Page 1

Földvári Hírlap

HIRDETÉS

2017. szeptember

XVI. ੉ਵਥਮਫਸਠਬ 9. ਲਹੂਬ

Ára: 200 Ft

FÖLDVÁRI HÍRLAP

TISZAFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HAVILAPJA - 2017. ਲਹਤਯਲ਼ਤਬਡਤ਱

SZENT ISTVÁN NAPI SZENTMISE ÉS BÚCSÚ

ELHUNYT SZICSEK JÁNOS A SZICSEK PÁLINKAFŐZDE ALAPÍTÓJA

IDÉN TISZAFÖLDVÁRON TARTOTTÁK A FÖLDVÁRAK TALÁLKOZÓJÁT VÍZMINŐSÉG PROBLÉMA BEJELENTÉSI LEHETŐSÉG

FELAVATTÁK DR. TYIHÁK ERNŐ EMLÉKTÁBLÁJÁT

ÉS TULAJDONOSA

KÖTELEZŐ EBOLTÁS HELYSZÍNEI

„NEM CSAK A HÚSZÉVESEKÉ A VILÁG” A VÁROSI STRANDFÜRDŐBEN

JÓTÉKONY CÉLÚ ÉNEK-ZENEI EMLÉKKONCERT

DROGPROBLÉMÁK TISZAFÖLDVÁRON? UTCAFÓRUMOT TARTOTT A LAKOSSÁG

REFORMÁTUS GYÜLEKEZETI CSALÁDI NAP

MEGNYÍLT! A Piactéren szeptemberben megnyílt a

HARMÓNIA MASSZÁZS STÚDIÓ! Választható masszázsok: - Talpmasszázs állapotfelméréssel, - svéd (frissítő)-, - alakformáló (cellulit elleni)-, és indiai fejmasszázs. Szeretettel várok minden felfrissülésre, harmóniára, egészségesebb életre vágyó Kedves Érdeklődőt!

Bővebb információt kaphatnak a 06-20/99-88-499-es telefonszámon.


2. A

FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember

XVIII. F T ,

/ ... avagy: egy fotó margójára... / Elsőrangú hívó szó volt minden tiszaföldvárinak az, hogy augusztus 18-19-20-án városunk adott otthont a Földvárak Találkozója idei rendezvénysorozatának. A koncepciónk az volt, hogy mutassuk meg magunkat, a barátságos és vendégszerető arcunkat, előtérbe helyezve a tehetséges városlakókat, a legutóbb itt rendezett találkozó óta megvalósult fejlesztéseket, ötleteket, vállalkozásokat.

Színes programokkal vártunk mindenkit, és sok esetben a szűkösen rendelkezésre álló pénzt egy-egy kiváló ötlettel pótoltuk ki, de ez nem rontotta a minőséget, inkább gazdagította a kínálatot. Valljuk meg őszintén, nem dúskálunk a világi javakban, de kiváló, ügyes emberek laknak Tiszaföldváron.

Köszönet nekik, és mindenkinek, aki segítette a Földvárak Találkozója szervezését és lebonyolítását. Hajrá Földvárak! Hajrá Tiszaföldvár! Öröm volt úgy dolgozni, hogy mindenki egy irányba tolta a szekeret, jó volna ezt érezni az év minden napján. Ennek kivitelezését az önkormányzat, a helyi kis- és nagyvállalkozók, az intézmények vezetői és munkatársai, a közmunka programokban dolgozók, az egyesületek, a nyugdíjas klubok, a fiatal diákok, egyszóval: MINDENKI lehetőségeihez mérten támogatta, segítette.

Tudjuk, voltak hiányosságok, és néhányszor megtréfált bennünket az időjárás is, de a tiszaföldvári emberek szeretete, derűje, jókedve elfeledtette mindezt. Boldog vagyok, hogy része lehettem e jeles három napnak, jó volt földvárinak, tiszaföldvárinak lenni. Remélem Önök is így érezik. Legyen ez máskor is így, dolgozzunk innentől kart-karba fonva a városért, egymásért.

Úgy gondolom, sikerült az alapötletet megvalósítani, és minden eddig a Földvárakról kapott visszajelzés arról tanúskodik, hogy megszerettek, még jobban megkedveltek bennünket az idelátogató küldöttségekben helyet kapó emberek, tetszett nekik a város és a benne élők.

Most pedig álljon itt egy fotó a sok közül, amely egyféle emléket állít a három nap alatt végeláthatatlanul sok munkát végző helyiekről, akik nagyon sok esetben önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül tették a dolgukat. Közel 70 szervezettel, magánszeméllyel, céggel közösen próbáltuk meg gördülékenyen megoldani az előttünk álló feladatokat.

A képen a vendégeket étkeztető gimnáziumi konyha dolgozói, az ELAMEN Zrt. néhány tiszaföldvári munkatársa látható, akik mindhárom napon kiváló és ízletes ételekkel várták a földváriakat.

Dobróka András az önkormányzat által a XVIII. Földvárak Találkozója szervezésével megbízott intézmény, a tiszaföldvári Városi Művelődési Ház igazgatója

P T A pontos és megfelelő színvonalú államháztartási adatszolgáltatása elismeréseként 306 ezer forintot kapott a Tiszaföldvári önkormányzat. A „Jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására” 50 millió forint keretösszeg állt rendelkezésre, ennyit különítettek el a költségvetésből. Célja, hogy a jelenleg is példaértékű adatszolgáltatást nyújtó önkormányzatokat jutalmazza. Egy szakmai teszt eredménye alapján a pályázati felhívásra 291 önkormányzat jelentkezett, közülük kilencvenkilenc részesülhet vissza nem térítendő támogatásban, mely december 31-ig használható fel. A Tiszazugból csak Tiszaföldvár kapta meg a Jó adatszolgáltató önkormányzat címet (a megyéből összesen tizennégy) és az ezzel járó 306 ezer forintot. A pályázatot egyébként a nemzetgazdasági miniszter – a belügyminiszterrel egyetértésben – január 31-én hirdette meg az önkormányzati adatszolgáltatások minőségének javítását célozva. J. Zs.


FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember K

O

!

Napok alatt vált Eger közkedvelt figuráivá az a két szemétszállító férfi, akik munkavégzés közben táncoltak a kukásautó hátulján. Ilyen, és hasonló címekkel illették az ismert médiák azt a videót, amin munkájuk közben táncos mozdulatokat tett két munkásember. Én is láttam, és többször meg is néztem azt a pár másodperces mozgóképet, amit egy fiatalokból álló autós társaság vett fel a telefonjával, amikor elhaladtak a sárga teherautó mellett. Annak ellenére, hogy nem egy elit szakmát végeznek, ők mégis hatalmas életörömmel töltik meg napjaikat, ami mindenki számára példa lehet. Az egriek többször le is videózták táncukat, és feltöltötték az internetre, ahol sok-sok pozitív visszacsatolást kapott a két férfi. Imádják őket az emberek. Én szintén élvezettel néztem a kukások bemutatóját, de akad akinek nem nyerte el tetszését a produkció. Az egri önkormányzat szerint ugyanis ez a mutatvány teljesen megengedhetetlen, sőt életveszélyes, ezért pedig belső vizsgálatot fognak indítani. Egyszerűen nem értem mi a probléma velük? Túl veszélyes amit csinálnak. Ja persze! Maga az is veszélyes, hogy a mozgó autó hátulján, az apró fémrácson állva egyensúlyoznak a forgalomban. És ha jól tudom, a KRESZ nem is engedélyezi a mozgó jármű külsején való utazást. Na de ez csak ilyenkor szúr szemet? Az unalmas, monoton hétköznapokon meg észre sem vesszük őket? Vagyis nem akarjuk észrevenni őket. Hiszen nap mint nap mások szemetét gyűjtögetni nem az álom munkák közé tartozik. De ők ketten mégis vidáman teszik a dolgukat és ráadásul másoknak is mosolyt csalnak az arcukra. Már ez a pár percnyi vidámságért megéri látni őket. És ez talán még a hulladékgazdálkodási cégnek is egy jó reklám lehetne, hiszen jó munkát csak boldog emberek tudnak végezni. Biztos vagyok benne, hogy ők nem azzal kezdik a hétvégét, hogy kiírják a Fészbukra, hogy "Már megint hétfő következik" és "Utálom a munkám" illetve "Mikor lesz már péntek?" című posztokat, figyelmeztetve mindenkit, hogy aki esetleg még jól érzi magát a bőrében, az is lógó orral töltse a szabadidejének utolsó pár óráját. Ez a "dögöljön meg szomszéd tehene is" tipikus esete. Csak remélni tudom, hogy nem ütik meg a bokájukat a táncoló egri kukások. Vegyünk példát róluk és próbáljuk meg pozitívan élni a mindennapjainkat!

Tömösközi Károly főszerkesztő

T

N

K

Sajnos technikai okok miatt ez az írásunk kimaradt az előző lapszámunkból. Most pótoljuk ezt, sűrű elnézést kérve az érintettektől.

3. a programok levezetését.Nagyon köszönjük Tömösközi Károlynak és Acsai Sándornak a hangosítást. Meghívásunkra nyugdíjas klubok érkeztek Dunaharasztiból, Szigethalomról, Kengyelről, Adonyból, Martfűről, Besenyszögről, Mezőhékről, Tiszainokáról, Rákóczifalváról, Szajolból, Szolnokról, és természetesen Tiszafödvárról. A rendezvényen minden fellépő nagyon színvonalas műsort adott elő.

fotó: Mészáros Zsuzsa

2017. július14-15-16-án Salgótarjánban voltunk kirándulni. Nagyon szerencsések voltunk, hiszen a szállást a Bohus család ajánlotta fel nekünk. Nagyon jót bográcsoltunk, sokat kirándultunk, nevettünk, énekeltünk.

A finom ebéd elfogyasztása után a tombolahúzás következett, melynek fődíja egy kerékpár volt. A nyertes szelvény kihúzására Muzsai János képviselő urat kértük fel, és örömünkre a kerékpárt klubtársunk Szűcs Ferencné nyerte meg.

2017 július 29-én tartottuk meg az V. ”N ” című programunkat a városi strandfürdőn. Az érkező vendégeket a bejáratnál vidám zenével Romhányi Jani bácsi fogadta. Örömmel vettük, hogy minden vendég elfogadta a meghívást. Meghívásunknak elege tett Hegedűs István polgármester úr, az Önkormányzat részéről Kelemen Dezső és felesége, valamint Muzsai János képviselő úr is. Nagyon örültünk, hogy kérésünkre Kolopné Varga Szilvia vállalta

Nagy megtiszteltetés ért bennünket, amikor megtudtuk, hogy a német testvérvárosból Graffenbergből érkező férfi énekkar és fúvószenekar valamint a Tiszaföldvári Férfikórus fellépése is színesíti programunkat. Óriási sikerük volt, mindenki vastapssal köszöntötte őket. Végül a Táncos Nyugdíjas Klub táncosai az Arany minősítésű csárdásukkal zárták a rendezvényt. Hálás köszönetet mondunk támogatóinknak: Városi Önkormányzat, Szandra Virágbolt, Fetazo Kft. Holyba Julianna, Tiszaföldvári Kenyérgyár, Fehér Istvánné, Muzsai János, Kelemen Dezső, Kelemen Dezsőné, Ollé László, Tiszaföldvári KHT dolgozói, Pongrácz András, Csinádi László, Városi strandfürdő minden dolgozójának valamint a szervezők családtagjainak.

Mészárosné Zsuzsa


4. P N

FÖLDVÁRI HÍRLAP É F

XII.

inek orra alá. Az idén ezt visszahozta Tiszaföldvárra és ismét birkapörkölttel szállt versenybe. A vándorserleg a főzőverseny ideje alatt az ő asztalát díszítette, majd eredményhirdetéskor átadta a zsűrinek, reménykedve abban, hogy ez alkalommal is a legízletesebbet főzve, már végleges helyére kitehessék az otthonokba az értékes trófeát az egyébként nem kevés ereklye mellé.

Idén Tiszaföldvár adott otthont a XVIII. Földvárak Találkozójának, aminek keretében, de az augusztus 20-ai ünnepi napok szokásos programjaként került megrendezésre a „Paprikás Ételek Nemzetközi Főzőversenye”. A jelentkezési határidőig 28 csapat, köztük a meghívott földvári települések is mind neveztek a versenyre. Sajnos az időjósok által beharangozott eső megérkezett és némileg megnehezítette a szervezők és a résztvevők munkáját, de így is 25 csapat fejezte be a főzést és zsűriztette le az elkészült ételét. Volt köztük 2-3 fős brigád, de voltak szép számmal nagyobb baráti társaságok, civil szervezetek is. Három éve, 2015-ben Hegedűs István polgármester úr és a zsűri tagjai alapítottak egy vándorkupát, amit egy évig megőrizve mindig a verseny győztese vihet haza. A serleget megalapítása óta folyamatosan a túrkevei „Kevi Juhász” (Kovács Sándor) nyerte meg, nem kevés borsot törve a helyi étkek készítőXII. PAPRIKÁS ÉTELEK NEMZETKÖZI FŐZŐVERSENY DÍJAZOTTJAI Vándorkupa: KEVI JUHÁSZ, Kovács Sándor 1. Németh Vendégház Németh Lajos 2. Nippon Zengo Tomonyicka István 3. Cukorklub Dezső Lajosné, Papp Tiborné 4. FERESZ Különdíj: Apa-Fia: Péter Róbert Legidősebb főzőmester: Bohus Pál (82) Legfiatalabb főzőmester: Récsányi Attila (23)

Legszebb teríték: Hunnia csapata Legszebb főzőhely: Nippon Zengo csapata Hagyományőrző étel: Kozák család Elfeledett étel: Kozák család Legmesszebbről jövő főzőcsapat: Balatonföldvár (254 km) Legmókásabb csapat: Nippon Zengo csapata Legnagyobb létszámú csapat: MSZP Legkülönlegesebb étel: Pusztaföldvár Töltöttkáposzta lilakáposzta ágyon

2017. szeptember

A szakácsok és segítőik tudták, hogy nem babra megy a játék és mindent megtettek, hogy megszorongassák az eddigi győztest és megszakítsák a nyerő szériáját. Nem lehet tudni, mi az az apróság ami a győzelemhez segíti a bográcsnál állókat. Talán egy titkos fűszer, egy csepp szakértelem, vagy az alapanyagok egyedi forrása, de 2017-ben ismét a Kevi Juhász birkapörköltje érdemelte ki a a legjobb étel címet és ezzel a vándorserleget. Így egymást követve harmadik alkalommal megnyerve, örökre az övé lett a csodaszép kupa, amit Sándor és Terike a juhász kedves felesége és egyben segítője örömkönnyek közt vettek át a színpadon. Reméljük jövőre is a versenyzők közt láthatjuk a sikeres párost! Visszavárjuk őket Tiszaföldvárra. TK


2017. szeptember L F

-

5.

