien. “De eerste vijf jaar kwam er iedere keer één auto bij. Na het zesde jaar ging het hard. Onze klanten Ausnutria, Farmel en Holland Goat Milk blijven groeien en dan groeien wij dus mee.” Groot worden is ingewikkeld, merkte Elma. “Als je meer dan 25 personeelsleden in dienst hebt, krijg je met extra regelgeving te maken. En je hebt meer mensen en dus ook meer meningen.” Het vinden van goed personeel wordt ook steeds lastiger. “We zoeken via advertenties en Facebook. En mensen melden zichzelf. Dan hebben ze chauffeurs van ons gesproken en denken: Daar moet ik eens gaan kijken. Dat is mooi, want zonder personeel ben je niks.”


TON 97 08-21 • p 32 

HET BLIJFT BEHELPEN In en uit de lockdowns. Stijgende en dalende besmettingen. Wachten op het steeds verschuivend einde aan de coronacrisis. Leven met COVID-19 blijft lastig. TON volgt sinds het begin van de pandemie een aantal mensen in transport en logistiek. Een update in de zomer als er licht aan het eind van de tunnel schijnt. Of toch weer niet...


TON 97 08-21 • p 33 

GEEN AFLEIDING, HEERLIJK Hanneke van Leeuwen • (42) uit Zoetermeer is telefoniste/ administratief medewerker bij Renewi in Zoeterwoude “Vanaf september vorig jaar bediende ik vanuit huis de telefooncentrale. Het vermoeden was dat ik corona had. Ik mocht niet meer naar kantoor. Thuiswerken... daar zag ik toen erg tegenop. Ik woon alleen en vind het leuk om onder de mensen te zijn. Maar als je het ritme eenmaal te pakken hebt, zijn er zeker voordelen. Zo spaar ik de reistijd naar Zoeterwoude uit. Dat is heen en weer veertig minuten met de auto of een uur op de fiets. En ik kan ook tussendoor een wasje draaien en tussen de middag warm eten.”

Hanneke van Leeuwen heeft drie taken bij recyclebedrijf Renewi. Twee dagen per week is ze telefoniste, twee dagen werkt ze op de administratie en één dag bedient ze de weegbrug. Toen ze thuis moest gaan werken, gold dat voor administratie en telefooncentrale. “Mijn kantoorspullen werden naar mijn woning verhuisd. Maar op de weegbrug zijn altijd twee mensen nodig. Die draait twaalf uur per dag. Als die stopt, staat het bedrijf stil. Zo kwam ik, toen het weer mocht, twee dagen per week bij de weegbrug te zitten. Vanaf januari ben ik weer drie dagen per week op het bedrijf. De administratie bleef ik twee dagen per week thuis doen. Tot de eerste week van juli. Een collega-telefoniste ging op vakantie en daardoor moest ik weer naar kantoor. Maar dat is tijdelijk. Denk ik en hoop ik. Bij het bedrijf willen ze dat alle fulltime krachten minimaal twee dagen per week op kantoor zijn. Dus als iedereen van vakantie terug is, denk ik dat ik weer een paar dagen per week thuis ga werken. Heerlijk: geen afleiding.”


TON 97 08-21 • p 34 

TEGENSTELLINGEN NEMEN TOE Martijn Groot • (48) uit Breda is distributiechauffeur bij Simon Loos en rijdt voor SPAR “Ik heb ervoor gekozen om me niet te laten vaccineren. Sommige mensen kijken je dan raar aan, al doen ze er niet heel moeilijk over. Maar ik denk dat het in de toekomst tot echt grote problemen gaat leiden tussen mensen die zich wel en die zich niet willen laten vaccineren.” Martijn Groot heeft principiële bezwaren tegen vaccinatie. “Het wordt ons opgedrongen door de overheid. Het is één grote reclamespot. Maar eigenlijk weten we, zeker op langere termijn, niet veel over bijwerkingen. Wij zijn proefkonijnen. Daar wil ik niet aan meedoen. Ik heb veel twijfels en vind de manier van benaderen van corona overtrokken. We doen heel moeilijk over het feit dat mensen ook kunnen overlijden. Maar dat hoort toch bij het leven?! Ik kan met veel mensen daarover discussiëren en ontmoet zelden agressie.

Maar ik zie wel een grotere tweedeling aankomen. En ik maak me zorgen over nieuwe maatregelen. In Frankrijk willen ze de vaccinatie verplichten, omdat de vaccinatiegraad te laag is. Als het in Nederland maar niet die kant uitgaat. Ik wil mijn vrijheid op dit onderwerp houden.”

