__MAIN_TEXT__

Page 1

16 APRIL 2020 BELGIË

INFORMATIE BUURT

BUURTKRANT 2020

MUZIEK IS BELANGRIJK, MAAR GEZONDHEID HEEFT PRIORITEIT Beste buren, Wij hopen van harte dat jullie allemaal in goede gezondheid zijn. Zoals we allemaal weten, blijft het coronavirus (COVID-19) overal ter wereld grote schade aanrichten. Om de event sector duidelijkheid te geven heeft de Nationale Veiligheids Raad de moeilijke beslissing genomen om festivals zoals Tomorrowland niet te laten doorgaan in 2020. Gezien de pijnlijke realiteit van COVID-19, een van de grootste wereldwijde uitdagingen van ons leven, staan wij volledig achter deze beslissing. Ja, we zijn er kapot van. We weten dat vele onder jullie dat ook zijn. In 2020 hebben we meer dan ooit behoefte aan menselijke connectie en samen te zijn. De hele wereld moet zich aanpassen en deze zomer zal niets hetzelfde zijn als andere zomers. Tomorrowland vormt daar uiteraard geen uitzondering in: er is niets belangrijker dan de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van de omwonenden van het festival- en campingterrein, de bezoekers, partners, leveranciers en de medewerkers. Tomorrowland is onlosmakelijk verbonden met Boom & Rumst en andersom. Elke zomer stroomt De Schorre en DreamVille vol met de meest kleurrijke karakters vanuit alle uithoeken van de wereld met hun onbetwiste liefde voor muziek, om mensen te ontmoeten en om plezier te hebben. Dit jaar is echter alles anders.

De 16de jaargang van Tomorrowland had alles om er een fantastische editie van te maken en om jullie allemaal weer welkom te mogen heten op het festival of het jaarlijkse buurtfeest. Het thema van komende editie luidde ‘The Reflection of Love’, en liefde is nu juist waar de wereld wel wat extra van kan gebruiken. Zorg goed voor elkaar: deze tijden laten zien waar het gezegde ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ echt om gaat. Alleen wanneer iedereen zich nu aan de maatregelen van de overheid houdt, kan het gewone leven hopelijk zo snel mogelijk weer op gang komen.

TICKETHOUDERS,

NIET GETREURD! Had u een ticket bemachtigd en was u van plan naar Tomorrowland te komen? Dat gaat dit jaar niet, maar volgend jaar is er een nieuwe kans. Alle ticketinformatie vindt u op p. 2.

INHOUD “Toeristisch uithangbord kwijt,” aldus gedeputeerde Luk Lemmens

P5

Minister-President Jan Jambon: "Afgelasting Tomorrowland is spijtig."

P7

Het motto van de People of Tomorrow is in deze dagen passender dan ooit tevoren: Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever.

Economische impact bedroeg 228 miljoen euro in 2019

P10

Het Tomorrowland team

Martin Garrix, Dimitri Vegas en Lost Frequencies over de verloren zomer

P12

Jullie internationale buren kunnen niet wachten om in 2021 terug te komen, met meer positiviteit en liefde dan ooit tevoren. Tot die tijd rest iedereen hetzelfde lot, van hier in Boom tot aan de andere kant van de wereld: goed zorgen voor jezelf en voor je naasten. Alleen samen kan de corona crisis worden overwonnen.

1


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

INFORMATIE RONDOM TICKETS De 16e editie van Tomorrowland zal plaatsvinden in de zomer van 2021. Als algemene richtlijn willen wij jullie meegeven dat alle tickets voor Tomorrowland 2020 naar Tomorrowland 2021 worden overgezet op de data zoals hiernaast weergegeven. Wij hopen jullie dan uiteraard te mogen verwelkomen op De Schorre! Voordeeltickets Op een later tijdstip zal een nieuw e-ticket in je Tomorrowland Account verschijnen, hierover zal je geïnformeerd worden via mail. Het afhaalmoment voor de tickets wordt verplaatst naar 2021, de exacte datum zal nog gecommuniceerd worden via de website en per e-mail. Wens je geen gebruik te maken van je voordeelticket, gelieve dan voor 30 november 2020 contact op te nemen met buurt@tomorrowland.be. Let wel op dat je na annulatie niet opnieuw een Voordeelticket kan aankopen. Garantietickets Op een later tijdstip zal je een nieuw e-ticket ontvangen per email, en zal je e-ticket eveneens in je Tomorrowland Account verschijnen. Wens je geen gebruik te maken van je aangekochte ticket, dan kan je dit vanaf oktober registreren op de Exchange Desk.

Veelgestelde vragen Bekijk zeker de FAQ (veelgestelde vragen) op tomorrowland.com en tomorrowland.com/buurt waar je verder op de hoogte wordt gehouden. •Indien ik Voordeeltickets heb voor Tomorrowland 2020, kan ik deze alsnog annuleren? Je kan tot 30 november 2020 een aanvraag doen tot annulering van je Voordeelticket via buurt@tomorrowland.com. Let wel op dat je na annulatie niet opnieuw een Voordeelticket kan aankopen. Indien je geen aanvraag doet voor 30 november 2020, kan je je ticket inruilen aan de kassa Boom/Rumst bij de ingang van Tomorrowland in juli 2021. Op vertoon van het ticket en je identiteitskaart ontvang je een refund. •Indien ik een Voordeelticket heb voor Tomorrowland 2020, wanneer kan ik mijn fysiek ticket voor Tomorrowland 2021 ophalen? Het afhaalmoment wordt verplaatst naar 2021, de exacte datum zullen we nog communiceren via tomorrowland.com/buurt en per e-mail. •Indien ik een Garantieticket heb voor Tomorrowland 2020, kan ik dit alsnog annuleren? Vanaf oktober gaat de Exchange Desk open. Tickets die via de Exchange Desk geregistreerd zijn, zullen te koop aangeboden worden via de Waiting List. Exacte data zullen we op een later moment via onze website communiceren. Let wel: het registreren van je tickets op de Exchange Desk garandeert niet dat deze doorverkocht zullen worden. •Indien ik pas na de buurtverkoop van 2020 in Boom of Rumst ben gaan wonen, kan ik nog tickets aankopen voor Tomorrowland 2021? Momenteel kunnen we de mogelijkheid tot het aankopen van een Voordeelticket of Garantieticket voor Tomorrowland 2021 nog niet garanderen. Meer informatie volgt. •Gaat het Buurtfeest door in 2020? Het Buurtfeest van 2020 wordt verplaatst naar 2021. Meer informatie volgt op een later tijdstip via tomorrowland.com/buurt. 2