FÖLDVÁRI HÍRLAP vadászat, amelynek eredményét a találkozón óránként beolvasták.

A XVIII. Földvárak Találkozója alkalmából idén Tiszaföldváron is sorra került az egyik állandó program, a Földvárak Vetélkedője. Az idei verseny előkészítését és levezetését Magyar Csaba és Kötél Richard vállalták magukra (akik korábban maguk is a tiszaföldvári vetélkedő csapat tagjai voltak).

XII. PAPRIKÁS ÉTELEK NEMZETKÖZI FŐZŐVERSENY DÍJAZOTTJAI III. SÜTEMÉNY VERSENY SÓS SÜTEMÉNYEK: (Csak 1 versenyző nevezett) I. Muzsai Jánosné: vegyes sós sütik

A lebonyolításhoz a Művelődési Ház munkatársai és diák segítői csatlakoztak, akik az új, megfiatalodott helyi egységet is alkották (név szerint: Bíró Lili, Gulyás László, Magyar Boglárka, Magyar Sándor, Pápai Mihály).

ÉDES SÜTEMÉNYEK: I. FERESZ: Hamis túrós II. Muzsai Jánosné: Hájas szilvalekváros III. Csúzi Gáborné: Vegyes rétes

IV. LEKVÁR VERSENY fotó: Facebook

fotó: Facebook

Az eredeti szabadtéri helyszín a sűrű eső miatt nem volt használható, de a verseny megrendezéséhez a csapatok rendelkezésére bocsátotta Vass Zoltán intézményvezető a Hajnóczy József Gimnázium tornatermét. Itt a résztvevők mókás szellemi, ügyességi és sport feladatokat hajtottak végre.

Álljon most itt a LIKE VADÁSZAT eredmény: 1. Bácsföldvár – 429 like 2. Tiszaföldvár – 363 like 3. Dunaföldvár – 237 like 4. Pusztaföldvár – 221 like 5. Balatonföldvár – 213 like Itt pedig a FÖLDVÁRAK VETÉLKEDŐJÉNEK végeredménye: 1. Pusztaföldvár (33 pont) 2. Bácsföldvár (32 pont) 3. Tiszaföldvár (30 pont) 4. Balatonföldvár (22 pont) 5. Dunaföldvár (16 pont) HA LEMARADT VOLNA RÓLA: H T

Hagyományos lekvárok kategória (szilvalekvár, baracklekvár) I. Boros-Bene páros: szilvalekvár II. Boros Györgyné: baracklekvár III. Matúz Judit: sárgabaracklekvár Különdíj: Németh Lajosné: áfonyalekvár

Különleges lekvárok kategória (különleges fűszerezésű, vagy ritkább gyümölcsből készült) I. Furduj Annamária: szamócalekvár II. Szabó Józsefné: kökénylekvár III. Matúz Judit: bodzás eper lekvár Különdíj: Matúz Judit: fügelekvár

Extra lekvárok I. Földi Nikoletta: csokis málnalekvár II. Furduj Annamária: vegyes gyümölcs lekvár III. Furduj Annamária: narancsos sütőtök lekvár

fotó: Facebook

Az erőpróbát Magyar Csaba ötlete alapján egy likevadászat is megelőzte. Ennek keretében a résztvevő csapatok fotót tettek közzé magukról az Interneten, a Városi Művelődési Ház facebook oldalán, ahol kedveléseket lehetett rájuk leadni. A verseny soha nem látott nézettséget ért el, amelynek keretében közel 60 ezer embert látta a fiatalok képeit. Ez nagyban hozzájárult a Földvárak Találkozója rendezvénysorozat híreléséhez is. Sokan like-ot is tettek egy-egy csapat mellé, így a végére igazán izgalmas lett a

Különdíj: Földi Nikoletta: fehércsokis málnalekvár A vándorkupát nyerte 2017-ben : BeneBoros páros (szilvalekvár) (2016-ban is a Bene-Boros páros (szilvalekvár) nyerte)

A fotót Járvás József tiszaföldvári fiatalember készítette.

Egyéb kategóriában különdíjat kapott: Matúz Judit napraforgó olaja


6.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

Ö

–K

:

I K Az elmúlt tanév végén példátlan összefogás eredményeképpen iskolánkban sikerült kialakítanunk a régóta vágyott saját játszóterünket, új társasági- és pihenőtereket, zöld területeket. A megújulás csaknem az iskola teljes külső területét érintette. Márciusban végre rendelkezésre álltak a megvalósításhoz szükséges anyagi források: az utóbbi három év iskolai alapítványi báljaink bevétele, a Szülői Munkaközösség felajánlása, az 1%-os adófelajánlások, valamint helyi vállalkozók és magánszemélyek (szülők) pénzadományai, dologi felajánlásai.

négyüléses mérleghinta, két hinta, valamint a futópálya melletti egyensúlyozó lépegető játék. Kiépítettük a játszóterünkön a homokozót, melyet árnyékolóval és takaróponyvával is el tudunk látni. Kialakítottunk hat teraszos művelésű magaságyást, melyeket beültettünk gyógy- és fűszernövényekkel és egyéb haszonnövényekkel. A gyerekekkel az ágyások közé lépőköveket is süllyesztettünk a talajba. Az öntözést fúrt kút vizével tudjuk biztosítani. Megújult a teljes kerítéshálózat is: bontottunk és építettünk, szorgos kezek csiszoltak és festettek napokon keresztül. A térburkolat lerakását követően négy fából készült kiülővel is megörvendeztettük tanítványainkat. A nyitott, nyári tantermünk vakolása és renoválása is folyamatban van, mely árnyékos és szellős helyszíne lehet kézműves foglalkozásoknak, közösségépítő játékoknak.

2017. szeptember MEGHÍVÓ Sok szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, ismerőseit a Városi Galéria soron következő LÉLEKVIRÁGOK című páros alkotói kiállítására és annak ÜNNEPÉLYES

MEGNYITÓJÁRA. A megnyitó időpontja:

2017. szeptember 16. (szombat), 17.00 óra. A tárlaton bemutatkoznak:

LIPKA ANDRÁSNÉ a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület tagja, vezetője

fotó: Hegedűsné Kiss Andrea

Néhány éve az ebédlőnket is hasonló módon teremtettük elő az iskolánkban, akkor is önkéntesek sokasága állt mellénk. Nagyon hasznos és sikeres munka volt az is! Ez az új projekt azonban nagyságrendekkel sokrétűbbnek, nagyobb közös erőfeszítést követelőnek bizonyult. Április 1-től június közepéig csaknem minden hétvégén zajlott meghirdetett önkéntes munka, melyeken több, mint kétszázan vettek részt, nagyon sokan több alkalommal. Pedagógusok, szülők, diákjaink, nagyszülők, technikai dolgozók és más önkéntesek, illetve közösségi munkájukat teljesítő gimnazisták. Lelkes munka folyt a hétköznapokon is technika órákon és szabadidőben. Öröm volt megtapasztalni a gyerekek aktivitását, kreativitását, összehangolt együtt munkálkodását saját iskolai életterük kialakításában.

fotó: Hegedűsné Kiss Andrea

A játszóterünk már használható, de számos dolog van, melyet szeretnénk még megvalósítani a területen: a tűzrakóhely, az ivókút- melynek létrejöttéhez az ivóvíz levezetése is szükséges lesz-, járda, zárható tolókapu. Ősszel folytatódik a tereprendezés, füvesítés, a zöld területek létrehozása, mely során továbbra is számítunk minden segítő munkájára, ötleteire.

Hol is tartunk most és milyen tennivalók várnak még ránk? A sportudvar mögött, a régi gyakorlókert területén alapos és fáradságos előkészítő munkát követően egy győri cég kivitelezésében került elhelyezésre a 96 négyzetméter alapterületű kéttornyos mászóvár, egy

PÁSZTRAINÉ PAPP ESZTER a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület tagja. A kiállítást megnyitja:

ERDŐS MIHÁLYNÉ nyugalmazott gimnáziumi tanár, karnagy A megnyitó műsorában közreműködik: Tiszaföldvári Padagógus Nőikar fotó: Hegedűsné Kiss Andrea

Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni mindazoknak, akik munkájukkal és felajánlásaikkal segítették a Tiszaföldvári Kossuth Lajos Általános Iskola megújulását. Külön köszönet illeti alábbi támogatóinkat:

fotó: Hegedűsné Kiss Andrea

és

Vincze Zoltánné iskolánk alapítványának kuratóriumi elnöke Szülői Munkaközösség Nagy Ferenc vállalkozó Gál Károly és Gál Károlyné vállalkozók A Tiszaföldvári Önkormányzat közhasznú munkát végző munkatársai Hegedűsné Kiss Andrea projektvezető pedagógus

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 30-ig.

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk!


2017. szeptember T C

-B

hogy néhány társammal részese lehettem e rendezvénynek. Emellett nagyon büszke vagyok az alkotótársaimra és Emike nénire.

2017. augusztus 4-én rendezték meg a XX.Tiszatáji tárlatot CsongrádBokroson, amelyre alkotóköri tagjainkból jó néhányan beneveztünk. A kiállításon 35 amatőr képző-, nép-, és iparművész 55 alkotását válogatta be a szakmai zsűri. Érdekesség még, hogy a 28 kiállított festményből tizenötöt mi vittünk! Örömünkre évek óta csatlakozik hozzánk Arany Jánosné a Népi Díszítőművészeti Kör vezetője, aki most is egy gyönyörű terítő szettel nevezett be. A díjátadó ünnepségre sajnos most csak kevesen tudtunk elmenni, de így is éreztük az itthon maradók izgalmát, örömét.

7.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

FELHÍVÁS! Felhívjuk Tiszaföldvár Lakosságának figyelmét,

fotó: Lipka Andrásné

Jó érzés volt tiszaföldvárinak lenni! Végezetül, de nem utolsó sorban bemutatom a zsűrizett alkotókat: Arany Jánosné 1 garnitúra, Dobróka Andrásné 2 db, Kazai Sándorné 2 db, Ladányi Ferenc 1 db, Lipka Andrásné 3 db, Nagy József 2 db, Némethné Lékó Anikó 2 db, Pásztrainé Papp Eszter 1 db, Tóthné Méri Enikő 2 db festmény. Gratulálok minden alkotótársamnak, és sok szép témát kívánok az elkövetkező megmérettetéshez! Szép volt Tiszaföldvár! Lipka Andrásné egyesület elnöke

hogy amennyiben a közvilágítás meghibásodását észlelik, kérjük jelezzék az Önkormányzat Műszaki Osztályán a mihamarabbi hibaelhárítás érdekében!

Telefonszám: 56/570-050

fotó: Lipka Andrásné

Az ünnepélyes keretek között zajló megnyitón nagy meglepetés ért bennünket. Sorra jöttek a helyezések és jutalmak. Íme:

fotó: Lipka Andrásné

Népművészeti kategóriában: Arany Jánosné 1. helyezett a Jász terítő garnitúrával Képzőművészeti kategóriában: Némethné Lékó Anikó 2. helyezett a Pipacsok című festménnyel Képzőművészeti kategóriában: Lipka Andrásné 1. helyezett a Tiszába nyúló festménnyel. Mérhetetlen boldogság volt számomra,

fotó: Magyar Réka


8.

FĂ–LDVĂ RI HĂ?RLAP

IX. T

G T

IdĂŠn is csodĂĄs alkotĂĄsokkal, kĂśzĂśttĂźk szĂĄmos dĂ­jnyertes kĂŠppel lepte meg a kĂśzĂśnsĂŠget augusztus 5. ĂŠs 20. kĂśzĂśtt az a 46 Ăźgyes kezĹą alkotĂł, akik kĂśzel 220 gobelin kĂŠpet tettek kĂśzszemlĂŠre a IX. TiszafĂśldvĂĄri Gobelin TĂĄrlat keretĂŠben. A kiĂĄllĂ­tĂĄsnak ez alkalommal is a Kossuth Lajos Ă ltalĂĄnos Iskola tornacsarnoka adott otthont, hiszen ennyi alkotĂĄst mĂĄr csak ilyen nagy tĂŠrben lehet megfelelĹ‘kĂŠppen bemutatni. A tĂĄrlat berendezĂŠsĂŠt a VĂĄrosi MĹąvelĹ‘dĂŠsi HĂĄz munkatĂĄrsai ĂŠs a tiszafĂśldvĂĄri Gobelin KĂśr tagjai vĂĄllaltĂĄk magukra. KiĂĄllĂ­tĂł ĂŠrkezett tĂśbbek kĂśzĂśtt KunszentmĂĄrtonbĂłl, SzolnokrĂłl, MezĹ‘tĂşrrĂłl is, de a legnagyobb ĂśrĂśmmel a dunafĂśldvĂĄri gobelinest, Gallai ErszĂŠbetet fogadtĂĄk. Ĺ? az idĂŠn TiszafĂśldvĂĄron sorra kerĂźlĹ‘ XVIII. FĂśldvĂĄrak TalĂĄlkozĂłja tiszteletĂŠre fogadta el a meghĂ­vĂĄst.

zella: HangulatkĂŠp egy kiĂĄllĂ­tĂĄs megnyitĂłjĂĄrĂłl), majd Felber IrĂŠn iparmĹąvĂŠsz, mĹąvĂŠszetterapeuta nyitotta meg a tĂĄrlatot. Felber IrĂŠn rĂśviden felidĂŠzte a gobelinezĂŠs tĂśrtĂŠnetĂŠt, majd a ďŹ gyelmĂŠbe ajĂĄnlotta a kĂśzĂśnsĂŠgnek a tĂĄrlat alkotĂĄsait, olykor kiemelve egy-egy kĂźlĂśnlegesebb darabot, megemlĂ­tve nĂŠhĂĄny egyedi, a kĂŠpek kĂŠszĂ­tĂŠsekor alkalmazott technikĂĄt. A megnyitĂł mĂĄsodik felĂŠben zenĂŠs utazĂĄsra hĂ­vta a jelenlĂŠvĹ‘ket SzĹącs MiklĂłs, az ismert nĂŠpzenĂŠsz, mesemondĂł, aki az Ăźgyes kezĹą asszonyoknak kĂźlĂśn ďŹ gyelmĂŠbe ajĂĄnlotta egyik vidĂĄm versĂŠt. Ez a nehezen indulĂł alkotĂłi folyamatrĂłl, az elkĂŠszĂźlt szĂŠp mĹąrĹ‘l ĂŠs az irigykedĹ‘ semmittevĹ‘krĹ‘l szĂłlt humoros formĂĄban. Az emlĂŠklapokat az alkotĂłknak Felber IrĂŠn adta ĂĄt, akiket a tiszafĂśldvĂĄri Gobelin KĂśr nevĂŠben, a tagok ĂĄltal kĂŠszĂ­tett kis ajĂĄndĂŠkokkal lepett meg VeszprĂŠmi Nikoletta, a kĂśr vezetĹ‘je. MeghatĂł pillanat volt, amikor a VĂĄrosi MĹąvelĹ‘dĂŠsi HĂĄz dolgozĂłi ĂŠs vezetĹ‘je Felber IrĂŠn Ăśtlete alapjĂĄn, egy gobelin alapot adtak ĂĄt kivarrĂĄsra a kĂśnnyekkel kĂźzdĹ‘, meghatott gobelines tagoknak. Ezen ismert ĂŠs szerĂŠny mosolyĂĄval, tiszta ĂŠs Ĺ‘szinte tekintetĂŠvel a nĂŠhai vezetĹ‘jĂźk, VeszprĂŠmi TibornĂŠ lĂĄthatĂł. A megnyitĂł vĂŠgĂŠn hĹąs ĂźdĂ­tĹ‘kkel ĂŠs ďŹ nom sĂźtemĂŠnyekkel vĂĄrtĂĄk a vendĂŠgeket a MĹąvelĹ‘dĂŠsi HĂĄz munkatĂĄrsai ĂŠs a Gobelin KĂśr tagjai.