CRUCIAAL BEROEP Willem Dijkhuizen • (62) uit Zaandijk is bestuurder FNV Transport en Logistiek “Chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer hebben een cruciaal beroep. Dat moet erkend worden. Maar tijdens de lockdowns werden ze behandeld als melaatsen. Normaal je maaltijd nuttigen, naar de wc kunnen, een plek om te rusten... bij bedrijven was dat niet altijd goed geregeld. Maar ook de overheid heeft een verantwoor-


TON 97 08-21 • p 35 

delijkheid. Die had de wegrestaurants verboden open te gaan en op de parkeerplaatsen was de verblijfsruimte niet goed geregeld. Chauffeurs moesten in hun cabine leven. In Duitsland en België had de overheid wel begrepen dat die faciliteiten nodig zijn.” Willem Dijkhuizen heeft zich de afgelopen anderhalf jaar groen en geel geërgerd aan hoe chauffeurs werden behandeld. “Ik hoop dat de overheid er wat van heeft geleerd, zodat de chauffeurs een volgende keer fatsoenlijk hun werk kunnen blijven doen. Ik heb er voldoende op gehamerd in brieven en ook in gesprekken met onder andere de

minister van Verkeer en Waterstaat.” Toen corona vorig jaar uitbrak, waren de vooruitzichten voor de bedrijfstak zeer somber. “De vraag was of er een crisis zou komen. Of veel mensen hun baan zouden verliezen. Dat is niet het geval gebleken. In het evenementen­ transport en de horeca-toelevering was er een groot probleem. Maar veel deelsectoren zijn zelfs gegroeid. Dus dat was geen echte zorg. Ik ben blij dat we nu ook behoorlijke afspraken hebben kunnen maken in een nieuwe cao. Want dat hebben de mensen in transport en logistiek dik verdiend.”

THUISWERKEN WORDT NORMAAL Sandra Verberne-Maas • (29) uit Asten is medewerker Customer Care bij PreZero (voorheen Suez) in Helmond “Vóór Corona mochten wij absoluut niet thuiswerken. Het beleid was duidelijk: operationele afdelingen kunnen dat niet. Maar inmiddels is iedereen erop teruggekomen. Nu zouden we zelfs niet meer allemaal op kantoor kúnnen werken. Er zijn nog maar zes werkplekken beschikbaar voor de dertig mensen die op de afdeling Customer Care werken.” Sandra Verberne vertelt hoe de corona-epidemie veel mensen de ogen opende. “We werken aan de telefoon en achter de computer, zitten niet achter het stuur van een vrachtwagen. Dus thuiswerken bleek goed te doen: als je maar kunt bellen of mailen. De producti­ viteit is prima in stand gebleven. Vroeger werd er ook wel gepraat over de werk-privébalans. Maar iedereen moest naar kantoor. Dat is door corona echt veranderd. Maar alléén thuiswerken, dat zie ik niet gebeuren. Je moet binding houden met het bedrijf en contact hebben met je collega’s. En er zijn natuurlijk mensen voor wie thuiswerken moeilijk of niet mogelijk is. Onze werkgever heeft geregeld dat je een stoel en bureau kunt aanschaffen. Maar als je geen ruimte hebt om die stoel en bureau neer te zetten, heb je daar niet veel aan.” Of Sandra ook in de toekomst één of meer dagen thuiswerkt? “Nou, ik ga van fulltime naar parttime. Binnenkort werk ik drie dagen, want ik ben in ver­wach­ting van een tweeling. Straks zal ik ten minste één dag per week op kantoor werken. Denk ik.”


TON 97 08-21 • p 36 

ANDER WERK, MAAR WEL WERK Barbara Dekker • (41) uit Vlaardingen is zzp-chauffeur en rijdt voor Waldo Plantenbakken in Waalwijk “In corona-tijd heb ik veel geleerd. Positieve en negatieve dingen. Negatief is de enorme tegenstelling tussen mensen. Tussen wie wel en niet in corona gelooft. En nu over of je je wel of niet laat vaccineren. Zelf ben ik altijd voorzichtig gebleven. Wat me wel positief verbaasde zijn de vele mensen die klaarstonden voor zieken en kwetsbaren. Ik heb lange tijd alleen via mail en telefoon contact gehad met familieleden die ziektes onder de leden hebben.” Barbara Dekker timmerde een klein jaar als zelfstandige aan de weg toen corona uitbrak. “Ik reed veel voor Black Cat Logistics van Timon Magilse. Mijn laatste klus vorig jaar maart was het beleveren van carnaval in Roermond. Toen was het werk meteen weg. Via Randstad kon ik terug naar PostNL. Maar Timon liet mij en nog zes anderen niet in de steek. Hij zorgde ervoor dat er ander werk werd gevonden. Dus nu heb ik weer klussen via hem. Zo rijd ik op dit moment plantenbakken voor Waldo in Waalwijk. Een gemoedelijk Brabants bedrijf, dat me als een warme jas past. Op vrijdagmiddag staat de Radler 0.0 klaar in de kantine, op anderhalve meter afstand.” Was het vorig jaar maart diepzwart, anderhalf jaar later ziet Barbara het zonnig in: “Zakelijk is het goed afgelopen. Het gaat het zelfs prima. Ik kan facturen sturen en verdien genoeg geld om rekeningen te kunnen betalen.”

