__MAIN_TEXT__

Page 1

ID

››››

Ut i verden

HELGELAND

Mykenfyr Myken er ikke et sted for stor komfort, men for store opplevelser. Side 7 -11

ID HELGELAND VÅR 2013 – Gratis magasin

Laga på Helgeland Naking Allværsmote Blomstrer i Brønnøysund


2 ID nr. 1 2013

www.hsb.no


MARKEDSAVDELINGEN, HELGELAND SPAREBANK - 2013

FAST SPARING MED HØY RENTE FRA FØRSTE KRONE Vi har alle våre drømmer. Noen drømmer om en liten vingård i Frankrike, en båt i havnen eller en motorsykkel som skal gi frihet og vind i håret. Andre ønsker å gi sine barnebarn en god start i livet og sparer for at de skal få realisert sine drømmer. Med DrømmeSpar kan du nå dine drømmer og ønsker raskere enn du tror. Opprett DrømmeSpar i Nettbanken, eller ta direkte kontakt med oss. La nettopp din drøm gå i oppfyllelse og start månedlig sparing i dag.

- EN KOMPLETT LOKALBANK

ID nr. 1 2013

3


LEDER

LAGA PÅ HELGELAND

TIPS OSS!

ID@MYEIMEDIA.NO

MED OG UTEN KLÆR Du sitter nå med et ekte helgelandsprodukt i hendene. ID Helgeland er laga av en gjeng som brenner for å vise fram gode, positive historier fra regionen vår, gjennom flotte mennesker og steder – og med dette bygge bro. I denne utgaven av ID Helgeland får dere være med en tur til Myken, et spennende lite lokalsamfunn. Årsaken til at vår skribent Tonje og fotograf Rami havnet akkurat her, var en konkurranse vi hadde på Facebook, der folk ble bedt om å stemme på Helgelands beste plass. Nesten 250 valgte å gi sin stemme til øya med 16 fastboende, og dermed får du bli litt bedre kjent med Myken på side 7-11. Blir du fristet til å dra dit, eller ut hvor du enn befinner deg på Helgeland for så vidt, kan det være kjekt å dra på deg allværsjakka. Selv om vi har mye vær her, har allværsjakka fått dårlig rykte. På side 15-17 får du inspirasjon til hvordan den forhatte allværsjakka kan brukes på kule måter. Eller du kan velge å droppe jakka, og lese om trenden vi ser brer seg – naking. Klærne kastes over en lav fjellsko på fjelltopper over hele Helgeland, se det med selvsyn på side 19. Så får vi se om det blir flere som blir Laga på Helgeland av den grunn, kremt. Ellers så byr vi på en tur til Sørbyen i Brønnøysund, som har gått fra soveby til våkneby. Les om dette på side 20 og 21. KOS DEG! Flere bilder og andre godsaker finner du på ID Helgeland på Facebook. Gå gjerne inn og lik om du vil ha mer.

eldbjørg fagerjord ansvarlig redaktør

Gratismagasin til glede for oss på Helgeland

ID

utgiver: Mye i Media AS – www.myeimedia.no opplag: 27.500 distribusjon: Hele Helgeland samt Tärnaby og Hemavan ansvarlig redaktør: Eldbjørg Fagerjord – tlf. 481 02 814 i redaksjonen: Tonje Anette Vonstad, Rigmor Nygård Hansen, Rami Abood Skonseng og Elin Rønning mail: id@myeimedia.no annonsekontakt: Trine-Mari Aavitsland – tlf.948 94 896 epost – trine@myeimedia.no grafisk design: Tone Christin Gurendal forsidefoto: Rami Abood Skonseng

4 ID nr. 1 2013

ID

››››

Ut i verden

HELGELAND

Mykenfyr Myken er ikke et sted for stor komfort, men for store opplevelser. Les mer på side 7 -11

ID HELGELAND VÅR 2013 – Gratis magasin

Laga på Helgeland Naking Allværsmote Blomstrer i Brønnøysund

BRENNER FOR Å BYGGE IDEER FRA HELGELAND Under årets Gallaria, Rana Næringsforenings svar på Gullfisken, ble ID Helgeland nominert i kategorien ”Beste publikasjon”. Begrunnelsen lød slik ”Magasinet ID Helgeland integrerer tekst, bilder og lay-out på en sjeldent god måte. Dette gir leseren en følelse av å holde kvalitet mellom hendene, og får en til å legge magasinet i bladkurven i stedet for i søppelkurven, selv etter at man har lest de varierte artiklene om livet i regionen.”

SÅPER SEG INN

Annbjørg Musum fra Skonseng lager såper av naturlige ingredienser under navnet Alma Såper. Hun lager såper, kremer og sjampo for enhver smak og hudtype. Geitmelksåpa er hun ekstra stolt av. Den lages av geitmelk, olivenolje, honning, hvetekimolje og eteriske oljer. Denne såpa er spesielt god til "problemhud. Alma såper selges på Bakeribygget i Mo i Rana, men er også å finne på diverse messer i Rana og omegn.


PÅ PLATA

35% av alle sponplater som blir solgt i Norge og Sverige kommer fra Arbor i Hattfjelldalen. Norges første sponplatefabrikk ble grunnlagt av Ragnar Siegel i 1957. Arbor er den største bedriften i Hattfjelldal med en stabil arbeidsstokk på 85 fra ulike nasjoner. Bedriften har en omsetning på ca. 250 millioner og et produksjonsvolum på 50.000 m3 pr år, noe som tilsvarer plater til 25 hus pr døgn. Hver dag ankommer seks trailere med råvirke og like mange ut med ferdige sponplater. Arbor støtter lokalsamfunnet sitt. Barne- og ungdomsarbeid og idrett som volleyballturneringen Arbor-cup, det årlige skirennet Hattrennet, pluss fotball, skyting og skiløypelaget.

