BILLEDBOGEN Årsskrift 2015

Page 1

Billedbogen for 2015 En hilsen fra Tuse NĂŚs

20 16


Kære venner, familie og bekendte Vi er der ikke endnu, men vi er på vej. Snart vender fuglene tilbage og farverne stråler igen, derfor disse strålende fugle og farver. Noget at stå mørket og vinteren imod med. Og husk det er snart jul. Den 24.12.2015. Glædelig jul.

Som I kan se har vi haft travlt i år. Vi har kørt meget i 2015 for der var meget at nå, se og opleve. Tegnerne, Venneforeningen og Turlandet Tuse Næs har fyldt godt i årets løb. Vi har været på Vejlefjord Kurbad i januar, på Aros, Silkeborg Bad og Louisiana. Alt sammen gode og fine oplevelser. Og så var der Frankrig og Paris og terroren mod satirebladet Charlie Hebdo som året begyndte med og sluttede af med endnu engang i Paris. Vanskelige og bekymrende tider og et år der sluttede med et valg, hvor det etablerede fik en over snuden. Det vil der blive talt meget om i det nye år. Men alt det er intet at regne for den familieforøgelse, der kom i år. Det fineste lille væsen, gavedrengen Georg kom til verden i København hos Lise, Thorsten, Karla og Otto. Det var årets største og fineste gave til os alle. Og Otto har allerede indløst sin gave og været i London med sin far og set fodbold.


Alice pü Aros til installation af den islandske kunstner Olafur Eliasson. Og vi mødte ogsü den danske kunstner Michael Kvium inden vi tog videre til det


nye og smukke museum, der ligger lidt syd for Århus i naturskønt område, som museet er indpasset i: Moesgaard Museum. Det var en stor oplevelse.

Her oplevede vi menneskets mangfoldighed i fantastiske rammer. Lige til at fordybe sig i og ikke kunne komme fra. Vi besøgte da også museet en gang til senere, da vi deltog i årsmødet for SAMMUS. En museal sammenslutning.

Portræt af Tommys Borsalino


Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venneforening fylder naturligvis meget i vort liv og først og fremmest udfører Alice et stort og vigtigt arbejde som formand for foreningen. Den har vi begge megen glæde af at være medlem af og vi kan også hver især bidrage med noget væsentligt. Og jeg har mine kurdiske venner at tage mig af. I februar arrangerede jeg en rigtig god aften i Dansk Forfatterforening, hvor danskere og kurdere blandede sig og jeg læste op og fortalte om en kurdisk digter, jeg har oversat. Gode venner fra Røde Mor tiden hjalp til og spillede og sang med. Og aftenen sluttede med kurdisk kædedans i lokalerne. En god aften i kunstens og venskabets tegn.

Lars Trier & Birte Zander Trier spiller og synger min Sensommersang. Senere på året havde vi en hyggelig dag hos film- og storyfortælleren Laila Hodell, som bor hvor Røde Mor startede i Møllebjerg på Tuse Næs. Og i det nye år skal vi have en koncert og oplæsningsaften i Pakhuset i Nykøbing Sjælland sammen. Det glæder vi os meget til.


Vi var i Bologna med Tegnerne til Children’s Book Fair. Det var en god og spændende oplevelse og også at opleve universitetsbyen. Den er spændende. Senere på året var på ny tur med Tegnerne til Bratislava til Bibiana, en stor børneillustrations udstilling med kunstnere fra hele verden.

Udstilling af præmierede børnebøger.


Bøger er ikke bare noget man læser, de skal også gives væk. Og det gjorde jeg i forbindelse med et uddelingsarrangement på Tuse Næs. På plejehjem og i Brugsen m.m. Læg mærke til at brugsuddelerens søn nu er blevet Boguddeler. En glad personale fra Brugsen i Udby:

Senere deltog jeg i den store landsindsamling til flygtninge i Danmark. Der er brug for hver en krone.


På Malergården var i marts arrangeret et tegnekursus for professionelle og interesserede og det blev en fin koncentreret weekend, som der blev lavet en bog over og Laila Hodell filmede og lave et 15 minutters videosammendrag af arrangementet. Det var Alice der havde fået kurset op at stå og samtidig blev det starten på en ny istandsat Kunstskole på Malergården.

Tegning i Anne Gyrite Schütt’s skitsebog. Hun var underviseren på tegnekurset.


Også i år deltog vi som vi plejer i Kunst i Pinsen og det blev nogle gode og velbesøgte dage. Blandt andet et fint besøg af en smuk ung dame p.t i USA. Der kommer gæster og vi fortæller, viser frem og læser op. Og vejret var godt.


Vi havde også besøg af Karla og Otto og var på Holbæk Museum

og nede ved havnen og ved spejlhuset:


Turen gik med Venneforeningen til Asger Jorn Museet i Silkeborg, hvor vi også så en stor grafisk udstilling med Per Kirkeby. Dernæst til Kunstcentret Silkeborg Bad, hvor vi bl.a. så Søren Hjorth Nielsen og Alice overvejede at få skiftet Skoda’en ud.

Vi blev enige om at den var for lille og for lav. Farven var heller ikke helt i orden.


Sammen fejrede vi Kvindernes 100 ürs Dag i København og deltog i den store march igennem byen til Christiansborg. Festligt i meget smukt vejr.


Karens store dag fejres altid med en Maglesø rute rundt og sü hjem i haven til leg og snak og god vin og mad bagefter. Og sommeren var med os og Karen.