A megnyitóra 5-Ên kerßlt sor, amikor is kivåló hangulat Ês nagy nyåri forrósåg vårta a vendÊgeket Ês alkotókat egyarånt. A programon szåmos intÊzmÊny- Ês egyesßletvezetőn kívßl rÊszt vett tÜbbek kÜzÜtt Kelemen Dezső Ês NÊposz Gyula Ünkormånyzati kÊpviselők is. A megjelenteket Dobróka Andrås, a Vårosi MŹvelődÊsi Håz igazgatója kÜszÜntÜtte, majd egy perces nÊma főhajtåssal emlÊkeztek a Gobelin KÜr idÊn tragikus gyorsasåggal elhunyt vezetőjÊre VeszprÊmi TibornÊra.

AT

F M

2017. augusztus 23-ån a MÊregkeverők címŹ kÜnyv (szerkesztette Måtay Mónika) kerekasztal beszÊlgetÊssel Ês vetítÊssel egybekÜtÜtt bemutatójåra vårtåk az Êrdeklődőket. 1929 nyarån meghÜkkentő hírek terjedtek el a tiszazugi falvakban. A szóbeszÊd szerint csalódott Ês dßhÜs nők megmÊrgeztÊk iszåkos, durva, vagy Êppen rokkant fÊrjeiket, megszabadultak azoktól, akik a terhßkre voltak Ês megkeserítettÊk az Êletßket.

fotĂł: MĂşzeum

A nĂŠvtelen feljelentĹ‘ levelek nyomĂĄn hamarosan kirobbant a Horthy-kor legnagyobb bĹąnĂźgyi botrĂĄnya. Felbolydult az orszĂĄg, az arzĂŠngyilkossĂĄgok a cĂ­mlapra kerĂźltek, az ĂşjsĂĄgok vezetĹ‘ hĂ­rekben kĂśzĂśltĂŠk a szenzĂĄciĂłs bĹąntĂŠny ijesztĹ‘ rĂŠszleteit. A kerekasztal rĂŠsztvevĹ‘i: MĂĄtay MĂłnika egyetemi adjunktus (ELTE BTK) ĂŠs kutatĂłtĂĄrsai, tanĂ­tvĂĄnyai voltak. A beszĂŠlgetĂŠs elĹ‘tt rĂŠszleteket vetĂ­tettek Schier PĂĄl Tiszazug (1968) ĂŠs Astrid Bussink AngyalcsinĂĄlĂłk (2005) ďŹ lmjĂŠbĹ‘l. A kĂśtet kedvezmĂŠnyes (2800 Ft) ĂĄron megvĂĄsĂĄrolhatĂł volt az esemĂŠny egĂŠsz idĹ‘tartama alatt! Tiszazugi FĂśldrajzi MĂşzeum munkatĂĄrsai Ăˆ//Ăˆ6+,5'(7e6 g66=(Ă‹5Ă?.)(/9e7(/e+(= A kiållítås nagy sikert aratott az augusztus 20-i rendezvÊnyek alkalmåval is. Ekkor hoszszabbított nyitvatartåssal vårtåk a låtogatókat, akik a FÜldvårak Talålkozójåra Êrkeztek, vagy Êppen a Paprikås Ételek FőzőversenyÊről jÜttek be megnÊzni a tårlatot. Az idegenvezetÊsről minden esetben a Gobelin KÜr tagjai gondoskodtak. 2018-ban a jubileumi X. tårlatra kerßl majd sor, amelyre a meglepetÊsek Ês kÊpek mår most kÊszßlnek.

A megemlÊkezÊst kÜvetően folytatódott a megnyitó mŹsora, melyben előbb Sípos Viktória, a Hajnóczy József Gimnåzium diåkja mondott el egy nagyszerŹ verset (Prågai Gi-

2017. szeptember

DobrĂłka AndrĂĄs (FotĂłk: Boros IstvĂĄnnĂŠ MĂĄrti)

 $0DJ\DUĂˆOODPRVWXODMGRQiEDQiOOy6WDWHN6WDWLV]WLNDL(OHP]Ę.|]SRQW .IW g66=(Ă‹5Ă?,.e5'(=Ä—,Ăˆ//Ăˆ65$ PXQNDWiUVDWNHUHVDNLQHNIHODGDWD D.6+QDJ\P~OW~DGDWJ\ÄŚMWpVHLEHQYDOyUpV]YpWHODN|YHWNH]ĘWHOHS OpVHNHQ 7LV]DI|OGYiUpV0DUWIÄŚ  2O\DQPXQNDWiUVDWNHUHV QNDNL -WLV]DI|OGYiULODNRV - V]HUHWHPEHUHNNHOIRJODONR]QL - MyNDSFVRODWWHUHPWĘpVNRPPXQLNiFLyVNpV]VpJJHOUHQGHONH]LN - YiOODOMDD]DGDWV]ROJiOWDWyNHOpUpVpKH]LJD]RGyPXQNDUHQGHW - KDMODQGyNPHVWiYROViJUDLViWMiUQL - OHJDOiEEN|]pSIRN~YpJ]HWWVpJÄŚ - IHOKDV]QiOyV]LQWÄŚV]iPtWyJpSLVPHUHWWHOUHQGHONH]LN - E QWHWOHQHOĘpOHWÄŚ 2O\DQiOOiVWNtQiOXQNDPHO\ x DEHMHOHQWHWWKDWiUR]DWODQLGHMÄŚIRJODONR]WDWiVHOĘQ\HLWQ\~MWMD x EpUH]pVHWHOMHVtWPpQ\HQDODSXOpV x N|WHWOHQPXQNDLGHMÄŚDKDWiULGĘNEHWDUWiViYDO (OĘQ\DGDWJ\ÄŚMWpVpVYDJ\SLDFNXWDWiVVRUiQV]HU]HWWWDSDV]WDODWMRJRVtWYiQ\  %ĘYHEEIHOYLOiJRVtWiVWDDWHOHIRQV]iPRQYDJ\D QRUDIHNHWHQH#NVKKXHPDLOFtPHQNDS


2017. szeptember V

Ó

Óvodánk a 2016-2017 nevelési évben partnerintézményként csatlakozott az Erasmus+ Stratégiai partnerségek programjához, melyben együttműködések és projektek valósulnak meg a részt vevő országok között. A projektben a Vadárvácska Óvodán kívül Észtországból és Lettországból képviselteti magát egy-egy óvoda. A projektekben az egymástól tanulás, a jó gyakorlatok cseréje, a nemzetközi együttműködések megalapozása és kibővítése, kisebb eredményeken való közös munka, az eredmények összegzése és terjesztése, valamint a résztvevők kompetenciáinak fejlesztése a célunk.

népi tánc apró elemi is megjelentek. A Napsugár csoportos gyerekek zenei hangszerekkel játszottak, melynek során vendégeinknek bemutatták a hagyományos népi hangszerek óvodai használatát is.

Ezt követően zeneóvodai, majd a Daloló fecskék zenei tehetségműhely egy-egy foglalkozásait is megtekintették vendégeink. A gyakorlati bemutatók záró tevékenysége a Perdül-fordulj zenés-táncos gazdagító program tevékenységének bemutatása volt, melynek végén vendégeink is bekapcsolódtak a közös éneklésbe és táncolásba. A gyakorlati bemutatókat követően prezentációval egybekötött szakmai fórumra került sor, ahol valamennyi óvoda ízelítőt adott a hagyományaikra épülő zenei nevelés formáiról.

fotó: Vadárvácska Óvoda

A projekt második találkozóját júniusban az óvodánk rendezhette meg. Az eseményre bemutatókkal, prezentációkkal, workshopokkal, valamint óvodánk angol nyelvű kiadványával készültünk. Érdeklődéssel és izgalommal vártuk a vendégeket, ami gondos szervezőmunkát is igényelt. Az előkészületekben és a programok lebonyolításában óvodánk valamennyi dolgozója részt vett.

9.

FÖLDVÁRI HÍRLAP 50 É

1959.szeptember 1-én indultunk az első osztályba az olvasás és betűvetés elsajátítására. Akkor még két általános iskola működött Fiú, illetve Leányiskola néven. 1965-ben egyesítették az iskolákat, és akkor került sok diák Felföldi Gáborné tanárnő osztályába a másik iskolából, így a létszám 33 főre emelkedett.

Az évek során jó kis csapat kovácsolódott össze, barátságok szövődtek. Az iskola befejezése után sokan szakiskolában és középiskolában folytatták a tanulmányaikat. Akik nem kerültünk el Tiszaföldvárról sokszor összefutottunk, de először a 40 éves találkozót tartottuk meg. Sajnos már akkor is hiányos volt az osztálylétszám, ami az évek múlásával növekedett.

fotó: Vadárvácska Óvoda

A délutánt a tiszaföldvári Pedagógus Női Kar koncertje színesítette, melynek során Kodály Zoltán műveiből adtak elő néhány darabot. Az összejövetelt a Vadárvácska kórus előadása zárta, melyben magyar gyermekdalokat adtunk elő ritmusjátszó hangszerekkel. A program után vendégeink megtekintették a Városi Galéria kiállításait Erdős Hanna és Lipka Andrásné vezetésével. Nagy örömünkre a vendégeink megfogalmazták, hogy az óvodánkban folyó zenei fotó: Vadárvácska Óvoda nevelés kiemelkedő színvonalú, amelynek Vendégül láthattuk Lettországból Anna eredményeit hazájukban terjeszteni fogják. Liduma professzor asszonyt, aki Rigában pe- Büszkék vagyunk a szakmai értékelésre, az dagógusképző egyetemen oktató, valamint elért eredményekre. kutatási csoport vezetője a zenei tanulás-taKöszönetünket szeretnénk kifejezni Soós nítás terén. Észtországból Lee Kerde, aki a Antalné Molnár Erzsébetnek az egész natallinni „MÄNNI” óvoda intézményvezetője pos tolmácsfeladatok ellátásáért, és Erdős és kollégáit, akik zenetanárként foglalkoznak Mihályné karnagynak, nyugalmazott szaka gyermekekkel. középiskolai tanárnőnek, aki szakmai tanáA program első részében vendégeink az csaival, lelkesítő értékelésével segítette munóvodai csoportok zenei tevékenységeibe kánkat. pillantottak bele. A Pumukli csoportban ölbeli játékokat, mondókázást, hintáztatást Köszönjük a program iránt érdeklődő Henézhették meg a szabad játéktevékenység gedűs István polgármester, Erdős Hanna alközben. A Ficánka csoportban „zenefészek” polgármester asszony, Lisztes Jánosné képfoglalkozás zajlott, ahol zenei képességfej- viselő asszony és Soós Antal képviselő úr lesztést végzett az óvó néni mikrocsoportos részvételét. formában. A Motoszka csoportban népi dalos Vadárvácska Óvoda dolgozói játékokat játszottak a gyermekek, melyben a

fotó: Juhász Katalin

A 2017. évi találkozón nagyon őröltünk osztályfőnökünknek Éva néninek, aki 88 éves és közöttünk van. Nagy szeretettel köszöntöttük őt. Ebéd közben jókat beszélgettünk, emlékeket idézgetve. Tervezzük a következő találkozást, de lehet, hogy sokkal korábban összejön a „kis csapat”. Juhász Katalin

T

O

,C

!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Hírlap korlátozott terjedelme miatt előfordul, hogy bizonyos írások, cikkek kimaradnak. Ezek a következő lapszámban pótlásra kerülnek. Szíves megértésüket köszönjük! Szerkesztőség


10. HOGY KERÜLT A FAZEKASKORONG ÉS A SZÉKELYKÁPOSZTA EGY MENÜRE? R C N Augusztus 27-én -idén negyedik alkalommal- szerveztük meg hagyományteremtő módon a gyülekezeti családi napunkat. Ezekkel a rendezvényekkel az a célunk, hogy a legkisebbtől a legidősebbig közösen tudjunk együtt lenni, ismerkedni, közösen étkezni, egyáltalán kapcsolatban lenni valós térben és időben. A programban mindig fontos a lelki üzenet és a közös étkezés együttes „tálalása”. A nyári melegben nagyon kellemes helyszínként a belterületi templomkert hatalmas tölgyfái alatt terítünk asztalt az igének, a közösség gyakorlásának és a közös ebédnek.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember

fazekasmester egyedi kivitelezésű, mázas munkáit. Akit esetleg érdekel, az még vásárolhat ezekből a remek, cserép használati és ajándéktárgyakból a belterületi református

IV. EGÉSZSÉGNAP TISZAFÖLDVÁR TISZAFÖLDVÁR Időpontja: 2017. október 7. (szombat) Helyszín: Városi Művelődési Ház (Tiszaföldvár, Malom út 1.) gyülekezeti házban (Ez a reklám helye!). A legkisebbek a program teljes ideje alatt egy hatalmas ugrálóvárban vezethették le energiájukat. Miért ne lehetne egy istentiszteleten jelen akár így is a legkisebb is? Egészen biztos, hogy Isten is örömét leli ebben! A nem szokványos szabadtéri istentiszteletet követően közösen ültünk, azaz maradtunk az asztalnál, és élveztük a nagy bográcsban főtt székelykáposztát. A két önkéntes szakács, Mónus Zoltán és Gajdos László, kitűnő főztje is hozzásegített Isten még nagyobb dicsőítésére, hisz meg van írva, hogy „Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek!” (1Korintus:10:31).