BELLEN MET BEDRIJVEN Linda Slagter • (46) is bestuurder Transport en Logistiek bij CNV Vakmensen “We hebben ons de afgelopen periode behoorlijk druk gemaakt over de voorzieningen die chauffeurs moesten missen. Ze kregen geen koffie meer. Konden niet bij bedrijven naar binnen om naar de wc te gaan of in de kantine wat te eten. Onze leden vertelden bij welke bedrijven/adressen geen goede faciliteiten, zoals toiletten, aanwezig waren. Dan namen wij contact op met die bedrijven, meestal via de telefoon vanwege corona. Daar hadden we succes mee. Vaak beseften ze helemaal niet dat corona deze gevolgen had.” Linda Slagter is sinds kort landelijk bestuurder/eerste onderhandelaar beroepsgoederenvervoer bij CNV Vakmensen. De afgelopen zes jaar

was ze als bestuurder/onderhandelaar voor onder andere transport en logistiek actief in Noord-Nederland. Als HR Business Partner bij DHL in Drachten maakte ze kennis met het beroeps­goederenvervoer. Linda stelt vast dat de sector over het algemeen niet slechter is geworden van de coronacrisis. “Er is eerder méér dan minder werk gekomen. Het personeelstekort is groter dan ooit tevoren. En ook de pakketdiensten en de supermarktleveranciers hebben heel goede zaken gedaan. Vervelend was wel dat we afgelopen jaar de cao alleen hebben kunnen verlengen. Maar voor de komende periode ligt er gelukkig een beter verhaal, met een loonsverhoging, arbo-zaken en afspraken over zwaar werk. Zodat mensen in zware functies drie jaar eerder kunnen stoppen met werken.”


TON 97 08-21 • p 37 

TERUG NAAR AF

NIEUWE UITDAGINGEN

Timon Maglise • (33) uit Breda is met Black Cat Logistics actief in

Lion Verhagen • (55) is directeur van de Vereniging Verticaal Transport (VVT)

het evenemententransport “De toekomst zag er weer gezond uit. Volle agenda. Personeel tekort. Mensen werven. Maar we zien de oase in de woestijn verdwijnen, terwijl we hartstikke veel dorst hebben. We kunnen wel begrip opbrengen voor de nieuwe beslissingen van de overheid als het gaat om volksgezondheid. En we gaan door met de transportactiviteiten waarin we afgelopen jaar sterk werden: volumetransport met kooiaap-oplossing en projectlogistiek.” Timon Magilse zegt dit op maandag 12 juli. Na anderhalf jaar dacht hij weer een nieuwe draai te kunnen geven aan zijn evenemententransport. Maar vrijdag 9 juli hoort hij dat al zijn spullen terug in de opslag kunnen. “De agenda is weer helemaal leeg. We staan terug in de overlevingsstand. Hopelijk kunnen we in september weer echt aan de slag. Al ons vet is nu van de botten. De hulpmaatregelen van de overheid voor onze sector schieten nog altijd tekort. Een enkeling die niet bij ons in dienst is, maar als zelfstandige werkt - zoals Barbara Dekker- kan nog wel uit de voeten. Zij werkt voor een bedrijf dat nu in plaats van evenementen met plantenbakken aan de slag is gegaan.” Timon was korte tijd weer in de winning mood. “Toen horeca en evenementen weer mochten, stond in no time onze hele agenda vol. Activiteiten met gegarandeerde inkomsten. Maar dat is nu allemaal geschrapt, tot en met Lowlands, eind augustus. Zelf blijven we gemotiveerd doorwerken aan onze toekomst in de logistiek. Maar we maken ons grote zorgen om het voortbestaan van onze klanten in de evenementenwereld”

