TON 73

Page 1

LOSSE NUMMERS 4,95

MAGAZINE VOOR MENSEN DIE WERKEN IN TRANSPORT EN LOGISTIEK

H oe Nick z’n draai vond 4

Als je het Antoon

vraagt, dan... 17 Jeroen werkt vanuit de hoogte 40 TONMAGAZINE.NL 73 08 17


TON 73 08-17 • p 2

COL UMN

IN DI T NUMMER JONGE AANWAS. Ze komen net kijken. Hebben nog weinig deuken opgelopen. Zijn enthousiast en leergierig. Nick, Marvin, Clint en Ricardo over hun keuze voor de vrachtwagen.

Wakker Ineens schrik ik wakker. Hoe laat is het?! Schiet het door mijn hoofd. Ik kijk op de groot-letter-wekker, die naast mijn vrouw staat. Daar kunnen mijn beroerde verziende ogen met grote concentratie net op ontcijferen dat het 05.23 uur is. … 05.23 ... WAT!? Ik had nu op de zaak moeten zijn! Op een of andere manier heb ik net vijf wekkers gemist! Ik grijp naar mijn bril. Eindelijk kan ik zien wat ik doe. Ik schiet in mijn werkkleding en probeer zo zachtjes mogelijk naar beneden te sluipen. Wat best lastig is, met krakend laminaat en eenzelfde geluid producerende trap. Halverwege die trap gaat ineens mijn telefoon. ‘Enter Sandman’ van Metallica schalt door mijn huis! Ik snoer hun gauw de mond door op te nemen. Het is mijn collega die belt. Ik begin zelf het gesprek alvast maar met “Goedemiddag!”, om grappen voor te zijn. Met “Ik ben onderweg” besluit ik onze korte conversatie. En ook al doe ik mijn best om mezelf kalm te houden en te bedenken dat ik nu toch al laat ben, betrap ik me er toch op iets te snel naar de zaak te rijden. Zo blijf ik de hele dag gejaagd. Bij die klant waar ik normaal even een bakkie koffie pak of een praatje maak, rij ik nu toch maar door. Pas bij de laatste klant ben ik weer echt rustig en trakteer ik mezelf op een heerlijk half uurtje echte pauze. ’s Avonds als ik naar bed ga, besluit ik toch maar om nog een extra wekker te zetten. Als ik de andere vijf weer mis, kan die me een kwartier later nog proberen te wekken. En ja hoor, de volgende dag word ik ruim voor mijn eerste wekker wakker. Erik Pathuis (37) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur bij Huisman Transport in Veendam.

GELD. “Wat is geld? Ik zeg weleens dat zelfs mijn honden het niet vreten.” Deze en andere wijsheden over geld hoorde TON op de parkeerplaats.

Vanuit de hoogte. Hij heeft het mooiste vak van de wereld, vindt Jeroen Meester. Elke dag rijdt hij met zijn mobiele kraan naar een bouwplaats. En dan beschouwt hij het werk vanuit de hoogte. Trots laat hij zien hoe dat in zijn werk gaat.


TON 73 08-17 • p 3

Radio

74%

Televisie

62%

Internetsites (NU.NL, NOS.NL)

48%

Krant

46%

Sites zoals Facebook

32%

Teletekst

Whatsapp

84%

Bellen

82%

E-mail

75%

Weersverwachting

63%

Googelen voor info

62%

Sms-en

60%

Facebook

59%

Navigatie (BV TOMTOM) 57%

PAGIN A 4 Internetbankieren YouTube

51% 46%

18

Algemeen Dagblad Metro

4

De Volkskrant

PAGIN A 40

44

Regionale krant De Telegraaf

PAGIN A 2o

19%

Toekomst 4 Twitter 4% Vragen? Vragen! 13 Als je het mij vraagt... 16 Op de parkeerkeerplaats Zes op de tien TON-lezers Geld 20 lezen nieuws op papier, waarbij TON-panel de regionale krant favoriet is. WELKE KRANTEN Media 25 LEES JE ÉÉN OF MEER KEER PER WEEK? %

%

13

%

%

3

%

Een andere krant

11

%

Loopbaanwisseling 28 Pensioengesprek Oostvogels 32 Ad en inzetbaarheid 38 In beeld Kraanmachinist 40 Puzzel 48 Panelportret 50 Colofon 51


TON 73 08-17 • p 4

JONGE A A N WA S

Ze komen net kijken... ...hebben nog weinig ervaringen opgedaan.

Goede of slechte. Zijn nog vol verwachting over hun beroep. En vertellen daar graag over. Vier jonge chauffeurs en

de keuze voor transport en logistiek.


TON 73 08-17 • p 5

Al jong ervaren Naam: Clint van Oort Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Utrecht Beroep: bergingschauffeur Bedrijf: Modern BV in Utrecht

Adrenalinekick Naam: Marvin van den Hoeven Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Leusden Beroep: bergingschauffeur Bedrijf: Modern BV in Utrecht


TON 73 08-17 • p 6

Liefde voor het vak Naam: Ricardo Verheijden Leeftijd: 22 jaar Woonplaats: Boxtel Beroep: chauffeur Bedrijf: Formule 1 Logistics in Eindhoven


TON 73 08-17 • p 7

Draai gevonden Naam: Nick Rering Leeftijd: 23 jaar Woonplaats: Capelle aan den IJssel Beroep: chauffeur in opleiding Bedrijf: Bakker Barendrecht


TON 73 08-17 • p 8

Ervaring opdoen is belangrijk “Mijn vader was vakbondsman. Hij wees mij er altijd op dat ik jongeren moet opleiden. Per jaar hebben we nu drie of vier leerlingen, die we intern het vak leren. Ze beginnen op een bestelbusje en groeien dan langzaam door naar hun CE. Op die manier kun je zien wat voor vlees je in de kuip hebt.” Jeroen Walravens (44) uit Eindhoven is een van de twee directeuren van Formule 1 Logistics. Hij draagt opleiden dus een warm hart toe. En hij vindt het belangrijk dat leerlingen veel rijervaring opdoen. De meesten hebben al hun B-rijbewijs als ze bij Formule 1 Logistics binnenkomen. “Je kunt die jongens wel continu in het magazijn laten werken, maar ik vind rijervaring zwaarder wegen. Je leert het vak op de weg.” Eerste indruk Volgens Jeroen kun je bij de eerste oogopslag al zien of iemand het chauffeursbloed in de aderen heeft stromen. “Die eerste indruk is vaak de juiste. Dit vak

is niet voor iedereen weggelegd. Natuurlijk heb ik ook gesprekken met hun stagebegeleiders en hun instructeurs. En ik kan ze via track & trace volgen. Dat geeft een goede indruk van hun mentaliteit en kennis.” Grote glimlach Als alles goed gaat en de chauffeurspapieren binnen zijn, mogen de leerlingen alleen op pad. “Ricardo ging de dag na het behalen van zijn CE alleen de weg op met een trekker-oplegger. Hij is gewoon heel erg goed. Je kunt merken dat hij uit een transportfamilie komt. Sommige jongens gaan eerst een korte tijd als bijrijder mee. Als dat goed gaat, mogen ze alleen rijden. Want dit is een beroep waar je vrijheid bij nodig hebt. Ze rijden toch anders als ik ernaast zit. Ik kijk altijd hoe ze na die eerste rit aan de balie staan. Als ik een grote glimlach zie, dan weet ik dat het goed zit.”


TON 73 08-17 • p 9

Ricardo Verheijden In de voetsporen van ‘ons pap’ Vanochtend is de werkdag van Ricardo Verheijden om kwart voor vier begonnen. Na zijn eerste vroege rit heeft hij even tijd om met TON te praten. “Iedere dag is hier verschillend. Gisteren werkte ik tien uur. Vandaag zullen het er meer zijn. Zo dadelijk rij ik naar Brussel en ik verwacht dat ik vanavond pas rond zeven uur weer op de zaak ben. Dan begint mijn weekend!”, lacht Ricardo.

halen, heeft Ricardo niet. “Ik heb er wel aan gedacht, maar het was veel te duur.” Dan keert het tij. “Acht maanden geleden kon ik bij Formule 1 Logistics terecht. Ons pap werkt hier al een aantal jaren en zo ben ik binnengekomen. Ik had alleen mijn B-rijbewijs en natuurlijk mijn werkervaring in het magazijn en als bijrijder.”

Trots De eerste zes maanden rijdt Ricardo op bestelbusjes. Met

Ricardo wil al vanaf zijn kindertijd chauffeur worden. Niet verwonderlijk, zijn vader zit ook op de wagen. “Ik ging vaak met hem mee. Ons pap zat toen in de distributie. De eerste jaren van de basisschool was ik om de week op vrijdag vrij. Dan zaten we om vijf uur ’s ochtends in de vrachtwagen. Dat was fantastisch. Zo is de liefde voor het vak ontstaan.”

directeur Jeroen Walravens maakt hij de afspraak dat hij zijn C- en E-rijbewijs kan gaan halen. “In maart werd ik ingepland voor de theorie. Als je goed je best doet, is het prima te doen. Tijdens de lessen heb ik goed opgelet en thuis zat ik ook achter de boeken. Ik heb alles – theorie, C en CE – in één keer gehaald. Daar ben ik best blij mee. Van anderen hoor ik dat ons pap heel trots op me is.”

Balen Na het behalen van zijn vmbo-diploma begint de zestien-

Vertrouwen De eerste dag dat Ricardo zijn CE-rijbewijs op zak

jarige Ricardo met een BBL-opleiding chauffeur wegvervoer. “Dat is vier dagen praktijkervaring opdoen bij een leerbedrijf en één dag naar school. Helaas ging het transportbedrijf waar ik werkte failliet. Het lukte mij niet om een andere leerwerkplek te vinden. Daardoor moest ik in december van school af. Daar heb ik flink van gebaald.”

Duur Ricardo gaat als uitzendkracht aan de slag in een magazijn. “Dat had tenminste nog iets met transport te maken.” Na een paar jaar magazijnwerk vindt hij een baan als bijrijder. Maar ook dat bedrijf gaat over de kop. Geld om zelf zijn vrachtwagenrijbewijs te

heeft, gaat hij op pad met een trekker-oplegger. “Ik kwam binnen en Jeroen zei: ‘Hier is je wagen en ga maar rijden’. Dat vond ik mooi. Ik had al een maand bakwagen gereden en natuurlijk een hele week achter elkaar gelest voor mijn CE. Dus ik had al veel gevoel voor de wagen. Maar het is erg fijn dat ik meteen het vertrouwen kreeg om alleen op pad te gaan.”

Liefde Bij Ricardo zit de liefde voor het beroep van vrachtwa-

genchauffeur diep. “Op het vmbo heb ik heel even gedacht om in de bouw te gaan. Ik reed toen niet zo vaak meer met ons pap mee.


TON 73 08-17 • p 10

Marvin van den Hoeven Maar als ik dan weer bij hem in de vrachtwagen zat, wist ik het weer.” Ricardo’s vriendin Sofia is een paar keer mee geweest. “Dat was leuk. Gelukkig heeft ze geen moeite met mijn beroep en met de onregelmatige werktijden. Zij zit nog op school en ’s avonds is ze werken, dus dat zit wel goed.”