EN EKTE NORDLENDING ”Dæven han røkksalte i d svartsvidde hælvette! Ska æ lugg hjernerystelse på dæ?” En brødpose med så saftige og grove gloser er selvfølgelig synonymt med brødet selv. Det er et ekstra grovt nordnorsk brød, laget av og for nordlendinger. I februar kom brødet Norlændingen ut i butikkene. Brødet er utviklet med utgangspunkt i nasjonale bestselgere: grovt, saftig, uten hele korn, uten palmeolje og uten mye salt. Brødene stekes uten form og brytes fra hverandre etter steking, slik at det får et hjemmebakt preg. Produktet selges fra Brønnøy i sør til Bodø i nord.

GÅR SKUMMELT GODT

TIL SENE KVELDER

Helgeland er i internasjonal målestokk et av verdens mest eksotiske og urørte områder. Fantastisk og urørt natur. Alltid imøtekommende og hyggelig. Høye fjell og dype daler. Kystens søvndyssende bølger og brus. Den gode samtale ut i de sene nattetimer. Midnattssol og nordlys. Nært og intimt, åpent og majestetisk. Med vinen Himmelblå ønsker produsentene en ærbødig hyllest til vår fantastiske hjemplass Helgeland! Himmelblå er et populært uttrykk etter at dramaserien med samme navn gikk på NRK til enorm begeistring blant nordmenn fra både bygd og by. Det gode merkevarenavnet har også havnet på denne helgelandsvinen.

De sitter sjelden på messer og har aldri annonsert, allikevel går det rundt for sølvsmedparet Stjernen i Dunderlandsdalen. Om sommeren trekker Stjernen Art & Silver Gallery nysgjerrige forbipasserende turister. Det er spennende å besøke det åpne verkstedet/smia før man går opp i 2. etasje og ser på utstillingen av smykker og skulpturer. Her selges original smykkekunst og spesielle fugleskulpturer. Alt i eget design.

ID nr. 1 2013

5


www.myeimedia.no

Ærlig Ekte

Kortreist

Nordlandsmat: Orrhaugen, Strandli gård, Straumbotn gård, Nord Reker, Sæterstad gård, Ole Tvenning, Anitas Sjømat, Kvarøy Skalldyr og Mehus Egg. Flere prisbelønte produkter. Vil du ta inn våre varer i din butikk? Kontakt vår selger på tlf. 902 33 170.

6 ID nr. 1 2013


FYRTÅRN

Ytterst i havet

ID Helgeland har kåret den beste plassen på Helgeland. Med sine 16 fastboende gikk Myken av med seieren, de fikk over 200 av 3000 stemmer på Facebook. Bli med en tur til den livskraftige øygruppa.

Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no Foto: Rami Abood Skonseng rami@myeimedia.no


FYRTÅRN

EN EKTE MYKENVÆRING Lauritz Eliassen er 3. generasjon mykenværing. Han tok over fiskemottaket etter faren sin i 1953 og drev det i 30 år. - Det var tragisk da fiskemottaket ble lagt ned i 2011. Nå er det mye mindre båttrafikk, sier 83-åringen som kan huske at det bodde hele 150 mennesker på øya. Selv bodde han på Myken til barna hans skulle begynne på videregående. - Vi kjøpte oss et hus i Bodø og flyttet. Men renta gikk kraftig opp, og så fikk jeg et brev om at jeg var ansatt som skipsekspeditør på Myken, forteller Lauritz. I starten pendlet han, men flyttet til slutt tilbake til Myken til hjemplassen.

KARENSTUA - FULLSTENDIG VIDÅPEN Varmen slår i ansiktet. Det knitrer i vedovnen. Hyttestemningen er til å ta og føle på. Karenstua er en bitteliten kafé som holder til i et lite nordlandshus på Sjuløya. I dag serveres det pannekaker med rørte bringebær. Vertinne Gro Bygdevoll jobber opprinnelig som lærer på Myken skole, men har drevet sommerkafeen siden juli 1997. Det er ingen tvil om at Gro er en travel dame som har en finger med i spillet på litt av hvert på Myken. Gro kommer fra Stavanger, men elsker Myken. - Her blir man ikke én i mengden, forteller hun.

GÅR OVERRASKENDE GODT Det er rutine på Myken med skolelunsj klokka tolv og kaffe på butikken rundt klokka tre, hver dag. Kristin Arnadottir driver butikken ”Myken Handel” med ei stø hånd. Hun klarer å ha åpent året rundt og i fjor hadde butikken en omsetning på hele 1,2 millioner kroner! Det er ikke verst for en øy med kun 18 innbyggere. Butikken har også en egen røykekrok ved postkassene utenfor som heter Reykjavik. Selv om det er vakkert på Myken om vinteren er det naturlig nok flest feriegjester på sommeren. Det er 35 fritidsboliger til sammen på Myken.

EN LYS IDÉ Turid Grov Glasskunst holder til i Sandnessjøen, men Turid har også et lite utsalg på Myken. Inspirasjonen henter vestlandsjenta fra de mange naturopplevelsene som finnes på Helgelandskysten. Ikke minst Myken har gitt henne mye. Lyset fra fyret på Myken har loset sjarker og annen båttrafikk siden 1918. Myken Fyr ble elektrifisert i 1955. Det er fortsatt i drift, men ble automatisert og avfolket i 1974. Nå brukes fyret som overnattingssted. Det sies å være en opplevelse å bo i den tidligere fyrvokterens bolig. Fra fyret har du 360 graders panoramautsikt så langt øyet kan se.

8 ID nr. 1 2013


FYRTÅRN

Mr. Myken

–Jeg går alltid ved siden av mine gamle fotspor. Da ser det ut som om flere har gått her. Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no Foto: Rami Abood Skonseng rami@myeimedia.no

Det er en lang reise, men den er ekte og er nær dagliglivet langs kysten. Siste del av turen går utenfor Hurtigruteleia og det er ofte litt sjøsprøyt når storhavet skal krysses. Endelig framme etter halvannen time med hurtigbåten, står Bjørn Skauge på kaia og gir gjestene den varmeste velkomst. For Bjørn er Myken paradiset på jord og han viser gjerne gjester rundt på øya. ILDSJEL - Alle husene på Myken har navn, Bjørnebo heter mitt lille hus. Det er der borte, sier Bjørn og peker. - Åj, jeg har visst glemt å ta ned flagget i kveld. Det er offisiell flaggdag på Myken i dag, 29. januar, skjønner dere. For ett år siden var jeg døden nær, men overlevde. Sånt må feires, smiler 74-åringen. Selv om han har fått beskjed av legen om å slakke litt på tempoet, har han fortsatt mange baller i luften.