“We zijn nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Iedereen is nog voorzichtig. Maar er zijn andere problemen in de nabije toekomst die een veel grotere rol spelen. Die hebben te maken met de klimaatplannen. Eigenlijk moeten mobiele kranen elektrisch aangedreven worden. De uitstoot van onze machines moet naar beneden. Die grote kranen draaien nu allemaal op diesel. We zijn bezig met een plan om te zorgen dat wij ook een bijdrage kunnen leveren aan het klimaatakkoord.” Lion Verhagen ziet dat het werk in de verhuur van mobiele kranen weer aantrekt. “Daarin volgen wij de bouw. Het is nog niet helemaal hersteld, maar bedrijven hebben gemiddeld voldoende werk. Normaal gesproken huren ze elkaar ook vaak in. Dat is nog niet op het niveau van anderhalf jaar geleden. De hoeveelheid vacatures neemt wel toe. Maar ik denk dat die ontwikkeling meer te maken heeft met de vergrijzing.” Je zou denken dat mobiele kranen niet stil hebben hoeven staan tijdens de lockdowns. Toch wel, legt Lion uit. “Bedrijven hebben de afgelopen tijd minder diepte-investeringen gedaan. Werk waarbij ze die kranen nodig hadden. Het is een optelsom, wij leverden bijvoorbeeld ook onze bijdrage aan de evenementenbranche. Die is behoorlijk geraakt. Ik begrijp overigens heel goed waarom de mensen in die sector nu boos zijn. Want de overheid meet met twee maten. Eerst ging het over de bezetting van ziekenhuizen en ic’s. Vervolgens draaide het ineens om besmettingen wat belemmert dat mensen gemakkelijk op vakantie kunnen.”

EIND CRISIS IS IN ZICHT Elisabeth Post • (55) uit Hilversum is bestuursvoorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) “Hoewel het aantal besmettingen in Nederland op dit moment, eind juli, hoog is, lijkt het einde van de coronacrisis in zicht. Economisch herstel breekt aan en zelfs vervoerders in de hardst getroffen deelsectoren kunnen straks weer aan het werk. Dat werd tijd. We hebben veel te lang van dag tot dag moeten leven. Nu kunnen we ons weer volledig focussen op waar we goed in zijn: Nederland draaiende houden.”


TON 97 08-21 • p 38 

Elisabeth Post merkt op dat corona veel heeft veranderd, maar dat sommige dingen gewoon hetzelfde zijn gebleven. “Nu de rook neerdaalt, zien we ook waar de schoen nog steeds wringt. Zo kampen we nog altijd met een enorm tekort aan fatsoenlijke parkeerplaatsen, waar chauffeurs veilig kunnen overnachten. Een probleem dat al veel te lang duurt. Ook zijn er nog steeds bedrijven die chauffeurs toegang tot het pand weigeren, en de Dixi’s – die het afgelopen anderhalf jaar zo populair waren - maar laten staan. Witheet maakt me dat. Toen én nu. Laten we elkaar behandelen zoals we zelf ook graag behandeld willen worden. Een schoon toilet is daarbij geen overbodige luxe, maar een basisvoorziening. Een die je als bedrijf gewoon zonder twijfelen of morren faciliteert. Genoeg om voor te strijden dus, ook na de coronacrisis.”

‘GEWOON’ DOORGEGAAN Mariska Bergman • (50) uit Zwolle is internationaal chauffeur bij Verhoek Europe in Genemuiden “Ik ben blij dat we weer meer mensen mogen ontmoeten. In het begin van de coronacrisis moest je de vrachtpapieren in je trailer

laten liggen. Of in een mandje in het dock. Daarna kwamen er plastic wandjes. En als je te dicht bij iemand stond, gingen mensen elkaars politieagent spelen. De gezelligheid was wel helemaal weg.” Mariska Bergman heeft als internationaal chauffeur ‘gewoon’ doorgewerkt tijdens corona. Dat was niet altijd een pretje, zacht uitgedrukt. Gesloten sanitair, geen mogelijkheid om maaltijden te krijgen en afstand houden bij laden en lossen. Mariska rijdt met rollen tapijt vanuit Genemuiden heel Europa door. Dat is tijdens een pandemie al een uitdaging. Voor Mariska is het extra lastig. “Ik heb een heel bijzondere stofwisselingsziekte. Er zijn maar zeven mensen in Nederland die hetzelfde hebben. Daarom durf ik me niet te laten vaccineren. De risico’s zijn niet duidelijk. Ik heb in het ziekenhuis een keer antibiotica gehad en dat ging helemaal fout. Niemand weet wat er met zo’n vaccin gebeurt. Iedereen zegt: ‘Dat weten de dokteren toch wel?’ Maar mijn ziekte kennen ze ook niet.” Omdat Mariska ook autistisch is, is voorspelbaarheid voor haar belangrijk. Steeds veranderende regels zijn voor haar dus niet makkelijk. Maar daarbij geeft werkgever Verhoek Europe goede ondersteuning. “Ik kon ’s morgens een link openen op de computer. Dan kon ik precies de regels zien die op dat moment golden voor het land waar ik was.”