Imago Dat het beroep van vrachtwagenchauffeur misschien een

negatief imago heeft, daar zit Ricardo niet mee. “Het maakt mij niet uit wat anderen van mijn beroep vinden. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Daar gaat het om. Sommige mensen vinden dat het vak van chauffeur een makkie is. Fysiek is het misschien niet zwaar, maar ik ben wel de hele tijd supergeconcentreerd aan het rijden en maak lange dagen.”

Toekomstdroom Met zijn rijbewijzen op zak heeft Ricardo nog

één toekomstdroom: een vaste wagen. “Ik rij nu met wat er vrij is. Het zou mooi zijn als ik op den duur een vaste wagen heb. Vooral omdat ik ook op het buitenland rij. Een paar nachten per maand overnacht ik onderweg. Met een eigen wagen is dat veel fijner. Dan hoef je niet steeds alles mee te slepen. Ik ben al in Zweden, Duitsland, België en Frankrijk geweest. Dat smaakt naar meer.”

pad.” Clint vult aan: “We zijn er gewoon ingegroeid. We hebben ieder een andere opleiding gevolgd. Ik ben monteur en Marvin heeft in het grondverzet gezeten. Maar uiteindelijk hebben we allebei gekozen voor het beroep van bergingschauffeur. Dat vonden we toch het leukste.”

Stage Marvin en Clint zijn achttien jaar als ze hun vrachtwagen-

Bergingsbedrijf Modern bestaat 75 jaar. In 2018 is het 55 jaar in handen van de familie Van Oort. Tom van Oort neemt in 2003 het stokje over van zijn vader. De opvolging van Tom is al geregeld: zoon Clint en neef Marvin zullen mettertijd het bedrijf gaan leiden.

rijbewijs halen. “Ik liep stage bij verschillende garages”, vertelt Clint. “Sleutelde aan personenauto’s en vrachtwagens. Vanaf het moment dat ik mijn rijbewijs had, werd ik steeds vaker bij Modern ingezet. Nu ben ik al twee jaar in vaste dienst. Ik moet er niet aan denken dat ik twintig jaar in dezelfde garage zou moeten werken.” Marvin is één jaar in vaste dienst. “Het grondverzet vond ik superleuk. Het is mooi werk, want je ziet altijd het eindresultaat. En je werkt op vaste tijden, van zeven tot vier. Dat is als bergingschauffeur wel anders. Het mooie van dit beroep is de vrijheid. Ik zit in mijn wagen en weet nooit wat er die dag gaat gebeuren. Ons werkgebied is de provincie Utrecht, maar we komen door heel Nederland.”

Praatstoel In de kantine zitten de twee neven op hun praatstoel. Het bergingsbedrijf was vroeger hun speeltuin. Marvin: “Van kinds af aan was ik er te vinden. Dan ging ik met mijn vader en moeder mee naar de zaak. Speelde ik hier met Clint. Aan hendels trekken en zo. Mijn vader werkt ook bij Modern. Op woensdagmiddag kwam hij me altijd ophalen bij de basisschool en dan ging ik met hem op

Knoppen Clint en Marvin zijn geleidelijk in het werk gegroeid. Marvin: “We waren altijd op de zaak. Zodoende hebben we van jongs af aan veel ervaring opgedaan. Het is nu leuk om zelf aan de knoppen te mogen zitten. We rijden op al het materieel en doen ook kraanwerk: een dakkapelletje plaatsen of beton storten.” Clint geeft nog een voorbeeld: “Gisteren moest ik een vrachtwagen ophalen.

Als TON bij bergingsbedrijf Modern in Utrecht aanklopt om Marvin van den Hoeven en Clint van Oort te spreken, is dat voor die twee een grote verrassing. “We wisten van niks”, lacht Marvin. “Daar zullen onze ouders wel achter zitten”, denkt Clint. Klopt. De moeder van Marvin (Annet van den Hoeven) en de vader van Clint (Tom van Oort) hebben het interview geregeld. Hun zonen vinden het wel ok.


TON 73 08-17 • p 11

en Clint van Oord Werken in ‘de speeltuin’ Reacties Negatieve reacties op hun beroep hebben Marvin en

Clint nog nooit gekregen. “Veel van onze vrienden zijn ook chauffeur. Sommigen gaan weleens een dagje met ons mee”, vertelt Marvin. Dat het basisinkomen van een chauffeur, vergeleken met andere beroepen, niet heel erg hoog is, daar zitten de jongemannen niet mee. “We moeten het, net als iedere chauffeur, hebben van onze overuren”, zegt Clint. En Marvin: “Een normale werkweek is veertig uur. Soms werk ik er wel tachtig, maar gemiddeld zitten we allebei tegen de zestig. Ik ben heel tevreden met wat ik verdien.”

Tweeling Hebben de neven nog ambities? De jongens lachen.

De chauffeur, zelf tweeënzestig, wilde weten hoe oud ik was. Hij was totaal verrast toen ik mijn leeftijd vertelde. Het bergen van een vrachtwagen is een hele klus en de meeste mensen verwachten niet dat je al zoveel ervaring hebt al je nog zo jong bent.”

Noodreparaties Bergingswerk is afwisselend: van het ophalen van een auto met een lekke band tot het bergen van een in een sloot gekantelde vrachtwagen. “In principe doe je het als bergingschauffeur in je eentje. Je moet snel en zorgvuldig kunnen werken. Dat is vooral op snelwegen belangrijk, want die moeten zo snel mogelijk weer open zijn voor het verkeer”, legt Marvin uit. Clint vertelt over noodreparaties, want ook die verrichten zij. “Gisteren had ik er nog eentje. Het is handig dat ik de monteursopleiding heb. Wat te maken is langs de kant van de weg, maak ik. Soms staat een auto stil als gevolg van een computerstoring. Die lees ik dan uit. Sommige storingen zijn niet ernstig en dan kunnen de automobilisten gewoon doorrijden.” Calamiteiten Het mooiste werk vinden Marvin en Clint zware

bergingen. Clint: “Bij calamiteiten, zoals een gekantelde vrachtwagen, werken we met meer wagens en is er altijd een kraanwagen bij. Er is dan één coördinator en er wordt eerst een plan gemaakt hoe we de berging gaan aanpakken. Daarna voeren we dat plan met elkaar uit. Dat is heel gaaf.” Marvin vindt: “Een zware berging is echt een adrenalinekick.”

Clint: “We zijn er niet zo mee bezig, maar het is wel logisch dat we in de toekomst het bedrijf gaan leiden. We zijn een soort Siamese tweeling. We mogen hier alles, als we ons best maar doen.” Marvin vult aan: “Maar eerst moeten we nog veel meer ervaring opdoen. Elk jaar krijgen we een of twee keer bijscholing, want kennis is belangrijk. Later zou ik het wel leuk vinden om anderen op te leiden, ze het vak bij te brengen. Clint en ik hebben alles van onze familie geleerd.” En dan komt Clints vader de kantine binnen. Of de jongens al klaar zijn. “De telefoon staat altijd roodgloeiend, dus we gaan weer aan de slag”, lachen de twee neven en weg zijn ze.

Het hoofdkantoor van groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht in Ridderkerk is een indrukwekkend gebouw. Maar binnen proberen mensen je snel op je gemak te stellen. Dat voelde Nick Rering ook, zo’n dik jaar geleden. Nu leert hij er het chauffeursvak. Begin 2018 hoopt hij de weg op te mogen met een van de 27 eigen vrachtwagens van Bakker Barendrecht. Nick’s familie zat op de vrachtwagen, met groenten en fruit. Zijn grootvader. Zijn vader. Maar Nick, zijn zus en zijn moeder waren niet van het soort dat altijd mee op stap ging. Nick: “Ik heb het als kind wel een paar keer gedaan, maar daardoor kreeg ik het echt niet te pakken. Ik zag vooral dat mijn vader nooit thuis was.”

Bij de bank Nick doet vmbo-tl. Haalt ook zijn diploma, maar

heeft geen idee wat hij wil. Ja: voetballen en fitness. Dus gaat hij sport en bewegen doen. Dat valt tegen. Daarom zoekt hij vervolgens zijn heil in kantoorwerk. Haalt het mbo 4-diploma Bank en Verzekeringen. “Maar dat beviel me helemaal niet. Zat ik de hele mid-


TON 73 08-17 • p 12

Nick Rering Toch de ‘voorvaderen’ achterna Niet zo snel

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur gaat niet zo snel als Nick wil. Hij is er een tijdje uit doordat hij last heeft van zijn lies. Maar als deze TON verschijnt, hoopt hij zijn rijbewijs C te hebben. “Dan mag ik een bakwagen rijden, maar die hebben ze hier niet. Dus eerst moet ik ook mijn E halen. Begin volgend jaar kan ik er dan op uit.”

Gehaktbal mét

Nick had niet gedacht ooit chauffeur te zullen worden. “Ik zag altijd té dikke mensen die bij pompstations gehaktballen met mayonaise stonden te eten. Daar wilde ik niet bij horen.” Hoe voorkomt hij dat hijzelf te dik wordt? “Ik doe aan fitness. En eigenlijk ook aan voetballen, maar dat is nu een beetje ingewikkeld. Want ik moet regelmatig op zondag werken. Ik ga wel kijken of ik iets met een vriendenteam kan doen. En wat vaker naar de sportschool.” dag op de klok te kijken tot ik naar huis mocht.” Hij kiest voor meer beweging, maar dan in een heel zware klasse: steigerbouw. In die tijd haalt hij zijn rijbewijs B. Het steigerwerk is hem toch te pittig. Via een vriend vindt hij een baan bij Albert Heijn Online: met een bestelwagen boodschappen bezorgen.

Draai gevonden

Na nogal wat omzwervingen lijkt Nick zijn draai gevonden te hebben. Sinds een jaar woont hij zelfstandig, samen met zijn vriendin. En in 2018 zal hij dagelijks groenten en fruit naar distributiecentra in Nederland vervoeren. Gaat-ie toch nog zijn ‘voorvaderen’ achterna.

Bewegingsvrijheid Nick vindt dat werk eigenlijk wel leuk. “In

een auto heb je bewegingsvrijheid. Niemand om je heen die je vertelt wat je moet doen.” Dan ziet hij een advertentie van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. “Een rijbewijs voor de vrachtwagen halen is best duur. Maar zij bieden het met een flinke korting. Dat spreekt me wel aan.”

De praktijkopleider Wie het vak zoals Nick in de praktijk leert, krijgt daarbij ondersteuning van een praktijkopleider. Dat is een ervaren werknemer bij het leerbedrijf. De praktijkoplei-

Zelfde spullen

In juni 2016 regelt het Sectorinstituut als mogelijk leerbedrijf: Bakker Barendrecht. Nick is meteen enthousiast. “Zij zagen mij hier ook meteen zitten. Het was wel vreemd toen ik voor het eerst in de loods kwam. Zag ik dezelfde spullen op dezelfde manier staan als toen ik bij AH werkte.” Dat klopt, want AH is een van de belangrijke opdrachtgevers van Bakker Barendrecht. In augustus begint Nick in de loods. Na drie dagen is hij voluit aan het werk op de heftruck, orders picken. “Ik had mijn heftruckdiploma al gehaald in de steigerbouw. Mij hoefden ze dus niet in de gaten te houden.”

der is het aanspreekpunt voor de leerling. Hij of zij bepaalt onder andere met welke praktijksituaties de leerling te maken krijgt. Zorgen voor een goede leeromgeving is ook een belangrijke taak van de praktijkopleider. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek helpt praktijkopleiders bij het uitoefenen van hun rol. Zo is er een online platform met informatie en hulpmiddelen. En regelmatig zijn er bijeenkomsten voor praktijkopleiders. Ook biedt het Sectorinstituut een opleiding praktijkopleiden aan. Meer weten? stlwerkt.nl


TON 73 08-17 p 13

V RAGEN? V RAGEN! Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wel!