- Pappa, du må lære deg å si ”nei”, sa datteren min. ”Nei”, svarte jeg, sier Bjørn og smiler lurt. Som en av mange ildsjeler på Myken starter Bjørn prosjekter for å skape liv og kultur på Myken. Som historiker, båtbygger og båttegner er Bjørn opptatt av å bevare gamle byggeskikker, om det er båter eller hus. Dette nyter lokalmiljøet godt av. - Skal jeg trekke frem det arbeidet jeg er mest stolt av her i livet, så er det båttegningene mine som jeg tegner for hånd. En gang sa en marinearkitekt ”Det har vært en fornøyelse å studere båttegninger som er så nøyaktig og vakkert utført at det grenser til poesi.” Det er den fineste tilbakemeldingen jeg noen gang har fått, sier Bjørn og smiler stort. SETTER SPOR Bjørn ofret karrieren i flyselskapet Braathens

ARBEID FOR LOKALMILJØET ✓ Startet Myken Elektronikk AS i 1990 og var styreformann for denne bedriften i 12 år ✓ Sentral i arbeidet med å skaffe Myken nytt vannverk, basert på avsalting av sjøvann. Det sto ferdig våren 1993. ✓ Startet nettsiden www.saganett.no som er en internettbasert bygdebok om Myken. ✓ Startet avisa Myken-Nytt. Sist utgitt i januar 2011.

SAFE da han som 50-åring flyttet og viet livet sitt til den lille øya. Da hadde Myken 38 innbyggere. - Jeg pleier alltid å gå ved siden av mine gamle fotspor i snøen, for da ser det ut som om det er flere som har gått her, smiler Bjørn. Sammen med andre har han sørget for et levende og ekte lokalmiljø for fastboende og turister. Myken blir lagt merke til både lokalt, regionalt og nasjonalt, og som ei lita øy i en liten kystkommune gjør ikke det seg selv. Alt engasjementet for Myken resulterte i at Bjørn fikk Rødøy kommunes kulturpris for 2011, som ble utdelt i desember 2012. ■

Qrkoden til Facebook, der du kan lese alle de flotte kommentarene dette bildet av Bjørn Skauge har fått. ID nr. 1 2013

9


FYRTÅRN

Myk start En epost og fire familier fra Island reddet Myken. Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no Foto: Rami Abood Skonseng rami@myeimedia.no

I 2009 var det kun elleve innbyggere på Myken. Gode råd var dyre. Eller kanskje ikke? Ildsjelen Bjørn Skauge sendte en epost til Den norske ambassaden i Reykjavik og ba om råd om hvordan han kunne komme i kontakt med islendinger som kunne tenkes å ville flytte til det lille øysamfunnet på Myken. Ambassaden foreslo å sende en epost til en av de islandske avisene, og kort tid etter sto det en artikkel om lille Myken i Morgunblaðið, den største avisen på Island med et daglig opplag på 50.000 og med flest lesere i hovedstaden Reykjavik. REDNINGEN FRA ISLAND Kun fire dager etter at Bjørn Skauge sendte eposten satt han med hele tolv eposter fra interesserte islendinger. - Jeg har vært forfulgt av flaks hele livet mitt, så det lever vi godt av, smiler Bjørn. Fire islandske familier kom og igjen blomstret det av liv. De islandske snekkerne ga mange av husene en ansiktsløftning, mens barna deres gjorde at det fortsatt var behov for en skole. Nå er de fleste husene ferdigrestaurert, men fortsatt er det behov for et par islandske familier. 18 personer bor på Myken. 16 av dem har fast adresse på øya og seks av dem er fra Island. Gudmundur Axelsson (36), flyttet til Myken for tre år siden for å jobbe som snekker. 10 ID nr. 1 2013

Familien flyttet etter i sommer. - Jeg liker meg her og jeg liker at det er lite folk. Jeg og sønnene mine er ofte ute med båt og fisker med stang, smiler Gudmundur som merker at barna savner Island. - Noen dager vil de hjem og noen dager vil de bli. Daniel pleier å prate med vennene sine på Skype, forteller han. - Jeg savner alle vennene mine, sier Daniel. - Vi skal prøve å være her i ett år, sier moren, Eva Karen Gudbjørnsdottir. Hun er syv måneder på veg med parets tredje barn. Fødselen har de bestemt seg for å gjøre i Mo i Rana. ROLIGE DAGER Midt på gulvet i det store klasserommet står tre pulter. Der sitter Eirik Jakobsen (13), Daniel Freyr Gudmundsson (13) og lillebroren Aron Aksel Gudmundsson (9). Under vinduene står noen pulter stablet oppå hverandre og minner om at de en gang har vært flere enn bare tre elever på denne skolen. Eirik, med mor fra Skien og far fra Rødøy, er den eneste som er født på Myken i løpet av de siste 50 årene. Jordmoren rakk ikke frem i tide. Fra 4. til 7. klasse gikk han på en skole i Trondheim, men nå er han tilbake på hjemplassen. Eirik forteller om en skolehverdag

FAKTA ✓ Myken er ei øygruppe som ligger ytterst på kysten, ca. 32 km. fra nærmeste fastland. ✓ Myken består av rundt 40 små øyer, holmer og skjær. Folk bor på Sjuuløya som er 2 km. lang og 0,5 km bred. Myken har hurtigbåtforbindelse til Tonnes i Lurøy og Vågaholmen. ✓Det bor 18 personer på Myken. 16 av dem har fast adresse på øya og seks av dem er fra Island. Øya har fire katter og en islandsk hund. I tillegg er det 35 fritidsboliger.