TICKET VOOR 2020 

OVERGEZET NAAR 2021 

Vrijdag 17 juli 

Vrijdag 16 juli  

Zaterdag 18 juli  

Zaterdag 17 juli  

Zondag 19 juli  

Zondag 18 juli 

Full Madness Pass 17-19 juli  

Full Madness Pass 16-18 juli  

DreamVille Package 16-20 juli  

DreamVille Package 15-19 juli  

Vrijdag 24 juli 

Vrijdag 23 juli  

Zaterdag 25 juli  

Zaterdag 24 juli  

Zondag 26 juli  

Zondag 25 juli  

Full Madness Pass 24-26 juli  

Full Madness Pass 23-25 juli  

DreamVille Package 23-27 juli  

DreamVille Package 22-26 juli  


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

MARC VAN RANST: "KRONIEK VAN EEN AANGEKONDIGDE AFGELASTING" De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de grote festivals zoals Tomorrowland deze zomer te schrappen, is volgens prof. dr. Marc Van Ranst terecht. "Dit was de kroniek van een aangekondigde afgelasting. Ook in het buitenland zijn gelijkaardige maatregelen genomen. Ik denk niet dat dit nog te vermijden was." Gemakkelijk zijn die beslissingen evenwel niet, aldus Van Ranst: "Verschillende grote spelers zijn lang aan het voorbereiden aan die evenementen. Zij zien dit nu als een verloren jaar. Het is spijtig voor veel mensen die nu tijd en geld kwijt zijn. En ook voor de lokale besturen, die door zo'n evenement 'in the picture' staan, is het jammer.” Voor de bezoekers van Tomorrowland, die erg uitkijken naar het festival en moeite hebben moeten doen om een kaartje te bemachtigen, zou de organisatie de geldigheid van die tickets kunnen overdragen naar de volgende editie. "Dat zou de pijn misschien wat kunnen verzachten, als bezoekers zouden weten dat ze er volgend jaar zeker bij zijn," aldus Van Ranst. Ook bij een tegenslag professioneel De professor en de organisatie van Tomorrowland hebben in de aanloop naar de beslissing regelmatig samengezeten. "Niet enkel over Boom, ook over de editie in de Alpen. Het festival wordt goed gerund. Dat weet je wanneer de organisatie ook bij een tegenslag professioneel blijft. Er werd meteen gezegd: 3

muziek is belangrijk, maar gezondheid is belangrijker. Het siert de organisatie hoe ze deze annulatie begeleidt, want dit vergt ook de nodige nazorg." Het grootste risico van een groot internationaal evenement als Tomorrowland is volgens Van Ranst dat mensen uit alle windstreken hier neerstrijken. "Mensen uit al die andere landen hier brengen, dat is nu net wat je níet wil. Het is goed mogelijk dat de epidemie op dat moment in andere landen haar hoogtepunt nog niet bereikt heeft." Onderschat nooit de creativiteit Of er in de toekomst festivals op een veilige manier georganiseerd kunnen worden is een moeilijke vraag. "Daar moet over nagedacht worden. Afstand houden van anderhalve meter tijdens een festival lijkt me moeilijk. Strenge handhygiëne zou een belangrijke positieve invloed kunnen hebben. Iedereen een masker laten dragen is een andere misschien vreemd ogende maatregel. Al zou dat in het geval van Tomorrowland misschien wel leuke rare maskers opleveren. Onderschat nooit de creativiteit van de mensen," aldus Van Ranst. Zelf heeft de professor het festival nog niet bezocht. "Maar ik ben dan ook meestal te laat om een kaartje te bemachtigen. Wel ben ik opgegroeid in Boom en ken ik de kleiputten als mijn broekzak. De burgemeester is bovendien een jeugdvriend. Nu woon ik in Willebroek en hoor ik het festival tot bij mij thuis. Het vuurwerk kan ik zien vanuit mijn tuin."


T O M O R R O W L A N D T O D AY

16 APRIL 2020

BELGIË

GEEN BESLISSING VAN HET HART, WEL VAN HET GEZOND VERSTAND BURGEMEESTER VAN RUMST JURGEN CALLAERTS De Rumstenaars zullen Tomorrowland missen deze zomer, maar de beslissing van de Nationale Veilgheidsraad om het festival te schrappen is de enige juiste, zegt de burgemeester van Rumst, Jurgen Callaerts. "Medisch gezien valt het niet te verantwoorden om zoveel nationaliteiten samen te brengen. Zelfs als bij ons de situatie rond het coronavirus deze zomer wat beter zou zijn, is dat niet noodzakelijkerwijs elders in de wereld ook zo. Dan breng je het gewoon terug. Bovendien kan je moeilijk verwachten dat de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, tijdens het festival nageleefd worden." Tomorrowland is een recreatief evenement, en dat zijn de zaken die volgens Callaerts pas als laatste weer toegelaten zullen worden. "Dit is voor Tomorrowland niet evident, maar de organisatie is zeer professioneel en beseft dat het niet anders kan. Als bedrijf moet Tomorrowland zijn jaarlijkse omzet boeken in twee weekends. Dit is dus als zeggen tegen een bedrijf dat het een jaar niet mag draaien."

Puur Belgische editie geen goed idee Een verkleinde, louter Belgische editie van Tomorrowland zou volgens de burgemeester dan weer geen goed idee zijn. "Het concept van Tomorrowland is uniek, al die nationaliteiten en sfeer. Als je dat weglaat zou je er een grote fuif van maken, zoals er dertien in een dozijn gaan." De burgemeester had zelf eerder al het advies gegeven om het festival niet te laten doorgaan. "Dat is geen beslissing van het hart, maar van het gezond verstand. En ik had nooit gedacht ooit zo'n beslissing te moeten nemen. Op Rumst heeft dit bovendien een directe impact van zowat 730.000 euro: dat zijn belastinginkomsten van de camping die wegvallen. Daarnaast zullen ook verenigingen en horeca die normaal gezien een graantje meepikken dit voelen." Van buurtbewoners hoort de burgemeester dat ze het festival zullen missen. "Al zullen sommigen het misschien niet erg vinden dat het deze zomer wat rustiger is en er minder transport zal zijn. Rumst heeft voor de inwoners sowieso een heel actieve zomer gepland, maar ook voor de vele kleine evenementen is het nog afwachten of ze zullen kunnen plaatsvinden. Voor Tomorrowland als internationaal massa-event is de beslissing genomen, voor

de rest is het nog te vroeg. Ik hoop alleszins dat er toch nog zaken georganiseerd zullen kunnen worden, zij het onder andere vorm of later tijdens de zomer, zodat we de mensen wat afleiding kunnen bieden als buitenlandse reizen er ook niet in zouden zitten. Een normale zomer wordt dit zeker niet."

“Dat is geen beslissing van het hart, maar van het gezond verstand. En ik had nooit gedacht ooit zo’n beslissing te moeten nemen.”

UITSTEL IS GEEN AFSTEL BURGEMEESTER VAN BOOM JEROEN BAERT De burgemeester van Boom, Jeroen Baert, noemt de afgelasting van Tomorrowland 2020 de logica zelve. De burgemeester en zijn collega van Rumst gaven eerder al een advies in die richting. De Nationale Veiligheidsraad besliste om het internationale evenement dit jaar af te gelasten omdat de risico's in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus te groot zijn. Volgens de Boomse burgemeester is de afgelasting de logica zelve. "Het is een spijtige zaak, maar we moeten problemen van buitenaf niet importeren. Er was geen andere oplossing. Het is jammer, maar het is wat het is. En uitstel is geen afstel," zegt Baert. Boom loopt 1,3 miljoen euro inkomsten mis "De afgelasting van het festival betekent voor Boom 1,3 miljoen euro minder inkomsten. En ook voor de

middenstand, en dan met name de horeca, is dit jammer. De cafés staan al zwaar onder druk. Met de afgelasting verliezen ze nu ook die omzet waar ze op gerekend hadden." De Schorre ter beschikking Maar de burgemeester ziet ook een ‘positieve’ kant aan de annulatie. "De burgers van Boom gaan nu een rustigere zomer tegemoet. En omdat ze misschien niet met vakantie naar het buitenland kunnen gaan, zullen we De Schorre dan volledig ter beschikking kunnen stellen voor recreatie." Of er nog ruimte kan zijn voor kleinere lokale evenementen valt af te wachten en hangt ook af van de maatregelen van de overheid. "We vermoeden wel dat er voor de mensen bezigheden zullen moeten komen, maar het mag zeker geen conglomeraat van allerhande kleine festivalletjes worden."