088 – 2596111, info@stlwerkt.nl, stlwerkt.nl Bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

0800 0225022, caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na ? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt?

0900 1964, pfvervoer.nl (0,0 cent per minuut) Hoe zit het met je pensioen? Vragen over prepensioen of voorwaardelijk ouderdomspensioen? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

0800 0225022, fnv.nl

CAO-V RAAG Wat verdien je als jongere? Per 1 juli 2017 zijn de minimumjeugdlonen veranderd. Hieronder wat dat voor jou betekent als je 21 jaar of jonger bent. Ben je niet in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVTcertificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan? Dan heb je recht op een percentage van het wettelijk minimumloon. Ook wanneer je wel in het bezit bent van een van deze getuigschriften, maar deze niet nodig hebt voor de uitvoering van je werkzaamheden, gelden de volgende uurlonen: Leeftijd

Bruto uurloon per 1-7-2017

45% 50% 56% 63% 72% 83% 95%

4,07 4,52 5,06 5,70 6,51 7,50 8,59

Ben je jarig geweest, dan gaat de hogere beloning in op de 1ste dag van de betalingsperiode volgend op je verjaardag. Ben je wel in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVTcertificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan? En heb je deze ook nodig voor de uitvoering van je werkzaamheden? Dan heb je recht op een percentage van trede 0 van de cao-loonschaal behorende bij je functie, met als maximum loonschaal D: Leeftijd

030 7511007, cnvvakmensen.nl

% wettelijk minimum

15 jaar 16 jaar 17 jaar 18 jaar 19 jaar 20 jaar 21 jaar

%

18 jaar 80% 19 jaar 90% 20 jaar 95% 21 jaar 100%

Loonschaal A Loonschaal B Loonschaal C Loonschaal D

7,98 8,98 9,48 9,98

8,40 9,45 9,98 10,50

8,77 9,86 10,41 10,96

9,34 10,50 11,09 11,67

088 4567111, tln.nl Transport en Logistiek Nederland

Vragen? 0345 516993, verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

Bel gratis met Stichting VNB 0800-0225022, kijk op caonaleving.nl of mail naar transport@fnv.nl


TON 73 08-17 p 14

‘ T ONDERZ OEK Doe mee aan de grootste colonne Op zaterdag 9 september moet het gebeuren: de grootste colonne van vrachtwagens ooit. Op het militair oefenterrein ‘De Vlasakkers’ bij Amersfoort gaan zoveel mogelijk vrachtwagens zorgen voor een nieuw Nederlands record. Het evenement ‘The largest parade of trucks’ is een initiatief van de stichting Femke Foundation, ondersteund door de Stichting Truckers voor Goede Doelen en TLN/ KTO. Met deze recordpoging willen zij aandacht vragen voor jongeren met een onbekende, vaak minder zichtbare ziekte. Omdat er niet altijd een patiëntenvereniging, stichting of fonds voor deze jongeren is, zet de Femke Foundation zich voor hen in. Aan ‘The largest parade of trucks’ kunnen alle chauffeurs met een losse trekker of bakwagen deelnemen. De voertuigen leggen in colonne een gecontroleerd weggedeelte van 3,2 kilometer af en rijden niet harder dan 20 kilometer. Op dit moment zijn er 120 aanmeldingen. Dat moeten er meer worden. Informatie en aanmelden: thelargestparadeoftrucks.nl Meer over de Femke Foundation vind je op femkefoundation.nl

Hoe ouder, hoe hoger het ziekteverzuim

Tip

Het gemiddelde ziekteverzuim in transport en logistiek is 4,3 procent. Een kwart daarvan heeft te maken met het werk: lichamelijk zware arbeid, hoge werkdruk en lang dezelfde handelingen doen. Dat gemiddelde van 4,3 procent is precies gelijk aan het gemiddelde van alle Nederlanders. Het laagste ziekteverzuim vind je overigens in de landbouw en visserij: 2,5 procent. Het hoogste bij de overheid: bijna 6 procent. Uit onderstaand overzicht blijkt dat het ziekteverzuim toeneemt met het stijgen van de leeftijd. Verzuimpercentages - tot 18 jaar - van 18 tot en met 24 jaar - van 25 tot en met 29 jaar - van 30 tot en met 34 jaar - van 35 tot en met 39 jaar - van 40 tot en met 44 jaar - van 45 tot en met 49 jaar - van 50 tot en met 54 jaar - van 55 tot en met 59 jaar - van 60 tot en met 64 jaar - boven de 65 jaar

2,9 procent 2,6 procent 2,9 procent 2,6 procent 3,4 procent 3,3 procent 4,1 procent 5,0 procent 6,5 procent 8,3 procent 4,2 procent

(Bron: Bedrijfsenquête Sectorinstituut Transport en Logistiek, 2016)

N O T

Heb je tips voor artikelen in TON?

Onderwerpen waar best weleens aandacht aan besteed mag worden? Of vind je dat je zelf een keer in het blad moet staan?

Mail naar info@tonmagazine.nl


TON 73 08-17 p 15

PENSIOEN-V R A AG

C A R T ON

Wat gebeurt er met een klein pensioen? De overheid stelt elk jaar opnieuw vast wat een ‘klein’ pensioen is. In 2017 is dat een pensioen van minder dan 467,89 euro bruto per jaar. Wat gebeurt er met deze kleine pensioenen? Als je met pensioen gaat Als je met pensioen gaat en je een klein pensioen hebt opgebouwd, betaalt Pensioenfonds Vervoer je pensioen in één keer uit. Dit heet afkopen. Wordt je pensioen afgekocht, dan krijg je in één keer de waarde van het pensioen dat je hebt opgebouwd. Dit betekent dat je geen pensioen meer krijgt van Pensioenfonds Vervoer.

Als je uit dienst gaat Je kunt je pensioen niet eerder afkopen. Ook niet als je uit dienst gaat. Ga je bij een ander pensioenfonds of andere verzekeraar pensioen opbouwen? Dan kun je je pensioen meenemen. Dit heet waardeoverdracht. Zodra je pensioen is overgedragen aan een ander fonds, krijg je geen pensioen meer van Pensioenfonds Vervoer. Vanaf 1 januari 2018 wordt een klein pensioen waarschijnlijk zelfs automatisch overgedragen naar je volgende pensioenfonds. Zo houd je als je van baan wisselt al je pensioenen bij elkaar. En: meerdere kleine pensioenen kunnen samen veel waard zijn wanneer je met pensioen gaat.

Weten hoeveel jij hebt opgebouwd? Ga voor meer informatie over jouw pensioen naar pfvervoer.nl. Log hier in met je DigiD. In ‘Mijn pensioen’ vind je jouw pensioenoverzicht (UPO). Daarop zie je hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd.

Meer weten? Ga naar pfvervoer.nl Of neem contact op met de Pensioendesk via 0900-1964 (0,0 eurocent per minuut). De medewerkers van Pensioenfonds Vervoer zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur bereikbaar.

Vragen over je pensioen? Bezoek de Chauffeurscafédagen van Pensioenfonds Vervoer. > Dinsdag 26 september, 15.00-19.00 uur ‘Frans op den Bult’, Hengelosestraat 6 7561 RT Deurningen > Dinsdag 24 oktober, 15.00-19.00 uur Hotel-Restaurant ‘De Gouden Leeuw’ Moerdijkseweg 1 4765 SJ Zevenbergschen Hoek > Dinsdag 14 november, 15.00-19.00 uur Partycentrum ‘Landlust’ n r Landlustweg 1 huu inge e rs c D e u r n T 4455 TK Nieuwdorp > Dinsdag 12 december, 15.00-19.00 uur ‘De Goudreinet Barneveld’ ek Zelderseweg 63 n Ho e h rgsc 3784 LN Terschuur nbe Ze v e

Nieu

wd o

rp


TON 73 08-17 p 16

OV ER DE C AO

Nieuwe cao van kracht Begin juli is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 de nieuwe cao gaan gelden. Een aantal wijzigingen is echter pas per 1 juli 2017 van kracht geworden. Twee daarvan worden op deze pagina uitgelegd: de toevoeging van nieuwe treden aan de loonschalen en de veranderingen bij de toeslag voor eendaagse nachtritten.

Tredeverhoging

Toeslag eendaagse nachtritten/ toeslagenmatrix

Vanaf 1 juli is er in elke loonschaal een trede bijgekomen. Maar wanneer heb jij recht op een tredeverhoging? En hoe zit het met tredeverhogingen als je onder de goederenvervoer-cao (KNV) werkte?

De vorige cao beschreef het tijdvenster waarin de toeslag voor eendaagse nachtritten betaald moest worden en de hoogte van die toeslag. Het ging om de uren tussen 20.00 en 04.00 uur. En om een bruto-bedrag van 2,66 euro per uur.

Na 1 jaar Wanneer je op 1 juli 2017 een jaar of langer in de hoogste trede van je huidige schaal zit, ga je een trede omhoog. Dus: zit je in C5, dan ga je naar C6; van D5 ga je naar D6; van E6 naar E7. En zo voort.

Voorbeelden Stel: je zit pas vanaf 1 december 2016 in D5, dan ga je niet op 1 juli 2017, maar pas op 1 december 2017 naar D6. Een ander voorbeeld: als je voorheen onder de KNV-cao viel en in D6 zat, blijf je in D6. Dit komt doordat in de TLN-cao D6 de hoogste trede van de D-schaal is geworden, terwijl de KNV-cao al langer een D6-trede kende. In dit geval zou je uurloon overigens wel stijgen, omdat de hoogte van het oude KNV D6-loon lager is dan het huidige TLN D6-loon. Namelijk 13,82 euro toen, tegen 14,27 euro nu.

Let op Hou er rekening mee dat de lonen voor werknemers die voorheen onder de KNV-cao vielen in art. 69D van de cao staan en niet in artikel 25. Dit heeft te maken met de discount/korting van 0,75 procent op het loon. Die is afgesproken ten behoeve van de 18 extra ouderendagen voor werknemers die op 31 december 2016 al recht op deze dagen hadden.

Andere tijden, andere naam In de nieuwe cao zijn de begin- en eindtijd één uur opgeschoven, namelijk naar 21.00 en 05.00 uur. Er is ook een andere naam ingevoerd, namelijk ‘de toeslagenmatrix’. De toeslag bedraagt nu 19 procent van het bruto uurloon. En de toeslag geldt ook voor eendaagse ritten die gemaakt worden in het weekend. In de nieuwe definitie van deze toeslag is de term ‘nachtritten’ verdwenen. Dit in verband met de verschillende invulling die cao-partijen aan dit begrip gaven.

Eén uitzondering Alle uren binnen een eendaagse rit die gewerkt worden in het tijdvenster, komen in aanmerking voor de toeslag. Het maakt voor de toeslag niet uit of je dienst uitloopt tot 21.15 uur, je dienst vroeg begint op 04.45 uur of dat je van 21.00 tot 05.00 uur werkt. De enige uitzondering blijft, dat deze toeslag niet samengaat met de ploegendiensttoeslag. Als je in een ploegendienst werkt, dan vervalt de toeslag voor eendaagse ritten/toeslagenmatrix (en krijg je alleen de toeslagenmatrix).