med 70 elever på samme trinn og flere hundre elever på skolen i Trondheim. - Det går greit. Det er mange folk i Trondheim og det er både positivt og negativt. I Trondheim har man mange venner å være sammen med. Det er litt ensomt her, men når vi er få elever er det roligere og vi får mer hjelp, forklarer Eirik. MER LIV LAGA I bunn og grunn savner ikke de fastboende noen verdens ting, kanskje bortsett fra at islendingene savner et sted å bade og damene av og til får shoppingfeber som de må kurere med en helgetur til Bodø. - Small is beautiful, smiler Bjørn, men Myken er som en liten vaklende bedrift. Noe må skje for at det lille øysamfunnet skal leve videre, når det ikke er flere hus å restaurere for islendingene og fiskemottaket er lagt ned. - Mulighetene ligger til rette om man satser på turisme. For eksempel rorbuer. Jeg ser for meg at det kunne vært en mulighet, mener mykenværing Lauritz Eliassen (83). Både kunstner Marie Eliassen Krane og kaféeier og lærer Gro Bygdevoll mener at lille Myken ikke hadde klart seg uten det store engasjementet fra folk. De er alle enige om at et nytt fiskebruk og flere fiskere til Myken hadde vært en meget god løsning. ■


FYRTÅRN

Ut i verden

Fiskevær uten fiskebruk Fiskemottaket på Myken har ikke vært i bruk siden 2011, men nå planlegger Jan Hellstrøm og et knippe mykenvenner et nytt fiskebruk.

Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no Foto: Rami Abood Skonseng rami@myeimedia.no

Myken Fisk har som mål å bli en kjent leverandør av fin fisk direkte til forretninger og Horeca (Hotell, restaurant, catering) markedet. - Vi skal levere fisk av høy kvalitet i små kvanta direkte til forretninger i Norge og større mengder til oppkjøpere. For kjøpere av fisk vil vi være små, men skal utmerke oss med høy kvalitet og enkelte merkeprodukter, for eksempel uer, breiflabb og kveite. Vi skal ha et godt servicetilbud til fiskerne og en begrenset foredling av fisken i form av håndskjæring av fisk til kjøkkenferdige fileter, forklarer Jan Hellstrøm. Han er broren til den kjente kokken Eivind Hellstrøm og har tatt Myken under sine vinger fra første gang han besøkte øya.

FAKTA ✓ Planen for nytt fiskebruk er utarbeidet av Roar Larsen, Kaare Krane og Jan Hellstrøm. ✓ De vil etablere en pilotdrift i løpet av 2013. ✓ Hensikten er å ha helårsdrift av et fiskebruk på Myken for fiskere, lokalbefolkning og råstoffkjøpere, slik at disse kan utnytte de fiskeressurser som finnes i lokalområdet.

EFFEKTIVT FISKE - For å lykkes er det viktig å få et godt samspill mellom fiskere, kjøpere og lokalsamfunn, sier Jan. Myken Fisk skal utvikles til å bli et lite, lønnsomt og viktig selskap for kunder, kystfiskere og for lokalbefolkningen. - Det er på Myken fisken er. Fiskerne får en mye mer effektiv arbeidsdag med et fiskebruk på Myken, forklarer Bjørn Skauge som blant annet har hjulpet til ved å tegne hvor det nye fiskebruket skal plasseres på kaia. Selskapet trenger en oppstartkapital på opptil 5 mill NOK for å dekke behovet for lokaler, tilpassing til myndighetskrav, opprusting av kaianlegg, utstyr, garantier for råfisklaget og til drift i en etableringsfase. Kapitalen skal baseres på aksjekapital med tillegg av støtte fra offentlige myndigheter. De planlegger å ansette én fast ansatt i en oppstartsfase og 2-3 deltidsansatte ved behov. - For å sikre en god balanse mellom ulike interesser ønsker vi en bred eierstruktur, slik at ingen grupper får dominerende eierposisjon. Vi ønsker at aksjeeierne skal bestå av en blanding av lokalbefolkning, fiskere, kunder, leverandører, samarbeidspartnere og ”Mykenvenner” i form av privatpersoner og bedrifter. ■


www.myeimedia.no

Vi er systemhus forhandler i Mo i Rana. E-post: b.k.byggmester@hotmail.com • Mob. 994 60 998 Besøksadresse: Mellomvika 7A, 8622 Mo i Rana

OPPLEV MYKEN Vi tar imot grupper på opptil 8 personer for turer og kurs ytterst i verden, ytterst i vest. Vi arrangerer seilkurs, matkurs og turer med RIB i øyriket!

ISS tilbyr effektivt rengjøring til små og store bedrifter. Våre unike renholdskonsepter sikrer deg den beste servicen og høyeste kvalitet til en konkurransedyktig pris.

• Daglig renhold • Byggrenhold • Næringsmiddelrenhold • Hovedrengjøring • Vinduspuss • Gulvbehandling • Tekstilrens.mm

12 ID nr. 1 2013

Opplev noen flotte dager på Myken med spennende mat, fiske, seiling og båtliv! Ta kontakt

Mosjøen mob 400 12 395 Mo i Rana mob 994 90 966 Brønnøysund mob 400 11 532 Sandnessjøen mob 400 11 871

Kontakt Helge Eriksen 958 25 531 eller Jan Hellstrøm 911 15 432

www.kurstilhavs.no


MYE I MEDIA

BOLT BESTIGER NORD-NORGE BOLT ER HELGELANDS NYE LEDENDE ENTREPRENØRSELSKAP

SANDNESSJØENS NYE STORSTUE BYEN BLIR ALDRI DEN SAMME IGJEN

BOLT Construction er valgt som totalentrepenør for oppgradering og utvidelse av nye Rica Hotell Syv Søstre Sandnessjøen. Hotellet blir byens første høyhus. På 10 etasjer, 90 hotellrom og i 6 suiter i toppetasjene kan gjestene boltre seg når storstua står ferdig sommeren 2014. Hotellet blir integrert med det nye kulturhuset og badelandet. >>>

Vi gleder oss! B OL T CO NST R UCT ION A S B e s ø ksa dresse: T h o ro l v Kve l d u l v s o n s g ate 2 8 Pos t a dresse: Pos t b o ks 1 93 , 8 8 0 0 S A N D NES S JØEN T lf. 950 57 4 90 / p o s t @b o l t c o n . n o

www.boltcon.no


drik / Fre ans Berg : o t o

F

VARIERT NATUR KREVER

SOLID UTVALG Utvalget hos Sporten Havna er preget av naturen i området rundt Mo i Rana. Alt fra bratte fjell til milevis med flotte veier og stier for sykkeltrening og skianlegg for langrenn, tur og alpint.

