Page 1

Til glede for oss på Helgeland mars 2012

Bunadsblues Etter å ha brukt år på å utvikle en grønn festdrakt for Helgeland, ble det tomt for stoff. Blått ble reserveløsninga. Les mer på side 4, 5 og 6


Leder

Laga på Helgeland

Ta i bruk det beste! Måten Nordlandsbunaden ble laget på er noe vi kan ta til oss her på Helgeland. Det er hentet inspirasjon fra store deler av regionen. Der er det beste funnet fram. Når det ble fritt for grønt stoff, ja, da fant de en løsning på problemet. Dette «samarbeidet» er blitt et vakkert og prisbelønt ikon for hele Nordland. Et eksempel til etterfølgelse?

Laga på Helgeland I vårt nærmiljø er det mye vakkert og godt som lages. Mye i media ønsker å vise fram alt dette her. Tips oss gjerne!

norvegia fra nord Norvegia er Norges mest solgte ost. Men visste du at varianten Norvegia Fyldig er laga på Helgeland? Denne osten blir faktisk produsert på Tines meieri på Sømna. Norvegia Fyldig har en mykere konsistens og fyldigere smak enn den vanlige, og den kan brukes til det meste. Osten fås i bit og som ferdig skivet, tilpasset både de som bor alene og i familiehusstander.

Nordlandsbunaden gjør oss utrolig stolt over plassen vi kommer fra. Kry blir vi også over de som ønsker å gjøre en innsats for de som trenger det aller mest. Søsknene og ikke minst ungdommene Stig Ove, Linda og Karianne Gisnås finner meningen med livet i Mosambik. Også andre unge fra Helgeland søker lykken i utlandet. Vi har møtt June Lien fra Mosjøen som har funnet drømmejobben i Praha. Johanne Fossheim preger teaterscener i Australia, men ønsker seg tilbake til Helgeland. Mange andre ungdommer ønsker seg også heim, men tør vi å ta sjansen på å gi dem muligheten til spennende jobber her heime? Jeg bare spør. han tykje Boka «Han Tykje – nordnorsk og trøndersk humor» inneholder de beste historiene fra bøkene «Humor på Hælgeland» utgitt 1991 og «Vi kain få det sagt» utgitt 1995. I denne boka har forfatter Svein Stevik samlet en rekke humoristiske vandrehistorier fra Helgeland. Stevik er opprinnelig namdaling, men har bodd i Rana siden 1957. Boka ble gitt ut i 2011 av Nordnorsk Forlag.

Elin Rønning Ansvarlig redaktør

ID

varm nordnorsk design

Gratismagsin til glede for oss på Helgeland

utgiver: Mye i Media AS

– www.myeimedia.no

opplag: 27.500

distribusjon: Hele Helgeland samt Tärnaby og Hemavan ansvarlig redaktør: Elin Rønning – tlf. 993 87 499

i redaksjonen: Tonje Anette Vonstad, Rigmor Nygård Hansen,

og Rami Abood Skonseng. Mail: post@myeimedia.no

annonseselger: Hege Reinholdtsen – tlf. 75 68 26 24 – epost: heger@polarfakta.no grafisk design: David André Erichsen – www.daesign.no

forsidefoto: Rami Abood Skonseng – Modell: Marie Sletten.

2

ID nr. 1 2012

Med disse vottene er man garantert varm på hendene, selv på de kaldeste dager. Utværet Lånan har utviklet en sofistikert kolleksjon edderdunsvotter basert på moderne norsk design og gamle norske håndverkstradisjoner. Når ærfuglen forlater reiret, sankes dunet inn. Det renses og harpes for hånd. På den måten beholder det sin naturlige spenst, og gir en helt unik varme. Vottene er norskprodusert av Protex og designet er utviklet av bodøværingen Synnøve Mo som tidligere har jobbet i Paris for den franske moteskaperen Christophe Rouxel.


Foto: Siv Mossleth

tips oss om produkter fra Helgeland – post@myeimedia.no

laksefiskenes dronning

identitet inspirerer

Røye sies å være den mest smakfulle av alle laksefisker. Her er den brukt i sushi. Hongset Røye leverer ulike produkter av røye fra et lukket, landbasert anlegg med vann fra et loka­­lt fjellvann i Velfjord på Helgeland. Spesialitetene er einerøkt røye, varmrøkt røye og rakfisk. De gir kunden den aller beste råvaren til fiskemåltidet og tar vare på fisken gjennom hele verdikjeden. Alle produktene tilberedes på tradisjonelt vis og produktene selges på gården, eller sendes etter avtale.

Fotografikken hennes kjenner man igjen på lang avstand. Klessnorer og sterke farger er ofte brukt. Nesten alt av innsamlet stoff som brukes i bildene er fra Nordland. – Hovedfokuset i mine bilder er egen identitet og kulturbakgrunn. Det som finnes rundt meg av natur, folk og hus, er det som ofte inspirerer meg, forteller fotokunstner Anne Gundersen fra Utskarpen i Rana. I tillegg til fotografikk har Gundersen gitt ut tre bøker. Boka «Solregn» kom ut i slutten av 2011 og består av egne bilder og tekster.

Foto: Euforia

folk ’n’ roll Publiners har gitt ut sin femte plate full av ekte nordlandsk spilleglede. Her eksperimenterer de erfarne musikerne med nye uttrykk som russisk trekkspill, joik og strykere. Gutta i Publiners er glade i det norske språket og brønnøydialekten og synes det føles mer ekte når man synger på sitt eget språk. For å ikke bli satt i bås har de laget sin egen sjanger, «Folk ’n’ roll». De fem er stolte representanter for den delen av landet som produserer flest musikere per innbygger, Helgeland. carsten rimers cd

huldra fra vefsn Den norske fantasythrilleren Thale er en Vefsnfilm med stor V. Store deler av filmen er spilt inn og produsert i Mosjøen. I tillegg er sentrale besetningsmedlemmer lokale: Regissør og manusforfatter Aleksander Nordaas, komponist Raymon Enoksen, skuespilleren Sunniva Lien som spiller Thale som ung og Silje Reinåmo som har hovedrollen som ei hulder. Filmen har fått mye oppmerksomhet internasjonalt. Den er blant annet plukket ut til en av de største sjangerfestivalene i USA, SXSW og har dessuten blitt omtalt i Varity, et amerikansk bransjeblad for underholdningsindustrien. Thale hadde norsk kinopremiere 17. februar.

Carsten Rimer er mer kjent som næringslivsleder i Mo i Rana, men musikken er noe som har stått ham nær hele livet. Nå har han gitt ut sin første plate «Together & alone». Prosjektet startet egentlig som en 40-årsgave til seg selv som egentlig ikke skulle gis ut. Etter å ha fått gode tilbakemeldinger på låtene bestemte Carsten seg likevel for å gi ut plata. Albumet er spilt inn ved Studio Nord i Mosjøen og musikken ligger ute på iTunes. nr. 1 2012 ID

3


Fest

Slik styler du bunaden Bare innrøm det; du er akkurat som meg; står der på kvelden 16. mai og lover deg selv dyrt og hellig at neste år, neste år da skal du være bedre forberedt med bunaden! Linskjorta er gulnet, sølvet er svart, og hvordan var det sjalet skulle ligge? Tekst: Rigmor Nygård Hansen rigmor@myeimedia.no Foto: Rami Abood Skonseng

tips: I år klipper vi ut tipsene fra Bunadsnemda, taper det fast på innsiden av garderobeskapdøra, og lover dyrt og hellig at i år, DA skal vi begynne litt tidligere med forberedelsene. Her er tipsene du trenger. sølv: Når du pusser spennene på vesten, skyv en papirbit litt under spenna når du pusser, så unngår du å få flekker på stoffet. Det er ikke påbudt med to søljer, det holder med én. Har du to, skal den største henge øverst. Søljene skal sitte på skjorta, ikke på vesten. sko: Skoene skal være svarte med spenne, lav eller halvhøy hæl. Strømpene skal være svarte eller hvite i ull eller bomull. hvit linskjorte: Tipset høres nesten utrolig ut, men skal fungere utmerket. Den største bøygen er å leite fram skjorta noen dager før du skal bruke den. Legg den i kaldt, rent vann 2-3 dager. Deretter kan du vaske den i sunlightsåpe for hånd. Skyll godt og heng opp. Dette bør egentlig gjøres med en gang du tar av deg skjorta, slik at den er klar til neste gang du skal bruke den.

4

ID nr. 1 2012

!

slett linskjorte: Dynk den tørre linskjorta og legg den i fryseren et par timer. Stryk skjorta når den er helt kald, da blir den slett. Ikke ta på skjorta før den har blitt helt avkjølt etter strykinga. Da holder den seg slett lenger. Det beste er å stryke den et par dager før du skal bruke den. lua: Skal være ensfarget stoff uten broderi, med blonde eller nupperellkant. veska: Skal henge på din høyre side. tørkle: Bretten på trekanten brettes inn ca. 5 cm. To ganger (blir en dobbel brett). Snu tørkle og brett ca 5 cm. tilbake. Bretten på tørkle skal ligge inn mot halslinningen på skjorten. oppbevaring: Sølvet bør oppbevares i en lukket plastpose. Linskjorta bør oppbevares nyvasket og ustrøket i en bomullspose, en handduk eller lignende. Bunaden bør henges opp etter stakken med livet hengende nedover. Tryngden på bunaden gjør at den ikke har godt av å henge etter livet. Kan godt oppbevares i bomullspose. i siste-liten-tips: Vask skjorta på 60 grader med vaskepulver beregnet på hvitvask.