Főtámogató: OLAJFA PATIKA Programok: Egészségügyi és egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások, szív és érrendszeri szűrés, szemészeti szűrés, életmód tanácsadás, gyógytorna, bemutatók, kóstolók, vásár Szervezők: * Városi Cukorbetegek Klubja * Városi Művelődési Ház * Olajfa Patika, Tiszaföldvár Minden program ingyenes! Bővebb információ szeptember 15-e után a Városi Művelődési Ház facebook oldalán: facebook.com/tfmuvhaz valamint a rendezvény és plakátjain, szórólapjain. Információk az 56/ 470 020-as telefonszámon. Szeretettel várjuk az egészségükkel törődő, vagy törődni vágyó kedves vendégeinket!

Általában vendégeket hívunk, akik valamilyen szokatlan és egyedi formában beszélnek arról, hogy mit jelent nekik Isten, és hogyan élik meg a benne való hitet. Ezúttal meghívott vendégként a debreceni Gál-Győri Márta lelkésznő és férje Gál Álmos fazekasmester, vállalta az Isten útjának az általuk megélt bemutatását. Először a különösen szép hanggal és tehetséggel megáldott lelkésznő szólalt meg a saját maga által szerzett, gitárral kísért énekekkel. Férje egy fazekas korong mögül mondta és mutatta, hogy Isten miként tudja formálni az embert, ha az ember rábízza éltét és annak alakítását. Ez a vizuális igehirdetés, egyszerű és mindenki által érthető és megfogható formában vált emlékezetessé a mintegy nyolcvanegynéhány résztvevő számára. A program alatt meg lehetett vásárolni a

K Nagy hála és köszönet érte! Ahogyan elsősorban megköszönjük Istennek, úgy ezután a helyi önkormányzatnak is, aki anyagilag hozzájárult a szervezéshez, a sok-sok gyülekezeti tagnak a segítséget, és azoknak is, akik nem templomba járókként nyitottsággal elfogadták a meghívást, és eljöttek. Reméljük nem okoztunk csalódást, legfeljebb jó értelemben! Ha élünk, jövőre ugyanitt: református templomkert, totyogótól-aggastyánig, örvendezve testestünkben és lelkünkben.

SZ.Z.

O

!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a lapzárta minden hónap 25-én van. A határidő után beérkező anyagokat csak a következő számban tudjuk megjelentetni! Szerkesztőség


2017. szeptember A ZENE MINDENKIÉ Augusztus 25-én hívta életre első alkalommal Szicsek Ádám (a Nukleon együttes gitárosa, a Tiszaföldvári Férfikórus énekese) azt a programot, amelynek keretében egykori és mai tiszaföldvári és környékbeli híres zenekarok, zenészek adtak egymásnak és rajongóiknak randevút a Művelődési Házban.

11.

FÖLDVÁRI HÍRLAP A program ingyenes volt, de jótékonysági akció keretében mindenki adakozhatott egy nehéz sorsú muzsikus javára. A befolyt összeget a szervezők az ő életet könnyítő, egészségét óvó berendezések, eszközök vásárlására fordítják.

GÓLYa AHÍR M

B támogatásával

Üdvözöljük újszülöttjeinket!

T

A jótékony célú „Ének Zenei Emlékkoncert” keretében számos olyan - némely esetben már szinte elfeledett - együttes állt ismét színpadra, amelyek tagjai évek óta nem zenéltek együtt, és akik közül sokan már nem is itt élnek a városban. Mindez azonban nem rontotta az est színvonalát, inkább változatos csemegével szolgált a közönség számára. Csak néhány név a teljesség igénye nélkül: Nukleon együttes, Ábel Trió, Pálinkás formáció, Tiszaföldvári Férfikar, Pedagógus Nőikar, Kávási Band (Kávási Sándor és barátai), Lévai - Tóth Duó, Ámor Nosztalgia Zenekar, stb.

Z

2017.08.29. Szolnok . Születési súly: 4040 gramm Hossza: 57 cm Anyja neve: Tímár Györgyi Apja neve: Tóth Zoltán

"Hol voltam, mikor meg nem voltam? Előletek jól elbújtam! Piciny búzamag, az voltam. Ezüst csillag egy álomban. Mi minden voltam helyettem, Mielőtt még meg sem születtem!" A zenészek mellett számos technikai csemege is látható volt a színpadon. Korabeli erősítők, hangszerek szólaltak meg egymás után a szakavatott kezekben, de a legmodernebb technika segítségével. A berendezéseket Szicsek Ádám és Viktor János állították hadrendbe, míg a hangulatos és diszkrét világítás Sebők József keze munkáját dicsérte. A hangszerek között látványos volt a két gyönyörű dobfelszerelés, amelyek közül az egyik azonban ezen az estén árván maradt. A meghívottak közül aznapi váratlan halála miatt már nem állhatott színpadra Szicsek János. A fájó bejelentést követően a műsor nem állt meg, mert a zenészek szívében él a Queen együttes dalának refrénje: „A shownak folytatódnia kell!”.

Juhászné Bérces Anikó - Köszönöm Köszönöm, hogy rám találtál, S a szívedbe befogadtál. Köszönöm még azt a napot, Mikor sorsod nekem adott. Köszönöm az akaratod, Mi küzdeni megtanított. Köszönöm a mosolyodat, Örök optimizmusodat. Köszönöm a jókedvedet, Velem szárnyaló lelkedet. Köszönöm a szeretetet, Azt a néhány évtizedet, Amit együtt éltél velem A sok jót, mit adtál nekem. Már csak az a kívánságom, A sírig legyél a párom, S majdan csillagragyogásban Tündököljünk, ott is párban.

Bemutatkoztak a „nagy nevek” mellett a jövő ígéretes tehetségei, a „ma” zenészei és zenészpalántái is. A szervezők a már elhunyt tagokra külön műsorblokk keretében emlékeztek, így felidézhették a rajongók a néhai muzsikusok zenéjét, arcát egy-egy pillanatra. Az egyik meglepetés műsorszámban az Animals együttes - House of the rising sun (A felkelő nap háza) című számát énekelte hatalmas sikert aratva a szolid és csendes természetéről ismert arany torkú kórustag Thallmayer Attila, akit a kibővített Nukleon zenekar tagjai kísértek. A közönség soraiból sokan a dalnak a felvételét kérték volna utólag a szervezőktől, a koncert azonban nem került rögzítésre.

A műsor közös dalok előadásával ért véget, és a szervezők egybehangzó véleménye szerint az osztatlan siker arra ösztönzi őket, hogy jövőre ismét összehívják a tiszaföldvári zenészeket egy örömmuzsikálásra. A hálás közönség nevében mondhatom: köszönjük a nagyszerű programot és műsort, izgatottan várjuk a következőt! Dobróka András

Pányi Gábort és feleségét, Bámer Erzsébetet 50. házassági évfordulójuk alkalmából szeretettel köszönti családjuk!


12. P

FÖLDVÁRI HÍRLAP . D .T

2017. szeptember

E

iskolájáért való kiemelkedő eredményességű kapott. Az előzőekben már szó volt arról, hogy tevékenységét. Ez utóbbiról Nagy Áronné beszélt, még- Tyihák Ernő szenvedélyesen szerette a szülőpedig nagy tisztelettel és igen meggyőzően. városát és és egykori középiskoláját. Ez nem Hosszú évekig együtt vezették a TDBK-t. csak a folyamatos érdeklődésében nyilvánult Pathó Gyula lelkész úr hangsúlyozta, hogy meg, hanem a tevékenységében is. AlapítóTyihák Ernő jól sáfárkodott az istenadta te- ja és éltetője volt a TDBK-nak. Kiemelkedő Mi,akik ismertük, szerettük és tiszteltük hetségével, s a nagy tudósokhoz méltó fe- szerepe volt az iskolai évfordulók megszerTyihák Ernőt, megrendülten értesültünk lelősséggel végezte a munkáját. Azt már én vezésében, az 50. és a 60. évfordulóra meg2017. február 13-án bekövetkezett halálának teszem hozzá, hogy mindenféle tevékenysé- jelentetett könyvek megírásában, szerkesztészomorú híréről. gére ez volt a jellemző. Ezen felül a kitartás, sében és kiadásában, a Hajnóczy kiemelkedő a pontosság és a rend, pontosabban a rende- tanáregyéniségei emlékének az ápolásában. zettség. Ez utóbbi egyrészt veleszületett tu- A segítő munkája során nagyon szoros munlajdonsága lehetett, másrészt az élő világ, az ka -és bizalmi kapcsolat alakult ki kettőnk élő anyag tanulmányozása során “ragadt rá” között. Ezért is fájó számomra az eltávozása és a hiánya. a kutatásának tárgyáról. Végezetül álljon itt egy idézet Tyihák Ernő Tyihák Ernő felismerte a természet hierarchikus és céltételezéses rendjét, ezért egész kedvenc költőjétől, Ady Endrétől. Nagyon felnőtt élete során azt kutatta, hogy a növé- szerette A Tűz márciusát... nyek és hatóanyagaik hogyan állíthatók az ember szolgálatába, miként használhatók fel “Jaj,a Tüzet ne hagyjátok kihalni, a betegségek megelőzésére és az emberek Az Élet szent okból élni akar gyógyítására. Sokatmondó ebből a szemS ha Magyarországra dob ki valakit, pontból, hogy életében ez a két munkahelye Annak százszorta inkább kell akarni. volt: A Gyógynövénykutató Intézet (1958Ferenczi György 1982) és a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete (1983-tól ). A sok évtizedes tudományos munkássága T során több mint 200 publikációja jelent meg és 25 szabadalmát jegyezték be és helyezték védelem alá. A kutatásainak kitüntetett tárgya Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt 9 óravolt a formaldehid tumorgátló hatásának takor tartottuk a tiszaföldvári Szent István-temnulmányozása. Nagyon aktív volt a tudományos közéletben is: konferenciákat szervezett plom búcsúünnepét, amely önkormányzati Azt, amit a halálakor az érintettek éreztek és és hat évig volt a Biokémiai Egyesület főtit- megemlékezéssel, Hegedűs István polgárméreznek később is, nagyon jól és szépen feje- kára. ester beszédével kezdődött. zi ki az a mondat, amely a család gyászjelentésén szerepel: ”Nem az a fájdalom,amelytől Az ünnepi megemlékezés Oláh Jázmin szakönnyes a szem,hanem amit a szívünkben valatával folytatódott. A búcsúi szentmisét hordunk némán,csendesen.” dr. Sánta János váci kanonok, teológiai tanár Tiszaföldvár nagy szülöttjét 2017.február tartotta. 24-én temették el lakhelyének, Pilisvörösvárnak a temetőjében. A család a nyár folyaAz ünnepi megemlékezésen és a szentmán Tyihák Ernő emlékére táblát helyeztetett misén meghívott vendégünk volt többek el a Tiszaföldvári Temetőben, a szüleinek a között Boldog István országgyűlési képviselő sírjára. Az emléktábla felszentelése auguszis. A csapadékos időre tekintettel a körmenet tus 5-én történt meg a család és Tyihák Ernő elmaradt. barátai, tisztelői és volt munkatársai jelenlétében.

Nem csak kutatott, hanem tanított is a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Hannoveri Egyetemen. Sőt, a kutatásainak az eredményeit előadások és magánbeszélgetések keNagy Áronné nyugalmazott középiskolai retében a laikusoknak is gyakorta elmondta, igazgató, a Tiszaföldvári Diákok Baráti kö- mégpedig meggyőzően és közérthetően. rének egykori titkára mondott avatóbeszédet. Kiemelkedő tudományos fokozatokat Az emléktáblát Pathó Gyula, a Tiszaföldvári szerzett meg:1978-ban kandidátus, majd Evangélikus Egyházközség lelkésze szentel- 1994-ben akadémiai doktor lett. Tudományos te fel. A megemlékezők beszédeikben méltat- munkásságát öt különböző szakmai díjjal ták Tyihák Ernő tudományos munkásságát, ismerték el. Megtisztelték azzal is, hogy a példamutató lokálpatriotizmusát, az Alma Semmelweis Orvostudományi Egyetemen Materének, a Hajnóczynak a soha el nem címzetes docensi, a Szegedi Tudományegyemúló szeretetét, a a szülővárosáért és volt temen pedig címzetes egyetemi tanári titulust

A szentmise után megáldottuk az önerőből és adakozásból felújított kolumbáriumot is. Ez után szeretetvendégséggel folytattuk búcsúi ünnepségünket, és a plébánia teraszán elfogyasztottuk bográcsos ebédünket, melyre hivatalos volt mindenki, aki részt vett a templomi megemlékezésen és szentmisén. Kovácsik Antal plébániavezető


A XVIII. FÖLDVÁRAK TALÁLKOZÓJA PROGRAMSOROZAT TÁMOGATÓI ÉS SEGÍTŐI A XVIII. Földvárak Találkozója programsorozatot és a kapcsolódó rendezvényeket sokan segítették ellenszolgáltatást nem kérve munkájukért, támogatásukért. Ezen személyek, cégek, intézmények, szervezetek hozzájárulása nélkül ilyen magas színvonalú és zökkenőmentes program nem jöhetett volna létre. A szervezők, a vendégek, a közönség nevében ez úton köszönjük meg önzetlenségüket, és kívánunk mindenkinek jó egészséget, sok sikert. Dobróka András, VMH igazgató Támogatók, segítők, önkéntesek ABC sorrandben: - Dr. Szőlősiné Szentgáli Angella - Aranyhegy Íjász Csoport - Baczúr István - Bagdán Anikó /Virág-Világ Virágüzlet/ - Berecné Csernus Mária - Borsi Balázs - Csík József - Csikóné Kósa Ilona - Dalma-Dance Klub tiszaföldvári csoportja - Dobos Éva - Dobos Lajos - Dózsa Vadásztársaság /Tiszaföldvár/

TISZTELT VENDÉGEINK! Szeptemberben is folyamatosan nyitva tart a TISZAFÖLDVÁRI GYÓGYVIZŰ STRANDFÜRDŐ. A fürdő nyitvatartási ideje: 2017.09.01-től 10-18 órára módosul. Kedvezményes jegy ezen időponttól 15 órától váltható. Kempingünk idényen kívüli szolid árakkal továbbra is folyamatosan rendelkezésükre áll.

S

13.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember

.