Åpningstider: Mandag - onsdag 09.00 – 18.00 Torsdag 10.00 – 19.00 Fredag: 09.00 - 17.00 Lørdag 10.00 – 15.00 Tlf: 75 15 84 84 14 ID nr. 1 2013

Butikken ligger på havna i Mo i Rana. Vi liker å se på oss selv som en fullsortimentsbutikk for entusiastene.

nholm

Sche


››››

SHOPPING

Fin i all slags vær Allværsjakka, også kalt Nordlandsbunad, har fått dårlig rykte. Ufortjent? Bli inspirert av hverdagsfine modeller som passer like godt til støvler som støvletter. Tekst: Eldbjørg Fagerjord eldbjorg@myeimedia.no Foto: Rami Abood Skonseng rami@myeimedia.no

Trine Bjerkli Gabor har satt sammen fine antrekk med den forhatte, men nødvendige, allværsjakka. Vær klar til å tåle det meste værgudene måtte kaste mot oss her på Helgeland – med stil!

ID nr. 1 2013 15


SHOPPING

Denim er i tiden som aldri før, og lar det seg fint kombinere med allværsjakke. Petter har antrekk fra Carlings, allværsjakke fra Sporten Havna og sko fra Skoringen.

Whitefox

16 ID nr. 1 2013

Hvem hadde trodd at dyremønster kunne la seg kombinere med allværsjakke på en kul måte? Her er beviset på det. Dyremønster, batikk, blomster og striper - nå er (nesten) alt lov. Tone har på seg allværsjakke fra Sporten Havna, antrekk fra Lindex og sko fra Skoringen.

Ankelboots er det hotteste innen støvletter for tida og står fint også til allværsjakka, brukt på riktig måte - her sammen med jeans med dyremønster og tilbehør i gull. Trine har klær og tilbehør fra Lindex, allværsjakke fra Sporten Havna og sko fra Skoringen.


SHOPPING

Militærmønster og boyfriend-bukse er tøft i vår, og allværsjakka fra Arcteryx beskytter mot vær og vind uten å ødelegge stilen. Gunnhild har klær fra Lindex, allværsjakke fra Sporten Havna og sko fra Skoringen.

Kul og komfortabel med allværsjakke. Håkons antrekk og sko er fra Solid, allværsjakka fra Sporten Havna. En av vårens store trender er nagler på klær og tilbehør. Men med allværsjakke over? Jadda! Kristin har klær og tilbehør fra Lindex, allværsjakke fra Sporten Havna og sko fra Skoringen.

ID HELGELAND

Unik annonsemulighet Magasinet som gjør deg stolt av plassen du bor på og menneskene rundt deg. Distribusjon på hele Helgeland og i Hemavan/Tärnaby-området. Annonsekontakt: Trine-Mari Aavitsland Tlf. 948 94 896 ID nr. 1 2013 17


Bodø - Mo i Rana 240 km Semska - Mo i Rana 95 km Storvoll - Mo i Rana 55 km Gateritt Mo sentrum aldersbestemte klasser 10-14 år. Info og påmelding:

www.arcticcirclerace.no FAUSKE

BODØ 48 moh.

240 KM

www.myeimedia.no

1. JUNI 2013

2

ID HELGELAND

ID Helgeland skal stå for gode ideer, kvalitet og identitet. Vi ønsker å høre hva du synes om magasinet, enten du er fast leser eller ser det for første gang. Send en mail til id@myeimedia.no eller melding på Facebook. Gratulerer med dagen! Setter stor pris på å få ID Helgeland i postkassa! Liker layout, design og reportasjene. Spesielt godt liker jeg "smånotisene" først i bladet. Jeg liker det positive utsynet.

Stine Irgens, Sleneset

SALTFJELLET 692 moh.

Jeg ble nummer 100 som liker ID Helgeland på Facebook, men jeg vedder på at det er mange hundre til!

Torill Bye Wilhelmsen, Vågå

Veldig profesjonelt og flott, ikke minst bildene.

Hafsteinn Viðar Ásgeirsson, Myken

SEMSKA STORVOLL 55 KM

95 KM

MO I RANA 3,5 moh.

Jeg synes saken om Erlend Mogård-Larsen var godt skrevet av Frank Marstokk. Det kommer tydelig fra at Frank har en kunnskap om bransjen og det var på tide at noen skrev en sak om Mogård-Larsen.

Bjørn Bonsaksen, Mo i Rana

Har ikke fått lest noe, bare bladd digitalt og det var mye snacks på design/layout. Leser senere - men formmessig mye å rose for!

Maiken Johansen, Mo i Rana

www.arcticcirclerace.no 18 ID nr. 1 2013

Jeg digger digger digger digger!!!

Victoria Nygård, Trondheim


NAKING PÅ HELGELAND

Påskestemning: Rolf Martin Jensen (t.v.), Espen Rostad, Mats Høgås Hansen (t.h.) sto nakne på Hellerfjellet i april i fjor. Foto: Petter Alfheim/Selvutløser

Fra venstre: Johanne Tro, Sandra Kristell Westgaard, Simone Cathrin Pedersen, Sigrid Høgset Olsen, Astri Solli Lorentzen, Susann Eriksen, Martine Bratt, Kine Myrvang, Iselin Mari Hanssen, Åse Kristine Moe, Annette Hansen Foto: Annette Hansen/selvutløser

Tatt med buksa nede Plutselig sto Mats Høgås Hansen og kompisene Rolf Martin Jensen og Espen Rostad nakne på Hellerfjellet. Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no

- Vi hadde ikke planlagt å ta et nakingbilde. Ideen trengte seg på da vi var på toppen, forteller Mats. - Det var fint vær, og vi tok den helt ut, ler Espen. - Vi måtte ta noen bilder før vi fikk et som var brukbart, så vi holdt på å fryse til is både her og der. Det var dessuten en gruppe mennesker som var på toppen samtidig, de så rart på oss og lo ganske mye, smiler Mats.