TON 97 08-21 • p 39 

INZETBAARHEIDSCHECK

AFVALLEN doe je niet voor je lol

Peter Klein Gotink is een grote, stevige vent. Dat komt hem van pas in zijn dagelijkse werk. “Ik doe stadsdistributie. In mijn wagen heb ik gemiddeld lading voor drie of vier klanten. Dat is veel uitstappen en lossen. Dus ik kom op een werkdag wel aan mijn Peter Klein Gotink 34 jaar • woont in Zutphen • was 12 jaar instellingskok bij een verzorgingstehuis • is sinds 5 jaar vrachtwagenchauffeur • werkt bij Bakker Logistiek in Deventer

beweging.” Desondanks is Peter te zwaar, al zijn leven lang. De Inzetbaarheidscheck wees hem de weg naar afvallen onder begeleiding. En het werkt.


TON 97 08-21 • p 40 

Vijftien kilo

In de afgelopen dertien weken is Peter vijftien kilo afgevallen. Daar is hij trots op. “Ik kamp al mijn hele leven met overgewicht. Heb al eerder geprobeerd om af te vallen. Nu ben ik op de goede weg, dankzij ondersteuning van een diëtiste en een bewegingscoach. Collega’s zien het aan mij. En ik merk het aan mijn kleding. Ik heb al een nieuwe broek moeten kopen.”

Niet verplicht

Dit voorjaar zag Peter op kantoor bij zijn werkgever een poster met de tekst: “Ben jij honderd procent inzetbaar? Ga je nog fluitend naar je werk? En hoe is dat over vijf jaar?” Op deze manier vraagt het Sectorinstituut Transport en Logistiek aandacht voor de online Inzetbaarheidscheck (zie kader). Bakker Logistiek vroeg Peter en zijn collega’s om mee te doen. “Het was niet verplicht. Maar ik heb die check wel ingevuld. Een van de vragen was of je overgewicht hebt en of je mee wilde doen aan een leefstijlprogramma van 24 weken.”

Poging wagen

Peter ziet zijn kans schoon en wil een poging wagen. Al vanaf zijn veertiende is hij te zwaar. Pogingen om af te vallen mislukken almaar. “Ik dacht al aan een operatie, het laten plaatsen van een gastric bypass. Dat is een maagverkleining. Een collega van me heeft zo’n bypass en zij valt af. Maar ik wilde eerst toch nog dit leefstijlprogramma proberen. Misschien zijn er nu andere inzichten en methodes dan die mijn vroegere diëtisten gebruikten.”

Ik moet de motivatie helemaal uit mezelf halen

Koolhydraatarm

Deelnemers aan het leefstijlprogramma kunnen kiezen uit twee diëten: koolhydraatarm of ‘meer-bewegen’. Peter kiest voor de koolhydraatarme variant, omdat dat beter te combineren is met zijn werk. “Ik ben springer met een eigen wagen. Dat betekent dat ik geen vaste route en werktijden heb. Dan wordt sporten lastig. En met het koolhydraatarm dieet val je sneller af. Snel resultaat motiveert en dat heb ik nodig. Ik ben namelijk vrijgezel; de motivatie moet helemaal uit mijzelf komen.”

Echte zoetekauw

Het dieet is voor Peter wel een omschakeling. Aardappelen, pasta en rijst zijn taboe. Groenten en fruit staan bovenaan. De witte boterhammen zijn vervangen door speciaal koolhydraatarm bruinbrood. En in plaats van liters cola drinkt Peter nu water. “Ik ben een echte zoetekauw. Omdat ik door heel Nederland rij, kocht ik vaak lekkere streekproducten, zoals een echte Limburgse vlaai of Bossche bollen. Nu neem ik die af en toe mee voor een collega die in Groningen woont. Zelf raak ik het niet meer aan. Mijn tussendoortjes zijn nu paprikaatjes, appels of een koolhydraatarme wrap met zalm.”

Moeilijke momenten

Verjaardagen en feesten zijn moeilijke momenten. Peter moet dan de verleiding van taart, chips en bier weerstaan. Tot nu toe met succes. Zijn horecaverleden als instellingskok komt hem goed van pas. “Ik ga nu heel bewust om met eten.


TON 97 08-21 • p 41 

In plaats van rijst eet ik bloemkoolrijst. En ik werk veel met kruiden.” Hij wil nog minstens twintig tot dertig kilo afvallen. “Ik doe dat langzaamaan. Dankzij de begeleiding van diëtiste en bewegingscoach lukt het mij. En daar ben ik blij mee.”

Coach kijkt mee

Peter heeft een Fitbit aangeschaft. Dat is een apparaat dat je om je pols draagt en dat allerlei gegevens over je activiteiten opslaat. De Fitbit is gekoppeld aan een app. Zo kan Peters bewegingscoach meekijken en zien hoeveel hij op een dag beweegt. “Tijdens het werk is dat meer dan genoeg, maar op vrije dagen schiet het erbij in. Ik heb nu van mijn coach de opdracht gekregen om als ik vrij ben meer te bewegen. Daarom zit ik thuis op de hometrainer. Afgelopen week merkte ik duidelijk dat ik meer energie heb, mij fitter voel en dat het bewegen makkelijker gaat.”