- Édes Álom Cukrászda - Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt. tiszaföldvári konyháinak dolgozói - Erdős Hanna alpolgármester - Family Market (Arany István e. v.) - Ferenczi Sándor - Fitodry Kft. (Patkós Kálmánné e. v.) - Földvár Pékség - Földvár Táp Kft. (Almádi Emil e. v.) - Gajdos Edit - Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium - Hegedűs István polgármester - Holyba Julianna vállalkozó - Horváth Tamás - Hunnia Íjász Csoport - K. Kiss Ferenc vállalkozó - Kossuth Lajos Általános Iskola - Kötél Richard - Lyan Csokoládé Műhely (Barta Éva tulajdonos) - Magyar Csaba - Major Csaba vállalkozó - Molnár Csaba - Muzsai János önkormányzati képviselő - Nagy Ferenc vállalkozó - Németh Lajos és Németh Lajosné Editke - Németh Vendégház - Nippon-Zengo Tiszaföldvár - Oravecz Erika virágkötő - Patkó Károly - Sípos János és családja - Soós Antal önkormányzati képviselő - Spencer Bistro - Szabó Ferenc vállalkozó - Szabó Norbert Kung-Fu csoportja - Szanda Kuckó Pékség

- Szandra Virág Ajándék Békésiné Lévai Éva - Székács Kata - Szicsek Pálinka Kft. - Szilágyi Anett - Szilver Tánciskola tiszaföldvári tánco sai - Takács József - Táncos Nyugdíjas Klub - Tiszaföldvár ANIME és Szerepjátszó Klub - Tiszaföldvár Város Önkormányzata - Tiszaföldvár Strandfürdő és Kemping, valamint dolgozói és Csinádi László vezető - Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület - Tiszaföldvár Város Önkéntes Tűzoltó ság (Köztestület) - Tiszaföldvári Városüzemeltető Non profit Kft. - Tiszazug Foltvarró Kör /Tiszaföldvár/ - Tiszazugi Földrajzi Múzeum - Tóth Korcsmáros Bálint - Fekete Ferenc - Tóth Mihály - Tóthné Méri Enikő - Tömösközi Károly és családja - Tulipán Cukrászda (Murvai Kata e. v.) - Vadárvácska Óvoda - Varga Zsuzsanna - Városi Cukor Klub - Városi Polgárőrség - Vincze Zsuzsanna - Zirigh Nándor …. és még sokan mások.


14.

FÖLDVÁRI HÍRLAP T

KÜZDELMES, NAGYON NEHÉZ ÉLET VOLT

C

S

-

Rokoni kapcsok lógnak rajtunk, de úgy éltük meg az elmúlt 50 évet, hogy sosem találkoztunk, míg végre eljött a Széki Sándor operaénekesre való emlékezés ideje, és azóta ezek a kapcsok már össze-összekapcsolódtak. Széki Sándor Földvár dicsősége, az operaénekes sztár, Földvár szülötte művészeti emlékei alatt összegyűlünk az Iskola út környékén. Csatos Sándor 1936. november 22-én született, igen sok területről ismerhetik a földváriak. Énekel az énekkarban, korábban volt tanácstag, és 30 évig a Beniczky Intézetben tanári munkát végzett. Amikor lakásán fogad, jó földvári szilvapálinkát vesz elő a vitrines szekrényből. Amikor beleszagolok, megélénkül az összes Homok-térség, ahol a szőlőbe sietve mindig elmentünk a Varga-, Molnár Szeszfőzdék mellett. Ebben az ébredésben ülök le vele szemben, hogy az elmúlt 5 évtizedet összerakjuk, mindig szem előtt tartva azt a három hegedűt, amelyek a falhoz vannak támasztva. fotó: Szíki Károly

- Amikor megszülettél, melyik Szíki ágban jöttél a világra? - Én az első generációban, Széki Sára ágában, ő volt nagyapád legidősebb nővére. Nagyapád, Szíki János apámmal egyidős volt. - A Bajkai Gábor úton, korábban Iskola úton telepedtetek meg. - Mi igen. Akkor Iskola út volt az. Az utca fele rokonság, sógorság, testvérség volt: Borosok, Matastikok, Császárok, Tarpaiék, B.Nagy hentesék. - Innen indultál el, kezdted meg az iskoláidat… - A református iskolában kezdtem, amely az út elején, a főút kereszteződésében volt. A templom akkoriban úgy használták, hogy hétközben iskola volt, vasárnap pedig istentiszteletet tartottak benne. A gyerekek padjai elől voltak betéve. - Emlékszel még az első tanítódra? - Igen. Dezső Sándornak hívták, az első és negyedik osztályt összevonva tanította. Harmadikos voltam, amikor meghalt szegény. Ekkor felkerültem a fenti református iskolába, amely a Kossuth téri templom mellett van. Később imaterem lett.

2017. szeptember

- Tanáraid? legyen az asztalon. Napi 60 fillér napszámért - Kazai Béni bácsi volt a legkiemelkedőbb, reggel hattól este hatig ács mellett dolgoztam, emlékezetes, nagy egyéniség volt. Ezt követő- Popovicséknál. en az általános iskola padját koptattam, mely - Meddig éltél egyedül, mikor nősültél? épület szintén a Kossuth téren van, ma valami - 1959 májusában megnősültem. Jelentcipőipari munka folyik benne. Mi voltunk az keztem a Beniczky Foglalkoztató Intézetbe. első általános iskolások az 5. osztályban. Gyermekfelügyelő helyettes lettem. 35 évet - Ezt magyarázd meg! dolgoztam itt, közben elvégeztem a Tanárkép- Tudnod kell, hogy addig ott polgári iskola ző Főiskolát is. 1960-ban az első fiú született, működött, ha valaki nagyon jó tanuló volt, ne- 1964-ben a második. Egyik matematika-testgyedik után mehetett a polgáriba. A kötelező nevelés szakos tanár lett, az ifjabbik, János, akkoriban a 6 osztály elvégzése volt. Na, itt vízmérnök lett, majd pályát módosított. Van végeztem be a nyolcadik osztályt. Minden- 5 unokánk, mind magas iskolát végzett. 1993képpen iparos akartam lenni, de mert jó tanuló ban beteg lettem, vesedaganattal műtöttek, így voltam, a gimnázium felé tereltek szüleim és lettem rokkant nyugdíjas, majd nyugdíjas. tanáraim. A gimnáziumunk is ebben az idő- Az a családi összetartás, amit mi nagyben alakult. György József volt az igazgató. anyánktól láttunk, egy ilyen nagy családban, Kiváló tanáraink: Varga Lajos, Szilágyi Lajos, mint a tiéd, életben van még, működik? Vargáné, Tardos tanár úr voltak. Az 1956-os - Igen. Mi tartjuk a kapcsolatot a régi csamegtorlás megcibálta őket. ládtagokkal is. Olyan ez a modell, mint régen. - Említs még neveket, akik meghatározták - Beszélj a közös életetek kezdetéről! életedet! - Mikor a Beniczkybe felvettek, apósom - Kiváló igazgató volt György József, aki házában éltünk, szegényesen, szűkösen. Megmegalapította a Gimnáziumot, remek tanára- tanultam az autószerelést, használt bútor felim voltak: Zádor Béla, Nagy János, Fekete Ica újítást, kőműves szakmát, így egyedül lebontanárnő. tottam a házunkat az Egészségház utcában és - Ki volt rád a legnagyobb hatással? építettem egy újat. - Zádor Béla. Azt, hogy én tanár lettem, csak - Mennyire kellett másokhoz alkalmazkodőnéki köszönhetem. A földrajzot, rajzot, ké- nod? miát úgy tanította, hogy az érzelmeinkben is - A politikától próbáltam és próbálom távol megmozgatott bennünket. Az érettségit köve- tartani magam. 15 évig voltam tanácstag. Az tően a Martfűi Cipőgyárban folytattam. Intézettől ajánlottak be. Sokáig bírtam alkal- Mentél segédmunkásnak? mazkodni, de egy idő után a pártvezetéssel - Igen, mert említettem, hogy én iparos akar- ellentétbe kerültem valami szociális támogatam lenni. Protekció kellett ahhoz is, hogy a tás ügyében. Addig volt jó valaki nekik, amíg gyártó sorra kerüljek. bólogatott. Nem ilyen ember voltam, tehát - Az nagyon kemény meló, Sándor bátyám. mennem kellett. Csináltam én is, tudom,mit beszélek. - A Csatos név Homokon, a Beniczky köze- A bakancs gyártási részleghez kerültem, lében fogalom? túrabakancsokat készítettünk. Olyan vezetők - Nem tudom. Ismernek, szeretnek és ez nevoltak akkoriban, akiket a pártkönyvük pre- kem elég. Diákkoromban inkább voltam fodesztinált arra, hogy ott legyenek, ahol nem galom, mert ismert sportoló voltam. Képzelj kellett volna, hogy legyenek. el egy kis termetű embert, aki atlétikában és - Megkeserítették a te életedet is? szertornában egyaránt ott volt az élen. Úgy - A legnehezebb munkapozícióba tettek: szurkoltak: Hajrá kicsi, a kicsi, a kicsi már kaptafa kihúzónak. Erős voltam, mert egy ver- győz megint! senysportoló erős ember, de kihúzta a fiziku- És a Beniczkyben megismernek még? momat a munka. Nem viaszolták be a kaptafát, - 23 éve nem dolgozom ott, de az talán jelent s néhány felsőrészt szétszakítottam. Rám fog- valamit, hogy amikor bemegyünk az ebédért, ták, hogy szabotálom a munkát. akkor úgy fogadnak, mint régen, kedvesen, A műhelyfőnök ordított, hogy a szabotálá- mosolyogva. Nagy szeretettel látnak mind, sért elvitet. Végtelenül szégyelltem magam, akik még ott vannak. Például Licsák Éva is, hogy így megalázott. Folytak a könnyeim. 19 akiről korábban írtál. - Honnan ez a muzikalitás ebben a Szíkiéves voltam, és védtelennek éreztem magam. Szakiskolás lányok vigasztalgattak, látván Csató családban? - Tágítanám ezt a kört! Földvári szinten nahogy összetörtem. Továbbálltam, és a kalkuláción dolgoztam tovább, majd 1957 febru- gyon sok a muzikális ember, jó képességű, zeárjában elszámoltam, bevonultam katonának nei érzékkel megáldott személyeket hordozott hátán a Tisza partja. Nagyapám, nagybátyám, Jászberénybe. apám mind zenéltek. De a Baczúrok is ilye- 2 év a haza védelmében? - Csak 19 hónap. Gépkocsivezető lettem. Le- nek voltak. Például Baczúr nagyapád is zenész volt. Apám első hegedűje is a Baczúr-féle szerelés után hazajöttem. hangszer. A Csatosok mind kiváló énekesek - Se állás, se munkahely. Miből éltetek? - Apám muzsikálásából. Mi meg mentünk voltak. Apám trombitán is virtuóz volt. - Szíki Sári nagyanyád előénekes volt a segédmunkára a szőlőbe. Nyitottunk, metszettünk, elvállaltunk mindent, hogy kenyér templomban…


FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember - Istentelenül nagy kofa volt még ezen felül és varázslatos egyéniség. Feri bátyám virtuóz citera játékos volt. Apádat már nem ismertem mint zenészt, hanem mint bádogost. Sanyi nagybátyádat már operaénekesként ismertem. Sokszor jött Földvárra és a kórussal énekelt. - De elkísérte a földvári kórust külföldre is, például Finnországba. - Nagy élményeket említesz fel! Széki Sanyit, mint énekest, a te apádnak a lakodalmában ismertem meg, ott énekelt. Mi meg tréfálkoztunk. Szereztek a bátyámék egy nagy tököt és a menyasszony anyád alá rakták a tököt és kiabáltak: baj van, menyasszonynak töke van! - A Jóisten neked is szép hangot adott. - Általános iskolában Fekete Ica betett az énekkarba. Ötödikes voltam akkor. A gimnáziumban folytattam, majd Jordán keze alá kerültem. - Ha jól tudom, beagitáltak Szolnokra is? - Így történt. Az Országos Vándor Sándor versenyen Széki Sanyi helyett én énekeltem a Bella ciao-t. Nagy sikert arattam, felkértek, hogy képezzem magam. A Zeneiskolában 5 évig Nagyné keze alatt tanultam. A szolnoki Kodály kórusban 9 évig énekeltem, közben Földváron is hűséggel szolgáltam a kórust. - Bekerültél a Szigligeti Színházba is…. - Nádor László beagitált a Szigligeti kórusába és több év színházi munka következett. - Milyen volt az elmúlt 50 év? - Küzdelmes, nagyon küzdelmes. Aki becsületesen dolgozott, szerényen megélhetett. Az bánt ma is, hogy nem teljesítmény függvénye volt egy munkahelyi státusz. Pofára ment minden. Az egyik elvtársi főnök így szólt hozzám, ha emelést kértem: Nem adok neked fizetésemelést, mert akkor is megcsinálod, ha nem adok, de annak az izgága elemnek adok, mert fognom kell a pofáját. - Felépítettél egy életet, egy házat, egy családot! - Ezt a házat én építettem fel, ezért nincs befejezve, mert kivették a vesémet. Nyakér elzáródás, agydaganat, stb. így élem az életem. - Nem panaszkodhatsz… - Tudom, jól nézek ki, „szép vagyok”, nem látszik semmi a belső pusztulásból. - Mit csinálnál másként? - Nem tudom. Abban nőttünk fel, hogy dolgozni kell. A szegénység mindenre megtanít. - Földvárt elfogadod. Így, ahogy van? - Amit elértem, elértem, de ma már nem dolgoznék ennyit. Akik gátoltak, azok voltak elől, ez fájdalom - Mit tervezel még? - Nem tervezek semmit. A hátralévő időt úgy szeretném leélni feleségemmel, mint az öregek, tudod, nagy mosollyal ajkunkon és boldogan tekinteni a jövőre, amelyet a gyermekeink és unokáink jelentenek. Szíki Károly

15.

TÁJÉKOZTATÁS Tiszaföldvár Város belterületén található hulladékgyűjtő szigetek kialakításáról és működési rendjéről. Az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályairól szóló 246/2014. (IX.29) Korm. rendelet 4.§ (6) bekezdése alapján tájékoztatom Tiszaföldvár Város lakosságát, hogy a település belterületén az alábbi helyeken található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. a Kossuth úton a Széchenyi úttal szemben, 2. a volt bútorbolt (Kossuth út 90.) előtt, 3. a Bajcsy-Zs. S. út és Nefelejcs út kereszteződésében 4. a Remény út és Kossuth út kereszteződésében,(Remény út 29.) 5. a Bajcsy-Zs. út és a Hársfa út kereszteződésében a Hársfa út felőli oldalon (Bajcsy-Zs. út. 128.) 6. a Mártírok út és Vásártér út kereszteződésében, (Mártírok út 112.) 7. a Kőrösi Cs. Sándor út és a Vásártér út kereszteződésében, (Vásártér út 36.) 8. a Lehel út és a Kinizsi krt. kereszteződésében, (Lehel út 7.) 9. a Bajcsy-Zs. út 1. szám (régi iskola épülete) előtt a parkoló melletti füves területen 10. a Baross G. körút, Nyíl út és a Virág út kereszteződésében a szennyvízátemelő mellett, (Nyíl út 1.) 11. a Damjanich úton a temető oldalában a parkoló mellett, (Damjanich út 20.) 12. a Füzér úton a Kőrösi Cs. S. út és a Füzér út kereszteződésében a Füzér út felőli oldalon,(Füzér út 18.) 13. a Tavaszmező úton a Kőrösi Cs. S. út és a Tavaszmező út kereszteződésében a kisbolttal szemben, (Kőrösi Cs. S. út 78.) 14. a Hunyadi úton a Kertész úti kereszteződéstől a főút felé eső irányban a Vízmű telek előtti területen, (Hunyadi út 71.) 15. a Partalja út és az Ókincsem Fő út kereszteződésében az Ószőlő Fő út 81. számú ingatlan mögött; 16. a Döbrei János út 178. szám ingatlan Csomagoló úti oldalában 17. Kürti úton az Óvirághegy I. úttal szemben, (Kürti út 19.) 18. a Kurázsi Egyenes út 13. számú ingatlannal szemben elhelyezkedő 5194 hrsz-ú közterületen. A hulladékgyűjtő szigeten kihelyezett hulladékgyűjtő edényekben csak az edényeken feltüntetett (papír, műanyag és üveg) típusú hulladékot lehet elhelyezni. A hulladék elhelyezése a gyűjtőedények mellett szigorúan tilos!