TON 73 08-17 • p 17

Wat schort er aan transport en logistiek? En wat doe je eraan? In ‘Als je het mij vraagt’ krijgen mensen met een mening de ruimte. Deze keer: Antoon Gijsbers uit Gemert. Hij vindt dat verkeerde communicatie de waardering voor het chauffeursvak parten speelt. ALS JE HE T M IJ VRA A G T. . .


TON 73 08-17 • p 18

We krijgen niet de waa Antoon Gijsbers (44) uit Gemert vindt dat er op het chauffeursvak wordt neergekeken. Daar moet iets aan gebeuren. Niet dat hij de illusie heeft het probleem te kunnen oplossen. Maar de boel mag wakker geschud worden. Wat zit je dwars? “Als alle chauffeurs een dag of twee stoppen met werken, zijn de supermarkten snel leeg. Dan zou het publiek merken hoe belangrijk de transportsector is. Want mijn jarenlange ervaring zegt me dat we in het geheel niet de waardering krijgen die we verdienen. En dat wordt voor een deel gevoed door verkeerde communicatie.” Waar blijkt dat uit? “Zolang ik weet, kijkt de meerderheid van de bevolking neer op vrachtwagenchauffeurs. Ze zien ons als mensen die dom achter het stuur zitten en al bellend, append en etend het ene na het ander ongeval veroorzaken. Het beeld is dat we ons niets aantrekken van het overige verkeer en lekker ons dagje volsturen. Dat we maar wat aanklooien. En als het op tv over chauffeurs gaat, laten ze een show-Amerikaan zien, inclusief trucker met klompen en cowboyhoed. Dan is het niet gek als er weinig instroom in het transport is.” Er is nu toch een campagne om nieuwe chauffeurs aan te trekken? “Dat klopt. Maar ik denk niet dat je daarmee goed gemotiveerde mensen binnenhaalt. Een baangarantie is geen goede reden om voor het vak te kiezen. Je wordt als chauffeur geboren, dat kun je niet op latere leeftijd worden. Het is dus zaak jongeren al vroeg te bereiken. Laat mensen zoals ik voor een zaal jongelui vertellen waarom ze ooit wakker werden en dachten: Ik word chauffeur. Niet gevoed door vader of oom, maar gewoon omdat je graag een stuur in je handen houdt.” Hoe zou jij dat verhaal dan vertellen? “Ik zou laten zien dat je het beroep op meer manieren kunt beleven. De hele-week-van-huischauffeur, met een eigen ingerichte auto waaraan hij aan gehecht is. Het distributiewerk,

Antoon over Antoon Waarom ben je vrachtwagenchauffeur geworden? “Als het aan mijn vader had gelegen, was ik piloot geworden bij de luchtmacht. Maar ik koos voor mijn passie: de vrachtwagen. Volgens mijn vader was dat trouwens geen passie, maar een manie. Hij vond dat ik moest doorleren. Hij was gevechtspiloot geworden, ware het niet dat zijn moeder het tegenhield. Die zag op een open dag een stuntteam door de lucht gaan en dacht: Dat is niks voor mijn zoon. Dus ik moest doen wat mijn vader nooit gelukt was.” Ben je dan piloot geweest? “Nee. Ik maakte de havo niet af. Leren was het gewoon niet voor mij. Had ook met mijn


TON 73 08-17 • p 19

rdering die we verdienen waarbij je minder vaak een eigen auto hebt. Maar wel meer vrije tijd, omdat er drie of vier dagen in ploegendienst wordt gewerkt. Kortom, Ik zou alle pluspunten naar voren halen, maar ook de keerzijde laten zien. Bijvoorbeeld dat jij vaak de eerste in je straat bent die ‘s morgens op zijn fietsje stapt om naar zijn werk te gaan.” Wat kan er volgens jou nog meer gedaan worden? “Als er één Europese markt is, maak dan ook alle regels gelijk. Het maximaal toegestane gewicht is overal anders. In Nederland 50 ton en met LZV 60 ton, in Groot-Brittannië op vijf assen 40 en zes assen 44 ton, België 44, en Duitsland 40 ton. Om over de verschillen in tolheffing maar te zwijgen. Controleer meer op het aantal gereden uren. En controleer dan iedereen. Niet alleen de West-Europese chauffeurs die een boete kunnen betalen, maar ook die uit het oosten.” Het ligt dus aan ‘Europa’? “Nou, aan de ongelijkheid tussen chauffeurs in Europa. Die zou verkleind moeten worden. Vroeger reden er bijvoorbeeld op restvracht naar Duitsland 24 Nederlandse chauffeurs. Tegenwoordig zijn dat 24 Oost-Europeanen. En nu ook de Polen meer gaan verdienen, schuift alles nog verder naar het oosten op. Voor een Hongaar is 600 euro per maand een mooi salaris. Dat die dan niet doucht, en in de berm zijn behoefte doet omdat betalen voor sanitair te duur is, nemen transportbedrijven op de koop toe.” Kan een Nederlandse chauffeur het verschil nog maken? “Als ik voor mezelf spreek, denk ik dat het om de instelling gaat. Iets harder lopen dan de rest, zuinig zijn op mijn materiaal. Spreek de talen. Ik kan in het Engels, Duits, Frans en een beetje Spaans uit de voeten. Met beleefd blijven en een praatje maken, kom je een heel eind. Als ik bijvoorbeeld ergens lang moet wachten, ga ik niet in m’n wagen hangen. Maar dan probeer ik eerst duidelijkheid over de tijd te krijgen, zodat ik iets kan doorgeven aan mijn werkgever. Ik heb tien jaar op de planning gezeten. Daardoor zie je beide kanten van het vak en leer je veel. Er waren toen altijd vier dingen belangrijk voor me. Dat de klant, werkgever, chauffeur en ikzelf tevreden waren. Daarbij stond de chauffeur eigenlijk op één.”

thuissituatie te maken. Ik ben enigst kind. Mijn moeder overleed aan kanker toen ik veertien was. Mijn vader kreeg er een hartinfarct van. Op mijn zestiende ging ik aan het werk bij de tankcleaning en truckwash van Van den Bosch in Erp. Daar deed ik mijn eerste ervaring met vrachtwagen op. Kleine stukjes rijden en parkeren.” Heb je toen je rijbewijzen gehaald? “Nee, dat hoopte ik in mijn militaire diensttijd te doen. Maar daar kreeg ik de kans niet voor. Uit eigen zak heb ik toen 10 duizend gulden betaald en al mijn rijbewijzen gehaald. En nu werk ik alweer meer dan twintig jaar in het transport. Eerst een jaar of tien op de wagen, daarna zo’n zelfde tijd op de planning. En sinds 1 januari 2016 zit ik bij Mike van de Wiel Transport in Gemert weer achter het stuur, omdat daar mijn hart ligt.”


Op de pa rk eerpl a at s

TON 73 08-17 • p 20


Geld

TON 73 08-17 • p 21

De een zwemt erin. De ander houdt amper het hoofd boven water. En het schijnt de arbeid te verzoeten, maar niet gelukkig te maken. Hoe kom jij rond? Hoe belangrijk is vakantiegeld? En wie gaat thuis over de centen? TON vroeg het op de parkeerplaats.


TON 73 08-17 • p 22

Basisloon te laag

Harry Frits Houwer (54) uit Makkinga rijdt op een kieptrailer van Oenema in Oosterwolde. Hij is getrouwd en heeft een dochter. “Ik zit vanaf mijn achttiende op de vrachtwagen. Vroeger maakte je veel meer uren. Dat zag je terug in je salaris. Door de digitale tachograaf kan dat nu niet meer. De boetes zijn hoog en ze kunnen het tijdenlang nog terugzien. Het basisloon van een chauffeur vind ik gewoon te laag. Je raakt wel gewend aan een hoger inkomen met een werkweek van vijftig tot zestig uur.” “Over mijn financiële situatie klaag ik niet. Nu mijn dochter uit huis is, merk ik dat ik meer geld overhoud. Komt goed uit, want ik heb dure hobby’s: ik heb een NSU 1200 uit 1972 helemaal opgeknapt. En ik ben dol op motorrijden. Het vakantiegeld zetten we niet apart. We zorgen dat onze rekening nooit leeg is.” “Of geld gelukkig maakt? Nee, maar het is wel verdomd makkelijk. Ik heb liever dat mijn gezin het goed heeft.”

Dure bekeuringen

Jan Tinus Ploeg (41) uit Wilp rijdt containers en portakabins bij Ela Container Nederland, vestiging Groningen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. “Vroeger was het met het geld makkelijker. Dat is nu door het grotere risico van veel te dure bekeuringen een stuk minder. Eigenlijk zou er geld bij moeten. Het leven wordt steeds duurder. De verhouding tussen je inkomen en de kosten is verslechterd. Maar het geld is niet de hoofdreden waarom ik chauffeur ben geworden. Dat is nog steeds omdat ik mijn werk zo leuk vind.” “Mijn vakantiegeld leg ik opzij voor onze vakantie. Als je ver weg wilt, met een vliegtuig en in een hotel, dan moet er echt wel geld bij. Bij onze uitgaven gaan we uit van het basissalaris. Ik zou bijvoorbeeld ook nooit lenen op overuren. Want dan heb je als je ziek wordt, en langdurig niet kunt werken, echt een probleem.” “Vroeger bemoeide ik me trouwens nooit met het geld. Totdat de boekhouder mij een keer om iets heel simpels vroeg en ik het niet kon vinden. Toen waarschuwde hij mij. Als mijn vrouw iets zou overkomen, had ik totaal geen zicht in de bankzaken. Nu doen we om en om de financiën.”

Geen vetpot

Armand Kamphuis (44) uit Olst rijdt met een tanktrailer bulkgoederen voor Transportbedrijf Redder in Staphorst. Hij is getrouwd. “Mijn vader is op zijn zeventigste nog steeds chauffeur. Elk vrij uur ging ik als jochie met pa mee. Dus niet zo gek dat ik het ook geworden ben. Ik zeg weleens dat je als chauffeur geboren wordt. Daarom heb ik ook mijn twijfels bij het omscholen naar chauffeur.” “Ik hoef geen tachtig uur te draaien voor extra geld. Mijn vrouw werkt ook halve dagen. Maar alles wordt duurder en mijn nettosalaris blijft achter. Het is geen vetpot meer, zoals vroeger. We hebben geen kinderen, dat scheelt denk ik veel. Dan hadden we misschien meer moeten krabbelen


TON 73 08-17 • p 23

om rond te komen. Maar we letten wel op en doen grote aankopen in overleg. Mijn vrouw regelt trouwens alles met het geld.” “Of ik mijn uitgavenpatroon heb afgestemd op de overuren die ik draai? Nee, maar ik heb wel een extra verzekering tegen ziekte. Zodat als ik uitval en bijvoorbeeld drie maanden alleen basisloon krijg, mijn inkomen toch wordt aangevuld.”