Vinden var helt ekstrem, så klærne våre blåste avgårde og hundene sprang etter dem. –Åse Kristine Moe

NAKEN I NATUREN En kald oktoberdag i fjor kledde elleve jenter av seg ved Kaldvatnet. - Noen begynte å prate om at de hadde sett en side på Facebook som het Naking, så da gjorde vi det bare. Det ble et minne for oss i alle, smiler Astri. Naking er å ta bilder av avkledde personer på tur, og det var nettopp det de gjorde. Men å ta et bra naking-bilde viste seg å ikke være en lett operasjon. - Vi brukte veldig lang tid for å få et bra bilde, sier Kine. - Først måtte vi finne en plass hvor kameraet kunne stå uten å blåse over ende. Så trykte Annette på selvutløseren og løp fram og tilbake, ler Astri. - Vinden som var helt ekstrem, så klærne

våre blåste avgårde og hundene sprang etter dem, ler Åse. NAKING Det startet som en spøk blant noen venner i Den Norske Turistforenings Ungdomsgruppe og endte med fjorårets største lesersuksess for kortreist.no. Naking ble etablert som et begrep på nettsiden - og den nye turtrenden ble kjent i hele Norge.

Det er et større budskap bak de nakne kroppene og det urørte landskapet. - Vi går tilbake til det naturlige, sier Åse. - Også viser vi at vi er like og ikke er så forskjellige som vi ofte prøver å vise med klær, sier Kine. SKRITTET VIDERE Fortrinnsvis er et naking-bilde tatt bakfra, og gjerne mens modellen holder hendene opp over hodet. Verken bildet eller fotoseansen skal være støtende for andre. - Da vi la ut bildet på Facebook fikk vi en del kommentarer på at de vi sto feil vei, ler jentene, som gjerne gjør det igjen. ■ ID nr. 1 2013 19


BRØNNØYSUND

Det blomstrer i Sørbyen En nedlagt klesbutikk i Brønnøysund har blitt forvandla til en blomstrende hage for kreativitet og samarbeid. Tekst og foto: Torstein Finnbakk post@myeimedia.no

I Sørbyen i Brønnøysund lå tidligere et stort antall butikker, skipsekspedisjonen, flere kafeer, håndverkere og hoteller. Nye strukturer innenfor skipsfart og handel førte til at tyngdepunktet av byen flytta seg nordover, og Sørbyen ble sovebyen, så å si tømt for næringsvirksomhet. Helt til nå. GODE VEKSTVILKÅR De siste åra har det vært ei sakte dreining mot at unge slår seg ned med virksomhet som er basert på kultur og kunst. Sannas Hage gir gode vekstvilkår for to fotografer, en billedkunstner , en grafisk designer og butikken Gull av gråstein. Linn Kamilla Drågens, D2 Grafisk, er en av de fire plantene som blomstrer sammen med frilans-billedkunstneren Vibeke Steinsholm og de to fotografene Olav T. Søla og Harald Warholm i Sannas Hage, som er organisert som ei forening. 20 ID nr. 1 2013

KREATIVT ARBEIDSFELLESSKAP Kontor- og arbeidsfellesskapet, med en litt annen sammensetning enn i dag, startet i 2010. Da fikk Vibeke Steinsholm tips om at de tidligere lokalene til klesbutikken Sanna Brønmo i Sørbyen var under oppussing. Vibeke har vært med hele tida, og de tre andre nåværende samarbeidspartnerne har kommet til etter hvert. - Vi driver med vidt forskjellige ting innenfor kulturbasert næring, men har et kreativt arbeidsfellesskap som innebærer mye mer enn bare å dele på husleia, sier Steinsholm. - Det er fint å ha noen å spørre, noen å kaste ball med. Vi inspirerer og hjelper hverandre, og dette gir positive ringvirkninger for det vi produserer, sier Drågen. - Alle er sjølsagt mest opptatt av sitt eget arbeid, men vi er også nysgjerrige på det de andre driver med, sier Søla.

Sørbyen er det lokale navnet på gamle Brønnøysund, sør for Frøkenos-brua og kirka. Her lå byen. Nye strukturer innenfor skipsfart og handel førte til at tyngdepunktet av byen flytta seg nordover, og Sørbyen ble sovebyen. Helt til nå. De siste åra har det vært ei sakte dreining mot at unge etablerer slår seg ned med virksomhet som er basert på kultur og kunst.

FLERE LOKALE KUNDER Drågen var etablert som grafiker med grafisk design, webdesign og tekstildesign da hun flytta til Brønnøysund for vel to år siden. - Slik jeg jobber, med grafisk design, var det ikke noe problem å ta med meg kunder fra østlandsområdet, men jeg har fått flere og flere oppdrag lokalt, og har til tider mer enn nok å gjøre. Også her blir bedrifter mer og mer bevisste på at de må ha en ordentlig grafisk profil for å framstå profesjonelt, sier hun, og forteller at hun til og med har fått forespørsler om å designe interiør. KOMMER SEG HEIMEFRA Harald Warholm syns slett ikke det er noen ulempe at Sannas Hage er plassert i Sørbyen, som av mange blir sett på som en sovende del av Brønnøysund, etter at den gamle bydelen de siste tiåra har blitt tømt for butikker og annen næringsvirksomhet.