4


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

“NIETS IS NOG VERRASSEND IN DEZE TIJD” ECONOMISCH WEEFSEL ZWAAR ONDER DRUK EERSTE GEDEPUTEERDE LUK LEMMENS

De afgelasting van Tomorrowland impacteert niet alleen Boom, Rumst en de buurtgemeenten, maar de hele provincie Antwerpen. Eerste gedeputeerde Luk Lemmens (NV-A) en gedeputeerde voor onder meer toerisme en recreatie- en groendomeinen Jan De Haes (NV-A) meten de schade op maar kijken net zo goed voorzichtig positief naar de toekomst. “We hebben een aanbodplan klaar voor al onze parken en recreatiedomeinen want we verwachten toerisme en recreatie dicht bij huis.”

Het economisch weefsel komt in deze periode van coronacrisis zwaar onder druk te staan en de economische ketting is zwaar gehavend. Dat zegt Luk Lemmens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen. "Van zodra de toestand gestabiliseerd is kunnen we een stand van zaken opmaken, die zal dienen als vertrekpunt voor een lange revalidatieperiode." De afgelasting van Tomorrowland is voor veel mensen – leveranciers, freelancers en middenstand – dan ook een serieuze streep door de rekening. "We moeten de moed erin houden. Maar we kunnen niet voorbij het feit dat heel veel mensen van het festival leven: zowel kleine als grote ondernemers die zelf ook personeel tewerkstellen," aldus Lemmens. De provincie heeft volgens de gedeputeerde steeds in contact gestaan met de organisatoren van het festival. Het was evenwel de Nationale Veiligheidsraad die de beslissing tot annulatie nam. "De veiligheidsraad is er voor een goede reden: om chaos te voorkomen. Alle benodigde info wordt op één punt verzameld. Het zou geen zoden aan de dijk zetten als diverse overheden op eigen initiatief maatregelen nemen. Het is nu al een complex kluwen aan richtlijnen. Dus was het niet aan de provincie om in verband met de festivals een voorafname

NADENKEN OVER HEROPBOUW NA DE LOCKDOWN JAN DE HAES, GEDEPUTEERDE VOOR TOERISME EN RECREATIE- EN GROENDOMEINEN Wat de precieze impact van de afgelasting van Tomorrowland zal zijn voor de toeristische sector in de provincie Antwerpen is voorlopig nog onduidelijk. Dat zegt Jan De Haes, gedeputeerde van provincie Antwerpen. Maar dat er gevolgen zullen zijn staat vast. "Tomorrowland is een vlaggenschip met veel extra toerisme in zijn zog, zowel voor het dag- als overnachtingstoerisme," zegt De Haes. Het festival zet Boom en Rumst internationaal op de landkaart. Het nieuws van de afgelasting kwam voor de gedeputeerde evenwel niet als een verrassing. "Niets is nog verrassend in deze tijd, en deze beslissing kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. We hadden eerder al Pennenzakkenrock geannuleerd. Feit blijft dat deze annuleringen een zware slag zijn. Maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. Nu moeten we nadenken over hoe we alles kunnen heropbouwen na de lockdown."

Op een gezonde wijze omgaan met stress Voor het provinciaal domein De Schorre zal de zomer nu wellicht rustiger zijn en meer plaats bieden voor wandelaars en fietsers. "Het is ook tijdens de lockdown van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid van de mensen om te blijven bewegen en tot rust te komen in de natuur. We willen hiertoe optimale kansen creëren voor onze inwoners, om op een gezonde manier om te gaan met de stress die deze crisis met zich meebrengt. Maar we moeten er wel rekening mee houden dat er dan misschien ook nog richtlijnen zijn. Het staat wel vast dat dit ooit voorbij zal zijn." Meer middelen voor binnenlands toerisme Wanneer reizen naar het buitenland deze zomer niet mogelijk zou zijn, verwacht De Haes dat het binnenlands toerisme zal toenemen. "We verwachten toerisme en recreatie dichtbij huis. Ook de Vlaamse overheid heeft deze kaart getrokken. Minister van Toerisme Zuhal Demir heeft aangegeven dat ze in samenwerking met de provincies meer middelen wil inzetten op het binnenlands toerisme." 5

te doen op een beslissing hierover. Gelukkig onderhielden we altijd al regelmatige en goede contacten met de organisatoren en burgemeesters. Dit maakte dat de onderlinge communicatie nu vlot tot stand gebracht kon worden." Toeristisch uithangbord kwijt Met het wegvallen van Tomorrowland is de provincie volgens Lemmens dit jaar een toeristisch uithangbord kwijt. "We zullen dus moeten inzetten op andere succesfactoren. De organisatoren van Tomorrowland zijn evenwel rasechte ondernemers die met een neus voor opportuniteiten en veel creativiteit ook tegenslagen proberen om te buigen naar nieuwe kansen. Vanuit de provincie horen we altijd graag welke rol wij hierin kunnen spelen." De provinciale domeinen zullen volgens de gedeputeerde nu de plaats bij uitstek zijn voor het binnenlands toerisme. "We hebben een aanbodplan voor zowel groendomeinen, parken als recreatiedomeinen. De stiltezoeker zal altijd zijn plek vinden in onze groendomeinen waar de natuur centraal staat. In de provinciale parkdomeinen wordt er gestreefd naar een combinatie van natuur en rust enerzijds en familiale beleving en zachte recreatie anderzijds. En in de recreatie- en belevingsdomeinen wordt gefocust op de pure recreatie, sport en beleving voor groot en klein. Er valt dus ook dichtbij huis veel te beleven."


T O M O R R O W L A N D T O D AY

16 APRIL 2020

BELGIË

GOED NIEUWS IS OOK NIEUWS! BERICHTJE VANUIT DE SCHORRE

“Allemaal samen proberen wij deze moeilijke periode door te komen, maar we durven ook dromen van de toekomst. Wanneer de corona-maatregelen achter de rug zullen zijn gooien we het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre weer helemaal open voor jullie. Minigolf spelen, genieten met je gezin van de waterfietsen en het Barrevoetspad ontdekken. Ga op zoek naar de 7 magische trollen van Thomas Dambo én ontdek alles over het wielrennen in het fietsmuseum De Velodroom. En wat denk je van een ijsje of een frisse pint tussendoor in wielercafé De Musette? De Schorre wil met “Hartje Zomer” voor iedereen een hartverwarmend programma van zomerse activiteiten aanbieden. Dat kan sportief, recreatief of wat cultureel zijn en gaat door op verschillende verrassende locaties op het domein. Ben jij ook benieuwd? Hou dan zeker de Facebookpagina en de website van De Schorre in de gaten. Maar nu zetten we nog even door en blijven we in ons kot, samen tegen corona!”

LIEVE BUREN, BEDANKT!

KIJKTIP

Het zijn niet alleen de festivalgangers die gehecht zijn geraakt aan hun jaarlijkse bijeenkomst op de ‘Holy Grounds’ van Tomorrowland. Voor u, bewoner van gastgemeente Rumst of Boom, zal het evenzeer wennen zijn om de festivalgangers niet te ontvangen deze zomer. Uit blijk van burenliefde hingen velen van jullie de Tomorrowland vlag uit toen de media-heli over de stad vloog. Dank jullie wel, dat betekent veel voor ons!

Sinds vorige zomer ondersteunt de Tomorrowland Foundation de vzw Mobile School. Deze organisatie zet zich wereldwijd in voor straatkinderen en is actief in meer dan 30 landen. Onder het motto ‘Als een kind niet naar school kan dan brengen we de school naar het kind’, ontwikkelen ze mobiele scholen waarmee straathoekmedewerkers aan de slag kunnen.

UNITED AS ONE

Zeker in tijden als deze is het des te belangrijker om elkaar te steunen. De Tomorrowland Foundation steunt onder meer initiatieven als de Mobile School – een project dat educatie biedt aan straatkinderen over de hele wereld. Je kan de Tomorrowland Foundation steunen door een officiële Tomorrowland vlag te kopen, ze op een zichtbare plaats te hangen en je foto te delen met de hashtag #TomorrowlandFlag. Voor elke verkochte vlag doneert TML by Tomorrowland 5 euro aan de Tomorrowland Foundation. Voor info, zie tomorrowland.com/flag.

