AT SE, IAGTTAGE OG TEGNE i Bratislava 2015

Page 1

KUNSTREJSE I SEPTEMBER 2015 Tegnerne – Tegnerforbundet af 1919 havde arrangeret en kunstrejse til den store internationale illustrator biennale i Bratislava. Her er indtryk fra turen i skrift og fotos.

Tommy Flugt Aurora skriftserie 2015

BIB 2015 BIBIANA DANUBIANA En kunstrejse til Bratislava


BIB 2015 BIBIANA DANUBIANA Af Tommy Flugt 2015 Deltagere: Henriette Wiberg Danielsen <henriette@sidenhen.dk>, Alice Faber <alicegfaber@gmail.com>, Tommy Flugt <tommyflugt@gmail.com>, Hjarne Kaiser <info@hjarnekaiser.com,> Steen Malberg <steenmalberg@gmail.com>, Martine Noring <m@noring.dk>, Ole Jensen <oj@ojdesign.dk>, Peder Stougaard <elpe1@mail.dk>, Runa Steppinge <mail@runasteppinge.dk>, Claus Riis <tegner@clausriis.dk>, Anne Gyrite Schütt <annegyrite@mac.com>, Dorthe Forné <dorthe.forne@gmail.com>, Bodil Nygaard <bn@bodilnygaard.dk>, Rasmus Palmelund Kviesgaard <rasmuskviesgaard@hotmail.com>, Mette Marcussen <mette.marcussen70@gmail.com>, Mette Vedsø <mette.vedso@gmail.com,> "Pia Halse zanne@sol.dk" <pi@halse.dk>, Zanne Jensen <zanne@sol.dk > Annette Tonnesen < tons@mail.dk > Anne-Mette Odgaard <annemetteodgaard@mail.dk>

Særlig tak til sidst nævnte for en fornem tilrettelæggelse af turen.

Tegnerne – Tegnerforbundet af 1919

1


AT SE, IAGTTAGE OG TEGNE ER EN SÆRLIG KUNSTART Af Tommy Flugt At se og iagttage og tegne det sete er en særlig kunstart. Når man så kobler fantasi, historier og bogproduktion til børn på, så har man elementerne til en stor Biennale for Illustratorer. Den 25 af slagsen og med 50 års jubilæum i år er BIB Bienalen i Bratislava i Slovakiet 2015. Den holdes hvert andet år. Den var virkelig værd at besøge. I en verden som vores med uro lige uden for og inden for vore grænser, er der grund til at åbne øjnene for illustratorernes iagttagelse af hvad der sker i verden. Og tro mig. De ser verden. Og de har sans for en bedre verden til vore børn. Blyanterne er spidset og iagttagelser bliver gjort. Illustratorerne er en kunstgruppe. I Bratislava bliver de behandlet med respekt og dyb koncentration i byens store Kunsthal og i børnehuset Bibiana, hvor der er en tre etagers udstilling til børn i alle aldre. Og så er Bratislava en afslappet og charmerende by at vandre rundt i. Og for anden gang i år oplevede vi danskere, der var taget derned, at sommeren var kommet igen. Der var 25-27 graders varme med lidt svalende vindpust engang imellem. Kort sagt det var sommer og promeneringstid igen. Og udstillingerne lå inden for gå afstand, og et væld af små og store restauranter bød sig til. Og Donau floden løb lige igennem byen. Vi kom med fly til Wien og i bus til Bratislava. Her var åben grænse og ingen problemer med at kommer igennem. Sådan bør den ideelle verden naturligvis være. Turen var arrangeret og indbudt af Tegnerne – Tegnerforbundet af 1919. Tyve kunstinteresserede og illustratorer havde fundet sammen og fik en god tur der ned. En i gruppen var repræsenteret på BIB 2015, hvor der i øvrigt var ganske flot dansk repræsentation, idet 15 danske illustratorer var inviteret med på udstillingen, som repræsenterede 355 illustratorer fra hele verden. Der var udarbejdet et stort katalog på 220 sider over udstillingen, hvor de enkelte kunstnere er beskrevet. Og så var der udstillingen, som var enormt flot sat op. Hver kunstner i glas og ramme og med passepartout, sat op på krydsfinerplader og med behørig navne og land orientering ved hver. Det var enkelt, smukt og effektivt. I en af pladerne var der skåret hul som en dør og her hang så illustrerede bøger at bladre i. Lige til at hensynke i og lade tiden bruge til fordybelse. En overvældende oplevelse, som skal rodfæstne sig i kommende tid.

