Yukari Ochiai

Page 1

INDLEDNING Japaneren Yukari Ochiai var kunststuderende i Sovjetunionen, her lærte hun Dea Trier Mørch at kende og blev ven og senere medlem af Røde Mors grafiske gruppe. Århusianerne Anne-Mette Kruse & Thomas Kruse arrangerede en stor udstilling med kunstneren i Kvindemuseet i Århus 2015 og senere 2016 på Arbejdermuseet. Derudover fik de udgivet en Billedroman med værker, linosnit af Yukari Ochiai. Dette tidsskrift beskriver hendes udstillinger og værkerne. Kunstneren lever i dag i Montreal i Canada.

YUKARI OCHIAI I Kvindemuseet & Arbejdermuseet 2015-16 i Danmark

Tommy Flugt Tekst og fotos


YUKARI OCHIAI Japansk billedkunstner Medlem af Røde Mor

”Kvinder er den halve verden”

Aurora Tidsskrift # 39 Udgivet af Tommy Flugt 2016 Mail: tommyflugt@gmail.com

1


Forord:

2


Yukari Ochiai er født og opvokset i Japan. Hun studerede malerkunst i Sovjetunionen hvor hun traf Dea Trier Mørch i Leningrad i 1967. Hun fulgte senere med til Danmark og blev medlem af kunstnerkollektivet Røde Mor i 1968. De følgende år var hun særdeles produktivt medlem i Røde Mors grafikgruppe. Hendes grafik pryder flere af gruppens musikudgivelser og hun har skåret nogle af Røde Mors mest kendte plakater bl.a. Kvinder er den halve verden (1975). Hun har sammen med sin mand, Michael Regnier, filmdokumentaristen rejst meget i den 3. Verden, hvorfra hun henter inspiration til de mange solidariske og indfølende grafiske skildringer af almindelige menneskers – særlig kvinders og børns – liv. Bor i Montreal i Canada.

Kvindemuseet i Århus: http://kvindemuseet.dk/ Røde Mor Rock Ork på Kvindemuseet i Århus, Troels Trier synger: https://www.youtube.com/watch?v=amPFgFIh0lY ved åbningen af udstillingen.

Udstillingen i Kvindemuseet i Århus rummede kun det ene af de tre kapitler i Yukaris Billedroman. Derudover var der montrer med breve og klip fra hendes store produktion og virke i Røde Mor årene. Fotoet er taget af Anne-Mette Kruse og blev udstillingens plakat både i Kvindemuseet og i Arbejdermuseet.

3


4


Fra udstillingen i Kvindemuseet

Anne-Mette

Kruse

5


Anne-Mette & Thomas Kruse og Alice Faber. Alle medlem af Røde Mor i begyndelsen af 1970erne. AnneMette & Thomas Kruse har stået for bogen og udstillingerne og gjort et kæmpe arbejde. I en af montrerne kan man se breve fra Yukari til dem. Hun korresponderer kun gennem breve, gerne som små kunstværker. Hun har ingen computer eller mail. Men hun er en uhyre flittig tegner, snitter og maler. På plakaten, fotografiet, ser man hende tage hånden op foran munden. Det gør japanere når de smiler og ler. Man må ikke vise sine tænder. Den tradition sidder fast, men smilet lader sig alligevel ane i øjenenes liv. Hun var i Århus til åbningen og Karin Busk mødte hende som udsendt for Arbejderen og skrev følgende: ”Vi står midt i udstillingen og venter mellem plakater, billeder, billedfortællinger, personlige breve, plakater for Chilekomiteen i 70'erne og pladeomslag til Røde Mor. Yukari Ochiai ved, hvad hun skærer i sin grafik. Hun stiller skarpt på, hvordan den kapitalistiske rovdrift ødelægger fattige menneskers jord og landsbyer til fordel for turisme eller græsning til kødkvæg, der ender som bøffer i store burger-kæder. Samtidig ender de fattige familier i endnu større fattigdom, og kvinderne kæmper for mad til børnene, mens mændene rejser bort efter arbejde. Men kvinderne er stærke, og de sørger også for afgrøder til næste generation.

