MIKAEL WIVEL OG SIGURD SWANE på MALERGÅRDEN

Page 1

EN DAG MED SIGURD SWANE Odsherreds Kunstmuseum og Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner havde i fællesskab arrangeret en stor dag med fokus på maleren Sigurd Swane. En Minikunstbogfestival, hvor Mikael Wivel og Jesper S. Knudsen fortalte om Swanerne og den store udstilling på Odsherreds Kunstmuseum. Det skete på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og Malergården i Plejerup, Odsherred den 25.09.2016

AURORA

SIGURD SWANE Odsherreds Sigøjner

Tekst og fotos ved Tommy Flugt 26. 09. 2016


Minikunstbogfestival på Odsherreds Kunstmuseum & Malergården 25. september 2016

Odsherreds Kunstmuseum Jesper Sejdner Knudsen, museumsinspektør Teaterleder Simon Vagn Jensen Foredrag og lysbilleder af Mikael Wivel, kunsthistoriker og forfatter

Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner Alice Faber, formand

Udsendt af Aurora redaktør og fotograf Tommy Flugt

Forside: Skikkelse i skoven af Sigurd Swane 1918

1


MIKAEL WIVEL PÅ MALERGÅRDEN Han skulle holde foredrag på Malergården MIKAEL WIVEL (f. 1946), dr. Phil. i kunsthistorie, fortæller i Plejerup om Sigurd Swane, og var kommet om Sigurd Swane som maler og som menneske og endvidere fortæller han om de mange bøger om kunst, i god tid, så der var tid til at snakke og vise ham lidt rundt. Det faldt i min lod og jeg var han har skrevet gennem årene - fra Sigurd Swane over Niels Larsen Stevns til Per Kirkeby. glad for at komme lidt afsides med ham og Var forskningslektor ved Institut for Kunst- og lytte lidt til hans ord og iagttagelser. Vi gik over i atelieret og straks faldt han for Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, forsvarede samme sted i 1999 doktorafhandlingen Lysets Tøven, Niels det store Swane billede der hænger der fra Larsen Stevns og de store fortællinger. Øregårdtiden. En fotograf fra Nordvestnyt I en årrække Museumsinspektør ved Ordrupgaard (1986ville have billeder og fik det og bagefter gik 00). Kunstkritiker ved Information (1974-81). og vi videre ind i stuerne til køkkenet. Weekendavisen (1981-). I 2005 skrev han bogen Kunsten i Her fortalte han om en oplevelse fra et Kirken. Han er tilknyttet Vendsyssel Kunstmuseum med besøg her og viste mig hvor han sad. Jeg ansvar for etablering af et Forsknings- og Formidlingscenter for Niels Larsen Stevns. bad ham sætte sig og fortælle historien. Han satte sig og overfor ham sad dengang Har skrevet bogen: DANSK KUNST i det 20. århundrede på Agnete og på hver side Hanne og Gerda. små 1000 sider. Gyldendal 2008. Henrik stod bagved og måtte ikke sidde med, I 2012 modtog han N.L. Høyen Medaljen, som er en af Det han var forment adgang i det gode selskab Kongelige Akademi for de Skønne Kunsters medaljer, og pga hans billedhuggeri. den uddeles til en person, der har ydet en indsats af høj Han var uønsket og det var ret forfærdeligt. kvalitet inden for forskning, fortolkning eller formidling af de skønne kunster. Wivel var på Malergården i 1984. Han havde skrevet en lille fin bog om Sigurd Swane, som han startede med at fortælle om senere. Men nu var han kommet for at se deres rejsevogn Casambu. Den var skjult i laden, hvor der nu er indgang til museet, og da de åbnede ladedøren kunne han kun se køleren, resten var skjult i papkasser. Henriks papkasser. Da der senere blev lavet en film om Swanerne og Casambu blev trukket ud var familien ellevilde over at se den igen. Filmen var fantastisk, fortalte Wivel, fordi de optrådte som om der ikke var filmhold på. Helt naturligt og uimponerede.