Nog lang mee

Of hij er lol in heeft? Peter lacht om de vraag. “Afvallen doe je niet voor de lol. Ik krijg wel een positief gevoel als ik zie dat ik weer kilo’s kwijt ben en dat ik mij fitter voel. Ik ben nog jong en moet nog lang door. Op mijn vijftiende heb ik een zwaar ongeluk gehad en daardoor heb ik last van mijn knieën. Minder gewicht mee sjouwen is ook daarvoor belangrijk. Ik raad het iedereen aan om mee te doen met het leefstijlprogramma als je echt wilt afvallen. Je moet er natuurlijk wel moeite voor willen doen. Na 13 weken zit ik nu al lekkerder in mijn lijf.”

Persoonlijk advies De Inzetbaarheidscheck is een online vragenlijst over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl, je werk en je werkbeleving. Nadat je de check hebt ingevuld, krijg je een rapport met een persoonlijk advies. Deze adviezen helpen je om je werk gezond en met plezier te blijven doen. Blijkt uit de check dat je mogelijk risico loopt? Dan belt een coach van het Sectorinstituut Transport en Logistiek je op voor een persoonlijk gesprek. Jij bepaalt zelf of je hier gebruik van wilt maken. Het gesprek vindt plaats bij jou in de buurt, op een moment dat het jou uitkomt. Het kan zijn dat een advies alleen niet genoeg is. Dan kun je ook begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld als je wilt stoppen met roken, als je wilt afvallen of om te leren hoe je met stress om kunt gaan. Test, advies en begeleiding zijn kosteloos. Kijk op stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck


TON 97 08-21 • p 42 

OP PAD MET

René en Monique Bouwman

Samen in h

Meel. René Bouwman is er dagelijks mee in de weer. Hij rijdt op en neer tussen meelfabriek en industriële bakkerij. Met alle plezier, zeker als zijn vrouw Monique naast hem zit. Sinds anderhalf jaar gaat zij zo vaak als het kan mee. “Gewoon samenzijn, daar gaat het om”, zeggen ze. TON sluit een dagje aan.


TON 97 08-21 • p 43 

het meel

René Bouwman 51 jaar • woont in Zeddam • is 33 jaar vrachtwagenchauffeur • werkt sinds 2017 voor BD Bulktransport in Gendt

Monique Bouwman 49 jaar • werkt bij Primera • is 30 jaar samen met René • ze hebben 2 kinderen en 1 kleinkind


TON 97 08-21 • p 44 

BERLINERBOLLEN Bijna half tien in de ochtend. René parkeert zijn Rode Scania bij de silo’s van bakkerij Pré Pain in Oldenzaal. Terwijl hij de deksels van de mangaten controleert en voorbereidingen voor het lossen treft, zet Monique in de cabine koffie. “Vanochtend zijn we om vijf uur vertrokken uit ’s-Heerenberg om bij de meelfabriek in Gelsenkirchen te laden. Vlakbij is een Lidl en daar doe ik dan boodschappen. Haal ik wat lekkers voor

onderweg, zoals croissantjes en berlinerbollen. Ik vind het heerlijk om met René op pad te gaan. Vervelen doe ik me niet, want ik heb altijd een stapel tijdschriften bij me.”

TANK OMHOOG René koppelt de slang aan de tank. Hij drukt op een knop in het bedieningskastje aan de zijkant van de wagen. Langzaam gaat de voorzijde van de tank omhoog. Dan klinkt er het zoemende geluid van de compressor;

het meel wordt uit de tank geblazen. “Een volle tank bevat 25 ton”, vertelt René. “Soms heb je de pech dat je lading niet in één silo past. Moet je alles weer loskoppelen en op een ander silo aansluiten.”

PLAKKEND MEEL Af en toe klopt hij op de tank om vastzittend meel los te krijgen. “En zo hoor ik ook of de tank bijna leeg is.” Om de laatste restjes te lossen, zet René de tank bijna loodrecht. Een


TON 97 08-21 • p 45 

druk op een knop en er klinkt een hard geluid, dat het meel in de tank lostrilt. “Vandaag plakt het meel erg. Dan zit er veel water in.” Tegen half elf gaan René en Monique op weg naar Gelsenkirchen, voor een tweede lading.

