Midzomernachtsdroom magazine

Page 18

IN GESPREK MET REGINA VAN BERKEL

Altijd in beweging Regina van Berkel (1969) maakt al meer dan twintig jaar naam als choreograaf in binnen-, en buitenland. Ze werkte o.a. in Zweden, Portugal, de Verenigde Staten, tot op heden in Duitsland, en is vaak te gast als choreograaf bij Introdans. Als we haar spreken zijn de repetities nog volop in gang. Wie is zij en hoe is het voor haar om te werken aan zo’n interdisciplinaire voorstelling?

Hoe gaan de repetities? Het gaat heel goed, het is echt een bijzonder project om mee te maken. Het is van tevoren toch spannend, met zoveel verschillende partijen. Maar Daria en ik hebben elkaar goed gevonden, we zijn echt een team geworden. Het is echter wel een heel kort repetitieproces voor de dansers! Gelukkig heb ik al met deze dansers samengewerkt dus zij weten wat ik van hen verwacht en in welke richting ik denk. We kennen elkaar, dat geeft vertrouwen. Hoe is jouw liefde voor dans ontstaan? Het is nooit een vraag voor me geweest; al vanaf dat ik klein was, was ik altijd aan het bewegen. Op mijn tiende wist ik al dat ik wilde dansen, meer en meer, dansen werd bijna een verslaving. Als ik danste kon ik mezelf zijn. Ik kom uit een muzikale familie. Mijn moeder danste ook toen ze jong was. Mijn opa was dirigent. Ik zag als kind al hoe hij klanken naar voren kon halen met zijn handen. Pure magie.

18

Je bent zelf begonnen als danser en werkt nu als choreograaf, hoe is dat gegaan? Op de basisschool werd ik door de meester gevraagd om dansjes te bedenken voor de schoolmusicals. Toen begon het dus eigenlijk al! Ik ben als danser professioneel opgeleid. Het was hard werken. Je moet niet alleen heel goed zijn maar ook gezien worden, kansen krijgen. Nadat ik in Nederland mijn eerste danservaringen opgedaan had, kwam ik in contact met William Forsythe van het Frankfurter Ballet. Een paar dansers kregen blessures en toen werd ik gevraagd om dezelfde avond nog een voorstelling te dansen. Ik moest als een gek de choreografie instuderen, ik kreeg een kostuum en ging het podium op. Uiteindelijk heb ik daar zeven jaar gedanst en de hele wereld gezien. In die tijd werd ik ook door het Holland Dance Festival gevraagd om een solo te maken en ontdekte ik dat ik