2


Sammen med Stig Brøgger lavede han for længe siden udstilling om Sigurd Swane. De valgte en forside med et fotografi, hvor Sigurd Swane står midt i naturen og maler. Udstillingen hed Jacobs drøm. Det er billedet hvor Jacob ligger i naturen og drømmer. Det var det nærmeste Sigurd Swane kom kristendommen, sagde Mikael Wivel. Forsiden til kataloget/ bogen var et fotografi de havde fået fat i, nærmest et ikonisk billede af Sigurd Swane, der står midt i naturen i strandkanten og maler, sådan som malerne gjorde dengang. De drog ud i naturen og malede og så først derefter kom atelieret i brug til fin- og afpudsning. - Og så blev vi hentet over i foredragssalen.

Bogen udfoldet

3


Der var stor tilslutning til Mikael Wivels foredrag om maleren Sigurd Swane, hvor han gennemgik Swanes udvikling og betydning som maler og igennem dias på dias overbevisende fortalte om hans placering i forhold til tiden, kolleger og i kunsthistorisk forstand. Sigurd Swane starter sin malerkarriere i begyndelsen af det 1900-århundrede. Han var født i 1879, blev en gammel mand og døde i 1973. I de første årtier i århundredet var han en del af avantgardemiljøet og satte et franskinspireret, malerisk formsprog på dagsordenen. Swane var den dristigste. Og sammen med vennen Harald Giersing blev de bannerførere og frontfigurer i perioden. En rejse til Paris for de to venner gjorde udslaget. De vendte fornyede hjem. I sit billedmæssige foredrag og gennemgang af Wivel, var der nogle billedsammenstød, der var bemærkelsesværdige og stærke fortællinger om kvalitet, forskelle, metoder og inspirationer. Fx blev et Mønsted billede sat overfor Th. Philipsens billede og det var stærke sager. Mønsteds billede var et eksempel på tiden, et maleri malet i atelieret uden at få naturen på sig. Mens Philipsens billede er malet i naturen, det var impressionistisk, hos ham er der en stemning og som tilskuer har man oplevet det. Vi har været der og Th. Philipsen var dér og fangede lyset, så vi genkender stedet i os selv.

4


Sigurd Swane kom hjem med et inspireret forenklet maleri efter Pariser turen med Giersing. Hans maleriske frigjorthed var noget helt nyt. I det midterste ser vi det første billede tone ind over i baggrunden. Portrættet er af forfatteren Harald Kidde (1878-1918) (romaner: Helten/ Jærnet) i midten og til sidst billedet brugt til Sigurd Swane udstillingen i Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs. Det er dansk impressionisme/ fauvisme stærkt inspireret af Matisse. Gult, blåt, rødt, grønt og det danske lys, der ikke er så voldsomt som Matisse’ lys i det franske. Og dog.

Billedet af høns malet på Fyn af Sigurd Swane som Johannes Larsen har købt eller fået er eminent. Det er billeder rystet ud af ærmet på Swane.

5


Indimellem bliver han filosofisk, omkring vendepunkter i sit liv. Han kunne være inspireret af Niels Larsen Stevns (1864-1941) ifølge Wivel. Billedet her opfatter han som menneskets, (Swanes), uddrivelse af Paradis. Det er ikke Jacobs drøm, men en uddrivelsesscene. Måske var Sigurd Swane bange for at blive uddrevet af Paradis eller ikke hørte til, blev forment adgang. Billedet er malet i samme stil som i Paris. Det tilhører den modernistiske tradition. Det er tydeligt at englen her råber UD til mennesket eller adgang forbudt.

Oluf Hartmann (1879-1910): Jacobs kamp med englen 1908. 6


Om det er Jacob eller englen, der har overtaget i Hartmanns maleri er usikkert. Men det var et billede man talte om og som i samtiden havde stor betydning, ikke mindst på Swane. Det har sat sig spor i hans maleri, når han var i sit filosofiske, tænksomme hjørne og ved et vendepunkt i sit liv. Han var på vej ud af impressionismen og fauvismen, ud i det ukendte, på vej til noget nyt. Hartmann satte Swane på sporet af Jacobs kamp i sit eget maleri, mener Mikael Wivel. Temaet blev gennemspillet mange gange i Swanes liv, når nye veje blev åbnet.