DJ Lost Frequencies en Arnoud Raskin, bedenker en oprichter van Mobile School, brachten in november een bezoek aan de Mobile School in Querétaro (Mexico). Het unieke relaas van Felix en Arnoud werd door de Tomorrowland Foundation omgezet in een beklijvende documentaire. Hiermee helpt de Foundation in het wereldwijd uitdragen van de positieve boodschap rond het respecteren en ondersteunen van straatkinderen. Bekijk de docu via tomorrowland.com/foundation.

DUBBEL GEVOEL

Mist u het internationale Tomorrowlandgevoel deze zomer? Hang dan de poster in het midden van deze krant tijdens de festivaldagen achter uw raam om uw betrokkenheid te tonen. United Forever!

Annick Hellemans woont op 200 meter van de Mainstage en heeft gemengde gevoelens over de afgelasting. "Uiteraard is het heel erg dat het niet doorgaat, sommige mensen kijken jaren uit om naar Tomorrowland te gaan. Zelf gaan wij ook elk jaar, we genieten van de sfeer, de gezelligheid en alle mensen van over de hele wereld die hier samenkomen. Maar na vijftien jaar is het misschien ook wel eens mooi dat we in de zomervakantie van het natuurgebied en de speeltuin kunnen genieten. Al kijken we nu al uit om volgend jaar alle festivalgangers terug te mogen verwelkomen!” 6


16 APRIL 2020

DE MUZIEK VAN MORGEN

Hoewel de wereld op dit moment op allerlei manieren stilstaat, mogen we van geluk spreken dat er in ieder geval iets gewoon door blijft gaan: Tomorrowland – One World Radio blijft vierentwintig uur per dag uitzenden, het hele jaar door. U kunt de zender vinden via de Tomorrowland – One World Radio app zodat u de muziek die u van Tomorrowland gewend bent thuis kunt beluisteren. U zult uw geliefde Tomorrowland moeten missen deze zomer, maar Tomorrowland – One World Radio maakt veel goed met non-stop de allerbeste muziek van vandaag, gisteren en Tomorrow.

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

"AFGELASTING TOMORROWLAND IS SPIJTIG, FESTIVAL IS INTERNATIONAAL UITHANGBORD VOOR VLAANDEREN" Minister-President van Vlaanderen Jan Jambon betreurt de afgelasting van hét visitekaartje van Vlaanderen. De afgelasting van Tomorrowland is een jammere zaak, want het festival is internationaal een uithangbord voor Vlaanderen. Maar het is de juiste beslissing en er was dringend nood aan duidelijkheid. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon in een interview met de buurtkrant anderhalf uur na de persconferntie woensdagavond. De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 15 april om alle grote massa-evenementen deze zomer tot en met 31 augustus te annuleren. Voor kleinere evenementen is nog geen beslissing genomen. "Voor de grote evenementen was dringend zekerheid nodig", aldus Jambon. "De organisatoren kunnen niet tot het laatste moment wachten, omdat de financiële gevolgen dan nog zwaarder worden."

UNITED THROUGH MUSIC

De huidige tijden vragen om heftige maatregelen, maar gelukkig pakken die maatregelen soms wel heel goed uit. Tomorrowland organiseert ‘United Through Music’: een online ‘festival’, waarin de allerbeste DJ’s optreden vanuit hun eigen huis en talloze muziekliefhebbers van over de hele wereld samenkomen in een gigantische videocall. Tijdens vorige edities waren velen verkleed en ontstond er zowaar een echte, gezellige en gekke Tomorrowland-sfeer. De volgende United Through Music-editie is op 21 april en is te vinden op youtube.com/tomorrowland.

Grote evenementen zoals Tomorrowland trekken een internationaal publiek, en dat houdt volgens de virologen te veel risico's in. "Zelfs wanneer het probleem van het coronavirus deze zomer bij ons onder controle zou zijn, zijn er misschien andere landen met minder strikte maatregelen, waar dat niet het geval is. En dan wil je het probleem zo niet terugbrengen naar hier", zegt Jambon. "In het geval van Tomorrowland komt 40 procent van de bezoekers uit het buitenland." De Vlaamse regering staat dan ook achter de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. "Kijk, het liefst van al hadden we een normale festivalzomer gehad. Maar in de crisissituatie die we vandaag doormaken is dat niet mogelijk. Vandaar deze spijtige maar logische beslissing." De minister-president zegt dat Vlaanderen zal bekijken hoe de economische impact van de annulaties van de massa-evenementen opgevangen kan worden. "We zitten nu al met een deficit van 3 miljard euro ten gevolge van de coronacrisis. Dit zijn harde klappen die we krijgen. Maar ik ga ervan uit dat dit eenmalig zal zijn en de zomer van 2021 weer normaler zal verlopen." Zelf is Jambon in het verleden al meermaals op Tomorrowland geweest, toen in de hoedanigheid van minister van Binnenlandse Zaken, "om toe te zien op de veiligheidsvoorzieningen." Aan het festival zelf bracht hij een kort bezoek. "Het was indrukwekkend, het festival is een enorm visitekaartje voor Vlaanderen, maar gezien mijn leeftijd behoor ik niet echt meer tot het typische Tomorrowland-doelpubliek (lacht)."

EEN APPLAUS VOOR UZELF

Ieder jaar staan de International Dance Music Awards in het teken van de allerbeste elektronische muziek. Hoewel de vierendertigste Winter Music Conference niet zoals gebruikelijk in Miami maar online plaatshad, blijft het principe hetzelfde: er gaat een blijk van waardering uit naar de beste spelers in de dance-industrie. Mocht u gestemd hebben, dan is het dankzij mensen als u dat Tomorrowland uitgeroepen is tot ‘Best Festival Worldwide’. Dus het is de hoogste tijd voor een applaus voor uzelf: u bent de beste fan ter wereld!

SAMEN STERK Na samen in december en januari gefeest te hebben wil Tomorrowland alle bewoners van woonzorgcentrum Den Beuk en Sint-Jozef sterkte toewensen; “Onze gedachten gaan uiteraard ook naar jullie uit in deze moeilijke tijd.”

7


16 APRIL 2020

BELGIË


T O M O R R O W L A N D T O D AY

16 APRIL 2020

EEN ZWARE KLAP VOOR DE MUZIEKSECTOR

Totale economische impact Tomorrowland op output van de Belgische economie (in miljoen euro) 228

250

202

200

19

6 97

150

50

86

96

97

100

6

6

37

37 112

100 55

54

2015

2016

0

Direct

2017

Indirect

2019

Afgeleid

Output / Omzet 2019 (in miljoen euro)

BELGIË

PROV. ANTWERPEN

Direct Indirect Afgeleid

112 97 19

42 38 9

Totaal

228

89

“Onder het festival zit een heel ecosysteem van toeleveranciers - ook zij zullen de impact hiervan enorm voelen”

Financiële terugvloei overheid (in miljoen euro) RSZ-bijdrage Personenbelasting Vennootschapsbelasting BTW-inkomsten

47 21 10 15

TOTAAL

93

Fiscale terugvloei van Tomorrowland naar de Belgische overheid (in miljoen euro) 100