T.E.K. KLUB TISZAFÖLDVÁRON

Tudatos Egészség Klub

indul a tiszaföldvári Városi Művelődési Házban az egészségüket megóvni akaró, természetes gyógymódokat megismerni vágyók részére.

A klub szeretettel vár mindenkit, akár egészséges, akár betegséggel küzdő emberről legyen is szó. Összejövetelek, tanácsadás, eszmecsere, előadások: KEDDENKÉNT 16.00 órától - 18.00 óráig. Az első, egyeztető megbeszélésre

2017. szeptember 12-én kerül sor. Helyszín: Városi Művelődési Ház előadó terme (Tiszaföldvár, Malom út 1., I. emelet) A klubot vezeti: Szicsek Ádám természetgyógyász A programot, témákat, előadókat, előadásokat közösen választják ki a tagok. TEGYEN ÖN IS AZ EGÉSZSÉGÉÉRT! Mindenkit szeretettel várunk, a részvétel díjtalan!


16. T

FÖLDVÁRI HÍRLAP V

2017. augusztus 09-én Budapesten az P E Országos Rendőr-főkapitányság Készenlé2017. augusztus ti Rendőrség Alakuló Terén a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület elnöke és titkára ünnepélyes keretek között két darab szolgá2017. július 29-én a Megyei Polgárőr lati kerékpárt vehetett át Papp Károly r. alSzövetség elnökhelyettesének meghívására tábornagy Országos Rendőrfőkapitánytól 3 fő vett részt a Tiszafüredi Tour-de Opera és Dr. Túrós András az Országos Polgárőr rendezvényén a Tisza-tó körbekerékpározás Szövetség elnökétől. Országos szinten 210 napján. A tiszaföldvári polgárőr egyesület db kerékpár került átadásra a Rendőrség első tagjai a kerékpárosok felvezetésével és for- számú stratégiai partnerének a Polgárőrséggalomirányítással segítették a Tisza-tó kerék- nek a települések közbiztonságáért végzett munkája köszönetéül. párral történő megkerülését. A túra útvonala kerékpárral megtéve 67 km A Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület volt, melyet a Tiszaföldvári Polgárőr Egyesüaz eddig végzett kiemelkedő polgárőr tevélet biztosított. kenységéért, a közbiztonságért tett munkájuk 2017. augusztus 6-án az elmúlt évekhez elismeréseként kapta a 2 db szolgálati kerékhasonlóan az idén is megrendezésre került párt. a már hagyományos Kunszentmártoni Járási 2017. augusztus 18-tól 21-ig az auguszPolgárőr Nap. Ebben az évben a VIII. Járási Polgárőr Napot Kunszentmártonban a Kőrös tus 20-i városi rendezvény miatt a Hajnóczy folyó szabad strandján lévő területen rendez- József Gimnázium előtti területen felállított te meg a Kunszentmártoni Polgárőr Egyesü- színpadot, padokat, sátrakat őrizte az Egyesület tagsága. let. A rendezvény megnyitóján megjelent Wenner-Várkonyi Attila, mint a házigazda város polgármestere, és rajta kívül még több település városvezetője. A rendezvényt, jelenlétükkel megtisztelték a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság és a Megyei Polgárőr Szövetség vezetői is. A délelőtt folyamán a Járási Polgárőr Napokon már hagyománnyá váló versenyszámokban mérethették össze tudásukat a fotó: Kecse László polgárőrök és családtagjaik. A délelőtti ver2017. augusztus 19-én 2 fő polgárőr sesenyek ideje alatt a versenyzők családtagjait gítette a Cibakháza Község augusztus 20-a és a jelenlévőket a Kunszentmártoni Fúvós- alkalmából szervezett rendezvényének bizzenekar térzenével szórakoztatta. A Kőrös fo- tosítását. lyó helyi adottságait kihasználva egy rendhagyó versenyszámmal lepték meg a szervezők 2017. augusztus 20-án az Egyesület taga járási polgárőr nap részt vevőit, mégpedig a jai a Mártírok úton megrendezett Motoros sárkányhajózással, mely nagy sikert aratott a bemutató biztosítását és forgalomirányítási polgárőrök és családtagjaik körében. feladatait látták el, valamint a polgárőr járA Járási Polgárőr Nap versenyei közül a őrök visszatérő jelleggel biztosították az esti legnagyobb figyelmet minden alkalommal a discot a Gimnázium előtti területen. Járási Polgárőr Közlekedési verseny kapta. Ezen a közlekedési versenyen induló polgár2017. augusztus 21-én a Tiszainokai Polőrök a verseny során elméleti és gyakorlati gárőr Egyesület elnökének R. Kiss Imre úrnak felkészültségüket mutatták meg a közlekedé- szervezésében a tiszaföldvári polgárőröknek si ismeretek terén. A verseny első két helye- is lehetőségük nyílt arra, hogy a tiszainokai zettje részt vehet a Megyei Polgárőr Közle- polgárőrökkel együtt részt vegyenek a Kecskedési versenyen, majd ha ott az első két hely keméti Mercedes-Benz autógyár gyárlátogavalamelyikén végeznek, akkor részt vehetnek tásán. A vállalt szolgálati feladatok ellátása az országos versenyen is. mellett a közösen szervezett programoknak A Kunszentmárton Városi Rendőrkapitány- jó csapatépítő hatása van az egyesületek tagság munkatársai közreműködésével megtar- jaira. Az egyesület tagsága ezúton is köszöni tott Járási Polgárőr Közlekedési verseny I. a jó hangulatú kirándulás megszervezését. helyezettje Pálinkás Péter a Kunszentmárton Városi Polgárőr Egyesület tagja lett, a II. he2017. augusztus 25-én került megrendelyezett Kecse László a Tiszaföldvári Városi zésre Szolnokon a Szolnok Városi RendőrPolgárőr Egyesület elnöke, valamint III. he- kapitányságon a Megyei Polgárőr Közlekelyezést ért el Horváth Zsolt a Cibakházi Pol- dési verseny elméleti, és az Index tanpályán gárőr Egyesület tagja. Pálinkás Péter és Ke- a gyakorlati döntője, melyen Kecse László cse László a kiváló versenyzésükkel kivívták elnök vett részt, mivel a 2017. augusztus 06a jogot, hogy részt vegyenek a Szolnokon án a Kunszentmártonban megrendezett Kun2017. augusztus 25-én megrendezésre kerülő szentmárton Járási Közlekedési versenyen Megyei Polgárőr Közlekedési Versenyen. összetettben a 2. helyezést érte el.

2017. szeptember fotó: Kecse László

A Megyei Polgárőr Közlekedési Versenyen Kecse László összetettben a II. helyezést érte el. Kecse László a járási és a megyei versenyen elért kiváló eredményével az elmúlt évekhez hasonlóan, 2017-ben is kivívta a jogot, hogy indulhat a XIII. Ludrowszki Gyula Országos Közlekedési Emlékversenyen, ahol Jász-Nagykun-Szolnok Megyét képviseli. Kecse László 2010 óta szép eredményekkel képviseli Jász-Nagykun-Szolnok Megyét az Országos közlekedési versenyen, ahol több éven keresztül mind egyéniben, mind csapatban a dobogós helyek egyikén ért el sikereket. Az Egyesület tagsága gratulál az elért eredményekhez! 2017. augusztus hónapban Tiszaföldvár illetékességi területén a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület tagjai 5 alkalommal láttak el közös szolgálatot a Tiszaföldvári Rendőrőrs járőreivel. 2017 augusztusában 4 alkalommal nyújtottak segítséget az Egyesület tagjai a hazai és idegenben játszott futballmérkőzések zavartalan lebonyolítása érdekében a tiszaföldvári Labdarúgó Egyesületnek. A Szomszédok Egymásért Mozgalommal valamint az egyesületi tagsággal kapcsolatosan további információ kérhető az alábbi telefonszámokon és e-mail címen: 06-30-621-0400; 06-30-621-7032; tfvpolgarorseg@gmail.com Azonnalos intézkedést igénylő eseményeknél a 112-es ingyenesen hívható segélyhívót hívják a lakosok. Itt szeretnénk felhívni minden középiskolás tanuló figyelmét arra, hogy a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület lehetőséget kínál a kötelezően előírt 50 órás Közösségi Szolgálat teljesítésére. A Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület értesíti Tiszaföldvár lakosságát, hogy az alábbi telefonszámokon az egyesület elnöksége a nap 24 órájában áll a lakosok rendelkezésére, ügyeleti jelleggel. 06-30-621-0400; 06-30-621-7032 Az ifjú polgárőrök jelentkezése mellett továbbra is tisztelettel várjuk az Egyesület soraiba a 18. életévüket betöltött fiatalokat, hölgyeket, nyugdíjasokat, akik szabadidejükben anyagi juttatás nélkül is tenni szeretnének a közbiztonság javításáért.


17.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember A tagfelvétel feltételei az alábbiak: - magyar állampolgárság - 18 életév betöltése - büntetlen előélet - írásbeli jelentkezés - tenni szeretnének városuk és környezetük közbiztonságáért Kecse László Elnök

DROGPROBLÉMÁK TISZAFÖLDVÁRON? UTCAFÓRUMOT TARTOTT A LAKOSSÁG

elsétáltunk az eddigi helyi sajátosságoktól eltérően, minden felé a csend és a nyugodtság várt bennünket.

Tiszaföldváron egy temető melletti területre hívták fel a figyelmet, ahol a lakosság jelentős hányada szerint a közbiztonság érzete romlott az elmúlt években, hiszen kábítószer-fogyasztásra alkalmas eszközök lepik el a temető környékét. Akkora a felháborodás az ügyben, hogy utcafórumot hívtak össze, ahol Soós Antal (Jobbik) helyi és megyei önkormányzati képviselő mellett Csányi Tamás (Jobbik) a térség országgyűlési képviselő-jelöltje is jelen volt és felszólalt.

"Tiszaföldvár lakói nem azt érdemlik, hogy félelemben éljék le az életüket! Többek közt emiatt is köszönöm a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak a figyelemfelkeltésünkre történő gyors reagálását! Ennél valójában már csak az lett volna jobb, ha ezt maguktól és nem egy nagyjából két éves fáziskéséssel teszik meg. Ez nem szemrehányás, csak egy jogos elvárás tolmácsolása amely a jogkövető helyi állampolgárok részéről érkezett széljegyzetként" – tudatta a MÖM vezető.

Amint azt Soós Antal elmondta, úgy a településen és a térségben a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) közérzetjavító sétáival együttesen kívánják Tiszaföldváron is a helyzetet javítani, hiszen köztudott, hogy a MÖM több olyan helyszínen is segített már ezen tevékenységével, ahol a korábban sorozatos bűncselekmények számai a sétákat követően jelentősen csökkentek. FOLYAMATOS ÉS MEGERŐSÍTETT A RENDŐRI JELENLÉT, ÉS A KÖZBIZTONSÁGI-BŰNMEGELŐZÉSI PROGRAM BEINDULHAT Ezt hozta el Tiszaföldvárra a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) és Soós Antal Jobbikos önkormányzati képviselő, több napja tartó figyelemfelkeltő demonstratív kezdeményezése.

forrás: Vidék.MA

T

...

Az Önkormányzat írásban szólította fel a gazos, lakatlan, elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait, hogy záros határidőn belül tegyék rendbe a település képébe nem illeszkedő portákat. Ellenkező esetben a hivatal bírságot kénytelen kiszabni a renitens gazdákra. Ezekkel párhuzamosan a járványveszélyes lakások számát és helyét jelezték az illetékes hatóságoknak. A fennálló probléma jelentkezése óta Hegedűs István polgármester heti szintet tart egyeztetést Bakó Károly főhadnagygyal, a tiszaföldvári Rendőrőrs parancsnokával, illetve rendszeresen jelenti a megyei főkapitány felé is.

A MÖM egészségügyi sétánknál már lényeges változás volt megfigyelhető Tiszaföldváron. A településen a rendőrség által kihelyezett plakátok mellett az élő rendőri erők is folyamatosan mozgásban voltak. Amerre

Az Önkormányzat hatáskörében mindent megtesz a lakók és nyugalma érdekében, egyéb esetekben a problémát továbbítja a megfelelő szerveknek. TK


18.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember

2017. | augusztus | 30. TISZAFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY KÖRFORGALOM ÉS KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNYEK ÉPÍTÉSE TISZAFÖLDVÁR KÖZPONTJÁBAN CÍMŰ PROJEKT KEZDÉSÉRŐL (TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00006) Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Terület és Településfejlesztési Operatív Program Fenntart-ható települési közlekedésfejlesztés támogatási rendszeréhez benyújtott „Körforgalom és közlekedési létesítmények építése Tiszaföldvár központjában” című TOP-3.1.1-15-JN1-2016-00006 azonosító számú pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 250 millió forint európai uniós támogatás segítségével. Konzorciumi partner a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tiszaföldvár Város Önkormányzata a 4633-Martfű-Kunszentmárton összekötő út és a 4628-Tiszaföldvár-Mezőtúr összekötő út csomópontjában körforgalmi csomópont kialakítását tervezi megvalósítani. Projekt közvetlen célja: a Kossuth Lajos út - Mártírok út – Virág út által alkotott négyágú csomópontban, új körforgalmi csomópont, gyalog járda és új kerékpárút kiépítése, valamint a műszaki fejlesztéshez kapcsolódóan szemléletformáló program megvalósítása. A projekt rövid távú, konkrét célja: - tovább fejleszteni a település kerékpárút hálózatát; - új körforgalmi csomópont kiépítésével forgalomcsillapítás, és baleset megelőzés a forgalmasabb útszakaszon; - közlekedéssel kapcsolatos szemléletformáló program megvalósítása A projekt hosszú távú átfogó célja: - a településen a balesetmentes és biztonságos közlekedési feltételek megteremtése - a településen élők körében az alternatív és a környezetbarát közlekedési kultúra elterjesztése - a tematikus nyomvonalhoz való csatlakozás, környezet óvása, ösztönzés a mozgásra, az egészségesebb életre. A tervezett beruházás megvalósulási helyszíne Tiszaföldváron a 1375/2 hrsz-ú, 1375/1 hrsz-ú, 367/2 hrsz-ú, 367/3 hrsz-ú, 367/5 hrsz-ú, 2127/5 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú terület, valamint az 521 hrsz-ú (Kossuth L. út), 2125/1 hrsz-ú (Kossuth L. út) 520 hrsz-ú (Mártírok út) állami tulajdonú terület. A támogatási szerződés aláírását, a beszerzési eljárások lefolytatását követően elkezdődött az engedélyes tervdokumentációk készítése. A kivitelezési munkák várható kezdése 2018. április a jogerős építési, létesítési engedélyek birtokában, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően. A projekt tervezett befejezése 2018. december 31.