Swane begynder at trække sig. Fra ca. 1915 og frem var det Harald Giersing, der førte sig frem.

Sigurd Swanes portræt af vennen Harald Giersing i 1909-10. I 1915 stiftedes kunstnersammenslutningen Grønningen, som sidste år havde 100 års jubilæum.

7


Men der var opbrud og kunstnerisk var Giersing og Swane ved at gĂĽ fra hinanden. Ses her ved sammenligning mellem to billeder: Landevejs billeder af Giersing tv og Swane th.

8


Sigurd Swanes Bornholm maleri og så hans store selvportræt fra 1910erne: Her kommer jeg. – Og så 1920 skilt fra Christine Swane og i 1920-21 kommer han sammen med og gifter sig med Agnete Rechendorff. En ny historie starter. Indre eksil. Fordyber sig i familielivet.

I blomsterbilleder finder han sit frirum. Wivel sammenligner ham med Asger Jorn i hurtigheden og den fri komposition. I blomsterbillederne nærmer han sig det paradisiske.

9


Øverst tv Agnete i køkkenhaven 1924 og nedenunder Tøj til tørre 1913

Her er ca. ti års mellemrum at sammenligne i udvikling

10


Jacobs drøm i ny kirke i Herning. Et brusende billede, indarbejdet i den røde engel et portræt af Agnete. Et vigtigt billede siger Mikael Wivel. Swane vil forlade Hellerup, distancere sig fra civilisationen og den begyndende storby. Han vil skifte gear. Være selvforsynende også hvad undervisning angår. Så de flytter, de emigrerer og vil udleve selvforsyningstanken. De har tre børn nu, og de ved ikke hvad der venter dem. De flytter til Malergården i Plejerup ved Lammefjorden. Swane har købt og fået ombygget den til deres gård, hjem, atelier og Paradis i 1935. I dag er Malergården en del af Odsherreds Kunstmuseum og Museum Vestsjælland.

11


De kom ikke ud blandt andre. De trivedes på gården, haven og markerne ned til Lammefjorden. Sigurd Swane malede tre billeder om dagen, et om formiddagen, et om eftermiddagen og et om aftenen. Agnete passede gården, haven og køkkenet og underviste børnene. Deres liv og hverdag og færden er beskrevet detaljeret i Gerda Swanes bog: Swanerne på Malergården Erindringer. Udgivet på Gyldendals Bogklubber 2001. Gerda skriver bl.a. om faderen Sigurd Swane: ”Farven og stofligheden i hastigt nedfældede, synlige strøg. ”Håndskriften”, - altså penselstrøgenes karakter og skønhed – trylleriet med at gribe det ubegribelige. Han vil fange de flygtige, præcise indtryk, som sanserne gav ham. Gennem sanserne og sindet kan man nå ind til budskabet – i naturen – i menneskene og menneskeskabte ting – et budskab, hvis sprog er skønhed.”… ”Jacobs Drøm, Paradisstigen, som førte fra himlen ned på jorden, blev for ham en fortælling om hans livssyn.” Ud skal man alligevel på et tidspunkt. For Henrik blev det katastrofalt at komme på Herlufsholm. Han var anderledes og den der er anderledes bliver moppet og han brød sammen. Det var svært for børnene at manøvrere i civilisationen. De hører til på Malergården og vokser sammen der. Så kommer anden verdenskrig og en indflytter på Malergården, digteren Valdemar Rørdam (19721946), som både giver glæder (tager sig af børnene) og ballade, især rammes husfreden af hans ubesindige digt: Så kom den dag… hvor han hylder Hitlers angreb på Sovjetunionen i 1941. Det blev slidsomme og opslidende dage og måneder der fulgte. Rørdam var i 1937 indstillet til Nobels litteraturpris uden at få den, han var kendt for sin lyrik, og Danmark i tusind år var ved at blive en nationalsang. Men han tabte hele sin goodwill på digtet til Hitler, blev smidt ud af Dansk Forfatterforening og senere slettet i Højskolesangbogen. Et fald fra tinderne, der ville noget. Og en diskussion i Malergården, som valgte den humanitære medmenneskelige løsning og lod ham bo i fred på sit værelse. Martin A. Hansen lagde sig imellem og forsøgte at mægle gemytterne. Han kom senere til Malergården og boede omkring 1947 i det lille gule hus før Malergården og skrev sin roman Løgneren der. En god ven af Sigurd Swane og Agnete. Sigurd Swane malede himle, høstakke (mange – der var salg i dem) og blomster.