Vi havde fået foræret en tur til Vojens af søster Mona & svoger Dan, fordi de ikke selv kunne udnytte købet, så vi tog over til Vojens for dem

Sønderjylland oplevet af os og vi fik en dejlig uventet tur og lærte landsdelen godt at kende. De er godt nok anderledes. Det kom der naturligvis et lille skrift ud af: Syd for kongeåen, som frit og tilgængeligt kan findes her på dette link.


Vores sommerkomsammen i år havde indlagt en kunstvandring til gavlmalerierne i Holbæk inden vi tog over i Huset på Næsset, spiste god mad, sang og snakkede sammen og så filmen om tegnekurset fra Malergården som afslutning på en god dag blandt venner.

Og så blev det Sankt Hans aften på Malergården.


Det blev bærtid og Otto & Karla kom vanen tro og plukkede bær nogle dage. Det var sommer. Kagetid, bagetid og Karlatid.

Karlas kreation – og vi kom også på Hempels Glasmuseum og sandblæste glas.


Vi deltog i firedages udstilling i Geopark Festivalen i Odsherred hos Susanne Wex i Det blü Atelier. Alice med en smuk kalligrafi udstilling og jeg med ny digtsamling og oplÌsning hver dag kl. 14. Nogle meget smukke dage i en utrolig smuk naturhave. Det var virkelig en stor oplevelse at vÌre med. Der skete noget. Kunsten, ordene og naturen gik op i en højere enhed.


Alice arrangerede en meget stor og flot plakatudstilling på Æglageret i Holbæk. Vi fik nærmere forbindelse til gamle Røde Mor medlemmer fra Århus AnneMette Kruse & Thomas Kruse. Vi besøgte dem senere på året og fik en fantastisk introduktion til Århus igennem deres store viden fra et langt kunstnerliv i byen. Vi viste dem Det Blå Atelier:

Susanne Wex, Alice Faber – Anne-Mette Kruse & Thomas Kruse i Kunsthaven.


Lise


Men pludselig var der sket noget i København og Georg var født. Årets store begivenhed for os alle. Han var et rigtig gavebarn fra start for Karla og Otto fik foræret en tur hver med ledsagelse af mor & Karla og far & Otto et sted i udlandet. Otto har været med sin far i London og har set en fodboldkamp og London. Og Karla skal i det nye år på tur med Lise i Europa. Et gavebarn.


Sensommeren kom til Aurora og høsten og stærene tog resterne af morellerne og havens kirsebær. Og vort logo og morgenrødmen mødtes.

Og det kan dokumenteres at høsten var god i år:

Bag kornbjergene skimtes naboens heste. Der er dejligt ude på landet og liv i baghaven, som Alice siger og det blev slogan for den forening hun er indvalg i og sidder i bestyrelsen for: LAG Midt- og Vestsjælland. Valgt ind for Turlandet Tuse Næs, hvor hun også er aktiv.


I Pakhuset i Nykøbing SjÌlland udstillede Alice sammen med nogle og tyve andre tegnere i en stor udstilling: Tegningens mange genrer


Og så glødede aftensolen Indian sommer ind i Aurora haven på Tuse Næs

Otto kom på besøg, og lagde et, eller forsøgte at lægge et puslespil. Der mangler stadig 987 brikker. Men de kommer næste gang. Eller næste igen. Og næste år gerne alle tre: Georg, Karla & Otto. Så kan I lægge det sammen.


Besøgte Rikke og Holger i Hillerød og jeg affotograferede Rikkes fars malerier på den sidste udstilling, Niels Macholm 100 års udstilling. For mange år siden lavede jeg en lille videofilm om ham. Det var sjovt at runde af. Og nu har jeg alle billederne som foto. En stor samling.

Tiden går


I forbindelse med tegnerudstillingen havde jeg en Lyriksalon og lĂŚste op.


Udsigt til Odsherred fra maleren Jørgen Albrechtsens baghave.

Udsigt til Tuse Næs fra Holbæk


Og så var vi i Bratislava med Tegnerne og så en store udstillinger, men nød også byen og sporvognene.

Børnenes hus i tre etager


Men det var også her Europa mistede sit overblik og fejlede i flygtningestrømmen. Her skærmbillede fra den ungarnske grænse. Kønt var det ikke at se på, nærmest skræmmende og uvirkeligt. Kunne det virkelig passe?

Her nogle aktivisters vægmaleri og svar på en husmur i Bratislava.


Ved et tilfĂŚlde fandt jeg denne gode artikel i en avis pĂĽ hotellet. RUC naturligvis.

Verden har mange problemer. Her affald i havet fanget af en tegner.


Besøgte Bibiana lidt udenfor Bratislava – et stort moderne museum i stil med Arken og Louisiana. Det ligger lige ud til/ ved Donau floden.


Hjemme igen på Tuse Næs


Lyset og farverne betyder noget og ordene


Og hjertet skal passes og ses efter


Efterårets tæppe

Farvernes skønhedTuse NĂŚs


Og pludselig var vinteren der for en kort bemĂŚrkning

Udsigt fra Kastrupvej Tuse NĂŚs mod Lammefjorden og Odsherred


Der var det levende ord og oplĂŚsning i Fair Plays fine lokaler i HolbĂŚk


Dagene kommer og gĂĽr og hunstĂŚren fandt sine bĂŚr i haven


Og havet skyller mod land

Året der gik er en hilsen til jer alle fra

Alice Faber & Tommy Flugt Aurora Tuse Næs

Godt nyt år 2016