Goed rondkomen

Thomas van Dekken (29) uit Ternaard rijdt kaas bij G.G. de Vries & Zn in Minnertsga. Hij heeft een vriendin en een dochter. Het tweede kind is op komst. “Van mijn salaris kan ik goed rondkomen. Daar moet ik wel bijzeggen dat mijn vrouw ook werkt. In mijn baan zijn het de overuren van bijvoorbeeld een 65-urige werkweek die het financieel aantrekkelijk maken. Want het basisloon is laag. Wat wel gunstig is: ik mag bij mijn werkgever tijd voor tijd opbouwen. Als ik dan een keer een werkweek van veertig uur rijd en ik laat tijd-voor-tijduren uitbetalen, dan kom ik toch aan een mooi salaris. Het is een goede regeling, die lang niet elke baas toepast.” “De boekhouding laat ik aan mijn vrouw over. Ik ken de vaste lasten en weet wat ik op de spaarrekening zet.” “Geld is geen garantie voor geluk, nee. Mijn vrouw is nu zwanger. We verheugen ons erg op ons tweede kind. In mijn omgeving ken ik iemand die het financieel heel goed voor elkaar heeft, maar geen kinderen kan krijgen. Terwijl ze dat heel erg graag had gewild. Dan heb je geld, maar mis je dat stuk geluk.”

Niet voor het geld

Johannes van der Veen (61) uit Damwoude is zelfstandig ondernemer. Hij rijdt samen met zijn vrouw. Hun zoon heeft ook nog een wagen. “Na 27 jaar voor een baas gereden te hebben, besloten mijn vrouw en ik om zelf samen lange ritten op Zuid-Europa te gaan doen. Dat deden we zeven jaar en we verdienden goed. Maar door de goedkope concurrentie uit het Oostblok konden we het niet meer redden. Achttien charters reden er voor onze opdrachtgever. Binnen een jaar had hij er 21 Litouwers voor in de plaats. Gelukkig konden we via een andere opdrachtgever het roer tijdig omgooien. Nu doen we ferryvervoer op Duitsland en gaat het financieel ook weer goed.” “Mijn inkomsten zijn niet gebaseerd op werkuren, maar op kilometertarieven. Sparen doen we niet. Alles gaat in de firma. In de weekends doe ik de bedrijfsadministratie. Een boekhouder controleert de gang van zaken. Ons bedrijf met meer trucks uitbreiden, dat ga ik zeker niet doen. Ik ben een tijdje planner geweest en weet hoe het is. Ik moet gewoon lekker sturen. Gezondheid is alles. Dat is ook de reden dat we in het weekend niet rijden. En wat is geld? Ik zeg weleens dat zelfs mijn honden het niet vreten.”


TON 73 08-17 • p 24

Goede toeslagen

Harm Sleutjens (29) uit Eindhoven rijdt bij Van Rooijen Logistiek, vestiging Eindhoven. Hij heeft een relatie, maar woont nog op zichzelf. “Voor het basissalaris word je geen chauffeur. Geld is dan ook niet de reden dat ik op de wagen zit. Ik vind het vak nog steeds hartstikke leuk. De goede toeslagen doen het.” “Vrije dagen opnemen is extra duur en overuren worden extra belast. Maar ik heb een eigen huis en kan doen wat ik wil. Omdat we geen kinderen hebben, kunnen we buiten het hoogseizoen met vakantie. Dat is goedkoper en bij de baas makkelijker aan te vragen. Voor de vakantie leg ik wel geld opzij, maar eigenlijk houd ik maandelijks ook genoeg over op mijn lopende rekening.” “Ik woon op mezelf, dus regel ook zelf mijn geldzaken. En hoewel we niet samenwonen, heeft mijn vriendin wel soms last van mijn lange werkweken. Dus regelmatig geef ik haar een aardigheidje.” “Over geld en geluk heb ik wel een tegelspreuk: Geld is geen definitie voor geluk, maar wel een weg er naartoe. Zo zijn gezondheid en liefde niet te koop. Maar je kunt het wel aangenamer maken met geld.”

Geen gekke dingen doen

Meindert Zuidema (56) uit Sint-Michielsgestel rijdt op een LZV bij Transportbedrijf Van der Struijk in Esch. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. “Het salaris is te doen. Maar gezien de uren die je ervoor maakt, valt het tegen. Toch zijn we nooit iets te kort gekomen en hebben we nooit op een houtje hoeven bijten. Ik moet er wel bij zeggen dat mijn vrouw in deeltijd werkt. Je moet gewoon geen gekke dingen doen. Maar we hebben toch een eigen huis en twee studerende kinderen.” “Het vakantiegeld gaat mee in de algemene uitgaven. Een apart potje voor de vakantie hebben we nooit gehad. We gingen ook dikwijls in Nederland op vakantie. Maar toch ook een keer naar Vietnam. Dat is natuurlijk iets wat je niet elk jaar kunt doen.” “Mijn vrouw is de spil van het gezin. Ze is ook de boekhouder. Zij zorgt voor de spaarrekening en dat er voldoende geld op de lopende rekening blijft staat. Dat alles met het geld goed gaat, komt dus door mijn vrouw.” “Of je van meer geld ook gelukkiger wordt? Tja, dan kun je alles meteen kopen. Je waardeert het volgens mij veel meer als je ergens krom voor moet liggen en het dan pas kunt aanschaffen.”

De bestbetaalde beroepen: 1. Medisch specialist 2. Piloot 3. Advocaat 4. Bedrijfsdirecteur 5. Bedrijfseconoom 6. HR-directeur 7. Commercieel directeur/directeur productie 8. Kapitein zeeschip 9. Notaris 10 Rechercheur De slechtst betaalde beroepen: 1. Horecamedewerker 2. Schoonmaker kantoren/scholen 3. Assistent-bedrijfsleider kledingwinkel 4. Magazijnmedewerker 5. Verkoopmedewerker winkel/supermarkt 6. Call-centermedewerker 7. Kapper 8. Leidinggevende keuken of catering 9. Restaurantkok 10. Receptionist En de vrachtwagenchauffeur? Die staat in dit lijstje op plaats 14.

(bron: loonwijzer.nl)


TON 72 06-17 • p 25

rantje bij de koffie of vingertje op het scherm? Hoe ga je om met de media? Waar haal je informatie vandaan? En mag wat jou betreft je smartphone ‘op slot’ zodra jij je vrachtwagen start? TON vroeg de panelleden naar hun mediagebruik. Op de volgende pagina’s de resultaten. En hieronder zie je welke mobiele apparaten tijdens het werk gebruikt worden.

SMARTPHONE RUKT OP Drie jaar geleden had de helft van de TON-lezers een smartphone. Nu heeft negen van de tien zo’n slimme telefoon, die vooral privébezit is.

WELKE APPARATEN HEB JE?

SMART PHONE

COMPUTER/ LAPTOP

TABLET

MOBIELTJE ZONDER INTERNET

HEB IK

87 %

83 %

49 %

40 %

ALLEEN PRIVÉ

68 %

77 %

47 %

16 %

PRIVÉ ÉN ZAKELIJK

13 %

4%

1%

3%

ALLEEN ZAKELIJK

7%

2%

2%

21 %


TON 72 06-17 • p 26

Waar haal jij je dagelijkse portie nieuws? De radio blijkt nog steeds populair.

WELKE MEDIA GEBRUIK JE OM HET NIEUWS TE VOLGEN? Radio

74%

Televisie

62%

Internetsites (NU.NL, NOS.NL)

48%

Krant

46%

Sites zoals Facebook

32%

Teletekst Twitter Whatsapp

84%

Bellen

82%

E-mail

75%

Weersverwachting

63%

Googelen voor info

62%

Sms-en

60%

Facebook

59%

Navigatie (BV TOMTOM) 57% Internetbankieren YouTube

4%

Zes op de tien TON-lezers lezen nieuws op papier, waarbij de regionale krant favoriet is.

WELKE KRANTEN LEES JE ÉÉN OF MEER KEER PER WEEK?

51% 46%

19%

44

Regionale krant

18

De Telegraaf

Algemeen Dagblad Metro

4

De Volkskrant

%

%

13

%

%

3

%

Een andere krant

11

%


TON 72 06-17 • p 27

Je wilt iets weten over een onderwerp dat met je werk te maken heeft. Hoe zoek je dan informatie? Googelen, natuurlijk.

3

WELKE BRON GEBRUIK JE HET EERST ALS JE INFO OVER JE WERK ZOEKT?

58

26

EN HET BESTE ANTWOORD KRIJG JE VAN

GOOGLE

COLLEGA’S

LEIDINGGEVENDE

40

35

13

%

%

%

%

10

%

%

%

SPECIALE SITES EN FORUMS

5

%

Onder andere in verband met veiligheid wordt gekeken naar mogelijkheden om smartphones ‘op slot’ te zetten als je vrachtwagen start. Vinden TON-panelleden dat een goed idee?

SMARTPHONE ‘OP SLOT’ TIJDENS HET RIJDEN, DAT VIND IK…

61

% …een goed idee

14

…maakt % me niet uit

20

…geen % goed idee

5

% …weet niet

En hoelang ‘zitten’ TON-lezers op internet? 2,3 uur (mensen die apps gebruiken zelfs 2,5 uur) per dag. Dat is iets meer dan het landelijk gemiddelde (2 uur).


TON 73 08-17 • p 28

PRO JEC T ‘2000 CH AUFFEURS ’

Alsnog ‘vracht


TON 73 08-17 • p 29

Als kind had Ed Nijburg niet zoiets van: “Ik wil vrachtwagenpiloot worden”. Zo noemde hij namelijk de bestuurder van zo’n grote auto: vrachtwagenpiloot. Toch zit hij nu zelf in de ‘cockpit’. Ed vertelt over zijn wonderlijke loopbaanwisseling.

twagenpiloot’


TON 73 08-17 • p 30

Wie: Ed Nijburg • Leeftijd: 48 jaar • Woont: in Hoofddorp, met partner Astrid (53) en dochters Eline (23) en Aimy (18) Was: beroepsmilitair en makelaar onroerend goed Is: vrachtwagenchauffeur in opleiding bij Transportbedrijf R. Nagel in Oude Meer


TON 73 08-17 • p 31

Elke paar minuten dendert er een vliegtuig over de vestiging van Transportbedrijf R. Nagel in Oude Meer, onder de rook van Schiphol. Het bedrijf ligt zo’n beetje in het verlengde van de Aalsmeerbaan. Ed Nijburg voelt zich hier al helemaal thuis – terwijl hij er pas twee weken werkt. Als je hem vraagt hoe het bevalt, antwoordt hij: super. Waar hij wel erg aan moest wennen: de tijden. Bij zijn laatste baan, uitzendwerk bij PostNL, werkte hij van drie uur ’s middags tot elf uur ’s avonds. Nu moet hij meestal om halfvijf naast zijn bed staan. Dat betekent dus ook vroeger erin. Maar zijn biologische klok tikt inmiddels in het nieuwe ritme.

Sergeant-instructeur Ed heeft als jonge vent nogal wat wilde haren: zijn schoolcarrière eindigt op de middelbare detailhandelsschool. Hij solliciteert bij defensie, als kort verband vrijwilliger. Meer dan tien jaar dient hij het vaderland, onder andere als sergeant-instructeur bij de Prinses Irenebrigade en bij de Luchtmobiele Brigade. In 1998 krijgt hij lichamelijke klachten: een versleten knie. Hij zou kunnen overstappen naar een administratieve functie, maar dat voelt als een degradatie. Van defensie mag hij zich laten omscholen en hij kiest voor makelaar onroerend goed.