12


I en alder hvor andre lader sig pensionere, emigrerer Sigurd Swane efter krigen med sin familie til Portugal. Anden verdenskrig bragte en træthed og en sorg, skriver Gerda, som først blev overvundet, af de store rejser sidst i fyrrerne og i begyndelsen af 1950, da Swane var 71 år. Her snød Swane sin høje alder og kastede sig ud i sigøjnerlivets tindrende og inderlige glæder sammen med sin familie. ”Han vandt næsten tyve års tidløshed, mens han forelsket, forbløffet, erobrende møder bjerge, floder, landsbyer og mennesker. Han vandrede, sprang og klatrede omkring, den lille mand i det hvide lærredstøj, mens hans stærke tordenblå øjne vurderede og valgte,” skriver Gerda Swane. Han malede nye motiver og billeder i Spanien og Portugal, hvor de kørte rundt i deres selvbyggede autocamper. En Bedford med hus på ladet, tegnet af Agnete. Nu står den på Egeskovs Museum på Fyn. Sigurd Swane kom ned til lysets hjemland og var der i 20 år. På Odsherreds Kunstmuseum hænger et par billeder i den store udstilling fra den tid.

Han rammes på turen som 88-årig af helvedesild og de rejser langsomt hjemad gennem Europa og med ophold flere steder bl.a. i Schweitz. Og hjemme igen bliver Malergårdens have igen motiv for ham, ligesom Kullens klipper, knolde og krat og af og til Botanisk Have i København. Han sad ofte og her og i sin have med et tæppe over knæene og malede. Blomster i krus, krukker og urtepotter. Han genså nordens lys og malede det. Det strømmede igennem ham og ud igennem hans fingre igennem malerpenslerne og til sidst fra fingrene ind på lærredet. Han fandt sin egen stil, hvor ingen maler havde været før. Maler med fingrene i sin sene fase. Monet når også frem til at penslerne er i vejen og hænderne må gøre arbejdet. Amaryllis billedet vokser sig op og sprænger sig ud. Her fordyber maleren sig på en helt ny måde, ifølge Wivel.

13


14


Og Alice Faber takkede Mikael Wivel på foreningens vegne for hans gennemgang af og sit syn på Sigurd Swane. Men dermed var det ikke slut for vi var kommet til en Minibogfestival, som var startet på Odsherreds Kunstmuseum, hvor forsamlingen var blevet vist rundt af museumsinspektør Jesper S. Knudsen i den store udstilling Sigurd Swane Maleri. Herfra kørte vi til Malergården. Efter en frokostpause havde vi fået Mikael Wivels foredrag og nu fortalte han efter en kort kaffepause om sin kunstbogproduktion. Den er stor.

Og naturligvis Dansk Kunst i det 20. århundrede på små 1000 sider. Søg på Saxo.com på Mikael Wivel: https://www.saxo.com/dk/soeg/boeger?query=mikael%20wivel

15


Dagen var ikke slut endnu for teaterleder Simon Vagn Jensen og museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen havde arrangeret en teatersamtale om kunsten og bøgerne til at slutte dagen af med. De kaldte deres projekt: Bøger, bakker og bajere. Og dermed inddrog de Odsherredsmalerne med Karl Bovin, Kaj Ejstrup m.fl. i samtalen. Og med to store udstillinger i år: Sigurd Swane Maleri som den ene og Karl Bovin Odsherreds Beduin som den anden i Sorø Kunstmuseum, har det været et stort år for Odsherreds Kunstmuseum og Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner.

