Issuu on Google+

Thomas T. Lee [ w w w .t h o m a s t l e e .c o m ]


Competition

2011 AIA West New Jersey Student Design Awards

Archived

Select Works

2011 Design IX Project : liftED

2010

Thomas T. Lee

Design VIII Project : Spatial Constraints Design VIII Project : SCREEN Design VIII Project : Ram Van Bus Shelter

Philadelphia University

2009

College of Architecture and the Built Environment

Bachelor of Architecture Minor Concentrations

Design V Project : Live/Work Space

Historic Preservation Architectural Photography HABS Photography

2008 Design II Project : Ball Eastaway House Visitor’s Center

Photography

2010 HABS Photography : Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul Philadelphia, PA

Photography Portfolio


Competition

2011 AIA West New Jersey Student Design Awards

Spatial Constraints [Detention and Social Rehabilitation Center of Philadelphia] The Detention and Social Rehabilitation center of Philadelphia is a proposed new prions located at 30th Street and Walnut Street in the University City district of Philadelphia. The DSRC is a 636 feet tall concrete, steel and glass addition to the skyline. By elevating the prison population above the city, a high level of security is maintained while at the same time providing sanctuary to the prisoners. This device replaces the traditional barriers in the form of high walls and razor wire. From their lofty perch, the prisoners can visually connect back to society while maintaining privacy. By further elevating and separating the prion living pods, space is created, or borrowing from Louis Kahn, served and servant spaces. The two concrete towers are pierced at the top by a spiritual meditation space overlooking the Schuylkill River and Center City Philadelphia


Archived

2011 Design IX Project : liftED

liftED Nicetown, Philadelphia is a neighborhood hit hardest by the postindustrial era, and has seen better days both economically, and physically. The neighborhood currently is comprised of mostly vacant lots and run down homes. It is also accompanied by a diminishing educational foundation. liftED is a project that will elevate interest in college track education. Working in conjunction with Simon Gratz High School, liftED will drive kids in Nicetown to pursue a college career. Through exposure to courses in design and culinary arts, students are given the opportunity to discover new career paths. Students are also encouraged to intermingle in an open studio environment bringing a new perspective to learning. LiftED reaches out to the community with an addition of a community run garden. The elevated structure invites the neighbors to engage in the site. Through education enrichment and community pride, liftED aims to recreate Nicetown as a premier neighborhood of Philadelphia.

Team Members Credit: Amy Esposito, Amit Ahluwalia


2010 Design VIII Project : Spatial Constraints Spatial Constraints - Prison The DSRC of Philadelphia was a project that aimed at using the Architecture to rehabilitate inmates. The prison population is separated into smaller PODS of twenty-four inmates by separating the population into a more manageable size the prisoners would be able to form a community. Within the pods the cells were modeled after the Compact Living units project where each person would have their own space. The cells were then organized within a grid of structural members. The cells faced one another and forming a smaller gathering space between two to three cells.


2010 Design VIII Project : SCREEN SCREEN The Screen Project is an attempt at revitalizing the Schuylkill River front in downtown Philadelphia. It will draw its users from the surrounding neighborhood of University, and Rittenhouse Square, The City, the far reaches of the Schuylkill River Valley Trail system, and the Tri State Area. It is a neighborhood park that showcases the Arts, Architecture, Culture, Education, and Landscape. The Master plan of the project is two paths that pivot out over the river to enclose the site. The project concentrates on the circulation and movement on the site.You can enter the site from three locations. The entrances are on the exist- ing trail, the Locust St. entrance on the south side of the site, and the Walnut St. bridge entrance that currently exists. The entrance from the trail splits into two main slices. One of the routes brings the users out on to the river and thru the kayak rental/cafĂŠ/and administrative structure. The other slice brings the user down grade into the plaza that is the open seating space. The ramp off of Walnut St. brings you down a double switch back that houses the bike rental and storage. The ramped entrance off of Locust St. is another cut into the landscape. One is a grade down to the Plaza, and the other a ramp that ends at a lookout point above the river. The Structure of the project acts as a screen that frames, and hides views as you go thru the site. The grade changes and slices through the site provide the user with a different experience. The Plaza is spanned by steel frame structure that allows for the plaza to be covered for different event, and conditions. The frame also gives a sense of enclosure even when it is open to the views of Philadelphia, and the sky.