Zelfstandig Een militair die makelaar wordt? Niet zo vreemd, want zijn vader zat ook in het vastgoed, dus Ed kent het vak een beetje. Van 2000 tot 2005 is hij vervolgens in loondienst bij een makelaar in Amsterdam. Daarna kiest hij voor het zelfstandig ondernemerschap. De eerste jaren gaat het prima, maar dan komt de crisis. Als in 2010 zijn grootste opdrachtgever stopt, raakt hij tachtig procent van zijn omzet kwijt. Dan volgen er magere jaren. Gelukkig heeft zijn partner een vaste baan in het onderwijs en kan zij haar aantal uren uitbreiden. Maar toch: Ed begint zijn pensioenvoorziening ‘op te eten’.

Maaltijdboxen Begin 2016 is de vastgoedmarkt nog steeds niet voldoende aangetrokken. Ed denkt: als het zo doorgaat, bijt ik straks op een houtje. Dus gaat hij op zoek naar een baan. Die vindt hij via een uitzendbureau bij Post NL. Hij bezorgt in een bestelbusje maaltijdboxen. En hij ontdekt dat hij dit werk heel erg leuk vindt. Zou het niet nog veel mooier zijn op zo’n grote wagen? Als hij dus dit voorjaar in een radiospotje hoort dat er vrachtwagenchauffeurs gezocht worden, hoeft hij niet lang na te denken. Hij bezoekt op 3 mei een informatiebijeenkomst van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, komt door het selectiegesprek en slaagt ook voor de testdag.

hij aan tafel bij HR-manager Marc Snoek. Het gesprek verloopt zo goed, dat Ed te horen krijgt dat hij aan de slag mag. En hij kan per direct starten, want ze rijden ook met bestelwagens. Ed is helemaal tevreden, want Transportbedrijf R. Nagel stond hoog op zijn lijstje. Van vrienden en kennissen die in het transport actief zijn, heeft hij positieve verhalen over het bedrijf gehoord. Die zijn samen te vatten in: Als je goed bent voor het bedrijf, is het bedrijf goed voor jou.

Sociaal Ed is een zogenoemde zij-instromer; iemand die vanuit een ander vak de bedrijfstak binnenkomt. Hij kan dus vergelijken. Wat is het grote verschil tussen de vastgoedsector en het transport? Met een slag om de arm, want hij komt uiteraard pas net kijken, laat Ed het woord ‘sociaal’ vallen. In het vastgoed heb je natuurlijk veel afgunst, angst dat een ander er met jouw klanten vandoor gaat. Onder chauffeurs zul je dat niet hebben, denkt hij.

Verantwoordelijk Als beginnend vrachtwagenchauffeur kan Ed beroepen naast elkaar leggen. Wat heb je nodig om een goede vastgoedmakelaar te zijn? Ed somt op: commerciële en sociale vaardigheden, met cijfers kunnen omgaan, stressbestendig zijn. Een goede vrachtwagenchauffeur moet volgens Ed ook sociaal vaardig zijn, een hoog verantwoordelijkheidsbesef hebben en zelfstandig kunnen werken. Moet hij ook iets van techniek weten? Nee, dat denkt hij vooralsnog niet.

Bakwagen Ed rijdt in zijn bestelwagen van Oude Meer naar verschillende distributiecentra in het land. Zijn verste rit tot nu toe? Zaventem bij Brussel. Hij is nog niet begonnen met zijn rijlessen. Eerst moet hij Code 95 halen. En omdat ze bij Transportbedrijf R. Nagel luchtvracht vervoeren, zijn er nog een paar extra cursussen. In de nazomer start hij voor zijn C-rijbewijs. Daarna wil hij een aantal maanden rijervaring op de bakwagen opdoen, voordat hij voor zijn E gaat. En dan: als ‘vrachtwagenpiloot’ op zo’n mooie grote auto.

2000 chauffeurs De afgelopen anderhalf jaar zijn via het project ‘2000 chauffeurs’ bijna achttienhonderd nieuwe mensen de bedrijfstak binnengekomen. Er is nog steeds een tekort aan chauffeurs. De vraag naar gedreven chauffeurs blijft toenemen. Daarom worden er nog eens 500 extra

Per direct Na de testdag is het zaak een bedrijf te vinden dat hem wil opleiden en een baangarantie geven. Als Ed ziet dat Transportbedrijf R. Nagel mensen zoekt, kruipt hij meteen in de telefoon. Binnen een week zit

zij-instromers gezocht, dus in totaal 2.500. Hierdoor kunnen nog meer mensen hun droom waarmaken.


TON 73 08-17 • p 32

Denk end a a n Pensioen gen undi k s e er td ervo t me zoek nfonds V n over e b TON Pensioe e prate zijn van om t eze keer uhrs n e v D B ij bedr nzaken. Michael ruize e t o n i e n s l a K pen nconsu ker H gistic r e e w o i o e pens eidsmed op het L ond de l s R l e en b ostvoge nk-Meer. n wie de O o j ld , va bi Haze auffeurs dste 58. r e t Cen al ch en de ou voor tafel ste 29 is jong

Over grijze gaten en zware beroepen


TON 73 08-17 • p 33

Zet einde werkdag zo’n tien chauffeurs bij elkaar en voor je het weet vliegen de grappen en grollen over tafel. Zeker als het collega’s zijn - en Brabanders. Dus de stemming zit er deze donderdagmiddag goed in, bij Oostvogels Transporten BV in Breda. Ook al hebben ze het niet over een onderwerp dat ze dagelijks doornemen. Namelijk: pensioen. Naast snedige opmerkingen komen er ook zinnige vragen voorbij. Bijvoorbeeld: wat doe je aan je ‘grijze gat’?


TON 73 08-17 • p 34

Het grijze gat De mannen bij Oostvogels liggen niet wakker van hun pensioen. Het zal wel goed komen, zo vertrouwen zij. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je niet weet. Zo vraagt monteur Dominique Bruijns (34) uit Zundert zich af: “Hoe zit het eigenlijk met ‘het grijze gat’? Daar hebben ze het weleens over. Dat je bovenop je pensioen nog kunt bij-sparen?” Pensioenconsulent Michael Buhrs (48) denkt dat Dominique verwijst naar het ‘pensioengat’. Daarvan is sprake als je inkomen na je pensionering minder dan zeventig procent van je laatstverdiende salaris bedraagt. Maar, zegt Michael: “Jullie bouwen bij Pensioenfonds Vervoer eigenlijk maximaal pensioen op. We hebben als pensioenfonds echt de grens opgezocht van wat je wettelijk mag inleggen voor je pensioen. Dat hebben we gedaan, omdat vut en prepensioen zijn weggevallen. Door maximaal in te leggen, kun je misschien zelfs wat eerder stoppen. Wil je toch nog extra pensioen regelen, dan kun je natuurlijk wel zelf sparen – als je daar het geld voor hebt”

Overuren Voor internationaal chauffeur Henk van de Kloot (58) uit Wernhout zijn overuren een heikel punt. “Ik heb het gevoel dat je overuren verdampen. Je hebt je leven lang overuren

gemaakt om een goed salaris te hebben en dan tellen ze voor je pensioen niet mee.” Michael antwoordt: “Maximaal 364 overuren tellen mee voor je pensioen. Maak je heel veel overuren, dan bouw je inderdaad geen pensioen op over de uren boven die 364 uur. In de pensioenregeling is gezocht naar een goede balans tussen opbouw door overuren en de premie die jij en je werkgever voor deze extra opbouw betalen. Je betaalt over de overuren die niet meetellen voor je opbouw dus ook geen pensioenpremie.” Dominique vindt zijn overuren niet zo interessant. “Ik werk in de garage, zoveel maak ik er niet.” “Als ze tenminste niet te veel schade rijden”, grapt Henk.

Uitruilen Het gesprek komt op het nabestaandenpensioen. Bij Pensioenfonds Vervoer bouw je pensioen op voor jezelf en voor je partner. Als je komt te overlijden, is je partner haar of zijn leven lang verzekerd van een uitkering. Michael: “Maar als je op het moment dat je pensioen ingaat geen partner hebt, kun je het nabestaandenpensioen dat je hebt opgebouwd omzetten in extra pensioen voor jezelf. En heb je wel een partner en heeft die zelf een goed inkomen en een prima pensioen? Dan heeft hij of zij het nabestaandenpensioen


TON 73 08-17 • p 35

misschien niet nodig. Ook dan kun je ervoor kiezen het nabestaandenpensioen om te zetten in extra pensioen. Als jij overlijdt, krijgt je partner geen partnerpensioen. Maar jij krijgt dan wel de rest van je pensioenleven een hoger bedrag. Dan is het alleen niet te hopen dat je de volgende dag neervalt. Want dan heb je de verkeerde keuze gemaakt.” En het kan ook andersom. Michael: “Je kunt afspreken dat je zelf wat minder pensioen krijgt, maar dat je partner – mocht je overlijden - meer krijgt dan het standaardbedrag van 70 procent van jouw pensioen. Dat is een optie als je op je zesenzestigste denkt: Ik heb nog twee jaar te leven. De keuze om eventueel pensioen uit te ruilen hoef je overigens pas te maken als je met pensioen gaat.”

Buffer Een andere kwestie komt op tafel: Henk heeft ergens gelezen dat de 1400 miljard euro van de Nederlandse pensioenfondsen naar Europa zou gaan. “Dat klopt niet”, zegt Han Kruize, beleidsmedewerker van Pensioenfonds Vervoer. “Het zou wel kunnen dat onze Nederlandse pensioenregels worden aangepast aan Europese richtlijnen. Daar is nu nog niks over te zeggen. Maar die 1400 miljard blijft van de pensioenfondsen.” Michael vult aan: “Het geld dat jullie inleggen, is van jullie.

Het Pensioenfonds is een stichting. Alles wat wij doen, is erop gericht te zorgen dat je tot in de verre toekomst zeker bent dat je jouw pensioen krijgt. De ingelegde premies worden belegd. Als we de ingelegde premies op een spaarrekening zouden zetten, bouwen we nooit een voldoende grote buffer op. Een belangrijke graadmeter voor deze buffer, is die beroemde dekkingsgraad. De kans dat de pot straks leeg is, is 0.”

Dekkingsgraad Over die dekkingsgraad is de laatste jaren veel te doen geweest. Han vertelt dat bij Pensioenfonds Vervoer de dekkingsgraad op dit moment zo rond de 103 procent staat. “Dat is toch goed”, zegt Henk. “Nee”, antwoordt Han. “Goed zou zijn zo’n 113.” Internationaal chauffeur Nick van Rijswijk (29) uit Tilburg wil weten: “Hebben jullie het idee dat het in de nabije toekomst omhoog gaat?” Daarop kan Han een helder antwoord geven: “Ja, dat moet. We hebben een herstelplan: in 2025 moet de dekkingsgraad 117 zijn.”

Zwaar beroep Internationaal chauffeur Jaimy de Deugd (35) uit Etten-Leur kaart de kwestie van de lange loopbaan aan. “Ik zit al sinds mijn zestiende in het transport. Kan ik niet eerder stoppen


TON 73 08-17 • p 36

met werken?” Op de website van Pensioenfonds Vervoer kun je op je pensioendashboard de mogelijkheden verkennen om vervroegd met pensioen te gaan, tipt Michael. “Bij Pensioenfonds Vervoer kies je zelf het moment dat je je pensioen in laat gaan. Dit moment staat los van het aantal dienstjaren.” Ron de Rover (36), chauffeur Benelux uit Chaam sluit hierop aan: “Denken jullie dat er nog een regeling komt waarbij je er na een x-aantal dienstjaren uit mag?” Michael: “Dat lijkt mij niet, gezien de ervaringen met bijvoorbeeld de VUT. Dan zie ik eerder gebeuren dat er door de overheid naar een flexibele ingangsdatum van de AOWuitkering gekeken gaat worden. Daarvoor gaan steeds meer stemmen op. “Ik had laatst een discussie met mijn zwager”, vertelt Ron. “Die is brandweerman, beroeps, en hij kan er met 59 uit. Omdat hij een zwaar beroep heeft. Hij zei: Je moet het maar eens doen, dat je drie keer per nacht uit je nest gebeld wordt. Nou, wij moeten altijd vroeg op en maken altijd lange dagen.”