Poppis med bunad – Bunad er mer populært enn på lenge. Det er nesten ingen jenter som konfirmerer seg uten bunad i dag, sier leder av Bunadsnemda, Karin Johanne Ness fra Sandnessjøen. Den blå varianten har lenge vært mest populær, men de siste årene har den grønne kommet mer og mer tilbake. grønn eller blå. Trodde du grønn bunad skal brukes av de som bor i innlandet og blå av de som bor ved kysten, da tar du feil. Forklaringen på de to fargene, er en helt annen. – I 1926 var det en gruppe damer i folkedansmiljøet som bestemte seg for at de ønsket å ha en drakt som tilhørte området. De samlet inspirasjon fra hele Nordland. Det var lite broderi å finne, men et brodert blomstermotiv på to grønne stofflapper fra en gård i Vefsn ble utgangspunktet for bunadens broderi. Da bunaden skulle lages i sin helhet for første gang, fikk ikke de driftige damene tak i grønt stoff og måtte ta til takke med det blå som var tilgjenegelig. Slik gikk det til at bunaden fikk to fargevarianter.

FAGHANDEL PÅ BUNAD DIN FAGHANDEL PÅ BUNAD OM GJENNOM 50 ÅR

sydde selv. Utgangspuntet for tørkleet og forkle, var et vevd forkle fra Hattfjelldal. – Vesten er etter modell fra en brudekjole fra 1800-tallet og stakken ble utformet etter hvordan skjørtene var i Nordland på denne tiden. – Bunaden ble endelig godkjent på Hålogaland Ungdomslags årsmøte i 1928. Etter at bunaden ble godkjent, ble den tatt inn som fag på en rekke folkehøgskoler og alle jentene som gikk der, sydde sin egen bunad. Dette var en viktig grunn for at bunaden ble anerkjent som festplagg blant folk flest. Ikke alle hadde råd til søljer, og bandt derfor tørklet litt tettere opp i halsen, forteller Ness. Vil du lære mer om Nordlandsbunaden, kan du ta kontakt med bunadsnemnda: karinjness@gmail.com n

50 ÅR

MANGE FINE PRESANGER:

ELLERS MANGE FINE PRESANGER:

dssølv n Glasskunst n Smykker n Tøfler n Souvernirer med troll

EGT. 22, I RANA, 17 71

DIN FAG GJENNOM

n Bunadssølv n Glasskunst n Smykker n Pledd n Tøfler n Souvernirer med troll

ELLERS MANG

DIN FAGHANDEL PÅ BUNAD PÅ HELGELAND

n Bunadssølv n n Pledd n Tøfler

Godkjent av:

HÅLOGALAND UNGDOMSLAG

JERNBANEGT. 22, 8622 MO I RANA, 50 ÅR 196115 –20 11 71 TLF.— 75 17

STRANDGATA 36, 8654 MOSJØEN TLF. 75 17 19 44 mosjoen@norskflid.no

JERBANEGATA 22, 8622 MO I RANA TLF. 75 15 17 71 moirana@norskflid.no

50 ÅR — 1961–2011 Godkjent av:

WWW.NORSKFLID.NO ORSKFLID.NO/MOIRANA – MOIRANA@NORSKFLID.NO WWW.NORSKFLID.NO/MOIRANA – MOIRANA@NORSKFLID.NO HÅLOGALAND UNGDOMSLAG

JERNBANEGT. 22, nr. 1 2012 ID 5 8622 MO I RANA, TLF. 75 15 17 71


DESIGN

g sen on k S i am t/R e ot tp He : to Fo

Kulturskatt i ny drakt Disse designerne tar vare på norske tradisjoner og skaper samtidig noe nytt og annerledes. Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no

D

bunadsslips. Det lille designbyrået Sptzbrgn fra Trondheim, med designer Jarle Hagen og direktør Tanja Holmen, står bak bunadsslipset. – Vi ønsket å utvikle et designprodukt som kunne forene elementer fra vår norske kulturarv og samtidig symbolisere noe nyskapende, sier Holmen. Våren 2010 kom Sptzbrgn ut med sju forskjellige slips med utgangspunkt i de fem mest solgte bunadene i Norge, deriblant Nordlandsbunaden. Til nå har Sptzbrgn laget 22 ulike modeller. Motivene er klarert gjennom kommunikasjon med både Bunadog Folkedraktrådet og advokater. Responsen har vært formidabel. på leit. – Ideen fikk vi faktisk i New York. Vi hadde lenge lett etter ulike norske kultursymboler i utlandet uten å finne noe

6

ID nr. 1 2012

alternativ til bunaden. 70 prosent av kvinnene i Norge har sin egen bunad, mens bare 7 prosent av mennene har det.

bunad i lomma. Christine Galschjødt fra Tromsø har grafisk design som hobby. Sammen med sin mor, Line Galschjødt, åpnet de nettbutikken «Het potet» på nettstedet «epla.no» som er en markedsplass for ulike håndlagde produkter. Christine Galschjødt lager blant annet hardcase og vinylskin til mobiler, samt t-skjorter og vesker. Alt med bunadsmønster. Galschjødt er spesielt glad i å bruke tradisjonelt norsk håndarbeid i en ny, moderne drakt. – Etter at jeg la det ut til salgs i november har det tatt helt av. Jeg har fått utrolig mange bestillinger og positive tilbakemeldinger, forteller Galschjødt.

kommer til helgeland. I vår starter designbyrået på en «norgesturné» hvor de skal fotografere eksisterende og nye modeller fortløpende i de områdene personene og bunaden kommer fra. – I januar var jeg på Vega og falt helt for det jeg rakk å se. I april drar vi nordover for å fotografere de to Nordlandsslipsene på Helgeland. Jeg tror alternative steder er Vega og ved De syv søstre, forteller Holmen.

nasjonalromantisk. Hun lager alt på bestilling og kan derfor levere deksel til så og si alle typer mobiler. – Jeg har alltid vært veldig glad i nasjonalromantiske ting som bunader, rosemaling, eventyr og Theodor Kittelsen, sier Galschjødt. I tillegg til de populære bunadsproduktene lager hun en del ting inspirert av den norske Mariusgenseren, men det er en annen historie. n

konkret. Plutselig, mens vi går ute på gaten i New York, sier Jarle «hva om vi lager slips med bunadsmønster?», forteller Holmen.

Foto: SPTZBRGN

et er kanskje ikke så rart at designere lar seg inspirere av bunader. Den nasjonale folkedrakten går aldri av moten, den oser av identitet og tilhørighet og de aller fleste har et forhold til den.

«Jeg har alltid vært veldig glad i nasjonalromantiske ting» Christine Galschjødt

nordlandsslipset. Paret hentet inspirasjon fra kvinnebunaden fra Nordland og redesignet broderielementene til et slipsformat. Nordlandslipsene kommer i både grønt og blått, akkurat som kvinnebunaden. Slipsene er håndbrodert på og med norsk ull og deretter håndsydd.


Boligsparing for ungdom! - din vei til større frihet! Nye retningslinjer fra Finanstilsynet krever nå normalt en egenkapital på 15 % ved boligkjøp – uansett alder. Som ung er det derfor spesielt viktig å komme i gang med en fast spareavtale tidlig. BSU er en meget gunstig spareform til egen bolig. Den gir deg som førstegangskjøper større sannsynlighet for boliglån til bankens beste betingelser. Start sparing nå! Snakk med oss i lokalbanken.

MARKEDSAVDELINGEN - 2012

enjoy life!

Vårt beste boliglån til deg under 35 år. Samme gode rente på inntil 85 % av boligens verdi. Så lenge du ikke refinansierer, beholder du den gode renten også etter at du har fylt 35 år. Eksempel: Lån 2 mill./25 år – effektiv rente: 3,86%, totalt kr. 3.096.356,- inkl. alle kostnader.

BANK, FORSIKRING, FOND OG EIENDOMSFORMIDLING - EN KOMPLETT - DER DULOKALBANK HØRER HJEMME

nr. 1 2012 ID

7


.

Sentralbord: Privatkunde: 02244 Bedriftskunde: 02245 www.snn.no

Øyvind Karlsen�������������������������� 470 39 275 Freddy Braseth��������������������������954 25 556 Hans Petter Skjæran������������ 941 43 877

Bank. Bank. Forsikring. Forsikring. OgOg deg. deg.

Anne Kathrine Nygaard�����952 58 050 Merete Markussen�������������������412 42 915 Therese Isaksen���������������������� 908 44 292

Anne Kirsti Øyjord�������������������� 917 42 544 Åse Lantz Juløy��������������������������482 16 348 Anne Kine Dahlen�������������������� 482 18 164

fagtrykkide.no

fagtrykkide.no

Nå blir det enklere å få tak i oss!


ute i verden Stig Ove og Linda Gisnås vil bruke livet sitt på å hjelpe mennesker i nød. Les mer på neste side

>>>
Et annerledes valg De forlater rike Helgeland for å bo i murhytter i Mosambik. Dette livet velger Stig Ove, Linda og Karianne Gisnås for å hjelpe barn som ikke har vært like heldige som dem. Tekst: Rigmor Nygård Hansen rigmor@myeimedia.no

D

et er ikke snakk om ei uke eller to, men et kall for livet. Stig Ove (27), Karianne (20) og Linda Gisnås (21) er på vei til å bli misjonærer. Like før jul kom de hjem til Mo i Rana etter å ha tilbragt tre måneder i Mosambik for å gå på misjonsskole. Etter ei stund hjemme, reiser Linda og Stig Ove tilbake. Denne gangen for å bo i landet på ubestemt tid. Kanskje på livstid. Fra Helgeland til bygda i Mosambik, sørøst i Afrika er avstanden stor i både km, kultur og levestandard. Temperaturen ligger på rundt 40 grader, vann må de hente andre steder enn i springen og vifta virker bare når de har strøm. Sånn innimellom. – Det er et kultursjokk å komme dit, uansett om vi har forberedt oss godt på forhånd. De to første ukene var en stor overgang, men etter det elsket jeg det mer og mer, forteller Linda. Hun er opprinnelig fra Oppdal, men gift med Stig Ove Gisnås fra Båsmo i Mo i Rana. Det er hennes barnedrøm som har gått i oppfyllelse. Ektemann Stig Ove og også hans søster Karianne, har latt seg begeistre for hennes livprosjekt og blitt med for å hjelpe mennesker i nød. barnedrøm. – Helt fra jeg var fem år har jeg visst at jeg skulle til Afrika for å hjelpe fattige barn. Mamma forteller at jeg sto foran TV og gråt da jeg så bilder av unger som ikke hadde det bra. Alle som kjenner meg har visst om denne drømmen, forteller Linda som er gravid i sjette måned. Etter et drøyt år hjemme med babyen, flytter de tilbake til Afrika. – Lindas drøm har også blitt min drøm, forteller Stig Ove. Da han var 17 år, valgte han å bli kristen. Han er utdannet maskinist, men

10

ID nr. 1 2012

iris ministries ■■Har 35 baser i verden. ■■I Pemba i Mosambik – der Stig Ove, Linda og Karianne har vært – har de 7000 unger de deler ut mat til. De har 170 unger på barnhjem og 1000 unger får gå på skole. De sørger også for at mellom 300 og 400 enker har en jobb å gå til og de deler ut mat til om lag 1000 unger hver dag. ■■Les mer på www.irismin.org.

«Helt fra jeg var fem år har jeg visst at jeg skulle til Afrika for å hjelpe fattige barn» Linda Gisnås

nå jobber han som forkynner og forbereder seg på misjonærlivet i sørøstlige Afrika for å hjelpe mennesker i nød. Karianne ønsker å jobbe som misjonær i Asia på sikt. Hun har bakgrunn fra helse og sosialfag på videregående, i likhet med Linda, og jobber som vikar på et sykehjem i Rana mens hun bestemmer seg for en plan. kvinnesamfunn. Forskjellene mellom Helgeland og landsbygda i sørlige Afrika er nesten vanskelige å beskrive for de tre. – I Mosambik er det helt vanlig at jenter i 12–13-årsalderen blir mødre. Gjennomsnittlig levealder er rundt 40 år. Kvinnesynet er vanskelig å forstå og akseptere. En jente kan ikke snakke med en gutt uten at hun ønsker å innlede et forhold. Mennene ser det som sin oppgave å besvangre så mange kvinner som mulig. En familie består oftest av kvinner og barn. Mennene er ofte ikke bundet til dette fellesskapet, forteller Linda. Stig Ove forteller at det å holde hender er noe man ikke gjør i Mosambik. Unntaket er menn som er gode venner. – En gang gikk jeg flere kilometer og leide på en pastor. Å avvise tilbudet om å holde hender blir sett på som uhøflig, så det var uaktuelt, ler han. – I tillegg tenker de helt annerledes enn oss når det gjelder tid. For dem er det naturlig at bussen kjører når den er full, ikke til et spesielt tidspunkt. Denne måten å tenke tid på, er veldig uvant, smiler Stig Ove. farlig land. Hverdagen i Mosambik har bestått av skole der de har lært om kulturen, litt språk, bibel og misjonsarbeid. I tillegg har de kunnet følge frivillige kurs. Stig Ove har

 glede: – Jeg har aldri sett noen som viser en sånn

lært seg å tette stråtak. En oppgave som er utrolig viktig for mange familier i regntiden. – I helgene dro vi ut på tur i bushen for komme i kontakt med stammer som bor der. Vi måtte ta kontakt med høvdingen og bli venn med ham for å få bli kjent med resten av stammen. Målet er å få bygge en kirke der for å være i samfunnet og bidra med blant annet mat, medisin og taktekking. De mangler som regel absolutt alt. Lege finnes ikke, men alle stammene har en heksedoktor, forteller Stig Ove. – Mosambik er et farlig land med mye korrupsjon, menneskehandel og stor nød. Vi kunne ikke gå ute på kvelden og måtte bo bak høye murer for å være trygge. Hvite mennesker har i utgangspunktet ingen høy stjerne i landet som er en tidligere koloni, forteller Linda. lykkelige. På tross av forskjellene; de tre vente seg overraskende fort til livet i Afrika.


ute i verden

Studér ved

Høgskolen i Nesna!

Studieløp · · · · · · ·

Grunnskolelærer 1 – 7, 4 år Grunnskolelærer 5 – 10, 4 år Førskolelærer, deltid, 4 år Sykepleie, deltid, 4 år – Sandnessjøen Idrett, bachelor, 3 år Informasjonssystemer, bachelor, 3 år – Mo i Rana Master profesjonsretta naturfag, heltid 2 år, deltid 3 år

Årsstudium, 60 stp · · · · · · · · · glede som de fattige ungene. De finner glede i alt og de tar ingenting for gitt, fortelle Linda Gisnås.

Søknadsfrist 15.april 2012 Søk www.samordnaopptak.no

Go id Design

omvendt kultursjokk. – Å komme hjem – Det er utrolig hvor fort man venner til Norge i desember ble nesten som et seg til at man ikke har mobil og internett. Vi omvendt kultursjokk. Vi hadde greid oss med fant raskt andre ting å fylle tida med, smiler to skjørt og to t-skjorter i lang tid, og folk Karianne. rundt oss hadde enda mindre. Her i Norge Under oppholdet bodde hun i et bittelite gikk alle med gedigne handleposer, hus sammen med 14 andre. Ei stund smiler Linda. bodde hun sammen med en enslig Selv om livet i Afrika har vært mor og ungene hennes i en leirhytte. utfordrende, er det ingen tvil om at de – Da sov mora utenfor huset, vil tilbake. mens jeg fikk sove inne. Hun ville – Vi har reist ut med en vise at hun satte pris på meg og at organisasjon som heter Iris Ministries. jeg kunne føle meg trygg, forteller Det arbeidet de gjør, er helt i tråd med Karianne. Opplevelsen trekker Karianne Gisnås våre verdier og vi ser at de utretter hun frem som det som gjorde mest mye positivt. De har på en måte inntrykk under oppholdet. definert det vi har lyst til å gjøre. Jeg ønsker å – Folk flest er utrolig hjelpsomme og gavmilde. Jeg har aldri sett noen som viser en være der for å bidra. Mange trenger hjelp og sånn glede som de fattige ungene. De finner vi kan utrette så mye, sier Linda. glede i alt og de tar ingenting for gitt, legger Les mer om arbeidet til Stig Ove og Linda til. Linda Gisnås på på www.stigandlinda.com n

Engelsk Kunst og håndverk Kreativt musikkarbeid Produksjon for scene og sal Samfunnsfag Naturfag Idrett Informasjonssystemer – Mo i Rana Digital medieproduksjon og sosiale medier – Mo i Rana

– Vær aktiv, synlig og kreativ i et levende og nært studiemiljø!

www.hinesna.no | Tlf: 75 05 78 00 | studier@hinesna.no

nr. 1 2012 ID

11


Det er her det skjer

Ă…pent til 20 (18)


Kaf é byen M os jøen : Et trivelig bysentrum med et stort utvalg kafeer og restauranter. Besøk Sjøgato — en levende historiebok

VEFSN KOMMUNE

www.vefsn.kommune.no

nr. 1 2012 ID

13


ď ° levende by. June Lien beskriver Praha som en by med masse liv, en spennende by.


ute i verden

Lederjobb midt i Europa Hun kommer fra Mosjøen, byen midt i Norge. Nå jobber hun i storbyen Praha, midt i Europa. Nylig har June Lien gått fra den ene fremtredende jobben til den andre i oljeselskapet Exxon Mobil. Tekst og foto: Stig Bjørnar Karlsen post@myeimedia.no

H

vis du setter et kryss over Europa, vil midten av krysset gå akkurat over Praha, sier 26-åringen, som trives godt i byen med en arkitektur og en historie som gjør den til en spennende kultur- og turistby. June Lien har alltid vært en målbevisst ledertype, og tok tidlig på seg verv som elevråds- og russeformann. Etter videregående bar det til Bali, BI i Norge og videre til Tyskland for studier i internasjonal markedsføring. Nå jobber hun i oljeselskapet Exxon Mobil. interessant jobb. Frem til 1. august har Lien vært teamleder på ordremottak. Nå er hun prosess-spesialist. En prosjektstilling der hun har ansvar for interne prosesser i SAP og CRM, to programmer som skal sørge for best mulig flyt i handelen over hele kloden. Exxon Mobil har 80.000 ansatte i verden, 1400 av dem er kolleger i Praha der Midtøsten, Afrika og Europa styres fra. Daglig jobber hun med folk fra alle verdenshjørner. – Det byr både på utfordringer og enkelte ganger morsomme misforståelser, men det finnes ikke noe mer lærerikt, fastslår hun. Møter, rapporter, presentasjoner og mye reising. Det er ikke pengene, men den spennende jobben som driver Lien. Hun tjener godt til å være i Tsjekkia, men hun kunne tjent bedre i Norge. Denne jobben gir henne uansett en verdifull internasjonal erfaring det kan bli godt å ta med seg. Lien vet ikke akkurat hva fremtiden bringer, men hun ser for seg videre studier i et annet land før det bærer tilbake til

june liens anbefalte turistmål i praha: ■■Slottet ■■Karlsbroen ■■Gamlebyen ■■Jødekvartalet ■■Tour på et av Tsjekkias mange ølbryggeri. ■■Ølhagene som eksisterer i nesten alle store parker i Praha. Et samlested for lokale og innflyttere der stemningen er god og ølprisene en tredjedel av de man finner i turiststrøkene. ■■Vinfestivalene som holdes i august/september der man smaker på ung vin fra Tsjekkia og med middelalderinspirert underholdning. ■■Farmers marked som holdes hver helg der man kan smake på og kjøpe deilige lokale delikatesser. ■■Zlute Lazne, en fantastisk tillaget strand et par trikkestopp unna sentrum, for de som trenger en pust fra storbyen. ■■Prague Zoo, som er blitt kåret til verdens 7. beste er desidert verdt et besøk – spesielt om man har med barn.

Skandinavia. Samboeren, som er fra Trondheim, studerer til tannlege i Praha, en by hun knapt får skrytt nok opp. sosial og levende. – En fantastisk by. En veldig levende by. En kulturell by. Her er avslappende. Folk er sosiale. Her skjer masse hele tiden. I Norge sitter folk mye hjemme etter jobb. Her er det langt mer naturlig å gå ut etter jobben. Man går gjerne på nabopuben for ei pils eller to før man drar hjem. I helgene reiser tsjekkerne gjerne ut og opplever noe. Lien er derfor sosial på fritiden. I tillegg til å trene kan hun gå ut eller sitte på kafé, noe som er herlig i en by som Praha. savner mosjøen. – Etter fem år i utlandet savner jeg ofte Mosjøen. Spesielt familie og venner. Jeg har besteforeldre som ikke blir yngre og jeg er gudmor til ei som snart blir to og som jeg nesten aldri ser, sier Lien. På dataen har hun bilde av Sjøgata som skrivebordsbakgrunn og oppmerksomhet fra forbipasserende kollegaer er ikke uvanlig. – Tsjekkere er utrolig fascinerte av Norge og naturen, for å ikke nevne fiskemulighetene. Med tanke på Tsjekkias slott, borger og landskap som minner om et middelaldersk eventyr, blir jeg ekstra smigret, forteller hun. spennende kulturforskjeller. For Lien er det interessant å se forskjellene i organisasjonsstruktur og – kultur i ulike land. – I Norge har vi en flat selskapsstruktur, med lite hierarki, noe som er uvanlig i de fleste andre land i verden. Et annet godt

eksempel er at nordmenn «work to live», mens de andre steder heller «live to work». Dette kan være vanskelig å tilpasse seg i begynnelsen, sier vefsnjenta. Lien liker at jobben gjør det mulig å samarbeide med mennesker fra andre steder i verden. – Det kan være veldig utfordrende. I

«Tsjekkere er utrolig fascinerte av Norge og naturen, for å ikke nevne fiskemulighetene» en telefonkonferanse vil en inder finne det frekt om man ikke tar seg tid til liten hyggelig «smalltalk» i starten, mens amerikaneren ser på den slags utenomsnakk som uprofesjonelt, forteller hun. noe å lære. – Selv om vi har vokst opp med forskjellige måter å tenke på, er ingen bedre enn den andre. Dette har gitt meg en langt større respekt for andre kulturer og andre måter å tenke på. Det er jo typisk norsk å være best, men man lærer seg fort å bli ydmyk. Nordmenn sier alltid at Norge er verdens beste land leve i, og det er det nok også. Men om man bor borte en stund begynner man å se ting med litt andre øyne, og man ser at vi nordmenn også har noe å lære av andre kulturer, sier Lien ettertenksom. n nr. 1 2012 ID

15


BodyTite – Fremtidens metode for kroppsformende kirurgi

Velkommen til Nesna

– I hjertet av Helgeland – Vi tilbyr flotte hytter, leiligheter og rom.

Pris fra NOK 400–2.000,- inkl. trådløst internett på hele campingplassen. Ninas Lavvo - intim pub med bålkos. Lek i fjæra og minigolf. Båter 15-40 fot. Sightseeing.

Noen le d sesongp ige lasser caravan !

Nyhet! FaceTite Vi er først i Skandinavia på å introdusere den nyeste teknikken innen ansiktsløfting for å fjerne uønskede rynker, hengende munnviker eller oppstramming av huden.

Bli kvitt overflødig fett! Nå kan vi ved Brønnøy Plastikkirurgi tilby den nyeste teknikken innenfor kroppsformende kirurgi. Vi er nr èn på BodyTite-behandlinger i Skandinavia. Fettsuging med RF-energi gir hudoppstrammende effekt allerede under behandlingen og du slipper stygge arr.

Fri konsultasjon

Behandlingen utføres av Dr. Ulf Bertheim, spesialist i plastikkog allmennkirurgi i mer enn 20 år. Les mer om oss på: www.plastikkirurgi.bronnoy.no www.dinplastikkirurg.se

Tlf. 992 55 354 Salhussletta 3 8900 Brønnøysund

16

ID nr. 1 2012

Nord-norges største vannsklie med nytt og større basseng.

Nesna Feriesenter og Motell

Sjåberget 3, 8700 Nesna – tlf. +47 75 05 65 40 – Mob. +47 906 74 314 Fax. 75 05 66 97 – post@nesnaferie.no – www.nesnaferie.no GPS: N66.2027524/E013.0229197


DIN

! Se nye Adria

OG

FORHANDLER Nyhet!

En helt ny modellserie fra KABE, fra Kr.

229.900,-

Ametist GLE

Smaragd XL

XV2

Ametist GLE

B2

B14

Travel Master 690, fra Kr.

765.000,-

Åpn tider: Man-fre 09-16 tors 09-18

ENTREPENØRVEIEN 1B . 8610 MO I RANA . TLF: 40 60 60 60 . WWW.RANACARAVANSENTER.NO

Foto av Ingvild Holthe Bygdnes: Mediebyraaet

Hedda Gabler av: Henrik Ibsen regi: Stein Winge

www.daesign.no

Premiere Bodø 24/4 Hamarøy 26/4 Narvik 27/4 Harstad 29/4 Svolvær 30/4 Stokmarknes 2/5 Andenes 3/5 Hemnes 6/5 Nesna 7/5 Mosjøen 8/5 Brønnøysund 9/5 Mo i Rana 11/5 og 13/5

Liker du oss? Lik oss på Facebook også! nr. 1 2012 ID

17


ute i verden

Er vampyr i Australia Men Johanne Fossheim liker best sin Helgelandsidentitet. Tekst: Frank Marstokk post@myeimedia.no

M

osjøjenta har vært mange år «down under». Hun har gjort karriere i teater- og kabaretkretser i Australia . Merittlista fra den andre sida av jorda har de siste årene inneholdt: Ledende rolle i Australias største kabaretshow «Dracula’s Cabaret», hovedrolle i stykket «Flight» ved Melbourne’s prestisjescene La Mama Theatre og i 2012 ansatt ved Eagle’s Nest Theatre Company med hovedrolle i en nasjonal komedieklassiker og en rolle i Shakespeare’s «Macbeth». Fossheim har to roller i 2012 som skal gjennomføres i Australia, men en liten tur heim til familie og gamle venner unner hun seg. nødvendig eller tilfeldig? – Det er tilfeldig at jeg havnet i Australia. Jeg har en søster der og siden jeg ville studere «noe», men ikke visste mye om hvilke muligheter som fantes for meg der nede, var det naturlig å se den veien. Hun lokket med at det var sol og sommer hele året, og det ble nok litt utslagsgivende. Jeg begynte å studere journalistikk og gjennomførte en bachelor, men alle mine spesialfag var innenfor teater, musikk og filmskuespill. Jeg merket at det lå et ønske inne i meg allerede fra ungdomstida i Mosjøen om at det var denne veien jeg ville gå, forteller hun. Fossheim har funnet seg godt til rette i teaterverdenen i Australia. – Enkelte roller som jeg har hatt der nede har jeg passet bedre i enn australierne selv.

18

ID nr. 1 2012

Jeg har fått mange tilbakemeldinger om at det virket eksotisk for dem at jeg var norsk. Jeg har jo også stadig litt aksent og man kan høre at jeg er fra et annet sted på jorda. Det har jeg opplevd som et stort pluss.

«Jeg er blitt så integrert at jeg faktisk drømmer på engelsk!»

norsk i australia. Fossheim har vært opptatt av å integrere seg i det australske samfunnet, lære språket, uttalen og å omgås folket der. – Det var situasjoner der jeg ble misforstått uten at jeg helt skjønte det. Jeg sa jo bare ting på min nordnorske måte, med den humoren vi har. Jeg har opplevd at det ble helt stille rundt matbordet i et australsk hjem. Alle så i gulvet og visste ikke hvordan de skulle takle dette, forteller hun. Fossheim har snakket veldig lite norsk i årene der nede. – Jeg er blitt så integrert at jeg faktisk drømmer på engelsk. Jeg har to personligheter, min norske og min australske.

Johanne Fossheim

savner helgeland. Det blir en rimelig stor forskjell å stå på torget i Mosjøen igjen etter å ha bodd i en millionby som Melbourne. – Jeg er nødt til å dra dit jeg kan finne arbeid, men jeg har et spesielt forhold til det nordnorske landskapet med fjell og fjorder. Jeg kunne godt tenkt meg å bo ganske øde ei stund. Det er blitt eksotisk for meg. Fossheim var veldig glad, ivrig og sterk da hun dro. Nå kjenner hun en form for «angst» over å ikke kunne komme tilbake.

– Tanken om besteforeldre som blir gamle, venner som forsvinner. Jeg har også savnet årstidene og ikke minst den trygge og uforpliktende måten jeg syns vi nordlendinger er på. Nå gleder jeg meg virkelig til å komme til Helgeland. Fossheim syntes, som mange andre unge, at heimbyen var et «høl». – Jeg følte at det var mye jantelov som regjerte i min heimby. Jeg turte ikke helt, men jeg prøvde så godt jeg kunne, å frigjøre meg fra den, med risikoen om at folk skulle tro jeg syntes jeg var «noe spesielt». Det var en situasjon som holdt meg tilbake, så jeg var glad da jeg kunne dra. Nå kjenner jeg på meg at Norge har forandret seg, i hvert fall ser det slik ut i miljøet heime. en opplevelse. Fossheim er utrolig glad for at den opplevelsesturen som hun i utgangspunktet helt tilfeldig la ut på, har gitt henne erfaring til en karriere og et liv som sanger og skuespiller. – Jeg hadde en ganske utpreget aksent i starten, men jeg klarte å finne roller der noe som kunne bli sett på som et «handicap» ble min fordel. Det er noe av det sterkeste jeg har erfart her nede i min deltakelse i australsk showbusiness. Det er nok den mest positive opplevelsen jeg kan dele fra Australia, forteller Fossheim. Nå håper hun at denne investeringa i livet kan hjelpe henne til å få muligheter til å jobbe som skuespiller hjemme i Norge. n


Polarsirkelen Lufthavn, Helgeland Et virkemiddel for økt verdiskaping i regionen

20

ID nr. 1 2012

www.lufthavnutvikling.no


Superfornøyd Fargerik og lattermild. Slik kan man beskrive både Anne Kathrine Fallmyr og programmet Superkviss som hun leder på NRK Super.

A

nne Kathrine Fallmyr fra Glomfjord er programleder i Superkviss på NRK Super. Et spørreprogram hvor barna er i hovedfokus noe Fallmyr synes er veldig bra. – Man blir fort kjent med dem. Noen ganger blir jeg så glad i barna at det er trist å tenke på at jeg ikke får se dem igjen, forteller hun. Meløyfjerdingen begynte å jobbe som assistent hos NRK Super for to år tilbake og fikk jobben som programleder i Superkviss etter en prøvefilming for et år siden. – Det er en fantastisk jobb. Og så er det fint å få bruke utdanningen på ulike områder, smiler hun. Fallmyr har tatt en bachelor i scenekunst ved The Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Her fikk hun ideen til danseteater-kompaniet Flukt som nå har base i Oslo. Kompaniet har produsert flere forestillinger siden de startet opp i 2004.

– I juli 2008 holdt vi en forestilling med Svartisen som kulisse. Det var stort, sier Fallmyr. Stykket het «To the sky» og ble vist under Isfestivalen i Meløy kommune. Siden den gang har Flukt utviklet og gjennomført flere scenekunstprosjekter. I slutten av februar har kompaniet premiere på sin andre helaftensforestilling My name is Peer Gynt. Denne forestillingen er basert på Henrik Ibsens mesterverk Peer Gynt og spilles i Kanonhallen på Løren i Oslo. Fallmyr er veldig glad for at hun har vokst opp i Glomfjord. Fallmyr elsker å utvikle ideer og det er det hun vil jobbe med. – Man må jobbe med det man synes er gøy. Jeg er åpen for det som skjer. Akkurat nå er jeg superfornøyd med å jobbe i NRK og drive med Flukt på kveldstid, men jeg skulle gjerne hatt flere timer i døgnet, smiler hun. n

WikiEat LYST PÅ: Ylvingens Himmelske Fiskesuppekrydder, Helvetes Krydder fra Sømna, Karsk-Kaffe eller Te fra Helgeland? Vi selger lokalproduserte varer fra Midt-Norge, egenproduserte te- og krydderblandinger, kaffe fra verdens nordligste kaffebrenneri, eksklusiv konfekt og mye mer.

Bimbo; en koselig veikro som serverer hjemmelaget tradisjonsmat til god pris. Ligger ved E6 like nord for Mo i Rana. BESØK

Telefon 75 15 10 01 Saltfjellveien 34, 8613 Mo i Rana

Ta også en titt på vår nettbutikk. www.lokalmatbutikken.no LOKALMATBUTIKKEN AS Storgata 68, Brønnøysund – Tlf. 469 17 271 nr. 1 2012 ID

21


mennesker

Anarkisten fra Hålogaland «...anything you say can and will be used against you...!» Tekst: Frank Marstokk post@myeimedia.no

K

ulturgründer, livsfilosof, eventyrer og framsynt musikktenker, Erlend Mogård-Larsen fra Nesna, er en av Norges mest markante personligheter innen kulturnæringen. Fra tida som punkmusiker på 90-tallet til dagens By:Larm og Trænafestival har han vært med på en revolusjon i norsk pop og rock. Gjennom kombinasjonen av selvlært forståelse av internasjonal showbusiness og kjærlighet til distriktsNorge og særlig kystkulturen, har han gitt oss nytenking innenfor festivalkulturen og en ny stolthetsfølelse som moderne, musikalske nordlendinger. by:larm. Mogård-Larsen er en av gründerne bak Norges viktigste arena for ny musikk. Nå er det igjen tid for stormøte i musikkbransjen. – Det går veldig bra med By:Larm! Vi startet jo opp for å lage et samlingssted for norsk musikk. Gjennom årene fram til 2005 ble ByLarm et internasjonal event med deltakelse av ca. 130 internasjonale bransjedelegater. Da lagde vi en sinnssyk happening med Kaizers Orchestra oppe på Prekestolen, i februar! Bandet spilte en konsert der og alle de internasjonale delegatene gikk opp, en spasertur på to og en halv time i tynne jakker og finsko. De fikk servert en fantastisk konsert med en fantastisk utsikt og bevertningen var røkt reinhjerte, tørrfisk og kaffekarsk. Da klinte det til for By:Larm. Konserten på fjellet åpnet verden! Hele den

22

ID nr. 1 2012

«Jeg har aldri vært en del av en musikkbransje, selv om mange oppfatter det slik» Erlend Mogård-Larsen

internasjonale bransjen seilte nedover fjellet på vei tilbake til Stavanger, og allerede før turen var over gikk bildene fra eventen som en farsott over hele Europa. I 2008 flyttet de hele prosjektet permanent til Oslo. – Vi ville sette fokus på hovedstaden som musikkby. Vi gjorde en del undersøkelser og så at det faktisk er dobbelt så mye konsertaktivitet i Oslo som i Stockholm og København til sammen. I dag er By:Larm regnet for det viktigste bransjemøte i Norden med egen prisutdeling. – I fjor delte vi ut den første «Nordic Music Prize», en pris til det beste albumet fra en nordisk artist. I år gjør vi det for andre gang og det er allerede påmeldt 450 delegater fra nordisk og internasjonal bransje. Jeg er veldig stolt over By:Larm og det teamet vi har. Det er ganske enkelt fantastisk hva vi har fått til. «pelle parafins bøljeband». Er du nordlending, helgelending eller ganske enkelt nesnaværing? – Jeg kommer fra Hålogaland. Jeg er nok i slekt med Tore Hund, smiler Mogård-Larsen, som også har bodd på Nesna i mange år. – Nesna er et kjempebra sted å vokse opp, sier Mogård-Larsen. Han peker særlig på nærheten til øyriket utenfor med besteforeldre både på far- og morsiden på Lurøy og Træna. Pluss den korte veien til naturen og havet. Mens lærerskolen er litt ambivalent for ham. – På grunn av lærerskolen har Nesna

hatt en «sovepute». Man har manglet et skapende miljø. Nesna har mange folk som er fornøyde med seg selv, men litt flere gründere der ute ville ikke ha gjort noe. Gründeren i Mogård-Larsen viste seg allerede i barndommen. – Jeg begynte å arrangere konserter da jeg var syv år. Det som gjorde at det tok helt av for meg var tv-serien på NRK om «Pelle Parafins Bøljeband». Da løsnet det hele og ideen om å spille rock var født. Musikklinja på gymnaset i Mosjøen sendte unge Erlend ut på drømmenes hav. Punkbandet «Jungle Medics» strandet allikevel i Oslo etter å ha trålet det meste av Europas undergrunn. – Hvilke ambisjoner hadde du egentlig som trommeslager? – Ingen. Det var en tilstand. Det var ingen gode musikere i det bandet, men det var masse gode idéer. Visjonen var å erobre ett eller annet i denne verden. For meg handlet det ikke om å spille, det handlet mest om å være i et «flow». Det var aldri driften om å bli en god musiker som drev meg, det var driften om å bli en del av en ungdomskultur, der og da. outsider og anarkist. Inntrykkene fra et Europa i omveltning satte spor. I Oslo startet Mogård-Larsen en løpebane som «alternativ kulturgründer». – Jeg har aldri vært en del av en musikkbransje, selv om mange oppfatter det slik når det snakkes om Hyperstate, By:Larm,


Trænafestivalen og så videre. Jeg og mine partnere har bare gjort det som var gøy og for oss nødvendig. Jeg kan vel kalles anarkist hvis det betyr å være kaptein på egen skute? – Kjenner du at du har fått med deg ditt eget livssyn i prosjektene du har arbeidet med? – Ja, faktisk i alt. Jeg er fascinert av mytene og tankene omkring Nord-Norge. Mine idéer er alle basert på tanken om energier fra havet, kystfolket og ting man forbinder med den arven. Jeg vil prøve å få kommunisert den identiteten i en moderne form. Det er mange levemåter, en form for «buddhistisk» livssyn, som man finner i kystkulturen langs hele Norge. Ting mennesker har tenkt på i mange hundre år, der vi i dag er mest interessert i å finne opp hjulet på nytt. Jeg har lyst til å gå tilbake til disse vakre mytene og sagnene, omskape dem og gjøre dem økonomisk drivbare i dagens samfunn. tanker om helgeland. Din «Helgelandsidentitet»? – Er det noe som heter det? Jeg drømmer ikke om det, har bare lyst til å gjøre ting, være aktiv, i kystmiljøet. Jeg blir oppriktig glad når jeg hører om investeringene i ny kai på Lurøy, oppbygging av et sjøsenter for folk på tur langs kysten, tanker om en levende kystkultur. Det er slike ting som er ekstremt viktig her nord, at man tør å tenke 10-20 år fram i tid og huske på at den kyststripa vi har fra Brønnøysund og opp til Senja er det flotteste området i verden. n nr. 1 2012 ID

23


Velkommen til den svenske

fjellverden

Å sette skiene mot egen hyttevegg er for mange den beste avkobling. Med polerte bakker, gnistrende hvite løypetraseer og moltemyrer skulle alt være lagt til rette for en fantastisk ferie. Akkurat nå kan du finne din egen hytte/leilighet i klassiske Hemavan.

For mer info kontakt: Hanna Nygren, Fjällkedjan Telefon: 0046 70-574 43 00 info@fjällkjedjan.se

Under navnet Fjällkedjan setter vi opp flere trivelige «hjem». Hyttene er praktiske, bekvemme og tilpasset for en moderne og aktiv livsstil, langt fra hverdagens kjas og mas. For mer info: www.fjallkedjan.se

For hytte/leilighet ta kontakt med Jörgen Isacsson 004690-149390. info@fjallkedjan.se


www.spirenett.no

VÅR NYE RESTAURANT I LARS MEYERSGATE 3

Tips oss

om alt det positive som skjer her på Helgeland! Du treffer oss på post@myeimedia.no eller på telefon 993 87 499.

TILBYR LOKALER SOM KAN LEIES TIL BRUK UNDER FOR EKSEMPEL BEDRIFTSBESØK OG LUKKEDE MIDDAGER TA KONTAKT FOR BOOKING OG MENY

T 76 30 31 55

POST@NO3.NO

Vil du annonsere? Ta kontakt på epost: heger@polarfakta.no

WWW.NO3.NO

ID Til glede for oss på Helgeland

KÅRET TIL BESTE WEB

Ny e

w. mo ra de na lle hy r p tta å .n o

GALLARIA 2012

w

w

t e n t o n j g i i s s e l i d d e a n a r v e r d t o K -m

Bestill katalog med SMS

Send kode RANAHYTTA til 26112 med navn og adresse

www.ranahytta.no

75 12 88 44 nr. 1 2012 ID

25


KaRRiere

Håndplukket Gjennom traineeordningen Kandidat Helgeland får bedrifter velge blant særs kompetente søkere. Dermed synligjøres det attraktive arbeidsmarkedet på Helgeland. Tekst: Tonje Anette Vonstad tonje@myeimedia.no

J

eg tror absolutt at traineeordningen kan i første omgang. Men traineestillingen har trekke flere til Helgeland. Det var en av uansett åpnet øynene hennes for at det faktisk grunnene til at jeg fikk øynene opp for finnes attraktive arbeidsplasser også i Mosjøen. hjemplassen, sier vefsningen Trine Garfjell – Nå har jeg prøvd det ut og jeg tror jeg Fløtnes (24) som er trainee ved Ernst er blitt mer åpen for å komme hjem & Young i Mosjøen. igjen. Jeg ser i alle fall at det går an å få Fløtnes har en master i økonomi seg gode jobber her, smiler hun. med fordypning i finans. Hun har gått Trondheim Økonomiske Høgskole luksussituasjon. Personalsjef i og Handelshøgskolen i København. Helgeland Sparebank, Ann Karin Hun hadde egentlig ikke tenkt seg Krogli skryter av traineeordningen. Trine Garfjell tilbake til hjembyen, men når det – Vi er i en luksussituasjon hvor Fløtnes dukket opp en traineestilling hos vi får håndplukke fra øverste hylle, sier revisorselskapet Ernst & Young, måtte Krogli. Banken har vært med siden hun tenke om igjen. ordningen startet for to år siden. Dette er andre gang de tar inn en trainee i Helgeland åpnet øynene. – Trainee-stillingene er gull Sparebank. verdt for både bedriftene og dem som tar Deres trainee, Ole Jørgen Eilertsen, har jobben, fastslår Fløtnes. Det er ingen ulemper bachelor i økonomi og ledelse med en profil i ved å være trainee, bare bonus. Man får en logistikk ved Høgskolen i Narvik. supergod erfaring jobbmessig og det er godt – Ole Jørgens CV var en drøm å lese med den avvekslingen man får ved å delta på igjennom. Så kom han på intervju og tok oss lederkursene, konstaterer Fløtnes som trives med storm, nikker Krogli. Eilertsen er glad veldig godt og lærer mye i firmaet.   for at akkurat han ble valgt. Fløtnes kan godt tenke seg å jobbe videre – Det henger ganske høyt å være trainee, i selskapet. I så fall har hun lyst til å søke om siden det er så mange søkere. Dessuten får overflytting til en avdeling et annet sted i landet man en mykere start på arbeidslivet, bedre

– Vi er i en luksussituasjon hvor vi får håndplukke fra øverste hylle, sier personlasjef i He

innsikt og bredere kompetanse, poengterer Eilertsen.

«Man får perspektiv. Det finnes to hovedgrunner til inn noen at Helgeland Sparebank er med i «Kandidat som kan Helgeland». Det beste med traineeordningen er bidra medStudiested–Helgeland - studietilbud at man får inn noen som kan bidra med noe noe nytt» nytt til bedriften. De kommer utenfra og Vi tilbyr følgende heltidsstudier:

ser ting fra et annet perspektiv. Banken har

• Bachelor i økonomi og ledelse • Bachelor i sykepleie Søknadsfrist: 15. april 2012

I tillegg kan du ta følgende studier som nett og/eller samlingsbasert over 4 år:

Studiested Helgeland Studietilbud

Vi tilbyr følgende heltidsstudier: • Bachelor i økonomi og ledelse • Bachelor i sykepleie Søknadsfrist: 15. april 2012 Studiested Helgeland - studietilbud Vi tilbyr følgende heltidsstudier: i økonomi og ledelse 26• • IDBachelor nr. 1 2012 Bachelor i sykepleie Søknadsfrist: 15. april 2012

I tillegg kan du ta følgende • studier KONTAKTINFORMASJON: Bachelorsom i sykepleie • over Bachelor i sosialt arbeid (sosionom) - oppstart høst 2013 nett og/eller samlingsbasert 4 år: e-post: postmottak.rana@uin.no Tlf. 75 12 97 29 Informasjon om videreutdanningstilbud annonseres • Bachelor i sykepleie på hjemmesiden vår: www.uin.no • Bachelor i sosialt arbeid (sosionom) - oppstart høst 2013 KontaKtInformaSjon: e-post: postmottak.rana@uin.no Informasjon om videreutdanningstilbud Tlf. 75 12 97 29

annonseres på hjemmesiden vår: www.uin.no
Jubileum

Ett år med ID Vi takker for alle tilbakemeldinger vi har fått i året som har gått og oppfordrer til å sende oss ris og ros om ID også i året som kommer. Send mail til: post@myeimedia.no

«ID er gull! Jeg synes det er flott med et magasin som fokuserer på det positive - og som gjør det med et tydelig Helgelandsperpektiv!»  monica paulsen, mo i rana «Jeg har lest alt og kost meg magasinet. Gleder meg til neste utgave!»  tina nygård bjørgan, mosjøen «Magasinet er veldig bra! ID skiller seg ut i mengden av lokale aviser i Norge, både når det gjelder innhold og design. Layouten er profesjonell, og innholdet er interessant både for de som bor i området og de som er på besøk sånn som meg. Heia Helgeland!»  marit realfsen, oslo «Takk for et flott magasin! Alltid hyggelig når det kommer i posten.»  tom engø, mo i rana

elgeland Sparebank Ann Karin Krogli. Her sammen med bankens trainee Ole Jørgen Eilertsen.

dessuten et samfunnsansvar. Vi ønsker å gjøre Helgeland attraktivt for ungdommen og vil være en drivkraft for å skape vekst. Dette gjør vi blant annet gjennom å ta inn en trainee i året, sier Krogli. samfunnsansvar. – Helgeland er et av de områdene i landet som mister flest unge i alderen 19-29 år ut av regionen. Torbjørn Aag, prosjektleder for trainee-ordningen ved

Kunnskapsparken Helgeland, mener bedrifter kan være med på å gjøre regionen attraktiv gjennom «Kandidat Helgeland». – Det ligger et samfunnsansvar hos arbeidslivet. Næringslivet og de offentlige aktørene må ta et ansvar for å få folk tilbake, sier Aag. I fjor ønsket hele 47 personer å bli trainee gjennom «Kandidat Helgeland». n

«ID er et fantastisk flott magasin. Jeg håper bedriftene på Helgeland ser verdien i å annonsere her.»  laila mikalsen, brønnøysund «Saken om kystkvinnene var utrolig fin lesning med et vakkert og stemningsfullt bilde av de tøffe damene i sofaen. Å få servert slik lesning som både gjør en helt varm i kroppen og stolt av plassen en bor på er ikke verst. Godt jobba!»  siri nybakk, mo i rana «Gratulerer med en flott presentasjon av de fire eldre kystkvinnene i rammen av min dr.gradsavhandling. Jeg ble nesten rørt av bildet med de fire damene sittende i sofaen! Så bra at det er verdt å komme på utstilling. ID gjør noe viktig med å sammenbinde folket i Helgelandsregionen. Det er identitetsskapende og bidrar til stolthet for valg av bosted. Et positivt tiltak.»  dagrunn grønbech, bodø

Unik annonsemulighet

Magasinet som gjør deg stolt av plassen du bor på og menneskene rundt deg. Distribusjon på hele Helgeland og i Hemavan/Tärnaby-området. Annonseselger: Hege Reinholdtsen tELEFON: 75 68 26 24 epost: heger@polarfakta.no

ID nr. 1 2012 ID

27


Vinterglede

3499,Snøscooterslede Kan enkelt kobles bak en snøscooter eller ATV. Kraftig konstruksjon. Ski av galvanisert stål, og lasteplan med karm. Maks. last: 500 kg. Planmål: 1850 x 770 x 90 mm. Totale mål: 2720 x 865 x 430 mm. Vekt: 58 kg. (41-325)

8990

499,-

Syntetisk, selvblandende 2-taktsolje for alle 2-takts snøscootermotorer. (36-972)

Kan brukes som grill eller ildsted. Grillkrok medfølger. Totale mål: 700 x 530 mm. (14-314)

Snøscooterolje 1 l. Snøscooterolje 4 l.

Bålpanne

299,- (36-973)

Vanndunk 10 l.

39

Transparent. Oppfyller EF-forordning 1935/2004. Kan brukes for drikkevann. (88-420)

Flyttbar. Effekttrinn: 1000 og 2000 W. IP44. 230 V. (35-009)

Fra

29

90

90

Grillspyd, teleskopisk

815 32 815 - www.biltema.no MO I RANA, Ranenget 17, 8626 Mo I Rana Man-fre 8-19, lør 10-18

28

ID nr. 1 2012


:Layout 1

12-05-11

14:00

Side 1

!

tekk t!

eid med av lokale Vi tar på oss alle oppdrag; nge års 3 BYGGMANN HUS - små og store! ette 3 TEAM POWERTEK ledd på

GALLERI Anne Gundersen

Se ISOLA vår nye huskolleksjon på www.byggmann.no

de tilbud.

BILDER TIL UTSMYKKING AV ARBEIDSPLASSEN, KONTORET ELLER HJEMMET DITT?

3 ALT AV TØMRERARBEID

Se bildene på mitt nettgalleri:

www.annegundersen.com

Ønsker du et besøk på din arbeidsplass med et utvalg bilder? Eller ønsker du å bestille et bilde? Ta kontakt på: Mail: annegundersen444@hotmail.com Mobil: 977 36 140

Bjørn Kristiansen Vi utfører alt av bygningsarbeider Tegninger, søknad m.m. Bjørn Roger Kristiansen Mob.: 99460998 Mob: 994 60 998 – mail: b.k.byggmester@hotmail.com Mail: b.k.byggmester@hotmail.com

Besøksadresse; Galleri Anne Gundersen, 8725 Utskarpen eller verkstedet mitt i Havnesenteret på kaia: Midtregt. 23, Mo i Rana

Befaring innen 10 dager • Tilbud i løpet av 14 dager fasade - fagmessig utført - Vi representerer Byggmann Hus i Mo i Rana

EKSTREM

IDRETTSGLEDE 2. juni går et av Nord-Norges flotteste turritt av stabelen!

lørdag 2. juni

Det arrangeres også aktivritt for klassene K/M10-16 2. juni går et av Nord-Norges flotteste turritt av stabelen! Det arrangeres også aktivritt for klassene K/M10-16

FOR ALLE

Polarsirkelen-Mo, 95 km

Bodø-Mo, 240 km

Arrangør:

Bodø-Mo, 240 km

Rittarrangør:

Rittarrangør:

Mer info om rittet og påmelding på www.ranasykkelklubb.no

Polarsirkelen-Mo, 95 km Andre arrangement:

Mer info om rittet og påmelding på www.ranasykkelklubb.no MyskoxrittetRITTSponsorer: 19. mai

Andre arrangement: Myskoxrittet 19. mai Tempotrippelen 20. mai

Tour of Norway for Kids 11. juni Påmelding åpnet.

Tour of Norway for Kids 11. juni www.ranasykkelklubb.no Påmelding åpnet.

Sponsorer:

www.ranasykkelklubb.no

Turritt K/M 17-70+ og ungdomsritt K/M 10-16

Rittsponsorer:

Tempotrippelen 20. mai

Rittsponsorer:

Sponsorer: Helgelandskraft, RBBS, «Sporten Havna, Friskhuset, HHO Holding» , Arne Sjule AS, Byggmakker Wulfsberg, Blomsterbua

Helgelandskraft, RBBS, «Sporten Havna, Friskhuset, HHO Holding» , Arne Sjule AS, Byggmakker Wulfsberg, Blomsterbua

Mer info om rittet og påmelding på www.ranasykkelklubb.no nr. 1 2012 ID

29


Helgeland byr på

tlf 75 12 91 00 fax 75 12 91 11 www.helgelandbetong.no

En hyllest til kvinnen

Fotball til minne

8. mars markeres kvinnedagen på Nesna i regi av Kvinneuniversitetet i Norden. De satser på en storstilt feiring med mange dyktige foredragsholdere på plass. Temaet er variert og spenner bredt. Alt fra «Historiens kvinnekamp» og «Vold mot kvinner» til «Sanitetsarbeid og helsevern» og «Kvinneperspektiv i matproduksjonen».

23.-25. mars arrangerer Mo IL Barn og Ungdom, Mosenter cup til minne om Randulf Alteren. Fotballturneringen holdes i Ranahallen og er for jenter og gutter i alderen 6-14 år. Det vil bli spilt sluttspill og finaler for årsklassene 98 og 99 på søndag.

Metall PÅ Mo 10. mars vil det renne flytende metall ut av Puls og gjennom gatene i Mo i Rana. Allfader har ikke spilt innenfor bygrensen siden 2007, men nå er ventetiden over. Bandet lover en intens og trivelig kveld.

Requiem (Fauré) Lørdag 10. mars. arrangerer Halsøy songkor kormyldring med forskjellige kor fra Vefsn og Helgeland. Samarbeider med Dolstad kammerkor, Operakoret i Mo i Rana og Korgen kammerskor. Det hele skjer i aulaen på Mosjøen videregående skole.

Når kvalitet og leveringstid er viktig!

Betongelementer til alle formål! forretning leiligheter samferdsel kai vei bru industri 30

ID nr. 1 2012

Frøken Julie Mandag 12. mars kommer Riksteatret innom Mosjøen kulturhus med stykket «Frøken Julie» av August Strindberg. Stykket beskrives et psykologisk drama om frihet, maktkamp og begjær.

Stjernedryss Stjernedryss er en kulturell forestilling med musikk og dans, med og av fantastiske talenter ved Kippermoen ungdomsskole. Det er høy partyfaktor. Her inviteres andre talenter, kanskje fra Idol? De har også herskapelige galleriplasser med egen personlig kelner. Hvem mottar Talentprisen i 2012? Talentene viser seg på scenen på Kippermoen ungdomsskole i Mosjøen torsdag 22. mars.

Mjåvatn-prat 22. mars Beskrivelse: På denne Kveldstimen på Jacobsenbrygga kommer direktør Asgeir Solstad for å prate om hva det er vi ønsker å få til når vi overtar Mjåvatn-anlegget. Vel møtt!

Alterenmesterskap 29. mars vil UL Daggry arrangere Alterenmesterskapet på Bakkamoen. Dette vil bli en sosial dag for hele familien med start i alle klasser. Premieutdeling på Steinrøys med salg av pølser og varm drikke. Premieutdelingen omfatter også årets cuprenn, og isfiskemesterskapet 28. mars.

Blå vegenløpet Blå vegenløpet er 45 km med start i Umbukta og målgang på Blå vegen skistadion i Brennåsen, Mo i Rana. For de som ønsker det kan man starte på Røde Kors-hytta på Raudvatnet. Her finner man startområdet for familieklassen. Løpet er seedingsrenn for Birkebeineren og er en skifest for Helgeland, Nordland og Nord-Norge. 31. mars.

Boknafesk-aften I april arrangerer Tennas Vel sin tradisjonelle «Boknafesk-aften» på Herøy. Her serveres boknafisk, potet, stekt spekk, stekt løk, erterstuing og gulrotstuing.
Sindres SIGNATUR

sindre kolberg har ei spennende ung penn. 16-åringen er levende opptatt av tekster. Derfor får han lov til å briljere med en egen spalte i ID.

Hattrennet 2012

Kaizers kommer

Turrennet i Hattfjelldal er blant Nordkalottens eldste og største skiturrenn. Det er et 32 km langt turrenn som årlig samler deltakere fra fjern og nær. I år arrangeres det for 73. gang. Rennet går av stabelen lørdag 14. april.

Det er tid for å «Ompa til du dør» og danse en «Død manns tango». Men først blir du «Evig Pint» mens du venter på det skal bli natt til 1. mai. Norske Kaizers Orchestra spiller i Mosjøhallen, på Kippermoen, mandag 30. april. Kanskje du får høre noen av dine yndlingslåter?

Tilbake til 1970 Halsøy songkor synger låter fra 70-tallet. De opptrer fredag 20. april og lørdag 21. april i aulaen på Mosjøen videregående skole.

Dansefest

Påsketurnering

Kvaløymarsjen 2012

Håndballturnering for barn og ungdom i alderen 6-16 år arrangert av Sandnessjøen IL. Turneringen finner sted 20.-22. april i Stamneshallen og Helgelandshallen.

Kvaløymarsjen arrangeres i år for 22. gang, og er en turmarsj som passer for alle. Ta på deg turskoene, ta med familien og venner og bli med på en turopplevelse i flott og variert natur på Helgelandskysten. 27. mai i Sømna kommune.

Bamsefest 30. april kommer Riksteatret med Teddy og Marian med sin barneforestilling. Ta med kosedyret ditt og bli med på bamsefest på Mosjøen kulturhus. Historien utspiller seg på et tivoli. Teddy Bamsebjørn er hovedgevinsten i Lailas Lykkehjulvogn. Han drømmer om å bli vunnet av et barn som kan ta ham med ut i verden. Og så en dag kommer Marian.

5. mai blir det dansefest i Herøyhallen med Vassendgutane.

Nær dommedag? det sies at nyttårsforsetter er til for å brytes. Og når andelen brutte løfter antagelig ligger så tett opp mot ræva på hundre som mulig, så er det vanskelig å argumentere mot det. Selv hadde jeg ett eneste, nemlig å klage mindre, og derav være mer positiv. Det jeg nå skal gjøre er å radbrekke denne lovnaden så kraftig at jeg i en alder av snart 16 år vil ekskludere meg fra samtlige religiøse fellesskap for resten av livet. Det er med andre ord virkelig verdt det. for det første vil jeg si at snø er en ond oppfinnelse. Jeg kan gå god for et tynt lag med hvitt pudder utendørs på julaften for å opprettholde det allerede falmede bildet av en tradisjonsrik høytid, men når det lir langt ut i januar, og juletreet for lengst er pakket vekk, da gjør den like mye nytte for seg som en kjøttpudding i en tørketrommel. Det er kaldt og jævlig i dette landet så lenge at det nesten burde være påbudt med piggdekk på veteranbilene 1. mai. Og får vi en håndfull dager med noe annet enn 20 minus, stiv kuling og hagl, så er temperaturen såpass medgjørlig at den gjør hele bakken om til en eneste stor, smakløs slush. Å ferdes i sørpe over en lengre strekning burde komme på listen over alternative torturmetoder rimelig snart. ellers føles 2012 bemerkelsesverdig likt sin forgjenger, og at det vil bli noen radikale endringer ser jeg heller ikke på som noen større sannsynlighet. Vi dominerer i skisporet på samme måte som vi mest sannsynlig ikke kommer oss til noe sluttspill i fotball denne gangen heller. At Carl I. Hagen får uønsket publisitet i media og at hele landet snus på hodet av en litt uheldig hudfargekommentar av en lettere beruset musiker er heller ikke noe nytt. Prisene på sprit vil gå opp, mens vi i beste førjulstid vil bli rammet av en naturkatastrofe av den valøren at det vil utslette alt liv på kloden. ... det er det i hvert fall noen sterkt medisinerte amerikanere fylt til randen av dommedagsprofetier og propaganda som mener. Jeg merker jeg er skeptisk.

nr. 1 2012 ID

31


Utdanning der du bor og arbeider: Hustype Hvalstad

Hustype Rolvsoy

Noen av våre fagopplæringstilbud: Høyskolestudier:Oppstart Forvaltningsrett og juridisk metode......................... 30 studiepoeng�������������������20. april Prosjektledelse........................................................................................... 6 studiepoeng��������������������� 7. mars Arbeidsrett.................................................................................................. 15 studiepoeng������������ Sept 2012

Hustype Norddal

Hustype Halden

Finn

Arbeidslederskolen�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 15. april

DRØMME HUSET i vår NYE katalog! Hustype Movik

Hustype Minde

Hustype Aurdal

Hustype Stensli

Hustype Bømlo

Hustype Hvalstad

IKE 32 ULNENDE N OG SPE HUS Se mer på www.blink-hus.no

32

ID nr. 1 2012

NKI Fagskole:Oppstart

Blink Hus Næstby Trevare Naustgata 7, 8665 Mosjøen Tlf.: 75 11 54 30 Blink Hus Bygg Gros Havnegt. 46, 8900 Brønnøysund Tlf.: 75 00 93 50

Fagbrev 

Oppstart

Helsefagarbeider������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Mars 2012

Ta kontakt for mer informasjon og påmelding.

www.folkeuniversitetet.no

Mosjøen: tlf. 99 64 86 58

Brønnøysund tlf. 90 26 13 14

Mo i Rana (KPH): tlf. 75 13 77 10

Vil du slæpp å frys? Ta en tur tel oss!

ÅPNINGSTIDER Mandag - onsdag og fredag: 10-16 Torsdag: 11-18 Lørdag: 11-14

Tlf: 75 19 30 15 Mob: 97 69 83 92

www.krakeslottet.no


Vi leverer alt av profileringsartikler p책 hele Helgeland

nr. 1 2012 ID

33


V E L K O M M E N T I L S K A A R V E I E N PÅ

Ytteren

NY MODERNE ENEBOLIG Med 4 mulige soverom BRA 143 kvm P-rom 137 kvm Pris nøkkelferdig leveranse kr 3.850.00,-

Smykkene produseres på Hemnesberget i kun få eksemplarer Tlf. 75 19 19 10 e-post:gullblom@online.no www.gullblom.com

I ETABLERT BOLIGFELT PÅ YTTEREN! Vi har startet byggingen av en topp moderne og praktisk enebolig i Skaarveien på Ytteren. TA kONTAkT FOR PROSPEkT OG mER INFORmASjON Bjarne Nyrud tlf 975 12 544. Epost. bjarne.nyrud@bernhard-olsen.no

BERNHARD OLSEN AS - Tlf. 72 12 88 22 - nordbohus.no/rana

KJØP EN VARE FRA KLØVER – VINN HELE

HANDLEVOGNEN! Kløversjansen er for alle, uansett hvor mye, eller lite du handler. Så lenge du kjøper en vare av merket Kløver vil du automatisk bli med i en trekning hvor du kan vinne alle varene i handlevognen din*. Trekningen skjer automatisk i kassen når varene er cannet inn og du har betalt. Vinner du så får du pengene tilbake. For mer informasjon se bunnpris.no/kloversjansen. * Gjelder ikke aldersbestemte varer.

LANSERER

34

ID nr. 1 2012


Internasjonalt snitt ...

... lokal forankring

Synes du i markedet? Internasjonalt snitt – lokal forankring

Gode ideer kombinert med en god strategi er viktig for at budskapet ditt skal treffe målgruppen. Mye i Media er totalleverandør innen kommunikasjonsprodukter og -tjenester. Med målrettet kreativitet ønsker vi å utvikle kundene våre og skape synlige resultater. Mye i Media har en egen evne til å finne de rette ordene og bildene for å fremheve et budskap. Vi trives best som lagspillere! I tett samspill med kundene kombinerer vi fagkunnskap med lang Det er viktig å ha en god strategi og gode ideer for at budskapet skal treffe målgruppen eller erfaring. Sliketkan vi effektivisere markedsbudsjettet. understøtte konsept. For å øke Mye i Media sin kompetanse på strategi, ide, design og web,

Mye i Media tar et steg videre

har vi inngått et samarbeid med et innovativt fagmiljø i København.

Tjenester: Merkevareanalyse · mediestrategi · kurs i sosiale medier · språkvask

Kontakt Kontakt oss på, på: e-post: post@myeimedia.no elin@myeimedia.no e-post: telefon: 993 telefon: 99387499 87 499 www.myeimedia.no www.myeimedia.no

Dette gjør vi: konseptutvikling · identitet · tekstforfatting · foto · webdesign Og kan brukes til: brosjyrer · annonser · kundemagasiner · websider · pressemeldinger · trykksaker Produkter: Kort sagt: ide, strategi og alt av kommunikasjonsmateriell

Websider · annonser · pressemeldinger · årsmeldinger · kundemagasiner · logo · brosjyrer · foto nr. 1 2012 ID

35


VEIL. PRIS KR. 158.900,XF800 SNO PRO HIGH COUNTRY

ARCTIC CAT 2012

THE WAIT IS OVER

PÅSKETILBUD KR. 147.900,-

VEIL. PRIS KR. 104.900,BEARCAT 570 XT

VEIL. PRIS KR. 149.900,XF1100 SNO PRO LTD

PÅSKETILBUD KR. 99.900,-

PÅSKETILBUD KR. 139.900,-

VEIL. PRIS KR. 156.900,F800 SNO PRO

Vi har butikken full av klær og kjøreutstyr for alle kjønn og aldre! Kom innom for en trivelig handel.

PÅSKETILBUD KR. 140.000,-

Alle priser er anbefalt veiledende priser inkl. mva. Registreringsomkostninger kommer i tillegg.

ID Mye i Media 2012  

Magasinet ID er til glede for oss på Helgeland og produseres av Mye i Media. Her graver vi fram de gode, positive historiene fra Helgeland....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you