93

90

82

80 70

13

60

9

50

6

15

10

21

40 30

30

30

20

6 5

6 5

10

6

6

0

14

14

2015

2016

2017

2019

RSZbijdragen

Personen belasting

Vennootschapsbelasting

BTWinkomsten

47 41

BELGIË

Het moet gezegd dat een afgelasting van de event zomer – inclusief de festivals – een enorme impact heeft op de economie. Dit is ook het geval voor We Are One World, de organisator van het festival Tomorrowland. De opbrengsten van het festival vallen weg maar ook de indirecte opbrengsten – denk maar aan horeca, hotels, toerisme, decorbouwers, lokale verenigingen, gemeentebelasting, enzovoorts – verdwijnen net zo goed. De economische impact van de crisis op het Belgische live-circuit is nu al bijzonder groot, omdat bijvoorbeeld alle concertzalen en evenementenlocaties hun deuren noodgedwongen gesloten houden. De annulatie van de aanstaande festivalzomer heeft voor de muzieksector dan ook desastreuze gevolgen. Alleen al in ticketverkoop loopt de schade in de honderden miljoenen. Artiesten en omkadering zien hun inkomsten wegvallen. Tel daar de schade voor de hele complexe ketting van technische partners (podiumbouwers, licht- en geluidsfirma’s, backlineverhuur...), freelancers (geluids- en lichttechnici, stagehands, roadies, tourmanagers...), horeca (catering, drankleveranciers...) in de muzieksector bij en het totaalplaatje stijgt tot boven het miljard euro. Onder het festival zit een heel ecosysteem van vele honderden toeleveranciers, waarbij het festival zelf slechts het topje van de ijsberg is. De festivalsector is bovendien een seizoenssector waarin bijna alle partijen tussen de 70% en 100% van hun inkomsten realiseren in de periode mei - september, die nu compleet verloren is, waardoor iedereen in het oog van de storm zal komen te staan. In 2019 had Tomorrowland een geschatte economische impact op Vlaanderen van 228.000.000€ en deze valt nu weg. Hiervan is zo’n 112.000.000€ directe impact - podia, artiesten, crewcatering en de effectieve inkomsten van het festival op zich. Daarnaast komen er nog eens 97.000.000€ indirecte inkomsten bovenop. Denk bijvoorbeeld aan de duizenden bezoekers die via de Tomorrowland reisformule Global Journey naar het festival afzakken en de hele week in België verblijven. Ze zitten 6 dagen lang op hotel en bezoeken Antwerpen, Mechelen, Brussel en andere steden als toerist. In de tabellen zie je hoe sinds 2017 de impact meer dan verdubbeld is mede dankzij de sprong naar twee weekends. Ook de middenstanders in Boom, Rumst en omstreken gaan dit voelen, net zoals iedereen in de buurt die

Bron: WAOW op basis van bedrijfscijfers 2019 en extrapolatie studie IDEA Consult

10

tijdens de twee weekends zijn huis of appartement verhuurt via pakweg Airbnb. De gemeenten Boom en Rumst missen de jaarlijkse belastingen die Tomorrowland aan hun verschuldigd is. Naast al deze partijen zijn er nog de talloze lokale verenigingen die jaarlijks ingezet worden door Tomorrowland die hun inkomsten zien verdwijnen. Het gaat dus niet alleen om de muzieksector maar om een hele regio en alle disciplines die zich daarin bewegen. We kunnen enkel hopen dat onze partners, leveranciers en vrijwilligers organisaties op z’n minst kunnen overleven want we zullen hen broodnodig hebben volgend jaar. De organisatie kijkt dus reikhalzend uit naar de volgende editie in 2021, doch met een ietwat zure nasmaak. Door het noodgedwongen annuleren van zowel onze Winter- als zomereditie gaat het financiëel een onzeker en heel moeilijk jaar worden. De organisatie doet er alles aan om de Tomorrowlandcultuur levend en bloeiend te houden, en ervoor te zorgen dat ze operationeel blijft tot het evenementenseizoen van volgend jaar. Dat vereist aanzienlijke inspanningen van het personeel en andere maatregelen door het verplicht aanspannen van de riem. We maken ons vooral zorgen over alles en iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks aan de festivalzomer meewerkt. Met deze cijfers willen we graag aantonen dat er veel meer achter de festivals zit dan veel mensen denken, en dat deze crisis dus ook veel meer mensen impacteert dan enkel onze 130 vaste medewerkers of de ruim 10.000 mensen die elke dag van het festival aan het werk zijn. Hopelijk biedt de overheid een pakket doelgerichte steunmaatregelen aan die een reddingsboei voor velen kan zijn, want de Belgische festivalzomer is samen met de leveranciers de absolute top van de wereld. Dit is iets wat we moeten koesteren.

“Dit treft de muziek- en evenementensector, maar net zo goed de middenstand in Boom en Rumst als heel wat particulieren die via platformen als AirBNB bezoekers onderdak geven”


T O M O R R O W L A N D T O D AY

16 APRIL 2020

Tomorrowland

wordt

letterlijk

en figuurlijk gevormd door grote en kleine ondernemingen, lokale middenstanders en internationale partners. Een mooi voorbeeld van het gezegde dat het geheel meer is dan de som van de delen. Het uitstellen van de zestiende editie heeft voor velen dan ook voelbare

BELGIË

GEERT NAUDTS, FESTICAMP

VERA ONGENA, WALKIES4EVENTS

(Realisatie DreamVille)

(Verhuur van walkies)

“Tomorrowland is niet enkel qua omzet maar vooral ook qua inzet ons grootste project. Al 15 jaar lang, dat is eenderde van mijn leven, spendeer ik de hele maand juli op DreamVille. Het is heel onwezenlijk dat dat wegvalt.

“We draaien al vanaf het begin mee op Tomorrowland, dus we hebben alles zien evolueren en groeien. Na ruim vijftien jaar zijn we heel close geworden, eigenlijk is het een grote familie. Als ik die de hele zomer niet ga zien, gaat dat een enorm gemis worden. Je leeft daar een jaar lang naartoe, het is echt onderdeel van ons leven geworden. Nu ik daar bij stil sta, word ik heel triestig van het idee dat ik sommige mensen zo lang moet gaan missen.

Er is een lichtpuntje waar ik me aan vasthoud, en dat is de zomer van 2021. Momenteel hebben velen zoals ik niets anders te doen dan achterstanden inhalen en vooruit werken. Als we dit als sector overleven, gaat volgend jaar de mooiste maar ook de best voorbereide zomer ooit worden.”

gevolgen. Hoe kijken zij naar de ‘nieuwe’ zomer van 2020?

De festivalwereld is klein: de zomer beleven we heel intens, en na een korte winterslaap begint het rond februari weer te kriebelen. Nu blijven die kriebels onbeantwoord. Wanneer we elkaar eindelijk weer kunnen zien, wordt het de grootste groepsknuffel ter wereld! Ik weet zeker dat er nu veel mensen met een gebroken hartje thuiszitten.”

TOM BILSEN, STAGECO

ANTOINE EILERS, NEPTUNUS

GEERT CORNELIS, GECO CONCEPT

(Podium productie)

(Tentbouw)

(Tentverhuur)

“Wij bouwen al jaren aan de Mainstage, niet enkel hier in Boom maar ook in Brazilië, Amerika en op Tomorrowland Winter in Frankrijk. Daar kwam dit jaar de eerste klap, want dat was vrijwel volledig opgebouwd maar ging niet door. Nu ook de zomereditie wegvalt, is eigenlijk de hele zomer om zeep, want dan zullen vele andere festivals ook afzeggen.

“Tomorrowland is echt iets waar we naartoe leven, waar intern iedereen naar uitkijkt. Het hele team werkt samen om er iets moois van te maken, echt niemand wil dit missen. De zomer moet nog beginnen, maar we zijn hier natuurlijk al heel lang mee bezig. Je kunt denken, ‘werk is werk’, maar dit is geen normale kantoorjob. Dit is letterlijk een kwestie van bloed, zweet en tranen. Je werkt met z’n allen keihard aan iets heel moois, soms in dertig graden hitte en soms met -10 °C in een sneeuwstorm. Onze bouwjongens hebben bijvoorbeeld echt gehuild toen Tomorrowland Winter wegviel.

