Page 1

Skøjtning

af Annika Wellner Ottzen og Siri Ida Alsøe

1


Skøjtning Siri Ida Alsøe og Annika Wellner Ottzen 4.A Taarbæk skole 2014

2


Indholdsfortegnelse start til skøjtning

side 4

kunstskøjteløber historie

side 4

De 6 spring i kunstskøjteløb

side 5

Pirouetter

side 6

Hvad er mærkeprøve ?

side 6

Trin

side 7

Musik

side 8

Skøjter

side 8

Bedømmelse til konkurrence

side 8

Kjoler

side 9

Hor dan ser skøjte beskytter ud ?

side 10

Hvor dan ser en skøjtemedalje du ?

side 10

Hvad er et podie

side 11

Litteraturliste

side 12

3


Start til skøjtning I nogle klubber er der noget der hedder familiehold, hvor man får sin mor eller far med på isen, men man må kun gå der, hvis man ikke er for gammel, hvis man er for gammel så skal man starte på noget der hedder skøjteskole, der er seks forskellige hold på skøjteskole. Bag efter kommer man op på elite hvor der er fire hold og hvor man kan begynde til konkurrence hvis man vil, man hvis man er for gammel eller man ikke har tid nok så kommer man på noget der hedder funskate hvor der er to hold.

Kunstskøjteløbs historie Der er fundet, skøjter som er lavet af dyreknogler, som stammer fra år 3000 f.kr I Danmark er der fundet skøjter fra 400-600 år e.kr. Skøjter blev lavet til at kunne komme frem over is om vinteren og i middelalderen begyndte man at lave den af metal i stedet for dyreben. I 1800-tallet blev skøjteløb opfundet af skøjteløber, som havde lyst at lave andet end at løbe stærkt på isen. De øvede sig i svære ting på isen. De øvede sig i perfekte cirkler, skøjte iottetaller, forlæns krydsløb og baglæns krydsløb. De øvede sig i at skøjte på et ben med det andet ben op i luften, det hedder en flyver i dag, de fandt på pirouetter og forskellige spring. I Danmark blev den første konkurrence holdt i 1860- rne og det første officielle Europamesterskab i 1891, VM 1896, OL 1908 og DM i 1909.

4


De 6 spring i kunstskøjteløb. De 6 spring i kunstskøjteløb, som kan laves som enkelt, dobbelt, tripel og quad (firedobbelt). Er det et enkelt spring rotere skøjteløberen 1 gang rundt i luften. Er det et dobbelt spring rotere skøjteløberen 2 gange i luften. Er det tripel rotere man 3 runder i luften og quad er fire gange rundt i luften. De 6 spring hedder. Axel, Salchow, Tåloop, loop, flip og lutz. De er delt i to grupper: Salchow, loop og axel er der kun en fod på isen når man springer, tåloop, flip og lutz er begge skøjter i isen ved springet. Axel springet er det eneste spring hvor skøjteløberen springer forlæns ind i det og i Axelen rotere skøjteløberen 1,5 omgang i luften ved en enkelt Axel og derfor er Axel det sværeste af alle springene. Ved dobbelt Axel er der 2,5 omgange, i tripel 3,5 og i quad 4,5 omgang oppe i luften. Springene i kunstskøjteløb er teknisk og fysisk den mest krævende del af skøjteløbets elementer.

5


HVAD ER MÆRKEPRØVE ? Mærkeprøve er et mærke man skal tage for at komme til konkurrence eller rykke op i en ny række,rækkerne til konkurrence er forskellige alders grubber. Der er m række og k række. hvis man går i m række er det fordi man har det for let i k række.

Pirouetter er hvor skøjteløberen rotere rundt om sig selv på samme sted på isen. Der er mange forskellige pirouetter, der er på en fod, på begge fødder, hvor skøjteløberen skifter fod, hvor skøjteløberen sidder ned, hvor skøjteløberen har det ene ben oppe i luften i forskellige stillinger, hvor skøjteløberen har svejret ryg og kigger op i luften det hedder en himmel pirouette og mange andre flere forskellige andre pirouetter.