6


Kvinderne, børnene og mændene er skåret i organiske former, så man næsten skulle tro, at Yukari Ochiai havde ladet sin kniv skære efter linjerne i et stykke træ. Det der kommer på tværs af mennesker og natur har derimod lange lige linjer, der bryder. Alt sammen fremstillet i sort og hvidt. Historierne er gengivet i "Billedroman" af Yukari Ochiai, der er lavet til udstillingen af Anne-Mette og Thomas Kruse, også Røde Mor folk. De tre kapitler hedder: Historien om min landsby, Naturen lægges øde og Kvinderne fra Kap Verde. Under vores samtale bruger Yukari Ochiai udtrykket "min landsby", hun ser det nemlig som et fælles problem, der rammer hele verden. Nu bor hun i Canada sammen med sin mand Michel Regnier, der laver dokumentarfilm rundt i verden, og her henter hun sine motiver. Plakater var vigtige i 1970’erne, fortæller Yukari Ochiai, mens hun signerer sin bog. Dengang var der ikke så meget tv, og ikke så meget information gennem aviserne. Folk var kun lige begyndt at rejse ud og skrive bøger om oplevelserne, om kvindernes verden”.

Fra Kvindemuseet i Århus 2015

7


Arbejdermuseet i København 8.03.2016

Åbningstaler til Arbejdermuseets store udstilling på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts 2016.

I museets pressemeddelelse stod der bl.a. følgende: Den 8. marts fejrer Arbejdermuseet kvindernes internationale kampdag og inviterer til udstillingsåbning med billeder af Yukari Ochiai, medlem af Røde Mors grafikgruppe.

8


Kvindernes kamp for ligestilling markeres i år på Arbejdermuseet med en udstilling af grafiske værker af den japansk fødte kunstner Yukari Ochiai. I 1969 dannedes det legendariske kunstnerkollektiv Røde Mor. Yukari Ochiai udgjorde sammen med Dea Trier Mørch og Thomas Kruse grafikgruppen i Røde Mor. Gennem ti år var Yukari Ochiai med til at præge Røde Mor med sin stærke og samfundsengagerede grafik. Hendes billeder er bl.a. at finde på Røde Mors musikudgivelser og flere af gruppens mest ikoniske plakater. Plakaten "Kvinder er den halve verden" fra 1975 står frem som et af Yukari Ochiais bedst kendte værker. Plakaten danner klangbund for udstillingen på Arbejdermuseet, der udtrykker Ochiais dybe solidaritet med mennesker – i særdeleshed med kvinder og børn overalt i verden. Plakaten blev i sin tid trykt i 40.000 eksemplarer og så kunne klicheen ikke mere. Den var slidt op. Mange af Røde Mors plakater blev trykt i Holbæk.

Festsalen i Arbejdermuseet. I midten Andreas Trier Mørch, fotograf og arkitekt og bror til Dea Trier Mørch. Han er flankeret tv af Anne-Mette Kruse og th af Thomas Kruse. Ved udstillingsåbningen fortalte fotograf Anne-Mette Kruse og grafiker Thomas Kruse, som begge var engageret i Røde Mor, om Yukari Ochiai og Røde Mors kunst med tråde til kvindekampen. Arrangementet fandt sted i Arbejdermuseets festsal fra kl. 16 - 18, Arbejdermuseet i Rømersgade 22, 1362 København K. Museet bød i den anledning på et glas vin og snacks. Der var gratis entré.

9


10


11


En lang frise p책 balkonen i Arbejdermuseet

12


13


Der var stort besøg til übningen af udstillingen

14


15


16


17


18


Pladeomslag, tidskrift illustration, breve, maleri – Yukari Ochiai er produktiv

19


20


21


22


23


Thomas Kruse & museumsinspektøren

24


25


Aurora Tidskrift # 39 af Š Tommy Flugt Ordhaven: www.auroraorddhaven.dk tommyflugt@gmail.com 2016

26


Yukari af Dea Trier Mørch 1967

27