STUDER VED HØGSKOLEN I NESNA Søk før 15. april

Bachelorgrader

∙Barnehagelærer ∙Lærer 1.-7. trinn

-med regionsalternativ*

Det er ikke ofte du finner alle de fire i Sannas Hage samlet i godstolen. F.v. Vibeke Steinsholm, Linn Kamilla Drågen, Olav T. Søla og Harald Warholm.

∙Lærer 5.-10. trinn ∙Bachelor i idrett ∙Bachelor i sykepleie

-studiested Sandnessjøen

∙Bachelor i informasjonssystemer -studiested Mo i Rana

* Regionsalternativ med lokale studiested i Leknes, Mo i Rana, Mosjøen, Brønnøysund og Sandnessjøen.

Årsstudier

∙Medieproduksjon og sosiale medier -studiested Mo i Rana

∙Informasjonssystemer

-studiested Mo i Rana ∙Idrett -studiested Nesna/Bali/Sydney - Vi er ikke avhengige av å være i Storgata. Folk finner oss her. Tidligere jobba jeg med foto heime. Å komme seg ut og komme seg i arbeid her, var viktig for meg. Det som dro meg hit, var fellesskapet, sier han. At de jobber på så forskjellige felter, og ofte til ulike tider på døgnet, ser de alle på som en fordel. Da blir det lettere for kundene, som nesten alltid vil treffe en eller flere av dem, og aldri komme til låst dør og tomt hus. GULL AV GRÅSTEIN Det femte blomsterbedet i hagen er butikken Gull av gråstein, som Vibeke og Sanna driver, et spinoff-produkt av den øvrige aktiviteten. Her trekker de inn andre kreative sjeler, også lokale mennesker som jobber med gjenbruksbasert kunsthåndverk. Symaskin og heklekrok er redskapene som benyttes, når avlagte klær blir sydd om og gis et nytt liv, når

det lages matter og andre brukstekstiler av resirkulert materiale. KLEKKERI Klekkeriet er en annen avlegger fra Sannas Hage. Dette er et prosjekt med mål om å skape et team av ideutvikler med base i Sannas Hage. De ønsker å jobbe som veiledere, inspiratorer og utviklere overfor kvinner som har ideer om å starte egne foretak. MER LIV I SØRBYEN Men kan en ønske seg mer? - Ja, sier de. - Vi skulle ønsker noen startet med enda mer ny aktivitet i Sørbyen. En kafe, en keramiker, en glassblåser. Drågen teller opp virksomhet som ville gjort seg svinaktig godt her i de gamle husene i nabolaget, og hun antyder at det kanskje kunne gjort seg med enda flere folk med god kremmerånd og visjoner her. ■

∙Kreativt musikkarbeid ∙Produksjon for scene og sal ∙Kunst og håndverk ∙Engelsk

Se flere studier og mer informasjon på hinesna.no

www.hinesna.no | Tlf. 75 05 78 00 | www.samordnaopptak.no

ID nr. 1 2013 21


L E S V I R T V I T DET FOR AK

STE

Link til film fra Moheia bad

ÅPNINGSTIDER mandag, tirsdag, onsdag og fredag 15 - 21 torsdag 15 - 20 lørdag og søndag 12 - 18 Damenes aften mandag 19 - 21 Pensjonistbad tirsdag 13.45 - 15 Babytimen onsdag 12 - 13 Morgenbad onsdag og fredag 06 - 08 For mer info: www.rana.kommune.no/moheiabad Tlf.: 75 14 60 60

NORGES BESTE XL-BYGG JURYENS BEGRUNNELSE

XL-BYGG Bernhard Olsen er en meget god ambassadør for kjeden og konseptet XL-BYGG. De har en veldig tydelig markedsprofil, er eksemplarisk profilert, profesjonell og lønnsom. Bedriften har en stab av kompetente ansatte som ikke minst er viktig for XL-BYGG som fremstår som bransjens faghandelskjede innen Trelast og Byggevarer.

22 ID nr. 1 2013


www.verdensverstemamma.blogspot.no

Vi leverer

ALT av reklame og profilering til

HELE Helgeland!

REKLAMEKAMERATENE.NO

MAMMABLOGG

Samfunnszombie

Det saliggjørende for småbarnsforeldre er ikke full barnehagedekning. Det kan kanskje synes sånn, spesielt i et samfunnsmessig perspektiv. Men hvem er tjent med en gjeng zombier som raver rundt og strever ræva av seg for å få hverdagen til å gå opp? Som ikke klarer å yte enten hjemme eller på jobb, eller i verste fall ikke noen av stedene? Ikke samfunnet, ikke de framtidige samfunnsborgerne disse zombiene har i sin varetekt, og såvisst ikke enkeltindividene selv. Vi lever i et land der velferdsgodene for oss småbarnsforeldre er formidabelt gode, med store forventninger om at vi skal være både gode foreldere og karrierejegere. Jeg har selv fått småbarnslivet midt i fleisen. Skammelig selvfølgelig, men tar man et skritt tilbake og tenker over det, så er det ikke rart. En normal hverdag

handler om å stå på som en gal mellom halv sju på morgenen til ti på kvelden. Likevel er det mest slitsomme ikke det jeg gjør, men det jeg ikke rekker å gjøre. Det er vanskelig å få hverdagen til å gå opp. Samtidig kjenner vel de fleste på at det viktigste av det viktige er barna, samtidig som samfunnet rundt og opplært tenkemåte krever at man har andre prioriteringer først. Så det er ikke tilrettelegging for å hive oss med i rotteracet vi trenger. Hva med en viss kompensasjon utover to år, slik at flere av de som ønsker det får muligheten til å jobbe deltid. Og ei ekstra ferieuke eller to. Jeg har ikke regnet på dette i et samfunnsøkonomisk perspektiv, men det er ikke sikkert det ville blitt så ille. Færre sykemeldinger ville det garantert blitt. Lykkeligere innbyggere. Og kanskje ville vi sett nedgang på statistikken over barn og unge som sliter, og på skilsmissestatistikken. ■