Deeltijdpensioen Michael ziet in transport en logistiek veel mensen die vervroegd met pensioen gaan. Of met deeltijdpensioen. “Dat

is toch ook wel een teken dat het een zwaar beroep is, waarin je blij mag zijn als je gezond de eindstreep haalt.” Bij deeltijdpensioen ga je minder uren werken. Michael legt uit: “Je laat dan eigenlijk een deel van je pensioen eerder uitbetalen om je salaris aan te vullen. Want dat wordt minder omdat je minder werkt. Daardoor wordt natuurlijk wel je pensioen nadat je volledig met pensioen bent wat lager. Van deeltijdpensioen kun je al heel lang gebruik maken. In het begin deden weinig mensen dat. Nu zijn het er dus meer en dat zal er vast mee te maken hebben dat je die leeftijd van zevenenzestig moet halen.”

Pensioen aanvragen Tijd voor een laatste vraag. Hoe lang van tevoren moet je pensioen aanvragen? “Drie maanden”, antwoordt Michael. En als de zaak dan in die drie maanden failliet gaat? Moet je dan die tijd overbruggen? ““Nee, dan heb je drie maanden minder opbouw. Je zit dan in de WW en dan bouw je geen pensioen op. Maar dat scheelt je bijna niks op je pensioen, hooguit een paar euro per maand. Je heb al heel lang geld in je pensioenpot gedaan. Dan maken die drie maanden echt niet uit.”


TON 73 08-17 • p 37

Duur z ame inz et b aarheid

Hij is 43 jaar chauffeur. En hij vindt het nog steeds leuk. Maar de lol gaat er wel een beetje af. En hij moet nog wel even door. Dan toch liefst op een gezonde manier, zodat hij straks ook nog iets aan zijn pensioen heeft. Ad van Rijen (61) leerde naar zijn lichaam luisteren.

Rekening houden met jezelf


TON 73 08-17 • p 38

Ad ontvangt in zijn appartement in Waalwijk. Strakke meubels, sommige zelf ontworpen. Zoals het tafeltje voor de bank en het tv-meubel. “Hier in de buurt zit een smederij. Ik vertelde wat ik wilde hebben en de smid zei: ‘Geef me maar een ontwerp’. Dus ik met een tekening terug en hij maakte het frame in roestvrijstaal. Vlak daarnaast zat een houthandel. Die hadden nog een mooi stuk hout, waarvan het blad is gemaakt.”

Hard gewerkt Het ziet er allemaal netjes uit, bij Ad thuis. “Maar daar heb ik hard voor gewerkt”, stelt hij. Als kleine jongen zag hij langs het Wilhelminakanaal bij Oosterhout de schepen gelost worden. Bij de betonfabriek reden de vrachtwagens in stofwolken af en aan. Soms mocht hij met de chauffeurs mee. Prachtig vond hij die wagens. Ad glundert: “Dat wilde ik later worden: vrachtwagenchauffeur”.

Distributie Maar eerst deed hij een opleiding voor metaalbewerker en daarna automonteur. Toen hij 18 werd, haalde hij alle rijbewijzen en een jaar later zat hij op de vrachtwagen. “Eerst bij Adriaanse in Made. Die ging na twaalf jaar failliet. Daarna negen jaar op de tankwagen bij Van Roosendaal in Gilze-Rijen, een paar jaar distributie bij Dekker Transport in Waspik en sinds 1998 bij Adriaanse in Raamsdonksveer”.

Rugklachten Met al die jaren in het transport - het verplaatsen van zware pallets en het vele zitten – heeft zijn rug het zwaar te verduren gehad. “Ik heb chronische rugklachten, slijtage aan een ruggenwervel. De stoelen waren vroeger niet zo comfortabel. Stalen kuipjes zonder vering. En geen stuurbekrachtiging. Laden en lossen was vaak handwerk. Dat voel ik nu.”

Te zwaar Per toeval kwam Ad de Inzetbaarheidscheck tegen op de site van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Kan geen kwaad om die in te vullen, bedacht hij. ”Naast de rugpijn vond ik mezelf gewoon te zwaar. Ik had al vaker geprobeerd om af te vallen, maar ik verviel in oude patronen. Bovendien at ik niet goed, maar daar kwam ik pas na de gesprekken met de leefstijlcoach achter”.

Te veel fruit Die coach kreeg hij toegewezen nadat uit de check inderdaad bleek dat hij wel wat hulp kon gebruiken. “De tip die me nog het meeste verbaasde, was dat ik minder fruit moest eten.”

Daar kwam coach Nathalie achter toen Ad in de eerste week als opdracht een eetdagboek moest bijhouden. Dat dagboek opende ook de ogen van Ad. “Ik at vier stuks fruit per dag. Dacht dat het gezond was, maar fruit zit vol met suiker. Twee stuks is genoeg.”

Vette hap Ontbijten deed hij ook bijna niet: “Dat was minimaal. Een boterhammetje en thee. Dan ging voor twaalf uur natuurlijk de broodtrommel alweer open. En ’s middags maar weer naar de pomp. Ze hebben er wel gezonde broodjes. Maar die vette hap is toch lekkerder.” Lachend: “En bier schijnt ook nogal ongezond te zijn. Dat vind ik juist lekker.”

Hongergevoel Het doel was om naar negentig kilo te gaan. Vijftien eraf. “Die doelstelling is bereikt. Dankzij de begeleiding heb ik het volgehouden. Ik wist heel veel dingen niet. Nu ontbijt ik bijvoorbeeld met een bakje yoghurt met muesli of havermout. Ik eet tussendoor noten om het hongergevoel te stillen. Iedere avond ga ik een eindje wandelen. Dat probeer ik in de pauze ook te doen. En mountainbiken of fietsen in het weekend. Dan heb ik helemaal geen last van mijn rug.”

Lange dagen Voor dat wandelen en fietsen moet je wel de tijd hebben. En met de lange dagen in het transport lukt dat vaak niet. “Als je veertien uur per dag werkt, plof je thuis neer. Van de stress van die lange dagen ben ik nu af. Ik vond het altijd moeilijk om nee te zeggen. Met mezelf hield ik geen rekening. Ik heb daarover met mijn werkgever overlegd en afspraken gemaakt. Jonge collega’s maken weleens een opmerking, zo van: ‘Daar gaat ie alweer naar huis’. Maar ik heb mijn taak wel gedaan, denk ik. De slavenarbeid is toch al een tijdje afgeschaft.”

Overuren Ad geeft nu in overleg met de planning aan wanneer het voor hem klaar is: “Ik wist nooit waar ik aan toe was. Kwam je om vier uur ’s middags terug op de zaak en dan stonden ze al weer met een nieuwe vrachtbrief klaar. Helaas is minder uren werken nog geen optie. Het gaat toch van je pensioen af.” Ad snapt het ook wel. Veel chauffeurs willen juist overuren maken. “Je moet gewoon veel uren maken om goed rond te komen.” Toch kunnen bedrijven volgens Ad flexibeler worden: “Ik heb weleens voorgesteld om een wagen te delen en er elk tien uur op te rijden. Dan staat de wagen niet stil en maken de oudere chauffeurs normale uren. Maar zover is het nog niet gekomen.”


TON 73 08-17 • p 39

Ik dacht dat vier stuks fruit per dag gezond was.

Buikspieren Geen tijd voor beweging betekent nog niet dat je in de cabine niets kunt doen aan je conditie. “Normaal hing ik lekker onderuitgezakt in de stoel, met de cruise-control aan. Maar ik heb van Nathalie oefeningen gekregen. Mijn voeten van de grond houden bijvoorbeeld. Dan train je je buikspieren. Steeds kort die spieren aanspannen.” De planning weet nu ook dat Ad altijd een elektrische pompwagen mee krijgt voor de pallets die soms wel duizend kilo wegen. “Dat is minder zwaar voor m’n rug”.

Pensioen Hoewel het rauw op z’n dak viel toen zijn pensioenleeftijd werd verhoogd, denkt Ad nu stilletjes over wat hij over een paar jaar gaat doen. “In het begin vooral ontspannen. Het ritme van vóór zes uur opstaan zal ik nog wel houden. Rustig een krantje lezen, jeu de boules spelen, een wandelingetje maken. Mijn balkon verzorgen, dat is mijn tuin.” Ad en zijn vrouw zijn de jongsten in het wooncomplex. Hij is voorzitter van de bewonersvereniging. “Ik zal tegen die tijd wel het secretariaat overnemen. Die man is nu al best oud. En we hebben schoonmaakdienst. De hal stofzuigen, onkruid verwijderen.”

Zelf doen Ad heeft nog een laatste gesprek met coach Nathalie. Daarna moet hij het zelf doen maar dat vertrouwen heeft hij nu: “Ik ben ervan doordrongen dat gezond eten en bewegen belangrijk is. Het heeft geholpen. Zonder haar goede begeleiding was ik niet zoveel afgevallen. Nu is het richting de vijfentachtig kilo. Uiteindelijk moet je het zelf willen. Zo’n buik ziet er ook niet uit.”

Doe ook de check Ad van Rijen deed de Inzetbaarheidscheck van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Dat is een online test waarmee je snel – en gratis – een beeld krijgt van hoe je ervoor staat. Lichamelijk, psychisch, qua leefstijl en loopbaan. Ook als jij je prima voelt, geeft de check inzicht. Blijkt dat je inzetbaarheid mogelijk risico loopt, dan belt een coach om je uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek. En als je daarvoor openstaat: begeleiding. Jezelf testen? Ga naar stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck


Van hoog niveau IN BEEL D: K R A A NM ACHINIS T


u

Zeven uur in de ochtend, een woonwijk in Amsterdam Nieuw-West. Daar komt Jeroen Meester aangereden met zijn mobiele torenkraan. Het is even lastig manoeuvreren om een geschikte plek op de bouwplaats te vinden. Maar dan brengt hij met de afstandsbediening de kraan in stelling en kan het hijswerk beginnen. TON kijkt mee met een trotse vakman.


TON 73 08-17 • p 42

Machtige machine

Dit is het werk dat Jeroen Meester altijd heeft willen doen. De vrijheid, de variatie, de verantwoordelijkheid. En dan met zo’n machtige machine op pad. Hij komt door heel NoordHolland op bouwplaatsen, van ruime nieuwbouwwijken tot de smalle grachten in Amsterdam. Na twaalf jaar op de kraan heeft hij zo’n beetje alles wel gezien, maar het verveelt nog geen moment.

Hijsklussen

Vandaag staat Jeroen bij het Amsterdamse Comenius Lyceum, dat ingrijpend verbouwd wordt. Uitvoerder Michael Licht heeft allerlei hijsklussen: daklijsten plaatsen, een vrachtwagen lossen, bouwafval van het dak halen. Voor het ene karwei bestuurt Jeroen de kraan vanaf de grond; bij het andere zit hij in de cabine hoog boven het werk.