Tegnerne på vej ud i Bratislava til BIB 2015

2


Fakta om Slovakiet: Det er en republik. Slovenska Republika/ Slovensko. Areal: 48.845 km² mod DKs 43.094 km². Hovedstaden er Bratislava: 428.000 indbyggere. Befolkningstral: 5,5 mio. Etniske grupper: Slovakker 85,6%, ungarere 10,8 %, romaer 1,8%, tjekker 1,2%, rusinere 0,3%, ukrainere 0,3% samt tyskere, polakker og andre. Religion: Romerskkatolsk 68,9%, protesstanter 10,8%, græskkatolsk 4,1%, andre 3,2%, intet religiøst tilhørsforhold 13%. Arbejdsløshed: 9%. BNP pr indb.: 126 800 dkr. (DK: 210 900). Valuta: Euro. Landet er omgivet af land på alle sider: Østrig, Ungarn, Ukraine, Polen, og Tjekkiet. Den Slovakiske Republik genopstod som selvstændig stat den 1. januar 1993 efter den fredelige deling af Tjekkoslovakiet. Det slovakiske nationalråd vedtog allerede i september 1992 en selvstændig forfatning.

Bratislava været sæde for landets parlament, centraladministration og nationalbank. Byen er hjemsted for bl.a. nationalmuseum, -galleri, -teater og symfoniorkester. Halvdelen af landets videregående uddannelser ligger i Bratislava, bl.a. Komenský-universitetet fra 1919, hvis forløber, Academia Istropolitana, blev oprettet som Ungarns første universitet i 1467. Bratislavas gamle bydel har undergået en omfattende renovering, og med sin karakter af centraleuropæisk kulturcentrum har den udviklet sig til et vigtigt turistmål. På den nordlige flodbred ligger den gamle bykerne, Staré Mesto, med smukke barok- og rokokokirker samt palæer fra perioden 1536-1783. På samme side ligger også den gotiske domkirke Skt. Martin fra 1500-1600t., der i perioden 1563-1830 var kroningskirke for den ungarske konge. På borghøjen ligger slottet fra 1600t., der efter en kraftig restaurering i 1960'erne blev indrettet som museum. Ved siden af slottet huser en nybygning det slovakiske parlament. Byens jødiske kvarter mellem domkirken og slottet blev i 1960'erne eksproprieret i forbindelse med bygningen af tilkørslen til den 432 m lange hængebro Nový most (tidligere Most SNP), der forbinder denne bydel med forstaden Petržalka fra 1970'erne, der har 115.000 indb.

3


Ud over administration og service har byen petrokemisk industri og bilindustri. Olieraffinaderiet Slovnaft i byens østlige udkant har siden 1962 fået råolie fra Ukraine via rørledningen Druzba. Bratislavas rolle som "porten til Balkan" afspejles af byens store flodhavn, der har forbindelse til både Sortehavet og de store centraleuropæiske kanalsystemer. Bratislavas internationale lufthavn, Milan Rastislav Štefánik, har siden selvstændigheden fået stigende betydning. Historie Navnet Bratislava er moderne, et udtryk for slovakisk nationalromantik, og blev først officielt i 1919 efter Tjekkoslovakiets oprettelse. Før da kendtes byen under det tyske navn Pressburg (slovakisk Prešporok) eller det ungarske Pozsony. Bratislava opstod som befæstning i det stormæhriske rige midt i 800-t. og er første gang omtalt 907. Fra 900-t. til 1918 hørte byen under den ungarske krone. Bratislava fik bypræg i 1200-t. og i 1291 kongelige privilegier. Da osmannerne besatte det centrale Ungarn, rykkede den ungarske landdag i 1536 til Bratislava, som også blev ungarsk kroningsby. Byens betydning dalede fra 1780'erne, da Budapest igen blev hovedstad. Academia Istropolitana lukkede i 1491, og indtil 1919 var byen uden universitet. Omkring 1900 blev Bratislava industricentrum, og efter 1. Verdenskrig tilfaldt byen med dens blandede tyske, ungarske og slovakiske befolkning Tjekkoslovakiet trods ungarske og østrigske ønsker. I 1990'erne er over 90% af Bratislavas befolkning slovakisk. (Gyldendals store danske).

Slottet i Bratislava

4


5


Naturligvis var der også en Astrid Lindgren Memorial Award – som der tidligere var en H. C. Andersen Award. Nede i Bratislava centrum er en stor skulptur af vor landsmand, eventyrdigteren H.C. Andersen. De husker vore store digtere i børnenes by Bratislava. Her er Børnekultur i en børnevenlig by. Bymidten er spærret for bilkørsel og restauranterne har ofte børnemenuer, babystole og legehjørner. Der er Dinopark og zoo. Aquapark, indkøbscenter og vandland og klatreland. Bibiana er børnekulturhus med kunstudstillinger og workshops, teater og koncerter.

6


7


Skitsebøger fremvises

8


En rørende tegning i familie med H.C. Andersen eventyr

9


Et par tegnere lader sig inspirere

10


Børn og voksne mødes og en tegner får kontakt med de unge og forærer dem et par tryk

11


Udstillingen beundres af de store og sm책

12


Ogs책 andet materiale end tegningen benyttes, her syning

13


Barnets leg og entreprenørskab fanget i denne tegning

Her leges tallene ind i et talbillede

14


Priser uddeles af en storjury og her var en grand prix af BIB 2015 Det er altid godt at nogen sætter pris på noget så vigtigt i vor tid som bøger til børn, og det er endnu vigtigere at nogen arrangerer sådan en fantastisk udstilling år efter år. Der er grund til at værdsætte Bratislava BIB 2015 og Bibiana. Det bør altid være vort fokus: Børnenes verden

15


16


Bente Olesen Nyström – Velkommen hjem - Danmark

Hanne Kvist – To af alt – Danmark

17


Jenz Koudahl - Danmark

Cato Thau-Jensen – Danmark

Tegninger fra hele verden og glædeligt mange fra Danmark kunne den danske Tegner delegation konstatere. I uddrag. Kun i uddrag. Kataloget er på 220 sider, repræsenterende 355 illustratorer fra Hele verden. Og hver med mange illustrationer med på den store udstilling BIB 2015.

18


Kamila Slocinska – Danmark

Kamilla Wichmann – Danmark

Hanne Bartholin - Danmark

19


Rasmus Bregnhøj – Danmark

20


Lillian Brøgger – Danmark

21


Helle Frøsing - Danmark

Pia Halse - Danmark

22


Stine Illum - Danmark

Anna Jacobina Jacobsen - Danmark

Helle Vibeke Jensen - Danmark

23


Priser

Lande

24


En polsk udstilling om Bohdan Butenko inspirerede den danske Tegner Rasmus Palmelund Kviesgaard

25


Gadebilleder fra Bratislava

En levende by med sporvogne, der snor sig igennem byen

26


27


H.C. Andersen i bybilledet og en hünd der tydeligt er berørt Det er en kunstnerisk, musikalsk by. Mozart kom her. Liszt er her:

28


Andy Warhola hed han oprindelig og var ”rusiner” og forældrene her fra egnen. En restaurant var opkaldt efter Pulitzer.

En tegner Anne Gyrite Schütt tegnede over middagen tegnerne Alice Faber og Rasmus Palmelund Kviesgaard

29


Hviezdoslav (1848-1921) poet & dramatiker

30


Kort over slottet – udsigt fra slottet over Donau – Parlamentet i Bratislava

31


BogcafĂŠ & Marked

32


Bryllupper i byen

33


34


Danubiana Vi besøgte uden for Bratislava et museum med Meulensteens kunstmuseum. En rigmand, der har fået placeret sin private samling på en sandbanke i Donau som en mellemting mellem Louisiana og Arken. Og der var masser og ”store” værker af moderne kunst i stort format. Her er der brug for namedropping, men det springer vi over, se selv og kom i tanker om hvem værkerne er af.

35


36


37


38


39


40


41


Streetart

42


43


Den hollandske samler og stifter af Danubiana. Gerard Meulensteens Danubiana fra 2000

Gademusikant i Bratislava

44


Bibiana.sk International House of Art for children

45


46


47


48


49


50


51


52


53


54


©: Tekst & fotos: Tommy

Flugt – september 2015

Aurora – Tuse Næs, Kastrupvej 31, 4300 Holbæk, DK Danmark tommyflugt@gmail.com www.auroraordhaven.dk

55


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.