All Over - Acts of Love | Programma

Page 1

PROGRAMMAALL OVER – ACTS OF LOVE Toneelgroep Oostpool en dansgezelschap ICK Amsterdam slaan de handen ineen voor een unieke theatervoorstelling waarin dans en taal elkaar vinden in een zoektocht naar liefde. All Over – Acts of Love combineert de taal van tekstschrijver Hannah van Wieringen met hedendaagse dans in een choreografie van Emio Greco | Pieter C Scholten (ICK Amsterdam). Marcus Azzini (Toneelgroep Oostpool) tekent voor de regie. Choreografen Emio Greco & Pieter C. Scholten en regisseur Marcus Azzini bewonderen elkaars werk. In All Over – Acts of Love komt die bewondering samen in een voortdurende flirt tussen twee theaterdisciplines: zeven dansers en twee spelers geven zich over aan de bewegingen van de liefde. Het motief Lichaam in Opstand van ICK Amsterdam en Hoe nu mens te zijn? van Toneelgroep Oostpool vinden elkaar in deze bijzondere samenwerking. Verliefd in een verwoeste wereld Er vindt een ontmoeting plaats tussen twee vreemden die elkaar al jaren lijken te kennen. Ze worden verliefd in een grote stad, tegen de achtergrond van een wereld die verwoest dreigt te raken. Hoe gaan we om met liefde in een wereld die steeds duidelijker aangeeft dat het zo niet langer gaat? All Over wil zeggen: wat als alles voorbij is en de wereld echt op is? Maar het betekent ook ‘all over each other’. Acts of love verwijst naar de liefde als een serie handelingen. Iets wat je doet, misschien nog wel meer dan iets wat je voelt.

“De tekst van Hannah van Wieringen bleek gedurende het repetitieproces een ontdekkingsreis. De twee personages zijn met elkaar in dialoog en ontdekken elkaar. Wij hebben als makers, met de spelers en de dansers, diezelfde reis gemaakt.” – Marcus Azzini


INTERVIEW

EMIO GRECO | PIETER C. SCHOLTEN ‘All Over – Acts of Love moest een soort rauwe energie uitstralen…’ ‘De tekst van All Over – Acts of Love is geschreven in een bepaald realisme. Het gaat over de tijd waarin we nu leven en waarin mensen verliefd worden. Daar kan dans iets heel moois tegenover plaatsen. Leven, rampspoed, liefde en de complexe realiteit van onze tijd breekt uit de lichamen.’ ‘Het script van Hannah van Wieringen en het bewegingsmateriaal werden simultaan gecreëerd, dus het een heeft het ander niet echt beïnvloed. Ons werk beeldt niet het script uit, het is dus geen interpretatie van de thema’s. Vooraf spraken we over een soort rauwe energie die het stuk moest uitstralen en daarmee zijn we aan de slag gegaan.’ ‘Het is een spannend maar ook liefdevol proces om ons materiaal zo uit handen te geven aan Marcus. We hebben iets met zorg gemaakt en kunnen nu observeren hoe het zich aanpast aan de noden van een andere maker, uit een andere discipline. We zien het ook als een leerproces voor onszelf, het is erg interessant om het eigen werk vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken.’

INTERVIEW

HANNAH VAN WIERINGEN ‘Twee mensen vallen voor elkaar. Tegelijk leven ze in onze tijd, waar die onmogelijke vraag over ons heen hangt: Hoe moeten we omgaan met de beschadigingen van de aarde? Wat kunnen we doen om het tij van de klimaatverandering te keren?’ ‘Nu is voelen in mijn beleving ook een vorm van denken. En voelen doe je met je lichaam. Zou er geen sleutel kunnen liggen voor een nieuwe, oude wereld in voelend denken, denkend voelen? Misschien wel zoals planten, of de octopus. In ieder geval als een wezen, dat zichzelf minder centraal maakt op de aarde. Maar hoe kun je jezelf in hemelsnaam minder centraal maken, als je halsoverkop verliefd wordt? Dát zijn een paar van de vrolijke vragen die op de schrijftafel lagen. Een vriendin omschreef de tekst van All Over als volgt: ‘Ja, Han, volgens mij is het een maatschappij/menskritische, utopische, science­fiction romcom. Bestaan die al? Als niet: nu dus wel.’


ALL OVER – ACTS OF LOVE

CAST

ACTEURS TONEELGROEP OOSTPOOL LUDWIG BINDERVOET Ludwig Bindervoet (1988) is in 2012 afgestudeerd als acteur aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn performancecollectief URLAND is aan­ gesloten bij Theater Rotterdam en maakte o.a. De UR-triënnale 2018 en De Badgasten van Laios. Bij Toneelgroep Oostpool was hij te zien in o.a. Fresh Young Gods, They are just kids en On the road. Ook speelde hij o.a. in de Telefilm Off Track, de bekroonde NTR-kortfilm Sevilla en in de series Van God Los, Flikken Maastricht en Zuidas. Vorig seizoen was hij te zien in het succesvolle Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool.

KENDRICK ETMON Kendrick Etmon (1991) doorliep de MBO Theaterschool in Rotterdam en is dit jaar afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hij stond met zijn eigen collectief Klaplong op de Parade in 2018 en speelde in diverse films en series als Geen koningen in ons bloed, #Yolo4Real en De Libi. Kendrick speelde vorig seizoen in Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool en schittert momenteel in de tv-serie Stanley H.

CREDITS tekst Hannah van Wieringen choreografie Emio Greco en Pieter C. Scholten regie Marcus Azzini dans Denis Bruno, Beatrice Cardone, Arad Inbar, Edward Lloyd, Hiroki Nunogaki, Isaiah Wilsson, Şiva Canbazoğlu spel Ludwig Bindervoet, Kendrick Etmon dramaturgie Jesse Vanhoeck, Madelon Kooijman scenografie Theun Mosk kostuums Clifford Portier regieassistent Mateusz Staniak techniek Han Verweijen, Niels Bruynjé, Hugo van der Veldt, Maarten Heijdra boventiteling Johan Lippens, Svenja Korevaar productie Chantal Mooij marketing Evelien ter Ellen, Andrea Lentink, Rudy Ruiter


DANSENSEMBLE ICK AMSTERDAM

DENIS BRUNO Denis is opgeleid aan Teatro Nuovo di Torino en Teatro Carcano di Milano. Hij danste onder andere bij La Scala in Milaan, het English National Ballet, Ballet de Teatres de Valencia, Balletto Teatro in Turijn en het Ballet National de Marseille. In 2009 werd hij tot Best Dancer verkozen door het Artes Escenicas De Valencia. Denis werkte onder andere met choreografen Nacho Duato, Ramon Oller, Goyo Montero en Jiri Kylian.

BEATRICE CARDONE Beatrice volgde haar opleiding aan de Scuola del Balletto di Toscana in Florence en nam deel aan Eugenio Buratti’s project Dancer At Work. Ze danste tussen 2016 en 2019 bij Ballet National de Marseille (BNM) waarna ze de overstap maakte naar ICK. Bij BNM was ze onder andere te zien in ROCCA, De zwanen en de anderen en Disappearance. Van de natuur leert ze het meest en het is haar grootste inspiratie.

˘ ¸SIVA CANBAZOGLU Şiva studeerde piano aan het Mimar Sinan State Conservatory in Istanbul, maar wanneer ze de dansers zag vanaf de binnenplaats van het conservatorium, droomde ze dat ze ooit een van hen zou zijn. Momenteel rondt ze haar Bachelor of Dance aan Codarts Rotterdam af met een stage bij ICK. Ze danste eerder in werk van Antonin Comestas en Ed Wubbe.


ARAD INBAR Arad is geboren in Israël en studeerde dans aan het Maslool Bikurey Hai’tim Art Center in Tel Aviv en vervolgde zijn dansopleiding bij ArtEZ in Arnhem. Na een stage bij Club Guy & Roni studeerde hij af in 2014. In datzelfde jaar deed hij ervaring op bij ICK waarna hij nog als freelancer werkte voor de Irish Company United Fall in Dublin. Sinds 2016 maakt hij deel uit van het vaste dansensemble van ICK waar hij te zien was in o.a. ZIEL|ROUH en EXTREMALISM.

EDWARD LLOYD Edward studeerde in 2012 af aan de Rambert School of Ballet and Contemporary Dance. Gedurende zijn laatste jaar, danste en toerde hij met Rambert Dance Company in ‘A Linha Curva’ van de bekende choreo­ graaf Itzik Galili. Als freelance danser heeft hij onder andere gewerkt met Tina Tarpgaard, Lea Anderson en Henri Oguike. Edward was lid van het ICK-ensemble in seizoen 2014-2015, en keerde terug in mei 2017. Edward was eerder te zien in o.a. ROCCO, TWO en ZIEL|ROUH.

HIROKI NUNOGAKI In 2016 rondde Hiroki de Miyashita Yasuko balletschool af en vervolgde zijn opleiding aan de Pôle National Supérieur de Danse Rosella Hightower en het Ballet National de Marseille. Hij was dit jaar al te zien in Disappearance van ICK en Ballet National de Marseille. Hiroki wil de vreugde en passie van zijn gevoelens uitdrukken en delen en nieuwe manieren van expressie vinden in samenwerking met artiesten van over de hele wereld.

ISAIAH WILSON Isaiah Wilson is een multidisciplinaire kunstenaar en volgde zijn opleiding aan de kunstacademie Lycée Des Arts Et Métiers in Luxemburg. Daarnaast ging hij naar het Conservatoire Du Nord waar hij trainde in Ballet & Jazz Dance. Aan Codarts Rotterdam specialiseert hij zich in Contemporary Dance en loopt hij stage bij ICK. Naast zijn toewijding aan de dans werkt hij aan een platform voor video en muziek. Hij wil zich volledig kunnen uitdrukken in verschillende kunstvormen en deze laten samenvloeien tot een gesamtkunstwerk.

INTERVIEW — TEKST HAROON ALI

MARCUS AZZINI

All Over – Acts of Love is een unieke samenwerking tussen Toneelgroep Oostpool, dat is gebaseerd in Arnhem, en hedendaags dansplatform ICK Amsterdam. ‘Deze voorstelling gaat over twee mensen die voor elkaar vallen – en toevallig mannen zijn. Ik wil niet op de barricades springen, maar na gesprekken met choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten en schrijfster Hannah van Wieringen besefte ik dat dit een positief stuk moet worden, waarin de mannenliefde een keer niet wordt geproblematiseerd. Met All Over – Acts of Love wil ik gewoon een mooi liefdesverhaal vertellen.’

Wat onderscheidt deze romance van andere liefdesverhalen? ‘Op het eerste gezicht zijn het gewoon twee mannen van begin dertig die leven in een metropool. Maar al snel wordt duidelijk dat ze leven in onze tijd, waarin de klimaatverande­ ring aanhoudend in onze nek hijgt. Hoe leef je daar nu mee? Wat betekent dat voor hun liefde? Wat doet dat met hen? Het is dus liefde in tijden van klimaatverandering.’ Waar gaat de voorstelling All Over - Acts of Love over voor jou? ‘We zijn allemaal op zoek naar verbinding, maar lijken niet in de gaten te hebben dat we als mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We leven op dezelfde planeet. Dat de aarde en de natuur ons verbinden is een feit. Alles wat er met onze planeet gebeurt, gaat ons allemaal aan. Wat we daarbij missen is intimiteit. Heel veel van onze behoefte aan intimiteit projecteren we op onze partners, maar wat ik belangrijk vind is intimiteit die we kunnen vinden in andere

verbindingen. Dat als je een half uurtje écht naar iemand luistert daar ook sprake kan zijn van verbinding en intimiteit. De tekst van Hannah gaat over het werkelijk luisteren naar elkaar, en samen zijn. Over het samen iets delen en op die manier intiem zijn. Het gaan over luisteren en aanwezig zijn.’ Wat zegt de titel All Over – Acts of Love? ‘Het eerste deel wil zeggen: wat als alles voorbij is en de wereld echt op is? Maar het betekent ook zoiets als all over each other zijn. Acts of love verwijst naar liefde als een serie handelingen. Liefde is iets wat je doet, misschien nog wel meer dan iets dat je voelt. Dat kan ook raken aan de psychologie van een stel dat lang bij elkaar is. Wat doet het met je om een heel leven met één iemand door te brengen, wat doet het met je lichaam om vijftig jaar naast dezelfde persoon in bed te liggen? Daar kunnen we ons bijna geen voorstelling meer van maken. Ik ben nu negen jaar met mijn man – en dat vind ik al bijzonder.’


Blijven jullie de rest van jullie leven bij elkaar? ‘De wens is er wel. Mattijs (van Bergen, mode­ ontwerper, red.) was vorig jaar negen maanden in Londen. Toen kwam ik erachter dat ik beter slaap en oplaad als hij naast me in bed ligt. Hij is dus een soort batterij, mijn liefdesbatterij. Het is toch gek dat mijn lichaam zijn lichaam zo nodig heeft? Niet eens vanwege de romantiek, maar echt het fysieke aspect van de liefde.’ Ben jij iemand die altijd in relaties zit? ‘Toevallig heb ik meerdere lange relaties gehad. Eerst elf jaar, toen vijf jaar single, nu weer negen jaar. Omdat ik liefde zie als iets dat je kunt doen of maken, kun je ook in het theater liefde creëren. Als ik speel dat ik van jou houd en jij ervaart dat als liefde, ook al weet je dat ik een rol speel, dan is dat liefde. Je moet het als een spel blijven zien. Als je na al die jaren zo met elkaar bent versmolten, is het leuk om elkaar te blijven verrassen en je steeds weer af te vragen: wie wil ik nu zijn? Die versmelting en het bespelen van de liefde staat centraal in deze voorstelling.’

‘Ik wil kijken wat er gebeurt als acteurs en dansers naast en door elkaar hun eigen discipline beoefenen.’ Hoe ben jij eigenlijk bij dit project betrokken? ‘ICK heeft mij benaderd. Ik heb in 2011 met Ann van den Broek de voorstelling LIstEn & See (LIES) gemaakt, waarbij we ook acteurs en dansers samenbrachten. Ik focus vaak op het lichamelijke aspect van toneelspelen en wil het hoofd en lichaam met elkaar verbinden. Dus ik begrijp wel waarom ICK bij mij uitkwam – en ik wilde gelijk de uitdaging aan­gaan. Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb Theun Mosk erbij gehaald, een scenograaf met wie ik graag werk, en Hannah

van Wieringen, die de tekst schrijft. Zij bedenkt altijd sterke dialogen, die heel erg van nu zijn. Ze weet mooi te vangen hoe echte mensen met elkaar praten, maar beschrijft het net wat poëtischer.’ Hoe stelde je de cast samen? ‘Het stuk volgt de vier seizoenen, gespeeld door Ludwig Bindervoet en Kendrick Etmon. Ik heb voor hen gekozen omdat ze allebei krachtige en inspirerende acteurs zijn, die midden in de wereld staan en een open blik hebben. Ze hebben ook een goede chemie. Het zijn twee vurige mannen, die liefde, kwetsbaarheid maar ook seks uitstralen. De cast van dansers bestaat onder anderen uit Beatrice Cardone, Denis Bruno, Arad Inbar, Edward Lloyd, Isaiah Wilsson en Siva Canbazoglu.’ Is een cross-over van de twee disciplines niet spannender? ‘Dans en toneel zijn niet voor niets zo gescheiden, je moet een discipline namelijk verdomd goed beheersen. Het heeft dus niet veel zin om ze uit hun comfort zone te halen. Er zijn acteurs die goed kunnen bewegen, maar ze zullen nooit dansen op het niveau van ICK. En een danser die moet gaan praten wordt een slechtere danser, omdat hij zich minder goed kan focussen op zijn eigen talent. Ik gebruik dus ook niet het woord cross-over, maar zie het als een ontmoeting. Ik wil kijken wat er gebeurt als acteurs en dansers naast en door elkaar hun eigen discipline beoefenen. Ik had eerst het wilde idee om de acteurs helemaal niet te laten zien, maar alleen te horen, als een soort hoorspel. Maar het is toch spannender om de lichamen van de acteurs te zien bewegen tussen de dansers.’ Welke rol speelt dans dan in de voorstelling? ‘Ik heb lang met Emio en Pieter gediscussieerd over de choreografie. Ik vroeg of ik hun hele oeuvre mocht gebruiken om


een nieuwe danstaal te creëren. Regisseurs pakken vaak ook een stuk van Shakespeare en doen ermee wat ze willen. Ze waren eerst wat huiverig, want een choreografie is een kunstwerk dat tot in de puntjes is geperfectioneerd. Als je daaraan gaat zitten klooien, gaat het niet goed. Toen we er nog langer over doorpraatte, kwamen ze op het idee om samen met de dansers een choreografie te maken, speciaal voor mij, als een cadeau met een strikje eromheen. Het is aan mij of ik de hele choreografie gebruik of maar een klein stukje. Het is wel een dialoog hoor. In de repetities komt alles samen, dan zie ik wat het beste werkt.’

Is deze cross-over – sorry, ontmoeting – tussen dans en toneel een nieuwe trend? ‘Dat weet ik niet. Sommige mensen zijn bang voor cross-overs, omdat ze denken dat het de kunstvormen verzwakt. De podiumkunsten blijven vernieuwen, maar dat kan soms verwarrend zijn voor het publiek. Daarom zeg ik duidelijk tegen iedereen dat All Over – Acts of Love een dansvoorstelling is, om het helder te houden.

‘Ik wil kijken wat er gebeurt als acteurs en dansers naast en door elkaar hun eigen discipline beoefenen.’


— ADVERTENTIE —

SWEET LIKE A CHOCOLATE LUNCHVOORSTELLING IN DE KERSTVAKANTIE

foto Anna van Kooij

17 T/M 28 DECEMBER 2019 THEATER BELLEVUE, AMSTERDAM Een intiem spektakel met de vijfde symfonie van Beethoven als open einde… in Sweet Like A Chocolate danst een vrouw met haar schaduwen, alter ego, metgezel en voyeur. Het volgt haar, begeleidt haar, danst en vecht met haar. Het is een dubbelganger, danspartner, minnaar en tegenstander, het is vertrouwd en gevaarlijk. Balancerend tussen liefde, vertrouwen, vrouwelijke seksualiteit en geweld legt Sweet Like A Chocolate existentiële vragen bloot.

Meer info en tickets: www.theaterbellevue.nl


ALL OVER — ACTS OF LOVE za 19 okt Amstelveen Schouwburg di 22 & wo 23 okt Arnhem Stadstheater vr 25 okt Amsterdam (première) Meervaart Theater za 26 okt Amsterdam Meervaart Theater do 31 okt Nijmegen Stadsschouwburg di 5 nov Haarlem Stadsschouwburg do 14 nov Rotterdam Theater Rotterdam za 16 nov Breda Chassé Theater vr 22 nov Alkmaar TAQA Theater De Vest di 26 nov Den Haag Theater aan het Spui wo 27 nov Leiden Leidse Schouwburg ma 2 dec Zwolle Schouwburg Odeon di 3 dec Utrecht Stadsschouwburg vr 6 dec Leeuwarden Stadsschouwburg de Harmonie za 7 dec Hengelo Schouwburg ma 9 & di 10 dec Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam wo 11 dec Groningen Stadsschouwburg vr 13 dec Arnhem Stadstheater

Colofon fotografie Henri Verhoef (cover), Alwin Poiana, Ruben Timman, Bas de Brouwer, Dim Balsem, Anna van Kooij grafisch ontwerp Katja van Stiphout ICK is een platform voor hedendaagse dans onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten. ICK is stadsgezelschap dans van Amsterdam en wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Amsterdam en EU Cultuur.

WWW.ICKAMSTERDAM.NL WWW.TONEELGROEPOOSTPOOL.NL


met en door Nazmiye Oral en Marcus Azzini | eindregie Adelheid Roosen

Over de complexe verhouding tussen moeders, homo-zonen en religie

3 jan t/m 20 mrt 2020