Eldbjørg Fagerjord

REKLAMEKAMERATENE.NO

ne.no post@reklamekamerate11 55 24 Vegard: 99 02 97 44

Eskild: 97

ID nr. 1 2013 23


: l ! ør te SK f l o U h den pri s h l a n ve 7. ga 1 au h

K

u Fr

EINAR GELIUS

hALvARd hANEvoLd

18. april 2013 www.hidagen.no

muligheter helgeland 2020

DESIGN: PRINFO RØNNES

chRIStINE koht

Studietilbud Helgeland

Campus Helgeland

• bachelor i sosialt arbeid - sosionom, samlingsbasert • bachelor i Økonomi og ledelse • bachelor i sykepleie • bedriftsøkonomi, årsstudium, samlingsbasert • Økonomi og ledelse, årsstudium • mba, samlingsbasert • mba, teknologiledelse, samlingsbasert • master i klinisk sykepleie, samlingsbasert • etter- og videreutdanningstilbud informaSjon: Studiekatalog

Velkommen til oss!

www.uin/helgeland telefon: 75 12 97 29

For nærmere informasjon om årets festival, artister, billetter og annet, følg med på vår hjemmeside! www.uin.no 24 ID nr. 1 2013


INGVILD HOLTHE BYGDNES ER SVARTA BJØRN

www.daesign.no Foto: Bjørn Leirvik

MUSIKK: BODVAR D. MOE TEKST: SVEN HENRIKSEN REGI: STEIN WINGE

Åpningstider Mandag - Fredag 08.00 - 18.00 Lørdag 09.00 - 16.00 Kontakt oss på telefon 970 11 132

HØR LYDEN AV MUSIKALEN SVARTA BJØRN:

URPREMIERE Narvik 16. mars | 17., 20. og 21 mars Narvik 4. april Bodø | 5. april Bodø | 8. april Fauske | 10., 11., 12. og 13. april Mo i Rana | 16. april Mosjøen | 18. april Brønnøysund 23. april Harstad | 25. april Svolvær | 28. april Stokmarknes www.nordlandteater.no

Torolvsgt 43 8800 Sandnessjøen Nordland, Norge

Et samarbeid med Musikk i Nordland og Vinterfestuka i Narvik

ID nr. 1 2013 25


Det finnes kun to kursarrangører av vårt slag i Norge

Her møtes generasjonene!

Nedre aldersgrense på alle kurs er 16 år, øvre grense ingen… Unn deg et kursopphold ved Nordnorsk Pensjonistskole i Sømna, 4 mil sør for Brønnøysund. Vi har 25 års erfaring med bl.a. reiser i inn- og utland, helgekurs innen data, foto, sangteknikk, husflid, slektsforskning, litteratur, historie, samt egenutvikling. Våre turer har alle et faglig innhold, i tillegg legger vi stor vekt på det sosiale i gruppen. Mange enslige verdsetter derfor våre opplegg. Vi lager gjerne personlige gavekort i bursdagsgave.

S Noe av det vi kan friste med i 2013:

* Cuba full * Mal i Toscana full * Pippi Power * Seniorutvikling

* Bornholm * Savalen/Røros * Seniordans * Seniorkorkurs

* Pilegrimsvandring * Digital fotografering * Søm og trykk av skinnfell * Turer på Helgeland

Ønsker du å få tilsendt vår kursplan for 2013 , detaljerte turprogram, eller andre kursbeskrivelser? Ta kontakt med Nordnorsk Pensjonistskole, 8920 Sømna Tlf. 75 02 92 80 / E-post: post@nnps.no

www.nordnorsk-pensjonistskole.no

Shopping weekend till

STOCKHOLM

ID HELGELAND

Unik

Pris från

annonsemulighet

3295:-/person

I priset ingår flyg Hemavan -Arlanda t/r samt 2 nätters logi fre-sön.

Magasinet som gjør deg stolt av plassen du bor på og menneskene rundt deg. Distribusjon på hele Helgeland og i Hemavan/ Tärnaby-området.

Passa på att njuta av en weekend i Stockholm. Fyll den med shopping, god mat och härliga upplevelser. Ring oss så bokar vi! +46 954 305 30 26 ID nr. 1 2013

www.hemavantarnabyairport.se

Annonsekontakt: Trine-Mari Aavitsland Tlf. 948 94 896


www.myeimedia.no

ASKELADDEN P66 Weekende

er en helårsbåt inspirert av det beste fra flere båttyper. Låsbar, lukket kabin med full ståhøyde, skyvedører og panoramatak. Godt beskyttet mot vær og vind. Smart kalesje med full ståhøyde, også på hele akterdekket. En perfekt båt for variert klima.

Fra kr. 483.200,- m/Suzuki DF100TL eller

be om pakketilbud på skreddersydd båtpakke!

Sportmann 800 EFI 6x6 forest

kr. 111.900,- eks. mva. kr.139.900,- ink.mva

Vi fører 4P tilhengere. Tilhengeren for de kvalitetsbeviste, og som setter krav!

Følg oss på facebook

75 14 07 99 – sjofritid.no – Midtre gate 4, 8624 Mo i Rana


ANNONSE

BYSPRINTEN MOSJØEN 26-27. APRIL MØT VERDENSELITEN på ski og HelgelandsKraft i Mosjøen sentrum 27. april under Bysprinten.HelgelandsKraft har eget telt der du kan møte de folkekjære kombinertgutta Mikko Kokslien og Magnus Moan.

Vi lover masse moro hele lørdag!

10/11 med Sammarbeidspartner kombinertlandslaget og generalsponsor av Bysprinten

www.facebook.com/helgelandskraft

HelgelandsKraft AS I www.helgelandskraft.no I Kundesenter: 75 10 00 33 I kundesenteret@helgelandskraft.no

Profile for Mye i Media

ID Helgeland 2013  

Magasinet ID Helgeland er til glede for oss på Helgeland og produseres av Mye i Media. Her graver vi fram de gode, positive historiene fra H...

ID Helgeland 2013  

Magasinet ID Helgeland er til glede for oss på Helgeland og produseres av Mye i Media. Her graver vi fram de gode, positive historiene fra H...

Advertisement