MINIATUUR-SCANIA Net over de grens in Duitsland stoppen ze op een parkeerplaats. Tijd voor een verlaat ontbijt. Ze genieten van deze

ritten. “Het gaat erom dat we samen zijn”, zegt Monique. “Vroeger was hij vijf of zes dagen onderweg en zorgde ik voor onze dochters. Toen zij naar de middelbare school gingen, ben ik weer gaan werken. Als René vroeger thuiskwam, was hij er helemaal voor mij en de kinderen. Nu is het weekend voor onze eerste kleinzoon. Toen die één werd, heeft René een miniatuur-Scania voor hem gemaakt, waarin hij kan rijden.”


TON 97 08-21 • p 46 


TON 97 08-21 • p 47 

TWEE BEDDEN René is trots op zijn wagen en houdt hem brandschoon. “Het is mijn vaste trailer. Alleen als ik met vakantie ben, zit er een ander in. Mijn vorige wagen had twee bedden. Toen ik deze Scania kreeg, was er maar één bed. Ik heb een constructie gemaakt voor een extra bed. Anders kon Monique niet mee.” Zevenentwintig jaar lang zat René in het stukgoed. Daarna twee jaar bulk, cement, totdat BD Bulktransport hem belde of hij er wilde komen werken. “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Het is een sociaal bedrijf met goed materiaal. En in overleg met de planning is veel mogelijk. Als Monique mee wil, zorgen ze bijvoorbeeld dat ik langs huis kan. Of dat ik in de buurt ben, zodat een van mijn dochters haar kan afzetten.”

ENIGE NADEEL Op het terrein van meelfabriek Runningen in Gelsenkirchen trekt René andere schoenen en een witte overall aan. En hij doet een

haarnetje op. “Ik ga de tank in, om het meel dat vastgeplakt is los te maken. Ook de deksels moet ik goed schoonhouden, anders komt er schimmel op. Dat schoonmaken is het enige nadeel van dit werk. Je wordt er erg stoffig van.” Met een bezem verdwijnt hij in een mangat. Om de vier weken wordt de tank van binnen schoongespoeld, eveneens om schimmel te voorkomen.

STOFFIG WERK Als René even later uit de tank kruipt, is het eerste wat hij doet zichzelf schoonspuiten met een hogedrukslang. “Het is stoffig werk. Vandaag is het niet zo warm en is het te doen in de tank. Maar het is een heel ander verhaal als het dertig graden is. Ik moet meestal één keer per dag de tank in om het vastgeplakte meel los te maken. Douchen na mijn werk vind ik daarom heel belangrijk. Met corona is dat niet altijd mogelijk. Bij deze meelfabriek overnacht ik vaak, maar ik mag er helaas niet meer douchen.”


TON 97 08-21 • p 48 


TON 97 08-21 • p 49 

MONSTERS NEMEN Na de schoonmaakbeurt rijdt René zijn wagen naar de loods waar geladen wordt. Op de tank opent hij een mangat en laat er een ‘Russell’ in zakken. “Het meel wordt via een band aangevoerd en komt door de Russell in de tank. Ik moet twee monsters nemen van het meel dat ik laad. Eentje is voor de fabriek, eentje voor de klant. Sommige klanten checken het monster voordat ik mag lossen. In Oldenzaal hoeft dat niet. Scheelt weer tijd.” Ondertussen heeft Monique in de cabine broodjes klaargemaakt. Vóór de loods, weg van het stof, eten ze hun lunch.

STOKJE OVERNEMEN De tank is vol. Weer op weg weer naar Oldenzaal. De rit zal langer duren dan de

heenreis, want er staat een lange file. “Dat hoort bij dit werk”, zegt René. “Wat ik nu doe, is een rondje om de kerk. Bij mijn vorige baas was ik dertien dagen van huis en dan één weekend thuis. Dat vond ik iets te veel van het goede – en Monique kon niet mee. Vroeger reed ik echt internationaal, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland. Mijn vader was chauffeur, maar dan binnenland. Vanaf mijn zevende ging ik mee, maar toen wist ik al dat ik internationaal wilde rijden. Misschien neemt mijn kleinzoon het stokje van mij over. Maar ik weet niet hoe het beroep van chauffeur tegen die tijd zal zijn. Er is al zoveel veranderd sinds ik begon.”


TON 97 08-21 • p 50 

PUZZEL Horizontaal 1. dik worden (toenemen); 7. voertuig om te leren rijden; 12. zuinig lampje; 13. verdieping; 14. kostuum; 15. kijktoestel; 17. motto of spreuk; 19. openbaar vervoermiddel; 21. bekende Nederlandse motorrace; 22. verbinding; 24. letterkundige; 27. over (langs); 28. koraaleiland; 30. oude lap; 31. schaakterm; 32. hoofdkaas; 33. mannetjes bij; 35. iemand die steelt; 37. vogeleigenschap; 38. oogvocht (mv.); 41. Japanse munt; 42. watersporter; 44. vredesvogel; 46. dapper persoon; 47. ontvangstbewijs (reçu); 48. gerecht met wortelen en uien; 49. plaats in Gelderland; 50. op