2010 Design VIII Project : Ram Van Bus Stop Ram Van Bus Stop The bus shelter was a project dealing with the tectonics, and detailing of a structure. The requirements were to design a structure that protected the user from the elements, designed to a point where the project could be built, and also to be an architecturally intriguing structure. The purposed bus shelter was designed after my summer on Nantucket, MA from where I brought back a nautical influence. The main structural elements of the shelter are two 1ft x 2ft timber masts, which were anchored to a concrete block that acts as a pier to support the decking. The overhead cover was a lightweight aluminum woven between aluminum fins tensioned along an aluminum rod.


RAM VAN STOP

RAM VAN STOP


2009 Design V Project : Live/Work Space Live/Work : Chef’s Residence The live/work space is designed to create an environment that first of all separates while joining the live [private] and work [public] spaces. To successfully incorporate the live and work space into one structure started with the site mapping exercise that helped create the form for the building. During the site mapping exercise the realization of the tensile forces that were created with stringing. The thread from a central point on the site to the local culinary influences. This was done because of the affect that surrounding restaurants and shops have on the culinary style of a restaurant. The structure of the building is using the [pinch and pull] points from the site mapping exercise. These tension points were replaced with the steel trusses. A contrasting [spine] was inserted to act as a suspension member to hold up the second floor. This was done to eliminate and reduce the need for a column in the floor space of the lower level. The exterior of the build consists of two separate skins. The first skin is a glass curtain wall that wraps the entire structure on all sides. On top of this curtain wall is a skin of perforated aluminum. This acts as a sun shield and a curtain to cover the private area.


Thomas Lee

Site Location : Christian St. & Passyunk Ave. Philadelphia PA Program : Living for Cheif & Spouse. Day : Culinary School for 15 students Night : Resturant for up to 10 guests

South Elevation

Roof Plan

West Elevation

The live- work space is designed to create an environment that rst of all separates while joining the live [private] and work [public] spaces. To successfully incorporate the live and work space into one struck started with the site mapping exercise that helped create the form for the building. During the site mapping exercise the realization of the tensile forces that were created with stringing the thread from a central point on the site to the local culinary innuences. This was done because of the affect that surrounding restaurants and shops have on the culinary style of a restaurant. From this point the building started to be lled with the program. With the general form in mind the programming exercise help nalize the shape of the oor plates and the locations of the different spaces with-in the structure. The structure of the building is using the “pinch and pull” points from the site mapping exercise. These tension points were replaced with the steel trusses. A contrasting “spine” was inserted to act as a suspension member to hold up the second oor. This was done to eliminate and reduce the need for a column in the oor space of the lower level.

North Elevation

The exterior of the build consists of two separate skins. The rst skin is a glass curtain wall that wraps the entire structure on all sides. On top of this curtain wall is a skin of perforated aluminum. This acts as a sun shield and a curtain to cover the private area. Overall the site chosen for this project allows a very large verity of forms and programs. But I believe that the given property was used to a high potential.

East Elevation

Perspective from Passyunk and Christian

Perspective from 6th and Christian


2009 Design II Project : Visitor Center Glenn Murcutt’s Ball Eastaway Visitor’s Center The project was completed in two stages, a case study of a residence and followed by the design of a visitor’s center for the home. The challenge of the design was to keep a minimal profile on the approach side of the home. I did not want to interfere with Glenn Murcutt’s original design of the home. During conceptual design, the visitor’s center was positioned below the home in order to keep a low profile and, not to interfere in original framing of the landscape.


Photography

Large Format : 4x5 BW Film

2010 HABS Photography : Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul Philadelphia, PA

Historic American Buildings Survey Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul (Mother Church of the Archdiocese of Philadelphia) 1723 Race Street Philadelphia, PA 19103-1204

The Basilica is currently used as the Mother Church of the Archdiocese of Philadelphia. Service is performed by rectors and it is the seat of the Archbishop of Philadelphia, It also houses the crypt of the bishops and archbishops of Philadelphia The cathedral Basilica of Saints Peter and Paul is the mother church of the Archdiocese of Philadelphia. It is the church where the bishop has his Cathedra. It is a landmark of religion and historic buildings on the Benjamin Franklin Parkway. The Cathedral Basilica of Saints Peter and Paul was designed in the Roman- Corinthian style of architecture and used Lombard Church of St. Charles or San Carlo Al Corso in Rome. Architects Napoleon Eugene Henry Charles LeBrun, John Notman were involved in the planning and construction of the Cathedral.


Photography

2010 Large Format : 4x5 Sinar Viewfider Camera



Thomas T. Lee Portfolio