Studietur til Akvarellmuseet og Bokmässan

Page 1

TEGNERNE AF 1919

MED TEGNERNE I Gテ傍EBORG

Den 26.27.28.29. september 2013

Studietur til Akvarelmuseet og Bokmテ、ssan | af Aurora/Tommy Flugt


Der var lagt et godt og vedkommende program til turen af Bente Zeij, formanden for Tegnerne af 1919 og i samarbejde med FDM rejser blev studieturen en stor oplevelse for alle. Særligt velvalgt var det at vi blev på samme hotel Scandic Europa midt i byen og tæt på et stort indkøbscenter. Fritimerne kunne bruges til ture i nærområdet og vi oplevede vist alle at Gøteborg er en charmerende og gæstfri by. Vejret var i den grad med os så vi fik sol og sensommerstemning alle dagene. Og så var det velvalgte restauranter vi besøgte og havde hyggelig og god fællesspisning hver aften omkring den gode mad. Og med lidt stolerokering nåede vi sikkert at få et indtryk af alle deltagerne i løbet af dagene. Maden var udsøgt hvert sted vi kom. Og efter en god dags oplevelser, var der noget at se frem til og samles om. Maden formidlede snakken, der gik livligt, historier og erfaringer blev udvekslet. Det var gode aftener og fine dage.

Der var højt til loftet, ikke bare på Restaurang Trädgår'n, hvor vi spiste første aften og blev fortrolige med hinanden.

Dag 1.


Nordiska akvarellmuseet blev besøgt den 27.09. Vi kørte i bus igennem det smukke svenske landskab. En tur på en halvanden times tid til Tjörns Kommun. Igennem det smukkeste landskab i solskin og stille vejr. Det var en nydelse. Og så kom vi til et landskab helt der forandrede sig fra det skovrige og stenede til det stenrige klippelandskab i Söderhamn, hvor museet ligger. Et lille fint samfund og et flot museum. Vi nød solen og det smukke vejr og så udstillingen. En soloudstilling af en interessant kunstner Martin Jacobson/ Exkursioner. Han er født i 1978 i Stockholm hvor han bor og arbejder. Alle værkerne på udstillingen var skabt specielt til udstillingen i 2013. Dertil var en stor bog om hans værker på museet. Det var farverige og stærke billeder, der gav en livlig diskussion. De fleste faldt vist for hans sorte skovbilleder. I et helt rum for sig udstillede tegnere deres børnebøger, 12 i alt. Det var en fin og vel kurateret udstilling. Og billederne blev nærstuderet. Eneste suk over museet var, at de ikke viste flere af deres akvarelværker fra deres store samling. Men vi fik set et fint museum og nød landskabet og vandet omkring det.


Martin Jacobson/ Exkursioner 22.9 2013 - 16.2 2014


Museet havde indbudt 12 unge nordiske billedbogs skabere til at udstille og det var interessant at se deres vĂŚrker og at se billedbogen som kunstform. Danmark var reprĂŚsenteret ved Rikke Bakman, Hanne Bartholin og Kamila Slocinska.
Udenfor - ja udenfor var himlen bl책, solen skinnede og det var et smukt sted


Hytter til leje. Overnatnings og atelier hytter i inspirerende omgivelser. En inspirerende plads for kunst, natur og mennesker baseret pĂĽ vand, pigment og papir.

Nordiska Akvarellmuseet Med god og dyr Restaurant Vatten Gourmet & CafĂŠ.


Og der blev tegnet


Tegnet og fotograferet g책et ture i klippelandskabet og snakket om tiden stedet og kunsten at suge til sig p책 en fortryllet tur
Der blev fortalt historier og udvekslet erindringer og lyttet til oplevelsesrige ord og venskaber opstod spontant og uimodstĂĽeligt en helse for sind og krop


2. dag


Svenska Dagbladets vittige tegner kan skam sine svenske poeter. Her har han brugt et berømt digt af Göran Palm fra digtsamlingen Världen ser dig fra 1964. Det lyder i sin helhed:

Havet Jeg står framför havet. Där er det. Där er havet. Jag tittar på det. Havet. Jaha. Det är som på Louvren.

Göran Palm: Världen ser dig (Nordstedts 1964.)


3. dag
Den 26. september 2013 har Svenska Dagbladet en kronik i bladet af bladets kulturchef: Daniel Sandström. Han henviser til vilkårene for ordet og bogen som hurtigt udfordres i vor tid. Vi befinder os i en revolutionerende tid, skriver han. Google er i gang med at udfordre Gutenberg og fjerne ham fra scenen. Og advarselssignaler findes rundt omkring, fortsætter han. Læsningen mindskes i visse grupper. Det trykte ord har det svært med at finde en bærende forretningsmodel, og forestillingen om at bogen er civilisationens selvklare fundament synes helt glemt. Bogen har måske ikke så mange fjender, men alt for få venner. (…) Hvad der behøves nu er en seriøs og handlings indrettet diskussion om hvad vi skal tage med os af det bedste fra Gutenberg-epoken ind i denne fremtid. [Der er på vej]. Det er faktisk temmelig præcise og kloge ord om situationen lige nu. Og om det handlede Bogmässan. Denne enormt store nordiske bogmesse.


Men sĂĽ fandt en lille gruppe dette rum for digtoplĂŚsning og pĂĽ sporet af Hallands forfattere


Vi vovede os derind og fik en stor oplevelse i fred og fordybelse i poesi og oplĂŚsning

Teater Halland


Et meget fint projekt blev vi vidne til. Vi lyttede til Hallands forfattere. Et projekt om Hallands litteratur fra 1700-tallet til 2000-tallet. Volym 3/ Et spor af romantik Teater Halland i samarbejde med Cal-Fรถrlaget

3.dag - og 4. dag var hjemrejse dag med fri udfoldelse


Og så er der bare at sige tak for turen. Det var en fornøjelse at deltage i Tegnernes tur til Gøteborg.

Og når mine børnebørn spørger mig: Hvad lavede du i Gøteborg? Så vil jeg svare dem: Jeg var med Tegnerne af 1919 på en oplevelsesrig tur. Tak for den.

Foto & tekst: Tommy Flugt

Medvirkende på turen: Bente Zeij . Rudolf Otto Beth . Arne Dahl . Merete Dahl . Henriette Wiberg Danielsen . Alice Guldberg Faber . Tommy Flugt . Kristian Lund Jakobsen . Ole Jensen . Rasmus Palmelund Kviesgaard . Ole Steen Malberg . Anne Mette Odgaard . Anni Rose Særlig stor tak til Bente Zeij for hendes tilrettelagte tur og hendes afvikling af den. Fornemt. Smukt arbejde.