“Al 15 jaar bouwen wij mee aan het onbetwiste succesverhaal van Tomorrowland. Wat begon met drie tenten is uitgegroeid tot meer dan honderd tenten van allerlei formaten. Ons bedrijf is meegegroeid, we denken creatief mee over invulling en trends. Bovendien is het natuurlijk heel mooi om te kunnen leveren als buurtgenoot en zo mee te helpen aan een kleine ecologische voetafdruk: we hoeven immers enkel de baan over te steken in plaats van verre transporten te verzorgen. We werken al jaren heel professioneel maar ontspannen als partners samen.

Ook al bouwen we bijna alle grote festivals in Europa, er is er geen enkel zoals Tomorrowland. Hier leveren we zonder twijfel het creatiefste, meest technische en mooiste werk. We zoeken de limieten op van wat kan, of van wat net niet kan, waardoor we nieuwe oplossingen moeten bedenken om het perfecte plaatje waar te maken. De werksfeer is hier fantastisch, en het resultaat is altijd perfectie. De zomer is voor ons meer dan mooi weer, de zomer draait om mooie evenementen neerzetten. Ik ga deze zomer dan ook met hele gemengde gevoelens tegemoet.”

Normaal bouwen we aan iets waar veel mensen plezier van hebben. Dat valt nu in een klap weg. Nu bouwen onze jongens veldhospitalen en mortuaria. Natuurlijk is het mooi om iets te kunnen betekenen in tijden van nood, maar het contrast kan niet groter zijn. Heel onwerkelijk.”

Het wegvallen van Tomorrowland laat een grote stilte achter. Alsof de zomer er niet is, uiterst ongewoon. Uiteraard valt er een groot deel van onze omzet weg als de festivalzomer niet doorgaat, maar het gaat ook heel raar zijn om alle mensen te missen die we al een jaar niet hebben gezien.”

CHRISTOPHE DE LAET, UNIZO

HANS VERHOEVEN, MTD

GARRY BREMS, BAR TABAC

(Belangenvereniging voor ondernemers)

(Veilig drinkwater-expert)

(Lokale horecagelegenheid)

“Voor horeca-ondernemingen direct rondom Tomorrowland betekenen de twee festivalweken absoluut een omzetverhoging. Maar ook bij andere ondernemingen zoals supermarkten, bakkers en beenhouwers is de laatste jaren groei merkbaar, omdat de weekendbezoekers steeds meer gebruik maken van alternatieve accomodaties. Door te verblijven bij buurtbewoners thuis worden zij echt onderdeel van onze gemeente.

“Iedereen kent Tomorrowland, het is echt de top van de evenementen wereld. Dit is niet alleen voor ons, maar voor de sector in zijn algemeenheid een enorme klap. De evenementensector is nog vrij jong: Woodstock vond pas 50 jaar geleden plaats. Als je bedenkt dat ik al 42 jaar in deze sector werk, dan begrijp je dat dit een groot onderdeel van mijn leven is.

“Voor ons zijn de Tomorrowland-weekenden de leukste van het hele jaar. Het geeft ons de kans om mensen van over de hele wereld te zien en te spreken. Het is weliswaar heel hard werken, maar we proberen ook altijd de tijd te maken om even mee te feesten.

De meeste gemeenten hebben te maken met een omzetdaling tijdens de zomerperiode, omdat inwoners op vakantie gaan. Doordat wij in die periode allemaal extra lokale bewoners erbij krijgen, is dat bij ons niet zo. Wat er nu gaat gebeuren is koffiedik kijken. Onze inwoners zullen dit jaar wellicht niet op vakantie wegtrekken, maar de internationale bezoekers zullen ook niet naar hier komen. Het zijn rare tijden, en juist daarom kijken mensen extra uit naar evenementen zoals Tomorrowland. Als ondernemersvereniging hebben wij de afgelopen jaren een hele positieve samenwerking opgebouwd met de festivalorganisatie, niet enkel tijdens het festivalseizoen: ze ondersteunen ons het hele jaar door in allerlei initiatieven en door hun kennis te delen. Natuurlijk had ik het liefst dat het festival gewoon doorging, want die unieke sfeer gaan we heel erg missen.”

De laatste jaren is de evenementensector heel professioneel geworden. Duurzaamheid is bijvoorbeeld steeds belangrijker geworden, en Tomorrowland is daar een prachtig voorbeeld van. Nu zullen veel van die ontwikkelingen ook een klap krijgen. Ik vrees dat het nog jaren duurt voordat we als sector weer helemaal terug op schema zijn. Tomorrowland is het paradepaardje. Elk jaar proberen we een aantal mensen mee te nemen die niet bekend zijn met de festivalindustrie. Ik kan er echt van genieten om dat aan hen te laten zien. Zij zien dat als een soort excursie en komen thuis met honderden foto’s op hun telefoon. Iemand uitnodigen op Tomorrowland is alsof je bent uitgenodigd om bij de Koning langs te komen.

11

Ook onze vaste klanten, waarvan de meesten buurtbewoners zijn, kijken elk jaar uit naar het festival. Sommigen bezoeken het festival zelf en anderen komen op ons terras genieten van uitgelaten sfeer en de fantastische gesprekken met de People of Tomorrow. De gezondheid van iedereen staat vanzelfsprekend op de eerste plaats, dus we begrijpen de beslissing. Dat neemt niet weg dat we het heel jammer vinden dat het dit jaar officieel niet doorgaat. Het heeft voor ons financiële gevolgen, we keken er ontzettend naar uit en daarbij gaan we een aantal klanten die elk jaar terugkeren nu moeten missen.”


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

UIT HET HART GESPROKEN Hoe paradoxaal het ook mag klinken, u heeft misschien gemerkt dat, ondanks dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, er meer tijd dan ooit is om de wereld te ontdekken. Tijd om meer over uzelf te weten te komen, uw geliefden meer te waarderen en meer uit uw capaciteiten als mens te halen. We vroegen Dimitri Vegas, Steve Aoki, Ida Engberg, Kölsch, Lost Frequencies, Martin Garrix, Mim van NERVO, Patrice Bäumel en Cellini, die allemaal een set op Tomorrowland gepland hadden staan, hoe zij omgaan met de huidige situatie. Allemaal hebben zij een eigen manier om geluk na te streven in deze ongewone tijd. En omdat dit ons allemaal treft, delen deze artiesten allemaal graag wat bemoedigende woorden om de crisis door te komen. 