6


Trin findes der rigtig mange af i kunstskøjteløb, det er trinene der skal forbinde de forskellige spring og piouetter på harmonisk måske. Trinene skal være flot udført, så det ser nemt ud.

7


Bedømmelse til konkurrencer. Når en skøjteløber er til en konkurrence, bliver han/hun bedømt på forskellige ting. Der er tekniske score for de forskellige spring, pirouetter og trin. Så er der skating skills, hvor hastighed og sikkerhed vurderes og det sidste skøjteløberen bliver bedømt på performance, hvor indlevelsen i musikken og optrædning bliver bedømt.

Skøjter Der findes mange forskellige skøjter, men de mest brugte er wifa eller idea. Wifa er en læder skøjte med træsål, fødderne kan ånde i denne støvle. Idea er en tynd læder støvle som har et plastik overtræk på og med en plastiksål på, denne skøjte er populær da den er lettere og derfor letter at holde oppe i forskellige positioner. Når skøjteløberen bliver større skal de en stivere støvleså de giver god støtte i anklen. Klingerne er springklinger, som også fås i mange forskellige tyber. Musik Skøjteløberen kører deres program til instrumentalt musik. Det kan være musik fra film eller tv serier og det kan være 8


fra klassiske værker. Der er ingen regler andet end det skal være instrumentalt og vare en bestemt længde. Hvor lang tid musikken skal vare afhænger af hvor gammel løberen er og om det er en mesterskabsløber eller en konkurrenceløber.

Kjoler Skøjteløberen har en kjole eller tøj som passer til teamet i musikken. Tøjet kan købes i en speciel butik,men mange vælger selv at sy,da det kan være svært at finde en kjole der passer til musikken.

Mesterskabsløbere er skøjteløbere der skøjter i den bedste række i landet. Mesterskabsløbere er en skøjteløber der har taget mærker til mesterskab.

Mærkeprøverne består af to dele i hver. Der er trin del, hvor skøjteløberen skal køre i forskellige figurer på isen, og der er en element del, hvor skøjteløberen skal lave forskellige spring og pirouetter. Der er 5 mærkeprøver, som hedder basis 1, basis 2, bronze mærket, sølv mærket og guld mærket. Når en skøjteløber har guld mærket kan løberne være mesterskabsløbere resten af livet.

9


Hvordan ser en skøjte beskytter ud ? En skøjte beskytte er noget man sætter under skøjten når man kommer af isen, det beskytter også klingen. Skøjte beskytteren er lavet af gummi. Når man er færdig skal man huske at tørre sine skøjter ellers rustner de, og så putter man en slæks sove poser på, så de er beskyttede.

Hvor dan beskytter man skøjterne ? Man beskytter skøjten ved at købe en skøjte beskytte og en slags sove pose, når man kommer af isen tag man en skøjte beskytte på også skal man tørre skøjten med en klud også putter man en sove pose på klingen. Så kan man tag skøjten med hjem eller har man et skab man har købt i skøjte hallen, så putter man skøjerne ind i skabet.

Hvor dan kan skøjte medalje se ud ? En skøjte medalje er rund med en lille rund cirkel oven på den anden, på cirklen er der to klinger på hvor der stå noget, der 10


stå også nogle tal på. Hvis man vender den om på den anden side stå der vilken konkurrence man har varet til.

Hvad er et podie ? Et podie er træ skamler der står ved siden af hinanden der er også røde tal på. I nogle klubber er der et rødt stykke stof på.

11


Litteraturliste:

Dreibek, Finn, Kunstskøjteløb, 1994, Folaget tommeliden ApS

12


I denne bog kan du lære om de forskellige spring, pirouetter og trin og hvordan de forskellige ting ser ud og du kan lære hvordan det er at gå til skøjtning. Du for at hvide hvad man skal gøre for at komme til konkurrence. Du for at hvide hvad de forkellige hold hedder og hvad for en rækkefølge de kommer i.

13

Skøjtning  
Skøjtning