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

12 2

3

4

13 5

6

7

14 8

9

10

15

16

22 15

16

28 22

12

23

23

33

28

38

39

38

39

47

61. koordans; 62. vrouwelijk roofdier; 64. rivier

55

68. lidwoord; 70. koningin-regentes; 72. deel van

54

61 55

het gelaat; 73. belachelijk maken; 76. vordering;

65

in Engeland; 65. café-bediende; 67. telwoord; 66

77. aluminium (scheik. afk.); 78. frisjes; 79. militair

3. duinvallei; 4. behaagziek; 5. eerwaarde grijsaard;

24

34

34

50

54

Verticaal 1. deel van auto; 2. buisverlichting;

29

24

72 65

50

78

86

26

25

31 26

45

36 41

19

20

14

27

37

46

56

57

68

62

74

52

63

63

68

83

43

53 58

58

69

69

59

64

64

75

84

87

49

53

75

79

83

43

49

79

74

32

42

52 57

21

27

37

46

56

11

21

32

36

45

73

82

20

42

41

67

78

19

31

48

67 73

82

35

62

66

77

30

40

25

35

51

61

77 72

30

48 51

13

18

40

44

47

(sip); 87. geglansd satijnweefsel.

29

18

44

een kerkklok; 56. spinrag; 58. redevoering (speech);

83. waarde vriend; 84. deel van etmaal; 86. verdrietig

17

33

enig moment; 52. gelooide dierenhuid; 54. deel van

voertuig; 81. lengtemaat (afk.); 82. hertensoort;

17

11

60

59

70

70

80

80

84

60

71 76

76

85

71

81

81

85

6. tijdperk; 7. deel van een woord; 8. naaldboom; 9. vochtmaat van vier ankers wijn; 10. klein ventje;

86

11. keiharde klap; 16. bierfust; 18. nachtroofvogel;

27

20. bedorven; 21. duivenhok; 23. reinigingszout; 25. god van de liefde; 26. een prooi zoeken; 27. niet schoon; 29. zwervende bedelaar; 32. oude naam

87

OPLOSSING

27

43

20

36

50

13

39

87

16

70

61

57

11

3

43

20

36

50

13

39

87

16

70

61

57

11

3

voor het IJsselmeer; 34. mannetjeshond; 36. raam met een ruit; 37. opstootje; 39. werkelijk (zeker); 40. in het geheel niets; 42. soort stoel; 43. plaats in Duitsland; 45. werkkracht; 46. dierenverblijf; 51. uitroep

Vul de oplossing in op

van schrik; 53. plechtige belofte; 54. knapperig;

Doe dat vóór 21 september 2021. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

55. roemen; 56. insect; 57. knolgewas; 59. honingbij; 60. voetbalveld; 62. hang- en sluitwerk; 63. schoon

tonmagazine.nl

en rein; 66. lichaamsdeel; 67. oceaan; 69. ontkenning; 71. brood van fijn roggemaal; 73. agrariër; 74. smeervloeistof; 75. oorlam of borrel; 78. biljartstok; 80. deel van een gevel; 82. muzieknoot; 85. radon (scheik. afk.).

2

Oplossing puzzel in TON 96:

vakantierooster

De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Aart van Gelder uit Barendrecht Albert Heerkes uit Hoogvliet Roald Melissant uit Ouddorp Gijs Nijhuis uit Harderwijk Charlotte Verberkt uit Wanssum.

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart gebruiken in winkels en in webwinkels. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.

2


TON 97 08-21 • p 51 

VRAGEN? VRAGEN!

COLOFON

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport &

088 25 96 111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss,

0800 02 25 022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

CAONALEVING.NL

Yessie Vanden Branden, Bas Broesder, Daphne Doemges-Engelen, Ad van Dun, Harry Linker, Frank de Man, Carien Neeleman, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Bas Broesder, Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Harry Linker, Photo Republic/Marco de Swart, Shutterstock ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl

088 33 22 999 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy

0800 02 25 022 fnv.nl

van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid

030 75 11 007 cnvvakmensen.nl

ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed

088 45 67 111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 150.000 exemplaren © TON Magazine 2021 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden

0345 516 993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door


S can mij!

TIJDEN VERANDEREN. EN JIJ? De wereld verandert, werken in de sector transport en logistiek verandert. Als werknemer ga je hierin mee en sta je nooit stil. STL helpt jou graag te groeien, met plezier aan het werk te blijven en mee te bewegen in deze sector. STL werkt. Voor jou! Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Scan de QR-code, bel of mail ons via 088-2596111 of info@stlwerkt.nl.

Profile for TON Magazine

TON Magazine 97, augustus 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded