En dag på malergården

Page 1

DET SKETE PÅ MALERGÅRDEN Generalforsamling i Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner og Åbning af Kunstskolen på Malergården i Plejerup 2.05.2015

Tommy Flugt Tekst og Fotos

En dag på Malergården 2015


GENERALFORSAMLING PÅ MALERGÅRDEN i PLEJERUP 2.05.2015

Vejen ned til Malergården er en lille bugtende markvej, hvor to biler ikke kan krydse hinanden, så der er indlagt vigespor på vejen nedad. Men normalt møder man ingen modkørende. Skal man til Malergården er det fordi der er noget på færde et bestemt tidspunkt. Fx en generalforsamling annonceret til kl.10 en lørdag. Man tager derned og opdager at klokken ti er der fuldt hus og Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venners generalforsamling 2015 går i gang. Passende synger man fra den omdelte sangbog: ”Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt. ”

1


Og det gør der. Malergården ligger i dagens anledning i solbeskinnede omgivelser og uden en vind og ser indbydende ud. Omgivet af træer, grønne marker og Lammefjorden for enden at haven med udsigt til Tuse Næs. I sådan et solskinsvejr er omgivelserne i den gamle Swanernes malergård en sand fornøjelse at gæste.

2


Malergården var maleren Sigurd Swane (1879-1973) familiens hjem fra 1935. Overdraget til Odsherreds Kunstmuseum som en testamentarisk gave fra maleren Gerda Swane og åbnede for publikum i påsken 2005. I 1934 forlod Sigurd Swane sammen med sin familie den Københavnske forstad Hellerup for at skabe sig en ny tilværelse i pagt med naturen. Familiens nye bolig Malergården blev opført efter tegninger af hustruen Agnete (1893-1994) med et stort boligareal, et rummeligt atelier og bygninger til landbrugsdrift. I en årrække boede og levede familien som i et lille fredeligt, selvforsynende paradis, kun afbrudt af rejser til Spanien og Portugal 1947-67. De havde tre børn: Gerda, Hanne og Henrik. De boede alle på gården. Gerda drev i mange år undervisning på malergården. I 2011 døde Henrik som den sidste Swane på Malergården. Digteren Valdemar Rørdam (1872-1946) boede sine sidste år her.

3


Kapitel 1: Generalforsamlingen

Bestyrelsesformanden Alice Faber aflægger årsberetning for 2014-15 på bestyrelsens vegne. Venneforeningen har 400 medlemmer og et antal sponsorer. Museerne bliver besøgt af 5000 i Asnæs og 10.000 årlige gæster i Malergården. Naturligvis med plads til forbedringer. Dagens gennemgang berørte årets Sankt Hans arrangement, kunstrejse til Færøerne, æblebogen, foredrag om Swanernes rejser til Portugal og Kunstmuseets forestilling: Hverdagen er en fest ved Jesper Knudsen, museumsinspektør. Nye indkøbte borde og medvirkende til renovering af museet i Asnæs, plus kunstindkøb. Foreningen har udarbejdet et Visionspapir, nye vedtægter og to E-bøger om årets arbejde. Udsendt også som hæfter. Derudover har man søsat foreningens nye hjemmeside: www.malergaardensvenner.dk hvor medlemmerne kan orientere sig løbende i foreningens virke, og hvor nyheder indsættes, såsom referat fra denne generalforsamling. Her er ligeledes adgang til nyheder, e-bøger m.m. Efter fremlæggelsen blev beretning godkendt. Ligeledes blev regnskabet forelagt af Hans Erik Andersen godkendt og forslag til vedtægtsændringer fremlagt af Helge Fredslund vedtaget og godkendt. Valg til bestyrelsen blev godkendt som indstillet af bestyrelsen. Under eventuelt en livlig debat om foreningens virke og afklarende spørgsmål blev besvaret ved formanden. Kort sagt velbesøgt årlig generalforsamling i en aktiv forening.

4


Portrættet er indgangens til sjælens spejl. Og på Malergården er en portrætudstilling 2015 med Swanernes portrætkunst frembringelser. Ledsaget af tekst af Jesper Knudsen, som på generalforsamlingen levende fortalte om portrætterne, Gerda, Sigurd og Henrik Swanes billeder.

Jesper Knudsen Sigurd Swanes portrætter og billedet th er af dyrlæge Lorenzen som var årsag til at Swane fik øje på Malergården og stedets skønhed og flyttede dertil i 1935. Udstillingen giver indsigt i malergårdens sjæl. Gerda Swane lavede i 1980’erne tredive billeder af moderen Agnete. Udstilling i atelieret:

Inviteret til generalforsamlingen var også Britta Tøndborg, Chef for forskning og kulturarv og daglig leder af Museum Odsherred:

5


Hun roste foreningens Visionspapir og arbejde og mente ikke at der var andre venneforeninger, der havde udarbejdet et sådant. Hun takkede for et godt samarbejde. Og fortalte om Odsherreds Museums store satsning på en John Kørner udstilling 5. juni – 27. september med 200 grafiske værker. Dertil var kommet en udstillings donation fra Poul Johansen til renovering af gulv i 1. sal og stueetagen i Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs. Støttet af Venneforeningen for at få det i hus. Hun omtalte endvidere en stor udstilling med Arne Haugen Sørensen næste år. Og så arbejdes der på at få en stor udstilling af Jesper Christiansen i 2017. Han har nær tilknytning til området. Desuden er man i gang med at undersøge mulighederne for en renovering af Malergården, det er direktøren for det hele Eskil Vagn Olsen, Museumsdirektør som undersøger dette sammen med Britta Tøndborg. Man forsøger at få et fornyet kik på Sigurd Swane. Dels ved en udstilling og dels ved at få fire faghistorikere til at skrive om ham. Håbet er at det går op i en højere enhed og at sponsorer ser fornyelsen som en mulighed for investering i renovering af Malergården. For egnen vil det være af stor betydning. Malergården kan blive et kraftcenter.

Britta Tøndborg

6


Foreningen havde inviteret tegner og maler Hans Helge Nielsen til at udstille sine tegninger fra Kunstrejsen til Færøerne, som han deltog i. Det blev til 22 fine poetiske tegninger, øjebliksbilleder og synsindtryk fasthold i en let streg. Dertil kom en lille bog, han har fået lavet af sine billeder som var til salg. Ved lodtrækningen blev 6 af hans indrammede billeder udloddet til foreningen medlemmer og de heldige vil få dem fremsendt eller de kan hente dem på Odsherreds Museum i Asnæs.

7


Og så var der foredrag ved tegner og maler Anne Gyrite Schütt bagefter:

Hun fortalte om Gerda Swane og kursus på Sardinien hun deltog i og der lærte Gerda at kende. Hun klingede godt sammen med Gerda, fordi hun og Malergården syder af kærlighed til maleriet. Hun blev rørt over hendes entusiasme og har skrevet om det tidligere i en af foreningen udgivelser. Anne Gyrite fortalte om det at tegne, at kunne det og elske at tegne og male. Det er hendes store passion og at lære det som en forlængelse af sin krop. Hun kan slet ikke lade være med at tegne og har altid en skitsebog med, når hun er ude. Hun havde sin første udstilling som 11-årig og havde en klar bevidsthed som 6-7 årig om at hun ville være tegner. Hun fik en læreruddannelse, men har siden 1991 været selvstændig billedkunstner. Hun fortalte levende om sit kunstnerliv og de muligheder og udfordringer det giver. Om hvordan man skal åbne sig og uden fordomme se på verden for at kunne tegne. Man må og skal holde sig åben og bevare åbenheden, det udfordrer ens syn og oplevelser. At være til stede og vise nærvær, intensitet kan aflæses i billedet. Enhver fordom forhindrer en i at se. Hun har været i London mange gange og her bl.a. set en stor udstilling af Rembrandt og det er interessant at se og undersøge en teknik fra flere hundreder år siden, som stadig står lysende klar og levende. Hun arbejder selv med de gamle teknikker i sine portrætmalerier og kan garantere at de er holdbare i mindst 400 år. Hun bruger tegnekunsten til hele tiden at øve sig i at se og kunne sit håndværk. Tegnekunsten kan være poetisk og umiddelbar nærværende. Mange skitser fra kunstnere har en ynde og et nærvær, som er fortryllende og umiddelbart. Hun tager sit håndværk dybt alvorligt i en tid, hvor det ikke har været inde at øve sig og kunne noget. Hun går op i mod den tidsånd. Hun vil og kan noget. Og i weekenden 9.10. maj er hun underviser på den ny Kunstskole på Malergården. Arrangeret af Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner og Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919. Der er fyldt op til kurset. Og så tegnede og fortalte hun og svarede på spørgsmål for resten. Et vedkommende indslag i generalforsamlingen, som dermed sluttede et stort år af og har lagt planer for resten af året 2015.

8


Fra Anne Gyrite Schütt’s Skitsebog. Hun kan tegne, har altid sin skitseblok ved hånden, og hendes med stor kunnen udførte malerier gengiver figurative menneskeskildringer baseret på hendes filosofiske betragtninger omkring tid og rum. Mindre kan være mere forklarede hun - og så tegnede hun. Anne Gyrite Schütt har udført flere portrætter som bestillingsarbejde af kendte personer og er fremragende på dette område. Portrætkunst hjemmeside: http://annegyriteschutt.dk/category/portraits/

9


DET SKER I 2015 Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner

1. 30. maj - Dagstur/ Kunsttur til Silkeborg pris medlemmer 500 kr./ikke medlemmer 600 kr. 2. 23. juni - kl. 17 - 22 Sankt Hans på Malergården. Medbragt madkurv, musik, kaffe og kage, bål og tale kr. 125 kr. 3. 30. august kl. 14 – 15.30 på Malergården/foredrag ved professor, maler og grafiker Jesper Christiansen om hans kunst og dens tilblivelse. Kaffe og kage. Pris medlemmer 100 kr. – ikke medlemmer 100 kr. plus entre til Malergården 65 kr. 4. 11. oktober kl. 14 – 15.30 på Malergården/ causeri ” Swanerne og mig” ved Torben Rechendorff. Kaffe og kage. Pris medlemmer 100 kr. – ikke medlemmer 100 kr. plus entre til Malergården 65 kr.

Alle er velkomne til alle arrangementerne Støt kunsten i Odsherred – Bliv medlem af Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner: 150 kr. for enkeltmedlemsskab og 250 kr. for to samboende årligt. Meld dig ind: www.malergaardensvenner.dk eller ring til formand Alice Faber 2874 1636

10


Kapitel 2 Åbning af Malergårdens Kunstskole

Åbningen af Kunstskolen trak gæster og mange taler. Projektet har været længe undervejs. Ideen er at få et levende og undervisende Museum i Swanernes tradition og ånd. Det er nu lykkedes at få meget fine undervisningslokaler i ny istandsat og smukt indrettet længe på Malergården. En ny æra kan begynde.

Borgmester Thomas Adelskov i samtale med formanden Alice Faber

11


Malerg책rdens kunstkursus lokaler klar til indvielse den 1.05.2015

Udsigt ned i Malerg책rden fra undervisningslokalerne

12


Museumsdirektør Eskil Vagn Olsen åbnede og én af Henriks første elever, Gitte Løvgren, der er direktør i Odsherred Kommune, fortalte om sine oplevelser som elev på Malergården. Britta Tøndborg talte og borgmester Thomas Adelskov. Sangeren Hans Jørgen Hersperger sang egne sange akkompagneret af Marianne Poulsen. Sange med relation til Odsherred og dets kunstnere: Odsherredsmalerne og særlig Lauritz Hartz fik en god sang med på vejen. Hans skæbne er nu indskrevet i Herspergers gode vers.

13


I Odsherreds Kunstmuseum hĂŚnger dette maleri af Lauritz Hartz og pĂĽ Venneforeningens hjemmeside findes link til gratis e-bog om maleren.

Borgmesteren taler og efter den skal snoren til Kunstskolen klippes over:

14


Og så er skolen åben

Malergården indbyder til brug af Kunstskolen i den nyindrettede sidelænge. Her boede en forvalter-familie i sin tid, fremover vil der være en livlig aktivitet af både børn, unge og voksne, der prøver kræfter med billeder, kunsten og al dens befriende væsen. Med en kunstskole kan stedet forsætte den maleriske undervisningstradition og føre Swanernes kunst og pædagogiske ideer videre og formidle kunst og indføring i kunstens metoder og teknikker. Måske endda med maler og tegner Anne Gyrites Schütt’s ord: Lære at tage det kunstneriske håndværk alvorligt. Og at lære at sanse og mærke en model og farven igennem håndværket. At bevare åbenheden som udfordrer ens syn og oplevelsesmulighed. Nærvær og intensitet kan altid aflæses i billedet, når det er til stede.

15


Og den nye Kunstskole blev straks taget i brug.

16


Maleren Hans Helge Nielsen og arkitekten Stig Løcke

Kik ned fra Kunstskolen i MalergĂĽrden

17


Malergårdens have er et besøg værd

18


Š: Tekst & Fotos af Tommy Flugt 2015 tommyflugt@gmail.com

http://www.auroraordhaven.dk/

Lauritz Hartz tidsskrift: http://issuu.com/auroraflugt/docs/aurora_tidsskrift_2011___4

19