2017. | augusztus | 30. TISZAFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY ZÖLD VÁROS, VÁROSI FŐTÉR KIALAKÍTÁSA TISZAFÖLDVÁRON CÍMŰ PROJEKT KEZDÉSÉRŐL (TOP-2.1.2-15-JN1-2016-00004) Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Terület és Településfejlesztési Operatív Program Zöld város kialakítása támogatási rendszeréhez benyújtott „Zöld Város, Városi Főtér kialakítása Tiszaföldváron” című TOP-2.1.2-15-JN1-2016-00004 azonosító számú pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 250 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A fejlesztés célja a belváros zöldfelületeinek, közterületeinek megújítása, funkcióbővítése, közösségi terek létesítése. A városközpont arculatának átalakítása egyik kiemelt feladata Tiszaföldvár Város Önkormányzatának. A fejlesztés szükségessége mellett szól, hogy a belvárosi rész zöldfelületei megújításra szorulnak, valamint jelentős lakossági, társadalmi igény mutatkozott annak funkcióinak bővítésére, közösségi terek létesítésére. Tiszaföldvár Város Önkormányzata nemcsak szociális, lakosságmegtartó típusú fejlesztést kíván elősegíteni, hanem olyan városközpont kialakítást és megújítást, amelynek célja éppen a városközpont új gazdasági, közösségi és szociális funkciók megjelenésének támogatása és a meglévő funkciók megerősítése. A tervezett fejlesztéssel jelentős lépést tesz Tiszaföldvár belvárosának agora jellegű kialakítása és teljes körű megújítása felé, ezzel is tovább erősítve a stratégiai megalapozottságú és évek óta zajló városközpont megújítási folyamot, amelynek eredményeként a város imázsa már az eddigiekben is sokat javult. A tervezett beruházás megvalósulási helyszíne Tiszaföldváron 1375/1 hrsz-ú, 367/2 hrsz-ú, 367/3 hrsz-ú, 523 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú terület, valamint az 521 hrsz-ú (Kossuth L. út), állami tulajdonú terület. A támogatási szerződés aláírását, a beszerzési eljárások lefolytatását követően elkezdődött az engedélyes tervdokumentációk készítése. A kivitelezési munkák várható kezdése 2018. április a jogerős építési, létesítési engedélyek birtokában, a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően. A projekt tervezett befejezése 2018. december 31.


2017. szeptember RENDŐRSÉGI HÍREK A ZSARUK KÉT ÓRÁN BELÜL ELFOGTÁK AZOKAT A FIATALEMBEREKET, AKIK MEGTÁMADTAK KÉT FÉRFIT Hazafelé sétált augusztus 12-én hajnalban két tiszaföldvári férfi. A piactér környékén jártak, amikor észrevették, a kocsma előtti padon három fiatal üldögél. A sétálók megpróbáltak kitérni a hármas elől, ám azok felpattantak, és elállták az útjukat. – A helyi R. Adrián (26) volt a trió vezére, aki híresebb az erejéről, mint a gyors észjárásáról – idézte fel a történteket Bakó Károly hadnagy, a Tiszaföldvári Rendőrőrs parancsnoka. – Cigarettát kért tőlük, amikor pedig a sértettek azt válaszolták, hogy nem dohányoznak, azonnal ütött. Az egyik sértett a földre került a pofonoktól, a másik, akit az ingénél fogva megrángatott, csak megrogyott. Ez volt a szerencséje, mert mikor a társa fel akart kelni, R. Adrián elengedte a ruháját, így el tudott futni.

19.

FÖLDVÁRI HÍRLAP meg a telefont és ötezer forintot, D. Dávid volt a harmadik társ. Utóbbi lakásán a zsaruk megtalálták R. Adriánt is. A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ellenük. A bíróság augusztus 14-én mindhárom férfit előzetes letartóztatásba helyezte. Forrás: police.hu/Zsaru Magazin

***** SEGÍTSÉGNYÚJTÁS NÉLKÜL ELSÉTÁLT Súlyos sérülést szenvedett az a motoros, aki összeütközött egy teher¬autóval tegnap hajnalban Tiszaföldváron, a Kossuth Lajos úton. A gépkocsit vezető nő az egyik kereszteződésben nem adott elsőbbséget a szabályosan közlekedő motorkerékpárnak, ezért következett be a karambol – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó Zita, a Jász-Nagykun¬Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

C Sokan nyáron, még jóval a fűtési szezon előtt megvásárolják a téli tüzelőt. A kisebb településeken és falvakban már ilyenkor feltűnnek a tüzelőt árusító házalók.

A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg ha az ajánlott vételár is kedvező. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben érkeznek jó szándékkal. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. A tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer, hogy a megvásárolt (azaz kifizetett) mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csalárd szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét.

***** ROKONOKTÓL AKARTAK LOPNI, DE TETTEN ÉRTÉK ŐKET A POLGÁRŐRÖK

fotó: Erdei Mihály/rendőrség

Ez a pofozkodót még jobban feldühítette, újra megütötte a földről feltápászkodó férfit azzal, hogy akkor adjon neki pénzt. Amikor az összeesett, a tiszaföldvári D. Dávid (22) átkutatta a zsebeit. Elvette a mobiltelefonját, a pénztárcáját kiürítette, majd gúnyosan kacagva a sértett mellé dobta. – A kirabolt férfihoz visszafutott a társa, azonnal rendőrt hívtak – vette át a szót Bata Zoltán főtörzs-zászlós, nyomozó, aki Fehér Ferenc főtörzsőrmesterrel együtt eredt a rablók nyomába. – A harmadik, a bűncselekményt csak végignéző, az erő- és létszámfölényt emelő fiatalember személyleírására emlékeztek a legjobban. Egy furcsán felnyírt hajú, nagyon fiatal fiúról beszéltek. A rablók vezérének fellépéséről, módszeréről gondoltuk, hogy R. Adrián lehetett a verőember. Mi az ő keresésére indultunk, a járőrök pedig a felnyírt hajú társa után. Fél órán belül kaptak értesítést rádión, egy közeli kocsmában igazoltatták a személyleírásnak megfelelő, felnyírt hajú cibakházi A. Krisztiánt (18). Zsebéből előkerült a mobiltelefon, amit a sértettől elvettek. Még ki sem kapcsolták, a piacon akarták eladni. A férfit előállították, beismerte, R Adriánnal szerezte

Összehangolt, nagy létszámú járőrszolgálatot láttak el július végén, egy szombat éjszaka a Körös-Tisza -Polgárőr Egylet tagjai Tiszaföldváron és Cibakházán. Kecse László, a Körös-Tisza Polgárőr Egylet elnöke elmondta, a szolgálatot az egylet tagjai több gépkocsival, visszatérő jelleggel végezték. Cibakházán különös figyelmet fordítottak a polgárőrök a település központjára és a Holt-Tisza partján lévő üdülőkörzetre. Tiszaföldvár területén, szintén az üdülőkörzetben, Homok területén, a város központjában, illetve azon helyeken láttak el kiemelt szolgálatot a polgárőrök, ahol az elmúlt időszakban több bűncselekmény is történt. Egy említésre méltó esemény történt aznap: Tiszaföldvár központjában, a Kossuth úton arra lettek figyelmesek, hogy az egyik ház előtt egy nő áll, és zavartan viselkedik. A nő a kerítésen keresztül éppen egy motoros fűkaszát vett át, de már több más holmi is ki volt készítve, melyeket ugyancsak el akartak lopni. A polgárőrök értesítették a rendőrséget a történtekről, közben előkerült az a személy is, aki a fűkaszát kiadta a kerítésen. Kiderült, egy rokon házából vitték volna el a tárgyakat, hogy eladják azokat. Végül a tulajdonos nem tett feljelentést az eset miatt.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője felhívja a figyelmet arra, hogy a vásárlásnál érdemes a lehető legkörültekintőbben eljárni, illetve kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásárolni. – A trükkös tolvajokként aposztrofált emberek nemcsak tűzifaeladással, hanem a legkülönfélébb indokokkal próbálkozhatnak, hogy tisztességtelenül pénzhez jussanak. Valamilyen ürüggyel kérhetik bebocsátásukat az otthonunkba, ahol aztán megszerezhetik a pénzünket vagy egyéb értéktárgyainkat. Akár a megvásárolt fa mérése, lepakolása alatt is kérhetik, hogy a mosdóba vagy egy pohár vízért bemehessenek a házba. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ha ismeretlen személy bármilyen indokkal is próbál meg otthonukba kéredzkedni, semmiképpen ne engedjék be, főként ha gyanúsan viselkedik és egyedül tartózkodnak otthon. Ha valaki a fentiekhez hasonló gyanús körülményt észlel, azonnal tegyen bejelentést a 107-es, 112-es segélyhívószámok valamelyikén.


20. A XI. T

FÖLDVÁRI HÍRLAP O 29-

Nagy Tibor és Berta István 9. hely Mindenkinek gratulálunk. Köszönjük a Városi Művelődési Ház támogatását.

Nagy érdeklődés és előkészületek előzték meg a nagy napot, ezt mutatta a résztvevők nagy számú részvétele. Az idei játékosok száma meghaladta a hatvan főt, 62 induló állt a táblák elé. Sokan érkeztek a határokon túlról, Romániából és Ukrajnából is, valamint az ország minden pontjáról, Győrből, Békéscsabáról, fotó: Balog Zoltán Debrecenből, Budapestről, Tótkomlósról, Szolnokról, Abonyból, Nyíregyházáról. A képen Balról Nagy Zoltán, Rucska Tiszaföldvári színekben 11-en indultak a József, Nagy Tibor (Segal), Végső János , nagy megmérettetésre. Ihász Veronika, Szabados Attila, Filyó Tibor , A rangadó nagyon izgalmasan kezdődött, Pajzak Thomas hiszen a legmagasabb kiszállóért és a legBalog Zoltán rövidebb leg-ért is különdíj járt. Ezt alig tíz percen belül állította be egyetlen játékban Végső János (Morzsi) Pestújhelyi SC játékoK sa, 12 nyíllal (amit egy későbbi legben 11-re módosított) és 164-es kiszállóval! Az elmúlt évben Ő egy PDC európai selejtező mérkőAugusztus 26.-án egy igazán érdekes zésen az ötszörös világbajnok Raymond Van Barneveld-del küzdött meg, ahonnan győz- verseny zajlott a Tiszaföldvári Művelődési tesen került ki. Idén pedig a csapat világbaj- Házban. Az intézménybe járó közösség, akinokságon vett részt, amit a Sport Televízió ket többnyire csak „Animések”-nek hívunk, Magic The Gathering kártyaversenyt rendezjóvoltából láthattunk is. A legeredményesebb hölgy versenyzőnek tek. járó díjért hatan szálltak versenybe, amelynek Akik ne tudják miről is van szó, ezek a sorsa csak délutánra dőlt el, hiszen többen is főtáblára kerültek csoport elsőként. Végül fiúk, lányok, gyerekek, sőt felnőttek hosszú Ihász Veronika vehette át az ajándékcsoma- évek óta járnak a Művelődési Házba minden got. Vera egy hónapja szerezte meg második szombaton, és kártyajátszmákat bonyolítanak le, paklikat építenek, beszélgetnek klubEurópa-bajnoki címét. gyűléseik során. Ők a Tiszaföldvári Anime és Az ebédről most is Szollár Laci gondosSzerepjáték Klub, (TASZK) akikkel akár a kodott. Nem is okozott csalódást, hiszen a Városi Gyereknapon is találkozhattunk, ahol finom zúza pörkölt nagyon gyorsan elfogyott. rajzversenyt szerveztek és arcot is festettek. Délután tovább folytak a meccsek, egyenes kieséssel, majd öt óra körül elődöntők és Így hát ezen a szombati napon is összea döntő következett. Nagyon izgalmas, ma- gyűltek egy komolyabb verseny céljából. gas színvonalú játékokat láthattunk. A végső Voltak, akik más, közeli városokból, Mezőgyőztes azonban nem Morzsi lett, hanem túrról és Szolnokról érkeztek, és persze volcsapattársa Szabados Attila, aki a döntő leg- tak tiszaföldváriak is. ben magas átlaggal meglepte a bajnokverőt. A verseny hét fordulóból állt. A játékosok (7-6) minden fordulónál megmutathatták az ellenVégeredmény : feleiknek, ki használja legjobban a pakliját, I. Szabados Attila Budapest és ki az, aki a legerősebb játékost is megveri. II. Végső János Budapest A helyezést elérő játékosok nyereményekben III. Filyó Tibor Békéscsaba is részesültek: értékes kártyacsomagokat és emléklapot kaptak. III. Nagy Zoltán Debrecen A legnagyobb kiszálló: A barátságos légkörű verseny létrejötte Végső János. 164 Papp Lászlónak és személyemnek volt köA leggyorsabb leg. szönhető, akik plakátot készítettek, belépőt Végső János 11 nyíl A Legeredményesebb hölgyversenyző : Ihász Veronika. V. Hely. Nagy Tibor Jászladány Ihász Veronika Győr Pajzák Tamás Nyíregyháza Rucska József Győr A legjobb Tiszaföldvári játékosok

szedtek, hivatalossá tették a versenyt és elkészítették az emléklapokat. De természetesen a verseny nem valósult volna meg a Művelődési Ház dolgozói nélkül, akik támogatták a közösséget, segítettek nekik a papírmunkában és helyet is biztosítottak az eseménynek.

2017. szeptember S

K

Polgár Zsigmondné 1923. augusztus 28-án született Törökszentmiklóson. Ennek kapcsán, a 95 éves születésnapja alkalmából köszöntötte fel otthonában Hegedűs István Polgármester úr, aki a Miniszterelnök úr köszöntő oklevelét egy hatalmas virágcsokor kíséretében adta át.