DIMITRI VEGAS Wat ging er door je hoofd toen je hoorde dat Tomorrowland niet door zou gaan dit jaar? “Het is eigenlijk een soort van kettingreactie geweest. Het virus begon klein en mensen namen het in eerste instantie niet serieus. Toen werden er ineens een paar shows in Azië gecancelled, daarna meer shows wereldwijd en uiteindelijk konden we België niet meer uit. Nu kunnen we zelfs ons huis niet meer uit. Dus het kwam niet als een verrassing. Ik waardeer het dat de organisatie van Tomorrowland de verantwoordelijkheid heeft genomen om deze beslissing te nemen. Het is er niet het juiste moment naar om met heel veel mensen bij elkaar te komen.” Hoe voelt het om gescheiden te zijn van Like Mike? “Het is heel bizar. We zijn nog nooit zo lang uit elkaar geweest. Het voelt alsof de tijd heel langzaam gaat, maar aan de andere kant gaat het ook weer heel snel voorbij. We zitten nu al een maand in quarantaine, maar ik heb niet het idee dat ik mijn broer al zo lang niet gezien heb.” Na zoveel gigs te hebben gehad op Ibiza zal je inmiddels wel verslaafd zijn geraakt aan het eilandleven. Heb je al een manier bedacht om thuis diezelfde tropische sferen te creëren? “Dat is grappig. Hebben jullie mijn Instagram Stories gezien of is dit toeval? Gisteren heb ik met een hamer alle tegels rondom mijn zwembad eruit geslagen. Ik ga daar zand leggen en palmbomen planten. Dat is hoe erg ik naar Ibiza verlang!” Waar kijk je het meest naar uit als we weer terug kunnen naar het normale leven? “Ik mis een hoop verschillende dingen op het moment, maar het zien van mijn familie mis ik toch wel het meest.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Het is een moeilijke periode, maar als je creatief bent aangelegd en dat nooit volledig de ruimte hebt kunnen geven, dan heb je daar nu de tijd voor. Spendeer tijd met je vrouw of vriendin, kook wat meer, ga sporten, ga klussen in huis of werk in de tuin.” 12


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

AMELIE LENS

STEVE AOKI

PATRICE BÄUMEL

Wat ging er door jouw hoofd toen je te horen kreeg dat Tomorrowland dit jaar niet door zou gaan? “Het is heel lastig om dat gevoel in woorden uit te drukken… De mogelijkheid dat het hele festivalseizoen dit jaar afgeblazen zou worden ging al een tijdje door mijn hoofd heen, maar ik ben een optimist en probeer altijd hoop te houden.”

Wat ging er door jouw hoofd toen je te horen kreeg dat Tomorrowland dit jaar niet door zou gaan? “Ik ben extreem teleurgesteld. Dit is voor mij als oudejaarsavond, een van de belangrijkste momenten van het jaar. Dit is de plek waar ik mijn nieuwe muziek aan de fans laten horen. Er komt altijd een hoop spanning en angst kijken bij de aanloop naar het event, maar zodra ik mijn laatste track gedraaid heb laat ik alles van mij afglijden.”

Welke plaat had sowieso voorgekomen in jouw Tomorrowland set? “Een remix die ik heb gemaakt voor Lana Del Rey die nog moet uitkomen. Het is een liefdevolle en verbindende plaat en dit maakt hem uitermate geschikt voor Tomorrowland.”

Wat zou je graag willen zeggen tegen alle fans die zo uitkeken naar jouw set dit jaar? “Ik keek er zelf ook ontzettend naar uit, maar we moeten niet vergeten dat gezondheid altijd het allerbelangrijkste is. Deze situatie heeft niemand in de hand.” Hoe ziet jouw zomer eruit nu je niet meer kan optreden? “Ik hoop dat de maatregelen wat versoepeld kunnen worden, zodat ik mijn familie en een aantal vrienden weer kan zien. Het zal ongetwijfeld een hele ongebruikelijke zomer worden…” Kan je één track noemen die sowieso was voorgekomen in jouw Tomorrowland set? “Mijn nog niet uitgebrachte tracks. Ik had echt veel zin om deze te draaien op Tomorrowland.” Zie je door de huidige situatie kansen om dingen te doen waar je voorheen geen tijd voor had? “Op professioneel niveau heb ik nu tijd om mijzelf te focussen op de hardware. Op persoonlijk niveau wil ik graag Spaans leren en ben ik begonnen met mediteren.” Wat moet iedereen thuis sowieso proberen als zij zich vervelen of zich misschien wel een beetje verdrietig voelen? “Lekker in je eentje dansen!”  

Wat zou je graag willen zeggen tegen alle fans die zo uitkeken naar jouw set dit jaar? “Ik denk dat het voor zich spreekt dat veiligheid voorop staat. Het virus is geen lolletje. Er overlijden hierdoor een hoop mensen. Je wilt niet dat het virus bij de kwetsbare mensen terecht komt.” Kan je één track noemen die sowieso was voorgekomen in jouw Tomorrowland set? “Ik zou muziek spelen van mijn nieuwe album ‘Future Force’. Ik was van plan om Tomorrowland Winter af te sluiten met een track genaamd ‘New Blood’. Een hele emotionele en melodische plaat met buitengewone tekst.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Het belangrijkste om je dag mee te starten is een plan. Bereid je goed voor en maak een schema. Hoe beter je de volgende dag voorbereidt, des te meer voldoening haal je uit je dag. Achteraf zal blijken dat de quarantaine misschien wel ergens goed voor is geweest.”  

13

Hoe gaat jouw zomer eruitzien nu je geen optredens meer zult hebben? “Ik ga al mijn energie stoppen in studiowerk, lezen, luisteren naar interessante podcasts, nieuwe dingen leren en veel tijd spenderen met mijn familie.” Je hebt laatst een statement gemaakt over het harde werk als DJ en vertelde dat je van plan was het rustiger aan te gaan doen in 2020. Hoe voel je je erbij dat je nu wordt gedwongen om het rustiger aan te doen? “Hetgeen ik niet mis is het reizen. Ik houd er van om ’s ochtends wakker te worden en een lange wandeling te maken door de lege straten van Amsterdam. De stad heeft een soort ‘I am Legend’ vibe, heel bijzonder en vredig. Het is een unieke kans om van mijn eigen stad te genieten zonder toeristen.” Waar kijk je het meest naar uit als we weer terug kunnen naar het normale leven? “Knuffelen, raven, etentjes met familie en om mijn moeder weer te zien.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Omarm dit moment van historische waarde met een open geest en open hart. De wereld verandert razendsnel. Wees positief. En hierna zien we elkaar weer.”


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

LOST FREQUENCIES

MARTIN GARRIX

IDA ENGBERG

Hoe zal jouw zomer er uit gaan zien nu je weet dat je niet meer hoeft te draaien op Tomorrowland en ook de rest van jouw optredens zijn gecanceld? “Ik denk dat ik een hoop tijd zal gaan doorbrengen in mijn studio. Ook ben ik van plan om het wakeboarden weer op te pakken. Ik ben dol op wakeboarden, maar het voelt gek om daar nu plotseling zoveel tijd voor te hebben.”

Wat zou je graag willen zeggen tegen alle fans die zo uitkeken naar jouw set dit jaar? “Ik hoop dat we snel weer ergens kunnen feesten, maar wel pas wanneer alles weer veilig is natuurlijk. Ik mis het enorm om voor jullie te kunnen draaien.”

Wat zou je graag willen zeggen tegen alle fans die zo uitkeken naar jouw set dit jaar? “Ik hoop dat ik jullie snel weer zie op een prachtige plek. Muziek is de universele taal. Het is belangrijk dat we onze stem laten horen voor een groter doel.”

Hoe gaat jouw zomer eruitzien nu je geen optredens meer zult hebben? “Het zal voor mij ongetwijfeld de rustigste zomer in jaren worden. Echt een heel gek vooruitzicht. Ik spendeer nu heel veel tijd in de studio. Er komt dus sowieso een hoop nieuwe muziek aan deze zomer.”

Hoe gaat jouw zomer eruitzien nu je geen optredens meer zult hebben? “Ik woon op Ibiza samen met mijn familie en een hoop dieren waar we voor zorgen. Mijn droom is om ons huis zo zelfvoorzienend mogelijk te maken. We verbouwen nu onze eigen groenten. Daar wil ik meer tijd in gaan steken.”

Kan je één track noemen die sowieso was voorgekomen in jouw Tomorrowland set? “Mijn nieuwe single ‘Higher Ground’ met John Martin zou de afsluiting van mijn set zijn geweest.”