16


SIGURD SWANE ODSHERREDS SIGØJNER Hvis man vil forny sit syn på Sigurd Swane, så må man aflægge udstillingen på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs et besøg eller to. For hele museet er fyldt med spændende og fantastiske malerier af maleren. En meget stor samling fra private, og de store museer har fundet vej til lokalerne med deres billeder. Det er blevet en helt fantastisk udstilling med et mægtigt spænd over Sigurd Swanes kunstneriske virke, påvirkning og udvikling. Hvis man ikke vidste det før, så ved man det efter at have set udstillingen: Sigurd Swane var en stor maler. Hvis han ikke er så kendt endnu, er det fordi en del af sit liv, ca. 20 år rejste han i udlandet og malede der og plejede ikke det danske kunstliv herhjemme. Og de, der tager ud og ikke vil kendes ved det danske bliver glemt og gemt. Men dog ikke længere væk end de igen kan tages op af mølposerne og støves af. Og så opdager man igen underet og miraklet: Sigurd Swane var ikke en grim ælling, han var en svane. Han er kommet ind fra mørket og ud i lyset igen. Der sker store sager i Odsherreds kunstneriske aner i øjeblikket. 17


Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner havde sammen med Odsherreds Kunstmuseum arrangeret en heldags oplevelse i Swane sporet og det startede naturligvis på Odsherreds Kunstmuseum, hvor Museumsinspektør Jesper S. Knudsen fortalte, læste Swane digte op og rundviste i den store udstilling inden turen gik til Malergården og til Mikael Wivels foredrag.

Indenfor sker der straks noget: Overraskede nymfer 1915 fra Statens Museum for kunst

18


19


SĂĽ er banen kridtet op, men se sĂĽ her: Indenfor 1903

20


Allerede i 1903 solgte Sigurd Swane et maleri til et kunstmuseum, nemlig Randers. For en debuterende maler var det en stor sejr. Men et år senere har han frigjort sig fra malestilen og er kommet i skole hos Zahrtmann. Her ser han franske billeder i Paul Gauguin samlingen. Han begynder at male lysere. Det var Giersing, der fik ham over i den nye skole og de bliver gode venner. I 1907 tager de til Paris sammen i tre måneder og oplever impressionismen og fauvismen, Matisse for Swanes vedkommende. I 1908 maler Swane skovbilleder, blomsterbilleder og portrætter af sine venner. Og farven er af ukendt styrke i dansk kunst. Han markerer sig på kunstscenen og får sit egentlige gennembrud som maler.

Opstilling med gule tulipaner, 1909

21


Skovlysning 1909 Swane udstiller for første gang i 1910 som gæst på Den Frie udstilling og Statens Museum for Kunst køber for første gang et maleri af ham, Portræt af en ung kvinde, Dagmar Kehlet. Han er kommet i kontakt med Fynbomalerne og Frits Syberg og Johannes Larsen, og han møder Larsens søster Christine, som han senere gifter sig med. I 1913 bliver han parthaver i Den Frie Udstilling, Giersing året efter, men i 1915 sprænges gruppen og de utilfredse danner Grønningen, blandt dem er Giersing og Swane.

22


Statens Museum for Kunst: Sigurd Swane - Dagmar Kehlet, 1909

23


Et vildt maleri med usædvanligt indbygget digt er ekstra bonus på Odsherreds Kunstmuseum. Det figurerer ikke i kataloget, men er et interessant og anderledes maleri fra Swanes side. Madonna med barnet, 1918. Lidt af teksten: Solen går op – og går ned og – slægterne fødes – og slægterne dør - - Hvorfor?

24


Sigurd Swanes rejse er ved at vÌre slut med Jacobs drøm omkring 1960

25


I et samarbejde mellem Odsherreds Kunstmuseum & Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens venner blev arrangeret en Minibogfestival med Rundvisning på Odsherreds Kunstmuseums udstilling Sigurd Swane Maleri af museumsinspektør Jesper S. Knudsen og Foredrag og lysbilledvisning af Mikael Wivel om Sigurd Swane på Malergården

Webside: Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner www.malergaardensvenner.dk

26


Der var noget at komme efter pĂĽ MalergĂĽrden 26.09.2016

Tekst og fotos af Tommy Flugt Aurora tommyflugt@gmail.com Mobil 5126 5643

27


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.