Öt éves kora óta -mióta édesapja meghaltöt testvérével együtt nevelkedett fel. Férjének 1978-ban történt halála óta egyedül nevelte három gyermekét. Azóta a család bővült hat unokával és három dédunokával. Fiatalabb korában cseléd és summás volt, majd később a termelőszövetkezetben dolgozott. Azóta sem idegenkedik a fizikai munkától, hiszen a mai napig befőtteket készít és a saját termesztésű krumpliját is maga szedi fel. A hosszú élet titkáról kérdezve elmesélte, hogy régebben sokat kerékpározott Hékről Törökszentmiklósra. 94 éves koráig is szívesen ült kerékpárra, a bevásárlásait is azzal intézte, a városban is sokfelé megfordult. A mai napig semmiféle rossz szokás rabjává nem vált. Kórházban csak kétszer volt ezidáig. A mindennapjait többek között a kis kert rendbetartásával, néhány kacsa és tyúk nevelésével tölti ki. A jó fizikai erőnlétének köszönhetően a házimunkák elvégzése sem okoz gondot. Hogy szellemi frissességét is megőrizze, és tájékozottsága naprakész legyen, számos újságot, magazint olvas, amit szívesen cserélget a szomszédokkal. Bizakodóan néz az elkövetkezendő évekre, unokáival már a századik születésnapi összejövetelt tervezgetik. Ehhez kívánok jó egészséget! TK

FELHÍVÁS Tiszaföldvár Város weblapján, az alábbi linken tájékozódhat a várossal kapcsolatos információkról, hirdetményekről:

Sok köszönet Nekik! Bíró Lilien

TASZK tag, szervező

http://tiszafoldvar.hu/


2017. szeptember ÚJRA A FOCIPÁLYÁN

A Kedves Olvasók a júniusi számunkban olvashatták, hogy nyolc éve, az akkor 16 éves Burján Sándor tiszaföldvári focista egy martfűi labdarúgó edzésen rosszul lett és a gyors orvosi segítség ellenére kómába esett. A fiú később felébredt a kómából, és két és fél hónapos kórházi kezelés után otthonában folytatták az ápolását. Az édesanyja nagy álma volt az, hogy fiát levigye egy focimeccsre, hátha ez is segítené a felépülését, hiszen a foci volt a mindene. Sajnos szállító jármű hiányában ez csak távoli álomnak bizonyult, mert a tolószékben letolni a pályáig a fiút szinte lehetetlen. Most az álom valóra vált, hiszen a helyi csapatban játszó testvére, Burján Zoltán és szűk családja segítette Sándort a focipályáig eljutni. A volt focista nagy izgalommal várta a meccset, és örömmel nézte végig a helyi csapat játékát. (TK)

21.

FÖLDVÁRI HÍRLAP látott elánnal rohamozták az ellenfél kapuját. Meg is lett az eredmény. Először Hegedűs F. egy bombagóllal, majd Göblyös J. egy büntetővel egyenlített, és állította be a végeredményt. A mérkőzés tanulsága, amíg az első fordulóban elveszítettünk két pontot, ez a döntetlen felér egy győzelemmel is.

1. Tiszaföldvár I. 1521 pont 2. Dunaföldvár 1393 pont 3. Tiszaföldvár II. 1385 pont 4. Tiszaföldvár-Hunnia 1264 pont 5. Bácsföldvár 937 pont 6. Balatonföldvár 855 pont

Főszervező: Tóth Mihály (Aranyhegy Íjászok)

E A harmadik fordulóban Mezőtúr vendége volt csapatunk. Egy gyors találattal vezetést szereztünk, de nem sikerült a folyamatosan rohamozó hazai gárdát megállítani és még az első félidő legvégén egyenlíteni tudtak. A második félidőben is több helyzetet tudott kialakítani a hazai gárda, amelynek meg is lett az eredménye: csapatunk 3:1-es vereséget szenvedett Pápai Mihály fotó: Burján Zoltán

T

VSE

Városunk csapata megkezdte szereplését a 2017/18-as bajnoki szezonban. A nyitány egy hazai környezetben lejátszott magyar kupa mérkőzés volt Törökszentmiklós gárdája ellen. A jó erőkből álló ellenfél a bajnoki szezonban is bajnokesélyesnek mondható. A srácok ennek ellenére tisztesen helytálltak és mérkőzésben voltak egészen a lefújásig. A bajnoki rajtot egy 2:2-es döntetlennel kezdte csapatunk Rákóczifalván. Ez a mérkőzés sajnos a végére rosszul alakult számunkra, hiszen már 2:0-ra is vezetett csapatunk, ám sajnos a nem tudták megtartani a már megszerzett előnyt. Első hazai bajnoki mérkőzésünkön a szintén jó erőkből álló Jászfényszaru gárdája látogatott hozzánk. A mérkőzés a vendégek szemszögéből alakult jól, hiszen már a második félidő elején kettő gólos hátrányba kerültünk, de a srácok nem adták fel, és régen

Augusztus elején került megrendezésre az U-110 kg allatiak OB döntője Siófokon, ahol én is részt vettem. 9 versenyző indult, 4 versenyszámot kellett teljesíteni. Az első a rönk nyomás volt. Ebben a számban 2 súly közül lehetett választani. 105 vagy a 120 kg. Én a nehezebbiket választottam, de sajnos anyira kapkodtam, hogy hiába nyomtam ki kétszer is, nem birtam megállni a súllyal. Így nem adták meg a pontot, ezért javító nyomást kellet csinálnom 105 kg-mal ezért ebben a számban 7. lettem.

XVIII. F T Íjászverseny eredménye Az augusztus 19-én megrendezett Földvárak Közötti Hagyományőrző Csapatverseny végeredménye:

fotó: CzampelLászló

Ezt követte a súly cipelés 110 és 120 kg-os bödönt kellet 10 métere, időre elvinni. Ebben a számban 4. lettem. Utána jött a felhúzás. Itt is választható súlyok voltak. 200, 225 vagy a 250 kg-os. Én a legnehezebb súllyal kezdtem, amibe sikerült 8-at húzni. Ezért ebben a versenyszámban 2. lettem. Végül jött a 80 kg-os gumi pakolás 180 cm magas állványon át, ismétlésre egy percen keresztül. Ebben 9 ismétlés sikerült, ami a 4. helyre volt elég. Így a versenyt a 6. helyen végeztem a rönk nyomás miatt! De nem csüggedek, jövőre jobb leszek!! Czampel László


22.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

APRÓHIRDETÉS

2017. szeptember EMLÉKEZÉS

MEGEMLÉKEZÉS Kőművest, Asztalost, Festőt, Segédmunkást alkalmaznék. Érdeklődni a következő telefonszámon. 06-70/3910-226 KISSNÉ BÁRÁNY KATALIN * * * * *

halálának 10. évfordulóján.

elvihető törmelékes, sittes föld, pl. emésztő betemetéséhez

"Csillag lett mert szívből szeretett, S úgy szerettük, ahogyan csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben él és örökké itt marad."

Ingyen

Érdeklődni: 06020/9161-299

Édesanyád, lányaid, nővéred és családja

* * * * *

Patkányfogó készítés!

EMLÉKEZÉS

Fájó szívvel emlékezünk

UGRAI ANDRÁS (1972-2007) 45. születésnapjára. "Veled volt teljes az életünk, Elmentél tőlünk, elvitted az örömünk. Tudjuk, hogy nem jössz, mégis egyre várunk, Enyhíti hiányod, hogy álmainkban látunk. Az ész megérti, de szív soha, hogy egyszer majd mi is elmegyünk oda. Az élet múlik, de akit szeretünk, arra életünk végéig könnyes szemmel emlékezünk." Emlékeznek a szeretteid: drága kisfiad Balázska, Feleséged Évi, párja Pisti és az ő fiai, Édesanyád, Anyósod, Apósod és Sógorod és párja.

Saját készítésű, jól bevált, olcsó és egyszerű készülék. Állatbarát megoldás! Hívjon bizalommal! 56/472-135 vagy 0630/523-2054

ÚCSÚZUNK BH ALOTTAINKTÓL

2017. augusztus:

* * * * *

Kiss Istvánné, Simon Ilona

Felújításra váró, komfort nélküli (gáz fűtéses, telefonos, vezetékes víz az udvarban) családi ház eladó. Tiszaföldvár Kinizsi krt. 24. szám alatt, a város központjához közel. Az ingatlanhoz alsóépület csatlakozik. Jelenlegi állapota miatt vételára igen kedvező. Érdeklődni telefonon a 06/56/471-055 ill. a 06/70/341-7775-ös telefonszámokon lehet.

APRÓHIRDETÉS

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Szicsek Pálinkafőzde alapító tulajdonosa,

SZICSEK JÁNOS

2017. augusztus 25. napján hosszan tartó betegség után, 62. életévében elhunyt.

A Szicsek család és a Szicsek Pálinkafőzde nevében tájékoztatjuk a gyászoló rokonokat, barátokat, szakmatársakat és minden kedves ismerőst, hogy a hivatalos, polgári búcsúztató szertartására 2017. szeptember 9. napján (szombaton), 10:00 órakor kerül sor Tiszaföldváron, a Szicsek Pálinkafőzdében.

élt 83 évet özv. Szarvák Jánosné, Tóth Éva élt 80 évet Farkas István élt 59 évet Halász Péter élt 79 évet Nagy András János élt 62 évet Nenov Imréné, Timár Erzsébet élt 85 évet


23.

FÖLDVÁRI HÍRLAP

2017. szeptember

Közérdekű Információ

EMLÉKEZÉS

Teljes körű kegyeleti szolgáltatással áll a tiszaföldvári lakosok rendelkezésére

Varga Sándor és a Tiszaföldvári Temetkezési Vállalat M

Irodánk a Malom út 22. szám alatt található /a Malom út és a Nefelejcs út sarkán/.

L

és menyasszonya,

T

É

halálának 32. évfordulóján.

Információ és telefonos elérhetőség: 06/30/299-2799

Másképp lenne minden, hogy ha velünk lennétek. Ha hozzánk szólnátok , Ha Ránk nevetnétek. Elvittétek a fényt, a derűt, a meleget, Csak egy fénysugarat hagytatok, emlékeiteket. Ez a gyertya most értetek égjen, kik fent laktok már a magas égben. Kik vigyáztok ránk odafentről és lelkünkhöz szóltok a végtelenből. Soha nem feledünk benneteket. A gyászoló család

lakossÁgi tÁjÉkoztatÓ

EMLÉKEZÉS

EMLÉKEZÉS MOLNÁR ZOLTÁN (1943-2009) halálának 8. évfordulóján

M

M

,

született Juhász Erzsébet születésnapja alkalmából, és Makó Mihály névnapja alkalmából.

"Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, de a kegyetlen halál mindent összetépett." Fájó szívvel emlékezünk: felesége, fiai: Zoltán és családja, Attila és családja

Kinézek az ablakonlátom a Holdat ragyogni, Arcomon a könnycsepp végig akar folyni. Ha most megkérdeznétek, hogy most mi a bajom Csak annyit mondanék: Hiányoztok nagyon!

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Fájó szívvel emlékezünk: lányotok, Erzsike vejetek, János unokáitok, Jani és Máté és Barátnőik Julianna és Vivien.

temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A gyászoló család.

Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik

ANTAL PÁL

A Keresztesi és Társa Bt. teljeskörű temetkezési szolgáltatással áll a tiszaföldvári lakosság rendelkezésére. Irodánk: KERESZTESI JÓZSEF Cibakháza, Szolnoki út 5. Telefonszámok: 56/577-018 és 56/477-052 - rendelésfelvétel - temetéshez szükséges kellékek megvásárlása - ravatalozás - özvegyi nyugdíj igénylésének intézése - irodánk melletti virágüzletünkben koszorú megrendelés kiszállítással Halál estén éjjel-nappal hívható ügyeleti elérhetősségeink: Keresztesi József ( 06/30/330-5949) ifj. Keresztesi József (06/70/310-4204) E-mail: keresztesibt2012@freemail.hu FIGYELEM! Ez úton értesítjük Önöket, hogy cégünk már harmadik éve elnyerte a Megbízható Cég TANÚSÍTVÁNYT

FÖLDVÁRI HÍRLAP

Tiszaföldvár Város Önkormányzatának havilapja - ISSN: 1419-9092 Szerkesztőség: Tiszaföldvár, Malom út 1. Telefonszám: 56/470-020 (munkaidőben) Felelős szerkesztő: Tömösközi Károly Szerkesztőbizottsági tagok: Ferenczi György, Gálik András, Mónus Zoltán, Szabó János E-mail: foldvarihirlap@gmail.com Kiadja:Tiszaföldvári Városüzemeltető Nonprofit Kft. Felelős Kiadó: Ollé László Kiadó Címe: Tiszaföldvár, Rákóczi út 2-4. Kiadó telefonszáma: 56/470-160


Földvári Hírlap

HIRDETÉS

2017. szeptember

XVI. ੉ਵਥਮਫਸਠਬ 9. ਲਹੂਬ

Ára: 200 Ft

FÖLDVÁRI HÍRLAP

TISZAFÖLDVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HAVILAPJA - 2017. ਲਹਤਯਲ਼ਤਬਡਤ਱

SZENT ISTVÁN NAPI SZENTMISE ÉS BÚCSÚ

ELHUNYT SZICSEK JÁNOS A SZICSEK PÁLINKAFŐZDE ALAPÍTÓJA

IDÉN TISZAFÖLDVÁRON TARTOTTÁK A FÖLDVÁRAK TALÁLKOZÓJÁT VÍZMINŐSÉG PROBLÉMA BEJELENTÉSI LEHETŐSÉG

FELAVATTÁK DR. TYIHÁK ERNŐ EMLÉKTÁBLÁJÁT

ÉS TULAJDONOSA

KÖTELEZŐ EBOLTÁS HELYSZÍNEI

„NEM CSAK A HÚSZÉVESEKÉ A VILÁG” A VÁROSI STRANDFÜRDŐBEN

JÓTÉKONY CÉLÚ ÉNEK-ZENEI EMLÉKKONCERT

DROGPROBLÉMÁK TISZAFÖLDVÁRON? UTCAFÓRUMOT TARTOTT A LAKOSSÁG

REFORMÁTUS GYÜLEKEZETI CSALÁDI NAP

MEGNYÍLT! A Piactéren szeptemberben megnyílt a

HARMÓNIA MASSZÁZS STÚDIÓ! Választható masszázsok: - Talpmasszázs állapotfelméréssel, - svéd (frissítő)-, - alakformáló (cellulit elleni)-, és indiai fejmasszázs. Szeretettel várok minden felfrissülésre, harmóniára, egészségesebb életre vágyó Kedves Érdeklődőt!

Bővebb információt kaphatnak a 06-20/99-88-499-es telefonszámon.

Földvári Hírlap 2017 szeptember  

Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Havilapja

Advertisement