Jij en je partner Adem Beyer zijn nu veel thuis te vinden. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie het eens worden over welke muziek er gespeeld wordt? “Wij zijn het vaak eens. Het probleem zit hem juist in de balans tussen onze muziek en die van de kinderen. Hoewel ze hun muzieksmaak inmiddels wel flink hebben ontwikkeld, haha!”

Welke plaat had sowieso voorgekomen in jouw Tomorrowland set? “Mijn nieuwe single ‘Love To Go’ samen met Zonderling. Die komt binnenkort uit.” Hoe was het om deel uit te mogen maken van de Tomorrowland United Through Music livestream? “Het is geweldig om daarbij betrokken te mogen zijn. Er zijn zoveel mensen die dit op de voet volgen. Ik heb zelfs berichtjes gehad van mensen die zeiden dat zij dankzij mijn set voor een uurtje konden ontsnappen aan de werkelijkheid.” Waar kijk jij het meest naar uit als we weer terug kunnen naar het normale leven? “Een biertje drinken op een festival met lekker weer, vrienden om mij heen en goede muziek.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Bedenk je eens hoe goed dit is voor de planeet. In Venetië zwemmen er dolfijnen door de grachten. We geven de natuur een pauze. Een ander goed iets is dat we straks de mogelijkheid om te reizen weer enorm zullen waarderen, omdat het nu niet meer vanzelfsprekend is.”

Waar kijk je het meest naar uit als we weer terug kunnen naar het normale leven? “Het touren. Dat mis ik echt het meest.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Blijf geloven dat er betere tijden aan zullen komen. Probeer iets te vinden dat jou blij maakt of je even afleidt. Of het nu muziek luisteren, lezen of sporten is. Dat maakt niet uit. Accepteer ook dat er dagen zullen zijn dat je je minder goed voelt. Dat is niet erg. Neem dat jezelf niet kwalijk, maar luister naar jezelf en wat jij op dat moment nodig hebt. Blijf daarnaast contact houden met al je dierbaren: vrienden, familie en iedereen die om jou geeft en jou steunt. We’re in this together!”

14

Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “De planeet had even rust nodig en we moeten bij elkaar komen om samen een schitterende toekomst te creëren. We hadden echt een time-out nodig. We kunnen hierna niet zomaar terug gaan naar het leven dat we hiervoor leidden. Het is nu tijd voor een ommekeer. En als dat wereldwijd gebeurt, is dit misschien wel het mooiste dat ons ooit is overkomen.”


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

CELLINI

KÖLSCH

Wat ging er door jouw hoofd toen je te horen kreeg dat Tomorrowland dit jaar niet door zou gaan? “Ik had het ergens al verwacht, maar dat wil niet zeggen dat het nieuws niet insloeg als een bom. Ik ben een jonge artiest en deze editie van Tomorrowland zou een cruciale stap in mijn carrière zijn geweest.”

Wat ging er door jouw hoofd toen je te horen kreeg dat Tomorrowland dit jaar niet door zou gaan? “Ik was om eerlijk te zijn erg verdrietig. Ik kijk er altijd erg naar uit om op te treden op Tomorrowland.”

Kan je één track noemen die sowieso was voorgekomen in jouw Tomorrowland set? “Ik had zeker ‘Come Together’ van Henrik Schwarz gedraaid.” België staat bekend om zijn ravecultuur. Heb je het idee dat België daardoor extra hard is geraakt? “Het virus raakt de industrie keihard, maar wij zijn niet de enige die in de moeilijkheden zijn gekomen. We hebben een scene die onderling erg nauw verbonden is. Iedereen doet zijn best om elkaar te helpen.” Waar kijk je het meest naar uit als we weer terug kunnen naar het normale leven? “Optreden voor publiek, mijn muziek delen en herinneringen maken. Er zijn van die momenten dat alles op zijn plek valt, soms krijg ik jaren later nog steeds berichtjes van mensen over dat specifieke moment.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Absoluut. Probeer zo goed mogelijk om te gaan met de situatie door de beste versie van jezelf te zijn. Omarm je eigen schaduw, voed jezelf met positiviteit en handel vanuit passie. Ontdek nieuwe muziek en nieuwe artiesten en blijf verbonden met familie en vrienden. Nu is het belangrijk om voor jezelf en je geliefden te zorgen.”

Hoe gaat jouw zomer er nu uit zien? “Ik zou willen dat ik daar een antwoord op had. Het voelt alsof ik hierin machteloos sta en mijn bestaan onderuitgehaald wordt, zonder dat ik hier iets aan kan veranderen. Vandaag is mijn tante overleden aan de gevolgen van COVID-19. Ik begrijp als geen ander hoe serieus dit is. Ik geloof er heilig in dat we er alles aan doen om het virus in te perken, maar het zal niet makkelijk worden.” Gebruik je deze tijd om iets te doen waar je voorheen geen tijd voor had? “Ik heb een hoop nagedacht over hoe ik dingen aanpak. Er is namelijk altijd wel iets te doen. Zoals mijn vader vroeger altijd zei: ‘Alleen stomme mensen vervelen zich’.” Wat denk jij dat de gevolgen van deze situatie zullen zijn voor de productie van nieuwe muziek? Denk je dat dit invloed heeft op het samenstellen van jouw set voor de volgende editie van Tomorrowland? “Absoluut. Er is ineens een storm aan creativiteit tussen producers van over de hele wereld. We sturen allemaal muziek naar elkaar toe. Er zal volgend jaar geweldige muziek uitkomen, zonder enige twijfel.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Dit is niet het einde. Het is slechts een pauze. Onze knuffels zullen een stuk langer duren zodra dit allemaal over is. En vergeet niet: ‘Music sounds better with you’.” 15

BELGIË

NERVO

Mim, wat zou je graag willen zeggen tegen alle fans die zo uitkeken naar jullie set dit jaar? “Doe voorzichtig en probeer het positief in te zien. Als je ons niet in 2020 ziet, dan zie je ons wel in 2021. Wij houden er voorlopig nog niet mee op. Veiligheid is nu het allerbelangrijkste. Ik ben op dit moment besmet met het virus. Ik ben nog jong, maar het is geen pretje. Mijn hele gezin heeft het, op mijn dochter na.” Hoe zal jouw zomer eruit gaan zien nu dat Liv en jij niet meer zullen draaien op Tomorrowland en andere festivals? “Ik ga lemonade maken van deze lemons: terug de studio in om weer te genieten van het produceren zoals vroeger, voordat we zoveel tourden.” Je bent recentelijk moeder geworden. Heb je dit seizoen al een feestje gepland staan met de baby? “Zeker weten, dat hebben we al gedaan. We hebben afgelopen weekend Pasen gevierd en vorige maand haar eerste verjaardag.” Hoe is het om gescheiden te moeten zijn van je tweelingzus, Liv? “Niet leuk. Zij is momenteel in Australië en ik verblijf in Barcelona. We bevinden ons dus in tegenovergestelde tijdzones, wat het een grote uitdaging maakt om samen aan een plaat te werken.” Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de People of Tomorrow om hen een hart onder de riem te steken? “Een gezonde geest helpt om hier doorheen te komen. Probeer eens iets dat je altijd hebt willen doen. Neem het serieus en je zult ver komen!”  


16 APRIL 2020

T O M O R R O W L A N D T O D AY

BELGIË

DEEL DE WARMTE! Ieder jaar komen er vanover de hele wereld podiumbouwers naar Tomorrowland om de meest bijzondere podia te bouwen. Op het DreamVille podium schijnt altijd de zon! Kleur de plaat in en haal de zon in huis.

Deze kleurplaat wordt je aangeboden door Studio Maria en De Schorre. Meer van dit leuks vind je in het ‘De Schorre Doeboek’.

16

Profile for Tomorrowland

Buurtkrant 2020  

Buurtkrant 2020