Jeroen overlegt met uitvoerder Michael Licht.


TON 73 08-17 • p 43

Stempelen

Veilig hijsen begint met zorgen dat de kraan onwankelbaar staat. Jeroen stuit op deze bouwplaats op een zachte ondergrond: zand. Daarom maakt hij gebruik van dubbele stempels. Vervolgens gaan de wielen van de vloer en draagt de machine zijn eigen gewicht van 50 ton.

Ferrari

Jeroen heeft zijn vaste mobiele kraan. Sinds mei dit jaar is het deze Liebherr MK 88 Plus. “Een nieuwe machine was altijd al mijn wens. Het mooiste wat ik ooit van mijn werkgever heb gehoord, is dat hij begin dit jaar zei: ‘Ik heb een nieuwe kraan voor je gekocht’. Het voelt net alsof ik een Ferrari van mijn baas heb gekregen.”

De machinist

Jeroen Meester Leeftijd: 41 jaar Woont: in Wervershoof, met Meerie en hun twee kinderen Daan (13) en Lynn (11) Werkte: als machinist op een graafmachine in de wegenbouw Werkt: sinds twaalf jaar als kraanmachinist bij Jos Blom Kraanverhuur


TON 73 08-17 • p 44

Daklijsten plaatsen Jeroen staat op het dak en bestuurt de kraan met zijn afstandsbediening. Zo kan hij direct inspelen op de handelingen van de bouwvakkers.

Wind

Het moeilijkste aan zijn werk? De weersomstandigheden. “Je aanpassen aan die omstandigheden, zodat je toch werk kunt maken. Harde wind is de grootste vijand van de kraanmachinist. Dan moet je ook kunnen omgaan met de druk van de uitvoerders. Want als jij stopt, kost het hun bedrijf tijd en geld. Maar veiligheid gaat voor alles.”

Mortellijm lossen met een pallethaak aan de kraan.


TON 73 08-17 • p 45

Altijd bouw

Jeroen staat altijd op de bouw. “Je bent wel afhankelijk van anderen, van hoe het werk verloopt. Je weet nooit hoe lang je bezig bent. Soms sta je een halve dag te wachten, omdat de bouw niet opschiet. Dat is voor onze planning ook erg lastig. Ze kunnen niet vooruit bedenken wanneer je weer beschikbaar bent.”

De kraan

Liebherr MK 88 Plus Gieklengte: 45 meter Maximale hijshoogte: 59,1 meter Gewicht: 50 ton Maximale last: 8,5 ton


TON 73 08-17 • p 46

In de cabine

“Op deze machine zit alles wat je maar kunt bedenken. Hij is helemaal up to date; van een camera op de giek tot airco in de cabine.” Jeroen werkt het liefst vanuit die cabine. “Dat is veiliger. Je hebt beter zicht op het werk.” Is het niet eenzaam, dertig meter boven de grond? “Nee hoor, da’s geen straf. De cabine is van alle gemakken voorzien. En als het koud of nat weer is, zit ik heerlijk droog en warm.”

Op de boordcomputer is onder andere de stempeldruk af te lezen.


TON 73 08-17 • p 47

Poetsen

Een kraanmachinist is bij Jos Blom Kraanverhuur zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhoud van zijn eigen machine. Jeroen is wat dat betreft een pietjeprecies “Net als met mijn eigen auto houd ik hem heel erg goed bij. Elk kwartier dat ik op de bouw moet wachten, pak ik een poetslap.”

Het bedrijf

Jos Blom Kraanverhuur Mensen: 40 medewerkers in vaste dienst Materieel: 23 telekranen en 25 torenkranen Vestigingen: Rotterdam, Hoogeveen, Heerhugowaard, Den Helder, Amsterdam en Alkmaar (hoofdvestiging)


TON 73 08-17 • p 48

PUZ Z EL

1

2

3

4

5

12 15

16

22

23

19

29

25

34

39

35

21

32 37

41

42

43

46

48 50

54

49

51

52

55

56

61

57

62

66

59

70 75

79 83

71 76

80 84

86

60

64 69

74

78 82

58

68

73

77

53

63

67

72

11

27

36

45

47

10

20

31

40

9

26

30

44

65

8 14

18 24

33 38

7

13 17

28

6

81 85

87 2

Horizontaal 1. staathuishoudkundige; 7. liftjongen; 12. in de grond levend zoogdier; 31 86 67 28 79 48 13. eiland in de Middellandse zee; 14. dierenverblijf; 15. Amsterdams peil (afk.); 17. soldatenkost; 19. jongensnaam; 21. landbouwwerktuig; 11 5 33 57 36 73 22. glansverf; 24. beroep; 27. papegaai; 28. plaats in Noord-Holland; 30. plaats in Brazilië (afk.); 31. lokspijs; 32. stokoud maar taai mens; 33. Japanse munt; 35. adellijk persoon; 37. met andere woorden (afk.); 38. waddeneiland; 41. titel (afk.); 42. veld- of boomvrucht; 44. lang dun hout; 46. plezier; 47. warme drank; 48. predikant; 49. azijn; 50. taaie grondsoort; 52. deel van hals; 54. onderdeel van een geheel; 56. smeer (ongel); 58. deugniet; 61. recht stuk vaarwater; 62. huidopening; 64. projectieplaatje; 65. binnenplaats; 67. sprekende vogel; 68. edelgrootmogende (afk.); 70. rivier in Duitsland; 72. lidwoord; 73. arts voor zenuwziekten; 76. duw (zet); 77. telegraaf restant (afk.); 78. stadsmestvaalt; 78. InterKerkelijke Omroep Nederland (afk.); 81. romanum imperium (afk.); 82. persoonsbewijs; 83. wijnstreek in Frankrijk; 84. gehoororgaan; 86. openbaar ambtenaar; 87. groente- en fruitkweker.

Verticaal 1. vakman die etalages inricht; 2. openbaar ministerie (afk.); 3. ge44 vangenis; 4. Scandinavische jongensnaam; 5. nevelig; 6. babybedje; 7. handtekening; 8. afdelingshoofd; 9. halsboord; 10. oosterlengte (afk.); 58 13 35 71 43 54 83 34 6 63 87 11. specialist in ziekenhuis; 16. landkikker; 18. kever; 20. Organisatie van Amerikaanse Staten (afk.); 21. tijdperk; 23. meubelstuk; 25. landstreek (gewest); 26. bekende Nederlandse (oud)wielrenner; 27. Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond (afk.); 29. beroep in de bouw; 32. caféhouder; 34. voordeel; 36. scheidsrechter; 37. afgemat; 39. grote uil; 40. mannequin; 42. ruim (weids); 43. dopheide; 45. vaatwerk; 46. zwarte kleverige stof; 51. boomsoort; 53. Explosieven Opruimings Dienst (afk.); 54. iemand die poëzie schrijft; 55. kledingstuk; 56. niet tegen; 57. plaats in Gelderland; 59. eetbare knolvormige wortel; 60. bezorger (ijlbode); 62. klein kind; 63. zelfzuchtig iemand; 66. sterk ijzerhoudende grondsoort; 67. gong; 69. drinkbeker; 71. raamscherm; 73. broedplaats; 74. Griekse sterke drank; 75. worp; 78. uitroep van afkeer; 80. kloosterzuster; 82. personal computer (afk.); 85. reverendus dominus (afk.).

-


82

83

84

86

85

87 TON 73 08-17 • p 49

2

OPL OSSING 31

86

67

28

79

48

44

-

11

5

33

57

36

73

58

13

35

71

43

54

83

34

6

63

87

Vul de oplossing in op tonmagazine.nl. Doe dat vóór 21 september 2017. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaubon van 25 euro winnen. Oplossing puzzel in TON 72: stukgoed De vijf winnaars van een VVV Cadeaubon zijn: Leen de Vos uit Bergen op Zoom, Bianca Croezen uit Zwartsluis, Victor Verseveldt uit Gouda, Marcel Korbijn uit Bergen op Zoom, Ruud Stolze uit De Lier.

Cadeaubon Met de VVV Cadeaubon kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de bon inleveren in 24.000 winkels en via de webwinkel. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.


TON 72 06-17 • p 50

PA NELP OR T RE T

NAAM André Boekhout

WOONT in Barneveld, samen met

BEROEP Vracht WERKT BIJ Gemeente Barneveld,

Media


TON 73 08-17 • p 51

COL OFON LEEFTIJD 36 jaar

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport & Logistiek, en CNV Vakmensen.

vrouw en zoon (7) en dochter (9)

UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Postbus 85293, 3508 AG Utrecht, 030 2303080, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT

twagenchauffeur

MET BIJDRAGEN VAN Arthur van Beveren, Peter Boss, Ad van Dun, Harry Linker, Frank de Man, Carien Neeleman, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Arthur van Beveren, Jan de Groot, Marco

sinds september 2016

Hofsté, Harry Linker, Hans van der Mast ONTWERP en OPMAAK Rik Tazelaar/Studio Id DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton

“Het is een goed idee als smartphones op slot gaan wanneer je de vrachtwagen start. Ik erger me rot aan chauffeurs die met dat ding recht voor hun snufferd rondrijden. Als je erop let, zie je die nogal eens. Tijdens mijn werk gebruik ik mijn smartphone alleen voor digitale vrachtbrieven bij laden en lossen. Ik heb trouwens geen tijd om nog iets anders te doen op de telefoon. Het is de hele dag rijden. Ik luister onder het werk naar 3 FM. Dat is een mooie combinatie van de muziek waarvan ik houd met er tussendoor het belangrijke nieuws. Thuis lees ik de Barneveldse Krant voor het regionale nieuws. Het landelijke hoor ik wel op de radio. ’s Avonds internet ik. Dan volg ik op Facebook familie en collega’s. Zelf zet ik er vrijwel nooit wat op. Verder doe ik niet veel met sociale media. Van twitteren weet ik niet eens hoe het werkt. En ik hoef het ook niet te weten. Als ik wat wil weten wat met mijn werk te maken heeft, vraag ik het natuurlijk eerst aan een collega die toevallig in de buurt is. En als het wat moeilijk wordt, ga ik naar een leidinggevende of zoek ik het op via Google.”

ISSN 1871-1790

André Boekhout is een trouwe deelnemer aan het TON-panel.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door

TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Adreswijzigingen hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl Jaarabonnement Zes nummers 27,50 euro Losse nummers Voor zover voorradig 4,95 Oplage 140.000 exemplaren © TON Magazine 2017 Boss en Wijnhoven/SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/of zijn partners.


Ken jij iemand die jouw collega wil worden?

BAAN GARANTIE! + 90% van het lesgeld wordt vergoed!

Dit is hét moment om in te stappen! De economie trekt aan en daarom zijn er de komende jaren veel nieuwe chauffeurs nodig. Er zijn dus volop banen in de transportsector. Je lesgeld wordt voor 90% vergoed en je krijgt een baangarantie bij je nieuwe werkgever. Ken jij iemand die net als jij chauffeur wil worden? Op één van onze informatiebijeenkomsten leggen we alles uit over de opleiding en het vak van chauffeur. Maak van je vrienden je collega’s! Meer informatie of aanmelden informatiebijeenkomsten: stlwerkt.nl/2000chauffeurs

SCHAKEL SNEL!

00chauffeurs

stlwerkt.nl/20

Nader kennismaken? Je kunt ons bereiken via 088 – 2596111 of via info@stlwerkt.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.